View Full Version : Cijena izgradnje kuce
Aldebaran
24.05.2003., 20:21
Ima li tko svjeza iskustva sa gradnjom kuce?
Pretpostavimo da imamo teren, ali bez ikakvih dozvola i bilo cega drugog.
Zanimalo bi me koliko kosta papirologija i kako se to racuna u odnosu na velicinu objeka, dakle koliko dodje lokacijska, gradjevinska, komunalije, projekt, struja, voda za objekt od 2*100 m2.
Postoje li neke olaksice u tim cijenama ako se gradi obiteljska kuca za stanovanje? Postoji li neki zakon koji odredjuje cijenu te papirologije, komunalija itd? Broj sluzbenog lista mozda?
Dalje, koliko dodju gradjevinski radovi (grubi, fini, itd). Da li je bolje samostalno nabavljati materijal ili i to prepustiti gradjevinskoj firmi?
Moze li tko preporuciti neku gradjevinsku firmu?
Hvala:)
mirrorball
25.05.2003., 19:45
Ovako (navodim ti primjer iz mog grada): Treba ti prvo 15 000€ za gradilište sa komunalijama (plin, struja, voda, telefon, blabla..) ali si priključke za iste plačaš sam, odnosno potpisuješ zasebne ugovore sa Hrv. vodama, HEP-om,....)Gradilište ti je veličine cca 300 čhv-a. Kada si to obavio ondak ti treba još barem cca 50-tak tisuća ojra da staviš kuću pod krov i urediš je iznutra ali bez namještaja....Onda ti još treba oko petnaestak tisuća ojra za namještaj i oko desetak tisuća za fasadu imožeš pozvati frendove na roštilj....Znači da ti treba negdje oko 80 000 do 100 000 tisuća ojra da napraviš kuću...eto...to ti bude jedna solidna kučica...Imaj na umu da su u mome gradu gradilišta relativno povoljna (u gradu do ćeš isto gradilšte platiti oko 60 000 ojra)..
mirrorball
25.05.2003., 19:49
E da...da ne zaboravim...ako napraviš u kući "atomsko sklonište" onda imaš nekakv popust, ali nisam siguran kakv i koliko je (prije si bio oslobođen plačanja komunalne naknade ili nešto slično tome, uglavnom prošo si jeftinije oko 15 000 kuna)...
Za ilustraciju: jedna kuća u gradu (stara 25 godina, ali ful uređena sa cjelokupnim namještajem jedino bez veš mašine se prodavala za 40 000€...
lebowski
26.05.2003., 19:07
U zadnje vrijeme nesto sam si razmisljao o montaznim kucama, pa me privukla ponuda "neprijatelja".
Naisao sam na cjenik na http://www.spik. co.yu , pa ispada da je cijena montazne kuce od 90 m2 14880 €. Na to bi trebalo dodati carinu, PDV i prijevoz. I da dodas npr. 50% na ovu cijenu (posto se nisam raspitivao jer jos nisam skupio pare), neka bude cca 22500 € za 90 kvadrata¸, 250€ po kvadratu.
Plus sto je teze lose sastaviti montaznu kucu, nego obicnu. A i brze se napravi. A i nema toliko tajfuna i zemljotresa u Hrvata. Plus sto vele da je izolacija odlicna. A ta firma ima prilicno veliku referencu a i mozda ce otvoriti predstavnistvo u Hrvatskoj, sto bi pojednostavilo mnoge stvari.
Pitanje glede montaznih: one nemaju prave temelje, jel tako?
mirrorball
26.05.2003., 23:32
Gazda kaže:
Pitanje glede montaznih: one nemaju prave temelje, jel tako?
..nisam baš siguran, ali mislim da su temelji preduvjet za montažnu kuću....
penelop@
27.05.2003., 09:41
Montazne kuce imaju prave temelje. Par onih u kojima sam bila imaju " klasicni" podrum i na njega " namontiranu" kucu.
Moji subjektivni dojmovi. Jako lijepo. Dobra izolacija, ljudi malo trose na grijanje a u alpama su, dobar raspored prostorija koji se lako moze promijeniti ( premjestis rigips plocu).
Jako dobro.
normalna katnica od nekih 200 kvadrata ako imas zemljiste...
sa majstorima...
oko 300 000 kn
Kada je zavrsim podnesem ti full izvjestaj...idem sada na krov :D
lebowski
28.05.2003., 12:33
Montazne kuce imaju temelje. Sam ih iskopas po njihovim uputama, tj. temelji ne ulaze u cijenu, jelte.
Zanima me koliko bi me u prosjeku koštao kvadrat kuće ne računajući zemljište da sad idem u gradnju? Riječ je o području grada Zagreba i da bude solidna gradnja. Znači koliko je sama gradnja a koliko još dozvole i priključci. Ima tko vlastita iskustva?
Pokušavam izračunati koliko bi mi love trebalo jer su stanovi sve skuplji.
:eek:
kvadrat zida - 50 dem
kvadrat ab ploče - 50 dem
kvadrat poda - 50 dem
kvadrat krova - 50 dem
stolarija posebno,
instalacije - izgradnja:
struja 2000 dem
voda 2000 dem
priključak za struju- 16 kkn
priključak na vodu - 4kkn
projekti -10-20 eur kvadrat..
građevna dozvola - 25 dem kvadrat
eto to ti je otprilike, pa sad računaj.
Prijateljica mi je rekla da je nedavno radila troškovnik za svoje prijatelje koji rade kuću. Došli su do prosječne cijene za roh-bau (sa fasadom i stolarijom, krovom, a bez instalacija, glazura, podova, pregradnih zidova, unutarnje žbuke i sl.)
*prizemlje ili kat 500eur/m2
*podrum ili potkrovlje 250eur/m2
s time da su ti njeni prijatelji jako komotni i sve prepuštaju jednoj firmi, a oni samo čekaju da bude gotovo. Da se angažiraš i tražiš jeftinije vjerojatno bi mogao puno skresati cijenu.
Unutrašnje uređenje ti je daljnjih ...eur/m2, ovisi . Kolko para...tolko muzike.
By the way, limit projektom određene cijene građenja za POS je bio 700eur/m2, a u to je ključ u ruke.
Ja osobno mislim da bi sve skupa se moglo nategnuti za 500eur/m2 uz puno svog angažmana, a i prijateljskog po mogućnosti:top:
korisnik
13.04.2004., 14:47
Ja sam gotovo siguran da se moze i ispod 400 E/m2. Naravno da ako platis firmi da ti napravi sve da ce te kostati puno vise. Problem je u tome da firme koje ovdje izvode radove, racunaju na profit od 100% u odnosu na ulozeno. Ako zaobices tu kariku, sam trazis radnike, građevinare i arhitekta, neke stvari radis sam ili barem nadzires sam prolazis puno jeftinije. Naravno da cijena gradnje ovosi o jos puno toga, pa ne mogu reci da li su cifre koje su drugi naveli prevelike ili ne (volio bih vidjeti troskovnik), ali svakako mislim da se kuca isplati puno vise od stana, osim ako vam je jako vazno da budete negdje u centru gdje su cijene zemljista jako skupe.
a čuješ daleko najjeftinije je kad gradiš sam..
dakle lopatu u ruke i pali mišalicu..
korisnik
14.04.2004., 09:00
Naravno da je najjeftinije kad radis sam, no ja nisam mislio na to da sve radis sam, nego da organizaciju i angazman radnika radis sam, a ne da platis jednoj firmi. Znaci sam trazis i uanjmljujes radnike za pojedine vrste radova.
je,je..
da ti nisi onaj balić ili kako se već zvao..
on je spikao slične priče..
ako nemaš mota i znanja. tj. ako nisi u toj branši..
onda ti je bolje da se toga ne laćaš..
nije bez razloga izmišljen pojam "ključ u ruke".
korisnik
14.04.2004., 09:53
Naravno da ako nemas pojma o tome najbolje je da se time ne bavis. Ali ne znaci da moras biti iz te struke da bi to mogao. Sve se da nauciti, ako si uporan i strpljiv. Ja prije 3 godine nisam imao pojma ni o cemu vezanom uz gradnju, a sad vec znam jako puno o tome. Raspitivao sam se na raznim mjestima, citao, pitao ljude sa iskustvom, arhitekte, gradjevinare, ljude koji su sami gradili kucu ili krecu u to i mislim da sam puno toga naucio. Naravno da je puno lakse platiti kljuc u ruke i vjerujem da se mnogim ljudima nebi dalo sa svime time gnjaviti sam. No ako covjek nema novaca da plati firmi kljuc u ruke, a ipak zeli doci do svoje kuce i spreman je za to zrtvovati dodatno vrijeme i zivce, vjerujem da je to moguce.
moja-kucica
14.04.2004., 12:05
Evo ja krecem u subotu sa gradnjom tako da mi je sve frisko....
Cijena do krova (znaci samo zidovi i krov) me kosta oko 20 tak tisuća eura. Za dalje ne znam.
Projekt me kostao oko 850 eura u fusu (dimenzije su 8x9,5) a cuo sam da neki placaju i 15000 kuna za kucu moje velicine. To mi se bas i ne cini prepametnim.
Cijela dozvola me kostala oko 5 tisuca eura...i bio je najnepovoljniji slucaj jer na gradilistu nije prije bilo nikakvih prikljucaka i gradjevina tako da je cijena bila maksimalna za tu dimenziju kuce. Ustedio sam samo na projektu...
Mislim da su cijene koje se ovdje vrte vecinom kao iz kataloga izvadjene. Mogu iz osobnog primjera posvjedocit da to moze i puno manje kostat. Cak duplo manje nego se ovdje navodi.
Ak ces radit sam, sa radnicima u fusu, kostat ce te prilicno manje jer u najmanju ruku neces platit pdv, radnike koje mozes i sam zamjenit (mjesalica, dvorenje zidara itd.), zaradu privatnika i jos nekih misterioznih troskova.materijal ces nabavljat sam gdje je najpovoljnije.ja sam primjera radi nasao jelovu gradu po 1000 kuna kubik a drugi ih placaju po 1500 na vise. Na 8 kubika to je 4000 kuna razlike. Pa ti sad vidi... Ak privatniku das da ti sve radi to ce ispast i prilicno sporo, pa ce i cijena bit takva.
Slazem se s korisnik-om da je najbolje sve sam organizirat i radit ono sta znas, a debilnih poslova de trebaju samo misici bez puno znanja ima kolko oces...
moja-kucica kaže:
Ak ces radit sam, sa radnicima u fusu, kostat ce te prilicno manje jer u najmanju ruku neces platit pdv, radnike koje mozes i sam zamjenit (mjesalica, dvorenje zidara itd.), zaradu privatnika i jos nekih misterioznih troskova.materijal ces nabavljat sam gdje je najpovoljnije.ja sam primjera radi nasao jelovu gradu po 1000 kuna kubik a drugi ih placaju po 1500 na vise. Na 8 kubika to je 4000 kuna razlike.
1. Ako u uštedu uračunaš i KRAĐU DRŽAVE i njenih građana (radnici u fushu) - zaista ćeš uštedjeti.
2. Za takvu gradnju treba imati gotovinu. A to velika većina ljudi ovdje nema.
moja-kucica
14.04.2004., 14:10
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
1. Ako u uštedu uračunaš i KRAĐU DRŽAVE i njenih građana (radnici u fushu) - zaista ćeš uštedjeti.
2. Za takvu gradnju treba imati gotovinu. A to velika većina ljudi ovdje nema.
--------------------------------------------------------------------------------
:bljak:
Pa ti sam sebi skaces u usta da prostis....
pa naravno da nemaju novca (dovoljno), cast iznimkama.....zato i pribjegavaju mjerama kojima se i sam sluzim i namjeravam se i dalje sluzit....
Sta je tvoj savjet...? sjedi i placi, a?
Ne znam kolko si se ti bavio s tim stvarima al drzavica te tako fino pljacka (da pljacka, jer to se nemoze nazvat drukcije) na svim mogucim i nemogucim stvarima i propisuje takse od pitaj boga kud da bi poceo drukcije razmisljat nakon sta ti tako isisaju pare iz dzepa, al to je skroz jedna posebna tema....
korisnik
14.04.2004., 14:18
moja-kucica da li bi mi mogao reci kakvu kucu gradis (koliko etaza, kvadratura) i koliko je tvoja procjena da ce te kostati pojedini radovi. Ako mozes rec koje radove ces prepustiti majstorima, a sto mislis sam raditi. Koliko mislis da ce te na kraju sve to kostati.
moja-kucica
14.04.2004., 14:35
korisnik kaže:
moja-kucica da li bi mi mogao reci kakvu kucu gradis (koliko etaza, kvadratura) i koliko je tvoja procjena da ce te kostati pojedini radovi. Ako mozes rec koje radove ces prepustiti majstorima, a sto mislis sam raditi. Koliko mislis da ce te na kraju sve to kostati.
bok
kuca je 8x9,5 na dvije etaze plus potkrovlje (kosi krov).mislim da cijena rada, barem ovaj dio do krova nece puno kostat.racunam oko 1500 eura.bas iz razloga sta cu ja sa starim preuzet sve nestrucne radove a ak nemas tak nekog da ti pomogne imas ljudi koji ce ti za 100 kuna po danu radit...samo pitaj prije vojkyja oce on to odobrit jer to je naravno na crno...:top:
a za ove radove unutra ni ja neznam. raspitujem se na sve strane za keramiku, podove, grijanje itd. kolko ja vidim ti radovi i nisu tako skupi al mislim da bi to vecinu mogo sam ak ti neko da kakve instrukcije i ukljucis svoju logiku...
naime, ja sam jedan od onih koji u tim radovima uziva jer radim na svojoj kuci, za razliku od onih kojima je to muka (pa ih svrstavam u onu kategoriju za koje kuca nije, osim ako imaju pregrst para pa da sve plate).
ne bih se sam upustao u zbukanje, grijanje i fasadu (toplinsku naravno).ovo drugo probas sam, pa ak neide zovi majstora u pomoc. brzo ces znat jel to ide il neide...barem ja tako mislim...
moja-kucica kaže:
pomogne imas ljudi koji ce ti za 100 kuna po danu radit...
oce, kako ne... tuku se da bi radili kod vas za 3000kn misecno, citav dan.
cak ni ljudi iz bih ne rade za tako malo para, na crno rade za vise jer ne placas davanja na njihov rad.
moja-kucica kaže:
. kolko ja vidim ti radovi i nisu tako skupi al mislim da bi to vecinu mogo sam ak ti neko da kakve instrukcije i ukljucis svoju logiku...
kad bolje razmislim i ja bi mogla operirat ako mi neko da instrukcije i ukljucim svoju logiku. ajd nemoj sad prosipat takve mudrosti.
ima ljudi koji su dobri u svom poslu, ali su zato i dobro placeni...
dobar majstor zlata vrijedi, a ne spika da svako moze sagradit kucu (zato ovako i izgleda vecina njih).
korisnik
14.04.2004., 15:09
Ma da je i duplo, jos uvijek ne mozes doci do cifri koji su drugi spominjali.
Moja-kucica, buduci da si rekao da kreces uskoro s radovima, volio bi da se jos koji put javis da cujemo kako ide. Ja naime sa time krecem slijedece godine, pa mi je svako tudje iskustvo dobro doslo.
Hvala.
korisnik
14.04.2004., 15:23
S obzirom na ono sto sam do sad vidio mislim da radovi koje covjek sam radi na kuci i u kuci cesce ispadnu bolji nego kad ih dajes majstorima. U zapadnom svijetu ima puno knjiga i casopisa koji govore o samogradnji kuca i taj pojam nije nimalo nepoznat i ne moze se usporedjivati sa "operacijama". Ako malo prodjete po njemackim stranicama za gradnju, naci cete hrpu knjiga, casopisa, savjeta kako sam raditi neke radove kod gradnje kuce te kako proci jeftinije, a napraviti kvalitetnije. Tako da je to normalna pojava i u zapadnom svijetu. A to zasto su vecina kuca kod nas lose napravljene to je prica za sebe. Naime i zgrade koje uglavnom rade registrirane velike firme kod nas su vrlo nekvalitetno sagradjene. Kad dajes nekoj firmi da radi, najcesce odabiri manje kvalitetne materijale i rade nekvalitetnije, nego sto bi covjek sam sebi napravio. Naravno da u tome covjek mora biti realan i vidjet sto moze sam, a sto treba prepustiti drugima no i tada kada prepusti drugima trebao bi znati nesto o tome kako bi mogao kontrolirati te radove.
moja-kucica
14.04.2004., 15:24
tilla kaže:
kad bolje razmislim i ja bi mogla operirat ako mi neko da instrukcije i ukljucim svoju logiku. ajd nemoj sad prosipat takve mudrosti.
ima ljudi koji su dobri u svom poslu, ali su zato i dobro placeni...
dobar majstor zlata vrijedi, a ne spika da svako moze sagradit kucu (zato ovako i izgleda vecina njih).
ne mislim ja podcjenjivat dobre majstore al nije to cijepanje atoma. ne kazem da to mogu bas svi, al onaj ko ima volje ce naucit. nece odmah znat, al za to kao sta rekoh treba volja. ja sam tu mozda malo fanatik...
ja sam pregradne zidove na vikendice sagradio bez da mi je neko ista pokazao...samo "audio" instrukcije....ak ti prepoznas razliku izmedju tog zida i onog kojeg bi napravio majstor :s
ovo da "svako moze sagradit kucu" ne znam od kud si to izvukla...
ima radova u koje bi se upustio a ima i onih u koje ne bi....
moja-kucica
14.04.2004., 15:27
korisnik kaže:
S obzirom na ono sto sam do sad vidio mislim da radovi koje covjek sam radi na kuci i u kuci cesce ispadnu bolji nego kad ih dajes majstorima. U zapadnom svijetu ima puno knjiga i casopisa koji govore o samogradnji kuca i taj pojam nije nimalo nepoznat i ne moze se usporedjivati sa "operacijama". Ako malo prodjete po njemackim stranicama za gradnju, naci cete hrpu knjiga, casopisa, savjeta kako sam raditi neke radove kod gradnje kuce te kako proci jeftinije, a napraviti kvalitetnije. Tako da je to normalna pojava i u zapadnom svijetu. A to zasto su vecina kuca kod nas lose napravljene to je prica za sebe. Naime i zgrade koje uglavnom rade registrirane velike firme kod nas su vrlo nekvalitetno sagradjene. Kad dajes nekoj firmi da radi, najcesce odabiri manje kvalitetne materijale i rade nekvalitetnije, nego sto bi covjek sam sebi napravio. Naravno da u tome covjek mora biti realan i vidjet sto moze sam, a sto treba prepustiti drugima no i tada kada prepusti drugima trebao bi znati nesto o tome kako bi mogao kontrolirati te radove.
:top: :top: :top: :top: :top:
da bi rijec dodao.....
imas pravo, sve se da naucit, odo ja u kirurge ima puno lijecnickih knjiga za kupit.
nije ti palo na pamet da je to samo jos jedan nacin da se zaradi.
mislim, mos ti i auto sam napravit, ima i knjiga o tome.
svi mi kad se rodimo imamo smisao za postavljenje krova, plocica i parketa u malom prstu, sve znamo o insolaciji i vlazi i znamo koji su najbolje vrste gradjevnog materijala.
ljudi koji ne zele platit, obicno imaju novaca kojima se mogu pokrit vlastite greske.
puno se toga da napravit u sam svojoj majstor varijanti, a i takva su vremena.
ali price da su drugi napravili bolje kuce u vlastitoj projkektanskomgradjevinskom zanosu ne drze vodu, kadtad ces pozvat majstore i to dobre:w
moja-kucica
14.04.2004., 16:11
tilla kaže:
imas pravo, sve se da naucit, odo ja u kirurge ima puno lijecnickih knjiga za kupit.
nije ti palo na pamet da je to samo jos jedan nacin da se zaradi.
mislim, mos ti i auto sam napravit, ima i knjiga o tome.
svi mi kad se rodimo imamo smisao za postavljenje krova, plocica i parketa u malom prstu, sve znamo o insolaciji i vlazi i znamo koji su najbolje vrste gradjevnog materijala.
ljudi koji ne zele platit, obicno imaju novaca kojima se mogu pokrit vlastite greske.
ali price da su drugi napravili bolje kuce u vlastitoj projkektanskomgradjevinskom zanosu ne drze vodu, kadtad ces pozvat majstore i to dobre:w
kolko god mi se ne da terat mak na konac......
ja sam ti naveo primjer posla koji mozes sam napravit a da puno ne zeznes a takvih ima jos dosta al mi se ne da nabrajat....
a kad si vec usla u insolaciju i slicne stvari mislim da se ti das previse impresionirat sa strucnim izrazima (ak se varam oprosti)...
ti bi slusala majstore i neke tamo kao institucije, a? evo ti jednostavnog primjera kolko mali postotak njih je upucen u poso kojim se bavi. npr. kolki postotak ljudi ima toplinsku fasadu? odgovor je... jako mali. a zasto? pa zato sta ljudima nema ko objasnit neke stvari o prelazu topline, koeficijentima prolaza topline i sl. koje sam ja naucio vrlo brzo jer me to interesira, a znam neke ljude koji imaju gradjevinske firme a sebi na kuci nisu stavili izolaciju, i onda dodju i placu kako puno ulja trose
:bonk:
kolko sam se ja gluposti naslusao od gradjevinara i arhitekata....ajd ti prepoznaj dobrog ak se prije nisi sam uputio u materiju....pa prodat ce ti najgori materijal na svijetu zato sta on misli da je dobar, a nema pojma....
cuj, ja sam sreo ljude koji ni krumpir ne znaju ogulit (ne salim se)...(nadam se da neces rec da je i tu potrebana vjezba).
sta bi ti taj reko o postavljanju brodskog poda? vjerovatno ovo sta i ti mislis o samogradnji. pa ni majstor se nije rodio sa tim znanjem.kaj mislis da je njemu trebalo 5 godina da nauci zasalat saht za kanalizaciju. pa to moras bit stvarni idiot ak to ne bi znao uz malu pomoc mozdanih vijuga a majstor ce ti za to uzet min. 100 dem. pa moj stari to radi ko od sale a sa gradjevinom ima veze ko i ti i ja.....
nemoj to sad opet shvatit da sve mozes sam isti cas. ne mozes. a za neke stvari ce ti trebat puno, a za neke bi ti trebalo i previse tako da se u to neces upustat....kao npr. postavljanje krovista ili poso tesara i armiraca. tu ipak treba iskustvo malo vece. tu je gresku puno teze ili nemoguce ispravit... al na plocicama, molim te. pa ak ne valja to ces skuzit vec nakon 1 m2 a ne nakon postavljneog cijelog zida.ak nikako ne mozes postic ravninu, nista...zovi majstora. ta greska te nije kostala ni 100 kuna...
korisnik
14.04.2004., 16:24
Kad si vec spomenuo termoizolaciju. To je odlican primjer kako treba stvari sam poznavat. Koliko ces kuca naci da imaju termizolaciju (ako je uopce imaju) vecu od 5 cm. To je jednostavno zato jer je to mozda i nekad bio standard koji su majstori ucili, ali neke stvari se mjenjaju i covjek treba biti u toku, a ja mislim da sam ja koji nemam veze sa građevinom više u toku od vecine gradjevinaca. Tako recimo nebi stavio na kucu nikad ispod 10cm izolacijskog materijala (stiropol, kamena vuna ili sto vec) jer znam da se tako zadnjih godina radi vani i da su iskustva ljudi vise nego dobra, al nas bu majstor ak mu ti ne kazes ili ak ne nadjes bas nekog stvarno dobrog napravil onak kak je radio i prije 10 godina.
moja-kucica kaže:
pa naravno da nemaju novca (dovoljno), cast iznimkama.....zato i pribjegavaju mjerama kojima se i sam sluzim i namjeravam se i dalje sluzit....
Sta je tvoj savjet...? sjedi i placi, a?
Pa savjet je da se ne bi trebalo osnivati gradnju kuće na nezakonitoj djelatnosti, tj. radu na crno. Uostalom, kazne za to su poprilične, a inspektorat baš voli takve male investitore koji neće praviti nikakve probleme kada im se nabije kazna.
A "opravdanje" za neplaćanje možeš naći i da je porez 5%.
tilla kaže:
Nažalost, u Hrvatskoj ima cijelih naselja rađenih tako u vlastitoj varijanti - no često se to pretvori u mučno dugogodišnje građenje kuće koja nikada ne bude gotova.
Kada sam gledao za kupovinu kuće bilo je jako puno slučajeva kada su ljudi počeli graditi misleći da će uspjeti sve srediti, i onda bi nakon 5-10 godina, u dugovima, prodavali nedovršenu kuću koja je već počela propadati.
No, želim puno sreće svakome tko se ovdje javio, ali vidio sam i previše loših primjera. Bila je negdje na Forumu i žena koja se rastala nakon što su 10 godina svo vrijeme, novac, godišnje odmore i sl. ulagali u kuću. Sada ima 40 godina, uništen privatni život i - kuću.
moja-kucica kaže:
a kad si vec usla u insolaciju i slicne stvari mislim da se ti das previse impresionirat sa strucnim izrazima (ak se varam oprosti)...
grdno se varas, insolacija i nije neki super strucni termin, vrlo je jednostavan. nje poznam neki drugi termin za to.
ljudi nece izolaciju je ne vjeruju proracunimna da ce kroz par godina ustedjet, a nisu ni pri parama.
za bolji auto uvijek, ali sto ce njima neko govorit.
i ja sam se gluposti naslusala od automehanicara, pa sveejdno ne popravljam auto sama.
ne odgovaram vas dvojicu samo vi dajte, samo o kad govorite sto i se sve naslusao od gradjevinara i arh. ko da u najmanju ruku imas oba faksa zavrsena. ne bi da su ti faksevi ukljucujuci i strojarstvo dopisni tecajevi, pa ih ti odma u startu znas vise od njih.
naskuplje je ucit na svojim greskama, skupi pare i nek majstori rade.
o standardima oni su jos iz JUS-a, a standard je star nekih 30-ak godina za izolaciju, ko ima para i pameti stavlja vise, a ne sto majstor preporuci.
Vojky kaže:
Nažalost, u Hrvatskoj ima cijelih naselja rađenih tako u vlastitoj varijanti - no često se to pretvori u mučno dugogodišnje građenje kuće koja nikada ne bude gotova.
Kada sam gledao za kupovinu kuće bilo je jako puno slučajeva kada su ljudi počeli graditi misleći da će uspjeti sve srediti, i onda bi nakon 5-10 godina, u dugovima, prodavali nedovršenu kuću koja je već počela propadati.
No, želim puno sreće svakome tko se ovdje javio, ali vidio sam i previše loših primjera. Bila je negdje na Forumu i žena koja se rastala nakon što su 10 godina svo vrijeme, novac, godišnje odmore i sl. ulagali u kuću. Sada ima 40 godina, uništen privatni život i - kuću.
ne moras ni govorit, nasa kultura stanovanja je jako niska, a mi smo generalno poznat po projektu "znam ja kako se to radi".
nasa glavna furka je da se moze ustedjet, uvik i svagdje, samo nam malo triba knjiga.
idem ja jucer u biljeznika i drz-nedaj izbije mi par hiljada kn iz dzepa. za par papira, recimo da mogu i ja to sama napisat samo mi treba neka dobra knjiga:cool:
tilla kaže:
ne odgovaram vas dvojicu samo vi dajte, samo o kad govorite sto i se sve naslusao od gradjevinara i arh. ko da u najmanju ruku imas oba faksa zavrsena.
Tu se slažem, u pitanju su dva teška, složena i odgovorna fakulteta. Od ljudi koji su ih završili obično sam slušao jako pametne stvari.
tilla kaže:
idem ja jucer u biljeznika i drz-nedaj izbije mi par hiljada kn iz dzepa. za par papira, recimo da mogu i ja to sama napisat samo mi treba neka dobra knjiga:cool:
Pa, moji kolege koji se bave odvjetništvom uglavnom i žive od tih štedljivih što naprave ugovore na šprancu...
Ne, brini, meni je kupoprodaju stana isto vodila odvjetnica i to odvjetnica koja se bavi gotovo isključivo time (muž joj ima agenciju za nekretnine). Smatram da mi je to bilo pametnije platiti nego raditi sam - mada mi je pravo struka - jer se jednostavno ne bavim takvim poslovima. Npr. dogodilo se da je jedna parcela koja me zanimala bila u "pogrešnom" katastru, da sam ja to išao istraživati valjda bi samo goriva potrošio par stotina kuna.
Vojky kaže:
Pa, moji kolege koji se bave odvjetništvom uglavnom i žive od tih štedljivih što naprave ugovore na šprancu...
tako dosta i majstora zivi, od famoznog plana do jos famoznije realizacije neupucenog majstora. da ih ima svjetskih prevaranta ima, ali da ima koji su predobri i toga ima. znam za jednog takvog, ima posla ne na novim zgradama, vec na zazidjanim, covjek ispravlja greske.
vani nemos pocet gradit kucu ako ne pokazes da imas pare za sve. i ko ce ti to napravit, uopce ne znam kako neko moze napravit staticki proracun i ispitivanje terena, na svoju ruku?
kuce su investicije od ohohoho godina, a ne samsvojmajstor investicija.
a ne da krenes gradit, pa krov stavljas kad budes imao novaca.
Da, moglo bi se reći da i arhići žive tako - od adaptacija:rolleyes:
...jer naravno da ih se pri projektiranju zaobilazi.
evo savjeta kako uštediti na ooogromnoj i pretjeranoj cijeni projekta:
1. isprojektiraj sam (pa šta je to isprojektirati kuću u jedno popodne-velike li mudrosti) i zamoli nekog da ti to precrta za siću
2. angažiraj građ.tehničara koji ti se predstavio kao arhitekt a ti povjerovao
3. u fušu dobiješ projekt ispod cijene (vjerojatno isto kao pod 2.)
U stvari čovjek koji planira investirati 50.000 eura u kuću cca 100m2 plati za isti projekt oko 1.300eura. To je uuužasnih 2,6%.
Al šta ćeš kad u fušu možeš platit 850eura za kuću od 150m2. Bravo moja_kućice, stvarno si uštedio! Pitam se samo koliko si je truda dao onaj koji ti je projektirao kuću po 1eur/m2 (ostalih 4,5eura je otišlo statičaru i ostalima)????
Kad bi se liječničke usluge isključivo naplaćivale, možda bi ljudi počeli ići veterinarima ako bi ovi bili jeftiniji????
Lee Champa
15.04.2004., 06:47
Pozdrav
Mnogo filozofirate.
Kuću možeš skoro sam napraviti uz pomoć prijatelja (doduše to je nekad skuplje jer se pojede i popije - kod betoniranja, al se družimo)
Nećeš biti brz kao majstor, ali kvaliteta će biti tu negdje ili bolja.
"Mort ni mulec" - sve pokrije.
moja-kucica
15.04.2004., 09:26
zara kaže:
Da, moglo bi se reći da i arhići žive tako - od adaptacija:rolleyes:
...jer naravno da ih se pri projektiranju zaobilazi.
evo savjeta kako uštediti na ooogromnoj i pretjeranoj cijeni projekta:
1. isprojektiraj sam (pa šta je to isprojektirati kuću u jedno popodne-velike li mudrosti) i zamoli nekog da ti to precrta za siću
2. angažiraj građ.tehničara koji ti se predstavio kao arhitekt a ti povjerovao
3. u fušu dobiješ projekt ispod cijene (vjerojatno isto kao pod 2.)
U stvari čovjek koji planira investirati 50.000 eura u kuću cca 100m2 plati za isti projekt oko 1.300eura. To je uuužasnih 2,6%.
Al šta ćeš kad u fušu možeš platit 850eura za kuću od 150m2. Bravo moja_kućice, stvarno si uštedio! Pitam se samo koliko si je truda dao onaj koji ti je projektirao kuću po 1eur/m2 (ostalih 4,5eura je otišlo statičaru i ostalima)????
Kad bi se liječničke usluge isključivo naplaćivale, možda bi ljudi počeli ići veterinarima ako bi ovi bili jeftiniji????
ajme majko moja nisam znao koga prvo ispravit pa cu krenut odtebe (ili od vas kak ti vec pase)...
prvo bi htio rec da se ne mogu otet dojmu da ti a i svi koji su protiv samostalnog rada vjerovatno nikad nisu stavili ciglu na ciglu pa zato i pricaju na pamet...sta da ja nekog uvjeravam u nesto sta sam vec napravio a on mi tvrdi da je to nemoguce il da nece ispast kako bi to napravio mestar....kaj got!
mislim da bi rasprava izgledala puno drukcije da se ukljuce ljudi koji su nesto napravili pa da pomognu savjetima a ne samo pricat ja sam cuo da se ovo desilo onom, neko drugi je cuo nesto drugo a niko nista sam probao....
ne znam jel si ti kad cula da potpuno isti proizvod moze kostat u dvije razlicite trgovine razlicito.primjera radi 1m2 brodskog poda u jednoj trgovini kosta 78 kuna a u alp-drvu 58. kaj ces mi sad rec da ovi od 78 koriste bolju smreku....:bonk:
ista stvar je i s arhitektom....sta ti mislis da ce ti se kuca srusit ak ces arhitekta platit staticaru manje....pa to je jedna od vecih glupost koje sam cuo...pa to su vise manje standardne stvari koje zna svaki armirac...pa nije to most izmedju danske i norveske pa da je tu potrebna neka avangarda koju znaju samo najbolji...ista stvar ti je i s elektricarom....to veze nema sa koliconom novca koju ces ti dat. pa cudi me da te tome jos zivot nije naucio. pogledaj samo primjer daski koje sam ti dao a taj popis mozes nastavit sa puno drugih primjera. to kak se cijena formira to je jedna posebna prica. al nemoj ti mene slusat...ti odi kod najskupljeg. u mom su gradu nekad bila dva arhitekta koji su zarili i palili.bili su najskuplji u gradu i mislim da su isprojektirali pol zgrada u gradu.na tim zgradama ima tolko gluposti da bi ih trebalo tuzit za dusevne boli i stetu koja je nastala (od ravnih krovova koji prokisnjavaju, dodatnih stupova koji su morali bit postavljeni u dnevne boravke zbog statike itd.)
a onih 2.6 posto....!?1? pa to je totalna glupost. pa vidi se da se ti nisi nikad tim bavila. jel znas ti kolko ima tih troskova po 2.6 posto. zato na kraju i kosta 600 eura po kvadratu...to je i bila tema posta.kako smanjit troskove....
i po 100 puti...mozes sve napravit sam, al uz jednu ogradu, a ta je da ne smijes imat mentalni sklop (kao sto ga nazalos ima vecina) u kojem nema hrabrosti, optimizma i vjere u to sto radis....
moja-kucica
15.04.2004., 09:30
ZOsvald kaže:
Pozdrav
Mnogo filozofirate.
Kuću možeš skoro sam napraviti uz pomoć prijatelja (doduše to je nekad skuplje jer se pojede i popije - kod betoniranja, al se družimo)
Nećeš biti brz kao majstor, ali kvaliteta će biti tu negdje ili bolja.
"Mort ni mulec" - sve pokrije.
u pravu si, previse filozofije.....slazem se s navedenim....
samo jedna mala nadopuna ovom da se puno popije i pojede...naime danas uz ovu tehnologiju prava je glupost koristit radnu snagu....sat bagera je 200 kuna. za dva sata ti iskopa temelje i pocupa sve korjene oko kuce s cim bi se ti krvavo bavio danima. nakon toga pozoves mikser s betonom i za jedno jutro imas temelje u zemlji. ista stvar je i za deku. nema vise radne snage koja radi cijeli dan i jede i pije. ovo je vjeruj mi puno elegantnije a sta se tice para mozda malo skuplje....
pozdrav
moja-kucica
15.04.2004., 09:43
tilla kaže:
i ja sam se gluposti naslusala od automehanicara, pa sveejdno ne popravljam auto sama.
ne odgovaram vas dvojicu samo vi dajte, samo o kad govorite sto i se sve naslusao od gradjevinara i arh. ko da u najmanju ruku imas oba faksa zavrsena. ne bi da su ti faksevi ukljucujuci i strojarstvo dopisni tecajevi, pa ih ti odma u startu znas vise od njih.
pa cuj to je zalosno al to ide i na moj racun jel ni ja tu nisam doma. pa ako nesto mozes sam napravit to je na autu. nemoj sad odmah skakat. nisam reko da mozes sam elektroniku popravljat (za to ipak treba aparatura za dijagnozu i dr.) al da nemozes promjenit svjecicu, ili tekucinu za hladjenje i brdo drugih stvari pa stvarno....dobro ne ocekujem od tebe al od tvog muza bi se to vec moglo ocekivat a ne da ti nestane benzina a ti mislis da je zaribala masina...ak mu se vec neda kao meni onda bar da ne kaze da se to nemoze jel to bi bila jedna od vecih glupost...
ja ne znam jel si ti zavrsila faks al ja jesam i nemoze mi neko prodavat fore da je zavrsio faks pa da sad zna o cemu prica. sreo sam ljude koji nemaju veze s mojim faksom pa znaju o programiranju i svemu sta ide uz to puno vise od mene jer se ja s tim ne bavim previse. vjeruj mi da ce neko inteligentan (ne mislim na sebe) kad se zainteresira za neko podrucje bit tu puno bolji od glupana s doticnim faksom, pa makar se i bavio s tim.
moja-kucica
15.04.2004., 09:53
Vojky kaže:
Tu se slažem, u pitanju su dva teška, složena i odgovorna fakulteta. Od ljudi koji su ih završili obično sam slušao jako pametne stvari.
svasta....pa ti kroz te faksove mozes proc (kao i kroz svaki drugi) uceci napamet i nezainteresirano i na kraju ces izac nista puno pametniji nego prije....ti vjerovatno govoris o onima koje je to zanimalo i koji su se oko tog trudili. al ti bi i bez tog faksa u doticnom podrucju bili maheri....
moja-kucica kaže:
svasta....pa ti kroz te faksove mozes proc (kao i kroz svaki drugi) uceci napamet i nezainteresirano i na kraju ces izac nista puno pametniji nego prije....ti vjerovatno govoris o onima koje je to zanimalo i koji su se oko tog trudili. al ti bi i bez tog faksa u doticnom podrucju bili maheri....
i ti lupetas svasta, pretpostavljam da ti nemas faks, pa se tako tjesis. ali da imas volje za naucit osnove matemtike 1 i 2, osnove statike, mehaniku, ono sto ljudi diplaju po 9 semestra, ti ces to uz dobru volje sve sam naucit.elektirika ti u malom prstu. bez faksa ti ljudi ne bi bili niko i nista jer je tehnicki faklultet nemoguce sam savladat. mos biti tudum i zavrsit ga, ali da si sam sve to proslao...
ja se slazem da se puno toga moze samo uradit, ali onda to tako i izgleda. lose, lose, lose.
mogu se i ja sama osisat, ali hebi ga izgleda ko da sam se sama osisala, a cini ti se da ti znas da bi ti isto mogao.
ja zagovaram opciji da svi rade ono sto im je struka, a ne da neko tupelja kako se sve moze naucit uz malo dobro volje.
gle i moj dragi zna o programiranju vise nego NEKI ljudi s etf-a, pa mu nikad nije palo na pricat kako se etf dopisni tecaj.
a ovo s autima i elektronikom, kako to da ti nisi shvatio da ako su auta nepredovala u tehnickom smilsu i da ih je nemoguce skoro doma popravljat, da i tehnika gradjenja kuce je napredovala u tom pogledu? ili su i na tom polju samozvani strucnjak?
moja-kucica kaže:
uceci napamet i nezainteresirano i na kraju ces izac nista puno pametniji nego prije....ti vjerovatno govoris o onima koje je to zanimalo i koji su se oko tog trudili. al ti bi i bez tog faksa u doticnom podrucju bili maheri....
je, odi malo pogledaj koji se poslovi traze na burzama rada. da je to tako olako svi bi bili arh i gradjevinari, strojeri, a nisu to bas lose placeni poslovi.
ti zagovras nadriznanje, a negdje je to kaznjivo djelo.
moja-kucica
15.04.2004., 10:44
tilla kaže:
i ti lupetas svasta, pretpostavljam da ti nemas faks, pa se tako tjesis. ali da imas volje za naucit osnove matemtike 1 i 2, osnove statike, mehaniku, ono sto ljudi diplaju po 9 semestra, ti ces to uz dobru volje sve sam naucit.elektirika ti u malom prstu. bez faksa ti ljudi ne bi bili niko i nista jer je tehnicki faklultet nemoguce sam savladat. mos biti tudum i zavrsit ga, ali da si sam sve to proslao...
ja se slazem da se puno toga moze samo uradit, ali onda to tako i izgleda. lose, lose, lose.
mogu se i ja sama osisat, ali hebi ga izgleda ko da sam se sama osisala, a cini ti se da ti znas da bi ti isto mogao.
ja zagovaram opciji da svi rade ono sto im je struka, a ne da neko tupelja kako se sve moze naucit uz malo dobro volje.
gle i moj dragi zna o programiranju vise nego NEKI ljudi s etf-a, pa mu nikad nije palo na pricat kako se etf dopisni tecaj.
a ovo s autima i elektronikom, kako to da ti nisi shvatio da ako su auta nepredovala u tehnickom smilsu i da ih je nemoguce skoro doma popravljat, da i tehnika gradjenja kuce je napredovala u tom pogledu? ili su i na tom polju samozvani strucnjak?
da se tjesim... jao,jao.... ja sam zavrsio faks (bas doticni fer kad si ga vec spomenula) i nije mi ga zao sta sam ga zavrsio, al to sta ga imam ne znaci da cu kod nekog kopjuterskog problema gledat odozgora nekog ko ga nije zavrsio a kuzi se u to....ne znam s kojim faksom ti imas veze al mislim da s ferom nemas jer nebi bas takve gluposti pricala.
matematika 1 i 2, a? pa imao sam i njih i matana3 i diskretnu i stohasticku i linearnu algebru...mislis da mi to treba na sadasnjem poslu.a od tog ti se vecinom sastoji prva i druga godina. pa da malo znas prilike na feru znala bi da se mornar (prodekan) vec godinama zalaze za razdvajanje racunaraca i elektrotehnicara upravo iz razloga sta misli ono sta i ja, da racunarcima ne treba krvarenje na elektronici 1 i 2 da bi bili dobri racunarci....isto tako, ono sta uce arhitekti na arhitekturi se vjerovatno moze svest na puno puno manje a da bi isprojektirao moj tip kuce, al nisam ni reko da bi se sam bacio u projektiranje. tu ipak ima puno toga. da si pazljivo citala vidjela bi da sam rekao da se u neke poslove mozes, a u neke ne (citaj ne)mozes upustit.
moja-kucica kaže:
da se tjesim... jao,jao.... ja sam zavrsio faks (bas doticni fer kad si ga vec spomenula) i nije mi ga zao sta sam ga zavrsio, al to sta ga imam ne znaci da cu kod nekog kopjuterskog problema gledat odozgora nekog ko ga nije zavrsio a kuzi se u to....ne znam s kojim faksom ti imas veze al mislim da s ferom nemas jer nebi bas takve gluposti pricala.
matematika 1 i 2, a? pa imao sam i njih i matana3 i diskretnu i stohasticku i linearnu algebru...mislis da mi to treba na sadasnjem poslu.a od tog ti se vecinom sastoji prva i druga godina. pa da malo znas prilike na feru znala bi da se mornar (prodekan) vec godinama zalaze za razdvajanje racunaraca i elektrotehnicara upravo iz razloga sta misli ono sta i ja, da racunarcima ne treba krvarenje na elektronici 1 i 2 da bi bili dobri racunarci....isto tako, ono sta uce arhitekti na arhitekturi se vjerovatno moze svest na puno puno manje a da bi isprojektirao moj tip kuce, al nisam ni reko da bi se sam bacio u projektiranje. tu ipak ima puno toga. da si pazljivo citala vidjela bi da sam rekao da se u neke poslove mozes, a u neke ne (citaj ne)mozes upustit.
dekanske poslovi me ne zanimaju, rekla sam ti nesto a sad govoris o dekanu i razdvajanjima.
naravno, da ono sto se uci na faksu, poslije ti ne triba u zivotu, ali ovo sto si sad naveo jos je gore.
ljudi s etf-om dobro zaradjuju, ja ih izuzetno cijenim, a cijene i oni svoje vrijeme, zato i plate nekog da to radi za njih. izgleda da ti nisi, jedan od njih.
odu, plate, rijese, kuca gotova.
procitala sam, meni zalosno da covjek s fakultetom, tako prica.
zara ti je lipo rekla, kako ces ustedit, ali se ond posli nemoj cudit kad ti neko govori da je tvoj rad skup.
ali svako ima svoje veselje
:W
Kućice, a i svi napredni!
Na energetskom institutu Hrvoje Požar, Savska 163, u Zagrebu možete se konzultirati (besplatno) sa gđom arh. Hrs Željkom koja radi na KUEN-u zgrada (energetska isplativost) i dobiti pametne savjete glede navedenoga. Pametno je prikupiti što više informacija prije investiranja. Institut je vladina ustanova i na raspolaganju je građanstvu. U dogledno vrijeme radi se na tome da se stimulira od države investiranje u energetski isplative građevine, a isto tako i u obnovljive izvore energije (solarni kolektori npr.)
Nisam pobornik sistema kljuć u ruke,no sigurno je pametno sve staviti na papir, procjeniti troškove i kad se uvjeriš da imaš lovu za izgradnju, poreze, dozvole i uređenje nužnog prosotra za život, krenuti u izgradnju. Kad živiš jednom u kući onda je već lakše ostalo uređivati i guštat na finesama. Po mom mišljenju bez 50000 E nije pametni ići u gradnju kuće, već eventualno kupiti gotovu stariju kuću pa je uređivati. Važno je i to da ako se oslanjaš na krediti teško je za očekivati da će ti ostati love za daljnje investiranje u dovršenje kuće.
moja-kucica
15.04.2004., 11:22
tilla kaže:
dekanske poslovi me ne zanimaju, rekla sam ti nesto a sad govoris o dekanu i razdvajanjima.
naravno, da ono sto se uci na faksu, poslije ti ne triba u zivotu, ali ovo sto si sad naveo jos je gore.
ljudi s etf-om dobro zaradjuju, ja ih izuzetno cijenim, a cijene i oni svoje vrijeme, zato i plate nekog da to radi za njih. izgleda da ti nisi, jedan od njih.
odu, plate, rijese, kuca gotova.
procitala sam, meni zalosno da covjek s fakultetom, tako prica.
zara ti je lipo rekla, kako ces ustedit, ali se ond posli nemoj cudit kad ti neko govori da je tvoj rad skup.
ali svako ima svoje veselje
:W
pa jel ti znas rec nesto a da nije rekla kazala...ja sam covjeku koji je postavio ovaj post reko neke stvari iz iskustva... i-s-k-u-s-t-v-a. sta znaci da sam ih napravio i jos cu ih napravit. a ti nisi ni jednu vjerovatno ni probala i jos onda solis i tvrdis mi da je to nemguce. pa ja kad nemam pametniji predlog ja sutim, a ne predajem se ko ti pesimizmu i kritici a da ne poznam materiju...
i jos na koncu konca ides meni mjesat u struku i pricat meni kakve place imaju elektrotehnicari...:confused: :bonk:
pa vjeruj mi da ja to puno bolje znam od tebe jer sam u firmi gdje radi parsto ferovaca i znam i situaciju u ht, eriksonu, vip i dr. i place NISU dobre. ne znam ko ti je to izvalio. kad bi uzeo prosjek svih navedinih firmi mislim da ta placa ne bi bila preko 5500 do 6000 kuna (al i to je pretjerano). ak je to super onda si u pravu. super place imaju neki maheri po manjim firmama al o tome stvarno ne bi...
sad sam vidio jedan konstruktivn mail od roavada. evo vidis, to je korisna informacija a ne samo ljudima govorit kak je nesto tesko i da se ne moze....
moja-kucica
15.04.2004., 11:30
rovad kaže:
Kućice, a i svi napredni!
Na energetskom institutu Hrvoje Požar, Savska 163, u Zagrebu možete se konzultirati (besplatno) sa gđom arh. Hrs Željkom koja radi na KUEN-u zgrada (energetska isplativost) i dobiti pametne savjete glede navedenoga. Pametno je prikupiti što više informacija prije investiranja. Institut je vladina ustanova i na raspolaganju je građanstvu. U dogledno vrijeme radi se na tome da se stimulira od države investiranje u energetski isplative građevine, a isto tako i u obnovljive izvore energije (solarni kolektori npr.)
Nisam pobornik sistema kljuć u ruke,no sigurno je pametno sve staviti na papir, procjeniti troškove i kad se uvjeriš da imaš lovu za izgradnju, poreze, dozvole i uređenje nužnog prosotra za život, krenuti u izgradnju. Kad živiš jednom u kući onda je već lakše ostalo uređivati i guštat na finesama. Po mom mišljenju bez 50000 E nije pametni ići u gradnju kuće, već eventualno kupiti gotovu stariju kuću pa je uređivati. Važno je i to da ako se oslanjaš na krediti teško je za očekivati da će ti ostati love za daljnje investiranje u dovršenje kuće.
hvala...
bas sam tako nesto trazio....
BobeTko69
15.04.2004., 14:26
"Stan služi za stanovanje, a kuća za ŽIVLJENJE!"
Ako dvojite stan ili kuća ...:W
moja-kucica
15.04.2004., 14:37
BobeTko69 kaže:
"Stan služi za stanovanje, a kuća za ŽIVLJENJE!"
Ako dvojite stan ili kuća ...:W
stari, za mene tu dvojbe nema....
za mene stan uopce nije opcija jer sam u situciji u kakvoj jesam...imao sam srece da mi starci iskrcaju lovu i to e to.
da nije tako i ja bih morao razmisljat o stancicu....:cry:
korisnik
15.04.2004., 15:36
Cinjenica je da je doci do stana puno lakse nego do kuce. Za kucu, ako nemas novaca da sve das drugima da ti rade, treba puno volje i mislim da to covjek stvarno treba zeljeti jer inace ce odustati i prije nego pocne. No oni koji zele kucu, medju koje spadam i ja, spremni su uloziti puno svog vremena i napora da bi dosli do toga. Pri tom ne mislim samo na napor samogradnje. Ja cak veliku vecinu stvari ne mislim sam graditi, ali je potrebno jednostavno sve to poznavati, proucavati, organizirati. No, ja mislim da kad covjek nesto tako radi za sebe da mu onda nije tesko s time se baviti. Ja naime kad bi i mogao financijski sve prepustiti drugima, volio bi znati sve sto oni rade. Jednostavne zelim poznavati tu kucu koja ce biti moja. Mislim da covjek kad nesto stvarno zeli, to ce i ostvaritit, a to vrijedi i za gradnju kuce. Oni koji na to gledaju pesimisticno, pa da imaju i duplo vise novaca nikada nece to ni pokusati jer ce im unaprijed to izgledati neostvarivo.
moja-kucica
15.04.2004., 15:56
korisnik kaže:
Cinjenica je da je doci do stana puno lakse nego do kuce. Za kucu, ako nemas novaca da sve das drugima da ti rade, treba puno volje i mislim da to covjek stvarno treba zeljeti jer inace ce odustati i prije nego pocne. No oni koji zele kucu, medju koje spadam i ja, spremni su uloziti puno svog vremena i napora da bi dosli do toga. Pri tom ne mislim samo na napor samogradnje. Ja cak veliku vecinu stvari ne mislim sam graditi, ali je potrebno jednostavno sve to poznavati, proucavati, organizirati. No, ja mislim da kad covjek nesto tako radi za sebe da mu onda nije tesko s time se baviti. Ja naime kad bi i mogao financijski sve prepustiti drugima, volio bi znati sve sto oni rade. Jednostavne zelim poznavati tu kucu koja ce biti moja. Mislim da covjek kad nesto stvarno zeli, to ce i ostvaritit, a to vrijedi i za gradnju kuce. Oni koji na to gledaju pesimisticno, pa da imaju i duplo vise novaca nikada nece to ni pokusati jer ce im unaprijed to izgledati neostvarivo.
upravo je to i smisao...da budes tamo i kontroliras, gledas...
ni ja necu sve sam radit. nit mogu sve nit mi se neke stvari da radit a male novce cu dat majstoru i poslje vise nikad taj posao necu vidit.
ak ti das nekoj firmi da ti radi onda i placas sve vrijeme dok su oni tamo a to ukljucuje i razno razne pripreme kao ciscenje gradilista, navazanje sute da ti kamioni ne propadaju i brdo takvih stvari kod kojih bi ti se ovi kilavili. to sve napravis sam a majstora pozoves samo na kvalificirani rad. onda opet napravis druge pripremne radove kao sta su npr. dovoz sirove gradje na gradilise i slaganje da ti se fino osusi koji mjesec jer ces iskilavit ak bus sirovu gradju prtio na krov. onda je prespricas itd. sve to traje....i traje....a zakaj bi za to nekom placao. a ne cini se prekomplicirano, jel da?
No, kućice i korisniče, u zadnjim postovima ste ipak napisali nešto pametno, ali se i dalje ne slažem s premisom sfušaj gdje možeš (projekt, radnici fušeri i sl). Meni je to struka i diže mi se kosa na glavi od takvih priča. Zbog takve nelojalne konkurencije cijene i moraju biti visoke jer fušeri kradu posao normalnim radnim ljudima, a da krađu države ne spominjemo. A što se tiče električara i statičara, oni svoju cijenu drže više manje fiksnom, a arhitekt je taj koji u cijeloj priči balansira. Znam da za prosječne obiteljske kuće to nije nikakva mudrost i zato to novi Zakon o gradnji maksimalno pojednostavljuje-smanjuje količinu salate koja prati projekt.
A što se tiče iskustva, pesimizma i sličnih velikih riječi.... Ja se upravo intenzivno bavim traženjem zemljišta za gradnju ili stare kuće za adaptaciju i smišljam kako da rastegnem lovu kojom raspolažem. Da, projektirat ću sama, ali u mom slučaju to će biti legalno, he, he:B
....a što se tiče izvedbe, građevinske i instalaterske radove kanim prepustiti onima kojima je to posao. Zanatske (podovi, farbanje itd) ćemo vjerojatno odraditi sami.
Što se materijala tiče i cijena, naravno da je preporučljivo i te kako biti u toku, a ne pustit da te drugi maslaju.
moja-kucica
16.04.2004., 08:50
zara kaže:
No, kućice i korisniče, u zadnjim postovima ste ipak napisali nešto pametno, ali se i dalje ne slažem s premisom sfušaj gdje možeš (projekt, radnici fušeri i sl). Meni je to struka i diže mi se kosa na glavi od takvih priča. Zbog takve nelojalne konkurencije cijene i moraju biti visoke jer fušeri kradu posao normalnim radnim ljudima, a da krađu države ne spominjemo. A što se tiče električara i statičara, oni svoju cijenu drže više manje fiksnom, a arhitekt je taj koji u cijeloj priči balansira. Znam da za prosječne obiteljske kuće to nije nikakva mudrost i zato to novi Zakon o gradnji maksimalno pojednostavljuje-smanjuje količinu salate koja prati projekt.
A što se tiče iskustva, pesimizma i sličnih velikih riječi.... Ja se upravo intenzivno bavim traženjem zemljišta za gradnju ili stare kuće za adaptaciju i smišljam kako da rastegnem lovu kojom raspolažem. Da, projektirat ću sama, ali u mom slučaju to će biti legalno, he, he:B
mislim da ti mjesas pojmove fus i fuseraj. ak je u fusu ne znaci da je lose.nekad naprotiv... ja pod fusom smatram kad unajmim nekog van sustava. to sta on ne plati porez drzavi odnosno ja mu to ne platim...
primjer izolacije (moja omiljena tema)....zasto bi ti morao doc kod nekog ko se bavi grijanjem i rec mu....evo ovo ti je kuca, kad se ja vratim ocu da u nutra bude 24 stupnja. na kraju kad budes placao oderat ce te ko zeca jer ce ti naplatit egzotiku. ne razumijes se u to i on ti moze rec kaj god oce.to je isto ko kad ja dodjem doma kod nekog da mu sriktam komp.mogu mu napricat kaj god hocu a on sljep i gluh...
ne pravim se pametan al meni se puno bolje cini ovo sta ja radim....iskoristi prijatelje i poznanike, a ak nemas takvih u toj struci vec ces nac nekog ko ce te tu savjetovat (vidi post od rovada) prosurfaj po webu, knjigama i na kraju ces o toj izolaciji znat dovoljno da znas sta radis i sta hoces i kako ces do toga doc.
zakljucak je da do tog proracuna mozes doc sam (with a little help from your friends) a to i je dio s kojim ti mogu najvise zamaglit oci. poslje, ko ce ti spojit cijevi radijatora ili podnog grijanja i dr. i nije tolki problem...
o tom ja cijelo vrijeme pricam. raspodijeli poslove na sto vise manjih dijelova tako da nesto mozes sam.a vecinu toga gdje nije potrebna neka uvjezbanost mozes "sam".... nakon toga cijena izvedbe je puno manja i ne znam gdje je tu fuseraj...
vjeruj mi, ja ne bi nista radio dok se dobro ne raspitam a ne bi ni drugima preporucio....
a ovo, legalno nelegalno....sta da ti kazem. ak se ti bolje osjecas ti napravi legalno jer po novom zakonu o gradnji samogradnja nije dozvoljena, pa cu te onda vidit kad budes morala krecit oces pozvat majstore i to i platit il ces sama... ili bus tu kolicinu licemjerja ipak mogla podnest pa ces sama uhvatit valjak u ruke....
Da i ja malo dosolim pricu :D
Razumijem zasto neki profesionalci brane ovdje svoju struku, ali bogami razumijem i sam svoj majstore. Ima iskustvo i s proficima ( uredjivali mi lokal) i sam svoj majstor radovima ( uredjivao stan). Iskreno receno, dan danas zajebavam gradjevinarce zbog kvalitete radova koje su izveli u mom lokalu. Familija su mi, navodno su vrhunski majstori ali po mom iskustvu preporucio bih ih samo neprijatelju. Toliko slamperaja, nekvalitete i odugovlacenja radova koje sam dozivio tesko je i zamisliti. A nisu radili za čavle nego za lovu i to unaprijed iskeshiranu do zadnje lipe. Stan sam preuredjivao u sam svoj majstor aranžmanu uz pomoc kuma i napravili smo to brze, neuporedivo kvalitetnije i triput jeftinije nego da su mi radili profesionalci. Uz to bar sam siguran da su ugradjeni najkvalitetniji materijali. Ima stvari u koje se ne bih sam upustao jer ih ne znam dobro i nemam alata ( npr. plinske instalacije, projektiranje kuce, staticki prorachuni etc) ali dobar dio radova na izgradnji kuce ili uredjenju nisu bas vrhunska znanost. Uz to ko zna pitati i traziti moze izuzetno puno informacija dobiti od prodavacha materijala i opreme.
Koliko cujem u zadnje vrijeme ima stravicnih problema s kvalitetom stanova koje se grade. I s POS stanovima i onim za branitelje i onima za trziste. A sve to rade velike i renomirane firme pa opet je kvaliteta bijedna. Kad sam kupovao stan prosle godine vidio sam i hrpu novih stanova i jedino sto mogu reci da je kvaliteta 90% njih upravo jadna, bilo da ih rade mali poduzetnici bilo da ih rade velike firme. O tome da vecina izgradjenog ima malo veze s projektom radije ne bih. O tome da su nadzorni na gradilistima isti lopovi i muljatori kao i izvodjaci isto ne bih. Na kraju je ispalo da je kvalitetniji stan u zgradi staroj 20+ godina nego u vecini novogradnji. A to je otuzno :D
Imam naravno i suprotnih primjera sjajnih majstora ciji sam rad vidio i divim mu se. Ima jedan keramicar kojeg ja nikad nisam vidio uzivo, ali sam vidio njegov rad na nekoliko lokacija i vrlo rado ga preporucujem kad neko trazi keramicara. I svi su dosad bili zadovoljni :) Smijesna situacija je bila kad je cuo da ga preporuchuje netko koga on nepozna :)
moja-kucica
16.04.2004., 09:58
Juraj kaže:
Da i ja malo dosolim pricu :D
Uz to bar sam siguran da su ugradjeni najkvalitetniji materijali. Ima stvari u koje se ne bih sam upustao jer ih ne znam dobro i nemam alata ( npr. plinske instalacije, projektiranje kuce, staticki prorachuni etc) ali dobar dio radova na izgradnji kuce ili uredjenju nisu bas vrhunska znanost. Uz to ko zna pitati i traziti moze izuzetno puno informacija dobiti od prodavacha materijala i opreme.
potpisujem od prve do zadnje....
bravo, Juraj, pogodio si u sridu!
moja-kucica kaže:
a ovo, legalno nelegalno....sta da ti kazem. ak se ti bolje osjecas ti napravi legalno jer po novom zakonu o gradnji samogradnja nije dozvoljena, pa cu te onda vidit kad budes morala krecit oces pozvat majstore i to i platit il ces sama... ili bus tu kolicinu licemjerja ipak mogla podnest pa ces sama uhvatit valjak u ruke....
To o samogradnji, moram priznat, nije mi baš jasno u novom zakonu. Čini mi se da nije ni donosiocima Zakona previše. Naime, za obiteljske kuće ima puno iznimaka-od izlišnosti lokacijske, preko smanjenog obima glavnog projekta, do mogućnosti da arhitekti i građevinari grade sami za svoje potrebe (he,he,ne treba mi licemjerje) jednom u pet godina i sl. Dotična gospoda koja drže predavanja na pripremnom seminaru za stručni ispit tvrde da će se nejasnoće ispeglati novim pravilnicima koji tek trebaju biti doneseni. A dotad ne znam što da mislim (o samogradnji obiteljske kuće).
Evo dijela u zakonu o gradnji koji mi djeluje kao 'rupa', što se tiče obiteljske kuće:
Članak 127.
Izvođač na gradilištu mora imati:
– rješenje o upisu u sudski registar, odnosno obrtnicu,
– akt o imenovanju glavnog inženjera gradilišta, inženjera gradilišta odnosno voditelja radova,
– akt o imenovanju nadzornog inženjera, odnosno glavnoga nadzornog inženjera, osim na gradilištu građevine za koju se ne provodi nadzor građenja,
– građevinsku dozvolu s glavnim projektom, odnosno glavni projekt s potvrdom tijela graditeljstva,
– izvedbene projekte s mišljenjem projektanta glavnog projekta i ovjerene od revidenta koji je to u izvješću o obavljenoj kontroli glavnog projekta zatražio, za do tada izveden dio građevine i građevinske i druge radove koji su u tijeku sa svim izmjenama i dopunama,
– izvješća revidenata o obavljenoj kontroli ako je propisano,
– građevinski dnevnik,
– dokaze o sukladnosti za ugrađene građevne proizvode, dokaze o sukladnosti prema posebnom propisu za ugrađenu opremu, isprave o sukladnosti određenog dijela građevine bitnim zahtjevima iz poglavlja II. ovoga Zakona i dokaze kvalitete za koje je ovim Zakonom, posebnim propisom ili projektom određena obveza prikupljanja tijekom izvođenja građevinskih i drugih radova kao i obveza provedbe kontrolnih postupaka za do tada izveden dio građevine i građevinske i druge radove koji su u tijeku,
– elaborat o iskolčenju građevine, koji je izradila i potpisala osoba registrirana za obavljanje te djelatnosti prema posebnom propisu, koji je izrađen prema glavnom projektu,
– drugu dokumentaciju te dozvole i dopuštanja za koje je posebnim zakonom ili propisom donesenim na temelju tog zakona propisana obveza da ju izvođač nakon početka građenja građevine mora imati na gradilištu.
Obrazac, uvjete i način vođenja građevinskog dnevnika na gradilištu propisuje ministar pravilnikom.
Dokumentaciju iz stavka 1. ovoga članka nakon završetka građenja trajno čuva investitor, odnosno vlasnik građevine.
Članak 128.
U slučaju kada je investitor fizička osoba koja gradi za svoje potrebe na gradilištu ne mora imati dokumentaciju iz članka 127. stavka 1. podstavka 1., 2., 3., 6. i 7. ovoga Zakona.
U slučaju kada investitor fizička osoba sama provodi stručni nadzor građenja građevine za njene potrebe izvođač, odnosno investitor na gradilištu umjesto akta iz članka 127. stavka 1. podstavka 4. ovoga Zakona mora imati izjavu investitora da sam provodi stručni nadzor i dokaz da ispunjava uvjete za provedbu tog nadzora.
bdugorep
19.04.2004., 10:27
pozdrav svima!
čitao sam ove sve postove i nažalost nisam uspio naći puno korisnih informacija iz jednostavnog razloga.
imam samo jedno za reći.... till i kompanija..... svaka čast
:top:
bez vas svjet bi bio jedno dosadno mjesto.
moja kucica, bravo majstore, samo tako
i ja uskoro mislim ulazit u izgradnju. mislio sam ubosti stan, ali kako cijne nemilosrdno rastu, a nije mi baš najbitnija stvar da mi tramvaj drenči pod prozorom, mislim da ću si sagradit moju slobodicu u pravcu zaprešić i okolica.
nadam se da će od ovog topica biti do kraja još pokoji korisni i pokoji smješni topic.
moja kucuca i svi na našoj strani nedajte se naživcirati i smesti od ovih koji nisu nikad u životu čekič u ruku primili.
takvim pametnjakovićima (i nervoznjacima u prometu) imam za pokazat samo jednu stvar od kojih onda tek puknu ko kokice.
bdugorep kaže:
pozdrav svima!
moja kucuca i svi na našoj strani nedajte se naživcirati i smesti od ovih koji nisu nikad u životu čekič u ruku primili.
takvim pametnjakovićima (i nervoznjacima u prometu) imam za pokazat samo jednu stvar od kojih onda tek puknu ko kokice.
svasta, ja znam cekicat, ali taj posao prepustam drugima, cak znam i plocice postavljat, to je oduvijek zanimalo, ali kako me zanima i da bude vrhunski postavljeno radje to prepustam majstorima.:D
anabelll
19.04.2004., 12:49
Za sve one koji su skeptični u fušere;moj stari je napravio kuču prije 35 god,sa par svojih prijatelja-i gle čuda,još se drži i ništa joj ne fali.Redoviti popravci i servisi su svugdje uobičajni.Istina da se onda nije puno znalo o izolaciji kuče ali neke stvari se nisu promjenile ni nakon toliko godina.:W
moja-kucica
19.04.2004., 13:09
anabelll kaže:
Za sve one koji su skeptični u fušere;moj stari je napravio kuču prije 35 god,sa par svojih prijatelja-i gle čuda,još se drži i ništa joj ne fali.Redoviti popravci i servisi su svugdje uobičajni.Istina da se onda nije puno znalo o izolaciji kuče ali neke stvari se nisu promjenile ni nakon toliko godina.:W
moj je slucaj potpuno isti samo se radi o nekih 30 godina...
izgleda da je ta samogradnja prenosna....
mislim, ko je sa starim radio puno graditeljskih poslova tokom zivota, mislim da ce se malo teze odlucit da mu neko drugi radi neke debilne poslove koje moze sam napravit...ne znam, napravit barakicu pored kuce za drzat materijal ili sl.
margarita
19.04.2004., 17:04
ajme sto tu deru s cijenama
nasa kuca kosta 400 CDN po metru kvadratnom, ukljucujuci plac i to kljuc u ruke
mi samo trebamo donijeti namjestaj i kucanske aparate
Zainteresirala me tema i sadržaj članka pa sam si dao truda i pročitao ga u cijelosti. Nakon čega nisam mogao ne reagirati. Količina gluposti koju neki olako iznose u javnost upravo je nevjerojatna.
Dakle, ne bih ulazio u to kako se rade projekti za kuće nego ću samo reći da je, naravno, potrebno da ih rade diplomirani inženjeri građevinarstva, što zagovornici samogradnje kuće nisu niti osporavali. Spominjanje dopisnog tečaja kirurgije ovdje je vrlo neumjesno. Treba li možda fakultet za napraviti dijete? Mislim da ne treba, oni koji rade djecu znaju to napraviti bez i najmanjeg poimanja o kompleksnosti fenomena ljudskog organizma. Treba li fakultet za konstruirati automobil? Naravno, i više od toga. Treba li fakultet za popravljati automobil. Naravno da ne treba, to bi bio teški overhead, osim toga rijetki su inženjeri strojarstva koji to znaju. Kako bi rekao jedan od mojih omiljenih profesora (na strojarstvu): ja kad dignem haubu a tamo neki kablovi, cijevi, remeni, sve se vrti i trese. Ako stane, ja ga vozim kod automehaničara.
Analogija sa samogradnjom kuće: projekt radi netko tko možda nikad nije stavio ciglu na ciglu a što u stvari nije niti potrebno jer zna sve o svojstvima materijala i zahtjevima koji se postavljaju na taj materijal. Ali kad je projekt gotov, kuću zidaju ljudi koji nisu došli dalje od osnovne škole (opet bez uvrede svima koji jesu) i koji apsolutno ne znaju ništa o tlačnoj i vlačnoj čvrstoći, krtosti, elastičnosti, proračunu grede, specifičnoj masi, koeficijentu protoka topline, gradijentima, vektorima itd, itd. Jer u projektu piše kakav beton treba upotrijebiti, koju debljinu žice za armaturu, koje dimenzije drvene građe treba upotrijebiti za krovnu konstrukciju itd.
Da rezimiram, podržavam i ohrabrujem ljude koji se usude krenuti u projekt izgradnje kuće u vlastitom aranžmanu.
korisnik
20.04.2004., 12:10
Mogli bi se malo vratiti na temu cijena gradnje. Ovdje ih ima mnogi sa iskustvom u samogradnji, pa jer mozete sa nekih ciframa. Koliko vas je sve ili neki pojedinacni radovi kostali.
Moje je misljenje da je moguce doci do cifre jedno 30-40% manje nego sto je ključ u ruke.
moja-kucica
20.04.2004., 12:20
korisnik kaže:
Mogli bi se malo vratiti na temu cijena gradnje. Ovdje ih ima mnogi sa iskustvom u samogradnji, pa jer mozete sa nekih ciframa. Koliko vas je sve ili neki pojedinacni radovi kostali.
Moje je misljenje da je moguce doci do cifre jedno 30-40% manje nego sto je ključ u ruke.
ak nekog zanima ja mu mogu za kucu dimenzija 8x9,5 (nekakvog standardnog oblika, kocka. nema nekih velikih lukova ili ne znam cega. jedan je nosivi zid i ide preko cijele kuce, duzine 9.5 m) poslat cijeli troskovnik sa ponudama nekoliko trgovina. u to su jos ukljuceni temelji koji su kostali nekih 7, 8 tisuca dem, crijep (oko 12 tisuca kuna i pijesak koji nije neka prevelika stavka).ne znam jel se moze ovdje na forum poslat word dokument?
tu se covjek ne moze bas previse provlacit. cijene su vise manje standardne. sad je samo pitanje oces negdje smuljat s pdv-om il negdje nac drvenu gradju jeftinije kao sta sam ja nasao 30 posto manje.
korisnik
20.04.2004., 12:40
Mene zanima,
Word document ako nije prevelik bi se trebao moc ovdje stavit. Ak nejde smislit cemo neki drugi nacin.
Hvala
moja-kucica
20.04.2004., 12:49
korisnik kaže:
Mene zanima,
Word document ako nije prevelik bi se trebao moc ovdje stavit. Ak nejde smislit cemo neki drugi nacin.
Hvala
morat cemo nesto drugo, jer poruka moze bit dugacka samo 10 k znakova a ova datoteka ima 46 kB.uz to mislim da ne podrzava formatiran tekst nego samo .txt.
moja-kucica
20.04.2004., 12:56
ovak....ko hoce pogledat troskovnih nek mi posalje mail na firstpost123@hotmail.com i ja cu mu replayat.....
moja-kucica
20.04.2004., 15:11
moja-kucica kaže:
ovak....ko hoce pogledat troskovnih nek mi posalje mail na firstpost123@hotmail.com i ja cu mu replayat.....
da se malo dopunim, jel ima dosta ljudi koji se interesiraju pa da svima ne pisem isto....
kuca je na dvije etaze i potkrovlje....(znaci nekakvih 150 m2 plus prostor u potkrovlju).
cijena je za kucu do pod krov (znaci gola cigla i krov) oko 40 tak tisuca maraka. to se odnosi na same troskove gradnje, bez dozvola i zemljista.
u troskovniku je i cijena crijepa (malo sam se zezno da nije...bilo je to pred koji mjesec).
onu cijenu u troskovniku treba uvecat za cijenu temelja (oko 8 tisuca dem), pijesak (nije prevelika stavka) i cijenu rada (zidar, armirac, tesar a najvise sam). sa svim tim trebalo bi doc do kakvih 40 tak tisuca. ne vise.
ak vam koji registrirani gradjevinarac da ponudu na vise od toga, znat cete da to moze i manje (iz mog primjera).
oprez!!! to se odnosi samo na fanatike i fantazere. oni koji bi kucu htjeli, al samo da im neko pokloni, bolje da se ne upustaju jer posla ima dosta.
el_mariachi
12.08.2009., 14:57
evo poslije vise od 5g dizem topic iz mrtvih...
cijene gradjevinskog materijala su opale... kako bi danas izgledala situacija kad bi se pravile kuce?
ima li neko svjezih podataka?
Vodenna
12.08.2009., 15:12
cijene gradjevinskog materijala su opale... kako bi danas izgledala situacija kad bi se pravile kuce?
minimalno 50.000,00 kn samo za papirologiju bez ikakvih radova:flop:
ALEN111
12.08.2009., 15:43
Ako gradi tvrtka mogu točno izračunat do ključ u ruke,samo se treba znati što se želi izgraditi.
pl4vu54
23.08.2009., 15:46
Evo mene zanima okvirno prizemnica 100m2, bez podruma..
Meni obrtnik gradi obiteljsku kuću od 320 m2 bruto. Čovjek je od 10 ponuda bio najbolji i zatražio 350.000 kn za gradnju od temelja do tesarskih radova za krov. Radovi su počeli 13.07. i sutra (24.08.) završava zidove kata i pripreme za zadnju deku. Limar će mi za krov uzeti 32000 kn. E da, kuća je u Čakovcu, izvođač iz okoline Čakovca.
Pozdrav svima
bubaspara
25.08.2009., 12:03
Evo nas je kuća s potkrovljem ukupno 175 kvadrata (uključena garaža za 1 auto) ,+natkrivena terasa od cca 40 kvadrata + namještaj, koštala 95-100 tisuća eura.....s time da nismo kupovali ništa jeftino a ni extra skupo za ugradnju - imamo drvenu stolariju,rolete, unutra cca 100kvadrata parketa:)itd..... nije malo ali ja sam prezadovoljna s dobivenim- čak smo na dio fasade ubacili deko kamen:cerek:...sve radove radili su nam obrtnici (dio na crno naravno), sami samo neke sitnice:mig:
marion56
25.08.2009., 13:22
Evo nas je kuća s potkrovljem ukupno 175 kvadrata (uključena garaža za 1 auto) ,+natkrivena terasa od cca 40 kvadrata + namještaj, koštala 95-100 tisuća eura.....s time da nismo kupovali ništa jeftino a ni extra skupo za ugradnju - imamo drvenu stolariju,rolete, unutra cca 100kvadrata parketa:)itd..... nije malo ali ja sam prezadovoljna s dobivenim- čak smo na dio fasade ubacili deko kamen:cerek:...sve radove radili su nam obrtnici (dio na crno naravno), sami samo neke sitnice:mig:
dali možda znaš, ako ste sve fino pisali, koliko vas je koštao materijal za to sve, bez majstora i radne snage?
Fuptomek
20.11.2009., 01:38
Meni obrtnik gradi obiteljsku kuću od 320 m2 bruto. Čovjek je od 10 ponuda bio najbolji i zatražio 350.000 kn za gradnju od temelja do tesarskih radova za krov. Radovi su počeli 13.07. i sutra (24.08.) završava zidove kata i pripreme za zadnju deku. Limar će mi za krov uzeti 32000 kn. E da, kuća je u Čakovcu, izvođač iz okoline Čakovca.
Pozdrav svima
Pozdrav! Planiram raditi sličnu poslovno stambenu građevinu u Varaždinu,cca 400 m2, trenutno tražim ponude. Ova ponuda izvođača radova čini se prihvatljivom, još ako je kvaliteta dobra, odmah pristajem. Možeš molim te poslati na pm ime firme, neki kontakt da zatražim ponudu i naravno tvoja iskustva sa njima. Ako još netko ima neku dobru varijantu, firmu za izgradnju molim da javi. Puno hvala
sky cruiser
21.11.2009., 22:11
Mislim da se u okolici ZG cijene za roh-bau kreću negdje od 230-250 EUR/m2 brutto površine kuće (neki skuplji i s Porothermom idu i do 280-300 EUR)...to je s njihovim materijalom i svim ostalim.
Pozdrav! Planiram raditi sličnu poslovno stambenu građevinu u Varaždinu,cca 400 m2, trenutno tražim ponude. Ova ponuda izvođača radova čini se prihvatljivom, još ako je kvaliteta dobra, odmah pristajem. Možeš molim te poslati na pm ime firme, neki kontakt da zatražim ponudu i naravno tvoja iskustva sa njima. Ako još netko ima neku dobru varijantu, firmu za izgradnju molim da javi. Puno hvala
Trebala bi mi pomoc,molim te,da li bi i meni mogao dati adresu covjeka koji ti je izgradio kucu,broj telefona iako imas njegovu e-mail adresu.Trazio sam vise od 6 mjeseci ,tak da sigurno razumijes moju hitnocu.Molim te da mi pomognes u mom trazenju s tom informacijom...pozdravi :s...ako mozes mozes nazvati na ... i tamo ostaviti informaciju mojoj svekrvi,zove se Dragica,jer mene momentalno nema u Zagrebu...puno hvala
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.