View Full Version : Kupujem Golf 3 VR6...savjeti molim...
Iz naslova se vidi da kupujem VR6-icu i sad vas pitam za par savjeta, ideja itd...
Dal neko ima ili je imal VR6 ili ima frenda koji ima tu zvijer, ili općenito zna malo više o tom autu?Ako da molim ideje oko toga na kaj treba paziti kod kupnje, kakve "puške" se mogu smjestiti kupcu a da se ne vidi na prvi pogled itd.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
p.s. it's good to be back :top:
STINGer
27.01.2006., 18:22
Ako će ti išta pomoći, ne kupuj VR6
Ako će ti išta pomoći, ne kupuj VR6
Potpisujem.
zasto onda traze te masine iz karamboliranih golfova i ubacuju u polote,dvojke i sl. ak nis ne valjaju?
Golf 3+vr6=50k km=generalka=puno love na djelove i popravke.
Osim ako ti nije zet automehaničar a ti faca na bosanskom crnom tržištu:D ;)
Jedino što vanja na tom autu (motoru) je zvuk. Ostalo katastrofa. Bolje uzmi GTI 16v ako bi baš zabrijao na G3.
Sve je ok kaj pričate ali molim da bar malo argumentirate napisano jer mi ovak ne pomažete baš.
Sve je ok kaj pričate ali molim da bar malo argumentirate napisano jer mi ovak ne pomažete baš.
Pa ima neki tip kojeg sam par puta oprao, i ono, stane, normalno, pita šta je ispod haube, bla, bla, je da ga tip kolje, al da je on skoro pa generalku morao raditi na nekih 45000km...:rolleyes:
A u kvalitetu trice, doduše diesel sa se nažalost i sam uvjerio...
Kloni se toga, rađe baci oko na neku Dedru integrale ili nešto slično;)
Evo jedna starija tema :
http://www.forum.hr/showthread.php?t=40746
I opet hvala na odgovorima.Možda previše tražim, ali zanima me konkretno...vrlo vjerojatno bude crklo to i to itd...
Vozil sam taj auto prije 2 godine par dana (frend mi posudil) i bil sam više nego oduševljen.Ništ nije lupalo, vukel je ko sotona, trošil relativno normalno(nakon 30-ak km krvničkog vađenja masti iz mašine board computer je pokazal prosjek od 18.7 l/100km, a u normalnoj vožnji oko 10l/100km), plastika se nije tresla i vibrirala kak se voli inače dogoditi na autima od 10+godina.Inače auto je bil 92' godište i nije ga niko šparal.Nije dimil ni trošil ulje a imal je oko 165000km onda.
mobyXXL
27.01.2006., 20:34
ma sve je to super al ti auti su stari minimum 10 godina + toga što je to snažna V6 mašina i vlasnik sigurno nije šparao vozilo nego ga je mučio ko najgoreg neprijatelja i tako minimum 10 godina. Plus toga da je vozilo možda i razbijano, vjerovatno je imalo više vlasnika od kojih bar jedan balavac sa olovnom nogom... Mene to asocira na kramp sorry :(
Brutale
27.01.2006., 20:43
najbolji savjet sto ces dobiti je bjezi od toga:zubo:
i kaj,
nek se pripremi odmah na generalku i eto mu opet masine za 5-10 godina ;-)
poznanik je to imal jedno vrijeme,fakat je brza masina,al njegov je bil i nekaj doradivan,getriba il nekaj mu je spora (ne sjecam se)
samo sto je njemu to bilo prevec za tankati
sto se tice golfova 3 dizl,znam za dost poz.iskustava,uostalom svaka marka ima svoje price, zavisi sta zelis...
predlazem ti da se uclanis na vw club i tam malo citas o kakvim problemima te sl. stvarima,ali sto se tice skupoce samih dijelova citala sam svasta ;-)
VTi underhood
28.01.2006., 01:35
Evo jedna starija tema :
http://www.forum.hr/showthread.php?t=40746
Lijepo se sjetit starih dobrih dana na forumu... barem je bilo veselo... :lol:
Ovo sad je ko na sprovodu...
2AUTOR
Bježi od tog auta ako voliš sebe, svoje živce i svoje novce... ne zajebajem te... stvarno bježi... radije kupi nekog GTi-ja ili slično recimo Astru GSi... inače ćeš odnjet gaće na štapu...
VTi underhood
28.01.2006., 01:38
i kaj,
nek se pripremi odmah na generalku i eto mu opet masine za 5-10 godina ;-)
poznanik je to imal jedno vrijeme,fakat je brza masina,al njegov je bil i nekaj doradivan,getriba il nekaj mu je spora (ne sjecam se)
samo sto je njemu to bilo prevec za tankati
sto se tice golfova 3 dizl,znam za dost poz.iskustava,uostalom svaka marka ima svoje price, zavisi sta zelis...
predlazem ti da se uclanis na vw club i tam malo citas o kakvim problemima te sl. stvarima,ali sto se tice skupoce samih dijelova citala sam svasta ;-)
Ma kojih 5-10 godina... ako i napravi generalku, auto će mu ići par desetaka hiljada i AMEN...
A generalku neće nikad napravit... razlog... zato što za VR6 moraš ama BAŠ SVAKI DIO IZVANA NARUČIVAT... ništa nemaju na skladištu, ništa ne paše s običnih VW-a... i sve košta ko suho zlato...
Napravit generalku na VR6 je identično zadatku "KAKO PRONAĆI NOVU MATIČNU PLOČU ZA PENTIUM DESCHUTES"... NEMOGUĆE, NEIZVEDIVO...
STINGer
28.01.2006., 03:16
Lijepo se sjetit starih dobrih dana na forumu... barem je bilo veselo... :lol:
Ovo sad je ko na sprovodu...
Jel'da... malo si rekao:rofl:
Napravit generalku na VR6 je identično zadatku "KAKO PRONAĆI NOVU MATIČNU PLOČU ZA PENTIUM DESCHUTES"... NEMOGUĆE, NEIZVEDIVO...
koliko sam citala ima decko koji ih slaze i njemu nije nemoguce
da kvotam nekaj od njega
al poludim kad netko kaže da VR6 nije trajan,trajan je itekako,samo tu nitko nema novaca za održavanje pa se ljudima voli raspast
npr. lanac i zatezači dodju 2700kn
a gle ovo ,meni najzanimljiviji dio,ni to citroen lol
VR6 do 350ks ide sa serijskim klipovima i međupločom za smanjivanje kompresije,za sve preko toga treba mijenjat klipove i klipnjače
stoga autoru predlazem nek se loga na vw klub i istrazuje, mislim da neki auto servisi su znali prodavat reparirani vr6 motor za kakvih soma eurica (nisam sigurna),,
ali recimo bosna bi mogla bit profitabilna za servise, ha amadin gospo ;-)))
ali opet je 1.8T za tuning npr. bolje rjesenje za manje love,ali zvuk vr6,ovisno za cim zudis ;-)
ali opet je 1.8T za tuning npr. bolje rjesenje za manje love,ali zvuk vr6,ovisno za cim zudis ;-)valjda netko zna za onog audija a3 1,8t sta se vozio po Rijeci, jer je bio po auto magazinima, uglavnom iz auta je izvuceno 250 hp, doduse to je izvlacila neka njemacka tuning kompanija, neznam ime, iz te masine se moze izvuc dosta snage, auto je letio po cesti :zubo:
a sta se vr6-ice tice, vozio sam se u jednoj, i auto dobro ide al je bilo nesto u k..... pa nije mogo ubost 1.brzinu :rolleyes: a bas me zanimalo kakav ima start :zubo:
mislim da bi mi taj auto bio zadnji izbor kada bi uzimao nesto takvo
http://www.oglasnik.hr/oglasi/amn/osobna_vozila/ponuda/vw/oglas-3063823.html
Kupi ovo i nećeš se sigurno zajebat. Žao mi ga prodavat, ali moram jer sam kupio novi (Atra GTC 1.8 Twinport 140 KS, cosmo :) )
ZUJAN_BJ
28.01.2006., 11:17
Moj bratić je imao VR6 3.0 ...... getriba mu je vrisnula na 40,000km,nova u Austriji ga je koštala kojih 6000 DM.Mislim autić hoče povuč (na zaobilaznici mi je povuko bez problema 230 kmh)I da getriba je bila automatska,nisam siguran jel VR6 možeš nabaviti sa šalt getribom, valjda ima.......Jebiga i on je mjenjo brzine koda vozi sa šalt getribom,a uzalud sam mu govorio 'stari,tak buš sjebao getribu jako brzo'
mogel je stavit getribu od passata navodno i proc jeftinije...
hej 40 000, pa to je mrak ovisno kak ga je vozil...
frend zezne one sinhrone il kak se vec pisu na crx-ici svako malo,
sta bi to trebalo znacit...
Hrvoje xyz
28.01.2006., 11:42
Ajd da neko brani čast VWa ...
ne kuzim se u taj vrazji VR6
al sumnjam da je TOLKO los kolko se pise
i to da su djelov skupi
ekiupa fura Nissane silvije (s16) pa nalaze djelove
kak nebi za ovo.
odanijel
28.01.2006., 12:06
Bratić mi ima taj auto i kaže da auto ide ALI pazi sad
prije njega je imao CRX-a s nekih 136 konja čini mi se.
Usporedba mu izgleda ovak točiš 6 cilindara(prosjek 13-14 a njegove vožnje 18-20L) održavaš 6 cilindara, registriraš 6 cilindara ili ti 2,8 odnosno 2,9 litara i tako dalje i onda s "makinom" dođeš na cestu i preleti te jedan sad već 15 godina star Civic:flop: :flop: :flop: :flop: koji ima daleko manju potrošnju, manju regu, jeftinije održavanje makar je japanac................
Od kvarova 3X je mjenjao vodnu pumpu i jednom volan letvu i servo pumpu.
Auto mu ima 78kkm, nikad nije bio lupan, on je drugi vlasnik(u obitelji je auto bio) i jedan je od najurednijih ne samo VR6-ica nego i golfova uopće koji sam vidio.
Eto toliko.
mali_panj
28.01.2006., 12:08
Iz naslova se vidi da kupujem VR6-icu i sad vas pitam za par savjeta, ideja itd...
evo ja cu lupit par savjeta...
prvo i osnovno, VR6 motor ima navodno najbolji zvuk 6 cilindricnog motora u zadnjih 10-15 godina i zato su svi brijali na njega :)
drugo i osnovno, za danasnje pojmove to je goli qurac od motora jer na 2800 ccm izvlaci 174 konja sto danas rade dobro izbalansirani 1600 ccm atmosferski benzinci :)
a trece, taj motor je u samom pocetku imao konstrukcijsku gresku i pumpa za ulje nije davala dovoljni pritisak u odredjenim uvjetima (kada je motor bio hladan i u odredjenom rezimu rada u zavoju) pa su ti motor propisali redovno na 70.000 km, dimili plavo i motori bili zaklani..
iz toga razloga su svi tuneri u Njemackoj cim su se primili motora pojacavali pumpu za ulje i dodavali dodante hladnjake za ulje i kade za karter.. to znaci da motor ima velike zalihe za moguci tuning ali podmazivanje mu je najveca boljka..
dakle, ako se odlucis na ovoj auto ukoliko mu ne sredis podmazivanje tj. novu uljnu pumpu i sl, vrlo moguce je da ce ti auto propisat plavi dim uz svo tvoje mazenje i pazenje....
eto, my 2 cents, inace nebi nikad kupio VW pored tolikih BMW-a :)
nije da branim, samo treba cut i drugu stranu
ljudi znaju bit prevec subjektivni,zato sam mu i rekla da prosvrlja po vw forumu i cuje iskustva trenutnih vlasnika, navodno u bosni bi se dala naci makina i za 500€,auto hrvoje mislim da trzi to po soma €,
mozda na klubu imaju kakve popuste ;-)
uostalom to je jaki auto i normalno da getriba stradava,
jos ak covjek povremeno divlja, pa mehanicari fuseri, servisi koji te oderu ,
a moze se proci povoljnije itd ...
btw sto se tice silvija ima jedan tip koji mutikasi s dijelovima za njih i ima sistem da mu ostavis auto, a on ne napravi skoro nis na njemu il tutne rabljene dijelove, treba se uvijek dobro raspitati prije odredenih poteza...
odanijel
28.01.2006., 12:10
Moj bratić je imao VR6 3.0 ......
Tajauto ne postoji.
Ima 2,8 sa FWD pogonom i 2,9 sa sva 4(bolje varijanta ali skuplja)
2,8 ima 174 konja a 2,9 192.:W :W :W :W
odanijel
28.01.2006., 12:15
to znaci da motor ima velike zalihe za moguci tuning ali podmazivanje mu je najveca boljka..
:)
Nema gotovo nikakvih normalnih mogućnosti tuniranja jer chipanje ne daje skoro nikaj a mehanički je sjeban zbog samo 2 ventila po cilindru, relativno velikog hoda klipa pa se ne vrti baš s oduševljenjem u uporedbi s nekim 6-acima.......
Ima tu brdo stvari uglavnom ja ako bi ikad kupio G3 onda bi to bio 2,0 16V ili 2,0 GTi sa 115 konja jedino ti motori idu dosta dugo bez intervencija a auto je pokretan što znači da nema od 0-100 cijeli dan.
odnosno 2,9 litara i tako dalje i onda s "makinom" dođeš na cestu i preleti te jedan sad već 15 godina star Civic:flop: :flop: :flop: :flop: koji ima daleko manju potrošnju, manju regu, jeftinije održavanje makar je japanac................
sam da pitam, zar vr6 nema ubrzanje ispod 7 sekundi, te kak ga preleti vrazji civic serijala koji u pravilu se krecu po 8,9 sekundi te vise?
Nema gotovo nikakvih normalnih mogućnosti tuniranja jer chipanje ne daje skoro nikaj a mehanički je sjeban zbog samo 2 ventila po cilindru, relativno velikog hoda klipa pa se ne vrti baš s oduševljenjem u uporedbi s nekim 6-acima.......
ovisi sta smatras pod normalnim tuniranjem, ja sam stekla drukciji dojam, mozda se varam...
odanijel
28.01.2006., 12:19
sam da pitam, zar vr6 nema ubrzanje ispod 7 sekundi, te kak ga preleti vrazji civic serijala koji u pravilu se krecu po 8,9 sekundi te vise?
VR6 ide od 0-100(onaj sa 174 konja) za 7,8 koliko ja znam.
Stari dobri CRX je išao za 7,2 na 100:top: :top: :top: :top:
Imam doma par filmova gdje CRX trga VR-a prvo serijalu a onda chipanog.
Motor nije toliko sjeban na VR-u koliko mjenjač koji kukca ne valja, predugačke prijenosne omjere ima a auto na velikim okretajima gubi dah.
pa navodno passatove getriba to malo sredi ( te omjere il sta vec)
evo popis ubrzanja za serijale sa vr6.org
1987 Volkswagen Golf 16V 8.5 16.5
1994 Volkswagen Golf III GL 9.8 16.7
1985 Volkswagen GTI 9.0 16.9
1988 Volkswagen GTI 16V 8.5 16.5
1989 Volkswagen GTI 16V 8.8 16.6
1991 Volkswagen GTI 16V 8.4 16.8
1995 Volkswagen GTI VR6 7.1 15.5
odanijel
28.01.2006., 12:23
ovisi sta smatras pod normalnim tuniranjem, ja sam stekla drukciji dojam, mozda se varam...
Recimo za jednu Alfu 145 je za mene normalan tuning chipanje, promjena kompletnog auspuha s nekim malo otvorenijim, makneš katove, staviš gljivu ili neki drugi usis (napraviš to kak treba) i auto umjesto 155 ima cca 170-175 konja.
Na golfu sa 174 konja sve to napraviš i još uvijek si ispod 185 konja i CRX ga strga ko luđak stare novine.
Vjeruj probali smo ja i bratić previše puta na razne načine.
Na valjcima je nakon chipanja imao svega 182 konja s stražnjim remusom i bez kata.:flop: :flop: :flop:
odanijel
28.01.2006., 12:24
[QUOTE=chani
1995 Volkswagen GTI VR6 7.1 15.5[/QUOTE]
Ovo važi za VR6 sa 192 konja od 2,9 litara i sva 4 pogona.:D :D :D
aha, meni je normala kad otvoris motor,
budem prosvrljala po forumima da vidim konkretno sta se s tim dobije...
recimo onih 350 ks koje taj motor moze istrpit s serijala klipovima itd.
@chani - učlanil sam se na vwclub i pital njih o VR-u pa da vidimo rezultate...thx
Hvala i drugima na odgovorima!
VTi underhood
28.01.2006., 13:46
mogel je stavit getribu od passata navodno i proc jeftinije...
hej 40 000, pa to je mrak ovisno kak ga je vozil...
frend zezne one sinhrone il kak se vec pisu na crx-ici svako malo,
sta bi to trebalo znacit...
To znači da je kreten... nemoj se ljutit... ali za sjebat sinkrone na Hondi trebaš stvarno bit idiot ili šaltat bez kuplunga što te opet čini idiotom...
Probaj savjetovat frendu da malo olakša sa mjenjačem i da ne šalta ko da je na utrkama dok se auto ne zagrije...
I BTW, svaka Honda bolje povuče kad prešaltaš onako kako to mjenjač dozvoljava nego kad ga siluješ da što brže ode u brzinu...
Jer ti možeš prešaltat i brže nego što to getriba dozvoljava, zakrčat će ti mjenjač i IZGUBIT ĆE NA UBRZANJU!!!
Probaj mu to reći, pa nek proba par puta normalno prešaltat i vidjet će koliko će auto živahnije povuć
VTi underhood
28.01.2006., 13:49
Da, kreću se Honde od 100KS
Ali one od 136KS su ipak malo brže kako je Odanijel rekao...
To znači da je kreten... nemoj se ljutit... ali za sjebat sinkrone na Hondi trebaš stvarno bit idiot ili šaltat bez kuplunga što te opet čini idiotom...
Probaj savjetovat frendu da malo olakša sa mjenjačem i da ne šalta ko da je na utrkama dok se auto ne zagrije...
I BTW, svaka Honda bolje povuče kad prešaltaš onako kako to mjenjač dozvoljava nego kad ga siluješ da što brže ode u brzinu...
Jer ti možeš prešaltat i brže nego što to getriba dozvoljava, zakrčat će ti mjenjač i IZGUBIT ĆE NA UBRZANJU!!!
Probaj mu to reći, pa nek proba par puta normalno prešaltat i vidjet će koliko će auto živahnije povuć
lol, nisam ni rekla da je extra pametan,samo voli ustvari klat hondu jer njih prati reputacija da svasta trpe ;-)
uostalom sad sam se sjetila da je prodal tu hondu i kupil golfa dvojku,
ubili ga sinhroni i limarija od papira po dzepu, malo malo je bil na slaganju limarije ;-)
dakle, ako se odlucis na ovoj auto ukoliko mu ne sredis podmazivanje tj. novu uljnu pumpu i sl, vrlo moguce je da ce ti auto propisat plavi dim uz svo tvoje mazenje i pazenje....
lol, bmw je ipak bmw
ali ne bih se dugo dvoumila
da mi uleti onaj raritet rallye od samo 72 komada cini mi se,
bez obzira sto je dvojka :D
btw to za ulje je mislim problem i kod tuniranja saaba kojem treba prosirivat i uljne kanale cini mi se te ne znam dal imaju serijski one extra diznice za hladjenje klipova
uostalom sad sam se sjetila da je prodal tu hondu i kupil golfa dvojku
Dizelaša?
Dizelaša?
kak si pogodil :rofl: :rofl: :rofl:
Danas sam bio u prijatelja, inače, automehaničar, na dizalici stoji crveni VR6. Ne pitajte jel 2.8 ili 2.9. Nisam puno gledao, lega ga je cijelog raskopao, ima 73000km i teško će to još s ovim servisom preći još 6-7000km...tuga!
S druge strane njegova rastvorena Marea TD125 sa 268000km. I ne, nije generalka, neko je nasjeo, probio karter, pa je išao promijeniti to i još neke sitnice:kiss: Pod punim gasom ni trunke dima...:cerek:
Citam sada sto se pise, citao sam onaj topic prije sto je Vti zapoceo pa ga popljuvali.
Taj VR6 je fakat sramota za VW. To sto pocetkom 90.-tih nisu bili u stanju stavit 4V po clindru u V6...sramota.
Imam toyotu 84. god. proizv. s 1.6 motorom 124 ks. Treci sam vlasnik. Auto ima 240 tkm, ne dimi, motor nikad nije otvaran, ide jos uvijek ko kuga i nemam nikakvih izdataka osim redovne promjene ulja. Ljudi moji pa ak taj mali nabrijani japanac nema problema sa tolikom kilometrazom, a nije da ga ne ganjam, onda opce nema daljnje raspravo o tome gnoju VR6 kao o automobilu. taj motor su po meni trebali staviti u traktor, oni ionak ne prelaze neku kilometrazu, a taj toliko hvaljeni okretni bi mu tamo i koristio.
EOD i pozdraf :cerek:
ZUJAN_BJ
29.01.2006., 08:20
neka njemacka tuning kompanija, neznam ime
Njemačke firme koje se specijiziraju za Audije (turbo) ti je 'Oettinger' sada u vlasništvu američkog 'APR'a ,'MTM' i ABT!
Jedino bi njima dao svoj automobil za tuning!
Citam sada sto se pise, citao sam onaj topic prije sto je Vti zapoceo pa ga popljuvali.
Taj VR6 je fakat sramota za VW. To sto pocetkom 90.-tih nisu bili u stanju stavit 4V po clindru u V6...sramota.
Imam toyotu 84. god. proizv. s 1.6 motorom 124 ks. Treci sam vlasnik. Auto ima 240 tkm, ne dimi, motor nikad nije otvaran, ide jos uvijek ko kuga i nemam nikakvih izdataka osim redovne promjene ulja. Ljudi moji pa ak taj mali nabrijani japanac nema problema sa tolikom kilometrazom, a nije da ga ne ganjam, onda opce nema daljnje raspravo o tome gnoju VR6 kao o automobilu. taj motor su po meni trebali staviti u traktor, oni ionak ne prelaze neku kilometrazu, a taj toliko hvaljeni okretni bi mu tamo i koristio.
EOD i pozdraf :cerek:
je, poznat mi je "ponos" toyotasa
zato i ne uvazavam previse ovakve replike:rofl: stila gnoj i sl.
ako zelis da netko postuje tvoju marku, onda nemoj ni pljuvati po drugima
to se odnosi i na onog mi16 kojem su valjda svi svapski auti kante
samo gali nekaj vrijede...
i da nema tih 4v po cilindru, kog briga osim pacijente koji zele uzdizati svoje uber pile, ne kupujes ga ti,
auto je pali,vozi ko i svaki drugi, a sad o odrzavanju se ima kaj pricat, nekima kao sto vidis prodje 70000 km sa 3 beznacajna servisa, a nekima se "raspadne",mislim da ovisi dosta i o vlasnicima...
S druge strane njegova rastvorena Marea TD125 sa 268000km. I ne, nije generalka, neko je nasjeo, probio karter, pa je išao promijeniti to i još neke sitnice:kiss: Pod punim gasom ni trunke dima...:cerek:
meni se svida marea weekend il kak se vec pise,
recimo bijela sjajna karavanka sa onak toniranim staklima, dobre felgice, mljac
navodno se daju i dobro chipnuti,ali tu sam vec OT prevec:D
odanijel
29.01.2006., 11:43
!
Taj Fiatov dizelaš je stroj nad strojevima za ono vrijeme kad je koncipiran, gotovo neuništivo.
A sad on topic.
Ako baš čovjek nema kud s lovom onda nek kupi VR-a ako pak želi dobar auto koji ide donekle a da opet bude Golf nek uzme 2,0 16V-a, stavi druge bregaste, ispolira usis, ispuh, malo dorada i ima 165-170 konja i to je već respektabila brojka za Golfa 3.
Samo se mora pazit niskobrzinskih letača u Hondama, Alfama, BMW-ima jer G 3 GTi je bio 2 koraka nazad u odnosu na konkurenciju.
VTi underhood
29.01.2006., 12:06
Taj Fiatov dizelaš je stroj nad strojevima za ono vrijeme kad je koncipiran, gotovo neuništivo.
A sad on topic.
Ako baš čovjek nema kud s lovom onda nek kupi VR-a ako pak želi dobar auto koji ide donekle a da opet bude Golf nek uzme 2,0 16V-a, stavi druge bregaste, ispolira usis, ispuh, malo dorada i ima 165-170 konja i to je već respektabila brojka za Golfa 3.
Samo se mora pazit niskobrzinskih letača u Hondama, Alfama, BMW-ima jer G 3 GTi je bio 2 koraka nazad u odnosu na konkurenciju.
:lol: :lol: :lol:
odanijel kao i uvijek otrovan ali pravičan :lol:
:amen:
odanijel
29.01.2006., 12:16
:lol: :lol: :lol:
odanijel kao i uvijek otrovan ali pravičan :lol:
:amen:
:confused: :confused:
Why VTi, dešifriraj, pa nisam nikaj fulao.:( :(
VTi underhood
29.01.2006., 13:08
:confused: :confused:
Why VTi, dešifriraj, pa nisam nikaj fulao.:( :(
Pa šta bi fulao??? UZEO SI MI RIJEČI IZ USTA :D
Taman onak kak sam ja to htio reći ali malo OTROVNIJE... :top:
odanijel
29.01.2006., 13:11
:Pivo: :Pivo: :Pivo: :Pivo:
2 chani: mozda sam bio malo pregrub tipa gnoj...al ne mozes osporiti kvalitetu toyote.
a ponosni smo toyotasi s razlogom ;)
odanijel
29.01.2006., 13:26
2 chani: mozda sam bio malo pregrub tipa gnoj...al ne mozes osporiti kvalitetu toyote.
a ponosni smo toyotasi s razlogom ;)
Nemoj biti toliko pun sebe , puknut ćeš, nitko ne kaže da Toyota ne valja ali ovdje je tema Golf VR6 a ta tvoja Toyota nema kod nas na tržištu niti jedan jedini auto koji bi mogao parirat VR-u i raznim uličnim trkačima.
Kad budu znali napravit sportski auto u klasi VR-a, Type-r-a, GTA Alfi, STi Focusa i sličnih onda ti meni napiši nekaj a do onda uživaj u tih par konja pod haubom koji budu vukli još milijun km bez greške.:top: :top: :top:
Nemoj biti toliko pun sebe , puknut ćeš, nitko ne kaže da Toyota ne valja ali ovdje je tema Golf VR6 a ta tvoja Toyota nema kod nas na tržištu niti jedan jedini auto koji bi mogao parirat VR-u i raznim uličnim trkačima.
Kad budu znali napravit sportski auto u klasi VR-a, Type-r-a, GTA Alfi, STi Focusa i sličnih onda ti meni napiši nekaj a do onda uživaj u tih par konja pod haubom koji budu vukli još milijun km bez greške.:top: :top: :top:
Ti boga, još deset postova i bil buš pravi vrag, ovak si sam vražićak:zubo:
odanijel
29.01.2006., 13:33
Ti boga, još deset postova i bil buš pravi vrag, ovak si sam vražićak:zubo:
Uh ali me raspale ovi s tim moja Toyota ovo, moj Yugo ono............
Pa ja sam Mazdu imao i dok sam je vozio mislio sam da bolji auto ne postoji a kad sam sjeo u nekaj bolje i novije onda sam tek vidio koju kantu vozim.
Svako svoga konja hvali a ovdje je čovjek pitao za Golfa a ovaj mu na sva usta hvali pol dana sporiju i deset godina stariju Toyotu koju bi sad već skoro pa mogao vozit iz nostalgije za autom a ne zato kaj je dobar.
meni nije jasno kaj ste zapeli s ona 2 ventila po cilindru,
kaj znaci da onda i bmw 850 ne vredi nis jer ima 2 ventila po cilindru,a recimo v12 motor (ko 2 vr6 golfa)...
niskobrzinskih letača u Hondama, Alfama, BMW-ima jer G 3 GTi je bio 2 koraka nazad u odnosu na konkurenciju.
ne bih znala, toliko u golfove motore nisam upucena,meni glavno da citrac odere vecinu tih niskobrzinskih letaca kad je u vozivom stanju lol ;-)
hebiga problematican, ali vrijedi par tih trenutaka
p.s. pokusavam bit otrovna lol
VTi underhood
29.01.2006., 13:36
meni nije jasno kaj ste zapeli s ona 2 ventila po cilindru,
kaj znaci da onda i bmw 850 ne vredi nis jer ima 2 ventila po cilindru,a recimo v12 motor (ko 2 vr6 golfa)...
ne bih znala, toliko u golfove motore nisam upucena,meni glavno da citrac odere vecinu tih niskobrzinskih letaca kad je u vozivom stanju lol ;-)
hebiga problematican, ali vrijedi par tih trenutaka
p.s. pokusavam bit otrovna lol
Kad je u vozivom stanju je KLJUČNI ELEMENT OVE REČENICE :lol:
Kad je u vozivom stanju je KLJUČNI ELEMENT OVE REČENICE :lol:
a cuj i wrc toyote riknu 100 metri prije cilja, moze se i francuzu desit,ali bi ga odmah mijenjala za integralkin motor u laganoj karoseriji :zubo:
p.s. trenutno me hebe akumulator i cudni gubici vode:zubo: te hebena druga...
odanijel
29.01.2006., 13:40
Chani pa kud si sad na BMW-a otišla, pa jedan far košta ko malo lošiji VR.
Osmica je auto za sebe.
Ovdje se radi o VR-u i njegovim podobnostima i nepodobnostima za tuniranje, održavanje, pokoji race s nekim itd. a uz takav motor Golf bi trebao letjeti cestom a ne stenjati za starim CRX-om i sličnima.
Da Honda stavi motore od 2,8 ili 2,9 litara u auto, auto bi imao problema s držanjem asfalta a ne s konkurencijom.
odanijel
29.01.2006., 13:42
a cuj i wrc toyote riknu 100 metri prije cilja, moze se i francuzu desit,ali bi ga odmah mijenjala za integralkin motor u laganoj karoseriji :zubo:
p.s. trenutno me hebe akumulator i cudni gubici vode:zubo: te hebena druga...
To volim čuti ipak je samo jedna i jedina kraljica na svijetu.
Lancia Delta Integrale.:top: :top: :top:
neko je spomenul 90-te, sranje od ideje stavit 2 ventila po cilindru u v6 motor,
sta je bmw dozvoljeno,a VW nije? ;-)
ne znamo jos koliko je vr6 nepodoban za tuniranje,
nemamo niti jednog vr6 strucnjaka na forumu
(mislim na one koji su otvorili motor,a ne igrali se spuljom i chipicem) ;-)
To volim čuti ipak je samo jedna i jedina kraljica na svijetu.
Lancia Delta Integrale.:top: :top: :top:
a cuj to bi ja, muz bi radije 850 zel,
mada voli lancie jer nismo nikad imali problema s tim motorom,
hvata ga kriza srednjih godina valjda lol
ajde jos ga bar drzi djecacki zanos za americkim muscle carom :zubo:
Manuel Rui Costa
29.01.2006., 13:48
a cuj i wrc toyote riknu 100 metri prije cilja
Pitat cemo Carlosa Sainza za misljenje .. :lol:
Ako je covjek zabrijao na VR6 ... nek kupi .. kad (ako) se uvjeri da je to smece, makar ce znati iz prve ruke, jer cini mi se da uza sve ove postove, on i dalje ne odustaje ..
kad (ako) se uvjeri da je to smece, ..
aha,nisi ni ti ziher, ipak si stavil AKO :zubo: :rofl:
Pa meni su te VR šestice više onak sentiment auti. Za većinu nas rođenih davnih sedamdesetih, šestaci i calibre, te CRX su bili uzori trkača, a pravi fakeri su imali prve swiftove sa sto konja koji su žderali ceste. Ali se točno sjećam da mi je jedan dečko mehaničar koji isključivo VW-a slaže pričao kak mu je za VR6 trebao tvornički nacrt slaganja zupčastog na mašinu, koliko su to bili zakomplicirali. A mislim da ga je slagao baš zbog preskakanja istog na trideset tisuća, uz one sitne pizdarijice tipa ventila, bregastih i tako toga....
Manuel Rui Costa
29.01.2006., 13:58
aha,nisi ni ti ziher, ipak si stavil AKO :zubo: :rofl:
Pa mozda je covjeku gust vozit non stop mehanicaru .. sta ti znas .. :D Ima nas svakavih ..
Pa mozda je covjeku gust vozit non stop mehanicaru .. sta ti znas .. :D Ima nas svakavih ..
hm, moram provjerit da mi ipak na parkingu ne stoji vr6 umjesto citroena :rofl:
uostalom kaj fali mehanicarima, meni je to vrsta izlaska, zabave
mada mislim da ipak nije taj vr6 tak los ...
Manuel Rui Costa
29.01.2006., 14:08
hm, moram provjerit da mi ipak na parkingu ne stoji vr6 umjesto citroena :rofl:
uostalom kaj fali mehanicarima, meni je to vrsta izlaska, zabave
mada mislim da ipak nije taj vr6 tak los ...
Mehanicari su zakon .. nemam nista protiv njih .. ali za popravke i djelove, koliko od zadnje provjere znam, i dalje trebaju pare .. :D
Pa meni su te VR šestice više onak sentiment auti. Za većinu nas rođenih davnih sedamdesetih, šestaci i calibre, te CRX su bili uzori trkača, a pravi fakeri su imali prve swiftove sa sto konja koji su žderali ceste. Ali se točno sjećam da mi je jedan dečko mehaničar koji isključivo VW-a slaže pričao kak mu je za VR6 trebao tvornički nacrt slaganja zupčastog na mašinu, koliko su to bili zakomplicirali. A mislim da ga je slagao baš zbog preskakanja istog na trideset tisuća, uz one sitne pizdarijice tipa ventila, bregastih i tako toga....
lol,swift :D
na muci se poznaju junaci,
hoces reci da je s galima jednostavnije zivjet :zubo:
btw sto je nekom komplicirano, drugom je lako
i meni je programiranje mrsko i tesko za skuzit,
nekom deckicu iz osnovnjaka mozda djecja igra...
Mehanicari su zakon .. nemam nista protiv njih .. ali za popravke i djelove, koliko od zadnje provjere znam, i dalje trebaju pare .. :D
kako kad :zubo: :rofl:
dijelove jos moram skrpat,ali rad kako kad platimo :rofl:
valjda zato tak i imamo :rofl:
Pa meni gali nisu nikad probleme zadavali, osim pežoja, al njega sam brzo mijenjao za drugi auto iz istog koncerna. Sam kažem da su se i meni kad sam bio mlad sviđali šestaci i kalibre, i da sam imao para kupio bih si jednog. Zato kaj su CRXice vozili oni tatini sineki kaj su sic spustili do kraja i vozili nagnuti do jaja. A koja rima:zubo:
Sam kažem da su se i meni kad sam bio mlad sviđali šestaci i kalibre, i da sam imao para kupio bih si jednog.
hm, koliko si hrabar da to napises na jednom klubu :rofl:
hm, koliko si hrabar da to napises na jednom klubu :rofl:
A zakaj ne, meni je Corrado VR6 bio san snova. Kaj bi me tam jako pljuvali fakeri s dvojkama nabrijanim?
A zakaj ne, meni je Corrado VR6 bio san snova. Kaj bi me tam jako pljuvali fakeri s dvojkama nabrijanim?
corrado bar slici na nesto, jucer sam vidla jednog
btw mislila sam na jedan galski forum, kad god pocnem nekaj takvog tam na negal temi,ona se izbrise il poberem warn jer decki ne znaju raspravljati
nedo bog da spomenem gsi-ja il yuga :rofl:
neko je spomenul 90-te, sranje od ideje stavit 2 ventila po cilindru u v6 motor,
sta je bmw dozvoljeno,a VW nije? ;-)
Pa BMWu je to dozvoljeno iz razloga sto je to motor od 5000 kubika i ima veliki okretni moment i iako nisam upoznat sa tim motorom, pretpostavljam da mu je maksimalna snaga na nekih 5000 rpm.. To je skoro kao dizelski motor, nije ga potrebno puno vrtiti da bi isao. I upravo zato sto ga ne treba puno vrtiti ne treba mu vise od 2 ventila po cilindru.
Tek su se u zadnje vrijeme poceli raditi visoko turazni motori velike zapremine kao BMWov V10 koji ide i preko 7000 rpm i AMG63 koji se moze vrtit na oko 6500.
pa i vr6 je 2.9 i pol snage od tog bimera otprilike,
ali ne znam koliko njega treba vrtiti lol
Hrvoje xyz
29.01.2006., 21:48
pa i vr6 je 2.9 i pol snage od tog bimera otprilike,
ali ne znam koliko njega treba vrtiti lol
procitaj kaj je ovaj ispord napiso
850 ima 12 cilindara
i momenta da boli
netreba mu 4v .
pa zezam se, ko da si spojil 2 vr6 u tog bimera lol lol lol
(da naglasim,ne da mi se ici na smajlice)
pravi covjek vjerojatno moze napravit da i vr6 ne osjeti taj "manjak" ventila,
da zivne kako treba,
ja zasjela za ovaj topik ko da imam vr6,
di su ti silni vw-asi ;-)
RENT-A-IDIJOT
30.01.2006., 00:05
VR je dobio vise ventila u golfu IV al s ventilima dolazu i konji i nest veca iskoristljivost. A eto poznato je da ventilasi traze okretaje i po pravilu npr. 16v izvedbe imaju red-line na vecim okretajima neg eto 8v.
VR6 ima nest duzu getribu tj omjer (neto kao i g60) pa je tu jedan od razloga za nest sporija medju-ubrzanja i slabije nabiranje okretaja...... Al to se sve moze slozit samo sto se onda gubi top-speed....
L.Horvat
30.01.2006., 00:11
VR je dobio vise ventila u golfu IV al s ventilima dolazu i konji i nest veca iskoristljivost. A eto poznato je da ventilasi traze okretaje i po pravilu npr. 16v izvedbe imaju red-line na vecim okretajima neg eto 8v.
VR6 ima nest duzu getribu tj omjer (neto kao i g60) pa je tu jedan od razloga za nest sporija medju-ubrzanja i slabije nabiranje okretaja...... Al to se sve moze slozit samo sto se onda gubi top-speed....
:s
RENT-A-IDIJOT
30.01.2006., 00:20
Sto se tico odrzavanja.... pa poznato je da ljudi s ovih prostora sparaju na djelovima i da se bacaju na neke zamjenske djelove (porjeklo italija il EU ma koja god to zemlaj iz EU bila)..... Da se motor odrzava kako spada nebi bilo toliko ozbiljnijih kvarova. Eto lanac i svi natezaci dodje oko 2500 kuna.... pa sad malo tko ima da to tak iskesira a da se moze vozit taj i slj mjesec ( ni plin ga nebi spasio) i onda ide ona "ma hajd to cu slj mjesec" il "netreba to mjenjat.. nist nezvecka a usput prodat cu ga uskoro"
Al to se sve moze slozit samo sto se onda gubi top-speed....
kao da mu treba top speed za ganjanje od semafora do semafora sa
Samo se mora pazit niskobrzinskih letača u Hondama, Alfama, BMW-ima ...
:D
Secundo
30.01.2006., 08:22
Počni štediti za benzin.
Tražiš savjet,savjet je da to nekupuješ.
Vidim da ima interesa u ovoj temi :-) pogotovo chani, bas kak si rekla, ko da ti vozis VR-a i sad ga branis svim silama hehehe
Nego da malo bacim update na situaciju...sad koji dan idem na cugu s tipom koji ima VR6 da iz prve ruke cujem misljenja o svemu skupa i jasno da saznam tocne troskove svakih pi.darija koje me mogu zadesiti.U svakom slucaju pomogli ste mi i sve vise nekak vazem prema G3 GTi 16v...
RENT-A-IDIJOT
02.02.2006., 00:22
ajd pa javi... mada takvi ljudi hvale svoga konja......
a cuj ak hoces obicnu konfekciju, meni je vr6 ipak nekaj egzoticno,
te sto se tice odrzavanja i benge te rege, to nekim ljudima i nije tak vazno
ak gustaju...
mobyXXL
02.02.2006., 18:48
je, poznat mi je "ponos" toyotasa
zato i ne uvazavam previse ovakve replike:rofl: stila gnoj i sl.
ako zelis da netko postuje tvoju marku, onda nemoj ni pljuvati po drugima
to se odnosi i na onog mi16 kojem su valjda svi svapski auti kante
samo gali nekaj vrijede...
...
A kaj je čovjek trebal reć? Vozi 20 godina jedan auto i još se nije raspal. Kao što se neće raspast ni neki Lancer iz 90-e.
Al ne tu kod nas je najbitnije imat VR6 koji ima smiješnih 12 ventila al zato ogroman ovalni auspuh i kenjwood mjuziku i nek cijelo selo čuje seljobera i njegov traktor... koji bu mu se raspal za godinu dana. Zato jer ga nezna čuvat i zato jer je drek. A drek je zato jer bu otišla mašina nakon 100 000 a getriba nakon duplo manje bez obzira vozio se ko manijak ili ko penzić
I ono: 6 cilindara 12 ventila. To može samo jebeni VW
To može samo jebeni VW
sumnjam da je to samo kod vw-a lol
raspal bu se samo tebi koji nemres vidjet plavu "kokos" u autu
jer odmah moras stisnut gas ;-))))
Pozdrav svim cijenjenim članovima!
Tražeći neke infos o Golfu VR6 došao sam i do ove teme
pa ću ukratko podijeliti svoje iskustvo vezano uz ovaj auto.
Koliko vidim uglavnom ste popljuvali ovaj auto, a kod mene
probudili malu dozu straha s obzirom na sve ovo što ste napisali,
a što treba očekivati od VR-a nakon 50, 100 ili 200 tkm.
Vozim VR6 2,8 iz '93.
Drugi sam vlasnik, auto kupljen od gospodina od 50-ak god. Te '93.
Golf je kupljen u HR kod tadašnjeg ovlaštenog uvoznika.
Bio je to gospodinov 4. auto i trenutno ima 140 tkm.
5 vrata, sve serijski, nije spušten, 15" BBS, nije udaran, nikakvih dorada
na motoru i karoseriji. Takvog ga i želim ostaviti.
Jedino u planu je ugradnja zadnjeg lonca (Supersprint vjerojatno).
Do sada apsolutno nikakvih problema nisam imao osim promjene
potisnog cilindra hidro spojke, prije nekih godinu dana.
Također, blok seleni su mijenjani jer je to bolna točka (općenito ovjes)
s obzirom na ipak preteški sklop motor-mjenjač za krhki Golfov postroj.
Moram ipak naglasiti da nisam sklon divljanju i da sam
samo jednom ušao u crveno (na nekih cca. 6300 rpm), vjerovali mi ili ne.
Nisam ga zavrtio preko 2500 rpm nikada dok ulje ne dođe barem
na 60 st. a voda barem na 70. Takav input dobio sam i od 1. vlasnika
i nastojim se držati toga.
Ulje se mijenja svakih 8-10 tkm, viskoznosti 5W-40 (Castrol TXT najčešće).
Nekoliko mehaničara VW-ovih kod kojih sam bio su rekli da je
u jako dobrom stanju i da ću ovakvim tretmanom bez problema
preći i preko 200 tkm.
Trebam li onda i ja očekivati pljuvanje ulja uskoro ili otkaz uljne pumpe??
Nije mi namjera hvaliti niti kuditi VR6, ali samo prenosim vlastito iskustvo.
Kao i kod drugih modela, mislim da je presudno 'hendlanje' i odnos
prema autu, pa valda ako slušate vi auto, onda će i on vas, a ono što mora
otići uslijed dotrajalosti i starosti komponente, to će svejedno otići.
p.s. nemam 12 godina, ipak nešto stariji ;-)
Pozdrav svima!
odanijel
11.04.2006., 19:40
Drugi sam vlasnik, auto kupljen od gospodina od 50-ak god.
E ovo je najvažniji dio priče, a znaš koliko je takvih Golfova na sajmovima????
Od 150 možda 2 ili 3.
Svaki auto koji je tak vožen i održavan je zaslužio da ga se pohvali ali velim od 150 možda 2-3 su takva:top:
Eto malo updejtanja opet...odustal sam definitivno od VR6-ice jer su me svi ali bas svi gledali ko nekog manijaka kad sam se raspitival o kupovini istog.
Nebudem kupil ni GTi 16v, nego je odluka pala na Corrado G60 i idem po njega u cetvrtak :-)
Bivsi vlasnik ga je pazil ko oko u glavi i odrzaval uredno.Generalka je prije 30000km, G-lader je repariran prije 10000km i sva ali bas sva mehanika je u tip top stanju.Osim toga i vizualno je ko pravi bonboncek :-)
Eto tolko o tome da znate kaj se dogadja.
PozdraVW!
odanijel
11.04.2006., 19:45
nego je odluka pala na Corrado G60 i idem po njega u cetvrtak :-)
S lošeg na gore, sretno s G punjačem, trebat će ti jaaaaaako puno sreće:s :s
Ne vidim u cemu je problem...gore je originalna remenica (78mm), nije nabrijavan cipanjem niti bilo cim slicnim.Kod originalne remenice interval reparature je 50000+ km, a sama reparatura kosta cca 2000 kuna ili cak i manje!Drugo je to sto vecina nezna puno o laderima, pa tak isto nezna da ima jos jedan remen na njemu koji se treba mijenjati u pravilu svake godine iz ciste preventive jer je najvise pod naprezanjem.Cijena mu je oko 100 kuna ili manje i to za pojacani "sportski" model, a kvar koji moze uzrokovati je havarija kompletnog ladera koja kosta oko 5000 kuna.Vecina ne mijenja taj remen i kad se dogodi sr.nje naravno da su svi krivi za to a pogotovo VW i G-lader.
odanijel
11.04.2006., 19:56
Ne vidim u cemu je problem...gore je originalna remenica (78mm), nije nabrijavan cipanjem niti bilo cim slicnim.Kod originalne remenice interval reparature je 50000+ km, a sama reparatura kosta cca 2000 kuna ili cak i manje!Drugo je to sto vecina nezna puno o laderima, pa tak isto nezna da ima jos jedan remen na njemu koji se treba mijenjati u pravilu svake godine iz ciste preventive jer je najvise pod naprezanjem.Cijena mu je oko 100 kuna ili manje i to za pojacani "sportski" model, a kvar koji moze uzrokovati je havarija kompletnog ladera koja kosta oko 5000 kuna.Vecina ne mijenja taj remen i kad se dogodi sr.nje naravno da su svi krivi za to a pogotovo VW i G-lader.
Cijeli svijet pa i sam VW je to prikazao malo drugačije i priznao da je to uz VR motor jedan od najvećih promašaja u njihovoj povijesti.
Velim sretno, ja neznam gotovo nikog tko ima sreće s tim autom ali eto, daj bože da te služi vjerno:top:
ja jos vise favoriziram egzoticni vr6
otkad sam saznala da je to dotjerani lancin patent ;-)
sto se tice g60 sve se da srediti;
Rotrex now make a conversion kit to replace this unit with one of their centrifugal compressor units, not only are they more efficient but also in the possible event of failure do not allow the damaged parts to enter the engine.
This conversion kit utilises the old G-lader support bracket (after suitable modification by Rotrex) and just bolts on. The benefits are less power to drive the unit (more power to the wheels), does not heat the air up as much due to none physical compression of the air ( more dense charge of air, so more power to the wheels) and they also produce slightly more boost pressure, (more power again). The extra power relates to approx 180 bhp with the std sized replacement charger but for less than £100 you can get the next size up charger and go to over 200 bhp.
G punjač prati prilično loša reputacija kao kvarjivog uređaja, a kako Nemački VW sajtovi kažu krivac je loše zamišljena osovina oko koje se okreće kaiš za pokretanje punjača i preporučuju ugradnju druge koja rešava bukvalno sve probleme.
odanijel
11.04.2006., 20:06
Naravno da je Lanciin, pa i TDi je Fiat-ov, nije to nikaj novoga.
Ja inače volim egzotiku i zato i vozim boxer-a ali kaj je previše ni s kruhom ne valja.
Daj mi neki link ili nekaj na to kaj si stavila u post da malo vise vidim ak nije bed...thx :kiss: :kiss: :cerek: :kiss: :kiss:
http://www.gmcmotorsport.co.uk/
to je citroen tuner,ali imas text pod superchargers,te to ti je skupa igra
onaj kvot na srp. ti je sa nacionalnaklasa.com,
tamo imas article o turbu i kompresoru
posaljem ti jos broj decka koji se nekaj vise kuzi u te vw sprehe
STINGer
11.04.2006., 22:10
S lošeg na gore, sretno s G punjačem, trebat će ti jaaaaaako puno sreće:s :s
On je još jedan sadomazo kao što je Drito Konj :D
Koncept VR motora jeste patent od Lancie koji je imao
kao takav najviše problema s cirkulacijom rashladne
tekućine, tj. pravilnim hlađenjem.
VW je patent otkupio i doradio i pustio u serijsku proizvodnju
ako se ne varam 1992. ili možda čak krajem 1991.
No, i tada su se znali pojavljivati problemi s nedovoljnim
hlađenjem 6. cilindra pa je ekipa znala ugrađivati dodatni
cooler za njega. Poslije su doskočili ugradnjom jače vodene
pumpe i problem je uglavnom riješen.
Netko je spomenuo ovdje kako je VR koncept najveći VW-ov promašaj.
Sigurno je da VW nije briljantan konstruktor motora kao što su
na svoj način recimo BMW ili Honda, ali taj se VR od 15 st. kuta
između cilindara povlači neprekidno od predstavljanja kao
6- i 5-cilindraš. U Golfu IV i Bori makli su mu jedan cilindar
i dobili 2,3 VR5 kojeg su iz komercijalnih razloga predstavljali
kao V5. Isti slučaj je i sa V6. Doduše, uvijek je tu bio Audijev
V6 klasični s 2 bloka i 60 st. kuta između njih (ako nisam u pravu, ispravite).
Osim toga, nedavno sam čitao da je najavljen novi Passat s VR motorom, pa
ne vjerujem baš da je toliki promašaj ako se od koncepta ne odustaje
ili su njihovi inžinjeri toliko neinventivni da ne naprave neku
adekvatnu zamjenu?!
Vjerojatno imam malo subjektivnosti s obzirom da vozim auto s tim motorom,
pa možda promijenim spiku kad i meni propiša ulje i rikne hlađenje... ;-)
tosa_inu
12.04.2006., 22:33
evo samo savjet od nekog tko je imao nazalos voziti vr6 dosta dugo!kupio bih ga MOZDA samo da je novi!auto je koma pogotovo ako uzimas rabljeni jer ima previse potencijalnih problema koji ako nisu eskalirali budu brzo!navodim neke koji se redoviti pojavljuju zbog neredovitog servisiranja prijasnjih vlasnika sto je razumljivo jer su dijelovi jebeno skupi!nabrojiti cu samo neke od problema sa kojima sam se borio dok nisam skroz popizdio!otisli nosaci motora i getribe naravno ne pasu sa obicne trice nego moras kupiti za vr6,kod tokica zamjenski duplo skuplji od normalnih jer ovi imaju mogucnost stelanja.riknuo kuplung,naravno promjena cijelog seta je dosta skupa,uz to morao mijenjati cilindre za ulje za kuplung i kocnice koji imaju kod tokica zamjenski ali se pri ugradnji ispostavilo da mu je obujam valjda za milimetar prevelik i nakon toga kvacilo nikad nije radilo kako treba tj. sa vremena na vrijeme nije odvajalo potpuno!uslijed pucanja nosaca motora kod prijasnjeg vlasnika i nastavka voznje sa takvim doslo je do vjerovatno najveceg problema kod vr6,jedan jedini auto za koji ja znam da mu je rucica mjenjaca spojena sa getribom sa celicnim sajlama tj. nema stangu kao normalni auti.stoga motor je lagano opterecivao sajle konstantno svojom tezinom i tako ih rastegnuo i naravno kad su se stavili novi nosaci sajle su bile predugacke i bio je spaktakl ubaciti u 5.-u jer je mjenjac upadao u 3.-cu,bilo kakvo brzo saltanje zaboravi!sajli naravno nema zamjenskih nego orginal po narudzbi koji se ceka i kosta pun kurac!zakljucak je bio da je jedino rijesenje tog problema automatski mjenjac za vr6,ljudi koji ga imaju se ne zale na gore navedeno jer ne postoji problem!veliki je problem i ovjes jer je sama koncepcija tog golfica prekrhka tako nedoradena za tu tezinu i snagu jos pridodamo nase ceste i situacija je jasna.takoder auto ima pun kurac stvari koje zivciraju,cim je malo veca vlaga ili nedaj boze kisa magli se abnormalno bez obzira na ventilaciju!
nemam vise snage pisat kaj mu je sve bilo tako da cu rezimirati ukratko sta sam sve mijenjao u vremenskom periodu od 6mj. kojih je auto bio kod mene;isto tako znam da ce se naci ekipa kaj ce reci da je auto bio u kurcu i to je istina ali isto tako za sve ostale vr-ove koje znam su u takvoj situaciji!takoder napominjem da sam auto bio prisiljen uzeti pod dug;nazalost:(
dakle:
1.kablovi,svijecice nesjecam se koja lova
2.nosaci motora i getribe cca 450 kn x 3
3.uljni cilindri kvacila i kocnica cca 400 kn x2
4.senzor abs-a cca 800kn
5.selen blokovi ?kn
6.kontakt brava cca 400 kn
7.pakne i sl. ?kn
+ veliki servis + jos milion pizdarija koji se ne sjecam i nezelim!
uglavnom investicija u auto je bila oko 12000 kn:( skoro koliko je i auto vrijedio i napominjem da ni tad nije radio kako treba!
takoder auto je poceo abnormalno trositi ulje i poceo je zujati lezaj radilice za koji nisam ni htio znati koliko kosta!
svi potencijalni kupci trebaju uzeti u ubzir i regu koja je velika za doticnog!
moram reci da je svemu tome vrlo vjerovatno doprinjela nebriga prijasnjeg vlasnika ali nazalost u vecini slucajeva vi niste prvi pa stoga da svatko zna sta moze ocekivati!
evo i mala iskustava sta se tice voznje;jedina mrak stvar na autu je zvuk koji je bolesno dobar,auto uglavnom super vuce ako ga se salta kako treba inace zna biti trom do cca 3000,odlicno ga je vozit po autoputu gdje ako ga vozite u 5.-toj na cca 130 trosi oko 8l,sve preko 190 je bolesno puno jer tad pocinje gutati preko 25l,u gradu po zelenom valu u guzvi trosi 13-14l!
podatci su za ovaj koji je bio kod mene i to je pokazivao komp!
toliko buducim vozacima vr6:)
G-60 jos vece govno,imao i vozio i to nazalost:(
da sad kupujem nesto takvo u obzir dolazi jedino bmw:)
Slažem se sa 'tosa_inu' u nekim stvarima, a najviše s tim da je
najviše za njegove probleme zaslužna nebriga prijašnjeg vlasnika.
Ja sam također na VR-u mijenjao selen blokove prednjih spona (cca 200 kn),
hidro cilindar od kuplunga koji je za ostale 3-ice cca 350 kn a za VR postoji
samo originalan i mene je došao 900 kn!
VR nije jedini auto koji ima sajlom povezanu ručicu mjenjača. Kod mene sa
140 tkm nema do sada nikakvih indikacija problemima s mjenjačem, osim
katkad problematičnog ubacivanja u 1. brzinu, a što je slučaj i kod ostalih
VW-a tih godišta i modela.
Potrošnja ulja - dolijem cca. pola litre na nekih 3000 km što mislim da je OK
za takav motor.
Meni također po autocesti 8-9 litara/100 km sasvim solidnog krstarenja, dok po ZG ove zime nikako ispod 15, nema šanse, i to 'maženja'.
U knjižici vozila doslovno piše 'normalna potrošnja ulja MOŽE IĆI i do 1 litru
na 1000 km!!!' što ipak mislim da je malo previše.
Dakle, sve što mogu ja reći onome tko želi VR- a je tražite ga od ozbiljnog
i bogatog gospodina kojemu je to bio 4. auto u obitelji :)
Prije njega gledao sam barem 5-6 GTI-a, vlasnici od 19 do 25 godina, a kod dvojice sam mogao barem pola litre ulja skupiti ispod haube, a veli
frajer 'to ti je sve OK i bla bla....'
Kupit auto star 2-3 godine danas je lutrija, a kamoli VR ili G60 star 12-13!
Oprez i sretno!
NYTimes
13.04.2006., 08:59
evo ja cu lupit par savjeta...
prvo i osnovno, VR6 motor ima navodno najbolji zvuk 6 cilindricnog motora u zadnjih 10-15 godina i zato su svi brijali na njega :)
drugo i osnovno, za danasnje pojmove to je goli qurac od motora jer na 2800 ccm izvlaci 174 konja sto danas rade dobro izbalansirani 1600 ccm atmosferski benzinci :)
a trece, taj motor je u samom pocetku imao konstrukcijsku gresku i pumpa za ulje nije davala dovoljni pritisak u odredjenim uvjetima (kada je motor bio hladan i u odredjenom rezimu rada u zavoju) pa su ti motor propisali redovno na 70.000 km, dimili plavo i motori bili zaklani..
iz toga razloga su svi tuneri u Njemackoj cim su se primili motora pojacavali pumpu za ulje i dodavali dodante hladnjake za ulje i kade za karter.. to znaci da motor ima velike zalihe za moguci tuning ali podmazivanje mu je najveca boljka..
Potpisujem, s obzirom na cijene rabljenih, cijene i mogućnost nabave rezervnih djelova, BMW je definitivno u prednosti. A i ne kvari se.
VR6 je imao jednu strašnu grešku koju su inžinjeri očito previdjeli - naime radi se o grijanju motora jer je kut cilindara krivo pogođen, odnosno na nekih 15° i od toga kreći mnogi dugi problemi.
Znam iz prve ruke, moj prvi susjed je imao VRa i auto je stvarno bio fenomenalan, za razliku od mog gtia sa 115 ks. Auti su nam obojici bili 1993. godište, ali njegov je bio nenadjebiv. Nažalost, taj VR više nije među živima već 3 godine. Najprije problemi s motorom, a onda izljetanje s ceste u stijene, skoro pa u more kod Živogošća - totalna šteta.
Uglavnom, da ne skrećem s teme, ne kupuj VRa jer to je auto samo za ukras. Netko je u jednom od ranijih postova spomenuo da razmotriš GTi 16V, pa ako ti je stvarno do golfa III, savjetujem ti isto.
tosa_inu
13.04.2006., 18:38
jel razmisljas o prodaji svojeg vr-a!?
tosa_inu
13.04.2006., 18:43
Slažem se sa 'tosa_inu' u nekim stvarima, a najviše s tim da je
najviše za njegove probleme zaslužna nebriga prijašnjeg vlasnika.
Ja sam također na VR-u mijenjao selen blokove prednjih spona (cca 200 kn),
hidro cilindar od kuplunga koji je za ostale 3-ice cca 350 kn a za VR postoji
samo originalan i mene je došao 900 kn!
VR nije jedini auto koji ima sajlom povezanu ručicu mjenjača. Kod mene sa
140 tkm nema do sada nikakvih indikacija problemima s mjenjačem, osim
katkad problematičnog ubacivanja u 1. brzinu, a što je slučaj i kod ostalih
VW-a tih godišta i modela.
Potrošnja ulja - dolijem cca. pola litre na nekih 3000 km što mislim da je OK
za takav motor.
Meni također po autocesti 8-9 litara/100 km sasvim solidnog krstarenja, dok po ZG ove zime nikako ispod 15, nema šanse, i to 'maženja'.
U knjižici vozila doslovno piše 'normalna potrošnja ulja MOŽE IĆI i do 1 litru
na 1000 km!!!' što ipak mislim da je malo previše.
Dakle, sve što mogu ja reći onome tko želi VR- a je tražite ga od ozbiljnog
i bogatog gospodina kojemu je to bio 4. auto u obitelji :)
Prije njega gledao sam barem 5-6 GTI-a, vlasnici od 19 do 25 godina, a kod dvojice sam mogao barem pola litre ulja skupiti ispod haube, a veli
frajer 'to ti je sve OK i bla bla....'
Kupit auto star 2-3 godine danas je lutrija, a kamoli VR ili G60 star 12-13!
Oprez i sretno!
apsolutno se slazem i mislim da je najveci problem nebriga o autima opcenito tj. stav samo toci i vozi.
nadam se da ce tvoj sluziti jos dugo bez problema,moj je imao 250 000 ko zna kakvih kilometara:(
jel razmisljas o prodaji svojeg vr-a!?
Pa postoji mogućnost u neko dogledno vrijeme s obzirom da sam
pikirao jednog E36 coupea koji će biti na prodaju možda do ljeta.
Inače, kratkoročno/dugoročni cilj mi je kupiti BMW liniju E36, možda neki
325i a u konačnici M3 definitivno (ušlo mi je 6 cilindara u krv, gotov sam :)
U slučaju automobila, razum mi popušta a srce radi ;-)
U tom slučaju VR ide na prodaju i evo prvo što ću napraviti tada je objaviti
prodaju ovdje, jer vidim da na ovom forumu kruži ekipa koja zaista voli
i poznaje automobile, što opet i nije garancija prodaje.
Ako se ti do tada situiraš, želim ti dug i lijep zvižduk Garreta na Corradu!!
Hrvoje xyz
14.04.2006., 08:50
sve u svemu , cinjenica je da ak neko oce 6 cilindara i 190 konja , a da je stariji do 14 - 15 godina , BMW se nameće kao izbor
veki1979
09.01.2010., 19:38
AUTO JE OK SAMO GA NAĐEŠ KOJI JE KOLIKO TOLIKO OK,JA GA IMAM,A IMAO SAM IH TRI KOMADA SVAKI JE BIO OK,SAMO ČIM GA KUPIŠ ULOŽIŠ 1000-1500EUR I AUTO TI JE SUPER,A OVI ŠTO KOMENTIRAJU DA NEVALJA NISU GA NIKAD NI VOZILI,ALI BITNO JE DA NJIH DOBRI 80% SLINE ZA VR-OM,SAMO GA UZMI I NEMAŠ GREŠKE SAMO DAJ,AUTO TROŠI KOLIKO SI LUD
veki1979
09.01.2010., 19:47
Special Edition modeli uključuju Colour Concept, Rolling Stone i Pink Floyd za GTI i Highline za VR6 modele.
Motor: 2792 ccm, 6 cilindara, SOHC 12v, Motronic ubrizgavanje goriva, 174 KS pri 5800 okretaja u minuti, 235 Nm okretnog momenta pri 4200 okretaja u minuti
Težina: 1210 kg (3 vrata) / 1240 kg (5 vrata)
Dužina/širina: 4020 / 1695 mm
Osovinski razmak: 2475 mm
Širina traga (Naprijed/straga): 1450/1434 mm
Naplatci/gume: 6.5J x 15" - 205/50 R -15
Kočnice: 288 mm ventilirajući diskovi naprijed, 232 mm diskovi straga
Performanse: ubrzanje 0-100 km/h za 7.8 sekundi, najveća brzina 224km/h
Construction
Sump Sump
Compression ratio Omjer kompresije 10.00:1 10.00:1
Fuel system Sustav goriva Bo Motronic M 2.7 fuel inj. Bo Motronic M 2,7 fuel inj.
Maximum power Maksimalna snaga
(DIN) (DIN) 176.4 PS (174.0 bhp ) (129.8 kW ) 176,4 KS (174,0 KS) (129,8 kW)
@ 5800 rpm @ 5.800 rpm
Specific output Specific output 62.3 bhp/litre 62,3 KS / litri
1.02 bhp/cu in 1,02 KS / cu in
Maximum torque Maksimalni okretni moment
(DIN) (DIN) 234.0 Nm (173 ft·lb ) (23.9 kgm ) 234,0 Nm (173 lb ft ·) (23,9 kgm)
@ 4200 rpm @ 4.200 rpm
bmep bmep 1053.2 kPa (152.8 psi ) 1053,2 kPa (152,8 psi)
Specific torque Specifični moment 83.81 Nm/litre 83,81 Nm / litri
Maximum rpm Maximum rpm
Manufacturer Proizvođač Volkswagen Volkswagen
Code Šifra
Main bearings Glavni ležajevi 7 7
Coolant Coolant Water Voda
Bore/stroke ratio Provrt / hod omjer 0.9 0,9
Unitary capacity Unitary capacity 465.33 cc /cylinder 465,33 cc / cylinder
Aspiration Aspiracija Normal Normal
Compressor type Compressor type N/A N / A
Intercooler Intercooler None Bez
Catalytic converter Katalizator Y Y:top:
:top:
concept
09.01.2010., 19:49
Baš nema ništa bolje u životu nego kad digneš temu staru 3,5 godine i onda lijepo počneš raspravu... :rofl:
veki1979
09.01.2010., 19:51
ako trebate dijelove za jurilicu pod nazivom vr6 idite do autodijelova tokić i nelutajte bespotrebno ima sve,a ko kaže da nije tako izmišlja,jer ako nema bude kroz max.3-5dana i to baš ako se radi o orginalnom dijelu!!!! :mig:
veki1979
09.01.2010., 19:52
slučajno čitam neke gluposti ovdje pa komentiram :rolleyes:
Vr6 sa milijun malih kvarova :D
Uzmi Gti ili G60 :P
energy2
09.01.2010., 20:15
Vr6 sa milijun malih kvarova :D
Uzmi Gti ili G60 :P
I sa G60 nece biti nista manje kvarova.
veki1979
09.01.2010., 20:41
g60 vozio jesam imao nisam ali ja bi opet vr6 premda vjerujem da je g60 življi ali ne i agresivniji
energy2
09.01.2010., 21:01
Vozio sam se i u G60 i u VR6 i to jako puno puta,ali ako su i jedan i drugi ispravni VR6 je brzi sigurno,bolji zvuk ima i jednostavniji motor od G60, sam g-lader ti novi kosta negdje izmedu 20-30 tisuca kuna,a polovni tesko za naci,pa vlasnici onda stavljaju neke obicne motore 1.8 i dizele.
Josip09
09.01.2010., 21:02
Imao kolega vr6, mislim da je bio nekih 190ks ? tako mi je prićao... vozio ga je možda 3mj i prodao ga, bio je zrel generalku... prve tri brzine su mu bile kratke a onda 4 je bila duuugačka... i opasna da se razvlačiti..... Kadett 2.0 16 v GSI 150ks, ga je držao.....
energy2
09.01.2010., 21:24
Imao kolega vr6, mislim da je bio nekih 190ks ? tako mi je prićao... vozio ga je možda 3mj i prodao ga, bio je zrel generalku... prve tri brzine su mu bile kratke a onda 4 je bila duuugačka... i opasna da se razvlačiti..... Kadett 2.0 16 v GSI 150ks, ga je držao.....
2.8 je 174ks,a 2.9- 193ks,vecinom su se tako ti auti i vozili od jednoga do drugoga vlasnika,niko nista ne mijenja i onda onaj ko bi ga stvarno htio imati neko vrijeme se razocara jer mu 100 stvari ne valja kad ga je kupio a nije odmah vidio.
veki1979
10.01.2010., 22:35
kako će bit ok kad ga voze klinci koji nemaju ni za kiflu dođu na pumpu i toče 50kn,i onda pun gas do birtije naprave 30km sa tih 50 kn i tako stalno,i onda kad bi ja kupio auto za sebe čudim se kako je sve u ku,,,,,, napravi sve što je potrebno i vozi ga i nema nikaki problema,pa nije taj auto neka babaroga,niti troši nešto previše,a kom je puno kupi si 1,9 sdi i uživaš sa 5lit lože,ja sam sa svojim vr6 zadovaljan sa svojih cca 12-15lit a može ak me netko nasekira i puno više :-)
energy2
10.01.2010., 22:47
Bolje i dobar vr6 bez kredita nego kredit od 7 godina po 200-300 eura za nekakve nove jurilice.
kako će bit ok kad ga voze klinci koji nemaju ni za kiflu dođu na pumpu i toče 50kn,i onda pun gas do birtije naprave 30km sa tih 50 kn i tako stalno,i onda kad bi ja kupio auto za sebe čudim se kako je sve u ku,,,,,, napravi sve što je potrebno i vozi ga i nema nikaki problema,pa nije taj auto neka babaroga,niti troši nešto previše,a kom je puno kupi si 1,9 sdi i uživaš sa 5lit lože,ja sam sa svojim vr6 zadovaljan sa svojih cca 12-15lit a može ak me netko nasekira i puno više :-)
Znam jednog lika koji je prije 10-ak godina nabavio jedan takav vr6, ganjao ga je redovito najmanje 150 kroz naselje, znalo je i više. Uglavnom održavanje tog auta mu je financirala cura(bila neka bogata cura). sad taj isti lik vozi auto s motorom 1.9 td(bez i), to mu je maksimum.
Velociraptor
10.01.2010., 22:57
Ko hoce ozbiljan VR6, najbolje je kupiti novi motor i gotovo. Polovni su 99% unisteni zbog loseg odrzavanja i uvjeta koristenja. Al daleko od toga da je to los motor(ma gdje nestade ona tema gdje smo usporedili sestake?)
proj3ct
11.01.2010., 01:31
evo samo savjet od nekog tko je imao nazalos voziti vr6 dosta dugo!kupio bih ga MOZDA samo da je novi!auto je koma pogotovo ako uzimas rabljeni jer ima previse potencijalnih problema koji ako nisu eskalirali budu brzo!navodim neke koji se redoviti pojavljuju zbog neredovitog servisiranja prijasnjih vlasnika sto je razumljivo jer su dijelovi jebeno skupi!nabrojiti cu samo neke od problema sa kojima sam se borio dok nisam skroz popizdio!otisli nosaci motora i getribe naravno ne pasu sa obicne trice nego moras kupiti za vr6,kod tokica zamjenski duplo skuplji od normalnih jer ovi imaju mogucnost stelanja.riknuo kuplung,naravno promjena cijelog seta je dosta skupa,uz to morao mijenjati cilindre za ulje za kuplung i kocnice koji imaju kod tokica zamjenski ali se pri ugradnji ispostavilo da mu je obujam valjda za milimetar prevelik i nakon toga kvacilo nikad nije radilo kako treba tj. sa vremena na vrijeme nije odvajalo potpuno!uslijed pucanja nosaca motora kod prijasnjeg vlasnika i nastavka voznje sa takvim doslo je do vjerovatno najveceg problema kod vr6,jedan jedini auto za koji ja znam da mu je rucica mjenjaca spojena sa getribom sa celicnim sajlama tj. nema stangu kao normalni auti.stoga motor je lagano opterecivao sajle konstantno svojom tezinom i tako ih rastegnuo i naravno kad su se stavili novi nosaci sajle su bile predugacke i bio je spaktakl ubaciti u 5.-u jer je mjenjac upadao u 3.-cu,bilo kakvo brzo saltanje zaboravi!sajli naravno nema zamjenskih nego orginal po narudzbi koji se ceka i kosta pun kurac!zakljucak je bio da je jedino rijesenje tog problema automatski mjenjac za vr6,ljudi koji ga imaju se ne zale na gore navedeno jer ne postoji problem!veliki je problem i ovjes jer je sama koncepcija tog golfica prekrhka tako nedoradena za tu tezinu i snagu jos pridodamo nase ceste i situacija je jasna.takoder auto ima pun kurac stvari koje zivciraju,cim je malo veca vlaga ili nedaj boze kisa magli se abnormalno bez obzira na ventilaciju!
nemam vise snage pisat kaj mu je sve bilo tako da cu rezimirati ukratko sta sam sve mijenjao u vremenskom periodu od 6mj. kojih je auto bio kod mene;isto tako znam da ce se naci ekipa kaj ce reci da je auto bio u kurcu i to je istina ali isto tako za sve ostale vr-ove koje znam su u takvoj situaciji!takoder napominjem da sam auto bio prisiljen uzeti pod dug;nazalost:(
dakle:
1.kablovi,svijecice nesjecam se koja lova
2.nosaci motora i getribe cca 450 kn x 3
3.uljni cilindri kvacila i kocnica cca 400 kn x2
4.senzor abs-a cca 800kn
5.selen blokovi ?kn
6.kontakt brava cca 400 kn
7.pakne i sl. ?kn
+ veliki servis + jos milion pizdarija koji se ne sjecam i nezelim!
uglavnom investicija u auto je bila oko 12000 kn:( skoro koliko je i auto vrijedio i napominjem da ni tad nije radio kako treba!
takoder auto je poceo abnormalno trositi ulje i poceo je zujati lezaj radilice za koji nisam ni htio znati koliko kosta!
svi potencijalni kupci trebaju uzeti u ubzir i regu koja je velika za doticnog!
moram reci da je svemu tome vrlo vjerovatno doprinjela nebriga prijasnjeg vlasnika ali nazalost u vecini slucajeva vi niste prvi pa stoga da svatko zna sta moze ocekivati!
evo i mala iskustava sta se tice voznje;jedina mrak stvar na autu je zvuk koji je bolesno dobar,auto uglavnom super vuce ako ga se salta kako treba inace zna biti trom do cca 3000,odlicno ga je vozit po autoputu gdje ako ga vozite u 5.-toj na cca 130 trosi oko 8l,sve preko 190 je bolesno puno jer tad pocinje gutati preko 25l,u gradu po zelenom valu u guzvi trosi 13-14l!
podatci su za ovaj koji je bio kod mene i to je pokazivao komp!
toliko buducim vozacima vr6:)
G-60 jos vece govno,imao i vozio i to nazalost:(
da sad kupujem nesto takvo u obzir dolazi jedino bmw:)
Za te pare nadjes
Audi 1.8T
-komplet motor
-alnaser
-alternator
-usisna grana
-komplet instalacija
1200 eura
Nema turbine.
Velociraptor
11.01.2010., 01:40
Za 3000 hilje dolara kupis potpuno novi 2.9 VR6 motor.
A ako hoce nesto vise :D, 3.4 VR6 je 7 hilja dolara, potpuno novi high-performance motor sa kovanim klipovima i klipnjacama.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.