PDA

View Full Version : Alimentacija - Q&A


stranice : [1] 2 3

Ego
30.01.2006., 10:42
Dakle, stvari stoje ovako.
roditelji su mi razvedeni već nekih 6 godina. Nakon razvoda ostao sam živjeti s majkom, a ocu je određena obveza plačanja alimentacije u visini od 750 kn. Naravno, kao što se iz naslova da zakljućiti, lovu sam vidio ravno nikada. Do sada u vezi toga nisam poduzimao neke pravne korake nego je sve ostalo na "stari, fakat bi bio red". Međutim, njegova bahatost i bezobraština u zadnje je vrijeme prešla granice zdravog razuma, pa sam odlučio pokušati sudski izboriti svoja zakonska prava.
Sad me zanima:
1) Ima li smisla tužiti ga za neplačanje proteklih 6 godina?
2) Ima li šanse da ga i u buduće sudski prisilim da izdvoji neku lovu ako je on odlučio da ne želi.
3) Kakav je postupak, što bi ja zapravo morao učiniti i koliko bi me to koštalo?

raptorr
15.02.2006., 21:49
Obavezno ga tuži, možeš ga sudski natjerati da palća ubuduća dospijela davanja alimentacije, postupak se vodi na općinskom sudu, ako si maloljetan majka te treba zastupati, tebe neće ništa koštati ništa obzirom da ne radiš, eventualno bi te sastav tužbe nešto koštao, sretno

ambasadorica
16.02.2006., 04:19
ne znam di mi je knjiga,i dost sam davno to položila,al ovak,iz glave:
1) možeš,ali mislim da se ne može vratit sve. kolko se ja sjećam(..),nakon nekog vremena,ono što nije isplaćeno,ne može se ni vratiti
2) sud mu (na tvoj zahtjev) može stavit administrativnu zabranu na plaću-svaki mjesec mu se sa plaće automatski oduzima iznos alimentacije i šalje tebi
3) za početak,možeš otić u centar za soc.skrb. tam imaju pravnika koji će ti objasnit kaj da radiš i kaj se može napravit. postoji i opcija odvjetnika,al s obzirom da je skupo,a reko bu ti kaj i ovi u centru,odi prvo tam probaj.

H5N1
16.02.2006., 04:25
jebote, pa kaj mu nije bed?

labrador1
16.02.2006., 07:46
tuži ga svakak, možeš tražiti i povećanje iznosa, jer ipak je već prošlo 6 godina, a troškovi života su se povećali. Trebaš ga svakako tužiti, ne može se izvući, prije ili kasnije će morati platiti. Svakako probaj prvo sa Centrom za socijalnu skrb, a ako oni budu odugovlačili, onda kod odvjetnika.

Mag
16.02.2006., 10:27
Centar za socijalnu skrb, preporučam zaobiđi, to je institucija „šalji dalje“, od njih velike koristi ni pomoći nema.

Pretpostavka je da si punoljetan kako piše u profilu, da si redovan student, da nemaš imovine ni prihoda.

Prvo napiši opomenu pred tužbu i pošalji starom (preporučeno s povratnicom), traži da ti u nekom roku isplati ukupan iznos dospjelih alimentacija u iznosu xyz (recimo bez kamata jer si dobre volje), a ako to ne učini da ćeš biti prisiljen podnijeti tužbu (nadodaj: kojom ćeš tražiti i zakonske kamate).
Ako ne plati do tog roka koji si specificirao ili ne plati toliko koliko si tražio, onda....

Odi na svoju poreznu upravu i izvadi potvrdu o imovinskom stanju radi oslobađanja od sudskih troškova (uz osobnu iskaznicu, trošak 0 kuna). Odi na faks i izvadi potvrdu/uvjerenje da si redovan student tog fakulteta (50 lipa te košta obrazac uvjerenja).
Nađi presudu u kojom se tvom starom određuje taj iznos od 750,00 Kn.
Napiši privatnu tužbu kojom ga tužiš za neplaćanje alimentacije od dana tog i tog (a prema presudi toj i toj) te tražiš da ti sva dospjela potraživanja isplati zajedno sa dospjelim zakonskim kamatama. S obzirom da nije baš uredni platiša traži da se ubuduće alimentacija isplaćuje na način administrativne zabrane na njegovu plaću. Priloži fotokopiju one presude gdje piše 750 kunića, kopiju opomene pred tužbu koju si mu poslao te kopiju povratnice kojom dokazuješ da je to primio.
Na poseban papir napiši molbu sudu da te oslobodi plaćanja sudskih troškova jer si redovan student bez prihoda i imovine (priloži onu potvrdu o imovinskom stanju, potvrdu faksa i fotokopiju prve strane indexa).
Onda sve to skupa predaj na nadležan Općinski sud (u dovoljnom broju primjeraka, jedno 3-4 minimum) i čekaj ročište.
Ako ne uzimaš svog odvjetnika trošak ti je 0,00 kuna.
Ako pak odlučiš uzeti odvjetnika, pisanje tužbe, molbe, svaki izlazak na ročište, svaki eventualni podnesak itd. (neki naplaćuju i razmatranje dokumentacije, telefonske razgovore i sl.), košta će te podosta (vidi odvjetničke tarife), ali ćeš taj trošak dobiti nazad (traži ga u tužbi) nakon što se spor završi, a ako uspiješ u svojoj tužbi (što vrlo vjerojatno hoćeš).

joujou
16.02.2006., 10:30
za pocetak dug od uzdrzavanja nikad ne zastarjeva... dakle, sjeti li se on to napraviti i za 10 godina... moze :top:

+ to postoje i kamate koje se mogu utuziti za svaki mjesec kasnjenja s isplatom.... a obzirom da se radi o 6 godina... ima tu i prilicnih kamata :top:

tuzi obavezno :mig:

Ego
16.02.2006., 12:40
Zahvaljujem na odgovorima!

Imam samo nekoliko dodatnih pitanja...

1) Kako da dokažem da dugovi nisu plačani? Što ako on ustvrdi da je sve uredno platio na ruke mojoj majci (koja je preminula ove godine)? Moja riječ protiv njegove?

2) Što ako se pokuša izvuči na svoje loše imovinsko stanje?
Najme, nekih 2 godine nakon rastave dobio je otkaz u firmi u kojoj je radio uz pozamašnu otpremninu. Od tada je nekoliko godina bio na burzi i hladio jaja na račun te otpremnine, neko vrijeme radio u drugoj firmi, a sada je službeno na burzi, ali radi u fušu i zarađuje nešto love. Imam li za čitavo to vrijeme pravo tražiti istih 750 kuna ako se on nije potrudio u međuvremenu tražiti da se cifra izmijeni u slijed novo nastale situacije?

Mag
16.02.2006., 13:16
Pogledaj što piše u presudi – na koji način treba plaćati. Ako je na ruke majci to obično znači na njen tekući račun ili nekom uplatnicom, znači mora postojati trag da je platio (izvadak tekućeg računa, kopije uplatnica). Isto tako uzmi izvatke tekućeg računa od mame kao i svoje od kada si punoljetan gdje se vidi da uplata nema.
Ne može se izvući na loše imovinsko stanje što se tiče duga u prošlosti. Ako mu se stanje pogoršalo trebao je sudskim putem tražiti promjenu iznosa alimentacije zbog novonastalog stanja, ako nije znači vrijedi ono što je pravomoćnom presudom na snazi, a to je 750. Može jedino tražiti da se iznos promjeni u budućnosti.

joujou
16.02.2006., 13:20
i ako nema redovna primanja... mozes traziti ovrhu nekretnina

allien 1/2
16.02.2006., 13:21
Ovako , mandatnom tužbom o kojoj je riječ ( obavezno materijalno davanje u smislu izdržavanja proisteklo iz braka ) ti obavezno traži gore lijepo opisani iznos , kako su ti ostali naveli ....

Dalje , postoji mogućnost da rasprave i ne bude , jer će sud automatski izdati rješenje o izvršenju na osnovu tvoje tužbe , osim ako on ne uputi prigovor , s tim da mora dokazati svoje navode. Dokazi su na tvojoj strani , što se toga tiče.

Njegovo loše imovinsko stanje nije izgovor za prethodne obaveze , već za eventualno buduće ( mislim na povećanje alimentacije ).

Posebno da ti kažem , ne moraš mu slati ništa (obavijest - upozorenje ), jer nije nikad ni platio .

Ako bude tvrdio da je dao nešto tvojoj pokojnoj majci , traži da to dokaže , što sumnjam da može , jer sud obraća veću pažnju povrijeđenom-izdržavanom licu , u odnosu na lice koje je zanemarilo izdržavanog člana porodice.

Ako ti mogu nešto dodatno pomoći javi se na pvt. !!!
Sa srećom!!!!!

dr. Szmola
16.02.2006., 13:25
kakva tužba? pa jel rekao da ima presudu, idi kod nekog odvjetnika i dogovori tj. zamoli da ti pokrene ovrhu i da saceka da pocnu pare stizati da naplati svoj trošak...

allien 1/2
16.02.2006., 13:35
kakva tužba? pa jel rekao da ima presudu, idi kod nekog odvjetnika i dogovori tj. zamoli da ti pokrene ovrhu i da saceka da pocnu pare stizati da naplati svoj trošak...

Riječ je o procesnom podnesku kojim se pokreće ovrha , a na osnovu vjerodostojne isprave - javne konkretno (pravomoćne presude ) , kojom traži da se izvrši : popis , procjena , pljenidba , te prodaja ... pokretnih i nepokretnih stvari , te da se na osnovu istog izmiri DUG !!!!

Nije fer da nesretnika zatrpavamo svojom retorikom, pa da se ne zna snaći ...

dr. Szmola
16.02.2006., 13:47
kakva retorika? rekao sam mu da pokrene ovrhu, i da ne mora podnositi tužbu, kako to jednostavnije napisati? ... presuda je ovršna a ne vjerodostojna isprava...

uostalom, sam neće ništa postići, za to i postoje odvjetnici...

allien 1/2
16.02.2006., 13:59
Nije mu potrebno naše prepucavanje , izvinjavam se iskreno ....

"presuda je ovršna a ne vjerodostojna isprava..." ?! stvarno? koja ? kad?
svaka ? kada siče to svojstvo ?

dr. Szmola
16.02.2006., 14:06
Ovršna isprava
Članak 21.
Ovršne isprave jesu:
1. ovršna sudska odluka i ovršna sudska nagodba,
2. ovršna odluka arbitražnog suda,
3. ovršna odluka donesena u upravnom postupku i ovršna nagodba sklopljena u upravnom postupku ako glase na ispunjenje novčane obveze, ako zakonom nije drukčije određeno,
4. ovršna javnobilježnička odluka i ovršna javnobilježnička isprava,
5. nagodba sklopljena u postupku pred sudovima časti pri komorama u Republici Hrvatskoj,
6. druga isprava koja je zakonom određena kao ovršna isprava.

Vjerodostojna isprava
Članak 28.
(1) Vjerodostojna isprava je, prema ovom Zakonu, račun, mjenica i ček s protestom i povratnim računima kad je to potrebno za zasnivanje tražbine, javna isprava, izvadak iz poslovnih knjiga, po zakonu ovjerovljena privatna isprava te isprava koja se po posebnim propisima smatra javnom ispravom. Računom se smatra i obračun kamata.

njemu je potrebno da naplati šta mu stari duguje, a nadam se da je skužio da to nisu stvari koje možeš po sam svoj majstor sistemu....

allien 1/2
16.02.2006., 14:43
Mi vodimo polemiku oko ovršne presude , a pitanje odvjetnika nisam uopće niti jednom riječju stavio pod znak pitanja.

I napomena odgovor nije potpun....no nema veze , hvala za diskusiju , nadam se da je autor shvatio šta treba da radi.

Ego
16.02.2006., 16:20
Pogledaj što piše u presudi – na koji način treba plaćati. Ako je na ruke majci to obično znači na njen tekući račun ili nekom uplatnicom, znači mora postojati trag da je platio (izvadak tekućeg računa, kopije uplatnica). Isto tako uzmi izvatke tekućeg računa od mame kao i svoje od kada si punoljetan gdje se vidi da uplata nema.

U presudi piše samo "otac će u uzdržavanju sina sudjelovati svotom od 750 kn mjesečno". Mama mi nije imala tekući račun u banci, sve je primala na ruke.

Koliko sam shvatio, ja idem na sud tražeći presudu koja bi glasila u stilu " tuženi ima obvezu platiti tužitelju svotu od xxx kuna u roku od xxx dana". Onda ako to ne učini, mogu na temelju toga pokrenuti zahtjev za ovrku. Jesam li dobro shvatio?

dr. Szmola
16.02.2006., 16:40
nisi, na temelju ove presude koju imaš možeš pokrenuti ovrhu odmah, a on nek dokazuje šta je i koliko platio, ti traži uzdržavanje od onog dana od kada znaš da je prestao plaćati, plus zz kamate za svaki mjesečni iznos...

Ego
16.02.2006., 18:45
update:
Našao sam originalnu presudu... točke koje se mene tiču glase:

IV. "Ime oca" dužan je za uzdržavanje mllj "moje ime" plaćati mjesečno 25% plaće koju prima na ruke "ime majke" počev od "datum presude" pa ubuduće dok za to postoje uvjeti s dospjećem svakog mjesečnog obroka do 15-ok dana u mjesecu za tekući mjesec sa zakonskim zateznim kamatama po stopi određenoj Uredbom o visini stope zatezne kamate tekućim počev od dospjeća svakog pojedinog mjesečnog obroka do isplate istog.

Obrazloženje:

Nije sporno između stranaka da podnesiteljica zahtjeva ima mjesečnu plaću u iznosu 2600 kn, kao niti da podnositelj zahtjeva prima mjesečnu plaću u iznosu od 3000 kn.

Mjesečne potrebe djeteta za uzdržavanjem procjenjuju na 800 do 1000 kn mjesečno.

U točki IV izreke presude podnositelj zahtjeva na plaćanje uzdržavanja primjenom odredbe čl. 235 te čl. 303 st. 1 OZ. Obveza uzdržavanja traje dok za to postoje zakonski uvjeti. Iznos mjesečnih obroka uzdržavanja određen je u postotku od plaće kako zakon propisuje.

mayy
20.11.2006., 20:58
Evo jedno pitanje pa ak netko moze pomoci bila bih jako zahvalna.

Naime zanima da li osobe nakon zavrsetka studija imaju jos godinu dana pravo na alimentaciju ako se ne zaposle kak je bilo prije i postoji li neka dobna granica za primanje iste nakon faksa,jos jednom thanx:)

Mishko Pishko
21.11.2006., 13:27
je je do penzije tj čak i prve 3 godine penzije imaš pravo na alimentaciju....

dea08
07.01.2007., 23:32
Ja sam u istoj situaciji. Cula sam da imamo pravo do 26. god. (znaci godinu dana nakon zavrsenog faksa, tj. god. dana po zavrsetku redovnog školovanja) i mene zanima vrijedi li to jos? Pa ako netko zna, molim da javi.

Morski.
08.01.2007., 13:27
Ja sam u istoj situaciji. Cula sam da imamo pravo do 26. god. (znaci godinu dana nakon zavrsenog faksa, tj. god. dana po zavrsetku redovnog školovanja) i mene zanima vrijedi li to jos? Pa ako netko zna, molim da javi.

Godinu dana nakon završeno fakulteta pod uvjetom da nemožeš naći posao.

dea08
09.01.2007., 13:18
Godinu dana nakon završeno fakulteta pod uvjetom da nemožeš naći posao.
Ok, hvala. Znaci nije se nista mijenjalo. Ako se kuzis u sve to, mozda da mi jos samo kazes, ako ja npr. na neku foru (da ne idem sad u detalje, npr. u slucaju pauze zbog bolesti, pa se prava produzavaju) i nakon 26. redovno studiram, imam li i onda pravo na nju ili je ta 26. g. granica kako god da se gleda? Jer to sam negdje cula, buduci da se smatra da se redovno studira negdje do 25., a mogu ju primat sto ti kazes jos god. ako se ne zaposlim (tj. do 26. g.).

Morski.
09.01.2007., 13:39
Ok, hvala. Znaci nije se nista mijenjalo. Ako se kuzis u sve to, mozda da mi jos samo kazes, ako ja npr. na neku foru (da ne idem sad u detalje, npr. u slucaju pauze zbog bolesti, pa se prava produzavaju) i nakon 26. redovno studiram, imam li i onda pravo na nju ili je ta 26. g. granica kako god da se gleda? Jer to sam negdje cula, buduci da se smatra da se redovno studira negdje do 25., a mogu ju primat sto ti kazes jos god. ako se ne zaposlim (tj. do 26. g.).

Članak 210.

(1) Dijete koje se redovito školuje roditelji su dužni uzdržavati i nakon punoljetnosti.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo školovanje, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon školovanja.

(3) Punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

Ne mogu nigdje naći baš taj podatak,ali mislim da je formulirano dvostrukim uvjetom,znači godinu dana nakon završetka faksa,a najdulje do napunjene 26 godine života. Opet ponavljam provjeri jos sa nekim .

pivka
09.01.2007., 17:09
A mislite da je uredu tražiti alimentaciju sa 26 god?bez obzira na situaciju (ne mislim ako je netko invalid ili ima nekakvu bolest koja ga onemogućava u stjecanju vlastite imovine).
ima posla uvijek ako netko želi raditi.evo Mcdonalds traži studente za rad.Posao je posao.

dea08
09.01.2007., 18:42
Hvala morski2 na odgovoru.

A mislite da je uredu tražiti alimentaciju sa 26 god?bez obzira na situaciju (ne mislim ako je netko invalid ili ima nekakvu bolest koja ga onemogućava u stjecanju vlastite imovine).
ima posla uvijek ako netko želi raditi.evo Mcdonalds traži studente za rad.Posao je posao.
Ja ne tražim alimentaciju sada. Ja ju primam. Imam 24 god. i samo se informiram o svojim zakonskim pravima. Po tebi pivka bi ja zato što mogu radit trebala starom rec da ne želim više lovu od njega? Zašto molim te? A pogotovo što sam jedna od onih čija se majka jedva izborila da tata počne plaćat jer on sam to nije htio. Nisam neka ljenčina koja želi izmust lovu pošto - poto (ako si to mislio/la), naravno da se može radit (btw i radim!), ali zašto svejedno ne bi iskoristila svoja prava ako ih imam? Studiram u drugom gradu, a poznato je da su iznosi alimentacija sramotni, tako da je vrlo teško uzdržavat se radom u npr. Mcdonaldsu, kako ti kazes! Malo sam se osjetila prozvanom, pa sam morala ovako odgovorit!

pivka
10.01.2007., 13:43
Hvala morski2 na odgovoru.


Ja ne tražim alimentaciju sada. Ja ju primam. Imam 24 god. i samo se informiram o svojim zakonskim pravima. Po tebi pivka bi ja zato što mogu radit trebala starom rec da ne želim više lovu od njega? Zašto molim te? A pogotovo što sam jedna od onih čija se majka jedva izborila da tata počne plaćat jer on sam to nije htio. Nisam neka ljenčina koja želi izmust lovu pošto - poto (ako si to mislio/la), naravno da se može radit (btw i radim!), ali zašto svejedno ne bi iskoristila svoja prava ako ih imam? Studiram u drugom gradu, a poznato je da su iznosi alimentacija sramotni, tako da je vrlo teško uzdržavat se radom u npr. Mcdonaldsu, kako ti kazes! Malo sam se osjetila prozvanom, pa sam morala ovako odgovorit!

ja sam dijete rastavljenih roditelja,gdje majka nije platila nikad ni lipe za mene i sestru.obadvije smo završile fax,kupile auto,ja sebi kuću,sister stan.
stari nam je običan šljaker i nije nas mogao neznam ni ja koliko financijski previše zasipati.ali smo zato nas dvije uz redovit studio radile i nismo sjedali svom tati na grbaču,ali nismo ni staru vukle po sudu da nam plaća alimentaciju sa 26 god.ako ona kao takva nema obavezu prema svojoj djeci onda tko ju šljivi.a svašta smo radile preko student servisa i nije nas sram.

Princeza_ispod_neona
20.02.2007., 13:35
Da li je donesen novi zakon o alimentaciji? Ima li kakve sanse da se odredi da ona iznosi postotak place? Koliki bi bio?

benny
20.02.2007., 23:39
Da li je donesen novi zakon o alimentaciji? Ima li kakve sanse da se odredi da ona iznosi postotak place? Koliki bi bio?
Ne znam da li je donesen ali sud uvijek uzima u obzir postotak prema svojoj proceni na osnovu toga koliko dużnik zaradjuje i kolike ima mjesećne izdatke na żivot, stan, kredite, novu obitelj, novu Djecu itd.
Od toga śto ostane może da odredi i 50% za Djecu.

Neće nikada u nijednoj EU ćlanici biti fiksni % na alimentaciju jer je to jednostavno NEMOGUĆE iz mnogih razloga.

U nekoliko EU zemalja je ogranićen max % prihoda koliko se może oduzeti za alimente. Ako su to alimenti na viśe od jednog Djeteta max. granica może iznesti i do 60% mjesećnih prihoda.

duda
21.02.2007., 12:48
Zakon o minimalnoj alimentaciji je dan na prijedlog. Za dijete od 6 do 12 godina iznosi cca 900 kn ili 20 % a za dijete od 12 do 18 g iznosi cca 1.000 kn ili 20 % od prosječne plaće. Imaš u današnjem Jutarnjem, ja sam zapamtila samo ono što me zanimalo.

Star_Spike
05.03.2007., 00:06
Evo i ja imam slicnu situaciju kao i Ego, presuda je postala pravomocna 1998, i moj otac koji je po presudi trebao placati 25% od svoje place nije nikada platio ni kune. E sad, tu je i jedan problem naime, nedugo nakon rastave mama i ja smo se preselili van Hrvatske i sa ocem nismo imali nikakvog kontakta. Sto se tice osobnih odnosa, oni su se po presudi trebali odrzavati prema sporazumu stranaka, medjutim, nitko nije nikada nikoga kontaktirao po pitanju posjeta itd, niti dok smo jos bili u Hrvatskoj.
Pretpostavljam da je u mom slucaju najbolje kontaktirati odvjetnika, medjutim me zanima imam li ikakvih sansi dobiti alimentaciju za godine koje su prosle, treba li oca tuziti ili samo ovrha (ni neznam sto to zapravo znaci...:(), i ima li tko nekog odvjetnika za preporuciti koji bi bio voljan raditi na udaljenost (nemam namjeru doci u Hrvatsku u skorije vrijeme).
Inace, imam 21 godinu, redoviti sam student i odvjetnika trebam u Zagrebu.
Hvala unaprijed.

Esmeralda40
14.03.2007., 16:46
Kad je već riječ o alimentaciji, i ja imam problem koji izgleda neriješiv. Naime, prije 14 godina je nakon rastave moj bivši suprug otišao živjeti u SAD. Više nikada nije nazvao, niti poslao alimentaciju za našeg sina kojemu je sad 16 godina, a koja je dogovorena na sudu u visini 25% od plaće. Kad sam saznala njegovu adresu, obratila sam se odvjetniku, međutim, rekao mi je da mu ne možemo ništa jer SAD nije potpisnica Newyorškog sporazuma o alimentacijskim davanjima. Zanima me zna li tko je li se u međuvremenu što promijenilo i da li mi tko može dati savjet. Napominjem da sam saznala da moj bivši jako dobro zarađuje!

Tsunade
19.05.2007., 12:18
Upravo sam pročitala jedan zaniljiv topic na RiD-u. Čovjek plaća alimentaciju svaki mjesec, čak i onda kad je dijete kod njega tri mjeseca. Mislila sam da se alimentacija plaća za trškove uzdržavanja djeteta, pa zar ne bi onome kod koga je dijete onaj drugi trebao plaćati? Recimo, u ovom slučaju, ako je dijete kod oca tri mjeseca, zar ne bi majka ta tri mjeseca trebala plaćati alimentaciju ili u najgorem slučaju ne plaćati, ali niti ne primati ništa.

vaci
19.05.2007., 14:05
ne
dijete je dodjeljeno majci, a uredili su i način posjeta - viđanja djece, provođenje praznika isl.
To je novac koji pripada djetetu, ali majka (u ovom sluačju) je ta koja recimo od tog novca kupuje knjige i opremu za školu, a alimentacija je jednaka, nije da je u rujnu išta veća

Tsunade
19.05.2007., 15:18
ne
dijete je dodjeljeno majci, a uredili su i način posjeta - viđanja djece, provođenje praznika isl.
To je novac koji pripada djetetu, ali majka (u ovom sluačju) je ta koja recimo od tog novca kupuje knjige i opremu za školu, a alimentacija je jednaka, nije da je u rujnu išta veća
Znala sam da ima kvaka :D Hvala na odgovoru.

glupodijete
06.07.2007., 14:30
Može li se što učiniti protiv sudca tj sutkinje koja uporno odgađa raspravu u vezi uzdržavanja djeteta već više od godinu dana, iz razloga jer branitelj navodi da tuženi ima problema sa zdravljem ( zadnji puta je bilo da zbog visokog tlaka ne smije na vrućine a postoje svjedoci koji itekako pobijaju taj navod) a za to nema nikakve potvrde ili uvjerenja od bilo kakvog doktora, nego samo usmeno opravdanje odvjetnika....a sudac inzistira da se tuženi otac pojavi na saslušanju tj. time samo odugovlači cijeli proces...
dali je to što radi sudac protuzakonito? uvažavati navode o zdravstvenom stanju bez ikakvih pismenih dokaza i ako je što se može učiniti protiv njega?
naime postupak traje od 1999 god, odluke o uzdržavanju su donošene , pa su uložene žalbe koje su uvažene bez obrazloženja koje imaju veze sa razumom( pravne kvake i sl. ) ,pa ponavljanje postupka, pa promjena sudca , i tako već godinama...

testdrive
11.07.2007., 07:13
naime postupak traje od 1999 god

pored pozurnice i/ili obracanja predsjedniku suda ovdje se moze zatraziti zastita prava na sudjenje u razumnom roku.

prije se to podnosilo ustavnom, sada se podnosi neposredno visem sudu...

sanja_lica
04.09.2007., 15:10
da li mi tko moze reci koliko iznosi alimentacija za dijete od 1,5 god.s obzirom da sam ja nezaposlena a (bivsi) muz mi zaradjuje oko 7000 kn

lunalu
04.09.2007., 15:27
Zao mi je da ti ne mogu pomoc, ne znam kolika je alimentacija, to sud odredjuje na rocistu.

Ali mislim da bi ti bilo bolje da se zaposlis jer se neces usrecit od alimentacije, uz malo dijete pogotovo.

dinis
04.09.2007., 17:43
da li mi tko moze reci koliko iznosi alimentacija za dijete od 1,5 god.s obzirom da sam ja nezaposlena a (bivsi) muz mi zaradjuje oko 7000 kn

u praksi bude oko 30%, znači 2.100,00 kn, no sud je može odrediti i veću i manju sve ovisi o okolnostima

larazg
04.09.2007., 17:45
ovisi kolike su potreba djeteta.
Sud pita da se specificiraju troškovi i onda odredi

vaci
04.09.2007., 18:12
sve ovisi od slučaja do slučaja.

nećeš od toga puno imat, ako on neće plaćat još uvik mu se ne može puno :rolleyes:
promini firmu, minja misto stanovanja, radi na crno - pravi su čudotovorci :D

larazg
05.09.2007., 06:21
prenese imovinu na druge ljude, kupi auto na firmu, plaća si minimalac a ostalo na ruke.. ma koliko hoćeš caka da se zaobiđe alimentacija (što je tužno).

Ja znam jedan primjer gdje je otac ostavio svoje biološke 2 djece i uzeo rastavljenu ženu sa 2 tuđe djece. I taj se brine o tuđoj a neće za svoju. Financira tuđu a neće svoju.Ma užas!

vaci
05.09.2007., 19:06
Ja znam jedan primjer gdje je otac ostavio svoje biološke 2 djece i uzeo rastavljenu ženu sa 2 tuđe djece. I taj se brine o tuđoj a neće za svoju. Financira tuđu a neće svoju.Ma užas!

ima i ja jednog takvog :s :s
a bivša šta je najgore još živi kod njegovih :eek:

Katrin
05.09.2007., 19:20
to su oni tipovi sto ne placaju da ne bi slucajno zena imala kakave koristi od toga :rolleyes: a sto djeca hodaju poderana nije vazno.

4elements1love
26.09.2007., 22:17
Meni jedna vrlo bliska osoba ima ozbiljan problem, naime ona ima 19 god. završila je srednju šk. ne ide na faks i živi sa samohranom majkom. Pošto ju biološki otac nikada nije priznao(nije izvršena dna analiza) a naravno 100% se zna tko je zanima me ako bi se dokazalo očinstvo ima li ona pravo na alimentaciju koju otac nije plaćao 19.god?? Zanima me još odakle početi ako se odluči na to, kako prisiliti tok čovjeka da pristane na dna analizu?? I još nešto njezin je otac vrlo imućan čovjek ali mu je većina imovine prepisano na ženu pa me zanima ima li to kakve veze ako bi se on pokušao izvući da ne mora platiti. Molim sve koji nešto znaju da napišu jer ovo mi je vrlo važno. Hvala:s

volvo s80
26.09.2007., 22:47
Članak 210. OBZ-a

(1) Dijete koje se redovito školuje roditelji su dužni uzdržavati i nakon punoljetnosti.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo školovanje, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon školovanja

Više se ne školuje, dakle na temelju tog nema pravo tražiti uzdržavanje, ali ga može tražiti unutar godinu dana od svršetka školovanja, a ne može naći posao.

Trebala bi početi podizanjem tužbe za utvrđivanje očinstva, u postupku će se izvršiti DNA vještačenje,a ako se dotični odbije testirati, pretpostavlja se da on je otac.
Nema pravo tražiti alimentaciju unatrag, već samo od trenutka podnošenja zahtjeva za uzdržavanje.

Iznos alimentacije utvrđuje sud obzirom na primanja i imovinu tuženog. Nadam se da sam pomogao, ako sam negdje pogriješio molim da me cijenjeni kolege isprave.

4elements1love
26.09.2007., 23:02
Članak 210. OBZ-a

(1) Dijete koje se redovito školuje roditelji su dužni uzdržavati i nakon punoljetnosti.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo školovanje, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon školovanja

Više se ne školuje, dakle na temelju tog nema pravo tražiti uzdržavanje, ali ga može tražiti unutar godinu dana od svršetka školovanja, a ne može naći posao.

Trebala bi početi podizanjem tužbe za utvrđivanje očinstva, u postupku će se izvršiti DNA vještačenje,a ako se dotični odbije testirati, pretpostavlja se da on je otac.
Nema pravo tražiti alimentaciju unatrag, već samo od trenutka podnošenja zahtjeva za uzdržavanje.

Iznos alimentacije utvrđuje sud obzirom na primanja i imovinu tuženog. Nadam se da sam pomogao, ako sam negdje pogriješio molim da me cijenjeni kolege isprave.


A jel nije nedavno donesen zakon prema kojem bi se morala platiti sva zaostala alimentacija? Što ako bi ona nagodinu upisala faks, ima li onda pravo tražiti alimentaciju? Kakve su šanse za dobiti slučaj ako otac niječe očinstvo?? Svakako ti hvala na pomoći!

luckyloser
28.11.2007., 13:05
Evo ovako, starci su mi rastavljeni i živim s mamom. Ove godine sam upisao vanredno fax. Stari je plaćo alimentaciju do kraja srednje škole, a drugi dan kad sam završio srednju školu je došo staroj da mu potpiše da nemora više plaćat alimentaciju, što mu je ona i potpisala. Stari je reko da će mi dat svaki mjesec kolko će moć, a prošlo je već godina i koji mjesec da mi nije dao ni hebenih 10kn. Znam da nije ni njemu lako jer iz drugog braka ima sina koji je ove godine krenuo u prvi razred osnovne. Ali da se ne vrti sve samo oko novca, još mi je teže i više me pogađa to što se nesjeti ni nazvat i pitat jel sam živ, jel imam šta za obuć, jel mi mama ima za platit školarinu, nije se ni sjetio pitat jel sam upiso fax, nego je od nekog drugog sazno, za rođendan se nesjeti donjet ni čokoladu, a nekad ga ni čestitat, isto kao ni božić ni novu godinu. Jedino se sjeti nazvat kad mu treba nešto pomoć radit. Kod njega nisam bio već jako dugo, a kao manji sam išao jedanput u mjesec-dva, i dok bi došao tamo mene bi ostavio sa babom a on otišao u lov.
Ja sam se do sad prema njemu odnosio fer i korektno s obzirom kako se on odnosi prema meni, ali mi je sad stvarno dosta.

Pošto sam fax upisao vanredno, čuo sam da zato nemam pravo na alimentaciju, ali sam negdje pročitao da je on dužan plaćati alimentaciju godinu dana nakon završene srednje škole.
Kao što sam gore napisao on je tražio od MAME da mu potpiše da nemora plaćat alimentaciju, što mu je potpisala. ALI ja sam tad imao 18 godina i čuo sam da sam mu to morao ja potpisat, i da je ovo onda nevažeće. Od završetka srednje je prošlo više od godine dana. Zanima me dali ja mogu tražiti te zaostatke za tu godinu dana???
I ako netko zna dali je ovo sigurno da za vanredne studente nije dužan plaćati alimentaciju?

Nadam se da ste razumjeli što želim pitat, i hvala unaprijed na odgovorima!

program
28.11.2007., 13:57
Evo ovako, starci su mi rastavljeni i živim s mamom. Ove godine sam upisao vanredno fax. Stari je plaćo alimentaciju do kraja srednje škole, a drugi dan kad sam završio srednju školu je došo staroj da mu potpiše da nemora više plaćat alimentaciju, što mu je ona i potpisala. Stari je reko da će mi dat svaki mjesec kolko će moć, a prošlo je već godina i koji mjesec da mi nije dao ni hebenih 10kn. Znam da nije ni njemu lako jer iz drugog braka ima sina koji je ove godine krenuo u prvi razred osnovne. Ali da se ne vrti sve samo oko novca, još mi je teže i više me pogađa to što se nesjeti ni nazvat i pitat jel sam živ, jel imam šta za obuć, jel mi mama ima za platit školarinu, nije se ni sjetio pitat jel sam upiso fax, nego je od nekog drugog sazno, za rođendan se nesjeti donjet ni čokoladu, a nekad ga ni čestitat, isto kao ni božić ni novu godinu. Jedino se sjeti nazvat kad mu treba nešto pomoć radit. Kod njega nisam bio već jako dugo, a kao manji sam išao jedanput u mjesec-dva, i dok bi došao tamo mene bi ostavio sa babom a on otišao u lov.
Ja sam se do sad prema njemu odnosio fer i korektno s obzirom kako se on odnosi prema meni, ali mi je sad stvarno dosta.

Pošto sam fax upisao vanredno, čuo sam da zato nemam pravo na alimentaciju, ali sam negdje pročitao da je on dužan plaćati alimentaciju godinu dana nakon završene srednje škole.
Kao što sam gore napisao on je tražio od MAME da mu potpiše da nemora plaćat alimentaciju, što mu je potpisala. ALI ja sam tad imao 18 godina i čuo sam da sam mu to morao ja potpisat, i da je ovo onda nevažeće. Od završetka srednje je prošlo više od godine dana. Zanima me dali ja mogu tražiti te zaostatke za tu godinu dana???
I ako netko zna dali je ovo sigurno da za vanredne studente nije dužan plaćati alimentaciju?

Nadam se da ste razumjeli što želim pitat, i hvala unaprijed na odgovorima!

Mislim da ti je bolje ovo pitanje postaviti na pravo ili na legalis.hr

ZgSash
29.11.2007., 08:48
iskreno ,mislim da ti je najbolje zaboraviti staroga i upregnuti se u neki dodatni posao i pomoci majci i sebi

usput , ako zelis , mogu ti ovu temu prebaciti na pravo

luckyloser
29.11.2007., 11:58
iskreno ,mislim da ti je najbolje zaboraviti staroga i upregnuti se u neki dodatni posao i pomoci majci i sebi

usput , ako zelis , mogu ti ovu temu prebaciti na pravo

Možeš prebacit.

Zomboni
29.11.2007., 14:53
Po mojem pravnom mišljenju, sve dok se ti redovito školuješ, dakle dok redovito ispunjavaš svoje školske, odnosno fakultetske obveze, roditelji su te dužni uzdržavati.

Baš danas sam dobio presudu nakon pet godinja sporenja gdje smo dokazali da kriterij redovitog studenta iz zakona o visokim učilištima i redovitog školovanja iz obiteljskog zakona nije istovjetan. smatram da argumentum a contrario vrijedi i da to što si ti izvanredni student ne znači da se ne školuješ redovito.

Tak da ti predlažem da odeš kod nekog odvjetnikam, s time da ti možeš tražiti uzdržavanje od dana podnošnja tužbe, a tvoja majka iznos kojim te je uzdržavala do tog dana.

luckyloser
29.11.2007., 22:33
Po mojem pravnom mišljenju, sve dok se ti redovito školuješ, dakle dok redovito ispunjavaš svoje školske, odnosno fakultetske obveze, roditelji su te dužni uzdržavati.

Baš danas sam dobio presudu nakon pet godinja sporenja gdje smo dokazali da kriterij redovitog studenta iz zakona o visokim učilištima i redovitog školovanja iz obiteljskog zakona nije istovjetan. smatram da argumentum a contrario vrijedi i da to što si ti izvanredni student ne znači da se ne školuješ redovito.

Tak da ti predlažem da odeš kod nekog odvjetnikam, s time da ti možeš tražiti uzdržavanje od dana podnošnja tužbe, a tvoja majka iznos kojim te je uzdržavala do tog dana.

Hvala na odgovoru :top:

Treba_se_osoviti
07.01.2008., 20:30
Čudim se da se majka to nije prije sjetila. Očito joj nije stalo do oca ili ga je odbacila, jer ju je ostavio, pa je čovjek na kraju odustao od svega...
A druga je verzija da si ti veliki dečko i da oca tužiš bez pitanja na forumu ili da odeš njegovoj majci te da ga ona malo probudi, a možda je otac toliko jadan da jednost5avno ga boli k.... za tebe!!!
:top::top:

Treba_se_osoviti
07.01.2008., 20:40
Kad je već riječ o alimentaciji, i ja imam problem koji izgleda neriješiv. Naime, prije 14 godina je nakon rastave moj bivši suprug otišao živjeti u SAD. Više nikada nije nazvao, niti poslao alimentaciju za našeg sina kojemu je sad 16 godina, a koja je dogovorena na sudu u visini 25% od plaće. Kad sam saznala njegovu adresu, obratila sam se odvjetniku, međutim, rekao mi je da mu ne možemo ništa jer SAD nije potpisnica Newyorškog sporazuma o alimentacijskim davanjima. Zanima me zna li tko je li se u međuvremenu što promijenilo i da li mi tko može dati savjet. Napominjem da sam saznala da moj bivši jako dobro zarađuje!
------------
Pa možda i zarađuje , ali prikazano mu je 0,00 kn na računu i opet si na početku!! Najbolje se ti oženi pa drugog u hrvatskoj imaj!!!
----------------
:top::top::top::top::top::top:

ameo
27.01.2008., 11:25
Roditelji su mi rastavljeni i dosad mi je otac redovito placao skolovanje, medutim sada nakon pola godine moje apsolventure je prestao, pa me zanima je li imam pravo na uzdrzavanje ako sam apsolvent, inace sam redovni student..Guglala sam al nisam nasla nista bas za apsolvente, mislim apsolventi su studenti pa se mozda nepravi razlika.. :/
Unaprijed tenks:)

Tsunade
27.01.2008., 11:34
(...)

Članak 214.

(1) Dijete koje se redovito školuje roditelji su dužni uzdržavati i nakon punoljetnosti.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo školovanje, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon školovanja.

(...)

http://public.carnet.hr/gpp/Akti/Propisi/ObZ/6-ObZ.htm

Vojky
29.01.2008., 21:58
Imaš pravo dok si "redovni" apsolvent.

qwer
29.01.2008., 22:02
(...)


(2) Punoljetno dijete koje je završilo školovanje, a ne može se zaposliti

... u struci...

Vojky
29.01.2008., 22:06
... u struci...

Nema toga u Zakonu.

qwer
29.01.2008., 22:09
Nema toga u Zakonu.

Nema, al to mi je bilo ispitno pitanje davnih dana.

Robby
29.01.2008., 22:38
Nema, al to mi je bilo ispitno pitanje davnih dana.

Pusti ti što profesorica misli. Bitno je što stoji u Obiteljskom zakonu.

qwer
30.01.2008., 06:47
Pusti ti što profesorica misli. Bitno je što stoji u Obiteljskom zakonu.

U OZ stoji dijete koje se ne može zaposliti, ali se i to mora na neki način tumačiti. A koliko se sjećam, u knjizi je pisalo da je takva sudska praksa.
Pa ako ima neko ko polaže obiteljsko da nam javi, ili ko se bavi s tim...

kresho69
30.01.2008., 07:38
ma najbolje da ti plaća alimentaciju do penzije, jebote.

get a job :ne zna:

TryGor
01.02.2008., 23:18
U slicnoj sam situaciji,tuzi oca za isplatu svih zaostataka i mora ti dati redovno uzdrzavanje mozda cak i u vecem iznosu s obzirom da su se okolnosti promijenile u zadnjih 6 god...radio ili ne, obaveza uzdrzavanja mu stoji.Odi si u Koturašku ulicu u Zg, u odvjetnicku komoru i trazi besplatnog odvjetnika koji ce te zastupati,mozda jos prije toga, sa svim dokumentima da odes u CZSS te se konzultiras i sa njima. Novi OZ na snazi od 01.01.2008.ide ti na ruku.

SRETNO!!:top:

llandau
22.02.2008., 18:39
Imam 4 dijece za koje redovno plačam alimentaciju 50% plaće uz to što su dijeca svaki vikend i školske praznike kod mene i što im kupujem sve ono bez čega se danas dijeca ne mogu zamisliti...mobiteli, tv, video, dvd i tako to, da ne duljim...
Sada če najstariji sin napuniti 18 god i vjerojatno neće ići dalje u školu..
Mene zanima, ako netko zna, dali ja sad imam pravo tu alimentaciju smanjiti za neki postotak?

joujou
23.02.2008., 10:33
Imam 4 dijece za koje redovno plačam alimentaciju 50% plaće uz to što su dijeca svaki vikend i školske praznike kod mene i što im kupujem sve ono bez čega se danas dijeca ne mogu zamisliti...mobiteli, tv, video, dvd i tako to, da ne duljim...
Sada če najstariji sin napuniti 18 god i vjerojatno neće ići dalje u školu..
Mene zanima, ako netko zna, dali ja sad imam pravo tu alimentaciju smanjiti za neki postotak?

ne smanjujes ju nego ju placas jos godinu dana... i onda si gotov s njim

llandau
23.02.2008., 12:06
Ok, plačam još godinu dana... i kako onda...alimentacija ostaje ista za preostalih troje (50%) ili se nešto smanjuje automatski ili ja moram to pokrenuti sudski?

Ego
23.02.2008., 12:26
Vidim da se tema vratila među žive... Imam još jedno pitanje...

Ako otac na sudu ustvrdi da je dosadašnje obveze podmirio plačanjem "na ruke" mojoj pokojnoj majci i kasnije meni, dakle, sve skupa praktički ostaje na mojoj riječi protiv njegove, postoji li šansa da se nešto postigne, ili se radi o potpuno izgubljenom slučaju?

joujou
23.02.2008., 12:27
Ok, plačam još godinu dana... i kako onda...alimentacija ostaje ista za preostalih troje (50%) ili se nešto smanjuje automatski ili ja moram to pokrenuti sudski?

za ostale ne znam.. samo znam da placas jos godinu dana nakon sto se prestane redovno skolovati (jednako kao i do sada) i onda si s njim gotov

sto se onda dogadja s alimentacijom za ostale ne znam

hands
24.02.2008., 09:09
Koliki je najmanji iznos alimentacije koji se može plaćati. Naime moj muž ima 1000 kn obveze prema djetetu, u međuvremenu smo mi dobili dijete, a plaće su nam u prosjeku 3300 kn, pa nam je malo teško sklapati kraj s krejem...može li se ta alimentacija smanjiti za kojih dvjestotinjak kuna barem? Hvala.

Xenia 13
24.02.2008., 11:14
Može, nek ju ne plaća uopće! 1000 kn je zbilja previše, nek obavezno smanji.:flop:

mandragora
24.02.2008., 12:01
btw. utjerivanje alimentacije je dugotrajan postupak, čak i ovrha traje i traje.
molim komentar nekog upućenog u naš pravni sustav kako li je moguće da čak i kazneni postupak protiv neplatiše traje...traje...i traje.

hands
24.02.2008., 15:25
Može, nek ju ne plaća uopće! 1000 kn je zbilja previše, nek obavezno smanji.:flop:

Oprosti,plaćamo je redovito,nisi upućena i nema smisla za ovime....majka je u puno boljoj materijalnoj situaciji od nas,a naše dijete s druge strane nema čiste 2000 kn mjesečno nažalost. Ja nigdje nisam navela da ju neće plačati, pa čak ako treba i toliko, samo mu se ipak situacija promjenila, a nama je jako teško živjeti na 5000 kn mjesečno koliko nam ostaje i još s 2 kredita koja su ostala iz tog braka, zato molim te....

Xenia 13
24.02.2008., 17:32
Oprosti ti, ali ti pitaš kolika je najmanja alimentacija, znači namjere su jasne i oprosti još jednom ali na to mi se kosa na glavi diže. Dat ću minimum jer razveo sam se od njegove majke pa i od njega. E nije baš tako. Niti je 1000 kn nešto previše, pogotovo za školsko dijete. A kredit nikako ne bi smio imati prednost pred potrebama djeteta.Niti je bitno koliko majka zarađuje, dijete je i njegovo.

hands
25.02.2008., 07:57
Oprosti ti, ali ti pitaš kolika je najmanja alimentacija, znači namjere su jasne i oprosti još jednom ali na to mi se kosa na glavi diže. Dat ću minimum jer razveo sam se od njegove majke pa i od njega. E nije baš tako. Niti je 1000 kn nešto previše, pogotovo za školsko dijete. A kredit nikako ne bi smio imati prednost pred potrebama djeteta.Niti je bitno koliko majka zarađuje, dijete je i njegovo.

Gledaj,imaš dovoljno topica za rasprave o alimentacijama na forumu, ja sam ovdje postavila pitanje i ako nemaš konkretan odgovor zaobiđi me...

Nažalost, mene vrijeđa ovo što ti pišeš, jer da imam više ja bi za to dijete davala i više, no s majkom se ne možemo dogovoriti, a situacija nam je trenutno nikakva, a da ne pričam o tome da je dijete kod nas minimum tri dana u tjednu , pa se jave i tekući troškovi, jer smo slabi na njega i ja i muž, tipo igračka, odječe, obuće, dječje štednje....što je i u redu, jer da ne mislim tako ne bi tih troškova ni bilo, nema potrebe da ti se kosa diže jer dijete sigurno nije zapostavljeno od strane oca, niti mu išta fali...
I koje bi to bile moje namjere? Koje su još uz to i tako jasne? O čemu ti pričaš? Nemaš pojima....

Ja nisam navela da je 1000 kn previše za dijete,a niti da bi htjela izbjeći plaćanje alimentacije, kada smo u situaciji izdvajamo i više,kada smo mogli davali smo i duplo i troduplo više,a tako ćemo i nastaviti...sada ne možemo što ne znači da će i slijedeće godine biti tako. Smanjenje sudske odredbe mi treba iz drugih razloga koje nemam potrebu sada ovdje objašnjavati. To što se tebi diže kosa na glavi to nije zbog mog slučaja nego zbog tisuće drugih s kojima me stavljaš u isti koš na temelju jedne rečenice....

Ja nisam ovdje postavila pitanje da bi me ti i takvi osuđivali,sa svojeg pravedonosnog trona, ja sam postavila pitanje da bi na njega dobila odgovor, da sam htjela tvoje mišljenje ili mišljenje foruma, postavila bi pitanje na nekom drugom topicu....meni je savjest čista što se tiče tog djeteta , a i njegovu ocu pa niti nisam u nikakvim dilemama da bi mi sad tu morali o nečemu raspravljati.

Katrin
25.02.2008., 08:10
dosta off topica.

BundyBoy
25.02.2008., 18:25
Vidim da se tema vratila među žive... Imam još jedno pitanje...

Ako otac na sudu ustvrdi da je dosadašnje obveze podmirio plačanjem "na ruke" mojoj pokojnoj majci i kasnije meni, dakle, sve skupa praktički ostaje na mojoj riječi protiv njegove, postoji li šansa da se nešto postigne, ili se radi o potpuno izgubljenom slučaju?

to će biti teško dokazati... ali najbolje da od sada on
uplaćuje tebi novac na tekući tako da imaš dokaza
.... druge nema... jer ovako

dominik101
25.02.2008., 19:08
Evo identična situacija:

Ja sam ovisnik o heroinu kome su se roditelji rastali. Otac je uredno plaćao alimentaciju mojoj majci, ali ja bih joj uzeo sve novce da kupim drogu. Nedavno mi je majka umrla i otac mi više ne želi plaćati alimentaciju. Kad sam ga tražio lovu uvjetovao mi je to lječenjem. Jel mogu i ja postupiti po predhodnim savjetima pošto on nema nikakvih dokaza da je ikad išta dao mojoj majci? Znači bez dokaza sud će presudit u moju korist?

morbidangel
25.02.2008., 19:22
Znam Primitivčinu koja: a) najprije nije htjela "priznati" svoje dijete i nakon višegodišnjeg odugovlačenja ipak ga je sud natjerao na testiranja. Naravno, on je otac. Tip i dalje ne "priznaje" ni testove i ne samo da se ne želi brinuti o djetetu nego ga ni ne doživljava. Majka je uzdržava sama; sada je već drugi razred osnovne škole. Naravno, trebao bi plaćati alimentaciju ali je on svu svoju imovinu prepisao na svoju sestru i sada je kakti nezaposlen i živi od socijalne pomoći i nema od čega davati za alimentaciju, inače radi na crno. Majka djeteta je odustala od navlačenja po sudovima.
b) ta ista Primitivčina je u međuvremenu napravila i drugo dijete. Priča je gotovo ista, samo što je ovaj put ipak "priznao" dijete, ali ne plaća alimentaciju jer "nema novaca"
c) šećer na kraju:rofl: napumpao je još jednu ženu, ali ona je nekako saznala za ova dva slučaja, pobacila je i nogirala tipa.:top:

Ima li kakvog legalnog načina natjerati takve budale da plate sve troškove?


OFF TOPIC, ali mi se ne otvara nova tema...
Postoji slični slučaj sa dugovanjem od oko 150 000kn mojim rođacima. Dužnik je također svu svoju imovinu prepisao na svojeg brata i proces traje već godinama, troškovi su im već više od 30 000kn. Pravna država:rofl: A ako platiš kamatare onda potičeš na zločin:ne zna:

Evo identična situacija:

Ja sam ovisnik o heroinu
Stavi si štrik oko vrata i ne trati državne resurse, sigurno si i nezaposlen, možda na burzi... uglavnom nesposoban...

saturnus
26.02.2008., 13:34
Kako uručit nekom tužbu za alimentaciju ako je taj netko nezaposlen i nema stalno mjesto prebivališta tj. vjerojatnost da će primiti bilokakvu poštu je nula?
Unaprijed hvala na odgovorima.

mzara
03.03.2008., 14:14
btw. utjerivanje alimentacije je dugotrajan postupak, čak i ovrha traje i traje.
molim komentar nekog upućenog u naš pravni sustav kako li je moguće da čak i kazneni postupak protiv neplatiše traje...traje...i traje.

traje....zbog nepojavljivanja na sudu.........traje........zbog nevažnosti slučaja......traje ........... zato jer mu je tata jaka politička faca a ti nitko...... traje...... jer sudac u postupku odluči da bi on branio ubojice i psihopate a tvoj slučaj stavi u ladicu......pa ti čekaj.........
ja sam čekala pet godina dok uopće nije počela norm isplata alimentacije upravo zbog gore navedenih razloga
ALI, glavni razlog je taj što je naše sudstvo totalno u k...... što se ti moraš moljakati i umilivati kome da ti uopće pogleda papire, jer prav za prav, onaj tko ima para, ne da, a ti smrtnik obični, trebaš se spustiti na razinu da kumiš za ono što ti pripada.........katastrofa

bon-bon-cat
12.03.2008., 18:42
Rečeno mi je:
1. da potraživanje za alimentaciju zastarijeva nakon 2-3 god.
2. da presuda donešena prije 10 i više godina, o alimentaciji, više nije pravomoćna
3. da ne mogu zatražiti ovrhu ukoliko ne navedem podatak gdje nesretnik radi
(radi/ne radi, otkud znam, čovjek ne brine o svom djetetu, i ne podnosi mi izvještaj o svom statusu, a ZAISTA NE BRINE iliti u žargonu: BOLI GA D...!

ŠTO MOGU UČINITI?

BundyBoy
13.03.2008., 09:25
Kako uručit nekom tužbu za alimentaciju ako je taj netko nezaposlen i nema stalno mjesto prebivališta tj. vjerojatnost da će primiti bilokakvu poštu je nula?
Unaprijed hvala na odgovorima.


mislim da ako se nezna njegova adresa stanovanja ili
je u podstanarstvu a nije prijavljen... nikako...
neće se ništa moći. nažalost. moći će se sazvati rasprava i sve to
ali nema logike jer mu se nema kaj oduzeti... osim ako nema nekakve
nekretnine....

Red Tears
01.04.2008., 18:09
Zakon o minimalnoj alimentaciji je dan na prijedlog. Za dijete od 6 do 12 godina iznosi cca 900 kn ili 20 % a za dijete od 12 do 18 g iznosi cca 1.000 kn ili 20 % od prosječne plaće. Imaš u današnjem Jutarnjem, ja sam zapamtila samo ono što me zanimalo.

zar nije Jadranka Kosor rekla da će najmanja alimentacija po djetetu biti oko 2000 kn i da se ni jedan muškarac ili žena koji NEEE plaćaju alimentaciju neće moći skriti od Države??Zna li itko išta o tome???

NKX100
02.04.2008., 08:33
zar nije Jadranka Kosor rekla da će najmanja alimentacija po djetetu biti oko 2000 kn i da se ni jedan muškarac ili žena koji NEEE plaćaju alimentaciju neće moći skriti od Države??Zna li itko išta o tome???

Da, najmanja 2000 kn. A što ako netko ima plaču npr 2800 kn?.

simple mind
02.04.2008., 11:53
Da, najmanja 2000 kn. A što ako netko ima plaču npr 2800 kn?.

... ili radi u privatnom poduzeću pa je prijavljena plaća minimalna, a realnu ne mo'š dokazati?!

baobab
03.04.2008., 10:20
Ne postoji Zakon o alimentaciji niti prijedlog, postoji Obiteljski zakon koji regulira minimalnu alimentaciju u postotku od prosječne plaće u HR ovisno o dobi djeteta

Ali to je minimum, visina alimentacije se određuje individualno, ovisno o okolnostima svakog pojedinog slučaja

silver_bear
10.04.2008., 20:23
Pozdrav!

Moja situacija je slijedeća:

1.Plaćam alimentaciju u iznosu od 30% već 10 godina. Dosad sam živio sam ali sad planiram osnovati novu obitelj i zanima me na koji način se može tražiti smanjenje alimentacije?

2.Kakve veze ima stambeni kredit sa alimentacijom? Da li ja trebam platiti 30% od plaće ili 30% od plaće umanjene za ratu kredita?

baobab
11.04.2008., 06:07
Pozdrav!

Moja situacija je slijedeća:

1.Plaćam alimentaciju u iznosu od 30% već 10 godina. Dosad sam živio sam ali sad planiram osnovati novu obitelj i zanima me na koji način se može tražiti smanjenje alimentacije?

2.Kakve veze ima stambeni kredit sa alimentacijom? Da li ja trebam platiti 30% od plaće ili 30% od plaće umanjene za ratu kredita?

1. Tužbom radi smanjenja uzdržavanja, ako su se okolnosti promijenile u tvoju korist

2. Nikakve, ti po Presudi plaćaš iznos u postotku od plaće, zato da bi eventualnim rastom tvoje plaće rastao i iznos koji doprinosiš. Stambeni kredit možeš koristiti kao argument u parnici na okolnost promijenjenih okolnosti, zatim ako uzdržavaš još koju osobu i slično

silver_bear
11.04.2008., 06:21
Hvala na odgovoru!

Što se tiče kredita tako sam i mislio, to mi je logično, ali pitam jer na forumu se svašta pročita.

Imam još jedno pitanje:

Što ne podliježe postotku? Npr. dio moje plaće je dodatak za troškove prehrane, oporeziv je, a iznos ovisi o broju radnih sati u mjesecu. Ako sam na godišnjem ili bolovanju onda ga nemam. Također imam i naknadu za prijevoz za kojeg mislim da se od njega ne uzima.

Također tu je i regres, božićnica, pomoći od strane poslodavca (npr. poslodavac mi je isplatio pomoć od 3000kn za smrt roditelja...)

baobab
11.04.2008., 09:31
Što ne podliježe postotku?

Sve ono što nije plaća, sva druga materijalna prava koja ostvaruješ po Ugovoru o radu, Pravilniku o radu, Kolektivnom ugovoru i slično nisu plaća nego druga materijalna prava

macicko
01.05.2008., 23:31
Pozdrav svima!Imam veliki problem,i ako imate savjet,bila bi zahvalna na pomoci.Razvedena sam 8 god,bivsi i pored uslovne osude,zabrane na placu-ne placa nista:(platio 1 god).Radi na crno,sve prepisano na mamu,trenutno u zatvoru(zbog desete stvari)-jednostavno situacija katastrofa!Zalila sam se soc.centru-Koprivnica,naravno nista,nitko mu tako jadnom nist ne moze!Ja,jedn.ne mogu vjerovati,da su institucije gluhe,i svugdje nailazimo na zatvorena vrata:ne zna:Ako znate nekog advokata,ili predlazite slj.korak,ugl.svaka vrsta pomoci ,savjeta mi je dobrodosla.Unaprjed zahvalna!

sarabara
02.05.2008., 00:02
Macic, od Nove godine na snazi je novi zakon, ...

"Izmijenjeni zakon donosi i znatno aktivniju ulogu centara za socijalnu skrb, koji su dužni u ime djeteta pokretati i voditi parnicu za naplatu uzdržavanja, ako to ne učini njihov roditelj.

Centri za socijalnu skrb dužni su pokretati i kaznene prijave protiv roditelja te pronalaziti mogućnosti izvanparničnog rješavanja spora.

Nakon šest mjeseci neplaćanja alimentacije, centri će isplaćivati naknade za privremeno uzdržavanje, od prosječno 475,25 kuna mjesečno po djetetu, za što će država ove godine izdvojiti oko 93 milijuna kuna."

Dakle, za početak otiđi ponovno u CZS, potsjeti ih na njihovu obvezu, ... i nemoj da te zatvorena vrata obeshrabre. Od njih iskamči makar taj jad od privremene alimentacije .... to su ti dakle dužni isplačivati ako on duže od 6 mjeseci ne plaća ....

Isto tako obrati se Hrvatskoj odvjetničkoj komori pa traži odvjetnika koji će te BESPLATNO zastupati u postupku naplate alimentacije. Neka ga tuži, neka se nađe u situaciji da ponovo ide u zatvor, .... što njegova mama kaže na to da je on sve na nju prepisao, ne bi li svom djetetu plaćao uzdržavanje? Nazoveš li ju katkad da ju pitaš? :mad:

tajanstvenaa
02.05.2008., 08:19
[QUOTE=sarabara;13859988]Macic, od Nove godine na snazi je novi zakon, ...

Isto tako obrati se Hrvatskoj odvjetničkoj komori pa traži odvjetnika koji će te BESPLATNO zastupati u postupku naplate alimentacije. Neka ga tuži, neka se nađe u situaciji da ponovo ide u zatvor, ....

ovo svakako savjetujem i ja, od njih ces dobtiti odvjetnika Pro bono i vjeruj mi bi tce ti barem malo lakse, sve ce te institucije odmah malo ozbiljnije shvacati (naravno, to je tragicno ali je tako...)

jana108
13.05.2008., 06:22
Naime, bivši i ja smo pokrenuli sporazumni razvod prije godinu dana, pravomoćan je od prije mejsec dana. Bivši mi je redovno plaćao alimentaciju 1500 kuna za 2 djece predškolske dobi, no na zadnjem ročištu sutkinja je rekla da je to premalo i odredila 2000 kuna. S obzirom da znam da on ima plaću negdje oko 3500 kn, a da mora živjet u iznajmljenom prostoru, rekla sam mu da slobodno i dalje plaća 1500, da se ne povlačimo bezveze po sudu zbog vještaćenja njegovih primanja...dogovoreno je da mi plaća "na ruke" kao i do tada. No on od onda plaća samo 1000 kuna, kaže da nemože više, a i za tih 1000 mi, da prostite na izrazu, sere da samo muzem pare od njega....koji je MINIMALNI iznos alimentacije i ako on taj izbnos realno ne može plaćat postoji li neka institucija koja bi...ne znam...možda doplatila ostatak? Ja kužim da je njemu gusto, ali meni 1000 kuna za dvoje djece nije dovoljno...

silver_bear
16.05.2008., 08:22
Kako platiti 30% alimentacije od ovoga?

Iz kolektivnog ugovora:

Poslodavac će radnicima za Uskrs isplatiti u
naravi iznos od 400,00 kn neto po radniku .

Možda da uzmem 2 kartona mlijeka i pošaljem poštom? :ne zna:

silver_bear
19.05.2008., 12:44
Molio bih pojašnjenje.

Radi se o alimentaciji i ovrsi na plaću.

Zakon kaže da je naknada za prijevoz materijalno pravo i od njega se ne plaća alimentacija.
Odvjetnica napravi ovrhu na plaću i navede da nije bilo dovoljno plaćeno, razlika je nastala zbog naknade za prijevoz ali nije nigdje navela.
Sud presudi da se izvrši ovrha.

E sad, meni izgleda da je ta odvjetnica prekršila zakon, a i sam sudac tu nije čist.

Da li oni snose kakve posljedice jer su učinili nešto protuzakonito?

poskok
08.06.2008., 10:12
redovno plaćam alimentaciju ( odbija mi se 20% od plaće), a od ove godine mi je i od Božičnice odbilo 20 %.
da li i božičnica spada u plaću tj. u prihode iz kojih se mora doprinositi uzdržavanju?

KAMA SUTRA
08.06.2008., 16:38
redovno plaćam alimentaciju ( odbija mi se 20% od plaće), a od ove godine mi je i od Božičnice odbilo 20 %.
da li i božičnica spada u plaću tj. u prihode iz kojih se mora doprinositi uzdržavanju?


ne znam kako stoji u zakonu, ali zašto misliš da to nije u redu? da živiš sa svojim djetetom, vjerojatno bi neki dio te božićnice utrošio na dijete? zašto ne uzeti za alimentaciju,.........?

Goričanka
08.06.2008., 20:22
redovno plaćam alimentaciju ( odbija mi se 20% od plaće), a od ove godine mi je i od Božičnice odbilo 20 %.
da li i božičnica spada u plaću tj. u prihode iz kojih se mora doprinositi uzdržavanju?

Ako ti je poslodavac isplatio godišnje prigodne nagrade (božićnicu, regres za godišnji odmor, uskrsnicu) do neoporezivog iznosa od 2.500,00 nije plaća. Sve ono što ti je isplatio iznad 2.500,00 kn smatra se plaćom, obračunavaju se porezi i doprinosi i podliježu plaćanju alimentacije.

PUNTA
14.06.2008., 22:18
pozdrav, zanima me bivši muz mi nije olacao alimentaciju 4 godine koja mu iznosi 7oo kuna vodi se kao nezaposlen al radi na crno da mu ne bi skidali s place a maloj nikad ne kupi nista za obuc ni obut, prosle godine sam ga tuzila i dobio je uvjetnu godinu dana da mi isplati il ide u zatvor, on je rekao da nece to nikad uplatit pa me zanima sto ce bit sad kad prode uvjetna a on ne plati ako ode u zatvor hoce meni tko isplatit tu alimentaciju kao sto su govorili da to drzava isplati a njega krivicno gone il nista od toga ,hvala unaprijed

Eht
22.06.2008., 00:24
Pozdrav, molio bih za pomoć nekoga tko se razumije u materiju vezanu uz alimentaciju.
Pitanje glasi: da li samohrana majka, ako stupi u bračnu zajednicu ima pravo na alimentaciju za izvanbračno dijete.

Hvala unaprijed!

Esmeralda40
22.06.2008., 08:47
Alimentaciju plaća otac za uzdržavanje djeteta, tako da bračno stanje majke nema veze s tim! Dakle, i ako majka stupi u bračnu zajednicu s nekim drugim, otac djeteta i dalje ostaje otac koji mora uzdržavati to dijete!

Eht
22.06.2008., 10:15
Puno hvala na odgovoru!

Hailie
02.07.2008., 15:48
pozdrav, zanima me bivši muz mi nije olacao alimentaciju 4 godine koja mu iznosi 7oo kuna vodi se kao nezaposlen al radi na crno da mu ne bi skidali s place a maloj nikad ne kupi nista za obuc ni obut, prosle godine sam ga tuzila i dobio je uvjetnu godinu dana da mi isplati il ide u zatvor, on je rekao da nece to nikad uplatit pa me zanima sto ce bit sad kad prode uvjetna a on ne plati ako ode u zatvor hoce meni tko isplatit tu alimentaciju kao sto su govorili da to drzava isplati a njega krivicno gone il nista od toga ,hvala unaprijed

Odi u centar za socijalnu skrb, tim za brak i obitelj, i oni će ti sve reći. Dobit ćeš nešto što se zove privremeno uzdržavanje, a onda će njemu dolijati :)
Sretno :)

slatka_mama
18.07.2008., 16:39
Bok svima!

I mene kao i druge muči pitanje alimentacije. Počelo je ovako: ja i bivši imamo kćerku iz braka. Razveli smo se prije dosta godina (kćerka sad upisuje srednju školu i ima 14 god.) i s obzirom da je moj bivši imao povoljnije uvjete u životu u vrijeme razvoda dobio je kćerku, a meni je određeno da plaćam 300kn. Sada, desetak godina kasnije, moja obitelj se povećala. Imam još dvoje djece, a živim u vanbračnoj zajednici. Otac to dvoje djece je prijavljen na neku drugu adresu ali u svemu sudjeluje aktivno i s njim mi je sve super.
Sve je bilo donekle lijepo dok me nekidan nije nazvao bivši da kaže da mu je malo 300kn mjesečno i da po nekom zakonu moram da mu plaćam 25% od plaće svaki mjesec. Razumijem da je i njemu malo tih 300 kn mjesečno, ali čovjek nema ni dana radnog staža a niti namjeru da se zaposli. S druge strane, ja sam podstanarka sa ovih dvoje djece, a plaća koju sam primala je iznosila cca 2800 kn bez prijevoza. Najjednostavnija matematika kaže da je 25% oko 700kn. Napokon stižu i pitanja u svezi svega ovoga:
- s obzirom da imam dvoje djece nakon razvoda sa bivšim, da li sam stvarno obavezna plaćati tih 25%? Ili mogu odrediti nekih 25%/3 jer imam ukupno troje djece? napominjem da nemam nikakvu nekretninu, podstanar sam, a jedine pokretnine su mi dječja kolica i bicikl, te vlastiti bicikl.
- Da li se alimentacija općenito plaća i dok sam na porodiljnom, jer ne primam plaću od firme nego taj novac od socijalnoga? koji se kreće oko 2500kn mjesečno
- Da li to što sam u nekoj vrsti vanbračne zajednice u kojoj partner ne živi sa mnom i djecom ali nam pomaže financijski (po dogovoru i mogućnostima) i drugačije ima neke veze sa tom alimentacijom?

Ja bih najradije voljela kad bi taj novac od alimentacije mogla uplaćivati direktno kćeri na neki račun ili karticu, da se to vodi kao alimentacija, a da bivši ne može do tog novca, jer ga ionako potroši na druge stvari a ne na kćer, pa ju ja još i oblačim i opremam (škola i slično).

- Da li se takovi iznosi, recimo kad obučem kćer i kupim joj cipele i patike itd. može smatrati dijelom alimentacije pa da se za te iznose umanji obavezni mjesečni iznos?
Imam još toga ali se sada ne mogu sjetiti svega, ali ovisit će o vašim odgovorima.

Hvala svima koji ste odvojili / le vremena za uopće pročitati ovo...

karamelica
18.07.2008., 22:34
:s:s:s:s:s:s:

Kad sam čitala nisam mogla vjerovati da to čitam!! Prestrašno!

300 kn alimenatcije za dijete od 14 godina? I još se buniš da ti je puno?

- to što ex ne radi nije tvoj problem - već socijalne službe.
- djetetu se odvaja za alimentaciju prema djetetovim potrebama što znači da dijete od 6 godina i 14 ima drugačije potrebe, ti zaista smatraš da je 300kn mjesečno sa tvoje i 300kn sa strane tvog ex dovoljno za život jedne 14god. djevojke??
- alimenatcija se može uplaćivati na djetetov račun ali kako nije punoljetno treba biti i skrbnik (opunomoćenik) računa
- to što dijete oblačiš je stvar tvoje dobre volje i ne ulazi u iznos alimentacije, sramotno je da to i tražiš

- da, slažem se 2800 kn je jako malo za osobu koja plaća podstanarsvo i ima 2 djece te 1 koje uzdržava ali čisto sumnjam da je tu cijela priča...:ne zna:


ajme koja majka!:s:

sarabara
18.07.2008., 23:08
:(:(:(:eek:

ja sam sigurna da je ovo neka sprdačina. Odbijam povjerovati da bi ijedna majka mogla tako razmišljati.

..........

A i nelogično je, ako su se rastali prije 10 godina, tada je mala imala 4 godine.
Ne mogu si niti zamisliti kakva je bila majka kojoj su uzeli četverogodišnju kćer i dodijelili je nezaposlenom ocu????

baobab
19.07.2008., 08:12
Minimalna alimentacija koju sud za dijete te dobi može odrediti je 22% prosječne netto plaće u RH u protekloj godini.

Sada je to cca 5000 KN, recimo da je lani bila 4500, dakle to je cca 1000 KN.

Ako obveznik uzdržavanja uzdržava više djece sud mu može smanjiti tu obvezu, ali ne ispod polovice iznosa, dakle cca 500 KN.

To je minimum, pod uvjetom da obveznik uzdržavanja nema druge vrijednije imovine, nekretnine, pokretnine i slično, jer se sve to uzima u obzir prilikom odlučivanja o visini obveze, uz druge faktore, primjerice potrebe djeteta te životne dobi.

slatka_mama
20.07.2008., 19:19
hvala Baobab za odgovor. Jedino me zanima još kako to riješiti sa sudom, tko otvara taj postupak i kako i koliko to košta..
Također hvala i karamelici.

sarabara, koliko imaš godina? I u kakvom svijetu misliš da živiš?

Kao prvo, razvela sam se od bivšeg zbog obiteljskog nasilja. Imaš li ti pojma kakav je osjećaj doći kući umorna od posla a čeka te bitanga koja samo pije, i još te tako namlati da ostaneš na podu ležati i ne možeš da se digneš?? I tako iz dana u dan? Jednostavno više to nisam mogla podnijeti i razveli smo se.

Smatram da sam napravila najbolje izbore u životu kako sam mogla, a ako netko ili neka to ne odobrava neka sama proba proći kroz sve to. Dok sam birala šta dalje, samo sam gledala da ostanem dostupna za kćer kad joj zatreba i da ju gledam iz dana u dan kako raste i razvija se.

A eto vam jedan primjer iz skorije budućnosti: Ana Magaš!! Ona je prodala i garsonjeru i stan da bi platila odvjetnika i svejedno je dobila 5 godina zatvora. Sad je vani, ali je sin ne želi vidjeti jer mu je ubila tatu i jer su ga baka i djeda tako preodgojili da mrzi mamu zbog toga. Da ne pričamo da nije vidjela sina godinama. I još roditelji bivšeg traže veliki iznos za odštetu zbog gubitka vlastitog sina (njenog bivšeg), iznos koji ona sama nikada neće skupiti.

Ja svoje dijete i dalje viđam i ona voli kad je moj dan i kad naiđe.

A sad zamisli tu priču u poslijeratnim godinama kad se još nigdje nije spominjalo obiteljsko nasilje, i kad je svaki hrvatski branitelj bio zakon i bogomdan, bez obzira na to kakav je kao osoba. Da sam to isto napravila pa da se čita u novinama kako je neka žena ubila svoga muža, hrvatskog branitelja. A da ne spominjem da ne bih imala novaca za odvjetnika i suđenje. Ako me ne bi pojeo mrak, čekalo bi me minimalno 20 godina zatvora i nikad više ne bih vidjela kćer a to bi bio najgori dio kazne.

A što se tiče starateljstva, nisam pristala tek tako nego sam stvar probala riješiti preko suda, ali nisam imala ni stalni posao, ni vlastitu nekretninu. Živjela sam kao podstanar. Doduše, ni on nije imao nikakav posao, ali je živio sa roditeljima u njihovoj kući i oni su se obvezali pomoći financijski i ostalo. Sud naravno između ostaloga najviše gleda sigurnost i zbrinjavanje djeteta, pa je tako on dobio spor na konto svojih roditelja, njihove nekretnine i stalnih prihoda nasuprot mojeg podstanarstva i promjenjivih i nestabilnih poslova. A naravno da je pomoglo što ima veze u policiji, a i u pravnoj struci.

Trebalo mi je još nekoliko godina da si nađem stabilan posao na neodređeno, koji i danas radim (kad nisam na porodiljnom).

A što se tiče uzoritosti; s jedne strane ja koja sam prije nego sam rodila drugo dvoje djece, radila i po dva posla samo da preživim, i dalje sam podstanar, i niti pijem niti pušim, naspram oca koji svoje dijete ostavlja samu u kući svakih par večeri i tako već godinama, da bi išao piti s prijateljima. Otac mu je u međuvremenu umro a mama mu nekad ode kod rodbine na po tjedan-dva u inozemstvo, i tako moja kćerka ostane sama povremeno noćima u kući, još od prije nego je napunila 10 godina. A ne mogu mu ništa zbog njegovih veza u policiji iako mislim da je to što radi kažnjivo.

I za kraj malo o novcu. Kad bih imala plaću 10,000kn, bez problema bi mu davala 2000kn svaki mjesec, jer bih tada imala dovoljno i za sebe i ovih dvoje. Ovako, moram svaku kunu odvagnuti prije nego se oprostim od nje. Teško mi je dati mu bilo koji iznos kad znam da će on to popiti u birtijama i da moja kćerka rijetko kad dobije neki od tih novaca, a kćerku mi pošalje u poderanim patikama i bez jakne a vani snijeg pada. I onda ju ja obučem u svoje pa odemo u grad po jaknu i čizme za nju. Samo da napomenem, i role, i bicikl i mobitel, sve sam joj ja kupila.

Ako mu je ona preveliki trošak i nije mu dosta novaca koliko mu dajem, neka mi ju vrati i neću tražiti ni lipe od njega da plaća za nju. Kod mene neće biti poderana, gladna, bosa, neokupana danima, niti sama preko noći.

Tako da se zna da nije sve u lijepoj našoj med i mlijeko samo zato što Sanader i Kosorica tako kažu..

I još jedno pitanje za kraj. Kćerka je navršila 14 godina, a nešto sam načula da sad sama može odabrati kod koga želi živjeti, i da se onda ta odluka mora ispoštovati. Ako netko zna malo više o tome, bila bih zahvalna...

Pimpinell@
20.07.2008., 19:59
Do sada si mogla više puta zatražiti promjenu starateljstva čim ti se popravio status..i bez odvjetnika i troškova.
Obzirom da si išla na još djece, to si svakako mogla napaviti.
Koje god razloge da navedeš zašto nisi, ja ih mogu prihvatiti ali ni u ludilu ih ne mogu razumjeti.
Uvijek i nad popom postoji pop.

Mogla si i tražiti vještačenje jer ako je netko nasilnik onda je nasilnik, a možeš ga tražiti i sada.
Ana Magaš ne bi trebala biti netko koga će se sada uzimati kao primjer za razne stvari


Mislim da dijete i ranije može reći s kom želi biti,ali sada svakako može.
Ostaje , kako god okreneš, činjenica da to dijete treba jesti i da mu tu hranu ipak netko daje...a s tim 300 kuna ne može ni marendu u školi platiti, pa ne postoji opasnost da se tata s time obogati.

simple mind
21.07.2008., 09:43
ne želim ulaziti u razloge zašto je otac-nasilnik i alkoholičar uoće tražio, a kamoli dobio žensko dijete (očito ne radi novaca!), niti zašto nisi tražila skrbništvo ako si ustvrdila da se ne brine za dijete (a u međuvremenu si rodila još dvoje djece), ali.... 300kn za dijete od 14 godina je užasno malo. ako svaki roditelj mora pridonijeti polovicu troškova, to bi značilo da sa 600 kn možeš nahraniti, obući, obuti (druge stvari da i ne spominjem - školske knjige, pribor, izlasci, časopisi, nekakvi treninzi, oprema....) jednu četrnaestogodišnjakinju! bilo bi smiješno da nije tragično.
i da, dijete te dobi (a i ranije) može odlučiti kod koga će živjeti.
sudeći po napisanom, baš joj i nije neki izbor.

baobab
21.07.2008., 11:05
i da, dijete te dobi (a i ranije) može odlučiti kod koga će živjeti.

Ne može, o tome odlučuje sud.

Majda
22.07.2008., 13:29
da ne otvaram novu temu..

nemam rješenje o razvodu, jer nije ni došlo do braka. S djetetom sam iselila od njega kad je malom bilo 1,5 god. Sad ima 8.

Nikada nisam ni tražila ni alimentaciju te nikakva obveza nije niti utvrđivana.(Ružno od mene, ali zaista me je bilo strah ikakvog spora s njim.)
Jedino je očinstvo upisano, redovnim putem u rodni list.

"Brižni" tata ima još jedno dijete, plaća alimentaciju, ali se potrudio da nema nikakvu nekretninu na sebi niti je u prijavljenom radnom odnosu.

Ima li moje dijete pravo na ikakve zaostatke za protekle godine?

zuba
23.07.2008., 19:10
Ima li moje dijete pravo na ikakve zaostatke za protekle godine?

to je i njegovo dijete za koje je bez obzira trazili vi ili ne, odbijali ili ne, bio duzan skrbiti kroz ovo vrijeme..

naravno da dijete ima svoja prava, ali ste i vi bili duzni da se pobrinete da dijete ta svoja prava i ostvari.. (osim alimentacije, tu je i pravo djeteta na susrete sa roditeljem, kakav god on bio, i bez obzira da li bi se ti kontakti realizirali ili ne..)

idite u CZSS i iznesite problem..

Pimpinell@
23.07.2008., 22:57
Nije točno da ne može...itekako ga se može pitati i uvažiti njegovo mišljenje

Majda
24.07.2008., 06:32
zahvaljujem na odgovoru

traženjem da na moju inicijativu viđa dijete, isto ono koje mi je znalo biti na rukama dok bi me mlatio, dirnula bi u ono što je ipak bitnije- djetetova dobrobit- moje mišljenje.

czsr je i drugu ženu s njegovim drugim djetetom uputio na odvjetnika, a njemu nije omogućio da viđa to dijete, zašto i kako ne znam, niti me zanima.

svakako hvala, ipak ću do odvjetnika

Katrin
24.07.2008., 08:04
Nije točno da ne može...itekako ga se može pitati i uvažiti njegovo mišljenje

svejedno sud odlucuje, ne dijete.

simple mind
24.07.2008., 19:31
Ne može, o tome odlučuje sud.

sud odlučuje na temelju djetetovog iskaza i u skladu sa željom djeteta. provjereno. naravno, jedino ako je taj roditelj full problematičan onda može biti frke. inače ne.

nina333
25.07.2008., 20:43
Evo identična situacija:

Ja sam ovisnik o heroinu kome su se roditelji rastali. Otac je uredno plaćao alimentaciju mojoj majci, ali ja bih joj uzeo sve novce da kupim drogu. Nedavno mi je majka umrla i otac mi više ne želi plaćati alimentaciju. Kad sam ga tražio lovu uvjetovao mi je to lječenjem. Jel mogu i ja postupiti po predhodnim savjetima pošto on nema nikakvih dokaza da je ikad išta dao mojoj majci? Znači bez dokaza sud će presudit u moju korist?

Porazgovaraj s ocem, vjerojatno ti ne da novac da ne bi kupovao drogu, i u pravu je. Koliko godina imaš?
Porazmisli o liječenju, što prije.

Pimpinell@
26.07.2008., 13:39
svejedno sud odlucuje, ne dijete.

odakle ti bereš ovakve trvdnje ??
iz zakonskih akata ili iz prakse na licu mjesta?

dijete tog uzrasta bit će saslušano, njegov će se iskaz itekako uzeti u obzir a sud je dužan postupati prema dobrobiti djeteta...

da, odlučiti će sud(jer je dijete zakonski maloljetno , te time ne može određivati svoje mjesto pod suncem tek tako), ali ne onako kako ga je "volja"..

Pimpinell@
26.07.2008., 13:42
zahvaljujem na odgovoru

traženjem da na moju inicijativu viđa dijete, isto ono koje mi je znalo biti na rukama dok bi me mlatio, dirnula bi u ono što je ipak bitnije- djetetova dobrobit- moje mišljenje.

czsr je i drugu ženu s njegovim drugim djetetom uputio na odvjetnika, a njemu nije omogućio da viđa to dijete, zašto i kako ne znam, niti me zanima.

svakako hvala, ipak ću do odvjetnika


Ti si , kao djetetov skrbnik zakonski dužna pokrenuti postupak djetetove alimentacije...u suprotnom dite ima pravo tebe jednog dana tužiti jer nisi adekvatno zastupala njegove interese.
Kreni do odvjetnika, pokreni postupak i prepusti sudovima da se brinu kako i na koji način će se alimentacija naplatiti.
Od nedavno se zakon po tom pitanju bitno mijenjao u korist majki i djece, te se prolongira i rok u kojem se retroaktivno može potraživati novac, a pooštrile su se i kazne prema neplatišama i načini naplate od istih.

sarabara
28.07.2008., 00:06
sarabara, koliko imaš godina? I u kakvom svijetu misliš da živiš?

Kao prvo, razvela sam se od bivšeg zbog obiteljskog nasilja. Imaš li ti pojma kakav je osjećaj doći kući umorna od posla a čeka te bitanga koja samo pije, i još te tako namlati da ostaneš na podu ležati i ne možeš da se digneš?? I tako iz dana u dan? Jednostavno više to nisam mogla podnijeti i razveli smo se.

Smatram da sam napravila najbolje izbore u životu kako sam mogla, a ako netko ili neka to ne odobrava neka sama proba proći kroz sve to. Dok sam birala šta dalje, samo sam gledala da ostanem dostupna za kćer kad joj zatreba i da ju gledam iz dana u dan kako raste i razvija se.
...


Imam četrdeset i nešto sitno .... kao i bivšeg muža nasilnika od kojeg sam pobjegla sa jednom torbom, sinom u naručju, u užasnom strahu, ispranog mozga od psihičkog i fizičkog zlostavljanja, .... tako da sam savršeno kompetentna isčuđavati se tebi do mile volje.
Bila sam u situaciji kada mi je jedina izvjesna stvar bila da naprosto neću preživjeti ostanem li s njim.
Ali opcija da mu ostavim dijete (mada, naravno da me s tim ucjenjivao .... ) nikada nije dolazila u obzir.
Shvaćam otprilike što si prolazila, i tu moja empatija prestaje.

GMAZIC
10.08.2008., 12:07
MOLIM VAS AKO MI NETKO MOŽE DATI HITAN ODGOVOR....
IMAM PLAČU OKO 3200 KN NEMAM NIKAKVIH DRUGIH PIHODA TO ŠTO RADIM NA CRNO JE DRUGA STVAR.ZANIMA ME ŽENA HOČE DA JOJ PLAČAM ALIMENTACIJE 2000 KN MJESEČNO ŠTO JE MENI NEZAMISLIOVO ZBOG NJE JER SMATRAM DA I ONA MOŽE PRIDONIJETI ALI NE ŽELI.SPREMAN SM PLAČATI ZA DIJETE KOLIKO MI SUD ODREDI A MISLIM DAVATI I VIŠE ALI MISLIM DA TO S NJEZINE STRANE NIJE UREDU.ZANIMA ME NA TEMELJU ČEGA MOŽE SUD DATI NJOJ PRAVO TE ZATRAŽITI OD MENE DA PLAČAM 2000 KN ALIMENTAIJE ? BEZ OBZIRA NA TO ŠTO RADIM NA CRNO MISLIM DA SE TO NA SUDU NEMOŽE BITI PRIHVAČENO KAO UVIJET DA JA MOGU PLAČATI TAKO VISOKU ALIMENTACIJU ZATO ŠTO RAIM I NA CRNO I ZARAĐUJEM...IMA NEKOGA OVDJE KOJI MI MOŽE DATI KOJI DOBAR PRAVNI SAVIJET KAKO DA S ZAŠTITIM NA SUDU. DA I JOŠ NEŠTO JA I ŽENA NEMAMO NIKAKVE ZAJEDNIČKE IMOVINE NSTEČENE U BRAKU IMALI SMO NEKE NOVCE U BANKI KOJE SMO POTROŠILI I ZA KOJE ONA TRAŽI DA JOJ JA DAM POLA ŠTO JE NEMOGUČE KAD IH NEMA TE IMAMA DVA AUTA OD KOJI SU OBA DVA KUPLJENA PRIJE BRAKA ALI REKAO SAM JOJ DA KAD RIJEŠIMO SVE NA SUDU JEDAN ČU OSTAVITI NJOJ.ZANIMA ME JOŠ DALI MOŽE ZATRAŽITI IZVODE IZ BANKE DI SU NAM TI NOVCI ZAVRŠILI I KAKO SU POTREOŠENI TAKO DA BIH I JA TREBAO PLATITI I DALI VRIJEDI NA SUDU DA ŽENA ISKAŽE DA JA IMAM PUNO VEČI PLAČU NEGO ŠTO SAM PRIJAVLJEN TAKO DA NA TEMELJU TOGA MORAM I PLAČATI VEČU ALIMENTACIJU. MOLIM VAS HITNO ZA PRAVNI SAVIJET.

Goričanka
10.08.2008., 20:21
MOLIM VAS AKO MI NETKO MOŽE DATI HITAN ODGOVOR....
IMAM PLAČU OKO 3200 KN NEMAM NIKAKVIH DRUGIH PIHODA TO ŠTO RADIM NA CRNO JE DRUGA STVAR.ZANIMA ME ŽENA HOČE DA JOJ PLAČAM ALIMENTACIJE 2000 KN MJESEČNO ŠTO JE MENI NEZAMISLIOVO ZBOG NJE JER SMATRAM DA I ONA MOŽE PRIDONIJETI ALI NE ŽELI.SPREMAN SM PLAČATI ZA DIJETE KOLIKO MI SUD ODREDI A MISLIM DAVATI I VIŠE ALI MISLIM DA TO S NJEZINE STRANE NIJE UREDU.ZANIMA ME NA TEMELJU ČEGA MOŽE SUD DATI NJOJ PRAVO TE ZATRAŽITI OD MENE DA PLAČAM 2000 KN ALIMENTAIJE ? BEZ OBZIRA NA TO ŠTO RADIM NA CRNO MISLIM DA SE TO NA SUDU NEMOŽE BITI PRIHVAČENO KAO UVIJET DA JA MOGU PLAČATI TAKO VISOKU ALIMENTACIJU ZATO ŠTO RAIM I NA CRNO I ZARAĐUJEM...IMA NEKOGA OVDJE KOJI MI MOŽE DATI KOJI DOBAR PRAVNI SAVIJET KAKO DA S ZAŠTITIM NA SUDU. DA I JOŠ NEŠTO JA I ŽENA NEMAMO NIKAKVE ZAJEDNIČKE IMOVINE NSTEČENE U BRAKU IMALI SMO NEKE NOVCE U BANKI KOJE SMO POTROŠILI I ZA KOJE ONA TRAŽI DA JOJ JA DAM POLA ŠTO JE NEMOGUČE KAD IH NEMA TE IMAMA DVA AUTA OD KOJI SU OBA DVA KUPLJENA PRIJE BRAKA ALI REKAO SAM JOJ DA KAD RIJEŠIMO SVE NA SUDU JEDAN ČU OSTAVITI NJOJ.ZANIMA ME JOŠ DALI MOŽE ZATRAŽITI IZVODE IZ BANKE DI SU NAM TI NOVCI ZAVRŠILI I KAKO SU POTREOŠENI TAKO DA BIH I JA TREBAO PLATITI I DALI VRIJEDI NA SUDU DA ŽENA ISKAŽE DA JA IMAM PUNO VEČI PLAČU NEGO ŠTO SAM PRIJAVLJEN TAKO DA NA TEMELJU TOGA MORAM I PLAČATI VEČU ALIMENTACIJU. MOLIM VAS HITNO ZA PRAVNI SAVIJET.

Imaš PM

xleona
11.08.2008., 11:47
Ljubazno molim, ako je netko tko razumijeva problematiku razvoda i alimentacija voljan da mi pojasni.
Naime, moj brak će vrlo vjerojatno rezultirati sporazumnim razvodom, no interesira me, prije stavljanja tog potpisa koje stvari bi
bilo dobro urediti, pravno, kako bih prvenstveno zaštitila svoju djecu, obzirom da:
1. Imamo kredit za stan, na dugi rok, velika rata
2. Suprug ima privatnu tvrtku - d.o.o., glasi na njega, no obzirom da smo tvrtku praktički pokretali zajednički, naravno da je smatram zajedničkom; on smatra da je dovoljno da me isplati ( no nema od čega ), da li je moguće polovicu firme prepisati na djecu,u ime te isplate? Ili na mene?

Njegova primanja su mala, za sada, no tvrtka ima tendenciju rasta; moj suprug nije loša osoba, no malo olako gleda na život i moje strepnje glede budućnosti on smiruje riječima kako se nikad neće prestati brinuti za nas; no koliko god on bio iskren u svojim riječima,
teško mi se na to osloniti, jer život ide dalje, moguća je i opcija da zasnuje novu obitelj, pa mi se čini da ne bi bilo fer zakinuti našu djecu glede te tvrtke i ev. budućeg profita - jer i moja djeca i ja godinama nosimo na leđima velika odricanja radi iste tvrtke, sve u cilju neke naše bolje budućnosti, koja se eto, neće više dogoditi.
Hvala unaprijed.

Josey_Wales
13.08.2008., 13:16
Koliko iznosi alimentacija??? Neki postotak od ukupne place? ako da koliko? Sto ako otac recimo napusti drzavu i recimo odseli se na drugi kontinent i ne placa alimentaciju??? Znam da bi nagrbusio kad bi se vratio ali ako je vani, negdje "Bogu iza nogu"???:)

jolly_jocker
15.08.2008., 09:35
[QUOTE=slatka_mama;15059214]Bok svima!

I mene kao i druge muči pitanje alimentacije. Počelo je ovako: ja i bivši imamo kćerku iz braka. Razveli smo se prije dosta godina (kćerka sad upisuje srednju školu i ima 14 god.) i s obzirom da je moj bivši imao povoljnije uvjete u životu u vrijeme razvoda dobio je kćerku, a meni je određeno da plaćam 300kn. Sada, desetak godina kasnije, moja obitelj se povećala. Imam još dvoje djece, a živim u vanbračnoj zajednici. Otac to dvoje djece je prijavljen na neku drugu adresu ali u svemu sudjeluje aktivno i s njim mi je sve super.
Sve je bilo donekle lijepo dok me nekidan nije nazvao bivši da kaže da mu je malo 300kn mjesečno i da po nekom zakonu moram da mu plaćam 25% od plaće svaki mjesec. Razumijem da je i njemu malo tih 300 kn mjesečno, ali čovjek nema ni dana radnog staža a niti namjeru da se zaposli. S druge strane, ja sam podstanarka sa ovih dvoje djece, a plaća koju sam primala je iznosila cca 2800 kn bez prijevoza. Najjednostavnija matematika kaže da je 25% oko 700kn. Napokon stižu i pitanja u svezi svega ovoga:


samo ću se kratko uključit
jer nema smisla raspravljat o svemu
jer je totalna neravnopravnost muškarca i žene
ženi dodjeljeno 300 kuna
a imala je jedno dijete dakle ne troje kao sad
treba obratit pozornost na nick
slatka mama
dakle
možda je bio muški sudac
haha
kad se muškarcim dodjeljuju alimentacije
tad je 1000 kuna malo
a ženama 300 se dodjeljuje

nije mi jasno kako vi pravnici
obrazovani ljudi
vjerujem i pošteni,bar što se tiče sudaca i tužitelja
ne znate
da bar 80%mladih žena danas
svoju materijanu situaciju žele riješit
udajom
dakle super skok koji sve riješi
a nažalost djeca su instrumenti u njihovim
rukama koje koriste za ostvarivanje ciljeva

Pimpinell@
15.08.2008., 19:45
dakle super skok koji sve riješiajmeeee...daj mi reci, kad je to takav SUPER skok(udaja) jel ima kakve šanse da te se klonira pa da i mene dopadne jedan takav lumen na kojeg ću doskočiti da riješim sve svoje probleme...jer pretpostavljam da ti to jesi

vjerujem da će sada uslijediti ili žuti ili crveni:ne zna:

Katrin
16.08.2008., 09:07
hoce, drzite se teme. o udaji mozete na drugom pdf-u.

Majda
07.10.2008., 06:41
molim pomoć.
imam zakazano prvo ročište jutros, moje malodobno dijete (9) g tužitelj, otac koji je upisan u rodni list tuženik, predmet :uzdržavanje.
Odvjetnik mi nije baš razjasnio opcije.Spomenuo samo nagodbu. A koštao me ko Sv.P.kajgana.
Nismo bili u braku, ali je dijete priznao. U dva navrata i platio simboličnu mjesečnu alimentaciju (bez ikakvog sudskog rješenja).
Da li ima šanse dobiti išta za unatrag 7 godina.
Ukoliko ja imam plaću, a otac se potrudio prenijeti nekretnine i pokretnine na svoje roditelje, te je samovoljno napustio posao davno već. Kako se istražuje ono što radi na crno( da li je moguće po zakonu tvrditi da je u zajedničkom kućanstvu sa roditeljima?) Zove li se vještak? Koliko to traje otprilike.
Ispričavam se na ovakvom nesuvislom pitanju?
Pomoć...

ryana
27.11.2008., 20:29
rekla mi od sestre frendica da njen bivsi muz nije placo alimentaciju pa je nju drzava isplatila sve zaostatke a on u zatvoru zbog toga? je li to stvarno moguce da drzava isplacuje alimentaciju a frajere zatvore zbog duga koji su ajmo reci onda duzni drzavi koja je isplatila zeni?

fooreest
27.11.2008., 22:37
rekla mi od sestre frendica da njen bivsi muz nije placo alimentaciju pa je nju drzava isplatila sve zaostatke a on u zatvoru zbog toga? je li to stvarno moguce da drzava isplacuje alimentaciju a frajere zatvore zbog duga koji su ajmo reci onda duzni drzavi koja je isplatila zeni?


Dakle kad dodješ u CSS s rješenjem o alimentaciji i kažeš da bivši ne plaća ništa više od 6 mjeseci, onda CSS određuje privremeno uzdržavanje za tvoje dijete, a u roku 3 mjeseca od tog rješenja dužni su podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu protiv bivšeg.

U CSS ne isplaćuju sve zaostatke.

HAL3
24.02.2009., 20:22
Ne znam da li sam se prikačila na pravu temu, ali da ne otvaram novu pokušat ću ovdje. Što kada poslodavka bivšeg supruga ignorira rješenje Suda o ovrsi, ne uplaćuje alimentaciju, a njemu uredno isplaćuje kompletnu plaću. Pritom tvrdi kako alimentacija nije njezin problem (ne znam čemu onda to rješenje :confused:). Prije dva mjeseca podnijela sam protiv nje kaznenu prijavu, prošli tjedan bila na razgovoru u policiji, da bi danas registrirala na računu uplatu alimentacije za dva mjeseca (a dužna je 6). Mislim da je i ona pozvana na razgovor, pa se malo ustrtarila i nešto uplatila. Ne vjerujem da će nadalje redovito uplaćivati, ali vjerujem da će mi zbog te uplate Državno odvjetništvo opet dati šut-kartu. Zašto opet? Zato što sam 2005. dizala kaznenu protiv bivšeg (dok nije bilo ovrhe), pa su me odbili jer su u njegovim uplatama dinamikom;uplata, pa 4 mjeseca ništa, pa uplata, pa tri mjeseca ništa...našli znak dobre volje plaćanja. Koješta! Time su ga samo instruirali kako se (ne)plaća alimentacija, a da se prođe nekažnjeno. Bojim se da će sada ishod biti isti.

beautiful_soul
01.03.2009., 18:47
Molim one koji mogu da mi pomognu...
2003 godine roditelji su mi se razveli i ja sam dodijeljena majci na skrb s tim da otac mora placati mjesecnu alimentaciju.tad je meni bilo 12 godina...sad imam 18 on nikad nista nije uplacivao,a nikad ga nisamo tuzili. prije par mjeseci je preminuo,sto se dogada s alimentacijom u takvim slucajevima?koliko sam upoznana sa tom stavri on bi trebao isplacivati alimentaciju do moje 26 godine.
prije smrti imao je drugu zenu te s njom dvoje djece.

beautiful_soul
01.03.2009., 18:56
hvala unaprijed

žužika
23.03.2009., 10:54
Zanima me od kada se mora plaćati alimentacija..
Od dana podnošenja tužbe za rastavu ili od dana kada se dobije pravomoćno rješenje da su osobe rastavljene?

Phronesis
24.03.2009., 03:02
@ Žužika

Pretpostavljam da se radi o uzdržavanju djeteta i da ste roditelj - od dana prestanka obiteljske zajednice što utvrđuje sud

@ beautiful_soul

Radi se o dospjelim, a neisplaćenim iznosima koji mora biti isplaćena iz ostavine. Inače, roditeljska skrb Vašeg oca nad vama je prestala njegovom smrću odnosno vašom punoljetnošću (ne znam što je bilo prije) i od tada vam počinje teči zastara za neisplaćene rate (rok 3 godine).

Ako se redovito školujete, a majka vas ne može uzdržavati (ili ne u potpunosti) te imate baku i/ili djeda po očevoj strani koji to mogu (ili mogu pridonositi vašem uzdržavanju), možete od njih tužbom tražiti uzdržavanje (ali u tom slučaju se radi o novoj obvezi te će iznos koji vam isplaćuju djed/baka vjerojatno biti niži od onoga koji vam je trebao isplaćivati otac).

@ HAL3

Pretpostavljam da se radi o obevzi bivšeg supruga da Vas uzdržava (ne dijete). Ne preostaje Vam drugo nego tužba, ali napominjem da za dospjele a neisplaćene iznose zastara nastupa za 3 godine.

prolaznica-
30.03.2009., 10:31
Moji roditelji su razvedeni već jako dugo vremena, pa bi mama ostvarila pravo na alimentaciju jer ima to pravo. Potrebana joj je jer je samohrani roditelj sa dvoje školaraca kojima je taj novac potreban.

Mama me je zamolila da joj napišem taj zahtjev za alimentaciju, ali iskreno nemam pojma što se treba napisati u njemu.

Da li bi mi netko mogao pokazati primjer toga zahtjeva?
Ili barem pomoći tako što bi mi rekli kako uopće da krenem i što trebam napisati?

Pokušavala sam naći na netu primjer ili barem nešto što bi mi pomoglo ali neuspiješno.

Hvala!

Starija Sestra
30.03.2009., 11:41
ako majka ima još maloljetne djece tad je njihov otac dužan pridonositi njihovom uzdržavanju i o tome je sud trebao odlučiti već pri razvodu

ili majka želi uzdržavanje od bivšega koji nije otac njeen djece? ne razumijem baš
a ako su već jako dugo razvedeni tad vjerojatno niti neće moći ostvariti pravo na uzdržavanje od njega

HAL3
30.03.2009., 14:54
[QUOTE=Phronesis;19572126

@ HAL3

Pretpostavljam da se radi o obevzi bivšeg supruga da Vas uzdržava (ne dijete). Ne preostaje Vam drugo nego tužba, ali napominjem da za dospjele a neisplaćene iznose zastara nastupa za 3 godine.[/QUOTE]

Ne. Radi se o neplaćanju alimentacije za dvoje djece. I ta obveza sada je ovrhom prebačena na njegovu poslodavku, koja to ne čini, i tvrdi kako se to nje ne tiče (:confused:).

Phronesis
31.03.2009., 03:17
Prolaznica

Niste dovoljno jasno opisali situaciju. Naime, sud po službenoj dužnosti odlučuje o uzdržavanju djece u brakorazvodnoj parnici.

HAL3

U tome slučaju ste dužni obavijestiti CZSS o neispunjavanju obveze uzdržavanja od strane obveznika uzdržavanja.
Djeca imaju pravo na privremeno uzdržavanje na teret sredstava iz državnih fondova (a prijedlog za privremeno uzdržavanje možete podnijeti sami ili će o tome odlučiti CZSS po službenoj dužnosti).

HAL3
01.04.2009., 05:49
Hvala Phronesis

saturnus
06.06.2009., 15:06
Roditelji su mi razvedeni već 20g. Ja i sestra živimo sa majkom. Oboje smo redovni studenti. Otac nije plaćao alimentaciju uopće, niti sad plaća.

No,za neplaćanje alimentacije tužili smo ga tek prošle godine, jer otac nije nigdje radio te zbog još niza faktora specifičnih za tadašnju našu obiteljsku situaciju,(staro rješenje o uzdržavanju je bilo u yu dinarima), no sad po novom zakonu imamo pravo na ovršnu naplatu iz nekretnine koju on posjeduje od prošle godine.

Očekujući novo rješenje da li imamo pravo naplate za unatrag
svih 20g. neplaćanja ?

Usput još jedno pitanje ako mogu postaviti ovdje da ne otvaram novi thread: Ako sudac kaže da će napisati i objavit presudu u roku tjedan dana i prođe više od tri mjeseca od datuma kada je presuda trebala biti objavljena kome se možemo žaliti ?

sexy_ciccolina
06.06.2009., 15:10
Mislim sudskoj komori

joujou
06.06.2009., 16:12
Očekujući novo rješenje da li imamo pravo naplate za unatrag
svih 20g. neplaćanja ?

mene zanima placaju li se kamate u slucaju neplacanja alimentacije?

npr. roditelj propusti placati par mjeseci i onda nadoknadjuje pa pocne opet placati nakon par godina... postoje li tu kamate?

BRUNA41
13.08.2009., 14:26
Molim za pomoć one koji o tome nešto znaju - pravnici,odvjetnici... ili majke o očevi koji su imali iskustvo s tim-
Otac je imao privatnu firmu i plaćao je kad se i ako se sjetio. Zatvorio je firmu i od tada (12 mjeseci) nije plaćena niti kuna. Zaposlio se u drugoj firmi i sad me zanima kako da mu se stavi po presudi koju imam, administrativna zabrana na plaću. Tko to radi? Sud,odvjetnik ili ja sa sudskim rješenjem? Pretpostavljam da bi ga za ovaj dug trebala tužiti i da je to odvojeno od ovog.Molim odgovor i zahvaljujem unaprijed

Starija Sestra
16.08.2009., 06:25
najjednostavnije je da majka obavjesti czss da otac ne plača alimentaciju

Vodenna
17.08.2009., 18:11
Dakle, stvari stoje ovako.
roditelji su mi razvedeni već nekih 6 godina. Nakon razvoda ostao sam živjeti s majkom, a ocu je određena obveza plačanja alimentacije u visini od 750 kn. Naravno, kao što se iz naslova da zakljućiti, lovu sam vidio ravno nikada. Do sada u vezi toga nisam poduzimao neke pravne korake nego je sve ostalo na "stari, fakat bi bio red". Međutim, njegova bahatost i bezobraština u zadnje je vrijeme prešla granice zdravog razuma, pa sam odlučio pokušati sudski izboriti svoja zakonska prava.
Sad me zanima:
1) Ima li smisla tužiti ga za neplačanje proteklih 6 godina?
2) Ima li šanse da ga i u buduće sudski prisilim da izdvoji neku lovu ako je on odlučio da ne želi.
3) Kakav je postupak, što bi ja zapravo morao učiniti i koliko bi me to koštalo?

odeš kod odvjetnika, tužiš ga, uz puno sreće dobiješ i zaostatke, a njemu će sjesti alimentacija na račun ukoliko ima primanja:top:

Vodenna
17.08.2009., 18:13
Roditelji su mi razvedeni već 20g. Ja i sestra živimo sa majkom. Oboje smo redovni studenti. Otac nije plaćao alimentaciju uopće, niti sad plaća.

No,za neplaćanje alimentacije tužili smo ga tek prošle godine, jer otac nije nigdje radio te zbog još niza faktora specifičnih za tadašnju našu obiteljsku situaciju,(staro rješenje o uzdržavanju je bilo u yu dinarima), no sad po novom zakonu imamo pravo na ovršnu naplatu iz nekretnine koju on posjeduje od prošle godine.

Očekujući novo rješenje da li imamo pravo naplate za unatrag
svih 20g. neplaćanja ?

Usput još jedno pitanje ako mogu postaviti ovdje da ne otvaram novi thread: Ako sudac kaže da će napisati i objavit presudu u roku tjedan dana i prođe više od tri mjeseca od datuma kada je presuda trebala biti objavljena kome se možemo žaliti ?
Takvi sporovi imaju prioritet tako da obavezno provjeri što je sa tim, da li ste dobili datum objave presude?

Vodenna
17.08.2009., 18:13
mene zanima placaju li se kamate u slucaju neplacanja alimentacije?

npr. roditelj propusti placati par mjeseci i onda nadoknadjuje pa pocne opet placati nakon par godina... postoje li tu kamate?

Svakako da postoje kamate:kava:

genoa
23.08.2009., 10:47
Čitam, tražim i imam potrebu ...

Dakle...nakon razvoda braka bivši suprug i ja smo se pomirili i počeli ponovno živjeti u izvanbračnoj zajednici u kojoj se rodilo dijete. Tome je sada 10-tak godina.
Zajednicu smo prekinuli (prije mjesec i pol) i otac djeteta se odselio svojim roditeljima. Nezaposlen je i prima opskrbninu. Ja sam u stalnom radnom odnosu i s djetetom u podstanarstvu i s dugovima i kreditima koje sam dozvolila da se dogode.
Napomena - otac djeteta nije nesposoban za rad, odn. u postupku je dokazivanja nadležnom ministarstvu pri ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu radi PTSP-a.
Kako se dogovorom ne možemo dogovoriti da mi vrati dugove koje mi je napravio...ok, to ostavljam sa strane...dogovoriti se ne možemo ni da se on financijski brine za dijete.

Zna li tko od vas - imam li osnove za zatražiti uzdržavanje za svoje dijete (priznao ga po rođenju), krećem li od Centra za socijalno,u kratkim crtama tko ima volje... nešto konkretnoga bi mi pomoglo i bila bi jako zahvalna.

Pozz

all4vegas
26.08.2009., 19:33
placao alimentaciju 7 godina, ove godine nista-ostao bez posla,dobio jučer tužbu za ovo razdoblje,ako ne platim mogu u zatvor 6 mjeseci. pitanje:
ako i odem u zatvor dali po izlasku moram opet platiti cijeli iznos?
hvala

zuba
26.08.2009., 21:58
ako i odem u zatvor dali po izlasku moram opet platiti cijeli iznos?


pa naravno..
i ono sto se u medjuvremenu nakupilo i kamate...

bolje poceti polako sa skupljanjem i otplatom

ivana1988
02.09.2009., 16:09
Pozdrav!
Ovako,sa 18 sam saznala da mi tata nije biološki otac, već čovjek s kojim je mama imala aferu. Upoznala sam ga prije par godina, i odmah mi je priopćio da nema novaca za alimentaciju itd, te da su sve nekretnine prepisane na njegovo troje djece.
Nisam ga imala namjeru iskorištavati ni ništa takvo, ali kako studiram, novac mi zaista treba, a njegove priče kako ga nema nisu istinite.
Zanima me pravna strana utvrđivanja očinstva (znam jedino da ga mogu pokrenuti do 25-e), odnosno postoji li način da ga se "prisili" da mi bar mjesečno isplaćuje nekakvu svotu. Hvala!

Maddie
09.09.2009., 21:24
nemozes nista dok ne dokažes njegovo očinstvo

stres73
13.09.2009., 13:36
dragi forumaši, nova sam ovdje, ali alimentaciju sam apsolvirala (ne pravno, nego životno), pa bi Vam skrenula pozornost na par pojmova i slučajeva:

1. pojam samohrani roditelj ne odnosi se na rastavljenog partnera kome je dijete ili više njih povjereno na skrb i odgoj, nego se odnosi na pojam, kada jedan od partnera više nije živ;

2. da li se ikad itko zapitao zašto je otac od jednom prestao plaćati alimentaciju??? u 99,9% iz revolta, jer roditelj, kojemu je dijete povjereno na odgoj i skrb, a kod nas su to većinom majke, upravo to dijete koristi kao predmet manipulacije i osvetu, te kao robu, da za osvetu što više oguli bivšeg partnera;

3. zašto obadvije strane jednako ne moraju poštivati sudsku presudu, nego samo ona kojoj je određena alimentacija, prema kojoj se upućuju sankcije, ovrhe, tužbe itd...tko kontrolira i kažnjava roditelja kojem je dijete povjereno na skrb i odgoj, a koji brani i priječi susrete i kontakte sa drugim roditeljem, također navedeno u sudskoj presudi, kao i iznos alimentacije?! još nigdje nisam pročitala da je kažnjena i dobila ovrhu majka zbog nepoštivanja sudske odluke i sprečavanja viđanja djeteta s drugim roditeljem...


zamislite ovaj slučaj, istinit: supružnici se rastavljaju, ona bez posla, a on na visokom položaju i on, pazeći na njene osjećaje, pristaje da djeca ostaju s majkom...nije im trebao sud da ocu odredi visinu alimentacije... davao je puno više... nakon nekog vremena otac ostaje bez posla, a majka se zapošljava na sud...u vrijeme rastave djeca su bila 9 i 5 godina...otac bez obzira na posao plaća alimentaciju, oblači ih, kupuje sve za školu, mobitele, kompjutere itd... s time da majka uredno ne poštuje presudu o viđanju djece, izgovori, vjeronauk, ministriranje, rođendani od prijatelja, rođaka itd...
majka se ponovno udaje i tad počinje agonija...dižu se veliki krediti i pošto je majka djelatnica suda umislila si je da će uspjeti ostvariti toliku alimentaciju da će joj bivši s njome to sve otplaćivati... bivši zasniva novu zajednicu u kojoj dobiva 2 djece, od toga jedno dijete s posebnom potrebom i odlazi u mirovinu... u svakih 6 mjeseci stizala je nova tužba za povećanje i sve se rješavalo u roku od 35 dana... zamislite sud kao instituciju, koji u presudi navodi da tuženik, nema nikakvu obvezu uzdržavanja prema ovih dvoje djece u novoj zajednici i zanemaruje činjenicu da je jedno dijete s posebnom potrebom i u obzir se uzima naknada koju je nova supruga ostvarivala od CSS za njegu tog djeteta, dok se s druge strane ne uzima u obzir plaća majke, koja radi na sudu (nego se daje lažni iskaz na sudu da joj je plaća 2400kn, a u naravi je 6000kn) i plaća njezinog novog supruga, koja je 6200kn...
nadalje, na sudu se dokaže da punoljetna kćerka nikad nije dala punomoć majcinoj odvjetnici da ju zastupa, jer ne želi tužiti oca, nego su majka i odvjetnica krivotvorile njen potpis (odvjetnica prijavljena HOK), szdac ne poduzima ništa po službenoj dužnosti, zbog radne kolegice...kćerka zbog ostvarenja prava na stipendiju daje lažnu izjavu da živi s ocem u kućanstvu i na tu foru dobiva stipendiju od 1000kn i smještaj u studentski dom....a da apsurd bude veći, otac ima mirovinu 3000kn, a majka traži toliku alimentaciju... pa vas ja lijepo pitam da li su sva djeca pred sudom jednaka... ova parnica se vodi već 2 godine i ne donosi se rješenje za 35 dana kao u prijašnjim slučajevima, jer je majka uhvaćena u počinjenju niz kaznenih djela i svi šute o tome!

stres73
13.09.2009., 13:47
možda će ovih par stavki iz dopune obiteljskog zakona nekome pomoći:

Čl. 233
Ako osoba koja je po ovom Zakonu dužna prije ostalih uzdržavati nije u mogućnosti u potpunosti zadovoljiti potrebe za uzdržavanje, osoba koja traži uzdržavanje može razliku ostvariti od drugih obveznika uzdržavanja predviđenih ovim Zakonom.

Članak 234.
(1) Centar za socijalnu skrb nastojat će da se roditelji ili dijete koje se redovito školuje i nakon punoljetnosti i roditelji izvansudski nagode o visini odnosno povećanju doprinosa za uzdržavanje djeteta uvijek kad je to moguće, vodeći računa o dobrobiti djeteta

Članak 235.
(1) U parnici o uzdržavanju sud će utvrditi ukupan iznos sredstava potrebnih za uzdržavanje.
(2) Pri ocjenjivanju potreba uzdržavane osobe sud će uzeti u obzir njezine prihode, imovinsko stanje, sposobnost za rad, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje te druge okolnosti o kojima ovisi odluka o uzdržavanju.
(3) Pri ocjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati uzet će se u obzir sva njezina primanja i stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njezine vlastite potrebe i zakonske obveze uzdržavanja.

Članak 9.
U članku 209. dodaju se stavci 2., 3. i 4. koji glase:
»(2) Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe.
(3) Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze.
(4) Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati.«

Članak 210. mijenja se i glasi:
»(1) Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.
(2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja.
(3) Punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.
(4) Roditelj djeteta iz stavka 1. ovoga članka ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovom obrazovanju odnosno zaposlenju.
(5) Smatra da se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine.«

»Članak 212. a
(1) Ako je pravo na uzdržavanje djeteta iz članka 210. ovoga Zakona utvrđeno ovršnom ispravom, roditelj može tužbom tražiti da se utvrdi prestanak njegove obveze uzdržavanja na temelju te isprave čim prestanu pretpostavke za uzdržavanje djeteta.
(2) U presudi kojom prihvaća tužbeni zahtjev iz stavka 1. ovoga članka sud će po službenoj dužnosti kao dan prestanka prava na uzdržavanje utvrditi dan podnošenja tužbe ili koji drugi dan poslije toga dana ako nađe da je ona prestala toga dana.
(3) U parnici iz stavka 1. ovoga članka ili u posebnom postupku osiguranja sud može na prijedlog roditelja donijeti privremenu mjeru o zabrani naplate uzdržavanja na temelju ovršne isprave kojom je ono određeno do pravomoćnog okončanja spora. Ta se zabrana može odnositi samo na prisilne naplate pojedinih tražbina za uzdržavanje nastalih nakon dana podnošenja tužbe, s time da sud kao dan na koji se odnosi zabrana može odrediti i koji kasniji dan.
(4) Na temelju privremene mjere iz stavka 3. ovoga članka sud koji provodi ovrhu određenu radi naplate tražbine za uzdržavanje na temelju ovršne isprave iz stavka 1. ovoga članka odgodit će na prijedlog roditelja ovrhu do pravomoćnog dovršetka parničnog postupka pokrenutog tužbom iz stavka 1. ovoga članka, odnosno do ukidanja privremene mjere prije toga, i to samo radi naplate pojedinih tražbina na koje se zabrana iz privremene mjere odnosi.
(5) Nakon pravomoćnosti presude kojom je utvrđen dan prestanka obveze za uzdržavanje, na temelju ovršne isprave kojom je utvrđena ta obveza može se tražiti ovrha samo radi naplate tražbina nastalih do toga dana.

Članak 212.b
(1) Ako je pravo na uzdržavanje djeteta iz članka 210. ovoga Zakona utvrđeno ovršnom ispravom, roditelj može tužbom predložiti da sud odlukom utvrdi njegovu smanjenu obvezu uzdržavanja čim nastanu okolnosti uslijed kojih je do toga došlo. U toj tužbi roditelj je dužan naznačiti smanjeni iznos za koji smatra da ga je još uvijek dužan plaćati.
(2) Ako nađe da je prijedlog za smanjenje obveze uzdržavanja u cijelosti ili djelomično osnovan, sud će u presudi kojom će odlučiti o tužbi iz stavka 1. ovoga članka po službenoj dužnosti izreći koliko je roditelj dužan plaćati za uzdržavanje u smanjenom iznosu, i to od dana podnošenja tužbe ili kojeg drugog dana poslije toga dana, ili će taj prijedlog u cijelosti odbiti kao neosnovan.
(3) U parnici iz stavka 1. ovoga članka ili u posebnom postupku osiguranja sud može na prijedlog roditelja donijeti privremenu mjeru o zabrani naplate određenog dijela uzdržavanja na temelju ovršne isprave kojom je ono određeno do pravomoćnog okončanja spora. Ta se zabrana može odnositi samo na prisilne naplate pojedinih tražbina za uzdržavanje nastalih nakon dana za koji je u tužbi predloženo da se utvrdi kao dan smanjenja obveze za uzdržavanje, s time da sud kao dan na koji se odnosi zabrana može odrediti i koji kasniji dan.
(4) Na temelju privremene mjere iz stavka 3. ovoga članka sud koji provodi ovrhu određenu radi naplate tražbine za uzdržavanje na temelju ovršne isprave iz stavka 1. ovoga članka odgodit će djelomično na prijedlog roditelja ovrhu do pravomoćnog dovršetka parničnog postupka pokrenutog tužbom iz stavka 1. ovoga članka, odnosno do ukidanja privremene mjere prije toga, i to samo radi naplate dijelova pojedinih tražbina na koje se zabrana iz privremene mjere odnosi.
(5) Nakon ovršnosti presude kojom je utvrđeno da je roditelj dužan plaćati uzdržavanje od određenoga dana u smanjenom iznosu, ovrha se radi naplate uzdržavanja prema ovršnoj ispravi iz stavka 1. ovoga članka može tražiti samo za vrijeme do dana na koji se odnosi ta presuda.

Članak 212.c
(1) Roditelj koji je davao uzdržavanje i nakon podnošenja tužbe iz članka 212.a i 212.b ovoga Zakona na temelju ovršnih isprava iz članka 212.a stavka 1. i članka 212.b stavka 1. ovoga Zakona ima pravo na povrat vrijednosti neosnovano danog uzdržavanja ako njegova tužba bude prihvaćena.
(2) Roditelj može zahtjev za povrat vrijednosti danog uzdržavanja istaknuti u posebnoj tužbi.«

Članak 216. mijenja se i glasi:
»(1) Ako roditelj ne uzdržava dijete, baka i djed po tom roditelju dužni su ga uzdržavati prema odredbama članka 209.-211. ovoga Zakona.
(2) Odredbe članaka 212.a do 212.c. ovoga Zakona na odgovarajući se način primjenjuju i na obvezu bake i djeda iz stavka 1. ovoga članka.«

saturnus
02.10.2009., 06:44
Po rješenju iz 89' alimentacija za mene i sestru iznosila je 250.000 dinara. Otac je nije plaćao. Tužili smo ga 2008. i dobili pravomoćnu presudu u kojoj alimentacija za nas oboje iznosi 3000kn. Po sudskom rješenju otac je dužan platiti i za onih 19 godina prije pokretanja tužbe. Po pravnim informacijama koje zasad imam tvrdi se da je tu svotu nemoguće preračunati u današnje kune zbog devalvacije dinara te stoga i nemoguće utužiti. Mene zanima kako bi se to ipak moglo "pravedno" izračunati a da se i dalje ostane unutar dostupnih pravnih okvira ?
Hvala.

Majkus!
15.10.2009., 10:02
Okvirno,moja situacija je ovakva..
Starci su mi rastavljeni 2 godine,stara otišla od nas..poslje se nije ni javila ni niš.
Ja sam redoviti student,otkad je otišla nije ni kune mi dala.
Šta mi je činiti? Otkud početi?
Molim Vas za help,jer ovo je krajnje bezobrazno!

Majkus!
15.10.2009., 16:39
:misli:

Pliz! Bilo tko.

:ne zna:

macicko
19.10.2009., 14:38
Vec 10.god-bivsi suprug nije dao niti jednu kunu za kcer.Imovinu-prepisao mami,radi na crno,i svojski se trudi da izbjegne bilo kakav kontakt ,kao i placanje alimentacije.Imam sve ovrhe,presude,i posto ne zivim trenutno u Hrv (rodena u Hrv,i ja i kcer,) nacula sam nesto o novom zakonu,gdje se dug moze naplatiti iz imovine bake i djeda.Sve zivo smo pokusali,ali on se predst.soc.ugrozen a i pred 1.god je izasao iz zatvora(zbog 10.stvari),tak da je spreman i za to ponovo:ne zna:Zamolila bih vas da mi savjetujete,kak i kaj dalje napraviti,ima li nekih novina u zakonu,i moze li se alimentacija utjerati?? (ako moze,molim vas adresu takvih agencija,on zivi u Koprivnici) Svaka pomoc,savjet je dobrodosao-Hvala vam unaprjed :s Ali na rubu sam zivaca:rolleyes:

macicko
19.10.2009., 14:52
Bivsi muz 10.god-nije uplatio nijednu kunu za kcer,a niti to namjerava.Imam sve presude,ovrhe ali stanje je ovako (Sve je prepisao na mamu,vodi se nezaposlen ,a radi narav.na crno- odlazak u zatvor,mu ne predst.problem izasao je pre 1.god(zbog 10.stvari) Mi zivimo i radimo u Vojvodini (no rodene smo i drz.Hrv),tak da na neko uzdrzavanje socijalnog ne racunam.Kaj mi savjetujete ?Nacula sam da se dug ,moze namiriti,iz imovine roditelja,jer sve zivo sam pokusala,i to mi je jedini izlaz,zna li neko nekaj o ovome?Hvala unapred,ali od muke bi:lol::(:(

macicko
19.10.2009., 14:54
Ili bilo kakav savjet,agencija za utjerivanje-Svaka vasa pomoc je dobrodosla!!

19NERA82
20.10.2009., 12:31
Nakon 4 godine brakorazvodne parnice bliži se kraj no situacija je prilično komplicirana.
U medjuvremenu brak je razveden,djelomičnom presudom kojom se uzdržavanje i skrbništvo nad djecom ostavlja nakon završenja vanparničnog postupka lišenja poslovne sposobnosti mom suprugu.
Nedavno je sud donio presudu pravomoću kojom se mog bivšeg supruga potpuno lišava poslovne sposobnosti.
Ročište u kojem se odlučiva o uzdržavnju i skrbništvu nad djecom zakazno je u 11 mjesecu.Odvjetnik kaže da će što se alimentacije tužbu proširiti na njegove roditelje a što se zaostataka tiče na njih nemam pravo???
Roditelji bivšeg supruga su milionaši,imaju 2 vile,2 auta,3 američke mirovine,godišnje od najma restorana dobiju 10-ak tisuća eura,u americi nekretnine i gotovine cca pola miliona dolara gotovine u banci,a sin naravno nema ni bicikl na sebi.
Naša djeca,njihovi unuci,žive u teškoj materijalnoj situaciji,nemamo rješeno stambeno pitanje i protekle 4 godine živimo svi u jednoj sobi dok se oni pritom razbacuju novcima a djeci 3 godine nisu ni čokoladu kupili niti su ih htjeli vidjati.Posljednjih mjeseci dolaze po djecu i kad im šune podbace 100 dolara i žale se kako ni oni nemaju??
Najvjerovatnije ću ishodovati od njih alimentaciju,2000 kn za oboje djece,ali što je sa 4 godine zaostataka koje sam mogla uložiti da djeci osiguram pristojan smještaj... Žalosno je da su djeca sirotinja,živimo od povremeno mog rada i socijalne pomoći,borim se svime da im pružim sve ali nije dostatno.
Kako bih mogla ishodovati i da li bih mogla pravnim putem nešto više tražiti,makar ote zaostatke za koje odvjetnik tvrdi da nema šanse da ih dobijem..

Nasumica
20.10.2009., 12:37
Okvirno,moja situacija je ovakva..
Starci su mi rastavljeni 2 godine,stara otišla od nas..poslje se nije ni javila ni niš.
Ja sam redoviti student,otkad je otišla nije ni kune mi dala.
Šta mi je činiti? Otkud početi?
Molim Vas za help,jer ovo je krajnje bezobrazno!

a da li u presudi o razvodu piše s kime će dijete (odnosno Vi) živjeti i tko će plaćati alimentaciju i koliko?
da li znate gdje Vaša majka živi, odnosno da li možete saznati njezinu adresu?

HAL3
22.10.2009., 06:15
Jučer sam dobila rješenje sa ODO-a, a povodom kaznene prijave koju sam podnijela još početkom godine protiv poslodavke bivšeg supruga. O čemu se radi? Ženska se nije pridržavala sudskog rješenja o ovrsi na plaću bivšeg. Uplaćivala je koliko i kada je htjela, uglavnom na jedvite jade, kada bi je telefonski opominjala, molila i kumila. Jednostavno je prestala uplaćivati, i telefonski mi lakonski objasnila "kako ona nema ništa sa alimentacijom za moju djecu, te da ona njemu isplaćuje sveukupan iznos plaće, pa neka sam uplaćuje" Naime, da se radi o ocu koji je redovito uplaćivao novac, nikad vjerojatno ne bi išla na varijantu ovrhe. Dakle, kuja je moju djecu ostavila na milost i nemilost ocu. Opet! Podnijela sam kaznenu prijavu protiv nje, a zbog kaznenog djela sprječavanja i neizvršenja mjera za zaštitu djeteta i maloljetne osobe iz članka 215. stavka 1. Kaznenog zakona, a na štetu moje djece.
Rješenjem kojeg sam jučer primila odbacuje se moja kaznena prijava, sa obrazloženjem kako je dotična izjavila da je proglasila stečaj, i svojim zaposlenicima isplaćivala plaću na ruke.
ODO mi je ovo napravilo već drugi put. Prije nekoliko godina potezala sam kaznenu prijavu protiv bivšeg zbog neplaćanja (dinamika plaćanja bila je slijedeća; 4 mjeseca ništa, pa uplati za jedan mjesec, pa 5 mj. ništa nakon čega opet kapne neka uplata...), kada su mi također odbacili prijavu sa obrazloženjem kako on pokazuje dobru volju
I budali je jasno kako je bivši jako dobro instruiran kako (ne)plaćati alimentaciju i proći nekažnjeno.
Dakle, od ODO-a po drugi put šamar posred lica
Ja doista više ne znam koji mi je slijedeći korak za činiti, a da bude u okvirima zakona. Iako, dovoljno sam bijesna za napraviti nešto nepromišljeno, ali u glavi mi je kako sam ipak ja skrbnica te djece, i iz tog razloga se moram suzdržati bilo kakvih ishitrenih, bijesom i nemoći uzrokovanih postupaka.
Što bi vi napravili na mom mjestu?????

Nasumica
23.10.2009., 21:45
Ja doista više ne znam koji mi je slijedeći korak za činiti, a da bude u okvirima zakona. Iako, dovoljno sam bijesna za napraviti nešto nepromišljeno, ali u glavi mi je kako sam ipak ja skrbnica te djece, i iz tog razloga se moram suzdržati bilo kakvih ishitrenih, bijesom i nemoći uzrokovanih postupaka.
Što bi vi napravili na mom mjestu?????[/QUOTE]

ukoliko poslodavac ne postupa po rješenju o ovrsi, može se pokrenuti ovrha protiv njega :mig:

žilavkaSb
24.10.2009., 00:01
večer ljudi...imam jedno pitanje... ako otac uredno plaća alimentaciju 4 godine,da li majka može tražiti, na neki zahtjev, da želi da mu se stavi zabrana na plaću tj da mu odmah sa plaće skidaju alimentaciju? i ako može kakav i kome šalje taj zahtjev? ako me razumijete šta pitam...hvala

macicko
24.10.2009., 10:36
Jos jednom molim savjet za moj predmet,za dugovanje od 10.god-hvala vam unaprjed!!!

Nasumica
25.10.2009., 09:40
večer ljudi...imam jedno pitanje... ako otac uredno plaća alimentaciju 4 godine,da li majka može tražiti, na neki zahtjev, da želi da mu se stavi zabrana na plaću tj da mu odmah sa plaće skidaju alimentaciju? i ako može kakav i kome šalje taj zahtjev? ako me razumijete šta pitam...hvala

on može dati suglasnost za zabranu na plaću, ne možete vi podnijeti nikakav zahtjev, a ne vidim ni koja je svrha toga ako otac uredno plaća......

HAL3
25.10.2009., 17:25
ukoliko poslodavac ne postupa po rješenju o ovrsi, može se pokrenuti ovrha protiv njega :mig:

Hvala :)

žilavkaSb
26.10.2009., 09:25
ma ne želim ja podnjet zahtjev nego njegova bivša se zaprijetila nekakvim zahtjevom,al ok...hvala vam

robotina
19.11.2009., 22:23
Suprug i ja se razvodimo. Odselio je krajem 7. mj og. Imamo djecu za čije uzdržavanje nije uplatio ni kune. Svaki moj pokušaj da se dogovorimo o svoti uzdržavanja, svaku molbu da uplati nešto dočekao bi "na noževe". Istovremeno se vadi na to da je dao TV koji je u kući skoro dvije godine, da je kupio drva za ogrijev...itd. Sve što je dosad kupio bilo je samovoljno, bez konzultacija sa mnom, bez saznanja o stvarnim potrebama djece.
Prvo pitanje glasi: Hoće li sud, kad bude donosio odluku o visini svote uzdržavanja djece i dugovanju uzimati u obzir njegovu izjavu ili će gospodin morati uplatiti sve zaostatke?

Na prvom ročištu, a prije pokušaja mirenja, dao je izjavu da se slaže da djeca ostaju sa mnom.
Pitanje glasi: Može li on, na drugom ročištu, dakle, nakon dostavljanja sudu mišljenje CZSS-a, tražiti skrbništvo nad djecom?

Ako to pokuša, hoće li se uvažit moja izjava da on djecu ne viđa svojevoljno, nego tek onda kad djeca požele njega viđat i to samo onda kad gospodin nađe vremena za njih?

mima32
24.11.2009., 12:49
[QUOTE=stres73;22537328]dragi forumaši, nova sam ovdje, ali alimentaciju sam apsolvirala (ne pravno, nego životno), pa bi Vam skrenula pozornost na par pojmova i slučajeva:

1. pojam samohrani roditelj ne odnosi se na rastavljenog partnera kome je dijete ili više njih povjereno na skrb i odgoj, nego se odnosi na pojam, kada jedan od partnera više nije živ;

2. da li se ikad itko zapitao zašto je otac od jednom prestao plaćati alimentaciju??? u 99,9% iz revolta, jer roditelj, kojemu je dijete povjereno na odgoj i skrb, a kod nas su to većinom majke, upravo to dijete koristi kao predmet manipulacije i osvetu, te kao robu, da za osvetu što više oguli bivšeg partnera;

3. zašto obadvije strane jednako ne moraju poštivati sudsku presudu, nego samo ona kojoj je određena alimentacija, prema kojoj se upućuju sankcije, ovrhe, tužbe itd...tko kontrolira i kažnjava roditelja kojem je dijete povjereno na skrb i odgoj, a koji brani i priječi susrete i kontakte sa drugim roditeljem, također navedeno u sudskoj presudi, kao i iznos alimentacije?! još nigdje nisam pročitala da je kažnjena i dobila ovrhu majka zbog nepoštivanja sudske odluke i sprečavanja viđanja djeteta s drugim roditeljem...


Neka je napokon i netko o tome progovorio, i ja sam žena i znam da ima svakakvih muškaraca koji bježe od svojih obaveza, ali to ne znači da su sve žene uvijek u pravu. Ovakvih slučajeva koji su gore navedeni ima sve više.
I ja se pitam zašto samo muška strana mora biti ta koja se kontrolira u izvršavanju obveza, a žena uredno krši sve sudske odredbe i nikom ništa.
Zato svaka čast na postu.:top:

Samojedica
11.12.2009., 19:53
Bivši suprug je podnio tužbu za smanjenje alimentacije.
Kao tuženu je naveo mene.
Poziv od suda mi je stigao i traženo je da se očitujem.
Na ročištu je sutkinja rekla bivšem da je pogrešno postavio tužbu i da je tužena strana mld.naše dijete a ja zakonska zastupnica.
Na istom tom ročištu sutkinja je to unijela u zapisnik pod navodima da je to ispravlja bivši suprug mada je to bila njezina inicijativa.
Ročište se produžilo na drugo ročište jer bivši nije priložio svu potrebnu dokumentaciju.
U zapisniku stoji u naslovu - opet sam ja tužena strana a mld. dijete ni ne spominju mada unutar zapisnika stoji da on mijenja tuženu stranu.
Da li je sutkinja pogriješila??
Da li je trebalo odmah odbaciti tužbu kao pogrešno naslovljenu, promašena aktivna legitimacija??
Imam li ja pravo nakon donošnja riješenja općinskog suda žaliti se na županijski sud zbog toga što se opet ja navodim kao tužena strana??
Hvala na odgovorima.

simple mind
16.12.2009., 10:58
[QUOTE=stres73;22537328]dragi forumaši, nova sam ovdje, ali alimentaciju sam apsolvirala (ne pravno, nego životno), pa bi Vam skrenula pozornost na par pojmova i slučajeva:

1. pojam samohrani roditelj ne odnosi se na rastavljenog partnera kome je dijete ili više njih povjereno na skrb i odgoj, nego se odnosi na pojam, kada jedan od partnera više nije živ;

2. da li se ikad itko zapitao zašto je otac od jednom prestao plaćati alimentaciju??? u 99,9% iz revolta, jer roditelj, kojemu je dijete povjereno na odgoj i skrb, a kod nas su to većinom majke, upravo to dijete koristi kao predmet manipulacije i osvetu, te kao robu, da za osvetu što više oguli bivšeg partnera;

3. zašto obadvije strane jednako ne moraju poštivati sudsku presudu, nego samo ona kojoj je određena alimentacija, prema kojoj se upućuju sankcije, ovrhe, tužbe itd...tko kontrolira i kažnjava roditelja kojem je dijete povjereno na skrb i odgoj, a koji brani i priječi susrete i kontakte sa drugim roditeljem, također navedeno u sudskoj presudi, kao i iznos alimentacije?! još nigdje nisam pročitala da je kažnjena i dobila ovrhu majka zbog nepoštivanja sudske odluke i sprečavanja viđanja djeteta s drugim roditeljem...


Neka je napokon i netko o tome progovorio, i ja sam žena i znam da ima svakakvih muškaraca koji bježe od svojih obaveza, ali to ne znači da su sve žene uvijek u pravu. Ovakvih slučajeva koji su gore navedeni ima sve više.
I ja se pitam zašto samo muška strana mora biti ta koja se kontrolira u izvršavanju obveza, a žena uredno krši sve sudske odredbe i nikom ništa.
Zato svaka čast na postu.:top:

1. to je pitanje terminologije, mislim da čak i nije naročito bitno, ali ok.

2. roditelji koji ne žive s djetetom/djecom (i očevi i majke, da ne bi bilo zabune) ne prestanu plaćati alimentaciju iz revolta, nego to samo navode kao "opravdanje".
iznos alimentacije određuje sud, taj iznos je obično manji od polovice stvarnih troškova djeteta (iako bi bilo fer pola-pola) i glupo je nazvati ga "guljenjem" bilo koga.
naravno, postoje roditelji (i opet bez obzira na spol) koji koriste djecu kako bi manipulirali bivšim partnerima - a najbolji primjer manipulacije i osvete bivšem partneru je upravo neplaćanje alimentacije.

3. obje strane moraju poštivati sudsku presudu i obje strane mogu biti sankcionirane.
kršenje presude treba i dokazati, a ne samo laprdati naokolo. često roditelji koji svojevoljno ne viđaju djecu naokolo pričaju kako "onaj drugi" ne dozvoljava viđanje, ali to najčešće nije uopće istina. ja osobno znam dosta roditelja koji se žale da bivši partner (i opet nevezano uz spol) nedovoljno viđa dijete.
btw, znam jednu ženu koja je pokušala spriječiti viđanje djeteta s ocem da bi mu se osvetila za neplaćanje alimentacije. on ju je prijavio, došla je policija, reagirao je centar za ss i naravno da je žena morala popustit. dijete se i dalje uredno viđalo s ocem. doduše, on i dalje uredno nije plaćao alimentaciju :D
i, na kraju, kada bi oni koji ne plaćaju alimentaciju bili tako žustro sankcionirani, onda ne bi postojala hrpa djece koja od svojih vrlih roditelja ne dobiva ni kune.

~Scarlet~
30.12.2009., 13:28
Može mala pomoć?

Da li sam dobro shvatila:
1. zastara potraživanja alimentacije za dijete je nakon 5 godina od dana nastanka obveze
2. ako je donešena pravomoćna sudska presuda o uzdržavanju djeteta, nema zastare (može za ovo pravni propis, gdje to piše)

thx

nephthys
04.01.2010., 14:29
daklem, pitanje.
dobivam alimentaciju od starog (nekih pišljivih 500 kn, a on je sudski vještak :rofl:) koja će se valjda podići. na zadnjoj sam godini faksa, rekao mi odvjetnik, dok sam redovni student i godinu dana dok sam nezaposlena imam pravo na tu alimentaciju.
e, sada. zbog zdravstvenih problema prisiljena sam malo ubrzati udaju, dijete i sve to skupa. pa me zanima- ako sam ja još uvijek redovni student i udam se, da li imam pravo na alimentaciju? i ako imam, kada završim faks u 9. mj, najvjerojatnije neću odmah naći posao nego ću volontirati tko zna gdje. i sada, ako i rodim unutar tih godinu dana, a još uvijek volontiram i na zavodu sam, da li imam pravo na alimentaciju ili ne? znam da nakon što rodim kreće i porodiljna, ali čisto da znam koliko mogu računati na to. jer nije baš da imam nekih ekstra prihoda, moram se sjest i zbrojit.
hvala puno! :D

snjeska33
14.01.2010., 11:57
Suprug i ja smo se odlučili rastati, u braku je rođeno troje djece, pokušavamo sve dogovoriti sporazumo. Njegov prijedlog je da iselim iz stana (koji je od njegovih roditelja) sa djecom, da će nam on financijeski pomagati ali da u sporazumnom ugovoru ne navedemo nikakvu alimentaciju. U braku smo bili 15 godina i zajedno smo ulagali u taj stan.On nema novaca da me isplati već mi ima namjeru financijski i fizički pomoći urediti stan za sebe i djecu (potkrovje u kući mojih roditelja). Ako podignem tužbu za razvod, kaže da će tražiti skrbništvo nad djecom,

Što da radim? :confused:

unaprijed hvala!

albaharija
14.01.2010., 15:31
Suprug i ja smo se odlučili rastati......

Budi jako oprezna.

Ako nema novaca za isplatu, kako će te uopće financijski pomagati urediti stan?
Ako ne riješiš taj sporazumni raskid braka na papiru, teško da ćeš moći dokazati bilo što u slučaju da on ne želi provesti onako kako ste se dogovorili. Znači , sve trebaš staviti na papir, obavezno tražiti alimentaciju, a da bi to sve mogla, treba pokrenuti proces tužbom za razvod.
Prijeti oduzimanjem djece??????? Osvjesti se ženo, pred tobom je jako puno posla kojega treba obaviti hladne glave i krajnje trezveno, jer to sve konačno radiš zbog djece koju zastupaš jer su maloljetni.

robihr
14.01.2010., 15:38
Suprug i ja smo se odlučili rastati......

trazi alimentaciju. prema ovome on bi te nakon 15 godina braka ostavio bez icega, s jos djecom koju ti trebas samostalno uzdzavati (barem na papiru). ovo sto ste se vi privatno dogovorili bez svjedoka on moze ali i ne mora ispuniti (moze on obecavati bilo sto samo da dobije sto povoljnije uvjete rastave, a kada dodje vrijeme da ispuni...).

zato ti je bolje traziti alimentaciju, zato jer ces onda znati da ga mozes pritisnuti ako ne ispunjava obecanja(a ti mozes izabrati kako ce te on kasnije potpomagati).

snjeska33
14.01.2010., 17:40
trazi alimentaciju. prema ovome on bi te nakon 15 godina braka ostavio bez icega, s jos djecom koju ti trebas samostalno uzdzavati (barem na papiru). ovo sto ste se vi privatno dogovorili bez svjedoka on moze ali i ne mora ispuniti (moze on obecavati bilo sto samo da dobije sto povoljnije uvjete rastave, a kada dodje vrijeme da ispuni...).

zato ti je bolje traziti alimentaciju, zato jer ces onda znati da ga mozes pritisnuti ako ne ispunjava obecanja(a ti mozes izabrati kako ce te on kasnije potpomagati).


Sve je meni jasno, on je privatnik koji posluje jednim dijelom preko računa, a jednim djelom na crno. Od imovine ima samo auto. Zarada mu varira iz mjeseca u mjesec, nikada ne zna koliko će zaraditi, da li će mu mušterije platiti... Zato misli da bi bilo bolje da ne definiramo nikakvu svotu (boji se da neće moći svaki mjesec isplatiti cijeli iznos) A ja se baš zbog toga bojim da neću puno pomoći dobiti. Nemam namjeru u ništa uljetati bez da dobro razmislim. Spremna sam na puno manji iznos od onog koji bi dodjelio sud, samo da imam neko pokriče. Ako pokrenem tužbu sve će se razvlačiti mjesecima i na kraju se svesti na inat jedne strane prema drugoj.

Razmišljala sam da odemo do javnog bilježnika i da sve stavimo na papir, pa ako neće ispunjavati obečano imam sa čime otići na sud. Da li to može tako?

Znam da ovi moji upiti djeluju nesigurno, ja to radim samo iz razloga da sve prođe što bezbolnije za djecu. Pošto ćemo odseliti samo kilometar od sadašnjeg mjesta stanovanja djeca neće mjenjati školu i moći će se s njim viđati svakodnevno pa on računa da će biti više kod njega nego kod mene. Mislim da bi i to morali definirati na sudu (susrete s djecom i vikende) jer se bojim da bi me i na tom polju mogao izigrati.

Kako izglada stvarno neću moć proči bez tužbe :(

albaharija
15.01.2010., 16:29
Sve je meni jasno, on je privatnik koji posluje jednim dijelom preko računa, a jednim djelom na crno. Od imovine ima samo auto. Zarada mu varira iz mjeseca u mjesec, nikada ne zna koliko će zaraditi, da li će mu mušterije platiti... Zato misli da bi bilo bolje da ne definiramo nikakvu svotu (boji se da neće moći svaki mjesec isplatiti cijeli iznos) A ja se baš zbog toga bojim da neću puno pomoći dobiti. Nemam namjeru u ništa uljetati bez da dobro razmislim. Spremna sam na puno manji iznos od onog koji bi dodjelio sud, samo da imam neko pokriče. Ako pokrenem tužbu sve će se razvlačiti mjesecima i na kraju se svesti na inat jedne strane prema drugoj.

Razmišljala sam da odemo do javnog bilježnika i da sve stavimo na papir, pa ako neće ispunjavati obečano imam sa čime otići na sud. Da li to može tako?

Znam da ovi moji upiti djeluju nesigurno, ja to radim samo iz razloga da sve prođe što bezbolnije za djecu. Pošto ćemo odseliti samo kilometar od sadašnjeg mjesta stanovanja djeca neće mjenjati školu i moći će se s njim viđati svakodnevno pa on računa da će biti više kod njega nego kod mene. Mislim da bi i to morali definirati na sudu (susrete s djecom i vikende) jer se bojim da bi me i na tom polju mogao izigrati.

Kako izglada stvarno neću moć proči bez tužbe :(

Sve treba staviti na papir, ako se budeš oslanjala na nekakve dogovore nećeš ništa dobiti. Taj tvoj je jako prefrigani tip, ostavi se emocija koje nikuda ne vode i izbori se za sebe financijski. To nema veze s time da li će biti bezbolno za djecu ili ne. Tebe će itekako 'boliti' ako ne budeš imala financijska sredstva za zadovoljenja potreba svoje djece. Još te budu i klinci kasnije pitali zašto nemaju ovo ili ono.

Možeš misliti koliko će biti više kod njega nego kod tebe, privatnik je, ludo zaposlen pa će biti oduševljen da mora biti doma jer eto klinci su kod njega. A da ne kažem da muškarci ne mogu biti sami, žena koja će biti sa njime će biti oduševljena sa troje tuđe djece.

Daj se osvjesti.

Ako ne budeš pametna i trezvena, ostati ćeš bez ičega sa troje djece!!!!!! Ako njega ne zanima kako ćeš živjeti sa troje djece i odgajati ih i podizati, zašto bi tebe zanimalo što bi on mogao a što ne? Mjesečne potrebe stavi na papir i izrazi ih u novcu. To je jedino čime bi se trebala baviti. Nemoj ga žaliti, misli na sebe i djecu i zajebi više taj emotivni pristup .

snjeska33
16.01.2010., 12:03
Sve treba staviti na papir, ako se budeš oslanjala na nekakve dogovore nećeš ništa dobiti. Taj tvoj je jako prefrigani tip, ostavi se emocija koje nikuda ne vode i izbori se za sebe financijski. To nema veze s time da li će biti bezbolno za djecu ili ne. Tebe će itekako 'boliti' ako ne budeš imala financijska sredstva za zadovoljenja potreba svoje djece. Još te budu i klinci kasnije pitali zašto nemaju ovo ili ono.

Možeš misliti koliko će biti više kod njega nego kod tebe, privatnik je, ludo zaposlen pa će biti oduševljen da mora biti doma jer eto klinci su kod njega. A da ne kažem da muškarci ne mogu biti sami, žena koja će biti sa njime će biti oduševljena sa troje tuđe djece.

Daj se osvjesti.

Ako ne budeš pametna i trezvena, ostati ćeš bez ičega sa troje djece!!!!!! Ako njega ne zanima kako ćeš živjeti sa troje djece i odgajati ih i podizati, zašto bi tebe zanimalo što bi on mogao a što ne? Mjesečne potrebe stavi na papir i izrazi ih u novcu. To je jedino čime bi se trebala baviti. Nemoj ga žaliti, misli na sebe i djecu i zajebi više taj emotivni pristup .

Imaš pravo, zato sam i stavila svoj problem na forum.Nekako me uvijek uspjeva uvjeriti da je on u pravu. Ali ne dam se više! Već sam počela s popisom. Hvala :)

donatela
16.01.2010., 21:27
pitanje:.za koliko i nakon koliko od neplacanja alimentacije se to moze i prijaviti to, te kad i na koji nacin stize ovrha?sto ako doticni tj ex nema sredstava na racunu?pomorac je pa ajmo reci da dok je doma nema primanja ili radi na crno- (4-5mj )kako onda dolazi ovrha,moj ex vise ne placa alimentaciju jer misli da ja to trosim na sebe(to je njegovo opravdanje).hm..tipican slucaj!ali kakva je procedura za tu ovrhu?kome se prijavljuje neplacanje i koliko sve skupa traje...i sto ako mi npr dva mj ne uplati pa jedan uplati i tako...???
__________________

zuba
17.01.2010., 06:33
Suprug i ja smo se odlučili rastati, u braku je rođeno troje djece, pokušavamo sve dogovoriti sporazumo. Njegov prijedlog je da iselim iz stana (koji je od njegovih roditelja) sa djecom, da će nam on financijeski pomagati ali da u sporazumnom ugovoru ne navedemo nikakvu alimentaciju. U braku smo bili 15 godina i zajedno smo ulagali u taj stan.On nema novaca da me isplati već mi ima namjeru financijski i fizički pomoći urediti stan za sebe i djecu (potkrovje u kući mojih roditelja). Ako podignem tužbu za razvod, kaže da će tražiti skrbništvo nad djecom,

Što da radim? :confused:imovinu možete sporazumno dijeliti, ali sve sto se tice djece i njihovih prava, ne mozete.
jednako, nema ni sporazumnog razvoda kada u braku ima mlt. djece.

iz ovoga sto ti pises, ispada da se vi ne bi razvodili, samo bi se razdvojili i svatko zivio na svojoj strani.
s tim da on tebe ucjenjuje na samom startu (ako podignes tuzbu trazit ce skrbnistvo!)

pitanje je kome ce sud u slucaju razvoda od vas dvoje dodijeliti djecu da s njim zive a kome pravo na susrete i vidjanja, dok oboje imate obvezu njihove skrbi i uzdrzavanja.

prije samog cina razvoda (onog na papiru) imate obvezu i postupka mirenja u cemu ce ulogu odigrati i CZSS, pa je moj savjet da odes tamo i posavjetujes se o prvim koracima.

snjeska33
17.01.2010., 11:17
imovinu možete sporazumno dijeliti, ali sve sto se tice djece i njihovih prava, ne mozete.
jednako, nema ni sporazumnog razvoda kada u braku ima mlt. djece.

iz ovoga sto ti pises, ispada da se vi ne bi razvodili, samo bi se razdvojili i svatko zivio na svojoj strani.
s tim da on tebe ucjenjuje na samom startu (ako podignes tuzbu trazit ce skrbnistvo!)

pitanje je kome ce sud u slucaju razvoda od vas dvoje dodijeliti djecu da s njim zive a kome pravo na susrete i vidjanja, dok oboje imate obvezu njihove skrbi i uzdrzavanja.

prije samog cina razvoda (onog na papiru) imate obvezu i postupka mirenja u cemu ce ulogu odigrati i CZSS, pa je moj savjet da odes tamo i posavjetujes se o prvim koracima.

Bila sam na CZSS, rekla da se namjeravamo sporazumno rastati i oni su rekli da nema problema. Da ćemo sigurno morati kod njih na mirenje ali ako smo sve dogovorili da će to ići brzo. Ja se ne bi razdvajala, već rastala, zakonski.

Pošto je troje djece u pitanju (14g, 9g i 7g) on smatra da bi barem jedno bilo dodjeljeno njemu, a ja smatram da nema smisla odvajati djecu, ionako će za njih biti dovoljno stresno to što ćemo se iseliti i za početak živjeti svi u jednoj sobi (dok ne uredim to potkrovlje)

I još me nešto zanima, on tvrdi da nemam pravo na polovicu svega što smo u ovih 15g uložili u stan njegovih roditelja (uveli plin, centralno, zamjenili stolariju, renovirali stan, kupaonicu...) jer to nije njegov stan :(

albaharija
17.01.2010., 12:00
I još me nešto zanima, on tvrdi da nemam pravo na polovicu svega što smo u ovih 15g uložili u stan njegovih roditelja (uveli plin, centralno, zamjenili stolariju, renovirali stan, kupaonicu...) jer to nije njegov stan :(

E da, počelo je, zar ne vidiš da tvoj sadašnji suprug razmišlja o novcima, a ne o djeci ili o tebi??? Izbori se za imovinu u čijem si stjecanju ravnopravno sudjelovala uz odgoj troje djece.

Ono što on kaže uzmi kao informaciju, a ne istinu za sebe i svoju djecu. Uzmi sve ono što ti pripada, ali sve neka bude na papiru. Čeka te veliki posao, ali i ulog je veliki. Sama sa troje djece, od sada do ..., razmisli, lakše je kada imaš financijsku stranu donekle osiguranu.

zuba
17.01.2010., 12:06
cuj, kada se netko nakon 15 godina braka i sa troje maloljetne djece razvodi, to znaci da su problemi u tom braku bili takvi da "zajednickog jezika" vise nema, jer da ga je bilo, mozda bi se naslo neko kompromisno rjesenje, iako..o tome bi se dalo raspravljati, a to nije ovdje tema razgovora..
u ovakvoj situaciji, iz iskustva znam, nema mogucnosti dogovora niocemu, a pogotovo ne oko imovine, djece itd. itd. vrlo, vrlo su rijetki slucajevi gdje se strane sloze i dogovore o svim pitanjima, tako da taj razvod zbog djece prodje sto bezbolnije..odnosno, oni se razidju na jedan kulturan i civiliziran nacin, jer ipak su godine i godine proveli skupa..
ne znam, ti svoga supruga poznajes bolje od svih nas ovdje, ali opet iz iskustva govorim, najjednostavniji nacin je uzeti odvjetnika i njemu prepustiti rjesavanje tih stvari, jer sam razvod je bolan, a postaje jos bolniji kada pocne navlacenje oko slika, vaze, posudja, a o djecjim rucicama da i ne govorim..

iz iskustva, djeca se ne razdvajaju, gledaju se njihovi interesi i zelje..rijetko, vrlo rijetko, dodje i do toga, ali to su posebne ocjene i procjene, ili zelja djeteta..

zuba
17.01.2010., 12:11
...on tvrdi da nemam pravo na polovicu svega što smo u ovih 15g uložili u stan njegovih roditelja (uveli plin, centralno, zamjenili stolariju, renovirali stan, kupaonicu...) jer to nije njegov stan :(

ako stan nije na njemu u zemlj. knjigama, ok..on nije njegov, ali su u taj stan za vrijeme braka ulozena vasa zajednicka sredstva. prema tome, moze pricati sto hoce,
to ce se u parnici dokazivati, i ti imas pravo na dio onoga sto si ti ulozila.

ne znam jesi li zaposlena ili nisi, sada ili kroz tih 15 godina, pa tim vise bi bilo dobro konzultirati pravnu struku (odvjetnika) kako bi se manje optereccivala tim detaljima koji ti sutra mogu biti od velike vaznosti.
sretno!

snjeska33
17.01.2010., 12:42
ako stan nije na njemu u zemlj. knjigama, ok..on nije njegov, ali su u taj stan za vrijeme braka ulozena vasa zajednicka sredstva. prema tome, moze pricati sto hoce,
to ce se u parnici dokazivati, i ti imas pravo na dio onoga sto si ti ulozila.

ne znam jesi li zaposlena ili nisi, sada ili kroz tih 15 godina, pa tim vise bi bilo dobro konzultirati pravnu struku (odvjetnika) kako bi se manje optereccivala tim detaljima koji ti sutra mogu biti od velike vaznosti.
sretno!

Kao prvo hvala puno na trudu i vremenu koje ste posvetili mom problemu :top:

Zaposlena sam neprekidno 16 godina, nisam radila samo kad sam bila na porodiljnom 3x.

Da, imate pravo, najbolje da pronađem odvjetnika i njemu sve prepustim,

hvala još jednom

donatela
17.01.2010., 13:56
pitanje:.za koliko i nakon koliko od neplacanja alimentacije se to moze i prijaviti to, te kad i na koji nacin stize ovrha?sto ako doticni tj ex nema sredstava na racunu?pomorac je pa ajmo reci da dok je doma nema primanja ili radi na crno- (4-5mj )kako onda dolazi ovrha,moj ex vise ne placa alimentaciju jer misli da ja to trosim na sebe(to je njegovo opravdanje).hm..tipican slucaj!ali kakva je procedura za tu ovrhu?kome se prijavljuje neplacanje i koliko sve skupa traje...i sto ako mi npr dva mj ne uplati pa jedan uplati i tako...???
__________________


zna li tko odgovor na moje pitanje???pleasee...

Thedaddy
28.01.2010., 20:30
poštovani,

dakle razveden sam i po običaju skrbništvo nad moje 2 djece je dobila majka. Djeca su stara 5 i 7 godina i plaćam 2000 kn alimentacije redovno. Nisam otac koji se odrekao djece i svoje obaveze završim uplatom, nego baš suprotno smatram da smo moja bivša žena i ja razvodom nanijeli bol i štetu dijeci. Iz tog razloga po ugovoru djecu uzimam od petka do ponedjeljka i ako uspijem još koji dan u tjednu nitko sretniji. Kako je bivša vrlo štedljiva oblačim i obuvam djecu skoro u potpunosti. Kako sam sad u sretnom braku i čekam prinovu razmišljam koliko će mi sredstava biti dodatno potrebno i žalim za 2000 koje uplatim bivšoj sa spoznajom da djeca od toga nevide puno..... a hrana i ostalo .... pa kod mene su jednako koliko i kod nje.

Molim Vas za savjet ... dali da se "pokrijem ušima" i dalje šutim jer takav je zakon ili ipak mogu nešto učinit.

Zahvaljujem

zaručena
09.03.2010., 20:29
ne znam gdje da pitam jer se ne snalazim tu:
kad bi se pokrenuo proces razvoda, jel istina da onaj tko ga pokreće mora odseliti iz zajedničkog mjesta stanovanja?
i drugo pitanje, prema kojem kriteriju se određuje iznos alimentacije i mora li ju otac plaćati ako su djeca punoljetna a na studiju?

edit:hvala moderatoru na premještanju :mig:

leva
09.03.2010., 22:01
Dalo bi se odgovarati dugo na pitanje ali ukratko
1. nema obveze iseljenja iz stana , bez obzira tko pokreće postupak, jer imovina i razvod nemaju nikakve veze jedno s drugim. Ali ak se ide na razvod onda valjda više nema ni interesa zajedničkog života. Predlažem da se dogovorite ak je ikako moguće, putem suda dok se to ne riješi izgubiš pola života.
2. Uzdržavanje se određuje prema potrebama djeteta i materijalnim mogućnostima roditelja, a sam iznos prema dobi djeteta i %prosječne plaće u pravnim osobama u RH, npr. dijete starije od 13 godina ima pravo na minimalno 1.200 kn mjesečno, uz mogućnost suda da odredi više, ali i manje, al ne manje od 600 kn. Punoljetno dijete ima pravo ak studira redovito i uredno ispunjava obveze na faksu. Punoljetno dijete roditelja nije predmet rasprave u razvodu braka, ali sud zna odrediti uzdržavanje ak to tražiš u tužbi i dokažeš potvrdom da je redovit student. Ak to ne prihvati, onda dijete tuži roditelja s kojim ne živi, postupak ne traje dugo.

leva
11.03.2010., 08:51
poštovani,

dakle razveden sam i po običaju skrbništvo nad moje 2 djece je dobila majka. Djeca su stara 5 i 7 godina i plaćam 2000 kn alimentacije redovno. Nisam otac koji se odrekao djece i svoje obaveze završim uplatom, nego baš suprotno smatram da smo moja bivša žena i ja razvodom nanijeli bol i štetu dijeci. Iz tog razloga po ugovoru djecu uzimam od petka do ponedjeljka i ako uspijem još koji dan u tjednu nitko sretniji. Kako je bivša vrlo štedljiva oblačim i obuvam djecu skoro u potpunosti. Kako sam sad u sretnom braku i čekam prinovu razmišljam koliko će mi sredstava biti dodatno potrebno i žalim za 2000 koje uplatim bivšoj sa spoznajom da djeca od toga nevide puno..... a hrana i ostalo .... pa kod mene su jednako koliko i kod nje.

Molim Vas za savjet ... dali da se "pokrijem ušima" i dalje šutim jer takav je zakon ili ipak mogu nešto učinit.

Zahvaljujem

kad uplatiš 2000 kuna time si ispunio obvezu uzdržavanja i ne moraš kupovati odjeću i obuću jer tih 2000 kuna je upravo za to kao i za druge osnovne potrebe djece, a ne za štednju ili luksuz. Naravno da možeš klincima kupiti kaj hoćeš, ali to nije tvoja zakonska obveza. Ak misliš da je iznos uzdržavanja previsok, možeš tužbom tražiti njegovo smanjenje, ako postoje opravdane okolnosti, a rođenje novog djeteta je,pogotovo ak ti primanja nisu velika.
To da si odgovorni roditelj :cerek:

Crodra
16.04.2010., 20:17
Molim savjet.
Rastava je prošla, odnosno prvi krug, dobio sam presudu takva kakva je :facepalm: moram ju prihvatiti i te je se namjeravam pridržavati na opće dobro, a ponajviše djece za koju se i dalje namjeravam brinuti koliko ću to moći u promijenjenim okolnostima. :(
Ono što me zanima je slijedeće: Moram li platiti alimentaciju i za onaj period kada djeca borave kod mene pola mjeseca, odnosno preko zimskih praznika ili preko ljetnih praznika? :confused:
Naime, u presudi piše da ja materijalno pridonosim za djecu u iznosu xxxx,xx , a da se briga drugog roditelja s time izjednačava materijalno :rolleyes:. Ok, takav je zakon. No, npr. da su djeca cijeli mjesec kod mene, po toj logici ona bi trebala platiti meni, a dakle ako su pola mjeseca kod mene onda nemam za što platiti njoj. Nepravedno je da i onda plaćam, jer dakle plaćam ustvari za djecu, a ne njoj, osim što sudjelujem i u ostalim troškovima doktora i odijevanja i volim djeci i priuštiti koliko mogu. I inače su kod mene 13 dana mjesečno kad zbrojimo 2-3 vikenda i dane preko tjedna, osim što ih i ja skupljam u vrtiću i neke dane kad nisu kod mene jer nema tko ići po njih, ali dobro, to radim zbog djece i volim vrijeme koje mogu provesti s njima i to sad u miru i bez druge strane koja mi je smetala.
Molim savjet i ako je moguće i objašnjenje moram li platiti i tada, a i što da poduzmem u svoju obranu u slučaju da se ona onda žali da nisam platio?

Molim admine da mi ne presele temu na PDF Rastave, jer tamo nisam dobio baš konkretne odgovore za isto pitanje.

sama45
17.04.2010., 15:22
Molim savjet.
Rastava je prošla, odnosno prvi krug, dobio sam presudu takva kakva je

Kod mene je obrnuto,djeca nisu nikada kod exa,pa on ne plaća više.:lol:

Alimentacija je odluka koje se moraš držati, kako je dogovoreno pred sudom i Czss.
Znači svaki mjesec.
Jedino možeš do zaključenja zadnje rasprave tražiti promjenu,ili ako je presuda pravomoćna tužbu za smanjenje.

Sve promjene su moguće do zaključenja,ako je moguće da ti i bivša sami dogovorite,i to kažete na sudu OK,ako ne to će samo odugovlačiti rastavu.

Prije konačne rasprave zvati će vas na CZSS,pa možeš pokušati dogovoriti tamo,a na raspravi samo potvrditi.:D

pikastar
06.05.2010., 17:02
Dakle molim sve koji imaju iskustva ili neki pametan savijet da mi pomognu.
Da li je to zaista moguće?
Dobila sam tužbu u kojoj moj otac tuži mene... zbog preplaćenog izniosa alimentacije... :(
Nakon 24g.sam dobila cca 20.000kn alimentacije. Stigla mi je tužba za preplaćeni iznos...
Ja nemam nikog osim njega i nemam to otkud vratiti... Da li mi je nužno uzimati odvjetnika?

File
07.05.2010., 16:04
Normalno da trebaš vratiti uplaćeni iznos na ime alimentacije, ako si je primala, a nije bilo osnove da je primaš. U tome slučaju bi se radilo o stjecanju bez osnove.

Članak 1111.
(1) Kad dio imovine neke osobe na bilo koji način prijeđe u imovinu druge osobe, a taj prijelaz nema osnove u nekom pravnom poslu, odluci suda, odnosno druge nadležne vlasti ili zakonu, stjecatelj je dužan vratiti ga, odnosno, ako to nije moguće, naknaditi vrijednost postignute koristi.

Za dati tebi konkretan odgovor, za taj tvoj slučaj, trebalo bi proučiti tu tužbu koju si dobila. Zato otiđi ka odvjetniku, bar da ti prouči tužbu i da neki savjet.

Ulquiorra4
07.05.2010., 16:50
mozes tuzi ga samo,moja mama se isto razvela pa tuzila za alimentaciju 2005 je trebao platit 30.000kn,medutim mama mi umrla,18 godina imam,pa sam isao pitat na sud dali ga mogu tuzit i rekla mi je sudkinja da mogu i da ce morat platit sve do 2009 godine sto je dosta novaca.

pikastar
07.05.2010., 16:53
Normalno da trebaš vratiti uplaćeni iznos na ime alimentacije, ako si je primala, a nije bilo osnove da je primaš. U tome slučaju bi se radilo o stjecanju bez osnove.

Članak 1111.
(1) Kad dio imovine neke osobe na bilo koji način prijeđe u imovinu druge osobe, a taj prijelaz nema osnove u nekom pravnom poslu, odluci suda, odnosno druge nadležne vlasti ili zakonu, stjecatelj je dužan vratiti ga, odnosno, ako to nije moguće, naknaditi vrijednost postignute koristi.

Za dati tebi konkretan odgovor, za taj tvoj slučaj, trebalo bi proučiti tu tužbu koju si dobila. Zato otiđi ka odvjetniku, bar da ti prouči tužbu i da neki savjet.

Ma idem... ali sve to košta... ne razumijem kako mi je onda "zabunom" uplatio toliki iznos, a nije trebao...

File
07.05.2010., 16:57
Kažeš da si primala alimentaciju do 24.godine. Jesi li se to redovito školovala od 18-24 godine tj. jesi li studirala do 24.?

pikastar
07.05.2010., 16:59
mozes tuzi ga samo,moja mama se isto razvela pa tuzila za alimentaciju 2005 je trebao platit 30.000kn,medutim mama mi umrla,18 godina imam,pa sam isao pitat na sud dali ga mogu tuzit i rekla mi je sudkinja da mogu i da ce morat platit sve do 2009 godine sto je dosta novaca.

Ako ga uspiju natjerati... Ja sam evo čekala do svoje 24g.
Da se razumijemo mama je imala pravomićno rješenje i prije, ali mu iz x razloga nisu skidali...
I da... priznali su mu zastaru, znači da mora platit samo zadnjih 5g. :(
Da sada opet idem razmišljat ... ne bih se nikad više natezala po sudovima i sl.

Kažeš da si primala alimentaciju do 24.godine. Jesi li se to redovito školovala od 18-24 godine tj. jesi li studirala do 24.?

Ne... nismo se skužili... redovno sam se skolovala do cca 21g.a tek mi je prije mjesec - dva sjela ta cifra (dakle sada imam 24g) - uplata iz njegove firme,a nikada mi prije nije uplatio ni lipe i sada se on poziva na preplatu...

mozes tuzi ga samo,moja mama se isto razvela pa tuzila za alimentaciju 2005 je trebao platit 30.000kn,medutim mama mi umrla,18 godina imam,pa sam isao pitat na sud dali ga mogu tuzit i rekla mi je sudkinja da mogu i da ce morat platit sve do 2009 godine sto je dosta novaca.


P.S. Žao mi je zbog mame

File
07.05.2010., 17:09
Ne... nismo se skužili... redovno sam se skolovala do cca 21g.a tek mi je prije mjesec - dva sjela ta cifra (dakle sada imam 24g) - uplata iz njegove firme,a nikada mi prije nije uplatio ni lipe i sada se on poziva na preplatu...


Aha, a onda su možda u njegovoj firmi nešto krivo izračunali prilikom te uplate:ne zna:.

Stvarno se to ovako napamet nemože odgovoriti.:kava:

Ulquiorra4
07.05.2010., 17:11
P.S. Žao mi je zbog mame

P.S nema problema

nego ja sam sad nedavno bio na sudu i rekla sudkinja da ga mogu tuziti i da ce mu iz place uzimat dok to ne isplati, a ako nece platit, da ide u zatvor odrađivat za taj iznos tako sam je barem ja razumio.:cerek:

pikastar
07.05.2010., 17:21
P.S nema problema

nego ja sam sad nedavno bio na sudu i rekla sudkinja da ga mogu tuziti i da ce mu iz place uzimat dok to ne isplati, a ako nece platit, da ide u zatvor odrađivat za taj iznos tako sam je barem ja razumio.:cerek:

Ako si naišao na dobru sudkinju... super... ja osobno više ne bih nikad...

Aha, a onda su možda u njegovoj firmi nešto krivo izračunali prilikom te uplate:ne zna:.

Stvarno se to ovako napamet nemože odgovoriti.:kava:

Ma to sumljam, jer oni su od suda dobili nalog koliko skinut... valjda... ma hvala :D

petruljčica
09.05.2010., 17:02
majka sam jedne curice za koju njezin otac nikada nije dao ni jednu lipu za uzdržavanje .
Trčala sam i vjerovatno sam već bila inventar na sudu sve do njezine 8 godine i tada sam odustala od traženja bilo kakvog novca od njega jer " nije nigdje radio i ništa nema "
Vjerovatno sam trebala nastaviti sa tužbama i potraživanjima ali nisam imala živaca jer su naši sudovi nažalost takvi i činilo mi se da više štite njega nego dijete .
Moja će kći postati uskoro punoljetna pa me zanima dali netko zna dali ona može ponovno pokrenuti postupak što se tiče plačanja alimentacije .

Ulquiorra4
09.05.2010., 17:33
majka sam jedne curice za koju njezin otac nikada nije dao ni jednu lipu za uzdržavanje .
Trčala sam i vjerovatno sam već bila inventar na sudu sve do njezine 8 godine i tada sam odustala od traženja bilo kakvog novca od njega jer " nije nigdje radio i ništa nema "
Vjerovatno sam trebala nastaviti sa tužbama i potraživanjima ali nisam imala živaca jer su naši sudovi nažalost takvi i činilo mi se da više štite njega nego dijete .
Moja će kći postati uskoro punoljetna pa me zanima dali netko zna dali ona može ponovno pokrenuti postupak što se tiče plačanja alimentacije .


možes pokrenut opet,meni mama umrla prije 3 godine sad sam punoljetan i iso sam na sud relka mi sudkinja da mogu neka nađem nekog odvjetnika da imam pravo tuzit i da mora platit za to. :top:

File
09.05.2010., 20:55
Normalno da zastara postoji i za uzdržavanje.
Ako ste 8 godina ganjali po sudu i "nije radio ni imao ništa", pretpostavljam da je uzdržavanje već bilo utvrđeno pravomoćnom presudom, ali se u ovrsi niste imali iz čega naplatiti.
Ako je tako, potraživanja iz pravomoćnih sudskih presuda zastarjevaju u roku od 10.godina od pravomoćnosti odluke, s time da ukoliko ste pokretali neke ovrhe pa niste uspjeli, time ste prekinuli tijek zastare, te je od svake radnje počela odpočetka.

medolino24
19.05.2010., 11:05
pozdrav zanima me koliko mogu dobiti za alimentaciju ako mi bivsi decko ima plaću 5000kn i u braku je i ima dijete?tuzila sam ga prije godinu i pol tako da i zaostatke mora platiti :) međutim dijete ne zeli vidjeti tako da smo samo na sudu zbog alimentacije.hvala unaprijed :)

Crodra
09.06.2010., 18:26
Kada dijete prijeđe u slijedeću starosnu dob za razred obračuna alimentacije, jel realno se dogovoriti o povećanom iznosu ili to automatski ide na czss, sud ili kamo već zbog utvrđivanja novog iznosa i koliko to košta. Mislim, da ne dajem više toliko za sudove i još k tome, trebam li uzeti ponovno advokata ili je to samo neka procedura da ne plaćam još i njega, jer će se svesti da advokat bu koštal koliko bude i dijete dobilo kroz godinu dana? I da li, ako sam počnem plaćati više koliko treba, me ona nema za što pokretati tu proceduru, s obzirom da (naravno :rolleyes: ) se ne uspijevamo inače dogovoriti oko tih nekih stvari, odnosno ona nikad zadovoljna ...

Lukx_07
25.06.2010., 20:22
pridala sam papire u sud za alimentaciju u 2. mjesecu i još nije bio sud, kako mi se to računa kada sam pridala papire ili kad sud odluči?
ukratko mene zanima hočuli ja dobivati alimentaciju kada sud završi ili od 2. mjeseca kada sam pridala papire.
opet ukratko me zanima hočuli ja dobiti zaostatke od 3,4,5,6.. mjeseca

File
26.06.2010., 20:33
Dobiti ćete od trenutka podnošenja tužbe, dakako - ako je tako traženo u tužbenom zahtjevu.

Lukx_07
28.06.2010., 14:05
Puno Hvala

petty_crime
29.06.2010., 11:11
E ovako, imam jedno pitanje. Moji roditelji su se već rastavili na sudu, otac je izjavio da jedno dijete nije njegovo. Može li sada majka preko suda zahtjevati da se odradi DNK-a ali normalno da on plati jer smo čuli da je taj nalaz jako skup i kakve su šanse da ga se tuži za to, za pretrpljenu bol i poniženje i majke i nas djece? Napomena za odgovor: Mi smo u BiH, a on je u RH, pa s obzirom da su to dvije države, kakve su šanse za to?

Imam još jedno pitanje. Rastavili su se prije nekoliko mjeseci, dodjeljeno mu je 500 KM (2000 kn) za oba djeteta ali on ništa ne plaća. Majka je mislila uzeti odvjetnika u RH u tom gradu da mu stave administrativnu zabranu na plaću. Kakve su šanse da on počne isplaćivati taj iznos koji mu je dodjeljen?
Unaprijed hvala.:)

zaručena
15.07.2010., 17:44
ajd mi objasnite oko te alimentacije.
znači podnese se tužba za rastavu. njome se definira tj traži uzdržavanje za jedno punoljetno i jedno maloljetno dijete od kojih se oboje redovito školuju. sud odredi iznose alimentacije od (lupam) 1000kn po djetetu (ispravite me slobodno) i kako se može oca prisiliti da plati? plaća li se alimentacija trajnim nalogom ili dobrom voljom oca? kako je to sve definirano u lijepoj našoj? jel ta naplata ide lakše ako otac radi u državnoj firmi u kojoj nema primanja na crno niti skrivanja ikakvih? ajd molim brzinski odgovor jer sam veliki neznalica po tom pitanju a treba mi odgovor a.s.a.p.
hvala lijepo :)

goliath
20.07.2010., 08:41
Nakon što se donese odluka u kojoj je određeno da roditelj mora plaćati određeni iznos za uzdržavanje, to je pravno obvezatno i ako ne plati dobrovoljno, pokreće se ovrha na nekoj imovini obveznika uzdržavanja. Najlakše je to na plaći, a može biti i na svakoj drugoj imovini koja se može unovčiti.

Ako radi u državnoj firmi to je zaista olakšavajuća okolnost jer mu se vidi prava plaća i lakše se naplatiti od njega. Trajni nalog za plaćanje može samo obveznik uzdržavanja otvoriti kod svog pposlodavca, sud ga ne može natjerati na to.

Važno je napomenuti i to da je neplaćanje uzdržavanja kazneno djelo i može se završiti u zatvoru zbog toga...

MissForgotten
03.08.2010., 01:30
Dakle, ovako..
Roditelji su rastavljeni otprilike 4 godine.Živim s mamom i sestrom.Tata redovito mjesečno uplaćuje za sestru i mene po 1000 kuna za svaku.Problem je to što od tih 1000 kuna koje bi mama trebala potrošit na mene i moje potrebe, ja ne dobivam ništa osim 50 kuna tjedno za školu.Za išta više, ne da se nagovorit.Sad sam kod tate.Kao ono, mjesec dana preko ljeta.Ostat ću duže jer se s tatom slažem bolje nego ikad i jednostavno se razumijemo. Objasnio mi je stvari oko njihovog braka i pravog razloga rastave, što mi mama ne bi rekla.Ali da ne duljim.Pitanja su dva:
1.s obzirom na to da sam kod tate 2 mjeseca, i on me uzdržava, hrani i sve to, dal on svejedno mora mami uplatiti 1000 kuna za mene, makar me mama ne vidi, ne čuje, tj. uzdržava ili to nema veze?
2. na koji način da ja dođem do tog novca,na koji imam pravo ( mama njime plaća račune i koliko se sjećam, jednom je došla doma s krpicama koje vrijede gotovo 1000 kn) ako mama taj novac čuva k'o zmija noge? :confused:
Razumijem i da ima izdataka, tj. računa za net i max tv, za koji sam ju, btw jedva nagovorila, ali ne razumijem zašto mi ne daje i ne kupuje ono što mi treba, novcem koji tata uplaćuje za MENE. :ne zna:

simple mind
03.08.2010., 20:34
Dakle, ovako..
Roditelji su rastavljeni otprilike 4 godine.Živim s mamom i sestrom.Tata redovito mjesečno uplaćuje za sestru i mene po 1000 kuna za svaku.Problem je to što od tih 1000 kuna koje bi mama trebala potrošit na mene i moje potrebe, ja ne dobivam ništa osim 50 kuna tjedno za školu.Za išta više, ne da se nagovorit.Sad sam kod tate.Kao ono, mjesec dana preko ljeta.Ostat ću duže jer se s tatom slažem bolje nego ikad i jednostavno se razumijemo. Objasnio mi je stvari oko njihovog braka i pravog razloga rastave, što mi mama ne bi rekla.Ali da ne duljim.Pitanja su dva:
1.s obzirom na to da sam kod tate 2 mjeseca, i on me uzdržava, hrani i sve to, dal on svejedno mora mami uplatiti 1000 kuna za mene, makar me mama ne vidi, ne čuje, tj. uzdržava ili to nema veze?
2. na koji način da ja dođem do tog novca,na koji imam pravo ( mama njime plaća račune i koliko se sjećam, jednom je došla doma s krpicama koje vrijede gotovo 1000 kn) ako mama taj novac čuva k'o zmija noge? :confused:
Razumijem i da ima izdataka, tj. računa za net i max tv, za koji sam ju, btw jedva nagovorila, ali ne razumijem zašto mi ne daje i ne kupuje ono što mi treba, novcem koji tata uplaćuje za MENE. :ne zna:


tata za tebe plaća polovicu tvojih ukupnih troškova. to bi značilo da ti za hranu, troškove stanovanja (to nisu samo net i max tv, nego i struja, voda, pričuva, komunalna naknada, grijanje), odjeću, obuću, školski pribor, izlaske, džeparac, higijenske potrepštine, školske izlete i slično potrošiš mjesečno 2000 kn.
vjerojatno znaš koliko mama zarađuje, znaš i koliko troši mjesečno na hranu, račune, što ti sve kupuje i plaća - pa izračunaj.
ja osobno ne znam ni jednog roditelja koji živi s djecom, a da alimentaciju troši samo na sebe.
i zašto misliš da žena ne smije sebi kupiti nekakvu odjeću?! :ne zna:
i još jedno pitanje; koliko, zapravo, imaš godina?

MissForgotten
03.08.2010., 21:00
tata za tebe plaća polovicu tvojih ukupnih troškova. to bi značilo da ti za hranu, troškove stanovanja (to nisu samo net i max tv, nego i struja, voda, pričuva, komunalna naknada, grijanje), odjeću, obuću, školski pribor, izlaske, džeparac, higijenske potrepštine, školske izlete i slično potrošiš mjesečno 2000 kn.
vjerojatno znaš koliko mama zarađuje, znaš i koliko troši mjesečno na hranu, račune, što ti sve kupuje i plaća - pa izračunaj.
ja osobno ne znam ni jednog roditelja koji živi s djecom, a da alimentaciju troši samo na sebe.
i zašto misliš da žena ne smije sebi kupiti nekakvu odjeću?! :ne zna:
i još jedno pitanje; koliko, zapravo, imaš godina?

Stvar je u tome da mi mama za odjeću i obuću rijetko kad daje, za izlaske mi ne daje uopće.
Nije sad da mislim da si ne smije kupiti odjeću,ali mi je zbilja bezveze da mi ne da više od 200 kuna da kupim nešto više odjeće što mi treba, a ona dođe sa tim stvarima koje joj zapravo ni ne trebaju. Dobro, možda i trebaju, ali pobogu, treba i meni nešto.:rolleyes:
Imam 16 godina.

simple mind
03.08.2010., 21:23
Stvar je u tome da mi mama za odjeću i obuću rijetko kad daje, za izlaske mi ne daje uopće.
Nije sad da mislim da si ne smije kupiti odjeću,ali mi je zbilja bezveze da mi ne da više od 200 kuna da kupim nešto više odjeće što mi treba, a ona dođe sa tim stvarima koje joj zapravo ni ne trebaju. Dobro, možda i trebaju, ali pobogu, treba i meni nešto.:rolleyes:
Imam 16 godina.

a gle, već si dovoljno velika - sjedni s mamom i pogledaj koliko ona zarađuje, a koliko trošite na hranu, račune, odjeću, obuću, higijenske potrepštine, užinu, knjige, stvari za školu..... ne vjerujem da na sve ukupno za tebe se ne potroši 2000 kn (a vjerojatno se potroši i više). ako vidiš da ona nema "viška" love, možda bi nešto mogla zaraditi preko učeničkog servisa.

MissForgotten
03.08.2010., 21:30
a gle, već si dovoljno velika - sjedni s mamom i pogledaj koliko ona zarađuje, a koliko trošite na hranu, račune, odjeću, obuću, higijenske potrepštine, užinu, knjige, stvari za školu..... ne vjerujem da na sve ukupno za tebe se ne potroši 2000 kn (a vjerojatno se potroši i više). ako vidiš da ona nema "viška" love, možda bi nešto mogla zaraditi preko učeničkog servisa.

Hvala na svemu.Mislim, nije mi to baš sad neki veliki problem jer je do toga došlo prije godinu dana kad je meni i sestri prestala davati 200 kuna na mjesec. Od tad ne dobivamo ništa osim, kao što sam rekla, 50 kuna za tjedan kad škola traje. Zato i jesam pitala dal tata treba plaćati alimentaciju za mene kad sam kod njega,a mama je sad trenutno na moru s dečkom. Ali dobro,svejedno, zasad sam smirena odgovorima jer sam navikla na to.Htjela sam samo provjeriti dal se može išta napraviti oko toga.
Još jednom, hvala. :)

simple mind
03.08.2010., 21:34
Hvala na svemu.Mislim, nije mi to baš sad neki veliki problem jer je do toga došlo prije godinu dana kad je meni i sestri prestala davati 200 kuna na mjesec. Od tad ne dobivamo ništa osim, kao što sam rekla, 50 kuna za tjedan kad škola traje. Zato i jesam pitala dal tata treba plaćati alimentaciju za mene kad sam kod njega,a mama je sad trenutno na moru s dečkom. Ali dobro,svejedno, zasad sam smirena odgovorima jer sam navikla na to.Htjela sam samo provjeriti dal se može išta napraviti oko toga.
Još jednom, hvala. :)

uostalom, ako je nepodnošljivo živjeti s mamom, imaš i drugu opciju. tatu. kažeš da se s njim dobro razumiješ.
a za početak, je l ti može on davati kakav džeparac?

MissForgotten
03.08.2010., 21:38
uostalom, ako je nepodnošljivo živjeti s mamom, imaš i drugu opciju. tatu. kažeš da se s njim dobro razumiješ.
a za početak, je l ti može on davati kakav džeparac?

ponekad je nepodnošljivo, ali zasad samo razmišljam da živim kod tate.
Kad bi kod njega živjela i kad bi ga tražila vjerujem da bi mi dao..

simple mind
03.08.2010., 21:50
ponekad je nepodnošljivo, ali zasad samo razmišljam da živim kod tate.
Kad bi kod njega živjela i kad bi ga tražila vjerujem da bi mi dao..

razmisli, porazgovaraj i s mamom i s tatom (al' onak ozbiljno - bez napadanja odmah u startu).
u međuvremenu, nek ti tata otvori račun pa neka ti uplaćuje nekakav džeparac. znam da tebi 1000 kn izgleda puno, ali kad uračunaš sve troškove, to ti se istopi k'o sladoled na suncu :D
i razmisli o nekakvom posliću. bilo bi najbolje kad bi ti mama ili tata nešto našli (čisto da ne uletiš u nekakve mutne situacije ili da te netko ne zezne). do početka škole stigneš još nešto i zaraditi.

MissForgotten
03.08.2010., 21:55
razmisli, porazgovaraj i s mamom i s tatom (al' onak ozbiljno - bez napadanja odmah u startu).
u međuvremenu, nek ti tata otvori račun pa neka ti uplaćuje nekakav džeparac. znam da tebi 1000 kn izgleda puno, ali kad uračunaš sve troškove, to ti se istopi k'o sladoled na suncu :D
i razmisli o nekakvom posliću. bilo bi najbolje kad bi ti mama ili tata nešto našli. do početka škole stigneš još nešto i zaraditi.

ajme, zbilja si dobra,prijateljska osoba :mig:
Ma s obzirom na to da sam upisala trgovačku, dobivam od prakse oko 500 kuna mjesečno.Ali sam kupila laptop i mobilni internet pa mi za to sveukupno ode 490 kuna.Kad otplatim lap bit će lakše :D
Sad je savjet da porazgovaram s njima zapravo i ono šta sam htjela napraviti, samo šta sam prije htjela provjeriti ovo.Ne da meni nešto mira, joj joj :rofl:
Zbilja hvala na svemu, ni sa sestrom ne bih mogla razgovarati ovako, a da me ne napada -.-'

simple mind
03.08.2010., 22:02
pa sad kad si kod tate možeš malo "pronjuškati" situaciju, čisto da vidiš što on o svemu tome misli.
sretno i ..... javi kaj si smislila!
(p.s. imam je dvije nešto starije od tebe, pa znam da takve situacije nisu lake. a i love nikad dosta :cerek:)

MissForgotten
03.08.2010., 22:07
pa sad kad si kod tate možeš malo "pronjuškati" situaciju, čisto da vidiš što on o svemu tome misli.
sretno i ..... javi kaj si smislila!
(p.s. imam je dvije nešto starije od tebe, pa znam da takve situacije nisu lake. a i love nikad dosta :cerek:)

on se slaže s tim da ostanem kod njega.Ovdje su neke stvari drugačije nego kod mame.Kao da se nakon svih tih godina smekšao :rofl:
A ništa, zasad ću još ostati s majčicom, jer eto, volim ju puno isto ko i tatu, pa ne želim samo odjednom otić, makar je rekla da me podržava da ostanem s njim ako mislim da bi mi bilo bolje.Onda, kad će mi biti dosta svega, lako odem kod tate, nije problem :)
Slažem se, novca zbilja nikad dosta :D

simple mind
03.08.2010., 22:14
držim fige da se sve riješi tak da svi budete zadovoljni :)
najvažnije je što možete normalno o svemu razgovarati, pa ćete se sigurno dogovoriti.
bok!
i javi povremeno kaj ima novo!

Srechyca-18
08.09.2010., 11:47
e ovako..
jucer sam napunila 18 godina,redovno se skolujem(srednja skola)..i vec sam 4-5 godina sam kod mame i tata ne placa alimentaciju,ali problem je sto to sve nije sudski odredeno..
kada sam bila kod tate isto dogovorno izmedu nas mama je placala alimnetaciju u visini od 1000kn..onda sam na svoju ruku otisla od tate i tata je preko centra za socijalnu skrb trazio da se vratim natrag ali od tog nista..i tako sam ja ostala kod mame,ali tata nije placao alimentaciju sve ove godine,mama nije htjela nista sudski traziti radi ''mira'' u kuci..sada sam ja odlucila da zelim njega tuziti jer nije placao alimentaciju..i sada me zanima

1)da li ga mogu tuziti ako nemam nikakve dokaze o neplacanju,jer je mama njemu na ruke davala novce a ne preko tekuceg racuna..i nemam odredenu visinu alimen koju bi trebao placati

da li mogu sto napraviti u vezi toga???:s

mozda je tema na krivom pod forumu ali nisam mogla naci pravi

Crystabell
18.09.2010., 12:13
Svoga oca nisam vidjela 20 godina,sve te godine dobivala sam samo tuzbe za smanjivanje ili ukidanje alimentacije,nikada ga u životu nisam vidjela! Dok se prije nekoliko dana nije pojavio na mome radnom mjestu gdje radim preko student servisa, rekao mi da je moj otac i da se zeli naci s menom tajno bez da itko zna. Ja sam to odbila i pokusala ga potjerati medutim on se zadrzao tamo 3 sata,nije htio otici. Nakon toga bio je tu jos dva puta,ali bi me poslusao kad bih mu rekla da ode. Moram priznat da sam ipak pomalo u sebi vjerovala da se mozda zeli upoznati s menom ili iskupiti. Medutim,jucer me nazvao na telefon i rekao da sada kada radim preko student servisa ne trebam alimentaciju. I uz to mi jos i zaprijetio. Ja zivim sa majkom,podstanari smo,majka mi je bolesna,a ja studiram... Razmisljam o tome da dignem tuzbu protiv njega,IMA LI SMISLA? HVALA PUNO!

Weedeemer
21.09.2010., 10:39
kod razvoda roditelja, da li ja kao punoljetna, ali uzdržavana osoba (redovni student) imam pravo na alimentaciju?

i jel to sud dodijeli u postupku razvoda ili bih morao pisati raznorazne tužbe?

ghostrider750
04.10.2010., 20:56
kao redoviti student imam pravo na alimentaciju i otac ju uplacuje ali na majcin racun,e sad ona ne zeli dati te novce meni.da li ja nekako mogu preusmjerit alimentaciju na moj racun pošto sam punoljetan?majka nema nikakve troškove za mene jer me niti hrani niti oblaci niti placa stan i udaljeni smo 400km

anthony9906
18.10.2010., 08:45
podrav,

probat ću ukratko,da ne gnjavim previše...

imam dvoje maloljetne djece,2 god,i 5 god..pred rastavom sam.

imamo zajednički kredit na kojeg odlazi gotovo cijela njegova plaća,znači ostaje mu 1300 kn mjesečno. od moje plaće živimo.

imam li pravo na alimentaciju i kako ju on može platiti s takvim malim iznosom?
dali bi sud mogao odrediti da zajedno otplaćujemo kredit jer je stan teško prodati,banka ga ne želi oduzet..
i u tom slučaju,ako bi plaćali kredit po pola,dali bi on morao plaćati alimentaciju?

što bi još trebala znati?

hvala..

karamelica
01.11.2010., 19:05
podrav,

probat ću ukratko,da ne gnjavim previše...

imam dvoje maloljetne djece,2 god,i 5 god..pred rastavom sam.

imamo zajednički kredit na kojeg odlazi gotovo cijela njegova plaća,znači ostaje mu 1300 kn mjesečno. od moje plaće živimo.

imam li pravo na alimentaciju i kako ju on može platiti s takvim malim iznosom?
dali bi sud mogao odrediti da zajedno otplaćujemo kredit jer je stan teško prodati,banka ga ne želi oduzet..
i u tom slučaju,ako bi plaćali kredit po pola,dali bi on morao plaćati alimentaciju?

što bi još trebala znati?

hvala..

A, molim te lijepo, gdje bi on živio? Plaćao bi pola kredita za stan i alimentaciju koliko sam shvatila? Ako sam dobro shvatila.
Sud odredi ono što vi predložite, a ako se ne dogovorite onda će Sud sam ocijeniti.Po Zakonu, nemože plaćati kredit umjesto alimentacije, ali ti može uplaćivati alimentaciju pa ti sa tim novcem radi što želiš.

Ali meni i dalje nije jasno, ako i plaća pola kredita za stan, gdje bi on živio?

Predator87
09.11.2010., 18:40
Zdravo people. Novi sam clan.
Imam 23 godine, redovan sam student medicinskog fakulteta. Na skrb sam povjerena ocu koji me i danas dan izdrazava, a majka mi je nastanjena u Njemačkoj i radi ali u meni ne poznatoj firmi,cak mi ni njena adresa nije bas precizna. Namjeravam da trazim sve zaostale alimentacije (posto nikada nije platila niti jednu) i da je tuzim za izdrzavanje obzirom da mi je finansijski standard ugrozen-skupo studiranje.
Moze li neko da me uputi sta da radim.
Napominjem da sam procitala temu sa foruma od prije 3-4 godine i otprilike sam nasla svoj slucaj vrlo dobro razjasnjen, s tim sto je razlika u mjestu prebivalista tj. drzavi u kojoj moja majka zivi.
Please! Heeeeelllppp! Ima li koga???:confused:

wadra
13.01.2011., 15:37
i ja imam jedan problem, moji roditelji rastali su se 2000. od onda nisam od oca dobila ni lipe... on je nezaposlen, a sve što glasi na njega je pod hipotekom... što učiniti, tužiti ga ili? čula sam nešto da se može čak ići u zatvor, što se mene tiće neka ide, ali znam kakve bi bile reakcije ostalih članova obitelji pa ono... molim za savjet

angyelinica
09.02.2011., 16:25
kala ,gšto se tice moje price imam 23 godine ,.mene je moj otac telefonski obavjestio da više nikad neće doći doma.. a kad sam zaplaurnuo me kao najzadnju štracu.nije se nikad javljao,otišao je puno prije nego je majka podnijela tužbu za rastavu braka.kad bi ga zovnila u tih par godina da mi pošalje 200 kn -za moj rodjendan.nije imao i govorio mi da ako mi pošalje dvjesto da mora platiti još pedeset kuna.i te kako me je lagao.sad znam.danas mi je doslo rješenje da mi prestane placat alimentaciju ,koju je mama sama sudski zatrazila da mu se odbija.vanredno polažem 4 godinu vec 5 godina otkako sam zavrsila trogodisnju skolu.trebala sam upisati ekonomsku no falilo mi je dva tri boda.mogla sam ih dobiti tada na racun sto mi je tata branitelj.. ali on se nije niti htio potruditi dignit taj papir..sama sam ucila,skoro nikako,nitko mi nije bio doma da me uci i odgaja..,ispite placam po 150 kn,sad sam se napokon probudila,nasla dobrog decka koji sad polazi na faks,polaze drzavnu maturu,,tj.uci.. :) ugledala se na njega i uhvatila se svoga,boze necu biti konobarica do kraja zivota.i sad on hoce novce nazad,kad mi zaista trebaju za skolu.on radi na crno 100%,ima mirovinu,zena mu radi sezonski,ima dijete,nema svoj stan,branitelj je i,,neznam..mislim da psihicki jos uvjek patim sto sam uvijek krivila sebe da sam ja kriva jer nisam reklaa majki da sam ispilala njegov vojni sanduk i nasla slike te zene..do on nije bio u ratu ,kad je zavrsio vise je bio sa tom zenskom nego sa mnom i bratom.bratu ne placa alimentaciju on ima 27. imam namjeru nakon cetvrte god.na faks. a mama mi gotovo vise nemoze raditi ,pije tabletu -zaldiar-za bolove u ledima dok ide na tudu zemlju brat kupus.totalno ggg.. otac mi diže kredite da mi sruši alimentaciju(kako je sam rekao). alimentacija mi sada iznosi 800 kn,to je 20% njegove place. ni jednom me nije nazvao da bi se vidio samnom.uvjek sam bila ja ta koja je patila za njim,,vjerovatno sad i on za mnom,ne inatim se,neradim to namjerno.al kad me je vec napravio,nek mi pomogne pa koliko god mi potrebno bilo (zahvaljujuci njemu i mami)da stanem na svoje noge. sta bi meni bilo najpametnije?imam 15 dana da napisem zalbu,onda on dolazi na rociste a ja placam, njegove putne troskove,...sta da radim?ja koda sad imam tek 18.

angyelinica
09.02.2011., 16:29
i ja imam jedan problem, moji roditelji rastali su se 2000. od onda nisam od oca dobila ni lipe... on je nezaposlen, a sve što glasi na njega je pod hipotekom... što učiniti, tužiti ga ili? čula sam nešto da se može čak ići u zatvor, što se mene tiće neka ide, ali znam kakve bi bile reakcije ostalih članova obitelji pa ono... molim za savjet

pa slusaj draga,obitelj ti treba ili ne trebaa..on tebi nije dao ljubav,a za materiju,posalji ga u neku stvar.svatit ce kad ostari.tuzi ga.nece mu uvijek kuca bit pod hipotekokm..

Lex7
10.02.2011., 18:18
Jel ima netko tko se stvarno razumije u obiteljsko pravo i tko je voljan pomoći jer imam par pitanja??

Lex7
14.02.2011., 16:24
ne,a?

Mrs.Scarlet
14.02.2011., 16:55
molim vas moze li mi netko dati provjerenu info ili barem uputiti me u obitelj.zakon (koji clanak ) na koji se mogu pozvati ...

dakle situacija je ovakva- otac dvoje maloljetne djece (jedno ima 2god, drugo ima 6mjeseci), zena podnjela tuzbu za rastavu braka i trazi 3000kn alimentacije. zajednicke imovine imaju stan -kredit u iznosu 3100kn koji se admin.zabranom skida s njegove place.
e sad pitanja-
1. jeli to ok iznos aliment.? pitam jer imam informaciju da je prema nekom novom dodatku obitelj.zakona maximalni iznos alimentacije za jedno djete 900kn....
jel to tocno
2.ona je usmenim putem dala prijedlog da ce preuzeti kredit na sebe. treba li to reci na sudu (obzirom da gospodja to nije nigdje jos potpisala nego je to usmeni dogovor), da se i to razmotri prilikom odredjivanja iznosa alimentacije
3.moze li sud na placu od cca7000kn koja je opterecena kreditom za stan (u kojem ostaju zena i djeca, a platitelj kredita tamo ne zivi) nadodati iznos aliment. ili se sam kredit moze racunati kao alimentacija.

unaprijed hvala

gika
19.02.2011., 20:43
pozz, eto i mene s oprecnim slucajem i molbom za nekakav prijedlog sto uciniti. Podnijela sam tuzbu za razvod braka prije 7 mjeseci, iselila sa dvoje djece iz stana koji je zajednicko vlasnistvo iako stan glasi na moje ime i placam kredit mjesecno (tocno polovicu svoje place), placam i najamninu drugog stana (simbolicnu, hvala bogu) i rezije u drugom stanu i sve ostalo se tice djece. nadam se uskoro bivsi suprug, osim maltretiranja, zeli stan ali ne i kredit, a djecu gotovo da ni ne nazove a jos manje nesto da. Sva ustedjevina i imovina je kod njega. Svu situaciju pola godine djeca i ja prezivljavamo po paroli mir je najvazniji, medjutim neki iznenadni trosak bi me dotukao. Obzirom da on odugovlaci parnicu koliko moze, da li postoji neka mogucnost da mu se i prije sudske presude i ovrhe na placu radi nekakve alimentacije, odredi neki mjesecni iznos za sudjelovanje u troskovima djece.

sama45
19.02.2011., 21:41
pozz, eto i mene s oprecnim slucajem i molbom za nekakav prijedlog sto uciniti. Podnijela sam tuzbu za razvod braka prije 7 mjeseci, iselila sa dvoje djece iz stana koji je zajednicko vlasnistvo iako stan glasi na moje ime i placam kredit mjesecno (tocno polovicu svoje place), placam i najamninu drugog stana (simbolicnu, hvala bogu) i rezije u drugom stanu i sve ostalo se tice djece. nadam se uskoro bivsi suprug, osim maltretiranja, zeli stan ali ne i kredit, a djecu gotovo da ni ne nazove a jos manje nesto da. Sva ustedjevina i imovina je kod njega. Svu situaciju pola godine djeca i ja prezivljavamo po paroli mir je najvazniji, medjutim neki iznenadni trosak bi me dotukao. Obzirom da on odugovlaci parnicu koliko moze, da li postoji neka mogucnost da mu se i prije sudske presude i ovrhe na placu radi nekakve alimentacije, odredi neki mjesecni iznos za sudjelovanje u troskovima djece.

Da li si u tužbi za razvod tražila da se alimentacija isplaćuje od dana kada ste prestali zajedno živjeti?

Ako da trebao bi plaćati koliko je navedeno u tužbi.

Topla preporuka - uzmi odvjetnika , ne trpi radi mira ,nećeš ga imati tako dugo dok se sve ne riješi , a ako ne riješiš neke stvari do rastave ,nećeš ni poslije , ako je već sada dogovor nemoguć.

Razumijem da ti je sada najvažnije da središ sebe i djecu , nemoj se kasnije lupati po glavi zašto neke stvari nisu riješene dok ste još na bili ubračeni, bar na papiru.

To sada ja radim , rastala sam se i službeno ,ništa od dogovora ne poštuje , sada rješavam stvari koje sam trebala odavno , htjela sam miran razvod ,ex očito nije.

Sretno!