View Full Version : Dioptrija naša svagdašnja
Anstazij@
27.05.2003., 12:33
Cure, bok!
Mislim da ovu temu nije nitko otvorio pa evo...
Imam 25 godina, zaposlena, sretno neudana itd. Kao i polovica svijeta, kratkovidna sam. Počela sam nositi naočale negdje u srednjoj školi. Sad sam dogurala do -1.5 na lijevom i -1 na desnom oku. Nije puno, ali čovjeka NE veseli osim moga dečka, kojemu sam jako seksi sa naočalama (on mi je jedne i kupio za 2500kn). Imam i leće ali ih ne volim stavljati, skidati, pa ni nositi. Na poslu (računovodstvo) ih obično skinem dok sam za svojim stolom, ni doma ih previše ne nosim. Doduše, televiziju teško gledam bez njih, više slušam (Tarikov glas je dovoljan). Nije da me toliko smetaju, ali ne bi me apsolutno ništa smetalo kad bih normalno vidjela. Kakva su vaša iskustva, dioptrije? Leće vs. naočale? Ima neka optičarka u grupi?
Ciao,
Anastazija
Anstazij@ kaže:
Leće vs. naočale?
ocoravila sam spremajuci prijemni :D bila sam malo corava i prije, ali ovo je bio fazni prijelaz.
nosila naocale (i gubila ih), nosila polutvrde lece (i plakala), nosila meke godisnje lece (i zezala se odrzavanjem). sad nosim jednodnevne meke lece i dioptrija mi se smanjuje (a rekose da nece...). nema zezanja s odrzavanjem, nista ne zulja, svaku jutro otvorim novi sterilni paketic, ako sam na putu prespavam s njima, plivam, ronim (ne gledam pod vodom), tusiram se itd...
ja sam nasla sto mi savrseno odgovara :)
penelop@
27.05.2003., 12:44
Ja nisam corava nego su mi ruke kratke:D
Ali sta ces... Nije to ni tako lose;) Sto manje vidim manje se uzrujavam:D
Septembar
27.05.2003., 13:09
onda zazmiri na ovaj topic :cool:
ja imam leca vec skoro 20 g, i to tvrda :(
koja su mi upropastila oci, tak da su "atrofirali" misici, pa imam fluktuirajuci astigmatizam
st ce reci bez sociva koje ih drze u oklopu, oci mi mijenjaju oblik cijelo vrijeme
tak da naocale ili meka sociva vise ne dolaze u obzir :rolleyes:
a inace super mi sluze
u pubertetu sam dobila progresivnu kratkovidnost pa mi se za godinu dvije dioptrija povecala od -1 do -4 na jednom oku, a otkad sam stavila leca stalo je. i ostala je ista do danas (-4 i -2.5). a fora je da te prirucne naocale sto imam su -1.25, i ponekad mi koriste :rolleyes: ... ajd ti sad znaj koja mi je prava dioptrija
inace nemam vecih problema
stavljanje i skidanje mogu i spavajuc raditi :p
jedino sto su mi oci osjetljivije na sunce, te na prasinu
Ne pada mi napamet da zazhmirim na ovaj topik...samo je pitanje vremena kad ce mi trebat, pa zashto ne bih skupila iskustva :)
Ja bih lece i to u boji. Recimo - zelene. Uvijek sam padala na zelenooke crnke :D
magdalena99
27.05.2003., 13:19
tvrde lece-zakon
:top:
Samantha
27.05.2003., 13:31
Jao blago vama,pricate dogurala do...pa neka mizerija...pa me je prosto sramota napisat moju dioptriju.:(
Ja sam pocela od -0.25 sad imam -13.50 sa svim popratnim bolestima koje se javljaju kod alte myopie....ablacija,floaters...
nosim meke leche Actifresh i jedino s njima nemam problema sto se tice nosenja.
Septembar kaže:
st ce reci bez sociva koje ih drze u oklopu, oci mi mijenjaju oblik cijelo vrijeme
U, ovo me uzbudilo :o
Kako ti ochi izgledaju za vrijeme sexa :o ;)
samy jo jesi razmisljala o operaciji? jedna moja frendica i jedan moj rodjak su oboje imali jako visoke dioptrije (preko -13). nakon operacije ona nema uopce, on ima oko -2 ili tako nesto (on je ve covjek u godinama i samo je zelio da moze nositi normalne naocale).
konzultiraj se s nekim strucnjakom, mozda je ovo i za tebe rjesenje...
Moja je teta takodjer bila na operaciji jer je na jednom oku imala -2 a na jednom -13.
Prezadovoljna je :)
Operirali su je u nekakvom avionu, u vrijeme rata u Hrvatskoj, bila nam je obiteljska zvijezda :D
SJ, shteta da se prije trudnoce nisi na to odluchila.
Samantha
27.05.2003., 13:42
Obavila sam 2 operacije laserom,u pitanju je bila ablacija retine koja je na vrijeme uocena i "zacjeljena".Doktor je bio skeptican da u mom slucaju operacija smanjenaj dioptrije moze biti nesto ucinkovita.Po njemu je najvaznije da mi se ochi drze "pod kontrolom" sto se tice tog unutrasnjeg,dubinskog zdravlja oka,znaci ocno dno,koje je za sad o.k.
Ja i da se odlucim na operaciju ociju,isto sam osudjena na nosenje lecha,bez obzira o kojoj se dioptriji radi.A moje oci imaju previse laserskih pechata(500)dal bi to izdrzalo?:(
Sorry, nisam znala da si vec sve preglede obavila i da ti je tvoje stanje poznato :(
Chuvaj se :)
Samantha Jones kaže:
Doktor je bio skeptican da u mom slucaju operacija smanjenaj dioptrije moze biti nesto ucinkovita.
pa nije tako strashno nositi lece, zar ne? :) svi bi mi radije bili savrseni (ko magic :D ) ali i s lecama je cisto ok.
Ja sam UVIJEK zheljela nositi naochale...a nisam trebala. Chak sam jedno vrijeme mislila nabaviti neke s obichnim prozorskim staklima, ali me malo sram :( ;) :D
Samantha
27.05.2003., 13:48
Da,ja od 7 godine obilazim oftamologe.
Vec sam naviknuta da zivim s tim,pa se drzim...nedavno mi se oko napunilo onih letecih koncica,tockica,za sada su mi u jednom i remete mi vidno polje,molim Boga da ne "predju"u drugo.
Za to nema lijeka :(
Jedino procitala na internetu u Svedskoj rade neku vrstu operacije gdje mjenjaju onaj zelatinski dio oka.:(
Ne daj Boze da dodjem do toga.
Samantha
27.05.2003., 13:51
luca kaže:
pa nije tako strashno nositi lece, zar ne? :) svi bi mi radije bili savrseni (ko magic :D ) ali i s lecama je cisto ok.
Pa ne,ja ih stavljam i u mraku.A naocale nosim samo dok citam u krevetu,jer su stakla predebela za izac van.
magdalena99
27.05.2003., 13:53
Samantha Jones kaže:
Obavila sam 2 operacije laserom,u pitanju je bila ablacija retine koja je na vrijeme uocena i "zacjeljena".Doktor je bio skeptican da u mom slucaju operacija smanjenaj dioptrije moze biti nesto ucinkovita.Po njemu je najvaznije da mi se ochi drze "pod kontrolom" sto se tice tog unutrasnjeg,dubinskog zdravlja oka,znaci ocno dno,koje je za sad o.k.
Ja i da se odlucim na operaciju ociju,isto sam osudjena na nosenje lecha,bez obzira o kojoj se dioptriji radi.A moje oci imaju previse laserskih pechata(500)dal bi to izdrzalo?:(
jesi li ablaciju operirala u hrvatskoj?
ajme gramatike.
:eek:
Samantha
27.05.2003., 13:57
u Italiji.
a sa je s gramatikom,ne kuzim?
Ja imam oko -1.5 ili -2 (niti ne znam točno) i uopće se ne mogu naviknuti na naočale (a nosim ih od srednje škole); leće nisam nikad niti probala
magdalena99
27.05.2003., 14:01
Samantha Jones kaže:
u Italiji.
a sa je s gramatikom,ne kuzim?
pa roznica se operira, ne?
sto je bilo nakon operacije laserom?
hocu reci, to je bi samo zahvat laserom i nista vise nakon toga?
koliko je vremena proslo od operacije?
koliko uopce imas godina?
kaj je ovo, Gestapo, CIA, MI6...? :D
I'magdalena...magdalena Bond :D
magdalena99
27.05.2003., 14:48
samata, zasto si otisla bas u italiju?
na neciju preporuku ili tamo zivis?
(securitate...:D )
magdalena99 kaže:
(securitate...:D )
(oli jos postoji? KGB-veza? French Connection? :D)
Crow Jane
27.05.2003., 15:40
magic kaže:
Ja sam UVIJEK zheljela nositi naochale...a nisam trebala. Chak sam jedno vrijeme mislila nabaviti neke s obichnim prozorskim staklima, ali me malo sram :( ;) :D
I ja isto! :D
A naočale na muškom su mi tak neopisivo sexy, da poludim jednostavno! :cool:
Mama me namlatila u djetinjstvu jer sam na nekakve naochale na mikimausa naljepila novinski papir na jednu stranu...vidjela sam na drugoj djeci :D
Crow Jane kaže:
Meni su isto slatki...josh kad ih onak spuste da me pogledaju iznad njih :o
Samantha
27.05.2003., 15:50
Magdalena oces dati posaljem moj zdravstveni karton?
trenutno nosim naocale samo kad radim ( privatno ne nosim, ne vidim ;) potrebu ) iako da se pita ove oko mene , nosila bi ih 24/7 naovodno sam izabrala dobar okvir.
Naocalskog staza imam ohoho, ne znam strucne termine ( dokumentacija u Cro ) pocela nositi prve naocale sa 7 godina ( jedno oko bjezalo u stranu ) nosila ih i mrzila 5 godina.
Tad se to ispravilo.
Na faksu sam ih pocela nositi ( samo za sitnotisak ) na drugoj godini, fora je bila promatrati kako je do diplome 70% ljudi s moje godine "zaradilo" naocale.
Ima da ih ne nosim po tjedan dana i ne skuzim :rolleyes: ali ako dugo citam sitna slova bez njih - glavobolja zagarantirana
Samantha Jones kaže:
pa kaj si tak ratoborna zadnjih par dana ?:confused:
Samantha
27.05.2003., 16:00
Winona1 kaže:
pa kaj si tak ratoborna zadnjih par dana ?:confused:
Ma nisam,nego ti nisi orna za shalu:D
Pa nije to nish novoga :D
magic kaže:
Pa nije to nish novoga :D
svakom loncu poklopac :p
Anstazij@
27.05.2003., 16:26
Polako shvaćam da smo mi kratkovidnici većina. Ima li tko dalekovidan na Internetu?
Uglavnom, nešto sam drugo htjela pitati što sam na početku zaboravila... Eh, da! Što mislite da je najbolje učiniti da nam dioptrija ne raste (osim leća koje za mene dolaze u obzir). Da li nosti naočale non-stop ili pokušavati ih ne nositi pa tako trenirati oči? I jeli istina da nakon neke godine života kratkovidnost opada (ja imam 25)?
Ciao,
Anastazija
Ja imam:
-kratkovidnost na oba oka (lijevo -4.5, desno -8)
-astigmatizam na oba oka
-slabovidnost na desnom oku (dakle ni s lecom ne vidim vise od 80% na to oko)
Dok sam nosila naocale (od 8. do 16. godine), dioptrija mi se stalno pogorsavala i stakla su svaki put bila sve deblja i deblja. S (tvrdim) lecama mi se to zaustavilo.
Trebala bih se mozda raspitati o operaciji, ali frka, frka... Kukavica sam prava.
Anstazij@ kaže:
Što mislite da je najbolje učiniti da nam dioptrija ne raste (osim leća koje za mene dolaze u obzir).
zasto ne lece?
meni je oftalmolog rekao da ce mi s polutvrdim (i tvrdim koje nisam probavala) stati dioptrija. presla sam na meke i isto je ne samo stala, nego ide prema 0.
Septembar
27.05.2003., 16:58
magic kaže:
U, ovo me uzbudilo :o
Kako ti ochi izgledaju za vrijeme sexa :o ;)
nekad :eek: nekad :rolleyes: nekad :cool:
zavisi sta vidim ipred/ispod/iznad sebe :)
os me probat, mozda se it ebi vid promijenji :p
Anstazij@ kaže:
Polako shvaćam da smo mi kratkovidnici većina. Ima li tko dalekovidan na Internetu? bice magic, uskoro :B
luca kaže:
zasto ne lece?
meni je oftalmolog rekao da ce mi s polutvrdim (i tvrdim koje nisam probavala) stati dioptrija. presla sam na meke i isto je ne samo stala, nego ide prema 0.
ima ljudi luce, koji ne podnose lece.
Moj prvi i jedini pokusaj da stavim lece je trajao 2 sata u klinici :o i izrodio neuspjehom. Meni i za zakapati oci trebaju dvije med. sestre, svaka sa jedne strane :rolleyes:
Jednostavno zatvaram oko automatski u tom djeulicu sekunde kad treba nesto unutra.
Winona1 kaže:
ima ljudi luce, koji ne podnose lece.
Moj prvi i jedini pokusaj da stavim lece je trajao 2 sata u klinici :o i izrodio neuspjehom. Meni i za zakapati oci trebaju dvije med. sestre, svaka sa jedne strane :rolleyes:
Jednostavno zatvaram oko automatski u tom djeulicu sekunde kad treba nesto unutra.
ni ja ne podnosim nista osim mekih (placeeeeemm :D), a da mi netko stavi kapi u oci (ili ne daj Boze nos), trebala bi cijela armija :D nema sanse, jos nije nitko uspio.
ali kad sama stavljam lece (to se vjezba) nemam problema :)
JA sam tek sad prije mjesec dana prvi put dobila cvike.Cijeli zivot sam bez njih ,sa svrsenim vidom i eto pocela sam primjecivat da mi se malo magli ,na daleko i da me na vecer bole oci(umor).Primjecujem ja dosta toga sad kad sam dosla u tridesete ali oci su bile naj ocitiji problem.Otisladoktoru i eto sad nosim -o.75 na oba oka,astigmatizam a rekla mi je da cu i za kompjuter trebat +0.75:rolleyes:.Za sad smo krenule sa minusom ,pa cu vidjet.Bankrotirala bi da ih sve od jednom kupim.Prvo sam si uzela suncane,sa minusom ,jer naj vise vremena provodim avani a tu je sunce koma i bez suncanih ne mogu.Sad sam si u Zagrebu (dosta jeftinije) uzela za unutra .NA lece ne pomisljam jer si ne mogu zamisliti stavit tak nesto u oci,ali ko zna sta ce ispast kasnije,mozda i zavrsim s lecama?Eto,jedna se javila sa + i -:)
Oba oka 1.25 (nije puno) ali zato astigmatizam dosta veliki. Nosim naočale od 10-te godine, probala sam i polutvrde leće ali nijsmo se baš slagale, pa sam nedavno kupila meke leće za astigmatizam koje baš i ne nosim često jer me i one žuljaju (šta ćete fina guza!):D
Ja imam -3.00 i -3.50 na ocima.
Nosim naocale osim kad idem van. Onda sam corava i vidim sve ko u filmovima iz 70tih (soft focus....ha ha :D ).
Probala sam nosit lece, al mi ih nisu htjeli dat jer su rekli da su mi oci preosjetljive, sto god im to znacilo. na kraju mi se jedan ipak smilovao i dao mi neke ultra mekane lece.....i naravno, zuljale su me.
Zuljale su me preko 4 mjeseca, nikako da se naviknem, oci crvene, placljive, Boz sacuvaj...na kraju sam prihvatila da ipak ne merem nosit lece.
allegra
27.05.2003., 19:37
kratkovidna sam i naočale sam počela nosti s 12 godina. Od 16-te do 29-te sam nosila tvrde leće, zatim još godinu dana mekane leće, a onda sam otkrila da su se u međuvremenu pojavila tzv. tanka stakla i plastika, pa sam komotno opet prešla na naočale.
Sada mi je dioptrija -4,0 i -4,5, plus još 1 dioptrija na svakom oku zbog astigmatizma, sve u svemu -5 i -5,5.
Leće sam relativno dobro podnosila, ali ipak su mi naočale jednostavnije ... a i čini mi se da mi ne stoje loše :D
Klinac mi je isto kratkovidan i to mi sad predstavlja puno veći problem. On isto ima tzv. školsku kratkovidnost, a jedno vrijeme mu se zaustavila na -2, pa sam mislila da bi to trebalo biti definitivno ... medjutim, sad mu se opet vid počeo kvariti, tako da razmišljamo o eventualnoj korekciji laserom.
allegra
27.05.2003., 19:43
moj zakoniti, koji jedini u obitelji ima dobar vid, ima zgodnu "teoriju" da smo mi kratkovidni ustvari greška evolucije :D a koju bi priroda već davno evolucijski iskorijenila da se mi sami nismo upetljali.
Tvrdi on da bi nas kratkovidne, u nekoj prvobitnoj zajednici, već u djetinjstvu pojeo neki lav ili medvjed jer ga ne bi na vrijeme vidjeli :D ... a budući da ne bi doživjeli generativnu dob, ne bi uspjeli gene "s greškom" prenositi na slijedeće generacije.
Mislim, on to priča u zafrkanciji da meni digne tlak, ali ... ja sam recimo tak' kratkovidna da stvarno medvjeda ne bih vidjela dok mi ne dodje blizu :o :flop:
magdalena99
27.05.2003., 19:57
Samantha Jones kaže:
eto, to se desaava kada pisem u brzini i naglo.
ispricavam se, nisam htjela biti zamorna, jos manje kopati po necijoj privatnosti, vec mi je odjednom palo napamet stotinu pitanja, a s obzirom da sam bila na poslu, nisam imala vremena uobliciti sve to u neki suvisli tekst. pa sam fakat ispala udbasica.
zasto sve to pitam?
naime, ova se operacija (ablacija r.) u zg radi klasicnim operativnim zahvatom, s prilicno "veselim" postoperativnim komplikacijama, pa me samo zanimalo kako to izgleda nakon operacije laserom i kakve su prognoze u tom slucaju.
ili da budem jasnija, htjela sam cuti "iz prve ruke" koliko je (i ako jest uopce) laserski zahvat bolji i kvalitetniji od klasicnog. samo to. osobne dojmove.
kratkovidnost: -0.5 na oba oka
astigmatizam: -0.5 i -0.75
Naocale sam si uzela u prvom srednje jer sam sjela u zadnju klupu i sustavno krivo prepisivala zadatke iz matematike :D
Inace ih uopce ne nosim, osim ako bas ne vidim procitati na faxu s folija jer su presitna slova.
Ako ih nosim, zna me boliti glava. Takodjer, kad ih skinem vid mi je puno losiji.
Sad kad ih stavim, skoro uopce ne vidim razliku, a ako ih stalno nosim, bez njih lose vidim.
magdalena99
27.05.2003., 20:03
Anstazij@ kaže:
Polako shvaćam da smo mi kratkovidnici većina. Ima li tko dalekovidan na Internetu?
Uglavnom, nešto sam drugo htjela pitati što sam na početku zaboravila... Eh, da! Što mislite da je najbolje učiniti da nam dioptrija ne raste (osim leća koje za mene dolaze u obzir). Da li nosti naočale non-stop ili pokušavati ih ne nositi pa tako trenirati oči? I jeli istina da nakon neke godine života kratkovidnost opada (ja imam 25)?
Ciao,
Anastazija
moje osobno iskustvo, ali ne samo moje, jest da dioptrija prestaje rasti nakon sto se pocnu nositi lece. sto NIJE slucaj s naocalama.
ja nisam doktor, ali bih ti svejedno preporucila lece i to tvrde, ako ih mozes podnijeti.
u pocetku nije lako, prvi put kad se stave suzis ko vodoskok, ali dan za danom, mic po mic i za mjesec dana je kao da si se s njima rodila.
prednosti tvrdih leca: duze traju, lako se odrzavaju (ciste), mala mogucnost infekcije, laka manipulacija, cijena.
ja naocale vise nikad u zivotu ne bih nosila.
Samantha
27.05.2003., 20:24
Magdalena
Bas sam iznenadjena da se u Zagrebu to radi klasicnim putem,jer mi je to nekako ne logicno,naime ablacija retine se desava u dubljem sloju oka,pa neznam koliko je to dostupno ljudskim rukama.Mozda grijesim,nisam dovoljno upucena.Za postoperativne probleme...hm...cuj,desavaju se i kod banalnih operacija.Ja:s nemam nikakvih problema,operacija je trajala oko 15 min.po oku,bolove sam osjecala negdje duboko u glavi i naravno sve vidis sto ti rade jer se radi kroz zjenicu.Poslije samo osjetljivost na svjetlo.
Moje misljenje dal je kvalitetnije raditi laserom il klasicno....pa laserom...zar to nije najnovije otkrice,a i doktor je covjek,dopusteno mu je da pogrijesi,laseru ne bas.
Inace prepustila sam se u ruke jednog vrhunskog strucnjaka na polju retinalne mikrokirurgije(iskljucivo se tim vrstama oboljenja bavi)pa na posljedice nisam puno mislila,jer uostalom kad mi je rekao stanje,samo to mi je i preostalo.
magdalena99
27.05.2003., 20:27
Samantha Jones kaže:
Magdalena
Bas sam iznenadjena da se u Zagrebu to radi klasicnim putem,jer mi je to nekako ne logicno,naime ablacija retine se desava u dubljem sloju oka,pa neznam koliko je to dostupno ljudskim rukama.Mozda grijesim,nisam dovoljno upucena.Za postoperativne probleme...hm...cuj,desavaju se i kod banalnih operacija.Ja:s nemam nikakvih problema,operacija je trajala oko 15 min.po oku,bolove sam osjecala negdje duboko u glavi i naravno sve vidis sto ti rade jer se radi kroz zjenicu.Poslije samo osjetljivost na svjetlo.
Moje misljenje dal je kvalitetnije raditi laserom il klasicno....pa laserom...zar to nije najnovije otkrice,a i doktor je covjek,dopusteno mu je da pogrijesi,laseru ne bas.
Inace prepustila sam se u ruke jednog vrhunskog strucnjaka na polju retinalne mikrokirurgije(iskljucivo se tim vrstama oboljenja bavi)pa na posljedice nisam puno mislila,jer uostalom kad mi je rekao stanje,samo to mi je i preostalo.
thanks, bas me zanimalo.
laser ima i u zagrebu, ali radi se i klasicno.
to se, kako vidim iz tvoje price, ne moze usporediti.
drago mi je da je kod tebe na kraju balade sve ispalo dobro.
thanks jos jednom.
lahor kaže:
Naocale sam si uzela u prvom srednje jer sam sjela u zadnju klupu i sustavno krivo prepisivala zadatke iz matematike :D
isto ovako je počela i moja priča :D
samo u 7. osnovne..
današnje stanje: -1.25 i -1.50
na početku srednje sam uzela polutvrde leće (zbog toga da mi dioptrija ne bi rasla), ali se nikad nisam uspjela naviknuti na njih. uzasno me smetalo ono plivanje leće po oku.
kasnije sam uzela mekane leće (prvo mjesečne, sada imam dvotjedne) koje su mi uglavnom super :top:
jedino što me smeta je što mi se nakon par sati nošenja oko jednostavno počne sušiti. to me posebno izluđuje kad sam u autu, pa još imam upaljeno grijanje, imam osjećaj da su mi oči potpuno suhe :(
čitala sam prije nekog vremena u novinama da neki frajer kod nas ima leće koje se nose samo preko noći - tokom spavanja korigiraju oko i slijedeći dan nema dioptrije :confused:
zna li tko nešto više o tome?
btw, na koliko godina ste dobile vozačke? :D
moja je na 7 :(
326 kaže:
btw, na koliko godina ste dobile vozačke? :D
moja je na 7 :(
Imam upola manju dioptriju, a dobila sam je na 5 godina. Sto je najbolje, frendica koja ima -5 i nosi lece je uredno otisla na pregled i presutila lece...Ona je ima do 65.
Pojest sam se htjela. Stovise, cak sam mislila da cu i bez naocala sve procitati, ali sam ih, glupaca, stavila. Sad izmisljam trikove kako dobiti vozacku bez ogranicenja.
Winona1 kaže:
kod mene ista stvar - ne mogu podnijeti da mi netko drugi prčka oko očiju :o
ali kad si sama stavljam leće nemam nikakvih problema
lahor kaže:
Imam upola manju dioptriju, a dobila sam je na 5 godina. Sto je najbolje, frendica koja ima -5 i nosi lece je uredno otisla na pregled i presutila lece...Ona je ima do 65.
Pojest sam se htjela. Stovise, cak sam mislila da cu i bez naocala sve procitati, ali sam ih, glupaca, stavila. Sad izmisljam trikove kako dobiti vozacku bez ogranicenja.
tako i moja sestra na jednom oku ima -5, na drugom nema dioptriju i uredno ima vozačku do 65 :D
meni je bilo glupo reći da nemam problema s vidom, kad je dovoljno da baci pogled i vidi mi leće u očima :(
nego, kad smisliš neki trik - javi :D
Pa mekane lece se ne vide skoro uopce, jedino polutvrde. Makar ta moja frendica ima polutvrde, presutila ih je i nisu skuzili.
ma vide se i jedne i druge. a na pregledu ionako redovito gledaju s onom lampom još u oči - nemoguće ih je ne vidjeti
Ma kakvi, meni to nisu radili. Niti ikome koga znam. Ocito to ne rade svugdje.
Indigo Girl
28.05.2003., 09:58
Imam naočale od prvog osnovne.....
Dogurala sam do -3,50 na oba oka. Zadnjih godinu dana nosim meke leće - preporodila sam se. Koliko je sada život ljepši :top:
ToSamJa
28.05.2003., 11:27
savjet za one koji idu na pregled za vozacki:dodjite s lecama!meni nisu gledali u oci.znam lljude koji su tako dobili do 65.E da sam onda imala lece a ovako se moram gnjavit s tim svakih 5 god.,ponovo placat i ic na taj pregled!
L -1,5
D -3
kombiniram mekane lece kada se bavim nekim sportom i naocale (u koje sam ulozila cijelo bogatstvo pa su mrak :D )
toliko sam se vec navikla na ta opticka pomagala da ih ni ne primjecujem :D
ToSamJa kaže:
savjet za one koji idu na pregled za vozacki:dodjite s lecama!meni nisu gledali u oci.znam lljude koji su tako dobili do 65.E da sam onda imala lece a ovako se moram gnjavit s tim svakih 5 god.,ponovo placat i ic na taj pregled!
A sto bi bilo da odes ponovno na pregled, kao prvi put (kazes da jos nemas vozacku), ne kazes za lece i prodjes cijelu torturu jos jednom. Jel bi to upalilo (mislim, takav nekakav je moj plan :D )?
ToSamJa
28.05.2003., 11:53
mekane lece su zakon!treba ti u pocetku neko vrijeme dok se naviknes stavljati,ali to se brzo nauci.naocale ne volim nosit,jedino rijetko kad ih stavim za po doma.polutvrde lece sam imala i uzasne su,nikako se nisam mogla naviknut
ToSamJa kaže:
imala ja lece na pregledu, gledala mi baba u oci (zato sam prije i priznala lece, jer sam znala da gleda :D ) obracala mi se sa "ej, curo" i dobila dozvolu na 3!!! godine. coraviji oko mene u grupi dobili na 5, jedan decko s manje od -1 dobiju na godinu dana (nisam znala da se to moze).
sad imam na pet godina.
kad budem stara imat cu ju valjda dozivotno, glavno da se vrijeme dozvole produzuje :D
ToSamJa
28.05.2003., 11:59
lahor,ideja ti nije losa!znaci,kad dodjes ponovo na pregled na onom formularu se ne vidi da li vec imas vozacku?
Pojma nemam, ali imam cilj u 9. mjesecu nekako dobiti novu vozacku bez ogranicenja (istice mi stara). Sad uskoro nabavljam lece pa idem cim se malo naviknem na njih, a onda ih bacam u smece. BTW, meni na vozackoj pise da moram voziti s lecama, a ne s naocalama (ne pitajte kako :D )
Ne vidi se nista na formularu ako ti ne priznas da imas vozacku. Odi na neko drugo mjesto gdje nisi bila do sada.
Luca, gdje si to to bila da ja slucajno ne odem tamo :D ?
Idu mi na zivce s time, kao da se ostalim ljudima vid nece pokvariti do 65. godine. Ne vidim poantu da meni sa -0.5 daju vozacku na samo 5 godina.
To je jako JAKO bitno. Od presudnog znachaja za vozhnju. Bash si glupo shto ne razumijesh ;) :D
lahor kaže:
Luca, gdje si to to bila da ja slucajno ne odem tamo :D ?
tamo gdje su me poslali (na Trg neka ordinacija) kad sam radila opci pregled u domu zdravlja (onaj kod Botanickog)...
btw, kad sam produzivala dozvolu, primila me sestra (u domu zdravlja) koja je trazila osobnu i vozacku (lahor, ipak im valjda negdje pise), citala sam slova i dala mi 5 godina...
poanta je: sto vise produzujes, vise platis ;)
magdalena99
28.05.2003., 13:15
ja imam dozvolu do 2038 godine ili nemam pojma do 2065-te
a u vozackoj mi uredno pise da moram nositi naocale ili kontaktne lece
e, ali vozacku mi je izdala bivsa drzava...
to su bili dani....
:D
ToSamJa
28.05.2003., 13:50
Meni pise naocale ili kontaktne lece, na 5 god.To je skroz glupo,netko moze ocoraviti nakon sto polozi vozacki i nikom nista,isto ima do 65.A i ja mogu vozit bez icega da zelim,bas pandur moze ocijeniti imam li lece ili ne.
luca kaže:
btw, kad sam produzivala dozvolu, primila me sestra (u domu zdravlja) koja je trazila osobnu i vozacku (lahor, ipak im valjda negdje pise), citala sam slova i dala mi 5 godina...
poanta je: sto vise produzujes, vise platis ;)
Pa ne budem otisla tamo gdje sam napravila prvi lijecnicki....Nema sanse da znaju, jedino ako se spoje na izvor znanja :D
Ja cu lijepo reci da sam se tek upisala u autoskolu :D pa nek me testiraju i na inteligenciju i sve ostalo sto vec ide.
lahor kaže:
Pa ne budem otisla tamo gdje sam napravila prvi lijecnicki....Nema sanse da znaju, jedino ako se spoje na izvor znanja :D
zar mislis da nisu umrezeni :D
(zasto su meni rekli da moram ici u taj dom u kojem je bio opci pregled (ne ociju, oci su mi radili na Trgu)? zlikovci! :confused: :rolleyes: )
Mozda ovi zagrebacki jesu...ali na mjestu gdje sam ja to radila nisu ni kompove imali :D Vidjet ces, smuljat cu ih :D Bar se nadam! Di su se na meni coravoj nasli bogatiti!!!
Jel imate fotosenzitivna stakla na naocalama? Ja sam ih uzela s prvim naocalama i meni se to nikako nije svidjelo. Stakla su stalno bila nekakva tamnija, a nisu se jako zatamnjivala na suncu. Sve u svemu - ruzno. Sad kad sam radila druge naocale (s manjom dioptrijom :) ), uzela sam obicna stakla.
matilda
28.05.2003., 16:50
nosim lece od prve godine faxa, sad mi je dioptrija -2.25 na oba oka.
imala sam dost problema dok nisam nasla lece koje mi pasu, jer imam drugaciju bazu oka :confused: !
normalno je 380, a ja moram narucivati one lece s 340. inace mi je baza jos manja....
trenutno imam mekane lece od BAUSCH&LOMB-a, one mjesecne (ja ih nosi i 2 mj) i stvarno sam zadovoljna..osim.....
oci mi se jako suse, narocito imam problema kad mijenjam temperaturu prostorije, npr. kad udjen u ducan u kom radi klima :mad: :mad: :confused:
question mark
28.05.2003., 18:07
Crow Jane kaže:
A kad ih skine ne vidi nista pa samo pipka, pipka posvuda :D
lahor kaže:
BTW, meni na vozackoj pise da moram voziti s lecama, a ne s naocalama (ne pitajte kako :D )
meni piše ili naočale ili leće..
lahor kaže:
Idu mi na zivce s time, kao da se ostalim ljudima vid nece pokvariti do 65. godine. Ne vidim poantu da meni sa -0.5 daju vozacku na samo 5 godina.
meni je to isto totalno blesavo jer ljudi koji znaju da imaju dioptriju uglavnom bar redovito idu na preglede za razliku od onih koji ju u doba liječničkog nisu imali..
magdalena99
29.05.2003., 08:03
ToSamJa kaže:
A i ja mogu vozit bez icega da zelim,bas pandur moze ocijeniti imam li lece ili ne.
mislis?
nemnoj biti tako sigurna u to.
ToSamJa
29.05.2003., 09:24
Zaustavili su me nekoliko puta otkad nosim lece,svaki put kaze:obavezne naocale ili lece. ja:imam lece,on:dobro.Nikad se nije priblizavao i gledao mi u oko,a nekoliko puta je bila i noc,mozete mislit kako ih je vidio!
Inace, i meni se lece znaju dosta susiti ,pogotovo navecer-valjda nakon sto su dugo u oku.Sad imam Johnson&Johnson, Bausch&Lomb su mi bile bolje.
ja furam leće (polutvrde) već 9 godina (od 16-te) i dioptrija mi stoji, oko -2,5. ali fakat mi je to gnjavaža pa razmišljam o laserskoj operaciji. samo me brine cijena :confused: zna li tko, bar okvirno koliko to može koštat? thanks.
ToSamJa
29.05.2003., 11:27
Te operacije nisu bas pametne za tako malu dioptriju.Probaj sa mekim lecama,preporodit ces se nakon polutvrdih.
magdalena99 kaže:
mislis?
nemnoj biti tako sigurna u to.
Meni je moj oftalmolog rekao da slobodno vozim bez leca (on u biti zna da ja ne nosim lece, a da mi u vozackoj pisu obavezne lece) i jos mi je rekao da ih ne kupujem samo zbog voznje jer nema sanse da panduri skuze da nemam meke lece u ocima. Kaze da i doktor oftalmolog moze skuziti samo ako pogleda stvarno izbliza.
ToSamJa
29.05.2003., 13:15
lahor kazˇe:
Meni je moj oftalmolog rekao da slobodno vozim bez leca (on u biti zna da ja ne nosim lece, a da mi u vozackoj pisu obavezne lece) i jos mi je rekao da ih ne kupujem samo zbog voznje jer nema sanse da panduri skuze da nemam meke lece u ocima. Kaze da i doktor oftalmolog moze skuziti samo ako pogleda stvarno izbliza.
Tocno!Panduri su preglupi za to.
Ja sam pocela "coravit" pred tri godine. Pocelo je sve igrom slucaja kad mi se cinilo da ne vidim sta pise na poloci u razredu i tako sam otisla kod okuliste. I dao on meni naocale a dioptrija je bila -0,25 i danas sam dosla do -2,75 na ljevom oku i -2,50 na desnom. Nosim naocale samo za podoma i meke lece za van.
Moj okulista mi je pred pol godine kad sam morala promjeniti stare meke lece dao ove nove kao ultra meke, tanke i sta ja znam sta ne za moje osjetljive oci (ne mogu gledat kad je jako svijetlo a za van nosim stalno crne naocale za sune ala Jackie O), ali ove sad nove lece mi ne idu u oko, tj ne izdrzim vise od dva sata s njima. Kao da mi se zamute i pocne me oko zuljat a sa ovim starim lecama isto mekim ali nisu bile turbo ko ove sam znala bez beda biti od 10 do 12 sati s njima u oku.
Ne znam sta cu naprviti, ne mogu ic na lasersku jer za to treba imat 21 godinu a ovako vise ne mogu. Meni svakih par mjeseci pada dioptrija. I jos me zad zezaju te lece... :mad:
Zanime me jos dal je neko ko ima minus dioptriju iso skidat s laserom?
Zanimaju me iskustva
Pink Lemon
31.05.2003., 23:00
Alyssa, vrati se okulistu i reci da ti ne valjaju nove lece, morao bi on oko toga nesto poduzet.
meni je moja doktorica isprobala razne promjere lece (isto nosim meke) dok nije nasla koje mi pasu. da ne kazem da me poslala na bakterioloske pretrage i testiranje na klamidiju prije nego mi je "odobrila" da ih nosim...
A kad mi je narucio ove nove jos sam dobila i krive. pazi ovo kaze da se to dogada samo 1 na 10000 i to se bas meni moralo dogoditi. K vragu! Srecom sam dobila odmah drugu besplatnu lecu u roku od dva dana.
Ali sad cu probat ici kod drugog okuliste a jos kazu da je taj moj naj bolji u Rijeci i masno ga placam njega i njegove preglede :rolleyes:
Pink Lemon
31.05.2003., 23:16
kad si spomenula ovo sa krivom lecom mislila sam da si jedna cura koju znam, al kad sam vidjela da si iz rijeke vidim da ipak nisi. uglavnom, ti si izgleda 1 od 10000, a ona valjda 10001. isto joj je tip krive lece dao, i poslije ju optuzivao da su joj mutne jer ih nije dobro ocistila (btw cura nosi lece godinama)! dao joj je druge, nisu joj ni te dobre, al vise se nije usudila ic mijenjat. i sad hoda ili polucorava ili s mutnim lecama.:rolleyes: ma ja bi isla tamo dok mi ne daju sve kako treba.
Mijenjaj doktora!:top:
A eto idem kod drugog okuliste mozda sad budem imala vise srece.
Ali i moj je mislio da su mi prljave lece i onda sma dosla kod njega i radio mi kontrole, dva sata sam bila kod njega u ordinaciji, ali opet ono nista i onda je jedva pristao zamjeniti mi lecu i sta je naj gore cijelo me vrijeme zavo Maja ee vjeruj mi bila sam luda cijeli dan :rolleyes:
matilda
01.06.2003., 14:53
i meni su prvo dali krive lece. nije bitna samo dioptrija, vec i druge dimenzije oka-baza. tak sam i ja u pocetku nosila lece s bazom koja mi nije odgovarala i uzasno su me zuljale.
sad mi s ovima jedino smetaju promjene temperature, kad npr. udjem u ducan s klimom:mad:
GoodOne
02.06.2003., 22:57
lahor kaže:
Hmmm, mekane leće se lako vide u oku. Ne kužim kako bi to netko mogao ne vidjeti, samo ako dobro pogleda...
Btw, imam -3.0 na oba oka, mekane leće nosim samo ponekad zbog sporta. Supruga mi ima +6.0 na oba oka (tvrde leće koje ne bi mijenjala nizašto). Ipak je ona pozitivna za razliku od mene :).
Mene nervira kad izadme negdje u zadimljen prostor i kad mi se zamagle lece i nis ne vidim pa kad moram trljat oci i sve zilice mi iskoce van. Jooooj onda poloudim tek :mad:
I meke lece se vide u oku pogotovo na kakom svijetlu
Ma vide se tek kad se dobro zagledas. I moras biti dosta blizu.
Pink Lemon
02.06.2003., 23:42
lahor kaže:
Ma vide se tek kad se dobro zagledas. I moras biti dosta blizu.
al se vide!
meni su ih ispitivaci na vozackom itekako pregledavali.iz profila se sve vidi!
Pink Lemon
02.06.2003., 23:46
sta vam se stvarno magle leće od dima i promjene temperature?:confused: meni je nedogadjanje takvih stvari jedan od ogromnih pluseva za nošenje leća. meni se magle samo kad su stare (nosim one koje se bacaju nakon 2 tjedna,al ja ponekad doguram i do 4 :D ) ili kad ih nosim od jutra,a onda jos s njima kasno navecer zurim u komp.
Ja nosim meke koje traju jednu godinu i dode mi da uzmem skare i prerezem ih kad se zamagle i kad se namsinkam i moram trljat oko i onda mi je sve oko oka sareno grrrrrrrrrrrrr:mad:
Pink Lemon kaže:
al se vide!
meni su ih ispitivaci na vozackom itekako pregledavali.iz profila se sve vidi!
Meni nisu. Niti na vozackom, niti u 5 godina staza.
matilda kaže:
jer imam drugaciju bazu oka :confused: !
normalno je 380, a ja moram narucivati one lece s 340. inace mi je baza jos manja....
Kaj je to baza oka?? :confused:
Mene skoro nije ispitivac pustio na ispit za vozacku jer sma nosila lece a u ljecnickom mi je pisalo da nosim samo naocale jer tada jos nisam nosila lece. Ful mi je tip srao i onda ga je moj instruktor nagovorio da me pusti
Alyssa Milano kaže:
Mene nervira kad izadme negdje u zadimljen prostor i kad mi se zamagle lece i nis ne vidim pa kad moram trljat oci i sve zilice mi iskoce van. Jooooj onda poloudim tek :mad:
meni se ne magle, ali mi se u takvim situcijama užasno osuši oko i to me totalno izluđuje :(
ja imam naočale za kratkovidnost..slabašna je dioptrija i često ne kužim da ih nemam..trebala bi imati i astigmatizam,ali mi je oftamolog probao te cilindre,ali nije bilo ok
problem je da kad sam polagala vozački nisam imala naočale još,a vozim s njima...
evo i mene corave kokosi k vama.Ja sam isto kratkovidna,istina nije dioptrija nesto astronomsko,ali dosta da ne vidim recimo stup ispred sebe.Na lijevo sam -1,25 ,a na desno -0,75.Ocoravila u srednjoj od buljenja u plocu.Prvo sam nosila naocale,ali kad su dosla djeca, svako malo je trebalo po nove.Njima je to bilo jako interesantno.Sad imam mekane lece i super mi je s njima.Istina da se koji put kad ne raspi... u jutro da se ubodem noktom u oko,al boze moj niko nije savsen:D .Muz uporno hoce da nosim cvikse,a ja necu.Nije mi se jednom dogodilo,dodjem u birc na kavu, skinem cvikse i ostavim ih na stolu,poslije je bila cijela potraga di su,A kaj ces kad sam jos uz sve to i senilna:D
Pa ljudi moji izgleda da samo ja nosim +. Necu tako, nije fer daj javljajte se vi sa plusevima.
+0,75 lijevo
+0,75 , +1 desno Za desno oko oč(aj)ni se nikako odluciti svaki put kad odem na pregled ili mi poveca na +1, ili smanji na +0,75.
Prije dvadesetak dana sam bila na pregledu i izgleda da moram nositi i cilindre. Molim da mi neko od vas objasni sta mu je sad cilindar? :confused:
326 kaže:
meni se ne magle, ali mi se u takvim situcijama užasno osuši oko i to me totalno izluđuje :(
To se i meni dogada:(
zucchera
05.06.2003., 00:11
Ja na ljevo oko iman + a na desno + i - :rolleyes:
Ali zato su mi cvike super :D
sunčica
05.06.2003., 09:53
Pink Lemon kaže:
kad si spomenula ovo sa krivom lecom mislila sam da si jedna cura koju znam, al kad sam vidjela da si iz rijeke vidim da ipak nisi. uglavnom, ti si izgleda 1 od 10000, a ona valjda 10001. isto joj je tip krive lece dao, i poslije ju optuzivao da su joj mutne jer ih nije dobro ocistila (btw cura nosi lece godinama)! dao joj je druge, nisu joj ni te dobre, al vise se nije usudila ic mijenjat. i sad hoda ili polucorava ili s mutnim lecama.:rolleyes: ma ja bi isla tamo dok mi ne daju sve kako treba.
Mijenjaj doktora!:top:
stanje: kratkovidna, s astigmatizmom
Ali, želim u stvari komentirati nešto drugo - dakle, meni su trebale godine da nađem doktora koji će mi otkriti šta ne valja.
Priča počinje u 4. osnovne kad sam se tužila na glavobolje i čudnu zamućanost slova - da točkicu vidim kao crticu. Otišli smo doktoru, koji je uredno rekao da mi nije ništa - vjerujem da je većina od vas skužila da sam se žalila na tipične simptome astigmatizma!
Tako sam ja to vukla do faksa - oči uvijek malo crvene, ali doktori tvrde da mi nije ništa, da su mi samo osjetljive, kao imam konjuktivitis. Daju mi kapi i pošalju me doma
Na faksu se prvi put javila dioptrija (ili su je prvi put uspjeli skužit) i od tada nosim naočale. Astigmatizam nitko ne spominje! Dali su mi čak i leće (bez nekih velikih provjera) koje sam ja nosila i opet sam imala problem osjetljivosti očiju. Daju ti umjetne suze i pošalju te doma. S vremenom su glavobolje bile sve jače i jače, posebno u zadimljenim ili klimatiziranim prostorima.
Konačno, prije jedno tri godine dođem ja u jednu uglednu zagrebačku ambulantu. Frajer me stavi na pregled i kaže "Vi imate astigmatizam i to urođeni" . Ja kažem "Nemoguće, cijeli život mi tvrde da ga NEMAM". I tako ti on tu meni odredi dioptriju i astigmnatizam i naruči mi leće (bez nekih velikih, bakterioloških i inih, pregleda). Kad sam ja stavila leće, nisu mi valjala - on me pošalje doma - kao, trebam se ja naviknuti. Vraga, kako ćeš se naviknuti na nešto što ne valja?!? Enivej, pošto mi to nikako nije valjalo, ja sam tako pobjesnila da sam otišla kod drugog doktora, ovome nisam više ni otišla (što mi je sad užasno krivo, ali stvarno sam bila sva jadna i ljuta i nisam imala više živaca za trošit na budale i neznalice).
Konačno, kad sam došla kod čovjeka koji zna svoj posao - prva stbar koju mi je rekao kad me je vidio bila je " Vi imate astigmatizam i ne smijete nositi leće". Kad mi je on odredio dioptriju, prošle su i glavobolje. I još je bio jeftiniji od ovih prije njega
Šta reći za ove sve prije? Postoji li ikakav zakon, ikakva institucija, bilo što učinkovito da se takvim neznalicama zabrani rad, da ih se zaustavi?
Postoje posebne, toricne lece koje mogu nositi i ljudi s astigmatizmom.
Ja isto imam urodjeni astigmatizam, prosla sam sve moguce sistematske preglede u skoli i nisu skuzili.
Ja nisam kuzila da bi svijet trebao izgledati ostrije. Mislila sam da svi vide tako kao ja. Tek kad sam postala i malo kratkovidna, isplivao je moj astigmatizam. Ne nosim naocale zato sto sam se navikla na jedan svijet, a ovaj koji mi daju naocale je meni preostar. Smijesno, zar ne ? :D
lahor kaže:
Ne nosim naocale zato sto sam se navikla na jedan svijet, a ovaj koji mi daju naocale je meni preostar. Smijesno, zar ne ? :D
sjecam se toga kad sam tek pocela nositi naocale... ubijala me kolicina detalja koja mi je naglo bila pred nosom :D nisam mogla po cesti ici s naocalama jer bih se dekoncentrirala buljeci u sve kamencice, bubice i slicno :D
sad s lecama je ok, vidim jasno i navikla sam na to da sve vidim :)
Pink Lemon
05.06.2003., 12:29
a sto se nesposobnosti tice...meni je doktor u prvom osnovne odredio dioptriju -1. starcima je to bilo sumnjivo jer se nikad nisam zalila da nesto ne vidim, pa su me odveli kod drugog i tu se ispostavilo da imam jedva -0,25. Tek kad mi je u 4. osnovne naraslo na 0,5 dali su mi naocale da ih nosim kad gledam na ploču. a -1 sam dosegla tek u srednjoj.:rolleyes:
Taj prvi pametnjaković je tvrdio da su mi starci i tako oboje kratkovidni, prema tome nema mi spasa i prepisao lijepo 4x veću dioptriju.
Nego luco, koliko te kosta kutija tih jednodnevnih leća? Može i cijena u Francuskoj!
Pink Lemon kaže:
Nego luco, koliko te kosta kutija tih jednodnevnih leća? Može i cijena u Francuskoj!
ne znam trenutno na pamet, ali kupit cu uskoro novu zalihu pa javim :)
(btw, danas sam nasla dvije u jednom omotu, cista usteda :D )
diadora
07.06.2003., 00:28
Evo jos jedne u +:) ( ne pitajte me za brojeve - njih slabo pamtim..)
Nosim naocale od 1. godine:eek:
Operacija u 5. ( laicki - oko bjezalo unutra)
Lece nemoguce zbog preosjetljivih ociju ali to me previse ne uzbuduje jer su mi naocale postale dio mene.
Imala sam divnog doktora u HR ali ovdje se bas ne mogu pohvaliti, a o cijenama da i ne govorim...
Nedavno nabavila nove naocale, neki novi materijal za stakla ima za rezultat da mi vise naocale ne izgledaju kao dno pivske boce.:top:
Umjesto posebnog para suncanih naocala koristim clip-on sto je super!!
diadora
07.06.2003., 00:33
Alyssa Milano kaže:
Zanime me jos dal je neko ko ima minus dioptriju iso skidat s laserom?
Zanimaju me iskustva
Rodica i rodak skidali minus laserom. Operacija na svakom oku trajala oko 30 sekundi. Malo crvenila normalno sljedecih par dana. Ne trljati oci , paziti da ti ne ude sapunica od sampona, kapati kapi i opceniti sto vise odmarati oci jedno tjedan dana nakon operacije. Naocale su bacili u kantu i vec evo petu godinu svijetom hodaju sretni i zadovoljni ( i vide kud hocaju:D )
Teta skidala + laserom prije par mjeseci - tehnologija kao sto vidite napreduje jer to prije par godina nije bio moguce. Ista procedurta kao gore. Super je zadovoljna.
Sad se ja razmisljam....
Nisam nigdje našla ovo, pa pitam
Konačno imam nove naočale.
Sve super, ne baš sve, nešto ne valja...
Bila na pregledu dioptrije, jer mi stare višu nisu bile adekvatne.
Čovjek se potrudio, ja isprobavala stakalca, i kaže, morate sad i za blizu i za daleko.
Ma dobro, gledam ga ja, sve OK, hoću...
Za blizu 2,25 i 2,50. Za daljinu 0,25 i 0,50.
Mislila sam da će mi one za daljinu trebat samo za TV i to tek toliko da ne kvarim oči...
jer sam zapravo i do sad dobro vidjela, ali neka bude...
no ispada da otkrivam što sve mogu vidjet s naočalama na udaljenosti, pa će još i koristit...
Ali evo što me muči.
Sad ne samo što dva para naočala nosim u torbi, nego sve se pitam trebaju li mi i treće :eek: :eek: :eek:
Naime, niti jedne, ni za blizu, a još manje za daleko, ne zadovoljavaju za rad na kompjuteru.
Stavim ove za blizu i moram glavom prema ekranu da razbistrim sliku...
Kao neki debil. Pa mi ništa nije jasno :ne zna:
Inače sam sa starima, koje su bile slabije, super vidjela ekran, al' nisam mogla čitat knjigu, zato sam i mijenjala...
Negdje sam čitala, kompj. ekran bi bila neka srednja udaljenost.
Pa šta sad da radim, a da ne kvarim oči.
Trebam još jedne :confused:
I zašto mi ona ludača kod koje sam radila naočale nije to rekla...
već me pustila da na ove stavim sve moguće zaštite i sl. gluposti za rad na računalu.
Što ona nije znala da to nije za to, ili griješim?
Ima li itko sličnih problema... jesu li rješenje još jedne...ili....???
(nisam znala kraće objasnit...)
Znam da je subota, ali što nema baš nikog s istim problemom :confused:
Da probam skratit.
Ako koristite naočale za čitanje, kako vidite tekst na ekranu kompjutera?
Bio ja na pregledu (u nekoj optičarskoj radnji), kaže žena meni da je moj vid ssvim u redu (malo sam škicao, al sve ok). pa me pitala jel radim za računalom.. za to bi mi kaže ona, trebale cilindrične neočale, koje su baš prilagođene radu na kompu.
innuendo
14.10.2007., 18:07
Ja sam dobio dioptriju 0,00 sa cilindrom +0,50 sa kojima odlično vidim ali ako sam par sati pred kompom onda mi je isto kao i bez njih,dakle mutno :(
A meni je mutno s naočalama za blizinu. A cilindar imam na desnom oku samo, +0,50.
Bila sam baš kod oftalmologa.
Ali niti je on mene pitao, da li i koliko sjedim pred kompjuterom, niti je meni to palo na pamet spomenut.
Ne znam, morat ću se raspitat još.......
Thanks
Da još malo popričam sama sa sobom......... :)
Ako nekog zanima, ja provjerila:
Naočale za čitanje nisu upotrebljive za ekran kompjutera, udaljenost je totalno drugačija (i recimo da je kod svakog malo drugačija),
... normalno... samo se treba sjetit toga kad se ide na određivanje dioptrije.
To znači, ili posebne naočale s lećama za tu netipičnu udaljenost, antirefleksivni sloj.... bla bla....
Ili progresivne leće.
To je to.
Da, ja pitala i za cilindar ako je inače vid OK, i ...
ako je s vidom sve u redu, a postoji samo određena potreba za računalo,
onda je praksa dati naočale s lećama bez dioptrije samo antirefleksivni sloj i bla bla.
Ukoliko se daje cilindar, onda bi to značilo da taj cilindar treba i inače, a ne samo za ekran.
Tako je bar meni objašnjeno.
tikvic30
28.10.2007., 09:29
za kompjuter ti postoje tzv suprema leće koje nemaju nikakvu dioptriju a neutraliziraju sva zračenje od kompjutera
ja ih koristim i jako jako sam zadovoljan. Ne idu preko socijalnog nego si sama moraš kupiti
ako si zainteresirana javi pa ti napišem koja ih optika ima jer nemaju ih sve optike pošto su relativno nov prizvod kod nas pozdrav:)
innuendo
28.10.2007., 12:38
Nisam nigdje našla ovo, pa pitam
Konačno imam nove naočale.
Sve super, ne baš sve, nešto ne valja...
Bila na pregledu dioptrije, jer mi stare višu nisu bile adekvatne.
Čovjek se potrudio, ja isprobavala stakalca, i kaže, morate sad i za blizu i za daleko.
Ma dobro, gledam ga ja, sve OK, hoću...
Za blizu 2,25 i 2,50. Za daljinu 0,25 i 0,50.
Imaš "+" ili "-"?
Nekako mi se čini da je dodatak "za blizinu" od 2 dioptrije ipak malo previše za početak..........
za kompjuter ti postoje tzv suprema leće koje nemaju nikakvu dioptriju a neutraliziraju sva zračenje od kompjutera
ja ih koristim i jako jako sam zadovoljan. Ne idu preko socijalnog nego si sama moraš kupiti
ako si zainteresirana javi pa ti napišem koja ih optika ima jer nemaju ih sve optike pošto su relativno nov prizvod kod nas pozdrav:)
Govoriš o naočalnim lećama ili?
Nešto sam čitala o tome, ali meni nije problem neutralizacija zračenja, već nešto jednostavnije. Prilagođena dioprija.
Sad sam to riješila i mislim da bi sve trebalo biti u redu...
Ipak, hvala :)
Imaš "+" ili "-"?
Nekako mi se čini da je dodatak "za blizinu" od 2 dioptrije ipak malo previše za početak..........
Ne znam da li si razumio što sam ja pitala?
Da, za blizinu imam +2,25 i +2,50. I to je u redu.
No, kako nema šanse da s tim lećama vidim dobro ekran računala, mjereno mi je opet i smanjena dioprija za 0,70.
Konkretno, dok čitam npr. knigu, novine... koristim ove gore navedene, a za kompjuter druge naočale s dioptrijom 1,55 i 1,80.
Razumiješ... druga udaljenost.... druga dioptrija.
Drugačije je ako ti je s vidom sve OK.
:)
Broj jedan
28.10.2007., 21:53
Ja imam +1 i -1,5 na oba oka, i uzeo sam plasticne lece koje imaju obe dioptrije. Gornje dio je za daljinu a dole je + za blizu, sa svom antirefleksima i zastitinim slojevima, fotoosjetljive. Naravno da se to na naocalama nista ne primjeti.
Tako mogu da gledam u ekran i citam tekst na stolu, bez problema
innuendo
28.10.2007., 23:50
Ne znam da li si razumio što sam ja pitala?
Da, za blizinu imam +2,25 i +2,50. I to je u redu.
No, kako nema šanse da s tim lećama vidim dobro ekran računala, mjereno mi je opet i smanjena dioprija za 0,70.
Konkretno, dok čitam npr. knigu, novine... koristim ove gore navedene, a za kompjuter druge naočale s dioptrijom 1,55 i 1,80.
Razumiješ... druga udaljenost.... druga dioptrija.
Drugačije je ako ti je s vidom sve OK.
:)
Ma razumijem ja tebe,i ja imam malu dioptriju,ali zar opak moraš imati tri naočala? Za daljinu,za blizinu i za sredinu ??? Pa to je baš nespretno........
Ma razumijem ja tebe,i ja imam malu dioptriju,ali zar opak moraš imati tri naočala? Za daljinu,za blizinu i za sredinu ??? Pa to je baš nespretno........
hahahahahahahaaaa..............
Pa i nije........
U biti možeš imat i jedne za sve opcije.
Al' to sam kasno saznala, a i ne nosim ih uvijek, a i ..................
imam tri različita okvira, sve jedan ljepši od drugog pa se mogu folirat k'o Tarik.......... ;)
innuendo
29.10.2007., 09:14
Čuo sam za takve naočale,ali kažu da se dosta teško prilagoditi na njih.........
Broj jedan
29.10.2007., 11:42
Zavisno od osobe do osobe, meni je trebalo dva-tri dana, peonte je da se glava drzi ravno a samo se oci pomjeraju, najteze je bilo na stepenicama
Poslije i ne primjecujes da imas dvije dioptrije
innuendo
29.10.2007., 22:34
Zavisno od osobe do osobe, meni je trebalo dva-tri dana, peonte je da se glava drzi ravno a samo se oci pomjeraju, najteze je bilo na stepenicama
Poslije i ne primjecujes da imas dvije dioptrije
Kako doznati dali se mogu priviknuti na njih,Što ću potrošiti cca 2000 kuna i ako mi ne pašu.......
Underground King
13.11.2007., 16:54
Jučer sam bio u očnoga, dioptrija mi je na oba oka -0.75
Dobio sam naočale. Očni kaže da mi se vid može ispraviti, iako je minus.
Mogu li ispraviti vid ? Što da učinim ? ...:ne zna: :confused:
patikus
13.11.2007., 17:33
Naocale ne ispravljaju vid,tj. uzrok problema (nacin na koji gledas te opca napetost,fizicka i mentalna) vec naprotiv,naocale pogorsavaju vid,ispravljaju refraktivnu gresku oka kakva je u vrijeme pregleda kod okuliste,ali ona ne ostaje popravljena vec se mijenja posto ti naocale omogucavaju da vidis s njima ne koristis ocne misice koje koristi zdravo oko te oni od te neupotrebljivosti sve vise i vise slabe,drugim rijecima povecava ti se dioptrija.
Posjeti http://www.eyeexercises.net/ Tu sve pise i puno je bolje objasnjeno,pod uvjetom da znas engleski.
Knjiga dr. Batesa,ti bi vec mogao imati velike koristi od tih vjezbi posto nemas veliku dioptriju i dosad nisi nosio naocale.Tko god se misli sluziti ovom knjigom neka pozuri jer pise "free for a limited time".
malena01
15.04.2008., 15:44
imam dioptriju -2.75 na 3 para naocala i na lecama, sad sigurno vec i -3 mi je doguralo u ovih 10 godina koliko nisam bila na pregledu.... :D
se iplati mjenjat stakla ili ne?
bas sutra idem kod okuliste ali nedavno sam uzela nove cvike sa staklima (prije par dana) i debilno mi sad opet to mjenjat....
uvijek kad promjenim stakla opet mi poraste dioptija....a i cula sam da je to obicno tako.
sto vi mislilte?
A meni nije tako. Raste mi kad mi da krivu dioptriju i kad masu učim.
deelayla.
15.04.2008., 23:03
imam dioptriju -2.75 na 3 para naocala i na lecama, sad sigurno vec i -3 mi je doguralo u ovih 10 godina koliko nisam bila na pregledu.... :D
se iplati mjenjat stakla ili ne?
bas sutra idem kod okuliste ali nedavno sam uzela nove cvike sa staklima (prije par dana) i debilno mi sad opet to mjenjat....
uvijek kad promjenim stakla opet mi poraste dioptija....a i cula sam da je to obicno tako.
sto vi mislilte?
nemoj mjenjat,čekaj da ode bar za pola dioptrije..
deelayla.
15.04.2008., 23:11
ja blagoslivljam leće i onoga ko ih je izumija :s
rođena kratkovidna
5.godina;doktorica skužila da škiljim dobila prve cvikse, -1
7. godina;-2
9.godina; -3
10.godina; -4
12.godina; -5
13. godina; napokon su mi se sjetili uvalit leće :rolleyes: -5,75
16.godina; -6
22.godina;-7
25.godina: i dalje -7,50
i to sve zahvaljujući lećama, u 12 godina dioptrija mi otišla "samo" za dva minusa :s
inače imam u obitelji progresivnu kratkovidnost,koja preskače 2 generacije
pratetka mi ima -18 :D
disleksicar
16.04.2008., 15:34
Evo da ne otvaram novu temu, tu ću se ubaciti :zubo:
Dakle, dioptrija mi je -3.5 na oba oka.
Krenulo je negdje u drugom sredne , nosim meke leće od početka, naočale nisam nikad (imam neki sitni astigmatizam koji leće ne ispravljaju) jer mi je nekako oduvijek bilo praktičnije nositi leće pošto se bavim sportom.
Nisam uvjeren da dioptrija ima pretjerano veze sa genetikom jer i s mamine i tatine strane nema baš slučajeva pogoršanog vida. Osim tate, ali njemu je dioptrija godinama ista :cerek:
No da pređem ja napokon na svoje pitanje. U zadnjih godinu dana sam intenzivno učio i prelazio gomilu literature svakodnevno (dobro je osvjetljenje i sve), te bio na kompu (pisanje diplomskog, istraživanje internet i to), i u tih godinu dana mi je dioptrija sa - 2.5 došla na -3.5.
Oči mi se sve više umaraju, vlažim ih umjetnim suzama, tu i tamo skinem leže da mi se oči odmore. No znam da to nije dovoljno. Ima li tko kakav savjet? Postoje li neke vježbe za oči, jer ja praktički čim se probudim stavim leće, i skinem ih dok ne idem spavati. Kako da si oko istreniram? Ponekad skinem leće i gledam u zelenilo. Pa se zagledam u neku točku u daljini. Čitam tako da si prinosim knjigu bliže , pa ju polako udaljavam, i iskreno sve to radim preerijetko da bih rimjetio neke promjene. Da nastavim uporno s tim, i što točno s takvim vježbama dobivam? Strah me da mi dioptrija ne od još dolje :( Ili da odem na operaciju?:ne zna:
ja blagoslivljam leće i onoga ko ih je izumija :s
rođena kratkovidna
5.godina;doktorica skužila da škiljim dobila prve cvikse, -1
7. godina;-2
9.godina; -3
10.godina; -4
12.godina; -5
13. godina; napokon su mi se sjetili uvalit leće :rolleyes: -5,75
16.godina; -6
22.godina;-7
25.godina: i dalje -7,50
i to sve zahvaljujući lećama, u 12 godina dioptrija mi otišla "samo" za dva minusa :s
inače imam u obitelji progresivnu kratkovidnost,koja preskače 2 generacije
pratetka mi ima -18 :D
Rast dioptrije ovisi o dva faktora,jedan faktor je genetski,a drugi ovisi o intezitetu korištenja akomodacije oka(rad na blizinu).Dioptrija je ovisna o duljini očne jabučice i kako djeca rastu tako im i očne jabučice postaju izduženije što rezultira mijenjanjem dioptrije.U pravilu sva su djeca dalekovidna,ali često zbog svoje vrlo velike akomodacijske moći(koja je veća što je čovjek mlađi) ne traže korekciju te dalekovidnosti,izuzetak su djeca koja su i u ranoj dobi kratkovidna što kasnije uvijek rezultira još većom kratkovidnošću(oči rastu),dok dalekovidna djeca postaju manje dalekovidna(često nemoraju nosit naočala zbog velike akomodacijske moći oka)ili kratkovidna,dakle mijenjanje dioptrije zahvaća svu djecu u njihovom rastu kako im oči rastu.Samo naočale za dalekovidnost često dolaze tek sa godinama kad akmodacijska moć oka nemože više kompenzirat dalekovidnost očiju.
Leće nemogu stabilizirat kratkovidnost,tu se radi o stabiliziranju rasta očiju.
Drugi faktor(rad na blizinu) neki oftamolozi opovrgavaju međutim postoje brojne statistike koje pokazuju kako visokoobrazovani uredski ljudi(koji nonstop rade na blizini) u preko 60posto slučajeva kratkovidnih,dok su neobrazovani farmeri u tek oko 10posto slučajeva kratkovidni što je čisti dokaz.
http://www.korcula.net/ppages/myopiaprev/default.htm
Ovdje imaju neki savjeti korištenja plus dioptrije kod rada na blizinu,što spriječava ili usporava daljnji porast dioptrije,jer +dioptrija efektivno(na oči) udaljava gledani tekst i smanjuje akomodaciju,ipak sumljam da može smanjit dioptriju,makar meni nije pomoglo,kao ni Batesove metode i druge vježbe,dioptrija mi je ostala ista -1 ko i ranije(makar sam sačuvo istu).Za te vježbe očiju postoji i doktor Pavić u Zagrebu,ali ljudi o njemu govore da je prevarant i žale za izgubljenim novcem.Njegove vježbe funkcioniraju na način da mišići koji pokreću oko pokušavaju silovnim prešanjem očnih jabučica privremeno smanjit duljinu očne jabučice,što često rezultira nelagodom,glavoboljom i posustajanjem dobrog vida zbog umora očiju(ali istina je može rezultirat privremenim fleševima boljeg vida),taj način nije prirodan za akomodaciju.I sam Pavić priznaje da kompjuterska metoda mjerenja dioptrije(provodi se dok su oči opuštene) neće pokazat promjene dioptrije u pozitivnom smislu kod tih njegovih vježbi i ono što je ključno čim se prestane trenirat(silovat) oči i vid se vraća na staro.
jongerica
17.04.2008., 09:02
prve naočale sam dobila s tri godine. dioptrija mi je progresivno rasla svakih šest mjeseci, dok nisam prešla na leće (negdje oko dvanaeste). s lećama mi je u petnaest godina dioprija narasla za svega jedan!
OT:
kod malih dioptrija je dobro sam trenirati oko. znači, nosi naočale, ali imaj periode u danu kada ih ne nosiš. npr. meni svojevremeno doktorica svjatovala da navečer gledam TV bez naočala, da se malo naprežem. na moju dioptriju od -6 to nije moguće (jedva da vidim TV, a titl nema šanse), ali ti bi sa svojom lako mogao/la.
prve naočale sam dobila s tri godine. dioptrija mi je progresivno rasla svakih šest mjeseci, dok nisam prešla na leće (negdje oko dvanaeste). s lećama mi je u petnaest godina dioprija narasla za svega jedan!
OT:
kod malih dioptrija je dobro sam trenirati oko. znači, nosi naočale, ali imaj periode u danu kada ih ne nosiš. npr. meni svojevremeno doktorica svjatovala da navečer gledam TV bez naočala, da se malo naprežem. na moju dioptriju od -6 to nije moguće (jedva da vidim TV, a titl nema šanse), ali ti bi sa svojom lako mogao/la.
Blaže kratkovidni ako nemaju neki znatniji astigmatizam mogu bez problema čitat i radit za računalom bez naočala.Naočale(za kratkovidnost) kod rada na blizinu povećavaju akomodaciju i naprezanje koje može biti uzrok rasta dioptrije.Mnoge žene usporavaju sa rastom oko 12-13godine(znam neke koje od šestog razreda osnovne nisu narasle čak ni centimetar) i to usporavanje rasta je razlog za usporavanje rasta dioptrije,mislim da to nema veze sa lećama,nisam čuo za nikakva znanstvena istraživanja koja kazuju da nošenje leća usporava rast dioptrije i to mi je posve nelogično.
u ovih 10 godina koliko nisam bila na pregledu...
:s:s:s:s:s:s:s:s:s:s
malena01
30.05.2008., 16:07
:s:s:s:s:s:s:s
a sta da radim
I JOS nisam otisla :D
Pozdrav svima,
jucer bio na pregledu vida...sest godina sam nosio naocale -1.5 , da bi jucer doktorica rekla da su mi dobre i -1.0 , i sad evo nosim -1.0 i ne vidim nikakve razlike...e sad me zanima jel to ova prva doktorica fulala sto mi je pripisala -1.5 ili mi se vid popravio i da li je to velika greska sta sam nosio -1.5 a u biti dovoljne su mi -1.0???
I podpitanje , s cime vi cistite naocale?
Ne mislim na razno-razne preparate koji se mogu kupiti u ducanima vec na ono sto nadjes doma pri ruci,npr: moja formula :carli ili jar + mlaz vode+ kuhinjske maramice ili wc papir ( onaj finiji:D:D).I to radim gotovo svaki drugi dan jer sam alergican na bilo kakve mrlje na cvikama:D
Ajde bok pa napisite rijec dvije
despina
29.08.2008., 17:49
Ovako danas sam bila na pregledu i ustanovljena mi je dioptrija -0,25,s obzirom da je dioptrija malena ni sama neznam dali da uopće kupujem naočale ili ne,pa molim one sa malo više iskustva po tome pitanju da mi odgovore dali se nenošenjem naočala dioptrija može naglo povećat?
Meni je u 12.mj.ustanovljeno isto na desnom oku- o,25 i preporučila mi je naočale da mi ne krene se povećavati,ali ja ih i dan danas nisam kupila..i dalje naprežem oko...Tako da moj savjet ti je da kupiš,jer je možeš ispraviti pošto je mala...
tnt_tunja
29.08.2008., 20:18
kupuj naocale... nece ti se nista pogorsati a moglo bi ti se dovesti u normalu
despina
29.08.2008., 20:22
A onda put pod noge,i u potragu,hvala vam :)
A onda put pod noge,i u potragu,hvala vam :)
nije istina da će ti naočale poboljšat vid,tj. smanjit dioptriju,preporuka naočala unutar optike je logičan potez,jer optika živi od prodaje očala.Nije danas neko čudo da u optici prevrću očima ako kažeš da želiš najjeftinije okvire i pokušavaju te nagovorit da uzmeš što skuplje kako bi oni bolje profitirali.
Odgovori financijski nepristranih stručnjaka po tom pitanju nisu takvi da naočale u odrasloj dobi ispravljaju dioptriju ili sprječavaju njen porast,ni u dječjoj dobi naočale to nečine,ali imaju učinak na razvoj oštrine vida i zato su u dječjoj dobi ponekad obavezne.
Brojna istraživanja čak kazuju da pojačana akomodacija na blizu uzrokuje povećavanje minus dioptrije,tako ako čitaš na blizu sa svojim naočalama minus dioptrije akomodacija je snažnija nego da to radiš bez njih,iz toga je jasno da kod čitanja ili nekog drugog rada na blizu korištenje naočala minus dioptrije ima još gori efekt na povećanje dioptrije nego da čitaš bez njih.
Evo jedna stranica koja to opisuje http://www.korcula.net/ppages/myopiaprev/default.htm
Ako nemaš astigmatizam oštrina vida na blizu trebala bi ti bit ista sa naočalama i bez njih do udaljenosti 4metra,a dalje od toga pomažu naočale da vidiš oštrije,moj je savjet da uzmeš naočale,jer će ti možda trebat da oštrije vidiš u daljinu preko 4metra(1/0,25),ali blaže kratkovidni nemaju nikakvog smisla koristit očale minus dioptrije kod rada na blizinu.
despina
30.08.2008., 12:25
nije istina da će ti naočale poboljšat vid,tj. smanjit dioptriju,preporuka naočala unutar optike je logičan potez,jer optika živi od prodaje očala.Nije danas neko čudo da u optici prevrću očima ako kažeš da želiš najjeftinije okvire i pokušavaju te nagovorit da uzmeš što skuplje kako bi oni bolje profitirali.
Odgovori financijski nepristranih stručnjaka po tom pitanju nisu takvi da naočale u odrasloj dobi ispravljaju dioptriju ili sprječavaju njen porast,ni u dječjoj dobi naočale to nečine,ali imaju učinak na razvoj oštrine vida i zato su u dječjoj dobi ponekad obavezne.
Brojna istraživanja čak kazuju da pojačana akomodacija na blizu uzrokuje povećavanje minus dioptrije,tako ako čitaš na blizu sa svojim naočalama minus dioptrije akomodacija je snažnija nego da to radiš bez njih,iz toga je jasno da kod čitanja ili nekog drugog rada na blizu korištenje naočala minus dioptrije ima još gori efekt na povećanje dioptrije nego da čitaš bez njih.
Evo jedna stranica koja to opisuje http://www.korcula.net/ppages/myopiaprev/default.htm
Ako nemaš astigmatizam oštrina vida na blizu trebala bi ti bit ista sa naočalama i bez njih do udaljenosti 4metra,a dalje od toga pomažu naočale da vidiš oštrije,moj je savjet da uzmeš naočale,jer će ti možda trebat da oštrije vidiš u daljinu preko 4metra(1/0,25),ali blaže kratkovidni nemaju nikakvog smisla koristit očale minus dioptrije kod rada na blizinu.
Puno ti hvala na ovako iscrpnom objašnjenu :grli:
Ja nisam dobila preporuku za naočale unutar optike,nego sam bila u bolnici na pregledu...
Mislim kupit naočale,ali ih i mislim skidat kod rada na računalu i čitanju i tome slično baš zbog toga što si napisao :)
Puno ti hvala na ovako iscrpnom objašnjenu :grli:
Ja nisam dobila preporuku za naočale unutar optike,nego sam bila u bolnici na pregledu...
Mislim kupit naočale,ali ih i mislim skidat kod rada na računalu i čitanju i tome slično baš zbog toga što si napisao :)
Treba bit oprezan kod savjeta ljudi u optikama,jer njihov primarni cilj je prodaja naočala i zato će često pokušavat sa raznim podvalama tipa "moraš nosit naočale da ti dioptrija neraste" što opovrgavaju financijski nepristrani oftamolozi i brojna istraživanja,čak štoviše pokazuju suprotno od toga.
Sam sam u optici kod kupnje naočala naišao na savjete kako bi kod rada za računalom morao koristit naočale,a pošto sam blaže kratkovidan -1,slova na računalu vidim dobro i bez naočala,zato mi je taj savjet bio čudan,da bi mi kasnije drugi oftamolog na pregledu za leće(kad sam već kupio naočale) rekao da u mom slučaju na računalu nema smisla koristit naočale ni leće,poslje sam pročitao brdo članaka i odgovora u vezi kratkovidnosti na internetu i saznao koji je oftamolog u pravu i shvatio zašto postoje te razlike u savjetovanju.
Trenutno naočale ili leće koristim svagdje gdje radim nešto na daljinu,kod dugog rada na blizu to uglavnom izbjegavam jer je nepotrebno,a može bit i štetno.
Michaela
30.08.2008., 15:10
Tu dioptriju i ja imam. Nosim naočale, osobito kad sam pred PC-jem. Za sada nisam primijetila pogoršanje. A naočale koristim baš zato da pokušam nekako spriječiti da mi se dioptrija pogorša.
Tu dioptriju i ja imam. Nosim naočale, osobito kad sam pred PC-jem. Za sada nisam primijetila pogoršanje. A naočale koristim baš zato da pokušam nekako spriječiti da mi se dioptrija pogorša.
Svima se nakon nekog vremena dioptrija ustabili,koristili svoje minus naočale za blizu ili ne koristili,ali statistike pokazuju da šansa za pogoršanjem raste ako se koriste minus naočale kod rada na blizinu,kao i što u prosjeku dolazi do većeg pogoršanja ako se koriste minus naočale za blizu.
Veća je šansa da će ti se dioptrija pogoršat sa tim naočalama nego bez njih,mada u tvom slučaju nije velika razlika u šansi.
Preciznije radi se o tome da ako radiš za računalom čija je udaljenost naprimjer 80cm=0,8metara od očiju tada sa naočalima snaga akomodacije očiju iznosi 1/0,8=1,25dioptrije,dok bez naočala snaga akomodacije pri gledanju računala na istoj udaljenosti iznosi 1,25-0,25=1dioptrija,pošto snaga tih naočala nije velika tada nije ni znatna razlika u snazi akomodacije,ali je ipak malo manje štetno gledat blizu bez tih naočala,prema linku koji sam dao piše kako akomodaciju očiju kod rada na blizu mogu smanjit ili potpuno neutralizirat naočale plus dioptrije.Točka(u metrima od očiju) gdje oko(bez stavljenog pomagala) prestaje akomodirat nalazi se po formuli 1/(dioptrija oka) i u tvom slučaju to se nalazi na cirka 4metra i tek iza te udaljenosti te minus naočale imaju nekakvu korist.
Brojna istraživanja pokazuju da je snaga akomodacije u relaciji sa povećanjem dioptrije i to brojni stručnjaci neopovrgavaju osim onih financijski pristranih.
Ako neko nevjeruje jer je od svog oftamologa(financijski pristranog) čuo drukčije izdvojit ću stručne članke uvaženih oftamologa?
Ne trebaju ti naočale, i neće ti rasti dioprija ako ih ne nosiš. Uštedi si lovu.
To je nikakva dioptrija.
Ne trebaju ti naočale, i neće ti rasti dioprija ako ih ne nosiš. Uštedi si lovu.
To je nikakva dioptrija.
Jedina korist tih naočala -0,25 je malo oštriji vid kod udaljenosti preko 4metra od očiju,kod gledanja predmeta udaljenijih od 4metra razlika u oštrini sa i bez naočala je primjetna samo u slabijim ili srednjim osvjetljenjima,ali nije primjetna na jačem dnevnom svjetlo,jer se na jakom dnevnom svjetlu zjenice previše stisnu da bi tako mala refraktivna pogreška došla do izražaja.Korist takvih naočala postoji za bilo koju aktivnost gdje neko želi postić bolju oštrinu vida kod promatranja udaljenih predmeta u slabijim ili srednjim osvjetljenjima,ta razlika za tu dioptriju je otprilike 20tak posto bolji vid,a koliko je kome to važno u kojim situacijama je individualno,ali vjerujem da većina ljudi sa tom dioptrijom bi vrlo rijetko koristila naočale.
despina
30.08.2008., 18:36
Joj više ni sama ne znam :ne zna:
meni je počelo sa tom dioptrijom i počela sam nositi naočale...sad mi se svake 2-3 godine dioptrija povećava.
Zenabr1
30.08.2008., 19:35
meni je počelo sa tom dioptrijom i počela sam nositi naočale...sad mi se svake 2-3 godine dioptrija povećava.
sa 17 g sam počela nositi naočale sa tom dioptrijom,danas sam na -2,oba oka plus cilindri,ako ti nije sila nemoraš ih još kupovati,jedino ako voziš,ili radiš neki posao gdje ti vid šteka:)
despina
30.08.2008., 19:45
sa 17 g sam počela nositi naočale sa tom dioptrijom,danas sam na -2,oba oka plus cilindri,ako ti nije sila nemoraš ih još kupovati,jedino ako voziš,ili radiš neki posao gdje ti vid šteka:)
Ma najviše mi je zbog te vožnje jer stvarno mi se muti na daleko....I tako ih ne mislim stalno furat nego kad vozim,na nekim predavanjima kad ne vidim baš plazme i tako...
Zenabr1
30.08.2008., 20:03
Ma najviše mi je zbog te vožnje jer stvarno mi se muti na daleko....I tako ih ne mislim stalno furat nego kad vozim,na nekim predavanjima kad ne vidim baš plazme i tako...
gle sama ćeš vidjeti kako ti najbolje odgovara,-dioptrija ti se sa vremenom popravlja ali moraš biti uporna,ja ih nosim od 1dana,i nemogu bez njih,vidim i bez njih,ali mi je potrebna oštrina zato imam cilindre,pa nekim curama super stoje naočale,nije to neki bauk:mig:meni je rekao dr na rebru da nesmijemo naprezati oči,jer svaka upala pogoršava vid:mig:
Eto, jedino za to - vožnja, pogotovo navečer i na faxu kad gledaš prezentacije, folije i sl. gdje baš ne vidiš brojkice.
Ja imam -0.75 i još toliko astigmatizma, ne nosim cvikere (izgubila ih pred 2 godine), vidim čisto zadovoljavajuće. Meni se dioptrija nije mijenjala, otkrili da sam ćorava pred 15 godina.
stidljiva ljubičica
30.08.2008., 22:58
ja imam -0.75 ,nosim ponekad,kad gledam slajdove,ili dugo čitam,il tribam izgledat pametno,a vidim i bez toga.
rekla mi je doktorica da ispod 0.5 ne treba uzimat naočale, i da postoje 2 teorije: jedna je da se vid pokvari ako nosiš,a druga ako ne nosiš naočale. pa ti sad vidi....
ja imam -0.75 ,nosim ponekad,kad gledam slajdove,ili dugo čitam,il tribam izgledat pametno,a vidim i bez toga.
rekla mi je doktorica da ispod 0.5 ne treba uzimat naočale, i da postoje 2 teorije: jedna je da se vid pokvari ako nosiš,a druga ako ne nosiš naočale. pa ti sad vidi....
prva teorija je znanstveno dokazana i vrijedi samo kod korištenja minus dioptrije za rad na blizu.
druga teorija je istinita ako se radi o djeci ispod 10godina i ako se pod "kvarenje vida" podrazumijeva gubitak oštrine vida(sa najboljim mogućim naočalima),a ne pad dioptrije.
Oftamolozi biznismeni ponekad tu izjavu podvaljuju i odraslima kako bi ih brže pridobili na kupnju.
gle sama ćeš vidjeti kako ti najbolje odgovara,-dioptrija ti se sa vremenom popravlja ali moraš biti uporna,ja ih nosim od 1dana,i nemogu bez njih,vidim i bez njih,ali mi je potrebna oštrina zato imam cilindre,pa nekim curama super stoje naočale,nije to neki bauk:mig:meni je rekao dr na rebru da nesmijemo naprezati oči,jer svaka upala pogoršava vid:mig:
U pravilu minus dioptrija se ne popravlja,ona ili raste ili ostaje ista,
staračka dalekovidnost je gubitak akomodacije dok minus dioptrija u pravilu nepada sa godinama.
Već nekoliko godina se služim neonskom lampom u sobi kad učim, i primjetila sam da mi se u zadnje skoro dvije godine vid jako pogoršao. Inače mi je to jedna od najboljih rasvjeta, jest da boli glava, ali dosta čitam tako da su mi sve ostale lampe totalna šteta i vrlo slabo vidim, jedino mi je dobro svjetlo pod neonskom. Mnogi mi govore kako je ta lampa jako štetna za vid, ali jednostavno ne znam za drugu soluciju, mnogo toga sam isprobala ali jednostavno mi ne valja. Ono što me zabrinjava to mi je naglo pogoršanje vida. Skočila mi dioptrija i to za 2,5 dpt u prilično kratko vrijeme. Nitko od mojih nema kratkovidnost, pa niti moji preci. Ako netko ima slična iskustva ili neka saznanja o štetnosti neonskog svjetla ili savjet kako umanjiti štetu bila bih puno zahvalna, jer se bojim rasta dioptrije.
Termination
04.09.2009., 19:30
čitanje pod bilo kojim svjetlom koje nije sunčevo dokazano kvari vid... uči po danu dakle :D
Endimion17
04.09.2009., 22:19
Nekako mi je čudno da se miopija pogorša zbog nekvalitetne rasvjete.
Znam na kakve lampice misliš. Ono je očaj živi, sramota koja baca ljagu na fluorescentne svjetiljke. Danas ima sasvim dobrih cijevi koje nisu ni plavkaste ni treperave, već daju dnevno svjetlo. Samo su malo skuplje.
Alternativni izbor su ti halogene svjetljike, koje imaju žarnu nit i daju dnevno svjetlo.
Već nekoliko godina se služim neonskom lampom u sobi kad učim, i primjetila sam da mi se u zadnje skoro dvije godine vid jako pogoršao. Inače mi je to jedna od najboljih rasvjeta, jest da boli glava, ali dosta čitam tako da su mi sve ostale lampe totalna šteta i vrlo slabo vidim, jedino mi je dobro svjetlo pod neonskom. Mnogi mi govore kako je ta lampa jako štetna za vid, ali jednostavno ne znam za drugu soluciju, mnogo toga sam isprobala ali jednostavno mi ne valja. Ono što me zabrinjava to mi je naglo pogoršanje vida. Skočila mi dioptrija i to za 2,5 dpt u prilično kratko vrijeme. Nitko od mojih nema kratkovidnost, pa niti moji preci. Ako netko ima slična iskustva ili neka saznanja o štetnosti neonskog svjetla ili savjet kako umanjiti štetu bila bih puno zahvalna, jer se bojim rasta dioptrije.
Sumnjam da je tu (samo) do neonke! Mislim da ona nije nista stetnija od obicne lampe. Kao sto rece tErMiNaTe vestacko svetlo kvari vid + puno citanja/ucenja, bleje ispred kompa...
Ja imam slican problem. Na kraju srednje dioptrija mi je bila 0,5. E onda kad je krenuo fax i kad sam pocela da ucim znatno vise, samim tim i manje vremena provodim napolju, vid se pogorsao.
E, sad. U prici sa mojim oftalmologom, sam saznala da ces imati onoliku dioptriju kolika ti je "sudjena" da bude, kao sto on rece. Kad sam ga pitala kako je moguce da diopt raste posle 18, pa hajde i posle 20, rekao je da nema pravila...
I da, ni meni u porodici niko nije kratkovid! I kad sam mu to rekla, rekao mi je da to nema nikakve veze! :(
čitanje pod bilo kojim svjetlom koje nije sunčevo dokazano kvari vid... uči po danu dakle :D
Ma moš mislit kako ja učim danju. :o Ja sam noćna ptičurina :lol:
Nekako mi je čudno da se miopija pogorša zbog nekvalitetne rasvjete.
Znam na kakve lampice misliš. Ono je očaj živi, sramota koja baca ljagu na fluorescentne svjetiljke. Danas ima sasvim dobrih cijevi koje nisu ni plavkaste ni treperave, već daju dnevno svjetlo. Samo su malo skuplje.
Alternativni izbor su ti halogene svjetljike, koje imaju žarnu nit i daju dnevno svjetlo.
Halogene znači...a tko će znati šta su meni podvalili. Od toga glava boli :(
Taraneh
21.09.2009., 20:03
E sad, zbog ucestalih glavobolja bila ja kod okulista da vidim da nije mozda da nesto ne stima s mojim do sada savrsenim vidom.
E pa sad, kao i u svim pogledima opet sam ispala posebna. Naime, na desnom oku mi je dioptrija +2 a na lijevom - 0,5...? Iduci tjedan idem i po drugo misljenje.
Zna li netko kako je to moguce i imate li ikakve prijedloge, iskustva....
BeautifullyChaotic
21.09.2009., 20:12
Moguće... nisam baš puno čula ali imam prijateljicu sa sličnom dioptrijom. Dobiješ naočale, za svako oko posebna dioptrija, i sve 5.
nije to niš jaako čudno i nisi posebna :D
Rinnnna
03.10.2009., 13:08
Jest da je topik malo zastario, al ja imam pitanje.
Dakle, imam dioptriju -0.50, ako se to uopce moze zvati dioptrija.
Uvijek sam imala savrsen vid i stvarno nisam imala nikakvih problema, al otkad sam krenula u srednju skolu primijetila sam da moram grčit facu da bih vidjela nesto na plocu. Sjedim u predzadnjoj klupi, il jos blize, al svejedno mi se mute slova, pa onda moram prepisivat od ljudi oko sebe :D
Htjela sam samo pitat da li će mi se vid pogoršat ako ja nabavim naočale i nosim ih, ali samo pod nastavom kad gledam u dalj te sitne stvari?
Ne mislim ih imati dok čitam il pišem il gledam tv koji je bliže?
Hvala unaprijed na pomoći :) :D
Jest da je topik malo zastario, al ja imam pitanje.
Dakle, imam dioptriju -0.50, ako se to uopce moze zvati dioptrija.
Uvijek sam imala savrsen vid i stvarno nisam imala nikakvih problema, al otkad sam krenula u srednju skolu primijetila sam da moram grčit facu da bih vidjela nesto na plocu. Sjedim u predzadnjoj klupi, il jos blize, al svejedno mi se mute slova, pa onda moram prepisivat od ljudi oko sebe :D
Htjela sam samo pitat da li će mi se vid pogoršat ako ja nabavim naočale i nosim ih, ali samo pod nastavom kad gledam u dalj te sitne stvari?
Ne mislim ih imati dok čitam il pišem il gledam tv koji je bliže?
Hvala unaprijed na pomoći :) :D
ovisi od osobe do osobe, i ja sam izbijegavao nositi naocale u srednjoj skoli i nosio ih samo kad su mi trebale u tom vremenu mi se malo pogorsala dioptrija, stoga nabavi ih radi privremenog koristenja, a ne za stalno, no tehnike za ispravljanje vida postoje i polako mi se blizi prema nuli u odnosu sluzbenih -1.75 na oba oka imam 22god kad sam poceo krenuti sa skidanjem istoga, ali nemogu tu dalje objasnjavati sto kako i zasto jer to vise nespada pod klasicnu medicinu posto se nalazimo pod forumom Zdravlje, vec podforum Alternativa, pozzz
ja imam oko -0,50 više od 15 godina i naocale ne nosim, niti mi trebaju. jedinu razliku uocavam kad stavim naocale i gledam jako daleko, onda su mi udaljeni predmeti jasniji - primjerice vidim jasnije lisce na drvetu ili "fuge" na fasadi zgrade preko puta, što je inace jako bitno u svakodnevnom zivotu. naocale sam jako kratko nosio nakon sto su mi dijagnosticirali tu dioptriju i 15 godina nema promjena- bio dva puta na kontroli i svaki puta su mi pokusali prodati naocale "kako mi se vid ne bi pokvario" posljedni puta su mi nudili plasticna stakla jer su laksa ( kao da je u pitanju -5) pa onda fotosenzibilna stakla jer je bez toga nezamislivo da se prave naocale i na kraju mi je covjek ponudio lece jer su puno prakticnije od naocala a sve za dioptriju od -0.5 ozbiljno razmisljam da odem laserski to ukloniti :mig:
alerim1409
04.10.2009., 14:50
ja sam ti s -0,25 u roku 2 godine došla na -3. što je najgore dioptrija ne prestaje rasti. a ljevo oko koje je bilo potpuno zdravo sad je na -2.
sminkica
04.10.2009., 15:09
ja sam ti s -0,25 u roku 2 godine došla na -3. što je najgore dioptrija ne prestaje rasti. a ljevo oko koje je bilo potpuno zdravo sad je na -2.
meni je sa -0,25 u nekoliko godina došlo do -9, dioptriju su zaustavile tvrde leće (meke ne zaustavljaju, kao ni naočale), da nisam tad stavila tvrde leće sad bih valjda već imala -30 tj. bila bih slijepa
da je bilo pameti i saznanja, moglo se tvrde leće staviti i ranije kod niže dioptrije, npr. da su mi roditelji za to znali bar kad sam imala tih -0,25 onda bih i danas imala -0,25, ovako se vrtoglavo popelo na -9 i čim sam stavila leće ekspresno se zaustavilo i od tada do danas stoji bez mrdanja na tih -9
inače, osim zaustavljanja dioptrije (kod ovako brzog rasta kao što je moj) tvrde leće mogu i popraviti minus dioptriju kod onih kod kojih ne raste ovako brzo, npr. moja rodica je imala godinama fiksno -4, onda je uzela tvrde leće i kroz dvije-tri godine nošenja joj se dioptrija popravila na -2
meni je sa -0,25 u nekoliko godina došlo do -9, dioptriju su zaustavile tvrde leće (meke ne zaustavljaju, kao ni naočale), da nisam tad stavila tvrde leće sad bih valjda već imala -30 tj. bila bih slijepa
da je bilo pameti i saznanja, moglo se tvrde leće staviti i ranije kod niže dioptrije, npr. da su mi roditelji za to znali bar kad sam imala tih -0,25 onda bih i danas imala -0,25, ovako se vrtoglavo popelo na -9 i čim sam stavila leće ekspresno se zaustavilo i od tada do danas stoji bez mrdanja na tih -9
inače, osim zaustavljanja dioptrije (kod ovako brzog rasta kao što je moj) tvrde leće mogu i popraviti minus dioptriju kod onih kod kojih ne raste ovako brzo, npr. moja rodica je imala godinama fiksno -4, onda je uzela tvrde leće i kroz dvije-tri godine nošenja joj se dioptrija popravila na -2
netočno!
Tvrde leće imaju utjecaj na usporavanje porasta dioptrije,ali kako kažu stručnjaci rast dioptrije ne bi trebao bit indikacija za nošenje tvrdih leća,jer je njihov utjecaj na usporavanje rasta malen.U istraživanjima skupina nositelja polutvrdih i mekih leća razlika porasta iznosi 0.75 dioptrije i nakon 1godine nošenja više nenastaje dodatna razlika u porastu dioptrije mekih i polutvrdih nositelja,tj. dioptrija sporije raste samo u prvoj godini nošenja da bi se u tom periodu stvorila razlika porasta od 0.75dioptrija prema nositeljima mekih leća.
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/634/1/
Rast dioptrije povezan je najčešće sa rastom djece i adolescenata i kad se rast uspori dolazi i do usporavanja porasta dioptrije,mnogi tada misle da je spas u polutvrdim lećama ili nećem trećem.Zato nema govora o tome da si izbjegla sljepoću,postoje leće i od -20 sa kojima nositelj može imat 100postotan vid.
Samo tvrde leće mogu malo smanjit dioptriju,ali vrlo malo i vrlo rijetko da bi se iz tog razloga bilo kome preporučivale,dok potutvrde nemaju nikad nikakav utjecaj na smanjivanje,tako da mislim da je tvoja rođakinja vjerojatno nešto pobrkala.
ovisi od osobe do osobe, i ja sam izbijegavao nositi naocale u srednjoj skoli i nosio ih samo kad su mi trebale u tom vremenu mi se malo pogorsala dioptrija, stoga nabavi ih radi privremenog koristenja, a ne za stalno, no tehnike za ispravljanje vida postoje i polako mi se blizi prema nuli u odnosu sluzbenih -1.75 na oba oka imam 22god kad sam poceo krenuti sa skidanjem istoga, ali nemogu tu dalje objasnjavati sto kako i zasto jer to vise nespada pod klasicnu medicinu posto se nalazimo pod forumom Zdravlje, vec podforum Alternativa, pozzz
Postoji razlog zašto službena medicina nije prihvatila taj način skidanja.
Zato jer to nije pravo skidanje dioptrije,pošto se rezultati nemogu vidjet kompjuterskim mjerenjem dioptrije kad su oči opuštene.Cijeli proces je neprirodan,a cilj je privremeno spljoštit očne jabučice mišićima koji pokreću samu jabučicu,što je neprirodna akomodacija koja kod većine uzrokuje nelagodu,umor,ponekad i glavobolju,a nema govora o trajnom skraćivanju jabučica.Zato od 10ljudi koji su se javili na forum da su bili na tretmanu kod tog samozvanog dr. Pavića niko nije izrazio dugoročno zadovoljstvo tim vježbama,nit je trajno skinuo dioptriju,jer sa prestankom vježbanja vid koji je možda čak primjetno bolji opet postaje onaj stari,a Pavić uzima lovu i poziva se na istraživanja Batesa i nekih oftamloga od prije sto godina koji nisu znali za kompjutersko mjerenje dioptrije ni imali osvrt na privremene i trajne rezultate.
sminkica
05.10.2009., 18:16
netočno!
Tvrde leće imaju utjecaj na usporavanje porasta dioptrije,ali kako kažu stručnjaci rast dioptrije ne bi trebao bit indikacija za nošenje tvrdih leća,jer je njihov utjecaj na usporavanje rasta malen.
žao mi je što ću te razočarati, ali ovo što si ti napisao je netočno :mig:
ne samo da nije utjecaj na usporavanje rasta malen, nego je jedini spas kod patološke miopije da osoba ne oslijepi
ja sam do 5. osnovne imala 0 dioptriju, potom 0,25 i onda svakih 2-3 mjeseca sve lošije i lošije i nakon samo tri godine u 8.razredu se popela na -9, a rast se toliko ubrzavao da su se zadnja 2 stupnja stvorila u doslovno 2 mjeseca, sjećam se kao da je jučer bilo, išli smo svaki tjedan po novu dioptriju, bilo je proljeće i od travnja do lipnja mijenjajući dioptriju svaki tjedan se ustanovilo da je samo u ta dva mjeseca poraslo sa -7 na -9, u početku (u 5. razredu) je raslo sporo, a onda sve brže
bilo je jasno da tom brzinom rasta za nekoliko mjeseci neću više ništa ni vidjeti, a za godinu dana bih bila potpuno slijepa jer to nije imalo namjeru stati (pogotovo ne kad imaš 13 godina, a to ide tolikom brzinom) i sjećam se ustrašenih roditelja kad je doktorica rekla kako kod ovakvih slučajeva samo tvrde leće mogu zaustaviti dioptriju i jasno je rekla mojim roditeljima da ću kroz kratko vrijeme potpuno oslijepiti ukoliko pod hitno ne zaustavim dioptriju tvrdim lećama
rezultat: moji isprestrašeni roditelji su doslovno sutradan mene hitno odveli na pregled i sve što ide za leće, dobila sam ih isto tako hitno iz zagreba i odmah počela nositi - od tog dana kad sam ih stavila pa do danas (a prošlo je x godina) dioptrija se nije mrdnula, iako primjećujem u zadnje vrijeme kako moram odmicati glavu od knjige/monitora, bila sam na pregledu nedavno i izmjerili su mi dioptriju na spravi "dioptron" i na ono di se gleda na zidu i rekli su mi da su mi leće prejake (iz čega se da zaključiti kako ne samo da je zaustavilo, nego se počinje i popravljati, iako sam sad u 20-tima)
nema apsolutno nikakve sumnje da su tvrde leće zaustavile dioptriju koja se onom brzinom razvijala
i, da, moja rodica nije ništa pobrkala, znam je jako dobro, a njen slučaj još bolje jer nas je to naročito zanimalo, ona je uzela tvrde leće nakon niza godina stabilne dioptrije (-4) i kroz nekih godinu-dvije morala je par puta mijenjati dioptriju jer joj je slika bila preoštra, sad joj dioptrija stoji na -2, objašnjeno joj je zašto - njoj tvrde leće nisu imale što zaustavljati i onda su imale priliku popravljati vid, nije moja rodica ni približno jedini takav slučaj
žao mi je što ću te razočarati, ali ovo što si ti napisao je netočno :mig:
ne samo da nije utjecaj na usporavanje rasta malen, nego je jedini spas kod patološke miopije da osoba ne oslijepi
ja sam do 5. osnovne imala 0 dioptriju, potom 0,25 i onda svakih 2-3 mjeseca sve lošije i lošije i nakon samo tri godine u 8.razredu se popela na -9, a rast se toliko ubrzavao da su se zadnja 2 stupnja stvorila u doslovno 2 mjeseca, sjećam se kao da je jučer bilo, išli smo svaki tjedan po novu dioptriju, bilo je proljeće i od travnja do lipnja mijenjajući dioptriju svaki tjedan se ustanovilo da je samo u ta dva mjeseca poraslo sa -7 na -9, u početku (u 5. razredu) je raslo sporo, a onda sve brže
bilo je jasno da tom brzinom rasta za nekoliko mjeseci neću više ništa ni vidjeti, a za godinu dana bih bila potpuno slijepa jer to nije imalo namjeru stati (pogotovo ne kad imaš 13 godina, a to ide tolikom brzinom) i sjećam se ustrašenih roditelja kad je doktorica rekla kako kod ovakvih slučajeva samo tvrde leće mogu zaustaviti dioptriju i jasno je rekla mojim roditeljima da ću kroz kratko vrijeme potpuno oslijepiti ukoliko pod hitno ne zaustavim dioptriju tvrdim lećama
rezultat: moji isprestrašeni roditelji su doslovno sutradan mene hitno odveli na pregled i sve što ide za leće, dobila sam ih isto tako hitno iz zagreba i odmah počela nositi - od tog dana kad sam ih stavila pa do danas (a prošlo je x godina) dioptrija se nije mrdnula, iako primjećujem u zadnje vrijeme kako moram odmicati glavu od knjige/monitora, bila sam na pregledu nedavno i izmjerili su mi dioptriju na spravi "dioptron" i na ono di se gleda na zidu i rekli su mi da su mi leće prejake (iz čega se da zaključiti kako ne samo da je zaustavilo, nego se počinje i popravljati, iako sam sad u 20-tima)
nema apsolutno nikakve sumnje da su tvrde leće zaustavile dioptriju koja se onom brzinom razvijala
i, da, moja rodica nije ništa pobrkala, znam je jako dobro, a njen slučaj još bolje jer nas je to naročito zanimalo, ona je uzela tvrde leće nakon niza godina stabilne dioptrije (-4) i kroz nekih godinu-dvije morala je par puta mijenjati dioptriju jer joj je slika bila preoštra, sad joj dioptrija stoji na -2, objašnjeno joj je zašto - njoj tvrde leće nisu imale što zaustavljati i onda su imale priliku popravljati vid, nije moja rodica ni približno jedini takav slučaj
Ako polutvrde leće tako efektivno smanjuju dioptriju,tada bi postojali dokumentirani slučajevi i statistike koji to potvrđuju,a to naravno nepostoji,već znanost čak tvrdi da to nije moguće,ako želiš dokazat suprotno nađi neki link,ja sam dao link u kojem piše školovani oftamolog i nespominje mogućnost smanjenja dioptrije kao i svi ostali stručnjaci oftamolozi.
Uostalom tada bi postojale indikacije kod kratkovidnih da polutvrdim ili tvrdim lećama pokušaju smanjit dioptriju,a dobro znamo da to nepostoji nigdje.
I hrpa ljudi tvrdi da im polutvrde leće nisu imale utjecaj na usporavanje porasta dioptrije i da im se nastavilo rast jako i nakon što su ih uzeli,mada vjerujem znanstvenim istraživanjima koje dokazuju da postoji mali utjecaj na usporavanje porasta u početku nošenja.Rast se može naglo zaustavit i tako naglo se može zaustavit i porast dioptrije,jer i oči prestaju rast gotovo istovremeno sa tijelom,a vjerojatno su i polutvrde leće imale manji utjecaj,jer znanstvenici ipak opovrgavaju veći utjecaj,to nije moje mišljenje već znanstveni dokaz.
A priča o sljepoći je najveća glupost,samo dioptrija nikad neuzrokuje potpunu sljepoću,već velika minus dioptrija znači da je oko izduženog oblika i zato je pod većim naprezanjem pa ima i veću sklonost odvajanja mrežnice i promjena na staklovini i tek odvajanje mrežnice može uzrokovat sljepoću,ali polutvrde leće ionako nemaju utjecaj na oblik pozadine oka koje je ključno za razvoj tako ozbiljnih promjena na oku koje mogu dovest do sljepoće.
Minus dioptrija znači da slika nastaje prije mrežnice i što je dioptrija veća to slika nastaje bliže rožnici,ali gdje god slika nastane uvijek postoje stakla koja mogu dovest sliku do mrežnice,mada kod ogromnih dioptrija postoje problemi umanjene slike zbog efekta udaljenosti naočalskih stakala od očiju i problem dizajniranja leća takvog oblika,ali sve je to daleko od sljepoće.
A sad te priče šta je ko reko,da neko napiše na forumu da ima prijatelja koji je preplivo atlanski ocean u komadu,ipak postoji znanost koja može to opovrgnut kao mogućnost.
sminkica
05.10.2009., 19:56
gle, ti meni stvarno ne moraš vjerovati, ali ja zbilja nemam ni najmanjeg razloga ovdje izmišljati :ne zna:
nije ti malo čudno da djetetu u 13-toj godini u dva jeseca dioptrija poraste za dva stupnja i doslovno od trenutka stavljanja leća - stane, ali potpuno stane, mislim, koji dio nije jasan? :confused:
i, ne, nisam prestala rasti i razvijati se točno u lipnju te godine, još sam rasla i razvijala se i nakon 13-te godine pa tako s cijelim tijelom i moje oči
nije ti bar malo neobično što me okulist hitno poslao na pregled za leće kao i na hitni početak nošenja istih jer mu očito nisam bila ni prva ni zadnja kojoj su leće zaustavile rast dioptrije?
kasnije sam dolazila na redovne preglede i nitko se nije čudio, bilo im je to potpuno normalno :ne zna: očito su navikli
a što se sljepoće tiče, nisam ni mislila na potpuni crni mrak nego na krajnju moguću dioptriju do koje bi došlo onom brzinom rasta, a znam jako puno osoba (kontaktirali smo s dosta kratkovidnih ljudi zbog mog problema jer su mi se doma svi prestrašili) koji imaju iznimno visoku dioptriju i to toliko visoku da im se nikako ne može naštimati naočale na oštar vid, ljudi vide na kakvu-takvu blizinu, ali s enormno visokom dioptrijom teško i s naočalama prepoznaju osobu na nekoj pristojnoj udaljenosti, ti su ljudi bez naočala skoro potpuno slijepi (npr. kad idu u more - netko ih vodi za ruku), vide samo odnos svjetlo-tama
inače, vidim da spominješ polutvrde leće koje ja ni u jednom trenutku nisam spomenula - meni je tad rečeno da će mi dioptriju zaustaviti isključivo tvrde leće i da ništa neću postići ukoliko stavim polutvrde/plinopropusne ili meke jer da je efekt isti kao s naočalama - dakle nikakav (što se tiče zaustavljanja dioptrije)
dakle, radi se o onim tvrdim, najtvrđim koje su se prve pojavile, mislim da se danas rijetko proizvode, okulistkinja kod koje sam zadnji put bila mi je rekla da ih proizvodi još samo oculus i to samo zbog onih ljudi s patološkom miopijom (kao što je bila moja) u svrhu spašavanja vida kod slučajeva kao što je bio moj jer jedino tvrde imaju ovu sposobnost
ja ne znam kakva istraživanja ti očekuješ kad je ovo općepoznato i nije ništa novo, od kad su meni to rekli i od kad mi je to spasilo vid prošlo je puno godina, a ako su tad sve to znali onda ne vidim zašto bi danas to znanje nestalo? :ne zna:
alerim1409
05.10.2009., 20:07
ajme... sjećam se jednom kad sam išla kod oftamologa da sam se raspitivala za leće i on je meni rekao kako bolje ne jer bi mi trebale tvrde a one pak kao smetaju oku:ne zna:
Postoji razlog zašto službena medicina nije prihvatila taj način skidanja.
Zato jer to nije pravo skidanje dioptrije,pošto se rezultati nemogu vidjet kompjuterskim mjerenjem dioptrije kad su oči opuštene.Cijeli proces je neprirodan,a cilj je privremeno spljoštit očne jabučice mišićima koji pokreću samu jabučicu,što je neprirodna akomodacija koja kod većine uzrokuje nelagodu,umor,ponekad i glavobolju,a nema govora o trajnom skraćivanju jabučica.Zato od 10ljudi koji su se javili na forum da su bili na tretmanu kod tog samozvanog dr. Pavića niko nije izrazio dugoročno zadovoljstvo tim vježbama,nit je trajno skinuo dioptriju,jer sa prestankom vježbanja vid koji je možda čak primjetno bolji opet postaje onaj stari,a Pavić uzima lovu i poziva se na istraživanja Batesa i nekih oftamloga od prije sto godina koji nisu znali za kompjutersko mjerenje dioptrije ni imali osvrt na privremene i trajne rezultate.
ok, inace ja bas neradim te vjezbe radi skidanja dioptrije vec mi sluze vise onak razgibavanje zbog umora ujutro i navecer, netreba ici kod dr. Pavica da ti veli kako i koje vjezbe raditi posto vec postoje knjige u elektronickom izdanju pa i by Betesa, a ne davati 3 soma Pavicu kolko se inace davalo kad sam zadnji put cuo
a sad ovo vezano uz dioptriju sta ti smatras da je neprirodno vjezbati ocne misice i da bi trebo nositi naocale i lece koje su kao bogom dane ?
sorry al ja tu nevidim rijesenje tog problema preko naocala i leca vec krpanje istoga pomocu naocala ili leca, npr. tipa kad vidis hrđu na željezu sto ces napraviti ? oces li preko te hrđe samo polakirati nanovo do slijedeceg ponovnog izbijanja hrđe, bez da se potrudis prebrusiti ili zamjeniti taj dio ? :kava:
gle, ti meni stvarno ne moraš vjerovati, ali ja zbilja nemam ni najmanjeg razloga ovdje izmišljati :ne zna:
nije ti malo čudno da djetetu u 13-toj godini u dva jeseca dioptrija poraste za dva stupnja i doslovno od trenutka stavljanja leća - stane, ali potpuno stane, mislim, koji dio nije jasan? :confused:
i, ne, nisam prestala rasti i razvijati se točno u lipnju te godine, još sam rasla i razvijala se i nakon 13-te godine pa tako s cijelim tijelom i moje oči
nije ti bar malo neobično što me okulist hitno poslao na pregled za leće kao i na hitni početak nošenja istih jer mu očito nisam bila ni prva ni zadnja kojoj su leće zaustavile rast dioptrije?
kasnije sam dolazila na redovne preglede i nitko se nije čudio, bilo im je to potpuno normalno :ne zna: očito su navikli
a što se sljepoće tiče, nisam ni mislila na potpuni crni mrak nego na krajnju moguću dioptriju do koje bi došlo onom brzinom rasta, a znam jako puno osoba (kontaktirali smo s dosta kratkovidnih ljudi zbog mog problema jer su mi se doma svi prestrašili) koji imaju iznimno visoku dioptriju i to toliko visoku da im se nikako ne može naštimati naočale na oštar vid, ljudi vide na kakvu-takvu blizinu, ali s enormno visokom dioptrijom teško i s naočalama prepoznaju osobu na nekoj pristojnoj udaljenosti, ti su ljudi bez naočala skoro potpuno slijepi (npr. kad idu u more - netko ih vodi za ruku), vide samo odnos svjetlo-tama
inače, vidim da spominješ polutvrde leće koje ja ni u jednom trenutku nisam spomenula - meni je tad rečeno da će mi dioptriju zaustaviti isključivo tvrde leće i da ništa neću postići ukoliko stavim polutvrde/plinopropusne ili meke jer da je efekt isti kao s naočalama - dakle nikakav (što se tiče zaustavljanja dioptrije)
dakle, radi se o onim tvrdim, najtvrđim koje su se prve pojavile, mislim da se danas rijetko proizvode, okulistkinja kod koje sam zadnji put bila mi je rekla da ih proizvodi još samo oculus i to samo zbog onih ljudi s patološkom miopijom (kao što je bila moja) u svrhu spašavanja vida kod slučajeva kao što je bio moj jer jedino tvrde imaju ovu sposobnost
ja ne znam kakva istraživanja ti očekuješ kad je ovo općepoznato i nije ništa novo, od kad su meni to rekli i od kad mi je to spasilo vid prošlo je puno godina, a ako su tad sve to znali onda ne vidim zašto bi danas to znanje nestalo? :ne zna:
nije dva stupnja,već dvije dioptrije valjda?ili je porasla za 2x po 0.25,jer je 0.25 obično najmanja jedinica koju oftamolozi koriste?
Nije da nevjerujem,moguće je,ima ljudi koji u jednom ljetu izrastu za preko 5cm i ima ljudi kojima u pubertetu dioptrija naglo skače,ali dioptrija bi ionako tek malo sporije sama prestala rast,umjesto sadašnjih -9 imala bi -10.
Ako si napisala da je to bilo u lipnju u 8razredu,tada si imala 14godina,ili ti je do 14tog rođendana falio 1mjesec,a cure iza 14e narastu u prosjeku nekih 2-3cm,neke stanu sa rastom i prije 13e godine,tako da je mala šansa da si uspjela ubrzano rast iza tih godina,a zna se da tjelesni rast utječe i na rast očiju koje se kod nekih pojačano izdužuju,kraj rast u normalnom slučaju označava kraj porasta dioptrije,izuzetak su studenti,uredski ljudi(rad na blizu) ili neki oblici zloćudne kratkovidnosti,ali polutvrde leće u ta dva slučaja nemogu uopće utjecat,jer nemaju veze sa očnom lećom(studenti) i pozadinom oka(zloćudna kratkovidnost).
Znači leće bilo da su tvrde ili polutvrde nemogu utjecat na pozadinu očiju,tvrde leće razlikuju se od polutvrdih po propusnosti kisika,a tvrdoća im se ne razlikuje znatno pa nema bitne razlike u jačini spriječavanja porasta dioptrije.
Čini se da tvoja okulistica nezna za istraživanja koja kazuju i da polutvrde leće imaju tu sposobnost,isto tako nezna koje leće su trenutno najmoćnije za spriječavanje porasta dioptrije,to su svakako leće snova,ali
čak i leće snova koje imaju uvjerljivo najjači pritisak na rožnicu i uspjevaju smanjit dioptriju na nulu(do -4 prije tretmana) opet imaju relativno malen utjecaj na spriječavanje porasta dioptrije,mada nešto veći od tvrdih i polutvrdih.Radi se o tome da sve te leće omogućavaju da rožnica izraste nešto spljoštenija nego što bi inače izrasla,ali bilo kakva leća nemože utjecat na izduživanje očne jabučice,nakon prestanka rasta tijela i očiju nema govora da bilo koja leća može spriječavat porast dioptrije(jer rožnica više ne raste)
Nadam se da sad shvačaš zašto dioptrija raste i da glavnina problema porasta kratkovidnosti ne leži u promjeni oblika rožnice,već u promjeni oblika i duljine očne jabučice na što nikakve leće nemaju utjecaj pa je i logično da je njihov utjecaj na spriječavanje porasta malen,što uostalom i kažu istraživanja.
Uostalom i popularna istočnjačka operacija zvana skleroplastika koja kod djece spriječava porast dioptrije neizvodi se na način da se išta mijenja kod rožnice,jer tu neleži glavnina problema porasta dioptrije(a leće imaju utjecaj samo na rožnicu),već se operacijom spriječava izduživanje očne jabučice.
Kažeš prošlo je više godina i znanje je nestalo,mislim da to nije znanje već liječnička mitomanija,ili to u optici možda radi žena od gazde?
Članke na internetu su ipak pisali uvaženi doktori i znanstvenici.
Uostalom čim postoje znanstvena istraživanja koja dokazuju utjecaj tih leća na spriječavanje porasta logično je da će ti to i preporučit,ali izjava "optičarke" da bi uskoro bila sljepa bez tvrdih leća je izvan bilo kakve realnosti i bilo koji uvaženiji oftamolog tome bi se nasmijao.
Možda je žena tražila naklonost što te ko fol spasila od sljepoće?
Kažeš to je općepoznato?Pa je niko neopovrgava utjecaj tvrdih i polutvrdih leća na porast dioptrije,ali koliki je on?Da li je i to općepoznato ili postoje istraživanja koje to dokazuju?
Nijedno istraživanje nije nikad pokazalo veliki utjecaj tvrdih ili polutvrdih leča na spriječavanje dioptrije,čak štoviše,postojala su ranija istraživanja koja su dokazivala da tvrde i polutvrde leće nemaju baš nikakav utjecaj na porast dioptrije jer kao po prestanku njihovog nošenja prednost nad mekim se gubi,jer dioptrija kasnije pojačano poraste,neznam u kojim okolnostima je rađeno istraživanje 2004godine,ali kako god,nepostoji istraživanje koje dokazuje veliki utjecaj bilo kakvih leća na spriječavanje porasta dioptrije,što je i logično za bilo koga ko poznaje strukturu oka i problem kratkovidnosti.
To me sve podsjeća na priču o travaru,koji je pravio ljekove za koje je znao da nepomažu,a onda bio presretan kad mu je neka mušterija došla zdrava misleći da je to od magične travke,a ozdravljenje bi ionako došlo samo.
ok, inace ja bas neradim te vjezbe radi skidanja dioptrije vec mi sluze vise onak razgibavanje zbog umora ujutro i navecer, netreba ici kod dr. Pavica da ti veli kako i koje vjezbe raditi posto vec postoje knjige u elektronickom izdanju pa i by Betesa, a ne davati 3 soma Pavicu kolko se inace davalo kad sam zadnji put cuo
a sad ovo vezano uz dioptriju sta ti smatras da je neprirodno vjezbati ocne misice i da bi trebo nositi naocale i lece koje su kao bogom dane ?
sorry al ja tu nevidim rijesenje tog problema preko naocala i leca vec krpanje istoga pomocu naocala ili leca, npr. tipa kad vidis hrđu na željezu sto ces napraviti ? oces li preko te hrđe samo polakirati nanovo do slijedeceg ponovnog izbijanja hrđe, bez da se potrudis prebrusiti ili zamjeniti taj dio ? :kava:
Zamjeniti taj dio,samo što kod očiju nemožeš stvar trajno ispravit na spomenuti način,osim ako imaš vrlo blagu kratkovidnost i namjeravaš svaki dan vježbat ko manijak i uz to dosta sreće da i to pomogne,jer mnogi i blagokratkovidni nisu uspjeli postić nikakav privremen rezultat poboljšanja vida.I sam sam iskušo neke od tih vježbi,rezultata je bilo,ali kratkotrajno,običan kratki rad na računalu ili umor sve je vratio na staro,uz to imam samo -1.Ipak čuo sam za neke koji su sa -1.5 skinuli do -0.5(po slovima sa table,jer kompjuterskim mjerenjem nema pomaka) i rezultat nije bio toliko privremen,trajao je nekoliko dana po prestanku vježbanja,ali nije to za veliku većinu,što uostalom govori ogroman broj nezadovoljnih koji su pokušali(neznam nijednog zadovoljnog).Pa za ogromnu većinu ostaju samo drugi načini:leće,naočale ili laser(za to preporučam posjetit temu o tome na forumu radi upoznavanja sa kratkoročnim i dugoročnim rizicima i posljedicama pojedinih metoda laserske korekcije).
Ja sam prve cvike (koje nisam imala potrebu nosit) dobila sa 17 g. tada mi je dioptrija bila -1 i - 0.25, nisam ništa nosila dok nisam došla do -2 i -1. Sad mi se čak popelo na -5 i -3.5 (pri kraju faxa sam). Opet ovisi šta je zapisano u našem DNK dokle će to rasti, jer ima njih s mog faxa koji nemaju nikakvu dioptriju i završili su fax da im ne trebaju nikakve cvike.
Ja sam prve cvike (koje nisam imala potrebu nosit) dobila sa 17 g. tada mi je dioptrija bila -1 i - 0.25, nisam ništa nosila dok nisam došla do -2 i -1. Sad mi se čak popelo na -5 i -3.5 (pri kraju faxa sam). Opet ovisi šta je zapisano u našem DNK dokle će to rasti, jer ima njih s mog faxa koji nemaju nikakvu dioptriju i završili su fax da im ne trebaju nikakve cvike.
Nije sve u genima,dioptrija raste zbog izduživanja očiju pri rastu,ali može rasti i zbog dugog rada očiju na blizinu .To objašnjava istraživanje koje pokazuje razliku između indijskih novaka studenata od kojih je 65posto kratkovidno i indijskih novaka sa niskim obrazovanjem od kojih je 10posto kratkovidno.
Ipak je sve u DNK, ako je ta osnova sjebitis onda se loše piše. Naravno postoje i drugi faktori, ali ipak DNK je osnovni problem. Već sam navela razloga i znam da nije uzrok samo bubetanje na nekom teškom faxu jer mnogo njih postoji koji nemaju nikakvu dioptriju unatoč tome šta masu štrebaju. Tako da...
Ipak je sve u DNK, ako je ta osnova sjebitis onda se loše piše. Naravno postoje i drugi faktori, ali ipak DNK je osnovni problem. Već sam navela razloga i znam da nije uzrok samo bubetanje na nekom teškom faxu jer mnogo njih postoji koji nemaju nikakvu dioptriju unatoč tome šta masu štrebaju. Tako da...
većina onih koji masovno štrebetaju i nenose naočale imaju neku dioptriju(kompjuterski mjereno) koju nadoknađuju svojom mladenački jakom akomodacijom,dioptrija od 0 do približno +2 obično netraži u nikakvoj sitauciji naočale kod ljudi u 20im godinama,pravu nulu(kompjuterski mjereno),tj. raspon od 0 do +0,25 ima vrlo mali postotak ljudi kojima je gotovo identična duljina očne jabučice s duljinom fokusa.
I nije baš istina da se sa svima koji nenose naočale na faksu dioptrija nemjenja,jer kompjutersko mjerenje to kod većine njih nebi pokazala,samo što su vjerojatno bili i ostali u rasponu 0 do +2 što kod većine mladih netraži nikakve naočale.
Taj prikriveni plus dolazi kasnije do izražaja kad naočale za čitanje dolaze u ranijoj životnoj dobi od onih koji imaju pravu nulu(kompjuterski mjereno) ili još daleko ranije od onih koji su u minusu,dar kratkovidnih je što starenjem zadržavaju vid na blizu bolje od onih sa plus dioptrijom ili nulom.
većina onih koji masovno štrebetaju i nenose naočale imaju neku dioptriju(kompjuterski mjereno) koju nadoknađuju svojom mladenački jakom akomodacijom,dioptrija od 0 do približno +2 obično netraži u nikakvoj sitauciji naočale kod ljudi u 20im godinama,pravu nulu(kompjuterski mjereno),tj. raspon od 0 do +0,25 ima vrlo mali postotak ljudi kojima je gotovo identična duljina očne jabučice s duljinom fokusa.
I nije baš istina da se sa svima koji nenose naočale na faksu dioptrija nemjenja,jer kompjutersko mjerenje to kod većine njih nebi pokazala,samo što su vjerojatno bili i ostali u rasponu 0 do +2 što kod većine mladih netraži nikakve naočale.
Taj prikriveni plus dolazi kasnije do izražaja kad naočale za čitanje dolaze u ranijoj životnoj dobi od onih koji imaju pravu nulu(kompjuterski mjereno) ili još daleko ranije od onih koji su u minusu,dar kratkovidnih je što starenjem zadržavaju vid na blizu bolje od onih sa plus dioptrijom ili nulom.
Čuj ipak sam prošle godine imala oftalmu i svi smo išli na pregled tako da znam što sam vidjela i čula. ;-) Sve to donekle stoji što si napisao, ali opet ako ti je majka priroda odlučila podariti dioptriju onda ćeš je dobiti. Nije meni došlo do -5 po duhu svetom.
Čuj ipak sam prošle godine imala oftalmu i svi smo išli na pregled tako da znam što sam vidjela i čula. ;-) Sve to donekle stoji što si napisao, ali opet ako ti je majka priroda odlučila podariti dioptriju onda ćeš je dobiti. Nije meni došlo do -5 po duhu svetom.
Ne bi se složio,uostalom i istraživanja to opovrgavaju,tj. 84posto visokoobrazovanih kratkovidnih indijskih novaka nebi zaradile svoju kratkovidnost da su prekinuli školovanje nakon osnovne škole,slične rezultate daju i ostala istraživanja tipa visokoobrazovani kratkovidni vs niskoobrazovani kratkovidni,a statistike na velikom broju ispitanika nemogu bit slučajne.
Uostalom rast očiju je prekinut u studentskoj dobi,pa jedino duga akomodacija na blizu uzrokuje rast dioptrije.
Ma ne moraš se ti uopće s ničim slagati, koga to briga, ali izvršen je prelged mojih kolega na godini kompićem i optotipovima i sve je utvrđeno. Opet da oni nemaju u podlozi loš DNK ne bi im ta dipotrija rasla.
Ma ne moraš se ti uopće s ničim slagati, koga to briga, ali izvršen je prelged mojih kolega na godini kompićem i optotipovima i sve je utvrđeno. Opet da oni nemaju u podlozi loš DNK ne bi im ta dipotrija rasla.
Nemora nikog bit briga za moje mišljenje,neću sad tražit linove na netu koje sam davno čitao i više istraživanja koja dokazaju veliku povezanost postotka kratkovidnih sa njihovim obrazovanjem,ali ako ne vjeruješ da postoje istraživanja mogo bi ih opet naći?
Neka istraživanja se mogu opovrgnut u smislu da se daju višesmislene rečenice koje navode obične ljude na kriv zaključak ili da postoji razlog zbog kojeg se istraživanje ne nemože primjenit na populacij,ili mali broj promatranih ljudi zbog kojeg statistika nemože bit pouzdana,postoje reklame i istraživanja koje rade privatni poduzetnici koje žele na tom okrenut lovu i zato često neka istraživanja nisu sasvim realna,ali opet ako misliš da postoje slična istraživanja nad populacijom koja dokazuju suprotno samo daj neki link ili dokaz.
Nego reci šta je to točno utvrđeno nad tvojim kolegama?Kakvo je to istraživanje točno bilo?
već 7 godina nosim naočale a početna dijagnoza bile su naočale za čitanje, koje mi nisu trebale i samim time što sam godinu dana svaki dan nosila te naočale pokvarila sam oči... naravno pogrešnu dioptriju su mi dali jer sam kratkovidna... :mad: poslje se više ne sjećam dioptrije koja je bila ali znam da sam prešla više doktora i više mišljenja i redovitim nošenjem naočala smanjila se i sad i ja imam -0,25...i nosim cvikse :) naravno nikad ta neće spasti, i u starosti će opet narasti ali eto bar nešto... zato se slažem i sa time da je naravno sama genetika iliti majka priroda zaslužna što se nije dalje pogoršala tj što se sada poboljšala dioptrija, ali također da i optika tj naočale ili leće mogu poboljšati ili pogoršati vid... u svakom slučaju nije loše kupit neke naočale koje nisu skupe neznam kak pa probati ako ti pašu nosit ih, ako ne bar ti neće bit žao novaca... mislim ono ti saznaš od prilike na čemu si, a nisi neznam kak obogatio optike :D :top:
sminkica
09.10.2009., 01:01
apsolutno se slažem s tobom, kad je meni počela dioptrija nisam još pošteno ni par knjiga pročitala, a kako se odmah počela povećavati preporučili su mi potpuno izbjegavanje knjige pa je usprkos poštivanja te odredbe (+ negledanje tv-a + igranje samo sa djecom u dvorištu) tako vrtoglavo narasla u tako kratko vrijeme, to nikakve veze nije imalo s obrazovanjem i čitanjem, nego samo s genetikom
također bih nadodala (iako sam bila odustala jer sam vidila da Jolac ne prizna nas žive kao dokaz, nego samo nekakve linkove, a mi smo valjda vanzemaljci) da je moja sestra bila puno mlađa od mene kad su joj otkrili visoku dioptriju, ona još nije krenula u školu a već je imala -7 i s obzirom na moje iskustvo njoj su tako maloj (iako je bilo petljavo s 7-godišnjim djetetom) stavili tvrde leće i dioptrija joj i danas stoji na -7, ne smijem ni pomisliti što bi bilo do kraja osnovne škole... ovdje bi Jolac rekao da je moja sestra prestala rasti sa 7 godina :rolleyes:
i još jedan podatak: gospođa, dosta starija od mene, koja me naučila kako stavljati leće (jer sam se jako bojala staviti to tvrdo u oči sama) je tad već bila veteranka tvrdih leća, ona nam je također bila rekla da će mi tvrde leće spasiti vid jer je ona za vrijeme nošenja tih leća imala kontinuirano istu dioptriju, a onda je za vrijeme rata bila prisiljena oko godinu dana nositi naočale a ne leće (zbog nehigijenskih uvjeta, nije bilo vode u gradu) i u tom periodu joj se vid pogoršao za skoro 3 stupnja/dioptrije :eek: čim je ponovo stavila leće dioptrija je stala (a gospođa je već bila u srednjim godinama i daaavno je prestala rasti)...
cijelo vrijeme govorim isključivo o tvrdim lećama
ne znam zašto sam i ovo napisala, vjerojatno negdje postoji neki link koji kaže da ja, moja sestra, moja rodica, obiteljska prijateljica (i još vjerojatno masa ljudi) uopće ne postojimo :confused:
već 7 godina nosim naočale a početna dijagnoza bile su naočale za čitanje, koje mi nisu trebale i samim time što sam godinu dana svaki dan nosila te naočale pokvarila sam oči... naravno pogrešnu dioptriju su mi dali jer sam kratkovidna... :mad: poslje se više ne sjećam dioptrije koja je bila ali znam da sam prešla više doktora i više mišljenja i redovitim nošenjem naočala smanjila se i sad i ja imam -0,25...i nosim cvikse :) naravno nikad ta neće spasti, i u starosti će opet narasti ali eto bar nešto... zato se slažem i sa time da je naravno sama genetika iliti majka priroda zaslužna što se nije dalje pogoršala tj što se sada poboljšala dioptrija, ali također da i optika tj naočale ili leće mogu poboljšati ili pogoršati vid... u svakom slučaju nije loše kupit neke naočale koje nisu skupe neznam kak pa probati ako ti pašu nosit ih, ako ne bar ti neće bit žao novaca... mislim ono ti saznaš od prilike na čemu si, a nisi neznam kak obogatio optike :D :top:
djelomice majka priroda,djelomice životni stil,evo link na kojem su spomenuta neka istraživanja http://www.newscientist.com/article/dn6117-lifestyle-causes-myopia-not-genes.html
Neupitno je da su neki ljudi genetski žilavi na razvoj kratkovidnosti,jer imaju prirodno prekratke očne jabućice i/ili otpornost prema promijeni oblika očne leće,ali je neupitno i da velika većina kratkovidnih obrazovanih ljudi nikad nebi postali kratkovidni da su u ranoj životnoj dobi prekinuli obrazovanje i duge i česte radove na blizinu.
Naočale plus dioptrije nisu mogle uzrokovat kvarenje vida u smislu nastanka minus dioptrije,ne postoje istraživanja koja to dokazuju,dok postoje istraživanja koja čak dokazuju da plus dioptrija(čitače naočale) usporava rast ili nastanak minus dioptrije.
Jako je mala šansa da se minus dioptrija uistinu smanji,veća da je neka pogreška pri mjerenju.Sa starenjem minus dioptrija nemora obavezno rast,ali pada akomodacijska moć,tj. bliska točka se udaljava i tekst koji se ranije mogo čitat sa recimo 15cm od očiju sa godinama postaje mutan na istoj udaljenosti i mora se se sa godinama sve više udaljavat da bi se moglo čitat sve dok ne postanu potrebne naočale za čitanje,kod onih koji imaju -2 i veću minus dioptriju nikad neće zatrebat naočale za čitanje.
djelomice majka priroda,djelomice životni stil,evo link na kojem se spomenuta neka istraživanja http://www.newscientist.com/article/dn6117-lifestyle-causes-myopia-not-genes.html
Neupitno je da su neki ljudi genetski žilavi na razvoj kratkovidnosti,jer imaju prirodno prekratke očne jabućice i/ili otpornost prema promijeni oblika očne leće,ali je neupitno i da velika većina kratkovidnih obrazovanih ljudi nikad nebi postali kratkovidni da su u ranoj životnoj dobi prekinuli obrazovanje i dugi i česti rad na blizinu.
Naočale plus dioptrije nisu mogle uzrokovat kvarenje vida u smislu nastanka minus dioptrije,ne postoje istraživanja koja to dokazuju,dok postoje istraživanja koja čak dokazuju da plus dioptrija(čitače naočale) usporava rast ili nastanak minus dioptrije.
Jako je mala šansa da se minus dioptrija uistinu smanji,veća da je neka pogreška pri mjerenju.S sa starenjem minus dioptrija nemora obavezno rast,ali pada akomodacijska moć,tj. bliska točka se udaljava i tekst koji se ranije mogo čitat sa recimo 15cm od očiju sa godinama postaje mutan na istoj udaljenosti i mora se se sa godinama sve više udaljavat da bi se moglo čitat sve dok ne postanu potrebne naočale za čitanje,kod onih koji imaju -2 i veću minus dioptriju nikad neće zatrebat naočale za čitanje.
ma nee nisu meni naočale + dioptrije pokvarile vid na -, nego jednostavno od previše nošenja krive dioptrije oči su od naprezanja popustile i dioptrija se povećala... a meni su dali + dioptriju tj naočale za čitanje koje su mi smetale ali su rekli da ću se naviknut i da je to jer nisam prije nosila naočale... a zapravo je razlog smetanja bilo to što je dioptrija bila kriva i to sasvim kriva... i poslje kad sam to otkrila bilo je već dosta kasno i morala sam nosit naočale... ali valjda na svu sreću sva ta genetika ili šta već je kod mene dosta dobra pa mi se dioptrija dosta smanjila u ovih par godina... doktor se čudio jer se baš dosta smanjila i kaže da je to dobro, ali da se ne nadam previše jer će se sa godinama opet vratiti :rolleyes: pa onda neznam šta drugo nego da uživam dok mogu :D
apsolutno se slažem s tobom, kad je meni počela dioptrija nisam još pošteno ni par knjiga pročitala, a kako se odmah počela povećavati preporučili su mi potpuno izbjegavanje knjige pa je usprkos poštivanja te odredbe (+ negledanje tv-a + igranje samo sa djecom u dvorištu) tako vrtoglavo narasla u tako kratko vrijeme, to nikakve veze nije imalo s obrazovanjem i čitanjem, nego samo s genetikom
također bih nadodala (iako sam bila odustala jer sam vidila da Jolac ne prizna nas žive kao dokaz, nego samo nekakve linkove, a mi smo valjda vanzemaljci) da je moja sestra bila puno mlađa od mene kad su joj otkrili visoku dioptriju, ona još nije krenula u školu a već je imala -7 i s obzirom na moje iskustvo njoj su tako maloj (iako je bilo petljavo s 7-godišnjim djetetom) stavili tvrde leće i dioptrija joj i danas stoji na -7, ne smijem ni pomisliti što bi bilo do kraja osnovne škole... ovdje bi Jolac rekao da je moja sestra prestala rasti sa 7 godina :rolleyes:
i još jedan podatak: gospođa, dosta starija od mene, koja me naučila kako stavljati leće (jer sam se jako bojala staviti to tvrdo u oči sama) je tad već bila veteranka tvrdih leća, ona nam je također bila rekla da će mi tvrde leće spasiti vid jer je ona za vrijeme nošenja tih leća imala kontinuirano istu dioptriju, a onda je za vrijeme rata bila prisiljena oko godinu dana nositi naočale a ne leće (zbog nehigijenskih uvjeta, nije bilo vode u gradu) i u tom periodu joj se vid pogoršao za skoro 3 stupnja/dioptrije :eek: čim je ponovo stavila leće dioptrija je stala (a gospođa je već bila u srednjim godinama i daaavno je prestala rasti)...
cijelo vrijeme govorim isključivo o tvrdim lećama
ne znam zašto sam i ovo napisala, vjerojatno negdje postoji neki link koji kaže da ja, moja sestra, moja rodica, obiteljska prijateljica (i još vjerojatno masa ljudi) uopće ne postojimo :confused:
Sad su tu i sestra i gospođa kojih se tako naknadno sjetiš i ko zna kolko će još likova na kraju nastat kako bi dokazala teoriju koju znanost nepriznaje.
I spominješ tu neke paranormalne pojave,lećama sa -4 na -2,pa mislim zbilja...
Polutvrde leće=tvrde plinopropusne leće ,nema bitne razlike u tvrdoći matrijala tvrdih i tvrdih plinopropusnih(polutvrdih) leća i obje vrste leća nemijenjaju oblik kad legnu na oko,tj od plastičnog matrijala su obje vrste leća.
Zato se tvrde leće više skoro pa i nekoriste,jer nemaju nikakvu prednost nad polutvrdim,gotovo su napuštene,manje od 1posto nosioca leća ih nosi.
Iz čega se dodatno može zaključit da ih oftamolozi ne preporučuju pred polutvrdim radi kao boljeg spriječavanja porasta dioptrije.
sminkica
09.10.2009., 03:19
Sad su tu i sestra i gospođa kojih se tako naknadno sjetiš i ko zna kolko će još likova na kraju nastat kako bi dokazala teoriju koju znanost nepriznaje.
I spominješ tu neke paranormalne pojave,lećama sa -4 na -2,pa mislim zbilja...
sestra je tu oduvijek :rolleyes: samo je bila manje relevantna za ovu priču jer se njoj nije ni stigla pojačavati dioptrija jer smo na vrijeme reagirali, sad sam je spomenula zbog tvoje ideje o rastu osobe, po tvojoj teoriji njoj nisu leće pomogle nego je prestala rasti u 7-moj godini života :rolleyes:
pretpostavila sam da je za ovu temu moj primjer (i primjer rodice sa popravljenom dioptrijom) dovoljan, a i bila uvjerena da svi ljudi koji su došli u kontakt s porastom dioptrije znaju za zaustavljanje iste tvrdim lećama, ne znam koji je tvoj cilj s pokušajem pobijanja činjenica :confused:
dr. Janković u Zadru je mojim roditeljima rekla da pod hitno moram staviti tvrde leće ukoliko mi žele spasiti vid, mojoj sestri nisu uopće čekali porast dioptrije nego je odmah pri prvom utvrđivanju od iste te doktorice poslana po leće zbog pretpostavke da će se dogoditi isto što i meni...
zadar nije imao kabinet za leće pa smo hitno poslani u šibenik kod dr. Kapeli koja je ubrzala cijeli proces jer je i ona rekla kako samo tvrde leće mogu zaustaviti patološku miopiju, stavila mi je leće odmah i odmah preporučila maksimalnu dnevnu dozvoljenu količinu nošenja kako bismo odmah zaustavili daljnje pogoršanje...
nedavno sam bila kod dr. Roze Grgić u Splitu po polutvrde leće jer mi se dioptrija počela popravljati (prethodno sam napisala da je utvrđeno kako vidim bolje, moram udaljavati knjigu), razlog prelaska je što su ove nove plinopropusne, a mislim da su mi oči previše godina bile bez kisika pa ću probati s ovima, a ukoliko osjetim i najmanje pogoršanje vraćam se na tvrde.
dr. Grgić sam zatražila da mi napiše recept za obje vrste (i tvrde i plinopropusne) da ne moram putovati u split po novi recept za tvrde ako mi se počne pogoršavati i žena mi je dala oba recepta i pri tom je naglasila da danas još samo oculus proizvodi te stare tvrde leće i da bi one inače potpuno izašle iz upotrebe ali da je jedini razlog zašto se proizvode taj što ima slučajeva poput mog i jedino te leće mogu zaustaviti dioptriju i spasiti vid, to mi je žena rekla nedavno, to jednostavno svi znaju, ja sam prošla brdo okulista (ne optičara-prodavača o kojima ti pričaš) i svi su rekli isto - jedini spas za zaustaviti dioptriju su tvrde leće, inače ih sigurno ne bi dali mojoj sestri kao djetetu od 7 godina
a gospođu kojoj se pogoršala dioptrija sam skoro zaboravila jer je naš susret bio prije dosta godina, kad sam ja bila mala i tek stavljala leće, dr. Kapeli u šibeniku mi ih je turnula u oči, a čim su stigle iz zg-a iz oculusa meni u zadar ja sam ih morala sama staviti i našli smo tu gospođu za koju su moji znali da je dugogodišnji nosioc leća da mi ona pomogne i pokaže na svom primjeru da je to bezopasno jer sam se bojala, na nju me podsjetilo tvoje uporno negiranje, inače ne pamtim stvari koje su normalne dok mi ih netko ovako ne izvuče iz naftalina, meni je to njeno bilo normalno jer su me svi okulisti uvjerili prije nošenja kako te leće svima zaustavljaju dioptriju, a prije toga sam već znala za svoju rodicu kojoj su pomakle sa -4 na -2, tako da se gospođa nije "sad pojavila" nego sam to zaboravila jer mi je to pod normalno, ovo o čemu ti pričaš mi nije pod normalno jer nisu svi okulisti ludi a samo ti pametan....
meni je normalno da netko nema pojima o ovome ako se s tim nije morao susresti u životu, ali mi je nejasno da netko (ti) zauzme neistinit stav i onda uporno tupi kao da je to zbilja istina, stvarno ne razumijem koji je tvoj cilj ili ti je dosadno pa zafrkavaš po forumu ili si žešći troll :confused:
Zato se tvrde leće više skoro pa i nekoriste,jer nemaju nikakvu prednost nad polutvrdim,gotovo su napuštene,manje od 1posto nosioca leća ih nosi.
Iz čega se dodatno može zaključit da ih oftamolozi ne preporučuju pred polutvrdim radi kao boljeg spriječavanja porasta dioptrije.
koriste se, nazovi dr. Grgić u Splitu pa pitaj, nema dugo da mi je žena dala recept i za tvrde i za plinopropusne upravo iz razloga ako mi se ponovo počne pogoršavati da naručim tvrde i zaustavim rast dioptrije.
također su njene riječi da se tvrde sve rijeđe koriste, a izrađuje ih oculus zbog ljudi kao što smo ja, moja sestra, spomenuta gospođa i očito ih ne izrađuju samo zbog nas tri :rolleyes: nego zbog svih onih ljudi kojima spašavaju vid
sad imaš imena svih liječnika, za dr. Kapeli ne znam radi li još, kod nje sam bila davno, ali mislim da radi jer nije bila stara, dr. Grgić radi i ako je nazoveš na telefon pitaj je možeš li kod nje dobiti recept i za tvrde leće i pitaj je zašto i za koga ih oculus izrađuje na što će ti ona odgovoriti isto što i meni - rade se još samo zbog onih kojima dioptrija naglo raste kako bi se ljudima spasio vid.
ako te sve ovo ne interesira onda jednostavno trollaš, a ja gubim vrijeme na nekog tko uživa u širenju dezinformacija
ipak mislim da si troll jer tko (ukoliko zdravo promisli) može osobi "objasniti" da ako joj je dioptrija od travnja do lipnja porasla za dva stupnja i onda stala čim je stavila leće - da je ta osoba točno u lipnju na dan stavljanja leća apsolutno prestala rasti i razvijati se :confused: daj pročitaj sam sebe što pišeš :rolleyes:
i raspitaj se, imena imaš, u tel. imeniku su ti brojevi telefona liječničke ordinacije
sestra je tu oduvijek :rolleyes: samo je bila manje relevantna za ovu priču jer se njoj nije ni stigla pojačavati dioptrija jer smo na vrijeme reagirali, sad sam je spomenula zbog tvoje ideje o rastu osobe, po tvojoj teoriji njoj nisu leće pomogle nego je prestala rasti u 7-moj godini života :rolleyes:
pretpostavila sam da je za ovu temu moj primjer (i primjer rodice sa popravljenom dioptrijom) dovoljan, a i bila uvjerena da svi ljudi koji su došli u kontakt s porastom dioptrije znaju za zaustavljanje iste tvrdim lećama, ne znam koji je tvoj cilj s pokušajem pobijanja činjenica :confused:
dr. Janković u Zadru je mojim roditeljima rekla da pod hitno moram staviti tvrde leće ukoliko mi žele spasiti vid, mojoj sestri nisu uopće čekali porast dioptrije nego je odmah pri prvom utvrđivanju od iste te doktorice poslana po leće zbog pretpostavke da će se dogoditi isto što i meni...
zadar nije imao kabinet za leće pa smo hitno poslani u šibenik kod dr. Kapeli koja je ubrzala cijeli proces jer je i ona rekla kako samo tvrde leće mogu zaustaviti patološku miopiju, stavila mi je leće odmah i odmah preporučila maksimalnu dnevnu dozvoljenu količinu nošenja kako bismo odmah zaustavili daljnje pogoršanje...
nedavno sam bila kod dr. Roze Grgić u Splitu po polutvrde leće jer mi se dioptrija počela popravljati (prethodno sam napisala da je utvrđeno kako vidim bolje, moram udaljavati knjigu), razlog prelaska je što su ove nove plinopropusne, a mislim da su mi oči previše godina bile bez kisika pa ću probati s ovima, a ukoliko osjetim i najmanje pogoršanje vraćam se na tvrde.
dr. Grgić sam zatražila da mi napiše recept za obje vrste (i tvrde i plinopropusne) da ne moram putovati u split po novi recept za tvrde ako mi se počne pogoršavati i žena mi je dala oba recepta i pri tom je naglasila da danas još samo oculus proizvodi te stare tvrde leće i da bi one inače potpuno izašle iz upotrebe ali da je jedini razlog zašto se proizvode taj što ima slučajeva poput mog i jedino te leće mogu zaustaviti dioptriju i spasiti vid, to mi je žena rekla nedavno, to jednostavno svi znaju, ja sam prošla brdo okulista (ne optičara-prodavača o kojima ti pričaš) i svi su rekli isto - jedini spas za zaustaviti dioptriju su tvrde leće, inače ih sigurno ne bi dali mojoj sestri kao djetetu od 7 godina
a gospođu kojoj se pogoršala dioptrija sam skoro zaboravila jer je naš susret bio prije dosta godina, kad sam ja bila mala i tek stavljala leće, dr. Kapeli u šibeniku mi ih je turnula u oči, a čim su stigle iz zg-a iz oculusa meni u zadar ja sam ih morala sama staviti i našli smo tu gospođu za koju su moji znali da je dugogodišnji nosioc leća da mi ona pomogne i pokaže na svom primjeru da je to bezopasno jer sam se bojala, na nju me podsjetilo tvoje uporno negiranje, inače ne pamtim stvari koje su normalne dok mi ih netko ovako ne izvuče iz naftalina, meni je to njeno bilo normalno jer su me svi okulisti uvjerili prije nošenja kako te leće svima zaustavljaju dioptriju, a prije toga sam već znala za svoju rodicu kojoj su pomakle sa -4 na -2, tako da se gospođa nije "sad pojavila" nego sam to zaboravila jer mi je to pod normalno, ovo o čemu ti pričaš mi nije pod normalno jer nisu svi okulisti ludi a samo ti pametan....
meni je normalno da netko nema pojima o ovome ako se s tim nije morao susresti u životu, ali mi je nejasno da netko (ti) zauzme neistinit stav i onda uporno tupi kao da je to zbilja istina, stvarno ne razumijem koji je tvoj cilj ili ti je dosadno pa zafrkavaš po forumu ili si žešći troll :confused:
koriste se, nazovi dr. Grgić u Splitu pa pitaj, nema dugo da mi je žena dala recept i za tvrde i za plinopropusne upravo iz razloga ako mi se ponovo počne pogoršavati da naručim tvrde i zaustavim rast dioptrije.
također su njene riječi da se tvrde sve rijeđe koriste, a izrađuje ih oculus zbog ljudi kao što smo ja, moja sestra, spomenuta gospođa i očito ih ne izrađuju samo zbog nas tri :rolleyes: nego zbog svih onih ljudi kojima spašavaju vid
sad imaš imena svih liječnika, za dr. Kapeli ne znam radi li još, kod nje sam bila davno, ali mislim da radi jer nije bila stara, dr. Grgić radi i ako je nazoveš na telefon pitaj je možeš li kod nje dobiti recept i za tvrde leće i pitaj je zašto i za koga ih oculus izrađuje na što će ti ona odgovoriti isto što i meni - rade se još samo zbog onih kojima dioptrija naglo raste kako bi se ljudima spasio vid.
ako te sve ovo ne interesira onda jednostavno trollaš, a ja gubim vrijeme na nekog tko uživa u širenju dezinformacija
ipak mislim da si troll jer tko (ukoliko zdravo promisli) može osobi "objasniti" da ako joj je dioptrija od travnja do lipnja porasla za dva stupnja i onda stala čim je stavila leće - da je ta osoba točno u lipnju na dan stavljanja leća apsolutno prestala rasti i razvijati se :confused: daj pročitaj sam sebe što pišeš :rolleyes:
i raspitaj se, imena imaš, u tel. imeniku su ti brojevi telefona liječničke ordinacije
Dakle sad bi "argumentacija" trebala dobit na snazi ako se spominju prezimena "doktora" ,nego imaš u imeniku i broj doktora Pavića koji će ti tvrdit da se visoka dioptrija može trajno ispravit nekim vježbama koje nalikuju majmunskim grimasama,jer ako gospon doktor tako kaže tada to i je tako,jer doktori ipak znaju najbolje.
Taman da se krene od predpostavke da je istina da tvrde leće zaustavljaju rast dioptrije,po tvojem čak i kod odraslih ljudi pa čak i da smanjuju dioptriju što također tvrdiš,tada bi sasvim sigurno bila uobičajena liječnička procedura pripisat djeci kojoj dioptrija raste tvrde leće,jer dioptrija će kako tvrdiš odmah stat,
tada nebi sigurno bilo ispod 1posto nositelja tvrdih leća već bi taj postotak iznosio oko 20ak posto,što očito govori da ogromna većina oftamologa ne preporučuje tvrde leće nikome,ako ovi doktori i postoje i imaju takvu preporuku u što pomalo sumljam,mada me nebi čudilo,jer šarlatanstvo u medicini je danas opća pojava,a preprodavači neiskusnim optičarima mogu svakakve priče prodat.
Skleroplastika bi tada bila zaboravljena kirurška procedura u cilju nekakvog spriječavanja porasta dioptrije kad tvrde leće mogu obavit posao bolje od toga i vrlo mali postatak ljudi bi uopće bio primjetno kratkovidan,jer potrebno je samo preći na tvrde leće kad se pojavi dioptrija -0.25.
Svi znaju da to nije tako i tipična oftamološka procedura je "tvrde leće se nepreporučuju nikome" i to poštuje ogromna većina oftamologa,što govori i podatak da je nositelja tvrdih leća danas manje od 1posto i nastavlja se tedencija pada.I sad očeš reći da tvoji "doktori" znaju bolje posao od ogromne većine drugih oftamologa?
Ako ti "doktori" i imaju takvu proceduru to je vjerojatno zato jer im je neki proizvođač željan zarade objasnio magično svojstvo svojih leća.
Nego da se vratim na tvoju raniju izjavu kako je prijateljica smanjila dioptriju sa -4 na -2 tvrdim lećama.
Evo mišljenje jednog uvaženog oftamologa o toj tvojoj tvrdnji
http://www.vjesnik.hr/pdf/2002%5C11%5C03%5C26A26.PDF
dakle uvaženi visokoobrazovani profesor doktor,upućen u znanstvena istraživanja,koji godinama radi sa kratkovidnim ljudima nema iskustva sa smanjivanjem dioptrije bilo kakvim lećama i kaže da i znanost to opovrgava,a ti i dalje tvrdiš da ti je prijateljica prepolovila tako veliku dioptriju tvrdim lećama.
Znači tvoja izjava da je prijateljica smanjila dioptriju za duplo,je ravna recimo izjavi "moj je prijatelj u 30oj godini narasto 10cm igrajući košarku svaki dan"
I kakvo zafrkavanje po forumu,ja se uvijek pozovem na istraživanja i mišljenje stručnjaka,a za to dajem linkove,a ti spominješ likove i događaje koji za nekog čitaoca mogu i nemoraju bit istina.
I te priče da se kod sestre nije ništa čekalo,a dogurala je do -7???
A leče dobila pri prvom utvrđivanju dioptrije,znači primjetili su da slabije vidi kad je imala -7 dioptriju?
I u kojem to gradu za vrijeme rata nije bilo vode godinu danu?
Mislim ti se očito šališ tu na forumu,ali nije lijepo,jer ljudi bi u namjeri da smanje dioptriju mogli poslušat savjete pa pokušat nabavit te nezdrave tvrde leće(ako uostalom i postoji još koji proizvođač) koje lako dovode do upale rožnice jer nepropuštaju kisik i udobnost im je loša.
sminkica
09.10.2009., 14:38
Ako ti "doktori" i imaju takvu proceduru to je vjerojatno zato jer im je neki proizvođač željan zarade objasnio magično svojstvo svojih leća.
proizvođač željan zarade? hahahaha, pa ove leće idu preko socijalnog i skoro su besplatne (ukoliko ne želiš preko socijalnog one su prava sića od love i traju 5 godina), toliko su jeftine, idu preko socijalnog baš zato što su ortopedsko pomagalo koje spašava organ (vid) i imaju sposobnost liječenja, dan-danas ih proizvodi oculus (još iz doba juge) i dalje idu na liječnički recept i kao što sam već rekla - izašle bi iz upotrebe davno (jer na njima nitko ni ne zarađuje i najneugodnije su za nošenje) i prodavale bi se samo skuplje, ali ih moraju proizvoditi iz medicinskih razloga kako bi ljudima spasili vid... kako mi se ne da ponavljati :rolleyes:
ne znam zašto očne eksperte zoveš "doktori" (pod navodnicima) :confused:
rekla sam ti imena i sad sam potpuno sigurna da trollaš i ovdje namjerno zbunjuješ ljude, samo daješ nekakve linkove, ja ti govorim imena troje liječnika okulista u tri grada (zadar, šibenik, split) gdje možeš provjeriti iformacije i koliki je broj ljudi kojima su oni spasili vid
Znači tvoja izjava da je prijateljica smanjila dioptriju za duplo,je ravna recimo izjavi "moj je prijatelj u 30oj godini narasto 10cm igrajući košarku svaki dan"
nije prijateljica nego rodica i jako jako dobro znam da se upravo to dogodilo nakon što je stavila tvrde leće, a dok je nosila naočale cijeli život joj je bilo -4, liječnici joj se uopće nisu čudili, rekli su da se to može dogoditi kod stabilne dioptrije (naravni i ne mora, ali da nije stavila tvrde leće ostalo bi joj -4)
I kakvo zafrkavanje po forumu,ja se uvijek pozovem na istraživanja i mišljenje stručnjaka,a za to dajem linkove,a ti spominješ likove i događaje koji za nekog čitaoca mogu i nemoraju bit istina.
oprosti ali liječnici u tri hrvatska grada misle jednako, ja se pozivam na iskustvo sebe, svojih bližnjih kao i daljnjih ljudi koje znam + masa ljudi koje znaju liječnici i kojima su spasili vid i dalje imaju tu istu praksu spašavanja vida, a ono najvažnije je da se pozivam na stvarne liječnike stručnjake, voditelje odjela za očne bolesti u tri grada, mislim da nijedna budala neće nasjesti na izvore s interneta dok s druge strane ima liječnike koji vode bolničke odjele i koji jednim pozivom na telefon mogu potvrditi ovo što sam ja napisala...
da je tebe uistinu ovo zanimalo ti bi danas već nazvao dr. Grgić u splitu i raspitao se, a nisi, mislim da je svim forumašima jasno zašto nisi - malo je teže prihvatiti istinu koja se ne podudara s onim što pišeš?
usput dr. Grgić je u interesu prodati svoje plinopropusne leće, nije joj u interesu davati recept za tvrde pa ga ipak daje i pri tom potvrđuje da ih (zbog neugodnosti njihova nošenja) nose samo oni kojima je nužno zaustaviti dioptriju
I te priče da se kod sestre nije ništa čekalo,a dogurala je do -7???
A leče dobila pri prvom utvrđivanju dioptrije,znači primjetili su da slabije vidi kad je imala -7 dioptriju?
da se imalo razumiješ u oči onda bi sam shvatio - na jedno oko je imala -7, a na drugo -0,25, njene oči su prirodno funkcionirale na način da se "pomagala" ovim skoro zdravim okom i zato se nije ništa primijetilo niti posumnjalo jer ja (s istom dioptrijom na oba oka) odmah u startu nisam dobro vidila pa se moglo uočiti... opet kažem, tebi treba pisati kilometarske postove i daviti ostale forumaše jer se uopće ne razumiješ, da kužiš onda bi sam shvatio zašto se djetetu s -7 nije primijetilo da ne vidi - jer je imalo zdravo oko na koje je vidilo, odvelo ju se liječniku kad se vidilo da sve više gleda "u križ", s obzirom da se to gledanje "u križ" naglo pojačavalo i sami liječnici su zaključili da se ovih -7 popelo u kratko vrijeme... ti moraš shvatiti da mi koji se cijeli život borimo s ovim problemima sve znamo i ja nikad ne bih postavila pitanje koje si ti postavio u ovom iznad kvotu "kako nisu primijetili da ima -7?" sama bih zaključila da je drugo oko bilo u redu... opet kažem - ne moraš znati jer nemaš nikakvog iskustva, ali se ponašaš taman kao neki ekspert i što je najgore uporno ustraješ u lažnim informacijama :rolleyes:
I u kojem to gradu za vrijeme rata nije bilo vode godinu danu?
i duže od godinu dana, samo što bi je ponekad na dane pustili, tako da je sporadično bilo-nije bilo, a tad kad bi je pustili tad bi pumpu za crpku pokrenuo agregat (jer struje nije bilo) i tad se očajnički hvatala svaka kap u kante, a onda je opet danima nije bilo i tako naizmjenice, a ta voda što bi je dobili nije bila higijenska, trebalo ju je prokuhavati i svaka kap je bila kao zlato, radi se o zadru naravno (sad čekam pobijanje ove činjenice hahaha jer tebi je u drugom gradu vjerojatno išla voda iz slavine pa je nemoguće da meni nije :rofl: )
Mislim ti se očito šališ tu na forumu,ali nije lijepo,jer ljudi bi u namjeri da smanje dioptriju mogli poslušat savjete pa pokušat nabavit te nezdrave tvrde leće(ako uostalom i postoji još koji proizvođač) koje lako dovode do upale rožnice jer nepropuštaju kisik i udobnost im je loša.
ne, nego će netko zbog tvojih lažnih savjeta izgubiti vid, mojim savjetima može samo sačuvati dioptriju, mislim da mi lagano počinje biti jasno u čemu je stvar - ti si vjerojatno nekakav zastupnik ili prodavač - ili plinopropusnih ili mekih leća po skupoj cijeni i zato se ovoliko trudiš pobiti istinu (jer stvarno ne vidim drugog razloga, liječnike-voditelje bolničkih očnih odjela nazivaš "doktorima" i ne želiš provjeriti točnost podataka kod stvarnih liječnika samo jednim tel.pozivom), stalno spominješ novce i korisnost od prodaje i jasno je da je tebi to u interesu jer leće o kojima ja govorim idu preko socijalnog, a kad ne idu onda su toliko jeftine da jeftinije ne postoje, održavanje im je izvrsno, nema apsolutno nikakve mogućnosti infekcije jer su potpuno nepropusne i u njima se ne može zadržavati infektivni otpad (kao u polutvrdima i mekima), traju 5 godina, i što je najvažnije spašavaju vid... i sve ove prednosti ti uporno pokušavaš pobiti iako će ti svaki liječnik bilo koje naše bolnice potvrditi sve što sam ti i ja rekla - e pa mislim da samo budali nije jasno o čemu je riječ, nekako slutim da si već počeo ljudima na pm slati ponude skupih leća iz svoje optike, drugog objašnjenja nema (odbijaš nazvati stručnjake i pitati... - a zašto? zato što znaš istinu i znaš da će ti oni potvrditi, ali ti ne ide u prilog ovdje prihvatiti istinu javno)
bože di sam ja gubila vrime pišući :s
proizvođač željan zarade? hahahaha, pa ove leće idu preko socijalnog i skoro su besplatne (ukoliko ne želiš preko socijalnog one su prava sića od love i traju 5 godina), toliko su jeftine, idu preko socijalnog baš zato što su ortopedsko pomagalo koje spašava organ (vid) i imaju sposobnost liječenja, dan-danas ih proizvodi oculus (još iz doba juge) i dalje idu na liječnički recept i kao što sam već rekla - izašle bi iz upotrebe davno (jer na njima nitko ni ne zarađuje i najneugodnije su za nošenje) i prodavale bi se samo skuplje, ali ih moraju proizvoditi iz medicinskih razloga kako bi ljudima spasili vid... kako mi se ne da ponavljati :rolleyes:
ne znam zašto očne eksperte zoveš "doktori" (pod navodnicima) :confused:
rekla sam ti imena i sad sam potpuno sigurna da trollaš i ovdje namjerno zbunjuješ ljude, samo daješ nekakve linkove, ja ti govorim imena troje liječnika okulista u tri grada (zadar, šibenik, split) gdje možeš provjeriti iformacije i koliki je broj ljudi kojima su oni spasili vid
nije prijateljica nego rodica i jako jako dobro znam da se upravo to dogodilo nakon što je stavila tvrde leće, a dok je nosila naočale cijeli život joj je bilo -4, liječnici joj se uopće nisu čudili, rekli su da se to može dogoditi kod stabilne dioptrije (naravni i ne mora, ali da nije stavila tvrde leće ostalo bi joj -4)
oprosti ali liječnici u tri hrvatska grada misle jednako, ja se pozivam na iskustvo sebe, svojih bližnjih kao i daljnjih ljudi koje znam + masa ljudi koje znaju liječnici i kojima su spasili vid i dalje imaju tu istu praksu spašavanja vida, a ono najvažnije je da se pozivam na stvarne liječnike stručnjake, voditelje odjela za očne bolesti u tri grada, mislim da nijedna budala neće nasjesti na izvore s interneta dok s druge strane ima liječnike koji vode bolničke odjele i koji jednim pozivom na telefon mogu potvrditi ovo što sam ja napisala...
da je tebe uistinu ovo zanimalo ti bi danas već nazvao dr. Grgić u splitu i raspitao se, a nisi, mislim da je svim forumašima jasno zašto nisi - malo je teže prihvatiti istinu koja se ne podudara s onim što pišeš?
usput dr. Grgić je u interesu prodati svoje plinopropusne leće, nije joj u interesu davati recept za tvrde pa ga ipak daje i pri tom potvrđuje da ih (zbog neugodnosti njihova nošenja) nose samo oni kojima je nužno zaustaviti dioptriju
da se imalo razumiješ u oči onda bi sam shvatio - na jedno oko je imala -7, a na drugo -0,25, njene oči su prirodno funkcionirale na način da se "pomagala" ovim skoro zdravim okom i zato se nije ništa primijetilo niti posumnjalo jer ja (s istom dioptrijom na oba oka) odmah u startu nisam dobro vidila pa se moglo uočiti... opet kažem, tebi treba pisati kilometarske postove i daviti ostale forumaše jer se uopće ne razumiješ, da kužiš onda bi sam shvatio zašto se djetetu s -7 nije primijetilo da ne vidi - jer je imalo zdravo oko na koje je vidilo, odvelo ju se liječniku kad se vidilo da sve više gleda "u križ", s obzirom da se to gledanje "u križ" naglo pojačavalo i sami liječnici su zaključili da se ovih -7 popelo u kratko vrijeme... ti moraš shvatiti da mi koji se cijeli život borimo s ovim problemima sve znamo i ja nikad ne bih postavila pitanje koje si ti postavio u ovom iznad kvotu "kako nisu primijetili da ima -7?" sama bih zaključila da je drugo oko bilo u redu... opet kažem - ne moraš znati jer nemaš nikakvog iskustva, ali se ponašaš taman kao neki ekspert i što je najgore uporno ustraješ u lažnim informacijama :rolleyes:
i duže od godinu dana, samo što bi je ponekad na dane pustili, tako da je sporadično bilo-nije bilo, a tad kad bi je pustili tad bi pumpu za crpku pokrenuo agregat (jer struje nije bilo) i tad se očajnički hvatala svaka kap u kante, a onda je opet danima nije bilo i tako naizmjenice, a ta voda što bi je dobili nije bila higijenska, trebalo ju je prokuhavati i svaka kap je bila kao zlato, radi se o zadru naravno (sad čekam pobijanje ove činjenice hahaha jer tebi je u drugom gradu vjerojatno išla voda iz slavine pa je nemoguće da meni nije :rofl: )
ne, nego će netko zbog tvojih lažnih savjeta izgubiti vid, mojim savjetima može samo sačuvati dioptriju, mislim da mi lagano počinje biti jasno u čemu je stvar - ti si vjerojatno nekakav zastupnik ili prodavač - ili plinopropusnih ili mekih leća po skupoj cijeni i zato se ovoliko trudiš pobiti istinu (jer stvarno ne vidim drugog razloga, liječnike-voditelje bolničkih očnih odjela nazivaš "doktorima" i ne želiš provjeriti točnost podataka kod stvarnih liječnika samo jednim tel.pozivom), stalno spominješ novce i korisnost od prodaje i jasno je da je tebi to u interesu jer leće o kojima ja govorim idu preko socijalnog, a kad ne idu onda su toliko jeftine da jeftinije ne postoje, održavanje im je izvrsno, nema apsolutno nikakve mogućnosti infekcije jer su potpuno nepropusne i u njima se ne može zadržavati infektivni otpad (kao u polutvrdima i mekima), traju 5 godina, i što je najvažnije spašavaju vid... i sve ove prednosti ti uporno pokušavaš pobiti iako će ti svaki liječnik bilo koje naše bolnice potvrditi sve što sam ti i ja rekla - e pa mislim da samo budali nije jasno o čemu je riječ, nekako slutim da si već počeo ljudima na pm slati ponude skupih leća iz svoje optike, drugog objašnjenja nema (odbijaš nazvati stručnjake i pitati... - a zašto? zato što znaš istinu i znaš da će ti oni potvrditi, ali ti ne ide u prilog ovdje prihvatiti istinu javno)
bože di sam ja gubila vrime pišući :s
Ajde daj makar jedan link koji pokazuje superiornost tih ili bilo kojih tvrdih leća pred polutvrdim i nisi odgovorila na najključnija pitanja:
KAKO TO DA JE ISPOD 1POSTO NOSITELJA TVRDIH LEĆA AKO ONE TAKO SPAŠAVAJU VID I SMANJUJU DIOPTRIJU?Želiš li link možda?
Da li ovaj stručnjak oftamolog čiji sam link dao laže kad kaže da bilo koje leće nemogu smanjit dioptriju?
I ja se nerazumijem u oči,a ti sad naknadno prvi put spominješ da je sestra na jedno oko imala -0.25,a ja sam trebao sam zaključit da je visoka dioptrija samo na jednom oku.To je isto ka da ja kažem da mi je brat gluh,da bi se poslje naknadno sjetio da je gluh samo na jedno uho,a onda nekog optužio kako to odmah nije shvatio.
Nego da ti možda ne radiš u tom Oculusu i malo potičeš prodaju?
Infekcija je nešto drugo i to je različito od hipoksije i neovaskularizacije(upale) rožnice koje se prvenstveno javljaju zato jer rožnica ne dobiva dovoljno kisika,eve jedan link http://kontaktne-lece.net/lece-hrvatska/prodaja/hipoksija tako da malo više saznaš o lećama koje toliko hvališ i koje su posve nepropusne za kisik.
Uznapredovala neovaskularizacija može trajno oštetit vid,tako da znaš što ljudima preporučuješ.
Kažeš doktori potvrđuju,ako malo pogledaš forume,niko,baš niko ne tvrdi da mu je njegov liječnik preporučio tvrde leće pred polutvrdim radi boljeg zaustavljanja dioptrije,prema tome uporno tupiš nešto što oftamolozi u ogromnoj većini sigurno neprimjenjuju,što govori i podatak da manje od 1posto ljudi koristi tvrde leće.
Bez linkova uvaženih liječnika oftamologa i znanstvenih istraživanja ova rasprava gubi smisao,jer jedino na taj način češ moći dokazat mogućnost tvrdih leća da smanje dioptriju,a kao što vidiš stručnjaci to opovrgavaju,kao što nepostoji nijedno istraživanje,probaj ga naći pa možemo nastavit raspravljat!
Ja sam uvijek za raspravu i ne gubim živce i nevrijeđam sugovornike,što se za tebe nebi moglo reći.
Ja odbijam stručnjake pitat,jednako tako kako ti odbijaš pitat dr. Pavića da li se vježbanjem očiju može trajno ispravit dioptrija,a čovjek bi ti možda mogao pomoći?
I još mi je nešto nejasno,da li misliš da privatna tvornica koja prodaje medicinska pomagala preko socijalnog nema od tih proizvoda nikakav prihod?
sminkica
09.10.2009., 17:13
normalno da počinjem gubiti strpljenje kad vidim što i kako pišeš, a prvotno sam mislila da se radi o ozbiljnom sugovorniku, o vrijeđanju bi se dalo pričati jer si upravo ti taj koji pokušava mene uvrijediti umanjivši ozbiljnost moje očne bolesti, kao i podrugljivo se odnoseći prema očnoj bolesti moje sestre, to je vrijeđanje, a na sve to sam ja još i dobro strpljiva
kakvi linkovi? ti hoćeš da ja idem po netu tražiti linkove kako bih potvrdila nešto što sama znam i što svakom zainteresiranom forumašu može potvrditi bilo koji imenom navedeni liječnik voditelj bolničkog odjela za očne bolesti? net ne smatram ni približno vjerodostojnim izvorom naspram životnog izvora, stvarnih ljudi, stvarnih slučajeva, stvarnih liječnika i stručnjaka
sestru sam navela kasnije (opet moram ponavljati, ali ovo je zadnji put) jer nije dovoljno relevantan primjer kao što je moj osobni s obzirom da se njeno pogoršanje nije pratilo niti nalazima evidentiralo kao moje, a na pitanje kako si ti mogao znati da je drugo oko skoro bez dioptrije - pa čak i netko tko je potpuno neupućen može znati da osoba s -7 bez pomagala ne vidi skoro ništa na nekoliko metara i da takva dioptrija ne može proći neopaženo od strane roditelja, sam si mogao zaključiti da je drugo oko dovoljno za dobar vid, druga stvar je što nisi promislio nego očajnički pokušavaš pronaći neku neistinu pa se hvataš čak i za vlasitu nepromišljenost... možda si ti od onih koji nisu nikad čuli da može jedno oko biti jedne dioptrije, a drugo druge? ja znam slučajeve (a zahvaljujući vlastitoj obiteljskoj problematici smo se uvijek raspitivali kod drugih kako im se odvija stvar s vidom) koji imaju dioptriju na jedno oko a na drugo ništa ili čak i slučajeve (imaš i na forumu takve spomenute) ljudi koji imaju na jedno oko +, a na drugo - dioptriju, da si išta od ovog znao i ikad čuo onda ne bi pitao kako se djetetu ne primijeti dioptrija :rolleyes:
mali broj nositelja tvrdih leć je jer:
-su neudobne
-zahtjevaju prekid sredinom dana radi dopreme kisika
-neke ljude prilično žuljaju, polutvrde su ugodnije, a meke čovjek ni ne zna da ima
naravno, onaj kome dioptrija raste sporo (kroz cijeli život stupanj-dva) radije će uživati u mekim lećama i nositi ih cijeli dan bez potrebe prekida...
s druge strane, onaj tko ima patološku miopiju kad se u vrlo kratko vrijeme naglo pogoršava dioptrija - pretrpit će ove neke neugodnosti jer je vid najvrijednije blago, meni je osobno žuljanje tih leća sitnica naspram pomisli kako bih danas sa ultradebelim pepeljarkama uz tuđu njegu i pomoć jedva razaznavala predmete u blizini jer kad čovjek zađe u duboku dioptriju više mu naočale ne mogu nadomjestiti oštrinu vida
tvoja izjava "infekcija je nešto drugo" - ne, infekcija je jako bitna i može nanijeti velike štete očima, a kod mekih leća su infekcije prilično česte, kod tvrdih nisu zabilježene nikako, nemoguće su, tvrde leće se mogu prati u običnoj vodi iz slavine, oči su potpuno zaštićene što se bakterija tiče (za razliku od mekih koje mogu biti i opasne po pitanju bakterija, a i plinopropusne također iako nešto manje)
-problem dopreme kisika je svima oduvijek poznat (to sam znala u 8. razredu, nisi mi rekao nikakvu novost) i svaki doktor ti kao obavezu navede skidanje leća u sredini dana na sat vremena što je sasvim dovoljno za potrebnu količinu kisika, dakle nema nikakvih opasnosti ako se pridržavaš uputa, moje oči su na dubinskom pregledu potvrđeno potpuno zdrave, prije spomenuta gospođa nosi tvrde leće desetljećima, također sve uredno na pregledu jer ih redovno skida, nekako sam sigurna da je lakše skinuti preko dana leće nego oslijepiti :ne zna: mislim da kod pametnog čovjeka izbor između ove dvije opcije nije upitan :ne zna: to je drugo što si se ti uhvatio za riječ "slijep" i doslovno misliš na mrak, ali meni debele pepeljrke i tuđa njega i pomoć ne bi puno pomogle danas kad studiram i kad mi je vid neophodan, zato zahvaljujem liječnicima koji su bili dovoljno educirani o spasonosnim lećama i pomogli i meni i mojoj sestri i bezbroj drugih ljudi da sačuvaju vid i funkcioniraju normalno i samostalno bez tuđe pomoći
"Ja odbijam stručnjake pitat,jednako tako kako ti odbijaš pitat dr. Pavića da li se vježbanjem očiju može trajno ispravit dioptrija,a čovjek bi ti možda mogao pomoći?"
odbijaš pitati? a uporno ovdje tupiš neistine i usput vrijeđaš mene, moju sestru i ostale jer smo kao izmišljeni i ne postojimo? :confused:
zašto odbijaš pitati, čega se bojiš? teško ti je nazvati, ali ti nije teško ovdje pisati i pisati i meni oduzimati vrijeme dok nisam skužila da nemam posla s ozbiljnim sugovornikom koji sve moje vrlo dokazljive činjenice jednostavno "odbija pitati" :confused:
ja nemam razloga zvati dr Pavića jer ne pobijam mogućnost popravljanja vida vježbanjem (iako bi sad, u suprotnoj situaciji, ti pitao "a kako onda itko ima dioptriju kad se sve riješi vježbanjem?")
ovdje se više ne isplati gubiti vrijeme jer vidim kako imam posla s vrlo neozbiljnom osobom, tvoje "odbijam pitati" mi dovoljno govori o tvom interesu za istinitost mojih tvrdnji, za mene je život i zdravlje jedna ozbiljna stvar i jednostavno ne mogu ovjde gubiti vrijeme na nekog tko bi se samo igrao i zabavljao na forumu, a za provjeru istinitosti "odbija pitati" :confused:
tako mi i treba kad sam se raspisala ne slušajući vječne savjete "ljude s foruma ne shvaćaj ozbiljno, najčešće ne znaju što će od dosade pa dođu zajebavati na forum" :s
normalno da počinjem gubiti strpljenje kad vidim što i kako pišeš, a prvotno sam mislila da se radi o ozbiljnom sugovorniku, o vrijeđanju bi se dalo pričati jer si upravo ti taj koji pokušava mene uvrijediti umanjivši ozbiljnost moje očne bolesti, kao i podrugljivo se odnoseći prema očnoj bolesti moje sestre, to je vrijeđanje, a na sve to sam ja još i dobro strpljiva
kakvi linkovi? ti hoćeš da ja idem po netu tražiti linkove kako bih potvrdila nešto što sama znam i što svakom zainteresiranom forumašu može potvrditi bilo koji imenom navedeni liječnik voditelj bolničkog odjela za očne bolesti? net ne smatram ni približno vjerodostojnim izvorom naspram životnog izvora, stvarnih ljudi, stvarnih slučajeva, stvarnih liječnika i stručnjaka
sestru sam navela kasnije (opet moram ponavljati, ali ovo je zadnji put) jer nije dovoljno relevantan primjer kao što je moj osobni s obzirom da se njeno pogoršanje nije pratilo niti nalazima evidentiralo kao moje, a na pitanje kako si ti mogao znati da je drugo oko skoro bez dioptrije - pa čak i netko tko je potpuno neupućen može znati da osoba s -7 bez pomagala ne vidi skoro ništa na nekoliko metara i da takva dioptrija ne može proći neopaženo od strane roditelja, sam si mogao zaključiti da je drugo oko dovoljno za dobar vid, druga stvar je što nisi promislio nego očajnički pokušavaš pronaći neku neistinu pa se hvataš čak i za vlasitu nepromišljenost... možda si ti od onih koji nisu nikad čuli da može jedno oko biti jedne dioptrije, a drugo druge? ja znam slučajeve (a zahvaljujući vlastitoj obiteljskoj problematici smo se uvijek raspitivali kod drugih kako im se odvija stvar s vidom) koji imaju dioptriju na jedno oko a na drugo ništa ili čak i slučajeve (imaš i na forumu takve spomenute) ljudi koji imaju na jedno oko +, a na drugo - dioptriju, da si išta od ovog znao i ikad čuo onda ne bi pitao kako se djetetu ne primijeti dioptrija :rolleyes:
mali broj nositelja tvrdih leć je jer:
-su neudobne
-zahtjevaju prekid sredinom dana radi dopreme kisika
-neke ljude prilično žuljaju, polutvrde su ugodnije, a meke čovjek ni ne zna da ima
naravno, onaj kome dioptrija raste sporo (kroz cijeli život stupanj-dva) radije će uživati u mekim lećama i nositi ih cijeli dan bez potrebe prekida...
s druge strane, onaj tko ima patološku miopiju kad se u vrlo kratko vrijeme naglo pogoršava dioptrija - pretrpit će ove neke neugodnosti jer je vid najvrijednije blago, meni je osobno žuljanje tih leća sitnica naspram pomisli kako bih danas sa ultradebelim pepeljarkama uz tuđu njegu i pomoć jedva razaznavala predmete u blizini jer kad čovjek zađe u duboku dioptriju više mu naočale ne mogu nadomjestiti oštrinu vida
tvoja izjava "infekcija je nešto drugo" - ne, infekcija je jako bitna i može nanijeti velike štete očima, a kod mekih leća su infekcije prilično česte, kod tvrdih nisu zabilježene nikako, nemoguće su, tvrde leće se mogu prati u običnoj vodi iz slavine, oči su potpuno zaštićene što se bakterija tiče (za razliku od mekih koje mogu biti i opasne po pitanju bakterija, a i plinopropusne također iako nešto manje)
-problem dopreme kisika je svima oduvijek poznat (to sam znala u 8. razredu, nisi mi rekao nikakvu novost) i svaki doktor ti kao obavezu navede skidanje leća u sredini dana na sat vremena što je sasvim dovoljno za potrebnu količinu kisika, dakle nema nikakvih opasnosti ako se pridržavaš uputa, moje oči su na dubinskom pregledu potvrđeno potpuno zdrave, prije spomenuta gospođa nosi tvrde leće desetljećima, također sve uredno na pregledu jer ih redovno skida, nekako sam sigurna da je lakše skinuti preko dana leće nego oslijepiti :ne zna: mislim da kod pametnog čovjeka izbor između ove dvije opcije nije upitan :ne zna: to je drugo što si se ti uhvatio za riječ "slijep" i doslovno misliš na mrak, ali meni debele pepeljrke i tuđa njega i pomoć ne bi puno pomogle danas kad studiram i kad mi je vid neophodan, zato zahvaljujem liječnicima koji su bili dovoljno educirani o spasonosnim lećama i pomogli i meni i mojoj sestri i bezbroj drugih ljudi da sačuvaju vid i funkcioniraju normalno i samostalno bez tuđe pomoći
"Ja odbijam stručnjake pitat,jednako tako kako ti odbijaš pitat dr. Pavića da li se vježbanjem očiju može trajno ispravit dioptrija,a čovjek bi ti možda mogao pomoći?"
odbijaš pitati? a uporno ovdje tupiš neistine i usput vrijeđaš mene, moju sestru i ostale jer smo kao izmišljeni i ne postojimo? :confused:
zašto odbijaš pitati, čega se bojiš? teško ti je nazvati, ali ti nije teško ovdje pisati i pisati i meni oduzimati vrijeme dok nisam skužila da nemam posla s ozbiljnim sugovornikom koji sve moje vrlo dokazljive činjenice jednostavno "odbija pitati" :confused:
ja nemam razloga zvati dr Pavića jer ne pobijam mogućnost popravljanja vida vježbanjem (iako bi sad, u suprotnoj situaciji, ti pitao "a kako onda itko ima dioptriju kad se sve riješi vježbanjem?")
ovdje se više ne isplati gubiti vrijeme jer vidim kako imam posla s vrlo neozbiljnom osobom, tvoje "odbijam pitati" mi dovoljno govori o tvom interesu za istinitost mojih tvrdnji, za mene je život i zdravlje jedna ozbiljna stvar i jednostavno ne mogu ovjde gubiti vrijeme na nekog tko bi se samo igrao i zabavljao na forumu, a za provjeru istinitosti "odbija pitati" :confused:
tako mi i treba kad sam se raspisala ne slušajući vječne savjete "ljude s foruma ne shvaćaj ozbiljno, najčešće ne znaju što će od dosade pa dođu zajebavati na forum" :s
Zašto odbijam pitat stručnjake?
Zato jer sam upućen u mišljenja stručnjaka na internetu i to vrlo uvaženih oftamologa sa visokim titulama i takvim ljudima vjerujem kao i znanstvenim dokazima i statistikama.
A kad bi ti počeo nabrajat šta su sve moji prijatelji i rođaci doživjeli od kojekakvih doktora nebi vjerovala,svaki od njih ima neko svoje mišljenje,a sve vrvi pogrješnim dijagnozama i krivim razmišljanjem.
I pri posjetu jednoj optici meni je recimo jedna doktorica rekla da bi za računalo obavezno morao koristit naočale,što mi je bilo malo čudno pošto imam samo -1 i slova na ekranu vidim jednako dobro i bez naočala,da bi na drugom mjestu drugi oftamolog rekao da je bolje da za računalo ne koristim naočale,jer se tako vid još više kvari,tada sam malo proučio neke stvari i istraživanja na internetu i došo do zaključka da je drugi oftamolog bio u pravu.
I ako ne shvaćaš spominjanje doktora Pavića je ironija,jer se radi u šarlatanu sa doktorskom titulom,ako uopće pratiš ovaj topik.
Spominjem ga jer se ti pozivaš na to "pitaj doktora" i anda kako doktor kaže tako mora bit,zato ja spominjem doktora Pavića kojeg se isto neke stvari u vezi skidanja dioptrije mogu pitat,a sad da li će tako onda to biti?
Ono što ti pokušavaš dokazat je da su neke 2-3 optičarke u Dalmaciji smislile metodu zaustavljanja dioptrije koja ljudima spašava vid i smanjuje dioptriju za čiju efikasnost ostatak svijeta nije čuo,nešto slično kako je meni doktorica otkrila kako bi kod rada za računalom morao koristit naočale,a drugi oftamolog onda tvrdio skroz suprotno.
I kome vjerovat onda?
Za svako pitanje postoje odgovori stručnjaka i kad dam link uvaženog visokoobrazovanog oftamologa koji je upućen u sva istraživanja,koji piše za novine,to ima jaču težinu od izjave nekoliko optičarki iz Dalmacije,vjerojatno prijateljice koje se međusobno preporučuju i tako i raspravljaju,ali one nisu statističarke i znanstvenice da mogu išta pouzdano dokazat.
I ponavljam još jednom i tvrde i tvrde plinopropusne(tj. polutvde po naški) su od plastičnog matrijala izrađene i nema bitne razlike po pritisku na rožnicu,tako da su njihove mjere bile poduzete uz golu vjeru na svoju ruku,a ne preporuku svjetske optičarske organizacije koja tvrde leće ne preporuča nikome.I sad 2-3 optičarke u Dalmaciji znaju bolje od svih ostalih visokoobrazovanih stručnjaka.
Nego kad spominješ spašavanje vida imam pitanje za tebe,
da li misliš da se nošenjem leća može spriječit izduživanje očiju?
I tvoja konstatacija da je tek manje od 1posto nositelja tvrdih leća zato jer je bolje da dioptrija lagano raste nego da se muči sa neudobnosti leća,jer znaš uopće šta povlači kratkovidnost?Svako ko ima iznad -3 trebao bi jednom godišnje obavit pregled pozadine oka,a jer znaš da su kratkovidni sa godinama,ali i općenito skloniji razvoju promjenama na staklovini i mrežnici koja može dovest do djelomičnog ili potpunog gubitka vida?
Ta izjava je ravna izjavi otprilike da je bolje da se neuzima kremu koja može izlječit karcinom jer ako karcinom nije previše napredovao bolje da se ne muči sa osipom koju krema može uzrokovat.
Drugim rječima da tvrde leće imaju takvu moć kao što misliš(što nema ni logiku ni znanstvenu potvrdu) bile bi obavezne,čak i po cijenu neovaskularizacije i hipoksije,jer se to ipak može držat pod kontrolom uz malo odgovornosti.
Uvažavam jedino mišljenja uvaženih oftamologa koji su upućeni u istraživanja,čije mišljenje i iskustvo prenosim,jer ako sam neozbiljan ja onda su i oni neozbiljni,a po njihovoj tituli to se nebi reklo.
Imaš na netu hrpu znanstvenih istraživanja pa i čitave knjige u Pdf formatu pa da nemožeš naći nijedan link?
A znaš zašto se tvrde leće proizvode samo u tom Oculusu?
Proizvode se i ogromni okviri za naočale koje niko normalan neće kupit,jer su ogromni i ružni,ali se dobiju gotovo besplatno preko socijalnog pa da se može reć da socijalno omogućava čovjeku da nešto dobije besplatno i neki siromasi u besparici to i uzmu.
@Jolac
vidim da si dosta "upucen" pa mi odgovori na slijedeca pitanja cetvorica mojih frendova za koje 100% znam i dalje bulje u CRT monitore od 6razreda osnovne skole tj. otada posjeduju racunala i sada na faksu i dioptrija im je savrsena vise za racunalom kad je lijepo vrijeme svaki dan vise od 18h do 3-4h ujutro surfajuci do ponoci i onda ajmo od ponoci do 3-4h ujutro FPS online, ili kad je vani ruzno vrijeme vise odjutra do 2 ujutro, bili su na pregledu za vozacki, vid savrsen bili, prije toga su na sistematskom vojska, faks sva slova su vidjeli na 6m, kak je moguce da nisu ocoravili na blizinu ? :rolleyes:
ja sam kratovidan, a oba dva moja staraca su dalekovidna tu nemre biti nikakva poveznica da je upitanju DNK nikako to i sama logika govori, dok moj brat ima savrsen vid i naravno pilji u isto racunalo CRT monitorom ko i ja itd. itd. :D
@Jolac
vidim da si dosta "upucen" pa mi odgovori na slijedeca pitanja cetvorica mojih frendova za koje 100% znam i dalje bulje u CRT monitore od 6razreda osnovne skole tj. otada posjeduju racunala i sada na faksu i dioptrija im je savrsena vise za racunalom kad je lijepo vrijeme svaki dan vise od 18h do 3-4h ujutro surfajuci do ponoci i onda ajmo od ponoci do 3-4h ujutro FPS online, ili kad je vani ruzno vrijeme vise odjutra do 2 ujutro, bili su na pregledu za vozacki, vid savrsen bili, prije toga su na sistematskom vojska, faks sva slova su vidjeli na 6m, kak je moguce da nisu ocoravili na blizinu ? :rolleyes:
ja sam kratovidan, a oba dva moja staraca su dalekovidna tu nemre biti nikakva poveznica da je upitanju DNK nikako to i sama logika govori, dok moj brat ima savrsen vid i naravno pilji u isto racunalo CRT monitorom ko i ja itd. itd. :D
moguće je iz razloga što imaju dovoljno kratke očne jabučice da unatoč čestoj i dugoj akomodaciji pri radu na blizu,ipak fokus ostaje u opuštenom stanju(pri pogledu na daljinu) iza mrežnice.Očna leća kod nekih je sklonija trajnoj promijeni oblika usljed rada na blizu,što uzrokuje promijenu dioptrije od plusa prema nuli ili od približne nule u minus ili od minusa u veći minus,a manja duljina očne jabučice omogućava da je fokus(u opuštenom stanju) više iza mrežnice,tj. dioptrija više u plusu što je kao neki sloj koji treba probit(radom na blizu) da se dođe do minusa.
Manje od 10posto ljudi ostali bi kratkovidni taman i da se neobrazuju i nerade na blizinu,jer im je očna jabučica prirodno prekratka,a po nekim teškim sveučilištima postotak kratovidnih penje se preko 60posto,tu je i oko 30-40posto žilavih na razvoj kratkovidnosti sa kratkim očnim jabučicama.
Geni se nemoraju pokupit samo od roditelja,moš masu stvari nasljedit od djedova i pradjedova,identične gene imaju samo jednojajčani blizanci.
Ali kad se radi o kratkovidnosti nikakav dokaz nije "nijedan djed i pradjed mi nije kratkovidan",jer nasljedit se može samo sklonost razvoja kratkovidnost,a predjed se možda nije toliko školovao pa je imao sklonost razvoja kratkovidnosti,al zbog životnog stila nije uspio razvit kratkovidnost.
ifortuna
15.11.2009., 23:17
zanima me da li se može proći liječnički pregled za vozačku dozvolu (B kategorija) ......dioptrija -14 uz astigmatizam oka?
zna li netko?
zanima me da li se može proći liječnički pregled za vozačku dozvolu (B kategorija) ......dioptrija -14 uz astigmatizam oka?
zna li netko?
Ako imaš naočale ili leće kojima to uspješno ispravljaš, možeš proći bez problema.
Oni te na liječničkom uopće niti ne pitaju kolika ti je dioptrija. Ako sa pomagalom koje koristiš zadovoljavajuće vidiš, prolaziš bez problema.
ifortuna
15.11.2009., 23:32
ne radi se o meni.....poznajem osobu koja ima toliko veliku dioptriju,i uz leće preko dana još nekako i vidi,ali po mraku jaaaaako slabo. Vozi auto i javno se hvali kako je liječnički pregled prošao/prošla preko veze.......to je javna tajna u kvartu,pa i gradu. Poznavajući koliko ta osoba ima problema sa vidom, npr. na svega 15-20 metara ona ne prepoznaje rođenog brata......pitam se da li je ta osoba "potencijalni ubojica na cesti"
ne radi se o meni.....poznajem osobu koja ima toliko veliku dioptriju,i uz leće preko dana još nekako i vidi,ali po mraku jaaaaako slabo. Vozi auto i javno se hvali kako je liječnički pregled prošao/prošla preko veze.......to je javna tajna u kvartu,pa i gradu.
Ma, taj liječnički i inače prolaziš bez beda da i ne vidiš baš najbolje.
Ja sam baš nedavno bila.
Istekla mi vozačka, a skužila sam da mi je otišla dioptrija i da moram na pregled.
Čekala sam samo da mi isteknu leće, pa sam planirala obaviti pregled i onda odmah kupiti nove leće s novom dioptrijom.
A otišla sam na liječnički tako "ćorava" sa starim lećama i prošla bez ikakvog problema, a nisam dobro vidjela.
Doduše, nije da sam baš tako strašno ćorava kao osoba o kojoj pričaš, ali ipak...
U međuvremenu sam si to sredila i sada vidim dobro.
To je na duši svakog čovjeka da o tome vodi računa, ne mogu doktori koji rade te liječničke mnogo na to utjecati.
Ti možeš na liječničkom super vidjeti, proći, dobiti vozačku, a za godinu dana ti može dioptrija otići vrit.
Poznavajući koliko ta osoba ima problema sa vidom, npr. na svega 15-20 metara ona ne prepoznaje rođenog brata......pitam se da li je ta osoba "potencijalni ubojica na cesti"
Definitivno, ako doista tako loše vidi.
ifortuna
15.11.2009., 23:50
da,doista tako loše vidi.
I kako se bojim za tu osobu da ne nastrada u automobilu......isto tako se bojim i za sve ostale sudionike u prometu kao i pješake
da,doista tako loše vidi.
I kako se bojim za tu osobu da ne nastrada u automobilu......isto tako se bojim i za sve ostale sudionike u prometu kao i pješake
Netreba brkat dioptriju sa vidnom oštrinom uz pomagalo,
podatak o dioptriji zapravo ovdje uopće nije koristan,jer neko sa -14 uz svoje leće može vidjet čak bolje nego neko bez dioptrije.
Važan podatak za osobe kojima upravljenje vozilom nije osnovno zanimanje je vidna oštrina sa pomagalom(naočalama ili lećama) i da je dobro vidno polje.
I nezahtjeva se 100postna vidna oštrina dovoljno je imat i 50postotnu vidnu oštrinu.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/289368.html
Kod tako velikih dioptrija naočale nemogu dat dobar vid kao leće,jer postoji efekt umanjene slike zbog udaljenosti stakala od očiju,zamućenja kod pogleda u koso,suženog vidnog polja čega nema kod leća pošto nepostoji udaljenost pomagala od očiju,tako da nevjerujem da bi naočale i mogle bit odobrene za tako visoku dioptriju,ali za leće postoji mogućnost.
Test vidne oštrine može se obavit i besplatno u brojnim optikama.A i na netu se mogu naći testovi.
Loš vid sa lećama nemora značit da se radi o slabovidnosti,tj nedostatku vidne oštrine,jer možda je dioptrija malo porasla i leće postale preslabe,rast dioptrije od samo 0,5(sa tada preslabim lećama ili naočalama) može po mraku smanjit vidnu oštrinu sa 100postotne na 60postotnu.
Ali ako je u pitanju slabovidnost van granica propisa na datom linku i nepostoje pomagala koja mogu dat zadovoljavajući vid,tada se ta osoba smatra opasna za upravljanje vozilom i nemože legalno dobit dozvolu.
Netreba brkat dioptriju sa vidnom oštrinom uz pomagalo,
podatak o dioptriji zapravo ovdje uopće nije koristan,jer neko sa -14 uz svoje leće može vidjet čak bolje nego neko bez dioptrije.
Važan podatak za osobe kojima upravljenje vozilom nije osnovno zanimanje je vidna oštrina sa pomagalom(naočalama ili lećama) i da je dobro vidno polje.
I nezahtjeva se 100postna vidna oštrina dovoljno je imat i 50postotnu vidnu oštrinu.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/289368.html
Kod tako velikih dioptrija naočale nemogu dat dobar vid kao leće,jer postoji efekt umanjene slike zbog udaljenosti stakala od očiju,zamućenja kod pogleda u koso,suženog vidnog polja čega nema kod leća pošto nepostoji udaljenost pomagala od očiju,tako da nevjerujem da bi naočale i mogle bit odobrene za tako visoku dioptriju,ali za leće postoji mogućnost.
Test vidne oštrine može se obavit i besplatno u brojnim optikama.A i na netu se mogu naći testovi.
Loš vid sa lećama nemora značit da se radi o slabovidnosti,tj nedostatku vidne oštrine,jer možda je dioptrija malo porasla i leće postale preslabe,rast dioptrije od samo 0,5(sa tada preslabim lećama ili naočalama) može po mraku smanjit vidnu oštrinu sa 100postotne na 60postotnu.
Ali ako je u pitanju slabovidnost van granica propisa na datom linku i nepostoje pomagala koja mogu dat zadovoljavajući vid,tada se ta osoba smatra opasna za upravljanje vozilom i nemože legalno dobit dozvolu.
Ma, sve to stoji, ali u praksi kada dođeš na pregled za vozačku, postavi te pred onaj aparat i pita gdje se nalazi šahovsko polje (lijevo, desno, gore ili dolje) na slikicama koje idu od najveće prema sve manjima.
I to obavi na brzinu i rutinski, niti te ne sluša što joj govoriš, a ako ne vidiš - šapne ti.
Ja sam jako loše to vidjela - vidjela sam samo prva 3 reda i pustila me je.
Isti dan sam otišla na pregled da dobijem jaču dioptriju za leće, jer sam i sama shvatila da preloše vidim da bih bila sigurna u prometu.
Dioptrija mi je porasla sa -1,75 na -2,50.
Vidno polje ti nitko ne provjerava na tom liječničkom.
Poanta onoga što želim reći je da svakakvi ćoravci prolaze taj liječnički.
_adriano
05.01.2010., 20:28
Zašto odbijam pitat stručnjake?
Zato jer sam upućen u mišljenja stručnjaka na internetu i to vrlo uvaženih oftamologa sa visokim titulama i takvim ljudima vjerujem kao i znanstvenim dokazima i statistikama.
A kad bi ti počeo nabrajat šta su sve moji prijatelji i rođaci doživjeli od kojekakvih doktora nebi vjerovala,svaki od njih ima neko svoje mišljenje,a sve vrvi pogrješnim dijagnozama i krivim razmišljanjem.
I pri posjetu jednoj optici meni je recimo jedna doktorica rekla da bi za računalo obavezno morao koristit naočale,što mi je bilo malo čudno pošto imam samo -1 i slova na ekranu vidim jednako dobro i bez naočala,da bi na drugom mjestu drugi oftamolog rekao da je bolje da za računalo ne koristim naočale,jer se tako vid još više kvari,tada sam malo proučio neke stvari i istraživanja na internetu i došo do zaključka da je drugi oftamolog bio u pravu.
I ako ne shvaćaš spominjanje doktora Pavića je ironija,jer se radi u šarlatanu sa doktorskom titulom,ako uopće pratiš ovaj topik.
Spominjem ga jer se ti pozivaš na to "pitaj doktora" i anda kako doktor kaže tako mora bit,zato ja spominjem doktora Pavića kojeg se isto neke stvari u vezi skidanja dioptrije mogu pitat,a sad da li će tako onda to biti?
Ono što ti pokušavaš dokazat je da su neke 2-3 optičarke u Dalmaciji smislile metodu zaustavljanja dioptrije koja ljudima spašava vid i smanjuje dioptriju za čiju efikasnost ostatak svijeta nije čuo,nešto slično kako je meni doktorica otkrila kako bi kod rada za računalom morao koristit naočale,a drugi oftamolog onda tvrdio skroz suprotno.
I kome vjerovat onda?
Za svako pitanje postoje odgovori stručnjaka i kad dam link uvaženog visokoobrazovanog oftamologa koji je upućen u sva istraživanja,koji piše za novine,to ima jaču težinu od izjave nekoliko optičarki iz Dalmacije,vjerojatno prijateljice koje se međusobno preporučuju i tako i raspravljaju,ali one nisu statističarke i znanstvenice da mogu išta pouzdano dokazat.
I ponavljam još jednom i tvrde i tvrde plinopropusne(tj. polutvde po naški) su od plastičnog matrijala izrađene i nema bitne razlike po pritisku na rožnicu,tako da su njihove mjere bile poduzete uz golu vjeru na svoju ruku,a ne preporuku svjetske optičarske organizacije koja tvrde leće ne preporuča nikome.I sad 2-3 optičarke u Dalmaciji znaju bolje od svih ostalih visokoobrazovanih stručnjaka.
Nego kad spominješ spašavanje vida imam pitanje za tebe,
da li misliš da se nošenjem leća može spriječit izduživanje očiju?
I tvoja konstatacija da je tek manje od 1posto nositelja tvrdih leća zato jer je bolje da dioptrija lagano raste nego da se muči sa neudobnosti leća,jer znaš uopće šta povlači kratkovidnost?Svako ko ima iznad -3 trebao bi jednom godišnje obavit pregled pozadine oka,a jer znaš da su kratkovidni sa godinama,ali i općenito skloniji razvoju promjenama na staklovini i mrežnici koja može dovest do djelomičnog ili potpunog gubitka vida?
Ta izjava je ravna izjavi otprilike da je bolje da se neuzima kremu koja može izlječit karcinom jer ako karcinom nije previše napredovao bolje da se ne muči sa osipom koju krema može uzrokovat.
Drugim rječima da tvrde leće imaju takvu moć kao što misliš(što nema ni logiku ni znanstvenu potvrdu) bile bi obavezne,čak i po cijenu neovaskularizacije i hipoksije,jer se to ipak može držat pod kontrolom uz malo odgovornosti.
Uvažavam jedino mišljenja uvaženih oftamologa koji su upućeni u istraživanja,čije mišljenje i iskustvo prenosim,jer ako sam neozbiljan ja onda su i oni neozbiljni,a po njihovoj tituli to se nebi reklo.
Imaš na netu hrpu znanstvenih istraživanja pa i čitave knjige u Pdf formatu pa da nemožeš naći nijedan link?
A znaš zašto se tvrde leće proizvode samo u tom Oculusu?
Proizvode se i ogromni okviri za naočale koje niko normalan neće kupit,jer su ogromni i ružni,ali se dobiju gotovo besplatno preko socijalnog pa da se može reć da socijalno omogućava čovjeku da nešto dobije besplatno i neki siromasi u besparici to i uzmu.
Jolac, moram ti reci da pretjerujes u ovome sto pises i da tvoje izjave uopce nisu na mjestu, premda se drzis za nekog "strucnjaka" po pitanju gornje teme. Pronasao sam ovu temu, jer je moja maloljetna kcer kratkovidna i zelim biti sto vise upoznat sa mogucnostima da njena kratkovidnost bude ublazena. Prije par godina utvrdena joj je kratkovidnost i od tada joj raste dioptrija otprilike za -1 do -2 dioptrije u godini dana (sada ima -6 dioptriju). Posto ima 9 godina za ocekivati je da ce joj dioptrija i dalje rasti pogotovo do kraja puberteta.
Zabrinut sam kao otac (imam i starijeg sina, koji nema nikakve probleme sa vidom, premda je cesto na kompj.), te sam do sada potrazio, a jos uvijek trazim savjete, kako od doktora, tako i od ljudi koji su sami kao djeca imali losiji vid. Ja sam takoder kratkovidan, ali moja dioptrija nije tako visoka, i pojavila se tek kasnije dok sam bio u pubertetu.
Od onoga sto sam do sada cuo od upucenih, rijetki su slucajevi da se kratkovidnost zaustavi, prije zavrsetka procesa rasta. Ali se desavalo, premda je tesko utvrditi iz kojih razloga. Druga cinjenica je, da koristenje tvrdih leca kod djece moze usporiti rast dioptrije. To je nesto sto ne tvrde samo "neke tri opticarke iz Dalmacije" (kako ih ti pogrdno nazivas, premda mi nije jasno cemu ta bahatost kod tebe), nego su meni isto tako spomenuli lijecnici iz Austrije, kod kojih sam se obratio za pomoc.
Sasvim sigurno, imajuci u vidu te savjete (bilo lijecnika ili osoba sa vlastitim iskustvom), razmisljam o tome da uskoro nabavim za kcer tvrde kontakt lece. Savjet koji sam dobio od doktora je bio da je najbolje sacekati 11-tu ili 12-tu godinu, pa da bi pored naocala, moja kcer mogla korisiti i lece. Premda ako se tokom naredne godine vid znatno pogorsa, bilo bi bolje odmah tada (znaci sa njenih 10 godina) nabaviti tvrde lece, i to upravo iz razloga sto time postoji mogucnost da rast njene dioptrije bude usporen.
........
Sasvim sigurno, imajuci u vidu te savjete (bilo lijecnika ili osoba sa vlastitim iskustvom), razmisljam o tome da uskoro nabavim za kcer tvrde kontakt lece. Savjet koji sam dobio od doktora je bio da je najbolje sacekati 11-tu ili 12-tu godinu, pa da bi pored naocala, moja kcer mogla korisiti i lece. Premda ako se tokom naredne godine vid znatno pogorsa, bilo bi bolje odmah tada (znaci sa njenih 10 godina) nabaviti tvrde lece, i to upravo iz razloga sto time postoji mogucnost da rast njene dioptrije bude usporen.
moja kćer je poćela nositi leće kad je bila stara kao tvoja, a znam i da dosta mlađa djeca nose leće
tako da ukoliko može (fizički, ako ih dobro podnosi, ako može samostalno baratati njima,...) bilo bi dobro da poćne što prije
pogotovo jer se radi o curici od 9 godina, danas pubertet počinje dosta rano, možda već i je u pubertetu a u tih par godina dioptrija zna podivljati
osim toga kod nas ženskih dioptrija zna poskočit i u trudnoći te u porodu
tak da bi moj savjet bio raspitat se za stvarno kvalitetne okuliste, posjetit nekog drugog ako treba, platit kolko treba ako treba i ne gubiti vrijeme
meni je dioptrija definitivno prestala rasti sa 30 godina, malo dugo sam rasla :D
Jolac, moram ti reci da pretjerujes u ovome sto pises i da tvoje izjave uopce nisu na mjestu, premda se drzis za nekog "strucnjaka" po pitanju gornje teme. Pronasao sam ovu temu, jer je moja maloljetna kcer kratkovidna i zelim biti sto vise upoznat sa mogucnostima da njena kratkovidnost bude ublazena. Prije par godina utvrdena joj je kratkovidnost i od tada joj raste dioptrija otprilike za -1 do -2 dioptrije u godini dana (sada ima -6 dioptriju). Posto ima 9 godina za ocekivati je da ce joj dioptrija i dalje rasti pogotovo do kraja puberteta.
Zabrinut sam kao otac (imam i starijeg sina, koji nema nikakve probleme sa vidom, premda je cesto na kompj.), te sam do sada potrazio, a jos uvijek trazim savjete, kako od doktora, tako i od ljudi koji su sami kao djeca imali losiji vid. Ja sam takoder kratkovidan, ali moja dioptrija nije tako visoka, i pojavila se tek kasnije dok sam bio u pubertetu.
Od onoga sto sam do sada cuo od upucenih, rijetki su slucajevi da se kratkovidnost zaustavi, prije zavrsetka procesa rasta. Ali se desavalo, premda je tesko utvrditi iz kojih razloga. Druga cinjenica je, da koristenje tvrdih leca kod djece moze usporiti rast dioptrije. To je nesto sto ne tvrde samo "neke tri opticarke iz Dalmacije" (kako ih ti pogrdno nazivas, premda mi nije jasno cemu ta bahatost kod tebe), nego su meni isto tako spomenuli lijecnici iz Austrije, kod kojih sam se obratio za pomoc.
I ja tvrdim da tvrde leće mogu usporit povećanje dioptrije,tako da mi nije jasno gdje to pretjerujem? I link koji sam dao ide u prilog tome,ali i govori kolika je moć kontaktnih leća kod usporavanja rasta dioptrije.
Ali ključno je pitanje da li su po usporavanju rasta dioptrije tvrde leće išta bolje od tvrdih plinopropusnih(neki ih zovu polutvrde)?
Mislim da dovoljno o tome govori podatak da tvrde(nepropusne za kisik) koristi ispod 1posto nositelja i evropska udruga oftamologa preporuča djeci i adolescentima prvenstveno tvrde plinopropusne leće(polutvrde),a tvrde koje nepropuštaju kisik se nepreporučuju nikome.
Tako da nisam siguran da li su austrijski doktori mislili na tvrde plinopropusne(po naški polutvrde) ili baš one stare gotovo isčezle tvrde leće nepropusne za kisik?
I kako sami kažete rijetko kome dioptrija stane prije završetka rasta i učinak tvrdih ili polutvrdih leća je dosta ograničen(dao sam link koji to opisuje).
Ako neko ima link na kojem se opisuje superiornost klasičnih tvrdih nad plinopropropusnim tvrdim samo nek ga da,ali mislim da takvo što ne postoji,jer i postotak nositelja i preporuke evropske oftamološke organizacije to kontriraju.
Ali ključno je pitanje da li su po usporavanju rasta dioptrije tvrde leće išta bolje od tvrdih plinopropusnih(neki ih zovu polutvrde)?
po mojim saznanjima (razgovor sa nekoliko okulista) ista je stvar
Maharet
27.01.2010., 18:13
ja citam sve vase postove i imam pitanjce...rujem po googlu vec par dana i nemogu naci nista o tome dali i ja (sa dioptrijom +3) mogu nositi lece??
vec 5 godina nosim naocale istvaaaaarno bi ih se htjela sto prije rijesit...:confused:
Engelchen00012
27.01.2010., 20:17
-2 na oba oka.:D nosim leće.
Ruralna
27.01.2010., 20:38
Nemam pojma koja mi je točno dioptrija. Nosim naočale. I spremam se investirati u jedne dobre sunčane s dioptrijskim staklima. Leće još nisam probala,ne usudim se. Možda se jednog dana ohrabrim :zubo:
ja citam sve vase postove i imam pitanjce...rujem po googlu vec par dana i nemogu naci nista o tome dali i ja (sa dioptrijom +3) mogu nositi lece??
vec 5 godina nosim naocale istvaaaaarno bi ih se htjela sto prije rijesit...:confused:
Mozes. http://www.optikaonline.hr/
Od tud ja narucujem. Izaberes koje oces, kolko kom i koja dioptrija za koje oko, narucis i to je to. Iste takve su u ducanima samo puno skuplje.
dire Dawn
28.01.2010., 00:34
ja imam astigmatizam i nešto mizerno dioptrije na drugom oku!
-5 i -3.5. Počelo u 3.srednje, tad mi je bilo otkriveno -0.25 i -1.
DreamStickle
28.01.2010., 22:59
Nosim naočale od srednje škole i više sebe teško bez njih zamislim. :D
Ne mislim da mi loše stoje, okej su mi. Dioptrija -2. :)
Anubisova Robinja
29.01.2010., 11:01
Prilično sam oćorava osoba :zubo:
Krenula sam u 4.razredu osnovne, da bi u pubertetu naprosto dioptrija poludjela, i eto me sad na -7, na oba oka... I stoji tu već, par godina...smatram da su me spasile leće jer od njih em mi je sporije rasla, em mi je u konačnici i stala s rastom. Već 9 godina nosim meke leće i njihova udobnost (iako se naravno, treba naviknuti) nema premca :D Problemi su samo kad navečer skinem leće, teško se do kreveta dogegati :rofl:
bubicaa
29.01.2010., 18:32
Ja sam između +2,5 i +2, tj. leće su mi 2.5 a naočale 2. Al dobro ja vidim i bez toga. Zato mi se sviđa plus dioptrija :D
Prilično sam oćorava osoba :zubo:
Krenula sam u 4.razredu osnovne, da bi u pubertetu naprosto dioptrija poludjela, i eto me sad na -7, na oba oka...
Moj sin koji ima 15 god. ima istu takvu dioptriju uz mali astigmatizam -0,75.
Interesira me da li si možda radila vidno polje i to ona sa perimetrom Octopus (dobiješ nalaz u bojama). Naime on ga je radio, i nalaz baš nije o.k. , ali kažu da je to normalno kod takvih dioptrija. :ne zna:
Ruralna
30.01.2010., 14:06
Neki su ovdje rekli da su nosili naočale pa im je dioptrija divljala, dok na lećama stoji.Jel mi može tko to objasniti?
Relativno sam nova u svemu tome, imala sam neku sitnu dioptriju za koju sam bila lijena nositi naočale, pa mi se to u roku dvije godine pogoršalo i povećala mi se dioptrija uz astigmatizam. Kakva su vaša iskustva?
Anubisova Robinja
30.01.2010., 17:40
Moj sin koji ima 15 god. ima istu takvu dioptriju uz mali astigmatizam -0,75.
Interesira me da li si možda radila vidno polje i to ona sa perimetrom Octopus (dobiješ nalaz u bojama). Naime on ga je radio, i nalaz baš nije o.k. , ali kažu da je to normalno kod takvih dioptrija. :ne zna:
Radila sam test, ali nemam astigmatizam.
Da, normalno je kod takvih dioptrija, zbog nezakrivljenosti oka...nadam se da su vas uputili na liječenje, a ne samo uspostavili dijagnozu - jer može doći do oštećenja oka, upravo zbog toga što se oko puno više fokusira...
Anubisova Robinja
30.01.2010., 17:51
Neki su ovdje rekli da su nosili naočale pa im je dioptrija divljala, dok na lećama stoji.Jel mi može tko to objasniti?
Relativno sam nova u svemu tome, imala sam neku sitnu dioptriju za koju sam bila lijena nositi naočale, pa mi se to u roku dvije godine pogoršalo i povećala mi se dioptrija uz astigmatizam. Kakva su vaša iskustva?
Navodno meke leće nemaju utjecaja na zaustavljanje dioptrije, naspram tvrdih (koje su kako čujem prilično neugodne za nošenje :o). Kod mene je stala, ali vjerojatno jer je prošlo ono razdoblje (pubertet) kad je dioptrija najsklonija rapidnom rastu (kao i sve ostalo :zubo:) i to je bilo to.
Astigmatizam ti je nastao uslijed velikog naprezanja oka...
Što se tiče astigmatizma i leća, osobe s istim ne mogu nositi meke leće, za njih su tvrde (koje i zaustavljaju daljnji razvoj astigmatizma!)
...nadam se da su vas uputili na liječenje, a ne samo uspostavili dijagnozu - jer može doći do oštećenja oka, upravo zbog toga što se oko puno više fokusira...
Molim te možeš mi pojasniti na kakvo liječenje misliš. Gledali su mu pozadinu oka na nekakvom specijalnom aparatu , čak smo radili i OCT i rekli samo da moramo raditi kontrolu svakih 6 mjeseci.
Što se tiče astigmatizma i leća, osobe s istim ne mogu nositi meke leće, za njih su tvrde (koje i zaustavljaju daljnji razvoj astigmatizma!)
Ja imam astigmatizam i nosim mekane leće.
Leće nosim već 15 godina. Počela sam ih nositi još u osnovnoj školi. Početna dioptrija mi je bila -1,75 i održala se sve do prije nekoliko mjeseci kada mi je naglo porasla na -2,50.
Znači, razdoblje puberteta u kojem navodno dioptrija najviše raste je meni prošlo bez povećanja dioptrije, a povećala mi se sada kada bi se "navodno" trebala smanjivati.
Tako da, očigledno pravila nema.
Imam astigmatizam samo na lijevom oku i za to oko imam torične leće.
Tako da se i sa astigmatizmom mogu nositi mekane leće.
A tvrde leće su sve manje u upotrebi, najviše zato što imaju 0% propusnosti za kisik.
Vjerojatno si mislila na polutvrde.
Naočale imam samo reda radi. Nikada ih nisam nosila, osim ponekad navečer za gledanje televizije prije spavanja.
Ne podnosim ih - u kući za gledanje TV-a još kako tako, ali vani na otvorenom nikako.
Anubisova Robinja
30.01.2010., 20:50
Ja imam astigmatizam i nosim mekane leće.
Leće nosim već 15 godina. Počela sam ih nositi još u osnovnoj školi. Početna dioptrija mi je bila -1,75 i održala se sve do prije nekoliko mjeseci kada mi je naglo porasla na -2,50.
Znači, razdoblje puberteta u kojem navodno dioptrija najviše raste je meni prošlo bez povećanja dioptrije, a povećala mi se sada kada bi se "navodno" trebala smanjivati.
Tako da, očigledno pravila nema.
Imam astigmatizam samo na lijevom oku i za to oko imam torične leće.
Tako da se i sa astigmatizmom mogu nositi mekane leće.
A tvrde leće su sve manje u upotrebi, najviše zato što imaju 0% propusnosti za kisik.
Vjerojatno si mislila na polutvrde.
Da, znam, da ima i mekih leća, ali neka lijeve vrsta i naziv (koje ja ne koristim) - pa to nisam ni spomenula, šta ću se pačati u meni nesuviše poznatu tematiku :zubo:
Pravila nema, kao ni pri preporuci okuliste za tip leće koju osoba treba nositi...isto tako ne mogu svi nositi leću - ovisno o suznosti oka, pa da dalje ni ne nabrajam...
Polutvrde/tvrde na neki način svrstavam u istu kategoriju, jer su mi ne spojive s pojmom udobnosti...ma koliko god koje kisika propuštale :mig:
Anubisova Robinja
30.01.2010., 20:58
Molim te možeš mi pojasniti na kakvo liječenje misliš. Gledali su mu pozadinu oka na nekakvom specijalnom aparatu , čak smo radili i OCT i rekli samo da moramo raditi kontrolu svakih 6 mjeseci.
Liječenje je moguće korektivnim lećama ili ortokeratologijom... progooglaj za prvu ruku, a onda se i posavjetuj sa oftamologom...u pravilu se astigmatizam ni ne liječi, osim ako stvarno uzrokuje veliku slabovidnost, ili ako su zamjetili na kontroli pretjeran umor oka.... Ali kako kažeš, kontrola svakih 6 mjeseci je dovoljna mjera predostrožnosti i smjernica kako će se razvijati astigmatizam i hoće li liječenje u konačnici biti potrebno... zapravo, bez brige - stavila sam ti možda bubu u uho koju nisam trebala :D
...u pravilu se astigmatizam ni ne liječi, osim ako stvarno uzrokuje veliku slabovidnost, ili ako su zamjetili na kontroli pretjeran umor oka.... :D
Možda nisam bila dovoljno jasna - glavni problem je visoka miopija , jer ima desno oko -7 i astigmatizam 0,75 , a lijevo -6 i astigmatizam 0,75. Zato sam te i pitala za vidno polje obzirom na tvoju dioptriju , a ne poznam nikoga sa takvom dioptrijom tko je radio Octopus vidno polje . Kod njega je jedno 70% zelene boje , 25 crvene(uz rubove) i 5 žute , a vidim da je normalno da je uglavnom žuta i zelena boja. Naravno ova sad pišem pojednostavljeno , da ne navodim dB vrijednosti, MD, LV , krivulju ....što sam kao brižna majka googlajući proučavala.:(
Amrićak
30.01.2010., 23:02
Moja dioptrija je visoka -4,5 na lijevo i -5 na desno oko.Čorava ko čorava kokoš :) ovisnik o naočalama i lećama,od jutra do mraka.Zanima me negdje sam čitala da se oći trebaju "odmarati" od pomagala,"vježbati" očne mišiće pa me zanima koliko je to istina kod visokih dioptrija....??Jer moje oči se niti odmaraju niti vježbaju...
A startala sam u doba puberteta sa -0,25 i 0,50 :eek: i daleko dogurala zato što pametna nisam htjela nositi naočale.Zato svi NOSITE naočale,ne se zafrkavati sa oćima :mudri:
Malo mi je i u trudnoći skakala dioptrija ali ništa strašno,od hormona pa je kasnije sve opet došlo na svoje....
Pozdrav :)
imam 15 godina i imam dosta veliku dioptriju koja raste (-10),idem na preglede(pozadina oka mi je čista i okulist mi je rekao da neće trebati operacija)
pa me zanima,što vi mislite hoće li mi se dioptrija smanjiti s godinama ili će trebati operacija :confused:
DarkStar
05.04.2010., 01:28
smanjiti se sigurno nece ali ce prestati rasti, meni je stala tek u 17-toj godini na -14.
Kad navrsis 18 i imas stabilnu dioptriju bar 2 godine, mozes na laser.
Nazalost za dioptrije preko -10 dolazi u obzir jedino LASIK, mozda eventualno da ides dva puta na PRK, ali to sve ovisi o stanju roznice i kompletnog oka. good luck.
celesta
08.04.2010., 23:19
ja sam počela nositi naočale u 7. razredu osnovne. početna dioptrija od -0,75 je do trećeg srednje narasla na -2. tada sam počela nositi leće. odlučila sam se za polutvrde. trebalo mi je malo da se naviknem, leće me žuljale, oči stalno suzile, ali nakon tri dana sve prošlo i sad ih već sedmu godinu nosim. dioptrija mi se u tih 7 godina nije promijenila tako da mogu reći da sam zadovoljna i kad je dvojba naočale ili leće, moja preporuka je leće. bolje vidim s njima nego s naočalama i zaustavio mi se rast dioptrije, no kod njih se jedino mora dobro paziti na higijenu
vechia_01
22.06.2010., 22:49
Kod mene je situacija. Nosio naočale od 7 do 14 god. i tad mi je vid na sistematskom pregledu bio savršen i više ih kao po riječima liječnika nisam morao nositi. Do 18.god i liječničkog pregleda za vozačku stvarno nisam imao nikakvih problema, no onda mi je određena dioptrija +1.75 za lijevo oko, a na desnom je bila čista 0, znači savršenstvo.
I tako ja dobio naočale, ali nisam ih baš uvijek nosio. Tu i tamo malo za kompom. No prije neka tri tjedna sam počeo primjećivat umor očiju, suzenje i zamagljivanje vida.
Nije mi vrag dao mira i otišao prije par dana na kontrolu i imam šta i čuti. Dioptrija na desnom je i dalje savršena 0, a na lijevom se povećala za duplo znači 3.5, tako da sam morao uzeti druge naočale.
Moj savjet vam je da kao što je gore već netko spomenuo koristite pomagala i naravno što češće idete na kontrole.
DarkStar
23.06.2010., 18:46
lece su uvijek svakako bolje jer za razliku od naocala ne umanjuju sliku predmeta kojeg gledamo nego ga prikazuju onakvog kakav jest, medjutim kazu da nije bas dobro ni lece nositi vise od 8-9 sati dnevno, sad opet to ovisi o tome koju vrstu se nosi.
A higijena je a must definitivno, ja sam si navuko u desno oko keratitis (upalu roznice) muceci se sa mekanom lecom (nije htjela nikako izac van iz oka)
srecom nije bila ozbiljna vrsta keratitisa vec samo pocetna faza sto sam rjesio (nadam se) sa Virolexom.
Inace doktor kaze da kod minusa (Myopia) u nekim slucajevima oko "voli" rasti cak do iza 30-te godine, a sve dok raste oko rast ce i dioptrija i nikakve lece to nece sprijeciti (govorim iz iskustva) lece mogu (mozda) odrzavati tu neku dioptriju u smislu da se ne napreze oko ali ako oko raste bez obzira na to uzalud vam trud sviraci ..
@vechia, tako sam ja imao dioptriju -2 nakon Lasika i isao 4 godine bez naocala i hop ode ona na-3.5, od tada nosim redovito naocale i ne mjenja se vec 6 godina, medjutim doktor ipak ocekuje da ce jos rasti do 40-te godine (sad imam 32).
pozdrav
ima li ko da mu je dioptrija pocela u 20-oj , mala, i rasla do -2?
dali je to uobicajeno da tako kasno nastane dioptrija?
.... medjutim doktor ipak ocekuje da ce jos rasti do 40-te godine (sad imam 32).
....
i onda poslije 40., 50. počne rasti +
fantastična stvar :visi:
meni je minus definitivno stao prije 30.
ima li ko da mu je dioptrija pocela u 20-oj , mala, i rasla do -2?
sve ti je normalno
sa 20 je i mojoj kćeri počela dioptrija, sad 3 godine kasnije dogurala je do -1.75
Micek1510
23.06.2010., 22:02
-8.00 oba oka. Krenulo na sistematskom za osnovnu školu, ne sjećam se dioptrije, a stala je sa 16 godina. Počela sam sa godišnjim mekanim lećama, pa je pala na -7,5 al se kroz godinu dana vratila na -8.00 i tako stoji već 11 godina. Ja sam happy da je tako, nemam zezanciju sa desnom i lijevom lećom, a i jeftinije mi je :)
Sad nosim tromjesečne i zadovoljna sam, x puta i prespavam s njima i hvala bogu nikad nikakve upale niti ništa, naravno imam više sreće nego pameti :rolleyes:
Zanima me jel tko nosi one leće za produženo nošenje, mjesečne??? Kak to funkcionira? nije mi jasno da se leća ne skida 30 dana:eek:
Razlivena Tinta
23.06.2010., 22:27
Moja dioptrija na lijevom oku je -3.75, a na desnom -3.25. Nije nešto prevelika, ali nije niti zanemariva. :D U drugom razredu osnovne sam dobila prve naočale, ali ih nisam redovito nosila pa mi je do petog razreda dioptrija manijalakno narasla. Prije godinu dana sam dobila prve leće. Prvih 6 mjeseci nosila sam meke mjesečne leće, a sad nosim meke tromjesečne i sjajne su mi. Pravo otkriće, ne znam zašto ih prije nisam počela koristiti. Ne osjetim da ih imam, ne žuljaju me, ne smeta mi dim, ništa. :cerek: Doma nekad nosim naočale, ali većinu vremena imam leće. :)
Micek1510
23.06.2010., 23:16
i meni su tromjesečne zakon!!! :)
pitanje za sve i konstatacija:
-dali je normalno da vam se malo pomice slika,"ljulja", dok gledate kada vam opticar da nova stakla sa vecom dioptrijom i onda objasni to da treba malo da se oko "privikne"? radi se o minus dioptriji.
-moje objasnjenje je da vam je dao VECU DIOPTRIJU nego sto stvarno vasa dioptrija jeste, jer nema oko sta da se prilagodjava.
stvar je u tome da mnogi opticari ni ne znaju da dobro izmjere dioptriju, pa cete kod 3 opticara dobiti 3 razlicita rezultata.
-davanjem vece dioptrije nego sto stvarno jeste, opticar vam samo jos vise navlaci dioptriju i vidite losije nakon sto stvarno biste zbog neznanja opticara tj. zbog priucenih opticara itd.
oko se vremenom prilagodjava na vecu minus dioptriju.
zato, po meni, treba da pazite i da odete barem kod 2 opticara da vam izmjere dioptriju i da odmah skinete naocale ako vam sa zbog vece dioptrije "ljulja" pred ocima dok gledate kroz naocale.
DarkStar
24.06.2010., 12:29
Jack, ja sam bio na laserskom skidanju dioptrije prije 11 godina, imao -14 sada -3.5 ALI! kad mi sad idu mjeriti jako je tesko tocno izmjeriti zbog tih aberacija( svjetlosni krugovi kad gledam u jako svjetlo koji izazivaju bljestavilo) jedan put pokaze -4.25 drugi put -4.50 a kad stavim na oci bilo sta jace od -3.5 pocnu mi bolovi u predjelu sinusa osobito kad gledam u blizu.
Napravili su mi sad naocale nove -4.25 i -3.50 i to mi je prejako dok jedne stare koje su -3.5 i -3.0 sa njima se osjecam ugodno i nema pritiska u glavi.
Inace kad sam radio te -3.0 prije 4 godine, mjerio mi ih je primarius i rekao je da se UVIJEK obavezno treba staviti dioptriju bar pola dioptrije manju nego sto bude ona izmjerena, i stvarno prije sam imao dioptriju -14 a nosio naocale -13.
Ovi novi mladi oftalmolozi to ne znaju ili ne zele znati, i kad im spomenes nekog starijeg iskusnijeg oftalmologa i njegove rijeci, ko da ih je crna udovica ugrizla za guzicu jer oni sveznajuci su najpametniji i ne daj boze da bi prihvatili savjet starijih iskusnijih medicinara..
pozdrav
je ,to je to DArkstar. u pravu si.
-citao sam tvoj slucaj i sta da ti kazem? evo, ja sam bio u klinici gdje lasIK uopce ne zele da rade vec rade iakljucivo lasEk i ugradnju leca.
DarkStar
24.06.2010., 16:25
da to mi je rekao ovaj doktor gdje sam isao na konzultacije za ponovnu operqaciju, on svima preporuca polutvrde lece a ne operacije, ali kad nosis naocale od druge godine zivota, tesko je to nekom izbit iz glave kad hoce samo da ih baci u more ..
Inace kod mene je problem sto je zbog prevelike dioptrije nastradala ostrina vida, tj popucale su one zlilice na mreznici od prevelikog rasta oka tj dioptrije.
Citao sam za one ruse sto rade onu operaciju gdje sprecavaju daljnji rast oka a samim time i zaustavljaju rast dioptrije, ali to treba u ranim danima djetinjstva dok je dioptrija sto manja..
pozdrav i svako dobro.
♥Malena♥
29.06.2010., 19:09
Koji sam ja sismis :zubo:
Slijepa na jedno oko (ne razlikujem cak ni svjetlost), a drugo... Visoka miopija + astagmatizam = -17.00 :cool: Ima tu jos svasta nesto (ablacija retine, pocetna katarakta,...).
Naocale imam od druge godine. Dioptrija stalno raste i zato mi stalno preporucuju lece, ali ja nema sanse da ih stavim :(:(:(
@DarkStar: Sto se tice Rusa (klinika dr. Fjodorova), skleroplastika (operacija zaustavljanja dioptrije) se radi samo ako ti u roku od godine dana dioptrija naraste minimalno za 2 :)
sama svoj majstor
30.06.2010., 13:48
Već sam pisala na jednoj drugoj temi, ali me i dalje zanimaju iskustva s ortokeratologijom, odnosno noćnim lećama za zaustavljanje rasta dioptrije.
Ima li netko iskustva??
ja osobno nemam ali znam da je moja teta nosila polutvrde leće zbog visoke minus dioptrije (-5,50) te je ta metoda kod nje bila vrlo uspješna, samo što su one dosta neudobne i mogu lako ispasti iz oka, ali zato propuštaju kisik više nego meke leće, evo ti popis nekih koje su dobre - polutvrde leće:
Izvadak iz članka o polutvrdim lećama:
Polutvrde kontaktne leće su dokazano najzdravija vrsta kontaktnih leća. Stoga se posebno preporučuju kod mlađih osoba. One su najkvalitetnije i najpovoljnije rješenje za astigmatizam rožnice. Mnoga istraživanja pokazala su i učinak na zaustavljanje rasta kratkovidnosti u mladih osoba. Više informacija o različitim vrstama kontaktnih leća potražite u našem vodiču kroz vrste kontaktnih leća.:)
Za kvalitetnu i zdravu njegu tvrdih i tvrdih plinopropusnih kontaktnih leća preporučujemo TOTALCARE™ sustav, jednostavan i pogodan za održavanje svih tvrdih i tvrdih plinopropusnih leća. TOTALCARE™ sustav povećava udobnost i produljuje vrijeme nošenja kontaktnih leća, a sastoji se iz sljedećih komponenti:
TOTALCARE™ otopina za čišćenje (30 ml)
TOTALCARE™ otopina za dezinfekciju/čuvanje/vlaženje (120 ml)
TOTALCARE™ tablete za uklanjanje proteina.
Znači TOTAL CARE su provherena marka pol.KL
Pozdrav:)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.