PDA

View Full Version : PocketPC vs. Palm

CyberDog
16.12.2002., 20:32
Ah, da sam napisao Intel vs. AMD, odgovarali bi ko ludi, ali to nije za PDA kategoriju.

Dakle, osim samoga glasa, od vas očekujem da ga barem malo obrazložite.

macros
17.12.2002., 21:42
Za mene je PPC kastrirani laptop. pre glomazan je i pre skup da bi ga koristio kao addressbook, datebook i sl. ako zelim gledati video animacije i sl. onda ca si kupiti laptop...

AxMi-24
18.12.2002., 17:39
Palm radi ono sta treba brzo a i dugo traju baterije. A pocket PC je jako dobro opisan post vise.

CyberDog
18.12.2002., 19:47
PocketPC PDA nije veći od Palma, a baterije na bilo kojem uređaju ovise o tome koliko ga koristiš.

macros
18.12.2002., 19:55
PPC ne mora biti veci, ali najcesce jest. usporedi sony-eve palmove (sa color lcd-om) i ipaq-ove. radi se o tome da su PPC dlanovnici (joj sto volim tu rijec) puno jaci i bolje opremljeni, ali ja mislim da 95% svih tih mogucnosti jednom smrtniku ne trebaju (tj. ako ti trebaju, kupi si notebook)

CyberDog
18.12.2002., 20:07
Kako možes uspoređivati laptop i PDA, bilo Palm ili PPC?

macros
18.12.2002., 20:19
Zato sto mislim da su se noviji PPC-i kao npr. iPaq sve vise poceli po funkcionalnosti priblizavati notebookovima. ne zelim reci da je to lose. i oni imaju svoje prednosti, ali mislim da vecini ljudi to ne treba. a sad neka svako odluci za sebe, da li zeli dati toliko novaca (za koji moze dobiti polovan notebook)

CyberDog
18.12.2002., 20:24
Istina, ali ne možeš reći da ne dobivaš onoliko koliko si platio, zar ne?

macros
18.12.2002., 20:35
mozda ne, ali ja svakako nikad ne bi toliko platio... mislim sto ce mi 400MHz u dlanovniku....

CyberDog
18.12.2002., 20:44
Pokusaj pregledavati ovaj forum na Palmu, pa ces vidjeti.

macros
18.12.2002., 20:53
Tocno to sam i mislio... IMHO Nikad ne bih htio surfat na palmu na obicnom www-u. mozda na specijalnim stranicama (wap i sl.) ako hoces surfat na normalnom webu, onda to radi tako kako dragi bog zapovjeda i kupi si laptop...

Jango Fett
19.12.2002., 00:09
macros kaže:
ali mislim da vecini ljudi to ne treba.

haha ova je dobra.

Dobra, ali besmislena.

Naime, onda možeš reći da nam ljudima uopće ne trebaju ni sami PDA dlanovnici. Imaju notes i olovku...

Sve je to tržište i tehnologija i ekonomija se moraju razvijati. Zamisli bilo kakvu besmislicu, proizviđač će učiniti da ju trebaš!

Martin
19.12.2002., 10:04
Ova tema baš i nema puno smisla, jer PPC i Palm iako jako slični, nemaju potpuno istu namjenu.

PPC je umanjeni PC osmišljen kao 'nabildani PDA' ali izgrađen na filozofiji PC-a i samim tim, sa svim njegovim manama (i prednostima).

Palm je s druge strane potpuno drugačiji koncept, osmišljen na dotad nepostojećem konceptu, i sasvim dovoljan za ono čemu je namjen.

Sličnost među njima, i nadmetanje proizvođača da uzmu što veći dio tržišta dovodi do toga da Palm sve više poprima odlike PPC-a, a PPC nastoji biti bolji Palm od Palma.

Dante
19.12.2002., 11:25
Moj izbor je Palm i to iz dva razloga: 1. price/performance za temeljne funkcije, te 2. originalana inspiracija Palma sa svim prednostima koja takva koncepcija nosi u odnosu na kasapljenje Windowsa (veličina aplikacija prije svega).

Koristio sam PocketPC neko vrijeme i cijelo vrijeme sam se loše osjećao jer kao imam nešto kao Windowse, a zapravo ne mogu ništa.

Neko vrijeme sam se jako palio na onu HP Jornadu sa tastaturom (zaboravio sam broj) koju ima kolega, koja ima ekran 640x240, modem, mislim da i mrežu ima. Možeš sasvim pristojno raditi u Wordu, Excellu, pa i Accessu, možeš i surfati, imaš Outlook (koji, istina je, jest bolji od PalmDesktopa). Jedini razlog zašto više ne razmišljam o toj Jornadi je što taj trend dalje ne razvijaju, jer vidim da su zapeli na PocketPC 2000 sustavu i ne idu dalje. Cijena tog uređaja je sad ispod 1000 dolara. Mislim da je to odlična kmbinacija za nekog tko koristi desktop PC. Moj izbor je ipak kombinacija Palm + notebook.

Eladio
19.12.2002., 14:26
a sta je s argumentima
pocket PC ili palm je LJEPŠI :D

definitivno palm ,zivjela konkurencija ,zivio best buy :top:

CyberDog
19.12.2002., 19:44
Mislite da su PPC-eve prednosti nad Palmom zapravo njegove - mane.

macros
19.12.2002., 20:20
Za puno ljudi (ne za sve) mislim da DA.

Da li je Palm ljepsi od Pocket PC-ja? To se ne moze opcenito odgovoriti. Ovisi o proizvodjacu... Mislim da npr. m100 nije bas neki ljepotan, dok je vecina sony-evih palmova za oblizat prste :)

@Jango Fett
mislo sam na dodatne funkcije kao video playback, bluetooth i mp3. naravno, ne zelim reci da je to nesto lose, ali mislim to vec probija granice, onog sto bi trebao biti jedan PDA (Personal Digital Assistant). Ovo je vec ujedinjenje dlanovnika, mp3 playera, i u buducnosti mozda i mobitela.

I kao sto sam vec jedno deset puta rekao: PPCji su pre glomazni (znam, znam: ne moraju biti, ali jesu). Ja sam prije koji mjesec preasao sa palma m100 na sony clie PEG T425, i kao da sam ponovo otkrio sto jedan pda moze biti. stavim ga u dzep i skoro ga zaboravim (ne, to nije lose svojstvo :p ) i lakse ga je drzati u ruci (kod visesatnog citanja to je velika prednost)...

Moram iskreno priznati da PPC nikada do sada nisam koristio, i vjerujem da je vrhunac danasnje tehnologije, ali dok cijene ne padnu (a mislim da i nece) i dok se ne smanji, palm ce mu, bas zbog svoje jednostavnosti ostati velika konkurencija...

CyberDog
19.12.2002., 20:35
Imam iPAQ, koristim ga kao PDA, kao što bi i koristio Palm.

Na PPC nema nista što bi umanjilo moje "PDA" iskustvo, već ga samo uvećalo (nadam se da ne moram objašnjavati).

Sada sam previše razmažen da kupim Palm.

AxMi-24
20.12.2002., 00:43
CyberDog kaže:
PocketPC PDA nije veći od Palma, a baterije na bilo kojem uređaju ovise o tome koliko ga koristiš.

Da samo sto palm moze mjesec dana normanog koristenja a PPC 8 sati ako nategnes. A to nije bas isto.

Istina je da uglavnom stvar stoji u docku. Ali ako idem kod roditelja na vikend onda moram nositi punjac i sl. Dok palm moze bez ikakvih problema raditi svo to vrijeme.

Sem toga ko sto je neko reko sve te funkcije su ustvari sminka. (mozda ne mp3 ali za te pare kupis najbolji palm i Ipod i kickas ass). A excel na palmtopu je zbilja odlicno. Utipkat 150 vrijednosti mora biti uzitak. Isto tako rad sa malo vecim spreadsheetovima mora biti zakon.
Mozda je ok za pogledat neku glupost (to mozes vala i na palmu) ali za ozbiljni rad nije.

CyberDog
21.12.2002., 22:30
AxMi, da ti netko da na izbor: PPC ili Paml, top modeli, što bi uzeo i zašto?

CyberDog
20.01.2003., 22:23
Pa nije vrag da smo sve ispucali.....gle stvarno, što se još tu može reći?

zvone
21.01.2003., 08:47
Dobra usporedba se moze vidjeti na http://www.pdabuyersguide.com/tips/palm_vs_pocketpc.htm
A i cijene su usporedive. Bilo koji palm sa bojom i boljom grafikom dolazi u rang sa PPCima.
Meni treba dobra integracija s Outlookom, a gore kazu da je to PPC. Ima li netko drugacija iskustva?

CyberDog
21.01.2003., 22:10
Da, PPC odlično surađuje sa outlookom, jedino me živcira što se spaja na net kod svake sinkronizacije. Piše da se može isključiti traženje podataka sa servera, ali mi se ne da tražiti ta opcija.

Boooooo
21.01.2003., 22:38
bla bla bla vi i vaši pocket PC-i

TeenSpirit
23.01.2003., 00:29
CyberDog kaže:
Da, PPC odlično surađuje sa outlookom, jedino me živcira što se spaja na net kod svake sinkronizacije. Piše da se može isključiti traženje podataka sa servera, ali mi se ne da tražiti ta opcija.

lijencino! :p ;)

mene opcenito outlook zivcira, dosta toga sam po svojoj volji radi.... :rolleyes:

CyberDog
23.01.2003., 23:20
Više ne traži pristup netu:B

Ma odličan je outlook, je da je po meni malo prenatrpan, ali radi ono što piše da radi....

Sinkronizacija je super: Ukljucim ir na mobitelu (6510), iskoči na ekran Nokia PCsync, učitaju se nove kalendarske napomene i nova imena u imeniku (a i neke druge gluposti)... i sve ide u Outlook. Stavim PPC u dock.... iskoči na ekran ActiveSync, i ponovi se ista stvar, tako da neke podatke (imenik, kalendar...itd) uvijek imam iste na 3 mjesta; PPC, PC i mobitel.

Cool, a?

TeenSpirit
25.01.2003., 17:38
ipak si potrazio tu ociju ili....? :)

nego, outlook. pa da, zna biti koristan s vremena na vrijeme, ali ponekad me cisto zbuni. :rolleyes: ;)

CyberDog
25.01.2003., 19:37
A ne, prestao je jer sam ga lijepo zamolio...:)

AxMi-24
25.01.2003., 20:15
CyberDog kaže:
AxMi, da ti netko da na izbor: PPC ili Paml, top modeli, što bi uzeo i zašto?

Palm i to onaj tungsten mislim stvar izgleda fenomenalno. Jedan frend ima m515 i mogu reci da su mi sline curile na sve strane.

Tako da bi radje palm za 5000 i jedan Ipod za 5000 onda ima i PDA koji mogu uvijek imati sa sobom. A i mp3 (jedina stvar kod PPC koja mi treba) player koji je daleko bolji od PPC a za istu cijenu

CyberDog
25.01.2003., 21:12
To je 10 000kn, a jedan novi iPAQ košta max 6000kn, ali dobro, o ukusima se ne raspravlja...

P.S. Zašto ne koristite hrvatske znakove u postovima? Navika?

TeenSpirit
25.01.2003., 22:44
previse je 10000 za to... :rolleyes:

nego...da, navika...radio sam na mnogim racunalima koja nemaju podrshku za te nase znakove, i tako sam lagano poceo pisati slova bez kvacica, a sad josh i poceo malo pomalo dodavati uz slovo c "ch" da bi docharao č... :D

zapamti cyber...navika je najgora navika! :D ;)

CyberDog
25.01.2003., 23:56
Zna to biti i korisno za ljude koji josh:) nisu namjestili encodiranje stranice.

Koji imaš PDA, TeenSpirit?

E, da , JJR1/2 mi je jedna od najboljih igrica;)

TeenSpirit
26.01.2003., 15:55
CyberDog kaže:
Zna to biti i korisno za ljude koji josh:) nisu namjestili encodiranje stranice.

je...lijencine (i neznalice) u prijevodu. :)

Koji imaš PDA, TeenSpirit?

heh....nemam PDA....josh! ali imam namjeru do ljeta nesto uzeti, sad da li ce to biti novi sony ili mozda neki "dzepni" HP, ne znam, sve ovisi o novcu s kojim budem raspolagao. :) vec je bilo dosta koristenja frendovog HP-a.... :D ;)

CyberDog
26.01.2003., 17:52
Dakle.....PPC?:D

TeenSpirit
26.01.2003., 17:57
da.....radje.... :) od pocetka sam tu nekako zapeo za PPC...

AxMi-24
26.01.2003., 18:13
CyberDog kaže:
To je 10 000kn, a jedan novi iPAQ košta max 6000kn, ali dobro, o ukusima se ne raspravlja...

P.S. Zašto ne koristite hrvatske znakove u postovima? Navika?

Da ali sta taj IPAQ moze??? Kolikomp3:ica stane na njega?? sumnjam da je 20Gb. I da je malen ko ova dva.

A hrvatske znakove nemam tako da....

TeenSpirit
26.01.2003., 19:55
ja mislim da je 20gb...uostalom, provjeriti se moze... :)

CyberDog
26.01.2003., 21:50
Expasion pack + IBM microdrive ili CF kartice.

Što mislite kako ja imam Div-x u džepu?

AxMi-24
27.01.2003., 12:21
TeenSpirit kaže:
ja mislim da je 20gb...uostalom, provjeriti se moze... :)

20 Gb my shiny metall ass. 64 Mb to bas nije neka mp3 kolekcija. A da se ne govori o forma tipa filmovi. Ili ces dat jos toliko para za 1Gb microdrive. Sve u svemu totalka jadno.

TeenSpirit
27.01.2003., 18:47
AxMi-24 kaže:
20 Gb my shiny metall ass. 64 Mb to bas nije neka mp3 kolekcija. A da se ne govori o forma tipa filmovi. Ili ces dat jos toliko para za 1Gb microdrive. Sve u svemu totalka jadno.

sucks! :flop:

to je blago receno "zaqrac space". nije niti cyber lud...vidis, on ima duboke dzepove! :D ;)

CyberDog
27.01.2003., 19:42
TeenSpirit kaže:
sucks! :flop:

to je blago receno "zaqrac space". nije niti cyber lud...vidis, on ima duboke dzepove! :D ;)

Da.....duboke..:rolleyes:, ali samo da mi ipaq stanje u njih.;)

AxMi-24
28.01.2003., 07:33
Ajde ti nama reci koliko te kosta taj tvoj divx u dzepu :)

Pa da vidimo moja verzija (Tungsten+ Ipod 20Gb) je oko 12 000 (ako neznas di kupiti jeftinije :D ali necemo biti picajzle)

TeenSpirit
02.02.2003., 01:47
definitivno necu ici tako daleko sto se tice cijena kad budem kupovao dzepnoga... :rolleyes:

AxMi-24
02.02.2003., 23:51
TeenSpirit kaže:
definitivno necu ici tako daleko sto se tice cijena kad budem kupovao dzepnoga... :rolleyes:

Ha meni novcih stizu u utorak a u utorak plus 5 min IPOD :D (osim ako me racuni ne ubiju prije :(
:)

TeenSpirit
03.02.2003., 00:15
AxMi-24 kaže:
Ha meni novcih stizu u utorak a u utorak plus 5 min IPOD :D (osim ako me racuni ne ubiju prije :(
:)

a jeli...ti to jos kao i prcas... :o ;) ma naci ce se koja tisucica :D... ;)

AxMi-24
03.02.2003., 02:06
Ma samo neznam da li mi bas treba 20Gb verzija. Ipak je 1000 sek vise :)

CyberDog
03.02.2003., 20:01
Guta li IPOD neke kartice?

CyberDog
03.02.2003., 20:07
Sjećate li se kako je Dante rekao da će ovaj forum blistati ako (kada) si on da truda? Ne znam koje je vaše mišljenje ali ja još čekam…

Btw gdje je on?

AxMi-24
03.02.2003., 20:35
CyberDog kaže:
Sjećate li se kako je Dante rekao da će ovaj forum blistati ako (kada) si on da truda? Ne znam koje je vaše mišljenje ali ja još čekam…

Btw gdje je on?

Dante mnogo sere ali to se vec prije vidjelo pa smo vec navikli :D

A Ipod neguta nis jer je mp3 player sa internim HDD a ne PDA

CyberDog
03.02.2003., 21:46
I činio mi se takvim:)

Pa znam da nije PDA, nego sam mislio da ima nekakva proširenja, kao mnogi drugi mp3 playeri. OK, spaja se na USB, može li biti prijenosni disk, tj. da li može primati neke druge datoteke osim mp3ca? To bi bilo veoma korisno....

AxMi-24
03.02.2003., 22:52
Spaja se na firewire. Imas 10 i 20 Gb verzije (5 gb se ne preporuca pa...)
I radi ko eksterni firewire disk. To je fora koja mi senajvise svidja uz fenomenalan dizajn i kvalitetu zvuka i samog mp3 playera. Pogotovo uporedjenju sa ostalim slicnima koji nisu bas puno jeftiniji a ipak mu nisu ni do koljena

TeenSpirit
03.02.2003., 23:56
CyberDog kaže:

Btw gdje je on?

kao ne....jako je dobar na filmu, ljesu vrlo CESTO....ima covjek posla dajte mu malo mira... :rolleyes:

true, ipod ima interni hdd, i dovoljno dovoljno mjesta za mp3...skoro pa za moju kolekciju.... :D ;)

AxMi-24
04.02.2003., 01:49
Neznam ja za tebe ali ja neslusam ni blizu 10 gb od moje kolekcije. Koja je na samo 15 Gb :((( (krsio se disk)

TeenSpirit
05.02.2003., 00:27
ja mislim da imam oko 190gb glazbe, samo jebi ga, nebi to stalo na obican hard disk, ili bi? :D ;)

AxMi-24
05.02.2003., 15:41
E de molim te koliko ti tih Gb slusas??? Kladim se da ti se polovina toga i gadi.

CyberDog
05.02.2003., 22:24
TeenSpirit kaže:
ja mislim da imam oko 190gb glazbe, samo jebi ga, nebi to stalo na obican hard disk, ili bi? :D ;)

A ja se kladim da ni ne znaš da li ti svi rade....:D

TeenSpirit
05.02.2003., 22:43
ma rade kad ti kazem.... :D

ne ozbiljno, mislim da rade...a sto jest jest, polovinu probably vise niti ne slusam... :rolleyes:

CyberDog
05.02.2003., 22:54
A i da hoćeš....:)

CyberDog
05.02.2003., 22:55
Kako dobro ide ova moja tema.:D :D :D :D

AxMi-24
06.02.2003., 02:00
CyberDog kaže:
Kako dobro ide ova moja tema.:D :D :D :D

Pesa za moda puno vise je ozivio chat na forumu nego dante :D

Ivica Lončar
06.02.2003., 14:58
ne bih se začudio da je slijedeći potez PPC proizvođača osiromašena grafička kartica.

Evo jedan amaterski pogled na Palm vs. PPC.

400MHz + 64MB RAM + 48MB ROM + 320*240 + WIN CE izgleda impresivno za nešto što treba stati u ruku ili džep. Problem je baterija i velika cijena.

33MHz + 16MB RAM + 4MB ROM + 160*160 + newin OS naoko izgledaju jadno.

Ručna računala definitivno nisu namjenjena za veliku većinu poslova koje obavljaju današnji PC-i. Znači ostaje adresar + planer + kalendar + još poneka sitnica.
Zašto ne mp3? Zato jer mp3 brže prazni bateriju. Isto je i sa npr. IBM Microdriveom koji kao ima 1GB. Ali taj isti HDD ima i pokretne dijelove koji dosta troše bateriju. Teoretski je moguće sve, praktično najčešće nije izvedivo po povoljnoj cijeni.

Presuda: Palm zbog toga što baterija traje duže.

Može li mi netko napisati koliki je cirka broj korisnika PalmOS računala u Svijetu.

Pozdrav!

CyberDog
07.02.2003., 21:24
AxMi-24 kaže:
Pesa za moda puno vise je ozivio chat na forumu nego dante :D

Jupi!:D

CyberDog
07.02.2003., 21:31
Ivica Lončar kaže:
ne bih se začudio da je slijedeći potez PPC proizvođača osiromašena grafička kartica.

Evo jedan amaterski pogled na Palm vs. PPC.

400MHz + 64MB RAM + 48MB ROM + 320*240 + WIN CE izgleda impresivno za nešto što treba stati u ruku ili džep. Problem je baterija i velika cijena.

33MHz + 16MB RAM + 4MB ROM + 160*160 + newin OS naoko izgledaju jadno.

Ručna računala definitivno nisu namjenjena za veliku većinu poslova koje obavljaju današnji PC-i. Znači ostaje adresar + planer + kalendar + još poneka sitnica.
Zašto ne mp3? Zato jer mp3 brže prazni bateriju. Isto je i sa npr. IBM Microdriveom koji kao ima 1GB. Ali taj isti HDD ima i pokretne dijelove koji dosta troše bateriju. Teoretski je moguće sve, praktično najčešće nije izvedivo po povoljnoj cijeni.

Presuda: Palm zbog toga što baterija traje duže.

Može li mi netko napisati koliki je cirka broj korisnika PalmOS računala u Svijetu.

Pozdrav!

Zaboravljaš da se PPC ne oslanja samo na bateriju koja dolazi ugrađena u njemu, već i na onu višestruko većeg kapaciteta ugrađenu u expasion pack, bez kojeg ni ne možeš koristiti MicroDrive.

Što se tiče mp3-ca, zašto ne? Napunš karticu, slušaš u media playeru i isključiš ekran (i backlight), te normalno upravljaš sa playerom preko hardware gumbića. Potrošnja je minimalna.

07.02.2003., 21:52
Zasto kada pokusavam glasati sa PPC-a :) ne dozvoljava?

CyberDog
07.02.2003., 21:54
Pa zašto uopće pokušavaš varati???
:D :D :D :D :D :D :D :D

CyberDog
07.02.2003., 21:55
Valjda zato što sam namjestio da odbija kolačiće.

AxMi-24
07.02.2003., 23:10
CyberDog kaže:
Valjda zato što sam namjestio da odbija kolačiće.

Sram te bilo sam sebi nabijat postove. Reci ti sta hoces ali dok kupis expansion pack i sve ostalo sranje sprasio si para ko u jedan IBM notepad. A to je ipak bolja stvar

TeenSpirit
08.02.2003., 16:41
opa, i sa pda se poceli javljati..... :D

AxMi-24
08.02.2003., 18:37
TeenSpirit kaže:
opa, i sa pda se poceli javljati..... :D

Perverzije I say, perverzije :D

TeenSpirit
08.02.2003., 18:42
i to kakve....
ili nam samo zeli pokazati kako on ima pda, i uciniti nas ljubomornima...
yeah, wright, ne padamo na njegove fore... :D ;)

nego, axmi-24, sto si si si si si (previse si :D) kupio za rodjendan?

sve sad cekamo da se i ti javis sa nickom AxMi-24 via Palm :D ;)

CyberDog
08.02.2003., 19:26
Kakve fore? Pa nisam ti ja Norac:D

AxMi-24
09.02.2003., 02:14
TeenSpirit kaže:
i to kakve....
ili nam samo zeli pokazati kako on ima pda, i uciniti nas ljubomornima...
yeah, wright, ne padamo na njegove fore... :D ;)

nego, axmi-24, sto si si si si si (previse si :D) kupio za rodjendan?

sve sad cekamo da se i ti javis sa nickom AxMi-24 via Palm :D ;)

Nemas frke ispao je jedan malo Ipod od 10 Gb (nije mi se davalo jos tisucu sek za 20 Gb (citaj nisam imo ni prebijene kune ekstra :D) )

TeenSpirit
09.02.2003., 15:00
pa i to je super....kud ces bolje (na 20gb :D).... ;)

AxMi-24
09.02.2003., 16:54
TeenSpirit kaže:
pa i to je super....kud ces bolje (na 20gb :D).... ;)

Sad jos samo da se naucim da nejedem koji mjesec i bit ce ko bog :D

CyberDog
09.02.2003., 20:51
Misli malo i na račun za struju, jer gdje ćeš puniti svoj novi iPOD?:D :D :D

AxMi-24
10.02.2003., 20:31
CyberDog kaže:
Misli malo i na račun za struju, jer gdje ćeš puniti svoj novi iPOD?:D :D :D

Hahhahaa very funny PPC boy. Tvoj krs jos vise trosi :p

Salu na stranu u stanu su vec 6 kompova koji su upaljeni 24/7 sumnjam da ce ikoprimjetiti jedan ipod. a i struja ulazi u stanarinu :D

TeenSpirit
10.02.2003., 23:07
AxMi-24 kaže:
Sad jos samo da se naucim da nejedem koji mjesec i bit ce ko bog :D

cuo sam da ces biti na kruhu i povremeno gravce na tavce, jesam li u pravu? :rolleyes: jer samo na taj nacin se moze ustedjeti i s vremenom vratiti na normalu... :D
;)

AxMi-24
11.02.2003., 10:09
TeenSpirit kaže:
cuo sam da ces biti na kruhu i povremeno gravce na tavce, jesam li u pravu? :rolleyes: jer samo na taj nacin se moze ustedjeti i s vremenom vratiti na normalu... :D
;)

E tako nekako. a svi kenjaju nes o bogatom zapadu. Bogatom my ass. samo se zaduzis ko svinja :D

Ah budemo to sredili za koju godinu sa malo srece :D

Vještac
11.02.2003., 19:06
Imah danas u ruci Palm Thungsten + GPRS Nokia 6310, koristi ga poslovni partner iz jedne - banke, jasno.

Sprava savrseno radi, ekran je odlican, surfanje je ugodno (bluetooth veza).

Ali nije me bas odusevio.

1. Znacajno je deblji od M 505 i 515
2. Svaki put moras izvuci donji dio kada koristis stylus za pisanje
3. Stylus je takodjer na produzavanje izvlacenjem.

Dvije posve nepotrebne operacije viska.

Annatar
30.05.2003., 14:26
Koliko softwarea ima za PalmOS, a koliko za PocketPC?

CyberDog
31.05.2003., 22:01
Software: Palm > PPC

nenoXtreme
02.06.2003., 15:11
Ok. Vidim svašta se tu spominje a najviše Ipod, za kojeg ste, eto i sami zaključili da nije PDA. Super.

Da i ja kao jedan, onako mlad i naočit PPC 'juzer' kažem po koju.

PALM - not bad. Stara garda koja još uvijek ima što za reći, no nahveći mu je problem što su windoze u 90% računala i super si pašu sa 'klonovima' sa PPC-a.

PPC - vidiš jedne windowse, vidijo si ih sve. Trenutno posjedujem IPAQ3970 :top: (mračan je :) ) no boluje od tipičnih winXX boljki:
1) prvi put kad sam ga upalio (uopšće) reko mi je da gurnem blutut (bluetooth) !??? (za one koji neznaju u 3970 BT je integriran unutra). Rješenje problema: reboot :s (zašto nitko nije iznenađen).
2) ima i 'registry' (!? - što IPAQ možda i nije loše, no...)
3) super šareno (ekran mrak do bola, tro-reflexivni LCD (što god to bilo) no 'taskbar sam našo tek treći dan <mala /hardverska/ tipka s desne strane, ima i strelicu neku ...>
4) ko i za windowse SW je bolesno skup , a freeware je ponekad totalno neupotrebljiv

Al jednom kad se navikneš na njega ... :lux:
nema ti ravna u tri susjedna sela ...

Kolko Vas zapravo ima neki od tih 'spravica' !?

CyberDog
03.06.2003., 22:11
Ta strelica nije taskbar, već iTask nešto kao Task manager (ctrl+alt+del) - čak radi i na iPaqu(!), probaj, imamo isti uređaj... (ali trebaš nadogradnju tipkovnice)

Toplo ti preporučujem da si skineš PRAVI taskbar, koji prikazuje ikonice pokrenutih aplikacije, jer tipka sa strelicom nekada ne radi (pokušaj pokrenuti media player ili bilo koju aplikaciju sa key mappingom, zna biti dosta neugodno ići na start > programs > iTask, jer se media player ne zatvara "na iksić")

CyberDog
03.06.2003., 22:14
E, da,

Mene trenutno muči sinkronizacija preko BT (imam BT USB adapter na komp-u), naime uporno me ActiveSync prijavljuje kao "Guest" (??)

nenoXtreme
04.06.2003., 14:45
skužih,koristim... ipaq thnx cyber :)

Ovako i ja koristim BT (MSI BT trensceiver, USB) i imal sam grdih problema da to proradi no stvar je bolesno jednostavna:

-Ne diraj ništa!

Ok, znam zvuči glupo.... al pazi dalje.

Prvi puta ga sinhroniziraj preko USB-a, tu posloži AS (active synch) tzv "partnership" gdje ćeš reći da je IPAQ samo na tvom računalu (standard partnership) što želiš da se sinhronizira (jesam li spomenuo da MORAŠ imati Outlook!?) no, predpostavljam da to sve znaš...

Sada je na redu BT

Ukopčaš sve jel'te...

-I sad imaš zigurno neki softver koim kontroliraš svoj BT (security, keyeve, servise ....) tu radi što hoćeš ali što ti je security manji, lakše je složit "uparivanje".
-na IPAQ-u okineš "srč for nju BT devajsiz" (a BT na PCu mora bit u "be visible to other devices" modu)
-kad ga nađe, izvrši "uparivanje"
-nakon toga u IPAQovom BT-manageru stavi "čuklju" (kvačicu) na propertisima od tvog PCa "active synch partner)

S obzirom da smo prvo uparivanje i partneršip napravili preko USBa, ovaj dio mora biti 'pis of kejk'

-na TODAY u (desktopu) IPAQa dolje lijevo je ikona od BTa. Klikni i odaberi Start Active Synch.

Sve osim poruke "Host found" ... "connecting..." "user authenticated".... bla bla znači da nešto ne valja sa postavkama od tvog BT softvera i Ipaq BT sw a ne ActiveSyncha.

Ukoliko si sve ovo napravio, riješenje tvog problema je:

-digni AS na PCu
FILE > DELETE PARTNERSHIP

- rebootaj IPAQ (just to be sure) <može i hard reboot ak nemaš ništa važno gore>

-ponovo spoji ipaq (ali preko USBa)
pročitaj ovaj post od početka....

---***---

Znam da sam nadrobio svašta ovdje i predpostavljam da sve ovo znaš, no nadam se da ćeš pronaći neku "sitnicu" koju si možda previdio...

piper
04.06.2003., 20:35
Hja, kaj je je... Mene je Palm (Handspring) malo razmazio kaj se PIM aplikacija na samom handheldu tiče. Naime kaj, response time kad tipkam novi "note" na iPAQ-u, pa ga kategoriziram, pa otvaram drugi, pa treci, pa "find" me iritira, daleko je (subjektivan osjecaj, al je*iga) sporije nego sto je to bilo na mom prethodnom PDA-ju (Handspringovom Visoru) - tam je to jednostavno sjevalo...
Jest, sinkroniziram email na iPAQ preko BT preko cellphone-a, browse-am po webu i uz tu BT kombinaciju. Korisitim i Wi-Fi na njemu (uglavnom u Starbucks coffee shops). IR mu je prilično jak. To je sve super na iPAQ-u, no taj response time kad si nesto hocu zapisati... počevši od broja telefona, do neke informacije koju vidim na ekranu (cijena proizvoda, link, ime filma kojeg bi htio posuditi sljedeći puta u videoteci) to je iritirajuce sporije nego na palmu/handspringu. Znam da mi je Palm bio bw, sinkronizirao sam ga preko USB kabla sa Palm desktop aplikacijom (ne i MS Outlookom), etc... No, ja bih da i na iPAQ-u to otvaranje i zatvaranje notes sjeva.

Još jedna stvarčica. Vijek trajanja baterije: čak i one dane kad ne koristim BT ili Wi-Fi, nakon samo 2 (dva) dana žali se da je power level ispod nekakvog njegovog thresholda, te da ga trebam u craddle i charge... Najobičnije 2 AAA baterije na Handspringu su trajale i preko 6 tjedana (uvijek preko 3-4). Meni PDA treba uvijek u džepu, a ne u craddle-u. Sad mi se desi da tam u craddle-u i ostane, pa kad sam negdje vani, nemam gdje zapisat informaciju... Ne nosim nikakve papiriće sobom (mrizim to po džepovima, zato i koristim razne PDA več 15tak godina). Sve mi se čini da ću pokušati sreću sa Sony-jevim Clie PDA vrlo skoro, a iPAQ ću na eBay ...

nenoXtreme
05.06.2003., 11:54
Što se baterije tiče, al si imao koji stariji model ipaqa 35xxx mislim da bi vidio raziku u trajanju iste ;)

A da u "emergency" situaciji manipuliraš sa trasholdom baterije settings > system > power > stanby > pa pomakneš slajder skroz na lijevo (stby period na 25 h)?

druga stvar koja drastično produžuje trajanje baterije je Ilumination (backlight settings) , smanji brate :D netreba ti disko klub! ;)

osobno sam spreman živjeti sa tim "nedostacima"