View Full Version : Problemi s probavom
LaTiTeA
29.05.2003., 18:09
Vidim da je Soraja hrabro iznjela svoj problem na ZK, pa evo i mene...
Svoj cu ipak staviti na zdravlje...
Kao sto naslov i sam kaze... problemi sa probavom... a ako bas hocete preciznije, sa stolicom!
Uzas jedan... Preko tjedna kao da imam zatvor (nemam, ali imam problema kada trebam ici na wc, na dugo... ne ide pa ne ide... ili ide, ali tesko).
A onda, preko vikenda (i to subota navecer!)... kao da se otvori! Uopce ne znam ima li to kakve veze sa alkoholom (jer to je jedino drugacije u odnosu na ostale dane u tjednu). Vjerujte mi, koliko god vama bilo smijesno, meni nije nimalo...
Uopce nije lijepo trcati od birca do birca i traziti gdje ima wc sa prozorom (da ne ostanu mirisi iza mene onoj koja udje poslije mene).
Neko vrijeme je bilo ok, ali jos uvijek povremeno imam problema s tim. Postoji li kakav preparat za reguliranje probave? Ne treba mi nista za mrsavljenje, samo za praznjenje.
Sada, kada gledam, mozda ipak ima veze sa alkoholom... iako sumnjam! Ali tocno je kao sat! Subota navecer! I to je neko vrijeme bilo redovito..
Stvarno je neugodan problem
Ne znam za druge vrste alkohola, ali recimo crno vino (obicno umijesano s CocaColom kao bambus) jednog mog frenda jaaaako tjera na WC.
Mozda malo nevezano uz tvoj problem - pijes/jedes li dijetetske proizvode (Coca Cola Lite, Pepsi Max, Deit, Orbit zvake/drops)?
LaTiTeA
29.05.2003., 19:51
Ma mora da ima neceg u tom bambusu... :D
Ajd... bar vidim da nisam jedina...
(zasto ovo pitas? zvakace zvacem! :D colu kako kada... zavisi sta kupim... deit tu i tamo popijem jer ga uvijek ima u kuci...)
LaTiTeA kaže:
(zasto ovo pitas? zvakace zvacem! :D colu kako kada... zavisi sta kupim... deit tu i tamo popijem jer ga uvijek ima u kuci...)
Pogledaj moj drugi topic: Orbit/Coca Cola Lite/Deit/Pepsi Max (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=13353) - ja sam u zadnjih mjesec dana vrlo cesto imao probavne probleme (zatvorenost, grozno i dugotrajno kruljenje u zelucu - kak mi je tek bilo na predavanjima na faksu :D), a uzrok su bili, izmedju ostalog, Orbit Drops - ovo "izmedju ostalog" bi se moglo odnositi na sve proizvode s umjetnim zasladjivacem Aspartamom jer samo cesto pio Deit i Coca Colu Light.
probaj jesti hranu koja ima vlakna u sebi, suhe šljive npr. i smanji malo čokoladu ;)
Naizmjenichni zatvori - proljevi ukazuju i na crijevne nametnike, npr. amebe. Ne bi bilo loshe odnijeti stolicu na pregled.
Uopce ne bi bilo loshe ici na pregled, ima dosta bolesti gastroenteroloshkog podruchja koje se izmedju ostalog i tako manifestiraju.
Samantha
29.05.2003., 23:07
meni lici na IBS-irritable bowel syndrome
LaTiTeA
30.05.2003., 11:25
Ma dajte... ne cini mi se tako ozbiljno da bih trebala otici doktorici.
Ne radi se o proljevu, stolica je normalna, ali ipak... nije bas redovita. I sada bih trebala ici na wc, ali znam da mogu sjediti 2 sata i necu obaviti ono sto trebam. Grozan osjecaj, vjerujte mi!
Bez brige, nisam ovih dana jela cokoladu :D
Solaris
30.05.2003., 18:14
A čime se hraniš? I koliko? Koliko često?
po ovome mogu samo pretpostaviti da ti treba više vlakana u prehrani.
Voće, posije, žitarice, lisnato povrće.....za početak probaj s tim.
LaTiTeA kaže:
Ma dajte... ne cini mi se tako ozbiljno da bih trebala otici doktorici.
ajd mala ne pizdi...tebi se ni hpv nije chinio ozbiljnim :rolleyes:
Ako te muchi - idi doktoru.
Precious
06.06.2003., 10:12
Ako si baš nezadovoljna pražnjenjem tokom tjedna popij prije spavanja purgal. Imaš u apoteci. Isto, meni pomaže i čaša vode s malo jabučnog octa ujutro natašte, čisto toliko da ti potakne rad crijeva. Ja to eksnem, nema smisla to pijuckati u malim gutljajima kak se obično preporučuje. To pijuckanje te samo natjera na pišanje, a to nije ono što želiš, ne?;)
Samantha Jones kaže:
meni lici na IBS-irritable bowel syndrome
U svakom slucaju je i ja mislim IBS/moja supruga je 45 godine
sa slicnim simptomom,(ali bez subotom alkohol).
Najbolje je vidjeti doctora, i Gastroentoologista, ponekada traje dulje vrijemena da se nade uzrok.
Sretno
:) ;) :cool:
LaTiTeA
12.06.2003., 19:23
To me samo ponekad uhvati... Sada je dobro.. Kenjam ko velika! :D
(uh, sto sam bljak :))
Hvala svima na odgovorima...
Ako me opet uhvati, imat cu na umu vase savjete
LaTiTeA kaže:
Vidim da je Soraja hrabro iznjela svoj problem na ZK, pa evo i mene...
Svoj cu ipak staviti na zdravlje...
Kao sto naslov i sam kaze... problemi sa probavom... a ako bas hocete preciznije, sa stolicom!
Uzas jedan... Preko tjedna kao da imam zatvor (nemam, ali imam problema kada trebam ici na wc, na dugo... ne ide pa ne ide... ili ide, ali tesko).
A onda, preko vikenda (i to subota navecer!)... kao da se otvori! Uopce ne znam ima li to kakve veze sa alkoholom (jer to je jedino drugacije u odnosu na ostale dane u tjednu). Vjerujte mi, koliko god vama bilo smijesno, meni nije nimalo...
Uopce nije lijepo trcati od birca do birca i traziti gdje ima wc sa prozorom (da ne ostanu mirisi iza mene onoj koja udje poslije mene).
Neko vrijeme je bilo ok, ali jos uvijek povremeno imam problema s tim. Postoji li kakav preparat za reguliranje probave? Ne treba mi nista za mrsavljenje, samo za praznjenje.
Sada, kada gledam, mozda ipak ima veze sa alkoholom... iako sumnjam! Ali tocno je kao sat! Subota navecer! I to je neko vrijeme bilo redovito..
Stvarno je neugodan problem
mozda zbog analnog sexa preko vikenda :D
tough_cookie
23.02.2006., 08:17
Molim savjete ljudi koji imaju iskustva ili se time bave ...
Napuhanost - nikako da povezem zasto me neka hrana nekad napuhava a nekad uopce ne, tako da nisam sigurna sto da jedem/izbjegavam.
Ciscenje - ne mislim kao laksativima, nego neka hrana ili pripravak (jedem puno jogurta, ali obicnog, mozda bih trebala neki drugi?) da se osjecate ko da ste se potpuno "ispraznili" kad idete na wc.
Hvala!
VTi underhood
23.02.2006., 18:31
Molim savjete ljudi koji imaju iskustva ili se time bave ...
Napuhanost - nikako da povezem zasto me neka hrana nekad napuhava a nekad uopce ne, tako da nisam sigurna sto da jedem/izbjegavam.
Ciscenje - ne mislim kao laksativima, nego neka hrana ili pripravak (jedem puno jogurta, ali obicnog, mozda bih trebala neki drugi?) da se osjecate ko da ste se potpuno "ispraznili" kad idete na wc.
Hvala!
Ako pitaš kako se očistiti imam super recept...
Pojedi neko meso ili još bolje pomfrit sa PUNO AJVARA... nakon otga popij 2 šalice mlijeka... ako te ne otvori, ponovi za slijedeći obrok...
Ako te ne otvori ni nakon 2 obroka, ne brini... ujutro odmah natašte popij šalicu Nescaffe-a (2.5-3 žličice kave i 2.5-3 žličice šećera)...
I onda ako nakon toga ne odeš na zahod i ne izbaciš iz sebe dušu, nećeš nikad...
Druga stvar koja dosta dobro otvara je nadroblje kruh preliven toplim mlijekom ili kakaom...
Pa onda kompot od suhih šljiva...
Što se tiče jogurta, on nekima pomaže u probavi a nekima smeta... recimo MENI smeta... zatvara me...
Inače imam jako urednu probavu (najmanje jednom svaki dan u isto vrijeme a ponekad i više)...
I primjetio sam kad pijem jogurt da me zatvara... kako sam sad nedavno pio dosta antibiotika, tako sam se filao i sa jogurtima da si ne oštetim želudac... znalo je proći i 2 dana bez stolice što je inače za mene nezamislivo... serem ko grlica :)
sve zivo sam pokusala.. donat, acidofil, zitarice svako jutro, suhe sljive, puuunooo vode, dnevne aktivnosti, .. i ne pomaze..
kaj da radim????
black angel klc
13.11.2007., 15:11
vjerojatno ti nesto ne odgovara od hrane koju jedes!
probaj svako jutro bioaktiv popit, i ako pijes kavu smanji ju...
sanja-b
13.11.2007., 17:46
i mene bi zanimalo nešto više o bolovima u želucu i probavnim smetnjama
Pogledaj thread o povrću. Probaj s tamo opisanim mojim savjetom. Miksano sirovo povrće i voće, to ti je rješenje za podizanje razine želučane kiseline. Jogurti su preslabo rješenje i nije dugotrajno. ;)
valerija_zg
14.11.2007., 20:54
Evo, mene je ovo spasilo:
500 grama marmelade od sljiva (ja radim od Podravkine marmelade)
50 grama lisca od sene (sameljem ga u mlincu za kavu)-senino lisce mozes kupiti na placu kod travara ili u biljnoj ljekarni
3 velike zlice maslinovog ulja (ako imas domace gusto, pravo)
to dobro izmijesaj, spremi u staklenku i stavi u frizider.
navecer pojedi zlicicu te smjese, popij casu mlake vode ili bilo kakvog caja (ne crnog) i ujutro krene evakuacija bez grceva :)
naravno, pij cim vise tekucine. Nadam se da ce ti pomoci, javi se.
Sretno :)
škorpion 8
14.11.2007., 22:38
Jeste probali noni sok on je dobar antioksidant....
mišica27
15.11.2007., 01:53
Ljudi, laneno sjeme, ali mljeveno je najbolji i prirodni regulator probave. Imaš u dm-u za 6-7 kuna. I onda 2-3 žličice u jogurt, mlijeko....uglavnom, uz jelo. Ma nakon par dana sami ćete znati procijeniti koliko vam treba.
I naravno, puno voća i povrća, što manje ugljikohidrata, a po mogućnosti crni ili raženi kruh ili neki sa sjemenkama. I punooo vode.
A za brzo odštopavanje: navečer, jedna tableta šumećih magnezija, ali u samo jedan deci vode.
Ujutro, sve ide lakše.:top:
sanja-b
15.11.2007., 09:46
ne znam dal to ima veze sa probavom, ali bolovi na lijevoj strani ispod rebara....koma
ponekad zna toliko boliti da se ne mogu dignuti....
tko zna nešto o oštećenju sluznice tankog crijeva???? :confused:
alen1977
30.01.2008., 10:52
prije 5 noci sam jeo tresnje koje su bile malo dotrajale, dakle vidno im je istekao rok, a pored toga imale su i prilicno velike kospe u sebi..Jeo sam ih sa kospama, onako cijele, i problem je sto od tada ne mogu da imam veliku nuzdu, odnosno da serem....
Napinjem se maksimalno, kapilari i vene na celu mi hoce popucati koliko se napinjem ali na neki nacin ne mogu da potisnem otpadni materijal iz sebe..Pokusaovao sam bezbrojno mnogo puta...No jedini pozitivni rezultat je da sam od juce poceo da prdim i moram priznati da je to poprilicno veliko olaksanje...Jer imam osjecaj da te suvisne materije iz sebe putem plinova izbacujem van..No jos uvijek me zabrinjava cinjenica sto ne mogu direktno da serem...
Pokusavao sam u raznim pozama ali jednostavno ne moze da izidje van. Napinjem se do besvjesti ali govno ne moze van. Osjecma ga kako krene ali kao da dodje do neke barijere i nema napretka. Problem se javio od juce sto prilikom napinjana pustam sve jace i jace vjetrove pa su juce kuci u jednom trenutku mislili da su prozori ostali otvoreni i posto je puhao jak vjetar mislili su da je prozor se naglo zatvorio i zalupio..Drugom prilikom su mislili da je komsija udario autom od zid kuce kada je parkirao auto kada je dosao sa posla...
Jedino sto sam do sada uspio izbaciti iz sepe je jedna poprilicno velika kospa koju sam iz sebe kao iz katapulta izbacio tokom silnom napinjanja. Pritisak je bio uzasno velik i imao sam sojecaj da je kospa iz supka izletila brzinom svjetlosti te da se probiti zvucni zid. Sve je izgledalo kao probijanje zvucnog zida. No na moju srecu ili nesrecu kospa se samo zabila u plocicu na zidu u kupatili u pri tome vidno ostetila jednu plocicu jer sada izgleda kao da je metak pogodio u plocicu...No nakon toga na izlaz mi se zaglavila druga kospa koja je cini mi se mnogo veca od predhodne pa se bojim da sljedeci put nekoga ne povrijedim ukoliko se nadje u mojoj blizini...
Da li su zaista tresnje bile toliko stare i uzrok ovim mojim cudnim pojavama??
Seraphine
30.01.2008., 10:56
ma ti si budala... i sta ti reci... odi doktoru...
alen1977
30.01.2008., 12:12
ma ti si budala... i sta ti reci... odi doktoru...
To je vec drugi problem. Njega cu razmotriti drugom prilikom ...:rofl::rofl:
BundyBoy
30.01.2008., 13:22
nemogu vjerovati šta čitam :lol::lol: :eek:
maybelline
30.01.2008., 18:27
ma de seres tu na forumu vec ako nemozes normalno
kikii35
29.06.2008., 17:57
evo ovako imam 17 godina bavim se sportom imam oko 88 kila 188 cm visok
ovako imam ozbiljne probleme sa probavom u zadnje vrijeme sve vise se bojim da nije rak debelog crijeva a strah me ici kod dokotora pa ako mi neko moze pomoci ovako
-ponekad imam krvi u stolici
-cesto imam proljev i tesku stolicu
-bol u stomaku
-vjetrovi česti
znam da od simptoma raka deblog crijeva su povracanje gubitak tezine al ja to nemam na srecu al evo imam ove probleme jel bi znao iko mozda koji je probelem i kako da se izlijijeci to?
jedem sve i svasta neznam zasto takvi problemi u obiteljei niko nije oboljevao od nekih probavnih bolesti...hvala svima unaprijed
jel bi znao iko mozda koji je probelem i kako da se izlijijeci to?
doktor bi vjerojatno znao.
ups, tebe je strah. a onda ništa, pati.
Zli Mali Medo
29.06.2008., 18:29
doktor bi vjerojatno znao.
ups, tebe je strah. a onda ništa, pati.
:D:D
cudim_se
29.06.2008., 19:55
Naruči se za kolonoskopiju. Ja sam bila, nije strašno kako pričaju. Meni je pola simptoma prestalo, jer mi se to dogadjalo od straha da je rak. Poslije kolonoskopije se sve smirilo, a bili su i hemeoridi koji su se smirli lijekovima.
Tata mi je umro od raka crijeva pa su odmah mislili da imam i ja. Ne mora biti povraćanje, a kad kreneš gubiti na tezini to znači već da umireš! To što si naveo MOZE BITI RAK CRIJEVA, ne zavaravaj se!
Kiki...kod mene svi pomrli od raka debelog crijeva...možeš misliti panike, kad su se meni pred 5 godina počeli javljati simptomi...bilo me strah ko i tebe, nisam htjela doktoru...i tako dalje....dok voda nije došla do grla...
Ovo proljeće sam skupila lovu i otišla u privatnu polikliniku Medikol u Zagrebu na kolonoskopiju pod anestezijom...uspavaju te...ničeg se ne sjećaš...ljudi vrlo ugodni, znaju da si prestrašen...umire te samom pričom...
Znaš gdje je bio problem??? U mojoj glavi...počelo je nekakvom virozom crijeva...nastavilo se hemoroidima i grčevima...i tako sam ja to fino hranila svojim strahovima 5 godina...
Nemoj se ustručavati...otiđi i obavi...
Ajde ljudi ne morate se toliko bojati tog raka, frendica mi radi na Rebru na zračenju i veli da ih se puno izliječi i da je napredak u liječenju raka velik, ali ako sumjnaš onda odmah doktoru na pregled.
a i ja sad imam muke sa tatom, ima nešt crveno oko madeža i ne želi ić kod doktora, od straha vjerojatno, mama mi puca po šavovima zbog njega.
nusha1983
30.06.2008., 12:44
kad počneš umjesto govna samo krv srat ili ni ne osjetiš da si se usrao, možda se tad odlučiš ići doktoru...
a kao drugo, to ti može biti ništa više nego iritabilni kolon....piješ enzime i bude ti ok...
Dakle, prvo da razjasnimo - ja ne znam je li moj problem fizičke ili psihičke naravni :(
Stvar je u tome da me u zadnje vrijeme (godinu-dvije) dosta hrane napiri i natjera na prijevremen odlazak na wc. Inače imam relatino brz metabolizam (kad nešto pojedem, to u roku pola sata vjerojatno izlazi van) :D
No u zadnje vrijeme, kad pojednem rižu, zelenu salatu, tjesteninu ili slično, moj želudac čudno reagira. Ne uvijek, ali u većini slučajeva.
Dobar prijatelj mi je obolio od UC-a, i to cijelo vrijeme stvara fobiju u meni da me ne bi zadesilo nešto slično...
E sad, psihički dio problema. Redovito kad idem negdje van, kad znam da u blizini neću imati wc ili nešto slično imam neku nevolju da uopće izađem. Putovanja su mi se zgadila gotovo isključivo iz tog razloga - kad idem autobusom, ne ovisim samo o sebi i to mi stvara psihološki pritisak. Radi prokletog wc-a :( :(
Što učiniti, bolujem li od ičega i kako dalje?
Zeleni ninja
13.04.2009., 17:27
Dakle, prvo da razjasnimo - ja ne znam je li moj problem fizičke ili psihičke naravni :(
Stvar je u tome da me u zadnje vrijeme (godinu-dvije) dosta hrane napiri i natjera na prijevremen odlazak na wc. Inače imam relatino brz metabolizam (kad nešto pojedem, to u roku pola sata vjerojatno izlazi van) :D
No u zadnje vrijeme, kad pojednem rižu, zelenu salatu, tjesteninu ili slično, moj želudac čudno reagira. Ne uvijek, ali u većini slučajeva.
Dobar prijatelj mi je obolio od UC-a, i to cijelo vrijeme stvara fobiju u meni da me ne bi zadesilo nešto slično...
E sad, psihički dio problema. Redovito kad idem negdje van, kad znam da u blizini neću imati wc ili nešto slično imam neku nevolju da uopće izađem. Putovanja su mi se zgadila gotovo isključivo iz tog razloga - kad idem autobusom, ne ovisim samo o sebi i to mi stvara psihološki pritisak. Radi prokletog wc-a :( :(
Što učiniti, bolujem li od ičega i kako dalje?
Prvo, čest je slučaj da nakon jela (ti navodiš pola sata) osoba mora na pražnjenje crijeva. Nema teoretske šanse da je to ista ona hrana koju si pojeo i to nema veze s brzim metabolizmom. Riječ je o refleksu ( zove se gastrokolični refleks) kod kojeg dilatacija želuca nakon unosa hrane prouzroči pojačanu peristaltiku (pokretljivost) završnog dijela debelog crijeva i evakuaciju stolice.
Drugo, kako ti točno želudac čudno reagira?
Treće, fobija je već psihički problem sam po sebi. Vjeruj mi, mala je vjerojatnost da i ti kao i tvoj prijatelj imaš UC. Bolest je sama po sebi vrlo neugodna, ali kod sumnje na nju postoje sigurne i brojne pretrage kojima se dijagnoza dokazuje ili opovrgava. A i uspješno se liječi.
Četvrto, strah da nećeš imati WC-a? Otprilike kužim da je to neugodno. To možeš riješiti da dan prije puta jedeš lako probavljivu hranu i da na dan puta ne jedeš ili jedeš vrlo malo da ne izazoveš refleks koji sam gore opisao.
Ako sam ti i malo pomogao, drago mi je. Ako imaš još pitanja, pitaj, ako ću znati rado ti odgovorim:top:
jongerica
14.04.2009., 10:17
jedi hranu koja te zatvara
Ako sam ti i malo pomogao, drago mi je. Ako imaš još pitanja, pitaj, ako ću znati rado ti odgovorim:top:
kao prvo, hvala na iscrpnom odgovoru, utješio si me baš malo :D
Čudno reagiranje - osjećam se naduto, krlji mi u stomaku dosta i često nakon toga slijedi proljev :(
Počeo sam praviti lagano popis prehrane i reakcije na pojedninu hranu... jedem sve, ali očito ću morati napraviti neke preinake u prehrani...
A ovaj psihički problem se ne odnosi samo na put... već često i na izlazak van, ili bilo šta drugo gdje imam previše vremena da razmišljam o ... sranjima :rofl::ne zna:
Zeleni ninja
15.04.2009., 15:56
kao prvo, hvala na iscrpnom odgovoru, utješio si me baš malo :D
Čudno reagiranje - osjećam se naduto, krlji mi u stomaku dosta i često nakon toga slijedi proljev :(
Počeo sam praviti lagano popis prehrane i reakcije na pojedninu hranu... jedem sve, ali očito ću morati napraviti neke preinake u prehrani...
A ovaj psihički problem se ne odnosi samo na put... već često i na izlazak van, ili bilo šta drugo gdje imam previše vremena da razmišljam o ... sranjima :rofl::ne zna:
Sve ovo što si nabrojao može se pripisati nečemu što se zove sindrom iritabilnog crijeva.
Problem je što više različitih bolesti ima slične simptome. Jedini je način dolaska do prave dijagnoze postupno isključiti one ozbiljne. A to se može, nažalost, samo odlaskom liječniku i pretragama i pregledima kod specijalista gastroenterologa.
swatchhh
27.05.2009., 00:25
testiraj se na chronovu bolest
Probaj napraviti kućni test na candidu opisan u Butigi, rubrika zdravlje, od 20.02.2008. Mislim da ćeš nać odgovor i rješenje svojih problema, ja jesam.
Merkovic
16.01.2010., 21:56
Pozdrav svima..Da skratim pricu pre par godina neko mi je predlozio caj od sene kao dobar lek protiv zatvora medjutim posto je bio toliko dobar ja sam budala ga koristio za regulisanje stolice :( valjda mi bilo tesko da odem na net i proverim i saznam kakvo je to zlo..Prestao sam sa tom "terapijom" pre 3-4 god i sada kao rezultat imam naravno ulenjena creva koja jedva da funkcionisu..Znam za savete tipa sto vise tecnosti,fizicka aktivnost,vlaknasta hrana,mekinje,voce,povrce..Tecnosti pijem 1.5-2l,voce povrce koliko mogu,laneno seme,sto vise kretanja ali opet tvrda suva stolica uz veliko naprezanje..Dal neko zna jel ima jos nesto magicno sto bi mi pomoglo :ne zna: hvala
femmelatin
17.01.2010., 12:40
Ne znam koliko može pomoći kad problem već postoji, ali probaj ovu vježbu. Legni na pod, na trbuh. Postavi dlanove otprilike ispod ramena i podigni se na ruke. Lopaticama napravi nešto kao krug i pritisni prema dolje, glava ravno. Opusti mišiće nogu, stražnjice i leđa. Diši duboko na nos i pokušaj ostati u toj poziciji koliko možeš, cca 3 minute. nakon toga se lagano spusti u ležeću poziciju i odmori. Tu vježbu napravi svako jutro. Trebalo bi te "potjerati". ja nemam nikakvih probavnoh problema, ali kad vježbam, ova vježba uvijek potakne probavu i to praktički odmah, pa možda bude djelovalo i kod tebe.
zdenka27
17.01.2010., 15:32
Sad je sezona kiselog kupusa. Njegov rasol zna jako dobro djelovati ( a dobar je i za kožu, nokte...).
Također bi mogao pomoći i magnezij. Najbolje djelovanje po mom iskustvu je mineralna voda Donat mg, ali i bilo koji oblik magnezija bi trebao pomoći. Svakako bih preporučila i uzimanje jogurta ili sličnih kiselo-mliječnih napitaka jer će pomoći da se prirodno obnovi sluznica crijeva.
Pokušaj pa javi ima li uspjeha!
medis232
18.01.2010., 16:33
Ovo mi treba za šklu trebamo napisati hranu koja potiče probavu i hranu koja "zatvara" koja baš i nije tak lako probavljiva??? pa pomognite plisss
robben_16
24.01.2010., 21:05
Dobra večer svima!
Već dosta dugo imam problema s probavom, od 9. mjeseca točnije. Prije 2 godine sam išao na pregled (isto sam imao nekakvih problema) i doktor je ustanovio da imam nekakvih problema sa žući, ništa strašno, neki "pijesak" koji se može razviti u kamenac ako se ne lijeći, no dijetom, ROWACHOL tabletama i HEPAR čajem uspio sam se riješiti toga i prestale su tegobe. Živio sam normalno do 9. mjeseca, kad su tegobe opet počele, nisam siguran da su tegobe iste no ovaj put ih se ne mogu riješiti tim čajem i tabletama, a tegobe su slijedeće: boli me trbuh u doljnjem dijelu (lijevo i desno od pupka), imam stalan osjećaj da moram na veliku nuždu tj. nikada se do kraja ne ispraznim (najčešće se olakšam poslije sna, jer tada mogu), jednostavno ne mogu. Kada malo pritisnem crijeva, čujem krčenje bez obzira jesu li puna ili prazna. Nekada, recimo jednom - dvaput u tjedana dana, na wc papiru vidim točkice svježe, svijetle krvi, ništa puno, i krv nije pomiješana sa izmetom. Što se tiče zatvora i proljeva, nekad ga imam, recimo jednom u mjesec dana. Teže ispuštam plinove, najlakše kada ležim na trbuhu. Da napomenem, imam 18 godina, treniram nogomet (aktivno se bavim svim sportovima) i dosta sam za računalom, i nisam bio kod liječnika. Da li je netko imao slične probleme i kako ih je zalječio? I što je to zapravo što mene mući? Pričao sam s nekim ljudima, jedni kažu hemeroidi, jedni sindrom iritablinog crijeva? Što vi kažete? Puno vam hvala na pomoći i stvarno se želim riješiti ovoga jer me izluđuje!
robben_16
24.01.2010., 23:58
Nitko?
zdenka27
26.01.2010., 08:29
Bilo bi ipak najbolje da se javiš liječniku!
Svježa krv koja nije pomiješana sa stolicom vjerovatno nije ništa posebno. Može biti od hemoroida, ali može biti da se samo stvori mala ranica.
Ali ostalo što opisuješ vrijedilo bi istražiti. Kako se hraniš?
I meni ovo više liči na problem s crijevima nego sa žuči.
robben_16
26.01.2010., 14:07
Bilo bi ipak najbolje da se javiš liječniku!
Svježa krv koja nije pomiješana sa stolicom vjerovatno nije ništa posebno. Može biti od hemoroida, ali može biti da se samo stvori mala ranica.
Ali ostalo što opisuješ vrijedilo bi istražiti. Kako se hraniš?
I meni ovo više liči na problem s crijevima nego sa žuči.
Mogu reći da se dosta nezdravo hranim, ugl. kao i većina mojih vršnjaka. Isto tako jako brzo žvačem tj. ni ne žvačem je kako treba nego progutam, hehe.
Pričao sam s nekim ljudima, jedni kažu hemeroidi, jedni sindrom iritablinog crijeva? Što vi kažete? Puno vam hvala na pomoći i stvarno se želim riješiti ovoga jer me izluđuje!
na ove dvije stvari sam i ja pomislila dok sam citala tvoj post. ali najbolje je da se posavjetujes s lijecnikom.
Rahxephon
04.06.2010., 15:35
Imala sam uzasnih problema sa probavom dok jednom nisam otisla na pijacu u Zg i kupila caj od Cikorije/Vodopije i pocela to redovno piti.
Odradilo je svoje, svaki dan redovna stolica :) Osim toga, imali su neku cajnu mjesavinu za "tegobe debelog crijeva". Ta dva caja u kombinaciji su work magic.
Nemaju laksativno djelovanje, nije bilo nikakvih grceva kao kod drugih cajeva tipa regulin i sl.
Sve laksative (od lijekova do biljnih, kockica, sirupa, njemackih, italijanskih..) sam pobacala :)
Naravno, ponekad popijem activiju ili magnezij sumecu tabletu, and that helps a lot.
Nadam se da ce biti od pomoci!
Vrijedi probati :)
mayasarajevo
04.06.2010., 21:51
U toku dana pojedi jabuku, svako vece pred spavanje casu jogurta i bice sve ok :)
Bok,
Malo glupa tema ali vjerujem da smo se svi barem jednom našli u ovoj situaciji.
Koliko puta vam se desila situacija da na putu do škole,faksa, posla vas "pritisne" a vi u busu kao što je u mom slučaju:mad: e sad ja znam da je tu ima više čimbenika:nemamo svi isti metabolizam, nismo svi isto izdržljivi......
Mene zanima kako vi rješavate taj problem? prevetivom? uspijete izdržat? ili.....?:ne zna:
Bok,
Malo glupa tema ali vjerujem da smo se svi barem jednom našli u ovoj situaciji.
Koliko puta vam se desila situacija da na putu do škole,faksa, posla vas "pritisne" a vi u busu kao što je u mom slučaju:mad: e sad ja znam da je tu ima više čimbenika:nemamo svi isti metabolizam, nismo svi isto izdržljivi......
Mene zanima kako vi rješavate taj problem? prevetivom? uspijete izdržat? ili.....?:ne zna:
Pretezno odemo kod doktora da vidimo jeli sve u redu s nama!
Pretezno odemo kod doktora da vidimo jeli sve u redu s nama!
Kaj da idem k doktoru ak mi se, oprostite na izrazu sere u krivo vrijeme na krivom mjestu?,:lol: mislim da to ipak nije slučaj za doktora al hvala svejedno
AbAdd0n
26.08.2010., 12:03
igore nejdes valjda kod doktora svaki puta kada te stisne na wc ???
He,pa vi onda serite kad mislite da je normalno da te bas svaki put uhvati negdje vani ili u autobusu,tranvaju...itd.. A posto bolujem od kolitisa,znam kakav je osjecaj...:kava:
He,pa vi onda serite kad mislite da je normalno da te bas svaki put uhvati negdje vani ili u autobusu,tranvaju...itd.. A posto bolujem od kolitisa,znam kakav je osjecaj...:kava:
Sorry kaj te napadamo i ismijavamo,sad sam čital malo o toj bolesti al ja ipak nemam te simptome....ja jednostavno nemam sreće s tim:flop:,nije da to mene svaki dan uhvati al jednom u dva tjedna da i nije to sad neki veliki problem al opet....
malo sam si razmišljal da se probam probudit ujutro sat vremena prije nego što krećem pa to možda doma uspijem obavit jer me više manje stisne 10 minuta nakon kretanja a onda je več kasno :cerek: pa ti trpi cca50 min kolko ja putujem.
Sorry kaj te napadamo i ismijavamo,sad sam čital malo o toj bolesti al ja ipak nemam te simptome....ja jednostavno nemam sreće s tim:flop:,nije da to mene svaki dan uhvati al jednom u dva tjedna da i nije to sad neki veliki problem al opet....
malo sam si razmišljal da se probam probudit ujutro sat vremena prije nego što krećem pa to možda doma uspijem obavit jer me više manje stisne 10 minuta nakon kretanja a onda je več kasno :cerek: pa ti trpi cca50 min kolko ja putujem.
A nemoj da ti ja pricam o tome kako je trpit. Ti bar mozes istrpit,ali mi ne mozemo,jednog kad te potjera...potjeralo te!! Samo je pitnje koliko si daleko od WCa,ako si jaaako onda ti se ne pise dobro. Prozivil sam to sve,zamisli si kak mi je...:kava:
zdenka27
27.08.2010., 19:47
Znate onaj štos : nitko se nije usr'o jer je wc daleko već zato što je kasno krenuo?
Ovime sam htjela unijeti malo humora u ovu tešku temu. Osobno isto imam sličnih problema i događaju se najčešće par sati nakon buđenja pa zamisao o ranijem buđenju da se sve obavi doma i nije loša.
ljudi moji,da ja vama recem sta su muke Isusove..imam 21 godinu i vec 7 godina se borim s probavnim problemima...znate li vi uopce sta znaci svaki dan po 4-5 puta trcati na wc,nakon svakog obroka,nakon svakog pica??? cim nesto pojedem prokljuca mi zeludac i tjera me na wc...s koliko sam ispita samo pobiga radi toga! prosa sam sve moguce pretrage,doktore,sve moguce djete,restrikcije hrane i nista ama bas nista mi nije pomoglo...na gastroskopiji mi se pokazalo da imam previse kiseline u zelucu i kljuka sam se tabletama koje mi nisu pomagale...ako ima bilo tko slican ili isti problem neka se javi jer ne zelim provesti najbolje dane zivota u wc...molim vas pomozite!
PhysoTronic
31.08.2010., 21:41
ljudi moji,da ja vama recem sta su muke Isusove..imam 21 godinu i vec 7 godina se borim s probavnim problemima...znate li vi uopce sta znaci svaki dan po 4-5 puta trcati na wc,nakon svakog obroka,nakon svakog pica??? cim nesto pojedem prokljuca mi zeludac i tjera me na wc...s koliko sam ispita samo pobiga radi toga! prosa sam sve moguce pretrage,doktore,sve moguce djete,restrikcije hrane i nista ama bas nista mi nije pomoglo...na gastroskopiji mi se pokazalo da imam previse kiseline u zelucu i kljuka sam se tabletama koje mi nisu pomagale...ako ima bilo tko slican ili isti problem neka se javi jer ne zelim provesti najbolje dane zivota u wc...molim vas pomozite!
potpuno isti problem sto se tice sranja, samo ja jos nisam bio kod doktora.... tako mi od 7-8 razreda... BOZE SACUVAJ!!! sad sam se vratio iz wc-a ... ljudi moji 40min sam ja bio na wc i srao -.-'' pa isto sam dlake sa glave :mama: ono nemogu vise to izdrazat.. .sad pocinje skola pa ce bit kao proslu godinu... dva sata prije skole ne jedem... u ta dva sata idem najmanje 2-3 puta srat... i onda dodem u skolu i boli me trbuh u tri pm... nemogu da se koncentriram na nastavu
A da odes kod doktora...jesi pomislio na to??! :confused:
GlamSlam
07.10.2010., 18:15
Ovako, imam zatvor već duže od tjedan dana. U ponedjeljak sam uzela jednu tabletu Dulcolaxa i to me kolko-tolko pročistilo. Mislila sam da ću nakon toga normalno počet obavljat nuždu, al i dalje sam osjećala napuhnutost, lagane bolove u trbuhu i naravno nemogućnost normalnog pražnjenja. Uz to, zadnjih nekoliko dana jedem dosta voća i povrća, jedem Probavin, pila sam i Donat Mg, Activiu, Probiotike, šećem se dosta itd.
Budući da stvarno nisam mogla na wc, jučer sam uzela dvije tablete Dulcolaxa i to me zaista pročistilo. Ali danas opet osjećam neku nadutost i ne mogu na wc. Znači meni u biti ne dolazi prirodno potreba za pražnjenjem, nego moram na neki način potaknuti probavu.
E sad, ono što mene zanima je kolko vremena mora proći da mi se probava s ovim načinom prehrane unormali i je li normalno da još imam zatvor?
Molim vas pomozite mi nekim savjetom, već polako postajem očajna. :(
Xattillda
10.10.2010., 18:24
Ovako, imam zatvor već duže od tjedan dana. U ponedjeljak sam uzela jednu tabletu Dulcolaxa i to me kolko-tolko pročistilo. Mislila sam da ću nakon toga normalno počet obavljat nuždu, al i dalje sam osjećala napuhnutost, lagane bolove u trbuhu i naravno nemogućnost normalnog pražnjenja. Uz to, zadnjih nekoliko dana jedem dosta voća i povrća, jedem Probavin, pila sam i Donat Mg, Activiu, Probiotike, šećem se dosta itd.
Budući da stvarno nisam mogla na wc, jučer sam uzela dvije tablete Dulcolaxa i to me zaista pročistilo. Ali danas opet osjećam neku nadutost i ne mogu na wc. Znači meni u biti ne dolazi prirodno potreba za pražnjenjem, nego moram na neki način potaknuti probavu.
E sad, ono što mene zanima je kolko vremena mora proći da mi se probava s ovim načinom prehrane unormali i je li normalno da još imam zatvor?
Molim vas pomozite mi nekim savjetom, već polako postajem očajna. :(
Kao da sam ja pisala ovo...
Imam gotovo iste probleme koji su u zadnje vrijeme (posljednjih mjesec dana) jako izraženi... svakih 6-7 dana imam stolicu koja je iznimno tvrda i imam nevjerojatne bolove prilikom obavljanja nužde, toliko jake da u zadnje vrijeme plačem koliko je nepodnošljivo! Sad bi netko rekao-pazi što jedeš :eek: ali to upravo i jest zanimljivo. Već dulje vrijeme jako pazim što i kako jedem. Čokoladu i ćokoladne proizvode sam izbacila iz svoga jelovnika, jedem jako puno voća (jabuke, grožđe, suhe šljive, smokve, kruške,...) uvijek u kombinaciji s jogurtom, puno povrća, dosta se krećem, a dnevno popijem 2-3 litre vode, sokove uopće ne pijem! LIječnica mi je rekla ono klasično- da jedem puno voća i povrća , i da je to normalna pojava :ne zna: A došlo je čak i do toga da mi nikakvi laksativi više ne pomažu... Ne znam zaista što više poduzeti!
bolero1
09.09.2011., 01:53
Pozdrav drustvo!
Novi sam korisnik na forum.hr i ako je nesto slucajno ne primjereno napisano ili nedozvoljeno, isto tako ako je Topic u pogresnom djelu foruma, unaprijed se ispricavam. :)
Dakle da pocnem sa opisom svog problema.
Probava:
Student sam i imam velikih problema sto se tice probave. Naime, sve je pocelo prije 2 godine (koliko se sjecam, mozda prije ali nisam primjecivao). Na dan pojedem dosta hrane, raznovrsne. Ali veliku nuzdu obavljam svaka 3-4 dana. Visok sam 194 cm i tezak 71 kg. Ne bavim se nekim napornim sportovima, i aktivnostima kojima bih mogao potrositi svu tu energiju, uglavnom sam preko ljeta proveo u autu, dakle vozio sam dosta.
Jedno vrijeme mi je bilo poremeceno i vrijeme spavanja, ali sam pokusao to korigirati i uspio djelimicno, jos na tom radim. Ne kazem da to nije vazno, ali sad se pokusavam koncentrirati na probavu.
Pusac sam vec oko 3 godine. Bavio sam se rukometom prije nego sto sam poceo pusiti, ali jednom prilikom sam se ozbiljno ozlijedio na skijanju pa sam bio primoran napustiti rukomet.
Moje pitanje jest: Dali imam neku bolest crijeva, ili sta bi vec moglo biti?
Ledja:
Jednostavan problem za objasniti, tesko meni za razumiti.
Prije godinu i pol dana su me ledja bolila kad god sam nesto teze radio. Onda sam se poceo vjezbati kod kuce (trbusne, sklekove, zgibove) kako bih ojacao ledja. Ali sam na dnu ledja primjetio neku kao kuglicu koja mi u zadnje vrijeme pocinje smetati i ponekad, ako bih slucajno sjeo neugodno, zaboli, uglavnom vrlo tupa i neugodna bol. Nalazi se od prilike kod 2 i 3 kraljeska (nemogu sa sigurnosti rec ali vrlo nisko na pocetku butova ako se smijem tako izraziti). Nakon nekog napornijeg rada, taj dio ledja me pocinje, lagano boliti. Kao sto rekoh, mnogo sjedim zbog voznje, ali iskoristim svaku priliku da malo prosetam. Mozda bi dugo sjedenje moglo biti razlog tomu.
Zanima me jeli to kakva podkozna upala, gnojna kesica, ili neka infekcija ili sta vec moze biti?
Hvala unaprijed.
šta god da je besmisleno ti je tražit pomoć na forumu,ovdje možeš ćut samo iskustva ljudi sa sličnim problemom, mislim da se trebaš obratit liječniku
čovječe to su leđa i ''kuglica'' između 2. i 3. kralješka :eek:, smeta ti, osjećaš bol i zato se nemoj zezati sa svojim zdravljem jer si mlad, posjeti liječnika
mely2 je sve rekla, idi doktoru, pa po uputu kod spec.
hrvoje dr.
09.09.2011., 17:50
Pozdrav drustvo!
Novi sam korisnik na forum.hr i ako je nesto slucajno ne primjereno napisano ili nedozvoljeno, isto tako ako je Topic u pogresnom djelu foruma, unaprijed se ispricavam. :)
Dakle da pocnem sa opisom svog problema.
Probava:
Student sam i imam velikih problema sto se tice probave. Naime, sve je pocelo prije 2 godine (koliko se sjecam, mozda prije ali nisam primjecivao). Na dan pojedem dosta hrane, raznovrsne. Ali veliku nuzdu obavljam svaka 3-4 dana. Visok sam 194 cm i tezak 71 kg. Ne bavim se nekim napornim sportovima, i aktivnostima kojima bih mogao potrositi svu tu energiju, uglavnom sam preko ljeta proveo u autu, dakle vozio sam dosta.
Jedno vrijeme mi je bilo poremeceno i vrijeme spavanja, ali sam pokusao to korigirati i uspio djelimicno, jos na tom radim. Ne kazem da to nije vazno, ali sad se pokusavam koncentrirati na probavu.
Pusac sam vec oko 3 godine. Bavio sam se rukometom prije nego sto sam poceo pusiti, ali jednom prilikom sam se ozbiljno ozlijedio na skijanju pa sam bio primoran napustiti rukomet.
Moje pitanje jest: Dali imam neku bolest crijeva, ili sta bi vec moglo biti?
Ledja:
Jednostavan problem za objasniti, tesko meni za razumiti.
Prije godinu i pol dana su me ledja bolila kad god sam nesto teze radio. Onda sam se poceo vjezbati kod kuce (trbusne, sklekove, zgibove) kako bih ojacao ledja. Ali sam na dnu ledja primjetio neku kao kuglicu koja mi u zadnje vrijeme pocinje smetati i ponekad, ako bih slucajno sjeo neugodno, zaboli, uglavnom vrlo tupa i neugodna bol. Nalazi se od prilike kod 2 i 3 kraljeska (nemogu sa sigurnosti rec ali vrlo nisko na pocetku butova ako se smijem tako izraziti). Nakon nekog napornijeg rada, taj dio ledja me pocinje, lagano boliti. Kao sto rekoh, mnogo sjedim zbog voznje, ali iskoristim svaku priliku da malo prosetam. Mozda bi dugo sjedenje moglo biti razlog tomu.
Zanima me jeli to kakva podkozna upala, gnojna kesica, ili neka infekcija ili sta vec moze biti?
Hvala unaprijed.
Za leđa posjetite liječnika,bez pregleda može biti svašta. A što se tiće probave vjerojatno imate opstipaciju,vrlo čest problem u populaciji.
Imate li problema kod pražnjenja crijeva?? To se može izregulirati prehranom lijekovima i redovitim obavljanjem nužde poslije doručka.
bolero1
09.09.2011., 19:46
Imate li problema kod pražnjenja crijeva?? To se može izregulirati prehranom lijekovima i redovitim obavljanjem nužde poslije doručka.
Nemam nikakvih problema, cak me ni trbuh ne boli, samo me zabrinjava odlazak na wc svaka 2,3 do 4 dana.
čovječe to su leđa i ''kuglica'' između 2. i 3. kralješka :eek:, smeta ti, osjećaš bol i zato se nemoj zezati sa svojim zdravljem jer si mlad, posjeti liječnika
budem otisao kod doktora, mislio sam da nije nesto ozbiljno
hvala vam. :)
myactinglife
09.09.2011., 23:01
ja stalno idem na wc,ali ne na onaj "duži",a uopće ne pijem puno tekučine i ne kontam koji je onda razlog?..znam otić u sat vremena po dva puta i bome nije za bezveze
p.s. nemam šečer
hrvoje dr.
10.09.2011., 08:09
ja stalno idem na wc,ali ne na onaj "duži",a uopće ne pijem puno tekučine i ne kontam koji je onda razlog?..znam otić u sat vremena po dva puta i bome nije za bezveze
p.s. nemam šečer
Kakva vam je prehrana?
myactinglife
10.09.2011., 10:16
Kakva vam je prehrana?
pa normalna...za doručak pojedem ili muslije ili sendvič,ručak što matera spremi,od krumpira,mesa,povrća do tijesta,a večera slično kao doručak i povremeno nešto slatko
hrvoje dr.
11.09.2011., 13:52
pa normalna...za doručak pojedem ili muslije ili sendvič,ručak što matera spremi,od krumpira,mesa,povrća do tijesta,a večera slično kao doručak i povremeno nešto slatko
Obratite se vašem dr. Za probavu najvjerojatnije se nemate za što brinuti,organizam vam je jednostavno takav.
usdalma
14.09.2011., 13:57
možda moj problem ne izgleda zanimljiv ali me muči već dugo a koga god pitan niko ništa nezna :ne zna:
probava mi je tolko glasna da kad san s ekipon ili negdi s ljudima svi se okreću jer čuju,il kad san doma moran pojačat tv. onda se čuje kako nešto brboće unutra ka da se pretače iz jedne komore u drugu, pa vuče, grgolji itd
najgore je šta kad ležin na leđima i stavin ruku lagano na trbuh dok mi probava to radi je šta osjetin kako mi se napuše neka kvrga koja šeta gori-doli u trbuhu pa se lagano ispuše. osjetin ju i kad ne stavin ruku na trbuh.
kakva je to kvrga? i zašto mi je probava tako glasna . jel ima to veze jer san jako mršav i nema sala koje bi prigušilo zvuk?:ne zna:
usdalma
14.09.2011., 14:03
molin da mi temu ne prebacite u onu Želučana pitanja - gastritis
jer san tamo sve pretražija i nema problema ka šta je moj
a ako prebacite onda će se moje pitanje izgubit u masi
a ovako ima više šansi da ga vide ljudi koji imaju isti problem ka moj
hvala.:)
flyingappletree
14.09.2011., 14:06
jer si za temu sindrom iritabilnog crijeva, naći ćeš se u toj temi bar što se spastičnog crijeva tiče tj tvoje 'kvrge'
usdalma
14.09.2011., 14:18
jer si za temu sindrom iritabilnog crijeva, naći ćeš se u toj temi bar što se spastičnog crijeva tiče tj tvoje 'kvrge'
ne, čita san to.
neman nikakve simptome, nisu mi crijeva iritabilna, stolica je normalna, redovita, neman nikad nikakve bolove.
jedino šta je probava užasno (al stvarno užasno) glasna
i šta te kvrge nastaju, ko da mi se nešto napuše pa ispuše
nisam našao nigdje te kvrge pa možeš mi dati link na neki post ako misliš da si to negdi pročito?:ne zna:
flyingappletree
14.09.2011., 14:33
u toj temi spominju se kvrge, i ja ih imam, mislim da sam to spomenula..
pidzamica
14.09.2011., 16:39
Usudit ću se pitat nešto i vjerojatno ću po nekima ispast "drska". Koliko dr. Hrvoje ima godina?
leeloo27
14.09.2011., 17:01
Kakve veze ima ovo pitanje sa ovom temom? :confused:
Pitaj ga na pp ako te zanima. :ne zna:
hrvoje dr.
14.09.2011., 20:59
možda moj problem ne izgleda zanimljiv ali me muči već dugo a koga god pitan niko ništa nezna :ne zna:
probava mi je tolko glasna da kad san s ekipon ili negdi s ljudima svi se okreću jer čuju,il kad san doma moran pojačat tv. onda se čuje kako nešto brboće unutra ka da se pretače iz jedne komore u drugu, pa vuče, grgolji itd
najgore je šta kad ležin na leđima i stavin ruku lagano na trbuh dok mi probava to radi je šta osjetin kako mi se napuše neka kvrga koja šeta gori-doli u trbuhu pa se lagano ispuše. osjetin ju i kad ne stavin ruku na trbuh.
kakva je to kvrga? i zašto mi je probava tako glasna . jel ima to veze jer san jako mršav i nema sala koje bi prigušilo zvuk?:ne zna:
Koliko godina imate? Kakva vam je prehrana? Dali se tiekom jela nagutate zraka?
usdalma
15.09.2011., 13:44
Koliko godina imate? Kakva vam je prehrana? Dali se tiekom jela nagutate zraka?
22 godine, prehrana mi je raznolika, jeden meso, ribu, povrće, voće, pijen uglavnon vodu jer sokove ne volin, svaki dan pojeden malo čokolade (ili krafnu s čokoladon ili neku čokoladicu) i to je sve od slatkog...
dali se nagutan zraka? :misli:
mislin da ne, jeden normalno :D ne znan, obratit ću pažnju, ima li to kakve veze?
mene zanima šta mislite da je to šta mi se napuše - zrak?
i opet pitan, to šta mi je glasna probava (oduvijek je takva) zašto mi je to? jednostavno ne mogu vjerovati koliko je to glasno nekad mi je vrlo neugodno.
:facepalm:
hrvoje dr.
15.09.2011., 20:52
22 godine, prehrana mi je raznolika, jeden meso, ribu, povrće, voće, pijen uglavnon vodu jer sokove ne volin, svaki dan pojeden malo čokolade (ili krafnu s čokoladon ili neku čokoladicu) i to je sve od slatkog...
dali se nagutan zraka? :misli:
mislin da ne, jeden normalno :D ne znan, obratit ću pažnju, ima li to kakve veze?
mene zanima šta mislite da je to šta mi se napuše - zrak?
i opet pitan, to šta mi je glasna probava (oduvijek je takva) zašto mi je to? jednostavno ne mogu vjerovati koliko je to glasno nekad mi je vrlo neugodno.
:facepalm:
Ti spazmi mogu biti od previše zraka. A to što vam je glasna probava to je najvjerojatnije normalna pojava i znači da sve uredno funcionira tj. da želudac potiskuje hranu i dalje crijevima. Vrlo je važno da obratite pažnju,jer nekad ni sami nismo svijesni kolliko se zraka nagutamo,pa nas poslije muče problemi vjetrova i podrigivanja.
dreamland
16.09.2011., 01:23
Ti spazmi mogu biti od previše zraka. A to što vam je glasna probava to je najvjerojatnije normalna pojava i znači da sve uredno funcionira tj. da želudac potiskuje hranu i dalje crijevima. Vrlo je važno da obratite pažnju,jer nekad ni sami nismo svijesni kolliko se zraka nagutamo,pa nas poslije muče problemi vjetrova i podrigivanja.
Mene muči isti problem i zbog toga izbjegavam određene situacije i propuštam neke dobre stvari u životu.
Nema šanse da npr. jedem u društvu jer to je užasno neugodno. Nemam problema ni s vjetrovima ni s podrigivanjem, ali glasna probava me zaista koči.
Kažete da je to normalno, ali mora postojati neki razlog za to, pa većina ljudi ima normalnu i TIHU probavu. Zar se baš ništa ne može učiniti da se to promjeni? :(
hrvoje dr.
16.09.2011., 10:41
Mene muči isti problem i zbog toga izbjegavam određene situacije i propuštam neke dobre stvari u životu.
Nema šanse da npr. jedem u društvu jer to je užasno neugodno. Nemam problema ni s vjetrovima ni s podrigivanjem, ali glasna probava me zaista koči.
Kažete da je to normalno, ali mora postojati neki razlog za to, pa većina ljudi ima normalnu i TIHU probavu. Zar se baš ništa ne može učiniti da se to promjeni? :(
Može sa lijekovima koji koče peristaltiku. Ali oni se daju nekim drugim slučajevima,a k još te rekli da nemate nikakve druge siptome.
usdalma
16.09.2011., 13:59
očito nije zrak jer me ne muče vjetrovi niti podrigivanje
ne muče me vjetrovi, podrigivanje, ne muče me bolovi, ne muči me neredovita stolica, tvrda stolica, mekana stolica, obilna stolica, nedostatak stolice...ništa me ne muči osim veoma GLASNE probave.
i ka šta kaže dreamland čudi me kako da je to normalna pojava kad drugi imaju normalnu tihu probavu (tu i tamo im ponekad zakrulji) meni se non-stop čuje nešto tamo bućka :visi:
nešto tu nije u redu, neki dio fali u trbuhu, neka zvučna izolacija :rofl: ne, ne kužim stvarno. :ne zna:
kakvi su to lijekovi koji koče peristaltiku? šta je peristaltika?
leeloo27
16.09.2011., 14:05
šta je peristaltika?
Gibanje, pokreti crijeva. :)
hrvoje dr.
17.09.2011., 15:08
očito nije zrak jer me ne muče vjetrovi niti podrigivanje
ne muče me vjetrovi, podrigivanje, ne muče me bolovi, ne muči me neredovita stolica, tvrda stolica, mekana stolica, obilna stolica, nedostatak stolice...ništa me ne muči osim veoma GLASNE probave.
i ka šta kaže dreamland čudi me kako da je to normalna pojava kad drugi imaju normalnu tihu probavu (tu i tamo im ponekad zakrulji) meni se non-stop čuje nešto tamo bućka :visi:
nešto tu nije u redu, neki dio fali u trbuhu, neka zvučna izolacija :rofl: ne, ne kužim stvarno. :ne zna:
kakvi su to lijekovi koji koče peristaltiku? šta je peristaltika?
Topli oblozi na trbuh. Rudakol. Sami ste isključili simptome bolesti. No to neznači da možda nemate neku bolest GI sustava.. Prihvatite da ste zdravi i prestanite stalno osluškivati i biće dobro.
neustahija
17.09.2011., 15:19
U jednom danu imam 3-4 stolice i one variraju od svijetlo smeđe do čokolada crne boje. Da li je to normalno?
hrvoje dr.
17.09.2011., 15:21
U jednom danu imam 3-4 stolice i one variraju od svijetlo smeđe do čokolada crne boje. Da li je to normalno?
Koliko to dugo traje?
Jeste li gubili na težini?
Imate li još kakve simptome?
Dali je boja stolice crna ko katran?
neustahija
17.09.2011., 15:28
Koliko to dugo traje?
Jeste li gubili na težini?
Imate li još kakve simptome?
Dali je boja stolice crna ko katran?
1.više godina
2. nisam mršala
3. ako više puta na dan imam stolicu onda me zaboli analni otvor pa koristim vlažne maramice, a one imaju parfema u sebi pa ne znam jeli to zdravo?
4. pa boje je crne čokolade sa odprilike 75% kakaa
hrvoje dr.
17.09.2011., 15:38
1.više godina
2. nisam mršala
3. ako više puta na dan imam stolicu onda me zaboli analni otvor pa koristim vlažne maramice, a one imaju parfema u sebi pa ne znam jeli to zdravo?
4. pa boje je crne čokolade sa odprilike 75% kakaa
Vjerojatno se radi o sindromu iritabilnog kolona. Treba učiniti obradu
1.SE,KKS,CRP,AST,ALT,GGT,ALP,GUK,amilaze,kreatinin ,LDH,Fe,TIBC,K,Na, bilirubin.
2.Stolicu na krv i parazitološki.
3. Po odluci vašeg liječnika pregled gastroenterologa.
Možete slobodno koristi valžne maramice.
neustahija
17.09.2011., 15:42
Vjerojatno se radi o sindromu iritabilnog kolona. Treba učiniti obradu
1.SE,KKS,CRP,AST,ALT,GGT,ALP,GUK,amilaze,kreatinin ,LDH,Fe,TIBC,K,Na, bilirubin.
2.Stolicu na krv i parazitološki.
3. Po odluci vašeg liječnika pregled gastroenterologa.
Možete slobodno koristi valžne maramice.
Šta knjige kažu ako ne odem doktoru šta mi se najgore može desiti zbog iritiranog kolona?
hrvoje dr.
17.09.2011., 15:45
Šta knjige kažu ako ne odem doktoru šta mi se najgore može desiti zbog iritiranog kolona?
Ako se radi o IBS ništa. Ove pretrage su da se isključe druga stanja npr. Mb.Chron,UC,parazitološka bolest,krvarenje iz GI sustava......
neustahija
17.09.2011., 15:49
Ako se radi o IBS ništa. Ove pretrage su da se isključe druga stanja npr. Mb.Chron,UC,parazitološka bolest,krvarenje iz GI sustava......
Smeta mi mlijeko, može li to biti?
hrvoje dr.
17.09.2011., 16:11
Smeta mi mlijeko, može li to biti?
To intolerancija laktoze. Može, ako se problemi javljaju poslije konzumacije mlijeka.
To me samo ponekad uhvati... Sada je dobro.. Kenjam ko velika! :D
(uh, sto sam bljak :))
Hvala svima na odgovorima...
Ako me opet uhvati, imat cu na umu vase savjete
jesi probala cijediti limun u mlaku vodu? Meni je to spas:top:
prije dva mjeseca lijecio sam upalu desnih s antibioticima i nekako u to vrijeme sam dobio proljev, iako sam prestao piti antibiotike nakona 5-6 dana proljev je još tu. nikakvih drugih problema nemam, ne gubim tezinu, apetit je isti, uglavnom sve je isto osim što me gnjavi proljev, otisao bih doktoru ali vremena nemam ni najmanje, stoga molim za bilo kakvu pomoc ili savjet.
antibiotik ti je vjerojatno osim što je izlječio upalu ubio sve korisne bakterije u probavnom sustavu, nabavi si neki dobar probiotik (u ljekarni u kapsulama ili nešto slično, ne one jogurte iz dućana) posavjetuj se s farmaceutom,
ali ako ti se nakon par dana probiotika ne popravi stanje, mislim da bi ipak trebao popričati s doktorom
Nikaa71
10.01.2012., 17:41
Imam 40 godina , i imam problema sa probavom. Veci dio vremena (na poslu) provodim sjedeci, 8h. Desi mi se da ne odem u WC i do 5 dana . Mislila sam da je do hrane koju jedem , nedavno sam promjenula nacin ishrane , pijem dosta jogurta ali bez rezultata, takodje jedem voce i ne jedem tjesteninu.
Zadnji dva puta kada sam isla u WC osjetila sam jaku bol , primjetila sam da na stolici ima malo i krv . To me je jako zabrinulo .
Ako ima neko slican problem , neka komentarise . Pomozi te .!
Imam 40 godina , i imam problema sa probavom. Veci dio vremena (na poslu) provodim sjedeci, 8h. Desi mi se da ne odem u WC i do 5 dana . Mislila sam da je do hrane koju jedem , nedavno sam promjenula nacin ishrane , pijem dosta jogurta ali bez rezultata, takodje jedem voce i ne jedem tjesteninu.
Zadnji dva puta kada sam isla u WC osjetila sam jaku bol , primjetila sam da na stolici ima malo i krv . To me je jako zabrinulo .
idi doktoru, nije da te plasim ali ne izgledam mi lijepo tvoj problem,
sada jedan primjer: poznanica je imala zapetljaj crijeva, hranila se salamama i tim glupostima i slabo se kretala, uglavnom cura je, neznam kako drugacije da ti kazem ali mrtva, puklo joj je crijevo i izmet se izlio u trbušnu šuplinu od čega je dobila trbušnu sepsu. doktori su joj davali lijekove za praznjenje crijeva što je pogoršalo stanje.
moja preporuka je da odes doktoru.
leeloo27
11.01.2012., 00:41
prije dva mjeseca lijecio sam upalu desnih s antibioticima i nekako u to vrijeme sam dobio proljev, iako sam prestao piti antibiotike nakona 5-6 dana proljev je još tu. nikakvih drugih problema nemam, ne gubim tezinu, apetit je isti, uglavnom sve je isto osim što me gnjavi proljev, otisao bih doktoru ali vremena nemam ni najmanje, stoga molim za bilo kakvu pomoc ili savjet.
Pij dosta jogurta, kefira i sličnih stvari ili si uzmi neke kapsule za obnavljanje crijevne mikroflore (prolife, linex...). Vjerovatno ti je to od antibiotika, oni pobiju i dobre bakterije u organizmu pa bude ovakvih problema. A crijevima treba neko vrijeme da se oporave pa zato to traje danima.
Moj savjet ti je da jedeš što laganiju hranu (kuhano, rižu, piletinu i sl.) i da se tankaš sa jogurtima. :)
hrvoje dr.
11.01.2012., 18:10
Uzrok dijareje :ABT
Th/Probiotik
Ukoliko tegobe budu i dalje pezistirale,i pojavljali je dodatni simptomi npr. febrilitet,sluz u stolici,loše opče stanje itd.,onda je potrebno je isključiti infekciju C.difficile.
Što to znači "krv u stolici"?
Očito nepijete dovoljno tekućine,a to je skoro najvažnije kod zatvora bez toga nema pomaka. Također važna je pravilna prehrana te kretanje. No ono što treba napraviti je uzeti neki laksativ,koristiti ga 2dana,da se očistite,pa nastaviti sa gore preporučenim,vrlo je važno ne odgađati potrebu za defekacijom,najbolje ju je obaviti ujutro poslije doručka,a ne trčati na posao/školu.
LoveGood
09.02.2012., 17:53
:mad::mad:Nepravilan probava mi stvara probleme :mad: već sumnjam na sindrom iritabilnog kolona al da vidim ako mi može to potvrdit. Uglavnom,simptomi su nepravilno pražnjenje crijeva,nadutost, podrigivanje,težina nakon obroka,krckanje u crijevima,pogotovo u zadnjem,debelom crijevu. Sad,obavih potrene stvati,tj.vađenje krvi,ultrazvuk i sve ok. sad mi,ako je iritabilno,ostaje kolonokopija. mislih,na psihičkoj je bazi,ali ne,liječih s 5 tableta(ne u isto vrijeme) al ništa,fakat ni mali pomak :rolleyes: probah i za colospu retard al ništa. ja neznam što bi moglo biti...iam ko kakav savjet? puno hvala :)
*SpHeRe*
09.02.2012., 18:04
kažeš, mislio/la si da je na psihičkoj bazi...a tih 5 tableta, jesu to bili neki psihofarmaci?
ja sam imala slične probleme, a kad sam počela s aksioliticima, stanje se bitno poboljšalo.:ne zna:
LoveGood
09.02.2012., 19:03
kažeš, mislio/la si da je na psihičkoj bazi...a tih 5 tableta, jesu to bili neki psihofarmaci?
ja sam imala slične probleme, a kad sam počela s aksioliticima, stanje se bitno poboljšalo.:ne zna:
a neznam,pila sam evo npr:normabel,suplirid,xanax...
neznam baš razliku...:(
si uzimala nešto slično ili...?
p.s.hvala što si odg :) već gubim nadu.
mislila sam da imam anksioznost,al sumnjam da je to.
hrvoje dr.
09.02.2012., 19:06
:mad::mad:Nepravilan probava mi stvara probleme :mad: već sumnjam na sindrom iritabilnog kolona al da vidim ako mi može to potvrdit. Uglavnom,simptomi su nepravilno pražnjenje crijeva,nadutost, podrigivanje,težina nakon obroka,krckanje u crijevima,pogotovo u zadnjem,debelom crijevu. Sad,obavih potrene stvati,tj.vađenje krvi,ultrazvuk i sve ok. sad mi,ako je iritabilno,ostaje kolonokopija. mislih,na psihičkoj je bazi,ali ne,liječih s 5 tableta(ne u isto vrijeme) al ništa,fakat ni mali pomak :rolleyes: probah i za colospu retard al ništa. ja neznam što bi moglo biti...iam ko kakav savjet? puno hvala :)
Najvjerojatnije se rado o SIC-u.
LoveGood
09.02.2012., 19:10
Najvjerojatnije se rado o SIC-u.
toga sam se i bojala. Što sad,što je slijedeći korak?
hrvoje dr.
09.02.2012., 20:01
toga sam se i bojala. Što sad,što je slijedeći korak?
Regulirati prehranu,kao i psihu.Izbaciti ono što smeta iz prehrane. MOžete probati uvesti probiotik i Iberogast.
LoveGood
09.02.2012., 20:12
Regulirati prehranu,kao i psihu.Izbaciti ono što smeta iz prehrane. MOžete probati uvesti probiotik i Iberogast.
Jesam,obadvoje godinu dana,ništa.:504: Hvala na dogovoru.
prodoabc
11.02.2012., 11:20
Jesam,obadvoje godinu dana,ništa.:504: Hvala na dogovoru.
A da probaš s mljevenim lanom,to baš sad u zadnje vrijeme prakticiram.Samljeveni lan ima lijep orašasti okus.
Lan je dobar jer bubri i čisti sadržaj debelog crijeva pa se s njim normalizira probava.:mig:
Kupiš cijele (ne mljevene jer gube svojstvo dugim stajanjem na policama dućana) lanene sjemenke koje imaš kupiti u svim većim trg. centrima,obavezno svježe samelješ 50 g u mlincu za kavu i uzimaš 3 x otprilike 2 jušne žlice dnevno poslije obroka sa 3 dl tekućine.Ostatak mljevenog lana čuvaš u zatvorenoj plastičnoj posudicu u hladnjaku.
Uzimati tjedan dana dok se ne normalizira peristaltika crijeva i postigne konstanta te piti najmanje 2 litre tekućine dnevno.
Stolicu najbolje obaviti rano ujutro.:kava:
Kad normaliziraš stolicu smanjiš na 3 x 1 jušnu žlicu dnevno poslije obroka s tekućinom.
Meni pomaže....:D
LoveGood
12.02.2012., 14:17
A da probaš s mljevenim lanom,to baš sad u zadnje vrijeme prakticiram.Samljeveni lan ima lijep orašasti okus.
Lan je dobar jer bubri i čisti sadržaj debelog crijeva pa se s njim normalizira probava.:mig:
Kupiš cijele (ne mljevene jer gube svojstvo dugim stajanjem na policama dućana) lanene sjemenke koje imaš kupiti u svim većim trg. centrima,obavezno svježe samelješ 50 g u mlincu za kavu i uzimaš 3 x otprilike 2 jušne žlice dnevno poslije obroka sa 3 dl tekućine.Ostatak mljevenog lana čuvaš u zatvorenoj plastičnoj posudicu u hladnjaku.
Uzimati tjedan dana dok se ne normalizira peristaltika crijeva i postigne konstanta te piti najmanje 2 litre tekućine dnevno.
Stolicu najbolje obaviti rano ujutro.:kava:
Kad normaliziraš stolicu smanjiš na 3 x 1 jušnu žlicu dnevno poslije obroka s tekućinom.
Meni pomaže....:D
Hvala na dogovoru,probat ću.:mig:
noklica
13.02.2012., 17:19
muci me proljev od proslog petka... dakle vec nekih 10tak dana.. Mislila sam da je upala (bolujem od divertikuloze), pa sam uzimala na svoju ruku (znam, kriva sam) antibiotike 3 dana, prestala sam kad sam vidjela da se stanje pogorsava.. Od tada nikako da smirim proljev, osim da popijem normabel, onda mi samo krci po crijevima i nemam stolicu.. Pijem probiotike, popila sam kutiju linex forte i jos neke koji su kao mega super probiotici, pijem i Colospa Retard, ali situacija se ne smiruje.. sta da radim. Ako odem u bolnicu, tamo vec bruse nozeve za mene, a ja moram odraditi jos barem 2 i pol tjedna i iza toga imam operaciju kraljeznice.. Molim vas ljudi savjet kako ste zaustavili ovaj koma problem... najveci problem je sto imam do 10 stolica dnevno... uzas :( Nemam vise snage, popila sam valjda i litre rehidromiksa, tako da mislim da sam tako nadoknadila tekucinu i elektrolite, ali problem se ne mice od mene :(
LoveGood
15.03.2012., 16:57
Već sa jadna da jadnija ne mogu biti :mad: Muči me želudac,stalno mi kruli kad sam gladna i kad nisam gladna,podriguje mi se,ko da u želucu imam loptu. Probava mi je loša,nemam pravilnu stolicu,imam problema sa debelim crijevom,ne pomažu tablete, ni promjena prehrane,pijem i one za pshiu,ništa,dajte ljudi koj i savjet,skrenut ću od jada!!!!!!nemam nigdje nikog jer me sram jer mi stalno kruli i u želucu i debelom crijevu!8 godina već!(svi nalazi su dobri) :503::503::503:
SamaraMorgan
15.03.2012., 21:12
u zadnje vrijeme imam raznih probavnih problema. kada sam počela regulirati prehranu stanje se poboljšalo. ali primjećujem da sam posebno osjetljiva na masnoće, odnosno ulje u većim količinama. i to samo na ulje.:confused:
ponekad nakon takvog obroka moram u wc ili ako ne moram, kasnije stolica bude kašasta. znači, količina masnog automatski utječe i na stolicu.
googlanjem sam zaključila da to i nije dobar znak.:rolleyes:
koje bih pretrage trebala obaviti?
hrvoje dr.
17.03.2012., 16:04
u zadnje vrijeme imam raznih probavnih problema. kada sam počela regulirati prehranu stanje se poboljšalo. ali primjećujem da sam posebno osjetljiva na masnoće, odnosno ulje u većim količinama. i to samo na ulje.:confused:
ponekad nakon takvog obroka moram u wc ili ako ne moram, kasnije stolica bude kašasta. znači, količina masnog automatski utječe i na stolicu.
googlanjem sam zaključila da to i nije dobar znak.:rolleyes:
koje bih pretrage trebala obaviti?
Dali je stolica topla, masna i imate li bolove u trbuhu?
Najvjerojatnoije je s vama sve uredu.
SamaraMorgan
17.03.2012., 17:34
Dali je stolica topla, masna i imate li bolove u trbuhu?
Najvjerojatnoije je s vama sve uredu.
ne bih rekla da je toplija od normalnih.:ne zna: a je li masna, to mi je teško procijeniti.:rofl:
inače ja imam ibs, ali ne znam uklapa li se u to baš takva reakcija na masnoću.
Već sa jadna da jadnija ne mogu biti :mad: Muči me želudac,stalno mi kruli kad sam gladna i kad nisam gladna,podriguje mi se,ko da u želucu imam loptu. Probava mi je loša,nemam pravilnu stolicu,imam problema sa debelim crijevom,ne pomažu tablete, ni promjena prehrane,pijem i one za pshiu,ništa,dajte ljudi koj i savjet,skrenut ću od jada!!!!!!nemam nigdje nikog jer me sram jer mi stalno kruli i u želucu i debelom crijevu!8 godina već!(svi nalazi su dobri) :503::503::503:
A da uzmes nesto za regulaciju probave, ali kad nesto uzimas budi dosljedna ne moze ti od 2-3 dana nekih medikamenata se poboljsat stvari.
Ja sam uzimala davno prije neke tablete za probavu. Popila sam bila cijelu kutiju. Ako bi probala potrazit cu kako su se tocno zvale..javi na pm :mig:
achileus
21.03.2012., 23:48
koliko vlaknaste hrane dnevno unosiš? voće, povrće, žitarice od cijelog zrna? neki ljudi su osjetljivi na viši unos...
lorennn
19.07.2012., 13:57
Bok svima na forumu!!! Ovak imam problema sa probavom mislim 25 dana vec imam kasastu stolicu u pocetku je bila jako obilna, a sada je jako male kolicine te je svjetlo naradjaste boje... takodje imam jake vjetrove i krce mi crijeva...i imam stalno osjecaj da moram na WC.. Ako iko ima slicni problema neka mi kaze nestoo jer se bojim neke ozbiljne bolesti..... poludit cu od ovog :504::504:
hrvoje dr.
21.07.2012., 10:47
Bok svima na forumu!!! Ovak imam problema sa probavom mislim 25 dana vec imam kasastu stolicu u pocetku je bila jako obilna, a sada je jako male kolicine te je svjetlo naradjaste boje... takodje imam jake vjetrove i krce mi crijeva...i imam stalno osjecaj da moram na WC.. Ako iko ima slicni problema neka mi kaze nestoo jer se bojim neke ozbiljne bolesti..... poludit cu od ovog :504::504:
Najprvo kolitis dijeta oko tjedan dana,onda se može o nečem drugom raspravljati,ako problema još bude.
ne znam jesam na dobrom mjestu postavila temu... ak ne, prebacite gdje treba, molim :zubo: :ne zna:
nisam sva svoja zadnjih mjeseci... od proljeća..
težina u želucu, izgubljen osjet u njemu (? ne osjećam da mi hrana lijepo sjedne, da probava radi), neko vrijeme sam i teže gutala (npr ujutro dođem na posao, gricnem jabuku i, majko mila, moram zalit vodom da sklizne), i nakon čak jabuke (koju obožavam i uvijek mi je radila sve najbolje želucu) imam užasnu težinu ko da sam kamen progutala. možda MALO pomogne kad podrignem više puta :D i tako, bilo šta da pojedem, koliko god količinski malo, imam tu težinu. ali ne uvijek, da napomenem.
a nekad pak imam dojam da mogu jesti koliko hoću jer aposlutno ništa ne osjećam, tj. osjećam neku vrlo blagu 'glad', iritirajuću... ne znam kak to nazvati..
jedno kratko vrijeme je bila prisutna i žgaravica.
sad u zadnje vrijeme (dva, tri mj) primjetim i umor, iscrpljenost, možda i neku pospanost, nedostatak energije, česte promjene raspoloženja, čak razdražljivost blaga.. ono, čas je sve super, a onda za doslovno par minuta mogu plakat od neke tuge i bezvoljnosti.. depre.. :misli:
također i kad me zeza želudac naravno da sam razdražljiva i :503:
ja nekak sve više mislim da je to sve na psihičkoj bazi..... a opet možda uopće nije povezano...
ako netko može natuknuti...otprilike... trebala bi do doktorice, znam, usput i uputnicu za krv tražit... (kad sam se napokon odvažila otići dvaput, nije radila)
jer to moje prirodno stanje nije... (još) nije jako zabrinjavajuće, ali neugodno i iritirajuće svakako!
:504:
e da, vezano za želudac, jedno pola godine sam konzumirala šumeće tablete, magnezij, kalcij, pa i željezo.znala sam ih pit natašte, poslije kave/ness-a. a onda sam stala s njima.
ove zime sam pila i magnezij klorid koji čujem da može bit štetan za želudac.
proučavala sam razne moguće bolesti, uopće ne znam koju bi si pripisala jer ni u jednoj mi simptomi u potpunosti ne odgovaraju, sve je polovično
još jednu stvar da dodam, rekla sam da ne osjećam da probava, želudac radi... al solidno idem na wc :p možda eventualno mrvu rjeđe nego prije toga svega što me snašlo...
Michaela
25.08.2012., 10:55
Neki su na to naviknuti.
Može biti stres, ali ja bih na tvom mjestu otišla na gastroskopiju. Slične simptome imam pa me dr. uputila na gastroskopiju na koju idem u 10.mj. Za sad pijem Controloc i nema žgaravice ali težina i osjećaj gladi još uvijek imam...
Zato najbolje da ideš dr. jer na forumu ti ne možemo postaviti dg :)
hrvoje dr.
25.08.2012., 12:18
ne znam jesam na dobrom mjestu postavila temu... ak ne, prebacite gdje treba, molim :zubo: :ne zna:
..........................
................ bi si pripisala jer ni u jednoj mi simptomi u potpunosti ne odgovaraju, sve je polovično
Prvo i osnovno prekinuti sve gluposti koje uzimate,a mislite da pomažu npr Mg,Ca i sl.
Treba racionalno pristupiti problemu,a ne kao dobra dan poslati na EGD/gastroskopiju.
još jednu stvar da dodam, rekla sam da ne osjećam da probava, želudac radi... al solidno idem na wc :p možda eventualno mrvu rjeđe nego prije toga svega što me snašlo...
Dakle koje je boje stolica
Malobolje opišite te probleme s gutanje,npr. dali je to konstatno,samo jabuka smeta,kruta hrana,tekuća dali smeta i gdje zapinje i sl.
Ono od čega u bilo kojem scenariju treba krenuti jest osnovna lab. obrada.
Ne znam je li ovo prava tema, ako nije, neka me modovi slobodno premjeste
Ovako, imam problem sa čestim "kruljenjem" u želucu. Ujutro ako se probudim u 7, moram jesti već u 8. Najčešće pojedem neko pecivo. No, u 11 opet... I da, nakon ručka isto ponekad, iako sam se najela?
Što jesti, što uzimati? Jer nije ugodno.
hrvoje dr.
01.09.2012., 10:46
Ne znam je li ovo prava tema, ako nije, neka me modovi slobodno premjeste
Ovako, imam problem sa čestim "kruljenjem" u želucu. Ujutro ako se probudim u 7, moram jesti već u 8. Najčešće pojedem neko pecivo. No, u 11 opet... I da, nakon ručka isto ponekad, iako sam se najela?
Što jesti, što uzimati? Jer nije ugodno.
Ja bih ujutro vama čudio da vam ne kruli,vi za doručak pojedete samo neko pecivo i mislite valjda da do večere ne treba ništa jesti.
DORUČAK TREBA BITI HRANJIV I OBILAN.
Ostalo je normalna peristaltika.
Ja bih ujutro vama čudio da vam ne kruli,vi za doručak pojedete samo neko pecivo i mislite valjda da do večere ne treba ništa jesti.
DORUČAK TREBA BITI HRANJIV I OBILAN.
Ostalo je normalna peristaltika.
Jedem ujutro neko pecivo, inače jedem prije podne već "ručak", mislim juha, meso, prilog...etc.
Što predlažete za doručak, da bude hranjiv, ne kompliciran...(ne stignem jesti kod kuće).
amelie_92
17.09.2012., 13:30
evo iz naslova se može shvatiti koji je problem. naime, nerijetko mi se događa da prije neke meni stresne situacije imam proljev a nekad se ispovraćam. problem je što su to nekad sitnice - ispit na faksu, čak i spoj s nekim dečkom, ili jednostavno neka situaciju s kojom se prvi put susrećem pa ne znam što očekivati i zbog toga me lagana panika uhvati.
ne čini mi se to baš zdravo i normalno, jer su više-manje svakodnevne situacije s kojima se ostatak naroda dobro nosi.
iako u glavi znam da nema potrebe toliko paničariti, probavni sustav me redovito izda.
htjela bih to nekako srediti, ne želim konstantno imati poriv za povraćanjem čim se nešto počne dešavati.
nisam nit depresivna, nit anksiozna (valjda?), al očito previše brinem.
jel se itko od vas nalazi ili se nalazio u takvoj ili sličnoj situaciji pa ima neki savjet? il da jednostavno posjetim doktora? jel opet previše brinem? :D
Tinkerbell 8
17.09.2012., 13:39
evo iz naslova se može shvatiti koji je problem. naime, nerijetko mi se događa da prije neke meni stresne situacije imam proljev a nekad se ispovraćam. problem je što su to nekad sitnice - ispit na faksu, čak i spoj s nekim dečkom, ili jednostavno neka situaciju s kojom se prvi put susrećem pa ne znam što očekivati i zbog toga me lagana panika uhvati.
ne čini mi se to baš zdravo i normalno, jer su više-manje svakodnevne situacije s kojima se ostatak naroda dobro nosi.
iako u glavi znam da nema potrebe toliko paničariti, probavni sustav me redovito izda.
htjela bih to nekako srediti, ne želim konstantno imati poriv za povraćanjem čim se nešto počne dešavati.
jel se itko od vas nalazi ili se nalazio u takvoj ili sličnoj situaciji pa ima neki savjet? il da jednostavno posjetim doktora? jel opet previše brinem? :D
po opisu izgleda da jesi. :D
i to je već došlo do somatizacije.
jedina preporuka ti je posjet doktoru, jer ako ne reagiraš na vrijeme, ovo će biti samo početak...
amelie_92
17.09.2012., 13:45
po opisu izgleda da jesi. :D
i to je već došlo do somatizacije.
jedina preporuka ti je posjet doktoru, jer ako ne reagiraš na vrijeme, ovo će biti samo početak...
no krasno :D
ma kad mi sve to izgleda smiješno, i smijem se sama sebi
al grozno mi, pa gubim kile tako, zbog grča u želucu
a nakon što situacija prođe, dođe mi da se napljuskam što sam bila toliko nervozna...u stilu 'was that so hard?'
hrvoje dr.
20.09.2012., 18:20
Prvenstve bi se trebali javiti LOM te psihologu.
Lara0912
20.09.2012., 20:10
Imala sam problema sa probavom, (uzasnih!), sve dok nisam pocela sa pravilnom prehranom, voce, povrce, kuhana hrana, zitarice, i gotovo svaki dan jogurt Activia. Nisam vjerovala u reklamu dok ga sama nisam pocela koristiti i stvarno pomaze.
E sada...iako sam se rijesila tih problema, imam jedno pitanje vezano uz sve to. Jednom sam negdje cula, procitala, vidjela...da postoji neka vrsta gljive koju mozete uzgajati sami kuci u loncu. Uzima se tako sto se samo opere i onako sirova prelije obicnim jogurtom. Cula sam da je to odlican lijek za problematicnu probavu i da je dovoljno uzeti je samo dva do tri puta (uzima se uvecer prije spavanja). Jeli netko zna o cemu se radi, kako se zove, gdje se moze nabaviti...?
Hvala unaprijed.
manchesterff
02.10.2012., 17:19
ovako....dosta dugo sam imao problema sa probavom, i sa tvrdom stolicom, te neredovitom, osjećaj napuhanosti stomaka....pa kad odem na dugu stolicu onaj osjecaj da nije sve izašlo...pa hemeroidi su se ponekad od napinjanja javljali....sve dok nisam vidio reklamu na televiziji za Acedophelisu Pearls - o onda sam mjesec dana pio te tabklete-svaki dan jednu...i poćeo brinuti i prehrani....i pomoglo je malo....ali sam sljedeći mjesec poćeo piti FLOBION....o mogu reci da su odlične tablete........svaki dan popijem 1-već tako 2 mjeseca i probava je savršena.....jedem sve kao i prije, pazim sto jedem...manje slatkoga.više povrća...ali uzivam u svakom danu-jer nema naduosti...redovita stolica...itd
CiCkava
04.12.2012., 22:42
Ako slučajno postoji ova ili slična tema,moju izbrišite i post presmjestite tamo.Ja sam ukucavala na tražilici ali nisam našla ništa.
Od kad znam za sebe imam problema sa stomakom.Dok sam bila dijete znala sam se vraćati iz škole zbog proljeva (užasno me je sram ovakve stvari pričat ali eto).Išla sam kod nekog doktora koji me je pregledao i dao mi 3 vrste tableta da pijem i tad je čini se bilo ok,mada to je bilo davno tako da se i ne sjećam baš.Ali da se djetetu dadne da pije 3 vrste tableta dnevno to mi nije baš normalno ali eto.Kako sam odrastala navikla sam se više na to da imam problema s probavom i skontala sam koje mi stvari smetaju,mada meni sve smeta ono trebala bi živit na vodi i juhi samo.Ali evo navest ću ipak par namirnica koje mi trenutno padaju na pamet,a smetaju mi:jaja,sir,jabuka s korom,previše slana ili masna hrana,čajna kobasica,ponekad mliječni proizvodi,krompir,ima toga dosta al primijetila sam da mi sir i jaja najviše od svega smetaju.Od tih stvari imam plinove i boli me stomak,a inače šta god pojedem ili popijem makar to i sama voda bila,stomak će mi reagirati i to je užasno neugodno kad si u društvu.Također šta god pojedem napuše mi stomak,pa čak i od same vode.Inače svako jutro ili bar drugo obavljam veliku nuždu (shame,shame) i to uz pomoć kave :D.Neki piju radi užitka ja i radi toga i pomoći haha.
Tako da sam evo otvorila temu da vidim ima li još iko sličnih problema i kako ih je riješio ili bar kontrolirao?
P.S Razmišljam da kupim one Flobian tablete jer šta god onaj iz reklame upita ja mu odgovaram potvrdno :D
Jel probao iko njih i jel vam pomoglo?
Nije to toliko strašno,mogu se ja nositi s tim navikla sam već ali eto voljela bi znati do čega je.Zašto mi je tako osjetljiv stomak i zašto mi sve smeta?Moram nešto jest nemogu od zraka živit jbg,bi ja da mogu :D
Eto hvala ljudovi i nemojte me ismijavat,nije fora rugat se nečijoj muci :p
leeloo27
05.12.2012., 01:27
Neće ti se nitko smijati ni ismijavati te. :)
Nego reci ti nama jel imaš kakvu dijagnozu? Jesi bila kod gastroenterologa i da li su ti rađene ikakve pretrage? Da li si ikada testirana na alergije? I slično. I jel znaš koje si tablete pila ko mala? I usput, jesi primjetila da imaš problema sa želucem? AKo želudac šteka i ne radi kako spada teško onda i crijeva mogu raditi normalno.
Mislim da su o ovim tabletama raspravljali na temi o sindromu iritabilnog kolona i mislim da sam ih čak ja bila tamo pitala kakve su jer sam vidjela reklamu. Koliko sam skontala nisu ništa posebno. Koliko sam skontala ima ih po 10-20 u kutiji, znači treba ti po 2-3 kutije mjesečno. Bolje je onda uzeti nekakav pošteni probiotik, koji ima više različitih bakterija.
Kod kašaste stolice koja je redovita - jednom dnevno koje je pretrage potrebno obaviti.
Krenimo od onih manje agresivnih.
hrvoje dr.
06.12.2012., 08:45
Neće ti se nitko smijati ni ismijavati te. :)
Nego reci ti nama jel imaš kakvu dijagnozu? Jesi bila kod gastroenterologa i da li su ti rađene ikakve pretrage? Da li si ikada testirana na alergije? I slično. I jel znaš koje si tablete pila ko mala? I usput, jesi primjetila da imaš problema sa želucem? AKo želudac šteka i ne radi kako spada teško onda i crijeva mogu raditi normalno.
Mislim da su o ovim tabletama raspravljali na temi o sindromu iritabilnog kolona i mislim da sam ih čak ja bila tamo pitala kakve su jer sam vidjela reklamu. Koliko sam skontala nisu ništa posebno. Koliko sam skontala ima ih po 10-20 u kutiji, znači treba ti po 2-3 kutije mjesečno. Bolje je onda uzeti nekakav pošteni probiotik, koji ima više različitih bakterija.
leeloo27 pitanja ni ja nebih bolje postavio:):mig:
Kod kašaste stolice koja je redovita - jednom dnevno koje je pretrage potrebno obaviti.
Krenimo od onih manje agresivnih.
KKS,CRP,amilaza,GUK,Fe,UIBC.
Stolica na krv i parazitološki.
Dalje ništa tj. ovisi o kl. nalazu i statusu.
Irriducibili
06.12.2012., 22:12
smeta mi u zadnje vrijeme fažol (pasulj), slanutak, grašak (biži) i slična hrana,uhvati me žgaravica. također pivo mi teško pada na želudac. jeli to ima veze s anksioznošću?
CiCkava
07.12.2012., 14:45
Neku večer sam htjela odgovoriti i napišem ja kilometarski tekst i onda počne net zezat i izgubi se sve i nemogu nikak uć na forum.I normala tlak mi se digne i smao ugasim sve,tako dać u sad napisati samo ponešto čega se sjećam iz tog teksta jer nisam danas baš u elementu za pisanja :D
Ovkao,dijagnozu ako sam tad i imala ko zna gdje je jer danvo je to bilo,a kasnije nisam išla nigdje jer kako rekoh navikla sam živjeti s tim i nije mi se dalo vucarat po bolnicama zbog probave.Tableta se ne sjećam,znam samo da su bile jedne bijele ko Andol,jedne kaspule zeleno-bijele al nemojte me držat za riječ i treće nemam pojma.Znam da ovo nije baš od pomoći ali stvarno se ne sjećam nečega što je bilo prije dosta godina,a ionako imam sposobnost pamćenja ko u ribe haha.
Na alergije nisam testirana iako bih trebala,jer sam prošle godine išla gledat nešto za nokat,kosui za nos jer imam alergiju čini mi se na ono što u proljeće bude.I usput sam spomenula stomak i crvene fleke koje mi se pojavljuju po tijelu nakon kontakta s vodom.Iskreno ne znam više ni za šta sam išla jer mi se sve pomiješalo,za nokat i kosu sam dobila u uputnicu.Išla na bris nosa,jes to zaebano uff :eek: :D.I vadila sam krv par puta,iskreno nemam pojma za šta mi je to bilo :ne zna: :D .Za ove fleke mi je rekla kao nemogu ja tu ništa to je od vode bla bla i da izvadim test na alergije ali tek na jesen.Jesen došla ja nisam išla,iskreno ne da mi se hodat jer u nas to ovkao ide: pošalju te na bijeli dođeš gore šta ćeš ovde idi u dom zdralvja,dođeš tamo šta ćeš ovde idi gore.A velik je put od bijelog do doma zdravlja,meni mršanje ne treba tako da kad se oni dogovore gdje im je šta, ja ću otić haha.
Btw zaboravi spomenut primijetila sam da mi smeta određena hrana,to sam i njoj rekla kad me pitala.Najlakše bi bilo reć šta mi n smeta jer mi sve smeta,trebala bi živit na juhi i vodi al nemože se tako jbg :D.Al evo ipak ću navesti neke koje mi najviše smetaju: jaja,sir,krompir,masna,hrana,previše slana hrana,gazirnao kako-kad,mliječni proizvodi isto nekad, neznam stvarno ni sama više ima dosta toga.Nekad neku hranu mogu samu jest i ne bude mi ništa,a nekad ako je miješam s nečim odma proradi stomak.Najviše mi smeta ono prvo troje,a posebno jaja i sir.Od njih me stomak zaboli baš i imam plinove ( :facepalm: ) . Nije neki problem,kao što rekoh navikla sam na to,kad trebam negdje ić izbjegavam određenu hranu i odbijam kad mi se nudi hahah,samo je malo nezgodno kad ti grči stomak staln,posebno u društvu,a meni stalno grči vjerujte.Prazan,pun,taman,jela,gladna,popijem vode..nebitno,uvijek je aktivan.
Ono što mi najviše smeta je eto to grčanje i što je nadut,recimo ljeti sam znala čitav dan da ne jedem samo da mi ostane stomak ravan kakav je ujutro dok je "prazan" :D.I onda popijem vode i eto balona.Mislim nije fora uopće ali eto.
Gledala malo na netu i ne znam šta imam,pošto ja kad gledam imam svaku bolest haha.Smeta mi također kora od jabuke.Kad jedem neoguljenu jabuku problem je,kad je ogulim ok je.I vidim da ti "simptomi" spadaju pod kilu,a meni oba roditelja imaju kilu,pa i baba.Onda ima taj iritabilni kolon i tih simptoma očito imam.Tako da mene ustvari samo zanima ima li iko sa istim problemima i da mi kaže šta je to,znam niste doktori i umjesto da pišem po forumu trebam do pravog doktora otići,ali eto čisto da znam bar otprilike šta bi moglo bit?
Tenk ju veri mač ;)
Ispričavam se na ovoliko smajlića,ispadam kao neka neozbiljna klinka.Doduše u duši još uvijek jesam dijete :D
kamilica22
18.02.2013., 19:01
Zbog problema s probavom (proljevi više puta dnevno sa sluzi), ovi nalazi:
MCV 99,5 (83-97.2)
elementi u tragovima - Fe 34,2 (8-30), UIBC 24,9 (26-59)
sve ostalo ok (CRP - 0,36)
komentar?
hrvoje dr.
18.02.2013., 22:42
Zbog problema s probavom (proljevi više puta dnevno sa sluzi), ovi nalazi:
MCV 99,5 (83-97.2)
elementi u tragovima - Fe 34,2 (8-30), UIBC 24,9 (26-59)
sve ostalo ok (CRP - 0,36)
komentar?
Prepišite kompl. nalaze.,te koja je sva obrada poduzeta i rezultati site.
kamilica22
18.02.2013., 23:22
Ultrazvuk abdomena (sve ok osim pjeska u žući), gastroskopija (ok), kolonoskopija dijelomična (prekinuta radi jakih bolova). simptomi 2,5 mjeseca proljevi (do 5 dnevno) sa sluzi, bol na desnoj strani trbuha (2 prsta ispod rebra, prema dolje, tj. prema kuku, ali bol se povremeno širi ispod rebra te desno u bok), bol na islazu iz crijeva (pomažu samo normabeli, nakon par sati što popijem, bol ponovno počne).
Krvna slika:
http://imageshack.us/photo/my-images/837/nalazkrv.jpg/
hrvoje dr.
19.02.2013., 23:06
Ultrazvuk abdomena (sve ok osim pjeska u žući), gastroskopija (ok), kolonoskopija dijelomična (prekinuta radi jakih bolova). simptomi 2,5 mjeseca proljevi (do 5 dnevno) sa sluzi, bol na desnoj strani trbuha (2 prsta ispod rebra, prema dolje, tj. prema kuku, ali bol se povremeno širi ispod rebra te desno u bok), bol na islazu iz crijeva (pomažu samo normabeli, nakon par sati što popijem, bol ponovno počne).
Krvna slika:
http://imageshack.us/photo/my-images/837/nalazkrv.jpg/
Po meni je obrada dostatna ,ev. se još može učiniti EMA iz krvi.
Simptomi odgovaraju SIC-u.
kamilica22
20.02.2013., 12:35
a što s onim nalazima, MCV 99,5 (83-97.2), Fe 34,2 (8-30), UIBC 24,9 (26-59)?
i zašto me boli s desne strane, stalno na jednom mjestu, i na dodir i bez dodira, samo od sebe?
znam da niste vidoviti, nego me čisto zanima što mislite da bi možda moglo biti.
inače, već par mjeseci izgledam dosta bljedunjavo (reklo mi više ljudi), a ruke i noge su mi stalno ledene.
možete li mi Vi preporučiti kome da odem na pregled, obavila sam privatno neke pretrage, no željela bih imati liječnika preko socijalnog jer nemam više novaca za platiti. i koji bi me poslao na neku psihoterapiju, jer mi je zaista potrebna, s nekim stvarima se više ne mogu nositi (a mislim da su problemi s probavom uzrokovani zime). možete mi odgovoriti i na privat. hvala Vam.
Ovako u zadnje vrijeme probava mi je glasna(prije je bila normalna) (zadnja 2-3 tjedna)...
I u zadnjih oko pola godine puno češće imam stolicu , 1-2 puta dnevno...
ALi prije toga sam jedno pola godine svaki dan jeo pomfri i ljuti kečep(punooo njega recimo da u 4 porcije pomfrija nestane cijela boca, znači u 2-3 dana jedna ona boca ljutog kečepa)
Sad jedem s blagim kečepom... Nejedem sir , jogurt ni mlijeko... Tako da prehrana mi nije baš bogata kalcijem, neznam dali to može utjecat...
Na pozitivnu stranu , vježbam skoro svaki dan...
Da kupim neke tablete za smirenje probave ili? bilo kakav savjet je dobrodošao...
TheProvense
28.02.2013., 14:06
I u zadnjih oko pola godine puno češće imam stolicu , 1-2 puta dnevno...
..u zadnje vrijeme probava mi je glasna..
Da kupim neke tablete za smirenje probave ili? bilo kakav savjet je dobrodošao...
ne znam jesam li dobro shvatila..
ti bi smirivao probavu jer imaš 1-2 stolice dnevno ili bi kupovao tablete zbog glasne probave?
jer poželjno i je imati 1-2 stolice na dan, pravilne konzistenicije..odnosno, da nije ni pretvrda, ni premekana..
dok god stolica nije pahuljasta, vodenasta (prerijetka, proljev), grudičasta, tvrda, u komadićima, a da se vrši 1-2 puta na dan, smatra se zdravim, normalnim i idealnim..
ne znam jesam li dobro shvatila..
ti bi smirivao probavu jer imaš 1-2 stolice dnevno ili bi kupovao tablete zbog glasne probave?
jer poželjno i je imati 1-2 stolice na dan, pravilne konzistenicije..odnosno, da nije ni pretvrda, ni premekana..
dok god stolica nije pahuljasta, vodenasta (prerijetka, proljev), grudičasta, tvrda, u komadićima, a da se vrši 1-2 puta na dan, smatra se zdravim, normalnim i idealnim..
ok nisam znao da je to normalno...
a tablete za smirenje probave , mislim nikad prije nije bilo glasno tako...
*SpHeRe*
04.03.2013., 00:10
zaključila sam da mi smetaju masnoće. stolica bude premeka, ali nije svijetla kako sam pročitala da može biti kod malapsorpcije masti.
o čemu bi se moglo raditi?:ne zna:
Pozdrav, imam par pitanja u vezi problema koje imam. Uglavnom, skužio sam da imam osjetljiv probavni sustav. Dešava mi se da imam dane tijekom kojih osjećam nadutost i cijelo vrijeme imam potrebu za obavljanje velike nužde. Nakon obroka ili kave odma moram na wc, uglavnom neznam kako to objasniti, probao sam mijenjati prehranu,ne piti kavu ujutro, ali svejedno dešava mi se to bez pravila,tj. 3 mjeseca ništa pa onda opet takva faza par dana, a nekad i jednom tjedno. Rekli su mi da to može biti od stresa ili zbog cigareta i kave, al recimo sad kad sam imao stresno razdoblje(ispitni rokovi) sve je bilo ok, nikakvih problema. više niti sam neznam. Najčešće mi se to dešava u prvom dijelu dana, tj. ako se rano probudim i dok sam nenaspavan. Tokom dana mi se popravi i poslije je u redu.
Pošto sam jako mršav(184 visina, 64 kg),doktorica mi je rekla da imam brz metabolizam jel to možda zbog toga ili su mi crijeva od nečeg nadražena. Uglavnom svaki savjet je dobrodošao jer već sam sebi idem na živce. Ne ide mi se doktoru već me samo zanima dal bi pomoglo uzimanje probiotika,neke od onih tableta koje reklamiraju na tvu, da mi se to smiri? Ako da možete mi preporučiti neke?
znam da sam zakomplicirao tu sad al teško je ukratko objasniti...
hrvoje dr.
11.03.2013., 12:54
Pozdrav, imam par pitanja u vezi problema koje imam. Uglavnom, skužio sam da imam osjetljiv probavni sustav. Dešava mi se da imam dane tijekom kojih osjećam nadutost i cijelo vrijeme imam potrebu za obavljanje velike nužde. Nakon obroka ili kave odma moram na wc, uglavnom neznam kako to objasniti, probao sam mijenjati prehranu,ne piti kavu ujutro, ali svejedno dešava mi se to bez pravila,tj. 3 mjeseca ništa pa onda opet takva faza par dana, a nekad i jednom tjedno. Rekli su mi da to može biti od stresa ili zbog cigareta i kave, al recimo sad kad sam imao stresno razdoblje(ispitni rokovi) sve je bilo ok, nikakvih problema. više niti sam neznam. Najčešće mi se to dešava u prvom dijelu dana, tj. ako se rano probudim i dok sam nenaspavan. Tokom dana mi se popravi i poslije je u redu.
Pošto sam jako mršav(184 visina, 64 kg),doktorica mi je rekla da imam brz metabolizam jel to možda zbog toga ili su mi crijeva od nečeg nadražena. Uglavnom svaki savjet je dobrodošao jer već sam sebi idem na živce. Ne ide mi se doktoru već me samo zanima dal bi pomoglo uzimanje probiotika,neke od onih tableta koje reklamiraju na tvu, da mi se to smiri? Ako da možete mi preporučiti neke?
znam da sam zakomplicirao tu sad al teško je ukratko objasniti...
Probiotici sigurno neće odmoć.
Kupio sam Biorela probiotik. e sad me zanima koju, tj. kakvu hranu da jedem?neku koja stvrdnjava stolicu ili?
hrvoje dr.
16.03.2013., 18:43
Kupio sam Biorela probiotik. e sad me zanima koju, tj. kakvu hranu da jedem?neku koja stvrdnjava stolicu ili?
Što se tiče hrane morate sami razlučiti što vam smeta,općenite preporuke su ne masno ,prženo,prezačinjeno,gazirano.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.