PDA

View Full Version : Konkretno pitanje za biologe: adenozin trifosfat.

Blackadder
30.05.2003., 13:10
Što je adenozin trifosfat, gdje se nalazi i čemu služi?
(Pitam publiku, jer sam ostale jokere potrošio...:))

C'Tebo
30.05.2003., 13:14
Kako je dobar BA :)
Samo zbog mene otvara topike na znanosti :)

Nego, još jedno pitanjce: kako nastaje ATP?

luca
30.05.2003., 13:16
ATP je nukleotid: sastoji se od secera, baze i fosfata. kao gradjevni blok nalazi se u nukleinskim kiselinama (DNA, RNA). inace se koristi i kao "kofaktor" za neke reakcije (ATP-ovisne reakcije) ili kao izvor fosfata za fosforilacije.

jel ti dosta? sto ti tocno treba?

luca
30.05.2003., 13:18
C'Tebo kaže:
Nego, još jedno pitanjce: kako nastaje ATP?

eh, svakako.
fosforiliranjem ADP-a :D

Blackadder
30.05.2003., 13:36
luca kaže:
ATP je nukleotid: sastoji se od secera, baze i fosfata. kao gradjevni blok nalazi se u nukleinskim kiselinama (DNA, RNA). inace se koristi i kao "kofaktor" za neke reakcije (ATP-ovisne reakcije) ili kao izvor fosfata za fosforilacije.

jel ti dosta? sto ti tocno treba?
I više nego sam očekivao. Hvala, luca.
Samo još jedno pitanjce: ima li ga samo u korovlju ili ga ima i u živinčadi? I može li se reći da ATP služi kao izvor energije u stanicama?

Iz tvog odgovora sam shvatio da služi kao građevni materijal, a ostalo je prestručno za mene.

luca
30.05.2003., 13:43
Blackadder kaže:
I više nego sam očekivao. Hvala, luca.
Samo još jedno pitanjce: ima li ga samo u korovlju ili ga ima i u živinčadi? I može li se reći da ATP služi kao izvor energije u stanicama?

Iz tvog odgovora sam shvatio da služi kao građevni materijal, a ostalo je prestručno za mene.

ima ga u svkoj zivoj stanici od bakterije do covjeka (dakle i u biljkama i u zivotinjama ;) :D)
voli se reci da je izvor energije u stanicama.

izgradjuje samo nukleinske kiseline (koje su gradjene od nekoliko tipova nukleotida, ovo je samo jedan od tih). za ostale reakcije i dogadjaje u kojima sudjeluje je "slobodna" molekula (tj. ne gradi neku slozeniju strukturu).
jel dosta jasno i jednostavno?

aj sad priznaj od kud ti to? :D

Blackadder
30.05.2003., 13:54
luca kaže:
ima ga u svkoj zivoj stanici od bakterije do covjeka (dakle i u biljkama i u zivotinjama ;) :D)
voli se reci da je izvor energije u stanicama.

izgradjuje samo nukleinske kiseline (koje su gradjene od nekoliko tipova nukleotida, ovo je samo jedan od tih). za ostale reakcije i dogadjaje u kojima sudjeluje je "slobodna" molekula (tj. ne gradi neku slozeniju strukturu).
jel dosta jasno i jednostavno?
Hvala! :s Hvala! :s Hvala! :s
Sve što sam želio znati o adenozin trifosfatu, pa i više, a nisam se usudio pitati, sam saznao sad kad sam upitao. :)

luca kaže:
aj sad priznaj od kud ti to? :D
A, uf, ovaj, daklem: Riječ je o jednoj problematičnoj i po život opasnoj situaciji u kojoj je, kao detalj, figuriralo postojanje, ali i neispravno funkcioniranje istog, što se moralo pod hitno popraviti, a to je i uspjelo poći za rukom kompetentnoj osobi koja je, kao prvo, i došla do prije navedenog zaključka.

Prijevod: jeste li gledali Star Trek, TNG, epizoda: Transfigurations (http://www.ugcs.caltech.edu/st-tng/episodes/173.html)? E, doktorici je pošlo za rukom spomenuti adenozin trifosfat i da ne funkcionira kako treba i da je ili će to popraviti... Pa je C'Tebu i mene zanimalo jel ima imalo smisla to što je rekla, a ja sam prvi došo do znanosti...

luca
30.05.2003., 14:00
Blackadder kaže:
Pa je C'Tebu i mene zanimalo jel ima imalo smisla to što je rekla, a ja sam prvi došo do znanosti...

jok, zena je skroz u krivu: nema ATP sta radit krivo, on jednostavno JE :D a sta ce s njim radit kakav enzim ili transporter ili neki drugi protein, to ne ovisi bas o njemu...
daklem, ako nesto nije radilo kako spada, nije radila neka molekula (protein) koja koristi ATP. a ne sam ATP. zato se njega nema sta popravljat.
treb zatuc Star Trek koji mi krivo odgaja fizicare i matematicare :D Gledajte radije Star Gate (SG-1) ;) :D

Blackadder
30.05.2003., 14:07
Mda..., a još je kapetan broda reko da je Veliki Fermatov Teorem još uvijek neriješen (u 24. stoljeću), što bi valjda imalo značiti da je u međuvremenu pokazano da nama trenutno poznati dokaz nije ispravan. Tjah... :)

luca
30.05.2003., 14:18
ts, ts, ts :rolleyes: ;) :D
samo ti pitaj ako sumnjas da te varaju u ST :)

C'Tebo
30.05.2003., 14:30
luca :s
Fala :s :s :s

luca
30.05.2003., 14:33
c'tebo, BA :s
molim i drugi put :s :s :s
;)