PDA

View Full Version : Klice (pšenične, alfa alfa, djetelina ...)


edoria
04.04.2004., 08:57
Pokusavam uzgojiti klice u kucnom uzgoju, medjutim koliko god se pridrzavala uputa kako se to radi i uz svu potrebnu opremu (imam pravo klijaliste) sjemenke svaki put prekriju plijesni u zadnjoj fazi kad klice vec pocinju rasti...ima li netko iskustva s time? Sto se radi da se to sprijeci?

njasa
05.04.2004., 13:43
vjerojatno previse vlage. ja mislim da klice ne bi smile bit u vodi nego na vati ili papiru koji je mokar. tako ce uzest dovoljno tekucine, a nece se uplisnit... :)

1rice
05.04.2004., 19:17
a da ih malo isperes :zubo:
mora bit tanki sloj sjemenki i trebalo bi ih skoro svaki dan ispirat
ako ne i cesce

edoria
06.04.2004., 15:38
ispirem ih dva puta dnevno i cini mi se da to i bude problem jer su onda prilicno vlazne cijelo vrijeme.....do sada sam pokusala dva puta sa azuki grahom, oba puta se upljesnivio pa sam mislila da je u njemu problem. sad sam stavila jecam, nisam poklopila klijaliste, drzim ga u mraku, ispirem, pa cemo vidjeti.....cini mi se da radim sve prema propisima, ali ne dobijam ono sto bi trebalo, pa bih htjela vidjeti da li netko ima vise iskustva u tome da mi predlozi nesto pametno. pretrazivala sam i Internet ali zacudo nekako su oskudne informacije o tome.....

Flemming
07.04.2004., 06:53
Ako želiš uzgojit sitno sjemenje poput kreše ili sjemenki rotkvica, onda uzmi papirne maramice, i to bijele. I ovlaži ih, pa se neće ubuđati.
A ako uzimaš pšenicu ili raž, postupak je slijedeći.
Koristi staklenke, pa ih noću pelij vodom. Ujutru vodu odlij. Ja koristim oveću cjediljku za čaj!
Neka po danu budu bez vode. Onako vlažne.
Noću ih opet zalij, da budu posve u vodi.
Posle dva dana ih treba i ispirati pod pipcem, da se ne ubuđaju. Poslije 3-4 dana već bi trebale proklijati.

magic
07.04.2004., 08:26
Imam jechma i nitko ga osim mene ne jede...mozhda bih ga mogla pokushat stavit klijati?

Jesu li klice ukusne?

Flemming
07.04.2004., 15:35
Jesu. Kao i pšenica. Sa ribanom jabukom se lijepo slaže.

edoria
09.04.2004., 17:30
Radite li klice u Woku, ili samo svjeze kao salatu?

Flemming
10.04.2004., 12:21
Samo svjeze.

Flemming
10.04.2004., 12:24
Svjeze kad je rijec o zitu, ali lecu, grah treba skuhati ili lagano poprziti...

njasa
10.04.2004., 13:04
edoria kaže:
Radite li klice u Woku, ili samo svjeze kao salatu?


klice su super za wok!!! ma wok je sam po sebi super jer se nista u njemu ne przi dugo, tako da ostaje fino hrskavo i zdravo :)

edoria
11.04.2004., 16:39
mmm da, wok mi je otvorio nove horizonte u kuhanju ,.... cak ga je i moja mama kupila i uziva u kuhanju u njemu.....
inace postavila sam novu sarzu klica na vlaznoj vati (jecam) za sada se dobro drze.....izvjestavat cu vas o rezultatima :D
u svakom slucaju hvala vam na savjetima :w

Hellgirl
08.02.2005., 14:22
Do sad sam ih samo dodavala u salatu. Kako ih vi jedete? Molim receptić! :moli:

njasa
08.02.2005., 18:32
klice su najbolje sirove! ja ih jeden sa salatom ilili stavim u sendvic umisto lista salate ili kad radim kajganu minut prije nego je gotova ubacim klice da jos budu fino hrskave.

cutecat
09.02.2005., 15:22
da li te klice same uzgajate ili ih vec gotove kupite?
Ako ih uzgajate, gdje kupiti sjeme (jer pretpostavljam ne smije biti spricano)

Mr. I am M
09.02.2005., 18:50
a zake jedete klice? :D

Hellgirl
10.02.2005., 08:15
cutecat kaže:
da li te klice same uzgajate ili ih vec gotove kupite?
Ako ih uzgajate, gdje kupiti sjeme (jer pretpostavljam ne smije biti spricano)
jednom sam probala uzgojiti klice od organski uzgojene pšenice kupljene u nekom od dućana zdrave hrane. bilo je skroz ok. evo baš sam jučer stavila proso, zanima što će ispasti.
ali nisam stručnjak, to je (bila) čista improvizacija. I mene zanima jel netko ima više iskustva s uzgojem.

njasa, ovo s kajganom mi zvuči baš dobro, probati ću ovih dana. hvala.

cutecat
10.02.2005., 08:20
Lijepo molim nekog tko je uzgajao, da nam javi postupak...znaci psenica, soja, sta se jos moze uzgojiti za te potrebe tipa salata, juha i kajgana?
Tnx

žirafica
12.02.2005., 22:47
cutecat kaže:
Lijepo molim nekog tko je uzgajao, da nam javi postupak...znaci psenica, soja, sta se jos moze uzgojiti za te potrebe tipa salata, juha i kajgana?
Tnx

moja mama uzgaja
pitat ću ju sutra pa javim

mon
05.06.2005., 12:32
Zanima sta se moze raditi sa psenicnim klicama i kako se to kuha.

globus
05.06.2005., 15:34
šteta je to kuhati. priprema se na salatu kao i svaka druga salata.

ali može se i pirjati, dodati u neko varivo, umak...

ko i neko slično povrće...

a ako misliš na suhe i mljevene klice, onda ne znam...:D pretpostavljam da se stavljaju u jelo kao i npr. zobene pahuljice...

globus
05.06.2005., 15:37
copy pejstano s nekog sajta:

KLICE:

Kao što smo već naveli, osim vanjskog dijela (omotača) i unutrašnjeg dijela (endosperma) dakle zrno svake žitarice je sastavljeno i od klice.
Klica je izvor života i reprodukcije, u njoj su koncentrirani svi najvažniji sastojci zrna (bjelančevine, masti, vitamini). U procesu klijanja, kad zrno izložimo određenoj vlazi i toplini, pokrenu se životni procesi. Ustanovljeno je, da zrno u početnom stupnju klijanja sadržava mnogo više vitamina nego dok miruje. Stvara se vitamin C kojega klice pojedinih biljaka u stanju mirovanja uopće nemaju.
Klice žitarica i grahorica ubrajaju se u najbogatiju hranu za stanice ljudskog organizma. Pšenične klice predstavljaju za čovjeka prvorazredan izvor energije, bogate su vitaminima grupe B, vitaminom E (vitamin plodnosti) te karotinom (provitamin A).

KAKO SE DOBIVAJU KLICE

Da ne bi došlo do zabune, upozorimo! Klica je u anatomiji zrna njegov manji dio. Kad se zrno stavi u određene uvjete (vlaga i toplina), klica proklije te se taj izdanak opet naziva klica.
Ova dva oblika klice u prehrambenom pogledu sasvim su različiti.
Danas industrija izdvaja klice primjerice pšenice, u neproklijanom obliku i prodaje ih pod komercijalnim nazivom klice. Znači to su mehanički izdvojene klice iz zrna.

Sad ćemo vam opisat način za dobivanje proklijalih klica pšenice.
Manju šalicu čiste, probrane i oprane pšenice istresite u veću staklenku od 2 litre i do polovice prelijte običnom vodom. Otvor prekrijte čistom gazom i učvrstite je gumicom. Staklenku ostavite na mračnom mjestu na sobnoj temperaturi (optimalna temp.10- 15 stupnjeva C). Sutradan staklenku promućkajte, odcijedite vodu kroz gazu, dodajte svježu vodu i opet promućkajte i odmah je odcijedite.
Isprane sjemenke istresite na običan plitki tanjur te ih ravnomjerno raširite po dnu u tanki sloj. Dva do tri puta dnevno poprskajte zrnja vodom i pokrijte vlažnom krpom. Poslije otprilike 70 sati klice će narasti od 0,5 – 1,5 cm i tada su najbolje za upotrebu. Zadnji dan izložite tanjur sa klicama suncu da pozeleni.
Nakon toga klice možete spremiti u hladnjak kao svako drugo svježe povrće. Hladnoća će zaustaviti rast, a klice će zadržati svježinu nekoliko dana. No ipak najbolje ih je odmah potrošiti. Ako ste početnici u pripremanju klica i ako vam od prve ne uspiju, nemojte se razočarati i odustati od sljedećih pokušaja.

UPOTREBA KLICA

Pšenične klice mogu se jesti svježe u salatama. Mogu se samljeti i upotrijebiti kao dodatak juhama, povrću namazima i omletima kao i obrocima sa mlijekom i mliječnim proizvodima.

mon
06.06.2005., 10:00
Hvala Globus, jedva cekam da dodem doma pa da ih stavim da se namakaju u vodi.

alexxx
03.03.2006., 19:56
mama je kupila sjemenke te alfa alfa djeteline i napravila klice. sad imamo staklenku klica na prozoru. šta da radimo s njima?

(nada se da je dobro zapamtila da su alfa alfa, kaže da joj sad svemirski zvuči :D)

Bani
04.03.2006., 01:32
tu kod mene ih mecu u sendvice i ja sam si kupila neki dan u plasticnoj kutijici. Hitila sam ih u sendvic no nis bila bas odusevljena. Mozda neko nekaj pametnog predlozi. Ja cekam :zubo:

Lisa
04.03.2006., 07:27
u salatu s njima
ogroman tanjur salate (zelena,radic,rukola,paprika,krastavac,rajcica,src a articoka,jaje i na sve to klice,polit maslinovim i balsamicom , uz to baquet sa zacinskim maslacem ili kruh sa raznim semenkama ......... :klopa:

Juraj2
04.03.2006., 09:57
u salatu s njima
ogroman tanjur salate (zelena,radic,rukola,paprika,krastavac,rajcica,src a articoka,jaje i na sve to klice,polit maslinovim i balsamicom , uz to baquet sa zacinskim maslacem ili kruh sa raznim semenkama ......... :klopa:

Potpisujem, a moze i u bilo koju drugu salatu.

PS Travurina se inace zove alfalfa (iliti po naski lucerka, lucerna etc) Visegodisnja "djetelina" izvrsna kao izvor proteina za goveda, a i kao obogacivac zemljista dusicnim gnojivima.

PPS Puno bolje su mi psenicne klice kao dodatak za salatu.

PPPS Vec godinama sam prelijen za uzgajat klice, a nemreju se kupiti gotove u ducanu kao vani :(

polly
04.03.2006., 10:05
a nemreju se kupiti gotove u ducanu kao vani :(

zna ih bit u mercatoru
o kvaliteti ne mogu suditi

undercover
04.03.2006., 12:58
bas sam ih jutros vidjela u mercatoru u kaptol centru
imaju i te i psenicne i sojine, u malim plasticnim kutijicama

cvrkula
06.03.2006., 18:48
alfalfa su klice multivitaminske bombe, sadrze bjelancevine, folnu kiselinu, karoten, vlakna i klorofil, vitamine i minerale

sprjecavaju nastajanje osteoporoze, karcinoma, srcanih tegoba, te simptome menopauze

svježe na slatu, u juhe, na sendviče

uzgajanje klica u staklenkama kao trud nije vrijedno spomena, vise sam vremana potrosila pisući ovaj post :top:

cvrkula
06.03.2006., 18:50
ne kupovati gotove, tko zna kakvo je porijeklo sjemena

kupiti provjerene iz bio-uzgoja ( biovega, recimo), i sam napraviti :)

tilla
06.03.2006., 20:01
jas kupila te iz mercatora i bile su fine.
sad me zanima kupim sjeme, posadim i žanjem?
to je sve?
:D

polly
06.03.2006., 20:09
kolko pamtim upute iz vegetarijanske kuharice, nije to baš tako jednostavno

polly
06.03.2006., 21:01
sad me zanima kupim sjeme, posadim i žanjem?
to je sve?
:D

uspjela sam se odvuč po kuharicu :zubo:

treba ti staklenka, gumica, gaza, voda i sjemenke
sjemenke namači 3 sata u mlakoj vodi (soju preko noći)
isperi sjemenke i prebaci u staklenku
preko staklenkenategni gazu i učvrsti gumicom
napuni staklenku vodom, protresi i ocijedi vodu preko gaze, doliti vodu
i tako 2-6 puta dnevno da se isperu gadosti koje pridonose kvarenju
staklenku drži u mraku na tem. od 15-18 stupnjeva, temp. iznad 24 pogoduju kvarenju i razvoju plijesni
dan prije berbe iznesi ih na svjetlo
alfa alfa klija 3-5 dana

voda od klijanja sjemenki je izvrsna za zalijevanje cvijeća

tilla
06.03.2006., 21:08
tnx, mada pomislih da je malo manje posla.
odem do tog bio dućana vidjet za sjemenke, pa probat mogu uvijek.

creative
23.03.2006., 14:18
čini mi se da se to lako može uzgojiti doma. :)
može li mi netko reći kako i koje su vrste najbolje?

yeya
23.03.2006., 21:46
čini mi se da se to lako može uzgojiti doma. :)
može li mi netko reći kako i koje su vrste najbolje?

i ja bi to! :klap:
nekad davno (dok mi to nije padalo na pamet) sam negdje pročitala da se može to doma uzgajat, a sad sam pred možda tjedan dana tražila po guglu i ništa nisam našla:(

d@d@
23.03.2006., 22:01
Poli di si. : smajlić kekec koji jodla

ona je nešto pričala o pretepanju sjemenki u bocama od zimnice.

polly
23.03.2006., 22:03
napisala sam kompletan postupak
ali ne sjećam se gdi, na kojem topicu
pisala sam tilli možda bu se ona sjetila
ona je ipak mlada puca a ne senilni babac kak ja

x-type
23.03.2006., 22:08
ja sam pokušao uzgojiti pšenične klice, ali mi se to sve nakon 3 dana jako usmrdilo. ali sam čuo od mnogih ljudi da su uspjeli.

polly
23.03.2006., 22:08
našla

uspjela sam se odvuč po kuharicu :zubo:

treba ti staklenka, gumica, gaza, voda i sjemenke
sjemenke namači 3 sata u mlakoj vodi (soju preko noći)
isperi sjemenke i prebaci u staklenku
preko staklenkenategni gazu i učvrsti gumicom
napuni staklenku vodom, protresi i ocijedi vodu preko gaze, doliti vodu
i tako 2-6 puta dnevno da se isperu gadosti koje pridonose kvarenju
staklenku drži u mraku na tem. od 15-18 stupnjeva, temp. iznad 24 pogoduju kvarenju i razvoju plijesni
dan prije berbe iznesi ih na svjetlo
alfa alfa klija 3-5 dana

voda od klijanja sjemenki je izvrsna za zalijevanje cvijeća

d@d@
23.03.2006., 22:16
alfa alfa je lucerna.

Morala sam nadodati. Klijavost 96% posto, prosječno vrijeme (tiče se zemlje) 12 dana (op autora pročitano sa vrećice sjemjenja). Pšenica će prije, soja sporije. Ječam 3 dana (ja sam pivopija).:zubo:

polly
23.03.2006., 22:19
Ječam 3 dana (ja sam pivopija).:zubo:

hmelj?

prošli tjedan ih je bilo u mercatoru nekoliko vrsta
od nekog novog proizvođača i baš su bile ljepe za vidjet, zdrave

d@d@
23.03.2006., 22:32
hmelj?

prošli tjedan ih je bilo u mercatoru nekoliko vrsta
od nekog novog proizvođača i baš su bile ljepe za vidjet, zdrave

Čega??

Hmelj je puzavac, koji zamre preko zime i na proljeće krene imam tri grma - previše, omjer je 1 kg slada (proklijali ječam) / 10 dkg hmelj šiški / 5 l vode/50 g kvasca. Ali procedura i posuđe su problem.

Svijetlo pivo možeš dobit u ekspres loncu (ali prerada traje 40 dana i treba škrinja) za crno pivo treba bačva sa drvenim obručima, a takvu tražim već 5 godina (50-80 l) bezuspešno.

Negdje sam pisala postupak, ali to je valjda bilo na muškom kutku pa ga više nema. (ako bude zainteresiranih mogu ponovit - ali to nije jednostavno, treba dobro izmjerit slad u ječmu, raskuhat, mjerit s jodnom otopinom i uglavnom ima posla za pola dana - to se ne radi na male doze).

Dora K
24.03.2006., 06:40
Link za pollynu detaljnu proceduru uzgoja klica doma :mig:


http://www.forum.hr/showthread.php?t=134484

brahma
18.05.2006., 08:07
obožavam klice, sreca pa imam frendicu koja mi donosi free ogromne kolicine sjemana.. :-)

ygraine
19.05.2006., 12:32
ja te klice nikako da probam. gledam ih u ducanu zdrave hrane i sve mi nekako ne djeluju privlacno...

osbourne
03.06.2007., 12:50
da li ih netko uzgaja i priprema. kako?

njasa
03.06.2007., 20:55
da li ih netko uzgaja i priprema. kako?

treba ti 2-3 zlice soje ili mungus (jos nisam naucila kako se zovu) ili jecma ili ili ili
1 staklenka
1 gumica za kosu
1 gaza

na dno staklenke (tegle) stavi odabrabo sjeme, taman da prekrije dno.
na vrh stavi gazu i ucvrsti je gumicom za kosu.
napuni staklenku vodom (ne skidat gazu, nego neka tece voda kroz gazu). za prvi put neka voda ostane 15 minuta. nakon 15 minuta izlij svu vodu i staklenku stavi na neko misto di nije u direktno izlozena suncu. svaki dan napuni staklenku vodom, ostavi par minuta i procidi. za 6-7 dana ces imat prve klice :)

sta se tice pripreme ja ih stavljam u kajgane, salate ili u variva...

Esni
03.06.2007., 21:36
Cemu sluze te klice?

Patkica_ST
04.06.2007., 06:40
Klice u sendičama i salatama odlične. Kupim ih gotove. Jedva ih potrošiš. Svaki dan pomalo rastu.

osbourne
04.06.2007., 17:33
ajde bas cu probati! one dakle prokojaju u tegli?
imas imam negdje eko psenice... kilo sam platio 11kn

njasa
05.06.2007., 08:49
ajde bas cu probati! one dakle prokojaju u tegli?


jednostavno ih je uzgojit, samo zrno treba bit zdravo. i nikako se ne sadi u zemlju, jer se to posli jede pa bi bilo malo tesko ocistit klice.
mmmm u kajganu kad ih bacim- super!

extreme
13.06.2007., 22:10
ovako...bila ja danas u bili i naletim ja na klice.
uzmem si soja klice i njih uvalim u povrće pirjano u woku. sve 5. ODLIČNA kombinacija....

ali, vidjela ja tamo i neke druge klice...alfa alfa klice....VELIKI UPITNIK za ove...može li mi netko reći kakve su to klice, za čeg ih je najbolje koristiti, i da li se kuhaju ili sirove jedu

zatim-bilo je i klica od rotkvice-piše da su pikantne-al za njih isto ne znam u šta bi ih stavila----ima netko da ih je probao...?

i vdjela sam još jedne al sam zaboravila kak se zovu..

ok, jel me može netko malo uputit u te klice-za čeg ih koristite? da li samo njih spremate kao prilog ili ih dodajete u duga jela...??

Patkica_ST
13.06.2007., 22:23
alfa alfa sam jela sirove u sendviču. Meni su bile neutralnog okusa, ali kažu da imaju pikantan okus.

Clearwater
14.06.2007., 00:28
Možda "alfalfa"?

extreme
14.06.2007., 09:32
Možda "alfalfa"?

da...
jesi jela?
šta se može s njima..?

d@d@
15.06.2007., 08:24
alfa-alfa je sjeme djeteline lucerke - sitnije su od sojinih, bolje su za sendviče i namaze nego za prženje.

funkycow
12.08.2007., 17:48
uglavnom, zanima me gdje bi se u zagrebu mogle naći pšenične ili neke druge klice...
postoji li neko mjesto na kojem se mogu kupiti ili je jedini način napraviti ih kod kuće?

polly
12.08.2007., 18:32
mercator sigurno
konzum ponekad

ostale ne znam

Lya
12.08.2007., 21:33
hey ljudi..:) sorry kaj se shlepam na tudji topic.. :o zanima me dal netko zna gdi mogu nabavit bambusove klice? u vecini trgovackih centara imaju bamboo slices a ja jela u japanskom bas neke velike hrskave klice pa me zanima dal ko zna gdi ih nabavit? pliz... :kiss:

extreme
14.08.2007., 21:02
hey ljudi..:) sorry kaj se shlepam na tudji topic.. :o zanima me dal netko zna gdi mogu nabavit bambusove klice? u vecini trgovackih centara imaju bamboo slices a ja jela u japanskom bas neke velike hrskave klice pa me zanima dal ko zna gdi ih nabavit? pliz... :kiss:

u billi sam ja uzimala sojine, alfalfa, još neke i sad više ne znam jel bilo bambusovih..
al bilo je stvarno dosta vrsta

x-type
15.08.2007., 08:45
hey ljudi..:) sorry kaj se shlepam na tudji topic.. :o zanima me dal netko zna gdi mogu nabavit bambusove klice? u vecini trgovackih centara imaju bamboo slices a ja jela u japanskom bas neke velike hrskave klice pa me zanima dal ko zna gdi ih nabavit? pliz... :kiss:

si ziher da su bambusove klice u pitanju? :confused: bambus mi se ne čini baš kao biljka koja ima sjemenke ili zrnje koje klija

osbourne
16.01.2008., 10:08
čitam da je pšenica nevjerojatno zdrava i da ju je najbolje konzumirati svježui! klice također koje možemo sami uzgojiti tako da zrna prvo natopimo jedan dan (tretiramo) u vodi i onda stavimo na tanjur na toplo mjesto sa povremenim prskanjem. kad proklijaju 0.5-1.5cm najbolje su za konzumiranje. da li ih netko koristi? kako? samljevene u jogurtu, u salatama, juhama?
ja cu ih sad stavit mocit pa cu vidit sta ce bit od toga za 3 dana (inače pšenica kad smo već kod nje služi za pokus pri provjeri komposta ako je "zreo", stavi se malo komposta na tanjur i namoči te se pospe pšenica. ako nikne za 3 dana dobar je)!

doa
16.01.2008., 10:20
Ne služim se baš makrobiotikom u kuhinji ali klice ponekad upotrebljavam,na vrlo jednostavne načine,pa eto možda ti pomogne... Stavljam ih u salate,sendviče,ponekad čak i u rižoto,makar pretpostavljam da su zdravije kada se jedu sirove. Samo ja ih ne sadim doma ( osim na Sv. Luciju:) ), nego kupim u onim plastikama u supermarketima,i to kupim kakvih ima,ne uvijek pšenične. zapravo počela sam s tim kad sam skužila da ih mogu podvaliti djeci u sendvičima,a da više jedu povrće,ne bi mi palo na pamet kupovat klice:D Vjerujem da će ljudi koji se hrane po principima makrobiotike biti puno maštovitiji.

polly
16.01.2008., 10:57
klice također koje možemo sami uzgojiti tako da zrna prvo natopimo jedan dan (tretiramo) u vodi i onda stavimo na tanjur na toplo mjesto sa povremenim prskanjem. kad proklijaju 0.5-1.5cm najbolje su za konzumiranje. !

joj ne tak
treba ih namakati, ispirati,.... ovako možeš dobiti pokvarenu namirnicu, trulkastu, pljesnivu

osbourne
16.01.2008., 11:02
ispirati kad su na tanjuru il kad se moče u staklenci prvi dan

mamaleona
16.01.2008., 11:06
Pozdrav svima koji vole klice!:p
Ja ih već koju godinu koristim i uzgajam :rolleyes:pa vas mogu posavjetovati ako treba. U svakom slučaju izvrsna su i zdrava hrana...:cerek:
Fantastična zamjena za vitaminske pripravke, tabletice, dodatke i sl.
Salata od pšeničnih klica:malo klica, običnog ili još bolje jabučnog octa, sol i maslinovo ulje..dobar tek!
Slatkastog su okusa pa ih možete i ovako grickati...
Ako ih ubacujete u neku kuhanu hranu :mad:tada pazite da ne bude prevruće jer toplina uništava skoro sve hranjivo i dobro u njima.

A što se tiče kučnog uzgoja,
-namaču se (vode 2-3 puta više)12-16 h u otvorenoj posudici ali u tamnom, najbolje naveče (ja zamotam posudicu u kuhinjsku krpu!)
-ujutro :kava:ocijediti i isplahnuti (cjedilo) sjemenke da se ukloni sluz.
-Staviti u plitku posudicu te lagano prekriti gazicom ali tako da ne dodiruje sjemenke.
-ispirati 2 puta dnevno-ujutro i naveče :mig:
-kroz 2 dana klice su gotove, odnosno kad je isklijani dio dugačak 5-7 mm! (u to se ne računaju dužine korjenčića!!!):rolleyes:
-mogu se čuvati isplahnute i dobro ocijeđene u u dobro poklopljenoj posudi,u frižideru i do nekoliko tjedana.
Ako vidite da su "gumene", uvenule,potamnjele, tada više nisu za upotrebu.
A kad vidim one dućanske klice-uglavnom su katastrofa i ja ih nikad ne bi stavila na svoj tanjur. Uostalom, uzgojite sami pa prosudite!:lol:
DOBAR TEK!:top:

polly
16.01.2008., 11:18
ispirati kad su na tanjuru il kad se moče u staklenci prvi dan

tokom cijelog procesa :mig:

davno sam napisala postupak, pa potraži ako ti se da

osbourne
17.01.2008., 11:53
e a kad se stave na tanjur nakon namakanja stavit vode na njih ili ne?
danas sam ih oprao posto su nabubrile i stavio na tanjur na toplo i prelio s malo vode

polly
17.01.2008., 14:56
izvoli

uspjela sam se odvuč po kuharicu :zubo:

treba ti staklenka, gumica, gaza, voda i sjemenke
sjemenke namači 3 sata u mlakoj vodi (soju preko noći)
isperi sjemenke i prebaci u staklenku
preko staklenkenategni gazu i učvrsti gumicom
napuni staklenku vodom, protresi i ocijedi vodu preko gaze, doliti vodu
i tako 2-6 puta dnevno da se isperu gadosti koje pridonose kvarenju
staklenku drži u mraku na tem. od 15-18 stupnjeva, temp. iznad 24 pogoduju kvarenju i razvoju plijesni
dan prije berbe iznesi ih na svjetlo
alfa alfa klija 3-5 dana

voda od klijanja sjemenki je izvrsna za zalijevanje cvijeća

yeya
17.01.2008., 17:51
a gdje kupujete sjemenke?

Tazika
21.01.2008., 13:01
A to su dakle te (preskupe) klice koje se prodaju po BIO dućanima?!
Oprostite kaj vraćam staru temu, ali stvarno me već dugo zanima kako se "prave" klice, tj. kako se sjemenke dovađaju u jestivo stanje (i fino i zdravo) u onim malim privlačnim plastičnim kutijicama po dućanima.

I, tko od vas to jede, tak, doma pripravljeno?
Da probam?
Tražila sam po Google-u šta bi bila ta mistična reklamirana ALFALFA, a ono ispadnu-sjemenke lucerne!!! Imam još preko pola vreće u garaži, djetelinom si popravljam zemlju gdje je zapuštena.

mamaleona
21.01.2008., 19:15
a gdje kupujete sjemenke?

U Zagrebu, na tržnici :rolleyes:u Prečkom:rolleyes:-mali dućan zdrave hrane, zapadna strana tržnic:cerek:e(vanjski dio)!
A možeš se i raspitati u svim dućanima zdrave hrane. Vidi na netu i sl...:top:

Zego
30.01.2008., 19:48
gdje se može više saznati o uzgoju klica?

yeya
31.01.2008., 10:59
a kad se kupuju sjemenke, ima li nesto na sto teba paziti?

x-type
31.01.2008., 14:05
a kad se kupuju sjemenke, ima li nesto na sto teba paziti?

da, ne smiju biti tretirani ničime. najlakše ti je kupiti u spomenutim trgovinama zdrave hrane ili nabaviti od nekog tko sadi žito

boletus satanas
07.02.2008., 18:46
čitala sam sad forum i ne mogu naći recept za klice

mama mi ih uspješno uzgaja
a sad smo došli do faze degustacije fuuuj

trudim se skinuti kile pa ih namjeravam jesti, ali danas prvi moj pokušaj nije završio dobro


ubacila sam ih malo u zelenu salatu i nisu mi se svidjele

zelena salata+klice zelene soje+limun+sol

moje pitanje je da lis e klic etrebaju kako termički obraditi prije konzumacije

i da li se mogu jesti same kao salata... ili uvijek moraju biti miješane...

btw kolika im je kalorijska vrijednost... velika-mala

mi sad jedemo klice mungo graha(valjda se tako piše), zelene soje, a još smo naručili od rotkvice i plave lucerne


da li se smiju miješati???


i za kraj molim par recepata.... sve što sam izgugla je kao dodataka jelima

boletus satanas
08.02.2008., 16:13
de ljudi zar nemate nikakav savjet
treba mi hitno help

vikica
08.02.2008., 17:25
Mislim da je odgovora na ovo već bilo. Klice se termički ne obrađuju tj. termičkom obradom gube svoju vrijednost, pa je bolje jesti ih sirove.

Možeš i ne moraš ih mješati. Isto kao i sve salate!. Ja ih obožavam, začinim ih po volji (maslinovo ulje...ocat ili balzamico...nekad i bez ičega), sa salatom zelenom ..ili bez http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/e055.gif

boletus satanas
08.02.2008., 17:38
hvala, probala sam kopati po forumu pa nsiam ništa našla

a kalorijska vrijednost

vikica
08.02.2008., 17:45
evo tu sam našla tablicu (http://www.vitamini.hr/3194.aspx).
MAAAAAlo kalorija ! 10-20! :top:

boletus satanas
09.02.2008., 18:00
hvala puno

Čekić16
10.02.2008., 10:27
Sada jedno pitanje. Da li se treba koristiti samo ono zeleno što isklija, bez zrna. Ili treba koristiti i zrno iz koje je to zeleno isklijalo?

boletus satanas
10.02.2008., 18:36
ja jedem i zrno :-/

mlade_n
12.02.2008., 22:22
Ja do sad par puta posijao rotkvicu. Malo je pikantna, paprenasta, kao kora rotkvice. fantastično nešto sa zelenom salatom.
klijanje je laganica....2 minute dva puta dnevno i za dva-tri dana jedeš klice. treba samo staklenka za zimnicu, gaza i gumica za to pričvrstiti. I toplo i tamno mjesto. Amen

ANUŠKA
16.02.2008., 17:44
A kaj je sa onim klicama koje se ne mogu jesti sirove? Npr. klice od graha , soje , mungo graha , slanutka...kak se to jede?

boletus satanas
18.02.2008., 19:00
de lol
pa kako sad to

ja jedem samo taj mungo grah i soju i to sirove
što je to otrovno ili ???

ANUŠKA
18.02.2008., 20:41
Soja se ne bi trebala jesti sirova . Sirova je teško probavljiva i štetna. Kuhanjem se razgrade ti blago štetni spojevi . Svatko tko je kuhao sojino mlijeko zna,. da se okus (i miris)po sirovom promijeni nakon kraćeg kuhanja. Ali nije mi jasno kako bi trebalo pripremati i konzumirati klice.

hellie
12.03.2008., 19:07
moj brat je lud za klicama. sad si je nedavno polušao uzgojiti u tegli ali to je trajalo danima i samo ih je par zrna proklijalo i tako su bile jadne. sve je lijepo napravio ko šo ovdje piše. prvi dan(noć) ih je natopio i onda ih svaki dan dvaput ispirao ali ništa.čini mi se da je previše žita stavio odjednom. sad si planira kupiti sprouter kako bi mogao to uzgajati ali nisam baš sigurna da će mu upaliti. dali netko zna gdje bi se mogli kupiti kod nas a da nisu jako skupi.
gdje mogu kupiti malo egzotičnije sjemenje poput rotkvica. da li to uzmete sjemenje za rotkvice koje se normalno posije samo vi ovako napravite ili ???

Rock Star
14.03.2008., 22:10
Imam ogromne količine klica i ne znam više kako ih jesti... Zgade mi se na salatu stalno (soju pripremam kao namaz, ali i to dosadi), ali jedem ih i dalje jer znam kak su zdrave i niske kalorijske vrijednosti.

Ima li tko kakav recept, kaj s njima, a da nije salata? :moli:

osbourne
25.04.2008., 23:51
uzgajate li? koje i kako?
ja sam kupio kilo eko psenice i jednostavno ih mocim jedan dan, kasnije stavim na tanjur s malo vode i na toplo. nakon 3 dana imam psenicne klice.
onda ih operem stavim u casu u jogurt sa malo cesnjaka, sa sjeckalicom usitnim i popijem. :ne zna:

tough_cookie
26.04.2008., 11:13
mislim, kaj je stvarno tak tesko malo potraziti? :ne zna:

a evo i teme na zdravlju (http://www.forum.hr/showthread.php?t=93217).

:)

Leteća
28.04.2008., 13:00
Radila pšenicu i rotkvu, u onoj teglici s rupama iz bio-bio. Košta oko 40 kuna.
Imaju i sjemenke za klijanje. Ipak, radije kupujem drugdje jer su im cijene stvarno prenapuhane.
Sad bih htjela uzgojiti pšeničnu travu, ono kao božićnu pšenicu. A to mi neće uspjeti u teglici. Zna netko kako se to radi?

NekaNovaJa
29.04.2008., 07:40
http://img153.imageshack.us/img153/1035/klijanjezh1.gif

mala_mica
26.02.2009., 21:51
Ja sam nasao savrsene klice.:) Subotom na dolcu, jedna crna zenska prodaje friske klice, dostra cisce od onih koje sam do sad kupovao u biovegi. I veci je izbor. Ima kres, alfalfa, psenica, soja, rotkvica, a cak sam jednom naletio i na poriluk. Jos su i jeftinije neg u ducanima. :top:

danci1980
27.02.2009., 10:04
Ja te klice najčešće Alfa, kupim u plodinama. I jedem uz kruh i putar. Odlična kombinacija.

danci1980
04.03.2009., 12:03
gdje u u Rijeci kupiti klice? Kupovala sam ih u plodinama, a sad ih više ne drže.

adri_ri
05.03.2009., 17:14
Konzum Tower, Mercator i Billa. Firma koja proizvodi "Oko" Rijeka. Broj tel. 677-049, gđa. Pindulić. Eto....

danci1980
08.03.2009., 09:06
Konzum Tower, Mercator i Billa. Firma koja proizvodi "Oko" Rijeka. Broj tel. 677-049, gđa. Pindulić. Eto....

Hvala, ću potražit.

Scarletta
11.03.2009., 11:09
http://www.4shared.com/file/92277353/5d2dd673/Mirjana_Gracan_-_Izdanci__ziva_hrana_.html


Odlična knjiga o uzgoju klica sa receptima za pripremanje

adri_ri
11.03.2009., 12:18
http://www.4shared.com/file/92277353/5d2dd673/Mirjana_Gracan_-_Izdanci__ziva_hrana_.html


Odlična knjiga o uzgoju klica sa receptima za pripremanje

Stvarno super recepti. Hvala!!!:):):top:

floopy
14.11.2010., 18:11
Pokusavam uzgojiti klice u kucnom uzgoju, medjutim koliko god se pridrzavala uputa kako se to radi i uz svu potrebnu opremu (imam pravo klijaliste) sjemenke svaki put prekriju plijesni u zadnjoj fazi kad klice vec pocinju rasti...ima li netko iskustva s time? Sto se radi da se to sprijeci?

Klijanje klica je jako jako jednostavno. Pogledaj koju vrstu klica imaš. Uglavnom se jednako kliju (upute za klijanje možeš naći ovdje (http://krenizdravo.com/prehrana/klice)), ali neke tipa kres su specifične. Ako zgnjile znači da su previše u vodi.

tihana22
18.01.2011., 09:43
danas sam se bacila (po prvi put :cerek: ) na pripremanje klica od lece; prvo ju stavila mociti, pa nakon 12 sati namjeravam procijediti, oprati, staviti u plitko i vlazno, te ako mi nakon 2-3 dana proklija i bude spremna za jelo hocu li micati zrno od klice ili se sve skupa sirovo jede? :ne zna:

Pellaprat
18.01.2011., 09:55
danas sam se bacila (po prvi put :cerek: ) na pripremanje klica od lece; prvo ju stavila mociti, pa nakon 12 sati namjeravam procijediti, oprati, staviti u plitko i vlazno, te ako mi nakon 2-3 dana proklija i bude spremna za jelo hocu li micati zrno od klice ili se sve skupa sirovo jede? :ne zna:

Možeš ju jesti i sirovu, cijelu, npr. na salatu s maslinjakom. Klice možeš dobiti od zelene i smeđe, ali ne i od crvene.

poznanik
28.01.2011., 10:04
trebao bih savjet, gdje kupujete sjemenke za klijanje. da li u bio-bio ,koliko vidim biljne apoteke ih ne drže ili negdje drugdje??

zahvaljujem, pozdrafff :)

jole00
18.02.2011., 12:46
Pozdrav klicoljupci :D !
ima jedna stvar koja me fakat zanima,a nitko u ducanima sa zdravom hranom ili supermarketima mi ne moze objasnit...pa reko da tu potrazim odgovor..
Dakle,sojine klice iliti klice mungo graha,kod nas se svugdje koliko sam ja vidio prodaju ovakve,sa kratkom klicom i velikom "glavom":
http://servekrishna.net/images/static/kurma/sproutedmung.jpg

a ja sam vani u svim azijskim restoranima,running sushijima i tim mjestima vidio ovakve,sa dugackom svijetlom klicom:
http://www.jungleseeds.com/images/MungBeanSprouts.jpg

To je ista vrsta klica,nego me zanima kako dobiti ove dugacke i svijetle jer su mi one finije i ljepse :D ,bez ove velike zelene kapice od graha na vrhu,i jel se to moze naci uopce kod nas ili dobiti takve uzgojem doma mozda?
ajdeeee ne sramite se ponudit odgovor :top:

Pellaprat
19.02.2011., 06:15
Pozdrav klicoljupci :D !


Ako si siguran da se na obje slike radi o mungo grahu, onda su ove veće nešto starije (4-5 dana) i uzgojene u potpunom mraku, dok su ove manje i zelenkaste stare 1-2 dana od početka klijanja i imale su svjetla.

jole00
19.02.2011., 15:31
je obje slike se zovu mungo bean sprouts..samo me zanimalo zakaj kod nas nema ovih dugačkih,nego se samo mogu naci ove male? nije valjda da se proizvođačima ne da sačekat koji dan više :D

te male se jedu cijele,skupa sa ovim zelenim omotom od graha na vrhu?

Pellaprat
19.02.2011., 16:04
je obje slike se zovu mungo bean sprouts..samo me zanimalo zakaj kod nas nema ovih dugačkih,nego se samo mogu naci ove male? nije valjda da se proizvođačima ne da sačekat koji dan više :D

te male se jedu cijele,skupa sa ovim zelenim omotom od graha na vrhu?

Na žalost, tu ću ti ja teško pomoći jer nisam vegetarijanac, (nedajbože, vegan) pa moje znanje nije dovoljno. Znam čije je !:cerek: Nadam se da će me naša draga Strpljiva uskoro nadopuniti i eventualno ispraviti. Kod uzgoja svih klica nije problem pričekati da još malo prije klanja jadne odrastu,:mig: nego u tome što ih (s vremenom) moraš sve češće ispirati, (npr. kres, svakih par sati) kako ih ne bi napale plijesni i druge gadosti od čega se jadne klice razbole, uginu i usmrde. Ja sam se uzgojem nekih bavio dok se nisu mogle nabaviti u tzv. bio trgovinama. Sada kada ima svega, kupim gotove, a konkretno, mungo i ostale sojine i ja više volim malo starije pa ih ostavim još dan, dva, tri. Obožavam odrezak Bambijeve majke filati sojinim i alfalfa klicama.:D

jole00
20.02.2011., 14:33
lol nisam ni ga vegetarijanac...nego sam probao u azijskoj kuhinji takve klice,al van Hrvatske i predobre su mi...pa mi nije bilo jasno zakaj su kod nas drugačije a ono isti grah :D
znači kad kupiš ove mungo male kod nas u supermarketu ili di već, ostaviš ih još na miru 2-3 dana da porastu,prije klopanja? :)

Pellaprat
20.02.2011., 21:42
lol nisam ni ga vegetarijanac...nego sam probao u azijskoj kuhinji takve klice,al van Hrvatske i predobre su mi...pa mi nije bilo jasno zakaj su kod nas drugačije a ono isti grah :D
znači kad kupiš ove mungo male kod nas u supermarketu ili di već, ostaviš ih još na miru 2-3 dana da porastu,prije klopanja? :)

Da, kupim u Merkatoru ili bio&bio i držim ih još 3 dana, skoro u mraku uz vrlo često tuširanje.

anita444
24.09.2011., 09:45
Pozdrav svima,
ja sam svježa vegetarijanka.. nisam nikad bila fan mesa pa sam odlučila ga nedavno probati i totalno izbaciti. I odlicno se osjecam, moram priznati.
Evo dosta sam istrazivala pa sam se nadobudno bacila i na uzgajanje tih klica, ali valjda sam retardirana pa sam se skroz zbunila. Kupila sam u Bio&Bio klijalicu, onu od 50 kuna, s dva rupicasta kraja i uopce mi nije jasno pa alfaalfa klice mi prolaze kroz te rupice. Jel to za neke druge klice? Ove su stvarno sitne.
Lijep pozdrav:)

maredoo
26.09.2011., 14:27
Ja sam nasao savrsene klice.:) Subotom na dolcu, jedna crna zenska prodaje friske klice, dostra cisce od onih koje sam do sad kupovao u biovegi. I veci je izbor. Ima kres, alfalfa, psenica, soja, rotkvica, a cak sam jednom naletio i na poriluk. Jos su i jeftinije neg u ducanima. :top:

jel to u zg?

carrie_b
09.12.2012., 20:24
zašto umrla tema? :(

danas sam na jamie oliveru gledala kako spravlja salate od klica i skroz se zagrijala. do sad ih nisam pokusala ni jesti ni uzgojiti ali sutra cu probati :)

grg4
03.01.2013., 02:25
ja idem sutra u bio&bio kupiti alfalfa sjemenke pa probati!
:)

surlica
03.01.2013., 08:06
ja kupujem na Dolcu na otvorenom dijelu od jedne tete... najviše uzimam klice zelja jer mi djeca to vole i pomiješam sa zelje salatom... i uzmem klice rikule pa s rikulom pomiješam ili napravim krumpir salatu i pomiješam klice rikule... maloj radim sendviče za školu s klicama i kuhanom šunkom ili filetom ribe... meni su izvrsne

Pellaprat
03.01.2013., 08:54
ja kupujem na Dolcu na otvorenom dijelu od jedne tete... najviše uzimam klice zelja jer mi djeca to vole i pomiješam sa zelje salatom... i uzmem klice rikule pa s rikulom pomiješam ili napravim krumpir salatu i pomiješam klice rikule... maloj radim sendviče za školu s klicama i kuhanom šunkom ili filetom ribe... meni su izvrsne

Jel od tete Branke ? :D

Ti ljudi su genijalci.:s Najbolje su mi od poriluka, brokole i kukuruzne, a sad ću je pokušati nagovoriti da počnu klijati caklenjaču. :cerek:

Dlapek
03.01.2013., 09:02
Jel od tete Branke ? :D

Ti ljudi su genijalci.:s Najbolje su mi od poriluka, brokole i kukuruzne, a sad ću je pokušati nagovoriti da počnu klijati caklenjaču. :cerek:

Moji klice pomno odstranjuju iz hrane.Moram priznati da ni ja nisam neki fan.
Vole jedino klice aromatičnog bilja.

Pellaprat
03.01.2013., 09:13
Moji klice pomno odstranjuju iz hrane.Moram priznati da ni ja nisam neki fan.
Vole jedino klice aromatičnog bilja.

Ja ih volim u salatama, kao dodatak nekim pireima, kuskusu začinjenom maslinjakom dodaš klice kresa ili gorušice, ali najbolje su mi kao dodatak u tijesto za kruh. Obožavam ga.

Napraviš kukuruzni kruh od brašna bijelog kukuruza, a u tijesto dodaš klice žutog kukuruza. Okusom savršen.

Jedina mu je mana što sliči
na zastavu Vatikana. :zubo:

Dlapek
03.01.2013., 09:18
Ja ih volim u salatama, kao dodatak nekim pireima, kuskusu začinjenom maslinjakom dodaš klice kresa ili gorušice, ali najbolje su mi kao dodatak u tijesto za kruh. Obožavam ga.

Napraviš kukuruzni kruh od brašna bijelog kukuruza, a u tijesto dodaš klice žutog kukuruza. Okusom savršen.

Jedina mu je mana što sliči
na zastavu Vatikana. :zubo:

Moji su kruhovi uglavnom jedostavni bez dodataka jer moji takve vole.
Kad radim kukuruzni uvijek je s rižinim brašnom na bezglutensku foru.A mogla bih probati te klice od kukuruza samo kaj je jako malo vjerojatno da se probijem do Dolca.
Nisam mjesecima bila na placu.

surlica
03.01.2013., 11:12
Jel od tete Branke ? :D

Ti ljudi su genijalci.:s Najbolje su mi od poriluka, brokole i kukuruzne, a sad ću je pokušati nagovoriti da počnu klijati caklenjaču. :cerek:

očito je teta Branka... mislim ne znam kak se žena zove... a i jedini su na Dolcu koji gore na otvorenome prodaju... jedva čekam u subotu ići i kupit si klice zelja i rikule... :mig:

Mopsly
03.01.2013., 15:43
Ja sam neki dan prvi puta probala klice od rotkvice (jela sam do sada klice ali nikada ove) i preprefine su mi! :cerek:
Proštopale su mi i sinuse koiko su jake :D

patientia
09.01.2013., 08:11
Aha. Vidjela sam klice u ducanima, ali nikad potocarku, mislila sam da i nje ima.

I sama bih mogla jesti krumpir za svaki obrok. Korijen celera mi nekako djeluje blago, u usporedbi sa stabljikom, ali vidjet cu.

Pellaprat
09.01.2013., 09:56
... Gdje kupujes klice potocarke?

Klice "potočarke" možeš povremeno naći na Dolcu OPG Solina. Drugi problem je što ni to nisu klice potočarke kao ni 99 % ponuđene "odrasle" potočarke kao salate. Neću pretjerati ali pravu potočarku u Zagrebu na tržnicama sam u redovitoj ponudi našao samo na dva mjesta. Jedno na Branimircu i jedno na Kvatriću. Na Dolcu je nikada nisam našao. Ono što mi kupujemo od kumica ili u TC-ima kao potočarku to je bunarka (Montia perfoliata). Potočarku ili dragušac (Nasturtium officinale) znatno je teže uzgajati.
Nije ih problem razlikovati. Bunarka ima izrazito srcoliki list a potočarka okrugli. Bunarka je praktički bez okusa, a potočarka uvijek ima senfast okus, ako nije skroz sitna, okus iz gorušice ide prema hrenu.

grg4
09.01.2013., 10:07
pozdrav ljudi, mozete li mi reci da li su ove klice gotove ili bar pred krajem rasta?
naime, ovo je peti dan i od danas su na svjetlu, pored prozora, posto sunca nema niti u tragovima. radi se alfalfa klicama i ovo mi je prvi put da ih uzgajam.

puno hvala na odgovoru!
http://img255.imageshack.us/img255/1374/dsc03658e.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/255/dsc03658e.jpg/)

Pellaprat
09.01.2013., 10:12
pozdrav ljudi, mozete li mi reci da li su ove klice gotove ili bar pred krajem rasta?
naime, ovo je peti dan i od danas su na svjetlu, pored prozora, posto sunca nema niti u tragovima. radi se alfalfa klicama i ovo mi je prvi put da ih uzgajam.

puno hvala na odgovoru!


Smanji sliku !

Gotove su.

grg4
09.01.2013., 10:14
Smanji sliku !

Gotove su.

Smanjena!
:D

Sad im jos treba pronaci adekvatnu primjenu i to je to!

Pellaprat
09.01.2013., 10:15
Smanjena!
:D

Sad im jos treba pronaci adekvatnu primjenu i to je to!

Nije.

640x480

patientia
09.01.2013., 21:02
Cek cek, jel ono sto u bio&bio prodaju pod potocarkom potocarka ili bunarka? Nije bas ljuta :ne zna:

Pellaprat
09.01.2013., 21:28
Cek cek, jel ono sto u bio&bio prodaju pod potocarkom potocarka ili bunarka? Nije bas ljuta :ne zna:

Nisam je vidio u živo u bio&bio. Sad sam pogledao njihovu stranicu i na toj lošoj fotki izgleda potočarka, ali najsigurnije prepoznavanje je okus. Potočarka je uvijek malo ljutkasta, bunarka nikad. Ja ih tako raspoznajem i po placu. :D

patientia
09.01.2013., 23:07
Dobro, mozda je malo ljutkasta, ali ni priblizno kao, recimo, rukola. Nisam jos kupovala na potocarku (ili "potocarku") na placu. Kako objasnis kumici da zelis degustirati nesto takvo?

patientia
09.01.2013., 23:29
Operi i stavi na bilo sto sto jedes, u sendvic i slicno.

Zapravo, koja je to biljka?

grg4
09.01.2013., 23:35
Operi i stavi na bilo sto sto jedes, u sendvic i slicno.

Zapravo, koja je to biljka?

alfalfa, napisao sam u onom postu gdje je fotka staklenke.

danas sam ih jeo i kao salatu, sa malo kvasine, soli i maslinovog ulja.
mrak.

Pellaprat
09.01.2013., 23:44
Dobro, mozda je malo ljutkasta, ali ni priblizno kao, recimo, rukola. Nisam jos kupovala na potocarku (ili "potocarku") na placu. Kako objasnis kumici da zelis degustirati nesto takvo?

Da, senfasta, ali blaža od rikole.

Jednostavno. Pitam ju smijem li probati. :D

I nisam jedini. :mig:

patientia
10.01.2013., 00:43
I onda se ispostavi da nema okusa i kazes: "Necu kupit jer to nije potocarka"? Ja stvarno ne znam sto bih u toj situaciji. Mislim, vjerojatno bih htjela probat i bunarku bar jednom, ali sto reci svima drugima koji imaju bunarku?

vladjan1901
10.01.2013., 08:34
gdje su na dolcu, te klice. bio jučer u prolazu oko 14h, nisam našao. možda nisu svaki dan? točnu lokaciju molim!

Pellaprat
10.01.2013., 09:00
I onda se ispostavi da nema okusa i kazes: "Necu kupit jer to nije potocarka"? Ja stvarno ne znam sto bih u toj situaciji. Mislim, vjerojatno bih htjela probat i bunarku bar jednom, ali sto reci svima drugima koji imaju bunarku?

Pat, nemaš ti što kumici objašnjavati zašto nećeš kupiti. Probaš drugu dok ne nađeš pravu. To je uobičajena igra po placu sa većinom namirnica. Ljudi probavaju i mandarine, grožđe... U sezoni imaš profiće za trešnje koji se na placu najedu :rolleyes:, onda pređu na kušanje sira i vrhnja, a završe s redom ispred WC-a. :cerek:. Moraš malo izaći iz sterilnih TC-a i prepustiti se plac teatru.

Pellaprat
10.01.2013., 09:02
gdje su na dolcu, te klice. bio jučer u prolazu oko 14h, nisam našao. možda nisu svaki dan? točnu lokaciju molim!

Petkom i subotom. Štand 205, preko puta lifta, nasuprot ribarnici.

vladjan1901
10.01.2013., 14:15
Petkom i subotom. Štand 205, preko puta lifta, nasuprot ribarnici.

hvala, budem navratio!

patientia
10.01.2013., 14:19
Pat, nemaš ti što kumici objašnjavati zašto nećeš kupiti. Probaš drugu dok ne nađeš pravu. To je uobičajena igra po placu sa većinom namirnica. Ljudi probavaju i mandarine, grožđe... U sezoni imaš profiće za trešnje koji se na placu najedu :rolleyes:, onda pređu na kušanje sira i vrhnja, a završe s redom ispred WC-a. :cerek:. Moraš malo izaći iz sterilnih TC-a i prepustiti se plac teatru.

Je, i to je razlog zasto tako rijetko idem na plac, ne znam igrati tu igru. Mislila sam da je dovoljno da me se ne smatra sterilnom uopce pristati probati nesto bez da to prije operem...

Kak znas brojeve standova? To negdje pise? I zar ih uopce ima toliko, ili je to kombinacija broja reda i stupca?

Pellaprat
10.01.2013., 14:55
Mislila sam da je dovoljno da me se ne smatra sterilnom uopce pristati probati nesto bez da to prije operem...

To je značajni napredak. :kava:



Kak znas brojeve standova? To negdje pise? I zar ih uopce ima toliko, ili je to kombinacija broja reda i stupca?

Nemam pojma kako ih tržnica numerira. Neki stalni prodavači i oni s registriranim OPG-om imaju svoje oznake na štandu. Mislim da OPG-ovci moraju imati istaknute te oznake u vidu malih tabli A4 formata ili imaju otisnut svoj logo na velikim najlon plahtama kojima prekrivaju klupe.
Sve ide naprijed, prema EU, još malo pa će uvesti i kontrolne tehtnice. :zubo:

patientia
10.01.2013., 21:26
Je, pa ti vise nece morat pouzdani prodavaci vagati ono sto su ti prodali nepouzdani :p

Onda mi je ici redom i citati brojeve.

Pellaprat
10.01.2013., 21:40
Je, pa ti vise nece morat pouzdani prodavaci vagati ono sto su ti prodali nepouzdani :p

Onda mi je ici redom i citati brojeve.

Evo, da se ne izgubiš u prostranstvima Dolca. :zubo:

http://img826.imageshack.us/img826/848/dolac.png (http://imageshack.us/photo/my-images/826/dolac.png/)

patientia
10.01.2013., 21:53
Fala :)

(Priznajem da nisam primijetila lift. Ja se uvijek pentram.)

ellory
12.01.2013., 17:46
Jel zna netko što je s tim OG Soline? Prošli tjedan sam bila u četvrtak i nije ih bilo, i danas sam opet bila isto ih nema, tako da se već sad brinem. Kod njih i salatu kupujem.

Pellaprat
12.01.2013., 19:58
Jel zna netko što je s tim OG Soline? Prošli tjedan sam bila u četvrtak i nije ih bilo, i danas sam opet bila isto ih nema, tako da se već sad brinem. Kod njih i salatu kupujem.

Vraćaju se oko 1.3.

ellory
13.01.2013., 11:58
ajme, to nije dobro...
vidim da ću morat i ja u uzgoj klica. ne čini se teško...
gdje kupujete sjeme? u bio&bio ili?

Pegina
17.01.2013., 18:36
Najveći izbor je u Bio Bio,ali zna biti i u Mercatoru.

ellory
07.03.2013., 14:24
evo nabavila sam klijalicu, troetažnu :D ima da klijem za čitavu vojsku :D

Stavila sam da mi se klije mungo grah i rukola (samo je to zasad bilo u bio&bio), fino napreduju. mislim da će grah bit danas gotov. kako ga vi jedete? negdje sam vidjela da ga je dobro malo na tavu, a negdje da se jede sirov :ne zna:

uglavnom, zanima me što vi još klijate osim ovih uobičajenih: pšenica, grahorica, alfa i sl. Jeste probali quionou, amaranth ili heljdu? još neku ideju?

RedHairFairy
08.05.2013., 09:53
Jel tko od vas uzgaja klice u klijalištu poput ovog:

http://www.getethical.com/images/P/s302p12419-1.jpg%3F

Gdje u ZG ima za kupiti takvo klijalište? U web shopovima ništa ne nalazim :ne zna:

Pellaprat
08.05.2013., 10:49
Jel tko od vas uzgaja klice u klijalištu poput ovog:
Gdje u ZG ima za kupiti takvo klijalište? U web shopovima ništa ne nalazim :ne zna:

Imaš ih po trgovinama kao Bio&bio, Garden i sl. ali ne znam da li si ih probao sam uzgajati jer to baš nije tako lako. Klice se moraju redovito ispirati, moraju biti na sjevernom prozoru inače ih napadnu plijesni koje u par sati tako polude da sve prekriju bijelom paučinom. Neke klice kao grbicu, kres, gorušicu, poriluk,...u zadnjoj fazi treba ispirati i više puta dnevno. ja sam uzgajao zbog mojih gastro eksperimenata, fini su bambijevi odresci punjeni klicama gorušice:D ali frendica je veganka i prilično su joj važne pa je nabavila ovo (http://www.biodar.hr/Ure%C4%91aji/Automatska-klijalica/82-Automatski-ure%C4%91aj-za-klijanje.html) (obavezno pogledaj video) s dvije etaže i sad i ja imam klica koliko i kad hoću. Stvarno se isplati, nemaš ispiranja, a ako ih želiš produženo uzgajati do najveće moguće visine zadnja 2 -3 dana u tank staviš blagi čaj ružmarina ili kadulje što potpuno spriječi rast gamadi.

RedHairFairy
08.05.2013., 12:13
Imaš ih po trgovinama kao Bio&bio, Garden i sl. ali ne znam da li si ih probao sam uzgajati jer to baš nije tako lako. Klice se moraju redovito ispirati, moraju biti na sjevernom prozoru inače ih napadnu plijesni koje u par sati tako polude da sve prekriju bijelom paučinom. Neke klice kao grbicu, kres, gorušicu, poriluk,...u zadnjoj fazi treba ispirati i više puta dnevno. ja sam uzgajao zbog mojih gastro eksperimenata, fini su bambijevi odresci punjeni klicama gorušice:D ali frendica je veganka i prilično su joj važne pa je nabavila ovo (http://www.biodar.hr/Ure%C4%91aji/Automatska-klijalica/82-Automatski-ure%C4%91aj-za-klijanje.html) (obavezno pogledaj video) s dvije etaže i sad i ja imam klica koliko i kad hoću. Stvarno se isplati, nemaš ispiranja, a ako ih želiš produženo uzgajati do najveće moguće visine zadnja 2 -3 dana u tank staviš blagi čaj ružmarina ili kadulje što potpuno spriječi rast gamadi.

Probala sam tak da znam cijelu priču, jedino se još nisam igrala s puno vrsta.
Pogledala sam i nekoliko videa na tu temu i pročitala masu komentara i savjeta tak da sam spremna probat i s klijalištem :)
Našli smo klijalište u Avenue Mall-u - zadnje :lux:

Bambijevi odresci? :eek: :eek: :eek:

Ja prelazim na sirovojedstvo pa su mi isto tak prilično bitne klice :)
Vidla sam ovu klijalicu, ali mi je trenutno to financijski neizvedivo tak da se mislim igrat s običnim klijanjem, ali hvala na savjetu za slučaj da ju jednog dana nabavim :mig:

ellory
08.05.2013., 17:57
Jel tko od vas uzgaja klice u klijalištu poput ovog:



Gdje u ZG ima za kupiti takvo klijalište? U web shopovima ništa ne nalazim :ne zna:

ja imam ovu, nabavila sam je ima neko vrijeme ali sam samo par vrsti uspijela uzgojit. imala sam puno poslovnih putova, pa ne stignem. mislim, i ova je skupa, ja sam je srećom dobila :D

uglavno uzgajala sam: leću, slanutak, sezam, mungo grah, quinoiu, rikulu, heljdu i mislim da je to to, više se ne sjećam.
Istina da treba često zalijevati, ali je posuda napravljena dosta praktično, pa nije problem.
imala sam problema jedino s rukulom, jer je sjeme presitno pa ulazi u sifone i može ih začepit, ali samo pripazi kad zaljevaš, sve ostalo je išlo ok.
rikula je jedino sjeme koje sam uspijela nabaviti baš namjenjeno za klijanje, u bio&bio uvijek nestašica ! javi ako ti uspiješ što naći.

RedHairFairy
10.05.2013., 13:25
ja imam ovu, nabavila sam je ima neko vrijeme ali sam samo par vrsti uspijela uzgojit. imala sam puno poslovnih putova, pa ne stignem. mislim, i ova je skupa, ja sam je srećom dobila :D

uglavno uzgajala sam: leću, slanutak, sezam, mungo grah, quinoiu, rikulu, heljdu i mislim da je to to, više se ne sjećam.
Istina da treba često zalijevati, ali je posuda napravljena dosta praktično, pa nije problem.
imala sam problema jedino s rukulom, jer je sjeme presitno pa ulazi u sifone i može ih začepit, ali samo pripazi kad zaljevaš, sve ostalo je išlo ok.
rikula je jedino sjeme koje sam uspijela nabaviti baš namjenjeno za klijanje, u bio&bio uvijek nestašica ! javi ako ti uspiješ što naći.

Ja svoje klijalište dobivam idući tjedan, još ne znam točno koje, ali nebitno.

Hvala za savjet s rikulom.
A probala sam bila doma klijat zob, leću i sezam koji su bili mrtvi :(
Morat ću malo bolje pripaziti kad kupujem sjeme što kupujem...ni bio dućan nije garancija ničeg :(

Hm..ako naiđem na rikolu, javim ;)

RedHairFairy
14.05.2013., 18:36
rikula je jedino sjeme koje sam uspijela nabaviti baš namjenjeno za klijanje, u bio&bio uvijek nestašica ! javi ako ti uspiješ što naći.

Imaju rukolu kod nas u bio&bio, ako trebaš kupim ti i pošaljem poštom :)

ellory
17.05.2013., 07:20
Imaju rukolu kod nas u bio&bio, ako trebaš kupim ti i pošaljem poštom :)

i ja sam u zg, ali hvala! ionako ne bih više rikulu sijala, ne da mi se stalno čistit sifone. jesi slučajno vidjela alfa alfa, njih nikad nema, a to bih hjtla probat.

čudno mi je da ti nije uspijela leća i slanutak. ja sam klijala neki slanutak koji mi je bio cijelu vječnost u kabinetu, a kupila sam ga u intersparu. jesi li ga prije namakala? leću i slanutak i sve veće tvrde žitarice je dobro namočit prije, preko noći. možeš naći na netu tablice koliko treba koju grahoricu. Super su mi oboje kad proklijaju.

Utamirka
17.05.2013., 07:39
Moraju li se klice kupljene (konkretno na Dolcu) ispirati?

Kaze kolegica da se to ne pere ali nije mi bas logicno...

RedHairFairy
17.05.2013., 09:01
i ja sam u zg, ali hvala! ionako ne bih više rikulu sijala, ne da mi se stalno čistit sifone. jesi slučajno vidjela alfa alfa, njih nikad nema, a to bih hjtla probat.

čudno mi je da ti nije uspijela leća i slanutak. ja sam klijala neki slanutak koji mi je bio cijelu vječnost u kabinetu, a kupila sam ga u intersparu. jesi li ga prije namakala? leću i slanutak i sve veće tvrde žitarice je dobro namočit prije, preko noći. možeš naći na netu tablice koliko treba koju grahoricu. Super su mi oboje kad proklijaju.

Ja nisam u Zg :mig:
Naravno da ima i alfa alfa i kres i rotkvica i sve ti imaju tak sitno sjeme ko i rukola.
Ne vidim frku za sifone, ja ispirem tak da u običnoj sjediljki procjedim pa vratim u klijalište.

Nije mi uspjela leća jer su kupljeno mrtvo sjeme, isto kao i zob i ječam koji sam kupila, a sve iz bio dućana :(

Naravno da namačem, sve treba namakat prije klijanja i imam tablicu za to.
Al ako je sjeme termički obrađeno, sušeno ili kaj već, ubili su ga :(

RedHairFairy
17.05.2013., 09:02
Moraju li se klice kupljene (konkretno na Dolcu) ispirati?

Kaze kolegica da se to ne pere ali nije mi bas logicno...

Klice se svakodnevno ispiru i po više puta kad ih uzgajaš i isto tako prije svake konzumacije :mig:

Sheeva
17.05.2013., 09:05
Našla sam tablicu s uputama za namakanje (http://www.zena.hr/upload/klice%20tablica.jpg), i vidim da se alfaalfa treba namakat 12 sati :confused:
Ja upravo isklijala do kraja jednu turu bez namakanja, i uspjele su super. Kužim za slanutak, leću i sl, ali što sirota alfaalfa treba biti toliko pod vodom. :ne zna:

RedHairFairy
17.05.2013., 09:18
Našla sam tablicu s uputama za namakanje (http://www.zena.hr/upload/klice%20tablica.jpg), i vidim da se alfaalfa treba namakat 12 sati :confused:
Ja upravo isklijala do kraja jednu turu bez namakanja, i uspjele su super. Kužim za slanutak, leću i sl, ali što sirota alfaalfa treba biti toliko pod vodom. :ne zna:

Nemrem otvorit stranicu na poslu piše mi pornography :lol::lol:

Mislim da ju nema potrebe toliko namakati, ja imam tablicu u kojoj za nju i kres piše 4 sata. A mislim da takvo sjemenje bez brige proklija samo ako ga pošpricamo da bude dovoljno vlažno :)

Sheeva
17.05.2013., 09:29
:rofl:
Totalni pornić! :D

tweetee
17.05.2013., 10:08
Nisam li negdje čitala da je alfaalfa štetna?

RedHairFairy
17.05.2013., 10:49
:rofl:
Totalni pornić! :D

To je zato kaj klice izgledaju ko mali spermići :no: :lol::lol::lol:

patientia
18.05.2013., 22:28
Nisam li negdje čitala da je alfaalfa štetna?

Da ako je kontaminirana fekalnim bakterijama.

tweetee
19.05.2013., 14:23
Da ako je kontaminirana fekalnim bakterijama.

nije bilo ništa takvo, pronaći ću valjda o čemu je bilo riječi...

Sheeva
24.05.2013., 12:53
Klicala sam leću prvi puta. Đizs, kako je to fino!! :Slin:

RedHairFairy
25.05.2013., 09:52
Klicala sam leću prvi puta. Đizs, kako je to fino!! :Slin:

Super :)
Ja se mučim s klijalištem :( Nisam zadovoljna imam osjećaj da sjemenkama fali zraka i sve je to nekak sluzavo (sitno sjeme), suncokret mi je super uspio :ne zna:

Ima tko kakav savjet?
Našla sam da je sitno sjeme poput alfa-alfe, kresa, rukole najbolje klijat na vati.

Saireen
25.05.2013., 10:08
nije bilo ništa takvo, pronaći ću valjda o čemu je bilo riječi...


našla sam slučajno jučer dok sam tražila o alfa alfi, danas ju stavljam na klijanje prvi put :)

uglavnom, pisala je ona spodoba od žene:

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/01/klijanje-zrnja-orasastih-plodova-i.html

"Postoji samo jedna vrsta sjemena koju ne preporucujem proklijanu (niti u bilo kojoj formi) a to su alfa-alfa klice. Iza mung graha, alfa-alfa je najpopularnija klica medju sljedbenicima zdrave prehrane i vegetarijancima. Nazalost, nezasluzeno su proglasene zdravom hranom. Ispitivanja su naime pokazala da alfa-alfa klice inhibiraju (koce) imunoloski sistem i mogu doprinijeti razvoju inflamatornog artritisa i lupusa! Alfa-alfa klice sadrze i jednu aminokiselinu zvanu canavanine koja moze biti toksicna za ljude i zivotinje ako se uzima u vecim kolicinama. (Ova tvar nije pronadjena u zreloj biljci, ocigledno se metabolizira tijekom rasta.)"

ellory
25.05.2013., 12:41
Super :)
Ja se mučim s klijalištem :( Nisam zadovoljna imam osjećaj da sjemenkama fali zraka i sve je to nekak sluzavo (sitno sjeme), suncokret mi je super uspio :ne zna:

Ima tko kakav savjet?
Našla sam da je sitno sjeme poput alfa-alfe, kresa, rukole najbolje klijat na vati.

svo to sitno sjeme, pogotovo lisnatih biljki pušta sluz u početku. treba ga samo redovito ispirat, i držat se količina na pakiranju, i bude ok. S vatom nisam probala.
ja nisam imala uspijeha sa crvenom lećom, a probala sam više puta. čudno se raspadne i čudno miriše, pa sam odustala, ali zato zelena klija ko luda :)

RedHairFairy
25.05.2013., 12:56
svo to sitno sjeme, pogotovo lisnatih biljki pušta sluz u početku. treba ga samo redovito ispirat, i držat se količina na pakiranju, i bude ok. S vatom nisam probala.
ja nisam imala uspijeha sa crvenom lećom, a probala sam više puta. čudno se raspadne i čudno miriše, pa sam odustala, ali zato zelena klija ko luda :)

Aha...dakle ta sluz je normalna? :zubo:
Budući da prije klijališta nisam probala to sitno klijat, mislila sam da je za sluz krivo klijalište :bonk:

Hvala :grli:

patientia
26.05.2013., 12:18
našla sam slučajno jučer dok sam tražila o alfa alfi, danas ju stavljam na klijanje prvi put :)

uglavnom, pisala je ona spodoba od žene:


OK, znaci i dalje nista pouzdano.

Ja znam za ovo:
http://nutritionfacts.org/video/dont-eat-raw-alfalfa-sprouts/
http://nutritionfacts.org/video/update-on-alfalfa-sprouts/

Dr. Greger, za razliku od spodobe, navodi reference.

Saireen
26.05.2013., 18:03
kupila sam alfa alfa sjeme u bio &bio.

na koji način su alfa alfa u Americi zaražene salmonelom, a brokula recimo nije? u kom dijelu transporta ili čega se kontaminiraju bakterijom?

tweetee
27.05.2013., 08:28
našla sam slučajno jučer dok sam tražila o alfa alfi, danas ju stavljam na klijanje prvi put :)

uglavnom, pisala je ona spodoba od žene:

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/01/klijanje-zrnja-orasastih-plodova-i.html

"Postoji samo jedna vrsta sjemena koju ne preporucujem proklijanu (niti u bilo kojoj formi) a to su alfa-alfa klice. Iza mung graha, alfa-alfa je najpopularnija klica medju sljedbenicima zdrave prehrane i vegetarijancima. Nazalost, nezasluzeno su proglasene zdravom hranom. Ispitivanja su naime pokazala da alfa-alfa klice inhibiraju (koce) imunoloski sistem i mogu doprinijeti razvoju inflamatornog artritisa i lupusa! Alfa-alfa klice sadrze i jednu aminokiselinu zvanu canavanine koja moze biti toksicna za ljude i zivotinje ako se uzima u vecim kolicinama. (Ova tvar nije pronadjena u zreloj biljci, ocigledno se metabolizira tijekom rasta.)"

Vjerojatno je to to, znam da je bilo nešto s imunitetom :confused:

Zašto spodoba? tko je to? mislim, izgooglala sam ženu, vidim čime se bavi, no zbog čega je persona non grata?

patientia
27.05.2013., 20:58
na koji način su alfa alfa u Americi zaražene salmonelom, a brokula recimo nije? u kom dijelu transporta ili čega se kontaminiraju bakterijom?

Zaista ne znam :ne zna:


Zašto spodoba? tko je to? mislim, izgooglala sam ženu, vidim čime se bavi, no zbog čega je persona non grata?

Evo ovdje (http://laikaskeptik.wordpress.com/2012/10/31/anita-upe-i-lchfpaleo-prehrana-poluistine-lazi-i-profesionalizacija-ocitog/) ukratko o tome.

booto
28.05.2013., 10:27
Ukratko moja iskustva sa klicama i klijanjem:

Alfalfa - klijanje u staklenki... kratko namakanje 2-3 sata... ispiranje 2-3 puta dnevno... nakon 5-6 dana hrpa klica za klopu...

Rikola - klijanje na gazi/vati/podlozi... namakanje nije potrebno... posipajte sjeme po navlaženoj podlozi i pošpricajete vodom... vlažite sjeme nekoliko puta dnevno da se ne osuši, ali nesmije plivati... podloga i sjeme moraju biti stalno vlažni... za 24 sata sjeme će proklijati i nakon 5-6 dana imate šumu klica spremnih za konzumaciju... berite koliko vam treba, a ostatak ostavite rasti i vlažite redovno...

Kres - vidi Rikola

Rikola i Kres stvaraju sluz i nisu mi se pokazale kao dobre klice za staklenku.
Najviše klijam mješavinu ove prve 3 biljke na gazi i uspjeva fantastično.

Mungo grah - namakanje preko noći... sloj suhog graha/soje debljine prsta u staklenki od 1,7l... ispirati nekoliko puta dnevno kad imate priliku... klijanje kreće za vrijeme namakanje i ujutro ćete vidjeti klice kako izbijaju iz sjemenki... nakon 4-5 dana imate punu staklenku klica gusto nabijenih...

Rotkvica - namakanje 2-3 sata... klijanje u staklenci (u mom slučaju plastična piksa iz Bio&Bio)... nakon 5-6 dana puna piksa klica koje dobiju roza boju i pikantni okus...

Bio&Bio mješavina piskavica+zelena leća+daikon - namakanje 2-3 sata... klijanje u staklenci... ispiranje nekoliko puta dnevno... vrijeme klijanja 5-6 dana...

Problema sa klijanjem sam imao na samom početku kada sam pokušao klijati Kres i Rikolu u Bio&Bio piksi. Pošto se te sjemenke oblažu sa sluzi i zadržavaju dosta vode, a radio sam to u sred ljeta na +35, sve mi se ukiselilo i usmrdilo. Nakon toga sam ih stavio na gazu od tada nemem problema.
Kres i Rikolu je moguće klijati i u staklenci, ali ih treba pomješati sa sjemenkama koje ne puštaju sluz i treba ih češće ispirati.

Sada se bacam na klijanje pšenice i ječma i đusiranje istih. Prva tura ječma je nakon namakanje prebačena u staklenku na klijanje. Pšenicu još čekam sa sela.

Saireen
28.05.2013., 20:13
Odlični savjeti. nego, alfaalfu 3 dana klijam u mraku, da ju sad prebacim na svjetlo od sutra ujutro?

u staklenki je, nije se ubuđavila, ispirem ju 2 puta na dan

booto
28.05.2013., 23:11
Odlični savjeti. nego, alfaalfu 3 dana klijam u mraku, da ju sad prebacim na svjetlo od sutra ujutro?

u staklenki je, nije se ubuđavila, ispirem ju 2 puta na dan

Ja ništa ne klijam u mraku i sve raste bez problema. Mada u dijelu kuhinje u kojem stoje klice i nije najsvjetlije, ali definitivno nije mrak.

Ako hoćeš zelenije klice bubni ih na sunce na 2-3 sata dnevno da razviju klorofil. Nemoj predugo da se ne skuhaju u staklenci.

Saireen
29.05.2013., 12:33
stavila sam ih danas na svjetlo (ali ne direktno na sunce), u hladu, i nije vruće. već su malo pozelenile :)

booto
30.05.2013., 18:20
stavila sam ih danas na svjetlo (ali ne direktno na sunce), u hladu, i nije vruće. već su malo pozelenile :)

hehe... slabo bi se moglo spržiti... od sunca ni s....

Od mog ječma ništa... završil u zahodu...
Ali sada klija pir i nakon cca 12 sati namakanja i oko 10 sati u piksi pokazuje pomake pa izgleda da bi sutra ili preksutra mogao završiti na nekoj podlozi da izraste u travu...
Nakon toga slijedi đusiranje...

Saireen
04.06.2013., 15:26
Samo da javim da su super uspjele. Kupila rotkvicu u Bio&bio, pa je ona iduća na redu.

Jel ječam na zemlji uzgajaš?

booto
05.06.2013., 10:27
Samo da javim da su super uspjele. Kupila rotkvicu u Bio&bio, pa je ona iduća na redu.

Jel ječam na zemlji uzgajaš?

Rotkvicu namoči jedno 2 sata i prebaci nakon toga u staklenku. Počinje klijati drugi dan i nakon 5-6 dana ima puuuuno finih klica. Super su za dodatak salatama ili u sendvič ili sa sirom i vrhnjem. Dosta su šarf.

Ješam sam prvo stavio u staklenku na namakanje i početno klijanje. Ali se niš nije dogodilo. Očito neki škart od ječma sam imao. Bacam se u potragu za pravim seoskim ječmom.
Domača pšenica se pokazala puno bolja od pira iz dučana zdrave hrane.
Raste na zemlji i fino napreduje.

Jučer sam dovukao heljdu doma i več je namočena i prebačena na zemlju. Nadam se finim mladicama za salate.

Danas poštom stiglo sjeme lucerne (alfalfa) u obilatim količinama. Predivno miriši i idem ga odma staviti na klijanje. Trenutno mi klija sjeme iz Bio&Bio pa bum odma metnul i ovo da vidim razliku.

Još čekam suncokret koji bi trebao stiči ovaj vikend pa da zaokružim početnu fazu uzgoja microgreens na zemlji.

Sheeva
05.06.2013., 13:09
I heljdu i zob sam morala baciti. Nikako da proklija, samo se sve razmočilo a onda dobilo i fini miris. :D
Možda sam natrpala previše toga odjedanput u klijalicu. :misli:

booto
05.06.2013., 19:16
I heljdu i zob sam morala baciti. Nikako da proklija, samo se sve razmočilo a onda dobilo i fini miris. :D
Možda sam natrpala previše toga odjedanput u klijalicu. :misli:

Vrlo vjerojatno da je obadvoje bilo prerafinirano. Zob popeglana i skinuta vanjska ovojnica. I to ubije zrno.
Heljda je možda bila parena da joj se skine ljuska i nakon toga više nije živa.

Moja heljda je u ljusci jer ne mislim jesti isklijalo zrno nego mlade biljke.

Ja se sječam kak se nekad ljuštila heljda na žrvnju doma. Podignul se kamen tak da se ljuska popucala i otpala, a zrno kao takvo ostalo netaknuto i živo. Poslije se onda s tim zrnom delalo kaj se htjelo.

Meni se ista stvar dogodila sa ječmom koji je lagano počel smrduckati bez znaka života.

Ja mečem 0,4kg pšenice na namakanje i klijanje u 1,7l staklenku i to šljaka bez problema tak da mislim da nije problem bio u prenatrpavanju nego u tom kaj sam napisao.

patientia
05.06.2013., 21:51
Ja sam u Hrvatskoj vidjela samo pearled barley, pod nazivom jecmena kasa, a taj je donekle glaziran. Pravi jecam, samo oljusten (hulled barley) nisam vidjela :ne zna:

http://1.bp.blogspot.com/-nssK-zEpRBY/TvHjDZxYCcI/AAAAAAAACOM/EY-xsqTHNUA/s1600/Pearled%2BBarley%2Bvs.%2BHulled%2BBarley.JPG

booto
05.06.2013., 23:54
Ja sam u Hrvatskoj vidjela samo pearled barley, pod nazivom jecmena kasa, a taj je donekle glaziran. Pravi jecam, samo oljusten (hulled barley) nisam vidjela :ne zna:

http://1.bp.blogspot.com/-nssK-zEpRBY/TvHjDZxYCcI/AAAAAAAACOM/EY-xsqTHNUA/s1600/Pearled%2BBarley%2Bvs.%2BHulled%2BBarley.JPG

U tome i je stvar... Glazirane žitarice ne klijaju...
Čini mi se da onaj ječam kaj ga po Konzumima ima kao zdrava hrana nije glaziran. Nekak mi je preveč žuti. Al je cijena junačka.
Odo ja na selo po ječam. I pšenica sa sela se pokazala nemjerljivo bolja od zdravog pira iz Konzuma.

BTW da li netko zna di se može nabaviti sjeme za klijanje tipa crveno zelje, poriluk, brokula? A da cijene nisu da bankrotiraš... Bio&Bio ima cijene da boli glava, a nekak mi se čini da im baš i neide posel... Jedva se više najde nekaj za klijati na policama...

Saireen
06.06.2013., 14:56
pa ni nemaju ni poriluka ni brokule za klijanje, ja sam ih tražila. kažu da ni ne drže to dvoje

booto
06.06.2013., 15:33
pa ni nemaju ni poriluka ni brokule za klijanje, ja sam ih tražila. kažu da ni ne drže to dvoje

Više oni ne drže skoro niš. A ovo sjeme nisu nikad ni imali. Zato i pitam jel neko zna di bi se moglo naći takvih stvari. Svi su ograničeni na 4-5 vrsti sjemenja istog proizvođača.

booto
07.06.2013., 13:22
Zvao Sjemenarnu danas. U katalogu imaju hrpu sjemena za klijanje. U praksi nemaju niš jer ih koče uvozne regulative koje su kao i sve ostalo kod nas sjebane. Teta na telefonu je bila jako ljubazna i rekla da probam nakon 15.07. kad uđemo u EU i sve ove majmunarije oko uvoza više nebudu na snazi.

patientia
10.06.2013., 22:13
Semenarna Ljubljana ih ima i jednom sam nasla sjemenke brokule za klijanje u Tusu u Krskom, poslije u Sparu u Krskom na popustu (3+1 gratis) i poslije vise nisam :ne zna:

booto
11.06.2013., 23:04
Semenarna Ljubljana ih ima i jednom sam nasla sjemenke brokule za klijanje u Tusu u Krskom, poslije u Sparu u Krskom na popustu (3+1 gratis) i poslije vise nisam :ne zna:

Zaposlio sam frenda da mi pogleda u Ljubljani i dofura mi nekaj zgodnega kad dolazi ovaj tjedan. Ako kaj nađe...

Naručeno je i nešto sjemenja aromatičnih biljaka pa se tome nadam kroz koji dan.

Za sada doma brstimo mladice heljde u salatama jer je naraslo fenomenalno!

SmoothOperatress
18.02.2014., 12:13
http://www.4shared.com/file/92277353/5d2dd673/Mirjana_Gracan_-_Izdanci__ziva_hrana_.html


Odlična knjiga o uzgoju klica sa receptima za pripremanje

Na žalost ovaj link više nije valjan...da li ima netko možda važeći link za ovu knjigu, zainteresirala me zbog recepata...hvala:)