View Full Version : Hrčci - kineski, sirijski, domestikus ... :)
milijana
05.03.2006., 17:16
lijepo molim da mi netko crno na bijelo napiše što hrčci ne smiju jesti
zadnji mi je uginuo zbog otrovanja,ali nismo uspjeli skužiti od čega...:(
veterinar kaže da je bio star i da mu je moglo bilo što zasmetati..:(
enivej,sad imam malenu curicu i odlučila sam se strogo držati pravila:clint:
zanimame samo što joj smijem dati,osim suhe,kupovne papice za hručke..
unaprijed hvala!
CHE-Guerrilla
06.03.2006., 21:32
eto s obzirom da ti nitko ne odgovara ja ću ti pomoći s obzirom na moje nepresuošno znanje,..dakle, malom možeš dati kao izvor prirodne hrane sve oblike mješavina zrnja (suncokret, kukuruz, pšenica...) kao temeljnu hranu..a kao dodatak razno voće i povrće....povremeno mu možeš dati i malo krtog mesa kao izvor bjelančevina ali i ličinke kukca brašnara...od biljaka možeš mu jelovnik uvijek obogatiti i s crvenom djetelinom, korijenom i listm repe, maslačkom što po ljeti možeš i na livadama naći..osim klasične industrijske hrane od induastrijskih hrana možeš mu dati i peletiranu suhu hranu za pse s obzirom da je ta hrana obično bolje kvalitete i strože kontrolirane kvalitete..a na pitanje što mu ne smiješ dati teško je to ovako navoditi..puno toga..ali ništa od "normalne" prehrane nije izračito opasno za hrčke :kava:
milijana
07.03.2006., 18:39
super,hvala puno:kiss:
ma problem je zapravo u tom sezonskom voću i povrću...onaj bivši se navodno otrovao od komadića kruške:( ...osim toga, (navodno )ne smiju papati ni zelenjavu tipa salete i sl...a ne znam više što ću.držat se kupovne hrane i uskratit joj svježe stvari ili nedajbože riskirat s voćem i gledat kako se muči kad padne u komu:cry:
u svakom slučaju,hvala na pomoći! :)
CHE-Guerrilla
07.03.2006., 19:03
super,hvala puno:kiss:
ma problem je zapravo u tom sezonskom voću i povrću...onaj bivši se navodno otrovao od komadića kruške:( ...osim toga, (navodno )ne smiju papati ni zelenjavu tipa salete i sl...a ne znam više što ću.držat se kupovne hrane i uskratit joj svježe stvari ili nedajbože riskirat s voćem i gledat kako se muči kad padne u komu:cry:
u svakom slučaju,hvala na pomoći! :)
a tko ti je to rekao u svezi salate i sl.? :confused: pa glodavci općenito su izraziti biljožderi tako da mu i voće i povrće itekako treba u prehrani...možda je problem u tome što mu daješ mokro ili tko zna kaj :confused: :kava:
martina81
13.04.2006., 12:12
Dragi moji, 3 dana smo ponosni vlasnici prekrasne hrckice..preslatka je i blesava:D Imam par pitanja:
-Može li je se ostaviti koji dan s dovoljno hrane i vode same u stanu?
-Smeta li im malo prašine koja se zna nakupiti pomalo na podu ili u stanu?
-Koliko vode piju? Ima pojilicu, ali je dosad popila minimalno, ponjušila je i liznula koji put...stavili smo joj i u posudicu..i opet je samo ponjušila i polizala koju kap..strah me da će dehidrirati..što da radimo s tim malim čudom?
thanx unaprijed pusa
Hej, čestitam!
Ovako, možeš hrčkicu ostaviti koji dan s vodom i hranom. (ne preporučam, no može se) Naravno, ostavi joj i nešto svježe, npr. malo mrkve...
Prašina? Hm, gdje ju držiš? Kavez na podu ili? Pa, ja ne mogu reći da je mom hrčku ikada smetalo...
Ne brini se oko vode - oni ponekad niti ne popiju kap cijeli dan! No, zato im trebaš davati svježije hrane (mrkva, jabuka, kruška...) No, ako ne pojede sve, ne zaboravi izvaditi ostatke iz kaveza, jer ne želiš da se naprave bakterije ;)
A stavila si joj vodu i u posudicu? Hm, mislim da će se time više igrati nego piti ;)
pozz
Vodu dobije iz hrane. Jabuka, salate, mrkve... Iako, jedan moj hrčak je obožavao kamilicu (otkrili smo čisto slučajno kad je poludio od mirisa čaja jer je šalica stajala pored gajbe) i onda smo mu stavljali to u pojilicu (onu s kuglicom na dnu) a on je pio ko sumanut. :cerek:
Kamilicu? :eek:
Moram priznati da još nisam čuo da ju hrčci vole... Morat ću pogledati kad kuham čaj ;) :)
A probaj stavit šalicu s vrućom kamilicom (bez šećera, limuna i sl.) pored gajbe da mu zamiriše - i ako se bude htio procijedit kroz rešetke da je se domogne, stavi mu malo u pojilicu (ohlađene, naravno). Ja sam pitala veterinara koji se isto snebivao ali je rekao da ne može škoditi. :D
martina81
15.04.2006., 12:07
A probaj stavit šalicu s vrućom kamilicom (bez šećera, limuna i sl.) pored gajbe da mu zamiriše - i ako se bude htio procijedit kroz rešetke da je se domogne, stavi mu malo u pojilicu (ohlađene, naravno). Ja sam pitala veterinara koji se isto snebivao ali je rekao da ne može škoditi. :D
Hvala na odgovorima..ovo s kamilicom je totalno zanimljivo-isprobati ćemo i to.. inače obooožava salatu, a tek kad vidi bananu..poludi za njom..I da, sa posudicom se igrala, pa smo je izvadili jako brzo..:cool:
S bananom nemoj pretjerati - jednom tjedno, malo...
Naravno, obožava salatu. Probaj i djetelinu. Ja svom berem stalno, i onda imam u vodi, pa čim izađe, mogu mu dati.
He he, ja sam svom stavio kao posudicu poklopac od Cedevitine posudice - jer jedino nju nije mogao izgristi.
P.S. Mom hrčku Amonu, sretan danas drugi rođendan
Elektra
15.04.2006., 12:45
Nisam znala da jedu i bananu? Jel' ima još nešto što jedu a da nije na 'standardnom' popisu hrane? :)
Elektra, što tebi je na "standardnom" popisu?
Pa, ako te to točnije zanima, (nadam se da nitko ovo neće shvatiti kao reklamu) u mom potpisu je link na jedan forum gdje je, ako se ne varam, sve već napisano.
Elektra
15.04.2006., 19:10
Elektra, što tebi je na "standardnom" popisu?
Pa, ako te to točnije zanima, (nadam se da nitko ovo neće shvatiti kao reklamu) u mom potpisu je link na jedan forum gdje je, ako se ne varam, sve već napisano.
Pri 'standardnom' popisu mislila sam na sjemenke, suho voće, mrkva, jabuka i ono što se uglavnom spominje. Tako da nisam znala da mogu jesti i bananu.
Naravno da mogu. Također, rijetko mogu čokoladu, jogurt i sir (nikako mlijeko!).
Mogu djetelinu, radič i sl. (iako obično jedan hrčak ne voli oboje, nego jedno od tog). Iako baš nije zdravo - neki su svojima davali naranče...
I naravno - što više sjemenke zamijeniti "prirodnom" hranom.
Ma_nemoj
17.04.2006., 00:04
Hej!
Drago mi je da imaš hrčka kao ljubimca. I ja ih jako volim, koje je vrste?
Ja imam jednog sirijskog, dva ruska i dva roborovskii hrčka.
Bilo bi dobro da si nabaviš knjigu o hrčcima (ima jako dobrih u "Algoritmu").
Tu ćeš naći točne i detaljne podatke o svemu što te zanima u vezi držanja i hranidbe, ali i kako prepoznati bolesnog hrčka te što učiniti s njim. Knjige nisu skupe, ali su na engl. jeziku.
- Možeš hrčka pustiti par dana samog u stanu samo obrati pozornost na to da mu pojilica radi i da ima dovoljno hrane te da nema opasnih mjesta u kavezu na kojima bi se mogao povrijediti (pasti, zapeti ili pobjeći iz kaveza).
- Ne smeta im prašina, ali bi bilo bolje da je nema i da hrčka držiš na mjestu gdje ga najbolje i uvijek možeš vidjeti, a i on nanjušiti tebe.
- Hrčci u principu ne piju puno vode (ovisi o kojoj se vrsti radi), ali im uvijek mora biti dostupna i to najbolje u pojilici, a ne zdjelici. Vodu dobivaju i iz voća i povrća.
Hrčci ne smiju jesti čokoladu niti bilo koje druge slatkiše - nikada!
Postoje vitaminski bomboni baš za glodavce.
Mlijeko i meso nije njihova prirodna hrana pa im se ne preporučuje davati. Bjelančevine možeš nadoknaditi davajući mu ponekad crve brašnare, a povremeno (osobito nakon terapije - ako je bio bolestan) može dobiti malo jogurta (ACIDOFIL- npr. sadrži njima potrebne mikroorganizme) ili komadić sira.
Danas postoji stvarno puno različitih mješavina sjemenki za hrčke, meni se najboljom čini ona od firme "Prestige".
Ja svojim hrčcima napunim zdjelicu jedamput tjedno, a vodu im mjenjam svaki treći dan. Što se tiče voća i povrća, mogu ga dobiti par puta tjedno (sviježe i oprano) i u malim količinama, ne pretjeruj sa djetelinom.
Obavezno stavi hrčku mineralni kamen u kavez i provjeri uvijek da li pojilica radi.
Za glodanje mu možeš kupiti komadiće drva baš za njih, ja svojim hrčcima dajem 2 do 3 lješnjaka da ih glođu i tako bruse zube.
Pozdrav!
Tu ćeš naći točne i detaljne podatke o svemu što te zanima u vezi držanja i hranidbe, ali i kako prepoznati bolesnog hrčka te što učiniti s njim. Knjige nisu skupe, ali su na engl. jeziku.
Mislim da se sve te informacije mogu naći i na netu, nije potrebno kupovati knjige. Također, iskustvo je puno važnije, barem po meni...
A vidiš, upravo se oko takvih stvari vode bitke. Neki kažu da se ne smije uopće, dok drugi daju - i ništa se loše en dogodi, dapače, hrčci uživaju.
Mlijeko i meso nije njihova prirodna hrana pa im se ne preporučuje davati.
Meso nije njihova prirodna hrana? Pa divlji hrčci to najviše i jedu... Mlijeko im se nikako ne smije davati!
Danas postoji stvarno puno različitih mješavina sjemenki za hrčke, meni se najboljom čini ona od firme "Prestige".
Slažem se da je najbolja hrana od Prestigea. No, samo po tome koliko ju hrčci jedu. No, ja definitivno mislim da nije zdrava... Npr. kad kupim štapiće na kojima je hrana, i dam hrčku, on to oglođe u jednom danu (drugi potraju par dana). A kad skočimišici stavim drvo da oglođe-ona doslovno to drvo izglođe da ga više nema! Pa mi sad nije jasno kako dvije životinjice koje imaju stvarno različite ukuse tako jaaako vole hranu od istog proizvođača. Nešto je u hrani...
Ja svojim hrčcima napunim zdjelicu jedamput tjedno, a vodu im mjenjam svaki treći dan. Što se tiče voća i povrća, mogu ga dobiti par puta tjedno (sviježe i oprano) i u malim količinama, ne pretjeruj sa djetelinom.
Ti to ozbiljno da napuniš samo jednom tjedno??? Pa što životinje jedu? Mora im takva hrana biti dostupna 24/7, baš kao i voda - koja se mora mijenjati svaki, a ne svaka tri dana. Zašto ne pretjerivati s djetelinom? Svim životinjama treba davati što više biljne hrane umjesto sjemenki...
Obavezno stavi hrčku mineralni kamen u kavez i provjeri uvijek da li pojilica radi.
Za glodanje mu možeš kupiti komadiće drva baš za njih, ja svojim hrčcima dajem 2 do 3 lješnjaka da ih glođu i tako bruse zube.
Mineralni kamen ništa ne vrijedi... Možeš ga dati hrčku, no on će ga dotaknuti svake prijestupne... Istina, naišao sam na neki mineralni kamen koji je u sebi imao neke slastice, pa ga hrčak opet nije želio pustiti... Za glodanje je izvrsna loza.
Elektra
17.04.2006., 12:11
Ti to ozbiljno da napuniš samo jednom tjedno??? Pa što životinje jedu? Mora im takva hrana biti dostupna 24/7, baš kao i voda - koja se mora mijenjati svaki, a ne svaka tri dana. Zašto ne pretjerivati s djetelinom? Svim životinjama treba davati što više biljne hrane umjesto sjemenki...
Nemoj zaboraviti da hrčci pohranjuju hranu (barem to moj čini u svoju kućicu i tamo ju ima dosta). Uvijek kad mu stavim hranu u zdjelicu on to odmah pokupi i odfura u kućciu (zimnica :D ) :cerek:
A kako znati da li je bolestan?
A kako znati da li je bolestan?
E ovisi o bolesti... Ja sam prije par dana prevodio tekstove o nekim bolestima za forum, i našao razne... Od ošamučenosti, i nestabilnosti, do apscesa i sl. Tako da to teško možemo sami otkriti o kojoj je se bolest radi.
Ma_nemoj
17.04.2006., 15:24
Mislim da se sve te informacije mogu naći i na netu, nije potrebno kupovati knjige. Također, iskustvo je puno važnije, barem po meni...
A vidiš, upravo se oko takvih stvari vode bitke. Neki kažu da se ne smije uopće, dok drugi daju - i ništa se loše en dogodi, dapače, hrčci uživaju.
Meso nije njihova prirodna hrana? Pa divlji hrčci to najviše i jedu... Mlijeko im se nikako ne smije davati!
Slažem se da je najbolja hrana od Prestigea. No, samo po tome koliko ju hrčci jedu. No, ja definitivno mislim da nije zdrava... Npr. kad kupim štapiće na kojima je hrana, i dam hrčku, on to oglođe u jednom danu (drugi potraju par dana). A kad skočimišici stavim drvo da oglođe-ona doslovno to drvo izglođe da ga više nema! Pa mi sad nije jasno kako dvije životinjice koje imaju stvarno različite ukuse tako jaaako vole hranu od istog proizvođača. Nešto je u hrani...
Mineralni kamen ništa ne vrijedi... Možeš ga dati hrčku, no on će ga dotaknuti svake prijestupne... Istina, naišao sam na neki mineralni kamen koji je u sebi imao neke slastice, pa ga hrčak opet nije želio pustiti... Za glodanje je izvrsna loza.
Upravo zbog ovakvih odgovora svima preporučujem da si kupe knjigu!
Elektra
17.04.2006., 17:50
E ovisi o bolesti... Ja sam prije par dana prevodio tekstove o nekim bolestima za forum, i našao razne... Od ošamučenosti, i nestabilnosti, do apscesa i sl. Tako da to teško možemo sami otkriti o kojoj je se bolest radi.
Eh sad, može biti bilo šta...
Moj ima već dvije pune godine i mislim kako je zdrav i niš mu ne fali. Ovako kako je poživjet će podosta :D
Upravo zbog ovakvih odgovora svima preporučujem da si kupe knjigu!
Ma_nemoj, vidiš, tko je uopće pisao tu knjigu? Jedna, dvije, nekoliko osoba? Pa želiš reći da će tih nekoliko znati više od svih ostalih, koji su to sve proživjeli, imaju iskustva?
Mislim, mene iskreno strah za sve te tvoje hrčke ako ti vjeruješ svemu što je u toj knjizi napisano... Hrčci, baš kao i sve ostale životinje nisu jednaka bića, klonovi, tako da ne postoji nikakvo "točno određeno" znanje...
Eh sad, može biti bilo šta...
Moj ima već dvije pune godine i mislim kako je zdrav i niš mu ne fali. Ovako kako je poživjet će podosta :D
Upravo tako. Moj je evo, prije par dana proslavio drugu godinu, a samo ga je jednom uhvatila bolest - apsces. Nasreću, iako sam naišao na (cenzuriram) veterinare koji su za hrčka rekli da je (cenzuriram), uspio sam taj problem riješiti...
Ljudi, imam kineskog hrčka kojem je opalo raspoloženje zadnjih par dana i vodila bih ga veterinaru, al čitam te forume i preporuke i još nisam naišla na nekog tko sa sigurnošću preporuča dobrog veterinara za hrčke? Jel zna netko nekog da ne lutam, u Zagrebu? Šaljite broj, javite...
nestasko
08.01.2007., 14:45
Bok svima,
Prije Božića kupili smo par sirijske hrče, (mužjaka i ženku)
bili su tako mali (prepostavljam da su iz dva različita legla zbog boje i oblika krzna) i slatki. Kćerkica (3,5 god) se je oduševila sa njima.
Zanima me nakon koliko mjeseci su spolno zreli i kako postupati sa mladim tek izleženim hrčcima?
Naime zatečeni su u obavljanju svojih spolnih nagona, pročitao sam da period trudnoće oko 18 dana?
Kako provijeriti dali je uopće noseća i kako tretirati ih ?
Hvala svima
placebo
08.01.2007., 14:49
Bok svima,
Prije Božića kupili smo par sirijske hrče, (mužjaka i ženku)
bili su tako mali (prepostavljam da su iz dva različita legla zbog boje i oblika krzna) i slatki. Kćerkica (3,5 god) se je oduševila sa njima.
Zanima me nakon koliko mjeseci su spolno zreli i kako postupati sa mladim tek izleženim hrčcima?
Naime zatečeni su u obavljanju svojih spolnih nagona, pročitao sam da period trudnoće oko 18 dana?
Hvala svima
Staviš joj ujutro sjemenke u posudicu i gledaš. Ako za sat-dva povrati, trudna je. Možeš čak i predvidjet spol mladunčadi. Staviš jedan komad rozog i jedan komad plavog toalet-papira... drugim riječima, nemam pojma :D a niti me interesira :rolleyes: jednom sam se zahebala kad mi je kokoš bilo tužno gledat bez partnera, neću više... OK, hrčci ne kukuriču u pet ujutro.. ali pusti ti to.. koga zmija ugrize i guštera se boji.. :cool:
gnjavež
08.01.2007., 17:37
vljanju svojih spolnih nagona, pročitao sam da period trudnoće oko 18 dana?
Hvala svima
cekas 18 dana:cool: a hrcice podijelis po selu.:o
chocogirl35b
09.01.2007., 15:20
Ja sam imala kineske hrčke, ali dođe ti manje više na isto... ovdje (http://chocogirl35b.blog.hr/arhiva-2006-02.html#dan22)možeš pogledati kak je to zgledalo iz prve ruke, a konkretan savjet ti je da ih ne diraš, ona će se sama okotiti, malene ne smiješ dirati jer ako osjeti tuđi miris na njima, ubit će ih. Isto tako će ih ubiti i ako procjeni da su bolesni (ili jedan od njih). Za sve će se ona pobrinuti sama, jedino kaj ti možeš je da je ostaviš na miru sa dovoljno hrane i vode, te da OBAVEZNO makneš mužjaka jer bi mogao ubiti mališane. Mjesec dana ih ostavi da budu uz mamu, a onda ih možeš dati.
Oni su ti inače spolno zreli već sa dva mjeseca i odonda mogu svakih 18 dana imati mlade, tak da ako ne želiš non stop leglo, ostavi ih razdvojene.
S obzirom da imaš malu kćerkicu, budi oprezan kad ih pokazuješ malenoj (prvo sam provjeri jel sve ok) jer sam ja naletjela na komade malih tijela (mama ih jede ak smatra da ne mogu preživjeti) što i nije lijep prizor.
osbourne
09.01.2007., 18:51
cuj bit ce ti bed jer ce se stalno pariti i neces imati gdje s njima. ja sam ih imao 15....i zo 2 cure i 1 decka. vise ih nisam spajao haha! sada imam miseve laboratorijske no u druge svrhe. ako ga netko želi....;)
brzo postanu spolno zreli
a boja krzna ne određuje da su iz različitog legla
ne znam zašto uzimati sirijce u paru, kad će se počet uskoro mlatiti, jer vole živjet sami
malo googlanja prije nabavke ne bi škodilo
nestasko
11.01.2007., 08:38
Ufff nisam znao da su skloni kanibalizmu :flop:
chocogirl35b hvala na savjetu, hvala svima na savjetima.
Čini mi se da neće biti potomaka, ženka naprosto se ne deblja osim što se je izdužila i malo ugojila, mada ni mužjak ne odstupa previše za njom.
Jedino što sam primjetio da je ženka aktivnija od mužjaka
(očito da smo mi muški povukli to od njih da budemo malo ljenjiji :jumping: od Vas žena) bez uvrede ikome.
Kada sam pročitao par vaših savjeta, odmah sam išao kupiti veću gajbu za njih. Da ne povjeruješ koji cirkus su napravili u njemu :tuctuc: .
Sve su prekopali ama baš sve očito im nije bilo baš drago što sam ih prebacio u veću i sa katom, cjevima, pjeskom itd ....
Ufff, ajme čiščenja nakon par sati što su unutra. horor:
hm, zapravo uživaju :top:
di si kupio gajbu?
nestasko
12.01.2007., 13:32
Vidim kako su se ipak malo smirili što se tiče divljanja po novom staništu za njih. Ha, ostala mi je gajba viška za koju imam planove. Naime dvoumim se dali da u ovu manju umetnem mužjaka (pošto su se doslovno noćas seksualno izrazili) kako nebi ženki smetao kod okota i normalno kod mladih potomaka.
Razmišljao sam da kupim cjevi za spajanje dvije gajbe u jednu, te prije negoli se ženka okoti, zatvoriti prolaz mužjaku iz jedne gajbe u drugu.
Napokon da i u Puli ima "donekle" malo bolje specijalizirana trgovina za glodavce i ostale kućne ljubimce, gdije sam i ja kupio ovu novu gajbu.
Čovječe nemožeš vjerovati da znaju biti skupe gajbe, a tek ostale popratne stvari ko da je od zlata.
Primjer ua gajbu sam dao 450 kn; 2 pletena gnijezda = 58 kn; pjesak za glodavce i hrčke (fini) = 11 kn 2 kg; tu su još Kolut fi =15 cm 30 kn; cjevi itd itd.
Da ti mrak padne na oći kad moraš platiti. Ok to znam da je invensticija u koju moraš donekle uložiti ako želiš da ti odnosno njima bude ljepo.
Vjerujem da bi u Zg. našao to možda ne u pola jeftinije ali bar malo jeftinije,
(jer znam pošto sam prije par godina dosta bio po Zg.) razlika zna biti drastična u cijenama. Ali neka, kćerka je sretna, vidim i hrćki donekle sretni, a moj ondnosno naš kućni buđet se smanjio nakon Božića i Nove godine. :flop:
Super !
Sretna Nova godina svima! :top:
Pozdrav svima
nestasko
18.01.2007., 16:16
Uf uf 9 komadaaaa novih malih hrča.
Nisam znao da ženka dopušta mužjaku da ih pazi dok se ona hrani ili trči ili nešto drugo. Primjetio sam da ga ipak pušta blizu potomaka mada ne baš drage volje, osim kada ode u drugi kavez gdje se izludira, u medju vremenu on spava sa njima (prepostavljam da ih grije pošto su bez krzna).
Žao mi ga je odvojiti kada ga vidim kako zuri u prazno :o (poznata scena kod nas muških kada ti žena rodi a kamoli 9 komada !!! :confused: :eek: )
pa ovo su moji mali vragovi
pablo
http://img66.imageshack.us/img66/5997/dsc05056lx9.jpg (http://imageshack.us)
http://img483.imageshack.us/img483/4628/dsc05057ft2.jpg (http://imageshack.us)
pedro
http://img409.imageshack.us/img409/3500/dsc05049if0.jpg (http://imageshack.us)
znam da baš slikice nisu čiste i vidljive,ali miču mi se
moji mali alpinisti
alpinisti i komandosi :p
tak se penje i moj leming te grize rešetkice
sve samo da privuće pažnju
Arian Girl
07.04.2007., 03:37
... te grize rešetkice sve samo da privuće pažnju
Ajoj, mislim da nije samo stvar privlačenja pažnje, nego bi oni jednostavno htjeli van iz kaveza. Imala sam jedno mjesec dana na čuvanju onu malu lopticu od kineskog hrčka, i stvarno mi je bilo bed gledat koliko je uporan bio s tim rešetkama da ih pregrize i izađe. :( A mala mrcina se mogla provuć kroz takve minijaturne rupe gdje nikad nebi rekao. I obožavaju se zavlačit u sve živo, tak sam mu u kavez ubacila krpu, onak zgužvano, i on odmah zaroni ispod i ne izlazi satima van, istrčkara se ispod nje uzduž i porijeko i onda zaspe, proviri van samo kad ide pit ili papat. Presladak je bio! :cerek: Ista stvar je bila i sa skočimišem.
ja mislim da je stvar u zubima.ja svojima moram kupit mineralni kamen ili će me izludit
neće ti pomoć
a nije baš ni zdravo ako se konzumira u velikim količinama
radije nabavi grančice nešpricanih voćaka
Desiree
11.04.2007., 05:39
Moji nisu ni sljivili mineralni kamen. Penjali su se po njemu, sjeli na njega, i grizli resetke :cerek:
moj grize onaj metal na pojilici
a ja imam goste i spavam u dnevnoj sobi
divota, cijelu noć se šetam i igram s njim
pošto ima mnogo vlasnika ovih divnih ljubimaca...
postoji forum o hrčcima i zamorcima. dosta smo se trudili oko njega, te vas molimo, ako se želite naravno, da nas posjetite i po mogučnosti registrirate.
bilo bi šteta da forum propadne, jer je dosta truda uloženo u njega.
ako volite hrčke i zamorce, ili ste ih imali, imati ćete ili ih imate, posjetite forum samo za njih:
Svijet hrčaka i zamoraca (http://www.hamsterland.mojforum.org)
ili ako znate nekoga tko voli hrčke i/ili zamorce, također vas molimo da mu kažete za forum.
puno hvala! :kiss:
GoldenSurferFromCRO
16.04.2007., 10:14
Cini mi se da to nisu kineski nego ruski hrsci?!
Kienski imaju duzi rep ko u pravog misa, a ovi koliko god mogu vidjeti imaju sasvim maleni rep a ti su onda ruski hrsci!
Sirijski imaju zlatno krzno,a ruski imaju sivkasto iako imaju i smedje, uglavnom sirijske i ruske imaju puno kraci rep, dok kineski imaju puno duzi ko u misa. Nije li tak?
to su ruski.
to je naime česta pogreška.
kinezi su jedini hrčci koji imaju dugi repić, i imaju dugačko i usko tijelo, slični su miševima.
a rusi imaju okruglo i široko tijelo i kratak repić.
u pet-shopovima jako često prodaju ruse pod kineze i onda ljudi žive u uvjerenju da su kupili kineskoga. ;)
GoldenSurferFromCRO
16.04.2007., 14:57
Pa meni se svidjaju da su ruski, jer su nekak slicnije nama, mislim na Ruse ko krscane u odnosu na nas Hrvate kao katolike, dok Kinezi su cista suprotnost od nas bilo Rusa bilo Hrvata! Zato i kod hrcaka isto tako...cak sam pomislio da kineski hrsci imaju kosooke oci, haha...
volimljubimce
16.04.2007., 18:33
prije tjedan dana brat si je kupio hrčka...:eek: :eek: :eek: :flop:
u ovih tjedan dana je jako neobična....
kao prvo jako se udebljala baš se vidi-ko lopta je....
stalno spava ćak i po noći,a znate
da su po noći aktivni.......
kad se probudi nešto malo pojede i odmah ode spavat...
neka se zna vrtit po kotaću...
dali je krak skotan????
ljudi pomažite......
ako je bila zajedno u kavezu sa muškim moguće
ne brini ako ih bude i imala.ne smiješ ih dirat jer bi ih mogla pojest i poželjno je da ne bude u prostoriji gdje je bučno.ja ti nemam s tim iskustva,ali je mom frendu pojela 3 od 5 komada.ostala 2 su preživjela.zanimljiva stvorenja
kupila sam im mineralni kamen jučer.sad ćemo vidjet rezultat.kad sam im stavila čudili su se.isto si nekad sjednu na njega,malo glođu.vidjet ćemo.
ne znam zašt,ali ja ću si sljedeću životinju kupit zamorca
ja sam vlasnica.budem se registrirala:top:
super :top:
samo reci pod kojim si se korisničkim imenom, nažalost morala sam staviti da ja moram potvrditi članove, jer je bilo mnogo spamova i više ih nisam mogla brisati
ali molim vas, samo upišite u lokaciju da ste iz hr ili odakle ste više, tako možete biti sigurni da ćete biti primljeni.
ako slučajno ne budete, samo mi javite ovdje.
ali svakako ćete biti primljeni u roku od 24 sata (i prije). :kiss:
usput, mineralni kamen nije baš najbolje riješenje za glodanje. ako si u mogučnosti, najbolje im uzmi grančicu lijeske ili neku koju smiju glodati. naravno, prije toga ju dezinficirate. ;)
stvarno?hvala.registrirala sam se pod ivce
da im taj kamen onda maknem?
e onda sam ti mislim još jučer potvrdila i možeš postati. :kiss: :zubo:
ja sam prije imala sirijca, a kasnije nažalost nisam više imala hrčka. no on mi je uvijek ostao u pamćenju jer mi je bio prvi moj ljubimac. slike imam samo 3, i to onda dan prije nego što je zauvijek otišao. :(
ali je bio presladak. :cerek: i često je znao gristi kavez, da bi privukao pažnju, ili da bih ga pustila. i znao je jesti iz ruke. :cerek: ma bio je fenomenalan! :cool:
Imala sam 7 hrčaka, ali kako im je kratak životni vijek, mama i ja smo zaključile da više ne možemo gledati svake druge godine kako umiru ova slatka stvorenjca. :mama:
BTW, 6 ih se zvalo Riki, a jedan je bio Garo (pametan hrčak - odazivao se na ime :s )
da to je i meni malo.stvarno vrijeme brzo leti i evo 30.6. bit će godinu dana kak ima svoje hrčke.ja jako dobro pamtim datume i iako je to nekome blesavo na taj dan ne znam podsjetim se svoje face i face svojih kad je frend uletio u kuću sa hrčkima.hvala probat ću
slijedeći ljubimac kojeg ću ja imat je zamorac jer duže žive,a i nekak mi se čine više druželjubivi
e onda sam ti mislim još jučer potvrdila i možeš postati. :kiss: :zubo:
ja sam se tek danas registrirala oko 12.svejedno ću pokušat
evo moj jedan hrčak upravo dolje ugiba dok ja ovo pišem,a ja mu ne mogu pomoć.još jučer je sve bilo u redu.njih dvoje su se tukli,igrali vozili,a jutros kad sam im išla davat hranu on je bio samo u kutu,a ovaj drugi je došao i veselo čekao današnju porciju.prvo kad sam samo uzela posudice i otišla stavit novu vodu mislila sam da još uvijek spava.činio mi se sumnjiv i maknula sam kolut.on je samo bio na mjestu i tresao se.nije došao ni do posudice sa hranom.:cry: stavila sam mu njegove najdraže sjemenke to je malo prebacao i ništa.sad se stalno vraćam da ga vidim.još uvijek je živ,ali vidim da nije dobro.odvela bi ga vetu,ali su svi u glupom zagrebu,a ne znam dal bi još uvijek stigla vetu.:cry: :mama: :mama: :cry: .javim vam šta se desilo,ali mislim da je gotovo:mama: :cry: :mama: :mama:
gLuqacha
18.04.2007., 10:58
pa ovo su moji mali vragovi
pablo
http://img66.imageshack.us/img66/5997/dsc05056lx9.jpg (http://imageshack.us)
http://img483.imageshack.us/img483/4628/dsc05057ft2.jpg (http://imageshack.us)
pedro
http://img409.imageshack.us/img409/3500/dsc05049if0.jpg (http://imageshack.us)
znam da baš slikice nisu čiste i vidljive,ali miču mi se
moji mali alpinisti
presLatkiiiiiii....:cerek:
Ipanema
18.04.2007., 11:02
Pablo i Pedro :rofl: Odlična imena :top: :cerek:
Ipanema
18.04.2007., 11:07
Evo i moji mišeka.
Tata i sin/kćer :D
http://img213.imageshack.us/img213/760/whatisthatgirlbyipanemakb4.jpg (http://imageshack.us)
http://img228.imageshack.us/img228/7281/hampsterafterlunchbyipawt1.jpg (http://imageshack.us)
Ipanema
18.04.2007., 11:09
Mlađarija :D
http://img213.imageshack.us/img213/6934/hampsterstwointhepotbyiyg2.jpg (http://imageshack.us)
http://img170.imageshack.us/img170/6117/hampsterswirlbyipanemadar2.jpg (http://imageshack.us)
Ipanema
18.04.2007., 11:10
Tata krmi :zubo:
http://img213.imageshack.us/img213/421/hampsterasleepbyipanemawa6.jpg (http://imageshack.us)
nikada nisam vidjela hrčka da ovako spava
lud je
GoldenSurferFromCRO
18.04.2007., 11:16
Pa da, ko da je mrtav? Cudan je taj hrcak...
Ipanema
18.04.2007., 11:17
Pa da, ko da je mrtav? Cudan je taj hrcak...
Nije mrtav :D
Tako je spavao u jednom periodu prošle godine.
Pustilo ga nakon nekog vremena.
Sad spava IZA kućice :bonk:
Pa kol'ko ih sve skupa imaš?
GoldenSurferFromCRO
18.04.2007., 11:23
Poznato je da su hrcci nocne zivotinje, znaci po danu ne smijem njih buditi, odnosno ja imam jednu zenku Pikija, ona se igra samo predvecer i jako je ljuti ako nakon igre nju stavim u kavez pa da mi idemo na spavanje. U tom slucaju pokusava sve u 16 gristi kavez ali ne uspijeva, i tek ujutro vidim da lijepo spava u svojoj kucici zavaljena u sve nagomilanoj piljevini u kucici....
Ipanema
18.04.2007., 11:24
Pa kol'ko ih sve skupa imaš?
4.
Tri okota sam uspjela razdijeliti, ali ostalo mi je dvoje djece i roditelji.
Sad su svaki u svom kavezu jer su se i djeca pocela hvatat :rolleyes: a ja ne bih mogla podnijeti vise okota :D
Ja sam jednom istovremeno kupila 2 hrčka i stavila ih u isti kavez - riječ je o Rikiju br. 5 i Gari - al je Riki ušao u kućicu i nije dao ni blizu Gari pa mu je precvikao uho... E sad, ja ne kužim da l' su to bila 2 muška pa je teritorij u pitanju, ili su to bili m/ž pa je ženka imala napad PMSa!?! :D
TKO ima odgovor?
Ipanema
18.04.2007., 11:35
Ja sam jednom istovremeno kupila 2 hrčka i stavila ih u isti kavez - riječ je o Rikiju br. 5 i Gari - al je Riki ušao u kućicu i nije dao ni blizu Gari pa mu je precvikao uho... E sad, ja ne kužim da l' su to bila 2 muška pa je teritorij u pitanju, ili su to bili m/ž pa je ženka imala napad PMSa!?! :D
TKO ima odgovor?
Moze biti oboje, moji muz i zena su se isto klali.
Zenska se skrivala od muza :D
Na pocetku narocito, a osobito kad je bila u drugom stanju, a on je htio nesto mrdnut :D, a ona je bila stalno u drugom stanju, a on je stalno htio... :zubo:
GoldenSurferFromCRO
18.04.2007., 11:41
TKO ima odgovor?
Htio sam na pocetku kupiti 2 hrcka, ali prodavacica mi je sugerirala d aje dovoljno kupiti samo 1, jer je hrcak samotnjacka zivotinje. Ako kupim 2 da ce biti tucnjave i krvi bilo da se radi o m/m ili m/z spolu, kaze da je to u njihovoj krvi tako, bore se za nesto u kavezu. Pa sam onda kupio sam jednu za pocetak.
Za sve hrčkoljupce i one koji će tek postati:
2734
uginuo je pedro:cry: :mama: VIŠE IH NE ŽELIM IMAT!nikad
evo moj jedan hrčak upravo dolje ugiba dok ja ovo pišem,a ja mu ne mogu pomoć.još jučer je sve bilo u redu.njih dvoje su se tukli,igrali vozili,a jutros kad sam im išla davat hranu on je bio samo u kutu,a ovaj drugi je došao i veselo čekao današnju porciju.prvo kad sam samo uzela posudice i otišla stavit novu vodu mislila sam da još uvijek spava.činio mi se sumnjiv i maknula sam kolut.on je samo bio na mjestu i tresao se.nije došao ni do posudice sa hranom.:cry: stavila sam mu njegove najdraže sjemenke to je malo prebacao i ništa.sad se stalno vraćam da ga vidim.još uvijek je živ,ali vidim da nije dobro.odvela bi ga vetu,ali su svi u glupom zagrebu,a ne znam dal bi još uvijek stigla vetu.:cry: :mama: :cry: .javim vam šta se desilo,ali mislim da je gotovo:mama: :cry: :mama: :mama:
:zzz: :angel:
Ipanema
19.04.2007., 10:20
Ajooooj :(
:grli:
tako mi je žao! :( :'(
pa što se dogodilo? :(
nemam pojma.bio je dobro dan prije,a ujutro kad sam im išla dat hrane i vode on je bio u kutu.to bi još nekak i prihvatila kao normalno.ono čisti se ili je u dubokom snu,ali kad sam se vratila i kad sam stavila posudicu sa hranom pablo je jeo,natrpao cijela usta svačega,a ovaj je i dalje bio u kutu.on je tad još bio živ.i sad vidim ja nešt nije u redu.mislila sam da će ga proć,stavila sam mu hranu u kut,a on je nešt prebaco i ništ.kad sam se drugi put vratila on je ležao,još je disao,ali se vidjelo da je gotovo.pablo ga je budio,ali on ništa.i eto tako vam je moj pedro otišao,a pablo je sad sam.:cry: :mama: kupit ću možd nove,ali kad i pablo ode :( jer se bojim da se ne bi potukli.mislim prinova i pablić
GoldenSurferFromCRO
20.04.2007., 06:57
imam zanimljivu vijest! Kako sam prošle subote kupio po prvi puta hrčka ruske pasmine, evo sada se ispostavilo da je već bila trudna i sada je Piki okotila mladunče i vidio sam ispod majke dva mlade hrčka. Nisam htio dirati, jer je negdje pisalo da ne smije ništa dirati barem 4-5 dana. Reci mi što još trebam napraviti? DaM VIŠE HRANE? Dam više što drugo...za početak da vidim što trebam napraviti...
čestitam na prinovama.ja ti stvarno ne znam.samo ih nemoj dirat jer ako osjeti da su možda ugroženi mogla bi ih pojest.znam zvuči blesavo,ali tak je.pitaj nekog drugog.ja sam imala muške tako da ne znam.potraži onaj forum.svijet hrčaka i zamoraca,registriraj se i zatraži pomoć.tamo ima ljudi koji ih imaju ohoho i sigurno će ti pomoć
moji kineski su stalno vani.. zakon su, uopce ne spavaju po danu ko njihovi kolege.. A zovu se Bobi i Rudi!!!
GoldenSurferFromCRO
20.04.2007., 11:32
Da, sve sam tamo procitao i vidim kako stvari trebaju stajati. Prva 5 dana nista ne dirati, osim davati raznoliku hranu i vode. Cak kazu da stavim mlijeko u vodi, ali meni to izgleda blesavo. Pa cu ostaviti vodu kako jest. Mozes eventualno malo pogledati kada maknem krov s kucice ali nista blizu njih. Jutros sam uspio malo pogledati i vidio sam 2 mladunceta koliko sam uspio vidjeti, a mama Piki se vise zagnjurila i zatrpala ih piljevinom. Brizna mama! Smjestio sam kavez na najmirniji kutak u stanu pa cekamo da nam prodje 5 dana....
čestitke na prinovama!:kiss:
najbitnije je da sada ništa ne diraš ni ne mjenjaš stelju, a to sa mlijekom ne moraš napraviti, to je samo jedan primjer valjda ako majka ne želi mladunčad ili tako nešto.:)
da se razumijemo.piljevinu moraš mjenjat.smrdit će.samo nemoj blizu njih i nje i sve će bit ok;)
GoldenSurferFromCRO
20.04.2007., 23:17
Pa pisalo je da ne smijem 5 dana mijenjati od prvog dana okota. To znaci da ostavim i cekam 5 dana a poslije onda mogu mijenjati osim one kod kucice gdje se nalazi mladunčadi...nije li tak?
GoldenSurferFromCRO
20.04.2007., 23:20
i još jedna stvar, vidim da mama Piki stalno traži da izadje van iz kaveza, imali smo naviku da je puštamo vani pa je htjela upoznavati naš stan i to smo joj rado priuštili a sada kada je okotila mlade htjela je na silu izaći pa nismo joj to dali, pa je stalno grizla kavez. Pa je li to OK da može malo izaći ili baremtumariti po kavezu? vidio sam da je malo duže izbivala pa sam pomislio da možda ostavlja mladunčadi? No sada vidim da spava zajedno s njima....
ha onda nemoj čistit.dobro ako si očistio par dana prije okota onda ok
vanilija
21.04.2007., 11:20
najbolje je ne dirat kavez s bebama dok ne pocnu hodat po kavezu, vjeruj mi evo imam vec 3. okot svojih ruskih hrckica :) nista im nece bit ako budu malo duze sa starom piljevinom! bolje to neg da ih mama pojede, pogotovo ak joj je ovo prvo leglo!
GoldenSurferFromCRO
21.04.2007., 13:17
A još niste mi odgovorili što da radim ako mama Piki stalno grize rešetke kaveza to je signal da hoće ići van, malo se prošetati...da li mogu onda pustiti da malo šeta van ili da primimo mamu Piki u ruci i da neka hoda po tijelu dok ležimo na kauču? I slično...?
vanilija
21.04.2007., 14:17
A još niste mi odgovorili što da radim ako mama Piki stalno grize rešetke kaveza to je signal da hoće ići van, malo se prošetati...da li mogu onda pustiti da malo šeta van ili da primimo mamu Piki u ruci i da neka hoda po tijelu dok ležimo na kauču? I slično...?
zasto se nebi mogla setati dok ima bebe? pa i njoj treba malo mira :) ipak je oni stalno navlace i sve :) slobodno je pusti po 15 minuta van, i onda nazad u kavez
GoldenSurferFromCRO
21.04.2007., 17:47
Imaš pravo, no za sada sam jedino jučer pustio na 10 minuta i malo pogladio što je postala mama, a i ona ima vrlo bogati istraživaćki duh, jako voli zabadati u svaki kutak sobe! A za sada samo spava s mladunčetama i ništa ne diramo....
kažem ti i ne samo tebi
svi koji imate zamorce,hrčke dođite na svijet zamoraca i hrčaka (http://mojforum.org/phpBB2/hamsterland/)
ima nas pa tak tak moglo bi i bolje.vjerujte mi jako nam je zanimljivo,razmjenjujemo iskustva.tamo vam ima ljudi koji imaju strašno puno tih malih vragića i stvarno puno znadu.svratite i registrirajte se
kljukica_kviki
22.04.2007., 10:06
ja trenutno imam 3 kineska:cerek:
mali,vragovi,al uvuku ti se pod kožu:kiss:
susjedi su dobili male,pa smo uzeli jedan vragolana :E ,i onda su dali ostali i onda su im ostala još 2,jedan je bio kod susjeda na posudbi,i uzeli smo još jednog;) sam kaj taj mali nema nogicu prednju :( inače,par savjeta,bolje vam je sijeno od piljevine jel tamo im je ljepše a i usput to grickaju:p ,pazite da vam se nazavuku ak ih pustite van u kauć il negdje,vole se skrivat al super su stovrenja,druželjubiva i sve,sam kaj ponoći vrte ono kolute:rolleyes:
kljukica_kviki
22.04.2007., 10:08
mi nekad svog pustimo,al pazi!!!! oće se zavuć,''zablokiraj'' im otvore da nemogu pobjeć u sujednu prostoriju,iza ormara il negdje al svakako ih malo puštaj,po kauču isto i tak:)
http://img300.imageshack.us/img300/7866/picture002ui1.th.jpg (http://img300.imageshack.us/my.php?image=picture002ui1.jpg)
kljukica_kviki
22.04.2007., 10:42
http://img300.imageshack.us/img300/7866/picture002ui1.th.jpg (http://img300.imageshack.us/my.php?image=picture002ui1.jpg)
gamer0077
22.04.2007., 18:10
Naš razred planira kupiti zamorca zato jer smo tražili malo živahniju i životinju budnu po danu budnu po danu, a čuli smo da hrčci spavaju po danu.
Ako netko ima dobar savjet neka ga predloži.
Hvala!!!
:love:
ako sam dobro shvatila vi ga želite držat u razredu?
mislim da vam to baš i nije dobro.to nisu ribice.i oko njih ima puno posla,a kamoli o glodavcima.hranit ga,mjenjat piljevinu...to je životinji stres.svi ti zvukovi,buka.osim toga gledat ćete ga par dana,a tko će ga dalje čistit :(
ne znam šta da vam kažem.imate jako puno korisnih savjeta na nekoliko stranica
pet centar (http://www.pet-centar.hr/) "moj ljubimac"
PEDRO JE DOBIO SVOJU ZVJEZDICU!!!:jumping:
više na :) (http://www.ivce.bloger.hr/)(molim kliknite na smješka)
kljukica_kviki
22.04.2007., 20:31
ne znam šta da vam kažem.imate jako puno korisnih savjeta na nekoliko stranica
pet centar (http://www.pet-centar.hr/) "moj ljubimac"
e azra,vidio sam na blogu na slikama,da imaš il si imala 2 hrčka u kavezu,a u pet shopu su rekli da ne smiju bit dva jer se il pare il kolju :confused:
da to znadu govorit.znadu se klat.o da!uglavnom ne smiju bit različite vrste i najbolje da su odmalena zajedno.moji su iz domaćeg uzgoja i zajedno su od prvog dana.sad kad je pablo sam ma prava tišina u kući.;) iako nam pedro JAKO fali,ali šta je tu je.uskoro nam stižu zamorci pa će pablo imat susjede
hvala što si nas posjetila.mogla si nam ostavit komentar. :(
imam taj blog iz vrlo jednostavnih razloga.malo tko je njima posvetio blog.žao mi je evo imamo i forum ne znam danas se poslije podne nije htio otvorit nadam se da hoće.ima nas malo tako da i to pokušavam malo probudit.
ne bi ste vjerovali,ali da ste me pitali prije 2mj šta bi rađe:glodavce ili psa?ja bi vam odgovorila psa,ali sad glodavce sa velikim smiješkom do poda.nisu baš kao psi,ali su životinje koje imaju osjećaje i to me uvijek oduševljava.obožavam ih
lejo_ri
22.04.2007., 22:29
hmm probala sam ic na svijet zamoraca i hrčaka
al nisam mogla pa da pitam vas,,
imam zamorca i primjetila sam da mu je jedno
uho postalo nekako bijelo perutavo iznutra,
brat mi je rekao da mozda postoji mogucnost
da je pobro upalu uha pa da mu se sad to osusilo al
neznam,,stvar je u tome sta se skroz noramlno
ponasa tako da isprva nisam ni skuzila =o(
se trebam zabrinuti ili je to samo prolazno il,,
neznam,,i znate mozda otprilike koliko dode pregled
kod veterinara
tnx,,pozdraw =o)
pregled bez terapije (lijekova) je 40-50 kn ak nejdeš u Zou, meni su tamo naplatili 80kn za kunića, kojeg su mi bolesnog poslali doma
tamo nejdi (ak si iz zagreba)
samo od sebe neće proć, može imat neke parazite, a oni će se samo širiti
moj prijedlog je za zagrebčane
ana shek, heinzelova 68, 6040186
e sad, ona je na godišnjem, pa preporučam samo dr brajka
ako vam je bliže, možete ić i u bubu, oni su se preselili mislim u selsku
neznam evo forum je opet u funkciji :jumping:
samo klikni i registriraj se :) (http://mojforum.org/phpBB2/hamsterland/index.php?sid=299e292021b0d0168b107d27c49c34bd)
imamo novi post!svratite do nas
evo linka :) (http://www.ivce.bloger.hr/)klik na smajlića
Laif Kin
24.04.2007., 12:11
ja sam jucer malog hrcka nabavila, ruskog. zove se mo i totalno je zaaaakon :cerek: :cerek:
ja sam jucer malog hrcka nabavila, ruskog. zove se mo i totalno je zaaaakon :cerek: :cerek:
:jumping: :top:
E ja danas nisam cijeli dan mogla na forum. :confused:
ne mogu ni sada.
samo da vas obavjestim, mojforum.org(tamo je taj forum) trenutno ima nekakve radove vjerojatno, jer se ne može pristupiti ni njihovoj osobnoj stranici. da ne bi pomislili da je forum izbrisan ili tako nešto. ;)
tamo da eto... malo strpljenja. :zubo:
P e t r a
28.04.2007., 01:00
Evo moga malenog i zove se Kimi :)
http://img257.imageshack.us/img257/862/kimi2mf8.th.jpg (http://img257.imageshack.us/my.php?image=kimi2mf8.jpg)
http://img265.imageshack.us/img265/3286/kimi1rf1.th.jpg (http://img265.imageshack.us/my.php?image=kimi1rf1.jpg)
slatki je.ako želiš možeš se registrirat na svijet hrčaka i zamoraca (http://mojforum.org/phpBB2/hamsterland/)
...nyxica...
28.04.2007., 17:23
ja sam prije imala hrcke i kad je uginuo moj najdrazi-spot,obecala sam sama sebi da ih vise nikad necu imat..i jedan dan idem ja u pet shop po hranu za mog pasonju a kad ono pet shop se zatvara i djele hrcke..i nisam mogla odoljet,uzela sam odmah malu bebicu..koja je sad vec velika :zubo:
joj kako je slatki mališan... :cerek:
puno sreće s njime! :cerek:
ja sam prije imala hrcke i kad je uginuo moj najdrazi-spot,obecala sam sama sebi da ih vise nikad necu imat..
i ja isto više ne želim hrčke.malo žive,a budući da sam JAKI emotivac uf to mi je jako teško
kada je meni hrčak uginuo, plakala sam nekoliko dana. bio mi je samo dovoljan pogled na prazan kavez... :'(
stvarno premalo žive... ali zato jako mnogo daju za to kratko vrijeme. :)
Sahara05
03.05.2007., 10:57
Bok svima, nadam se da mi možete pomoći...
Imam hrčka, kupljen je kao kineski, al prema ovom što ste pisali izgleda da je ruski :confused:
Ne znam da li trebam poduzeti nešto s njegovim zubima!?
Ima mineralni kamen koji mu služi samo za igru, nikad ga nije ni pokušao gristi, kao ni drvca koja sam mu stavljala u kavez. Jedino što grize (osim hrane :D ) su rešetke kaveza, a čini mi se da su mu zubi već vrlo veliki.
Čula sam da bi ga u ovom slučaju trebala odvest veterinaru koji bi mu "skratio" zubiće jer bi mu se moglo dogoditi da više ne može normalno jesti.
Ne znam ni sama što da radim :confused: Ovo s veterinarom mi se nekako čini vrlo agresivno!? Budući da su po prirodi plašljive životinjice, stres jako utječe na njih i ne bih htjela da mu se nešto dogodi.
Hvala vam unaprijed na odgovorima :kiss:
hm ne bi znala.moj grize kamen,posudicu od hrane,grančice,ali mu zubići nisu veliki.stvarno ne znam,a i svaka čast veterinaru koji bi mome skračivao zubiće:s
Ipanema
03.05.2007., 16:00
Moji su "klinci" pojeli pola velike kantice za hranu.
Pojeli! :)
Nije im niš :zubo:
i moj isto.pojeo je skoro cijeli papir za printanje.pitala sam veterinara,ali rekao je da mu neće smetati ako mu do sad nije
sahara, probaj mu kupiti onaj kreker koji sadrži orašćiće i sjemenke ako to ima u pet-shopu, ili one tvrde biskvite. ;)
a što se tiče jedenja svega i svačega - glodavci su pa im je to normalno, samo pazite da ne bi grizao novinski papir, jer on sadrži tvari koje nisu dobre za njega.
Zbunjevita :)
03.06.2007., 16:50
Ja imam sirijskog zlatnog hrčka već godinu dana.Od tada je toliko narasla i udebljala se da je slomila kotač za igru i ne stane više u kućicu za spavanje..Također stalno gricka rešetkice kaveza i vješa se po njima tako da je jednu uspijela i slomiti(nemojte me pitat kako :D ). A najslađe mi je bilo kad je 2 puta po noći pobijegla iz kaveza(jednom kad joj nisam dobro zatvorila vratašca, a drugi put je bilo to kad je slomila šipkicu) i svaki put mi se uvukla u krevet pod pokrivač..Jest da me bila malo prepala, ali nema veze :zubo:
:kiss: mojoj Mrvici.
da to mi je poznato...
sad neki dan sam došla mu poželjet dobro jutro,a kotač dolje....:zvrko:
predlažem da ovdje stavljate oglase za naše hrčke i zamorce...
a može i za ostale glodavce:mig:
kad smo već kod tih oglasa...
na plavoj šapi je tema:sivosmeđi mišići traže dom! :) (http://www.forum.hr/showthread.php?p=8893814#post8893814)
pa ako netko od vas ima mogućnosti,cura ih poklanja i iz zg je :mig:
krejzi_mala
02.07.2007., 17:18
Moji nisu ni sljivili mineralni kamen. Penjali su se po njemu, sjeli na njega, i grizli resetke :cerek:
tako je i s mojim =)
Pozdrav !Imam preslatkog zamorca.Ima dvije i pol godine.Zao mi je sto je sam pa si nekad mislim da mu treba cura,pa ako netko ima zenskog zamorca da se druze...znam da ovo smijesno zvuci...
ženkicu nabavljaš samo ako već imaš ženkicu
ako imaš muškića nabavi mu istospolno društvo ali uz određeno upoznavanje
nikako ga ne smiješ hititi u isti kavez jer će ga stariji grist i biti agresivan prema njemu
više o tome imaš na ovom linku (www.forum.zekoiprijatelji.com)
ništa ne garantira da će se mužjaci složit Suživot i sukobi (http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?board=84.20)
ja imam dva muška kastrirana i ženkicu
ako želiš udmoiti mužjaka, javi, znam tko udomljava
heavenly_demonic
14.07.2007., 13:39
bila sam jučer kod prijatelja prespavat i on ima hrčka...bila je to ljubav na prvi pogled:cerek: ...presladak je, odma sam poželila jednog...pa možete li mi dat savjete o nabavi hrčka?? koliki su otprilike troškovi (hrčak+kavez sa svom opremom, da se može igrati i sve) ??....
presladak je, zar ne?...i da..možete mi reć nešto o ovoj vrsti, kako se zove, jesu li društveni..?
http://i146.photobucket.com/albums/r242/bony_babe/P1010034.jpg
http://i146.photobucket.com/albums/r242/bony_babe/P1010036.jpg
kineski?
svi su oni preslatki
kavez koji uzmeš ne treba biti mali, kao male su životinjice pa im je dost - krivo
što veći to bolje
dodaj par tunela, ili kupi odmah gajbu koja ih ima
nisu skupi za održavanje, a treba se vodit računa o prehrani
koje povrće i voće davat, travicu i sl
moraju imat vodu, naravno
a možda bi ipak zamorčića? :D
evo kod mene jedna ženkica čeka novi dom (a nije moj ljubimac, njena gazdarica se više nije mogla/htjela brinut o njoj)
sad čeka budućeg dobrog vlasnika da ju uzme
heavenly_demonic
14.07.2007., 14:54
znam, tek sam počela razmišljati o svemu tomu danas, ali htjela bih mu što veći i udobniji kavez, samo me zanima koliko sve to otprilike dođe??....pročitala sam da je za prvi put bolje uzet mužjaka..samo ne znam da li da uzmem jednog ili dva, da ima društvo, ne želim da bude usamljen, iako sam pročitala da neke vrste vole biti same....ne želim žurit', tila bi se prvo informirat o svemu... =)
na zekoiprijatelji forumu jedna djevojka ima leglo i poklanja hrčkiće
možda netko ima i kavez da ti jeftinije proda
pogledaj po oglasniku, ima ih dosta koji se jeftinije prodaju
ne mora on bit novi
ak uzimaš dva, onda moraju biti iz istog legla, nikako kupljeni posebno
heavenly_demonic
15.07.2007., 11:26
registrirala sam se i pročitala dosta tema pod hrčci-oprema i smještaj...moram se još dosta raspitat o svemu, pogledat ću malo cijene kaveza po zoo hobyima u gradu i tako to...
ako kupujen u zoo hobyu, kako mogu znat jesu li iz istog legla? ili da ne kupujen po tim dućanima....kako drukčije?...ali kak sam glupa... =(....pliz help=)
ne možeš znat dal su iz istog legla
heavenly_demonic
16.07.2007., 11:11
btw, registrirala sam se na onaj forum kao bony :)
znam,skužila sam
najbolje je učit o životinjici prije nego se nabavi
onda nema toliko napuštenih :eek:
evo jedan koristan članak kako spriječiti toplotni udar, izbječi vručine, pomoći malom ljubimcu, rashladiti ga klik (http://forum.zekoiprijatelji.com/index.php?page=16)
lana135
06.08.2007., 00:15
Ja sam primjer zašto ne treba ljudima za rođendan davat živa stvorenja. Dobila hrčka i ne znam šta bi s njim, pa ako možete pomoć bila bi zahvalna.
Evo šta me muči:
1. ima hranu Prestige, vidjela sam tu po temama da je ta dobra, al ne jede baš, mogla bi mu ona posudica valjda 2 tjedna trajat, kužim da nosi i sakriva okolo, al svejedno jel to normalno?
2. kolko često treba mijenjat tu nepojedenu hranu?
3. jel mu bolja podloga ona piljevina ili slama? Koliko se često treba mijenjat?
4. jel treba ubacivat još nešto, tipa vatu ili wc-papir, a šta ako to pojede?
5. ima 2 kata, pa je u najudaljenijem ćošku nabio hrpu piljevine svuda okolo, a iznad mu je "2. kat" tako da se uopće ne vidi i izađe samo navečer na kratko i po noći jednom-dvaput na minutu, jel to normalno i hoće li poludit kad mu "srušim kuću" dok budem mijenjala piljevinu? Tj. da mu natrpam nove u taj ćošak il da si sam to radi?
6. kotač ni da takne, zašto? Koliko im je uopće potrebno kretanja? Ja ga ubacim u onu kuglu pa trčka okolo, al koliko dugo smije, pročitala sam negdje da ne smije više od 20 min, ali ako ga vratim u kavez nakon tako kratkog vremena počne manijakalno grist kavez i to dio gdje su vratašca, što sam ja protumačila kao znak da želi još van i da mrzi mene okrutnog tamničara, pa ga pustim još sat - sat i po
7. nije baš neki za maženje, kad ga primim sav se ukoči i koprca, znači li to da je još strašljiv i kako ga pripitomit ili su hrčci jednostavno takvi?
8. koliko mu se često treba davati svježa hrana i koliko, ja ubacim malo, tipa jabuke veličine nokta, da mu više dajem?
9. ponekad se vuče po kavezu tj na trbuhu je i vuče stražnje noge i tak hoda, ne mislim da je bolestan jer kasnije juri u kugli, al eto da pitam
10. zašto zapravo grizu kavez i živčane (bar tako izgleda), jel ima neki drugi razlog osim same želje za griženjem? Našla sam negdje na internetu da im se treba dat kartonska rola od wc papira ili komad drveta za griženje, al šta ako to pojede, npr pojede pola role i sav se zaštopa, kaj bi onda
puno pitam znam, al ako i pola odgovorite super
Hvala!
amelie7
06.08.2007., 13:20
Evo odgovora:
1. ima hranu Prestige, vidjela sam tu po temama da je ta dobra, al ne jede baš, mogla bi mu ona posudica valjda 2 tjedna trajat, kužim da nosi i sakriva okolo, al svejedno jel to normalno?
*Nije to ništa. Vjerojatno je stvar u tome da njima nije sve fino. Ono kaj je, pojedu. Takvi su i moji - izbirljivi. Zato im kupim od različitih proizvođača i onda to izmiješam. 2-3 vrste hrane
2. kolko često treba mijenjat tu nepojedenu hranu?
*Možeš im dati svježu hranu svaki dan
3. jel mu bolja podloga ona piljevina ili slama? Koliko se često treba mijenjat?
*Meni su rekli da je bolja piljevina,ali isključivo kupovna jer nema opasnosti od bakterija
*Nema potrebe
5. ima 2 kata, pa je u najudaljenijem ćošku nabio hrpu piljevine svuda okolo, a iznad mu je "2. kat" tako da se uopće ne vidi i izađe samo navečer na kratko i po noći jednom-dvaput na minutu, jel to normalno i hoće li poludit kad mu "srušim kuću" dok budem mijenjala piljevinu? Tj. da mu natrpam nove u taj ćošak il da si sam to radi?
* On će to sam sebi sredit kak mu paše jer mu tam udobno. Moj isto svu piljevinu stavi u jedan ćošak.
6. kotač ni da takne, zašto? Koliko im je uopće potrebno kretanja? Ja ga ubacim u onu kuglu pa trčka okolo, al koliko dugo smije, pročitala sam negdje da ne smije više od 20 min, ali ako ga vratim u kavez nakon tako kratkog vremena počne manijakalno grist kavez i to dio gdje su vratašca, što sam ja protumačila kao znak da želi još van i da mrzi mene okrutnog tamničara, pa ga pustim još sat - sat i po
*Ne znam za kuglu ali pretpostavljam da mu neće bit ništa ak ga pustiš da tak trčkara. Pošto su noćne životinje, najviše su aktivne onda makar mi nije jasno zašto je tvoj lijen. Neki poseban valjda:)
7. nije baš neki za maženje, kad ga primim sav se ukoči i koprca, znači li to da je još strašljiv i kako ga pripitomit ili su hrčci jednostavno takvi?
*Ja sam svoje nabavila dok su još bili bebe tako da su jako mazni. Inače ih je teže pripitomit. Budi uporna. Bitno da te ne gricka
8. koliko mu se često treba davati svježa hrana i koliko, ja ubacim malo, tipa jabuke veličine nokta, da mu više dajem?
*Možeš mu dati svaki dan, isto tako i suho voće, povrće (salata, mrkva), ono kaj ne pojede, izvadi i baci da mu ne bude suho unutra, jer to ionako više neće jest.
9. ponekad se vuče po kavezu tj na trbuhu je i vuče stražnje noge i tak hoda, ne mislim da je bolestan jer kasnije juri u kugli, al eto da pitam
*Ne kužim baš. Možda ga svrbi??:)
10. zašto zapravo grizu kavez i živčane (bar tako izgleda), jel ima neki drugi razlog osim same želje za griženjem? Našla sam negdje na internetu da im se treba dat kartonska rola od wc papira ili komad drveta za griženje, al šta ako to pojede, npr pojede pola role i sav se zaštopa, kaj bi onda
*Daj mu komad loze. Kakav papir? Ne znam gdje si to pročitala ali ne bih preporučila. Ne znam.
lana135
06.08.2007., 15:59
Ah Amelie, divna si!:kiss:
Hvala!
loza?
zbunj
grančice lijeske, i nešpricane grančice voćaka
možeš uzet jedan tunel, pa stavit na pod, istina da je kartonski tuljac jeftiniji, al ovaj dulje traje i možeš ga oprat
slama ne upija, tak odan ije dobra ni kao podloga, uvijek glasam za piljevinu
lemingu stavljam kupljenu, kunićima i zamorčićima kaj dobijem od stolara
ali sijena imaju svi, tako da sijeno isto kupuj i stavi
na zeko i prijatelji forumu ima cijeli topic i veliki popis o prehrani
samo pazi na ono što napuhava, čujem da hrčci znaju uginut: kelj, djetelina i sl
toga treba dat fakat mrvicu, veličine nokta
Trakavica
22.08.2007., 01:44
imam par pitanja u vezi hrckica...
planiram sutra kupiti hrcka.. e sada, ja nemam uobicajeni kavez za hrcke, ja imam akvarij. onaj obicni u obliku prakokutnika. kao mali sam imao hrcke i tamo ih drzao. nije im smetalo.
e sada me jos nesto zanima. oce mu smetati muzika? nije glasna...
i pustim li ga van iz "kaveza", jel postoji mogucnost da se zavuce iza npr ormara i ne zeli izac il tako nesto? mislim, uvijek ce mi biti na oku ali svejedno... jel vasi pokusavaju pobjec ispod kreveta, iza ormara i to... i dali se vrate poslije...
e da...
u prodavaonici sam vidio neke hrcke koje nisam nikad prije. nisu kineski niti sirijski vec mjesanci. nisam siguran kako je prodavac rekao da se zovu.. nesto kao Svarovski ili Sarovski hrčci. i njih si mislim uzeti, stvarno su preslatki. prvo sam mislio uzeti dvije zenke jer se one navodno nebi tukle. pa sam mislio uzeti samo jednog, ne znam jel bolje muskog ili zenskog. a sada pak mislim i muskog i zenskog. sta je pametnije?
unaprijed hvala :zubo:
p.s. regao sam se na onaj forum. isti je nick
m i ž nemoj uzimat
akvarij je dobar, ima raznih načina kako da ga urediš, nemoj bacit piljevinu unutra, kolut i to je to, na vrh stavi mrežicu koju kupiš u bilo kojem dućanu s alatima, na nju staviš nekaj teškog da ju nemre pomaknut i to je to
nek ima nekih kutija za provlačit igrat, i neće mu bit dosadno
Trakavica
22.08.2007., 02:02
m i ž nemoj uzimat
akvarij je dobar, ima raznih načina kako da ga urediš, nemoj bacit piljevinu unutra, kolut i to je to, na vrh stavi mrežicu koju kupiš u bilo kojem dućanu s alatima, na nju staviš nekaj teškog da ju nemre pomaknut i to je to
nek ima nekih kutija za provlačit igrat, i neće mu bit dosadno
znam znam, proslima sam sam napravio kucicu na 3 kata :cool:
i od rola od papira im radio tunele, zabavno je kad vidis da se igraju sa stvarima koje si ti slozio/napravio. akvarij nemoram prekrivati, dovoljno je visok da nemogu van :zubo:
a zasto ne m i ž?
znam znam, proslima sam sam napravio kucicu na 3 kata :cool:
i od rola od papira im radio tunele, zabavno je kad vidis da se igraju sa stvarima koje si ti slozio/napravio. akvarij nemoram prekrivati, dovoljno je visok da nemogu van :zubo:
a zasto ne m i ž?
Zato što bi m zaklao ž nakon parenja to se kod mene dogodilo.
ma zna bit i obrnuto...
a čak hrčkica zna i klince svoje pojest :rolleyes:
eh da!
moj Pablo je u čet uginuo :(
najvjerovatnije će doć novi :cheer:
Dasa Balkanac
24.09.2007., 23:42
e,a zakaj je moj hrcak tak dosadan?apsolutno cijeli dan lezi u kucici koju je skroz zagradio sa piljevinom.cak ni navecer kad ugasim svjetlo se ne pomakne previse.prvih 2-3 dana je vrtio kolut a sad ni to..i slabo trosi hranu i vodu..
Bok ja sam novi ovdje i volim životinje.
Imam sirijskog hrčka i htio bih kupiti kineskog hrčka.
Pa me zanima da li bi se dobro slagali.
Hvala.
e,a zakaj je moj hrcak tak dosadan?apsolutno cijeli dan lezi u kucici koju je skroz zagradio sa piljevinom.cak ni navecer kad ugasim svjetlo se ne pomakne previse.prvih 2-3 dana je vrtio kolut a sad ni to..i slabo trosi hranu i vodu..
hrčci tio inače nisu pretjerano interaktivni osim što ih možeš mečit po rukama
a ovom tvom je gotovo sigurno hladno ;)
Brynhild
27.09.2007., 13:52
moj preko dana spava, zakopa se u piljevinu, ali zato kad ugasim navečer svjetlo, mali postane hiperaktivan, ronda ko sumanut, nekad mislim da ih imam cijelo krdo, a ne jednog malog seronju...(ruski je):cerek:
i uskoro bi trebala nabavit malog zečeka, pa će mi bit veselo:zubo:
Brynhild
27.09.2007., 13:56
ni slučajno...moj kineski (čitaj ruski...jer u svim dućanima prodaju ruske pod kineske)... je bio na čuvanju kod seke koja ima sirijca, kavezi su stajali na pol metra razmaka...a kako su obojica muški, obojica su bili vrlo divlji i grizli sve oko sebe.... moj rus se vratio doma i poslije me više nikad nije ugrizao....dakle ne preporučam ti ni u odvojenim kavezima....
a nisi valjda mislio držati ih skupa:eek: :eek: ...pa sirijac je trostruko veći od rusa....
dagmar_ls
27.09.2007., 21:13
sumnjam da bi to islo...ak imas zelje za tim hrckom, preporuka-drugi kavez pa onda kad se ovaj pripiromi polako ih upoznavat...vidjet dal se slazu...al mislim da nece ic:)
moja preporuka - udmi nekog
Brynhild
28.09.2007., 10:48
pa to sam i sama jučer došla na ideju....nisam previše vremena imala tražiti, našla sam samo jednog zeku u rijeci, al to mi daleko, nemam svoj auto.....moram naći nekog bliže...ja iz siska
možda bi se i našao zeko u sisku, no pročitala sam da si kupila već, pa ništa od toga
anonima
29.09.2007., 16:01
Ne, ne bi.
Nemoj to ni u ludilu napraviti. Kineski hrčci pokolju sami sebe (mislim na jedinke iste vrste), a kamoli neće sirijca.
Hej! Evo da se i ja pohvalim. dobila sam u utorak malog hrčka. malog žućka. jako je cakani, star samo mjesec i pol. dobila sam ga od svojih prijatelja, ali sam to baš i htjela za rođendan. ima predivan kavez na 3 kata :) Jedino me muči što baš ne pije vodu, iam onu pojilicu sa kuglicom, redovito ju mijenjam,ali još nisam vidjela da je pio. Kao da se uplaši kada dođe do vode.
Imam par pitanja:
Šta je najbolje da mu dam za glodanje, da nešto kupim, neko drvo, ili mogu nešto mu dati iz prirode?
Da li i ovu suhu kupovnu hranu, kada čistim kavez mu zamijenim sa novom ili samo svježe kao mrkve i jabuke?
JAko me se boji kada ga pokušam dragati, jel me može ugristi i kako da ga priviknem na svoje ruke da ga mogu držati?
ja mislim da je stvar u zubima.ja svojima moram kupit mineralni kamen ili će me izludit
i moj ima taj mineralni kamen,ali jedva da ga je i pogledao. morat ću nešto drugo smisliti jer će cijeli kavez izgristi!
klik... (http://www.mojforum.org/phpBB2/hamsterland/index.php?sid=b82a6a7657c21a141f64af445bf38b75)
ima još jedan forum,ali ne znam adresu...
čim saznam javim ti ;)
moji su bili malo drugačiji...
cijeli kamen su izglodali...:rolleyes:
Jedino me muči što baš ne pije vodu, iam onu pojilicu sa kuglicom, redovito ju mijenjam,ali još nisam vidjela da je pio. Kao da se uplaši kada dođe do vode.
Imam par pitanja:
Šta je najbolje da mu dam za glodanje, da nešto kupim, neko drvo, ili mogu nešto mu dati iz prirode?
Da li i ovu suhu kupovnu hranu, kada čistim kavez mu zamijenim sa novom ili samo svježe kao mrkve i jabuke?
JAko me se boji kada ga pokušam dragati, jel me može ugristi i kako da ga priviknem na svoje ruke da ga mogu držati?
pit će kad bude žedan, ja sam svome stiskala onu kuglicu tako da se pojavi kapljica vode pa da dođe pit, skužio je nakon nekog vremena valjda
za glodanje mu kupi nešto, raspitaj se u pet shopu računaj s tim da mu se možda neće svidjet i nemoj mu previše različitih stvari stavljat u kavez, hrčci su jednostavna bića
suhu hranu mu pregledaj i usporedi koliko je čega pojeo, ako je slabo jede ili previše probire mijenjaj mu je i na kraju kupi mu neku drugu vrstu jer mu ta možda ne paše
hrčci su malo divlji najbolje bi bilo da samo staviš ruku u kavez tako da se navikne, može te dosta jako ugrist, neki se nikad ne naviknu na držanje po rukama...
joj nadam se da će se ovaj moj naviknuti na ruku jer mi tako izgleda mekani i slatki da bi ga htjela malo držati u rukama. Hvala na odgovorima
ja sam se isto registrirala na forum o hrčcima...nick Valeri
trula višnja
27.10.2007., 09:30
hrčci su inače više noćne životinje i preko dana rijetko izlaze van, znaju izaći tu i tamo da nešto gricnu (barem moj :zubo: ); moj se obično pojavi kad ugasim svjetla i luduje cijelu noć po gajbi :cerek: ukoliko hrčak ne izlazi uopće, ako ne jede i ne pije (ovaj dio ćeš malo teže skužiti jer oni piju male količine koje ćeš teško primjetiti ukoliko mu svaki dan mjenjaš vodu - što bi bilo poželjno) to bi mogli biti znakovi da je bolestan pa ti savjetujem da se raspitaš kod veterinara i to što prije jer su hrčci malene životinjice kod kojih bolest može napredovati vrlo brzo i potrebno je pravovremeno reagirati.
milijana
28.10.2007., 18:33
obožavam hrčke i imam ih 15ak godina s dužim ili kraćim pauzama...
prvi mi je živio 3,5 godine:cerek:
druga 2 oko 2 god, predzadnji god i pol, zadni 10 dana:(
ne znam jesam li luda, ali životni vijek im se generalno smanjuje? možda to ima veze s križanjima u bliskom srodstvu? ovaj zadnji je kupljen u našem najpoznatijem pet dućanu:rolleyes:
baš mi fali mali trčko, ali ne usudim se...grozno mi svaki put kad uginu i kad ih moram ....eliminirat...:(
zato bih možda uzela od nekog kome se podmladak slučajno dogodio...ono, nisu planirali i sad ih imaju gro...
imam veliki kavez, igračkice i možda bih uzela 2 odjednom:zubo:
valjda će se dobro slagat ako su zajedno od malih nogu, a? što mislite?:mig:
pa mislim da će ti se slagati ako uzmeš dva..ovisi kakva vrsta. i meni je to najgore, tako su draga bića, a brzo umru. ne znam kako ću se smiriti kad moj žućko umre..
moj savjet- jedan hrčak...budući da je teško skužiti spol ( mada zapravo nije ako dobro pogledaš), ženka može mrzit mužjaka, dva mužjaka će se garant mrziti a ko želi imat dvije ženke...?!
hrčke treba držat udaljeno od buke, naglašavam NE u kuhinji, VELIKO NE propuhu, ne dimu... kavez osigurati i redovito pregledavati rešetke- moja je uspjela slomit čak 3 na novom kavezu onim silnim glodanjem...
vodu mijenjat stalno, svježe povrće poželjno, oprano i OSUŠENO... ja sam svojem hrčku davala sve- od biskvita, mrkve, salate ali malo, voća...a jednom je uspjela ukrast i orehnjaču..
hrčka se može puštat po sobi ako je zatvorena, nema finih kablova i opasnih stvari ali, da, on će se zavuć u roku keks u najmanju rupu, kauč, krevet, ormar..prije ili poslije će izać a najlakše ga je namamit nečim finim, ja koristila kutiju od čipsa u koju se jadna zavukla u nadi da će se napapat..kad se pripitomi, a naravno da se može i hoće, hrčak je predivno stvorenje..moja se mala ženkica redovito penjala po meni, zavlačila u hlače, hodala po stolu i jela iz ruke, ugrizla me jednom i to nakon što sam prstima jela marcipan( valjda me zamijenila :D )...a sve se to može ako ga svaki dan bar malo puštate na slobodu.. a bonus je to što neće cijelu vražju noć vrtit onaj kolut... eto toliko od mene..:top:
milijana
04.11.2007., 14:05
hma, da....:(
sad ste me podsjetili kako je lijepo imat hrčka...a uzet ću ga opet....samo ne više iz velikih pet-centara:mad:
ajte javite na pm ako netko ima u suvišku malih glodavaca:D
na Plavoj šapi nitko ih ne djeli trenutno....
tornjak2301
28.12.2007., 20:59
Molio bih sve za pomoć :jumping:
Namjeravam nabaviti sirijskog hrčka, pa bi molio neke savjete što se tiče kaveza i održavanja.
Koju vrstu kaveta uzet, koliko tjedno se mora mjenjat piljevina i sl. Svaki savjet će dobro doć :s :s :s plesase!!!
ja zelim za svoj rođendan hrčka !!!
Jel bas svi hrčci girzu kada ih se zeli primiti ili samo neki prolupali??
One loptice u koje ih stavis pa u tome hodaju..kako slatko....
koliko kosta kavez ( za jednog hrčka ) i oprema ( vrtilica,ono iz čega piju,piljevina,kucica...) moze otprilike sve skupa cijena.. !!!!
please..
Ja namjeravam kupiti kineskog.ali što je dobro kod sirijskog je da nema mirisa.. ali nalikuju vise na stakora ili misa.. ovo sam malo copy..
Što treba paziti još kod kupnje hrčka;
1. dob u kojoj ga kupujete između 4 i 8 tjedana
2. kavez u kojem živi mora biti čist u kojem ima vode i hrane
3. samostalno odaberite boju koja vam se sviđa neka to bude vaša odluka
4. nos vašeg hrčka mora biti suh mokar nos znači bolest
5. oči moraju biti okrugle širom otvorene, krzno mora biti sjajno
6. krzno mora biti mekano i kompletno
7. refleksi bi trebali biti brzi i ne bi se trebao dati bojati primiti u ruku
8. bilo bi dobro da vam prvi hrčak bude muški
irijski ili zlatni hrčak noćna je životinja i ima ih u mnogo boja i varijacija. Sirijski hrčak izgledom možda jako nalikuje mišu ili manjem štakoru. Sirijski hrčak ima vrlo male uši za razliku od miša, ima vrlo kratak rep koji se gotovo i ne vidi što ga također odvaja od porodice miševa i štakora. Sirijski hrčak ima vrlo meku dlaku i jako gusto krzno. Mutacije na njegovu originalnu prirodnu boju koja je zlatna su mnoge, npr. bež, plava, boja cimeta, tamno zlatna, tamno siva, svijetlo siva, srebrena, boja meda, "lilac", "Guinea gold", crna i žuta boja. Također postoje mnoge vrste njihovog krzna, kao npr. kratkodlaki sirijski hrčak, dugodlaki sirijski hrčak, kraljevski sirijski hrčak (REX), sirijski hrčak sa ovratnikom ili pojasom, crno istočkani sirijski hrčak, smeđe-bijeli sirijski hrčak, sirijski hrčak neravne dlake i šareni sirijski hrčak. Sirijski hrčak na prednjim nogama ima 4, a na stražnjim nogama ima 5 prstiju. Najčešće se kod sirijskih hrčaka sa donje strane javlja svijetlija dlaka. Sirijski hrčak vrlo je zahvalan kućni ljubimac zato što mu je veličina vrlo mala(oko10cm), ima mali rep i što je vrlo važno ne smrdi. Vrlo je pogodan za ljude koji imaju malu djecu, jer su vrlo umiljati i nisu nasrtljivi. Provodi mnogo vremena čisteći svoju kućicu i sebe.Friendster imagesOn ce se sam brinuti o svojoj čistoći, tako da nije potrebno da ga četkaš. Izuzetak je samo jedna vrsta dugodlakih hrčaka koji se ponekad moraju iščetkati da bi im se odstranila piljevina iz krzna. To je najbolje napraviti mekanom četkicom za zube. Također ga ne treba ni kupati, jer bi se na taj način odstranila prirodna masnoća iz njegovog krzna i postao bi podložan mnogim kožnim oboljenjima. S vremena na vrijeme, stavi mu u kavez plitku posudu sa čistim, suhim pijeskom. On ce se u njemu valjati, kao što radi u prirodi, i na taj način ce odstraniti višak masnoće iz svog krzna.Živi oko 2 -2,5 godine (zato ga ja nemam,to je za mene strašno kratko…),velik je između 20 i 25 cm.
1.Kad ga kupujete mora biti star između 4 i 8 tjedana.
2.Kavez mora biti čist,s vodom i hranom
3.Nos hrčka mora biti suh,mokar nos znači bolest
4.Oči moraju biti okrugle,a krzno mekano,čisto i gusto
5.Reflexi moraju biti brzi i ne smije biti plašljiv
Sirijske hrčke možemo držati u paru, ali ako su iste starosti ili ako ih uzmemo iz istog legla, u protivnom doći će do tuče u kojoj hrčci mogu biti ozlijeđeni. Hrčku je potrebno nekoliko dana da se prilagodi novoj okolini.Prilikom hranjenja,draga Plava moraš pričati s njima kako bi se naviknuli na tvoj glas.Otprilike za 3 tjedna bi se hrčak trebao priviknuti na držanje u rukama.Treba dobro paziti da ne pobjegne ,da ne prilazi utičnicama,kablovima,el.uređajima.Friendster imagesMože se dogoditi da tvoj hrčak "zakači" i neku kožnu bolest. Ako primijetiš da gubi dlaku, da se pretjerano češka, da mu se koža peruta ili je preosjetljiva na dodir, u pitanju je neka alergija, gljivično oboljenje ili su ga napali kožni paraziti. U svakom slučaju, moraš ga odnijeti kod veterinara.
Osim što za njega ima gotova smjesa zrnja za njih,možeš im davati i razno voće(jabuke,banane),lješnjaci, riža i piletina.OBAVEZNO im moraš davati svježu vodu inače će brzo uginuti.U kavezu koji mora biti velik,moraju imati kotač za održavanje kondicije,čistit ga najmanje 1 na tjedan.Image hosting
Postelja najbolje da bude od bezmirisne piljevine.Ispod piljevine preporučljivo je staviti nekoliko slojeva papira ali nikako novina.Nemoj uopće pokušavati puštati hrčke van jer ma kako on bio pitom mogao bi pobjeći.
Namjeravam kupiti hrčka i zanima me kako se odrzava??
Koliko košta kavez,pojilo,kucica,piljevina,hrana sve zajedno..
Trebam pomoć !!!! :) :)
Unaprijed hvala !! :p :D :mig: :)
milijana
31.12.2007., 16:00
Namjeravam kupiti hrčka i zanima me kako se odrzava??
Koliko košta kavez,pojilo,kucica,piljevina,hrana sve zajedno..
Trebam pomoć !!!! :) :)
Unaprijed hvala !! :p :D :mig: :)
nemoj toliko filozofirati :mig:
kupi ga, pazi i mazi, ubrzo ćeš ga zavoljet i sama skužit kako ga njegovati...
cijene kaveza i popratne opreme su različite...mislim od 70ak kn za neke skroz malecke do 300injak za velike, s katovima i tunelima blblabla...
ako ti je to previše, raspitaj se kod rođaka ili susjeda ima li netko stari kavez od ptica...za prvi put će poslužiti...a onda ovu ostalu igraću plastiku nabavi sama...i to postupno, po mojem iskustvu..najbolje im davat jednu po jednu igračku, kad prethodnu izguštaju:cerek:
našla si si dobre savjete, imaš 100% više inf nego ja kad sam imala prvog...prije18 god:mig: ...apsolutno ništa nisam znala niti imala koga pitati...a poživio je najduže od svih-3.5 god
uživaj i nemoj si uskratiti te slatke glodavce:top:
dJ_rush1
09.01.2008., 07:03
Moram se pohvaliti da sam jucer dobio sirijca...bijelog.
Uglavnom kad se cistio,sjedio je, primjetio sam nes crveno na trbuhu(malo nize) prvo sam se usro..tek dobio hrcka a da vec ima neki kurac ,da bi na kraju ispalo da mu je to doslovno kita :D Zanima me dal fakat ovak njima to izgleda,nije bas neka slika al to sam uspio uhvatit. Uglavnom skroz crvena boja,i na kraju je uvuko kitu unutra. :D I primjetio sam da ima velika jaja(da nije neki tumor:ne zna:)moj slatki mlatimudan.. :cerek:
Jos je klinjo, svo si je krzno zaslinio, bedak. Al mi je fora...ne grize uopce :)
http://img120.imageshack.us/img120/1936/kitaer9.th.png (http://img120.imageshack.us/my.php?image=kitaer9.png)
http://img175.imageshack.us/img175/6160/dsc01151cf3.th.jpg (http://img175.imageshack.us/my.php?image=dsc01151cf3.jpg)
nemojte misliti da su kavezi od 70kn dovoljni za hrčka
to je više kao transporter ako idete veterinaru ili ga vodite na more
ne može on u malom kavezu bit cijeli život-mislim može, ali je to isto kao da vi cijeli život provedete u maloj kupaoni :eek:
ne morate odmah kupiti veliku gajbu ali možete ju nadograđivati postupno
tuneli, spajanje gajbi, i sl
na netu ima dosta toga kako i što sa hrčcima, pa malo potražite. nemojte čekati da vam se sve servira gotovo.
Moram se pohvaliti da sam jucer dobio sirijca...bijelog.
Uglavnom kad se cistio,sjedio je, primjetio sam nes crveno na trbuhu(malo nize) prvo sam se usro..tek dobio hrcka a da vec ima neki kurac ,da bi na kraju ispalo da mu je to doslovno kita :D Zanima me dal fakat ovak njima to izgleda,nije bas neka slika al to sam uspio uhvatit. Uglavnom skroz crvena boja,i na kraju je uvuko kitu unutra. :D I primjetio sam da ima velika jaja(da nije neki tumor:ne zna:)moj slatki mlatimudan.. :cerek:
Jos je klinjo, svo si je krzno zaslinio, bedak. Al mi je fora...ne grize uopce :)
http://img120.imageshack.us/img120/1936/kitaer9.th.png (http://img120.imageshack.us/my.php?image=kitaer9.png)
http://img175.imageshack.us/img175/6160/dsc01151cf3.th.jpg (http://img175.imageshack.us/my.php?image=dsc01151cf3.jpg)
hehe, potvrđujem da se radi o muškom spolnom organu... a testisi su velki..ja sam dečku kupila hrčka i šokirala se kad sam vidla to ogromno čudo! sumnjala sam da ima kilu jadničak, ali ne, to su samo njegovi dragulji..zgodno, kaj ne?
ja sam za velike kaveze!!! moja Olga je imala srednji, ali je zato svaki dan bila bar malo vani, trčkarala po sobi jer mi je bilo žao da me gleda onako kroz rešetke..ona sretna, ja zadovoljna...
voda je obavezna, u pojilici, svježa hrana redovito jer će se upljesniviti...i kupujte provjereno da se ne dogodi da ugine od pokvarene hrane.. i ne pretjerivati sa svježim voće, mislim, ja jesam ali treba znati što da što ne..ima za kupit zgodnih biskvita i bombona, zapravo sušenog voća za hrčke, obožavaju to..
piljevine ima svakakve..hrčak će si već navuć to u kućicu i napravit krevetac kako njemu paše..
i zgodno je kako obavljaju nuždu u točno određenom kutu kaveza pa je dobro da kad ga perete, okrenete ga kako je prije bio jr će onda stalno mokriti u to jedno mjesto pa je lakše čistiti... a sad, da baš ne smrde? ako se ne čisti 3 dana, smrdi, urin im je jak i koncentriran što nit je dobro za vas, nit za njega.. obavezno oprati i rešetke!!! i sve dobro posušiti.. i da, nemojte prati nekim jakim mirišljavim sredstvom!
skalar-pet
13.01.2008., 22:08
Zna li ko di bi mogao nabavit dugodlake sirijske hrcke?:s
SweetHeart
15.01.2008., 19:22
ovo vam je moj sirijski hrčak :cerek:
http://img80.imageshack.us/img80/7149/p1130015bn0.th.jpg (http://img80.imageshack.us/my.php?image=p1130015bn0.jpg) http://img178.imageshack.us/img178/9199/p1130005sl7.th.jpg (http://img178.imageshack.us/my.php?image=p1130005sl7.jpg) http://img80.imageshack.us/img80/9964/p1140026gy0.th.jpg (http://img80.imageshack.us/my.php?image=p1140026gy0.jpg) http://img178.imageshack.us/img178/1548/p1140027im9.th.jpg (http://img178.imageshack.us/my.php?image=p1140027im9.jpg)
http://img204.imageshack.us/img204/8223/p1130009hk4.th.jpg (http://img204.imageshack.us/my.php?image=p1130009hk4.jpg) http://img80.imageshack.us/img80/8821/p1130011zh6.th.jpg (http://img80.imageshack.us/my.php?image=p1130011zh6.jpg) http://img178.imageshack.us/img178/5778/p1130013rk5.th.jpg (http://img178.imageshack.us/my.php?image=p1130013rk5.jpg)
dJ_rush1
16.01.2008., 00:02
Ovaj moj pizdek me pocinje lagano zivcirat sa grizenjem kaveza. Pustam ga svako malo da trci po sobi,i po krrevetu i svugdje...zajebavam se s njim stalno...jbt do 5 ujutro se znam igrat s njim. I cim ga stavim u kavez odmah mi pocne zvakat resetke..smrad. Kupio sam mu onu 'zvakalicu' :D ali samo je ponjuskao,jednom gricnuo i to je to..kaj da radim
pa koliko dugo ih žvače?
jel ima kolut? jel mu funkcionira, ak je malo teži za vrtiti, podmaži ga jestivim uljem?
nabavi sijeno i stavi u gajbu, grančiće jabuke ili lijeske. ak ništa ne pomogne, namaži rešetke limunom.
Zna li ko di bi mogao nabavit dugodlake sirijske hrcke?:s
imaš uzgajivača, kod njih su dost jeftini. a bila sam kod jedne žene koja ih ima zbilja puno u svim bojama i koštaju 10-20tak kn
dJ_rush1
16.01.2008., 15:30
pa koliko dugo ih žvače?
jel ima kolut? jel mu funkcionira, ak je malo teži za vrtiti, podmaži ga jestivim uljem?
nabavi sijeno i stavi u gajbu, grančiće jabuke ili lijeske. ak ništa ne pomogne, namaži rešetke limunom.
Ma cijelo vrijem..ako ne jede, zvace ih..ako ne spava, zvace ih.. ako ne vrti kolut, zvace ih.. ako ne svira violinu :D
Ima kolut,vrti ga on,al mu izgleda dosadio. Nije pretezak, plasticni je.
Probat cu sa granjem, ali ne kuzim zakaj ne zvace onaj kamen kaj sam mu kupio, jos kamen sastoji neke slatkise njegove stajaznam.
**mišica**
28.01.2008., 22:46
Ovaj moj pizdek me pocinje lagano zivcirat sa grizenjem kaveza. Pustam ga svako malo da trci po sobi,i po krrevetu i svugdje...zajebavam se s njim stalno...jbt do 5 ujutro se znam igrat s njim. I cim ga stavim u kavez odmah mi pocne zvakat resetke..smrad. Kupio sam mu onu 'zvakalicu' :D ali samo je ponjuskao,jednom gricnuo i to je to..kaj da radim
joj znam kako ti je... moja hrčkica je luda sav kavez je izgrizla sa unutarnje strane... sav je crn... likica će polomit zube....
a nikad neće grist grančice kamen onaj.... užassssss:mig::D
MeLikeFerets
02.04.2008., 20:30
evo ponosni sam vlasnik 2 kineska hrčka ... kad sam ih dobila sve je bilo u redu , mazili su se i pazili a sad malo jači i veči hrčak ubija manjeg ... doslovno ako mu priđe ili uđe u isti kavez s njim izgrize ga do krvi cijelog... pokušavala sam se informirat što da radim... znam da je veći hrčak muški a za manjeg nebi baš mogla 100% definirat . Pa sad došla sam do puno loših informacija .. da je veći muško pa da je veći zapravo skotna ženka... pa da će se pomirit pa da neće ali ja više jednostavno nemogu gledat malenog hrčkića kako pati ... i nemogu spavat cijelu noć jer skviče nešto nenormalno. Nabavljam novi kavez do tad ih odvajam u kartonsku kutiju koja ja već nekih 45% popapana a moja soba je ko štala puna piljevine i hrane za hrčke po podu i tako krcata mravima kojih se nemogu riješit... za to molim pomoć dragi hrčko ljubci ... i dali bi npr. mogla zamjenit zlog hrčka u pet shopu ili ne :) nebi voljela imat 2 kaveza i 2 usamljena hrčka a pak nisam sigurna da hoću bezbrojno pojedeno potomstvo :)
GoldenSurferFromCRO
03.04.2008., 08:39
u tom slucaju obvezno razdvoji! Nisi bas u potpunosti informairana, dok su hrcci mladi, mogu se igrati u skupini, no kada prodje najvise 1,5 do 2 mjeseci starosti, hrcak JAKO voli biti samostalan u tom slcuaju zeli biti sam ukavez. Bez brige, nece biti usamljen u kavezu ako bude sam! Ne brini se. Samo izvadis iz kaveza hrcka i lijepo se igras, pustis malo u setnju, pa nazad i hrcak ce se veselo trckarati po kavezu vrtatiti ringsipl, jesti i piti i drijemati. Posve normalno. A kada se nadju u blizini s drugim hrckom, obvezno vodi rat, to im je u prirodi.
Stoga OBVEZNO RAZDVOJI IH! Kupi jos jedan kavez.
S druge strane ako su skupa muzjak i zenka, onda uvijek ce biti parenja,a nakon toga zenka trazi da muzjak ostavi na miru i u tom slucjau ce opet biti rata. Stoga hrcci mogu biti zajedno dok su mladi do 1,5 mjeseci starosti i radi parenja (najvise pola dana ili najduze 1 dan!)
To je takav svijet hrcaka!
Una1980
03.04.2008., 11:30
moji su isto odmah krenuli u dvoboj na život i smrt, odvojila sam ih svakog u svoju gajbu. nije bilo druge
amelie7
04.04.2008., 09:51
Uf, ja sam ih imala puno i bili su si dobri samo u vrijeme parenja, inače su morali biti odvojeni. Trenutačno imam samo jednog, taj je već stari dedek, stariji je više od 2,5 god. i još se super drži!!
ej ljudi imam jedno pitanje.. prije 3 dana sam dobila prvog hrčka.. i za sada mislim da mi dobro ide, onako snalazim se... nabavila sam kavez i sve, ali nisam mu jos kupila onu kucicu pa sam je samo pokušala napravit i uspilo mi je cak sam i kucicu obojala temperama, ali me strah da te tempere ne budu štetne za nju ako ih bude grickala jer za sada gricka sve oko sebe.. molim vas da mi netko odgovori.. unaprijed hvala... pozzz :w
nitko ne može bit 100% siguran, ali tempere ne koristi
napravi običnu dvrenu ili kartonsku bez ljepila i boja na kartonu
zar nisi dobila kućicu sa gajbom?
makni tu obojanu temperama, jer se u bojanju opreme koriste nekodljive boje kako bi bile sigurne
ma nisam je dobila sa kucicom.. (dobila sam samo kolo i posudicu za hranu, nisam ni pojilicu dobila nego sam je posebno kupovala).. a hvala ti ocito cu morat otic kupit kucicu nego da se sad s tim mucim... e samo me jos nesto brine.. cesto vidim svog hrcka kako stoji u jenom kutu i ne mice se odatle duzi period.. pa me zanima jel to inace oni tako rade ili je ovaj malo poseban...
Pingvich
30.04.2008., 22:23
Pa ako spava nije ništa. Ako nemaju kućicu onda se malo zavuču u piljevinu pa spavaju.
Inače, došla sam se ovdje pohvaliti da postoji hrčak koji me mrzi iz dna duše. Radim u pet shopu i tri koja smo do sad imali su bila draga, čistila sam im kavez, hranila ih, držala u rukama i sl.
A ovaj, čim provam mu promijeniti vodu ili hranu, zaleti mi se na ruku sa onim zvukom i zakvači mi se za prst.. sve druge voli i svima je drag, ali mene mrzi. Danas je otišao jer je meni bilo nemoguće raditi bilo što oko njega. Zašto me nije voljeo? :(
aha to sam primjetila da se zna zavuc po piljevinu i tamo spavat, ali sad je stao izmedu kola i kuta od kraja kaveza (kolo mi je uz kraj kaveza) i tamo stoji meni se cini da spava ali me strah da mu se nije sta dogodilo... nisam sigurna jel moguće da je samo umoram jel je danas (koliko mi se cini) prvi put vrtio to kolo.. i mozda se vise umorio nego ostala 2 dana...
pa kako su aktivni po noći, preko dana ćeš ga rijetko vidjet da izlazi
ako se sakriva iza koluta, znači da mu treba kućica
evo što sam ja naručila od prijateljice, ona je to ručno radila
http://www.imagesforme.com/images.php/t2109_P4054361Large.JPG (http://www.imagesforme.com/images.php/i2109_P4054361Large.JPG)
http://www.imagesforme.com/images.php/t2112_P4054364Large.JPG (http://www.imagesforme.com/view.php/2112_P4054364Large.JPG)
uzela sam svakom po jedan, od svih malih životinjiuca koje imam. možeš napraviti tako nešto doma, ove štengice su od grana lijeske
sivi_machor
01.05.2008., 11:45
preslatko je:cerek: moj mali smrad nebi mogao uc unutra koliko je velik i debel :D
ak se radi o hrčku, onda bi ziher ušao :top:
Dodo2007
02.05.2008., 07:36
hrčkica se mi je okotila i sad u hrčkeci stari 3 tjedna imaju dlaku i gledaju i jedu i piju sad me interesira kada ih mogu odvojiti od Phoebi(hrčkica)
sivi_machor
02.05.2008., 10:27
da radi se o hrcku :D
kao što kažem, ziher bi ušel
dodo, probaj ih odvojiti po spolu u dvije odvojene gajbe, tj ženke sa mamom, mužjake posebno, ne znam jel tata u blizini, i ne znam bi li sinove napadao
daj oglas da ih poklanjaš i sretno
Pilatus
02.05.2008., 18:02
I odrasli sirijac:confused:
ne vidim problem. odrasli sirijac ulazi bez problema u tunek od gajbe, pa može i ovdje
imam i ruse i sirijce...sa sigurnošću tvrdim da će sirijski stati gdje stane i ruski...
Dodo2007
03.05.2008., 08:37
ne tateki im su sasvim u drugom kavezu pa znači da ih mogu posve odvojit jer sam već osigurala kome ću ih dati
milijana
20.05.2008., 21:37
poštovani hrčkoljupci!
molim za savjet: imam ženku staru pola godine i razmišljam je dati pariti (imamo puno dečkića u susjedstvu:Placebo:)
zanima me SVE!
od početka do kraja...koliko je to za nju rizično, koliko ih mogu očekivati, tko obavlja porod:eek: itd...
dajte me vodite, barem korak po korak...pliz:mig:
okani se toga
nije to za djecu, tj početnike
koliko ih ugine ili ih majkep ojedu samo zato kaj bi svatko htio male hrčkiće...
uzgoj prepusti uzgajivačima...a i 6 mjeseci je već prekasno za parenje...
sivi_machor
21.05.2008., 14:55
Evo da se i mi pohvalimo:D, Koma je uselio u novu kuću. Ova gajbica mu je prostranija i ima puno više mjesta za igranje:cerek: Bilo me strah da li će moći proć kroz tunel, ali uspješno on to obavlja:zubo:
http://img503.imageshack.us/img503/1406/dsc08099xy8.jpg (http://img503.imageshack.us/my.php?image=dsc08099xy8.jpg)
ovo je gajba
http://img120.imageshack.us/img120/5047/dsc08102bs0.jpg (http://img120.imageshack.us/my.php?image=dsc08102bs0.jpg)
ovo je Koma i skoro pretijesan tunel :D
Svima velika pusica od Kome:kiss:
ivana_licious
23.05.2008., 00:05
bok svima..imam jedan problem..imam hrcka koji je s nama 3mj.i to mi je prvi hrcak..oko nosica mu se nesto pojavilo i ispod repa kao da mu je nateklo i osusilo se..ne znam dal da ga vodim veterinaru ili..ima piljevine u kavezu i sve je bilo dobro do sada..jede jabuke,banane i suhu hranu..pije i trci i ne ponasa se cudno..jedino sto spava u kutevima kaveza a ne u kucici..i kise ponekad..molim vas da mi neko odg.ako zna sta mu je i sta da radim..hvala:)
Ajmo hrčkoljupci,savjet!
Nbavila sam hrčka,ovičnog,onog koji bude veliki kad naraste... Već sam imala hrčke,ali kineske i sa nijma je sve bilo super. Zadnji hrčak Mirko doživio j emalo više od 3 godine i bio je glavna faca u kući,izlazio bi van iz kaveza čim smo došli blizu hodao po nama,imao je i specijalnu vunenu majicu iz koje je vadio niti pa si nnosio u kućicu.... Čak smo ga i po kući puštali!
E sad,ovaj hrčak,nazvali smo ga Slavko :) je skroz nedruštveni užasno se boji. Kad je došao imao je malo zakržljalo oko,ali baš mi je bio simpa i poseban pa sam njega uzela. Znam da oni po dana spavaju,ali Mirka smo mogli i po danu izmamiti van... Slavko čim nas vidi bježi,niti na hranu u ruci se ne da namamiti,a kad se zanese u trčanje,ja se pokušavam približiti ,ali čim vidi ruku šprint!!!
Baš mi je krivo što ga uopće ne možemo maziti niti ništa. Ima netko kakvu ideju?
bok svima..imam jedan problem..imam hrcka koji je s nama 3mj.i to mi je prvi hrcak..oko nosica mu se nesto pojavilo i ispod repa kao da mu je nateklo i osusilo se..ne znam dal da ga vodim veterinaru ili..ima piljevine u kavezu i sve je bilo dobro do sada..jede jabuke,banane i suhu hranu..pije i trci i ne ponasa se cudno..jedino sto spava u kutevima kaveza a ne u kucici..i kise ponekad..molim vas da mi neko odg.ako zna sta mu je i sta da radim..hvala:)
već si trebala biti kod veterinara...preporuka: Ana Shek, vet. fax u heinzelovoj...
milijana
23.05.2008., 16:59
okani se toga
nije to za djecu, tj početnike
koliko ih ugine ili ih majkep ojedu samo zato kaj bi svatko htio male hrčkiće...
oke, hvala. sad imam crno na bijelo da je to bedastoća.
nisam ni ja raspoložena za to, ali svi oko mene jesu. pogotovo susjedi koji bi malo rekreirai svoje dečke:Sex:
p.s. nitko od nas nije dijete, 3 banke pa na dalje:o
super
ako su hrčkići mali i jednostavni za održavanje, nije samo tako lako imat bebe
najgore je kad se ljudi jave - hrčkica pojela bebe, što da radim...tad je već kasno
Imam jedno pitanje u vezi sirijskog hrčka. Već su počele vrućine pa me zanima jel to na njih utječe,tj. jer moram o nečemu voditi posebno brigu? Imam ga tek od 10 mj.pa ne znam šta trebam radiri po ljeti i kada je (pre)vruće?
kruškica07
03.06.2008., 21:09
trebala bih na put i planiram svog hrčka povesti sa sobom pa me zanima ima li tko kakvog iskustva s time ili bilo tko nešto zna,jer ne bi htjela da ga put razboli ili sl.Može pomoć?
Arian Girl
03.06.2008., 21:40
@kruškica07
Ja svog, doduše zamorčića a ne hrčka, uvijek nosim sa sobom na put, što je najčešće ili ljeti ili zimi kad idem na odmor, i nisam dosad nikad imala problema s njim. Kupila sam onaj prijenosnik za mace i u njemu mu napravim adekvatan ambijent, on se vidim ne buni ni ne uzrujava, i bude sve ok. Naravno da ga trebaš čuvat od propuha, naglih promjena temperature, izlaganju gužvi i ostalih njima stresnih situacija. Ja svom dok sam vani ili prekrijem gajbu nekom krpom il mu ubacim istu unutra pa se on zavuče ispod nje, što inače obožava radit i kad je doma u kavezu, i već godinama tako i sve je ok.. E sad, ovisi kako i koliko daleko putuješ, etc, mislim da već i intuitivno možeš pretpostavit na što sve trebaš pazit.. :)
Wild Horses
04.06.2008., 11:47
Prvo pozdravljam sve vlasnike hrčaka raznoraznih, a imam i jedno pitanje.
Dakle, cura mi je za Valentinovo poklonila ruskog hrčka (iako su joj ga u pet-shopu prodali kao kineskog), uz kojeg je kupila i jedan mali kavez za nekih 100 kuna. Nakon mjesec-dva smo ga odlučili počastit s velikom kavezom s tubama. Vrlo brzo se naviknuo na njega i smjestio se u jednom djelu tube, gdja je sebi donio piljevinu, hranu i tu uglavnom provodi dane spavajući. E sad, primijetio sam da u tubi obavlja i nužde: kaki na istom mjestu gdje i spava, jer vidim puno govanaca tu kad mu čistim kavez (naravno da mu očistim i tubu), a piški malo dalje, tako da tuba užasno smrdi po urinu. Tubu svako malo operem, ali se smrad ubrzo vrati. Njemu očito ne smeta živiti medju govancima i u smradu, pa me samo zanim, da li je to normalno ponašanje.
Inače sam primijetio da zapravo pokazuje dvije različite osobnosti: kad je u kavezu je plašljiv i jako ga se teško ulovi, jer vrlo brzo šmugne u tubu, a kad ga uspijemo izvaditi vani da malo trčkara po krevetu (ne stavljam ga na pod da mi se negdje ne zavuće) onda se bez problema penje po nama, zavlaći ispod odjeće, ide na ruku itd.
Ukratko, vrlo čudan hrčak, al smo ga jako zavoljeli.
kruškica07
04.06.2008., 20:15
e pa superiška! nije ništa strašno nekih sat i pol vožnje autom,ali zbilja nisam znala kak to sve djeluje na njega. Za temperaturu,propuh i sl mi je sve jasno i potruditi ću se da bude sve kao i inaće.
ja sam ga mislila furati tak kompletno sa kavezom,da ne mjenja svoje igralište,i mislila samg ga pokriti nećime... to mi je nekak mudro.Ja se toplo nadam da će ko malo djete prespavati put :D
Molim savjet,
Klinci (12 i 9god) su odlucili da bi malo prosirili nas vec postojeci zoloski vrt i njemu dodali hrcka/e ili gerbile. Danima su citali i kopali po netu ali su nazalost naisli na kontradiktne savjete u vezi drzanja vise od jednog hrcka u kavezu. U idealnoj situaciji oni bi htjeli imat svako svog hrcka ali sad vise nismo sigurni dali je to pametno ili ne. Na nekim sajtovima i linkovima se protive tome dok na drugima tvrde da nije problem.
Posto sam u nedoumici ja sam odlucila pitat Vas iskusnije koji vec imate te male cupave.
Unaprijed hvala :)
Pilatus
22.06.2008., 21:13
Posto sam u nedoumici ja sam odlucila pitat Vas iskusnije koji vec imate te male cupave.
Imam samo jednog,al ti mogu odgovoriti.
Sirijci ti se u paru ne podnose,iako postoje rijetki slučajevi gdje su dva hrčka istog spola živjela zajedno u miru(s tim da su se upoznali kad su bili ful maleni).
Ali, sirijce nije pametno držati u paru/grupi,jer su vrlo teritorijalni i bez problema će se međusobno poklat.
Rusi-samo istospolni parovi,i samo ako su spareni dok su vrlo mladi.Niti ti to nije garancija da će se slagat, i bez tuče.
Roborovski-oni se mogu držati u paru,čak i u manjim grupama(naravno,podmladak je problem:D)
Tako,da ili nabavi samo jednog,ili ih drži u odvojenim kavezima
Puno vrsta dok u nasem pet shopu sam pise 'dwarf hamster' i kako sad ja mogu znat koje je vrste. Ovo leglo koje sad imaju je lijepe sivo bijele boje (ako to ista znaci).
Neznam bas koliko mi bas trebaju dva kaveza ali vidjet cemo, samo ako se ne podnose ocito je to selektivno jer ih svi problemi privremeno prodju kad im se pari hehehe.
uzmi jednog i neka ga jedan klinac ima jedan dan, a drugi klinac drugi dan...i tako iz dana u dan...
ili nabavite zamorčiće, oni su društvene životinjice...
uzmi jednog i neka ga jedan klinac ima jedan dan, a drugi klinac drugi dan...i tako iz dana u dan...
ili nabavite zamorčiće, oni su društvene životinjice...
Imali su zamorca koji je morao iselit van u vrt , muz mu sagradio cijeli dvorac tako da ima dovoljno prostora itd. Koliko god smo ga cesto cistili stalno je smrdio i morao je van, ali je nazalost jedan dan uspio sebi iskopat neki izlaz i imamo osjecaj da ga je lisica popapala.
Iskreno uz dva psa, papigu i akvarij imam dosta ali klinci su stvarno super brinu se kako su i obecali , znam da bi hrcak bio super zbrinut jedino mi malo zao da im mozda taj originalan plan da svako ima svoga nece upalit.
Gledali su i opciju gerbil nakon posjete pet shopu, pa sad neznam sta su odlucili.
Supika! :)
23.06.2008., 23:22
Imam jedno pitanje u vezi sirijskog hrčka. Već su počele vrućine pa me zanima jel to na njih utječe,tj. jer moram o nečemu voditi posebno brigu? Imam ga tek od 10 mj.pa ne znam šta trebam radiri po ljeti i kada je (pre)vruće?
i ja se ovo pitam.. naime, moj hrčakica je čudna zadnjih par dana :( inače, nije sirijska nego kineska, ali opet... premirna je i čini mi se da uopće ne pije vodu! :confused:
u subotu sam je prenjela kući iz grada u kojem studiram, jer sam preko ljeta više tu, i stavila u novi kavez. mislila sam, možda se čudno ponaša jer nije navikla (iako sam joj donjela staru nastambu, dio stare piljevine, stari kotač i igračkice) ali čini mi se da nije ništa bolje.
noću normalno vrti kotač, ali puno leži ko mrtva po kavezu što prije nije radila - zavukla bi se u nastambu. ipak, ono što me najviše zabrinjava što je to što ne vidim da pije vode :(
ima ko sličnih iskustava ili savjet :moli: :s
ja sam svom misu stavljala pored gajbe one kao ledene blokove kaj se moze kupit u ducanu. onak se moze vise puta smrzavat i sluzi zapravo za drzat hranu hladnu u onim prijenosnim hladnjacama. samo nemoj ju bas opkolit time :D
Sibencan
26.06.2008., 08:30
ne smi biti nikako na balkonu il prozoru,nigdi blizu sunca.mome bratu je tako uginija jer ga je spržilo sunce.dakle uvik u ladu mora biti.i uvik vode i kad je proliva.
imam jedno pitanje.. zanima me kako mogu hrčku pomoći pri ovim vrućinama...??? prvo sam ga držala u sobi, ali tamo je strašno vruće, a kad otvorim vrata i prozor onda mu bude propuh, a to izbjegavam jer sam čula da nije poželjno.. onda sam ga preselila u dnevni boravak jer je tamo klima i malo je hladnije, (nisam da stavila direktno ispod klime), ali pošto je dnevni uvik pun i stalno se priča, svitlo je upaljeno u uz to i televizija radi non stop pa više nisam sigurna di da ga stavim... Jel ga smijem onako malo smoćit nekom krpicom ili nešto tako.. molim pomagajte.. u naprijed hvaala...
Nista od ovog nije za njih. Niti klima niti propuh.
Supika! :)
01.07.2008., 14:14
moja hrčkica je nadošla, hvala bogu :s
normalno pije vodu i normalno se ponaša, osim što si nije svila novo gnjezdo u kućici nego spava u kartonskom tunelu. s obzirom na temperature, ne čudim se.
ne znam u čemu vi držite svoje hrčke, ali moja je, otkako sam ju preselila, u plitkom akvariju bez gornje stranice - poklopca. ispalo je jako praktično jer tako joj ne smeta propuh, a ja ga ipak smijem napraviti da ohladim sobe navečer :ne zna:
Napoleon Dynamite
05.07.2008., 12:40
hm. moj Zizo(pretpostaljam da je hrčkica, al nema veze :D) ima uvećanu guzicu već godinu dana. Onak ko kod babuna. XD Ne smeta mu, djeluje ko da je sve normalno, al nekak mi ne izgleda ko da je to normalno za hrčke. ???
GoldenSurferFromCRO
05.07.2008., 22:52
Možda je skotna....?
si suguran da je žensko? da nisu jajca?...
Napoleon Dynamite
07.07.2008., 12:47
hihi. da, vjerojatno je muško onda. pročitala sam par stranica prije da je netko imao sličnu situaciju. fala! XD
sugarie
25.07.2008., 15:24
hej ljudi, imam jedno pitanjce
da li je netko sam rezao zube svom hrcku?
ja sam prije 2,5 tj bila kod veterinara zbog toga, ali ju je morao uspavati prilikom rezanja i to mi se nije svidjelo, sva je jadna bila osamucena cijeli dan:(
problem je sto su joj zubi ponovno narasli (mislim da je to zato sto je slomila gornje pa donji abnormalno rastu) i ja razmisljam da joj to sama odrezem.
na internetu sam nasla da se moze grickalicom to napraviti.
samo sto je uzasno nemirna, morat ce mi decko pomoci.
ima li tko iskustva s tim?
ja definitivno ne bi radila takav pothvat. ipak je to hrcak, to je jaaako malo stvorenje. i gle mozda ti je bilo malo bed kaj ju je veterinar morao uspavljivati ali bolje to nego da se hrcak trza okolo pa da ne dao Bog bude sranja. mislim da bi bilo najbolje da opet odete kod veterinara ako je on napravio dobar posao oko toga. ipak oni znaju s tim bolje nego mi :)
KARLA&PETAR
27.07.2008., 21:06
Ljudi bog!
Imam dva hrčka dobila sam ih prije tri dana i još sam u fazi informiranje i čuđenja. Imam miljon pitanja na neka sam našla odgovor a na neka se nadam da ću dobit odgovor ovdi.:( Kupila sam sve živo što mi je žena u zoo hobiju rekla da im triba, dobro mi muža nije kap pogodila kad je vidijo račun. Sad me zanima koja je piljevina bolja ona kupovna ili mogu koristiti i onu koju mogu nabaviti od drvodjelaca:ne zna:
sugarie
29.07.2008., 11:58
rijesila problem zuba,
namazala sam grancice komadicem banane i pocela je grickati tako da su se zubi smanjili za nekoliko dana:mig:
ja kupujem piljevinu u trgovini za kucne ljubimce, stvarno ne znam da li ova druga valja.
poz
Pilatus
29.07.2008., 12:39
Sad me zanima koja je piljevina bolja ona kupovna ili mogu koristiti i onu koju mogu nabaviti od drvodjelaca:ne zna:
Kupovna.
Jer hrčci ne reagiraju najbolje na sve vrste piljevine(npr. crnogorica je nepoželjna)
Ne znam koju vrstu hrčka imaš, ali u svakom slučaju piljevina je vrlo jeftina stavka:mig:
KARLA&PETAR
29.07.2008., 14:16
Kupovna.
Jer hrčci ne reagiraju najbolje na sve vrste piljevine(npr. crnogorica je nepoželjna)
Ne znam koju vrstu hrčka imaš, ali u svakom slučaju piljevina je vrlo jeftina stavka:mig:
Prepostavljam da su ruski . Prijašnji vlasnik ih je držao na piljevini koju je nabavioo refuže od nekoga .Toliko su slatki jedan se zove Pero a drugi Ždero. Danas sam otkrila da vole jabuku. Dali im je mogu davat svaki dan.
Pozdrav,
Ne znam, možda sam amlo off topic, ali interesuje mesljedeće:
Imam macu, a oduvijek sam želio i hrčka . E sad, koliko je moguća ta kombinacija, tj. da li je moguće sprijateljiti te dve vrste? Bojim se da bi ga mačak rado popapao... :klopa: Mačak je još mali (ima 7 mjeseci) i razigran je previše, ali mislim tamo malo kasnije kad poraste i smiri se malo, možda i bude moguće???:ne zna:
Pilatus
30.07.2008., 19:41
Pozdrav,
Ne znam, možda sam amlo off topic, ali interesuje mesljedeće:
Imam macu, a oduvijek sam želio i hrčka . E sad, koliko je moguća ta kombinacija, tj. da li je moguće sprijateljiti te dve vrste? Bojim se da bi ga mačak rado popapao... :klopa: Mačak je još mali (ima 7 mjeseci) i razigran je previše, ali mislim tamo malo kasnije kad poraste i smiri se malo, možda i bude moguće???:ne zna:
Naravno da bi ga mačak rado popapao:rofl:
Limačica.
31.07.2008., 18:24
Možeš ti imati hrčak i macu ali pod uvjetom da je hrčak u kavezu, a ne vani :mig: sprijateljit ih ne možeš :lol: jer nemreš ti hrčka izdresirati ko mačku, kaj misliš kaj bi se desilo da ga izvadiš iz kaveza i makneš pogled na dvije sekunde ? a i mačkama je urođeno da hvata glodavce. ;)
I_GnR_I
01.08.2008., 20:01
Hej!
Drago mi je da imaš hrčka kao ljubimca. I ja ih jako volim, koje je vrste?
Ja imam jednog sirijskog, dva ruska i dva roborovskii hrčka.
- Možeš hrčka pustiti par dana samog u stanu samo obrati pozornost na to da mu pojilica radi i da ima dovoljno hrane te da nema opasnih mjesta u kavezu na kojima bi se mogao povrijediti (pasti, zapeti ili pobjeći iz kaveza).
- Ne smeta im prašina, ali bi bilo bolje da je nema i da hrčka držiš na mjestu gdje ga najbolje i uvijek možeš vidjeti, a i on nanjušiti tebe.
- Hrčci u principu ne piju puno vode (ovisi o kojoj se vrsti radi), ali im uvijek mora biti dostupna i to najbolje u pojilici, a ne zdjelici. Vodu dobivaju i iz voća i povrća.
Postoje vitaminski bomboni baš za glodavce.
Mlijeko i meso nije njihova prirodna hrana pa im se ne preporučuje davati. Bjelančevine možeš nadoknaditi davajući mu ponekad crve brašnare, a povremeno (osobito nakon terapije - ako je bio bolestan) može dobiti malo jogurta (ACIDOFIL- npr. sadrži njima potrebne mikroorganizme) ili komadić sira.
Pozdrav!
sjećam se dok sam imao činčile da im se za glodanje stavljao siporex u kavez ,smije li se to hrčcima???
Lawrence_Lamber
13.08.2008., 21:13
Kupio sam mu mineralni kamen za zube, i on ga ne koristi. samo se penje po tome. jel mu mozda u hranu treba staviti stare korice kruha? da mu se malo zubi ojačaju...
hentai_girl
13.08.2008., 22:46
imam kineskog hrcka, ima godinu i pol i pocele su joj odjedanput padati dlake na straznjoj nogici...
kupila sam neke vitamune koji se stavljaju u vodu svaki dan, po 10 kapi... nakon toga sam vidla da joj je cijeli trbuh bez dlaka, cijela ta nogica i jos malo sa strane...
zabrinuta sam, neznam sta joj je...
ima li tko iskustva?
molim pomoc...
1234567
25.08.2008., 01:55
Odlucio sam da kupim hrcke,na googlu sam citao sve o hrčcima ali neba bas nekih informacija.
Sta mi vi preporucujete?
Koje vi sve vrste hrčaka poznajete(koje osobine imaju)?
Oko mi je zapelp za Ruskog hrčka,ali kazu da ga je tesko nabaviti.
1234567
26.08.2008., 01:26
Odlucio sam da kupim hrcke,na googlu sam citao sve o hrčcima ali neba bas nekih informacija.
Sta mi vi preporucujete?
Koje vi sve vrste hrčaka poznajete(koje osobine imaju)?
Oko mi je zapelp za Ruskog hrčka,ali kazu da ga je tesko nabaviti.
A?
Niko mi nemoze odgovoriti na pitanje?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.