PDA

View Full Version : Kreme za kolače


emili
07.03.2006., 09:17
Eto, zanima me savjet iskusnih kuharica oko kuhanja kreme sa žutanjcima i šećerom na pari!

Kak znati do kad ju kuhati, kad je dosta kuhanja da se jaja jednostavno ne zgrušaju, po čemu prepoznati ili okvirno koje je to vrijeme trajanja?

Masu puta sam znala popizditi i na kraju od žute kreme skuhala smeđu (čokoladnu) jer nikak nisam bila sigurna jel sve kak treba, a čokolada ipak stvrdnjava kremu i bolje se krema veže s njom nego bez nje.

I da, koje omjere koristite u odnosu jaja/šećer?
Smatrate li boljim koristiti samo žutanjke pri spravljanju žute kreme ili cijela jaja?:D

d@d@
07.03.2006., 09:38
Neće se zgrušat ako radiš nad vodenom parom i mješaš. Gotovo je kad dobije gustoću koja ti treba cca 10-20 minuta. Ja imam recepte sa samim žumanjcima.

emili
07.03.2006., 09:50
pa radim nad vodenom parom i uspije mi se zgrušati, pojma nemam zašto!

mješam s mikserom, ili možda ne bih smjela - možda trebam s kuhačom!

d@d@
07.03.2006., 09:58
pa radim nad vodenom parom i uspije mi se zgrušati, pojma nemam zašto!

mješam s mikserom, ili možda ne bih smjela - možda trebam s kuhačom!

Valjda ti prejako grije. Ja radim na šporetu na drva pa mogu pomicat lonac na hladnije, tj. prema rubu. Mješam s kuhaćom i to stalno, ali ne prebrzo.

emili
07.03.2006., 10:09
da kuhan na plinu u Zepterovim loncima, stavim jedan u drugi i mikserom raspalim..
koliko šećera stavljaš na jedan žutanjak?

d@d@
07.03.2006., 10:24
Moram doma pogledat, ne znam napamet.

BBlue
07.03.2006., 13:43
Odustala sam od bilo kakvih krema koje imaju žutanjke, a koji nakon toga ne idu u pećnicu - sorry, ali salmonela je postala realna opasnost. Zato sve takve kreme mijenjam puding-filama, kuhanim filama s brašnom (uz sve moguće dodatke) ili pak pariškom filom (čokolada otopljena u slatkom vrhnju).

polly
07.03.2006., 15:57
do sada znam samo za oboljele od domaćih jajci
meni tatek donosi jednodnevna jajca iz peradarnika u Golubovcu
jako su doba i stvarno friška
povremeno kupi i dvojčeke, baš su :cerek:

i tak živim u nadi i radim i kremšnite


što se tiče kuhanih fila od jaja
žumanjke lagano potućem, tek toliko da se razmute a ne zapjene
umiješam šećer i kuham na pari miješajući ih žicom (onom metlicom za trajbanje)
ako u filu idu i bjelanjci, napravim šaum (odmah ubacim kristal šećer, izmiješam u čvrsti, sjajni snijeg) i skuham ga na pari stalno miješajući

dobardan
07.03.2006., 16:16
Odustala sam od bilo kakvih krema koje imaju žutanjke, a koji nakon toga ne idu u pećnicu - sorry, ali salmonela je postala realna opasnost. Zato sve takve kreme mijenjam puding-filama, kuhanim filama s brašnom (uz sve moguće dodatke) ili pak pariškom filom (čokolada otopljena u slatkom vrhnju).


Može recept za tu parišku kremu? Zvuči fino :)

Ako netko ima još neke recepte za razne kreme koje su idealne za torte neka napiše....
Rijetko kada radim torte baš po receptima, imam jedno tijesto ( od oraha ) koje se uvijek super digne i fino je pa kombiniram s različitim kremama.

Evo recepti za moje omiljene kreme :

Žuta krema s sjeckanim orasima, bombonima....

- 1/2 litre mlijeka staviti kuhati
- odvojiti malo mlijeka da se umiješa 6 žumanjaka
- 20 dkg šećera
- 6 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
Kad mlijeko zakipi usuti smjesu i kuhati.
U hladno dodati jedan margarin ( 25 dkg)
Nasjeckati orahe, žele ili gumene bombone, grožđice ( sve po 10 dkg),može i suho voće

Krema od naranči...

- 4 žutanjka
- 15 dkg šećera
- sok i ribana korica 1 naranče
- 1 žlica brašna

Sve zajedno kuhati i u hladno dodati jedan margarin

( ja još i tijesto polijem narančinim sokom)


P.S. Ako će se autorica topiće ljutiti što otvaram temu u njenoj temi neka moderatirice ovo prebace u zaseban topić :)

BBlue
07.03.2006., 17:19
Može recept za tu parišku kremu? Zvuči fino :)

U pravilu ista količina čokolade i slatkog vrhnja (naravno, pravog, ne biljnog)... dakle 2 dl slatkog vrhnja lagano (ali zaista lagano, u posudi s vrlo debelim dnom) zakuhati i u tome otopiti 20 dag čokolade. Dobro ohladiti (najbolje preko noći) u hladnjaku i zatim izlupati mikserom.

Uz tamnu čokoladu, otopiti možeš i mliječnu, kao i bijelu čokoladu - ja odvojeno napravim sve tri vrste kreme - pa onda slažem između kora za tortu. Rezultat je super....

PrittPen
07.03.2006., 22:23
hm, ja to radim u banja mariji i uvijek mi ispada dobro. stavi pola brašna/pola gustina, to pomaže.

emili
08.03.2006., 06:15
[Krema od naranči...

- 4 žutanjka
- 15 dkg šećera
- sok i ribana korica 1 naranče
- 1 žlica brašna

Sve zajedno kuhati i u hladno dodati jedan margarin

( ja još i tijesto polijem narančinim sokom)


P.S. Ako će se autorica topiće ljutiti što otvaram temu u njenoj temi neka moderatirice ovo prebace u zaseban topić :)[/QUOTE]


ne ljutim se, čak što više i mene zanimaju same kreme ko kreme, pa da na volju kuham onu koja mi se svidi ili za koju imam doma sve sastojke ;)

nego, ova krema s naranđama .... tu nekaj fali ....il se varam:cool:

polly
08.03.2006., 07:32
vjerojatno niš ne fali
samo meni je premalo kuhane smjese na 1 margarin
osim toga više volim putar, a i bolji je za kreme koje idu u biskvitne kolače
za kolače sa korama (tipa mađarice) bolji je margarin

bolje mi je kad se umijesto brašna stavi gustin, kreme su puno, puno glađe

emili
08.03.2006., 10:11
čekaj, jer se ta krema s naranđinim sokom kuha da se svi sastojci skup s brašnom pomješaju i kuhaju na pari ?

i da polly, što ti nazivaš putrom za kremu? jel maslac!
meni je putar ono što kumice na placu prodaju ko domaći proizvod, al nikad nisam čula da se to svalja u kremu...
ja za kremu koristim onaj zvijezdin margarin sa slatkim vrhnjem

dobardan
08.03.2006., 10:20
Niš ne fali kremi, sve sam napisala šta ide u nju. Smjese ne ispadne puno pa možete i duplu skuhati i staviti jedan margarin ( tak ja radim). kiselkasta će biti od naranči tak da taj margarin ni ne dolazi do izražaja previše, djeluje osvježavajuće.
Ja isto koristim zvijezdin margarin s slatkim vrhnjem i nisam nikad čula da netko stavlja putar ( potvrđujem šta je rekla emili za putar i kumice...)

emili
08.03.2006., 10:32
U pravilu ista količina čokolade i slatkog vrhnja (naravno, pravog, ne biljnog)... dakle 2 dl slatkog vrhnja lagano (ali zaista lagano, u posudi s vrlo debelim dnom) zakuhati i u tome otopiti 20 dag čokolade. Dobro ohladiti (najbolje preko noći) u hladnjaku i zatim izlupati mikserom.

Uz tamnu čokoladu, otopiti možeš i mliječnu, kao i bijelu čokoladu - ja odvojeno napravim sve tri vrste kreme - pa onda slažem između kora za tortu. Rezultat je super....


evo može poduka za neuke, koje su to vrste, odnoso od kojih proizvođača prava slatka vrhnja !
pa ja sma to radila s onim slatkim vrhnjem Hole i onim što na sebi ima nacrtanu jagodu isto u nekom rozom tetrapaku i sve je ispalo dobro.

nerazumijem tu podjelu, šta spada kamo i zašto nešto valja, a drugo ne!

dobardan
08.03.2006., 11:03
Hole je biljni šlag, slatko vrhnje je nešto drugo...
Možda sam u krivu al sumnjam da je to dvoje ista stvar:confused:

vemar1
08.03.2006., 11:36
I ja bi bas voljela da netko napise nesto o tim vrstama slaga.

polly
08.03.2006., 12:03
i da polly, što ti nazivaš putrom za kremu? jel maslac!
meni je putar ono što kumice na placu prodaju ko domaći proizvod, al nikad nisam čula da se to svalja u kremu...


pa jel vrhnje s placa i iz dučana zoveš vrhnje ili drugačije?
putar je maslac, bez obzira jel ga netko lupao u onoj drvenoj kanti (nemrem se sad sjetit kak se to zove) ili ga radio dukat ili tko već
možeš kremu radit i od domaćeg putra
ja probala dok je baka bila živa pa je tukla vrhnje
ove domaće proizvode s placa ne kupujem
vidjela sam higijenske domete nekih kumica i fala ja to ne bi

nekad (jebatga stara sam :zubo:) se samo putar i stavljao u kremu, margarin su stavljale samo fest šparne gazdarice
meni osobno se okus margarina (s čim god bio) ne sviđa

polly
08.03.2006., 12:07
Hole je biljni šlag, slatko vrhnje je nešto drugo...
Možda sam u krivu al sumnjam da je to dvoje ista stvar:confused:

je, hole je biljni uz puno dodataka sveg i svačega
slatko vrhnje je mliječni proizvod gdje je na početku lanca krava, zdraviji je od biljnog i meni osobno nemjerljivo ukusniji

ponekad, ako radim više kolača u ljeto za neku feštu, stavim pola jednog pola drugog, jer se biljni bolje drži
ako je samo za kućnu upotrebu i normalnu temperaturu onda uzmeme samo slatko vrhnje

šlag iz vrećice ne koristim jer mi nije fini

d@d@
08.03.2006., 12:09
Hole je biljni šlag, slatko vrhnje je nešto drugo...
Možda sam u krivu al sumnjam da je to dvoje ista stvar:confused:

Točno, Hole proizvodi, a na policama sa zdravom hranom ima i drugih vrsta su mlječne prerađevine koje se rade od sojinog mlijeka (mlijeko, točnije zamjena za mlijeko se može proizvesti od svih vrsta žitarica - ako ima alergičara mogu tražit po arhivi recepte).

Kod prerade mlijeka na starinski, domaći način. Friško pomuzeno mlijeko (kravsko) se cijedi kroz duplu gazu i iz njega se izdvaja trunje slame i splašnjava pjena koja nastaje u procesu mužnje.

Dalje obrada ide u dva smijera:
1. Bez kuhanja

Mlijeko ostavljeno na toplom (do 25oC) mjestu u periodu od 4-6 sati formira na površini masni sloj debljine 2-5 mm. Obiranjem tog sloja i hlađenjem (frižider, bunar) dobija se slatko vrhnje. Ako se ne varam komercijalna industrija ovo radi centrifugiranjem otkupljenog mlijeka.

Daljnji proces formira na površini mlijeka (obično do slijedećeg jutra) sloj debljine 1-3 cm. To je kiselo vrhnje. Isto se oprezno obire sa žlicom i hladi. U tijeku ovog procesa možete cijelo smjesu izmiješati i dobili ste kiselo mlijeko.

Digresija:
U ovom periodu možete dodati u mlijeko gljivice kefira, jogurta, acetidofila i dobiti te prerađevine.

Tijekom drugog dana mlijeko počinje zgrušnjavati (smjesa se zove gruš) i nastaje mladi sir (onaj sir i vrhnje & co), ovaj proces se može modificirati na slijedeće načine:
- ubrzanje procesa rezanjem na kocke 2x2 cm, gruš brže tone i brže se cijedi sir
- prirodno kiseljenje dodavanjem limuna, octa - rezultat je malo žilaviji sir
- umjetno kiseljenje (mozzarela) dodavanjem sirutke (kupuje se u ljekarnama) - rezultat je jako žilavi sir kao i mozzarela.

2. Obrada kuhanjem

Pomuženo mlijeko mora se smirit, tako da nema pjene na njemu i onda se pasterizira.

Nakon hlađenja na površini će se formirati korica debljine 0,5 - 1,5 cm skorupa. Od ovoga se radi kajmak i to tako da se obrana kožica stavlja u drveni kalup i dobro posoli, svaki dan se dodaje nova korica dok se ne ispuni kalup. Proces zrenja traje 2-3 tjedna, ali spremno je za konzumiranje nakon tjedan dana samo nema zrnatu strukturu.

Ovo prokuhano mlijeko se koristi za piće, kuhanje i sl. A moguće je od njega raditi i tvrde sireve tipa onih koji se prodaju uz naše ceste, ali procesi zagrijavanja i dodavanja sirila, limuna, octa su za pojedine vrste sira poprilično strogo propisani (ne u smislu inspekcijske kontrole nego 2oC više vam možda uopće neće proizvesti gruš) o ovome drugom prilikom.

Proizvodnja maslaca ili putra na starinski način, a možete se doma i poigrat:
Slatko vrhnje + mikser (u starinskim varijantama stupica - posebna drvena naprava u koju se ulije slatko obrano vrhnje i tuče se sa štapom na vrhu koji ima izdubljen batić - op.a. 1500 udaraca za 1,5 litru).

Od industrijskog slatkog vrhnja ako nastavite preko granice šlaga dobit će te pravi maslac. U starinskoj izvedbi ostat će vam nakon rastavljanja naprave voda (stepka) i grudice maslaca koje će te rukama morat oblikovat - najčešće u oblik valjka. Maslac, putar od domaćeg mlijeka nikada neće biti tako bijele boje i njegova "mazivost" će biti upitna, ali će zadržati više mirisa na mlijeko.

Napomena, debljine slojeva su iskustvene i ovise o periodu laktacije tj. o razmaku vremena od teljenja.

polly
08.03.2006., 12:12
evo može poduka za neuke, koje su to vrste, odnoso od kojih proizvođača prava slatka vrhnja !


nekad se u dućanu tražilo "dukatovo zlatno" ili žuto koliko je tko već imao smisla za boje :zubo:

ima i vindija i megle
uvoznih nisam primjetila
rok im je puno, puno kraći od biljnih i mora ih se pažljivo skladištit, tj moraju bit u frižideru
ova biljna mogu stajat i vani, a rokovi im znaju biti i 6 mjeseci

polly
08.03.2006., 12:17
svaka čast
meni se ne bi dalo toliko pisati

Proizvodnja maslaca ili putra na starinski način, a možete se doma i poigrat:
Slatko vrhnje + mikser (u starinskim varijantama stupica - posebna drvena naprava u koju se ulije slatko obrano vrhnje i tuče se sa štapom na vrhu koji ima izdubljen batić - op.a. 1500 udaraca za 1,5 litru).

Od industrijskog slatkog vrhnja ako nastavite preko granice šlaga dobit će te pravi maslac..

početnicama se često desi da ne prepoznaju na vrijeme da je slatko vrhnje tučeno taman za kolač pa malo produže miksanje i vrhnje im se zgruda

emili
08.03.2006., 12:26
vrhnje na placu = domaće vrhnje
vrhnje 12%, 20%...= kupovno vrhnje
putar = domaći proizvod
maslac = kupovni proizvod...sam čitam na ambalaži ono šta piše, a proizvode s placa nazivam imenima autothodnim za moje područje

meni okus maslaca u kremi ne paše jer ima jak intenzivan miris...po meni je margarin za kreme u nepretjeranoj količini savršen :)

dobardan
08.03.2006., 16:43
prije nekoliko godina jela sam u jednim svatovima krasnu tortu, tijesto je bilo neko tanko a krema....uh :klopa: od višanja, lagana, nekih 8 cm debela i gore je bio običan šlag.
Zna li netko na koju kremu mislim i može recept?

undercover
08.03.2006., 17:37
je, hole je biljni uz puno dodataka sveg i svačega
slatko vrhnje je mliječni proizvod gdje je na početku lanca krava, zdraviji je od biljnog i meni osobno nemjerljivo ukusniji

ponekad, ako radim više kolača u ljeto za neku feštu, stavim pola jednog pola drugog, jer se biljni bolje drži
ako je samo za kućnu upotrebu i normalnu temperaturu onda uzmeme samo slatko vrhnje

šlag iz vrećice ne koristim jer mi nije fini

e i ja isto:top:
s tim da holu koristim samo kad sam u dalmaciji jer tamo nema sanse da mi se slatko vrhnje istuce-zasto ne znam, pretpostavljam da ga ne hlade dobro u ducanu ili im dugo stoji vani kad stigne dostava
onda obicno stavim samo zlicu hole u slatko vrhnje i digne se zacas.
a ta hola osim sto mi nije ukusna previse mi je slatka, jedna zlica hole taman mi zasladi 3 deci slatkog vrhnja.

polly
08.03.2006., 17:42
da zaboravila sam da su ta biljna vrhnja otrovno slatka
meni je i obično slatko vrhnje čisto dosta slatko


dobardan,
imaš na voćnim kolačima (mislim da je predzadnja strana) recept za tortu havana koja ima kremu sa sokom od višanja ili trešanja, pa pogledaj možda je slična toj tvojoj

BBlue
08.03.2006., 18:02
prije nekoliko godina jela sam u jednim svatovima krasnu tortu, tijesto je bilo neko tanko a krema....uh :klopa: od višanja, lagana, nekih 8 cm debela i gore je bio običan šlag.
Zna li netko na koju kremu mislim i može recept?

Možda Schwartzwaldica.... ali ona ima dolje prhko tijesto, a gore dva reda čokoladnog uz parfe od trešanja i šlag...

Probaj napraviti parfe od trešanja - Podravkina mješavina je sasvim OK - dobro je izlupaj prema receptu na kutiji i kad je već gotovo umiješaj dobro ocijeđene trešnje (ili višnje) iz kompota. Na podlogu (ispečeš biskvit, ili složiš piškote) stavi obruč za tortu, istresi unutra smjesu i ostavi da se stisne. U međuvremenu izlupaj pola litre šlaga, i kad se torta stisne, premaži je šlagom!:top:

Moja najdraža poruka na kraju recepta: nema ti što ne uspjeti;)

polly
08.03.2006., 18:15
mogu se malo pravit pametna?

ma mogu
ipak sam ja tu gazda :zubo:
ovaj, pol gazde :D

prava švarcvaldica se fila samo sa slatkim vrhnjem i višnjama

undercover
08.03.2006., 18:29
e ipak nisi u pravu
schwarzwaldica se radi onako kako je bblue rekla, samo se taj sloj prhkog tijesta vidja samo u schwarzwaldu-svugdje drugo je izbacen iz recepta (a i meni je bolje bez toga)
i ne idu samo tresnje, vec se sok od tresanja skuha sa malo gustina i rakije od tresanja i to se pomijesa sa tresnjama i stavi na prvi sloj biskvita
na drugi sloj idu samo tresnje i slag

polly
08.03.2006., 18:59
u par starih švapskih kuharica (koje sam vidjela) piše da se radi od biskvitnog tijesta sa čokoladom i sitno mljevenim oguljenim bademima, reže se u tri lista, natopi višnjevačom (rakijom, ne likerom) fila slatkim vrhnjem na koje se pospu ocijeđene višnje iz kompota

ova varijanta je novijeg vijeka i vrlo česta po novijim kuharicama i časopisima
iako nije ni ta loša, dapače

ah, niš
ne predstoji nam ništa drugo nego da organiziramo studijsko putovanje u švarcvald :zubo:

prhko tijesto kao podloga za tortu mi ima funkciju samo kod beze torta
tako se doljni list ne ramacka po tacni
kod biskvita mi je višak

BBlue
08.03.2006., 20:07
Ova varijanta s prhkim tijestom i kuhanom kremom s trešnjama je iz Oetkerove kuharice - to mi je biblija za kolače....

dobardan
08.03.2006., 20:32
Pa kad ćeš imati vremena stavi ovdje recept neke svete kreme;)

vemar1
08.03.2006., 22:42
Koji slag? Stvar ukusa! Meni je najfiniji HOLE slag. Ali to je valjda zato sto ne volim bas mlijecne proizvode tj. njihov okus. Cini mi se da je cak masniji i bogatiji i nije presladak. bas je fini. I ne moram razmisljati hoce li uspijeti. I jos ima dulji vjek trajanja pa ne moram razmisljati da li ga trenutno imam u hladnjaku ili ne. I bolje se drzi. Ima li jos tko kome je finiji HOLE slag?
Koliko sam shvatila to je slag od soje tj. sojinog mlijeka. Jel je?
Meni svi kada daju recepte govore da stavim HOLE slag.

dobardan
08.03.2006., 23:29
Ma dobar je Hole, oni kojima ne paše koriste slatko vrhnje. Sigurno da je slatko vrhnje prirodniji proizvod, time i zdraviji al od svih stvari na svijetu čisto sumnjam da će me ubit biljni šlag;)

I meni je Hole najbolji ( još kad se ubace svježe jagode:klopa: ), šlag iz vrećice je drek

vemar1
08.03.2006., 23:49
Nazalost ovdje u Sydneyu nema HOLE slaga. Zato bi molila ako mi netko moze poblize pojasniti o tom biljnom slagu. Mozda uspijem neki naci. Ne volim bas mlijecne proizvode.

BBlue
09.03.2006., 05:00
Koji slag? Stvar ukusa! Meni je najfiniji HOLE slag. Ali to je valjda zato sto ne volim bas mlijecne proizvode tj. njihov okus. Cini mi se da je cak masniji i bogatiji i nije presladak. bas je fini. I ne moram razmisljati hoce li uspijeti. I jos ima dulji vjek trajanja pa ne moram razmisljati da li ga trenutno imam u hladnjaku ili ne. I bolje se drzi. Ima li jos tko kome je finiji HOLE slag?
Koliko sam shvatila to je slag od soje tj. sojinog mlijeka. Jel je?
Meni svi kada daju recepte govore da stavim HOLE slag.

Hole je živa kemija, puna dodataka i šećera.... i zato ima umjetan okus, a mnoge od tih varijanti na zapadu se uopće ne prodaju jer ne prolaze odredbe o sigurnosti hrane. Da se bolje drži - vjerojatno, kao svaka plastika....

Pravo slatko vrhnje uopće nema dodanog šećera...

Za one koji ne vole (ili su alergični) na mliječne proizvode postoji sojino vrhnje (ali ne ono za kuhanje, to se neće uspjeti izlupati nego za šlag). U Zgb, ga odnedavno imaju prodavaonice Bio i Bio, ranije sam ga kupovala vani.

Iako cijena nije uvijek mjerilo kvalitete, ipak nešto govori. Biljna vrhnja su vrlo jeftina, dvostruko jeftinija od pravog slatkog vrhnja (15-tak kuna za 1/2 l). Sojino je pak 12 kuna za 300 ml.

Sorry, ali praviti šlag od biljnog vrhnja bilo bi mi kao praviti glazuru od šećerne ploče umjesto od prave čokolade... onda mogu otići u prvu jeftinu slastičarnu i kupiti umjetan kolač umjesto se mučiti s pravim sastojcima....

bubica
06.07.2006., 21:23
U Rijeci ima kafić Piccola Simona, na Korzu. U ponudi imaju torte u kojima je krema koja je meni odlična :klopa: :Slin: :zvrko: (ova tri smajlića dobro idu skupa za opisati nešto fiiiinoooo :) ). Voljela bih znati kako se radi ta krema.
Pitala sam ženu koja tamo radi, ona kaže da je to slastičarska krema ali spremljena sa šlagom (vrhnjem?)
Baš mi i nije puno pomogla :rolleyes: ali s druge strane, što sam ja očekivala? Da mi na papirić napiše točan recept? :zubo: Paaaa da..... :rofl:

Dakle, na netu sam našla nekoliko recepata za slastičarsku kremu, ali voljela bih da se javi neko tko zna o čemu pričam, pa po njihovoj procjeni kako je to napravljeno.

E da, BTW, ja vopče ne smijem to jesti, ali nakon dve godine apstinencije od toga (duga priča) morala sam pojesti dva komada torte, bez obzira na posljedice..

Donata
06.07.2006., 21:35
4 zumanjka izraditi sa 100 gr secera, dok ne postane pjenasto (svijetlozute boje), dodati 75 gr brasna. Zagrijati 1/2 litre mlijeka u koje po zelji dodajes vaniliju ili limunovu koru ili cimet. Od te pola litre odvojiti malo hladnog mlijeka i umjesati sa zumanjcima, uliti u zagrijano mlijeko i kuhati dalje na vrlo laganoj vatri mjesajuci sve dok se ne zgusne. Kada se krema ohladi (pokrij folijom da se ne stvori korica na vrhu) dodaj lagano zasladjeni slag koji si istukla od 2 svjeza slatka vrhnja (ono u plasticnim posudama, ne ono za slag u tetrapaku).

polly
06.07.2006., 21:42
(ono u plasticnim posudama, ne ono za slag u tetrapaku).

i to je sad u tetrapaku, da bumo baš precizni tetrabriku

slatko vrhnje od krave, ne biljno vrhnje tipa hole, hopla,.. i kako se sve ta čuda ne zovu

Donata
06.07.2006., 21:49
i to je sad u tetrapaku, da bumo baš precizni tetrabriku

slatko vrhnje od krave, ne biljno vrhnje tipa hole, hopla,.. i kako se sve ta čuda ne zovu

"Tonka" slatko vrhnje od rijeckog PIK-a jos se prije par mjeseci prodavalo u plasticnim casama, poput onih za jogurt. Htjela sam samo naglasiti da uzme svjeze slatko vrhnje, ono koje ima rok trajanja par dana, ne ono u tetrapaku koje je takodjer za slag, ali je mnogo masnije za moj ukus.

bubica
06.07.2006., 21:50
Hvala :top:

BBlue
07.07.2006., 09:45
Može i jednostavnije (i sigurnije, s obzirom da salmonelu u jajetu ne ubija kuhanje). Puding - najbolje od slatkog vrhnja, skuhati u mješavini mlijeka i slatkog vrhnja - 3 dl mlijeka, 2 dl slatkog vrhnja - puding u tome skuhati po uputi, ohladiti pod folijom, dobro izmiješati mikserom...
Ta je krema sjajna uz piškote (kao Malakoff torta) - samo još treba umiješati mljeveni badem po ukusu.:top:

bubica
09.07.2006., 21:46
Hvala BBlue, probati ću i to, iako se ne bojim salmonele, jer nabavljam domaća jaja (nona uzgaja kokice za jaja).

Nego evo, da ne otvaram novu temu, ako neko zna recept za vinski šato? Znam da idu jaja, šećer i vino, zanima me u kojem omjeru, da li dođe dobro ako se količine prepolove (jer sam na netu našla sve neke velike, sa po 4 jaja!) i kakvo bijelo vino je najbolje uzeti?

Hvala!

Noemi
09.07.2006., 22:26
Jel to ona slasticarna uz postu?

bubica
09.07.2006., 22:40
Ne, preko puta McDonaldsa. Ona uz poštu je neka novootvorena..

bubica
10.07.2006., 18:46
Evo, našla sam nešto:

6 žutanjaka
120 gr šećera
18 žlica Marsale

Miksati žutanjke i šećer dok ne postane svijetlo žuto, prema bijelom, onda umiksati Marsalu i kuhati u zdjeli koja je uronjena u zavrelu vodu. Ne dopustiti da smjesa zakuha, maknuti sa vatre čim se zgusne. Kad postane mlako, može se, po želji, dodati čvrsto istučen bjelanjak.

I drugi recept, za zabaione:

Za 4 osobe; vrijeme pripreme 15 minuta

4 velika žutanjka
4 žlice šećera
8 žlica Marsale ili Moscato d'Asti

Miksati žutanjke sa šećerom dok ne postane svijetložuto. Dodati Marsalu, ne prestajući miksati. Odmah nakon dodavanja Marsale staviti posudu na drugu posudu u kojoj je zakuhala voda i miksati cca 10 minuta.Gotovo je kad udvostruči volumen.

Umjesto Marsale može se koristiti Prošek.

E sad, ne kužim se u vina, pa me zanima ako se može još štogod koristiti, jer Prošek sam našla samo u ambalaži od litre i dođe oko pedeset kuna. Koliko dugo to može stajati kad se jednom otvori i za šta se sve može koristiti??

bubica
10.07.2006., 19:00
Evo, našla još:

2 žumanjka
2 jaja
300 ml prošeka
100 gr šećera

Priprema šatoa: izmiješajte žumanjke, jaje, šećer i prošek. Dobivenu mješavinu stavite na paru i čvrsto tucite dok se sve ne pretvori u pjenu.

Kakvo bi ispalo da količine prepolovim?

I još jedan:

2.4 dl Marsale
200 gr šećera
10 žutanjaka

U posudu stavimo 3-4 prsta vode i zakuhamo. U drugu posudu stavimo žutanjke, šećer i vino, malo izmutimo. Stavimo posudu sa smjesom povrh posude u kojoj lagano vrije voda. Jednakomjerno mješamo toliko vremena dok ne dobijemo pjenastu i gustu kremnu.
Marsalu možemo zamijeniti suhim bijelim vinom (npr. šampanjac), sa slatkim bijelim vinom (npr. slatka malvazija), sa portom, malagom ili slično.

Koji od ovih recepata vam se čini najbolji?

Ili imate neki svoj sa kojim ste zadovoljni?

Donata
10.07.2006., 19:36
Osobno preferiram zabaione sa Marsalom (koju volim i piti), ali kako je tako dobivena krema malo "jaceg" okusa nije za svakoga. Zato je verzija sa slatkim vinom tipa Moscato, "laganija" i vise vocnog okusa.
Mjere koje ja koristim su 4 zumanjka, 2 dl vina i 150 gr secera ( za 4 osobe).

bubica
10.07.2006., 20:09
Kakvo bi još vino došlo u obzir, s obzirom da sam u malom primorskom mjestašcu gdje su najjednostavnije stvari luksuz! Heh, nije baš tako strašno, ali sumnjam da ću naći neki veliki izbor bijelih vina: koja su kisela? Da se ne zajebem :zubo:
Ako kupim Prošek, što još mogu raditi sa njime i koliko može stajati jednom kad ga otvorim?

Kao što rekoh, ne bih smjela slatko i uskoro ga se odričem na duže vrijeme, ali htjela bih se "pozdraviti" sa nekom hranom i tako:kava:

Donata
10.07.2006., 20:43
Kod nas (mislim na Hrvatsku) obicno proizvode suha bijela vina i za moj ukus nisu pogodna za zabaione.
Mozes koristiti Prosek, jednom otovrena boca ne mora se odmah potrositi, vjerojatno ce ti se dopasti i popiti koji puta uz neki kolac.

cutecat
11.07.2006., 15:35
ZAto ja fino kad idem u Trst, kupim Crema pasticcera od Paneangeli, uzmem ih par za zalihu i smiksam sa mlijekom kad mi zatreba za crostatu.
Odlicna je, nemam zamjerki.

blue_one
27.07.2006., 21:54
A zna li itko recept za kremu u čaši?
Naime isto sam iz Rijeke i u Contu sam redovoto na kremi u čaši jer sam postao ovisnik...
Pomozite kako da to spravim doma

tnx

Aurelié
02.01.2007., 17:36
Radila san kolac ''trostruki uzitak'', biskvit dobro ispa i išla radit kremu. slucajno sam se zabunila i izmiksala jaja sa šećerom a trebalo ih je u mlijeku promijesati, no sumnjam da je u tome stvar. upute za kremu:

Za kremu razmutiti žumanjke (6 zumanjaka) , puding od vanilije (2 vrecice) , šećer (20 dag) i pola žlice brašna s malo mlijeka(1 dcl) , te sve skuhati u preostalom mlijeku (6 dcl). Ohladiti miješajući. Dodati izrađen margarin (250g) .


Učinih sve kako tu pise i sada mi se krema hladi a jako je rijetka. Gdje sagrijesih? :confused:

Zla patka
02.01.2007., 18:48
a koliko si dugo kuhala?mozda nisi dovoljno pa se nije zgusnulo kak spada

Hrvach
02.01.2007., 19:40
ak se ne želi zgusnuti onda ti je krema bila pretopla kada si u nju stavljala margarin

i jedno i drugo mora biti podjednake temperature a to znači krema toliko hladna da možeš u nju umočiti prst i da te ne peče a margarin sobne temperature, skroz mekan, ono da prolazi kroz prste bez problema

jesam što pomogla?

d@d@
02.01.2007., 19:45
Sad kad je margarin unutra možeš spasit s gustinom, da je maslo stislo bi se pa bi mogla razmješat u postupku hlađenja - možda i stisne, stavi u frižider.

Inače to sa žumanjcima se da prije dodavanja maslaca/margarina dokuhat na pari - jaja stegnu.

tadukepa
04.01.2007., 08:43
pa premalo brašna......

edit uvijek radim odoka i vidim ak je prerijetko dodam još brašna,pa nije to neka mudrost, ne treba se uvijek držat onog što piše jer nije uvijek tako.na pr,ponekad piše za neki kolač da stavim 200gr.šećera,pa ko bi to jeo.....stavim pa probam ak treba još dodam .....

polly
04.01.2007., 08:52
nemre bit premalo brašna nikako
2 pudinga u 6 dl mlijeka, pa to je kak gips čvrsto i bez dodatnih pol žlice brašna
i još dodatno žumanjci zgušnjavaju

možda je puding bio van roka ili je loše skladišten, oćem reč pokvaren

nije nam se javila postavljačica topica da kaže u kom trenu je ubacila margarin
ako piše "ohladiti" treba biti sasavim mrzlo
takve kreme je najbolje napraviti tako da se skuha kaj se treba skuhat, na rajnglicu navuče prozirna folija da se ne napravi kožica
nakon sat hlađenja vani, tutne u frižider na par sati
sasvim hladno prebaci u zdjelu i dobro izmiksa na največoj brzini
tad ubaciti prethodno pjenasto izrađen putar/margarin

tadukepa
04.01.2007., 08:59
ma uvijek je upitno kak bu krema ispala......ovisi o dosta toga...zato ja radim najviše one bezkremne.....a i više ih volim.

Breskva
04.01.2007., 10:32
ja moram priznati da nisam maher u kremama
i da mi se isto jednom dogodilo vrlo slično radila sam kremu bounty prema pollynom receptu
i krema mi je bila totalno u komi ! tekuća imala je kao neke bijele flekice i nemam pojma od čega je to bilo se dogodilo
u nju ide 2 pudinga 1l mlijeka jaja i margarin - putar !
baš me zanima u čemu je kvaka bila
iako sam margarin dobro izradila kada sam to dvoje promješala bilo je svega za vidjeti samo nije bila krema :zubo:

tadukepa
04.01.2007., 11:12
zato ja i radi sve odoka, receptima ne vjerujem....

polly
04.01.2007., 11:17
iako sam margarin dobro izradila kada sam to dvoje promješala bilo je svega za vidjeti samo nije bila krema :zubo:

kad se miješaju dvije smjese onda treba jednu smjesu malo pomalo, po par žlica dodavati u drugu stalno miješajući, novu količinu dodati tek kad se prethodna dobro umiješa
ne prebaciti ukupnu količinu jedne smjese u drugu i miješati
možda ti je u tome problem

Breskva
04.01.2007., 14:27
Eh to sam trebala znati prije :zubo: nema veze nije se bacilo jeli smo iz tepsije ! Iako više ne budem radila kremu od jaja !
Za BOžić sam baš sa mamom pravila tortu od koksa u nju bi isto trebalo ići 9 žumanjaka, ali mama je to skemijala uz pomoć pudinga i putra i otopljene čokolade i ispala je finaaa krema i bez žutanjaka !

Najviše volim kreme od slatkog vrhnja ! :)

polly
04.01.2007., 19:38
koksa

:rofl:
sorry, ali mi je baš :rofl:


a kaj te BBlue splašila s jajima?

Breskva
05.01.2007., 06:56
tipfeler :zubo:

Nije Bblue i prije sam imala mišljenje isto vezano uz "jajaste" kreme jer sam u obitelji imala slučaj salmonele! A i inače nisam baš prevelik ljubitelj jaja, pogotovo okusa žutanjka ! Jednom sam jela kremu od jaja koja se pravila za kokos kocke ili ti rafaelo kocke i bila mi je baš fina i nisam misla da su unutra jaja, a onda jednom od dečka sestra pravila čokoladne neke kocke sa kremom od jaja (ono klasika neka puding jaja, margarin) ajme čim sam približila kocku ustima osjetila sam miris žutanjka ! Ne znam valjda to ovisi o količini jaja u kremi i načinu pripremanja od tada mi baš i ne sjeda najbolje takva krema !

Htjela sam pitati da li postoje ona tzv. jaja u prahu ? Je li netko probao ?

polly
05.01.2007., 07:01
ne znam da li ih imaš gdje kod nas za kupiti
nikad nisam probala, ali po pričanju onih koji pamte trumanova jaja, smrdi strašno

ciganche
11.02.2007., 20:59
U pravilu ista količina čokolade i slatkog vrhnja (naravno, pravog, ne biljnog)... dakle 2 dl slatkog vrhnja lagano (ali zaista lagano, u posudi s vrlo debelim dnom) zakuhati i u tome otopiti 20 dag čokolade. Dobro ohladiti (najbolje preko noći) u hladnjaku i zatim izlupati mikserom.

Uz tamnu čokoladu, otopiti možeš i mliječnu, kao i bijelu čokoladu - ja odvojeno napravim sve tri vrste kreme - pa onda slažem između kora za tortu. Rezultat je super....

koliko bude gusta ta krema i koliko izađe od 20 dag čokolade?

BBlue
11.02.2007., 21:39
koliko bude gusta ta krema i koliko izađe od 20 dag čokolade?

Bude vrlo gusta... pravo slatko vrhnje je masno. A količina - nikada nisam mjerila, ali sasvim dovoljno za tortu uobičajene veličine. 2 dl slatkog vrhnja - kad izlupaš masa se udvostruči, pa još i masa čokolade...

Inače, ako je čokolada manje kvalitetna, pa se krema ne da lijepo izlupati, spas je dodati maslac (ali već izmiješan i iste temperature kao krema). Ali ako slijediš upute i koristiš kvalitetne sastojke, ne bi smjelo biti problema.

vorbore
09.12.2007., 20:36
Pozdrav svima, tražim kremu od jaja bez brašna (ili bilo koje druge vrste škroba) i/ili želatine, koja će, kad se stavi na tanki biskvit tamo i ostati :mig:
Krema bi trebala biti bogata ali bez jakih okusa, odnosno samo vanilija, eventualno med.

Imam jedan dobar recept za kremu od limuna, ali ne želim okus limuna u ovoj kremi, pa također ako netko ima ideju za modifikaciju iste:

1/2 šalice za bijelu kavu limunovog soka (svježe iscijeđenog)
2 žličice ribane korice limuna (svježe)
1/2 šalice za bijelu kavu šećera
3 jaja
125 g maslaca

Stuče se jaja sa šećerom, doda se maslac i limunov sok i sve se dobro izmuti, pa se na laganoj vatri (ne smije zavriti) miješa dok se ne zgusne. Kad je gotovo gušće je od skuhanog vrućeg pudinga. Spremi se u posudu koja se dobro zatvara - ja uzmem onu za zamrzivač - i ostavi da se potpuno ohladi. Zatim se stuče, ali ne potpuno, 2 dl slatkog vrhnja (ako nije zaslađeno potrebno je u vrhnje dodati šećera oko 100 g). U kremu od jaja se prvo doda oko 1/3 tučenog vrhnja, izmiksa se, pa se doda uz mućenje ostatak tučenog vrhnja.

Dakle, bilo bi potrebno naći zamjenu za limunov sok u ovoj kremi, jer ako se jednostavno izostavi - nije dobro.

Donata
10.12.2007., 07:32
Sok od naranče.

nina g
10.12.2007., 09:24
Super krema:
u pola l mlijeka skuhaj 2 pudinga od vanilije (umjesto 1), dodaj pola margarina.
I to je to:top:

Triša
10.12.2007., 12:59
Našla sam ju na jednom prašku za pecivo isprobala i sada radim samo nju.
Evo moj prijedlog:
1/2 slatkog vrhnja (za šlag - pravo - najbolje je Z bregov od 1/2 l)
100 gr. šećera
100 gr. čokolade za kuhanje
Sve sastojke kuhaš na laganoj vatri, dok smjesa ne zakipi .
Ohladi i promješaj.
Ima i recept za biskvit s p.za pecivo, jer meni ti ni jedan drugi ne uspije.

vorbore
10.12.2007., 13:41
Sok od naranče.

Nije loša ideja, hvala :) Možda čak ukuhati naranče pa uzeti nastali sirup :misli:
Mada sam za ovaj konkretni moj napadaj kreativnosti zamislila nešto neutralnijeg okusa.

vorbore
10.12.2007., 13:45
Super krema:
u pola l mlijeka skuhaj 2 pudinga od vanilije (umjesto 1), dodaj pola margarina.
I to je to:top:

Neću škrob :nono: Hoću nešto lagano, nježne strukture (zato neću ni želatinu)

vorbore
10.12.2007., 13:55
Našla sam ju na jednom prašku za pecivo isprobala i sada radim samo nju.
Evo moj prijedlog:
1/2 slatkog vrhnja (za šlag - pravo - najbolje je Z bregov od 1/2 l)
100 gr. šećera
100 gr. čokolade za kuhanje
Sve sastojke kuhaš na laganoj vatri, dok smjesa ne zakipi .
Ohladi i promješaj.
Ima i recept za biskvit s p.za pecivo, jer meni ti ni jedan drugi ne uspije.

Biće da sam zaboravila napisati da ne bih čokoladnu kremu. Mora biti blijedo žuta (tako sam ja to zamislila, pa eto)
Evo ti jedna odlična čokoladna krema:
6 žumanjaka sa 150 g šećera smiksaš i skuhaš na pari. U vruće dodaš 60 g čokolade za kuhanje i miješaš dok se ne otopi. Poklopiš i ohladiš.
150 g šećera sa 6 žlica brašna izmiješaš, dodaš toliko od 2 dl hladnog mlijeka da se sjedini i bude žitko. Ostatak mlijeka zakuhaš, pa u tome skuhaš ono brašno i šećer. U hladno umiksaš 150 g maslaca, te onu smjesu od čokolade.

Običan žuti biskvit traži prašak za pecivo, ako ti treba lagani biskvit. Sve ovisi kakav biskvit je potreban za neki kolač. Standard je: koliko jaja toliko žlica šećera i isto toliko žlica brašna (naputak moje bake :) ) Naravno, potrebno je odvojiti žumanjke od bjelanjaka, inače se može dogoditi da biskvit "sjedne" i ostane gumast u sredini. Posebno je lagan i dobar ako prvo lupaš bjelanke sa šećerom pa u to dodaješ jedan po jedan žumanjak uz stalno miksanje, a na kraju kuhačom lagano podvučeš brašno i prašak za pecivo.

Hvala i pozdrav :W

blalla
10.12.2007., 16:14
Krema bi trebala biti bogata ali bez jakih okusa, odnosno samo vanilija, eventualno med
kad već spominješ med, možda da probaš s nekom kremom od sira, mascarponea ili nešto tako kiselije, ako ti je biskvit jako aromatičan, ova će krema odlično osvježiti

vorbore
10.12.2007., 21:11
kad već spominješ med, možda da probaš s nekom kremom od sira, mascarponea ili nešto tako kiselije, ako ti je biskvit jako aromatičan, ova će krema odlično osvježiti

Misliš da mascarpone zasladim s medom? Imaš li možda neki recept za to?
Nije biskvit aromatičan, nego planiram cijelu stvar preliti nekim voćnim preljevom sirupaste konzistencije, od jagoda ili nekih drugih aromatičnih bobica. To se definitivno slaže sa sirom, ali ja bih baš žutu kremu od vanilije, ali kako rekoh bez škroba ili želatine. I nigdje je ne mogu naći :bonk:

Triša
10.12.2007., 21:18
Probat ću ovu čokoladnu po uputstvu tvoje bake - baš mi treba za sutra

polly
10.12.2007., 22:33
ja bi stavila rum :zvrko: ali to sam ja
ili prokuhaj mahunu vanilije sa jajima, nemoj rezati i istiskivati sjemenke jer bu krema pjegava
ili stavi koncentrat vanilije, onaj u ampulama

ako želiš nešto pjenasto i lagano zašto ne napraviš kremu od bijele čokolade i slatkog vrhnja?
jednostavno i ukusno

otopiš čokoladu u slatkom vrhnju (običnom, ne biljnom) 20-30 dkg na pola litre
ostaviš u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi (najbolje preko noći) i onda istućeš kao obično slatko vrhnje

zgodno je kad napraviš tri kreme, od bijele čokolade, mliječne i tamne pa tako filaš redom

Triša
11.12.2007., 15:54
Da, sviđa mi se i taj prijedlog, ali za danas je već bila čokoladna.
A ja kao pazim što jedem, uh, uh, natući ću previše kila, a imam metar i žilet.
Ne predlažite više ništa slatko, jer sve zvuču super.

vorbore
11.12.2007., 18:58
ja bi stavila rum :zvrko: ali to sam ja
ili prokuhaj mahunu vanilije sa jajima, nemoj rezati i istiskivati sjemenke jer bu krema pjegava
ili stavi koncentrat vanilije, onaj u ampulama

ako želiš nešto pjenasto i lagano zašto ne napraviš kremu od bijele čokolade i slatkog vrhnja?
jednostavno i ukusno

otopiš čokoladu u slatkom vrhnju (običnom, ne biljnom) 20-30 dkg na pola litre
ostaviš u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi (najbolje preko noći) i onda istućeš kao obično slatko vrhnje

zgodno je kad napraviš tri kreme, od bijele čokolade, mliječne i tamne pa tako filaš redom

Ovo definitivno moram probati :top: hvala!
No neka prijedlozi i komentari i dalje stižu, pa će od ovoga ispasti i više od jednog novog kolača :klopa:

A ja kao pazim što jedem, uh, uh, natući ću previše kila, a imam metar i žilet.
Ne predlažite više ništa slatko, jer sve zvuču super.

To ti je sad takvo vrijeme, svi ćemo na dijetu sljedeći mjesec :mig:

polly
11.12.2007., 19:07
No neka prijedlozi i komentari i dalje stižu, pa će od ovoga ispasti i više od jednog novog kolača :klopa:



stavila sam jučer linkove na kolače na onaj praznični topic, pa vidi malo čega sve ima :mig:

Dora K
11.12.2007., 21:14
O ljubim te!!! :grli: :kiss: :kiss: :kiss:

Bas sam se ulogirala da keksicku molim da mi stavi link jer mi je kanta na koju sam sve pospremila krepala!

Fala polly! :cerek:

Jesu i sitni i kremasti i oni bez pecenja tam? Idem vidit... :trk:

polly
11.12.2007., 21:17
Jesu i sitni i kremasti i oni bez pecenja tam? Idem vidit... :trk:

svi draga
al' pošalji ti meni mail na pm pa dobiš u wordu, nemoraš se gnjaviti sa copy/paste :)

blalla
11.12.2007., 22:39
Misliš da mascarpone zasladim s medom? Imaš li možda neki recept za to
možda bi bilo dobro da napraviš kremu za tiramisu?! ta kremica ti i bude svijetlo žuta, staviš samo žumanjke i šećer a da dobiješ na čvrstoći dodaš malo šlaga, naravno već umućenog!!

blalla
11.12.2007., 22:41
Nije biskvit aromatičan
mislila sam da je biskvit neki sa "božičnim " začinima , šteta što nije, ja volim torte u boji, ono tamni biskvit,svijetla kremica

vorbore
12.12.2007., 15:18
Kremu za tiramisu? Moram potražiti ricetu, nisam to radila sto godina... No čini mi se da to baš nije čvrsta krema, a kolač bi se trebao fino rezati.
Ovako, ja sam zamislila kolač koji ima tanki biskvit - još nije određeno točno kakav, te kremu od jaja sa vanilijom i evtl. još nekom blagom aromom ali bez škroba ili želatine jer želim da krema bude bogata ali ne kao za kremšnite,cijeli kolač bez i mrvice čokolade ili kakaa, a ne sve ovo do sada ne bi smjelo biti preslatko niti neke izražene arome, jer bi se preko svakog komada preljevao (nakon rezanja) gusti sirupasti preljev od voća. Ideju sam dobila iz jedne knjige koju sam pročitala i sad pokušavam reproducirati navedeno, jer mi je zvučalo yummy. Sve mi se vrti oko te kreme, kad bih nju uspjela definirati, ostalo bih u čas uklopila (mislim).
No sada sam ovdje dobila toliko novih ideja da mi se čisto vrti u glavi :zvrko:

vorbore
13.12.2007., 23:12
...otopiš čokoladu u slatkom vrhnju (običnom, ne biljnom) 20-30 dkg na pola litre ostaviš u frižideru nekoliko sati da se dobro ohladi (najbolje preko noći) i onda istućeš kao obično slatko vrhnje...

Dakle, svaka čast ovo je savršeno:s
Btw, ja sam ipak stavila biljno vrhnje (nisam uopće gledala šta kupujem, tek sam skužila nakon što sam već otopila čokoladu :brukica:) i ispalo je savršeno, zašto si napisala da ne smije biti biljno?

polly
14.12.2007., 08:32
zašto si napisala da ne smije biti biljno?

okusa i zdravlja radi :D

gven_s
14.12.2007., 09:05
I ja sam to isprobala i odlično je,ali ja sam stavila bijelu čokoladu.Osim mene doma nitko ne voli baš čokoladu za kuhanje:ne zna:

vorbore
14.12.2007., 17:46
okusa i zdravlja radi :D

Aaa :zubo:

I ja sam to isprobala i odlično je,ali ja sam stavila bijelu čokoladu.

I ja sam stavila bijelu čokoladu - ispalo je tako fino neodredivo, nitko nije pogodio od čega je :mig:

milkajezakon
04.07.2009., 18:31
malo puno mlika i eto problema :cry:, sad je krema u frižideru u nadi da će se malo stvrdnit, mogu li je kako spasit ako se ne stvrdne??? pliz, pliz, hića mi je, ne znam oću stić radit novu, sigurna sam da tu ima neko sa malim tajnama velikih kuvara :D

Kathy85
04.07.2009., 18:40
Uvijek se možeš izvuć pred gostima da si baš tako htjela :D

Ako si tek stavila u friz daj vremena da se stisne...

A od konkretnih savjeta...možda da želatinu otopiš i umiješaš :ne zna:

njasa
06.07.2009., 11:36
mislim da je prekasno moje javljanje. ali evo za ubuduce. kupi zelatinu fix. to ti je zelatina u prahu koju ne moras kuhat. stavis je direktno u smjesu i smiksas.

sta su rekli gosti?

Deedy
06.07.2009., 20:18
Nije se više ulogirala nikad nakon uvodnog posta- bojim se najgoreg!!! :eek:

:mama:

njasa
07.07.2009., 11:43
Nije se više ulogirala nikad nakon uvodnog posta- bojim se najgoreg!!! :eek:

:mama:

trazila je nasu pomoc, a niko joj se nije javija... i ja vise nebi dosla....
ma sigurno je sve ispalo ok :D

Kathy85
07.07.2009., 11:53
kako joj se nitko nije javio, moj savjet je bio više nego efikasan :hekla:

Deedy
07.07.2009., 12:31
kako joj se nitko nije javio, moj savjet je bio više nego efikasan :hekla:

Pa ok, ti si joj savjetovala da laže, što u principu nije loše u toj situaicji... :lol:
Ono: Ljudi, takav je trenutak u zemlji. Ohladila sam kremu i onda napravila krumpir- salatu! :D

Ma sigurno je prošlo ok, ali se ne može javiti, jer je još nisu spustili s ramena prezadovoljni konzumenti torte! :cerek:

:D

njasa
07.07.2009., 14:03
kako joj se nitko nije javio, moj savjet je bio više nego efikasan :hekla:

joj izvini! cim sam procitala da joj savjetujes da laze nisam iz protesta tila dalje citat :zubo:
isti smo savjet dale :)

jubaba
01.12.2009., 19:24
Jedan ozbiljan savjet svima koji vole torte-upotrebljavajte maslac umjesto margarina-ne moze se usporediti.Margarin je stetniji od maslaca,jedino je cijena konkuretna-ali snadite se-kad ima masla na akciji,kupite vise i stavite u led

jubaba
01.12.2009., 19:30
vjerojatno niš ne fali
samo meni je premalo kuhane smjese na 1 margarin
osim toga više volim putar, a i bolji je za kreme koje idu u biskvitne kolače
za kolače sa korama (tipa mađarice) bolji je margarin

bolje mi je kad se umijesto brašna stavi gustin, kreme su puno, puno glađe

Margarin nikad,ali nikad nije bolji od masla.A to,da u njemu nema kolesterola,je cista laz.Maslac je zdraviji,samo je skuplji,ali ne isplati se sparat na njemu

jubaba
01.12.2009., 19:33
Mozda ste primjetili,zaista sam najveci neprijatelj margarina.

jubaba
01.12.2009., 19:43
Ja pravim kremu od narance bez zumanjaka(ako nemate viska zumanjaka ili ako ne zelite baciti bjelanjke(ili jos gore,napraviti se ekstra posao da iskoristite bjelanjke).
Kuham kremu(pol litre mlijeka i 5 kasika OSTROG brasna),ohladim.Pjenasto izmijesam MASLAC i secer u prahu i to sve skupa pomijesam.Poslije dodam koru od naranci(od 2) i komadice isfiletiranih naranci koje potopim u malo votke(ne ruma-krema bude laganija a rum ne ubije okus kreme).To samo lagano umijesam u kremu(da se ne bi zgrusala)i gotovo.Najbolje mi ova krema pase uz biskvit od oraha(koliko bjelanjaka,toliko zlica secera,toliko zumanjaka a toliko zlica mlj.oraha + 1-2 zlice brasna.I u biskvit stavim na kraju narib.koricu narance.I naravno,tijesto poskropim sokom od narance.Nema mane-svi koji su je probali su trazili recept

morfin@
03.12.2009., 10:34
Trebala bih savjet od iskusnijih- često radim ovu kremu i obožavam ju :cerek: ali uvijek ju stavljam na oblatne- takav mi je recept i ne znam na što drugo bih ju stavila- kakav biskvit??? Oblatne su mi dosaaadne a krema prefina. Evo sastojci pa ako neko može prosuditi po tome, kad se skuha zgusne se dosta pa ne bi išla na standardni biskvit- osim ako bih umiješala maslac a ne znam da li bi mi se "razvodnio" osnovni okus.
1 vrhnje ili mileram u to 2 umućena jaja i 250 g šećera kuhati, u to dodati 250 g oraha i 2 rebra čokolade i čim provri maknuti s vatre.

Dlapek
03.12.2009., 10:45
Trebala bih savjet od iskusnijih- često radim ovu kremu i obožavam ju :cerek: ali uvijek ju stavljam na oblatne- takav mi je recept i ne znam na što drugo bih ju stavila- kakav biskvit??? Oblatne su mi dosaaadne a krema prefina. Evo sastojci pa ako neko može prosuditi po tome, kad se skuha zgusne se dosta pa ne bi išla na standardni biskvit- osim ako bih umiješala maslac a ne znam da li bi mi se "razvodnio" osnovni okus.
1 vrhnje ili mileram u to 2 umućena jaja i 250 g šećera kuhati, u to dodati 250 g oraha i 2 rebra čokolade i čim provri maknuti s vatre.

Na bikvitnu podlogu s čokoladom i malo badema natopljenu s malo ruma, izlij još toplu kremu.

morfin@
03.12.2009., 12:17
Na bikvitnu podlogu s čokoladom i malo badema natopljenu s malo ruma, izlij još toplu kremu.

mmmm... to bi moglo biti :top:

Lola
03.12.2009., 16:54
Margarin nikad,ali nikad nije bolji od masla.A to,da u njemu nema kolesterola,je cista laz.Maslac je zdraviji,samo je skuplji,ali ne isplati se sparat na njemu
maslac i maslo nisu isto, maslo je nus proizvod zagrijavanja maslaca.

Dlapek
04.12.2009., 07:50
maslac i maslo nisu isto, maslo je nus proizvod zagrijavanja maslaca.

U Dalmaciji maslac,putar zovu - maslo.

Lola
04.12.2009., 11:39
znam. jubaba u istom postu spominje i maslac i maslo. malo zbunjuje. a kako ondak zovu maslo u dalmaciji?

decec
26.01.2011., 17:47
Zna li netko kako da spasim rijetku kremu za kremšnite, nemam pojma zakaj mi je tako ispala. sad se ohladila već.
da zakuham je ponovno s gustinom ili tak nešto?? ili se ne smije?? plizzz pomoć. :)

ta.ja
26.01.2011., 19:10
Zna li netko kako da spasim rijetku kremu za kremšnite, nemam pojma zakaj mi je tako ispala. sad se ohladila već.
da zakuham je ponovno s gustinom ili tak nešto?? ili se ne smije?? plizzz pomoć. :)

Pa zar se krema za kremšnite ne kuha dok ne zagusti :confused: Kako ti onda može ispasti rijetka? Očigledno nisi dovoljno kuhala.

Imaš nekoliko opcija: ili da kremšnite jedete žlicom :zubo: ili da napraviš novu kremu ili da ovu probaš spasiti dodatnim kuhanjem a ako je stvarno jako rijetka dodaj gustina

decec
26.01.2011., 19:39
Hvala, napravio sam tako i zgusnulo se. Vjerojatno sam prebrzo maknuo dok sam kuhao, pa je ostalo rijetko. Valjda će ispast na kraju ok. :o

ta.ja
27.01.2011., 08:11
Hvala, napravio sam tako i zgusnulo se. Vjerojatno sam prebrzo maknuo dok sam kuhao, pa je ostalo rijetko. Valjda će ispast na kraju ok. :o

Samo da ne bude previše brašnast okus, a drugi put kuhaj dok se ne zgusne :mig: