PDA

View Full Version : Couscous


Samantha
17.12.2002., 00:49
Kako se sprema?Kupila sam ona zrnca,a pojma nemam od cega su,kakvog su ukusa...
Ajd pisite kako da spremim couscous.:)

el_mariachi
17.12.2002., 01:40
Couscous je predivna hrana koja potice iz arapskih zemalja,,,prvenstveno Magreba. Vecina osoba pravi couscous kao surogat za kruh. Ta priprema ( samih zranaca) nije ista kod svih vrsta. Neki prvo istope malo margarina pa u to stave vodu koju prokuhaju , dodaju couscous i mjesaju. Neki dodaju prvo couscous u prokuhalu vodu pa onda zrncad. Ovo je otprilike zapadna verzija te hrane.
Ja nastavljam :D
Skuhati pile i odvojiti sve koscice i izmjesati s couscousom.
Dalje treba skuhati i povrce ( bar 7 vrsta). Sama mozes varirati.
Kupus i mrkva su najbitniji. Malo paprike i krompira itd. Sto imas pri ruci. Posoliti i staviti druge zacine. Servira se sve u istom tanjuru.
Ova vrst koju sam opisao je karakteristicna za Maroko.

Shtefitza
02.02.2003., 16:39
BAs mi je prekjucer jedna Alzirka objasnjavala kako pripremiti kuskus. Ja sam ga pripremala onako kako El mariachi opisuje, a Wahiba kaze da ce bolje ispasti ovako:

Namociti couscous u malo vode (tek toliko da prekrije znrca) i odliti vodu. Pustiti da stoji pet minuta. Onda pripremiti "steamer" (rajngla s vodom, na nju prosupljena rajngla kroz koju ce prolaziti para do hrane).

Rukama lagano "protrljati" po kuskusu, da se razdvoje zrnca. Pomalo stavljati u steamer, paziti da se njezno spusta, da se zrnca ne zbiju (ne zalijepe). Kuhati na pari 20-30 minuta, maknuti s vatre, poskropiti vodom, uliti jos vode u posudu za kuhanje na pari, kuhati slijedecih 20-30 minuta (pretpostavljam da se radi ne o instant kuskusu, nego o tradicionalnom. Ovo pitanje mi tek sad pada na pamet, moram pitati Wahibu.

Claire
02.02.2003., 19:27
el_mariachi kaže:
Couscous je predivna hrana koja potice iz arapskih zemalja,,,prvenstveno Magreba.

ja kuskus nikad nisam spremala, ali sam ga jela u nekim arapskim restoranima...
i nisam impresionirana...
hrpa mrvica... sa juhom od povrcha krupno narezanog...
i uz to janjetina... ili one tanke arapske kobasice... yebemu kako se zovu ... nekako na m se zovu... :confused:

moonlight
03.02.2003., 14:07
Ja sam kuskus otkrila prije 2 mjeseca i od tada kad god sam u kuhinji (ok, to i nije tako često), nešto kemijam s kuskusom. :)

Dakle, na kutijicama u kojima je pakiran piše kako ga jednostavno pripremiti. Na 250 g zrnja treba 2,5 dl vode. U plitkoj posudi (ja koristim teflon tavu ili wok) prokuhati tih 2.5 dl vode i 1 žlicu ulja, te malo soli. Maknuti s vatre, usipati 250g zrnja i pustiti 3 min da upije vodu. Vratiti na laganu vatru, dodati 50g maslaca i nježno vilicom ili rupičastom žlicom miješati, da se zrnje posuši i postane rastresito (cca. 3 min.) Vrlo jednostavno i vrlo brzo. :) Dostatno za 2 gladne osobe.

A kombinacije su razne, ovisno o inspiraciji. Ovo mi je sad na pameti...


KUSKUS S KISELIM ZELJEM
Pol kile kiselog zelja začiniti paprom i uljem, umiješati skuhani kuskus.

* meni jako fino, podsjeća na krpice sa zeljem, samo puno blažeg okusa. :)


ŠARENI KUSKUS
Nasjeckati sitno 6 sušenih marelica, 6 datulja, 1 zelenu papriku, dodati 20ak grožđica. Umiješati u skuhani kuskus.

* jako zanimljiv slatko-kiseli prilog uz mesna jela.


KUSKUS SA ŠAMPINJONIMA
100 g šampinjona oprati, posušiti, narezati na listiće. Na 100 g maslaca popržiti šampinjone, začiniti vegetom, paprom, malo chillija i currya, prstohvat majorana...držati maksimalno 5 minuta na vatri, preliti po skuhanom kuskusu.

*začine dozirati ovisno o tome koliko ljuto volite/možete podnijeti. :)


Inače, kuskus sam i ja u restaču dobila uz neko kuhano povrće (celer, mrkva, poriluk) u rijetkoj juhici... :flop: Ali mi se sviđa jako struktura i konzistencija i način na koji se može kombinirati u salatama/složenim jelima, pa se ne dam obeshrabriti. :B

el_mariachi
03.02.2003., 14:39
Claire kaže:
.. ili one tanke arapske kobasice... kako se zovu ... nekako na m se zovu...
mirqaz ili merguez?
Ako se o njima radi dolaze iz Tunisa ( i Alzira) i mogu se jesti i samostalalno.

@ngel
03.02.2003., 14:39
sam, imas na receptima iz cijelog svijeta recept za salatu (tabouleh) i objasnjenje, od cega se radi couscous

moonlight, ovo s kiselim zeljem je super idea:top: morat cu isprobati...

sto sam dosada jela u marokanskim restoranima, lici na ovo, sto ste gore opisali, ali meni je svaki puta bilo jako fino i ukusno. malo me podsijecalo na bosanski lonac bez mesa.....


meni je najdraza ova kombinacija:

skuham rijetki cuspajz od slanutka (bez zafriga), znaci luk, malo friske paprike, rajcice (moze i pellate), slanutak (vecer prije namoceni, pa skuhani). od zacina stavim, crvene paprike, papra, koriander, i onaj indijski kumin, jako dobro pase i malo cimeta (to mozda ne odgovara svima..). moze i malo bijelog vina.
ponekad stavim pred kraj pola jogurta (samo ako nisam stavljala vino). ili na sitno narezanu fetu i poprzene pinijske (??) sjemenke.

verica
03.02.2003., 15:08
Meni je kuskus super, često ga radim kao prilog - onaj instant kojeg ima za kupiti kod nas u dućanima. Super mi paše uz curry od krumpira i slanutka npr., a odlična mi je i ova salata:

kuskus se skuha po uputama, doda se nasjeckan 'pušlek' mladog luka, rajčice narezane na kockice, masline bez koštica nascjeckane na kolutiće i oko 250 gr slanutka, začini se maslinovim uljem i acteo balsamicom, prije serviranja se pospe
pinjolima poprženima na suhoj tavi

Samantha
03.02.2003., 15:22
super su vam recepti:)
@ngel sad sam tek pogledala recepte iz cijelog svijeta,svidja mi se ta salata,pravim je prvom prilikom kad nadjem nekog da mi pravi drustvo:cool:

Claire
03.02.2003., 18:23
el_mariachi kaže:
mirqaz ili merguez?


merguez... tako jeeeeeeee.... bravoooooo... onak' tanke su... crvenkaste....
i imaju nekakav cudan okus po nekom njihovom zachinu...

i znaju bit dosta masne...

FaF
05.03.2008., 21:26
evo, sad cu ja malo ko padobranac, al' sta ces...

Tek sam nedavno otkrila couscous i genijalan mi je i na slano i na slatko.
Jedino me jedna stvar zbunjuje, zasto couscus spada u zadravu hranu ako je to zapravo tjestenina.

po cemu je couscous zdraviji od obicne durum tjestenine?

mighty_aphrodite
06.03.2008., 12:22
ma vraga je zdraviji. to su kao mrvica brašna i krušne mrvice u kombinaciji po sastavu...

ja ga radim u hladnoj salati: kus-kus (skuhan i ohlađen)+kapula,pome,sir,paprika,krastavci... super je.

sviđa mi se i ovaj način od el_mariachi-ja.