View Full Version : Posao sistemaša?!!
E zamima me, kako ste došli do posla sistemaša, kako ste počeli raditi ko sistemaš, koji opseg posla kao sistemaš imate, s kojim tipa korisnika radite, koje tehnologije koristite, dali ste sistemaš na windowsima ili unixoidima? Any comments? Baš me zanima kakvih nas sve ima i šta sve radimo u HR. Feel free to say anything...
P.S. Ovo je za sistemaše u HR...
Očito ovdje nema sistemaša..... :confused: :confused: :confused: OK, nek se jave i inozemstva i vele nekaj o svom poslu....
grogo bolger
20.03.2006., 14:45
ima ima samo su ljenčine za pisat :zubo:
ajde, ajde, ovo je idealna prilika da se nahvalite :=)
Sdrafac
20.03.2006., 17:54
:E:
Windows sistemasi su najgora vrsta, rano im otpadne kosa, pozute zubi i to sve zbog billa i njegovih prekrasnih sustava.
To je nesto sto si nitko ne zeli, biti windows sys. admin. :)
Annatar
24.03.2006., 08:37
Windows sistemasi su najgora vrsta, rano im otpadne kosa, pozute zubi i to sve zbog billa i njegovih prekrasnih sustava.
To je nesto sto si nitko ne zeli, biti windows sys. admin. :)Yyyyeeepppp.
Firma 300-tnjak ljudi,4 servers W2K i W2003,od ta četiri jedan DC kontoler jedan exchange,jedan file i printer server sa 2TB diskova,te backup server sa Veritasom,link 4Mbit itd
Eh da jos jedan rezervni DC plus dvs server u rezervi,IP telefonija itd...
A da, a kod mene - firma u kojoj radim - 30 ljudi (serviseri+sistemaši+developeri), rack sa 5 servera (1. w3k DC, 2. w3k - shares, 3. w3k - exchange 2003, 4. proxy+firewall na sles-u, 5. virtualke=, a zatim redom održavamo IT opremu za 50etak korisnika (u principu državne institucije, ministarstva i sl..)(sve verzije windowsa, sve unixoide (pogotovo SUN solaris, SCO unixware i red hat entp), storage (netapp, fujitsu siemens storage, sun storage, plasmon), document management rješenja i implementacije, advanced networking (cisco, allied telesyn) bla..bla..bla....
Glavni frajer kaže:
24.03.2006., 19:55
A da, a kod mene - firma u kojoj radim - 30 ljudi (serviseri+sistemaši+developeri), rack sa 5 servera (1. w3k DC, 2. w3k - shares, 3. w3k - exchange 2003, 4. proxy+firewall na sles-u, 5. virtualke=, a zatim redom održavamo IT opremu za 50etak korisnika (u principu državne institucije, ministarstva i sl..)(sve verzije windowsa, sve unixoide (pogotovo SUN solaris, SCO unixware i red hat entp), storage (netapp, fujitsu siemens storage, sun storage, plasmon), document management rješenja i implementacije, advanced networking (cisco, allied telesyn) bla..bla..bla....Firma se zove "bla..bla..bla..."?
(Oprosti, neslano slana šala!)
Firma se zove "bla..bla..bla..."?
(Oprosti, neslano slana šala!)
Zbog toga što sam spomenuo infrastrukturu te tip korisnika sa kojima radimo nije pametno govoriti o kojoj se firmi radi jer time kršim pravilnik o radu - ali mogu reći da je to nekad bila podružnica najveće informatićke firme u Europi, 2. u svjetu (bila je sa Fujitsuom), sada je odkupljena od privatnika i 100% privatnom (domaćem) vlasništvu.....
Zbog toga što sam spomenuo infrastrukturu te tip korisnika sa kojima radimo nije pametno govoriti o kojoj se firmi radi jer time kršim pravilnik o radu - ali mogu reći da je to nekad bila podružnica najveće informatićke firme u Europi, 2. u svjetu (bila je sa Fujitsuom), sada je odkupljena od privatnika i 100% privatnom (domaćem) vlasništvu.....
Hmm, pa možda sam se ja zajebao ali kako osoba koja ide u 3.srednje radi u toj tvrtki:confused:
quote sa kutka za školarce:
Ja sam učenik 3. razreda srednje škole i među nama je isto aktualna ta tema - pa razmišljamo ić na faks naravno.
Sad , tko je tu lud....najvjerovatnije ja, ali ....
Hmm, pa možda sam se ja zajebao ali kako osoba koja ide u 3.srednje radi u toj tvrtki:confused:
quote sa kutka za školarce:
Sad , tko je tu lud....najvjerovatnije ja, ali ....
Hvala bogu da postoji 100 naćina za potpisivanje ugovora o radu, od ugovora zbog zamjene nekog ko je na godišnjem - do rada bez ugovora uz mjesečno plaćanje u par navrata u neoporezivim iznosima -> i nemoram plaćat porez.
Kako može učenik 3. razreda srednje radit tako taj posao - zato kaj ga neznaju oni koji završe faks ili oni koji imaju 30 godina i igraju solitare...
Glavni frajer kaže:
26.03.2006., 09:57
Hvala bogu da postoji 100 naćina za potpisivanje ugovora o radu, od ugovora zbog zamjene nekog ko je na godišnjem - do rada bez ugovora uz mjesečno plaćanje u par navrata u neoporezivim iznosima -> i nemoram plaćat porez.
Kako može učenik 3. razreda srednje radit tako taj posao - zato kaj ga neznaju oni koji završe faks ili oni koji imaju 30 godina i igraju solitare...:top:
Annatar
27.03.2006., 09:27
Kako može učenik 3. razreda srednje radit tako taj posao - zato kaj ga neznaju oni koji završe faks ili oni koji imaju 30 godina i igraju solitare...HA HA HA :D
Kako lijepo napisano, ma ni sam ne bih bolje :D
I neka - probitacni i sposobni uspjevaju u zivotu!
Sdrafac
27.03.2006., 09:34
jebe se vama...a kaj s nama koji patimo s unixom ?? :mama:
jebe se vama...a kaj s nama koji patimo s unixom ?? :mama:
Ma kakva patnja, to je sve stvar kako si podstaviš stvari u glavi, nisu svi za taj posao + ima mali milijun izvora od kud učiti unix, ako si mislio samo sjest za server i rasturat unix nije ni ćudo kaj se patiš.
A ak ti unix predstavlja problem - slobodno se prebaci na windovze - to sigurno znaš - pa to svi znaju....
Sdrafac
27.03.2006., 10:13
koristim windowse za unix .....
onaj vi editor me ubija :lol:
Annatar
27.03.2006., 11:39
jebe se vama...a kaj s nama koji patimo s unixom ?? :mama:Nis! Naucite se UNIX, tipa, Z A G R I J A T I S T O L I C U, kao kaj smo to i mi napravili!
Mam bu vam lakse! I puno zabavnije / interesantnije nego na onoj dosadi od Windowsa! :D
(Budi sretan da uopce imas priliku nekaj delati na UNIX-u. Zamisli si alternativu - cijeli dan samo Windows.)
koristim windowse za unix .....
onaj vi editor me ubija :lol:
A koji to to točno unix predstavlja toliku patnju??
no idea
27.03.2006., 21:31
danas sam pokrenuo onaj vimtutor i moram priznati da u ovih par minuta sto sam ga pregledao, vec sam impresioniram vi-em :s
danas sam pokrenuo onaj vimtutor i moram priznati da u ovih par minuta sto sam ga pregledao, vec sam impresioniram vi-em :s
Nisi ga koristio do sad??? Pa kakav si mi ti to opensourcaš??? :) ;)
no idea
27.03.2006., 21:43
koristio sam ga prije jednom ali sam znao samo kako pisati/brisati/sejvati/izaci :D
a osim toga, ne dolazi po defaultu s gentoo-om, a i za ovo editiranje raznih konfiguracijskih na brzinu mi je nano cist okej :)
koristio sam ga prije jednom ali sam znao samo kako pisati/brisati/sejvati/izaci :D
a osim toga, ne dolazi po defaultu s gentoo-om, a i za ovo editiranje raznih konfiguracijskih na brzinu mi je nano cist okej :)
je, vi je super alatka......
totalchaos
15.04.2006., 22:53
ja sam impresioniran :s :eek:
ja sam impresioniran :s :eek:
čime??
Šta je sad, di su svi oni silni naši profesionalci???
no idea
18.04.2006., 12:32
Lijeni su :D
Dobivam jos jedan komp danas i idem se malo zezat sa SSH-om, apacheom i tim pizdarijama :s
Dobivam jos jedan komp danas i idem se malo zezat sa SSH-om, apacheom i tim pizdarijama :s
Ajde, ajde možda bude nekaj od tebe! :p
grogo bolger
18.04.2006., 20:28
ko je lijen!!!! :rospija:
ufatiću te ja na nekom komcertu paš da vidš :E
probaj centos 4.2
dolazi sa iskomfiguranim https serveron,
sve servise podešavaš pomoću
naredbi system-config-******
servise pokrećeš sa:
service httpd start|stop|restrat
service smb - || -
service nfs - || -
da se servisi pale prilikom ponovnog podizanja
napraviš ovo chkconfig httpd on
naime na tvoju preporuku isprobadoh Ubuntu, ok to izgleda, ali iskonfigurirat nešto..... tlaka brate tlaka :ljenost:
živijo crveni šeširić, živile zapadne vrijedosti, živijo ti no ideja.živijo ja :D :D
ako imaš kakvo pitanjce, slobodno se javi ;)
no idea
18.04.2006., 21:32
probaj centos 4.2
dolazi sa iskomfiguranim https serveron,
sve servise podešavaš pomoću
naredbi system-config-******
servise pokrećeš sa:
service httpd start|stop|restrat
service smb - || -
service nfs - || -
da se servisi pale prilikom ponovnog podizanja
napraviš ovo chkconfig httpd on
evo dobih komp, sutra cu puknuti cenots, bas ga planiram isprobati, samo moram nabavit power kabel za komp :zubo:
naime na tvoju preporuku isprobadoh Ubuntu, ok to izgleda, ali iskonfigurirat nešto..... tlaka brate tlaka :ljenost:
ne sjecam se da sam preporucivao ubuntu :misli:
ako jesam, zanemari, ni meni se ne sviđa :D
živijo crveni šeširić, živile zapadne vrijedosti, živijo ti no ideja.živijo ja :D :D
ako imaš kakvo pitanjce, slobodno se javi ;)
centos ce biti u redu ali ja zelim logo sa sesiricem :tuzni:
sutra cu se igrat s tim, ako naiđem na problem (a hocu sigurno), obratim ti se za pomoc :D
grogo bolger
18.04.2006., 21:35
@no ideja
oš dat' snimim redhat ES 4. javi se, ako si u gradu došetaš do mene,
dam ti cdeje.
evo malopije sam iskonfigurirao
sendmail+dovecot (imap + imaps) + squirelmail. cca 10 min :cool:
no idea
18.04.2006., 21:38
ma glupo mi je stavljat red hat umjesto centosa samo zbog logoa :D
evo ukrao sam sestri power kejbl, idem sad centos metnut. samo imam jedan monitor, znaci morat cu ovo cudo iskopcati :D
no idea
18.04.2006., 22:43
lazem, nedamise sad centos stavljat, idem gentoo instalirat, to se moze preko ssh-a :D
a ne da ko budala prekopcavam svaki cas monitor s jednog kompa na drugi :D
grogo bolger
18.04.2006., 23:10
lazem, nedamise sad centos stavljat, idem gentoo instalirat, to se moze preko ssh-a :D
a ne da ko budala prekopcavam svaki cas monitor s jednog kompa na drugi :D
a dobro kako oš', moja ponuda stoji ;) lijepo je imati iztjuniran OS, ali to izsiskuje puno vremena, koje se može konstruktivnije potrošit : pivo:
evo ja napravio DNS server za domenu prko.com i napravih virtualne hostove web.prko.com i stanica1.prko.com :clint:
no idea
18.04.2006., 23:14
a dobro kako oš', moja ponuda stoji ;) lijepo je imati iztjuniran OS, ali to izsiskuje puno vremena, koje se može konstruktivnije potrošit : pivo:
praznici su jos do ponedjeljka a meni je ubitacno dosadno. tako da sto vise prtljanja, to bolje :D
evo ja napravio DNS server za domenu prko.com i napravih virtualne hostove web.prko.com i stanica1.prko.com :clint:
ne znam koliko to rada iziskuje, ali bravo u svakom slucaju :zubo:
grogo bolger
18.04.2006., 23:28
praznici su jos do ponedjeljka a meni je ubitacno dosadno. tako da sto vise prtljanja, to bolje :D
to nije enterprajz! na serveru od 6GB rama puca mi tuki i tako ne vrtim one guijie
:zubo:
ne znam koliko to rada iziskuje, ali bravo u svakom slucaju :zubo:
vježbam za ispit koji mi je uskoro, sumnjam da ću proći,dosta je to posla :zubo:
Annatar
18.04.2006., 23:32
a ne da ko budala prekopcavam svaki cas monitor s jednog kompa na drugi :DZa takve stvari sluzi CMS-16 (http://www.wti.com/cms.htm) ili CMS-32, console output ide na ttya serijski port, niti ti treba graficka, niti tastatura, niti monitor, i kraj price.
Running headless systems is the present and the future.
Dani sustava s tastaurama, monitorima i grafickim karticama su bili i prolaze.
no idea
18.04.2006., 23:32
vježbam za ispit koji mi je uskoro, sumnjam da ću proći,dosta je to posla :zubo:
sef nece biti presretan :E
no idea
18.04.2006., 23:33
Za takve stvari sluzi CMS-16 (http://www.wti.com/cms.htm) ili CMS-32, console output ide na ttya serijski port, niti ti treba graficka, niti tastatura, niti monitor, i kraj price.
Running headless systems is the present and the future.
Dani sustava s tastaurama, monitorima i grafickim karticama su bili i prolaze.
ajde annatare, slazem kucni servercic....kud bi ja s ovim? :D
Annatar
18.04.2006., 23:34
ne znam koliko to rada iziskuje, ali bravo u svakom slucaju :zubo:Puno; DNS je kompliciran, pogotovo ako ga se misli sloziti kak spada, te da skalira.
no idea
18.04.2006., 23:36
Puno; DNS je kompliciran, pogotovo ako ga se misli sloziti kak spada, te da skalira.
znam da nije lako, vec si pricao......al kazem, neznam ni priblizno koliko vremena to trazi...
pet sati? dan? dva?
Annatar
18.04.2006., 23:36
ajde annatare, slazem kucni servercic....kud bi ja s ovim? :DU rack sinko, u rack. Koji kupis rabljeni negdje za smijesnu sumu, pa onda sibnes u podrum.
grogo bolger
18.04.2006., 23:38
sef nece biti presretan :E
np. septica-uvlačim se šefu u guzicu
direktore ti si ljudina u rukama tvojim je naša sudbina :cerek:
no idea
18.04.2006., 23:38
U rack sinko, u rack. Koji kupis rabljeni negdje za smijesnu sumu, pa onda sibnes u podrum.
Ja sam srednjoskolac, ja sam sretan kad i za pivo imam :D
Kad pocnem zarađivati, doci ce i rack na red ;)
Annatar
18.04.2006., 23:39
znam da nije lako, vec si pricao......al kazem, neznam ni priblizno koliko vremena to trazi...
pet sati? dan? dva?Da se slozi ispravno / modularno / skalabilno? Probaj dvije godine. I to vecinom arhitekturalnog rada; implementacija je puno laksa.
grogo bolger
18.04.2006., 23:40
Ja sam srednjoskolac, ja sam sretan kad i za pivo imam :D
Kad pocnem zarađivati, doci ce i rack na red ;)
onda ćemo se načekat :E
Annatar
18.04.2006., 23:40
Ja sam srednjoskolac, ja sam sretan kad i za pivo imam :DOnda ne kukaj da moras istekavati kabel na monitoru.
no idea
18.04.2006., 23:41
onda ćemo se načekat :E
ah jebiga....strpljenje je vrlina :D
Onda ne kukaj da moras istekavati kabel na monitoru.
necu vise. :tuzni:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.