PDA

View Full Version : pomoć - disc boot failure

carlotta
03.06.2003., 09:42
Treba mi pomoć oko jednog problema obzirom da sam informatički laik...

Naime, prije par dana mi je komp počeo raditi probleme. Iz čista mira se sistem srušio uz error message "Disc boot failure, insert system disc and press enter"..U to vrijeme sam slušala neki cd, skidala si istodobno pjesmu s neta i pisala nešto za posao.
(Pokušavam navesti sve moguće relevantne informacije)

Restartanje, međutim, nije upalilo i uvijek mi se pojavljivao isti error message, a komp sam tek mogla upaliti nakon dobrih par sati kad se "odmorio" (citaj: drugi dan).

Napravila sam i temeljiti full system scan i sve je bilo o.k.

Pomoć sa strane je stigla, no, ni dvojica kompjuteraša nisu mogli naći ništa relevantno, što me malo zbunilo.

Jučer mi se opet srušio uz isti error message, i to kad sam printala i opet pisala nešto sa strane, ali ovaj puta nije bio nikakav cd ni disketa u kompu...jutros sam ga jedva uključila, nakon valjda 5. pokušaja.

Jedan od tih stručnjaka je natuknuo da bi možda trebala novi hard disc, a kompjuter imam oko dvije godine (inače Pentium III procesor s memorijom od 128 MB).

Ima li itko neke ideje ili sugestije o čemu bi se moglo raditi i što da napravim?

Unaprijed hvala.

carlotta
03.06.2003., 09:46
Tek sad vidim da sam topic napisala u krivi podforum, pa molim da to odgovorni premjeste...
Sorry..

slafko
03.06.2003., 10:00
uf. to je i meni radio moj 3 godine stari IBM...
nije mu pomogao ni scandisk, ni defrag, ni format... skulirao se kad sam ga uštekao s novim IDE kablom... ali je opet počelo par mjeseci kasnije... kupio sam novi seagate, ali i on se zna zblesit na podizanju ponekad. IBM je slave i ne sere više.

brijem da ni meni ni tebi nije problem u diskovima.
najvjerojatnije u matičnoj i/ili kablovima...

AxMi-24
03.06.2003., 13:23
Stavi neki ventilator ili sl na disk da ga hladi. Jer to meni zvuci jako puno na probleme sa temperaturom diska. Pogotovo ako je neka omanja kanta pa je protok zraka los.

Selim tamo di pripada :)

slafko
03.06.2003., 13:24
moj je imao i još uvijek ima ventilator...

AxMi-24
03.06.2003., 13:25
Onda si bio kasno stavio. Jer moj je isto trokiro dok mu nism nakacio zvjersko hladjenje. Sad ni pod punim opterecenjem neide puno iznad sobne tempe.

Jednostavno ti se bio pregrijo.

slafko
03.06.2003., 13:33
hmmm... ventilator je dobio nakon dva mjeseca rada...
ko bi znao kaj si diskovi zabriju... eto, mene je izluđivo s tim foramama par mjeseci, a sad više ništa..

AxMi-24
03.06.2003., 13:34
Hhee i moj se ponaso ok dosta dugo (nije niakda bio previse topal). Ali odkad je dobro hladjenj sve radi (samo da se ne ureknem sad :D

carlotta
13.06.2003., 08:10
Eto..opet šljaka...:s

Na kraju se ispostavilo da je bio problem u napajanju??...

Enivej...nakon određenog vremena apstinencije, komp i ja se opet volimo...:D

Hvala na savjetima...:)

Veky
13.06.2003., 21:47
To me podsjeća na problem od prije par godina. Uglavnom se radi o elektronici, no ne mora biti nužno hlađenje, osobito ako mu treba zbilja dugo vremena.

Prije par godina imao sam jedan Novell 4.11 LAN server. Malo malo je krepavao, sporadično ... onako kako mu puhne. Tražio sam logove, vrtio no ništa čudnoga, testovi besprijekorni i sl. otvorio sam mašinu i zaključio da je problem u konektoru napajanja. Ne da nije dobro priključen nego je sam konektor imao hladni lem (elektroničari znaju što je to). Malo ga pritisneš ... radi, udariš šakom po stolu ... ne radi, za dva sata bez ijednog pomaka opet - radi.

Isti problem mi se pojavio još par puta na drugim mašinama. Bilo je sločajeva kada su mi isporučivali radne stanice sa polu-utaknutim konektorom, ili IDE kabelom utaknutim u koso i sl.

Trix
02.06.2007., 23:00
imam sličan problemčić.
Upalim komp a on mi javi : Invalid system disk
Replace the disk, and then press any key
Boot Failure: System Halted

Sta napraviti? Dali ce mu pomoci novi hard ili je nesto drugo u pitanju?
Napomena: nema ni diskete ni diska u cd-romu.

Croaianwarrior
04.06.2007., 10:25
Ma oboje imate isti problem- vjerojatno su vam windowsi oštećeni pa ih sistem neprepoznaje. Trebate ih reinstalirat ili nabavit neki bootcd antivirus jer je moguće da se radi o boot sektor virusu koji vam briše sve podatke s diska. Situacija je teška, znam.

Fosna
04.06.2007., 12:31
imam sličan problemčić.
Upalim komp a on mi javi : Invalid system disk
Replace the disk, and then press any key
Boot Failure: System Halted

Sta napraviti? Dali ce mu pomoci novi hard ili je nesto drugo u pitanju?
Napomena: nema ni diskete ni diska u cd-romu.
Provjeri da ti se nisu kablovi od diska malo "olabavili". Ak su kablovi ok, provjeri u BIOSu da li se vidi disk. Ak se vidi disk u BIOSu probaj bootati sa CDa pa repair windoza napraviti, ak nema diska u BIOSu vjerojatno je krepao.