PDA

View Full Version : kako postaviti mrežni printer preko wlan rutera

uporan
26.03.2006., 19:59
Pitanje?

Imam wlan dsl se555 i pitam mogu li mrežni printer spojiti direktno na ruter (neki od lan porta) da ga mogu bežično koristiti. Ako neko zna što sve moram postaviti. Neznam treba li mi IP adresa printera ima li je on i gdje to piše?

Pomoć:s

DCOMerror
26.03.2006., 20:27
vidim iz posta da imas mrezni printer sto znaci da ga mozes spojit, ako je vec prije bio na mrezi onda isprintaj info od printera tamo ce ti pisat IP adresa, ustvari skini si manual, nebudi lijen :) (nisi ni napiso koji printer!)

uporan
27.03.2006., 23:42
Printer je Epson Acu 2000 C (laser u boji). Prije sam ga spajao na LPT, nikad na mrežu. Sada bi printao preko Wlana s notebooka. Ne znam ni di naći IP adresu printera. Nemam mrežnu karticu na notebook-u (žičnu).
Ako nađem IP printera, pretpostavljam da u printer propertisu dodam novi port kao TCP/IP.
Tada traži port name: (koji, od wlan rutera ili ?)
onda IP address ili printer name (ako je nađem)
Jesam li na dobrom putu?
Hvala na odgovoru

uporan
28.03.2006., 17:59
Našao sam IP pokušao svašta ali ništa.
Zar ne bi trebalo kad otvorim se555 postavke vidjeti mrežni printer kao Host ili nešto sl.?

tri_sedam_devet
30.03.2006., 21:11
Našao sam IP pokušao svašta ali ništa.
Zar ne bi trebalo kad otvorim se555 postavke vidjeti mrežni printer kao Host ili nešto sl.? Mrežni printer ćeš vidjeti kao host ako je na routeru uključen DHCP, a printer ti nema statičku IP adresu, a budući da si našao adresu, znači da ga ne možeš vidjeti kao host.
Najjednostavniji način je - ako imaš već instaliran printer na PC-u, otići na properties u Start-printers and faxes. Pod ports, vjerojatno ti je kvačica na LPT1. tebi to ne treba već ćeš ići na add port, odabrati Standard TCP/IP port, upisati IP adresu printera (ne routera), odabrati pod device type recimo u tvom slučaju Epson network printer i to je to.
Mrežni printeri obično imaju software uz sebe koji u sistem konfiguriraju posebni mrežni port, recimo Samsung printeri imaju Samsung Syncthrough, te prilikom konfiguracije, ne odabireš standard TCP/IP port već Samsung network printer port.
No gigaset ti može i sam služiti kao printer server, pri čemu možeš printer (koji u tom slučaju niti ne treba biti mrežni) priklučiti na onaj usb priključak na gigasetu. Onda odabireš standard TCP/IP port ali sada upišeš adresu routera, a pod device type, odabereš Network Print Server (1 port). I to je to...

Sauron_zg
25.01.2007., 21:53
Ja imam malo drukciji problem.. Isto imam se555 router i svoj printer sam spojio na njegov usb i sve podesio u winsima tako da printa ok (radi se o canon pixma ip1000).

Postavio sam se555 kao print server i sve radi, ali mi ne ocitava razinu boje niti prepoznaje da je printer online!
Radi se o onoj aplikaciji od canona koja prikazuje status printera.
http://img265.imageshack.us/img265/3083/printer1hg.th.jpg (http://img265.imageshack.us/my.php?image=printer1hg.jpg)
Meni najocitije rijesenje je da promjenim device type sa Network Print Server (1 port) u neki drugi, pa jel netko mozda zna koji bi trebao odabrati da mi pravilno ocita podatke sa printera?

Zahvaljujem...

sbrbot
07.04.2007., 08:29
Kako piše u uputama SE555 kao print server ne podržava dvostranu (bidirectional) nego samo jednostranu (unidirectional) komunikaciju s printerom. Isto tako bidirekcionalnu komunikaciju koja je definirana inicijalno (default) kod instalacije printera treba podesiti na jednostranu! To znači da ni ne možeš dobiti podatke sa printera o njegovom stanju (boje) nego mu se samo mogu slati podaci na ispis.