View Full Version : Njemacka
Actros1841
06.05.2011., 10:25
imam pitanje. dok cekate vizu u hrvatskoj, da li postoji zabrana odlaska u tom periodu u njemacku ili?
meni je teta u ambasadi rekla da ne smijem u DE dok cekam vizu jer vise nemam onda status turista (a ja mislila da mogu biti do 3 mj u DE).
Naravno da nesmiješ, jer predajom zahtjeva imaš drugi razlog za boravak a ne turistički! Uostalom dao sam par stranica prije linkove na aktulani zakon o strancima i propisima o boravku! Tamo isto piše!
ekonomist1988
06.05.2011., 11:24
Nebi se štel mešat, ali kako je bilo riješeno pitanje stana i prihoda?
Jel poslodavac osiguravao smještaj za vrijeme prakse?
Jel poslodavac dao "dovoljno sredstava" mjesečno da od toga možeš i živit?
Jel poslodavac mogao dokazat da nema Njemca kojeg bi mogao uzet u "Ausbildung" ili kao praktikanta?
Baš i mene zanima obrazloženje pa onda zacrni sve podatke o poslodavcu i tvoje osobne.....
prva stvar koja meni nije jasna: kako je meni zena mogla uzeti od poslodavca ugovor (a vidi da to nije od ZAV Fachpraktikumsvertrag) i reci da je ok, naplatiti 60 eura vizu, koju ja na kraju ne mogu ni dobiti????? vec po 3 put ovaj tjedan cu zvati zene iz ambasade koje stvarno ne znaju radit svoj posao nit uopce znaju sto rade, da mi to objasne. ovo je jedno stvarno vrlo negativno iskustvo i ne bih nikome zeljela, jer ispada da je lakse dobiti pravu radnu dozvolu nego li obicnu studentsku praksu koja traje nekoliko mjeseci.
slavonka27
06.05.2011., 12:26
Ako nije tajna, koliko dugo si cekala?
4 tjedna nakon sto sam predala papire u uredu za strance
Studentica
06.05.2011., 23:56
hvala njezna. actros molim link na tvoje postove
prva stvar koja meni nije jasna: kako je meni zena mogla uzeti od poslodavca ugovor (a vidi da to nije od ZAV Fachpraktikumsvertrag) i reci da je ok, naplatiti 60 eura vizu, koju ja na kraju ne mogu ni dobiti????? vec po 3 put ovaj tjedan cu zvati zene iz ambasade koje stvarno ne znaju radit svoj posao nit uopce znaju sto rade, da mi to objasne. ovo je jedno stvarno vrlo negativno iskustvo i ne bih nikome zeljela, jer ispada da je lakse dobiti pravu radnu dozvolu nego li obicnu studentsku praksu koja traje nekoliko mjeseci.
Pozdrav!
Također sam u postupku sređivanja prakse u Njemačkoj :mig:, mislim da je u tvom slučaju sve jasno, ured za strance nije prihvatil tvoj zahtjev za vizu pošto ugovor mora biti isključivo izdan i ovjeren od strane ZAV-a. Drugo stvar je (ne)stručnost ljudi koji rade na ambasadi i koji ne znaju točno koji dokumenti su potrebni tak da ti je gospođa odmah morala reći da ti ne može prihvatiti taj ugovor. Dobivanje ovjerenog ugovora od ZAV-a traje od nekoliko dana do četiri tjedna kad je gužva (to je ovaj preriod prije ljeta), a za dobivanje vize ti treba dodatnih 6-8 tjedana tak da moraš s tim računati. Dobra vijest je ta da od ove godine prema novom pravilniku ZAV-a (2011) konkretno za Hrvatsku nije potrebna viza za stručnu praksu ako ona traje manje od 3 mjeseca već je dovoljan samo ugovor o praksi ZAV-a. Naravno ovi na ambasadi to nisu znali i primjenjivali, ali zadnji put kad sam im pokazal novi pravilnik gospodin koji vodi ambasadu (naravno Nijemac) mi je službeno potvdio da je onda po novome to tak. Mislim da poslodavac kad dobije ugovor mora samo prijaviti boravak praktikanta na ured za strance. Pa ako si u stisci s vremenom onda ti je ova varijanta s 3 mjeseca (jer ne treba viza) možda prihvatljiva. Vezano za novi pravilnik koji sadržava i sve obrasce koji su potrebni za dobivanje ugovora se nalazi na internetskim stranicama ZAV-a :
http://www.arbeitsagentur.de/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/Downloads/AMZ/amz-praktika-fuer-studierende-merkblatt.pdf
Lijepi pozdrav!
ekonomist1988
07.05.2011., 11:01
Pozdrav!
Također sam u postupku sređivanja prakse u Njemačkoj :mig:, mislim da je u tvom slučaju sve jasno, ured za strance nije prihvatil tvoj zahtjev za vizu pošto ugovor mora biti isključivo izdan i ovjeren od strane ZAV-a. Drugo stvar je (ne)stručnost ljudi koji rade na ambasadi i koji ne znaju točno koji dokumenti su potrebni tak da ti je gospođa odmah morala reći da ti ne može prihvatiti taj ugovor. Dobivanje ovjerenog ugovora od ZAV-a traje od nekoliko dana do četiri tjedna kad je gužva (to je ovaj preriod prije ljeta), a za dobivanje vize ti treba dodatnih 6-8 tjedana tak da moraš s tim računati. Dobra vijest je ta da od ove godine prema novom pravilniku ZAV-a (2011) konkretno za Hrvatsku nije potrebna viza za stručnu praksu ako ona traje manje od 3 mjeseca već je dovoljan samo ugovor o praksi ZAV-a. Naravno ovi na ambasadi to nisu znali i primjenjivali, ali zadnji put kad sam im pokazal novi pravilnik gospodin koji vodi ambasadu (naravno Nijemac) mi je službeno potvdio da je onda po novome to tak. Mislim da poslodavac kad dobije ugovor mora samo prijaviti boravak praktikanta na ured za strance. Pa ako si u stisci s vremenom onda ti je ova varijanta s 3 mjeseca (jer ne treba viza) možda prihvatljiva. Vezano za novi pravilnik koji sadržava i sve obrasce koji su potrebni za dobivanje ugovora se nalazi na internetskim stranicama ZAV-a :
http://www.arbeitsagentur.de/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/Downloads/AMZ/amz-praktika-fuer-studierende-merkblatt.pdf
Lijepi pozdrav!
moj poslodavac je dobio krivo informacije gore i krivo je mene uputio za pokretanje procedure na ambasadu. a od samog pocetka sam tupila da moraju poceti od ZAV-a i poslala potvrdu, sve kako si i opisao. samo stvarno me cudi kako mi ovi s ambasade nisu rekli kad sam rekla da predajem zahtjev za stručnu praksu da SAMO mogu preko ZAV-a pokrenuti i onda tek dobiti vizu. kako god da sad bilo vjerovala sam da je moj poslodavac pametniji i da zna sta radi, ipak sam ja studentica, ali ocito sam znala od pocetka kako stvar treba ic al me nitko nije dozivljavao. :) kad je tvoj poslodavac predao to u ZAV? da znam koliko ces cekati otprilike? jer ne mogu vise gubiti vrijeme , odoh ja ovdje trazit posao ak to opet bude trajalo. :D
za berlinere: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_215184695167088&ap=1 :) takodje, za neberlinere umjetnike, ako vas zanimaju konkursi ovde..
U Subotu u 15. Sati su u Frankfurt prosvjedi za nase Generale!
Rock Star
12.05.2011., 12:56
Kolika je šansa da netko radi na crno u firmi u Njemačkoj i da zbog toga on i(li) firma ne plate drakonsku kaznu, odnosno koliko se u Njemačkoj isplati raditi bez vize (nije bauštela)? Naime, mom je dečku uvjet da počne raditi odmah tamo, a za vizu mu treba barem dva mjeseca, pokušavam ga uvjeriti da je to loš potez, ali on to tako baš i ne vidi...
bulthaup
12.05.2011., 13:24
Nekad u zivotu treba malo i rizikovati.
Kolika je šansa da netko radi na crno u firmi u Njemačkoj i da zbog toga on i(li) firma ne plate drakonsku kaznu, odnosno koliko se u Njemačkoj isplati raditi bez vize (nije bauštela)? Naime, mom je dečku uvjet da počne raditi odmah tamo, a za vizu mu treba barem dva mjeseca, pokušavam ga uvjeriti da je to loš potez, ali on to tako baš i ne vidi...
Njemu nece biti novacana Kazna nego progon iz njemacke i zabrane 3 do godina da ude u Njemacku!
Firma ce platiti manju kaznu ako je priv put a ogromnu ako se to ponavlja!
Ako nije Baustella, Ugostitlejstvo ili Cistcene kontrolle nisu toliko puno puta.
A kako je sa studentskim radnim dozvolama, da li se toleriše prekoračenje dozvoljenih sati?
at Rock Star
Zavisi i od toga gde se radno mesto nalazi, na istoku gde ima manje posla kazne su strožije, deportacija plus velika novčana kazna za firmu.
A kako je sa studentskim radnim dozvolama, da li se toleriše prekoračenje dozvoljenih sati?
kako ce ti to netko dokazati ako je u dogovoru sa poslodavcem i ako se visak rada plati cisto na ruku?
kako ce ti to netko dokazati ako je u dogovoru sa poslodavcem i ako se visak rada plati cisto na ruku?
Otkud znam, sigurno postoje procedure i za dokazivanje toga u Arbajtsamtu. Gleda te u čeki kad dolaziš i odlaziš jedan dan i posle vidi koliko si radio. No me zanima da li im je to deveta rupa na svirali jer prvenstveno proveravaju ove koji su bez ikakvih papira i sa turističkim vizama.
I gde bi najbolje bilo otići? Koji deo Nemačke za te minijobs, plus crni dodatak? :top:
Otkud znam, sigurno postoje procedure i za dokazivanje toga u Arbajtsamtu. Gleda te u čeki kad dolaziš i odlaziš jedan dan i posle vidi koliko si radio. No me zanima da li im je to deveta rupa na svirali jer prvenstveno proveravaju ove koji su bez ikakvih papira i sa turističkim vizama.
I gde bi najbolje bilo otići? Koji deo Nemačke za te minijobs, plus crni dodatak? :top:
pa imaju oni pametnijeg posla nego stati danima ispred neke zgrade, pa cilo ugostitljstvo ti tako radi, i oni to sigurnu znaju, ali dok ima potpuno na crno osobe nece tim drugima nista moci odnosno briga dotada
A mjesto? Pa mislim da ako si spreman i flexibilan i znas malo njemacki da su ipak veci gradovi bolji!
pa imaju oni pametnijeg posla nego stati danima ispred neke zgrade, pa cilo ugostitljstvo ti tako radi, i oni to sigurnu znaju, ali dok ima potpuno na crno osobe nece tim drugima nista moci odnosno briga dotada
A mjesto? Pa mislim da ako si spreman i flexibilan i znas malo njemacki da su ipak veci gradovi bolji!
Hvala. Sigurno neće stajati danima, nego me interesovalo ima li slične prakse.
Naravno veći gradovi, mora imati univerzitet da bih uopšte došao kao student. Nego sam mislio koji gradovi/delovi zemlje/pokrajine? Sigurno neću ići u Turingiju ili Maklenburg, tamo je ekonomska situacija ista kao na Balkanu (Srbija u mom slučaju).
Hvala. Sigurno neće stajati danima, nego me interesovalo ima li slične prakse.
Naravno veći gradovi, mora imati univerzitet da bih uopšte došao kao student. Nego sam mislio koji gradovi/delovi zemlje/pokrajine? Sigurno neću ići u Turingiju ili Maklenburg, tamo je ekonomska situacija ista kao na Balkanu (Srbija u mom slučaju).
Pa mislim da ako si spreman to raditi nadi sebi posao u Kladionici u nekom losijem kvartu, tamo ti uvik ima posla i ne treba ti ni njemacki!
Kad god prodem ispred neke cujem domace psovke. I
Jos ako ti je vlasnik balkanc sigurno ce te lako dogovoriti da officialno radis navodno 40 sati u mjesecu a ne tjedno haha!
MaliZeleni10
13.05.2011., 22:45
A kako ce bez vize otvoriti racun u banci da moze primati placu???
Kako ce mu firma obracunati placu, doprinose i porez ako nema poreznu karticu koju ne moze dobiti bez vize??
Reci mu da se ne igra, bolje se strpiti dok se ne rijese papiri nego da dobije zabranu ulaska u Njemacku tj cijelu EU.
Perzijka
14.05.2011., 11:21
Njezna[/B];[/B]33604601]
a koji su dijelovi u Njemačkoj- gradovi, sela , pokrajine- ekonomski dobro stojeće, ljudi kulturni i srdačni, radišni,vole prirodu, i nisu multikulturalno(da nema musl. talibana etc., kriminala) , niti modernistički orijentirani?
konabike
14.05.2011., 12:29
Munich is the safest city in Germany.
There were 8,700 crimes recorded per 100,000 inhabitants. Like no one knew already. Only Stuttgart (9,175) can boast (?) a similarly low crime-rate.
Shameful, crime-ridden cesspits in descending order:
Frankfurt - 17,213
Berlin - 15,002
Bremen - 14,966
Hamburg - 14,111
Düsseldorf - 14,035
Köln - 13,595
Actros1841
14.05.2011., 14:36
Njemu nece biti novacana Kazna nego progon iz njemacke i zabrane 3 do godina da ude u Njemacku!
Ako nije Baustella, Ugostitlejstvo ili Cistcene kontrolle nisu toliko puno puta.
Ne pričaj da neće biti njemu kazna! Sav novac koji nađu kod njega će uzet za troškove deportacije! Gazda će platiti minimalno 2000€! O kontroli poslovanja i prihoda unazad 5 godina i ubuduće da ne pričamo!
A zabrana koju dobije JESTE NA CIJELU EU, jer čim na nekoj EU granici vide da ima zabranu za Njemačku vrati ga nazad, jer između EU nema granica pa tako more opet u Njemačku! Zabrana JE TRAJNA i velike su teškoće da se skine kasnije, a preduvjet je da plati sve troškove povezane s deportacijom, što znači ne samo avio kartu, već SVE....do vozila koje ga je vozilo do zračne luke, boravak u pritvoru do deportacije i skupi se dobra sumica od 5-10.000€!
Kako ce mu firma obracunati placu, doprinose i porez ako nema poreznu karticu koju ne moze dobiti bez vize??
Reci mu da se ne igra, bolje se strpiti dok se ne rijese papiri nego da dobije zabranu ulaska u Njemacku tj cijelu EU.
TOČNO ZELENI!
Munich is the safest city in Germany.
There were 8,700 crimes recorded per 100,000 inhabitants. Like no one knew already. Only Stuttgart (9,175) can boast (?) a similarly low crime-rate.
Shameful, crime-ridden cesspits in descending order:
Frankfurt - 17,213
Berlin - 15,002
Bremen - 14,966
Hamburg - 14,111
Düsseldorf - 14,035
Köln - 13,595
Statistika koja laze,jer se uz Frankfurt racuna i veliku zracnu Luku u Frankfurtu kao dio Frankfurta. Znaci svaki delikt na toj zracnoj luci pripada u statistici Frankfurtu, makar pocinitelj nije iz Frankfurt niti ili cak ne zivi tu!
Osim toga se i razlikuje nacin Kriminala:
U istocnjoj njemackoj se ti prija ukrasti Auto, jer su istcne granice blizu
A velikim i prometnim Gradovima znaci sa velikim Lukama, Zracnim Lukama, Zeljeznickm Stanicama i u Centrima nekih Metropolregija su pune veci brojevi dilanja sa drogom.
Ako nemas Auto i ne treba ti droga ili ne dilas sa njoj briga te zato, jednina da mozes biti zrtva nabavnog Kriminala drogasa! :flop:
Pa jeli pisala da mu nude posao na CRNO!
Pa izplata na ruku i gotovo, sta ja znam kako i gdje se to preknjizi u knjigama ali to sigurno postoji, jer nije privi koji radi na crno!
Ne pričaj da neće biti njemu kazna! Sav novac koji nađu kod njega će uzet za troškove deportacije! Gazda će platiti minimalno 2000€! O kontroli poslovanja i prihoda unazad 5 godina i ubuduće da ne pričamo!
A zabrana koju dobije JESTE NA CIJELU EU, jer čim na nekoj EU granici vide da ima zabranu za Njemačku vrati ga nazad, jer između EU nema granica pa tako more opet u Njemačku! Zabrana JE TRAJNA i velike su teškoće da se skine kasnije, a preduvjet je da plati sve troškove povezane s deportacijom, što znači ne samo avio kartu, već SVE....do vozila koje ga je vozilo do zračne luke, boravak u pritvoru do deportacije i skupi se dobra sumica od 5-10.000€!
pa mislim da je 2000 € manja kazna je je to novac koji ce Firma ustediti u 2-3 mjesece ako nisu za njega platili Sozialabgaben!
To sa troskovima sam zaboravila, i to je stvarno skupa stvar, jer naplate ti 2-3 osobe koje te vodu do Aviona, ako je opastnost da ces tamo praviti frku, jos ce letiti s tebon do HR itd.
Tu se skupu ogrome pare, jer ti naplate cak i nocenje u celiji!
Actros1841
15.05.2011., 09:50
pa mislim da je 2000 € manja kazna je je to novac koji ce Firma ustediti u 2-3 mjesece ako nisu za njega platili Sozialabgaben!
Kako kažeš rođena i odrasla u Njemačkoj pa tako i objašnjavam tvoje razmišljanje u tom problemu.....naime površno!
2000€ jeste u idealnom slučaju!!!!!
Troškovi deportacije može i mora platiti i poslodavac ( ako stranac nema sredstava) ovih 2000€ je samo mandantna kazna na licu mjesta!
A vidi što kaže Bußgeldkatalog za poslodavce ovdje
http://www.berlin.de/sen/arbeit/schwarzarbeit/strafen/index.html
Poslodavac koji ilegalno zaposli i ne plati ( izbjegne ) obevze čini i krivično djelo koje se procesira u sudskom postupku i onda određuje kazna!
A to onda više nije "mačji kašalj"!
Neprijavljivanje radnika i neplaćanje obveza može biti i do 25.000€ za poslodavca!
Iznimno u slučajevima zaposlenja u privtanom kućanstvu do 5000€ ( u slučaju manjih poslova , npr. spremačica, pomoć u kučanstvu itd)
K tome se dodaje i neplaćanje socijalnih obveza ....a tu već kazna ide u smjeru do 5 godina zatvora ili novčana kazna .....ZA POSLODAVCA!
Takvo zapošljavanje jeste i UTAJA POREZA te se isto procesuira !!!!!!!
To sa troskovima sam zaboravila, i to je stvarno skupa stvar, jer naplate ti 2-3 osobe koje te vodu do Aviona, ako je opastnost da ces tamo praviti frku, jos ce letiti s tebon do HR itd.
Tu se skupu ogrome pare, jer ti naplate cak i nocenje u celiji!
Ovisno od slučaja do slučaja i ABH do ABH....
Ako je do otkrivanja došlo u sklopu "racije" ciljane pretrage od strane carine ( carina je kao izvršni organ porezne službe nadležna za zapošljavanje na crno)... onda je pritvor do deportacije neizbježan! Što znači .....rješenje suda o pritvoru na zahtjev ureda za strance
Ako je do otkrivanja došlo na temelju neke prijave ( Njemci rado prijavljuju i onog ugostitelja kod kojeg redovito nedeljom idu na ručak) pa je umjesto carine došla kontrola od ureda za strance ( ilegalni boravak za to su oni nadležni) onda ako "gazda" ima sreće...
postoje 2 načina deportacije!
1. Opet sudska odluka, plaćanje troškova suda, pečat u putovnicu i pismeni nalog za napuštanje Njemačke u roku npr. 3 dana! U tom slučaju "otkriveni" dobija i papir koji je dužan ovjeriti pri prelasku granice ( na izlazu iz Njemačke još ima ureda koji to obavljaju ili pri izlasku iz EU..npr granični prijelaz SLO-HR!
I baš ta ovjera je kamen smutnje jer neki to "zaborave" ovjerit ....i Slovenci zaborave poslat u nadležni ured za strance! Pa tako ured za strance i cijela evidencija zabrane ga i dalje vodi kao "ilegalno boravi i dalje" ....
Tek nakon plačanja svih nastalih troškova može se zatražiti od nadležnog ureda za strance "vremensko ograničenje zabrane ulaska na područje SR Njemačke" ( Sperrfrist) .....tek tada ured za strance daje "Befristung zabrane" ...ovisno o njima na koliko će dat!
2. Nakon otkrivanja i uhićenja, privođenje sucu koji određuje pritvor do deportacije, posebno ako uhićeni ne posjeduje važeće putne isprave onda to može trajat i malo duže, jer ured za strance mora dobit od veleposlanstva potvrdu identiteta, i ishodit "pas-a-van" dokument koji zamjenjuje putnu ispravu...nakon toga ured za strance određuje termin i kupuje avio kartu!
Tek tada se znaju pravi troškovi deportacije a oni mogu biti kao što rekoh i do 10.000€ u slučaju HR državljana!
U ovom drugom slučaju pri dolasku u HR zračnu luku, deportirani ima još dodatne neugodnosti, poput pritvora i ispitivanja o deportaciji, te dobija i prekršajni postupak "zbog rušenja ugleda HR" ....jedan član koji je preuzet iz SFRJ zakonodavstva.....i kojim se može ( i upravilu) oduzima pravo na putovnicu ( u ograničenom trajanju) ....tako da neko vrijeme neće moći NIKUDA ..jer mu neće biti izdana putovnica od strane MUP-a!
O neugosnostima na granicama ako i kada dobije putovnicu, pa je granični služebnik "scanira" uvijek će na ekranu dobit upozorenje....i onda slijedi detaljna kontrola ( u stilu ...parkirajte tamo desno....) i postavljanje glupih pitanja od strane HR i suprotne strane ( SLO, H, I ) ...ista stvar kod povratka u HR!
8 godina sam bio socijalni skrbnik u DRK i radio na prihvatu tražilaca azila u Münsteru, te u skrbi za pritvorenike koji čekaju deportaciju u zatvoru za deportaciju u NRW u Bürenu! Upoznao sam mnoštvo naših ljudi koji su ili tražili azil pa bivali odbijeni, ili uhvaćeni na ilegalnom radu i boravku iz svih krajeva HR, a i BiH te SRB i Kosova! Dodatno sam bivao pozivan i kao tumač na sud kad god bi neki HR državljan trebao tumača u postupku koji se vodi protiv njega.
hrforum=yuforum
15.05.2011., 12:40
[QUOTE=Njezna;33644795]Statistika koja laze,jer se uz Frankfurt racuna i veliku zracnu Luku u Frankfurtu kao dio Frankfurta.
i kakve to ima veze?
u münchen se isto racunaju tagespendleri kojih ima vise od frankfurtske zracne luke.
u frankfurtu imas duplo vece sanse da budes zrtva kriminalne radnje od münchena i tak svejedno dali je taj rodjen u frankfurtu ili u tunguziji.
Znaci svaki delikt na toj zracnoj luci pripada u statistici Frankfurtu, makar pocinitelj nije iz Frankfurt niti ili cak ne zivi tu!
ni münchenski tagespendleri ne zive u münchenu.
Osim toga se i razlikuje nacin Kriminala:
U istocnjoj njemackoj se ti prija ukrasti Auto, jer su istcne granice blizu
A velikim i prometnim Gradovima znaci sa velikim Lukama, Zracnim Lukama, Zeljeznickm Stanicama i u Centrima nekih Metropolregija su pune veci brojevi dilanja sa drogom.
Ako nemas Auto i ne treba ti droga ili ne dilas sa njoj briga te zato, jednina da mozes biti zrtva nabavnog Kriminala drogasa! :flop:
nema kriminala kojeg u franfurtu nema
konabike
15.05.2011., 16:56
Murders (per capita) (most recent) by country
VIEW DATA: Totals Per capita
Definition Source Printable version
Bar Graph Map
Showing latest available data. Select another time period:
Rank Countries Amount Date
# 1 Turkey: 184.053 per 1 million people 2006
# 2 Belarus: 100.35 per 1 million people 2006
# 3 Lithuania: 81.84 per 1 million people 2006
# 4 Albania: 80.637 per 1 million people 2006
# 5 Estonia: 79.043 per 1 million people 2006
# 6 Ukraine: 47.841 per 1 million people 2006
# 7 Turkmenistan: 45.335 per 1 million people 2006
# 8 Latvia: 44.17 per 1 million people 2006
# 9 Croatia: 42.59 per 1 million people 2006
# 10 Romania: 39.226 per 1 million people 2006
# 11 Tajikistan: 33.824 per 1 million people 2006
# 12 Finland: 32.73 per 1 million people 2006
# 13 Slovenia: 22.027 per 1 million people 2006
# 14 Bulgaria: 20.522 per 1 million people 2006
# 15 Hungary: 19.391 per 1 million people 2006
# 16 Sweden: 18.02 per 1 million people 2006
# 17 Belgium: 17.929 per 1 million people 2006
# 18 Australia: 17.007 per 1 million people 2006
# 19 Portugal: 15.298 per 1 million people 2006
# 20 Switzerland: 13.169 per 1 million people 2006
# 21 Italy: 12.259 per 1 million people 2006
# 22 Slovakia: 10.957 per 1 million people 2006
# 23 Poland: 9.813 per 1 million people 2006
# 24 Denmark: 9.395 per 1 million people 2006
# 25 Netherlands: 8.674 per 1 million people 2006
# 26 Luxembourg: 8.657 per 1 million people 2006
# 27 France: 8.093 per 1 million people 2006
# 28 Austria: 7.16 per 1 million people 2006
# 29 New Zealand: 5.818 per 1 million people 2006
# 30 Ireland: 5.464 per 1 million people 2006
# 31 Norway: 5.384 per 1 million people 2006
# 32 Singapore: 3.87 per 1 million people 2006
# 33 Iceland: 3.345 per 1 million people 2006
# 34 Cyprus: 2.613 per 1 million people 2006
# 35 Germany: 2.475 per 1 million people 2006
# 36 Malta: 2.469 per 1 million people 2006
# 37 Spain: 0.781 per 1 million people 2006
Weighted average: 28.7 per 1 million people
konabike
15.05.2011., 17:00
Total crimes (most recent) by country
Bar Graph Pie Chart Map
Showing latest available data.
Rank Countries Amount
# 1 United States: 11,877,218
# 2 United Kingdom: 6,523,706
# 3 Germany: 6,507,394
# 4 France: 3,771,850
# 5 Russia: 2,952,370
# 6 Japan: 2,853,739
# 7 South Africa: 2,683,849
# 8 Canada: 2,516,918
# 9 Italy: 2,231,550
# 10 India: 1,764,630
# 11 Korea, South: 1,543,220
# 12 Mexico: 1,516,029
# 13 Netherlands: 1,422,863
# 14 Poland: 1,404,229
# 15 Argentina: 1,340,529
# 16 Sweden: 1,234,784
# 17 Belgium: 973,548
# 18 Spain: 923,271
# 19 Chile: 593,997
# 20 Thailand: 565,108
# 21 Ukraine: 553,594
# 22 Austria: 552,411
# 23 Finland: 520,194
# 24 Denmark: 491,026
# 25 New Zealand: 427,230
# 26 Hungary: 420,782
# 27 Czech Republic: 372,341
# 28 Zimbabwe: 351,153
# 29 Norway: 330,071
# 30 Romania: 312,204
# 31 Switzerland: 307,631
# 32 Turkey: 286,482
# 33 Morocco: 283,702
# 34 Venezuela: 236,165
# 35 Portugal: 218,360
# 36 Colombia: 214,192
# 37 Malaysia: 167,173
# 38 Peru: 161,621
# 39 Bulgaria: 148,915
# 40 Uruguay: 134,010
# 41 Belarus: 132,867
# 42 Tunisia: 130,375
# 43 Slovakia: 107,373
# 44 Greece: 102,783
# 45 Croatia: 101,853
# 46 Lithuania: 92,646
# 47 Philippines: 85,776
# 48 Saudi Arabia: 84,599
# 49 Slovenia: 81,697
# 50 Ireland: 81,274
# 51 Hong Kong: 80,592
# 52 Iceland: 60,242
# 53 Zambia: 59,426
# 54 Estonia: 57,799
# 55 Latvia: 49,329
# 56 El Salvador: 44,762
# 57 Costa Rica: 40,263
# 58 Jamaica: 39,188
# 59 Kyrgyzstan: 38,620
# 60 Moldova: 36,302
# 61 Mauritius: 35,943
# 62 Bolivia: 31,138
# 63 Luxembourg: 26,046
# 64 Yemen: 24,066
# 65 Panama: 21,058
# 66 Macedonia, The Former Yugoslav Republic of: 19,814
# 67 Kuwait: 19,350
# 68 Burma: 18,301
# 69 Malta: 17,023
# 70 Azerbaijan: 15,520
# 71 Georgia: 15,029
# 72 Papua New Guinea: 13,292
# 73 Cyprus: 13,023
# 74 Armenia: 12,048
# 75 Oman: 11,782
# 76 Nepal: 8,872
# 77 Dominica: 7,857
# 78 Maldives: 7,026
# 79 Qatar: 5,838
# 80 Albania: 5,303
# 81 Seychelles: 4,297
# 82 Montserrat: 751
Total:
V.Sipak
15.05.2011., 18:34
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_homicide_rate
Kako kažeš rođena i odrasla u Njemačkoj pa tako i objašnjavam tvoje razmišljanje u tom problemu.....naime površno!
Troškovi deportacije može i mora platiti i poslodavac ( ako stranac nema sredstava) ovih 2000€ je samo mandantna kazna na licu mjesta!
Poslodavac koji ilegalno zaposli i ne plati ( izbjegne ) obevze čini i krivično djelo koje se procesira u sudskom postupku i onda određuje kazna!
Neprijavljivanje radnika i neplaćanje obveza može biti i do 25.000€ za poslodavca!
.
U prvom postingu sam pisala
Pa tu vidim i tvoje podatke.
[QUOTE]
i kakve to ima veze?
u münchen se isto racunaju tagespendleri kojih ima vise od frankfurtske zracne luke
Frankfurt na velicinu grada (stanovnista grada) ima puno prometniju Zracnu Luku (53 miliona putnika prema Minhenskim 34 m) te je Metropolregion Rhein Main(5,5 Mio.) ipak jos veci od Münchenskog (5.4)! Sta bi znacilo da na omjer stanovnika Frankfurtska zracna luka ima 3 puta vise putnika!
A u Frankfurtu ima isto tvoje drago citirane Tagespendler, kao sigurno i u svim vecim Gradovima njemacke
u frankfurtu imas duplo vece sanse da budes zrtva kriminalne radnje od münchena i tak svejedno dali je taj rodjen u frankfurtu ili u tunguziji.
Pa evo to bas ne vjerujem cisto iz snanja tih podataka, isto ako vjerujem da je München ipak nesto sigruniji, sta je mozda stvar drugo mentaliteta. Ali sigurno ne duplo!
ni münchenski tagespendleri ne zive u münchenu.
Opet tagespendleri, ne zivu ni svi drogasi koji se obskrbljuju drogon u tim gradovima.
nema kriminala kojeg u franfurtu nema
pa mislim da nema ni u Münchenu jer ako hocu iskriviti statistike mogu reci da ima u Gradu Münchenu isto toliko kriminala kao u Frankfurtu! Samo moram presutiti da je München duplo veci grad! ;-)
Tocnu statistiku necemo dobiti, mislim onu bez putnika, Tagespendlera itd.
I do tada mi mozes vjerovati ili ne ili mozes traziti statistike o koliko putnika leti godisnje ako meni ne vjerujes.
Murders (per capita) (most recent) by country
Bar Graph Map
Showing latest available data. Select another time period:
Rank Countries Amount Date
# 9 Croatia: 42.59 per 1 million people 2006
#
# 35 Germany: 2.475 per 1 million people
Weighted average: 28.7 per 1 million people
znaci mogucnost da te ubiju je u HR 17 puta veca. Brojka koja ce sigurno dalje padati jer vise nije tako lako dobiti oruzje ka prija. Ima jos puno oruzja iz Domovinskog rata.
Total crimes (most recent) by country
Bar Graph Pie Chart Map
Showing latest available data.
Rank Countries Amount
# 3 Germany: 6,507,394
# 45 Croatia: 101,853
ovu stasitiku sam preracunala na stanovnistvo:
znaci u HR je ca. svaki 44 stanovnika zrtva nekog Kriminala u Njemackoj svaki ca. 13!
Mislim da su i to brojke koju su stvar mentaliteta, u Njemackoj svak ima osigurni stan i Auto itd. mislim da se za takve delikte puno vise zove policiju nego u HR.
Tesko je tu usporedivati HR i D!
Nisam jos na nijednom Njemackom piru vidila da su se potukli! Na HR i Turskom sam to vec dozivila.
I Tuce u kaficima/Diskotekima mi se cinu puno normalnije u HR nego u D!
S druge strane sam uvjerena da njemci zbog perpuno pizdarija optercuju policiju!
Mislim da je razlika u nekim stvarima, sta se tice mentaliteta jer nasi momci su brze spremi udariti nego njemci ali zato kod njemaca to vise puta se prijavi! :ne zna:
pa tako tko zna.
To ti je isto ako gledas statistiku da su stranci u njemackoj puno nasilniji od njemaca.
Ako pocisti tu statisku na one izmedu 15 do 65 godina i samo muskarce vec je sve slicno.
Jer koliko stranaca ode za penziju natrag doma ili su sami ovdje da rade a obitelj u domovini!
Kako je vec rekao Winston Churchill
"Ja ne vjerujem statistici koju nisam sam krivotvorio" :top:
Actros1841
16.05.2011., 01:28
Mislim da vam je prepucavanje oko kriminaliteta bespredmetno, jer onaj tko u bilo kojem dijelu Njemačke ili bilo kojem gradu ne zalazi u "milje" poput kvartova prostitucije, i barova ima jako malo šansi da postane žrtva kriminalnih delikata.
Klasični kriminal poput provala itd se odvija u "elitnim četvrtima" ....
U Hamburgu recimo na St. Pauli koji je dio i Reeperbahn ..četvrt prostitucije seksa i droge...i područje rivalizirajućih bandi Rusa, Njemaca, i Kosovara!
U Frankfurtu tj nejgovoj okolici je ugrožen stambeni dio oko Taunusa gdje su vile bogataša...i naravno "crvena četvrt"
Ostali kriminal po pitanju mita, privrednog kriminala je svugdje isti....to je i dio koji se najteže otkriva, i tu poput u HR igraju veliki igrači od politike do svih slojeva društva....tako da je to potpuno zanemarivo!
Činjenica je da se društvo i zajedinca za razliku od HR bori protiv toga i da nema milosti ni prema istaknutim ličnostima javnog i društevnog života .....
Ni Muenchen kao Bavarska metropola nije pošteđen kriminala ko ni svaki drugi grad....bitno je kako se čovjek osjeća općenito u tim gradovima i cijeloj Njemačkoj ...a to je da si siguran i da nisi prepušten slučaju ....
Mogli bi sad polemizirat o svemu ..o jačanju kriminaliteta i nasilja mladeži po S-Bahn i stanicama ....gdje su pretežito involvirani MIGRANTI, i javnost postaje sve više osjetljiva na takve slučajeve i javlja dobra doza "civilne kuraže" ( hrabrosti) da se umiješa i zaštiti napadnute, i prag tolerancije je od strane javnosti i pravosuđa davno prekoraćen!
Daljnje polemiziranje stvarno nema smilsa iznošenjem statističkih podataka jer statistika nije egzaktna nauka i reprezantativna u tom slučaju, NE VJERUJ NI JEDNOJ STATISTICI KOJU NISI SAM KRIVOTVORIO .....ja jedem meso ..ti kupus ...u statistici oboje jedemo SARMU!
hrforum=yuforum
16.05.2011., 01:46
[QUOTE]Frankfurt na velicinu grada (stanovnista grada) ima puno prometniju Zracnu Luku (53 miliona putnika prema Minhenskim 34 m)
da i kaj hoces reci da vam ti putnici iz zracne luke kvare prosjek:ne zna:
te je Metropolregion Rhein Main(5,5 Mio.)
ma da,ajd da onda i nürnberg i salzburg racunamo u münchen,franfurt ima ca 670k stanovnika a kriminalitet se racuna na 100k stanovnika.Du kannst Dich drehen und wenden wie Du willst, der Arsch ist immer hinten.franfurt je naj kriminalniji grad njemacke kako god ti okreces i racunas.
! Sta bi znacilo da na omjer stanovnika Frankfurtska zracna luka ima 3 puta vise putnika!
ma zatvorite tu zracnu luku i rjesili ste se kriminala u franfurtu, samo neznam kamo cete sa 37% stranaca ili oni ne spadaju u te koji rade kriminal:rofl:
A u Frankfurtu ima isto tvoje drago citirane Tagespendler, kao sigurno i u svim vecim Gradovima njemacke
sigurno da ima samo nekoliko puta manje nego münchen
Pa evo to bas ne vjerujem cisto iz snanja tih podataka, isto ako vjerujem da je München ipak nesto sigruniji, sta je mozda stvar drugo mentaliteta. Ali sigurno ne duplo!
ok,aj nije duplo ali 49,99%
Opet tagespendleri, ne zivu ni svi drogasi koji se obskrbljuju drogon u tim gradovima.
wie gesagt,der arsch bleibt immer hinten
pa mislim da nema ni u Münchenu jer ako hocu iskriviti statistike
a kao neces :D
mogu reci da ima u Gradu Münchenu isto toliko kriminala kao u Frankfurtu! Samo moram presutiti da je München duplo veci grad! ;-)
moze biti i sedam puta veci,uzima se prosjek po 100k stanovnika
Tocnu statistiku necemo dobiti,
statistika vec postoji,nema potrebe da izmisljamo toplu vodu u münchenu se vec odavno tusiramo u toploj vodi.
mislim onu bez putnika, Tagespendlera itd.
kad bi jos izbacili plavuse i neudate bilo bi jos teze naci tocnu statistiku.
I do tada mi mozes vjerovati ili ne
potpuno ti vjerujem
ili mozes traziti statistike o koliko putnika leti godisnje ako meni ne vjerujes.
ok,aj ti u medjuvremenu potrazi statistiku koliko ljudi koristi vlakove,autobuse,traktore i medjunozna koturala:mig:
Actros1841
16.05.2011., 01:53
Nježna! Gledaj jednu stvar , jedna dobra makljaža u disco clubu u Njemačkoj i HR nije ista!
U Njemačkoj onaj koji prvi udari ...snosi kasnije i sve posljedice...od naknade troškove socijalnom za medicinske usluge pružene ozlijeđenom do odštete po privatnoj parnici .......plus evenutalno KAZNENO KAŽNJAVANJE!
Kazneno kažnajvanje i dosje ima velik učinak kasnije kod zapošljavanja .....mnogo firmi već sada traži POTRVDU O NEKAŽNJAVANJU ( Polizeilichesführungszeugnis) koja se traži iz Berlina....i tako ti smanjuje šanse na tržištu rada! TO JE POJAM KOJI U HR NITKO NE ŠLJIVI 5%!
Makljaža u disco klubu u HR je PREKRŠAJ ( osim ako nije došlo do pucnjave i ranjavanja) a u D je KAZENO DJELO! ...u HR to spada u prekršaj javnog reda i mira!
Vožnja u pijanom stanju u D iznad 1,1 promila je kazneno djelo ....u HR prekršaj!
Vožnja neregistriranog vozila ....ili bez osiguranja ..u D je kazneno djelo!
Jedno za HR pojmove bezazleno "blicanje" na autocesti da se makne sa lijeve trake i vožnja na par metara iza ....u D je KAZNENO DJELO PRINUDE!!!!!!!!!
usporedivo s npr. prinudom na seksulani odnos!
Tako da svi ti statistički podaci NISU USPOREDIVI!
Jedna velika firma poput MAN je izmjenila i izbacila KOMPLETNO RUKOVODSTVO zbog afera KORUPCIJE I DAVANJA MITA a pravosudno se slučajevi gone i DANAS!
Ili afera spalionica otpada u Koelnu ..Trineken itd.....takve se stvari pošto su involvirani političari ili javni službenici se u HR zataškavaju! TO JE BITNA RAZLIKA! DA U D NITKO NIJE NEDODIRLJIV!
Jedina iznimka je nekadašnji kancelar KOHL, koji je u aferi ilegalnog finaciranja CDU izbjegao tkzv. "BEUGUNGSHAFT" jer nije htio odat donatore partiji jer je dao ČASNU RIJEČ!
U sasvim drugom smjeru se kreće politčki moral involviranih ..poput npr. bivšeg ministra obrane koji je zbog plagijata u svojoj doktorskoj dizertaciji napustio politiku ..i kojem je oduzeta akademska titula doktora! ( FDP iliti slobodni liberali) isto kao i predstavnice u EU savjetu koja je zbog istog predbacivanja napustila sve političke funkcije ..osim što i dalje ostaje izaslanica u EU parlamentu.....isto FDP!
Tu je razlika između HR i D!
Kad bi recimo revidirali diplomu jednog ROJSA u HR na prometnom fakultetu ....koji je poznat po kupljenim diplomama....da ne ulazim previše u tematiku!
ZNA SE što želim riječ zar ne?
@hr-forum je yu-forum
Nürnberg ima svoj metropolregion ali moze ti za svoju srecu jos skupiti cili Austriju ako hoces, jer i vako ne dajes 5 centi na nista sta ja kazem niti gledas brojke koje su Statistike ka i tvoje! I dolazis sa glupim predlozima kao "pa zatvorite Zracnu Luku" !
Pa moze se u Münchenu isto odkazati Oktoberfest i zatvoriti Höfbräuhaus.
I opet bi bilo gore za Frankfurt da zatvori zracnu luku. Jer bi rastla nezaposlenost od danas na stura za ca. 10% u tom podrucuju!
Da mi je znati tko i sta ti je netko iz Frankfurta uradijo da ti je toliko vazno ga blatiti.
Ja volim Frankfurt, ali mi je drag i München kojeg poprilicno poznajem.
I jednu stvar vam zavidim, imate pravog i dobrog svecenika tamo u hrvatksoj Katolickoj zajednici, a ne nege poluangazirane ka mi u Frankfurtu.
I nemozes Frankfurt jos po jednoj stvari usporediti sa Münchenon. Frankfurt je sam Finanzmetropola, a München ipak prava.
@actros imali u HR uopce polizeiliches Führungszeugniss?
i ja sam to nedavno dobila, jer iman prokura u firmi gdje se brigan oko knjigovodstva i racuna.
ili kako bi se u HR reklo, radim na polzaju gdje bi se moglo sta makniti! :lol::lol:
mozes li ti zamisliti se vratiti u HR?
Actros1841
16.05.2011., 07:10
@actros imali u HR uopce polizeiliches Führungszeugniss?
i ja sam to nedavno dobila, jer iman prokura u firmi gdje se brigan oko knjigovodstva i racuna.
ili kako bi se u HR reklo, radim na polzaju gdje bi se moglo sta makniti! :lol::lol:
mozes li ti zamisliti se vratiti u HR?
Ima Nježna ima ..zove se potvrda o nekažnjavanju ....ali to u HR nitko ne šljivi ni pola posto! Kod nas je izgleda veća preporuka da si odgulio par godina u pržunu nego da nisi kažnjavan!
Povratk mogu zamislit, ali još nije došlo vrime za to! Moj karakter i moj osjećaj za pravednost doveo bi me u osobni konflikt sa stvarnosti i nebi dobro završilo! Ništa mi draže nebi bilo već na svojoj "hacijendi" mom malom raju usrid najlipšeg dijela jadranske obale u Drage, na "pljuc" od Kornata i Vranskog jezera sist na terasu pijucakt vino i mlatiti slanu srdelu i pršut domači! I samo čekam dan kad ću bacit vozačku u kamin, i jedino kolo uzet u ruke ono timun od barke! Do tada mogu samo guštat dane godišnjeg odmora uz moju ekipu dragih kolega kad se okupimo na "hacijendi" i onda guštajemo uz kotlovinu, peku i gradele.....da ponekad me pere "nostalgija" a sada još više od kada mi je moja "najbolja na svitu Dalmatinka" ošla doli...još nije ni stigla do doli a već mi nedostaje i ona i Drage i Zadar i Kalelarga i most Branimir kojeg vidim sa terase stana u Zadru....jesam što se ono kaže purger...ali mi je srce doli u Zadru i Drage! Kako se ono kaže...odatle si odakle ti je žena! E pa nadam se da me Dalmatinci među forumašima primaju pod svoje! :) :) :)
hrforum=yuforum
16.05.2011., 18:08
Nürnberg ima svoj metropolregion ali moze ti za svoju srecu jos skupiti cili Austriju ako hoces,
netrebam ja nista uzimati,ja govorim o gradovima frankfurt i münchen a ti si pocela fantazirati sa metropolregijama.
jer i vako ne dajes 5 centi na nista sta ja kazem
pa postoji oficijelna statistika i zasto bih ja sad tvojem misljenu pridavao vise vrijednosti nego toj statistici:ne zna:
niti gledas brojke koje su Statistike ka i tvoje!
ja nemam "svoje" statistike
I dolazis sa glupim predlozima kao "pa zatvorite Zracnu Luku" !
to je samo odgovor na tvoju glupu teoriju da je zracna luka odgovorna za visoki kriminalitet u franfurtu
Pa moze se u Münchenu isto odkazati Oktoberfest i zatvoriti Höfbräuhaus.
sigurno da je na oktoberfestu iznadprosjecno visok kriminalitet ali meni ne dolazi na pamet da bi oktoberfest trebali izbaciti iz racunice jer su na oktoberfestu vecinom ljudi izvan münchena
I opet bi bilo gore za Frankfurt da zatvori zracnu luku. Jer bi rastla nezaposlenost od danas na stura za ca. 10% u tom podrucuju!
ma kako god okrenes nevalja
Da mi je znati tko i sta ti je netko iz Frankfurta uradijo da ti je toliko vazno ga blatiti.
ne blatim ga ja vec statistika
a volim Frankfurt, ali mi je drag i München kojeg poprilicno poznajem.
I jednu stvar vam zavidim, imate pravog i dobrog svecenika tamo u hrvatksoj Katolickoj zajednici, a ne nege poluangazirane ka mi u Frankfurtu.
eto vidis i tu smo za vas pojam :D mislis na fra tomislava :D pravi momak,nema takvog u cjeloj njemackoj a ne samo u frankfurtu
I nemozes Frankfurt jos po jednoj stvari usporediti sa Münchenon. Frankfurt je sam Finanzmetropola, a München ipak prava.
niti ne usporedjujem münchen sa frankfurtom,münchen mogu usporedjivati sa londonom i parizom a ne sa frankfurtom,franfurt je nesto kao vinkovacki zeljeznicki cvor
[/QUOTE]
James Dee
17.05.2011., 09:33
dobar dan,
imam priliku dobiti posao u muenchenu. e a sada me zanima par stvari:
1) kolika je prosjecna placa dipl.ing.stoj sa 2.5 godine iskustva kao procesni inzenjer i 5 godina u razvojnom uredu?
2) kolika mjesecno se placa za neko osnovno zdravstveno osiguranje?
3) kako je s mirovinskim?
4) da li se porez odbija mjesecno s place?
5) koliko prosjecno mjesecno trosite na hranu, higijenu i robu?
6) da li je moguce iznajmiti neku kucicu na periferiji grada?
hvala na odgovorima...
...jesam što se ono kaže purger...ali mi je srce doli u Zadru i Drage! Kako se ono kaže...odatle si odakle ti je žena! E pa nadam se da me Dalmatinci među forumašima primaju pod svoje! :) :) :):s za zenu. imas prav:D, nima Dalamacije do Dalmacije:s...sta ces u Purgeriji:D
totalno_bitan
17.05.2011., 10:52
Pozdrav,
Imam neke nedoumice u svezi rada i preseljenja u Njemačku, pa bih volio dobiti nekoliko mišljenja.
Prvo, živio sam u Münchenu do svoje desete godine i dan danas se odlično služim njemačkim jezikom - dakle, u tom pogledu nemam problema. Preko e-maila, stupio sam u kontakt s jednim njemačkim producentom, za kojeg trenutno pišem jedan Treatment. Moguće je i zaposlenje, odnosno za početak praktikum, o čemu smo planirali raspraviti nakon što završim skript.
Prije nego sam stupio u kontakt s njim, prijavio sam se na nekoliko poslova u Njemačkoj i naposljetku dobio ponudu (preko Zavoda) za sezonski rad u McDonaldsu. Da odmah napomenem, nije mi problem ni to raditi, iako bi mi naravno draža bila prilika u produkcijskoj kući.
No, ono što me zanima je, imam li pravo i jeli pametno otkazati ugovor za sezonski rad, ukoliko ovaj drugi posao bude 100% siguran - što ću saznati za nekoliko dana? Bojim se da ne bih imao problema oko toga, pa da naposljetku ostanem i bez jednog i bez drugog.
Eto toliko, nadam se da sam se dobro izrazio :)
dobar dan,
imam priliku dobiti posao u muenchenu. e a sada me zanima par stvari:
1) kolika je prosjecna placa dipl.ing.stoj sa 2.5 godine iskustva kao procesni inzenjer i 5 godina u razvojnom uredu?
2) kolika mjesecno se placa za neko osnovno zdravstveno osiguranje?
3) kako je s mirovinskim?
4) da li se porez odbija mjesecno s place?
5) koliko prosjecno mjesecno trosite na hranu, higijenu i robu?
6) da li je moguce iznajmiti neku kucicu na periferiji grada?
hvala na odgovorima...
1.) pitaj sta ti oni misle platiti!
http://www.gehalts-check.de/lexikon/b/bruttolohn-sozialabgaben.html
2. - 4.) Visina odbitaka od place ovsi o visini place, brak ili ne, dica ili ne ili koliko. Odbija se za mirovinu, nezaposlenost, porez itd. Ovisno o visini place ako si samac, neozenjen i imas dobru placu moze to biti vise od 40%
http://www.imacc.de/lohnabrechnunggehaltsabrechnung/sozialabgabenarbeitgeber/beitragsbemessungsgrenze.html
+
http://www.imacc.de/lohnabrechnunggehaltsabrechnung/sozialabgabenarbeitgeber/beitragsbemessungsgrenze.html
To sve se odbija direktno sa place. Na kraj godine mozes traziti povrat poreza ako izpunis neke uvjete! Ali to ce ti tribati strucna pomoc za to.
5.) pitanje, koje ovisi o osobi i zaradi. Ja trosim sigurno ca ili malo vise od 1.000 mjesecno za te stvari, ali neman dice, ja i dragi dobro zaradujemo. Puno sam sama i puno radim pa dosta puta jedem vani.
6.) pogledaj ovdje
http://www.immobilienscout24.de/de/finden/wohnen/index.jsp;jsessionid=F81D9538A466F8704DE16D96B8E3A 649.worker1
München je sta se tice stanovanja dosta skup, tako da je priferija valjda bolje rjesenje pogotovo ako dolazis sa obitlji tu a samo ti radis.
Rock Star
17.05.2011., 22:07
Iznimno u slučajevima zaposlenja u privtanom kućanstvu do 5000€ ( u slučaju manjih poslova , npr. spremačica, pomoć u kučanstvu itd)
K tome se dodaje i neplaćanje socijalnih obveza ....a tu već kazna ide u smjeru do 5 godina zatvora ili novčana kazna .....ZA POSLODAVCA!
Takvo zapošljavanje jeste i UTAJA POREZA te se isto procesuira !!!!!!!
Ovisno od slučaja do slučaja i ABH do ABH....
Ako je do otkrivanja došlo u sklopu "racije" ciljane pretrage od strane carine ( carina je kao izvršni organ porezne službe nadležna za zapošljavanje na crno)... onda je pritvor do deportacije neizbježan! Što znači .....rješenje suda o pritvoru na zahtjev ureda za strance
Ako je do otkrivanja došlo na temelju neke prijave ( Njemci rado prijavljuju i onog ugostitelja kod kojeg redovito nedeljom idu na ručak) pa je umjesto carine došla kontrola od ureda za strance ( ilegalni boravak za to su oni nadležni) onda ako "gazda" ima sreće...
postoje 2 načina deportacije!
1. Opet sudska odluka, plaćanje troškova suda, pečat u putovnicu i pismeni nalog za napuštanje Njemačke u roku npr. 3 dana! U tom slučaju "otkriveni" dobija i papir koji je dužan ovjeriti pri prelasku granice ( na izlazu iz Njemačke još ima ureda koji to obavljaju ili pri izlasku iz EU..npr granični prijelaz SLO-HR!
I baš ta ovjera je kamen smutnje jer neki to "zaborave" ovjerit ....i Slovenci zaborave poslat u nadležni ured za strance! Pa tako ured za strance i cijela evidencija zabrane ga i dalje vodi kao "ilegalno boravi i dalje" ....
Tek nakon plačanja svih nastalih troškova može se zatražiti od nadležnog ureda za strance "vremensko ograničenje zabrane ulaska na područje SR Njemačke" ( Sperrfrist) .....tek tada ured za strance daje "Befristung zabrane" ...ovisno o njima na koliko će dat!
2. Nakon otkrivanja i uhićenja, privođenje sucu koji određuje pritvor do deportacije, posebno ako uhićeni ne posjeduje važeće putne isprave onda to može trajat i malo duže, jer ured za strance mora dobit od veleposlanstva potvrdu identiteta, i ishodit "pas-a-van" dokument koji zamjenjuje putnu ispravu...nakon toga ured za strance određuje termin i kupuje avio kartu!
Tek tada se znaju pravi troškovi deportacije a oni mogu biti kao što rekoh i do 10.000€ u slučaju HR državljana!
U ovom drugom slučaju pri dolasku u HR zračnu luku, deportirani ima još dodatne neugodnosti, poput pritvora i ispitivanja o deportaciji, te dobija i prekršajni postupak "zbog rušenja ugleda HR" ....jedan član koji je preuzet iz SFRJ zakonodavstva.....i kojim se može ( i upravilu) oduzima pravo na putovnicu ( u ograničenom trajanju) ....tako da neko vrijeme neće moći NIKUDA ..jer mu neće biti izdana putovnica od strane MUP-a!
O neugosnostima na granicama ako i kada dobije putovnicu, pa je granični služebnik "scanira" uvijek će na ekranu dobit upozorenje....i onda slijedi detaljna kontrola ( u stilu ...parkirajte tamo desno....) i postavljanje glupih pitanja od strane HR i suprotne strane ( SLO, H, I ) ...ista stvar kod povratka u HR!
8 godina sam bio socijalni skrbnik u DRK i radio na prihvatu tražilaca azila u Münsteru, te u skrbi za pritvorenike koji čekaju deportaciju u zatvoru za deportaciju u NRW u Bürenu! Upoznao sam mnoštvo naših ljudi koji su ili tražili azil pa bivali odbijeni, ili uhvaćeni na ilegalnom radu i boravku iz svih krajeva HR, a i BiH te SRB i Kosova! Dodatno sam bivao pozivan i kao tumač na sud kad god bi neki HR državljan trebao tumača u postupku koji se vodi protiv njega.
Ovo zvuči strašno! :eek: I stvarno ga ne kužim zašto se je odlučio upustiti u sve to, na ratnoj smo nozi već tjednima. :(
Gdje se ilegalci prijavljuju, tko to nadzire (link?) i koliko je takva inspekcija učinkovita? Primjerice, ak on tamo bude prividno samo turistički i paralelno radi za tu firmu projekt, kako će mu dokazati da radi na crno? Bojim se da bi ga netko mogao prijaviti. :misli: I stalno si mislim, pa nije to Hrvatska, prijavit će ga i uloviti netko. :zubo:
Meni se je jako srozalo i mišljenje o toj kvazi uglednoj firmi, koja zaista ima odlične reference na internetu, ali oni su ti koji su mu predložili da dođe bez vize, da sve to stavi sa strane i da dođe jer imaju projekt za njega. Vi imate iskustva, djeluje li to kao da ga namjeravaju iskoristiti i poslati doma čim završi s tim projektom ili ga baš žele? Meni je čak jasno da žele da dođe čim prije, ali da žele baš njega kao radnika i da im je bitan on kao stručnjak kojeg žele imati u svom timu, bili bi spremni čekati dok se riješi viza, zar ne?
Vi imate iskustva, djeluje li to kao da ga namjeravaju iskoristiti i poslati doma čim završi s tim projektom ili ga baš žele? Meni je čak jasno da žele da dođe čim prije, ali da žele baš njega kao radnika i da im je bitan on kao stručnjak kojeg žele imati u svom timu, bili bi spremni čekati dok se riješi viza, zar ne?
Iskorisiti? pa mislim prija da mozda imaju loze iskustvo.
Poznajem ovdje ugostilja koji uvik tek za ljude pocima praviti papire kada su vec kod njega radili koji tjedan! Jer kaze da mu se cili posao ne izplati ako na kraju radnik ne valja.
A iskoristit je relativnom njima hitno netko treba a on trazi posao.
Ali ako je to neka velika firma i imaju hitnu potrebu bas za njega mogli bi oni to sa pismon prema konzulatu isto lako srediti. Ima propise ali i njemci zele da njihove firme napreduju!
CassensWerft
18.05.2011., 01:30
Znam da nije tema,ali ako mi moze netko odgovoriti na pitanje.Radi se o Unfallversicherung.Ja i skoro bivsa zena smo to osiguranje placali,sad zivimo odvojeno i cekamo termin za razvod braka.Osiguranje je potpisano sa moje i njene strane.Ostali su jos neki zaostaci za platiti prije nego se osiguranje otkaze.Mene zanima jel se ti zaostaci placaju pola-pola ili sve snosi jedan od supruznika?
Unaprijed zahvaljujem.
Znam da nije tema,ali ako mi moze netko odgovoriti na pitanje.Radi se o Unfallversicherung.Ja i skoro bivsa zena smo to osiguranje placali,sad zivimo odvojeno i cekamo termin za razvod braka.Osiguranje je potpisano sa moje i njene strane.Ostali su jos neki zaostaci za platiti prije nego se osiguranje otkaze.Mene zanima jel se ti zaostaci placaju pola-pola ili sve snosi jedan od supruznika?
Unaprijed zahvaljujem.
Ako je skupa sklopljeno, mozete i samo skupa odkazati, pa ako je to u braku sve placano podiliti ce se (zugewinn), pa zato zasto bi samo jedan partner ostalo uplacivao! Ako se u vezi kamata itd. izplati, otidi i daj izracunati koliki bi se dobila da se odmah izplati bez da se dalje uplacija i ponudio taj novac partneru i prepisite to na tebe.
CassensWerft
18.05.2011., 02:09
Htijela bi ona da se rest plati odmah,da ne bi doslo prid sud.Ne slaze se da platimo svako pola,bez obzira sta sam ja uplaciva i moje i njeno osiguranje sa mojeg konta.Uskoro bivsa je Svabica.
Htijela bi ona da se rest plati odmah,da ne bi doslo prid sud.Ne slaze se da platimo svako pola,bez obzira sta sam ja uplaciva i moje i njeno osiguranje sa mojeg konta.Uskoro bivsa je Svabica.
Pa vidi kako ces vise izgubiti, ali zasto bi jedan sve placao a drugi samo koristijo! Ako si ti to bio spreman platiti za obe osobe dok ste bili u vezi i sve okay, to je bila tvoja odluka, ako danas nisi vise, zasto bi ti sada jos nesto uplacivao ako ti nemas vise od toga koristi.
Prvo gledaj koliko ces izgubiti ako das vako izplatiti, a ako nije puno nebi ja dala svom bivsem partneru tu gust, jer je bezobrazno da trazi da dalje sam placas a drugi samo koristi.
Ako naravno imas li i ti financisku korist ipak bi to uradila, jer je da njoj s neke strane dajes tu nesto ali dobivas i ti.
Mozda bi bilo dobro da se ti postavis ka ona, i da joj lipo kazes da ako nece ono isto uplatiti x nece dobiti 20x nego sam 10x. Ponekad je to nakon rastave ili u rastavi jedini put.
Pravi se beozbrazan i budalast i kazi joj da to smatrans bezobrazno (kao sta se nadam i smatras) pa glumi da te nije briga, makar i ti izgubio! Pa vidi sta ce. I kazi joj da ako se ne mozete sloziti, da je najbolje da date i to na sud, jer s tim ce skociti i njoj trosak za Odvetnika jer su oni placeni dijeomicno po STREITWERT.
Na kraju mozes ipak jos platiti ako se ona ne opameti i ne staviti na sud. ako ti to izplati!
Actros1841
18.05.2011., 05:11
Imaš dokaze da je plaćanje išlo s tvoga konta? Ako imaš....skupi oba osiguranja kod isplate jer si ih ti plaćao! Plati zaostatke i raskid ugovora siplata na tvoj račun! Zaostatke se mora platiti jer inaće ide ovrha i te pizdarije, ali onda preko odvjetnika kasiraš i sam od osiguranja!
Imaš dokaze da je plaćanje išlo s tvoga konta? Ako imaš....skupi oba osiguranja kod isplate jer si ih ti plaćao! Plati zaostatke i raskid ugovora siplata na tvoj račun! Zaostatke se mora platiti jer inaće ide ovrha i te pizdarije, ali onda preko odvjetnika kasiraš i sam od osiguranja!
Mislim da to nece ici, ako je zugewinngemeinschaft, njie vazno tko je to placa cim je na oba imena!
Moj je bivsi od mene dobijo cak 120 Maraka Rentenanteil, jer sam samo ja uplacivala tada u penziju a on je bio nezaposlen odnosno nije bio prijavljen!
James Dee
18.05.2011., 08:33
hvala na odgovorima...
kada proucim stranice sigurno se vracam s dodatnim pitanjima.
pozz
jel brutto od 60k€/godisnje premalo?:ne zna:
1.) pitaj sta ti oni misle platiti!
http://www.gehalts-check.de/lexikon/b/bruttolohn-sozialabgaben.html
2. - 4.) Visina odbitaka od place ovsi o visini place, brak ili ne, dica ili ne ili koliko. Odbija se za mirovinu, nezaposlenost, porez itd. Ovisno o visini place ako si samac, neozenjen i imas dobru placu moze to biti vise od 40%
+
To sve se odbija direktno sa place. Na kraj godine mozes traziti povrat poreza ako izpunis neke uvjete! Ali to ce ti tribati strucna pomoc za to.
5.) pitanje, koje ovisi o osobi i zaradi. Ja trosim sigurno ca ili malo vise od 1.000 mjesecno za te stvari, ali neman dice, ja i dragi dobro zaradujemo. Puno sam sama i puno radim pa dosta puta jedem vani.
6.) pogledaj ovdje
http://www.immobilienscout24.de/de/finden/wohnen/index.jsp;jsessionid=F81D9538A466F8704DE16D96B8E3A 649.worker1
München je sta se tice stanovanja dosta skup, tako da je priferija valjda bolje rjesenje pogotovo ako dolazis sa obitlji tu a samo ti radis.
Actros1841
18.05.2011., 13:36
hvala na odgovorima...
kada proucim stranice sigurno se vracam s dodatnim pitanjima.
pozz
jel brutto od 60k€/godisnje premalo?:ne zna:
Stvarno ste dosadili, par stranica prije ima već o minimalno potrebnoj sumi da bi se dobilo boravak....godišnja primanja 66k€ ...onda se uvijek nađe neki koji pita jel 65k€ premalo ...JESTE ....isto kao i 63.000 isto kao i 59.000 ili 60.000€!
Taj je limit postavljen zakonom i samo ga drugi zakon može izmjeniti a ne jedan službenik ureda za strance! I da fali jedan cent ...neće dat!
James Dee
18.05.2011., 16:27
konacno jedan konkretan odgovor.
fala
Stvarno ste dosadili, par stranica prije ima već o minimalno potrebnoj sumi da bi se dobilo boravak....godišnja primanja 66k€ ...onda se uvijek nađe neki koji pita jel 65k€ premalo ...JESTE ....isto kao i 63.000 isto kao i 59.000 ili 60.000€!
Taj je limit postavljen zakonom i samo ga drugi zakon može izmjeniti a ne jedan službenik ureda za strance! I da fali jedan cent ...neće dat!
snjeskaS
19.05.2011., 09:18
Bok ! ovako imam pitanje- dečko mi ima završenu fakultet informatike ja sam trgovac sa prekvalifikacijom za ekonomista kakva nam je šansa za nač posao u Austriji ili Njemačkoj? Ja bi radila za početak bilo kaj,samo da je neki posao! može odg. i na pm
superpera
19.05.2011., 14:24
da li neko zna da li nekog u nemackoj mogu kazniti zbog downloadovanja muzike preko torenta?
naime kad sam bio u poseti nekom nesto sam lodovao preko te net konekcije(glupog gronemajera) pa jer sad toj osobi stiglo pismo kao kazna zbog toga 1200e jel su kao sledili signal
da li moze neko zakonski juriti zbog toga ili treba jednostavno ignorisata?
inace znam da nemci dosta blefiraju po pitanju nekih cudnih kazni posto dosta njih od pre nisam placao kad sam bio tamo jel nisu imali zakonskih osnova da jure..vec su tako slali pa ako upali upali ako ne nikom nista
da li su sad neka nova vremena ili opet isti blef?
i kako to proveriti?
Actros1841
19.05.2011., 15:41
da li neko zna da li nekog u nemackoj mogu kazniti zbog downloadovanja muzike preko torenta?
naime kad sam bio u poseti nekom nesto sam lodovao preko te net konekcije(glupog gronemajera) pa jer sad toj osobi stiglo pismo kao kazna zbog toga 1200e jel su kao sledili signal
naravno da može i ovo je samo opomena od odvjetnika, plaćanjem te pristojbe i potpisivanjem "unterlasungserklaerung" neće doći do suda!
Oprez ima nekih odvjetnika koji su poznati po tome da love u mutnom! Scaniraj da vidimo o ćemu se radi ...( zacrni ime i prezime i adresu ) ..možda je jedan od lopina odvjetnika! Mislim i sam znaš da je to u D ilegalno i onda ideš radit sranje osobi kod koje si u posjeti!
inace znam da nemci dosta blefiraju po pitanju nekih cudnih kazni posto dosta njih od pre nisam placao kad sam bio tamo jel nisu imali zakonskih osnova da jure..vec su tako slali pa ako upali upali ako ne nikom nista
i kako to proveriti?
Ne blefiraju oni ništa .....ima pokušaja lova u mutnom ali za te se zna! tebi su ilegalne radnje očito u priorodi karaktera izgleda!
i kako to proveriti?
nebi ja to ingnorirala!
Jedan poznanik je isto tak dobijo 1200 Eura za Emule! (vec ima 2 godine)
Nakon sta je bijo kod vlastitog odvjetnika morao je platiti sam 500 + ca. 200 svog odvetjnika + potpisati Unterlassungerklärung na nekoliko godina da nece downloadirati nista vise od Universal (kompanija u tom slucaju) i Unterlassungserklärung je na 50.000 Eura!
Pa sorry ali tko danas jos skida stvari sa torrenta ili slicno stvarno nema nikakve veze o icemu sta se desava u internetu!
i kako to proveriti?
Nista ne podpisuj niti sto placaj.
Takva sranja dobiva pol njemacke pa se neka budala usere i plati i oni od takvih zive.
Utipkaj u internet ime tog odvjetnika pa ces vidjet sto pisu o njemu.
Nista ne podpisuj niti sto placaj.
Takva sranja dobiva pol njemacke pa se neka budala usere i plati i oni od takvih zive.
Utipkaj u internet ime tog odvjetnika pa ces vidjet sto pisu o njemu.
Nije to vec vise abmahnung ono ka sta je bilo, ako mu vec kazu zbog kojeg downloada ga tjeraju! Ja se s tim nebi zajebvala nego bi isla kod "svog" odvjetnika!
superpera
19.05.2011., 17:20
otkud ja znam da se zbog takvih gluposti juri po nemackoj
cela skandinavija loduje s torenta pa su samo maznuli one sefove pirat baya..sta ce sad juriti normalan narod osim ako ako mu se ceo stan nevidi od hard diskova:mig:
znam da uglavnom ti lopovi odvale neke cene pa se onda dogovara ko recimo pri prodaji neke kopirane robe..ali to je i druga stvar vise vildljiva pa tako i lakse kaznjiva
isto kad sam bio tamo prijavljen dolazile su mi silne neke kazene za parkiranje iz drugih zemalja i isto tako nesto pred sud..cak su me i par puta neki civilci trazili zbog tih kazni na vrata gde sam bio prijavljen
ali to je uvek bio samo blef jel mi nisu mogli nista..jel nemacka nema kontrakt povodom toga s drugim zemljama osim sa austrijom da mogu juriti nekog...sad se to promenilo pa vas mogu juriti ako je kazna preko 70e iz drugih zemalja
a ti sto pisu te papire za sud il dolaze pred vrata rade na procenat ko neka agencija
mnogi za to nisu znali pa tako kad stignu neki lepo napisani zastrasujuci papiri odmah placaju...meni je jedno stotinu pre dolazilo i nikom nista:D
pa zato nisam siguran da li blefiraju ili ne i da li mogu nesto ozbiljno uraditi povodom toga:confused:
ok osoba je na harz 4 pa neznam odakle bi mogli i uzeti neke pare...jedino ako odvale neke dozivotne rate po par eura mesecno..
jel neko uopste i imao iskustva da ga jure zbog nekog net lodovanja?
njemacki zakon strogo kaznjava ako ti nekome kopiras nesto ili mu omogucujes da on od tebe skine, a emule i torrenti itd. radu po sistemu da cim ti skidas nesto u isto vrime se to od tebe moze skiniti, pa makar bila jedina stvar u tom folderu jer barem taj folder je uvik odobren!
Ako samo skidas jos si na polulegalnom u Njemackoj, znaci directlink kao rapidshare itd. jos ne love!
Sta se tice kazna, meduvermenon je potpisano ili ce biti u skoro potpisano ugovor sa svim zemljama EU-a i naplatiti ce ti bilo koju vecu kaznu u buduce i u njemackoj! Neznam da li vec ili odkada ce to biti posto ja civilisirano vozim i ne jurim kroz tude drzave samo zato sta mislim da mi nece u D poslati kaznu!
Te 1-2 kaznice u godini platin i znam tocno gdje i kada sam ih zaradila! :ne zna:
nasmijana17
20.05.2011., 10:29
otkud ja znam da se zbog takvih gluposti juri po nemackoj
cela skandinavija loduje s torenta pa su samo maznuli one sefove pirat baya..sta ce sad juriti normalan narod osim ako ako mu se ceo stan nevidi od hard diskova:mig:
znam da uglavnom ti lopovi odvale neke cene pa se onda dogovara ko recimo pri prodaji neke kopirane robe..ali to je i druga stvar vise vildljiva pa tako i lakse kaznjiva
isto kad sam bio tamo prijavljen dolazile su mi silne neke kazene za parkiranje iz drugih zemalja i isto tako nesto pred sud..cak su me i par puta neki civilci trazili zbog tih kazni na vrata gde sam bio prijavljen
ali to je uvek bio samo blef jel mi nisu mogli nista..jel nemacka nema kontrakt povodom toga s drugim zemljama osim sa austrijom da mogu juriti nekog...sad se to promenilo pa vas mogu juriti ako je kazna preko 70e iz drugih zemalja
a ti sto pisu te papire za sud il dolaze pred vrata rade na procenat ko neka agencija
mnogi za to nisu znali pa tako kad stignu neki lepo napisani zastrasujuci papiri odmah placaju...meni je jedno stotinu pre dolazilo i nikom nista:D
pa zato nisam siguran da li blefiraju ili ne i da li mogu nesto ozbiljno uraditi povodom toga:confused:
ok osoba je na harz 4 pa neznam odakle bi mogli i uzeti neke pare...jedino ako odvale neke dozivotne rate po par eura mesecno..
jel neko uopste i imao iskustva da ga jure zbog nekog net lodovanja?
2 bliska prijatelja su uhvatili, oboje su se javili pismeno kod odvjetnika koji su poslali ta pisma, na taj nacin su smanjili troskove.
Ali u pismima je bilo tocno navedeno preko koje IP je kaj u koje vrijeme skidano.
Neki idu na blef, ali vecina njih ne ide na blef i sa tim stvarima se ovdje u Njemackoj nije vise za igrat.
To sto je osoba na Hartz4 ne zanima, dogovorit cu se oni vec nekako...ali zbog toga mu necu oprostit tu kaznu. :mig::mig:
Trebam hitno pomoc. Puko mi je zub i trebo bi do zubara. Ne boli ali se dosnovno prepolovi. Imam samo putno osiguranje. Kaj delat? Kakav je sistem zubara ovdje? Ima nesto tipa hitna di se moram javit ili moram kod privatnika? Kolko kostaju popravci?
Actros1841
20.05.2011., 18:35
Trebam hitno pomoc. Puko mi je zub i trebo bi do zubara. Ne boli ali se dosnovno prepolovi. Imam samo putno osiguranje. Kaj delat? Kakav je sistem zubara ovdje? Ima nesto tipa hitna di se moram javit ili moram kod privatnika? Kolko kostaju popravci?
Ima dežurstvo zubara preko vikenda, o kojem se radi možeš saznat preko interneta, ovisno gdje trenutno boraviš, ili preko zubarske komore tog kraja.
Ima dežurstvo zubara preko vikenda, o kojem se radi možeš saznat preko interneta, ovisno gdje trenutno boraviš, ili preko zubarske komore tog kraja.
Trenutno sam u Berlinu, Weding. emergency dental hotline: 030 8900 4333 . Jel bi to moglo biti to?
nasmijana17
20.05.2011., 18:43
Trenutno sam u Berlinu, Weding. emergency dental hotline: 030 8900 4333 . Jel bi to moglo biti ti?
Da, tu mozes nazvat i oni ce ti reci tko je dezurni zubar.
Actros1841
20.05.2011., 19:15
Ne očekuj neku naročitu obradu, ako je inaće ok....pobrusit će mjesto puknuća da nije oštro pod jezikom ili će ga izvadit ako se klima! Dežurstva obično počinji oko 10 ujutro, od 9 prima telefonske pozive ( dotični zubar) i obično ordinira samo 2 sata taj dan! moguće je i da primi pozive od 10-12 a onda ordinira od 14-16 ili 16-18h .....
Ljudi uzimaju ta putna osiguranja, a HR ima bilateralni ugovor o priznavanju zdravstvenog osiguranja....samo prije puta treba u zdravstvenom uzet formular! Ista stvar sa osiguranjem iz Njemačke u HR, u svojoj KK uzmeš formular i onda na zdravstvenom ovjeriš ( ako treba bolnica ili nešto) i ideš doktoru....čak i bolovanja od HR liječnika se priznaju OVDJE!
michelangelogt
21.05.2011., 22:51
Ima li nekoga iz Karlsruhea? Ili Stuttgarta ? Molio bih Vas kontakt na pm. Bilo bi odlično da ste također studirali tamo. Nemam konkretnih pitanja jer tek ispipavam situaciju. Postoji mogućnost da ću ići na razmjenu u Karlsruhe. Hvala
Ne očekuj neku naročitu obradu, ako je inaće ok....pobrusit će mjesto puknuća da nije oštro pod jezikom ili će ga izvadit ako se klima! Dežurstva obično počinji oko 10 ujutro, od 9 prima telefonske pozive ( dotični zubar) i obično ordinira samo 2 sata taj dan! moguće je i da primi pozive od 10-12 a onda ordinira od 14-16 ili 16-18h .....
Ljudi uzimaju ta putna osiguranja, a HR ima bilateralni ugovor o priznavanju zdravstvenog osiguranja....samo prije puta treba u zdravstvenom uzet formular! Ista stvar sa osiguranjem iz Njemačke u HR, u svojoj KK uzmeš formular i onda na zdravstvenom ovjeriš ( ako treba bolnica ili nešto) i ideš doktoru....čak i bolovanja od HR liječnika se priznaju OVDJE!
mislim da je 17kn po danu sada to da ti zdravstveno vrijedi negdje drugdje.
Ugl nazvo sam ih. Dali mi adresu ordinacije koja radi subotom. Pobrusila mi je malo, stavila neku masu da zdrzi dok se ne vratim u hr i to kosta 40 eura. Putno ce mi to refindirat.
mislim da je 17kn po danu sada to da ti zdravstveno vrijedi negdje drugdje.
Ugl nazvo sam ih. Dali mi adresu ordinacije koja radi subotom. Pobrusila mi je malo, stavila neku masu da zdrzi dok se ne vratim u hr i to kosta 40 eura. Putno ce mi to refindirat.
40 Eura, pa nije ni skupo! koliko su inace zubari, znaci bijo si samo 5-10 minuta tamo?
Mislim da je bilo max 10 min. Ali za konpletan popravak su mi rekli oko 1400e.
bulthaup
24.05.2011., 12:05
Mislim da je bilo max 10 min. Ali za konpletan popravak su mi rekli oko 1400e.
Ja ne razumijem te cijene. To kao da se neko zahebava.:)
Sad se cuo sa svojim zubarom iz HR. Nadogradnja plus krunica oko 3000kn.
Ja ne razumijem te cijene. To kao da se neko zahebava.:)
cijene zubara i zubarske technike u Njemackoj su strasne.
Postoji ti vec zato turizam, znaci njemci plate put u tursku ili istocnu europu, plate hotel itd. i na kraju im opet dode pola cijene nego sta bi platili u njemackoj. Naravno to samo ako imas vise toga raditi.
Osim toga puno osiguranja trazi od tebe veci udio placanja ako ne odes redovno kof zubara!
Sad se cuo sa svojim zubarom iz HR. Nadogradnja plus krunica oko 3000kn.
Na odnos placa, slicno kao sta je u njemackoj! :ne zna:
Lilika89
27.05.2011., 12:39
Moze li mi, molim vas neko reci koja je procedura odlaska u Nemacku sto se tice medicinskih tehnicara opsteg smera? Da li se mora znati jezik? Da li se moze naci posao odavde preko interneta, ili je bolje otici tamo? I da li neko zna neki sajt gde bih mogla pogledati za posao? Mnogo hvala....
Moze li mi, molim vas neko reci koja je procedura odlaska u Nemacku sto se tice medicinskih tehnicara opsteg smera? Da li se mora znati jezik? Da li se moze naci posao odavde preko interneta, ili je bolje otici tamo? I da li neko zna neki sajt gde bih mogla pogledati za posao? Mnogo hvala....
pa dibi ti to isla?
Pa ili ima posla ili nema, neces to naci kad kucas na vrata! Bolje salji iz HR sve preko maila lipo, manje trosis, a ako te netko zeli viditi u Bus ili avion pa ajde!
Pa jezik ti svakako nece stetiti, ajde na tecaj, pa da imas i to za slati, jer ako imaju 2 slicna uvik ce uzesti valjda prija onog koji zna barem malo Deutsch!
momakman
27.05.2011., 17:30
Pozdrav ljudi...
Vidim da baš nema puno komentara o gostujućim radnicima preko HZZ-a kod Nas. Znam da je kvota dopuštenih za njemačku max. 500 godišnje ali zadnjih godina kako su mi na birou rekli uopće se ne popuni ta kvota, ili manje zainteresiranih ili teži uvjeti...ko zna.
Uglavnom, ja sam isto preko HZZ-a predao sve dokumente prije 8 tjedana za gostujućeg radnika u njemačkoj (gdje sam rođen, imam roditelja)! Imam potpisan i ugovor o radu u firmi gore i svi dokumenti mi na HZZ u redu te su ih poslali na ZAV. Poslodavac je gore još prije mjesec dana za mene uplatio lovu što su mu iz Bonn-a poslali za upis podataka za mene!
Jel to sad gotova stvar? Struka mi kao inženjer u informatici...
Koliko još moram čekati?
Na HZZ-u mi rekli 6-8 tjedana. Ima li što veze sad ova neka gužvica jer im od 15.5. za ostale zemlje EU nove stalne radne dozvole izdaju?
Ima li uopće neko a da nije dobio vizu za gostujućeg radnika a da su mu dokumenti ok? Koliko su meni na burzi rekli više manje svak dobije...
michelangelogt
27.05.2011., 22:58
Nadam se razmjeni u Njemačku, Karlsruhe. Da li da se potrudim i pokušam naći posao prije početka studija...Neznam kakav je odnos poslodavaca prema studentskim poslovima. Imam EU državljanstvo ako pomaže. Hvala
MaliZeleni10
28.05.2011., 23:44
Ako imas EU drzavljanstvo onda su ti sva vrata otvorena, mozes kud hoces bez ikakavih ogranicenja, kao da si u svojoj drzavi.
CassensWerft
29.05.2011., 10:49
Pozdrav!
Molio bih nekoga da mi objasni sto znaci §31 Abs.1 Aufenth.G,Erwerbstätigkeit gestattet.Citao sam objasnjenje,ali nisam bas puno razumio.Da li mi moze taj paragraf netko objasniti,onako,na nekom normalnom jeziku.Napominjem,zivim odvojeno od zene (Getrent Jahr) i sta slijedi nakon toga,Unbefristete ili nesto drugo.Bin Festeingestellte mit feste Einkommen.
Gruß R.
Pozdrav!
Molio bih nekoga da mi objasni sto znaci §31 Abs.1 Aufenth.G,Erwerbstätigkeit gestattet.Citao sam objasnjenje,ali nisam bas puno razumio.Da li mi moze taj paragraf netko objasniti,onako,na nekom normalnom jeziku.Napominjem,zivim odvojeno od zene (Getrent Jahr) i sta slijedi nakon toga,Unbefristete ili nesto drugo.Bin Festeingestellte mit feste Einkommen.
Gruß R.
Daj stavi sta te zanima!
§ 31 Eigenständiges Aufenthaltsrecht der Ehegatten
(1) Die Aufenthaltserlaubnis des Ehegatten wird im Falle der Aufhebung der ehelichen Lebensgemeinschaft als eigenständiges, vom Zweck des Familiennachzugs unabhängiges Aufenthaltsrecht für ein Jahr verlängert, wenn
mislis to ili?
unbefristet ces u normalnem slucaju dobiti tek nakon 5 godina!
CassensWerft
29.05.2011., 11:51
Daj stavi sta te zanima!
mislis to ili?
unbefristet ces u normalnem slucaju dobiti tek nakon 5 godina!
U septembru ce mi biti da sam 5 god.u njemackoj,znaci da dobivam Unbefriestete,jel tako?U biti,ne zelim se vracati u hrvatsku,nasao sam si stalan posao.Integration Kurs sam jos 2008 polozio (Note 3).Ne bi htio da sad nakon svega moram van Njemacke jer se razvodim sa Njemicom.Nakon koliko godina rada i boravka u Njemackoj imam pravo na njemacko drzavljanstvo?
CassensWerft
29.05.2011., 12:07
Pitanje za sve one koji zive u Njemackoj.Sta radite kad vas pere nostalgija?Kako ublazavate Heimweh tegobe?
Actros1841
29.05.2011., 12:10
Pozdrav!
Molio bih nekoga da mi objasni sto znaci §31 Abs.1 Aufenth.G,Erwerbstätigkeit gestattet.
Znači da ti je dozvoljeno radit!
Citao sam objasnjenje,ali nisam bas puno razumio.Da li mi moze taj paragraf netko objasniti,onako,na nekom normalnom jeziku.Napominjem,zivim odvojeno od zene (Getrent Jahr) i sta slijedi nakon toga,Unbefristete ili nesto drugo.Bin Festeingestellte mit feste Einkommen.
Gruß R.
Činjenica da je razvod već u tijeku, i da nije prošlo 5 godina da ste u braku može ( ali ne mora) biti i razlog da ti se uskrati UNBEFRISTET! Pogotovo što si već u "odvojenom životu" koji je preduvjet za razvod!
Pravo na državljanstvo imaš nakon 8 godina, pravo na Aufenthaltsberechtigung ( izjednačavanje prava stranaca sa Njemcima osim prava glasovanja) nakon 60 mjeseci rada i plaćanja doprinosa! Pošto taj uvjet JOŠ nisi ispunio moglo bi biti komplikacija ZBOG RAZVODA prije proteka 5 godina! Uvijek ista priča, još dok sam radio u socijalnom radu dolazili pametni i rekli da im je dovoljno 3 godine u braku da dobe pravo samostalnog boravka! A onda kad su dobili rješenje AB da napuste Njemačku onda je bilo joj pa kud sad!
Ko je na osnovi braka s njemačkim državljanom dobio boravak potrebito je najmanje 5 godina braka i zajedničkog života ( tek kad dobiješ u putovnicu UNBEFRISTET onda predaj zahtjev za razvod do tada vuci koliko možeš! )
CassensWerft
29.05.2011., 12:41
Ne mogu nista vuci i da hocu,Frau je sama podnesla zahtijev za razvod braka i sto je interesantno zeli Schnell Scheidung napraviti iako ne postoje osnove za takvo nesto,uglavnom nesto mulja sa svojim advokatom.Zasto je njoj u interesu da se brzo rastavi od mene?Brzi razvod dolazi u pitanje samo u teskim slucajevima (Härte Fälle).
FileExplorer
29.05.2011., 12:47
Ne mogu nista vuci i da hocu,Frau je sama podnesla zahtijev za razvod braka i sto je interesantno zeli Schnell Scheidung napraviti iako ne postoje osnove za takvo nesto,uglavnom nesto mulja sa svojim advokatom.Zasto je njoj u interesu da se brzo rastavi od mene?Brzi razvod dolazi u pitanje samo u teskim slucajevima (Härte Fälle).
Pa mozda zeli brzi razvod upravo zato da ti ne bi mogao regulirat svoj boravak. A mozda se i zeli ponovno udat za nekog (ne znam jel se to smatra opravdanim razlogom za ubrzanu proceduru).
Actros1841
29.05.2011., 12:52
A čuj iz iskustva znam zašto želi brzi razod...brak radi papira podrazumijeva i "cash" ....lovu je kasirala, i sad se želi rešit i tebe ..a zna da će ti uskratiti boravak ...ostala joj lova koju ne možeš tražit nazad kaj ne?
CassensWerft
29.05.2011., 13:38
A čuj iz iskustva znam zašto želi brzi razod...brak radi papira podrazumijeva i "cash" ....lovu je kasirala, i sad se želi rešit i tebe ..a zna da će ti uskratiti boravak ...ostala joj lova koju ne možeš tražit nazad kaj ne?
Nije to Schein Ehe,nije ona od mene dobila ni centa.Njoj je trebao netko tko ne razumije nista i ne postavlja pitanja da ona moze kako hoce.Ali sam joj ja poremetio planove s tim da sam polozio vise -manje uspjesno Deutsch integration Kurs B2.Do toga kursa sam bio po njenim rijecima "der beste Ehemann",nakon kursa bio sam samo ausländer und Arschloch,zato jer sam poceo njemacki razumijeti i nije me mogla vozati kako je htijela.U oktobru 2007 sam potpisao nesto o cemu nisam imao pojma,radilo se o GEZ i dugovima koje je napravila.Iskoristila je moje nepoznavanje jezika.Dug sam uredno vratio,ali ima jos toga gdje me hoce zednog preko vode prevesti.
MaliZeleni10
29.05.2011., 15:46
Uh, gadna situacija, mogao bi vrlo lako ostati bez papira, budi uporan, ne daj se, odugovlaci razvod sto vise da mozes dobiti unbefristet.
SRETNO.
trustno1
29.05.2011., 17:59
Nije to Schein Ehe,nije ona od mene dobila ni centa.Njoj je trebao netko tko ne razumije nista i ne postavlja pitanja da ona moze kako hoce.Ali sam joj ja poremetio planove s tim da sam polozio vise -manje uspjesno Deutsch integration Kurs B2.Do toga kursa sam bio po njenim rijecima "der beste Ehemann",nakon kursa bio sam samo ausländer und Arschloch,zato jer sam poceo njemacki razumijeti i nije me mogla vozati kako je htijela.U oktobru 2007 sam potpisao nesto o cemu nisam imao pojma,radilo se o GEZ i dugovima koje je napravila.Iskoristila je moje nepoznavanje jezika.Dug sam uredno vratio,ali ima jos toga gdje me hoce zednog preko vode prevesti.
kad s vragom imas posla, moras vraski i reagirati..obecaj joj neklu lovu dok ne prodje tih 5 godina.. ako je takva osoba a cini mi se da je, mislim da bi joj to odgovaralo..probaj promijenit strategiju, i time probaj odugovlacit situaciju...sretno!
CassensWerft
29.05.2011., 20:47
kad s vragom imas posla, moras vraski i reagirati..obecaj joj neklu lovu dok ne prodje tih 5 godina.. ako je takva osoba a cini mi se da je, mislim da bi joj to odgovaralo..probaj promijenit strategiju, i time probaj odugovlacit situaciju...sretno!
Da je to tako kako forumasi pisu onda mi ne bi Deutscherentenversicherung Bund trazio svjedodzbe iz srednje skole odnosno sto sam po zanimanju i kolko imam radnog staza u Hrvatskoj.Po zakonu,kad se ja i ona rastavimo,ona dobiva neki postotak od moje penzije za vrijeme koje je provela samnom u braku (niti 5 godina),sa godinama radnog staza u Hrvatskoj ona nema nista.
E da,jos imam kredit koji trebam slijedecih 10 god. isplacivati:D
nasmijana17
29.05.2011., 20:59
@CassensWerft
Pod hitno ti preporucujem da si uzmes advokata...inace ce te skinuti do gole koze.
Actros1841
29.05.2011., 21:11
Da je to tako kako forumasi pisu onda mi ne bi Deutscherentenversicherung Bund trazio svjedodzbe iz srednje skole odnosno sto sam po zanimanju i kolko imam radnog staza u Hrvatskoj.Po zakonu,kad se ja i ona rastavimo,ona dobiva neki postotak od moje penzije za vrijeme koje je provela samnom u braku (niti 5 godina),sa godinama radnog staza u Hrvatskoj ona nema nista.
E da,jos imam kredit koji trebam slijedecih 10 god. isplacivati:D
Godine staža u HR su potrebe zbog izračuna "indexa" kako bi se mglo izračunat koliko udjela ( bodova) mirovine ona ima pravo!
Za kredit je bitno u što je utrošen...i jel ona supotpisnik kredita!
Vjerujem da imaš odvjetnika, a ako nemaš .....jebo si ježa!
CassensWerft
29.05.2011., 21:24
Ona ima Insolvenz,pa ne smije nista potpisivati.Ato sta kazu u Ausländerbehörde,jel to istina?
Imam odvjetnika kojemu sam predao sve moje papire i Kontoauszüge na kojima je sve crno na bijelo sta sam ja placao
nasmijana17
29.05.2011., 21:45
Pa jel ti ona podvalila kredit ili kaj? Koliko ja znam to nije moguce, jer moras licno potpisat kod banke i oni te trazi kopiju tvoje putovnice... sve mi je nekak cudno i mutno.:ne zna:
Actros1841
29.05.2011., 22:53
Ona ima Insolvenz,pa ne smije nista potpisivati.Ato sta kazu u Ausländerbehörde,jel to istina?
Imam odvjetnika kojemu sam predao sve moje papire i Kontoauszüge na kojima je sve crno na bijelo sta sam ja placao
Onda je glupa ko kxxxxxc! Ako je u insolvenz onda joj ostaje više ako je "u braku" od plaće....i to traje po novome samo 6 godina.
Za sada je do okončanja razvoda nebi "budio uspavane pse" .....ali kad razvod bude pravomoćan obavijestit će sud AB. Onda će biti povuci potegni!
Pa jel ti ona podvalila kredit ili kaj? Koliko ja znam to nije moguce, jer moras licno potpisat kod banke i oni te trazi kopiju tvoje putovnice... sve mi je nekak cudno i mutno.:ne zna:
Ma ona dok je u "Insolvenzverfahren" ne može praviti nove dugove, što zbog Schufa što zbog "prinudnog upravitelja" njenim prihodima....jer njena zarada ide preko konta prinudnog upravitelja.....i on plaća račune i vjerovnike....njoj ostaje samo zakonski dio koji MORA imat ( za oženjene trenutno nekih 1100€ za samce oko 800€). Drugim riječima iskoristila je da on nema Schufa unos digla lovu ....i on sad neka se koprca! To je isto ko da je platio za brak za papire!
Ma evo ti zugewinngescheinschaft prelazi u zuverlustgemeinschaft.
Mislim da cisto vidi da ce se mozda brza rjesiti dugova kroz rastavu odnosno da ce tako bolje proci!
Mozda moze, mozda i ne, po podacima o Actrosa bilo bi joj bolje u braku, a tko zna tko je nju zavjetovao ili sta ona misli!
svakako tu je velika ljubav sa njene strane, naravno prema novcu!
Studentica
30.05.2011., 01:45
imam jedno pitanje? kada supruznik predaje dokumente za spajanje obitelji, da li on dobiva SAMO dozvolu boravka ili i dozvolu za rad? hvala
nasmijana17
30.05.2011., 09:28
Ma ona dok je u "Insolvenzverfahren" ne može praviti nove dugove, što zbog Schufa što zbog "prinudnog upravitelja" njenim prihodima....jer njena zarada ide preko konta prinudnog upravitelja.....i on plaća račune i vjerovnike....njoj ostaje samo zakonski dio koji MORA imat ( za oženjene trenutno nekih 1100€ za samce oko 800€). Drugim riječima iskoristila je da on nema Schufa unos digla lovu ....i on sad neka se koprca! To je isto ko da je platio za brak za papire!
Pa sve mi je to jasno, samo mi nije jasno kako je on onda mogel potpisati nekaj...i da banka to nije provjerila.
Onda se pitam tko je smotaniji. :ne zna:
Na kraju krajeva su oboje najebali posto su u braku.
Actros1841
30.05.2011., 12:01
imam jedno pitanje? kada supruznik predaje dokumente za spajanje obitelji, da li on dobiva SAMO dozvolu boravka ili i dozvolu za rad? hvala
u pravilu je samo dozvola boravka, a sad neki daju i odmah "Erwerbstaetigkeit gestattet!" to znači da je odobreno zapošljavanje no za posao je pak potrebita "Arbeitserlaubnis" koju izdaje Arbeitsamt ( Arge) ......a hoće li je oni izdat i na koji rok to je druga priča!
Pa sve mi je to jasno, samo mi nije jasno kako je on onda mogel potpisati nekaj...i da banka to nije provjerila.
Onda se pitam tko je smotaniji. :ne zna:
Na kraju krajeva su oboje najebali posto su u braku.
A fino, ona je njega odvela za rukicu u banku i on je tam potpisal sve kaj je trebalo! Schufa je išla online, 3 odreska od plaće...ili ako je primao u toj banci plaću na račun sve se vidi! A nisu oboje! On je nahebo jer JE ON DIGO KREDU! Ako ona nije supotpisnik ( a nemre jer je u INSOLVENZ) on vraća sve!
I sad ga se hoće riješit....ma te švapske "Schlampe"...trebal je samo 3x dnevno đige đige i jela bi mu iz ruke! Kod tih Njemica važi još uvijek ona latinska poslovica " penis bonus pax in domus"! :) :) :)
nasmijana17
30.05.2011., 14:00
u pravilu je samo dozvola boravka, a sad neki daju i odmah "Erwerbstaetigkeit gestattet!" to znači da je odobreno zapošljavanje no za posao je pak potrebita "Arbeitserlaubnis" koju izdaje Arbeitsamt ( Arge) ......a hoće li je oni izdat i na koji rok to je druga priča!
A fino, ona je njega odvela za rukicu u banku i on je tam potpisal sve kaj je trebalo! Schufa je išla online, 3 odreska od plaće...ili ako je primao u toj banci plaću na račun sve se vidi! A nisu oboje! On je nahebo jer JE ON DIGO KREDU! Ako ona nije supotpisnik ( a nemre jer je u INSOLVENZ) on vraća sve!
I sad ga se hoće riješit....ma te švapske "Schlampe"...trebal je samo 3x dnevno đige đige i jela bi mu iz ruke! Kod tih Njemica važi još uvijek ona latinska poslovica " penis bonus pax in domus"! :) :) :)
Pa on je tak i onak najebal....treba mu dobar odvjetnik koji moze spasit kaj se spasit da.
A zadnja recenica....:top::lol::rofl:
malidinic
30.05.2011., 14:35
Sorry sto upadama s lijevom temom, ali trebaju mi informacije i nekako mi se cini da ponesto znate o tome. Naime, dobila sam posao u Njemackoj u Münsteru (NRW) u firmi s kojom surađujem vec skoro 7 godina. Odvjetnik firme rijesava moju radnu dozvolu, pa me zanima koliko to otprilike traje!?
Drugo, u braku sam i imam 4-godisnje dijete. Da li i moj muz mora imat polozen A1 za dozvolu boravka, jer ja imam C1, ali on nema nista i da li cemo svi zajedno dobiti dozvolu boravka, obzirom da ja tamo imam posao ili za njega moram naknadno riješavati dozvolu boravka???:confused::confused::confused:
kao sta je vec Actros rekao sve ovisi o Arbeitsamtu!
Ako si medincinska ili radili u skrbi (altenpflege) to ti je trenutno jedini posao za koji ces dobiti sigruno i dosta brzo dozvolu!
zeroorez
30.05.2011., 23:19
Bog svima,novi sam ovdje na forumu i odma imam pitanje...
da li netko zna koje firme ovako rado primaju sezonske radnike iz hrvatske?:ne zna:
CassensWerft
03.06.2011., 17:10
Bog svima,novi sam ovdje na forumu i odma imam pitanje...
da li netko zna koje firme ovako rado primaju sezonske radnike iz hrvatske?:ne zna:
Sugradjanine imam jedan savjet za tebe.Posto ima u Rovinju strankinja,nadji si neku Svabicu.Ostalo znas kako ide...:D
Ili da cekas da Hrvatska dodje u EU.
Gruß
ekonomist1988
04.06.2011., 19:20
evo mene opet :)
pošto ne ulažem više nadu u svog poslodavca u njemačkoj koji u 3 mjeseca nije bio sposoban srediti papire za običnog studenta, namjeravam opet ovdje tražiti posao, pa
eto pitanje: jel zna tko koje firme u hrvatskoj primaju zaposlenike koji znaju njemački jezik?
naime, uvijek čujem od nekoga kako je netko dobio posao u firmi samo na temelju njemačkog jezika pa me zanima di ti, da i ja pokušam :/
znam za lidl i muller zasad...
bila bih zahvalna ako netko može pomoći ili dati pokoji savjet.
Sorry sto upadama s lijevom temom, ali trebaju mi informacije i nekako mi se cini da ponesto znate o tome. Naime, dobila sam posao u Njemackoj u Münsteru (NRW) u firmi s kojom surađujem vec skoro 7 godina. Odvjetnik firme rijesava moju radnu dozvolu, pa me zanima koliko to otprilike traje!?
Drugo, u braku sam i imam 4-godisnje dijete. Da li i moj muz mora imat polozen A1 za dozvolu boravka, jer ja imam C1, ali on nema nista i da li cemo svi zajedno dobiti dozvolu boravka, obzirom da ja tamo imam posao ili za njega moram naknadno riješavati dozvolu boravka???:confused::confused::confused:
Kad ti dobiješ paprie, onda ti muž mora sa položenim A1 certifikatom, tvojom dozvolom i sl... otić u ambasadu po papire... Dijete dobije automatski. I moj savjet, raspitaj se što prije u Getheovom institutu za polaganje A1, jer nema mjesta i zna se čekat po 4-5 mjeseci, mene je to zeznulo skoro... a imaš i u Rijeci neki isto test koji priznaju, malo prokopaj po netu, a ako ne nađeš javi se na PP pa ću ja potražiti. :)
Bok, imamo prebivalište i radne dozvole u Njemačkoj. Ako želimo otići turistički u USA, kakva je procedura? Njemci ne trebaju vize, jel? A šta je s nama...? Imamo HR državljanstvo....
Hvala na odgovorima....:s:top:
jonnybravo7
05.06.2011., 14:22
Decki,ovako,kupujem stare njemacke marke u sto vecem iznosu,pa ako neko slucajno ima neka javi,cjena po dogovoru!!:)
Actros1841
05.06.2011., 17:52
Bok, imamo prebivalište i radne dozvole u Njemačkoj. Ako želimo otići turistički u USA, kakva je procedura? Njemci ne trebaju vize, jel? A šta je s nama...? Imamo HR državljanstvo....
A što misliš što? Isto ti treba viza, samo je ne moraš tražit u HR već u Njemačkoj! I to što ćeš je vjerojatno lakše dobit nego da si u HR!
Proceduru za vizu upit na konzulat prema mjestu stanovanja ( za NRW u Duesseldorfu)
Njemci ne trebaju vize, jel? A šta je s nama...? Imamo HR državljanstvo....
i Nijemcima treba viza za USA. imas na turizmu vise o vizi za usa
bulthaup
09.06.2011., 10:50
Zar treba? Englezima ne treba.:)
Studentica
09.06.2011., 14:35
1. koji je mobitel ok da mgu zvati sve mreze, a i u hravtsku mobitel i fiksni. a da je povoljno
2. a fiksni? neki dodatak za flat hrvatska?
3. a internet koji je ok?
4. eto ako imate koji pametan savjet za newcomera, pucajte
pozdrav
MaliZeleni10
09.06.2011., 23:59
Ja imam Fonic, 9 centi/min svi pozivi u Njemackoj, sms 9 centi s tim da ne mozes potrositi vise od 40 eura za pozive i sms u Njemackoj.
Inozemstvo, svi fixni brojevi 9 centi/min a mobilni 29 centi/min, sms 19 centi.
Internet, ja imam O2 prepaid, stick sa karticom je u Saturnu bio za 20 eura, 25 eura kosta mjesecni flat koji ustvari nije flat jer je ogranicen na 5 GB a kad ih potrosis onda ti daju samo gprs brzinu sto je koma ali meni sasvim dovoljno, jos nisam nijednom potrosio niti tih 5 GB, brzina dovoljna da skype uredno radi.
ja koristim o2o od o2!
dode ti Flat maximalno 50 Eura za sve mreze.
Naplacivaju sve po 15 centi ali sve iznad 50 je dzape!
Samo evo i HR je 15 centi i to nije u Flatu ukljuceno nego samo sve njmacke mreze! Ali kupim ti telefonsku karticu za HR!
Ili ako puno zoves HR, uzmi internet i telefon preko Alice oni nudu Flat za HR!
Dode ti Internetflat (DSL 16.000) i Telefonflat od kucnog aparata za fiksnu njemacku mrezu i u HR ca. 45 Eura!
katra46
10.06.2011., 15:15
Ne treba ako imaju novi pasos s biometrijskim podacima.
Ili ako dolaze iz Mexica preko pustinje :lol:
Ipak lakse je izvaditi novi pasos ili vizu, a da ne govorim koliko je jeftinije i sigurnije.
Studentica
10.06.2011., 21:29
Ja imam Fonic, 9 centi/min svi pozivi u Njemackoj, sms 9 centi s tim da ne mozes potrositi vise od 40 eura za pozive i sms u Njemackoj.
Inozemstvo, svi fixni brojevi 9 centi/min a mobilni 29 centi/min, sms 19 centi.
Internet, ja imam O2 prepaid, stick sa karticom je u Saturnu bio za 20 eura, 25 eura kosta mjesecni flat koji ustvari nije flat jer je ogranicen na 5 GB a kad ih potrosis onda ti daju samo gprs brzinu sto je koma ali meni sasvim dovoljno, jos nisam nijednom potrosio niti tih 5 GB, brzina dovoljna da skype uredno radi.
kupila onaj blau ali se mislim prebaciti na o2. cijene su slicne za mobitel
nego sto se tice o2 prepaid interneta mislim ga kupiti. znaci bolje je postpaid ili je za tih 25 eura isto to? mozda onda bolje da uzmem dsl?
Studentica
10.06.2011., 21:30
Njezna, da bas bih mogla uzeti Alice. znaci 45 eura je? nije lose. ma ode lova. 45 eura net, 50 eura mobitel, 25 eura taj prepaid stick. misa mu misjega
MaliZeleni10
10.06.2011., 21:46
Ako imas mogucnost za fixnu telefonsku liniju i internet preko nje to je svakako daleko bolje rjesenje jer su pozivi u HR puno jeftiniji nego sa mobitela plus daleko vece brzine interneta.
Prijatelj ima neku uslugu u kojoj mu je kablovska tv, flat internet i telefon za cini mi se ispod 40 eura mjesecno, unity media se zove njegov provider, on zivi u okolici Frankfurta.
Barem u Njemakoj ima jako veliki izbor razlicitih firmi koje nude razne opcije po niskoj cijeni, dobro se informiraj prije nego nesto i uzmes.
Actros1841
11.06.2011., 17:27
kupila onaj blau ali se mislim prebaciti na o2. cijene su slicne za mobitel
nego sto se tice o2 prepaid interneta mislim ga kupiti. znaci bolje je postpaid ili je za tih 25 eura isto to? mozda onda bolje da uzmem dsl?
O2 je jeftin ...ali je i dostupnost tj konektiranje za kxxxxx! Koristio sam ga jedno 8 mjeseci, i onda mi je dojadilo da ili se ne može konktirat na mrežu, ili je mreža preopterećena....jer O2 daje svoju mrežu za "klarmobil" i "fonic" ....u vrijeme kad sam ga ja uzeo bilo 10GB ....sad je 5 samo .....u središtima velegradova je ok i tamo ima UMTS ....malo van toga samo EDGE!
Imaš Bild Mobil koji koristi mrežu od Vodafone po 15€ mjesečno!
Studentica
11.06.2011., 19:47
alo ekipa. kako da svoju hrvatsku vozacku zamijenim za njemacku? i gdje?
hvala
Studentica
11.06.2011., 19:55
Pozdrav ljudi. Jedno pitanjce:
Nedavno sam doselio u Njemacku (privremeno) u jedno jako malo mjesto gdje se nema bogznasta za radit u sl. vrijeme. Buduci da imam internet palo mi je napamet da skidam fimove preko popularnog bit-torrenta. Moje pitanje je: Koliko se u Njemackoj drzi do zakona protiv piratstva i da li bi mogao upast u neke probleme skidajuci filmove? Pitam zato sta su mi neki kolege Nijemci rekli da mi to ne preporucuju iako nisu naveli bas neki extra cvrst razlog :ne zna: Je li iko ima iskusta s time?
Unaprijed zahvalan
i mene zanima
Actros1841
11.06.2011., 22:54
alo ekipa. kako da svoju hrvatsku vozacku zamijenim za njemacku? i gdje?
hvala
Jednostavno, prijevod hrvatske ( ADAC), onda na Straßenverkehrsamt / Führerscheinstelle, 2 slike i nešto €.....PAŽNJA , s hrvatskom vozačkom smiješ samo 6 mjeseci vozit, ako te uhvate poslije tog roka računa se kao da nemaš vozačku dozvolu!
MaliZeleni10
11.06.2011., 23:18
i mene zanima
Niti ne pomisljajte skidati bilo sta sa torenta u Njemackoj, u roku odmah cete dobiti kazne da vam se zavrti u glavi.
Isto vrijedi i za mp3 glazbu.
Rapidshare, megaupload, fileserve i slicne stranice za razmjenu fajlova (koliko ja znam) prolaze bez problema.
Studentica
11.06.2011., 23:58
Jednostavno, prijevod hrvatske ( ADAC), onda na Straßenverkehrsamt / Führerscheinstelle, 2 slike i nešto €.....PAŽNJA , s hrvatskom vozačkom smiješ samo 6 mjeseci vozit, ako te uhvate poslije tog roka računa se kao da nemaš vozačku dozvolu!
a ako imam medjunarodnu isto treba prijevod? gdje da odem s tim prijevodom? sta s adacom? daj pliz malo objasni.hvala
Actros1841
12.06.2011., 08:17
a ako imam medjunarodnu isto treba prijevod? gdje da odem s tim prijevodom? sta s adacom? daj pliz malo objasni.hvala
Ako imaš međunarodnu onda neće vjerojatno trebat prijevod ( pod ADAC sam mislio da rade jeftinije prijevod od ovlaštenih sudskih prevodioca)
Svaki grad ima svoju gradsku upravu pa tako i u Njemačkoj, veliki gradovi koji obuhvaćaju svojim teritorijem veliki dio manjih gradova imaju i u nekim od tih gradova svoje ispostave UPRAVE ZA CESTOVNI PROMET ( Straßenverkehrsamt) a ured za VOZAČKE DOZVOLE ( Führerscheinstelle) se nalazi u sklopu te uprave!
npr. OSNABRÜCK u čijem je sastavu grad DISSEN u kojem ja boravim ( Dissen je od OSNABRUECKA ca 30km) ima 2 uprave ....za sam grad OS, ili LANDKREIS OSNABRUECK...pa tako ima svoje ispostave npr, u MELLE, Bramsche, Georgsmarienhuette itd....pa mi je tako Melle samo 8 km i ne moram u centar grada .....
Sve informacije za svoje mjesto stanovanja naći ćeš na stranici svog grada ....samo goggle..." Führerscheinstelle Stadt XXXXXXX" Pri tome zamijeni XXXXX sa imenom svog mjesta stanovanja.....ili ako si u LANDKREIS onda google "Fuhrerscheinstelle Landkreis XXXXXX" tamo ćeš naći inofmaciju gdje se nalazi ( ULICA I BROJ TELEFONA ZA UPITE) a najvjerojatnije i radna vremena te što ti je potrebno za prijepis..i koliko to košta u €! ....puno uspjeha u studiranju!
srecomoja
12.06.2011., 16:37
Alo svima.Da li ima netko u frankfurt da zna za trosobni slobodan stan?
Studentica
12.06.2011., 16:55
...
hvala puno na odgovoru!
Alo svima.Da li ima netko u frankfurt da zna za trosobni slobodan stan?
immobilienscout24.de
srecomoja
13.06.2011., 23:52
immobilienscout24.de
Haj,hvala na odgovoru ali sam mislila da li netko zna ovako privat nesto povoljno
Haj,hvala na odgovoru ali sam mislila da li netko zna ovako privat nesto povoljno
tesko ces to naci!
1.) Ako ima nesto povoljno to vec pretezno otide prija nego je stan uopce opet slobodan!
2.) povoljno je u Frankfurtu relativna stvar, ono sta je zbilja povoljno tamo sigunro ne zelis ziviti!
3.) Puno ljudi koji imaju stanove daju makleru da vrsi predozbor i razgledivanja, pa se oni ne moraju zajebavati a i ne moraju platiti makler, to ce platiti onaj koji dode! A i to je jedna stvar sigrunosti, jer onaj koji misli ostati samo 6-12 mjeseci nece platiti jos 2 mjesecna najma (+Porez) makleru!
Ako mislis ostati 3,5 ili 7 godina ipak je vec ne toliko vazna svota ako je stan ono sta trazis!
srecomoja
14.06.2011., 14:17
e tu si u pravu u svakoj stavki ali sama pomisao dati makleru toliki novac je strasna.ajd trzim dalje a mozda se nadje netko da zna za dobar i povoljan stan:)
e tu si u pravu u svakoj stavki ali sama pomisao dati makleru toliki novac je strasna.ajd trzim dalje a mozda se nadje netko da zna za dobar i povoljan stan:)
pa sta ce tice 3. stava nebi ni ja dala makleru lovu ako nisam sigurna da cu ostati dugo tu!
Bundesland
16.06.2011., 07:15
Koliko sam vidio plaća jednog dipl. inž. strojarstva je oko 1700-2000eura mjesečno, sad jel to za nekog prosječnog inž. ili već stručnjaka???
I kakve su uopće plaće u DE, da li je tih 1700-1800 puno ili malo, srednje??
Hvala!
nasmijana17
16.06.2011., 13:11
Jel si to netto ili brutto videl?
U Njemackoj se inace place racunaju brutto na cijelu godinu...i ovisi o podrucju i firme i dogovoru i i i....
Bundesland
16.06.2011., 14:17
Jel si to netto ili brutto videl?
U Njemackoj se inace place racunaju brutto na cijelu godinu...i ovisi o podrucju i firme i dogovoru i i i....
Netto.
Actros1841
16.06.2011., 14:29
Koliko sam vidio plaća jednog dipl. inž. strojarstva je oko 1700-2000eura mjesečno, sad jel to za nekog prosječnog inž. ili već stručnjaka???
I kakve su uopće plaće u DE, da li je tih 1700-1800 puno ili malo, srednje??
Hvala!
To je sa poreznom klasom 4 oko 2500€ brutto ako nema djece......sa poreznom 3 je oko 2200€ brutto
MaliZeleni10
16.06.2011., 20:13
To je sa poreznom klasom 4 oko 2500€ brutto ako nema djece......sa poreznom 3 je oko 2200€ brutto
Sto je po meni jako malo za jednog inzinjera, zanatlije imaju 3-4.000 bruto, konkretno moj prijatelj u Minhenu se zaposlio u 10 mj prosle godine sa pocetnom satnicom 19,50 eura.
Actros1841
16.06.2011., 21:11
Sto je po meni jako malo za jednog inzinjera,
Zato mi jako "bajkovito" zvuče postovi ovdje na forumu ......kao dobili su posao sve je spremno itd bla bla ......i dobit će papire a uvjet od 66.000€ primanja je gotovo neispuniv!
zanatlije imaju 3-4.000 bruto, konkretno moj prijatelj u Minhenu se zaposlio u 10 mj prosle godine sa pocetnom satnicom 19,50 eura.
Ma ni tu nema više love! Danas ako netko još radi lovu to su bauštelci i metalci, ali bauštelci rade ko marva, jer preko zime su na "Schlechtwettergeld" .....kad se ne radi!
Ja se samo nadam da će Grci spucat Euro u nirvanu, a ako ne oni pomoć će im Talijani i "toreadori" ......samo ona glupača Angela vjeruje u tu monetu, od koje koristi ima samo krupni kapital, zato od uvođenja Eura nema napredka u unutrašnjoj potrošnji......kad opet dođu "orlići" će se pitat svako odjednom zašto obična kava iz automata dođe 7DM i sterat i gazdu tankštele i firmu "tank&rast" u 3 PM!
MaliZeleni10
17.06.2011., 19:35
Ja sam 2000-te godine kavu na autobahnu placao 5 DM, uvijek je bila skupa i uvijek ce i biti.
Sto je po meni jako malo za jednog inzinjera, zanatlije imaju 3-4.000 bruto, konkretno moj prijatelj u Minhenu se zaposlio u 10 mj prosle godine sa pocetnom satnicom 19,50 eura.
ja bih rekao da je to bajka
takvu lovu manje vise kao obican sljaker ne mozes nigdje naci
MaliZeleni10
17.06.2011., 19:41
A cuj, tko ti je kriv sto imas pogresno zanimanje, tj ono koje je malo placeno pa ne vjerujes da postoje i neka druga, bolje placena.
A cuj, tko ti je kriv sto imas pogresno zanimanje, tj ono koje je malo placeno pa ne vjerujes da postoje i neka druga, bolje placena.
pa koja obicna zanimanja imaju 19€ pocetnu satnicu reci mi molim te
taj tvoj da radi na traci u bmw-u nema toliku lovu
bok ljudi, uskoro idem u frankfurt raditi kao med. sestra, cula sam da je placa 2500€ bruto, kako cu zivjeti kad se odbiju svi porezi sa tom lovom,... je li to ok placa ili ne??'
Studentica
17.06.2011., 22:49
hahah. 2500 bruto je ti 1680 eura neto.
http://www1.spiegel.de/active/bruttonettorechner/fcgi/bnrget.fcgi?id=spiegel&brutto=2500&freibetrag=&jahr=2011&lzz=1&stk=1&faktor=1&kirche=1&bdl=01&pkv=0&pkpv=&kksatz=15%2C5&krv2010=0&zkf=0&kinderpv=0&jahrgang=&Submit1=Berechnen
zivot ce ti biti dobar ali ne onako kako mislis da je dobar.
Studentica
17.06.2011., 22:50
odbij stan 700 eura. i ostane ti 900 eura.
MaliZeleni10
17.06.2011., 23:51
Mislim da ce vjerojatno stanovati u nekom od bolnickih stanova a tamo stan ne kosta 700 eura pa ce joj ustvari ostati vise od 900 eura za zivot.
Studentica
18.06.2011., 09:10
da ali ne moze cijelo vrijeme biti u jednom od bolnickih stanova! to je privremeno rjesenje.
ostaje joj i vise jer jednosoban stan nije 700 € vec izmedu 300 i 500 €
Actros1841
18.06.2011., 18:30
Ja sam 2000-te godine kavu na autobahnu placao 5 DM, uvijek je bila skupa i uvijek ce i biti.
Daj zeleni ne frfljaj, imaš dobre postove ali nekad ga fakat pričaš .....ajoj!
5 DM je bilo na Autobahnraststätte.....posluga i to za "Känchen" što su 2-3 šalice one njihove! Danas je iz Jacobs i Dallmayer automata u papirnatoj časi ...S veličine 2,80-3,20€ Bockwurst i žemlja je bila 2,50 DM....a sad je 3,50-3,80€!!!!!! Obični sendvić 3,50-4,20€!
ja bih rekao da je to bajka
takvu lovu manje vise kao obican sljaker ne mozes nigdje naci
Ma Zeleni nam prodaje "masne bureke" ....moguće da je vidio ali onda neki zantlija na montaži pa su tu i dnevnice uključene...ko što kažeš u autoindustriji je plaća ( npr. VW 2500€) bolja ali nije sigurno više od 14€ satnica s time da rade 38 sati tjedno!
pa koja obicna zanimanja imaju 19€ pocetnu satnicu reci mi molim te
taj tvoj da radi na traci u bmw-u nema toliku lovu
Zeleni je to vidio i onda se srušil ...i kad se zbudil vidio je da pao iz kreveta!
Ili je posjetil "Märchenwald" ili "Phanthasialand" u Kölnu!
MaliZeleni10
18.06.2011., 20:39
Ne trkeljaj.
1.Ako ti je kava skupa, ponesi si u termosici, ja sam tada JEDNU SALICU KAVE toliko platio, bila ona sa poslugom ili bez, meni je isto, bio sam na putu iz Salzgittera za Frankfurt.
2. Zar sad trebam covjeka traziti da skenira isplatnu listu i da je postam ovdje da bi mi vjerovali???
Ne, tada bi rekli da je to photoshop.
3. To je normalna satnica za moju bransu, moje zanimanje je dobro placeno i jako je bitno iskustvo, sto covjek ima vise iskustva to ima bolje uvjete.
Tko vjeruje, vjeruje, tko ne, zabole me.
nasmijana17
19.06.2011., 00:15
Pa ne mozete ovdje usporedit ljude koje vec godinama delaju u Njemackoj, koji su svoj zanat izucili, neke iskustvo stekli i radi toga imaju dosta dobru placu sa nekim tko tek pocinje sa poslom. :rolleyes:
Isto tako nije VW mjerilo za cijelu autoindustriju, ima firme koje bolje placaju s time da im je radno vrijeme 35 sata tjedno...samo primjer Mercedes (starije ugovore), Porsche, BMW...da ne nabrajam dalje.
Netko tko ce tek doci u Njemacku i pocet delat nemre sigurno dobit od samog pocetka dobru placu, ali kroz godine i iskustvo se placa poveca.
Uposredjujete kruske i jabuke....:rolleyes:
kakvo je opće stanje sad u švabiji???? ima li posla za pekare i kako se plaće kreću??? to je jedini posao koji stvarno poznajem makar bi radio bilo što na početku dok ne prošnjofam stanje. fakin me mući jezik(eng-super; njem-zero)
pozz. ima li nade za pekara ustoličiti se igdje??? bože čuvaj rvacku, jbt, ja bi bilo kud :-S
my_cloud
19.06.2011., 17:20
Ima li koga iz okolice Hahna kod Frankfurta da primi na spavanje 4 putnika (mm, ja i dvoje djece).Radije ću platiti nekom domaćem nego ostaviti 500-600kn u hotelu za jednu noć.
Ima li koga iz okolice Hahna kod Frankfurta da primi na spavanje 4 putnika (mm, ja i dvoje djece).Radije ću platiti nekom domaćem nego ostaviti 500-600kn u hotelu za jednu noć.
Hahn nije bas okolica frankfurta ima 100-120km do tamo!
covjek misli na
Frankfurt Hahn
covjek misli na
Frankfurt Hahn
znam ja sta covjek misli!
Ali Hahn je ipak 123km od zentra frankfurta!
Die Route von D-60311 Frankfurt nach Flughafen Frankfurt-Hahn, D-55483 Lautzenhausen/Hahn ist 123 km lang. Die Fahrzeit beträgt ca. 1 h 18 min. (Optionen: schneller PKW/Fahrer, wirtschaftlichster Weg)
Airport Hahn je postao Frankfurt Hahn posto je od IATA u brojan u okolicu Frnakfurta te sta je bio voden od Fraport kompanije (Fraport je vlasnik Frankfurtske Zracne Luke)! I naravno je jebeno ako moras jos 1:30 iliv 1:45 vozikati se sa Autobusom dok dodes u Frankfurt.
To ti je ca. vako da gradis blizu varazdina Airport pa mu das ime Zagreb Varazdin jer nitko nebi putovao jer nije cuo za varazdin!
Actros1841
21.06.2011., 07:48
znam ja sta covjek misli!
Ali Hahn je ipak 123km od zentra frankfurta!
3 dana jahanja do njega!
Airport Hahn je postao Frankfurt Hahn posto je od IATA u brojan u okolicu Frnakfurta te sta je bio voden od Fraport kompanije (Fraport je vlasnik Frankfurtske Zracne Luke)! I naravno je jebeno ako moras jos 1:30 iliv 1:45 vozikati se sa Autobusom dok dodes u Frankfurt.
To ti je ca. vako da gradis blizu varazdina Airport pa mu das ime Zagreb Varazdin jer nitko nebi putovao jer nije cuo za varazdin!
Ma Hahn je Ryanair uveo pod Frankfurt....jer prvo je teško dobit slot za FFM, a drugo cijena aerodromskih usluga je za low cost kompanije neprihvatljiva!
Pa je tako bivša vojna zračna luka postala alternativa za low cost kompanije i nazvana Frankfurt /Hahn!
nego Nježna noćas ja zviždim pod tvojim prozorm a ti ništa! ah hahhahahaha! Šalim se, išao danas ujutro za Nieder Olm...pa zna se preko kuda!
ekonomist1988
21.06.2011., 19:38
ljudi ajmo pametan savjet> nakon cekanja vise od 3 mjeseca da se rijesi moja studentska dozvola, prvo odbijenica jer je krivo predano, i sad na kraju samo za ferienjob(neki me se sjecaju mozda cak ) ja danas dobila dozvolu, sto bi znacilo da mogu maksimalno bit 3 mjeseca gore. a obzirom da moram i diplomirati moram doci ranije na obranu itd praksa je vezana za moj smjer inace.od pon sam pocela radit u firmi koja sad ima novog vlasnika i uzela su dosta ljudi. ugovor je samo na mjesec dana prvi, s tim da mi novi kolege jamce da ce bit produzenje. nakon toliko dugo cekanja postajem skepticna koliko je poslodavac vise uopce zainteresiran u njemackoj, a strah me da kad se vratim opet vratim s prakse da opet tu moram traziti posao iznova. a gore je poslodavac rekao da bi me zaposlili ako se ukazem kao kvalitetna i pouzdana osoba. pitanje koliko je pametno otici gore i riskirati posao ovdje? u totalnoj sam dilemi, mislim da bi s jedne strane bilo i neprofesionalno zavlacit poslodavca ovdje. molim prijedloge. :)
ekonomist1988
21.06.2011., 19:50
da napomenem samo da sam ovaj posao ovdje doslovce dobila nakon ni tjedan dana nakon sto sam se prijavila. a ovaj u njemackoj kaze kao da bi me zaposlilali ak budem ''dobra'', pa si mislim vise od 3 mjeseca sreduju studentsku dozvolu, kak ce tek bit s radnom. ne bih htjela bit nezahvalna jer je danas u hrvatskoj tako tesko dobiti posao,a opet koliko je to na duzi rok sigurno.
Actros1841
21.06.2011., 20:55
@ekonomist
Znaš što stara poslovica kaže? Bolje vrabac u ruci nego golub na grani!
Da bi ti poslodavac u Njemačkoj sredio radnu dozvolu i boravak mora ti dat godišnje prihode od 66.000€.....a to neće sigurno! Plaće ekonomista i to u boljim firmama rijetko prelaze 3500€ brutto! S toga mislim da je bolje da se uštineš za obraz i prestaneš sanjat o odlasku u Njemačku.
Uostalom svi će oni mada kasno doć u Hrvatsku, na "tvoju teritoriju"....
Problem je sa Njemcima, u trenutku osamostaljenja Hrvatske ajde priznali su nas među prvima, ali poslovno su "idu na sigurno" i sad se bune ko Grk u hapsu jer su im "kanjonski seronje Austrijanci" i pomalo žabari pokupili ispred nosa sva područja poslovanja koja nisu zdipili Tuđmanovi tajkuni!
Naravno da im je sad teško doć i poslovat u HR, jer im konkurencija nisu "prevrtljivi i podmitljivi Hrvati" već njihove loze list!
drž se ti domaće je domaće.....Naravno sad će opet doć do predbacivanja da mi koji smo vani "ne želimo " da drugi dođu....ali D je postavila jako visoke pragove za ekonomske migrante i zato im sad i privreda jeca a pomoći nema.
Propustili su i priliku za dobrom radnom snagom i držali se ko i Austrijanci da novim članicama ne dopuštaju ulaz radnika 7 godina, toga se Benelux, GB, Danska, Španjolska nisu pridržavali i sad je nastupilo ono ..ko prije 20-30 godina su ceste prema jugu bile zakrčene "gastarbeiterima iz bivše YU" ....sad se smjer okrenuo i osovina istok-zapad je zakrčena.....svaki malo duži praznik Poljaci gibaju iz GB preko D doma....sad dolazi do apsurda...npr vozači kamiona iz pograničnih dijelova k Poljskoj odlaze ko "gastarbeiteri" u Poljsku firme....jer dobivaju veću plaću nego u istočnoj Njemačkoj!
Prošla su vremena dobrih plaća i dobrih firmi .....Švaba se ugledao na SAD i pokupio ono najlošije a taj sistem u Europi ne može funkcionirat!
Studentica
21.06.2011., 22:05
actros ne kenjkaj.
za radnu dozvolu cekas 6-10 tjedana. ako ovi tvoji nazovu auslaenderbehoerde i maltretiraju ih, dobis za 6 tjedana.
sto se tice radne dozvole, poslodavac mora napisati da se nitko nije javio na taj posao. to moze zaobici da trazi ekonomista sa znanjem hrvatskog. ziher nemas konkurencije.
i nemoj se javiti u neki veci grad, nego u manji, pa onda lako poslije prijedjes gdje zelis.
poslodavci jako dobro znaju sto trebaju napisati da se primi non.EU radnika.
jedino sto se mogu s actrosom sloziti je da nije njemacka sto je nekada bila i tu si podstanar itd...
ali za iskustvo je njemacka dusu dala.
a poslije vidis.
i nevjerojatno je da i svabo zeli uzivati u zivotu. imas hrpu ljudi koji rade tri cetvrtine ili polovinu radnog vremena.
recimo za mamu je super da do trece godine djetetova zivota prvu godinu ne radi i prima 80 posto place, a onda poslije pola radnog vremena radi jer se to moze.
dakle samo naprijed! ne treba covjek biti vezan za zemlju. svi smo mi Europljani...ili sire. Zemljani ;)
obitelj je jedino bitna.
Pozdrav
ekonomist1988
21.06.2011., 23:55
moj poslodavac se nije bas pokazao sposoban prilikom sređivanja dozvole, tako da nemam vise povjerenja kao sto sam ga imala na pocetku, ako me razumijete :)
al ne moram nuzno tamo ostati raditi, nije mi to sad neki prioritet... najvise nisam sigurna koliko ce mi 2 i pol mjeseca prakse znaciti kad se vratim u 9. mjesecu i navali hrpa nas ekonomista na trziste rada...
od studentske prakse od planiranih 5-6 mjeseci, ja na kraju dobila ferienjob mogucnost do max 3 mjeseca (valjda je toliko) s tim da opet nemam vremena za 3 mj
sto se tice jezika, znam ga i ovako dobro, eto jedino to sto bi naucila nesto bas sa smjera, al upiutno i koliko se stigne u tako kratkom periodu.
a sto se tice firme ovdje, cak je u vlasnistvu austrijanaca, pa im njemacki bas treba... a ja jos postavljala svoje uvjete kao jel mogu razmislit i da me ne prijave odmah na ugovor o radu vec prek sca i sad mi totalno neprofesionalno reci ''eto ja se opet predomislila''.
najgore je to sto se sve to s dozvalama toliko oduzilo, da su mi se njemacke behorden zgadile :/ a poslodavac jos davnog 8.3. rekao da ce se pobrinuti za dozvolu tj genehmigung, ja napustim super posao- znaci 3 mjeseca vec ne radim, medutim onda njihovi godisnji, pa obijenica,...i eto meni dva dana nakon sto sam pocela radit dozvola...tu i jest cijela ironija, 3 mjeseca ocekujes svaki dan, i onda ti bas sad to zalijepe :D
Actros1841
22.06.2011., 00:34
actros ne kenjkaj.
za radnu dozvolu cekas 6-10 tjedana. ako ovi tvoji nazovu auslaenderbehoerde i maltretiraju ih, dobis za 6 tjedana.
Još uvijek važi da firma mora dokazat da ne može dobit
1. Njemca
2. EU državljana
3. Stranca ne EU države koji je već ovdje
4. tek onda eventualno dobe dozvolu da dovedu radnika ( stručnjaka)
I još uvijek važi da mora imat prihode od 66.000€ ....upravo se dogovara da LIJEČNICI i INŽENJERI ne moraju ispunjavat te uvjete i da bi se granica prihoda snizila na 40.000€!
sto se tice radne dozvole, poslodavac mora napisati da se nitko nije javio na taj posao. to moze zaobici da trazi ekonomista sa znanjem hrvatskog. ziher nemas konkurencije.
i nemoj se javiti u neki veci grad, nego u manji, pa onda lako poslije prijedjes gdje zelis.
poslodavci jako dobro znaju sto trebaju napisati da se primi non.EU radnika.
Ima i Hrvata dosta ovdje koji su ekonomisti i to čak u D školovani!
Ti misliš da je poslodavcu lako zaobić njemačke zakone?
Ima nekih caka, kao što je recimo biti zaposlen uredno u Sloveniji i onda te ta firma "iznajmi" njemačkoj....
A što se kenjkanja dotikavlje....neki dan nisi znala ni gdje vozačku zatražit...ili je to bila neka druga?
Eugen357
22.06.2011., 16:36
@ekonomist
Da bi ti poslodavac u Njemačkoj sredio radnu dozvolu i boravak mora ti dat godišnje prihode od 66.000€.....
Čuo sam već za ovu cifru kao svojevrsnu granicu. Što to zapravo znači? Da s tom plaćom (ili većom) nemaš nikakve brige oko radne dozvole i papirologije?
Molim malo više detalja, što zapravo predstavlja ovaj iznos?
Actros1841
22.06.2011., 16:57
Upravo u svim današnjim radio vijestima, zaključeno je za neka zanimanja da ne treba poslodavac dokaz da nije našao Njemca.....
To su: liječnici, inženjeri motornih vozila, strojogradnje i elektrotehnike, međutim
granica godišnjeg prihoda nije još snižena, nastoji se napravit dogovor da bi za ta zanimanja granica trebala biti 40.000€ godišnje, jer je 66.000€ previsoka suma kao! ( i nije kao ....već je realno previsoka).
@Eugen357
ta suma je kao najniža granica godišnjih prihoda za državljane koji dolaze iz zemalja van EU i pod uvjetom da firma ne može naći adekvatnog Njemca! ( osim za gore sad po novome spomenuta zanimanja)
Eugen357
22.06.2011., 17:30
konacno jedan konkretan odgovor.
fala
Javi kako su prošli pregovori o plaći :rolleyes:
Valjda su i Arbeitsgeberi čuli za tu famoznu granicu od 66k ...:D
Eugen357
22.06.2011., 17:43
Upravo u svim današnjim radio vijestima, zaključeno je za neka zanimanja da ne treba poslodavac dokaz da nije našao Njemca.....
To su: liječnici, inženjeri motornih vozila, strojogradnje i elektrotehnike, međutim
granica godišnjeg prihoda nije još snižena, nastoji se napravit dogovor da bi za ta zanimanja granica trebala biti 40.000€ godišnje, jer je 66.000€ previsoka suma kao! ( i nije kao ....već je realno previsoka).
@Eugen357
ta suma je kao najniža granica godišnjih prihoda za državljane koji dolaze iz zemalja van EU i pod uvjetom da firma ne može naći adekvatnog Njemca! ( osim za gore sad po novome spomenuta zanimanja)
Uzevši u obzir plaću hrvatskih inženjera, standard Hrvatske, pa standard Njemačke...66k i ne izgleda kao nešto basnoslovno puno, po mojem mišljenju.
FileExplorer
22.06.2011., 18:05
Uzevši u obzir plaću hrvatskih inženjera, standard Hrvatske, pa standard Njemačke...66k i ne izgleda kao nešto basnoslovno puno, po mojem mišljenju.
66.000 brutto godisnje je jako puno.
Placa njemackog magistra inzinjera je mislim negdje oko 33.000 brutto. 66.000 je vec u rangu rukovodecih kadrova a ne za prosjecne inzinjere s iskustvom.
http://www.welt.de/politik/deutschland/article13217830/Fachkraefte-sollen-leichter-einwandern-koennen.html
Eugen357
22.06.2011., 18:39
66.000 brutto godisnje je jako puno.
Placa njemackog magistra inzinjera je mislim negdje oko 33.000 brutto. 66.000 je vec u rangu rukovodecih kadrova a ne za prosjecne inzinjere s iskustvom.
http://www.welt.de/politik/deutschland/article13217830/Fachkraefte-sollen-leichter-einwandern-koennen.html
Tržište radne snage je kao i svako drugo tržište. Plaća mora ispunjavati samo dva uvjeta, ona mora biti
1. Dovoljno velika da zaposlenik prihvati ugovor
2. Dovoljno mala da ugovor bude prihvatljiv i poslodavcu
Čim su ta dva uvjeta ispunjena, imamo win-win situaciju i posao je tu!
Actros1841
22.06.2011., 18:55
Tržište radne snage je kao i svako drugo tržište. Plaća mora ispunjavati samo dva uvjeta, ona mora biti
1. Dovoljno velika da zaposlenik prihvati ugovor
2. Dovoljno mala da ugovor bude prihvatljiv i poslodavcu
Čim su ta dva uvjeta ispunjena, imamo win-win situaciju i posao je tu!
zato Njemačka i ide u kxxxx, jer poslodavci nastoje dobit dobar kadar a ne žele više platit! Nije bez razloga činjenica da su dobar kadar pokupile druge EU zemlje naravno i zbog boljeg plaćanja! Sigurno samo u top ligi igrači još dobijaju ali ta je liga jako mala!
Studentica
22.06.2011., 20:31
ja sam primjer da ovo sto je actros napisao nije istina
Actros1841
22.06.2011., 21:00
ja sam primjer da ovo sto je actros napisao nije istina
Nikad čula za "iznimke potvrđuju pravilo"?
Očito! Boga ti ko da ne živimo u istoj zemlji....a s druge strane zaboli me tantor, ja ne gledam oko sebe površno ....ili kroz ružičaste naočale.....
A istine uvijek postoje DVIJE...ovisno iz kojeg rakursa tko gleda!
Ja iznosim svoje viđenje a ne istinu ili laž i daljnja polemika s tobom je suvišna!
A sad nazivat me lažljivcem zato što iznosim svoje mišljenje, mislim da dovoljno govori o tvom karakteru!
P.S. Imaš pravo da si ti TIPIČAN PRIMJER....ali ne mislim se spuštat na tvoj nivo!
Studentica
22.06.2011., 23:24
joj actros. ne znam zasto to tako ozbiljno shvacas. svi su nesto svadljivi u zadnje vrijeme.
diši malo :D
zeljela sam reci, da i u zemlji kao njemacka nije vise sve kako je bilo prije dok su nasi djedovi tamo bili gastarbajteri. svabe su postali vise locker i zele zivjeti zivot. nije bas sve po propisima kako se cini. to je mene iznenadilo, ali tako je.
sve se moze ako ima volje. isto je i s poslom tamo. treba samo znati jezik.
MaliZeleni10
22.06.2011., 23:48
Ovo potvrdjujem.
shopgirl
23.06.2011., 04:51
potpuno se slazem tvojim izjavama .
a ovo o jeziku,i njemci znaju jezik,a pogledaj ih na ulici.u evropi nisam vidila vece bjede.ljudima se svaki dan daje otkaz,zaposlavanje ponovno u zeitarb.,to je realitet.i oni koji jos imaju,strepe,i to pricam o svabama.
a sada stavljt cvijece na djubriste i tasko mislit nece vise smrdit,i to je metoda....a ispod kuva i kuva.
Actros1841
23.06.2011., 10:25
actros. ne znam zasto to tako ozbiljno shvacas. svi su nesto svadljivi u zadnje vrijeme.
diši malo :D
Nisam svadljiv, ali ne možeš samo tako reč da lažem! Uvijek ima iznimki od pravila, ali nebi se zvale iznimke da su pravilo!
zeljela sam reci, da i u zemlji kao njemacka nije vise sve kako je bilo prije dok su nasi djedovi tamo bili gastarbajteri. svabe su postali vise locker i zele zivjeti zivot. nije bas sve po propisima kako se cini. to je mene iznenadilo, ali tako je.
Možeš ti to izrazit ali ne tako da nekome imputiraš neistinu!
Nisu ni današnji Gastarbeiteri ono što su bili naši djedovi, danas svi znaju jezik u drugoj , trećoj ili petoj generaciji, mada kad je profit nekih kompanija u igri ni jezik danas nije više nije toliko bitan.
primjer 1.
Kaufland Möckmüll!
Sjedište Kauflanda i veliko distributivno skladište za okolicu Stuttgarta, nekad su tu radili Njemci za dobru satnicu, onda su "pobacali" sve vun i zaposlili ISTE TE radnike preko "Zeitarbeit" firme, za 30% manju satnicu, radnici nisu imali izbora, jer ih Arge tjera da prihvate bilo kakav posao! Onda su došle nove EU članice koje nisu samostalno građani mogli tražit posao po Njemačkoj, ali su mogli preko angažmana firme iz tih zemalja, drugim riječima, preko noći i taj posao preko Zeitarbeitfirme su Njemci izgubili, jer je preko noći dovedena cijela brigada MAĐARA, RUMUNJA i BUGARA! Ali ne više za satnicu od 10€ kao što su imali prije Njemci i ne više za satnicu od 7€ koju su imali preko Zeitarbeit, već za 4,50-5€!
Njemci su ostali samo pojedini i to kao vođe grupa! Iz razglasa dok komisioniraju čuješ MAĐARSKI JEZIK, kad pitaš nekog od radnika nešto, slegne ramenima i kaže nix feršten!
Sadašnja odredba o minimalno 66.000€ godišnjeg prihoda je uvedena jer su se KONCERNI žalili da ne mogu dovest TOP MANAGERE u nižim slojevima koncerna zbog restriktivne politike dodjeljivanja broavka i radnih dozvola strancima iz ne EU zemalja!
Sad se traži stručnjake liječnike i inženjere, jer ono što je valjalo iz novih članica je odavno već u GB, Francuskoj, Beneluxu....snižavanje granice prihoda na 40.000€ za tu grupu zanimanja jeste po meni LIPOV KXXXXC!
To je mjesečno 3,300€ brutto, što u netto ovisno o poreznoj klasi uzmimo 4ku kao osnovu iznosi ca 2500€ ( plus minus) ....sorry ali tu plaću u GB dobija OP medicinska sestra! A ovdje je to plaća odjelnog liječnika, novi mladi liječnik koji dođe sa studija sretan je ako dobije 200-300€ netto više od medicinske sestre! Nisu im uzalud od "previše" liječnika od tamo sredine 90ih do danas svi otišli u GB, Švedsku, Norvešku, jer su imali bolje uvjete rada ( ne neplaćena dežurstva nakon smjene ko ovdje) i stroge hijearhalne strukture
gdje je CHEFARZT bog i batina a svi ostali su "robovi"!
Isto ti se sranje ponavlja sa inženjerima u proizvodnim firmama, gdje je hijerarhija BITNA za Njemce, i ko ima volje i slabu kičnu da to podnosi 10-15 godina dok padne u milost da napreduje puževim korakom, taj dođe i možda do cilja i isto tako postaje prepreka drugim novim i perspektivnim kadrovima!
Njemačka prvih generacija gostujućih radnika je bila nešto sasvim drugo! I odnos Njemaca prema njima je bio drugačiji, 100.000ti ili milijunti neznam točno gostujući radnik statistički gledano bio je iz Italije je dobio na poklon moped!
Iluzorno je mislit kao što je uvrijženo pravilo ( pogotovo ovdje na forumu) ..ha imam diplomu tog i tog fakulteta i samo me čekaju da dođem!
Isto kao što 80% naših koji rade ovdje kad dođu doma na odmor iskazuju se po "naški domaćinski" i vlada mišljenje da ovdje teče med i mlijeko! Pa onda floskule " lako tebi ti radiš vani"! 80% naših ne priča u kakvim uvjetima žive, u kakvim stanovima i koliko ih plačaju i čega se odriču za onih 4-5 tjedana u domovini kako bi se pokazali!
Ajde onda uz najbolju volju pokušaj vratit pastu za zube nazad u tubu!
A što se jezika tiče, sorry, školovan sam i u Njemačkoj i Hrvatskoj, mogu se razgovarat na više njemačkih dijalekata, od bavarskog, preko sächsisch, do Hochdeutsch bez da se primjeti da sam stranac, uza to sve još svladavam jezik u pisanom obliku, što se ono kaže " in Word und Schrift" i ne kurčim se time!
Ovo što sad radim, jeste moj vlastiti izbor, i imam iste prihode kao da radim u svojoj struci ( čak i više) jer je bitno kako se postaviš kod razgovora za posao, što znaš, koje ti je iskustvo i što možeš prenijet nekome drugome od svog iskustva.
potpuno se slazem tvojim izjavama .
a ovo o jeziku,i njemci znaju jezik,a pogledaj ih na ulici.u evropi nisam vidila vece bjede.ljudima se svaki dan daje otkaz,zaposlavanje ponovno u zeitarb.,to je realitet.i oni koji jos imaju,strepe,i to pricam o svabama.
a sada stavljt cvijece na djubriste i tasko mislit nece vise smrdit,i to je metoda....a ispod kuva i kuva.
Točno, bar netko da ne živi s "ružičastim" filterom pred očima, već da vidi što se zbiva oko njega i kako i zašto!
Evo i moja slika njemacke:
Pretzno je tako da sve vise se ide na jeftine radnike.
Razlog toga je isto sta se danas sve vise gleda cijenu a ne kvalitetu u svemu!
Primjeri koji meni dize zivce:
REWE (lanac samoposluga) ka i druge samoposluge zaposljava u zadnje vrime zamalo svugdje service za punjene regala, posao koji su prija radnici radili cili dan ali zato je bilo 1-2 vise zaposlenika u ducanu danas radu pomcni radnici sa satnicom 4,5 €! U mom Rewe (kraj radnog mista) oni su uvik tu izmedu 18 i 20 sati! ne moras ih sta pitati jer nemaju zive veze! imaju kolica s kojin blokiraju prolaz i punu regale (ali uvik ih ima 4-5 takva) tako da je pola redova u samoposluzi zauzeto i da moras ici neke obilaze da bi stigla do onoga sta zelis! Nemozes ih ni zamoliti sta, jer slusaju uzput na slusalice glazbu ili te uopce ne razumu! Cisto smetnja ali jebe se to vodstvu te kompanije jer stedu novac isto ako je kvaliteta pala, jer nemas nikoga tko ti moze nesto doniti iz skladista izvan tog vremena i ako ti je nesto nestalo ne puni se prija toga!
Opcenito sta se tice Dionicki Drustva
U svemu tome je ista igra, dode direktor 4-5 godina (nekih i samo 2-3), placen djelomicno ovisno o kursu dionica i odpusti 500-5000 radnika. Te na kraju godina dobia i direktor i Aufsichtsrat toliko premija da se moglo spasiti mozda cak pola tih radni mista. Ta igra se ponavlja par puta dok ne pukne sve i treba se zaposliti vise radnika i tada ide taj direktor i skupijo je vec svoji 10 miliona i briga njega! Opcenito se bojim i nadam da ce jednog dana to cilo sranje tih samih dionicku drustva pukniti, jer se samo jos gleda da bude sve vise i vise a radnici su nebitni! Ako dd ima u 2011 samu jednu kunu manje dobiti nego 2010 vec padaju dionice itd.
Nitko vise se ne briga za obicnog radnika, nema vise zgrada ili naselja koje te firme grade i u kojima mogu radnici povoljnije stanovati ili kupiti stan! Nema vise sportski centra niti vise odmaralista. Sve to su prija imali sve velike firme na svim lokacijama gdje su imali vise od nekoliko stotinjak radnika.
A meni u tom cilom sranju dda je isto cudno da firme kao google ili facebook mogu imati slicne ili vece vridnosti nego jedan Daimler ili siemens, koji vec samo u imovini imaju ogromne vridnosti itd. sve to mi nije normalno!
Naravno moze i drugacije ali to je pretezno tako u poduzecima srednje velicini i to gdje rad vise sa glavon odnosno kreativan!
Par primjera sa mog radnog mista:
2 dana dodatnog godisnjeg za nepusace, jer pusaci barem toliko vrimena gube s tim!
Naping sobe (mjesta gdje stoju posebni lezaji sa slusalicama i naocalama za kratko spavanje, namistis sebi vrime od 15 do 40 minutu i zaspes za cas i odmoris se malo i imas puno vise energije i to sve u radnom vrimenu)
Masaza (svaku sridu dolazi nam od 12-17 sati mazer i svaki radnik dobiva mejsecno jedan bon i ima pravo na pola sata masaze)
Auta za radnike (imamo Transportera koji vikendom mogu dobiti radnici ako sele, Van koji mozes dobiti za Obiteljski izlet , 2 Smarta koji vikendom dobiju izucenici koji nemaju Auta, cak goriva placa firma)
Izleti i slavlja (svaku godinu radimo izlet od petka do ponediljka i tu idu svi radnici koji zelu, zadnji je bio u nizozemsku i bili smo svi skupa na veoma velikoj jedrilici, super stvar za zajednistvo i osim Bozicnog Slavlja imamo i Familienfest i Sommerfest svaku godinu a i Bowling svaki prvi ponedeljak u misecu, sve te aktivnosti placa firma!)
Skolovanja (svaki radnik ima 4 dana skolovanja u godini, gdje i koje dogovara se sa sefom)
To su ipak razlike i razlozi zasto u toj firmi se ne mjenja personal toliko kao u drugima iste branche! Koje je malo duze tu, postaje clan jedne zajednice a ako se ne zeli uklopiti ili samo gleda cisto gdje moze zaraditi 20 Eura vise na misec nece dugo ostati kod nas.
Ima takvih jos poduzeca ali nema to vise u ddima!
Mislim da moj sef ima dobru ruku sta se tice toga, jer je zadovoljstvo i zajednistvo u Firmi veliko i ako ima nekoh problema svi rado ostaju preko vremena i sredu to, ne jer se boju za posao nego jer vidu to kao "nasu" Firmu!
Ali evo iman ja poznanice koje radu isti posao kao i ja neke i sa slicnoj ili vecoj odgovornosti ali dobivaju samo 2/3 moje mjesecne place, i imaju sam 12,5 a ne ka ja 14 placa + moguci bonus niti imaju sluzbena kola. znaci u kraju krajeva radu za ca. 1/2 placa od toga sta ja dobivam.
nkrajnovic
25.06.2011., 19:04
Bok ljudi!
Citam malo forum i naisla sam na ovu cifru za koji u stvari ne razumijem sto znaci. Naime, ja sam doselila u Njemacku 25.04.2011. Poslodavac je sredio sve papire, ali moja placa nije tako visoka (nije puno manja, ali ipak nije 66.000). Po dolasku ovdje sam se prijavila i dobila sam radnu vizu na 3 godine. Sad sredujemo papire za spajanje obitelji za moje.
Lijepo bih molila ako bi netko bio ljubazan i objasnio tocno o cemu se radi. Naime, provjerila bih ja i sama, ali s njemackim ne stojim najbolje (firma mi organizira ucenje, ali sam tek pocela). Puno hvala unaprijed! :)
Bok ljudi!
Citam malo forum i naisla sam na ovu cifru za koji u stvari ne razumijem sto znaci. Naime, ja sam doselila u Njemacku 25.04.2011. Poslodavac je sredio sve papire, ali moja placa nije tako visoka (nije puno manja, ali ipak nije 66.000). Po dolasku ovdje sam se prijavila i dobila sam radnu vizu na 3 godine. Sad sredujemo papire za spajanje obitelji za moje.
Lijepo bih molila ako bi netko bio ljubazan i objasnio tocno o cemu se radi. Naime, provjerila bih ja i sama, ali s njemackim ne stojim najbolje (firma mi organizira ucenje, ali sam tek pocela). Puno hvala unaprijed! :)
66.000 a mozda uskoro samo jos 40.000 je Brutto zarada za strucne poslove da bi se dobila dozvola rada u njemackoj!
Znaci sve place u Godini odnosno i Premije i mozda i sluzbena kola itd. pa mora izpasti vise od 66.000 Eura. Pa mozda ipak imas vise od 66.000 kada jos racunas 13. ili cak 14. placu! (Bozicni nadoplatak i nadoplatak za godisnji)
Ako si u nekim poslovima gdje je veca potraznja i potreba tu se negleda to!
(medicinske sestre itd.)
Studentica
26.06.2011., 12:08
eto ja nemam 66keura i dobila sam lijepo i uredno papire. pozdrav
Eugen357
26.06.2011., 20:28
Molim pomoć od ljudi koji znaju
Naime, javio bih se na jedan natječaj za posao, u kojem je specificirano slijedeće:
Vergütung und Zusatzleistungen ca XXX € Tarifvertrag: AMP-Tarifverträge
NIje sad bitno kolika je cifra (red veličine je tisuću eura), nego me zanima misli li se ovdje na brutto ili netto mjesečnu plaću? Misli li se uopće na plaću ili na nekakve dodatke?
A ja mislio da znam njemački....
Pomagajte, hvala :rolleyes:
Molim pomoć od ljudi koji znaju
Naime, javio bih se na jedan natječaj za posao, u kojem je specificirano slijedeće:
Vergütung und Zusatzleistungen ca XXX € Tarifvertrag: AMP-Tarifverträge
NIje sad bitno kolika je cifra (red veličine je tisuću eura), nego me zanima misli li se ovdje na brutto ili netto mjesečnu plaću? Misli li se uopće na plaću ili na nekakve dodatke?
A ja mislio da znam njemački....
Pomagajte, hvala :rolleyes:
u dojčlandu se uvijek govori o BRUTTO zaradi! ne znaju oni koju steuer klassu ti imaš pa ti nemogu govoriti o Nettu ( dakle oonoj lovi koja bi ti ostala nakon poreza i ostalih dadžbina)
a Cifra se odnosi na plaću sa svim ostalim dodacima ( all inclusive :) po nekom određenom tarifnom ugovoru )
Studentica
27.06.2011., 23:45
http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/0,1518,223811,00.html
pa si racunaj placu. ti si neozenjen, dakle klasa 1...itd...malo se igraj. place nisu basnoslovne, ali obzirom na tvoje zanimanje, dobro si postupio!
ps. vidjela sam na nekom prije topicu da pitas koliko ti love treba za pocetak. ja bih rekla minimalno 3keura.
jer:
1. placu dobijes na kraju mjeseca - dakle moras zivjeti jedan mjesec u njemackoj
2. za stan ces u pocetku morati platiti 2 mjesecne rente kaucije i 1 za tekuci mjesec plus rezije...da ne govorim ako preko maklera nadjes stan da to dodaje jos 2 rente njemu
3. stanovi u njemackoj su u puno slucajeva nenamjesteni. toliko nenamjesteni a u nekima ne dobijes niti svoju kuhinju! ako mislis spavati na krevetu, postoji mogucnost da ces ga morati sam i kupiti... a to kosta. bues vidio kada odlucis u koji ces grad
4. kada dodjes u njemacku treba ti jos dosta eurica npr za auslaenderbehoerde 60 eura, za zdravstveno koje placas prije pocetka rada 50 eura...itd...imas puno sitnih troskova!
5. moras platiti put da ovdje i dodjes
6. morat ces putovati do auslaenderbehoerdea ako nije u tvom gradu
itd...........
Pozdrav dijaspori!
Trebao bi naručiti neku robu u Njemačkoj i treba mi adresa u Njemačkoj radi dostave. Često sam u Njemačkoj i došao bi osobno po paket. Odgovara me relacija Frankfurt-Koln. Za uslugu mogu i domačinu odvesti kakav paket.
Radi se o dodatnoj opremi za motor, a kod nas u HR obračunava se PDV i carina na svaku sitnicu.
Hvala!
Eugen357
29.06.2011., 00:20
Vielen Dank für deine Hilfe!
A kajjeto 'auslaenderbehoerde' ?:confused:
Vielen Dank für deine Hilfe!
A kajjeto 'auslaenderbehoerde' ?:confused:
Najlakse bi se prevelo kao opcina za strance!
Pravilno je dio opcine gdje trebaju ici samo stranci jer se tamo samo radi stvari u vezi s borvakon u njemackoj.
Naprimjer stvar koju moras raditi i kada imas stalni boravak je:
Prenjeti boravak sa stare na novu putovnicu!
Ako ikada dodes na ideju da zenis nekoga bez statusa boravka tamo ces provesti puno vrimena :lol::lol:
Mrvica Šećer
29.06.2011., 19:41
jel mi moze netko pojasniti ovu situaciju sa dobivanjem vize u svrhu ucenja jezika.
ako se prijavis na kurs koji traje mjesec dana, ali sa nakanom studiranja nakon toga, za koje vremensko razdoblje se dobiva viza, tj. na kolko dugo se dobiva boravisna dozvola? jel moguce ipak NE upisat taj studij nakon tečaja. ako me razumijete...
dostojevski1
29.06.2011., 20:14
ne mi ti uopce ne razmemo:p
..ako ces ucit jezik mjesec dana onda ti ne treba viza za ucenje jezika jer 90 dana mozes bit bez vize. to vec i vrapci znaju.
ako ces studirati nakon jezika onda trebas studentsku vizu koja traje onoliko koliko traje tvoj studij. dakle za bachelor 3x1godina.
i trebas imat 8040 Eura na racunu za dobit vizu.
ako imas bar 10 000E dobis vizu na neodredjeno:mig:..salim se naravno
Mrvica Šećer
30.06.2011., 01:51
ma, jasna mi je uglavnom ta prica o dokazu o financiranju. i jasno mi je da mi za rok od 90 dana ne treba viza. ali, ove jezicne tecajeve sto gledam traju mjesec, dva ili tri. sad me zanima, koliko traje ta boravisna dozvola ako trazim vizu za ucenje jezika sa nakanom studiranja, a jos se nisam prijavila na neki faks. jer, oni ce zapravo samo dobiti informaciju o tome kolko meni traje taj tecaj, a ne kad mi pocinje faks. ili?
dostojevski1
30.06.2011., 08:19
Pa nitko ti nece dat vizu za tecaj koji traje krace od 90 dana. mozes dobit vizu i kao student applicant,i ona traje tri mjeseca,ali opet i to mozes bez vize.
Ako mislis studentsku vizu dobit tecaj ili skola moraju trajati vise od 90 dana i koliko ti traje tecaj toliko ti traje viza. Neces dobit vizu ako nisi upisana u skolu ili na fakultet osim student applicant viza od 3 mjeseca.
inace.koliko traje nastava i ispiti ili studentska godina toliko traje viza
http://www.zagreb.diplo.de/
gore na linku trazi i zovi da ti objasne.
Mrvica Šećer
30.06.2011., 11:40
ma zvala sam, super su ljubazni :flop:
znaci, moram trazit tecaj koji traje duze od tri mjeseca da bih uopce imalo smisla trazit vizu...
ja sam si to zamislila kao da trazimo vizu za tecaj koji traje tri mjeseca pa da upisem da namjeravam studirat poslije, pa da mi to traje godinu dana :cerek:
neznam, kombiniramo ideje, ostala sam bez istih. kako ostat u njemackoj duze od tri mjeseca? ova shema uopce nije za mene, ja cu si srediti studentsku vizu.:o pokusavamo smisliti nesto za zarucnika.
jel moze netko reci koje su procedure kada ti ostanes u njemackoj duze od tri mjeseca, dakle ilegalno, dali te zajebavaju na granici kad se vracas u hrvatsku ili kad se pokusas opet vratiti u njemacku, i koje su sankcije?
i jel ona shema sa pranjem i gubitkom putovnice SF illegal, ili se moze izvest?
nkrajnovic
02.07.2011., 21:07
66.000 a mozda uskoro samo jos 40.000 je Brutto zarada za strucne poslove da bi se dobila dozvola rada u njemackoj!
Znaci sve place u Godini odnosno i Premije i mozda i sluzbena kola itd. pa mora izpasti vise od 66.000 Eura. Pa mozda ipak imas vise od 66.000 kada jos racunas 13. ili cak 14. placu! (Bozicni nadoplatak i nadoplatak za godisnji)
Ako si u nekim poslovima gdje je veca potraznja i potreba tu se negleda to!
(medicinske sestre itd.)
Hvala na odgovoru!
Ma koliko god da racunam nije preko 66, makar bi mi bilo jako drago da je :mig:
Ali bit ce da je zato sto radim prilicno specifican posao...ali opet mi je ta cifra malo neobicna kad me nitko nije nista pitao o tome...U svako slucaju, meni je ispalo ok. :top:
Hvala na odgovoru!
Ma koliko god da racunam nije preko 66, makar bi mi bilo jako drago da je :mig:
Ali bit ce da je zato sto radim prilicno specifican posao...ali opet mi je ta cifra malo neobicna kad me nitko nije nista pitao o tome...U svako slucaju, meni je ispalo ok. :top:
u puno stvari zakona za strance imas "gummiparagraphen" i "ermessenspielraum"! Sta znaci da ti moraju dati naprimjer boravak ali da sluzbenica ipak moze odluciti da li ces ga dobiti za 2 ili 5 godina itd.
naravno se pokusava u nekim krajevima (ovisno o odluci i vodstva) neke stvari drugacije regulirati! Primjer:
Frankfurt i Main-Taunus-kreis granicu jedan pokraj drugoga, u Frankfurtu ces dobiti kao samostalnik sa urednon zaradom lako trajni boravaka u Main-Taunus-Kreisu neces. Kazu ti da ipak ti moze propasti firma itd. Dobijas i tamo boravak ali uvik na 2 godine. Razlog je cista glupost, jer moze ti poslodavac propasti pa si isto bez zarade itd.
Rjesenje problema, prijavis se kod poznanika u Frankfurtu na stan, rjesisi tamo boravak i opet se prijavis na staru adressu u MTK! :lol::lol::lol:
Tako ti je u nekim opcinama isto jasno da neka Firma je zasluzna sa puno poreza pa se njiman dopusta u mogucnosti zakona malo vise i srediva za njih stvari malo brze!
Da li slucano netko zna kako mogu dobiti papire za njemacku ako tamo imam rodbine,da li to moze preko nokog fudbalskog kluba ili slicno?
Ja imam 15 godina.
Pozzzzz:)
ZWEKAN636
04.07.2011., 21:31
BOK evo ja se konačno nazad javljam.Ja imam hrvatsku putovnicu ,ali zbog konstantnog boravka u Italiji 11god.imam trajni boravak za cijelu EU zonu imam karticu.Ostao sam bez posla,pa sada tražim posao negdje bliže u Austriji.Trebam samo garanciju posla od poslodavca,prijavim boravak i zatražim radnu dozvolu tako otprilike ide procedura.Dali vi imate kakve inf.gdje na internetu potražiti direktno poslodavca hvala unaprijed.
Ma nebih išao u NJemačku tražim u Austriji posao.Trebam poslodavca koji če mi pokrenuti postupak za radnu dozvolu.Napravio sam atest za varica MAG postupkom,strojarski tehničar sam po struci dali mi možete pomoči oko traženja poslodavca hvala
Da li slucano netko zna kako mogu dobiti papire za njemacku ako tamo imam rodbine,da li to moze preko nokog fudbalskog kluba ili slicno?
Ja imam 15 godina.
Pozzzzz:)
Ako su ti roditelji tamo mozes dosta lako do 16 dobiti!
Ako ti inace bila koja rodbina, to nema veze da li su ti rodbina ili ne!
little girl
06.07.2011., 23:45
Bok ljudi!
Znači prvo si dobila posao i sredila svoje papire, pa tek onda zatraziš spajanje obitelji? Nije moguće to sve odjednom dobiti? Je li moguće da mi odbiju boravak za dijete ili to uvijek prolazi?
Hvala :)
Bundesland
07.07.2011., 08:24
U Njemackoj postoji samo Dipl.Ing. (Dipl. Ing. Maschinenbau), tako da si s visom Dipl. Ing (FH), a visokom Dipl. Ing.(Uni).
Po tome, se s 5 godina faksa dobije to Uni, e sad pitanje koji je naziv osobe koja je završila 5 godina, ali na veleučilištu i dobila naziv specijalist inženjer???
Čuo sam da je to i cjenjenije, jer su prve 3 stručni studij, a ne sveučilišni kao na fakultetu...
Hvala!
šta si ti sve napisao i još tražiš posao tu na forumu. Muko mojaaaa!!!!ja bez EU papira i ti s papirima u istom košu!!!! kužiš??
bulthaup
08.07.2011., 09:25
Pa i kad imas papire, nije lako naci posao. :)
Actros1841
08.07.2011., 09:58
Sta znaci ovo "talijanski papiri, EU neogranicen bravak"?
Je li to znaci da imas talijansku putovnicu???
Ako da, onda se uhvati interneta i trazi oglase za posao u Minhenu i okolici, veliki grad ima puno mogucnosti a Minhen je (koliko ja znam) najbogatiji njemacki grad i tko zeli raditi tamo uvijek moze naci posao ako ima uredne papire.
Ako imas EU drzavljanstvo onda su ti sva vrata otvorena, mozes kud hoces bez ikakavih ogranicenja, kao da si u svojoj drzavi.
Zeleniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! I ti sine Brute upadaš u klišeje koje inaće koriste polupismeni gastići prve generacije i oni koji nisu nikada izašli iz HR.
Ako ima stalni i neograničeni boravak u bilo kojoj EU državi MOŽE MJENJAT DRŽAVU I ZAPOSLENJE unutar EU isto kao da je EU državljan i pod istim uvjetima koje ta država propisuje za EU državljane!!!!!!! NE MORA IMAT talijansko državljanstvo ( putovnicu).
Npr. Tko u Njemačkoj ima stalni boravak i radnu dozvolu na neograničeno može ako želi pod istim uvjetima kao i Njemac preselit u NL i tamo dobit boravak i radnu dozvolu!
U njegovom slučaju želi li u Njemačku, može sa talijanskim papirima pod istim uvjetima kao i Talijan promjenit svoje prebivalište i radno mjesto za jedno u Njemačkoj! Tu svaka zemlja ima svoje kriterije, konkretno Njemačka traži dokaz o stanu ( koji po kvadraturi mora biti odgovorajući) i radni ugovor koji garantira da ima dovoljne prihode za život! I da mora se javit u Ausländeramt i Arbeitsamt ..jedni daju boravak, drugi potrebitu radnu dozvolu!
München jeste veliki magnet sa svojom okolicom, ali baš da je lako za radno mjesto? NIJE ! Osim toga po životnim troškovima München je i najskuplji grad u Njemačkoj!
nkrajnovic
08.07.2011., 19:13
Znači prvo si dobila posao i sredila svoje papire, pa tek onda zatraziš spajanje obitelji? Nije moguće to sve odjednom dobiti? Je li moguće da mi odbiju boravak za dijete ili to uvijek prolazi?
Hvala :)
Da, prvo sam potpisala ugovor i na temelju toga sam rijesila svu papirologiju vezanu uz vizu. Prvo u Zagrebu dobijes vizu na 3 mjeseca, a trajnu vizu (na nekoliko godina, ja sam dobila na 3) dobijes kad udes u zemlju i prijavis se. Nije na zalost moguce sve rijesiti od jednom jer je za vizu za spajanje obitelji potrebna kopija tvoje ("trajne")vize. Medutim, dok to cekas obitelj moze biti s tobom kao turisti do 3 mjeseca, ali za to vrijeme je viza za njih gotova (6-8 tjedana), Ono sto trebas ocekivati je da kad tvoji predaju dokumente za spajanje obitelji, ti ces dobiti postom poziv i termin za razgovor u uredu za strance. Morat ces donijeti svoj ugovor za posao, potrvrdu od poslodavca da radis, potvrdu od stanodavca gdje zivis i u kojim uvjetima (velicina stana, itd) i ugovor sa stanodavcem. Papirologija zvuci zastrasujuce, ali je u stvari samo formalnost. Kad im to predas, u roku par dana na kucnu adresu (u Hrvatskoj) ces primiti obavijest da je viza gotova i to je to. Moji su bili sa mnom u Njemackoj cijelo to vrijeme cekanja vize. Sin je isao u vrtic, upisala sam ga u skolu, itd (to nije problem i ako nije registriran u Njemackoj) jedino sto ga nisam mogla prijaviti za zdravstveno osiguranje dok nije ovdje registriran. Srecom bio je zdrav :)
Nadam se da je ovo pomoglo. Ako imas jos kakvih pitanja, slobodno se javi.
Sretno! :top:
little girl
08.07.2011., 20:26
Hvala puno na iscrpnom odgovoru :mig:
Puno mi znači ovo da se može dijete odmah upisati u vrtić jer ako ne može u vrtić, ne znam kud bih s njom dok radim :)
Zanima me još koliko je teško dobiti vrtić,to pretpostavljam ovisi o gradu / regiji, ali onako okvirno? Koja je cijena vrtića? Radi li se o javnom/gradskom ili privatnom vrtiću? Kakva je situacija sa školom i jezikom, sjećam se kada je moja sestra otišla u Njemačku išla je jednu godinu u prijelznu školu za strance - za učenje jezika, a onda u njemačku školu. Tako je izgubila jednu godinu. Pretpostavljam da je u prvom razredu lakše hvatati nastavu na Njemačkom?
Ako smijem pitati u kojoj struci radiš, neka deficitarna? Jesi dugo trazila posao?
Ja pišem par molbi koje ću ovih dana poslati, pa skupljam sve relevantne informacije.
Hvala puno :top:
Cijena vrtica ti ovisi o gradu odnosno o samon ustanovi samoj!
I ovisi iso ponekad dali imas 1,2,3 ili vise djece!
za vrtice ti nema propis za cilu njemacku!
U nekim krajevima se dugo ceka pa mozes najbolje cim ti dodes dite staviti na listu cekanja pa maker tek dolso 3 ili 6 mjeseci kasnije!
@nkrajnovic
da li se mora jos napustiti drzavu kada dobiju vizu i staviti je u putovnicu u HR ili negdje izban Njemacke (znam da je prija bilo takvo)!
nkrajnovic
09.07.2011., 16:35
Nama nije bio problem dobiti vrtic, ali to stvarno ovisi o gradu, pokrajini, ali i adresi na kojoj zivis. I nacelu, svako dijete ima pravo na vrtic i trebali bi ga omoguciti, samo racunaj da vrtic koji ima mjesta moze biti daleko od adrese stanovanja. Ne znam da li je to pravilo za cijelu Njemacku, ali tako je ovdje (NRW). Cijena vrtica nije mala, ali racunaj na to da ces predati dokumente za kindergeld (svojevrstan djecji doplatak na koji sva djeca imaju pravo. To ti je nekih 160-180 €/mjesecno (ne znam tocno je ja jos nisam dobila). Ono sto je ok sto mozda malo i cekas da dobijes, ali dobijes sve od kad si uselila u Njemacku (dakle zaostatke). Dakle cijena vrtica kod nas ovisi o godisnjoj brutto placi.
Moj sin ide u gradski vrtic i ok je. Za privatne ti ne znam nista reci. Znam samo da postoji nesko sto se zove Tagesmutter...to je bebysitter-ica koja cuva nekoliko djece od jednom. Neko gradovi to subvencioniraju, a neki ne. To je opcija ako nemas vrtic, ali racunaj da je jako skupo ako tvoj grad to ne subvencionira.
Skole su besplatne, ali ako zelis da ti dijete ide u dnevni boravak (OGS), to se placa prema istim kriterijima kao vrtic samo nesto manje. Moj sin nece ici u integracijsku skolu jer ce sad tek krenuti u 1. razred pa se nadam da ce moci pratiti (to mi je najveca briga).
Ja radim u farmaceutskoj industriji. Nije neka ekstra deficitarna struka, ali je zanimanje jako specificno pa moja firma (ocito) nije imala problema dokazati da trebaju bas mene. :mig:
Posao nisam trazila uopce (koliko god to glupo i prepotentno zvucali), nego je posao nasao mene. Nazvao me neki headhunter i pomalo smo se odlucili doseliti u Njemacku. Ja sam u Zg imala dobar posao, ali muz je imao tak-tak, pa samo se nekako odlucili preseliti. Nadam se da ce vrijeme pokazati da je odluka bila dobra.
Ja ne govorim njemacki, i to mi je prilican hendikep. Sreca je sto mi je firma osigurala osobu za integraciju koja mi pomaze oko svih dokumenata, vrtica, skole i sl. A i placaju mi tecaj jezika, pa se nadam da cu pohvatati osnove uskoro.
Nadam se da ti znas njemacki jer ako ne dobijes ovakav tip integracije, moras dokazati da znas njemacki. Npr. moj muz je morao polagati poznavanje njemackog u Goethe institutu da bi uopce mogao predati dokumente za vizu za spajanje obitelji.
@njezna: nevjerojatno, ali procedura je jos uvijek ista. Nakon sto su moji dobili vizu, morali su u Zg u Ambasadu da im vizu stave u putovnice. Cak je i sin morao doci osobno, makar stvarno ne razumijem zasto. Ali tako je kako je...:ne zna:
el_mariachi
09.07.2011., 21:23
Ja ne govorim njemacki, i to mi je prilican hendikep. Sreca je sto mi je firma osigurala osobu za integraciju koja mi pomaze oko svih dokumenata, vrtica, skole i sl. A i placaju mi tecaj jezika, pa se nadam da cu pohvatati osnove uskoro.
ovaj..hm..da..dva pitanjca:
1. jel tvoja firma iz NRW
2. si cula za michela thomasa
sretno:top:
3. citaj izmedju redova
nkrajnovic
10.07.2011., 00:02
ovaj..hm..da..dva pitanjca:
1. jel tvoja firma iz NRW
2. si cula za michela thomasa
sretno:top:
3. citaj izmedju redova
Firma je iz NRW. Do sad nisam cula za Michela Thomasa, ali vidim da je po njemu nazvana metoda ucenja jezika.
Zasto???:confused:
michelangelogt
10.07.2011., 15:51
Nadam se da ću studitrati u Njem. sljedeću godinu... Molio bih vas prijedlog mobitel operatera. Nisam upoznat sa tržištem. Neki operter da nije pretežak za studentski džep . :)
Nadam se da ću studitrati u Njem. sljedeću godinu... Molio bih vas prijedlog mobitel operatera. Nisam upoznat sa tržištem. Neki operter da nije pretežak za studentski džep . :)
ako dolazis tek sljedecu godinu pitaj tada! ponude se stalno mjenjaju!
FileExplorer
11.07.2011., 17:21
http://www.fonic.de/ je trenutno medju povoljnijima. Ako ces imat problema sa registracijom/potpisivanjem ugovora, mislim da SIM mozes kupit i u ovim nesluzbenim ("turskim") ducanima. No onog trenutka kad imas legalni boravak, registracija ne bi trebala bit problem.
Mimica123
13.07.2011., 17:20
Niti ne pomisljajte skidati bilo sta sa torenta u Njemackoj, u roku odmah cete dobiti kazne da vam se zavrti u glavi.
Isto vrijedi i za mp3 glazbu.
Oprosti, ali ne bih se slozila. zivjela sam u Njemackoj 3 godine i koristila torrente svakodnevno, i nista mi se nije dogodilo. A da ne spominjem njemacke frendove koji rade to isto, pa nikome nista.
nasmijana17
13.07.2011., 17:51
Oprosti, ali ne bih se slozila. zivjela sam u Njemackoj 3 godine i koristila torrente svakodnevno, i nista mi se nije dogodilo. A da ne spominjem njemacke frendove koji rade to isto, pa nikome nista.
Mislim da ste ti i tvoji frendovi onda imali srecu. Trenunto stanje u Njemackoj kaj se skidanja sa neta tice je grozno, svako mali od negoka iz svog kruga prijatelja cujem kako je dobio kaznu ili opomenu. Ja ne skidam vec godinama i ne bih preporucila nikome jer kao sto sam vec rekla trenunto imaju pik na takve stvari.
Zato pamet u glavu! :mig:
el_mariachi
13.07.2011., 19:18
iz prve ruke..
godinama skidao sve i svasta..dobio kaznu ove godine 800 eura..u stvari moj prijatelj na ciju sam mrezu bio prikopcan.. radilo se o filmu koji je bio u kinu..
prijatelj potpisao da ce vratiti i ja sam to rijesio..da nije zalio bih se
inace treba nazvati te advokate i reci da nemas love, da si na socijali ili da su ti to djeca skidala i cjenjkati se s njima i onda se prodje za oko 200 eura.. pun je net takvih stranica
skidanje starih filmova je bezopasno
boba_jagoda
13.07.2011., 21:49
inace treba nazvati te advokate
Nikako ne zvati, vec treba sastaviti pismo u kojem postavite par pitanja i trazite da vam se nesto pojasni - tj. pismo koje zahtjeva citanje. Ako ne dobijete odgovor - mozete zaboravti cijelu stvar, no ako ga dobijete - gornji savjeti su u redu :mig: .
Puno tih odvjetnika ide po app sistemu, pa kog upecaju upecaju.
Cesto se dobiju pisma i od vise odvjetnika istovremeno.
MaliZeleni10
14.07.2011., 00:24
Ako ima stalni i neograničeni boravak u bilo kojoj EU državi MOŽE MJENJAT DRŽAVU I ZAPOSLENJE unutar EU isto kao da je EU državljan i pod istim uvjetima koje ta država propisuje za EU državljane!!!!!!! NE MORA IMAT talijansko državljanstvo ( putovnicu).
Npr. Tko u Njemačkoj ima stalni boravak i radnu dozvolu na neograničeno može ako želi pod istim uvjetima kao i Njemac preselit u NL i tamo dobit boravak i radnu dozvolu!
Hvala za info, ovo stvarno nisam znao, znao sam da ako te firma salje raditi u drugu drzavu neko vrijeme da ne trebaju nikakvi papiri jer ih vec imas u drzavi u kojoj si.
München jeste veliki magnet sa svojom okolicom, ali baš da je lako za radno mjesto? NIJE ! Osim toga po životnim troškovima München je i najskuplji grad u Njemačkoj!
Da mi je Svabo mogao isposlovati radnu dozvolu vec bih odavno bio stanovnik Munchena (tj da se htio malo pomuciti oko papirologije).
Neka je najskuplji, i place su u mojoj bransi bolje od recimo Frankfurta, dobar i iskusan majstor dobije i do 2 eura vise po satu nego u Frankfurtu.
Iako je teško procijeniti i dosta ovisi o pojedinim sklonostima, može li mi tko odgovoriti kolika plaća bi bila dovoljna za neki normalan život u Njemačkoj. Koliko košta unajmljivanje manjeg stana u Stuttgartu ili Muenchenu?
Konkretno, prijatelju kuma susjedovog bratića :) nude plaću 3500 eura neto, koja bi porasla na 4k nakon probnog roka i službeni auto na korištenje. Kako dobro se može živjeti s tim?
mimozaaa
15.07.2011., 23:08
Iako je teško procijeniti i dosta ovisi o pojedinim sklonostima, može li mi tko odgovoriti kolika plaća bi bila dovoljna za neki normalan život u Njemačkoj. Koliko košta unajmljivanje manjeg stana u Stuttgartu ili Muenchenu?
Konkretno, prijatelju kuma susjedovog bratića :) nude plaću 3500 eura neto, koja bi porasla na 4k nakon probnog roka i službeni auto na korištenje. Kako dobro se može živjeti s tim?
3.500 neto je velika placa i s njom se moze dobro zivjeti. Ljekar specijalista ima toliko na ruke. U Minhenu garsonjera se krece od 450-600€., dvosobni stan je od 800-1000€ u zavisnosti od kvarta, treosobni od 1.000 pa do 2.000.
Može li mi tko reći kako najlakše gledati hrvatsku televiziju u Austriji? Postoji li ovdje nešto poput našeg Mav TV-a, da li se isplati ili ima netko bolje riješenje?
MaliZeleni10
16.07.2011., 22:21
Satelitska antena okrenuta na Hot Bird+receiver sa Viacess dekoderom+HRT kartica.
Ako imas brz internet opcija je i internet tv, svi detalji na www.saan.tv
Ali to je onda samo HTV 1 i 2, bez Nove TV i RTL-a. Mogu li kako i njih gledati?
MaliZeleni10
17.07.2011., 11:53
Mozes, uzmes pretplatu na B-Net/Total Tv, kod njih imas apsolutno sve domace programe, cak i vise od toga ali ne znam da li po novom njihov receiver radi bez telefonske linije tj da li ce raditi ako ga izneses iz Hrvatske jer su mijenjali softwer tj karica je vezana za receiver, kod njih je pretplata
Novu i Rtl mozes dobiti i u Digi paketu i njihov receiver mozes ponijeti u Austriju ali kod njih nema HTV-a pa bi ti trebala veca satelitska antena sa dva lnb-a.
Uglavnom, ja osobno mislim da je najlaksa solucija saan.tv jer kod njih ide 7 programa (Htv 1 i 2, Rtl 1 i 2, Nova, Doma i HRT+) a danasnji lcd televizori mogu sluziti kao kompjutorski monitor, spojis ga na komp i uzivas.
Osim toga, saan.tv je najjeftiniji, prije 2 godine je kostao 14 kuna mjesecno, ne znam kolika je sad cijena jer su povecali broj programa a na web stranici se jos uvijek spominju samo 4 i ista cijena.
Posalji im mail pa ces sve saznati.
nkrajnovic
17.07.2011., 21:04
Pitanje iskusnima: kad suprug (konacno) dobije vizu za spajanje obitelji, kakva je procedura za zaposljavanje. Posao je u meduvremenu nasao, ali sad to sve treba i srediti (jelte?!). Vidjela sam vec nekoliko postova na temu, ali buduci da nemam pojma o njemackom i pravilima ovdje, dajte pliz objasnite zdravoseljacki i na hrvatskom :kava:
Zahvaljujem!
Za B-Net ću provjeriti, a od toga saaN.tv ništa jer mi internet nije dovoljno brz, sad sam čitao na njihovoj stranici.
Uglavnom, puno hvala na pomoći! :)
hercegovac_nino
17.07.2011., 23:26
3.500 neto je velika placa i s njom se moze dobro zivjeti. Ljekar specijalista ima toliko na ruke. U Minhenu garsonjera se krece od 450-600€., dvosobni stan je od 800-1000€ u zavisnosti od kvarta, treosobni od 1.000 pa do 2.000.
Tako skupi stanovi?
Jeli neko zna koji je najbolji grad u Njemackoj ili Austriji za international jobs? Gdje ne trebas bas perfektno znati Njemacki. Znam perfektno nas, Engelski i Holandski. Njemacki jos uvijek ucim.
Njemacki mi je tezak sto se tice gramatike, jeli se moze naci dobar posao ako ti razumijes Njemacki skroz i dosta dobro pricas Deutsch, ali ako ti gramatika nije bas 100%? Na dobar posao mislim u velikim firmama i bankama, u finance>?
Actros1841
19.07.2011., 00:11
jeli se moze naci dobar posao ako ti razumijes Njemacki skroz i dosta dobro pricas Deutsch, ali ako ti gramatika nije bas 100%? Na dobar posao mislim u velikim firmama i bankama, u finance>?
Ma što će tebi Hercegovcu jezik? Ionako ti treba samo "rođo" da te ugura! A i diplomu se lako kupi! ....
I osim toga koji će ti kxxxx Njemačka? Aj ti lipo u Euroherc, a ima valjda i koja banka hercegovačka nisu valjda sve propale kad su maznule štednju građana?
Red Nix
19.07.2011., 00:15
Ma što će tebi Hercegovcu jezik? Ionako ti treba samo "rođo" da te ugura! A i diplomu se lako kupi! ....
I osim toga koji će ti kxxxx Njemačka? Aj ti lipo u Euroherc, a ima valjda i koja banka hercegovačka nisu valjda sve propale kad su maznule štednju građana?
Sumnjam da je ovaj decko Hercegovac (Holandski je izraz tzv. bosanskog jezika, a u Hercegovini pricamo hrvatski), a to tvoje generaliziranje samo pokazuje kakav si primitivac.
Actros1841
19.07.2011., 00:17
Eto izgleda da se povijest ponavlja, već godinama je u opadanju bio dolazak da ne kažem da nisu uopće dolazili jer su im uvjeti u domovini bili bolji nego ovdje,
npr. Grka, Španjolaca, Portugalaca i Talijana u Njemačku,
danas nove brojke govore 17.000 španjolskih ing građevine i istalih struka spremno za križarski pohod na Njemačku!
Isto sa Grcima, a Portuglaci nude svoje nezaposlene u području njege osoba.....med. sestre itd.
Za mene je to samo znak da se EU konačno raspada nakon što mi uđemo šanse da preživi su joj male! :)
hej ljudi, uskoro idem radit u njemacku ali jos ne znam sta mi je bolje, mogu raditi u drzavnom starackom domu, ili u intenzivnoj ambulantskoj njezu (tak nesto), ovo za staracki dom, cula sam da su uglavnom grozni, da se lome leđa, a opet ova intenzivna ambulantna njega/patronazna, odlazakkod pacijenta kuci na 12 sati, i uglavnom se radi o pacijentima sa traheostomom, higijena stoma, pacijenata i slicno. Mana ovog drugog je sto uvijek ides kod nekog kuci, nikad ne znas gdje ides, i plus sto idem sama. Molim misljenje ako se tko susretao sa ovim poslovima. pozdravv
Studentica
23.07.2011., 00:05
nkrajnovic. ako ti je suprug dobio vizu za spajanje obitelji onda mu samo treba radna viza koju treba podnijeti u njemackoj... cekat ce ju kojih 6 tj
ako nije dobio vizu, mozes nazvati auslaenderbehoerde i pitati da dodas ugovor o radu i dobijes radnu vizu. moze se i to ako si ljubazna s njima pa ti prenamijene vizu
nkrajnovic
23.07.2011., 12:33
nkrajnovic. ako ti je suprug dobio vizu za spajanje obitelji onda mu samo treba radna viza koju treba podnijeti u njemackoj... cekat ce ju kojih 6 tj
ako nije dobio vizu, mozes nazvati auslaenderbehoerde i pitati da dodas ugovor o radu i dobijes radnu vizu. moze se i to ako si ljubazna s njima pa ti prenamijene vizu
Zahtjev za radnu vizu se moze podnijeti i ako nemas posao ili moras imati potpisan ugovor o radu da bi mogao dobiti radnu vizu?
Tnx na odgovoru!
Studentica
24.07.2011., 00:57
naravno da moras imati potpisan ugovor o radu! i original ugovora trebas predati!
ne kuzim kako mislis dobiti radnu vizu bez ugovora o radu?
zna li netko jel u njemackoj mogu s internacionalnom vozackom dozvolom izdanom od hrvata voziti 3 mjeseca ili 6 mjeseci?
i jos jedno pitanje - koja je najjeftinija opcija gledanja TVa u njemackoj? da kupim satelit ili?
iz prve ruke..
godinama skidao sve i svasta..dobio kaznu ove godine 800 eura..u stvari moj prijatelj na ciju sam mrezu bio prikopcan.. radilo se o filmu koji je bio u kinu..
prijatelj potpisao da ce vratiti i ja sam to rijesio..da nije zalio bih se
inace treba nazvati te advokate i reci da nemas love, da si na socijali ili da su ti to djeca skidala i cjenjkati se s njima i onda se prodje za oko 200 eura.. pun je net takvih stranica
skidanje starih filmova je bezopasno
trebao si otici lijepo u mcdonalds i skinuti film preko wirelessa na svoj laptop i onda doma da te nitko ne skuzi i ne bi dobio kaznu :D valjda :rofl:
S_carapa
24.07.2011., 03:32
vec sam duze u njemackoj i nisam prevela svoju vozacku... zaboravila kad je trebalo, a kasnije mi rekli da ni ne predajem jer cu dobiti kaznu. :ne zna:
zna li itko kolike su uopce kazne?
do sada sam imala srece - presla tisuce kilometara a da me nije nitko nista pitao. sad si hocu kupiti auto, pa ne znam sta da radim. :confused:
:bonk:
MaliZeleni10
24.07.2011., 03:45
Tko ti je rekao da ces dobiti kaznu ako tek sad prevodis vozacku???
Ja svoju nisam odmah bio preveo i nitko me nije nista pitao niti sam platio kaznu sto je nisam odmah preveo a vozio sam auto od firme.
Kazna za neprevedenu dozvolu je prije 10-11 godina bila 1.000 DEM (platio covjek koji je radio sa mnom), ne znam kolika je sada.
nkrajnovic
24.07.2011., 10:54
zna li netko jel u njemackoj mogu s internacionalnom vozackom dozvolom izdanom od hrvata voziti 3 mjeseca ili 6 mjeseci?
6 mjeseci. Vozacka se prevede i preda se zahtjev za njem. vozacku. Sve skupa traje 3-4 tjedna. Cijena: cca 30 € prijevod + 35 € zahtjev
Za kazne nemam pojma
S_carapa
24.07.2011., 15:56
Tko ti je rekao da ces dobiti kaznu ako tek sad prevodis vozacku???
Ja svoju nisam odmah bio preveo i nitko me nije nista pitao niti sam platio kaznu sto je nisam odmah preveo a vozio sam auto od firme.
Kazna za neprevedenu dozvolu je prije 10-11 godina bila 1.000 DEM (platio covjek koji je radio sa mnom), ne znam kolika je sada.
Hvala za info! Nadam se da cu se nekako izvuci.
Znaci to najvise ovisi koliko imas srece i na koga naletis prilikom izdavanja? (Kao i za sve ostalo... FUJ birokracija) :rolleyes:
Ja sam ovdje od pocetka 2009, tako da je sad definitivno vrijeme da nesta napravim, makar i morala platiti kaznu.
Ako netko ipak zna koliko je sada - neka se javi!!! :)
pozzz
MaliZeleni10
24.07.2011., 16:33
Ma ne brini se, kaznu bi platila da te uhvate da vozis a nisi prevela dozvolu, kako oni mogu dokazati da si ti uopce vozila???
Sad zelis kupiti auto pa prevodis dozvolu, simple as that.
Prvo moras otici u ADAC da ti prevedu dozvolu jer samo njihov prijevod je priznat a onda tamo gdje se izdaju dozvole podnijeti zahtjev za zamjenu.
Actros1841
24.07.2011., 19:02
vec sam duze u njemackoj i nisam prevela svoju vozacku... zaboravila kad je trebalo, a kasnije mi rekli da ni ne predajem jer cu dobiti kaznu. :ne zna:
zna li itko kolike su uopce kazne?
do sada sam imala srece - presla tisuce kilometara a da me nije nitko nista pitao. sad si hocu kupiti auto, pa ne znam sta da radim. :confused:
:bonk:
Da su te uhvatili platila bi kaznu kao da uopće nemaš vozačku dozvolu! Naravno i sve vezano uz to....( čitaj: polaganje )
Ma ne brini se, kaznu bi platila da te uhvate da vozis a nisi prevela dozvolu, kako oni mogu dokazati da si ti uopce vozila???
Sad zelis kupiti auto pa prevodis dozvolu, simple as that.
Prvo moras otici u ADAC da ti prevedu dozvolu jer samo njihov prijevod je priznat a onda tamo gdje se izdaju dozvole podnijeti zahtjev za zamjenu.
Zeleni opet ti!
Bit će problema oko prijepisa, neće biti kazna, ali moguće je da Führerscheinstelle ( Straßenverkehrsamt) zatraži:
1. dokazivanje znanja pred ovlaštenim ispistivačem (najčešće TUV, DEKRA) preko auto škole!
1a) samo teorije
1b) samo vožnje
2. zatraži polaganje ispita u Njemačkoj!
Postoji naime u zakonu paragraf koji propisuje provjeru znanja ako vozač DUŽE NIJE VOZIO! Pošto ona nije prepisivila vozačku a duže boravi smatra se da isto tako duže nije vozila te tako mora proći provjeru sposobnosti upravljanja pred ispitivaćem!
Osobno sam morao polagat CE kategorije sve iznova, baš na temelju tog paragrafa, jer referent tražio samo da obavim ocjenjivanje znanja upravljanja pred TUV ispitivaćem, naravno sve preko auto škole, TUV se uzjogunio i kaže ne ....normalni ispit ( radilo se o troškovima) onda je referent u prometnoj upravi popizdio i rekao MI SMO UPRAVA I ZAKON A NE TUV, i počela prepiska i dok se to riješilo, prošo mi je maksimalni rok za prijepis ....umjesto 200 DEM tada koštalo je 2700 DEM na koncu!
pozdrav svima! imam jedno pitanje i bila bih vam jako zahvalna ako bi mi netko mogao dati kakav takav odgovor. u njemackoj sam od svibnja, dobila vizu, muz mi je njemac. tranutacno sam na arbeitsamtu, jer sam odlucila prvo sad krenut na integracijski kurs pa onda krenut trazit kakv takav posao. ono sto me zapravo zanima je : ocekujem povrat poreza u hrvatskoj, valjda ce doc do rujna ili listopada, kad ga dobijem i jos uvijek sam na arbeitsamtu , da li ga trebam njima prijavit? eto hvala svima na mogucim odgovorima. nemam pojma nista od zakonima porezima obvezama, a ne zelim se igrat sa vizom koju sam dobila.hvala puno!
paosmarsa
28.07.2011., 12:59
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15271982,00.html
succorosso
28.07.2011., 13:54
Ako ima stalni i neograničeni boravak u bilo kojoj EU državi MOŽE MJENJAT DRŽAVU I ZAPOSLENJE unutar EU isto kao da je EU državljan i pod istim uvjetima koje ta država propisuje za EU državljane!!!!!!!
Koja pogresna informacija! Istina je da ako netko seli recimo iz Njemacke gdje ima stalnu dozvolu u Austriju onda mu u Njemackoj stalna dozvola propada, jer se smatra da se preselio iz ne-privremenog razloga (posao). U Austriji sto dobije od dozvola ovisi o Austriji, ali prica je ista kao da je dosao iz bilo kuda: ovo sto si pisao na kraju posta da trebas imati potvrdu o zaposlenju i stanu, to je isto kao da si dosao iz Hrvatske, Tajikistana ili bilo koje non-EU drzave.
S drzavljanstvom EU drzave koja nije u prijelaznim rokovima covijek moze doseliti u bilo koju EU zemlju, npr. Njemacku i ziviti tamo te konkurirati za posao. Ne postoji uvjet da mora imati prvo ponudu za posao a tek onda traziti dozvole. Ako mu neki ludjak odbije izdati dozvole, lijepo po advokata.
Actros1841
28.07.2011., 15:52
Koja pogresna informacija! Istina je da ako netko seli recimo iz Njemacke gdje ima stalnu dozvolu u Austriju onda mu u Njemackoj stalna dozvola propada,
Točno boravak u Njemačkoj mu propada! Ali dobija boravak i rad u Austriji
U Austriji sto dobije od dozvola ovisi o Austriji, ali prica je ista kao da je dosao iz bilo kuda: ovo sto si pisao na kraju posta da trebas imati potvrdu o zaposlenju i stanu, to je isto kao da si dosao iz Hrvatske, Tajikistana ili bilo koje non-EU drzave.
Netočno!!!!! POTPUNO NETOČNO! Uzmi u ruke EU ZAKON, koji je implentiran u zakone o strancima u svim članicama EU! ( Baš me tjeraju ljudi da kupim knjigu i da im citiram i scaniram paragrafe i članke zakona!
A evo i ti i link na smjernicu EU 2003/109/EG tu ti fino piše da se takav državljan trećih zemalja izjednačuje pravno statusno sa državljanima zemlje koja je izdala DOZVOLU BORAVKA EG!
http://europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/free_movement_of_persons_asylum_immigration/l23034_de.htm
A ista smjernica govori da zemlje članice takav zahtjev MOGU I ODBITI!!!!!!! ( u slučaju od interesa javnog reda i sigurnosti) i mogu postaviti zahtjeve integracijskih kurseva shodno nacionalnim propisima!
S drzavljanstvom EU drzave koja nije u prijelaznim rokovima covijek moze doseliti u bilo koju EU zemlju, npr. Njemacku i ziviti tamo te konkurirati za posao. Ne postoji uvjet da mora imati prvo ponudu za posao a tek onda traziti dozvole. Ako mu neki ludjak odbije izdati dozvole, lijepo po advokata.
Posebito netočno ovo boldano!
Taj dio, uvjete pod kojima može doseliti i radit regulira svaka članica za sebe!
MOŽEŠ DOSELITI, MOŽEŠ RADIT, POD UVJETOM DA:
1. IMAŠ STAN
2. DOVOLJNO SREDSTAVA ZA ŽIVOT ( kako nebi bio na socijalnoj pomoći)
2. a) To može biti i radni ugovor za buduće radno mjesto
3. Unatoć činjenici da si državljan zemlje članice EU koja nije u prijelaznom razdoblju, OPET SE MORAŠ JAVIT u upravu za strance, koja mora kao i svakom drugom strancu odobrit BORAVAK i RAD! Što će u pravilu i učinit naravno ako imaš RADNO MJESTO I STAN!
Pravo uprave za strance jeste da i odbije zahtjev za nastanjenje.....
Osobno znam jednog Talijana kojeg su iako je državljan države članice redovito bivan uhićen i deportiran nazad u Italiju te dobio i trajnu zabranu dolaska u Njemačku!
Mnogo mojih prijatelja i poznanika državljani GB i do odluke ostajanja u Njemačkoj pripadnici vojnih jedinica stacioniranih u Njemačkoj, boravili i do 15 godina kao takvi, kad su odlučili ostat, nakon prekida aktivne vojne službe, MORALI SU U AUSLÄNDERAMT, dokazat da imaju sredstava i stan kako bi im se odobrio boravak i rad u Njemačkoj!
ZAHTJEV U SVAKOM SLUČAJU MORAJU PODNJET!!!!!
Za tvoju pouku samo!
AKo ja sad želim odseliti iz Njemačke u npr. NL ili Austriju, potrebno je da imam ne samo legalan boravak na neodređeno, ( koji se dobija nakon 5 godina boravka i rada tj. minimalno 60 mjeseci plaćanja doprinosa) VEĆ MI TREBA I
AUFENTHALTSBERECHTIGUNG, što je status boravka koji stranca gotovo izjednačuje sa pravima Njemca, OSIM PRAVA GLASA NA IZBORIMA!
Za takav status ( koji se izdaje na vlastiti zahtjev) potrebno je 8 godina boravka, dostatni prihodi, potvrda o nekažnjavanju ( polizeiliches Führungszeugnis) i plačanje upravne pristojbe!
Novim zakonom o strancima i boravku AUFENHLATSBERECHTIGUNG ne postoji više, ali do sada dodijeljene VRIJEDE NEOGRANIČENO I DALJE!
Ta smjernica EU koja je implentirana u nacionalne propise država članica, ima na svim službenim jezicima EU! Ovdje je link za istu na njemačkom jeziku! ( google će naći ostale!
A niže su faksimili mojeg još uvijek statusa ( do promjene putovnice) AUFENHLATSBERECHTIGUNG, s kojim uživam potpunu zaštitu od izgona iliti po naški "šupiranja"!
Godina mi je posao bio vezan za područje boravka stranaca, tako da nije zgodno "učit tatu kako se djeca rade" ....
Slika obe dozvole....jedna poništena zbog izdavanja drugog naslova!
http://img839.imageshack.us/img839/5537/boravak.jpg
Neograničena dozvola boravka poništena zbog izdavanja višeg stausa boravka!
http://img31.imageshack.us/img31/8427/boravak2.jpg
i konačno AUFENTHLATSBERECHTIGUNG izdana prije novog zakona ali i dalje u potpunosti važeća i nakon što zbog promjene putovnice bude drugačija naljepnica!
http://img143.imageshack.us/img143/4403/boravak1.jpg
Actros1841
28.07.2011., 16:04
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15271982,00.html
Ovaj link ne pruža odgvor na pitanje korisnice!
pozdrav svima! imam jedno pitanje i bila bih vam jako zahvalna ako bi mi netko mogao dati kakav takav odgovor. u njemackoj sam od svibnja, dobila vizu, muz mi je njemac. tranutacno sam na arbeitsamtu, jer sam odlucila prvo sad krenut na integracijski kurs pa onda krenut trazit kakv takav posao. ono sto me zapravo zanima je : ocekujem povrat poreza u hrvatskoj, valjda ce doc do rujna ili listopada, kad ga dobijem i jos uvijek sam na arbeitsamtu , da li ga trebam njima prijavit? eto hvala svima na mogucim odgovorima. nemam pojma nista od zakonima porezima obvezama, a ne zelim se igrat sa vizom koju sam dobila.hvala puno!
U pravilu trebaš prijavit sve izvore prihoda u zemlji boravka i domovini kao i dokaze o eventualnom plaćenom porezu na prihode ( a povrat poreza u domovni jeste prihod) kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje o ćemu postoji ugovor Njemačke i Hrvatske!
Običajno i kao 100% pravilo, niti jedan Hrvat nije prijavio prihode i imovinu koju po bilo kojoj osnovi ima u domovini, čak ni štedne uloge ( a obvezno je) jer se u D plaća porez ako kamata na ta sredstva prelazi određeni iznos....a i pomoć ( socijalna) je ogranićena ako se ima drugih prihoda i iznosa od kojih se može živjeti!
Primjer jeste: Ima kamp u HR i ostavaruje godišnje 10-15000€ s njime ( recimo) ....to je u poreznoj prijavi u Njemačkoj dužan prijavit kao i iznos koji je na ime poreza za taj prihod platio u HR...pa se to pripribroji prihodima osobe ili domaćinstva u Njemačkoj i na temelju toga određuje iznos poreza ( i eventualni povrat) u Njemačkoj....
Pošto za sada Njemačka država nema mogućnosti provjere u Hrvatskoj ( osim u iznimnim slučajevima) ...pojeo vuk magare!
paosmarsa
28.07.2011., 17:50
Ovaj link ne pruža odgvor na pitanje korisnice!
taj link nije ni trebalo da pruži odgovor korisnice, već sam ga postavio smatrajući da je možda bitan za nekoga ko prati ovu temu i razmišlja o imigraciji u DE.
znaci po zakonu moram......hvala puno na odgovoru :)
homosapiens
28.07.2011., 20:29
Godina mi je posao bio vezan za područje boravka stranaca, tako da nije zgodno "učit tatu kako se djeca rade" ....]
Da li hrvat koji ima dovoljno €ura da kupi recimo vlastiti stan/kuću u Njemačkoj i recimo ima dovoljno sredstava na računu za prikazati za život da nije na socijali gore dok traži posao... dobija li on bez problema boravište i radnu?
shopgirl
28.07.2011., 23:36
mozes gledat na wwitv ........ne sve ali za vjesti,sasvim okay
Marino15
29.07.2011., 22:37
zna li neko kolike su sanse za dobit njemačko državljanstvo:ne zna: bili se to moglo dobit??:confused:
i da pretezito me zanima istocna njemačka jer su cijene vrlo povoljne i ima jeftinijih kuca:mig:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.