PDA

View Full Version : Kupnja kuće (porezi i ostala gamad) hitno?

K.K.
03.04.2006., 23:58
Pozdravek...

Napokon nakon skoro 3 godine podstanarstva, supruga i ja smo pronašli kuću koju smo odlučili kupiti. Kuća je u Sv. I. Zelini, ima stambene površine cca. 115 m2, podruma isto toliko i tavana oko 100 m2, nekakva garaža 30ak m2 i okućnice 300tinjak m2. U obitelji nas je ukupno četvero, ja supruga i dvoje djece.

Sad, pod prvo, brine me ovaj porez na nekretnine od 5%. Pročitao sam da su četveročlane obitelji oslobođene plaćanja poreza na nekretnine do 90 m2 ako je u igri prva nekretnina, što je kod nas slučaj. S obzirom da se radi o kući, da li ja sad plaćam porez na 115-90 = 25m2 il moram platit porez i za 115m2 podruma i 100m2 neuredjenog tavana, odnosno da li se gleda samo stambeni prostor ili i sve ostalo pa čak i garaža?

Drugo, ako se upišem samo ja kao vlasnik, imam "pravo" na tih 90 m2, ali što ako se kao vlasnici upišemo i žena i ja? Napominjem da nam je i jednom i drugom ovo prva nekretnina. Jel u tom slučaju 2 x 90 m2 ili kaj? (nekak pretpostavljam da nije a nadam se da sam u krivu).

Hvala na odgovorima :cool:

Ananke
04.04.2006., 07:33
Dečo i ja smo prošle godine kupili gradilište. Na prvu nekretninu oslobođenje od poreza (za zemlju) je do 600m2. U ugovoru smo navedeni i on i ja, znači svaki ima pola gradilišta. Kod porezne prijave svaki od nas je podnio poseban zahtjev za oslobođenje i ni jedan od nas nije trebao platiti porez. (Gradilište je 1112 m2 tako da svaki ima manje od 600 m2 i ne trebamo platiti porez.)

Ne znam kako to ide kad ste u braku, mislim da se onda zbraja.