PDA

View Full Version : Sportske ozljede

Prolaznica
13.04.2006., 11:28
Mislim da ovu temu jos nemamo. Zanima me koje ste sve ozljede pretrpili pri bavljenju sportom. Uz to, dobro bi dosli savjeti kako izbjeci te ozljede i kako ih najbrze i najlakse sanirati.
Evo moga iskustva: puknuta Ahilova tetiva na badmingtonu. Razlog je navjerovatnije nedovoljna zagrijanost. Trenutno sam u postupku "sanacije" :zubo: . Uglavnom, bit cu izvan sportskih arena 4-6 mjeseca :ceka:

Little Mermaid
16.04.2006., 04:21
Prednji krizni ligament u desnom koljenu-by gone, i menisk, fraktura metakarpalne kosti, fraktura scafoidne kosti;oboje na desnoj ruci,strgan labrum desnog ramena...i od vecih stvari to je to:zubo:

I leđa,to mi je novo,ali je od pada na skijanju, "poljubila" sam skalu na molltaleru.:zubo:

A kako izbjeci...ovisi o sportu...zagrijavanje,istezanje i postepeno dozirati opeterecenje.

GnothiSeauton
21.04.2006., 09:52
Upravo to: zagrijavanje prije, istezanje poslje.

Ja sam baveći se sportskim plesom nagnječio metatarzus lijevog stopala. Zvuči pederkasto :zubo:, ali boli ko sam vrag i jednostavno nemreš hodat. Imao fisku tri mjeseca a i sad zna meteopatski zabolit. A bezveze... nisam doslovno niš posebno napravio, korak ko 999.999 puta do tada, ali valjda zbog toga kaj sam počelo leggiero shvaćat tehnikalije ko zagrijavanje kaj sam bil duže u sportu i smatral se "nepobjedivim"... miljonti put je bilo KRK.

Na skijanju u nekoj žešćoj offslope divljini sam pri retardirano pužoidnoj brzini pal ko vreća govana i istegnuo ligamente lijevog lakta. Ali fakat je izgledalo više ko neki geg... izgleda da na skijanju fakat vrijedi da kaj je manja brzina kaj se posjebeš, si možeš više napravit.

Huricanechaser
13.03.2013., 18:41
Ova vazna i zapostavljena tema se valja oziviti. Iznimno mi je drago vidjet ovako malo unosa na ovoj temi.
Osobno patim i od akutnih i od kronicnih bolova u ledjima. Nedavno izvrsena magnetna rezonanca pokazala 4 diskus hernije od th6 do th10 u torakalnom dijelu svakako. Zarađene najvjerovatnije padom s motora prije 7 godina, a poboljsane intenzivnim treninzima s utezima. Doktor mi je izricito zabranio bilo kakve utege pogotovo bench press. Smijem raditi bodyweight vjezbe tipa zgibovi, sklekovi, zatvorski cucnjevi. Plus se Bavim s muay thai i kitesurfingom. Prosao sam sve moguce puste terapije cak sam se jednom zajebo pa isa na alternativnu metodu lijecenja koja mi srecom nije odmogla ionako zajebanu situaciju. Bol je uvijek prisutna, nekad slabija nekad jaca. Prije godinu dana sam otkrio vjezbu bent lateral raise koja mi jedina pomaze i koliko toliko ojacava rasuti ledja te uvelike smanjuje bol, problem je ako ju ne radim par dna bol se u jedan dan vrati na najja Trenutno je bol na minimalu, prestat trenirat nemogu, treniram cijeli zivot. Ima li tko sličnih iskustava da podijeli iskustvo ili eventualno izljecenje.

Kako se vi nosite sa svojim ozljedama ukoliko ih imate?

Midnight Mover
18.03.2013., 17:55
cijeli zivot treniram nogomet tako da sam prosao mnogo ozljeda vjerojatno se dosta njih ni ne sjecam, a ove sitne niti ne brojim. neke od njih su:

dva ili tri puta sam istegnuo trbusni zid, gornji dio ledja mi se ukočio jednom,a donji dio ledja 3 puta, bila je tu i voda u koljenu, zatim brutalan udarac u koljeno čije sam posljedice osjecao godinu dana, i trenutna ozljeda, a to je istegnuće zadnje loze, koju sam istegnuo na utakmici u 11.mjesecu prosle godine, cije posljedice jos osjecam :(

i tako :zubo:

Laganini
24.03.2013., 14:43
Doktor mi je izricito zabranio bilo kakve utege pogotovo bench press. Smijem raditi bodyweight vjezbe tipa zgibovi, sklekovi, zatvorski cucnjevi.

Malo ću skrenuti s teme kako bih ukazao na nešto važno: ako se bavite sportom (čak i rekreativno - uz uvjet da su vam treninzi intenzivni i česti) tada u vezi bilo kakve ozljede kontaktirajte samo i jedino liječnike kojima je sport specijalnost.
Ovo govorim iz osobnog iskustva, ali i iskustva još puno ljudi - naime radim u sportu isvakodnevno sam u kontaktu sa sportašima.
Ja ću sada možda previše banalizirati stvari, ali samo da bi najjednostavnije rekao najvažnije - medicina ne vrijedi isto za čovjeka koji je potpuno neaktivan, i za sportaša.
Uostalom, koliko ste puta čuli za sportaše koji su se čudesno dobro oporavili nakon teških ozljeda, lomova i kidanja. S druge strane, koliko puta ste čuli da su se nevelike ozljede kod neaktivnih ljudi jako pogoršale i zakomplicirale.
@Huricanechaser - Ovo što ti je rekao liječnik čisto je banaliziranje stvari.

galaxy_s
24.03.2013., 15:13
Malo ću skrenuti s teme kako bih ukazao na nešto važno: ako se bavite sportom (čak i rekreativno - uz uvjet da su vam treninzi intenzivni i česti) tada u vezi bilo kakve ozljede kontaktirajte samo i jedino liječnike kojima je sport specijalnost.
Ovo govorim iz osobnog iskustva, ali i iskustva još puno ljudi - naime radim u sportu isvakodnevno sam u kontaktu sa sportašima.
Ja ću sada možda previše banalizirati stvari, ali samo da bi najjednostavnije rekao najvažnije - medicina ne vrijedi isto za čovjeka koji je potpuno neaktivan, i za sportaša.
Uostalom, koliko ste puta čuli za sportaše koji su se čudesno dobro oporavili nakon teških ozljeda, lomova i kidanja. S druge strane, koliko puta ste čuli da su se nevelike ozljede kod neaktivnih ljudi jako pogoršale i zakomplicirale.
@Huricanechaser - Ovo što ti je rekao liječnik čisto je banaliziranje stvari.

slažem se.meni je puko menisk i jedan fizijatar mi je rekao da zauvjek zaboravim na hrvanje i ostale zahtjevne sportove, a drugi koji je više orijentiran na sport mi je rekao da nakon 2 mjeseca mogu sve normalno raditi.na kraju je taj drugi bio u pravu, bar zasad :D

Huricanechaser
24.03.2013., 16:18
.....

Hvala za cijeli post.

Ja moram priznati da je bol na minimumu zadnjih par mjeseci...