View Full Version : Bolovi u kralježnici / leđima
u stvari bole me kriza- to je onaj donji dio
vec danima
sad me boli i dok sjedim
i bol se siri niz nogu
bila kod ljecnika
dobila neke ljekove od 30 dolara
i jos rekli da spavam na tvrdom
poslali i na slikanje nekakvo, ali mislim da to necu napraviti
mislim da se to sto me boli zove lumbago..........hm....ili .........isijas...........ma ne znam...pogledala na plivine stranice...nisam nasla nesto sto bi mi koristilo
ima li netko tko bi mi malo pojasnio sto trebam raditi da bi sto prije ozdravila.....i koliko ce mi tajati.........da drzim toplo...ili hladno....mozda nekakve obloge..
hvala
jesi dizala sto tesko, ako je od toga proci ce mirovanjem
ali ta bol moze biti i da ti nesto drugo odzvanja, recimo da imas problema sa karlicom i sl.
Ovako, to sto imas je lumbago, a vjerojatno je doslo do protruzije kraljescanog diska i kompresije zivca ishiadicusa koji je pritisnut pa boli. Jesi napravila kakav nagli pokret ili dizala nesto tesko?
To sto imas, u jednom trenutku zivota dogodi se oko 80% ljudi.
Sad kad je akutna faza najbolje bi bilo tu i tamo popiti neki nesteroidni antireumatik (NSAID, mozda si to i dobila - npr. Voltaren, Vioxx, Aspirin), onda lijepo mozes napraviti komad leda - uzmes neku plasticnu casu, u to stavis malu zlicicu ili stapic od sladoleda i to tako smrznes. Zlicica je drzak za koji ces drzati tu gromadu leda. Legnes, stavis rucnike oko sebe jer ce curiti i onda ti netko kruznim pokretom trlja ledom bolno podrucje uz kraljeznicu i po guzi ako se bol siri (samo ne preko bubrega!). To smije trajati max 3-4 minute, ali lijepo ce ti sve utrnuti i prije ce proci jer led smiruje upalu, a mozes ponavljati vise puta dnevno. Koza ce se dosta zacrveniti i mozda na prvi feeling nece biti bas ugodno.
Kad se smiri akutna faza, znaci nakon par dana ozbiljno razmisli o tome koliko se bavis sportom i budi svjesna da ce se ovo ponavljati ako ne ojacas ledjne misice. Ili odi kod fizioterapeuta da ti pokaze vjezbe, ili odi plivati (dobri su svi stilovi osim prsnog, a najbolji je ledjni) ili se pocni baviti necim.
Pazi kako ubuduce dizes teret - nema saginjanja u kraljeznici, nego u koljenima. Znaci cucnes, i onda dignes.
Mene isto bole leđa, stalno. Katkad mi od toga trnu ruke, a zna me i zaboljeti glava.
Možda odem kod Ante Pavlovića, očajan sam. ;)
Reci da se salis, molim te.
Kiroprakticara, a pogotovo Pavlovica ti ne preporucujem. Oni ionako nisu djelotvorni na duge pruge jer se sve poslozi kako je i bilo i opet pocne boljeti (a mozes imati i komplikacije od njihovih zahvata). Dugorocno mozes nesto napraviti da ojacas misice.
Goga kaze;
bila kod ljecnika
dobila neke ljekove od 30 dolara
i jos rekli da spavam na tvrdom
poslali i na slikanje nekakvo, ali mislim da to necu napraviti
==============================================
samo ti odi na slikanje "ne mora biti nista ali moze isto biti nesto"
tako sam i ja prije 33 godine imao bolove isao sve gorje ,
a nisam vidio lijecnika niti slikao, jednu godinu poslije imao sam operaciju ,ali siguran sam da ces proci bolje u svakom slucaju nekada tjelo treba vrijeme da se sama izljeci.
zelim sve najbolje,
:) ;) :cool:
stitch kaže:
Mene isto bole leđa, stalno. Katkad mi od toga trnu ruke, a zna me i zaboljeti glava.
Možda odem kod Ante Pavlovića, očajan sam. ;)
Scorpy ,rakiju nemoj piti ,zato te boli glava, ali dobra prepecenica se koristi za masazu, makar je tako naturopati prodaju ovdje/mozda manje plate carinu?
A nisi li zamjenio ruke mi drvene sa ruke mi se tresu?
Sta je M-Maza, ne masira na pravom mjestu?
hvala sto ste mi odgovorili
(ovdje bi sad trebao stajati jedan smajlic koji mase)
ipak sam otisla i slikala, sutra ce biti rezultati
lahor, ma glavni je problem sto ne razumijem bas svakog dobro engleski, pa ako se namjerim na nekog tko nije raspolozen da malo uspori -padne mi moral i onda ne razumijem ni ono sto bih inace.....
procitala sam ono za led, pa cu tako i napraviti
da li je neophodno to lezanje na tvrdom......trebam li lezati na ledjima
cini mi se da nisam dizala nista posebno tesko-mislim da je sve pocelo sa klimom koja mi danima puse tacno u taj dio ledja
a lijek koji sam dobila....cek cek da vidim...robaxisal c 1/4... methocarbamol/aspirin/codeine 15mg- rekli su po 1 na 6 ili 8 sati- mogu li poduplat dozu, ili je bolje kupit neke druge
cekam rezultate, pa se javljam opet sutra
goga kaže:
Ne, ali tvrdi madrac bih ti preporucila. Nikako ne daska ili nesto slicno, dovoljan je malo tvrdji madrac. I sama ces vidjeti da ti tako bude bolje odgovaralo. Mekani madrac nije zdrav za kraljesnicu.
Lezi u polozaju koji ti najbolje odgovara, to ne mora biti na ledjima. Kad se dizes iz kreveta, dizi se na bok - tako ce manje boliti.
Glede lijekova - to izlazi iz moje domene, nisam lijecnik. Nemoj duplati dozu na svoju ruku. Radije uzimaj kako je doktor propisao, nikako vise od dozvoljenog, zbog kodeina u lijeku. Nemoj niti kupovati na svoju ruku nesto drugo, ovo ce biti OK.
goga kaže:
hvala sto ste mi odgovorili
(ovdje bi sad trebao stajati jedan smajlic koji mase)
ipak sam otisla i slikala, sutra ce biti rezultati
lahor, ma glavni je problem sto ne razumijem bas svakog dobro engleski, pa ako se namjerim na nekog tko nije raspolozen da malo uspori -padne mi moral i onda ne razumijem ni ono sto bih inace.....
cini mi se da nisam dizala nista posebno tesko-mislim da je sve pocelo sa klimom koja mi danima puse tacno u taj dio ledja
a lijek koji sam dobila....cek cek da vidim...robaxisal c 1/4... methocarbamol/aspirin/codeine 15mg- rekli su po 1 na 6 ili 8 sati- mogu li poduplat dozu, ili je bolje kupit neke druge
cekam rezultate, pa se javljam opet sutra
combinacija Aspirin i 15 mg Codeina nije pre jaka, ali zavisi o naviki i velicini osobe kao i koliki je bol ,najbolje je uzimati cim manje ali kod acutne bolesti se uzima i po dvije svakih 4-6 sati
s time da se ne popiju vise nego 8 u 24 sata, koliko ja znadem ta kolicina codeina se moze dobiti bez lijecnickog preskripstena.
Ukoliko imate dobar Chiropractor krevet ili ortopedski ili kvalitetan nije potrebna nikakova daska ,krevet treba biti tvrd ali mora biti i ugodan.
Ja cak vjerujem da mozda srecom necete imati niti povredu diska nego soft tissue povredu,jedino mi se ne svida sta vuce na nogu ,obicno je onda ishijas ili na engleski "Sciatika"
sretno,
Eh, boli inace i mene.
Ako ne vjezbam mjesec dana, pocinju bolovi. Misice ledja moram drzati u odlicnoj formi i onda ne boli uopce. Inace ne mogu sjediti jer odmah pocinju strecanja. Meni je to kronicno - hrskavica otisla :( disk poluunisten.
Iz mog iskustva, najbolje pomaze rolanje, vjerovali ili ne. Naravno, pomaze skoro svaka fizicka aktivnost ako stvari nisu bas toliko ozbiljne (u smislu da se kocite od bolova, da imate ispade osjeta i sl.). Preporucuje se plivanje ili vjezbe na podu za ledja, ali skoro svaki oblik fizicke aktivnosti je dobar. Rolanje je ok jer zaista puno rade ledjni misici. Ako nista drugo, barem radite ledjnjake i "plivajte na suhom".
I da - to moze biti od osamsatnog sjedenja koje jako opterecuje kraljesnicu, pogotovo u kombinaciji sa slabim ledjnim misicima.
doktor namcor kaze da je nalaz dobar
da se radi samo o misicima
da taj dio toplim??????
da nikako ne stavljam led
i da ce proci nakon pet sest dana mirovanja
hm
hm hm
pa sto cu sad:
led
ili
vruce obloge
pomazite
goga kaže:
doktor namcor kaze da je nalaz dobar
da se radi samo o misicima
da taj dio toplim??????
da nikako ne stavljam led
i da ce proci nakon pet sest dana mirovanja
hm
hm hm
pa sto cu sad:
led
ili
vruce obloge
pomazite
u ovom slucaju toplo, tjelo ce napraviti ostalo ,samo zacijeliti
Ako nije ishialgia, mozes i toplo. Ako ti ne odgovara, nemoj.
E sad...ako ti se bol siri u nogu...to ne mogu biti misici nikako, ali OK.
bar mi se cini
jest da sam sva utrnula od lezanja na tvrdom
i da me boli zeludac od ljekova
ali
cini mi se da cu u utorak (ponedjeljak je ovdje praznik) biti kao nova
a i prokljuvila sam gdje se kupuju voltareni bez recepta (kod poljaka)
hvala na savjetima i podrsci
lahor kaže:
Reci da se salis, molim te.
Mrtav sam ozbiljan. :D
stitch kaže:
Mrtav sam ozbiljan. :D
Bit ces jos ozbiljniji nakon Pavlovicevog "tretmana".
I mene ledja bole... Počelo je na moru, mozda od plivanja?? I sad me uzasno boli na lijevoj strani čim se uspravim... Mislim da su misici jer boli i kad 'masiram' to mjesto... :(
Šta da radim?:confused:
Mozda si istegnula koji misic. Meni se to dogodilo pa nisam mogla sjediti par dana koliko je boljelo. A mozda je i nesto drugo. Ne mozemo to znati ovako preko neta.
Ako ti se bol ne bude smanjivala, idi doktoru. Vjerojatno ce proci samo od sebe kroz tjedan dana.
lahor kaže:
Mozda si istegnula koji misic. Meni se to dogodilo pa nisam mogla sjediti par dana koliko je boljelo. A mozda je i nesto drugo. Ne mozemo to znati ovako preko neta.
Ako ti se bol ne bude smanjivala, idi doktoru. Vjerojatno ce proci samo od sebe kroz tjedan dana.
Pitajte Vilka, on će Vam sigurno dati rješenje :)))))
Sve što boli treba odrezat i odma operirat da nebude kasno
mifner kaže:
Pitajte Vilka, on će Vam sigurno dati rješenje :)))))
Sve što boli treba odrezat i odma operirat da nebude kasno
Imam smisao za humor i volim se saliti ,ali ova rubrika nije za to.
Ako zelis biti sarkisticna napisi na mojoj temi.
Ja imam skolovanje kao i dugogodisnje iskustvo sa stotinama nesreca na poslu ...sa razlicitim pozlijedima.
Ako nemas sta bolje pisati niti nemoj kao sada.
ovdje je moj koment to Gogi( koji se pokazao prilicno tocan)
combinacija Aspirin i 15 mg Codeina nije pre jaka, ali zavisi o naviki i velicini osobe kao i koliki je bol ,najbolje je uzimati cim manje ali kod acutne bolesti se uzima i po dvije svakih 4-6 sati
s time da se ne popiju vise nego 8 u 24 sata, koliko ja znadem ta kolicina codeina se moze dobiti bez lijecnickog preskripstena.
Ukoliko imate dobar Chiropractor krevet ili ortopedski ili kvalitetan nije potrebna nikakova daska ,krevet treba biti tvrd ali mora biti i ugodan.
Ja cak vjerujem da mozda srecom necete imati niti povredu diska nego soft tissue povredu,jedino mi se ne svida sta vuce na nogu ,obicno je onda ishijas ili na engleski "Sciatika"
sretno,
:) :cool:
Dobro Vilko, a zasto ponavljas 2 puta jedan te isti odgovor. BTW, mifner je musko.
ma, nesto nam ne prija ova kanada
mozda zato sto je klima puuuuno vlaznija
ja sam ozdravila
plivam svaki dan...ne u moru, al 'ajde, dobar je i bazen
kad sjedim pazim da je stolica sa finim okomitim naslonom koji mi drzi ledja
sve bi bilo u redu, da se nije razbolio i moj dragi muzic
i on je isao na slikanje
slika pokazala nekakve degerativno artriticne promjene
ne znam kakve
samo sto on ne moze stajati
ma ni hodati :(
7, 8 minuta i to je to
prepisali mu bajerov aspirin
on nikad do sad nije imao ovakvih problema, pa je obamro od uzasa
lahor i ostali......molim vas pomazite
sto mu je to
je li moguca da nam stvarno toliko smeta sto je vrijeme dosta vlaznije nego kod nas- nedavno smo doselili
pozdrav
goga kaže:
ma, nesto nam ne prija ova kanada
mozda zato sto je klima puuuuno vlaznija
ja sam ozdravila
plivam svaki dan...ne u moru, al 'ajde, dobar je i bazen
kad sjedim pazim da je stolica sa finim okomitim naslonom koji mi drzi ledja
sve bi bilo u redu, da se nije razbolio i moj dragi muzic
i on je isao na slikanje
slika pokazala nekakve degerativno artriticne promjene
ne znam kakve
samo sto on ne moze stajati
ma ni hodati :(
7, 8 minuta i to je to
prepisali mu bajerov aspirin
on nikad do sad nije imao ovakvih problema, pa je obamro od uzasa
lahor i ostali......molim vas pomazite
sto mu je to
je li moguca da nam stvarno toliko smeta sto je vrijeme dosta vlaznije nego kod nas- nedavno smo doselili
pozdrav
Dokazano je da je izmjena klime utjecna na skoro cijeli organizam.
Iz moga licnog iskustva, ja i znadem i osjecam promjenu.
Sta se muza tice ,vidio sam osobe koje nakon dva dana se dignu uredu.
Ja licno nisam nikada sprovadao mirno u krevetu....osim posle operacije....ali svi smo drugaciji.
Nasa samoobrana i prirodno nas i sama izlijeci, ako muz ima promjene na X-ray ne znace da su neke opasne, doktor je trebao rastumaciti.
Skoro svatko ce imati neke promjene ,ali ne i probleme...upravo da ima i problem sa diskom /disk sam/ se moze oporaviti bez intervencije, ja sam u 30 godina imao (radi operacije)problema previse pritisak na druge diskove ,koji su se sami sa vrijemenom oporavili.
Vjerojatno je doctor dao anti inflametari tablet?
Topli pristup.....masaza sa Voltaren cream..... i uskoro mora doci na bolje .
A poslije kretanje i vjezbe, lahor je pisala o tome.
Veoma mi je zao za cuti, jer razumijem...nama je odmah od prvog dana u Australiji sve moguce krenulo lose
lahor kaže:
Bit ces jos ozbiljniji nakon Pavlovicevog "tretmana".
Poznato mi je, gledao sam njegove kasete. Znam moliti Očenaš, pa sam prvi uvjet ispunio.
Ali ne znam pušiti. ;)
Goga, jel imas nalaz pa da nam ga prepises, bit ce ga lakse protumaciti?
Ne znam koliko ti muz ima godina, ali nije nista neuobicajeno na rtg snimci kraljeznice pronaci degenerativne promjene u smislu smanjenja intervertebralnih (medjukraljescanih) prostora, osteofita (kostanih izdanaka uz kraljeske) te skleroze tijela kraljeska (otvrdnuca, vece gustoce kosti). To jos uvijek ne mora znaciti da ce se radioloski nalaz poklapati sa stvarnim simptomima, dapace -moze biti sasvim obrnuto.
Jel se to sa tvojim muzem dogodilo naglo? Nakon naglog pokreta ili se vec probudio tako? Bol mu se siri u jednu nogu, obje noge ili se zadrzava samo u podrucju ledja? Jel se pojaca kad se nagne prema naprijed, ili u neku stranu?
Nemojte se zabrinjavati, ocito je doslo do pritiska na zivac (najvjerojatnije) i takve stvari prodju za par dana. Ne trebate raditi tragediju iz toga, vec to shvatiti kao alarm da sad obadvoje pocnete plivati (najbolje ledjno, a ako imate problema sa vratom onda nikako prsno). Kod vas u Kanadi fizioterapeuti rjesavaju ovakve probleme bez lijecnika pa se mozete i njima obratiti ukoliko bol ne bude prestajala.
Kao sto rece Vilko, Voltaren krema ili bilo koja druga krema koja sadrzi non steroid antiinflammatory drug (NSAID gel ili tako nekako trazi u apoteci) i aspirini (trazite doktora i nesto jace ako muz ne moze izdrzati, ali sumnjam da ce trebati). Sto ce tice primjene toplog ili hladnog, meni u ovakvim situacijama (a dogodilo mi se slicno par puta) vise odgovara led, da me netko masira ledom po par minuta svakih 1-2h. Ako to tvom muzu ne odgovara, onda toplo, makar se na akutne stvari toplina ne proporucuje jer ona moze povecati pritisak na n. ischiadicus povecavajuci otok. Ona je bolja za kronicne bolove.
I da, klima utjece na cijeli organizam, stvarno je moguce da vlazna i hladna klima djeluje lose na vasa ledja.
stitch kaže:
Poznato mi je, gledao sam njegove kasete. Znam moliti Očenaš, pa sam prvi uvjet ispunio.
Ali ne znam pušiti. ;)
Joj, ja bih to malo gledala. Samo ne znam bi li se onda smijala ili plakala...
lahor kaže:
Goga, jel imas nalaz pa da nam ga prepises, bit ce ga lakse protumaciti?
Ne znam koliko ti muz ima godina, ali nije nista neuobicajeno na rtg snimci kraljeznice pronaci degenerativne promjene u smislu smanjenja intervertebralnih (medjukraljescanih) prostora, osteofita (kostanih izdanaka uz kraljeske) te skleroze tijela kraljeska (otvrdnuca, vece gustoce kosti). To jos uvijek ne mora znaciti da ce se radioloski nalaz poklapati sa stvarnim simptomima, dapace -moze biti sasvim obrnuto.
Jel se to sa tvojim muzem dogodilo naglo? Nakon naglog pokreta ili se vec probudio tako? Bol mu se siri u jednu nogu, obje noge ili se zadrzava samo u podrucju ledja? Jel se pojaca kad se nagne prema naprijed, ili u neku stranu?
Nemojte se zabrinjavati, ocito je doslo do pritiska na zivac (najvjerojatnije) i takve stvari prodju za par dana. Ne trebate raditi tragediju iz toga, vec to shvatiti kao alarm da sad obadvoje pocnete plivati (najbolje ledjno, a ako imate problema sa vratom onda nikako prsno). Kod vas u Kanadi fizioterapeuti rjesavaju ovakve probleme bez lijecnika pa se mozete i njima obratiti ukoliko bol ne bude prestajala.
Kao sto rece Vilko, Voltaren krema ili bilo koja druga krema koja sadrzi non steroid antiinflammatory drug (NSAID gel ili tako nekako trazi u apoteci) i aspirini (trazite doktora i nesto jace ako muz ne moze izdrzati, ali sumnjam da ce trebati). Sto ce tice primjene toplog ili hladnog, meni u ovakvim situacijama (a dogodilo mi se slicno par puta) vise odgovara led, da me netko masira ledom po par minuta svakih 1-2h. Ako to tvom muzu ne odgovara, onda toplo, makar se na akutne stvari toplina ne proporucuje jer ona moze povecati pritisak na n. ischiadicus povecavajuci otok. Ona je bolja za kronicne bolove.
I da, klima utjece na cijeli organizam, stvarno je moguce da vlazna i hladna klima djeluje lose na vasa ledja.
godina 45
bol se spusta niz noge
nekad mu trne neki nozni prst
pojacava se kad se nagne naprijed- tj ne moze se nagnuti
isto tako ne moze podici ispravljenu desnu nogu kad lezi (mozda samo dvadeset centimetara)
kad nogu savije u koljenu moze je podici
prvo nije mogao stajati na jednom mjestu, sad moze hodati samo sest sedam minuta
drzi ga jedno dvadesetak dana- on kaze da nije napravio nikakav nagli pokret
hm hm hm
ma, mi smo tek dosli u kanadu, pa treba raditi i raditi
proslo vrijeme zlatnih bolovanja
e tako
pozdrav svima
ps
nemam nalaz- otici cu u ponedjeljak pa cu prepisati
goga kaže:
godina 45
bol se spusta niz noge
nekad mu trne neki nozni prst
pojacava se kad se nagne naprijed- tj ne moze se nagnuti
isto tako ne moze podici ispravljenu desnu nogu kad lezi (mozda samo dvadeset centimetara)
kad nogu savije u koljenu moze je podici
prvo nije mogao stajati na jednom mjestu, sad moze hodati samo sest sedam minuta
drzi ga jedno dvadesetak dana- on kaze da nije napravio nikakav nagli pokret
hm hm hm
ma, mi smo tek dosli u kanadu, pa treba raditi i raditi
proslo vrijeme zlatnih bolovanja
e tako
pozdrav svima
ps
nemam nalaz- otici cu u ponedjeljak pa cu prepisati
Da, ovo je jedna gadnija lumboishialgija (sciatica). U svakom slucaju, vas muz treba fizioterapiju, a mozda i malo jace lijekove. Cudno mi je da vec niste bili upuceni fizioterapeutu, to bi moglo pomoci.
Evo ti link, tvoj muz ima ovo:
http://health.yahoo.com/health/centers/back_pain/000442.html
Najbolje je vježbati, svatko ima pola sata vremena dnevno.
Meni se stanje bitno popravilo. Čini mi se da je Ante ipak izgubio mušteriju. ;) :)
Za stanovnistvo koji ne govori /cita engleski,prenasam na Hrvatskom za pitanje koje je postavljeno veoma cesto!
Protruzije i prolapsi međukralježničnih diskova
Međukralježnični diskovi esencijalni su element čovjekovog sustava za kretanje, čineći kralježnicu elastičnom i pokretnom. Međutim, događa se da središnji dio diska degenerira. Naposlijetku, diskovni prsten izlazi van trupa kralješka, pritiščući korijen živca leđne moždine što dovodi do ponavljajućih bolova u križima, a kasnije do poremećaja osjeta i klijenuti mišića.
Uvod
75% populacije je bar jednom u životu pogođeno s bolnošću u leđima. Takva bol je ujedno i glavni uzrok smanjene fizičke aktivnosti u ljudi mlađih od 45 godina. I iako je u većini slučajeva sam uzrok boli nepoznat, kod jednog broja ljudi možemo kriviti međukralježnične diskove.
Intervertebralni (međukralježnični) diskovi esencijalni su element lokomotornog sustava čovjeka, čineći kralježnicu elastičnom i pokretnom. Građeni su velikim dijelom od vode, zbog čega se, poput jastuka, jednostavno oblikuju i prilagođavaju promjenama položaja kralježnice i trupa. Zbog svog vodenog sastava, disk se ne može komprimirati, tako da pritisak na disk s jedne strane rezultira njegovim širenjem sa suprotne strane, zadržavajući pritom uvijek jednak volumen. Ligamenti koji međusobno povezuju kralješke ujedno ne dozvoljavaju diskovima da "pobjegnu" sa strane, držeći ih u nekoj vrsti kaveza između trupova dvaju kralježaka.
Nastanak bolesti (etiologija)
Događa se da nucleus pulposus, središnji gradivni dio diska, oko kojeg se nalazi prsten diska anulus fibrosus, bilo zbog ozljede, ali najčešće spontano, degenerira. (Danas je poznato da degeneracija diskova ima svoj prirodni tijek koji prati starenje ljudskog organizma. Također je utvrđeno da prisutnost ove bolesti u obitelji povećava izglede da dotična osoba i sama oboli.) Zbog toga se međukralježnični prostor suzi. To dovodi do labavosti ligamenata i, skupa s njima, jačeg isticanja prstena diska van trupa kralješka. Prsten diska zbog pritiska vremeno degenerira i preko uzdužnih ligamenata sve više pritišće i korijen živca leđne moždine. Bolest najčešće nastaje u slabinskom (lumbalnom) dijelu kralježnice zbog najvećih opterećenja u tom području. Zato je jedan od vodećih simptoma bolesti nazvan lumbago. Česta je i u mladih osoba.
Simptomi
Tipični simptomi su ponavljajući bolovi u križima koji imaju za posljedicu ukočeno i ponešto iskrivljeno držanje lumbalnog dijela trupa. Taj se simptom generalno zove lumbago. Pritisak je prolazan, pa zato lumbago nakon kratkog vremena prestaje. Ponoviti se može bilo kad pri naglijem okretanju trupa, naglom ustajanju, podizanju tereta ili spontano. Osim akutnih bolova, nastaju postupno i poremećaji osjeta i slabljenje refleksa. Ako se bolest ne liječi, na ispad osjeta se nadograđuje i klijenut (slabost) mišića.
Dijagnostika
U dokazivanju bolesti vrlo su korisni neurološki testovi. Dva važna su Lasegueov i obrnuti Lasegueov znak.
Lasegueov znak: bolesnik leži na leđima, noga je ispravljena u ekstenziji i podižemo je cijelu po mogućnosti do okomice (kut od 90°). U slučaju protruzije/prolapsa u području segmenata L5 i/ili S1 (ili u slučaju meningitisa), pokret je rano zakočen uslijed boli.
Obrnuti Lasegueov znak: bolesnik leži na trbuhu. Liječnik mu pasivno flektira nogu prema leđima. U slučaju protruzije/prolapsa u području L3 i/ili L4, prisutni su bolovi, što bolesnik kompenzira podizanjem kuka iste strane radi smanjenja bolova.
U kasnijoj fazi bolesti koncentracija bjelančevina u lumbalnom likvoru se povisuje na otprilike dvostruke vrijednosti od normalnih zbog pojave transudacije (prelaska bjelančevina iz krvnih žila) u likvor. To je jedan od nesigurnih simptoma bolesti.
Na rentgenu se prikazuju jedino starija oštećenja, kod kojih se vidi suženje intervertebralnih (i.v.) prostora. Također se vidi i spondiloza (iskrivljenje kralježnice) uzrokovana krivim držanjem, a zbog izbjegavanja boli, što posljedično uzrokuje još jaču protruziju diska. (Prisutan je začarani krug događaja koji dovodi do pogoršanja simptoma.) Za procjenu dijagnoze može koristiti i kontrastna mijelografija, ali najpouzdanije metode su kompjutorizirana tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MR). One su nažalost ujedno i najskuplje.
Liječenje
U stadiju lumbaga liječenje je konzervativno: potrebno je strogo mirovanje, zagrijavanje, opuštanje lumbalne muskulature, ležanje na tvrdoj podlozi, poslije masaža i vježba. Blokade paravertebralno se daju samo po potrebi. Koriste se analgetici za ublažavanje boli i miolitici za relaksaciju mišića.
U stadiju klijenuti mišića (uznapredovalom stadiju): operativni zahvat prolabiranog nucleusa pulposusa diska. Indikacija za operativno liječenje se postavlja isključivo po neurološkim mjerilima. Često se vrši hemilaminektomija - mikrokirurška operacija kroz ligamentum flavum. Kod 10% bolesnika prisutne su višestruke protruzije, pa operacija neće riješiti problem.
Bol kod artritisa: vježbajte!
Vježbanje, a ne mirovanje, često je prava terapija
Do prije 25 godina, standardna terapija kod artritisa bila je mirovanje. Liječnici su tada mislili da je najbolji način održavanja funkcije zglobova, jednostavno ih ne micati. Čak i danas, mnogi liječnici misle da je mirovanje u kombinaciji s lijekovima protiv bolova dobitna kombinacija za problem artritisa.
Iz tog razloga, često prođe nekoliko godina od pojave artritisa koje bolesnici provedu uzimajući lijekove protiv bolova, različite jačine. Međutim, to najčešće ne pomaže, pa se na kraju javljaju specijalistima reumatolozima, upućeni od svog liječnika. Kod reumatologa dolaze jer ih još uvijek, usprkos svim lijekovima, jako boli.
Reumatolozi ne mogu puno pomoći, što se tiče medikamentne terapije, ali bolesnicima se može ponuditi fizikalna terapija, što je mnogo učinkovitije, nego sami lijekovi. Preporučaju se treninzi snage, tj. trening otpora, suprotnom od aerobnih treninga, poput hodanja. Takve vježbe su pokazale vrijednost u "spašavanju" zglobova.
"Počela sam s podizanjem tereta nogama, svaka noga jedan kilogram, što je bilo vrlo teško, jer su moje kretnje bile jako ograničene" navodi jedna pacijentica, koja je počela s ovom metodom nakon što joj cijela paleta lijekova nije pomogla. Bol je ostala, a zglobovi su gubili na pokretljivosti. "Uz sve to" nastavlja "bilo je jako teško vježbati kad se osjećate jako loše i kad se ne želite kretati, ali štio sam se više gibala i vježbala, osjećala sam se bolje."
Danas ta ista osoba vježba redovito, vježbe snage dvaput tjedno, uz mnogo hodanja i vožnje biciklom. Ali stvarna promjena, koja je toliko značajna, je mogućnost obavljanja svakodnevnih malih polova, kao npr. vađenje odjeće iz mašine za pranje. Prije je to bilo jednako hrvanju, danas ne samo da to izvodi s lakoćom, nego zna ponijeti iz supermarketa i vreće od 10 kg, bez problema.
Unatoč ovako dobrim rezultatima, pacijenti često ne dobiju osnovne informacije od obiteljskog liječnika. Ili ako i zapitaju svog liječnika, što da rade, često dobiju odgovor da šetaju. Ali hodanje boli jer većina ljudi ima artritis koljena ili kuka. Hodanje samo pogoršava bol, ako je to prva metoda s kojom se započne terapija. Trebate započeti s vježbama snage, da bi prvo ojačali mišiće koji će onda preuzeti dio tereta koje nose bolesni zglobovi i tako ima olakšati funkciju, smanjiti oštećivanje i umanjiti bol.
Da bi razumjeli zašto je važno ojačati bolesnikove zglobove, možemo se poslužiti mehaničkom analogijom: zamislite kako vaš automobil vozi na kvrgavoj cesti. Posao je amortizera da apsorbiraju svaku kvrgu i izbočinu, da se ta trešnja ne bi prenosila na putnike. Ako ne postoji mogućnost neutraliziranja trešnji i poskakivanja, auto će poskakivati preko ovjesa, a putnici će tada osjećati skakanje.
U tijelu, mišići su apsorbirajući faktori, a hrskavica, od koje je građen zglob, je ovjes automobila. Zbog toga, što su mišići jači, manje je štetnih utjecaja na zglobove, koji i onako već mogu biti oštećeni. Ovo se odnose na osobe koje boluje od osteoartritisa, degenerativne bolesti lokomotornog sustava ili reumatoidnog artritisa, koja je upalna bolest.
I studije su pokazale povoljan učinak vježbi snage na štednju zglobova.
Neke prijašnje studije su naslućivale takve mogućnosti. U najvećoj takvoj studiji, provedenoj u SAD-u, na Bowman Gray School of Medicine, Wake Forest University, North Carolina bilo je uključeno više od 400 muškaraca i žena, svi s osteoartritisom. Učesnici studije su bili podijeljeni u dvije terapijske skupine, jedna s naglaskom na tjelesnu aktivnost, druga s naglaskom na edukativni program koji nije uključivao nikakvu tjelesnu aktivnost. Nakon godinu i pol dana istraživanja, grupa koja je bila upućena na tjelesnu aktivnost pokazivala je bolje rezultate, pokazujući 8-10% manju bolnost i oštećenost. Ali razlika nije pripisana poboljšanju stanja zbog tjelesne aktivnost, nego pogoršanju stanja onih koji nisu vježbali.
Druga studija je pokušala otkriti da li se stanje poboljšava s podizanjem opće forme bolesnika i povećanjem treninga.
Svi učesnici ove studij pokazivali su znakove bolnosti zbog artritisa koljena i bili su značajno onemogućeni u svakodnevnim aktivnostima. Polovica ispitanika je prošla program treniranja vježbama snage. Druga polovica učesnika studije je dobila smo nekoliko predavanja, općih saznanja o svojoj bolesti i dijetnoj terapiji.
Rezultati objavljeni u prošlogodišnjem "Journal of Rheumatology": nakon 4 mjeseca, bol u skupini koja je vježbala bila je smanjena u prosjeku za 43%, za razliku os snižavanja boli u kontrolnoj skupini za 12%. Fizička aktivnost se poboljšala u skupini koja je vježbala za 44 % gotovo dvostruko više nego u kontrolnoj skupini.
"Vježbači" su također mogli lakše hodati, penjati se uz stepenice, sjediti i ustajati. Spavali su mnogo bolje, također. Poboljšanja su uočena i kod svakodnevnih tjelesnih aktivnosti.
Aktivnosti koje pomažu, mogu se provoditi kod kuće. No, za to je potrebna jaka samodisciplina i velika volja. Problem je što mnogi bolesnici ne iskazuju veliki entuzijazam i nisu spremni preuzeti na sebe takvu odgovornosti teret. Oni žele jednostavno tabletu.
Sretno,
P.S. moja supruga 66 godina ,hoda svaki dan 30-40 minuta!...hodanje je preporuceno za sve....koji mogu!
Sportske ozljede
Sportska ozljeda je ozljeda nastala prilikom sportske aktivnosti. Pri tom razlikujemo ozljedu i oštećenje.
Oštećenje - razlog se najčešće ne može anamnestički pronaći. Pacijent se ne sjeća ni načina ni vremena. Za razliku od ozljede koja je najčešće akutnog karaktera, oštećenje je najčešće kronično.
Osnovni su postulati rehabilitacije sportaša:
1. ozlijeđeni dio tijela miruje, a ostali dijelovi tijela moraju vježbati jer u 7 dana mirovanja vrhunski sportaš izgubi 60% aktivnosti mišića koji miruje. Kod imobilizacija u zglobu nastaju kontrakture (skraćenja).
2. mijenjanje rehabilitacijskih postupaka
Ozljede u sportu najčešće nastaju kao posljedica nerazmjera između individualno mogućeg opterećenja vezivnog i potpornog tkiva i opterećenja tijekom treninga i natjecanja.
Drugi uzroci su: neadekvatna oprema, nepovoljne klimatske prilike, nepažnja i sl.
Sportske ozljede najčešće pogađaju meka i potporna tkiva, rjeđe kosti.
Odgovor tkiva na ozljedu uvijek je upalna reakcija, a njen su pokretač raspadni produkti ozlijeđenog tkiva. Akutna faza ozljeđivanja i tkivnog odgovora može se podijeliti u tri faze:
1. faza akutnih vaskularno-upalnih događaja - traje oko 48 h, cilj je tu fazu skratiti što je više moguće i spriječiti nastanak kroničnog procesa (daju se nesteroidni i steroidni protuupalni lijekovi)
2. faza regeneracije i rekonstrukcije ozlijeđenog tkiva - stanična proliferacija, stvaranje krvnih žila - angiogeneza, sinteza oštećenog tkiva i nastanak kolagena. Počinje treći dan, a završava peti dan nakon ozljede.
3. faza cijeljenja - faza završne organizacije u kojoj dolazi do funkcijske obnove.
Cilj je rehabilitacije nakon ozljede povratak u psihičko i fizičko stanje koje je postojalo prije ozljede. Ne smije se dozvoliti da proces od akutnog prijeđe u kronični. Ozljedu treba riješiti terapijski dok je u akutnoj fazi, a daljnje ozljede se mogu spriječiti bandažom zgloba te kinezioterapijom s ciljem učvršćivanja zgloba.
Rehabilitacija počinje neposredno nakon ozljede i odvija se onoliko dugo koliko to traže izgubljene sposobnosti.
Program rehabilitacije mora biti individualno prilagođen.
Neophodan je pozitivan odnos između sportaša, trenera, liječnika - specijalista i fizioterapeuta.
Osim u iznimnim slučajevima, kod sportske ozljede treba ovako postupiti:
- sportaš treba izbjegavati strogo mirovanje
- kod imobilizacija treba raditi izometričke vježbe i koristiti pojedine oblike fizikalne terapije (npr. magnetoterapija, iznad gipsa ili osteosintetskog materijala)
- napraviti individualni program vježbi za ostali dio tijela koji će sačuvati mišićnu masu, pokretljivost zglobova i kralješnice, održati određeni stupanj tjelesne pripremljenosti i osjećaj sportaša da nije izgubljen za fizičku aktivnost.
Čime se stječu preduvjeti dobre rehabilitacije:
- održavanje mišićne mase i kvalitete mišića
- pokretljivost zglobova i prevencija kontraktura
- očuvanje propriocepcije
- omogućuje se održanje funkcijskih vježbi za pojedine sportove
- umanjuje se gubitak sportske vježbe
- ispravljaju se uočene biomehaničke pogreške koje nisu vezane za ozljedu
- zadržava se dobra kardiovaskularna sposobnost
- psihički je učinak velik - sportaš se ne osjeća kao bolesnik
Potrebno je mijenjati oblik aktivnosti, trajanje pojedinih oblika aktivnosti, njihovu učestalost te intenzitet ovisno o napretku.
Uspješan povratak u sport moguć je:
- kad više ne postoji bolest ni u kakvim aktivnostima
- kad su funkcijski kapaciteti svih zglobova očuvani
- postoji zadovoljavajuća i kvalitetna količina mišićna mase
- kad postoji očuvana sportska vještina kao prije ozljede
- kad je kardiovaskularni sustav odgovarajuće pripremljen
- kad postoji primjerena propriocepija
- kad postoji psihofizička sposobnost sportaša
- kad su izdržljivost i snaga primjereni očekivanim naporima
- kad je trener zadovoljan postignutim mogućnostima
Edukacija sportaša kroz rehabilitaciju
Bitno je da sportaš nešto nauči - kako da izbjegne ozljedu, a i kako je pravilno liječiti kad se dogodi.
Najveći broj sportskih ozljeda nastaje zbog prekomjernih naprezanja (30-50%).
Više od 50% vrhunskih plivača ima probleme s ramenim zglobovima; kontaktni sportovi uzrokuju teže povrede.
Pravilan tretman (sportske) ozljede ledom
Led je jedno od najvažnijih sredstava za trenutačan tretman ozljede.
Hlađenje, najčešće ledom, ima pozitivan učinak na ublažavanje kratkoročnih simptoma koji inače nastaju nakon kontuzije, uganuća, iščašenja i sličnih akutnih, često sportskom igrom zadobivenih ozljeda.
Fiziologija djelovanja hladnoće, odnosno leda, ogleda se u vazokonstrikciji ( sužavanju krvnih žila ) u koži, čime se smanjuje kapilarna poroznost i postiže ograničavanje upale, te u smanjenju bola ozljeđenog dijela tijela snižavanjem odgovora receptora za bol. Također, hlađenje smanjuje spazam mišića smanjenjem prijenosa impulsa iz tetivnh receptora do mišića, kao i oštećenje stanica u tkivu snižavanjem staničnog metabolizma.
Tretman hladnoćom najbolje se postiže s komadima leda sa širokim plohama, ( kao npr. otkrhrivanjem ploški leda s velike gromade) jer one priliježu uz kožu najvećom površinom i najbrže hlade. Led treba držati u vrečicama da se izbjegne direktna maceracija kože i da se lakše njime manipulira. Vrečice leda treba omotati ručnikom, i ručnik postaviti iznad ozljeđenog dijela tijela. Potom se elastični zavoj omota oko ručnika i tijela i lagano stegne, tek toliko da drži ručnik s ledom na mjestu.
Prejako stezanje zavoja može ugroziti krvnu opskrbu tog i distalnijeg dijela tijela što bi bilo kontraproduktivno.
Ručnik s ledom treba držati najviše 7 minuta i tada ga treba obavezno skinuti na 10 minuta. To je neophodno jer se već nakon 10 minuta počinju pojavljivati neželjene posljedice izlaganja tkiva hladnoći (od obično 32 C na površini kože ).Koža nakon pretjerano dugog hlađenja pocrveni, a pacijent ima osjećaj boli, topline i svrbeža. To je stoga jer se proces obrće te nastupa vazodilatacija (širenje krvnih žila), što dovodi do oticanja, boli i oštećenja stanica. Ova se naknadna vazodilatacija obično javlja između 10-e i 15-e minute od početka hlađenja, a nakon uklanjanja leda traje još između 3 i 7 minuta. Stoga je nužno pomoći a usput ne štetiti bolesniku.
Cikluse od 7+10 minuta treba izmjenjivati ukoliko je to potrebno - do 90 minuta, i potom napraviti pauzu od nekoliko sati, da bi se po potrebi ponovili još nekoliko puta dnevno.
Sprječavanje bolova u leđima na poslu i u kući
Podizanje stvari
Unaprijed planirajte što želite napraviti i nemojte žuriti. Postavite se blizu predmeta koji želite podignuti. Razdvojite stopala na širinu ramena kako biste osigurali sebi široku potpornu bazu. Savijte koljena. Učvrstite trbušne mišiće. Nakon uzmanja predmeta podižite se nožnim mišićima. Ne podižite sami pretežak ili nezgrapan predmet. Zatražite pomoć.
Za podizanje vrlo laganog objekta s poda, kao što je komad papira, nagnite se nad predmet, savijte lagano jedno koljeno, a drugu nogu ispružite ispred njega. Pridržite se za obližnji komad namještaja dok posežete za predmetom.
Bez obzira što podižete, približite se predmetu, savijte koljena i podižite nožnim mišićima. Nemojte se pregibati u struku. Kada podižete prtljagu, stanite sa strane prtljage, savijte koljena, uhvatite ručku i uspravite se.
Dok držite predmet, neka vam koljena budu lagano povijena u svrhu održavanja ravnoteže. Ukoliko morate pomaknuti predmet na drugu stranu, izbjegavajte savijanje tijela. Usmjerite prste u pravcu gdje ga želite pomaknuti i okrenite se cijelim tijelom. Predmet neka vam bude blizu tijekom pomicanja.
Ukoliko predmet trebate staviti na policu, primaknite se što bliže polici. Široko razmaknite stopala, postavite jedno stopalo ispred drugog za postizanje čvrste baze. Ne naginjite se naprijed niti potpuno ispružajte ruke dok držite predmet u rukama.
Ukoliko je polica visoko, približite se polici, razmaknite stopala i stavite ih jedno ispred drugog. Podignite predmet do visine prsa, laktove držite sa strane i postavite ruke tako da možete predmet gurnuti prema gore na policu. Ne zaboravite učvrstiti trbušne mišiće prije podizanja.
Sjedenje
Za vrijeme sjedenja, neka su vam leđa u normalnom, lagano savijenom položaju. Svakako provjerite podupire li vam stolica donji dio leđa. Držite glavu i vrat uspravno. Osigurajte pravilnu visinu radne površine tako da ne morate držati glavu i vrat pognute.
Jednom na sat, ako je moguće, ustanite i protegnite se. Postavite ruke na donji dio leđa i lagano se savijte prema natrag.
Moždani udar nakon tretmana kiropraktičara
25.02.2002. Na 27. internacionalnoj konferenciji koju je održala The American Stroke Association izneseni su podaci iz studije koja je povezala nastanak 158 moždanih udara s disekcijom cervikalnih arterija.
Disekcija vratnih arterija je bila uzrokovana traumom u 98 pacijenata (63%), a od tog broja njih 38 (39%) ozljedu je zaradilo tijekom kiropraktičarske manipulacije vrata. Kod ostalih pacijenata su ti traumatski događaji uključivali vožnju automobila unatrag, igranje golfa, ličenje stropa, itd.
˝Vratne arterije su jako podložne disekciji, a posebno vertebralne aretrije zbog njihovog zavojitog tijeka koji prati kralježnicu˝, izjavio je Dr. John W. Norris voditelj istraživanja. Od 38 kiropraktičarskih pacijenata s disekcijom 30 je imalo disekciju vertebralne, a 8 disekciju karotidne arterije.
U izjavi Dr. Norris dalje navodi kako je sve više dokaza da je disekcija vratnih arterija najčešći uzrok ishemičnog moždanog inzulta kod osoba mlađih od 45 godina. Disekcija može biti spontana ali trauma često ostaje previđena kao uzrok disekcije.
Studija je pokazala da je kiropraktičarska manipulacija vrata bila uzrok disekcije u 24% slučajeva kod osoba mlađih od 45 godina.
Reference: Reuters Health Information 2002.
prvo svima pozdrav
:w
nesto mi se bio zastekao komp pa su mi propali svi vasi e mail- ovi sa "izrazima podrske"
te zato nisam vise nikome ogovarala
glede zdravstvenog stanja:
ja sam dobro
muzic je u komi- isti simptomi
nece kod doktora
sve mu je dosadilo -ukljucujuci i kanadu :)
sad cu vas pitat jos jedno i necu vise nikoga gnjaviti
moze li ta ishialhija nesto trajno pokvariti ako covjek ne radi vjezbe koje bi trebao.......hm, grozne li recenice......mislim ono....sve traljaviji misici znaci li to sve jaca bol.... sve upaljeniji zivac, moze li tako upaljen, a ne ljecen poci u PM
:confused:
eto
Nazalost, moze. Vidi kako je Vilku.
Moguce posljedice su suzenje spinalnog kanala i posljedicno ostecenje kraljesnicne mozdine, zatim razni motorno-osjetilni poremecaji u nogama, a kod medijalnih prolapsa diska se mogu dogoditi i gadniji problemi. Naravno, sve to ako je bol kod tvog moza uzrokovana hernijom diska (ima i drugih razloga, ali ovaj je daleko najcesci).
Za moguce posljedice trebalo bi pogledati sve nalaze, to je najpametnije pitati specijalista koji lijeci tvog muza.
I naravno, ako se ne krene u akciju sa lijecenjem, napadi ishialgije se sigurno nece prorijediti.
Ja nikako ne preporucujem da tvoj muz ne pocne sa lijecenjem, natjeraj ga doktoru ili fizioterapeutu (ovo je jos bolje, znam za jednu privatnu praksu koju vodi nasa zena u Missisaugi, hoces kontakt?).
lahor,
nemamo ti mi doktora
to i jest problem
jer su svi u gradu londonu prebukirani i u ova dva mjeseca nismo uspjeli naci ni jednog ljecnika koji bi prihvatio 4 nova pacijenta (prva tri mjeseca kad stignes i nemas zdravstvenu iskaznicu.....da nam je netko rekao da je problem neci doktora, trazila bih ga od prvog dana....ali to je vec druga prica)
primi nas i ovaj u "valk in" ali to nije to- vise onako, za prvu ruku
hocu kontakt
posalji
hvala
Re:GOGA,
Razumijem pomanjkanje doktora ,jer sam i sam radio u malom mjestu.......ali ovo je preslo predaleko ,sve sta govorimo je "sta mislimo ,a ne znademo tocno".
Ne cekati vise jedan sat ,za Boga miloga mora postajati bolnica?
Nagadati nikako nece pomoci...samo moze preci jos gorje.
Slucaj je ako je kako se govori ..za "Emergenci department..ako nije blizu mora biti negdje, malo dalje.
U svakom slucaju postaje udruzenja pomoci doseljenicima koji ce vam pomoci sta da napravite ...siguran sam jer supruga i ja smo bili clanovi "Dobrog susjeda"i nekada po noci isli organizirati za pomoc.
Molim Vas morate natjerati muza i to napraviti.
Nisam tak stara (38), nisam debela i nepokretna, ali dogodilo se i meni.
Nakon nesto tezeg fizickog napora, pocela sam osjecati bol u križima, svakim danom sve jacu i jacu, sve dok nisam bila gotovo nepokretna. Nisu pomogli nikakvi analgetici, blokade, cak i kiroprakticar! Fakat boli za popizdit.
Fizijatar veli da je iskocio disk i da bi se trebao, uz terapiju i mirovanje, sam povuci nakon 6 tjedana.
Sad je proslo skoro 2 mjeseca i ne vidim neko poboljsanje.
Ima li tko slicnih iskustava?
Premjestila sam ti temu u jednu vec postojecu o kojoj se razgovara o slicnim problemima. Kao sto vidis, nisi jedina.
Lahor, moje isprike, fakat nisam vidla prije ovu temu.
Hvala!
ja ponekad hodam izgledam ko upitnik :rolleyes:
kad moram duže stajat na jednom mjestu osjećam se ko prerezana. uh!
prvo pozdrav svima
lahor, prvo sam ti htjela napisati PM, ali nesto mislim, mozda bude zanimljivo jos nekom forumasu
ona stara tema o ledjobolji je dosta duga, ali ako mislis da je bolje, prikaci sve zajedno :kiss:
dakle, poslije dosta peripetija, cekanja i trazenja doktora muzicu mome najboljemu je nakon pretrage koja se zove CT scan...ne mogu se sjetit kako se kaze na hrvatskom ...dijagnosticirano (slijedi slobodan prijevod): na L4/5 ukljestenje diska i to protruzija koja pritiska desni L5 korjen nerva
na L5 S1 nista znacajno
artriticne promjene na L 4/5 i L 5/S1
koliko sam o svemu citala..razumjela sam da ova pretraga daje sliku samo vecih ukljestenja i da nije potpuno pouzdana(???)
muzic je u dosta problematicnom stanju....ne moze stajati duze od 15 tak minuta...nakon toga bol mu se siri u nogu (noge)
preporucena i sugerirana mu je operacija.....moj muzic inace vjeruje samo dotorima....ne kiroprakticarima....ne pitajte zasto
sad bih ja molila savjet.....lahor je pisala dosta o potrebi vjezbanja i o tome da nije bas uvijek pametno pohrliti na operaciju...
sto mislite
hvala
Kakve ste terapije do sada prosli i jesu li se pokazale uspjesnima?
Ukoliko ste probali s fizioterapijom i nije dala nikakvih rezultata niti nakon vise mjeseci...mozda je sad red da ortoped kaze sto se tu da uciniti? Danas postoje i neke novije metode kirurskog rjesavanja takvih problema, ali vecinom su rezervirane za teze slucajeve hernije diska koje sa sobom donose i neke neuroloske ispade (hernija je tezi stupanj od protruzije). Ne treba brzati s operacijom jer je velika mogucnost recidiva i ponavljajucih problema.
Nije ni fizioterapija uvijek svemoguca (ne priznajem to olako :D), ali ipak treba pokusati neko vrijeme, ima tu raznih pristupa i raznih fizioterapeuta. Potrebo je uloziti dosta truda, a i rezultati ne dolaze preko noci.
BTW, fizioterapija itekako spada u konvencionalnu medicinu, to nikako ne moze stetiti, a koliko sam obavijestena tamo gdje vi zivite ona ide preko osiguranja.
Mislim da bi u ovom slucaju dosta dobre rezultate mogle dati neke manipulativne metode i McKenzie koncept. Vjezbe pomazu, da..ali ne sve i ne na svoju ruku. Tu stvarno treba znati sve detalje, u kojem je smjeru protruzija i kako se tocno klinicki ocituje da bi se moglo nesto preporuciti.
Inace, protruzija diska vrlo je cesta i fizioterapijom se mogu postici jako dobri rezultati. CT ne daje najpouzdanije rezultate. Isto tako, cesto postoji nerazmjer izmedju radioloskih nalaza i simptoma. Na temelju ovoga sto si napisala tesko je reci u kojem je stanju tvoj muz. Klinicki pregled daje vrijedne rezultate i ne treba ga podcjenjivati, a u ovim slucajevima on je esencijalan.
Kod prikaza takvih tkiva najtocnija je magnetska rezonancija, ali i najskuplja.
Nemoj se ljutiti, promijenit cu naziv teme u protruzija diska sto je tocniji naziv.
aj...zaboravila sam napisat zavrsno misljenje sa nalaza...
degenerativno nesto....sa....paracentralnom "disk herniation"
isli samo jednom kod fizijatra- rekla da ne moze nista bez diagnoze......pa trazili obiteljskog lijecnika....pa cekali red za specijalistu....pa se slikali....to je trajalo i trajalo....pri tom je muzic bio nepokolebljiv....nikako nije htio kod kiroprakticara
specijalist je sugerirao operaciju i nasao termin preko reda....to je sve bilo u jednom gradicu pokraj toronta, jer se samo na specijalistu u londou ceka vise od godine dana :eek:
Tesko mi je reci bilo sto ovako napamet.
U jedno sam sigurna - da je o meni rijec pokusala bih sve da izbjegnem operaciju. Nju smatram zadnjim rjesenjem kad sve ostalo zakaze. Moras znati da operacija ne mora dati 100%-tne rezultate.
BTW, fizijatar nije isto sto i fizioterapeut tako da ne znam kod koga ste isli. I koliko znam, u Kanadi su fizioterapeuti jako samostalni i sami mogu raditi svoju fizioterapeutsku dijagnozu pa tek ako zakljuce da ne mogu pomoci, pacijente upucuju prikladnijim strucnjacima.
Kiroprakticari rijesavaju problem samo privremeno. I mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. Ne bih ja kod paracentralne hernije isla nikakvom kiroprakticaru.
lahor kaže:
Kiroprakticari rijesavaju problem samo privremeno. I mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije. Ne bih ja kod paracentralne hernije isla nikakvom kiroprakticaru.
Kada je zapaljenje leda ,pogotovo ako se sumnja u protruding
/hernijated /diska?.....ni u kojem slucaju kiropraktoru to ce potvrditi svaki ortoped,neurologist.
Ct scan report nisu uvijek na cistom i ne pokazuju tocni sta se dogada, report moze kazati da protruzun od diska tace nerve ,a nije tocno.
Kao 34 godisnji pacijent sa lednom operacijom znadem iz vlastitog iskustva veoma dobro(operirano na L5-S1).
Ja sam prije operacije prosao 18 mjeseci pokusaja da se disk povuce, nosio sam i "korzet", ali nije bilo socijalnog tako da sam morao raditi bolestan.
U mojem slucaju jer je bila prevelika povreda i predugo operacija nije uspjela 1972.
Svatkome bi preporucio sve probati ,a onda operaciju ,pogotovo danas , kada se vise znade i ima nove tehnike .
Na primjer meni je rezano 30 cm, dok danas ne rezu vise od 5-8 cm.
U svakom slucaju treba "Spinal specijalista", ortoped ili preporucljivo neurosurgen, koji ce napraviti MRI i onda prema sliki i kliniclim pregledom odluciti.
Od 100% osoba sa lumbar povredama ,samo 5% imaju operaciju,
od tih 5%...jedno 25 %operacija nije uspjesna.
Drugi puta malo vise!
hvala na odgovorima
:W
koja je u stvari razlika izmedju protruzije i hernije...i kako se ustanovljava...moze li po simptomima, ili je mr neophodna
i zasto se zove paracentralna
ne mogu vam objasniti koliko sam ljuta na sebe sto nisam donjela medicinsku enciklopediju i klaica
goga kaže:
hvala na odgovorima
koja je u stvari razlika izmedju protruzije i hernije...i kako se ustanovljava...moze li po simptomima, ili je mr neophodna
i zasto se zove paracentralna
ne mogu vam objasniti koliko sam ljuta na sebe sto nisam donjela medicinsku enciklopediju i klaica
Goga,
Lahor je odgovorila da je protruzija manje ostete nego hernia,
a paracantralna se odnosi na polozaj, Ct nije dosta prije operacije ,niti jedan specijalista nece uopce dati dijagnozu ,a kamoli kazati "operacija prije MRI.
Usporedi se Mri kao i klinicki pregled test (na dizanje noge), dok pacijent lezi na ledjima i trbuhu, da se ustanovi stanje pacijenta.
Dajem tri linkova, dva za citanje na hrvatskom i treci sliku lumbar sa razlicitima stanjima povreda, starost, prolasp, hernia.
Lumbago (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/1422/bart2-BB.jpg)
Bolovi u ledjima! (http://www.medicina.hr/clanci/bol_u_donjem_dijelu_ledja.htm)
Disk protruzija! (http://www.medicina.hr/clanci/Protruzije%20i%20prolapsi.htm)
Mislim da cu otvoriti vise informacije oko cijele kicme kao i slike,
jer mnogo osoba me je pitalo ,samo moram srediti sa Lahor.
Samo se je prije par osoba zalilo, da oni sami znadu naci sve ,sta ja pisem ,ali prema tolikim pitanjima smatram da nam jedna ispravna i dobro objasnjena tema bi bila potrebna!.
Sad je nakon Moderatora da mi dade na znanje, sta misli????
:w :W
Razlika izmedju hernije i protruzije, objasnjena vrlo jednostavno (http://www.back.com/faq-differencebetween.html) ,
a ovdje imas i jos mnogo faq-ova koji se odnose na problem boli u donjem dijelu ledja:
http://www.back.com/faq.html:
Zgodne slikice:
http://www.back.com/causes-mechanical-herniated.html
http://www.chirogeek.com/001_Tutorial_Birth_of_HNP.htm
Ovdje imas slike hernija, pa i paracentralne:
http://www.spine-dr.com/site/surgery/s_anatomical_hnp.html
Najtocniji prikaz daje magnetska rezonancija, a moze se koristiti i mijelografija; u procjeni stanja cesto se koristi i EMG, ali najvazniji je klinicki pregled.
Vilko, pravila su donešena i nitko se nije budio. Ne vidim razloga da vi budete iznimka. Stavljajte linkove, a slike ionako ne možete staviti na ovaj dio foruma.
Napravite vlastitu web stranicu, to bar nije neki problem. Imate npr. geocities.
VILKO kaže:
Lumbago (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/1422/bart2-BB.jpg)
Ovo je super slika, osobno sam je koristila u seminaru o osteoartritisu kraljesnice :)
lahor, vilko, hvala vam
trebat ce mi dva dana da sve ovo proucim
dok je muz cekao na spec pregled proucavala sam i citala i ucila i prevodila (daleko sam od anatomije nekoliko svjetlosnih godina) pa me toliko mnostvo informacija nekako zagusilo...sve sam pozaboravljala :(
sad me lahor podsjetila ct scan je mielografija.....sa tog misljenja sam prepisivala nalaz i misljenje
:kiss:
Mijelografija je pretraga kod koje se koristi kontrastno sredstvo i roentgensko zracenje.
lahor kaže:
Mijelografija je pretraga kod koje se koristi kontrastno sredstvo i roentgensko zracenje.
djizus, sve sam izmjesala :eek:
sto je onda kompjutorska tomografija
a sto je ono kad se pije nesto radioaktivno pa puno vode, pa se onda gledaju kosti vise od sat vremena na skener (bone scan)
goga kaže:
djizus, sve sam izmjesala :eek:
sto je onda kompjutorska tomografija
a sto je ono kad se pije nesto radioaktivno pa puno vode, pa se onda gledaju kosti vise od sat vremena na skener (bone scan)
CT je rtg snimanje, ali slojevito.
Ono radioaktivno bi mogla biti scintigrafija :)
Kod mijelografije kontrastno sredstvo ubrizgava se u spinalni kanal pa se onda slika.
Palo mi je na pamet!
Sta bi bilo da smo BEZ KICMENJACI ?
Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralješnice. Tako je križobolja postala veliki javnozdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja.
U narodu su rašireni mnogobrojni nazivi, od kojih je poznatiji lumbago, a jedan od popularnih naziva "hexenschus" ili vještičji ubod govori o naglom nastanku i karakteru bolesti.
Kraljeznica/Spine!
Kralješnica je komplicirani anatomski sklop kralješaka (od kojih su 7 vratnih, 12 prsnih i 5 slabinskih pokretni), hrskavičnih međukralješničkih kolutova koji omogućuju pokretanje kralješaka, a povezana je s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, tvoreći glavni noseći sklop tijela. Omogućuje nam uspravni stav, a kralješci poredani u cijev oblikuju zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i korijeni živaca za ruke i noge. Stoga je zbog svoje mnogostruke funkcije kralješnica izložena stalnom mehaničkom djelovanju opterećenja (tlaku, vlaku, smicanju, savijanju, uvijanju, torziji), pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti. Pojedini dijelovi kralješnice (vratni, prsni i slabinski) imaju različiti opseg pokretljivosti, od koji su vratni izuzetno pokretljivi, a prsni vrlo slabo pokretni. Na prijelazu između jednog dijela kralješnice u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promjena, koje su izvorište boli. Tako konkretno kod križobolje bol može nastati u prsno-slabinskom prijelazu, u samom slabinskom dijelu, a najčešće na slabinsko-krstačnom prijelazu između vrlo pokretnog i opterećenog zadnjeg slabinskog kralješka i vrlo slabo pokretne krstačne kosti.
KRALJEZNICA (http://www.mayoclinic.com/images/image_popup/ww5r001.jpg)
Kraljeznica /Spine (http://www.back.com/images/spine-2-11.jpg)
Kraljeznica i kanal /Spine & canal (http://www.back.com/images/spinal-canal.jpg)
Križobolja zahtijeva brzu liječničku pomoć. Liječenje može biti dugotrajno, zahtijeva sudjelovanje više liječnika-specijalista, a potrebna je i promjena načina života. Svrha je otkloniti uzrok bolesti - okolne štetne podražaje, suzbiti bol i spriječiti ponavljanje bolesti. Bilo bi najbolje uzrok križobolje otkriti prije početka liječenja, ali često to zbog vrlo jakih bolova nije moguće.
Liječenje u početnom i produljenom stadiju može biti poštedno i operativno. Najvažnije je ukloniti bolesnika od utjecanja provocirajućih činitelja koji uzrokuju bol. Od lijekova se primjenjuju razne vrste nesteroidnih protuupalnih antireumatika i analgetika u obliku pripravaka za uzimanje na usta, čepića, krema ili injekcija, a u slučaju da to ne pomaže postoje i vrlo jaki opijatni analgetici u obliku naljepaka.
Obično se u prvih 7 dana dok se ne smiri bol ne poduzimaju dijagnostičke pretrage, već se preporuča mirovanje u najpovoljnijem položaju i oprezno kretanje. Pravilo je da kod žestoke boli treba značajno umanjiti, ali ne i posve ukinuti bol lijekovima, jer je bol znak upozorenja. Može biti i znak neke ozbiljne bolesti, pa ako terapijom bol potpuno nestane prije utvrđenja uzroka, bolesnik se može vratiti poslovima koje inače ne bi smio te dugoročno još pogoršati stanje. Nakon utvrđenja uzroka boli, pristupa se liječenju prema vrsti bolesti. Uglavnom je to fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe (masaža ledom, ručna i podvodna masaža, topli oblozi, infracrvena i ultraljubičasta lampa, razne vrste elektroprocedura, magnetoth terapija, ultrazvuk, laser i dr.).
Neizostavan dio liječenja je adekvatna gimnastika, po mogućnosti i u vodi, a primjenjuju se i razni oblici trakcije (istezanja zgrčenih mišićnih struktura na posebno konstruiranim krevetima). Liječenje se primjenjuje isključivo po preporuci liječnika, a ne po mišljenju bolesnika što bi bilo dobro za njega ili terapijom za koju je čuo da je pomogla nekom drugom, baš zbog velikog broja uzroka križobolje, pa i različitih načina liječenja koji se smiju primijeniti kod određenih bolesti.
U slučaju nekog teškog mehaničkog oštećenja (skliznuće kralješka, suženje slabinskog kralješničkog kanala, hernija diska - pomak međukralješničnog koluta i pritisak na živce za noge) konzultira se neurokirurg i dolazi u obzir operativno liječenje.
Kod kroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kralješnice dolazi u obzir primjena ortoza - raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kralješnicu. Ipak, dugoročno gledajući, steznici slabe prirodni mišićni steznik trupa (mišiće leđa i trbušne mišiće), pa ih se preporučuje izbjegavati, a jačati mišiće.
U mnogim slucajevima najbolje je zapoceti sa
bez operacije, ali nekada ne radi i mora se odluciti izmedju operacije ili podnasati bolove.
Treba se gledati dobre i lose strane koje donosi operacija.
U prilog ne operacije ide:
Probajte podnesti bol i imati u umu da mozete uvijek imati operaciju.
U nekim slucajevima disk se povuce i smiri, i bolovi se smanje i sa paznjom se mogu kontrolirati.
Zna se da svaka operacija ostavi poslijedice,
radjije probati pustiti tjelo da se samo oporavi.
Za prilog operacije ide:
bol i poslijedice su preduge da se vise mogu podnesti i ne znade se kada ce bol prestati.
Medikacija ima previse poslijedica.
Mogucnost potrebe izmjene posla.
Ako se operacija odlaze predugo, (prije nego se odluci na operaciju,) operacija mozda nece biti uspjesna kao na vrijeme.
Spine specijalisti ;ortopedik ili neurosurgen, ce uvijek ostaviti operaciju za zadnje.
U danasnje vrijeme operacije diska je mnogo laksa nego nekada .
Zavisi sve o slucaju ,netko prede sa malom operacijom koja se zove Laminotomy, malo veca operacija je kada se reze “pokrov”LUMINA, po njoj se operacija zove LAMINECTOMY.
Ima specijalosta koji mogu sa specijalnim alatom ,
Napraviti vadenje diska bez rezanja nego samo sa 10mm cijevi koju stave i onda naprave mikro surgery.
P.S. mozete primjetiti na slici da je na Laminectomy operaciji ,cijela Lumina odklonjena i stime je i kicma osljabljena.
Operacija Laminectomi & Laminotomy (http://www.mayoclinic.com/images/image_popup/hdg7_laminectomy.jpg)
Novija tehnika sa kojom se moze odstraniti protruding Disk, ali ne svi, je PERCUTANEOUS DISECTOMY....ali nema mnogo specijalista koji to rade ...u buducnosti to ce biti uskoro mnogo veci nacin
lijecenja.
DISECTOMY (http://www.daher.com.ve/img/Foto-6-1.jpg)
VILKO kaže:
Palo mi je na pamet!
Sta bi bilo da smo BEZ KICMENJACI ?
Upravo svi problemi s kralješnicom proizlaze iz toga da se čovjek nije potpuno prilagodio na uspravan hod :)
VILKO kaže:
Kraljeznica/Spine!
Kralješnica je komplicirani anatomski sklop kralješaka (od kojih su 7 vratnih, 12 prsnih i 5 slabinskih pokretni
Tu ti fali podosta:
Naime: 7 vratnih ili cervikalnih, 12 prsnih ili torakalnih, 5 slabinskih ili lumbalnih, 5 križnih ili sakralnih (sraštenih u os sacrum) te 3-5 trtičnih kralješaka (također srasli i tvore os coccygis).
Zaboravio si spomenuti jednu važnu inovaciju, a to je umjetni disk.
lahor kaže:
Upravo svi problemi s kralješnicom proizlaze iz toga da se čovjek nije potpuno prilagodio na uspravan hod :)
Tu ti fali podosta:
Naime: 7 vratnih ili cervikalnih, 12 prsnih ili torakalnih, 5 slabinskih ili lumbalnih, 5 križnih ili sakralnih (sraštenih u os sacrum) te 3-5 trtičnih kralješaka (također srasli i tvore os coccygis).
Hotimice nisam htjeo pisati( radi prevoda), ali sam zaboravio staviti sliku koja pokazuje sve opisano, i bojao sam se i pretici predaleko, nisam jos zavrsio sa subjektom.
Hvala na komentu i sada dajem link;
Kraljeznica/Spine (http://www.mayoclinic.com/images/inline/hdg6_spinalanatomy.jpg)
Graficki prikaz Diska u pojedinim stanjima !
DISK NORMAL (http://www.chirogeek.com/HNP_Tutor_WNL.gif)
DISK DEGENERETED / BULGE (http://www.chirogeek.com/HNP_Tutor_IDD.gif)
DISK PROTRUSION (http://www.chirogeek.com/HNP_Tutor_Protrusion.gif)
DISK"EXTRUSION" (http://www.chirogeek.com/HNP_Tutor_Extrusion.gif)
DISK" SEQUESTRATION" (http://www.chirogeek.com/HNP_Tutor_Sequestration.gif)
GRAFIC-AXIAL L5 DISK (http://www.chirogeek.com/CT_Axial_Tutorial_drawingWN.gif)
AXIAL CT_MYELOGRAM (http://www.chirogeek.com/CT-Axial_Tuto_L5Bone.jpg)
DISK HERNIATION (http://www.chirogeek.com/CT-Axial_Tuto_L5-Disc.jpg)
Zone of disk herniation/bulge/protrusion:
Blue=”central zone”
Pink=”lateral recess”
Green=”intraforaminal”
Yellow=”extraforaminal”
ZONE OF DISK, herniation/bulge/protrusion (http://www.chirogeek.com/CT-Axial_Tuto_L5-Disc_Zones.jpg)
lahor kaže:
Zaboravio si spomenuti jednu važnu inovaciju, a to je umjetni disk.
Umjetni disk se koristi u zadnje 15 godine , medju prvima su bili od metala ,anda kombinacije metala i polyurathana.
Ima ih mnogo koji jos nisu dozvoljeni za uporabu, momentalno u Americi traze 56 osoba sa vratnim/cervical problemom za dva levela usadjenja.U Americi ima 280.000 cervikal operacija godisnje.
Prilazem neke starije i novije slike.
Umjetni Disk- Adelaide klinik (http://www.spine.com.au/images/New_Developments/disc_replacement_lat.jpg)
Bryant umjetni disk (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/2591/6sekhon200-BB.jpg)
Prestige umjetni disk (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/2635/sassofig2-BB.jpg)
Titanium& polyurathana Disk (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/2634/sassofig1-BB.jpg)
Spine solution
Disk (http://www.spinesolutionsinc.com/about/)
Spine solution Disk (http://www.spinesolutionsinc.com/spec/)
Spine solution operation (http://www.spinesolutionsinc.com/cases/42years_crop.jpg)
Spine solution operation (http://www.spinesolutionsinc.com/cases/55years_crop.jpg)
U americi se je napravilo oko 80,000 operacije na novi nacin IDET.
Ali nazalost nije za svaku situaciju ,ako je degeneration diska ili herniation,ili prijasnja operacija, nije moguce upotrebiti gornji proces.
Moje misljenje da je to za gospodu koja malo osjete bol i sa obzirom da mogu pratiti proces i imaju novaca koliko trebaju,
i onda se proces napravi u roku 3 mjeseca ako se disk nije sam naturlano sam popravio.
Sta rade u stvari je denerving & ateracija u collagen.
Kroz probu se zagrije zica na 90C u 15 minuta i stavi na odredjeno mjesto koje je prikazano na slici na 4 minutes, i to smanji znatno bolove u donjem kraju leda.
Novi nacin lijecenja, ali samo za specificne ozljede! (http://www.spine.com.au/images/New_Developments/IDET_advert.jpg)
happy98
15.02.2004., 20:30
Draga gogo,
Ne zelim ti unistiti nade ali bolovi u lumbalnom dijelu leda su cest problem, pogotovo ako osoba puno teskog nosi ili radi.
Da je lumbalgo moze lako biti, ali isto tako moze i biti da imas blokadu izmedu kraljezaka, svakako bi trebalo slikati da bi se utvrdilo da li se radi o isijasu ili necem drugom.
Ja bih ti preporucila da napravis tople obloge jer toplina opusta misice ali isto tako dobro djeluje i na zivce.
S ljekovima bi trebalo pripaziti jer ako se koji lijek puno uzima onda se tijelo navikne na nj i vise ne pomaze. Govorim od iskustva jer sam imam isti problem. Nadam se da sam koliko toliko pomogla. Zelim ti brz oporavak.
:)
lust4lif3 kaže:
Moja sestra ima grdu skoliozu lumbalnog dijela kralježnice. Sa 23 je bila 4 mjeseca nepokreta i pred operaciju. Sad ima 33 i najnormalnije funkcionira, radi, ide na fitess - zahvaljujući redovnim odlascima kiropraktičaru. Na početku je išla jako često ali sad jednom u 2 mjeseca. Tako da 10 godina ne bih nazvala privremenim rješenjem.
Ja sam isao Dr,Johnson iz Amerike ,iskusnom, ali je odmah kazao da mi nece moci puno pomoci, jer dio oko operacije ne smije manipulirati.Imao sam mozda stotinu posjeta ,tek toliko da me drzi pokretnim, ali ne i bez bolova.
Sta se tice vase sestre manipulacija je izgleda radila, znadem za mladiju dijecu koja su isla na manipulaciju i pomoglo im je ,svaki slucaj je drugaciji.
U slucaju Goge sa diskom problem nije za karopraktora, svaki specijalista ce to kazati ,a dobar karopraktor ne ce niti taknuti.
happy98 kaže:
Draga gogo,
Ne zelim ti unistiti nade ali bolovi u lumbalnom dijelu leda su cest problem, pogotovo ako osoba puno teskog nosi ili radi.
Da je lumbalgo moze lako biti, ali isto tako moze i biti da imas blokadu izmedu kraljezaka, svakako bi trebalo slikati da bi se utvrdilo da li se radi o isijasu ili necem drugom.
Ja bih ti preporucila da napravis tople obloge jer toplina opusta misice ali isto tako dobro djeluje i na zivce.
S ljekovima bi trebalo pripaziti jer ako se koji lijek puno uzima onda se tijelo navikne na nj i vise ne pomaze. Govorim od iskustva jer sam imam isti problem. Nadam se da sam koliko toliko pomogla. Zelim ti brz oporavak.
:)
happy 98,
da ste citali sve od pocetka uvidjeli bi da se radi o Gogi i njezinom problemu prvo.
Onda je poslije uhvatilo njezinog supruga , i prema pisanju on je vidio specijalistu i imao Ct scan.......i prica se nastavlja!
hvala svima sto se pisali
sve sam pregledala, sutra cu sjesti i sve detaljno iscitati, pa cu se javiti ako budem imala kakvih pitanja
pusa za lahor i za vilka,
ostalima pozdrav :)
Atmosferske prilike mogu utjecati na bol kod reumatičara
20.02.2002. Novo istraživanje pokazuje da hladne temperature, vlažnost i visoki atmosferski tlak mogu biti povezani sa spontanim bolima kod osoba s artritisom ili fibromialgijom.
-Rezultati ovog istraživanja podupiru dosadašnja vjerovanja da vremenske prilike mogu utjecati na pojavu reumatske boli, koja se kod različitih osoba javlja u različitim stupnjevima, ovisno o bolesti od koje osoba boluje od prije i ovisno o osjetljivosti na vremenske uvijete-stoji u izvještaju doktorice Ingrid Strusberg i istraživačkog tima s Klinike Centro Reumatologico Strusberg, Cordoba, Aregentina.
Dr. Strusberg i suradnici proučili su anketne listove na koje je odgovorila 151 osoba s bolešću fibromialgije, osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Fibromialgija je stanje karakterizirano bolnošću u mišićima i u području oko zglobova, a često je praćena depresivnim raspoloženjem i umorom. Uzrok ove bolesti je nepoznat. Osteoartritis se odnosi na upalne promjene u zglobovima uz prateću bol, a najčešće zahvaća stariju populaciju. Reumatoidni artritis se također očituje upalnim promjenama u zglobovima, ali njegov uzrok leži u abnormalnom imunološkom sustavu koji napada zglobove.
Istraživanje je obuhvatilo period jedne godine, tijekom koje su osobe uključene u studiju bilježile pojavu boli. Za usporedbu, istraživanje je pratilo i kontrolnu skupinu od 32 zdrave osobe. Naposljetku, zabilješke i izvještaji praćenih osoba uspoređeni su sa meteorološkim podacima za područje grada Cordobe.
Studija je otkrila da je bol značajno povezana s niskim temperaturama, za sve tri gore spomenute bolesti.
Preciznije, kod reumatoidnog artritisa bol je povezana s većom vlažnosti u zraku i visokim atmosferskim tlakom. Kod osteoartritisa bol je povezana s visokom vlažnosti.
Bolnost kod fibromialgije je povezan s niskim temperaturama i visokim atmosferskim tlakom. Liječnici napominju da nije utvrđena nikakva povezanost između pojavi boli i vremenskih uvjeta, kod zdravih osoba iz kontrolne skupine.
Kako dalje navodi tim dr. Strusberg, vjerovanje da vrijeme utječe na bol u zglobovima potječe iz daleke prošlosti i još uvije ljudi vjeruju u to. Eksperti dvoje da li određene vremenske prilike utječu na neke patofiziološke mehanizme ili je to tek lažni znak povezanosti koja ne postoji.
Naša studija-ističu oni-podupire mogućnost da meteorološki faktori mogu imati nekakav utjecaj na pojavu spontane bolnosti kod reumatičara.
Referenca: Journal of Rheumatology 2002;29:335-338.
P L I V A J P L I V A J
VFT HVALA
Do sada smo vecinom govorili o protruziji diska, nasao sam interesantan primjer ,koji je veoma cest sa dva problema,
radi se o protruzenom disku kao i suzenju kraljeznickog kanala,
osoba je samo 32 godine stara...ova situacija je veoma cesta,
primjetio sam kod dosta osoba koje su rodene sa suzenim kanalima
prenasam pitanje i odgovor;
Q: Poštovani, 32 su mi godine i imam discus herniu. Inače radim intenzivno sjedeći posao. Nakon prvih simptoma -jakih bolova u križima koji su se širili duž obje noge, a više lijevo (do pete i palca) - ležala sam 2 tjedna i uslijedilo je relativno poboljšanje, toliko da sam postala pokretna, ali svaki duži položaj predstavljao mi je problem. Bila sam na fizikalnoj terapiji mjesec dana, stanje se još popravilo, ali i dalje imam problema sa sjedenjem i stajanjem.
Nakon toga obavila sam CT i postavljena mi je sljedeća dijagnoza: u nivou L4-L5 pokazuje obostranu dorzomedijalnu prominenciju diska, naglašenije lijevo, te umjerenu dorzolateralnu lijevostranu subligamentarnu protruziju. U visini diska mediosagitalni promjer spinalnog kanala iznosi 9,7mm a što govori u prilog apsolutne stenoze.
U nivou L5-S1 također lagana obostrana prominencija diska uz tek diskretnu kompresiju ventralnog subarahnoida. U visini diska vidi se relativna stenoza spinalnog kanala u mediosagitalnoj liniji, iznosi 13,3mm.
Zaključak: u oba nivoa dorzomedijalna protruzija diska, posebno u segmentu L4-L5 gdje je prisutan i blagi lijevostrani dorzomedijalni pomak, uz apsolutnu stenozu jištanog okvira spinalnog kanala u visini diska iznosi 9,7mm u mediosagitalnoj liniji.
Molim Vas da mi objasnite što to znači i preporučite što učiniti dalje. Htjela bih izbjeći operaciju, ali bolovi pri sjedenju ne jenjavaju. Imam li izbora i koje su moguće posljedice?
A: U Vašem slućaju radi se o dva odvojena problema.Prvi se odnosi na suženi spinalni kanala , a drugi na diskus herniju. Uz dijagnostićku obradu kod procjene daljnjeg liječenja izrazito je važno stanje samog bolesnika odnosno tegobe koje ima.
Trenutno Vaše stanje je bolje nego što je bilo prije, uz zaostale
bolove kod sjedenja. Postoje dvije varijante liječenja - konzervativno koje podrazumjeva daljnju fizikalnu
terapiju, uzimanje lijekova protiv bolova, promjena načina života (manje sjedenja, više hodanja,eventualno sportskih aktivnosti) te operacijsko liječenje kojim bi se proširio spinalni kanal i uklonila diskus hernija na navedenom nivou te na taj način uklonio uzrok Vaših bolova.
Preporučio bih pregled u Vertebrološkoj ambulanti srijedom u KB Dubrava uz predhodnu predbilježbu na 2903443. Apsolutne indikacije za operacijsko liječenje su inkontinencija mokraće i stolice te potpuna slabost mišića potkoljenice i stopala sto onda dovodi do tzv visećeg stopala te se u slučaju takvih simptoma odmah trebate javiti liječniku.
Vasa stara ledja!
Da li Vas bole ledja ili peku kad hodate ili stojite?
Da le se taj bol siri u kukove i noge?
Da li Vam bol popusti ako sjednete ili ako se malo sagnete unaprijed?
Mozda ste kao mnogi stariji prihvatili to je dio starosti prosli mnoge preglede i jednostavno prihvatili da se ne mozete daleko micati .
Ako imate te simptome patite od lumbar Spine /kraljeznice stenoze .Obicno ima vise muskaraca koji pate nego zenskih.
U gornjem clanku je opisan slucaj mladije osobe ,kod starije je veoma slicno sa time da je doslo vise od degeneracije diska kao i israsline na foramini ili djela lumine i sve pritisce nervni kanal .
U mojem slucaju ja sam imao operaciju prije 32 godine na L5-S1, Laminectomy koja nije uspjela…i imao same stalno kronicne bolove ,bilo je lagano naci i pratiti, jer same imao stalno Ct scanove kao i jednom godisnje MRI.
Od kada sam bio oko 58 pocelo me je na ledima uz bol jako istovremeno peci ledja i sirilo se u kukove, niz noge i stranice ,toliko jako je peklo kao da je netko stavljao zapaljenu peglu ili zirac, istovremeno i noge so mi drvenile .
Sa vrijemenom sam imao sve vise bolova ,ali kao kako sam uvijek hodao silio sam se da se micem…dok kada sam bio 62 godine dosao sam od 5km, sada samo 200 metra mogu hodati sa velikim bolovima.
I dalje probam dva puta na dan da se micem radi drugih organa.Ja isto idem jednom tjedno na hydrotherapy…sada ocekujem na operaciju /ako cu biti sretan, moj neurosurgen prekida u bolnici i ako me ne operira u 6 tjedna, morati cu cekati u drugoj bolnici oko 18 mjeseci....6 mjeseci da vidim neurosurgena i
12 mjeseci za operaciju.
Jednom sam odbio jer su samo radi moje ranije operacije 50% nade.Ali sada moram probati jer mi je kazano da cu ici progresivno jos losije.
Isto ako operacija uspije pomoci ce samo donji dio tjela ,to jest noge, bolovi na ledjima ce ostati isti ,a mogu biti jos radi operacije i veci.
Ako ne bi isao mogao bi izgubiti ili smanjiti controlu od funkcije urinatig i stolice.
Ako imate simptome kao gornje trazite lijecnika na upute neurologistu, pogotovo ako imate uz bolove jos i problema sa senzacijom u nogama kao i inkontinenciju mokrace i stolice.
Operacija je u vecini slucaja Laminectomy i uspjeh je oko 75 % u poboljsanju, moja situacija je drugacija radi prijasnje operacije.
PRIKAZ KRALJEZNICE (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/1674)
MRI kraljeznickog kanala stenoze (http://www.neurosurgery.pitt.edu/spine/images/lumbar.gif)
MRI kraljeznice kanal stenoze (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/2330/Fig_1_MRI_Kleeman-BB.jpg)
Normalna kraljeznica (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/2331/Fig_2_normal_spine_kleeman-BB.jpg)
U mojem slucaju ,ja vec nemam najdoljnju Laminu ,koja je bila odstranjena 1972.
Operirana kraljeznica poslije Laminectomy (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/2332/Fig_3_laminectomy_kleeman-BB.jpg)
Laminectomy na kraljeznici (http://www.spineuniverse.com/displaygraphic.php/2329/Laminectomy_Kleeman-BB.jpg)
Skolioze
Uvod
Čovjekova kralješnica gledana sprijeda ili straga je ravna, tj. bez ikakva postraničnog zavoja. Ako postoji postranični zavoj, govorimo o skoliozi.
Definicija
Pod skoliozom u praktičnom smislu razumijeva se strukturna skolioza, tj. postranično iskrivljenje kralješnice s prisutnom rotacijom i torzijom kralježaka. Rotacija je okretanje kralješnice oko uzdužne osi, a torzija uvrtanje jednoga dijela kralježaka prema drugom dijelu.
Etiologija i patogeneza
Obično se skolioze pojavljuju i progrediraju u tijeku razvojnog doba. Najčešće se na određenoj lokaciji kralješnice pojavljuje rotacija, a potom se pojavi i tzv. "primarni zavoj". Da bi bolesnikov trup ostao kompenziran, odnosno da bi se zadržao balans kralješnice pojavljuje se i sekundarna krivina ili kompenzacijski zavoj koji se može nalaziti iznad ili ispod primarne krivine, te pokazuje zakrivljenost na suprotnu stranu od primarnog zavoja.
Učestalost idiopatskih skolioza varira u raznim statistikama. Uglavnom se kreće oko 0.5% kada se uzmu u obzir samo skolioze veće od 20 stupnjeva uz omjer žene naprama muškarcima 6:1.
Progresija skolioze vezana je uz intenzitet rasta, stoga je vrlo važno u planiranju liječenja voditi o tomu računa.
Dijagnoza
Potrebno je ispitati obiteljsku i osobnu anamnezu, zatim se usredotočiti na sadašnje stanje, a potom slijede metode fizikalne pretrage koje imaju neke svoje specifičnosti (gibometrija, mjerenje dužine donjih ekstremiteta, ispitivanje balansa kralješnice).
Radiološka je dijagnostika također standardna metoda pretrage. Tek se u preoperacijskoj obradi kod različitih vrsta skolioza provode pretrage kao što su mijelografija, spirometrija, angiografija i sl.
Liječenje
Mora se provoditi prema individualnom programu za svakog bolesnika.
Fizikalna terapija, odnosno medicinska gimnastika mogu se primijeniti još samo kao dodatno sredstvo liječenja ortozama. Vježbe se stoga mogu prihvatiti kao mjere općeg jačanja organizma, ali ne kao sredstvo zaustavljanja napredovanja skolioza. U tom smislu treba upoznati bolesnika i roditelje.
Ortoze (steznici) danas su prihvaćene kao dominantno sredstvo liječenja srednje progresivnih skolioza. Danas su za torakalne, torakolumbalne i dvostruke primarne skolioze primjenjuju različiti tipovi steznika, najčešće od sintetskih materijala.
Najintenzivnije nošenje steznika preporučuje se u tijeku pubertetskog zamaha rasta.
Budući da je prognoza skolioza lošija što se deformacija pojavi prija u životu, stoga je za liječenje lumbalnih skolioza posebno važno rano otkrivanje i pravodobno liječenje odgovarajućom ortozom.
Osnovni princip operacijskog liječenja skolioza jest spondilodeza u korigiranom položaju deformacije. Najčešće se skolioze operiraju u ranoj adolescenciji, tj. u doba kad bolesnik uglavnom dosegne konačnu tjelesnu visinu, jer se spondilozom zaustavlja rast kralješnice u operiranom segmentu.
Ukratko, skolioza je deformacija koja uzrokuje rane degenerativne promjene kralješnice do teških deformacija prsnog koša. Moguće je i takvo oštećenje plućne funkcije koje uzrokuje cor pulmonale, a do oštećenja dolazi zbog razmještaja organa uvjetovanim zakrivljenjem kralježnice.
Osnovna je značajka liječenja da ne počne prekasno. Uz to bavljenje sportom i sportskom aktivnošću je poželjno iako bavljenje sportom ne bi trebali shvaćati kao terapiju već samo kao pripomoć općem zdravlju pa tako i skoliozi.
Preneseno iz Medicine HR.
SKOLIOZE-IMAGE
(http://www.medicina.hr/slike/skolioze.jpg)Skolioze/ Test (http://www.spine-inc.com/glossary-images/scoliosis-testfor.gif)
Daj Vilko prestani prepisivati, ovo ti je zadnja opomena.
lahor kaže:
Koliko stupnjeva?
nemam pojma, bila sam na sistematskom i žena je to uočila i dala mi uputnicu za ortopeda isad kad prestane strka oko faksa idem k njemu...
Vjerojatno nije nista strasno onda. Bez brige, sa malo stupnjeva skolioze se zivi sasvim normalno, pozeljno je da se bavis nekim sportom i drzis misice ledja u formi.
lahor kaže:
Daj se malo opameti ...sta je skodilo i koliko je bilo, bio je odgovor malo opsirniji nego si ga dala ti.
Sta je problem? Znanje se dijeli i pomogne kome je potrebno!
Samo Lahor moze pisati ?
Ja kad i pisem tako duge postove oni su moji, dakle iz nekog mog seminara ili skripte koju sam sama pisala.
Uostalom, postoji na forumu moj odgovor o skoliozama, na nekoj temi.
Ne, nije da "samo Lahor moze pisati", nego nitko ne smije kopi-pejstati.
Osim toga, iz onoga sto si ti ovdje prekopirao bi Tinach u najmanju ruku mogla zakljuciti da ce zavrsiti sa steznikom ili na operacijskom stolu. A ja ipak mislim da je kod nje rijec o blagom stupnju skolioze kod kojega ne treba lijecenje niti ce imati problema sa kraljesnicom, a kamoli teze poremecaje tipa cor pulmonale.
Adolescentne idiopatske skolioze do 30° liječe se slobodnim režimom u smislu stalnog nadzora i bavljenja sportom. Za skoliotične krivine od 30-50° primjenjuju se ortoze uz medicinsku gimnastiku i bavljenje sportom, a za krivine preko 50° preporuča se kirurško liječenje.
Vise o skoliozama napisala sam ovdje:
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&postid=1107968#post1107968
I ne, to nije prepisano odnekud s neta.
lahor kaže:
Vjerojatno nije nista strasno onda. Bez brige, sa malo stupnjeva skolioze se zivi sasvim normalno, pozeljno je da se bavis nekim sportom i drzis misice ledja u formi.
ma da,sve bude ok- počela sam sjediti na lopti a i mislim da ću početi nekom vježbom, najvjerojatnije pilatesom, jer sam i iz tvojih postova zaključila da je to ok vježba za držanje (koje mi je katastrofalno)
hvala :)
Lahor u kratkom opisu je bilo slijedece:
Liječenje
Mora se provoditi prema individualnom programu za svakog bolesnika.
Fizikalna terapija, odnosno medicinska gimnastika mogu se primijeniti još samo kao dodatno sredstvo liječenja ortozama. Vježbe se stoga mogu prihvatiti kao mjere općeg jačanja organizma, ali ne kao sredstvo zaustavljanja napredovanja skolioza. U tom smislu treba upoznati bolesnika i roditelje.
I to sta sam stavio bilo je opsirno, a da sam zelio mogao sam dati veci opis.
Vidim da cu uskoro morati prekinuti jedini hobby koji imam!
VILKO kaže:
. U tom smislu treba upoznati bolesnika i roditelje.
zakaj roditelje? :confused:
Tinach, skolioze se najcesce pojavljuju u djetinjstvu, kod djevojcica pred pubertetom. Onda se i operiraju ako su tezeg stupnja. Zbog toga se informira i roditelje. Postoje i izuzetno teski oblici koji se javljaju i ranije u djetinjstvu.
Pretpostavljam da si ti dovoljno odrasla da sama vodis brigu o svom zdravlju i ne trebaju ti roditelji za to.
GOGA...sta se dogada...nismo culi dugo vrijeme???
Niti od tebe niti o suprugu????? :) :)
Ocekujemo report!:cool:
PonteVedra
21.03.2004., 20:11
Vidim da tema nije vise toliko aktivna,no zelim reci da bolovi u kraljeznici ne bi smjeli biti zanemareni vec bi trebali da obratite paznju i da se posavjetujete sa ljecnikom i to sto ranije.
Ja sam dugo zanemarivala bolove izmedju L4/L5 sve dok se nisu pojavili bolovi u ljevoj nozi i dok mi se citava funkcija te noge nije izgubila.Tada je bilo kasno da se uradi bila sta drugo osim operacije.Danas 6 godina kasnije nemam vise mnogo bolova ali osjecaj uspavanosti ili utrnjenosti noge se nije izgubio.
VILKO kaže:
GOGA...sta se dogada...nismo culi dugo vrijeme???
Niti od tebe niti o suprugu????? :) :)
Ocekujemo report!:cool:
nema bas nekih novosti
muzic nije bolje, ali se nije jos odlucio sto ce
dosta je smrsao, i radi neke vjezbe
sve u svemu, nista novo
kad odemo kod tog ljecnika koji treba operirati, javit cu se
hvala na brizi
PonteVedra kaže:
Vidim da tema nije vise toliko aktivna,no zelim reci da bolovi u kraljeznici ne bi smjeli biti zanemareni vec bi trebali da obratite paznju i da se posavjetujete sa ljecnikom i to sto ranije.
Ja sam dugo zanemarivala bolove izmedju L4/L5 sve dok se nisu pojavili bolovi u ljevoj nozi i dok mi se citava funkcija te noge nije izgubila.Tada je bilo kasno da se uradi bila sta drugo osim operacije.Danas 6 godina kasnije nemam vise mnogo bolova ali osjecaj uspavanosti ili utrnjenosti noge se nije izgubio.
ja sam tebi poslala pm
lahor kaže:
Ne mogu vjerovati , da se mene opominje za nesto sta ja prenesem , koje ima medikalno i potrebno naucno znacenje,
a dozvoljava da se gluposti kao :
Edo, sve ok, sjeti se one knjige od one Louise Hay ;)
prenasaju na stranice!
Da osoba koja prenasa ima makar malo znanja sta prenasa ne bi se bunio....ali ona sama treba pomoc!
Ja sam pisao i pisem o subjektima o kojima imam medicinska predavanja kao i moje su dugogodisnje bolesti i znadem sta radim, gdje je tu sada ..."pravda"??????
Ti imas bar 6-7 tema, a ta osoba je otvorila samo tu jednu.
I nemoj biti nervozan nego napisi kak je proslo na operaciji, jel uspjela?
spavanje
21.05.2004., 12:30
Bolove u leđima izaziva i potiče loše mjesto spavanja. Loš madrac sa federima i spužvom ne pruža potporu kičmi i djeluje na temperaturu tijela(spužva,vlaga) Kako u krevetu provodimo prosječno 8 sati (iako je to za nas samo tren) dugotrajni boravak u lošim uvjetima čini svoje. Ako još postoje utjecaji neionizirajućih zračenja nemirnije čemo spavati i problem postaje zdravstveni problem.
spavanje kaže:
Bolove u leđima izaziva i potiče loše mjesto spavanja. Loš madrac sa federima i spužvom ne pruža potporu kičmi i djeluje na temperaturu tijela(spužva,vlaga) Kako u krevetu provodimo prosječno 8 sati (iako je to za nas samo tren) dugotrajni boravak u lošim uvjetima čini svoje. Ako još postoje utjecaji neionizirajućih zračenja nemirnije čemo spavati i problem postaje zdravstveni problem.
ovo je vec za smijanje.....uskoro cemo znati proizvod koji lijeci sve ....koliko sam ih ja platio u zivotu!
Ulicni_hodac
22.06.2004., 17:44
prije svega imam 17 godina ..prije dva dana pojavila mi se lagana bol u kraljeznici u donjerm djelu .Kako san se više kretao bol se povecala i sad mi to osjecaj kada me netko bode nožen u leđa .. cim se moram podignut iz kreveta zaboli me u leđima ...
zna li neko o cemu se radi ..ili nekakav savjet ..
hvala
Jesi li se zaležao? Ili te možda uhvatio propuh? :confused:
Razmišljam u ovom smjeru, s obzirom na tvoje nježne godine.
JE pocelo samo od sebe ili si dizao nesto tesko,vjezbao?
Pa rano si počeo...Po opisu vrlo lako lumboishialgija.
Jesi dizao nešto teško, napravio nagli pokret i sl.?
Dok tako boli možeš prelaziti ledom uz kralješnicu nekoliko puta na dan po pet minuta da smanji upalu i bol te uzeti koji Voltaren ako baš jako boli.
A poslije počni raditi na jačanju mišića leđa i trbuha da se ne bi ponovilo.
Ako ne prestane za koji dan idi liječniku da se vidi što je uzrok boli.
Ulicni_hodac
22.06.2004., 23:18
nisam dizao nista tesko niti sam se forsirao..tek ujutro napravim neke male vjezbice..a popodne sam osjetio kako me nesto smeta ...dali se mozda nesto isteglo ko zna ..mozda sam se krivo izrazio naime bol se javlja u misicima odma do kraljeznice...
bol se povecava sta se vise krecem odnosno saginjem ..vjerojatno je to od propuha jer ono ipak je sad ljeto pa se ljudi znoje i onda eto...samo neznam to s ledom ...meni su savjetovali da ležim u toplom i stavljam tople obloge ...doduse sad više i nije velika bol al smeta ....
Ne znam, tesko je reci ovako napamet. Mozda je i istegnuce.
U svakom slucaju, ne toplina na akutne bolove.
i mene je stislo ali u gornjem dijelu. nisam tolko mlad u biti duplo sam stariji od ovog mladica ali me boli. Jednostavno sam se probudio sa bolovima a predhodni dan nista. evo vec me drugi dan zeza. istezanja ne pomazu.
da cvaknem voltaren??
taman prije mora :(
Pa uzmi Voltaren, nece ti nista biti od par Voltarena. Ne znaci niti da ce nesto specijalno pomoci, ali :D
Nadam se da ce proci do mora :)
frikusha
14.04.2006., 18:35
vec godinu dana me trga kichma i ne prestaje.
bila sam kod kiroprakticara i lik je stvarno super al me ni on nije uspio ''izlijeciti''
trenirala sam sve i svasta i onda naglo prestala zbog koljena glupog pa se zato vec od 1. srednje ne bavim aktivno ni sa cim, osim sto strebuckam i vozim bajk, koji bas i nije od koristi za kichmu..
znam da je najveci razlog bolovima sjedenje pred kompom i svakodnevno ucenje, al kak da ublazim bolove?
bas me zna nekad chopit i nemrem mrdnut a imam tek 19 god... osjecam se ko baab stara..
mozda je i nasljedno..hmm :misli:
anyways, help :s
vec godinu dana me trga kichma i ne prestaje.
bila sam kod kiroprakticara i lik je stvarno super al me ni on nije uspio ''izlijeciti''
trenirala sam sve i svasta i onda naglo prestala zbog koljena glupog pa se zato vec od 1. srednje ne bavim aktivno ni sa cim, osim sto strebuckam i vozim bajk, koji bas i nije od koristi za kichmu..
znam da je najveci razlog bolovima sjedenje pred kompom i svakodnevno ucenje, al kak da ublazim bolove?
bas me zna nekad chopit i nemrem mrdnut a imam tek 19 god... osjecam se ko baab stara..
mozda je i nasljedno..hmm :misli:anyways, help :s
Dijagnozu si postavila sada trazi kako da si poboljsas....bilo je dosta pisano oko toga...
ali je nestala....na temi su bili Linkovi oko tih problema.
Bez brige naci ce se strucnjaci i osobe sa iskustvom "makar znades jedno da ti nije kiroprakticar pomogao...ovaj mislim "izljecio".
Malo pro...googlaj...pametna jesi pa ces naci odgovor...ako znades sta trazis.
;)
ERGONOMIJA (http://www.forum.hr/showpost.php?p=1585319&postcount=20)
frikusha
14.04.2006., 22:48
zanimljivo.. ;)
super_maca
20.04.2006., 11:25
pozdrav!osjecam nepodnosljivu bol u desnom dijelu leda,par centimetara ispod lopatice.to traje vec vise od mjesec dana,isla sam na rendgen i sve je u redu.vjerojatno je zivac ukljesten od vjezbanja sa utezima.uglavnom,zanima me sta mi preporucate da napravim,na koju masazu da idem,da li da uopce idem na masazu ili da odaberem nesto drugo...svaki je prijedlog dobrodosao...:)
Definitivno kiropraktičar!!!!
Oprezno s kiropraktičarima.
Ja bih ti preporučila nekoliko klasičnih masaža, definitivno sigurnije od kiropraktičara, a vjerojatno će pomoći. Po opisu problema bih rekla da neka miogeloza uzrokuje taj problem, a to ionako nije domena kiropraktičara.
tosa_inu
21.04.2006., 23:45
Ja bih ti preporučila nekoliko klasičnih masaža, definitivno sigurnije od kiropraktičara, a vjerojatno će pomoći. Po opisu problema bih rekla da neka miogeloza uzrokuje taj problem, a to ionako nije domena kiropraktičara.
slazem se,definitivno masaza;nemoj ocekivati da ce ti prva pomoci i takoder malo ce boliti dok ti ne razbiju miogelozu:top:
poznata mi bol...miogeloza...masaža,i struja na fiz. terapiji pomažu...nije direktno u domeni kiropraktike,ali miogeloze u leđima nastaju zbog nepravilnog opterećanja i držanja tako da bi ti i kirop. pomogao čisto da ti vidi stanje kralježnice
antonnio
05.05.2006., 19:31
Nadam se da neko može pomoći. Već 5 dana imam dosta nezgodnu bol u gornjem dijelu leđa koja se pojavila odjednom i bez ikakvog povoda. Bol se ne osjeća u mirovanju. Dali se kretati, mirovati ili raditi kakve vježbe. Vjerovatno je uklješten živac ili nešto slično. Ali kako se to može dogoditi tek tako.
Inače, sportom se bavim rekreativno ali zadnjih 5, 6 mjeseci jako malo se krećem i dosta vremena sam za kompom.
Hvala na svakom savjetu
chupava&dlakava
05.05.2006., 19:57
gornjio dio leđa... 'em te, jesi detaljan... :zubo:
aj da ne otvaram novi topik, mene boli na prijelazu vrata i ramena...i to samo s desne strane...već dva tjedna... kad natjeram nekog da me izmasira, bol popusti, al za dan-dva se vrati...
idem na aerobic...jel može bit od toga? :confused:
antonnio- isprike što ti se ljepim na thread :cerek:
deep in the sun
18.05.2006., 21:54
i mene zanima odgovor na ovo pitanje. bole me leđa već duže, i gore i u predjelu struka, neka čudna bol, ne uspijevam skužiti je li mišić, kičma ili nešto dublje unutra.
bol kao takva nije neizdrživa, nije ono da ne mogu ustati i slično.
al traje mjesecima. dr rekla da me neće ozračivati rendgenom bez potrebe ako nije stvarno jaka bol
kiropraktičar.
bila jutros, kočila me leđa. ušla troma ko bivol, izašla ko vrabac. :cheer:
raliSHA
20.05.2006., 03:28
kiropraktičar je :s :s :s
a većina boli u leđima dolazi od previše višenja pred kompom :s
ja sam s 14 imala lumboišijalgiju. komp sam dobila s 15. :zubo:
vjerojatno od previše sjedenja.. treba se natjerati razgibati svako tolko..
Puno,puno pomaže radit leđnjake i to baš kad boli..
sumnjam da će leđnjaci otkliještit živac i vratit kralješke na mjesto. jačanje muskulature je dobro, to sigurno, al ne vjerujem baš da će otklonit problem.
boraborabo
21.05.2006., 12:33
Tu jedino pomažu vježbe istezanja,yoga.Iz vlastitog iskustva znam jer sam operirao jednom pa bi sad trebao opet herniju.Istezanje do granice bola i zadržati se 30 sec.u tom položaju.Nesmije jako boliti.Na mjestu gdje boli je došlo do edema,malog otoka a to se samo smiri ili uz voltaren.Kupio sam prije knjigu u Engleskoj :Treat your own back od Robim McKENZIE i samo je stvar do istezanja da oslobodiš živac pritiska.To ustvari radi i kiropraktičar samo je agresivnija metoda jer dolazi do rupture (kidanja )mekog tkiva
trebam savjet.bila sam već kod doktora zbog ovog problema ali rekao je da nije strašno i nisam obavila nikakve pretrage,pa me zanima jel ima netko slična iskustva.naime,već par mjeseci me probada i zaboli u leđima kada gutam hranu,onako uz kralježnicu između lopatica i malo niže s desne strane pa me zanima jel imao tko slično..nitko oko mene nema pojma o čemu pričam..
da nije probavni trakt..ili kralježnica..
Kakve ste terapije do sada prosli i jesu li se pokazale uspjesnima?
Ukoliko ste probali s fizioterapijom i nije dala nikakvih rezultata niti nakon vise mjeseci...mozda je sad red da ortoped kaze sto se tu da uciniti? Danas postoje i neke novije metode kirurskog rjesavanja takvih problema, ali vecinom su rezervirane za teze slucajeve hernije diska koje sa sobom donose i neke neuroloske ispade (hernija je tezi stupanj od protruzije). Ne treba brzati s operacijom jer je velika mogucnost recidiva i ponavljajucih problema.
Nije ni fizioterapija uvijek svemoguca (ne priznajem to olako :D), ali ipak treba pokusati neko vrijeme, ima tu raznih pristupa i raznih fizioterapeuta. Potrebo je uloziti dosta truda, a i rezultati ne dolaze preko noci.
BTW, fizioterapija itekako spada u konvencionalnu medicinu, to nikako ne moze stetiti, a koliko sam obavijestena tamo gdje vi zivite ona ide preko osiguranja.
Mislim da bi u ovom slucaju dosta dobre rezultate mogle dati neke manipulativne metode i McKenzie koncept. Vjezbe pomazu, da..ali ne sve i ne na svoju ruku. Tu stvarno treba znati sve detalje, u kojem je smjeru protruzija i kako se tocno klinicki ocituje da bi se moglo nesto preporuciti.
Inace, protruzija diska vrlo je cesta i fizioterapijom se mogu postici jako dobri rezultati. CT ne daje najpouzdanije rezultate. Isto tako, cesto postoji nerazmjer izmedju radioloskih nalaza i simptoma. Na temelju ovoga sto si napisala tesko je reci u kojem je stanju tvoj muz. Klinicki pregled daje vrijedne rezultate i ne treba ga podcjenjivati, a u ovim slucajevima on je esencijalan.
Kod prikaza takvih tkiva najtocnija je magnetska rezonancija, ali i najskuplja.
lahor kakve su metode u pitanju?
pomažu li kod protruzije (lumboischialgična)?
hvala :)
Ima dobrih metoda koje pomažu kod lumboishialgije, ali naravno, niti jedna metoda nije za svakog čovjeka. To se određuje individualno, na temelju simptoma i ostalih nalaza.
Ja sam sebe riješila, nakon pet godina križobolje. Tako da vjerujem da mogu pomoći i ostalima (pogotovo sad nakon diplome i puno prakse). Naravno, to opet ne znači da nema vlastitog truda i vježbanja po uputama fizioterapeuta.
dakle, koliko sam shvatila iz ovog topica, a i s net-a kiropraktika se baš i ne preporuča?
a jel' znaš u zagrebu gdje bi mu bilo najbolje otići? kod koga?
ps. shvatila sam da ti ne živiš u hrvatskoj.
Kiropraktika ima svoje primjene, ali jako je bitno kod koga ideš i za koji problem.
Dakako, fizioterapija ti daje cjelovitiji pristup problemu jer je jako bitno izjačati mišiće koji su problematični, opustiti one koji su prenapeti, ublažiti bol i podučiti osobu kako da se ponaša u svakodnevnom životu da se epizode ne bi ponavljale.
Reklamiranje je zabranjeno, tako da ne bih preporučivala ni sebe, ni druge. Inače, ja sam u Zg, a ne u inozemstvu.
ninator
24.01.2007., 23:03
zbog teškog fizičkog rada koje sam svakodnevno obavljala na poslu došlo je do velikih bolova.Već 2 mjeseca ležim u krevetu,10 dana sam provela u bolnici,popila više od 400 tableta,primila sam oko 60 injekcija,dobivala blokade u kičmu!!!!!!!!!
ct-pregledom je utvrđeno da imam protuziju diskova,kad sam došla na pregled u Zg rekli su mi da nisu zadovoljni sa slikom CT-a jer nije jasno vidljiva,te su me poslali na spiralni CT,u petak idem po nove slike.
niti u jednom trenutku bol nije popustila,a zadnji put sam pokušala sjesti 8.12.
imam 27 godina i nikada do sada nisam imala problema sa kralježnicom.
molim savjet!!!!!!!!!!!!!!:confused:
Na ovo mogu samo reći - o bože? Pa tko te tako sprčkao od zdravstvenih djelatnika i u kojoj ustanovi?
Naravno, napamet mi je izuzetno teško bilo što reći, ali ovo nije pristup kojim se rješavaju križobolje, pa čak ni one najopakije. Znaš li ti koliko je štete proizvelo ovo 2-mjesečno ležanje u krevetu? Atrofija mišića koja ti je nastala zbog toga morat će se rješavati mjesecima.
Imaš li ispade osjeta ili nemogućnost pokretljivosti nogu/stopala pogotovo? Teškoće s mokrenjem ili onim drugim nuždenjem (u smislu da je bez kontrole)? Jer - ako imaš, ti hitno moraš na operaciju. Ukoliko nemaš takve smetnje - onda su opako zabrljali, jer te se nije smjelo pustiti da ležiš i da su ti jedine terapije painkillersi i blokade.
Protruzija diska nije dijagnoza zbog koje se zalegne 2 mjeseca! Preporučujem da napraviš MR i odeš kod neurokirurga da se vidi što je u pitanju, jer tu opako nešto ne štima. A onda kad dobiješ njegov nalaz i u slučaju da stvar nije za operaciju, treba ti odlična fizikalna terapija. Kažem odlična - jer dva mjeseca ležanja traži poseban pristup da se stvar dovede u normalno stanje.
ninator
25.01.2007., 00:34
trenutno me vodi neurokirurg,ali je u toj bolnici trenutno MR u kvaru,pa me je poslao na taj spiralni CT.
oni (doktori) meni stalno mjenjaju terapiju kroz različite tablete uz opasku:OD OVOG ĆE TI SIGURNO BITI BOLJE,i tako već 2 mjeseca.
ako ne krepam od bolova,onda od tih silnih lijekova sigurno hoću.Kad primim blokadu u kičmu isto mi je kao da sam popila čašu vode
Kiropraktika ima svoje primjene, ali jako je bitno kod koga ideš i za koji problem.
Dakako, fizioterapija ti daje cjelovitiji pristup problemu jer je jako bitno izjačati mišiće koji su problematični, opustiti one koji su prenapeti, ublažiti bol i podučiti osobu kako da se ponaša u svakodnevnom životu da se epizode ne bi ponavljale.
ovo nam je sve poznato no hvala :)
Reklamiranje je zabranjeno, tako da ne bih preporučivala ni sebe, ni druge. Inače, ja sam u Zg, a ne u inozemstvu.
ovaj dio ne shvaćam zašto je napisan. vrlo je jasno definirana granica između reklame i preporuke.
Ojla, zanimaju me te vjezbe (koje bi se mogle radit kod kuce, dakle bez sprava tj mozda eventualno lopta)
E sad zanimaju me koje bi to vjezbe mogle bit za osobu koja jelte boluje disk hernije i vjezbe za misice ledja tj vjezbe za pojacavanje kichme.
Naime i frendica i ja imamo 30 god, oboje radimo isti posao ( radimo u starackom domu), a ona je zaradila herniju diska i posto je ona granicni slucaj (kao zbog god nije za operaciju bas i ako se dobro sjecam tekucina nije skroz istekla van) sad je na strujama i fizikalnoj th, pa ce se nakon dva mjeseca jelte vidjeti stanje.
Bio bih zahvalan kad bi mi dali neki link ili neki savjet za vjezbe kod kuce.
A zasto pitam za sebe, eh visok sam, mrsav sam i nemam naviku odlaska u teretanu a posto mi se svako malo neko uhvati za kichmu na poslu malo me to sve pocelo brinuti, pa bih htio jelte malo pojachati ksvoju kichmu
ninator
04.03.2007., 16:10
operirana sam,a sad fiz.terapija
ulicno_pojacanje
05.03.2007., 00:57
pozz ekipa..evo da vam i ja podjelim svoju veoma bolnu pricu.....
imam slican problem kao i lahor...hrskavica iliti diska mi pritsce zivac lijeve noge.I NARAVNO ZAJEBO SAM SI ZIVOT. KAKo CU BEZ SPORTA???
lahor je sve to lijepo objasnila i budite sretni da niste dosli do tog stanja.
bavim se sportom od malih nogu...naravno tako to bude kada imas volju a nemas uvjete i trenera da ti pokaze pa radis sto mislis da je dobro....:(
ukratko mene je boljelo vise od godinu i pol dana..naravno nisam pio lijekove(mozda 2-3 kod jeb** boli) i ako je bol nekad bila nepodnosljiva tako da se nisam mogao dici iz krevet.sto se tice lijekova nikakvi voltareni to smrt...ja sam uzeo 2-3 lupoceta i to je to.isao sam na terapije strujom koje su olaksale bol i naravno dobio vjezbe za leda koje sam full radio tako da su se bolovi s vremenom smanjili ali nisu nestali i nece.naravno sada se mogu pozdravit s aktivnim bavljenjem sporta,doktor kaze samo pazit leda i zavrsit faks da ne budes sljaker plivanje je meni pomoglo sada ni to vise ne mogu jel sam iz slavonije.sto se tice spavanje meni nije trebao nikakav tvrdi lezaj, ja sam spavao na stomaku uglavnom moras naci koji ti polozaj najvise odgovara....
mogu zahvalit samom sebi sto sam relativno rano dosao i shvatio to ozbiljno tako da sad mogu bez problema sjedit,pa i rekreativno igrat nogomet...
sad mi se namece drugi problem a taj je da sam dobio 7 kg koje dodatno opterecuju kraljeznicu tako da si upravo pokusavam organizirat prehranu....sto je tesko kad si student i nemas para..:(
i da zaboravio sam reci da imam samo 19 godina...:(
neurokirurg kaze nema vise borilackih vjestina,nema vise nogometa,fitnessa....kao da mi se cijeli svijet srusio
lahor kaze rolanje pomaze...bumo probali iako je to previse fancy za mene..hehehehe
ps.malo sam se ulijenio sto se tice vjezbi za leda,ali od danas cemo i to popravit.
ulicno_pojacanje
05.03.2007., 01:17
i da sto se tice lijekova samo u slucaju ultra bolova jel one kao i vjera obmanjuj um i daju prividno dobro stanje.....hehehe
a sto se tice operacije isto u krajnjem slucaju....
da ste vidjeli facu neurokirurga kad sam mu ja usao u ordinaciju...a on meni sinko jesi ti mozda pogrijesio...
ulicno_pojacanje
05.03.2007., 01:36
operirana sam,a sad fiz.terapija
jao ne bi ti bio u kozi....a nadam se na necu ni morat...:)
ali podjeli s nama svoje rezultate da vidim sto me ceka u najgorem slucaju...
ajde sve najbolje i oporavi se sto prije...;)
.keskin.
06.06.2007., 23:39
Imam 22 godine. Radim za kompom. I od jučer me počela bolit kičma. Donji dio leđa. Kad se ispravim sve ok, kad ležim također.
Ali dok sjedim, počne bolit onako lagano i nervirajuće.
Jel ima kakav lijek, stolica, jastuk iza leđa ili bilo kakva druga metoda da mi pomogne.
Premlad sam za ovo.
ante dumbledore
07.06.2007., 00:54
nikad nisi premlad.... :D
može bit jednostavno grč leđnog mišića,vjerojatno erectus spinae...niš strašno
počneš sa nekim laganim zagrijavanjem i prijeđeš na istezanje mišića...nakon par puta ponovoljenih vježbi možeš se počet bavit nekim sportom koji jača leđne mišiće,npr sve što podrazumjeva trčanje razvija te skupine mišića
Istezanje mišića svako jutro nakon buđenja, minimum pola sata, lagane yoga vježbe bi trebale pomoći. Kontrolirati držanje tijela za vrijeme rada. A ako se bol nastavi masaža. Nemoj samo piti nikakve lijekove za to.
Nisi prvi u toj dobi kome se to događa. Pretpostavljam da se baviš nekakvom rekreacijom, ali katkada čak ni to nije dovoljno da neutralizira učinak sjedalačkog načina života.
Hladni oblog ublažava bol i smanjuje upalu. Umotaj led u vrećicu i stavi na bolno mjesto prekriveno krpom. Drži tako 15ak minuta. Možeš to kasnije ponoviti tijekom dana.
Gelovi s ibuprofenom (Deep Relief) i mentolom ( Deep Heat, Polar Ice) također pomažu jer smanjuju upalu i djeluju protiv boli.
Također pomažu masaža i kiropraktika.
Stolac Spinalis, a za anatomski jastučić za pod leđa pitaj u Kiromaxu. Niti jedan anatomski jastuk neće ti pomoći ako se pri sjedenju ne budeš držao uspravno.
Nemoj piti tablete jer one samo uklanjaju simptom, ne i uzrok.
Vježbom ojačaj leđne mišiće, a istezanje je tijekom dana obavezno. Leđa ćeš odlično istegnuti ako se nogama uhvatiš za štangu i objesiš naglavce. Ako netko od slučajnih prolaznika bude prigovarao, samo kaži da je Batman radio isto. :D
dushica
13.12.2007., 22:05
Evo, ima nedelju nada kako se mucim. patim. umirem. uplasila sam se da mi je kicma stvarno sjebana, pa sam otilsa juce na snimanje. naime, pre nedelju dana su poceli jezivi bolovi u donjem delu ledja, nisam mogla da ustanem, da se sagnem, ma proplakala sam. moj muz je uvece zvao naseg poznanika lekara, ovaj mu je rekao da ode do apoteke i uzme injekciju. injekcija me je spasla tog dana. bol je nestala, ali mi je doktor ipak rekao da odem na rendgen. snimak sam pokazala dvojici lekara i rekli su da je sa kicmom sve u redu, al izgleda da sam sjebala misice. (valjda dok sam radila vezbe nisam se dovoljno zagrejala ili sta vec). dao mi je opet neke tablete. ali bol je i dalje tu. nervira me sto uopste ne mogu da sedim, nista po kuci ne mogu da radim, a vezbe ne dolaze u obzir (a prilicno sam zavisna od njih). jel imate neki savet, neke lakse vezbice za ovaj problem, bilo sta:cry: ?
lumbarda
13.12.2007., 22:30
Evo, ima nedelju nada kako se mucim. patim. umirem. uplasila sam se da mi je kicma stvarno sjebana, pa sam otilsa juce na snimanje. naime, pre nedelju dana su poceli jezivi bolovi u donjem delu ledja, nisam mogla da ustanem, da se sagnem, ma proplakala sam. moj muz je uvece zvao naseg poznanika lekara, ovaj mu je rekao da ode do apoteke i uzme injekciju. injekcija me je spasla tog dana. bol je nestala, ali mi je doktor ipak rekao da odem na rendgen. snimak sam pokazala dvojici lekara i rekli su da je sa kicmom sve u redu, al izgleda da sam sjebala misice. (valjda dok sam radila vezbe nisam se dovoljno zagrejala ili sta vec). dao mi je opet neke tablete. ali bol je i dalje tu. nervira me sto uopste ne mogu da sedim, nista po kuci ne mogu da radim, a vezbe ne dolaze u obzir (a prilicno sam zavisna od njih). jel imate neki savet, neke lakse vezbice za ovaj problem, bilo sta:cry: ?
tople obloge stavljaj svakih pola sata ,mozes i ledene i miruj dan dva -ako ti bolovi ne prestaju javi se u hitnu sluzbu gdje ce ti dati lijek za relaksaciju misica.To mozes dobiti samo sa receptom jer je narkotik.
vjerojatno si nategnula misice prekomjernim vjezbanjem sto je rezultiralo ostecenjem muskularnog vlakna
lumbarda
13.12.2007., 22:33
ne uzimajte injekcijeili lijekove koje se daju na recept na svoju ruku nego otidjite lijecniku mozete kombinirati nekoliko lijekova koje ne smijete pa umrijeti
dushica
13.12.2007., 22:41
tople obloge stavljaj svakih pola sata ,mozes i ledene i miruj dan dva -ako ti bolovi ne prestaju javi se u hitnu sluzbu gdje ce ti dati lijek za relaksaciju misica.To mozes dobiti samo sa receptom jer je narkotik.
vjerojatno si nategnula misice prekomjernim vjezbanjem sto je rezultiralo ostecenjem muskularnog vlakna
Hvala ti, pokusacu sve, bas sam ocajna.
Novogovornik
14.12.2007., 16:31
Rekli ste da vjezbate, koje vjezbe radite? U ovom akutnom stanju je najbolje se kretati koliko mozete, ali nemojte pretjerivati, dok se ne smiri stanje s ledima. Ne znam tocno u cemu je kod vas problem, samo znam da je idealna metoda vjezbanja za leda i opcenito cijelo tijelo Pilates. Pokusajte s tim, ja bi to svakom preporucio, jer je to za mene bio spas. To je su lagane, jednostavne vjezbe, a jacaju na blagi nacin misice, bez da se pretjeruje, znaci vrlo je tesko povrijediti se a rezultati su odlicni. Nabavite si knjigu i isprobajte kod kuce. Ja sam jako zadovoljan s rezultatima.
Novogovornik
14.12.2007., 16:33
E da, potrazite nesta o pilatesu na internetu, ima jako puno informacija.
Ali prvo gledajte da se potpuno oporavite, da se smirite, pa i odlezite koliko vam treba, da me krivo ne shvatite, ne preporucujem da se netko krece tko ne moze, jer sam i sam bio vise pita paraliziran i vezan za krevet i znam da je nemoguce kretati se od bola, a nije ni dobro, nego samo moze jos vise nastetiti. Poslusajte sto vam je lumbarda napisala, i proci ce samo od sebe, samo se cuvajte, a onda pokusajte sa pilatesom, kad vec ionako vjezbate, sa pilatesom si nemozete naskoditi, jer kod pilatesa istovremeno istezete, zagrijavate i jacate misice.
dushica
14.12.2007., 17:40
Rekli ste da vjezbate, koje vjezbe radite? U ovom akutnom stanju je najbolje se kretati koliko mozete, ali nemojte pretjerivati, dok se ne smiri stanje s ledima. Ne znam tocno u cemu je kod vas problem, samo znam da je idealna metoda vjezbanja za leda i opcenito cijelo tijelo Pilates. Pokusajte s tim, ja bi to svakom preporucio, jer je to za mene bio spas. To je su lagane, jednostavne vjezbe, a jacaju na blagi nacin misice, bez da se pretjeruje, znaci vrlo je tesko povrijediti se a rezultati su odlicni. Nabavite si knjigu i isprobajte kod kuce. Ja sam jako zadovoljan s rezultatima.
Hvala na savetu. pogledacu taj pilates. inace, ja radim na orbitreku svakog dana u kombinaciji sa drugim vezbama. i problem mi je da stalno lezim dok se ovaj problem ne ukloni. bas sam nervozna i nestrpljiva.
Već oko tri tjedna povremeno osjećam lagane bolove u donjem desnom dijelu leđa, koji ponekad prelaze u lagani pritisak u donjem desnom dijelu trbuha. Inače, muškarac sam i imam 27 godina.
Može li se raditi o problemima s bubregom? Dosad nisam imao vremena za pretrage zbog mnogo posla, a idući tjedan ću na ultrazvuk abdomena, što mi je preporučio prijatelj liječnik.
U međuvremenu sam dobio jaču upalu grla za koju sam dobio jake antibiotike, a za koje sam mislio da bi mogli djelovati i na ovaj problem, no nisu.
Može li, pak, biti da je riječ o kralježnici?
Još bih dodao da s mokrenjem nemam nikakvih problema i da urin izgleda normalno...
..angie..
20.04.2008., 19:52
Hej, si riješio što?
fico.325
27.11.2008., 20:28
NAkon tusiranja otisao sam na hladno, obucen naravno, i kasnije su me pocela leda boljeti, i sada ponekad zabole, prije toga sam malo bil prehladen.
Hvala
imam jak bol u ledjima(desna strana) vec 2 mjeseca. problem je u tom sto ne znam da li je ovo povezano sa bubrezima ili zuchi. imam hidronefrozu u desnom bubregu i imala sam operaciju 2003. i cesto se mucim sa urinarnim infekcijama ,trenutno sam na antibioticima:(
uglavnom, bol je stvarno koma i uzimam ibuprofen ali nikakve koristi.
isla sam na ultrazvuk abdomena prije mjesec dana i sve ok, samo se ochitava ta j....:mad:hidronefroza.
saudadde
25.01.2009., 13:00
Nisam pronasla ovakvu temu. Ako postoji, obrisite ovo.
Naime, zanima me, koliko vas osjeca bolove u donjem dijelu ledja, kako ublazavate tegobe, pomaze li masaza ili ipak nesto drugo?
Hvala.
Nisam pronasla ovakvu temu. Ako postoji, obrisite ovo.
Naime, zanima me, koliko vas osjeca bolove u donjem dijelu ledja, kako ublazavate tegobe, pomaze li masaza ili ipak nesto drugo?
Hvala.
imam problema s donjim dijelom leđa uglavnom kad sam fizički neaktivna.
jedino što ti može pomoći su vježbe koje naučiš na fizikalnoj terapiji.
uglavnom, treba vježbati i ojačati mišiće koji drže kralježnicu i onda nema problema.
to je moje iskustvo. :mig:
samo za vrijeme menge. pomaze ketonal :mig:
inace ako me boli kraljesnica boli negdje na sredini zbog krivog sjedenja. mislim da bih trebala terpautu. ili mozda kiroprakticaru... :D
madmaxx31
25.02.2009., 06:39
Ima nazad dva dana prilikom trzaja tijelom došlo je do nekakvog uklještanja živca, ili tako nešto, uglavnom sad me boli negdje oko sredine leđa, sjedit ne mogu nikako, ispraviti se takođe ne mogu bez veliiiike muke, recimo pokret glavom kad hoću pogledati prema stopalima nemogu nikako..i sl..e sad me zanima da li je (a znam da je) netko imao problema sa ovim i šta mi je raditi, trenutno mirujem , protiv bolova pijem naklofen duo 75mmg..svaka pomoć dobrodošla, jer me ovo paraliziralo...
ScaryLady
28.02.2009., 14:06
Ovako, imam 26g, i prije 10g sam imala bolove u vratnoj kraljeznici, osjecaj pecenja, trnci itd... Isla sam na fizikalnu i bilo je sve super do sad.. Prvo sam pocela osjecati bolove u koljenima - koji su se poceli poslije siriti i na listove. toliko me boljelo da nisam mogla ni stajati ni sjediti, a nekad su bila i naotecena. Naime, sjedim do 9h dnevno i mislila sam da je zbog toga. Pokusavam se kretati sto vise mogu, cak sam kupila i orbitrek, ali nakon 10ak min osjecam takve bolove u koljenima da imam osjecaj da cu povratit...:( Sad su se bolovi vec prosirili i na ledja (i gornji i donji dio) i dobila sam od doktorice ketonal duo... Sljedeci tjedan idem kod doktorice za fizikanu, ali me zanima sto vi mislite sto bi moglo biti....:ne zna:
Termination
28.02.2009., 15:14
Sredila si diskove između kralježaka. Degeneracija na predjelu vratne je počela prije više od deset godina. Sad je vjerojatno poremećena i na slabinskom dijelu. Diskovi se pomiču sa svog mjesta, degeneriraju se, dolazi do pucanja njihovog prstena i protruzije unutarnjeg hrskavičnog dijela prema leđnoj moždini i povezanim živcima. To uzrokuje pritisak na njih, upalni proces i osjećaj boli u organima koji su pod kontrolom oštećenog živca. To je ovako okvirno, laički govoreći. Ako se bol ne povuče u roku 2 - 3 tjedna konzultiraj se s liječnikom u vezi neurološke (EMNG) i radiološke obrade (CT i MR kralježnice). Tada će se 100% znati o čemu se radi i kakva terapija će se primjenjivati, kao i o načinima da se spriječi dodatno kompliciranje situacije.
Dugotrajno sjedenje i napravilan položaj je sigurno učinilo svoje. Evolucijski se ljudska kralježnica prilagodila uspravnom položaju na nogama. Svaki drugi položaj je samo opterećuje i uzrokuje ono od čega pati 80% populacije (među kojoj si se nažalost našla i ti čak u mlađoj dobi). Drž' se i nastoj se više fizički angažirati. Poz
Miss Bee
06.07.2009., 17:56
Imam 18 godina i neizdržive bolove u leđima (u području vrata i ramena).
Probala sam sve moguće gelove za masažu, no ništa ne pomaže. :ne zna:
Bolovi se najčešće javljaju nakon dugotrajnog stajanja ili sjedenja (inače puno vremena provodim za knjigom, učeći). Tada mi se na leđima pojave kvrge veličine šake koje užasno bole :(...
Trebam li možda promijeniti jastuk, pa kupiti anatomski ili se baviti nekim sportom, možda svakodnevno odlaziti na masaže?
Preporučujete li nekakav gel ili kremu?
Unaprijed hvala na savjetima! :)
Smotani2
07.07.2009., 07:57
Kao prvo, otiđi liječniku. Možda imaš kakve zdravstvene probleme tipa iskrivljene kralježnice koji te na taj način muče. Ortoped će utvrditi koji je tvoj problem, a fizijatar će ti dati vježbe kojima ćeš ojačati vratnu i leđnu muskulaturu.
Također, dosta je bitno imati dobar krevet, ispravan anatomski madrac i kvalitetan anatomski jastuk.
No, samo nagađam, doktoru prvo...
manzzini
07.07.2009., 09:09
Te su ti kvrge od stresa, odi ka dobroj maserki i bit ćeš ko nova
Miss Bee
07.07.2009., 16:35
Bila sam na pregledu kralježnice prije nekoliko godina i ustvrdili su mi samo nepravilno držanje,ali to sam s vremenom popravila.
Doktoru namjeravam otići već duže vrijeme, ali mislim da ću sada to sigurno napraviti.:)
Zna li netko koliko otprilike koštaju takve masaže? Prema mojoj situaciji trebale bi mi najmanje dvije tjedno...
Planinarka
07.07.2009., 17:57
Imam 18 godina i neizdržive bolove u leđima (u području vrata i ramena).
Probala sam sve moguće gelove za masažu, no ništa ne pomaže. :ne zna:
Bolovi se najčešće javljaju nakon dugotrajnog stajanja ili sjedenja (inače puno vremena provodim za knjigom, učeći). Tada mi se na leđima pojave kvrge veličine šake koje užasno bole :(...
Trebam li možda promijeniti jastuk, pa kupiti anatomski ili se baviti nekim sportom, možda svakodnevno odlaziti na masaže?
Preporučujete li nekakav gel ili kremu?
Unaprijed hvala na savjetima! :)
vježbanje i rastezanje..i to je to. ( ali zaozbiljno i svakodnevno )
Brane1123
11.07.2009., 22:06
Lahor i Vilko..
imam i ja par pitanja za vas...
vezano uz herniju i protruziju...
vidim tu u prošlim postovima da je rolanje dozvoljeno (?)...
što je s plivanjem??
čujem da se preporuča...
a opet kad mi se pojavi bol i upali sve to skupa, paralizira mi noge (odnosno cijelo tijelo od 5. kralješka nadolje) što može i duže potrajat (dok ne dobijem par injekcija kortikosteroida)..
dakle..plivanje?
Ako imaš probleme s paralizom moja preporuka je pregled kod neurokirurga (uz sve moguće nalaze, poglavito mri). Kod paralizirajućih nuspojava ide se na kirurški zahvat, svaka epizoda može ostaviti trajne posljedice.
Inače, rolanje je vrlo korisno, plivanje - leđni stil i kraul je jako preporučljivo, nikako prsno.
Postovanje ljudi evo mene sa mojim problemom. Ovako prije nekoliko godina su mi dijagnosticirali kalcifikaciju ledne mozdine i bolio me vrat i cak mi se i vrtilo. Poceo sam se aktivnije baviti sportom i to je proslo ali unutar zadnjih dvije godine prestao sam sa sportom i stalno sam sjedio. Nerijetko i po 12-14 sati dnevno. Pocelo me lagano boliti u ledima i vratu i s vremenom se pojacavalo i sad je doslo do toga da me lijeva strana vrata (od iza uha pa skroz do kicme) zateze pri okretanju - stalno sam naslonjen na lijevu ruku i zbog toga mi se valjda ta strana zgrcila. Vrat mi je ukocen opcenito, ramena isto (ako ih pokusam spustiti do kraja boli me od ramena do ramena) i gornji dio leda - pogotovo ako spustim glavu. I kad me jace boli onda imam osjecaj kao da ne mogu potpuno udahnuti. Takoder pri aktivnostima koje zahtijevaju malo vise snage dolazi do toga da mi misici pocnu drhtati - pogotovo ledni. Od straznje glave ramenog misica pa preko velikog lednog misica do onih misica na donjem dijelu leda.
Eh sad... Prije nego odem gnjaviti doktora moze mi netko reci jeli opravdano i sto se moze uciniti u tom pogledu?
neko vrijeme hodaj na masazu..al pokusaj nac nekog zbilja dobrog jer bi ti se sa vremenom pomocu masaze misici trebali opustiti..a i dobro bi ti doslo obicno rastezanje ujutro i navecer..
sigurna sam da ce se pokazati dobri rezultati :mig:
izgubljena
20.07.2009., 09:05
I nabavi si anatomski madrac.
fermina-daza
20.07.2009., 12:51
...unutar zadnjih dvije godine prestao sam sa sportom i stalno sam sjedio. Nerijetko i po 12-14 sati dnevno. ...
Ovih 12-14 sati dnevno je problem. Nema te masaže ni laganog istezanja ujutro i navečer koji će ti pomoći ako ne promijeniš nešto po pitanju ovako dugotrajnog sjedenja u istom, 'prisilnom' položaju. Moraš li toliko sjediti? U svakom slučaju, preporuča se da se svakih 45 minuta ustaneš, prohodaš, istegneš, a nakon nekih svakih dva sata napraviš barem 15-minutnu pauzu i provedeš je u nekoj drugoj aktivnosti (ali ne ovako :kava: ).
Shvati ovo ozbiljno. U početku bole samo prenapeti mišići. Nakon toga počnu stradavati zglobovi, a njih nam ih još ne mijenjaju samo tako. A boli k'o sam vrag. A i lijepo popločuješ put osteoporozi (da, da... hoće ona i muškarce).
Dakle, uključi u svoj svakodnevni život sve što ti je gore pobrojano i obavezno vježbe za cijelu kralježnicu (posebno naglasak na vratu i ramenima). I gledaj da što prije promijeniš posao, ako ne uspiješ smanjiti ovo dugotrajno sjedenje.
Ti si za fizikalnu terapiju.
Osim toga, kalcifikacija leđne moždine.... ma nije baš tako strašno? vjerojatno je došlo do degenerativni promjena na kralješcima, mišići su slabi....ima tu rješenja, odi kvalitetnom fizioterapeutu.
manzzini
21.07.2009., 09:01
Mene bole leđa po noći, valjda stres popušta. Onda se zbudim i vježbam u 3 po noći.
tasha0705
26.09.2009., 20:28
ajmo, pomoć! Imam malenu od 16 mjeseci, nosam ju, ima 11 kg, živimo na petom katu, bez lifta. Malenu nosim gore, a prilikom nošenja sam u nekom blesavom položaju - ne stojim ravno, nego, da bih održala ravnotežu, spustim ramena, izbacim trbuh, leđa mi se saviju... nemam pojma kako to objasniti... U zadnjih tjedan dana me užasno boli donji dio leđa, što bi bake rekle, krsta me bole, stalno, a osobito prilikom okretanja. Zna me neki mukli osjećaj čamiti i u donjem dijelu trbuha, kao da se bpl presijava iz leđa prema dolje, pa u prepone, pa u stražnjicu, a nekad i sve do koljena i listova, ali to je više kao neko trnjenje i slabost ili nemoć. Imam problema sa vratnom kralježnicom i vrtoglavicama, a sada me uhvatila frka, jer sam teški hipohondar - da nije neđšto s debelim crijevom? Imam 33 godine...
Išijas?
Ništa strašno, iako neugodno.
Okej je centrirati se u trbuh, ali nemoj savijati leđa, ako ikako možeš.
Termination
26.09.2009., 20:44
Da. Opisani simptomi ukazuju na išijalgiju. Čuvaj leđa ili ćeš gadno zajaukati. Nema savijanja i nepravilnog podizanja tereta. Dok nosiš dijete i kad ga podižeš ne smiješ kriviti leđa u nijednom smjeru.
I ne bih se složio da je ništa strašno, jer ako bolest uznapreduje i ako se ne budeš čuvala može doći do neizdrživih bolova. Onda će ti bit kasno za ispravke i bit će ti žao.
Pa nije strašno u smislu da će joj uzrokovat neke gadnije probleme, osim groznih bolova, da.
Treba pazit
Nikako, ali nikako savijat ledja, kretat se cijelim tijelom, teret nosit na kuku, a ne u rukama.
Termination
26.09.2009., 21:11
Okej. Znam što želiš reći. Bolest se ne vodi kao teška, ali može dovesti do teških bolova pa čak i privremene oduzetosti a neki simptomi (poput trnjenja) ostaju doživotno. Broj neurokirurških intervencija je sve veći...
tasha0705
27.09.2009., 09:40
OMfG! Divote! sad mogu u razgovor s bakicama iz zgrade, kad se natječu kojoj je lošije i koja ima gore probleme...
Hvala vam na pažnji i pomoći, pokušat ću se čuvati, koliko je to moguće, ali je teeeško.... bude mi jako žao malene, kad se hoće držati, teško ju je odbiti, kad je slatkaaa...
pozdrav!
racionalac
28.09.2009., 10:24
Imam 23 godine i protruziju diska na L5-S1. Vec godinu dana radim vjezbe kraljeznice uz plivanje koliko je to vremenski izvedivo. Situacija je dosta stabilna, nemama bolove u ledjima, ali jos uvijek osjecam posljedice u nogama. Uz to, imam i spustena stopala.
Inace sam oduvijek bio dosta sportski tip i zanima me ima li tko kakvih iskustava po vidu bavljenja sportom, ili barem trcanjem. Smijem li prakticirati navedeno? Fizijatar je naglasio da ne smijem, a od tada su mi 2 lijecnika rekla da bi smio uz adekvatnu obucu.
Imam problema sa vratnom kralježnicim, i to velikih. U zadnje vrijeme i glavobolje.
Imal sam saobraćajku prije 9-10god, i zadobil trzajnu ozljedu vratne kralježnice, nakon toga zadobio još jednu ozljedu vrata na karate turniru. Nisam mogel spavati bez ovratnika 6 mjeseci, jer i da sam zaspal bez njega ujutro nebi mogel pomaknuti vrat.....
Kod kiropraktičara sam bil više puta i nakon toga mi je bilo dobro 6-12mjeseci, ali obavezno me jednom godišnje prime me bolovi u vratu i užasni su.
Idem na masaže jedamput na mjesec radi preventive, ne bavim se nikakvim sportom više.
Recite mi dali je moguće da ta ozljeda nikak nemože izlječiti, postoje kakve korisne vježbe?
Bilo kakva pomoć bi mi dobro došla...
HVALA SVIMA
DebeliXXL
05.11.2009., 20:02
Prvo moraš na snimanje da se utvrdi što je povrijeđeno, dali kralješci, mišići ili tetive.
Ja imam stalni problema s vratom, zbog posla stalnog sjedenja. Ali kad su mi mišiću utrenirani ne osjetim vrat mjesecima.
Uglavnom legnem na kraj kreveta na trbuh, ivica kreveta mi je na grudima, te lagano dižem glavu od donjeg dijela od grudi pa sve unazad gore koliko mogu.Ali bez pretjerivanja u krajnjim pozicijama. I koliko mogu, minimalno 50 ponavljanja pa do mi višići nemogu više podizati glavu. I tako tri serije, pa se okrenem na leđa i isto.
Sa zglobovima i kičmom je potrebno stalno lagano gibanje.
Mark986
15.12.2009., 22:52
Ako postoji slična tema preusmjerite me.
Kad radim bilo koju vježbu za trbušnjake javlja mi se bol u sredini leđa. što više trbušnjaka radim bol je intenzivnija. prije nego uspijem napraviti dovoljno trbušnjaka moram odustati jer bol postaje prejaka.ne želim odmah juriti k doktoru pa ako ima tko da zna nešto o tome bio bih zahvalan na savjetu
gumeni bonbon
15.12.2009., 23:36
možda je upala bubrega. bolje idi k lijecniku.
Gutaperka
16.12.2009., 19:54
Ako postoji slična tema preusmjerite me.
Kad radim bilo koju vježbu za trbušnjake javlja mi se bol u sredini leđa. što više trbušnjaka radim bol je intenzivnija. prije nego uspijem napraviti dovoljno trbušnjaka moram odustati jer bol postaje prejaka.ne želim odmah juriti k doktoru pa ako ima tko da zna nešto o tome bio bih zahvalan na savjetu
lako moguće da nepravilno radiš trbušnjake jer oni kad se nepravilno rade znaju uzrokovat probleme s leđima i to bi prvo trebao provjerit.Ti se biće potpuno ispružiš pa saviješ?
freckles
03.02.2010., 19:07
Pozdrav, već 2 mjeseca osjećam bol po sredini leđa, točnije tik uz kralježnicu, ili još točnije točno uz 2 kralješka. Ne boli me dok hodam. uspravno stojim ili spavam već samo kad se savijem... Bol nije neizdrživa, opisala bi je više kao zatezanje... Jel ko imao takvo iskustvo?
Brine me što traje već 2 mjeseca...
Javi se fizijatru i obavi 10-15 dana fizikalne terapije.
AuroraXXX
10.01.2011., 20:55
Pozdrav ljudi! :) Vec neko vrijeme me boli sa lijeve strane ledja, u podrucju bubrega ili malo vise, i imam osjecaj kao da mi nesto "šeće" na toj strani (ne znam kako da bolje objasnim) i zateze me taj dio. E sad, boli me povremeno i na prednjoj lijevoj strani, iznad kuka i krenula sam na uzv abdomena - rezultat je taj da je sve u redu s unutarnjim organima, bubreg ok, jedino taj dio iznad kuka, sa prednje strane, na tzv.Sigmi ( dio crijeva ) je dr vidjela neko prosirenje-kaze da je to ili polip ili su hemeroidi (imala sam krv u stolici).
Ne kuzim sto je ta bol iza - mislila sam da je mozda pijesak ili kamenac negdje, ali po uzv je sve ok :ne zna: I vec par mj imam blago povisenu temp, oko 37.1,2. Sa krvi je sve ok, jedino imam mrvicu manje zeljeza nego bih trebala.
Molim ako netko ima slicno iskustvo sa ovom boli u ledjima da mi kaze. Hvala :mig:
Tomek100
11.01.2011., 09:36
Može biti manji kamenac ili pijesak koji se ultrazvukom ne vidi.
AuroraXXX
11.01.2011., 18:52
A moguce, stvarno ne znam sto bi drugo moglo biti. Jedino da nije neki zivac ili misic :ne zna:
ante dumbledore
11.01.2011., 21:17
bol mi najviše zvuči mišićnog tipa. Koliko vremena provodiš za komp?
AuroraXXX
11.01.2011., 22:42
Hm, dosta vremena provodim pred kompom, al do sad me to nije smetalo (da, znam, sve do jednom)... Imam i malo krvi u mokraci sto pokazuje na neku upalu. Ici cu napravit urinokulturu. Uglavnom, bol nije cijelo vrijeme prisutna vec se javlja povremeno.
Tomek100
12.01.2011., 08:37
Nisam doktor kao ante dumbledore, ali znam za slučaj slučaj kao i tvoj gdje je bol počela baš s lijeve strane oko bubrega, eritrociti u urinu i nakon otprilike tjedan dana nagli užasni bolovi koji se nisu mogli trpiti. Čovjek je išao na hitnu, ultrazvukom se ništa nije vidjelo, snimili su mu rtg i našli kamenac koji je krenuo iz bubrega.
AuroraXXX
12.01.2011., 15:04
Hvala vam svima na odgovorima :) A sto da onda poduzmem, kad ne znam o cemu je rijec? :ne zna: Uvin caj ne mogu piti jer mi je muka od njega, jel pomaze Urosal lady?
Tomek100
12.01.2011., 15:19
Zamjerit će mi doktori što se miješam u njihova posla.
Mama ima kamence u bubrezima i znam da joj je urolog rekao da se kamenac manji od 5 mm teško može vidjeti na ultrazvuku što je bio i slučaj čovjeka koji sam opisao.
Ja bi od liječnika opće medicine zatražio uputnicu za rtg urotrakta i bubrega, baš zbog krvi u urinu i povremene boli na mjestu gdje navodiš.
AuroraXXX
12.01.2011., 19:17
Zamjerit će mi doktori što se miješam u njihova posla.
Mama ima kamence u bubrezima i znam da joj je urolog rekao da se kamenac manji od 5 mm teško može vidjeti na ultrazvuku što je bio i slučaj čovjeka koji sam opisao.
Ja bi od liječnika opće medicine zatražio uputnicu za rtg urotrakta i bubrega, baš zbog krvi u urinu i povremene boli na mjestu gdje navodiš.
Tomek, ja ti necu zamjeriti :mig: Hvala na savjetu i cim ulovim vremena cu napraviti urinokulturu i savjetovati se s lijecnicom sto dalje.
DajanaV
22.03.2011., 04:48
Obavila sam RDG kralježnice zbog bolova u donjem dijelu leđda...i nalaz je SAKRUM POLOŽEN HORIZONTALNIJE.
Doktorica mi to nije najsjajnije pojasnila, pa me zanima zna li tko što to znači???? (I, da, trebam mijenjat doktora :hebemu:)
Bubica30
22.03.2011., 09:41
draga molim Te opisi nam simptome....jer si jako stura sa opisom
Nakon obavljenog RTG a treba otići fizijatru ili neurokirurgu da se vidi treba li dodatna pretraga(MR) i načine liječenja riješiti s fizijatrom ili anesteziološka ambulanta - ambulanta za bol. Prema oštećenju predlažem fizijatar, ortoped, mišljenje neurokirurga (to bu znal fizijatar treba li )
Redom do rješenja kad već ne znaju objasniti ali ovo bi trebalo dovesti do odgovora i nadam se rješenja bolova. Samo traži uputnicu od liječnika op ili se otiđi prvo naruči na pregled
sretno,
Nap. savjeti nisu napamet. Oštećenja razna kod mene stara, nova, pogotovo zbog gubitka 10kg nakon teške operacije :):):)
molim poloć lahora i vilka, kao i ostalih koji se osijećaju kompetentnima:)
mužu je MRI dijagnosticirana protruzija diskova C4-C5, C5-C6 i C6-C7.
trne mu lijeva ruka, i strašno ga boli.
prepisan mu je lijek ibuprofen 600 + tablete medrol.
što mu je činiti i da li je operacija neizbježna ?
hvala, ovo nam je totalno nova situacija
hrvoje dr.
14.09.2011., 11:10
Terapija je dobro postavljena. Dva su riješenja
1.Fizikalna th.
2.Operacija,ovisi dali ima indikaciju za nju.
3.Javiti se neurologu/fizijatru.
Lijep pozdrav.
hrvoje, hvala na odgovoru.
Operacija je svakako potrebna ukoliko postoji pritisak na moždinu. Pitanje je kolike su te protruzije i može li se išta napraviti fiz.terapijom, ali to treba odrediti specijalist. Tablete su samo pomoć dok se nešto drugo ne poduzme. Jedna od opcija je i akupunktura.
hrvoje dr.
16.09.2011., 10:43
Operacija je svakako potrebna ukoliko postoji pritisak na moždinu. Pitanje je kolike su te protruzije i može li se išta napraviti fiz.terapijom, ali to treba odrediti specijalist. Tablete su samo pomoć dok se nešto drugo ne poduzme. Jedna od opcija je i akupunktura.
To je recimo indikacija za operaciju.
Dalaj_lina
16.09.2011., 12:45
Unatrag 6 tjedana dobila sam jake bolove u limbalnom dijelu tijela desno. 2 tjedna obilazila sam liječnike i bezuspješno trpila jake bolove dok nije na koži izašao herper zoster. Plikovi su se uz terapiju Herpex-om povukli ali i dalje su ostali jaki bolovi u lumbalnom dijelu stoga sam upućena na MR L-S kralježnice.
Nalaz je:
Desikacija iv. diskova u segmentu l4-L5, L5-S1
Na nivou L4-L5, L5-S1 vidi se šira i plića dorzomedijalna protruzija iv. diska koji obostrano reduciraju neuralne foramene.
Konus medularis vidljiv u razini L1 kralješka.
Ovo boldano mi je i u nalazu.
Još nisam išla kod liječnika koji me uputio na pretragu, s nalazom pa me zanima da li gore boldana dijagnoza rezultira bolovima koje trpim cijelo vrijeme?
Ukoliko netko ima iskustva sa sličnim neka napiše koju crticu šta bi bilo dobro da poduzmem ili pitam liječnika kada mu odnesem nalaz.
Zahvaljujem!
Vrlo vjerojatno su bolovi u leđima uzrokovani foraminalnom stenozom....
Konzervativna terapija do cca 6 tjedana + po potrebi blokada.
ako to ne pokaze rezultat - minimalno-invazivna operacija, u ovom slucaju moze pomoci i laserska.
hrvoje dr.
17.09.2011., 14:18
Unatrag 6 tjedana dobila sam jake bolove u limbalnom dijelu tijela desno. 2 tjedna obilazila sam liječnike i bezuspješno trpila jake bolove dok nije na koži izašao herper zoster. Plikovi su se uz terapiju Herpex-om povukli ali i dalje su ostali jaki bolovi u lumbalnom dijelu stoga sam upućena na MR L-S kralježnice.
Nalaz je:
Desikacija iv. diskova u segmentu l4-L5, L5-S1
Na nivou L4-L5, L5-S1 vidi se šira i plića dorzomedijalna protruzija iv. diska koji obostrano reduciraju neuralne foramene.
Konus medularis vidljiv u razini L1 kralješka.
Ovo boldano mi je i u nalazu.
Još nisam išla kod liječnika koji me uputio na pretragu, s nalazom pa me zanima da li gore boldana dijagnoza rezultira bolovima koje trpim cijelo vrijeme?
Ukoliko netko ima iskustva sa sličnim neka napiše koju crticu šta bi bilo dobro da poduzmem ili pitam liječnika kada mu odnesem nalaz.
Zahvaljujem!
Postoje dva riješenja vašeg problema
1.Fizikalna th.
2.Operacija,ovisi dali imate indikacije.
Lijep pozdrav.
Sigurna
19.09.2011., 19:52
Imam pitanje na koje mi još nisu odgovorili ni liječnici ni laici. Dakle, na faxu sam slušala Ergonomiju. Profesorica je rekla da je najgore za kreljžnicu raditi pokrete u kojima dolazi do torzije. Dakle, okretati se recimo samo gornjim dijelom tijela umjesto cijelim tijelom kad se izvodi neka radnja i slično. E sad, ja sam zbog problema sa kralježnicom upisala jogu. U kojoj sam došla do vježbi u kojima se upravo kralježnica savija u lumbalnom dijelu, i to ne prema naprijed ili natrag nego upravo u stranu, da ne tražim sad po netu koje su to....Meni su liječnici rekli: radite ono što vam ne smeta. Krasno. Kak da onda ja koja imam kronične bolove u tom dijelu (nisu jaki, ali su konstantni) znam što mi pomaže ili ne, ako je status quo vježbala ja ili ne? Isto mi je stanje. S tim da se sad i bojim već raditi neke vježbe.
E da, na fizikalnoj terapiji mi nisu pokazivali nikakve vježbe sa torzijom kralježnice, ali su me učili kobri (u to vrijeme nisam znala da je to joga, ali eto, jedna od vježbi na fizikalnoj je bila kao kobra, samo uz manje odizanje trupa, ne tako visoko):
http://www.holisticonline.com/yoga/images/yp_cobra.gif
Za tu vježbu sad čitam u nekom članku da je smrt za lumbalni dio.
Uglavnom, može mi netko reći jasno šteti li torzija već ugroženom lumbalnom dijelu ili ne? Štete li vježbe kao kobra ili ne? Dakle, bol se ne pojačava prilikom vježbanja.
Da samo doma ležim i sjedim uz komp ili nek vježbam dalje?
Edit: evo i tu se spominje torzija kao "poželjna" za rješavanje tegoba u leđima. I kome da sad vjerujem?
http://www.ordinacija.hr/budi-lijepa/fitness/vjezbama-ojacajte-ledne-misice/
hrvoje dr.
20.09.2011., 16:37
Imam pitanje na koje mi još nisu odgovorili ni liječnici ni laici. Dakle, na faxu sam slušala Ergonomiju. Profesorica je rekla da je najgore za kreljžnicu raditi pokrete u kojima dolazi do torzije. Dakle, okretati se recimo samo gornjim dijelom tijela umjesto cijelim tijelom kad se izvodi neka radnja i slično. E sad, ja sam zbog problema sa kralježnicom upisala jogu. U kojoj sam došla do vježbi u kojima se upravo kralježnica savija u lumbalnom dijelu, i to ne prema naprijed ili natrag nego upravo u stranu, da ne tražim sad po netu koje su to....Meni su liječnici rekli: radite ono što vam ne smeta. Krasno. Kak da onda ja koja imam kronične bolove u tom dijelu (nisu jaki, ali su konstantni) znam što mi pomaže ili ne, ako je status quo vježbala ja ili ne? Isto mi je stanje. S tim da se sad i bojim već raditi neke vježbe.
E da, na fizikalnoj terapiji mi nisu pokazivali nikakve vježbe sa torzijom kralježnice, ali su me učili kobri (u to vrijeme nisam znala da je to joga, ali eto, jedna od vježbi na fizikalnoj je bila kao kobra, samo uz manje odizanje trupa, ne tako visoko):
http://www.holisticonline.com/yoga/images/yp_cobra.gif
Za tu vježbu sad čitam u nekom članku da je smrt za lumbalni dio.
Uglavnom, može mi netko reći jasno šteti li torzija već ugroženom lumbalnom dijelu ili ne? Štete li vježbe kao kobra ili ne? Dakle, bol se ne pojačava prilikom vježbanja.
Da samo doma ležim i sjedim uz komp ili nek vježbam dalje?
Edit: evo i tu se spominje torzija kao "poželjna" za rješavanje tegoba u leđima. I kome da sad vjerujem?
http://www.ordinacija.hr/budi-lijepa/fitness/vjezbama-ojacajte-ledne-misice/
Fizijatru. Trebate vježbati na pravi način(fizijatar).
Sigurna
20.09.2011., 19:21
Fizijatru. Trebate vježbati na pravi način(fizijatar).
Zgodno. Pa nije fizijatar taj koji pokazuje vježbe već fizioterapeut. Meni su njihove vježbe bile preteške i nisu bile za mene - imala sam nakon njih takve glavobolje da sam mislila da će me kap. Najvjerojatnije od napora, bilo mi je previše 45 minuta raditi vježbe koje smo i poslije na jogi radili 15 minuta. I kad sam to rekla fizijatru, za glavobolje, rekla je nek prestanem vježbati i odem na jogu. I tako ja u zatvorenom krugu.
steve nash
12.10.2011., 15:01
Pozdrav forumasi,
evo mene na zalost u ovome djelu,naime imam bolove u ledima-tocnije imam bolove kod nekih pokreta.Kada samo lezim ili hodam ne boli,kada se naginjem na bilo koju stranu(lijevo,desno,naprijed,nazad) isto ne boli,ali kada nesto dizem pocinje me boliti kada to dignem negdje u visinu trbuha
inace bol se javlja u podrucju kicme otrpilike u visini sa lopaticama.Inace je sve pocelo dok sam jucer igrao kosarku,prvo kao manja bol koja se s vremenom pojacavala
Meni se vise cini kao da mi se sjebao misic na tom podrucju nego kicmu,ali neznam bas puno o tome pa ako netko moze pomoci :D
slavonacvan
13.10.2011., 00:59
Pozdrav svima
Procito sam vecinu stranica ovdije zbog meni nastale nove situacije i nekih ne jasnoca molim pomoc
Imam 40g radim kao vozac kamiona u medjunarodnoj spedicij znaci sijedim izmedju 6 i 10 sati dnevno sto mi trenutno predstavlja problem, nisam doma po cijeli tjedan. Prije dvadesetak dana pokocilo me u dolnjem djelu kicme s jakim bolovima , kazu isijas.
Deset dana sam isao kod svojeg doktora na inekcije i stent, rendgenska slika tj nalaz kaze da nema vidljivih ostecenja ni deformacija, fizijatar mi je odredio terapiju na koju ne mogu ici jer mi je povjerenstvo ukinilo bolovanje(misljene lijecnickog povjerenstva je trazio poslodavac), a ja i dalje imam bolove koji su se prosirili na desnu nogu i kuk. Sto da napravim dalje
fizikalka
13.10.2011., 11:38
Pozdrav svima
Procito sam vecinu stranica ovdije zbog meni nastale nove situacije i nekih ne jasnoca molim pomoc
Imam 40g radim kao vozac kamiona u medjunarodnoj spedicij znaci sijedim izmedju 6 i 10 sati dnevno sto mi trenutno predstavlja problem, nisam doma po cijeli tjedan. Prije dvadesetak dana pokocilo me u dolnjem djelu kicme s jakim bolovima , kazu isijas.
Deset dana sam isao kod svojeg doktora na inekcije i stent, rendgenska slika tj nalaz kaze da nema vidljivih ostecenja ni deformacija, fizijatar mi je odredio terapiju na koju ne mogu ici jer mi je povjerenstvo ukinilo bolovanje(misljene lijecnickog povjerenstva je trazio poslodavac), a ja i dalje imam bolove koji su se prosirili na desnu nogu i kuk. Sto da napravim dalje
Koju terapiju je prepisao fizijatar? Struje i vježbe?
Vježbe vam može pokazati bilo koji fizioterapeut i bilo bi dobro da ih radite kod kuće ako već ne stignete na terapiju.
Strašno me boli jedan dio leđa, ne mogu disati, ugl. hoću vrištati od bolova,:eek::eek: ostajem bez zraka, popio sam sad lupocet 250 mg, da zovem hitnu ili ne? jedva ovo pišem...
Strašno me boli, ne znam što bih??
Ne znam koji je dio leđa, al mogu opisat: s moje strane gornjilijevi dio leđa...
Nisam stigao tražiti sad teme, pa ako može samo mod. spojiti s glavnom temom, sori :rolleyes:
bijelavrana1
18.10.2011., 22:27
jesi živ?
SamaraMorgan
18.10.2011., 23:21
a meni je tako jednom bilo, samo su me kompletno leđa boljela od vrha do dna. vidjela sam sve zvijezde od bolova. i jedva sam disala.
uzrok stres.
leeloo27
19.10.2011., 12:08
Moguće je da se negdje uštekao živac. Tako se meni zna uštekati kod lopatice, vrištala bih koliko boli.
Termination
19.10.2011., 13:55
Da, tu ima puno živaca, mišića, ligamenata i dr. pa se obično radi o traumi neke od navedenih struktura. Međutim, ako imamo jake bolove u kombinaciji s otežanim disanjem, onda svakako treba što prije potražiti liječniku pomoć, jer se može raditi čak i o srčanom udaru.
Zvao sam hitnu u međuvremenu sam zaspao, ujutro sam se probudio (išao u školu), bolilo i dalje jako, evo danas mi je bolje, iako me jutros gušilo, i kada udahnem bolilo bi me, sad mi je puno bolje, popio sam lupocet 300 mg, a tlak mi je bio 150/90 :confused:
Sutra idem kod doktorice, mislim da je uklješten živac, neznam...:ne zna:
Leloo hvala na spajanju teme. :)
fizikalka
19.10.2011., 17:22
Tlak je visok. Lupocet će samo pomoći simptomatski, ublažit će bolove ali treba im naći uzrok čim prije. Pogotovo ako se radi o otežanom disanju i bolovima u području prsne kosti.
hrvoje dr.
19.10.2011., 17:27
Zvao sam hitnu u međuvremenu sam zaspao, ujutro sam se probudio (išao u školu), bolilo i dalje jako, evo danas mi je bolje, iako me jutros gušilo, i kada udahnem bolilo bi me, sad mi je puno bolje, popio sam lupocet 300 mg, a tlak mi je bio 150/90 :confused:
Sutra idem kod doktorice, mislim da je uklješten živac, neznam...:ne zna:
Leloo hvala na spajanju teme. :)
Tlak je povišen vjerojatno od stresa. Treba otići kod doktorice na pregled.
Slažem, u tom trenutku mi zaista nije bilo svejedno, pogotovo ovo s disanjem (inače imam alergiju na ambroziu i kronični bronh., ali alergija mi ne traje već mjesec dana, niti kašljem ni ništa, samo ne mogu udahnut, sad mogu naravno...)
margoth.
19.10.2011., 21:43
evo i ja trebam savjet...
već mjesecima osjećam neke neodređene bolove u prsima i leđima.
počelo je s bolovima u prsnoj kosti i rebrima prilikom buđenja.
nakon ustajanja bol bi ubrzo prošla sama od sebe, ali bi se kroz dan javljala druga bol: u leđima između lopatica.
u početku je to bilo tu i tamo i podnošljivo bez tableta.
snimila sam kralježnicu. nalaz ukratko: početna skolioza i početno formiranje sitnih osteofita. ostalo ok.
dijaskopija želuca: blagi gastritis i manja hernija.
išla sam kod fizijatrice koja mi je rekla da su nalazi u skladu s godinama (40+)
i da ne treba nikakva terapija.
dala mi je nekakve vježbe za po doma što je bilo ok jer mi godi jutarnje razgibavanje.
međutim, daljnjih mjeseci situacija se pogoršavala. doktorica baš i nije znala što bi samnom; davala mi brufene, savjetovala pojačane vježbe i plivanje.
opet samo privremeno poboljšanje, ali bol se sada pojačala i
sve češće i duže traje.
u međuvremenu ekg, tlak, šećer...sve ok.
onda sam išla drugoj fizijatrici koja me je ipak poslala na terapiju
nakon koje mi se stanje drastično pogoršalo.
budim se ujutro s bolovima koji su se sad pojačali u gornjem dijelu leđa.
sve više mi treba vremena dok bol ujutro splasne, a kroz dan se također javlja između lopatica i u prsnoj kosti.
danas sam imala nepodnošljiv pritisak u prsima, crvenilo i vrućinu u licu.
to mi često prati bol. također osjećam umor u očima i često su mi krvave u zadnje vrijeme.
opet sam bila kod doktorice i ona me sad šalje gastroenterologu.
naručila sam se, ali termin mi je u 12.mj
sad sam na sto čuda što da radim? da se kljukam tabletama svaki dan?
bol je svečešća i jača; ja sam sve nervoznija i teško mi je funkcionirati.
Nažalost nemam savjeta, jer nisam liječnik još, imao sam nažalost takvo iskustvo, može se vidjeti gore u postovima, na sreću prošo mi je tako da nisam otišao doktoru danas...
hrvoje dr.
20.10.2011., 17:50
nakon ustajanja bol bi ubrzo prošla sama od sebe, ali bi se kroz dan javljala druga bol: u leđima između lopatica.
snimila sam kralježnicu. nalaz ukratko: početna skolioza i početno formiranje sitnih osteofita. ostalo ok.
išla sam kod fizijatrice koja mi je rekla da su nalazi u skladu s godinama (40+)
dala mi je nekakve vježbe za po doma što je bilo ok jer mi godi jutarnje razgibavanje.
međutim, daljnjih mjeseci situacija se pogoršavala. doktorica baš i nije znala što bi samnom; davala mi brufene, savjetovala pojačane vježbe i plivanje.
sve češće i duže traje.
sve više mi treba vremena dok bol ujutro splasne, a kroz dan se također javlja između lopatica i u prsnoj kosti.
to mi često prati bol. također osjećam umor u očima i često su mi krvave u zadnje vrijeme.
Trebali bi se javiti toj isto fizijatrici+gastroen.
dr. diego
01.11.2011., 11:11
dakle, imam povremenih bolova u leđima već duže, ali u zadnje vrijeme intenzivno.
nakon 2 dana rada na građevini prije mjesec dana, konstantno me bole leđa, donji dio. nekad jače, nekad slabije, ali konstantno. kako iscijediti bol iz leđa? čini mi se da bi neke vježbe za jačanje leđnih mišića pomogle. nosim i ortopedske uloške.
andrusko
08.11.2011., 18:35
Prvo treba vidjeti zašto boli- napraviti ev rtg kralježnice, a i ne mora se ništa vidjeti, najbolje napraviti ct ili magnet (ali to se dugo čeka). Dok sam učio kod jednog pok dr-a akupunkturu u Zadru napravio mi je 10 tretmana i bio sam ok preko 10 god. Sad bih morao ponoviti, al nemamk povjerenja baš u kolege koje se u Zadru time bave. Nije da reklamiram, ali činjenica je da pomaže. Po mom iskustvu, ako se radi o protruziji diska akupunktura definitivno ne pomaže.
http://akupunktura-zadar.blogspot.com
sve češće i duže traje.
Bol među lopaticama, ispod rebrenog luka, u gornjem dijelu leđa, u prsnoj kosti... na to se obično žale ljudi koje muči žučni mjehur. Jesu li ti to provjerili?
Dalje... pritisak u prsima... možda kardiolog? :ne zna:
margoth.
13.11.2011., 22:58
Bol među lopaticama, ispod rebrenog luka, u gornjem dijelu leđa, u prsnoj kosti... na to se obično žale ljudi koje muči žučni mjehur. Jesu li ti to provjerili?
Dalje... pritisak u prsima... možda kardiolog? :ne zna:
je. naručila sam se i kod gastroenterologa i kod kardiologa....ali sve se to užasno dugo čeka, a meni bol ne popušta.
zapravo, ipak me sad manje bole leđa nakon fizioterapije,
ali ujutro se budim s bolovima ispod rebrenog luka. kad ustanem ta bol postepeno splašnjava, a onda me počne pritiskat u prsnoj kosti.
najbolje se osjećam kad duže hodam.
jedino onda bol potpuno nestaje. baš čudno...
mislim da ću morat ipak otići nekom privatno, ali nisam pametna kome?
internist? gastroenterolog?
moja doktorica mi je mjesecima tvrdila da je sve od kičme...:ne zna:
Sigurna
13.11.2011., 23:05
je. naručila sam se i kod gastroenterologa i kod kardiologa....ali sve se to užasno dugo čeka, a meni bol ne popušta.
ali ujutro se budim s bolovima ispod rebrenog luka. kad ustanem ta bol postepeno splašnjava, a onda me počne pritiskat u prsnoj kosti.
Ne mora biti da je u krivu. Zna kičma boljeti i na način da misliš da te bole bubrezu, srce....znam iz vlastitog, ali i iz iskustva forumaša...ali svakako, treba se uvjeriti u to.
margoth.
14.11.2011., 16:10
Ne mora biti da je u krivu. Zna kičma boljeti i na način da misliš da te bole bubrezu, srce....znam iz vlastitog, ali i iz iskustva forumaša...ali svakako, treba se uvjeriti u to.
da. trebam očito se naoružat strpljenjem i odradit temeljito sve pretrage.
helena2010
14.11.2011., 17:35
Evo ne znam ni da li sam na odabrala forum-temu koja odgovara mome pitanju, al bih vas željela pitati da mi prokomentarišete nalaz magnetne rezonace, šta znači. Unaprijed hvala
NALAZ I MIŠLJENJE
MRI L-S kičme 1,5 TESLA:
Sagitalno T1 SE, T2 FSE STIR, axijalno T2 FSE
Na načinjenim MRI presjecima L-S kičme vidi se da je ista u položaju redukovane fiziološke lordoze.
Trupovi L pršljenova su uredne visine.
Suženje i.v. prostor u nivou L5-S1.
U nivou L3-L4 vidi se dorzomedijalno i desno kao i intraforaminalno lučna zona intenziteta signala diska koja komprimuje prednji likvorni prostor i u kontaktu je sa radixom nerva sa desne strane sa početnom sekvestracijom.
U nivou L4-L5 vidi se dorzomedijalno i nešto više lijevo lučna zona intenziteta signala diska koja se ponaša lako kompresivno u odnosu na prednji likvorni prostor, a ne komprimuje ogranke caude equine.
U nivou L5-S1 vidi se također dorzomedijalno više desno lučna zona signala diska koja sužava prednji likvorni prostor, a ne ponaša se kompresiovno u odnosu na ogranke caude equine.
Hipertrofija žutih ligamenata u svim nivoima kao i artroza fasetnih zglobova u svim nivoima.
ZAKLJUČAK
MRI L-S kičme će upućivati na redukovanu fizilošku lordozu L-S kičme sa suženjem i.v. nivoa L5-S1.
U nivou L3-L4 vidi se dorzomedijalno desno i intraforaminalno hernija diska sa početnom sekvestracijom koja je u kontaktu sa radixom nerva.
U nivou L3-L4 hernija diska dorzomedijalno i lijevo sa redukcijom prednjeg likvornog prostora.
U nivou L5-S1 dorzomedijalno i više desno hernija diska koja također redukuje prednji likvorni prostor.
Zadnji uzdužni ligamment napet u nivou L3-L4, L5-S1.
Degenerativne promjene fasetnih zglobova i početna hipertrofija žutih ligamenata.
Ako je žuč, internist/gastroenterolog bi na UZV morao vidjeti pijesak/kamence. To bi bilo najbrže za eliminaciju, pa možda ti to ne bi bilo loše otići privatno što prije.
S obzirom da ti je bolje nakon fizioterapije i nakon duljeg hoda, moglo bi biti da je tvoja doktorica u pravu (kičma), ali mislim da bi to bilo mudro zaključiti nakon što eliminiraš ovo ostalo. Tad probaj naći dobrog fizijatra (more je očajnih). Čisto da ti se ne desi da pripisujući sve probleme kralježnici previdiš nešto što bi moglo biti životno ugrožavajuće ako se dalje pogorša.
Doma184
08.12.2011., 19:04
Pozdrav.
Prije odlaska doktoru,odlučio sam se posavjetovati ovdje na forumu o svome problemu.
Naime,već me 2 tjedna muči bol u donjem dijelu leđa na području lijevog bubrega.
U početku,bol se javljala kada bih učinio nekakav nagao pokret i to u razmacima.
Dan za danom bol je postepeno jačala.Jučer sam na nastavi tjelesnog učinio više naglih pokreta.Bol bi se javila,puno jača nego na početku,a zatim bi nestala.Danas evo ne mogu se normalno ispraviti.Čini mi se da mi najviše odgovara kada sam nekako pogrbljen,čak i u stanju mirovanja me boli.Već 2 tjedna pokušavam s masažama,grijem to područje redovito,ali bol je svakim danom sve jača.Eto rekao sam,danas sam se jedva uspravio u školi.Ne sjećam se jesam li kako udario to područje ili nešto.Po vrsti boli sumnjam na mišić.Još nešto,od danas me područje boli i kada hodam.Ima netko ideju što bi to moglo biti?
Hvala
hrvoje dr.
08.12.2011., 21:26
Pozdrav.
Prije odlaska doktoru,odlučio sam se posavjetovati ovdje na forumu o svome problemu.
Naime,već me 2 tjedna muči bol u donjem dijelu leđa na području lijevog bubrega.
U početku,bol se javljala kada bih učinio nekakav nagao pokret i to u razmacima.
Dan za danom bol je postepeno jačala.Jučer sam na nastavi tjelesnog učinio više naglih pokreta.Bol bi se javila,puno jača nego na početku,a zatim bi nestala.Danas evo ne mogu se normalno ispraviti.Čini mi se da mi najviše odgovara kada sam nekako pogrbljen,čak i u stanju mirovanja me boli.Već 2 tjedna pokušavam s masažama,grijem to područje redovito,ali bol je svakim danom sve jača.Eto rekao sam,danas sam se jedva uspravio u školi.Ne sjećam se jesam li kako udario to područje ili nešto.Po vrsti boli sumnjam na mišić.Još nešto,od danas me područje boli i kada hodam.Ima netko ideju što bi to moglo biti?
Hvala
Obavezno se javi svom doktoru.
Imaš li problema s mokrenjem?
fengsuj35
08.12.2011., 21:49
Procitala sam da imate bolove u kcmi i da vam silazi u nogu.Ja imam problema sa 2 discalne hernije koje odbijam da operisem.ronasla ssam super rumatologa,koji mi je savjetovao da idem kod fizioterapeuta da mi pokaze na koji nacin da se bavim svakodnevnom gimnastikom koja ce mi pomoci .2007 sam imala lumbago sijatalgiju (isijas u desnoj nozi) i morala sam da idem na infiltraciju da bi me to proslo. Posto sam imala sansu da mi neuroradijolog posavjetuje i kaze da za zene savjetuje infiltraciju jednu ili maksimum dvije u godini, jer kortizon koji se ubrizgava ,ako se cesto trosi moze izazvati sa godinama,osteoporozu kostiju.
Za kraj da objasnim da od kako se bavim jutarnjom gimnastikom svako jutro , ili svako drugo zavisi od dispozicije vremena,osjeca se super i vise nemam problema sa kicmom ni moja dva hernija kao da ih vise ne postoji. Asto se tice medikacije Voxx i Voltaen su za mene licno grozni ,posebno Voxx koji je generic lijek ,koji nije dovoljno naucno istrazivan i ima sekundarne efekte ,a to vam malo doktora ce da kaze. ZIMI JE NAJ GORE ZATO SE OBLACIM TERMICNIM DONJIM VESOM TAKO DA CUVAM MOJU KICMU U TOPLOM.SVE U SVEMU ,PREVENCIJA JE JEDAN OD NAJBOLJIH LIJEKOVA, A STO SE TICE ERGONOMSKE STRANE NA POSLU UMJESTO DA SJEDIMO NA POKRETNIM STOLICAMA NA KOTACE ,KOJE UPRAVO IZAZIVAJU BLOKADU U KICMI ,NA MOM POSLU SMO PRONASLI METODU SA OSOBLJEM ZA PREVENCIJU PROFESIONANIH BOLEST, NA KOJI NACIN ERGONOMSKI ADAPTIRATI VAS BIRO DA IMATE MANJE BOLOVE, JER TA BOLEST SADASNJICE KOSTA FINANCIJSKI PREVISE, ZA kraj bez stolice na kotace i gimnastikom ,vise nema problema.Kad nemamo izbora moramo kod doktora ,ali kad imamo izbora .....alternativna medicina ima svoje kvalitete, ali i nije jedina.Pozdrav:):kava:
Doma184
08.12.2011., 22:02
Obavezno se javi svom doktoru.
Imaš li problema s mokrenjem?
Namjeravam vec sutra ili u ponedjeljak.Ne,nemam problema s mokrenjem.
Neznam kako da opisem,kao zivac da me boli.Recimo jednom sam istegao ruku u podrucju lakta i nisam mogao micati njom jedno 3 tjedna.Ovdje je slicno.
Procitala sam da imate bolove u kcmi i da vam silazi u nogu.Ja imam problema sa 2 discalne hernije koje odbijam da operisem.ronasla ssam super rumatologa,koji mi je savjetovao da idem kod fizioterapeuta da mi pokaze na koji nacin da se bavim svakodnevnom gimnastikom koja ce mi pomoci .2007 sam imala lumbago sijatalgiju (isijas u desnoj nozi) i morala sam da idem na infiltraciju da bi me to proslo. Posto sam imala sansu da mi neuroradijolog posavjetuje i kaze da za zene savjetuje infiltraciju jednu ili maksimum dvije u godini, jer kortizon koji se ubrizgava ,ako se cesto trosi moze izazvati sa godinama,osteoporozu kostiju.
Za kraj da objasnim da od kako se bavim jutarnjom gimnastikom svako jutro , ili svako drugo zavisi od dispozicije vremena,osjeca se super i vise nemam problema sa kicmom ni moja dva hernija kao da ih vise ne postoji. Asto se tice medikacije Voxx i Voltaen su za mene licno grozni ,posebno Voxx koji je generic lijek ,koji nije dovoljno naucno istrazivan i ima sekundarne efekte ,a to vam malo doktora ce da kaze. ZIMI JE NAJ GORE ZATO SE OBLACIM TERMICNIM DONJIM VESOM TAKO DA CUVAM MOJU KICMU U TOPLOM.SVE U SVEMU ,PREVENCIJA JE JEDAN OD NAJBOLJIH LIJEKOVA, A STO SE TICE ERGONOMSKE STRANE NA POSLU UMJESTO DA SJEDIMO NA POKRETNIM STOLICAMA NA KOTACE ,KOJE UPRAVO IZAZIVAJU BLOKADU U KICMI ,NA MOM POSLU SMO PRONASLI METODU SA OSOBLJEM ZA PREVENCIJU PROFESIONANIH BOLEST, NA KOJI NACIN ERGONOMSKI ADAPTIRATI VAS BIRO DA IMATE MANJE BOLOVE, JER TA BOLEST SADASNJICE KOSTA FINANCIJSKI PREVISE, ZA kraj bez stolice na kotace i gimnastikom ,vise nema problema.Kad nemamo izbora moramo kod doktora ,ali kad imamo izbora .....alternativna medicina ima svoje kvalitete, ali i nije jedina.Pozdrav:):kava:
Osoba iz obitelji koja je bila zaposlena u bolnici sumnja na lumboischijalgiju ili isijas.
Isto tako ja kada sjedim pogrbljeno nakon ustajanja iz stolice osjecam strasne bolove,a kada sjedim 90 stupnjeva bolovi su puno manji.I grijanje mi pomaze recimo nakon sat vremena u toploj vodi k'o nov sam.Ali osjecaj je privremen.
hrvoje dr.
08.12.2011., 22:04
Namjeravam vec sutra ili u ponedjeljak.Ne,nemam problema s mokrenjem.
Neznam kako da opisem,kao zivac da me boli.Recimo jednom sam istegao ruku u podrucju lakta i nisam mogao micati njom jedno 3 tjedna.Ovdje je slicno.
Osoba iz obitelji koja je bila zaposlena u bolnici sumnja na lumboischijalgiju ili isijas.
Isto tako ja kada sjedim pogrbljeno nakon ustajanja iz stolice osjecam strasne bolove,a kada sjedim 90 stupnjeva bolovi su puno manji.I grijanje mi pomaze recimo nakon sat vremena u toploj vodi k'o nov sam.Ali osjecaj je privremen.
Slažem se s tom sumljom.
Lozimka
30.01.2012., 20:09
Moj dečko radi u prosjeku osam sati dnevno, a jednom tjedno mora odraditi cijeli dan. Puno stoji, stalno je u pokretu, ima platfus (ravna stopala) i često neudobnu obuću. Dosta dugo radi i već mu se nekoliko puta dogodilo da ga iznenada uhvati bol u leđima koja ga doslovno napravi nepokretnim. Zadnji put je imao, srećom, dva slobodna dana kada ga je to uhvatilo i uz mirovanje i jake tablete protiv bolova (alkagin i sl.) uspio se oporaviti na vrijeme da ne mora izostati s posla. Pričala sam s njim i rekao je da je njegov kolega, koji se bavi istim poslom, također imao to izrazito bolno iskustvo s leđima.
Njega već dugo nije uhvatila ta iznenadna bol. Ja mislim da mu je to od propuha jer mora stajati na mjestu gdje se izmjenjuju dvije struje zraka, vruća i hladna. Nema nikakvu zaštitu, neki pojas i sl.
Ugl., njega i bez toga često znaju boljeti leđa, on to naziva "ovjes" ili "iznad trtice" pa me traži da ga tu izmasiram. Kaže da mu je nešto lakše nakon masaže.
Ovdje me zanima mišljenje što bi to moglo biti? Bole li njega leđa zbog tog dugog stajanja? Je li si možda ozlijedio kralježak? Čula sam da postoje i upale kostiju, zdjelice, i sl. Strah me da se ne zakomplicira.
Znam da ne možete reći točno, ali onako otprilike, iz iskustva.
On je kuhar i nažalost si ne može priuštiti liječničke preglede jer to traži vremena i strpljenja, a on ni jedno od tog dvoje nema. Nije kao ja i trpi sve dok ide, a svojeglav je i tvrdi da tu pomoći nema osim tableta protiv bolova.
Godimama patim od križobolja (skolioza, sakrralizacija..), leđni mišići su mi vrlo slabi (trbušni jaki), a svake vježbe i one najmanjeg inteziteta dovode do bolova, ne nakon vježbanja nego sutradan ili za par dana, a mišići se još više zgrče (začarani krug) iako su to vježbe najmanjeg inteziteta i pod savjetom stručnjaka. Mišići su mi nefleksibilni i skraćeni od malena tako da je mi je svako pregibanje bolno i ograničeno (sutradan bolovi i grčevi u križima)). Od pustih savjeta fizioterapeuta, medicinskih vježbi sam odustala jer mi se stanje samo pogoršavalo, a nitko nema potpuno individualni pristup.
Najviše mi pomaže hodanje i opuštanje.
Ali trebam savjet kako postepeno ojačati mišiće da prekinem taj začarani krug upale, zgrčenost, bol i slabost, i da imam volje za vježbati, a ne da se bojim uopće započet iz straha. Pokušala sam i pilates i yogu ali mi nije odgovaralo i stanje mi se pogoršalo iako su vježbe bile "lagane". i savjetovane od strane fizijatra s obzirom na dijagnozu.
Da li je netko upoznat sa somatic vježbama?
dalmmat
11.02.2012., 20:38
Jesi probala leđno plivanje,i gledaj da je voda u bazenu ne manja od 25 stupnjeva...optimalno je 28
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.