PDA

View Full Version : Testiranje za školu?


cutecat
19.04.2006., 13:17
Evo, moj sin krajem mjeseca ima testiranje za upis u 1.razred osnovne.
Vi koji ste to prosli prosle godine, o cemu se tocno tu radi? Da li je to nesto u stilu psiho testa ili individualnih intervjua s djetetom? Sta tamo rade, pisu, crtaju, recitiraju?
Htjela bih mu reci otprilike sta ce ga pitati(a zanima ga to jakO) , da napravim jednu malu pripremu, makar mislim da nece biti problema.:top:

ZgSash
19.04.2006., 13:23
sto god bilo ,nema veze s pripremom
set testova je tu ne da ga se polozi , vec da se vidi koliko je dijete samo po sebi sposobno
i opet , to nista nikome ne garantira
djeca rastu i mijenjaju se i cijela je prica samo u tome da se vidi da dijete zadovoljava osnovne uvjete
sve iza toga je prica za sebe
ne se brinuti , nije to nista strasno ni trajno ni exkluzivno

Tija
19.04.2006., 17:56
u pravu je zg sash:)
Meni je defektologica u dvi riči rekla o čemu se zapravo radi; prva stvar na koju obračaju pažnju je da li se dijete bez frke odvoji od roditelja kad treba otići u učionicu, zatim hod po ravnoj crti (zašto ne pitaj me :D ), dijete mora imati više od 18 kila jer ako ima manje ne može nositi školsku torbu i slične trice :D

vorpatril
19.04.2006., 18:25
u pravu je zg sash:)
... zatim hod po ravnoj crti (zašto ne pitaj me :D ), ... :D

brzinska provjera razvoja kičme, da li su stopala spuštena, i osjećaj ravnoteže ( i skakuću na jednoj nozi)

Imaju oni svojih fora, a i iskustva. Recimo ova kod koje smo mi bili (ne znam kako je uspjela u te prve 2-3 min to skužiti, ali je) je mojoj mlađoj dala olovku ravno u desnu ruku, da bi moja odmah prebacila u lijevu jer je tipični ljevak. Jedini komentar: Aha, ljevakinja, dobroo.

Tija
19.04.2006., 19:38
Evo, moj sin krajem mjeseca ima testiranje za upis u 1.razred osnovne.


kad odradite to javi što je bilo da i ja znam :D
Moj ide početkom petog mjeseca;)

vorpatril
19.04.2006., 19:54
Kod nas bilo ovako:
moraš uzeti dan ranije karton od (obiteljskog) liječnika ili pedijatra. Prije toga vadili krv iz prsta, i morali ponijeti taj nalaz. Na dan pregleda prvo su nam dali lakmus papir i poslali u WC (btw. vidio sam da su neki ponijeli mokraću u posudici). Kad nas je sestra pozvala, prvo je usporedila taj lakmus sa tablicom, priložila nalaz krvi, izvagala je i izmjerila visinu. Onda je maloj dala papir A4 formata i olovku. Na papiru bio dvostruki krug (nešto kao prsten) podijeljen na kvadratiće i sa geometrijskim likovima (npr. trokut, trokut, kvadrat, kružnica, trokut). Zadatak joj je bio završiti niz dok ne ispuni cijeli krug, a sve predloženim redoslijedom. Niz se ponovio otprilike 10-ak puta. U sredinu kruga je morala nacrtati obitelj. Dok je ona to radila, mene je ispitivala o obiteljskoj situaciji (bračno stanje, braća, sestre, stan, auto, dječja soba, računalo, TV, primanja...). Kad je srce tatino završilo (a obožava detalje, tako da je crtala sto godina - a sukladno tome dok ona crta ova mene ispituje), brzinska provjera vida (nije htjela čitati grablje, "Ili slova ili neću ništa!", uvela nas je kod liječnice.

vorpatril
19.04.2006., 20:05
a kod liječnice: tata, sjedite tamo u fotelju (najudaljenije moguće mjesto) i tišina. Ja sam ovdje da pričam sa djetetom a ne sa roditeljima. Mala guta knedle, ja šutim, štaću bidan i sjednem u fotelju. Onda se mala morala skinuti u gaćice (bio prisutan i specijalizant pa nije htjela), ali onda je liječnica rekla da izađe van dok ne završi taj dio pregleda. Hodala po crti, skakala na lijevoj, pa na desnoj nozi, žmiri, čučni, ustani, dodirni nos lijevim kažiprstom, pa desnim. Onda joj pregledala kičmu i ramena i dopustila da se obuče.
Zatim razgovor, gdje je nju ispitivala skoro sve što i sestra mene (ipak ne i o primanjima) gledajući u sestrine bilješke, dala joj olovku u desnu ruku (već gore spomenuo zašto), provjera motorike, bla, bla, kis, kis, super si ti meni. Tata, curica je spremna za školu, možete kod sestre na cijepljenje. Imate kakvih pitanja? A ja ponosan i pametan: Ne, sve mi je jasno. Ovo mi je drugi školarac. Mogu joj zavezati pertle? I to je to.
Poslije još u školi psiholog, pedagogica i nastavnica, ali to je druga priča.

Tija
19.04.2006., 20:37
e da, defektologica mi je rekla da u toj dobi moraju znati nacrtati trokut, krug i kvadrat i razlikovati ih ofkors.:D

od svega gore opisanog, jedino me muči crtanje :misli:, moj mali je fasciniran svime što ima 4 kola i sve što crta su auti, auti i samo auti:D
Na moj zahtjev da nacrta mene ili kuću ili cvijeće, on crta auto a ja sam unutra :D
Ajd, da ne lažem, jednom mi je nacrtao more i trajekt koji vozi aute :rofl:

Rita
19.04.2006., 20:39
Jer to rade u svim zemljama tako ili to samo kod nas? U USA nisam cula da se takva testiranja vrse.

Tija
19.04.2006., 20:42
Jer to rade u svim zemljama tako ili to samo kod nas? U USA nisam cula da se takva testiranja vrse.

nemam pojma.
ja se sjećam i svog testiranja pred prvi razred:cerek:, nacrtala sam kuću punu cvijeća i mamu i tatu a teta mi je išla na živce jer me požurivala:zubo: , već tada je stručno oko moglo primjetit da ću biti živčenjača :rofl:

cutecat
20.04.2006., 08:47
ja se svog testiranja uopce ne sjecam-da li je to postojalo prije 30-ak godina?
Mi imamo najprije test za skolu 27-og, a onda posebno lijecnicki kod skolske doktorice (koju je izabrana skola odredila), a ne kod nase uobicajene pedijatrice. Za pregled znam da moram donijeti nalaze urina i krvi, i da ce biti te fore sa ravnotezom itd.
A ovaj test pretpostavljam da se radi o provjeri jezika (idemo u talijansku skolu, ali to nema problema), plus neki psiho test (crtanje tih kruzica, kockica itd.) ...
Uglavnom, hvala svima na iskustvima i javim sta je bilo.:kiss:

Tija
20.04.2006., 08:51
pa da, najprije ide liječnički pregled + nalazi krvi i urina a zatim procjena psihofizičke sposobnosti. Niš strašno ;)

aginjk
20.04.2006., 09:27
na predupisu se provjerava još i fonematski sluh i pojam količine. jednostavnije budući prvašić trebao bi znati brojiti bar do deset i unazad, fonematski sluh je bitan za početno pisanje i čitanje, ako nije razvijen dijete će imati poteškoće u početnom čitanju i pisanju:
glasovna analiza- da dijete "čuje" kako se riječ PAS sastoji od glasova P A S!(pisanje)
glasovna sinteza- da dijete kad mu kažemo P A S zna da je to PAS.(čitanje)
fonematski sluh se razvija negdje do sedme godine, na predupisu kod djece koja još "ne čuju" logopedi i psiholozi dat će upute kako ga poticati!

roditelji često kažu: zna sva slova, djeca vrlo lako zapamte slova kao grafeme, simbole što ne znači da zna čitati odnosno pisati!

impoSIBILA
20.04.2006., 13:53
jedno pitanje?
moj švrćo zna čitati slova i riječi međutim vrlo često u čitanju i pisanj preskače samoglasnike pa npr kada mu kažaem da napiše P A S on će napisati P S ili DIJETE bude DJT i sl.
radi matematičke operacije+ i - do 20 ,trsi se učiti engleski i njemački ali se jako pati s tim samoglasnicima.
zašto je to tako?
inače ima 5,5 god

aginjk
20.04.2006., 14:58
jedno pitanje?
moj švrćo zna čitati slova i riječi međutim vrlo često u čitanju i pisanj preskače samoglasnike pa npr kada mu kažaem da napiše P A S on će napisati P S ili DIJETE bude DJT i sl.
radi matematičke operacije+ i - do 20 ,trsi se učiti engleski i njemački ali se jako pati s tim samoglasnicima.
zašto je to tako?
inače ima 5,5 godvjerojatno fonematski sluh nije još u potpunosti razvijen, što je sasvim uobičajeno sa 5,5 godina. Ako čuje prvi glas i pokoji u sredini ili na kraju znači da se razvija i da će skoro čuti drugi, treći...ajedno će se jutro probuditi i odrecitirati ž e lj e z n i č a r!

impoSIBILA
20.04.2006., 16:16
vjerojatno fonematski sluh nije još u potpunosti razvijen, što je sasvim uobičajeno sa 5,5 godina. Ako čuje prvi glas i pokoji u sredini ili na kraju znači da se razvija i da će skoro čuti drugi, treći...ajedno će se jutro probuditi i odrecitirati ž e lj e z n i č a r!

:top: :top: :top:

Tija
20.04.2006., 20:03
jedno pitanje?
moj švrćo zna čitati slova i riječi međutim vrlo često u čitanju i pisanj preskače samoglasnike pa npr kada mu kažaem da napiše P A S on će napisati P S ili DIJETE bude DJT i sl.
radi matematičke operacije+ i - do 20 ,trsi se učiti engleski i njemački ali se jako pati s tim samoglasnicima.
zašto je to tako?
inače ima 5,5 god

meni je defektologica dala nekoliko listova riječi od 3, 4 i 5 slova i vježbali smo po tome, ja mu zadam riječ a on ju kaže slovo po slovo i ide nam super :cerek:
Doduše sad se malo okuražio pa kad zadam malo dužu riječ, previše žuri i preskoči pokoje slovo.

Cats
20.04.2006., 20:06
pa kad zadam malo dužu riječ, previše žuri i preskoči pokoje slovo.
Kolegica je vježbala sa malom slova tako da su igrale na vješala. I nikako nije mogla pogodit koja je riječ kad je mala zamislila "jagUda". :rofl: :rofl:

sandrap
26.04.2009., 21:05
evo da se opet otvori topić,ako vam se da.
moja mala će najesen u školu ako riješimo testiranje i liječnički,a od toga me hvata živi horor.
ako vas ima još takvih javite se da se udružimo i lakše prebrodimo ovo razdoblje
:(

lorena3242
26.04.2009., 21:57
Ja sam nedavno pokrenila temu "Priprema za školu" ali nije baš se održala.Bilo bi ljepo da roditelji budučih školaraca imaju svoju temu, pogotovo kad oni postanu školarci.
Uglavnom mene je iznenadilo koliko neki roditelji pripremaju djete za testiranje jer mi to nema logike.Ja sam testiranje doživljavala kao nešto gdje će se vidjeti da li je dijete spremno za školu a ovako mi to ispadne kao "namještanje".Koliko je meni poznato bitno je da li je dijete spremno za školu:s fizičkog aspekta,socijalnog i emotivnog a neko mi se čini da svi nabrajaju što njihovo djete zna u stilu intelektualnog znanja.
Nama je krajem petog mjeseca testiranje.
Moje dijete (Petar) je veoma nestašno i razigrano djete,koje dosta toga zna ali ponekad se zapitam da li je spreman za školu u pogledu obveza koje će imati,koncentracije koja je potreban.Imamo jako dobre tete u vrtiću koje s djecom dosta rade a i ja sam trenutno na porodiljnom pa imam dosta vremena da mu se posvetim.Teta u vrtiću nam je skrenila da bi bilo dobro da dijte shvača glasovnu analizu i sintezu kao preduvjet za čitanje i na tome smo radili jer mi je to bilo špansko selo.Sad smo za to tata mata.

lorena3242
26.04.2009., 22:01
e da, defektologica mi je rekla da u toj dobi moraju znati nacrtati trokut, krug i kvadrat i razlikovati ih ofkors.:D

od svega gore opisanog, jedino me muči crtanje :misli:, moj mali je fasciniran svime što ima 4 kola i sve što crta su auti, auti i samo auti:D
Na moj zahtjev da nacrta mene ili kuću ili cvijeće, on crta auto a ja sam unutra :D
Ajd, da ne lažem, jednom mi je nacrtao more i trajekt koji vozi aute :rofl:

Nije bitno kako je nacrtao,već da ono što je traženo da ima ono što treba.Ako je dijete nacrtalo sebe nije bitno da li je to umjetničko djelo i črčkarija već da nacrtano dijete ima uši,nos,oći,kosu prste i.t.d.To je nekakav pokazatelj emocionalne zrelosti.

lorena3242
26.04.2009., 22:07
vjerojatno fonematski sluh nije još u potpunosti razvijen, što je sasvim uobičajeno sa 5,5 godina. Ako čuje prvi glas i pokoji u sredini ili na kraju znači da se razvija i da će skoro čuti drugi, treći...ajedno će se jutro probuditi i odrecitirati ž e lj e z n i č a r!

Fascinatno mi je kako im se dogodi neki klik u glavi.
Kod mene je barem tako bilo.Nikako s analizom i sintezom (iskreno mislim da ga uopće nije zanimalo) i recimo bilo je stilu : ajde sad mi reci jednu riječ s slovom A,a on meni jeli to KUĆA ili ajde MIŠ slovo po slovo a on meni GLS a onda doslovno sutra jeli AUTO riječ na slovo A....Jeli P,A,S PAS.Sad su nam rjeći s 3,4,5, slova dosadne.

Rita
27.04.2009., 01:19
KOd nas gledaju uglavnom samo godiste, odnosno mora biti 6 godina do 15.9.. MOja ce fulati datum za mjesec dana i krenut ce u prvi razred sa skoro 7 godina. Ne sekiram se jer mislim da su zreliji i da im je lakse kad su takvi u skoli,pogotovo deckicima. MOja je 4 godine i vec pise slova na veliko, broji jako puno , raspoznaje rijeci, ma mogla bi u skolu na jesen ali nema sanse da je prime prije vremena,tako da ce u vrtic jos dvije godine. Tu zapravo imaju vrtic pa malu skolu i onda 1. razred.

iwcchy
27.04.2009., 07:20
jutro,a kaj kad vas nigdje netreba donjeti potvrdu od stomatologa???

sandrap
27.04.2009., 08:04
palim forum i evo ih,svaka čast.
za zubara stvarno ne znam.
ja i moja mala smo se došle prijaviti,uzela nam podatke i dala papir kad je testiranje ,a kad liječnički,s tim da uzmemo zdr. karton irodni list,mislim i domovnicu,al ne novu,može i stara.i to je to.
moja cura je rođena krajem trečeg mjeseca,tako da sam u nedoumici.kad pričamo o školi malo bi išla,pa malo ne bi
mislim da je zakočila kad je čula za cjepljenje-i to u 2 ramena i vađenje krvi.kad joj je rodica krečela u školu bila je ljubomorna i natjecateljski nastrojena i znal je da će je u svemu pratit za jednu godinu,al sad kad se bliži dan d sve više odustaje.
puno toga zna.mislim da je zrela po tom pitanju skroz,al ja je još gledam ko našu bebu,kako će sama u školu-cijelim putem je kolnik,kako će sjedit satima u klupi-inače nema strpljenja isl.
ljudi su podvojeni-mahom ljudi iz struke-neko kaže daj je,a pak večina da joj nitko ne može nadoknadit tu jednu godinu.
tako da mislim daće na testiranju bit jedna jako dosadna mama koja će zahtjevat da je dobro propitaju i dobro procjene šta je za nju bolje.
uf šta sam se zalaufala

sandrap
27.04.2009., 08:17
i da još nešto.kažu da u školi postoji program KORAK PO KORAK koji se i ne treba objašnjavat previše,a kontra njemu onaj nazovimo NORMALAN program gdje je drugi dan škole pjesmica napamet i slične stvari.
kako tu razlučit u koju grupu ,razred da je dam.
prvo-dosadno,drugo naporno:ne zna:

iwcchy
27.04.2009., 10:03
moja ribica je krenula prošle god,a 7 jenapunila sad u 2 mj..i sad joj je postalo malo dosadno,jer su napravili sve i sad samo ponavljaju :rolleyes: i još ju ja pratim do škole :mig: aal mislim da bi potvrda od zubara trebala svugdje bit obavezna (mada ni meni nije jasno zakaj)

Monica.
27.04.2009., 10:21
U Zagrebu treba potvrda od stomatologa, a zašto, pa vjerojatno zato što nitko sustavno klincima ne kontrolira zube u vrtićima, a vjerujem da ima i staraca koji bas nisu po tom pitanju ažurni, pa je to prava prilika da se svima pregledaju zubići, nagađam...:mig:

sandrap
27.04.2009., 10:23
ma liječnički nije gotov u jedan dan,kako sam čula.prvi dan ih valjda pregledaju i daju up. za vadit krv,te s nalazima se dođe ponovo i valjda se tad obavi i cijepljenje.tako ako treba potvrda od zubara ima se vrimena.
a da ću ja moju vodit u školu HOĆU,jer imamo dosta do škole i kao što sam već rekla kolnik je,a i malo sam opaljena......
nego,nedavno je tete ko maloj rekla ispred mene-A KAKO BI BILO DA MI NAPIŠEMO JEDAN PAPIRIĆDA TI MENI OSTANEŠ JOŠ U VRTIĆU,šok:ne zna:
nakon puno premišljanja sam je pitala zašto je to rekla,al ona je tila čisto vidit kako moja diše,a i obožava je.rekla je da je moja znanjem zrela,kao i svi drugi,al da jecila generacija bebasta,emocionalno nezrela:lol:
odoh radit,čirit ću vas,a on line opet ujutro

iwcchy
27.04.2009., 10:23
da,mi smo već od 3god krenuli na upznavanja,,,čak je i par mlječnih vadila :) al ta testiranja vam nisu nikaj strašno :top:

Monica.
27.04.2009., 10:39
Liječnički pregled jest gotov u jedan dan, ovisi kako vam funkcioniraju školska i sve ostalo.
Kod nas se kod školske uzmu uputnica za krv i urin, papirić za stomatolog i dogovori termin, tako da s djetetom tamo dolaziš samo jednom kad se pregleda i cijepi, ako se cijepi.

Znači da na pregled trebaš donijeti sve što te školska tražila, pa i potvrdu od stomatologa.

iwcchy
27.04.2009., 10:42
tak je i kod nas..pprikupili svu papirologiju i ošli tam...popričali...ispikali se i to je to :mig:

Ani4
27.04.2009., 14:02
I mi smo tako to obavili. Potvrdu d zubara smo dali sestri pri pregledu.
Mi imamo termin za upis u skoli 15.05.
Moji su svi roden na ljeto, tako da svi idu sa punih 7 i kusur. I to mi je ok, ne bi ih ni dala prije.

pri upisu u skoli ih ispitaju malo opce podatke, datum rodenja, grad, adresu, broj telefona,... Poslije vi idete van popunjavati neke papire, a dijete ostaje unutra sa njima. tamo malo razgovaraju, citaju i rjesavaju matematicke zadatke. Tek toliko da vide koliko otprilike dijete zna, jer prema tome slazu razrede. Tako da ne bude u jednom razredu 90 % citaca, a u drugom 15 %.

sandrap
27.04.2009., 14:20
cure,sad ste me skroz zbrčkale
ja sam od njh par čula da je tako u splitu,tako da nemam pojma.a i logika nalaže...krv ne bude odma gotova osim ako ne ideš privatno.
ma sasvim sve jedno

sandrap
27.04.2009., 14:22
ma šta ja znam,ja sam skužila to tako,jer laboratorij ne bude odma gotov

iwcchy
27.04.2009., 14:35
pa pedica ti da sve uputnice i kad to zbaviš,s nalazima i ostalim papirima ideš kod školskog :)

sandrap
27.04.2009., 14:52
u splitu je onda totalno drukčije.
mi nemamo ništa s pedijatrom,osim uzet karton.
na liječničkom dobivamo uputnice i te stvari i onda se valjda vratimo njima s nalazom

millenaa
27.04.2009., 15:02
evo da se i ja prikljucim! Imam skolarca koji je prije par dana navrsio 7g,obavili smo ljecnicki i sve je proslo super. Za nekih 15-ak dana imamo testiranje u skoli,najprije me bilo strah jer sam puno prica cula kako su ove godine sve postrozili i djeca moraju biti ful spremana. Ma bez veze nijedno dijete obveznik nije niti ce ostat ne upisan. Mi nemamo nikakve pripreme niti sam ga cemu ucila sam je naucio i slova i citati i crtati i sve. Ponekad bi malo gledao dok mu stariji brat pise ili crta ali nista previse niti smo ga forsirali na nesto. Moje starije dijete kad je prije tri godine krenuo u skolu znao je samo lijepo crtati i mnapisati svoje ime, danas je treci razred i odlican ucenik.Zato svim mamama koje imaju prvoskloce nicim se ne opterecujte, uzivajte jos ovo ljeto i kad krene skola trebat ce im pomoc, nekom vise a nekom manje.

Zmijica
27.04.2009., 17:43
Tek toliko da vide koliko otprilike dijete zna, jer prema tome slazu razrede. Tako da ne bude u jednom razredu 90 % citaca, a u drugom 15 %.
Necu jos dugo imat predskolca, al zar nije logicno obrnuto?
Da one koji znaju ili ne znaju stave u isti razred, pa da svi budu podjednaki po znanju, uciteljica im prilagodi program i ne bude im dosadno?

Ani4
27.04.2009., 18:05
Meni su tako rekli kada su se moji decki upisivali. Kao da vecina vec zna barem malo citati i pisati, pa njih kombiniraju sa manjim brojem djece koja to ne znaju. Onda im se uciteljica moze vise posvetiti ( na dopunskoj). Ja vjerujem da vecini bude dosadno, barem ono prvo polugodiste. Mada mi kaze sisterica, koja je uciteljica, da su vecinom izbacili grafomotoricke vjezbe koje su se prije radile u prvom polugodistu i odmah prelaze na slova.

sandrap
28.04.2009., 08:23
:lol:jutro
kao što sam već rekla moja je rođena krajem trečeg mj.,pa smo taman na granici za upis.
koliko će bit stara vaša djeca kad krenu i šta oni kažu bi li u školu.
naravno daje to velik teret za njih da odlučuju hoče il neće,al vjerujem da smo ih svi bar jednom pitalli bi li išli u školu.
moja mrzi obaveze i kad joj se nešto gura pod moraš,svugdi smo se upisivali,ples,plivanje,al nigdje nismo opstali baš zbog tog što je njoj to bila obaveza

millenaa
28.04.2009., 09:23
sandrap moje dijete na jesen krece i imat ce punih 7g i 5mj i potpuno je spreman dok je moje starije dijete imalo 6g i 7mj i da sam znala na sve nacine bih bila tarzila odgodu iako je bio obveznik. On je odlican ucenik ali ja kao roditelj osjecam da mu taj dio od par mjeseci uvijek negdje fali.Puno radim snjim i ucim, uvjek ga treba poticat, kad je krenuo u skolu bio je zaigran strasno. Nemora to kod tebe biti tako ti svoje dijete najbolje poznas i razgovor sa psihologom ce ti uvelike pomoc.

sandrap
28.04.2009., 20:20
da hvala milena,eto i ja sam u tom strahu da ne uranimo kao ti,jednom si se zeznila pa više nečeš.
kažu da nikad nije kasno za školu.
ma testiranje je krajem petog,pa nek oni procijene.
samo koliko oni mogu u tih par minuta.
mislim da puno toga zna,samo je puno ovisna o meni,vezana za mene...
o njenoj nesamostalnosti ne znam koliko mi se isplati govorit na testiranju jer ne znam koliko će joj to iči u prilog ako već oni procijene da je spremna..
a možda ja ko mama je kočim u toj njenoj samostalnosti,i ne mogu dobro sagledat situaciju ,jer sam ja tu uvijek kad joj nešto treba-dodat,obrisat isl.
ma snađe se ona u mahom svim situacijama,samo mama ko mama

marmi
29.04.2009., 09:12
Evo nadam se da cu vam malo pomoci oko nedoumica za upis u prvi razred.
Naime, ja radim u sluzbi za skolsku medicinu i testiram dijecu za upis.
Kod testiranja dijece lijecnik cesto uzima u obzir misljenje roditelja, buduci vase dijete nitko ne poznaje bolje od vas. Ukoliko je vase dijete skolski obveznik, ali na samoj granici i ono obavlja svoje zadatke jednako kao i dijete gotovo godinu dana starije, u obzir se uzima emocionalna zrelost vaseg dijeteta koja se najbolje ocituje njegovom samostalnoscu u izvrsavanju zadataka, odnosno pretjeranom vezanoscu za roditelja i trazenjem potpore u trenucima kad treba biti samostalno.
Sve nedoumice koje imate oko upisa vaseg djeteta u prvi razred recite skolskom lijecniku odnosno pedagogu/psihologu na testiranju i zajednickim "snagama" i iskustvom odlucite da li je vase dijete spremno za skolu ili mu je potrebna jos jedna godina igre.
Svakako imajte na umu da ce vecina njegovih/njenih vrsnjaka iz vrtica krenuti u skolu pa ga/je pripremite i na to.
Nadam se da vas nisam jos vise zbunila i da sam bar malo pomogla

sandrap
29.04.2009., 09:23
u svemu sam se našla u tvom postu i hvala na javljanju.
eto takva nam osoba treba u našem topiću,koja će nam sa stručne strane odgovorit na naša pitanja.
thanks

Vesna-Knežija
29.04.2009., 22:08
mi smo bili jučer u školici na testiranju kod pedagoga,
sve super, dijete oduševljeno, prezadovaljan je,
pitao me jel može on i sutra ići opet, ili da ga još
negdje naručim :)

oleandra
30.04.2009., 11:55
Ovo je stranica gdje na kojoj se nalazi Priručnik za upis djece u 1. razred.
http://www.azoo.hr/tekst/strucni-suradnici-pedagozi-pokrenuli-su-postupak-standardizacije-postupaka-za-upis-djece-u-prvi-razred./635/9
Mnoge Komisije rade po ovome, ali neke imaju svoj vlastiti upitnik.
Uglavnom, mjesta za strah nema. Glavno je da Vi kao roditelji imate pozitivan stav prema školi tako da se dijete oslobodi straha od ispitivanja i uspostavi dobru komunikaciju.
Osobno nisam pobornik prijevremenih upisa i dobar postotak roditelja se kaje zbog toga (a drugi neće da prizna:-) Domaći često kod te djece traju satima. Prije ćete pogriješiti s prijevremenim upisom nego bez njega.

sandrap
01.05.2009., 12:13
oleandra mislim da je priručnik ludilo
jadno moje dijete,već sam je izrešetala po njemu
ako bude ovako ni po muke.
samo moja zabrza,zna slovo,al u brzini krivo reče pa se sama odmah ispravi,nadam se da tu neće gubit bodove
pozz:lol:

Vesna-Knežija
01.05.2009., 12:27
mislim da sva ta silna priprema i ispitivanje po tim zadatcima nije potrebno,
niti se gleda samo to,
gleda se i kako dijete sjedi, da li se vrti, tj kakva mu je koncentracija,
koliko je komunikativno

no stetit neće sigurno, ali ih netreba preopteretit s tim

koka2004
01.05.2009., 12:48
Ja mislim da dijete nije potrebno pripremati na to testiranje, jer je zapravo i u interesu roditelja da se na tom testiranju vidi da li je dijete spremno za školu ili nije.

Samo testiranje: Nama je bilo rečeno da su ove godine prvi put jedinstvena testiranja za svu djecu u Hrvatskoj. Da su stručnjaci napokon dobili točne upute za testiranje i da su dužni testiranje obaviti po njima. Tako da se testiranja ne bi smjela bitno razlikovati od škole do škole.

Upisivanje 6-godišnjaka: Mi smo lani imali obveznika (cura je rođena u 1. mjesecu) i ove godine isto (cura je rođena u 3. mjesecu).
Nakon razgovora s tetama u vrtiću zaključili smo da su zrele za školu, tako da odgodu nismo ni tražili. Iako se slažem da je teško biti pametan.
Ne znam kakva je situacija drugdje, ali u našem gradu rijetko se odobrava odgoda na molbu roditelja, ako testiranja pokažu da je dijete spremno za školu. Lani je bila odobrena samo jedna takva molba, i to za curicu čija je mama godinu dana prije imala raka i zato je željela da se dijete emocionalno i psihički oporavi. Sve ostale molbe su bile odbijene, jer je presuđeno da uzroci, navedeni u molbi, nisu dovoljni za odgodu.

sandrap
01.05.2009., 14:31
e pa ben ti miša,nisam ni ja mislila da je ovo čarobna formula za prolaz ili šalabahter iz škole.
al kako se do sada nisam našla u sličnoj situaciji,bilo mi je napeto bit bar malo upučena šta će se tamo događat.
daleko od toga da želim da moje dite napamet nauči što će na testiranju reč ili kako će se ponašat,jer njoj to ne treba
nego sam prošla taj priručnik i što mi je bilo interesantno ili gdje sam mislila da će se izgubit- pitala...mislim da nisam ništa loše postupila:ne zna:

koka2004
02.05.2009., 07:45
e pa ben ti miša,nisam ni ja mislila da je ovo čarobna formula za prolaz ili šalabahter iz škole.
al kako se do sada nisam našla u sličnoj situaciji,bilo mi je napeto bit bar malo upučena šta će se tamo događat.
daleko od toga da želim da moje dite napamet nauči što će na testiranju reč ili kako će se ponašat,jer njoj to ne treba
nego sam prošla taj priručnik i što mi je bilo interesantno ili gdje sam mislila da će se izgubit- pitala...mislim da nisam ništa loše postupila:ne zna:

Nije bilo moje pisanje upućeno tebi, nego čisto općenito. Jer, drage moje, nećete vjerovati kakvi freakovi roditelji znaju biti.

Recimo, roditelji jedne curice u razredu naše mrvice su uspjeli nabaviti testove za matematiku i prirodu, iako se isti ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji, nego ih mogu kupiti samo učitelji.
Ta curica te testove uvijek rješava dan prije testa u školi.
I što se dogodilo? Na jednom testu iz prirode mala je dobili četvorku. Već u školi je bila cijela drama. Cura je toliko plakala (da će mama doma vikati, itd.) da je jedna cura iz razreda pitala učiteljicu, može li joj ona dati svoju peticu, jer je njoj i četvorka dosta. Nakon toga je mala doma dobila glavobolju i visoku temperaturu, da ju je doktorica poslala na krvne pretrage za menigitis i nakon toga na slikanje glave.
Svi roditelji smo na sljedećem roditeljskom sastanku dobili pošteno špotanciju od učiteljice, koja je pitala: "Jel ima koga ovdje, tko je u školi u imeniku imao same petice?"

I govorimo o prvom razredu OŠ. Klinci u imeniku imaju po 20 ocjena za svaki predmet i očekivati od jednog djeteta da će to biti same petice je izvan svake pameti.

Ja sam sigurna da su tu curicu detaljno pripremili i na to testiranje za ulazak u školu.

sandrap
02.05.2009., 14:05
Nije bilo moje pisanje upućeno tebi, nego čisto općenito. Jer, drage moje, nećete vjerovati kakvi freakovi roditelji znaju biti.

Recimo, roditelji jedne curice u razredu naše mrvice su uspjeli nabaviti testove za matematiku i prirodu, iako se isti ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji, nego ih mogu kupiti samo učitelji.
Ta curica te testove uvijek rješava dan prije testa u školi.
I što se dogodilo? Na jednom testu iz prirode mala je dobili četvorku. Već u školi je bila cijela drama. Cura je toliko plakala (da će mama doma vikati, itd.) da je jedna cura iz razreda pitala učiteljicu, može li joj ona dati svoju peticu, jer je njoj i četvorka dosta. Nakon toga je mala doma dobila glavobolju i visoku temperaturu, da ju je doktorica poslala na krvne pretrage za menigitis i nakon toga na slikanje glave.
Svi roditelji smo na sljedećem roditeljskom sastanku dobili pošteno špotanciju od učiteljice, koja je pitala: "Jel ima koga ovdje, tko je u školi u imeniku imao same petice?"

I govorimo o prvom razredu OŠ. Klinci u imeniku imaju po 20 ocjena za svaki predmet i očekivati od jednog djeteta da će to biti same petice je izvan svake pameti.

Ja sam sigurna da su tu curicu detaljno pripremili i na to testiranje za ulazak u školu.

ma sve pet:lol:

sandrap
21.05.2009., 20:12
DA SE OPET JAVIM STAROM DRUŠTVU....
SVE SMO OBAVILI ,I TESTIRANJE I LIJEČNIČKI,I NARAVNO PROŠLI,DAKLE NA JESEN TORBA I PRAVAC PUT ŠKOLE.
TRESLI SMO SE ZBOG GLUPOSTI
,ČAK SMO DOBILI I DIPLOMU ZA HRABROST ZA CIJEPLJENJE.
TOLIKO OD NAS,POZZ:lol:

marmi
22.05.2009., 08:38
DA SE OPET JAVIM STAROM DRUŠTVU....
SVE SMO OBAVILI ,I TESTIRANJE I LIJEČNIČKI,I NARAVNO PROŠLI,DAKLE NA JESEN TORBA I PRAVAC PUT ŠKOLE.
TRESLI SMO SE ZBOG GLUPOSTI
,ČAK SMO DOBILI I DIPLOMU ZA HRABROST ZA CIJEPLJENJE.
TOLIKO OD NAS,POZZ:lol:

Kad dobre sestre rade na skolskoj :D

sandrap
22.05.2009., 14:28
dobro si to rekla,a usput je isto mama predškolke pa je i time puna osjećaja:)
pozz