View Full Version : Sto danas imate za rucak?
hocu recept....inace danas imam piletinu u umaku od vrhnja i zacinskog bilja i kuhani krumpir dazu.....
Tek za veceru ,ali kad je to jedini zajednicki obrok :)
Samantha
10.06.2003., 13:00
Evo ovako
pisem kolicine za dvi osobe,a vi povecajte materijal.
ocistite 300 g.spinata,samo listove...stavite da se skuva,ocijedite i nasjeckajte na dasku kao za pire.
ovamo se kuva pasta(spaghetti,tagliatelle)
Na maslinovom ulju prodinastat 3-4 cesnja luka,malo persuna i mix plodova mora(skoljke,sipice,lignje na kolutice...)ja kupim gotovo pakovanje,zamrznuto.to dinstate,malo soli,papra...dok skoljke ne budu gotove.
Na to bacite pastu,promjesate,dodate skuvani,isjeckani spinat,promjesate da se ravnomjerno raspodjeli po pati i zalijete sa 250 g.vrhnja za kuvanje(ja koristim ono malo zeleno Dukatovo)
radi se o slatkom vrhnju.
Provrtite dva djira na vrucoj ploci i gotovo.
kad probate javite jel vam se svidilo :)
zvuci super...samo gdje imas ti Dukatovo vrhnje ?:confused:
Ja mislila da si ti preko oceana ?
Samantha
10.06.2003., 15:14
ma kakav ocean,sta ti je :D
Samantha Jones kaže:
ma kakav ocean,sta ti je :D
cekaj ti si cijelo vrijeme u Hrvatskoj ?:confused:
Sad priznam da su mi gledano iz te moje zabludjene perspektive :D neki tvoji komentari izgledali cudno ;)
Samantha
10.06.2003., 16:50
Nisam cijelo vrijeme u Hrvatskoj...na relaciji sa ex Yu.
to znaci ides sim i tam ? :confused:
ma nema veze, bitno da je rijesena oceanska zabluda ;)
Inace, kaj nitko nis ne jede danas za rucak ? Malo ih se javilo.
Ja vam mogu reci stos am upravo slistila, komad srneceg odreska u umaku. Predugo mi cekat dok gazda dodje doma :D
Shtefitza
11.06.2003., 08:58
Danas sam imala lecu (cuspajz od lece) s kobasicom. A sutra nemam pojma. Mozda neku ribicu i mahune. :)
Ja sam jučer imala čušpajz od leće sa mrkvom, tikvicama i brokulom a danas imam gulaš od seitana
sailor kaže:
ništa :(
ni ja.
lazem, imam zvaku :D (Hollywood PowerFresh... kao da malo vuce na basilico...)
juce crni rizot, danas kuhane tikvice i pohovanu piletinu
ja upravo jela srneci odrezak, sa zacinima na naglo...uz puno salate
Veceras grillamo ( ja se izborila za lososa, iako se dragi derao da ce nam to ostetiti kucni budzet ;) )
Nego sto sam htjela pitati - ima li netko dobar recept za srnetinu ( ja znam na naglo i na gulas )
ne znam nista sa srnetinom, ali sto znaci ovo na naglo
jako smijesno zvuci
iz kojeg si ti dijela Hrvatske ? ;)
Na naglo - isprziti na tavi, max. 2 - 3 minute
s juznih mora
srnetinu jela jednom u zivotu, na toc, s njokama
heureka
11.06.2003., 19:24
pirjanu rizu sa karijem i piletinu u narandzinom sosu..:top:
Integralnu tjesteninu sa umakom od mrkve (zmiksana kuhana mrkva).
Jucer sam imala bebi griz kuhan na vodi i kuhanu mrkvu i tikvicu.
Sutra u vrijeme rucka nisam doma, pa cu vjerojatno jesti sendvic od crnoga kruha sa tofu sirom, salatom i pomidorom.
:D bubica :D
ja sad jedem krumpire pecene u ljusci, svjezi sir i vlasac
navecer radim slane palacinke od integralnog brasna ( pa budu smedje ) unutra creme freche, moze i svjezi sir pomjesan sa malo kiselog vrhnja - to se premaze preko palacinke, stavi se list one crvene gorke salate, zamota se palacinka, uzme se casa dobrog crnjaka i uziva se u zrikavcima na terasi :)
Samantha
14.06.2003., 13:27
Juha od kaula
satarash
njemu telece brzole przene
meni sir,salata
velemajstor
14.06.2003., 14:27
ja danas njupam fileće filee sa šunkom i sirom, u početku ih pržim, kasnije pirjam a svršavam podlijevanjem vrhnja!:D
peonija
14.06.2003., 15:19
iako nisam baš gladna danas pri ovim vrućinama, ipak sam skuhala rižu, grašak, kukuruz, prženu svinjetinu, polpete od okare s povrćem i mrkvu. ostalo mije malo i za večeru. i moram još popiti litru mlijeka popodne, jer se bojim osteoporoze. neki doktor na radiju je rekao da jedino pravo mlijeko pomaže, a tablete kalcija baš i ne. Naravno, moram dodati i jednu jabuku i naranču .
meni se isto ponekad pije mlijeko, ali izgleda da moj organizam ne reagira bas najbolje na njega, pa sam ga pocela izbjegavati. Pijem sojino. I jedem sojine deserte i pudinge. Cula sam da postoje i jogurti, ali ih nisam jos nasla.
Sutra jedem laganu salatu od rize (3 cereali), sa kukuruzom, mrkvicom, svjezim krastavcem, zlicicom maslinovog ulja, ocat i malo bosiljka. Vec se hladi u frizideru. Covjece, prevruce je za kuhati....
velemajstor
15.06.2003., 01:21
Ja svaki dan popijem litru mlijeka(zbregov,3,2%):D Doktorica mi je rekla da imam jake kosti:D :D :D
A soino mlijeko je još bolje i zdravije, ali 3 puta skuplje, a tek rižino mljeko, mlaaaaac:p
Samantha Jones kaže:
Juha od kaula
satarash
njemu telece brzole przene
meni sir,salata
kaj je to kaula ?
I kaj su brzole ?
Jucer biili pohani pureci odresci ( sa sezamom ), meni prokulice s malo maslaca njemu mladi peceni krumpir ( sa svjezim zac. biljem i maslacem - ocima bi ga jeo ) puno salate ( zelena, paradajz, krastavci ) , poslije smo jeli domaci puding od badema.
( prvi put radila. ali bilo oke )
Danas je On na redu - i radi svoju jambo pizzu ( najbolju na svijetu, ni jedna pizzerija mu nije ni blizu ) nis instant , svjezi paradajz i to.
Ja radim kolac od visnji - samo biskvit, visnje i zele gore. Dosta po ovoj vrucini.
Samantha
15.06.2003., 11:16
Winona1 kaže:
kaj je to kaula ?
I kaj su brzole ?
Karfiol
jebi ga nemam drugi izraz,mozda file s kostima :confused:
Winona1 kaže:
I kaj su brzole ? [/B] Brzola je krmenadla(kotlet):klopa:
Vinska Mushica
15.06.2003., 13:05
imam hrenovke i paradajz salatu.... trebam nesto light.... ubija me vrucina
Romana kaže:
Brzola je krmenadla(kotlet):klopa:
hvala :s to sam i mislila kad sam procitala Samanthin opis....
heureka
15.06.2003., 13:51
tresnje, tresnje i tresnje..
peonija
15.06.2003., 14:43
Winona pita kaj su brzole i kaula.
Kaula je vjerojatno brokula ili kavulin ali ne ona s malim glavicama nego velikim zelenim kao kod karfiola. Jer karfiol ti je samo bijel, a ne zelen. Brokula ti sadržava tvari koje sprečavaju rak.
Jesu li brzole mali valjušci od mljevenog mesa teletine ili janjetine prženi u ulju?
Što se tiče mlijeka najbolje je kiselo ili jogurt ili kefir.
Love2Bounce
15.06.2003., 15:01
fuj kelj, fuj brokula, fuj prokulice.
meni se danas jede pohano meso i pire kad moja frendica napravi, ali jest cu oogromnu zdjelu salate jer mi to najbolje sad pase i lagano je i sve to skupa :)
ćevape iz čingača... :top:
Love2Bounce
15.06.2003., 15:36
ljudi meni po ovim vrucinama super pase grcka salata. na kockice nasjeckam krastavce, papriku, paradajz, luk, i slani sir grabacijas, sir mozete onako narezat na vece komade ili isto u kockice, njam njam obozavam slani sir... i stavite si nekoliko maslina... ja bas ne volim masline, ali daju aromu, sta je je... malo se stavi soli, maslinovo ulje i ocat... ma za polizat prste... iako nigdje nisam jela tak dobru grcku salatu kao naravno u grckoj :)
i puuuuno vode po ovim toplinama...
PEONIJA kaže:
Winona pita kaj su brzole i kaula.
Kaula je vjerojatno brokula ili kavulin ali ne ona s malim glavicama nego velikim zelenim kao kod karfiola. Jer karfiol ti je samo bijel, a ne zelen. Brokula ti sadržava tvari koje sprečavaju rak.
Jesu li brzole mali valjušci od mljevenog mesa teletine ili janjetine prženi u ulju?
Što se tiče mlijeka najbolje je kiselo ili jogurt ili kefir.
Kaul je karfiol. Brokula je brokula - i na dalmatinskom ;)
Ja sam danas isprobala nachin pechenja ribe iz "Golog kuhara" uz malu modifikaciju.
Dakle zubaca od kile i pol plitko ochistila od utrobe i ljuski, zarezala nozhem po bochnim stranama.
Odrezala al foliju velichine ribe x 2.
U grubo sam nozhem narezala zachinsko bilje koje sama uzgajam, redom, lovor, ruzhmarin, mentu, bosiljak, celer, pershin, nekoliko rezhnjeva cheshnjaka, u zdjelici to izmjeshala s nekoliko prstohvata soli, nekoliko zhlica maslinovog ulja i paprom u zrnu.
Malo sam nauljila foliju, stavila na nju zubaca i svoga ga natrljala pripremljenom smjesom, nagurala ju u trbuh, u shkrge, u rezove, te zarolala/zatvorila foliju.
Zagrijala pecnicu na 200 i utrpala ribu unutra.
Nakon pola sata bilo je gotovo, ali malo "anemichno" pa sam otvorila foliju, ukljuchila grill i malo zapekla sa svake strane.
Uz to lesko krumpir s malo soli, papra, maslinovog i pershina i mjeshana salata.
fazoleti, mladi krumpir, mjesana salata, a moji su pekli i meso na gradelama. taman sam dragome napravila snicele u tocu i rize.
meni se sada jele pom fri i kecap
ja upravo jedem ledeni ananas a sad sam se sjetila da imamo lososa za na grill ali prevec sam vec danas pojela :o
Samantha
15.06.2003., 20:20
Jao di sad spomene pomfri i kecap.mogla bi ga jest svaki dan.
kako ga isprzit da upije sto manje ulja,ja ga stavim na vrelo,vrelo ulje,al opet upije ulja...?
Samantha
15.06.2003., 20:25
Winona1 kaže:
ja upravo jedem ledeni ananas a sad sam se sjetila da imamo lososa za na grill ali prevec sam vec danas pojela :o
bas nedavno Jamie Oliver spremao super jelo s lososom...
namaze ga raznoraznim travama,spece u rernu.
posebno skuva fazolet,zacini ,zamjesa sa malim pomicama,prospe u tepsiju pored lososa,promjesa i zapece zajedno.
xxGaladrielxx
15.06.2003., 20:56
danas sam u vatrostalnu poslagala na maslinovom ulju:
ploske tikvica, red sparoga (uzgojenih), baby mrkvice, vrganje (smrznute), red brokula.
zalila jos maslinovim uljem, posipala cesnjakom, persinom i zacinima..... (nekad u tu kombinaciju dodam mozzarele i na vrh ploske topivog sira; mozete servirati s parmezanom)
i spekla snicle iz paca
nemre biti kraca i jednostavnija priprema, a pece se u pecnici oko 20 min
mmm :top:
Samantha Jones kaže:
Jao di sad spomene pomfri i kecap.mogla bi ga jest svaki dan.
kako ga isprzit da upije sto manje ulja,ja ga stavim na vrelo,vrelo ulje,al opet upije ulja...?
mi kupimo onaj vec narezani , taj se uopce ni ne stavlja u ulje, nego u pecnicu, super hrskav ali malo manje masti ( ili se ja to samo tjesim ) :D
ope ja ne kuzim kaj je to : fazolet, pomice ?
Samathaaaaa kaj mi to radis ? :(
Inace supe rje ovaj recept za u vatrostalnu, nekako u zadnje vrijeme radim dosta tak zapecene stvari, brzo je gotovo i dok pecnica ne zazvoni da je peceno ja u miru surfam :o
Neke od varijanti su mi - zapecena riba s mozzarelom, paprika odresci, zapeceno tijesto sa sunkom i sirom, zapeceni krumpir s vrhnjem i biljem.
Fažolet su mahune a nije vrag da ne znaš niti pomice :confused:
Pomice=pomidore=paradajz=rajčica
Razlika je ogromna izmedju przenih krumpirica koje sama radim od svjezeg krumpira ili ovih zamrznutih:flop:
Samantha
16.06.2003., 11:58
Ja sam probala gotovi pomfit od Leda i Mr.Cain i nijedan mi se ne svidja.
Romana kaže:
Razlika je ogromna izmedju przenih krumpirica koje sama radim od svjezeg krumpira ili ovih zamrznutih:flop:
Stima.
Samo meni ne uspjeva izrezati ga tako ultra tanko kad radim sama. Kako to radis ?
Fažolet su mahune a nije vrag da ne znaš niti pomice
da znam ne bi pitala. Iako sam mislila da bi mogao biti paradajz. Ili ti pitas i kad znas ? :confused:
Danas kineska kuhinja.
Chistu svinjetinu polusmrznutu narezati na chim tanje odreske, velichine zalogaja.
Marinirati u umucenom jajetu, pola zhlichice soli i pola zhlichice shecera.
U zdjelici pripremiti sastojke za umak: tri zhlice rizhinog octa, tri zhlice soja umaka, sol, shecer.
Meso dvije minute przhiti u jednom sloju. Izvaditi, u posudu uliti umak. Pustiti da provrije. Uliti 4 zhlice vode s pola zhlichice gustina ili glatkog brashna. Vratiti meso unutra, kuhati dok ne zgusne.
Prilog: przhena rizha s povrcem.
Winona1 kaže:
da znam ne bi pitala. Iako sam mislila da bi mogao biti paradajz. Ili ti pitas i kad znas ? :confused:
"Nije vrag da ne znaš" označava moje čuđenje time što ne znaš, a i blago nezadovoljstvo načinom na koji pitaš.
verica kaže:
"Nije vrag da ne znaš" označava moje čuđenje time što ne znaš, a i blago nezadovoljstvo načinom na koji pitaš.
pa kaj se cudis ?
Ja sam odrasla u Zagrebu a tam se tak ne kaze.
Zasto nezadovoljstvo kak pitam ?
Pa to je bila sala od prethodne stranice.
Joj verice koji je tebi danas ? :confused:
magic recept je oke ( nesto slicno radila prosli tjedan ) ali zasto mora polusmrznuta ?
Ja radim od friskog mesa i narezem na kockice .
Uz to kuhana riza. Kako radis przenu rizu ?
atlantis
16.06.2003., 21:20
Evo me upravo s rucka/vecere/gableca...
Daklem... moj najdrazi kuhar na svijetu (danas mi je palo na pamet da bi ga mogla i ozenit :D) iz restorana Oscar kojeg ionako stalno hvalim je puko vishe nego inache i (na moje: iznenadi me) napravio:
salatu od
- na gril bacene piletine i tanko narezanih shampinjona
- zelene salate
- bijelog i crvenog zelja
- rajcice
- krastavaca
- jagoda
- banana
- nekog chudnog dressinga...
ljudi moji, bozanstvo okusa!
:s :s :top:
Winona1 kaže:
magic recept je oke ( nesto slicno radila prosli tjedan ) ali zasto mora polusmrznuta ?
Ja radim od friskog mesa i narezem na kockice .
I ja radim od svjezheg mesa :) samo ga na pola sata stavim u zamrzivach jer je to jedini nachin da narezhem onako, kao za carpaccio tanke shnite.
Kod kineskih recepata ne volim improvizacije, bar ne kad radim po receptu - hehehe, al sam sad svashta napisala. A tamo su na fotki bash tako narezane shnitice, a nikakve kocke. Uostalom probala sam kocke i ne tope se u ustima kao kad je meso ovako narezano.
Imash recept u svakome woku.
Skuham Basmati rizhu ali samo nekoliko minuta u slanoj vodi, procjedim do suhoga i pustim da se potpuno ohladi.
U woku zagrijem ulje, na njega bacim usitnjeni cheshnjak i djumbir, na to izlijem dva umucena jaja s malo soli i sprzhim obichnu kajganu. Izvadim iz woka, pustim da se ohladi i narezhem na trakice.
Svo povrce koje mi padne napamet izrezhem a Julienne (oblik shibice) ili na kockice, svako u posebnu zdjelicu.
Ponovo u woku zagrijem ulje i ponovo isprzhim malo cheshnjaka i djumbira. U to ubacim ohladjenu rizhu i przhim uz stalno mijeshanje. Povrce ubacujem po tvrdoci - npr. kockice celera, pa mrkvu, kupus, tikvice, grashak, mladi luk...nakon svakog ubacivanja przhim i mijesham nekoliko minuta.
Na kraju ubacim i kajganu, dodam nekoliko zhlica soja-sosa, ako treba dosolim.
Savrshena je i hladna :) kao i sa umjeshanim komadicima mesa.
peonija
16.06.2003., 22:23
magic, vidim da si prava majstorica. I ja tako postupam s mesom. Puno je bolje nego kad se prže cijeli šnicli.
Jučer sam dobila tofu i planiram ga pripremiti sutra za ručak. Do sad sam pržila u ulju. Znaš li možda bolji način, jer mi je to bilo dosta masno.
I ja sam se rodila i odrasla u Zagrebu pa znam i za kaul i za pomidore i za kukumare.
PEONIJA - ne znam na koji način želiš spremati tofu, ali možeš ga npr. marinirati u marinadi koju napraviš od soja sosa i malo ulja (i začina koje želiš, ja stavim suhi bosiljak) pa ga onda pržiti na suhoj tavi, bez ulja.
peonija
16.06.2003., 22:50
verice, hvala na uputi. Tofu je u soja sosu, a začine ću dodati sada. Što još mogu staviti osim bosiljka? Jel dobar timijan? Imam svježi iz vrta. hoću li peći u teflonki ili čeličnoj tavici?
Jel kaul stvarno karfiol? Tak vele dalmoši?
Možeš dodati što ti paše, ja ne koristim previše začina a tofu obično mariniram u kombinaciji soja sos-ulje-bosiljak pa pržim na suhoj čeličnoj tavici ili đumbir-limunov sok-soja sos pa pržim na ulju. No kako baš i ne volim prženo, tofu češće narežem na kockice, mariniram u soja sosu sa bosiljkom i takve kockice dodam u umak od povrća ili u rižoto npr.
peonija
16.06.2003., 23:16
probat ću onda tako bez prženja, znači ne mora se kuhati
[QUOTE]Winona1 kaže:
[B]Stima.
Samo meni ne uspjeva izrezati ga tako ultra tanko kad radim sama. Kako to radis ?
A iz kojeg razloga ih zelis izrezati "ultra tanko"? Chips je ultra tanak a pomfrit ne.Naravno da nesmije biti ni previse debeo;) Ja ga rezem skroz normalno sa obicnim malim kuhinjskim nozom.
peonija
17.06.2003., 00:20
Curice moje, ja sam za pomfrit prije točno 20 godina dobila krasnu plastičnu spravicu koja ti izreže cijeli krumpir na jednake prutiće i odlično se ispeku svi jednako. I još funkcionira. Kaj to vi nemate?
Eto nemam,a posto krumpir rezem jos od osnovne skole(obozavam pomfrit:klopa: )postala sam prava masina:D tako da mi pomagala nisu potrebna.
Imash recept u svakome woku.
moja tava ( wok ) prazna , bas sad pogledala nikakav recept unutra. Pas mater, moja tava nis ne valja :cry:
Sad za ozbac, probam pa javim.
Danas ima losos na rostilju, sa svjezim zacinskim biljkama ( to jos kupit moram na placu ) baguette sa okusom zac. bilja za njega i za mene s maslacem od cesnjaka. I hladna krumpir salata.
verica kaže:
I ja sam se rodila i odrasla u Zagrebu pa znam i za kaul i za pomidore i za kukumare.
PEONIJA - ne znam na koji način želiš spremati tofu, ali možeš ga npr. marinirati u marinadi koju napraviš od soja sosa i malo ulja (i začina koje želiš, ja stavim suhi bosiljak) pa ga onda pržiti na suhoj tavi, bez ulja.
za pomidore i kukumare znam i ja ( ima pjesma tu si moj ku ku mar od Mucala , tak sam to naucila ) za kaul ne znam. Verice jel si se ti digla na lijevu nogu ili koji ti je vrag ?
To ja izrazavam balgo cudjenje nacinom na koji odgovaras ;)
PEONIJA kaže:
Curice moje, ja sam za pomfrit prije točno 20 godina dobila krasnu plastičnu spravicu koja ti izreže cijeli krumpir na jednake prutiće i odlično se ispeku svi jednako. I još funkcionira. Kaj to vi nemate?
ma ima , ali to funkcionira super smao na reklami. Imam jednoga doma koji stalno kupuje te cudesne napravice bez kojih svako domacinstvo naprosto ne moze. ;)
Pokoristi jednom i u ormar k ostalima. Kao i masinica koja reze luk, onda se sve nabije na te rezace pa dok to iscupas, vec si sto puta narezao rucno.
Inace volim pomes jako tanki, onako krckav .
Samantha
17.06.2003., 11:09
ma ima , ali to funkcionira super smao na reklami.
ma ne,imam jedno sjeckalo koje super funkcionise 6 godina,cak mu se ni nozici nisu nista istupili.Kupljen na tv-shopu.
ako nadjem na netu link stavit cu ga.
Samantha
17.06.2003., 11:20
evo ovo sjeckalo (http://www.boerner-germany.de/) imam.zove se borner's v hobel (u desnom donjem kutku) ima oko 7-8 razlicitih navlaka za razlicito sjeckanje.
peonija
17.06.2003., 12:26
Samantha Jones, a, ne, nije to to. Cure, ovo kaj ja imam je stvarno fantastično, ne mreš porezat prste ko na ribežu. Samo ubaciš cijeli krumpir, oguljen naravno, i pritisneš ručkom na kojoj su ko neki pritiskivači, na drugoj strani je mrežasti nož kroz koji krumpir proleti i svi pomfritići su ti jednako debeli. ne mogu ti bolje opisat. Ako režeš krumpir tanko to ti je čips, pomfrit mora biti baš prutić koji je u presjeku kockast, jednako debel i širok, a ne ploškice. Samo ne znam dal ima danas tih spravica za kupit. To ti je bilo daaaaavno kad sam se ja udala i to dobila na dar.
Samantha
17.06.2003., 13:17
Znam ja na sto ti mislis,al ovaj je isto super,svi krompirici su jednaki,debeli od glave do pete, ne mozes porezat prste jer imas drzac za krompir koji stiti ruku dok je potezes po zubcima.
peonija
17.06.2003., 13:26
Eh, vidiš li ti ta krasna kuhinjska pomagala. Bog zna kak su kuhale naše bake? A opet mislim, imale su i one pomagala super moderna u ono doba kad su živjele.
Samantha Jones kaže:
evo ovo sjeckalo (http://www.boerner-germany.de/) imam.zove se borner's v hobel (u desnom donjem kutku) ima oko 7-8 razlicitih navlaka za razlicito sjeckanje.
jel ti to mene nagovaras na jos jednu cudesnu spravu ? ;)
Sorry, ma vjerujem ti da funkcionira. Samo ja sam zaduzena za kvalitetne tave i lonce ( za to mi nije nikad zao novaca ) a On za masine i aparate.
Inace pomes jedemo dvaput mjesecno i to obicno kad smo u u zurbi i nemamo vremena nesto posteno spremiti , onda dok nagulim sav taj krumpir sam mogla vec i neku juhicu spremiti.
Da mi je omiljeno jelo mozda bi se vise i trudila oko toga, i u tome ima istine.
Sto danas imate za rucak?
Polpete, mladi krumpir cijeli pechen u pecnici,
salata pomidori+paprike+krastavci+mlada kapulica
ja ne znam sto bi pa bas zato citam postove ne bi li mi se sto svidjelo
ma ne kuha mi se nista
danas ce ima bit biti jedno od 5 jela mog dragog, vjerojatno pasta sa sirom :s
magic kaže:
salata pomidori+paprike+krastavci+mlada kapulica
Kad bih barem znala kako da ojačam svoj želučić pa da mi ne bude zlo nakon ove, meni omiljene, salate :confused:
i ja bi to voljela znati, ali ne ide
zato ja sve zacinim da bar mirise, a jedem samo pomadore :(
malo i miris podigne zeludac, ali samo malo
Ja sam danas rucala makarone sa sampinjonima zapecene u pecnici(beshamel,parmezan)i zelenu salatu.
Crow Jane
17.06.2003., 18:54
Ja lososa s roštilja pečenog u foliji + krumpire [zemniaky] s vrhnjem i češnjakom, isto u foliji, s roštilja. :cool:
Ah, čujte, snalazim se. :D
Više nemam dvojbi oko tog kaj bi ovdje jela. :cool: :D
P.S. Kaj su polpeti? :o
peonija
17.06.2003., 19:17
Crow Jane kaže:
P.S. Kaj su polpeti? :o
Polpeti su ti okrugli popečci promjera 5-6 cm a mogu se napraviti od smjese zobenih pahuljica, okare ili nečeg sličnog i sjeckanog povrća. Uvaljaš u mrvice i pržiš.
divno je kak se ovdje nauce svi stranjski jezici ;)
PEONIJA kaže:
Polpeti su ti okrugli popečci promjera 5-6 cm a mogu se napraviti od smjese zobenih pahuljica, okare ili nečeg sličnog i sjeckanog povrća. Uvaljaš u mrvice i pržiš.
Polpeti su bilo koji odresci tog tipa -> npr. ako su od mesa, ono što u Zagrebu zovemo faširani šnicli
dvolični parazit
17.06.2003., 20:36
na ovu vrućinu mogu reč da sam danas ima vrhunski obid:top:
leša san tri cipla s petrusimulon i kunpiron ,tj napravija juvu,doda malo riži.
ribu polija s maslinovin ujen (od mojih maslina),petrisimul,luk.
za salatu malo kukumara,paprika i crvene kapule.kapula(crvena) tako dobra da bi je moga jist ka jabuku.
pošto je bilo vruće pija laganu bilu bevandicu.
posli obida:zzz:
peonija
17.06.2003., 20:38
Winona1 kaže:
divno je kak se ovdje nauce svi stranjski jezici ;)
Ne stranjski jezici nego lijepi hrvatski dijalekti. To ti je naše bogatstvo. A tako mala državica!!!
peonija
17.06.2003., 20:42
verica kaže:
Polpeti su bilo koji odresci tog tipa -> npr. ako su od mesa, ono što u Zagrebu zovemo faširani šnicli
Ma, dobro, može i meso, ali ne previše.
Ja meso uopće ne jedem, samo prevodim :D Polpeti u Dalmaciji zovu ono što mi u Zg zovemo faširani šnicli a književno bi se zvalo kosani odrezak :rolleyes:
peonija
17.06.2003., 20:50
dvolični parazit kaže:
na ovu vrućinu mogu reč da sam danas ima vrhunski obid:top:
leša san tri cipla s petrusimulon i kunpiron ,tj napravija juvu,doda malo riži.
ribu polija s maslinovin ujen (od mojih maslina),petrisimul,luk.
za salatu malo kukumara,paprika i crvene kapule.kapula(crvena) tako dobra da bi je moga jist ka jabuku.
pošto je bilo vruće pija laganu bilu bevandicu.
posli obida:zzz:
A ja sem jučer bila pri mami v Zagorju, pa sme si pojeli racicu z mlincima, kokošju juhicu z domačimi rijezanci, zelenu šalaticu z vrta i gibanicu od orehov. Pokle sme si spili gemišteka od domačega bijelega vineka.
A se razme da si pokle sega toga moraš male prileči i zadrijemati.
peonija
17.06.2003., 20:52
verica kaže:
Ja meso uopće ne jedem, samo prevodim :D Polpeti u Dalmaciji zovu ono što mi u Zg zovemo faširani šnicli a književno bi se zvalo koseni odrezak :rolleyes:
NO, dobro, kosani odrezak. Drago mi je da ne jedeš meso. I ja polako prestajem.
PEONIJA kaže:
A ja sem jučer bila pri mami v Zagorju, pa sme si pojeli racicu z mlincima, kokošju juhicu z domačimi rijezanci, zelenu šalaticu z vrta i gibanicu od orehov. Pokle sme si spili gemišteka od domačega bijelega vineka.
A se razme da si pokle sega toga moraš male prileči i zadrijemati.
:top:
Peonija , htjela sam reci da mi je neke stvari tesko razumijeti te da vjerujem da svi znamo knjizevni hrvatski pa bi s takvim doslo do manje propitkivanja i nesporazuma
peonija
17.06.2003., 21:59
Nema tu nesporazuma, a nije teško razjasniti ako nešto netko ne zna. Samo vam pokazujem kako bi to izgledalo kad bi i mi kajkavci pisali ovako kao dalmoši. To samo pokazuje kako je bogat naš jezik na tako malom prostoru. Morala sam se malo našaliti!
Crow Jane
17.06.2003., 22:12
Aaaa, faširanci - pa tak reci! :D :D :D
Polpetta je tal. rijech i koristi se u Istri, cijelom Primorju i na otocima, a ne samo u Dalmaciji.
A ako je fashiranac hrvatska rijech, ja sam hanuma. :D
Zabavno je baš to što nitko ne govori kosani odrezak ;) .. so called književni jezik zvuči jako sterilno kad se priča o hrani. Polpete i faširanci nekako su puno veseliji.
Cevapi - kosani mesni valjushci :D
Shtefitza
18.06.2003., 07:57
U zadnje vrijeme zgrabim "piletinu s brokulom i rizom". Obicno bude odlicna, veceras je bila ljuta PSMTR !@#!@# sad opet moram piti peptobizmol i do nekog doba noci cekati da me popusti zeludac. :rolleyes:
peonija
18.06.2003., 10:01
Štefica, kaj ti je opal poklopčić z bočice s paprom???
Shtefitza
18.06.2003., 21:56
Ma nije meni, nego su izgleda promijenili kuhare. A ovi egzoticni kuhari, kad dodju svjezi s broda, nikako da se naviknu da smo mi bijelci vecinom mamine maze i od previse chillija pocnemo plakati. :rolleyes: :D
Danas tagliatelle...za Juniora s raguom, za mene s lososom, divljim shparogama i malo slatkog vrhnja i ribanca.
Shtefitza
18.06.2003., 22:05
Slin, slin... :eek:
danas nista specijalno, zapravo sam pojela malo jacu uzinu (pasta bolognese) tako da mi se nista ne jede za rucak...
peonija
18.06.2003., 22:17
Shtefitza kaže:
Ma nije meni, nego su izgleda promijenili kuhare. A ovi egzoticni kuhari, kad dodju svjezi s broda, nikako da se naviknu da smo mi bijelci vecinom mamine maze i od previse chillija pocnemo plakati. :rolleyes: :D
Oprosti, ja sam mislila da si sama kuhala pa sam se našalila s paprom. U pitanju je dakle restoran. A zašto ne kuhaš sama? Ne stigneš?
osoba A
19.06.2003., 04:06
huh
a bas bi se moglo nesto bacit u kljun..samo mi nesto kasno :)
Shtefitza
19.06.2003., 07:48
PEONIJA kaže:
Oprosti, ja sam mislila da si sama kuhala pa sam se našalila s paprom. U pitanju je dakle restoran. A zašto ne kuhaš sama? Ne stigneš?
Jooj, prekomplicirano pitanje. Ne da mi se razvezati o tome, a ionako tema je sto smo danas rucali. A osim toga, mislim da je nesto najgore sto mozes napraviti covjeku - objasniti ga u jednoj recenici. Tako niti objasnjenje o mom kupljenom rucku ne stane niti u jednu niti u dvije recenice, a tko ce o mojim ruckovima citati cijelu citabu (?!). (Kao recimo ovu uvodno - nihilisticku) :rolleyes: :D
pa da nastavim s temom...
Danas sam rucala njoke s paradajz saftom i mozzarellom. :) :cool:
mene danas izvodi na veceru.
:lux:
a da do tad ne umremo od gladi, ja radim palacinke sa nadjevom od borovnica. I sladoled od vanilije . Jedem sve skupa.
Ja danas za rucak pravim rizoto sa plodovima mora:klap: :klopa:
spalevski
19.06.2003., 11:35
Ja sam juce jeo krumpir salata sa oslicem..mh mh
jel ste probali nesto makedonsko:
tavce gravce, sarma, burek i sl
Romana kaže:
Ja danas za rucak pravim rizoto sa plodovima mora:klap: :klopa:
I ja :D Imam i salatu od krastavaca
peonija
19.06.2003., 11:42
Ja sam u Strugi jela tavče gravče i bilo je izvrsno, jer je bilo pečeno u malim keramičkim posudicama povezanim pergamentom, po starinski, u pećnici. Poslije sam probala napraviti to doma, po receptu iz neke kuharice, al to jednostavno nije bilo to!
Samantha
19.06.2003., 11:47
kod mene je danas morski pas na brodet i polenta.
ja sam napredovala od zvake :D danas sam rucala "tortice" od rize (ne znam kako se to zove) i vocni jogurt s komadima visanja i tresanja :s (iance ne volim jogurt, ali ovo me trenutno baca u vecu ekstazu od cokolade :D )
trebala bih se jednom prisiliti da odem nesto normalno jesti...
Ruchak: teletina, mladi krompir, povrce ispod peke. Mjeshana salata. Palachinke sa sladoledom i shumskim jagodama koje smo sami ujutro brali :)
Secundo
19.06.2003., 17:52
Covjek zna sto je dobro, pa smo skoknuli do obliznjeg Mövenpick restorana. Bio je Tartar Genovese, uz to sok od paradajza. Mljac!
danas se jede - ooooogroman sendvic ( od onog turskog fladen kruha ) to bi bilo kao nasa lepinja za sendivice ali jedno tri puta vece - unutra svjezi sir, paradajz, paprika, vlasac i kuhana jaja.
Uz dobru casu vina :) Al se izvukao brzinski, danas naime On "kuha"
Pastrva na žaru, mladi krumpir, salata od paradajza, paprike i luka i crno vino
Samantha
21.06.2003., 12:59
Juha od leche
blitva s krompirom
przene trilje
ja jela danas vani ho moc pla - rolice od ribe, kokosa, chilija, jaja, bazilike, lisca od limuna, zamotano u lisce od banane. Zapeceno.
Kasno popodne bili frendovi u gostima, jeli wraps sa tunom i svjezom salatom.
Wraps sam kupila gotove i punila sama - kako d aih ispecem tako NEMASNO ? Ovdje se ne osjeti ni kapljica masti.
danas rizoto - mljecna riza, malo dimljene presane sunke, mladi luk, paradajz, paprika, sok od mrkve, grasak i zacini
Uz to puuuno salate ( zelena + paradajz + krastavac )
Jos uvijek nema recepta za uspjesne wraps :(
Samantha
24.06.2003., 17:44
Sto ti je wraps?
ja sam rucala spaghete bolognese(mljeveno meso) i salatu od poma i basilica.
ovo imam ja sutra ;)
wraps - izgledaju kao palacinke, ali su bez grama masti i meni su prefine sa svjezim povrcem i neki jogurt dressingom
evo (http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0382.htm)
u cemu je tajna, ono sto napravim je super okusa ali se pretrgne ili nije tako super tanko kao u restoranu
Ja sam danas imala kasu od zobenih pahuljica i mrkve, tikvice i blitve. I sjemenke od buce. I malo sezama. Bilo je fino :) Bez masnoca, naravno :)
Zelenu pastu sa pestom. Hm pravo kuharsko umijece.:rolleyes:
jos nisam oprao sudje:o
Samantha
25.06.2003., 22:50
obozavam pesto,al ne uspijeva mi svaki put,negdje omanem.
Samantha
28.06.2003., 13:00
Rizoto od plodova mora.
ja opet jedem mozzarelu i paradajz :D
za rucak losos ( u pecnici zapecen u uamku od vrhnja i zacinskog bilja ) i mladi krumpri, kuhan i posoljen. Puno salate.
Ima i kolac, od tresanja. Upravo se pece
Samantha
28.06.2003., 13:08
O kako si vrijedna,cak i kolac :D
a ja jos sjedim i pijuckam nescafe.
Moram da priznam da nisam nikad jela lososa,jednom sam pomirisala konzervu(kao sardina) i nije mi se dopalo,a vidila sam u ducanu samo zamrznute tanko narezane fete.
A gledam Jamie-a Olivera,cesto mu je na menuu.
ja non stop jedem mozzarellu winona..mljac
a danas za rucak imam njoke u umaku od gljiva s vrhnjem,za one koji vole salatu i puding od cokolade...
mi kupimo svjezeg u ribarnici i do sad sam u kucnoj radinosti jela na grillu i zapecenog , ima jos par receptata koje bi voljela probati ali polako, jos sam mala;)
Ovdje je inace obicaj za Bozic jesti susenoga na toastu sa tisucu i jednim umakom. Volim ove obicaje ;)
Samo ti uzivaj kad mozes, ja cu ljencariti ovo popodne, bez brige ne bum se pretrgla od posla
;)
Lola volim sve sa gljivama, a da bacis neki recept :) ?:klopa:
nis od recepta :(
Mi veceras grillamo - kobasice, marinirane odreske, krumpir u foloji sa zacinima, malo marinirane piletine, sir i povrce.
Uz to par domacih umaka ( onaj od cesnjaka :top: ), puno salate i baquette - uz to kreuter maslac.
I hladna piva. :o
Martinn
29.06.2003., 16:05
Svježi losos mi je definitivno najbolji kad se samo par minuta zapeče na maslinovom lagano i onda krčka 15-tak minuta u gustoj pšeničnoj pivi uz dodatak svježeg gingera (djumbira).
Kao prilog je savršena mješavina različitih riža (bijela, smeđa, divlja), ječma i slično.
Martinn
29.06.2003., 16:12
A sad se doma spremaju razne svježe riječne bijele ribe (deverika, bodorka, crvenperka, te pokoja babuška), na nevjerojatno jednostavan način, koji iz te bijele ribe napravi nešto za prste polizati ...
Dakle, ribu posoliti, ostaviti 15 minuta da stoji, ocijediti, uvaljati samo malo u brašno, te baciti na maslinovo ulje. Peći dok ne dobiju lijepu boju, te poslagati u širu posudu.
Sa strane napraviti smjesu od malo maslinovog ulja, kap bijelog vina, malo češnjaka istisnutog, peršina i malo lovorovog lista. Smjesu zaliti po ribi, poklopiti (kako bi ostalo toplo) na 10-tak minuta i to je sve ... mljac.
Jedini problem mogu doživjeti oni koji nisu vični i vješti u čišćenju kostiju. Nažalost ta bijela riba ima dosta kostiju, ali ako znate anatomiju, jednostavno ćete ih očistiti. Samo je potrebno malo prakse.
Dobar tek!
winona sorry tek sad sam vidjela da trazis recepat...
za 2 osobe:
25-30 dkg sampinjona ili vrganja ili bukovaca ili mijesano
mali luk
vrhnje za kuhanje,kiselo vrhnje,zacini
przis na maslacu i maslinovom ulju luk nasjeckan na sitno,dodas gljive,sol,malo chilija u prahu,kad ispari voda malo jos przis,dodas vrhnje za kuhanje,kiselo vrhnje,ja stavim jos muskatnog orascica malo i papra,prokuhas da se zgusne i pomijesas sa njokima domacima po mogucnosti.dobar tek.aha,pola kile njoka...;)
Sarmice...a to ce mi ostat i za sutra,tak da vam ne pisem opet...:D
sanjalica
29.06.2003., 19:38
špageti bolonjez..ručala i upravo ih večerala:D , a koliko volim kuhati molim boga da muž ne večera, pa da bude i sutra za ručak.
Nego, može neki dobar recept za ražu :) ?
Samantha
29.06.2003., 19:52
Ja sam rucala juhu od grdobine,od repa brodet,palentu.
Lola kaže:
winona sorry tek sad sam vidjela da trazis recepat...
za 2 osobe:
25-30 dkg sampinjona ili vrganja ili bukovaca ili mijesano
mali luk
vrhnje za kuhanje,kiselo vrhnje,zacini
przis na maslacu i maslinovom ulju luk nasjeckan na sitno,dodas gljive,sol,malo chilija u prahu,kad ispari voda malo jos przis,dodas vrhnje za kuhanje,kiselo vrhnje,ja stavim jos muskatnog orascica malo i papra,prokuhas da se zgusne i pomijesas sa njokima domacima po mogucnosti.dobar tek.aha,pola kile njoka...;)
sorry, gljive naravno narezati na komade ili listice i ponekad stavim i soya sosa...baaaj
hvala Lola :) probam pa javim.
Inace onaj grill od jucer je bio :top: sve onako laganini grilali sve skupa preko 3 sata, bez stresa, jeli kome je sto pasalo.
Danas - on radi gesneceltes ( jedno od mojih omiljenih jela ) meso na tanke prugice przeno, kuhani krumpir ( kad je kuhan jos bez vode prokuhati minutu, dvije na jakoj vatri ) tajna dobrog krumpira - i umak sa sampinjonima i zelena salata.
U ovom jelu nemam mjere :o
Kolaca vise nema, ja bi radila onaj kolac macje oci ako netko ima recpet ( rolada od banane i bijele kreme )
maza_seniorka
30.06.2003., 17:11
Evo recepta za "Mačje oči"... samo krema nije bijela. Ali je fino, i uspjeva svaki put :)
4 žumanjka, 4 žlice šećera. 3 žlice brašna 1 žlicu kakaoa, 1/2 praška za pecivo izmiksati. Dodati snijeg od 4 bjelanjka ( umutiti rukom). Peći u plitkom limu, lagano namašćenom i pobrašnjenom, ili na papiru za pečenje. Pečeno rolati s dvije strane.
Krema:
10 dag šećera, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, 3 štange čokolade kuhati na pari dok se ne zgusne. U hladno umiksati 18 dag margarina. Namazati roladu a uz rubove staviti banane i zarolati . Izvana namazati ostatkom kreme i posipati ribanim orasima, čokoladom ili ničim.:)
Danas imam hawai toast.
Sa puno salate. Ja to jedem ovak - toast - sunka, jaje, sir i ananans. Nedavno probala istu verziju ali umjesto toasta izrezala pileci odrezak na okruglo.
Kaj da dam njemu jesti ? On ne voli hawai toast :rolleyes:
Razmisljam da mu dam griz na mlijeku i visnje :D
Samantha
01.07.2003., 11:44
Peceno rolati s dvije strane.
chek,chek,kako to?pa koliki da bude biskvit?
Samantha Jones kaže:
chek,chek,kako to?pa koliki da bude biskvit?
pa u onom velikom blehu, ja sam tako uvijek pekla.
Mene muci nesto drugo, meni biskvit skoro uvijek pukne kod rolanja. Probala metodu "mokre krpe" bilo bolje ali ne svaki put. Ima netko neki trik ?
p.s. upravo ispisujem u poseban blok sve forumske recepte, hvala svima ! :)
przis,dodas vrhnje za kuhanje,kiselo vrhnj
ja bi to sutra probala. Koliko vrhnja za kuhanje. Koliko kiselog vrhnja. Ovdje nema za kupiti u ducanu ono sto mi smatramo kiselim ( plavim ) vrhnjem , ima nesto sto je vise kruto nego tekuce, jel ide i to ?
Samantha,danas sam probala tvoje lazanje,gdje se slazu i jaja i trapist....Stvarno za prste polizat!
Winona1 kaže:
ja bi to sutra probala. Koliko vrhnja za kuhanje. Koliko kiselog vrhnja. Ovdje nema za kupiti u ducanu ono sto mi smatramo kiselim ( plavim ) vrhnjem , ima nesto sto je vise kruto nego tekuce, jel ide i to ?
250 ml vrhnja za kuhanje...a ako nemas kiselo,naprosto ga izostavi..ne znam kak ti blesavi nijemci nemaju kiselo vrhnje...za poludit...mislim da ce ti biti ok i bez njega,ja kad nemam nit ne stavim.javi kak je ispalo.
ma imaju oni to vrhnje, samo nema u mojoj saveznoj drzavi ;)
Zato i hocu za Bayern. Probam pa javim :)
Aragorn
01.07.2003., 18:34
Hmm ostadoh doma danas - nema ispita :D
Prepržio češnjak na maslinovu ulju i na tome prodinstao piletinu. Basio gore narezane šampinjone, začinio i pustio da se sve prodinsta. Dodao rižu (nekuhanu) i sve skupa kuhao dok se riža nije skuhala- čas posla, a za prste polizat mmmm
Samantha
01.07.2003., 19:35
lady croft kaže:
Samantha,danas sam probala tvoje lazanje,gdje se slazu i jaja i trapist....Stvarno za prste polizat!
e bas mi je drago da ti se svidja....vidish i zaboravila sam di sam postala taj recept
Ma jos sam ja par tvojih isprobala svi su bili super...
Jos se ucim kuhati,pa kad se usavrsim bum i ja par recepta ubacila.
Samantha
01.07.2003., 20:23
Hvala
na isti nacin mozes i musaku napravit,red krompira,meso,jaja,a umjesto jaja mozes ribani kiseli kupus....ako volis:)
maza_seniorka
01.07.2003., 20:32
Winona1 kaže:
Mene muci nesto drugo, meni biskvit skoro uvijek pukne kod rolanja. Probala metodu "mokre krpe" bilo bolje ali ne svaki put. Ima netko neki trik ?
p.s. upravo ispisujem u poseban blok sve forumske recepte, hvala svima ! :)
Može mokra krpa, a može i u papiru za pečenje. Onda se malo teže odvaja. No, ako i pukne, zalijepi se kremom.:)
Ja danas imam rizoto od tikvica sa puuuno parmezana +salata.
Lola uspjelo :)
danas on radi domace hambice ( DIVOVSKE ) a kad cu culi sto je na meniju najavila se i dva frenda :D
Dakle veliko sezam pecivo, home made pljeskavice, list salate, luk, paradajz, rastopljeni sir, krastavac po zelji i paradajz sos - za mene pomjesan paradajz i majoneza :klopa:
zucchera
03.07.2003., 12:12
Ja danas jela supu sa povrce (po ovoj uzasnoj vrucini) i bilo je odlicno. Trbalo mi je malo supice za promjenu od suhu hranu.
Samantha
03.07.2003., 12:15
ja danas spremam telece snicele u saftu i pire.
Romana kaže:
Ja danas imam rizoto od tikvica sa puuuno parmezana +salata.
Danas JA imam rižoto od tikvica ;) .
el_mariachi
03.07.2003., 17:11
verica kaže:
Danas JA imam rižoto od tikvica ;) .
verica: pokusavam da si zamislim ali ne ide....
Bil htjela to malo opisati ?
[QUOTE]Winona1 kaže:
[B]Lola uspjelo :)
nadam se da je bilo fino winona...
el_mariachi kaže:
verica: pokusavam da si zamislim ali ne ide....
Bil htjela to malo opisati ?
Mislim čak da sam već negdje napisala recept za rižoto od tikvica .. jako je jednostavno
Oko pola kg tikvica se oguli (ili ne, prema želji) i nareže na kolutiće. Na malo hladnog maslinovog ulja doda se 'pušlek' mladog luka narezan na kolutiće, dodaju se tikvice i sve se samo malo poprži, odmah se doda oko 150-200 gr riže, poprži se i zalije sa vrućom vodom ili juhom, toliko tekućine da prekrije rižu. Kuha se na laganoj vatri i kad 'popije' tekućinu po malo nadolijeva, 20-ak minuta. Kad je gotovo posipa se sjeckanim peršinom. Ja u ovaj rižoto dodam na kraju još i kockice tofua. Jamie Oliver u rižoto na kraju doda malo maslaca, poklopi i ostavi da stoji desetak minuta prije posluživanja, pa i ja to sada radim, samo ne dodajem maslac nego mrvicu maslinovog ulja.
Samantha
03.07.2003., 19:41
a verice,ja kad kuvam tikvice,ono leso s krompirom,dobro ih ocijedim,a one opet ostanu pune vode...pa zar tako nije i u rizotu,mislim puste li vodu pa ga raskase?
koristish li ove nase domace tikvice il one talijanske tamno zelene,slicne kukumaru?
Koristim te tamno zelene koje izgledaju kao krastavci, a nisam niti znala da su to talijanske. Ne raskaše mi se jer se ne kuhaju predugo - zapravo, možda je bolje uzeti rižu koja je brže gotova pa se sve skupa i ne treba kuhati 20 min.
Samantha
03.07.2003., 19:59
ma ja ih zovem talijanske,zucchine,jer nikad ih nisam vidila da ih uzgajaju nasi poljoprivrednici,one ne upijaju vodu ko ove nase domace.
imam super recept za rizot od poma,lagan za ove ljetne dane,a za cas se spremi
izribash jednu vecu kapulu,ja to na ribez za jabuke,prodinstam sekund na maslinovo ulje,izribam 2-3 pome bez kozice,zacinim,nasjeckam sitno luk,dodam rizu i kuvam dok riza ne bude gotova.Na kraju dodam sjeckani persin.mljac,mljac :)
Ne znam, ja kupujem te tamnozelene tikvice na placu, žene iz Dalmacije ih uvijek imaju. Ovaj tvoj recept zvuči super, samo kako ribaš paradajze? Vadiš li onaj vodenasti dio sa sjemenkama?
Samantha
03.07.2003., 20:55
ja ti uzmem pomu,prepolovim je na pola,pa otvorenu polovinu prislonim na ribez,tako da kozica ostane u ruci,a meso,sjemenke se izribaju.
2-3 vece pome su za dvije osobe,naravno dolivaj vodu po potrebi.
zacine koristi koje volis,sol,origano,basilico....
bigblue2010
04.07.2003., 00:48
A ja obicno radim rizoto od tikvica i rajcica :D .
Sve isto kao Verica, i jos stavim oguljene rajcice narezane na komadice.
Ja uvijek svu rizu ostavim da stoji 5-10 min. I samu rizu, i rizi-bizi i rizoto. Onda je riza rastresita i nema viska tekucine.
Inace, danas sam imala varivo od krastavaca s koprom i kiselim vrhnjem. Bila je i neka mesina, ali to je manje bitno.
koju rizu koristite za rizoto ?
Ja mljecnu, sa obicnom mi nikad nije posebno uspjelo, bilo je suho, nikako socno.
Danas ima piletina slatko-kiselo i riza.
bigblue2010
04.07.2003., 12:49
Za rizot mi je najbolja arborio. Ne znam kakva je to mlijecna riza. :confused: .
bigblue2010 kaže:
Za rizot mi je najbolja arborio. Ne znam kakva je to mlijecna riza. :confused: .
Probati cu objasniti, nanubri pri kuhanju i omeksa , slici na desert "mljecna riza" ovdje jako omiljen mi to znamo pod nekim turcizmom - nazalost ne pada mi sad na pamet- sutlas tako nekako :confused:
Orginalno nije ni slana ni slatka - ovisi o nacinu pripreme. Mora se stalno mjestai i podljevati i od 2 dcl sirove ( kad je kuhano ) ima za nekih 5- 6 punih tanjura.
Kaj je to arborio ?
el_mariachi
04.07.2003., 13:54
Evo sto cu ja napraviti poslijepodne za klopu.
Jucer sam kupio dimljenog lososa tanko narezanog.
Uzecu mrkvu, ocistiti i narendati. Skuhati je i dodati zacine.
Losos se oblijepi po obodu tanjura i onda se u to doda juha od mrkve. Juha se jede i uzima se komad po komad susene ribe.
Vec mi ide voda na usta :D
u mene su danas ostaci + neko povrce i salata
dakle ima mrcu juhe od brokula, graha na salatu, skuhacu spinat i ispohovat tikvice i zacinit salatu,
znam onaj moj ce gunjdat jer nema mesa, ali prevruce je ovo mu je dosta
o da zaboravila sam jos ima i rozate, njami,
u stvari mi uopce nije jasno kako je jos ima
moze neki recept za rozatu ? Obozavam ali se nisam jos nikad okusala. ( neki za pocetnike )?;)
ma svi od rozate prave bauk, a to ti je pike lake
ja pravim duplu porciju,
i treba ti ona forma za kugluf (znas ono rupa u sredini, okolo valovito)
prvo napravis karamel od secera i vode, (e tu jedino ne znam kolicine)
ali samo stavis secer da se zazuti i dodas mrcu vode
(sigurno znas napraviti karamel)
samo pazi da ne zagori
kad je gotov ulijes ga u formu i trebas sve strane s njime obloziti(pazi da se ne opeces)
10-12 jaja izbatis sa 10 zlica secera
dodas u to litru mlijeka i koricu limuna
to izbatiti
ovo mozes i napraviti prije karamela, jer se onda smjesa smiri i ako jos ima na vrhu mjehurica samo ih malo rukom dodirni, tako da ne bude rupica u rozati poslije
u veliku tecu ulijes vodu, uzavres je, stavis na to formu da lijepo lezi na rubovima i onda u formu ulijes smjesu
i kuhas dok se smjesa ne stvrdne
pazi da voda dok kljuca ne prelazi stjenke forme da ne upada unutra
kad je stisnuto (dodirni i ako se sve zajdeno mice tvrdo ko zelatina onda je gotovo)
kad je gotovo stavi fino hladne vode u pilo i stavi formu unutra, da se ohladi
ne vadi iz forme dok nije ohladjeno jer ce se raspasti
ovo ti je stvarno lako, samo sam ti pokusala napisati sve kako je najlakse izbjeci neke pogreske
pisi ako budes pravila
Samantha
04.07.2003., 16:28
evo ti recept za rozatu,mora ti uspijeti jer uopce nije teska za napravit.
Dobro istuces 6 jaja,6 zlica secera,malo vise od 1/2 l. mlijeka,ostrugana limunova korica i malo ruma.
posebno u mali loncic rastopi 12 malih zlicica secera i onako vruce polij po kalupu za rozatu,ja koristim onaj kao za kuglof,puding...
U vecoj posudi uzavri vodu da bude preko polovine kalupa,pa ga uroni u vodu i nek se kuha nekih pola sata,samo pazi da ti ta kljucala vda ne ulazi u kalup...i naravno ne mijesati nista.Onda stavi kalup jos nekih 20 min.u rernu.
kad se rozata ohladi iskreni je na neki tanjur.oko rozate ce ti plivat rastopljeni karamel.
ovo ti je kolicina za dvi osobe.
hvala :) !!!!
karamel ne znam napraviti ( zagori obicno ) ali imam doma jednog koji je ponosan na te svoje majstorije pa necu se braniti ;) da pomogne.
Javim kad nabavim kalup ( ovih dana ) imam raznih ali taj jos nisam nabavila.
Od kud potjece orginalno taj recept - ajd bubnut cu sad - Dubrovnik ?:confused:
dobro si bunula
moja baba je sve to radila u pecnici, ali meni je brze na spaheru, a nema neke velike razlike
sad bas prepisujem oba recepta - nea jel ta dupla porcija onda za dva ili jedan kalup ?
ja imam onaj kalup od kuglufa i taman stane u njega, recept ti je isti u principu, i ja nekad malo stavim u rernu na kraju da se zapece, ali ovisi da li smijem tecu staviti u rernu :D
ali ne volim rum, u stare ostare originalne recepte se stavljao liker od ruza - rozulin zato se i zove rozata (bar kazu)
da budem jasnija jedan kalup za duplu porciju
razlika je u rumu - vrijedi probati oba, hvala cure
Samantha
04.07.2003., 20:16
meni se cini da su recepti potpuno isti,ova moja kolicina od 6 jaja ti je kad iskrenesh na tanjir,da bude visoka 5 cm.Figurativno.
napravi od duple doze da imas za cijeli dan sladit se.
kaj sad da stavim rum ili ne ?:confused:
Jel se taj rum jako osjeti ( On ne pije alkohol, pa bi bilo steta da ni ne proba zbog toga )
Da ostanem pri temi - danas kroketi, zapeceni odresci u vatrostalnoj ( sa vrhnjem i lukom ) - ovdje jako popularno k tome salata ( zelena, paradajz, krastavci, vlasac )
Spremam se raditi macje oci, dakle Boze pomozi ;) ( rozatu ostavljam za next week, kad nabavim kalup )
Samantha
05.07.2003., 18:10
rum je stvar ukusa,ako on ne trpi alkohol,nemoj.
ja sam danas jela spaghete s lukom,persunom,peperoncinom.
macje oci uspjele :) ( mislim kod rolanja tijesto puklo, naravno :mad: ) ali sam zamaskirala kremom ( cokoladnom ) i strugotinama cokolade po gore.
Ostavila u frizideru nekih 4 sata, navecer bili gosti i sve pojeli. Sve.
Nis mi nije za danas ostalo
:no:
Danas ima riba na zaru, za mene prokulica, za njega kroketi i salata. On radi Wackelpudding . ( mora laganije, da se ocistimo od sinocnje gozbe :o )
Crow Jane
06.07.2003., 11:46
Ja kuham :D, jer pada kiša pa mi se ne da u restoran. :rolleyes:
Imam: pohanog piceka i salatu od mladog krumpira - onak cijeli, preliven maslinovim uljem, limunom i koprom. [recept by Naked chef] ;) + Tiramisu i čaša bijelog vina :cool:
Od sutra sam na instant pred more dijeti. :D
si tiramisu radila sama ?
Crow Jane
06.07.2003., 13:06
moš mislit :D Odkud da to znam složit? :D
Kupila sladač. :D
bigblue2010
06.07.2003., 14:07
Blitvu s krumpirom na leso i lista na putru.
Pun mi je kufer ovih oceanskih riba ovdje, lososa ne jedem, sve drugo ima isti okus, sabljarka i tuna su pune zive jer je ocean zagadjen. Jastoga bas nesto ne ljubim, a i nije bas jako jeftin da ga jedemo 2 puta tjedno, shrimps su ajde OK, ali ih muz ne jede.
Jos jedino lista i lignje mogu ugurati u sebe, ali i to mi ide polako na usi van.
Jedva cekam da se dokopam Hrvatske i najedem postene ribe (jos 3 tjedna :cool: ).
rizot od gljiva a za desert puding od cokolade, mljac
el_mariachi
06.07.2003., 19:05
njasa: tebe nisam odavno "vidio"
Si u redu ?:confused:
bigblue: I tebi isto pitanje...Ti si bila trudna ako se ne varam ?
Jel sve u redu ?
Ja sam si danas ispekao mladi sitni krompir sa mariniranom svinjetinom + salata od kupusa.
Mislio sam si i juhu napraviti jer sam mami obecao ali sledeci mjesec :D
el_mariachi kaže:
Jel sve u redu ?
Chuj, stari, mozhda da mi tebe pitamo da li je sve u redu jer mi njih redovno vidjamo ;) a beba od bigblue vec hoda :D
el_mariachi
06.07.2003., 22:08
magic kaže:
Chuj, stari, mozhda da mi tebe pitamo da li je sve u redu jer mi njih redovno vidjamo ;) a beba od bigblue vec hoda :D
Njasa je puno manje na gastro nego u trecem ili cetvrom mjesecu.. Mogu statistiku staviti...
Znam da je bigblue trebala roditi ali dijete ne moze biti starije od 6 mjeseci..Zar djeca tako rano krecu hodati? Ja sam sa 13 mjeseci.
bigblue2010
06.07.2003., 22:31
Mariachi, bingo :) . Beba ima 6 mjeseci. Ne hoda, ali se vuce po trbuhu ili ledjima, pa je ipak pokretna.
Napisem ja tu i tamo nesto na gastronomiji, ali rijetko (jer nemam bas bogznakaj za reci ;) ), pa me nisi zapazio.
el_mariachi
06.07.2003., 22:47
bigblue2010 kaže:
Mariachi, bingo :) . Beba ima 6 mjeseci. Ne hoda, ali se vuce po trbuhu ili ledjima, pa je ipak pokretna.
Napisem ja tu i tamo nesto na gastronomiji, ali rijetko (jer nemam bas bogznakaj za reci ;) ), pa me nisi zapazio.
Eh bas mi je drago da si se javila... Da vidim jel mi mozak jos radi :D
Predjem ja preko svih postova pa znam ko koliko posta...
Tebi sa zakasnjenjem sve cestitke i u buducnosti sve najbolje i najmladjem clanu obitelji. :top:
danas integralne palacinke ( slane ) filane svjezom crvenom salatom na rezance i creme freche - umak hladan, palacinke vruce :top:
Creme freche - vrhnje sa zacinskim biljem.
Radila ona cokoladni muus;) od Stefitze i :headbang:
bigblue2010
07.07.2003., 16:02
Winona1 kaže:
Creme freche - vrhnje sa zacinskim biljem.
Hm, Winona, creme fraiche nije vrhnje sa zacinskim biljem. U Creme fraiche ide vrhnje i drugi sastojci, pa se to kuha, u stvari grije, ali zacinsko bilje je opcija.
bigblue2010 kaže:
Hm, Winona, creme fraiche nije vrhnje sa zacinskim biljem. U Creme fraiche ide vrhnje i drugi sastojci, pa se to kuha, u stvari grije, ali zacinsko bilje je opcija.
ja stavim ili creme freche ( gotovi ) kad mi se zuri ili filam palacinke smjesom vrhnja i zacina.
U pravu si, cak i u onaj kupljeni ide vise od samog vrhnja i zacina ( mozda ni ne zelim znati sto sve )
Inace zvuci kao da imas recept za domaci creme freche ? :)
da, ima pure i sa zacinima + cesnjak. Meni bolji ovaj drugi.
bigblue2010
07.07.2003., 17:10
Nisam ti ja to nikada sama radila. Moze se ali to meni 100% ne bi uspjelo. A ne mogu davati neprovjerene recepte. Tako se isto mogu skinuti s neta.
Ali ne ide nista cudno unutra, osim vrhnja jos buttermilk, ne znam kako se to veli na hrvatskom i malo jogurta.
bigblue2010 kaže:
Nisam ti ja to nikada sama radila. Moze se ali to meni 100% ne bi uspjelo. A ne mogu davati neprovjerene recepte. Tako se isto mogu skinuti s neta.
Ali ne ide nista cudno unutra, osim vrhnja jos buttermilk, ne znam kako se to veli na hrvatskom i malo jogurta.
nema veze kak je na hrvatskom ( ovaj buttermich ovdje me podjseca na hrvatski acidofil za piti ) ovdje se kaze buttermilch pa smo se skopcale
Winona1 kaže:
nema veze kak je na hrvatskom ( ovaj buttermich ovdje me podjseca na hrvatski acidofil za piti ) ovdje se kaze buttermilch pa smo se skopcale
Buttermilch su stepke, ostatak od mucenja maslaca. Pakiraju ga kod nas pod imenom Stepko.
Juraj kaže:
Buttermilch su stepke, ostatak od mucenja maslaca. Pakiraju ga kod nas pod imenom Stepko.
hvala :)
stepke kaze i moja baka koja radi najbolje na svijetu !
ja danas imam lasagne,ali radim sa puretinom.nadam se da ce biti mljac.:klopa:
el_mariachi kaže:
Jel sve u redu ?
Ja sam si danas ispekao mladi sitni krompir sa mariniranom svinjetinom + salata od kupusa.
Mislio sam si i juhu napraviti jer sam mami obecao ali sledeci mjesec :D
ja sam ti super :) crka mi je komp pa me bas nema na netu, osim kad se kod dragog pristekam...
ja sam sad skuvala tunu u sugu od bilog vina, maslinovog ulja, doda se luk, petrusimul i pome, sol, papar, malo vegete i ruzmarina. uz to skuvala mladi krumpir u kori, ogulila ga, zacinila sa maslinovim uljem i malo soli. mljaaaaac. dragi ce lizat prste!
njasa kaže:
ja sam ti super ...kad se kod dragog pristekam...
Ovo ti vjerujem
...dragi ce lizat prste!
Samo prste?
Ja danas imao mahune...čušpajz....mljac
Uz to i pečena rebrica...mljac, mljac
Now you talking Ruda. Iako ja sam vise za bazulj cuspajz ili ricet. Bem mu zivot i ovoj jamerici sve kaj covjek hoce si sam mora skuhat, a kad dojdem iz laba doma neda mi se nist pa uglavnom radim rostiljson ili tjesteninu.:(
Jedva cekam da dojdem domeka u kolovozu, pa da majcica lijepo nahrani sina razbludnoga. :) :) :s
Bio na festi sad u subotu glede praznika i na nekakvoj vrecici pise przena svinjska koza. Oho reko da vidim da to nisu cvarci. Zamislite smokije (takva otprilike prhkost) samo s okusom losih cvaraka. Strahota.
kumek kaže:
Now you talking Ruda. Iako ja sam vise za bazulj cuspajz ili ricet.
Čitaš mi misli, obožavam i to.....ma sve čušpajze volim.
A čvarke s lukom obožavam...jooooooj.
Danas je bila filana paprika
el_mariachi
09.07.2003., 19:33
kumek kaže:
...... Oho reko da vidim da to nisu cvarci. Zamislite smokije (takva otprilike prhkost) samo s okusom losih cvaraka. Strahota.
Probao sam to...Zeludac nije htio da primi:eek:
Ja se ne sjecam kad sam zadnji pit jeo cvarke ali mogu ih jesti samo kad su hladni ili kad se odmrzavaju. Tople nikako.
Trebam li reci koja je to atomska bomba za organizam ?:eek:
Ja sam danas isprzio mljeveno meso ubacio grah iz konzerve ( prethodno odstranio vodu) , i dodao sitno isjeckan paradajz, sa krastavcima + skuhani kukuruz i sve to izmjesao ( kontam izmjesace se tako i tako u stomaku). Sutra za veceru pizza ...imam neku ekipu... a kad pravim pizzu napravim je dosta pa zaledim...
Ja sam danas jeo pljeskavicu punjenu sirom. Napravio sam ih tri (velike - ukupno 1 kila mesa) prije par dana i danas smazao zadnju.
El Mariachi, za tijesto za pizzu sam probao onaj tvoj recept za pogace (s kiselim mlijekom). Ako koristim samo kiselo mlijeko onda je malo "tezak" miris tako da stavljam pola kiselo mlijeko a pola voda kad radim tijesto za pizzu. Mogu ti reci da ispada jako dobro i brzo. Ne da mi se za...avati s germom za pravo tijesto.
Meni je super kad namazem pizzu sa smjesom sitno sjeckanog cesnjaka, persina i maslinovog ulja i natrpam sunku, gljive, spek i mozarellu ali sam nakon toga zedan kak graba.
el_mariachi
10.07.2003., 13:18
kumek: Mislim da je doslo do zabune :D
Ako sam rekao da u tijesto za pizzu stavljam kiselo mlijeko onda sam bio pijan:D U pogacu da i napisao sam da se to jede uz cevape. Dakle ako sam ti to rekao onda je taj dan bilo nesto poremeceno u mom mozgicu ...
Nego to nije bitno...bitno je da ti je uspjelo.. Ja se sjecam vremena kada sam znao samo jaje ispeci... Naucices i ti kuhati...
Prije nekog vremena narucio sam pizzu i kazu mi da dodjem po nju inace mi je nece moci isporuciti. Reklama te pizzerije je da je donose na vrata. Naravno ja ne odem i kasnije sretnem gazdu koji se cudi jesam li bolestan. Kad sam mu rekao da necu vise narucivati pizzu ( u stvari kebab) jer moram ici do tamo naljutio se na tipa koji mi je to rekao i htio ga otpustiti.
Ali citiracu Josipa Broza Tita ..STALJINE - NE ... sada samo kuham, ne narucujem vise...
P.S.
Jel to Al the man na avataru ?
kumek, ti si meni za deset, tak se kuha! :D
Krasno, vidim ja da ste poceli zahebavati posten svijet poput mene. :D
Nisi El Mariachi napisao za pizzu, ali kako nisam imao germe a bas mi se jela pizza probao sam taj za pogacu s manje kiselog mlijeka a vise vode. Ispalo je dobro. Pa jeblat mat tak se dolazi do novih saznanja, pokusaj - pogreska. I onda dobijem da ne znam kuhati??? Tako mi i treba. ;)
Je, ono je Al. Imam puno bolju sliku (s legendarnim sesirom Psycho Dad) ali ne znam napraviti avatar. Jel ti znas kak da to napravim?
Hvala ****** (valjda je dobar broj zvjezdica) i ja tebe isto volim.:)
Ja se idem sada navečerati sira s vrhnjem. Pošto to ne ide bez češnjaka, već sada žalim one svoje u firmi u jutro
Ruda prestani vise s tim provokacijama prema jadnoj dijaspori:nono:
I jos malo crvene paprike i cvarci, te koja snita domace kobasice ili prezvursta. :top:
El mariachi hvala na avataru :s :s
kumek kaže:
Ruda prestani vise s tim provokacijama prema jadnoj dijaspori:nono:
I jos malo crvene paprike i cvarci, te koja snita domace kobasice ili prezvursta. :top:
Sorry, nisam to napisao zbog provokacije.
Naravno, ide i crvena paprika, a uz to može i malo sušene šunke ili vratine.......jooooj, sada sam se sjetio, ...špek
ODOH JA
kumek, imam ideju za tvoju brzo spravljenu pizzu :)
ovak - odes lijepo u pekaru, tamo ti vec spravljaju gotovo tijesto za pizze. Kupis jedno pola kilograma tog gotovog tijesta (dobijes u vrecici malu lopticu tjesta, do kuce nabuja do pola vrecice) vrlo jeftino, kod nas samo 6 kn. :) razdijelis po pola, razvaljas i imas dvije ogromne pizze. Zacini i filanje po zelji :)
vidis kak te volim :)
Smrc... mislim da danas nema nicega za rucak... Niko nece da kuva po ovoj vrucini... Nadam se da ce biti makar neki sendvic da se ne trujem brzom hranom...
****** kaže:
kumek, imam ideju za tvoju brzo spravljenu pizzu :)
ovak - odes lijepo u pekaru, tamo ti vec spravljaju gotovo tijesto za pizze. Kupis jedno pola kilograma tog gotovog tijesta (dobijes u vrecici malu lopticu tjesta, do kuce nabuja do pola vrecice) vrlo jeftino, kod nas samo 6 kn. :) razdijelis po pola, razvaljas i imas dvije ogromne pizze. Zacini i filanje po zelji :)
vidis kak te volim :)
Hvala, ali na zalost u US mi je teze nac pekaru di to mogu kupiti nego sam proizvesti tijesto. Dao bih ti ja i pusu ali kako nisam siguran u spol bolje da se ne zalecem.;)
kumek kaže:
Dao bih ti ja i pusu ali kako nisam siguran u spol bolje da se ne zalecem.;)
U čiji spol....svoj?
Danas sam na tapeti imao: kuhane hrenovčice narezane na kolutiče, kuhana jajčeka narezana na kolutiče, kiseli krastavčići narezani na kolutiče, lukić orijaš narezan na kolutiče.......sve pomješano i začinjeno sa uljem, octom, soli...
Prilog: paradajzič na salatu sa sjeckanim lukecom
evo ja se zahvaljujem na recptu za sirnicu , radim ponovo za par dana dakle:top:
Inace danas riba na zaru, domace vino i krasna ljetna vecer ....nakon toga mozda padne i partija karata
Supu od govedine, pohovane pilece snicle sa paprikom i pire krompir. i naravno PEPSI :D
Tjestenina sa salmonom, grcka salata. Radije bih da je sa svinjetinom ili govedinom al kaj mozes.
Samantha
14.07.2003., 19:12
ja sam jela spagette sa agio,olio,peperoncino...i musule
danas lovacki odrezak u umaku od sampinjona i kroketi i salata.
Ovo tek navecer, kad vrucina popusti.
Do tad je dugo tako da prvo popodne sljedi porcija spageta bolognese ( Lola zasto dosadno ? On bi to mogao jesti svaki dan ) sa svjezim paradajzom.
zapeceni krumpir s vrhnjem i naribanom gaudom po gore, salata i probam onu princezinu kremu od tresanja
danas ima ona ( hvala na receptu :) ) tjestenina s pinatom i plodovima mora :klopa:
krema od tresanja, ispala super, ali je pravo kremasta bila tek ujutro, a ja se nadala odmah pojesti :o
Samantha
17.07.2003., 15:39
ej Winona jel to onaj moj recept,javi jel ti se svidilo:)
a ja danas rucala nenormalan rucak za ljetne vrucine,kupus i kranjske kobasice:D
sta cu poludili hormoni pa svasta traze;)
Pureća prsa premazana sa senfom, ispečena na naglo...restani krumpir...prilog salata od cikle
Samantha :top: ...cak sam se bojala da ce okus luka biti prejak ali sve pet. Pripusteno u moju cook knjizicu ;)
pitanjce: jel zna netko ako je na kom topicu dobar recept za lazanje? da ne otvaram temu
nisam ih nikad pravila a davim se u njima kad ih tkogod spravi :klopa:
tenkjuuu!
Samantha
17.07.2003., 22:46
evo ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=12833) imas recepte za lazanje
el_mariachi
18.07.2003., 00:35
SJ: A jel imas onih problema da kad nesto zamislis to moras jesti ?
Ako jest i ako ne budes prala sudje popicu ti krv na slamku :D
Koliko vidim ovdje vecina vas utrosi dosta vremena na spremanje klope. Jel radite jos nesto u isto vrijeme ?
danas peceni pureci snicli ( u pecnici, sad se mariniraju ) kroketi i salata i zapaljene babane ( hvala cure za recept :) ! !
Nadam se ne i zapaljena kuhinja :rolleyes:
El Mariachi - vecina jela koje spremam treba otprilike pola sata, za rijetka sat vremena. Osim toga ne kuham uvijek ja. Malo ja, malo on. ( gulas kako ga on spremi necu nauciti ma da jos tri zivota imam );)
Samantha
18.07.2003., 19:30
el_mariachi kaže:
SJ: A jel imas onih problema da kad nesto zamislis to moras jesti ?
Ako jest i ako ne budes prala sudje popicu ti krv na slamku :D
Koliko vidim ovdje vecina vas utrosi dosta vremena na spremanje klope. Jel radite jos nesto u isto vrijeme ?
pijesh mi krv i ovako ;) :D
ja kuvam rucak,jedem,pijem,mazim macku,vrtim se po forumu,svadjam se s bliznjima:D
Ja sam svestrana umjetnica.;)
Gabriel Buzančić
18.07.2003., 19:45
Da ne bih prebukiral topice, a nisam pronašel neki s pecivom, a iaonak sam pravil sad pred dan-dva
ŽEMLJE SA ČVARCIMA I SIROM
Kak to ide uz pivu, ljudi moji...!
ŽEMLJE SA ČVARCIMA I SIROM
2 šalice brašna, pola žličice bakin praška, soli, žličica majorana ili suhe slačice, 4 jušne žlice putra, ¾ šalice rendanog kozjeg starog sira, šalica čvarak, ¾ šalice mlijeka – otpilike.
To je materijal, a pripravlja se:
Prosijati brašno, bakin prašak, so i začin. Nasjeći putar i umjesiti tak da liči na krušne mrvice, a onda umješajte sir i čvarke. Nemmorate ih mljeti, samo zdrobiteu. Dodajte mlijeka toliko da se dobije meko tijesto.
Rastanjiti po lako pobrašnjenoj dasci ili radnoj ploči, na oko dva centimentre debljine. Uzmite čašu promjera oko 5 centimetara i izrežite pogačice. Pecite na 250 stupnjeva oko 10 minuta.
:cool:
pa ak si to jeo jucer post je na pravom mjestu ;)
Danas pohani sir ( banane su cini mi se :o kalorijska bomba onako flambirane s medom i sladoledom ne....:( ) i ona jagoda piskote torta ( Samantha jel i to tvoje ? )
Samantha
19.07.2003., 11:53
Jap;)
kao si ti vrijedna,u 8,45 vec zna sta ce za rucak...o rukatice:D
bigblue2010
19.07.2003., 12:10
Ako nisi znala Samantha, Winona ima jelovnik odredjen po tjedan dana unaprijed.
Inace Winona, ni pohani sir ti nema bas malo kalorija. Ja bih prije za to rekla da je kalorijska bomba. Em sir, em pohano.
el_mariachi
19.07.2003., 12:59
Ja se upravo vratih iz ducana gdje kupih tortilje i sve sto ide uz to. I ljute papricice.:eek: Mrzim se zbog toga ali nisam mogao odoliti. Volim preljuto a dan poslije se kajem :D
Ja kad pripremam rucak samo sebi nikad ne planiram dugo unaprijed. Vidim sto imam i onda to pravim. Nekad prije kupovine provjerim ako neki zacini fale ili neke namirnice. U najgorem slucaju se uvijek nadje neka konzerva, sol, spageti ili sl.
bigblue2010 kaže:
Ako nisi znala Samantha, Winona ima jelovnik odredjen po tjedan dana unaprijed.
Inace Winona, ni pohani sir ti nema bas malo kalorija. Ja bih prije za to rekla da je kalorijska bomba. Em sir, em pohano.
:grli: dobro da imam odvjetnika ;) ( besplatnog )
Samantha ovo je najmanje znati par sati unaprijed, kaj se mene tice. U veliku nabavku ( kao i vecina ljudi ovdje kad oboje rade ) idem jednom tjedno, po sitnice skocim tu i tamo. ( kruh, voce )
Osobno - tak si ustedim dosta vremena. Tlaka bi mi bila ici svaki dan u ducan u protivnom bi mi uvijek nesto falilo - vrhnje ili zacinsko bilje itd.
Slazem se panirani sir jest jako kalorican, zato se winona upravo istrcala s cuckom po parku ;)
Ja kad pripremam rucak samo sebi
ja tad nisam ni kuhala svaki dan. Pojela bi nesto vani ili u menzi a navecer slozila nesto na brzinu.
Ali " kuhanje samo sebi" je kod mene proslost vec skoro 3 godine.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.