View Full Version : Što s biciklom nakon kiše ?
Danas sam biciklirao i na sreću izbjegao oba Zagrebačka pljuska.
Što po vašem mišljenju treba napraviti sa zupčanicima prijenosa nakon kiše ?
Da li ih je dosta obrisati ili ih špricate ili mažete nečim ?.
Imam običan bicikl (tipa Citybike ) star barem 10 godina ali sam do sada uvijek vozio samo po suhom.Više mi se neda voziti dva tri puta mjesečno kad je vrijeme idealno,a opet ne bih ga želio otpremiti u staro željezo jer je još uvijek dobar.
jimmy jazz
07.05.2006., 13:45
nish, pazi sam da su ti dobro podmazani.
imas specijalne sprayeve protiv hrdje, to isto moresh koristiti s vremena na vreme. ja sem se vozil sa svojim ove zime, po snjegu, a nisam ga vec dugo podmazivali i nakon nekog vremena je to zvucalo ko da vlecem zeleznoga pluga po cesti. mislil sem da bum moral menjati lanec, al spasil me je sprej.
par pljuski mu nemre nish, obrishesh poslje one djelove koji su najosljetjiviji na hrdju a nisu podmazni ili polakirani.
loshe ga je ostavljati duzhe vremena na kishi.
e ljudi, nemojte se zezati s wd40... to otapa sve zivo pa i korisne masnoce po sklopovima bicikla mjenjaci, nabe, pedale, itd). Postoje za to posebni degrazeri, ali najbolje je bajk osusiti sat vremena u grijanom prostoru, pa fino suhim uljem (v. po trgovinama) malo premazati lanac. Ako je samo kisa u pitanju, kod modernih bicikala ne moras nis podmazivati osim lanca. Ako te zalilo more negdje, tada stvar biva puno slozenija... :top:
Hvala na savjetu Leodia !
I ja sam čuo dosta loših stvari o WD40.Za suho ulje nisam uopće čuo do sada. Malo sam proguglao i vidim da uopće nije skupo.Obavezno ga nabavljam !
Hvala na savjetu Leodia !
I ja sam čuo dosta loših stvari o WD40.Za suho ulje nisam uopće čuo do sada. Malo sam proguglao i vidim da uopće nije skupo.Obavezno ga nabavljam !
ma nema na cemu...
takvog ulja nanosis malo, tek toliko da svaka karika dobije tanki film, i nakon nanosenja ga ostavi sat vremena na miru. ponovo ga trebas nanijeti kada cujes da lanac pojacano sumi, a dobro bi bilo i malo prije toga. primjetit ces da ti takva ulja ne stvaraju naslage na kazeti, a lanac neces trebati niti jednom mukotrpno odmascivati u njegovom roku trajanja, znaci cca 2-4 godine. manje je viskozno od standardnih ulja, zato pazi da ne prskas s njime po felgi i gumama.
Pozdrav!
uf ...
kad bi ja nakon svake kise moro da mazem i da trljam ja bi onda nocio u podrumu ...
ja nakon kise nista ne radim, biciklo u podrum i finito ...
lanac se ionako mora mazat samo po potrebi, a ne sam nakon kise.
Vincent V
01.06.2006., 14:44
imas sprej za lanac, odnosno ulje u spreju i samo namazes...
imago2007
02.07.2006., 22:18
Joj, super tema, baš me to muči.
Što da kupim za podmazivanje lanca i gdje i koliko to košta?
I drugo pitanje je - počela mi je hrđat rama po sitno, posebno tamo gdje je izgreban. Prije mi je bajk uvijek stajao u garaži, no, po novom je na balkonu pa je izložen atmosferalijama. Ne kisne niti malo, ali sam primjetila da mu to jako šteti jer je počeo ubrzano propadati. Sad sam ga opet spremila u hodnik, pod stubište (riskäntno radi lopova), ali bih ga htjela zaštiti da mi ne pohrđa do kraja. Može li se nekako "pofarbati" ili zaštiti dio koji je već pohrđao (nije puno, ali bi se moglo proširiti).
Jel ima netko ideju čime da to očistim i onda premažžem nekim uljom ili bezbojnim lakom ili čim? Itko?
A kaj za lanac?
imago2007
02.07.2006., 22:21
Suho ulje? Hm...
nish, pazi sam da su ti dobro podmazani.
imas specijalne sprayeve protiv hrdje, to isto moresh koristiti s vremena na vreme. ja sem se vozil sa svojim ove zime, po snjegu, a nisam ga vec dugo podmazivali i nakon nekog vremena je to zvucalo ko da vlecem zeleznoga pluga po cesti. mislil sem da bum moral menjati lanec, al spasil me je sprej.
sprejevi protiv hrdje koriste se samo na dijelovima SKINUTIM s bicikla! u protivnom, unistit ce bicikl brzo!!!
a lanac se mjenja svakih 2 - 3 kkm, inace ode kazeta vrit...
ja i bash ja
05.07.2006., 22:58
e ljudi, nemojte se zezati s wd40... to otapa sve zivo pa i korisne masnoce po sklopovima bicikla mjenjaci, nabe, pedale, itd). Postoje za to posebni degrazeri, ali najbolje je bajk osusiti sat vremena u grijanom prostoru, pa fino suhim uljem (v. po trgovinama) malo premazati lanac. Ako je samo kisa u pitanju, kod modernih bicikala ne moras nis podmazivati osim lanca. Ako te zalilo more negdje, tada stvar biva puno slozenija... :top:
jepp ! i budite oprezni i sa ovlaštenim servisima , jer neki od njih , napr:
MAX , trgovački obrt, vl. Kološić Mario
10000 Zagreb, Ferenščica 9 3
(01) 2452 512
ŠPORTSKA OBUĆA, ODJEĆA I OPREMA
TRGOVAČKI OBRT
isto žive u uvjerenju da je normalno da ti bicikl škripi kad je čist - jer, eto - čist je a zmazani bicikli ne škripe :rolleyes: ...pitam se onda zakaj čist ko suza bicikl iz dučana ne škripi, a onaj "servisiran" (čitaj: okupan u WD40) kod gore navedenih pušta zvukove ko da se javlja iz svijeta mrtvih al' mu se eto duša nije još smirila :flop:
[QUOTE=ja i bash ja]
STVAR JE SAMO U SLJEDECEM:
Servisi nemaju vremena preko ljeta posvetiti se nekom detaljnijem dijagnosticiranju gresaka. Prezauzeti su krpanjem guma klincima i tu nema pomoci.
Za bilo kakav ozbiljniji servis koristite hladne mjesece (prosinac - veljaca). Tad nema baba i djecurlije s Jaruna i mozete ozbiljno razgovarati u, naravno, ozbiljnom servisu.
Pustite ljeto ako bas ne morate.
imago2007
06.07.2006., 22:40
Servis Fumić u Vlaškoj je tako dobro sredio moj bajk svojevremeno da ih mogu samo pohvaliti. Tamo ne rade majstori nego frikovi za bicikle :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.