PDA

View Full Version : Izvoz vjesala u Afriku: tko smije izvoziti kome?

Synodo
09.05.2006., 19:06
S obzirom da se radi o etickom pitanju, stavljam thread u ovaj podforum.

Farmer David Lucas prodaje vjesala Africi (ukljucujuci i Mugabeov rezim u Zimbabweu) tvrdeci da samo snabdijeva trziste u skladu s potraznjom. Amnesty International je osudio farmera iz UK koji gradi vjesala koja prodaje africkim drzavama s vrlo losim dosjeom ljudskih prava. Link (http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/suffolk/4754515.stm)Amnesty International smatra da je ovakav postupak pogresan posebno zato jer ismijava abolicionisticke napore Velike Britanije (koja je, kao i sve drzave clanice Vijeca Europe - u koje se ubraja i Hrvatska - zabranila smrtnu kaznu u skladu s protokolom Europske deklaracije o ljudskim pravima i slobodama), no Lucas zapravo ne krsi nikakav zakon. Trenutno naime postoji rupa u regulativi EU koja dopusta izvoz opreme za egzekuciju.

Smatrate li da zemljama koje se protive smrtnoj kazni treba dopustiti da proizvode i izvoze opremu za egzekucije zemljama koje su zadrzale smrtnu kaznu?

Treba li raditi razliku izmedju zemalja koje imaju smrtnu kaznu ali solidan standard zastite ljudskih prava (recimo USA) i onih koje su poznati krsitelji temeljnih prava i gdje su mogucnosti zlouporabe smrtne kazne izazito visoke (recimo Zimbabwe)?

Treba li izvoz vjesala biti nezakonit?

Potala
10.05.2006., 00:08
S obzirom da se protivim smrtnoj kazni ne mogu odgovoriti drukčije nego - da, izvoz vješala treba biti nezakonit. Drago mi je da kod nas nema smrtne kazne i, da se mene pita, zabranila bih proizvodnju i izvoz bilo kakve opreme za egzekuciju.
Razumijem da je "pravno" dotični farmer u pravu, ali koliki prokleti licemjer moraš biti da se baviš takvim nečim?!?
Da, ja bih takve djelatnosti zakonski zabranila.
Malo mi je glupo reći da bih ih zabranila svim zemljama. Zabranila bih ja smrtnu kaznu, a kad je već ona u nekim "demokratskim" zemljama dozvoljena, poprilično sam sigurna da zakonodavci tamo neće zabraniti ovakav izvoz jer, jelte, ima drugih zemalja koje su manje demokratske.
Ali mogli bi oni malo razmisliti o ovome jer ovo stvarno je dobar argument za zabranu (to da se ljudi u nekim zemljama trećeg svijeta vješaju iz razloga koji se protive temeljnim postavkama ljudskih prava).
Zapravo da, glasam za 5. opciju u anketi.

Synodo
10.05.2006., 01:16
Mislim da je manji problem u smrtnoj kazni kao takvoj i osobnom stavu prema njoj (jer cinjenica je da ona postoji i da je legalna u nekim drzavama). Naime cak bi se i osoba koja podrzava smrtnu kaznu mogla izjasniti protiv ovog ako se protivi samom profitiranju na temelju necije (potencijalno cak i neduzne) smrti.

Opet, s druge strane, ako je problem profitiranje na necijoj smrti onda treba zabraniti i izvoz oruzja. :confused:

Isto tako, jasno je da zabranjivanje izvoza sredstava za egzekuciju nazalost nece spasiti niti jedan zivot - sustav koji je odlucio kazniti ljude tako da ih ubije napravit ce to sa ili bez uvezenih vjesala. Prakticne posljedice zabrane su dakle zanemarive.

Ispada da se radi o cistom moralnom pitanju glede kojeg je EU najavila regulativu... :misli:

ambasadorica
10.05.2006., 11:44
samo sam ja glasala:rofl:

pa,kao što je već rečeno,onda bi trebalo zabranit i izvoz oružja u te zemlje.
jer u čemu je točno razlika između smaknuća vješanjem i streljanjem?
zašto bi samo puleni industrije oružjem (koji zarađuju milijarde dolara na izvozu) imali pravo diktirat ko će kome kaj prodavat ako i sami sudjeluju u tome?
po ovome ispada da je taj čovjek kaj radi vješala izvor i rješenje čitavog problema. a nije ni pod razno. u situaciji kakva trenutno jest,njemu se ne smije zabranit ni izrada ni izvoz toga. jer bi se po tom principu mogao zabranit i izviz lopata kojim kopaju rake. nije u tome problem.

Diogen
10.05.2006., 13:06
S obzirom da mislim da treba ukinuti smrtnu kaznu podržavam 5 predlog. Znam da je argument onih koji podržavaju smrtnu kaznu da će se njenim ukidanjem povećati broj zločina (što opet nije tačno npr. u SAD, tamo je broj zločina po glavi stanovnika isti kao i u Evropi, a možda i veći), ali zaboravljaju da od te kazne stradaju i nevini ljudi. Nije li veći grijeh osuditi na smrt nevinog, nego onom ko je kriv ne propisati kaznu za ono što je uradio?

jer u čemu je točno razlika između smaknuća vješanjem i streljanjem?

Etički - nikakva.

zašto bi samo puleni industrije oružjem (koji zarađuju milijarde dolara na izvozu) imali pravo diktirat ko će kome kaj prodavat ako i sami sudjeluju u tome?

Pa vješala se koriste samo za izvršenje smrtne kazne, a oružje ponekad posluži i za odbranu. ;) Nije mi ni na kraj pameti na pravdam prodavce oružja, ali ako postoje gore stvari od toga onda je prodaja vješala jedna od njih. Kad si vidjela da se neko odbranio vješalom? Ne moš to upoređivat'.

ambasadorica
10.05.2006., 13:28
Pa vješala se koriste samo za izvršenje smrtne kazne, a oružje ponekad posluži i za odbranu. ;) Kad si vidjela da se neko odbranio vješalom? Ne moš to upoređivat'.
nema to veze.
tu se radi o tome dal se u načelu treba zabranit izvoz vješala?
zašto bi ga zabranili? što bi se time postiglo? manje smrtnih kazni? ne.
dal proizvodnja i izvoz vješala potiču ili na bilo koji drugi način utječu na broj smrtnih kazni? ne. utječu jedino na način izvršenja istih,a to,kao što smo već utvrdili,nije ni bitno (u krajnjoj liniji,svejedno ti dal te objese ili raščetvore,zaliju kiselinom,izmasakriraju il zakopaju živog-sve načini smaknuća u zemljama tipa sudan il kajveć).

činjenica jest da se ta smaknuća provode. i provodit će se još duugo...
a ako američki i britanski (il čijiveć) vlasnici tvornica oružja mogu zarađivat na tome (sa spikom-mi samo proizvedemo bacač granate i naganu minu,ne možemo mi znat i odgovarat za to kak će se isti rabit),može i pojedinac na izradi vješala (ko da ih on proizvede milijune).

Synodo
10.05.2006., 13:39
utječu jedino na način izvršenja istih,a to,kao što smo već utvrdili,nije ni bitno (u krajnjoj liniji,svejedno ti dal te objese ili raščetvore,zaliju kiselinom,izmasakriraju il zakopaju živog-sve načini smaknuća u zemljama tipa sudan il kajveć).zbilja? :confused:

meni se cini da je itekako bitno kako se kazna izvrsava. ako vec moramo imati smrtnu kaznu, najmanje sto mozemo uciniti je da njeno izvrsenje bude sto je humanije moguce.

vjesanje je daleko nehumaniji nacin od recimo smrtonosne injekcije.

adriatic
10.05.2006., 13:40
:D

Treba li raditi razliku izmedju zemalja koje imaju smrtnu kaznu ali solidan standard zastite ljudskih prava (recimo USA) i onih koje su poznati krsitelji temeljnih prava i gdje su mogucnosti zlouporabe smrtne kazne izazito visoke (recimo Zimbabwe)?

Izabrao si sjajan primjer. :D
Po broju robijaša i po broju egzekucija (smrtne kazne) na vrhu su svjetske ljestvice. KINA i USA.
Ali Kina ima trostruko brojnije pučanstvo od USA, pa su "po glavi stanovnika" Amerikanci neprikosnoveni rekorderi.
Svakako imaju više robijaša nego farmera.

"solidan standard zastite ljudskih prava" :D - USOS ! :D
Ako si bogat i po mogućnosti WASP imaš i šansu da će tvoja prava biti zaštićena.
Ako spadaš u ostale možda možeš birat između električne stolice i nekog primitivnijeg sredstva. :clint: :visi: WTF

ambasadorica
10.05.2006., 13:47
zbilja? :confused:
ok,to sam iz glave nabrojala (ne bavim se proučavanjem izvršavanja smaknuća u sudanu:zubo:),ali svi znamo za zalijevanja kiselinom,streljanja,mučenja i masakriranja. nije to niš novo.

meni se cini da je itekako bitno kako se kazna izvrsava. ako vec moramo imati smrtnu kaznu, najmanje sto mozemo uciniti je da njeno izvrsenje bude sto je humanije moguce.

pa,to stoji,ali ako se gleda u aspektu civiliziranih zemalja. naravno da ne velim da bi smrtnu kaznu u SADu trebalo počet provodit tako da se osobu raščetvori i glavu nabije na kolac (to se može vidjet na fotografijama iz afričkih zemalja u kojima se vode građanski ratovi),naspram toga je i vješanje humano.

nego,kolko sam ja skužila,pitanje je bilo dal bi trebalo zabranit izvoz vješala,jel?
tu je (moj) odgovor ne. zašto,već sam objasnila.

Potala
11.05.2006., 02:12
Mene zanima koje su to točno zemlje sa "zadovoljavajućom zaštitom ljudskih prava" u kojima postoji smrtna kazna? Ako si mislio na SAD, onda bi ti moj odgovor glasio otprilike ovako kao adriaticov.
Koliko znam, nijedna europska zemlja nema smrtnu kaznu, osim možda Rusije (ako je uopće ubrajamo pod Europu).
Na kraju, nije li pravo na život elementarno ljudsko pravo?

EDIT: "Europe is a continent free of the death penalty in practice (all states but Russia, which has entered a moratorium, having ratified the Sixth Protocol to the European Convention on Human Rights), with the sole exception of Belarus, which is not a member of the Council of Europe."
http://en.wikipedia.org/wiki/Death_penalty

Potala
11.05.2006., 02:31
nema to veze.
tu se radi o tome dal se u načelu treba zabranit izvoz vješala?
zašto bi ga zabranili? što bi se time postiglo? manje smrtnih kazni? ne.
dal proizvodnja i izvoz vješala potiču ili na bilo koji drugi način utječu na broj smrtnih kazni? ne.
Kad mi je teško donijeti sud o nečemu, obično si pronađem neki ekstremniji primjer iste situacije pa mi se ona pokaže u novom svjetlu.

Evo otprilike ovako, jedan vrlo ekstreman primjer - prisustvuješ izvršavanju smrtne kazne nad maloljetnicom u Iranu koji je, ne znam, napravila abortus nakon što je silovana. I sad netko ponudi tebi da izvršiš kaznu za neku poveću svotu novca. Hoćeš - nećeš?
Mislim, što bi postigla odbijanjem? Kazna bi ionako bila izvršena, manje kazni nebi bilo zbog tvog odbijanja. Ovako bi bar imala pare koje bi mogla uložiti u, recimo, razvoj pokreta za ljudska prava na Bliskom Istoku ;)
Ne mora biti tako ekstremno, ali, bi li ti njima osobno prodala vješala? Ili izglasala zakon kojim dozvoljavaš izvoz? Mirne savjesti?

Ne misliš li da zakonskom zabranom šalješ neku poruku toj zemlji da su joj zakoni u banani?

Meni je ovakvo racionaliziranje stvari poprilično plitko. Mislim da netko radi nešto krivo, ali ja to ne mogu promijeniti pa ću mu još pomoći u tome i usput zaraditi i/li izglasati takav zakon :rolleyes:

Ako mislim da je nešto ne samo krivo, nego da se njime narušavaju temeljna ljudska prava, onda neću potpomagati to nešto ni na koji način i ni za koje pare.

ambasadorica
11.05.2006., 07:03
Kad mi je teško donijeti sud o nečemu, obično si pronađem neki ekstremniji primjer iste situacije pa mi se ona pokaže u novom svjetlu.

Evo otprilike ovako, jedan vrlo ekstreman primjer - prisustvuješ izvršavanju smrtne kazne nad maloljetnicom u Iranu koji je, ne znam, napravila abortus nakon što je silovana. I sad netko ponudi tebi da izvršiš kaznu za neku poveću svotu novca. Hoćeš - nećeš?
Mislim, što bi postigla odbijanjem? Kazna bi ionako bila izvršena, manje kazni nebi bilo zbog tvog odbijanja. Ovako bi bar imala pare koje bi mogla uložiti u, recimo, razvoj pokreta za ljudska prava na Bliskom Istoku ;)
Ne mora biti tako ekstremno, ali, bi li ti njima osobno prodala vješala? Ili izglasala zakon kojim dozvoljavaš izvoz? Mirne savjesti?
kaj se toga tiče,ne bih ja ni vješala izrađivala. al ima ljudi koji to hoće/mogu. ko da je čitav problem samo u tom nekom liku kaj izrađuje ta faking vješala...
Ne misliš li da zakonskom zabranom šalješ neku poruku toj zemlji da su joj zakoni u banani?

Meni je ovakvo racionaliziranje stvari poprilično plitko. Mislim da netko radi nešto krivo, ali ja to ne mogu promijeniti pa ću mu još pomoći u tome i usput zaraditi i/li izglasati takav zakon :rolleyes:

Ako mislim da je nešto ne samo krivo, nego da se njime narušavaju temeljna ljudska prava, onda neću potpomagati to nešto ni na koji način i ni za koje pare.
pa zar ti stvarno misliš da se time tim zemljama šalje neka poruka?
i da ih uopće briga za poruke?

to da se narušavaju temeljna ljudska prava je istina,ali ona su narušena (slaba riječ) tak i tak. a zabranom izvoza se to neće ni trunke popravit.
oni koji stvarno mogu nekaj i napravit su upravo ti koji trube kak je nemoralno izvozit vješala a imaju dionice u vojnoj i farmaceutskoj industriji zbog čega se abnormalno bogate i tako potenciraju takvo stanje u tim zemljama.

Potala
11.05.2006., 13:02
ko da je čitav problem samo u tom nekom liku kaj izrađuje ta faking vješala...
A gdje sam ja to napisala?
Njegov "problem" je samo u tome što podržava cijeli sustav. Glavni problem je u tim zemljama, pa u svima onima unutar globalne industije koji zarađuju na tome i onima koji još to šutke podržavaju.

pa zar ti stvarno misliš da se time tim zemljama šalje neka poruka?
i da ih uopće briga za poruke?.
Jasno da se šalje. Nije me briga što će oni s njom, ali ono - Odjeb je lansiran.

to da se narušavaju temeljna ljudska prava je istina,ali ona su narušena (slaba riječ) tak i tak. a zabranom izvoza se to neće ni trunke popravit.
Kažeš, ako ne mogu spriječiti krađu, što ne bih malo pridržala ljestve?

oni koji stvarno mogu nekaj i napravit su upravo ti koji trube kak je nemoralno izvozit vješala a imaju dionice u vojnoj i farmaceutskoj industriji zbog čega se abnormalno bogate i tako potenciraju takvo stanje u tim zemljama.
Nekako mi se čini da to nisu isti ljudi :rolleyes: ali to sad ionako nije bitno.

raliSHA
11.05.2006., 14:15
eh, ko da treba imat vješala za pogubit nekoga :rolleyes: :kava:

Legion
11.05.2006., 14:23

Vidiš tu si u krivu.
Smrt vješanjem je jedna od najbržih... vješala ne "dave" kao što mnogo ljudi misli nego ti naprosto slome kralježnicu i čao đaci.

Inekcija... od te famozne inekcije se umire po nekoliko desetaka minuta...
Od kud mi to sve? Frend mi je studirao u Americi i čitao je (2002 godine) neke rasprave oko različitih vrsta egzekucije :flop:

Osobno nisam protivnik smrtne kazne... a kaj se tiče izvoza vješala... ako stavimo na stranu neke etičke probleme "fora" je dobra :D

ambasadorica
11.05.2006., 14:45
Nekako mi se čini da to nisu isti ljudi :rolleyes: ali to sad ionako nije bitno.
jesu,jesu;)
u tome i leži velik dio problema

ambasadorica
11.05.2006., 14:48
Vidiš tu si u krivu.
Smrt vješanjem je jedna od najbržih... vješala ne "dave" kao što mnogo ljudi misli nego ti naprosto slome kralježnicu i čao đaci.

Inekcija... od te famozne inekcije se umire po nekoliko desetaka minuta...
Od kud mi to sve? Frend mi je studirao u Americi i čitao je (2002 godine) neke rasprave oko različitih vrsta egzekucije :flop:

pa to ti vjerujem.
npr,električna stolica,koja se jako dugo rabila u civiliziranim zemljama je jedan od najgorih načina pogubljenja. o detaljima ne bih jer su stvarno odurni,a mislim da su svi tak i tak više-manje upućeni.