PDA

View Full Version : vegetarijanski recepti


polly
10.05.2006., 12:15
Daklem ovak
Ideja je da ovdje upisujete svoje bez mesne uspješnice
Za vegetarijance i sveždere koji jako vole povrće

Iako nekak mislim da baš topic ne bu imal veliku posječenost, a time niti puno upisa jer sam već tako nešto pokušala
Ajd me ovaj put razuvjerite, pljiz

Evo ovo bu se sutra kod mene kuhalo

Zapečena palenta sa zalenjavom
U povrtnu juhu stavi se malo origana i timijana, ili neki travasti začini po ukusu.
Ukuha se palenta.
Sitno sjeckan luk se poprži, ubaci paprika, tikvice i paradajz narezani na kockice i malo graška i kukuruza. Začini po ukusu i zdinsta do kraja.
Vatrostalna posuda se malo pomasti, ulije palenta, na nju stavi dinstano povrće i obilno pospe naribanim sirom ili prelije mješavinom jaja, vrhnja i zdrobljene fete.
Gurne u rol i zapeče.
Zdela šalate uz to, a kome baš treba i pečeni šnicl.

Blaise
10.05.2006., 12:33
Evo kaj sam ja danas napravila:

poriluk narezan i zdinstan, bez vode pirjan, tj. dinstan, dodala crvenu leću, dodala vode, za deset minuta na laganoj vatri gotovo sve.
Prefino.
Začini: sol, papar, češnjak, malo kopra, po ukusu, kako kome paše, po želji dodati, oduzeti...:)
To ispadne vrlo gusto varivo bez trunkice brašna.

Isto se lako doda prilog po želji ili salata ili meso ako netko hoće uz to.

atlantis
10.05.2006., 14:01
povrtne ladjice

vece krumpire (mlade) prerezati na pola i izdubiti ih da ostane oklop 1/2 - 1 cm debel, lagano nasoliti i pouljiti i stvaiti ih u protvu na 160-180 stupnjeva da se na pola speku. izdubljeni krumpir stino nsjeckati. u tavicu na malo ulja staviti - sjeckani crveni luk ili poriluk, papriku, rajcicu, tikvice i krumpir. prodinstati i zaciniti po zelji. tom smjesom puniti ladjice, posipari ribanim sirom i peci do kraja.

prilog - zelena salata :mljac:

atlantis
10.05.2006., 14:03
krumpir u vrhnju

krumpir oguliti, narezati na krupnije komade i skoro do kraja skuhati u slanoj vodi. ocijediti ga dobro i staviti u posudu na ugrijani maslac. peci krumpir dok ne omekani i onda zaliti s kiselim vrhnjem u koje ste umijesali zacine (ruzmarin, vlasac, perin, majcina dusica i sol). cim krumpir pocne 'pucati' servirajte.

:)

atlantis
10.05.2006., 14:05
zapecena cvjetaca

cvjetacu razdvojiti na cvjetove, skuhati u slanoj vodi, ocijediti, prebaciti u protvu, preliti vrhnjem sa zacinima u koje mozete umutiti jedno jaje. zapech. uz to pire krumpir.

atlantis
10.05.2006., 14:06
popeci od povrca (blitva, shpinat, kelj pupcar - daklem, sve od cega radite pire)

krumpir i povrce po izboru skuhati u slanoj vodi, procijediti i uz malo cesnjaka napraviti pire. navecer u ostatke dodati jaje, brasno, josh soli, i napraviti polpete koje pecete u vrucem ulju.

atlantis
10.05.2006., 14:08
mladi krumpir, tikvice, paprika, rajcica, crveni luk, shampinjoni narezati na vece komade
posoliti, ruzmarin, vlasac, persin i u protvu, nauljiti, dobro izmjesati i speci te zapeci

atlantis
10.05.2006., 14:09
shampinjoni u vrhnju

na malo crvenog luka nasjeckanog i prodinstanog baciti nasjeckane shampinjone i pirjati uz sol i papar dok shampinjoni ne omeksaju. kad su gotovi ubaciti malo konjaka (nije obavezno) i zaliti vrhnjem (kiselim) u koje si umutila malo ostrog brasna


idu uz pire i uz tjesteninu (zelene siroke rezance, primjerice)

atlantis
10.05.2006., 14:11
zapeceni grah

crveni luk nasjeckati, mrkvu naribati, paprike, paradajz dodati, prodinstati, po potrebi ugustiti s malo brasna, zaciniti.... umijeasti u kuhani crveni grah i zapeci

atlantis
10.05.2006., 14:12
jel dobro shef'ce? :zubo:

polly
10.05.2006., 16:25
jel dobro shef'ce? :zubo:

ma genijalno
uskoro buš kuhala kak :no:

Breskva
13.06.2006., 07:23
Imam pitanje ... kako kada radim vegetarijanske tikvice često mi se dogodi da budu malo žilave i gorkaste kako to izbjeći? Ogulim ih, čak sam ih znala i ostaviti u vručoj vodi koju minuticu ali nisam zadovoljna ima koji trik još možda?
Thanx

kem
13.06.2006., 19:10
Imam pitanje ... kako kada radim vegetarijanske tikvice često mi se dogodi da budu malo žilave i gorkaste kako to izbjeći?

namoci ih u JAKO slanoj vodi.

Shoki
14.06.2006., 10:54
pazi 'vamo:
uzmem parliđan, prerežem ga na pola, pa svakoj polovici napravim 'rebra' na vrhu (znači, koža ostane cijela, a na bijelom dijelu urežem rebra uzduž i poprijeko, onak u križ, koji centimetar duboko, al nema veze). To dobro posolim o ostavim sa strane.
Onda uzmem dosta paprike, narežem je na rezance (štajaznam, veću papriku na 4-6 dijelova?), pa paradajz narežem na osmine (ako nema paradajza poslužit će i pelati, ali svježe je bolje). Onda nasjeckam brdo češnjaka i peršina.
Dobro iscijedim patliđan, pa ga razvučem (da ima prostora između rebara) i to nafilam češnjakom i peršinom.
Uzmem lonac, ubacim maslinovog ulja (nek ga bude, al ne previše), na to posložim paprike, pa nešto paradajza, pa na vrh patliđan (gurnem ga unutra, da si napravi mjesta i izgura ostalo), pa složim okolo ostatak paprike i paradajza. Po svmu tome nabacam ostatak peršina i češnjaka, eventualno mrvicu još posolim.
Stavim kuhati na laganu vatru, cca. pola sata. I onda se sve to skuha u vlastitom soku, i jedem sto samo s crnim kruhom kojeg umačem.

Nešto pre fino, neki moji frendovi koji ne bi ni mrtvi pogldali patliđan, ovo obožavaju.

Kent
14.06.2006., 11:58
printam cijelu stranicu
:cerek:

creative
15.06.2006., 15:42
pratim! :)

xxGaladrielxx
15.06.2006., 19:55
u konzumu sam pronasla batat (slatki krumpir) al moze i obicni:

- u protvan namazan maslacom naslagala red batata i malo tikvica - sve narezano na kolutice i stavila povrh naribanog sira (kupila sam onaj biljni, izvrstan je)
- Zdinstala brokulu i tikvice na vinu i na kraju dodala vlasac, cesnjak, perisn i bosiljak - naslagala drugi red.
- Treci red mi je bil mladi krumpir (one spekulice koje sam samo dobro spuzvicom oprala i prepolovila)
- Zalila sam sa u salici pripemljenim: 1 slatko vrhnje, umrvljenom fetom cca 10 dkg, vlasac, bosiljak, persin, cesnjak i biber) i jedno jaje
- Posipala naribanim sirom (spomenuti biljni)
- pekla 1 sat poklopljeno al folijom na 200 + 5 min otkriveno

:klopa:

xxGaladrielxx
17.06.2006., 12:14
evo jos jednog, danasnji rucak - tjestenina

Umak: zdinstati nakockane tikvice i malo spinata na cesnjaku.
Pri kraju dodati malo crnog vina pa vrhnje za kuhanje ili slatko vrhnje.
U zadnjih par minuta dodati bosiljak.
Preliti preko sirokih rezanaca/tjestenine. Koristim onu Barillinu od spinata (durum brasno).
Posipati parmezanom.

misery-
17.06.2006., 16:23
bilo bi super kad bi pisali više veganskih recepata (bez mlijeka i jaja):top: [Verica je živa?]

mene zanima jel tko od vas vidio gdje za kupit konzerviranih sojinih klica - mislim da je ona bonduelle marka imala. kupovala sam to doma u selendri, a u metropoli nigdje nema:s [ne, ne da mi se kupovat sirove klice i namakat ih itd.:cerek:].

inače si slažem salatu od tih klica + krastavci pa naribam gore biljni sir. otprilike dotle sežu moja kulinarska dostignuća:cerek:

xxGaladrielxx
17.06.2006., 22:34
sojine klice imas u metrou. Nisam bas sigurna al cini mi se da ih ima Bila i Mercator.
Kupih danas biljni sir u metrou- 1,5 kg za 16 kuna :cerek:
U oba recepta koja sam napisala mozes staviti biljni sir i sojino vrhnje. Btw sojino vrhnje ti ja koristim za sve umake u "ljetnim salatama" i kao preljev za tjestenine. To mi je najukusnije vrhnje.
U te "ljetne salate" osim povrca ti stavljam slanutak ili slatki kukuruz (od povrca najcesce nakockane svjeze tikvice i razne salate)

Shoki
18.06.2006., 22:53
bilo bi super kad bi pisali više veganskih recepata (bez mlijeka i jaja):top: [Verica je živa?]
Ne računaj na to

xxGaladrielxx
19.06.2006., 07:48
bilo bi super kad bi pisali više veganskih recepata (bez mlijeka i jaja):top:
i tu ih imas (http://www.coolinarika.com/recepti/vegetarijanski_recepti/)
Ako naidjes na vrhnje, zamjeni ga sojinim a sir, biljnim.
jel koristis pecnicu?

mujsapujsa
20.06.2006., 00:56
Na malo luka zdinstati špinat tek da povene,dodati rižu (ja volim basmati),
začine po želji,podlijevati vodom (ili juhom),pred kraj dodati vrhnja za kuh.
i u gotovo umiješati malo maslaca (vrijedi za sve rižote) posipati parmezanom i guštati (malo meseka uz to ne bu smetalo).

Dora K
20.06.2006., 07:54
bilo bi super kad bi pisali više veganskih recepata (bez mlijeka i jaja):top: [Verica je živa?]


Tu imaš nekaj

http://www.forum.hr/showthread.php?t=133300

kem
20.06.2006., 09:59
ovo sam jutros "ubola" u Dobro jutro, Hrvatska :zubo:

Pita vegetariana

4 srednje velika krumpira
350 g sojinih komadica
malo margarina (ja bi' ga izbacila da se mene pita i stavila maslinovo ulje ;) )
sojino mlijeko
cesnjak
grasak
mlada mrkva
umak od gljiva
sol

Krumpir izrezati na kockice i skuhati, soju takodjer. U krumpir dodati margarin, sol i zgnjeceni cesnjak i smuckati u pire. Umak od gljiva smuckati u sojinom mlijeku, umijesati kuhanu soju, grasak i mrkvu. To sloziti u vatrostalnu posudu, preko toga rasporediti pire i zapeci na 180 stupnjeva (kuhar rece 40-45 minuta). Ukrasiti persinom i mrkvicom.

atlantis
20.06.2006., 10:05
ovo sam jutros "ubola" u Dobro jutro, Hrvatska :zubo:

Pita vegetariana



rucak je oko 16 sati? :D

kem
20.06.2006., 10:08
rucak je oko 16 sati? :D

nazalost, osim mene to nitko u ovoj kuci ne bi ni pogledao. :tuzni:
jedva cekam da se odselim...a onda moze i u 15 i u 16, ili kad god ti pase. :D

polly
20.06.2006., 10:10
pita pastirica :zubo:

nego kem, si ti našla onu svoju švapsku kuharicu s kojom si se prijetila :D

kem
20.06.2006., 10:13
pita pastirica :zubo:

nego kem, si ti našla onu svoju švapsku kuharicu s kojom si se prijetila :D

ne jednu, nego 3-4-5. mrak mi je pao na oci kad sam vidjela kolko recepata ima. :eek: ali evo obecavam javno da vise necu lagati i da cu konacno prevesti neke. :angel:

polly
20.06.2006., 10:16
ma piši u originalu
uz put bu to i ajne klajne škola njemačkog :zubo:

misery-
20.06.2006., 19:37
sojine klice imas u metrou. Nisam bas sigurna al cini mi se da ih ima Bila i Mercator.
Kupih danas biljni sir u metrou- 1,5 kg za 16 kuna :cerek:
U oba recepta koja sam napisala mozes staviti biljni sir i sojino vrhnje. Btw sojino vrhnje ti ja koristim za sve umake u "ljetnim salatama" i kao preljev za tjestenine. To mi je najukusnije vrhnje.
U te "ljetne salate" osim povrca ti stavljam slanutak ili slatki kukuruz (od povrca najcesce nakockane svjeze tikvice i razne salate)

nikad čula za metro:eek:. jel mediteran taj biljni sir il gauda il ima neki novi?

sojino vrhnje isto kupiš u tom metrou il ga sama praviš? nisam nikad čula za sojino vrhnje..

hvala i tebi i Dori na linkovima, al ne volim ja kuvat, a sad me još i uplašile. u teoriji koristim pećnicu.:cerek:

mujsapujsa
20.06.2006., 22:27
bilo bi super kad bi pisali više veganskih recepata (bez mlijeka i jaja):top: [Verica je živa?]

mene zanima jel tko od vas vidio gdje za kupit konzerviranih sojinih klica - mislim da je ona bonduelle marka imala. kupovala sam to doma u selendri, a u metropoli nigdje nema:s [ne, ne da mi se kupovat sirove klice i namakat ih itd.:cerek:].

inače si slažem salatu od tih klica + krastavci pa naribam gore biljni sir. otprilike dotle sežu moja kulinarska dostignuća:cerek:
Imaš tih klica u Ipercoopu od Bonduelle-danas vidjela

xxGaladrielxx
21.06.2006., 07:48
nikad čula za metro:eek:. jel mediteran taj biljni sir il gauda il ima neki novi?

sojino vrhnje isto kupiš u tom metrou il ga sama praviš? nisam nikad čula za sojino vrhnje..

hvala i tebi i Dori na linkovima, al ne volim ja kuvat, a sad me još i uplašile. u teoriji koristim pećnicu.:cerek:
metro je tebi boguizanogu :cerek:, zato mozda nisi cula :D
Sojino vrhnje ti je pakirano u tretrapaku vak zgleda (http://www.advent.hr/proizvodi/soycousine.htm). Imas jos jednog proizvodjaca. Kosta ti nekih 6-7 kuna.
Osim mediterana imas jos jednog s crvenom etiketom (ne znam mu naziv). Gauda nije biljni.
A kaj se tice kuhanja, slozenci od krumpira i povrca nemreju biti jednostavniji. :) Samo slazes, ne :cerek:

polly
21.06.2006., 07:56
A kaj se tice kuhanja, slozenci od krumpira i povrca nemreju biti jednostavniji. :) Samo slazes, ne :cerek:

ili od tijesta i povrća
a super mi je i meksička pita od kemik, tj. tijesto a dolje stavljaš što ti paše

misery-
21.06.2006., 09:53
hvala svima na informacijama :)

Galadriel, navodno postoji biljna verzija Gaude - rekli mi da ima za kupit u Getrou al nisam gledala.

pitanje: inače radim palačinke onako klasično, samo umjesto jaja stavim mineralnu vodu. sad, znam da u kolačima umjesto jaja najbolje idu banane [doduše, nisam probala :zubo:] i sad si sve mislim da bih mogla uz mineralnu u smjesu za palačinke dodat i malko banana - bi'l to prošlo (što se tiče pečenja, okretanja u tavi i sl.)? ako da, koliko da stavim - tek toliko il mašala puno banana?

xxGaladrielxx
21.06.2006., 11:22
hvala svima na informacijama :)

Galadriel, navodno postoji biljna verzija Gaude - rekli mi da ima za kupit u Getrou al nisam gledala.

pitanje: inače radim palačinke onako klasično, samo umjesto jaja stavim mineralnu vodu. sad, znam da u kolačima umjesto jaja najbolje idu banane [doduše, nisam probala :zubo:] i sad si sve mislim da bih mogla uz mineralnu u smjesu za palačinke dodat i malko banana - bi'l to prošlo (što se tiče pečenja, okretanja u tavi i sl.)? ako da, koliko da stavim - tek toliko il mašala puno banana?
svaki od tih biljnih ti je nalik nekom od mlijecnih sireva. npr onaj formaggo je meni nalik gaudi. Onaj s crvenom etiketom - podravcu...

a za palacinke (http://www.animalliberation.hr/index.php?htm=vegan_kuharica_oslobodenje_zivotinja ):
39. Veganske palačinke
Rade se tako da umjesto jaja ide smjesa brašna i vode koja je sama po sebi sredstvo za spajanje, i malo kurkuma za žutu boju.

xxGaladrielxx
21.06.2006., 11:26
veganske recepte imas:
tu (http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.php?u=html/k-slastice.html), pa malo na sestrinskim stranicama (http://www.vegekit.com/recipes.html), na makonovi (http://www.makronova.com/Default.aspx?tabid=35)...

kem
21.06.2006., 11:38
Zanima me taj "biljni" sir. Ako je to taj koji sam kupovala u Konzumu, prestrašan je. Piše na etiketi zamjena za sir ili tako nešto...Je li to taj? Ili ima neki drugi za koji nisam čula?
Ovaj mi je premastan i okus mu je grozan. Radije ću uzet tofu.

polly
21.06.2006., 12:06
Ovaj mi je premastan i okus mu je grozan. Radije ću uzet tofu.

da i da
mastan i ne fin, bolji tofu

wasted
21.06.2006., 13:24
pretplacujem se

ovo s dodavanjem vina moram isprobati :)

kem
22.06.2006., 22:59
1. Tofu sa zeljem (kojim god hocete)

400 g tofua
1 zlica umaka od soje
500 g zelja
2 zlice ulja
500 g pasirane rajcice
papar, sol
50 g listica badema

Tofu izrezati na kockice, po njemu rasporediti sojin umak.
Zelje narezati na rezance i dinstati na ulju. Dodati rajcicu, zacine i badem, te dalje dinstati, dok zelje ne omeksa. Dodati tofu i servirati toplo.


2. "Gulas" od tofua

100 g tofua
1 glavica luka
1/2 cesnja cesnjaka
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
1 mala tikvica
malo crvenog vina
1 salica bistre juhe
sol, papar, pola zlicice mazurana
malo brasna (gustina)
1 zlica vrhnja
100 g integralne tjestenine

Tofu izrezati na kockice i isprziti do zlatnozute boje (po mogucnosti bez masnoce).
Luk i cesnjak sitno isjeckati i isprziti. Dodati papriku izrezanu na kockice. Tikvicu takodjer izrezati na kockice i kratko dinstati s paprikom. Zaliti vinom, pa dodati juhu.
Zaciniti i dinstati u poklopljenoj posudi 7-8 minuta na srednje jakoj vatri. Povezati s malo brasna (ja uzmem gustin).
Kad je povrce gotovo, dodati tofu i vrhnje i promijesati.
Tjesteninu* skuhati i servirati s "gulasom". Posuti sjeckanim mazuranom.

*meni je integralna tjestenina bljak, pa uzmem obicnu.

3. Salata od crvenog kupusa sa sezamom i tofuom

1 glavica crvenog kupusa (300-400 g)
1 glavica luka
4 zlice suncokretovog ulja
2-3 zlice vinskog octa
sol, bijeli papar
2 zlice sezamovih sjemenki
125 g tofua

Kupus oprati i sitno naribati.
Luk sitno isjeckati, dodati ulje, ocat, zacine, te dobro promijesati i lagano zgnjeciti.
Sezam kratko proprziti na tavi i pomijesati s kupusom.
Tofu izrezati na kockice i umijesati u salatu.

Dobar tek!

wasted
23.06.2006., 18:04
najbrzi vegetarijanski rucak: gotovo za 10 min

pasta koja se kuha 5 minuta, u ipercoopu imaju sjajne rezance s oznakom coop i umak, meni je najbolji buitone, koji se samo prigrije

ili znate brzi :D

ica
08.07.2006., 10:06
Zljevanka od kukuruzne krupice
Sastojci:
pola kg poriluka (i/ili nekog drugog povrća, lisnatog)
pola kg kukuruzne krupice
1 čaša integralnog brašna ili zobenih pahuljica
1 l vode
sol, muškatni oraščić na vrh noža
4 žlice nasjeclanog lista peršina
2 žlice prženog sezama
2 žlice sjemana lana
pola čaše ulja
Priprema:
Povrće narezati na rezance. Pomiješati kukuruznu krupicu, brašno, povrće, začine, vodu i ulje. Dobro promiješati i staviti u nauljenu tepsiju. Posipati lanom. Peći 40 minuta u prethodno zagrijanoj pečnici na 170°C. Prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi.

ica
08.07.2006., 10:07
Couscous (kuskus) s povrćem

Sastojci:
2 luka, narezanog na polumjesece
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica kurkume
pola žličice chillija (ako voliš ljuto)
pola žličice đumbira
2 mrkve, krupno sjeckane
250 g cvjetače, podjeljene na male cvatove
2 tikvice, narezane na ploške
pola vezice svježeg peršina, sitno sjeckanog
250 g couscousa
Priprema:
Popržiti luk na ulju, dodati začine, zatim cvjetaču, nakon 5-10 minuta mrkvu. Dodati malo vode po potrebi. Kad mrkva malo omekša dodati tikvicu i pirjati poklopljeno još 10-tak minuta ovisno koliko meko povrće volite. Na kraju dodati peršin. Posebno skuhati couscous: pomiješati ga sa šalicom posoljene kipuće vode, nakon 2 minute dodati malo margarina ili maslinovog ulja. Na svaki tanjur staviti couscous, napraviti udubinu i u nju nasipati povrće.

frenchkiss
08.07.2006., 13:38
narezati krumpir na ploškice.
podinstati šampinjone na luku.
slagati u vatrostalnu zdjelu red krumpira, red gljiva, red vrhnja za kuhanje i red mozzarele.
i tako do vrha.
završiti s mozzarelom.
super fino.

Rick Lee
18.07.2006., 08:50
moje omiljeno praktično jelo ikad:

Pečene paprike s pirekrumpirom i umakom od češnjaka


Paprike(babure, mesnate, po mogućnosti pravilnijeg oblika)očistiti na način da se odstrani sčika i koštice(izdubsti je) oprati je, nasoliti iznutra i komadić češnjaka u svaku ubacit.

U duboku nauljenu tavu ih poslagat i nafrljit vatru i kad počne jako pečenje smanjiti vatru i okretati svakih par minuta na jednu od četri strane. bitno je da se paprike dobro speku da se kožica odvoji.

pažljivo ih se izvadi, da se neizlije sok iz njih, u duboku posudu koja se zatvori folijom. paprike se tako opuste i lakše ih je guliti.

tavica će biti crna pa ulje i sok iz nje se prebaci u zdjelicu u kojoj je prethodno nasjeckan češnjak(par češanja). stavi se na laganu vatru da češnjak malo popusti i doda se sok od paprika koje su sad već spremne za guljenje. paprike obavezno posolite kad ih ogulite.

pire znate napravit;)


mogao bih umrjet od ovog jela. Preporučam crna, jača vina i salatu od paradajza s svježim bosiljkom i maslinovim uljem:top:

i sve je gotovo za pol sata(kad se ispraksirate)

..mistika..
06.08.2006., 22:22
evo da ja podignem ovu temu i da ubacim koje slovo, ipaj je ljeto raj za vegetarijance, a ja sam u onoj grupi lakto vegetarijanaca pa eto...nisam baš neka kuharica, ali učim lagano... ;-)


juha od brokule i heljde


heljdu skuhati u slanoj vodi, ona će poslužiti umjesto tijesta za juhu pa je ne treba prekoviše

u kipuću slanu vodu obaciti opranu brokulu, mrkvu, (..može i..komorač, celer, karfiol)...izvaditi povrće nakon što se malo prokuhalo i staviti u multipraktik i smrviti zajedno s mlijekom (sojinim ako ne jedete kravlje)
tako smiksano uliti u vodu gdje se kuhalo povrće...začiniti po ukusu i dodati osjeđenu heljdu
pustiti da prokuha i da još kuha koju minuticu i gotovo



suffe od tikvica

(količina ovisi za koliko osoba pravite, tako da općenito mislim da se s namirnicama treba igrati i u svaki recept unjeti neki svoj pečat po svom guštu)

Tikvicu i mrkvu oprati i naribati, okruglu vatrostalnu nauljiti i posuti brašnom, odjeliti žutanjanjak od bjelanjka, pa žutanjak dobro promješati s brašnom, posoliti i popapriti, dodati gorgonzolu izrezanu na kockice, pa na to dodati dobro ocjeđenu mrkvu i tikvice. posoljene bjelanjke istući u tvrdi snijeg, pa lagano izmješati u smjesu, uliti u vatrostalnu i peći u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta


pošto se tu pričalo o punjenim pečenim paprikama evo kako ih ja obožavam, skuham kratko karfiol i brokulu smiksam u multipraktiku s fetama sira i začinima i s tim punim paprike i stavim u pećnicu ih zapeći...
no mislim da se to može s tako puno povrća, samo stvar ukusa...

isto se mogu puniti i rajčice...izdubiti ih...sa strane gdje bila stapka i taj dio odrezati da kasnije posluži kao poklopac (vizualni efekat), puniti ih kao paprike, a izdubljeni dio rajčica "baciti" na ulje i mrvice i ostatke smjese od feta, brokule i karfiola (tikvice također mogu u taj mix) pa u to staviti samo malo punjene rajčice da se "poplaše" u tom slučaju je to prilog koji može poslužiti umjesto salate..

krastavac juhu obožavam u ovim vrućinama ali mislim da sam ju tu negdje vidjela pa neću ponavljati...
nego evo kolačić

kolačići s kokosom i medom


120 g oštrog brašna
100 g kokosa
1 prašak za pecivo
80 g zobenih pahuljica
150 g šećera (stavila 100 g i bilo sasvim dovoljno)
2 žlice meda
3 žlice vrele vode

pomješati brašno, kokos, p.p., zobene pahuljice i šećer.
na tihoj vatri otopiti maslac, dodati med, vodu i promješati sa smjesom, mokrim rukama oblikovati kuglice oraha staviti peći na papir za pečenje i peći oko 15 min na 170 stupnjeva

ko voli nek izvoli fini su
eto toliko ovaj put od mene...

..mistika..
07.08.2006., 08:47
salata od kuhane riže, kukuruza, graha sve izmješati dodati vinski ocat, sol, ulje, semf, crvenu papriku....to izvorno a dopuna po okusu dobrodošla ja volim staviti luk u to još...

creative
26.08.2006., 15:00
eto, našla sam za skinuti (free) 2 vegi kuharice, pa ako koga zanima:
http://www.vitalita.com/cookbooks.html

Tinchi
26.08.2006., 16:05
Može soja? :) Ovo je veganski recept, za one koji su molili.

Bolonjez od soje

75g sojinih ljuskica
1 srednji do veći luk
par češnjeva češnjaka
malo ulja
pola zelene paprike
1 žličica vegete
1 žličica vegete mediteran
300-400ml umaka od rajčice
1 žličica šećera
bosiljak, peršin

Pržiti nasjeckani luk i papriku, dodati češnjak i malo prodinstati. Za to vrijeme namočiti ljuskice u vodi da nabubre, baciti ih na luk, dodati obje vegete i još malo dinstati da upije aromu. Zaliti rajčicom, dodati žlicu šećera, začinske trave i lagano prokuhati 15-ak minuta. Preliti preko tjestenine.

Ja stavim i parmezana :klopa: I super je za mene mesojeda, kad nemam para za meso fakat imam dojam da je pravi bolonjez zato kaj izgledom baca na to :D Iako je okus sasvim drugačiji :)

Lilit
10.02.2007., 16:38
malo stara tema ali ne znam di drugdje pitat a da ne otvaram novi topic, di kupim slanutak? mislim di ga nadjem? cula na tv u nekakvoj kuhajte s nama emisiji da ga ima suhog za kupit i onako su ko kuglice male... ja bi to probala pa di da to trazim u ducanu? jel to u konzvervi, ledu, vrecici? hvala!

Ljelja
10.02.2007., 17:17
ako hoćeš suhi slanutak, imaš ga u rinfuzi u svakom većem dućkasu i voćari. tam di se lopata suho voće i orašarke. u konzervi je kuhan i spreman za upotrebu. taj iz rinfuze se treba dugo namakati i još duže kuhati. gnjavaža. ja uzmem mladi u vrećeci u bio&bio.

impoSIBILA
14.02.2007., 09:40
da malo vratimo povrće u život!:D


da li bi netko od prekaljenih kuhara meni mogao dati ili uputiti na recepte od povrća kao glavnog jela ( a da meso bude kao prilog ili manji dodatak).

posebno me zanimaju recepti gdje se sve strpa u jednu posudu pa se zapeče u rerni!:)

unaprijed hvala!

adrijanaz
14.02.2007., 10:15
Ja nijesam prekaljeni kuhar :zubo: ali podržavam dizanje topica i samo htjedoh reć:

povrtne ladjice

vece krumpire (mlade) prerezati na pola i izdubiti ih da ostane oklop 1/2 - 1 cm debel, lagano nasoliti i pouljiti i stvaiti ih u protvu na 160-180 stupnjeva da se na pola speku. izdubljeni krumpir stino nsjeckati. u tavicu na malo ulja staviti - sjeckani crveni luk ili poriluk, papriku, rajcicu, tikvice i krumpir. prodinstati i zaciniti po zelji. tom smjesom puniti ladjice, posipari ribanim sirom i peci do kraja.

Radila sam ovo često ljetos (vi'š mogla bih opet) i toplo preporučam! Hvala atlantis :top:

impoSIBILA
14.02.2007., 10:21
Ja nijesam prekaljeni kuhar :zubo: ali podržavam dizanje topica i samo htjedoh reć:



Radila sam ovo često ljetos (vi'š mogla bih opet) i toplo preporučam! Hvala atlantis :top:



a šta ako je mlai krumpir jako sitan?

ma , to je prekomplicirano za mene:o

meni treba nešto jednostavno i da nije "pipkavo":D

bestzg
15.02.2007., 01:43
ako imate neki recept u svezi vege kuhinje molio bi da ga ostavite ovdje za sve nas koji ih trebamo.:top:

annerri
15.02.2007., 14:26
ako imate neki recept u svezi vege kuhinje molio bi da ga ostavite ovdje za sve nas koji ih trebamo.:top:

Ovdje imaš jako puno izrazito veganskih recepata, od juha do slastica. Mislim da je ovo najbolje što se može naći na netu na hrvatskom jeziku :top:

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=85

bestzg
16.02.2007., 01:55
hvala aneri

TripOne
11.05.2007., 23:48
Ja ipak od sveg povrća najviše volim jest meso,malo kulena,pršuta ili nešto sa ražnja,kak je to fino!!!

ditta
12.05.2007., 22:37
Jedna neobična ali vrlo ukusna salata.

Sastojci: mrkve, jabuke greny smith, sok od limuna, kikiriki i vrhnje

Mrkve i jabuke se izribaju (ne previše sitno), sve se poprska limunovim sokom (da jabuke ne oksidiraju ali ne treba ni pretjerati jer će biti previše kiselo), doda se nasjeckan kikiriki (može i prženi i pečeni, ja preferiram pečeni jer ima manje masnoće) i na kraju se umiješa vrhnje (mora biti neko čvrsto vrhnje jer će u sutrotnom sve biti vodenasto).

Meni je ova salata super i vrlo neobičnog ukusa. Iako je pravim već neke dvije godine, još nisam uspjela skužiti sa čim bi se dala kombinirati. Dođe mi kao jelo samo za sebe, pa je tako i konzumiram.

ciganche
09.06.2007., 20:05
ovo je sve vegansko, dajte VEGETARIJANSKE recepte!

lostI
11.06.2007., 10:19
evo dvije stvari za početak...

1. pšenica i riža sa bučinim sjemenkama

-u duploj količini vode se skuha pola-pola smeđe riže i pšenice (npr. jedna šalica riže - najbolja je smeđa, neljuštena od Alnature, i jedna šalica pšenice, sa 4 šalice vode, kipi na laganoj vatri dok ne ispari sva voda)
-na malo ulja se poprže sitno nasjeckane bučine sjemenke (količina po želji, cca jedna šaka, nasjeckano nožem)
-na tavu sa sjemenkama dodamo smjesu riže i pšenice i još par min miješamo na tavi dok se sve dobro ne pomiješa; ja od začina dodam samo soli, po želji

jako jednostavno, hranjivo i fino...naravno, + velika salata (najbolje zelena ili neke "trave":)

2. pogačice sa zelenjavom (blitva, špinat, poriluk - po izboru)

-povrće skuhamo i usitnimo (ako radite s porilukom, nasjeckajte ga prije kuhanja na male komadiće)
-napravimo tijesto, tj smjesu kao za palačinke, samo dosta gušće, s više brašna (dakle, jaja, mlijeko, brašno, malo soli, malo mineralne ili pive)
-ocijeđeno i usitnjeno povrće ubacimo u smjesu, dobro izmiješamo i sa šefljom izljevamo male pogačice na vruće ulje
-peče se po par min sa svake strane

ciganche
11.06.2007., 12:28
kako da napravim namaz od povrća? Kupim ga ali ja bi domaći. Zna li netko?

lostI
11.06.2007., 15:15
e sad...nemam pojma, iskreno, nisam nikad probala ni kupovni (ali, kao i vecina kupovnih namaza, pretpostavljam da i nije neka sreća)...

ali, logikom stvari, pretpostavljam da bi mogla ubaciti povrće koje hoćeš (skuhano), začina, malo vrhnja, majoneze, jaja, maslaca - tj, nešto što će sve povezati i izmiksati?

ustvari, sad me baš zanima, probat ću i ja:)

snjoxi
12.06.2007., 15:24
evo jedan receptic za rizu tj rizoto (s obzirom da nisam vegetarijanac meni je ovo prilog, ali moze biti i samostalno jelo).
- skuhas rizu
- izdinstas na maslinom ulju povrce: mladi luk (narezan na trakice), mrkvicu (isto na trakice), papriku, celer, bilo koje povrce - meni su mladi luk i mrkva obavezni jer daju fini smek.

rizu kad je skoro pa kuhana bacis na to i pustis da se malo pece.
po zelji moze se ubacit i jedno umuceno jajce.
posipas s izreckanim celerovim listom.

Leonee
01.08.2007., 15:03
Evo vam jedan ljetni, fini i neobicni recept :klopa: :D

Sastojci:
500 g špageta, druge tjestenine ili riža za 4 osobe
50g maslaca
1 srednja dinja (oko 1 kg)
1 žlica vegete
1/2 žličice bijelog papra
1 žlica limunovog soka
1 žlica koncentrata rajčica
250ml slatkog vrnja
4 žice naribana parmezana

Priprema:
Tjesteninu/rižu skuhajte u večoj količini posoljene vode i procijedite.
Na zagrijanome maslacu pirjajte dinju koju ste prije toga ogulili, očistili od sjemenki i narezali na kockice.
Kad dinja omekša i veći dio tekućine ispari, dodajte vegetu, svježe mljeveni bijeli papar, limunov sok, koncetrat rajčica i slatko vrhnje.
Promiješajte i pustite da kratko provrije.
Pripremljenim umakom prelijte kuhanu tjesteninu ili rižu, pospite naribanim parmezanom i poslužite toplo.

Ja stavim puno manje papra i vrhnja, a umjesto toga dodam malo bijelog vina i češnjaka.
Češnjak stavim na rastopljeni maslac malo prije dinje, a bijelo vino dodam kad tekućina malo ispari.

Dobar tek! ;) :D

_filo
02.08.2007., 11:30
sad sam jel paragvajsku juhu
(s tim da ja izostavim vino)


Paragvajska juha od slanutka s blitvom


Sastojci za 4-6 osoba:
250 g slanutka
4 češnja češnjaka
750 g blitve
1 glavica luka
100 g rajčice pelati
1 žličica mljevene crvene ljute paprike
1 lovorov list
1,5 dl bijelog vina
2 žlice sjeckanog peršina
1,5 l vode
maslinovo ulje, sol, papar

Priprema:
Slanutak operemo i stavimo močiti u hladnu vodu preko noći. Zatim ga procijedimo u situ, isperemo i stavimo kuhati u litru i pol vode. Glavicu luka očistimo i narežemo na polovine. Češnjak očistimo i zajedno sa lukom i lovorovim listom dodamo slanutku. Sve zajedno na laganoj vatri kuhamo 30 minuta. Iz lonca izvadimo luk, češnjak, malo juhe i žlicu slanutka, dodamo pelati rajčicu i sadržaj izmiksamo štapnim mikserom. Blitvu operemo i očistimo, narežemo na trake i dodamo u lonac. U tavici na malo maslinovog ulja kratko pržimo smiksanu smjesu od luka, češnjaka, slanutka i pelati rajčice uz dodatak bijelog vina i mljevene crvene paprike. Kada umak provrije prelijemo ga u juhu. Sve zajedno kuhamo još deset minuta, pospemo svježe sjeckanim peršinom i poslužimo u dubokim tanjurima.

i salatu:
-prokuhana heljda
-krastavac
-2 paradajza /rajchica
-sojin sos
-malo ocijedjenog limuna

:klopa:

_filo
03.08.2007., 11:27
e danas sam napravil soja shnicle, znachi skuhal u vodi s malo soli, iscijedil, po brasnu, i spekel na ulju..
ali tak mi se lijepe za dno, nekaj krivo delam? :confused:

salmo hucho
05.08.2007., 00:17
evo jedan i od mene:
Ocistiti paprike od sjemenki.Zatim oguliti i izrezati krumpire na kockice,u njih dodati crveni luk ,cesnjak,malo bibera,vegete i persuna.
Paprike filovati smjesom od krumpira,poredati u vatrostalnu i peci.Kad paprike budu pecene zaliti ih vrhnjem za kuhanje i po zelji dodati(parmezan,ribani sir i sl.)Ostaviti jos malo u pecnici i nakon toga.Njam!:-)
Dobar tek!

bluebox
06.08.2007., 06:36
e danas sam napravil soja shnicle, znachi skuhal u vodi s malo soli, iscijedil, po brasnu, i spekel na ulju..
ali tak mi se lijepe za dno, nekaj krivo delam? :confused:
:misli: I ja ih tako radim. Možda previše raspiriš plamen?

Jel ima tko ideju šta bi se moglo napraviti s mrkvom? Neki saft? I s čime se mrkva može kombinirati?

_filo
08.08.2007., 09:53
:misli: I ja ih tako radim. Možda previše raspiriš plamen?

ne znam.. mozda je u tavi problem :confused:


Jel ima tko ideju šta bi se moglo napraviti s mrkvom? Neki saft? I s čime se mrkva može kombinirati?

-> s neta, useneta ili knjige

Uz mrkvu dobro idu sljedeći začini: peršin, metvica, vlasac, timijan, mažuran, muškatni oraščić, đumbir, curry.

MARINIRANJE MRKVE
Blanširanu narezanu mrkvu prelijte dressingom od limunova soka, dijon senfa, maslinova ulja, nasjeckanog luka, češnjaka i peršina. Tako mariniranu mrkvu ostavite da odstoji nekoliko sati, pa je poslužite kao salatu ili mali obrok.
---
Mrkva sadrži najviše beta-karotena, koji uz malo masti u tijelu prelazi u vitamin A. Zato uvijek u nju stavite malo ulja, čak i u sok od mrkve.
--

PIRE OD MRKVE
U širu i dublju posudu stavite očišćene mrkve narezane na manje dijelove. Zalijte ih vodom, posolite i kuhajte.
Kuhanu mrkvu protisnite kroz pasirku.
U pire dodajte maslac i slatko vrhnje pa izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu.

GLAZIRANJE MRKVE
Očišćenu mladu mrkvu kuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta.
Ocijedite ju i stavite u teflonsku tavu na malo maslaca i šećera. Kratko ugrijte i promiješajte kako bi mrkva dobila sjaj (glaziranje).
Glaziranu mrkvu poslužite kao prilog posipanu nasjeckanim pistacijama ili vlascem.

MRKVA S MLJEVENOM PAPRIKOM
500 g mrkve
1 šalica bešamel umaka
1 žlica gorušice
1 žlica mljevene paprike
sol,papar

mrkvu operite, ostružite i prokuhajte u posoljenoj vodi 10-tak min. ocijedite, narežite na kolutiće. istresite u maslacem namazanu tepsiju i začinite listićima maslaca i paprom. priredite bešamel-umak od maslaca, brašna i mlijeka, pustite da s malo ohladi pa umiješajte gorušicu i papriku.
tim umakom prelijte mrkvu i pecite je u zagrijanoj pećnici oko pola sata.

PIKANTNO VARIVO OD MRKVE
1 kg mrkve
100g maslaca ili margarina
1 vezica peršina
2 žlice meda
sol,papar

mrkvu operite, površno ostružite, opet operite i narežite na kolutice. peršin sitno nasjeckajte. u lonac u kojem ćete kuhati varivo stavite najprije maslac, dodajte mrkvu, peršin, med, posolite i popaprite. kuhajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša. povrmeno pomiješajte, ako povrću ponestane vlastite tekućine, dodajte malo vode.

JUHA OD MRKVE S NARANČOM
350g mrkve
2 vece narance
40g maslaca
2 osrednje glavice luka
4 žlice vrhnja
sol, papar

mrkvu ostružite, operite i narežite na kolutiće. ogulite tanko koricu 1 naranče a sok istisnite. luk oljuštite i narežite na tanke listiće. maslac otopite na laganoj vatri, dodajte luk i mrkvu, promiješajte, pokrijte i pirjajte 10-tak min.
dolijte i vode i kuhajte jos 15 min. ohladite, sve skupa stavite u mikser i izmiješajte dodajte narancin sok. vratite juhu u lonac i umiješajte vrhnje. posolite, popaprite, stavite na vatru da se zagrije.

SALATA OD MRKVE S GROŽĐICAMA I BADEMIMA
400g mrkve
100g grožđica
30g badema
2 žlice limunova soka
1 žlica šećera
1 čaša jogurta
2 žlice slatkog vrhnja
sol
mrkvu ostružite, isplahnite i krupnije naribajte. grožđice operite u toploj vodi, ocijedite i zajedno s bademima umiješajte u mrkvu.
od vrhnja, jogurta, limunova soka, šećera i malo soli zamiješajte umak pa njime prelijte mrkvu. promiješajte lagano, poklopite i pustite da odstoji.

MRKVA S KARIJEM
500g mrkve, 80 g maslaca, 1 žličica karija, 1 žličica kari-umaka, sol
mrkvu ostružite, i narežite na kolutiće. propirjajte ih u zdjeli na maslacu, posolite i dodajte kari-umak. kad omeša, dodajte i kariu prahu. promiješajte i
poslužite je toplu.


CURRY
Prvo treba nabaviti dobru _mjesavinu zacina za curry_ primjerice Raj.
Takodjer vam treba cili papricice, suhe ili svjeze, sto ljuce, to bolje!
Ako ima svjezeg kopra , to je jako dobar zacin za curry. Nije tako vazno
ako ga nema. Curry se radi po ukusu, sastojke si prilagodimo prema
zelji.

Curry se posluzuje uz rizu, a moze i leca. Nakon sto je curry gotov,
mogu se prije posluzivanja dodati peceni komadi tofua, seitana sto vec
tko voli!

*Sastojci*
- luk, 3 srednje velike glavice,
- 3 vece paprike
- 150 g sampinjona,
- 1 _bijeli_ krumpir
- pola litre rajcice za kuhanje (ili svjeze rajcice ako ima)
- cesnjak po zelji

Sve sastojke, osim krumpira, nasjeckti na komadice razlicite velicine.
Dio se moze i izmiksati. Krumpir treba narezati na ploske, onako za
zalogaj. Rajcicu ako je svjeza treba svu izmiksati. Ako zelimo skratiti
duzinu kuhanja, moze se izmiksati sve povrce /osim krumpira/ u glatku
smjesu.
Prvo se na ulju preprzi luk u sto vecoj posudi npr wok, a zatim se
dodaje sve ostalo povrce. Rajcica se stavlja odmah jer veci komadi
povrca, ukljucujuci i krumpir, trebaju ostati hrskavi. Dodaje se na tu
kolicinu oko tri zlicice curryja i barem malo cilija.
Sto vise cilija, tak se i mijenja naziv (npr blagi korma-to je ona
jakozuta i malo bljutava mjesavina zacina kao za juhu, crveni madras,
klasicni ljuti restorantski vindaloo i exstra super ljuti phaal, itd)

Kuha se oko dva sata. Ako je sve povrce izmiksano, onda se i skrati
vrijeme kuhanja. Veci komadi i vise povrca produze kuhanje. No recimo da
je barem jedan sat. Curry se ukuha i zgusne (recimo kao kupovni sos u
teglici) i dobar znak da je gotovo je kad se ulje digne na povrsinu i
odvoji, moguce ga je i ukloniti.

bluebox
09.08.2007., 18:40
Hvala _filo :top:
Tko bi rekao da se tako egzotična jela mogu napraviti od mrkve. Jedva čekam :klopa:

_filo
10.08.2007., 20:00
ma niš, ima toga još ak trebas..

ja se tek uchim kuhat pa tražim neke jednostavne ali ne onako dosadno normalne ;)
danas sam za desert slozhil pijane banane
-na ulju sprzit banane sa cimetom i rumom :klopa:

diki
11.08.2007., 09:39
Evo jednog receptića i od mene.

Varivo od leće


Sastojci za 4 osobe


350 g leće
1 l vode
2 luka
2 mrkve
2 poriluka
1/2 kg krumpira
2 velike žlice koncentrata rajčice
1 velika žlica mješavine suhog začinskog bilja
sol


Priprema


Leću ostavite u vodi preko noći kako bi omekšala. Luk popržite na maslacu, dodajte usitnjenu mrkvu i poriluk i sve to pomiješajte s lećom i vodom u kojoj se namakala. Dodajte koncentrat rajčice, mješavinu začinskog bilja, posolite. Kuhajte 45 minuta. Krumpir narežite na kockice, dodajte u lonac i kuhajte još 15 minuta.


Savjet: leću stavite u hladnu vodu i onda je zakuhajte. Ako ubacite suhu leću u vodu koja kuha, ostat će tvrda i neukusna.

Eto, to si sada idem skuhati. Ubacit ću si još i jednu naribanu tikvicu i umjesto koncentrata rajčice, stavit ću svježu iz vrta.

ilina
21.08.2007., 16:12
Galadriel, navodno postoji biljna verzija Gaude - rekli mi da ima za kupit u Getrou al nisam gledala.

nije kasno za još jednu info :zubo: Pred malo sam kupila taj biljni sir - poljske proizvodnje je i zove se Gaudella - cijena je prava sitnica nekih 30-tak kn za kg :D

Jednostavan složenac s gljivama;)

Raspoloživo povrće (luk,poriluk, malo mrkve, tikvice, paprike ) nasjeckati na sitno, dodati gljive (miješane šampinjone i bukovače, može i shitake) sve pobacati u portvanj i pomiješati s umakom od sojinog sosa (može tamari ili soyu) i dva dcl sojinog vrhnja. Peći cca 45 - 1h dok ne ispari voda od povrća. Izvrsno i jednostavno.
Izgubi se vrijeme samo za sjeckanje sastojaka.

_filo
22.08.2007., 09:33
ej ljudi, recimo da mi dolazi jedna cura na ruchak..
ja nisam neki narochit kuhar, a i treba mi bar par puta da 'pogodim' recept, da mi bude fino :)
e sad, mozhe ko napisati ugrubo prijedloge za ruchak, recimo aperitiv, juhica, glavno, salata, desert..
neka harmonicna cjelina, i da bude onak, finjak, fancy.. i da izazove jak dojam... ne bi bas recimo grah posluzil :)
i da.. ona nije inache vege, pa blizhe njezinim osjetilima :kiss:

btw stari mi je neko vrijeme uporno kupoval u nedjelju burek od sira.
ja ga pitam -pa kaj non-stop kupujesh to sr*anje? a on -pa da si malo popravis prehranu (!)
BUREK! HA :zubo:

misery-
22.08.2007., 09:48
nije kasno za još jednu info :zubo: Pred malo sam kupila taj biljni sir - poljske proizvodnje je i zove se Gaudella - cijena je prava sitnica nekih 30-tak kn za kg :D

Je li stvarno biljni ili ima u sebi neki enzim životinjskog porijekla (kazein, kimozin)? Bi li ti bio problem prepisati cjelokupni sastav? Hvala!

ilina
22.08.2007., 10:58
Je li stvarno biljni ili ima u sebi neki enzim životinjskog porijekla (kazein, kimozin)? Bi li ti bio problem prepisati cjelokupni sastav? Hvala!

Mislim da je u potpunosti biljni, bez enzima.
Nažalost bacila sam deklaraciju jer više nemam ni sira, pojeo se velikom brzinom jer je zbilja vrlo ukusan :)

Nije bed, prepisati ću sastav čim ga kupim, a to će biti vrlo brzo ;)

SmthSpecial
25.08.2007., 23:32
da ne otvaram novu temu, pa reko, pitat cu vas ovdje :D kako da skuham suhi slanutak? tj., koliko dugo ga treba namakati i koliko dugo onda kuhati? to je meni nesto prefino, a mrzi me kupovati u konzervi ista...
hvala :)

Timmers
26.08.2007., 01:03
*reklama*

misery-
26.08.2007., 14:31
Mislim da je u potpunosti biljni, bez enzima.

LOL. U svakom slučaju, to nije ni u kojem pogledu biljni sir. Glavni sastojak mu je pasterizirano mlijeko.

MissT
26.08.2007., 18:32
par recepata, okvirnih iz glave...

punjeni patlidžan
sličan recept kao na prvoj strani, samo izdubim patlidžan, narežem na kockice, i onda izdinstam sa paradajzom i dodam šalicu kuhane riže... vratim nazad u "lađe" i zapečem u pećnici..

čili-grah
izdinstam luka i paprike (crvene), dodam papra i čili-praha, te kad se proprži i crveni grah iz limenke (dobro ispran). nježno miješam, i narežem unutra paradajza (mekanog, punog soka) -- preko zime koristim pelate. na kraju poslužim sa rižom.

slanutak - salata
pomijesam slanutak iz konzerve (isprani dobro), papriku na kockice, paradajz i kapulu. najbolje je sa malo kopra svjezega.

slanutak - namaz (hummus)
sa štapnim mikserom izmiješati slanutak, limunov sok, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. može se dodati i mljevena crvena paprika, komadići patlidžana, tikvica...
inače se pravi s tahinijem (neka varijanta ulja od sezama), ali prolazi i bez...
onda to bacit u sendvič sa paprikom i paradajzom.

rižoto sa tikvicama
dakle najklasičniji rižoto samo ja volim narezati tikvice, umjesto na kockice, na tanke tanke listiće i dodati također ribanu mrkvu...

pire sa porilukom
u pire dodam izdinstani poriluk u koji sam ubacila peršina i papra..

pašta s povrćem
izdinstam luka, i sitno nasjeckane mrkve, tikvice, patlidžan, i patišona (il neke druge tikve). dodam peršina, te fino pustim da se skuha, zalijevajući sa paradajz sosom (imam domaći flaširan, malo razrijedim s vodom). skuham uz to integralne penne ili fusile, odmah umiješam i jedem kad se ohladi..)

generički stir-fry
kad imam doma ostataka povrća, fino sve izdinstam (najbolje ide u ovo paprika, brokula, cvjetača, mrkva, može se pomoć i sa onom kineskom mješavinom od leda) i zalijem sa nekim laganim soya sosom. ak imate neke perverzije tipa sos od kikirikija etc isto dobro ide. klopam uz rižu.

nisu "gastronomski" recepti, ali su životni :zubo:

ras-na
27.08.2007., 10:35
Tikvusa
naribat tikvu dodat 2 jaja,malo svjezeg sira (25g),kiselo vrhnje (1),sol,papar (a mozete dodati i ostalog zacinskog bilja,ko sto voli) sve pomijesat i stavit na kore(lisnato tijesto) srolat ko strudlu i u pecnicu (180-20,30 min).

I naravno krumpirusa:)
nasjeckat krumpir i luk na kockice, posolit, popaprit, zarolat u kore i u pecnicu na nekih pol sata.