PDA

View Full Version : Domovnica Q&A


BGladNYC
15.05.2006., 23:11
Zna li netko koji je postupak vadjenja kopije domovnice. naime, original sam izgubio tokom seljenja i ne mogu naci a hitno mi treba.

Puno hvala.

P.S. ako neko iz MUPa cita ovo, bas bi mogli i odgovor na to pitanje objaviti na vasim stranicama

johnny_b_good
16.05.2006., 09:42
Odeš u matični ured gdje si upisan prvi put i tražiš domovnicu. Bez obrazloženja bez ičega, postupak je isti kao da vadiš rodni list. 25 kuna je pristojba. Ako ne živiš u tom gradu, mislim da možeš i poštom poslati zahtjev, naravno sa 25 kn u koverti.

Vojky
16.05.2006., 19:18
Ako napišeš da ti treba radi posla (a ljudima najčešće radi toga treba), mislim da prođeš i bez pristojbe...

Eli_jana
16.05.2006., 19:30
da, ja sam je dobila bez pristojbe. radi posla.

BGladNYC
18.05.2006., 17:57
Puno hvala svima na odgovoru!
B

VucibatinA
06.09.2007., 09:35
Daj molim vas da mi objasni neko gdje je razlika izmedju ta dva dokumenta?
Ja kako god sam o tome cuo, lici mi to na one zakone tipa: "Rumena i plava", "arijevci"... itd,

Ne zelim nikoga da uvrijedim, ali mi na to lici.
Bez zezanja molim, radi se o gajbi pive... ozbiljna stvar!:mad: :kava:

Dunj@
06.09.2007., 10:10
nema razlike. osim u povjesnom označavanju pripadnosti nekom teritoriju. u hrvatskoj su još iz austrougarskog doba označavali ljude po zavičajnom modelu. zato su sumnjivi tipovi uglavnom protjerivani u zavičaj koji je uvijek bio po njihoviom mjestu rođenja, makar tamo više nikog i ništa ne imali. ( primjer josip broz koji smo nekad učili, roditelji su mu se preselili u kupinečki kraljevec) on je ipak morao u kumrovec i tamo se javljati policiji!


i moj otac je u hrvatskoj imao tzv zavičajnicu. od toga do domovnice bio je mali korak. samo u vidu samostalne države koja je odlučivala i o nazivu svojih službenih dokumenata.. i u čem je problem? zakaj vas to smeta? svi srbi ( bolje rečeno tada pravoslavci) su u doba austrougarske imali zavičajnice.

i petar preradović i famozni svetozar borojević su bili hrvati porijeklom pravoslavne vjere i tako su se i deklarirali....kako god to današnji srbi tumačili i svojatali. svi su bili zavičajno s hrvatskog teritorija i tako ih je austrija i tretirala!

uostalom, čitajte prethodnika vuka karadžića... ovaj čas mu se ne mogu sjetiti imena ( uglavnom njegovo je ono čuveno: slovo debelog jera)

ma sjetit ću se ja... na njegovom tragu je suvremeni u knjizi : korijen, stablo, pavetina. opet zaboravih ime... šta ćete godine su u pitanju...;) sjetih se: gojko nikoliš!

Dunj@
06.09.2007., 10:15
Ne zelim nikoga da uvrijedim, ali mi na to lici.
Bez zezanja molim, radi se o gajbi pive... ozbiljna stvar!:mad: :kava:


a što vas smeta riječ domovnica? samo zato kaj je hrvatska ili kaj?

Dunj@
06.09.2007., 11:50
evo sjetih se:
jezična reforma save mrkalja: koliko srblji za jezik svoj trebuju pismena?
savo mrkalj: salo debelog jera ( ne slovo već salo! tako se narugao tadašnjem pismu.


gojko nikoliš je istraživao sve o savi mrkalju i našao njegove osobne podatke u gimnaziji u zagrebu i to je kopirano u gojkovoj autobiografskoj knjizi: korijen, stablo pavetina [/B. zbog te knjige je došao u nemilost u beogradskim srpskim krugovima. samo podsjećam: gojko nikoliš je bio liječnik, španjolski borac i šef saniteta pri titovom vrhovnom štabu. tom knjigom se zamjerio političkom boračkom establišmentu jer je kritički pisao o mitu tzv borbe za ranjenike na sutjesci! tu se ogriješio baš o generalštab, jer je opovrgao njihove naknadne priče... jer je gojko imao iskustvo sa sanitetom u španjolskoj. zato je i dobio resor saniteta pri vrhovnom štabu, ali ništa drugo. tj nije bilo njihove pomoći ni zaštite, kad je to on kao šef bolnice procijenio. a u taj mit se nije smjelo dirati. gojko se nije dao ušutkati i zato je pao u nemilost. a svojima se zamjerio jer ga nikad nisu priznali kao srbina (zbog onog iš, a ne ić na kraju prezimena) nego uvijek samo kao [B]prečanina

sorry na of topic. bilo je nekako prirodno nadovezano.
ja sam vidjela sliku dokumenta save mrkalja u gojkovoj knjizi: ono, narodnost: hrvatska, a vjeroispovjest grkoistočna!
drugo je, što je savo kasnije otišao u manastir, ali su ga i tamo šiksnirali i čini mi se izbacili... moje mišljenje: očito je osnovno obrazovanje dobio u klasičnoj hrvatskoh gimnaziji i otud mu i ideja o reformi pisma. vuk karadžić je njega samo doradio!

to ne znači da se danas svi ili većina pravoslavnog porijekla ne osjećaju srbima. ako se osjećaju...to i jesu... nacionalna svijest mnogo kasnije razvijala od religiozne, a li pravoslavna je povjesno i nacionalna.. pogotovo kad je školovano svećenstvo počelo dolaziti iz srpske pravoslavne crkve, a ne više iz grčke!

još jedno. sorry svima na oftopic.. nisam hrtjela ostaviti nedorečenoi krivi dojam da srbima osporavam srpsvo.


domovnica je uvijek lijepo oblikovan gtovo svečani dokument o pripadnosti određenom zavičajnom teritoriju ( u ovom slučaju hrvatskom) bez obzira na nacionalnost.


a potvrda o državljanstvu je obični birokratski papir.

domovnica se uvijek uz određene uvjete mogla i steći... zato je i uručivanje uvijek bilo posebn0o svečan. nešto kao danas uručivanje diploma!tako nekako je danas i u americi. primanje u državljanstvo je uvijek posebna svečanost, a sticanje tog državljanstva samim rođenjem uvijek se s ponosom naglašava... to uvijek označava posebna građanska prava ali obaveze.

uostalom, to je valjda tako od rimskog građanskog prava.... na koje se se čak pozvao i sveti pavao! i naglasio ga je stekao rođenjem!

BASILISTA
10.10.2007., 11:45
Bok!

Neznam dali sam na tocnom forumu, ali jedino mi je jos odgovarao "bas razno".

Ovako, poslije vjencanja u Rijeci sam nekako za-/izgubio sve dokumnte, tako i domovnicu i osobnu. Rodjen sam u Rijeci, ali od neke 2001. prijavljen u Rovinju. Imam putovnicu koja mi je istekla 2005. godine.

Jedino sto imam "vazece" je rodni list!

Moja pitanja:

Dali mogu podici novu domovnicu na osnovi rodnog lista? (mora po meni nekako ic)

dali se odmah mogu prijaviti na jednoj adresi u Rijeci?

I dali moram osobno doci ili se to i putem poste sve moze sredit? Znaci dali moram otici u Rovinj, odjavit se i u Rijeci prijavit, ili ide sve putem posto (sto sumnjam)?

Hvala vam puno.

georgehrri
10.10.2007., 12:15
Domovnicu mozes zatraziti i postom, barem sam je je tako dobio.Izgubljene dokumente treba prijaviti mupu i oglasiti u narodnim novinama te se mogu izdati novi.odi na mupi i pitaj tacnu proceduru

BASILISTA
10.10.2007., 12:26
Problem i je sto nisam tu, ali nazvat cu ih pa cu valjda dobiti neki dobar odgovor. Hvala puno!

camus
10.10.2007., 18:50
Posalji zahtjev postom i prilozi 20kn biljega + 5kn priloga i dobijes sve doma:) il ti moze tko od rodbine dignuti, il daj kome punomoc....
mislim da domovnicu mozes izvaditi u bilo kojem maticnom uredu, a rodni list samo u maticnom uredu di si prvi put upisan

decec
12.10.2007., 12:14
Ne možeš, domovnicu zasad možeš izvaditi samo u matično, ali u općini prebivališta. Ali ne moraš doć osobno po to, može netko drugi to obaviti, ako ti nije zgodno.

looster
13.10.2007., 01:03
Imam jedno pitanje.
Koliko znam i koliko sam čitao po stranicama hrvatske vlade, hrvatsko državljanstvo se može dobiti i na osnovu vjenčanja sa državljankom Hrvatske.
Ja sam oženjen sa Hrvaticom već neka dva mjeseca.
Koliko vremena moram čekati kako bih mogao da podnesem zahtjev za državljanstvo, jer naime, na ovim stranicama to uopće ne piše. Druga stvar, imam pravo trajnog boravka u Republici Hrvatskoj već nekih mjesec dana.
Ako netko zna, bio bih zahvalan na odgovoru, također, ako netko zna za nekog advokata koji bi ovo mogao da riješi, također bih bio zahvalan na odgovoru.

ADY-A3
13.10.2007., 05:11
čim se oženiš možeš to zatražit ! i mislim da ti netreba advokat, barem mojem starom nije trebao ! al bilo je to davno..

Putnik92
13.10.2007., 08:59
Imaš zakon na stranicama MUP-a.

looster
14.10.2007., 01:52
čim se oženiš možeš to zatražit ! i mislim da ti netreba advokat, barem mojem starom nije trebao ! al bilo je to davno..
Hvala na odgovoru.


Imaš zakon na stranicama MUP-a.
Ma precitao sam cijeli mup.hr, ali nista nema konkretno.
Uglavnom, najbolje bi bilo da ima osoba sa slicnim iskustvom.

Jadra5
14.10.2007., 08:25
Ako ti je odobreno trajno nastanjenje imas pravo zatraziti i drzavljanstvo, bez obzira na bracno stanje ili nekakav zakonski rok. Od dokumentacije prilazes:
Molba
Upitnik
Životopis
Izvadak iz matice rođenih
Uvjerenje o državljanstvu
Važeća identifikacijska isprava, ovjerena preslika
Administrativna pristojba u iznosu od 20,00 kn
Za različite osnove stjecanja hrvatskog državljanstva treba priložiti i druge isprave, npr.:
za stjecanje po osnovi boravka u Republici Hrvatskoj – isprave kojima se dokazuje regulirani boravak i dužina trajanja boravka u Republici Hrvatskoj (osobna iskaznica za stranca, uvjerenje o boravku, putna isprava sa unesenim podacima o boravku)
ili ako ces zahtjev predavati na osnovu braka:
za stjecanje po osnovi braka sa hrvatskim državljaninom – isprava kojom se dokazuje status stalnog nastanjenja, vjenčani list koji nije stariji od šest mjeseci, domovnica bračnog druga
Mislim da ti ne treba odvjetnik.

MOLOKAI
14.10.2007., 10:28
kaj je u hrvatsko to automatski?
vani moraš biti vjenčan minimalno 5-10 godina da možeš aplicirati za strano državljanstvo po supružniku.

Jadra5
14.10.2007., 10:38
Kod nas je ovako (znam jer mi je suprug stranac)
Dakle, ako nisi u braku sa hr.drzavljaninom, moras 5 puta produzavati privremeni boravak (dakle, svaku godinu), nakon toga imas pravo predati papire za trajno nastanjenje. Kada se odobri trajno nastanjenje imas pravo predati papire za primanje u hr.drzavljanstvo.
Ako trazis papire na osnovu braka sa hr.drzavljaninom onda taj postupak traje 3 godine..dakle, 3 puta privremeni, zatim zahtjev za trajno nastanjenje i kada se odobri trajno, zahtjev za drzavljanstvo.
Kako looster ima odobreno trajno nastanjenje, moze predati zahtjev za drzavljanstvo na osnovu duzine boravka u hr. (u medjuvremenu sklopljeni brak ide mu u prilog) :)

Putnik92
14.10.2007., 11:59
...hrvatsko državljanstvo se može dobiti i na osnovu vjenčanja sa državljankom Hrvatske...

Ne znam odakle ti ta ideja? Na http://mup.hr/1070.aspx je sve detaljno objašnjeno, za stjecanje državljanstva prirođenjem:

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;

2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;

3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;

4. da poznaje hrvatski jezik i latinično pismo;

5. Da se iz njegova ponašanja može zaključiti da poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj i da prihvaća hrvatsku kulturu.

Jadra5
14.10.2007., 13:06
Ta ideja mi je od djelatnika mup-a (petrinjska) jer sam ne znam koliko puta hodala tamo da bi sredili papire suprugu. Dakle, kada je nekome odobreno trajno nastanjenje ima pravo predati papire i za drzavljanstvo.
Loosteru je odobren trajni boravak na temelju provedenih 5 godina u Hrvatskoj. (tako sam barem ja protumacila njegovo pisanje, jer spominje tek 2 mj.braka)
Rekla sam u svojoj zadnjoj recenici:
Kako looster ima odobreno trajno nastanjenje, moze predati zahtjev za drzavljanstvo na osnovu duzine boravka u hr. (u medjuvremenu sklopljeni brak ide mu u prilog)
A na stranici mupa lijepo pise, pa kopiram ponovo:

Za različite osnove stjecanja hrvatskog državljanstva treba priložiti i druge isprave, npr.:
za stjecanje po osnovi boravka u Republici Hrvatskoj – isprave kojima se dokazuje regulirani boravak i dužina trajanja boravka u Republici Hrvatskoj (osobna iskaznica za stranca, uvjerenje o boravku, putna isprava sa unesenim podacima o boravku)
ili ako ces zahtjev predavati na osnovu braka:
za stjecanje po osnovi braka sa hrvatskim državljaninom – isprava kojom se dokazuje status stalnog nastanjenja, vjenčani list koji nije stariji od šest mjeseci, domovnica bračnog druga

ZgSash
14.10.2007., 15:52
nakon 7 godina boravka moze podnijeti zahtjev za primanje u hr drzavljanstvo

Jadra5
14.10.2007., 17:20
nakon 7 godina boravka moze podnijeti zahtjev za primanje u hr drzavljanstvo

Nisi u pravu


Članak 8.

Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

1. da je navršio 18 godina života te da mu nije oduzeta poslovna sposobnost;

2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;

3. da je do podnošenja zahtjeva imao prijavljen boravak najmanje pet godina neprekidno na teritoriju Republike Hrvatske;

mousetrap
14.10.2007., 17:28
Privremeni boravak uredno prijavljivan 5 godina u kontinuitetu.
Zatražiti stalni boravak, a istovremeno može i državljanstvo.
Državljanstvo brakom se stječe nakon 5 godina braka s hrvatskim državljaninom.

zrnce soli
14.10.2007., 18:57
Kod nas je ovako (znam jer mi je suprug stranac)
Dakle, ako nisi u braku sa hr.drzavljaninom, moras 5 puta produzavati privremeni boravak (dakle, svaku godinu), nakon toga imas pravo predati papire za trajno nastanjenje. Kada se odobri trajno nastanjenje imas pravo predati papire za primanje u hr.drzavljanstvo.
Ako trazis papire na osnovu braka sa hr.drzavljaninom onda taj postupak traje 3 godine..dakle, 3 puta privremeni, zatim zahtjev za trajno nastanjenje i kada se odobri trajno, zahtjev za drzavljanstvo.
Kako looster ima odobreno trajno nastanjenje, moze predati zahtjev za drzavljanstvo na osnovu duzine boravka u hr. (u medjuvremenu sklopljeni brak ide mu u prilog) :)

Da, tako je isto kod moje šogorice. S time da je ona u braku s mojim bratom već više od 4 godine, lani je tražila dozvolu trajnog boravka i već više od godinu dana nije dobila nikakav odgovor, a kamoli dozvolu. Naša birokracija:flop: .

Jadra5
15.10.2007., 17:53
Da, tako je isto kod moje šogorice. S time da je ona u braku s mojim bratom već više od 4 godine, lani je tražila dozvolu trajnog boravka i već više od godinu dana nije dobila nikakav odgovor, a kamoli dozvolu. Naša birokracija:flop: .

..da, na zalost to traje :mad: ..i na zalost, ljudi u mup-u su nedodirljivi :flop:
..nisam sigurna, jer nisam uspjela nigdje naci pisano, ali sam cula, da su duzni rjesiti trajni u roku od godine dana..treba iz zvati svaki tjedan i biti dosadan ;)

damir1976
25.10.2007., 19:18
Pozdrav svima
prosle godine u 6 mjesecu sam predao zahtjev za prijem u hrvatsko drzavljanstvo,zanima me koliko taj proces traje ?

Hvala

4,05%
26.10.2007., 20:56
Da ne otvaram novu temu a radi se o sticanju državljanstva.
Dakle situacija je ovakva: on ima nekretinu u Hrvatskoj, roditelji su rođeni u Hrvatskoj, ali on nije rođen u Hrvatskoj.
Na osnovu čega se može tražiti državljanstvo.

Katrin
27.10.2007., 10:19
na osnovu toga sto su mu roditelji hrvati.

4,05%
27.10.2007., 18:01
na osnovu toga sto su mu roditelji hrvati.

Nisu mu Hrvati. Ali ima nekretnine koje je naslijedio od roditelja.

darmar
27.10.2007., 18:26
nazalost na osnovu posjeda nekretnine drzavljanstvo se ne moze steci
nek' bude sretan sto ih je uknjizio na sebe
ja sam strani drzavljanin u HR evo vec nekih 15 godina
na mene su primjenili valjda sve zakoni ove drzave- pisane i malo vise ne pisane
mali odgovor na gore pitano
- nema roka u kojem drzava "mora" odgovoriti na zahtjev o drzavljanstvu
u praksi to traje godinu do godinu i pol ali (pazi sad) ne od dana kad ste predali zahtjev vec od dana kad je zahtjev zaprimljenu u MUP- u Zg. Znaci ako ste iz provincije dodajte jos par mjeseci ( u mom slucaju 3 mjeseca putovalo)
- u MUP Zagreb postoji sluzba koja 3 dana u tjednu (10-12 h)daje informacije kako stoji vas predmet
- ako primate drzavljanstvo na osnovu braka ne morate se odreci prijasnjeg drzavljanstva kao sto bi morali da se samo na osnovu duzine boravka trazi ( tako mi receno u mup-u ali nisam jos na sebi provjerila)
zna biti bitno ako na osnovu svog prvog drzavljanstva potrazujete pravo na neke nekretnine u maticnoj zemlji

damir1976
28.10.2007., 15:58
nazalost na osnovu posjeda nekretnine drzavljanstvo se ne moze steci
nek' bude sretan sto ih je uknjizio na sebe
ja sam strani drzavljanin u HR evo vec nekih 15 godina
na mene su primjenili valjda sve zakoni ove drzave- pisane i malo vise ne pisane
mali odgovor na gore pitano
- nema roka u kojem drzava "mora" odgovoriti na zahtjev o drzavljanstvu
u praksi to traje godinu do godinu i pol ali (pazi sad) ne od dana kad ste predali zahtjev vec od dana kad je zahtjev zaprimljenu u MUP- u Zg. Znaci ako ste iz provincije dodajte jos par mjeseci ( u mom slucaju 3 mjeseca putovalo)
- u MUP Zagreb postoji sluzba koja 3 dana u tjednu (10-12 h)daje informacije kako stoji vas predmet
- ako primate drzavljanstvo na osnovu braka ne morate se odreci prijasnjeg drzavljanstva kao sto bi morali da se samo na osnovu duzine boravka trazi ( tako mi receno u mup-u ali nisam jos na sebi provjerila)
zna biti bitno ako na osnovu svog prvog drzavljanstva potrazujete pravo na neke nekretnine u maticnoj zemljiPozdrav da li mozda znas broj telefona od te sluzbe i u koje dane daje info ?Hvala

darmar
29.10.2007., 08:02
evo broj

01 3788589

pon-sr-petak 10-11h

meni je bilo dovoljno samo ime reci
ako vam zatraze neki broj to je urudzbeni koji ste dobili kad ste predali zahtjev
ako ga nemate odete na salter gdje ste dali papire i trazite

damir1976
29.10.2007., 08:55
evo broj

01 3788589

pon-sr-petak 10-11h

meni je bilo dovoljno samo ime reci
ako vam zatraze neki broj to je urudzbeni koji ste dobili kad ste predali zahtjev
ako ga nemate odete na salter gdje ste dali papire i trazite

Hvala puno

damir1976
31.10.2007., 09:26
Bok svima
danas sam zvao sluzbu za uvid u stanje mog zahtjeva za drzavljanstvo i gospodja mi je rekla da je moj zahtjev od Poreca do Zagreba putovao 6 mjeseci:s

Strasno zaista

marijan_e
28.06.2008., 17:20
kratka informacija ako može:D

koliko dugo vrijede

domovnica
rodni list
potvrda o prebivalištu

rebecca brandon
28.06.2008., 17:33
domovnicu vadiš jednom u životu i nigdje ne moraš predati oridinal, a rodni list ako si rođen u rh također ne moraš vaditi novi, osim ako te netko izričito traži da ne smije biti stariji od 6. mj.
potvrda o prebiv. do 6. mj

colour
29.06.2008., 00:10
ups, ovo za domovnicu, traži se i original, ovisi za što ti treba

marijan_e
29.06.2008., 19:13
hehe evo mene opet

kaže da za upis na faks treba ovjerena preslika dokumenata,e sad di da ja to ovjerin,u javnog bilježnika ili?:ne zna::confused:

Katrin
29.06.2008., 19:23
u skoli svjedodzbe svakako.

rebecca brandon
29.06.2008., 20:27
mislim da je katrin u pravu kaj se tiče svjedodžbe. a ne znam kaj ti drugo treba ovjera pa ne možeš imati domovnicu bez osobne.
koja smo mi banana država! ako već moraš ovjeravati odi rađe u općinu i digni novi rodni il daj taj kaj imaš.
jeftinija je varijanta od javnih bilježnika.

marijan_e
29.06.2008., 20:35
ma ok sad mi je sve jasno,fala svima!

Lapulapu
29.06.2008., 20:38
domovnicu vadiš jednom u životu i nigdje ne moraš predati oridinal, a rodni list ako si rođen u rh također ne moraš vaditi novi, osim ako te netko izričito traži da ne smije biti stariji od 6. mj.
potvrda o prebiv. do 6. mj

Joj to oko domovnice je stvorena nepotrebna fama. To je jedini dokument koji se uopće ne čeka, ako ju ne mogu trenutno naći odem u matični ured, platim 20 kuna i dignem novu. Čak ni osobnu ne pitaju.

Ovjeravanje preslike je skuplje od vađenja novog dokumenta, i izvoda i domovnice. A izvod iz matične knjige rođenih uglavnom svi traže svježi.

babaluj
16.10.2008., 20:36
Ja sam u braku sa strankinjom preko 3 godine,imamo dvoje djece i ne znam što bi trebalo napraviti da ona dobije stalni boravak odnosno hrvatsko državljanstvo.Ona ima već preko 3 godine privremeni boravak.U MUP-u je kaos svatko ti govori drugačije,ne zna čovijek koga da pita.Netrpeljivost hrvatske države prema nama koji smo oženjeni sa strancima je vidljiva na svakom koraku.

Brandnew
21.10.2008., 05:19
Da, znam kakav je osjecaj. Nazalost novi zakon je dosta toga promijenio
Uzas:mad:

babaluj
21.10.2008., 13:41
Kakav je to novi zakon i nakon koliko godina privremenog boravka ili braka moja supruga moze podnijeti zahtijev za stalni boravak? Nije normalno da nogometasi sa drugih kontinenata koji nemaju nista sa Hrvatskom odmah dobijaju hrvatsko drzavljanstvo,a moju suprugu koja je rodila 2 mala Hrvata sustavno godinama vlast sikanira.

Brandnew
21.10.2008., 14:57
Prije 1.1.2008 si minimalno trebao imati tri godine braka i jednu godinu boravka u HR za uvjet za stalni boravak a sto je jedan od osnove trazenja drzavljanstva. Nakon 1.1.2008 vrijeme provedeno u braku se vise ne racuna kao jedan od uvjeta za stalni boravak, nego vrijeme boravka u RH.

Jedan lijepi primjer:
Znaci, ja sam u braku 10 godina i zivjeli smo kod nje i sad dolazimo sa 10ero djece (Sa Hrvatskim drzavljanstvom) zivjeti u Hrvatsku. Ona treba jos minimum pet godina da bi dobila drzavljanstvo.

S druge strane svijeta dodje Kinez i njegovih 10tero djece, otvore "Sve za 5 kuna shop", i svi dobiju drzavljanstvo u tom istom periodu.

Jeeeeee:s

miloshz
25.10.2008., 10:56
sem po rodjenju ili poreklu, HR je jebena za uzeti drzavljanstvo.

anin1
27.10.2008., 15:03
Moj primjer.Udala sam se 1995, a drzavljanstvo dobila 2001..Suosjecam sa svima koji to prolaze..Cijelo vrijeme sam imala trajni boravak i radila..al nista..Dolazili su nam i doma nenajavljeno, provjeravat jesmo li "zaista u braku":lol:

babaluj
14.11.2008., 14:20
Znači to što je netko u braku sa hrvatskim državljaninom i rađa male Hrvate ništa ne pomaže za dobijanje državljanstva? Ima ista prava kao Kinezi ili ostali stranci na privremenom radu?

darmar
29.11.2008., 09:09
citam postove od prije godinu i jos...pa da vidim jel se sto promjenilo.
ja jos nisam dobila drzavljanstvo. neki dan sam isla potpisati da postujem red, poredak, placam poreze...i kazu da je to sad pri kraju
sto god to znacilo
imam 6 godina braka
2 djece
nekretninu
posao + obrt -placam poreze i nisam nikom na teretu, sta vise zaposljavam hr. drzavljane
9 godina neprekinutog boravka
nisam presvercala par kamiona -necega
mozda bi tad islo brze

Yellammadevi
29.11.2008., 13:46
ispravka - u hrvatskoj je po zakonskim osnovama još lagano dobiti državljanstvo (usporedi li se sa nekim zapadnim državama), ali je birokracija sjebana u potpunosti!

grmić
22.12.2008., 17:19
Bok!
Evo da se i ja malo uključim u raspravu o dobivanju hrvatskog državljanstva. Naime, suprug mi je strani državljanin i prije nešto manje od dvije godine je podnio zahtjev za dobijanje državljanstva. Još uvijek čekamo. Nekoliko puta je zvao na onaj broj u Zagrebu ali je odgovor isti: u proceduri je, nazovite za mjesec, dva. Sad smo već malo ludi jer nas koči sve to u drugim stvarima, primjerice kredit. Ne prihvaćaju ga kao sudužnika jer je stranac.
Da li je netko od vas u međuvremenu dobio državljanstvo i koliko je čekao?

borusija
25.12.2008., 16:07
Bog svima!
Zarucnica mi je norvezanka i mislimo zivjeti u hrvatskoj ali za pocetak ne bi mijenjala drzavljanstvo niti adresu.Znam da moze ostati 3 mjeseca u 6 mjeseci ali neznam ako izlazi iz drzave kao npr. u crnu goru ili bosnu na dan i nazad da li se time sto mijenja,u protivnom morala bi svako 3 mj.izlaziti na 3 mj.Ako itko ista zna u vezi ovoga,svaka informacija je dobra.

ZgSash
25.12.2008., 16:31
pokusaj joj naci posao , makar fiktivni

riche
25.12.2008., 18:33
Bog svima!
Zarucnica mi je norvezanka i mislimo zivjeti u hrvatskoj ali za pocetak ne bi mijenjala drzavljanstvo niti adresu.Znam da moze ostati 3 mjeseca u 6 mjeseci ali neznam ako izlazi iz drzave kao npr. u crnu goru ili bosnu na dan i nazad da li se time sto mijenja,u protivnom morala bi svako 3 mj.izlaziti na 3 mj.Ako itko ista zna u vezi ovoga,svaka informacija je dobra.

Može ostati i više od 90 dana. Potrebno je zatražiti privremeni boravak, što točno treba pogledaj ovdje:
http://www.pu-pu.mup.hr/stranci.htm#stran4

ZgSash
25.12.2008., 19:47
da, samo privremeni boravak mozes ostvariti na osnovu necega ...
na osnovu cega da ga ona trazi?
:)

LazyFox
25.12.2008., 20:22
da, samo privremeni boravak mozes ostvariti na osnovu necega ...
na osnovu cega da ga ona trazi?
:)

Nisam sigurna moze li se u RH, ali u nekim zemljama se moze dobiti privremeni boravak na temelju veze sa drzavljaninom, ne treba cak niti biti brak. Treba svakako provjeriti je li to mogucnost...

sasase
25.12.2008., 21:16
da, samo privremeni boravak mozes ostvariti na osnovu necega ...
na osnovu cega da ga ona trazi?
:)

izjave doticnog ovjerene kod javnog biljeznika da materijalno i kazneno odgovara za nju

Allexis
28.12.2008., 17:28
Prirođenjem može steći hrvatsko državljanstvo stranac koji je podnio zahtjev za primanje u hrvatsko državljanstvo ako udovoljava ovim pretpostavkama:

.........

2. da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u hrvatsko državljanstvo;


ovaj stavak mi je zbunjujući....naime, susjeda slovenka je dobila hrvatsko državljanstvo prije 2 godine, ali je i dalje zadržala i slovensko pa sada ima dvojno državljanstvo....također najbolja prijateljica od rođenja ima hrvatsko i slovensko državljanstvo, a prije 5 godina je stekla i američko i nitko je nikad nije tražio da se odreklne jednog od njih....druga prijateljica je dobila prije 2 godine slovensko državljanstvo bez da su je tražili da se odrekne hrvatskog...pa me zanima u kojem slučaju se ovo traži i zašto RH to traži, kada pri stjecanju državljanstva drugih država, konkretno znam za slovensko, talijansko i američko to ne traže?

!hej
07.04.2009., 12:51
Kako dobiti domovnicu poštom, jer trenutno ne živim tu gdje mi je i domovnica. Treba poslati zahtjev i priložiti 25 kuna (20 za upravnu pristojbu i 5 kn obrazac), to su mi rekli, no kakve forme treba biti taj zahtjev i koje podatke upisati i kako uplatiti taj novac- staviti ga u kuvertu? :ne zna:

ninanin
07.04.2009., 13:39
Kako dobiti domovnicu poštom, jer trenutno ne živim tu gdje mi je i domovnica. Treba poslati zahtjev i priložiti 25 kuna (20 za upravnu pristojbu i 5 kn obrazac), to su mi rekli, no kakve forme treba biti taj zahtjev i koje podatke upisati i kako uplatiti taj novac- staviti ga u kuvertu? :ne zna:

Molim Naslov da mi pošalje domovnicu na ime ..........
koja mi je potrebna u svrhu........
Zahtjevu prilažem 20 kn upravne pristojbe i 5 kn za obrazac.
Pošalji preporučeno poštom!

don-corleone
14.04.2009., 19:00
nasao sam se u zeznutoj situaciji samoj po sebi i jos sad se tu nadju pravna pitanja na koja stvarno neznam odgovor pa molim svakoga tko se razumije u ovo da objasni, da me uputi i pomogne.
evo ovako,
ja imam 23 godine, zaposlen sam u svojoj firmi, hrvatski sam drzavljanin.
cura ima 19 god. studira pravo u Bihacu, drzavljanin BiH, muslimanka.
mi bi se vjencali u hrvatskoj.
svjestan sam da se kao muslimanke nebi smijele udati za drugu vjeru, ali ne zanima me taj zakon, vec ovaj drugi. zanima me jel trebaju kakvi posebni papiri i sta sve da bi se ona kao drzavljanka Bih vjencala za mene kod nas, ili samo mozemo otici kod maticara i vjencati se pa papire sredjivati kasnije?
hvala unapred svima koji su se potrudili dati bilo kakav odgovor.

Starija Sestra
14.04.2009., 19:19
da, možete sklopiti građanski brak ( kod matičara)

don-corleone
14.04.2009., 19:27
da, možete sklopiti građanski brak ( kod matičara)

hvala, ali molim vas za malo detaljnije objasnjenje jel neznam ni sta je gradjanski brak (pretpostavljam brak sklopljen samo kod maticara, bez crkve ili dzamije), ali zanima me jel potrebno sta prije toga jel nismo isti drzavljani, hoce li to stvarati kakve komplikacije

sun.shine
14.04.2009., 19:35
hvala, ali molim vas za malo detaljnije objasnjenje jel neznam ni sta je gradjanski brak (pretpostavljam brak sklopljen samo kod maticara, bez crkve ili dzamije), ali zanima me jel potrebno sta prije toga jel nismo isti drzavljani, hoce li to stvarati kakve komplikacije

građanski = nije vjerski

Posebne obveze za strane državljane

1. Strani državljani moraju ispunjavati iste uvjete za sklapanje braka kao i hrvatski državljani.

2. Isprave koje stranci predaju ili predočuju matičaru moraju biti izdane u propisanom obliku, u slučaju potrebe prevedene na hrvatski jezik i ovjerene od nadležnih tijela. Valjanost isprave za sklapanje braka utvrđuje matičar za svaku inozemnu ispravu, ovisno o propisima (zakonima, bilateralnim i multilateralnim sporazumima) koji se odnose na državu izdavanja isprave.

3. Potvrda o slobodnom bračnom stanju stranca (bez obzira u kojem je obliku izdana) mora svojim sadržajem potvrđivati

-da nema zapreke za sklapanje braka dotične osobe po propisima države čiji je državljanin i

-da će sklopljeni brak biti priznat u državi čije državljanstvo ima.


Isprave koje se obavezno predaju matičaru

1. izvadak iz matice rođenih,
potvrda o slobodnom bračnom stanju, pod uvjetom da je izvadak iz matice rođenih stariji od 3 mjeseca, odluka suda o dopuštenju sklapanja braka, ako kod ženika i nevjeste postoje otklonjive bračne zapreke (točke 1.2. i 3b al. 4)

Matičaru se obavezno predočuju (daju se na uvid a matičar ih može fotokopirati ali ne na trošak stranke) sljedeće isprave:

1. isprave o identitetu (osobna iskaznica, putovnica),
2. dokaz o državljanstvu (osobna iskaznica, putovnica i domovnica). Za hrvatske državljane matičar po službenoj dužnosti utvrđuje mjesto upisa u knjigu državljana i upise u druge evidencije u kojima se sklapanje braka mora evidentirati,
3. druge isprave matičar može zahtijevati iznimno, ovisno o pojedinačnim slučajevima.


Odi lijepo u matični ured i pitaj.

Nitko te tamo ne pita za vjeru nego samo za državljanstvo.

don-corleone
14.04.2009., 20:08
sunce hvala ti puno, stvarno si pomogla...sad cu to da printam i dam curi, ipak ona studira pravo, iako prva godina

Mucka01
22.04.2009., 16:26
Postovani?postovana,
e ovo moje pitanje je za pravnika....pa ako jeste (a neznam sto bi oni sjedali na forumima) ili imate doma nekog pravnika dobro srca,nadam se da ce te mi uputiti fer savjet....naime.....
Rodena sam u Bih (tocnije mjesto sad pripada RS tzv) ,ali tamo skoro pa i nisam zivjela osim sto sam pred rat isla i vracala se jer zivim uz granicu.Cijeli zivot sam zivjela u Hrvatskoj,do zadjih nekoliko godina.Otisla sam vani i stekla jos jedno drzavljanstvo,i sad me zanima...dali se smatram drzavljaninom i dalje Hrvatske...jer sam u meduvremenu stekla jos jedno drzavljanstvo,a zeljela bih prijaviti djecu da imaju hrvatsko drzavljanstvo.Naime kad sam se vjencala...vani...u nemogucnosti pribavljanja dokumenata hrvatskih na vrijeme.....vjencala sam se sa novim drzavljanstvom,pa me zanima dali moja djeca bez obzira na sve i dali i ja mogu se smatrati i dalje drzavljaninom Hrvatske.
Nisam srbske nacionalnosti, niti izbjeglica....imam valjda po rodenju i BiH drzavljanstvo..Ako ga nisam izgubila zbog sticanja drugih...Ma ja samo isinuiram...nemam pojma kako ti zakoni vrse se u praksi....ali cilj mi je izvaditi sebi djeci....hrvatske papire,radi moguceg povratka.Unaprijed hvala i Bog Vam dao.I dali to sve moze u ambasadama da se napravi.....Hvala puno unaprijed:s,jer ja sam puno zbunjena....i sta vise citam te zakone sve manje znam....tj.izgubila sam se skroz....neznam vise sto da napravim:bonk::bonk::bonk:

buntspecht
26.04.2009., 19:33
Postovani?postovana,
e ovo moje pitanje je za pravnika....pa ako jeste (a neznam sto bi oni sjedali na forumima) ili imate doma nekog pravnika dobro srca,nadam se da ce te mi uputiti fer savjet....naime.....
Rodena sam u Bih (tocnije mjesto sad pripada RS tzv) ,ali tamo skoro pa i nisam zivjela osim sto sam pred rat isla i vracala se jer zivim uz granicu.Cijeli zivot sam zivjela u Hrvatskoj,do zadjih nekoliko godina.Otisla sam vani i stekla jos jedno drzavljanstvo,i sad me zanima...dali se smatram drzavljaninom i dalje Hrvatske...jer sam u meduvremenu stekla jos jedno drzavljanstvo,a zeljela bih prijaviti djecu da imaju hrvatsko drzavljanstvo.Naime kad sam se vjencala...vani...u nemogucnosti pribavljanja dokumenata hrvatskih na vrijeme.....vjencala sam se sa novim drzavljanstvom,pa me zanima dali moja djeca bez obzira na sve i dali i ja mogu se smatrati i dalje drzavljaninom Hrvatske.
Nisam srbske nacionalnosti, niti izbjeglica....imam valjda po rodenju i BiH drzavljanstvo..Ako ga nisam izgubila zbog sticanja drugih...Ma ja samo isinuiram...nemam pojma kako ti zakoni vrse se u praksi....ali cilj mi je izvaditi sebi djeci....hrvatske papire,radi moguceg povratka.Unaprijed hvala i Bog Vam dao.I dali to sve moze u ambasadama da se napravi.....Hvala puno unaprijed:s,jer ja sam puno zbunjena....i sta vise citam te zakone sve manje znam....tj.izgubila sam se skroz....neznam vise sto da napravim:bonk::bonk::bonk:

bez brige hrvatsko drzavljanstvo ne gubis uzimanjem nekog drugog,mos ih imat i 10 drugih ak hoces.

mozes to sve u ambasadi napravit.nazovi i pitaj koji ti sve papiri trebaju(rodni listovi tebe i djece,tvoja domovnica,etc.)

zbunjena_2009
05.05.2009., 12:00
Evo javljam se ovde sa svojim pitanjem....
Naime moj budući,ima državljanstvo RH,međutim nema to rješenje o državljanstvu koje mu je potrebno da bi izvadio hrv.rodni list,bez kojeg se ne možemo vjenčat.

Pošto je upisan u knjigu državljana Grada Zagreba,dali se tamo trebamo obratit da nam izdaju to rješenje o državljanstvu,pomozite molim vas jer ne znam više kome se obratit.....

Zvali smo i matični ured u kojem pripada po prebivalištu,međutim oni su rekli da ne mogu ništa bez tog rješenja....

gordana013
05.05.2009., 12:14
[Ali trebao bi matični ured Vam to riješiti.
pokušajte vi sami otići tamo gdje je upisan i oni su vam dužni dati to rješenje. makar bi i matični ured to trebao riješiti

buntspecht
05.05.2009., 12:20
Evo javljam se ovde sa svojim pitanjem....
Naime moj budući,ima državljanstvo RH,međutim nema to rješenje o državljanstvu koje mu je potrebno da bi izvadio hrv.rodni list,bez kojeg se ne možemo vjenčat.

Pošto je upisan u knjigu državljana Grada Zagreba,dali se tamo trebamo obratit da nam izdaju to rješenje o državljanstvu,pomozite molim vas jer ne znam više kome se obratit.....

Zvali smo i matični ured u kojem pripada po prebivalištu,međutim oni su rekli da ne mogu ništa bez tog rješenja....

kaj neko uopce ima to tzv. rjesenje??

sta nema domovnicu??

pretpostavljam da ti dragi ima strani rodni list,sta nemoze internacionalni??

zbunjena_2009
05.05.2009., 12:32
@gordana013 matični ured doslovno nas šalje od vrata do vrata i samo kažu da bez tog rješenja ne može dobit hrv.rodni list,a teta u policiji je samo rekla ˝pošaljite zahtjev i čekajte˝ mislim stvarno :flop:
S obzirom da smo iz Dalmacije,čini mi se da nema drugog nego sjest u auto i put ZG,i onda tamo tražit to rješenje.


@buntspecht rješenje njegov brat i mama imaju,ali on nema,domovnicu ima uredno hrvatsku,međutim do sada se nikada nije upisao u maticu rođenih(hrvatsku),ima samo bosanski rodni list...
Internacionalni ne može,jer je HRV.državljanin i samo može HRV imat rodni list(ispada da se ponovno rađa)

buntspecht
05.05.2009., 12:39
@gordana013 matični ured doslovno nas šalje od vrata do vrata i samo kažu da bez tog rješenja ne može dobit hrv.rodni list,a teta u policiji je samo rekla ˝pošaljite zahtjev i čekajte˝ mislim stvarno :flop:
S obzirom da smo iz Dalmacije,čini mi se da nema drugog nego sjest u auto i put ZG,i onda tamo tražit to rješenje.


@buntspecht rješenje njegov brat i mama imaju,ali on nema,domovnicu ima uredno hrvatsku,međutim do sada se nikada nije upisao u maticu rođenih(hrvatsku),ima samo bosanski rodni list...
Internacionalni ne može,jer je HRV.državljanin i samo može HRV imat rodni list(ispada da se ponovno rađa)

pa nek ode tamo ko je izao rjesenje i nek zatrazi kopiju istog.kako nema domovnicu,svi imaju domovnicu:ne zna:

nemres dobit ni osobnu ni putovnicu bez domovnice.a bogami niti bez rodnog lista

zbunjena_2009
05.05.2009., 12:46
pa nek ode tamo ko je izao rjesenje i nek zatrazi kopiju istog.kako nema domovnicu,svi imaju domovnicu:ne zna:

nemres dobit ni osobnu ni putovnicu bez domovnice.a bogami niti bez rodnog lista

On ima hrvatsku domovnicu,nisi me dobro razumila,i osobnu i putovnicu i sve :D

A za vađenje putovnice,jedino za malodobnu djecu: izvod iz matice rođenih i domovnica (školska djeca moraju biti prisutna radi potpisivanja zahtjeva).

Obratila sam se državnoj upravi,valjda će me oni uputit di,šta i kako :s

buntspecht
05.05.2009., 13:01
On ima hrvatsku domovnicu,nisi me dobro razumila,i osobnu i putovnicu i sve :D

A za vađenje putovnice,jedino za malodobnu djecu: izvod iz matice rođenih i domovnica (školska djeca moraju biti prisutna radi potpisivanja zahtjeva).

Obratila sam se državnoj upravi,valjda će me oni uputit di,šta i kako :s

pa domovnica mu je dovoljna,to znaci da je upisan u knjigu drzavljana.niakvo drugo rjesenje ti nije potrebno.

u maticnom uredu gdje mu je izdana domovnica ti se nalazi i rjesenje o stjecanju drzavljanstva(moralo se predat) a tamo nek zatrazi i rodni list

zbunjena_2009
05.05.2009., 13:10
pa domovnica mu je dovoljna,to znaci da je upisan u knjigu drzavljana.niakvo drugo rjesenje ti nije potrebno.

u maticnom uredu gdje mu je izdana domovnica ti se nalazi i rjesenje o stjecanju drzavljanstva(moralo se predat) a tamo nek zatrazi i rodni list

Tako sam i ja mislila,međutim da bi dobio taj rodni list,treba mu osim tog rješenja,domovnica koju ima,izvod iz MKV roditelja,potvrda o prebivalištu,preslik osobne.....

Tako da ispada da bez obzira šta ima državljanstvo i domovnicu,bez tog rješenja ne može ništa

buntspecht
05.05.2009., 13:24
Tako sam i ja mislila,međutim da bi dobio taj rodni list,treba mu osim tog rješenja,domovnica koju ima,izvod iz MKV roditelja,potvrda o prebivalištu,preslik osobne.....

Tako da ispada da bez obzira šta ima državljanstvo i domovnicu,bez tog rješenja ne može ništa

ak zbilja ne budes mogla dobit to rjesenje predlazem slijedece

vjencajte se u bosni,posto on sigurno ima bosanski pasos,i nemas vise problema.bosanski vjencani list ce hrvatsko maticni ured priznat odmah

inace to rjesenje je koliko je meni poznato bitno samo kad trazis domovnicu,zato sto je domovnica dokaz o drzavljanstvu a ne to rjesenje.

potepuh
05.05.2009., 14:48
probaj vidjeti gdje je upisan i poslati mail s upitom

https://e-uprava.apis-it.hr/igrast/afPregledi/Index.jsp

Voda voda123
06.05.2009., 08:10
i ja imam jednu situaciju...
dečko je prije pola godine dobio domovnicu. inače je cijeli zivot živio u Sloveniji gdje je još uvijek i prijavljen. Da bi se npr. mogli normalno vjenčati u RH, potrebno mu je još nešto osim domovnice? Uputite me u te stvari jer ja nemam pojma.
Ako je rođen u Sloveniji zar moze vaditi rodni list i ovdje kod nas? Odnosno da li mu je to potrebno? I što je sa upisom u matičnu knjigu rođenih?
Što bi se još eventualno trebalo napraviti kako bi mu prelazak u RH bio bezbolniji :)

zbunjena_2009
06.05.2009., 09:34
Voda voda 123 tvoj dragi,prema tom nekom njihovom pravilu,kao i moj koji ima hrv domovnicu(nadam se da tvoj ima rješenje o državljanstvu),treba imat hrv rodni list (a za to ti je mom momku tražilo:Rodni list-državni(u tvom slučaju Slovenski),izvod iz MKV roditelja,potvrdu o prebivalištu,osobnu)...

Najbolje vam se otić raspitat u matični ured

Voda voda123
06.05.2009., 10:30
Nažalost nema ni on rješenje o državljanstvu (nemam ga ni ja, a živim u RH cijeli život), no meni su rekli da za upis u knjigu rođenih treba rodni list mjesta gdje si rođen, potvrda o prebivalištu i osobna iskaznica. bez rješenja o državljanstvu i izvoda iz MKV roditelja (što će im to??)

zbunjena_2009
06.05.2009., 10:53
Nažalost nema ni on rješenje o državljanstvu (nemam ga ni ja, a živim u RH cijeli život), no meni su rekli da za upis u knjigu rođenih treba rodni list mjesta gdje si rođen, potvrda o prebivalištu i osobna iskaznica. bez rješenja o državljanstvu i izvoda iz MKV roditelja (što će im to??)

Nama je matičar sve napisao šta nam treba,iako ima domovnicu,traže mu to rješenje o državljanstvu,i sad smo pisali zahtjev preko policije koja šalje to u ZG da se izda rješenje o državljanstvu,iako ni meni to nije jasno jer ako ima domovnicu,pa zna se da je državljanin RH,ali ne kod nas mora bit sve kompliciranno....

Izvod iz MKV roditelja traži,jer na osnovu toga(podaci se upisuju u rodni list),to ti je kao da se on tek rodio...eto šta je to...jer kad ideš djetetu radit rodni list isto traži izvod iz MKV

livadinka.kukuric
06.05.2009., 10:55
Nažalost nema ni on rješenje o državljanstvu (nemam ga ni ja, a živim u RH cijeli život), no meni su rekli da za upis u knjigu rođenih treba rodni list mjesta gdje si rođen, potvrda o prebivalištu i osobna iskaznica. bez rješenja o državljanstvu i izvoda iz MKV roditelja (što će im to??)

pa nitko nema rjesenje o drzavljanstvu ko ga je dobio "normalnim" putem,tj. preko roditelja.

kod tebe ce to ic brzinski

zbunjena_2009
06.05.2009., 11:02
pa nitko nema rjesenje o drzavljanstvu ko ga je dobio "normalnim" putem,tj. preko roditelja.

kod tebe ce to ic brzinski

Istina da smo mi koji smo dobili ˝normalnim˝ putem nemamo rješenje o državljanstvu,al ljudi(npr.moj momak rodom iz BIH)njemu traži to rješenje jer to je stvar po njima koju mora imat!

livadinka.kukuric
06.05.2009., 11:19
koja je to glupost,to ti kao i neka presuda kad ju dobis treba ti jedno vrijeme i dalje ne.

zar nije bilo da je domovnica jedini pravi dokaz o hrvatskom drzavljanstvu?ovo rjesenje je trebalo samo da nju dobis?

jel naveo maticar po kojem zakonu je to potrebno?

iz osobnog iskustva znam,da se ponekad traze papiri koji uopce ne trebaju,tek toliko,da ti otezaju zivot.

pokusaj otici do nekog drugog maticnog ureda,tek informacije radi

zbunjena_2009
06.05.2009., 11:41
koja je to glupost,to ti kao i neka presuda kad ju dobis treba ti jedno vrijeme i dalje ne.

zar nije bilo da je domovnica jedini pravi dokaz o hrvatskom drzavljanstvu?ovo rjesenje je trebalo samo da nju dobis?

jel naveo maticar po kojem zakonu je to potrebno?

iz osobnog iskustva znam,da se ponekad traze papiri koji uopce ne trebaju,tek toliko,da ti otezaju zivot.

pokusaj otici do nekog drugog maticnog ureda,tek informacije radi


Zvala sami i drugi matični ured,međutim žena mi je rekla da i njima to treba,da bez toga nemogu ništa ili ako nema to neka traži nalog od PP prema mjestu boravišta,međutim kad je jučer bio neka ˝jako˝ uslužna službenica mu je rekla da ona to njemu ne može izdat,jer ona nema pojma o čemu se tu radi,i sad ko je tu blesav?

Njeno opravdanje je˝ ja moram poslat nalog za taj komad papira MUPU u ZG˝,ali kao rok čekanja tog papira je cca mjesec dana,i sad on objašnjava da ima zakazanu svadbu da bi njemu ta ista odgovorila ˝pa otkaži je˝...kao da je to tako jednostavno....

Danas je jedna poznanica bila u matični u Zg i žena je rekla da treba ić taj nalog,al da se čeka cca 7 dana,i sad ja opet dolazim do zaključka da svako od njih ima neku svoju teoriju,točnije ono ajde od vrata do vrata,pa će ti nakon 30 puta se neko možda i smilovat.

Po meni je isto domovnica jedini dokument koji dokazuje državljanstvo,koje ima...al eto možda se jednog dana te službenice i odgovore

livadinka.kukuric
06.05.2009., 12:20
Zvala sami i drugi matični ured,međutim žena mi je rekla da i njima to treba,da bez toga nemogu ništa ili ako nema to neka traži nalog od PP prema mjestu boravišta,međutim kad je jučer bio neka ˝jako˝ uslužna službenica mu je rekla da ona to njemu ne može izdat,jer ona nema pojma o čemu se tu radi,i sad ko je tu blesav?

Njeno opravdanje je˝ ja moram poslat nalog za taj komad papira MUPU u ZG˝,ali kao rok čekanja tog papira je cca mjesec dana,i sad on objašnjava da ima zakazanu svadbu da bi njemu ta ista odgovorila ˝pa otkaži je˝...kao da je to tako jednostavno....

Danas je jedna poznanica bila u matični u Zg i žena je rekla da treba ić taj nalog,al da se čeka cca 7 dana,i sad ja opet dolazim do zaključka da svako od njih ima neku svoju teoriju,točnije ono ajde od vrata do vrata,pa će ti nakon 30 puta se neko možda i smilovat.

Po meni je isto domovnica jedini dokument koji dokazuje državljanstvo,koje ima...al eto možda se jednog dana te službenice i odgovore

jednostavno odes kod sefice maticnog ureda i zatrazis nek ti da napismeno sa stambiljem i potpisom koji su sve papiri u ovom konkretnom slucaju potrebni.

to ti mora dat,ak ne da ,napisi zahtjev ,predaj sta imas pa nek ti napise odbijenicu,jer bi morala napisat i razlog.

to sa tim rjesenjem,neznam da li se uopce moze dobit jos jednom,jer to nicem ne sluzi osim dobivanju domovnice.

zato velim trazi napismeno sve

p.s. skoro 100% sam siguran da rjesenje o otpustu iz drzavljanstva ne mozes dobit jos jednom,tako da....

ralphina
06.05.2009., 12:24
..no meni su rekli da za upis u knjigu rođenih treba rodni list mjesta gdje si rođen, potvrda o prebivalištu i osobna iskaznica... Ja sam se prosle godine upisala u Maticu rodjenih u HR.. trebao mi je rodni list iz zemlje rodjenja (provjeri po kojoj konvenciji, da li treba prijevod, apostile..) te domovnica i osobna na uvid.

livadinka.kukuric
06.05.2009., 12:47
tocno tak evo jedan interesantan link,zadnja recenica je bitna

http://www.drzavna-uprava-osijek.hr/Info/matica_rodjenih.htm

evo i zahtjev za naknadni upis u maticu rodjenih,po d prilog,nema nista o nekom rjesenju il.sl.

http://www.udu-obz.hr/Text/matzah_%20rodeni_knjiga_%20drz.pdf

zbunjena_2009
06.05.2009., 13:24
tocno tak evo jedan interesantan link,zadnja recenica je bitna


Naknadni upisi u maticu rođenih činjenice rođenja hrvatskih državljana nastalih u inozemstvu, upisuju se u maticu rođenih na temelju izvatka iz državne matice rođenih inozemnog tijela.

Onda nas netko pravi ludim,nije valjda da u matičnom uredu odvdje di je nama mjesto prebivališta imaju drugačije zahtjeve??

livadinka.kukuric
06.05.2009., 13:45
Naknadni upisi u maticu rođenih činjenice rođenja hrvatskih državljana nastalih u inozemstvu, upisuju se u maticu rođenih na temelju izvatka iz državne matice rođenih inozemnog tijela.

Onda nas netko pravi ludim,nije valjda da u matičnom uredu odvdje di je nama mjesto prebivališta imaju drugačije zahtjeve??

zato je najbolje otic kod voditelja maticnog ureda i trazit sve napismeno.

mozda nisu imali takav slucaj,al ipak...:mad:

unazad godinu dana bio sam dvaput osobno svjedok kako sluzbenice na policiji prilikom prijave boravka sikaniraju osobe koje su se doselile iz bosne u Hrvatsku (imaju domovnicu).
traze neke stvari koje od domaceg nikad trazile ne bi.a drskost i neljubaznost.to se zbilja rijetko vidja

vjanda
15.05.2009., 17:07
Zelio bi dobit Hrvatsku domovnicu ali mi je receno da na nju nemam prava.

Da li neko moze da mi objasni je li to tacno i ako nije sto trebam ucinit da je dobijem.

Majka mi je Splicanka rodena u Splitu. Ona ima Hrvatsku domovnicu i putovnicu.
Otac mi je Ceh.
Ja sam roden u Beogradu 1972 jer mi je majka tada tamo radila kao profesorica engleskoj jezika.
1987 smo otisli zivit u London i tamo sam steka Englesko drzavljanstvo.
1989 sam pozvan da sluzim vojsku JNA sto nisam ucinia i nakon toga nisam ponovo dobija Jugoslovensku putovnicu.
Majka mi ima kucu u Dalmaciji i ja bi zelija zivit doli ali ka Hrvat a ne ka stranac.
Problem je u tome sto su mi za domovnicu trazili papir na kome se izjasnjavam ka Hrvat za vrime Jugoslavije. Ja to nemam jer sam tada bija dite i na svim papirima pise da sam Jugosloven.
Jedan prijatelj me uvjerava da pravno imam prava na domovnicu zbog majke.
Moze li mi neko pomoc.
Hvala lipa

buntspecht
15.05.2009., 20:11
po ovome nemas pravo

zakon o drzavljanstvu http://mup.hr/main.aspx?id=96#1

za tebe su bitni clanci 4 , 5 , 6

mozda neko zna neku rupu,ali cisto sumnjam,unazad par godina je jako postrozen zakon

vjanda
15.05.2009., 22:10
Hvala ti na odgovoru.
Procitao sam clanke 4 5 i 6 ali mi jos nije najjasnije.

U clanku 4 se na mene odnosi treci dio :
čiji je jedan od rodltelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, drugi bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva a dijete je rođeno u inozemstvu.

U trenutku mog rodenja majka mi je bila hrvatica ali hrvatska drzava nije postojala 1972. Otac mi ima Englesko drzavljanstvo, kako on moze biti "bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva". Uopce mi nije logicno.

Ni clanak 5 mi nije jasan.
Ja nisam "dijete". Zakon mi se cini jasnim za nekoga rodenog nakon nastanka hrvatske drzave ali sta je sa nama koji smo stariji od 18 godina?

Ja sam spreman izjasnit se kao hrvatski drzavljanin i potpisat dokument ako je to potrebno.

Po clanku 6 bi ima pravo na drzavljanstvo da mi mater da "pisanu izjavu da se dijete smatra hrvatskirn državljaninom". Opet isti problem, ja imam 37 godina :)

Ima li ko sugestiju kako bi ovo moga rijesti?
Ako neko zna za advokata koji se bavi ovim pitanjem molim vas mi javite.

buntspecht
15.05.2009., 22:56
Hvala ti na odgovoru.
Procitao sam clanke 4 5 i 6 ali mi jos nije najjasnije.

U clanku 4 se na mene odnosi treci dio :
čiji je jedan od rodltelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, drugi bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva a dijete je rođeno u inozemstvu.

U trenutku mog rodenja majka mi je bila hrvatica ali hrvatska drzava nije postojala 1972. Otac mi ima Englesko drzavljanstvo, kako on moze biti "bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva". Uopce mi nije logicno.

Ni clanak 5 mi nije jasan.
Ja nisam "dijete". Zakon mi se cini jasnim za nekoga rodenog nakon nastanka hrvatske drzave ali sta je sa nama koji smo stariji od 18 godina?

Ja sam spreman izjasnit se kao hrvatski drzavljanin i potpisat dokument ako je to potrebno.

Po clanku 6 bi ima pravo na drzavljanstvo da mi mater da "pisanu izjavu da se dijete smatra hrvatskirn državljaninom". Opet isti problem, ja imam 37 godina :)

Ima li ko sugestiju kako bi ovo moga rijesti?
Ako neko zna za advokata koji se bavi ovim pitanjem molim vas mi javite.

u Jugoslaviji si imao i Drzavljanstvo Jugoslavije i jos dodatno republicko,malo tesko za skuzit al tak neak.

ovo sa izjasnjavanjem hrvatom nema veze sa nastankom drzave.u Jugoslaviji ti je u mnogim dokumentima pisalo pod narodnost hrvat,hrvatica....ja imam neku svjedodzbu od mame iz 60 i neke i pise narodnost: hrvatica


ja ipak mislim da za tebe vrijedi Clanak 6 zakona o drzavlljanstvu.

probaj pronac neku krstenicu il slicno gdje ima rubrika narodnost,pa ak ti negdje pise hrvat,hrvatsko il.sl. mozda i uspijes dobit

to sa izjasnjavanjem Hrvatom naknadno je proslost,

vjanda
16.05.2009., 13:43
priznaje li se i dokument kao sto je dacka knjizica iz osnovne skole ili zdravstvena knjizica u kojoj pod narodnost pise Hrvat?

buntspecht
16.05.2009., 15:02
mozda prihvate,pitaj najbolje.

prije je prolazilo sve zivo

Svrco5
17.05.2009., 08:56
priznaje ti se sigurno i takav banalan dokument, sigurna sam jer sam imala iskustva s tim

Svrco5
17.05.2009., 09:03
Provjeri da li ti je mama upisana u knjigu hrv. državljana prema mjestu rođenja. Ako je upisana, zatraži potvrdu (možeš i poštom to tražiti) da je jer na taj način je još uvijek hrv. državljanka. Potvrda košta nekih 25 kuna.
Uz to trebaš rodni list, potvrdu na koji način si primljen u državljanstvo koje trenutno imaš, domovnica te zemlje...nisam sigurna da li još nešto, no za to najboljenazovu mup petrinjska. nama su oni značajno pomogli.
Zapamti da moraš biti dosadan jer inače ništa od svega toga. Na početku ćeš slušati da ne možeš, nakon toga će tražiti kojekakve dokumente, ali kada vide da si uporan odobrit će ti.
Dva su načina da dobiješ to državljanstvo:
1. naknadni upis u knjigu državljana (to je opcija o kojoj sam gore pričala)
2. prema narodnosti (tu trebaš te papire u kojima se ti izjašnjavaš kao Hrvat)

Petrarca
24.05.2009., 23:25
Ja imam dvojno državljanstvo.
Razmišljam da si napravim i treće.
Može li se to?*

Majkus!
27.06.2009., 14:57
Vojky,kao 1. sorry ako nisam našao sličnu temu!

Dakle,zanima me par općenitih stvari o domovnici.
Zašto je tako bitan taj original,i zašto se (navodno) nemože napraviti nova?
Pa osobnu sam več 5 puta napravio jer sam ju bio izgubio!
Nisam ju izgubio ne,samo je nemogu naći! Je moguće da sam ju ostavio na faksu kad sam išao na upise? A kad više nisam siguran!
Molim Vas recite mi nešto više..

Ne nisam ju izgubio (hope so)...ali ipak,tata..ako čitaš..ti si najbolji! :W

File
27.06.2009., 17:57
Zašto je tako bitan taj original,i zašto se (navodno) nemože napraviti nova?


To ti je kriva info.. možeš izvaditi domovnica (primjeraka) koliko hoćeš, kao i za rodni list, vjenčani....samo zahtjev (formuular) popuniš i 20kn taxe.

Majkus!
27.06.2009., 21:14
Ufffaaaa....spasio si me prijatelju!
Ma svi mi bruje da nju dobiješ samo jednom (što je meni nelogično bilo).
zašto npr onda rodni list možeš dignuti kad želiš a ovo ne!
Znači mogu i javno priznati da mislim da sam ju zagubio!?
bem se nemarnog..:(

File
27.06.2009., 21:19
Ma, slobodno možeš priznati da si je izgubio...

To ti je obični izvadak iz knjige državljana (samo se lijepše zove "domovnica"), pa ih možeš izvaditi koliko i kada god hoćeš...

Majkus!
27.06.2009., 21:23
A odlično onda!
Imaš cugu jer si me poštedio živaca! :)

angel_croft
29.06.2009., 20:47
ljudi!!hitna pomoc molim!
trazim pola dana!i nemam jednostavno originalnu domovnicu i rodni list
samo kopije,neovjerene,i nisu nove!

ako sam prvi puta bila prijavljena u nekoj drugoj opcini,a sada sam u splitu,mislim prijavljena sam godinama na splitskoj adresi jeli to znaci da mogu na splitskom maticnom uredu izvaditi novu domovnicu?
za rodni list pretpostavljam da da,mislim tu sam rodena??:confused::confused:

i ako mogu a nadam se:moli::moli::moli:,onda osim popunjavanja tih upitnika ili kako se zove,trebaju li kakvi jos dokumenti za vadenje novog?
i da jeli dobijes odmah??

hitno mi je jako,inace bi otisla u tu drugu opcinu,ali oni ne rade svaki dan:(:(

mooolim vas pomoc zivcana sam,luda i glupa jer nisam napravila na vrijeme:(

angel_croft
29.06.2009., 21:50
sambadi help mi:(
malo sam se kaaaaasno sjetila,mislila sam da imam to:(ajde pls

đoni the men
29.06.2009., 22:08
znači,domovnica košta 20 kn...a zna možda tko kolko košta rodni list? isto ili? :ne zna:

angel_croft
29.06.2009., 22:11
znači,domovnica košta 20 kn...a zna možda tko kolko košta rodni list? isto ili? :ne zna:

ja mislim 28:misli:
tako mi je barem neko reka...
no,znas li ti ista sto sam ja pitala:p

File
29.06.2009., 22:55
Domovnica, rodni list i sve slično košta 20 kn biljega, ako sam dođeš po nju, a ona razlika ti je ako ti je šalju poštom na adresu....
Iako me ne bi začudilo da različiti matični uredi imaju različite cjene i prakse...

Domovnicu bi ti morali moći izdati i u splitskom matičnom bez obzira što si prije bila drugdje,.... iako ponovno napominjem da svaki ured ima neku svoju filozofiju i praksu....

angel_croft
29.06.2009., 23:15
Domovnica, rodni list i sve slično košta 20 kn biljega, ako sam dođeš po nju, a ona razlika ti je ako ti je šalju poštom na adresu....
Iako me ne bi začudilo da različiti matični uredi imaju različite cjene i prakse...

Domovnicu bi ti morali moći izdati i u splitskom matičnom bez obzira što si prije bila drugdje,.... iako ponovno napominjem da svaki ured ima neku svoju filozofiju i praksu....

e hvala ti puno na odgovoru.
tome sam se i nadala, da je tako...
mislim ja sam glupa sto se nisam na vrijeme sjetila :bonk:
:brukica:

e jos da pitam,jeli dovoljno da donesam samo putovnicu npr.da mi vide adresu ili moram vaditi prethodno nesto,npr potvrdu o prebivalistu ili nesto,ako znate?


edit:
gledam ja putovnicu,gleda ona mene,a adrese stanovanja na njoj nigdje :lol:

File
29.06.2009., 23:26
U načelu ti ne treba ništa, ali ti svejedno ponesi bar osobnu (valjda je imaš), a može i putovnica....

angel_croft
29.06.2009., 23:43
U načelu ti ne treba ništa, ali ti svejedno ponesi bar osobnu (valjda je imaš), a može i putovnica....

samo za dokumente ne pitaj sto imam i gdje je sto,nisam inace neorganizirana nimalo,al sto sam napravila od svega toga cisto me sram:brukica:

al ajd imam to sto je dovoljno za domovnicu,ako kazes da je to dovoljno:):)

hvala ti i klanjam se do poda sto pomazes u ove kasne sate:s:s:s:s

File
29.06.2009., 23:52
Neznam jesi li ikad bila na splitskom matičnom, ali ono moj savjet : budi uporna...

angel_croft
30.06.2009., 00:00
nisam bila do sada:)ali bit cu uporna...nadam se da me nece odhebati..mislim idem ujutro prije neg uopce otvaraju samo da me ne odhebu,ono-guzva,zivcanost i to...
joj ljudi,ako postoji netko blentav kao ja tko ovo cita-savjet:VADITE DOKUMENTE STO PRIJE,jer kad je zadnji cas...:zvrko::zvrko:
nije nimalo ugodno

angel_croft
30.06.2009., 08:43
evo da se jos jednom zahvalim i da napisem kako je u splitu,ako bude potrebno nekome,pa da zna:)

nema nervoze!ako si prijavljen i negdje drugdje bio prvi put,a sada zivis u splitu i prijavljen si tu na adresu sve je oke.
dodes tamo,ispunis jedan formular za rodni list,jedan za domovnicu,platis svaki po negdje 25 kn(rodni list kada udes placas a domovnicu prvo kupis taksenu marku=20 kn)...ispunis,udes unutra,barba/teta to pregledaju fino,isprintaju ti i ovjere domovnicu i rodni list i sve je oke:):)

eto ga,hvala Bogu da je tako:cerek::cerek:
cao:kiss::W

xenchi
02.07.2009., 08:58
Ljudi, hitno mi treba odgovor. Uglavnom, hitno mi trebaju domovnica i rodni list. Student sam sa privremenim boravištem u Zg-u. Mogu li ja to izvaditi u bilo kojem matičnom uredu ovdje ili ili baš mora biti od matičnog ureda iz mog stotinama kilometara udaljenog mjesta? Hvala :s

Didi
11.06.2010., 20:02
Što se radi s domovnicom umrle osobe? I općenito sa svim dokumentima? Poništavaju se, bacaju, uništavaju u vlastitom aranžmanu?

snjeska
30.07.2010., 14:08
evo imam sestricnu koja je za vrijeme rata rodjena u petrovoj bolnici u zagrebu,a roditelji su joj iz bosne i tam zive
ona je sad punoljetna i zamolila me je da saznam kak ona moze napravit podic il sto vec domovnicu s obzirom da je rodjena u hrvatskoj

strasnomlat
31.05.2012., 17:48
Trebam podići domovnicu nekom liku iz Bosne. Imam punomoć i znam da trebam ići u Ilicu po taj dokument. Jel' dovoljna ta punomoć (+ osobna, pretpostavljam) il' trebam ispunjavati neki formular, i ako da, da li ga mogu skinuti negdje s neta (vidio sam dva različita formulara za izdavanje domovnice, pa više ne znam koji mi treba). I šta ono još, biljezi...? Ako mi netko može odgovoriti točno šta sve trebam, bio bih mu vrlo zahvalan.

Simon Phoenix
01.06.2012., 12:06
Zahtjevi (https://e-uprava.apis-it.hr/igrast/afHtml/info2.html)
Pristojbe (https://e-uprava.apis-it.hr/igrast/afHtml/info3.html)
Ostale informacije (https://e-uprava.apis-it.hr/igrast/servlet/PrikaziStranicu).

Bourne-
18.06.2013., 13:14
Pozdrav!

Moram ovih dana vaditi Hrvatsku putovnicu (u Mostaru) pa sam u pripremi dokumenta ugleda da mi je JMBG na domovnici različit od onoga na ostalim papirima, tj. zadnjih šest brojeva je drugačije. Gledao sam i od roditelja i njima je različit, pa me sada zanima da li je to neka greška ili to tako treba?

Metal
18.06.2013., 13:17
I kod mene je tako...
Jednom prilikom su mi objasnili da je jedan od ta dva u biti nešto kao privremen. Navodno je "pravi" onaj iz zemlje u kojoj si rođen, a ovaj drugi kao privremen.
Mada... poznajem nekoliko ljudi koji imaju 3 državljanstva sa 3 različita JMBG-a. :ne zna:

Bourne-
18.06.2013., 13:19
Jesi li imao problema oko toga kod vađenja papira?

Zikomid
18.06.2013., 13:20
Hrvatski jmbg je različit od bosanskog, kreira se drugačijim izračunom, pa ni ne može biti jednak.
Problem je ako u Hrvatskoj imaš 2 različita jmbg-a, tad moraš oba spojiti u jedan, zahtjevom MUP-u.

Metal
18.06.2013., 13:30
Jesi li imao problema oko toga kod vađenja papira?

Ne, nikada.

Bourne-
18.06.2013., 22:49
Hvala ekipa! :top:

Diler na Forexu
14.12.2013., 10:51
Uskoro će mi trebat kod javnog bilježnika ovjerena kopija domovnice, a domovnica koju imam je stara vjerojatno 10 godina pa me zanima jel domovnice imaju rok trajanja kao npr. rodni listovi?

Jel bilo kakvih promjena s obzirom na uvođenje OIB-a ili EU ili nešto treće?

Na mupovoj stranici piše da se vadi:

"Rođeni u Hrvatskoj, domovnicu mogu podići u matičnom uredu prema mjestu upisa, gdje se ispunjava zahtjev za izdavanje domovnice."

Budući da se nisam rodio u mjestu gdje su tada prebivali moji roditelji, a u međuvremenu 3 puta mijenjao mjesto prebivališta, gdje bi je trebao vaditi, ako mi uopće treba nova?

Koji dokumenti trebaju za vađenje domovnice?

drot13
14.12.2013., 17:29
Nemaju rok trajanja i dobra ti je ova stara.:top: