PDA

View Full Version : Zalijevanje u odsustvu

kurjoza
24.05.2006., 09:23
Dragi cvjetofili, savjetujte mi sto ću s mojim ljubimicama kad odem na godišnji..

Naime tek sam počela, imam 2 biljčice na terasi, i primijetila sam kad ih nisam samo 2 dana zalivala, da su mali pupoljčići uvenuli...

Što će tek biti kad odem na dva tjedna :horor:

Da li ima za kupiti nekakva spravica koja dozira vodu?

Da li je dovoljno ako im u ukrasnu teglu stavim vode, po principu samoposluge?

Please help!

gven_s
24.05.2006., 10:15
Postoje kugle(staklene)za zaljevanje.U njih se nalije voda kroz cijev koja se zapikne u teglu pa po zakonima fizike snabdjeva biljku vodom,ali prvo stvar nije jeftina,a drugo neznam koliko drugo može zadovoljiti potrebe biljke,jer to ovisi o više faktora(veličini biljke,njenim potrebama za vodom,položaju,vremenskim prilikama).Stoga preporučam da zamoliš nekog od susjeda ili prijatelja da ti zaliju biljčice ili ako su samo dvije odvezi im ih na čuvanje.

Alenko V6
24.05.2006., 10:29
plastična flaša, napuniti vodom, okrenut naopačke, mala rupica da kapka, i to je to. Malo je ružno. ali cvjeće je ljepše. Kad se vratiš za odmora makneš ih.

ja i bash ja
24.05.2006., 11:08
lako tebi za dvije biljke - odneseš susjedima i lijepo zamoliš da se brinu za njih

a šta ću ja sa punim balkonom na kojem je džungla svega i svčega - ja ne mogu ni za vikend otići , a baš da susjedima dajem ključ od stana :confused:

kurjoza
25.05.2006., 09:10
Nije lako, bas sam si o tome razmisljala.. jako volim cvijeće, al fakat, što s punim balkonom???

Ma razmišljala sam i o susjedima, al ne znam, nisam bas predobra s njima, onako na dobar dan smo si...

Ima li jos ideja? :)

polly
25.05.2006., 09:16
bilo je u bauhausu za kupiti spravice za cvjećke na godišnjem
uzmeš veliku rajnglu punu vode, staviš biljkice okolo
u teglu zapikneš glineni konus koji ima cjevćicu, drugi kraj cjevćice gurneš u vodu

Denys
27.05.2006., 16:20
Na cesmu ide tempomat http://shoptd01.dmail.it/prodotto.php?cod=126928-643, koji se poveze sa gumom koja ima posebne odvode za svaku teglu http://www.rbirrigazione.it/servizi/irrigazione_terrazzi/main.html

boraborabo
27.05.2006., 16:36
Ja imam od Gardene uređaj za zalijevanje balkonskog cvijeća ali ga nisam nikad upotrijebio.Uređaj ima tajmer sa kojim namještaš vrijeme kao i trajanje zalijevanja,zatim pumpicu,crijevo i špricaljke koje se zabodu u zemlju.Sve je veličine kutije cipela.Ukoliko nigdje nenađeš mogao bi ti ustupiti ova za razuman iznos.

boraborabo
27.05.2006., 16:53
Evo kako to izgleda.????sory loše snimljeno

enigma
28.05.2006., 23:03
moja mama ih stavi u kadu napunjenu vodom.
ja pitam neku od prijateljica da dode i zalije. :)

boraborabo
29.05.2006., 07:08
?

Vincent V
01.06.2006., 13:21
Dragi cvjetofili, savjetujte mi sto ću s mojim ljubimicama kad odem na godišnji..

Naime tek sam počela, imam 2 biljčice na terasi, i primijetila sam kad ih nisam samo 2 dana zalivala, da su mali pupoljčići uvenuli...

Što će tek biti kad odem na dva tjedna :horor:

Da li ima za kupiti nekakva spravica koja dozira vodu?

Da li je dovoljno ako im u ukrasnu teglu stavim vode, po principu samoposluge?

Please help!

najbolje je uzeti PET ambalazu i ibusiti iglom malu rupicu tak da voda kaplje.slobodno odi na more jer nece biti nikakvih problema za tvoje pupoljke

boraborabo
02.06.2006., 14:11
Evo kako to izgleda .Kolčići se zabodu u vazu i na njih se stave šprice a sve se to poveže ovim crnim crijevom koje se spoji na pumpu.Ona je u vodi,u kanti,i onda se naregula koliko vremenski da traje zalijevanje i kada da počinje i koliko puta dnevno.Ima bezbroj opcija .Sve je to 12 volti a trafo je sa timerom.
[IMG]http://i3.tinypic.com/11h6oi8.jpg[/IMG

Nismo svi odlikaši

kurjoza
02.06.2006., 17:08
Cool! da li mi treba biti uštekano u struju, ili ima vlastito napajanje?

boraborabo
02.06.2006., 17:53
Treba biti uštekano a u sklopu gdje je timer je transformator na 12 v za pumpicu tako da nema nikakvog straha.Jednostavno je za montažu,ustvari jedan nož za odrezati plastično crijevo na potrebnu dužinu od vaze do vaze i tako ih spojiti po redu.Namještanja ima koliko hoćeš .Možeš da namjestiš jednom ili svakih par sati po pola minute do desetak minuta.Treba imati samo kakvu plastičnu posudu sa vodom i ubaciti pumpu.Cirka 15l je dovoljno za 15 dana i cvijeće će biti kao da ga je neko svaki dan zalijevao

Arijela
12.06.2006., 00:30
Nije lako, bas sam si o tome razmisljala.. jako volim cvijeće, al fakat, što s punim balkonom???

Ma razmišljala sam i o susjedima, al ne znam, nisam bas predobra s njima, onako na dobar dan smo si...

Ima li jos ideja? :)

A frendovi? Imam pune balkone zelenila i lijepo izmaltretiram frendove pa mi zalijevaju dok nikog nema, to funkcionira savršeno. Ali i moj deda je ostavljal oleandere s flašama, to je bila cijela nauka, nekakve cjevčice, kaj ja znam, i savršeno su preživjeli vruća vruća ljeta.

Trebalo bi probati s običnim plastičnjacima sad dok imamo atlantsku klimu.

Fixi
12.06.2006., 10:02
ukoliko ne volite ostavljati uredaje koji kombiniraju vodu i struju dok vas nema kod kuce postoji i jednostavno rjesenje koje ukljucuje lavor i par rucnika. moja zena kad idemo negdje na put sve biljke koje smiju biti u zatvorenom portoru koji nije direktno na suncu i imaju ispod tanjuric preko kojeg se zalijevaju lijepo stavi u kadu i kupaonu na plocice, pored stavi lavor pun vode i jedan kraj rucnika u njega a drugi kraj rucnika na tanjuric ispod tegle i tako si biljka sama crpi vodu koliko joj treba. za biljke koje se zaljevaju odozgora princip je isti samo rucnik ide gore na zemlju. ista stvar se moze napraviti i na balkonu (osim ako nije u prizemlju pa macke popiju vodu dok vas nema). naravno ovo ne vrijedi za neke egzoticne biljke koje moraju dobivati vodu u tocno odredenim intervalima (tipa neke vrste kaktusa koje se smiju zaljevati tocno svakih 14 dana u sumrak). e da dobro je da je lavor u razini tanurica ili zemlje.

djurica
21.06.2006., 14:58
Ja biljke zbrinem ovako: lavor (kantu) s vodom stavim na povišeno mjesto (stolica) i oko stolice stavim cvijeće. U lavor stavim špage, deblje, toliko komada koliko ima tegli za cvijeće, a drugi kraj svake špage stavim na zemlju u tegli. Špaga polako vlaži zemlju i cvijeće će preživjeti. Vjerujte, provjerena metoda, a jednostavna.

vikica
04.06.2008., 18:12
Imam jedan problem:
kako osigurati balkonskim biljkama (u velikim teglama) dovoljno vode na duže razdoblje (1-2 tjedan)?

Ako stavim u one tanjure ispod tegli, voda ispari za dan-dva.
Probala sam i u flašu, a čep sam izbušila na 2-3 mjesta, ali i to kratko traje (do 3 dana max!).

Ne znam što smisliti da mi biljkice imaju vode i da ne umru, ako mene nema doma.

Ima netko neko učinkovito riješenje?

Nikolajevna
13.06.2008., 08:35
Moj susjed je jednom išao na godišnji tjedan dana i evo što je napravio: Veliki bujol vode (ali zatvoren) je objesio iznad cvijeća i izbušio sitne rupice kroz koje je voda kapala. Na te rupice je stavio crijevo(gumu) koje je spustio do cvijeća. Tjedan dana mu se zemlja stalno vlažila i cvijeće je preživjelo!:)

zunzara
13.06.2008., 19:04
ja sam nekada znala sve tegle približiti, u sredinu staviti veliki lonac vode, narezati trake od stare plahte i zapiknuti jedan kraj trake u teglu, a jedan u vodu. Cvijeće je pilo vode koliko je njemu trebalo i odlično se održalo.
Tako ću napraviti i ovo ljeto jer mi nema tko zaliti cvijeće dva tjedna.

*katarina*
15.06.2008., 19:15
dobra ideja!
ali ja imam pun balkon cvijeća!
a šta mislite da cvijeće dobro zalijem i unesem u kuću?

vikica
18.06.2008., 18:20
ja sam nekada znala sve tegle približiti, u sredinu staviti veliki lonac vode, narezati trake od stare plahte i zapiknuti jedan kraj trake u teglu, a jedan u vodu. Cvijeće je pilo vode koliko je njemu trebalo i odlično se održalo.
Tako ću napraviti i ovo ljeto jer mi nema tko zaliti cvijeće dva tjedna.

Zgodno! I jednostavno. Pokusati cu to napraviti dok sam u ZG, da provjerim koliko veliki lonac im treba za 2 tjedna.
Thanx

Air
17.12.2008., 21:52
Bok svima!

Neznam da li je ova tema vec bila ali me zanima prakticno rjesenje za automatsko zalijevanje kucnih biljaka, 20-tak ljubimaca :cerek:, za recimo period od 3-4 tjedna odsustva.
Unaprijed zahvaljujem na svim savjetima i korisnim linkovima.

casio
23.12.2008., 21:44
Bok svima!

Neznam da li je ova tema vec bila ali me zanima prakticno rjesenje za automatsko zalijevanje kucnih biljaka, 20-tak ljubimaca :cerek:, za recimo period od 3-4 tjedna odsustva.
Unaprijed zahvaljujem na svim savjetima i korisnim linkovima.

Ako će u prostoru biti grijanja onda moraš zamoliti nekoga da ti zalijeva biljke. Ako neće biti grijanja ili će biti tek toliko, onda će voda u tanjurićima ili ukrasnim teglama (ne znam u čemu držiš biljke) biti dovoljna.

Alex92
18.03.2009., 20:54
Imam jedan problem:
kako osigurati balkonskim biljkama (u velikim teglama) dovoljno vode na duže razdoblje (1-2 tjedan)?

probaj upotrebit aqua150 zadrživač vode u zemlji. To ti radi kao vodena baterija. Upija vodu kad je ima a potom je polako izpušta. 3g suhog proizvoda ti može zadrža pola litre vode. brisana reklama
Pozdrav

Las Legolas
18.03.2009., 21:43
Kako sam shvatio, granulat se mora pomijesati sa zemljom prije uporabe. Nakon toga se osigurava potpuno upijanje (150-300 g H2O/ g proizvoda).
Koliko je djelotvoran kod tretiranja postojecih travnjaka ili pojedinacnih biljkaka, i na koji se nacin tada dozira?

Alex92
19.03.2009., 01:08
Može se koristiti u suhom ili hidriranom (gel) stanju.

Gel se pravi u omjeru od 10g suhog poimera pomješanog sa 1,5 do 2 litra vode. Nakon 15 minuta aqua150 nabubri i sve se pretvori u kristalni gel.
Uporablja se kad presađivnja biljaka u lončanice, žardinjere ili u vrtu. Uporabljati od 0,2 do 0,5 litre gela po biljci u zavisnosti od njene veličine.

Za uporabu u suhom stanju olovkom ili stapićem napravi dvije, tri rupe u zemlji u pravcu korijena i dodati zličicom 2 - 3g polimera, potom zatvoriti rupe i zaliti biljku.
U suhom stanju se miješa sa zemljom u omjeru od 1g do 2g na 1kg zemlje.

Za već postojeće travnjake je malo teže. Izvrstan je za zasnivanje novih travnjakam 20g-50g po m2 pomješan sa zemljom, gnoivom ili sjemenom.

Nevalja ga posipati po površini jer je osjetljiv na UV zrake i neće dugo trajati. U zemlji traje 5 godina.
Uz vodu zadržava i sve hranjive tvari rastopljene u vodi.

Nadam se da će vam biti od koristi.
Pozdrav svima

esperanza0905
31.03.2010., 13:52
Postoje kugle(staklene)za zaljevanje.U njih se nalije voda kroz cijev koja se zapikne u teglu pa po zakonima fizike snabdjeva biljku vodom,ali prvo stvar nije jeftina,a drugo neznam koliko drugo može zadovoljiti potrebe biljke,jer to ovisi o više faktora(veličini biljke,njenim potrebama za vodom,položaju,vremenskim prilikama).Stoga preporučam da zamoliš nekog od susjeda ili prijatelja da ti zaliju biljčice ili ako su samo dvije odvezi im ih na čuvanje.

da li netko zna gdje se mogu kupiti te staklene kugle??

luka lik
31.03.2010., 14:00
Evo (http://www.google.hr/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.neckermann.hr%2Fhr%2Fnm2%2Fsa m-svoj-majstor%2Fvrt%2Fgartendeko%2FFH_bmZoX3BhZ2V0eXBlPW RldGFpbCZmaF9zZWNvbmRpZD1ocl8yMzM1MTQmZmhfbG9jYXRp b249JTJmJTJmbmVja2VybWFubl9ociUyZmhyX0hSJTJmY2F0ZW dvcmllcyUzYyU3Ym5lY2tlcm1hbm5faHJfaHJfMjcwNjElN2Qm Zmhfdmlldz1kZXRhaWwmZmhfcmVmdGhlbWU9cHJvbW9fMTg1Mz M0NjElMmNkZXRhaWwlMmMlMmYlMmZuZWNrZXJtYW5uX2hyJTJm aHJfSFIlMmZjYXRlZ29yaWVzJTNjJTdibmVja2VybWFubl9ocl 9ocl8yNzA2MSU3ZCZmaF9yZWZ2aWV3PXN1bW1hcnkm%2Fm-233514%2Findex.html&ei=-zizS5pCkoidA7XLhcQE&usg=AFQjCNHjcb1ab5aIt27OklgUMh3yvcahhA&sig2=ofcx9uv5S0hU-iEbvliRNw) dosta skupao ako ih treba više...

esperanza0905
31.03.2010., 14:16
jooj hvala ti!!!

luka lik
31.03.2010., 19:27
No frks:mig:

laella
17.06.2010., 19:31
Zna li neko postoji li negdje neka agencija koja se može angažirati za zalijevanje cvijeća u odsustvu?
Moje balkonsko bilje će umrijeti ako se svaki dan ne zalije, a neugodno mi je takvu ozbiljnu obavezu nekome uvaliti :(

mihmih
17.06.2010., 21:14
Zna li neko postoji li negdje neka agencija koja se može angažirati za zalijevanje cvijeća u odsustvu?
Moje balkonsko bilje će umrijeti ako se svaki dan ne zalije, a neugodno mi je takvu ozbiljnu obavezu nekome uvaliti :(

ima ima, zove se kisda, i nije bas pouzdana

vrabec-te-dal
10.07.2010., 13:06
kako vi zaljevate vrt kad ste na godišnjem.
pitam one koji ne ostavljaju taj posao susjedu :mig:
da znam kad ćemo ići na par dana kako da mi sve ne propadne i sasuši se