View Full Version : gostinska obljuba
Prije par dana sam cuo za obicaj na ovim prostorima - gostinsku obljubu. Htio sam da pitam da li je jos neko cuo za to, kada, od koga, dal je stvarno postojao... Kako objasnjavate? Zivo me zanima kako se to uklapa u nashu sliku o sebi kao glavama doma... Dakle, sta je gostinska obljuba???
Zašto to meni zvuči kao ono... moja kuća je tvoja kuća, moja žena je tvoja žena...
EmeraldSoul
27.05.2006., 19:46
na kojim "ovim! prostorima? nisam čula za tako nešto u rh i ne zvuči mi logično s obzirom na katoličku tradiciju. eventualno u bosni pod opsadom turaka ili nekim izoliranim krajevima kao lokalni običaj. sumnnjam da je tako nešto bilo rasprostranjena pojava :eek:
goranbo
13.06.2006., 02:24
Pa, na slovenskom bito znacilo "ugostiteljsko obećanje", tako nešto.
Prije par dana sam cuo za obicaj na ovim prostorima - gostinsku obljubu. Htio sam da pitam da li je jos neko cuo za to, kada, od koga, dal je stvarno postojao... Kako objasnjavate? Zivo me zanima kako se to uklapa u nashu sliku o sebi kao glavama doma... Dakle, sta je gostinska obljuba???
Domaćin svome kumu (vjenčanom/krvnom) koji ga je nečim "doživotno" zadužio ponudi vlastitu ženu kad ga nanese put, a zatekne noć u njegovoj kući. A također mislim da se to nudilo nekakvim "vješcima" (legromanti, negromanti...) ili slično da ne bi bacili uroke na kuću i familiju...
Čuo sam za takav običaj u istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori, ali sam mislio da je to neka zafrkancija. Na dubrovačkom području postoji izraz "crnogorski kum" koji sam nekad davno čuo od starih ljudi kad bi pričali o bračnoj nevjeri i sličnim veselim stvarima. Čak sam od djeda čuo par viceva na takve teme gdje su preljubnici nazivani "kum" i "kuma"... Ali sve bi uvijek veselo završilo... Valjda je to bilo onodobno swinganje :D
Ima li na forumu neki etnolog da više zna o ovome?
Sad i mene zanima...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.