PDA

View Full Version : Uređenje vrta


stranice : [1] 2 3

Eliza
16.06.2003., 13:52
Zbog velikog interesa cijenjenih diskutanata Svijeta oko nas
('Ajmo u red, jedan po jedan, nemojte se gurat'! :D:D), otvaram ovu temu.
Imam mali vrt. Trenutno mi je najveći problem suša. Unatoč zalijevanju, trava klone... Cvijeće se još drži...:(
Cilj mi je imati biovrt, sa što manje "kemije"... :)

peonija
16.06.2003., 22:41
travu ne zalijevam, cvijeće samo povremeno, tek tolko da se ne osuši, jedino od povrća neću odustati dokle god nam daju da trošimo vodu. Baš se spremam opet sutra na navlačenje kanti. Ako kiša uskoro ne padne, a nema je već ne znam otkad, bojim se da će nam zabraniti da razlijevamo pitku vodu po vrtovima.

darko
16.06.2003., 23:01
tko ti to može zabraniti?
trebali bi biti svjesni da 46% vode propada u samom cjevovodu zbog dotrajalosti, i tu nam vodu takodje naplaćuju.mi plaćamo a njima curi i sve im ravno.

peonija
16.06.2003., 23:10
kod nas je već proglašena elementarna nepogoda i bojim se da će uskoro biti na redu i zabrana trošenja pitke vode za zalijevanje vrtova. Nisam slušala radio danas pa ne znam kakva je trenutno situacija. I kaj onda mi tu možemo? Bunar nemam i mogu se slikat.

BladeRunner
17.06.2003., 00:04
Prvi put sam se vrtlarenjem poceo baviti u Zagrebu. U Novom Zagrebu je jako puno stanara zaposjelo neuredjeno zemljiste i napravilo povrtnjake.
Nisam siguran kako je sada sa vodom tokom suse, ali mi smo uvijek imali dovoljno vode iz rucnih pumpi, koje smo sami zabili, samo sto su nase cijevi bile duge 10 metara (3 cijevi od po 3 metra, plus vrh od metra).

BladeRunner
17.06.2003., 00:51
Bilo bi mozda zgodno kopirati ovdje neke postove sa drugih tema, ali...

O PUZEVIMA...

Peonija, volio bih da ovdje ima jezeva, jer su mi to jako drage zivotinje. No njih ovdje nema. Nema ni sljepica. Problemom sa puzevima se mnogi bave, puno je savjeta o tome, ali zelis li u mojoj klimi imati puzeve pod kontrolom, to zahtijeva konstantan rad. Nasi vrtovi nisu izolirane cjeline. Gdje ja zivim, svatko ima lijepo uredjene vrtove, a i oinace je to u vecini slucaj u Australiji. Da bi se znatno smanjio broj puzeva, svi susjedi bi istovremeno morali zapeti svim snagama da ih se rijese. To bi uzelo nekoliko tjedana, a onda bi opet bilo neko vrijeme mirno.
Ove godine je doslo do prave eksplozije puzeva, nakon suse. Cim je pala obilna kisa, imamo puzeva na sve strane.
Neki ljudi vole jesti puzeve, pa ima i prijedloga da im se broj smanji tako da ih se jednostavo jede. :) Sada ce me vegici upucati. ;) Meni veci problem predstavljaju mali mladi puzevi i golaci. No oni koji bi mozda i zeljeli jesti puzeve, moraju znati da je jako opasno samo pokupiti puza i skuhati ga. Puzevi jedu sve i svasta. Najbolji primjer je kako lijepo izjedu zelenu pupavku. Puzevima nista, a probas li ga pojesti, sam se otrujes. Puzeve koje se namjerava pripremati kao hranu, treba prvo dva tjedna drzati na cistoj hrani. Drzi ih se u jednostavnim zicanim kavezima sa sitnim otvorima na zici. tamo se hrane bijelim brasnom i salatom. U ta dva tjedna oni iz organizma izbace sve otrove, ili ih prerade u neotrovne tvari.

O MRAVIMA...

U mojoj klimi ima nevjerovatno puno mrava. Oni su izuzetno korisna bica, jer zapravo vrse sanitarnu sluzbu u vrtu. No i ti mravi mogu postati problem i onda ih se mora staviti pod kontrolu. Ako samo raznose lisne usi po bilju, to se lako dade rijesiti, a i lako je uocljivo, jer mravi donose lisne usi na mlade vrhove bilja, gdje ima najvise soka i secera potrebnog za razvoj stabljike i pretvaranje pupoljaka u listove. Spricanjem se usi lako dadu odstraniti. Za to je cesto sasvim dovoljna i obicna sapunica.
Kada je susa, kao proslog ljeta, proljeca i zime, vrijeme zapravo i nije tako lose, a kako smo blizu mora, ne patimo od istih problema kao oni u unutrasnjosti. Za vrijeme suse, mnogo bilje bolje uspijeva, jer nema izvjesnih parazita koji vole vlagu u zraku, ali zato ima puno mrava. Ukoliko vani pocnu, tu i tamo, praviti probleme, postoje sitne granule koje se pospu po zemlji i problem ubrzo nestane. Veci je problem kada pocnu zalaziti u kucu, no i to se tako rijesi da im se na put prolije par kapi guste secerne vode pune boraksa (komercijalan proizvod). Mravi sa time hrane svoju kraljicu i problem tako nestane. Znam da ovo sto sam naveo zvuci neeticno za nekoliko diskutanata ovdje, ali je nastojim u svojim postupcima biti izbalansiran. Nije mi namjera pobiti mrave, dapace, ali kada pocnu predstavljati problem, onda ih se mora staviti pod kontrolu.

O GUSJENICAMA...

Toga uvijek i svugdje ima. Bilje se samo uspije rijesiti manjeg broja gusjenica, a ono sto bilje ne rijesi lucenjem gorkog soka, onda ja poberem sa lisca i ubijem. Problem je kada dodje do prave posasti gusjenica, onda se mora spricati, ali to je rijetko. Ima i biljaka koje doslovno privlace jednu vrstu gusjenica. To su uglavnom suhe biljke sitnog lisca. Ja sam imao dva grma tzv. "cajnog drveta", sto god da sam radio, uvijek je bilo puno lopti "paucine" u kojoj su se ti paraziti legli. Kako je to vrlo gusta biljka, mehanicko uklanjanje je bilo jako nespretno i nedjelotvorno. Na kraju sam uklonio obadva grma. Neke stvari se jednostavno ne isplati uzgajati.
Imam u teglama lovor i ruzmarin. Ove su mi godine mlade listove na lovoru pojele ona male zelene gusjenice, koje se zbog boje jako tesko mogu primijetiti, a kada se krecu, savijaju se u izdignuti luk. Nisam nista spricao, pazljivo sam ispregledao biljku i pobio sve gusjenice koje sam uspio naci.

BladeRunner
17.06.2003., 01:09
Peonija, nisam siguran da li se ovo moje iskustvo moze upotrijebiti u tvom slucajum, ali...

U staroj sam kuci imao puno vise kompostnih gujavica, nego sada, i par puta nisam imao dovoljno kuhinjskih otpadaka, a trave po zimi nije bilo, jer se nije trebalo kositi cesce od jednom mjesecno.
Tada bih otisao u obliznju vocarnu i rekao sto mi treba. Oni su bili vise nego sretni da mi dadu svoje otpatke, koje ionako bacaju. Evo jedan primjer, ovdje se salata ne naplacuje po tezini vec po glavici. Da bi ljepse izgledala i da bi je vise stalo na police, trgovci pocupaju vanjsko veliko lisce. Isto vrijedi i za kupus. A ima jos i sva sila drugog biljnog otpada. Ja bih jednostavno znao doci, uzeti od njih par kartonskih kutija, koje isto bacaju, i onda sve to lijepo napuniti otpadom od voca i povrca.
Siguran sam da ako odes u obliznju vocarnu i objasnis im sto ti treba i zasto, te se obavezes da ces ima tako smanjiti dio otpada, da bi ti trebali izaci u susret. Na koncu konca, to ima i ekoloski ucinak, jer se nece sve to pobacati na gradsko smetliste, vec ce zavrsiti u tvom vrtu i uciniti ilovacu pogodnom za uzgoj bilja.
Uspijes li u toj nakani, ja za pocetak uopce nebih isao na kompostiranje, vec bih sav taj zeleni otpad odmah ukopao pod zemlju i pustio da tamo istrune.

BladeRunner
17.06.2003., 01:20
Znam da je o tome mozda prerano govoriti, ali mislim da po malo dolazi vrijeme da se pocne razmisljati o skupljanju kisnice. Oni koji imaju kuce, trebali bi ili napraviti betonsku cisternu od par tisuca litara, ili ako je to dostupno u Hrvatskoj, kao ovdje, dati ukopati platicnu cisternu. Ovo drugo je mozda malo skuplje, ali nema problema sa betonom. Betonska cisterna moze puci, a i nije pogodna za zalijevanje bilja, jos dok je cement aktivan.
Takva cisterna se spoji na cijev za odvod kisnice, i ima i izlaz za vodu, ukoliko se prepuni za kisne sezone.

Ukapanje sto vise organskog materijala u zemlju, nakon nekoliko godina stvori dvadesetak centimetara debeo sloj koji znatno bolje zadrzava vlagu i dobro je prozracen.

Trava je najgori moguci potrosac vode. Uvijek je zedna. Ima vrsta trave koje trebaju nesto manje vode, ali je ipak jos uvijek trebaju u znatnim kolicinama. O travi cu u slijedecem postu. :)

BladeRunner
17.06.2003., 01:56
Lijep travnjak daje poseban karakter kuci i okolisu, no on zahtijeva jako puno truda za odrzavanje i jos vise vode.

Ja ne mogu pisati o travi u Hrvatskoj, ali mogu ipak iznijeti par iskustava "odozdo". Tradicija uzgoja travnjaka ovdje kod mene, naslijedjena je od engleskih kolonizatora.

Ovdje ima jako puno vrsta trava koje se mogu komercijalno nabaviti, bilo kao sjeme, bilo kao tepih za polaganje. Jedno zajednicko svojstvo svim tim travama je da puzu po povrsini zemlje i tako se sire. Nisu previse sklone stvaranju busenova, kao europske trave. Ne kosi li se ta trava, jako ruzno izgleda, ali kada se cesto kosi, stvori se debeo zeleni tepih. Kada se kosi, ta trava ipak pocne stvarati male busencice tamo gdje se ukorijenila.
Naravno, kosi li se cesto, trava treba i vise vode, jer iz odrezanih listova se gubi jako puno vlage.

Trava treba imati dosta sunca, iako se ovdje proizvoide hibridi koji podnose hlad. Trava ugiba od suse, ali se opet oporavlja kada pocnu kise, pod uvjetom da korov nije zavladao povrsinom zemlje, u kojem se slucaju tereba upotrijebiti selektivne otrove za sirokolisne korove.
Trava truli od previse vode. Zato je potrebno napraviti nekoliko stvari prije nego li se sije sjeme ili polaze travni tepih. Jako je vazno kako se priredi podloga. Podlogu treba dobro izravnati i ocistiti od veceg kamenja ili gromada gline i osigurati da se voda nigdje ne skuplja. Zatim na to poloziti sloj finog pijeska i onda to dobro utabati ili izvaljati sa valjkom (o valjku cu kasnije). Na to se onda stavi sloj smjese koja pospjesuje rast trave. Moze biti i humus sa dodatkom sporo otapajucih umjetnih gnojiva. Trava treba N-P-K gnojiva (dusik, fosfor i kalij). Na to se ili sije sjeme ili polaze travni tepih. Tepih je skuplja solucija, ali je i znatno bolja i lijep travnjak se dobije za vrlo malo vremena. Polozeni travni tepih treba dobro zaliti, a onda i njega malo izvaljati sa valjkom. Mnogi to ne ucine, pa se cude sto imaju neravan teren kada kose ili im dosta trave ugine dok se jos ne prihvati.
Travnjak se mora bar jednom godisnje zavaljati sa valjkom. To se radi na svim sportskim terenima. Time trava postaje otpornija i bolje podnosi hodanje po njoj. Kada je travnjak star nekoliko godina, podloga se sabije i treba joj dati vise zraka. Za to se u proljece preporucuje uzeti ili vile ili vrtnu viljusku i dobro izbosti tlo na svakih 20 cm udaljenosti. Ovo ce uzeti vise sati. Kada se alat zabode u zemlju, treba rucku maknuti naprijed-nazad, da se rupa malo prosiri. Ja sve to radim jednom u proljece, a ukolliko je kisna sezona, onda i par puta godisnje.
Valjak se moze napraviti od betona koji se ulije u kantu za boju ili siroku plasticnu cijev od PVC-a. Moj je valjak komercijalni. To je zapravo platicna bacva od 90 litara. Prije valjanja je napunim vodom i tako imam valjak od oko 100kg, ukljucujuci tezinu plastike i rucke. Kada zavrsim posao, otvorim cep i zalijem travu. :)
Ljudi grijese pa travu gnoje gnojivima sa obiljem dusika. Trava od toga nabuja, moras je cesce kositi, a kada je kosis, ostaje od nje strnjika. Dusik se u travi mora postepeno otpustati, a za jacanje korjena i stvaranej gustih busena, potrebno je imati fosfor i kalij. Jedino ako je dosta trave uginulo, dobro je dodati gnojiva poput uree, bogata dusikom, da se ozivi trava. Samo onda treba sve dobro zaliti, jer se inace trava spali.
Svakih nekoliko godina je dobro na povrsinu posipati tanki sloj (2-3 cm) posebno pripremljenog humusa u koji se dodaju sporo otapajuca umjetna gnojiva.
Samo jedna opaska, kod nas se ne prodaje sjeme trave pomijesano sa sjemenom djeteline. Dapace, mi djetelinu trujemo kada se pojavi u travi.

Secundo
17.06.2003., 07:34
BladeRunner kaže:
Znam da je o tome mozda prerano govoriti, ali mislim da po malo dolazi vrijeme da se pocne razmisljati o skupljanju kisnice. Oni koji imaju kuce, trebali bi ili napraviti betonsku cisternu od par tisuca litara, ili ako je to dostupno u Hrvatskoj, kao ovdje, dati ukopati platicnu cisternu. Ovo drugo je mozda malo skuplje, ali nema problema sa betonom. Betonska cisterna moze puci, a i nije pogodna za zalijevanje bilja, jos dok je cement aktivan.
Takva cisterna se spoji na cijev za odvod kisnice, i ima i izlaz za vodu, ukoliko se prepuni za kisne sezone.


Trava je najgori moguci potrosac vode. Uvijek je zedna. Ima vrsta trave koje trebaju nesto manje vode, ali je ipak jos uvijek trebaju u znatnim kolicinama. O travi cu u slijedecem postu. :) Na zalost, ne pomaze. Imamo ukopan spremnik od 6000 l, ali je presusio. U mojem kraju vec odavno nije padala kisa, a za zalijevanje trave ode svaki put po nekoliko stotina litara vode.

BladeRunner
17.06.2003., 08:58
Secundo kaže:
Na zalost, ne pomaze. Imamo ukopan spremnik od 6000 l, ali je presusio. U mojem kraju vec odavno nije padala kisa, a za zalijevanje trave ode svaki put po nekoliko stotina litara vode.

Tocno da za vrijeme velike suse to ne pomaze, ali ti bar malo produlji period navodnjavanja.
Trava, je na zalost, preveliki luksuz u susnom periodu. Postoje neki kristalcici i granulice koji zadrzavaju vlagu i mogu se posuti po travi, ali oni su toliko prohibitivno skupi da se vise isplati pustiti travi da djelomicno ugine, nego njih posipati svake godine.
Moguce je koristiti vodu iz perilice za ves, kao i od pranja sudja, ali se to smije koristiti samo kao kratkorocno rjesenje, jer koncentracija kemikalija u toj vodi, moze unistiti tlo na duzi period.
Kada je susa, travu treba manje zalijevati i time dati svoj doprinus stednji vode.
Isto tako, travu tada treba zalijevati iza 10 sati, kada je mrak i zrak se malo ohladi, cime se i evaporacija smanjuje.
Moje prskalice ionako rade po mraku, a kada je susa, slijedim upute vodoopskrbe i programiram tajmer da ih ukljuci iza ponoci.
U mom kraju se koristi reciklirana voda, ali tokom suse je nema dovoljno, jer ljudi trose manje, a i vise se zalijeva trava i ostalo bilje, pa onda vodoopskrba mora nadodavati pitku vodu.

peonija
17.06.2003., 11:15
voda

Jučer se malo naoblačilo i ponadala sam se da će pasti barem malo kiše da mi napuni kante i bačvu, ali opet ništa. Ustajanje u pola pet i zalijevanje. Nemam uređaje za navodnjavanje, to je kod nas preveliki luksuz. Osim toga uzgajam povrće koje se ne smije poškropiti po lišću zbog bolesti, pa tako i onako ne bih mogla instalirati rasprskivače koji razbacuju vodu posvuda. U obzir bi mogao doći sustav kap po kap, ali za moj mali vrt to nije potrebno kad je vrijeme normalno, jer mi nije teško zalijevati kantom s ružom. To mi dođe kao šetnja, umjesto jogginga!
O travi ne brinem trenutno, važniji su mi paradajzi. Moja mala tratina se sastoji od mnogo raznih otpornih vrsta trave i djeteline, i sve se brzo obnovi kad padne kiša. To je prednost prirodne tratine. Ne patim za travnatim tepihom.
BladeRunneru, evo recepta za puževe golaće : 50-60 puževa golaća prikupi u kanticu od 5 l . Dolij vode i ostavi dok puževi ne istrunu. Čep boce nek bude malo otvoren jer fermentira. Prskaj uz rub vrta finom prskalicom i puževi neće tako brzo više doći u tvoj vrt, jer bježe od mirisa vlastite smrti. To je recept njemačkih biovrtlara. No znaj da tekućina nije baš ugodna mirisa. Ako nema kod vas ježeva i sljepića tko onda jede puževe? Jer svaka životinja ima nekoga kome služi za hranu. odnosno nekad je imala, ali je to čovjek malo poremetio.
Masu za kompost sam naručila kod jednog susjeda, on ima hrpu natrula sijena i ne zna kud bi s njim. Kod seljaka iz okolice ću nabaviti i stajski gnoj i sve to u jesen opet uštihati. Radim baš tako kako ti kažeš i mogu ti reći da pomaže. Sva ta biljna masa koju sam ukopala u proljeće ipak zadržava vodu. Jutros sam pogledala paradajze, već su veličine oraha, čak i malo veći. Ipak nešto uspijeva.

Secundo, jel uzgajaš povrće ili i ti imaš samo ukrasni vrt?

Ljudi, kupila sam zelenu valovitu traku za obrubljivanje cvjetnih gredica. Jeste to možda probali? Bojim se da će pucat na suncu. Kak to treba metnuti?

Secundo
17.06.2003., 14:23
Veliki dio vrta je za ukras, ali imamo i dvije gredice gdje smo do nekidan uzgajali luk. Odlicno je uspijevao, imao je samo jednog prirodnog neprijatelja: Mene ;). Sada pokusavamo uzgajati tikvice, neznam kakve ce biti uz ovakvu susu, zalijevamo ih skoro svaki dan. Mozda ispadne koncentrat od tikvica ;)

Prije smo pokusali uzgajati paradajz, ali je svaki put uvenuo prije nego sto bi sazrio (neka bolest). Sva sreca sto sada imamo bio seljaka u blizini, pa se tamo opskrbljujemo paradajzom. Patlidjane su nam redovito pojeli neki kukci.

peonija
17.06.2003., 14:45
Ljudi, upravo sam čula prognozu: sutra naoblačenje s kišom. Tek sad mi je jasno zašto u Indiji tako nestrpljivo čekaju monsune.

Secundo, ako ti je susjed biovrtlar, zašto ne iskoristiš priliku i ne počneš od njega učiti? Pa nije ti tak teško uzgajati paradajz!

BladeRunneru, imaš li kane i gladiole?

Eliza
17.06.2003., 14:51
PEONIJA kaže:

Ljudi, kupila sam zelenu valovitu traku za obrubljivanje cvjetnih gredica. Jeste to možda probali? Bojim se da će pucat na suncu. Kak to treba metnuti?
Peonija,
tvoja je traka vjerojatno plastična. Služi za zaustavljanje erozije trave, čiji rub se često mora podrezivati. Postavlja se brzo i lako.

Najprije trebaš duž ruba travnjaka lopatom zarezati kanalić. Duž njega položi traku i odreži na potrebnu dužinu. Traku labavo uguraj u kanalić. Zatrpaj zemljom i učvrsti istovremeno lagano pritišćući prema dolje. Na kraju poravnaj kuckajući čekićem preko ravnog ruba daščice. :)

Budući da traka tek malo viri iz zemlje, neće njoj sunce ništa. :)

Šteta što nije moguće staviti slike, da napravim strip. :(:D

Eliza
17.06.2003., 14:54
PEONIJA kaže:

BladeRunneru, imaš li kane i gladiole?

A ja? :D

Ja imam gladiole. Plave i žute. Tepam im da procvatu što prije. :)

peonija
17.06.2003., 15:58
Eliza, drago mi je da imaš gladiole, ali zanima me mogu li u Australiji kane i gladiole prezimiti vani u vrtu. Ja se svake godine s njima mučim, vadim ih na jesen i spremam u podrum do sljedećeg proljeća. Posebno je teško spremati kane. Ako spremam u pijesak kutije zauzmu pola podruma, nemam kuda hodat. A još georgine !

BladeRunner
17.06.2003., 23:06
PEONIJA kaže:
Eliza, drago mi je da imaš gladiole, ali zanima me mogu li u Australiji kane i gladiole prezimiti vani u vrtu. Ja se svake godine s njima mučim, vadim ih na jesen i spremam u podrum do sljedećeg proljeća. Posebno je teško spremati kane. Ako spremam u pijesak kutije zauzmu pola podruma, nemam kuda hodat. A još georgine !

Da li prezive? Itekako. A cak znaju ranije procvjetati, ako je zima preblaga. :) Prosle zime mi je procvjetala modra perunika, pa onda opet u ljeto.
Ova zima je izgleda, bar za sada, normalna, ako izuzmemo par cvjetnica koje su 2 mjeseca prerano procvjetale.
Nas mraz je kratkotrajan, padne pred zoru i samo je povrsinski, tako da mi oprzi listove od hibiskusa i tepushine. Zapravo osusi mi i listove od jedne vrste palme, ali tome je najvise kriv klima uredjaj, koji se nalazi vrlo blizu nje, jer kada u kuci grije, vani hladi. Primijetio sam da mi klima uredjaj u skoro 2/3 vrta spusti temperaturu za 1-2 stupnja nize od temperature koja je sa druge strane kuce. Kada je najhladnije kod nas, smrzne se povrsina vode u pojilici za ptice.
Imao sam do prosle zime banane. Jednu vrstu azijskih malih secernih banana. Rodilo je kao mutavo, ali mi se nikako ne svidja to bilje. Kada je vjetrovito, iscijepaju im se listovi, a kada zahladi, pocrne. A ako dodje malo mraza, pocne plodovima kora crniti i odrvenjavati, zato sam ih morao staviti u vrecu sa rupicama. Jedan grozd tih plodova, imao je preko 15 kg.
Stablo banane je zeljasto i mekano, puno vode. Moje su narasle jedno 3 metra visine. Bananina palma se reze kada rodi, jer to joj je kraj zivota. Drugi problem sa bananama je sto tjeraju mlade izdanke velikom brzinom i u velikom broju. Oni jos uz to i brzo rastu. Pustis li ih samo par dana, pri bazi budu debeli do 10 cm.
E da se opet vratim na temperature. Ja sam nekih 30-40km udaljen od mora (veliki grad). Kada je kod mene prekjucer bilo oko 1 iznad nule, uz more je bilo 9. Tamo nema frke za banane i ostalo tropsko bilje.
Kod nas u parkovima rastu fikusi. To su prekrasna stabla, nepravilnog oblika debla i ogromnih krosnji. Ima ih od tzv. obicnih fikusa (kakav i ja imam u tegli ispred vrata), do onih sa velikim, tamnozelenim, gumiranim liscem, kakvi se drze u sobama doma.
Fikusi mogu uspijevati na otvorenom samo ako su zime blage. Isto vrijedi i za agrume. Ja imam mandarinku u vrtu.

BladeRunner
17.06.2003., 23:41
PEONIJA kaže:
voda
Nemam uređaje za navodnjavanje, to je kod nas preveliki luksuz.


Koliko takve stvari kostaju doma?


Osim toga uzgajam povrće koje se ne smije poškropiti po lišću zbog bolesti, pa tako i onako ne bih mogla instalirati rasprskivače koji razbacuju vodu posvuda. U obzir bi mogao doći sustav kap po kap, ali za moj mali vrt to nije potrebno kad je vrijeme normalno, jer mi nije teško zalijevati kantom s ružom. To mi dođe kao šetnja, umjesto jogginga!


Zaboravio sam navesti da rasprkivace koristim samo za travu, a za sve ostalo kapalice. Imam 2 zone za travu i dvije za kapalice. U staroj kuci sam cak tako navodnjavao i bilje u teglama, ali ovdje radi stara dobra kanta za zalijevanje. :) Kada izbivamo od kuce vise dana, po ljeti, onda stavim sve tegle u hlad medju grmlje, i onda spojim jedan privremeni ogranak cijevi, koji njih nakapava.


O travi ne brinem trenutno, važniji su mi paradajzi. Moja mala tratina se sastoji od mnogo raznih otpornih vrsta trave i djeteline, i sve se brzo obnovi kad padne kiša. To je prednost prirodne tratine. Ne patim za travnatim tepihom.


Moja se tratina sastoji od 3 vrste trave. Najjaca od njih je kikuju, koja dolazi iz sjeverne Afrike. Iako je to najmanje lijepa tratina, ipak se najvise koristi, jer je najotpornija na susu, a i najbrze se oporavi. Ta je trava jako slicna piriki, i bas kao i pirika voli osvajati teren. Citao sam u jednoj studiji da je ta trava postala problematican korov u Kaliforniji.


BladeRunneru, evo recepta za puževe golaće : 50-60 puževa golaća prikupi u kanticu od 5 l . Dolij vode i ostavi dok puževi ne istrunu. Čep boce nek bude malo otvoren jer fermentira. Prskaj uz rub vrta finom prskalicom i puževi neće tako brzo više doći u tvoj vrt, jer bježe od mirisa vlastite smrti. To je recept njemačkih biovrtlara. No znaj da tekućina nije baš ugodna mirisa.


Rado bih poslusao taj savjet, ali ja imam problem sa neugodnim mirisima. Za cudo, miris komposta ili stajskog gnojiva mi ne smeta, ali bilo kakva trulez zivotinjskog porijekla mi je nepodnosljiva.


Ako nema kod vas ježeva i sljepića tko onda jede puževe? Jer svaka životinja ima nekoga kome služi za hranu. odnosno nekad je imala, ali je to čovjek malo poremetio.


Eto sada si i odgovorila na pitanje zasto su puzevi problem kod nas. Koliko znadem, osim ptica i plavoustih gustera, te uvezenih mediteranskih gusterica, nista ih ne jede. Uz blagu klimu i nedostatak prirodnih neprijatelja, i puzeva ima puno.


Masu za kompost sam naručila kod jednog susjeda, on ima hrpu natrula sijena i ne zna kud bi s njim. Kod seljaka iz okolice ću nabaviti i stajski gnoj i sve to u jesen opet uštihati. Radim baš tako kako ti kažeš i mogu ti reći da pomaže. Sva ta biljna masa koju sam ukopala u proljeće ipak zadržava vodu.


Koliko si dugo u kuci? Po mom iskustvu ovdje, ukoliko teren nije bio prethodno koristen, treba 3 godine da se primijete rezultati. Tu gdje ja sada zivim, nekada su bile farme, ali su graditelji jednostavno sa bagerima skinuli povrsinski plodni sloj, da bi mogli graditi kuce, tako da onda u novim naseljima uvijek imas par problema vezanih uz to. Prve dvije godine bilje obicno ugiba uz kucu od cementa, a tlo je tvrdo poput kamena. Zasto se to tako radi? E pa da vidis nasu gradnju bilo bi ti jasno. Nasi su temelji duboki samo 60cm, jer nemamo potresa. Oni ti to ovdje iskopaju malim rovokopacima, ubace resetke od betonskog zeljeza, pa onda zaliju temelje i betonsku deku odjednom. Da bi to bilo moguce, mora se teren izravnati, a onda plodno tlo ode. Gdje ga odvezu, nemam pojma. Mozda ga prodaju vrtlarijama, da ga one obrade i prodaju.


Jutros sam pogledala paradajze, već su veličine oraha, čak i malo veći. Ipak nešto uspijeva.


U staroj kuci sam imao jako lijep povrtnjak, jer nam je i vrt bio puno veci, ali to je zahtijevalo od mene previse vremena, kojega jednostavno vise nisam imao. Koliko god da sam organski sadio, i mijesao sa prirodnim zastitnicima, morao sam stalno spricati i/ili posipati bilje sa necim, jer je zbog blagih zima ovo ovdje raj za parazite. Nema sanse da ti ovdje prezive rajcice ili patlidjani ako ih konstantno ne spricas. Osim sto je to sve zahtijevalo previse vremena, dobivao sam povrce jednako zatrovano kao i kad ga kupim u ducanu, i jos dosta skuplje, jer sve te kemikalije su skupe. Zato sam se orijentirao na ukrasni vrt, uz po koju vocku.
Ovdje sada ima mandarinku, koja jos ne radja, jabuku koja raste kao stap, te patuljastu breskvu i nektarinu. Zacini mi uglavnom rastu po teglama, uz samo dvije iznimke.


Ljudi, kupila sam zelenu valovitu traku za obrubljivanje cvjetnih gredica. Jeste to možda probali? Bojim se da će pucat na suncu. Kak to treba metnuti?

Vidio sam takvih traka i ovdje zakupiti. Ukoliko je to ono sto ja mislim, trebas je ukopati nekoliko centimetara u zemlju.
U staroj kuci sam podrucja sa grmljem, drvecem i cvijecem, od trave odvajao sa drvetom. To je posebno impregnirana borovina, koja ne truli i ne izjedaju je paraziti. Ovdje sam jednostavno napravio rub od punih cigli. To mi je za napraviti uzelo jedan dan. Cigle su bile 2 centimetra izdignute iznad tla, tako da su sada u nivou trave sa jedne strane i zastirke sa druge, i sve se to fino uklapa. Jedino sto kada kosim travu, moram sa flaksericom porezati travne izdanke koji pokusavaju prijeci red cigli. No to mi uzme samo par minuta, a rjesenje jako lijepo izgleda.

BladeRunner
17.06.2003., 23:54
Secundo kaže:
Sada pokusavamo uzgajati tikvice, neznam kakve ce biti uz ovakvu susu, zalijevamo ih skoro svaki dan. Mozda ispadne koncentrat od tikvica ;)


Tikvice, njami. To mi je fantasticno uspijevalo u mom vrtu u Novom Zagrebu. Tikvice se lako uzgajaju, samo im dobro zalij korijen, bas kao i krastavcima, a nedaj da se lisce smoci, radi plijesni. Po susi, posto ih zalivas, one bi morale fantasticno uspjeti.
Obozavam i jesti onako male na salatu, sa maslinovim uljem, jabucnim octom i cesnjakom, ili naribane na cuspajz. A i pohane tikvice su prekrasne.

Vidim da i ti volis luk. Jucer sam pojeo vise od pola velike glavice crvenog luka. Bila je ljuta, i suze su mi curile, ali sam uzivao. Nitko me u kuci ne kuzi kako to mogu jesti, ali jednostavno mi to organizam povremeno zahtijeva. Mozda imam manjak fosfora, sto li.
A sto je sa zadahom iz usta? To se dade rijesiti. Luk sam jeo prije vecere, a nakon vecere sam isprao zube sa ispiralicom koja je u sastavu moje elektricne cetkice za zube. Kada nakon toga iscetkas zube, pa ih jod jednom isperes, ne kuzi se uopce da si jeo luk. To na zalost ne radi sa cesnjakom, koji isto obozavam. Zadah cesnjaka dolazi iz zeluca, a tamo ne doseze cetkica za zube. :D

peonija
18.06.2003., 09:12
Eliza kaže:
Peonija,
tvoja je traka vjerojatno plastična. Služi za zaustavljanje erozije trave, čiji rub se često mora podrezivati. Postavlja se brzo i lako.

Najprije trebaš duž ruba travnjaka lopatom zarezati kanalić. Duž njega položi traku i odreži na potrebnu dužinu. Traku labavo uguraj u kanalić. Zatrpaj zemljom i učvrsti istovremeno lagano pritišćući prema dolje. Na kraju poravnaj kuckajući čekićem preko ravnog ruba daščice. :)

Budući da traka tek malo viri iz zemlje, neće njoj sunce ništa. :)

Šteta što nije moguće staviti slike, da napravim strip. :(:D


Eliza, hvala na uputi. Samo nema šanse da to napravim dok ne padne kiša. Zemlja je tvrda ko kamen. Ne pomaže ni zalijevanje, Ipak moram malo dublje zarezati štihačom taj kanalić. Moram odvojiti tratinicu od povrtnjaka, jer mi trava stalno prodire na najbližu gredicu.

peonija
18.06.2003., 09:49
voda
Ovo je već prevršilo svaku mjeru, sunce opet prži, kiše nema. Jedino je jučer navečer temperatura na mom balkonu s 38 pala na 24°C. Barem nešto.
BladeRunneru, ne znam kolko koštaju ti uređaji za navodnjavanje, al znam da to ne smijem ni spomenuti, jer bi me muž u top strpao. I ovako već govori da bacam novac u vodu. A ja kažem baš me briga, ne idem u kazalište, ne idem u restorane itd, i svoj đeparac trošim kako hoću.
trava
Zašto su u tratini samo trave, a uništavate djetelinu, što vam smeta? Baš mora biti tepih? Jel imaš dihondru, to sad kod nas reklamiraju umjesto trave, negdje sam pročitala da je to iz Australije.
glina
Ovaj vrt imam točno 4 godine, i upravo je tako kako kažeš. Tek sad se tlo malo pripitomilo. Kao i pri gradnji kuća kod vas i ja sam morala neke dijelove vrta ostrugati i 40 cm i ispod je ostala glina Kad sam štihala pucala je kao putar kad ga režeš čim ga izvadiš iz frižidera. Užas kak sam se namučila s tim. Ali ja to volim i niš mi nije teško. Radije bih štihala i radila u vrtu cijeli dan nego pola sata brisala dosadnu prašinu. Samo kompjuter volim više od vrta.
povrće
Ja uzgajam skoro svo povrće- ne baš sve zeljarice, jer mi to oduzima puno prostora a ne uspijeva baš najbolje - i ne koristim sintetske pesticide, samo prirodne, bakar i sumpor i samo onoliko koliko je neophodno.Prskam tlo ispod biljka, a manje po biljkama, jer se spore plamenjače i ostalih gljivica nalaza na površini tla i odatle kad je pljusak dospiju na lišće. Radim po uputama njemačkih biovrtlara, a puno savjeta ima i na internetu.
A i dosta novih knjiga ima sada i kod nas o bio uzgoju, pa i to pregledavam .
obrubljivanje
Mogu si mislit kak je to lijepo kad se obrubi s drvom. Negdje sam našla uputu da se mogu koristiti i željeznički pragovi i poluoblice povezane žicom, ali ne znam ima li za kupiti kod nas.I cigle su lijepe kad se fino složi i ukopa. I betonski i glineni rubnjaci i kamen. Samo mora biti sve skladno. Ja ću trakama obrubiti cvjetne gredice, a staze će biti zatravljene. Za malč sam vidje da ima i kod nas za kupit mljevenu koru u vrećama. Bojim se da je to kora od hrvatskih hrastova koje mi izvozimo kao trupce, a Njemci obrađuju i nama prodaju mljevenu koru.

Secundo, kad je kod tebe zadnji put pala kiša?

peonija
18.06.2003., 11:09
BladeRunner kaže:
Da li prezive? Itekako. A cak znaju ranije procvjetati, ako je zima preblaga. :) Prosle zime mi je procvjetala modra perunika, pa onda opet u ljeto.
Imao sam do prosle zime banane. Jednu vrstu azijskih malih secernih banana. Rodilo je kao mutavo, ali mi se nikako ne svidja to bilje. Kada je vjetrovito, iscijepaju im se listovi, a kada zahladi, pocrne. A ako dodje malo mraza, pocne plodovima kora crniti i odrvenjavati, zato sam ih morao staviti u vrecu sa rupicama. Jedan grozd tih plodova, imao je preko 15 kg.
Stablo banane je zeljasto i mekano, puno vode. Moje su narasle jedno 3 metra visine. Bananina palma se reze kada rodi, jer to joj je kraj zivota. Drugi problem sa bananama je sto tjeraju mlade izdanke velikom brzinom i u velikom broju. Oni jos uz to i brzo rastu. Pustis li ih samo par dana, pri bazi budu debeli do 10 cm.
E da se opet vratim na temperature. Ja sam nekih 30-40km udaljen od mora (veliki grad). Kada je kod mene prekjucer bilo oko 1 iznad nule, uz more je bilo 9. Tamo nema frke za banane i ostalo tropsko bilje.
Kod nas u parkovima rastu fikusi. To su prekrasna stabla, nepravilnog oblika debla i ogromnih krosnji. Ima ih od tzv. obicnih fikusa (kakav i ja imam u tegli ispred vrata), do onih sa velikim, tamnozelenim, gumiranim liscem, kakvi se drze u sobama doma.
Fikusi mogu uspijevati na otvorenom samo ako su zime blage. Isto vrijedi i za agrume. Ja imam mandarinku u vrtu.

Eh, blago tebi, BladeRunneru, tamo svo cvijeće uspijeva! Klima mi se čini slična mediteranskoj, kao na našim otocima, no još malo toplija kad rastu i banane.
Imam fikus koji ljeti držim na balkonu i lijepo se razgranao u mali grm. Nije ogolio kak se to obično dogodi kod nas ako ga stalno držiš u sobi. Treba mu zraka. Kakvi su cvjetovi na stablima? Jel miriše? Vidjela sam jedno slično stablo na Lošinju s velikim bijelim cvjetovima, ali nisam baš sigurna da je to fikus.

Eliza
18.06.2003., 11:29
BladeRunner kaže:
Koliko takve stvari kostaju doma?


270 Kn. ;)

peonija
18.06.2003., 11:47
Eliza, kaj košta 270 kuna?

Eliza
18.06.2003., 21:18
PEONIJA kaže:
Eliza, kaj košta 270 kuna?

Bunt šlaufa za navodnjavanje kap-po-kap. Još +15 kn za priključak na vodovod. :)

peonija
18.06.2003., 21:32
Kolko je dugačak taj šlauf? Već imam običan kaj sam prije kupila i onaj mali rasprkivaš kaj se vrti, ali to nije dobro za povrće, jer mi šprica po lišću. A i nije dobro da zalijevam s vodom iz vodovoda direktno. Mora malo odstajati u bačvi da se ispari klor.
Jel imaš kane? Kak ih spremaš po zimi?

BladeRunner
20.06.2003., 06:21
PEONIJA kaže:

BladeRunneru, ne znam kolko koštaju ti uređaji za navodnjavanje, al znam da to ne smijem ni spomenuti, jer bi me muž u top strpao. I ovako već govori da bacam novac u vodu. A ja kažem baš me briga, ne idem u kazalište, ne idem u restorane itd, i svoj đeparac trošim kako hoću.


:)
Ja na srecu nemam te probleme, ali zato moram upotrijebiti dosta samokontrole kada kupujem kompjuterske komponente. :)


Zašto su u tratini samo trave, a uništavate djetelinu, što vam smeta? Baš mora biti tepih?


Zato sto se djetelina jako brzo rasiri na racun trave, tako da trave skoro nista ne ostane. Nisam siguran da li je to stoga sto je trava niska, ili ne.
Treba tepih, jer ove nase trave, prilagodjene klimi, izgledaju ocajno prestanes li ih kositi, i vjerovala ili ne, teren se pocne ogoljavati, ukolik one kosis.


Jel imaš dihondru, to sad kod nas reklamiraju umjesto trave, negdje sam pročitala da je to iz Australije.


Ima ovdje vise vrsta nadomjestaka za travu, ali dok bih ih mogao koristiti u vrtu otraga iza kuce, naprijed sigurno nebi proslo. Otraga kuce, u vrtu, imam vrlo malu travnu povrsinu. Ovo je interesantna zemlja. Ovdje se ne kupuje kuca da bi u njoj zivio 20 godina, vec komad nekretnine kojem se otprilike svakih 7-10 godina vrijednost udvostrucuje, nakon sto se odbije dio izgubljen inflacijom. Prosjecan Australac mijenja kucu svakih 5-6 godina. Cijene nekretninama u Sydney-u su za nevjerovati.
E u takvom okruzenju se moras drzati nekih pravila igre. Ispred kuce mora biti travni tepih. Na srecu, u mom slucaju, povrsine pokrivene tratinom su znatno smanjene u korist otoka i poluotoka sa grmljem, travom i ostalim biljem. Ukoliko nije velika susa, spricalice mi zalijevaju travu svaka 3 dana, u trajanju od po pola sata. Mi imamo vodu za pice i recikliranu vodu koja se koristi samo za zalijevanje vrtova (ali ne i povrca), te kao voda u vodokotlicima. Travu ne zalijevam ni puno, ni cesto, ali je zato njegujem na taj nacin da joj ojacam korijen i time omogucim da crpi vlagu iz dubine, a ne samo sa povrsine.


glina
Ovaj vrt imam točno 4 godine, i upravo je tako kako kažeš. Tek sad se tlo malo pripitomilo. Kao i pri gradnji kuća kod vas i ja sam morala neke dijelove vrta ostrugati i 40 cm i ispod je ostala glina Kad sam štihala pucala je kao putar kad ga režeš čim ga izvadiš iz frižidera. Užas kak sam se namučila s tim. Ali ja to volim i niš mi nije teško. Radije bih štihala i radila u vrtu cijeli dan nego pola sata brisala dosadnu prašinu. Samo kompjuter volim više od vrta.


Dobar stos za tako nesto je onda iskopati rovove za odvod suvisne vode i nasuti ih tucanikom ili istucanom ciglom i komadicima betona, pa to onda pokriti slojem plodne zemlje.
Ja sam na taj nacin reciklirao polomljeni gradjevinski materijal na
koji sam naisao dok sam prekopavao vrt.
Rad u vrtu mi je relaksacija nakon cijelog tjedna visenja pred kompacem. Iako volim kompjutere i imam doma vrlo interesantno umrezenje i opremu, a to mi je i struka, ipak mi je rad u vrtu puno drazi.


povrće
Ja uzgajam skoro svo povrće- ne baš sve zeljarice, jer mi to oduzima puno prostora a ne uspijeva baš najbolje - i ne koristim sintetske pesticide, samo prirodne, bakar i sumpor i samo onoliko koliko je neophodno.Prskam tlo ispod biljka, a manje po biljkama, jer se spore plamenjače i ostalih gljivica nalaza na površini tla i odatle kad je pljusak dospiju na lišće. Radim po uputama njemačkih biovrtlara, a puno savjeta ima i na internetu.
A i dosta novih knjiga ima sada i kod nas o bio uzgoju, pa i to pregledavam .


Pa i nasi pesticidi su uglavno dobiveni od bilja, ali ih to ne cini nista manje otrovnima. Osim toga, koliko god da dolazi do biorazgradnje, ipak se jos uvijek dio toga uspije unijeti u organizam. Znam da to smijesno zvuci, ali kada sam zpricam tocno znam sto je zavrsilo na bilju, pa me to smeta, a kada sam komercijalno trovan, onda ne znam, pa sam sebe zavaravam. ;) :D


obrubljivanje
Mogu si mislit kak je to lijepo kad se obrubi s drvom. Negdje sam našla uputu da se mogu koristiti i željeznički pragovi i poluoblice povezane žicom, ali ne znam ima li za kupiti kod nas.

Ja sam u staroj kuci imao oba sistema. Za nepravilne otoja sam koristio poluoblice povezane zicom, a za velike ravne povrsine, poluoblice od par metara duljine, ucvrscene kolcicima. Problem obllica je sto trav aipak pusti vrijezu ispod njih, a rijetko ispod cementa i cigle.
Ima pun oljudi koji koriste zeljeznicke pragove i to izgleda vrlo efektno, ukoliko imas zemljiste koje pada na jednu stranu i/ili veliki vrt. U svakom slucaju, to je koristan nacin za recikliranje zeljeznickih pragova.


I cigle su lijepe kad se fino složi i ukopa. I betonski i glineni rubnjaci i kamen. Samo mora biti sve skladno. Ja ću trakama obrubiti cvjetne gredice, a staze će biti zatravljene. Za malč sam vidje da ima i kod nas za kupit mljevenu koru u vrećama. Bojim se da je to kora od hrvatskih hrastova koje mi izvozimo kao trupce, a Njemci obrađuju i nama prodaju mljevenu koru.


Ovdje ti je neki frajer dosao na ideju da napravi i patentira masinu za izradu betonskih rubova, razlicitih profila. Sa time se obogatio preko noci. Princip je vrlo jednostavan. U rezervoar se stavi smjesa od pijeska i cementa, pomijesana sa oksidom u boji, tako da se mogu dobiti razlicite boje obruba. I onda se to vozi po zemlji i smjesa izlazi van kao kada istiskujes kremu na tortu i pises slova po torti. Jako lijepo izgleda.
Znas sto neki ovdje rade? Poloze na stazu velike betonske kvadrate od 60x60 cm, a onda izmedju njih u razmake od 4-5 cm zasiju nadomjestke za travu ili mondo gras. Izgleda krvavo.

BladeRunner
20.06.2003., 06:29
PEONIJA kaže:
Eh, blago tebi, BladeRunneru, tamo svo cvijeće uspijeva! Klima mi se čini slična mediteranskoj, kao na našim otocima, no još malo toplija kad rastu i banane.
Imam fikus koji ljeti držim na balkonu i lijepo se razgranao u mali grm. Nije ogolio kak se to obično dogodi kod nas ako ga stalno držiš u sobi. Treba mu zraka. Kakvi su cvjetovi na stablima? Jel miriše? Vidjela sam jedno slično stablo na Lošinju s velikim bijelim cvjetovima, ali nisam baš sigurna da je to fikus.

To je blagoslov ove klime, ali to ima i losu stranu. Topla klima i nedostatak prave zime pogoduju razvoju velikog broja biljnih i zivotinjskih parazita. Znam da je tesko shvatiti zasto su ovdje puzevi tako veliki problem, ali vjeruj mi, ovo se ne moze usporedivati sa onim doma. Samo moras zivjeti sa tim i stalno se boriti. Najgori su paraziti koji su dovedeni sa drugih strana svijeta, jer nemaju prirodnih neprijatelja.

Nisam nikada vidio fikus u cvatu. Ali stabla fikusa su fantasticna Osim sto su im debla jako razvedena, tako da im presjek izgleda poput vrlo zivahne amebe, krosnje im jako idu u sirinu, pokrivajuci, doslovno na stotine kvadratnih metara, a da istovermeno ne odu i u jednaku visinu. Tako nesto ne sadis u vrt, jer imaju ogromno korijenje i prave stetu.

BladeRunner
20.06.2003., 06:35
Eliza kaže:
Bunt šlaufa za navodnjavanje kap-po-kap. Još +15 kn za priključak na vodovod. :)

Ukoliko mislimo na istu cijev, mi imamo za kupiti role cijevi od dosta tvrdog crnog PVC-a promjera 12 i 19 mm. Ima i sirih, ali za vrtove su ovo standardni profili . Rola kosta oko 5-6 A$ i dugacka je 18m. Moj tajmer je kostao nekih $A100, ali i bez njega se moze.
Najvise novaca ode na spricalice i one mnogobrojne kapalice, jer koliko grmova i stabalaca, toliko i kapalica. Kad mi stablo dovoljno izraste, uklanjam kapalicu, jer korijen je otisao dovoljno duboko da moze zam doci do vlage. U rupicu od kapalice, utisne se poseban plasticni cepic. Posto je moj sistem automatski, podijeljen je na zone. Moj tajmer ima 6 zona, ali ja ih koristim 4.
Svaka zona se otvara i zatvara sa solenoidom. Svaki solenoid kosta oko, mislim, $A15.

Jedan $A je oko 4 Kn.

peonija
20.06.2003., 21:55
BladeRunner kaže:
:)
Ja na srecu nemam te probleme, ali zato moram upotrijebiti dosta samokontrole kada kupujem kompjuterske komponente. :)

.
To ti dođe na isto! Napast je napast!

peonija
20.06.2003., 22:02
BladeRunner kaže:
:)
Ovo je interesantna zemlja. Ovdje se ne kupuje kuca da bi u njoj zivio 20 godina, vec komad nekretnine kojem se otprilike svakih 7-10 godina vrijednost udvostrucuje, nakon sto se odbije dio izgubljen inflacijom. Prosjecan Australac mijenja kucu svakih 5-6 godina. Cijene nekretninama u Sydney-u su za nevjerovati.
E u takvom okruzenju se moras drzati nekih pravila igre. Ispred kuce mora biti travni tepih.

Bože, bože, kaj se ljudi svašta zmišljavaju. Pa vrt nije soba. Zašto ne bi bio malo prirodniji? Pa i djetelina je lijepa kad se redovito kosi.Ne ide mi to u glavu.

peonija
20.06.2003., 22:08
BladeRunner kaže:
:)
Mi imamo vodu za pice i recikliranu vodu koja se koristi samo za zalijevanje vrtova (ali ne i povrca), te kao voda u vodokotlicima.


E, to je pametno. Mi još uvijek razlijevamo pitku vodu iz vodovoda i ne gospodarimo kak treba jer mislimo da su izvori pitke vode neiscrpni.
Ljudi ne koriste dovoljno bunare i pumpe. A neznam koliko su i jesu li uopće očuvane guštirne na otocima.
Kad smo već kod vode, jučer i danas je napokon palo malo kiše i nije tako vruće kao dosad. Ali to je sitnica, jer kod nas prava kiša nije pala od prošle jeseni.

peonija
20.06.2003., 22:16
BladeRunner kaže:
:)


Ovdje ti je neki frajer dosao na ideju da napravi i patentira masinu za izradu betonskih rubova, razlicitih profila. Sa time se obogatio preko noci. Princip je vrlo jednostavan. U rezervoar se stavi smjesa od pijeska i cementa, pomijesana sa oksidom u boji, tako da se mogu dobiti razlicite boje obruba. I onda se to vozi po zemlji i smjesa izlazi van kao kada istiskujes kremu na tortu i pises slova po torti. Jako lijepo izgleda.
Znas sto neki ovdje rade? Poloze na stazu velike betonske kvadrate od 60x60 cm, a onda izmedju njih u razmake od 4-5 cm zasiju nadomjestke za travu ili mondo gras. Izgleda krvavo.
Ploče za hodanje postavljaju i kod nas, ali ovo s ovom mašinom je za krepat. Frajer je pravi maher. Treba se sjetit tak nešto napraviti!!!!

peonija
20.06.2003., 22:25
BladeRunner kaže:
Najgori su paraziti koji su dovedeni sa drugih strana svijeta, jer nemaju prirodnih neprijatelja.


Vjerojatno botaničarima koji su razvlačili biljke s jednog kontinenta na drugi to uopće nije palo napamet da će s biljkama raznijeti i kukce i bakterije i gljivice itd...
Zanima me onaj pauk i gušter o kojem si govorio da jede puževe. Znaš li latinska imena da ih mogu naći na netu?
Slušala sam o Darwinu kako je bio fasciniran biljem u Americi kad je došao tamo prvi put. Jer nešto tako predivno u Europi ne možeš vidjeti.

peonija
20.06.2003., 22:33
BladeRunner kaže:
Ali stabla fikusa su fantasticna Osim sto su im debla jako razvedena, tako da im presjek izgleda poput vrlo zivahne amebe, krosnje im jako idu u sirinu, pokrivajuci, doslovno na stotine kvadratnih metara, a da istovermeno ne odu i u jednaku visinu. Tako nesto ne sadis u vrt, jer imaju ogromno korijenje i prave stetu.
Zamisli, a mi ih uzgajamo u lončićima. Još kad onako žalosno stabljika ogoli!
Velike fikuse, one liraste s malo valovitim lišćem vidjela sam u atriju jednog hotela u Makedoniji. Bili su stvarno prekrasni, prava stabla.
Kad smo kod fikusa, na moj mali fikus u loncu neki dan se doselila zelena gatalinka. Smjesti se na list u sjeni i čuči na njemu cijeli dan. Ima ih i u vrtu, najčešće na lišću kana gdje uvijek ima malo vode. Čula sam da se na njihovu vlažnu kožu lijepe virusi i slično iz zraka. Jako su lijepe, onako zelene, a po noći se šeću po zidu kuće i love hranu.

peonija
20.06.2003., 22:39
BladeRunner kaže:
Ukoliko mislimo na istu cijev, mi imamo za kupiti role cijevi od dosta tvrdog crnog PVC-a promjera 12 i 19 mm. Ima i sirih, ali za vrtove su ovo standardni profili . Rola kosta oko 5-6 A$ i dugacka je 18m. Moj tajmer je kostao nekih $A100, ali i bez njega se moze.
Najvise novaca ode na spricalice i one mnogobrojne kapalice, jer koliko grmova i stabalaca, toliko i kapalica. Kad mi stablo dovoljno izraste, uklanjam kapalicu, jer korijen je otisao dovoljno duboko da moze zam doci do vlage. U rupicu od kapalice, utisne se poseban plasticni cepic. Posto je moj sistem automatski, podijeljen je na zone. Moj tajmer ima 6 zona, ali ja ih koristim 4.
Svaka zona se otvara i zatvara sa solenoidom. Svaki solenoid kosta oko, mislim, $A15.

Jedan $A je oko 4 Kn.
A, to je za mene prekomplicirana oprema. Danas sam čula da ima cijevi samo s rupicama kroz koje polako kaplje voda na gredice s povrćem. Nema sapnica. Ako bude svake godine ovakvo vrijeme morat ću razmisliti kako riješiti problem vode. Preteško je nositi kante i šteta je trošiti pitku vodu iz vodovoda za cvijeće.

BladeRunner
23.06.2003., 02:14
PEONIJA kaže:
Bože, bože, kaj se ljudi svašta zmišljavaju. Pa vrt nije soba. Zašto ne bi bio malo prirodniji? Pa i djetelina je lijepa kad se redovito kosi.Ne ide mi to u glavu.

Djetelina izraste brze i puno je vislja od trave, pa onda smijesno izgleda, a kako se siri, tako je i trave sve manje.
Drugi problem nastaje, ako odlucis ne ubijati djetelinu, ubrzo se pojavi i djetelini slican korov "creeping oxalis" (oxalis corniculata).

BladeRunner
23.06.2003., 02:34
PEONIJA kaže:
Vjerojatno botaničarima koji su razvlačili biljke s jednog kontinenta na drugi to uopće nije palo napamet da će s biljkama raznijeti i kukce i bakterije i gljivice itd...
Zanima me onaj pauk i gušter o kojem si govorio da jede puževe. Znaš li latinska imena da ih mogu naći na netu?
Slušala sam o Darwinu kako je bio fasciniran biljem u Americi kad je došao tamo prvi put. Jer nešto tako predivno u Europi ne možeš vidjeti.

Ne samo da su sa biljkama doneseni paraziti, vec su i mnoge uvezene biljke postale prava posast.

Web adresa za plavoustog gustera (lijepa slika i kratak opis na Engleskom):

http://wildcare.webone.com.au/lizardbluetongue.htm

Web adresa za pauka lovca (huntsman spider) je:

http://www.austmus.gov.au/factsheets/huntsman_spiders.htm

Prva slika predstavlja vrstu o kojoj sam ja pisao, iako se i jos par drugih moze naci u Sydneyu i okolici.

Vrtni puzevi, koji ovdje cine najvise stete, zapravo su uvezeni iz Europe. Nedavno su pronadjeni, unatoc vrlo rigoroznoj kontroli, uvezeni gigantski africki puzevi. To je veliko cudo i ima stravican efekat na bilje.
Ima i puzeva koji jedu puzeve, ali posto jedu i gujavice, nisam bas odusevljen njima. Kod sebe ih, doduse, jos nisam vidio.
Web adresa sa slikom i podacima je ovdje:

http://www.museum.vic.gov.au/forest/observations/snail.html

Eliza
23.06.2003., 19:24
BladeRunner kaže:
Drugi problem nastaje, ako odlucis ne ubijati djetelinu, ubrzo se pojavi i djetelini slican korov "creeping oxalis" (oxalis corniculata).

Je li to možda ovakva "djetelina" (http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/plants/magnoliophyta/magnoliophytina/magnoliopsida/oxalidaceae/oxalis/sp-1.jpg)? Meni se ovog ljeta ispred kuće pojavila, nije mi jasno otkud. Nitko je nije posijao, a raste k'o luda i kod mene i kod susjeda na jednoj maloj parceli blizu kuća. Jako se brzo širi i zahvaća prostor između betonskih opeka, kojima je dvorište djelomično obloženo.
Nisam je pokušavala odstraniti, jer izgleda neuobičajeno i čak lijepo. Najprije sam mislila da su je susjedi posijali. Kada sam ih pitala, rekli su mi da su bili uvjereni da sam to ja učinila. :(:)

BladeRunner
24.06.2003., 00:19
Eliza kaže:

Je li to možda ovakva "djetelina" (http://www.funet.fi/pub/sci/bio/life/plants/magnoliophyta/magnoliophytina/magnoliopsida/oxalidaceae/oxalis/sp-1.jpg)? Meni se ovog ljeta ispred kuće pojavila, nije mi jasno otkud. Nitko je nije posijao, a raste k'o luda i kod mene i kod susjeda na jednoj maloj parceli blizu kuća. Jako se brzo širi i zahvaća prostor između betonskih opeka, kojima je dvorište djelomično obloženo.
Nisam je pokušavala odstraniti, jer izgleda neuobičajeno i čak lijepo. Najprije sam mislila da su je susjedi posijali. Kada sam ih pitala, rekli su mi da su bili uvjereni da sam to ja učinila. :(:)Na zalost, upravo ta. Listovi joj znaju biti i svijetlo zeleni, ali to je creeping oxalis.

xena
26.06.2003., 13:03
...to je i meni izniklo i siri se ko ludo, cak po teglama s pelargonijama na balkonu :rolleyes:

Htjela sam vas pitati nesto drugo.
Posijala sam jos tamo u davnom ozujku - pokrivac tla tj. travu koja se zove dichondra repens.
Neko mi je napunio glavu da je to trava koja se ne kosi i cak sam isla gledati jedan travnjak koji mi je izgledao super pa sam ja to ito posijala. Ima male okrugle listice.
Posijala u trecem - izniklo mi je tek pred mjesec dana i to vrlo sporadicno.
K vragu - to jest puzavica i ona se lagano siri, ali to nema veze s travnjakom, sve nesto u na fleke...ajoj.

Jel ima neko iskustva s tim?

nepta
28.06.2003., 19:49
Ja imam vrt pred vikendicom. Prilično je velik.

Uzgajam sve vrste povrća i skoro da i ne kupujem sadnice jer svake godine sama skupljam sjeme.

Puževa sam se riješila tako da sam ulila u jednu plastičnu čašu malo pive i ukopala u zemlju. Za par sati čaša ih je bila puna. Oni su obične pijandure.:D

Ne koristim nikakvo kupovno gnojivo. Kupusnjače posipavam sa običnim pepelom.

Paradajz mi sjajno uspjeva. Sijem ga u veljači, presađujem kad ima 2-3 listića u plastične čašice od jogurta a početkom veljače u vrt. Gnojim ga isključivo vodom u kojoj su par dana odstajale narezane koprive. Isto koristim i za špricanje ruža.

Povrće sadim u kanaliće ( ne znam da li ćete me shvatiti ). Zalijevam samo dva puta tjedno i to tako da crijevo položim u kanalić i pustim da se malo napuni vodom, nikad direktno na biljku. To mi pomaže i u ovim tropskim vrućinama pa zemlja uvijek ostaje malo vlažna, osim na površini.

nepta
28.06.2003., 19:56
Ove godine imam vrlo malo nametnika.

Poslušala sam savjet naših starih i u vrt posadila ili posijala cvijeće. Imam i neven i dragoljub i lepe kate i cinije.

Vrt ljepše izgleda a i korisno je.

Gladiole su počele cvjetati, ruže isto tako, na žalost božuri su ocvali.

Ove godine sam posadila ricinus. Već je visok oko pola metra a ja još uvijek nemam pojma kako će izgledati.

Imam i voćnjak od 20-tak voćaka, ali najdraži dio mi je na jednom rubu mog grunta gdje rastu divlje, mirisne šumske jagode.

BladeRunner
01.07.2003., 01:34
xena kaže:
...to je i meni izniklo i siri se ko ludo, cak po teglama s pelargonijama na balkonu :rolleyes:

Htjela sam vas pitati nesto drugo.
Posijala sam jos tamo u davnom ozujku - pokrivac tla tj. travu koja se zove dichondra repens.
Neko mi je napunio glavu da je to trava koja se ne kosi i cak sam isla gledati jedan travnjak koji mi je izgledao super pa sam ja to ito posijala. Ima male okrugle listice.
Posijala u trecem - izniklo mi je tek pred mjesec dana i to vrlo sporadicno.
K vragu - to jest puzavica i ona se lagano siri, ali to nema veze s travnjakom, sve nesto u na fleke...ajoj.

Jel ima neko iskustva s tim?


Dichondra je meni sama iznikla na nekim mjestima i ja je pusta da pokriva nekoliko podrucja izmedju grmlja. Sa njom je problem sto se u pogodnim uvjetima jako brzo siri, i tada je moram iskopavati skupa sa gustim vrijezama koje se sire pod povrsinom zemlje.
Nakon sto je se posije, potrebno je dobro zemlju zalijevati dok biljke ne izniknu i ne dosegnu odredjenu velicinu. Zemlja mora biti rahla i dobro nagnojena.
Dichondra nije pogodna za povrsine gdje se cesto hoda.

BladeRunner
01.07.2003., 01:38
nepta kaže:
Ja imam vrt pred vikendicom. Prilično je velik.

Uzgajam sve vrste povrća i skoro da i ne kupujem sadnice jer svake godine sama skupljam sjeme.

Puževa sam se riješila tako da sam ulila u jednu plastičnu čašu malo pive i ukopala u zemlju. Za par sati čaša ih je bila puna. Oni su obične pijandure.:D

Ne koristim nikakvo kupovno gnojivo. Kupusnjače posipavam sa običnim pepelom.

Paradajz mi sjajno uspjeva. Sijem ga u veljači, presađujem kad ima 2-3 listića u plastične čašice od jogurta a početkom veljače u vrt. Gnojim ga isključivo vodom u kojoj su par dana odstajale narezane koprive. Isto koristim i za špricanje ruža.

Povrće sadim u kanaliće ( ne znam da li ćete me shvatiti ). Zalijevam samo dva puta tjedno i to tako da crijevo položim u kanalić i pustim da se malo napuni vodom, nikad direktno na biljku. To mi pomaže i u ovim tropskim vrućinama pa zemlja uvijek ostaje malo vlažna, osim na površini.

Pivo za puxeve i ovdje preporucuju, samo koliko ih ja imam, trebao bih imati pivovaru. :D
Rajcice fantasticno uspijevaju zajedno sa bosiljkom. Bosiljak i rajcica su komplementarne biljke. Salata od rajcica, ili sendivic od tanko nasjeckanih rajcica, ima divan ukus, ako se doda malo svjezek lista od bosiljka.
Dobro je, ako u kanalice, prije sadjenja i/ili sijanja, ukopas puno krupnog trulog organskog materijala. Jos ce dulje drzati vlagu. kada povrce dosegne zadovaljavajucu velicinu, dobro je u kanalice dodati bilo kaku pokrivku, koju nece vjetar lako raznesti okolo. To ce jos bolje drzati vlagu.

BladeRunner
01.07.2003., 01:44
nepta kaže:
Ove godine imam vrlo malo nametnika.

Poslušala sam savjet naših starih i u vrt posadila ili posijala cvijeće. Imam i neven i dragoljub i lepe kate i cinije.

Vrt ljepše izgleda a i korisno je.

Gladiole su počele cvjetati, ruže isto tako, na žalost božuri su ocvali.

Ove godine sam posadila ricinus. Već je visok oko pola metra a ja još uvijek nemam pojma kako će izgledati.

Imam i voćnjak od 20-tak voćaka, ali najdraži dio mi je na jednom rubu mog grunta gdje rastu divlje, mirisne šumske jagode.

Neven je jako koristan zastitnik od nekih parazita. Za one koji imaju problema sa bolovima u zelucu, caj od susenog nevenovog cvijeta sreze bol za desetak minuta (moje iskustvo od prije vise godina). Caj je dosta gorak.
Dobar stimulans za rad jetre je korijen od maslacka.
Dragoljub je fantastican za salate, jer ukusom podsjeca na hren.
Hren je dobar zastitnik od krtica.
Kod ricinusa uzmi u obzir njegovu otrovnost, ukoliko mala djeca mogu doci do njega.

Legion
01.07.2003., 13:51
Super tema, napokon se neko i toga sjetio. Nisam još stigao sve pročitati, ali svaka čast BaladeRunneru:top: .

I ja uživam u obrađivanju svog vrta-koji je us to još i voćnjak.
Samo jabuka imam 4 vrste;) , uza svu moguću i nemoguću silu svakojakog cvijeća, i zimzelenih grmića-obožavam zimzeleno bilje i pun mi ga je vrt.
Imam sreće pa mi je vrt fakat velik, nisam mjerio, al ima brat-bratu negdje oko 350 kvadrata, a možda i više. Zajebano za održavati, ali kad se male ruke slože.........

Više o svemu drugi put.

glede puževa-ima u biljnoj apoteci za kupiti neki otrov koji navodno šteti samo njima, bome je djelotvoran. Prije sam ih znao rućno kupiti i nositi u park, ali bome ih ima previše. Danas ih skupim bar 50, sutra ih opet nađem toliko. Ma ko ih jebe-nek crknu:D , uostalom pojedoše mi cvijeće koje sam vlastorućno sadio-mamicu im bezobraznu. Više ga bome ne jedu;)

A ježevi:D :s :s , obožavam ježeve, i imam ih nekoliko

vabi
01.07.2003., 14:54
Doma u Gorskom kotaru imamo vrt. Vrtlarstvo+cvjećarstvo je moj veliki hobi, jedino što im se mogu posvetiti samo tokom vikenda kad sam doma. Suša i kod nas ove godine predstavlja problem, bez obzira na višu nadmorsku visinu. Kad sam doma zalijevam ujutro ili navečer.
Uzgajamo:
1. Povrće- salata, mrkva, celer, zelje, luk paradajz. Pojedino povrće sijemo, a pojedino kupim sadnice ( kod nas su zime duge, tako da se sije znatno kasnije). Od gnojiva koristimo kompost+Plantela, a i zemlja je dobra (crnica).
2. Cvijeće- jako volim. Na proljeće tulipani, jaglaci, visibabe, maćuhice, irisi, sunovrati- sadim na jesen. Sad su počele cvasti dalije (cvatu do prvih mrazeva) i ljiljani, a ubrzo će i gladiole. Na jesen krizanteme. Pojedino cvijeće sijem, pa kasnije presadim- astre, cinije, suho cvijeće.
3. Ruže- njih imam najviše- u vrtu, oko vrta, oko kuće, sitne ruže u teglama. Imam i divlju ružu. Ružama posvetim najviše pažnje. Od nametnika ih štitim Pirox-om . Na jesen skupim u šumi zemlje i suho lišće i time zaštim korjenje preko zime.

Pa lončanice u uredu, lončanice doma, trajnice i jednogodišnje cvijeće za prozore i balkone......
Oko vrta mi pomognu i susjede.

BladeRunner
02.07.2003., 02:53
Ne znam moze li me netko savjetovati glede ovoga.

Imam hibrid jabuke, koja raste poput stapa. Naraste do 3m visine. Stablo i listovi su joj izuzetno zdravi. Po uputama kratim pobocne grane kada prijedju 10cm duljine, po zimi, dok je stablo u mirovanju.
Svako proljece dobro nagnojim oko stabla organskim gnojivom, a onda dodam, tocno po uputama, umjetno gnojivo za vocke. Uz takav tretman moja patuljasta breska i nektarina uspijevaju kao mutave.

Stablo je uz drvenu ogradu sa jedne strane, a sa druge je strane potpuno izlozeno suncu. Distribucija sunca je u ovom slucaju znatno optimalnija, nego li kod breskve i nektarine, koje se nadju u sjeni u popodnevnim satima.
Do sada nisam imao problema niti sa plijesnima, a niti sa stetnim insektima. Biljka dobiva optimalnu kolicinu vode, putem kapalice. U kasno proljece stablo dobije puno cvjetova, iz kojih se razvije dosta plodova. Kada ti plodovi dosegnu velicinu vece tresnje, malo po malo, svi otpadnu. Samo sam prve godine imao jednu, jedinu jabuku. Stablo imam vec 3 godine, i vislje je od 2 metra.
prosle godine sam odmah rucno maknuo vecinu plodova, dok su jos bili sicusni i ostavio samo nekoliko plodova. Unatoc tome, sve sam ih pogubio.

nepta
02.07.2003., 06:34
Blade, hvala na savjetima.
Na žalost ne znam odgovor na tvoje pitanje.

Legion
02.07.2003., 22:24
Ni ja neznam odgovor, ali slićna stvar se i meni dešava.
Jedna jabuka mi je već toliko plodova izgubila da se bojim da na kraju nebu nikaj ostalo.
Nije da ih ima nekaj strašno puno, znala je doslovno i duplo više roditi pa nije to radila. Mislio sam da možda ima premalo vode, ali nije niti to. Malo više zaljevam oko nje, ali stvar se i dalje ponavlja.

Nego ima li neko neki savjet za sadnju "Ljute trave";) ?
Sasvim slućano nađoh jednu stabljiku toga u parku, pa sam ju presadil u vrt.

peonija
03.07.2003., 20:21
BladeRunner kaže:
Ne znam moze li me netko savjetovati glede ovoga.

Imam hibrid jabuke, koja raste poput stapa. Naraste do 3m visine. Stablo i listovi su joj izuzetno zdravi. Po uputama kratim pobocne grane kada prijedju 10cm duljine, po zimi, dok je stablo u mirovanju.
Svako proljece dobro nagnojim oko stabla organskim gnojivom, a onda dodam, tocno po uputama, umjetno gnojivo za vocke. Uz takav tretman moja patuljasta breska i nektarina uspijevaju kao mutave.

Stablo je uz drvenu ogradu sa jedne strane, a sa druge je strane potpuno izlozeno suncu. Distribucija sunca je u ovom slucaju znatno optimalnija, nego li kod breskve i nektarine, koje se nadju u sjeni u popodnevnim satima.
Do sada nisam imao problema niti sa plijesnima, a niti sa stetnim insektima. Biljka dobiva optimalnu kolicinu vode, putem kapalice. U kasno proljece stablo dobije puno cvjetova, iz kojih se razvije dosta plodova. Kada ti plodovi dosegnu velicinu vece tresnje, malo po malo, svi otpadnu. Samo sam prve godine imao jednu, jedinu jabuku. Stablo imam vec 3 godine, i vislje je od 2 metra.
prosle godine sam odmah rucno maknuo vecinu plodova, dok su jos bili sicusni i ostavio samo nekoliko plodova. Unatoc tome, sve sam ih pogubio.
Breskva je samooplodna, a jabuka nije samooplodna, nego stranooplodna, pa se ne oprašuje vlastitim peludom ( peludom iste sorte) nego je potreban pelud neke druge sorte koja istodobno cvate. Ako u blizini nema jabuka koje cvatu kad cvate tvoja patuljasta jabuka ( cijepljena je na slabo bujnu vegetativnu podlogu) ne dolazi do oplodnje i plodovi otpadnu. Pogledaj ima li u njima koja sjemenka. Ako nema sjemenki ili su zakržljale onda ti je to problem. Moraš posaditi još jedno stabalce, ali neke druge sorte. Ako znaš koju sortu si posadio, možda ti mogu predložiti koju sortu da kupiš tako da se međusobno oprašuju.
Usput rečeno, hvala za linkove, moram odmah pogledati te zanimljive životinje. Kompač mi je do danas bio na servisu, jer sam udesila disk sa strujnim šokom, pa nisam mogla do danas pristupiti forumu.

nepta
03.07.2003., 22:29
Legion, ako je jabuka prošle godine bila puna plodova i ako se nije pravilno orezivala moguće je da iduće godine daje vrlo slab urod.

peonija
03.07.2003., 23:16
nepta kaže:
Ove godine imam vrlo malo nametnika.

Poslušala sam savjet naših starih i u vrt posadila ili posijala cvijeće. Imam i neven i dragoljub i lepe kate i cinije.

Vrt ljepše izgleda a i korisno je.

Gladiole su počele cvjetati, ruže isto tako, na žalost božuri su ocvali.

Ove godine sam posadila ricinus. Već je visok oko pola metra a ja još uvijek nemam pojma kako će izgledati.

Imam i voćnjak od 20-tak voćaka, ali najdraži dio mi je na jednom rubu mog grunta gdje rastu divlje, mirisne šumske jagode.

Vrt moje bake i tete je cijeli bil obrubljen cvijećem. To je bilo prekrasno. Gladiole, georgine itd. Sad znam da se tako radilo zato jer cvijeće privlači korisne kukce i druge male životinje u vrt. Možda naše bake nisu znale točan razlog zašto je to dobro, ali su znale da je dobro iz iskustva. Onda nije bilo tolko pesticida i srećom nisu mogle špricati jakim otrovima čak i da su htjele.
Nepta, kad sam ja bila mala brala sam šumske jagode i nizala ih na vlat trave. To je bilo slatko!
Ah, božur (Paeonia), nema ljepšega i mirisnijega cvijeta! Samo su mu ruže par!

peonija
03.07.2003., 23:42
BladeRunner kaže:
Djetelina izraste brze i puno je vislja od trave, pa onda smijesno izgleda, a kako se siri, tako je i trave sve manje.
Drugi problem nastaje, ako odlucis ne ubijati djetelinu, ubrzo se pojavi i djetelini slican korov "creeping oxalis" (oxalis corniculata).
Da, stvar je u tome koja je to vrsta djeteline. Ja sam posijala mješavinu niskih trava i bijelu djetelinu, ona je niska, lijepa i popuni prazna mjesta među travom i nije viša od trava. Otporna je i baš lijepo izgleda. Moja tratina je cijeli dan na suncu, drveće mi još nije naraslo, pa djetelina bolje uspijeva nego trave. Čim padne kiša trave se obnove i nadvise djetelinu. Sve se lijepo nadopunjava. Oxalis se kod nas zove cecelj, a ima nekoliko vrtnih vrsta koje se uzgajaju kao trajnice i čisto lijepo izgleda među cvijećem. Pokrije tlo i štiti ga od sunca. Ali se jako raširi, pa ga treba češće počupati, da ne zaguši druge niske vrste, osobito u kamenjaru.

peonija
03.07.2003., 23:47
Legion kaže:

Nego ima li neko neki savjet za sadnju "Ljute trave";) ?
Sasvim slućano nađoh jednu stabljiku toga u parku, pa sam ju presadil u vrt.
Na koju biljku misliš? Kak izgleda, ima li još neko ime?

BladeRunner
04.07.2003., 01:17
PEONIJA kaže:
Breskva je samooplodna, a jabuka nije samooplodna, nego stranooplodna, pa se ne oprašuje vlastitim peludom ( peludom iste sorte) nego je potreban pelud neke druge sorte koja istodobno cvate. Ako u blizini nema jabuka koje cvatu kad cvate tvoja patuljasta jabuka ( cijepljena je na slabo bujnu vegetativnu podlogu) ne dolazi do oplodnje i plodovi otpadnu. Pogledaj ima li u njima koja sjemenka. Ako nema sjemenki ili su zakržljale onda ti je to problem. Moraš posaditi još jedno stabalce, ali neke druge sorte. Ako znaš koju sortu si posadio, možda ti mogu predložiti koju sortu da kupiš tako da se međusobno oprašuju.
Usput rečeno, hvala za linkove, moram odmah pogledati te zanimljive životinje. Kompač mi je do danas bio na servisu, jer sam udesila disk sa strujnim šokom, pa nisam mogla do danas pristupiti forumu.

To sam si mogao i misliti. Iako, doduse, netko mi je bio rekao da isto pravilo vrijedi i za breskvu. Prve godine sam imao veliku jabuku. I mislim da je imala kostice, ali se ne sjecam, jer je to bilo prije 3 godine.
Hibrid se zove balerina.

Mora da ste svi imali gadan struni sok. Buraz mi je izgleda popusio cijeli kompac, nekako istovremeno kada i ti. Promijenio si je izvor napajanja, ali unatoc tome, kod startanja ne dolaze nikakvi bipovi iz zvucnika. Sada cekam da mi javi sto mu je sve otislo.
Meni je nedavno otisao jedan od mojih kompaca, doduse onaj sporiji, koji koristim za internet. Ja svoje spajam na mrezu preko zastite, ali meni je otisao izvor napajanja usred rada. Kada sam ga opet probao upaliti, misleci da mi je samo sklopka otisla, bljesnulo mi je iz CD-ja i przilice. Rezultat?
Otisla mi je maticna ploca, CPU, dva diska, CD i przilica, graficka kartica, zvucna kartica, SCSI kontroler i mrezna kartica.
Sva sreca je da sam do sada slozio dosta kompaca, pa sam si vec drugi dan slozio novi, ali ipak je to frustrirajuce, a i kosta. Najsvjezije imidje diskova nisam bio prebacio preko mreze na drugi kompac, vec sam ih drzao na suprotnim diskovima, jer tesko je za ocekivati da ti istovremeno riknu oba diska. Isto je vrijedilo i za mail. Pogubio sam 2 mjeseca poste.

BladeRunner
04.07.2003., 01:21
nepta kaže:
Legion, ako je jabuka prošle godine bila puna plodova i ako se nije pravilno orezivala moguće je da iduće godine daje vrlo slab urod.

Osim jedne velike jabuke prve godine, nisam nista vise imao.

BladeRunner
04.07.2003., 01:40
PEONIJA kaže:
Da, stvar je u tome koja je to vrsta djeteline. Ja sam posijala mješavinu niskih trava i bijelu djetelinu, ona je niska, lijepa i popuni prazna mjesta među travom i nije viša od trava. Otporna je i baš lijepo izgleda. Moja tratina je cijeli dan na suncu, drveće mi još nije naraslo, pa djetelina bolje uspijeva nego trave. Čim padne kiša trave se obnove i nadvise djetelinu. Sve se lijepo nadopunjava. Oxalis se kod nas zove cecelj, a ima nekoliko vrtnih vrsta koje se uzgajaju kao trajnice i čisto lijepo izgleda među cvijećem. Pokrije tlo i štiti ga od sunca. Ali se jako raširi, pa ga treba češće počupati, da ne zaguši druge niske vrste, osobito u kamenjaru.

Ista vrsta djeteline kakva raste u Zagrebu. Ona sto ima tamne tocke na listovima i bijele ili ljubicasto-roza cvatove, koje samo bumbari mogu oploditi.
Vrsta trave koju mi imamo se ne smije pustiti da jako izraste, jer onda oslabi, a i izgleda jako lose. Cesto nakon dugotrajne kise, trava nabuja, pa kada je pokosis, ostane od nje samo strnjika i treba joj onda nekolio tjedana da se opet oporavi. Ja svoju travu tako gnojim da joj dajem samo NPK gnojivo, nista vise sto je prebogato nitratima. Time mi je trava sklonija sirenju i jacanju korijenja, nego li rastu u visinu. Ipak, ukoliko ova godina bude kisna, a izgleda mi da ce tako biti, jer sada, po zimi pada dosta kise, onda cu je morati u proljece pospricati sa kemikalikom koja blokira ferment rasta trave. Ja po ljeti tratinu kosim svaki vikend.
Ima i ovdje ukrasnih djetelina. Imaju velike, tamnozelene listove i po jedan, dosta veliki, zvonasti ljubicasti cvijet.

BladeRunner
04.07.2003., 01:42
PEONIJA kaže:
Ah, božur (Paeonia), nema ljepšega i mirisnijega cvijeta! Samo su mu ruže par!

Nikako se nisam mogao sjetiti koji je hrvatski naziv za peoniju. :)

nepta
04.07.2003., 08:26
Molim vas za savjet.
Na mom gruntu se ponekad zna pojaviti zmija.
Vještica se sklupča na suncu na terasi i uživa.
Nije da sam neki obožavatelj zmija ali bi ih se htjela riješiti.
Što da radim?

Legion
04.07.2003., 13:39
Ma mislim na onu, ilegalnu;) ljutu travu.

To znam za obrezivanje, ali ova jabuka je isto rodila ko i prošle godine, samo kaj joj sad opako padaju plodov-za razliku od inaće.

Kak se riješit zmija, nabavi kojeg mungosa:D

peonija
04.07.2003., 20:13
nepta kaže:
Molim vas za savjet.
Na mom gruntu se ponekad zna pojaviti zmija.
Vještica se sklupča na suncu na terasi i uživa.
Nije da sam neki obožavatelj zmija ali bi ih se htjela riješiti.
Što da radim?
Opiši malo detaljnije kak izgleda, da odgonetnemo jel sljepić ili prava zmija. U moj vrt dolazi sljepić, smećkast je i bljeska na suncu. Redovito tamani puževe. Ako nemaš puževa golaća onda je sljepić. Čuvaj ga i pazi na njega jer je silno koristan pomagač u vrtu. Promatraj kak se kreće. Ako sporo vijuga onda je sljepić. Zmije se kreću brže.

Legion
04.07.2003., 23:18
A ako slućajno ima zvećku na kraju repa, i "naoćale" na glavi, to nije zmija intelektualac, ili zmija zabavljać-putujući svirać-nego nekaj mnogo gore.
U tom slućaju-savjetujem ti da nabaviš dobru saćmaricu-trebat će ti:D

peonija
06.07.2003., 19:48
vabi kaže:
Doma u Gorskom kotaru imamo vrt. Vrtlarstvo+cvjećarstvo je moj veliki hobi, jedino što im se mogu posvetiti samo tokom vikenda kad sam doma. Suša i kod nas ove godine predstavlja problem, bez obzira na višu nadmorsku visinu. Kad sam doma zalijevam ujutro ili navečer.
Uzgajamo:
1. Povrće- salata, mrkva, celer, zelje, luk paradajz. Pojedino povrće sijemo, a pojedino kupim sadnice ( kod nas su zime duge, tako da se sije znatno kasnije). Od gnojiva koristimo kompost+Plantela, a i zemlja je dobra (crnica).
2. Cvijeće- jako volim. Na proljeće tulipani, jaglaci, visibabe, maćuhice, irisi, sunovrati- sadim na jesen. Sad su počele cvasti dalije (cvatu do prvih mrazeva) i ljiljani, a ubrzo će i gladiole. Na jesen krizanteme. Pojedino cvijeće sijem, pa kasnije presadim- astre, cinije, suho cvijeće.
3. Ruže- njih imam najviše- u vrtu, oko vrta, oko kuće, sitne ruže u teglama. Imam i divlju ružu. Ružama posvetim najviše pažnje. Od nametnika ih štitim Pirox-om . Na jesen skupim u šumi zemlje i suho lišće i time zaštim korjenje preko zime.

Pa lončanice u uredu, lončanice doma, trajnice i jednogodišnje cvijeće za prozore i balkone......
Oko vrta mi pomognu i susjede.
Blago tebi, stvarno su ti dobre susjede. Mene moje malo čudno gledaju kad počnem po vrtu naslagivati natrulo sijeno i sjeckanu travu za malč i kad berem koprive za gnojnicu.
Uzgajaš li bijelu i žutu repu? Kak ih spremaš i jedeš?
Izgleda da ti je vrt pun cvijeća. Jel kod vas uspijevaju kane?

peonija
06.07.2003., 19:50
BladeRunner kaže:
Nikako se nisam mogao sjetiti koji je hrvatski naziv za peoniju. :)
Behar, božur, kukmača, duhovnjača itd..
U gimnaziji nam je omiljena pjesma bila Dok palme njišu grane i cijela varoš spi, behari dok mirišu....

peonija
06.07.2003., 20:10
BladeRunner kaže:
To sam si mogao i misliti. Iako, doduse, netko mi je bio rekao da isto pravilo vrijedi i za breskvu. Prve godine sam imao veliku jabuku. I mislim da je imala kostice, ali se ne sjecam, jer je to bilo prije 3 godine.
Hibrid se zove balerina.

Mora da ste svi imali gadan struni sok. Buraz mi je izgleda popusio cijeli kompac, nekako istovremeno kada i ti. Promijenio si je izvor napajanja, ali unatoc tome, kod startanja ne dolaze nikakvi bipovi iz zvucnika. Sada cekam da mi javi sto mu je sve otislo.
Meni je nedavno otisao jedan od mojih kompaca, doduse onaj sporiji, koji koristim za internet. Ja svoje spajam na mrezu preko zastite, ali meni je otisao izvor napajanja usred rada. Kada sam ga opet probao upaliti, misleci da mi je samo sklopka otisla, bljesnulo mi je iz CD-ja i przilice. Rezultat?
Otisla mi je maticna ploca, CPU, dva diska, CD i przilica, graficka kartica, zvucna kartica, SCSI kontroler i mrezna kartica.
Sva sreca je da sam do sada slozio dosta kompaca, pa sam si vec drugi dan slozio novi, ali ipak je to frustrirajuce, a i kosta. Najsvjezije imidje diskova nisam bio prebacio preko mreze na drugi kompac, vec sam ih drzao na suprotnim diskovima, jer tesko je za ocekivati da ti istovremeno riknu oba diska. Isto je vrijedilo i za mail. Pogubio sam 2 mjeseca poste.
E, sad mi je malo lakše kad vidim da se to događa i drugima. Srećom, servis mi je priznao jamstvo jer kompač imam tek jednu godinu. Otišla je matična ploča i disk i izgubila sam sve podatke. Mogu počet ispočetka. Sad bum de navikla sve odmah spremati na cd i diskete i na papire. Ja još učim i nisam sve radila na vrijeme, mislim bum poslije....Figac bum poslije, sad nemam kaj spremiti!
Što se tiče tvoje jabuke, moram ti reći da nisam uspijela naći ni slova o toj sorti. Da nije možda galarina? Za nju je dobar oprašivač golden delicious. Moraš znati kad sorta cvate, pa prema tome izabrati oprašivača. Jabuke ti kod nas cvatu oko 25 dana i dijele se po vremenu cvatnje na 4 grupe: rane cvatnje, srednje rane srednje kasne i kasne. No nisu ti sve sorte baš dobri oprašivači, one koje imaju trostruki broj kromosoma ( triploidne) nemaju pelud dobre klijavosti i ne dolazi do oplodnje. Najbolji oprašivači za sve sorte su ti mantet ( r), jonathan (sk), golden delicious (sk), idared ( sr), cox's orange (sk), james grieve ( sr), rome beauty (k), i druge. No za nove sorte nemam podataka. Ako budeš sad kupovao sadnicu pitaj obavezno kad cvate i kupi sortu koja cvate kad i tvoja balerina. Jer nije tolko bitno znati kad dozrijeva, važnije ti je znati kad cvate!

peonija
06.07.2003., 21:00
Nije strogo vezanu uz našu temu o našem glavnom hobiju, ali je vezano uz biljke kojima se divimo i volimo ih, pa zato spominjem popis biljnih vrsta u Hrvatskoj. Hrvatsko botaničko društvo je organiziralo popis koji će početi 10. VII, a botaničari će pregledati svaki dijelić prostora u četiri nacionalna parka : Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, Risnjak i Paklenica, te dolinu Kupe i ogulinsko područje, i evidentirati svako stanište i svaku biljnu vrstu. Već postoji tzv checklist koji je Hrvatsku svrstao na treće mjesto u Europi po broju vaskularnih biljnih vrsta po četvornom kilometru ( bez algi i mahovina). U Hrvatskoj je registrirano 4300 vaskularnih biljnih vrsta, a novim popisom se očekuje i veći broj jer je bogatstvo flore u međuvremenu još naraslo.
Najzanimljiviji su hrvatski endemi dinarskog krša, a najpoznatija je velebitska degenija. Ima ih 323, a od toga 88 ih isključivo raste samo unutar hrvatskih granica. Najpoznatiji su rodovi endemskih biljaka zvončike, pakujci, perunike i ljiljani i njihovo je očuvanje i očuvanje krških ekoloških sustava veoma značajno.

vabi
07.07.2003., 14:29
PEONIJA,

Da i kana uspjeva kod nas. Ja je osobno nemam, ali vidjela. Mada razmišljala sam i o kani - dobra je za kosu.
Susjede mi pomognu jer mene uglavnom preko tjedna nema doma. Puno sam naučila od bake i od njih.
Krumpir, kolerabu, grah, kukuruz, bijelu repu sadimo/sijemo posebno. Nakon što iskopamo krumpir - početkom kolovoza - posijemo bijelu repu. Repu kiselimo ( jako je zdrava), a dio je spremamo u podrum (na taj način može se dugo sačuvati).

peonija
07.07.2003., 21:13
vabi kaže:
PEONIJA,

Da i kana uspjeva kod nas. Ja je osobno nemam, ali vidjela. Mada razmišljala sam i o kani - dobra je za kosu.
Susjede mi pomognu jer mene uglavnom preko tjedna nema doma. Puno sam naučila od bake i od njih.
Krumpir, kolerabu, grah, kukuruz, bijelu repu sadimo/sijemo posebno. Nakon što iskopamo krumpir - početkom kolovoza - posijemo bijelu repu. Repu kiselimo ( jako je zdrava), a dio je spremamo u podrum (na taj način može se dugo sačuvati).
Ja ću sada posijati bijelu repu poslije luka, da vidim kako će uspijeti. Kako ju spremaš u podrum? Lani sam u podrumu ostavila žutu repu ( podzemna koraba) i brzo je venula i smežurala se. Jel si probala spremati u trap ili u jamu, npr u klijalište? Kako kiseliš? Ja sam lani probala biološki kiseliti žutu repu kao zelje samo uz pomoć soli i onda sam pasterizirala u staklenkama i bilo je izvrsno. Naribala sam na tanke listiće i to sam poslije jela uz grah kao salatu.

vabi
08.07.2003., 16:48
:)

PEONIJA,

Bakina je kuća sagradjena tako da je podrum ispod razine tla.Tu spremamo povrće (krumpir,kolerabu,mrkvu,repu,zelje) i korjenje/lukovice od cvijeća. Povrće zadrži jako dobar okus.
Repu i zelje kiselimo isključivo sa solju. Nariba se (kod zelja se ostavi pokoje cijelo), Stavi u poveću posudu, posoli, dodaju se još i neki začini (npr. papar u zrnu, kim, nekoliko feferona) i malo vode. Spremimo u prostoriju sa stalnom nižom temperaturom. Svakih nekoliko tjedana očititi nakupljenu vodu i doliti čistu. Da, i u posudu se povrh repe/zelja stavi npr. nekakva daščica i na nju nešto malo veće težine.
Može se jesti kao salata sa raznoraznim dodacima (po ukusu/mašti) ili kuhati sa dodacima (po ukusu/mašti).
Što je to trap?

peonija
08.07.2003., 20:55
Vabi,

moj podrum je samo djelomično ukopan i nije dovoljno hladan, pa mi se povrće smežura, ali se gladiole, luk i češnjak dobro očuvaju, lanjski luk uopće nije klijao.
Zelje i repu i ja tako kiselim, a prošle godine sam probala i krastavce. Dobri su, ali ne mogu dugo stajati, moraju se odmah pojesti ili pasterizirati. Ove godine ću probati pasterizirati i mahune, jer mi nisu baš fine zaleđene.
Trap je spremište za povrće koje napraviš u vrtu, ali ne smije biti na vlažnom terenu. Iskopa se plitka jama, pa se slaže povrće u slojevima među čistu slamu ili sličnu suhu biljnu masu i pokrije se zemljom. Za prozračivanje staviš letvice uzdužno i vertikalno. No možda kod vas to nije dovoljna izolacija ako su zime jako hladne. Ipak je podrum sigurniji.
Ove godine mi nije uspjelo jednogodišnje cvijeće. Imam samo kadifice i nekoliko verbena, petunija i zajčeka. Ispred kuće je neki dan počela cvasti lavatera (stola, jednogodišnji sljez). Jako su lijepe, svijetlo roze kao visoki pravi sljez, ali su niske i grmolike. Volim i skupljam starinsko cvijeće. Trajnice su dobre, ali su vučike i perunike i božuri cvali vrlo kratko zbog vrućine. Sad cvate ljiljanka, žute rudbekije niske i visoke, a gladiola i georgina još nijedna.
Proteklih desetak dana palo je malo kiše, ali nije dovoljno, sutra moram opet zalijevati. Napravila sam gnojnicu od gaveza i kopriva za paradajze , krastavce i tikvice, to moram sutra potrošiti. Ustanem u pet i zalijevam ujutro dok nije vruće.
Zato ne smijem dugo sjediti za kompačem jer se neću moć ustat ujutro.

BladeRunner
08.07.2003., 22:49
Peonija, sjetio sam se tebe na putu za posao. Uz ogradu jednog vrta sva sila malih krvav-crvenih cvjetova na dugim stabljikama, i onih vecih narandjasto-zutih, tockastih. Kane. Dakle, kao sto rekoh, ako je zima blaga, kao ova, kane ce cvjetati i po zimi kod mene. :)

peonija
08.07.2003., 23:11
BladeRunner kaže:
Peonija, sjetio sam se tebe na putu za posao. Uz ogradu jednog vrta sva sila malih krvav-crvenih cvjetova na dugim stabljikama, i onih vecih narandjasto-zutih, tockastih. Kane. Dakle, kao sto rekoh, ako je zima blaga, kao ova, kane ce cvjetati i po zimi kod mene. :)
Vidiš ti to! Moje su tako jadne, male, uopće ne rastu ove godine. nekako su slabašne, niske, još ne cvatu i uopće ih je žalosno vidjeti. Zalijevam ih redovito, ali rastu strašno sporo. Prošle godine su bile krasne, visoke, listovi veliki i dugo su cvale narančastim cvjetovima. Ali prošla zima je bila duga i proljeće je bilo hladno, pa ih nisam mogla rano posaditi. Možda su se u podrumu previše osušile i sad sporo rastu. Ne znam kako je najbolje čuvati ih zimi. Vjerojatno je bilo presuho. Probat ću sljedeće godine u vlažnom tresetu i pijesku. Bile su zamotane u novine u vrećicama, no izgleda da to nije za kane dobro.

BladeRunner
09.07.2003., 08:07
PEONIJA kaže:
Vidiš ti to! Moje su tako jadne, male, uopće ne rastu ove godine. nekako su slabašne, niske, još ne cvatu i uopće ih je žalosno vidjeti. Zalijevam ih redovito, ali rastu strašno sporo. Prošle godine su bile krasne, visoke, listovi veliki i dugo su cvale narančastim cvjetovima. Ali prošla zima je bila duga i proljeće je bilo hladno, pa ih nisam mogla rano posaditi. Možda su se u podrumu previše osušile i sad sporo rastu. Ne znam kako je najbolje čuvati ih zimi. Vjerojatno je bilo presuho. Probat ću sljedeće godine u vlažnom tresetu i pijesku. Bile su zamotane u novine u vrećicama, no izgleda da to nije za kane dobro.

Ja vjerujem da je mozda nesto drugo u pitanju. Kombinacija temperature i vlaznosti zraka im mozda ne odgovara.
Kaze mama meni prije par tjedana preko telefona, kako je u Zagrebu grozna sparina i da joj ovdje (u Sydneyu) nikad nije tako bilo. Kaze da je vlaznost u Zagrebu bila bila 75%. A ja njoj kazem da je malo zaboravila kako joj je ovdje bilo, gdje ljeti vlaznost ne opada ispod 90%. :)

Eliza
09.07.2003., 21:22
Peonija, ja nemam kane, jer traže dosta prostora, koji nemam, ali, čini se da je misterija riješena. Prošle godine je proljeće bilo znatno vlažnije. Čini se da i kana voli visoku vlažnost, pa bi ju trebala redovito orošavati vodom u sitnim kapljicama, u obliku magle. Nemam iskustva s njom, ali mi je ovo logično.

Sve je više ljudi, sklonih teoriji da nije dovoljno namiriti samo fizičke potrebe biljaka, jer one imaju i "duhovno tijelo". Dokazano je da biljke osjećaju naklonost prema nekim osobama, nekih se boje, reagiraju na lijepe riječi i lijepo ophođenje. Također je dokazano da rado slušaju glazbu, naročito klasične arije. Kada im se pušta glazba koju vole i ako im se priča s pažnjom, biljke rastu i napreduju znatno bolje. Trebamo biti nježni prema cvijeću i biljkama, a ono će nam uzvratiti i pružiti još više zadovoljstva i radosti. Sigurna sam da tvoje cvijeće dobiva od tebe puno ljubavi, dakle, u pitanju može biti samo naša pošašavjela klima.

:)

peonija
09.07.2003., 22:40
Da, malo sam prolistala knjige i pronašla sam podatak da kana potječe iz američkih tropskih područja. To potvrđuje vaše pretpostavke. Treba joj puno vlage i u zraku i u tlu i tlo mora biti jako bogato organskim tvarima. Prošle godine su kane bile na jednoj gredici u koju sam ukopala stajski gnoj i trulo sijeno i prskala sam ih po lišću, a ove godine su na lošijoj gredici koja je stalno suha. Kod mene stalno puše nekakav suh vruć vjetar koji odmah isuši sve što sam zalijala. I to kanama nikako ne paše. Prošlih desetak dana sam imala puno posla u kući i nisam baš redovito zalijevala, tako da je danas već situacija bila kritična. Noćas se nadam kiši, oblačno je i već je palo par kapi. Ako ne bude padalo sutra zalijevam sa šlaufom jer više ne mogu nosit kante. Pusti ću vodu da polako teče po cijelom vrtu i nek se natapa.
Eliza, što se tiče duhovnog tijela biljaka u to uopće ne sumnjam.
To je tak normalno! Moram kanama šapnut da su lijepe i ovako male, a ne ih špotat zakaj ne rastu.
BladeRunneru, ja bih se kod vas zadavila, ne podnosim tako visoku vlagu u zraku. Meni paše prohladno proljeće. Al, vidiš, za mnoge biljke, pa tako i kane, to je idealno.

BladeRunner
09.07.2003., 23:55
PEONIJA kaže:
Da, malo sam prolistala knjige i pronašla sam podatak da kana potječe iz američkih tropskih područja. To potvrđuje vaše pretpostavke. Treba joj puno vlage i u zraku i u tlu i tlo mora biti jako bogato organskim tvarima. Prošle godine su kane bile na jednoj gredici u koju sam ukopala stajski gnoj i trulo sijeno i prskala sam ih po lišću, a ove godine su na lošijoj gredici koja je stalno suha. Kod mene stalno puše nekakav suh vruć vjetar koji odmah isuši sve što sam zalijala. I to kanama nikako ne paše. Prošlih desetak dana sam imala puno posla u kući i nisam baš redovito zalijevala, tako da je danas već situacija bila kritična. Noćas se nadam kiši, oblačno je i već je palo par kapi. Ako ne bude padalo sutra zalijevam sa šlaufom jer više ne mogu nosit kante. Pusti ću vodu da polako teče po cijelom vrtu i nek se natapa.
Eliza, što se tiče duhovnog tijela biljaka u to uopće ne sumnjam.
To je tak normalno! Moram kanama šapnut da su lijepe i ovako male, a ne ih špotat zakaj ne rastu.
BladeRunneru, ja bih se kod vas zadavila, ne podnosim tako visoku vlagu u zraku. Meni paše prohladno proljeće. Al, vidiš, za mnoge biljke, pa tako i kane, to je idealno.

Peonija,

Tropske biljke vole neutralno do kiselo tlo. Tlo doma naginje na alkalicnu stranu, a pogotovo ako mozda zivis u primorju. Isto tako, kao sto si dobro primijetila, korijenje im voli biti u vlazi. Suha zemlja im sigurno ne prija.
Kada smo kod vlage ovdje, jos se ni sada nisam navikao. Ovdje sam dosao iz sjverne Kalifornije gdje je klima fantasticna, topla i suha i uvijek vjetric prika. Ovdje zna biti kao u pecnici i vlazno.
Pa opet, jos uvijek nije tako lose kao sjeverno u Brisbaneu (1000km), ili u Darwinu, koji je u Sjevernom teritoriju, u tropskom podrucju.

BladeRunner
10.07.2003., 00:04
Eliza kaže:

Dokazano je da biljke osjećaju naklonost prema nekim osobama, nekih se boje, reagiraju na lijepe riječi i lijepo ophođenje. Također je dokazano da rado slušaju glazbu, naročito klasične arije. Kada im se pušta glazba koju vole i ako im se priča s pažnjom, biljke rastu i napreduju znatno bolje. Trebamo biti nježni prema cvijeću i biljkama, a ono će nam uzvratiti i pružiti još više zadovoljstva i radosti. :)


E pa sad, mora da mene biljke zaista vole, jer im ne pricam, a niti im cesto pustam klasicnu glazbu, a opet tako dobro i zdravo izgledaju. Kroz prozor mi tresti sve osim narodnjaka (oslobodi me boze kuge). Mislim da je moje bilje razvilo i izvjesnu otpornost na stres, jer sam im cesto u posljednje vrijeme pustao Eminema, Nine inch nails itd. A recimo galzba iz filma "Kraljica prokletih", koju sam slusao prosle subote, izazov je cak i za ljude jakih zivaca. :D
Ako je bilje zaista muzikalno, onda sigurno voli Pinkice, a njih vrlo cesto slusamo moji ukucani i ja.
Klasiku obicno pustim navecer, kada bilje ionako spava. ;)

peonija
10.07.2003., 00:05
BladeRunner kaže:
Peonija,

Tropske biljke vole neutralno do kiselo tlo. Tlo doma naginje na alkalicnu stranu, a pogotovo ako mozda zivis u primorju. Isto tako, kao sto si dobro primijetila, korijenje im voli biti u vlazi. Suha zemlja im sigurno ne prija.
Kada smo kod vlage ovdje, jos se ni sada nisam navikao. Ovdje sam dosao iz sjverne Kalifornije gdje je klima fantasticna, topla i suha i uvijek vjetric prika. Ovdje zna biti kao u pecnici i vlazno.
Pa opet, jos uvijek nije tako lose kao sjeverno u Brisbaneu (1000km), ili u Darwinu, koji je u Sjevernom teritoriju, u tropskom podrucju.
Eh, na žalost nisam u Primorju. Da jesam i moje bi kane mogle ostati u tlu kao trajnice i preko zime, pogotovo u Dalmaciji i u Dubrovniku. Malo ih zaštitiš po zimi lišćem i bez brige si.
Kod mene je prava kontinentalna klima. Snijega kolko hoćeš skoro svake godine.
Što se tiče Kalifornije, ne čudim se što su se mnogi naši ljudi tamo nastanili kad su odavde odlazili zbog filoksere i drugih nepogoda. Vjerojatno ih je podsjećala na naše primorje, jer i tamo ima vinograda, zar ne?

bigblue2010
11.07.2003., 16:55
BladeRunner kaže:
Na zalost, upravo ta. Listovi joj znaju biti i svijetlo zeleni, ali to je creeping oxalis.

Meni se to siri po travi i vrtu nevidjenom brzinom. Vec posipavamo travu raznim kemikalijama, protiv nekih crva koji jedu korijen, pa protiv "crab grass", ali ovo se ne da.
Imas li nesto sto se moze koristiti?

BladeRunner
14.07.2003., 23:45
bigblue2010 kaže:
Meni se to siri po travi i vrtu nevidjenom brzinom. Vec posipavamo travu raznim kemikalijama, protiv nekih crva koji jedu korijen, pa protiv "crab grass", ali ovo se ne da.
Imas li nesto sto se moze koristiti?

Ne znam kako se taj poizvod zove tamo gdje ti zivis, ali kod mene ima za kupiti tekucina koja se mijesa sa vodom u omjeru 30 ml na 10 l. To ti je otprilike jedna tekuca unca na 2.5 gallona. Ovdje se to naziva "Bindi and Clover killer", a osim bindija i djeteline, uspije dosta smanjiti oxalis u travi, no nikad ga sasvim ne iskorijeni. Posto je oxallis dosta nizak, snazna i zdrava trava ce mu sprijeciti sirenje. Gdje se god trava prorijedi, oxallis odmah osvaja teren.

Eliza
15.07.2003., 06:24
Protiv rasta trave se koristi Cidokor. Budući da se radi o ciljanom iskorijenjivanju, potrebno je pažljivo pošpricati samo travu koju želimo iskorijeniti. Ja ne bih koristila preparate u blizini povrtnjaka, ali ako se radi o travnjaku, cvijetnjaku ili popločanom dvorištu, ovo je rješenje.

bigblue2010
15.07.2003., 16:03
BladeRunner kaže:
Posto je oxallis dosta nizak, snazna i zdrava trava ce mu sprijeciti sirenje. Gdje se god trava prorijedi, oxallis odmah osvaja teren.

Tocno tako. Iz cvjetnjaka to pocupam, ali s travom je veci problem. Nesto slicno stavljamo na travnjak, uglavnom unistava korov i sve se povuce, ali taj oxallis je neunistiv.

Vidim da se bavis travnjakom, mi se svojim bavimo tek drugu sezonu pa dosta toga ne znamo. Cula sam za prozracivanje trave - da li je to jako bitno i koliko cesto bi to trebalo raditi?

BladeRunner
16.07.2003., 00:00
bigblue2010 kaže:
Tocno tako. Iz cvjetnjaka to pocupam, ali s travom je veci problem. Nesto slicno stavljamo na travnjak, uglavnom unistava korov i sve se povuce, ali taj oxallis je neunistiv.

Vidim da se bavis travnjakom, mi se svojim bavimo tek drugu sezonu pa dosta toga ne znamo. Cula sam za prozracivanje trave - da li je to jako bitno i koliko cesto bi to trebalo raditi?

Oxallis je i u cvijetnjaku problem, jer uvijek ostavi korijencice ispod zemlje, ma kako ga pazljivo iskopas.

Da, slazem se, svi sirokolisni korovi odu, a oxallis ne.

Prozracivanje travnjaka radim jedmo godisnje. I valjanje je jako korisno, jer ucvrscuje korijen u tlu. Sportski tereni se stalno valjaju. Ja valjam samo par puta u proljece, ili i kasnije, ako je kisna sezona. Moj valjak je plasticni i tezi preko 90kg kada se napuni vodom. Ako zelis raditi i jedno i drugo, onda ja obicno prvo pokosim travu, zatim je povaljam, pa je onda izbodem.

bigblue2010
16.07.2003., 13:53
Thanks.

Secundo
17.07.2003., 08:41
Ljudi, u nas napokon pada kisa! Vodostaj u cisterni raste!! Trava se zeleni!!! Yeeeeehay!!!!

Ozbiljno, vec sam se poceo razmisljati o alternativama travi. Koliko to vode popije. Zgrozim se kad pomislim na slijedeci racun za vodu. Sto rade Australci ili stanovnici vrelih predjela? Zaljevaju travu, stisnu zube i plate racun za vodu? Ili sto?

BladeRunner
17.07.2003., 23:04
Secundo kaže:
Ljudi, u nas napokon pada kisa! Vodostaj u cisterni raste!! Trava se zeleni!!! Yeeeeehay!!!!

Ozbiljno, vec sam se poceo razmisljati o alternativama travi. Koliko to vode popije. Zgrozim se kad pomislim na slijedeci racun za vodu. Sto rade Australci ili stanovnici vrelih predjela? Zaljevaju travu, stisnu zube i plate racun za vodu? Ili sto?

Ovako, moj je slucaj nesto laski. U mom dijelu grada koristimo recikliranu vodu. Ona je 4 puta jeftinija od pitke.
Za ostale je frka kada je susa, jer se pocnu uvoditi redukcije. To znaci, za tu sezonu trava ce ti vecim dijelom propasti.
U Australiji postoji jos jedna nelogicnost. Zemlja je susna, a cijena vode je jako niska u usporedbi sa primanjima, tako da ljudi nisu stimulirani da je stede.

nepta
24.07.2003., 18:32
ove godine ima svakakvih anomalija u mom vrtu :rolleyes:

Grah i mahune su mi jako loši a tikvice su divovske
jučer sam spremala paradajz za zimu i to volovsko srce
ta vrsta ima uvijek puno veće plodove, ali ove godine su stvarno ogromni

dj108
25.07.2003., 12:28
nepta kaže:
ove godine ima svakakvih anomalija u mom vrtu :rolleyes:

Grah i mahune su mi jako loši a tikvice su divovske


Kod mene su isto sve vrste buča ogromne. Od graha ništa.

nepta
01.08.2003., 05:22
Izgleda da smo svi okupirani berbom pa ne stižemo napisati ni jedan jedini post. Šteta.

Sad je najljepše u mom vrtu, kad gledam plodove rada vlastitih ruku.
Taj moj mali posjed je u Vukomeričkim goricama, na blagoj padini. Na najvišem dijelu je kuća, oko nje i ispod je cvijeće, pa vrt a uz rub zemlje i ispod vrta voćnjak.
Najdraži mi je smiraj dana samo što mi je uvijek prekratko to vrijeme. Nakon polijevanja volim sjesti na klupu u voćnjaku i uživati u pogledu. Čini mi se da mi moje biljke šalju onu neophodnu prirodnu energiju koja mi pomaže da preživim sve one radne dane koje moram provesti na betonu grada.

peonija
17.08.2003., 17:03
Pozdrav svima. Ljudi, i kod mene je napokon pala kiša. Već sam mislila odustati od zalijevanja i svega mi je bilo dosta. Napokon su se moje kante napunile kišnicom. Tlo je mokro do dubine od najmanje 20 cm i cvijeće odmah cvate.
Nepta, za utjehu, ni moj grah ne stvara mahune, jutros sam tek našla jednu sićušnu. Cvjetova ima puno, ali zbog vrućine se suše i otpadaju. Mahune se ne oblikuju ako je temperatura viša od 30 °C. Ali zato paradajze, također volovsko srce i rutgers berem svaki dan. Njima baš ovo vrijeme paše, a kak su samo slatki. Izvrsno. Oporavlja se i mrkva i cikla i pomalo odebljava.
Profesor Jakov, namoj sijat travu prije sredine rujna, to ti je najbolje vrijeme, bolje nego u proljeće. Kad budeš kupoval travnu smjesu pazi da izabereš pogodnu za svoj teren, sunce, sjena, vlažno, suho. Što se tiče pripreme terena i sjetve to ti je prava nauka, moraš dobro pognojiti organskim gnojivima. Potraži stranice Sjemenarne Zagreb ili slične. Imaš dobrih uputa i u mnogim knjigama o vrtlarenju. Protegni noge do najbliže knjižnice.

Secundo
18.08.2003., 10:40
Vrucine u Europi polako prolaze, ponekad cak i kise bude. Medjutim, ljeto je uzelo svoje u brojnim travnjacima. Nakon prvog kosenja trave nakon duzeg vremena (za vrijeme zege nije preporucljivo kositi travu) se tek vidi cijela steta: izgorjela, zuta trava. Kako dalje? Dali se ta trava sama po sebi oporavi? Citao sam o jednoj metodi:
1. Pokositi travu
2. Pocupati mahovinu i sve sto se nakupi i gusi travu, npr. pomocu grablja ili elektricnog stroja
3. Nabacati komposta
4. Posijati travu.

Ima li netko iskustva sa "reanimacijom" trave?

peonija
19.08.2003., 21:10
Secundo kaže:
Vrucine u Europi polako prolaze, ponekad cak i kise bude. Medjutim, ljeto je uzelo svoje u brojnim travnjacima. Nakon prvog kosenja trave nakon duzeg vremena (za vrijeme zege nije preporucljivo kositi travu) se tek vidi cijela steta: izgorjela, zuta trava. Kako dalje? Dali se ta trava sama po sebi oporavi? Citao sam o jednoj metodi:
1. Pokositi travu
2. Pocupati mahovinu i sve sto se nakupi i gusi travu, npr. pomocu grablja ili elektricnog stroja
3. Nabacati komposta
4. Posijati travu.

Ima li netko iskustva sa "reanimacijom" trave?

Čim je pala kiša moja tratinica se pomalo oporavlja, već se zazelenila i trava i bijela djetelina. A bila je sva spržena. No, posijala sam mješavinu od 5 vrsta trava, a ne samo ljulj, i to otporne koje podnose sušu.
Ovo što kažeš za obnavljanje tratine bi moglo biti dobro, ja ću tako učiniti u rujnu. Malo treba nadosijati na nekim mjestima. Ima za kupit specijalne mješavine za nadosijavanje trave u sjemenarnama. Cikoriju i ostalo što se izdiglo iz tratine sam već počupala, lakše mi je čupati kad počnu cvasti nego dok su niske u rozetama. Ovako hvatam za stabljiku koja je čvrsta i iščupam s korijenom. Tako sam pomalo iščupala sve nepoželjne biljke u tratini, jer ne želim špricati herbicidima. Dobro bi bilo i prozračiti cijelu tratinu, izbosti vilama ili mašinicom, tko ju ima,za prozračivanje. Ja imam i betonski valjak pa poslije svake košnje povaljam.

peonija
19.08.2003., 21:19
Profesor Jakov kaže:
Htio bih napraviti travnjak pa me zanima kada da ga počnem saditi!
Da li je sad prerano?Kad je idealo vrijeme za zadnju travnjaka?

I još jedna stvar, teren na kojem planiram napraviti travnjak je pedološki katastrofalan, naime ispod 0-10 cm kakve-takve zemlje se nalazi vapnasti lapor koji ne propušta vodu i kad se osuši postaje tvrd kao stijena, a planiram ugraditi prskalice! Zanima me da li postoji mogućnost da mi zbog prskalica teren počne kliziti, s obzirom da je na padini!?

Ako imaš strpljenja na jesen duboko preštihaj, barem 50 cm, cijelu površinu ili preori ako je velika i ubaci što više bilo kakve organske mase, trulo sijeno, stajski gnoj, natrula slama itd. posij na gusto pšenicu ili raž pa u proljeće kad bude visoka 30 cm pokosi i uštihaj tu masu od pšenice. Na to posij gusto smjesu kukuruza, soje, suncokreta, suncokret možeš kupit u dućanu za ptice, to opet uštihaj kad bude visoko 30 cm. Prije sjetve dobro usitni, površinu posipaj kompostom, plitko pograbljaj i onda posij travu.

Secundo
20.08.2003., 08:49
PEONIJA kaže:
Ja imam i betonski valjak pa poslije svake košnje povaljam. Ovo me zanima. Naime, moj travnjak je u zadnju godinu dana postao vrlo neravan. Osjetim to kada kosim travu, kao da ima rupe. Nisam nasao nikakve tragove zivotinja, vjerojatno se zemlja nakon gradnje (prije 2 godine) samo slegla. Moze li se trava poravnati betonskim valjkom ili cemu to inace sluzi?

peonija
20.08.2003., 10:10
Profesor Jakov kaže:
Kolko ja znam, travnjak se valja jednom ili dva puta godišnje, a ne nakon svake košnje! A Što se tiče neravnina, najbolje je uzeti pijesak i njimeravnati eventualne rupe, što je i inače praksa!

Margot Schubert u knjizi Sve o vrtu kaže: "Nemojte misliti da je valjak suvišan. U Engleskoj je samo po sebi razumljivo da se travnjak poslije svake košnje valja..."
Ako je ona u zabludi onda sam i ja u krivu.

nepta
20.08.2003., 10:11
Upravo sam na Radio Sljemenu čula informaciju da prave, značajnije kiše neće biti slijedećih mjesec dana.

Jadni naši vrtovi!

peonija
20.08.2003., 10:23
nepta kaže:
Upravo sam na Radio Sljemenu čula informaciju da prave, značajnije kiše neće biti slijedećih mjesec dana.

Jadni naši vrtovi!

Nemoj se šalit. Pa to je nemoguće!!!! Bože, Bože, što smo zgriješili?

peonija
20.08.2003., 10:34
BladeRunner kaže:
To sam si mogao i misliti. Iako, doduse, netko mi je bio rekao da isto pravilo vrijedi i za breskvu. Prve godine sam imao veliku jabuku. I mislim da je imala kostice, ali se ne sjecam, jer je to bilo prije 3 godine.
Hibrid se zove balerina.Upravo čitam u GartenZeitungu o vrsti aronica, lat Amelanchier lamarckii, ima plodiće kao sitne jabuke i sorta se zove ballerina. pripada porodici ruža kao i jabuka i kruška, a plodovi su jestivi. Stranooplodna je i križa se s drugim sortama i vrstama ovog ukrasnog grma koji naraste do 3 m. Mladi listovi su crvenkastosmeđi, a u jesen su lijepo obojeni. Plodovi su tamnoružičasti, tamnoplavi, tamnosmeđi i sl. Možda je to tvoja balerina? Imam i sliku ali ne znam dal se može dodati postu da vidiš. Ja sam ti još početnica što se tiče kompjutora. Morala bih uzeti još malo instrukcija.

BladeRunner
22.08.2003., 05:18
PEONIJA kaže:
Nemoj se šalit. Pa to je nemoguće!!!! Bože, Bože, što smo zgriješili?

Sto smo zgrijesili? Sto su zgrijesili oni prije nas? Sto ce grijesiti (nadam se manje) oni koji dolaze poslije nas?

Nije bas tema za ovo, ali...dobro je podsjetiti se.

Preksinoc sam gledao dokumentarac o Vespazijanu, koji me je na nesto podsjetio. U vrijeme Rima, Sjeverna je Afrika hranila Rim i bila tadasnja zitnica svijeta. Isto tako i Spanjolska.
U vrijeme grckih drzavica, guste sume su se spustale do obala jadranskog mora.

Neke teorije tvrde da su Aboridjini svojim konstantnim paljenjem, pretvorili Australiju u pustinju. Ako je za vjerovati preciznosti metoda za odredjivanje starosti geoloskih slojeva i fosila, vjerovatno su u pravu, jer se sa dolaskom covjeka ovamo, u vrlo kratkom roku kontinent ogolio. Aboridjini su tradicionalno palili vegetaciju, iz godine u godinu, sve dok im bijelci to nisu zabranili.
Sada potpaljuj bijelci, iz zabave. :(

Neki poricu utjecaj ljudskih aktivnosti na klimatske promjene. Neki kao tezu nude promjenu gustoce kozmicke prasine. Nepobitno je da je nasa planeta prolazila kroz smjene susa, velikih kisa i leda, ali su se promjene mjerile eonima, a ne desetljecima.


HUH, previse sam napisao o tome. Eh, tek toliko da me ne zaboravite. :)

Valjanje trave, travi ne skodi, cak i ako se cesto vrsi. Sportski tereni, kao i travnjaci po kojima se puno sjedi ili hoda (samo u Hrvatskoj stoje natpisi zabranjeno hotanje po travi. - Salim se. :))
cesto se valjaju. Time se ucvrscuje tlo i podstice razvoj korijena.
Dakle, glede valjanja trave djeco (;)), od viska glava ne boli.
Samo treba imati vremena i volje za to. Ja svoju tratinu povaljam u proljece. Znaci za koji tjedan, a ako je kisna godina i cesce, jer mi obicno postar sa motorkotacem napravi visesturke brazde. Sve si mislim da napravim stazicu od kamenih ploca...

BladeRunner
22.08.2003., 05:41
Ah da, za one koji zele napraviti novi travnjak, pod uvjetom da u pitanju nije znatniji nagib terena.

Uz svo postovanje Peoniji, ali....

Recept za one koji ovo mogu napraviti:

Naspi jedno 5-10 cm rijecnog pijeska. Dobro ga utabaj/zavaljaj. Na to stavi travni tepih. Ukoliko su oni doma nedostupni ili skupi (neka mi se oprosti sto ovo neznam), na pijesak naspi organski sloj za uzgoj trave. I toga neka bude oko 5 cm. I to dobro zavaljaj. Recepata za ovu smjesu ima raznih, ali nadam se da ih ima doma gotovih za kupiti. Na to posijati travu. Travu ne kositi sve dok ne naraste visoka i dobro ojaca. Nakon prvog kosenja nece izgledati lijepo (zato su tepisi idealniji), ali to je normalno.
Samo 2 tjedna prije sydneyske olimpijade, polozen je travni tepih na pjescanu podlogu. Travni tepisi se jako brzo primaju, pod uvjetom da je vrijeme toplo i da se teren jako dobro zalijeva.
Travnjak je bez problema podnio sportske priredbe.

Polaganjem pjescane baze postize se slijedece:

1) Teren se jako dobro moze izravnati.
2) Valjanjem se pijesak moze fino sabiti.
3) Pijesak je dovoljno mekan i porozan, tako da ce mladoj travi vrlo brzo ojacati korijen.
4) U vrijeme velikih kisa, voda ce brzo proci kroz gornji sloj, a zadrzavati se samo na spoju sa tvrdom podlogom. Time ce se korijen sacuvati od truljenja. Drugi pogodan faktor je dobra prozracenost pijeska, sto opet pogoduje razvoju korijena i sprijecava njegovo truljenje.
5) Kod normalnog zalijevanja, vlaga se zadrzava na dnu pjescanog sloja, dajuci dovoljno vlage korijenju, koje je ohrabreno da raste u dubinu. Kod trave je jako vazno da ima snazan i dubok korijen. To je cini snaznijom i otpornijom.

Uz upotrebu pjescane baze, eventualna ugradnja prskalica ide kao u prici. Proljetno "prozracivanje", zabadanjem vila ili viljuske, je isto lako obaviti, pod uvjetom da ne pogodis cijev za navodnjavanje. ;)

Ovakvoj travi je samo potrebno proljetno povrsinsko gnojenje, i onda unjereno dodavanje gnojiva tokom sezone.

Oko kuce u kojoj sada stanujem, trava je posijana bez pjescane podloge, jer je kompanija, koja ju je sagradila, stedjela na svemu, pa tako i na polaganju i valjanju pijeska.
Ok stare kuce je trava bila polozana na pjescanu podlogu.

Pogodite u kojoj kuci se treba trava manje odrzavati, gnojiti i gdje ljepse izgleda.

Za one kojima prica o pjescanoj podlozi zvuci smijesno, neka samo odu na Bundek, i pogledaju kako trava dobro uspijeva cak i na soderu.

Za one koje brine debljina pijeska i organskog sloja, neka znaju da ce se sabijanjem, to sve smanjiti na manje od polovine.

BladeRunner
22.08.2003., 05:45
PEONIJA kaže:
Upravo čitam u GartenZeitungu o vrsti aronica, lat Amelanchier lamarckii, ima plodiće kao sitne jabuke i sorta se zove ballerina. pripada porodici ruža kao i jabuka i kruška, a plodovi su jestivi. Stranooplodna je i križa se s drugim sortama i vrstama ovog ukrasnog grma koji naraste do 3 m. Mladi listovi su crvenkastosmeđi, a u jesen su lijepo obojeni. Plodovi su tamnoružičasti, tamnoplavi, tamnosmeđi i sl. Možda je to tvoja balerina? Imam i sliku ali ne znam dal se može dodati postu da vidiš. Ja sam ti još početnica što se tiče kompjutora. Morala bih uzeti još malo instrukcija.

Ovako, moja Balerina je zaista jabuka, i to velikog ploda. Do sada sam ih imao 2. Na internetu sam pronasao da je to lokalni komercijalni naziv za cijeli niz lokalnih ustapljenih sorti jabuka, a ima ih svih boja. Svima je svojstveno da imaju jako krupne plodove.

Glede kompaca, sve se vremenom nauci. To je samo stvar pokusaja i promasaja. :)

Ovako ti otprilike izgleda moja ballerina. Raste u gotovo identicnom okruzenju, samo sto nemam drugih jabuka, osim nje.
Klikni na donji link.

http://www.thegardenstudio.com/cat1/cat2/cat3/Itembase/Itembase.cfm?pid=BRTBall1&cat1=5000&cat2=3000&cat3=2000

peonija
22.08.2003., 22:56
Metoda sa suncokretom i ostalim usjevima za zelenu gnojidbu se preporučuje za sirova teška glinasta tla koja leže na dubokom i debelom nepropusnom glinastom sloju, osobito ako na njima do tad nije ništa raslo. Tako se tlo obogati organskom masom vrlo brzo, pogotovo ako ne možeš nabaviti stajski gnoj ili slično organsko gnojivo. To nije tolko važno zbog obogaćivanja tla hranjivima, nego zbog poticanja mikrobiološke aktivnosti i sprečavanja isušivanja tla. No, to je možda važnije za površinu na kojoj će se uzgajati cvijeće i povrće, a za travu može biti stvarno dovoljan i pijesak. Kod nas se može nabaviti riječni mulj, on je isto bogat mikroorganizmima i oživljava tlo kao i zelena masa. Ja sam na cijelu površinu vrta već rasipala i ukopala sitni pijesak, stajski gnoj i trulo sijeno, a sad ću nabaviti i taj mulj i rasipati ga po cijeloj površini kad uklonim ostatke cvijeće i povrća na jesen.

peonija
22.08.2003., 23:05
BladeRunner kaže:
Ovako, moja Balerina je zaista jabuka, i to velikog ploda. Do sada sam ih imao 2. Na internetu sam pronasao da je to lokalni komercijalni naziv za cijeli niz lokalnih ustapljenih sorti jabuka, a ima ih svih boja. Svima je svojstveno da imaju jako krupne plodove.


E, sad mi je jasno. Pogledala sam tu jabučicu. To je cijepljeno na slabo bujne, patuljaste podloge, a sorta znači može biti bilo koja, ali to bi trebalo pisati na mrkici na stabalcu kad kupuješ. I moraju ti reći da treba uvijek kupiti dvije sadnice koje će se međusobno oprašivati, ako nema u blizini jabuka koje već rastu. A plodovi su krupni samo zato jer su stabalca mala i plodova ima malo. Kad bi plemku s tog stabalca cijepio na bujnu podlogu, npr sjemenjak divlje jabuke, stablo bi bilo veliko, plodova puno i bili bi manji.

peonija
22.08.2003., 23:14
BladeRunner kaže:


Neke teorije tvrde da su Aboridjini svojim konstantnim paljenjem, pretvorili Australiju u pustinju. Ako je za vjerovati preciznosti metoda za odredjivanje starosti geoloskih slojeva i fosila, vjerovatno su u pravu, jer se sa dolaskom covjeka ovamo, u vrlo kratkom roku kontinent ogolio. Aboridjini su tradicionalno palili vegetaciju, iz godine u godinu, sve dok im bijelci to nisu zabranili.
Sada potpaljuj bijelci, iz zabave.
Zašto su Aboriđini palili vegetaciju?
A tko potpaljuje iz zabave?
Kod nas ove godine ima požara na sve strane, po cijelom Jadranu, i to ne samo u Hrv. nego i u Italiji, španjolskoj i Portugalu. Sad pričaju naši vrli političari da treba saditi masline, smokve i lozu, dakle tradicionalnu mediteransku vegetaciju, a ne borove šume. Zašto su onda posađene borove šume, a ne masline već prije?

peonija
23.08.2003., 19:49
Profesor Jakov kaže:
Sađene su zbog novaca, ali i same su se sadile od sebe. Radi se o dvije vrste bora Pinus niger i Pinus halepensis. Ja bih stavio naglasak na halepski bor jer ga ima znatno više iako su oba neofiti, donešeni za proizvodnu pakline.

Bor posađen po Dalmaciji uopće ne spada u tipičnu vegetacijsku u zajednicu Ovog dijela Mediterana. Naime, radi se o halepskom boru, Pinus halepensis koji je porijeklom iz Male Azije (Libanon). Dakle, radi se o neofitu.
Autohtona biljna zajednica je zajednica hrasta crnike odnosno Quercus illex, a uključuju masline, smrdljike, planiku, badem....... Takve šume su puno otpornije na požare.

Budući da su autohtone šume obilato eksploatirane u prošlosti donešene su nove vrste koje relativno brzo rastu, među kojima je bio i halepski bor. Halepski bor je izrazito agresivan, brzo raste, zakiseljuje tlo i ne dozvoljava drugim biljkama da rastu u blizini.

E, da i dobro gore!:D :eek:

A tko je donosio i sadio borove i čemu je služila paklina, jel se to i danas koristi?
Zanima me rogač, Ceratonia siliqua, i šipak, Punica granatum. U dućanu kupujemo mljeveni rogač iz Španjolske, a naši uzgajivači s Visa jauču da ga nemaju kome prodati. Lani je jedan čovjek nudio na radiu tko hoće rogača zabadava. A šipak, pitam se jel ga itko uopće uzgaja u primorju i na otocima? Dal ga sade barem u vrtovima? Na placu i u voćarnama samo sve iz Španjolske. Kak se njima sve isplati uzgajati, i mrkva, i rogač i šipak itd. a nama ništa?

peonija
23.08.2003., 21:20
Profesor Jakov kaže:
Paklina je smola bora koja je služila za impregnaciju drvenih brodova...

Vjerojatno si upućena, ali sve jedno. Parcele su male, a one koje su velike nemaju jednog gazdu već su gazde po Australiji, Kanadi, Čileu....kužiš? Ajde ti kopaj u tuđem vrtu i ulaži pare!

Osim toga, elegantnije, profinjenije i lagodnije je uzeti kredit, urediti apartman i iznajmiti ga turistima. Ako imaš više apartmana ne moraš ništa raditi cijelu godinu osim 3-4 mjeseca.....a ruke neće jednog jedinog žulja vidjeti!

;)

Čekaj malo, ak se paklina više ne crpi s borova ona ostaje u šumi, a ona najbolje i gori, jel tak? Više se ne koristi za brodove, ili se samo nama to ne isplati crpiti s borova?
Što se tiče vlasništva zemljišta to mi je poznato. Moj tata je naljednik jedne minijaturne parcele na jednom otoku uz još 120 nasljednika. Tko će to riješiti?

A kad su u pitanju turisti, nije mi jasno kak to može biti da jedna država zasniva svoje gospodarstvo na turizmu. To jednostavno ne smije biti tako. Mora biti glavna okosnica na poljoprivredi i kolko tolko nekakvoj barem mizernoj industriji, a turizam kao dodatak. Baš me zanima jel tak i u Španjolskoj. Čisto sumnjam da oni zapuštaju svoju poljoprivredu. Tam nije sramota biti seljak kao kod nas. Iako se i to pomalo mijenja, ali jako sporo i teško.

A što se tiče žuljeva, nadam se da ipak barem dio ljudi i u primorju ima vrtove, pa ne kupuju valjda baš sve na placu. Tu ne računam poljoprivrednike, nego male vrtlare.
Nije vrag da samo čekaju goste i nude zimer fraj!

nepta
29.08.2003., 00:06
Možda griješim ali nekako mi se čini da većina vas ima vrtove bez voća i povrća. Gotovo nitko ne spominje berbe. :confused:

Ja već par mjeseci stalno nešto berem, sijem, presađujem.
Skupljam sjeme jednogodišnjeg cvijeća za proljetnu sjetvu.
Još malo pa dolazi vrijeme sadnje zumbula, tulipana i perunika.

BladeRunner
29.08.2003., 02:41
Peonija,

Ima nekoliko objasnjenja zasto su to aboridjini radili, ali ne bih sada ovdje o tome. U svakom slucaju, pozadina njihovog paljenja je znatno racionalnija od ove danasnje.

Koji bijelci danas pale? Cuj sigurno ne Srbi. :) Iako se mozda nadje i po koje obijesno dijete srpskih doseljenika, ali manje vjerovatno. Prosle godine je pohvatan 21 potpaljivac. Navodno se to moglo vidjeti i na telki kod vas. Vecinom su to bila objesna djecurlija, a bilo je i cura medju njima.
Ostali su bili budale koje se nisu pridrzavale zabrane paljenja vatre na otvorenom, pa su palili hrpe odsjecenog granja i/ili smeca.
Vrlo cesti uzrok vatri su baceni opusci cigareta iz automobila.
Za ostalo se ne zna uzrok.
Znam da ima slucajeva da grom zapali pozar. Vidio sam to vlastitim ocima prije 2 godine. Bili smo na plazi. Nebo se je bilo jako zatamnilo sa druge strane zaljeva i pocelo je sijevati. Svi smo vidjeli kada je jedan od gromova opalio u sumu. Za koju minutu kasnije, vec su se mogli vidjeti plamenovi. A iz masnih oblaka samo je palo nekoliko debelih kapi. Ta je vatra trajala danima.
Navodno su neki pozari bili prouzroceni staklenim bocama koje su potpalile suhu travu.
Ovdje se najcesce dogodi ljeti, da nakon obilne kise trava nabuja preko noci. Za par dana ta trava se potpuno osusi, a naraste prilicno duboka. Vatra iz zapaljene trave se za cas prosiri na eukaliptuse, jer su oni puni smole. Eukaliptus gori poput bora.

BladeRunner
29.08.2003., 02:44
nepta kaže:
Možda griješim ali nekako mi se čini da većina vas ima vrtove bez voća i povrća. Gotovo nitko ne spominje berbe. :confused:

Ja već par mjeseci stalno nešto berem, sijem, presađujem.
Skupljam sjeme jednogodišnjeg cvijeća za proljetnu sjetvu.
Još malo pa dolazi vrijeme sadnje zumbula, tulipana i perunika.

Nepta, ja sam nekada imao u vecem vrtu povrtnjak od 4x4 metra.
Problem je u tome sto ovdje klima jako pogoduje razvoju biljnih i zivotinjskih nametnika. Probao sam sve da sto manje spricam, a onda sam digao ruke od toga. Ovako uzivam u ukrasnom bilju, izmedju kojega imam nesto zacina i po koju blitvu koja je crvene stabljike i listova, tako da osim sto nam sluzi za jelo, djeluje i kao ukras u vrtu.

peonija
01.09.2003., 20:08
BladeRunner kaže:
Peonija,

Ima nekoliko objasnjenja zasto su to aboridjini radili, ali ne bih sada ovdje o tome. U svakom slucaju, pozadina njihovog paljenja je znatno racionalnija od ove danasnje.

Koji bijelci danas pale? Cuj sigurno ne Srbi. :) Iako se mozda nadje i po koje obijesno dijete srpskih doseljenika, ali manje vjerovatno. Prosle godine je pohvatan 21 potpaljivac. Navodno se to moglo vidjeti i na telki kod vas. Vecinom su to bila objesna djecurlija, a bilo je i cura medju njima.
Ostali su bili budale koje se nisu pridrzavale zabrane paljenja vatre na otvorenom, pa su palili hrpe odsjecenog granja i/ili smeca.
Vrlo cesti uzrok vatri su baceni opusci cigareta iz automobila.
Za ostalo se ne zna uzrok.
Znam da ima slucajeva da grom zapali pozar. Vidio sam to vlastitim ocima prije 2 godine. Bili smo na plazi. Nebo se je bilo jako zatamnilo sa druge strane zaljeva i pocelo je sijevati. Svi smo vidjeli kada je jedan od gromova opalio u sumu. Za koju minutu kasnije, vec su se mogli vidjeti plamenovi. A iz masnih oblaka samo je palo nekoliko debelih kapi. Ta je vatra trajala danima.
Navodno su neki pozari bili prouzroceni staklenim bocama koje su potpalile suhu travu.
Ovdje se najcesce dogodi ljeti, da nakon obilne kise trava nabuja preko noci. Za par dana ta trava se potpuno osusi, a naraste prilicno duboka. Vatra iz zapaljene trave se za cas prosiri na eukaliptuse, jer su oni puni smole. Eukaliptus gori poput bora.
Uopće se ne čudim što dođe do takvih požara, osobito kad ljudi pale otpatke i granje, travu i ostalo iz vrta. Pa moja susjeda je skoro zapalila cijeli naš brijeg, vatra je došla do moje ograde. Pale vatru na dvorištu kad puše vjetar. Zapali i ode u kuću. Kad je vidla da gori suha trava i izvan njenog dvorišta počela je jaukati i nosila vodu u kantama i gasila. Srećom je s druge strane cesta, pa se vatra nije proširila. I sad ti reci kaj ljudi nisu problamatični? Pa gdje im je pamet? Kaj ne mogu otpatke iz vrta lijepo kompostirat? A ako pale ostalo smeće, možda neće plaćat odvoz, pa pale u dvorištu.

peonija
01.09.2003., 20:21
nepta kaže:
Možda griješim ali nekako mi se čini da većina vas ima vrtove bez voća i povrća. Gotovo nitko ne spominje berbe. :confused:

Ja već par mjeseci stalno nešto berem, sijem, presađujem.
Skupljam sjeme jednogodišnjeg cvijeća za proljetnu sjetvu.
Još malo pa dolazi vrijeme sadnje zumbula, tulipana i perunika.
Ma imamo i voćnjak i povrtnjak, jest da je malo, ali uzgajam skoro sve. Berem paradajze, krastavce, tikvice, čak ima i mahuna ovaj tjedan, ciklu moram ukiselit, mrkva se napuhava, korabice su super, jedino ove godine nije dobro zelje i kelj. Imam samo par keljića, malo brokule, kelja pupčara i žute repe. Sad ću još posijat bijelu i žutu repu, ako bude blaga zima berem ju i jedem naribanu s limunom cijelu zimu. Uopće, iako je bila strašna vrućina i suša, ja sam prezadovoljna. Mogu ti reć da sad kad je pala kiša vrt sjajno izgleda. Tak je rahlo da sam danas kad sam pljevila grah mahunar niski, posijan 15. VII. rukama mogla nagrnuti redove. Sjajno!
A jabuke, kruške, dunje, ne znam kak ću to sve riješiti. Probat ću ove godine kompot, imam dobar podrum možda se neće kvariti. Marmelade imam punu policu, ne znam tko će pojesti sve to.
Nepta, jel imaš flance poriluka i srebrnjaka? A dvoljetnice? maćuhice, turske klinčeke i ostalo? Meni nije niklo ama baš ništa, klijalište je prazno. Probat ću sada ponovo posijati, iako je već dosta kasno. Ali kad je ovak čudno vrijeme tko zna možda još i nešto bude. Tulipane i ostalo otporno lukovičasto ne vadim svake godine, ostavljam 4 godine na istom mjestu, pa ću onda sve zarotirat i malo premjestiti. Jel imaš možda amarilise? Ja sam posadila u cvjetnjak, pročitala sam negdje da se mogu uzgajajti vani kao gladiole. Tak rade u Americi.

nepta
23.09.2003., 17:39
Nakon puna tri tjedna sam dobila novi kompjuter.
Nisam baš presretna jer još nisam dobila račun...

nepta
23.09.2003., 18:09
Peonija, na žalost flance poriluka i crvenog zelja sam kupila na placu, a srebrnjak sam sijala prije tjedan dana.
Amarilise nemam jer i tako imam jako puno cvijeća pa nemam više gdje ni saditi.
Prošlu subotu sam posadila puno tulipana i ostalog lukovičastog cvijeća. Potrudila sam se pa sam isplanirala i boje i oblik tako da me u proljeće razvesele raznobojni brežuljci. Jedva čekam da vidim kako će izgledati crni tulipan u kombinaciji sa perunikama, ljiljanima i zumbulima. Sad se spremam za sadnju još par božura i mislim da bi to bilo sve od cvijeća za ovu godinu. Na žalost, nisam stigla posaditi sisvetnice. Još uvijek mi cvatu neveni, georgine i ruže.
Nikako da se navinem na ove današnje nazive cvijeća, božuri-peonije, georgine-dalije i slično. Valjda predugo pamtim ;).

U vrtu imam divne mlade cikle, matovilec (sijem ga svaki tjedan), mrkvicu, blitvu i ciklu a za proljetnu berbu sam posadila tri vrste luka, špinat, salatu, radič i poriluk. Danas sam napokon uspjela kupiti češnjak i to na placu jer u sjemenarnama kažu da ga neće dobiti do proljeća.

Jabuke, šljive i dio oraha su spremljeni a još me čeka moja prekrasna rodna dunja.

Eliza
24.09.2003., 07:30
nepta kaže:
Taj moj mali posjed je u Vukomeričkim goricama, na blagoj padini. Na najvišem dijelu je kuća, oko nje i ispod je cvijeće, pa vrt a uz rub zemlje i ispod vrta voćnjak.
Najdraži mi je smiraj dana samo što mi je uvijek prekratko to vrijeme. Nakon polijevanja volim sjesti na klupu u voćnjaku i uživati u pogledu. Čini mi se da mi moje biljke šalju onu neophodnu prirodnu energiju koja mi pomaže da preživim sve one radne dane koje moram provesti na betonu grada.

:)

A na kojem si brijegu? Kompesovom, Matekovom,... :confused:

Uskoro će navala na kestene, Gorice će oživjeti... grožđe je pobrano, također i kruške, jabuke, šljive... dunje neuobičajeno zaostaju za grožđem, imam ih puuuuunoooooo... :)

BladeRunner
25.09.2003., 04:29
A ja cu, kako stvari stoje, brati suho lisce, jer je susa pocela jos prije kraja zime. Prosle godine je isto bila susa, ali ne tako jaka kakva ce mozda biti ove godine.
Ja, na srecu, imam recikliranu vodu u svom naselju i za mene ne vrijedi ista redukcija kao za veci dio grada (za sada). Prvi stupanj redukcije nastupa vec od 1/10, a ekvinocij se zbio samo prije nekoliko dana.
Problem sa recikliranom vodom je taj, sto kada ljudi pocnu stedjeti vodu, ima i manje vode za recikliranje. Prosle godine su morali dodavati pitku vodu da bi se odrzao pritisak. Ove godine je se nema odakle dodavati.

Sada cemo vidjeti koliko je moj pokrov od usitnjenog lisca i grancica koristan, jer temperature ce sigurno dostizati 45 stupnjeva, za jedno mjesec i pol do dva. Normalno nakon takvih vrucina, spuste se pljuskovi, ali to nisam dozivio vec jedno dvije godine.

Kada je susa i vruce vrijeme, voce i povrce jako lijepo uspijeva. Gljivica i plijesni nema, a ni insekti nisu mnogobrojni kao inace. Samo, reciklirana voda se ne smije koristiti za navodnjavanje kultura. Pogotovo ne za njihovo prskanje (blitva, salata, kupus).
Rezerve pitke vode u umjetnim jezerima u Sydneyu su opale na 60.5%. Od kako sam u Australiji, nije jos nikada bilo ovako gadno uz samo more. Unutrasnjost pati od suse, ali mi ne toliko, jer uvijek padne makar malo kise. Bar je to bio slucaj do sada.

Ne promijeni li se vrijeme, moci cu vam na ovoj temi, na jesen pricati kako je moj vrt prezivio vrelo proljece i ljeto. Za travu sam nesto skepticniji. No trava i kada se cini da je uginula, oporavi se od prvih obilnih kisa. Informacije radi, preksinoc je bila najtoplija noc u zadnjih 57 godina, 22 stupnja. Samo prije 3 tjedna je bilo u 6 u jutro 2 iznad nule. Par puta su prognozirali kisu. Doslo je nesto oblaka, iz kojih je palo samo par kapi kise, da bi oblaci ubrzo netragom nestali. Zrak je pretopao da bi doslo do kondenzacije, a kako je i more toplije nego li je to normalno, ne dolazi puno vlaznog zraka sa oceana, da se kondenzira iznad priobalja.

Okrene li se vrijeme na La Ninju, opet nece biti dobro. Imali smo jednu godinu kada je sve trulilo od obilja kise. Cak je i trava ugibala. To je vrijeme kada se plijesan pocne hvatati po zidovima i koznim remenima i jaknama po ormarima.

Eliza
25.09.2003., 08:09
Baš je lijepo cijele godine proživljavati proljeće i ljeto. :)

RL proljeće, pa RL ljeto, pa VL proljeće već prije završetka RL ljeta, pa VL ljeto tijekom snježne zime... :)

BladeRunner
30.09.2003., 00:28
Dana gospodnjeg 30/09/2003 :)

Eh ovo je dobro mjesto za vodjenje statistike. Prije 5 dana je bilo 60.5% rezervi vode u ukupno 11 gradskih i prigradskih akumulacija. Danas je vec nivo pao na 59.5%. Znaci 1% u manje od tjedan dana.
Kisu stalno najavljuju. Pa i dobro se naoblaci, a onda vjetar puhne i dan je ubrzo opet suncan, a zrak kristalno cist.
U jednom mjestu je prosli tjedan bila zabiljezena maksimalna dnevna temperatura za deveti mjesec, od 42 stupnja. I to samo dva tjedna nakon kraja zime.
Sada je opet hladno. Na planinama je pao snijeg. Gotovo nikada ne padne tako kasno. Meteorolozi kazu da je to zbog promjena u klimi. Fronte sa juznog pola su ucestale, ali jako plitke, tako da od njih nis koristi ove godine. Te plitke fronte pak izazivaju nakupljanje vrelog zraka nad sredinom kontinenta. Zrak je pretopao i presuh da bi doslo do kondenzacije.
U nasoj drzavi gori nekih 50-tak pozara. Vrlo je rano pocelo ove godine.

A kakve to ima veze sa mojim vrtom? Vrt nikad ljepsi. Zalijevam ga sa recikiranom vodom, a kako je susa, bilje je super zdravo.
Kada je susa, cak i kada je dobro zalijevam, trava ne raste previse brzo. Rjedje je treba kositi.
Moj pokrov od usitnjenog lisca oko ukrasnog bilja, za sada dobro funckcionira, dok temperature nisu previsoke. Vjetrovi sa kraja zime, samo su ga malo otpuhali. Vlaga se dobro zadrzava ispod lisca, i na vecem dijelu pokrivene povrsine je vrlo evidentno djelovanje vrtnih gujavica.
Azaleje su u punom cvatu. Macuhice isto tako. One ce potrajati do duboko u ljeto. Magnolije su ocvale jos prije nekih mjesec dana, a sada ih je gusto prekrilo zdravo, svijetlozeleno lisce. Zadnji zumbul mi je ocvjetao prosli tjedan. Imam jos nesto proljetnog lukovicastog bilja u cvatu, ali mu se blizi kraj. Port magnolija je u cvatu. Ima male neugledne cvjetove, ali jako fino mirisu, poput porta. Grm jasmina se vec osuo cvjetovima. Dosta je rano poceo ove godine. Breskva i nektarina su mi pri kraju cvatnje. Sada cekam da mi jabuka pocne cvjetati. Ove godine cu prvi puta imati jorgovan u cvatu. Osuo se pupoljcima. Jorgovan u ovom podneblju tesko uspijeva, ali ja moj drzim u velikoj tegli. Visebojne ciklame ne prestaju cvjetati od kako sam ih kupio pocetkom proslog ljeta.
Ciklame su najzahvalnije cvijece za vazu. Ubrane, u vazi, traju preko 2 tjedna.

<Kraj izvjestaja sa juzne polutke> :D

Eliza
30.09.2003., 07:08
:D Još kada bi ti na avataru bili klokan ili koala, doživljaj bi bio potpun. ;)

BladeRunner
02.10.2003., 03:31
Eliza kaže:
:D Još kada bi ti na avataru bili klokan ili koala, doživljaj bi bio potpun. ;)

U skladu sa mojim anti-protivljenjem ;) svemu i svacemu u posljednje vrijeme, odbijam da stavim bilo sto ispod svog nadimka. Na zalost moram staviti ".", jer praznina se ne prihvaca, a ne zelim da mi pisi ono Moderator. :D:D:D

Dana gospodnjeg 02/10/2003

Jucer sam sa odusevljenjem pokisao. Konacno je pala kisa.:tulum:
Padala je i nocas, a danas se opet ocekuju mjestimicni pljuskovi.
Sve je dobro, dok ne pada kao kod vas (160l/m2 :() .

Mozes zalijevati i paziti vrt, ne znam koliko, ali vrt nikada ne izgleda tako lijepo, kao kada padne obilna kisa nakon duzeg susnog perioda. Reference radi, u cijelom rujnu Sydney je primio u prosjeku samo 5mm kise, iliti 50l/m2.

Prva kisa, nakon dugog vremena pala je bas na 1/10, dan kada je sluzbeno zapocela restrikcija upotrebe pitke vode na neodredjeno vrijeme.

nepta
02.10.2003., 19:22
[i]Eliza kaže:
:)

A na kojem si brijegu? Kompesovom, Matekovom,... :confused:

Uskoro će navala na kestene, Gorice će oživjeti... grožđe je pobrano, također i kruške, jabuke, šljive... dunje neuobičajeno zaostaju za grožđem, imam ih puuuuunoooooo... :)

na najljepšem brijegu na svijetu ;)

prije pola sata najmužić se vratio s našeg grunteka sa velikom košarom punom kestenja koji se već polako peku :top:

i nije to sve. dobila sam dva buketa naših zvjezdana, georgina, nevena i mojih prekrasnih žutih ruža :p

BladeRunner
03.10.2003., 07:44
nepta kaže:
na najljepšem brijegu na svijetu ;)

prije pola sata najmužić se vratio s našeg grunteka sa velikom košarom punom kestenja koji se već polako peku :top:

i nije to sve. dobila sam dva buketa naših zvjezdana, georgina, nevena i mojih prekrasnih žutih ruža :p

Ah zute ruze, bas sam danas vidio da je moja dobila prve pupoljke u novoj sezoni. Zapravo, imao sam par cvjetova i tokom zime, dok nije naglo zahladilo u ona 2 tjedna na kraju kolovoza.

Rojzicu sam malo podstucao, poprskao je protiv gljivica, a zatim i sa "bijelim uljem". Kak se ono veli: "Bolje sprijeciti, nego lijeciti".
Oko korijenja sam joj ukopao nekoliko kila zrelog kravljeg gnoja u prahu, pomijesanog sa "krvi i kosti".

Ova ruza prekrasno mirise, ali joj svjetovi jako kratko traju kada se uberu. Oni zimski su trajali nesto dulje, ali nisu mirisali.

Ovo mi je prvi puta da imam grm ruze. Bas me zanima kako ce mi to ici. Prva godina je prosla OK.

Eliza
06.10.2003., 07:30
BladeRunner kaže:
U skladu sa mojim anti-protivljenjem ;) svemu i svacemu u posljednje vrijeme, odbijam da stavim bilo sto ispod svog nadimka. Na zalost moram staviti ".", jer praznina se ne prihvaca, a ne zelim da mi pisi ono Moderator. :D:D:D


BladeRunner istovremeno kaže u svom potpisu:
Eh Vesna, Vesna, barba Blade voli komade.


Ovo je bilo BTW... :p
Iako s malim zakašnjenjem (koje to zapravo i nije :D), posadila sam narcise, plave i žute zumbule, irise, tulipane, ukrasni luk... u stilu mojih plavo-žutih vrtnih kompozicija. :) Sada ih zalijeva kiša.

BladeRunner
06.10.2003., 09:59
Eliza kaže:
Ovo je bilo BTW... :p

A toooo. :) To ti je moj mali odgovorcic na jednu prikrivenu prijetnjicu. Uz mene, jos jedna osoba zna o cemu se tu zapravo radi. ;)


Iako s malim zakašnjenjem (koje to zapravo i nije :D), posadila sam narcise, plave i žute zumbule, irise, tulipane, ukrasni luk... u stilu mojih plavo-žutih vrtnih kompozicija. :) Sada ih zalijeva kiša.

Slikice pljiiiz. :)
Kad smo vec kod kise, opet pada tu kod mene. Moj dugi, praznicki vikend je kisan, ali mislim da je malo kome zao. Danas cijeli dan pada kisa.
A boje cvijeca? Puzevi su se potrudili da mi ih ubrljaju. Puzevi obozavaju cvjetove macuhica. Lisce ne diraju. Morati cu se baciti na sredjivanje tog problema, jer mi prave dosta stete.

Eliza
07.10.2003., 07:13
BladeRunner kaže:
A toooo. :) To ti je moj mali odgovorcic na jednu prikrivenu prijetnjicu. Uz mene, jos jedna osoba zna o cemu se tu zapravo radi. ;)

A ja nemam pojma o čemu se radi. ;) Ne, ne, stvarno nemam... :D

Slikice pljiiiz. :)
Kad smo vec kod kise, opet pada tu kod mene. Moj dugi, praznicki vikend je kisan, ali mislim da je malo kome zao. Danas cijeli dan pada kisa.
A boje cvijeca? Puzevi su se potrudili da mi ih ubrljaju. Puzevi obozavaju cvjetove macuhica. Lisce ne diraju. Morati cu se baciti na sredjivanje tog problema, jer mi prave dosta stete.
Morat ću uloviti jednu krticu. Prije toga ću morati kupiti malu (digitalnu ;) ) kameru, koju ću krtici pričvrstiti na leđa. Zatim ću je pustiti u svoje vrtiće i nakon nekog vremena ponovo uloviti, pa joj skinuti digitalku. Eeeee, tada ću ti poslati slikice lukovica... :D Hi-hi...
Ovog se nije bilo teško sjetiti, jer mi jedna krtica baš pravi probleme. Otkud li je došla? Ali, barem još nemam puževa... :)

Veći dio cvijeća iz vrtića sam eliminirala. Ostalo je zelenilo, iznad koga se izdvaja štapoliki čempres. Zatim sam posadila maćuhice, koje su sada prekrasne. Naravno, plave i žute, baršunaste. Posadila sam nešto šimšira i mahonije u vrtu, još moram neko cvijetno ukrasno grmlje. To ti mogu sliknuti. :)

Danas je prekrasan sunčan dan. Vrućine su iza nas. Zemlja je dovoljno vlažna, a jeseni još nema u zraku, iako smo kalendarski u njoj. Tek opalo lišće daje naslutiti da je ljetu kraj. Sutra je praznik. Trebalo bi prošetat po šumi... i da, ima gljiva... po vukomeričkom voćnjaku mi rastu šampinjoni... :)

BladeRunner
07.10.2003., 09:46
Eliza kaže:
A ja nemam pojma o čemu se radi. ;) Ne, ne, stvarno nemam... :D

Ne nemas, zaista, ali necemo sada tu o tome. :)


Ovog se nije bilo teško sjetiti, jer mi jedna krtica baš pravi probleme. Otkud li je došla? Ali, barem još nemam puževa... :)


To je zato sto ih je krtica pojela. Ne zaista, krtice su korisnije nego li ti mislis, samo su malo "nespretne" sa cvijecem. Ipak, ako ih lijepo zamolis.... ;)


Veći dio cvijeća iz vrtića sam eliminirala. Ostalo je zelenilo, iznad koga se izdvaja štapoliki čempres. Zatim sam posadila maćuhice, koje su sada prekrasne. Naravno, plave i žute, baršunaste. Posadila sam nešto šimšira i mahonije u vrtu, još moram neko cvijetno ukrasno grmlje. To ti mogu sliknuti. :)


Eto vidis da imas kaj za sliknuti. Znao sam ja. Ja imamnekakve tamno smedje macuhice sa doslovno zlatnim motivom u sredini. Vrlo su neobicne, ali na digicima, ne izgledaju tako.


Danas je prekrasan sunčan dan. Vrućine su iza nas. Zemlja je dovoljno vlažna, a jeseni još nema u zraku, iako smo kalendarski u njoj. Tek opalo lišće daje naslutiti da je ljetu kraj. Sutra je praznik. Trebalo bi prošetat po šumi... i da, ima gljiva... po vukomeričkom voćnjaku mi rastu šampinjoni... :)

Ja sam par puta kupio kit za uzgoj sampinjna, i kada bi prestali roditi, taj kompost i slamu bih bacio u vrt. Jedne godine mi je iz toga izraslo nekoliko sampinjona. I ove sam godine to napravio, ali je do sada bilo dosta suho, pa ne znam sto ce od toga izaci.

:kiss:

nepta
07.10.2003., 11:33
Nema nam Peonije, nadam se da nije neki grdi razlog :( :confused:

Iako je listopad moj vrt je pun povrća i svaki put dovučem u stan pune košare. Sad berem: mrkvicu, matovilec, salatu, blitvu, ciklu, crnu repicu povrtnicu, mahune (koje su ipak krenule), poriluk a špinat je još mali pa se moram strpiti. Prije tjedan dana sam posadila tri vrste luka i češnjak. Sve je niknulo.

Prošle godine sam u ovo vrijeme već vadila lukovice svijeća a ove još sve cvjeta.

Na žalost, dunji su pukle dvije grane ali svejedno će biti uroda kao ni jedne godine do sada.

Svaki dan se izmjenjuju kiša i sunce pa je trava zelena kao da je proljeće.

BladeRunner
08.10.2003., 00:45
nepta kaže:
Nema nam Peonije, nadam se da nije neki grdi razlog :( :confused:

Iako je listopad moj vrt je pun povrća i svaki put dovučem u stan pune košare. Sad berem: mrkvicu, matovilec, salatu, blitvu, ciklu, crnu repicu povrtnicu, mahune (koje su ipak krenule), poriluk a špinat je još mali pa se moram strpiti. Prije tjedan dana sam posadila tri vrste luka i češnjak. Sve je niknulo.

Prošle godine sam u ovo vrijeme već vadila lukovice svijeća a ove još sve cvjeta.

Na žalost, dunji su pukle dvije grane ali svejedno će biti uroda kao ni jedne godine do sada.

Svaki dan se izmjenjuju kiša i sunce pa je trava zelena kao da je proljeće.

Bas sam se i ja zapitao sto je sa Peonijom. Treba biti optimist, Peonija je vjerovatno zauzeta i nema vremena za internet. :)

Velika mana navodnjavanja sa recikliranom vodom je sto ne mozes zalijevati povrce, ali ionako nisam imao namjeru uzgajati povrce u ovom vrtu, vec se samo skoncentrirati na ukrasno bilje.

Kod nas se sve oporavilo od kise koja je padala zadnjih nekoliko dana. Slusao sam bas danas na radiju da je trava nikla na povrsinama gdje je nije bilo vec nekoliko posljednjih godina. Farmeri kazu da sada imaju dovoljno vode za godinu dana, ali da mora pasti puno vise kise da napune akumulacije za slijedeci susni period. Izgleda da ipak nece biti suse ove godine. Meteorolozi daju 65% sanse da ce padaline biti iznadprosjecne u ljetnom periodu.
Meni je trava tamnozelena, ali ne divlja od ove kise kao mojim susjedima, jer sam je jos krajem zime pognojio NPK gnojivom koje stimulira jacanej korijena i sirenje trave, ali ne i rast u visinu.

margarita
15.10.2003., 17:38
evo ja sam svoju basticu "pospremila za zimski san"
tulipani, kacuni i narcisi su posadjeni, zemlja ociscena od jednogodisnjih biljcica (paradajz, krastavci, papricice) prekopana i podjubrena, muskatli su u kuci na sigurnom, limunovo drvo isto, lonac s jagodana spremljen na mracno i suho da ceka proljece

ja tako uzivam "igrati se u blatu" so kaze moj muz :D

jel vas ima jos - nadobudnih vrtlara ?

da malo ucimo jedni od drugih...

nepta
16.10.2003., 11:26
vani je zahladilo. poslovi u vrtovima se smanjili, još malo berbi i vrijeme je za predah do proljeća. :zzz:

Manex
21.10.2003., 17:18
Lijelo je imati svoj vlastiti vrt, ali nemoj se pretvoriti u djete.:D

BladeRunner
22.10.2003., 05:55
margarita kaže:
jel vas ima jos - nadobudnih vrtlara ?


Ima

http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=14750

:frajer:

nepta
01.11.2003., 08:23
ova tema je previše potonula
vidi se da naši vrtovi dremaju
iako sa predviđenih +20 moglo bi biti svega :rolleyes:

Eliza
05.11.2003., 10:01
Ma jamčim ti da će se i tvoj vrt probuditi iz drijemeža, kada moja ekipa u subotu popodne počne slaviti Martinje. :D:D

peonija
19.11.2003., 21:43
Ljudi, živa sam, ali dan je prekratak za sve ono što bih ja željela učiniti. Ipak, lijepo je čuti da se netko zabrinuo što me nema.
Mogu vam reći da sam se dobro naradila zadnjih mjesec dana. Raščistila sam i preštihala pola vrta, posadila srebrnjak i češnjak, zimsku salatu, posijala matovilac, a još berem blitvu, brokulu, repe, rotkve i korabicu, naime nema još jakog mraza. Uredila sam cvjetnjake, posadila lukovičasto cvijeće i patuljaste četinjače. Planiram još posijati i grašak za ranu berbu i pšenicu za zelenu gnojidbu na gredice na koje sljedeće sezone idu tikvenjače. No to ovisi o vremenu, tlo je premokro, jer je padalo dosta kiše.
Moram se pohvalit da sam ove godine dobila dobar kompost koji je odležao dvije godine. Izgleda kao šumska zemlja i iskoristila sam ga za cvjetnjake. Uspjela sam nabaviti zreli stajnjak i složila sam ga na hrpu za kompostiranje, a dio sam utrošila odmah za povrće. Sve u svemu, iako je bila strašna suša, jako sam zadovoljna s prošlom vrtlarskom sezonom. Najeli smo se paradajza, a sad vadimo krastavce i tikvice iz turšije.
O voću da ne pričam, bilo je i krušaka, jabuka, a tek dunje. Ne znam što sve nisam od njih pripremila, od slatkog do kitenkesa. Sad su mi još ostale mušmule, skuhala sam marmeladu i jedem ih svježe. No, dosta sam se hvalila. Idem sad pogledati zvjezdane staze i moram ić ležat. Tako sam umorna da ne znam kako ću ovaj mjesec zaraditi plaću. Jedino vrijeme koje mi ostaje za ozbiljan rad je večer i noć, kad je mir i tišina, ali mi posljednje vrijeme nekako ne ide. A ako ne radim onda nema ni interneta ni foruma.

nepta
20.11.2003., 22:23
Peonija, već sam se prepala da si isparila. :lux:

U ove dane sa vrta berem sve što si i ti napisala, osim što smo matovilac već pojeli. O dunjama bolje da ne pričam jer ih mi ih je prepun stan. Čak sam ih stavila i u kuhinjske ormariće pa mi sad sjajno miriše.

Zanima me dio tvog posta u kojem pišeš o grašku. Nisam nikad u ovo vrijeme sijala grašak pa me zanima malo više o tome.

peonija
21.11.2003., 07:57
nepta, grašak posij kad zahladi, ne još sad dok je tak toplo da ne nikne. Jedne godine sam posijala 28. XI. , niknuo je u veljači, a pobrala sam sve do 1.6. prije vrućina koje zadnjih godina nastupe već u svibnju. To možeš ako ti zemlja u vrtu nije premokra, ovisi kakav ti je teren. Ali možeš probati. Posij provansalac mali, čudo amerike ili kelvedon, samo niske sorte, ne visoke. Zimi možeš posijati i mrkvu, peršin i pastrnjak, ali je važno da ne bude prerano da ne nikne prije proljeća, jer bi se smrzlo. Važno je da prezimi u obliku sjemena, ne smije isklijati.

BladeRunner
24.11.2003., 00:16
Macuhice:

Iznenadilo me koliko dugo ubrane macuhice ostanu svjeze u vazi.
Kod mene macuhice dodju u vrtlarije sredinom do krajem zime. Posadjene u vrtu traju do kraja ljeta. No problem je sa njim sto, cim zatopli, naglo nabujaju, pa im se tanke stapke poloze po zemlji. Da bi se ovo izbjeglo, cim macuhice pocnu obilno cvjetati, treba ih brati. Time se postizu dva cilja, biljke postaju jace i imaju vise cvijeta, a kuca vam je puna boja za vise dana, jer macuhice zaista dugo traju u vazi.

Druga vrsta cvijeta koji zaista dugo traje u vazi nakon branja su Ciklame. Ciklame mi traju do 2 tjedna u vazi, prije nego li im pocnu boje blijediti. Tako da ih bacam jos neuvele, ali blijede. Ciklame kod mene cvjetaju cijele godine, da bi se slijedece ljeto malo odmarale, pa onda nanovo. Sve vrste ciklama koje imam posadjene u vrtu, su hibridne, ali one sa malim cvjetovima, poput onih nasih mirisnih sumskih. Ove ciklame dolaze u 4 razlicite osnovne boje, ali ne mirisu.

Zelite li miris i boje u kuci, ruze su odlican izbor. Jedini je problem sto kratko traju nakon branja, bez obzira sto stavili u vodu da ih odrzi u zivotu. Ima obilje hibrida prekrasnih boja koji dugo traju nakon branja, ali ili slabo mirisu, ili su potpuno bez mirisa. Ja imam samo jedan grm ruze u mom vrtu, ali kada je vruc dan bez vjetra, cijeli mi vrt zamirisu.

Zelite li da vam cvjetnice obilno i rano cvjetaju, ukopajte oko korijena biljke, u rano proljece "krv i kosti". Zapravo bilo koje gnojivo bogato fosforom, koji se polagano otapa, je dobro. Nesto sporija varijanta je ukopavanje dlake, bilo ljudske, bilo zivotinjske, ali ce jednako podsticati cvatnju.
Ja obicno krajem zime (jer kod mene su zime blage), ukopam smjesu zrelog kravljeg gnoja u prahu sa dodatkom krvi kosti, te jos nekih minerala. Ove godine nisam nasao tu smjesu, pa sam sam zamijesao kravlje gnojivo u prahu sa "krvi i kosti" u prahu.
nakon sto sam to ukopao oko grmlja i cvijeca, posuo sam kuglice sporo otapajucih minerala za upotrebu na otvorenom.

Kada smo vec kod gnojenja, treba zapamtiti cime se sto podstice. Fosfor potice cvatnju, dusik razvoj snazne i zelene biljke, dok kalij pospjesuje rast korijena. Svaka vrsta zahtijeva razlicite omjere ova tri najvaznija elementa, uz dodatak mikroelemenata. Neke biljke zahtijevaju vece kolicine zeljeza, kao npr citridi. Za njih je najbolje ukopati zahrdjanih cavala i komadica zice oko korijenja.

I jos jedan trik, za one koji sami uzgajaju rajcice. Zelite li da vam ne narastu ogromne stabljike i da pocnu rano cvjetati, uciniti slijedece....
Mladice ili sjemenke stavite u plastice tegle od 15cm. Pustite da biljka raste u tegli sve dok ne procvjeta. Tek tada je posadite u zemlju. Primijetiti cete da se u toj fazi korijen razvio skoro do samougusenja. Obicno se prije presadjivanja treba takav korijen malo razmrdati prstima. U ovom slucaju to ne ciniti, vec tako solidno zbijen korijen zasaditi u zemlju. Ne zaboraviti dodati "krv i kosti" u teglu, kao i u zemlju gdje se biljka posadi. Time cete dobiti snazne niske stabljike pune plodova..

nepta
24.11.2003., 20:06
Blade, hvala na savjetima. :)

ovaj vikend sam primijetila da su mi procvale ljubice.
dio grunta na kojem je samo trava i voćke dobio je mirisan tepih.

nikad u ovo vrijeme nisam imala toliko toga za berbu:
salate, špinata, peršina, celera, rotkvica... divota jedna!

da se pohvalim, repa je spremljena i čekam da se skiseli
jako volim police od krumpira, malo špeka i kiselu repu :klopa:

BladeRunner
24.11.2003., 20:50
nepta kaže:
ovaj vikend sam primijetila da su mi procvale ljubice.
dio grunta na kojem je samo trava i voćke dobio je mirisan tepih.


Ovo je interesantno. meni ljubice cvjetaju zimi. Imam zapravo i australske, koje cvjetaju cijelu godinu, ali ne mirisu i imaju bijelo-plave cvjetove. Nasa ljubica ima vece tamnije listove i mirisne tamno modre cvjetove. Jos jedna stvar je interesantna, prije nego li mi ljubica pocne cvjetati, listovi joj izgledaju kao da ugiba, ali zato svijeta ima za nevjerovati. kada ocvjeta, odmah izbavi nove listove i uskoro postane bujni, tamnozeleni busen.

Eliza
28.11.2003., 07:54
Ja imam grm krupnih, bijelih ljubičica s obiljem cvjetova u proljeće, koji se također nakon cvatnje pretvara u veliki tamnozeleni busen.

I, nešto sam vam zaboravila ispričati. Po travnjaku sam si posadila mnoštvo lukovica raznobojnih šafrana, od bijelih i žutih do šatiranih i tamnoplavih. Kroz nekoliko godina očekujem šareni proljetni tepih, poput vukomeričkog žutog, istkanog od jaglaca. :)

peonija
02.12.2003., 06:29
Jučer sam primijetila da niču šafrani, a prošle godine su u ovo doba cvali jaglaci. Krizanteme još cvatu, osobito su lijepe one niske grmolike. Imam ružičastu, žutu i bijelu.
Posadila sam marelicu, krušku, šljivu i višnju. Znate li da je mnogo bolje saditi voćke u jesen nego u proljeće. To je vrijeme, oko 15.XI. , kad ih vade iz tla u rasadnicima, kad im otpadne lišće. U vrtnim centrima ih onda čuvaju do proljeća u trapovima. Ako odmah posadiš ne zaostaju u rastu. U proljeće na vrijeme počne vegetacija i ne dožive šok jer je korijen sad aktivan i odmah počne rasti čim ih posadiš.
Eliza, sviđa mi se ovo sa lukovicama u tratini, i ja se spremam to učiniti, ali pomalo svake godine. Nemam dovoljno "vremena" (ovdje ne mogu pokazat prstima). Jesi vidla one kraj groblja? Kak je to divno. Ko u šumi u prirodi. I ne samo na tratinu, posadit ću lukovičasto cvijeće i na cvjetnjake među trajnice. Onda u proljeće najprije cvate lukovičasto, a kad ocvatu, trajnice svojim lišćem prekriju njihovo lišće kad se počne sušiti. Kao suncobran.
Nepta, s graškom još čekaj, pretoplo je. A što se tiče povrća, ima svega ko da smo na Jadranu. Jesi li probala uzgajati kinesko zelje? Nisam nikad jela to čudo, ne znam kakvog je okusa, dal se isplati to uzgajat? Draže su mi repe, bijela, žuta i crna rotkva, sve naribaš svježe, dodš i korabicu, nakapaš limuna, malo ulja i posoliš i jedeš uz grah lešo, ne varivo. možeš i sve pomiješati. No, fina je i kisela repa s grahom i buncekom. Nisu loše ni pečene police krumpira s putrom. Itd. itd.... Pitam se kako to da mi se kilaža penje prema stotki?????
Blade, dobra ti je uputa za paradajz. Mogu ti reći da su flanci bili najbolji kad sam tako radila. No, nisu loši ni kad ih posiješ u kutiju u kući pa presadiš u klijalište. Važno je da ne uvenu između vađenja iz klijališta i sadnje. Treba izvaditi iz klijališta i odmah posaditi. Ne uvene ni jedan. No, najbolji su ipak kad je svaki u svom lončiću. Ja koristim tetrapak od mlijeka za flance. Čašice od jogurta mi se prevrću. Tetrapak je čevrtast i složim ih lijepo u štajglec jedan uz drugoga. Kutije prerežem na pola po visini i na dnu izbušim škarama rupice da otječe voda. Probajte! Ne kupujte uvenule flance na placu.
Blade, muči me ta tvoja krv i kost. To se kod nas prodavalo kao stočna hrana, pa je skupo. Zato je i došlo do kravljeg ludila. To je krvno koštano brašno. Ne znam ima li takvog gnojiva kod nas. Ja nabavljam stajski goveđi gnoj domaći, nema boljega od toga. Tlo jednostavno oživi !
Prokletstvo, cijeli ekran mi prekrije neki ogavni search the web. Poludit ću, kako se toga riješiti? I to svaki čas. Užas!!!!!!!
Blade, kaj je to s čavlima? Željezo se otapa dok hrđa? Kak to sa željezom ide u tlu?
I na kraju da se "pohvalim" da moj dragi poslodavac namjerava ukinuti cijeli dio firme za koji ja pružam određene usluge. Moram pod hitno tražiti drugi posao. To nam je kao čestitka za Božić. Čestitka, a otpremnina?

Bok svima, nek vam bude sve zeleno!

BladeRunner
03.12.2003., 00:11
peonija kaže:
Pitam se kako to da mi se kilaža penje prema stotki?????


Ma ja sve manje jedem takvih stvari, ali kilaza mi je porasla za 5kg u zadnja 3 mjeseca. I to od kada idem u teretanu. Znam da je misicno tkivo teze od sala, ali svejedno mi nije drago. Jedina je sreca sto jos uvijek koristim istu rupicu na remenu, kao i prije 3 mjeseca. :)

Salu na stranu. Zao mi je za cuti za tvoj posao. Nadam se da ces nekako isplivati iz toga. Drzim ti fige, a mislim da to mogu reci i u ime jos par nas ovdje. :(

Blade, muči me ta tvoja krv i kost. To se kod nas prodavalo kao stočna hrana, pa je skupo. Zato je i došlo do kravljeg ludila. To je krvno koštano brašno. Ne znam ima li takvog gnojiva kod nas. Ja nabavljam stajski goveđi gnoj domaći, nema boljega od toga. Tlo jednostavno oživi !

Mislim da si u pravu glede "krvi i kosti", sto potvrdjuje i slijedece:

recent press publicity has suggested that blood and bone should not be applied to pasture as fertiliser. It is reported, this will minimise the possibility of spreading any pathogens or viruses associated with foot and mouth disease or BSE (mad cow disease).

ali istovremeno proizvodjac tvrdi:

During the manufacturing process of Nitrosol, the blood and bone material is rendered completely sterile and remains so until it is mixed with water and applied as fertiliser, whereupon it breaks down rapidly into the soil.

E sada....

Nisam nigdje, do sada pronasao kako se proizvodi. Cuo sam, doduse da se dobiva i od pobijenih pasa i macaka, ali nista nije sigurno. Ljudi cesto mlate po pretpostavkama. Ovako, Australija je (za sada sigurna) od BSE i jos par stocnih bolesti koje su endemicne u Europi. No, nikada se ne zna.

Vidi, kravlje gnojivo je super, ali za cvjetanje je potreban fosfor, te izvor nitrata koji se sporo ispusta u zemlju. Kada je zemlja bogata nitratima u velikoj kolicini, biljna struktura se naglo razvija i nema vremena za cvatnju, jer je biljka koncentrirana na proizvodnju secera (slican efekat se dobiva u atmosferi zasicenoj sa CO2). Dok je to dobro za npr, kupus, blitvu ili salatu, nije pozeljno kod rajcica. S druge strane, da bi ti ruze dobro cvjetale, njima treba sto vise kravljeg gnojiva. Potrebno je postici balans, ali i imati razliciti pristup prema biljkama sa razlicitim potrebama.
Kravlje gnojivo je fantasticno, jer zbog obilja fibroznih vlakana, pospjesuje prozracenost zemlje. Istovremeno, masnoca pospjesuje zadrzavanje vlage u zemlji. Suho, zrelo gnojivo u prahu se jednostavno primjenjuje i ne moze spaliti korijen biljke, jer je proces oksidacije zavrsen. Tlo bogato organskom materijom privlaci vrtne gujavice, a one opet a) prozracuju tlo i b) obogacuju ga korisnim mikroorganizmima koji dolaze iz njihovog probavnog trakta (ne mogu ja bez glistica ;)).


Prokletstvo, cijeli ekran mi prekrije neki ogavni search the web. Poludit ću, kako se toga riješiti? I to svaki čas. Užas!!!!!!!


Postoje softverski paketi koji to mogu sprijeciti.


Blade, kaj je to s čavlima? Željezo se otapa dok hrđa? Kak to sa željezom ide u tlu?


Tlo mora biti neutralno do kiselo da bi biljka mogal lakse upijati zeljezo. Dokaz, u Hrvatskoj se vodovodne cijevi izradjuju od zeljeza, jer je voda alkalicna. Kod mene su od bakra, jer je voda neutralna do kisela.

Evo jedan primjer sto se dogadja sa limunom kada je tlo previse alkalicno:

If the young leaves are turning yellow in between the veins that remain like a green skeleton, then the problem is most likely to be iron deficiency and this is often caused by alkaline soil or poor drainage. Apply iron chelates.

Jasno da su zeljezni preparati bolji, jer brze i efikasnije ispustaju zeljezo, ali imas li bilo sto jako zahrdjano, ukopaj to uz korijen u vecim kolicinama.

Bok svima, nek vam bude sve zeleno!

Ima tu kod mene jedan politicar u drzavi Novi Juzni Wells. On je krscanski demokrat. Za zelene kaze da su poput lubenica. Iz vana zeleni, a iz nutra crveni. Treba biti oprezan, jer crveni nikada ne spavaju. ;)

BladeRunner
03.12.2003., 00:12
Ah da. Jos nesto o lisnim "rudarima"...

Leaf Miners: Leaf miners live inside the leaf tissue on the young leaves and make them silvery and distorted. Trim off the affected leaves and destroy them. Usually this is all that is needed.

lako je to ciniti kada je biljka mlada, ali kada je drvo veliko....

peonija
03.12.2003., 07:32
BladeRunner kaže:
Ah da. Jos nesto o lisnim "rudarima"...

Leaf Miners: Leaf miners live inside the leaf tissue on the young leaves and make them silvery and distorted. Trim off the affected leaves and destroy them. Usually this is all that is needed.

lako je to ciniti kada je biljka mlada, ali kada je drvo veliko....
Naši agronomi vele da je najvažnije, što se velikog drveća tiče, primjerice divlji kesten, svo lišće kad otpadne u jesen pokupiti i maknuti. Ne smije ostati ispod debla, jer u njemu kukuljice prezimljuju. Lišće se mora odvesti i usitniti u kompostarnama i slično. Kad usitniš lišće zgnječiš kukuljice moljca i iduće godine izlazi manje odraslih insekata. Prema tome vrijedi ovo :Usually this is all that is needed. Osim toga prati se životni ciklus moljca i u proljeće se prska insekticidima da se unište ličinke prvog pokoljenja.

Eliza
03.12.2003., 20:10
peonija kaže:
Eliza, sviđa mi se ovo sa lukovicama u tratini, i ja se spremam to učiniti, ali pomalo svake godine. Nemam dovoljno "vremena" (ovdje ne mogu pokazat prstima). Jesi vidla one kraj groblja? Kak je to divno. Ko u šumi u prirodi. I ne samo na tratinu, posadit ću lukovičasto cvijeće i na cvjetnjake među trajnice. Onda u proljeće najprije cvate lukovičasto, a kad ocvatu, trajnice svojim lišćem prekriju njihovo lišće kad se počne sušiti. Kao suncobran.

I ovo s trajnicama je dobra ideja. Inače, neovisno o količini "vremena", meni je ljepše gledati kako proljetnice postupno napreduju iz godine u godinu. Zato sam i ja posadila tek jedno pakovanje (čini mi se 20-ak komada) lukovica. Vidjet ću kako će to izgledati, stignem i sljedeće godine učiniti isto. Već imam visibabe. Budući da se ne smiju brati, jednostavno sam ih presadila. Prirodno poljsko cvijeće u proljeće mi je najljepše. :)


Jesi li probala uzgajati kinesko zelje? Nisam nikad jela to čudo, ne znam kakvog je okusa, dal se isplati to uzgajat?

Ja sam imala kineskog zelja. Meni je fantastično. Ima ga kod nas sada i za kupiti. Možda ne bi bilo loše da ga probaš prije uzgoja. Narežeš ga na rezance široke 2-3 mm i začiniš kao salatu. Ja stavljam sol, svježe mljeveni papar, jabučni ocat i maslinovo ulje. Kinesko zelje je meko i sočno, topi se u ustima. Uskladišteno s korijenom, može jako dugo izdržati.

peonija
03.12.2003., 22:48
Da ne citiram sad svakoga posebno idem redom
BladeRunner
Kilaža - ovaj mjesec moram još pojesti božićne kolačiće: rafaelo, kuglice ili salama od smokava, čokoladni bomboni i kuglice, medenjaci, bajadera i kiflice od oraha, medena pita. Poslije toga si napišem jelovnik i jedem samo ono što piše i to u točno određeno vrijeme. Poslije 18 h samo voda ili čaj bez šećera. I naravno, što više povrća iz vlastitoga vrta!!!!!
Ne kopčam remen, samo gumb na hlačama, ali ga nažalost ni na jednima ne mogu kako treba zakopčati. Moram duboko udahnuti i čvrsto stisnuti pasicu na hlačama i paziti da gumb ne odleti nekome u oko. Eto, to je glavni razlog za novi način ishrane.

Posao - nadam se da će nešto iskrsnuti. Nepopravljivi optimista, jer "nigdar ni bilo da ni nekak bilo pa ni vezda ne bu da nam nekak nebu. "

Krv i kost i stajnjak - oko stajnjaka se slažemo, ali krv i kost ne želim u svom vrtu, jer virusi mogu preživjeti pri vrlo niskim i pri vrlo visokim temp. jer se začahure u kapsulu. Aktiviraju se opet čim nastupe povoljni uvjeti. A kak možemo znati kak brzo su se u tlu razgradili ? A što se tiče kafilerije, sigurno ne želiš znati kak to tam izgleda, a kamoli mirisati kad se lešine spaljuju kao što sam ja imala priliku. No nećemo sad o tome.

Reklame - one ogavne reklame se više ne pojavljuju jer sam danas s Googlea skinula neki alat. Jedino se bojim da ne pokupim tu kakav virus.

Željezo - to ću napraviti s čavlima jer mi je limun nekako bljedunjav. Bila sam ga posadila u nekakav blesavi kompost pun dušika, pa je raslo ogromno mekano lišće, sad je to prestalo, znači da se dušik potrošio, opet raste normalno. Dvije godine za redom sam ga pomalo prikratila i sad je opet lijepo malo drvce. Samo mu fali željezo. Za helate sam čula, tu je željezo vezano u neke organske spojeve. Mislim da ima i kod nas za kupiti.

Zelenilo i crvenilo
Što se tiče mog pozdrava, kaj nisi čul za taj pozdrav? Pa on se odnosi samo na biljke u našim vrtovima i na one ljude koji imaju "zelene ruke", a ne na one koji su izvana zeleni a iznutra crveni. Pa nećemo valjda ovdje uplesti politiku? Morali bi svratiti u ludu kuću. A to mi baš ne ide od ruke.

Eliza

Lukovičarke - ja sam mislila da si cijelu tratinu već popikala! Malo sam i ja novih posadila ove jeseni, ali još nisam na tratinu. Sadila sam voćke, pa sam ju malo uništila, na proljeće ću ju popraviti s pijeskom i nadosijati, pa onda na jesen šafrane i sl. Već si zamišljam kak bude to izgledalo super.

Kinesko zelje - probala sam malo posijati ove godine, ali je bilo prekasno pa se nisu uopće napravile glavice. Stvarno moram kupiti da probam kad veliš da je tak fino. Pročitala sam da je najbolje sirovo na salatu, baš tak kak ti jedeš.

A sad idem u krpe, već je ponoć i ukočio mi se vrat, o nogama da ne pričam, a oči peku ko vrag, jer cijeli dan buljim u monitor.
Bok, nek vam bude sve zeleno i crveno ( naravno mislim na cvijeće)!

BladeRunner
04.12.2003., 00:30
Peonija, znam sto si mislila reci sa zelenim pozdravom, i da nije imalo politicku konotaciju, ali ja sam ti zafrkant i ne mogu si pomoci. Kad mi neces vise pjevati pjesmice u ludari, moram ja malo po lubenicama. ;) :D:D:D

Eh da, zaboravih ti reci za kineski kupus. Mi smo potpuno prestali koristiti nas kupus, od kako smo presli na kineski, i to bas iz razloga koji je navela Eliza. U starom vrtu sam ga cak i uzgajao.

Zutilo tvog limuna je vjerovatno bilo uzrokovano anemijom, jer je tvoj izvor dusika ocito zakiselio tlo. No slicni problemi nastaju i od nedostatka magnezija.

Kod nas ne postoji kravlje ludilo zbog striktne kotrole uvoza prehrambenih proizvoda. Nemamo mi dosta toga ovdje, kao npr ni krumpirovu zlaticu, ali zato imamo uvezenih problema druge vrste. Imamo vise vrsta uvoznih mrava iz Afrike, Azije, te teksaskog plamenog mrava. Oni rade ogromne stete, na granici ekoloske katastrofe. Neke od tih vrsta mrava bivaju privuceni elektricnim instalacijama, gdje jedu izolaciju, izazivajuci pozare. Imamo mi jos jako puno toga, ali bih za to trebao napisati knjigu. Jedna post nije dovoljan.

peonija
04.12.2003., 22:09
BladeRunneru, ( joj kak je taj nadimak nespretno pisat), rado bih pjevala pjesmice u ludari, ali jednostavno ne stignem. Da bih mogla sudjelovati u nadmudrivanju, morala bih se malo bolje potkovat. Posla kolko hoćeš, a život kratak.....

Kineski kupus - jel imaš kakav fini recept, ili da jedem samo na salatu? Našla sam nekoliko recepata, ali mi se baš ne sviđaju. Kad si ga uzgajal, reci mi dal su se oblikovale onak lijepe glavice ko na slikama na internetu i u revijama ( koje nas kljukaju s takvim ekstravagantnim slikama da odmah zgubiš volju da bilo kaj posiješ, od cvijeća do trave. ) Meni se glavice uopće nisu ni počele frkat, rastu samo male rozetice. I neki vrag ih ždere.

Limun je prošao krizu i sad se oporavlja. Prošlo proljeće sam mu dodala malo NPK 7-14-21 i oporavlja se po malo. Još samo čavli, i to mora pomoć. To je drvce staro desetak godina, ali je ostalo lijepo malo i ja uporno čekam da procvate. Moram mu svaki dan malo tepati.

Drago mi je da se bar kod vas uvoz kontrolira, kad se
već kod nas uvozi sve moguće, i kaj treba i kaj ne treba, od mrkve do papaje.
Ajde, dobro je da zasad još nemate kravlje ludilo.Neka tako i ostane.

Dosta za danas, imam još posla, a čučim već cijeli dan za kompjutorom. Odoše oči!

Nek vam ne bude baš sve zeleno, nek nešto bude i smeđe! (Nema valjda i nekih smeđih političkih stranaka???????)

nepta
05.12.2003., 06:59
Peonija, svaki put me :D :D :D :D

Što se tiče problema sa kompom, ustanovila sam da oni naši na Helpu daju prave savjete (i ne smiju se preglasno osebujnim pitanjima ;) )

Kinesko nisam probala. Za sad pokušavam posaditi i posijati sve što raste na prostorima lijepe naše. Tako da imam i malo Dalmacije na mom gruntu.
Čula sam za udrugu Rustika (ili Rustica) kod koje se može nabaviti naše domaće sjeme. Ko za vraga, pojma nemam gdje sam stavila njihov tel broj. Htjela bi posijati onaj nekadašnji peršin koji nije imao ogromne listove a čak je i mirisao.;)

Najmužić se napokon primio radova u kući pa se toplo nadam da ću moći tamo i stanovati kad odem u penziju. (selim odmah!)

Ne usudim mu se ni spomenut da poslije kuće hoću jednu starinsku sjenicu okrućenu ružama penjačicama. :D

Zanima me ovo sa limunom. Kako to da ti se ne smrzne?
Rado bi ga posadila ali se bojim da bi stradao sa prvom zimom a nisam sigurna ni kako bi izdržao tu groznu ilovaču. :rolleyes:

BladeRunner
06.12.2003., 03:52
peonija kaže:
BladeRunneru, ( joj kak je taj nadimak nespretno pisat)

Ljudi se snasli, pa me zovu Blade. :)

rado bih pjevala pjesmice u ludari, ali jednostavno ne stignem. Da bih mogla sudjelovati u nadmudrivanju, morala bih se malo bolje potkovat. Posla kolko hoćeš, a život kratak.....

Gospa kak vi sve ozbiljno shvacate. ;) Ja sam Vam sam mali zafrkant. :D


Kineski kupus - jel imaš kakav fini recept, ili da jedem samo na salatu? Našla sam nekoliko recepata, ali mi se baš ne sviđaju.


Ima ih puno na internetu.

Kad si ga uzgajal, reci mi dal su se oblikovale onak lijepe glavice ko na slikama na internetu i u revijama ( koje nas kljukaju s takvim ekstravagantnim slikama da odmah zgubiš volju da bilo kaj posiješ, od cvijeća do trave. ) Meni se glavice uopće nisu ni počele frkat, rastu samo male rozetice. I neki vrag ih ždere.

Iste kao u ducanu. Duguljaste, velike i socne.

BTW, slike i od najjadnijeg cvijeca ispadaju fenomenalne sa digitalnim foto aparatom. Ja bih tako sa slikama iz mog vrta mogao sloziti knjigu.


Limun je prošao krizu i sad se oporavlja. Prošlo proljeće sam mu dodala malo NPK 7-14-21 i oporavlja se po malo. Još samo čavli, i to mora pomoć. To je drvce staro desetak godina, ali je ostalo lijepo malo i ja uporno čekam da procvate. Moram mu svaki dan malo tepati.


Mozda bi ga trebalo presaditi na neko drugo mjesto. Moja je mandarina vec dosigla moju visinu, a ja bas nisam mali (iako sam mali zafrkant ;)) Mozes limunu dodati i zrelog stajskog gnojiva krajem zime. Dodaj samo mrvicu krecne vode, tek toliko da se ne poveca kiselost tla, iako nebi trebala od zrelog gnoja.


Drago mi je da se bar kod vas uvoz kontrolira, kad se
već kod nas uvozi sve moguće, i kaj treba i kaj ne treba, od mrkve do papaje.
Ajde, dobro je da zasad još nemate kravlje ludilo.Neka tako i ostane.


Zato nam se stalno svi prijete tuzbama kod World Trade Organisation. Na srecu, zbog klime se kod nas mogu uzgajati mnogi tropski plodovi. Obozavam Nashi i Ka kruske. Obadvije vrste su slicne izgledom i okusom, samo sto nashi imaju oblik slicniji jabuci. Procitao sam da se sada obije vrste proizvode tu kod nas.

Nek vam ne bude baš sve zeleno, nek nešto bude i smeđe! (Nema valjda i nekih smeđih političkih stranaka???????)

Cuj, a nisu li ono talijanski fasisti nosili tamno smedje kosulje? :D:D:D

peonija
10.12.2003., 00:14
nepta kaže:
Peonija, svaki put me :D :D :D :D

Što se tiče problema sa kompom, ustanovila sam da oni naši na Helpu daju prave savjete (i ne smiju se preglasno osebujnim pitanjima ;) )

Kinesko nisam probala. Za sad pokušavam posaditi i posijati sve što raste na prostorima lijepe naše. Tako da imam i malo Dalmacije na mom gruntu.
Čula sam za udrugu Rustika (ili Rustica) kod koje se može nabaviti naše domaće sjeme. Ko za vraga, pojma nemam gdje sam stavila njihov tel broj. Htjela bi posijati onaj nekadašnji peršin koji nije imao ogromne listove a čak je i mirisao.;)

Najmužić se napokon primio radova u kući pa se toplo nadam da ću moći tamo i stanovati kad odem u penziju. (selim odmah!)

Ne usudim mu se ni spomenut da poslije kuće hoću jednu starinsku sjenicu okrućenu ružama penjačicama. :D

Zanima me ovo sa limunom. Kako to da ti se ne smrzne?
Rado bi ga posadila ali se bojim da bi stradao sa prvom zimom a nisam sigurna ni kako bi izdržao tu groznu ilovaču. :rolleyes:
E, vidiš, baš mi je drago da sam te malo razvedrila. To ti je moja misija. Ne volim kad su ljudi preozbiljni.
Imam adrese Rustice, hoćeš da ti pošaljem u privatnoj poruci?
Ja sam od njih dobila sjemenje prije nekoliko godina, uzela sam cvijeće. Možeš ići i na razmjenu sjemena kad budu organizirali, ne znam točno, ali mislim da obično bude u veljači ili tako nekako.
Ja sam ružu posadila i čekam da gazda napravi brajdu. Tko čeka dočeka. Tak napravi i ti, pa buš valjda dobila tu sjenicu. Jel bude drvena?
Kaj te muči limun? Ne usudim se ipak posaditi u vrt - vani je smokva, ružmarin i nar, ali limun je u loncu, po zimi na stubištu. To ti je BladeRunner posadil mandarinku u vrt, a ne ja. A tam kod njega je ipak malo toplije nego kod mene. Iako ti on stalno misli da je moj vrt negde na moru. Ali ipak, negde sam pročitala da neki dečko u Slavoniji uzgaja mandarinke. Po zimi ih okriva dvostrukim plastenikom. Zrak između folije služi kao izolator. Piše da je imal berbu. Ali to je riskantno. Jaka zima i smrzavica bez snijega ih može kompletno uništit. To uspijeva kod nas samo u stakleniku.

peonija
10.12.2003., 00:37
Ne znam uređivat sve te citate, sve zbrčkam i pokvarim, pa pišem učisto.
BladeRunneru, neću te zvat blade, jer da si htel imat takav nadimak onda bi si ga sam dal.
E, pazi sad, kak je pogodio.Trenutno me ništa ne zanima više od digitalca. Ali cijene su užasne kod nas, a ja trebam optički zoom i najmanje 3 megapiksla itd.....A baš se slabo razmem u fotografiju. Koji je digitalac najbolji za snimanje detalja? Cvjetovi kukci itd...Valjda ću do proljeća zatvorit financijsku konstrukciju ( naravno ako nastavim radit, što je veliko pitanje).

A te nashi kruške, jesu to baš prave kruške, mislim sorte krušaka, ili su to neki križanci? Ili neka vrsta japanske kruške? Jel znaš možda latinski naziv? Mislim da ima i kod nas.

Limun - ne može u vrt, moj vrt ipak nije na moru, nego u srcu Hrvatske. I zna biti jako jako zima, brrrrrrrrrrrr, baš kao danas, pa čak i hladnije. Do -24°C, pa čak i niže. No, dodat ću malo vapnene vode po tvojoj uputi.

A sad - vrt moj hobi. Sve je uređeno osim nekih sitnica, npr. nisam porezala osušene krizanteme. Jučer se tlo smrzlo i ne mogu ništa više radit. A i zima mi je vani, zebu ruke. Nadam se da će sljedećih dana zatopliti jer po MSK treba u četvrtak posijati grašak. Gredice su pripremljene i sijem čim bude moguće.

Ljudi, već je pola dva, dosta za danas. Bok svima

BladeRunner
10.12.2003., 03:08
peonija kaže:
Ne znam uređivat sve te citate, sve zbrčkam i pokvarim, pa pišem učisto.

Polako, ali sigurno. ;)

BladeRunneru, neću te zvat blade, jer da si htel imat takav nadimak onda bi si ga sam dal.

Cujte gospa, kak vam pashe. Ja sem samo stel morti pripomoci. Kad me vec drugi tak zoveju, pa... :D


E, pazi sad, kak je pogodio.Trenutno me ništa ne zanima više od digitalca. Ali cijene su užasne kod nas, a ja trebam optički zoom i najmanje 3 megapiksla itd.....A baš se slabo razmem u fotografiju. Koji je digitalac najbolji za snimanje detalja? Cvjetovi kukci itd...Valjda ću do proljeća zatvorit financijsku konstrukciju ( naravno ako nastavim radit, što je veliko pitanje).


Auuuuu. 3Mp, opticki zoom. Vauuuu. Ja imam jeftinu Kodakicu od 1.3 Mp, koju sam dobio za badava kada sam skupio dovoljno bodova na kreditnoj kartici. Cvijece ispada ko' iz price.
Optika je definitivno jako vazna i da ima tzv. makro mod. Moja optika je slaba i nemam makro mod, ali jos uvijek postizem zavidne rezultate. Mislim da imas jeftinijih Nikona. Oni imaju dobru optiku. Koliko bi ti tvoja financijska konstrukcija mogla osigurati sredstava? Pocnimo od toga.....
Ja ti sada pucam na malo ozbiljniju igracku, ali se premisljam. Ne samo zbog cijene (2 soma $A), vec zato sto i mozda treba malo pricekati pa mozda za istu lovu dobiti sve sto zelim.
Ja sam ti "Canon man". Imam filmski SLR iliti (mislim da se to tako doma zove) refleksni fotoaparat. Sada je izasao isti takav model u digitalnoj verziji od 6Mp. Jedino su lopovi pokvareni onemogucili neke opcije u softveru, koje postoje u puno skuljem modelu od 5Mp.
Prednost Canonovog fotoaparata je sto mozes mijenjati objektive i cak teoretski koristiti objektive od Canonovih filmskih kamera. Zasto teoretski? Zato sto je CCD senzor manji od filmskog kvadratica, a kako su lece za filmske kamere podesene za vece dimenzije, slika dobivena putem CCD-ja nebi bila kompletna, jer bi joj bili "odrezani" rubovi. Na neki nacin to bi bila zumirana slika, jer je smanjen vidni kut.
Ima i druga, samo malo skuplja opcija u igri. Sonyjev model od 8Mp. Prednost Sonyja je sto ima CCD sa 4 osnovne boje, a ne 3, kao sto je normalno slucaj. Vise osnovnih boja daju puno vecu kombinaciju mogucih boja, a time i vecu vjerodostojnost. Kod Sonyja mi se ne svidja sto je veliki, izduljen i ne mozes mu mijenjati objektiv. Iako, moram primijetiti, koristi Zeissovu optiku, sto je fenomenalno.
Sa digitalkama vece rezolucije slike, imas jedan problem. Zelis li koristiti veliku rezoluciju, manje slika mozes istovremeno drzati na memorijskoj kartici. To nije frka ako slikas doma u vrtu, ali ides li na dulji put, predstavlja problem. Velike kartice od 1/2 ili 1 Gb su jako skupe, no postoji nesto jeftinije rjesenje. Mozes za ($A150, iliti i manje u Europi, kupiti uredjaj za citanje kartica. U njega mozes taviti diskove od 5cm. Oni se krecu od $A170, do $A250 (za Hitachi disk od 40Gb). Time za manje od 400 maraka mozes imati dodatni kapacitet od bar 20Gb. Kada dodjes doma, stvar preko USB porta nakacis na komp i kopiras snimke na hard. Ti mali diskovi su fora, jer su radjeni za laptope i koriste manje struje, tako da uredjaj koristi NiCad akumulatore koje mozes puniti, a daju napajanje za neprekidan rad od 1,6 sati.


A te nashi kruške, jesu to baš prave kruške, mislim sorte krušaka, ili su to neki križanci? Ili neka vrsta japanske kruške? Jel znaš možda latinski naziv? Mislim da ima i kod nas.


Nisam uspio naci latinski naziv. Rijec je o pravim kruskama. Ja vise volim kineske Ka ili duck (patka) kruske, jer imaju intenzivniji okus od nashija, a jednako su socne. Nashi i ka doslovno prskaju vodom kada ih zagrizes.


Limun - ne može u vrt, moj vrt ipak nije na moru, nego u srcu Hrvatske. I zna biti jako jako zima, brrrrrrrrrrrr, baš kao danas, pa čak i hladnije. Do -24°C, pa čak i niže. No, dodat ću malo vapnene vode po tvojoj uputi.


Ah, da zaboravih. Godine, sto ces? :) Samo jako oprezno kada dodajes krecnu vodu u teglu. Sigurnije je izmrviti i ukopati kore od jaja.

nepta
13.12.2003., 19:27
za početak molim da mi oprostite što se ne javljam ali ova magla me ubija u pojam
moj vrt spava pod mrazom saopćio mi je najmužić koji je danas bio tamo
donio mi je puno endivije i radiča koji je divan onako crven, već je u glavicama
kad pogledam u ovu groznu maglu jedino što mi pomaže je bijeg u maštu i moj vrt u proljeće
morat ću križat dane u kalendaru kao zatvorenici :w

BladeRunner
15.12.2003., 20:58
Kod tebe magla, a kod mene kaktusi cvjetaju. :)

nepta
15.12.2003., 21:53
rado bi se mijenjala samo nekako ne mogu zamislit Božić u +

prekrasno je vidjeti moje borove pod snijegom
daju posebni ugođaj ovom vremenu

vikendica mi je napola dovršena ili nedovršena
ali iako tamo po zimi navratim samo dva puta mjesečno
obavezno ju bar malo okitim izvana, naravno
jer je unutra sve puno alata i svega ostalog za gradnju

najljepše mi je po zimi kad pogledam na vrt
i u nevinom čistom snijegu se vide samo tragovi zečeva i susjedovog peseka
onaj mir i tišina vrijedi više od ičega :top:

peonija
18.12.2003., 07:49
BladeRunneru, hoće li biti dobar powershot A70? To bih si mogla priuštiti. Ili Olimpus mju 300. Skuplje od toga zasad ne može. Kaj misliš?

peonija
18.12.2003., 07:51
nepta kaže:
rado bi se mijenjala samo nekako ne mogu zamislit Božić u +

prekrasno je vidjeti moje borove pod snijegom
daju posebni ugođaj ovom vremenu

vikendica mi je napola dovršena ili nedovršena
ali iako tamo po zimi navratim samo dva puta mjesečno
obavezno ju bar malo okitim izvana, naravno
jer je unutra sve puno alata i svega ostalog za gradnju

najljepše mi je po zimi kad pogledam na vrt
i u nevinom čistom snijegu se vide samo tragovi zečeva i susjedovog peseka
onaj mir i tišina vrijedi više od ičega :top:
E, tu se slažemo, a ja još imam sreću što je moj vrt uz kuću u kojoj živim, a ne uz vikendicu.

BladeRunner
22.12.2003., 22:05
peonija kaže:
BladeRunneru, hoće li biti dobar powershot A70? To bih si mogla priuštiti. Ili Olimpus mju 300. Skuplje od toga zasad ne može. Kaj misliš?


Gospodjo peonija, nemate Vi los ukus. :)


Powershot A70 je definitivno dobar. Uz to mu je tijelo izradjeno od metala. Odes li na jedan od poznatijih siteova koji se bave digitalnim kamerama, vidjeti ces da su korisnici vrlo zadovoljni sa aparaticem. 3.2 Mp daje jako dobro sliku. Prosjecna ocjena A70-ja je iznad 4, blize 4.5.

Ukoliko koristis najveci makro mode, slika ce imati vidljivu sfernu aberaciju. Mislim da je to uzrokovano velicinom same lece. Makro zoom je vrlo bitan za snimanje cvijeca iz velike blizine. No ukoliko ne uzmes najveci zoom, slika je vrlo dobra.

Boje su mu dosta prirodne, samo proizvodi pomalo podeksponirane snimke. Naravno, ovo se moze kompenzirati.
Nocni snimci su mu isto dobri, jer software u aparatu, cisti sliku od digitalnog "shuma".

Kromatska aberacija je umjerena (najcesce vidljiva kao ljubicasti rub uz vrlo svijetle objekte, npr suncem obasjana bijela ruza).

Ostrina slike dobivena ovim aparatom je jako dobra.

peonija
31.12.2003., 14:22
O fotoaparatu ćemo sljedeće godine, a sad svim vrtlarima ; i onima koji su već ušli u 2004. i onima koji je tek očekuju, želim sreću, radost i zdravlje, a u vrtu nek vam sve bude bujno i zeleno i crveno i ružičasto i.....

nepta
31.12.2003., 16:01
sve dobro u 2004. i zeleno i cvjetno :tulum: :zivili:

BladeRunner
12.01.2004., 01:02
Uspio sam si zeznuti crvene gujavice. Nije me bilo tjedan dana u Sydneyu, pa sam im bio ostavio puno hrane. Tih tjedan dana je bilo jako vruce i doslo je do nezeljenih kemijskih reakcija. Sada mi se cini da je prezivjelo manje od polovice glisti.
Najzalosnije je to sto mi se nesto slicno dogodilo prije nekoliko godina. Sada se nisam brinuo, jer je moja nova farma glista svijetle boje, i puno veca, sa dosta otvora za ventilaciju. Ocito da sve to nije dovoljno. Doslo je do truljenja bez prisustva kisika u sredisnjem dijelu komposta. To je stvorilo dovoljno otrova da mi desetkuje gliste.

Eliza
12.01.2004., 20:33
BladeRunner kaže:
Na srecu, zbog klime se kod nas mogu uzgajati mnogi tropski plodovi. Obozavam Nashi i Ka kruske. Obadvije vrste su slicne izgledom i okusom, samo sto nashi imaju oblik slicniji jabuci. Procitao sam da se sada obije vrste proizvode tu kod nas.

I ja sam u zadnje vrijeme popapala podosta tropskih plodova. Ali nije to fora. Fora je da sam danas jela kruške Nashi. Da, tako se zovu i kod nas. Nisam uspjela provjeriti odakle su stigle. Bile su zamotane u spužvaste mrežice. Podsjećaju na naše domaće kruške citronke zimi nakon stajanja u žitu, ali su još sočnije i ostaju hrskave. I, polovica do klička više sliči kruški, a ona druga jabuci. :)

nepta
23.01.2004., 18:03
tu me nije bilo jako dugo al moramo se malo strpiti pa kad dođe proljeće bit će zabavno kljucati a prsti ko krafli :D

moja gruntek je pod debelim snijegom i pitam se što će biti sa niknutim šafranima, zumbulima...
nemam pojma ni kako je moj dalmatinski crveni luk, ljutike, crveni radič

nadam se da neće stradati :( :confused:

BladeRunner
26.01.2004., 09:58
Mislim da sam negdje na ovoj temi pisao o mojoj jabuci koja gubi plodove cim narastu do velicine tresnje.
Sada znam zbog cega se to dogadjalo. Prethodna ljeta su bila vruca. Ovo nije. Vrlo je blago i imam nekoliko jabuka na stabalcu. Zapravo, cinjenica je da se ovdje jabuke uzgajaju na nadmorskoj visini od oko tisucu metara, jer je tamo temperatura zraka niza.
Kako stvari tu stoje kod nas, sa klimom koja postaje iz sezone u sezonu sve toplija, sumnjam da cu se najesti svojih jabuka. :(

nepta
30.01.2004., 07:40
peonija, sretan rođendan :kiss: :tulum: :cheer:

Eliza
30.01.2004., 12:04
Pridružujem se čestitkama! :)

:cheer: :tulum: :cheer: :tulum: :cheer:

nepta
04.04.2004., 08:18
počelo je proljeće a s tim i radovi u voćnjaku i vrtu
voćnjaci su obrezani i prve voćke već cvatu

no vrt traži ruke :rolleyes:
čovjek se poveseli kad je prekopao zemlju jer dolazi vrijeme sadnje
ne znam kako je drugdje ali u Zagrebu nema lučica ni za lijek
što se pak krumpira tiče u prodaji je sjemenski iz Egipta
male vrećice povrća sam kupila od AgroCroatie a na poleđini piše zemlja porijekla: Italija

perspektivno :flop:

BladeRunner
06.04.2004., 01:13
nepta kaže:
počelo je proljeće a s tim i radovi u voćnjaku i vrtu
voćnjaci su obrezani i prve voćke već cvatu

no vrt traži ruke :rolleyes:
čovjek se poveseli kad je prekopao zemlju jer dolazi vrijeme sadnje
ne znam kako je drugdje ali u Zagrebu nema lučica ni za lijek
što se pak krumpira tiče u prodaji je sjemenski iz Egipta
male vrećice povrća sam kupila od AgroCroatie a na poleđini piše zemlja porijekla: Italija

perspektivno :flop:

Je tako ti je to svugdje. Sve je uvozno, osim u Kini. :)

A kod mene je stigla jesen. Najljepse godisnje doba u Australiji. Vrt je konacno dobio izgled koji sam bio originalno zamislio kada sam ga poceo uredjivati. Lukovice su vec izbile i sada oko njih samo moram ukopati kravlji izmet u prahu i "krv i kosti". Moj pokrov od usitnjenog lisca je odlicno odigrao ulogu, zadrzavajuci vlagu tokom dugih mjeseci suse. Zemlja ispod lisca je izmrvljena od gujavica. Sada pocinje oped opadati lisce sa moje platane. Vrijeme je da staro usitnjeno lisce ukopam i pocnem stavljati novi pokrov. Time cu, racunam, u par godina dobiti solidan sloj humusa.

emili
07.04.2004., 13:47
nepta kaže:
počelo je proljeće a s tim i radovi u voćnjaku i vrtu
voćnjaci su obrezani i prve voćke već cvatu

no vrt traži ruke :rolleyes:
čovjek se poveseli kad je prekopao zemlju jer dolazi vrijeme sadnje
ne znam kako je drugdje ali u Zagrebu nema lučica ni za lijek
što se pak krumpira tiče u prodaji je sjemenski iz Egipta
male vrećice povrća sam kupila od AgroCroatie a na poleđini piše zemlja porijekla: Italija

perspektivno :flop:

pa daj prošeći do placa na Trešnjevci, sigurno ima za kupiti tonu lučica, a i raznog sjemenja našeg i Slovenskog, a što se tiče lučica one se sade u jesen

BladeRunner
08.04.2004., 03:09
emili kaže:
a što se tiče lučica one se sade u jesen

Vecina da, ali ima ih i koje se sade u proljece, pa cvjetaju u ljeto.

emili
08.04.2004., 09:21
BladeRunner kaže:
Vecina da, ali ima ih i koje se sade u proljece, pa cvjetaju u ljeto.

ti o cviječu, a ja o luku, mada se i on može saditi u proljeće nije da nemože samo kasnije dospijeva i podložniji je bolesti

emili
09.04.2004., 08:36
jel ko šta već posadio u vrtu od povrća?!
ja sam salatu, mrkvu, peršun, grašak, blitvu, špinat...
ajde pišite, možda sam nešto zaboravila pa me podsjetite .....

nepta
10.04.2004., 08:15
na Trešnjevačkom placu su dvije sjemenarne al nemaju lučice ni za lijek
uspjela sam kupit od jedne kumice malu vrećicu (ispod klupe) za 35 kuna
sama sam si kriva nisam posadila luk da imam vlastito sjeme :bonk:

luk sam samo jedne godine sadila u jesen
kako moj vrt nije ograđen cijelog su mi ga susjedove pure iskljucale
do sad sam posadila/sijala grašak, blitvu, špinat, mrkvu, ciklu, salatu i rotkvice
sad je prehladno za bilo što drugo a osim toga bi me suseljani umlatili ko zeca jer je uskrsno vrijeme

sad se na mom gruntu mogu vidjeti samo cvjetovi narcisa, zumbula i poneki već otvoreni tulipan

traxdata
10.04.2004., 18:18
jedno glupo pitanje:

zanimaju me sparoge, mogu li se one "uzgojiti" u vlastitom vrtu?
ima li netko iskustva?

nemojte me tuci, heheheheh

BladeRunner
12.04.2004., 13:20
emili kaže:
ti o cviječu, a ja o luku, mada se i on može saditi u proljeće nije da nemože samo kasnije dospijeva i podložniji je bolesti

Sorry, koji puta ipak pobrkam rijeci, jer moj Hrvatski po malo atrofira nakon svih ovih godina vani, tako da lukovice i lucice, koji puta ispadnu isto. :)

nepta
12.04.2004., 15:10
traxdata kaže:
jedno glupo pitanje:

zanimaju me sparoge, mogu li se one "uzgojiti" u vlastitom vrtu?
ima li netko iskustva?

nemojte me tuci, heheheheh

šparoge ne uzgajam jer berem neke samonikle
čini mi se da bi ih bilo teško uzgojiti na ovim našim sjevernim tlima jer traže bolju zemlju od ove poluilovače
našla sam nešto i nadam se da će ti pomoći
http://www.povrce.com/?IDP=024&P=pro&L=H

traxdata
12.04.2004., 20:22
nepta, puno hvala, proucit cu!!!:)

emili
13.04.2004., 06:46
nepta, stigneš još posaditi luk ako želiš, nemoj misliti da je kasno
meni su rekli da je bolje saditi luk u proljeće početkom 5. mjeseca tko nije posadio ujesen jer ako sadiš prije imaš veliku mogućnost da luk napadnu crvi koji doslovno izjedu srce luku i on postane nejestiv, a list mu se sav isfrče. evo sad kad je uskrs prošao i zemljani radovi će početi u punom jeku sigurno će biti za kupiti lučica na placu....
eto, podsjetila si me mogla bih posaditi malo cikle na svom kršnom vrtu od 20-25 m2 :) - to mi je hobi koji me strašno veseli

nepta
14.04.2004., 15:38
emili, svakako ću posaditi luk. prošlogodišnji mi je bio dobar i tek ovaj tjedan sam potrošila posljednji.
ove godine ću si posaditi luk tako da dogodine imam vlastito sjeme pa neću ovisiti o prodavačima.
već sam posijala i paradajz, i jabučar i volovsko srce za kuhanje. još malo pa ću ga presaditi.
nikle su mi i paprike i feferoni a patliđanima se još ne žuri.
pitanje je kakva će bit ova godina uz toliko kiše.:rolleyes:

emili
15.04.2004., 06:51
o pa ti si pravi povrtljar!
imaš i plastenika za uzgoj svih tih flanaca od paradajza, paprike i ostalog? ti to na veliko sadiš.
ja sam hobist, čak luk ni ne sadim jer nemam toliko veliku površinu zemlje za sve te moje biljčice što bih htjela posaditi pa moram pribjeći selekciji :cool:

nepta
16.04.2004., 19:45
nisam ni ja neki stručnjak al od kad znam za sebe volim vrt
možda zato jer sam u djetinjstvu živjela u maloj kućici sa vrtom i voćnjakom
nemam krumpire, jer je s njima više posla
moj gredice su uske i dugačke da se lakše obrađuju
puno sam naučila od suseljana
još malo pa će sajam cvijeća a tamo je uvijek par eko štandova pa se može za par kuna nabaviti dobra literatura
isto tak sam bezbrojnim pitanjima već izludila sve prodavače u sjemenarnama i rasadnicima :D

strah me ovih kiša! puno sjemena će jednostalno istrunuti
pa će trebati sve napraviti sve ispočetka
ako to potraje moći ćemo sadit rižu

izgleda da ovo vrijeme ne smeta mojim zumbulima i tulipanima :top:

traxdata
16.04.2004., 21:09
super vas je citati..ja se uskoro planiram poceti baviti time, bit ce to hobi, ali i potreba, pa sam vas pocela pratiti..
sam tako i dalje:top:

BladeRunner
17.04.2004., 16:05
traxdata kaže:
super vas je citati..ja se uskoro planiram poceti baviti time, bit ce to hobi, ali i potreba, pa sam vas pocela pratiti..
sam tako i dalje:top:

Ja sam se svojevremeno poceo time baviti u Novom Zagrebu, gdje smo si svi uzeli po lijep komad zemlje. Uz malo strucne literature. dosta truda i strpljena, vrlo se brzo moze postati uspjesan povrtlar. U ono vrijeme to se i financijski prilicno isplatilo.

Danas se bavim samo uzgojem ukrasnog bilja, ali i to je nesto sto covjeka veseli. Ipak, u svom tom obilju ukrasnog bilja ima pomijesanog persina i blitve sa krvavo crvenim stapkama i zilama, jer je vrlo dekorativna.

Ava Adore
17.04.2004., 16:11
ja sam posadila lavandu prije 2-3 dana :cerek:

sad buljim u nju i cekam da proviri :D

traxdata
17.04.2004., 16:38
haha, ava:D
ja sam mlada, nadobudna proslo proljece na balkonu posijala salatu , niknula salata, imala i flance, ali se jednostavno sve posusilo..a ja si brijala kak bum klopala domacu salatu,hahaha..
a stalno sam buljila u te flance:zubo:

emili
17.04.2004., 21:19
nepta, kakvo gnojivo koristiš u vrtu?
ja svojih 20m2 obrađujem tek eto ove godine će biti 3 godine.
1. godine sam nabavila malo stajskog gnojiva, prošle godine sam iskoristila kompost od košnje travnjaka i ostalog organskog otpada, a ove godine za samo pola površine mi je dovoljno prošlogodišnjeg komposta pošto je bila velika suša pa nije bilo previše trave. kod sadnje po zemlji još razbacam rukom florin protiv nametnika.
mislim da bi ove godine mogla imati problema s onim puževima golačima, čini mi se da kad je vrijeme kišno njih ima ko u priči, nemre ih se čovjek riješiti nikako. inače naručila sam iz neckermana neki aparat protiv krtica za travnjak, pisalo je da je to dobro i za tjeranje nametnika-voluharica u vrtu pa se nadam da će mi i to pomoći kod suzbijanja štetočina u mojim nasadima, kao djeluje u krug 30 m, to bi bilo taman za moj travnjak i vrt.
neznam da li netko ima iskustva s takvim aparatom, nije mi još stigo poštom, a naručila ga prije 3 tjedna... ne znam šta čekaju...

Blade Runer, jel to ukrasna blitva ili jesta?ak je dekorativna gdje je sadiš, kao zaseban ukras ili može s ostalim biljkama kao dekoracije, ili možda u kamenjar ili je za kamenjar prevelika? još šta sam namlele svega...

zanima me i cvijeće i ukrasno grmlje jer imam podosta i toga, a ima i mjesta, tako da što mi se svidi kupim i sadim, ak ne uspije čupam bacim sadim novo....sada cvatu tulipani, zumbuli, narcise, jaglaci, trajnice izbijaju polako van, grmovi su procvali crveno, žuto, hortezije razvijaju listove, ...samo da kiša stane..moram do susjede po nekakve ljubičaste trajnice puzavice, ona ih ima ko u priči, obečala mi, a i danas sam kupila jednu zgodnu biljčicu cvatuču za svoj cvjetni svaštarnik...:W

emili
17.04.2004., 21:22
traxdata kaže:
haha, ava:D
ja sam mlada, nadobudna proslo proljece na balkonu posijala salatu , niknula salata, imala i flance, ali se jednostavno sve posusilo..a ja si brijala kak bum klopala domacu salatu,hahaha..
a stalno sam buljila u te flance:zubo:

joj salata na balkonu :cool: probaj paradajze, ktastavce uzgahjati u tegli na balkonu ak imaš dovoljno sunca, krastavce obavezno puno zaljevaj da imaju dovoljno vlade i nedozvoli im da puno pužu po betonu za vručih dana da se ne skure

nepta
19.04.2004., 18:49
nabavljam od susjeda gnoj. to je par godina star gnoj a za jednu prikolicu ili seoska kola traži 100 kuna uz uvjet da si sam natovariš. osim toga koristim koprivu koju potopim u vodi i kad odstoji s tim zalijevam.
ne koristim nikakve kemikalije. jabuke nisu sve iste veličine, neke su i pišljive, al bar znam da su prirodne.
glavni mi je problem što mi je to uz vikendicu, tako da sam tamo samo dva puta tjedno a kad je sezona ima toliko posla da mi treba čitav dan samo za berbu.
zapravo sam namjeravala tamo stanovati ali čovjek snuje Bog određuje, pa sam čekam penziju i 3-2-1 juriš!
nije mi jasno kako se danas ljudi usude dizati kredite na 20-30 godina za mali stančić u gradu, smogu, gužvi. za četvrtinu te love može se kupiti malo imanje s kućom u okolici Zagreba.
zanimljivo mi je da iz svog stana na Trešnjevki do centra grada trebam više vremena nego iz vikendice.
no da se vratim na vrt:
krastavce sadim uz žičanu mrežu, manje mi zauzimaju mjesta, ne trunu, čišći su i ne moram se saginjat.
paradajzi su mi u redovima a među njima su kanali tako da ih napunim vodom i mirna sam tjedan dana.
joj, mogla bi danima pisati o vrtu. obožavam ga!
:w

emili
20.04.2004., 10:49
"krastavce sadim uz žičanu mrežu, manje mi zauzimaju mjesta, ne trunu, čišći su i ne moram se saginjat.
paradajzi su mi u redovima a među njima su kanali tako da ih napunim vodom i mirna sam tjedan dana.
joj, mogla bi danima pisati o vrtu. obožavam ga! "

i ja sadim uz plastičnu mrežu krastavce i iskopam kanal uz njih, napunim ga vodom i krastavci imaju dovoljno vlage za sušnih dana, a ne izgori i ne požuti im lišće klasičnim načinom zalijevanja i nemaju gorak okus od nedostatka vode
paradajz nisam na taj način zalijevala, vidiš dala si mi ideju ....."nije mi jasno kako se danas ljudi usude dizati kredite na 20-30 godina za mali stančić u gradu, smogu, gužvi. za četvrtinu te love može se kupiti malo imanje s kućom u okolici Zagreba."

e ovo mi upravo neko jako blizak učini, dojadio im mir i friški zrak, strogi centar grada će im nadam se ispunit očekivanja, a dolac im pod nosom....

traxdata
20.04.2004., 12:12
emili kaže:
joj salata na balkonu :cool: probaj paradajze, ktastavce uzgahjati u tegli na balkonu ak imaš dovoljno sunca, krastavce obavezno puno zaljevaj da imaju dovoljno vlade i nedozvoli im da puno pužu po betonu za vručih dana da se ne skure

haha, ma ne bum vise nis na balkonu, jer se uskoro selim, pa nema svrhe..
a zanimaju me ti kanali izmedju redova paradajza i krastavaca..kak ih napravite? kaj iskopate kanal i tak ostavite? kak duboki mora biti? to mi se cini super trik, znam da je moja mama svaki dan zalijevala te paradajze da prezive..
i znam da joj krastavci nisu nikak uspijevali..joj, moram svasta nauciti:)

nepta
20.04.2004., 19:18
paradajze sadim kao i svi drugi, u redove
nakon sadnje flanaca dobro ih zalijem i kad malo porastu sa jedne i druge strane ih nagrnem
samim tim napravim kanale između redova dubine dva pedlja, tako da paradajzi ostaju nagrnuti zemljom
kad polijevam na početku svakog kanala samo stavim crijevo i pustim vodu
tako se pune kanali dok nisu do 2/3 puni vodom
to radim ujutro a navečer kad odlazim voda se već upije pa na mokru zemlju nabacam košene trave (zapravo malčiram) tako da vlaga traje što duže i sunce ne prži direktno zemlju

paradajze sam presadila (po 2) u male jogurtove čašice i ako se vrijeme konačno popravi početkom svibnja počinje sadnja u vrt

svake godine nešto novo probam pa ću ove pokušati posaditi brokule. iako je zemlja teška kažu da dobro uspjevaju.

imam jako puno sjemena cvijeća za sijati. iako dosta toga neki sade kao flance ja sijem direktno u vrt pa nek se sami bore za život.
jedva čekam toplije dane da mogu posijati lubenice i dinje. volim kad cijeli vrt miriši po dinjama.
nisu neki ogromni plodovi ali su slatki kao med.:top:

Eliza
21.04.2004., 07:19
Preporučujem da čuvate plastične boce od 2l, od Coca-cole, Fante i sl. Moguće ih je upotrijebiti tako da im odrežete dno, zapiknete u zemlju pokraj kolca za, recimo, rajčicu, zavežete za taj kolac i u bocu nalijete vode. Tako će voda lagano natapati zemlju. To je iskušan i dobar recept za povrtnjak. :)

Ja sam "osnovala" svoj novi vrt, ovaj put povrtnjak, podno vinograda u Vukomeričkim goricama, danas idem pogledati što je niklo. Ukrasni vrt kraj kuće mi je sada jako lijep, cvatu narcisi, bijele krupne australske ljubičice (kažu da jesu australske ;) ), maćuhice su se razmahale, patuljaste perunike, a ukrasni luk je 10 cm visok... ima još toga dosta... po travnjaku su ocvale mirisave ljubičaste ljubičice i šafrani, a uz ovoliko kiše travu treba kositi dvaput tjedno... :D

Eliza
21.04.2004., 07:23
I da, u povrtnjak sam posijala i grincajg, iako kažu da je bilo prerano i prehladno (prije 3 tjedna), grašak, lučice (ostalo mi je, ako netko treba neka se javi :) ), duguljastu ciklu, tikvice, salatu posavku i majsku kraljicu, a i kadifice da mi čuvaju vrt od nametnika. Rajčicu sam posijala na gredicu, pa što bude, a preostalo mi je i papriku... namjeravam kalifornijsku zelenu...

Inače, paprika je smještena na dio zemljišta gdje su spaljivani ostaci od rezanja vinograda... kažu da joj pepeo jako pogoduje, pa baš da vidim. :)

Roko
21.04.2004., 17:07
evo ja sam posijao u tegle hrpu bazilike,jalapeno ljute papricice i Lemon grass. Sve je niklo vidit cemo kak ce biti sa Lemon grassom (dobio sjeme iz Njemacke)

Nadam se da ce biti ukusnih currya od njega

BladeRunner
22.04.2004., 02:09
Roko kaže:
evo ja sam posijao u tegle hrpu bazilike,jalapeno ljute papricice i Lemon grass. Sve je niklo vidit cemo kak ce biti sa Lemon grassom (dobio sjeme iz Njemacke)

Nadam se da ce biti ukusnih currya od njega

Gusta tajlandska pileca juha sa lemon grass i chillijem je da oblizes prste, a lako se radi.

BTW, sladoled od cokolade sa chilijem je fantazija. Film "Cokolada" iliti Chocolat, ne laze. Cokolada i chili idu fantasticno jedno sa drugim.

BladeRunner
22.04.2004., 02:17
nepta kaže:
paradajze sadim kao i svi drugi, u redove
nakon sadnje flanaca dobro ih zalijem i kad malo porastu sa jedne i druge strane ih nagrnem
samim tim napravim kanale između redova dubine dva pedlja, tako da paradajzi ostaju nagrnuti zemljom
kad polijevam na početku svakog kanala samo stavim crijevo i pustim vodu
tako se pune kanali dok nisu do 2/3 puni vodom
to radim ujutro a navečer kad odlazim voda se već upije pa na mokru zemlju nabacam košene trave (zapravo malčiram) tako da vlaga traje što duže i sunce ne prži direktno zemlju

paradajze sam presadila (po 2) u male jogurtove čašice i ako se vrijeme konačno popravi početkom svibnja počinje sadnja u vrt


nepta, mislim da sam o paradajzima vec pisao na ovoj temi, ali neda mi se sada traziti.
Vidio sa na jednoj od mnogobrojnih povrtlarskih emisija na telki slijedeci savjet...
Flance od rajcica kupis ili posadis u 15-centimetarske tegle od cvijeca. Tamo neka ti narastu do jedno 30 cm visine, kada vec pocinju cvjetati. U toj fazi im je korijen jako razvijen, i vec dolazi do granice gusenja korijena. Takve snazne biljke izvadis iz tegli, bez da im rascesljas korijen i direktno usadis u zemlju. Rezultat toga je obilan rod i relativno niska stabljika.
Za stimulaciju cvjetanja, potrebno je u rupu prije usadjivanja staviti "krvi i kosti" u prahu, a ako nemas, bilo koje drugo odgovarajuce gnojivo bogato fosforom. Fosfor stimulira cvjetanje, snaznu i nisku stabljiku, za razliku od dusika koji podstice bujanje stabljike. Organskih dusicnih dodataka treba dodavati samo kada plodovi jacaju, i to vrlo umjereno.

BladeRunner
22.04.2004., 02:21
Eliza kaže:
bijele krupne australske ljubičice (kažu da jesu australske ;) ),

Well, australske domace ljubicice si vidjela na jednoj od fotki koje sam ti svojevremeno poslao. One jesu bijele, ali sa plavim centrom. Sitne su i ne mirisu. Listovi su im manji od europskih vrsta i vrlo se brzo sire (bar kod mene u A. :))
Ako tvoje nisu takve, onda je rijec o hibridima, a hibrid moze vuci porijeklo i sa Marsa, pa opet nece biti marsovska ljubicica. ;)

Eliza
22.04.2004., 06:51
Roko kaže:
evo ja sam posijao u tegle hrpu bazilike,jalapeno ljute papricice i Lemon grass. Sve je niklo vidit cemo kak ce biti sa Lemon grassom (dobio sjeme iz Njemacke)

Nadam se da ce biti ukusnih currya od njega

Ja sam na kuhinjskom prozoru inače imala vodenike. Sjeverna je strana i bile su krasne. Ipak sam ove godine, pod utjecajem Golog kuhara, odlučila na prozoru imati začinsko bilje. Posijala sam bosiljak, metvicu, origano, baziliku, male ljute (i ukrasne) papričice, dodala sam i mali struk luka vlasca (za domaći tartar ;) ), peršin lišćar, a doći će još i ružmarin. :)

Eliza
22.04.2004., 06:54
BladeRunner kaže:
Well, australske domace ljubicice si vidjela na jednoj od fotki koje sam ti svojevremeno poslao. One jesu bijele, ali sa plavim centrom. Sitne su i ne mirisu. Listovi su im manji od europskih vrsta i vrlo se brzo sire (bar kod mene u A. :))
Ako tvoje nisu takve, onda je rijec o hibridima, a hibrid moze vuci porijeklo i sa Marsa, pa opet nece biti marsovska ljubicica. ;)

Onda vjerojatno nisu australske (kao što kažu :D ... mislim, ljudi :D), ali ipak mislim da porijeklo vuku s Venere (što, naravno, ne znači da su venerske ;) ). :D

BladeRunner
22.04.2004., 14:23
Eliza kaže:
Onda vjerojatno nisu australske (kao što kažu :D ... mislim, ljudi :D), ali ipak mislim da porijeklo vuku s Venere (što, naravno, ne znači da su venerske ;) ). :D

The men are from Mars, the women are from Venus. :)

Eliza
23.04.2004., 07:29
BladeRunner kaže:
The men are from Mars, the women are from Venus. :)

Što ne znači da muškarci ne mogu pasti s Venere... :no:

:D

Eliza
23.04.2004., 07:40
Nego, vrt... :D

Niklo mi je sve osim rajčice i peršina. Za rajčicu mi nije bitno, jer ću posaditi veće biljčice, uzgojene u plasteniku, a peršin treba puno vremena, pa će se možda još pojaviti. Moj cijeli vrt je okopan. Neki stariji i iskusni su mi rekli da nije dobro onako rano, kako sam ja, sijati mrkvu i njoj slično povrće. Ja sam to ipak učinila, a mrkvica je, kao za inat, "visoka" već 2 cm. Nikao je još i luk, grašak, repa, tikvice, blitva, kadifice, obje vrste salate, a prekjučer sam posijala još i matovilac, lijepu katu, prokulicu, crveni radič, kineski kupus, papriku i ukrasne tikvice.

Nastradat ćete kad se potpuno povegetarijanim... :D

traxdata
23.04.2004., 20:37
ajme, super ste:)
a kaj je sa rotkvicama? ja ih obozaaaavammm...

nepta
24.04.2004., 19:46
Blade, hvala na savjetu za paradajze
sadim ih svake godine i stvarno je bogat urod ali volim poslušati savjete, pa ću probat izdržat da ih ne posadim do tih 30 cm :D
naime prepuna mi je lodža flanci pa jedva čekam da ih preselim na grunt

danas sam konačno stigla tamo i samo što se nisam rasplakala
od prošlih kiša teku potočići vode mojim vrtom a danas je opet padala i to jako.
jesenski češnjak se dobro drži, luk nešto slabije ali već imam novi pa ću ga morat ponovo sadit, salatu ću već počet brat za tjedan dana, grašak bi trebala već okopati, cikla, blitva i špinat su nikli.
danas sam prije pljuska posadila kelj, zelje, karfiol i brokulu
zapravo sam se najviše okupirala pljevljenjem i okapanjem cvijeća
tulipani su predivni, dragoljub niče kao i ukrasni slak. još malo pa će procvasti i božuri, irisi i perunike. još nisam stigla posijati lepe kate, nevene, suncokrete a i lukovice georgina strpljivo čekaju toplije dane.
suseljani kažu da će usprkos ovim hladnim dugotrajnim kišnim danima ova godina biti rodna. volim poslušati te njihove stare mudrosti ali sam ovaj put zapamtila samo to da procjenu baziraju na vremenu za fašnik.
voće je skoro sve procvjetalo, osim dunja koje čekaju toplije dane.
šljiva bistrica ću izgleda imati ko u priči (bit će opet džema).
jabuke su u punom cvatu, trešnje, marelice, breskve i kruške su već ocvale.
jedino su orasi stradali od mraza i ovu će godinu pauzirati.

nepta
24.04.2004., 19:52
trax, rotkvice su jedine koje uživaju u ovom vremenu.
posijala sam jednu malu gredicu i sad svaki put kad dođem iščupam si za par pušleka pa imam doma u stanu do slijedećeg puta.

danas su me razveselili novi susjedi. on, ona i mala curica kupili su kuću u kojoj je živio stari didica koji je umro. njegov unuk je nakon škole ostao u Zagrebu i sad je prodao to imanje od cca 600 kvadrata zemlje sa voćnjakom i zidanom kućom veličine 70 m2. kažu mi da su platili 15.000 eura.

BladeRunner
26.04.2004., 12:10
Eliza kaže:
Što ne znači da muškarci ne mogu pasti s Venere... :no:

:D

Mislim da ti brkas ovdje planetu s brijegom. :D

Eliza
26.04.2004., 12:34
BladeRunner kaže:
Mislim da ti brkas ovdje planetu s brijegom. :D

Aaaa, ne... samo tebe vučem za prstiće. :cool:

nepta
26.04.2004., 19:43
danas sam si posijala u teglu peršin u stanu
na vrtu imam onaj sa korijenom a tu samo lišćar
moja mama je svake godine na placu kupovala od kumica peršin i celer čije korijenje je imalo malo zemlje i to poslije posadila u tegle pa je cijelu godinu imala lišće

na žalost i za subotu predviđaju kišu :(

nepta
03.05.2004., 18:25
moji crni tulipani koje sam ove godine prvi put sadila igledaju prekrasno
nije baš potpuno crna boja, više ljubičasto-crna, baršunasta
nisam izdržala da se ne pohvalim :top:

Eliza
04.05.2004., 08:54
Da nam ih je vidjeti... :(

Blade ;)... i Potala, naravno... ;) ... jeste li vi kada pokušali lobirati kod Anderlona da nam dopusti postanje slika? Niste... :confused: Što čekate? :rolleyes:

Eliza
04.05.2004., 08:58
BladeRunner kaže:
Gusta tajlandska pileca juha sa lemon grass i chillijem je da oblizes prste, a lako se radi.


Ti prstima jedeš juhu? :eek: :D

BladeRunner
05.05.2004., 13:11
Eliza kaže:
Da nam ih je vidjeti... :(

Blade ;)... i Potala, naravno... ;) ... jeste li vi kada pokušali lobirati kod Anderlona da nam dopusti postanje slika? Niste... :confused: Što čekate? :rolleyes:

To je definitivno zadnja stvar koju bih ucinio s obzirom kako se to bilo zlorabilo u proslosti. Ja sam apsolutno za zabranu postanja slika.

BladeRunner
05.05.2004., 13:12
Eliza kaže:
Ti prstima jedeš juhu? :eek: :D

Kao sto ti je dj108 rekao: "Evo tebi cerce jedan", za logiku. :B

emili
07.05.2004., 07:20
mrkvica mi je tak lijepo izašla, a jučer gledam....nema .popasli je puži gogači:horor:
pa šta da im radim?!:(

nepta
07.05.2004., 08:30
našla sam nešto pa možda pomogne

http://www.vecernji-list.hr/VRT/2002/06/13/Pages/poslije.html

nepta
07.05.2004., 08:36
ja nisam bila na svom vrtu već tjedan dana a strah me i pomislit kako na njega djeluje ovo kiša-sunce vrijeme
flanci paradajza samo što mi nisu procvali i vrijeme je za sadnju
jučer sam kupila sjeme žalfije i još nekog jednogodišnjeg cvijeća
(ne mogu odolit) :D

BladeRunner molim savjet. iza kuće, na sjevernoj strani bi htjela posadit neku trajnicu koja cvjeta a ne znam što bi bilo pametno jer tamo ima malo sunca. samo ujutro.

emili
07.05.2004., 11:48
hvala, nepta na trudu :)
morati ću svakodnevno ih sakupljati i bacati i kupti u biljnoj apoteci pužomor
bože dragi, koje su to napasti:horor: imam osječaj da ih ima na milione, samo gmižu...., a oni mali sitni tek izleženi, joj strava...

jel znaš možda jesu li oni plivači, ak ih bacim u vodu jel isplivaju van ili uginu?

BladeRunner
08.05.2004., 04:20
emili kaže:
hvala, nepta na trudu :)
morati ću svakodnevno ih sakupljati i bacati i kupti u biljnoj apoteci pužomor
bože dragi, koje su to napasti:horor: imam osječaj da ih ima na milione, samo gmižu...., a oni mali sitni tek izleženi, joj strava...

jel znaš možda jesu li oni plivači, ak ih bacim u vodu jel isplivaju van ili uginu?

Utapaju se. Dobar trik su plitke zdjelice sa pivom. Privlace ih, a onda se u njima puzevi utapaju. Meni je puzomor pomogao. Samo to je stalna bitka, nikada ne prestaje. Gusterice su dobre za tamanjenje manjih puzeva.

BladeRunner
08.05.2004., 04:25
nepta kaže:
BladeRunner molim savjet. iza kuće, na sjevernoj strani bi htjela posadit neku trajnicu koja cvjeta a ne znam što bi bilo pametno jer tamo ima malo sunca. samo ujutro.

Bojim se da ne mogu dati puno savjeta za hrvatsko podneblje, radi zime. Mozda bi bilo dobro u velikim teglama drzati azaleje, a onda ih po zimi unositi unutra. Za hladovinu su odlicne ukrasne paprati, ali mislim da bi i njih zima ubila. Kod mene temperatura padne samo do -2 pred jutro, a po danu je uglavnom izmedju 10 i 15 stupnjeva u hladu. A i taj period mrazeva je kratkotrajan. Kod mene, u hladu na juznoj strani (zbog juzne polutke), imam dvije azaleje. Imam i malu gardeniju, ali opet kaze, moja je klima znatno povoljnija od tvoje u zimskim mjesecima.

Roko
08.05.2004., 10:06
nepta kaže:
ja nisam bila na svom vrtu već tjedan dana a strah me i pomislit kako na njega djeluje ovo kiša-sunce vrijeme
flanci paradajza samo što mi nisu procvali i vrijeme je za sadnju
jučer sam kupila sjeme žalfije i još nekog jednogodišnjeg cvijeća
(ne mogu odolit) :D

BladeRunner molim savjet. iza kuće, na sjevernoj strani bi htjela posadit neku trajnicu koja cvjeta a ne znam što bi bilo pametno jer tamo ima malo sunca. samo ujutro.

jasmin bi ti trebao rasti tamo. Ja sam imao na sj strani i cvjetao je.

nepta
08.05.2004., 11:00
hvala na savjetu Roko
razmišljam kako bi mi uspio jasen
ne znam da li bi se održao jer su temperature i do -10
a zemlja je teška, skoro čista ilovača
no ako treba kupit ću i par vreća zemlje jer najmužić kaže da ga taj miris podjeća na djetinjstvo

nepta
09.05.2004., 20:19
tek sam danas stigla do mog vrta
zemlja je još uvijek jako mokra a najavljuju svega dva dana do nove kiše :(

stigla sam posaditi paradajz, prorijediti ciklu, popikala suhe grančice grašku i posaditi grah
sve ostalo je niklo i preostaje mi još samo posaditi papriku, feferone i patliđan

još uvijek mi cvjetaju crni tulipani, propupali su božuri, georgine, gladiole i perunike, a ruže penjačice su već počele cvasti

sve voće je ocvalo pa sad cvate dunja prekrasnim velikim bijelim cvjetovima

ove godine ima izuzetno puno uši i bojim se da neće biti dovoljno špricanje vodom od koprive :(

ispod mog vrta susjed ima pšenicu pa uživam gledajući ju kako talasa na vjetru. i makovi, naravno.

BladeRunner
09.05.2004., 23:52
nepta kaže:
hvala na savjetu Roko
razmišljam kako bi mi uspio jasen
ne znam da li bi se održao jer su temperature i do -10
a zemlja je teška, skoro čista ilovača
no ako treba kupit ću i par vreća zemlje jer najmužić kaže da ga taj miris podjeća na djetinjstvo

Ilovacu razbija kreda. Neznam da li je to sada dostupno na hrvatskom trzistu, ali kreda se ovdje prodaje u vrecama od 20 kg. Nije to ona bijela kreda za skolske ploce, vec kristali koji bojom vise podsjecaju na sirovi secer. Pomijesana sa ilovacom, kreda je mrvi uz prisustvo vode.

Zbog nase klime koja ide iz ekstremne suse u previse kise, a i zbog tla koje je prakticki svo ilovaca, napravio sam nekoliko stvari koje sada donose jako dobre rezultate.

1) DRENAZA - Ukopao rovove od 30cm do 75cm dubine na strateski odabranim lokacijama u vrtu. Rovove do pola nasuo tucanikom, a onda to pokrio zemljom. Iznad rovova sam posadio ukrasno drvece i grmlje.

2) KREDA - Upotrijebio 260kg krede koju sam dobro izmijesao sa zemljom nekoliko puta. Prvo sam sve istihao, pa onda nasuo kredu i opet sve izokrenuo 3 puta. Na to sam dodao mjesavinu plodne vrtne zemlje, koju sam onda opet isprevrtio stihacom, tako da sam dobio mjesavinu ilovace, kerede i zemlje. I onda sam na sve to dodao sloj plodne zemlje u koju sam usadjivao bilje. Tako sam dobio zapravo 10cm visoke humke, koji su se vremenom slegli. Vazno je za zapamtiti da je ilovaca izuzetno plodno tlo, koje skodi bilju iskljucivo zbog svojih mehanickih svojstava.

3) POVRSINSKO SADJENJE - Bilje sa osjetljivim korijenjem uvijek sadim na povrsini ilovace. Biljku jednostavno stavis na povrsinu ilovace, koju se prethodno prekopa i tretira sa kredom. Onda oko biljke naspes vrtne zemlje dok ne dobijes humak. Time se sprijecava truljenje korijenja koje nastaje u ilovaci zbog obilja vlage i nedostatka kisika. Naravno, za takav tip sadjenja potrebno je imati bilje plitkog korijenja, poput azaleja. Biljke sa vecim korijenom se usadjuju u ilovasto tlo tako da se napravi veca rupa nego obicno i u nju se naspe dosta rahle zemlje prije usadjivanja. Vazno je da usadjena biljka dobije dosta zraka oko korijena. Dobro je ako je vrtna zemlja pomijesana sa krupnim pijeskom ili vrlo sitnim soderom ili tucanikom. Ipak primjena drenaze uz to bi bila dodatni plus. Drenaza je korisna i tokom suse. Eksperimentom sam ustanovio da zapravo ima vise vlage u mojim podzemnim kanallima, nego li u okolici.

4) ORGANSKI MATERIJAL - Redovito dodavanje organskog materijala svake godine. Ja dodajem svoj kompost, vermikompost, kupovno kravlje gnojivo u prahu i "krvi i kosti" oko cvjetnica. Sada je kod mene jesen i lukovicasto bilje je vec izniklo. Oko njega sam nasuo dosta kravljeg gnojiva u prahu i krvi kosti, te to dobro zalio.

5) MULCHING - Nanosenje pokrova (mulching). Za mulching se moze koristiti doslovno sve, cak i novinski papir. Funkcija pokrova je da zastiti tlo od naglog isusivanja i da omoguci vrtnim gujavicama i drugim rovasima da kopanjem prozracuju zemlju.
Tokom obilnih kisa, mulching sprijecava ispiranje hranjivih sastojaka iz gornjeg sloja zemlje.
Isto tako, pokrov stiti povrsinu zemlje od sunceve radijacije i time omogucava razvoj mikroorganizama cak i na samoj povrsini. U zdravom tlu postoji balans mikroorganizama i nema opasnosti da ce se razviti na taj nacin bolestine. Uzmes li saku zemlje ispod mulcha, ona je rahla i ima onaj ugodni "zdravi" miris, dok mokra ilovaca, zbog djelovanja anaerobnih bakterija ima onaj odvratni zadah trulezi, poput kanalizacije.
Ima raznim metoda mulchinga. Zelis li imati vrlo malo posla oko odrzavanja, prakticki nista korova, na povrsinu zemlje se stave plahte od pletenih plasticnih vlakana. Taj materijal propusta dobro vodu, ali obeshrabruje rast korova. Na to onda dodas lijepe bijele oblutke, ili oblutke drugih boja, ili cak i krupan tucanik. Takav tip pokrova je idealan tamo gdje samo raste ukrasno grmlje i drvece i gdje se nece saditi recino cvijece. Ovdje se zatim kao mulching upotrebljava i kora od bora ili drveni chipovi. Ja sam prosle godine poceo eksperimentirati sa necim drugim i vrlo sam zadovoljan rezultatima. Iako sam to spomenuo negdje pocetkom ove teme, opet cu ponoviti....

Posto imam veliku platanu ispred kuce, poceo sam njeno lisce koristiti za mulch. Vec u samom procesu usisavanja, masina usitni to lisce. Tako usitnjeno lisce jos dodatno usitnim u mulcheru koji se inace koristi za usitnjavanje sitnih grancica. Time dobijem komadice suhog lisca ne vece od 2 cm. Njih nasipam na sve povrsine gdje nemam kameni mulch, koru od drveta ili gdje mi ne raste trava. Prednost toga mulcha je sto se lako razgrce i zato imam obilje sitnog bilja zajedno sa grmljem i drvecem u tom dijelu vrta. Mene je samo brinulo da li ce mi vjetar raznijeti taj pokrov, posto mi imamo cijeli mjesec jakih vjetrova krajem zime. To se ipak nije dogodilo zahvaljujuci kuci, ogradi, te gustom grmlju i drvecu. Samo je malo tog materijala bilo otpuhano u travu, a i tamo je, truleci zapravo obavio svoju funkciju. Novonaneseno usitnjeno lisce, zlatnozuckaste je boje, poput duhana, da bi vremenom postalo sve tamnije i na kraju boje tla. Sada po malo ukopavam taj pokrov pod zemlju, kako dodajem novo lisce od ove sezone. Nadam se da cu tim putem dobiti debeli sloj humusa u vrlo kratkom periodu. Ovo je ljeto bilo vrlo vruce i susno, a ja sam koristio manje vode nego prije, bas zahvaljujuci lisnom mulchu. Na vecini povrsine pokrivene lisnim pokrovom, zemlja je puna sitnih mrvica koje su proizvod rada vrtnih gujavica. Primijetio sam da imam i manje problema sa oxalisom, iako ga jos uvijke ima. Inace, oxalis me muci u travi. Poceo sam ga na veliko spricati, ali sada je na tim mjestima trava uginula, a oxallis se samo smanjio, dobio tamne listove, no i dalje cvjeta.

emili
10.05.2004., 13:07
nepta kaže:
hvala na savjetu Roko
razmišljam kako bi mi uspio jasen
ne znam da li bi se održao jer su temperature i do -10
a zemlja je teška, skoro čista ilovača
no ako treba kupit ću i par vreća zemlje jer najmužić kaže da ga taj miris podjeća na djetinjstvo

mislim da je i magnolija otporno drvo, a nije zahtjevno

Eliza
10.05.2004., 13:45
Magnolija je otporno drvo, ali treba puno sunčeve svjetlosti za obilnu cvatnju. Govorim iz vlastitog iskustva, jer imam bijelu magnoliju sa sjeverne strane kleti. Ne fali joj ništa, osim više sunca. :)

nepta
10.05.2004., 19:52
ma ljudi sjajni ste :)

Blade, svakako ću se raspitati za kredu.

sad kad imam već čitav vrt obrađen muči me nešto drugo.
u jednom dijelu mog grunta je klizište.
prijatelji mi savjetuju da posadim par drva sa izrazito jakim (dubokim) korijenjem.
kako mi je taj dio relativno blizu kuće (oko 5 metara) bojim se da ne ugrozim temelje :(
ima ko kakvu ideju?

BladeRunner
10.05.2004., 23:11
nepta kaže:
ma ljudi sjajni ste :)

Blade, svakako ću se raspitati za kredu.

sad kad imam već čitav vrt obrađen muči me nešto drugo.
u jednom dijelu mog grunta je klizište.
prijatelji mi savjetuju da posadim par drva sa izrazito jakim (dubokim) korijenjem.
kako mi je taj dio relativno blizu kuće (oko 5 metara) bojim se da ne ugrozim temelje :(
ima ko kakvu ideju?

Moji starci su nekada imali vikendicu na obroncima Plesivice. Blok je bio dosta strm. Ja sam na jednom mjestu napravio mali plato. To sam tako postigao da sam pozabadao deblje vrbine grane koje su vrlo brzo pustile korijenje i drzale zemlju. Izniklo drvece sam onda konstantno sisao, tako da sam imao zapravo debele kolce sa novim grancicama koje su stalno izbijale. Sto je jos bolje, niti jedna od tih mojih vrbi nije uginula preko zime svih tih godina.
Inspiraciju za to sam dobio u Zagorju gdje vrlo cesto mozes vidjeti zivice napravljene od vrbinog kolja koje se onda redovito sisa.

Prvi korak za zaustavljanje klizista, a mi toga imamo puno ovdje zbog ilovastog tla, je da posijes travu. To napravis dok se jos drvece ne ukorijeni. Ne zelis li naskoditi temeljima , a opet imati duboko i snazno korijenje, posadi cemprese i to one uske ukrasne vrste. Njihov korijen ide kao igla u dubinu. Njima mozes postici vrlo ugodan vizuelni efekat i mogu se saditi cak i uz same zidove kuce.

Kao privremeno rjesenje, zbog kise koja sada kod vas obilno pada, ukoliko ti tlo vec pocinje kliziti, pozabadaj dosta vinogradskog kolja do recimo 50-60 cm duboko, dovoljno da se cvrsto usadi u ilovacu. Kada kise prodju, to jednostavno povadi. Kolje presijeci na pola, tako da ga mozes lako sa krampom polozenim na stranu mozes zabiti. Jos bolje, ako mozes nabaviti macolu od 5kg.

BladeRunner
10.05.2004., 23:13
Eliza kaže:
Magnolija je otporno drvo, ali treba puno sunčeve svjetlosti za obilnu cvatnju. Govorim iz vlastitog iskustva, jer imam bijelu magnoliju sa sjeverne strane kleti. Ne fali joj ništa, osim više sunca. :)

Obije moje magnolije imaju dosta sunca. Za pravo kod mene i moraju imati, jer ovdje magnolije cvjetaju usred zime (srpanj-kolovoz). U hladu dobro uspijevaju japanski i kineski javori.

BladeRunner
10.05.2004., 23:23
nepta kaže:
našla sam nešto pa možda pomogne

http://www.vecernji-list.hr/VRT/2002/06/13/Pages/poslije.html

Vrlo poucan clanak. Vidim da i tamo spominju pivo, no takve metode se mogu primjenjivati u manjim vrtovima poput moga.

Jedno upozorenje, ukoliko netko zeli skupljati puzeve za jelo. Vrlo je riskantno pripremati tek ulovljene puzeve. Vrlo veliki postotak ukrasnog bilja je otrovan, a puzevi se hrane sa cim god stignu, bez problema.
Puzevi obozavaju jesti gljive, cak i one smrtonosne, jer njima ne skode. Zamislite posljedice jedenja puzeva koji su se upravo bili nahranili na zelenoj pupavki?
Citao sam neke upute kako rijesiti taj problem. Ulovljene puzeve treba cuvati u posebnim kavezima dva tjedna i hraniti ih liscem salate. Unutar ta dva tjedna svi ce eventualni otrovi nestati iz njihovih organizama.
Posto ja nemam nikakvu zelju jesti puzeve, ja ih tamanim.

BladeRunner
10.05.2004., 23:24
nepta kaže:
Blade, svakako ću se raspitati za kredu.

Nepta, napravio sam jednu gresku. Sorry, moj Hrvatski. Rijec je o gipsu, ne o kredi. Gips u kristalnoj formi.

nepta
12.05.2004., 07:48
hvala ti na savjetima, mislim da ću ih poslušati
ne brini za grešku, jučer sam imala puno posla pa sam jedva virnula na forum
najmužić je jučer čitav dan proveo na gruntu bez mene a baš je bilo prekrasno sunčano vrijeme
no, moram mu oprostiti jer mi je donio buketić đurđica koje tako predivno mirišu
jedva čekam subotu da i ja odem, samo da bude lijepo vrijeme

Prijatelj
12.05.2004., 08:29
nepta kaže:
hvala ti na savjetima, mislim da ću ih poslušati
ne brini za grešku, jučer sam imala puno posla pa sam jedva virnula na forum
najmužić je jučer čitav dan proveo na gruntu bez mene a baš je bilo prekrasno sunčano vrijeme
no, moram mu oprostiti jer mi je donio buketić đurđica koje tako predivno mirišu
jedva čekam subotu da i ja odem, samo da bude lijepo vrijeme

Pazi ! Đurđice su otrovne.

Stipe Antrax
12.05.2004., 13:50
http://greenfloyd.blog.hr

Eliza
12.05.2004., 22:14
Pa di s' ti Stipe, lopino nijedna? ;):D


Iskreno sam dirnuta. :) Lijepo kažem Bladeu da bih voljela imati slike na forumu i on me onako otpili. :mad: A ti, Stipe... ti izradiš svoj blog, sa slikama, za mene... :) :kiss:

BladeRunner
12.05.2004., 23:32
Eliza kaže:
Pa di s' ti Stipe, lopino nijedna? ;):D


Iskreno sam dirnuta. :) Lijepo kažem Bladeu da bih voljela imati slike na forumu i on me onako otpili. :mad: A ti, Stipe... ti izradiš svoj blog, sa slikama, za mene... :) :kiss:

Ja mislim da ce Stipe sada biti tako dobar da i nama dade pristup za objavljivanje clanaka.

Eliza
13.05.2004., 08:33
BladeRunner kaže:
Ja mislim da ce Stipe sada biti tako dobar da i nama dade pristup za objavljivanje clanaka.

A to je to. :D Baš sam si mislila zašto se obraća Rachel, a to je već tvoj update u Stipinom blogu. Meni Stipe još nije dao nikakav pass... a imam i ja zgodnih fotki za njegov blog. :)

BladeRunner
26.05.2004., 14:35
No dobro ljudi, kaj se desava sa ovom temom? Imate li vi vrtove ili samo secete po sumama i gorama? :D

Eliza
27.05.2004., 13:52
Jeeeeee baš... trebali bi sa sobom nositi laptop ili barem pocket i imati bežičnu vezu na Internet, pa se javljati iz vrta... kao ti iz... ekh... khm... :D ... da nam slučajno ne potone tema. :D

Eliza
27.05.2004., 14:03
Inače, začinsko bilje na prozoru mi je divota jedna...

Rajčicu sam posadila na dva načina:

1. način po savjetu BladeRunnera i

2. klasičan i do sada uobičajen način

Budući usporedni rezultati su mi već poznati. Uostalom, razlika je i sada vidljiva. Bladeov paradise već počinje cvasti. ;):D

BladeRunner
31.05.2004., 13:11
Eliza kaže:
Jeeeeee baš... trebali bi sa sobom nositi laptop ili barem pocket i imati bežičnu vezu na Internet, pa se javljati iz vrta... kao ti iz... ekh... khm... :D ... da nam slučajno ne potone tema. :D

Really? Ova je dosla iz kreveta. :B

BladeRunner
31.05.2004., 13:11
Eliza kaže:
Inače, začinsko bilje na prozoru mi je divota jedna...

Rajčicu sam posadila na dva načina:

1. način po savjetu BladeRunnera i

2. klasičan i do sada uobičajen način

Budući usporedni rezultati su mi već poznati. Uostalom, razlika je i sada vidljiva. Bladeov paradise već počinje cvasti. ;):D


Vis'. Ko zna zna. :D

Eliza
31.05.2004., 13:19
BladeRunner kaže:
Really? Ova je dosla iz kreveta. :B

Daj šuti... još će ljudi svašta pomisliti... mislim, otkud ja to znam? :D:D

BladeRunner
31.05.2004., 13:28
Eliza kaže:
Daj šuti... još će ljudi svašta pomisliti... mislim, otkud ja to znam? :D:D

Pa nisu ljudi blesavi, kuze oni da mi dvoje dijelimo isti krevet i ... :cice: ....laptop. :frajer:

BTW, zachatala si si topic.:vidiga:

Sve si nesto mislim da posaljem prituzbu moderatorima.:lol:

Eliza
05.06.2004., 20:33
BladeRunner kaže:
Pa nisu ljudi blesavi, kuze oni da mi dvoje dijelimo isti krevet i ... :cice: ....laptop. :frajer:


I kameru. :cool:

nepta
07.06.2004., 14:54
vrtoljupci bok!
u subotu sa konačno stigla na vrt pa puno toga imam za napisat

vrijeme je bilo idealno, oblačno bez vjetra, ko naručeno za rad.
ove godine najbolje uspjevaju komarci i lisne uši.:rolleyes:
cijeli dan sam plijevila i okapala pa sad izgledam ko upitnik.
ne sjećam se da je ijedne godine bilo toliko komaraca. nisam ni osjetila da su me pikali. zato sad plaćam ceh i stalno se čoham.

ruže su u punom cvatu isto kao i božuri, perunike i irisi.
visoki turski karanfili, koje sam prošle godine posijala u malu teglu pa na jesen presadila u najgori dio grunta (travnjak koji nije prekopan godinama) ovo proljeće su izrasli u grm kojeg sam štihačom presadila u malim kockama po raznim mjestima.
sad su to prekrasni cvatući grmovi u svim bojama. divota!
neveni su se sami rasijali valjda od prošlogodišnjih neotkinutih cvjetova isto kao i ricinus. lepe kate će skoro propupati kao i georgine, kadifice su još male, cinije isto tako, prkos već cvjeta. (ne mogu se sjetiti što sam sve sijala).
svake godine pokušamo nešto novo pa smo ove sijali kamilicu ali ni jedna nije nikla.
na sajmu cvijeća sam kupila clematis, plave zvončiće i čuvarkuću.
kako nemam mjesta na terasi a balkon je pun građevnog materijala viseće tegle sa pelargonijama i surfinijama sam povješala po granama jabuke, kruške i trešnje. zgodna kombinacija po voćkama: viseće tegle pune cvijeća i izbušene plastične boce sa slatkom mješavinom vode, jabuke i šećera kao mamci velikim bubama (nemrem se sjetit kak se zovu, ne krpelji nego nešto slično).
ove godine ću trampom za moje crvene namaviti naranđaste ruže penjačice, isto kao i bijele božure. osim toga susjeda mi je obećala sadnice jasmina.
p.s. stigla sam pojesti šumske jagode prije kosilice najmužića. :top:

Eliza
09.06.2004., 06:47
Sva sreća da imamo i nekog ozbiljnog na ovoj temi. ;):D

nepta, :top:

I moj vrt buja. Čini se da mu ipak godi obilje vlage ove godine.

Prvi put nakon puno godina, u voćnjaku nema trešanja, a isto tako neće biti ni marelica, niti šljiva Stanleyca. Zato od bistrica samo što ne pucaju grane, a još su sićušne. Biti će i puno dunja, krušaka... nadam se i grožđa... :)