PDA

View Full Version : Svinjska mast


Ris
30.05.2006., 21:12
Da li neko od vas (još uvjek) koristi svinjsku mast?
Jeste li je kada koristili?
Iz dućana ili domaću?
Za šta je sve upotrebljavate, tj ste je upotrebljavali?
Kako djeluje na zdravlje?
Kako djeluje na okos hrane?
Preporučate li da je ljudi koriste ili ne?
Koje su alternative svinjske masti?
Jeste li probali svinjsku mast namazanu na kruh?
I zaslađenu šećerom? :D

Donata
30.05.2006., 21:35
Ja sam vec pomislila da si ti neki nabrijani new age kuhar koji priznaje samo sojine klice i slicne zdrave namirnice, zato nisam ni pokusala pisati o talijanskoj kuhinji i vrijednostima maslinovog ulja.
Potpuno si u pravu, kako netko moze jesti tjesteninu s maslinovim uljem i parmigiano sirom, kad mu se kao alternativa ponudi svinjska mast namazana na kruh i posipana secerom? Ima li jos koji savjet iz tvoje riznice gastronomskog iskustva za zdravu prehranu? Ili budalastine ipak imaju granice?

Ris
30.05.2006., 23:24
Tebi je pašta
natopljena maslinovim uljem OK?
To je za tebe zdrava hrana?

maglica0624
01.06.2006., 15:29
Da li neko od vas (još uvjek) koristi svinjsku mast?
Jeste li je kada koristili?
Iz dućana ili domaću?
Za šta je sve upotrebljavate, tj ste je upotrebljavali?
Kako djeluje na zdravlje?
Kako djeluje na okos hrane?
Preporučate li da je ljudi koriste ili ne?
Koje su alternative svinjske masti?
Jeste li probali svinjsku mast namazanu na kruh?
I zaslađenu šećerom? :D

Vrlo rijetko, kad dobijem od nekog domaću. Rijetko i zbog kolesterola. Ali:

1. Krumpir na masti pečen, nema premca,
2. Jaja na masti, neusporediva,
3. Mast namazana na kruh, ali ne sa šećerom, nego sol, crv. paprika, papar i luk,
4. Grah zapržen s mašću, mljac (ali isto rijetko, čisto da me prođe želja),
5. Meso pečeno na masti, ono zdravoseljački, pa miriši kuća,
6.... ima toga koliko hoćeš.

Prava svinjska mast nema alternative. Definitivno. Sve to drugo nije svinjska mast. Onu iz dućana sam već i zaboravila.

maglica0624
01.06.2006., 15:33
Ja sam vec pomislila da si ti neki nabrijani new age kuhar koji priznaje samo sojine klice i slicne zdrave namirnice, zato nisam ni pokusala pisati o talijanskoj kuhinji i vrijednostima maslinovog ulja.
Potpuno si u pravu, kako netko moze jesti tjesteninu s maslinovim uljem i parmigiano sirom, kad mu se kao alternativa ponudi svinjska mast namazana na kruh i posipana secerom? Ima li jos koji savjet iz tvoje riznice gastronomskog iskustva za zdravu prehranu? Ili budalastine ipak imaju granice?

Što je ovo? Je li budalaština ako netko voli okus svinjske masti? A što s onima koji vole i paštu na maslinovu ulju i domaće rezance na masti? Ili toćati kruh u maslinovu ulju i umakati u sv. mast od pečenja?

Vanjushka
01.06.2006., 15:57
Volim mast u nekim jelima, przeni krompir recimo, ali ne konzumiram je odavno.

Imam jaku volju :D

BBlue
02.06.2006., 08:54
Ne koristim više mast - zbog kolesterola. Inače sam rabila isključivo domaću (iz Slavonije), za kolače - bez masti su nezamislive šape, ili viški cviti.

kemik
02.06.2006., 08:58
kad bi se svinjska mast pakirala i prodavala u malim paketicima, kao maslac (oni mali, od 5 grama ili tako nekako), kupovala bih ju i koristila za pecenje jaja na oko. Kako jaja na oko pecem jednom u tri mjeseca, brijem da to ne bi bio veliki udar na moj kolesterol :D.

Posto je najmanje pakiranje masti koje sam nasla bilo pola kile, a to ne bih potrosila u dva sljedeca zivota, ne kupujem ju, niti ju koristim.

ne pase mi ni za sto drugo, osim za jaja na oko.

manc
02.06.2006., 10:13
Ja je doma redovito koristim. Za sve: od kolaca do pecenja. Koristim domacu mast koju sami topimo.

Vanjushka
02.06.2006., 10:37
Sad se sjetih salenjaka :tuzni: ja bi malo :tuzni:

castanea
02.06.2006., 10:38
1. Krumpir na masti pečen, nema premca,
2. Jaja na masti, neusporediva,
3. Mast namazana na kruh, ali ne sa šećerom, nego sol, crv. paprika, papar i luk,
4. Grah zapržen s mašću, mljac (ali isto rijetko, čisto da me prođe želja),
5. Meso pečeno na masti, ono zdravoseljački, pa miriši kuća,
6.... ima toga koliko hoćeš.

Prava svinjska mast nema alternative. Definitivno. Sve to drugo nije svinjska mast. Onu iz dućana sam već i zaboravila.

i salenjaci :cerek:

Magor
03.06.2006., 06:13
Ja je doma redovito koristim. Za sve: od kolaca do pecenja. Koristim domacu mast koju sami topimo.

Ja također.

1. Krumpir na masti pečen, nema premca,
2. Jaja na masti, neusporediva,
3. Mast namazana na kruh, ali ne sa šećerom, nego sol, crv. paprika, papar i luk,
4. Grah zapržen s mašću, mljac (ali isto rijetko, čisto da me prođe želja),
5. Meso pečeno na masti, ono zdravoseljački, pa miriši kuća,
6.... ima toga koliko hoćeš.

Totalno se slažem.
7. Gulaš, paprikaš i sl. (Za gulaše koristim isključivo domaću svinjsku mast. Crveni luk ima bolji ukus, ukoliko se peče na svinjskoj masti.)

Inače, svinjska mast od mađarske "mangalice" ne sadrži kolesterol. Zbog toga svinjska mast od mangalice je vrlo skupa.

maglica0624
03.06.2006., 17:47
Ja također.



Totalno se slažem.
7. Gulaš, paprikaš i sl. (Za gulaše koristim isključivo domaću svinjsku mast. Crveni luk ima bolji ukus, ukoliko se peče na svinjskoj masti.)

Inače, svinjska mast od mađarske "mangalice" ne sadrži kolesterol. Zbog toga svinjska mast od mangalice je vrlo skupa.


Imalo bi se tu još štošta nadodati, sva jela gdje se treba prethodno prppržiti, zažutiti luk. Npr: granatir.

Mislim da je moja mama nekad spominjala "mangolice"!

Čovječe, gdje se ima toga nabaviti, a da ne moram u Peštu? Koliko god da je skupa, ne troši se više u količinama kao nekad, tek toliko da zamiriši. Pa i maslinovo ulje je skupo, (ako ga nađeš za 80 kn, dobro si prošao), pa ga dosta trošim.

Ris
03.06.2006., 19:50
KAkv je kupovna s.m. u odnosu na domaću?

alexxx
03.06.2006., 20:10
bio ti je topik prije o tome, i to na par strana mislim.. znam da mi je pao mrak na oči kad sam vidjela da to stavljaju u pitu od višanja :rofl:
potraži. :)

Resident evil
03.06.2006., 20:17
maščom kruva,posoliš i popaprikaš i nema bolje i zdravije hrane, mljac

Magor
05.06.2006., 11:18
Mislim da je moja mama nekad spominjala "mangolice"!

Čovječe, gdje se ima toga nabaviti, a da ne moram u Peštu? Koliko god da je skupa, ne troši se više u količinama kao nekad, tek toliko da zamiriši. Pa i maslinovo ulje je skupo, (ako ga nađeš za 80 kn, dobro si prošao), pa ga dosta trošim.

Svinjska mast od mangalice se može kupiti u cijeloj zemlji, ali samo u nekim malim mesnicama. U hipermarketima samo vrlo rijetko.

cijene:
- obična svinjska mast: 280-400 forinti/kg (8-11 kn/kg)
- domaća svinjska mast: 500 forinti/kg (14 kn/kg)
- svinjska mast od „mangalice": 600-1200 forinti/kg (17-34 kn/kg)

kumek
05.06.2006., 16:41
Ja sam vec pomislila da si ti neki nabrijani new age kuhar koji priznaje samo sojine klice i slicne zdrave namirnice, zato nisam ni pokusala pisati o talijanskoj kuhinji i vrijednostima maslinovog ulja.
Potpuno si u pravu, kako netko moze jesti tjesteninu s maslinovim uljem i parmigiano sirom, kad mu se kao alternativa ponudi svinjska mast namazana na kruh i posipana secerom? Ima li jos koji savjet iz tvoje riznice gastronomskog iskustva za zdravu prehranu? Ili budalastine ipak imaju granice?
Zašto misliš da je svinjska mast namazana na kruh sa šečerom nezdrava, ili tvoje budalaštine ipak nemaju granice?;)

kumek
05.06.2006., 16:43
Bilo kaj mesno pod pekom, bez barem žlice masti u peki je blasfemija.:zubo: pa k tome tijesto za tortilje, pa k tome salenjaci.

maglica0624
05.06.2006., 18:28
a kokica, još ak je trčala po dvorišću!

maglica0624
05.06.2006., 18:29
Svinjska mast od mangalice se može kupiti u cijeloj zemlji, ali samo u nekim malim mesnicama. U hipermarketima samo vrlo rijetko.

cijene:
- obična svinjska mast: 280-400 forinti/kg (8-11 kn/kg)
- domaća svinjska mast: 500 forinti/kg (14 kn/kg)
- svinjska mast od „mangalice": 600-1200 forinti/kg (17-34 kn/kg)


Pitat ću. Ako nađem, :kiss:

I ako ne nađem, :kiss:

gourmet
05.06.2006., 19:54
ljudi natjerali ste mi suze na oči...:cry: već sam pomislio da ne postoji nitko više osim ovih lažnih zdravohranih likova koje stalno srećem... hvala vam svima...:s

d@d@
05.06.2006., 21:31
ljudi natjerali ste mi suze na oči...:cry: već sam pomislio da ne postoji nitko više osim ovih lažnih zdravohranih likova koje stalno srećem... hvala vam svima...:s

A jel znaš pjesmicu:

Ja imam samo jednu strast,
a to je špek i svinjska mast.
I otkad ja postojim,
debele svinje ja gojim.

Trik za one koji vole zaslanjenu mast na kruhu.
Od krmića (krmenadli) koje planirate radit na saft obrežete masni dio, i dobijete trakice cca 1 cm x 0,5 cm x odrez pa narežete na kockice koliko je moguće. Na staroj tavi od palačinki ili drugoj ali da nije teflon uspete kockice i dodate 0,5 dcl vode pa na maloj temperaturi počnete otapat kad voda ispari zacvrčite kao čvarke i kad se kockice smanje na mrvice i poprime boju čokolade dodate soli (ja obilato da bude dobro slano) i prelijete u staru šalicu za bijelu kavu. Zakon namaz.

Neko je spomenuo mala pakovanja masti. Moguće je u Billoj a vjerojatno i u drugim dućanima nabavit pakovanja špeka za mast (skroz bijelo sa kožicom) sa oštrim dugim nožem se skine kožica (može poslužit za hladetinu ili mačje-pesju hranu). Ostatak slanine se nareže na kocke 2x2 cm i uspe u posudu koja je šira nego viša. Doda se vode do 1/3 i lagano se počne otapat kad voda ispari može se povećat temperatura. Kockice se mogu krasno sprešat u onim napravama za gnjecanje krumpria za njoke, ali tek nakon što pritisnute uz rub rade vušššš. Ostatak procjeđene masti bez taloga, i naravno prohlađene dobro drže u škrinji u onim mini plastičnim formicama (0,5 dcl za rakiju, ili monte de coto ili slično...) ako ih se odozgora pokrije folijom od vrećice i zadunsta gumicom.

Jeste li znali da se domaća svinjska mast bolje čuva i teže užegne ako kantu držite odignutu od poda na drvenoj stolici, čak i u kućama koje nemaju podruma i mast po ljeti bude tekuća?

polly
05.06.2006., 21:43
d@d@,
a luk? da miriši
a malo mlijeka? za boju i da se mogu stisnut da budu kao čips

Dora K
08.06.2006., 07:31
Moja mama doma radi mast, drugu ne priznajem (kupovnu nikad). Ta koju ona napravi nema nikkavog mirisa. Na njoj smo frigali mlade krumpire i radili smo s njom kolače.
Ne radim doma mast, nisam ni neki ljubitelj iste, ali mamini čvarciiiiiiiiii :klopa:

Baš onak, dobro stisnuti, krckavi i fini, uh! :zvrko:

d@d@
08.06.2006., 08:07
d@d@,
a luk? da miriši
a malo mlijeka? za boju i da se mogu stisnut da budu kao čips

Ja ne volim ni luk ni mlijeko u čvarcima, a stisnut se daju i bez dodataka.

ivica1983
16.11.2013., 10:08
Kad postoji tema o maslinovim uljima zašto ne bi i o svinjskoj masti
Godinama je prikazivana kao jako štetna za zdravlje i da ju treba izbjegavati ali u zadnje vrijeme se čuju i pričanja da nije štetna za zdravlje , da su to prenapuhali lobiji koji se bave prodavanjem ulja.
Ja ju skroz koristim(kad živim na selu pa držimo svinje) i osobno sam mišljenja da s obzirom da točno znam od čega je nastala ne može biti lošija od ulja gdje proces dobivanja i sirovinu ne vidim
Usput, na poslu dobivam Zvijezdino ulje pakirano u kanistre od 20 l i iznenadilo me kako to da je ulje jednom lijepe žute boje, drugi put vuče na bijelo a treći put je tamno:confused:

Da li još tko koristi svinjsku mast i za što?

dobrica31
16.11.2013., 12:52
mi smo svinjsku mast koristili prije dok je baka imala svinje.....već dugo ju ne koristimo i navikli smo na ulje i sad mi je okus domaće svinjske masti čudan....iako, vjerjem da je zdravija od ulja...

da ne pričam koliko to Zvijezdino ulje šprica kad se počne grijati...kao da vode ima u njemu :ne zna:

ivica1983
16.11.2013., 13:00
mi smo svinjsku mast koristili prije dok je baka imala svinje.....već dugo ju ne koristimo i navikli smo na ulje i sad mi je okus domaće svinjske masti čudan....iako, vjerjem da je zdravija od ulja...

da ne pričam koliko to Zvijezdino ulje šprica kad se počne grijati...kao da vode ima u njemu :ne zna:

Ma Zvijezdino ulje je još jedno od najboljih .ima puno gorih

gmit
17.11.2013., 11:03
mi smo svinjsku mast koristili prije dok je baka imala svinje.....već dugo ju ne koristimo i navikli smo na ulje i sad mi je okus domaće svinjske masti čudan....iako, vjerjem da je zdravija od ulja...

nemam nista protiv masti, ali, na cemu zasnivas to vjerovanje?

ivica1983
17.11.2013., 11:10
Ja ne mogu reći da je zdravija od ulja. ali mislim da nije toliko nezdrava koliko pričaju........

Doze
17.11.2013., 11:11
Gdje ima kupiti tu mast od mangulice ili kako već? Split ili Zadar.

kumek
17.11.2013., 13:07
Ja ne mogu reći da je zdravija od ulja. ali mislim da nije toliko nezdrava koliko pričaju........

Ni mast ni ulje nisu nezdravi.

bodulas
17.11.2013., 15:29
Koristim je puno i slažem se da je razvikano (iz ne znam kojeg razloga) da je nezdrava. Pa pobogu stoljećima se u unutrašnjosti trošila samo mast, čak se i meso konzerviralo tako da bi ga ispekli a potom pohranili u masti, možeš misliti koliko ja to bilo masno pa opet nikom ništa (i moji roditelji su tako radili dok sam bio klinac i dok još nije postojalo zamrzivača).
Što se tiče okusa ne postoji slađi krumpir nego onaj pečen na svinjskoj masti, ili odrezak domaće svinje na vlastitoj masti, to je ono, mmmm.

P.S. Ovo što sam napisao odnosi se na domaću mast koju ili prave moji roditelji od svojih svinja ili kupljenu na salašima po Baranji gdje se svinje uzgajaju kao i prije 100 godina. Ljubomorno čuvam ta poznanstva i svake godine kupim barem jednu svinju na salašu a moj je otac obradi po starinski.

gmit
17.11.2013., 15:36
Koristim je puno i slažem se da je razvikano (iz ne znam kojeg razloga) da je nezdrava. Pa pobogu stoljećima se u unutrašnjosti trošila samo mast,

prilicno povrsna argumentacija koja nicem ne sluzi

prije samo sto godina, prosjecni zivotni vijek bio je izmedju 45 i 50 godina. danas je oko 75. :rolleyes:

x-type
17.11.2013., 15:43
to meso zalito u mast nije uopće posebno masno i natopljeno mašću. uvijek imam dojam da je pohana šnicla kudikamo masnija :ne zna:

Donata
17.11.2013., 15:49
to meso zalito u mast nije uopće posebno masno i natopljeno mašću...

a kako je tek fino :klopa: moji u Zagorju su tako redovno spremali pečene komade svinjetine i onda po potrebi vadili i prigrijavali, tako da uopće nije bilo masno ... e sad, dal' je to meni bilo tako fino jer je bila riječ o domaćim pajcekima kojima je baka kuhala i tepala dok ih je hranila ili je jednostavno riječ o nostalgiji za okusima iz djetinjstva? :ne zna:

bodulas
17.11.2013., 17:00
prilicno povrsna argumentacija koja nicem ne sluzi

prije samo sto godina, prosjecni zivotni vijek bio je izmedju 45 i 50 godina. danas je oko 75. :rolleyes:

Odrastao sam u selu u Baranji gdje je takva ishrana bila default (imam 49 godina).
Ne mislim da su ikakav izuzetak iz prosjeka moji susjedi koji su svi redom doživjeli kasne 70-te (mislim na njihove godine) pa čak njih par i preko 90 (što će reći da su svi rođeni početkom prošlog stoljeća, znači prije 100 i više godina).
E sad, to što ti želiš reći da su tada ljudi u prosjeku živjeli 45 - 50 godina jer su jeli hranu spremljenu na svinjskoj masti i ne zanima me previše :ne zna:

bodulas
17.11.2013., 17:06
a kako je tek fino :klopa: moji u Zagorju su tako redovno spremali pečene komade svinjetine i onda po potrebi vadili i prigrijavali, tako da uopće nije bilo masno ... e sad, dal' je to meni bilo tako fino jer je bila riječ o domaćim pajcekima kojima je baka kuhala i tepala dok ih je hranila ili je jednostavno riječ o nostalgiji za okusima iz djetinjstva? :ne zna:

Znam, to s mesom u masti uzeo sam kao primjer. No kad bi se to izvadilo i zgrijalo uopće nije bilo masno. Okus - neprocjenjivo :)

gmit
17.11.2013., 17:08
Odrastao sam u selu u Baranji gdje je takva ishrana bila default (imam 49 godina).
Ne mislim da su ikakav izuzetak iz prosjeka moji susjedi koji su svi redom doživjeli kasne 70-te (mislim na njihove godine) pa čak njih par i preko 90 (što će reći da su svi rođeni početkom prošlog stoljeća, znači prije 100 i više godina).
E sad, to što ti želiš reći da su tada ljudi u prosjeku živjeli 45 - 50 godina jer su jeli hranu spremljenu na svinjskoj masti i ne zanima me previše :ne zna:

ne, ne zelim to reci, nisi shvatio. upotrijebljen argument da se mast koristi vec stoljecima ne pokazuje bas nista u smislu da li je ona zdrava ili nezdrava jer ljudski zivoti tada i danas su prilicno neusporedivi iz brojnih razloga.

bodulas
17.11.2013., 17:22
A tako, ok. Sorry, loše sam shvatio.

ivica1983
17.11.2013., 18:28
a kako je tek fino :klopa: moji u Zagorju su tako redovno spremali pečene komade svinjetine i onda po potrebi vadili i prigrijavali, tako da uopće nije bilo masno ... e sad, dal' je to meni bilo tako fino jer je bila riječ o domaćim pajcekima kojima je baka kuhala i tepala dok ih je hranila ili je jednostavno riječ o nostalgiji za okusima iz djetinjstva? :ne zna:

Vjerojatno i jedno i drugo. Baka je svakako drugačije hranila pajceke nego što se hrane oni na velikim farmama . Moji doma uzgajaju sad dok još mogu svinje i piceke za nas i picek koji uzgoji moja mama je svakako boljeg okusa od Cekinovog ili Perutninin.

gmit
17.11.2013., 18:30
Ja ti znam mnogo ljudi koji su u 80tima , cijeli život koriste samo svinjsku mast za kuhanje( jedino za salatu bučino ulje) i potpuno su zdravi, nemaju niti visoki tlak, niti povišene trigliceride , niti kolesterol a niti probleme sa glukozom u krvi

ok. sto na temelju toga mozemo zakljuciti? da je mast zdrava, da je mast nezdrava ili ne mozemo zakljuciti nista?


inace, meni je mast kao takva fina i samo radi dobrog okusa koristim je kad ima prilike za to, no prilicno me smetaju narodna vjerovanja koja nemaju uporiste u, uglavnom, nicemu.

pinzgauer
17.11.2013., 20:00
1. svinjska mast
2. putar
3. bučino ulje.


Životinjska mast uvijek bila i uvijek će biti najzdravija.
Od biljne samo buča za salate.
Stvari su vrlo jednostavne, samo pitate prabake ili pradjedove što su jeli i to vam je recept za dug i zdrav život.


Kako potvrđujem štetnost ili korist neke namirnice za zdravlje?

Ako neka državna agencija , udruženje liječnika ili institut za istraživanje nečega, da preporuku za određenu namirnicu, tu namirnicu obavezno izbjegavam.
Ako te iste organizacije daju preporuku da treba izbjegavati određene namirnice , te namirnice obavezno uzimam u što većim količinama.

I nema greške :top:

panorama
18.11.2013., 11:32
Samo bi dodal da je uz sve nabrojene masnoće jako bitno kako ćemo ih poslije sagorjeti tj. potrošiti.
Dok sam bil dečec, doslovno sam svaki dan maznul dvije šnite kruha, masti i obilato češnjaka ( jednu doma a drugu za "van" ), stalno u nekoj akciji i vjerujem da mi nije ništa naškodilo.
Nekada su ljudi od jutra do sutra hrmbali na njivama a danas pred TV i daljinski u ruku.
To je po meni jako bitno.
Čak se i kod Dalmatinaca javljaju neke boleštine koje bi kao trebale biti nespojive s mediteranskom prehranom s puno maslinovog, ribe i povrća.

ivica1983
18.11.2013., 12:10
Dok sam bil dečec, doslovno sam svaki dan maznul dvije šnite kruha, masti i obilato češnjaka ( jednu doma a drugu za "van" ), stalno u nekoj akciji i vjerujem da mi nije ništa naškodilo..

Moj tata još i sad zna namazati mast na kruh. kad ga pitam kako to može jesti odgovor je nešto u stilu a nemaš ti pojma, kad sam bio mali, a bio sam gladni išao sam k baki koja bi mi namazala mast na veliku šnitu kruha i to bi pojeo do doma .
Ja sam probao jedanput pojesti šnitu kruha sa masti ali nisam mogao.

pinzgauer
18.11.2013., 13:19
Ja sam probao jedanput pojesti šnitu kruha sa masti ali nisam mogao.


Ja sam jedanput probao pojesti tri šnite ali nisam mogao :cerek:

Kladi
19.11.2013., 23:23
Ja sam probao jedanput pojesti šnitu kruha sa masti ali nisam mogao.a jesi gore zaljepio malo sjeckanog luka, posipao solju i možda crvenom paprikom? :zubo:

e pa probaj tako.
ako ne ide, može i sa šećerom!

ahnu
20.11.2013., 10:31
e pa probaj tako.
ako ne ide, može i sa šećerom!

i onda umiješaš malo kakaa i mljevenih lješnjaka i imaš zamjenu za nutellu :D

pinzgauer
20.11.2013., 11:08
i onda umiješaš malo kakaa i mljevenih lješnjaka i imaš zamjenu za nutellu :D

:eek:

dobra ideja!

Muljuzator
20.11.2013., 16:36
Ko klinac sam često jel kruh, mast i šećer. Red Bull je prema tomu mlačna vodica :D
Btw, znate li da se smanjenjem uporabe životinjskih masti povećao broj plućnih oboljenja?
(sjeća li se itko da su se plućnim bolesnicima na prsa stavljali oblozi od guščje masti?)

grogo bolger
20.11.2013., 17:09
Ko klinac sam često jel kruh, mast i šećer. Red Bull je prema tomu mlačna vodica :D
Btw, znate li da se smanjenjem uporabe životinjskih masti povećao broj plućnih oboljenja?
(sjeća li se itko da su se plućnim bolesnicima na prsa stavljali oblozi od guščje masti?)

meni je ovo bila nutela kod pokojne babe u Zagori, babin domaći crni kruh, mast i šećer odozgo :s

tweetee
20.11.2013., 18:47
Btw, znate li da se smanjenjem uporabe životinjskih masti povećao broj plućnih oboljenja?
(sjeća li se itko da su se plućnim bolesnicima na prsa stavljali oblozi od guščje masti?)

Plućni bolesnici su morali jesti špek - to je bila terapija iznutra :mig:

ivica1983
20.11.2013., 19:51
Plućni bolesnici su morali jesti špek - to je bila terapija iznutra :mig:

da, to sam i ja čuo. pričala mi teta to.samo ne kužim koja je uloga špeka u liječenju plučnih bolesti??
Ja imam sutra doma kolinje, baš bi si mogao ukinuti terapiju Alvesca i uvesti terapiju špekom:)

tanveer
20.11.2013., 19:59
da, to sam i ja čuo. pričala mi teta to.samo ne kužim koja je uloga špeka u liječenju plučnih bolesti??
Ja imam sutra doma kolinje, baš bi si mogao ukinuti terapiju Alvesca i uvesti terapiju špekom:)

hranjivost, jako kalorično jelo, (tada, u prošlosti) namijenjeno jačanju bolesnika koji su slabili od bolesti (odatle porijeklo izraza "sušica" za tuberkulozu)

Kladi
20.11.2013., 22:12
hranjivost, jako kalorično jelo, (tada, u prošlosti) namijenjeno jačanju bolesnika koji su slabili od bolesti (odatle porijeklo izraza "sušica" za tuberkulozu)da, špek i puno graha za sušičare!

polly
20.11.2013., 22:18
....(sjeća li se itko da su se plućnim bolesnicima na prsa stavljali oblozi od guščje masti?)

da sjećam, pol djetinjstva sam provela namazana guščom masti s naslaganim zagrijanim crepovima po sebi + tuhica
čudo božje kak me nisu zadušili

kruha masti i češnjaka :klopa:
moj muž je pak jel sa šećerom kaj mi je nezamislivo

i jedna crtica o masti
moj stari ima colitis i crona i jede kuhano isključivo na masti, od uljeka malo brže beži na wc

Kladi
22.11.2013., 21:08
kruha masti i češnjaka :klopa:
moj muž je pak jel sa šećerom kaj mi je nezamislivo

i jedna crtica o masti
moj stari ima colitis i crona i jede kuhano isključivo na masti, od uljeka malo brže beži na wctrebaš?:mig:

kemik
22.11.2013., 21:12
jab' samo malo reklamirala Lidl i njihove Okuse zavičaja:

prvi put mi je neka kupovna mast mirisom i okusom slična onome što se ja sjećam kao "svinjske masti" koju je moja baka topila i radila čvarke. fina je, mirisna, nije presoljena (mogla bi proći i sa šećerom :zubo: ). malo mi toga trošimo, nekad za jaja i kad pečemo neke ptice, ova je kila koštala 17 kuna i zaista, zaista je dobra. jedan me dan skoro povuklo da si ju namažem na kruh, pospem crvenom paprikom i pojedem za užinu :facepalm:

Muljuzator
22.11.2013., 21:22
Imam samo jednu strast, a to su špek i svinjska mast :D

Klarion
20.01.2014., 05:36
kako se čuva svinjska mast i može li se koristiti više od jedanput za prženje i pečenje?

pinzgauer
20.01.2014., 06:19
kako se čuva svinjska mast i može li se koristiti više od jedanput za prženje i pečenje?


1. Bilo koje hladno mjesto(frižider, podrum)
2. Može

Artois
21.01.2014., 20:04
kako se čuva svinjska mast i može li se koristiti više od jedanput za prženje i pečenje?

Ja je spremam u emajlirane "kace" od po 30 litara.
Ove godine smo dobili preko 50 litara.
Držimo to na tamnom i suhom mjestu gdje je najhladnije ljeti.