PDA

View Full Version : Upravljanje svinjogojskim farmama

telesto
08.06.2006., 07:59
Dobili smo u firmi ponudu za suradnju na projektima svinjogojskih farmi u smislu upravljanja ventilacijom i vlažnošću zraka.
S obzirom da mislim da je upravljanje PLC-om u ovom slučaju preskupo, zanima me ima li kakvo gotovo rješenje sa PIC-evima ili nešto slično.
Naime, potrebno je stalno nadzirati vlažnost zraka i temperaturu u prostoriji te ovisno o rezultatima mjerenja upravljati ventilatorima i svemu tome omogućiti nadzor iz upravljačke sobe preko kompjutera sa nekakvim pamćenjem stanja kroz određeno razdoblje.
Ako znate neku firmu koja nudi gotova rješenja - pošaljite linkove.

Pozdrav

puger
09.06.2006., 02:08
probaj u www.proklima.hr oni rade klima komore i slazu automatike za to

mika00969
09.06.2006., 06:15
heheheh i ja bi htio zivjeti tamo gdje se regulira temperatura i vlaznost zraka.... :)
e ima na netu jedna stranica sa shemom za jedan sklop koji se koristi jednim IC-om koji je temperaturni senzor i vec je u shemi izlaz za paralel port i software da ti te podatke temperature salje na comp i biljezi u excel!!! (jos ti i u uglu dolje kod sata bude i temperatura...) I tada bi se moglo isto to slozit na nekih 8 kanala tj. senzora sve preko parallel porta...pa se na 8 mjesti mjeri temp...A isto tako se i preko parallel porta moze i upravljati regulacijom u odnosu na vrijednost temp. npr. definiraju se 3 brzine vrtnje i onda se iz excela stavi da za vrijednost od 20-25 C je prva brzina....i sl...
Samo sto je to tako primitivno i priprosto da ne vjerujem da bi se netko igrao s tim...A ak te zanima mogu potraziti link...

Lee Champa
15.06.2006., 11:45
Danas su PCL-ovi sa A/D konverterima dovoljno jeftini za takvu primjenu.
Imaš Siemens (SIMATIC) skuplji, a programiranje "za popi..." , pa kopiju istog od slovenaca, ABB, NI, možda je najeftiniji neki kao ORION ili slićno na O.

DRUG STARI
16.06.2006., 22:59
PLC sa 4 izlaza i 8 ulaza vam kosta oko 600kn, programiranje je super jednostavno, doslovno precrtas shemu i upises parametre u PLC, a ako nemate iskustva mozemo se dogovorit, pa ja odradim taj dio posla.

pozdrav