PDA

View Full Version : Aparatić za zube

jezebel
14.01.2004., 18:32
dakle, nosim fiksni aparatic i zanima me postupak skidanja. mogu li se zubi tako ostetiti, ili...? jedan lik mi je rekao ''joooj, to ce ti POKIDAT' zuuubeeee''. zamisli! i onda sam se ja kao trebala rasplakati or something? mislim stvarno... ali, ipak pitanje: da li je moguca kakva ''steta''? jer... zubi su mi prilicno demineralizirani (tj. bili su do prije godinu dana. od tada sam se sprijateljila s aminfluoridom i enormnim kolicinama mlijecnih proizvoda, ali ne znam jel' mi se stanje dovoljno popravilo jer su mi prednji zubeki dosta tanki i prozirni - ne znam bas jel' bi takvi trebali biti). naravno da mi moj ortodont nece reci: ''joj, znas, mogao bi ti se okrnjiti komadic zuba, a caklina ostetiti... jako'', pa zato vas pitam o bilo kakvim mogucim neugodnostima.

dora
14.01.2004., 20:58
Baci oko na ovu temu Fiksni aparatić za zube (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=13572), mislim da negdje imas odgovor :D

Lei
15.01.2004., 08:46
E, to je i mene uvijek zanimalo, ali mi nitko nije rekao odgovor pa se nisam psihicki pripremila :) Zapravo, zvucat ce ti puno strasnije nego sto je :D

Prvo - ne boli nista. Drugo - nece ostetiti zube. Trece - vjeruj ortodontu, ipak on zna sto radi :) Dakle, skidaju se tako da uzme klijesta i svaku bravicu s time slomije, a nakon toga visak ljepila koje je ostalo na zubu samo prebrusi i izglanca ti zube.

Uglavnom, nije uopce strasno, jedino sto grdo djeluje.

Ja sam imala keramicke (prozirne) bravice, tako da ne znam kakav je postupak za metalne.

Kosa
15.01.2004., 11:48
jezebel kaže:
dakle, nosim fiksni aparatic i zanima me postupak skidanja. mogu li se zubi tako ostetiti, ili...? jedan lik mi je rekao ''joooj, to ce ti POKIDAT' zuuubeeee''. zamisli! i onda sam se ja kao trebala rasplakati or something? mislim stvarno... ali, ipak pitanje: da li je moguca kakva ''steta''? jer... zubi su mi prilicno demineralizirani (tj. bili su do prije godinu dana. od tada sam se sprijateljila s aminfluoridom i enormnim kolicinama mlijecnih proizvoda, ali ne znam jel' mi se stanje dovoljno popravilo jer su mi prednji zubeki dosta tanki i prozirni - ne znam bas jel' bi takvi trebali biti). naravno da mi moj ortodont nece reci: ''joj, znas, mogao bi ti se okrnjiti komadic zuba, a caklina ostetiti... jako'', pa zato vas pitam o bilo kakvim mogucim neugodnostima.
ja sam nosila aparatic (metalni) 3 i pol godine i kad su mi ga skidali bilo je jako bolno. No, dobra vijest ti je ta da ti se caklina ne osteti niti ti se ne otkrha zub! Jedino kaj ti ostane je malo ljepila na zubima al onda odes svom osobnom zubaru i on ti to izbrusi dolje. ... Na kraju sve se to isplati za lijep osmijeh ;)

dora
15.01.2004., 12:12
Kosa kaže:
Na kraju sve se to isplati za lijep osmijeh ;)
Nisam bas sigurna...

Kosa
15.01.2004., 12:24
dora kaže:
Nisam bas sigurna...
O, vjeruj mi..

:D

dora
15.01.2004., 12:38
Kosa kaže:
O, vjeruj mi..

:D
O a vjeruj ti meni, kad kazem da se bas i ne isplati, moje skormno misljenje.

Kosa
15.01.2004., 12:44
dora kaže:
O a vjeruj ti meni, kad kazem da se bas i ne isplati, moje skormno misljenje.
ma, vjeruj ti meni koja sam to prosla..
..Da me mozes vidjeti, povjerovala bi mi.. (ovak si Nevjerni Toma , ;)) :D :D

dora
15.01.2004., 12:47
Kosa kaže:
ma, vjeruj ti meni koja sam to prosla..
..Da me mozes vidjeti, povjerovala bi mi.. (ovak si Nevjerni Toma , ;)) :D :D
Vjeruj ti meni koja jos uvijek nosim aparat za zube (link ti je gore u mom prvom postu) da znam o cem pricam, i da znam da mi to nije trebalo i da znam da sam budala i da znam... a sve sto octio tada kad sam stavljala aparat nisam znala. :) I da ravni zubi ne mogu nadoknadit uzas nosenja ovog govna vec trecu godinu...

Kosa
15.01.2004., 12:53
dora kaže:
Vjeruj ti meni koja jos uvijek nosim aparat za zube (link ti je gore u mom prvom postu) da znam o cem pricam, i da znam da mi to nije trebalo i da znam da sam budala i da znam... a sve sto octio tada kad sam stavljala aparat nisam znala. :) I da ravni zubi ne mogu nadoknadit uzas nosenja ovog govna vec trecu godinu...
..je, je.. i ja sam tak pricala dok mi ga nisu skinuli..
Nosis ga 3 godine? Ja sam 3 i pol i stalno sam bila kukala i pitala ih kad ce mi ga skinuti.. ..Sad sam druga osoba.. :cheer:
(na kraju tunela je svjetlo, :mig: )

dora
15.01.2004., 13:06
Kosa kaže:
..je, je.. i ja sam tak pricala dok mi ga nisu skinuli..
Nosis ga 3 godine? Ja sam 3 i pol i stalno sam bila kukala i pitala ih kad ce mi ga skinuti.. ..Sad sam druga osoba.. :cheer:
(na kraju tunela je svjetlo, :mig: )
Nije jos tri... al bice tri dok ga skinem i to u najboljem slucaju :rolleyes: naravno da si druga osoba - jebote pa nemas to sranje vise u ustima :D
Na kraju tunela je svjetlo? Hm, :misli: vise bi voljela da je na kraju tunela moj zubar, a ja u jurecem vlaku :E

jezebel
15.01.2004., 14:57
ja isto nosim prozirne. uopce mi ne smetaju, najgori dio svega je sto moram voditi racuna o besprijekornoj higijeni, ali i to je proslo jer sam stekla disciplinu... i holivudski osmijeh (boze, sama sam sebi karizmaticna). nosim samo na gornjoj celjusti (od travnja) i toliko se brzo ispravljaju (a bili su katastrofa) da je rekao da cu ga najvjerojatnoje skinuti oko 4.-og mjeseca i nakon toga neko vrijeme nocu nositi plasticni stitnik. uskoro mi treba postaviti na donje zube i nekakve ''plocice'' (da ne pljujem opet 6 000 kn s obzirom na to da sam 20 ys old) za koje nemam pojma kako izgledaju (?) > moram ga pitati.
thanx anyway.:D

Lei
15.01.2004., 15:02
Ja sam svojeg nosila, ni manje ni vise nego, 7 godina. Stavila sam ga u 8. osnovne 1989., isao je dolje na 2. godini faxa. I nije mi zao.

Zubi su mi bili toliko krivi da je pravo cudo kako su ispali. Zadnjih godinu-dvije nije bilo nista micanja, vec period retencije (mislim da se tako kaze, vise se ne sjecam, ali sluzi da se zubi fixiraju). Nakon sto sam ga skinula vise nisam morala nositi nikakve pomicne ili druge kombinacije - to je bilo to.

Zubi su ostali nakon toga ravni. Jedino se donja jedinica uspjela vratiti 1mm unazad, vjerojatno jer su je ostali zubi izgurali.

jezebel
15.01.2004., 15:03
sto se tice metalnih, vjerujem da nisu bas preugodni (moje frendice su imale metalne i cesto su se zalile da ih ''zulja'', ''reze'', ''kida cetkice''... sto kod mene nije slucaj). keramicki su puno elasticniji, pogotovo sto se zice tice... prije su bile (mislim) od nehrdjajuceg celika, a danas su (mislim) od titana. moj zubar sada (kako kaze) stavlja samo keramicke, metalne je u potpunosti izbacio iz uporabe.

jezebel
15.01.2004., 15:08
aha, retencija, latencija, tako nesto... moj meni (sada, kad se zica poravnala) stoji prilicno lijepo, kao modni accessory pa ce mi (mislim) prilicno faliti kad ga skinem... moram imati nesto na zubima, mislim da cu staviti cirkonchich.

Kosa
15.01.2004., 15:24
dora kaže:

Na kraju tunela je svjetlo? Hm, :misli: vise bi voljela da je na kraju tunela moj zubar, a ja u jurecem vlaku :E
:lol:
jel nosis metalni ili onaj pomodni prozirni? ;)

dora
15.01.2004., 15:35
Kosa kaže:
:lol:
jel nosis metalni ili onaj pomodni prozirni? ;)
Prozirni, ne tolko zbog pomodnosti, vise da se manje (kakti) vidi. Nije stvar u biti u tom jel se vidi il ne, neg u tome da me godinama smeta... :rolleyes: a lik mi na pocetku rece: "Maaa ne bute ga nosili dulje od godine, i to je prevec..." bla, bla... seronja...

Kosa
15.01.2004., 15:42
dora kaže:
Prozirni, ne tolko zbog pomodnosti, vise da se manje (kakti) vidi. Nije stvar u biti u tom jel se vidi il ne, neg u tome da me godinama smeta... :rolleyes: a lik mi na pocetku rece: "Maaa ne bute ga nosili dulje od godine, i to je prevec..." bla, bla... seronja...
ajde, ajde... Kak je meni bilo s metalnim na gornjim i na donjim zubima! :mama:
Nasmijala sam se ko hrpa zeljeza. :zubo:
Moj je bio preko socijalnog i nisam mogla birati - kad sam ih pitala dal mogu dobiti aparatic bijele boje, skoro su umrli od smijeha..
..I meni su rekli.. 'Budemo ga stavili samo gore..' Aha.. 'Ne bus dugo nosila, mozda godinicu' Aha..
..... Na temelju svega toga vjeruj mi Dora kad ti kazem - isplati seeee...
:)

dora
15.01.2004., 18:43
Kosa kaže:
ajde, ajde... Kak je meni bilo s metalnim na gornjim i na donjim zubima! :mama:
Nasmijala sam se ko hrpa zeljeza. :zubo:
Moj je bio preko socijalnog i nisam mogla birati - kad sam ih pitala dal mogu dobiti aparatic bijele boje, skoro su umrli od smijeha..
..I meni su rekli.. 'Budemo ga stavili samo gore..' Aha.. 'Ne bus dugo nosila, mozda godinicu' Aha..
..... Na temelju svega toga vjeruj mi Dora kad ti kazem - isplati seeee...
:)
Ovo govno nije prek socijalnog... nda, cuj, nemrem ti vjerovat na rijec ;) iako vjerujem da bi se nakon skidanja morala osjecat ko lastavica :jumping:
Ne bojim se ja toga... nego kad ce to bit? :eek:

filipinka
19.03.2004., 00:05
Evo ovo je moj prvi post pa ne zamjerite na početničkim greškama:)
Imam 22 g i razmišljam o ispravljanju zubića (krajnje mi je vrijeme!).Jel netko ima iskustava nošenja aparata u svojoj posttinejdjerskoj dobi?mene strah al sam odlučna:eek: još dsa nađem dobrog ortodonta u mojoj maloj zabiti...

dora
19.03.2004., 00:19
Da, ja. Nosim aparat vec 2 i pol godine, imam vise od 22 i iskreno, ne bi ti preporucila stavljanje ako stvarno, objektivno neams deformaciju. Ako su ti malo krivi i ta sranja - ni za boga miloga to nemoj stavljati u usta.
To je samo moje skormno misljenje. Ako trebas podatke o cijeni, nosenju, ugodi pri nosenju i inom... javi :zubo:

iggix
19.03.2004., 09:00
Ja takodjer.

Nije bilo lako, ali se ne kajem. Rezultati se vide i ja sam zadovoljna. Imam josh uvijek zicu na donjim zubima s unutarnje strane, aparatic sam skinula nakon godinu i pol noshenja (i to mi je jedino bilo grozno), a svaku noc stavljam i gumu za dobar zagriz, mada u zadnje vrijeme to nosim svako drugo, trece vece.

Mogu ti dati samo jedan savjet: pazi dobro kod izbora ortodonta. To ti je najvaznije. Ne daj da ti po ustima cacka netko bez dovoljno iskustva.

Sretno!:) :w

filipinka
19.03.2004., 09:53
Ne želim ispravljat zube samo zbog estetike, zubarka mi je rekla da mi se zubi oštećuju zbog zagriza i to rapidno..buaa
što se tiče odabira ortodonta na čudu sam, pa ako neko ima nekog za preporučit u Rijeci nek javi (može i na pm)..
cure hvala na odgovorima, odma mi je malo lakše

Shadowfax
19.03.2004., 10:01
Ja sam ko klinka nosila svega mjesec dana aparatic,jel vise od toga nisam mogla previse me boljelo. I onda ga uopce nisam nosila da bi kad sam krenula rast i ulazit u pubertet zubi sami ispravili.:D

iggix
19.03.2004., 10:13
Sherry kaže:
Ja sam ko klinka nosila svega mjesec dana aparatic,jel vise od toga nisam mogla previse me boljelo.

I meni se desilo isto, s tim da mi je aparatic bio mobilni i oshtetio mi je obje gornje dvojke.

Losh ortodont. :mad:

Lei
19.03.2004., 11:12
Necu na PM jer covjek zasluzuje da ga se pohvali :) Ja sam u Rijeci isla kod dr. Blazic Zarka. On je bio medju prvima kod nas koji je uopce radio sa fixnim aparaticima, strasno predan poslu i dobro ga radi.

Moji zubi su bili katastrofa iskrivljeni i uspio ih je "postelati" tako da su zbilja ok (koliko se to naravno moglo napraviti).

Jedina "mana" je sto on radi polako i sigurno. Nista na brzinu. Ako treba zijevat ces po nekoliko sati, kontrole vrlo cesto (dok ne dodjes u period retencije), a nosenje aparatica skroz dok se sve ne ispravi. Ja sam svojeg nosila od 8. osnovne do 2. godine faxa (oko 7 godina).

"Mana" sam stavila u navodnike jer ovisi o tome kako shvatis gornji odlomak. Meni je to bilo u redu, jer sam radje isla polako i sigurno ali je ucinak barem dobar i dugotrajan.

filipinka
20.03.2004., 23:34
Lei hvala na odgovoru:)Dotičnog doktora sam upoznala pred 8 godina kad sam trebala nositi aparatić, ali me je uvjerio da nemam potrebe to baš tad ispravljat jer mi je vilica bila razvijena kao u odraslih(kao mogu i kasnije na faxu)..nije mi se baš svidio..jel ima koji drugi?hehe

magic
21.03.2004., 09:37
Poslala sam ti privatnu poruku, ne znam ako si prochitala :)

Vincent V
22.03.2004., 09:55
filipinka kaže:
Evo ovo je moj prvi post pa ne zamjerite na početničkim greškama:)
Imam 22 g i razmišljam o ispravljanju zubića (krajnje mi je vrijeme!).Jel netko ima iskustava nošenja aparata u svojoj posttinejdjerskoj dobi?mene strah al sam odlučna:eek: još dsa nađem dobrog ortodonta u mojoj maloj zabiti...

Ma koje pozne godine, ak si je mogao onaj konj od 50-tak godina ugraditi aparatić, što ga nebi i ti ugradila s 22.Kak se tip zove, onaj Niko iz Dubrovnika. Bio je jedno vrijeme ministar turizma. Koja kretenčina, s 50 i nešto godina si je ugradio aparatić za zube:lol: :lol: :lol: :lol:

octavia
23.03.2004., 13:57
o dragi Bože! 22 godine, pa pozne godine! kako se te granice pomiču!

nisam baš stara kao Niko Bulić - taman negdje između Filipinke i njega - pa ću za koji dan staviti fiksni apartić. ne radi se o estetskim razlozima (ako sam se do sada smatrala lijepom , nema razloga da se ne smatram i dalje - naravno ako apstrahiram godine :D ) već o tome da mi gornji zubi udaraju u zubno meso i da je to sa godinama sve izraženije.

prije nekoliko godina mi je moja zubarica rekla da bi bilo dobro da nosim aparatić, ali ... godine tako brzo prolaze - pogotovo nakon 22.

sve je relativno
23.03.2004., 14:55
bok
evo ja sam srtavila aparatić s 27 g. i skinula ga točno nakon godinu dana. prezadovoljna sam i super su mi zubi. sad nosim noću nekakvu plastiku koja ti drži zube na mjestu tako da ti ti sve sraste kako treba jer su ti se zubi tj. korjen od zuba micao kroz kost čeljusti.
Svakako ti savjetujem da staviš aparatić. to uopće nije strašno, svakako nije ugodan osjećaj ali se brzo navikneš a rezultati su nagrada za sve!!:) :)
svakako jako je važan ortodont kod kojeg ideš moja je bila super!!

filipinka
23.03.2004., 18:14
Znam da je najbitinije naći dobrog ortodonta, neki znaju i zavlačiti

little wonder
25.09.2004., 18:32
Nosila sam mobilni aparatić oko godinu dana u srednjoj školi, ali nije bilo nekih rezultata jer nisam bila disciplinirana u nošenju istog. Naravno, sad kad sam napunila 18, javila se želja za ispravljanjem zubića. Pa me sad zanima... Ako netko zna, kolike su (otprilike) cijene mobilnih aparatića? Pretpostavljam da cijena može dosta varirati od ortodonta do ortodonta, ali onako okvirno...

Aragorn
25.09.2004., 18:58
Za mobilni neznam, fiksni je oko 2000 €

studeni
25.09.2004., 19:39
Aragorn kaže:

:eek:

little wonder
25.09.2004., 19:46
Aragorn kaže:

:eek: :eek:

U Hrvatskoj?

Aragorn
26.09.2004., 10:05
little wonder kaže:
:eek: :eek:

U Hrvatskoj?

da! sve kompletno, od uzimanja otisaka, postavljanja i kontrola. Znam jer mi sestra baš misli stavitt jednog - bilo ju je sram prije 18-e :rolleyes:

little wonder
26.09.2004., 11:02
Wow, trebala sam iskoristiti priliku dok sam je još imala :D . Anyway, hvala na informaciji.

jelena g.com
26.09.2004., 14:20
ja san se godinu dana mučila s mobilnim aparatićem odn noćnim i to samo zato šta mi je zagriz malo ubačen unutra.uglavnom ja to više ne nosin zato šta je nepotrebno a znan da san ga platila 3567 kn jer moja pametna mama nije iskoristila zdravstveno pa ga je mogla platit 1000 kn.al nema veze.reka mi je ortodont da nije vidija neozbiljnije osobe u vezi s aparatićen i da je najbolje da ja malo odrasten pa da onda nastavin to nosit.:top:

tanja5
12.11.2004., 21:05
Hy ljudi!Htjela bih da malo razmijenimo iskustva jer ja to čudo nosim već godinu dana i postaje neizdržljivo..:confused:

Kruska
12.11.2004., 21:08
ja sam nosila dvije i po.
trebala sam nositi godinu.
mrzila sam ga.
ali sada kad vidim rezultat nije mi žao. ljudi ti to uopće ne kuže, meni nisu ni skužili kada sam ga skinula.
sreća je jer poslje su ti zubi wau!, a nesreća jer ti zapinje spiza:)

rossonero
12.11.2004., 21:18
Sreca.
Ko sto kruska kaze vide se rezultati.
Meni je zao sto ga nisam nosio, mozda jos i nije kasno.

Kruska
12.11.2004., 21:20
nikad nije kasno.
par prijateljica moje mame tek se sda odlučilo na stavljanje aparatića...
ameri tu i tamo izume neku korisnu modu...;)

hana
17.11.2004., 18:06
ljeva strana mi je pomaknuta ili tako nesto (eto vec sam zaboravila :bonk: ) uglavnom ne preklapaju gornji zubi donje nego donji gornje... kao trebala bi prosirit celjust i nosit fixni plus jos neki vrag preko noci (don't ask me what) a meni to sve nekako brrrr... ja bi radje mobilni hm......

uglavnom pitanje je kakva su vasa iskustva s fixnim aparaticima? boli prvih dana? ne boli? koliko? smeta pri ljubljenju? ne smeta? se smije zvakat (zvakace) ili ne?
Thx!

Ella E
17.11.2004., 18:15
hana kaže:
[SIZE=1]ljeva strana mi je pomaknuta ili tako nesto (eto vec sam zaboravila :bonk: ) uglavnom ne preklapaju gornji zubi donje nego donji gornje...

Potpuno ista stvar i kod mene... :zubo:

Ja san u biti nosila fiksni u osnovnoj, i izravnali su mi se zubi savršeno, i onda mi je narasla gornja desna osmica i poremetila malo red... :cry:

Desna gornja dvica mi se malo uvukla i lijeva strana mi "upada" u donju čeljust :mad:
Popizdila san, jer mi je dvi i po godine tlačenja sa fiksnim sad lipo otišlo kvragu, i sad ne želin više čut za njega, i samo mobilni dolazi u obzir.
I mene zanimaju iskustva sa mobilnim, jel im ista cijena uopće?

Hera
17.11.2004., 19:37
Evo cure, ja već skoro 7 godina :rolleyes: nosim mobilni aparatić,i već u mi ga je navrh glave.Meni 'samo' treba malo raširiti gornju čeljust i to mi doktor već tih 7god stalno govori.
Nemam pojma koliko košta jer nemam još 18,pa vam tu nemogu pomoć.Ustvari,bzvz sam se javila :D
:w

Ella E
17.11.2004., 19:45
Hera sedan godina?? :eek:

A je, mogu ga tako ostavit i dici u nasljedstvo... :D

Ma jesi ga ti redovito nosila?

Kyra
19.11.2004., 11:21
Bio je nedavno neki topic o tome...

Enivej, ja sam nosila fiskni aparatić na obje čeljusti dvije i pol godine. Problem je bio prevelik broj zubi na premalo mjesta i četiri umnjaka koja su tek trebala izbiti a na slici su izgledali ogromni! :D

Na gornjoj čeljusti su mi se trojka i petica počele spajati tako da je četvorka bila izgurana na gore. I to samo jedna.

Prijedlog prvog ortodonta bio je vaditi umnjake kirurški, iz kosti. :eek: :eek:

Drugi je rekao da umnjake ne treba dirati već da bi on izvadio sve četvorke tako da napravi mjesta za umnjake.
To smo i napravili.

Aparatić sam stavila najprije na gornju čeljust, a nakon dva tjedna i na donju. Tada još nije bilo ovih prozirnih, već samo metalni. Ali, srećom, Bastardzi su taman bili hit. :D

Aparatić me prilično smetao ispočetka. Bilo je grozno. Nikad nisam mislila da zubi mogu utrnuti. Živjela sam od čokolina prvih par mjeseci. Kada bih slučajno u razgovoru udarila zube o zube, osjetila bih se kao da me je struja stresla :(
Kad je to prošlo, sve je dalje bilo ok. Redovite kontrole, i nakon dvije i pol godine, kao što je i obećao, ortodont mi je skinuo aparatić. Nakon toga sam, neko vrijeme, po noći nosila mobilni aparat, ali situacija je definitivno došla na svoje izbijanjem umnjaka koji su sve postavili na svoje mjesto! :)

I da, da ne zaboravim: jako jako jako temeljito četkati zube. Kupiti posebne svrdlaste četkice koje mogu proći ispod aparatića i očistiti zub.

Sretno! :w

Hera
19.11.2004., 14:45
J asam ga nosila redovito,svaku fucking noć,od veljače 98' do sada i još ga nosim!
Neznam 'ko tu koga ebe.
:mad:

anabelll
19.11.2004., 15:01
Ja nisam nosila aparatić i nemam iskustva iz prve ruke ali moj klinac je nosio mobilni 3 g i sada smo na čekanju za fiksni.Ono osnovno što mogu objasniti da sa fiksnim se zubi puno brže ravnaju jer ih nosiš 24 sata a mobilni ,ipak skineš s vremena na vrijeme i da ne pričam o tome ,koje je sranje održavati ga.
Klinci do 18 god. mogu aparatić dobiti preko socijanog,ovisi o kojem je riječ i kakvi su zahtjevi,nadoplačuje se samo neka mala razlika.Oni, koji imaju para idu kod privatnika i u tom slučaju plačaju punu cijenu,što uopće nije jeftino.U svakom slučaju moraš se javiti svom zubaru da ti da uputnicu za ortodonta koji će ti sam reći što je najbolje za tebe.
Privikavanje na bilo koji model je šugav i neugodan a i bolan, kod mobilnog se može desiti da ti i ispadne preko noći pa ga ti ljepo u jutro tražiš po cijeloj sobi,nedaj bože da legneš na njega i da pukne.Kad imaš aparatić,zube moraš češće prati i redovito održavati.Ali kad se navikneš, niti ne primječuješ da ga imaš.A tek kad se zubi poravnaju,ponosna si na muku koju si mora proć:top:

dora
24.11.2004., 14:48
hana kaže:
ljeva strana mi je pomaknuta ili tako nesto (eto vec sam zaboravila :bonk: ) uglavnom ne preklapaju gornji zubi donje nego donji gornje... kao trebala bi prosirit celjust i nosit fixni plus jos neki vrag preko noci (don't ask me what) a meni to sve nekako brrrr... ja bi radje mobilni hm......

uglavnom pitanje je kakva su vasa iskustva s fixnim aparaticima? boli prvih dana? ne boli? koliko? smeta pri ljubljenju? ne smeta? se smije zvakat (zvakace) ili ne?
Thx!

Tak je nekak i meni bilo.

Uglavnom, nosim fiksni jer su mi lijepo rekli u Gundulicevoj da s mobilim si mogu obrisat guzicu ;) a ne izravnat takvu malformaciju. :D

Uglavnom... nosim ga vec tri godine, ne smeta ti u navedenim radnjama, jedino sto moras vise paziti na higijenu, najbolje da imas elektricnu cetkicu i jedino sto ne smije je gristi jabuke, meso i slicno, nego izrezati si na komade. Kugume mozes zvakat.

U pocetku mi je jebeno smetalo, tako da sam imala ranice na obrazima, prejezivo, nakon nekog vremena je i to proslo, sad je okej.

Dustflower
24.11.2004., 15:23
Ja sam nosila mobilni, ali sam odustala nakon pola godine jer me tako strasno bolilo kad bih ga ujutro skinula da je to bilo nepodnošljivo. Zao mi je jer je bio skup (s obzirom da sam ga prestala nositi ispao bezvezni trosak), u ono vrijeme prije 5-6 godina 1200 kuna (i gore i dolje) i to preko zdravstvenog. Da je bio fiksni, vjerojatno bi bilo bolje, ali sam ga zaista željela izbjeci, pa ono..:D Nije mi bio potreban iz zdravstvenih nego estetskih razloga, ali kako vrijeme prolazi moji zubi su se sami nekako doveli u red, ne skroz, ali sad mi je to nekako simpaticno.
Preporucam fixni, cini mi se da sve skupa brze zavrsi (iako se radi o godinama) i redovito svi koji nose aparatic, nose ga puno duze od vremena koje im je receno na pocetku :(

Puki
24.11.2004., 22:09
evo bas postavio novi topic o ovome nisan vidio ovo ... sto se tice fixnih proteza cuo san da postoji proteza sto se stavlja s unutarnje strane zubi pa me zanima zna netko nesto o tome i kako se krecu cijene njih i obicnih i dali pomaze kod cijene socijalno ako si student ? hvala!

Azaleja
26.11.2004., 10:35
Prvo, ja sam vlasnica bivšeg mobilnog aparatića za zube. Mislim, da li staviti fiksni ili mobilni ovisi od ortodonta do ortodonta. Imala sam ortodonticu kod koje se nije primijećivao pomak pa sve negdje do 8. razreda osnovne škole. U 1. razredu srednje škole sam promijenila ortodonticu, odnosno do 1 godine fakse,nosila sam mobilni aparatić. Mogu reći da su mi se zubi ispravljeni i ravni te kada se nasmijem uvijek dobijem pohvalu da kako imam lijepe zube. A imala sam zube razmaknute kao u zeca. Što se tiče nedostatka mobilnog aparatića je u tome da ga trebaš nositi i po noći i po danu, ako za to imaš mogućnosti. Znala sam ga nositi i po danu, kada sam učila, išla u dućan, čitala knjigu i gledala televiziju. Jedini problem je u tome što ne možeš baš fino pričati kao sa fiksnim aparatićem. I kod mobilnog aparatića za zube također boli prvi dan kada ti ga ortodont namijesti. Moje mišljenje je da ako nemaš samodisciplinu, da ti je bolje da se odlučiš za fiksni, a ako imaš onda nosi mobilni. Za jedan i drugi ti treba puno vremena i puno strpljenja. Sa ispravnim i izravnanim zubima, poraslo mi je samopouzdanje i svi me pitaju da li mi ga je bilo teško nositi. Uvijek kažem, sa lijepim osmijehom da nije i da se sve može kada se hoće. : I, naravno tvoja dobra volja. I da nikada nije prekasno za nositi aparatić, bilo fiksni ili mobilni, osim što ćeš nakon 18. godine ga morati platiti.

jezebel
07.12.2004., 17:32
brzinski sam citala (pa ne znam tko...), ali netko je rekao da ti mobilni moze ''ispasti'' preko noci... to se desi samo ako ga nepravilno postavite (postavljenje je macji kasalj, kao ubacivanje zbakace gume u usta) ili ste uzeli tudji aparatic koji vam stoji turbolabavo :) - a ako je stvarno prelabavo, onda ga lijepo odnesete kod ortodonta, kazete ''cujte, napravili ste shit'' & stvar rijesena. btw, nosila sam na gornjoj celjusti fiksni (i, iako mi je financijski donio mnogo muke, ne mogu se sjetiti jel' bio 5 ili 6 tisuca kuna) godinu i pol dana. nakon toga je moj ortodont pribjegao ''novoj'' praksi: skinuo je aparatic, uzeo otisak moje novonastale situacije i po njemu izradio... damn, ne znam kak' se to zove... znate onaj tanki prozirni plasticni ''kalup'' koji vam usko prati liniju zuba... takvi se koriste i u svrhu izbjeljivanja kao ''udlage'' (zubar stavi unutra vodikov peroksid pa vam to stoji na zubima par sati)... anyway, ''to'' moram nositi jos nekoliko mjeseci svaku noc i po nekoliko sati dnevno ''da mi se zubi ne bi vratili natrag''. taj sport me kostao 400kn. aparatic je skinuo ''ranije'' i dao mi ''kalupic'' da mi se zubi ne bi pokvarili. ovako ipak lakse odrzavam oralnu higijenu i vracam svoju demineraliziranu caklinu u normalu. jadna, neki njeni dijelovi nisu bili u kontaktu sa ovozemaljskim svijetom godinu i pol. kad stavite fiksni, obavezno koristiti interdentalne spiralne cetkice. oral b su izvrsne, ali u dm-u mozete nabaviti po meni jednako dobre dontodent koje su usto i jeftinija varijanta. preporucljivo redovito koristenje aminfluorida (zubna pasta elmex oko 18kn i aminfluorid zele u ljekarnama oko 30kn). sto se tice konvencionalne cetkice za zube, obavezno izbjegavati one sa plasticnim i gumenim dodacima (jer nije bas zgodno kad dodju u doticaj sa ''bravicama'') i odabrati sto meksu cetkicu. ukoliko medjuzubni prostor dozvoli, preporucljivo je koristenje zubnog konca oko ''sestica'' jer su na njima (gotovo uvijek) postavljeni ''prstenovi'' koji su ''teziste cijele konstrukcije'' i treba im posvetiti posebnu paznju. sto se tice donje celjusti, tu nosim mobilni aparatic (koji je eventualno primjenjiv kod manjih deformacija i u mladjoj dobi) i za njega, naravno koristim efervete za ciscenje. ne morate kupovati one skupe. ja uzimam dm-ovo pakovanje od 90 komada (oko 35kn) i nisu lose (primjenjive, naravno, kako za ''zahnspangen'', tako i za ''dritte zaehne''). higijenu je teze odrzavati kod fiksnog aparatica koji je, naravno, skuplji, ali mi je puno drazi od mobilnog jer je stvar ''brze gotova'', nema gnjavaze oko skidanja i ponovnog vracanja u usta, a i mogu jesti kada hocu i gdje hocu (uz mobilni u ustima nema teorije da pojedem nesto kruto), na njega se covjek brze akomodira jer ga ipak imate u ustima non-stop i poslije se osjecate kao da je ''dio vas'', a kod mobilnog mi je sve vice versa. mobilni je manje sofisticiran, moze vam pritiskati slinovnice i mozete se buditi okupani slinom ne samo prvih nekoliko tjedana/mjeseci akomodacije, vec i do kraja terapije, a ako ga nosite na gornjoj celjusti moze uzrokovati ''frfljanje''(kod ''donje mobilne terapije'' nema smetnji priizgovoru). tesko da danasnji aparatici uzrokuju bol. ja sam na gornjoj celjusti (na kojoj sam nosila fiksni aparatic) samo osjetila pocetnu (a poslije sve manju i manju) napetost (dok nije posve nestala), a malo me boluckao samo ocnjak koji je od svih najvise iskakao iz imaginarne linije pravilno postavljenih zubica (i to samo u trenucima umora kada sam osjetljivija na bol i, opcenito, podrazaje), ali to nije klasicna zubobolja od koje puca glava, vec samo malo jaca napetost (sto je zapravo prirodno ako uzmete u obzir to da ipak imate ''nesto novo'' u ustima i da vam se u ustima nesto POZITIVNO pocelo desavati) na koju se u roku nekoliko tjedana zaista naviknete. vjerujte da ne trebate imati straha pred boli jer vam ovo ipak govori osoba s turboniskim pragom podnosljivosti. mislim, ako sam ja podnijela, onda... a sto se tice onoga da ''necete moci gristi''... hm... prvih 3-4 tjedna naravno nisam mogla jesti bademe i ljesnjake, ali sto je vrijeme vise odmicalo tako sam u jelovnik ubacila i bademe i ljesnjake i turbotvrdu cokoladu. bez straha, ponavljam. i nitko vam ne moze tocno ''propisati'' listu namirnica koju ''smijete'' konzumirati. to cete osjetiti sami. u pocetku cete sigurno osjetiti napetost kad pokusate zagristi, recimo, jabuku, pa ju onda lijepo narezite na nekoliko dijelova i problem rijesen. poslije cete vidjeti da je napetost kod konzumiranja odredjene hrane smanjena pa cete ju jesti uz sve manje opreza. isto tako cete mozda vise koristiti zube koji su vam postavljeni najpravilnije (logicno, oni koji najvise ''strse'' bivaju najvise ''zauzdani'' vasom spravicom kada zagrizete ''zabranjeno'' pa otuda i napetost).
21 mi je godina.

have a nice life!

jezebel
07.12.2004., 17:39
e da. sve zivo napisah, a ne odgovorih na pitanja o ljubljenju i zvakama. fiksni definitivno ne smeta pri ljubljenju, samo, cuvajte se animalnih nasrtaja da vam se netko ne bi ''zabio'' u zube. ako na donjoj celjusti nosite mobilni aparatic, kretnje jezika ce vam biti djelomicno ogranicene, tj. necete ga moci isplaziti bas do kraja, al' sumnjam da to uvelike utjece na kvalitetu of the french kissing. zapravo ne znam, jer se nakon stavljanja mobilnog aparata nisam poljubila. (ah... kud sam bas sad single...(?))

nisam zvakala, jer bi mi se ponekad komadic zvake malkice ''zalijepio'' na prsten pa bih se uplasila da ga necu moci odstraniti, ali vrlo brzo sam si nasla jos bolju ovisnost, a alternativu sto se tice svjezeg daha ne moram spominjati...

Toonie
26.06.2006., 16:03
Pozdrav,
ubrzo dobivam aparatić koji se pričvrsti na gornju čeljust i na 4-vorke i 6-ice, ko 'oklop' na zubima. Ortodontica kaže da će se trebati nositi oko 26 dana. Treba se doma zatezati...Mislim da se zove nekak haygex (ne znam, nešto sa hay). Košta 1700 kn.
Ima li netko iskustava sa ovim aparatićem? Koliko dugo se nosi?

Poslije tog aparatića trebam nositi fiksni. E sad mene zanima mogu li birati boje jastučića, ak idem na ono socijalno, za ispod 18 god? Treba li se nadoplatiti ako želim neku boju? I koliko se nosi fiksni?

Toonie
01.07.2006., 12:24
Evo dobila sam taj aparatić. Kao služi za proširivanje gornje čeljusti. Svaki dan ga moram 'navijati' sa nekim ključićem :D
Jel netko još imao takav aparatić? Daj please ljudi javite se!

pili
07.07.2006., 09:30
Hy. Ja bi trebala nositi fiksni aparaića za zube. Molim vas možete li mi preporučiti gdje da idem, ali naravno za manju cijenu ili čak besplatno, a da se ne mora puno čekati. Ja imam 13 god.:p

Rock Star
07.07.2006., 10:53
Moj savjet/iskustvo - nemoj ići socijalnom ortodontu. Nekim mojim frendicama su tak uništili čeljusti. Kao, nemam na tebi zarade, pa baš me briga. Ko i socijalni zubar. Ja sam to platila 12000 kuna, al da viš zube sad... Wow, baby! :cerek:

Emo§ion:D
07.07.2006., 11:02
Slažem se:mig:

Ipak sve košta, a koliko para, toliko muzike.
Recimo, moja frendica je bila kod socijalnog i svakih par tjedana mu je dolazila na stavljanje žice ili pak nekakvo podstavljanje, jako joj je to neprofesionalno radio,točnije odnosio se prema radu.Ona je taj aparatić koji je trebala nositi otprilike 2 godine, produljila na 3,5, tak da sam ga ja koja sam ga kasnije stavila, ranije skinula:kava:
Recimo iz osobnog iskustva mogu ti toplo preporučiti dr.stom.{?:misli::rofl:} Deana Ključarića.
Frajer ti stvarno u to uđe profesionalno i vrlo,vrlo kvalitetno.
Ja sam čak par puta zamalo plisku dobila jer se nisam držala njegovih savjeta:rofl:
Stvarno je toliko pedantan da ti ako si traljava osoba ka ja:o, to može malo ići i na živce..:rofl:
Ali zato sada imam lijepe zubiće:cerek:

Rock Star
07.07.2006., 11:07
Apsolutno. Nemoj ići socijalnom ortodontu i onda očekivati ne znam kakav osmijeh jer nisu rijetki koji su požalili kaj su išli na "jeftiniju" varijantu. U biti te to poslije još košta jer moraš popraviti katastrofu, hoćeš-nećeš. Veliko NE socijalnim zubarima i ortodontima, časz izuzecima, no nikad čula za njih!

pili
07.07.2006., 12:36
Taj Dean Ključarić od kud je i koliko uzima npvaca i gdje mu je ordinacija??

07.07.2006., 12:37
Taj Dean Ključarić od kud je i koliko uzima npvaca i gdje mu je ordinacija??
Ma to ti je tamo..:misli:
Blizu Trešnjevačkog..
Budem ti pogledala, pa ti napišem na PM i sve javim:mig:

pili
07.07.2006., 12:42
Postoji li subvencija zdrastvenog osiguranja za aparatić?

07.07.2006., 12:43
Evo sve ti pitam danas i pogledam, pa ti javim, ali mislim da da..

pili
07.07.2006., 12:46
Samo da ti kažem, ja nisam iz Zagreba nego sa Brača pa mi je malo teško ići u Zagreb. Možeš li naći negdje u okolici Splita. Ok?

07.07.2006., 12:53
Auuu, to bi onda trebala pričekati da ti se javi netko iz Splita i okolice..
Sorry...

pili
07.07.2006., 13:12
Zar se ti ne možeš raspitati?

teichy
07.07.2006., 14:22
1000 eura kod privatnika...zubi savršenstvo
preko socijalnog ćeš čekat dosta dugo

t1na
07.07.2006., 14:45
ja isla prek socijalnog..nisam uopce dugo cekala..pitanje je valjda srece..samo kaj mi je banana kaj sam ga nosila prilicno dugo..cak 2 god vise neg sam trebala..al sam sad happy s zubima ful..:)

teichy
07.07.2006., 15:46
znam jednu curu koja ga je nosila čak 5 godina :eek:

Barica
07.07.2006., 17:52
jel ima još tko kakvih preporuka što se tiče ortodonta?
jel bolje nositi fiksni ili onaj koji se može skinuti?

Bootylicious
07.07.2006., 18:02
Ja san dobila fiksni i zasad san prezadovoljna-išla priko socijalnog ali i priko veze tako da ti ne mogu reć da li bi i tebe primija. Po zakonu imaš pravo na besplatni fiksni aparat do 18. Po meni neusporedivo bolji osin ako nisi toliko uporna da ćeš mobilni nosit non stop (većina koju znan nije). I ne znan kako ide s upisivanjen u ortodonta, kojeg možeš/smiš odabrat.

pili
07.07.2006., 18:33
Di si ti išla u koga??

Lei
07.07.2006., 19:33
znam jednu curu koja ga je nosila čak 5 godina :eek:

Ja ga nosila ravno sedam :zubo:

07.07.2006., 19:37
Fiksni:s

Ja znam da svi ljudi koje ja poznajem,a da imaju mobilni nose ga po 10+ godina, a pomaka ka lipim zubima-jedno veliko NIŠTA:s

teichy
07.07.2006., 20:23
Ja ga nosila ravno sedam :zubo:

isusebože :eek:
a ja mislila da je ova moja rekorderka

teichy
07.07.2006., 20:25

mislim da će ti ortodont reći dal moraš nosit fiksni ili možeš i mobilni, ja sam morala fiksni jer sam morala pomicat sve zube u lijevo, sve mi je bilo presje**** da nosim mobilni, on mi nebi učinio puno pomaka

Rock Star
08.07.2006., 11:47
Mobilni samo kao nadopuna nakon skidanja fiksnog jer od mobilnog nikad lijepih zubiju i rasporeda. Naravno, ovisi kaj se popravlja, al ak su zubi razdvojeni, čeljust nepravilna il tak neki veći zahvat, obavezno fiksni. Inače je to gubljenje vremena, sve da si ne znam kak disciplinirana i nosiš ga stalno.

mimac
08.07.2006., 14:24
Ej, nosim fiksni vec cetvrtu godinu-i vjerojatno cu morati jos 2!jucer mi je stavio na donju celjust-sve se pomice-a boooliiiii....eh al ja sam se uspanicarila kad je prije mene u cekaoni bila jedna cura koja ga je nosila cca 2g i jucer skinula kad ono ispod bravica-karijes!!!!karijes do karijesa! ajme majko, cura plakala, zubar reko nisi dobro prala. sad me zanima tko ima kakva iskustva sa skidanjem aparata-kak ti odbruse ono ljepilo, jel to osteti caklinu?

teichy
08.07.2006., 18:51
. sad me zanima tko ima kakva iskustva sa skidanjem aparata-kak ti odbruse ono ljepilo, jel to osteti caklinu?

ma kakvi, nisam to još čula, a i meni je bilo sve u redu

mimac
08.07.2006., 19:10
Hvala! Tak sam se prepala...:zubo: kad sam vidla tu curu...

frenchkiss
08.07.2006., 19:25
dobar ti je dr.sumić u končarevoj

teichy
08.07.2006., 19:35
karijes ti može bit, imala sam i ja jedno dva, al ortodont mi je odmah rekao da imam mali karijes, skinuo žicu i naručila sam se kod zubara, kad mi je popravila stavila natrag žicu i ko bog

pili
09.07.2006., 13:44
Ima mi tko preporučiti da idem u nekoga al da je u okolici splita. Treba mi hitnooooo. Trebam nositi i gore i dolje aparat!!

Bootylicious
11.07.2006., 15:43
Čime i kako perete zube vi koji ste imali-imate aparat?

Rock Star
11.07.2006., 23:37
Običnom pastom za zube, je da malo duže i češće, al niš posebno ne treba za zube s aparatićem, samo redovita i temeljita njega.

12.07.2006., 18:59
Ima mi tko preporučiti da idem u nekoga al da je u okolici splita. Treba mi hitnooooo. Trebam nositi i gore i dolje aparat!!
A Bože ti nemaš ortodonta, roditelje?:confused:
Neka ti se roditelji malo raspitaju kod tvog ortodonta ili svog da ti preporuča kakvog dobrog privatnika ili tak nešto:mig:

Barica
12.07.2006., 19:44
Neka ti se roditelji malo raspitaju kod tvog ortodonta ili svog da ti preporuča kakvog dobrog privatnika ili tak nešto:mig:

zasto bi uopce trazila ortodonta da već zna jednoga???

13.07.2006., 15:56
Zato da ode kod privatnika koji će joj to brže, kvalitetnije i masu bolje srediti od običnog ortodonta preko socijalnog, ali to sam već pisala i ne da mi se ponavljat ko budala, valjda imate snage stisnuti stranicu ranije:kava:

hana
20.10.2006., 18:10
karijes ti može bit, imala sam i ja jedno dva, al ortodont mi je odmah rekao da imam mali karijes, skinuo žicu i naručila sam se kod zubara, kad mi je popravila stavila natrag žicu i ko bog

dobila si karijes tijekom nosenja aparatica? skinula aparatic na par dana tj samo zicu, popravila zub i nastavila sa aparaticem? jesam dobro skuzila?

arastu
20.10.2006., 22:29
Ja znam jednoga :top: ortodonta u Samoboru. Kod njega se ne čeka dugo. Samo ne znam kako se točno zove. Ima neko strano prezime, ..mislim da je Navai ili Navaey:confused: .

arastu
22.11.2006., 23:08
zove se Ebtehaj Navaey:)

Malamida
22.11.2006., 23:44
Imam veliki problem. Idem kod ortodontice i dobila sam aparat preko socijalnog. Nosim ga već godinu i tri mjeseca i trebala bih još 9 mjeseci. Međutim, imam osjećaj da ova moja (neću imenovat) nema pojma šta radi, dosta je stara ima iskustva, ali jedan put mi zub spoji s lijevim susjedom , drugi put s desnim tako da ga voza i cijelo vrijeme imam rupe. Dok na drugoj strani nema promjene. Gornji zubi su super, ali donje mi uništava, barem tako mislim. I ne samo da ih voza horizontalno već mi je jedan mjesec jedinica najviša od prva četiri zuba a drugi mjesec je dvojka pa jedan ostane najniži i tako to. uglavnom... čudno. Što ja želim napravit je otić privatniku prvo na razgovor i pregled, vidjet šta on misli (platit ću koliko treba) i odlučit hoću li promijenit ortodonta. Sada vasmolim da mi napišete nekog dobrog privatnog ortodonta u Zagrebu koji ZNA ŠTA RADI i po mogućnosti mi napišite cijenu pregleda. Hvala puno!!!

BumBum
04.02.2007., 19:32
Ovako, nosio sam fiksni aparatić otprilike 4-5 godina i zubi su mi super izgledali s obzirom na to kakvi su bili prije.
Poslje toga sam dobio mobilni koji valjda služi za to da zadrži zube u istoj poziciji tj da se oni ne vrate u prijašnji položaj.
Ortodont mi je rekao da ga nosim par mjeseci no ja sam ga nosio preko godinu dana dok ga nisam izgubio..
I tako, sad je prošlo par mjeseci otkad sam ga izgubio i primjetim da mi se zubi vraćaju nazad i to me plaši.

E sad, zbilja ne bih opet htio stavljati fiksni jer nije fer da ga nosim dva puta u životu ali nešto moram napraviti pa razmišljam o običnom aparatiću...

Zanima me koliko obični aparatić može pomoći i koliko košta?

Hvala.

Mimina mama
04.02.2007., 20:39
Lako je moguce da bi vam obicni aparatic, mobilni, mogao pomoci da malo "doterate" zube, ka zeljenom stanju; no, tu ima par nevolja:

- kao sto ste vec zapazili, orto-aparati se nose odredjeni vremenski period da se zubi dovedu u zeljeni polozaj, pa - posle toga, jos jedan period (period retencije) da se zadrze u zeljenom polozaju, da se kost prestruktuira. Period retencije je duzi ukoliko je pacijent stariji, te je moguce da ce (eventualna dodatna) terapija mobilnim aparatom da se (relativno) oduzi;

- kod nekih zagrizaja (posebno II/2 - degbis) nije dovoljno samo lecenje aparatima razlicitih vrsta; potrebno je - na kraju terapije - "splintovati" pojedine zube ili grupe zuba (najcesce donje prednje), da ne bi doslo do kolapsa fronta, i vracanja na pocetnu situaciju. Splint znaci da se sa unutrasnje strane zuba stavi horizontalno vrlo tanka zica, i "zalepi" slicnim materijalom kao sto su bele plombe. Ovo je estetski nevidljivo, pacijent se lako navikne, i sprecava recidiv, koji je kod odredjenih malokluzija itekako moguca varijanta. Splint se nosi dugo, ponekad i zazivotno, zavisi od situacije.

Na zalost, nisam iz vase zemlje, pa ne mogu da vam kazem koje su cene aparatica.
Ako smem da sugerisem: potrazite misljenje jos nekog ortodonta. I - mnogo srece, i lep osmeh :).

Prijatno vece.

Rajčica
03.07.2007., 12:16
imam nesto malo za korigirat, jucer bas bila kod ortodontice i rekla da bi mi za cca 6 mj. rezultat bio tu... to me naravno odusevilo, ali sam u medjuvremenu cula da su misljenja stomatologa/ortodonata podijeljena oko ispravljanja zubi nakon 20.g. jer se u dijelu slucajeva javlja paradontoza, zubi postaju kvarljivi itd...

ja imam 21 g, jos mi nisu svi umnjaci vani pa mislim da se moje zubalo ipak ne bi trebalo tretirat kao formirano i da bi rizik trebao bit manji...

pa vas molim ako imate kakva iskustva/saznanja/nosite aparatic informirajte me as much as possible :)

gottcha
03.07.2007., 12:36
imaš cijeli topic o tome, znat će ti ljudi reć.. i ima ih dosta preko 20 što nose

dapače, ja sam viđala žene u godinama s tim aparatićem, tako da... vjerojatno je individualno, sve je moguće...

al nema razloga da se plašiš ako ti ortodont to odobri

Rajčica
03.07.2007., 12:37
uh evo vidim sad topic... a maloprije trazila :rolleyes:
silly me

hvala.

*jezebel*
03.07.2007., 12:51
samo ga ti stavi, poslije ces biti presretna!:D - ono sto si cula su gluposti - uz pravilnu higijenu, ishranu i aminfluorid uglavnom nemas beda. samo pazi kod retainera koji ces vjerojatno nositi neko vrijeme nakon terapije: kad sam ga ja dobivala dobila sam onu plastiku (kao udlage) koja bi mi prekrila cijele zube, a po noci bi se usmrdila (dakle, i napunila bakterijama) unatoc besprijekornoj higijeni jer se napuni slinom, a moja slina je dosta glukozna i karijes mi se poceo stvarati tek na retaining terapiji. najpametnije je kao retainer uzeti mobilni aparatic ili whatsoever (koji je, naravno, skuplji, ali ako je ikako moguce ne brini zbog cijene, cesto se ljudi koji uzmu aparatic opredjeljuju za placanje na rate.). dakle, odlucila si, ides po aparatic! go, soldier! :top:

Rock Star
04.07.2007., 01:17
O aparatiću nakon 20. imam samo riječi pohvale jer su mi sad zubi skoro pa savršeni!
Kaj se pak plastike koju sad nosim tiče, zanima me, kak je očistiti? Meni ko da nikada ne uspijeva riješiti se skorene sline, a bojim se da se ne razvuče ak ga prokuham...

*jezebel*
04.07.2007., 10:52
Kaj se pak plastike koju sad nosim tiče, zanima me, kak je očistiti? Meni ko da nikada ne uspijeva riješiti se skorene sline, a bojim se da se ne razvuče ak ga prokuham...

kupi corega tabs, imas i jeftiniju varijantu od dm-a, dobre su. mene je kod te plastike mucio kamenac pa sam ju znala staviti i u sirce. i dosta sam ju bila izgrizla, al' nisam isla po novu... inace sam ju uglavnom prala samo cetkicom i kaladontom pa pod vrucu vodu, ne znam jel' bi mi se razvukao pa sam ga svaki puta nakon toga stavila odmah na zube da ostane kak' treba :).

gljivek
04.07.2007., 15:35
ma samo stavi! bit ces sretna.

Rock Star
05.07.2007., 02:12
kupi corega tabs, imas i jeftiniju varijantu od dm-a, dobre su. mene je kod te plastike mucio kamenac pa sam ju znala staviti i u sirce. i dosta sam ju bila izgrizla, al' nisam isla po novu... inace sam ju uglavnom prala samo cetkicom i kaladontom pa pod vrucu vodu, ne znam jel' bi mi se razvukao pa sam ga svaki puta nakon toga stavila odmah na zube da ostane kak' treba :).

Od toga ne bude niš mojoj plastici? Važno mi je da se ne raširi.
Inače sam i ja prala samo kaladontom i četkicom, pod vodom i bilo je ok, ali nemam baš feeling da je to skroz čisto, onak kak treba biti.

*jezebel*
05.07.2007., 09:55
Od toga ne bude niš mojoj plastici? Važno mi je da se ne raširi.
Inače sam i ja prala samo kaladontom i četkicom, pod vodom i bilo je ok, ali nemam baš feeling da je to skroz čisto, onak kak treba biti.

pa ne znam jel' bi bilo nesta od vruce vode ako ne stavis odmah na zube, onda nemoj bas kipucu... ma coregice su ti dobre.

Rajčica
05.07.2007., 10:10
Ok, hvala na savjetima... nego, koliko ste vi placali svoje?

Ja bi htjela samo spojit gornje jedinice i ako bi popravljala samo gornji luk doslo bi 1000€, s tim da ortodontica preporuca (naravno) i istovremenu terapiju donjeg posto se sve to skupa mice bla bla pa bi doslo primamljivih 2000€ :rolleyes:
Za cca 6 mj terapije

I da, mislim da bi mi nakon fiksnog dala mobilni, tako je frendica dobila... s tim da ima i onu plastiku za gornje... ajme sta je to sve komplicirano :eek:

Rajčica
05.07.2007., 10:15
...ono sto si cula su gluposti - uz pravilnu higijenu, ishranu i aminfluorid uglavnom nemas beda...

e, ma i ja bi da je to tako, samo sta mi je to rekla moja stomatologica, i preporucila nekog dr. s faksa koji je sav u toj ortodonciji i kao dat ce mi najbolji savjet... ma i ja mislim da ne bi nis bilo, al ipak treba se osigurat... :)
samo sta je covo bas sad nasao ic na godisnji :cool:

Torma
05.07.2007., 10:40
imam nesto malo za korigirat, jucer bas bila kod ortodontice i rekla da bi mi za cca 6 mj. rezultat bio tu.

U zivou nisam cula da je netko fiksni aparatic nosio samo pola godine, bez obzira na minimalnost korekcije. Tako da se pripremi da to nece biti bas tako.

Na topicu ima puno ljudi preko 20 (ukljucujuci i mene), pricalo se o cijenama, higijeni, svemu.. procitaj cijeli topic nece ti biti zao.. :D

Leylah
05.07.2007., 11:18
ja se sjecam kako je jedna djevojka nosila aparatic za zube, 24-25 godina je imala tada, to mi je bilo uvjek nekako simpa.

samo ovo sto ti je rekla za 6 mj tretmana i to je to, ne vjerujem bas. i ja sam bila se raspitat u vise zubara za to, i svaki je imao drugo misljenje. jedan je rekao pola godine, drugi godinu, treci godinu i pol...

a i znam da je kolegica nosila aparatic, i skinula ga je tek godinu dana nakon obecanog termina... predlazem ti zato da se dobro raspitas prije nego to napravis!

sto se izgleda tice, to meni bas izgleda simpa...:cerek:

Smart_bitch
05.07.2007., 11:32
Ajde ajde, ja navršila 30 pa ga tek onda stavila :D

Leylah
05.07.2007., 12:05
Ajde ajde, ja navršila 30 pa ga tek onda stavila :D

slatko :zubo:

Rajčica
05.07.2007., 12:23
da, ma tih 6 mj je i mene sokiralo... al stvarno nema puno za korigirat... da bude i 8-9-12 mj sve je to ok :)
zato bum trazila jos koje misljenje

i da, nije da me muce godine zbog izgleda nego cisto medicinski sta se s tim zubima sad zbiva... al kad ste svi tako zadovoljni izgleda da su sanse za problem minimalne :D
me happy :)

Rock Star
07.07.2007., 01:29
Ja sam imala samo dva zuba za spojiti pa sam imala apaartić skoro dvije godine.
Mislim da kratko, 6 mjeseci, ni ne postoji i teško da se nakon toga zubi neće početi razdvajati, osim ak se plastika nosi ostatak života. A ja je baš ne volim, napona je, fufljam s njom... Draži mi je bio aparatić. :)

Rock Star
08.07.2007., 11:36
Kupila sam Dontodent tablete za proteze i super su mi očistile moju plastiku! Baš sam zadovoljna!
jezbel brave, hvala na preporuci!

malehico_girl
11.07.2007., 01:23
Gledala sam nedavno na rtl-u u nekoj emisiji kako su napravili nove aparatiće za zube.Nemaju ni žica ni ništa,nego se nekakva,kao prozirna guma ili plastika stavi preko zuba pa se nekako zategne i tako se zubi ravnaju...
Dali itko ima kakvu informaciju o tome,jer bi htjela nosit aparatić al imam naočale(nemrem furat leće) pa bi glupo izgledalo..A i sad sam u najboljim teenagerskim godinama...(dečki,barenje...hehe)

Zahvaljujem...

tvuk
11.07.2007., 08:20
Mislis vjerojatno na nesto a'la invisalign

http://www.invisalign.com/generalapp/gb/en/index.html

Neznam da li uopce toga ima u .hr, morat ces se dosta pomuciti da to pronadjes.

una
11.07.2007., 09:45
Je bilo je jucer na rtl-u :zubo:. Pacjentica je iz Hrvatske. Navodno kosta kao i ovaj s bravicama :D

Evo ovi to navodno imaju http://www.stomatoloska-poliklinika-jsp.hr/usluge.html
Pa ako si u zg raspitaj se pa javi :top:

malehico_girl
11.07.2007., 11:01
hej cure...puno hvala...na taj sam mislila...a kaj mislite..jel to pomaže kaj..??

una
11.07.2007., 12:54
Treba procitat iskustva necija, inozemna naravno, buduci da je ono prva hrvatica:D . Naravno da su to ovi na svojoj stranici nahvalili :D

Deadend
11.07.2007., 15:31
Ako trebaš izravnati zube, postoji ti i mobilni aparatić koji se uz pomoć malih kukica samo umetne između zubeka i preko dvije kukice ti se nategne gumica koja ravna zube.
Skoro pa normalno pričaš, slobodno izađeš van a da ti se i ne primjeti, al ono za prave izlaske ga lako skineš.
A djeluje.

kishobran
11.07.2007., 15:57
Taj prozirni aparatić sam vidio kod jedne cure prije 6-7god. tako da to nije ništa novo. Istina nisam je pitao gdje je to napravila ali cura je iz ZG.

Jel zna netko kolko ta egzibicija košta, otprilike?

zekoslav mrkva
11.07.2007., 16:05
e bas cu se posteno raspitat o tome ,i ja sam gledala na tv-u, jer mucila sam se s fiksnima skoro 3 god i potrosila novaca vremena dok mi nisu zivci pukli i odustala sam od svega... a ti metali su mi tolko ostetili zube da ne pricam
a i kod ovog aparatića navodno nemoras vadit zube, za sto su meni rekli da moram vadit sedmice ili osmice koje mi nisu ni izbile...

una
11.07.2007., 21:32
Cijena terapije se krece od 4 000 do 6 000 eura.

malehico_girl
12.07.2007., 01:58
evo ja sam maloljetna i zanima me dali bi ja to dobila besplatno preko zdravstvenog ili bi ipak trebala platiti..
čula sam da nije dobro za djecu...al nemrem imat i aparatić i naočale...

una
12.07.2007., 13:21
evo ja sam maloljetna i zanima me dali bi ja to dobila besplatno preko zdravstvenog ili bi ipak trebala platiti..

koliko ja znam zdravstveno ne placa ni bijele bravice nego samo one zeljezne :zubo: a kamoli ovo.

mladi_luk
28.08.2007., 23:28
Znate li koliko košta ako nisam više maloljetna i gdje u Zagrebu ima dobar, a ne preskup privatni ortodont? Želim nositi fiksni aparatić, ali u bijeloj boji, a za to vjerojatno trebam kod privatnika.
Sve informacije dobrodošle :top:

GoodGirl
29.08.2007., 01:24
ja nosim u boji ali svaki ortodont ti moze napravit bijeli samo ga moras pitat...moja dr je predobra i u sigetu je ali mi je bzvze ti govorit cijenu jer to totalno ovisi o slucaju...ja sam imala mobilni i fixni pa je cijena automatski drukcija...ak ti treba jos info (obzirom da je tvoje pitanje dosta staro...heheheh), javi mi se na mail triquetragia@yahoo.com

mohican321
01.09.2007., 21:50
Ljudi, bok!

Mene, a mislim da i vecinu ostalih koji se zanimaju za fiksne aparatice najvise zanima cijena istih. Vidim da postoji topic „Fiksni aparatić za zube“, ali na njemu se uglavnom prica o iskustvima onih koji ga vec imaju. Dakle, zanima me koliko ste platili, sto ste platili (gornja, donja celjust), koje godine i gdje?

PS – Zivim na granici sa Slovenijom, pa me zanima da li tko zna kakve su cijene gore?

Hvala unaprijed!

California
01.09.2007., 22:23
dakle ako nisi punoljetan imaš pravo preko socijalnoga (dakle besplatno je) samo ćeš se načekati...
ako si punoljetna/an onda mislim da su cijene oko 1500 eura pa naviše...
ovo drugo nisam sigurna sto posto.
lijepi pozdrav

Doh!
02.09.2007., 07:50
imam samo dolje, u Opatiji mi trazili 7000 kn, nasao poslije po preporuci mog zubara za 6000. Ali pazi, ima sto modela tih bravica, ja na netu vidio full plosnate, a ove moje vise strse pa su i neudobnije... proguglaj malo prije odlaska ortodontu

alexxx
02.09.2007., 14:34
dakle ako nisi punoljetan imaš pravo preko socijalnoga (dakle besplatno je)
samo mi nemoj reć da je to tako duže od 3 godine jer ću sjest i plakat. :D

crna dalia
02.09.2007., 14:36
samo mi nemoj reć da je to tako duže od 3 godine jer ću sjest i plakat. :D

To je tako oduvijek.

maksim_grimm
04.09.2007., 09:14
moram ga nositi da li postoji koja manje vidljiva naprava ...
koje vrste imamo znam da ima fiksnih i ne fiksnih ali gdje da doznam više !
od čega se rade
a joj
totalno užas ... moram nositi uzde !

tvuk
04.09.2007., 11:10
Imas jedan ogroman topic na ovom forumu o fiksnim aparaticima, predlazem ti da ga prodjes :)

gljivek
04.09.2007., 15:43
evo ti link... http://forum.hr/showthread.php?t=13572&page=68

tu imas apsolutno sve...i nisu to uzde...nakon toga ces izgledat lijepo...

sjatka_plawa
08.11.2007., 19:31
Hello svima,nowa sam tu i zanima me jedno pitanjce ;)
LOL,tj dal netko od vas ima il je imao problema s krivim zagrizom odnosno da mu čeljust jako školjca i boli i na koji se način to riješilo..
Fixni aparatić??ili??:mig: :) :confused: :confused:

Lilit
08.11.2007., 21:58
ovdje (http://www.forum.hr/showthread.php?t=13572) je veliki topic o fixnom aparaticu... krivi zagriz imamo mnogi, neki ga rjesavaju aparaticem, neki su se pomirili s njim... i da meni je celjus znala skljocat jako, nekad cak i ko zapet ali bi mogla sama vratiti, ne bi bas zauvijek zapelo :lol: i da nosim aparatic :)

Malina
15.11.2007., 00:31

Zasto da ne?
Sve je stvar tvog stava i znas li to isfurati.
Znam curu koja bozanstveno izgleda...:cerek:

mandy_doll
18.11.2007., 15:52
ja nosim taj da mi se zadrže zubi nakon skinutog aparatića.. on se radi na osnovi otiska, tako da sumnjam da to ispravlja zube, on zadržava ono što je postignuto fiksnim.. ja sam ga platila 800kn...

mia_girl
26.11.2007., 14:54
hey ljudi, prije 5 dana bila sam na savjetovanju za fixni aparatic i rekla su mi da moram vaditi zdrave cetvorke, a u donjoj čeljusti mi nisu narasle petice, 7.12. idem vaditi zube, ali ja nisam sigurna da je u redu vaditi četvorke. Je li itko imao slicnih problema, molim vas savjet?!

valyca
26.11.2007., 20:27
Imam veliki problem. Idem kod ortodontice i dobila sam aparat preko socijalnog. Nosim ga već godinu i tri mjeseca i trebala bih još 9 mjeseci. Međutim, imam osjećaj da ova moja (neću imenovat) nema pojma šta radi, dosta je stara ima iskustva, ali jedan put mi zub spoji s lijevim susjedom , drugi put s desnim tako da ga voza i cijelo vrijeme imam rupe. Dok na drugoj strani nema promjene. Gornji zubi su super, ali donje mi uništava, barem tako mislim. I ne samo da ih voza horizontalno već mi je jedan mjesec jedinica najviša od prva četiri zuba a drugi mjesec je dvojka pa jedan ostane najniži i tako to. uglavnom... čudno. Što ja želim napravit je otić privatniku prvo na razgovor i pregled, vidjet šta on misli (platit ću koliko treba) i odlučit hoću li promijenit ortodonta. Sada vasmolim da mi napišete nekog dobrog privatnog ortodonta u Zagrebu koji ZNA ŠTA RADI i po mogućnosti mi napišite cijenu pregleda. Hvala puno!!!

ovako...ja idem kod privatnika i platila sam aparatic 2000kn.pregled ti je (kako sam cula)200kn...

valyca
26.11.2007., 20:36
dakle,imam problema sa karijesima-na 6.i 7.lijevo i desno dolje i sa 2.gore.dakle-ortodontica mi je skinula prstene da popravim te karijese dolje i otisla sam kod zubarice koja mi je naplatila 100kn po zubu-4 zuba sam popravila i danas sam dosla na pregled kod ortodonta koja je poludila i uzela kameru i fotić da mi slika karijese koje mi zubarica nije dobro pokrila i da joj to posaljem da vidi!!!!vise ne znam ko je lud-i to nije prvi put!!!:ne zna: imaju i dilemu za 2.gore-zubarica kaze da se svaka rupica ne otvara i da ne bi bilo dobro da se to radi dok mi se ortod.zaprijetila da ona nece stavit aparatic ako se to ne popravi jer je to OČIGLEDNO karijes!!!!:eek: vise ne znam kome da vjerujem...mislim da imam uzasnu zubaricu al me opet strah otic kod drugog zubara...jer trebam neku preporuku...i to dobru a da me opet ne opali po lovi....:s :s :s

ribica0603
27.11.2007., 17:23
...vise ne znam kome da vjerujem...mislim da imam uzasnu zubaricu al me opet strah otic kod drugog zubara...jer trebam neku preporuku...i to dobru a da me opet ne opali po lovi....:s :s :s

samo cu ti ovo reci: ortodont stavlja aparatic u idealna uvjete tj.u usta bez karijesa...
to znaci da ako je preporuka bila da se zubi poprave,onda tako vjerojatno treba i biti...

a to sto kazes da imas uzasnu zubarku,dovoljno govori koliko povjerenja imas u nju...
i mislim da znas sto bih ti savjetovala...

valyca
27.11.2007., 20:12
hvala na savjetu-svjesna sam toga----ali kad se svđaju preko mene....ortodontica joj salje sliku karijesa a ova me salje na slikanje.....pa ko je tu vise lud....:ne zna: :flop:

Girl_zg
16.01.2008., 10:29
Help!!! Nosila sam 2 god. fixni i kako se nakon njega dobiva mobilni, njega sam nosila 1 god. I prestala nosit (kad sam bedasta). Već ga godinu dana ne nosim i nema šanse da mi on u čeljust stane više. Bed mi je kod moje ortodontice ić jer znam da će se derat na mene, bez obzira kaj više nisam klinka od 17, 18 godina. Ne znam kaj da radim. Sad mi je već krajnje vrijeme da odem kod ortodontice jer mi se zubi sve više vračaju na staro.
Da li netko zna jel se može taj popravit il moram radit novi??? I koliko dođe novi?? (gornji i donji).

tvuk
16.01.2008., 10:35
Neznam, al mislim da ti ne gine ponovo fiksni... kod doktorice koju placam a ona se dere na mene nebih nikad otisao, tak da si lijepo nadji nekog drugog ortodonta i vidi dal se nesto da spasiti.

anything but angel
16.01.2008., 22:20
dobro, mene zanima koliko se taj mobilni mora nositi još nakon fiksnog??? pa mislim, što ću ga cijeloga života morati nositi zbog straha da mi se zubi ne vrate na staro???
evo ova ga je cura nosila godinu dana i prestala, što je po meni sasvim dovoljno vrijeme nošenja mobilnog aparatića i većina ga nosi u tolikom vremenskom intervalu i sad su joj se zubi nakon godinu dana pauze opet počeli vraćati na staro! :horor:
mislim, katastrofa živa! :rolleyes: postoji li uopće neko vremensko razdoblje nakon kojeg, ako mi se zubi nakon prestanka nošenja mobilnog aparatića nisu vratili na staro, mogu biti sigurna da će mi zubi takvi, ravni i pravilni, ostati cijeli život??? :o

tvuk
16.01.2008., 22:38
dobro, mene zanima koliko se taj mobilni mora nositi još nakon fiksnog???

To ovisi kak ti ortodont kaze. Moja frendica koja je skinula aparatic je dobila uputu da prvi mjesec nosi 20 sati u danu, drugi 19, treci 18 itd. Nakon godinu dana to padne na samo nocu, pa onda valjda neko vrijeme nosis samo nocu, i nakon toga mozes jos smanjivati pa zavrsiti na npr. jednoj noci tjedno.

Treci kamencic
15.01.2009., 13:29
1000 eura kod privatnika...zubi savršenstvo
preko socijalnog ćeš čekat dosta dugo

1000 eura za fiksi aparatic?? kako tako malo? inace su cijene 2000 eura na više zar ne? jel to metalni aparatic ili onaj safirni koji se ne vidi??
mene zanima cijena tog koji se kao ne vidi.. naravno što jeftinije ali da je ortodont okej..

preporuke dobro došle

seks007
15.01.2009., 15:12
ja imam prvi lijevi izbijen.. to mi se dogodilo u 3. raz i išo sam kod korkutice (bitch:D) i umjesto da me poslala kod protetičara da mi napravi odma umjetni, ona je meni dala prvo jedan aparat, pa drugi i onda je treći bio neki na navijanje i ja i moja stara popi*dili i odnijeli joj to tam i otišli kod protetičara i sad imam umjetni i ne vidi se da je umjetni i zadovoljan sam

dandan
02.11.2010., 16:45
bil sam kod tog dr. Navaeya. Baš je kul! Dobar je k'o kruh sa suncokretom!!!:mig: