PDA

View Full Version : "Tablete za smirenje" - anksiolitici

green_eyes
27.06.2006., 23:24
Htjela bi kupit neke tablete za smirenje jer sam u zadnje vrijeme pod dosta velikim stresom (faks uglavnom:D ), ali ne želim neke agresivne tablete koje bi me uspavljivale. Ono, htjela bi čisto da me malo smire i podignu koncentraciju za učenje. Čula sam da su persen dobre, ima ko kakvih iskustava s njima? Kolika je cijena?

tamarina
28.06.2006., 07:54
Htjela bi kupit neke tablete za smirenje jer sam u zadnje vrijeme pod dosta velikim stresom (faks uglavnom:D ), ali ne želim neke agresivne tablete koje bi me uspavljivale. Ono, htjela bi čisto da me malo smire i podignu koncentraciju za učenje. Čula sam da su persen dobre, ima ko kakvih iskustava s njima? Kolika je cijena?

persen forte je meni odličan, nekakvih 30ak kn. možeš uzeti 3 puta dnevno po 2-3 kapsulice. mene baš fino smire kad sam nervozna, ali me ne uspore, tako da ćeš moći učiti bez problema.

juliette
29.06.2006., 15:02
meni persen niš koristi, samo mi se pocne podrigivati :zubo:

green_eyes
29.06.2006., 15:37
meni persen niš koristi, samo mi se pocne podrigivati :zubo:

Dosta ljudi kaže da na njih persen uopće ne djeluje, a neki kažu da ih skroz umrtvi i da im se od toga spava (ili podriguje;) )... Meni bi to trebalo za prije ispita, pa ne želim baš zaćorit na ispitu!:D
Čula sam da neki čaj od valerijane pomaže, jel itko ima iskustva s tim?

juliette
29.06.2006., 17:49
Dosta ljudi kaže da na njih persen uopće ne djeluje, a neki kažu da ih skroz umrtvi i da im se od toga spava (ili podriguje;) )... Meni bi to trebalo za prije ispita, pa ne želim baš zaćorit na ispitu!:D

:rofl: tak sam i ja za prije ispita to popila i poludila skoro, jos sam bila zivcanija zbog posljedica persena :rofl:
melem od lavande :top: (nisam vjerovala da pomaze ali - pomaze!)

tough_cookie
30.06.2006., 20:45
meni je persen dobar, pomogne kad imam frke na poslu. i ne uspava me.

trebalo bi te (bilo koje) tablete isprobati u stresnim, ali ne presudnim situacijama (npr. jedan-dva dana ucenja, ali ne bas pred ispit, i ne na sam dan ispita, tako da moguce reakcije ne ucine preveliku stetu).

loolu
30.06.2006., 21:08
meni su isto perseni ok...probaj,kod neko super funkcioniraju kod nekog ne..
...ali mi imaju ruzan okus,fuj!:bljak:

tough_cookie
30.06.2006., 21:23
meni su isto perseni ok...probaj,kod neko super funkcioniraju kod nekog ne..
...ali mi imaju ruzan okus,fuj!:bljak:

samo ih ne smijes dugo drzati u ustima, nego odmah progutati s puno vode. srecom pa brzo nestane taj okus ;)

snjoxi
02.07.2006., 11:29
pojacaj dozu magnezija, kupi sumece u apoteci i svaki dan popij jednu, ovo mozes kombinirat uz persen

employee of the week
03.07.2006., 02:00
Persen je i meni preblag, ako oćeš nešto jače probaj s Normabelom. Čini mi se da idu samo na recept ali imam doma jednu čitavu kutiju koju sam dobio lani za bolove u leđima, trenutno mi ne trebaju i šteta je da propadnu pa ako je neko zainteresiran šaljem ih poštom (naravno, besplatno).

green_eyes
03.07.2006., 02:07
Persen je i meni preblag, ako oćeš nešto jače probaj s Normabelom. Čini mi se da idu samo na recept ali imam doma jednu čitavu kutiju koju sam dobio lani za bolove u leđima, trenutno mi ne trebaju i šteta je da propadnu pa ako je neko zainteresiran šaljem ih poštom (naravno, besplatno).

Sam ti to zadrži sebi:D , nisu bez razloga tablete na recept! Očito to znači da nisu za svakoga da ih sam tak dijele u ljekarni.
Inače, teta u ljekarni mi je dala Valeral, na bazi valerijane. Meni su dobre!:top:

kpt. Willard
03.07.2006., 02:08
persen forte je meni odličan, nekakvih 30ak kn. možeš uzeti 3 puta dnevno po 2-3 kapsulice. mene baš fino smire kad sam nervozna, ali me ne uspore, tako da ćeš moći učiti bez problema.
jebate, ja mislim da bi moral barem 2-3 kutije toga popit da mi nekaj bude :zubo:

vjerovatno bi mi bilo....zlo :rigo: :rofl:

teichy
03.07.2006., 08:20

Persen ništa ne djeluje, neznam kako persen forte. Ako ćeš pit tablete na biljnoj bazi onda radje pokušaj s čajevima, samo što potraje dok dobiješ željeni učinak (tako čula)

Natch
03.07.2006., 08:22
cula sam da pomazu tzv. 'tabletice od kurca' :mig:

magicbright
03.07.2006., 09:44
Valerijana, odoljen - ista biljka različiti nazivi, a persen se između ostaloga radi od nje.
http://zdravlje.com/lek/hr/persen.htm

Kruska
03.07.2006., 09:57
hm, a ako mi se od plivadona spava što li će mi biti kad popijem persen? :zubo:

malaeva
24.04.2007., 16:49
neznam dali sam pogodila forum, ako nisam onda me uputite .

zanima me dali netko ima iskustva s tabletama za smirenje.....
imam fobiju od avijona.. tj , napadaj panike kad sam u njemu a da ne pričam o cijeloj vožnji koja traje dva sata....noć prije puta i cijeli dan nervoza
jel mi netko ima za preporučiti neke tablete za smirenje .naravno na biljnoj bazi..znam da je to samo kratkoročno riješenje i da moram se riješitit tog straha.
Mnoga putovanja sam zbog toga odgodila a nemogu tako cijeli život .

Torma
24.04.2007., 16:54
Persen.
Ja se ne bojim letenja ali postanem malkice anksiozna kod duljih letova (do 4 sata mi je nish) pa si uzmem jedan neposredno prije.. Osim toga pokusam ne spavati previse dan prije i ne pijem kavu, uzmem super dosadnu knjigu i uspijem otcoriti par sati a to puno znaci.. :D

malaeva
24.04.2007., 16:58
misliš da će me to smiriti ? ali ono iskrenoooo ?

Torma
24.04.2007., 17:08
misliš da će me to smiriti ? ali ono iskrenoooo ?

A gle, Persen su tablete za smirenje na biljnoj bazi- ne znam ja kakvog je intenziteta tvoja fobija- ako se radi o napadajima panike kao sto si ti napisala simptomi su slicni srcanom udaru.. Ti najbolje znas da li ti treba nesto jace da bi putovala relativno smireno.

ante dumbledore
24.04.2007., 19:24
možeš probat sa benzodiazepinima,neće stvorit ovisnost(za to treba tjedana i tjedana i na kraju lako ih se okanit)jednokratna doza je niš....sad ovisi želiš li spavat ili samo se skulirat...recimo zolpidem 10 mg ako želiš biti pospana,li alprazolam 1 mg
persen tkđ nije loš,iako kod jače fobije nije učinkovit nešto vele,pa ako ne želiš u sred leta hiperventilirat popij si jedan od gore navedenih ili neki dr iz njihove skupine...a tkđ ne bi loše bilo malko psihologu

ante dumbledore
24.04.2007., 19:25
hm...nedorečen sam bio,alprazolam te neće uspavat već samo smirit

nukac
24.04.2007., 20:05
1 mg Helexa/Xanaxa je previse, dosta je 0.25 mg. Provjereno.

Probaj otici do dr. opce prakse, reci mu problem i traziti Helex od 0.25 mg. Jako dobro za napadaje panike. :top:

blupblup
24.04.2007., 20:49
xanax:kiss:
persen je bombon

ante dumbledore
24.04.2007., 21:02
tipično...skolnost hipodoziranju benzodiazepina...nisu to teške droge,nije potrebna titracija :D

nukac
24.04.2007., 21:57
Prije bi rekao - realno doziranje benzodiazepina... Niti jedan normalan lijecnik ti nece preporuciti da prvi puta uzmes 1 mg Xanaxa... Osim toga, ako netko razmislja o Persenu, 0.25 mg Xanaxa je cisto dovoljno... Ionako se tu radi vise o placebu, nego o realnoj potrebi... :D

ante dumbledore
24.04.2007., 23:52
ja samo govorim da joj niš neće bit od 1 mg a garant će djelovat :D
btw ja nisam normalni liječnik :P

malaeva
25.04.2007., 10:49
thank na savjetima
jučer mi je frendica dala xanaks od 0,25 ako sam dobro vidjela.
nadam se da će na mene djelovati i da me neće strefit neki udar ..uf :confused:

Beboje
25.04.2007., 11:49
Nisu li Helex i Xanax ista stvar? Alprazolam?

Probala Xanax 0,5mg i pukne me u glavu, a Helex 0,25mg izvrstan - ne omami, ali smiri. Trenutno ga koristim zbog nervoznih grčeva u utrobi prije spavanja. Super stvarčica.

Persen je totalna pljuga. Slabije od kamilice.

Ja se isto strašno bojim letjeti. Najmanje sam se bojala prvi puta jer sam bila radoznala. Što sam starija to se više bojim za svoj život, a u avionu se osjećam kao u klopci i svaki zvuk mi je sumnjiv. Znala sam si pomoći s vinčekom na letu. Također sam propustila par putovanja na duže rute, samo zbog aviona.

Mislim da će Helex 0,25mg biti OK. Kad popusti, uzmeš još jedan.

minutemade
25.04.2007., 12:23
Alprozolam je anksiolitik novijhe generacije, al za probleme čija se etiologija nezna mislim da je preporučljivije uzete diazepam i to za početak u dozi od 2-5 mg, njegovo je djelovanje sveobuhvatnije i daje mnoštvo benzodiazepinskih derivata, ima anksiolitičko i miorelaksirajuće djelovanje, te mu je učinak dug... kod fobija letenja... također se kao prirodna nadopuna može uzeti melatonin koji ima blaga hipnotička svojstva proizvodi ga firma kal a može se dobit bez recepta. Diazepam je inače najpopularniji kao Apaurin ili Normabel. Kod učestalijih pojava sličnih poremećaja možete zatražiti i savijet od svog liječnika o upotrebi najnovijih izrazitoselektivnih agonista serotonina, oni inače spadaju u skupinu antidepresiva-anksiolitika kao što je esciclopram, njhivo se nuspojave beznačajne. Kod uzimanja diazepama ili alprozolama, treba uzeti u obzir da diazepam sam po sebi ima dugo djelovanje, dok alprozolam treba uzeti u sr obliku, što znači sporo otpuštajućem

nukac
25.04.2007., 12:38
Ne znam bas da su SSRI lijekovi dobri za napadaje panike... I da nemaju nuspojave... Oni se ne koriste za napadaje panike, jer ih treba uzimati mjesec-dva da pocne njihovo djelovanje.

Diazepam - obicno ima za posljedicu pospanost.

I Helex i Xanax su jedna te ista stvar, samo razliciti proizvodjaci...

Bamby
25.04.2007., 13:41
Probala Xanax 0,5mg i pukne me u glavu, a Helex 0,25mg izvrstan - ne omami, ali smiri. Trenutno ga koristim zbog nervoznih grčeva u utrobi prije spavanja. Super stvarčica.

Super stvarčica??? Bolan je proces odvikavanja :visi:
6 mjeseci nisam spavala nakon prestanka uzimanja istog :(

malaeva
25.04.2007., 13:51
Što sam starija to se više bojim za svoj život, a u avionu se osjećam kao u klopci i svaki zvuk mi je sumnjiv

Točno to BEBOJEEE !!!
UZAS Živi !!

Beboje
25.04.2007., 14:36
Bamby - koju količinu si uzimala, kako često i koliko dugo? Ja uzmem jednu ili pola 0,25mg sat-dva prije spavanja ako mi je baš koma.

Malaeva - razvila sam i fobiju od trajakata, nećeš vjerovati. Prije par godina smo, po buri, prelazili s Mljeta na Pelješac. Trajekt se toliko ljuljao da nismo mogli stajati i ja sam doslovno plakala sjedeći na podu i grčevito se držeći za ogradu. Baš mi je to iskustvo trebalo da se i trajekata počnem bojati!!! Ubila bih te kretene koji su isplovili po takvom vremenu.

minutemade
25.04.2007., 15:12
esciclopram ili ciprolex kako je proizvođački zaziv je učinkovit i kod napada panike, djelovanje mu nastupa već 7-14 dana od početka uzimanja, ne izaziva navikavanje, a nuspojave su iznimno rijetke i blage

što se tiče diazepama klinička iskustva ipak pokazuju da je najučinkovitiji

minutemade
25.04.2007., 15:14
diazepam u količinama od 2-5 mg... ne iskazuje snažna hipnotička obilježja, iako se ista u počletku uzimanja mogu primjetit, kao i kod svih anksiolitika najbolje ga je primjenit prije spavanja, jer mu je dužina djelovanja... plazmatske prisutnosti i više od 3 dana...

Bamby
25.04.2007., 16:35
[quote=Beboje;8247659]Bamby - koju količinu si uzimala, kako često i koliko dugo? Ja uzmem jednu ili pola 0,25mg sat-dva prije spavanja ako mi je baš koma.

Počela sa 0,25 (3 mjeseca), zatim 0,5 i na kraju 1 mg, sveukupno godinu i pol. Ali zbog nekih drugih stvari, ne straha. Uglavnom prestala sam odjednom jer više nisam mogla živjet sa tim (uzimala sam i prozac). Bilo je to teško odvikavanje al eto već sam skoro 2 godine čista ko suza :)
Prošle godine sam se prvi puta vozila u avionu jer sam morala na poslovni put i to sama. Želudac me bolio samo na aerodromu, kad sam sjela sve je bilo ok. Jedino što mi se jako vrtilo, neznam zašto... možda podsvjesni strah??? :confused:

ante dumbledore
25.04.2007., 16:58
poluvijek eliminacije diazepama je 20-40 h sa trajanjem do 48 h tako da ne bih preporučio njega ako baš moraš nakon leta upravljat autom ili nešto slično tome radit,alprazolam ima učinka i nakon 24 h ali značajno manji
u dr ruku pri prvom korištenju bez postavljene dijagnoze je možda bolje uzet diazepam al onda u niskim dozama dakle 2 mg
btw znam za slučaj iz ine ruke kako je čovjek nakon višetjednog korištenja benzodiazepina ne znam točno kojeg imao strašne halucinacije kao dio apst sindroma...no to nije čest slučaj

sunnyah
25.04.2007., 20:18
Malaeva, Persen ti je sasvim ok: blag i djelotvoran.

Flower24
27.04.2007., 21:19
Malaeva, Persen ti je sasvim ok: blag i djelotvoran.

Persen forte uzmi

Mash
27.05.2007., 22:39
e, ova je tema nekak zamrla :D
jel tablete djeluju ili ne?
il ste u komuni? :zubo:
šaliiim se...
ma mene i frendicu isto muči nervoza, stres i nus-pojave istih,
pa smo nabasale na ovu temu...

Sretno :)

ciganche
27.05.2007., 22:41

i meni, a još mi je doktorica rekla da je na biljnoj bazi

darkNess(ie)
28.05.2007., 01:09
normabel? pa to djeluje sam prvi put kad popijes, kasnije nist, barem meni..
xanax (misar) isto tak, kad uzmes 3-4 puta ne osjecas vise djelovanje... lagano se navuci na to, tak da se pazite... kontam si da su oni starci koji ne mogu zivjeti bez praxitena najveci narkici u cijeloj drzavi

Ivanicapeca
28.05.2007., 09:22
Kupi si valerijan kapi:top: Da mi nije bilo njega na faxu bi 100% pukla. Bolje to biljno nego neku kemiju, a ne možeš se na njega navući. Samo pazi da ne pretjeraš ak moraš učiti jer uspavljuje. Malo je odvratnog mirisa i okusa, ali da se izdržati. Ja sam ga kapala u čaj od mente.

emmica
28.05.2007., 11:10
da da valeral si kupi ..a persen nee..ni normabel to mi je bezveze samo me zdrogira,a od persena ne mogu spavati

tvitica
28.05.2007., 12:10
ja kupim kutiju persena (dražeji) i za moje potrebe godinu dana sam mirna , kada sam jako živčana popijem dvije i super ...

piskavac
28.05.2007., 21:52
Preporučujem ti da uzmeš oxazepam. To je doduše, benzodiazepin. Ja ga vrlo vrlo rijetko koristim, al me baš onako nekako, u isto vrijeme smiri a i "podigne".

Apaurin/normabel, pogotovo od 2mg je ne vrijedi baš ništa. Imao sam i njih, al sam ih vratio svojoj dr. na općoj praksi. Nije mi pomoglo ni kad bi uzeo dvije odjednom

To su po meni, dječje tabletice.

Esni
28.05.2007., 22:39
Ma normabel je nula!Mjesto da me smiri jos me vise digne i postanem sva luda i nemogu zaspat!Leksaurin nije los ali samo prvi put !

medex
29.05.2007., 09:26
Oprez sa benzodiazepinima, to su ozbiljni lijekovi i izazivaju nastanak ovisnosti s vremenom (uglavnom psihicka ovisnost). Ukoliko se radi o stresom izazvanom nemiru, nesanici i napetosti, radije pokusaj sa prirodnim preparatima. jedan od njih ti je pasiflora koja djeluje upravo na takve tegobe. Jos ukoliko tome dodas D-Stres preparat uspjeh ti je zagarantiran. Moji su pacjenti jako zadovoljni pa pokusaj pogledati malo o tome na internetu. Znam da ih ima Bio Tera u staroj Vlaskoj i ljekarna Hanzic. Pazi da pasiflora bude proizvod napravljen od svjeze biljke (SIPF preparat), nikako u tabletama.

lin
25.11.2007., 17:08
Uskoro bih trebala ići na testiranje iz daktilografije. Prijepis i diktat. Bila bi poželjna što veća brzina i naravno, točnost.

U čemu je problem? Naime, radi se o jednom natječaju, gdje bih ja, ako bih sve to uspješno prošla, dobila super posao. Zapisničar, možda to nekome i nije nešto posebno, ali meni bi bilo odlično s obzirom gdje živim, za koju plaću sad radim i ostalo

kad doma vježbam, mislim slijepo kucanje i dok mi je mozak na paši, sve je dobro. Pišem " ko mitraljez", uopće ne moram gledati u tipkovnicu (ako pogledam - radim gluposti) brzina, točnost ma sve pet. ali kad se ja sjetim da će tu biti nekakva komisija, i što meni predstavlja to testiranje, što sve u mom životu ovisi o tome, nastaje problem. ja jednostavno zablokiram. Znam kako će to biti. Već sam bila na jednom takvom testiranju i dogodila se prava blokada. Kad sam došla doma, i pisala nešto bezveze, kao da je tu državni prvak iz daktilografije

Mislim si uzeti nešto na biljnoj bazi, nekakve tablete za smirenje ili nešto tako?

Kakav pametan prijedlog, da ubijem tu vražju tremu ?

pliiiz

bok

Eht
25.11.2007., 17:51
Mislim da ti niti jedna vrsta tableta za smirenje neće moći eliminirati samo tremu. Pokušaj prije testiranja otići na nekakvu opuštajuću masažu, dugu šetnju ili nešto slično što te opušta. A što se komisije tiče, pokušaj na njih gledati kao na publiku koja te je došla gledati dok ti "sviraš" po tipkovnici. Ono zamisli sebe kao umjetnicu a njih kao publiku. Nemoj se štrecati na svaki njihov potez, pogled, uzdah,... Stavi u centar svog razmišljanja sebe i zadatak koji moraš obaviti, sve drugo jednostavno pokušaj ignorirati.

malaria
25.11.2007., 20:01
da,prave tablete za smirenje bi otklonile tremu, ali i smanjile koncentraciju:|

no nekakve na biljnoj bazi, tipa Persen bi bile ok...

phyto
25.11.2007., 20:21
Uskoro bih trebala ići na testiranje iz daktilografije. Prijepis i diktat. Bila bi poželjna što veća brzina i naravno, točnost.

U čemu je problem? Naime, radi se o jednom natječaju, gdje bih ja, ako bih sve to uspješno prošla, dobila super posao. Zapisničar, možda to nekome i nije nešto posebno, ali meni bi bilo odlično s obzirom gdje živim, za koju plaću sad radim i ostalo

kad doma vježbam, mislim slijepo kucanje i dok mi je mozak na paši, sve je dobro. Pišem " ko mitraljez", uopće ne moram gledati u tipkovnicu (ako pogledam - radim gluposti) brzina, točnost ma sve pet. ali kad se ja sjetim da će tu biti nekakva komisija, i što meni predstavlja to testiranje, što sve u mom životu ovisi o tome, nastaje problem. ja jednostavno zablokiram. Znam kako će to biti. Već sam bila na jednom takvom testiranju i dogodila se prava blokada. Kad sam došla doma, i pisala nešto bezveze, kao da je tu državni prvak iz daktilografije

Mislim si uzeti nešto na biljnoj bazi, nekakve tablete za smirenje ili nešto tako?

Kakav pametan prijedlog, da ubijem tu vražju tremu ?

pliiiz

bok

Udisanje eteričnih ulja rimske kamilice,prave lavande,citrusa (neroli,bergamot,limeta) ili matičnjaka će umanjiti stres,nervozu i tjeskobu.Odaberi ono koje ti najviše odgovara mirisom,a i cijenom (neroli,matičnjak i kamilica su dosta skupi).Inhaliraj (suha inhalacija-npr.na rupčić kapneš par kapi eteričnog ulja) se barem pola sata prije testiranja.
Koncentriraj se na ono šta radiš,a ne na druge osobe koje te procjenjuju.Razgovor sa prijateljima,šetnja,usredotočenost na vlastito disanje i sl. prije testa će ti odvratiti misli i umanjiti tjeskobu zbog testiranja.
Možeš piti i valerijanu,hmelj,matičnjak-npr.Valeral kapsule (JGL),a još bolji je i SIPF pasiflore no to moraš uzimati barem nekoliko dana da bi se ispoljili efekti.
Puno sreće!

lin
25.11.2007., 22:13
hvala na svim odgovorima. Nešto ću iskombinirati, najvjerojatnije eterična ulja i persen

a i ovo sa umjetnicom koja svira na tipkovnici nije loše

probat ću se ufurati u taj film dok budem doma vježbala

još jednom hvala

iZmO
05.05.2008., 13:38
dal se koje tablete za smirenje mogu kupit bez recepta? za par dana imam ispit koji mi ovisi o nastavku studiranja i moram ga pod obavezno položit. vjerojatno neću uspjet ništa napisat jer mi se u takvim stresnim situacijama ruku tresu da to nije normalno. molim vas pomoć!!!

kolosrece1
05.05.2008., 13:56
Mislim da možeš dobiti Persen, no pitanje je koliko će ti djelovati :kava:

miyu_luna
05.05.2008., 16:45
Persen ti je na biljnoj bazi i možeš ga kupiti ali je ipak slabijeg djelovanja od npr. Praxitena, Lexaurina i sl....

trebor
05.05.2008., 21:31
zašto u takvom važnom trenutku otupiti koncentraciju i dati se omamiti gutajući sedativ?

mislim da to baš nema smisla odnosno da je kontraproduktivno.

allegra78
06.05.2008., 16:26
Lexaurine, Normabelle (Apaurine) možeš dobiti samo na recept, osim ak nemaš vezu u ljekarni:mig:

Moje osobno mišljenje je da umrtvljuju i usporavaju i da ti za ispit baš nebi bili dobar izbor.

Osim spomenutog Persena, imaš u biljnim ljekarnama Melissa off kapi za smirenje ili neku tinkturu (smire te, a sačuvaš bistrinu).

Nemaš niš' od panike. Ma kako ti teško bilo, sjeti se kak bu ti super kad si skineš takav ispit s vrata:D
Hrabro i sretno :top:

emica-temica
05.11.2008., 12:31
zna li netko ako se Oxazepam može kupiti ili treba za njega recept?

Weedeemer
05.11.2008., 12:38
zna netko gdje mogu kupiti "seconal" ?

Amethyst
05.11.2008., 12:53
zna li netko ako se Oxazepam može kupiti ili treba za njega recept?

Mislim da ide na recept ..ne plača se ništa i isto kao i Normabel .
Ali moja preporuka kloni se Oxsazepama , Praksitena jer osim što će te užasno otupiti stalno će ti se spavati od njega !
Iskreno ne preporučam ništa od ovih kemikalija , ali ako je vaše stanje toliko teško od jedne tabletice nećete postati ovisni .
Normabel prepisuju i trudnicama u ginekološkim ambulantama ...mada ja to ne podržavam .

ombia
05.11.2008., 13:30
Svi ti -zipani s razlog ne idu bez recepta. Barem bi tako trebalo biti. jer u roku nekoliko tjedana uzrokuju psihicku i fizicku ovisnost a onda se sa njih skidate kao sa droge.

Death-of-Art
05.11.2008., 13:50
joj. xanaxi su blaženi po tom pitanju.

nažalost vrlo brzo izazivaju opasnu ovisnost već nakon par tjedana svakodnevnog konuzumiranja pa su kasnije apstinencijske krize grozne. stoga ga treba konzumirati isključivo u stresnim situacijama.

meni recimo xanax ne djeluje otupljujuće niti me uspava.
popila sam ga par puta prije ispita i obično bih sve super riješila jer su mi suvišne emocije bile eliminirane, tako da sam bez problema vadila usvojeno znanje iz mozga.

isto tako jesu super za učenje i koncentraciju. s xanaxom mogu sjediti satima za knjigom bez da iti jednom pogledam na sat ili neki drugi predmet... a sve apsorbiram.

šteta što se dobiju samo preko recepta.

trebor
05.11.2008., 22:43
mir molim...kakav je ovo topic o tabletama za smirenje a postajemo živčani?
@DoA
ne bi ti bio prvi ban zbog bezobraznosti.

freckles
05.11.2008., 23:39
pojacaj dozu magnezija, kupi sumece u apoteci i svaki dan popij jednu, ovo mozes kombinirat uz persen

:confused: Može li mi ko objasniti utjecaj magnezija?

ante dumbledore
06.11.2008., 03:12
malo ste preuveličali simptome skidanja sa benzodiazepina, jer obično izazivaju teže simptome nakon višegodišnjeg konzumiranja, ne baš nakon par dana ili tjedana. svakako ih ne treba uzimati na svoju ruku, ali svakako da su korisni, i ne treba od njih bježati kada postoji indikacija za njihovo korištenje, a preporuke inih ovdje tipa "uzmi ovaj, onaj jer on ne uspava itd." su u biti beskorisni jer svaki od njih ima blago hipnotsko djelovanje i individualni učinak je zbilja individualan, zamisli :D

Blomberg
06.11.2008., 05:27
Benzodiazepinski anksiolitici su vrlo korisni i učinkoviti lijekovi, no problem je što lako izazivaju ovisnost i počne se povećavati doza. Dobro djeluju i sad ih ljudi počnu upotrebljavati za svaki "drek" , a uopće ne čitaju upute. To su relativno sigurni lijekovi ... LD 50 im je jako visok, no s akloholom bolje ne isprobavati. Troše se nerazumno, tako da su morali praxiten skinuti s osnovne liste lijekova, ne sad radi toga što je skup jer se radi o jeftinim lijekovima, već su pacijenti tražili ko ludi.
Liječnici opće prakse nemaju vremena za malo duži razgovor. Kad pacijent hoće, uglavnom će i dobiti to što hoće.
Koristite te lijekove razumno. Alprazolam dobro djeluje između ostalog i na panične napadaje i ima lagani antidepresivni učinak. Na svoju ruku može se uzimati povremeno u slučaju potrebe, no svaki dan isključivo uz konzultacije s liječnikom koji ga je i propisao.
Nemojte daviti u apoteci da vam daju te lijekove bez recepta.

ombia
06.11.2008., 18:50
malo ste preuveličali simptome skidanja sa benzodiazepina, jer obično izazivaju teže simptome nakon višegodišnjeg konzumiranja, ne baš nakon par dana ili tjedana. svakako ih ne treba uzimati na svoju ruku, ali svakako da su korisni, i ne treba od njih bježati kada postoji indikacija za njihovo korištenje, a preporuke inih ovdje tipa "uzmi ovaj, onaj jer on ne uspava itd." su u biti beskorisni jer svaki od njih ima blago hipnotsko djelovanje i individualni učinak je zbilja individualan, zamisli :D

Oprosti ovo nije istina. Nakon nekoliko tjedana izimanja 0.5 mg-a navuces se svjetski. Oprobano. I ne samo na sebi. Cijela grupa nas je bila koji su se na grupnoj terapiji odvikavali.

Moderatoru nitko ovdje nije nervozan. Ali je jako opasno te tablete reklamirati maltene kao bomboncice za ne znam bolje ucenje. :rolleyes: Za bolje ucenje se ide na zrak, prosetati itd. Za panicne napade i ostalo idu te tablete.

Benzodiazepinski anksiolitici za mene cak i nisu lijekovi. Jer ne lijece nista. Samo pruze prvu hitnu pomoc. I bas tako bi ih se trebalo koristiti - kao kratkotrajna nuzna hitna pomoc.

Slazem se sa Blombergom. I da podvucem - nikako svaki dan.

trebor
06.11.2008., 19:43
Moderatoru nitko ovdje nije nervozan. Ali je jako opasno te tablete reklamirati maltene kao bomboncice za ne znam bolje ucenje. :rolleyes: Za bolje ucenje se ide na zrak, prosetati itd. Za panicne napade i ostalo idu te tablete.

Ipak malo je, pa djelujem apaurinski dok se još može a da se ne mora nekome stavljati stezulju...:cerek:....Inače, slažem se sa gornjim stavom dok se ne slažem sa tvrdnjom da ova skupina i nije neki lijek i da ništa ne liječi...

ombia
06.11.2008., 19:51
O.k. sto tocno lijeci? Ozbiljno pitam. Sto podrazumijevas pod lijeci? Za mene je lijeciti - uciniti da se osjecam odrzivo dobro, dakle ne sat dva, dan dva nego dobro, nakon sto popijem kuru lijeka. Dobro jako dugo sa zeljom za dugorocno. Isto je bilo sa AD-om, uz terapiju. Lijek je. Izlijecio me. Ili mi pomogao da se izlijecim sama.

Na temu nervoza ili ne. Ne znam za druge ali u vezi mene se varas. Ja sam mnogo stosta ali nervozna nisam. Dapace nervoze ljude ne trpim oko sebe, samo one easy going.

trebor
06.11.2008., 20:30
O.k. sto tocno lijeci? Ozbiljno pitam. Sto podrazumijevas pod lijeci? Za mene je lijeciti - uciniti da se osjecam odrzivo dobro, dakle ne sat dva, dan dva nego dobro, nakon sto popijem kuru lijeka. Dobro jako dugo sa zeljom za dugorocno. Isto je bilo sa AD-om, uz terapiju. Lijek je. Izlijecio me. Ili mi pomogao da se izlijecim sama.

Na temu nervoza ili ne. Ne znam za druge ali u vezi mene se varas. Ja sam mnogo stosta ali nervozna nisam. Dapace nervoze ljude ne trpim oko sebe, samo one easy going.
Pod nervozom nisam mislio na tebe, no to zbilja nije bitno...

Što liječi?...hm, evo ovako nabrzinu par primjera koji mi odmah padaju na pamet:
- status epilepticus
- sedacija kod mehaničke ventilacije
- uporaba u raznim anestezijskim tehnikama i pri invazivnim zahvatima
- u liječenje hipertireoze
- itd, itd....

Jasno da se ovi lijekovi ne mogu tretirati kao recimo antibiotici pa principu "pij 10 dana pa ćeš se izliječiti" ali da pri liječenju raznoraznih stanja imaju svoju nezamjenjivu primjenu - to svakako.

leptirica 2
06.11.2008., 20:41

ja!za valerijanu u knjizi ljekovitog bilja pise da je prirodni apaurin.Probala i blago smiruje,al ja stavila malo vise od jedne cajne zlicice na 2 dcl i caj piti uvijek svjeze pripremljen,uvijek ga imam u kucnoj ljekarni,mada ga vec dugo nisam koristila,al da djeluje,djeluje....:mig:

freckles
06.11.2008., 21:21
:confused: Može li mi ko objasniti utjecaj magnezija?

:ceka:

ombia
06.11.2008., 21:31
Pod nervozom nisam mislio na tebe, no to zbilja nije bitno...

Što liječi?...hm, evo ovako nabrzinu par primjera koji mi odmah padaju na pamet:
- status epilepticus
- sedacija kod mehaničke ventilacije
- uporaba u raznim anestezijskim tehnikama i pri invazivnim zahvatima
- u liječenje hipertireoze
- itd, itd....

Jasno da se ovi lijekovi ne mogu tretirati kao recimo antibiotici pa principu "pij 10 dana pa ćeš se izliječiti" ali da pri liječenju raznoraznih stanja imaju svoju nezamjenjivu primjenu - to svakako.

O.k. ocito nam se pojam lijecenja razlikuje. Ja i dalje to shvacam kao hitnu pomoc, tipa umjetno disanje i reanimacija a pravo lijecenje slijedi nakon toga i ukljucuje uvijek i psihoterapiju. No hvala na odgovoru.

Valerijana - blago smiruje, recimo ako se popije caj iste pred spavanje.

Magnezij - uzimam kod sporta, sprecava mi grceve u misicima, povoljno djeluje na zivcani sistem. Nedostatak/manjak istog potice nervozu, nemir, razdrazljivost, glavobolje, probleme sa koncentracijom, umor, opcenito se osjecas tromo, moguca je aritmija srca. Jedi banane, punozrni kruh, zitarice, integralnu tjesteninu, pij mineralnu vodu, jedi ribu.

trebor
06.11.2008., 21:46
O.k. ocito nam se pojam lijecenja razlikuje. Ja i dalje to shvacam kao hitnu pomoc, tipa umjetno disanje i reanimacija a pravo lijecenje slijedi nakon toga i ukljucuje uvijek i psihoterapiju. No hvala na odgovoru.
Ako korištenje benzodijazepina u liječenju razno-raznih psiho-stvari smatraš hitnom pomoći a tek psihoterapiju držiš za "pravo liječenje", tu se mogu složiti s tobom.
Ali ljudi griješe ako ove grupe lijekova vežu samo za korištenje kod takve patologije.
Da, kako si rekao...malo nam se razlikuje pojam liječenja...:)

ombia
06.11.2008., 21:51
rekla :mig:

Moja je poruka zapravo bila upozoriti, jer mene nitko nije upozorio a rado bih da je.

ante dumbledore
07.11.2008., 16:44
pa ja nisam reko da su bezopasni ni neškodljivi al nisu crni lijekovi, i izuzev alprazolama drugim benzodiazepinima treba ipak više tjedana da stvore ovisnost.
a reći da uopće nisu lijekovi je presmješno, još je smješnije reći "po meni".... no dobro :D

freckles
07.11.2008., 22:37
THX!

Merlina
07.11.2008., 22:41
Čaj od matičnjaka lagano smiruje, gospina trava podiže raspoloženje. Zajedno :top:

ombia
08.11.2008., 09:55
pa ja nisam reko da su bezopasni ni neškodljivi al nisu crni lijekovi, i izuzev alprazolama drugim benzodiazepinima treba ipak više tjedana da stvore ovisnost.
a reći da uopće nisu lijekovi je presmješno, još je smješnije reći "po meni".... no dobro :D

Mislim da je bas o.k. reci "po meni", jer iznosim iskljucivo svoje misljenje i iskustvo. Bilo bi smijesno reci "po drugima" :D. Meni nisu nista izlijecili. Bas nista. Ali je AD i terapija.

Dakle najovlastenija sam davati bas svoje ane tudje misljenje, pa zato ono - po meni.:mig:

peta25
08.11.2008., 11:25
sta mislite o lijeku rivotril? koliko dugo se uzima da se vidi da li djeluje??

Cinnamon Girl
08.11.2008., 11:39
Rivotril ni pod koju cijenu! Uzasno se brzo navuce na njega i poslije se jako tesko skida uz uzasne nus pojave, ako se nije pod nadzorom lijecnika.

a777
22.01.2009., 14:03
11 dana sam pila praxiten prije spavanja (da lakše zaspim), a tek sinoć sam vidila da mu je rok isteko 2007. Koje su poslejdice nakon uzmianja tableta s istekom roka valjanosti?

Cinnamon Girl
22.01.2009., 17:39
Nikakve. Tabletama kojima je istekao rok trajanja fali jedino ucinak :) Sto znaci da su ove tvoje djelovale vjerojatno veoma slabo, a ti si zaspivala, ergo: placebo ucinak. Zaspala si bez problema jer si autosugestijom sebi pomogla, misleci: "Popila sam tablete, sad cu sigurno lako zaspati." pa je tako i bilo. Ali baci ih, za svaki slucaj.

mo!
23.01.2009., 14:21
Persen je ok, ali mi se čini malo slab, išta od alternative (osim valerijane)?

kiwikiwi
25.03.2009., 11:07
belmiran je najbolji

onandon
25.03.2009., 13:21
Ja kad sam po velikim stresom popijem ansilan mitte onaj 5 mg on je psihostabilizator, nema ovisnosti, spavanja, mamurluka definitivno sam nova kak vi stojite s tim lijekom...

alone69
25.03.2009., 16:18
jel zna neko neke tablete za smirenje ili spavanje koje se daju bez recepta?????pls.......ths

HAPPY
25.03.2009., 18:19
MOZES KUPITI PERSEN,BILMIRAN SAN I SVE NA BAZI VALERIJANE TJ.BILJNE

NoWa
25.03.2009., 21:05
jel zna neko neke tablete za smirenje ili spavanje koje se daju bez recepta?????pls.......ths

osim ovih biljnih, nema nista.mozda melatonin, hormon koji kontrolira stanje budnosti i sna, no posavjetuj se s doktorom. moze ti to napraviti vise stete, nego koristi...

-Sylvia-
15.03.2011., 23:19
Smiju li djeca od 15 god. koristiti persen?

Cinnamon Girl
15.03.2011., 23:32
Smiju li djeca od 15 god. koristiti persen?

Pitaj u ljekarni ili doktora. Uglavnom piše i na kutiji.

Šeik_90
09.02.2012., 13:01
Htjela bi kupit neke tablete za smirenje jer sam u zadnje vrijeme pod dosta velikim stresom (faks uglavnom:D ), ali ne želim neke agresivne tablete koje bi me uspavljivale. Ono, htjela bi čisto da me malo smire i podignu koncentraciju za učenje. Čula sam da su persen dobre, ima ko kakvih iskustava s njima? Kolika je cijena? Helex i to ti je to....

magic potion
09.02.2012., 16:08
Pa kud odmah Helex?:rofl:
Nek proba prije s Normabelom.:ne zna:

Depeche E.
02.10.2014., 21:29
Haj :) Evo, utipkala sam u gugl "tablete za smirenje" i izbacilo je ovu temu :D

Pitanje. Mogu li ja sutra otići k svojoj dokotrici i reći joj da mi trebaju neke tablete za smirenje? Hoće li mi ih dati samo zato jer sam rekla da mi, eto, treba? TREBAJU MI hitno. Ne treba mi čitava tabla Normabela ili čega već.. Mogu li dobiti samo par njih? :cerek:

Hvala.

body halleck
02.10.2014., 22:05
Možeš otići svojoj doktorici.
Ona vjerojatno neće naći razloga, da ti ne prepiše iste (za mlađe osobe dobar je Praxiten- brzo djeluje, relativno kratko, nema visok potencijal izazivanja ovisnosti, a često već i pola tablete zna biti dovoljno "početnicima" :zubo:)
Ostatak tableta koje ti neće trebati uvijek možeš donirati svojoj doktorici za daljnju distribuciju pacijentima.

Depeche E.
02.10.2014., 22:18
Možeš otići svojoj doktorici.
Ona vjerojatno neće naći razloga, da ti ne prepiše iste (za mlađe osobe dobar je Praxiten- brzo djeluje, relativno kratko, nema visok potencijal izazivanja ovisnosti, a često već i pola tablete zna biti dovoljno "početnicima" :zubo:)
Ostatak tableta koje ti neće trebati uvijek možeš donirati svojoj doktorici za daljnju distribuciju pacijentima.

Hvala ti :grli: A imam još jedno pitanje. Radi se o tome da mi je danas umro deda :cry:, a ona radi popodne. Shvaćam ja da je smrt normalna pojava, ALI nije svakodnevna:rofl: Ja se trenutno ne nosim baš najbolje s time :p Ne mogu ja čekati do popodne jer ujutro želim ići k baki. I ne vidim te tablete kao bijeg od problema. Nego još nisam svjesna da je to tako. Na tren sam savršeno mirna, a u drugom trenutku počinje plač i drhtavica. Inače sam samo dva puta popilla Normabel jer me mučila nesanica, a ujutro je bio ispit :D Ali samo ne želim iz čista mira početi plakati dok hodam gradom :kukuc: Zato hoću nešto da me malo smiri.Dakle, mogu li otići na hitnu? Mogu li mi oni to prepisati ako im kažem da nemam žiivaca čekati podne.

Ajooooj :Pop: Evo, sada sam dobro, ali za 10min ću plakati u jastuk:D:bang:

ILI ako mogu otići k doktorici koja je ujutro. Iako nije moja.
Je li to moguće? Pa da mi ona napiše recept.
Ono, šta. NIje to sad neki zločina, kaj ne?

body halleck
02.10.2014., 22:27
Žao mi je zbog dede :(

Hitna nema u pravilu tableta za smirenje.
Mogu ti sprašit pikicu.

Ovisi o liječnici koju ćeš zamoliti, hoće li ti prepisati recept :ne zna:

Ethan Tremblay
02.10.2014., 22:32
A da pitaš nekog od rodbine, prijatelja (njihovi roditelji) nekog tko ti je u blizini pa da ti da tabletu, dvije? Znam da moji toga uvijek imaju kad ne mogu zaspat...

Depeche E.
02.10.2014., 22:56
Žao mi je zbog dede :(

Hitna nema u pravilu tableta za smirenje.
Mogu ti sprašit pikicu.

Ovisi o liječnici koju ćeš zamoliti, hoće li ti prepisati recept :ne zna:

A da pitaš nekog od rodbine, prijatelja (njihovi roditelji) nekog tko ti je u blizini pa da ti da tabletu, dvije? Znam da moji toga uvijek imaju kad ne mogu zaspat...

Dečki, hvala vam :grli: A ne znam je li baka ima toga. AKO I IMA, onda je to na biljnoj bazi. Blahh. No možda druga ima :D ALI ona je starog kova tak' da, poznavajući nju, reći će "Ma pa još si mlada, ne trebaju ti tablete." Mama ne pije to. Ne znam da to itko u obitelji pije tak što, sve neki jaki živci i ljudi laka sna :D:D A ništa, otići ću sutra ujutro do doma zdravlja, ionak moram prošetati psa:cerek::D

Hvala još jednom, budem javila jesam li uspjela dobiti što http://aintnogod.com/ipb/uploads/gallery/album_17/gallery_298_17_6709.gif Wish me lluck. Danas sam u tramvaju izgledalala kao onaj glumac iz vrane. Sve crno ispod očiju, ne želim to više:cool: Tenks!:)

Depeche E.
04.10.2014., 21:06
Evo, javljam rasplet :trio:

Bila sam na Hitnoj i NISU mi dali ništa :mad: Možemo samo zvati taj neki broj koji nisam zapamtila pa da baki daju injekciju.
Ali to mi se činilo predramatičnim pa smo dali šansu traženju tableta na crno :rofl: Što su mi rekli i na hitnoj :cerek::five:
Pa smo, za početak, pretražili dedine lijekove i tamo našli punu kutiju Normabela :D

On to nije pio pa nije ni čudno da je baka zaboravila :bonk:

U svakom slučaju, puuuuuno vam hvala!!! :grli: Uživajte :rock::)

Edit: Sada sam se sjetila. Ja sam se na kraju smirila i vjerujem da mi ne treba ništa, ali baka je kaos pa sa na kraju tražila nešto za nju :')

LLana7023
18.10.2014., 14:58
Zanima me koje su tablete dobre i učinkovite protiv nervoze,stresa,straha.. i ako je moguce ih nabaviti bez recepta!?
Hvala

mala bez morala
18.10.2014., 15:11
evo tu pročitaj

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&sqi=2&ved=0CCgQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.forum.hr%2Fshowthread.php%3Ft %3D278634&ei=hWZCVIKSCNPe7Ab4jYGoDw&usg=AFQjCNGWS5pLuy19V7r4tOlOflv58Dkh2A&bvm=bv.77648437,bs.1,d.d2s&cad=rja

LLana7023
18.10.2014., 17:44
evo tu pročitaj

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&sqi=2&ved=0CCgQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.forum.hr%2Fshowthread.php%3Ft %3D278634&ei=hWZCVIKSCNPe7Ab4jYGoDw&usg=AFQjCNGWS5pLuy19V7r4tOlOflv58Dkh2A&bvm=bv.77648437,bs.1,d.d2s&cad=rja

jesam, no ovdje se spominje samo persen a to nikako nije pomoglo

body halleck
18.10.2014., 18:02
Zanima me koje su tablete dobre i učinkovite protiv nervoze,stresa,straha.. i ako je moguce ih nabaviti bez recepta!?
Hvala

Ima jako puno dobrih tableta za opisane tegobe.
Samo, prvenstveno treba znati
-zbog čega su nastupile tegobe (pobliže opisati iste)
-koliko dugo traju (dani, mjeseci, godine...)
-što ih pogoršava, a što ublažava po dosadašnjem iskustvu
-koliko dugo pretpostavljaš da će tegobe trajati
-što misliš da sama možeš učiniti, a da se tegobe ublaže&nestanu

Po zakonu, lijekove protiv nervoze,stresa,straha možeš dobiti samo na liječnički recept.

Tinkerbell 8
18.10.2014., 18:16

pa u pravilu, pomažu samo oni koji idu na recept. ni obični normabel ne možeš kupiti.

dire Dawn
18.10.2014., 23:57

uz persen u ljekarni bez recepta možeš kupiti samo gospinu travu (kapsule, čaj).
moja preporuka je da odeš doktoru ako imaš nekih problema.

LLana7023
19.10.2014., 11:20
uz persen u ljekarni bez recepta možeš kupiti samo gospinu travu (kapsule, čaj).
moja preporuka je da odeš doktoru ako imaš nekih problema.

ne vjerujem da su problemi ozbiljniji pa jos nebi uvlacila doktore,probat cu tu gospinu travu u (kapsule) pa me zanima kolko bi koštalo to u ljekarnama?:misli:

dire Dawn
19.10.2014., 13:11
Ispod 100 kn

yossarian22
21.10.2014., 01:46
Imam jedan specifičan problem i dobro bi mi došao savjet ljudi koji ponešto znaju o ovoj temi. Prije 2 godine nasao sam se u dosta teškoj situaciji i prvi sam puta probao alprazolam koji mi je neizmjerno pomogao. U naredne 2 godine sam popio mozda 20mg sve skupa, nikad vise od 0.5 dnevno i nikada vise od 3 dana zaredom. Alprazolam nisam dobio na recept nego mi ga je dao jedan poznanik. Više ih nemam i ne mogu ih nabaviti ponovno od tog poznanika. Htio bih nabaviti recept s ciljem povremenog uzimanja u iznimno stresnim situacijama, međutim to nije moguće jer je osoba od koje bih morao traziti recept član obitelji kojemu ne mogu vjerovati kada se radi o ovakvim stvarima. Nemam namjer zloupotrebljavat lijek, ali bi mi stvarno puno značilo kada bih ga imao na raspolaganju za stresne situacije. Šta da radim? Postoji li nacin da se dođe do lijeka bez recepta?

dire Dawn
21.10.2014., 07:55
privatni psihijatar i podizanje na njegov recept uz placanje. jedino tako mozes "preskocit" lom-a

yossarian22
21.10.2014., 09:50
Koliko bi to otprilike ukupno koštalo?

leptirica 2
21.10.2014., 09:58
mislim da ti i liječnik opće medicine može prepisati,kažeš da si ga probao u nekoliko navrata i da ti pomaže u stresnim situacijama,isto kao nama tu i ne vidim razloga zašto ti ga ne bi prepisala
inače privat psih dođe 200 njak do 300 njak kn i kad jednom tamo odeš naručuje te svakih mjesec,dva do tri na kontrole i opet plaćaš

dire Dawn
21.10.2014., 10:00
lom mu je clan obitelji, citaj pazljivije.

neznam koliko su tablete, ali pregled je cca 300 kn

yossarian22
21.10.2014., 10:02
Kao što rekoh, liječnik opće medicine nije opcija

Tinkerbell 8
21.10.2014., 10:46
koliko ja znam alprazolam nije skup preko privatnog recepta. samo pitanje je bi li on tebi baš njega prepisao ili nešto drugo.

dire Dawn
21.10.2014., 11:31
uvijek ga moze pitat, a mozda bi mu i neki drugi slican lijek pomogao.