PDA

View Full Version : Alkohol + tablete / antibiotici

Pepi
03.05.2003., 00:08
ma pijem neke antibiotike pa me zanima jel se to moze mijesat ?
jedno 10ak dana sam se suzdrzavao jer su mi govorili da antibiotici ne djeluju ak pijes, al na prvi glas da to nema veze i da se ne smije pit samo s onim antidepresivima- otiso sam van i napio se. i bilo je dobro. nije me ni glava bolila iduci dan.
a procito sam one upute koje dobijes uz lijek i ne pise nis o alkoholu. mislim, sto god da vi napisete, ja cu pit i dalje kad god mi dođe, al znate, cist teoretski pitam... da se to rascisti vec jednom...

misery-
03.05.2003., 00:36
pojačava se djelovanje alkohola, moreš postat ovisan..:top:

Pepi
03.05.2003., 00:56
Luđakinja kaže:
pojačava se djelovanje alkohola, moreš postat ovisan..:top:

aha. ma onda nije bed :)
al ja sam bas imao osjecaj kako me šora manje neg inace.
valjda sam zabrijo...
eh, sad sam se sjetio da je proslo 8 sati- vrijeme za jos jednu tableticu

misery-
03.05.2003., 01:01
ajd, samo pazi da ne pretjeraš;)

Rita
03.05.2003., 06:35
NAraste ti rep;)

big_lebowski
03.05.2003., 06:39
i nos.... :D

mala_slatka
03.05.2003., 07:52
a mozda i nest drugo:D

LaTiTeA
03.05.2003., 09:51
Ma nista se ti ne brini... :top:

Moje cure stalno mjesaju antibiotike i alkohol i za sada je sve u redu bilo. Mislim, ne mjesaju one to namjerno vec se tako poklopi (da im je doktorica dala te tablete i da su usred terapije, a dosla je subota :D)

Ali... negdje sam cula da to moze biti i smrtonosna kombinacija! (to sam cula!)

Reebok
03.05.2003., 15:26
i pola litre pelina mozhe biti smrtonosno u kombinaciji s josh pola litre pelina :D :D :D

al me to nije sprijechilo :rolleyes: :D :D

histeria
03.05.2003., 18:31
nis ne brini,
na mozak nema bas nikakvog efekta,
niti ne djeluju slabije,
samo malo vise jetra pati- bilo bi jedino opasno kad bi uzimao jako velike doze antibiotika i duze vrijeme npr mjesecima,
ovak za 10-ak dana nije vrijedno spomena:)

lahor
04.05.2003., 00:14
Ja opet mislim da alkohol smanjuje djelovanje antibiotika...ali opet, nije isto kod svih antibiotika.

magic
04.05.2003., 09:57
Na lijekovima koji su opasni ili im se smanjuje djelovanje u kombinaciji s alkoholom, to i pishe.

Recimo na onima za anaerobne bakterije, uzima se kod infekcija unutarnjih organa...zaboravila sam kako se zove...izrichito pishe da ne djeluje u kombinaciji s alkoholom.

Pepi
04.05.2003., 13:02
heh, hvala na podrsci :top: :)
a jetar je jos mlada, i jos puno posla ju ceka... a mene jos gro godina uzivanja... :cool:

dr_skank
05.05.2003., 17:09
Pepi kaže:
i da se ne smije pit samo s onim antidepresivima

eh kad bi se samo mogao sjetiti tih dana kad je bila kriza u nabavci raznoraznih opijata pa sam morao kombinirati pelin+antidepresivi...ne znam koji su bili ali vlasnik dotičnih je spavao ko bebica od jednog a frend i ja smo znali čvakati po 5-6 sa litrom..............................večer mi je bila u ovakvim točkicama :D

allegra
05.05.2003., 21:48
magic kaže:
Na lijekovima koji su opasni ili im se smanjuje djelovanje u kombinaciji s alkoholom, to i pishe.

Recimo na onima za anaerobne bakterije, uzima se kod infekcija unutarnjih organa...zaboravila sam kako se zove...izrichito pishe da ne djeluje u kombinaciji s alkoholom.

:top: točno

taj antibiotik je metronidazol (može se naći pod tvorničkim imenom Efloran ili Medazol), a u kombinaciji s alkoholom izaziva reakciju poput tetidisa (objašnjenje vidi na topicu o alkoholu)

banderas
26.03.2005., 16:14
Jedna od općepoznatih stvari koju valjda znaju i smetlari je da se ne smije pit alkohol kad si pod antibioticima. A zašto? :confused:
Kakvo međusobno djelovanje imaju antibiotici i alkohol? Jel alkohol možda umanjuje djelovanje antibiotika, ili antibiotici osnažuju učinak alkohola? :confused:
Mislim, jasno mi je da nije preporučljivo uzimati lijekove za smirenje zajedno s alkoholom, ali kakve veze imaju antibiotici?
Molio bih da odgovaraju oni koji su u toj struci ili bar donekle upoznati sa strukom kojih ovdje ima srećom dosta, a da mi se ne copy/pasteaju članci iz Mile, Glorie, Lise, Moje tajne... :D

E da, molim isto tako da se ne javljaju dušebrižnici s mudrolijama tipa: nije preporučljivo uopće piti alkohol, nije to tema :D

alexxx
26.03.2005., 16:21
nožda postoji neki specifičan antibiotik koji (jebo al sam mutava danas. glagol od riječi interakcija) ________________ s alkoholom, inače su si međusobno ok.
jedino je zajeb što ak si pijan, možeš zaboravit popit antibiotik na vrijeme a moraju se pit na vrijeme. to ne znam zašto. al ja sam ih na maturalcu pila kak sam se sjetila, pa sam se vratila kući zdrava.

alexxx
26.03.2005., 16:23
uglavnom, ako ti se pod ´´interakcije´´ na onom papiriću u škatuli ne spominje alkohol, moš lokat kolko oćeš, samo navij alarm na mobu :)

banderas
26.03.2005., 16:27
Ma dobro, to znam, nego ta fama o interakciji antibiotika i alkohola ima nenormalne razmjere, apsolutno svi znaju da se to "ne smije" a stvar mi izgleda kao najobičnija patka.

lahor
26.03.2005., 16:30
Ja sam sad silom prilika poprilicno zdrava morala uzimati doksicikline malo vise od 5 tjedana. Nigdje na papiricu ne pise da se ne smiju uzimati s alkoholom, ali alkohol moze utjecati na metabolizam lijeka, no samo ekstremne kolicine ili kod kronicnih alkosa.

Uglavnom, ja sam cugala. Ne onak kao inace, ali dosta :)

smjeskica
26.03.2005., 16:33
Ok nisam 100% sigurna ali mislim da je to zato sto alkohol moze dovesti do predugog ili prekratkog djelovanja lijeka.
Lijek se metabolizira preko enzima a alkohol ako se konzumira u isto vrijeme moze da "okupira" te iste enzime sto onda produzava vrijeme djelovanja lijeka vise nego sto je predvidjeno.
A s druge strane alkohol moze i da jace aktivira enzime te se lijek pojacano razgradjuje i njegovo djelovanje je krace od predvidjenog.

Ovo su neke moje zvrljotine sa predavanja iz farmakologije (koju nisam jos polagala:D ) pa ako je ko upuceniji
moze da me ispravi .

banderas
26.03.2005., 16:50
smjeskica kaže:
Ok nisam 100% sigurna ali mislim da je to zato sto alkohol moze dovesti do predugog ili prekratkog djelovanja lijeka.
Lijek se metabolizira preko enzima a alkohol ako se konzumira u isto vrijeme moze da "okupira" te iste enzime sto onda produzava vrijeme djelovanja lijeka vise nego sto je predvidjeno.
A s druge strane alkohol moze i da jace aktivira enzime te se lijek pojacano razgradjuje i njegovo djelovanje je krace od predvidjenog.

Jel, a koje to enzime i koji antibiotici?
S druge strane, znam da većina antibiotika širokog spektra ima interakcije s oralnim kontraceptivima, bilo bi daleko korisnije da je to široko poznata činjenica :D
Sad gledam interakcije par široko upotrebljavanih antibiotika: amoksicilin sa ili bez klavulanske kiseline, cefuroksim, azitromicin... Nijedan nema interakciju s alkoholom.

JoZ@
27.03.2005., 18:41
banderas kaže:
koju valjda znaju i smetlari
ovo bi valjda trebalo znacit da su smetlari neuki i neskolovani i manje vrjedni :flop:

banderas
27.03.2005., 18:47
JoZ@ kaže:
ovo bi valjda trebalo znacit da su smetlari neuki i neskolovani i manje vrjedni :flop:

A gle ovog komunistu :D
Robin Hood :rofl:
Smetlari su poznati kao izuzetno skolovani ljudi i educirani, od njih je valjda i krenulo to da se ne smiju antibiotici i alkohol zajedno konzumirati :D

Mislim, za sta se kacis...

JoZ@
27.03.2005., 18:50
banderas kaže:
A gle ovog komunistu :D
Robin Hood :rofl:
Smetlari su poznati kao izuzetno skolovani ljudi i educirani, od njih je valjda i krenulo to da se ne smiju antibiotici i alkohol zajedno konzumirati :D

Mislim, za sta se kacis...
no coment

smjeskica
27.03.2005., 19:35
banderas kaže:
Jel, a koje to enzime i koji antibiotici?
.
A ne bih znala...ono ti je bilo opcenito kako alkohol moze djelovati na metabolizam nekih lijekova pa mozda se tako "ponasaju" i neki od antibiotika.
A osim toga alkohol dodatno opterecuje jetru pa je vjerovatno i to razlog zasto ga nije pozeljno konzumirati kada ti se jetra vec bavi i lijekovima.

kemik
27.03.2005., 19:53
alexxx kaže:
jebo al sam mutava danas. glagol od riječi interakcija

interagirati....

etilni alkohol moze usporiti metabolizam antibiotika jer je poznato da je on inhibitor CYP 450 (citokromi koji su odgovorni za dobar dio metabolizma ksenobiotika u organizmu). oni antibiotici koji su metabolizirani u CYPovima ne "ciste" se iz organizma dovoljno dobro ako pijes alkohol uz njih. sumamed, npr, nije jedan od njih, ali vecina starijih (u prijevodu, penicilinskih) jest.

ovo je onako vrlo poopceno, a i casa vina pokraj mene me upozorava da postoji velika vjerojatnost da sam zabrijala i negdje fulala, so ikskjuz mi ako jesam. ali princip je sigurno tocan, i trik je u CYPovima (ima ih pun koorac!)

banderas
28.03.2005., 00:09
kemik kaže:
ovo je onako vrlo poopceno, a i casa vina pokraj mene me upozorava da postoji velika vjerojatnost da sam zabrijala i negdje fulala, so ikskjuz mi ako jesam. ali princip je sigurno tocan, i trik je u CYPovima (ima ih pun koorac!)

a jesi li na antibioticima? :D :D

Pepi
28.03.2005., 00:39
nema to veze, stvar je samo u tome da jetru vise opterecujes

kemik
28.03.2005., 10:28
banderas kaže:
a jesi li na antibioticima? :D :D

jok, samo na vinceku jucer navecer... danas na dvopeku i caju od kamilice

Lipi_Macan
30.06.2006., 15:31
Ciprinol 500 mg.
Jel ide to s alkoholom? Kakve efekte možebitne bi imalo to, ka?

alexxx
30.06.2006., 17:29
http://www.tegobe.com/vademecumi/krka/ciprinol.html#INTERAKCIJE

čudi me da nisi dobio onaj papirić koji inače bude u kutiji s lijekovima, a na kojem pišu interakcije.

Lipi_Macan
30.06.2006., 20:33
Au, bit će zabavno :s Usporenost. Taj film me nikad nije puca.

Jafa
16.02.2007., 01:23
bok, ljudi, nemojte me odmah napasti u mom eventualnom neznanju, ali ja sam sa lijekovima nova- počela sam ih pit prije 15 dana
pijem misar 3 puta na dan i navečer tabletu fevarina
sutra idem na jedan tulum i zanima me ako mi neko može reći koliko je opasno konzumirat alkohol s tom kombinacijom (naravno ne u abnormalnim količinama)

by the way, ako netko ima iskustva općenito s time, nek napiše koju riječ. bila bih zahvalna...
ja za sad spavam u abnormalnim količinama, što i piše u uputama, ali pitam se do kad će to...

hvala hvala hvala unaprijed

hooray
16.02.2007., 11:54
samo sam proguglala oba lijeka, i nasla upute i u uputama za misar pise da se ne bi smjelo s alkoholom, za ovaj drugi lijek nije nista pisalo, ali u svakom slucaju s obzirom da pijes 3 put dnevno misar bolje ne igrat se ni s malo alkohola,

moglo bi ti se desiti da prespavas tulum ili da ti bude zbilja lose

u svakom slucju ako znas tulumariti s casom vina mozes i bez nje

nobrainatall
16.02.2007., 17:36
uglavnom ti ne može biti ništa "kritično". jedino se možeš prije napiti tj. da alkohol počne djelovati već ranije nego inače ili da učinak alkohola bude takav da ti se spava, da si umorna, bez voljna, i sl.. nečeš past u komu i neće ti prestat srce raditi ili nešto takvo. ja sam bio u sličnoj situaciji kad sam otišao prošle godine na more. rekao sam da neću pit, ali to na moru jednostavno nije bilo izvedivo. napio sam se prvu noć i nakon nje svaku, ama baš svaku noć sam konzumirao alkohol i to nekad u abnormalnim kolićinama(ipak sam ja dečko jel) i nikad mi nije bilo ništa. eto to ti je moje ISKUSTVO, a ne čitanje uputa lijeka... :top:

Piggy
16.02.2007., 18:40
Ti si jedno, a ona je drugo! Ne možeš joj davati savjete na temelju svog iskustva, jer sigurno nemaš nikakvih zdravstvenih problema. Kombinacije lijekova i pijače može biti kobno. Nema zajebancije oko toga. Na tulumu pijuckati colu:)

darkNess(ie)
16.02.2007., 19:52
misar je isto sto i xanax :zubo:
nemoj mijesati s alkoholom, uostalom, to su tablete za smirenje, sta ce ti ako ides na tulum? nemoj ih popiti, tamo ces se iziviti i lec ubita :cerek: i zaspat bez tableta

petrica kerempuh
16.07.2007., 14:56
zasto se ne smije konzumirat alkohol s antibioticima ?

nukac
16.07.2007., 15:00
Nije da se ne smije, nego se ne preporuca... :p

E sad, ako pijes antibiotik, pa popijes pivu-dvije, nece ti se nista dogoditi. Ali se ne bi smjelo piti tablete i opijati... :Pivo:

petrica kerempuh
16.07.2007., 15:04
hvala na odgovoru ,pretpostavljam da si siguran u to sta pises ,danas za ruckom sam popila tri male pive a zaboravila sam da pijem amoxil.

fredrik
16.07.2007., 16:19
Al da fakat. Zaš se to nesmije? Pretpostavljam neka kemijska reakcija to dvoje il neš. Jel zna neko točno?

polly
16.07.2007., 16:23
kemikica bi nam tu mogla dati fini odgovor :D

zla kemik, zla

kemik
16.07.2007., 16:24
mogo bi i nukac ;)

polly
16.07.2007., 16:44
pa on je rekao da može "pivu, dvije", tj. da se neće niš destit
a znam da si ti vikala na mene da se nesme

dakle :ceka:

nukac
16.07.2007., 18:55
mogo bi i nukac ;)

Njemu se ne da... Vrucina mu je isisala mozak... :rofl:

:Pivo:

ikas
16.07.2007., 18:55
Jednom sam popila par voltarena i čašu vina...uh samo ću reći da mi fali par slikica, a stvari kojih se sječam bi radije zaboravila :zubo: tak da nekak brijem da bi to mogao biti razlog zašto nikad i nikako ne miješati tablete i alkohol:top:

polly
16.07.2007., 19:02
:Pivo:

pifaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :zvrko: :D

nukac
16.07.2007., 19:22
Jednom sam popila par voltarena i čašu vina...uh samo ću reći da mi fali par slikica, a stvari kojih se sječam bi radije zaboravila :zubo: tak da nekak brijem da bi to mogao biti razlog zašto nikad i nikako ne miješati tablete i alkohol:top:

A jesi probala to vino piti bez voltarena??? :rofl: :rofl:

Mozda je vino tome krivo...:cool:

Piva je zdrava. Za bubrege. :Pivo:

Taisa
16.07.2007., 21:24
Ja san cula da je to zato sta alkohol umanjuje djelovanje antibiotika.

nukac
17.07.2007., 07:27

Bas obratno... "pojacava". :top:

kishobran
17.07.2007., 08:23
Piše u uputama za svaki lijek dali se smije pit alkohol. Ako ništa ne piše onda se valjda može.

..donata..
17.07.2007., 09:57

I ja sam to čula, tj. doktor mi je rekao.

nukac
17.07.2007., 10:51
Koga zanima, moze pogledati na sljedeci link (http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa27.htm).

A ukratko:

To exert its desired effect, a drug generally must travel through the bloodstream to its site of action, where it produces some change in an organ or tissue. The drug's effects then diminish as it is processed (metabolized) by enzymes and eliminated from the body. Alcohol behaves similarly, traveling through the bloodstream, acting upon the brain to cause intoxication, and finally being metabolized and eliminated, principally by the liver. The extent to which an administered dose of a drug reaches its site of action may be termed its availability. Alcohol can influence the effectiveness of a drug by altering its availability. Typical alcohol-drug interactions include the following (7): First, an acute dose of alcohol (a single drink or several drinks over several hours) may inhibit a drug's metabolism by competing with the drug for the same set of metabolizing enzymes. This interaction prolongs and enhances the drug's availability, potentially increasing the patient's risk of experiencing harmful side effects from the drug. Second, in contrast, chronic (long-term) alcohol ingestion may activate drug-metabolizing enzymes, thus decreasing the drug's availability and diminishing its effects. After these enzymes have been activated, they remain so even in the absence of alcohol, affecting the metabolism of certain drugs for several weeks after cessation of drinking (8). Thus, a recently abstinent chronic drinker may need higher doses of medications than those required by nondrinkers to achieve therapeutic levels of certain drugs. Third, enzymes activated by chronic alcohol consumption transform some drugs into toxic chemicals that can damage the liver or other organs. Fourth, alcohol can magnify the inhibitory effects of sedative and narcotic drugs at their sites of action in the brain. To add to the complexity of these interactions, some drugs affect the metabolism of alcohol, thus altering its potential for intoxication and the adverse effects associated with alcohol consumption (7).

Drugim rijecima, ako popijete pivu-dvije, alkohol pojacava djelovanje lijeka.

Ako ste kronicar (litru dvije konjaka dnevno), onda smanjuje djelovanje lijeka.

Ako pijete antidepresive i pivu - onda vam je sve ruzicasto.... :top:

lonicera
17.07.2007., 10:59
alkohol se "ne smje" piti s antibioticima jer se molekule alkohola vežu s molekulama antibiotika, te time smanjuju njegovu djelotvornost, a poremete se i djelovanja enzima koji razgrađuju antibiotik i alkohol.
novonastali spojevi mogu izazvati i reakcije organizma kao pospanost, umor, nesvjesticu, povišenu temperaturu, oštećenja jetre...
alkohol nikako ne može "pojačavati" djelovanje antibiotika, onaj tko ima elementarno znanje iz kemije i biokemije bi to morao moći zaključiti.

nukac
17.07.2007., 11:03

Ma kemikica ti je teoreticar, a ja sam prakticar. :D
Ona samo teoretizira oko pive... :D A ja sve prvo isprobam. Na sebi, naravno. :p

polly
17.07.2007., 11:08
Ona samo teoretizira oko pive...

mislim da je problem u tome kaj ona ne voli pivu :D

polly
17.07.2007., 11:08
onaj tko ima elementarno znanje iz kemije i biokemije bi to morao moći zaključiti.

ajmo :kokice:

:D :D :D

nukac
17.07.2007., 11:44
alkohol se "ne smje" piti s antibioticima jer se molekule alkohola vežu s molekulama antibiotika, te time smanjuju njegovu djelotvornost, a poremete se i djelovanja enzima koji razgrađuju antibiotik i alkohol.
novonastali spojevi mogu izazvati i reakcije organizma kao pospanost, umor, nesvjesticu, povišenu temperaturu, oštećenja jetre...
alkohol nikako ne može "pojačavati" djelovanje antibiotika, onaj tko ima elementarno znanje iz kemije i biokemije bi to morao moći zaključiti.

Sorry, ali izrekla si brdo gluposti. :rofl: :rofl:

Ako si procitala moj post od prije, mogla bi sa svojim elementarnim znanjem iz biokemije ipak malo bolje zakljuciti...

simple
17.07.2007., 20:30

Ovo velikom vecinom nema veze s medicinom temeljenom na dokazima. Istina je da se alkohol ne smije konzumirati uz neke antibiotike (tipican primjer metronidazol ili tetraciklini), ali u osnovi vecina antibiotika ne dolazi u interakciju s alkoholom niti neposredno, niti posredno, jer ne dijele iste metabolicke puteve (tu je ipak potrebno znati put razgradnje alkohola s jedne, te osnove biotransformacije i eliminacije antibiotika putem sustava citokrom-oksidaza u jetri s druge strane, i to ukoliko se odredjeni antibiotik uopce "obradjuje" u jetri).
Za svaki lijek treba pojedinacno i oprezno procitati indikacije, kontraindikacije i interakcije, savjetovati se s lijecnikom i ljekarnikom, a svako generaliziranje ovdje stvarno nema smisla.
Druga je stvar utjecaj alkohola na zdravlje jetre i drugih organa, ali to nije tema diskusije.

BabyNicky
17.07.2007., 21:23
ja znam da je meni bilo uzasno slabo kad sam pila alkohol dok sam koristila antibiotike...
Nikad više...

simple
17.07.2007., 22:03
ja znam da je meni bilo uzasno slabo kad sam pila alkohol dok sam koristila antibiotike...
Nikad više...

....sto? Alkohol ili antibiotike :zubo: .
Usput, ponekad i razlog zbog kojeg uzimas antibiotike moze biti uzrokom slabosti :zubo: . A o alkoholu da i ne govorim.

Smart_bitch
17.07.2007., 22:10
Sorry, ali izrekla si brdo gluposti. :rofl: :rofl:

Ako si procitala moj post od prije, mogla bi sa svojim elementarnim znanjem iz biokemije ipak malo bolje zakljuciti...

Sori ti, ali ona je u pravu. Mene je zubar upozorio da ne pijem ništa za vrijeme uzimanja antibiotika jer onda neće djelovati. I znaš što, nisam ga poslušala. I vidi čuda, upala nije prolazila dokle god sam pila za vrijeme antibiotika.

Why is that, I wonder?

simple
17.07.2007., 23:08
Sori ti, ali ona je u pravu. Mene je zubar upozorio da ne pijem ništa za vrijeme uzimanja antibiotika jer onda neće djelovati. I znaš što, nisam ga poslušala. I vidi čuda, upala nije prolazila dokle god sam pila za vrijeme antibiotika.

Why is that, I wonder?

Uzmimo da u konkretnom slucaju imas pravo, i onda na racun zubara ide pohvala za upozorenje, ali to nije razlog da se sve svede na banaliziranje. S nekim antibioticima se ne smije uzimat alkohol, s vecinom smije (uzevsi u obzir interakcije), i to je cinjenica. Godine rada, truda i istrazivanja stoje iza toga. A o tome zasto je u tvom slucaju upala prosla ili nije dalo bi se raspravljati (necu pretpostavljati tko bi u tom dvoboju odnio pobjedu :zubo: ). Nije u redu uvjeravati sebe i druge u istinitost neceg samo na temelju pretpostavki i tumacenju situacije na mozebitno krivim zakljuccima. Kad je zdravlje u pitanju, jako sam osjetljiv na nametnuti laicizam.

Smart_bitch
17.07.2007., 23:20
Uzmimo da u konkretnom slucaju imas pravo,

Uzmimo da imam, jer je tako bilo. :D

S nekim antibioticima se ne smije uzimat alkohol, s vecinom smije (uzevsi u obzir interakcije), i to je cinjenica.

Ja u činjenice vjerujem, ali isto tako znam da u životu nisam pročitala uputstva nekog antibiotika i našla da se alkohol smije uzimati, jebomepas. Ne piše zašto, ali piše da ne.

A o tome zasto je u tvom slucaju upala prosla ili nije dalo bi se raspravljati (necu pretpostavljati tko bi u tom dvoboju odnio pobjedu :zubo: ).

Ne moraš, opće nije bitno, ionako ne znaš detalje.

Nije u redu uvjeravati sebe i druge u istinitost neceg samo na temelju pretpostavki i tumacenju situacije na mozebitno krivim zakljuccima. Kad je zdravlje u pitanju, jako sam osjetljiv na nametnuti laicizam.

Slažem se, nije. Opet, morat ću paziti na jezik očito, ako u diskusijama na forumu ne možemo navesti osobna iskustva.

atlantis
18.07.2007., 00:03

ni meni nije dala pit :(

:slusam: :ceka:

simple
18.07.2007., 08:37
Slažem se, nije. Opet, morat ću paziti na jezik očito, ako u diskusijama na forumu ne možemo navesti osobna iskustva.

Ne vidim nista lose u navodjenju osobnog iskustva. Kao ni u tome da je nekome sarkazam toliko drag da ga se koristi i cak i tamo gdje mu, po mom misljenju, nema mjesta. A tko u svojim postovima na zadanu temu navodi nesto sto drzi vodu, a tko ne, neka procijene drugi. To je to, da ne zachatavamo (previse).

dajrakije
18.07.2007., 13:30
Ja u činjenice vjerujem, ali isto tako znam da u životu nisam pročitala uputstva nekog antibiotika i našla da se alkohol smije uzimati, jebomepas. Ne piše zašto, ali piše da ne.

a jesi pročitala kad u uputstvima da se smije piti cedevita s antibiotikom? i daj molim navedi neke uobičajne antibiotike u čijim uputstvima piše da se ne smiju kombinirati s alkoholom

kishobran
18.07.2007., 13:46
Citirat ću sam sebe:

Piše u uputama za svaki lijek dali se smije pit alkohol. Ako ništa ne piše onda se valjda može.

petrica kerempuh
18.07.2007., 14:35
provjerila sam u upustvima i nigdi se ne spominje alkohol da
li se smije piti ili ne ali koliko je meni ostalo u sjecanju mislim da sam negdi cula da alkohol i antibiotik nikako ne idu zajedno pa me zanimalo da li alkohol ponistava/povecava ucinak antibiotika ,nisam ni ovde nasla konkretan odgovor ali isto cu se suzdrzat alkohola bar dok ne zavrsim s terapijoom

dajrakije
18.07.2007., 14:55
provjerila sam u upustvima i nigdi se ne spominje alkohol da
li se smije piti ili ne ali koliko je meni ostalo u sjecanju mislim da sam negdi cula da alkohol i antibiotik nikako ne idu zajedno pa me zanimalo da li alkohol ponistava/povecava ucinak antibiotika ,nisam ni ovde nasla konkretan odgovor ali isto cu se suzdrzat alkohola bar dok ne zavrsim s terapijoom

U tom je stvar,ostalo ti je u sjećanje da ti je nekad netko rekao nešto.Normalno da u uputstvima ne piše da se smije piti alkohol-piše samo ono što se ne smije.Da postoji i najmanja mogućnost da alkohol u kombinicaji s tvojim lijekom ima nuspojave to bi pisalo,znači ako želiš slobodno možeš popiti alkohola u količinama koje ti ne škode i kad ne piješ antibiotike.

simple
18.07.2007., 15:50
...nisam ni ovde nasla konkretan odgovor ...

Onda ocito ne citas pazljivo :zubo: .

BlackD
14.12.2007., 04:33
Dakle ovako, ja sam ostao bez slezene i sad moram dvije godine minimalno 2x dnevno piti tablete Silapen 1000. Uskoro mi se blizi Maturalac i 18. rodjendan(zamislite maturalac i 18. rodjendan bez alkohola) pa vas pitam dal silapen normalno podnosi alkohol i obrnuto?
Glupo mi je to bilo pitati doktore koji su mi jedva spasili zivot(nisam na vrijeme otkrio da imam rupturu slezene pa sam dosta iskrvario)
Molim samo pouzdane odgovore...

Hvala!

-VjeV-
14.12.2007., 17:36
ja sam cca 8 mj pila silapene i uredno se opijala i nije mi nis bilo..il barem nisam primjetila..:D
al ipak preporucam da se ne alkoholiziras...jel meni je najvjerovatnije ta kombinacija ostetila jetru...a tvoje stanje je ozbiljnije od mog..tak da bolje nemoj..

btw sretan rockas :tulum:

KLCCLK
15.12.2007., 01:40
nema ti kaj bit glupo pitat doktore, a kog ces drugog pitat?

inace, sto se tice silapena i alkohola, od same kombinacije kao takve ti se nista nece dogodit.
ALI, dogodit ce ti se to da alkohol slabi ucinak silapena, sto u tvom trenutnom stanju moze biti opasno zbog infekcija koje mozes pokupit.

isto tako, ne znam ima li alkohol utjecaja na cinjenicu da si ostao bez slezene i kako to ide u tom slucaju.

BlackD
15.12.2007., 14:46
A dobro, hvala na odgovorima.

Ipak cu se ja jos morat kod svojih doktora raspitat za svaki slucaj da nebi doslo do kakvih komplikacija...

Oscillator
16.12.2007., 15:51
Generalno alkohol poništava ili oslabi učinak antibiotika...... Alkohol slabi tvoj imunuloški sustav i čini te ranjivim tako da je ta kombinacija opasna....
generalno nije opasna za obične infekcije i budalaštine prehlade itd ali tvoj slučaj je puno ozbiljniji tako da ti savjetujem da se okaniš toga.... jer alkohol i nije tolko zabavna stvar s obzirom na potencijalne posljedice...
Da sam na tvom mjestu uzeo bi nekaku drogetinu koja nije pretjerano napasna na organizam i ne smeta antibioticima u djelovanju :D... naravno u strogo ograničenoj količini...

No kako je kolega prije rekao POSAVJETUJ SE SA DOKTOROM... to ti je najpametnije jer je njegov posao biti nepristran i to ti reći... reći će ne ali ga pitaj za posljedice itd itd...... ja sam svog doktora izbombardirao tako stravičnim pitanjima svojevremeno da nije znao što da mi odgovori.... ali on je tu da ti pomogne u pravoj ili krivoj odluci (koju god ti donio)

p.s. : svi vi koji sada kotrljate očima preporučam čitanje kemije i nekih istraživačkih radova na spojevima koji se zovu "droga" koji svoje zaključke na temelju rezultata iznose nepristrano pošto je "droga" jako često sasvim ne štetan spoj u određenim količinama i pravilnoj primjeni i jedino što ga dijeli od tabu teme je njegova zakonska etiketa.... npr MDMAkao najbolji primjer

Oscillator
16.12.2007., 16:14
http://en.wikipedia.org/wiki/Spleen

Twist
31.12.2007., 14:14
Bolestan od srijede, ok sad mi je vec puno bolje, i idem slavit novu godinu je rne zelim ostat kod kuce spavajuci za novu, samo pitanje, uzimam antibiotike i sad ne smijem piti alkohol jel da?

Ivanicapeca
31.12.2007., 16:45
Bolestan od srijede, ok sad mi je vec puno bolje, i idem slavit novu godinu je rne zelim ostat kod kuce spavajuci za novu, samo pitanje, uzimam antibiotike i sad ne smijem piti alkohol jel da?

Pogledaj u uputstvima antibiotika. Na nekima piše izričito da se ne smije. Brijem da od cuge dvije neće biti problema.

Baya_Rober
01.01.2008., 10:55

samo nemo comu mozga da pravis.....do 3-4 pica sa vremenskim razmacima moze

Mojo2802
28.02.2008., 22:42
Pijem flex-a-min, folacin tablete i salazophyrin. zanima me da li se ja mogu s vremena na vrijeme opiti?
hvala!

yaya
28.02.2008., 22:49
Pijem flex-a-min, folacin tablete i salazophyrin. zanima me da li se ja mogu s vremena na vrijeme opiti?
hvala!

ako bas ne moras ..nemoj!

Mojo2802
28.02.2008., 22:58
ako bas ne moras ..nemoj!

a evo 5 miseci ne pijen, al rođendan mi. tija bi se zapit...

lana10
28.02.2008., 23:17

ne, ne i ne:)

Shtefitza
29.02.2008., 04:37

:confused:
Zapit? Zasto?

Pa ok je popit dva pica (ako si muskarac, a jedno ako si zena).

Jedno pice podrazumijeva
1.5 dl vina
ili 33 ml zestokog
ili 3.3 dl piva

midsummer
19.06.2008., 16:24
Evo jedno pitanje u vezi zuba i njegovog lijecenja..
Pa bi molila ljude koji imaju iskustva s time da me posavjetuju i tako..
Naime dan nakon sto mi je zubarka popravljala zub, šesticu, stavila mi lijek i narucila me za tri dana da mi izvadi lijek.. ali naime.. kad mi ga je popravila taj dan me zub nije bolio.. i prije me manje bolio.. ali sada dan nakon popravljanja toga konzumirala sam alkohol u povecoj kolicini pa me zanima da li to ima veze sa lijekom da li umanjuje alkohol njegovo djelovanje? i name sad me zub boli prilicno jace, sto je mozda od brusenja.. etc, u vezi lijeka zaista ne znam kakav je to lijek..vrsta
Cisto me zanima da li sam zajebala terapiju ljecenja zuba sa alkoholom..

Gutaperka
19.06.2008., 16:54
Evo jedno pitanje u vezi zuba i njegovog lijecenja..
Pa bi molila ljude koji imaju iskustva s time da me posavjetuju i tako..
Naime dan nakon sto mi je zubarka popravljala zub, šesticu, stavila mi lijek i narucila me za tri dana da mi izvadi lijek.. ali naime.. kad mi ga je popravila taj dan me zub nije bolio.. i prije me manje bolio.. ali sada dan nakon popravljanja toga konzumirala sam alkohol u povecoj kolicini pa me zanima da li to ima veze sa lijekom da li umanjuje alkohol njegovo djelovanje? i name sad me zub boli prilicno jace, sto je mozda od brusenja.. etc, u vezi lijeka zaista ne znam kakav je to lijek..vrsta
Cisto me zanima da li sam zajebala terapiju ljecenja zuba sa alkoholom..

ništa nisi zajebala al svejedno manje pij dok ti se to ne riješi

midsummer
19.06.2008., 18:13
ništa nisi zajebala al svejedno manje pij dok ti se to ne riješi

da.. mislim da ne dode do usporavanja djelovanja lijeka ili nesto.. ko kad pijes antibiotik i alkohol..

alexxx
19.06.2008., 19:09
alkohol nema utjecaja na djelovanje antibiotika.

Ivan M.
20.06.2008., 07:37
kak alkohol nema utjecaja na apsorpciju antibiotika?
ima..
na svakom uputstvu to piše..
lokalno nema kao kad staviš u zub, ali oralno ima..
smanjuje se djelovanje antibiotika, tak sam pročitao na svakom uputstvu..

midsummer
20.06.2008., 12:01
kak alkohol nema utjecaja na apsorpciju antibiotika?
ima..
na svakom uputstvu to piše..
lokalno nema kao kad staviš u zub, ali oralno ima..

antibiotici i alkohol nejdu zajedno prvenstveno jer ti je jetra vec opterecena lijekom nema potrebe da ju se jos vise ostecuje alkoholom, ali da alkohol usporava djelovanje nekih antibiotika je istina..
znaci taj kao "lokalni lijek" u zubu, sto trenutno imam, nema veze ako se konzumira alkohol uz njega? jel i to kao neka vrsta antibiotika u njemu?

alexxx
20.06.2008., 14:25

teško da si to pročitao baš na svakom uputstvu. :)

Interakcije

Klavocin treba oprezno primjenjivati u bolesnika na antikoagulantnoj terapiji zbog mogućeg produljenog vremena krvarenja ili protrombinskog vremena.

Istodobna primjena probenecida može povisiti koncentraciju amoksicilina u krvi.

Kao i većina drugih širokospektralnih antibiotika i Klavocin smanjuje učinak oralnih kontraceptiva o čemu treba voditi računa pri njihovoj istodobnoj primjeni.

Interakcije

Bakteriostatski antibiotik (kloramfenikol, makrolidi, rifampicin, tetraciklini i sulfonamidi) smanjuju učinkovitost amoksicilina.

Učinci se oralnih kontraceptiva mogu smanjiti pri istodobnoj uporabi s amoksicilinom.

Amoksicilin ne treba primjenjivati zajedno s aloprurinolom zbog veće vjerojatnosti pojave kožnog osipa.

Kombiniranjem amoksicilina s ostalim penicilinima, cefalosporinima i aminoglikozidima postiže se pojačan antimikrobni učinak.

Interakcije
Hrana smanjuje apsorpciju azitromicina pa se azitromicin preporučuje uzeti najmanje jedan sat prije ili dva sata nakon jela. Antacidi usporavaju apsorpciju azitromicina. Preporučuje se razmak od najmanje dva sata između davanja azitromicina i antacida. Makrolidni antibiotici mogu pojačati učinak teofilina, terfenadina, varfarina, karbamazepina, fenitoina, triazolama, digoksina, ergotamina i ciklosporina. Za razliku od većine makrolida azitromicin se ne veže za citokrom P-450; do sada nisu opažene interakcije azitromicina s navedenim lijekovima.

Antibiotici su lijekovi koji se koriste u liječenju infekcija. U kombinaciji s alkoholom neki antibiotici mogu izazvati mučninu, povraćanje, glavobolju, čak i konvulzije. U ove antibiotike spadaju: furazolidon, griseofulvin, metronidazol i antimalarik kvinakrin (7). Izoniazid i rimfapin koriste se zajedno u liječenju tuberkuloze, bolesti koja je posebno učestala među, starijim osobama (12) i alkoholičarima (13). Akutno uzimanje alkohola smanjuje dostupnu terapijsku dozu izonijazida u krvi, dok kronični alkoholizam smanjuje dostupnost rifampina. U oba slučaja, učinak lijekova je smanjen (7).
http://www.medicina.hr/clanci/interakcija_alkohola_s_lijekovima2.htm

Ivan M.
21.06.2008., 09:01
c/p s jedne starije teme:
"etilni alkohol moze usporiti metabolizam antibiotika jer je poznato da je on inhibitor CYP 450 (citokromi koji su odgovorni za dobar dio metabolizma ksenobiotika u organizmu). oni antibiotici koji su metabolizirani u CYPovima ne "ciste" se iz organizma dovoljno dobro ako pijes alkohol uz njih. sumamed, npr, nije jedan od njih, ali vecina starijih (u prijevodu, penicilinskih) jest."

ribica0603
21.06.2008., 19:17
alkohol nema utjecaja na djelovanje antibiotika.

ma gdje samo nadje tu informaciju!? :confused::confused:

alexxx
21.06.2008., 21:21
jesi li pročitala zadnji moj post na ovom topiku? oni lijekovi koji se ne smiju uzimat skupa s alkoholom to sasvim jasno imaju napisano na popratnom papiriću, pod "interakcije".

Jujigatame
21.06.2008., 21:39
c/p s jedne starije teme:
"etilni alkohol moze usporiti metabolizam antibiotika jer je poznato da je on inhibitor CYP 450 (citokromi koji su odgovorni za dobar dio metabolizma ksenobiotika u organizmu). oni antibiotici koji su metabolizirani u CYPovima ne "ciste" se iz organizma dovoljno dobro ako pijes alkohol uz njih. sumamed, npr, nije jedan od njih, ali vecina starijih (u prijevodu, penicilinskih) jest."

Hm, zar nije etanol induktor mikrosomalnih enzima jetre (p-450 izmedju ostalog) ? Sto bi znacilo da ubrzava metabolizam mnogih lijekova/otrova. Problem je ako se uzimaju u isto vrijeme i alkohol i lijekovi onda su kapaciteti tih enzima smanjeni pa se pojacava stetni ucinak lijeka/otrova zbog duzeg zadrzavanja u sistemu

Chain, Kike77 je vjerojatno mislila na ranu poslije vadjenja, tj.da se ne moze odma ruknut most nakon vadjenja? :ne zna:
Inace ako ti je bed biti bez zubi dok se fiksna konstrukcija ne dovrsi/isproba/cemetira doktor ce ti osigurati privremeni nadomjestak, uvijek se nesto moze skombinirati (naravno, ako si kod dobrog doktora i ako imas za platiti) - zasto vec nisi pricala s njim, sta cemo ti mi? moras mu reci da te boli taj zub i kada ti kaze plan lijecenja, ako ce eventualno biti potrebe za vadjenjem, dogovorit cete se kako dalje...

Chain
21.06.2008., 23:49
ma gdje samo nadje tu informaciju!? :confused::confused:

moram priznati da sam i ja nedavno to negdje procitao...ubij me al ne mogu se sjetit gdje... No poanta clanka je da zapravo alkohol ima negativne interakcije samo sa nekolicinom antibiotika.

Chain
22.06.2008., 00:03
c/p sa steadyhealth.com...

Only few classes of antibiotics should be avoided when drinking alcohol.
It is necessary to completely avoid drinking when taking the following antibiotics:

* Metronidazole – the side-effects include flushing, breathlessness, headache, increased or irregular heart rate, low blood pressure, nausea and vomiting.
* Tinidazole is chemically similar to metronidazole and so may cause the same reaction
* furazolidone (Furoxone),
* griseofulvin (Grisactin),
* Antimalarial Quinacrine (Atabrine)…

Chain
22.06.2008., 00:05
evo ga...konacno sam nasao i znanstveni rad u kojem to pise...
dakle govori se o interakcijama sa prakticki SVIM lijeko0vima...i ima posebno dio o antibioticima na 48 stranici....

http://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh23-1/40-54.pdf

*_spike
10.10.2008., 01:08
Imam pitanje. :)

Pijem sumamed. Danas počeo, imam još 2 tablete za ispit. Međutim, za 2 dana idem na apsolventsko i trebalo bi se, jel, pit :confused: bar nešto.

Pronašao na netu da se terapijska koncentracija sumameda održava 10 dana nakon prve popijene tablete i da je kontraindicirano pit alkohol. Ali isto znam da metabolizam sumameda nije vezan uz P450 i zato ne shvaćam zašto bi to bila kontraindikacija, kad metabolizam etanola nije vezan uz sumamed. Ili se varam :confused:

*_spike
10.10.2008., 22:58
Netko? :confused:

Death-of-Art
10.10.2008., 23:40
a šta sam ja sve miješala s alkoholom i nikom ništa.

al to sam ja.
ti si ti.
pa radiš na vlastitu odgovornost isto kako sam ja radila na vlastitu odgovornost.

... različiti su organizmi...
pa ono..ak te strah ... nemoj..

al mene kombinacija alkohola i bilo kojeg lijeka nikad nije posebice zabrinjavala.

dianne
11.10.2008., 01:30
kolko ja znam alkohol bi trebao djelovat tako da smanjuje djelovanje sumameda tj. njegovu koncentraciju. pa ti je upitno kolko će ti sumamed djelovat na bolest ako uz njega piješ alkohol.
a inače sumamed zna bit jako štetan za jetru, a u kombinaciji s alkoholom... vjerojatnost za oštećenje jetre ti je još povećana.
sorry, nisam te baš razveselila, al ovo ti je neko moje mišljenje, ne mora bit skroz točno, a ti sam odluči...
i uživaj na apsolventskom... s alkoholom ili bez...

*_spike
11.10.2008., 02:39
Ma ok, ali zna li mi netko reć zašto? Ili su to samo naklapanja na razini dogme "ne, sumamed se, kao ni bilo koji drugi antibiotik ne smije mješat s alkoholom"? Velim, ako mu metabolizam nije povezan s P450, ne vidim zašto je kontraindicirano piti alkoholna pića.

Nisam došao ovdje da čujem ono što možda želim čut ("da, smiješ pit!"), nego vidjet objektivno smije li se to dvoje mješat, čut to od nekog tko poznaje materiju. Ne 10 puta "ne smiješ pit antibiotik s alkoholom" bez nekog dubljeg objašnjnja, niti "da, smiješ". Te informacije mi nimalo ne koriste. :)

Death-of-Art
11.10.2008., 02:44
Ma ok, ali zna li mi netko reć zašto? Ili su to samo naklapanja na razini dogme "ne, sumamed se, kao ni bilo koji drugi antibiotik ne smije mješat s alkoholom"? Velim, ako mu metabolizam nije povezan s P450, ne vidim zašto je kontraindicirano piti alkoholna pića.

Nisam došao ovdje da čujem ono što možda želim čut ("da, smiješ pit!"), nego vidjet objektivno smije li se to dvoje mješat, čut to od nekog tko poznaje materiju. Ne 10 puta "ne smiješ pit antibiotik s alkoholom" bez nekog dubljeg objašnjnja, niti "da, smiješ". Te informacije mi nimalo ne koriste. :)

ček...a čega se zapravo bojiš?

pa ne pričamo o pijančevanju i konzumiranju sumameda koje će trajati cijelo iduće desetljeće.... omg...

*_spike
11.10.2008., 02:56
ček...a čega se zapravo bojiš?

pa ne pričamo o pijančevanju i konzumiranju sumameda koje će trajati cijelo iduće desetljeće.... omg...
Pa ne znam, jer ne znam koje su interakcije moguće, zato pitam ako postoji netko tko zna malo detaljnije metabolizam i fiziologiju. :)

BOSNIAN#1
12.10.2008., 05:10
Pa ne znam, jer ne znam koje su interakcije moguće, zato pitam ako postoji netko tko zna malo detaljnije metabolizam i fiziologiju. :)

Ne budi smjesan, nemoj piti alkohol i gotovo. Kad zavrsisi terapiju radi sta hoces. Ko da je to neki problem.

6ar
12.10.2008., 05:22
Ne budi smjesan, nemoj piti alkohol i gotovo. Kad zavrsisi terapiju radi sta hoces. Ko da je to neki problem.

Je. Problem je. Radi se o apsolventskom. Jebiga :D

Inače, nemam neki savjet. Samo savjet spajku da se pripremi http://www.youtube.com/watch?v=SgtWfPzqCGY&NR=1

iwanamilinkovic
30.12.2008., 16:57
Sutra je nova,a ja se razbolila.tj.upala grla i danas sam dobila klavax,makar me vec drzi 2-3 dana ! Sutra planiram pit ( ne previse )
i dal bi smjela ? dal bi moglo bit nekih teskih posljedica ?
Dali ima netko iskustva ?
BILA BI JAAAAKO ZAHVALNA NA ODGOVORIMA :)

intercepts
30.12.2008., 19:57
bilo bi poželjno ne piti alkohol sa klavaxom,čini mi se da sadrži penicilin,ako ga več misliš piti onda npr.uzmi lijek ujutro a onaj navečer preskoči,i onda opet uzmi iduče jutro....alkohol smanjuje djelovanje samoga lijeka,tj one korisne sastojke a time i izlučivanje samoga lijeka kroz jetru

valneahana
30.12.2008., 23:30
tako je

samnjit ćeš si djelovanje lijeka i ono što se onda može desiti s obzirom da ga ne piješ dugo nego tek od jučer(znači nisi ajmo reć niš ni izliječila) radi tog onda smanjenog sdjelovanja može se desiti da bakterije postanu otporne i onda ti neće djelovati

winner
28.04.2009., 20:28
Dakle.
Dobio sam danas sumamed, 3 tablete. Trebam piti do četvrtka. A u petak je prvi maj :D
I naravno idemo roštiljat malo, malo si popit i sve to.
E sad.
Dali smijem piti alkohol budući da lijek ostaje u tijelu nakon uzimanja?
Kakve su nuspojave ako ih ima?
:D

lahor
28.04.2009., 22:33
Gle, ako je zadnja u četvrtak - a ti bi pijuckao u petak - smiješ. Ništa ti ne bude bilo, ali ako si popio zadnji sumamed u četvrtak navečer, ja bih pričekala do petka navečer s čašicom čisto da ne poremetiš metabolizam lijeka.

winner
28.04.2009., 23:53
eh da.. lijek pijem danas, sutra i preksutra navečer. a mi bi po danu feštali :D
onda ovog zadnjeg u četvrtak popijem malo ranije xD

Forum071
13.09.2009., 16:46
stara tema. ^^

al dakle, mogu pit alkohol iako pod antibioticima i nebu mi niš bilo osim produljilo se/skratilo trajanje istih? :D

inamo
14.09.2009., 00:15
To je fama o antibioticima i alkoholu. To da se opterećuje citokrom P450 itd vrijedi za skoro sve lijekove pa ne postoji ta fama.

Postoje određene skupine antibiotika uz koje se alkohol ne smije piti, dok je kod ostalih slično kao i kod većine lijekova, znači nije kontraindicirano.

Alkohol utječe na metabolizam lijekova, na neke manje na neke više, na neke zanemarivo pa ti nitko neće preporučiti uzimanje alkohola uz lijekove.

Koliko je meni poznato, ako se dobro sjećam uz peniciline i cefalosporine se npr. smije piti alkohol, dok se uz npr. tetracikline ili metronidazol ( Medazol ) alkohol ne bi smio konzumirati. Konzultiraj se s doktorom ili u ljekarni.
To ne znači da se je uputno oblokavati uz lijekove ali koja čašica ne bi smjela škoditi.

Forumas-zg
14.09.2009., 10:41
Upravo tako, to je ne znam zbog čega nastala neka velika predrasuda oko toga, a uopće NIJE tako! Naime, dobro netko reče - pogledaj da li ti u uputi lijeka što spominju alkohol. Ako nije spomenut, znači da ne može škoditi! :top: Dobro, možda nije dobro baš pretjerati, ali ono pivu-dvije ili čašu-dvije vina, to ti ne bi trebalo naškoditi, vjeruj! Doista većina antibiotika nema baš nikakve veze ni intereakcije s pijenjem alkohola, tako da ti to apsolutno ne može naškoditi... :mig:

crvena.naranča
15.09.2009., 11:23
ja jednom pila antibiotike i cugnula na to 2-3 bambusa prije spavanja. pribudila se s jakom glavoboljom, deorjentacijom, metalnim okusom u ustima, a povraćala čak i gutljaj vode koji sam probala popiti jer sam bila žedna. tek sam sredinom dana shvatila da mi je to od kombinacije antibiotika i tableta, neko otrovanje, nemam pojima. bilo je i više nego užasno, više mi nikad nije palo miješati antibiotike i alkohol. navečer počelo popuštati, drugi dan bilo ok. i prije sam znala na antibiotike popiti nešto alkoholno i nikad ništa nije bilo. valjda ovisi o vrsti tableta.

sustanar
17.09.2009., 14:16
ja jednom pila antibiotike i cugnula na to 2-3 bambusa prije spavanja. pribudila se s jakom glavoboljom, deorjentacijom, metalnim okusom u ustima, a povraćala čak i gutljaj vode koji sam probala popiti jer sam bila žedna. tek sam sredinom dana shvatila da mi je to od kombinacije antibiotika i tableta, neko otrovanje, nemam pojima. bilo je i više nego užasno, više mi nikad nije palo miješati antibiotike i alkohol. navečer počelo popuštati, drugi dan bilo ok. i prije sam znala na antibiotike popiti nešto alkoholno i nikad ništa nije bilo. valjda ovisi o vrsti tableta.

to je bilo od Coca-Cole u bambusu.

banderas
19.09.2009., 01:35
Ili je bambus bio s Ribarom :D

leptirica 2
19.09.2009., 07:44
To je fama o antibioticima i alkoholu. To da se opterećuje citokrom P450 itd vrijedi za skoro sve lijekove pa ne postoji ta fama.

Postoje određene skupine antibiotika uz koje se alkohol ne smije piti, dok je kod ostalih slično kao i kod većine lijekova, znači nije kontraindicirano.

Alkohol utječe na metabolizam lijekova, na neke manje na neke više, na neke zanemarivo pa ti nitko neće preporučiti uzimanje alkohola uz lijekove.

Koliko je meni poznato, ako se dobro sjećam uz peniciline i cefalosporine se npr. smije piti alkohol,

dok se uz npr. tetracikline ili metronidazol ( Medazol ) alkohol ne bi smio konzumirati. Konzultiraj se s doktorom ili u ljekarni.
To ne znači da se je uputno oblokavati uz lijekove ali koja čašica ne bi smjela škoditi.

Nemoj mi davat lažne nade:D baš pijem amoxicilin 500 mg radi upale limfnog čvora u vratu,a ono lijepo crno gusto vino me čeka u fridžu već nekoliko dana:(

inamo
19.09.2009., 09:33
Nemoj mi davat lažne nade:D baš pijem amoxicilin 500 mg radi upale limfnog čvora u vratu,a ono lijepo crno gusto vino me čeka u fridžu već nekoliko dana:(

Pa, vrijeme je da ga izvadiš, i onako se ne pije baš iz frižidera:))

leptirica 2
19.09.2009., 10:43
Pa, vrijeme je da ga izvadiš, i onako se ne pije baš iz frižidera:))
Malo sam googlala i sve počinjem misliti da imaš pravo..u načelu se ne bi smjeli antiobotici piti sa alkoholom kao tetraciklinski,medazol i te vrste..al za amoxil ne piše ništa..:ne zna: još nisam ni upute pogledala..jbo ga pas,poslje ručka ću zalit' sa dec crnog pa šta bude:lol:

mzex
14.11.2009., 14:47
http://www.steadyhealth.com/articles/Antibiotics___Alcohol__The_truth_and_myths_a144_f7 4.html

Kirsten
21.11.2009., 13:23
Ja sam istu muku mucila trebala sam popit kuru Doksiciklina, a bas sam morala prisustvovat jednom eventu gdje sam slutila da cu morati konzumirati nesto alkoholno(nije da me trebalo prisiljavati:) no uglavnom, diksusija se prosirila i po misljenju mnogih je najvjerovatnije to da se moze popiti nesto malo alkohola i da alkohol ne unistava djelovanje antibiotika, vec si brze pijan, brze ti lupi u glavu alkohol. Nije dobro ubijati se u alkoholu za vrijeme nekog lijecenja(sto je logicno) ali opet moze si priustiti casicu dvije ako je bas neizbjezno...

Maslina1
21.11.2009., 17:09
U biti aklohol ne šteti samom antibiotiku, on ima svoje djelovanje. Znano je da alkohol ubrzava u početku cirkulaciju- proširuje krvne žile, a svojoj kasnoj fazi sužava krvne žile , takoder pospješuje mokrenje. Znači da može ubrzati izlučivanje lijeka a time i skratiti djelovanje samog antibiotika..Svakako treba poslušati svog doktora...
dr. vet. medicine....

trebor
21.11.2009., 20:42
Ako netko uzima antibiotik to znači da se liječi...da je bolestan...odnosno da se tijelo uz pomoć antibiotika bori kako bi ponovno uspostavilo red i homeostazu...

Uopće nije bitna neka novonastala kemijska kombinacija u smislu ide li antibiotik uz alkohol ( iako se i tu kod nekih antibiotika ima štogod za reći ) već činjenica da bolesno tijelo ne treba "pomoć" u vidu nekog oblokavanja vlasnika tog tijela nego treba što manje dodatnih pizdarija kako bi ozdravilo...

Kako god se okrene, antibiotici ne idu s alkoholom!...I tu se, na pdf-u Zdravlje, nema što drugo dodati!

Ikstomi
01.04.2010., 23:25
znači, ovaka je situacija sutra se sprema velika pijanka, a ja na sumamedu ( 1x1 500mg) dok sam prošli tjedan pio klavocin :rigo: koji nije imao nikakvog utjecaja zbog jebene doktoričine dijagnoze :rigo:

no sad, naravno ipak se neću urokat kao obično ali ako ima tko iz iskustva nekakvu pričica ako kojim slučajem nešto krene po zlu :S :S :D

031ivann
21.08.2010., 00:03
Jedno pitanje samo me zanima,znam da kada mjesam to tvoje da nece biti dobro ,a ako pijem alkohol 24 sata nakon prestanka uzimanja antiobiotika hoce li to ponistit njegovo djelovanje ili imat neke posljedice?
hvala

frnny
11.11.2010., 19:26
dižem staru temu ali imam isti problem, samo što sutra nije nova nego nešto drugo :D

dakle pametnije mi je preskočit sutra navečer dozu nego uzeti ako ću piti? (iako ne znam oću li moći ići uopće)

također, kakva je opcija da popijem ranije, tipa 4 (danas sam prvi popila u 6 30), pa počnem pit oko 9-10?

Termination
11.11.2010., 20:45
Sve opcije su ti jako pametne, ali kada bi mi to bio jedini izbor onda bih normalno popio terapiju. Uzimanje doze se nikako ne smije preskakati, pomicati ili nedajbože potpuno prekinuti terapiju. Posljedice mogu biti iznimno opasne. Bilo kako bilo, nije mi jasno što je to tako važno da se ideš ubijati alkoholom, a bolesna si. Time si samo činiš štetu. Bolest ti se može zakomplicirati, alkohol će definitivno oslabiti efekt lijeka a u rijetkim slučajevima se mogu javiti i teške komplikacije. Posljedice konzumiranja bilo kojeg lijeka i alkohola redovito su nepredvidive. Pomicanje terapije ti tu ne može pomoći zbog same farmakologije antibiotika.

frnny
11.11.2010., 23:29
hvala na odgovoru.

nisam spominjala nikakvo ubijanje alkoholom. za ove druge opcije sam pitala samo zato jer su predložene curi koja je otvorila temu, a u uputama za lijek ništa ne piše o konzumiranju alkohola. jasno mi je da alkohol ne pomaže ničem ni kad si zdrav, kamoli bolestan.

nisam rekla da hoću, kao što sam rekla, ne znam ni hoću li ići, ali sam eto pitala za svaki slučaj u slučaju da odem i želim popiti pivo ili dva.

Luscinia
12.11.2010., 12:16
uglavnom, uopće nije pametno preskakati antibiotike, jer ako se uzimaju svako 8-10 ili šta ja znam već sati, to onda valjda nekog vraga znači.... a može se i izić vani bez da se popije kap alkohola...

22:22.....
29.12.2010., 02:30
Trenutno pijem antibiotik (Efox tablete 250mg) zbog upale grla. Interesira me da li je dozvoljeno i koje su moguče nuspojave pri konzumiranju navedenih tableta s alkoholom? :ne zna:
Znam da nije preporučeno kozumiranje antibiotika sa alkoholom ali s obzirom da je uskoro nova godina namjeravao sam se počastiti kojom čašicom. :D
U uputama pod mjerama opreza, kontraindikacijama i posebnim upozorenjima ne piše ništa vezano za alkohol pa bih vas zamolio ako mi možete dati savjet za gore navedeno pitanje.
Molio bih da mi odgovaraju samo stručne osobe, znači doktori, farmaceuti i sl. a ne "obični" ljudi!

Unaprijed zahvaljujem! :)

hooray
29.12.2010., 09:24
ja sam samo obična osoba, ispričavam se što pišem na tvoj post, ali znam odgovor pa sam se usudila

Alkohol ubrzava djelovanje antibiotika, što znači dvije stvari, kad popiješ antibiotik će djelovati, ali će to djelovanje biti kraće, i može ti se desiti da se ne izlječiš kako treba

E sad sve ovisi, koliko ti je ozbiljna ta upala grla, može ti svejedno proći bez problema, a može ti se desiti da ti se ne izlječi do kraja i onda si u nevolji jer ćeš morati popiti još jednu turu antibiotika, ali jačih (jer će ti se sadašnja bakterija naviknuti na ovaj antibiotik koji piješ)

22:22.....
29.12.2010., 17:09
ja sam samo obična osoba, ispričavam se što pišem na tvoj post, ali znam odgovor pa sam se usudila

Alkohol ubrzava djelovanje antibiotika, što znači dvije stvari, kad popiješ antibiotik će djelovati, ali će to djelovanje biti kraće, i može ti se desiti da se ne izlječiš kako treba

E sad sve ovisi, koliko ti je ozbiljna ta upala grla, može ti svejedno proći bez problema, a može ti se desiti da ti se ne izlječi do kraja i onda si u nevolji jer ćeš morati popiti još jednu turu antibiotika, ali jačih (jer će ti se sadašnja bakterija naviknuti na ovaj antibiotik koji piješ)

Ma nema problema, nisam zelio da mi postaju ljudi sa glupim komentarima tipa nemoj uopce pit itd., a ovaj nije glup! :)

Pa ta upala me je vec popustila za 70% a do nove ce popustit sigurno jos! Sad da mi se tu vecer i malo pogorsa upala, imam onda jos 5 dana za piti antibiotike jer cu do nove popiti tek polovicu tableta.

Poslao sam mail firmi koja proizvodi te antibiotike i evo sta su odgovorili:

"Poštovani gospodine .......
konzumiranje alkohola za vrijeme uzimanja antibiotika se ne preporučuje.
Može doći do smanjenog djelovanja antibiotika i time do porasta broja bakterija te pogoršanja Vaše osnovne bolesti. Također se mogu javiti i neke nuspojave (mučnina, povraćanje, omaglica isl.).

Svako dobro u Novoj godini želi Vam Farmal d.d.!"

Sad za to smanjeno djelovanje me bas i ne brine nesto posebni jer imam jos 5 dana nakon toga da konzumiram jos taj lijek nego me brinu te nuspojave. Ako netko ima iskustva sa time molio bih ga za savjet! :)

trebor
29.12.2010., 18:09
ako ti je proizvođač odgovorio na pitanje onda se zbilja nema šta više dodat. Pogotovo ne ovdje na Zdravlju!

drazan123
23.02.2011., 11:48
može li mi netko reći kad počinje djelovati ovaj navedeni ljek.ja sam popio trću dozu i još imam 37,5.neznam smijem li nešto drugo tražiti od lječnika,jer mi ovo očito ne pomaže.a lječnik mi je rekao da imam početak upale pluća.

nedodirljiva
15.04.2011., 22:18
Nemojte me sad popljuvati niti reci da sam nezrela i neodgovorna,situacija je naime ovakva...

Imala sam upalu plucne maramice,pijem 7 tableta dnevno,i lijecenje mi traje duze vrijeme,trajace 6-8 mjeseci,u zadnje vrijeme po jakim sam pritiskom,pere me teska depra,vani kad izadjem s frendicama svi piju a ja cijedim sokic,osjecam se kao biljka,nagovaraju me na cugu ali bojim se,sta mislite koliko je strasno popiti uz te tablete casu vina,jest ovo malo smijesno ali interesuju me vasa misljenja,treba mi nesto da se opustim i izbacim iz sebe negativnu energiju....

Rebel Yell
15.04.2011., 23:03
ja sam npr. tri godine pila dosta jake tablete i nisam se usudila popiti niti liker, bojala sam se nuspojava.
prije par mjeseci sam, iako još na tabletama, popila dvije čaše bambusa. ništa nije bilo. isto tako mi je dojadilo naručivati sok svaki put kad sam bila vani. no, ne bi se više s tim zezala, iako ih ne pijem više.

Sharlotte
16.04.2011., 00:22
I mene ovo zivo interesuje:top:

Herp
16.04.2011., 01:16
Premješteno na Zdravlje.

*jezebel*
16.04.2011., 01:25
prvo: a kaj da ti kazemo? you go, girl?

drugo: to se pita na zdravlju ili kod lijecnika ili farmaceuta. (ok, upravo je premjesteno.)

trece: ovakve teme vec postoje.

cetvrto: nisu ti neke te tvoje frendice.

peto: ovisi o lijeku. kod nekih lijekova alkohol umanjuje ucinkovitost lijeka, kod nekih izaziva neugodne nuspojave, kod nekih nije kontraindiciran iako, naravno, nije preporucljiv... buduci da kazes da imas jaku terapiju (koja k tomu nece kratko trajati), vjerojatno ti jetra nije pretjerano zahvalna, tako da bih se na tvom mjestu ipak suzdrzala od konzumiranja alkohola, cak i ako nije kontraindiciran. samo jedna casa vina bi te sad mogla gadno iscrpiti bez obzira na to sto je inace mozda ne osjetis, plus sto si, ma koliki to gust bio, pijenjem alkohola bespotrebno produzujes oporavak. ako ipak pokleknes, tu casicu si popij sita i odmorna, dakle, najbolje na nekom rucku, a ne u birtiji, i neka vremenski razmak izmedju alkohola i lijeka bude nekoliko sati (ali nemoj misliti da ce te to spasiti).

sesto: nonsalantnim pristupom ces se mozda nakratko opustiti, ali ja se radije ne bih zezala s tom dijagnozom. alternativa uvijek postoji. odvezi se negdje na izlet, vec sam pogled na inspirativan krajolik cini cuda. ili stavi noge u lavor, opskrbi se umirujucim etericnim uljima i klopom, pogledaj neki dobar film i obecaj si da ces proslaviti kad ozdravis.

http://www.mayoclinic.com/health/antibiotics-and-alcohol/AN01802
http://www.steadyhealth.com/articles/Antibiotics___Alcohol__The_truth_and_myths_a144.ht ml

dire Dawn
18.04.2011., 23:51
da jos nadodam, ako se osjecas potisteno, odi kod psihologa na razgovor. vidim da ti prijateelji nisu podrska, a nebi bila ni prva ni zadnja koja je zbog fizicke bolesti pala i u depresiju.

uostalom, to je tvoje zdravlje, ti se kockas ne mi. stoga u go girl. mozda ce te ispiranje zeludca nauciti pameti :top:

hašismotko
19.04.2011., 00:21
Pitaš zbog tableta, a već kod tvoje bolesti je zabranjen alkohol :kava:

Silvery
19.04.2011., 00:29
Imala sam upalu plucne maramice,pijem 7 tableta dnevno,i lijecenje mi traje duze vrijeme,trajace 6-8 mjeseci,u zadnje vrijeme po jakim sam pritiskom,pere me teska depra,vani kad izadjem s frendicama svi piju a ja cijedim sokic,osjecam se kao biljka,nagovaraju me na cugu ali bojim se,sta mislite koliko je strasno popiti uz te tablete casu vina,jest ovo malo smijesno ali interesuju me vasa misljenja,treba mi nesto da se opustim i izbacim iz sebe negativnu energiju....
Mlada si i znam da ti možda zdravlje nije na prvo mjestu, ali s obzirom da ovdje nije samo pitanje tableta, već općenito i tvoje dijagnoze - ne vrijedi se zezati. Pa što da piješ sokiće? Pa nije valjda da te tvoje prijateljice ne kuže situaciju i umjesto da te podrže one te, naprotiv, nagovaraju? :confused: Postoji milijun drugih načina da se opustiš.

nedodirljiva
19.04.2011., 17:46
Izlazila sam za vikend i popila sam tri case vina i nista se nije desilo:confused:nisam osjetila nikakve probleme niti me je sta opilo,kuci sam dosla savrseno trijezna kao da sam citavu noc pila sokice:ne zna:

Jbg procitala sam negdje u nuspojavama da te tablete izazivaju gadnu depru i to me toliko slama da neznam vise sta da radim,mislila sam za vikend da se opustim i malo popijem i eto,nista se nije desilo,a nisam vise smjela popiti od 3 case vina,sta ja znam,kontala sam da me poslije nece uhvatiti ali nista:ne zna:

Mozda vino uopce nije stetno sa tabletama jer ja zaista nisam osjetila nista,sad ce i onaj jebeni prvi maj,dok svi ostali uzivaju ja moram piti sokice...

Silvery
19.04.2011., 18:14
Izlazila sam za vikend i popila sam tri case vina i nista se nije desilo:confused:nisam osjetila nikakve probleme Ne radi se o tome hoće li se tebi nešto 'bum' dogoditi nakon konzumacije. Jednostavno nije općenito dobro, kako za tvoju dijagnozu, tako i za 7 tableta dnevno.
niti me je sta opilo,kuci sam dosla savrseno trijezna kao da sam citavu noc pila sokice:ne zna:
Ako je tako onda pij čitavu noć sokiće, kad ti dođe na isto. Koja svrha? Ne vjerujem baš da radiš 6 dana u tjednu po 12 sati i da ti tablete toliko loše djeluju da moraš sve na kraju dana ili vikendom zaliti s alkoholom kako bi se opustila. :ne zna: Postoje i zdraviji načini.:mig: Više vjerujem da je to zbog toga što se glupo osjećaš jer svi oko tebe piju alkohol, a ne zato što imaš potrebu za tim.
Jbg procitala sam negdje u nuspojavama da te tablete izazivaju gadnu depru i to me toliko slama da neznam vise sta da radim.
Ako sam dobro razumijela, ti se tako ne osjećaš (još uvijek), nego si to pročitala i zbog toga ti je loše?
Mozda vino uopce nije stetno sa tabletama jer ja zaista nisam osjetila nista,sad ce i onaj jebeni prvi maj,dok svi ostali uzivaju ja moram piti sokice...
Ne znam što da ti kažem. Ako ti je važnije ispijanje alkohola u svibnju od tvojeg zdravlja, onda nema smisla da raspravljamo puno jer je najmanji problem nać opravdanje za svaku ispijenu čašu alkohola, pa makar to bilo najfinije i najkvalitetnije crno vino.

hašismotko
19.04.2011., 18:37
nedodirljiva, a zašto ti uopće tražiš savijet ? tako malo, za pričanje ??

pa ne trebaš ti to, našla si riješenje, opustila se, i to ne sa čašom vina, nego sa tri.....

leeloo27
19.04.2011., 20:12
nedodirljiva samo ti rokaj po alkoholu. Jebeš jetru, šta će ti to u životu, važnije se napiti za 1. maj. :rolleyes:

E ovakvim ljudima bi ja naplaćivala zdravstveno ko u Americi, pa kad bi morali iskeširati nekoliko tisuća kuna ili eura, odmah bi postali odgovorniji prema svom zdravlju.

Darko7
20.04.2011., 15:09
Nije preporucljivo na tablete uzimat alkohol,no moze se.Pijem dosta tableta(22komada dnevno) i ipak si tu i tamo priustim jedan 0.3 pelinkovca ili casu vina.Nema neke velike reakcije,ponekad mala osamustenost i to je sve:).

Kuzerica
20.04.2011., 15:27
To me podsjeca kad sam bila maloljetna pa sam to jednom ali samo JEDNOm kombinirala poslije sam tjedan dana bila ko u nekom filmu
naime radilo se o nekim aposima ili slicno a to me frendica nagovorila :)
necu pricat sta smo napravile te noci;nesto sto necu pricat svojoj djeci :D
A sto se tice antibiotika i alkohola to nema nikakve veze.da ti antib.nece djelovat
to nije istina
od vise ljudi iz medicinskih krugova cula

nedodirljiva
20.04.2011., 15:45
Nije preporucljivo na tablete uzimat alkohol,no moze se.Pijem dosta tableta(22komada dnevno) i ipak si tu i tamo priustim jedan 0.3 pelinkovca ili casu vina.Nema neke velike reakcije,ponekad mala osamustenost i to je sve:).

Ja se nebi nesto smjela usuditi popiti zesci alkohol,pelinkovac je dobro jak ali eto vino mi djeluje sasvim zadovoljavajuce,voljela bi da s eneko javi ko je imao negativne posljedice konzumiranja alkohola i tableta jer do sad koga god sam pitala u vezi toga niko nije imao nikakvih problema:ne zna:

hašismotko
20.04.2011., 16:40
problem je, između ostalog, da lijek uz alkohol ne djeluje tako kao što bi morao

Darko7
20.04.2011., 17:59
problem je, između ostalog, da lijek uz alkohol ne djeluje tako kao što bi morao
zavisi za sto uzimas lijekove,ja ih uzimam za zivce,na antibiotik ili druge lijekove sigurno alkohol drukcije djeluje.

hašismotko
20.04.2011., 19:44
Alkohol i lijekovi trebaju iste encime za svoju razgradnju. Može se dogoditi, da se djelovanje lijeka smanji ili dobije toksičan učinak.
A ne znam, valjda je smisao liječenja da se drži uputa liječnika. Koja je to fora, da se ne može bez alkohola?

dire Dawn
20.04.2011., 20:38
tablete "za živce" se tek nebi smjele mješati sa alkoholom, zato što i neznatna količina alkohola poništava djelovanja što AD-a što AS-a. da bi AD ponovno počeo djelovati, potrebni su mu tjedni (da, tjedni). pa ti pij tablete "za živce" i alkohol pa se time vračaj na mrtvu točku s koje si krenuo.
a piti 22 tablete dnevno ti sigurno niti jedan liječnik nije preporučio. stoga, tvoji savjeti ovdje su vrlo upitni i preporučam ljudima da ih uzmu sa skepticizmom. :kava:

Darko7
20.04.2011., 21:43
tablete "za živce" se tek nebi smjele mješati sa alkoholom, zato što i neznatna količina alkohola poništava djelovanja što AD-a što AS-a. da bi AD ponovno počeo djelovati, potrebni su mu tjedni (da, tjedni). pa ti pij tablete "za živce" i alkohol pa se time vračaj na mrtvu točku s koje si krenuo.
a piti 22 tablete dnevno ti sigurno niti jedan liječnik nije preporučio. stoga, tvoji savjeti ovdje su vrlo upitni i preporučam ljudima da ih uzmu sa skepticizmom.
:kava:

Moji savjeti upitni?Gle govorim iz iskustva(22 tablete su zato jer za npr 1mg dobijem 4 po 0.25),lijecim se dugo i stvarno puno toga prosao sa lijekovima.

nedodirljiva
20.04.2011., 21:51
Ja pijem neke cigle od tableta,neke 4 crvene tablete(kombinacija lijekova za tuberkolozu)i jednu i pol tabletu pronizona i neki antibiotik,neznam zasto je tacno ali znam da se odnosi na pluca...inace cula sam da je pronizon jak i zato me bilo strah mijesati sa alkoholom ali eto nisam imala nikakvih problema:ne zna:I to sve popijem ujutro i to je to,u toku dana i navecer ne pijem nista...

leeloo27
20.04.2011., 22:03
Isuse ja ne mogu vjerovati da se ja živciram tu zbog nekih na netu kojima se živo fućka za njihovo zdravlje.

Ma ljudi znate šta, slobodno pijte alkohol uz tablete, koji kurac znaju doktori a i upute na lijeku. To je čisto onako za šminku napisano. :rolleyes:

Ova pije pronizon i pije alkohol. :facepalm: Ženo draga jel ti uopće znaš šta je pronizon? To su kortikosteroidi, dok njih piješ ne smiješ na sunce a kamoli nešto drugo. Sami po sebi imaju puno nuspojava pa i to da dosta opterećuju jetru, šta misliš šta se događa kad dodaš uz to alkohol.

Joj idem čitam nešto pametnije, ovdje mi se samo diže tlak.

nedodirljiva
20.04.2011., 22:31
Cula sam ja za taj pronizon da je jak ali niko mi nista detaljno nije objasnio,pitala sam doktore ali nista mi konkretno ne rekose,citala sam uputstva,ne pise nista da se ne smije mijesati sa alkoholom tako da neznam:ne zna:

Jbg pijem vino a ne onu rakiju od 400 stepeni...

dire Dawn
20.04.2011., 22:51
Moji savjeti upitni?Gle govorim iz iskustva(22 tablete su zato jer za npr 1mg dobijem 4 po 0.25),lijecim se dugo i stvarno puno toga prosao sa lijekovima.

i ja se liječim i (za razliku od tebe) znam o čemu pričam. :kava:
ali ok, ako si ti želiš produžiti svoje probleme "sa živcima", samo pij alkohol :top:
kao što je leeloo rekla, zašto da se mi živciramo kad vas boli ona stvar za vlastito zdravlje?

@nedodirljiva
pitala si za savjet, svi smo ti dali isti, tebi nepaše. nevidim onda poantu tvog pitanja :misli:
možda ti ovo paše - pij, cugaj, ubij se od alkohola, rigaj, sjebi jetru.

Silvery
21.04.2011., 00:06
Ja se nebi nesto smjela usuditi popiti zesci alkohol,pelinkovac je dobro jak ali eto vino mi djeluje sasvim zadovoljavajuce,voljela bi da s eneko javi ko je imao negativne posljedice konzumiranja alkohola i tableta jer do sad koga god sam pitala u vezi toga niko nije imao nikakvih problema:ne zna:
Ti zapravo tražiš na forumu potvrdu, od tebi nepoznatih ljudi, da možeš pit alkohol, da je to OK uz puste tablete. Jesi li ti svjesna svoje neozbiljnosti i neodgovornosti. Znači, netko će se javit i reći ti da je pio mjesec-dva-tri određene tablete (što NIJE isto kao tvoj slučaj!) i da mu se nakon toga nije ništa dogodilo. Još je živ i tako to, jel?
Ima koji dobar razlog da i ovaj topic o tabletama i alkoholu ne ide pod ključ?
Ja pijem neke cigle od tableta,neke 4 crvene tablete(kombinacija lijekova za tuberkolozu)i jednu i pol tabletu pronizona i neki antibiotik,neznam zasto je tacno ali znam da se odnosi na pluca...inace cula sam da je pronizon jak i zato me bilo strah mijesati sa alkoholom ali eto nisam imala nikakvih problema:ne zna:I to sve popijem ujutro i to je to,u toku dana i navecer ne pijem nista...
:klap: Ljudi na ovom dijelu foruma traže ozbiljne savjete, a ti se ovako zajebavaš (da bit ću prosta) sa zdravljem i uporno, ali stvarno UPORNO tražiš blagoslov da možeš pit alkohol i UPORNO tražiš opravdanja za to što radiš. Što je najgore ne znaš ni koje sve tablete piješ. Ako ti je do blagoslova, lijepo nazoveš svog doktora, objasniš mu situaciju i pitaš ga jel si možeš dopustiti ispijanje tri čaše vina subotom. I tako svaki ili svaki drugi vikend.

drifterking
21.04.2011., 00:14
nije da se nešto ponosim s tim ( to kažem da nebi bilo nekih izbljuvotina od komentara ), ali uz sve lijekove koje sam uzimao, pio sam i alkohol. I uz sumamed... I makar je na 80% uputa lijekova pisalo da se ne smije piti alkohol uz lijek, NIKAD mi ništa nije bilo niti sam se osjećao lošije, a lijek je dobro obavio svoj posao u smislu lječenja. Eh sad.. jel to do metabolizma ili kaj, ja ne znam

dire Dawn
21.04.2011., 00:40
nije baš da možeš usporediti sumamed sa lijekovima za tuberkulozu, zar ne?
ili je vama svima svaka tableta ista. :confused:

Luscinia
21.04.2011., 08:36
Od jučer me ovo bode u oči.
Zašto ljudi koji su ajmo reć sretni pa imaju pravo na neki lijek uništavaju svoje zdravlje, je..... alkoholom? Pa šta je problem izdržat bez alkohola par miseci?! Da slobodno pijte alkohol, uništavajte jetru, odugovlačite ozdravljenje...
Ja ću čekat svoj lijek, bez alkohola. Imam ja dosta problema, pa mi nikad nije palo na pamet tugu i probleme rješit u čaši, a znam da sam bolesna. Al eto kad je Bog dijelio pamet neki su očito držali otvoren kišobran.

leeloo27
21.04.2011., 11:52
Cula sam ja za taj pronizon da je jak ali niko mi nista detaljno nije objasnio,pitala sam doktore ali nista mi konkretno ne rekose,citala sam uputstva,ne pise nista da se ne smije mijesati sa alkoholom tako da neznam:ne zna:

Jbg pijem vino a ne onu rakiju od 400 stepeni...

Pa svejedno je, bilo to vino ili rakija, isti kurac, sve je to alkohol.

I pričaš gluposti, da si ijednog doktora pitala samo za pronizon da li smiješ piti alkohol uz njega rekao bi ti da NE SMIJEŠ. Gle, radi što hoćeš, tvoja jetra, tvoje zdravlje, jebe se nama.

nije da se nešto ponosim s tim ( to kažem da nebi bilo nekih izbljuvotina od komentara ), ali uz sve lijekove koje sam uzimao, pio sam i alkohol. I uz sumamed... I makar je na 80% uputa lijekova pisalo da se ne smije piti alkohol uz lijek, NIKAD mi ništa nije bilo niti sam se osjećao lošije, a lijek je dobro obavio svoj posao u smislu lječenja. Eh sad.. jel to do metabolizma ili kaj, ja ne znam

Neće biti izbuljuvotina od komentara, mi plješćemo i podržavamo ovakve bisere na Zdravlju. :Serek:

Ja stvarno ne znam kakve vi nuspojave očekujete, da ćete se srušiti, poluditi, past u komu... :ne zna: Jetra stvarno može dugo trpiti i nikad ne znaš kad ti ovo tvoje zajebavanje može doći na naplatu.

I inače kod nekih tableta alkohol može višestruko pojačati njihov učinak pa može doći i do predoziranja. I nije isto popiti jednu čašu vina uz aspirin c i derati po alkoholu kad istovremeno piješ 5 različitih tableta za različite stvari.

leeloo27
21.04.2011., 11:56
I ja bih se zapitala da li možda imam problema sa alkoholom ako se ne mogu suzdržati 10 dana, dva tjedna od ispijanja dok mi traje terapija.

A ovi svi ostali koji moraju zbog svoje bolesti piti tearpiju duže od 2-3 tjedna ne bi smjeli uopće prismrditi alkoholu, ne zbog terapije već zbog svoje bolesti.

fic267
25.05.2011., 00:01
oke, vidio sam da ima već sličnih tema, ali nigdje nisam našao odgovor na moje pitanje.
koliko treba proći vremena od zadnje tablete do cuganja? konkretno, pijem klavax. ako završim dozu ujutro u 8, jel mogu onda navečer u 8 cugat?

zahvaljujem :D

Sharlotte
25.05.2011., 23:08
Ja cu ti sad ovo iskreno reci a ti kako hoces....ja ujutro oko 11h popijem nekih 6 tableta i koliko sam cula jake su,navecer kad izadjem van cugam ali ne opijam se sad do bola i nisam nikad imala nikakvih problema...jedino jedno jutro imala sam nevjerovatan mahmurluk a nisam puno tu noc ni pila pa sad do tebe je...

lamy
26.05.2011., 01:56
joj sharlotte, ne govori tako, molim te!
kao prvo, ne navodis sto pijes od tableta. drugo kakva je to izjava "nisam nikad imala nikakvih problema"??? cek, pa koje probleme inace imas zasto pijes 6 tableta? kaj to znaci jake?-ja kao lijecnik prakticar izbjegavam taj pojam. kako bi ti prepoznala probleme da nastanu??? jel ti palo na pamet da pijes te tablete uzalud? ili da te tablete koje ti pijes mozda ne rade probleme s alkoholom, dok bi druge bile katastrofalne. to uopce nije za zezanciju.

istina je jednostavna neki, ne svi, neki lijekovi se ne bi smjeli konzumirati s alkoholom. razlozi razni. to pise najcesce na uputstvima. sve ostalo nije vazno.

leeloo27
26.05.2011., 14:38
Kad joj otkaže jetra onda će reći da nije imala nikakvih problema što je kombinirala 6 tableta sa alkoholom.

Sharlotte
26.05.2011., 16:14
Pa nisam ja sad rekla pobogu da se opijam...sad da ja lokam svaku noc kad izadjem ne bas...samo znaci za vikend jednu noc ili dvije kad izadjem popijem 2-3 case vina i to je sve...i do sad mi se nista nije desilo a te tablete pijem vec neka 4 mjeseca...a pijem tablete za tbc....a sad ko kakve druge pije i ima li kakvih posljedica neznam...

I jos vadila sam jucer jetreni nalaz i super mi je:ne zna:

lamy
29.05.2011., 20:27
izonijazid i rifampicin se ne smiju piti uz alkohol! jer alkohol smanjuje njihovu djelotvornost. posljedica je da tvoje bakterije postaju rezistentne, uskoro (ako vec nisu) postaju otporne na ta dva (a mozda i ostale, za ova dva sam siguran) lijeka.
ne brini se za jetru, brini se za pluca, ljude iz svoje okolice koji nisu procijepljeni. i nadam se da se ne druzis s malom (necijepljenom) djecom.
curo ti si katastrofa, daj radije razgovaraj s nekim da ti ukine terapiju jer ocito nema smisla da pijes tablete kad se ne mozes pridrzavati terapije!!!

femmelatin
29.05.2011., 21:08
Ja sam na vrlo dugotrajnim terapijama:

interferon beta svaki drugi dan (ms) - dvije godine
singulair jedna dnevno - nekoliko godina, skoro 10

Krvnu sliku i jetrene probe kontroliram redovno, so far sve ok.
E sad: alkohol u pravilu ne pijem, ali par puta godišnje budem u prilici popiti 1-2 dcl vina (recimo tijekom neke večere). Ne pijem pivo niti žestoka pića.

Na uputama navedenih lijekova ne piše ništa o alkoholu, niti su mi liječnici išta rekli.
Je li ta povremena čaša vina problem?

(samo da dodam da se inače osjećam dobro i nemam ispade bolesti, ni jedne ni druge, prvi i jedini ispad ms-a je bio prije 4 godine, a astme prije više od 10)

Sharlotte
30.05.2011., 10:59
izonijazid i rifampicin se ne smiju piti uz alkohol! jer alkohol smanjuje njihovu djelotvornost. posljedica je da tvoje bakterije postaju rezistentne, uskoro (ako vec nisu) postaju otporne na ta dva (a mozda i ostale, za ova dva sam siguran) lijeka.
ne brini se za jetru, brini se za pluca, ljude iz svoje okolice koji nisu procijepljeni. i nadam se da se ne druzis s malom (necijepljenom) djecom.
curo ti si katastrofa, daj radije razgovaraj s nekim da ti ukine terapiju jer ocito nema smisla da pijes tablete kad se ne mozes pridrzavati terapije!!!

Je li ozbiljno?Covjece,prepade ti mene pravo,a ja kontam jest super sto mi tablete ne smetaju...a vidim ja da sam opet nesto pocela tesko disati i kasljati,znaci to je to,valja mi prestati sa cugom,bolje se i strpiti nego da pijem tableturine jos nekoliko mjeseci...samo bi mi jos falilo da dobijem kronicnu tuberkolozu ne daj mi Boze,a odkud ti toliko o tome znas?U svakom slucaju hvala ti puno....

leeloo27
30.05.2011., 11:10
Sharlotte a šta si ti mislila da ti mi želimo zlo pa da ti zato govorimo da se ne zajebavaš i da ne cugaš dok piješ tablete? Pa sa razlogom doktori kažu ili piše na uputama da se ne piju lijekovi sa alkoholom.

A što se tiče lamy-ja, on ti je doktor tako da jako dobro zna što priča.

leeloo27
30.05.2011., 11:13
Ja sam na vrlo dugotrajnim terapijama:

interferon beta svaki drugi dan (ms) - dvije godine
singulair jedna dnevno - nekoliko godina, skoro 10

Krvnu sliku i jetrene probe kontroliram redovno, so far sve ok.
E sad: alkohol u pravilu ne pijem, ali par puta godišnje budem u prilici popiti 1-2 dcl vina (recimo tijekom neke večere). Ne pijem pivo niti žestoka pića.

Na uputama navedenih lijekova ne piše ništa o alkoholu, niti su mi liječnici išta rekli.
Je li ta povremena čaša vina problem?

(samo da dodam da se inače osjećam dobro i nemam ispade bolesti, ni jedne ni druge, prvi i jedini ispad ms-a je bio prije 4 godine, a astme prije više od 10)

Ja mislim da nije neki bed ako se par puta godišnje popije po koja čašica vina, osobito ako recimo terapiju piješ ujutro a navečer popiješ čašicu vina.

Sharlotte
30.05.2011., 12:40
Sharlotte a šta si ti mislila da ti mi želimo zlo pa da ti zato govorimo da se ne zajebavaš i da ne cugaš dok piješ tablete? Pa sa razlogom doktori kažu ili piše na uputama da se ne piju lijekovi sa alkoholom.

A što se tiče lamy-ja, on ti je doktor tako da jako dobro zna što priča.

Majke mi nisam znala da je to toliko opasno,ono kontam popijem ujutro tablete i do nekih devet navecer to izlapi pa mogu koju casicu vina popiti s tim naravno ne pijem sad svaki dan vec samo kad izadjem vikendom,petak ili subota,valjda nisam nista dobro zajebala...uglavnom za mjesec dana idem na kontrolu i dajem opet ispljuvak pa do tad necu ni kapi vise popiti,sto je sigurno sigurno je...

fic267
01.06.2011., 00:11
joj sharlotte, skrenula si pozornost s mog pitanja XD

leeloo27
01.06.2011., 00:15
Jel klavax antibiotik? Ako je i za tebe vrijedi ovo što je lamy napisao., smanjuje se njegova djelotvornost i bakterije mogu postati rezistentne a onda tek imaš sranje.

fic267
01.06.2011., 00:25
je, klavax je generički lijek od klavocina. ali opet, pitanje je bilo koliko dugo nakon prestanka uzimanja zadnje tablete iz terapije smijem cugat?

leeloo27
01.06.2011., 12:08
Ako si popio cijelu turu kako ti je doktor propisao, ja bi sačekala još dan, dva.

lamy
03.06.2011., 00:09
polako!
nema generalnog pravila koji se lijekovi smiju kombinirati s alkoholom a koji ne. klavaxu koliko mi je poznato alkohol ne skodi. ne znam, trebalo bi prouciti.

Forumas-zg
03.06.2011., 10:26
polako!
nema generalnog pravila koji se lijekovi smiju kombinirati s alkoholom a koji ne. klavaxu koliko mi je poznato alkohol ne skodi. ne znam, trebalo bi prouciti.
Upravo tako, dobro to kažeš! Da, i to si u pravu: ako je klavax isto što i klavocin, u tom slučaju apsolutno nema nikakve štetne interakcije s alkoholom. Uostalom, u uputama priloženima s klavocinom nigdje niti ne piše da se ne smije piti s njim, a što nije zabranjeno dozvoljeno je! :mig: Ali, naravno, nije baš zdravo previše se opijati dok uzimaš bilo kakve lijekove, ali ni inače nije zdravo baš previše piti, vjeruj! Međutim, ako popiješ čašu-dvije, ono dakle čisto umjereno onda ti apsolutno ne bi trebalo škoditi!
Inače, ne znam odakle ta fama da tobože alkohol šteti uz antibiotike: svojedobno sam baš pročitao jedan članak u kojemu je pisalo da na gotovo sve antibiotike on nema baš nikakvog štetnog učinka. Dapače, neki kažu čak da se neki antibiotici uz nešto alkohola čak lakše unose u organizam, da on čak pojačava njihovo djelovanje... Navodno da ima samo par vrlo rijetko propisivanih antibiotika kod kojih je alkohol štetan, ali kod njih to izričito PIŠE u uputama priloženima uz lijek: dakle uvijek kad pijete neki lijek prvo pročitajte što piše! :mig:

leeloo27
03.06.2011., 12:43
Dobro jebote, jel toliki problem suzdržati se od alkohola tih 7-10 dana koliko se piju antibiotici? :ne zna:

Mogu shvatiti ovakva pitanja kod osoba koje piju terapiju do kraja života i žele ponekad popiti koju čašicu pa nisu sigurni da li smiju ili ne, al nije mi jasno da se netko ne može suzdržati od alkohola tjedan dana dok pije antibiotike. Ja bi se zapitala da li možda imam problema sa alkoholom ako ne mogu izdržati 10 dana bez njega.

fic267
03.06.2011., 15:01
fala ekipa :D

$avannah
03.08.2011., 19:29
Ako ima netko iskustva molila bih pomoć! Danas sam dobila tablete Efox, krećem piti sutra sve do utorka. Od 4. mj. nisam bila vani i evo u subotu imam dogovor za pijanku, što mislite, piti alkohol ili ne? :)

Scorpione
13.09.2011., 21:53
rekao sam doktorici da mi se ponekad povraća, valjda kad imam tremu(ništa strašno),neznam ni ja zasto, vjerojatno je problem psihicke prirode, ali je rekla da me nece nigdje slati, niti mi nije nista htjela dati vec je glumila psihologa i govorila mi kako se rijesiti toga. zatim sam joj stalno napominjao da cu na izlet, pa mi je na kraju dala reglan, tablete za smirenje zeluca. i jos mi je rekla da se ne moraju piti redovito, vec kad mi zatreba.

procitao sam onaj papir koji se dobije s tabletama i tamo samo pise da se ne koristi s alkoholom jer moze doci do pospanosti. ako se dobro sjecam nista drugo nije pisalo vezano za alkohol.

pa me zanima da li se reglan moze popiti prije nego odem negdje piti alkohol i koliko alkohola mogu popiti nakon tih tableta?

hrvoje dr.
14.09.2011., 10:40
rekao sam doktorici da mi se ponekad povraća, valjda kad imam tremu(ništa strašno),neznam ni ja zasto, vjerojatno je problem psihicke prirode, ali je rekla da me nece nigdje slati, niti mi nije nista htjela dati vec je glumila psihologa i govorila mi kako se rijesiti toga. zatim sam joj stalno napominjao da cu na izlet, pa mi je na kraju dala reglan, tablete za smirenje zeluca. i jos mi je rekla da se ne moraju piti redovito, vec kad mi zatreba.

procitao sam onaj papir koji se dobije s tabletama i tamo samo pise da se ne koristi s alkoholom jer moze doci do pospanosti. ako se dobro sjecam nista drugo nije pisalo vezano za alkohol.

pa me zanima da li se reglan moze popiti prije nego odem negdje piti alkohol i koliko alkohola mogu popiti nakon tih tableta?
Malo vas neće ubiti npr. jedna piva.

Scorpione
14.09.2011., 18:58
Malo vas neće ubiti npr. jedna piva.

znam, da, tako male kolicine sam vec isprobao i nije mi bilo nista, vec mene zanima za vece kolicine (recimo 4-5 ili vise casa mjesavine).

Violently happy
14.09.2011., 19:05
znam, da, tako male kolicine sam vec isprobao i nije mi bilo nista, vec mene zanima za vece kolicine (recimo 4-5 ili vise casa mjesavine).

Ma ništa ti neće biti, ajde.
Ja sam nekoć znala usred lokanja popit reglan, jer sam osjećala da bi mi moglo biti muka drugi dan. I sve 5.

hondaCBR
28.10.2011., 22:35
Pijem antibiotik Ospamox (amoxicillinum) za upalu sinusa svakih 12h i sada sam na polovici. Pijem ih u 03h u noći i onda bi trebao popiti u 15h ali idem na svadbu onda. Pa me sad zanima dali je bolje popiti taj antibiotik i cugati ili jednostavno preskočiti taj dan i onda drugi dan normalno nastaviti???

Amra_Mara
01.01.2012., 16:36
Danas oko 12 sam primila zadnji inekciju pencilina a veceras oko 7 je nekakav party na kome bih mogla piti alkohol s obzirom da sinoc za novu nisma jer sam imala danas jos tu jednu inekciju pa sad razmak od 7 sati nece dovesti do nuspojava ??

matko_gsi
12.02.2012., 23:17
evo imam jedno pitanje,u petak je jedna zabava koju nebi smio prpoustit(bratićev rođendan)ali imam jedan problem,pijem neke tablete jer imam facijalis parezu, tablete su medrol,virolex,b-komplex i controloc(želudac)

ja nebi smio ni primirisat alkohol...jeli tako?

leeloo27
12.02.2012., 23:30
evo imam jedno pitanje,u petak je jedna zabava koju nebi smio prpoustit(bratićev rođendan)ali imam jedan problem,pijem neke tablete jer imam facijalis parezu, tablete su medrol,virolex,b-komplex i controloc(želudac)

ja nebi smio ni primirisat alkohol...jeli tako?

Još i pitaš. :D

Ne kortići (medrol) i alkohol nisu baš najsretnija kombinacija. A i budući da piješ i controloc (pretpostavljam zbog medrola) nije ti pametno ni želudac opterećivati, uz naravno već opterećenu jetru.

matko_gsi
13.02.2012., 00:25
Još i pitaš. :D

Ne kortići (medrol) i alkohol nisu baš najsretnija kombinacija. A i budući da piješ i controloc (pretpostavljam zbog medrola) nije ti pametno ni želudac opterećivati, uz naravno već opterećenu jetru.

Ok.Hvala...izgleda da ću bit na sokovima :mad::( :504: :503:

Forumas-zg
13.02.2012., 10:42
Matko, ne znam što su točno te tablete koje uzimaš, ali situacija je slijedeća: U svakom lijeku kojemu alkohol može škoditi - takva informacija je NAPISANA! Dakle, ako u lijeku napisano da se ne smije piti uz njega, onda ti je svakako bolje držati se te preporuke. Međutim, ako u uputama tog lijeka NE piše da se alkohol ne smije uživati - u tom slučaju vrijedi ono: "što nije zabranjeno - dozvoljeno je!" ;)
Inače, znam da mnogo ljudi puno preuveličava moguću interakciju antibiotika s alkoholom. Ako pogledate u upute većine antibiotika, pa i onih penicilinskih, u njima nećete naći napisano ništa oko toga da se eventualno ne bi smio piti alkohol uz njih! I to zbog toga jer jednostavno jedno s drugim nema nikakve veze! Dapače, čuo sam jednom na radiju u jednoj ozbiljnoj emisiji o zdravlju da alkoholna pića čak pospješuju adsorpciju antibiotika! Uz razne psihogene lijekove je doista opasno piti, jer može doći do vrlo ozbiljnih, neugodnih, pa i opasnih interakcija, ali s antibioticima to stvarno NEMA veze...
I da iznesem jedno svoje iskustvo: baš sam jednom kad sam išao na jednu veliku feštu bio bolestan i uzimao klavocin (penicilinski antibiotik). I tamo sam se prvo bojao bilo što popiti. Tamo je u društvu bio jedan doktor, pa sam ga pitao za savjet i on se još smijao da se ja bez veze bojim i da jedno s drugim nema veze. I tad sam se ohrabrio i popio sam to veče jedno tri čaše vina i doista - baš mi NIŠTA nije naškodilo! Istina, nisam želio pretjerati ni puno popiti, ali to ni inače ionako nije dobro ni pametno prema tome ako netko hoće popiti "čašicu-dvije", a uzima antibiotik - to mu stvarno ne bi trebalo naškoditi niti predstavljati ikakav problem! :mig:

matko_gsi
13.02.2012., 13:41
Matko, ne znam što su točno te tablete koje uzimaš, ali situacija je slijedeća: U svakom lijeku kojemu alkohol može škoditi - takva informacija je NAPISANA! Dakle, ako u lijeku napisano da se ne smije piti uz njega, onda ti je svakako bolje držati se te preporuke. Međutim, ako u uputama tog lijeka NE piše da se alkohol ne smije uživati - u tom slučaju vrijedi ono: "što nije zabranjeno - dozvoljeno je!" ;)
Inače, znam da mnogo ljudi puno preuveličava moguću interakciju antibiotika s alkoholom. Ako pogledate u upute većine antibiotika, pa i onih penicilinskih, u njima nećete naći napisano ništa oko toga da se eventualno ne bi smio piti alkohol uz njih! I to zbog toga jer jednostavno jedno s drugim nema nikakve veze! Dapače, čuo sam jednom na radiju u jednoj ozbiljnoj emisiji o zdravlju da alkoholna pića čak pospješuju adsorpciju antibiotika! Uz razne psihogene lijekove je doista opasno piti, jer može doći do vrlo ozbiljnih, neugodnih, pa i opasnih interakcija, ali s antibioticima to stvarno NEMA veze...
I da iznesem jedno svoje iskustvo: baš sam jednom kad sam išao na jednu veliku feštu bio bolestan i uzimao klavocin (penicilinski antibiotik). I tamo sam se prvo bojao bilo što popiti. Tamo je u društvu bio jedan doktor, pa sam ga pitao za savjet i on se još smijao da se ja bez veze bojim i da jedno s drugim nema veze. I tad sam se ohrabrio i popio sam to veče jedno tri čaše vina i doista - baš mi NIŠTA nije naškodilo! Istina, nisam želio pretjerati ni puno popiti, ali to ni inače ionako nije dobro ni pametno prema tome ako netko hoće popiti "čašicu-dvije", a uzima antibiotik - to mu stvarno ne bi trebalo naškoditi niti predstavljati ikakav problem! :mig:

pazi gle...pročitao sam za neke lijekove i nisam našao da je alkohol štetan,ali ja trenutno pijem 4 vrste lijekova pa me svejedno strah naget čašicu...ALI zabava bi bila navečer a ja te lijekove pijem samo ujutro,osim virolexa kojeg moram 5 puta na dan..ali na njemu ne piše ništa u vezi alkohola...jeli prošlo dovoljno vremena od jutra do večeri,stim da bi se prvo najeo nečega pa dalje...najviše me strah medrola kojeg ujutro pijem a kolega iznat je rekao da nije najsretnijja kombinacija

EDIT: alkohol inače pijem samo u takvim posebnim prigodama,nikad ne pretjeram,ali ako nije sigurno rađe ću se suzdržat te večeri i piti juice :)

leeloo27
13.02.2012., 14:34

Halo, mi ovdje pričamo o kortićima. Jel znaš uopće kakvi su to lijekovi?

I čovjek ne pije nekakav antibiotik, pije 4 različite tablete od kojih je između ostalog jedna i za želudac. Ajd si zamisli kakav je lijek taj medrol kad moraš piti nešto za želudac da ti se ne ošteti stijenka želuca.

Ja ne bi prismrdila alkoholu u ovom slučaju, a sad ko će šta raditi radi sebi. Meni tak svejedno, ja sam napisala svoje mišljenje. Znam šta je meni doktorica rekla kad mi je davala kortiće, da izbjegavam sunce, alkohol i sl.

edit: i pitanje je zbog čega pije tu terapiju. Jebeš lijekove, ko zna šta mu je i u kakvom je čovjek stanju i šta bi mu alkohol bez obzira na lijekove mogao napraviti osnovnoj bolesti.

morenke
09.05.2012., 21:39
Jel' se može pit alkohol i antibiotici ako se prestanu uzimati dan-dva prije? Ako ne, zašto?

Premudri
09.05.2012., 21:50
Može se piti i odmah, zavisno od toga šta hoćeš da postigneš: ako hoćeš psihoaktivni efekat kao kod konzumacije droga, moraš se pucati jačim antibiotikom ili žešćim alkoholnim pićem. Ako hoćeš normalno da se napiješ k'o čovjek, sačekaj kraj terapije antibioticima i urokaj se gospodski :Pivo:

Forumas-zg
10.05.2012., 09:57
Jel' se može pit alkohol i antibiotici ako se prestanu uzimati dan-dva prije? Ako ne, zašto?
Čitaj malo moje ranije postove: naravno da MOŽEŠ piti dan-dva poslije, zašto ne?! Kao što sam već prije ovdje napisao - veelika većina antibiotika uopće NEMA nikakve veze ni interakcije s eventualnim pijenjem alkohola! Ima samo jedna-dvije vrste antibiotika, ne mogu se sjetiti koje, koje se vrlo vrlo rijetko propisuju, uz koje se ne preporuča piti. A ovi svi "obični" antibiotici koji se najčešće uzimaju stvarno nemaju nikakve negativne efekte ako se uz njih pije! Pa, pogledaj u upute priložene uz lijek: ako ništa ne spominju alkohol, onda znači da ga slobodno možeš piti, jer sve što nije zabranjeno je dozvoljeno! :mig:

leeloo27
10.05.2012., 14:26
Nije stvar samo u interakcijama (recimo neke tablete za smirenje se ne smiju piti sa alkoholom jer im se pokačava učinak), nego u tome da antibiotici i ostale tablete dosta opterećuju jetru. I onda na to sve nadodaj alkohol koju najviše jetra opet prerađuje (ne događa se uzalud da neki alkosi dobiju s vremenom ciroze jetre i sl). I čemu se onda zezati i možda se potencijalno stvoriti probleme sa jetrom i ostalim stvarima ako se ne mora.

Ok, većini neće biti ništa, al šta ako si baš ti taj sretnik kojem hoće. :) I ja stvarno ne razumijem kakav je problem suzdržati se od alkohola kad si na antibioticima. Nije da ta terapija traje godinama, to je desetak dana. Onaj ko ne može izdržati 10 dana ili preskočiti jednu pijanku sa ekipom, neka se zapita kakvih problema ima. :)

Trina Moe
24.05.2012., 14:00
evo meni se zadesilo sljedeće. nije mi problem inače suzdržat se, nego mi se preklapa jedna fešta sa zadnjim danom uzimanja antibiotika. sad, koliko je pametno (ovo je pod uvjetom da mi bude bolje) ne uzet antibiotik taj zadnji dan (trebam ih pit 10 dana)? ili preskočit već taj dan, pa uzet dan poslije? o bože, znam koliko glupo zvuči, ali eto moram pitat.

hrvoje dr.
24.05.2012., 19:16
evo meni se zadesilo sljedeće. nije mi problem inače suzdržat se, nego mi se preklapa jedna fešta sa zadnjim danom uzimanja antibiotika. sad, koliko je pametno (ovo je pod uvjetom da mi bude bolje) ne uzet antibiotik taj zadnji dan (trebam ih pit 10 dana) ili preskočit već taj dan, pa uzet dan poslije? o bože, znam koliko glupo zvuči, ali eto moram pitat.
Koji antibiotik? Te indikacija za isti?
Načelo -moguće je.

El Gato Félix
01.06.2012., 00:56
Angor, Vaš upit premješten je na ovu (http://www.forum.hr/showthread.php?p=39786141#post39786141) temu (Roaccutane).

Upit ste uputili dr. Hrvoju, ali ako ne odgovori, možete mu poslati privatnu poruku.

Zahvaljujem na razumijevanju.

Cruu
24.11.2012., 14:07
Zanima me nesto pa bih volio kad bi mi neko rekao.
Znaci pijen antibiotik Augmentin za upalu uha.
E sad zanima me mora li se tableta popit svako 12 sati ili moze sat prije?
I kad se tableta popije, u roku pola sata/sat, smije li se piti alkohol?

dire Dawn
24.11.2012., 15:22
Zanima me nesto pa bih volio kad bi mi neko rekao.
Znaci pijen antibiotik Augmentin za upalu uha.
E sad zanima me mora li se tableta popit svako 12 sati ili moze sat prije?

nebi trebalo biti problema ako popiješ samo sat vremena ranije

I kad se tableta popije, u roku pola sata/sat, smije li se piti alkohol?

ne

Cruu
24.11.2012., 15:28
nebi trebalo biti problema ako popiješ samo sat vremena ranije

ne

iako se u uputama ne spominje nista u vezi alkohola?
hvala

dire Dawn
24.11.2012., 15:48
čitala sam nešto po netu prije i spominje se da je rizik kod pijenja augmentina i alkohola malen, no nije da ćeš ga piti sljedečih 16 godina pa da nemožeš jedan vikend bez cuge :)

bolje se ne zahebavat, pa večeras "posti" :mig:

Cruu
24.11.2012., 16:04
Ma dobro, ne bi to sad bila ogromna kolicina alkohola, pola litre bijelog vina + limeta il tako nesto.
Al et. Hvala na brzom odgovoru :)

MegD
16.02.2013., 21:19
Sa medazolom se nikako ne smije kombinirati alkohol..... ;-)

COCO CHANEL 23
17.02.2013., 17:21
Osobno mislim da treba pročitati uvijek uputu svakog lijeka, ali da kod večine ako i stoji napomena da se ne konzumira da je to zbog jačeg utjecaja na jetru - znači lijek je već sam po sebi jak i onda još i alkohol. Ali jedna, dvije čašice ne bi trebale škoditi. Ja osobno uvijek izbjegavam piti alkohol ako popijem bilo koju tabletu, ali ne gledam isto tako to kao smrtnu presudu, drugi dan naravno popijem normalno....:)

Renato031
30.04.2013., 12:44
Evo imam pitanje, pošto je sutra 1. maj mislim malo popiti, ali trenutno pijem antibiotike, pa me zanima jel smijem piti alkohol uz antibiotike (Ospamox). Pijem jednu tabletu svakih 12 sati. Hvala unaprijed!

EDIT: Oće biti kakvih posljedica tipa glavobolja, povračanje, proljev...
Oprostite ako sam krivo postavio temu.