PDA

View Full Version : Apneja

Vilko
28.05.2003., 15:39
Eto opet mene ,sa mojih jedno 14 bolesti ,koje su vecina kronicna jedna je "APNEA".

Srecom ima najnoviji clanak na Plivi, pa cu prenosti dio koji se odnosi na bolest i onda nastaviti sa mojim opisom i sta ja radim da zivim sa APNEOM!

Apnea kod spavanja

Apnea je prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, nakon čega čovjek počne grčevito hvatati zrak. Taj se ciklus može ponavljati cijele noći, a da spavač toga nije ni svjestan, ali se ujutro budi suhih usta, s glavoboljom i mamurlukom. Također je moguća pospanost tijekom dana, te značajan gubitak pamćenja, otežana koncentracija, poremećaj pažnje, ćudljivost i ostali problemi.

Postoje dvije vrste apnee: opstruktivna i središnja. Kod opstruktivne apnee dolazi do suženja grla za vrijeme spavanja što onemogućava protok zraka kroz dišne putove. Kada padne razina kisika mozak šalje poruku "probudi se i diši." Te epizode mogu se javiti čak i do 100 puta u jednom satu. Središnja apnea je puno rjeđa, javlja se u samo 10% slučajeva, uzrokovana je time što mozak ne šalje signal za disanje, a prati različite srčane i neurološke poremećaje.

Ovaj poremećaj javlja se u 2% žena i u 4% muškaraca srednjih godina, dakle njegova učestalost je ista kao učestalost šećerne bolesti ili astme. Također je primarni čimbenik rizika za nastanak visokog krvnog tlaka. Na sreću, ukoliko se postavi točna dijagnoza, apneu je moguće uspješno liječiti putem fizikalne ili mehaničke terapije, kirurškog liječenja, te nespecifične terapije.

Fizikalna ili mehanička terapija uključuje primjenu zraka pod tlakom koji se putem maske ili nosnog nastavka upuhuje u dišne putove i drži ih otvorenima tako da zrak slobodno cirkulira.

Druga mogućnost je primjena naprava koje jezik i donju vilicu drže u položaju prema naprijed, što kod lakšeg oblika apnee sprječava sužavanje dišnih putova. Naprave se izrađuju za svakog pacijenta posebno, a obično ih postavljaju zubar ili ortodont.

Kirurško liječenje sastoji se u uklanjanju tkiva poput krajnika, trećeg krajnika, nosnih polipa, te strukturalnih deformacija koje mogu zatvarati dišne putove. Postoje različiti postupci, ali ni jedan nije u potpunosti učinkovit niti bez rizika. Također je vrlo teško predvidjeti rezultat kirurškog zahvata, te moguće popratne pojave.

Nespecifična terapija odnosi se na biheviorističke aspekte koji mogu biti važan dio programa liječenja. Neki od primjera ove vrste terapije su smanjenje tjelesne težine kod pretilih ljudi, što može dovesti do smanjenja broja epizoda apnee. Također pomaže izbjegavanje konzumiranja tvari poput alkohola i tableta za spavanje, koje povećavaju vjerojatnost pojave produženih epizoda apnee. Neki ljudi pate od apnee samo kada leže na leđima, pa se uz pomoć jastuka ili neke naprave koja im pomaže da leže na boku problem može smanjiti.

1997 kada sam isao na snimanje za bolove u kicmi ,nasli su da nesto nije u redu ili sa srcem ili plucima, i predlozili doctoru da me ponovo posalje za te slike.

Na moju veliku zalost naslo se je da imam AZBESTOZU, za sta sam isao specijalisti za pluca.
Drugom prilikom cu opisati oko Azbestoze i njihove bolesti.

Prilikom pregleda doktorica profesor je nasla i zeljela je da napravim test spavanja u bolnici dvije noci.
Nasli su da za vrijeme spavanja prekidam disati 25-35 puta na sat.

Slijedio je novi test sa masinom za disanje da se odredi koliko zraka trosim i vidi rezolt sa masinom.

Dobio sam preko drzave, bez da sam morao platiti masinu koja uzima zrak i pumpa u moj nos (sa zatvorenom maskom i cijevima)
tako da nikada ne prekidam disati.

Bio sam sretan da se je to naslo ,jer radi mojih suzenih arterija (od pusenja), mogao sam lagano dobiti izljev krvi na mozak.

Eto vec od 1998 do sada spavam svaku noc sa masinom, nije ugodno nositi masku ,ali zivot je vazan iako bolestan.

Probati cu naci link na internet na Engleskom na kojoj se vidi aparat i maska.

Zelio bi istaci da mnogi ljudi zaspiju za volanom dok voze radi umora, kod mene sa tolikim bolestima i lijekovima ne radi toliko razliku za umor ,jer me drugi lijekovi umaraju ,ali mi spasava zivot sa neprekidnim disanjem!

Izvinjavam se ex(Hhinet razno forumasima ,radi hvaljenja sa bolestima)

Isto mozete na plivi procitati cijeli clanak!

Uz najbolju zelju ,mozda pomogne netkome!

http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=t&cat=t&id=3919&show=1

http://www.respiratorycareinc.ca/

http://www.respiratorycareinc.ca/SL_01.htm

:) ;) :cool:

Vilko
23.07.2003., 14:06
23/07/03

postovana gospodo,
to je tema za koju ste pitali preko E-mail.

Jest ,ja spavam oko 10-12 sati sa masinom cijelo vrijeme,
ali trajanje spavanja je radi sedacije ne masine!

V.V.K.
Adelaide

:top:

Idijot
29.07.2003., 04:36
A što je dispneja? :)

Vilko
29.07.2003., 13:04
Idijot kaže:
A što je dispneja? :)

======Pneumologia News DISPNEA

BPCO : dispnea ed ostruzione delle vie aeree predicono la sopravvivenza a 5 anni

Il grado di dispnea è risultato utile nel predire la qualità della vita ed i miglioramenti della performance dopo riabilitazione polmonare nei pazienti con broncopneumopatia cronica ostruttiva ( BPCO ).
I Ricercatori del Respiratory Division del Kyoto-Katsura Hospital hanno confrontato gli effetti del grado di dispnea e la gravità della malattia sulla sopravvivenza a 5 anni nei pazienti con BPCO.
Sono stati arruolati 227 pazienti con broncopneumopatia cronica ostruttiva.
Dopo 5 anni , erano disponibili i dati di 183 pazienti. La percentuale di sopravvivenza ( a 5 anni ) è stata del 73%.
Il grado di dispnea è risultato significativamente associato alla percentuale di sopravvivenza ( p < 0.001 ).
Pertanto la dispnea dovrebbe essere inserita tra i parametri , assieme all'ostruzione delle vie aeree , utilizzate per valutare i pazienti con BPCO in termini di mortalità. ( Xagena_2002 )

lahor
29.07.2003., 14:09
Ja mislim da je idijot jako dobro znao sto je dyspnea i bez tvog copy paste-a.

Osim toga, u ovome sto si ti postao nema definicije dyspnee.

Vilko
29.07.2003., 14:28
lahor kaže:

IDIOT PITA;

A što je dispneja?

netko je idiot ili lud!

mora da sam ja!

Idijot
30.07.2003., 02:41
Ma nema toga što idijot ne zna. :)

Zbog tog pitanja znaju rušiti na ispitu, majku im njihovu.

Mora se naglasiti da je to SUBJEKTIVNI osjećaj nedostatka zraka koju osoba proživljava.

Verona
31.07.2003., 22:46
Šta se vi budale prepucavate tko je pametniji? :D :D :D

Idijot
01.08.2003., 02:25
Ma ne, kad već znamo da si ti ta koja je najpametnija!
Nebi imalo nikakvoga smisla prepucavati se! :)

Verona
02.08.2003., 00:18
:) ..no a bas sam luda od zelje za dokazivanjem

lahor
02.08.2003., 12:29
Vas dvoje, bez chata - molit cu :) !

Vilko
20.08.2003., 15:11
lahor kaže:

Vec dulje vrijemena primjecujem da mnogi pisu diagnoze/bolesti sa (kako se kaze na latinskom ili engleskom)....ali ne propisno napisano....to je bio i ovaj slucaj...tako da osobe makar one koje znaju ne trebaju se igrati sa rijecima....mene ne smeta ja znadem latinski dijagnoze kao i engleske (meni je problem na hrvatskom),
sve vise se koristi po svijetu ENGLESKE izreke.

Idiot pita?;A što je dispneja?

Ja ne vidim sta to ima sa dyspnee?( ali znadem za sebe veoma dobro sta znaci)

pozdrav,

stefano
24.08.2003., 00:23
VILKO kaže:
Vec dulje vrijemena primjecujem da mnogi pisu diagnoze/bolesti sa (kako se kaze na latinskom ili engleskom)....ali ne propisno napisano....to je bio i ovaj slucaj...tako da osobe makar one koje znaju ne trebaju se igrati sa rijecima....mene ne smeta ja znadem latinski dijagnoze kao i engleske (meni je problem na hrvatskom),

Idiot pita?;A što je dispneja?

Ja ne vidim sta to ima sa dyspnee?( ali znadem za sebe veoma dobro sta znaci)

pozdrav,

stefano
24.08.2003., 00:28
VILKO kaže:

pozdrav,

Vidim da si iz daleke zemlje ali ne vidim da se koristiš engleskim.

Il grado di dispnea è risultato utile nel predire la qualità della vita ed i miglioramenti della performance dopo riabilitazione polmonare nei pazienti con broncopneumopatia cronica ostruttiva ( BPCO ).
I Ricercatori .....

Nego talijanskim

Vilko
24.08.2003., 15:59
stefano kaže:
Vidim da si iz daleke zemlje ali ne vidim da se koristiš engleskim.

I Ricercatori .....

Nego talijanskim

Jedan clan Idiot je pitao: A što je dispneja?

Da li bi mu Vi odgovorili sa necim drugim?

I speak/write english when I need.

Vilko
04.01.2004., 15:23
Odgovor na email Mariji,

jest ,nije lagano nositi cijelu noc masku , problem je da ako Vas partner spava lagano dosta se cuje zrak i masina, ja spavam u drugoj sobi.
Sta se tice disanja je normalno ,ja stavim specijalnu posudu sa vodom koju mogu po zimi ako treba zagrijati ,a po ljeti zrak samo prelazi po vrhu vode tako da je malo vlazniji sta pomaze za suho grlo.

Masku obicno mjenjam sam i kosta oko $300 dollara, nitko ne placa za nju.

Moje prekidanje disanja je 300-500 puta po noci ,tako da nebi nikada spavao bez maske/aparata.

Toliko za sada.

Pozdrav,

Vilko
27.08.2004., 17:11
Tema podignuta radi potrebe /savjeta.

Vilko

trebor
27.08.2004., 22:01
Ajde ti Vilko objasni meni kakva je to mašina i maska koja tebi služi za disanje? Jel to nekakav CPAP ventilator ili ima neku od opcija aktivne mehaničke ventilacije ( CMV, SIMV, IPPV itd. )?
Druga stvar je kako se uspjevaš ventilirati s bilo kakvom mašinom preko maske a bez endotrahealnog tubusa? Naime, u kliničkoj praksi je opisana ventilacija maskom preko respiratora međutim to je PRAKTIČKI nemoguće ostvariti. Nikako nije moguće postići potpuno prijanjanje maske na lice tako da se potpuno hermetiziraju nos i usta i da se onda bolesnik ventilira. A potpuno zatvoreni sistem ventilacije osnovni je preduvjet BILO KAKVE ventilacije respiratorom. Ako potpuno ne "dihta" nema učinka.
Zato, de mi malo opiši što to imaš na licu i kakav to stroj imaš koji te spašava. Zbilja me zanima jer mi je to malo teško zamisliti a s tim glupostima oko mehaničke ventilacije svakodnevno se susrećem.

Vilko
28.08.2004., 09:07
VILKO kaže:
Eto opet mene ,sa mojih jedno 14 bolesti ,koje su vecina kronicna jedna je "APNEA".

Srecom ima najnoviji clanak na Plivi, pa cu prenosti dio koji se odnosi na bolest i onda nastaviti sa mojim opisom i sta ja radim da zivim sa APNEOM!

Apnea kod spavanja

Apnea je prestanak disanja koji može trajati 10, 20 ili 30 sekundi, nakon čega čovjek počne grčevito hvatati zrak. Taj se ciklus može ponavljati cijele noći, a da spavač toga nije ni svjestan, ali se ujutro budi suhih usta, s glavoboljom i mamurlukom. Također je moguća pospanost tijekom dana, te značajan gubitak pamćenja, otežana koncentracija, poremećaj pažnje, ćudljivost i ostali problemi.

Postoje dvije vrste apnee: opstruktivna i središnja. Kod opstruktivne apnee dolazi do suženja grla za vrijeme spavanja što onemogućava protok zraka kroz dišne putove. Kada padne razina kisika mozak šalje poruku "probudi se i diši." Te epizode mogu se javiti čak i do 100 puta u jednom satu. Središnja apnea je puno rjeđa, javlja se u samo 10% slučajeva, uzrokovana je time što mozak ne šalje signal za disanje, a prati različite srčane i neurološke poremećaje.

Ovaj poremećaj javlja se u 2% žena i u 4% muškaraca srednjih godina, dakle njegova učestalost je ista kao učestalost šećerne bolesti ili astme. Također je primarni čimbenik rizika za nastanak visokog krvnog tlaka. Na sreću, ukoliko se postavi točna dijagnoza, apneu je moguće uspješno liječiti putem fizikalne ili mehaničke terapije, kirurškog liječenja, te nespecifične terapije.

Fizikalna ili mehanička terapija uključuje primjenu zraka pod tlakom koji se putem maske ili nosnog nastavka upuhuje u dišne putove i drži ih otvorenima tako da zrak slobodno cirkulira.

Druga mogućnost je primjena naprava koje jezik i donju vilicu drže u položaju prema naprijed, što kod lakšeg oblika apnee sprječava sužavanje dišnih putova. Naprave se izrađuju za svakog pacijenta posebno, a obično ih postavljaju zubar ili ortodont.

Kirurško liječenje sastoji se u uklanjanju tkiva poput krajnika, trećeg krajnika, nosnih polipa, te strukturalnih deformacija koje mogu zatvarati dišne putove. Postoje različiti postupci, ali ni jedan nije u potpunosti učinkovit niti bez rizika. Također je vrlo teško predvidjeti rezultat kirurškog zahvata, te moguće popratne pojave.

Nespecifična terapija odnosi se na biheviorističke aspekte koji mogu biti važan dio programa liječenja. Neki od primjera ove vrste terapije su smanjenje tjelesne težine kod pretilih ljudi, što može dovesti do smanjenja broja epizoda apnee. Također pomaže izbjegavanje konzumiranja tvari poput alkohola i tableta za spavanje, koje povećavaju vjerojatnost pojave produženih epizoda apnee. Neki ljudi pate od apnee samo kada leže na leđima, pa se uz pomoć jastuka ili neke naprave koja im pomaže da leže na boku problem može smanjiti.

1997 kada sam isao na snimanje za bolove u kicmi ,nasli su da nesto nije u redu ili sa srcem ili plucima, i predlozili doctoru da me ponovo posalje za te slike.

Na moju veliku zalost naslo se je da imam AZBESTOZU, za sta sam isao specijalisti za pluca.
Drugom prilikom cu opisati oko Azbestoze i njihove bolesti.

Prilikom pregleda doktorica profesor je nasla i zeljela je da napravim test spavanja u bolnici dvije noci.
Nasli su da za vrijeme spavanja prekidam disati 25-35 puta na sat.

Slijedio je novi test sa masinom za disanje da se odredi koliko zraka trosim i vidi rezolt sa masinom.

Dobio sam preko drzave, bez da sam morao platiti masinu koja uzima zrak i pumpa u moj nos (sa zatvorenom maskom i cijevima)
tako da nikada ne prekidam disati.

Bio sam sretan da se je to naslo ,jer radi mojih suzenih arterija (od pusenja), mogao sam lagano dobiti izljev krvi na mozak.

Eto vec od 1998 do sada spavam svaku noc sa masinom, nije ugodno nositi masku ,ali zivot je vazan iako bolestan.

Probati cu naci link na internet na Engleskom na kojoj se vidi aparat i maska.

Zelio bi istaci da mnogi ljudi zaspiju za volanom dok voze radi umora, kod mene sa tolikim bolestima i lijekovima ne radi toliko razliku za umor ,jer me drugi lijekovi umaraju ,ali mi spasava zivot sa neprekidnim disanjem!

Izvinjavam se ex(Hhinet razno forumasima ,radi hvaljenja sa bolestima)

Isto mozete na plivi procitati cijeli clanak!

Uz najbolju zelju ,mozda pomogne netkome!

http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=t&cat=t&id=3919&show=1

http://www.respiratorycareinc.ca/

http://www.respiratorycareinc.ca/SL_01.htm

Vilko
28.08.2004., 16:25
VILKO kaže:

ovaj gornji clanak ja nisam postavio ,ne znadem sta se dogadja?:rolleyes: :rolleyes:

Vilko
28.08.2004., 16:33
trebor kaže:
Ajde ti Vilko objasni meni kakva je to mašina i maska koja tebi služi za disanje? Jel to nekakav CPAP ventilator ili ima neku od opcija aktivne mehaničke ventilacije ( CMV, SIMV, IPPV itd. )?
Druga stvar je kako se uspjevaš ventilirati s bilo kakvom mašinom preko maske a bez endotrahealnog tubusa? Naime, u kliničkoj praksi je opisana ventilacija maskom preko respiratora međutim to je PRAKTIČKI nemoguće ostvariti. Nikako nije moguće postići potpuno prijanjanje maske na lice tako da se potpuno hermetiziraju nos i usta i da se onda bolesnik ventilira. A potpuno zatvoreni sistem ventilacije osnovni je preduvjet BILO KAKVE ventilacije respiratorom. Ako potpuno ne "dihta" nema učinka.
Zato, de mi malo opiši što to imaš na licu i kakav to stroj imaš koji te spašava. Zbilja me zanima jer mi je to malo teško zamisliti a s tim glupostima oko mehaničke ventilacije svakodnevno se susrećem.

Ne razumijem ako si sve procitao sta je problem?
Da li si presao preko linkova ,gdje je sve objasnjeno, i gdje su slike koje ilustriraju?
O.K. ponoviti cu u kratko sta je napisano i dodati nove linkove ilustracije koje pokazuju mashinu kao i maske.
Po tvojem pisanju vidim da se pokazujes koliko znades i imas znanje oko Aparata za disanje…zar jos nisi imao priliku vidjeti ili ako si specijalista sa aparatima citati o APNEA?

Sada o tehnici masine i procesa, mashinih ima mozda oko 15 proizvodnje firma…ima oko 30 raznih modela, ali manje vise svi rade na jednom principu.

Prvi je bio izmisljen u Australiji, jedan professor je znao za uzroke Apnea, znao je koliko ljudi umiru od posljedica prekidanja disanja.
Isto mnogo osoba su imale operacije ili na nosu ili na vratu,ali nisu uspjele.
Mnogo “Gadgeta” se prodaje koji kostaju samo 50-300 dollara, vecinom su preporuceni od dentista , to jest imaju njihovu podrsku ,jer ih oni rade…ali svaki specijalista ce kazati pacijentu ,da ili proba operaciju ili masinu.

Prva masina je bila radjena od specijaliste i electricara …uzeli su usisivac/novi/,koji su na strani koji usisiva stavili filter i na drugoj strain nastavili dva metra savitljive cijevi koju su stavili na kraj masku koja se je uzimala za operaciju…bilo je problema
zrak je izlazio iz maske i nije bio puni pritisak zraka….sa vremenom istrazivanjem i novim timom dosli su bolji danasnji rezultati.

Koliko ja znadem mashine se rade zadnjih 20 godina po cijelome svijetu i ima ih na milione u svim zemljama.
Cijena je masine , sa cijevima i boljom maskom oko $1.500- $2.500 AD, neke dolaze i sa de-humidifire, koji moze biti posebno ili ugradjen u system.

Masina je u prosjeku velicine 25cmx15 cmx 12 cm, tezina oko 2.5 kg, ugradjen je puni circuit electronike , koji kontrolira potreban pritisak zraka…pressure point je izmedju 10 – 20 cmH2O, isto ima tri kontrole za atmospheric pritisak76.7-102 kPaskals.
Elektrikal rating je 100-120VAC ili 230-240VAC, 50/60 HZ, 1.0 AMP max.
Isto ima pripravljeno za 12VDC, 3 AMP DC max.

Dakle mashina se prikljuci na izvor struje daje izbrani pritisak/koji odredi specijalista prema potrebi osobe/kapaciti pluca/, prikljuci se savitljiva cijev na mashinu i na masku,
kome je potrebno /ja koristim /ubaci se de-humidifier, u tome slucaju cijev ide od mashine do humitifier/u kojemu je voda/i od humidifier do maske.

Za upotrebu maska se stavi na lice /najbolje su maske koje pokrivaju nos i usta/,ukljuci se prekidac za dovod zraka a drugo je automatski kontrolirano.

U slucaju nestanka zraka …prekid struje …maska ima ugradjene ulaze za potreban zrak bez mashine.

nastavak

Vilko
28.08.2004., 16:47
CPAP=stalni pozitivan zracni pritisak daje preko nosa preporuca se imati usta zatvorena….pritisak koji drzi otvoren zracni kanal.

Jest najveci problem sistema je MASKA, svako lice je drugacije i tesko je napraviti masku koja ce zadovoljiti sve…ja sam promjenio oko 4 ali sam zadovoljan samo sa zadnjom koja ima kao jastuk material koji bolje zatvara masku i lice.

Ima mnogo noci kada zelim da ne trebam taj nacin disanja …ali onda se sjetim 350-500 puta prekida disanja svake noci???

Drugo je isto osobima na mashini se preporucuje da ne piju ili uzimaju tablete za spavanje ili sedaciju, jer one opuste misice koji drzi otvoren zracni put.

Ja sam na 25-30 tableta od toga navecer uzimam 4 tablete za anxiety i depression, koje djeluju na te misice, radi toga je moj pritisak podignut od 12.5 na 16 cmH2O,da daje veci pritisak i drzi otvoreni zracni put.

Zelio bi da mogu imati masku napravljenu specijalno po mojem otisku lica , ali nemam i ne mogu si to priustiti.

Nadam se da sam uspio rastumaciti…..MASKA je najvaznija zato se ne smije kupiti jeftina , jer ne radi kako treba i ima stalno problema sa zrakom …dok skuplje sjede bolje i zatvaraju da se ne gubi zrak i ugodnije su za lice.

U mojem slucaju imam Azbestosis, koji mi moze smanjiti kapaciti udisanje kisika, ako ce biti potrebno maska ima predvidjeno da se us mashinu moze dodati kisik.

Preporucujem slijedece linkove ilustracije maske;

Airway/zracni put. (http://www.respiratorycareinc.ca/SL_01.htm)

Maska na licu. (http://www.sleepapneamasks.com.au/images/bob.gif)

Razlicite maske. (http://www.sleepapneamasks.com.au/themask.asp)

Apnea mashina u upotrebi/spavanju. (http://www.respiratorycareinc.ca/images/sleepapnea.jpg)

Apnea unit. (http://www.respiratorycareinc.ca/SL_03a.htm)

:w :W

trebor
28.08.2004., 21:25
Zbilja nije lako tako živjeti. Ne zavidim ti na tome.
Par komentara i dodatnih pitanja na tvoje pisanje.

Nepojmljivo je teško raditi ventilaciju maskom, bilo ambu-balonom bilo preko respiratora. Usudio bi reći da preko 90% liječnika ne zna pravilno ventilirati bolesnika maskom. Siguran sam jedino za anesteziologe, donekle za liječnike hitne pomoći i tek ponekog ostalog. I u nas se ( u bolnicama ) mehanička ventilacija radi isključivo preko endotrahealnog tubusa, anesteziološke trahealne kanile ili laringealne maske. Ventilacija maskom tek se spominje kao teoretska mogućnost a u praksi se gotovo uopće ne radi.

Druga stvar, apneja koju spominješ nije bolest nego simptom kojim se označava prestanak disanja a zbog neke bolesti ili u sklopu nekog sindroma. Kao kad bi rekao da boluješ od kašlja ili povišene temperature. Ovo je više cjepidlačenje ali mislim da je tako pravilnije.

Treće, kako rješavaš pritisak maske na licu cijelu noć i tako svaku noć. Mislim da se dekubitalne ulceracije na licu i nosu nastale usljed pritiska maske na lice jako teško mogu izbjeći pa bi te molio komentar.

Četvrto, CPAP kao opcija mehaničke ventilacije "ne daje" zrak automatski ukoliko prestaneš disati. Da bi pokrenuo CPAP funkciju osoba MORA makar malo započeti udisaj ( mi kažemo trigerirati ). Dakle osoba mora napraviti makar minimalni negativni tlak na početku udisaja do određenog nivoa ( npr. napraviti negativni tlak od -10 cmH2O ), tek tada ako je sve hermetizirano, aparat prepoznaje početak udaha i onda "daje zrak" pod pozitivnim tlakom tj. olakšava udah. Stoga sam te pitao da li je tvoj aparat ima samo CPAP funkciju ili kombinira i neku od aktivnih modela mehaničke ventilacije pa se onda može govoriti o pravom "upuhivanju zraka u dišni put".

Peto, CPAP aparat ne "ostavlja dišni put otvorenim" nego samo olakšava udah što nikako nije isto. Dakle ukoliko nekome zapada jezik ili oteknu glasnice nikakav aparat neće ostaviti dišni put otvorenim. Može se tek reći da takav CPAP aparat ( u kombinaciji s PEEP-om ), koristeći kontinuirani pozitivni pritisak zraka, ostavlja otvorenim plućne alveole ne dopuštajući im da kolabriraju u ekspiriju što je inače fiziološki kod svih zdravih ljudi.

Šesto, nisam te do kraja razumio ovo o ovlaživaču. Da li govoriš o humidifieru ili de-humidifieru? Ako je ovo prvo mislim da ti to nije potrebno jer zrak već prolazi preko nosnica i gornjeg dišnog puta gdje se fiziološki zagrije i ovlaži pa umjetni ovlaživač mislim da nije potreban.

:top:

AFRODITA69
29.08.2004., 01:21
moja kcer je imala apneu kad se narodila prvih dva mjeseca ali zbog preuranjenog rodenja(to je normalno,ali i zastrasujuce).kad je navrsila dva mjeseca,sve je prestalo.

Vilko
29.08.2004., 18:25
odgovor to trebor,

imao sam dvije stranice napisane i samo su mi nestale, ne pise mi se ponovo toliko...zato ukratko.

1/jest maska ostavlja na licu i po 6-10 sati oznaku i sa prijasnjim maskama sam imao ulceration.

2/ koristim humidifier jer ja uzimam mnogo ljekova koji suse grlo,
ali ga ne grijem koristim kroz cijelu godinu, zrak pokupi sa vrha vodu i pomogne.

3/ spavam u svojoj sobi jer imam i 24/7 kronicne bolove godinama i nikada ne znadem kada cu spavati nekada ne spavam po 24-36 sati, pa kada se umorim spavam i po 10-13 sati.
link za kronicne bolove;

Arachhnoiditis (http://www.arachnoiditis.net/index.html)

4/ ako uzmem a ne cesto morfijum u tekucini sve me svrbi i nema spavanja za 24-30 satova, jer maska uopce ne dolazi u obzir radi svrbeza.

5/supruga kaze da me samo nekada cuje /ona ima lagani san/
da mi fucka maska i da onda malo hrcem ,ali me cuje kako popravljam masku i odmah stanem hrkati.

6/sve godine koje koristim masku nisam jednom ostao bez zraka kao prije skocio u krevetu, bez zraka.

7/prije nego sam dobio machinu bio sam jednu noc u bolnici spavao sa probama na glavi isto kao i kamerom snimljenoj i tehnicari rekordaju sve koliko je spavanje i disanje.

8/ drugi posjet u bolnici je bio sa mashinom, probe na glavi ,snimljeno, mashina je bila prenasala ne komputer informaciju...zakljucak zracni put je bio otvoren cijelo vrijeme i nisam prekinuo jednom disati.

9/dobio sam mashinu na tri mjeseca koja je rekordala kod kuce sve podatke i koliko je koristim...na temelju te mashine dobio sam od bolnice mashinu i humidifier i jeftiniju masku bez da sam platio jer sam u invalidskoj penziji..

10/ znadem mnogo osoba koje ne koriste mashinu, jer daje dosta problema i lice ulceration nije lagano.
kako sam kazao dobra maska radi veliku razliku na zalost maska zadnju koju sam kupio je oko $360-400 Au dollara.

Zao mi je da ne mogu sa vama na isto levelu znanja jer vi ste veoma upuceni , ali ne vidim zasto onda ne znadete ili ne vjerujete u pozitivni presure ?

11/ maska mi je uvijek spremna za staviti na lice ima ulazak zraka i za bes mashine ,tako da stavim masku ili odem na toilet samo skinem cijevi sa maske i disem normalno...mora tako i biti jer ako nestane struje nebi mogli disati...ja obicno sam sedatet tako da i ne znadem kada nestane struje ,ali kaze supruga cim stane mashina ja pocmem hrkati...nekada se probudim ako je dulje.
znaci stavim masku pripremim se za legnuti nekada jos gasim komputer ,pa tekar onda upalim mashinu.
ako citate engleski na internetu ima veoma mnogo informacija za koje pitate.
nadam se da nisam sta ispustio.
srdacan pozdrav

trebor
31.08.2004., 22:36
Ma vjerujem ja u pozitivni tlak Vilko, samo nastojim CPAP stroj koji ti koristiš malo bolje razumjeti jer u bolničkoj praksi se takvi aparati ne susreću a niti van bolnice kod nas toga nema ( koliko ja znam ). Kako sam ti napisao prije za sami CPAP osoba mora sama započeti udah, a onda zrak "ucuri" u pluća. Isto tako sam CPAP ne otvara dišni put niti ga drži otvorenim nego samo olakšava udah, stoga me zanima ima li tvoja mašina još kakvu funkciju osim CPAP-a koju onda koristi za aktivnu ventilaciju ( SIMV, MMV, PRESSURE SUPPORT i sl. ).
Pozdrav i drži se!

tarantino
01.07.2006., 08:18
:confused: da li netko zna nešto o apeneji?

trebor
01.07.2006., 11:07
Širok pojam, malo pojasni - kakva, kod koga ( odraslog, djeteta, bolesnika...), ima li kakvih provocirajućih čimbenika...bla, bla...Malo proširi uvod ak može.
Inače diskutant VILKO ti je pravi apneja-man...On ti sigurno iz prve ruke može dati odgovor koji te zanima.

tarantino
01.07.2006., 13:39
Širok pojam, malo pojasni - kakva, kod koga ( odraslog, djeteta, bolesnika...), ima li kakvih provocirajućih čimbenika...bla, bla...Malo proširi uvod ak može.
Inače diskutant VILKO ti je pravi apneja-man...On ti sigurno iz prve ruke može dati odgovor koji te zanima.

kod mlađe osobe koja kao da stalno u snu ostaje bez zraka. zanimaju me simptomi,lječenje i sve što znate o tome...

mercator234
21.12.2007., 01:34
imam 28 godina-i to sam zamjetio dosad 4,5 puta u zadnjih 3,4 godine zadnji put sinoć, prije toga je prošla godina dana, ja mislim da je to zbog stresa i posla koji radim i strašno je stresan-kažeš 100 puta u satu-ja sam to doživio par puta u zadnjih par godina-da li trebam poduzeti nešto ili mogu preći preko toga pošto je jako rijetko..uzgred vidim mežu svijetom da ih dosta ima povremene napade apneje..i niš nisu poduzeli i žive i dalje..
POMOĆ

frabrne
28.05.2008., 21:30
meni je dijagnosticirana sleep apnea ali moram jos obaviti neke predradnje (uklanjanje priraslica u nosu) da bi se moglo obaviti konacno testiranje, sada imam cca 45 budjenja u jednom satu, kako mi je sve to jos novo imam par pitanja za vilka, kako je teklo samo privikavanje na aparat, koliko je bucan, da li se osjeti razlika u spavanju sa i bez aparata , jer ja se sad budim umorniji nego prije spavanja , u najmanju ruku ujutro se osjecam kao da sam pretrcao jedan dobar maraton. na sto treba obratiti paznju prilikom nabavke aparata. to je za sad sve ako mi sto jos padne na pamet pitat cu drugom prilikom.

Zli Mali Medo
28.05.2008., 21:40
meni je dijagnosticirana sleep apnea ali moram jos obaviti neke predradnje (uklanjanje priraslica u nosu) da bi se moglo obaviti konacno testiranje, sada imam cca 45 budjenja u jednom satu, kako mi je sve to jos novo imam par pitanja za vilka, kako je teklo samo privikavanje na aparat, koliko je bucan, da li se osjeti razlika u spavanju sa i bez aparata , jer ja se sad budim umorniji nego prije spavanja , u najmanju ruku ujutro se osjecam kao da sam pretrcao jedan dobar maraton. na sto treba obratiti paznju prilikom nabavke aparata. to je za sad sve ako mi sto jos padne na pamet pitat cu drugom prilikom.

Kako znas da imas 45 budenja u satu? Kako si to ispitao? Bio u bolnici, pa su ti oni mjerili?

frabrne
28.05.2008., 22:40
Kako znas da imas 45 budenja u satu?

rekla mi je teta Alice 5

Kako si to ispitao?

lijepo bil sam u big broher sobi s tri kamere i cca trideset zica na sebi

Bio u bolnici, pa su ti oni mjerili?

hura, bravo tako je

NHF sve ovo je sala mala, bil sam na PSG testiranju u centru za poremecaj spavanja (Vrapce) , 26/27 05. (prije dva dana) , a inace sam na raznoraznim pretragama od veljace ove godine i tek jucer sam dobio konacnu dijagnozu problema zbog kojih sam inace vec dva mjeseca na bolovanju jer vise nisam ni na poslu mogao kontrolirati spavanje, jer sam par puta zaspao cvrstim snom (ne ono da cujes svaki sum, vec cvrsto da me treba zdrmati da se probudim). i BTW sjetio sam se jos jednog pitanja za vilka kako je downunder zakonska regulativa uz apneu, jer kako mi je rekao doktor da u nekim zapadnim zemljama se automatski oduzima vozacka dozvola do rjesenja problema. jos jednom NHF medac , eh da zaboravil sam napisati da je teta "alice 5" , uredjaj koji biljezi sve aktivnosti pacijenta tokom spavanja (treptanje, kolutanje ocima, mrstenje , pokrete ruku nogu itd..)

Zli Mali Medo
28.05.2008., 23:53
NHF sve ovo je sala mala, bil sam na PSG testiranju u centru za poremecaj spavanja (Vrapce) , 26/27 05.

A daj mi reci, kako si skuzio da nesto nije u redu? Simptomi? PSG testiranje, dobijes uputnicu i picis tamo na spavanac? :)

frabrne
29.05.2008., 00:23
A daj mi reci, kako si skuzio da nesto nije u redu? Simptomi? PSG testiranje, dobijes uputnicu i picis tamo na spavanac? :)

simptomi: stalni umor, narocito nakon budjenja kak sam vec napisal kao da sam trcal maraton a ne spaval , nekontrolirano sam zaspal ili kontrolirano ali u nenormalno vrijeme i na nenormalnim mjestima cekaonica, posao, auto na parkiralistu a ovo kontrolirano to mislim da sam htio zaspati jer vise nisam mogao izdrzati budan,nemogucnost koncetriranja da se nesto napravi, cesta budjenja tokom sna , supruga mi je napomenula da vise puta prilikom spavanja prestal disati pa se bojala da sam ili budem odapel :rofl:

prvo sam obavil sva normalna testiranja snimanje srca, pluca, vadjenje krvi s testiranjima hormona stitnjace TSA, neuroloske pretrage tj. EEG, CT mozga, MR mozga, ultrazvuk unutarnjih organa (jetra, zeludac, srce, bubrezi, zuc), pa psihijatrijska testiranja, i na kraju pregled u vrapcu pa te tek onda naruce na spavanje kod njih. sve u svemu tri mjeseca i 14 dana raznoraznih pretraga i do konacne dijagnoze.

samo da ti navedem jedan od mojih cestih primjera jutra, zena me probudi u devet ( a legao sam recimo u 11 navecer) dodjem skuham si kapucino sjednem i dok cekam da mi se malo ohladi zaspim na stolcu, i i naravno vidim da sam za nist i odem natrag na spavanje i onda kad se zbroji ponekad prespavam i po 16 sati dnevno a da nisam nista manje umoran.

Zli Mali Medo
29.05.2008., 01:02
simptomi: stalni umor, narocito nakon budjenja kak sam vec napisal kao da sam trcal maraton a ne spaval , nekontrolirano sam zaspal ili kontrolirano ali u nenormalno vrijeme i na nenormalnim mjestima cekaonica, posao, auto na parkiralistu a ovo kontrolirano to mislim da sam htio zaspati jer vise nisam mogao izdrzati budan,nemogucnost koncetriranja da se nesto napravi, cesta budjenja tokom sna , supruga mi je napomenula da vise puta prilikom spavanja prestal disati pa se bojala da sam ili budem odapel :rofl:

prvo sam obavil sva normalna testiranja snimanje srca, pluca, vadjenje krvi s testiranjima hormona stitnjace TSA, neuroloske pretrage tj. EEG, CT mozga, MR mozga, ultrazvuk unutarnjih organa (jetra, zeludac, srce, bubrezi, zuc), pa psihijatrijska testiranja, i na kraju pregled u vrapcu pa te tek onda naruce na spavanje kod njih. sve u svemu tri mjeseca i 14 dana raznoraznih pretraga i do konacne dijagnoze.

samo da ti navedem jedan od mojih cestih primjera jutra, zena me probudi u devet ( a legao sam recimo u 11 navecer) dodjem skuham si kapucino sjednem i dok cekam da mi se malo ohladi zaspim na stolcu, i i naravno vidim da sam za nist i odem natrag na spavanje i onda kad se zbroji ponekad prespavam i po 16 sati dnevno a da nisam nista manje umoran.

Isuse. Ja nemam simptome, samo me zanima. :)

I kako se lijecite vi s apneom? Kako spavate?

Vilko
29.05.2008., 05:55

Ovih dana ne pratim zdravlje...odgovaram na PM.

Sve je manje vise napisano prije i dobro opisano od frabrne.

Inace link na hrvatskom koji sam dao i prije kaze manje vise mnogo.

Problemi sa disanjem! (http://www.plivazdravlje.hr/?section=arhiva&acat=t&cat=t&id=3919&show=1)

Ja sam na "APNEA"....masini CPAP...od 2000, i poslije operacija me stave na moju mashinu...koja ima pripremljen prikljucak za kisik.

Znadem mnogo osoba koje imaju masinu i ne koriste je...jer se ne mogu priuciti
na licu na masku...iskreno kazano veoma je tesko i nakon 8 godina sa maskima.

Svaka osoba ima drugi oblik lica, a maske se prave prosjecne u velicini ,male ,srednje i velike.

Isto ima maska koje idu samo u nos, onda treba poseban band da drzi usnice zatvorene.

Ja sam osobno do sada promjenio mnoge i iako imam najnoviju 12 mjeseca , najradje nosim stariju koja se vise ne proizvodi /ali sam kupio unaprijed parts za popravak sta se trosi/.

Znadem za osobe koje su zaspale za volanom, jer nisu koristile masku....poslije toga je koriste i ne prigovaraju kako je tesko.

Mi kuda god idemo nosimo sa sobom pakirano sve sta trebam i dozvole mi u avionu, da imam osim licne osobne taske?jos i Apnea mashinu.

Tako da sam putovao po Australiji oko godinu dana /sa prekidima i u Novom Zelandu, bes problema.

Moj problem spavanja je kao sta sam opisao prije osim "hrkanja i prekidanje disanja"...isto i mnoge tablete, tako da moram radi njih paziti da ne zaspim za volanom.

Inace supruga kao sta sam kazao cuje iz druge sobe ako mi maska "fucka to jest propusta zrak ili ako slucajno nije kako treba pocmem hrkati...i onda popravim masku.

Mashina je na 110V i 240 ili 220V, samo se pomakne izabera potrebna voltaza.

Ima mnogo razlicitih firma koje rade, masina traje i preko 10 godina.

Osim mashine treba shlauf/tube....prema potrebi 2metra ili kako ja trebam 3 metra...preporuca se jednom godisnje promjeniti, sta kosta oko $45AU dollara,
ja svoju kada negdje pukne popravljam sa izlacijskim tepom :rolleyes:
isto tako i masku kupujem sta se slomi...isto i obicno elasticni drzac maske se rastegne i treba mjenjati.Maska kosta oko $300-$350 dollara, drzac za masku od elestike oko $80 dollara.

Mashina kosta od $1.000-$1.500 Au dollara, neki zdravstveni foundovi pokriju mali dio.
Treba se drzati higijene oprati masku i tube/slaufove i filter ulaska zraka.

Zavisno o obliku lica maska hoce ostaviti i tragove pritiska na licu, po par sati, isto ponekada na celu gdje isto sjedi sa povremenim pristom ili na licu,
ali sta se moze.

Ja se ne sjecam u 8 godina da nisam spavao jednu noc bez nje...jer samo se sjetim kada sam znao ostati bez zraka i skociti u krevetu...uplasen isto i hrkanje...iako mi sada spavamo odvojeno radi vise zdravstvenih problema, ja ne znadem nikada kada cu ici spavati ili kada se dignuti....radi razlicitih tableta i chronicnih bolova.

Isto znadem osobe koje idu kod zubara i ja sam probao pa stave aparat koji bi trebao pomoci da se ne hrca ili staviti u nos plastiku da drzi otvoren put zraka.

Ne znadem vas socijalni sistem ,ja sam kao umirovljenik dobio od drzave mashinu ,ali moram sam kupovati slaufove i maske i sve sta je potrebno , bolnica samo preceka pritisak i ovisno ako trebam promjeni pritisak, zavisno o medikaciji koji uzima , jer neka medicina/ljekovi djeljuju da mi se opusti misic i zatvori zracni put ...pa treba veci pritisak da drzi otvoren zracni put.

priloziti cu kasnije slike ili link do njih.

CPAP mashine & masks &hose! (http://cpapexpressaustralia.com.au/)
pozdrav vilko

frabrne
29.05.2008., 10:00
Isuse. Ja nemam simptome, samo me zanima. :)

I kako se lijecite vi s apneom? Kako spavate?

nema problema , vecini ljudi dok spomenes sto je glavni simptom bolesti (stalno spavanje) je smijesno ali dok im do kraja sve objasnis onda vide da bas i nije tak sve bajno.

sto se tice lijecenja , lijeka nema barem ne s nekom normalnom uspjesnoscu otklanjanja problema, jedina prava pomoc je taj CPAP aparat (controled positive air presure) i maska na licu e sad problemi s aparatom su oni koje je vilko spomenuo tj. privikavanje na njega.kad mi nije dovoljno spavanja po noci nadoknadim po danu, do toga dok ne prodjem jos zadnje testiranje pa cu vidjeti sto dalje.

frabrne
22.11.2008., 00:12
malo da obnovim temu a i potaknem sve one koji imaju slicne probleme da se sto prije odluce na odlazak doktoru, posebno zato da im se ne bi dogodila moja situacija da je bolest vec poodmakla u razvoju pa trebaju veliki tlak zraka sto opet podrazumijeva nabavku kvalitetnijeg i puuuno skupljeg aparata, a kako mi zivimo u "bogatoj" drzavi u kojoj vlada socijalna jednakost te moramo sami kupovati aparat koji je mene stajao cca 14,5 tisuca kuna. a isti taj aparat dodje u USA cca 700 dolara odnosno 1000 dolara sa grijacem i ovlazivacem zraka koji se kod nas posebno kupuje i cijena mu je cca 6 000 kn (sveukupno 20 000 kn). znaci ako :

- se gusite u snu i jako glasno hrcete
- probudite sav znojan
- ujutro imate suho grlo i bolove u grlu
- ste umorni i pospani nakon "prospavane" noci
- nekontrolirano zaspite ili vrlo tesko odrzavate budnost

i ako uza sve gore navedno imate i visak kilograma i/ili kratak vrat postoji vrlo velika vjerojatnost da ti vasi problemi nisu vezani uz promjenu vremena, suhi i pretopli zrak u sobi ili stres vec da imate fuckin apneu koja i nije tako bezazlena kako na prvi pogled izgleda jer osim sto zbog toga jer mozak ne dobiva dovoljno kisika mozete imati mozdani udar vec i to sto srce pocne sve jace i brze pumpati krv sto opet moze dovesti do zatajenja srca. ali to nisu jedine lose posljedice apnee jer ona je i uzrok velikog broja teskih prometnih nezgoda (imal sam i neki podatak o postotku ali hebiga starost i senilnost je ucinila svoje pa sam zaboravil). ako vas vaš doktor salje na sve moguce pretrage osim naravno na pregled u centar za poremecaj spavanja, napomenite mu tu mogucnost ali na neki zaobilazni nacin da ne povrijedite njegov egoizam. ovo vam pisem iz vlastitog iskustva jer je bolest vrlo malo i nedozvoljno poznata vecini specijalista i lijecnika opce prakse pa cak i gospodi koja sjede u lijecnicnkom povjerenstvu HZZO-a te sam i njima morao objasnjavati neke osnovne stvari vezane uz apneu koju sam podosta apsolviral zahvaljujuci google-u o youtube-u.

kismo
05.02.2009., 19:55
Bok!

Ima li netko problema s apnejom?Ja sam bila na polisomnigrafskom snimanju ( to ti prate spavanje u Centru za poremećaje spavanja ) zato sto se stalno razbudjujem noću, pa su mi usput otkrili da sam tokom noći imala 13 apneja i 59 hipopneja. To kao jos nije toliko puno da bi bila bolest, ali treba pratiti. Ja se odmah zabrinem!!!

1001noob
05.02.2009., 22:43
Bok!

Ima li netko problema s apnejom?Ja sam bila na polisomnigrafskom snimanju ( to ti prate spavanje u Centru za poremećaje spavanja ) zato sto se stalno razbudjujem noću, pa su mi usput otkrili da sam tokom noći imala 13 apneja i 59 hipopneja. To kao jos nije toliko puno da bi bila bolest, ali treba pratiti. Ja se odmah zabrinem!!!

Nemoj se previše brinuti ali kontroliraj to redovito jer se vrlo lako može razviti u pravu bolest.
Ja imam opstruktivnu apneu - spavam sa CPAP uređajem več dvije godine i nemam više problema. Malo je trebalo da se naviknem na masku ali sam uspio. :top:

PS - mislim da u slijedečem topicu ima dosta potencijalnih "kandidata":

http://www.forum.hr/showthread.php?t=305834

MillanS
08.03.2009., 17:53
1001noob, mozes li mi reci koja je cena uredjaja i gde se moze nabaviti?

1001noob
08.03.2009., 18:46
1001noob, mozes li mi reci koja je cena uredjaja i gde se moze nabaviti?

Moj uređaj (Fisher & Paykel HC-221) je prije dvije godine koštao 7000 kuna kod ove firme:

TEHNOMEDIKA
A.T.Mimare 28
10000 Zagreb
Tel. 01/3758-210

www.tehnomedika.hr

MillanS
09.03.2009., 19:15
Hvala puno na odgovoru.

Moj drug, koji inace ima ovaj poremecaj, je uradio pre godinu i po dana operaciju krajnika. Nakon toga je jedno godinu dana spavao bez ikakvih problema, ali ponovo se sve vratilo. Taj doktor koji mu je radio operaciju je i rekao da ce se tako dogoditi. Ali, meni je cudno da nista drugo nije pregledao, meko nepce... ili sta vec moze da uzrokuje sleep apneu. Nego mu je samo izvadio krajnike. A i rekao mu je da mu je donja vilica malo uvucena.

E sad, on bi radije isao ponovo na neku operaciju, nego da koristi ovaj uredjaj. Misli da nece moci da se navikne, a i problem mu je da nosi aparat sa sobom, posto radi takav posao da mu je to malo problem. Otici ce ovih dana kod ORL doktora na pregled da mu kaze kakve su opcije.

NJega takodje interesuje, kako mi je on rekao neki ulozak koji se stavlja u usta. Taj ulozak bi trebalo da spusti vilicu i tako omoguci pravilno disanje. Mislim da mu je to doktor rekao. Sta ti mislis da li je to neko resenje.

Inace ovaj uredjaj je ako sam ja dobro preracunao oko 1000 evra. Kod nas, ovde u Srbiji, doktor ga je uputio na nekog lika koji prodaje aparate i kod njega su od 1500 evra pa navise.

1001noob
10.03.2009., 08:08
Hvala puno na odgovoru.

Moj drug, koji inace ima ovaj poremecaj, je uradio pre godinu i po dana operaciju krajnika. Nakon toga je jedno godinu dana spavao bez ikakvih problema, ali ponovo se sve vratilo. Taj doktor koji mu je radio operaciju je i rekao da ce se tako dogoditi. Ali, meni je cudno da nista drugo nije pregledao, meko nepce... ili sta vec moze da uzrokuje sleep apneu. Nego mu je samo izvadio krajnike. A i rekao mu je da mu je donja vilica malo uvucena.

E sad, on bi radije isao ponovo na neku operaciju, nego da koristi ovaj uredjaj. Misli da nece moci da se navikne, a i problem mu je da nosi aparat sa sobom, posto radi takav posao da mu je to malo problem. Otici ce ovih dana kod ORL doktora na pregled da mu kaze kakve su opcije.

NJega takodje interesuje, kako mi je on rekao neki ulozak koji se stavlja u usta. Taj ulozak bi trebalo da spusti vilicu i tako omoguci pravilno disanje. Mislim da mu je to doktor rekao. Sta ti mislis da li je to neko resenje.

Inace ovaj uredjaj je ako sam ja dobro preracunao oko 1000 evra. Kod nas, ovde u Srbiji, doktor ga je uputio na nekog lika koji prodaje aparate i kod njega su od 1500 evra pa navise.

Što se tiće cijene dobro si izračunao - s tim da je sada možda i povoljnije, ne znam, nazovi i provjeri.

Što se tiče kiruškog rješenja problema apneje - ako malo pogledaš na netu a meni su i doktori rekli - problem se vrača kod 85% onih koji su operirali....

A postoji i putna verzija uređaja za one koji puno putuju......

Uglavnom nazovi ih i provjeri.

frabrne
11.03.2009., 21:07
Što se tiće cijene dobro si izračunao - s tim da je sada možda i povoljnije, ne znam, nazovi i provjeri.

Što se tiče kiruškog rješenja problema apneje - ako malo pogledaš na netu a meni su i doktori rekli - problem se vrača kod 85% onih koji su operirali....

A postoji i putna verzija uređaja za one koji puno putuju......

Uglavnom nazovi ih i provjeri.

nije nista povoljnije , meni nazalost nije odgovaral obican uredjaj jer mi je bilo jako tesko izdahnuti pa sam morao uzeti automatski i cijena mu je kako sam gore napisao s time da je cijena samog uredjaja 12800 kn a maske 1830 kn.

inace za drugi petak je sazvana osnivacka skupstina udruge oboljelih od apnee pa da se na taj nacin proba izboriti za neka prava koja imaju oboljeli u drugim drzavama u nasem okruzenju. ukoliko je netko zainteresiran moze mi se javiti na pm pa cu mu poslati broj telefona gospodina koji je inicijator osnivanja udruge.

@ kismo odgovorit cu ti danas na pm, izvinjavam se na kasnjenju , ali dugo nije bilo nikakve rasprave na ovom threadu pa sam zaboravio na nju .

frabrne
11.03.2009., 22:59
Hvala puno na odgovoru.

nazalost kao sto je 1001noob napisao vrlo je mala vjerojatnost da ce mu operacija pomoci, a sto se tice putovanja sa mojim aparatom ja nemam nikakvih problema jer je relativno mali (19x13x8 cm tezina 1 kg) a s nijme sam dobio i torbu. ja sam isto zbog razlike u cijeni razmisljao o nabavci uredjaja izvana ali ima tu vise problema kao prvo aparate nitko iz online trgovina ne salje van USA (osim maski, grijaca i ovlazivaca i ostalog i to samo jedna od pedesetak koje sam kontaktirao) a drugo i najvaznije je da u slucaju kvara ja kod firme od koje sam kupio aparat dobivam zamjenski dok mi mojeg ne poprave a na sto ne bi imao pravo da sam sam nabavio aparat. sto se tice privikavanja i kod mene ide vrlo tesko mada ga koristim vec sedam mjeseci ali jos se nisam upotpunosti priviknuo, ispocetka sam znao leci po danu sat dva i staviti masku bez spavanja dok se nisam barem donekle privikao.

evo ti jos neki zastupnici u RH

http://www.eksagrupa.hr (respironics jedan od vodecih proizvodjaca sada u vlasnistvu philipsa)
http://www.bauerfeind.hr (stranice trenutno u izradi zastupnik za de vilbis

i online USA trgovina koja salje u inozemstvo (osim samog aparata)

http://www.cpap-supply.com

vukovic
29.09.2009., 16:03
Da li netko zna gdje se moze kupiti aparat, maska, bilo sta protiv apneje? gusim se u snu!!

vukovic
29.09.2009., 16:05
PS. molim vas, ako neko zna o tome, neka javi. hvala...

Ivanicapeca
29.09.2009., 19:22
PS. molim vas, ako neko zna o tome, neka javi. hvala...

Javi se u Udrugu Apneja. Predsjednik Udruge je gosp. Branimir Marović

branko.apneja@gmail.com
01 3365179
091 3365179

Lydia Deitz
16.12.2009., 18:42
da ne otvaram novu temu..

je l' nužan simptom hrkanje? ja ne hrčem, a u zadnje vrijeme sam primijetila da se po noći probudim i shvatim da nisam disala i onda u panici hvatam zrak. zapravo, sjećam se da se to dogodilo svega dva puta, mislim da sam većinu toga zaboravila i nastavila spavati. no, prošlu noć sam se zabrinula jer je bilo prilično gadno. nešto poput ribe na suhom :D , a nakon toga par minuta kašljanja.
prije mi se to nije događalo, ujutro sam osjećala bol u plućima i grlu :ne zna:
nego, je l' se nekom od vas to povuklo iz čista mira? bez onog aparata i neke terapije? :D

ante dumbledore
16.12.2009., 21:26
ako se ne kreces previse u snu, probaj sa spavanjem na boku, ili ev ledjima, bolje bok, u tom polozaju bi trebala imati prohodne gornje disne putove i time sprijeciti apneju... Inace trebas ici na polisomnografiju da potvrdis dg.

Lydia Deitz
17.12.2009., 00:51
oke, hvala. nastojim spavati na boku ali ne ostanem tako dugo. ništa, ako se ponovi idem na tu polisomnografiju kad budem imala vremena, ako se ne varam u Vrapču je.
idem spavati :tuzni:

marija2m
14.03.2010., 23:08
http://www.facebook.com/group.php?v=wall&viewas=626558996&ref=mf&gid=135823110270

Kladi
22.07.2010., 17:05
ne mogu odoljeti, moram pitati....zašto se tako malo govori o problemima i otkrivanju apneje???

hera86
26.07.2010., 13:16
o đizs, pa nemre ti neko na forumu dat dijagnou, obavi se pregled kod specijaliste i napravi se polisomnografija, i onda će se vidjet, ko zna koji je uzrok, astma, hrkanje,,,, bla bla...

_ivor_
02.01.2011., 11:25
Pozdrav

Koristim novi CPAP aparat već dva mjeseca. Pomoću softvera mogu skidati podatke sa SD kartice iz aparata. Međutim, neki mi pojmovi nisu baš jasni, pa bih molio ako netko može malo pojasniti.

U izvještaju su navedeni pokazatelji:
PB - Periodic Breathing
CA - Clear Airway Apnea
OA - Obstructed Airway Apnea
H- Hypopnea
FL - Flow Limitation
VS - Vibratory Snore
RE - RERA

Svi ovi pokazatelji su na okomitoj osi, a na vodoravnoj je vrijeme.
#1 Ne znam što je to PB? Koja je razlika od CA/OA/H? Na primjer, nekad na grafu uopće nema PB, ali ima CA/OA/H.
#2 CA - je li ovo središnja (centralna) apneja?
#3 Što je FL? Smanjenje protočnosti zraka ali bez apneje?
:ne zna:

Fra Ante
02.01.2011., 20:10
Uraditi polisomnografiju. Ukoliko je nalaz polisomnografa pozitivan na manjak kisika tokom spavanja, obavezno nabaviti CPAP.

Posavjetovati se i sa otorinolaringologom.

_ivor_
03.01.2011., 12:32
Ma ja sam cjelonoćno snimanje već obavio i utvrđen mi je teški OSAS. Koristim svoj CPA aparat doma, ali ne znam što točno određeni pokazatelji znače.

_ivor_
30.07.2011., 18:41
Pozdrav, nadam se da ima netko slično iskustvo. U zadnja dva dana mi se CPAP par sekundi nakon uključenja sam isključi, pa ponovo uključi (kao da se sam resetira), nakon čega uslijedi naglo upuhivanje zraka u masku. Poslije radi normalno. Zapravo, valjda radi normalno jer spavam ko top, pa i da ne radi ne bih skužio. Report ne pokazuje ništa neobično. Zna li netko o čemu se radi?

Julpa
10.10.2011., 16:32
Pozdrav, nadam se da ima netko slično iskustvo. U zadnja dva dana mi se CPAP par sekundi nakon uključenja sam isključi, pa ponovo uključi (kao da se sam resetira), nakon čega uslijedi naglo upuhivanje zraka u masku. Poslije radi normalno. Zapravo, valjda radi normalno jer spavam ko top, pa i da ne radi ne bih skužio. Report ne pokazuje ništa neobično. Zna li netko o čemu se radi?
Malo kasno sam pročitao pitanje u svezi gašenja CPAP uređaja. Meni je CPAP uređaj par puta zapištio i ugasio se. Otišao sam suređajom u servis. Pročitali su zapis s kartice, prepoznali problem, nazvali mog liječnika i drugi dan sam bio u bolnici s BiPAPautoSV uređajum. CPAP uređaj je prepoznao da pored opstruktivnih i centralnih apnrja imam i Cheyne-Stokesovo disanje. To sve rjepava BiPAPautoSV uređai.

Julpa
10.10.2011., 16:37
Preporućam članstvo u "Udruga apneja!"

leeloo27
10.10.2011., 16:39
Nemoj pisati velikim slovima jer se to na netu smatra vikanjem i na forumu se kažnjava sa crvenim kartonom.

Bundy
20.10.2011., 16:18
Evo da podignem temu

Cura mi je primjetila da po noći ( ali samo ako ležim na leđima) ''zadržavam'' zrak i teško dišem, također se jako često osjećam umorno i više manje sam uvijek neispavan mada spavam po 10-12h dnevno....

Kako imam jako povećane krajnike i učestale angine trebam ići na operaciju uklanjanja krajnika. Mislite li da ću nakon operacije bolje spavati?

_ivor_
24.10.2011., 16:51
Malo kasno sam pročitao pitanje u svezi gašenja CPAP uređaja. Meni je CPAP uređaj par puta zapištio i ugasio se. Otišao sam suređajom u servis. Pročitali su zapis s kartice, prepoznali problem, nazvali mog liječnika i drugi dan sam bio u bolnici s BiPAPautoSV uređajum. CPAP uređaj je prepoznao da pored opstruktivnih i centralnih apnrja imam i Cheyne-Stokesovo disanje. To sve rjepava BiPAPautoSV uređai.

Ja sam isto nosio uređaj u servis, ali nisu uspjeli pročitati karticu. Navodno nešto nije kompatibilno, jer je uređaj američki.

No čitao sam negdje da se ovo javlja kada se voda, uslijed nošenja, prelije iz tanka u sam aparat i razlije po elektroničkoj pločici pa napravi kratki spoj. Navodno može pomoći sušenje od nekoliko dana. Pa se sad aparat suši :D Bumo vidli. Hvala na odgovoru.

Evo da podignem temu

Cura mi je primjetila da po noći ( ali samo ako ležim na leđima) ''zadržavam'' zrak i teško dišem, također se jako često osjećam umorno i više manje sam uvijek neispavan mada spavam po 10-12h dnevno....

Kako imam jako povećane krajnike i učestale angine trebam ići na operaciju uklanjanja krajnika. Mislite li da ću nakon operacije bolje spavati?

Ne bih znao, ali možda ne bi bilo zgorega ipak otići u centar za poremećaj spavanja. Jest da se na inicijalni pregled čeka nekoliko mjeseci, ali mislim da bi morao napraviti taj prvi korak. Zamoli svog liječnika opće prakse za uputnicu i odi na pregled. Specijalist će najbolje znati, a ti ćeš na kraju biti miran i znati na čemu si. Sretno!

Julpa
19.11.2011., 22:14
Čitam poruke i razmišljam o mojim problemima u svezi s apnejom. Da bolujem od te opake bolesti otkrio sam gledajući TV emisiju "Normalan život". Tad sam shvatio pravo znaćenje rijeći supruge i ljudi koji me znaju. Sudionici u emisiji bili su liječnici i predsjednik Udruge apneja. Za sve one koji žele više znati o apneji, zbog sebe, zbog same informiranosti i nešto drugo, moja preporuka je posjetiti www.udruga-apneja.hr. Stranica je zbilja izvanredna, posebno dobra, praktična, višestruko korisna i informativna. Može se naći znanstvenih i populatnih članaka o apneji, snimke dobrih televizijskih i radio emisija, popis zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koje su specijalizirane za poremećaje spavanja, dobra brošura KBC Zagreb Jordanovac, upitnike o dnevnij pospanosti (vrlo važno za dijagnosticiranje apneje),o pomoći oboljelima od sleep apneje (prestanak disanja u spavanju) i još toga. Preporućam www.udruga-apneja.hr

jamaja
12.06.2012., 18:36
Poštovani,

Nova sam ovdje....čitam vas prvi puta i možda nalazim rješenje problema koji muči moju kćer. Ona ima 23 godine. U zadnjih 6 mjeseci je jako umorna, puno spava, nikad se ne naspava dovoljno. Ona više ne smije izaći načer van jer je dan nakon toga u krevetu i spava. Ako spava cijelu noć, nakon ručka u 12 sati ona je opet umorna i ode spavati.
Inače, uz ovu pospanost, primijetila je da se sad sve češće u noći budi. Iz sna ju probudi nedovoljno kisika, veli da ne može disati, onda se preplaši, počne paničariti, onda slijedi lupanje srca...tahikardija, panika, i šta sve ne...jedan problem vuče za sobom drugi. Inače, kod nje se javlja i nekakav pritisak kod srca...da li isto zbog nedostatka kisika ili neznam, kao i to da joj zna trnuti lijeva ruka.Tek danas sam otvorila ovaj forum i čini mi se da ima taj problem...apneju. Što vi mislite o ovim njezinim simptomima? Znam, niste liječnici da dajete dijagnoze, ali me zanima da li ste imali sličnih problema.
Naravno, da ćemo sada kad joj završi školska godina (studira), otići do doktora i tražiti uputnice za sve moguće preglede. Unaprijed hvala! Lp

_ivor_
15.06.2012., 14:54
Otiđite kod svog liječnika i posavjetujte se. Ja bih na vašem mjestu odmah otišao kardiologu i tražio barem holter EKG, pa čak i privatno da se ne izgubi na čekanju. Ne bih vas želio plašiti, pa me nemojte shvatiti preozbiljno, ali nemojte čekati.

Drugo, posavjetujte se sa svojim liječnikom opće prakse, jer ovi simptomi mogu upućivati i na bolest štitne žlijezde (točnije, hipotireoza), pa bi možda trebalo izvaditi krv i tražiti TSH, ft3 (ili T3), ft4 (ili T4) te po potrebi TPO i Tg. Ukoliko bi TSH bio povišen, trebalo bi otići i do endokrinologa, ali i napraviti UZV štitnjače. U svakom slučaju, posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Sa ovim nalazima bi bilo dobro na kraju se javiti u Centar za poremećaj spavanja, koji radi pri bolnici Vrapče i dogovoriti pregled. Tamo će vas uputiti ako trebate što raditi dalje.

Ponavljam niš se ne brinite, sve je pod kontrolom, ali nemojte nepotrebno odgađati preglede.

tinkoli
06.07.2012., 19:19
u vrapču trba čekat sve do trćeg mjeseca 2013 pa molim aklo neko zna privatnu kliniku?

andreazg
06.09.2012., 20:00
Za što treba čekati točno? Moj muž nije čekao tako dugo, nekih tri mjeseca za polisomnigrafiju, i sad mjesec dana čekanja da ga prime tj dana u bolnici za aparat.

petritom
16.11.2012., 14:55
Molim za pomoć ako netko ima slične probleme mojima,

naime moj suprug je dobio ove godine CPAP uređaj na uputnicu. Stanje mu se jako poboljšalo, tlak mu se regulirao, metabolizam mu se ubrzao, po danu više uopće nije bio pospan. Ali nakon 1,5 mjeseci korištenja počeo je osjećati hiperaktivnost, osjećaj nemira, čak nije mogao zaspati. Taj nemir mu se sve više pogoršavao pa je na kraju završio na lijekovima i hospitaliziran u bolnici Vrapče. Stanje mu se s vremenom pogoršalo. To već traje 6 mjeseci. Ne znam da li je moguće da je tako odreagirao na aparat ili se to poklopilo sa nečim drugim. Doktori kažu da to nema veze sa aparatom. Molim Vas koji imate iskustva sa korištenjem aparata da mi odgovorite kako je na Vas to djelovalo i da li netko ima slične probleme. Svaka informacija mi je dobrodošla. Zahvaljujem na svakom odgovoru.

klonix
30.12.2012., 08:25
ima li iko iskustva sa narukvicama za prekid hrkanja, koliko su efikasne i vrijedi li ih kupovati

roga27
18.04.2013., 16:47
Ima netko da je išao u Polikliniku Đanić u SL.brodu na pregled, snimanje i sl?

Imam uputnicu za polisomnografiju i u Zgb se čeka do iduće godine, a u Rockferellerovoj čekaju dozvolu od min. zdravstva i ne znaju kad će početi sa pregledima + imaju poveću listu čekanja...

U Sl. brodu pregled je 300kn i snimanje 1000kn plus naravno troškovi puta i hotela....