PDA

View Full Version : Jela od ružinih latica


frenchkiss
02.07.2006., 10:29
jednom sam davno čitala o razno raznim jelima koja su ili napravljena ili upotpunjena s ružinim laticama, npr. čula sam da je pekmez od latica prefin. jel zna netko neki receptić ili nešto o tome??

Shoki
02.07.2006., 12:25
ja pio čaj s ružinim laticama

frenchkiss
02.07.2006., 12:49
ja pio čaj s ružinim laticama

kupovni ili domaći?

teichy
02.07.2006., 14:04
ja sam čitala o kolaču koji se radi sa cvijećem i ružinim laticama

Shoki
02.07.2006., 14:11
kupio u kući zelenog čaja. Zove se geisha mix.

simba
02.07.2006., 14:57
U branimir centru, dolje u orientu, ima sladoled od ružinih latica:)

Lapulapu
02.07.2006., 17:50
Radila sam sirup, isti recept kao za onaj od cvjetova bazge. Mojima se svidjelo, meni preblag okus.

polly
02.07.2006., 17:53
rakija od ruže u kineskim restoranima - neobično, ne loše
slatko od ruže - srpska tradicija, imam čak i negdje recept samo nisam sigurna da je to u ovom domu, zapamtila sam samo da se latice moraju brati pred jutro (oko 4 sata) u dane mlađaka jer su tada najaromatičnije :D

emergence
02.07.2006., 18:03
rakija od ruže u kineskim restoranima - neobično, ne loše


i kod nas na obali rade rakiju od ruže...:cerek: desertna i fina

Lapulapu
02.07.2006., 18:13
Malo sam prevela...inače, u Italiji (Liguria), ovi su se pripravci od ruža posebno preporučali kao zaštita od kuge ;)

Marmelada od ruža

200 g ružinih latica
600 g šećera
Sok jednog limuna
400 ml vode

U tarioniku izgnječiti ružine latice nakapane limunom
Malo pomalo dodavati 1/3 šećera
Ostatak šećera rastopiti u 400 ml vode, u to umiješati smjesu od zgnječenih ružinih latica, te staviti da kuha na laganoj vatri dok ne zgusne.


Eliksir od ruža

400g alkohola 95°, 200g ružinih latica, 1 g cimeta, 1 g šafrana, 350 g šećera, 350 g vode

U tarioniku izgnječite ružine latice posute šakom šećera, stavite u prikladnu posudu, dolijte alkohol i pustite na hladnom, tamnom mjestu 10 dana. povremeno protresite.

Nakon deset dana prokuhajte vodu sa šećerom i cimetom te dolijte u posudu te ponovo pustite da stoji još tjedan dana, protresajući :D

Nakon toga procijedite, stavite u boce i koristite nakon 21 dan.

I nema kuge ;):D

Shtefitza
03.07.2006., 06:52
Jela sam rahat lokum (ratluk) od ruzinih latica. Od onda, svaki put kad pomirisim ruzino ulje, otvori mi se apetit. :cerek: :D

I da, pila sam crni caj s ruzinim pupoljcima (republic of tea). :klopa: :kava:

polly
25.07.2006., 18:44
spora sam ali dostižna :zubo:
no ruže još uvijek cvatu

Slatko od ruža
250 g ružinih latica, 2 kg šećera, 1 limun.
oprati latice, i spustiti ih u kipuću vodu, na 2-3 minute
dobro ih procjediti kroz cjediljku i pomiješati sa sokom od limuna
posebno skuhati gusti sirup od šećera, pa preliti preko latica
kuhati na tihoj vatri uz povremeno miješanje, za vrijeme kuhanja skidati pjenu sa površine
skuhano uliti u staklenke, dobro zatvoriti, uviti u deku i ostaviti da se potpuno ohladi

polly
25.07.2006., 18:59
desertno vino sa ružom
3/4 l crvenog vina
1/4 l soka od bazge
10 cvjetova ruže
15 dkg šećera
malo cimeta

sve zajedno pomiješati i grijati na laganoj vsatri do vrenja
ostaviti da se ohladi, procjediti, uliti u flašu i držati u frižideru

Zla patka
25.07.2006., 22:54
zvakala neke zvake iz japana..meni je to fuj...fino mi mirisi ali okus mi je uzasan...
mami je najbolja stvar neki ko zele od ruza ( bit ce da je to slatko od ruze)..okus djetinjstva kaze...
meni je to ista stvar kao s dinjom...miris mi je super,ali mi nije za jest

mujsapujsa
25.07.2006., 23:57
Sad smo na Visu pili sok i rakiju od latica,meni je prearomatično ali neobično.
Moja mama radila pekmez ali joj nije baš prolazio možda upravo zbog neobičnosti.

lilaamrit
17.06.2009., 10:51
@lapulapu, ovi recepti se cine jako dobrima... jeli ovaj eliksir dodje kao liker?

Imali kakav dobar recept za sok od ruzinih latica, neki tradicionalni... Imam takav lijepi grm o d mirisljavih ruza, cije su latice pocele opadati po zelenoj travi (i to je prizor bajkovit), pa bi ih htijela prcepciju i nekim drugim culom.

Btw, ako ima znalaca koji bi bili od volje napisati nesto o vrsti ruza za kulinarske dozivljaje, ne bi bilo lose znati kakve vrste ruza birati za vrt. :mig:

dodatak: S obzirom da me sjecanje nosi na ruzicastu boju soka od ruza, pitanje bi bilo dal' je bitna boja ruza za ova slatka, eliksir i sok od ruzinih latica (naime, ova moja ruza u vrtu je biojele boje).

Jolanda
19.06.2009., 07:46
Ja kupujem tursku mermeladu od ruža. Jako je aromatična pa je treba malo stavljati.

Dustflower
19.06.2009., 18:23
suhe ružine latice dodajem u kompot s jabukama ili u neke rižote.

abba
27.09.2010., 19:10
bio je recept za džem u časopisu sansa prije par mjeseci.
jel možda netko sačuvao da podijeli? hvala

BD-zg
27.09.2010., 19:14
Sirup od ruže davno sam to probao nije loš

extreme
27.09.2010., 21:34
Ja kupujem tursku mermeladu od ruža. Jako je aromatična pa je treba malo stavljati.

a gdje ima toga?

mafri
28.09.2010., 06:21
Moja baka je pravila sok od ruza i bio je predivan.......

Laura Scott
29.09.2010., 13:02
Probala sam caj od susenih ruzinih pupoljaka, jako lijepo. I ruzinu vodu :cerek: Moj dragi ju dodaje u crni caj za zasladiti ga.

Ereshkigal
01.10.2010., 20:57
Slatko od ruža
250 g ružinih latica, 2 kg šećera, 1 limun.
oprati latice, i spustiti ih u kipuću vodu, na 2-3 minute
dobro ih procjediti kroz cjediljku i pomiješati sa sokom od limuna
posebno skuhati gusti sirup od šećera, pa preliti preko latica
kuhati na tihoj vatri uz povremeno miješanje, za vrijeme kuhanja skidati pjenu sa površine
skuhano uliti u staklenke, dobro zatvoriti, uviti u deku i ostaviti da se potpuno ohladi

Ah, to me vraća u djetinjstvo...moja nona je to radila...istovremeno mi je bilo odvratno ali i jako fino. :D

arubi
17.05.2011., 14:39
Imamo latice ruza i ne znamo sto da radim s njim, kao neki dzem mozda bit ce.

Sto je to slatko od ruza ? Dzem, liker, sok koji se razrjeduje li ?

Dlapek
17.05.2011., 14:53
Imamo latice ruza i ne znamo sto da radim s njim, kao neki dzem mozda bit ce.

Sto je to slatko od ruza ? Dzem, liker, sok koji se razrjeduje li ?

Latice ruže od kojih se kuhaju džemovi,sokovi,likeri ili kolači moraju biti s ružina grma koji ničim nije tretiran.Znači : nikakvo prskanje,dohranjivanje,tjeranje lisnih ušiju.
Slatko je slatko- plodovi ( u ovom slučaju latice) u sirupu od šećera .
evo recepta:
Slatko od ruža pripremiti od nekalemljenih ruža. Pripravljati ga na ovaj način: 1 litru vode sipati u čistu šerpu za slatko. Kad voda prokuha, dodati 60 grama očišćenih svibanjskih ruža i kuhati ih u vodi četvrt sata. Neka ne plaši kućanicu što će voda biti zelena. U istu vodu dodati 1 kilogram šećera i odmah ucijediti sok od limuna ili komad otopljenog limuntosa. Zelena voda će se pretvoriti u rubinsku boju, a kad gustina bude dovoljna, skinuti slatko s vatre, opjeniti ga, pokriti mokrim ubrusom, pa teksutradan sipati u čiste staklenke, povezati celofanom i ostaviti.
U slučaju da se ne mogu dobiti crvene ruže, treba kanuti nekoliko kapi alkrmeza u već skoro gotovo slatko, te će i od bijelih ruža postati lijepo i ružičasto slatko.

a ovo sam isprobala:

Žele od ruža
Sastojci
15 ružinih cvetova
1/4 l crvenog vina
3/4 l vode
sok od 4 limuna
2 mala komadića đumbira
1 kg žele-šećera


Priprema
Odvojiti latice od ružinih cvetova, pa ih kratko i oprezno oprati u hladnoj vodi. Pustiti da voda otkaplje i staviti ih u posudu koja može dobro da se zatvori. Dodati crveno vino, vodu, sok od limuna i đumbir, pa zatvoriti posudu i ostaviti je preko noći. U jutro ugrejati masu dok ne provri i procediti je. Dodati žele-šećer, pustiti da provri i sve vreme mešajući pustiti da vri 4 minuta.
Još vruće sipati u tegle i odmah ih zatvoriti

Pellaprat
17.05.2011., 15:24
Evo ti i jedan bosanski, meni paše jer od svih koje imam ovaj se radi s najmanje šećera.



Slatko od ruža ili đulbe-šećer

Za slatko od ruža koristi se posebna vrsta ruže, koju u Bosni nazivaju đulbešećerka. To je ona velika, mirisna ruža svijetlo roze boje, naravno uzgojena bez pesticida, nije ona sa razglednice u opjevanim avlijama.

Sastojci:

* 400 g ružinih latica
* 400 g šećera
* oko 300 ml vode
* sok 1 limuna

Priprema:

1.Odvojiti ružine latice od cvijeta, odstraniti one koje ne izgledaju zdravo. Isprati i raširiti da se posuše.
2.Izvagati suhe latice ruža i izvagati istu količinu šećera.
3.U veliku teglu staviti ružine latice, pa ih posuti šećerom i preliti vodom. Poklopiti i ostaviti da stoji na toplom mjestu 4-5 dana da se potakne vrenje.
4.Kada latice pobijele smjesu sa laticama i vodom u kojoj su stajale staviti u veliku posudu sa debelim dnom i na laganoj vatri kuhati uz miješanje dok se ne zgusne poput tečnog meda.
5.Dodati limunov sok, a zatim kuhati još 10-tak minuta.
6.Ostaviti da se ohladi i zgusne u posudi, a treba imati gustoću tekućeg meda, jer se služi u malenim posudicama sa žličicom.
7.Gotovo i ohlađeno izliti u čiste i suhe tegle.