PDA

View Full Version : Radiološke pretrage i ionizirajuće zračenje - izloženost i rizici


Mali_Mirko
10.02.2003., 08:35
U ozujku cu ici na CT, pa me zanima koliko CT zraci u odnosu na klasican rengen. Malo me zabrinulo kada sam procitao da pregled moze trajati od 2 min (kod novijih uredjaja) do 20 minuta kod starijih !!!! Koliko bi vremenski trajao CT jetre?

mali zmaj
10.02.2003., 22:49
Da, to i mene zanima. Kirurg mi je rekao da ct zrači neznatno u odnosu na rentgen, a nedavno mi je radiolog rekao da zrači puno više od rentgena :confused: . Kome vjerovati? Btw. meni je ct lumbalnog dijela kralježnice trajao oko 5 min. (minuta više-manje)

Mali_Mirko
11.02.2003., 06:05
Hmm.... mozda bi ovo bilo pitanje za "Znanost"?

Tila
11.02.2003., 20:44
Meni je doc rekao da CT zrači između 15 i 20 puta više nego rengen. A sad kome vjerovati?

lahor
11.02.2003., 22:42
Ne znam puno o tome, ali nama su na predavanju spominjali da zraci puno vise od konvencionalnog rtg-a. A i logicno je buduci da se slika u slojevima.

Shtefitza
12.02.2003., 03:37
Stvar postaje relativna ako uzmes u obzir da vecina obicnih rtg aparata ima nekoliko desetaka godina.

CT aparati su uglavnom nove masine koje minimalno zrace, naravno - nesto vise nego klasicni rtg.

Da, CT zraci vise nego obican rtg aparat. Ne bi bilo dobro biti trudna i ne bi se trebalo izlagati vise nego jednom u sest mjeseci. Detalje ne znam, ali se mogu saznati kod rendgenologa.

Mislim da se ne moras bojati tog zracenja.

cvio14
19.10.2004., 20:47
Da,CT puno više zrači od rendgena jer slika u više slojeva , za svaki sloj po sliku.
Može trajati duže i kraće,vjerojatno ovisi o dijelu koji se slika i koliko je doktorima potrebno za nalaz.

Vera Pavladoljska
25.10.2004., 14:32
Vidiš...meni je svojevremeno jedna liječnica rekla, nakon CT-a....da se postedim toga (bez potrebe) do kraja zivota zbog zracenja....:rolleyes:

trebor
25.10.2004., 20:15
A sad...CT bez dvojbe zrači ali je to i tako daleko od toga da ćeš biti ne znam kako opako ozračen.
Npr. jedan neurokirurški bolesnik za mjesec dana boravka u bolnici može proći i do 5-6 CT pretraga i nitko ne postavlja pitanje zračenja. Osim toga, neupredivo više od bilo koga u svom radnom vijeku zračenju su izloženi RTG inženjeri bez obzira na mjere zaštite. Pa opet nisam čuo da je u toj populaciji zabilježen porast nekakvih oboljenja vezanih uz zračenje.
Da skratim, svi RTG uređaji zrače, neki više neki manje, ali mislim da je sve to skupa daleko od nekakve opasnosti za zdravlje čovjeka koji se snima.

Vilko
26.10.2004., 06:53
Moj odgovor osobi koja je zabrinuta na X-ray na pluca!

Perhaps surprisingly, radiation is a natural part of our environment. None of us can avoid being exposed to radiation. We are exposed to it all the time, everywhere we go. This naturally occuring radiation is known as "background radiation".

In the UK, the majority of the background radiation we absorb comes from radon gas (roughly 58 per cent), which seeps out of the ground. Another 16 per cent comes directly from rocks in the ground, while 14 per cent streams down on us from cosmic rays and the final 12 per cent comes from the food we eat.

To put the risks of radiation from X-rays into perspective: a four-hour airline flight will expose you to the same amount of radiation (from cosmic rays) as from a simple chest X-ray. This is the same as the amount of radiation we would be exposed to naturally (from background radiation) over 10 days.

These days high-quality X-ray pictures can be produced from very small doses of radiation. This helps to minimise the risk of developing cancer as much as possible.Ukratko radijacija plucne slike je kao exposure za desed dana na zemaljske radijacije ili kao avionski let 4 sata ,koji nas expoza radijaciji cosmickih zraka.

:W

cvio14
10.11.2004., 18:42
Meni je danas doktorica rekla da se uopće ne treba zabrinjavat oko zračenja.

Arslan
06.07.2006., 22:18
Uocio sam jednu zanimljivu stvar. Razni lijecnici vole slati pacijente na rendgenska slikanja. Kao da zele sto prije isplatiti rendgenske uredjaje koje su kupili.

Osim toga ponekad (recimo prvi posao nakon faksa) trazi se bezvezno slikanje pluca bez ikakvih medicinskih indikacija, nego radi neke administrativne fantazije.

Zasto se uopce koristi rendgen a ne recimo ultrazvuk, MRI, termografija, sto vec, samo da je neskodljivo? Je li rengden fakat toliko jeftiniji ili je to samo uhodano, tradicionalno, dijagnosticko sredstvo?

Pitam se koliko je slikanje na rendgenu stetno i koje su alternative? Ima li netko dobrih informacija?

alexxx
07.07.2006., 00:29
nisam primijetila da vole slat pacijente na rtg. :confused:

Kao da zele sto prije isplatiti rendgenske uredjaje koje su kupili. rtg aparat u dječjoj bolnici kantrida je, ako nisu kupili novi otkad sam zadnji put bila tamo, donacija franza jozefa tako da sigurno nije ovo :zubo:

perokreco
07.07.2006., 01:08
Mene je skola poslala na RTG cisto eto da se uslikam prije nego sto su me upisali.

Acidofil
07.07.2006., 07:05
e vidish i ja se to pitam koliko je rtg shtetan... jer mene moja doc stalno govori kak me nebi na rtg slala, ne voli mlade ljude slat...

a ja sam u zadnjih 2 mj napravio 8 snimaka... i josh chu koju ochito trebat... (prvo zbog kichme, pa bubrezhni kamenci)...

zaista, na shto i kako shteti rtg?

gogo111
07.07.2006., 14:18
Ajmo ovak:
Rendgen emitira zrake (rendgenske zrake) koje prolaze kroz tebe da bi vidjeli kaj se u tebi dogadja. Svojstva tih zraka su dobra u toliko sto mogu jako dobro prikazati sto se u tebi dogadja, i to je jedini ili medju jedinim nacinima da se otkriju neka sranja u tjelu, recimo mamografija na zenskim dojkama nije nis drugo nego rendgen, a lose su jer su to ionizirajuce zrake.

Laickim nestrucnim jezikom, radioaktivne zrake, one koje imas u nuklearki, Cernobilu, atomskoj bombi...:eek: :eek: :eek:

No, tocnije i strucnije: To su meke Rendgenske zrake, koje prolaskom kroz tvar ioniziraju atome te tvari, jer je energija tih zraka dovoljno velika da izbije elektrone ili pak poremeti jezgru. Drugim rijecima, prolaskom kroz ljudsko tjelo, isto tako radi stetu u stanicama, te se moze desiti da poremeti DNK pa se stanice pocmu cudno ponasati: Citaj Rak, karcinom, ciste, sterilnost...

No, ajmo sad kako stvari stoje... Kao i sve ostalo, vazna je kolicina i intenzitet... Pa tako, sve oko nas u prirodi jest radioaktivno, ikao doduse jako malo, betomski zidovi, atmosfera, tlo, to je tzv prirodna radioaktivnost... Sunce, svemir...

I ljudsko tjelo se naucilo boriti protiv toga... Razni stanicni mehanizmi, vise ce znati biolozi itd... No vece kolicine zracenja tijelo ne moze izljeciti pa nastaju sranja...

Rendgen u jednom snimanju ne stvara velike kolicine zracenja, "stotinjak" puta vece od prirodnog ***(sto nije puno, jer razlicita mjesta na zemlji imaju do 1000 puta razlicita prirodna zracenja, dok atomska bomba recimo ima 10na9 puta veca od prirodnog), i sansa je da nesto napravi otprilike 1:100000. No svako slijedece slikanje na rendgenu povecava rizik i sanse.

Bitna je stvar da je utjecaj zracenja na svakog pojedinog covjeka je drukcija, i racuna se postotno tj u vjerojatnosti.

Netko ce prezivjeti bez problema tri atomske explozije, dok ce drugog ubiti tri rendgenske snimke... !!!karikirano!!!


*** definirana je maximalna godisnja kolicina zracenja koja veli koliko je max dopusteno zracenje koje covjek u jednoj godini moze primiti a da mu nis nije, i tako iz godine u godinu kroz zivot. Recimo, od prilike, da sad ne bacam tocne brojke i mjerne jedinice, ali tri do pet rendgenskih snimaka jednako je max godisnjoj dozi... To ne znaci da nakon pet snimaka covjek bude zivio godinu krace, vec da svakim dodatnim snimanjem unutar te godine, rizik da se desi sranje postaje veci... Velim, ne znam tocno, ali koga zanima nek pogleda na netu...

keywords: Sievert, rad, max. radiation dosage.........

Shan Yu
07.07.2006., 14:48
No, ajmo sad kako stvari stoje... Kao i sve ostalo, vazna je kolicina i intenzitet... Pa tako, sve oko nas u prirodi jest radioaktivno, ikao doduse jako malo, betomski zidovi, atmosfera, tlo, to je tzv prirodna radioaktivnost... Sunce, svemir...
Negdje sam cuo da je odredenu dozu gore primati polako i konstantno, nego odjednom. Navodno, da se tijelo lakse oporavi od zracenja iste doze, veceg intenziteta u proporcionalno kracem vremenu. Zna li netko koliko je istine u tome?
I sto to onda znaci za mobitele, njihove antene i ostale izvore zracenja?

gogo111
07.07.2006., 14:57
Negdje sam cuo da je odredenu dozu gore primati polako i konstantno, nego odjednom. Navodno, da se tijelo lakse oporavi od zracenja iste doze, veceg intenziteta u proporcionalno kracem vremenu. Zna li netko koliko je istine u tome?
I sto to onda znaci za mobitele, njihove antene i ostale izvore zracenja?


Donekle tocno... Ionizirajuce zracenje se akumulira u organizmu. Neionizirajuce ne.

Mobovi ne zrace ionizirajuce zracenje!!!

Shan Yu
07.07.2006., 15:07
Donekle tocno... Ionizirajuce zracenje se akumulira u organizmu. Neionizirajuce ne.
Mehanizam? Razlog?
Mobovi ne zrace ionizirajuce zracenje!!!
Da.
Ali po tom pitanju ostajem nevjerni Toma, kome se bas ne svida ideja male mikrovalne pecnice uz glavu.

Arslan
07.07.2006., 17:42
Dobro, dakle slazemo se da je zracenje stohastickog djelovanja, odnosno svaka dodatna doza povecava sanse oboljenja od raka, ali tesko je defnirati granicu nakon koje ce rak nastupiti, odnosno nekima nece nastupiti ni nakon enormnih doza zracenja.
Koliko vidim kad googlam, kolicina zracenja prilikom snimanja moze varirati i do 10.000 puta.

Sto mi jos uvijek nije jasno je: zasto rendgeni, kad se za neke svrhe na njima ne vidi nista. Recimo meko tkivo se vidi na MRI, na rendgenu je prozirno, ali ipak sam dozivio da bi htjeli slikati rendgenom pa pogadjati na temelju slike kostiju i sl, odnosno prvo slikaju na rendgen jer je kao jeftinije, pa ustanove da se ne vidi nista i da treba MRI, no nisu li mogli pacijentu usparati izalganje radijaciji, koje ce ga mozda kostati zivota?

trebor
07.07.2006., 18:33
MRI je sofistificirana, izuzetno skupa te ne baš dostupna pretraga i mora se imati čvrsta indikacija za nju. Konkretno to znači da se za MRI odlučuje na temelju kliničke slike + "običnih" RTG snimaka ili CT-a.
Kada se govori o hitnim stanjima koje su meni bliže, u pravilu se MRI radi kod sumnji na leziju kralježničke moždine. Tu je MRI suveren. Međutim i noviji CT aparati - koji su u biti RTG uređaji - imaju izuzetnu rezoluciju i neki, npr Siemensov CT "Leonardo", potpuno je "ravnopravan" magnetskoj rezonanciji i ima fantastične slike.

Ponekad, što i nije zanemarivo, razlog zašto ne MRI je i postojanje metalnih dijelova u ili oko tijela i tada snimanje magnetom nije moguće - recimo zglobne proteze, zubni implantati, srčane valvule, stentovi,....itd.

gogo111
07.07.2006., 20:10
Mehanizam? Razlog?


Laicki:
Mehanizam jest da EM zracenja valnih duljina manjih (frekvencija vecih) od UV C zracenja (suncanje stetno, ring a bell), imaju dovoljno energije da izbiju elektrone iz ljuski, ili pokoji neutron/proton iz jezgre. Naravno, vjerojatnost je veca da ce to napraviti atomu sa jako puno elektrona/protona/neutrona, znaci teski metali i slicno. Sto je zapravo logicno, jer ces lakse loptom pogoditi covjeka u grupi od 100 ljudi nego u grupi od troje. Dakle, samim time sto teski metali (ziva, olovo, bla bla, ali i laksi, kalcij i sl. ) ostaju bez neutrona, i sami time postaju izotopi i pocinju zraciti (biti radioaktivni). E a buduci da svako ljudsko tjelo ima odredeni postotak teskih metala u sebi (i ne samo njih kao sto sam rekao), svakim vanjskim zracenjem stvaramo sve vise izotopa u tjelu koji nas same iz nutra zrace, znaci nesto poput baterija koju punimo u sebi svaki put kad se ozracimo. (akumuliramo zracenje).

Sva EM (elektromagnetna) zracenja manjih frekvencija od UV zraka, znaci, vidljiva svjetlost, Infra crvena (toplina), mikrovalovi, radiovalovi... bla bla,
nije ionizirajuca, i nista ne radi organizmu na stanicnoj bazi.

Ali tu se javlja drugi problem, naime, ako su VELIKIH snaga, prolaskom kroz ljudsko tjelo, zagrijavaju ga, (mikrovalna pecnica na primjer...) te to zagrijavvanje moze nepovoljno djelovati na ljudski organizam. Kako ce organizam na to djelovati, to je do njega, postoji sto nacina... A rijetki su i ti da se stvore karcinomi... Ali to je tada jednako kao da se u vas zabije auto, i snagu udarca pretvori u toplinu, te da tjelo isto tako reagira...


Da.
Ali po tom pitanju ostajem nevjerni Toma, kome se bas ne svida ideja male mikrovalne pecnice uz glavu.

Upravo to govorim, osim sto ce ti zagrijati glavu, nista drugo nece biti. Isto kao da zaronis glavu u vrucu vodu ili vatru, samo sto grijes iznutra. Karikiram naravno, ali mutacije stanica nece biti.
Upotreba rentgena nije samo iz ekonomskih razloga, vec iz tih sto se njime i jedino njime mogu vidjeti neke bolesti. Na primjer MR (magnetska rezonanca) moze vidjeti samo molekule vode, to jest anomalije koje privlace vodu na sebe vise nego ostali zdravi djelovi tjela.

CAT scan (computer analitic topografy) je isto rendgen, ali u drugom pakovanju. Gama (rendgenske) zrake naj bolje upijaju nove, mlade stanice, zato se na rendgenu najbolje vide tumori jer su to najmladje i nerazvijene stanice.

Isto tako buduci da ih upijaju, najprije i umru (zracenje ih unisti), zato osobe sa tumorima ide na "zracenja", te uz to postaju "privremeno sterilni" jer je sperma isto mlade stanice, te celave, jer je kosa u korjenu: mlade stanice.

Sto jos nije jasno?

Shan Yu
07.07.2006., 23:50
Upravo to govorim, osim sto ce ti zagrijati glavu, nista drugo nece biti. Isto kao da zaronis glavu u vrucu vodu ili vatru, samo sto grijes iznutra. Karikiram naravno, ali mutacije stanica nece biti.
Ne znam bas, meni receno da ima i nekih drugih posljedica (glavobolje). Bez obzira koliko industrija mobitela nijekala te stvari.


CAT scan (computer analitic topografy) je isto rendgen, ali u drugom pakovanju. Gama (rendgenske) zrake naj bolje upijaju nove, mlade stanice, zato se na rendgenu najbolje vide tumori jer su to najmladje i nerazvijene stanice.
Inace CT znaci Computed tomography, odnosno CAT - computed axial tomography.
Doticno drugo pakovanje onda mora ukljucivati i dosta skupo racunalo.

alexxx
07.07.2006., 23:58
zašto se trudnice ne smiju slikat?
kad sam završila na hitnoj s bubrežnim kamencem, osamsto puta su me pitali jesam sigurna da nisam trudna, i dal postoji i najmanja šansa da jesam, jer onda me ne smiju slikat.

MilkyWay
08.07.2006., 08:54
Uglavnom je stvar i onoga što se slika. Intenzitet RTG-a se namješta prema onome što se slika. Ako su to uglavnom meka tkiva, onda se intenzitet smanjuje kako bi barem nešto od svega toga bilo uopće vidljivo.

gogo111
08.07.2006., 14:40
Ne znam bas, meni receno da ima i nekih drugih posljedica (glavobolje). Bez obzira koliko industrija mobitela nijekala te stvari.


Pa da, kao sto neke ljude boli glava kada se prze na suncu, plazi...
Postoje studije koje govore da mikrovalovi (GSM signal) nepovoljno utjece na limfocite, ili pak eritrocite, te da im izoblicuje oblik stanice, ali da je to reverzibilan proces. I imas praf, ni ja ne volim visit na mobu duze vrijeme uzastopce, ili ak je to nepotrebno... Ipak 1 do 2 W snage pored uha, nije malo.... Inace, ISO DIN i ostali standardi tu ko fol propisuju da ti mob ne snije zagrijati 1 kubni decimetar tkiva vise od 1C.... Ali to je sve rekla kazala...


Inace CT znaci Computed tomography, odnosno CAT - computed axial tomography.
Doticno drugo pakovanje onda mora ukljucivati i dosta skupo racunalo.

Da, imas paravo, nisam gledao sto sam pisao... metoda dijagnostike (nesto posve drugo) jest Computer Analytic Topografy, dok je ovo axial tomografy... :top: I ne treba imati skupo racunalo, vec software....


Trudnice ne smiju na rendgen, jer je fetus jaaako osjetljiv na gamazrake (mlade stanice) pa bi se djete moglo roditi sa glave, pa kad te pitaju kakvo ti je djete, ti kazes: "Ko zmaj!!!":D

alexxx
08.07.2006., 23:16
pa bi se djete moglo roditi sa glavea?

Principessa
08.07.2006., 23:41
alexxx, fali sa 2 glave...
btw, trudnice ne smiju slikat ni zub... da se plod ne bi ozračio... i da ne bi došlo do gorespomenutih mutacija...

Acidofil
09.07.2006., 11:24
Isto tako buduci da ih upijaju, najprije i umru (zracenje ih unisti), zato osobe sa tumorima ide na "zracenja", te uz to postaju "privremeno sterilni" jer je sperma isto mlade stanice, te celave, jer je kosa u korjenu: mlade stanice.
e vech kad si spomenuo zrachenje tumora, kazhesh, privremeno su ljudi sterilni, a jesu li i privremeno chelavi?

gogo111
09.07.2006., 12:50
e vech kad si spomenuo zrachenje tumora, kazhesh, privremeno su ljudi sterilni, a jesu li i privremeno chelavi?

Da, kosa koja ispadne tijekom zracenja ili kemmo terapije (sto je nesto posve drugo), izraste (pocme nazad rasti) nedugo nakon prestanka terapije...

Arsen
09.07.2006., 18:31
Arslane, ovo je izvanredna tema. Osobno, imam vrlo loših iskustva s rendgenom. Jedne godine su mi 4 puta slikali pluća, a da sam bio apsolutno zdrav. Već dva puta su mi ponavljali slikanja, jer da je slika mutna. I to ne mutna, jer sam se ja micao, nego zbog lošeg uređaja. Kada sam ih pitao o štetnosti dodatnog ozračivanja, rekli su mi: "NIJE TO NIŠTA!" A ja znam da nije baš tako. Svaka rendgenska doza se "lijepi" na ranije i nije ju moguće izbaciti. SVAKI RENDGEN JE VRLO ŠTETAN.
A današnja medicina definitivno zanemaruje štetne posljedice kod postavljanja dijagnoze i kod samih tretmana. Puno ljudi umire zbog toga, ali se to zataškava na razne načine. Najčešće se uzroci smrti drugačije prikazuju. No, možda je to jedna druga tema, o kojoj bi se jako puno moglo reći.
A sada bih još nešto napisao o samom rendgenu...
“U odnosu na današnju opremu, stari rendgenski uređaji zrače poput Černobila. Pacijente smo izlagali, i još uvijek ponegdje izlažemo, velikim dozama zračenja, što sigurno ne doprinosi njihovom zdravlju.”, rekla je Liz Francis iz Britanskog nacionalnog ureda za zaštitu od zračenja. Naravno, i tu postoje velike razlike. Snimak crijeva truje vas sa 400-800 milirada, kičme 100-500, dojke, želuca i zdjelice po 100-200, a prsnog koša 15-60. Možda vam brojke i ne znače puno, ali moram reći da su to velike doze. Jedno slikanje crijeva uz pomoć barija donosi vam jednaku štetu kao da tijekom cijele godine popušite po kutiju cigareta dnevno. Čak i slikanje samo jednog zuba otruje vas poput 180 cigareta.
Svojevremeno mi je jedan stariji liječnik rekao: «Ne izlaži se rendgenu, ako ti nije krajnja nužda.» Vjerujte mi, savjet je jako dobar. Ima mišljenja da je doprinos rendgena kod nastanka raka daleko veći nego se nekada mislilo. Američki Nacionalni institut za rak financirao je vrlo interesantno istraživanje o vezi između raka dojke i izlaganja rendgenu zbog snimanja kičme. Svaka žena, koja je takvo snimanje obavila dvadesetak puta tijekom cijelog života, ima 70% veće izglede da oboli od raka dojke nego druge žene. Sva moguća snimanja pluća (većina kojih se i inače provodi bez dovoljno čvrstih razloga) samo pogoršavaju situaciju. Liječnici vole slati pod X-zrake, “kako bi bili sigurni da nije ništa.” Kasnije nitko ne razmišlja da je ostao trajni radijacijski pečat. I da je djelovanje radijacije kumulativno. Zna se, radijacija nikada neće “ishlapiti”.
Još nešto naprosto intrigira. Da li ste sigurni da vas rendgenolog izlaže minimumu zračenja, potrebnog da se dobije jasna slika? Istraživanja su pokazala da u 75% svih pretraga putem rendgena primate veću dozu nego je potrebno. I to znatno veću dozu. Najgora situacija je kod snimanja gastro-trakta. Tu (u prosjeku) možete računati na 27,5 puta veću dozu od nekakvih preporuka. (Pazite, ne radi se o 27,5%, nego 27,5 puta. Kao da su vas slikali 27 puta u jednom navratu.) Ovo me definitivno užasava. Nešto bolje ćete proći slikate li prsni koš ili kralježnicu. Ozračit će vas, u prosjeku, s 8 puta više X-zraka nego je službeno preporučena doza. Što se dešava kod starih, odavno amortiziranih uređaja, možete lako zaključiti.
Ako vas još uvijek netko uvjerava da je opasnost od zračenja putem rendgena samo hipotetička, budite sigurni da vam ne govori istinu. Samo 1 foton može oštetiti stanični DNA i pokrenuti maligni proces. Snimanje prsnog koša od svega 0,015 rada donosi čak 30 milijuna fotona na svaki gram ozračenog tkiva. Jednominutna fluoroskopija od 5 rada “obogatit” će vas s 10 milijardi fotona na gram tkiva. 10 MILIJARDI!! I svaki je potencijalno opasan. Pogotovo su ugrožena djeca. Novorođenče ima 300 puta veću šansu da se razboli od raka zbog dijagnostičke radijacije nego 55-godišnjak. Petogodišnjak je 5 puta osjetljiviji od odrasle osobe. 70% stanovnika zapadnog svijeta izlaže se barem jednom rendgenskom pregledu godišnje. Znate li koliko ste tako do sada akumulirali radijacije? Da li vaš doktor zna?
Dr Gofman (sa sveučilišta u Berkeleyu, California), jedan od najvećih stručnjaka na ovom području, kaže: “Možda medicinske X-zrake značajno doprinose kod 50% svih slučajeva raka. Dakako, one nisu jedini uzrok, ali dolijevaju ulje na vatru. Smanjite dolijevanje i incidencija raka sigurno će pasti.” Uz samo malo pažnje, doze zračenja mogle bi se bitno smanjiti. Vođenje dnevnika primljenih doza jedna je od tih mjera. Koliko vam ozračenost raste, toliko ćete više razmišljati o svrsishodnosti novih ozračivanja. Temeljita edukacija radiološkog osoblja od ključne je važnosti. I edukacija stanovništva također. Tko se podvrgne fluoroskopiji, absorbirat će 300 puta više radijacije nego kod uobičajnog rendgena. Da li su ovakvi opasni pregledi uvijek i neophodni?

Pod RAK PLUĆA! HITNO... priložio sam jedan tekst o tipu osobe, koja najčešće obolijeva od raka. To je još jedan važan, psihološki faktor, koji utječe na nastanak bolesti.

sinisa_7
09.07.2006., 20:28
Ma daj, kaj paničarite. Jedan prekooceanski let te ozrači otprilike kao tri RTG-a pluča....

Arslan
11.07.2006., 20:07
Mogao bi zlokobno dodati ovu hipotezu: lijecnicima je u visestrukom interesu da izlazu pacijente dijagnostickoj radijaciji. Razlozi:
- bit ce sigurniji u dijagnozi, sto njih stiti i tako im je lakse raditi
- nitko nece dovoditi u pitanje njihovu odluku za slikanje, jer to je uobicajena dojagnosticka praksa
- ako se pacijent razboli radi radijacije, ne da nece odgovarati, vec ce njihova institucija zaraditi na njegovom lijecenju
- nemoguce je dokazati da se netko razbolio od raka bas radi rendgenskih slikanja, dapace, "struka" ce tvrditi da je to skoro-pa-bezopasno

Slazem se da ne treba panicariti ali iznio bi i osobno iskustvo: Ozljedio sam meniskus na koljenu (meko tkivo). Prvo sto su napravili u bolnici je da su me slikali na rendgenu i ustanovili da se nis ne vidi (naravno kad se na rendgenu ne vidi meniskus). Dakle ozracise me bez veze, jer im se tak dopalo. Onda sam isao na MRI di se vidjela situacija, pa su me u drugoj bolnici za par dana pred operaciju poslali da se opet slikam na rendgenu. To sam odbio, sta ce mi druga slika? Pa prva je u prvoj bolnici, a sad sam u drugoj, traje dok je ne donesu. Ja sam doslovno otisao iz bolnickog kreveta taksijem u prvu bolnicu, uzeo slike i odnio ih u drugu da me ne bi zracili jos jednom. Sto nam to govori o moralu lijecnika? Fucka se njima sta ce me ozraciti, bolje da mi ugrozavaju zdravlje nego da slucajno moraju otici 7km dalje po slikice.

Jos je jadnija paksa slikanja pluca pred zaposljavanje. Zaposlim se u Hrvatskoj nakon faksa, pa me posalju na pregled koji ukjlucuje rendgen pluca? Zasto? Nemam problema s plucima? Cemu me izlagati radijaciji? Tak, bez veze, jer bi mogao imati tuberkulozu? Pa sta, da je i imam slikanje mi nece pomoci. No nema izbora: ili radijacija ili nema posla. Onda za koju godinu preselim u Njemacku i opet: birokratski zahtjev za pregled koji ukljucuje slikanje pluca. Grrrr! Koja birokratska debilana!

Piggy
12.07.2006., 19:08
Uocio sam jednu zanimljivu stvar. Razni lijecnici vole slati pacijente na rendgenska slikanja. Kao da zele sto prije isplatiti rendgenske uredjaje koje su kupili.

Osim toga ponekad (recimo prvi posao nakon faksa) trazi se bezvezno slikanje pluca bez ikakvih medicinskih indikacija, nego radi neke administrativne fantazije.

Zasto se uopce koristi rendgen a ne recimo ultrazvuk, MRI, termografija, sto vec, samo da je neskodljivo? Je li rengden fakat toliko jeftiniji ili je to samo uhodano, tradicionalno, dijagnosticko sredstvo?

Pitam se koliko je slikanje na rendgenu stetno i koje su alternative? Ima li netko dobrih informacija?

Pa da, RTG ti je najjeftiniji. Ali ne znam zašto ljudi prave toliku dramu oko toga? Isto ti je sranje buljit u TV 3 ure ili ić na RTG šta se tiče doze zračenja!

lahor
12.07.2006., 19:43
Jos je jadnija paksa slikanja pluca pred zaposljavanje. Zaposlim se u Hrvatskoj nakon faksa, pa me posalju na pregled koji ukjlucuje rendgen pluca? Zasto? Nemam problema s plucima? Cemu me izlagati radijaciji? Tak, bez veze, jer bi mogao imati tuberkulozu? Pa sta, da je i imam slikanje mi nece pomoci. No nema izbora: ili radijacija ili nema posla. Onda za koju godinu preselim u Njemacku i opet: birokratski zahtjev za pregled koji ukljucuje slikanje pluca. Grrrr! Koja birokratska debilana!

U Hrvatskoj ne moraš obavezno slikati pluća prije zapošljavanja, ali neke firme (najčešće državne) još uvijek zahtijevaju takav pregled. Samo za radna mjesta s posebnim uvjetima rada je uvjet slikanje pluća.

Ja sam, npr. morala slikati pluća kad sam počela stažirati, za sanitarnu knjižicu. No, nisam se dala - rekla sam da ne mogu potpisati papir da nisam trudna. Šef je ostao malo zabezeknut i sredio mi nalaz :D
Srećom, neću morati svake godine slikati pluća za produžavanje sanitarne jer bi to bio totalni debilizam, barem mi je tako rekla doktorica koja radi na tome. Nema šanse da se zračim zbog birokracije.

Arslan
12.07.2006., 20:30
Pa da, RTG ti je najjeftiniji. Ali ne znam zašto ljudi prave toliku dramu oko toga? Isto ti je sranje buljit u TV 3 ure ili ić na RTG šta se tiče doze zračenja!
Je li ovo pausalna procjena tipa "nije to nista" ili je tvoja izjava bazirana na stvarnim cinjenicama?
Meni ovo nema smisla, jer bi da TV toliko zraci ionizirajuceg zracenja, vecina populacije bi vec odavno svjetlila u mraku.

Arslan
12.07.2006., 20:39
U Hrvatskoj ne moraš obavezno slikati pluća prije zapošljavanja, ali neke firme (najčešće državne) još uvijek zahtijevaju takav pregled. Samo za radna mjesta s posebnim uvjetima rada je uvjet slikanje pluća.
Pa da, recimo ja radim u IT-u pa je zato nuzno da slikam pluca. Imam posebne uvjete rada kad kolege u sobi pricaju glupe viceve. Sve to ima puno smisla.

Ja sam, npr. morala slikati pluća kad sam počela stažirati, za sanitarnu knjižicu. No, nisam se dala - rekla sam da ne mogu potpisati papir da nisam trudna. Šef je ostao malo zabezeknut i sredio mi nalaz :D
Super za tebe. Ne bi se ni ja zracio zbog birokracije, ali sta sam mogao? Ponuditi nekome lovu da mi izda nalaz za slikanje? Kupiti slike pluca na ebay i reci da su moje? Uostalom koja je korist od slikanja? Ako imam tuberkulozu vec ce mi se pojaviti simptomi pa onda idemo u dijagnostiku, a ne da se zracimo bez veze.

lahor
12.07.2006., 20:58
Koliko ja znam, za screening tuberkuloze čisto pristojno funkcionira PPD test. Nije štetno, ne boli, ne košta.

Arslan
13.07.2006., 19:52
Ali ne mozes ga naplaititi kao slikanje rendgenom i onda ti je tesko amortizirati kilu love ulozenu u rendgen.

Piggy
14.07.2006., 12:26
Je li ovo pausalna procjena tipa "nije to nista" ili je tvoja izjava bazirana na stvarnim cinjenicama?
Meni ovo nema smisla, jer bi da TV toliko zraci ionizirajuceg zracenja, vecina populacije bi vec odavno svjetlila u mraku.

Ozbiljno ti kažem. Ovo nam je bio rekao naš profač na faksu koji ima pun k.... titula! Ne bi on tek tako nešto blesavo rekao! :rolleyes:

hasselbaink
14.07.2006., 12:53
Ozbiljno ti kažem. Ovo nam je bio rekao naš profač na faksu koji ima pun k.... titula! Ne bi on tek tako nešto blesavo rekao! :rolleyes:


:lol: :lol: :lol:

ne mogu vjerovati...osim ovoga, nemam sto dodati temi, jer nisam strucan i nemam previse znanja ni iskustva o rtg-u, ali citam, jer mi je tema zanimljiva.
:top:

allegra
14.07.2006., 16:12
Koliko ja znam, za screening tuberkuloze čisto pristojno funkcionira PPD test. Nije štetno, ne boli, ne košta.

u BCG-iranoj populaciji, kakva je naša, PPD baš i ne funkcionira za screening tuberkuloze

a čak ni u zemljama gdje se ne provodi cijepljenje, PPD nije osjetljiv... na primjerr kod imunokompromitiranih, naročito HIV pozitivnih, ili čak kod jako uznapredovale tuberkuloze, PPD bude negativan

lahor
14.07.2006., 18:52
Zakaj se onda mora raditi ppd na prvoj godini faxa i svake godine ako se hoće živjeti u studentskom domu???

dalmatinac4
25.03.2007., 22:08
Zna li netko mozda u kolikoj je mjeri opasno raditi u uvjetima ionizirajuceg zracenja po ing. radiologije?Postoji li i u kojoj mjeri opasnost od steriliteta, kako za muskarce tako i za zene,odnosno kolika je vjerojatnost prenosenja stetnih ucinaka na potomstvo?

Hvala

Piggy
25.03.2007., 22:38
Koliko god oni pričali pričice o zaštiti na radu....ma ne bi radila tu za sve pare svijeta! Sve je moguće ako se ne zaštitiš dovoljno dobro.

sarkom
26.03.2007., 04:23
Koliko mi je poznato Ing.Radiologije imaju česte sistematske preglede jako puno ih i osobno poznajem rizik je prisutan no koliko znam niti jedan od njih nema problema vezanih uz sterilitet.(vlastita saznanja iz Varaždinske bolnice)
U praksi je situacija takva da se kada se utvrde neke i najmanje promjene
inžinjeri ili prije rtg tehničari obično odlaze na određeni rok na kancelarijske poslove u sklopu odjela.

anna0207
26.03.2007., 08:35
Frendica radi na Rtg-u i kaže da je prije postojala opasnost ali da je sada gotovo nema, pogotovo ne u toj mjeri da utječe na starilitet.

ante dumbledore
26.03.2007., 16:08
ako radiš po pravilima struke gotovo da ne postoji rizik od iradijacije osim naravski onog zbog same pristunosti tih aparata u blizini u sl da se dogodi neka katastrofa...u medicini,pa tako i na radiologiji, čimbenik br 1. uzročnik svojekakvih morbiditeta stres

Piggy
26.03.2007., 22:56
Ne bih se u potpunosti s tobom složila, jer sam dobila svakakve inforamciju o tome koliko ih je oboljelo na radiologiji od malignih bolesti.

dalmatinac4
27.03.2007., 20:19
Upravo me ovo buni. Svatko razlicito prica o tim stvarima.Ista saznanja sam saznao i na Rtg odijelu u Sibeniku,navodno nitko nema nikakvih problema, a gotovo svi imaju djecu. Navodno su jedino dvoje zaposlenika imali neke probleme vezane uz ljustenje noktiju i promjene na kromosomima, no isti su bili pred mirovinu i radili u u vremenu kad su aparati bili jos "cernobil" prema sadasnjima. Sigurno da ne moze biti 100% sigurno, ali opet svako zanimanje nosi neki svoj profesionalni rizik, npr. medicinsko osoblje koje radi sa citostaticima koji su u doslovnom smislu rijeci otrov i isti imaju dodatak na placu zbog "opasnosti" na poslu. Jedino ne znam,a kazu da se stetni utjecaji radijacije mogu pojaviti i u nekoliko generacija kasnije. Sto se tice malignih oboljenja ne znam kako bi to komentirao.Mozda je najbolje usporediti sa cigaretama.Ima ljudi koji puse po nekoliko kutija cijeli zivot i nikad ne obole od raka, dok ima opet njih koji puse nekoliko godina i opet u ne malom postotku oboljevaju od malignih bolesti, a da ne govorim da ima slucajeva ljudi koji nikad u zivotu nisu zapalili cigaretu a da su umrli od raka pluca.

Piggy
28.03.2007., 12:03
A to varira od ustanove do ustanove. Sve ovisi o tome koliko se dobro pojedinac zaštiti.

dalmatinac4
22.05.2007., 23:12
Molim vas ako netko zna ili ima iskustva kolike su sanse da djeca rtg. inzinjera i radiologa imaju nekakve fizicke ili mentalne abnormalnosti? Da li je veca opasnost po zenskog rtg. ing. ili muskog? Naime dosta njih govori da ako se vec planira imati djecu da se to "odradi" prije pocetka rada na radiologiji sto nekad i nije bas lako (pogotovo ako suprotna strana ima neke druge planove) ili su ovo prije rada samo "sale" (znam da ne treba cekati penziju ali ima li velikog utjecaja 5-10 god rada na radiologiji?

Hvala

ante dumbledore
24.05.2007., 15:07
ništa u životu nije apsolutno i svakako da je rizik povećan kad se radi na takvim radnim mjestima, ali za onog tko radi lege artis onda nema nekog povećanog rizika, moja prijateljica je rodila tj radila dok je bila trudna a ona je radiolog...malac 100% zdrav štoviše... :D

night_train
26.05.2007., 20:18
moj dragi ima kolegicu (RTG) koja ima 5 super zdrave djece!

dalmatinac4
26.05.2007., 20:49
Ma da nista na svijetu nije 100% sigurno pa tako niti to. je da kazu da se to vuce do 4. koljena tako da u teoriji djeca nasih unuka mogu imati problema,ali to je vec daleka buducnost, a kako je sve danas manje-vise stetno oko ovog se valjda ne treba zabrinjavati, vec raditi dva dobra posla, pomagati ljudima i praviti djecu.:s

robi500
05.09.2007., 16:16
[QUOTE=gogo111;5692725]Pa da, kao sto neke ljude boli glava kada se prze na suncu, plazi...
Postoje studije koje govore da mikrovalovi (GSM signal) nepovoljno utjece na limfocite, ili pak eritrocite, te da im izoblicuje oblik stanice, ali da je to reverzibilan proces. I imas praf, ni ja ne volim visit na mobu duze vrijeme uzastopce, ili ak je to nepotrebno... Ipak 1 do 2 W snage pored uha, nije malo.... Inace, ISO DIN i ostali standardi tu ko fol propisuju da ti mob ne snije zagrijati 1 kubni decimetar tkiva vise od 1C....


VIŠE ČEŠ ZAGRIJAT GLAVU DASI STAVIŠ TOPLI OBLOG NA UHO NEGO DA PRIČAŠ NA MOBITEL 0-24 :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

dante1
22.11.2007., 22:42
Čitam sve i svašta pa da odmah razjasnim. Ja sam ing.radiologije i svim onim koji imaju neki strah prema tom zanimanju poručujem da se malo opuste jer zbilja nema razloga. Da pojednostavnim,veća je šansa da te na ulici dok hodaš udari grom neko da oboliš ti ili tvoja djeca ako radiš na rengenu!!! Ja još nemam djecu,ali ne poznajem nikog tko iz tog razloga istu nije mogao imati. Nema straha ljudi,vjerujte. Naravno ukoliko je sve ispravno i po pravilima!!!
p.s. Jedna kutija cigareta je štetnija za život nego 10 godina rada na rtg-u!!! To je jedna američka studija objavila

deckoos
18.11.2008., 22:16
MRI je sofistificirana, izuzetno skupa te ne baš dostupna pretraga i mora se imati čvrsta indikacija za nju. Konkretno to znači da se za MRI odlučuje na temelju kliničke slike + "običnih" RTG snimaka ili CT-a.
Kada se govori o hitnim stanjima koje su meni bliže, u pravilu se MRI radi kod sumnji na leziju kralježničke moždine. Tu je MRI suveren. Međutim i noviji CT aparati - koji su u biti RTG uređaji - imaju izuzetnu rezoluciju i neki, npr Siemensov CT "Leonardo", potpuno je "ravnopravan" magnetskoj rezonanciji i ima fantastične slike.

Ponekad, što i nije zanemarivo, razlog zašto ne MRI je i postojanje metalnih dijelova u ili oko tijela i tada snimanje magnetom nije moguće - recimo zglobne proteze, zubni implantati, srčane valvule, stentovi,....itd.

Da malo osvjezim temu uz pokoji ispravak :)

Siemens CT je marke Somatom Sensation (4,16,64), dok je Leonardo naziv za evaluacionu konzolu, koja doslovno radi cuda sa slikama, live 3D renderinga, virtualne endo-, bronhoskopije itd. itd. Danasnji RTG aparati su sve moderniji, doze zracenja su svedene na minimum, pogotovo kada se govori o digitalnoj tehnici, vrlo osjetljivim detektorima, za koje je potrebno puno manje zracenja da bi se dobila tehnicki kvalitetna slika u odnosu na klasicni rtg film (mokro razvijanje). No da ne bude zabune, i danasnje klasicne RTG kazete imaju u sebi high speed folije, te osjetljive filmove za koje je potrebno uzeti puno manju ekspoziciju, dakle i manja doza zracenja. Takodjer, uvodjenjem digitalizacije starijih aparata, te koristenje novih digitalnih, broj ponavljanja radi subeksponiranih i ostalih tehnicki neispravnih slika je sveden na minimum.
No, zracenje i dalje postoji i uvijek ce ga biti.

leptirica 2
12.01.2009., 17:03
ljudi,bila ja kod doktorice i rekla mi da imam nepravilnu kralježnicu da ide u s i da se naručim kod fizijatra,međutim kada sam zvala telefonski da se naručim- sestra koja se javila rekla je da moram donjeti sa sobom i sliku od kralježnice jer kao-najčešeće te šalje na to-pa sad sam u dilemi..znam koliko je rendgen štetan i nebih išla na tu opciju,sada ja vas pitam-postoji li alternativa slikanju kralježnice -rendgenu koja bi se kod mene mogla učiniti,molim vas dobri moji savijet:D

trebor
12.01.2009., 18:42
Bez straha se slikaj, ništa ti biti neće.

BUBI69
12.01.2009., 19:17
pffffffff


imam pitanje...

neki dan mi je receno u skoli da je mjesecno maksimalan broj slikanja 2-3 puta?? ili cak manje?? ili godisnje? nisam siguran...
zasto onda doktori sta slikaju, po 4-5 puta slikaju nekome slomljenu nogu, pa onda drugi kut, pa se nevidi slika itd... i na kraju dobijemo 10 slika...
i onda kazu umiremo od raka zbog cigara :S

koji je tocan broj koliko bi se inace po nekom zakonu mjesecno, ili godisnje smijelo slikat rengenom?

kad malo bolje pogledam, tj sjetim se tih slikanja, oni sta nas slikaju odu u onu prostorijicu i onu dugmad samo sta stapivima ne pritiskaju, a kad me trebao jednom podic s onog kreveta jer nisam mogao sam ustat, rekao mi da zovem mamu da me podigne, on nije htjeo... uvijek me cudilo zasto, al eto sad znam odgovor...

Labinčica
30.09.2009., 20:58
Zanima me da li i kako štetno može utjecati RTG snimanje na spermu. Konkretno da li RTG snimanje skočnog zgloba na nogi može štetno utjecati na reprodukcijsku tekućinu. U biti može li što loše (i u kojoj mjeri) loše utjecati za fetus ukoliko žena zatrudni s takvim ozračenim muškarcem?!

Černobilko :(

Termination
30.09.2009., 22:36
Zanima me da li i kako štetno može utjecati RTG snimanje na spermu. Konkretno da li RTG snimanje skočnog zgloba na nogi može štetno utjecati na reprodukcijsku tekućinu. U biti može li što loše (i u kojoj mjeri) loše utjecati za fetus ukoliko žena zatrudni s takvim ozračenim muškarcem?!

Černobilko :(

Ne smeta to ništa. Ako ste baš zabrigani apstinirajte od pravljenja djece na par dana :D

Endimion17
30.09.2009., 23:03
Pa dat će ti olovni štiti za jajca. :)

Ivanicapeca
01.10.2009., 08:42
E sad, frend je bio na CT prije početka kemo, dobio je kontrast. Sutra dan se sjetio da bi bilo pametno da zamrzne spermu na V. Vrhovec. Svi junaci su bili mrtvi:flop:
Jeli ga ubio izotop ili samo zračenje...vjerojatno i jedno i drugo.
Apstiniraj par dana i "isprazni se":D

Endimion17
01.10.2009., 15:15
A jebiga, CT. Nije CT isto što i obično slikanje.

Ivanicapeca, na koji izotop misliš?

Labinčica
01.10.2009., 20:51
Samo da podsjetim nisu mi slikali spremnike sperme nego nogu u doljnjem djelu... A sad žena nešto trubi da joj kasni mjesečnica nekoliko dana...

Urbanna
01.10.2009., 20:59
gle, spermiji se stvaraju i obnavljaju malo-malo, tako da nema neke štetnosti..
dok se žena rodi s jajnim stanicima, koliko ima-ima, i ne obnavljaju se, nego propadaju...
Tako da je za muškarce RTG slikanje bezbolnije (nego za žene)

Pilatus
01.10.2009., 21:11
Dat će ti onu olovnu pregaču.

Sjećam se da sma slikao zub i to su mi dali

Termination
01.10.2009., 21:21
Samo da podsjetim nisu mi slikali spremnike sperme nego nogu u doljnjem djelu... A sad žena nešto trubi da joj kasni mjesečnica nekoliko dana...

Nemam ti to nikakve veze, ako testisi nisu ozračeni.

@ ivanice: Kod CT snimanja se ne primjenjuju nikakvi izotopi, nego jod (intravenozno), gastrografin (oralno) i i barij i barijev sulfat (rektalno) pa od kontrasta nema nikakve štete. Radioizotopi se koriste kod scintigrafije (SPECT, PET), ali i tada je potencijalna šteta zanemariva. Dakle, sjeme je moglo uništiti jedino CT snimanje zdjeličnog dijela tijela bez ikakve zaštite tipa olovna pregača ili eventualna radioterapija.

Ivanicapeca
02.10.2009., 06:52
A jebiga, CT. Nije CT isto što i obično slikanje.

Ivanicapeca, na koji izotop misliš?

Gle ne znam, rekao je samo da mu je dr. reko da su junaci mrtvi najvjerojatnije zbog kontrasta koji je primio. Na žalost, nema ga više da bi ga mogla pitati za taj konkretni podatak :(
Tumor se nalazio u medijastinu,a šta su sve slikali i jeli slikan i abdomen i zdjelica, ne znam, ali mi je jasno da kontrast kola cijelim tijelom.
Ja se osobno ne bih s tim zezala i apstinirala bi par dana. Nije to takav bed, a nikad se ne zna.

light kundalini
05.01.2010., 19:32
Čitam sve i svašta pa da odmah razjasnim. Ja sam ing.radiologije i svim onim koji imaju neki strah prema tom zanimanju poručujem da se malo opuste jer zbilja nema razloga. Da pojednostavnim,veća je šansa da te na ulici dok hodaš udari grom neko da oboliš ti ili tvoja djeca ako radiš na rengenu!!! Ja još nemam djecu,ali ne poznajem nikog tko iz tog razloga istu nije mogao imati. Nema straha ljudi,vjerujte. Naravno ukoliko je sve ispravno i po pravilima!!!
p.s. Jedna kutija cigareta je štetnija za život nego 10 godina rada na rtg-u!!! To je jedna američka studija objavila
Vidim da je ovo stara tema i izvinjavam se šta sad šaljem poruku ali nigdje nemogu nać odgovor , možete li mi reći koilka je plaća inženjera radiologije .. hvala unaprijed ,,

FabioBasco
26.06.2010., 12:30
Razmišljam malo neki dan, čuo sam da rtg nije preporučljiv (al kad se mora mora se), i sad brojim ja koliko sam puta slikao nešto, i tako krenem:

-kad sam bio malo dijete neki inbecil doktor mi je slikao pluća (bezrazložno). tad mi je bilo cca. niti godina
-zatim negdje sa 11 slomio sam jednu ruku
-prošlo je negdje 2 mjeseca pa drugu (živo dijete, blago rečeno :D )
-zatim prošlo negdje 3 godine skočni zglob sam morao slikati
-2 godine nakon toga koljeno
-i sad ima par dana ruku.

Strah me!!

Jel ovo opasno? Općenito taj rtg koliko je opasan, vidim da ljudi dosta se informiraju o tome posebno trudnice? Dali je ista stvar kolika je površina slikanja i što se slika?

I da treba li skidati lančiće, naočale i sl. prilikom slikanja?

marin84
26.06.2010., 12:39
Opasno je svako malo se zračiti i posebno bez potrebe, ali sad ne znam koliko ti godina imaš ali svejedno to sigurno nije velika primljena doza posebno što si i napisao da je između svakog tog snimanja (osim kada si lomio ruke :)) prošlo najmanje 2-3 godine tako da te stvarno ne mora biti strah toga. A što se tiće dijela tijela koji se snima sigurno da nije svejedno. Ono što je tanje za to se mora koristiti manje energije nego za deblje i gušće dijelove tijela, npr. ti si u svim tim zračenjima vjerojatno dobio manje doze nego netko tko je 1 snimao na primjer lumbalnu kralježnicu. A za skidanje nakita i sličnog treba snimati samo ako to smeta na slici, ne skida se to zato što ćeš ti dobiti više zračenja zbog toga nego da taj npr lančić ne smeta na slici

FabioBasco
26.06.2010., 13:40
Imam 25 godina. Od slikanja koljena do sad kad sam slikao prst ruke prošlo je 8 godina

A ono što kad slikaju uslikaju iz dva kuta, odnosno koljeno je slikano sa svih strana kolko se sjećam, jel to zabrinjavajuće?

I ako imaš mobitel uza sebe u trenutku slikanja ili naočale, primaju li oni kakvu radijaciju, netko mi je rekao da ostane u predmetima malo. Osobno mislim da je to nemoguće, je li?

marin84
26.06.2010., 13:52
Sve kosti se u pravilu snimaju u najmanje 2 projekcije tako da je to normalno da su ti tako snimali. A za ti da li ostaje radijacije u predmetima mislim da ne, ali i ako ostaje to je toliko malo da je zanemarivo. A samo zračenje traje u milisekundama tako da te ni to ne treba zabrinjavat, npr za 1 snimku pluča dobiješ otprilike doze zračenja kao da si se 3 dana sunčao ljeti na plaži.

FabioBasco
26.06.2010., 13:58
Sve kosti se u pravilu snimaju u najmanje 2 projekcije tako da je to normalno da su ti tako snimali. A za ti da li ostaje radijacije u predmetima mislim da ne, ali i ako ostaje to je toliko malo da je zanemarivo. A samo zračenje traje u milisekundama tako da te ni to ne treba zabrinjavat, npr za 1 snimku pluča dobiješ otprilike doze zračenja kao da si se 3 dana sunčao ljeti na plaži.

Ostanu li kakve čestice radijacije u tijelu neko vrijeme i ako da, iziđu li i za koliko?

Po tvojim odgovorima nema mjesta panici u ovoj priči?

RYOU
26.06.2010., 14:49
Ostanu li kakve čestice radijacije u tijelu neko vrijeme i ako da, iziđu li i za koliko?

Po tvojim odgovorima nema mjesta panici u ovoj priči?

izidju odmah, zapravo se i ne zadrzavaju vec samo prodju kroz tebe. RTG zraci malo vise nego radar, mobitel ili nesta drugo. stvar je samo u vecoj drugoj frekvenciji. kako od moibitela ne ostane nista u glavi tako ni ovdje ne ostane. druga stvar je sa radioaktivnim cesticama ako dodjes u doticaj sa njima....

FabioBasco
26.06.2010., 15:30
izidju odmah, zapravo se i ne zadrzavaju vec samo prodju kroz tebe. RTG zraci malo vise nego radar, mobitel ili nesta drugo. stvar je samo u vecoj drugoj frekvenciji. kako od moibitela ne ostane nista u glavi tako ni ovdje ne ostane. druga stvar je sa radioaktivnim cesticama ako dodjes u doticaj sa njima....

znači RTG nema radioaktivne čestice koje se mogu zadržati u tijelu?
Ako se ne varam na ulaznim vratima sloji onaj znak radioaktivno. :)

yedwy
26.06.2010., 16:19
Joj daj se skockaj i ne trolaj, ak te to tolko muči zapri se u podrum i počni motat šešire od folije...

BTW znaš engleski?
http://www.blackcatsystems.com/GM/safe_radiation.html

FabioBasco
26.06.2010., 17:10
BTW znaš engleski?
http://www.blackcatsystems.com/GM/safe_radiation.html

ne baš. googlao sam nešt sa google prevoditeljem pa sam nešto izvuko kao da je to zanemarivo s obzirom koliko okolina zrači, letovi avionom i tak nešt.

p.s.: nemojte zamjeriti što nemam pojma o tome, pa nekome tko se u to kuži vjerojatno pitanja zvuče glupo.

yedwy
26.06.2010., 17:47
Da nemaš pojma, i to je "understatiment" - ali bitno je da se u drugoj rečenici posereš na "inbecile doktore" tj koji bezrazložno slikaju pluća i zrače djecu (moram priznat da takvog kolegu još nisam sreo) osim toga nekako mislim da bi situacija u kojoj bi npr umro od neprepoznate upale pluća (sa niti godinu dana) opasno uzrujala tvoje roditelje koji bi možda poželjeli nekoga i u zatvoru vidjet radi tako nečega...

Što ti mislliš o tome?

FabioBasco
26.06.2010., 18:01
Da nemaš pojma, i to je "understatiment" - ali bitno je da se u drugoj rečenici posereš na "inbecile doktore" tj koji bezrazložno slikaju pluća i zrače djecu (moram priznat da takvog kolegu još nisam sreo) osim toga nekako mislim da bi situacija u kojoj bi npr umro od neprepoznate upale pluća (sa niti godinu dana) opasno uzrujala tvoje roditelje koji bi možda poželjeli nekoga i u zatvoru vidjet radi tako nečega...

Što ti mislliš o tome?

ispravak: nisam vrijeđao "doktore" nego tog jednog. ali pošto nisam osoba koja voli vrijeđati ISPRIČAVAM SE NA IZRAZU.
Inače doktori su ljudi vrijedni poštovanja, jer obavljaju iznimno odgovoran i težak posao.

ali složit ćeš se samnom da postoje i oni kojima je znanje ograničeno, ili imaju manjak iskustva pa možda donesu krivu odluku.

Termination
26.06.2010., 18:08
Molio bih da se prdržavate teme - štetnost RTG-a.

Jack15
26.06.2010., 19:19
dali CT zraci vise od RTG-a????????

Endimion17
26.06.2010., 23:26
Imam 25 godina. Od slikanja koljena do sad kad sam slikao prst ruke prošlo je 8 godina

A ono što kad slikaju uslikaju iz dva kuta, odnosno koljeno je slikano sa svih strana kolko se sjećam, jel to zabrinjavajuće?

I ako imaš mobitel uza sebe u trenutku slikanja ili naočale, primaju li oni kakvu radijaciju, netko mi je rekao da ostane u predmetima malo. Osobno mislim da je to nemoguće, je li?
Rentgensko zračenje (fotoni energičniji od UV-a) nema dovoljnu energiju za izazivanje poremećaja u atomskim jezgrama, tako da - ne. Nema zaostatnog ionizirajućeg zračenja. Od onog što uređaj ispali u tom trenu dobiješ jedan dio. Ostalo prođe kroz tijelo.
Rentgenske zrake jednostavno jako učinkovito ioniziraju atome, dakle razbacaju im elektrone, čime dobiješ ione i radikale koji zatim rade krš po stanicama mijenjajući biološki važne molekule.
To zračenje spada u ionizirajuće zračenje, upravo zbog toga. Radiovalovi su recimo neionizirajuće zračenje, jer ne mogu ionizirati atome na koje naiđu.
Zračenje kadro poremetiti atomske jezgre jest gama-zračenje. Ono vrši poremećaje u atomskim jezgrama, čime one mogu postati nestabilne i početi se raspadati (radioaktivnost). Na takve zrake ćeš u opasno visokoj količini vjerojatno naići - nikada, osim ako ne radiš s nekim radioizotopima.
Inače, svakodnevno te iz svemira bombardiraju i energičniji fotoni, pa i teške čestice, a iz tla stalno curi radon, a hranjenjem unosiš razne radioizotope u tijelo. Radijacija je oko nas oduvijek i nije ništa neprirodno. Bit je samo u apsorbiranoj dozi.
Recimo jedno od radioaktivnijih voća je banana. Sadrži dosta kalija, a kalij se sastoji od, između ostalog, i jednog radioaktivnog izotopa. I ugljik je dijelom radioaktivan.

Da se s radioizotopa vratimo na RTG. Sve izloženo rentgenskim zrakama primi neku dozu ionizirajućeg zračenja. Nešto više, a nešto manje. Ovisi o strukturi dotične tvari. Recimo kosti je bolje prime od kože, zato i ostaje slika na onoj foliji.

Danas su rentengski aparati puno napredniji i osjetljiviji, tako da je moguće uz manju apsorbiranu dozu dobiti bolje slike.
Doze koje si ti dobio su malene. Više od tebe dobije poslovni čovjek koji jednom mjesečno leti na prekooceanskom letu, iznad većine atmosfere koja štiti od zračenja iz svemira.


izidju odmah, zapravo se i ne zadrzavaju vec samo prodju kroz tebe. RTG zraci malo vise nego radar, mobitel ili nesta drugo. stvar je samo u vecoj drugoj frekvenciji. kako od moibitela ne ostane nista u glavi tako ni ovdje ne ostane. druga stvar je sa radioaktivnim cesticama ako dodjes u doticaj sa njima....
Energija fotona koji nastaju u RTG-u je PUNO više nego li energija fotona radara i mobitela. Zaboga, da zrači "malo više", onda bi cijela populacija jako brzo oboljela, jer svi vise na mobitelima. Bilo bi masu opeklina, prvo to.
Energija neionizirajućih radiovalova i mekših mikrovalova koji se koriste u telekomunikaciji je nikakva u usporedbi s RTG aparatom.


dali CT zraci vise od RTG-a????????
Da. Apsorbirana doza je veća. Radi se o praktično istim zrakama, samo je vrijeme izlaganja dulje.
Inače, apsorbirana doza dosta ovisi i o tkivima koja su se pregledavala.

FabioBasco
27.06.2010., 11:36
Rentgensko zračenje (fotoni energičniji od UV-a) nema dovoljnu energiju za izazivanje poremećaja u atomskim jezgrama, tako da - ne. Nema zaostatnog ionizirajućeg zračenja. Od onog što uređaj ispali u tom trenu dobiješ jedan dio. Ostalo prođe kroz tijelo.
Rentgenske zrake jednostavno jako učinkovito ioniziraju atome, dakle razbacaju im elektrone, čime dobiješ ione i radikale koji zatim rade krš po stanicama mijenjajući biološki važne molekule.
To zračenje spada u ionizirajuće zračenje, upravo zbog toga. Radiovalovi su recimo neionizirajuće zračenje, jer ne mogu ionizirati atome na koje naiđu.
Zračenje kadro poremetiti atomske jezgre jest gama-zračenje. Ono vrši poremećaje u atomskim jezgrama, čime one mogu postati nestabilne i početi se raspadati (radioaktivnost). Na takve zrake ćeš u opasno visokoj količini vjerojatno naići - nikada, osim ako ne radiš s nekim radioizotopima.
Inače, svakodnevno te iz svemira bombardiraju i energičniji fotoni, pa i teške čestice, a iz tla stalno curi radon, a hranjenjem unosiš razne radioizotope u tijelo. Radijacija je oko nas oduvijek i nije ništa neprirodno. Bit je samo u apsorbiranoj dozi.
Recimo jedno od radioaktivnijih voća je banana. Sadrži dosta kalija, a kalij se sastoji od, između ostalog, i jednog radioaktivnog izotopa. I ugljik je dijelom radioaktivan.

Da se s radioizotopa vratimo na RTG. Sve izloženo rentgenskim zrakama primi neku dozu ionizirajućeg zračenja. Nešto više, a nešto manje. Ovisi o strukturi dotične tvari. Recimo kosti je bolje prime od kože, zato i ostaje slika na onoj foliji.

Danas su rentengski aparati puno napredniji i osjetljiviji, tako da je moguće uz manju apsorbiranu dozu dobiti bolje slike.
Doze koje si ti dobio su malene. Više od tebe dobije poslovni čovjek koji jednom mjesečno leti na prekooceanskom letu, iznad većine atmosfere koja štiti od zračenja iz svemira.Energija fotona koji nastaju u RTG-u je PUNO više nego li energija fotona radara i mobitela. Zaboga, da zrači "malo više", onda bi cijela populacija jako brzo oboljela, jer svi vise na mobitelima. Bilo bi masu opeklina, prvo to.
Energija neionizirajućih radiovalova i mekših mikrovalova koji se koriste u telekomunikaciji je nikakva u usporedbi s RTG aparatom.Da. Apsorbirana doza je veća. Radi se o praktično istim zrakama, samo je vrijeme izlaganja dulje.
Inače, apsorbirana doza dosta ovisi i o tkivima koja su se pregledavala.Ima li kakvih posljedica na zdravlje ako je netko tokom života bio izložen rtg uređaju više, odnosno dali se to u nekoj mjeri nakupljaju te doze u organizmu, ili se organizam oporavi ako nakon snimanja prođe dulje vrijeme?

Pročitao sam negdje da trudnice i žene koje namjeravaju zatrudniti nibi smjele na rtg slikanje. Zašto?

A muškarci također ukoliko misle raditi djecu da prođe barem 3 mjeseca od izlaganja rtg-u. Imali tu istine?

marin84
27.06.2010., 17:38
Što je tijelo više izloženo zračenju to je veća mogučnost štatnog utjecaja a radijacija je kumulativna odnosno to znaći da se organizam ne može poništiti zračenje i krenuti od 0 ali što je manja doza to su neželjeni efekti rjeđi.
To je istina da se ne preporuća rađenje djece 3 mjeseca od zračenja ali samo u slučajevima veće doze zračenja (posebno na gonade) pri pretragama kao što su CT zdjelice i L kralježnice, angiografije... da se spolne stanice "oslobode" zračenja koje su primile, ali nisam 100% siguran da li je to pravilo ili je još samo preporuka.

FabioBasco
27.06.2010., 18:02
Što je tijelo više izloženo zračenju to je veća mogučnost štatnog utjecaja a radijacija je kumulativna odnosno to znaći da se organizam ne može poništiti zračenje i krenuti od 0 ali što je manja doza to su neželjeni efekti rjeđi.

Sad ako uzmemo sportaše, oni su vjerojatno najizloženija skupina rtg-u, jeli provedena kakva studija o tome koliko bi tog zračenja moglo biti štetno za organizam, kroz životni vijek?

betty_boop_19
27.06.2010., 18:23
Razmišljam malo neki dan, čuo sam da rtg nije preporučljiv (al kad se mora mora se), i sad brojim ja koliko sam puta slikao nešto, i tako krenem:

-kad sam bio malo dijete neki inbecil doktor mi je slikao pluća (bezrazložno). tad mi je bilo cca. niti godina
-zatim negdje sa 11 slomio sam jednu ruku
-prošlo je negdje 2 mjeseca pa drugu (živo dijete, blago rečeno :D )
-zatim prošlo negdje 3 godine skočni zglob sam morao slikati
-2 godine nakon toga koljeno
-i sad ima par dana ruku.

Strah me!!

Jel ovo opasno? Općenito taj rtg koliko je opasan, vidim da ljudi dosta se informiraju o tome posebno trudnice? Dali je ista stvar kolika je površina slikanja i što se slika?

I da treba li skidati lančiće, naočale i sl. prilikom slikanja?

mislim da ti nemaš nikakvog razloga za brigu. pogotovo jer su prošle godine između snimanja. da, tijekom slikanja se skida nakit i sve što bi moglo smetati snimci.
a šta da ja kažem onda, u 6 mjeseci sam prošla:
* rtg sinusa
* rtg mastoida i piramida
* rtg vratne kralježnice
* rtg rebra
* ct mozga
a prije godinu i pol rtg pluća....

Endimion17
28.06.2010., 15:13
Ima li kakvih posljedica na zdravlje ako je netko tokom života bio izložen rtg uređaju više, odnosno dali se to u nekoj mjeri nakupljaju te doze u organizmu, ili se organizam oporavi ako nakon snimanja prođe dulje vrijeme?

Pročitao sam negdje da trudnice i žene koje namjeravaju zatrudniti nibi smjele na rtg slikanje. Zašto?

A muškarci također ukoliko misle raditi djecu da prođe barem 3 mjeseca od izlaganja rtg-u. Imali tu istine?

Nakupljaju se greške u genetskom materijalu stanica koje su ozračene, te greške u stanicama koje su od njih nastale. Neke greške nastaju izravno, ioniziranjem genoma, a neke naknadno, kada genom napadnu ionizirane molekule.

Za ljude koji se spremaju na razmnožavanje najopasnije je ozračiti gonade.
Koliko je opasno ozračiti nešto drugo, nisam siguran. Recimo, moguće je da RTG sinusa ne utječe na spermije uopće. Izravno ne može, jer imaš olovnu pregaču, a naknadno je teško, jer ionizirane molekule su kratkog vijeka i sanira ih sam organizam. Sinusi nisu blizu testisa.

babunovich
28.07.2011., 00:00
Ma daj, kaj paničarite. Jedan prekooceanski let te ozrači otprilike kao tri RTG-a pluča....


1 mSv slikanje pluća

0.1 mSv prekooceanski let

maturefail
17.09.2011., 19:53
Vidim da je ovo stara tema i izvinjavam se šta sad šaljem poruku ali nigdje nemogu nać odgovor , možete li mi reći koilka je plaća inženjera radiologije .. hvala unaprijed ,,

e to i mene zanima

sparina123
17.09.2011., 20:43
od 8-10 000kn

Manch
28.12.2011., 22:32
Može li mi neko protumačiti od čega bi se na rentgenskom snimku pojavila crna područja, prilično velika, nešto iznad desnog kuka (ala sam ovo objasnila :rolleyes:). Slikala sam bubrege, radiolog nije bio tu, pa mi je slika ostala da umislim razne bolesti...

Gerta
29.12.2011., 16:08
Može li mi neko protumačiti od čega bi se na rentgenskom snimku pojavila crna područja, prilično velika, nešto iznad desnog kuka (ala sam ovo objasnila :rolleyes:). Slikala sam bubrege, radiolog nije bio tu, pa mi je slika ostala da umislim razne bolesti...

Možda zrak u crijevima.
Ono što je na RTG snimci crno znači da je malo RTG zraka apsorbirano pri prolasku kroz taj dio tkiva.

Naravno, bez snimke je nemoguće bilo što konkretno odgovoriti.

Manch
30.12.2011., 07:15
Hvala :) Ta područja se nalaze iznad desnog kuka, pretpostavljam da bi i mogla biti crijeva, svakako ću još vidjeti sa radiologom.

skica25
04.01.2012., 17:56
dal se ceka na rendgen u bolnici i ako da koliko dugo?
trebam napravit snimku koljena (proslo mi je 6mj od operacije)

ako se ceka onda cu probat u poliklinici sunce (usputno pitanje; koliko se otprilike placa? :)

Gerta
04.01.2012., 19:34
ovisno kakva je gdje organizacija posla :ne zna:

uglavnom se naručuje, no negdje rade dio posla bez naručivanja


osim toga, običan rtg rade i domovi zdravlja pa vidi i tamo.

No_stress
27.04.2012., 10:27
da li ugašeni rendgen aparat zrači? i da li je prostorija u kojoj se isti nalazi ozračena?

Termination
27.04.2012., 12:23
da li ugašeni rendgen aparat zrači? i da li je prostorija u kojoj se isti nalazi ozračena?

Dok nema napona u rendgenskoj cijevi, nema ni rendgenskog zračenja. Prostorija nije ozračena, jer rendgensko zračenje ne može prouzročiti raspad atomske jezgre (radioaktivnost). :)

last day
20.05.2012., 11:53
Moja mama je u 4 mjeseca napravila ove pretrage: RTG zdjelice, Lumbar Spine, Scintigrafiju skeleta, mamografiju, CT abdomena (5 velikih listova koji su puni malih snimaka), a a u 84. je godini, a sve te pretrage zrače (čitao sam da samo CT zrači ko 442 RTG-a ili 72 mamografije), nije li to malo previše u tom razdoblju od 4 mj.? Ako su tumori i bili benigni, bojim se da je zbog toga moglo doći i do promjene u maligne...dobro, tu je bila i MR, ali ona ne zrači navodno....tako da sam pak sad zabrinut zbog tolikih zračenja, nesam niti znao da je CT tako opasan dok nisam pročitao. Dali neko zna kolika je opasnost od recimo CT-a???:ne zna:

Paw
20.05.2012., 12:09
Moja mama je u 4 mjeseca napravila ove pretrage: RTG zdjelice, Lumbar Spine, Scintigrafiju skeleta, mamografiju, CT abdomena (5 velikih listova koji su puni malih snimaka), a a u 84. je godini, a sve te pretrage zrače (čitao sam da samo CT zrači ko 442 RTG-a ili 72 mamografije), nije li to malo previše u tom razdoblju od 4 mj.? Ako su tumori i bili benigni, bojim se da je zbog toga moglo doći i do promjene u maligne...dobro, tu je bila i MR, ali ona ne zrači navodno....tako da sam pak sad zabrinut zbog tolikih zračenja, nesam niti znao da je CT tako opasan dok nisam pročitao. Dali neko zna kolika je opasnost od recimo CT-a???:ne zna:

Mene to isto zanima.
Ja imam sad za obavit PET/CT, kažu da ću poslije zračiti 2-3 sata i da ne budem u kontaktu sa malom djecom. No, što je sa odraslima koji će biti sa mnom (moj muž)? Kažu i da prije sjedanja u skučen prostor sa drugom osobom, kao npr. automobil, treba šetati sat do dva kako bi radioakfivnost bila smanjena??

katra46
20.05.2012., 12:13
Ovo je bezobrazno govoriti kako netko ne bi smio biti blizu drugih osoba, a koliko ce njegovih DNA biti ostecen radijacijom, to se zanemaruje. Ja bi u svakom slucaju pogledao da li se ista dijagnostika moze postici pomocu MRI, koji nema ionizirajuceg zracenja.

Hard Candy
20.05.2012., 12:45
Da li se kod slikanja nosa daje kakva zaštita? Slikala sam u Puli i nisu mi dali nikakve pregače, koliko su ozračeni ostali djelovi tijela odnosno koliko je štetno to bilo za ostatak? :( I ako sam dobro shvatila smije se boraviti pored zgašenog aparata? Provela sam 20tak min razgovoru s tehničarkom pored aparata pa me zanima je li za to vrijeme dobiveno kakvo zračenje? Hvala.

ps. Zbog čega na slici postoji neko bijelo područje skroz, crta ili sl, a nije blizu snimanog djela?

Miloshke
20.05.2012., 13:48
Da li se kod slikanja nosa daje kakva zaštita? Slikala sam u Puli i nisu mi dali nikakve pregače, koliko su ozračeni ostali djelovi tijela odnosno koliko je štetno to bilo za ostatak? :( I ako sam dobro shvatila smije se boraviti pored zgašenog aparata? Provela sam 20tak min razgovoru s tehničarkom pored aparata pa me zanima je li za to vrijeme dobiveno kakvo zračenje? Hvala.

ps. Zbog čega na slici postoji neko bijelo područje skroz, crta ili sl, a nije blizu snimanog djela?

Smije se boraviti pored zgasenog aparata. Na koje bijelo podrucje mislis?

Hard Candy
20.05.2012., 14:06
Na RTG snimci ima onako bijela mrlja na jednom djelu je l to neka greška u snimci ili?
Kažeš smije se boraviti, a je l ima zračenja?

Koliki bi trebao biti razmak između dva MRI različitih i istih područja?
Hvala :)

Miloshke
20.05.2012., 14:30
Na RTG snimci ima onako bijela mrlja na jednom djelu je l to neka greška u snimci ili?
Kažeš smije se boraviti, a je l ima zračenja?

Koliki bi trebao biti razmak između dva MRI različitih i istih područja?
Hvala :)

Nema zracenja. Koja mrlja, okaci snimku ili mi je posalji na pp.
Pitas za MRI ili RTG?

Hard Candy
20.05.2012., 14:55
MRI. Edit: Nemam tu sliku kod sebe.. ma onako kao kad nema filma.. ne znam idem progooglat pa ak nadjem nes slicno stavim..

I da se vratimo na štetnost, koliko su RTG i MRI štetni za slušne dlačice, kod osoba s oštečenim sluhom ili zvonjenjem u ušima?

Miloshke
20.05.2012., 15:17
Nije mi poznata stetnost za slusne dlacice. Zbog cega si snimala nos?

Hard Candy
20.05.2012., 15:26
Udarac. I koliko je preporuceno cekati izmedju MRI istog i različitog područja?

Miloshke
20.05.2012., 15:40
Sumnja na prijelom? Koja podrucja?

Hard Candy
20.05.2012., 19:16
Javim se na PM da ne spamamo.

anaji-ram
24.05.2012., 08:23
U rujnu 2011 imala sam operaciju ali prije op sam radila rtg pluća, u siječnju 2012 radila sam rtg sinusa, također krajem sjećnja sam ponovo radila rtg pluća.
Sad me ponovo šalju na rtg pluća, pa me zanima dali je to ipak previše??? Koje posljedice mogu biti izlagajući se tolikom rtg???

last day
02.06.2012., 22:22
negdje sam pročitao da CT zrači ko 724 rendgena ili 72 mamografije, a moja mama je ove godine bila na svemu - i nekoliko RTG-a, scintigrafija, lumbalne snimke kralježnice, pa opet 2 puta RTG, pa MS CT, itd plus MR....sad ne bi bilo ni čudo da oboli od nečeg težeg......:confused:

moja milena
06.06.2012., 18:01
Pozdrav!!

Dakle, mužić i ja radimo na bebici a on u sklopu liječničkog mora obaviti ortopan (slikanje zubi) i slikanje pluća. Zna li netko da li i kakve posljedice to može imati na zatrudnjivanje, buduću trudnoću i da tako kažem "valjanost" spermića?!
:)

Gerta
06.06.2012., 19:07
Pozdrav!!

Dakle, mužić i ja radimo na bebici a on u sklopu liječničkog mora obaviti ortopan (slikanje zubi) i slikanje pluća. Zna li netko da li i kakve posljedice to može imati na zatrudnjivanje, buduću trudnoću i da tako kažem "valjanost" spermića?!
:)

Nikakve.

moja milena
08.06.2012., 13:17
Nikakve.

Na čemu temeljite svoje mišljenje jer sam malo tražila po internetu i uglavnom nalazim na mišljenja da svako RTg zračenje utječe na cijeli organizam pa tako i na "plivače". Totalno sam zbunjena, ne znam da li da čekamo, koliko da čekamo :ne zna: Ne bih htjela zbog nestrpljenja roditi dijete koje bi moglo imati zdravstvenih problema u životu.

Hvala, pozdrav!

moja milena
13.06.2012., 11:08
Evo odgovaram sama sebi; puno više informacija i stručnih tekstova ima na američkim stranicama. Ljudi ne znaju pa svašta pišu, evo možda i nekom drugom ovo pomogne...:mig:

"
Pregnancy and Radiation Exposure
Robert Brent, MD, PhD
The following information pertains to reproductive risks of radiation exposures to women who are pregnant and have questions about the risk of birth defects and miscarriage. It is also for men and women who are concerned about radiation exposures they have had that might impact the development of their sperm or their eggs (ova) and their risk of genetic diseases because of the radiation exposure. The next few paragraphs are some basic concepts as an introduction to help understand the more specific information provided later. It must be remembered, however, that every healthy woman without personal or a family history of reproductive or developmental problems begins her pregnancy with a 3 percent risk for birth defects and a 15 percent risk for miscarriage. These are background risks for all healthy pregnant women.

Ionizing radiation is the kind of electromagnetic radiation produced by x-ray machines, radioactive isotopes (radionuclides), and radiation therapy machines. There is potential for the embryo or fetus to be exposed during the diagnostic or therapeutic procedures for women who are pregnant and have x rays, fluoroscopy, or radiation therapy or are administered liquid radioactive materials. To determine the risks of a radiation exposure, it is best to request a consultation from a health physicist who works at or consults for the organization where the procedures were performed. In many instances, an evaluation of the radiation exposure would not be necessary because the radiological procedure did not expose the developing embryo.

Most diagnostic procedures expose the embryo to less than 5 rad or 50 mSv.1 This level of radiation exposure will not increase reproductive risks (either birth defects or miscarriage). According to published information, the reported dose of radiation to result in an increased incidence of birth defects or miscarriage is above 20 rad or 200 mSv.

Family Members or Friends Receiving External Beam Radiation Therapy
It is commonly thought that after radiation therapy with a high-energy x-ray machine (a linear accelerator) or a teletherapy unit (a machine with a high-energy gamma radiation source) the person who received the treatment may be “radioactive.” This is not true. The radiation therapy does not cause the patient to become radioactive and be a source of radiation exposure. Therefore, contact with individuals receiving external radiation therapy does not have to be changed or limited.

Family Members or Friends Administered Radioactive Materials for Diagnosis or Therapy
If family members or friends have been administered radioactive materials for diagnosis or therapy, they will contain some residual radioactivity when they leave the facility. After a diagnostic procedure, they will be allowed to leave immediately unless there are other reasons for which they need to be hospitalized. In these cases, they have been administered a small amount of radioactive materials—only enough to successfully perform the procedure. There are no special concerns about interacting with them.

It might be different, however, if they have received radioactive material for a therapy procedure. In some cases, they might have to stay in the hospital for a few days because they received quite a bit of radioactivity. Even when they are allowed to go home, the amount of radioactivity they still have inside them will be much less but, most often, more than they would have with a diagnostic procedure. Depending on when the patient is allowed to leave and how much radioactivity was administered, there may or may not be any special precautions. In cases where additional guidelines are needed, the patient is given instructions from their health care provider regarding extra precautions to be taken. Some of these precautions might include limiting time around children or someone who is pregnant. If you are a family member, you can discuss these directly with the physician. If friends underwent the procedure, they would have received the information so you can discuss your concerns with them.

Radiation Exposure to the Sperm from Diagnostic X-Ray StudiesThere are no risks for genetic changes in the sperm if the testicle(s) has not been exposed. Testicular exposure and, therefore, sperm exposure may occur from some of the following diagnostic x-ray studies: (a) abdomen, hips, or pelvis, (b) lower spine, (c) bladder studies, intravenous pyelograms (IVPs), (d) fluoroscopy for urinary tract function, and (e) barium enemas (lower GI). Exposures to the sperm from these procedures are generally below 10 rad.

The risk from radiation exposure of sperm prior to conception has been studied in two large populations. The concern by most patients is whether the radiation exposure to the sperm will result in birth defects. In one study, thousands of patients who were exposed to radiation in Hiroshima and Nagasaki and had families were studied for the incidence of genetic disease and other reproductive effects. After 50 years of studying this population, there has been no demonstrable increase in genetic disease. What was learned is that the risk is extremely small and that you need very large populations to demonstrate this risk. In other words, the risk from the radiation is too small to be detected amid the spontaneous incidence of mutations and the hereditary component of mutations that may affect the offspring.

Similarly, men exposed to radiation therapy and receiving large doses of radiation that may have exposed the testes as well as chemotherapy with drugs and chemicals, which are mutagenic, have been studied by the National Cancer Institute. There are now several thousand patients who have survived cancer that occurred in childhood, adolescence, or early adulthood. Families of these individuals also have not demonstrated an increase in birth defects or miscarriage.

It is possible that infertility or sterility may result if the testes receive high exposures of radiation. Because of the theoretical risks, we advise men who have had even diagnostic exposures to radiation to wait for at least two spermatogenesis cycles, which is about four months. While these very low exposures that occur from diagnostic radiological procedures are so low that there probably is not even a measurable risk, we still make this recommendation of waiting following the radiation exposure.

Radiation Exposure to the Sperm from Radiation Therapy
External beam radiation therapy of the pelvis, hip, femur (upper long bone of the leg), bladder, and prostate could involve radiation of the testes. While it is possible to shield the testes for some of these radiation procedures, the scatter radiation could still be quite high. Unfortunately, with very high dosages to the testes the main complication is infertility. For those patients who remain fertile after therapy, their reproductive risks are not increased significantly. In other words, the risk of birth defects in the next generation for those men who remain fertile and conceive is quite low. Studies of the atomic bomb survivors indicate even in the high-exposure group that there is not an increased incidence of chromosome abnormalities or genetic disease in the next generation. That is also the case for studies from the National Cancer Institute, which indicate that patients who had cancer and received chemotherapy and radiation did not have an increased incidence in genetic disease or birth defects in the next generation, although they did have problems with infertility.

Nonionizing Radiation Exposure from Communication Microwave Sources
The sources of communication microwave radiation include microwave towers in neighborhoods used for communication devices by rescue squads, fire departments, and the police departments, for others who use emergency services, or just simply for cell phone connections in that area. These microwaves are nonionizing radiation and represent no risk for reproductive effects. They will not increase the risk of birth defects or miscarriage for individuals exposed to tower emissions or by living near the antenna for the emergency services in a community.

Other sources include buildings where there are a number of microwave dishes for transmission of communication and video. These dishes are receivers; they are not antennas. They emit no microwave radiation but receive microwaves either from satellites or antennas set up at distance places. They represent no risk whatsoever. "


--------------------------------------------------------------------------------

1Rad, mrad, sievert (Sv), or mSv are all units of radiation absorbed dose and are an indication of the amount of energy absorbed in tissue.
2Rad is a unit of radiation absorbed dose and is an indication of the amount of energy deposited in tissue.

Victora
21.09.2012., 12:13
Ja imam možda malo neobično pitanje, ali....u nekom razgovoru mi je rečeno da se za razvijanje i "printanje" RTG slika koriste opasne kemikalije. Nemam pojma koje, ali...ako ja te snimke onda držim doma - a mislim, a gdje ću ih držat, u garaži? - jel se trujem tako? :ne zna:

Gerta
21.09.2012., 16:31
Osim ako ih ne mislis npr. jesti u velikim kolicinama nema razloga za brigu

Victora
21.09.2012., 16:34
Osim ako ih ne mislis npr. jesti u velikim kolicinama nema razloga za brigu

Još ne :rofl:. Hvala ti na odgovoru.

Ako možda znaš koje su to kemikalije? Ja sam inače kemičarka po nekoj stručnoj spremi, ali nemam pojma kaj se koristi za RTG snimke, a ne mogu ni na netu naći...pa baš da vidim kaj je to tak jako štetno. :misli:

Gerta
21.09.2012., 17:42
Čekaj, jel inače analiziraš koje se kemikalije koriste u tiskanju časopisa koje listaš, izradi televizora, tipkovnica, žarulja, plastičnih masa kojih ti je stan krcat, deterdženata za rublje itd.itd.:confused:

Prije su se RTG snimke razvijale ručno u tamnim komorama. Taj posao su obavljali ljudi.
Danas postoje automatizirane kamere u kojima se izrađuju filmovi nešto drukčijom tehnologijom.
A da ne govorim o digitalizaciji radiografije gdje je opet sasvim novi i skroz drukčiji način izrade filmova.


U radiologiji su stroži i drukčiji uvjeti rada nego u nekim drugim strukama.
Ali ne postoje ograničenja ili pravilnici vezano uz moguće opasnosti pri arhiviranju RTG snimaka.
Ukratko, zamaraš se glupostima.

Victora
22.09.2012., 20:26
Čekaj, jel inače analiziraš koje se kemikalije koriste u tiskanju časopisa koje listaš, izradi televizora, tipkovnica, žarulja, plastičnih masa kojih ti je stan krcat, deterdženata za rublje itd.itd.:confused:

Prije su se RTG snimke razvijale ručno u tamnim komorama. Taj posao su obavljali ljudi.
Danas postoje automatizirane kamere u kojima se izrađuju filmovi nešto drukčijom tehnologijom.
A da ne govorim o digitalizaciji radiografije gdje je opet sasvim novi i skroz drukčiji način izrade filmova.


U radiologiji su stroži i drukčiji uvjeti rada nego u nekim drugim strukama.
Ali ne postoje ograničenja ili pravilnici vezano uz moguće opasnosti pri arhiviranju RTG snimaka.
Ukratko, zamaraš se glupostima.

:rolleyes:. Nemam što drugo na sve napisano iskomentirati. Dovoljno je pogledati kako ti odgovori izgledaju. :kava:

Dakle, ako netko zna, mene zanima ono što sam u postu gore napisala. Ali netko tko zna o čemu govori, a ne bilo tko, molim.

dire Dawn
26.09.2012., 19:11
jel bi mi znao tko pojasnit nalaze RTG-a? :)

matillda
09.11.2012., 16:42
poštovani,

nigdje ne mogu pronaći info - kod CT snimanja cijelog abdomena (od vaginalnog i rektalnog otvora pa sve do pluća) kolika je preporučena pauza između dva takva snimanja?

obnove li se stanice u određenom periodu i u kojem?

konkretno me zanima koje su posljedice kod 4 takva snimanja unutar manje od 10 dana?

unaprijed hvala :)

matillda
12.11.2012., 11:38
itko? pa zar nitko? :(

kako je moguće da ne postoji mjesto gdje mogu dobiti ovu info, zar je ovo tolika tabu tema? :confused:

molim vas, bar netko :moli:

hvala :)

matillda
14.11.2012., 15:11
zašto ste mi prebacili temu ovdje gdje ljudi paničare oko jednog rtg pluća? :(

ja nisam ni spomenula da sam unutar 10 dana ozračena s 10-tak rtg-a pluća i abdomena jer sam to smatrala nebitnom sitnicom, a ovdje se diže panika oko jednog rtg-a, normalno da mi nitko ne odgovara na pitanje, nikog ne zanima CT, samo rtg...

idem onda tim jezikom, možda mi se netko smiluje :moli:

1 CT abdomena = 500 RTG pluća
4 CT abdomena = 2000 RTG pluća

kakve su posljedice ako unutar 10 dana bez prekida bivate snimani rtg-om pluća 2000 puta?

još nešto:
CT abdomena = 10 mSv
CT zdjelice = 10 mSv

meni su snimani svaki put zajedno i trbuh i zdjelica, jesam li svaki put primila ukupno 20 mSv? ako je, onda sam unutar 10 dana ozračena s 4000 RTG pluća.

moram napomenuti da su prva dva CT-a bila donekle opravdana, druga dva potpuno bez razloga.

itko? :moli:

El Gato Félix
14.11.2012., 18:56
zašto ste mi prebacili temu ovdje gdje ljudi paničare oko jednog rtg pluća? :(

Poštovana,

prije svega, iz naslova teme "Radiološke pretrage..." jasno se vidi kako se na ovoj temi ne raspravlja samo o rendgenu pluća, nego i o drugim radiološkim pretragama (onima koje zrače) pa se tako tu našlo i primjera CT-abdomena i mozga itd. Osim toga, tema koju ste otvorili je spojena s ovom temom tek 12.11.2012. u 16:53, a o čemu postoji zapis kojeg i ostali moderatori i administracija foruma mogu provjeriti. Tako da spajanje sigurno nije razlog zašto Vam nitko nije odgovorio na pitanje. A tema je spojena upravo zato jer se bavi onime što ste pitali - opasnostima i posljedicama ionizirajućeg zračenja uslijed različitih pretraga a ne uslijed rendgena pluća!

Što se odgovora tiče, na forumu pišu i radiolozi te mislim da će Vam oni dati bolji odgovor na pitanje. Molim Vas da pričekate.

Gerta
14.11.2012., 19:38
zašto ste mi prebacili temu ovdje gdje ljudi paničare oko jednog rtg pluća? :(

ja nisam ni spomenula da sam unutar 10 dana ozračena s 10-tak rtg-a pluća i abdomena jer sam to smatrala nebitnom sitnicom, a ovdje se diže panika oko jednog rtg-a, normalno da mi nitko ne odgovara na pitanje, nikog ne zanima CT, samo rtg...


Za početak o načinu na koji forum funkcionira...
da bi na neko pitanje bilo odgovoreno (osobito ako se radi o specifičnom području koje nadilazi opće znanje i interese ljudi) mora se na forumu pojaviti netko tko bi znao odgovoriti te da ta osoba u tom trenutku ima volje i vremena za pisanje odgovora.
Tako da mislim da nema mjesta ljutnji :mig:


idem onda tim jezikom, možda mi se netko smiluje :moli:

1 CT abdomena = 500 RTG pluća
4 CT abdomena = 2000 RTG plućaOvaj preračun nije nužno točan.
Jako zavisi o parametrima ekvizije snimanja tako da ne mora biti baš tako.
Za CT postoje i low dose protokoli gdje se količina zračenja značajno smanjuje, a koji se mogu koristiti ovisno o tome što se želi prikazati,.kakve su posljedice ako unutar 10 dana bez prekida bivate snimani rtg-om pluća 2000 puta?

još nešto:
CT abdomena = 10 mSv
CT zdjelice = 10 mSv

meni su snimani svaki put zajedno i trbuh i zdjelica, jesam li svaki put primila ukupno 20 mSv? ako je, onda sam unutar 10 dana ozračena s 4000 RTG pluća.

moram napomenuti da su prva dva CT-a bila donekle opravdana, druga dva potpuno bez razloga.

itko? :moli:

Kada se radi abdomen i zdjelica to je manje nego posebno abdomen i posebno zdjelica jer se inače ta dva pregleda preklapaju.
Ako je apliciran kontrast i rađen višefazni protokol doza se naravno povećava.

Dosita nije uobičajeno u tako kratkom vremenu raditi tolike CT preglede (osobito abdomena), ali se događa u hitnim stanjima kada se ne gleda na količinu zračenja već se jednostavno dijagnostika i dinamika problema ne mogu drugom metodom prikazati.
Je li u konkretnom slučaju bilo opravdano ili ne treba pitati one koji su na te preglede upućivali (ne znam je li se to moglo riješiti drugačije :ne zna:)

Kakve će to posljedice ostaviti doista je nemoguće za pretpostaviti.
Postoje determinističke posljedice zračenja koje se pojavljuju odmah i prvenstveno su vezane uz veće doze (nuklearne katastrofe i sl).
Stohastički učinci se zbrajaju (znači sva zračenja kroz život) i posljedica uvelike ovisi i o otpornosti organizma.


Za orijentaciju ....
količina prirodnog zračenja godišnje (bez izloženosti medicinskom zračenju) kod nas je otprilike ekvivalentna 50 RTG pluća.

Rizik nekog apstraktnog pojedinca da razvije tijekom života smrtonosni karcinom je oko 5%
CT pregled abdomena povećava taj rizik za 0,1%

Količina zračenja koju bi fetus primio tijekom 3 CT-a zdjelice trudnice ne bi bila dovoljno velika da se na osnovu bojazni za malformacije ploda učini abortus.

Navela sam neke primjere radi orijentacije...možda pomogne.

Inače, slažem se da se mnogi CT pregledi rade doista radi upitnih razloga (jedan od tih je i defenzivna medicina danas gdje se sve mora predijagnosticirati jer u protivnom slijede tužbe, prozivanja po novinama i sl) i treba razmisliti prije nego li se pošalje nekoga na CT, ali ako je doista indicirano i ako će nalaz CT-a utjecati na odluku o daljnjem liječenju onda je svakako opravdano i korist dobivena nalazom može premašiti potencijalnu štetu uslijed zračenja.

Nadam se da sam bila od koristi

matillda
14.11.2012., 23:56
@ el gato, hvala na pojašnjenju :) tema mi je, i kao samostalna i kao pridodana ovoj, uredno padala na kraj druge stranice, nitko je na trećoj više ne bi registrirao, zato sam reagirala...

@gerta, hvala na opširnom odgovoru :grli:

ja sam ljuta zbog nepotrebnog zračenja :503: kad sam, nakon povratka iz bolnice, pitala liječnike-poznanike (i svih za koje znam da su liječničke ili radiološke struke) u vezi toga što mi je napravljeno - nisam mogla ne primijetiti prvotni izraz zgroženosti/sažaljenja, znaš ono kad čovjeku u pogledu skužiš što misli jer je info na njega ostavila jak dojam... e i po tome sam shvatila da je ovo previše zračenja...
zanimljivo, svi su rekli da se nakon jednog CT-a stanice obnove nakon nekog vremena (barem 6 mjeseci), kako su se mogle obnoviti CT-bombardiranjem svaki drugi dan? nikako :(

prva 2 CT-a su imala nekog smisla (iako mislim da se slijepo crijevo operira, a ne ozračuje se osobu toliko), ta dva su bila pred i post kontrastno, druga dva (oba u istom tjednu) su bila potpuno nepotrebna i to me ljuti :503: šef koji ih je naredio je bio pred mirovinu i fućkalo mu se jer on neće tu više biti kad se ja vratim s karcinomom... na viziti kod njegovog "to na ct" ostali liječnici koji su bili s njim su ga pokušavali odgovoriti od ct-a, vidila sam da su se trudili spasiti me, ali ovaj se nije dao :(
pitao je "zašto ona ima proljev? to na ct", ovi drugi su mu odgovarali "dajemo joj prostigmin svaka 4 sata, normalno je da ima proljev", a on na to "to na ct"... dva dana nakon toga ponovo ista priča proljev(prostigmin)=ct :(
na ta dva druga ct-a ništa nisu vidili pa su me ponovo operirali 10 dana nakon prve op, imam rez iz gaćica do želuca, lako za rez, ali toliko zračenja zbog jednog crvuljka :(

imam pitanje za liječnike: smije li se osobu poslati na tako opasnu količinu ct-ova (iako je prije druga dva ct-a već operiran crvuljak i znalo se da je to), a da je se prije toga ne obavijesti o štetnosti i upita pristaje li ona na to?

hvala :)

Gerta
18.11.2012., 15:06
zanimljivo, svi su rekli da se nakon jednog CT-a stanice obnove nakon nekog vremena (barem 6 mjeseci), kako su se mogle obnoviti CT-bombardiranjem svaki drugi dan? nikako :(


Ne znam odakle im takva informacija :confused:
Niti na jednom predavanju o zaštiti od zračenja na kojemu sam bila ( a bila sam ih na pododsta) nije navedeno 6 mjeseci kao neki vremenski okvir obnove stanica.

Utjecaj zračenja na naš organizam je izrazito kompleksan.
Postoje stanice koje se obnavljaju velikom brzinom ( kao što su npr. stanice sluznice crijeva) i koje prve bivaju pogođene štetnim utjecajima - od tuda proljev kod radijacijske bolest uslijed izloženosti vrlo velikim dozama.
Međutim mutacije koje mogu nastati uslijed izloženosti zračenju nemaju nekakav "sigurnosni period" u kojem se mogu popraviti.
To ovisi o ukupnoj količini zračenja i našim reparatornim organizmima.


imam pitanje za liječnike: smije li se osobu poslati na tako opasnu količinu ct-ova (iako je prije druga dva ct-a već operiran crvuljak i znalo se da je to), a da je se prije toga ne obavijesti o štetnosti i upita pristaje li ona na to?

hvala :)


Hm...kod nas pacijent prije hospitalizacije potpisuje "informirani pristanak" kojim pristaje na medicinske procedure i postupke koje odredi nadležni liječnik,a koje su u interesu njegovog liječenja.
meni je osobno takva forma kakva je kod nas bezveze jer je previše općenita.
Radije bih da se na neki način razdijeli po vrstama medicinskih intervencija, tj. da se pacijenat višekratno obavješatav o planu liječenja i traži pristanak, tj. da i pacijent surađuje tijekom svog liječenaj,a ne da ga se voza ko krpu.
Mislim da bi to olakšalo situaciju i pacijentima i nama.

Tako da mislim da je šef koji te slao na CT imao pokriće u vidu tog pristanka iako dvojbeno ostaje pitanje opravdanosti indikacije.
U prijevodu, nije nužno morao tebe pitati pristaješ li na CT već je trebao sebe pitati je li taj CT uistinu potrban.

U ustanovi u kojoj radim se pacijente sa sumnjom na apendicitis šalje na UZV pregled.
Ako postoji klinička slika apendicitisa, odgovarajući lab nalaz i UZV potvrdi apendicitis pacijenta se operira.
Ako se na UZV ne vidi apendicitis to ne znači da ga nema (UZV nije dovoljno osjetljiv za postavljanje takve dijagnoze) , pacijent se prati te se na osnovu lab nalaza i kliničke slike odlučuje hoće li ga se i dalje pratiti ili će se operirati.

CT se radi u takvim slučajevima kada je situacija nejasna, tj. kada UZVpregled nije dovoljno informativan,a klinička slika i lab nalazi nisu u potpunosti usuglašeni sa apendicitisom, a pacijentu se stanje pogoršava.

Kakva je situacija bila konkretno u tvom slučaju, što se događalo, na što su sumnjali i zašto su radili CT doista je teško sada reći.
Ja se nadam da su imali razlog zašto su tako postupili :ne zna:

matillda
19.11.2012., 13:25
to za obnovu stanica mi je rečeno od strane liječnika, kažu da nije isto odraditi 4 ct-a u tjedan ipo ili npr. u 4 godine, koliko sam ja čula iz usta liječnika - radijacija se taloži, ali se stanice u međuperiodu stignu (barem donekle) obnoviti :ne zna:
također mi je rečeno da postoji nekakvo opće pravilo (možda u medicini rada, kod sanitarne knjižice i sl.) da se osobe, kojima nije nužno, ne šalje na jedan obični rtg pluća u periodu kraćem od 6 mjeseci.

Hm...kod nas pacijent prije hospitalizacije potpisuje "informirani pristanak" kojim pristaje na medicinske procedure i postupke koje odredi nadležni liječnik,a koje su u interesu njegovog liječenja.
a di je ovo kod nas/vas? ja sam u rh i nikakav info pristanak nisam potpisala :confused:
prva 2 ct-a i 3 dana u bonici su obavili bez ikakvog potpisa, potpisala sam samo dva puta - kod obje operacije, neposredno prije samog zahvata, sam potpisala pristanak na operaciju i na anesteziju - i to je sve, ništa drugo, niti je itko sa mnom popričao u mjesec dana agonije u bolnici, pokušavali su mi spasiti život, ali mi nitko o tome ništa nije rekao, jutarnja vizita od 1 minute izgleda ovako "kako ste?" i "to na rtg (skoro svaki dan op.a.)" ili "to na ct".
rtg-ove su mi radili skoro svaki dan po dva - rtg pluća i abdomena.

Kakva je situacija bila konkretno u tvom slučaju, što se događalo, na što su sumnjali i zašto su radili CT doista je teško sada reći.
Ja se nadam da su imali razlog zašto su tako postupili
na žalost, nisu imali razloga što su tako postupili :(
ušli su operacijom unutra, lavandirali cijelu trbušnu šipljinu i jako su dobro znali da nemam aliena u trbuhu, nego da infekcija tinja i dalje jer nisu sve dobro isprali. ne radiš još 2 ct-a nakon sanacije apendixa kad pouzdano znaš da je to bilo u pitanju, a znaš.
eto, to me ubija :( i to što nisu bili oni koji su tako postupili, nego on a oni su ga stvarno pokušavali odgovoriti od toga (to se odvijalo za vrijeme vizite) točno sam vidila da su mi ovi drugi pokušavali spasiti život ne izlažući me još dvama ct-ovima bez potrebe.
davali su mi svaka 4 sata injekciju za rad/grčenje crijeva, cilj tih injekcija je upravo rad i pražnjenje crijeva, normalno je imati proljeve (kad ne primaš krutu hranu i kad je flora uništena antibioticima na litre i litre), ostali su šefu pokušavali objasniti da je normalno što imam proljeve, a on me zbog tih proljeva, koje su sami izazivali prostigminom, slao na ct-ove jer je taj proljev njemu sumnjiv :confused: ta rasprava se odvijala pred mojim očima i bilo mi je kristalno jasno koliko su ta 2 ct-a nepotrebna, ostali liječnici su se stvarno trudili spasitit me od tolikog zračenja, ali su morali njega poslušati :(

ja sam, inače, prvo doma bila 2 dana s perforacijom crvuljka, četvrtak i petak (namjerno spominjem dane u tjednu jer su igrali ulogu) - jaki grčevi, bolovi, povraćanje i proljev, bol u cijelom trbuhu. zvali liječnicu, zvali hitnu, nitko nije došao nego telefonom zaključili da je viroza, nek uzimam tekućinu itd.
meni su bolovi bili sve jači jer je sva tekućina išla u međuprostor, a osjećala sam užasnu dehidraciju ma koliko popila (logično jer je voda odlazila unutar trbušne šupljine, a ne u debelo crijevo pa se nije apsorbirala).
u pet navečer mi je bilo sve gore, rođak me odvezao na hitnu gdje su mi dali uputnicu za internu.
dolazim na internu oko 2 u noći (jer je tim hitne bio na terenu pa smo ih čekali 2 sata), liječnica izvadi krv i kaže mi da imam upalu mokraćnih putova (nije mi mogla uzeti mokraću na analizu jer nije ništa iz mene moglo izaći), ja njoj govorim da mi je slijepo crijevo (!) ne znam kako, ali osjećala sam da je to, ona meni da je upala mokraćnih, ja njoj da nikad nisam imala problema s mokraćnim i da me boli do želuca apsolutno sve i da osjećam pritisak u trbušnom međuprostoru i da je slijepo crijevo, ona opet po svom. ja je pitam je li isključila slij. crij. - ona kaže da je. ja je pitam - kako, je li iz krvi? ona kaže - da iz krvi. ja kao laik znam da se tako ne može isključiti slij.crij. i znala sam tad da se mogu viditi samo parametri za upalu. s obzirom na dvodnevno izlijevanje sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu - meni su crp i leukociti morali biti jako visoki, ona je iz krvi vidila upalu/infekciju, ali je proizvoljno zaključila/odabrala mokraćne putove umjesto crvuljka, smije li ona to?? ne bih ništa rekla da joj ja nisam stalno ponavljala da je slij. crij., na kraju se izderala na mene i mamu (jer smo propitivali) da je kasno i da smo trebali doći ranije jer je ona sad umorna! (wtf?!?!) sprašila me na odjel nefrologije i da ona ide leći jer je umorna :503:
bio je petak navečer, na odjelu nefrologije nema dežurnog liječnika do ponedjeljka. cijeli vikend sam ležala u stravičnim bolovima, pri odlasku na wc redovito padala u nesvjest, skupljali su me s poda, trbuh me stravično bolio, liječnika nije bilo sve do pon, sestre su mi davale antibiotike za liječenje mokraćnih putova... horor...
u ponedjeljak napokon dolazi liječnica, kaže "ovdje nema peristatike crijeva, ovo je za kirurgiju", vidim laganu paniku, dolazi još jedna potvrditi njene riječi, odvode me na rtg (u petak su obavljena 4 rtg-a - dva na prijemu interne, dva na nefrologiji, sve istu večer). dakle - rtg pluća i abdomena, i uzv abdomena. na uzv-u se vidi slobodna tekućina (ascites) i tu je, po meni opravdano, (jer sam imala karcinome u obitelji i znam podosta na tu temu) došao trenutak za prva dva ct-a (jedini opravdani) pred i post kontrastno. tu su mi pri izlasku iz ct-a na moje inzistiranje što mi je (jer je prvi znak tatinog raka bio ascites, a još mi med sestra koja mi je kroz braunilu na ruci na brzaka sprašila kontrast rekla - "ovako sam ja i vašeg tatu :eek: ) rekli su mi da se vidi "nešto oko slijepog crijeva". uslijedio je trenutni op zahvat (tu dolazi do mog prvog potpisa, ništa prije toga), sve su lavandirali, ostaci crvuljka su bili gangrenozni i po stupnju raspadanja su rekli da je bio puknut 5 dana, imali su jako puno toga ispirati jer je infekt migrirao u okolno masno tkivo, bilo je puno previše toga (i hrana kojom su me trpali na nefrologiji i silili da moram jesti jer da se zato rušim u nesvjest, sva ta hrana je odlazila u međuprostor).
daju mi prostigmin svaka 4 sata da crijeva počnu raditi i počela su raditi i tu ti sad upada ona priča što je šefu sumnjiv proljev (kojeg su mi sami izazivali i koji je bio poželjan!), temperatura je stalno stajala na 38.6, u svako doba dana je bila tolika. ja, kao laik, znam da je to znak da se ne radi o virozi (jer bi onda temp rasla i padala ovisno o dijelu dana), nego je u pitanju infekcija negdje u tijelu, temp je uporno bila tolika, leukociti i crp su svaki dan sve više rasli... je li ovo razlog za još 2 ct-a? nije, sigurno nije jer su bili unutra i sve istražili. sve rtg-ove kroz te dane niti ne nabrajam. voda u plućima cijelo vrijeme - naravno da nije od ležanja kad je u plućima bila već nakon samo tri dana ležanja - nego je od infekcije u trbuhu i pritiska napuhnutog trbuha na pluća, nisam mogla udahnuti do kraja. po meni, svaki liječnik bi zaključio da nije dovoljno dobro očišćeno, ne bi slao na još dva ct-a tražiti bilo što kad je bio unutra i sve vidio, zar ne? ne bi ga kolege toliko odgovarale od ta dva ct-a da nisu bili nepotrebni i da nisu bili opasni.
pristupili su drugom op zahvatu gdje su opet sve lavandirali i našli par gnojnih džepova i još infekta jer se nije moglo sve očistiti prvom op.

bila sam mjesec dana u bolnici, imam rez od gaćica do želuca, primila sam cca 300 injekcija, istovremeno sam imala po tri braunile jer 10-tak litara intravenozno nije moglo stići u jednom danu (uglavnom antibiotici, infuzije (elektroliti, glukoza, a posebno po dvije ogromne boce kalija koji pak mora jako sporo teči, sve su mi žile popucale)).
i sve to bih prihvatila kao sastavni dio života da nije ta 4 ct-a koji su mi, vjerojatno, odredili trajanje života :( i ne podnosim kad me netko krene razuvjeravati i govoriti mi nek pozitivno mislim jer su čuli da postoje iznimke kojima toliko zračenje neće presuditi. meni je dovoljna bila reakcija svake osobe (koja je liječničke struke) kojoj sam poslije rekla za to zračenje - ona prva reakcija i izraz lica koji zrači sa "šok i sažaljenje" to mi je pouzdan dokaz što su mi napravili.

pitanje za liječnike: smije li liječnica, uza sve krvne nalaze koji upućuju na upalu/infekciju, nasumično odabrati da ona želi da to, eto, bude urinoinfekt? smije li zanemariti moje zapomaganje da osjećam da je slijepo crijevo i uvjeriti me da je pouzdano iz krvnog nalaza isključila mogućnost slijepog crijeva (poslije se ispričavala što "nije prepoznala slijepo crijevo")?
smije li me s perforiranim crvuljkom zarobiti na nefrologiji bez nadzora liječnika skoro 3 dana?
i ono najvažnije: smije li jedan liječnik, usprkos suprotnom mišljenju kolega, poslati me još dva puta na ct bez iti jednog jedinog razloga?

hvala ti gerta što jedina imaš hrabrosti progovoriti o ovome :grli:
inače i u rl svi okreću glavu, vidi se da su puni sažaljenja, ali nitko ne želi progovoriti protiv odluke liječnika (neki su se usudili vrtiti glavom u znak zgražanja nad 4 ct-a), liječničke odluke su zaštićene poput ličkog medvjeda, ma kako neispravne i životno štetne bile.
baš me zanima hoće li se, osim tebe, itko osvrnuti na ovaj moj slučaj...

Gerta
19.11.2012., 17:19
OK, sada su neke stvari jasnije. :top:

Nisu te 4 puta slali na CT već su te slali 2 puta , s tim da je svaki put rađeno nativno i postkontrastno skeniranje. Jesam dobro razumjela?
Standardno se CT abdomena uvijek radi uz primjenu kontrasta, tj. nativno i postkontrastno (osim u rjeđim slučajevima kada se radi samo nativno ili samo postkontrastno).
U određenim situacijama se rade čak 4 faze - znači 4 skeniranja tijekom jednog pregleda.
Nimalo neuobičajeno.


Po svemu što si napisala, više mi CT koji je rađen ni ne izgleda bespotreban.
Prvi put su ga radili jer je klinička slika bila nejasna obzirom na nastali ascites sa jakim bolovima.
Nakon operacije nije rađeno zbog proljeva nego jer je (očito opravdano) posumnajno na postojanje postoperativne kolekcije što u svakom slučaju doista je indikacija za CT jer bez toga ne bi znali treba li pacijenta ponovno otvarati i gdje treba tražiti rezidualnu tekućinu. Postoperativne kolekcije mogu biti ozbiljan problem jer može doći do nastanka apscesa i peritonitisa, pa čak i sepse tako da u takoj situaciji CT uopće nije neopravdan.


to za obnovu stanica mi je rečeno od strane liječnika, kažu da nije isto odraditi 4 ct-a u tjedan ipo ili npr. u 4 godine, koliko sam ja čula iz usta liječnika - radijacija se taloži, ali se stanice u međuperiodu stignu (barem donekle) obnoviti

također mi je rečeno da postoji nekakvo opće pravilo (možda u medicini rada, kod sanitarne knjižice i sl.) da se osobe, kojima nije nužno, ne šalje na jedan obični rtg pluća u periodu kraćem od 6 mjeseci.


Radijacija se doista "taloži" ( to je onaj dio što sam objašnjavala o stohastičkim učincima radijacije), ali to vrijeme oporavka nije tako strogo definirano.
Ne zaboravi da liječnici (osim radiologa,onkologa i specijalista nuklearne medicine) nemaju posebnu edukaciju o štetnostima zračenja osim onoga dijela radiologije što su slušali na faxu.
Tako da tih "6 mjeseci" nije nikakvo opće pravilo nego nekakvo njihovo mišljenje koje nije u potpunosti utemeljeno.

Osobe kojima nije nužno se ne radi nikakav pregled koji uključuje zračenje, pa bio to i najobičniji RTG pluća. Izuzetak je samo mamografija kao jedini dopušteni preventivni pregled koji uključuje zračenje, a dopušten je za opću populaciju.

Sve u svemu, iako mi se u početku činilo da su pretrage učinjene bezrazložno, nako što si objasnila tijek bolesti jasno mi je zašto je tako napravljeno i vjeruj mi, taj drugi CT na kolem su opisane kolekcije je itekako utjecao na dalji tijek liječenja i samim time nije bio neopravdan.

Ja se na tvom mjestu ne bih više brinula oko toga jer iako je svako zračenje potencijalno opasno, u tvom slučaju opasnije je bilo previdjeti ono što se CT-om utvrdilo.
Otprilike jednaku količinu zračenja bi primila da ti je slučajno na UZV pronađen hemangiom, pa se on išao potvrditi CT-om koji uključuje 4 faze skeniranja u jednom pregledom i radi se rutinski.

Da rezimiram...i 1 CT u 20 godina je previše ako se radi bezveze i ako se ne zna zašto se traži. Ali ako postoji indikacija, ako se zna što se želi dokazati ( a da se ne može metodom koja ne uključuje zračenja) i ako će očekivani nalaz utjecati na tijek daljnjeg liječenja onda je situacija bitno drukčija.

hrvoje dr.
26.11.2012., 20:04
...
pitanje za liječnike: smije li liječnica, uza sve krvne nalaze koji upućuju na upalu/infekciju, nasumično odabrati da ona želi da to, eto, bude urinoinfekt? smije li zanemariti moje zapomaganje da osjećam da je slijepo crijevo i uvjeriti me da je pouzdano iz krvnog nalaza isključila mogućnost slijepog crijeva (poslije se ispričavala što "nije prepoznala slijepo crijevo")?
smije li me s perforiranim crvuljkom zarobiti na nefrologiji bez nadzora liječnika skoro 3 dana?
i ono najvažnije: smije li jedan liječnik, usprkos suprotnom mišljenju kolega, poslati me još dva puta na ct bez iti jednog jedinog razloga?

.ebe, itko osvrnuti na ovaj moj slučaj...
Mene zanimaju vaše otpusne dijagnoze,pod prvo
Drugo primljeni ste na interni odjel,kako to mislite da ste bez nadzora,ukoliko postoji neki problem lupetam sada bolovi u prsima/stenokardija zove se dežurni liječnik i to je sasvim najnormalnije.

matillda
28.11.2012., 00:53
hvala hrvoje na reakciji :)

Mene zanimaju vaše otpusne dijagnoze,pod prvo
na otpusnom pismu (koje se proteže na 2 strane gustog teksta) pod Dg. piše:
abdomen acutum
appendicits acuta gangrenosa perforans
peritonitis diffusa purulenta
abscessus retrocoecalis
adhesiones intestini tenuis mulitiplices

možda vas zanimaju i zahvati, pod Op. piše:
2.4.2012. OP: laparotomia mediana inf., appendectomia, lavage et drainage cavi abd. duplex. PHD.
12.4.2012. OP: relaparotomia mediana, evacuatio abscessi, adhesiolysis, sutturae intestini tenuis, lavage et drainage x2.

liječnici su mi sami, nakon prve op, rekli da je, po stupnju gangrenoznosti crvuljka, vidljivo kako je do puknuća došlo 5 dana prije op.

Drugo primljeni ste na interni odjel,kako to mislite da ste bez nadzora,ukoliko postoji neki problem lupetam sada bolovi u prsima/stenokardija zove se dežurni liječnik i to je sasvim najnormalnije.
točno tako kako sam napisala - umirala sam bez nadzora liječnika (i sve doslovno tako jer su me nakon toga spasili u zadnji tren).
i vi, kao liječnik, znate da, kad vam dođe osoba s perforiranim crvuljkom, tu osobu morate operirati, nikako je ostaviti ležati još tri dana bez nadzora liječnika.
bolovi su bili stravični (jer je sve bilo razliveno unutra s obzirom da mi je već dva dana prije puknuo crvuljak) a sestre su me na odjelu nefrologije liječile od nepostojeće upale mokraćnih puteva i trpale hranom koja je odlazila u potrbušnicu među organe i izazivala stravične bolove, stalno sam im se rušila u nesvjest (to je trajalo od petka do ponedjeljka, taj odjel nema dežurnog liječnika vikendom) i, ne, nitko nije pozvao liječnika, ostavili su me ukupno 5 dana ležati s puknućem slijepog crijeva, imala sam halucinacije i bila na rubu smrti.
umjesto da su pozvali liječnika s obzirom na jaukanje od bolova i rušenje u nesvjest, oni su mi, da se ne bih više rušila, stavili pelenu, digli ogradu na krevetu i zabranili mi ustajanje.
u ponedjeljak sam ugledala liječnika nakon ukupno 5 dana agonije puknutog crvuljka i naravno da je nastala strka i panika s njihove strane.
dotična internistica koja mi je trajno promijenila život svojom bahatošću ("tko je vidio dolaziti u 2 u noći u bolnicu, što niste prije došli ja sam umorna") nam se kasnije ispričavala što, kako ona kaže, "nije prepoznala slijepo crijevo" - ne razumijem kako je nije sram, imala je sve krvne parametre koji su ukazivali na to (jer sam joj došla s dvodnevnim puknućem) i ona me pošalje liječiti mjehur iako sam joj ponavljala da mi je slijepo crijevo??

- kako mi je jedna osoba mogla ovako presuditi?
- kako me je s perforacijom crvuljka mogla poslati tri dana na odjel bez liječnika, svi znamo koliko je osobu u takvom stanju po život opasno ostaviti cijeli vikend bez nadzora i kljukati hranom koja je zagadila trbušni međuprostor.
- odakle joj pravo da, temeljm krvne slike (koja je nesumnjivo ukazivala na tešku upalu kojoj je prethodilo dvodnevno puknuće crvuljka) samoinicijativno bez osnove sama odabere mokraćne putove (nije analizirala urin) iako sam joj ja govorila da mi je slijepo crijevo?
- da sam bila operirana tu prvu večer sve bi bilo drugačije, i ne bi bilo tolikih CT-ova

hvala hrvoje na trudu :)


@gerta, hvala na odgovoru :) svoje sam spoznaje iznijela temeljem reakcija i izjava većeg broja liječnika pa bih se samo ponavljala.
samo bih ispravila - nisu bila 2 nego 4 CT-a, prvi ponedjeljak su bila 2 (prvi predkontrastno, drugi postkontrastno), tjedan dana kasnije u sljedeći ponedjeljak je bio jedan CT (bez kontrasta) i dva dana kasnije (u srijedu) još jedan CT (također bez kontrasta), u međuvremenu je bio velik broj RTG-ova pluća i abdomena. niti jednom nikakvu zaštitu ginekološkog dijela nisam dobila, snimano je sve od rektuma do pluća.
a ovo po pitanju je li ili nije bilo potrebno odraditi ova druga dva CT-a - nije bilo potrebno, liječnici koji su vrhunski abdominalni kirurzi (i koji su me operirali) su pokušavali spriječiti to zračenje, stvarno su se trudili, vidila sam po njima koliko je to nepotrebno i štetno, ne bi oni tako proturječili svom šefu da nije bilo osnove, samo jedan čovjek je o tome odlučio iako su ostali bili protiv i pokušali su me spasiti, ali šef je bio pred mirovinu i nije ga bilo briga jer neće dočekati kad za koju godinu dođem s karcinomom (ovo sve sam kasnije saznala iz liječničkih krugova, svi su se zgražali, što nad tolikim zračenjem, što nad internisticom koja me skoro ubila)
hvala gerta na odgovoru :)

lahor
28.11.2012., 01:35
Nažalost, ništa iznenađujuće. Ima toga i na rebru, ne samo u manjim bolnicama.

gita50
22.02.2013., 19:33
Danas sam slikala kompletnu kičmu (6 slika :eek:). Nisam imala pojima da će biti toliko, da sam znala ne bi ni pristala. Liječnik mi ništa nije rekao. Mislila sam da će biti 2.
Nakon slikanja, su me uplašili da sam premlada za to i da su mi 6x ozračeni jajnici, da mijenjam doktora. Da su mi to barem rekli ranije. (Imam 33 godine, inače sam zdrava i imam 2 djece, nisam trudna)

Sad sam u totalnom šoku. Očajna sam. Ne znam ni kako sam se vratila doma. Može li mi netko reći nešto više. Ništa slično ne nalazim bilo gdje na netu.
Znači li to da više ne mogu ostatiti trudna, koje su nuspojave? Sad je vikend, a u ponedjeljak ću tek doktoru.

matillda
23.02.2013., 03:43
Danas sam slikala kompletnu kičmu (6 slika :eek:)
ništa ti od toga neće biti, to je zbilja sitnica... mene su u jednom tjednu ozračili s ct-ovima protuvrijednosti cca 3 tisuće rtg snimki (cijeli trbuh s jajnicima i maternicom, polovica snimki potpuno nepotrebna) i ovdje me uvjeravaju da to nije ništa pa sad ti vidi - ti 6 puta ja 3 tisuće :ne zna:
ja nisam rodila, ne znam je li mogu, nitko mi nije ništa o tome rekao niti me upozorio...
općenito se okoliša i izbjegavaju odgovori... čak i ovdje na forumu, jedna osoba se zbilja potrudila, a doktor je pitao za dijagnozu i više se nije javio...

u svakom slučaju - to tvoje je zbilja beznačajno, ništa ti neće biti :)

gita50
23.02.2013., 08:34
ništa ti od toga neće biti, to je zbilja sitnica... mene su u jednom tjednu ozračili s ct-ovima protuvrijednosti cca 3 tisuće rtg snimki (cijeli trbuh s jajnicima i maternicom, polovica snimki potpuno nepotrebna) i ovdje me uvjeravaju da to nije ništa pa sad ti vidi - ti 6 puta ja 3 tisuće :ne zna:
ja nisam rodila, ne znam je li mogu, nitko mi nije ništa o tome rekao niti me upozorio...
općenito se okoliša i izbjegavaju odgovori... čak i ovdje na forumu, jedna osoba se zbilja potrudila, a doktor je pitao za dijagnozu i više se nije javio...

u svakom slučaju - to tvoje je zbilja beznačajno, ništa ti neće biti :)

i ovo su ct-i. dakle, ležala sam na onom stolu i slikana je cijela kralježnica od vrata do dole na leđima, pa bočno, pa samo gornji dio, pa srednji i na karaju sam sjedila ravno, pa bočno.
ima li nešto kako "popraviti" to. mislim, na što paziti ili nešto. ja sam totalno šokirana. zamišljala sam to kao slikanje pluča. staneš, uslikaš i gotovo. kad sam vidjela izraze lica dvojice koji su mi to radili - u...... se!

matillda
23.02.2013., 13:46
i ovo su ct-i. dakle, ležala sam na onom stolu i slikana je cijela kralježnica od vrata do dole na leđima, pa bočno, pa samo gornji dio, pa srednji i na karaju sam sjedila ravno, pa bočno.
ima li nešto kako "popraviti" to. mislim, na što paziti ili nešto. ja sam totalno šokirana. zamišljala sam to kao slikanje pluča. staneš, uslikaš i gotovo. kad sam vidjela izraze lica dvojice koji su mi to radili - u...... se!
jesi sigurna da su ct-i? naime, u naslovu si napisala "RTG"... a razlika je ogromna, budi sigurna što je bilo u pitanju, ako je rtg onda se nemaš zašto brinuti, ako su ct-i bili pa uz to 6 puta - nisam stručnjak, ali sam se zbog svog slučaja napročitala svačeg, ne zvuči ohrabrujuće :(
meni je samo čudno što se ti brineš hoćeš li moći roditi po treći put, ja bih se na tvom mjestu (ako je zbilja bilo ctx6) brinula za nešto drugo kao što se brinem za sebe zbog toga, to je previše zračenja!
ali prvo ti budi sigurna kako su te snimali, u naslovu piše rtg, sad ct... nadam se da je bio rtg, kako si prvo navela, i da možeš biti mirna :)

COCO CHANEL 23
23.02.2013., 16:30
Ja polazim ovdje o pretpostavke da bi te vjerojatno upozorili prije da se radilo o većem riziku i sve ti rekli o tome....mene su za kralježnicu slikali 4 puta rtg, a sada sam još išla hitno slikati pluća i sinuse...i što reći...polazim od toga da smo "ozračeni" ne znam čime sve ne... svakodnevno, od hrane koju jedemo pa do mjesta kojima se krećemo..tako da naprosto "živi" dalje.....možda pripazi koji mjesec da ne ostaneš trudna za svaki slučaj, iako ne radi se o nikakvoj kemoterapiji - znači dugootrajnijem zračenju, stoga mislim da posljedica ni za tebe,a ni za bebu neće biti :)

gita50
24.02.2013., 16:05
Nestao mi je post :504:

Ajmo iznova :rolleyes:

hvala Coco Chanel na riječima utjehe :grli:

Matillda: pokušala sam se sjetiti što je pisalo na uputnici.
Mislim da je bilo ovako CT kralježnice u dvije projekcije
RTG kompletni (nešto), tako da je vjerojatno 2 CT + 4 RTG-a
Nadam se.

Što se tiće uputa liječnika: niti A niti B o zračenju štetnosti, količini pretraga, provjere dal sam možda trudna (koju nam naravno napravila) sl. Ništa!!!! Kao da me šalje vaditi krv. Zato sam se toliko i šokirala (jer kao što sam već napisala mislila sam da je to kao snimanje pluča). Šok je nastao kad sam nakon završenog snimanja vidjela izraze lica zaposlenih. I riječi: 6 puta ste ozračili jajnike.
Volim sve provjeriti na netu i ne mogu si oprostiti ovaj propust (koji se ne bi dogodio da je liječnik išta spomenuo - jer bi vjerojatno odustala.)
Sad kad čitam po netu nailazim na potpuno različite odgovore.
Matilda, pročitala sam tvoj križni put i vjerujem da si proučila sve što je bilo dostupno, pa te molim (može i na pp) tvoja saznanja.
Prvenstveno me zanima kako popraviti štetu (bilo unosom hrane, pića, vitamina.... što se smije što ne smije...)
Osjećaš li ikakave posljedice sada. I kada strah prestaje (potpuni vjerojatno nikada), ali ono nekakva granica kada bi se stanice ipak mogle obnoviti. znam da su svaka snimanja različita, svaki organazam također, ali ipak...
Ja ću više znati u utorak kad podignem nalaze i odem kod liječnika.
Hvala unaprijed.

hrvoje dr.
24.02.2013., 17:14
Ja u obadva slučaja nevidim ništa sporno.

matillda
24.02.2013., 17:20
meni je sad nejasno što su tebi radili...je li ti baš ostao u sjećanju i rtg i ct, sigurno nije bilo mr? pitam jer mi je neshvatljiv propust u izostanku pitanja jesi li trudna, mene su to pitali prvu večer neposredno prije prvog rtg-a pluća pa mi sad više nije jasno na čemu si uopće bila kad te tako nevjerojatno važnu stvar nisu pitali?? ali, nakon svega što sam prošla, ne bi me čudilo ni da su ti potencijalno dijete ugrozili, više me ništa ne čudi od njih :(

da sam prije pročitala i znala neke stvari ne bih dozvolila dva nepotrebna ct-a, ovako je sad gotovo, a od saznanja - moje zračenje je preveliko, a kakve će posljedice biti ovisi samo od organizma do organizma, to isto vrijedi i za tebe, koliki ti je imunitet o tome će ti uglavnom sve ovisiti (jer se uglavnom on bori protiv zloćudnih stanica), tako da, iako si opravdano ljuta, stres ti može samo škoditi... popravit ne možeš ništa (osim izbjegavati daljnje zračenje ako se ne radi o spašavanju života), vrijedi ti isto kao i općenita preventiva za zloćudne bolesti - smanjenje stresa, što zdravije jesti i pokušavati zadržati što viši imunitet...

ja se i dalje nadam da si bila na rtg-u (i u tom slučaju, makar i 6x, ništa ti neće biti), ne trebaš se sjećati što je bilo na uputnici nego koji te uređaj snimao (ili uređaji), jesi li bila u onoj krafni, ono što nije duga tuba/tunel, nego relativno kratko, stol te uvlači u tu rupu uređaja koji izgleda kao krafna s rupom koju jedu američki policajci? ili si bila na stolu a odozgo (ili sa strane) se spuštao neki uređaj i slikao? krafna je ct, ovo drugo što nije krafna to je rtg...

gita50
24.02.2013., 17:26
bila sam na stolu, a iznad mene neka svjetleća lampa koja ide lijevo desno, a na kraju se taj dtol digo i ja sam sjedila na rubu i slikano je sa strane.

u ležećem položaju bez ikakve zaštite, u sjedećem sa onom pregačom

gita50
24.02.2013., 17:30
E, da i prije toga sam potpisala nešto da nisam trudna. Nakon snimanja su mi rekli da je to u slučaju trudnoče trenutni abortus.

Pisala sam da me moj liječnik nije pitao dal sam trudna i dao neku uputu da se pazim prije tog snimanja i sl.
Sva sreća da sam napravila test i da barem o tome ne moram razmišljati.
Trenutno niti ne radim na djetetu, nego me zanima, onako, za ubuduće kakve su mi šanse.

matillda
24.02.2013., 17:33
hrvoje, ti ne vidiš ništa sporno, a ja vidim debele osnove za tužbu, krenuvši od ostavljanja pacijenta s puknutim crvuljkom u bolnici bez liječničkog nadzora i bez operacije pa do 4 ct-a koja ne bi bila potrebna da se ovo prvo nije dogodilo (od čega 2 ct-a viška, više su bila, onako, sportski)...
mislim da i laik zna što toliko zračenje znači za razvoj zloćudnih bolesti, a ja nikad neću zaboraviti lice liječnika koji me pokušao spasiti tolikog (nepotrebnog) zračenja (u njegovim očima sam prvi put vidila da tu nešto debelo nije u redu)

i, ne, neće me nitko razuvjeriti, znam što znam, znam da nije bilo potrebno, znam jako dobro koliku štetu su mi napravili i imam nizak prag tolerancije na bilo kakav pokušaj umanjivanja značaja mog života, pola obitelji mi je poumiralo od raka, nije mi trebao još i radijacijski poticaj, znam dobro kakvo je to umiranje i ne želim ga ni najgorem neprijatelju, ljudi borite se za svoja prava da vam se ne dogodi kao meni, nemojte šutjeti, puna mi je kapa nedodirljivih koji se olako razbacuju tuđim patnjama... trebala sam prvu verčer ustrajati u svojem, kako je liječnica rekla, "bezobrazluku", pa bi bila istu večer operirana i ne bi me zračili i ne bi mi sad liječnica opće prakse govorila da sam medicinski fenomen jer sam preživila 5 dana s razlivenim slijepim crijevom i ostavljena tako bez nadzora liječnika! ne ponovilo se, nikom...

matillda
24.02.2013., 17:38
gita, vidiš da su te pitali jesi li trudna, tj. potpisala si, dakle ispravno su postupili...
i, ne, nisi bila na ct-u, nego samo na rtg-u :top: dakle možeš biti mirna, sve je u redu i ništa ti neće biti :)

gita50
24.02.2013., 22:00
Draga, hvala ti!!!

Mislim da sam se upravo ponovo rodila. I kod mene je u obitelji prisutan rak, tako da se već dva dana bavim samo računicom štetnosti.
Toliko mi je već bilo loše danas (inače savršenog zdravlja) da sam išla na balkon loviti zrak. Ovoliko molitvi nisam izmolila u cijelom životu. Ima Boga!!!

Hvala ti od srca na velikom trudu i strpljenju da mene ovako očajnu i depresivnu (kao nikada do sada u životu) informiraš i spasiš u zadnji tren.

Drži se! Nedaj se! Očito i tebe Bog čuva i bit će tako i dalje (jer za moj slučaj si dobila puno bodova :mig:)

akcija1
24.03.2013., 11:09
idem na 3 dana na CT jednog kraljeska u lumbalnom dijelu kicme jer otpoped sumnja na diskus herniju. na moje inzistiranje da idem na magnentnu rekao mi je da je samo CT .

imam 24 godine, zensko, da li je opasano snimanje, koliko traje i da li mi to zracanje ostavlja neke posljedice u smilsu planiranja trudnoce u buducnosti ?

iz splita
25.03.2013., 18:47
Koliko je opasno raditi kao radiološki tehničar među svim tim aparatima s obzirom na njihovo zraćenje?

(ODJEL ZDRAVSTVENIH STUDIJA,MLD-IM)

uzurpator
08.04.2013., 11:03
Pozdrav.

Bio sam prije mjesec dana na CT-u glave, a sljedeći tjedan moram na CT paranazalnih šupljina.

Imam 25 godina. Strah me od toliko zračenja, a moje pitanje je može li se to zračenje odraziti na moje zdravlje u budućnosti (čuo sam priče da mogu dobiti tumor na mozgu i sl.).

Pa me zanima konkretno postoje li kakve posljedice tog zračenja?

Hvala.

Ivanicapeca
08.04.2013., 11:57
Da li zaista mislis da bi se legalno koristilo nesto sto emitira toliku dozu zracenja da te potencijalno moze ubiti?
Kolicine zracenja su minimalne i nemaju nikakve posljedice po zdravlje.Daleko je nemjerljivo veca korist nalaza koji ces dobiti u korist poboljsanja svog zdravlja i kvalitete zivota.

uzurpator
08.04.2013., 12:15
Hvala na odgovoru, ali evo što sam, među ostalim, našao na netu o ovoj temi:

Članak 1 (http://www.jutarnji.hr/jedan-pregled-ct-om-ozraci-cak-400-puta-jace-od-rengena-pluca-/1039604/)
Članak 2 (http://bhzdravstvo.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=631:ct-snimanje-i-sa-njim-povezani-rizik-od-karcinoma&catid=56:radiologija&Itemid=81)

"CT-dijagnostika, kao i ostale radiološke dija­gnostičke metode, nosi sa sobom određen rizik zbog mogućih posljedica zračenja organizma malim dijagnostičkim dozama. Iako je rizik malen, zbog velikog broja radioloških pregleda koji se svakodnevno izvode treba o njemu voditi računa. Osnovna je prevencija postojanje opravdane medicinske potrebe za CT-pretragu. Opravdano izlaganje zračenju kod CT-pregleda bolesniku donosi veću korist nego što je opasnost od posljedica zračenja."

Ivanicapeca
08.04.2013., 12:42
Hvala na odgovoru, ali evo što sam, među ostalim, našao na netu o ovoj temi:

Članak 1 (http://www.jutarnji.hr/jedan-pregled-ct-om-ozraci-cak-400-puta-jace-od-rengena-pluca-/1039604/)
Članak 2 (http://bhzdravstvo.com/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=631:ct-snimanje-i-sa-njim-povezani-rizik-od-karcinoma&catid=56:radiologija&Itemid=81)

"CT-dijagnostika, kao i ostale radiološke dija­gnostičke metode, nosi sa sobom određen rizik zbog mogućih posljedica zračenja organizma malim dijagnostičkim dozama. Iako je rizik malen, zbog velikog broja radioloških pregleda koji se svakodnevno izvode treba o njemu voditi računa. Osnovna je prevencija postojanje opravdane medicinske potrebe za CT-pretragu. Opravdano izlaganje zračenju kod CT-pregleda bolesniku donosi veću korist nego što je opasnost od posljedica zračenja."
Da,i? To sam ti i napisalazar ne?
Jesi li u indikaciji za pretragu?Ocito jesi kad te salju. Neces ici niti si u zadnje vrijeme isao na rtg pretrage i s time svi rizici svedeni na minimum minimuma.

uzurpator
08.04.2013., 12:58
Da,i? To sam ti i napisalazar ne?
Jesi li u indikaciji za pretragu?Ocito jesi kad te salju. Neces ici niti si u zadnje vrijeme isao na rtg pretrage i s time svi rizici svedeni na minimum minimuma.

Bio sam, kako sam rekao, na CT-u glave, tada se pokazalo da imam upalne promjene desne polovice etmoida te izraženo desne polovice sfenoida, zato moram ponoviti CT, ali ovaj put CT p.n.š.

gogo111
08.04.2013., 13:06
Pozdrav.

Bio sam prije mjesec dana na CT-u glave, a sljedeći tjedan moram na CT paranazalnih šupljina.

Imam 25 godina. Strah me od toliko zračenja, a moje pitanje je može li se to zračenje odraziti na moje zdravlje u budućnosti (čuo sam priče da mogu dobiti tumor na mozgu i sl.).

Pa me zanima konkretno postoje li kakve posljedice tog zračenja?

Hvala.

ZA CT glave ne koriste toliko velike doze zračenja kolike su za recimo CT abdomena...

Ili, recimo ovako. Jedno snimanje CT glave je cca 2 mjeseca prirodnog zračenja iz okoline (cca 100 puta veća doza od rentgena pluća, 2 mS naspram 20 uS), s time da je rentgen pluća (i zubiju) naj slabija doza u dijagnostici X zraka.

znači, ne brini brigu!

iliti, u godini danja smucanja Škotskom (koja je na "radioaktivnom" granitu), primit ćeš više ionizirajućeg zračenja nego 5 CT-a glave...
Ili još jedna usporedba, šanse da ti nešto pođe po zlu zbog CT pregleda je manja nego šansa da pogineš u prometu.
Iliti, da te još smirim, "šteta" koju naprave X zrake se NE akumulira u organizmu...

uzurpator
08.04.2013., 13:11
ZA CT glave ne koriste toliko velike doze zračenja kolike su za recimo CT abdomena...

Ili, recimo ovako. Jedno snimanje CT glave je cca 2 mjeseca prirodnog zračenja iz okoline (cca 100 puta veća doza od rentgena pluća, 2 mS naspram 20 uS), s time da je rentgen pluća (i zubiju) naj slabija doza u dijagnostici X zraka.

znači, ne brini brigu!

Hvala, onda sam krivo informiran jer mi je rečeno da jedno snimanje CT glave je 400 puta veća doza od RTG pluća) :ne zna:

gogo111
08.04.2013., 13:19
Hvala, onda sam krivo informiran jer mi je rečeno da jedno snimanje CT glave je 400 puta veća doza od RTG pluća) :ne zna:

Ma vidi ovako, ct nije ništa drugo nego običan rendgen, koji ne opali sliku jednom, već rotira i slika niz fotki u krug, i tako stvara 3d prikaz, preko softvera u računalu.

Velim, nije isto slikat detaljizirani prikaz trupa, gjde se treba vidjet svaki milimetar, radi otkrivanja tumora, ili kopati po mozgu, di se traži neki tumor veličine zrna riže,

ili samo okinuti pokoju sliku da se vide upalne promjene...

Dakle, nesu to toliko velike doze, i samo za referencu, čovjek bi morao primiti cca 70 000 ekvivalentnih doza rentgena prsa, da bi počeo patiti od radijaciske bolesti...

Dakle, efekt x zrake (kvanta energije), na stanicu u tijelu je ta da može (a i ne mora) izbiti elektron iz atoma.
kada se elektron izbije iz atoma, atom postaje ion. I nema tu meke panike, dok god taj atom ne čini strukturu DNK strune. Ukoliko je baš takav atom, onda stanica ima dvije opcije: ili se sama popravi, ili odumre. I obje solucije nisu problem. Problem je kada jednom u nekoliko bilijuna slučajeva, x zraka okine baš onaj atom na baš onom mjestu koje je zaduženo za kontrolu rasta stanice, i ova podivlja, i eto karcinoma.

Nadalj,e čovjek je svaki dan, svaku sekundu pod konstantnih zračenjem iz svemira, tla i zraka (Radon, Kalij iz banana....) te je evolucijski organizam razvio otpornost na manje količine zračenja, tj razvio mehanizme "popravka štete."

uzurpator
08.04.2013., 13:38
@gogo111
hvala na iscrpnom odgovoru :top:

gogo111
08.04.2013., 14:25
Nema na čemu, samo mirno, i ne zamarat glavu s statistikama koje su oko nas :)

Imota20
09.04.2013., 13:25
koja je razlika u zracenju izmedu scintigrafije kosti i rtg kosti? negdje cujem da je scintigrafija najmnaja moguća doza manje od rtg zubi a negdje da ne smiješ par sati iza scintigrafije opce prilaziti trudnicama i djeci koliko zracis???sad sam malo zbunjena 100 ljudi 100 raznih odg

body halleck
09.04.2013., 14:11
koja je razlika u zracenju izmedu scintigrafije kosti i rtg kosti? negdje cujem da je scintigrafija najmnaja moguća doza manje od rtg zubi a negdje da ne smiješ par sati iza scintigrafije opce prilaziti trudnicama i djeci koliko zracis???sad sam malo zbunjena 100 ljudi 100 raznih odg

Odgovor si sama dala u svom upitu. Poanta je tko, ili što je izvor zračenja.
-kod snimanja Rtg zuba/pluća/kosti izvor zračenja je "usmjerena cijev" na ciljani dio tijela i traje par sekundi (u pravilu)
-kad se "scintigrafiraš" izvor zračenja si ti, koja "zračiš" neselektivno sve što je u tvojoj blizini neko vrijeme (a koliko točno&dugo zračiš za određenu vrstu snimanja, reći će ti ekipa sa nadležne nuklearne medicine)

gogo111
09.04.2013., 14:32
idem na 3 dana na CT jednog kraljeska u lumbalnom dijelu kicme jer otpoped sumnja na diskus herniju. na moje inzistiranje da idem na magnentnu rekao mi je da je samo CT .

imam 24 godine, zensko, da li je opasano snimanje, koliko traje i da li mi to zracanje ostavlja neke posljedice u smilsu planiranja trudnoce u buducnosti ?

Hmmm, i da i ne...

Sad sam puno rekao...

Što se maternice, samih jajnika i ostatka ženskih reproduktivnih organa tiče, tu nema brige... no,

Pitanje je, koliku dozu će ti primiti jajne stanice u jajnicima, i koliko će pritom biti oštećene. Mogu biti malo, jako ili upoće netaknute.

Ali, naj češće, neće biti nikakovih problema, jer ukoliko se i radi o oštećenoj jajnoj stanici, ukoliko će ta biti prisutna u periodu "zaćeća", trudnoća se ili neće niti destiti u tom ciklusu, ili će se prirodno rano terminirati.

Znam da surovo zvuči, ali je u praksi naj normalniji način funkcioniranja ljudskog organizma...

gogo111
09.04.2013., 14:42
koja je razlika u zracenju izmedu scintigrafije kosti i rtg kosti? negdje cujem da je scintigrafija najmnaja moguća doza manje od rtg zubi a negdje da ne smiješ par sati iza scintigrafije opce prilaziti trudnicama i djeci koliko zracis???sad sam malo zbunjena 100 ljudi 100 raznih odg

Scintigrafija je u pravilu metoda kada ti se u krv ubrizga radioaktivna otopina, koja sadrži izotop (recimo americij) koji zrači gama zračenjem.

Tada, ovisno o agensu koji se koristi (otoina), taj "koktel" se veže li na meka tkiva, ili na gušteraču, ili na kosti, ili ... ovisno o tome što se u tvom tijelu želi vidjeti.

Tada se pričeka koji sat-dva da se u tjelu apsorbira taj agens, te se tjelo snima kamerom koja detektira radioaktivne zrake, pa se sve lijepo vidi.

e sad, u čem je stvar:

Zračenje izotopa pri Scintigrafiji jest Gamma zračenje, koje je u prinipu isti vrabac ko i X zrake (rentgen) samo puno manjih valnih duljina, odnosno većih energija, to jest veće štete naspram X zraka (rentgen) za istu isijanog zračenja.
Dodatno, taj izotop te konstantno zrači, od kad ti ubrizgaju to utijelo, pa dok se taj izotop ne izluči (cca 24 do 48 sati) a izlučuje se većinom putem mokraće, te uz to, samo trajanje (vrijeme života - poluživot tog izotopa ) je kratak.

Znači, za razliku od rentgena, gdje te uslikaju jednom (nešto ko blic na foto aparatu), Scintigrafija je ko da progutaž žarulju koja svijetli u tvom tjelu 48 sati, sve slabije, pa ju na kraju izmokriš...

No, nije sve tako crno:

Budući da je gamma kamera izuzetno osjetljiva, doze zračenja (jakost izvora u koktelu) su toliko mizerno male, da u principu ne rade štetu....

tako da nema bojazni...

Imota20
09.04.2013., 14:44
Odgovor si sama dala u svom upitu. Poanta je tko, ili što je izvor zračenja.
-kod snimanja Rtg zuba/pluća/kosti izvor zračenja je "usmjerena cijev" na ciljani dio tijela i traje par sekundi (u pravilu)
-kad se "scintigrafiraš" izvor zračenja si ti, koja "zračiš" neselektivno sve što je u tvojoj blizini neko vrijeme (a koliko točno&dugo zračiš za određenu vrstu snimanja, reći će ti ekipa sa nadležne nuklearne medicine)

Dobro onda ovako što je štetnije za tvoj organizam scintigrafija ili rtg?
koja je veća doza i posljedice za mene

gogo111
09.04.2013., 14:48
Dobro onda ovako što je štetnije za tvoj organizam scintigrafija ili rtg?
koja je veća doza i posljedice za mene

Teško je reći. Veća je doza pri scin... ali posljedice nećeš imati...

to ti je otprilike analogija ovoma:

Da li će biti veća šteta za tvoju kožu proletiti kroz jato od 100 velikih buba u 1 sekundi, ili cijeli dan letiti koz veeeliko (ali rijetko) jato sa bilijunima sitnih mušica...

U prvom slučaju će biti možda 30 jačih udaraca (rentgen) dok će u drugom slučaju biti 3 000 udaraca sitnih mušica, gotovo bez da išta osjetiš...

Glupa usporedba, ali zorno prikazuje....

Imota20
09.04.2013., 15:50
Teško je reći. Veća je doza pri scin... ali posljedice nećeš imati...

to ti je otprilike analogija ovoma:

Da li će biti veća šteta za tvoju kožu proletiti kroz jato od 100 velikih buba u 1 sekundi, ili cijeli dan letiti koz veeeliko (ali rijetko) jato sa bilijunima sitnih mušica...

U prvom slučaju će biti možda 30 jačih udaraca (rentgen) dok će u drugom slučaju biti 3 000 udaraca sitnih mušica, gotovo bez da išta osjetiš...

Glupa usporedba, ali zorno prikazuje....

hvala na lijepom objašenjenju pošto vidim da se razmiješ u to možeš li mi reći onda i razliku u doz zracenja za PET snimanje cijelog tijela i recimo scinttigrafije koje je štetnije?
te koja je razlika itmedu pet snimanje i pet ct snimanja?

gogo111
09.04.2013., 19:10
hvala na lijepom objašenjenju pošto vidim da se razmiješ u to možeš li mi reći onda i razliku u doz zracenja za PET snimanje cijelog tijela i recimo scinttigrafije koje je štetnije?
te koja je razlika itmedu pet snimanje i pet ct snimanja?

Nema na čemu!

Dakle, na tvoje pitanje, odgovor je malo kompliciranjiji. Vrlo je generalizirano pitanje, jer u principu, PET koristi opet gamma emisiju koja je ubrizgana u tijelo, dok je CT jednaka stvar, smo se koristi softver koji iz hrpe različitih kuteva (a ponekad i uz pomoć dodatnih x traka) generira 3d sliku.

Generalno, svaka pretraga koja uključuje ionizirajuće zračenje ima nešto što se zove absorpcijska doza. I za svaku metodu i za svaku pojedinu pretragu je drukčija!!!

tako nije isto da li snimaš rentgen zubiju ili rentgen zdjelice, kao niti CT glave ili CT abdomena.

Ili radiš scintigrafiju / PET sken štitnjače (lokalizirano zračenje) ili cijelog krvpžilnog sutava...

evo zanimljiv filmić cintigrafije štitnjače, tehnicijem...

http://www.youtube.com/watch?v=Mj0HDN82Pfo

za cijelo tijelo, ukupno, PET CT ima višu dozu zračenja...

Imota20
11.04.2013., 15:05
Nema na čemu!

Dakle, na tvoje pitanje, odgovor je malo kompliciranjiji. Vrlo je generalizirano pitanje, jer u principu, PET koristi opet gamma emisiju koja je ubrizgana u tijelo, dok je CT jednaka stvar, smo se koristi softver koji iz hrpe različitih kuteva (a ponekad i uz pomoć dodatnih x traka) generira 3d sliku.

Generalno, svaka pretraga koja uključuje ionizirajuće zračenje ima nešto što se zove absorpcijska doza. I za svaku metodu i za svaku pojedinu pretragu je drukčija!!!

tako nije isto da li snimaš rentgen zubiju ili rentgen zdjelice, kao niti CT glave ili CT abdomena.

Ili radiš scintigrafiju / PET sken štitnjače (lokalizirano zračenje) ili cijelog krvpžilnog sutava...

evo zanimljiv filmić cintigrafije štitnjače, tehnicijem...

http://www.youtube.com/watch?v=Mj0HDN82Pfo

za cijelo tijelo, ukupno, PET CT ima višu dozu zračenja...


onda ovako da li stetnije gledamo scintigrafija kostiju ili pet cijelog tijela? trazi se nesto a eznaju sta je zato su te pretrage

Imota20
17.04.2013., 18:07
jedan salje na scintigrafiju drugi na pet ct tijela, da li tko pouzdano zna koja se doza zracenja prima pri pet-ct cijelog tijela ? usporedbi sa nekim drugim rtg ili scintigrafijom?
hvala puno

mama1234
02.05.2013., 13:01
Procitah svasta ovdje i ne znam sto da mislim. Naime, ovih dana sam u brizi, maloj (1 i po godina) su mi slikali glavu rendgenom, dvije slike, iz dva kuta, da provjere jesu li kosti prijevremeno zarasle, no na svu srecu, sve je normalno. Sad se osjecam krivom sto smo uopce dopustili da joj slikaju glavu. Koliko su te zrake stvarno opasne? Imam li razloga za zabrinutost? Imaju li druge mame iskustva s tim? Moj muz kaze da brinem nepotrebno i da joj nista nece biti, no sad si mislim kako je to sve bilo nepotrebno i bezveze smo ju ozracili. Citam svasta po internetu, proturjecna misljenja i hvata me panika...

body halleck
02.05.2013., 15:45
Procitah svasta ovdje i ne znam sto da mislim. Naime, ovih dana sam u brizi, maloj (1 i po godina) su mi slikali glavu rendgenom, dvije slike, iz dva kuta, da provjere jesu li kosti prijevremeno zarasle, no na svu srecu, sve je normalno. Sad se osjecam krivom sto smo uopce dopustili da joj slikaju glavu. Koliko su te zrake stvarno opasne? Imam li razloga za zabrinutost? Imaju li druge mame iskustva s tim? Moj muz kaze da brinem nepotrebno i da joj nista nece biti, no sad si mislim kako je to sve bilo nepotrebno i bezveze smo ju ozracili. Citam svasta po internetu, proturjecna misljenja i hvata me panika...

Katkad je mudro poslušati bračnog druga :mig:
Liječnici ne indiciraju radiološke pretrage iz puke zabave,obijesti i dosade, već samo ako za to postoje kliničke indikacije za potvrdu, ili isključenje određenih dijagnoza, poštujući sigurnosne protokole i po pitanju zračenja.

zlatana
11.06.2013., 13:07
Mene ovo jako brine sa obzirom da starimo I svakodnevno imamo nove zdravstvene probleme. Do sada sam imala oko 15 rengen smimaka u svom zivotu. Koliko cu ih jos imati, ko to zna.
Inace bolujem od astme I za svaki pregled kod specijaliste mi traze novu snimku pluca.

Sta mislite?

DrAndrej
12.06.2013., 18:15
@Imota20

Kod PETa i nekih scintigrafskih metoda urađeni CT je low-dose i služi čisto kao anatomski orijentir te se još računa i zračenje od samog radiofarmaka.
Točna doza vam nije niti bitna ukoliko su indikacije opravdane tj. ako je cost/benefit < 1 odnosno benefit te pretrage prelazi njezinu štetnost.

Ako uzmemo slikovito da je doza zračenja od rtga 1, onda je zračenje od CTa oko 100, dok su PET i scintigrafija low dose CT + radiofarmak, ali svakako nekoliko puta veće nego rtg.

Ono što vam mogu reći da je problem kod zračenja male djece jest štitnjača te pojačana incidencija razvoja karcinom štitnjače u kasnijoj dobi.
Nema smisla razbijati glavu oko tog rentgena, slikanje je učinjeno. Za buduće slikanje se uvijek možete posavjetovati sa radiologom no nema smisla gledati na doze zračenja ukoliko će nedostatak recimo PETa biti presudan u izlječenju neke patologije koja je puno opasnije nego samo zračenje.

Kao što je kolega napisao, nije to tako jednostavno i zato vas molim da ovo objašnjenje shvatite kao jednu aproksimaciju da biste lakše razumjeli kako stvari funkcioniraju.

@zlatana
Zadnji dio prethodnog odgovora se odnosi i na vaše pitanje

napredna
07.07.2013., 17:38
radim u poslovnom prostoru ciji je jedan dio klinika, koja posjeduje CT, magnet, rengen.
navodno taj dio u kojem se nalaze ti aparati je zasticen nekim olovnim malerom, Uglavnom izmedju moje kancelarije i prostorije u kojoj se nalazi CT, postoji jedna veca prostorija i dva pregradna zida od rigipsa. Znaci jako smo blizu ja i taj aparat.

Obzirom da planiram trudnocu, interesuje me kakve mjere predostroznosti da poduzmem?
Ljudi koji rade u toj klinici me ubjedjuju da zracenja nema i da je taj olovni zid sasvim dovoljna zastita, i da se radi o modernom CT aparatu koji ne zraci puno.
Medjutim sta je kada vrata od te prostorije sa Ct-om ostanu otvorena, a otvorena su cesto? Sta kada pored mene prodje tehnicar koji je upravo bio na CT-U? Ili pak pacijent koji je direktno ozracen?
Na koji nacin mogu provjeriti koliko sam ozracena?

Mozda sam samo paranoicna, ali ipak obzirom da planiram bebu, strah me je da nesto ne bude uredu.

DrAndrej
10.07.2013., 18:41
radim u poslovnom prostoru ciji je jedan dio klinika, koja posjeduje CT, magnet, rengen.
navodno taj dio u kojem se nalaze ti aparati je zasticen nekim olovnim malerom, Uglavnom izmedju moje kancelarije i prostorije u kojoj se nalazi CT, postoji jedna veca prostorija i dva pregradna zida od rigipsa. Znaci jako smo blizu ja i taj aparat.

Obzirom da planiram trudnocu, interesuje me kakve mjere predostroznosti da poduzmem?
Ljudi koji rade u toj klinici me ubjedjuju da zracenja nema i da je taj olovni zid sasvim dovoljna zastita, i da se radi o modernom CT aparatu koji ne zraci puno.
Medjutim sta je kada vrata od te prostorije sa Ct-om ostanu otvorena, a otvorena su cesto? Sta kada pored mene prodje tehnicar koji je upravo bio na CT-U? Ili pak pacijent koji je direktno ozracen?
Na koji nacin mogu provjeriti koliko sam ozracena?

Mozda sam samo paranoicna, ali ipak obzirom da planiram bebu, strah me je da nesto ne bude uredu.

Nemate se cega bojati.
Sto se prevencijskih mjera tice, ukoliko trebate nesta slikati obavezno reci radiologu da ste trudni sto je ujedno i kontraindikacija za sve vrste slikovnih pretraga koje koriste gama, x , i ostale vrste ionizirajucih zracenja.

Gerta
11.07.2013., 08:22
Obzirom da planiram trudnocu, interesuje me kakve mjere predostroznosti da poduzmem?


nikakve.
nema potrebe, svaka prostorija u kojoj se nalaze izvori ionizirajućeg zračenja mora biti sagrađena i osigurana na odgovarajući način da bi uopće dobila dozvolu za rad od nadležnog ministarstva.
Na mjestu gdje sjede inženjeri/tehničari koji upravljaju aparatom ne smije biti nikakvog zračenja, a količina zračenja se smanjuje sa udaljenosti na način da ako se udaljenost poveća duplo, količina zračenja se smanjuje 4 puta. tako da do vaših kancelarija ni teoretski ne može ništa doći


Medjutim sta je kada vrata od te prostorije sa Ct-om ostanu otvorena, a otvorena su cesto?

Ništa.
Aparat zrači SAMO kad se snima. A tada su vrata uvijek zatvorena (ljudi koji rade na CT-u su educirani iz zaštite od zračenja i ne bi sebe izlagali nepotrebnom zračenju sigurno, osobito što im je to svakodnevica).
Čak da su i vrata samo pritvorena (što se isto ne događa) ne bi ništa bilo jer rendgenske zrake nisu muhe i ne mogu pobjeći. Šire se pravocrtno, a vrata se postavljaju tako da nisu direktno "na udaru" zraka.


Sta kada pored mene prodje tehnicar koji je upravo bio na CT-U? Ili pak pacijent koji je direktno ozracen?


Ništa.
Ne zrače ni pacijenti ni osoblje.


Na koji nacin mogu provjeriti koliko sam ozracena?
Mozda sam samo paranoicna, ali ipak obzirom da planiram bebu, strah me je da nesto ne bude uredu.

Nikako.
Evo da ti bude lakše - ja sam cijelu trudnoću normalno radila na odjelu za radiologiju (kao i sve moje kolegice koje su ostajale trudne). Najnormalnije sam prolazila pokraj snimaona u kojima se snima ili kroz snimaone kad su aparati ugašeni.

Strah proizlazi iz neznanja.
Ako te zanima više , evo link za IAEA (https://rpop.iaea.org/RPoP/RPoP/Content/index.htm) - međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju gdje su još raznorazni detalji vezano uz zaštitu od zračenja

napredna
11.07.2013., 20:24
Hvala puno na odgovoru, sad sam malo mirnija.

A sto se tice mog straha da pacijenit zrace, negdje sam citala da svaki ozraceni covjek jos neko vrijeme zraci nakon snimanja. Da li ima istine u tome?

Gerta
12.07.2013., 19:21
Pacijent zrači ako mu je dan radioaktivni izotop, a to se koristi za scintigrafiju i PET/CT. Kod tih pretraga je izvor zračenja pacijent, a ne aparati - oni služe da bi se našao izvor zračenja u pacijentu koji upućuje na pojedne patološke procese.
Te pretrage su prvenstveno u domeni nuklearne medicine, tj. PET/CT je kombinirana radiološko-nuklearna pretraga.
Međutim i tu su doze premale da bi izazvale biološki efekt na nekoga u prolazu.


Nakon standardnih radioloških pretraga (klasično rendgensko snimanje, CT, MR, UZV) pacijent nimalo ne zrači.

hurmašica
22.08.2013., 10:25
mene interesuje gdje odu te zrake nakon sto se zavrsi snimanje? moraju negdje otici zar ne, obzirom da se krecu pravolinijski, znaci krecu se? Da li odu kroz ventilacijske otvore? sta ako je jedan takav ventilacijski otvor okrenut prema necijim prozorima,kući?
Cudno mi je to sto sve i jedan doktor medicine kaze da ima zracenja, a svi inzinjeri radiologie kazu da nema sanse da ima toliko zracenja da steti covjekovom zdravlju.
U istoj sam situaciji kao i napredna, jer mi je jedan CT u svakodnevnoj blizini, zivim pored jedne privatne klinike ciji su ventilacijski otvori okrenuti prema mojim prozorima.

EEM90
13.09.2013., 15:04
Pre dve godine sam zbog povrede snimio lobanju. Prošle godine dva puta zub.
Danas sam bio da snimim sinuse, a imajući u vidu da greškom sestara snimak nije uspeo, za nekih pet do deset minuta su me još jednom snimili.
Je li opasna ovolika količina zračenja, pogotovo u istom danu u predelu glave? Ima li razloga za strah da će doći do mutacija i raka?

tj. dva zuba sam snimio pre 11 meseci (koji dan više)

body halleck
14.09.2013., 08:04
Pre dve godine sam zbog povrede snimio lobanju. Prošle godine dva puta zub.
Danas sam bio da snimim sinuse, a imajući u vidu da greškom sestara snimak nije uspeo, za nekih pet do deset minuta su me još jednom snimili.
Je li opasna ovolika količina zračenja, pogotovo u istom danu u predelu glave? Ima li razloga za strah da će doći do mutacija i raka?

tj. dva zuba sam snimio pre 11 meseci (koji dan više)

Navedene doze zračenja neće biti odgovorne za nastanak raka.

i-wan
04.02.2014., 15:20
Pozdrav svima,

prošli ponedjeljak sam imao IV Urografiju zbog pretrage kamenca koji mi je nađen ultrazvukom. Za vrijeme pretrage nisam vodio računa o tome, ali mi nije stavljena zaštitna pregača oko struka dok se vršilo snimanje. Jučer sam imao CT paranazalnih šupljina na kojem mi je tehničar rekao da sad dva mijeseca ne pokušavam raditi djecu. On mi je stavio sve zaštitne pregače i još mi je rekao da sam pretjerano ozračen.

Problem je u tom što ja i žena pokušavamo dobiti dijete već neko vrijeme, a kako me nitko nije upozorio na to da ne radim djecu sad se bojim da ne bude komplikacija ili deformacija kod djeteta, ako je žena trudna. :504:

Da li tko zna koliki je stvarni rizik u mom slučaju i što mi je činiti?

Hvala.

Gerta
04.02.2014., 20:01
Za vrijeme pretrage IVU se niti ne može stavljati zaštitna pregača na gonade jer bi smetala izvođenju pretrage.

Tijekom CT-a sinusa se stavi za svaki slučaj, ali je kod snimanja glave količina sekundarnog zračenja koja bi teoretski uopće završila na gonadama vrlo vrlo mala.

Nije nikada dokazan utjecaj zračenja na ev. promjene spermija tijekom rutinskih radioloških pretraga ( drugo su terapijske doze oje se koriste u zračenju tumora) niti igdje postoje preporuke oko odgađanja zatrudnjivanja.
Ne znam tko je tom tehničaru dozvolio da daje takve savjete i gdje ih je pokupio, ali ne postoje takve preporuke niti Hrvatskog radiološkog društva niti američkog/ europskog.

Inače za nedoumice vezane uz zračenje najbolja stranice je Međunarodne agencije za atomsku energiju (https://rpop.iaea.org/RPOP/RPoP/Content/InformationFor/Patients/index.htm)

i-wan
04.02.2014., 21:22
Zahvaljujem na informacijama, sad mi je već lakše :)

mateama
10.02.2014., 07:10
pokušavam ostati trudna, prošli ponedjeljak ili utorak sam imala ovulaciju koju smo "pokrili" seksualnim odnosom, a u petak sam, bila na rendgenu.

od ovulacije je prošlo otprilike 4 dana i nisam osobno bila na rendgenu nego u istoj prostoriji jer sam pomagala prijateljici koja je svoje dijete od godinu dana vodila na snimanje pluća. ukratko, u trenutku snimanja rendgenske slike sam od stola bila udaljena 2,5 metra.

na žalost, tek sam se jutros sjetila da postoji mogučnost da je možda došlo do oplodnje i sad se jako brinem da li je ova gore situacija mogla ostaviti nekakve posljedice. :(

molim nekoga tko se razumije da odgovori. hvala.

body halleck
10.02.2014., 07:52
pokušavam ostati trudna, prošli ponedjeljak ili utorak sam imala ovulaciju koju smo "pokrili" seksualnim odnosom, a u petak sam, bila na rendgenu.

od ovulacije je prošlo otprilike 4 dana i nisam osobno bila na rendgenu nego u istoj prostoriji jer sam pomagala prijateljici koja je svoje dijete od godinu dana vodila na snimanje pluća. ukratko, u trenutku snimanja rendgenske slike sam od stola bila udaljena 2,5 metra.

na žalost, tek sam se jutros sjetila da postoji mogučnost da je možda došlo do oplodnje i sad se jako brinem da li je ova gore situacija mogla ostaviti nekakve posljedice. :(

molim nekoga tko se razumije da odgovori. hvala.

Ne bi smjelo biti posljedica.

Luna L
10.02.2014., 08:08
Pre dve godine sam zbog povrede snimio lobanju. Prošle godine dva puta zub.
Danas sam bio da snimim sinuse, a imajući u vidu da greškom sestara snimak nije uspeo, za nekih pet do deset minuta su me još jednom snimili.
Je li opasna ovolika količina zračenja, pogotovo u istom danu u predelu glave? Ima li razloga za strah da će doći do mutacija i raka?

tj. dva zuba sam snimio pre 11 meseci (koji dan više)

Unazad mjesec dana tri rtg-a pluća,jedan ct,još me za 10 dana čeka jedan rtg pluća,išla sam na MR(no on se ne računa u zračenje).
Iskreno ne razmišlajm o posljedicama,moralo se i što je tu je.:ne zna:

zabrinuti123
06.03.2014., 22:21
Imam 17 godina i sa 13 godina sam bio na rendgenskom slikanju koljena i ona zaštita sto se stavi na spolovilo mi je pala dolje i nisam je smio dignuti jer sam moro slika nogu pa me zabrinjava hoce li to utjecati na moje potomke i ako da kako? :/:confused:

ivica1983
07.03.2014., 10:14
Imam 17 godina i sa 13 godina sam bio na rendgenskom slikanju koljena i ona zaštita sto se stavi na spolovilo mi je pala dolje i nisam je smio dignuti jer sam moro slika nogu pa me zabrinjava hoce li to utjecati na moje potomke i ako da kako? :/:confused:

hm, najbolje da ti na to odgovori neki od doktora sa foruma.
ali nedavno su meni slikali pluća a zaboravili su mi staviti tu zaštitu. nisam se brinuo previše zbog toga ... mada sam čuo da je preporučljivo samo 1 snimanje u 6 mjeseci a ja sam u tjedan dana dvaput snimao pluća :ne zna:

Ivanicapeca
07.03.2014., 12:30
Nece, osim ako kratko nakon toga nisi isao raditi djecu.

ivica1983
07.03.2014., 19:35
koliko često tj koliko puta godišnje je normalno ići na rtg snimanja a da nema posljedica ? i koje su posljedice ako prečesto moraš na rtg ?
dali je normalno ako moraš slikati npr pluča dvaput i istom tjednu ? tj ja sam slikao triput jer prvi put nije baš ispala dobra slika pa je išla pojačati nekaj. s time da sam radio i lijevi profil pa ispada da je bilo 6 snimanja u tjedan dana .

Gerta
07.03.2014., 20:38
To ti je otprilike ekvivalent 12 dana pozadinskog zračenja.
Znači onoliko zračenja koliko tijekom 12 dana dobiješ iz okoline (prvenstveno iz zračenja radona iz Zemlje te atmosferskog zračenja) toliko si još dobio zbog tih 6 RTG snimki.
Sve u svemu količinski i efektivno zanemarivo.

Ako pitaš kolko zračenja je previše, odgovor je da je previše sve što nije medicinski opravdano tj. nema slikanja bezveze nego se mora imati razlog zašto se to radi.

Ali u tvom slučaju nemaš brige.

niptuck
25.04.2014., 10:13
sad sam i ja iskopala temu, Gerta pliz pm ,ako moze