PDA

View Full Version : Neodgovorni vlasnici pasa[onih povecih]

Namche
19.12.2002., 10:11
Idem ja jucer po gradu[ZG] i negdje kod Kuslanove ide meni u susret neka zenska sa uzicom u ruci a pas trckara kojih 10-15 metara iza nje. I to neka grdobina od metar sa metar i 50kg:D
Zbilja ne znam koji pas al zbilja velik. I sta. Ona prodje mimo mene a, pas zaostao. Idem ja hrabro naprijed:D a, ta mrcina se zatrcala prema napred [ja se vec ukocio] i naravno prosla pored mene.....
Mislim ono kad vlasnici kazu ma nece ti nista i sl koja glupost dodje mi da ih zadavim. Pa koji su to neodgovorni kreteni kad puste tako pse da trckaraju po gradu, a sta je s ljudima sa malom djecom? Ili onima koji se boje pasa?
Jel uopce zakonom kod nas regulirano da se psi bar poveci moraju drzat na udici? Takvu globu bi joj naplatio da joj nebi vise palo napamet ic po gradu sa psom koji nije na uzici.
Sta vi mislite vlasnici pasa?
I drugi naravno.

Gospon Pes
19.12.2002., 11:30
Kod nas je zabranjeno gradom voditi cucka slobodnog, sto ne znaci da se toga svi pridrzavaju.
Meni je svejedno jer se psa ne bojim ni kad je grdosija, ali shvacam ljude koji to vide drugacije i smatram da zato sto "pas nece nista" nitko nema pravo druge dovoditi na granicu infarkta.
Takodjer iskreno kazem da je i moj od onih koji "nece nista", ali da za to ipak ne bih polozila ruku u vatru. Tko zna sto je u njegovoj slatkoj glavici i ne bi li se ipak moglo dogoditi da na nesto reagira tako da "ipak nesto hoce". Vec i stoga ga je bolje svezati.
Zato se s njim ide u park ili sumu, pusti ga se i s njim se dobro izigra, no po gradu je svezan i ostat ce.

softic
19.12.2002., 13:01
psa se mora voditi vezanog i s brnjicom na njuški
a gazda kao dodatnu opremu mora imati lopaticu i pribor za čišćenje pesovih ... jel'... produkata sagorijevanja

Ardo
19.12.2002., 14:38
Ja se takoder psa ne bojim. Niti onih koji su me napadali. Znam se odbraniti tako da im vise ne pada na pamet napadati me. To naravno ako sam na ulici. Kada ulazim na njegov teren (dvoriste kojeg cuva) uvijek stanem mirno i cekam da gazda dode. Inace su opasni.

Psi obicno nece napasti, ali to obicno nije i uvijek i 100%. Zato je vlasnik kada sece psa po gradu duzan imati ga na uzici. Ne znam sto bi bilo da se takvog vlasnika prijavi i da li bi uopce snosio kakvu odgovornost s obzirom da pas nije napadao!

Mene je jednom na ulici u rano jutro napao pas kojeg je gazdarica iz dvorista pustila van na ulicu da se protrci. Iako nisam imala nikakve namjere uhvatiti se ukostac s njim morala sam se braniti i torbicom sam ga udarila po njusci. Dosla gazdarica vikati na mene. Hladno sam joj odgovorila da ako taj cas ne zatvori psa u dvoriste prijavit cu je policiji. Naravno, odmah me je poslusala jer je svjesna da je radila preksrsaj.

Ja bih na tvom mjestu Namche drugi puta kada prolazis mimo vlasnikla zamolila da stavi psa na uzicu jer se

1) ti bojis psa
2) jer zakonski on mora drzati psa na uzici dok sece po gradu!

Svaki bi normalan vlasnik to trebo poslušati.

Gospon Pes
19.12.2002., 15:41
Ardo kaže:
Svaki bi normalan vlasnik to trebo poslušati.
Vlasnici pasa cesto nisu normalni. :D
Njihova maza da nekom nekaj napravi? Kaj taj sere?
No zaboravljaju da je maza NJIHOVA, a da su svi drugi toj mazi stranci.
Pas osjeca/njusi strah i ovisno o rasi, instinktu, blabla, moze reagirati nimalo mazno.

@ŽNIDARŠIĆ@
19.12.2002., 16:20
Ma ja bi taj čas pesa upucal ak mi se ne sviđa kad bi se to smjelo.
Ak nekaj vlasniku veliš uvijek će te oprati nekim svojim već unaprijed pripremljenim odgovorom na koji je onda i bezveze odgovarati jer on misli da je u pravu i tu mu nemreš dokazati obratno. Arogantni priglupi tvrdoglavi sebični vlasnici samo misle da pes ne bu niš a ko zna kad bu njemu nekaj puklo v glavi da ne pomislim sam da je dete s druge strane odma bi se šokiralo.
J E L I M A K O I D E J U K A J N A P R A V I T I takvim vlasnicima jer pesi nisu krivi? Ak nekaj loše naprave odma uspavati a ak ne gazdu popljuvat:rigo: ma evo vam gazde:B ?

UnExpected
19.12.2002., 16:34
Ja fakat volim pese, velike i male, imala i sama jednog.

Al ne volim bahate i neodgovorne vlasnike.
Moja (sad već bivša frendica) šeće svog histeričnog cucka bez lajne. Isti se zaletava na djecu i počne lajati. Nije da je ikad ikoga ugrizao, ali normalno da klinci briznu u plač.

Na što je njezin komentar - "kaj glupi klinci vrište i kaj ih nisu njihovi glupi starci mogli naučiti da se ne boje pasa?!?!"

Pritom joj ni ne pada na kraj pameti da :
a) je normalno da se dijete uplaši i rasplače kad se na njega zaleti cucak bijesno lajući
b) nije normalno da se ona pritom ne osjeća nimalo krivom

Treba li uopće spominjati da taj pas spava u njezinom krevetu, sjedi po foteljama, jede iz njezinog tanjura, laje na sve goste i skače po njima...i da se ona naljuti i uvrijedi na svakoga kome se to ne sviđa, ili se usudi izreći svoje (suprotno) mišljenje?

UnExpected
19.12.2002., 16:37
Znam najmanje troje ili četvero ljudi (sve redom žene) koji inzistiraju na tome da cucak spava u istom krevetu?!

I istovremeno sve koji se s njima ne slažu ssmatraju idiotima.

I ne misle da u tome ima išta nehigijenski, nepedagoški i sl.

Volim pse, ali mislim da reda treba biti, i da im nije mjesto u krevetu, ni za stolom.

I ako se gost boji psa, ili ne voli pse - peso će pričekati u drugoj sobi.
Mnogi vlasnici pasa će se radije odreći prijatelja, nego im izaći u susret i skloniti psa na sat dva.

Gospon Pes
19.12.2002., 19:15
gospa Noris kaže:
Volim pse, ali mislim da reda treba biti, i da im nije mjesto u krevetu, ni za stolom.

Potpisujem.
Moj cucak je ljubimac i moj i sviju koji ga (bolje :D) poznaju, ali za neke stvari se moze na glavu postaviti - ne moze i tocka.

Tvoju bivsu frendicu treba uspavati skup s pesom. :D

Ardo
20.12.2002., 14:54
Zakaj ju uspavati. I nju i psa na lajnu i brnjicu oko vrata i tako ih vodati po gradu.

Imala sam pasa tijekom cijelog života. Slobodno su jurili po dvorištu. Ako sam išla s njima po gradu obavezno uzica, ponekad i brnjica ako se ide baš u gužvu, u centar grada. A doma nisu smjeli niti u dnevni boravak ući. Hodnik, kuhinja i balkon. Tamo su dobili jesti i mogli leći i spavati. Igrali su se vani.

I nije mi na kraj pameti palo da su zbog toga imali loš život. Naprotiv, bili su uravnoteženi, miroljubivi nimalo histerični.

Razumiem da se neki ljudi boje psa. Njihov strak može izazvati kod psa nepredviđene reakcije. Da bi se zaštitilo i ljude, ali i tog psa, tomu slluži lajna i brnjica. Jer ako pas izazvan nepoželjnom reakcijom prolaznika (jednog ili više) napravi nešto loše (pa čak i ugrize prolaznike) morat će ga se dati na uspavljivanje.

Vlasnici koji na taj način ne razmišljaju su neodgovorni i zapravo ne misle na posljedice svog ponašanja!

softic
20.12.2002., 15:04
gospa Noris kaže:
Ja fakat volim pese, velike i male, imala i sama jednog.

Al ne volim bahate i neodgovorne vlasnike.
Moja (sad već bivša frendica) šeće svog histeričnog cucka bez lajne. Isti se zaletava na djecu i počne lajati. Nije da je ikad ikoga ugrizao, ali normalno da klinci briznu u plač.

Na što je njezin komentar - "kaj glupi klinci vrište i kaj ih nisu njihovi glupi starci mogli naučiti da se ne boje pasa?!?!"

Pritom joj ni ne pada na kraj pameti da :
a) je normalno da se dijete uplaši i rasplače kad se na njega zaleti cucak bijesno lajući
b) nije normalno da se ona pritom ne osjeća nimalo krivom

Treba li uopće spominjati da taj pas spava u njezinom krevetu, sjedi po foteljama, jede iz njezinog tanjura, laje na sve goste i skače po njima...i da se ona naljuti i uvrijedi na svakoga kome se to ne sviđa, ili se usudi izreći svoje (suprotno) mišljenje?

a jel ta tvoja (bivša) frendica ima djece ?
kad bi imala, sigurno se ne bi tako ponašala

da nije možda isfrustrirana zato što nema djece?

ili možda ima koje.... da nije slično peseku? :rolleyes:

Paw
20.12.2002., 15:18
Oduvijek sam imala psa i sasvim mi je normalno da svog psa vežem na uzicu kad izlazim iz stana. Napominjem kad izlazim iz stana, jer u mom ulazu nalaze se četiri stana, četiri obitelji i normalno je da se baš svakome neće svidjeti da moj pas u igri skače po njima, a da ne govorim o javnim površinama gdje ima i djece. Moram priznati da mi je neugodno psa izvoditi u park gdje se igraju djeca (naravno da njegovu kaku pokupim) ali iskreno niti ja ne bih voljela da se moje djete igra u parku gdje se dnevno ispiša čopor pasa, stvar je u tome da gradske vlasti nisu osposobile niti jedno područje u gradu gdje bi se svi naši psi mogli istrčavati, ispišavati i ostalo a da se pri tome mi vlasnici ne osječamo odgovorno zato što na to mjesto izvodimo svoje ljubimce.
I ono da se svi vlasnici ne pridržavaju pravila da svoje pse vode na uzicama; meni se ljetos dogodilo kad sam ujutro išla na posao da je vlasnik ogomnog dobermana doslovno pustio psa prema meni. Ne znam šta je s tim želio, valjda je htjeo vidjeti moju reakciju, moj strah i zbunjenost, nemam pojma, nisam pokazala strah, ali mi je jabuka bila u grlu. Mislim to su isfrustrirani tipovi koju svoju veličinu ispražnjavaju u veličini njihovih pasa. Imala sam mješanca njemačkog ovčara i šarplaninca (tele od psa) kojeg mi nije palo napamet išetavati po gradu. Svakog dana odvezli bi se u šumicu i tu se on istrčavao.
Danas ima preopasnih ljudi i preopasnih pasmina pasa koji zajedno čine ubojit spoj, nadam se nekom pozitivnom rješenju u zakonu kako bi se građani zaštitili i osječali se sigurni na ulicama.:rolleyes:

Namche
21.12.2002., 12:54
Vidim svi se slazu da bi psi trebali bit na uzici iako znamo da su "dobri" i da nece nikoga. Btw Ardo ja se ne bojim svih pasa nego samo mi nije ugodno pred velikim nepoznatim psom. Meni stari ima njemackog ovcara sa kojim se igram ma ne bi mrava zgazio:D ali, uvijek ga drzi na uzici zbog drugih ljudi. Treba imat obzira prema drugima. Najgore mi kad vidim vlasnike onih staforda il pit bula kad ih puste da trckaraju oko njih i jos seru kad im neko prigovori da bi ga trebali drzat na uzici. Btw kakav vlasnik takav pas na svoje oci sam vidio da lik tjera psa da se uvati zubima za granu i tako visi. Mislim jadnici.
Kad zbog necije neodgovornosti strada neko dijete zbilja ne znam jel bi trebalo uspavati psa il vlasnika:mad:

Gospon Pes
21.12.2002., 13:52
Namche kaže:
Kad zbog necije neodgovornosti strada neko dijete zbilja ne znam jel bi trebalo uspavati psa il vlasnika:mad:
U nekim slucajevima obojicu.
U Njemackoj je bilo par gadnih slucajevima s pit bullima, stanfordima i slicnima, ali neki kreteni se na to i dalje ne obaziru.

Kod nas u gradu ljeti klosari prose po pjesackim zonama, a svaki ima cucka bar velicine vucjaka. Par puta su ti psi ljude napali jer naravno da lajnu u zivotu nisu vidli. Na kraju je policija beskucnike protjerala, a kam su otisli? Na livadu uz rijeku gdje ljudi s drugim cuckima idu, a ima i djecje igraliste u blizini... Jos bolji biser.
Jednom je mene i mog pesa okruzilo 7 klosarskih pasa. 6 ih je bilo mirno, sedmi je mojeg pol manjeg napao, a on je bio tak u panici da ga je njuskom odvalio u rebra i pas je valjda zrak izgubio. Uglavnom je zbrisao, a svih 6 za njim... Valjda je to bil vodja copora. No OK, mene zbilja nije strah, pa nikom nista jer ih potucem svih 7 ak treba, ali da je na mom mjestu bio moj muz, taj ne bi prezivio jer se boji svakog cucka osim svog.

Logo
21.12.2002., 21:46
Kad se ja šećem po gradu sa svojim pesima ljudi se uglavnom slanjaju jer ja izgledam puno gadnije i opasnije od tih slatkih peseka...
Bilo je slučajeva da su prolaznici htjeli podragat pesa al su odustali kad su vidli s kim je u društvu.

stray_stray_cat
29.12.2002., 02:08
gospa Noris kaže:
Znam najmanje troje ili četvero ljudi (sve redom žene) koji inzistiraju na tome da cucak spava u istom krevetu?!

I istovremeno sve koji se s njima ne slažu ssmatraju idiotima.

I ne misle da u tome ima išta nehigijenski, nepedagoški i sl.

Mnogi vlasnici pasa će se radije odreći prijatelja, nego im izaći u susret i skloniti psa na sat dva.

kao sto ja tebe ne smatram idioticom jer ne spavas sa psom (ili skim god vec spavas) otkud ti sebi dajes za pravo suditi kome je mjesto u cijem krevetu?

moji su pesi stvarno cistiji od odredjenog broja ljudi koje sam sretala, i osim sto se uredno peru idu redovno na preglede i vrlo vjerovatno i imaju manje parazita i nametnika od dijela ljudi

sto se tice pedagogije, postoje dvije teorije o toe da li pas na krevet ili ne. kao prvo, pas je zivotinja copora i u coporu su clanovi spavali skupa. iskljucivanje psa iz copora je kao najgora kazna kaj se psu moze napraviti a kako pes nas dozivljava kao svoj copor onda je recimo iskljucivanje kod spavanja kao recimo izoliranje od copora. u drugoj teoriji je rijec o hijerarhiji, i vlasnik koji bi trebao biti alfa dog u obitelji (pas bi morao biti omega) ima pravo odrediti clanovima copora di ce leci. vecina radnih pasa koji rade spasioce su sto vise sa vlasnikom da bi se kao razvila sto veca povezanost izmedju vlasnika i psa jer bi trebali djelovati kao tim i dobar dio njih spava u krevetu. jedan dio spava na svojem lezaju, ali u obadva slucaja psi spavaju u istoj prostoriji sa vlasnicima i vecina vlasnika nisu zene

ne pada mi na pamet zatvarati pse ili mace u drugu prostoriju, ni ne micem terarij (jer bi se recimo mozda neko mogao gnusati mojih gustera) kad nam ljudi dolaze u goste. ako bilo kome smeta da u tom stanu uz nas zive i zivotinje moze jednostavno ne dolaziti. takva osoba i ja nemamo previse zajednickih dodirnih tocaka (najvjerovatnije, zapravo jos nisam upoznala osobu koja ne voli pse)

(jos uz sve to u mojem se stanu ne smije pusiti, tu sam recimo jako rigorozna. ako gost pusi, morat ce izaci van iz stana ako im se bas pusi...)

i ne samo to, ja cak ni ne idem u ducane di ne mogu sa psima, idem na ljetovanja samo u zemlje di su zivotinje dobrodosle. zasto da trosim novce po hrvatskoj obali da bih dozivljavala da me ljudi gadjaju kamenjem kad sa psima prosetam pored obale (sa psima na lajni, psi se nisu kupali, mjesto tucepi).

imam na raspolaganju francusku, imam i nizozemsku obalu, svedska mi je pod nosom a uz to sto su zivotinje dobrodosle u slucaju potrebe mogu doci do veterinara sto je u hrvatskoj tesko izvedivo (tako uostalom i savjetujem sve svoje poznate, a sve su psetarska poznanstva) nek ljepo izbjegavaju hrvatsku jer im zivotinje tamo nisu sigurne

definitivno pse treba drzati na lajni kad se prolazi kroz grad, i stvarno ih treba pustati sa lajne samo tamo di je to predvidjeno jer ako ocekujemo da ljudi toleriraju nas izbor da imamo zivotinje koje nisu sa nama da bi ih pojeli onda i mi trebamo postivati to da dio ljudi ne voli zivotinje a dio ih se stvarno patoloski boji. i trebalo bi u hrvatskoj kao sto je to vani stvarno staviti placanje poreza na peseke, jer se od te love odrzavaju parkovi, ciste kante za psece kakanjce i sponzoriraju azili za nezbrinute zivotinje

samo me jedna mala stvar jako jako zanima, sto ako se osoba koja ne voli pse, ili koja ih se patoloski boji recimo izgubi u prirodi ili povrijedi, ili se dogodi neka nesreca i ljudi budu zatrpani, kako ce recimo takvi ljudi izaci na kraj sa traumom ako ih pronadje pas spasilac i kako ce ti ljudi izdrzati kad ih pas markira oblajavanjem, i javlja vodicu di je zrtva?

Claire
29.12.2002., 13:44
gospa Noris kaže:

moj ne samo da spava u mom krevetu, nego mi time sluzi i kao kontracepcijsko sredstvo...

i meni isto ide na qrac kad klinci vrishte... moj pas je bolje odgojen od vecine djece u kvartu...

Kesten
29.12.2002., 14:23
Sve je to teorija. Kad pas za kog se ne zna što želi ide prema čovjeku, nema vremena za zakonska prepucavanja.

U takvim situacijama treba razviti inicijativu. Ne se ukočit već se odnosit prema potecijalno opasnom psu kao prema sebi ravnom.

A kad se čovjek ukoči, to znači da ga pas već kontrolira.

Gospon Pes
29.12.2002., 14:29
Kesten, to ne mozes objasniti ljudima koji se panicno boje pasa.
U tom trenutku im ne radi razum. Ili su paralizirani ili udare u bijeg, a ovo drugo je zadnje sto treba napraviti jer pas je lovac...

@ŽNIDARŠIĆ@
29.12.2002., 15:03
S_S_CAT kako li već pa nisu svi psi tragači ima ih i bedastih ko i nas jel tak, a kad se nekom neš gadi nemreš mu ni dokazati suprotno ja cucke ne mrzim al mi se gadi njihova slina i pomisao da recimo on sedne sa svojim pakšu na moj jastuk di bi ja držal glavu drugo cucak si nemre izuti cipele kad uđe u stan a ti sa običnim brisanjem capa malo pobrišeš prljavštine kaj on pokupi treće cucki su za život vani na dvorištu na zraku a ne u kući pa onda kaj bumo ih sad u stanu uzgajali onda ga nauči da se popne na školjku i obavi svoje a ak oćeš živit u ČOPORU idi u šumu pa se okruži psima.
Nemoj se vrijeđat al cucke u krevetu mrzim!!!!!!!!!!!!
SORY

Raz0r81ad3
29.12.2002., 15:58
Imaš pravo, ono sa psima vodičima ima puno veze sa djecom koja rastom još nisu veća od samog cucka kojeg se boje.
A da ne velim da ga u strahu mogu i udariti ili samo viknuti, pa će tek onda biti problema.
Osoba koja je recimo zapela u snijegu i dođe joj pes tragač, će imati poteškoća...ali sigurno manje (jer je ipak sretna da ju je bar netko našel) nego ista ta osoba na ulici, a prema njoj trči razjazreni (ili možda samo željan pažnje?) doberman, bulldog ili bilo što od tih divota...

Svojevremeno sam imao susjeda koji je držao rotvajlera. Velik cucak, pametan...ali u ovom slučaju i nepopravljiva maza.
Spazil bi me sa 50 metara i zajuril se ko vrišteća lokomotiva prema meni, samo da bi naglo zakočio i stisnuo se uz mene, jer on voli da ga se češka iza uha :D
Pa da te pitam...što da to nisam bio ja, nego neko maleno dijete ili osoba koja se panično boji psa? I da se ovaj balavac tak zaleti prema njemu? Jadnik bi opal u šok...mislio bi da ga ovaj hoće pojest :D
Uvijek kažem da ako netko voli životinje, da onda sigurno voli i ljude...ali kad se nađe netko tko voli životinje, a ljude ne ferma previše (Ako je čovjeku nelagodno uz nečijeg psa, da ga vlasnik psa uredno isprati van zbog toga??), to mi je onda malo i čudno ;)

I još jedno...koliko god da ti je čist pes, mislim da se ipak ne ide tuširat nakon šetnjice u praku ;) Pa ona da je on čist i da nije bed u krevetu ti baš i ne stoji ;)

xxGaladrielxx
29.12.2002., 16:25
@ŽNIDARŠIĆ@
Nemoj se vrijeđat al cucke u krevetu mrzim!!!!!!
Nikad mi nece biti bliska malogradjanstina ljudi koji kritiziraju tudji nacin zivota. To mi granici s takvom gluposu kao da ja kritiziram padjame u kojima netko spava. To je vlastiti izbor za kojeg ama bas nitko nema pravo kritizirati. Ako netko u svoja cetiri zida provodi vrijeme dubeci na glavi, zar bi ja tu osobu trebala mrziti?
Jedino kod vlasnika pasa me smeta netolerancija prema tudjem izboru nacina zivljanja. Ima ljudi koji s boje pasa. Bolesni ili ne oni su clanovi drustva koje treba tolerirati.
Osobno zivotinje obozavam, ali ako ne shvacam one oprecnog misljenja ne znaci da ih trebam napadati. Meni je zajednica ljudi i zivotinja putpuno prirodna, ali i ne ne postivanje iste.
Podrzala bi obavezno nosenje brnjica kod pasa u gradu, jer ne moram ja biti ta koja ce biti opterecena time jel taj pes zaista dobar kak vlasnik misli. Konkretno, kod mene u kvartu ima dosta vlasnika pasa koji poticu agresiju na macke. Ne bi vjerovali, ali dvije srednjovjecne gospodje iz stubista do mog, huskaju pese na macu koju hrani cijela zgrada!
Drugo, vlasnik sam macka kojeg povremeno izvodim van u sitne nocne sate (bojeci se bas tih vlasnika pesa iako imaju 100 m od kuce livadu za pese, oni uzivaju voditi pese na sva druga mjesta ukljucujuci u ina sa zabranom u vidu table).
Zamislite scenu da kad me vide kako u rukama nosim svog macka (mozda samo i do auta), smijulje se prateci reakciju svojih pesa.
Ma jednom sam skoro tu babu tresnula. Zena ima svojih 50-tak godina, majka, i kad sam ju uljudno zamolila da prodrzi svog pesa, rekla mi je da kaj se to mene tice!
Upoce nema veze jer pes velik ili mali. Osobno vidim gore situacije kod manjih pesa nego kod npr. dobermana koji su redovito dobro izdresirani.

@ŽNIDARŠIĆ@
29.12.2002., 16:40
EEEEE galadriel

Viš punograđanko ili -nine meni su se peseki zgadili kad sam na svoje oči videl kak frajer pusti tri pesa lovačka po parkiralištu bez lajne i oni okruže auto i ganjaju mačku da pobegne pa kad je jadnica htjela pobjeć čapili su je i rastrgali:
ne zvuči grdo al da si čula-o to vrištanje ne bi ti bilo svejedno
A uostalom nek dela ko kaj oće u svom stanu sam me zanima kaj bi rekla da ti ja sednem guzom na jastuk pa ti poslje šnjofaj
:rolleyes:

Gospon Pes
29.12.2002., 16:42
Haha, Gal, da te moj vidi s macorom u rukama, nema ti spasa dok ga on ne dobije. :D
Na zalost je taj biser jednom izveo u bivsem stanu. Izasao je zamnom na terasu, a ja u mraku nisam vidjela da je i susjeda vani i drzi macora kojeg je takodjer hranilo pol zgrade, no vidio je moj cucak i zaletio se k njima, macak je od panike babu dobro ogrebao i zbrisao, moj pas za njim i skoro ga je i ulovio jer mi je stara drugi dan rekla da je macoru na nozi koza oderana. Mozda se i ozlijedio u bjegu, tko zna. Uglavnom, takve stvari se na cesti ne bi smjele dogoditi. Ovo je bilo doma na terasi i da baba nije stajala u mraku, ne bi se ni njoj dogodilo.
Pas me uopce nije poslusao da stane, nagon je bio jaci, a zaustavila ga je ograda, inace tko zna gdje bi zavrsio.
Tad je zadnji put bio na terasi.

xxGaladrielxx
29.12.2002., 17:26
@ŽNIDARŠIĆ@, jel ti citas kaj ljudi pisu ? :confused:
I ne znam kako bi mi se pes mogal zgadit ako je ubio macku?
Moze mi se zgadit vlasnik koji nije znao nauciti kontrolirati svojeg pesa.

magic
29.12.2002., 17:50
Mislim da ljudi BAR u svoja chetiri zida imaju pravo chiniti shto ih volja ~ spavati sa zhivotinjama, jesti iz istih tanjura, kupati se s njima u kadi...

A licemjeri su oni koji ih posjecuju, smjeshkaju se dok su u gostima a kasnije prichaju kako je to odvratno.

Lola
30.12.2002., 00:42
Viš punograđanko ili -nine meni su se peseki zgadili kad sam na svoje oči videl kak frajer pusti tri pesa lovačka po parkiralištu bez lajne i oni okruže auto i ganjaju mačku da pobegne pa kad je jadnica htjela pobjeć čapili su je i rastrgali:
ne zvuči grdo al da si čula-o to vrištanje ne bi ti bilo svejedno

NE ZVUČI GRDO?!?!!
neeeee,zvuči jaako zanimljivo!NARAVNO da zvuči odurno.i kriv je apsolutno vlasnik,a ne pas.
inače,volim životinje,imam mačka a rado bi i psa,ali istina je da ljudi ne paze kako se njihovi kućni ljubimci ponašaju,ili još gore misle da je svako ponašanje potpuno prihvatljivo.nedavno sam ispred HNK u Zagrebu na livadi na kojoj je posađeno cvijeće vidjela jedno mlado žensko biće čiji se irski seter olakšao na gore spomenutoj livadi.ona je nonšalantno odšetala.fuj.a da ne govorimo o tome kako izgledaju neki parkovi dan dva nakon što padne snijeg.
frendovi imaju psa starog 9 mjeseci koji je prekrasan,ali nesnosan.ne mislim da životinju treba maknuti ako dolaze gosti kojima ona smeta(ako ideš negdje,prihvati da je životinja tamo ili ne idi),samo ne znam što njima reći.nas 10-ak,njihovi frendovi,od kojih neki imaju pse uopće ne kužimo ponašanje njihovog ljubimca.još uvijek piški od sreće i to BAREm 5-6 puta u toku posjete,ne sluša ih uopće,skače po glavi SVIM prisutnima doslovce,kraj njega ne možeš ništa niti jesti niti piti,oni podviknu na njega,dobije novinama,ali za 10 sekundi priča se ponavlja.onda ode u kaznu na balkon 15 minuta(gdje neprestance laje) i iste sekunde kad se vrati nazad sve počinje ponovo:rolleyes: :D ...oni tvrde da je ponašanje mladog psa takvo i da je sve to posve normalno.ja ne znam,još nisam imala psa,ali nekako mislim da ga krivo odgajaju...

Lola
30.12.2002., 00:44
p.s pas od frenda koji dode s nama kod njih sjedi sakriven u kutu cijelo vrijeme od straha...malo zbog psa,malo zbog njih koji viču na njega...rekli smo im sve to nekoliko puta,ali niš..

Kesten
30.12.2002., 09:27
Mislim da ljudi BAR u svoja chetiri zida imaju pravo chiniti shto ih volja ~ spavati sa zhivotinjama, jesti iz istih tanjura, kupati se s njima u kadi...

Ehehe, ne ako je to potencijalno teroristička akcija :p

Kesten, to ne mozes objasniti ljudima koji se panicno boje pasa.

Pa evo, objasnio sam - teoriju. Samopouzdanje se isto uvježbava, sa psima, kao i u raznim drugim situacijama. Barem oni kojima to nije urođeno.

Ovo bi bar Namche-u moglo ukazati na nešto.
Inače, ja se apsolutno slažem sa svim kritikama protiv neodgovornih vlasnika. To što ljudi znaju raditi je čista prepotencija - i protiv toga se treba boriti.
Samo, bitno je pripremiti ljude i na konkretne incidente, kao ovaj koji je Namche naveo.

UnExpected
08.01.2003., 11:43
stray_stray_cat kaže:
kao sto ja tebe ne smatram idioticom jer ne spavas sa psom (ili skim god vec spavas) otkud ti sebi dajes za pravo suditi kome je mjesto u cijem krevetu?

moji su pesi stvarno cistiji od odredjenog broja ljudi koje sam sretala, i osim sto se uredno peru idu redovno na preglede i vrlo vjerovatno i imaju manje parazita i nametnika od dijela ljudi

sto se tice pedagogije, postoje dvije teorije o toe da li pas na krevet ili ne. kao prvo, pas je zivotinja copora i u coporu su clanovi spavali skupa. iskljucivanje psa iz copora je kao najgora kazna kaj se psu moze napraviti a kako pes nas dozivljava kao svoj copor onda je recimo iskljucivanje kod spavanja kao recimo izoliranje od copora. u drugoj teoriji je rijec o hijerarhiji, i vlasnik koji bi trebao biti alfa dog u obitelji (pas bi morao biti omega) ima pravo odrediti clanovima copora di ce leci. vecina radnih pasa koji rade spasioce su sto vise sa vlasnikom da bi se kao razvila sto veca povezanost izmedju vlasnika i psa jer bi trebali djelovati kao tim i dobar dio njih spava u krevetu. jedan dio spava na svojem lezaju, ali u obadva slucaja psi spavaju u istoj prostoriji sa vlasnicima i vecina vlasnika nisu zene

ne pada mi na pamet zatvarati pse ili mace u drugu prostoriju, ni ne micem terarij (jer bi se recimo mozda neko mogao gnusati mojih gustera) kad nam ljudi dolaze u goste. ako bilo kome smeta da u tom stanu uz nas zive i zivotinje moze jednostavno ne dolaziti. takva osoba i ja nemamo previse zajednickih dodirnih tocaka (najvjerovatnije, zapravo jos nisam upoznala osobu koja ne voli pse)

(jos uz sve to u mojem se stanu ne smije pusiti, tu sam recimo jako rigorozna. ako gost pusi, morat ce izaci van iz stana ako im se bas pusi...)

i ne samo to, ja cak ni ne idem u ducane di ne mogu sa psima, idem na ljetovanja samo u zemlje di su zivotinje dobrodosle. zasto da trosim novce po hrvatskoj obali da bih dozivljavala da me ljudi gadjaju kamenjem kad sa psima prosetam pored obale (sa psima na lajni, psi se nisu kupali, mjesto tucepi).

imam na raspolaganju francusku, imam i nizozemsku obalu, svedska mi je pod nosom a uz to sto su zivotinje dobrodosle u slucaju potrebe mogu doci do veterinara sto je u hrvatskoj tesko izvedivo (tako uostalom i savjetujem sve svoje poznate, a sve su psetarska poznanstva) nek ljepo izbjegavaju hrvatsku jer im zivotinje tamo nisu sigurne

definitivno pse treba drzati na lajni kad se prolazi kroz grad, i stvarno ih treba pustati sa lajne samo tamo di je to predvidjeno jer ako ocekujemo da ljudi toleriraju nas izbor da imamo zivotinje koje nisu sa nama da bi ih pojeli onda i mi trebamo postivati to da dio ljudi ne voli zivotinje a dio ih se stvarno patoloski boji. i trebalo bi u hrvatskoj kao sto je to vani stvarno staviti placanje poreza na peseke, jer se od te love odrzavaju parkovi, ciste kante za psece kakanjce i sponzoriraju azili za nezbrinute zivotinje

samo me jedna mala stvar jako jako zanima, sto ako se osoba koja ne voli pse, ili koja ih se patoloski boji recimo izgubi u prirodi ili povrijedi, ili se dogodi neka nesreca i ljudi budu zatrpani, kako ce recimo takvi ljudi izaci na kraj sa traumom ako ih pronadje pas spasilac i kako ce ti ljudi izdrzati kad ih pas markira oblajavanjem, i javlja vodicu di je zrtva?

Ne sjećam se da sam nekog nazvala idiotom?!
Napisala sam da prijeopisani vlasnici pasa smatraju idiotima sve koji se ne slažu s njima.

Ako se tebi spava s psom, široko ti polje. Ali nemoj to opravdavati teorijom čopora - jer ako ćemo strogo znanstveno, pas nije samo biće čopora, nego i biće koje po defaultu ne živi uopće u kući.

Ja znam mnogo vlasnika pasa koji s njima ne spavaju u krevetu, i ne vidim da bi sirota stvorenja zbog toga imala psiholoških problema. Ako voliš psa i pravilno postupaš prema njemu, on će to itekako znati i osjetiti, pritom ti sigurno neće zamjeriti što ne smije za tobom polizati tanjur ili ti se uvući pod plahtu.

U krajnjoj liniji, i dijete dobije svoj kinderbet, i ne spava s roditeljima (u pravilu) - a pas bi trebao?

Što se čistoće tiče - pas njuška izmetine drugih pasa i ljudi. Pa mi nije baš apetitlih da me poslije poliže po licu.

UnExpected
08.01.2003., 11:53
Ne kužim otkuda taj silni ekstremizam kod ljudi.

Neki uopće ne vole pse i prognali bi ih s lica zemlje. Ili bi ih držali vezane na lancu u dvorištu po svim vremenskim uvjetima i hranili ih kruhom i vodom. Ak krepa, krepa, uzet će drugog.

A oni koji ih vole misle da se ljubav prema psu izražava tako što će mu se sve dopustiti.

To što voliš psa, ne znači da ne postoji način da se uvede red u kući.

Ponavljajte za mnom:

Čovjek koji ne dopušta svom psu ležati u krevetu nije nužno mrzitelj pasa. (i tako 100 puta)

Psa se da socijalizirati i svašta naučiti.
Zašto bi tvoj pas morao lajati na tvoje goste i skakati po njima?
Bez obzira voljeli oni životinje ili ne?
Ja volim životinje, imala sam psa, zamorca, papigu, sad imam zeca i mačka...ali ne volim da pas na mene laje, da skače po meni, osiobito ako je sekundu prije toga bio u blatu.
Zar je tako teško naučiti psa osnovnim pravilima lijepog ponašanja?
Ili bi se time narušila njegova krhka psihička ravnoteža?

Ma dajte, molim vas. Kupite si radije neki priručnik o odgoju pasa.

Zagovornicima teorije čopora: pas mora znati tko je gazda (ne on). Ukoliko ga ne naučite da vas sluša, slušat ćete vi njega, i ne samo vi, nego i cijelo susjedstvo.

UnExpected
08.01.2003., 11:59
Ako je pas dobro odgojen, nemam ništa protiv da se s njim može u restoran, dućan, na more i sl.
Tako je vani (npr. Austrija), ali njihovi psi u tom slučaju mirno leže ispod stola.

Ne sjede za stolom i ne jedu iz tanjura. Ne trče okolo, ne skaču po drugim gostima i ne laju. Trče, skaču i laju tamo gdje je mjesto za to - na livadi, u šumi i sl.

I još nešto - čovjek se ne mora PATOLOŠKI BOJATI PASA da bi se uplašio kad se neki pas lajući zaleti na njega.

Namche
08.01.2003., 13:36
gospa Noris za 5!!:top: :top: