PDA

View Full Version : Roštilj u vrtu... sagraditi, kupiti, počiniti suicid?


Ego
07.07.2006., 02:57
Dakle, dosadile su mi vrtne roštiljade u improviziranim limenim posudama i sl. avanture, pa odlučih nabaviti pošten roštilj.

Sad me zanima, isplati li se pokušavati sam izraditi nešto u tom stilu (totalni početnik što se tiče građevine), ili mi je bolje jednostavno kupiti gotovu stvar?

Ako ima nade da to sam učinim, ima li tko kakve upute?

Koliko bi me jedan takav podhvat koštao?

Gdje bi se tako nešto moglo kupiti u blizini Zadra

Zahvaljujem na odgovorima.

Klon Prvog Vozača
07.07.2006., 07:25
Ja maštam o tome da sam napravim svoj roštilj, ali koji bi mi ujedno mogo poslužit i kao peka i možda čak mali ražanj - onako, da mogu kombinirat stvari. Još bi i malu krušnu peć napravio. Al, na četvrtom katu u gradu bez balkona to ne ide :( . Bio je neki topic prije možda godinu dana o izgradnji krušne peći i slično.

bodul
07.07.2006., 22:42
Za ovu sezonu kupi prenosni rostilj , imas u Pevecu.
Kad dobro smislis lokaciju....
Za iducu sezonu, izgradi po svojoj zamisli , ili kupi gotovi betonski , pa sastavi.

građevinar
08.07.2006., 20:48
Ma napravi sam. Napravi nekakav nacrt, kupi šamotne opeke i zidaj. Kasnije možeš to još i obložiti izvana ak ti paše.

Ego
08.07.2006., 21:22
Rado... samo kao što rekoh fali mi znanja. Trebale bi mi nekakve upute, nacrt, etc.
Tražio sam po netu, ali nisam baš našao nešto korisno.

dr duca
08.07.2006., 22:05
Improviziraj malo. Budi kreativan. Jednostavno smisli oblik i odredi mjesto za ploču. Nek ti ovi iz peveca budu predložak. Bit ćeš puno ponosniji njime ako ga sam načiniš, vjeruj mi.

građevinar
08.07.2006., 22:07
Kako kaže bodul, za ovu sezonu kupi neki prenosivi.
Malo obiđi neki prodajni centar, pogledaj već gotove roštilje, uzmi mjere, i to još malo prilagodi onak kak ti paše. Tak sam i ja. Na kraju kad imaš sve gotovo, slijedi zidanje. To ti i nije neki problem, čak i ako nemaš iskustva.

Vjeruj mi, veći je užitak roštiljat na roštilju koji si sam napravio...:top:

darkovuk
09.07.2006., 06:34
"Vjeruj mi, veći je užitak roštiljat na roštilju koji si sam napravio...:top: "

Građevinar je apsolutno u pravu:s , nema većeg zadovoljstva nego zapaliti ugalj u svom roštilju. Samo to povlaći i puno više troškova nego kada ga kupuješ gotovog - livenog od betona.
Ja sam sebi napravvio skicu kako bi to terebalo izgledati i pozvao majstore da kažu završnu rijeć što se tiće materijala i normalno - cijene:cerek: . Kada je sve stavljeno na papir ispalo je da me materijal (Klasični - "švapska" cigla velikog frmata, cement, šamot s pripadajućim materijalom, dimnjak i dimni otvor, razni limovi u opšavu oko nadstrešnice,daska za šalung, šljunak za donju i eventualnu gornju radnu ploču + žice ili ploća za pećenje), stoji nekih 1.400,oo Kn-a plus isto toliko i ruke. Je, to je dobra cifra, ali dobiješ ono za ćega si ti idejni tvorac jer je napravljeno kako si zamislio.
Osobno meni je taj iznos malo bio veći i neplaniran, te sam se odlućio na "Baumax" - ov gotovi betonski roštilj s radnom povšinom koji me je izašao 1.299,oo Kn-a i dobio sam sve osim šamota kojeg sam kupio plus ( jedna ploća, cca 25x15 me je izašla nekih 15 kn-a) a postavio sam ih fiksno s ljepilom od kombinacije ilovaće ili žute zemlje i pljeve. Kada pećem recimo lignje ili veći broj ćevapa ili malo veću ribu cca 40-ak cm onda žicu ili rešetku zamijenim s gusanom ploćom od starog štednjaka na drva i sve šljaka kao pravo.- Ploču sam nabavio kod Cigoša na gradskom otpadu i dao prijatelju da mi je sredi - isjeće, ispjeskari i pripremi za gril.
To ti je to.

spy
09.07.2006., 06:50
http://www.bmb.hr/showart.html?catid=4&cat=mini_pecenjare

Ego
09.07.2006., 13:18
http://www.bmb.hr/showart.html?catid=4&cat=mini_pecenjare

CIJENE :eek: Očeš da me šlag strefi????

mr X
09.07.2006., 15:27
Tražio sam po netu, ali nisam baš našao nešto korisno.

a, jebo ga ti...
http://www.doityourself.com/stry/buildbrickbarbecue
http://www.ibiblio.org/lineback/bbq/wdh.htm
http://www.quikrete.com/diy/Barbeques.html
http://www.bhg.com.au/display.cfm?objectid=DCC541BA-2760-4937-9EF690CEFE6FD922&navid=
http://www.wermaulwurf.de/bilder/grill_bilder/ (opis sa fotkama)

također koristan link:
http://www.tom-foto.de/pdf/330-331.pdf

ono, ima toga koliko hoćeš...

Paladinia
11.07.2006., 12:35
Dakle, dosadile su mi vrtne roštiljade u improviziranim limenim posudama i sl. avanture, pa odlučih nabaviti pošten roštilj.

Sad me zanima, isplati li se pokušavati sam izraditi nešto u tom stilu (totalni početnik što se tiče građevine), ili mi je bolje jednostavno kupiti gotovu stvar?

Ako ima nade da to sam učinim, ima li tko kakve upute?

Koliko bi me jedan takav podhvat koštao?

Gdje bi se tako nešto moglo kupiti u blizini Zadra

Zahvaljujem na odgovorima.
Sve zavisi od toga kako i što hoćeš? Ako baš nisi majstor i ako ti ne treba giga-roštilj za okretanje janjaca i sl. onda imaš u Baumaxu dosta povoljnih opcija i solidnih zidanih roštilja već od 600-700 kuna.

elvis
11.07.2006., 12:54
mislim da je najbolje rješenje napraviti sam. ja sam napravio sam. bilo mi je potrebno dvije termo peći (cigle) šamotni cement i zidaj. uživam praviti roštilj (iako sam zadrti muškarac i u kuhanje se ne petljam)

java rab
24.06.2007., 10:43
Dakle, dosadile su mi vrtne roštiljade u improviziranim limenim posudama i sl. avanture, pa odlučih nabaviti pošten roštilj.

Sad me zanima, isplati li se pokušavati sam izraditi nešto u tom stilu (totalni početnik što se tiče građevine), ili mi je bolje jednostavno kupiti gotovu stvar?

Ako ima nade da to sam učinim, ima li tko kakve upute?

Koliko bi me jedan takav podhvat koštao?

Gdje bi se tako nešto moglo kupiti u blizini Zadra

Zahvaljujem na odgovorima.

nemoj prika kupovati gotovi jer ja sam kupio gotovog i nakon 1 godine cijeli mi je ispukao sada ga mogu samo razbiti i popeljati na odlagalište,a da stvar bude još veća ja sam već uzidao pravog velikog od bijelog kamena ja i tata za 20 dana gotovo sve mogu ti i poslati sliku pa radi nešto po tome:top:

cosanostra
24.06.2007., 23:38
Ja imam gotovi, sazidani, ne znam kakav kamen. Imamo ga već 2-3 godine i idealan je. Nikakvih oštećenja nema, ni niš.

ac_thunder
24.06.2007., 23:59
Sad me zanima, isplati li se pokušavati sam izraditi nešto u tom stilu (totalni početnik što se tiče građevine), ili mi je bolje jednostavno kupiti gotovu stvar?

Ako ima nade da to sam učinim, ima li tko kakve upute?

Koliko bi me jedan takav podhvat koštao?

1. Bolje je izgraditi novi, zato što ga možeš napraviti kako ti želiš, svakako je ljepše vidjeti malo veći i masivniji roštilj od ovih gotovih (bolji gotovi roštilj je uvjek mačak u vreći a i obično su skupi).

2. Ako si nevješt, najdi si "prijatelja" koji se razumije.

3. Ne štedjeći na materjalu, opet će te izaći manje nego neki pristojan gotovi roštilj.

750
25.06.2007., 06:28
Evo da dobiješ volju za samogradnju:

http://img39.picoodle.com/img/img39/8/6/25/f_p1m_351757e.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?srv=img39&img=/8/6/25/f_p1m_351757e.jpg)

http://img36.picoodle.com/img/img36/8/6/25/f_p2m_65ee7c0.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?srv=img36&img=/8/6/25/f_p2m_65ee7c0.jpg)

moses
25.06.2007., 12:03
u blizini zadra imas more tih trgovaca koji prodaju raznorazne slozive kamine, manje, vece, pokretne rostilje, gradele.....merkur, solin gradja, pevec, pa i onaj neki izmedju crnog i zadra, pa na ulazu u grad iz smjera nina....ma zapravo gdje god se okrenes. ali za neki konkretan savjet, reci kakve su ti rostiljne navike: cesto, rijetko, obilno ili manje kolicine, zelis li da mozes i po losem vremenu rostiljati, kakva je lokacija, zelis li opcije za peku, itd.....

McGrubi
26.06.2007., 19:00
3064

ovo je moja mrcina

McGrubi
26.06.2007., 19:04
još da skužim kako da slika ostane velika a malo KB-a :zubo:

za peku tribaš ložište min. 120x80cm
za ražanj 150x100cm
presjek dimnjaka treba biti između 1/6-1/10 otvora ložišta
što je dimnjak viši bolje vuče (moj je kratak), bar 1m dužine
šamotne cigle idu na kompletan zid ložišta i dno
željezna ploča je dovoljna od 3mm, mi imamo 8mm i to je loše
dobro je imati bočne podne dovode zraka u ložište - manje dimi

toliko sam se za sad sjetila

Klon Prvog Vozača 2
27.06.2007., 10:21
Kako se zida sa šamotnim cementom? koja je smjesa, na kojim mjestima je obavezan?

McGrubi
27.06.2007., 13:00
kod plamena, njime se vežu šamotne cigle, ili se koristi kao žbuka oko ložišta (manje trajan nego šamotne cigle)

Klon Prvog Vozača 2
28.06.2007., 08:07
jel se miješa s pijeskom, s nečim, ili samo tako?
ajd molim te stavi veliku fotku ako možeš.
tenks

ac_thunder
28.06.2007., 17:05
jel se miješa s pijeskom, s nečim, ili samo tako?
ajd molim te stavi veliku fotku ako možeš.
tenks

Staklena voda, šamotno "brašno" i glina. Omjer imaš na naljepnici staklene vode.

Klon Prvog Vozača 2
29.06.2007., 09:26
Staklena voda, šamotno "brašno" i glina. Omjer imaš na naljepnici staklene vode.

Tenks. Tu staklenu vodu isto kupim u dućanu?

ac_thunder
29.06.2007., 17:07
Tenks. Tu staklenu vodu isto kupim u dućanu?

Bingo :top:

Klon Prvog Vozača 2
02.07.2007., 11:25
Jest, jes, našo sam u dućanu, stoji odmah pored šamotnog cementa :-)

napravio sam neki nacrt u međuvremenu. Imam problem: širina mi ne bi trebala premašivati cca 185cm, a htio bih tu ugurati i krušnui peć i ložište za peku. I još jedan problem: to bih htio staviti pod sjenicu u vrtu koja je drvena pa ne znam kako s dimnjakom. Sad ću probati stavit nacrt. http://img259.imageshack.us/my.php?image=pecsf8.jpg


Pozdrav
Prvi Vozač

Blast from the past
03.07.2007., 08:17
stari ne radi mi slika.

Ja sam nasao staru kucu koja se rusila i pokupio sam starinske cigle. Trebao bih zapoceti za koji tjedan i nadam se da cu ga izgraditi u roku od 3 tjedna.

Klon Prvog Vozača 2
03.07.2007., 09:30
Kako ne radi? ček, evo iznova: http://img521.imageshack.us/img521/5948/peczv1.jpg (http://imageshack.us)
Shot at 2007-07-03


ili možda ovo http://xs117.xs.to/xs117/07272/pec.jpg

mislio sam ja isto od stare cigle, jeftinije je :-)

kako ćeš raditi?
Ja brijem postoje od betonskih blokova, potom saliti ploču, pa preko siporeks, pa pijesak i sol, pa cigla.S tim da krušnu peć mislim radit od obične cigle a samo za peku od šamotne. I to će me ispast dosta para, jedna šamotna cigla je 14-20 kuna. Nešto je jeftinije u oglasniku. Za zidanje ću miješati ilovaču, šamotni prah i staklenu vodu. Evo još neki link na sajt: http://www.decarina-kamini.com/krusne.html

Codegun
03.07.2007., 11:27
Kako ne radi? ček, evo iznova: http://img521.imageshack.us/img521/5948/peczv1.jpg (http://imageshack.us)
Shot at 2007-07-03


ili možda ovo http://xs117.xs.to/xs117/07272/pec.jpg

mislio sam ja isto od stare cigle, jeftinije je :-)

kako ćeš raditi?
Ja brijem postoje od betonskih blokova, potom saliti ploču, pa preko siporeks, pa pijesak i sol, pa cigla.S tim da krušnu peć mislim radit od obične cigle a samo za peku od šamotne. I to će me ispast dosta para, jedna šamotna cigla je 14-20 kuna. Nešto je jeftinije u oglasniku. Za zidanje ću miješati ilovaču, šamotni prah i staklenu vodu. Evo još neki link na sajt: http://www.decarina-kamini.com/krusne.html

a kaj će ti krušna peć uz to?

Klon Prvog Vozača 2
03.07.2007., 11:45
Pa, to se i ja počinjem pitat. Volim se igrat valjda. Ljudi kažu da su im ukusnije stvari inače pod pekom nego iz krušne peći.

Codegun
03.07.2007., 11:47
Pa, to se i ja počinjem pitat. Volim se igrat valjda. Ljudi kažu da su im ukusnije stvari inače pod pekom nego iz krušne peći.

ja sam iz svojih planova izbacio krušnu baš zbog toga jer mislim sve naodomjestiti s pekom

Klon Prvog Vozača 2
03.07.2007., 12:27
možda bih i ja mogao , tako će mi ostati više prostora za peku, ovako mi je na knap. Jel imaš kakvu ideju za dimnjak? Problem mi je što to mi slim sastaviti u sjenici koja je drvena.

McGrubi
03.07.2007., 12:54
između dimnjaka i krova sjenice se stavlja termoizolacija, a dimnjak mora prošišati sljeme sjenice za cca 40cm (a i time ćeš dobiti dovoljnu visinu dimnjaka pa će bolje vuči
ja sam radila i pizze ispod peke i super su ispale, ka iz krušne peći ;)

McGrubi
03.07.2007., 13:03
http://tinypic.com/view.php?pic=67503o6

Klon Prvog Vozača 2
03.07.2007., 13:21
Koliko je to čovječe...
ma ja razmišljam da ispod te sjenice uglacim dinjak od lima. Jel to moguće? mislim da bi mi betosnki odnosno zidani dimnjak pojeo pola vrta, nije da nešto obilujem prostorom, a i nije na takvoj poziciji.

McGrubi
03.07.2007., 14:02
1x3 okvirno :D

a da staviš slikicu te sjenice?

Klon Prvog Vozača 2
04.07.2007., 08:21
1x3 okvirno :D

a da staviš slikicu te sjenice?

evo http://img263.imageshack.us/img263/6344/zafourjmdz1.jpg (http://imageshack.us)
Shot with DMC-FZ30 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=DMC-FZ30&make=Panasonic) at 2007-07-04

buky1
17.07.2007., 15:00
Evo i ja planiram nešto napraviti tj. preopraviti! Sutra stavim slike pa očekujem komentare i sugestije!

McGrubi
17.07.2007., 18:58
evo http://img263.imageshack.us/img263/6344/zafourjmdz1.jpg (http://imageshack.us)
Shot with DMC-FZ30 (http://profile.imageshack.us/camerabuy.php?model=DMC-FZ30&make=Panasonic) at 2007-07-04

lijepa sijenica :)
eto zakuhalo vrime pa sam se sitila tvog roštilja
neće li možda biti prevruće u sjenici u toplim danima kad se zapali vatra?
pitam jer moj roštilj od stola je udaljen cca 2m pa se na početku stola dobro osjetila toplina vatre

ac_thunder
17.07.2007., 21:54
Hoće ako pečeš janje :zubo:

zoranp
18.07.2007., 10:10
http://www.ibiblio.org/lineback/bbq/wdh.htm


Ovakav tip s ravnim krovom dimi bez kontrole. Pogledajte lijevi otvor.
Moj kum je takvog napravio,i 'oće se ugušit kad peče u njemu.
Baš me i ne oduševljava previše ovo riješenje.

McGrubi
18.07.2007., 12:15
meni to prije liči na sušaru kobasica nego na roštilj :)

Locutus of Borg
10.09.2008., 13:01
Evo dižem temu iz mrtvih, jer mi nije jasno zašto se roštilj mora raditi sa šamotnim ciglama....pretpostavljam radi visoke temperature, ali volio bih znati ... što bi se desilo kada bi se roštilj napravio od nekog drugog materijala ... npr. siporeksa?!? :confused:

buky1
10.09.2008., 13:22
pogledaj malo, imaš tu negdje još jednu temu o gradnji roštilja, tip je pravio od siporeksa...

deri valdez
10.09.2008., 13:46
al je preporucljivo radje onda samo cigla.makar sam vidio da rade i od siporeksa
http://www.youtube.com/watch?v=de9em_bIOns.cako ja malo i vidio jos nesto kad bi to bilo za kupit kod nas http://www.youtube.com/watch?v=9tBJyn_-Bns

Ego
11.09.2008., 22:29
Moj trenutni plan je napraviti podnožje od cigala, izliti ploću od betona s malo više željeza, gornji dio od betonskih blokova, i zatim unutrašnjost ložišta obzidati šamotnom ciglom tako da se unutrašnjost ne zagrijava prenaglo jednom kada zakurim. Možda čak stavim i dupli sloj šamotne cigle za svaki slučaj...

mikrokost
15.09.2008., 14:39
Evo dižem temu iz mrtvih, jer mi nije jasno zašto se roštilj mora raditi sa šamotnim ciglama....pretpostavljam radi visoke temperature, ali volio bih znati ... što bi se desilo kada bi se roštilj napravio od nekog drugog materijala ... npr. siporeksa?!? :confused:

Ja se isto spremam na prolječe krenuti u izgradnju roštilja.Odlučio sam ga zidati punom ciglom i još iznutra obzidati šamotom,ali ne kombinacijom staklene vode i šamotnog brašna jer sam kod frenda vidio da su mu se šamotne kockice počele odljepljivati, pa sam čuo da postoji vatrostalni sement ili nekaj tak slično i da puno bolje drži.Ono kaj me muči je kad izlijem ploču i zazidam stranice kak napraviti završetak tj. da li napraviti šalung i zalijati krov ili to nekak izvesti sa ciglom.Još jedno pitanje vezano uz ciglu.Radi se o staroj cigli i zanima me kak dobiti sjaj na kraju tj. da li ju premazati lanenim uljem.

kirner
24.09.2008., 20:25
Dakle, dosadile su mi vrtne roštiljade u improviziranim limenim posudama i sl. avanture, pa odlučih nabaviti pošten roštilj.

Sad me zanima, isplati li se pokušavati sam izraditi nešto u tom stilu (totalni početnik što se tiče građevine), ili mi je bolje jednostavno kupiti gotovu stvar?

Ako ima nade da to sam učinim, ima li tko kakve upute?

Koliko bi me jedan takav podhvat koštao?

Gdje bi se tako nešto moglo kupiti u blizini Zadra

Zahvaljujem na odgovorima.

Ako si početnik ,zaboravi gradnju

dreknaštapiću
25.09.2008., 16:30
Ako si početnik ,zaboravi gradnju

naprotiv, kao početnik ovako zdanje je idealno da se okuša i da puno toga nauči Što se može desiti ako kiksa? Skoro ništa Neća valjda učiti gradeći neki stambeni objekat?

Samo da te podsjetim da si na SSM

fifi30
05.04.2009., 15:20
nemam mogućnosti za postavu gotovog ( betoniranog) kamina za roštilj pa sam došao na ideju da sam izradim, ali iz željeza i lima..dimenzije bi bile visina cca 220cm, širina 70cm a dubina 45 cm. da li netko ima iskustva s takvim kaminom i što sve trebam znati... usput ako ima kakva slika ili skica dobro bi došla

hvala

bubyx
05.04.2009., 18:22
Odeš u prvi restorančić gdje se peče janjetina ili prasetina i vidiš u živo limene pečenjare,a drugo moraš znati variti.

žajo
15.04.2009., 15:15
Kak uredit ovaj roštilj imate kakvu ideju ,slike ili slično?
Slika:http://img164.imageshack.us/my.php?image=dsc03191.jpg

bubyx
15.04.2009., 18:44
Kak uredit ovaj roštilj imate kakvu ideju ,slike ili slično?
Slika:http://img164.imageshack.us/my.php?image=dsc03191.jpg

A šta bi ti tu uređivao? Šta mu nedostaje?

žajo
15.04.2009., 22:25
Možda skratit desnu stranu krova nekaj sa ciglom?

user zoki
16.04.2009., 05:31
Fali završna daska ili lim na krovu

buky1
16.04.2009., 08:07
Budući da je cigla obična, ja bi ju prefarbao bojom po izboru a fuge bijelom, da se dobije kontrast. Krov nebih odrezao, možda ga malo "slomio" prema gore. Dole stavio vrata i ovaj beton koji bi pretpostavljam trebao biti prostor za odlaganje obukao u drvo. Nevidim jel dimnjak ima kakav krović?

Pogledaj ovdje http://www.forum.hr/showthread.php?p=20022327#post20022327 moju pečenjaru pa probaj pokupiti koju ideju ako ti se sviđa šta. :top:

žajo
16.04.2009., 14:15
evo još slike od krova
http://img49.imageshack.us/my.php?image=dsc03197.jpg
http://img140.imageshack.us/my.php?image=dsc03194.jpg

buky1
17.04.2009., 06:03
Dimnjak definitivno treba produžiti, bar za 3 - 4 reda

windflyer
05.09.2010., 20:18
ako nekoga još zanima gradnja roštilja ja sam radio svoj vlastiti i usput sve slikao po fazama ,roštilj i krušna peć zajedno pa posnimite kako se radi,nije problem vjerujte mi,mi smo ovo sagradili za 5 dana
:http://www.pvcstolarija.com.hr/vijesti/nacrti-za-gradnju-krusne-peci-i-rostilja.html

kapovic
05.04.2014., 10:41
Tražim majstora koji bi mi dovršio započeti vrtni roštilj. Potrebno je isti obuči u šamot, krov I ugraditi okolo granit ili neki drugi sličan material. Unutrašnjost otvora je cca 2 m2. Molim ponude I preporuke. Zagreb, Zapadni dio, Podsused