View Full Version : Kastriranje kućnih ljubimaca
Etienne
07.07.2006., 21:02
Unatoč mogućnosti da na sebe navučem bijes vlasnika kućnih ljubimaca, pogotovo veterinara, ipak ću postaviti ovo pitanje jer me već neko vrijeme muči. Ako me uspijete razuvjeriti, moći ću mirne savijesti nabaviti kućnog ljubimca kojeg već dugo želim.
Dakle, da li je u redu kastrirati životinje?
Čitala sam jedan članak o tome koji me poprilično iznervirao, jer je veterinar tvrdio (uočite proturječnost): "kućnom ljubimcu se nakon kastracije uopće ne mijenja narav, dapače, postati će ....sad tu ide niz lijepih epiteta tipa: umiljatiji, manje agresivan bla, bla...". Ah da, to nije promjena naravi.
Ako doista treba operirati životinju kako bi udovoljila potrebama vlasnika, može li se uopće reći da su takve životinje pogodne da budu kućni ljubimci? Čini mi se kao da se prema njima postupa kao i prema svemu ostalim na planeti: na silu se prilagođavaju ljudskim potrebama. Zamislite da vam netko ponudi da će izvršiti na vašem djetetu "malu operaciju pod lokalnom anastezijom, čiji je oporavak kratak", a da nakon toga ono nikad neće plakati cijelu noć, biti će uvijek dobre volje i slušati sve vaše savijete... Usporedba je jako pretjerana, ali mislim da je jasna poanta. Uostalom, zašto ne, mnogi ljudi imaju kućne ljubimce, a nemaju djecu i svu svoju ljubav ulažu u njih.
Opet ponavljam, nemojte se ljutiti molim vas! Dapače, razuvjerite me, jer sam oduvijek htjela psa ili macu, ali kastracija mi se gadi i ako je moj način razmišljanja kriv, promjenite ga.
Dapače, ja sam vjerojatno jedan od rijetkih ovdje, koji će te podržati. Iz onog što vidim, većina savjeta za kastraciju kućnih ljubimaca se svodi da se oni svedu na igraček. jer, kao, smeta vlasnicima njihovo ponašanje, mjaukanje, miris...a bogamu, onda si kupite plišanu živinu. Još mogu razumnjeti da se steriliziraju ženke, jer je to ipak humanije nego rješavati se legla za leglom mačića ili štenaca. A opet, ja bih da imam mačku dao joj samo podvezati jajovode, nek se i dalje ponaša što prirodnije. a onaj argument da se smanjuje broj bolesti je naprosto smiješan. zaboga, pa i životinje moraju od nečeg umrijeti. To bi bilo kao da očekujemo od žena da izvade jajanike, jer neće oboljeti od raka dojke.:rolleyes:
Moj mačak je moj partner. i nikad mu ne bih uskratio pravo da se ponaša prirodno, pa makar i živio nešto kraće. Odakle nam pravo da se igramo boga na takav način? Uzmi ili ostavi. Ako nisi siguran, ostavi.
Zla patka
07.07.2006., 21:16
pa nabavi macku/psa i nemoj ju/ga kastrirati...
slažem se s tobom da je to "grozno" ali daj zamisli kako je ljubimcu koji ima seksualne nagone a nigdje ih nemože ispucati? imam psa koji ima 13 godina i nikada se nije .... kažem ti, da nema toliko godina, sutra bih ga kastrirala i ublažila mu muke ;) imam i kuju (koja je kod mojih staraca). sterilizirana je, narav nije promjenila, ista je kao i prije. ne luta okolo, ne naganjaju je psi, a i mi smo mirni što se tiće proizvodnje malih neplaniranih bića :)
imam i 4 afrička tvora: dvije ženke i 2 mužjaka. svi su postali "ono" :) naime, za ženke je to nužno po zdravlje (možeš pročitati više u topicu o afričkim tvorovima), a dečki su, vjeruj mi, sretniji nego kad ih prže hormoni koje nemaju na kome ispucati.
svako ima svoje mišljenje, pa odaberi. ništa od toga nije za osudu. nabavi ljubimca, pa vidi ;) sretno :)
Zla patka
07.07.2006., 21:28
dečki su, vjeruj mi, sretniji nego kad ih prže hormoni koje nemaju na kome ispucati.
da...mrtvi kapital :p
pa nabavi macku/psa i nemoj ju/ga kastrirati...
Jesam, i nisam :zubo:
Etienne
07.07.2006., 21:42
Hvala (posebno Khan), već mi je lakše (čitaj: nisam razapeta/bannana). U biti, prvi sam post skratila za pola jer sam pisala nešto o razlici sterilizacije mužjaka i ženki, ali nisam bila sigurna imam li točne informacije. Znači ženki se mogu samo podvezati jajovodi (iako nisam ni mislila da im vade jajnike, a opet...nikad se ne zna). Najbolja prijateljica mi je rekla da je njena sterilizirana kujica, kad se tjerala, skakala na mužjake, ali da je niti jedan nije htio? :confused:
Za mačke znam zasigurno-moj šef je svojoj rezi dao samo podvezati jajaovode, i ponekad se tjera, ali znatno blaže nego nedirnute mačke. Da im ne vade jajnike to sve skupa ne bi inače imalo smisla, ne?
Etienne
07.07.2006., 21:56
Znači vade im jajnike, ali se mogu i samo podvezati jajovodi... To je ok, mislim da nije u redu da se razmnožavaju, ako se vlasnik ne misli brinuti za potomke. A može li se mužjaku izvršiti samo vazektomija?
Usput, ne znam koliko je ok uspoređivati sa ljudima, ali žene ne gube libido kad podvežu jajnike...a mace gube? :confused:
Etienne
07.07.2006., 22:04
Usput, u novinama je pisalo da će kontrolirati populaciju splitskih maca lutalica tako što će im staviti kontraceptiv u hranu! Znači i to postoji???
slažem se s tobom da je to "grozno" ali daj zamisli kako je ljubimcu koji ima seksualne nagone a nigdje ih nemože ispucati? imam psa koji ima 13 godina i nikada se nije .... kažem ti, da nema toliko godina, sutra bih ga kastrirala i ublažila mu muke ;) imam i kuju (koja je kod mojih staraca). sterilizirana je, narav nije promjenila, ista je kao i prije. ne luta okolo, ne naganjaju je psi, a i mi smo mirni što se tiće proizvodnje malih neplaniranih bića :)
imam i 4 afrička tvora: dvije ženke i 2 mužjaka. svi su postali "ono" :) naime, za ženke je to nužno po zdravlje (možeš pročitati više u topicu o afričkim tvorovima), a dečki su, vjeruj mi, sretniji nego kad ih prže hormoni koje nemaju na kome ispucati.
svako ima svoje mišljenje, pa odaberi. ništa od toga nije za osudu. nabavi ljubimca, pa vidi ;) sretno :)
pitanje koje se ovdje postavlje je zasto ti imas za ljubimca tvora, k tome jos africkog?
Etienne
07.07.2006., 22:22
pitanje koje se ovdje postavlje je zasto ti imas za ljubimca tvora, k tome jos africkog?
Američki smrde.
A može li se mužjaku izvršiti samo vazektomija?
Usput, ne znam koliko je ok uspoređivati sa ljudima, ali žene ne gube libido kad podvežu jajnike...a mace gube? :confused:
Ne vjerujem da itko radi vazektomiju, većina ljudi kastira mačore da budu 'mirniji' i ne obilježavaju teren. A to rade dok god imaju testise. A što se libida tiče, ovo je samo jedna slučaj, pa ti ne mogu reći je li pravilo.
Etienne
08.07.2006., 00:01
Ne vjerujem da itko radi vazektomiju, većina ljudi kastira mačore da budu 'mirniji' i ne obilježavaju teren. A to rade dok god imaju testise.
OK, imam dosta informacija o sterilizaciji. Hvala. :) A sad mi malo opiši kako rješavaš te probleme sa obilježavanjam teritorija i općenito probleme koji se vežu za nekastrirane mužjake, ako nije problem.
Masu ljudi mi je reklo da je kastriranje nehumano al ja sam svog mačka dala kastrirati jer puno mi je nehumanije da on napravi hrpu mačića pa da netko te mačiće ubije ili da crknu od gladi ili da jadni sami lutaju i da ih glupa djeca gađaju pračkama i ko zna sve čime. Nerijetko možeš na ulici viditi mačku bez oka,repa,da joj po utrobe visi.
Ja sam svog mačka udomila-dakle neko ga je pronaša na ulici i ja jednostavno nisam mogla dozvoliti da i njegova dječica budu tako jadna i napuštena.
Pa sad ti meni reci šta je humanije
Etienne
08.07.2006., 00:22
Ma 100% se slažem sa tim da, ako osoba nema namjeru brinuti o mačičima ili štencima, treba sterilizirati ljubimca. Stvar je u tome što ti veterinari nude "paket aranžman": sterilizacija + promjena naravi ljubimca. E, pa sa ovim drugim se ne slažem, niti ću se ikad složiti!
OK, imam dosta informacija o sterilizaciji. Hvala. :) A sad mi malo opiši kako rješavaš te probleme sa obilježavanjam teritorija i općenito probleme koji se vežu za nekastrirane mužjake, ako nije problem.
Moj Đurio živi u kući, luta po kvartu i ljubimac je cijelog područja, koliko sam čuo hrane ga u 5-6 kuća okolo. Nikad nisam osjetio nikakav poseban smrad od njega, a u vrijeme parenja je jednostavno znao nestati po 3 dana, dođe, najede se i opet ode. nakon 2 tjedna vrati se mršav i čupav i bude dobar ko bubica. meni to savršeno odgovara. ne bih ga osakatio ni za što.
evo ti link pa čitaj
http://www.forum.hr/showthread.php?t=139378
Ma 100% se slažem sa tim da, ako osoba nema namjeru brinuti o mačičima ili štencima, treba sterilizirati ljubimca. Stvar je u tome što ti veterinari nude "paket aranžman": sterilizacija + promjena naravi ljubimca. E, pa sa ovim drugim se ne slažem, niti ću se ikad složiti!
ne razumijem. ljubimac, bio kastriran ili ne, mijenjati će vrlo često svoju narav, naročito ako se tjera. vjerojatno si čula "majčje pjevanje" za vrijeme tjeranja i u sezoni parenja, neznam da li si ikada vidjela kujicu koja se tjera za vrijeme tjeranja ili peseka koji jaše drugima po nogama jer nema na šta drugo? neki, naročito muški peseki, su jako agresivni ako nanjuše kuju i od predivnog poslušnog peseka pretvore se u pravog :E - ne slušaju, bježe od kuće, tuku se sa drugim psima, a ponekad i napadnu nekog čovjeka ako im stane na put do kuje. kujice za vrijeme tjeranja su maznije ali nervoznije, zavodnički mašu repovima i dozivaju mužjake. a to inače ne radi. znači, kako god okreneš, tvoj ljubimac će uvijek mijenjati svoju narav.
niti jedna od mojih 5 kastriranih životinjica nije izgubila svoju osnovnu narav, osim seksualnog nagona. nitko nikoga ne tuče (mislim na njih međusobno), kuja je slobodno puštena i može kuda god želi se prošetati bez ikakve bojazni. evo ti jedan primjer: naš tvor Anita je grizajući tvor (zbog zanemarivanja i zlostavljanja od strane prodavača u dućanu). to nije mali lagani ugriz, to je ugriz kojim ona svojim zubima razdere kožu i dođe do kostiju. Anita je sterilizirana, ali tu svoju narav nije promjenila. apsolutno ništa se nije promjenilo. ovo što kaže vet. da "će dapače postati mirniji......" misli na ovaj dio koji se odnosi na seksualni nagon za vrijeme tjeranja
kao što sam rekla, tvoja odluka. ni u kojem slučaju nećeš pogriješiti :top:
Moj Đurio živi u kući, luta po kvartu i ljubimac je cijelog područja, koliko sam čuo hrane ga u 5-6 kuća okolo. Nikad nisam osjetio nikakav poseban smrad od njega, a u vrijeme parenja je jednostavno znao nestati po 3 dana, dođe, najede se i opet ode. nakon 2 tjedna vrati se mršav i čupav i bude dobar ko bubica. meni to savršeno odgovara. ne bih ga osakatio ni za što.
nešto slično je bilo i sa mojim mačkom, ali je nažalost u jednom takvom obilasku teritorija za vrijeme parenja završio pod kotačima automobila jer nije bio pažljiv pri prelasku ceste
ako je u kući možeš kupiti razne preparate (o čijim sastojcima i neškodljivostu uopće ne želim komentirati) kojima se mačka odbija da zapišava kuću, dovratnike, deke, krevete i slično. no, sad ja imam pitanje: da li je to bolje od kastracije :flop: ako želiš da tvoj ljubimac bude 100% prirodan onda uzmi zdravo za gotovo svaki segment njegove naravi i prihvati to ;)
Cordelia
08.07.2006., 12:09
Znači vade im jajnike, ali se mogu i samo podvezati jajovodi... To je ok, mislim da nije u redu da se razmnožavaju, ako se vlasnik ne misli brinuti za potomke. A može li se mužjaku izvršiti samo vazektomija?
Podvezivanje jajovoda nije dobro i povečava rizik od raka na sisicama i od gnjojne uple maternice. Moja je kujica dobila rak na sisama jer je poslije svake topline imala lažnu trudnoću (išlo bi joj mlijeko koje nije imao tko sisati). Iako smo joj mi stavljali obloge i pazili da ne dođe do upala, na kraju je dobila tumor. Veterinar mi je savjetovao da je uz operaciju sisa i kastriram da bi se spriječio povratak bolesti. Prvih mjeseci bila je malo mirnija i maznija, ali se onda vratila na staru veselu narav. U početku je i nešto pohlepnije jela (i još jede malo više nego prije, ali ne previše), ali i to se dovelo na neku normalnu mjeru. Sad joj se bliži 11 godina i potpuno je zdrava, nitko mi ne vjeruje da ima toliko ni po izgledu ni po ponašanju. Kad se već odlućiš na neku operaciju za zaustavljanje razmnožavanja, kastracija je bolje riješenje.
xxGaladrielxx
08.07.2006., 12:19
na sve si drugo odgovorio. Jos samo daj alternativu ovom pitanju.
Cordelia
08.07.2006., 12:21
Unatoč mogućnosti da na sebe navučem bijes vlasnika kućnih ljubimaca, pogotovo veterinara, ipak ću postaviti ovo pitanje jer me već neko vrijeme muči. Ako me uspijete razuvjeriti, moći ću mirne savijesti nabaviti kućnog ljubimca kojeg već dugo želim.
Čitala sam jedan članak o tome koji me poprilično iznervirao, jer je veterinar tvrdio (uočite proturječnost): "kućnom ljubimcu se nakon kastracije uopće ne mijenja narav, dapače, postati će ....sad tu ide niz lijepih epiteta tipa: umiljatiji, manje agresivan bla, bla...". Ah da, to nije promjena naravi.
Ako doista treba operirati životinju kako bi udovoljila potrebama vlasnika, može li se uopće reći da su takve životinje pogodne da budu kućni ljubimci? Čini mi se kao da se prema njima postupa kao i prema svemu ostalim na planeti: na silu se prilagođavaju ljudskim potrebama. Zamislite da vam netko ponudi da će izvršiti na vašem djetetu "malu operaciju pod lokalnom anastezijom, čiji je oporavak kratak", a da nakon toga ono nikad neće plakati cijelu noć, biti će uvijek dobre volje i slušati sve vaše savijete... Usporedba je jako pretjerana, ali mislim da je jasna poanta. Uostalom, zašto ne, mnogi ljudi imaju kućne ljubimce, a nemaju djecu i svu svoju ljubav ulažu u njih.
Opet ponavljam, nemojte se ljutiti molim vas! Dapače, razuvjerite me, jer sam oduvijek htjela psa ili macu, ali kastracija mi se gadi i ako je moj način razmišljanja kriv, promjenite ga.
Svi bi mi volili da svoje ljubimce ne mučimo operacijama i da ih volimo onakve kakvi jesu, ali biramo manje zlo. Pas nema svog prirodnog okoliša. Stvoren je od čovjeka da mu bude društvo. Danas ljudi uglavnom žive u gradovima i psi se tome moraju prilagodioti da bi vrsta opstala. Pasa je mnogo i da ih uzimaju samo oni koji imaju kuću s dvorištem što bi bilo s ostatkom. Kastracija je jedan oblik spriječavanja razmnožavanja životinja o kojima se nema tko brinuti. Nije idealno ali je manje zlo od ubijanja. Ja sam imala kujicu koja nije bila kastrirana i mogu ti reći da nije ni malo humanije kad ona ima jaki nagon za parenjem, a ti joj to braniš, vučeš je od mužjaka. Danas ona jednostavno nema taj nagon .
Etienne
08.07.2006., 20:25
na sve si drugo odgovorio. Jos samo daj alternativu ovom pitanju.
Zato sam tu, tražim alternativu... Nakon što sam pročitala sve ovo...ne znam, nema idealnog rješenja. Ne bih voljela da mi životinjica odluta i ne vrati se ili da joj se nešto dogodi. A kastracija...ma već znaš moj stav.
Nakon svega ovoga mogu samo reći da ću dobro, dobro, dobro razmisliti prije nego uopće nabavim ljubimca, a moram vidjeti i što dragi misli o svemu tome.
xxGaladrielxx
08.07.2006., 21:04
kao kaj je Cordelia napisala za pese, stoji i za skoro sve ostale zivotinje - njihovo prirodno okuzenje skoro da vise ni ne postoji. Mackama nije prirodno okuzenje parkiraliste, podrum, sahtovi...ali gdje bi onda one trebale biti?
Zbog nekastriranja dogadajaju se sranja poput onog od neki dan, tipa koji je na Savici zabetonirao neki saht jer se u nutra omacila macka i sad mu smrdi. I to se dogadja bas zbog takvih ljudi kojima je zal jajca njihovih macaka te ih nekastrirane pustaju van. Macka je u mogucnosti kotrolirati broj svojih potomaka i ako je dobro hranjena, macica ce biti vise. Veliki vecinu macaka hrane ljudi po kvartovima, a njima pak "prirodni" neprijatelj postaje auto ...
U drugu ruku, ako macka nekastriranog drzis zatvorenog, postoji mogucnost da ce bukvalno prolupati, napasti vlasnika i biti ustreljen od veterinarske sluzbe (primjer macka od roditelja moga muza).
Zbog nekastracije, nebrige i napustanja dogadjaju se ovakve stvari (http://www.sedam.hr/clanak/481/).
Ili, vranama je ovo bas pirodno okuzenje al zbog, kako je bukvalno pisalo neki dan u novinama, "uznemiravanja gradjanja galamom koji proizvode", s vremena na vrijeme vrsi se "selekcija" puskama.
Mi imamo obicnog macka 14 godina. Nismo ga uzeli iz njegovog prirodnog okuzenja vec s ulice, iz podruma. Kastriran je.
xxGaladrielxx
08.07.2006., 21:12
Uostalom, svima onima kojima je prirodno biti vlasnik nekastrirane zivotinje, trebalo bi isto tako biti neprirodno koristenje kontracepcije i zastupati zabranu abortusa kod ljudi te prihvacati pod normalno da djevojka rodi s npr 14.
Uostalom, svima onima kojima je prirodno biti vlasnik nekastrirane zivotinje, trebalo bi isto tako biti neprirodno koristenje kontracepcije i zastupati zabranu abortusa kod ljudi te prihvacati pod normalno da djevojka rodi s npr 14.
ne, nego nek si lijepo daju izvadit jajnike pa su mirne i mogu se j***t ko štuke :rolleyes:
Životinje nisu igračke.
osim toga, govorio sam o kastirranju mužjaka. I još jedna stvar. ne vidim zašto bi podvezivanje jajaovoda povećalo rizik od tumora. Razine hormona ostaju iste. Pa to se radi i ženama koje više ne žele rađati. Da su rizici toliki, čisto sumnjam da bi prošlo. S druge strane, hormonalna kontracepcija kod životinja provodi se bolesno visokim dozama hormona, i ona sasvim sigurno ima povećane rizike.
mi smo moju kujicu (3 god.) ove godine dali parit i sad ima leglo. nakon koćenja smo odlučili da ćemo je sterilizirat, jer ipak smatram da je muka i njoj i nama tih mjesec dana dok traje ludilo oko tjeranja, a opet ne mislimo više imat nova legla. danas je baš bila veterinarka da cijepi mališane i rekla nam da je najbolje dva mjeseca nakon koćenja da se obavi taj mali operatcijski zahvat, tako da smo je za 10 dana naručili. objasnila nam je da je to stvarno mali rez oko 4-5 cm i da će bit relativno brzo gotovo.
meni se sve to u početku nije sviđalo, jer želim da moja mala što manje boravi po vetrinarskim stanicama, al sad si mislim da je to ipak najbolje za sve.
Cordelia
11.07.2006., 23:21
ne, nego nek si lijepo daju izvadit jajnike pa su mirne i mogu se j***t ko štuke :rolleyes:
Životinje nisu igračke.
osim toga, govorio sam o kastirranju mužjaka. I još jedna stvar. ne vidim zašto bi podvezivanje jajaovoda povećalo rizik od tumora. Razine hormona ostaju iste. Pa to se radi i ženama koje više ne žele rađati. Da su rizici toliki, čisto sumnjam da bi prošlo. S druge strane, hormonalna kontracepcija kod životinja provodi se bolesno visokim dozama hormona, i ona sasvim sigurno ima povećane rizike.
Povećava rizik. Između ostalog zbog lažnih trudnoća koje većina kujica ima poslije topline.
lazljivac
12.07.2006., 01:28
stavite sebe u situaciju da vam netko na silu odreze muda pa to gledajte iz te perspektive
POstavi sebe u situaciju da te netko uzgaja radi butova ili muze svaki dan pa to gledaj iz te perspektive :zubo:
Kastracija ima i svojih pozitivnih ucinaka na zdravlje macaka, ajde proguglaj malo pa se ukljuci u raspravu.:mig:
vorpatril
12.07.2006., 17:52
mi imamo sijamku, i sterilizirali smo je i dobro da jesmo jer je prilikom sterilizacije nađen i tumor koji je otklonjen. Nagon za parenjem je imala jako često (osam dana tjeranja 15-ak dana mira), vet nam je rekao kasnije da su joj zbog tumora hormoni podivljali. Bilo nam je žao to napraviti, ali bez obzira koliko pazili u vrijeme "tjeranja", nekako bi pobjegla iz stana i obavila svoje. Imala je dva legla i bilo je vrlo teško udomiti mačiće. Nakon sterilizacije, bila je malo čudna, drugačija. Ali sada je to ona stara sijamka, jedino što nema više tjeranja. Iskreno, ne znam kako bih postupio da je u pitanju mačak (do zbrinjavanja ta dva legla - mislio sam da je mačak šta me briga). Ali sada, nisam siguran. Ipak mislim da je zbog (neželjenih) potomaka bolje to napraviti.
xxGaladrielxx
12.07.2006., 18:11
Iskreno, ne znam kako bih postupio da je u pitanju mačak (do zbrinjavanja ta dva legla - mislio sam da je mačak šta me briga).
ma upravo to: Brigo moja predji na drugoga. Covjek je obziran samo prema svom macku/zivotinji.
Madame Hooch
12.07.2006., 18:20
ja sam svoju pesicu dala sterilizirati nakon što je othranila svoje prvo (i jedino) leglo iz 3 razloga ;
- nije bila dobra mama i nije ih uopče pazila
- nisam imala uvijete baviti se time
- ona je mješanka, pa samim time i djeca, pa ih je bilo teško udomiti , a o nekakvom davljenju ili utapanju nema rasprave - ja sam od onih koji plaču kad treba ubiti šarana a kamoli pašće
danas mi se na cijelu ovu argumentaciju dodaje još jedan dobar razlog ZA sterilizaciju - naime, ne vjerujem da bi pesica u dobrom zdravlju doživjela 14 godina, da je svake godine rađala i dojila
vorpatril
12.07.2006., 18:32
ma upravo to: Brigo moja predji na drugoga. Covjek je obziran samo prema svom macku/zivotinji.
:mad:
zašto nisi i ovo kvotala:
Ali sada, nisam siguran. Ipak mislim da je zbog (neželjenih) potomaka bolje to napraviti.
Vidiš da sad mislim drugačije.:D
xxGaladrielxx
12.07.2006., 18:34
:mad:
zašto nisi i ovo kvotala:
ma namjerno. Ne zbog tebe jer ti si dosao pameti (bar u ovom segmentu :zubo: ) :cerek:
vorpatril
12.07.2006., 18:37
ma namjerno. Ne zbog tebe jer ti si dosao pameti (bar u ovom segmentu :zubo: ) :cerek:
oh, hvala:misli: valjda?:confused:
xxGaladrielxx
12.07.2006., 18:46
oh, hvala:misli: valjda?:confused:
:cerek: :kiss:
lazljivac
12.07.2006., 21:08
POstavi sebe u situaciju da te netko uzgaja radi butova ili muze svaki dan pa to gledaj iz te perspektive :zubo:
Kastracija ima i svojih pozitivnih ucinaka na zdravlje macaka, ajde proguglaj malo pa se ukljuci u raspravu.:mig:
ti me slobodno pomuzi,al moje vime izgleda malo drukcije nego kravino...:E
stavite sebe u situaciju da vam netko na silu odreze muda pa to gledajte iz te perspektive
postavi sebe u situaciju da su ti jaja puna a nemaš se di isprazniti (niti sam, niti ti itko može pomoći) :E
lazljivac
13.07.2006., 00:19
:E :E :E :E pa moze i psu netko pomoci... neki ljudi cine svasta za € .. :jumping: :lol: :lol: :lol:
ti me slobodno pomuzi,al moje vime izgleda malo drukcije nego kravino...:E
Na zalost mozak vam je isti :p
lazljivac
13.07.2006., 00:24
bit cu iskren: ugasila si me,nema sta :s :s :s :s :s
postavi sebe u situaciju da su ti jaja puna a nemaš se di isprazniti (niti sam, niti ti itko može pomoći) :E
Moj se mačak prazni redovno.:cool:
Mislimd a se ovdje brkaju kruške i jabuke. da imam kuju/mačku vjerojatno bih nešto poduzeo po tom pitanju. Ali s obzirom daimam mačka, ništa mi ne smeta, pa ne vidim zašto bih.
Nastassja
13.07.2006., 15:16
Moj se mačak prazni redovno.:cool:
A što ako neki mačak nema gdje? I živi iznad betona na 2. katu i jadan gleda kroz prozor i negdje ugleda mačku i proba pobjeći jer ga nagon tjera i padne i slomi kuk?
xxGaladrielxx
13.07.2006., 22:21
Ali s obzirom daimam mačka, ništa mi ne smeta, pa ne vidim zašto bih.
Bilo nam je žao to napraviti, ali bez obzira koliko pazili u vrijeme "tjeranja", nekako bi pobjegla iz stana i obavila svoje. Imala je dva legla i bilo je vrlo teško udomiti mačiće. Iskreno, ne znam kako bih postupio da je u pitanju mačak (do zbrinjavanja ta dva legla - mislio sam da je mačak šta me briga). Ali sada, nisam siguran. Ipak mislim da je zbog (neželjenih) potomaka bolje to napraviti.
e sad ti povezi :)
xxGaladrielxx
13.07.2006., 22:27
Ali s obzirom daimam mačka, ništa mi ne smeta, pa ne vidim zašto bih.
a ako ti ono gore nije dovoljno, potrazi razlog
tu (http://www.forum.hr/showpost.php?p=5515175&postcount=26)
il tu (http://www.forum.hr/showpost.php?p=5320466&postcount=8)...
SaveAss
13.07.2006., 22:28
Je stvarno....usporedba s djetetom ti je...no comment. :rolleyes:
Ja imam ljubimicu, milu mica macu:cerek: . Živjeli smo u Splitu, na 7 katu jedne zgrade, u stanu. Nakon pomnog informiranja o sterilizaciju odlučili smo se za tu opciju. Da nismo, ludila bi ona po stanu, a ludili bi i mi da nije tako bilo (jer vani nije izlazila).
Danas, kada smo u kući u predgrađu, ona izlazi oko kuće i to nam je tako drago...(nije više skućena u stanu). Nikada nismo požalili što smo je sterilizirali, jer na ovaj način smo joj produljili životni vijek (veliki postotak maca nakon okota dobije tumor), plus to što je skoncentrirana na svoj teritorij oko kuće, a na taj način smo maksimalno smanjili šansu da joj se nešto desi (metak, otrov, druge mačke, razne bolesti...). Naime, sterilizirane mace ostaju vezane za područje svog doma i time im se uveliko povećava životni vijek (neke statistike govore o čak više nego duplo većem životnom vijeku) - što nimalo ne iznenađuje, jer mace koje nisu sterilizirane sklonije su lutanju daleko od doma, a to često završi kobno (ovo govorim iz iskustva bliske mi osobe koja je izgubila nekoliko mačaka, a posljednju koju je odlučila sterilizirati, evo i nakon dosta godina...živa je i zdrava).
Eto, ja sam ti rekla iz svog iskustva, a na svakom je vlasniku da sam procjeni što je bolje za njegovog ljubimca
Mislimd a se ovdje brkaju kruške i jabuke. da imam kuju/mačku vjerojatno bih nešto poduzeo po tom pitanju. Ali s obzirom daimam mačka, ništa mi ne smeta, pa ne vidim zašto bih.
I što ti onda nije jasno kad ti Galadriel kaže muko moja pređi na drugoga?
Ne vidiš li logičku rupu u svom razmišljanju? Ti želiš slobodan i bezbrižan život za svog mačka jer je to najbolje što mu možeš priuštiti kao vlasnik. I eto, to stoji. Ali isto tako stoji da taj mačak ima 50+ komada potomaka koji su bog zna kako završili - napušteni, podavljeni, izgladnjeli, s naguranim petardama u šupku (jer mnogi roditelji puštaju svoju djecu da rade što im padne na pamet, ovako ko ti svog mačka) i svakakvi. Eventualno udomljeni od neke dobre duše. Dakle, za "mačji rod" napravio si daleko više štete nego koristi.
Je stvarno....usporedba s djetetom ti je...no comment. :rolleyes:
Meni su te usporedbe s djecom sasvim ok. Znam da su nepopularne, ali takvim radikaliziranjem lakše se skuže stvari.
Poveznica je poprilično jasna - djeca nisu svjesna težine posljedica svojih činova i zato im roditelji ograničavaju želje/radnje i sl. Kao i vlasnici psima, neki više, drugi manje, ali ni jedni ni drugi nemaju skroz slobodnu volju.
To ne znači da mislim da su djeca i psi ista stvar, tko si ovo gore uspije tako protumačiti, eto, žao mi (ga) je :rolleyes:
Pa bih pitala Etienne - bi li ti svome djetetu pustila na volju da radi što god želi? Probaj opet malo izradikalizirati pa evo, recimo - bi li mu dala da se igra sa susjedovim pištoljem? :D
Nekako mi je to bolja paralela nego ovo s plakanjem i sl. Čisto zbog posljedica (ako je ta posljedica neželjeno potomstvo o kojem nitko neće voditi brigu).
Eh, još samo nešto - mislim da je sterilizacija/kastracija bolje rješenje u slučaju da se ne planira potomstvo jerbo ne vidim neku bitnu razliku između uklanjanja (izvora) nagona i ostavljanja nagona pa sprečavanja njegovog ostvarenja.
Samo problemi s tim - tjeranje traje relativno dugo i taj period je samo gnjavaža i za vlasnike i za nju, a mužjaci mogu zgibati od kuće, može ih zveknuti auto, mogu se izgubiti, i, na kraju - ostaviti potomke nekome drugome na (ne)brigu.
S druge strane, razumijem tu želju nekih vlasnika da ne mijenjaju nagone svome psu i da im je žao dati ih pod nož tako da ne osporavam taj izbor ako je vlasnik spreman nositi se s mogućim posljedicama.
cuj, nemam snage citat kretenarije koje slijede/su uslijedile ali otfikarit cucku jaja [na ovaj ili onaj nachin] to je sakacenje!!!
to ljudsko drushtvo nit u jednoj zajednici nema uvedeno kao kaznu/preventivu nit za najgore kriminalce i perverznjake ali oni ljubitelji zivotinja koji ih mecu u istu ravan s covjekom oni koji im slave rodjendane i kupuju bozicne poklone i uvazavaju ih kao ljude e ti su mahom za kastraciju ... pomodari, vise vole svoju ljubav prema zivotinjama nego zivotinje, prirodu i ljude - pih. ne slushaj ih.
I što ti onda nije jasno kad ti Galadriel kaže muko moja pređi na drugoga?
Ne vidiš li logičku rupu u svom razmišljanju? Ti želiš slobodan i bezbrižan život za svog mačka jer je to najbolje što mu možeš priuštiti kao vlasnik. I eto, to stoji. Ali isto tako stoji da taj mačak ima 50+ komada potomaka koji su bog zna kako završili - napušteni, podavljeni, izgladnjeli, s naguranim petardama u šupku (jer mnogi roditelji puštaju svoju djecu da rade što im padne na pamet, ovako ko ti svog mačka) i svakakvi. Eventualno udomljeni od neke dobre duše. Dakle, za "mačji rod" napravio si daleko više štete nego koristi.
Slušaj
Drugi put ne brzaj sa zaključcma.
U kvartu ima barem 5-6 mačora skitnica, i čisto sumnjam da bi mačića bilo išta manje da ja svog prijatelja i partnera osakatim.
I dakako da svom mačku želim najbolje. Ti ne bi?
dorothy
14.07.2006., 14:41
Moze jedno pitanje za sve? (Ispricavam se ako je vec odgovoreno :) ) Naime razgovarala sam sa vise veterinara o kastraciji kuje i svi su mi rekli da ne rade podvezivanje jajnika, nego jednostavno sve izvade... e pa moj pitanje je dal netko zna gdje se mogu samo podvezat jajnici? To mi se cini nekak humanije, a ne bi htjela riskirat agresivnost i inkontinenciju :)
U kvartu ima barem 5-6 mačora skitnica, i čisto sumnjam da bi mačića bilo išta manje da ja svog prijatelja i partnera osakatim.
Ti mačori skitnice i postoje zbog ljudi koji imaju stav kao i ti. Neki su vjerojatno i potomci ovog tvog.
Ja ako vidim da nešto nije ok, onda to ne radim. Nemam stav - ako drugi kradu, i ja ću.
I dakako da svom mačku želim najbolje. Ti ne bi?
Bi, ali ne na tuđu štetu.
SaveAss
14.07.2006., 16:23
Meni su te usporedbe s djecom sasvim ok. Znam da su nepopularne, ali takvim radikaliziranjem lakše se skuže stvari.
Poveznica je poprilično jasna - djeca nisu svjesna težine posljedica svojih činova i zato im roditelji ograničavaju želje/radnje i sl. Kao i vlasnici psima, neki više, drugi manje, ali ni jedni ni drugi nemaju skroz slobodnu volju.
:rolleyes:
Djeca za razliku od životinja s godinama postaju sve svijesnija težine posljedica svojih činova, što sa životinjama nije slučaj.
I ako ćemo žaliti nekoga onda su to oni kojima su potrebne ovakve analogije da "skuže stvari", jer pametnome i humanome dovoljno je držati se teme.
:rolleyes:
Djeca za razliku od životinja s godinama postaju sve svijesnija težine posljedica svojih činova, što sa životinjama nije slučaj.
No dobro, zato ih se uspoređuje s malom djecom. Ne treba sad oko toga raditi tragediju. Usporedbe se i običavaju raditi s nekom stvari koja je "prožvakana" i jasno je (više-manje) kako se postaviti prema njoj s nekom manje jasnom.
Ne bih ja više o tome da ne odemo off-topic.
xxGaladrielxx
14.07.2006., 20:04
To ne znači da mislim da su djeca i psi ista stvar, tko si ovo gore uspije tako protumačiti, eto, žao mi (ga) je :rolleyes:
Pa bih pitala Etienne - bi li ti svome djetetu pustila na volju da radi što god želi? Probaj opet malo izradikalizirati pa evo, recimo - bi li mu dala da se igra sa susjedovim pištoljem? :D
Nekako mi je to bolja paralela nego ovo s plakanjem i sl. Čisto zbog posljedica (ako je ta posljedica neželjeno potomstvo o kojem nitko neće voditi brigu).
Paralela (dijete-zivotinja) je blentava. Jednog se prisiljava na socjalizaciju s ciljem jednostranog zadovoljstva - covjeka, a drugog, dijete, se uci zivotu u zajednici gdje on, djete kao covjek, jos uvijek ima poprilicnu mogucnost izbora. Jednom je nagrada poticaj i postaje ovisnost, a drugom poticaj do odredjene dobi. Zivotinja nije cijeli zivot dijete vec postaje ovisnikom, odnosno covjek postize svoj cilj - mogucnost manipulacije u svakom trenutku.
Zivotinjama smo unistili prirodni habitat i jedini nacin njihovog opstanka je prilagodba onakva kakva je moguca u okviru onog i na kaj smo mi osudjeni.
xxGaladrielxx
14.07.2006., 20:09
Neka oplodi jednu macku godisnje, to je 4-5 macica na ulici.
Neka ti kastriras svoga macka i neka samo jednom vlasniku macka ukazes na posljedice skitnje njegovog nekastriranog macka, to je min. 8-10 macica manje na ulici godisnje.
Osobno, i jedan manje zgazeni macic na cesti mi puno znaci.
A meni moj Đuro puno znači. Ti govoriš o apstrakciji, ja o realnosti. Da nanesem nepotrebnu bol divnoms tvoru koji mi je jutros došao u krevet i preo mi na prsima? ne pada mi na pamet. i još da to učinim a da ne stvori nakkavu razliku (jer, za razliku od tebe ja poznajem situaciju) ne dolazi u obzir. I na rubu sam toga da postanem nepristojan što ti zbog nekakvih svojih ideala očekuješ da ja osakatim svog ljubimca i prijatelja :mad:
A meni moj Đuro puno znači. Ti govoriš o apstrakciji, ja o realnosti. Da nanesem nepotrebnu bol divnoms tvoru koji mi je jutros došao u krevet i preo mi na prsima? ne pada mi na pamet. i još da to učinim a da ne stvori nakkavu razliku (jer, za razliku od tebe ja poznajem situaciju) ne dolazi u obzir. I na rubu sam toga da postanem nepristojan što ti zbog nekakvih svojih ideala očekuješ da ja osakatim svog ljubimca i prijatelja :mad:
tako je !!! danas Đuro a sutra mi - ne daj machka pod noz :top: :top: :top:
Moze jedno pitanje za sve? (Ispricavam se ako je vec odgovoreno :) ) Naime razgovarala sam sa vise veterinara o kastraciji kuje i svi su mi rekli da ne rade podvezivanje jajnika, nego jednostavno sve izvade... e pa moj pitanje je dal netko zna gdje se mogu samo podvezat jajnici? To mi se cini nekak humanije, a ne bi htjela riskirat agresivnost i inkontinenciju :)
koja crna agresivnost :confused:
Bolje je izvaditi sve van jer se time sprijecava nastanak gnojne upale maternice u starijoj dobi a cestog uzroka ugibanja zenskih zivotinja.
Cordelia
15.07.2006., 21:53
Bani ti dobro kaže. Taj zahvat se nije bez veze prestao raditi. Za životinju je puno zdravije da se sve izvadi i nema agresivnosti dapače životinja se smiri. Za
inkontinenciju sam negdje čitala da se zna dogoditi mužjacima u starijoj dobi (ali davno sam čitala pa ti je ovo neprovjerena informacija), moja cura nema problema s tim.
Hvala Cordelia :kiss: , Bani zna :D . Moze doci do inkontinencije no to je zaista rijetko. Cuj ak se tako gleda onda treba biti svjestan da je anestezija rizik i da i covjek i zivotinja mogu umrijeti/uginuti - no i to je vrlo rijetko. Bitno je biti svjestan mogucih posljedica i razmisliti no isto tako ne treba panicariti.
dorothy
17.07.2006., 12:30
Bani ti dobro kaže. Taj zahvat se nije bez veze prestao raditi. Za životinju je puno zdravije da se sve izvadi i nema agresivnosti dapače životinja se smiri. Za
inkontinenciju sam negdje čitala da se zna dogoditi mužjacima u starijoj dobi (ali davno sam čitala pa ti je ovo neprovjerena informacija), moja cura nema problema s tim.
hvala na odgovoru. Nisam pitala za svog psa (ne mislim ju kastrirati) nego za psa od prijatejlice.
Sta se tice agresivnosti psi mogu postati agresivniji prema ljudima... znam par slucajeva
TurbulentFluid
16.08.2010., 23:03
Iskreno rečeno.... iz mog iskustva, ovo je potpuno pogrešno. :ne zna:
Prvi mačak kojeg smo kastrirali, nakon 15 godina imanja nekastriranih životinja, bio je grozan, opasan, agresivan, grizao je (i mene, i ukućane, i druge ljubimce), tukao se je, režao na goste (da, je), napadao svoj odraz u ogledalu tako da je jednom i ogledalo razbio....
Kastrirali smo ga jer smo imali 3 mužjaka koji su pišali po kući. I to po formuli:
1. Mužjak A dođe i zapiša nešto
2. Mužjak B to pronađe i ODMAH zapiša da "prebriše" onog prvog
3. Mužjak C dotrči i OPET to zapiša.
Kakav je bio mačak nakon kastracije? Paa.... rozan, opasan, agresivan, grizao je (i mene, i ukućane, i druge ljubimce), tukao se je, režao na goste (da, je), napadao svoj odraz u ogledalu tako da je još jednom i ogledalo razbio....jedino, nije više pišao. :ne zna:
Ne kažem da je kastracija / sterilizacija nužna, no ako:
1. ne namjeravate vršiti kontrolirani uzgoj
2. nemate riješenja za udomljenje mladunčadi
3. nemate namjeru imati svog ljubimca pod KONSTANTNOM KONTROLOM, jer ako je vaš ljubimac mužjak to NE ZNAČI da njegovi mladunci nisu vaša briga, bar moralno,
onda pomozite članovima udruga koji udomljavaju neželjene životinje i "očistite" vaše ljubimce. Neželjenih i odbačenih ljubimaca je ionako previše.
Recimo, nikad nisam kastrirala pse, no sad ću morati sterilizirati kujicu malamuta jer imam i mužjaka haskija. Sve je to divno i krasno, i sloboda, i priroda, ali ŠTO da ja radim s cca 12 - 15 malih haskimuta i malaskija svake godine!? :ne zna:
Mislim da je pitanje koje ste ovdje željeli postaviti, "trebamo li uopće imati ljubimce".
Pitanje je, dakako, posve legitimno. :ne zna:
Iskreno rečeno.... iz mog iskustva, ovo je potpuno pogrešno. :ne zna:Što je potpuno pogrešno? Toliko je toga napisano, i to prije četiri godine, da se ne zna na što si mislila. :ne zna:
U koje je doba starosti najbolje kastrirati kujicu?U zdravstvenom pogledu, prije prvog tjeranja. Kujice koje se steriliziraju u toj dobi imaju najmanje šanse da obole bilo od piometre bilo od tumora mliječnih žlijezda. Nakon prvog drugog tjeranja povećava se vjerojatnost od oboljenja, a nakon trećeg je svejedno - sterilizacija više nema efekta.
TurbulentFluid
16.08.2010., 23:20
Što je potpuno pogrešno? Toliko je toga napisano, i to prije četiri godine, da se ne zna na što si mislila. :ne zna:
Ispričavam se :brukica: - referenca je išla na originalni (prvi) post, da se životinje kastriraju kako bi im promijenili karakter.
Ispričavam se :brukica: - referenca je išla na originalni (prvi) post, da se životinje kastriraju kako bi im promijenili karakter.Da, tu se slažem da je to apsolutno netočno. Karakter ostaje. Mijenja se samo temperament. :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.