PDA

View Full Version : Trening pitova,staforda i ostalih pasmina

maestro
13.07.2006., 13:16
Zanimaju me vasa iskustva sa treningom,mislim na istrcavanje,povecavanje misicne mase i jacenje vilice.

lazljivac
13.07.2006., 13:18
svakodnevno trcanje od 4-5 km sa 5 kg utega na leđima (custom made uprtač)

lazljivac
13.07.2006., 13:22
Zanimaju me vasa iskustva sa treningom,mislim na istrcavanje,povecavanje misicne mase i jacenje vilice.
ej,a nisi nam napisao tvoje iskustvo...

maestro
13.07.2006., 13:28
Trcanje,sprintevi za lopticom,plivanje,skokovi i naravno trganje gume sa drveta.Pokusao sam sa unutrasnjim gumama kamiona ali ih brzo pokida.Pas mi stoji na zadnjim nogama,prednje dvije su dvadesetak cm od poda a zubima drzi i vuce gumu koja visi na nekoj niskoj grani.Ima li tko kakvo bolje rjesenje?

lazljivac
13.07.2006., 13:36
ja sam gumu zakacio na metalnu oprugu pa kad ju pas grize i vuce ona se "otima"

maestro
13.07.2006., 13:38
Super,a jeli bila ona vanjska guma ili unutrasnji buvelKazem da sam proba sa buvelom ali se brzo pokida a ne znem da li bi moga onu vanjsku dobro uhvatiti ustima

lazljivac
13.07.2006., 13:41
ja sam vanjsku stavio

Blast from the past
13.07.2006., 16:57

Zasto mu zelis povecati masu i ojacati vilicu?

lazljivac
13.07.2006., 23:40
pa da bi bio jaci i ljepsi

maestro
14.07.2006., 08:35
Zasto mu zelis povecati masu i ojacati vilicu?
Ne brini,ne bi svog psa nikad vodia na borbe jer o tome nemam lipo misljenje.
Ipak,svaki vlasnik staforda ili pita bi svom psu trebao pruziti treninge i drzati ga u formi jer imati takvog psa i dopustiti da se zapusti je tragedija.Kao sta lazljivac kaze,pas kad je u formi je lipsi i jaci i izgleda kao pravi predstavnik svoje pasmine,nije bitno je li borbena masina ili maza.

Blast from the past
14.07.2006., 18:51
Ne brini,ne bi svog psa nikad vodia na borbe jer o tome nemam lipo misljenje.

:)

Volia bi ovakog psa. Izgleda super samo sto mislim da mu necu kupirat usi.

http://reike.moj-album.com/album/1371056/?os=1371216

Mislite da su njemu bildali masu sa gumom od traktora i trcanjem ili slicno?

I STA MISLITE DALI JE AMSTAF ILI JE PIT BULL?

maestro
15.07.2006., 08:39
:)

Volia bi ovakog psa. Izgleda super samo sto mislim da mu necu kupirat usi.

http://reike.moj-album.com/album/1371056/?os=1371216

Mislite da su njemu bildali masu sa gumom od traktora i trcanjem ili slicno?

I STA MISLITE DALI JE AMSTAF ILI JE PIT BULL?
Izgleda kao staford ali nije iskljuceno ni da je apbt jer kao sta sam vec rekao jako je mala razlika izmedju staforda i americkog pit bull terijera.Nad dosta nasih pitova se moze odmah viditi da nisu stafordi jer se razlikuju i variraju izgledom ali pravi americki pit je gotovo indnetican stafordu.Mislim da se ovog psa nije pretjerano nabildavalo jer i nema neku masu i nije pretjerano razvijen sto naravno ne znaci da nije u dobroj kondiciji i formi,mozda mu je samo slabiji kostur.Evo staforda po mom ukusu http://stafftec.de/AmStaff/AmStaff2.jpg

Bakterijan
19.07.2006., 09:08
Za tebe nije pas nego lopata i mašklin (kramp) pa ti malo nabijaj mišićnu masu:flop:

maestro
19.07.2006., 09:32
Za tebe nije pas nego lopata i mašklin (kramp) pa ti malo nabijaj mišićnu masu:flop:
Za nabijanje mase meni sluzi tvoja mama.Imas jos komentara? :B

ishamael
19.07.2006., 11:48
jer i nema neku masu i nije pretjerano razvijen sto naravno ne znaci da nije u dobroj kondiciji i formi,mozda mu je samo slabiji kostur.

pa i standard pitova i staforda nije 40+kg, nego manje, necu sad lupati, ali mislim da je maximum 35 kg....a cujem da je snoopy kategorija najludja...

maestro
19.07.2006., 12:11
pa i standard pitova i staforda nije 40+kg, nego manje, necu sad lupati, ali mislim da je maximum 35 kg....a cujem da je snoopy kategorija najludja...
U pravu si za staforda je od 30 do 35 iako ih ima i tezih ali to su vec mrcine.Sta se pitova tice,ali naglasavam pravi pitovi bi trebali biti i laksi od toga.Najcesca borbena kategorija je ona ispod 20 kg.

ishamael
19.07.2006., 12:21
Najcesca borbena kategorija je ona ispod 20 kg.

dakle snoopy

maestro
19.07.2006., 12:26
Tako je:) ,pitovi preko 20 kg su znali biti pustani u meceve sa drugim vrstama pasa i iz njih vecinom izlaze kao pobjednici bez obzira na kilazu drugog psa sta mene fascinira kod pitova.

soks
19.07.2006., 12:34
Tako je:) ,pitovi preko 20 kg su znali biti pustani u meceve sa drugim vrstama pasa i iz njih vecinom izlaze kao pobjednici bez obzira na kilazu drugog psa sta mene fascinira kod pitova.

Vidim ja da si ti u te stvari dobro upućen...

maestro
19.07.2006., 12:44
Vidim ja da si ti u te stvari dobro upućen...
Znao sam da ce neko napisati ovako nesto i drago mi je da je to moja draga Soks.Cuj kad imas psa koji je stvaran radi borbi mislim da je red da znas nesto o tome.Borbu nisam nikad gleda u zivo niti bi,a da ne govorima o tome da bih ikad svom psu priustia tako nesto.Ja sam soks emotivna osoba(iako ti ne mislis tako) i kad vidim ranjenu zivotinju ja joj pomognem i bude mi zao.Sigurno te to cudi posto imam kako ti mislis cudoviste i koljaca za psa.E pa vidis i ti stafordi i pitovi itekako osjecaju bol,onu psihicku puno vise nego fizicku i s toga je meni neko ko gleda kako mu komadaju psa a on to dopusta i zao mu samo para za mene gora zivotinja od svih cetveronozaca na ovome svitu.Uf,ja sam zaboravia kome idem objasnjavati nesto.:kiss:

Bakterijan
19.07.2006., 21:05
Za nabijanje mase meni sluzi tvoja mama.Imas jos komentara? :B
Budemo li se mi masno i slasno častili s krasnim pridjevima odo smo mi u kurac:E , a što se tiće tvog pit-bula da bi nabio mišićnu masu mora imati i težinu,a to dobiješ kad mu daješ riblje ulje jer mu se povećava apetit za to vrijeme samo ga lagano istrćavaš da se ne uljeni.Poslje mjesec dana moraš prestati davati riblje ulje i onda ga treniraj kako ti misliš da je naj bolje. P.S. Ja ti se u mamu neću dirati,ali zato ja nabijem tebe:usama::rofl:

ishamael
20.07.2006., 23:48
i s toga je meni neko ko gleda kako mu komadaju psa a on to dopusta i zao mu samo para za mene gora zivotinja od svih cetveronozaca na ovome svitu.

slazem se. ne kuzim vlasnike pasa za borbe. pa da ja vidim nekog psa da onako komada mog, ne znam sto ne bih poduzeo da to prestane...to su pacijenti, kompleksasi. meni su stafordi lijepi, ali ne znam da li bih imao muda za posjedovanje jednog(i vremena). prije rodezijanera, ili belgijskog ovcara (off topic-postavio sam temu na koju nitko nije nista odgovorio:flop: :brukica:)

Blast from the past
21.07.2006., 03:12

E sad si me skroz na skroz zbunio...

Znaci Pitovi (Citam da su teski od 10kg do 50kg) su obicno laksi (Kg) od Amstafa (35kg najvise)?

Koji su viši (cm) Pitovi (Ako ima 10kg nemre bit visok da ga jebes) ili Stafovi (od 48 do 55cm) - dali se mjeri do glave ili do ramena?

Koji su nabildaniji (Jaci, Snazniji) pitovi ili Stafovi?

Koja je razlika u temperamentu, ako je uopce ima?

Pomagajte...

maestro
21.07.2006., 08:33
Evo ovako ne mozes naci pita od 10 kg,to je ipak premalo,ali oko 18 kg je najcjenjenija tezina za borbe jer su navodno najsrcaniji i mogu izdrzati po tri sata makljaze.Ipak da sad kupis pita vjerovatno bi ti tezia preko 20 kg mozda cak i oko 30.Stvar je u tome sta stafordi imaju standard koji je za muzjake od 30 do 35 kg.Opet kazem to je prosjek,mozes viditi staforda od 40 kg ali je rjetkost.Sta se tice visine,kod svakog psa se ona miri do grebena,znaci one tocke ispod vrata na ledjima.Muzjaci staforda su uglavnom danas oko 50 iako moze biti i veci.U proslosti su bili malo nizi,nekih 48 ili 49.Vazno je napomeniti da kod svake pasmine par cm je ostavljeno za odstupanje od neke idealne visine.Bitno je da pas izgleda dobro za svoju visinu i tezinu.E sad onaj drugi dio pitanja a to je razlika pita i stafa.Stafordi su malo visi i izgledaju masivnije i snaznije od pitova ali ovi su ipak bolji borci.Kad se prije nekih 70 godina staford odvojia od pita kod staforda se gledao njegov izgled akod pita samo srce i borbena sposobnost.Sta se karaktera tice i jedni i drugi su generalno dobri prema ljudima dok pse ne vole.Staforda ces ipak malo lakse obuzdati nego pita jer kazem zbog selekcije je pitu nacin za borbom jaci.Sve ovo sta kazem je neki standard i prosjek,ne zanci da nema staforda koji su gori manijaci od pitova i pitova koji su krupniji i visi od staforda.Ali pazi kad ti neko kaze da ima pita koji je tele od 50 kg. budi siguran da nije cisti pit.Kod nas su se radi borbi krizali dosta pitovi sa drugim psima,npr s stafordom ili nekim drugim.To je i razlog zasto pitovi nisu priznati kod nas.Samo je jedan pravi pit bull ato je apbt-americki pit bull terijer i on ti je izgledom jako slican stafordu,zapravo je druga varijanta istog psa,sve ostalo nisu cisti pitovi.

Blast from the past
22.07.2006., 05:40
Maestro, fakat si mi dao odlican odgovor i puno pomazes. Vidi se da znas puno o svojoj izabranoj pasmini i da si odgovoran vlasnik!

Osobno zelim nizeg, manjeg i lakseg psa ali da je amstaf ili apbt.
Znaci po svemu recenom to ce biti apbt a ne staffordshire terrier.

Volio bih ga oko 20ak kg (2 gore ili dole nisu bitna) i oko 40cm (isto par gore dole nije bitno)

Kuda da trazim? (po mogucnosti Zagreb i okolica ali i dalje bi isao za pravog psa)
Sta je bitno?
Bez papira ako je apbt?
Znas li mozda uzgajivaca koji ne uzgaja mrcine nego pse koji su u od prilike u toj visini.
Dali da vidim roditelje obavezno?
dali visina i tezina ovisi o psu ili kuji?

Stari unaprijed hvala.

maestro
22.07.2006., 08:34
Gledaj za apbt ti ne mogu puno reci,bar sta se tice uzgajivaca po Hrvatskoj.Pit nije priznat kod nas a mislim cak da je neki zakon na snazi ili ce brto biti koji terijere tipa bull brani uzgajati.Ipak sigurno po Zagrebu ima ljudi koji imaju pitove pa mozda neko bude ima leglo.Ne znam oce li biti apbt ili neka nasa varijanta ali ne mozes tu puno birati jer kako kazem nema ih toliko danas koliko ima staforda.Sigurno da ces pogledati roditelje i mislim da ti pit ne bi trebao biti prevelik,pogotovo ako potjece od borbenih pasa.

code22
25.07.2006., 11:47
eo ja imam mini pita,zakaj,zato kaj smo ga uzeli od jednog lika koji ih ima za borbe,da pas je spasen,lik je prijavljen. ne trebaju im nikakvi utezi,kaj vam je,pas kad odraste,samo istrcavanjem ce dobiti misice. s ovim svime kaj radite,samo riskirate lomove i istegnuca misica. koji utezi??!!! jadan pas.

lazljivac
27.07.2006., 10:40
reci cu samo ovo..i ja kad radim s utezima mogu istegniti misic!pocne se sa tezinom u dkg a onda se s vremenom povecava.a moj pas se jos dosada nikada nije ozlijedio stoga ako nisi nikad pokusao/la :2up:

code22
28.07.2006., 11:18
ma ti si blesav. jel ti to prvi pas? kaj usporedjujes sebe i psa? daj se informiraj okolo malo,druzi se sa ljudima kojima pas ne sluzi sam za pokazivanje...
da ikaj znas o tim psima,to ne bi radio,uostalom,javi se opet na forum kad ti pas za par godina bude imao problema sa kraljeznicom,kostima i misicima... ono je bio samo savjet,znam kaj pricam,imaam iskustva sa tim i slicnim pasminama. a ti odmah srednji prst...

maestro
28.07.2006., 14:04
Moram reci da nisi u pravu.Istina je da psi nisu isti kao mi ali ipak umjeren trening im ne moze skoditi,barem nista vise nego nama.Znas li da svaki sport coviku steti na ovaj ili onaj nacin,npr dok ti trcis kako bi imala lipse tilo kad dodjes na more;) stradavaju ti i skocni zglobovi i kolina i ledja.Ali to je u maloj mjeri izrazeno u odnosu na ono sta dobijas a to je zdravo tjelo,kondiciju i dobar izgled.Sigurno je da pas ne bi smia poceti sa nekim teskim opterecenjima prije godine ili cak godine i po dana.Ali nakon toga istrcavanje,npr. vuca gume ili skokovi mogu samo dobro napraviti.

code22
31.07.2006., 12:42
nisam ja nis rekla protiv istrcavanja,skakanja i ostalih igara,samo sam protiv istrcavanja psa sa utezima na ledjima.... ;)

maestro
31.07.2006., 13:26
Pa dobro ne valja pretjerivati ni u cemu ali po meni ozbiljan trening je pozeljan.Ne bi puno eksperimentira sa utezima ali npr. vuca gume za vrime trcanja je odlicna za zadnje noge,ledja i ukupnu snagu.Opet kazem ne valja pretjerivati a pogotovo ne dok je pas mlad.

lana1313
03.08.2008., 23:32
moja frendica je svog stafforda trenirala tako da bi on nju vukao na rolama. i psu je to bio izvrstan trening,nikad mu nije bilo nista. naravno,nije stene vuklo 60kg nego kad je narastao.

yin yang
04.08.2008., 00:23
Jadni psi s utezima. Ok,kažete da bio ljepši i pravi predstavnik svoje vrste? Pa zar se takav krasan već nije rodio???????:confused:
A jačanje čeljusti isto služi da bi bio ljepši i pravi predstavnik???? Koga boli ona stvar kolika mu je jačina čeljusti????? Suce na izložbama??? Il se natječu kvartovski psi koji će prije potrgat gumu,pa se vi vlasnici poslije potrgat oko tog čiji je pas jači???Ne kužim te igrarije..Vježbajte rađe vi,prije će vam tako netko zavidjeti::,jer u tome je BIT zar ne???:confused:

lana1313
04.08.2008., 00:57
americki staffordi su psi koji traze puno brige i bavljenja s njima. treniranje je nesto sto njima treba. oni moraju trcat i jacat. ne zbog nekih sudaca nego zbog njih samih. oni su po prirodi misicavi i vole trcati,igrati se,potezati gumu...nije to nista lose i nisu "jadni" zbog toga. nije to neki pas za torbicu,stafford jednostvano mora trcat i trenirat inace ce on biti nesretan.

yin yang
04.08.2008., 02:22
americki staffordi su psi koji traze puno brige i bavljenja s njima. treniranje je nesto sto njima treba. oni moraju trcat i jacat. ne zbog nekih sudaca nego zbog njih samih. oni su po prirodi misicavi i vole trcati,igrati se,potezati gumu...nije to nista lose i nisu "jadni" zbog toga. nije to neki pas za torbicu,stafford jednostvano mora trcat i trenirat inace ce on biti nesretan.

Bez utega jadni stafovi bi jednostavno umrli od tuge jel? a to znaš jer su ti se izjadali? Pa i koščurine su im dobre za zabavu i čeljust. Da,nisu baš za torbice a nisu ni za pripremu za ulazak u legiju stranaca :eek:

Minou
04.08.2008., 11:47
stafford jednostvano mora trcat i trenirat inace ce on biti nesretan.

Imam staffa, i ne. Nije nesretan jer ne trči i trenira svaki dan. Mislim da bi ga to zapravo bacilo u očaj. :D
Al kužim šta hoćeš reć.

E sad što se teme tiče. Velik dio teme mi je blesav s tim pizdarijama o utezima i jačanju vilice da bi bio "pravi predstavnik svoje vrste".
Ja čak vjerujem da kad je autor postavio temu nije imao nikakve borbe pasa na pameti. To mu apsolutno vjerujem, ali vjerujem i da je riječ o želji za preseravanjem pred poznanicima tipa "vidi koju čeljust ima" i tak dalje. Eto to mi je prejadno.

Staffići su tako divni kad se brinete za njih kako treba, pa mi je žao da ih određeni muškarci upotrebljavaju da si dignu ego. Ako se hoćete preseravati onda preporučam da vi vježbate s utezima na leđima.
A ak vi i ovako i onako vodite aktivan život naravno da nema ništa loše u povremenom istrčavanju psa itd. To svakog psa čini zdravim i sretnim jer se druži s vama, ali naravno da nije istina da staffovi žude za tim da ih svaki dan zajebavate treniranjem. Moj staff je dovoljno mišićav i razvijene čeljusti prirodno, ne mogu zamislit kak bi izgledao da trenira i zašto bi to uopće radio više nego što je potrebno za ok formu koju bi svaki pas trebao imati ako je moguće. Kad je bio mlađi i on se volio igrati s gumama, navlačiti ih, skakutat okolo, ali to je sve bilo igra. Mi smo se s njim ..da..igrali. Nismo ga trenirali da postane sidekick Robocopu.

chabad
04.08.2008., 13:49
a da kupiš psu steroide da ima veće mišiće?
radije odgajaj psa tako da bude staložen i pouzdan, a ne da ima jaču vilicu
on će kroz igru ojačati, kao i svaki drugi pas
njemu je urođena želja za igrom i vježbanjem, ne trebaju mu nikakvi utezi i veliki mišići da bude "pravi predstavnik svoje vrste" :confused:
pa to je pas, ne body builder na 4 noge
to je kao da ja na moju mačku vješam utege jer je i njoj potrebna vježba

Bara
04.08.2008., 14:24
A kakav je Američki Bulldog?
Jel znači da će AMSTAF jednog dana kad budem ima Beagla i šeta ga napast mog Beagla iz čistoh mira?

chabad
04.08.2008., 14:41
A kakav je Američki Bulldog?
Jel znači da će AMSTAF jednog dana kad budem ima Beagla i šeta ga napast mog Beagla iz čistoh mira?

nijedan pas neće napasti iz čistog mira ako je dobro i pravilno odgojen, tako da to ne ovisi o pasmini :top:

Bara
04.08.2008., 14:45
nijedan pas neće napasti iz čistog mira ako je dobro i pravilno odgojen, tako da to ne ovisi o pasmini :top:

Mislim i ja da dobro odgojen pas nebi triba stvarat problem, ali čujem od dresera(u kojeg ću kupit Beagla) da su pasi tpa pit zbog toga šta su stvarani za borbr nepouzdani. Imam sam jedno neugodno iskustvo sa AMSTAFOM, kad smo se ja i prijatelj šetali Slavićevom jedan je iza nas šeta 20cm od naši h nogu i tako dvadesetak metara i reža. Bija sam se onda gadno pripa.

lana1313
04.08.2008., 15:37
a moju je setricnu jednom dok smo setale iz cista mira za nogu ugrizla pudlica. tako da nece te stafford dirat ako je dobro odgojen i socijaliziran.

Bara
04.08.2008., 15:45
a moju je setricnu jednom dok smo setale iz cista mira za nogu ugrizla pudlica. tako da nece te stafford dirat ako je dobro odgojen i socijaliziran.

Je da me pudlica proba letit, nebi doživila idući dan, al kad je AMSTAf nije ti svejedno.

lana1313
04.08.2008., 15:46
Bez utega jadni stafovi bi jednostavno umrli od tuge jel? a to znaš jer su ti se izjadali? Pa i koščurine su im dobre za zabavu i čeljust. Da,nisu baš za torbice a nisu ni za pripremu za ulazak u legiju stranaca :eek:

kad me vec citiras i napadas za utege,daj citiraj gdje sam ja to spomenula utege. ja sam rekla i stojim iza toga da se sa staffordima treba puno bavit,igrat se s njima,istrcavat ih. imam stafforda i znam koliko paznje zahtijeva.

lana1313
04.08.2008., 15:52
Je da me pudlica proba letit, nebi doživila idući dan, al kad je AMSTAf nije ti svejedno.

istina. samo sam htjela rec da ne ovisi samo o pasmini karakter psa vec i o odgoju. frendica mi ima stafforda i nikad nije niti zarezao,svima prilazi masuci repom. veca je beba i maza nego ona pudlica...

yin yang
05.08.2008., 01:31
kad me vec citiras i napadas za utege,daj citiraj gdje sam ja to spomenula utege. ja sam rekla i stojim iza toga da se sa staffordima treba puno bavit,igrat se s njima,istrcavat ih. imam stafforda i znam koliko paznje zahtijeva.

Jel tema trening? I to trening s utezima? A ti kažeš ako ne trenira biti će nesretan.Kako da to drukčije povežem????Ispričavam se najdublje ako sam pomislila da podržavaš time trening sa utezima.Jer trening ipak podržavaš.A nisi se izjasnila da su utezi i neki nepotreban višak.
A ja naivna mislila da si pas sam određuje tempo aktivnosti svojom voljom uf bedasta ja sirota :bonk::bonk::bonk::bonk:

lana1313
05.08.2008., 16:54
tema je TRENING,a trening s utezima se usput pojavio. ja svog stafforda nikad nisam niti cu tjerat da trci s utezima. on voli trcat ali naravno da ga ne forsiram. kada vidim da mu je dosta,stanemo. u tom ne vidim nista lose. sad,da cu ga tjerat da trci s utezima...ne bas.

yin yang
06.08.2008., 01:38
tema je TRENING,a trening s utezima se usput pojavio. ja svog stafforda nikad nisam niti cu tjerat da trci s utezima. on voli trcat ali naravno da ga ne forsiram. kada vidim da mu je dosta,stanemo. u tom ne vidim nista lose. sad,da cu ga tjerat da trci s utezima...ne bas.

Hvala! Što ne koristiš utege.:) u te svrhe. I ja sam se naslušala svega,kako moram svog psa istrčavati,biciklom i sl..Pa sam se naslušala i da će mi pas imati zbog toga frke s kukovima,priče lijeve,priče desne.Pa sam i čula da će si pas sam odrediti tempo što i kad želi,i to zadnje se pokazalo punim pogodkom;(nije pitić nego rotić);trči koliko želi,relativno se brzo umori i legne(ako smo na travi),a pravi je atleta,nema grama sala;a nije gladan:rofl::rofl:..jer obično su oni malo hm...bucmasti:rofl::p

tia & toni
06.08.2008., 02:53
evo da i ja kažem koju ! imao sam pita najbolja igra mu je bila kad je mogao skočit na neku granu na drvetu i tamo visit i cukat grane ! tak se psu jača vrat a ne vilica, pod broj jedan za neupućene a vidim da si ti jedan od njih, jer nemožeš i nemaš potrebe jačati nešto po čemu je ova pasmina najjača stisak čeljusti po cm2 iznosi 5000 kg ,čiste usporedbe njem. ovčar ima 350 kg.
sada imam stafa za izložbe i nikad ali baš nikad nije istrčavan ! koliko on misli da hoće trčat, s frendovim dobermanom koji trči ko navijen, on trči . kad neće ili mu je dosta on dođe k nama i uz nas šeće ili stoji ovisno što mi radimo
vjeruj mi svi me pitaju gdje sam ga istrčavao i koliko ga istrčavam kad ga vide on je sam po sebi jak i meni je tak najljepši .ak mi ne vjeruješ pogledaj fotku pod forum o amstafima na 9 i 10 strani. nisu mi trebali ni utezi ni nizanje kilometara!