View Full Version : Utjecaj TV-a na dječji mozak
Septembar
25.06.2003., 13:33
prenosim dijelove jednog texta na tu temu
Prema istraživanjima stručnjaka za utjecaj televizije na razvoj djeteta, do 18. godine prosječno će dijete provesti veći dio svog života gledajući televiziju, nego u bilo kojoj drugoj pojedinoj aktivnosti, izuzev spavanja
Vrsta televizijskih prikaza koje djeca gledaju može veoma različito utjecati. Dokazano je da djeca koja su gledaju dječje obrazovne emisije bolje čitaju i imaju razvijenije jezične vještine od djece koja gledaju samo crtiće i programe za odrasle.
Stručnjaci također aktivno raspravljaju o negativnim posljedicama gledanja nasilja. Ispitivanja su pokazala da je tinejdžersko nasilje 19. godini veće ukoliko je gledanost TV-nasilja u 8. godini česta. Istraživači su zabilježili nasilje u 85 posto filmova koji se svakodnevno pokazuju na TV-u. Oni su to nasilje nazvali "psihološki štetnim" i izdvojili su crtiće i dječje programe koji često "nerealno" prikazuju nasilje bez posljedica ili kazni.
Smatra se također da televizija osiromašuje osjećaj zajedništva. Djeca koja gledaju televiziju manje vjeruju drugim ljudima i manje sudjeluju u organiziranim dječjim aktivnostima izvan kuće.
Postoji podmukla veza između ishrane, gojaznosti, sjedilačkih navika i gledanja televizije. TV ovisnici se ne zovu "kauč-krumpiri" bez razloga
Ipak možda najkobnija kvaliteta televizije je sklonost da čak i njene najbolje emisije potiču mentalnu pasivnost - otupljuju maštovitost i guše aktivnu misao.
kako se vi borite protiv pomame televizora?
mogu napisati iskustvo dviju frendica mama u cijem zivotu aktivno sudjelujem ( citaj ukradem klince na dan dva svako malo )
1 familija - malena od 3 godine i malac od 1 godine. TV nema. Ne u smislu da je zabranjen , nego da su ti klinci imali uvijek na ponudi igranje s mamom, aupairkom itd. i svu silu igracaka, park, setnje, tako da TV u boravku cini se nisu ni primjecivali.
Frendica zeli to ukljucivanje u TV pomaknuti cim je vis emoguce. Jedino sto klinci gledaju je crtic "za spavanje" Sandmänchen ( znati ce ove Njemice s Foruma )
2. familija - sin od 7 godina i kcer od 4 godine, imaju ogroman TV u boravku ali su jednostavno orjentirani na druge oblike zabave.
Citaj bit vani kad je lijepo vrijeme, kad nije doma Lego i sto raznih igracaka.
Kako bi moglo biti kod mene ( 100% ne znam ) kako nam je TV zadnja od nekih 20-ak stvari sto radimo kad imamo malo slobodnog vremena, ako je istine u onome da se klinci ugledaju na roditelje onda nece ni oni biti neki ovisnici.
Dogadja se da danima ne upalim TV.
Ne bih se slozila s time da TV nuzno zatupljuje ( sve je pitanje kolicine ;) ) ima prekrasnih edukativnih emisija za djecu - ovdje Maus serije ( pa je na djeci lak nacin objasnjenos to cud aod toga kako da naprave sami jogurt doma do zasto avion leti )
Meni tv u dnevnom gori 20 sati dnevno.
Čim se ujutro digne, prva stvar koju malac napravi je da upali tv.:rolleyes: Što mi nikako nije jasno jer ga uopće ne gleda.
Nema nikakvu omiljenu emisiju, čak ni crtiće baš ne voli, jedino što pogleda su poneki spotovi ili neke emisije gdje djeca pjevaju, tipa turbo limač.
Ali definitivno ima odličan sluh:D , npr igra se vani na terasi ili u dvorištu i ako počne pjevati Šajo ili Seve, evo ga ko metak unutra, uredno pojača ,odgleda spot, zatim stiša i ode vani.:D
moje cure ( 3 i 6 g) gledaju TV manje od 15 minuta dnevno...mi telku palimo tek predvečer oko 6 ili 7 tako da u nama nemaju uzor gledanja telke, pa si i one nadju drugu zanimaciju
Creeping Death
26.06.2003., 22:14
Jedno od najglupljih stvari koju sam čuo u životu je ta da televizija stvara nasilnike.Nasilje je postojalo i prije televizije.
Nekada davno dok TV-ea nije bilo što mislite da također nije bilo agresivne dijece.Toga će uvijek biti.Ljudi se rađaju zli.
I Hitler je bio dijete a nikada nije gledao Televiziju a svi znamo kako je završio.
Svi ljudi se rađaju zli.Što mislite zašto se obavlja obred krštenja u crkvama.Istočni grijeh.
Septembar
27.06.2003., 10:24
Creeping Death kaže:
Jedno od najglupljih stvari koju sam čuo u životu je ta da televizija stvara nasilnike.Nasilje je postojalo i prije televizije.
Nekada davno dok TV-ea nije bilo što mislite da također nije bilo agresivne dijece.Toga će uvijek biti.Ljudi se rađaju zli.
I Hitler je bio dijete a nikada nije gledao Televiziju a svi znamo kako je završio.
jedno od jos glupljih je uzimati hitlera kao etalon :rolleyes:
mracnih primjera psihopata je bilo i bice, ali oni su kategorija za sebe
nasilje je nekad bio princip prezivljavanja i odrzavanja vrste. lovi (ubij) da ne budes ubijen (pojeden)
ali ako nisi primjetio sad smo u 21 stoljecu, trebali smo se civilizirat i odmaknuti od tih "iskonskih" zala.
medjutim ako jedno bice u mentalnom i fizickom razvoju 20 sati dnevno vidi i cuje samo oz lu, nasilju, ubistvima, naravno da to iskrivljuje njegove poglede na svijet
zamisli eksperiment sa dvoje recimo blizanaca. jednog pusti da odrasta uz tv u urbanoj sredini, filuje se nasilje,m, sexom, gruboscu i nepravdom kojoj svjedicimo svakodnevno
te drugo odgajanao, recimo idilicno, kucica u cvijecu, izlovana sredina, na ti sa prirodom... i onda ih spoji...
zamisli razliku koju bi susreli
mozda je glup primjer, ali mislim da kuzis sta zelim reci
Svi ljudi se rađaju zli.Što mislite zašto se obavlja obred krštenja u crkvama.Istočni grijeh.
:rolleyes:
mislim ... dakle, no comment :no:
tema je za religije
penelop@
27.06.2003., 10:34
Kod mene se to moze podijeliti na ljetno i zimsko vrijeme.
Ljeti, dodjemo kuci oko 5-6, lijepo vrijeme, " vidi" se do 9 i ona je vani, ne padne joj na pamet upaliti TV
Zimi ili kad pada kisa,:rolleyes: :rolleyes: Ta dva, tri sata do spavanja je vecinu vremena za TV-om ili kompjuterom.
Vikendima, uvijek nastojimo negdje zbrisat da nismo kuci.
Ja joj ne zelim braniti niti postavljati ogranicenja jer sam vidjela kontraefekt. Prijateljicina mala koja smije gledati TV samo 20 min dnevno kad dodje kod nas sjedne, bulji i ne mrda ( nije bitno sto je, mogu bit vjesti na turskom a mogu i njemacki slageri:rolleyes: :D )
Mi nemamo nikakva pravila. Smatram da su stvari tu za nas pa kad ti sta zatreba koristis.
Tako malac gleda crtani kad on hoce, igra igricu na kompjuteru (ako neko od nas vec nesto drugo ne radi), slaze domine i tako dalje. Bez granica, sam si skuzi kad mu je dosta.
Ljeti tv gotovo da ni ne gledamo, tek predvece kad je malac vec legao neki film. Zimi, posto ne mozemo tako cesto van, sinak povremeno gleda crtane.
Ne primjetim sad neke efekte zbog kojih bi branila ili poticala gledanje.
nologo385
27.06.2003., 14:22
Ja sam živi primjer - ko mali sam stalno gledao tv, jer su mi starci radili.
Nisam postao niti asovijalan niti nasilan, ali mi se zato danas teško skinut s tv. Gledam - a ne zanima me.
No ne bih istaknuo svoj primjer kao argument za ne-štetnost TV. Ipak je TV prije 30 godina bila drugačija od današnje.
Negdje sam pročitao prije kojih pet godina, da će prosječno američko dijete (rođeno u to vrijeme) do svoje 18. godine na TV vidjeti nekoliko tisuća ubojstava, X silovanja y scena seksa i nasilja...
Pa vi vidite.
Možda su opasnije Doom igrice (FPS) jer se u zadnje 4 godine svaki klinac koji je počinio pokolj u školi opravdavao da se navukao na igre.
Bilo je zadnji put na Opri - o tome kak' američki klinci i tinejdžeri pušenje ne smatraju seksom. Možda će naši klinci imati iskrivljenu percepciju nasilja... Nisam pametan.
Mislim da ću se, ako budem imao dijecu, morati skinuti s TV-a i ne dat' mu do 5-6 godina da gleda više od 2 crtića dnevno.
Kad sam vidio male rođake tada od par godina (1-4) kako HIPNOTIZIRANO zure u ekran s teletabijima baš sam se smrznuo! A kad su se pojavili pokemoni - onda su progovorili japanski.
Ne želim gledati svoju djecu u toj situaciji...
Ne znam.Kao mala sam gledala TV.
Zimi doduse vise nego kad je ljepse vrijeme.
Bilo je dosta prigodnih emisija za djecu mog uzrasta,edukativnog karaktera...o jeziku,slikovito prikazane neke stvari iz hemije (mnogo bolje nego sto je u knjigama bilo objasnjeno),matematika...price o raznim zivotinjama,dalekim zemljama...
Dosta sam naucila tako.
To sto djeca vide nasilje nece od njih uciniti nasilnike,ako djeca imaju s nekim razgovarati o tome sto su vidjela.
To im moze pokazati da je nasilje lose.
Zasto se ne krece od tog stava?
Doduse,kad sam ja bila djete nije bilo tako mnogo nasilja na TV-u,u filmovima ni u crticima,kao ni erotskog sadrzaja,bar ne u ono vrijeme kad djeca mogu biti pred TV-om.
Danas u 12-2 nedeljom mozete gledati nasilan film ili erotski triler na TV-u.
Jer subotom tinejdzeri izlaze van i nedeljom se bude u to doba,pa da imaju u sta iz kreveta da zure.
Ne znam,neki crtici sto su ovjde hit meni su glupi i nasilni.Bas sam razmisljala o tome,da imam djete,sta bih uradila.
Ako mu dam da gleda,to je mozda lose za njega.
Ako mu ne dam da gleda,a sva djeca gledaju i skupljaju slicice,onda je moje djete izopsteno od drugih,zakinuto,nije 'dio' svojih vrsnjaka...a i to je lose...
Treba u svemu imati mjeru i treba razgovarati s djetetom o onome sto vidi na TV-u.
Ne mislim da TV sam po sebi moze pokvariti neko djete,ako roditelji razgovaraju s njim i nauce ga sta je dobro,a sta ne.
Nemam iskustva sa svojom dijecom jer ih jos nemam,ali dok smo u vrticu ima svega i svacega.
Vecinom gledaju one naucne programe za dijecu,ali imamo oni koji doma gledaju svasta pa donose to ponasanje u vrtic,pa mogu reci Boze moj problema.Tuca ja sam ovaj ja sam onaj,ili sto smo imali slucaj decko od 4gd.je gledao neki film o muskima kako se oblace u zene pa je i on poludio,oblacio stiklice i suknjice itd.
Ima svega znaci mozda i utice na njih ono sto gledaju,neka dijeca gledajuci crtice zamisle svijet takvim,misle sv eje idealno i krasno.
Imali smo prosle godine jedan fun time kada smo ih vodili na farmu od 3gd-5gd.Jedno dijete je zamislilo kravu kao onu malu figuricu sto mi imamo u vrticu.Kada smo na farmu dosli bilo je suza,vriske,panike,bjezanja, posto ta krava koju je dijete vijdelo bio monstrum za njega.
Eto ko zna ja ni sama neznam sto valja a sto ne.Znam da nebi trebali da gledaju stvari napasne,tuce,svade,i slicno.Toliko ima fini programa za dijecu da stvarno nema potrebe da gledaju neke gluposti.
:cool:
Ajnstajn je car.Sve je relativno.
Ali evo mog primjera koji mi je ukazao da smo otisli predaleko.Idol mog sina sa 3 je nekako postao Batman.Scooby Doo i Batman film je mislim bio prvi stvarni sustret s super herojem.A taj film nema pravih fizickih obracunavanja,nego je pun smijesnih situacija i Batman i Robin su cool i oznacavaju nesto kao super policiju na cije se prisustvo sve samo rjesava.Prije toga smo gledali samo fine kratke filmove,uz dodatak Price o igrackama,Srek je bio mozda jedini gdje junak upotrebljava silu,ali mu se jako svida(o),pa smo eto popustili.A onda je muz poceo snimati s interneta razne Batman filmice.Jednog dana smo bili u nekoj cekaonici.I odjednom sam cula mog miroljubivog sina kako kaze:"Uhvatio sam "Strasilo".Idem ga izrezati!"Bilo mi je vrlo neprijatno pred drugim roditeljima i med. osobljem,a bilo mi je i smijesno,ali definitivno i signal da moj trogodisnjak nema pojma da "izrezati nekoga na komade" nije herojsko djelo.Njemu te rijeci nemaju tezine niti pravog znacenja.Logicno ,pa samo su mu 3.Ali sutra ce mu biti 10,i da li ja zelim da odgojim dijete koje ce u momentu frustracije naci oruzje i poceti pucati ili "rezati" svoje skolske drugove jer to tako nestvarno i svakodnevno djeluje na nekim tv,filmskim i vedeo programima i igrama.Nece svako dijete uraditi nesto tako strasno,kao ona 2 djecaka u Koloradu.Ali za tu 0.001% mogucnost da se nesto tako strasno dogodi,ja cu se uvjeriti da on: 1.ne bude izlozen nicemu sto ja prethodno nisam provjerila dok je jos premlad da sudi sam,i 2. kad bude ozbiljno izlozen utjecajima drugih,u vrlo jasnim terminima cu mu objasniti da se ne cini drugima sto se ne zeli sebi uciniti,i da sila nije nacin rjesavanja problema.Ma kako pametni djeluju,mislim da se djeci mora stalno obnavljati znanje o stvarnoj tezini nekih zivotnih situacija,i lakoci istih na tv ekranu.
Drugo pitanje je je li to zdravo.Ne mislim samo na zracenje,koje se valjda sad moze zaobici,nego jednostavno na cinjenicu da je ipak mnogo bolje da ima naviku da radi sportove,pa i borilacke vjestine(ja mislim da uce djecu koncentraciji,samoodbrani,poslusnosti i strpljenju),igra se "na prazno"s drugom djecom,uci se interakciji i strpljenju kroz grupne igre,svira,plese,crta,cita,sta mu volja,nego da ima naviku da prati tv programe,i da ga to drzi kod kuce,uz ili ,jos gore, umjesto nase ljubavi,skrovista i hrane,iskonske potrebe za domom.
A ni ja ne postavljam stroga 1 sat,2 sata pravila.Vise ukljucim tv kad smo tu na one programe koje znam da zeli gledati,ili gleda nase filmove i igre.
MonCamarade
27.11.2010., 23:20
Doma mi slučajno upaljena televizija (inače je ne gledam), ali ukućani se odlučili odmoriti uz nju. Neki film bezveze ide, a na njemu nečije premlaćivanje, prebacimo program, drugi film, opet neko oružje, nasilje... u najgledanijem večernjem terminu!!!
Dakle, ja nemam izbor gledati televiziju bez nasilja!
Kako li to tek djeluje na djecu kojoj je to možda (ne možda nego sigurno) prozor u svijet, preko koje uče socijalne situacije i njihovo rješavanje... kad su prve slike u glavama naše djece, naše budućnosti, krvoločno nasilje, kakvu uopće budućnost možemo očekivati?
Kod djece je sigurno, rade ono što vide, gledaju, uče i kopiraju.
I eto što od naše budućnosti radi naš televizijski program.
tv je kriv za sve, niposto roditelji koji ne odgajaju svoju djecu :rolleyes:
pogledaj koliko nasilja ima u svakom tom i jerryju koji smo kao klinci gledali svaku vecer u 19:15 pa ipak vecina od nas nisu manijakalni ubojice
rjesenje problema ti je jednostavno, rijesi se televizora :kava:
Daydream
28.11.2010., 00:31
tv je kriv za sve, niposto roditelji koji ne odgajaju svoju djecu :rolleyes:
:top:
Tv je samo medij, kao i roditelji.
Ja npr nikad necu kriviti tv da su zbog njega moja djeca zivcana, kad znam da su to naucili od mene.:D
Dakle, ja nemam izbor gledati televiziju bez nasilja!
Prebaci na TV sapunice, pa da gledaju ljudsku dramu kroz lošu glumu.
Vjerujem da će im u ovom današnjem svijetu biti potrebnije znanje o glumatanju i prenemaganju.
:kava:
da, primjetio sam da otkada ja ne gledam TV, da ga i djeca puuuno manje koriste,
osim kao monitor za pregledavanje video uradaka ; ono, snimaju filmiće na foto aparatu, pa na računalu obrade prema svojoj ideji, pa sprže na DVD.....
inače ,m mislim da je u redu pogledati TV program, zaokružiti samo ono što je u interesu, bilo da je igrani film ili dokumentarni, ples sa zvijezdama ili što već..... i ako se može ubacit u raspored dana.... da se sjedne i pogleda... i to je to... kad djeca tako nauče od roditelja, onda su problemi sa TV riješeni.
Dakle, ne mislim da treba TV uključiti onda kad nam je dosadno, ili imamo rupu u dnevnim aktivnostima, pa se bacimo u naslonjač i vrtimo mahnito kanale, ne bi li nas što zabavilo u tom trenutku.... jer to djeca vide i postavlju prema TV aparatu nekakav odnos, kao i prema drugim stvarima, koja su tu da nas zabavljaju....
KatarinaRi
28.11.2010., 10:31
Moj sin 90% vremena koje provede uz TV je gledanje sporta (12 godina), kćer voli razne serije, a ja najviše gledam vijesti i sve moguće političke emisije. Saborske rasprave pod obavezno gore cijeli dan:rofl:...budući da gori nakon nekog vremena su i oni to silo počeli gledati i to je dobro. Naučili su u ranoj fazi što je to uopće politika, država, trodiobu vlasti, što se tamo uopće radi i naravno da su i oni primjetili da se više svađa ili vrijeđa nego konstruktivno raspravlja.
Na neke zastupnike već rade ovo :facepalm:
Jules76
28.11.2010., 11:46
tv nam je pokvaren. dok je radio, nisam ga palila ako je mala bila budna. kad ga popravimo, nemam joj namjeru davati da gleda tv bez kritickog pogleda na program - neka gleda dokumentarce do mile volje, edukativnu selekciju crtica i djecjih emisija i to je to. ako je lijepo vrijeme, nek ide van.
ali ne zivim u iluziji da cu imati savrsenu kontrolu nad njenim danom, jer lec fejs it, radim posao zbog kojeg konstantno ostajem duze, kad dodjem kuci prije djeteta sam jurila na drugi posao, a sada cu vjerojatno biti sretna da imam 20 minuta vremena u miru pojest dok ona gleda crtic ili neku emisiju. nisam sretna zbog toga, ali bolje da sagledam realno svoje mogucnosti i potrudim se da ta emisija ili taj crtic budu korisni vise nego stetni.
MonCamarade
28.11.2010., 13:33
Prebaci na TV sapunice, pa da gledaju ljudsku dramu kroz lošu glumu.
Stvar je u tome da uopće nemam mogućnost izbora gledati u najgledanijem večernjem terminu film u kojem nema mlaćenja. Na koji god program prebaciš isto
Stvar je u tome da uopće nemam mogućnost izbora gledati u najgledanijem večernjem terminu film u kojem nema mlaćenja. Na koji god program prebaciš isto
Uvjek možeš posuditi DVD, MaxTV-pa izabrati film, staviti crtiće, Mary Popins, sad već karikiram.
Mislim, uzalud se buniš protiv cijelog TV sustava, uzmi si film koji hoćeš i prilagodi onome što želiš.
:top:
Doduse, moja beba je jos jako mala, ima tek tri mjeseca. Povremeno ga stavim pred tv na 10-15-20 minuta jer ga to zaokupi, pa mogu recimo popit kavu na miru, ili nesto drugo napraviti. Ne ostavljam ga pred tv-om cijeli dan. I pazim da ne bude nasilje... iako on jos ni ne zna sto je nasilje. Dakle, on jos ne zna da kad neko nekoga upuca da je to nasilje... nit smatra da je cudoviste strasno - to je njemu samo prizor kao i svaki drugi. Svejedno, ne volim da to gleda. Pa mu stavim Animal planet ili nesto dosadno bez nasilja. Voli zuriti i u akvarij s ribicama, posebno u mjehurice.
Nikad ga ne zanemarujem i njegove potrebe su uvijek ispred mojih. Puno se igram s njime i animiram ga. Kad mi se ne da gugutati, nosim ga okolo po stanu i gledamo 'zanimljive' predmete... bla bla bla.
Tako ce biti i ubuduce. Dakle, necu zabranjivati tv, ali ce biti ograniceno. Isto tako, nece biti strogo ograniceno.
Enivej, to je plan... vidjet cemo kako ce to biti u praksi :mig:
onda u to vrijeme ne sjedis s djetetom ispred televizora
lijepo sjednes u drugu prostoriju igras s djetetom covjece ne ljuti se, citas price...
al jbga, to ipak zahtjeva nekakav angazman
miamama
28.11.2010., 22:32
Ja sjećam kao mala da sam stalno blejala u TV. Pa mislim da nisam loše ispala:D.
Moja mala ima i u svojoj sobi TV, ono što je u našoj obitelji čudnjikavo da mi ne gledamo televizijske programe.
Imamo spretnog starijeg sineka koji nam prži filmove, crtiće i serije koje nam odgovaraju. Sva sreća da svi volimo nježnjikave filmove, od serija obavezni SMOGOVCI i sl.
Televizija gori rekla bih po navici. Uz nju smo navikli sve raditi. Ali ne mislim da sam ovisna jer moram priznati da osim što to gledamo ja ne bih znala da je izbio 3. svjetski rat da ne pogledam na internetu vijesti.:D
Uglavnom - zgražavam se uistinu nad našim programom, nasilje u filmovima, serijama, o dnevniku da i ne prićam..sretna sam što sam živa i što hodam kada pročitam što se sve dešava...
Mene uvijek oduševe takva istraživanja tipa "ovo ili ono je najveće zlo na svijetu i krivo je za sve i svašta". :rolleyes:
Pa se onda za koji mjesec pojavi istraživanje koje je došlo do potpuno suprotnih rezultata onom prvom.
Na kraju se pojavi (ono najbolje) istraživanje koje ustanovi da je 70% svih tih istraživanja netočno iz milijun raznih razloga. I vidi vraga, ta objašnjenja na kraju djeluju najrazumnije. :kava:
miss daisy
29.11.2010., 09:03
mi baš ne gledamo tv, tj navečer znamo pogledati nešto s neta.
ali je tv upaljen jer nam je sve moguće u kući umreženo pa se na njemu vrte neke super vizualizacije dok svira muzika. mali ih voli :D
ne znam jel to može uzrokovati poremećaj pažnje u starijoj dobi (jer to tvrde za gledanje tv-a)
ili će mi mali postati trenser koji guta tripove za doručak :zubo:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.