PDA

View Full Version : Porez na prihod iz inozemstva

stranice : [1] 2

Bluegirl
07.01.2004., 12:52
Pitanje:
decko mi je radio za jednu firmu u Svicarskoj i prva placa mu je dosla na moj devizni racun u Hr, jer ga on jos nije imao otvorenog.
Ja nemam Hr drzavljanstvo. Sta ja sad moram napraviti, prijaviti porez u Hr? Kako, gdje?

Hvala.

banderas
12.01.2004., 12:24
nije moguce da ovo nitko ne zna.
Ajmo CJ, Vojky,... pomozite curi :)

Ganesha
13.01.2004., 13:45
Ne bi željela da ti krivo odgovorim na ovo pitanje, s obzirom da tu postoji niz okolnosti. Uglavnom, svaki priljev na račun fizičke osobe od strane pravne osobe kao posljedica obavljanja nekog posla podliježe oporezivanju. Moj je savjet da za najpotpuniju informaciju nazoveš poreznu upravu.

Bankei
13.01.2004., 13:57
Ne bih želio nikoga tjerati u porezne prekršaje, ali koliko znam država NIKAKO ne može znati da je fizičkoj osobi nešto leglo na devizni račun. Ti podaci su tajni i do njih se može doći SAMO UZ sudski nalog.

Druga priča su računi obrtnika i pravnih osoba čije se promjene iz banke periodično šalju u poreznu upravu.

Prema tome, po mojim info, ako ništa ne prijaviš, ništa se neće ni dogoditi. U krajnjoj liniji, kakav porez treba platiti kad ti recimo ujak iz Amerike pošalje 100 $ na devizni račun??

Crow Jane
13.01.2004., 15:34
Pa porez na dohodak je plaćen u CH, ne?

Ne vidim razlog zašto bi trebala platit porez?

Bluegirl
13.01.2004., 18:19
Ma mama me totalno prepala, da vise necu smijet ic na more. Mama mi je panicarka.

Zvala sam poreznu, onaj besplatni broj i kad sam zeni objasnila, ona je samo rekla auuuuu (to je bio recimo stoti broj koji sam zvala taj dan). I nakon 12 minuta rekla je da ne trebam platit nista. :cheer:

Hvala za odgovore :w .

gogo111
27.11.2005., 21:43
Dakle, strana firma (nema podruznicu ni veze sa Hr.) bi mi uplatila novac na moj devizni racun u Zagrebackoj Banci, nesto kao naknada ili honorar... I sada, da li moram platiti porez na taj iznos?

Hvala!

piper
29.11.2005., 04:45
U Hrvatskoj se placa porez na prihod, zar ne? Autorski honorar, etc...

Svaki prihiod je oporeziv, naravski stope su razlicite. Da li si karitas? Potrosio si ga u vlastitoj firmi, za opremu, razvoj, etc...?

Cek, cek sad tek vidim - ti ne zivis u Hrvatskoj? Ako zivis u USA, trebao bi prihod prijaviti IRS-u kao strani prihod, koji ti je sjeo na tvoj racun u stranoj banci (u ovom slucaju Zagrebacka Banka je strana banka). U tom slucaju ovisi i koliki je (koliki ti je sveukupni prihod kojeg si utrzio izvan USA). Za to bi se trebao obratiti svakako Tax Attorney-ju.

obiwan
29.11.2005., 15:39
a što je s Google Adsensom?

Juraj2
14.02.2006., 14:51
Koji to gastic placa porez u HR ? I zasto bi ti bio iznimka?

PS Nacelo svjetskog dohotka vrijedi za rezidente, dakle za nekog ko zivi u HR. Gasticima je uobicajeno mjesto boravista/prebivalista zemlja u kojoj rade. I to dokazuju radnom vizom ili dozvolom boravka.

dodouprolazu
16.02.2006., 14:53
Dobio sam ponudu za rad u inozemstvu (na 3 godine) za stranu kompaniju u drzavi koja nema porez na dohodak (middle east). RH nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog operezivanja s tom drzavom. Da li i dalje ostajem porezni obveznik u RH? U zakonu se spominje nekakvo "nacelo svjetskog dohotka"?

Nisi duzan Hrvatskoj placati porez. Faliti ce ti tih 3 godine u mirovinskom sistemu ali na to cemo se ionako obojica grohotom nasmijati. Zivio!

banderas
16.02.2006., 15:12
ne shvaćam.

Npr. ako sam neku lovu zaradio u nekoj zemlji, problem te zemlje je da mi naplati porez, zašto bih plaćao u drugoj.
U tome što si prijavljen da živiš u HR i ovdje moraš platiti porez i na novce koje si zaradio vani, osim ako nije potpisano izbjegavanje dvostrukog oporezivanja s tom zemljom. Imaš lijepo u poreznoj prijavi rubriku "dohodak ostvaren u inozemstvu". Druga stvar je što to nitko ne provjerava a i ne može tako lako provjerit pa većina niti ne prijavljuje taj dohodak.

Juraj2
16.02.2006., 18:36
U tome što si prijavljen da živiš u HR i ovdje moraš platiti porez i na novce koje si zaradio vani, osim ako nije potpisano izbjegavanje dvostrukog oporezivanja s tom zemljom. Imaš lijepo u poreznoj prijavi rubriku "dohodak ostvaren u inozemstvu". Druga stvar je što to nitko ne provjerava a i ne može tako lako provjerit pa većina niti ne prijavljuje taj dohodak.

Ovo vrijedi samo za rezidente. Za gastice ne vrijedi. Evo ti nasih dragih sportasa koji svi imaju prijavljeno boraviste u MC i placaju porez knezevini (sitnis) a HR dobije velku figu :)

banderas
17.02.2006., 15:39
Pa napisao sam u prvoj rečenici ako si "prijavljen da živiš/boraviš u HR" ;)
Sportaši i ostali veliki domoljubi to nisu, a Karibi postaju polako popularniji i od Monaca, nude avansno fiksno plaćanje poreza godišnje - još manji sitniš.

hrexpat
17.02.2006., 20:12
evo ipak se diskusija razvila.

problem je zapravo definicija rezidenta, tj.

ZAKON O DOHOTKU
2.2. Rezident
Članak 3.
(1) Rezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište.
OPCI ZAKON O POREZU
4. Mjesna određenost poreznog obveznika
Prebivalište i uobičajeno boravište
Članak 37.
(1) U smislu ovoga Zakona smatra se da porezni obveznik ima prebivalište ondje gdje ima stan u vlasništvu ili posjedu neprekidno najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Boravak u stanu nije obvezan.
(2) Ako porezni obveznik u Republici Hrvatskoj ima u vlasništvu ili posjedu više stanova, prebivalište mjerodavno za oporezivanje utvrđuje se prema mjestu prebivališta obitelji, a za poreznog obveznika samca prema mjestu u kojem se pretežno zadržava ili prema mjestu iz kojeg pretežno odlazi na rad ili obavljanje djelatnosti.
(3) Ako porezni obveznik ima prebivalište u tuzemstvu i inozemstvu, smatra se tuzemnim poreznim obveznikom.
(4) Uobičajeno boravište u smislu ovoga Zakona ima porezni obveznik u onom mjestu u kojem se zadržava pod okolnostima na temelju kojih se može zaključiti da on u tom mjestu ili na tom području ne boravi samo privremeno. Uobičajenim boravištem u smislu ovoga Zakona smatra se stalan ili vremenski povezan boravak u trajanju od najmanje 183 dana u jednoj ili u dvije kalendarske godine. Za određivanje uobičajenog boravišta nisu važni kratkotrajni prekidi boravka koji ne traju dulje od jedne godine.

XeiX
18.02.2006., 04:10
(3) Ako porezni obveznik ima prebivalište u tuzemstvu i inozemstvu, smatra se tuzemnim poreznim obveznikom.

Negdje se vec raspravlja o tomu sto je to prebivaliste, ali nisam pomno pratio pa pitam: Ako se nisam odjavio u Hrvatskoj - imam i osobnu, i putovnicu i adresu, i broj telefona i sve nesto svasta, a zivim u Kanadi gdje imam drzavljanstvo, znaci li to da imam prebivaliste i u jednoj i u drugoj zemlji?

Ako je to tako znaci li gornji odlomak iz zakona da sam ja duzan platiti porez Hrvatskoj na svoju zaradu u Kanadi?

Ili sto?

dodouprolazu
18.02.2006., 16:22
Imas i formulacija po kojima je prebivaliste tamo gdje prebivas veci dio godine.

U_slobodno_vrijeme
09.03.2006., 06:38
Porezni obveznik je duzan platiti porez onoj zemlji u kojoj zivi i u kojoj ima stalnu adresu 6 mjeseci + 1 dan.

Pozdrav

counterpart
18.07.2006., 00:39
Dobio sam doznaku iz inozemstva na svoj ziro-račun u banci za posao koji sam odradio inozemnom naurčitelju.

1. moram li platiti porez?
2. kada?
3. koliko?

Trenutno sam u statusu fizičke osobe, hoće li se porez smanjiti ako se registriram kao recimo, obrtnik, firma ili sl?
Pomoc, prilicno sam izgubljen, da ne kazem naivan kad su porezi u pitanju.

Putnik92
18.07.2006., 08:46
1. na žalost da
2. početkom iduće godine, nakon predaje porezne prijave
3. 0 - 53,1 % (prirez ubačen)

Ovo je vrlo pojednostavljen odgovor jer se zakoni mijenjaju gotovo iz dana u dan!

counterpart
18.07.2006., 10:41
Hvala

OK, to sam i očekivao i malo sam se i dalje raspitivao, no zbunjuje to što su mi na RRIF (i u poreznoj) rekli da porez moram platiti ODMAH! Tj u roku od 8 dana.

Putnik92
18.07.2006., 13:08
OK, to sam i očekivao i malo sam se i dalje raspitivao, no zbunjuje to što su mi na RRIF (i u poreznoj) rekli da porez moram platiti ODMAH! Tj u roku od 8 dana.
I pod što su sveli taj porez - ugovor o radu?

obiwan
18.07.2006., 20:57
a kako to ide sa prihodom d.o.o.-a. To me zanima. Obraćunava li se nešto posebno ili se ne naplaćuje PDV...

counterpart
18.07.2006., 22:42
Ugovor o djelu. Mislim da mi kao fizičkoj osobi ne preostaje baš puno varijanti, jer račun ne smijem izdavati, a autorsko djelo nije.
Jedino se pitam ne postoji li kakva začkoljica o intelektualnim uslugama, o izvozu usluge i slično tome?

counterpart
18.07.2006., 22:45
Kao na uplaćeni iznos moram platiti 20% davanja za mirovinsko i zdravstveno, pa na osatak platiti porez i prirez (25 + 18)=29,5%
i onda je ostatak moj.
Potom neznam što mi se do toga može računati kao tropak i može li šta, i što to konkretno znači.
Jedno riječi luud sam od svega što ne znam luuuud!

Putnik92
19.07.2006., 10:58
a kako to ide sa prihodom d.o.o.-a. To me zanima. Obraćunava li se nešto posebno ili se ne naplaćuje PDV...
Da, mislim da se to zove PDV po odbitku.

Putnik92
19.07.2006., 10:59
pa na osatak platiti porez i prirez (25 + 18)=29,5%
MIO popapala maca ali porez/prirez uključuješ u godišnju prijavu i eventualno dobijaš povrat.

banderas
20.07.2006., 19:13
A zašto ti nisu uplatili na devizni račun? :zubo: Prihodi na devizni su još uvijek neoporezivi.

polly
21.07.2006., 16:13
najjeftinije je otvorit račun vani, slovenije, austrija,...
onda je 100% neoporezivo

polly
21.07.2006., 16:16

moraš precizirati pitanje
koja vrsta usluga?
koja država?

npr. ako fakturiraš u inozemstvo marketinške usluge koje su izvršene kod nas onda je bez PDV-a
samo pripazi, svaka faktura mora imati i podlogu, nije dovoljno napisat u opis "marketing", mora se to detaljno objasniti
doduše to vrijedi za sva fakturiranja

polly
21.07.2006., 16:17
A zašto ti nisu uplatili na devizni račun? :zubo: Prihodi na devizni su još uvijek neoporezivi.

koliko ja znam to ne ide
na taj način bi se vrlo jednostavno moglo plaćati radnike koji rade za ino firme

banderas
21.07.2006., 16:21
Kako ne ide, znam masu slučajeva, doduše bile su jednokratne uplate? Radi se o poslu s vanjskom firmom koji je izvršen vani, dakle, nema lokalnog predstavništva. Skoro pa sam 100% siguran da su prihodi na osobni devizni neoporezivi, a i nedostupan je poreznoj. Na kraju krajeva, to je problem firme kako će oni pravdat tu isplatu, a ne onoga koji prima novce. To je, koliko znam, i legalno, za razliku od otvaranja računa vani :zubo:

Alexis
21.07.2006., 17:05
Na prihode ostvarene radom u inozemstvu, oslobođenje za plaćanje poreza na dobit u Hrvatskoj postoji, ako Hr ima potpisan međudržavni sporazum s tom zemljom.

Nema veze valuta u kojoj se prima lova.

polly
21.07.2006., 17:24
Na kraju krajeva, to je problem firme kako će oni pravdat tu isplatu, a ne onoga koji prima novce. To je, koliko znam, i legalno, za razliku od otvaranja računa vani :zubo:

moraš navesti ta primanja u poreznoj prijavi
to isto spada pod legalnost :zubo:

ja sam shvatila da je odrađen posao za ino naručitelja na teritoriju Hr
i u tom slučaju su savjeti rrifa dobri

banderas
21.07.2006., 22:44
Hmmm da, to je sad pitanje, ja sam shvatio da je sve obavljeno vani.

zentz
24.07.2006., 01:03
Skoro pa sam 100% siguran da su prihodi na osobni devizni neoporezivi, a i nedostupan je poreznoj.

ne vise, citaj http://www.vecernji.net/home/manager/593375/index.do;jsessionid=68B4CE228826F3BC18631A89200DFB 9A.2

banderas
24.07.2006., 12:33
ne vise, citaj http://www.vecernji.net/home/manager/593375/index.do;jsessionid=68B4CE228826F3BC18631A89200DFB 9A.2
Hmmmm, i što sada ako mi netko izvana, fizička osoba, npr. posudi 1000 EUR na devizni?
Hoće li uz žiro ostati i tekući ili žiro ulazi umjesto tekućeg? Ako ulazi umjesto tekućeg, to je idiotizam, jer de facto onda svaku promjenu trebaš prijavit makar i sam stavio devize na svoj račun.
Predviđam masovno otvaranje računa nerezidenata u Brežicama :D

polly
24.07.2006., 12:43
ja bi savjetovala osterajh
je da je dalje al' je sigurnije :D

već dulje smo sa slovencima u pregovorima da uvid u račune bude obostrano dostupan
osim toga da otvoriš račun u deželi moraš ići na njihovu poreznu po jmg broj stranca pa to dodatno komplicira

banderas
24.07.2006., 16:49
Još jedan zanimljiv slučaj kojih je Hrvatska sigurno puna.
Obitelj ti iz inozemstva uplaćuje novce na tvoj devizni. Ne misle valjda sad na to obračunavati poreze i doprinose?

zentz
24.07.2006., 20:47
Obitelj ti iz inozemstva uplaćuje novce na tvoj devizni. Ne misle valjda sad na to obračunavati poreze i doprinose?

mozda ti nece nabiti porez na to ali ces u svakom slucaju taj prihod morati prijaviti.

banderas
24.07.2006., 21:50
Ma, općenito ideja o ukidanju tekućeg deviznog za fizičke osobe je debilna, najblaže rečeno. Ne mogu vjerovat da je to zaista to. Šta bi se sad svaku osobnu pozajmicu i povrat pozajmice trebao prijavljivati? Jel i ako sam sebi položiš devize na osobni devizni to moraš prijavit poreznoj? Kao da je Arlović sastavljao zakon/uredbu, anbilivbl.

ovac
27.07.2006., 10:44

mozda ti nece nabiti porez na to ali ces u svakom slucaju taj prihod morati prijaviti.

Nije istina, ne moraš ništa prijaviti poreznoj. Žiro računi su jedini koje država smije kontrolirati i na temelju njih naplačivati porez..

ovac
27.07.2006., 10:58
Na prihode ostvarene radom u inozemstvu, oslobođenje za plaćanje poreza na dobit u Hrvatskoj postoji, ako Hr ima potpisan međudržavni sporazum s tom zemljom.
To bi trebalo vrijediti za one sa prebivalištem u RH i uz uvjet da je porez plačen vani. Porez mora negdje biti plaćen.

banderas
27.07.2006., 11:51
Nije istina, ne moraš ništa prijaviti poreznoj. Žiro računi su jedini koje država smije kontrolirati i na temelju njih naplačivati porez..
Naravno, ali po ovome izgleda da se devizni pretvara u žiro račun, pa bi po toj logici trebalo prijaviti.

Opus
30.07.2006., 06:10
Ja sam prijavljen i u HR i u Njemackoj a radim u trecoj zemlji i nigdje neplacam porez. Trenutno mi placa ide u HR na devizni racun. Niti me ko trazi da im nesta platim niti imam namjeru!:cool:

Putnik92
30.07.2006., 07:58
Trenutno mi placa ide u HR na devizni racun.
Kako ti to uspijeva (s obzirom da od 1.6.2006. banke provode kontrolu priljeva iz inozemstva) ?

Opus
30.07.2006., 08:05
Neznam. Nisam nista mjnjao kako je bilo prije tako je i sada.Placa sjeda kao i prije, niko nista netrazi a je se nenudim!

banderas
30.07.2006., 11:59
Kako ti to uspijeva (s obzirom da od 1.6.2006. banke provode kontrolu priljeva iz inozemstva) ?
Ja moram priznati da mene nijedna banka nije izvjestila o tim promjenama, a imam devizni u 2 banke.
Inače, kad mi je trebao IBAN, u Zagrebačkoj su mi mrtvi hladni rekli da fizičke osobe u HR ne mogu imati IBAN :zubo: A u PBZu ga najnormalnije imam kao fizička osoba.

Orgie
30.07.2006., 15:05
da li ja kao drzavljanin Hrvatske mogu trgovati dionicama u Americi tj. otvoriti
racun recimo preko E-tradea te dobivati profit legalno? ( imam otvoren devizni racun u Hrvatskoj)

Putnik92
30.07.2006., 15:53
da li ja kao drzavljanin Hrvatske mogu trgovati dionicama u Americi tj. otvoriti
racun recimo preko E-tradea te dobivati profit legalno? ( imam otvoren devizni racun u Hrvatskoj)
Da, uz odobrenje HNB-a. :confused: :flop:

Putnik92
30.07.2006., 15:56
Ja moram priznati da mene nijedna banka nije izvjestila o tim promjenama, a imam devizni u 2 banke.
Inače, kad mi je trebao IBAN, u Zagrebačkoj su mi mrtvi hladni rekli da fizičke osobe u HR ne mogu imati IBAN :zubo: A u PBZu ga najnormalnije imam kao fizička osoba.
Ovi u ZaBi su stvarno idioti, na njihovom web-u piše da se koristi IBAN, zakonom je određeno da do 2007. sve banke u HR moraju uvesti IBAN, a u poslovnici ZaBe se prave ludi i tvrde da ništa ne znaju o tome!

zentz
01.08.2006., 15:16
Ovi u ZaBi su stvarno idioti, na njihovom web-u piše da se koristi IBAN, zakonom je određeno da do 2007. sve banke u HR moraju uvesti IBAN, a u poslovnici ZaBe se prave ludi i tvrde da ništa ne znaju o tome!

a ja pitao koji mi je IBAN jer trebam primiti wire, pa mi oni odgovore da oni to ne koriste. Dva dana kasnije idem ja poslati wire preko swift-a, pa mi kazu da se wire vise nemoze slati bez IBAN-a. :flop:

banderas
01.08.2006., 21:27
a ja pitao koji mi je IBAN jer trebam primiti wire, pa mi oni odgovore da oni to ne koriste. Dva dana kasnije idem ja poslati wire preko swift-a, pa mi kazu da se wire vise nemoze slati bez IBAN-a. :flop:
To nije istina, kako kod koje banke. Nekim inozemnim bankama je dovoljan swift i broj računa, iban ni ne traže.
A to je i tako bitno samo kod primanja novaca, a ne i kod slanja, barem tako mislim :confused:

banderas
02.08.2006., 14:00
Upravo se vratih iz PBZa, ukratko, nemaju pojma ni o kakvim promjenama i kod njih je devizni još uvijek "samo" devizni, odnosno, tekući račun a ne žiro i samim tim tajan i neoporeziv.
Vidjet ćemo što će mi reći u Zagrebačkoj :D

gogo
02.08.2006., 14:20
kakve veze ima VRSTA računa sa plaćanjem poreza?

Porez se plaća prema tome za što je DOBIVEN novac (od rada, donacija, i sl.) i nigdje ne piše da postoje NEOPREZIVI RAČUNI. Pa onda bi svi plaću isplaćivali na devizni jer je on "neoprezivi".

banderas
02.08.2006., 14:38
Pa, tako su do sada i dobivali, samo što domaće tvrtke ne smiju uplaćivati na devizni. Masa ljudi koje znam koja je radila za vanjske firme je cijelo vrijeme dobivala plaću na devizni. Baš me zanima kako bi ti opravdao uplatu firme na nečiji devizni račun. Porezi kod plaća su i tako problem poslodavca a ne primatelja. "Kakve veze ima vrsta?" :rolleyes: Daj me nemoj zezati. Ima veze utoliko što je do sada devizni bio tajan i porezna nije imala uvid u njega. Prihodi na devizni račun fizičke osobe (do sada) su NEOPOREZIVI.

Putnik92
02.08.2006., 17:53
kakve veze ima VRSTA računa sa plaćanjem poreza?

Porez se plaća prema tome za što je DOBIVEN novac (od rada, donacija, i sl.) i nigdje ne piše da postoje NEOPREZIVI RAČUNI. Pa onda bi svi plaću isplaćivali na devizni jer je on "neoprezivi".
Ja se s time slažem, država samo pokušava natjerati građane da sve što bi htjela oporezivati prelazi preko žiro računa. Potiho su uveli i kažnjivost neprijavljivanja svhe transakcije banci ako se ista razlikuje od one koju je naveo platitelj!

Joules
07.08.2006., 08:35
A kada si izvana sam saljes novac na svoj devizni racun u HR? Naime, ja sam u HR redoviti student (apsolvent) primam stipendiju u HR i placam porez, ali trenutno radim vani. Imam vani ID i residence... Savjet, o slanju novca
Hvala

zentz
15.08.2006., 22:00
Dobio sam doznaku iz inozemstva na svoj ziro-račun u banci za posao koji sam odradio inozemnom naurčitelju.

1. moram li platiti porez?
2. kada?
3. koliko?

Trenutno sam u statusu fizičke osobe, hoće li se porez smanjiti ako se registriram kao recimo, obrtnik, firma ili sl?
Pomoc, prilicno sam izgubljen, da ne kazem naivan kad su porezi u pitanju.

prijavit i platit porez se ocito mora..

mene zanima dali se to moze prijaviti kao porez na dobit ili to mora biti prijavljeno pod porez na dohodak ? zna li tko ?

Putnik92
16.08.2006., 08:47
mene zanima dali se to moze prijaviti kao porez na dobit ili to mora biti prijavljeno pod porez na dohodak ? zna li tko ?
Pa ovisi je si li doo ili fizička osoba (uz iznimku f.o. koja po svom zahtjevu plaća porez na dobit).

zentz
17.08.2006., 07:57
(uz iznimku f.o. koja po svom zahtjevu plaća porez na dobit).

znaci svaka fizicka osoba na zahtjev moze placati porez na dobit umjesto poreza na dohodak ? postoje li neki uvjeti ?

Putnik92
17.08.2006., 08:44
znaci svaka fizicka osoba na zahtjev moze placati porez na dobit umjesto poreza na dohodak ? postoje li neki uvjeti ?
...uz odobrenje porezne uprave. Kakvi su njihovi kriteriji ne znam.

banderas
18.08.2006., 12:14
Evo, danas dobih obavijest na E Zabi:

Otvorite devizni žiro račun!
Poštovani, otvaranjem deviznog žiro računa u Zagrebačkoj banci usmjerite Vaš inozemni priljev direktno na Vaš devizni žiro račun! Sukladno propisima HNB-a, priljev iz inozemstva u korist rezidenta fizičke osobe koja obavlja djelatnost za koju se prema propisima nije dužna registrirati (npr. turistička djelatnost, ugovori o djelu, sportska djelatnost, djelatnost trgovačkih putnika, agenata, akvizitera, tumača, prevoditelja, konzultanata, sudskih vještaka i dr.), provodi se u korist deviznog žiro računa ili kunskog žiro računa korisnika naplate. Ukoliko ste se prepoznali kao potencijalni korisnik deviznog žiro računa posjetite nas u najbližoj poslovnici ili nazovite na besplatni info telefon 0800 00 24. S poštovanjem, Zagrebačka banka

Što s ljudima koji ne koriste E Zabu? :zubo:
U PBZu još uvijek o tome nemaju pojma, a moram priznati da je i meni ovaj gore tekst malo nejasan. Čini mi se da po ovome, meni ostaje trenutačni devizni "tekući", a da uz taj moram otvoriti još i žiro. I što sad ako meni inozemna doznaka ipak dođe na tekući a ne na žiro? Što ako mi dođe od fizičke osobe i nije vezana ni uz kakvu djelatnost?

Putnik92
18.08.2006., 19:44
I što sad ako meni inozemna doznaka ipak dođe na tekući a ne na žiro?

- Držat će ti lovu neko vrijeme (7-14 dana) i onda ćeš ju, kat ti se smiluju, nekako dobit na račun. Nažalost višekratno provjereno ovo ljeto. :flop:

obiwan
19.08.2006., 16:40
a što je s Google Adsensom?

Yazz
21.08.2006., 22:07
da li uvođenje deviznog žiro računa znači samo dodatnu opciju za korisnika - fizičke osobe - da može, ali NE MORA otvoriti žiro? da može zadržati svoj devizni tekući račun?

inače, imam devizne račune u rba i ersteu, nazvala sam danas njihove 0800 brojeve, u rba nemaju pojma (sve po starom), u ersteu su rekli da je to samo za iznajmljivače apartmana :D - baš su slatki i informirani :rofl:

Putnik92
22.08.2006., 10:12
da li uvođenje deviznog žiro računa znači samo dodatnu opciju za korisnika - fizičke osobe - da može, ali NE MORA otvoriti žiro? da može zadržati svoj devizni tekući račun?
Naravno, u zabi naplaćuju tek. dev. 35 kn/god, a žiro dev. 50 kn/god. Zašto jadnom klijentu ne naplatiti oboje?

ici
22.08.2006., 23:10
Ma, općenito ideja o ukidanju tekućeg deviznog za fizičke osobe je debilna, najblaže rečeno..
:top: :top:

Ne mogu vjerovat da je to zaista to. Šta bi se sad svaku osobnu pozajmicu i povrat pozajmice trebao prijavljivati? Jel i ako sam sebi položiš devize na osobni devizni to moraš prijavit poreznoj? Kao da je Arlović sastavljao zakon/uredbu, anbilivbl..[/QUOTE]
:top:

bobica
23.08.2006., 10:22
ako sam dobro upoznata:

1. porez se mora platiti (pretpostavljam da je dohodak)

2. postoji rok za prijavu i uplatu predujma poreza (to je tih 8 dana)

3. ako postoji ugovor s drugom državom, ako se dobro sjećam, mislim da je za dohotke fizičkih osoba defaultna odredba takva da se porez plaća u državi rezidentnosti - dakle, u RH

4. nakon isteka godine podnosi se porezna prijava i tu se radi konačan obračun poreza

banderas
23.08.2006., 11:57
Upravo se vratih iz Zagrebačke banke gdje sam proveo zanimljivih 2 sata, nakon kojih više nema šanse da išta u vezi deviznog računa radim sa ZABOM. Sjela mi je neka sitna uplata iz inozemstva, zvali su me ujutro da dođem u banku u vezi toga. Pošto na svrhi uplate nije pisao "POKLON", automatski to tretiraju kao honorar i imao sam 2 izbora:

1) otvoriti devizni žiro račun (50 kn otvaranje i isto toliko godišnje održavanje)
ili
2) prebaciti si uplatu na kunski žiro račun

Na devizni tekući sprovode samo uplate na kojima piše "poklon", kako na ovoj to nije pisalo, to je automatski honorar :mad: :mad: :mad:
Kad sam im rekao da to postoji samo u njihovoj banci, dobio sam odgovor da je to zato jer je ZABA najbolja i zato što je najbolja je prva uvela. Kad sam je pitao zašto da ako je najbolja nije uvela IBAN za devizni račun fizičke osobe, kao što je primjerice napravila PBZ i još neke banke, nisam dobio odgovor.

Uglavnom, otvaranje deviznog žiro računa je idiotizam sam po sebi jer i tako se može prenijeti novac odmah na kunski žiro račun i ne plaća se nikakvo otvaranje i održavanje deviznog žiro.
A porez na ovo nažalost izgleda da neću moći izbjeći, što je s doprinosima? Jer, ako se ovo sad tretira kao "obični" honorar a ne autorski, onda bi se trebalo platiti i doprinose?

Ukratko, ZABA :rigo: :bljak:

bobica
23.08.2006., 13:02
A porez na ovo nažalost izgleda da neću moći izbjeći, što je s doprinosima? Jer, ako se ovo sad tretira kao "obični" honorar a ne autorski, onda bi se trebalo platiti i doprinose?
naravno, i doprinosi su tu.
pogledaj npr. ovu brošuru (http://www.pu.mfin.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/porezni_PRIRUCNIK.pdf) na 50. stranici

da, zaba:flop:

Arijela
23.08.2006., 22:14
Koliko sam shvatila, još se uvijek može primiti lova na račun u Austriji? Trebam dobiti jednu uplatu i onda mogu zatvoriti račun. Je li to sigurno?

biko
23.10.2006., 11:26
naravno, i doprinosi su tu.
pogledaj npr. ovu brošuru (http://www.pu.mfin.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/porezni_PRIRUCNIK.pdf) na 50. stranici

da, zaba:flop:
Da li to znači, prema str. 50 iz PRIRUČNIKA, da plaćamo 1. i 2. stup te 25% poreza, bez olakšica za djecu...?

Jer ako je tako, uštedimo nešto novaca samo ako imamo veće uplate, za manje uplate se ne isplati primati "honorare" iz inozemstva. To bi trebalo onda nazvati POKLONI?!

Shockwave
23.10.2006., 14:55
A sto ako primam neki dohodak u inozemstvu na racun u toj zemlji recimo stipendiju radi usavrsavanja koju daje institucija iz te strane zemlje a u isto vrijeme mi na poslu u Hrvatskoj ide placa. Trebam li u poreznoj prijavi prikazati i ovaj dio koji sam primao u inozemstvu?

banderas
26.10.2006., 10:53
A sto ako primam neki dohodak u inozemstvu na racun u toj zemlji recimo stipendiju radi usavrsavanja koju daje institucija iz te strane zemlje a u isto vrijeme mi na poslu u Hrvatskoj ide placa. Trebam li u poreznoj prijavi prikazati i ovaj dio koji sam primao u inozemstvu?
Službeno vani ne smiješ imati račune. Neslužbeno, oni nikako ne mogu saznati da ih imaš osim ako im sam ne kažeš.

Shockwave
27.10.2006., 01:08
Službeno vani ne smiješ imati račune. Neslužbeno, oni nikako ne mogu saznati da ih imaš osim ako im sam ne kažeš.

Tnx;)

Mozda Milioner
31.10.2006., 16:39
Ovako, dobro citajte:

Radim vani, plovim. Primam zavidnu mjesecnu placu u eurima.

Prvo sam primao na PBZ devizni racun, gdje mi je prijatelj koji vodi poslovnicu u mom gradu ovako objasnio: devizni racun u RH vam nitko niti gleda, niti moze oporezivat (osim ako se netko pametan sam ne prijavi da mu je to od rada vani). Tako je zasad. Postoji jos jedan trik: Ako ste vise od 186 dana u godini van RH, niste u istoj duzni placati porez!

Buduci znam mentalitet nase drzave, nisam cak ni tako zelio riskirati pa sam otvorio racun u Austriji (nije bitno moze i u SLO), gdje primam novac.

A treba raditi ovako: radim za Grcku firmu, ali tako da imam ugovor s off-shore americkom kompanijom. Buduci nisam u RH, tu ne placam porez, buduci nisam u Americi, ni tamo ne placam porez, a buduci nisam ni u EU jer radim za Amere ni u EU ne placam porez.

Sada cu uvesti dodatni osigurac, i taj je najbolji: otvorit cu off-shore racun tako da je to sad cetverostruka zavrzlama, u nekoj od drzava koje ne podlijezu nicemu osim mozda velikim valovima i suncanim danima. Jedini trik je da na takav racun treba poloziti 1000 do dvije dolara ili necega, dok je racun aktivan.

Eto, nadam se da sam pomogao.

Jos jednom, ako ti na devizni u RH sjedne lova, nitko ti na nju (bar zasad) ne moze lupit porez!

el Duderino
31.10.2006., 17:49
To je sve super i lijepo ako danas (bar zasad) drzava nije zakonom predvidjela lupanje poreza na devizni. Ali banke cuvaju sve te podatke tako da ako/kada se jednom dogodi da se zakoni promijene - znaci li to da drzava moze zatraziti retroaktivno placanje poreza unatrag tko zna koliko godina? Znam da se zakoni obicno ne primjenjuju retroaktivno al ima i iznimaka npr intelektualno vlasnistvo, itd.

Takodjer, ima li kakve razlike izmedju toga da radis van hrvatske za strane firme bez predstavnistva u hrvatskoj i toga da radis u hrvatskoj za strane firme bez predstavnistva?

Lider3000
31.10.2006., 19:42
Ima tko jako stručan da može reći dali je ovo zakonito ili ne.

Recimo čovjek ima primanja iz inozemstva, no pošto je tako kako je da moraš plačati porez , jednostavno se ta lova ostavi na računu u inozemstvu. Dobiješ karticu poštom na kučnu adresu ili ideš po nju, i jednostavno dižeš lovu na bankomatu u RH. U inozemstvu ti lova kapa na račun a u RH tu lovu dižeš preko bankomata karticom, što je povoljnija kamata koju plačaš nego kod prijave.

Novac fizički nije u RH i zakon se nemože primjeniti.

Točno - netočno :jumping:

banderas
03.11.2006., 14:59
Jos jednom, ako ti na devizni u RH sjedne lova, nitko ti na nju (bar zasad) ne moze lupit porez!
To nažalost više nije istina, iz vlastitog iskustva govorim :(
Zagrebačka banka prihode izvana preusmjerava na žiro račun ili te traži da otvoriš devizni žiro, što automatski znači da su oporezivi. Utješno je jedino što za sada tako postupa samo Zagrebačka banka.

banderas
03.11.2006., 15:01
Ima tko jako stručan da može reći dali je ovo zakonito ili ne.

Recimo čovjek ima primanja iz inozemstva, no pošto je tako kako je da moraš plačati porez , jednostavno se ta lova ostavi na računu u inozemstvu. Dobiješ karticu poštom na kučnu adresu ili ideš po nju, i jednostavno dižeš lovu na bankomatu u RH. U inozemstvu ti lova kapa na račun a u RH tu lovu dižeš preko bankomata karticom, što je povoljnija kamata koju plačaš nego kod prijave.

Novac fizički nije u RH i zakon se nemože primjeniti.

Točno - netočno :jumping:
Zakonito nije jer ne smiješ vani imati račun, no u svakom slučaju, tako je najkorisnije pošto ne moraš nikome reći za taj račun, a porezna baš i nema mogućnosti do toga doći sama.

Putnik92
03.11.2006., 16:07
Utješno je jedino što za sada tako postupa samo Zagrebačka banka.
A neutješno je što su od 1.6.2006. sve banke u HR dužne tako postupati, prema uputama NBH!

Ibiza
03.11.2006., 18:27
A neutješno je što su od 1.6.2006. sve banke u HR dužne tako postupati, prema uputama NBH!
Ako nisu do sad kad će, možda i neće :)

Mozda Milijunasu, kako mislis koristiti novac sa strane banke, nekako ga ipak moras dovuci u Hrvatsku..?

why-oh-why
09.11.2006., 16:46
Primila sam uplatu iz inozemstva na osobni racun koja je zapravo namjenska donacija za organiziranje neceg. Bas zahvaljujuci ovoj temi unaprijed sam pisala ZABAi i pripremila teren, tako da me nisu gnjavili s otvaranjem ziro racuna, etc.

No sad sam dobila izvod, i pokraj te tocke mi pise: uplata place !

E sad to nije placa i lova ne ostaje meni, tako da me ovo jako brine.

Da li da ih trazim da promijene taj stavak ili to sto je na deviznom privatnom znaci da necu u slijedecoj godini imat problema sa poreznim drustvancem.
Pomoc!

Ibiza
09.11.2006., 21:48
Pa jesu li ti uplatili na žiro ili stari devizni?

Putnik92
09.11.2006., 22:30
Ako nisu do sad kad će, možda i neće :)
Hoće hoće, ne brini - država je nevjerojatno efikasna kad treba iscjediti extra lovu od građana, a smisao ove uredbe je upravo taj.

why-oh-why
10.11.2006., 11:54
Pa jesu li ti uplatili na žiro ili stari devizni?

Stari devizni! Al pise uplata place. :confused:

banderas
10.11.2006., 13:37
Stari devizni! Al pise uplata place. :confused:
Koji idioti :rofl:
Pa kak se može plaća primati na devizni... :D

cartmann
10.11.2006., 17:16
Nisam čitao sve odpočetka, ali općenito;

- ne postoji ograničenje unosa novca u državu (dapače, što više doneseš država sretnija)
- postoji ograničenje iznošenja novca iz države za Hr građane, ali ne funkcionira u praksi tj. ja još nikad nisam čuo da je netko spriječen iznjeti novac, a niti da je dobio kaznu koja po Zakonu iznosi 200.000 kuna (afair).

usput (nije vezano s temom), hrvatska još nema porez na kapitalnu dobit, ali će ga uvesti ili u terminu ulaska u EU ili samim ulaskom.

tkov
07.12.2006., 09:17
Lijep pozdrav.
Mene samo zanima sto je sa prihodima iz online kladionica? Dal se i na te prihode mora placat porez (posto znam da se na igre na "srecu" ne placa porez)?

Dizzi
07.12.2006., 11:32
Lijep pozdrav.
Mene samo zanima sto je sa prihodima iz online kladionica? Dal se i na te prihode mora placat porez (posto znam da se na igre na "srecu" ne placa porez)?

lijepo si reko da znas da se na igre na srecu ne placa porez
a sta je klađenje nego igra na srecu bila ona online ili ti iso u kladionicu

Randall Flagg
07.12.2006., 13:12
Nakon svega pročitanog ništa mi nije jasno... :rofl:

Ukoliko je potpisan recimo autorski ugovor sa stranom firmom i oni mi plate ugovoreni iznos na devizni,kakav je onda porez?

banderas
07.12.2006., 22:31
Nakon svega pročitanog ništa mi nije jasno... :rofl:

Ukoliko je potpisan recimo autorski ugovor sa stranom firmom i oni mi plate ugovoreni iznos na devizni,kakav je onda porez?
Nitko živ ne zna :zubo:
Nije zezancija, oporezivanje primitaka na devizni je propisano tek polovicom ove godine, što znači da će se tek sljedeće godine to morati navoditi u godišnjoj poreznoj prijavi. A kako će to onda oni obračunavati, fakat ne znam.

blazed
27.02.2007., 20:16
Zanima me kome i kako se plača porez ako smo zaradili neke novce od tvrtke smještene u americi i dužni smo rješiti porez samostalno.

misko
27.02.2007., 23:18
I mene zanima ovo. Hajde neka netko odgovori. Još bi nadodao što ako se radi o velikim novcima (1mil. usd), jer znam da manje cifre nitko ne provjerava pa mogu proći i bez prijave.:confused:

sara4
28.02.2007., 09:45
Zvati Poreznu i raspitati se.

crtac
12.06.2007., 12:12
Prošlo je dosta vremena nadam se da sad ima netko konkretna iskustva.
Doznaka iz inozemstva (od pravne osobe ) mora sjesti na devizni žiro račun fizičke osobe. (Sitna usluga, za koju ne treba registrirati djelatnost)

Zanimaju me koraci
1. Koje dokumente treba dobiti u banci da se može prijaviti porez?
2. U kom roku se mora prijaviti porez?
3. Koje formulare za poreznu treba ispuniti?

Hvala

Randall Flagg
12.06.2007., 23:59
I mene ovo zanima...

Putnik92
13.06.2007., 10:00
...Sitna usluga, za koju ne treba registrirati djelatnost...

A o čemu se u suštini radi? Ekvivalent ugovora o djelu? Onda i porezi idu u skladu s time...

crtac
13.06.2007., 14:21
Radi se o projektiranju.
Na temelju čega se može zaključiti da li je nešto autorski honorar ili običan honorar? Razlika je u plaćanju doprinosa.

Putnik92
13.06.2007., 20:07
Radi se o projektiranju.
Na temelju čega se može zaključiti da li je nešto autorski honorar ili običan honorar? Razlika je u plaćanju doprinosa.

Zdravoseljački: običan je kad nacrtaš kuću u autocadu, a autorski kad ju nacrtaš u akvarelu. :D

LudaPtica
17.06.2007., 17:20
I ja bih trebao dobiti novce iz inozemstva ! :D

Kasnije ce to nekako ici preko firme, ali neznam kako da obavim prvu transakciju (i onda od zarade otvorim d.o.o.).

Dakle, dobijem novce za hrvatski proizvod, mojih 10% + troskovi (transport i sl.). Posaljem proizvod, istocno trziste (daleki istok).

Kako ? Da li je moguce uopce privatno? Da otvorim obrt, posredovanje?

neobanned
25.06.2007., 17:30

Nema veze valuta u kojoj se prima lova.

pa zar ne vrijedi da porez placas tamo gdje si ostvario prihod?

gogo
26.06.2007., 10:00
ima ovdje detalja o plaćanju poreza i doprinosa (http://novac.blog.hr/arhiva-2006-08.html#1621470178)

banderas
26.06.2007., 13:42
pa zar ne vrijedi da porez placas tamo gdje si ostvario prihod?

Samo do neke mjere :zubo:
Porezni obveznik si u onoj zemlji gdje si rezident, da nije tako, ne bi 99% svjetskih bogataša imalo prebivalište u Monte Carlu ili Karibima.

r.kubica
29.06.2007., 12:07
Da, mislim da se to zove PDV po odbitku.

Ne postoji PDV po odbitku.
Postoji porez na dobit po odbitku i on je 15%, ali s ovim slučajem nema veze.

rolandus
29.06.2007., 12:56
a što se događa kada strana firma pošalje preko IBAN-a novac domaćoj firmi kao naknada za konzultacije.

Da li na to treba platiti PDV (to je formalno izvoz usluga na koji se ne plaća PDV koliko znam) i kako je taj novac moguće izvući za troškove (stvarni razlog slanja je plaćanje troškova koje je kompanija ovdje napravila, a ja ću ih platiti njima iz usluge). Koji je porez potrebno pritom platiti

gogo
29.06.2007., 14:23
a što se događa kada strana firma pošalje preko IBAN-a novac domaćoj firmi kao naknada za konzultacije.

Da li na to treba platiti PDV (to je formalno izvoz usluga na koji se ne plaća PDV koliko znam) i kako je taj novac moguće izvući za troškove (stvarni razlog slanja je plaćanje troškova koje je kompanija ovdje napravila, a ja ću ih platiti njima iz usluge). Koji je porez potrebno pritom platiti

Na te usluge ne trebaš zaračunati pa samim time niti platiti PDV.

Nije mi jasan dio "kako je moguće novac izvući za troškove"?

Koje troškove ćeš ti za njih iz usluge ovdje plaćati, a da ih oni nisu mogli direktno sami platiti? U čemu je točno problem?

banderas
23.07.2007., 14:52
Došao mi obračun poreza i pozitivno me šokirao.
Kako sam jedan od nesretnika koji je imao honorar na devizni par dana nakon što je uvedena sporna uredba, taj honorar mi je ZABA s deviznog prebacila na kunski žiro račun i zbog toga sam honorar morao i prijaviti u prijavi poreza na dohodak. Kako od olakšica imam samo dodatno zdravstveno, po mojem obračunu morao sam porez doplatit jer mi se ovaj honorar iz inozemstva u najboljem slučaju mogao tretirati kao autorski i to je opet 25% poreza + prirez na 70% osnovice. Prijavi sam priložio ugovor i K16 nalog iz zemlje iz koje sam dobio honorar.
Kad ono, dobio sam povrat poreza zbog dodatnog zdravstvenog :confused: Idem ja čitati obračun a ono u stavki "dohodak ostvaren u inozemstvu" piše 0,00.
Kaj sad, jesu oni tu uredbu povukli ili ni sami poreznjaci nisu znali šta bi s njom pa su se jednostavno ponašali kao da ne postoji? :confused:

rosa_salvaje
24.07.2007., 09:39
moraš precizirati pitanje
koja vrsta usluga?
koja država?

npr. ako fakturiraš u inozemstvo marketinške usluge koje su izvršene kod nas onda je bez PDV-a
samo pripazi, svaka faktura mora imati i podlogu, nije dovoljno napisat u opis "marketing", mora se to detaljno objasniti
doduše to vrijedi za sva fakturiranja

ne može "fakturirati" kad je privatna - fizička osoba!

gogo
31.07.2007., 16:44
ne može "fakturirati" kad je privatna - fizička osoba!

gdje si vidjela da je fizička osoba? Pitanje je bilo za tvrtku.

gogo
31.07.2007., 16:47
Idem ja čitati obračun a ono u stavki "dohodak ostvaren u inozemstvu" piše 0,00.
Kaj sad, jesu oni tu uredbu povukli ili ni sami poreznjaci nisu znali šta bi s njom pa su se jednostavno ponašali kao da ne postoji? :confused:

Ma ja sam neugodno iznenađen poreznom upravom. Očigledno nisu znali što bi s time pa su obrisali :)

Nego trebao si ti sam to sve poplaćati i onda prijaviti sama uplata na žiro nije dovoljna. Ja sam npr. sam sebi prebacivao novce s tekućeg na žiro i naravno da me porezna niti bilo tko drugi pitao o plaćanju poreza za te iznose. Dakle ako sam ne prijaviš mislim da njima (za sada) još ništa ne znači što je novac sjeo na tvoj žiro račun.

Oni zovu samo kada vide da je neka lova uplaćena na njihov račun (porez kada uplatiš) a oni recimo nemaju papire ili ih je čovjek izgubio.

freelancer13
06.11.2007., 09:33
Pozdrav svim forumasima!

Premda vidim da je ova tema zamrla jos prosle godine, cudi me da nitko u biti sa sigurnoscu ovdje ne daje konkretan odgovor.
Citiraju se dijelovi zakona, no ne bi li trebao biti naglasak na ovom:
"(3) Ako porezni obveznik ima prebivalište u tuzemstvu i inozemstvu, smatra se tuzemnim poreznim obveznikom. "
Misljenja? Ima li netko kakvih saznanja?

celavi2
06.11.2007., 10:26
Moje misljenje je da si lud ako prijavis HR da imas prihode iz inozemstva ;)

spicelab
06.11.2007., 12:27
Duznost i obveza je platiti porez u jednoj od drzava. :amen:
Na pojedincu je odluciti se, platiti ga ili ne.

spicelab
06.11.2007., 12:30
Pozdrav svim forumasima!

Premda vidim da je ova tema zamrla jos prosle godine, cudi me da nitko u biti sa sigurnoscu ovdje ne daje konkretan odgovor.
Citiraju se dijelovi zakona, no ne bi li trebao biti naglasak na ovom:
"(3) Ako porezni obveznik ima prebivalište u tuzemstvu i inozemstvu, smatra se tuzemnim poreznim obveznikom. "
Misljenja? Ima li netko kakvih saznanja?

Netocno!
Izasao je "novi" zakon o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja izmedju clanica potpisnica sporazuma (Hr + Xy). Ima i na webu.
Samo je pitanje u kojem se aranzmanu radi u inozemstvu (freelance/consultant program, preko domace firme rad vani, stalni zaposlenik vani, itd., itd....) tj. gdje je osoba duzna platiti porez.

freelancer13
07.11.2007., 06:45
jel moze link? nisam pronasao na webu, konkretno me zanima kategorija "stalni zaposlenik u inozemstvu u inozemnoj firmi"

hvala

spicelab
07.11.2007., 17:34
Tu je sve jasno onda.
Odjavis se kod nas na burzi ili ti to napravi zadnji poslodavac kod kojeg si radio (normalna procedura). Prestaje ti ici mirovinsko i zdravstveno sa tim danom.
U inozemstvu moras izvaditi radnu dozvolu za expate ili kako se vec to zove u drzavi u koju ides (to bi isto trebao pokrenuti i odraditi poslodavac), nakon koje dobivas vizu te nakon toga, dolaskom u inozemstvo vadis ID (osobnu kartu). Poslodavac te je tamo onda prijavio na mirovinsko i zdravstveno, usao si u porezni sustav zemlje i sam porez na dohodak se onda izracunava slicno kao kod nas...
E da, ide ti staz normalno onda vani.

freelancer13
08.11.2007., 06:44
ma to je sve jasno, odjava prijava itd., ali me zanima je li precizno definirano (ako je - gdje tocno?), postoji li svejedno i dalje obveza placanja poreza u RH na taj isti dohodak ostvaren u inozemstvu. Dakle, htio bih procitati vise o "dvostrukom oporezivanju", o clanicama sporazuma. ukratko zanima me isto/identicno sto i kolegu iz prvog posta, s time da se ne radi o 3 godine, nego "na neodredjeno"

hvala

miloshz
12.11.2007., 01:59
nema poreza! sem ako bas zelis pomoci politicarima. ;)

mislim da je razumnije te novce baciti u more. ;)

znam dosta njih koji rade u tim naftaskim zemljama po bliskom istoku. porez ne placa niko! ima ljudi iz bivse juge, UK, nemacke, rusije, italije, ...

makil
11.01.2008., 16:22
Radi se o tome da sam ja zaposlen u hr i našao sam dodatni posao preko interneta :D.
Ta kompanija će povremeno tražiti od mene potvrdu da sam platio porez.

Pitanje: što i kako da prijavim ako moram ?

hvala unaprijad

Putnik92
11.01.2008., 20:30
20 % mirovinskog te 25% poreza na dohodak, u roku 7 dana od primitka love (ukupno 40%, ne 45%!). Dodaj prirez. Formular za prijavu, mislim da je IDD.

PetBorut
12.01.2008., 10:35
20 % mirovinskog te 25% poreza na dohodak, u roku 7 dana od primitka love (ukupno 40%, ne 45%!). Dodaj prirez. Formular za prijavu, mislim da je IDD.

Ili nek otvori obrt (koji ostvaruje dobit) i plati samo 20% poreza na dobit.
Iako ne kuzim zasto ovi stranci traze potvrdu da je plati porez. O kojem porezu uopce govore?

Ibiza
13.01.2008., 01:31
Dobivam lovu iz par firmi preko neta i još nikad nisam čuo da neku zanima hoćeš li ti platiti porez. Možda si zbrkao svoju lokaciju pri registraciji ili nešto... o kojoj firmi se radi?

Doubleday
26.01.2008., 12:33
Pretraživanje starih postova nije dalo rezultata, pa započinjem novi thread...

Dakle, situacija je ovakva: imala sam prihod od autorskog honorara koji mi je isplatila slovenska firma. Porezi su plaćeni u Sloveniji. Ako to navedem u poreznoj prijavi (što bih po zakonu trebala), zna li netko *pouzdano* kako će mi se obračunati eventualna razlika poreza (u Sloveniji je porez na autorske honorare 25%, ne znam koliki je priznati izdatak), tj. hoće li mi se kao odbitak priznati cjelokupan iznos poreza plaćen u Sloveniji? Iz ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja to nisam uspjela dokučiti, a u poreznoj naravno nemaju pojma.

Ako je netko imao sličnih iskustava ili zna točno kako to sve funkcionira, bila bih zahvalna na pojašnjenju...

krester
03.02.2008., 13:57
Pretraživanje starih postova nije dalo rezultata, pa započinjem novi thread...

Dakle, situacija je ovakva: imala sam prihod od autorskog honorara koji mi je isplatila slovenska firma. Porezi su plaćeni u Sloveniji. Ako to navedem u poreznoj prijavi (što bih po zakonu trebala), zna li netko *pouzdano* kako će mi se obračunati eventualna razlika poreza (u Sloveniji je porez na autorske honorare 25%, ne znam koliki je priznati izdatak), tj. hoće li mi se kao odbitak priznati cjelokupan iznos poreza plaćen u Sloveniji? Iz ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja to nisam uspjela dokučiti, a u poreznoj naravno nemaju pojma.

Ako je netko imao sličnih iskustava ili zna točno kako to sve funkcionira, bila bih zahvalna na pojašnjenju...

samo dio

Ugovor:

"... Članak 12.

AUTORSKE NAKNADE
1. Autorske naknade nastale u državi ugovornici i isplaćene rezidentu druge države ugovornice mogu se oporezivati u toj drugoj državi.

2. Međutim, takve naknade mogu se također oporezivati u državi ugovornici u kojoj su nastale, i to u skladu s propisima te države, ali ako je stvarni korisnik autorskih naknada rezident druge države ugovornice tako utvrđen porez ne smije biti veći od 5 posto od bruto iznosa autorske naknade. Nadležna tijela država ugovornica zajedničkim dogovorom uređuju način primjene ovog ograničenja...."

Uračunavanje porez plaćenog u inozemstvu: Pravilnik o porez na dohodak

Članak 82.
(1) U inozemstvu plaćen porez iz dohotka rezidenta, koji prema tuzemnim propisima podliježe oporezivanju u tuzemstvu, uračunava se u tuzemni porez na dohodak, ako ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja ili višestranim međudržavnim ugovorima i sporazumima nije drukčije određeno (članak 37. stavak 4. Zakona).

(2) Porez plaćen u inozemstvu može se uračunati samo na temelju potvrde inozemnog poreznog tijela o uplaćenom porezu u inozemstvu ili na temelju potvrde za to ovlaštene osobe o uplaćenom porezu u inozemstvu.

(3) Inozemni porez može se uračunati samo ako odgovara tuzemnom porezu na dohodak, i to do visine obračunanog tuzemnog poreza na inozemni dohodak.

(4) Iznosi dohotka i poreza plaćenog u inozemstvu preračunavaju se u kune primjenom srednjeg tečaja iz tečajnice Hrvatske narodne banke na dan plaćanja poreza.

(5) Iznos do kojeg se inozemni porez može uračunati u tuzemni utvrđuje se na sljedeći način:

1. iz razmjera iznosa ukupno obračunanoga tuzemnog godišnjeg poreza na dohodak i iznosa ukupnog godišnjeg dohotka (prije dodatnog umanjenja dohotka od samostalne djelatnosti za plaće novozaposlenih osoba i nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja, za iznos izdataka za školovanje i stručno usavršavanje, za iznos izdataka za istraživanje i razvoj i za preneseni gubitak) i prije umanjenja za osobni odbitak, utvrđuje se prosječna porezna stopa,

2. primjenom prosječne porezne stope na iznos inozemnog dohotka dobiva se najviši iznos do kojega se može uračunati inozemni porez. Ako je u inozemstvu plaćen manji iznos poreza od najvišeg mogućeg za uračunavanje, uračunava se stvarno plaćeni porez.

(6) Uračunavanje inozemnog poreza u tuzemni porez na dohodak obavlja se u godišnjem obračunu poreza na temelju podnesene godišnje porezne prijave.

DarioD
02.04.2008., 11:13
Jedna americka tvrtka bi mi trebala redovno uplacivati svotu novaca na devizni racun. Pitanje je, moram li taj prihod prijaviti drzavi, odnosno mora li se na taj prihod placati porez?

Johnny_B.
02.04.2008., 13:04
Jedna americka tvrtka bi mi trebala redovno uplacivati svotu novaca na devizni racun. Pitanje je, moram li taj prihod prijaviti drzavi, odnosno mora li se na taj prihod placati porez?

Mislim da ne bi trebao paćati porez na takvu vrstu primanja, jer se porez plaća na uplate po tekućem i žiro računu.

DarioD
02.04.2008., 13:33
Mislim da ne bi trebao paćati porez na takvu vrstu primanja, jer se porez plaća na uplate po tekućem i žiro računu.

Buduci da bi taj prihod trebao stizati redovno, svakog 1. u mjesecu, moze li me banka "prisiliti" da otvorim ziro racun na koji ce se taj prihod prebacivati? Ipak, rijec je o honorarnom poslu.

Lavica02
02.04.2008., 22:48
ne nemože te prisiliti, no ako ne otvoriš devizni žiro a imaš kunski onda će ti prebaciti na kunski žiro ... ako niti njega nemaš vratiti će lovu pošiljatelju ...

i baš zato što se radi o honoraru država želi nešto love u žepeka :D

Johnny_B.
03.04.2008., 00:10
Buduci da bi taj prihod trebao stizati redovno, svakog 1. u mjesecu, moze li me banka "prisiliti" da otvorim ziro racun na koji ce se taj prihod prebacivati? Ipak, rijec je o honorarnom poslu.

Ovisi što bi ti plaćali na taj račun. Devizni žiro račun u RH moraju otvoriti samostalni obrtnici neregistrirane djelatnosti (tipa slikari) ili ljudi koji primaju preko ljeta turiste u svoje apartmane, a uredno su prijavljeni kod Poreznog ureda (znači, ne skrivaju apartmančiće kao neki!) i na te prihode plaćaju porez. Ako ti se uplate vrše putem devizne doznake iz inozemstva, uplaćuju se tebi kao fizičkoj osobi na devizni tekući račun, i nitko ti ne može, bar ne po zakonu, nabiti porez na to. :mig:

Linia
04.04.2008., 10:03
A da li oni tamo plate neki porez na tu lovu?
Mislim, Hrvatska i SAD još uvijek nemaju ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pa bi čini mi se trebalo porez platiti i tamo i ovdje. :ne zna:
Možeš nazvati RRIF-ove savjetnike na 060 60 20 60 pa ih pitaj.

krester
04.04.2008., 10:49
Fizička osoba koja je ostvarila drugi dohodak u inozemstvu dužna je u roku od 8 dana od dana odobrenja računa u banci prijaviti, obračuanti i platiti porez na dohodak. To proizlazi iz odredbe članka 75. stavka 7. Pravilnika o porezu na dohodak:
"...Predujam poreza na dohodak od drugog dohotka iz stavka 1. ovoga članka obračunava i uplaćuje porezni obveznik stjecatelj primitka u roku od osam (8) dana, kao porez po odbitku, ako je dohodak ostvario izravno u inozemstvu bez posredovanja tuzemnog isplatitelja. Inozemni dohodak preračunava se u kunsku protuvrijednost primjenom srednjeg tečaja Hrvatske narodne banke na dan kad je dohodak ostvaren."
Podnosi se obrazac IDD i RSm.
Plaća se porez na dohodak i prirez, doprinos za mirovinsko osiguranje. Doprinos za zdravstveno se ne plaća.

freelancer13
21.05.2008., 12:16
2. GODIŠNJA POREZNA PRIJAVA
2.1. Porezni obveznici koji obvezno podnose godišnju poreznu prijavu
Članak 39.
(2) Godišnju poreznu prijavu obvezno podnosi rezident ako dohodak iz članka 5. ovoga Zakona ostvari izravno iz inozemstva.

a) zasto su neki sportasi imali boraviste u Monte Carlu, kada zakon kaze da se ionako treba prijaviti dohodak i u RH i platiti porez??? Bilo je i govora svojedobno da sportasi moraju provesti 6mj+1 dan u Monte Carlu ako ne zele platiti porez u RH, ali ja to nisam uspio nigdje pronaci u Zakonu. Pronasao sam jedino definiciju da iako imas residence u stranoj zemlji, smatras se i dalje residentom RH, tj. poreznim obveznikom ?!?
b) kazu neki u komentarima "nisi lud da placas porez ako si vani"... OK, ali sto ako jednog dana zelis nazad u RH i ponijeti sa sobom odredjenu svotu zaradjenog novca??

Molim strucna misljenja/odgovore.

freelancer13
21.05.2008., 12:21
1. UTVRĐIVANJE GODIŠNJEG POREZA
1.1. Godišnji porez na dohodak
Članak 37.
(4) Ako je rezident ostvario dohodak u inozemstvu (inozemni dohodak) i ako je taj dohodak oporezivan u inozemstvu porezom koji odgovara tuzemnom porezu na dohodak, porez plaćen u inozemstvu uračunava se na propisani način u tuzemni porez na dohodak.

Kakav je to "propisani nacin", i sto u slucaju kada je stopa poreza u stranoj drzavi "0%", tj. tax-free?

hrexpat
22.05.2008., 16:05
Prema poreznom zakonu, stvar je vrlo jasna - ili si rezident ili nisi...ako si rezident tj. imas mjesto boravka u hrvatskoj onda si porezni obveznik...ako nisi rezident onda s porezom nemas nist.
ako si porezni obveznik, to ne znaci da moras i platit porez - ako radis vani i vani placas porez onda ga ne moras platit hrvatskoj bez obzira sto si rezident. to je regulirano najcesce bilateralnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - ako ne postoji takav sporazum, onda u principu mozes dokazat poreznoj da paltil porez nekom drugom, no onda je na njima da vide koliko si poreza tam paltil i mogu ti naplatit razliku ako postoji....obveznici placanja poreza su i ne-rezidenti tj. strani drzavljani, ako se u hrvatskoj nalaze i zaradjuju 6 mjeseci + 1 dan....ako si rezident vani, nor. odselis se u australiju, onda vise nisi u prinicipu rezident u hrvatskoj....al ako radis ne nekakvoj rotaciji pa si malo vani, malo doma, onda si rezident. Izuzetak od toga su prema novom pomorskom zakonu, pomorci ako se nalaze na brodu vise od 6 mjeseci + jedan dan u kalendarskoj godini, ili tako nesto. mislim da to vrijedi od 1.1. 2008. i ak se usporedi s poreznim zakonom onda ispadne da su ta dva totalno kontradiktorna, a pomorski je uz to neustavan, jer ispada da svi pred zakonom i poreznom upravom nisu u jednakom polozaju...

naravno, da to sve vrijedi, ako se drzi zakona - to sto ljudi vani rade a zive doma i ne polacaju porez ni vani ni doma, je naravno nezakonito, ali za sad obzirom na stanje drzavne uprave nista zapravo cudno...

kako bi to moglo u praksi jednog dana izgledat moze se zakljucit na primjeru njemacke - jer je hrvatski porezni zakon, prakticki prepisani njemacki....a tam je boris becker zavrsio u zatvoru zbog neplacnja poreza...

nadam se da je pomoglo

krester
25.05.2008., 10:07
Odredbom članka 37. Općeg poreznog zakona definirana je rezidenost poreznog obveznika u Hrvatskoj.

Pored toga odredbom članka 140. Ustava međunarodni ugovori su dio hrvatskog pravnog poretka i po pravnoj snazi su iznad zakona.

Međunarodni ugovori sklapaju se na temelju OECD-ovog modela. Primjer Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SR Njemačkom koji je na snazi od 1. siječnja 2007. (čl. 4.):
(1) U ovome Ugovoru izraz »rezident države ugovornice« označava osobu koja prema zakonima te države u njoj podliježe oporezivanju na temelju svoga prebivališta, boravišta, mjesta uprave ili nekoga drugog obilježja sličnoga značenja te obuhvaća i tu državu, njezine pokrajine i njezina lokalna tijela. Ovaj izraz, međutim, ne obuhvaća osobu koja u toj državi podliježe oporezivanju samo s dohotkom iz izvora u toj državi ili imovinom koja se nalazi u toj državi.

(2) Ako je prema odredbama stavka 1. fizička osoba rezident obiju država ugovornica, tada vrijedi sljedeće:

a) osoba se smatra rezidentom one države u kojoj ima prebivalište; a ako ima prebivalište u objema državama, smatrat će se da je rezident one države s kojom ima najuže osobne i gospodarske veze (središte životnih interesa);

b) ako se ne može odrediti u kojoj državi ima središte životnih interesa ili ako ni u jednoj državi nema prebivalište, smatrat će se rezidentom one države ugovornice u kojoj ima uobičajeno boravište;

c) ako osoba ima uobičajeno boravište u objema državama ili ga nema ni u jednoj od njih, smatrat će se rezidentom one države čiji je državljanin;

d) ako je osoba državljanin obiju država ili nije državljanin ni jedne od njih, nadležna tijela država ugovornica riješit će pitanje dogovorno.

Što su "najuže osobne i gospodarske veze (središte životnih interesa)"? Pojednostavljeno - rezidentost obveznika poreza na dohodak je tamo gdje mu je uža obitelj (supružnik i djeca) ili tamo gdje bi najčešće išao ujutro po kruh i mlijeko ili bacao smeće bez obzira što je preko 183 dana bio u drugoj zemlji.

mirr02
24.08.2008., 18:31
Evo da se i ja prključim sa jednim pitanjem. Firma mi misli isplaćivati plaću na račun u Švicarskoj (ne znam dal je tamo plaćen porez), pa me zanima kako da izbjegnem plaćanje poreza u HR. Tu vidim da ima ekipa prima plaću u stranoj zemlji i nekako transferira lovu u HR. Koliko je moguće novca prebaciti na račun u HR da se ne plati porez? I općenito kako ide sa transferom novca u HR bez oporezivanja.
Hvala.
mirr02

hrexpat
24.08.2008., 18:37
u principu (zakonski) nije bitno di ti firma isplacuje placu - nego gdje radis i gdje imas prebivaliste....daj malo vise detalja (gdje radis, na kakvom rezimu...itd) pa ces dobit i odgovor....

mirr02
24.08.2008., 18:42
u principu (zakonski) nije bitno di ti firma isplacuje placu - nego gdje radis i gdje imas prebivaliste....daj malo vise detalja (gdje radis, na kakvom rezimu...itd) pa ces dobit i odgovor....

Radim u HR (prebivalište HR) i tu primam fixnu plaću (na koju se naravno plaća porez), a na CH račun mi isplaćuju dnevnice kad sam vani, a toga ima dosta (rotacije na platformi, 28/28). Uglavnom je 28/28 no nije tako bas cijelu godinu, nakad sam tu i malo duže od 28 dana, ovisi o poslu.

hrexpat
24.08.2008., 18:59
zakonski - placas porez tam gdje imas prebivaliste....ovo o cemu ti pricas je neka kemija (u principu ne mozes radit i u HR i vani na rotaciji 28/28) al ak je tak - opet, zakonski, ak sam dobro shvatio tvoju situaciju - povremeno radis vani i po hrvatskom zakonu trebas placat porez na tzv....inozemni dohodak...na platformi nemozes imat prebivaliste......za ostalo javi se na PM......

dxer
19.03.2009., 11:23
Gdje se u Zagrebu moze dobiti povrat poreza po racunu i potvrdi iz METRO Austria ? I koliko provizije uzimaju za tako nesto.

Iz HP-a odgovaraju da se kod njih mogu unovčiti isključivo Global Refund čekove plavo-bijele boje. Mislim da ovo moje nije to.

google1
22.12.2009., 21:14
Dakle riječ je o fizičkoj osobi, kojoj bi trebala iz inozemstva sjesti/sjedati uplata na devizni račun u zemlji.

Tretira li se to kao drugi dohodak i plaća li se porez na to? I što konkretno znači ovo boldno izravno ostvaren dohodak u inozemstvu?

Članak 75.

(1) Predujam poreza na dohodak od drugog dohotka, prema članku 48. stavku 1. Zakona, plaća se na pojedinačno ostvareni dohodak iz članka 32. stavka 1. Zakona i članka 43. ovoga Pravilnika kao porez po odbitku, po stopi od 25%, bez priznavanja osobnog odbitka iz članka 36. i/ili članka 54. Zakona.

(2) Predujam poreza na dohodak od drugog dohotka po osnovi primitaka u naravi iz članka 32. stavka 3. točke 5. Zakona i članka 44. stavka 7. ovoga Pravilnika, utvrđuje se i plaća od osnovice koju čini tržišna vrijednost primitka (s uključenim porezom na dodanu vrijednost) uvećana za možebitne doprinose za obvezna osiguranja iz primitka prema posebnim propisima i uvećana za porez na dohodak i prirez porezu na dohodak, na način iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Predujam poreza na dohodak od drugog dohotka po osnovi primitaka učenika i studenata na redovnom školovanju za rad preko učeničkih i studentskih udruga iz članka 44. stavka 8. ovoga Pravilnika, utvrđuje se i plaća od osnovice koju čini iznos primitka iznad propisanog iznosa od 50.000,00 kuna godišnje umanjen za izdatke uplaćenih doprinosa za obvezna osiguranja iz primitka od kojeg se utvrđuje drugi dohodak, a prema posebnim propisima, na način iz stavka 1. ovoga članka.

(4) Predujam poreza na dohodak od drugog dohotka po osnovi autorske naknade za umjetničko djelo, prema članku 32. stavku 5. točki 1. Zakona i članku 46. stavcima 4. i 5. ovoga Pravilnika, utvrđuje se i plaća, na način iz stavka 1. ovoga članka, od osnovice koju čini autorska naknada umanjena za 25 % neoporezivog dijela naknade i 30 % porezno priznatog izdatka odnosno primitak se umanjuje za ukupno 55 %.

(5) Predujam poreza na dohodak od drugog dohotka iz stavka 1. ovoga članka, obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatitelji prilikom svake isplate i istodobno s isplatom. Isplatitelji obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju predujam poreza na dohodak prilikom svake isplate i istodobno s isplatom i u slučaju dohotka koji nerezidenti ostvare u tuzemstvu obavljanjem djelatnosti iz članka 18. stavka 2. Zakona. U slučaju da isplatitelj autorske naknade iz članka 32. stavka 5. točke 1. Zakona pri obračunu i uplati predujma poreza na dohodak nije uzeo u obzir izdatke na koje je porezni obveznik, u skladu s Zakonom i posebnim propisom, imao pravo, može od idućih isplata autorskih naknada u tijeku tekućeg poreznog razdoblja obaviti ispravak više obustavljenog i uplaćenog poreza ili manje plaćenog poreza pri plaćanju predujma poreza na dohodak po toj osnovi.

(6) Iznimno od stavka 5. ovoga članka, predujam poreza na dohodak od drugog dohotka iz članka 44. stavka 17. ovoga Pravilnika, obračunava i uplaćuje stjecatelj primitka u roku od osam (8) dana od dana naplate primitka.

(7) Predujam poreza na dohodak od drugog dohotka iz stavka 1. ovoga članka obračunava i uplaćuje porezni obveznik stjecatelj primitka u roku od osam (8) dana, kao porez po odbitku, ako je dohodak ostvario izravno u inozemstvu bez posredovanja tuzemnog isplatitelja. Inozemni dohodak preračunava se u kunsku protuvrijednost primjenom srednjeg tečaja Hrvatske narodne banke na dan kad je dohodak ostvaren.

(8) Predujam poreza na dohodak po osnovi povrata doprinosa prema članku 33. Zakona obračunava, obustavlja i uplaćuje Porezna uprava nadležna prema mjestu prebivališta ili uobičajenog boravišta poreznog obveznika, kao porez po odbitku i to iz iznosa vraćenih doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti prema Zakonu o doprinosima za obvezna osiguranja, po stopi od 45% bez priznavanja osobnog odbitka iz članka 36. i/ili članka 54. Zakona.

gljeeva
23.12.2009., 19:41
Budi malo konkreniji, kakva uplata treba sjesti? Za što? Možda ćemo onda biti malo pametniji..

Falcon
24.12.2009., 19:20
Ja imam jedno, možda glupo pitanje, al kad se ne kužim u te stvari onda mi je sve bauk :zubo:
Otvorio sam devizni račun u PBZ-u i kao isplatna valuta mi je euro tj. sve što mi je na deviznom računu je u eurima. E sad, prije nekih tjedan dana mi je poslana iz inozemstva određena svota u američkim dolarima i to još nije sjelo na račun. Da li je problem što mi je na računu valuta euro ili se još to nije stiglo proknjižiti?

Hvala i Sretan Vam Božić :D

Johnny_B.
24.12.2009., 19:58
Ja imam jedno, možda glupo pitanje, al kad se ne kužim u te stvari onda mi je sve bauk :zubo:
Otvorio sam devizni račun u PBZ-u i kao isplatna valuta mi je euro tj. sve što mi je na deviznom računu je u eurima. E sad, prije nekih tjedan dana mi je poslana iz inozemstva određena svota u američkim dolarima i to još nije sjelo na račun. Da li je problem što mi je na računu valuta euro ili se još to nije stiglo proknjižiti?

Hvala i Sretan Vam Božić :D

Nije se stiglo proknjižiti, jer devizni tekući račun služi za fizičke osobe kako bi na njemu mogle imati koju god valutu trebaju ili žele.
Ti na svom deviznom računu možeš imati i deset valuta ako ti drago, ali mi je malo čudno da je uplata bila prije tjedan dana, a da novci još nisu sjeli. Jer svaka "devizna doznaka" u pravilu mora sjesti na račun u roku tri radna dana, naravno ako je sve u redu. Ako možeš kontaktirati osobu koja ti je uplaćivala, pa provjerite što je točno upisano kod slanja novaca tebi.

Nadam se da sam pomogao, i sretan i blagoslovljen Božić i tebi! :W

Falcon
24.12.2009., 20:03
E hvala...ma možda je i stiglo jer sam ja samo na bankomatu provjeravao stanje računa, nisam išao pitat u banku, jer sam mislio da oni automatski konvertiraju uplaćeni novac u valutu koju sam izabrao za isplatu na kartici deviznog računa, ali očito trebam otići to u banku srediti.

google1
25.12.2009., 14:22
Budi malo konkreniji, kakva uplata treba sjesti? Za što? Možda ćemo onda biti malo pametniji..
Jedna firma bi mi trebala platiti za određene usluge. Jel ikako moguće izbjeći plaćanje doprinosa i poreza državi? Znam da je to prije moglo isplatom na devizni tekući, ali sada banke po naputku odbijaju uplate i isključivo se može na devizni žiro.

2. S kojim zemljama Hrvatska ima zakon o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja?

Btw. zato i pitam što znači ovo izravno ostvarivanje dohotka u inozemstvu, jer ga ja nisam ostvario u inozemstvu, sitna usluga.

b-baller
28.12.2009., 18:27
Uplatitelj (ta firma iz inozemstva) bi trebao navesti šifru koja znaći pomoć ili donaciju. Tada će ti banka isplatiti lovu na tvoj devizni račun, bez transfera na žiro račun.

Postoji još jedna opcija da ti u banci napišeš izjavu da su ta sredstava donacija .
Pretostavljam da je manja lova, ako je par tisuća eura tada mora ići da devizni žiro račun . Svaku uplatu na devizni žiro račun banka prijavljuje u Poreznu upravu.

croatino
14.02.2010., 12:19
Evo malo da oživim temu: da li netko ima iskustva sa PBZ, pošto mi se čini da oni i danas nemaju devizni žiro? Žena mi radi veći dio godine vani, tamo ima prijavljen boravak ali novce šalje na devizni račun preko kojeg ima i Visu koju koristi najviše kad dodje doma. Na uplatama piše samo ime firme a ništa drugo (npr.plaća). Jel to kontrolira il bi trebala sama prijavljivat kakav dohodak poreznoj?:ne zna:

VTi underhood
14.02.2010., 15:16
Da li netko zna kako se tretira uplata na devizni račun od fizičke osobe?

naime moja supruga bi u skorije vrijeme trebala dobiti nekih 1000€ na devizni račun koje bi joj uplatio stric iz Švice sa svog privatnog računa...

Da li je ko imao iskustva da se to tretiralo kao oporezivo?

banderas
14.02.2010., 15:17
Samo nek joj napiše poklon i gotovo, neće se tretirati kao prihod.

VTi underhood
14.02.2010., 16:16
Thx:top:

croatino
16.02.2010., 14:12
Evo malo da oživim temu: da li netko ima iskustva sa PBZ, pošto mi se čini da oni i danas nemaju devizni žiro? Žena mi radi veći dio godine vani, tamo ima prijavljen boravak ali novce šalje na devizni račun preko kojeg ima i Visu koju koristi najviše kad dodje doma. Na uplatama piše samo ime firme a ništa drugo (npr.plaća). Jel to kontrolira il bi trebala sama prijavljivat kakav dohodak poreznoj?:ne zna:

Što nitko nema ovakav slučaj?

LudaPtica
16.02.2010., 18:48
Što nitko nema ovakav slučaj?

mene isto zanima.

ja sam imao takav slučaj, ali su isplate bile male, pa me nitko nije ništa pitao.
kao da sam zapamtio da je ispod 2000$ ispod radara, ali totalno neprovjerena informacija.

sada postoji i oib...

croatino
16.02.2010., 21:47
mene isto zanima.

ja sam imao takav slučaj, ali su isplate bile male, pa me nitko nije ništa pitao.
kao da sam zapamtio da je ispod 2000$ ispod radara, ali totalno neprovjerena informacija.

sada postoji i oib...

Da al taj OIB nije čarobni štapić a banke ga i nemaju za račune ranije otvorene, a nekako mislim da im nije ni u interesu ni njima ni državi da ganjaju ljude koji šalju novce doma. Bar se nadam. Btw ja sam čuo za svotu do 3000 eura.

LuckyD
19.02.2010., 21:24
Nadam se da neko ima konkretna iskustva i da mi mozda moze malo pojasnit situaciju.
Zivimo u zemlji koja ima potpisan ugovor sa HR o medusobnom dvostrukom neoporezivanju ali koji jos nije stupio na snagu. Sad smo u fazi prijavljivanja poreza na dohodak za 2009g .Danas je moj suprug od poreznog savjetnika(firme koja rjesava sve porezne obaveze zaposlenika firme mog muza u svijetu a postoji i njen ogranak u HR) dobio na potpis ispunjeni formular za prijavu poreza.
U njoj stoji da njegovu poreznu osnovicu cine:
-bruto placa
-tzv" Benefit in kind" tj ukupan iznos koji firma placa za stan(stanarina+ rezije),skolu i auto
-porez koji je placen u inozemstvu

od porezne osnovice se odbija
-osobni odbitak za uzdrzavane clanove (2)
-tzv hipotetski tax koji je 13% od osnovne place

Od godisnje obaveze poreza i prireza odbija se porez placen u inozemstvu ali kako se na taj isti porez placa porez odbitak je samo 50% placenog poreza u inozemstvu.

E sad kako nigdje na internetu ne mogu nac podatke o tome sto sve ulazi u poreznu osnovicu zanima me
-dali u poreznu osnovicu poreznika koji zive u HR ulaze i "benefiti in kind" ako ih imaju ?
-dali po istom principu po kojem se smanjuje ukupni porez u HR za porez placen u inozemstvu mogu trazit smenjenje poreza za"benefite in kind " za porez koji je ovdje vec placen.Nime ukupni porez ovdje se placa samo na bruto placu dok se porezi razlicitih stopa placaju za stan,auto i skolu ?
-dali se placa porez na porez placen u inozemstvo?
-kako se izracunava iznos osobnog odbitka za uzdrzavane clanove,dali je to vec odreden iznos za svih isti ili je odreden po nekakvom postotku?
-dali je moguce umanjit porez na davanja za mirovinski fond za iznos poreza koji je vec placen?

Bila bih zahvalna za svaku informaciju.-utorak je blizu:D

PS....sto se tice slanja novaca u HR na devizne racune .....iz dugogodisnjeg iskustva -nikad niko nije nikome postavio pitanje o novcima pristiglim na racune a svote su bile recimo od 200 pa do 10000$.

croatino
19.02.2010., 23:04
...

Ako živite i radite u inozemstvu zbog čega bi prijavljivali dohodak u HR osim žarke želje da ga platite? Vi niste rezident HR, cak ni Amerika ne trazi da joj se placa porez ako Amerikanac zivi izvan nje vise od 183 dana godisnje! Pretpostavljam da je to radi ogranka firme u HR? Teoretski plaćate samo ako je porez na dohodak u toj zemlji manji od onog u HR pa onda razliku, no kako taj ugovor jos nije stupio na snagu sa tom zemljom onda bi mogla porezna trazit da platite sve minus osobni odbici, sto je bezveze za nekog ko zivi u inozemstvu. Cisto sumnjam da nasi sportasi u Monaku trce porijavljivat i u HR.

LuckyD
19.02.2010., 23:17
Ako živite i radite u inozemstvu zbog čega bi prijavljivali dohodak u HR osim žarke želje da ga platite? Vi niste rezident HR, cak ni Amerika ne trazi da joj se placa porez ako Amerikanac zivi izvan nje vise od 183 dana godisnje! Pretpostavljam da je to radi ogranka firme u HR? Teoretski plaćate samo ako je porez na dohodak u toj zemlji manji od onog u HR pa onda razliku, no kako taj ugovor jos nije stupio na snagu sa tom zemljom onda bi mogla porezna trazit da platite sve minus osobni odbici, sto je bezveze za nekog ko zivi u inozemstvu. Cisto sumnjam da nasi sportasi u Monaku trce porijavljivat i u HR.

Mi jesmo drzavljani HR a i rezidenti a firma nema nikakve veze sa Hr nego je upravo americka firma i po zakonu firme a i nasem HR poreznom zakomu duzni smo prijavit porez na dohodak u HR i platiti razliku izmedu poreza koji je ovdje placen i onog koji bi trebalo platit u HR.Dakle porez je ovdje 25% i to samo na bruto placu a u HR je 53% (porez+prirez)na bruto placu,na troskove firme za stan,skolu i auto i na porez koji je ovdje placen.Iznos koji treba platit je zaista veliki i zato sam postavila onih par pitanja u nadi da neko vec ima iskustva u placanju ovih poreza.Inace je ovo nama prva godina da prijavljujemo porez jer smo prije zivili u par zemalja koje su imale vazeci ugovor sa HR.

croatino
19.02.2010., 23:49
Mi jesmo drzavljani HR a i rezidenti a firma nema nikakve veze sa Hr nego je upravo americka firma i po zakonu firme a i nasem HR poreznom zakomu duzni smo prijavit porez na dohodak u HR i platiti razliku izmedu poreza koji je ovdje placen i onog koji bi trebalo platit u HR.Dakle porez je ovdje 25% i to samo na bruto placu a u HR je 53% (porez+prirez)na bruto placu,na troskove firme za stan,skolu i auto i na porez koji je ovdje placen.Iznos koji treba platit je zaista veliki i zato sam postavila onih par pitanja u nadi da neko vec ima iskustva u placanju ovih poreza.Inace je ovo nama prva godina da prijavljujemo porez jer smo prije zivili u par zemalja koje su imale vazeci ugovor sa HR.

A zašto porez na dohodak a ne npr. na dobit ako imate firmu? Porez na dohodak ima stope 25-35-45 a ne postoji stopa od 53 posto, niti morate placati prirez ako ne zivite ovdje. Vas prvi post upucuje da ne zivite a drugi pak da ste rezident tj zivite, to je sad potpuno nejasno gdje ste rezidenti vecinom godine. Meni se sve cini da se radi o porezu na dobit firme a ne dohotku od nesamostalnog rada. Takodjer ne postoji porez nego olaksice za troskove auta, olaksice kod kupnje stana i skolovanja itd. Ako imate poreznog savjetnika on bi sve to morao znati.
A institut benefits in kind nasa porezna ne poznaje, zato mislim da mjesate jedan i drugi sistem obe drzave:
'Benefits in kind are benefits which employees or directors receive from their employment but which are not included in their salary cheque or wages. They are sometimes called ‘perks’ or ‘fringe benefits’. They include things like company cars, private medical insurance paid for by the employer and cheap or free loans. Some benefits in kind will not be taxed. Some benefits in kind will be taxed only for people who are not in lower paid employment. Some benefits in kind will be taxed for everyone, whatever their income.'

LuckyD
20.02.2010., 06:25
Croatino hvala na trudu i odgovoru ali cini se da se nismo razumili.

Moj suprug radi u americkoj kompaniji koja radi u 30-ak zemalja po svjetu kao expatriat sa placom iz HQ koji je u Hustonu (od tud onaj hipoteticni tax).Za njega i ostalih 10%expatrijata, kompanija po vazecem zakonu ove drzave placa porez na prihod koji je nesto drugaciji nego sto placa za domace radnike koji su placeni iz ovdasnjeg ogranka kompanije.Kompanija je duzna za expatrijate rijesit i porezne zakonske obaveze u njovim domicilnim drzavama.

Moj suprug je vlasnik stana u Zagrebu i na toj adresi smo svi prijavljeni.Na temelju toga je porezni obveznik na prihode iz inozemstva i tuzemstva.Zemlja u kojoj zivimo sa HR nema vazeci ugovor o dvostrukom neoporezivanju dakle treba platit razliku poreza.

Porezna osnovica ovdje je 25% od bruto place.

Po prijavi koju je moj suprug dobio na potpis porezna osnovica za HR ukljucuje
-bruto placu umanjenu za hipoteticni tax

-porez na benefite in kind koje ste definirali u gornjem postu a nasi ukljucuj
*placanje pune cijene stana i sve rezije
*placanje skole za djete ukljucujuci i transport i sve troskove vezane
za skolu (tipa uniforme,torbe,knjige itd.)
*placanje automobila,vozaca ,troskova benzina

-porez koji je placen tu

Od ukupne porezne osnovice za HR odbijen je i osobni odbitak za uzdrzavane clanove.

Moj suprug je prije otprilike prije dva-tri tjedna dobio upitnik u svrhu prijavljivanja poreza iz HR koji je ispunio a koji se sastojao od pitanja tipa ulaganja u nekretnine,renovacije,uzdrzavane clanove itd na treitoriju HR i sa tim smo upoznati.
Medutim sada u petak dobivamo ispunjenu poreznu prijavu sa poreznom osnovom kako sam je opisala.

Napisali ste da Hr porezni zakon ne pozna termin "benefit in kind" ali zasigurno postoje radnici koji u nekim firmama dobivaju ove benefite.Dakle zanima me ako jedan radnik dobije auto ili stan na upotrebu dali mu se taj benefit kao odredena novcana vrijednost dodaje u poreznu osnovicu?Dali se moze umnjit porez za porez koji je ovdje vec placen i platit samo razlika?

Nadalje dali se placa porez na porez koji je placen u drugoj zamlji.

Moj suprug odvaja od place 30% za mirovinski fond(po zakonu je cini mi se 5% a sve ostalo je dobrovoljno).Na tu svotu djelomicno ne placa porez nego ce ga platit kad tu svotu dobije bilo prekidoma rada u kompaniji bilo odlaskom u mirovinu ,a na drugi dio vec sad placa porez i taj dio je kasnije neoporeziv.Dakle dali moze trazit smanjenje poreza za vec placeni porez tj platit samo razliku.

Kako se odreduje visina osobnog odbitka za uzdrzavane clanove.dali je to odredena svota ili se odreduje prema nekom postotku.

Evo ispricavam se ako sam oduzila ,nadam se da nisam opet iskomplicirala ali kako smo poreznu prijavu dobili u petak prekasno za dobti odgovore iz HR pokusavamo do ponedjaljka iskristalizirat situaciju jer je u utorak zadnji dan prijava.Croatino u pravu ste porez nije 53% nego oko 50 posto -45% porez+ 18% prirez.

Hvala jos jednom.

PS.u prijasnjem postu kad sam pisala o slanju novaca u HR nisam napisala da su novci slani sa naseg privatnog racuna iz inozemstva na nas ili neciji drugi privatni racun u tuzemstvu.Sorry, ako sam koga donjela u zabludu.

croatino
20.02.2010., 11:47
...

Znaci novci su slani od strane firme na vas devizni racun? Pa to je i bilo pitanje, zahvaljujem na odgovoru.

hrexpat
24.02.2010., 14:33
Moj suprug je vlasnik stana u Zagrebu i na toj adresi smo svi prijavljeni.Na temelju toga je porezni obveznik na prihode iz inozemstva i tuzemstva..

....samo vlasnistvo stana, ne znaci nuzno i rezidentnost...ak zivite vani...kaj ak recimo iznajmite stan, ili ga date nekom na cuvanje ili vam je to stan za odmor....iliti vikendica ....nemate zakaj bit u njemu prijavljeni, nit u njemu u principu mozete zivit, ....ne vidim nikakav razlog ak zivite vani, stvarno zivite, a u hrvatsku dolazite samo na godisnji, recimo ... da placate ikakav porez na dohodak u hrvatskoj ....ak vam to firma placa, onda dobro...ali nema prevec smisla...

LuckyD
27.02.2010., 06:57
....samo vlasnistvo stana, ne znaci nuzno i rezidentnost...ak zivite vani...kaj ak recimo iznajmite stan, ili ga date nekom na cuvanje ili vam je to stan za odmor....iliti vikendica ....nemate zakaj bit u njemu prijavljeni, nit u njemu u principu mozete zivit, ....ne vidim nikakav razlog ak zivite vani, stvarno zivite, a u hrvatsku dolazite samo na godisnji, recimo ... da placate ikakav porez na dohodak u hrvatskoj ....ak vam to firma placa, onda dobro...ali nema prevec smisla...

2.2. Rezident

Članak 3.

(1)Rezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište
(2) Rezident je i fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema prebivalište ni uobičajeno boravište, a zaposlen je u državnoj službi Republike Hrvatske i po toj osnovi prima plaću.

Evo ovo je izvod iz zakona,dakle jesmo rezidenti.

Croatino krivo si razumio.
Sa privatnog racuna u inozemstvu novci su slani na privatni racun u HR.

hrexpat
02.03.2010., 15:08
a dobro ....onda budite rezidenti ...

blasph
16.03.2010., 15:53
Pozdrav,

Zanima me par stvari vezano za zaposlenje hrvatskog drzavljana u ino tvrtci.

Dakle, hrvatski drzavljanin se zaposli u tvrtci cije je sjediste u Nizozemskoj, radi od doma - znaci iz Hrvatske i dostavlja svoj rad tvrtci u Nizozemskoj, placa se obracunava u Nizozemskoj.

Da li mora placati kakve poreze na placu koja mu se isplacuje na devizni racun? Ako da kakve?

Da li Ugovor o radu mora biti na Hrvatskom i na Nizozemskom jeziku?

Ako se sklopi Ugovor o djelu, kojim porezima podlijeze zaposlena osoba u istom slucaju?

Hvala

croatino
19.03.2010., 00:13
2.2. Rezident

Članak 3.

(1)Rezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište
(2) Rezident je i fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema prebivalište ni uobičajeno boravište, a zaposlen je u državnoj službi Republike Hrvatske i po toj osnovi prima plaću.

Evo ovo je izvod iz zakona,dakle jesmo rezidenti.

Croatino krivo si razumio.
Sa privatnog racuna u inozemstvu novci su slani na privatni racun u HR.

Ajmo se malo vratit na prethodne postove - neko je spomenuo da si rezident i obveznik poreza ako se ujutro dizes i ides po kruh i mlijeko u HR jedno 183 dana, i to mi se čini najbolji opis stanja. To što ti imaš prijavljeno tako kod policije je prekršaj jer je faktičko stanje takvo da stvarno imaš prebivalište i boravište vani (ako je, jel više i ne razumijem baš). Pa koliko gastarbajtera ima kuće po HR, čak je tamo i prijavljeno da na bi plaćali porez na vikendice, a stvarno žive Njemačkoj? No kad baš hoćeš, ti fino kod tete u poreznu...načelo fer oporezivanja kod nas se svodi da platiš previše a onda ti još uvali harač.

croatino
19.03.2010., 21:35
Prema poreznom zakonu, stvar je vrlo jasna - ili si rezident ili nisi...ako si rezident tj. imas mjesto boravka u hrvatskoj onda si porezni obveznik...ako nisi rezident onda s porezom nemas nist.
ako si porezni obveznik, to ne znaci da moras i platit porez - ako radis vani i vani placas porez onda ga ne moras platit hrvatskoj bez obzira sto si rezident. to je regulirano najcesce bilateralnim ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - ako ne postoji takav sporazum, onda u principu mozes dokazat poreznoj da paltil porez nekom drugom, no onda je na njima da vide koliko si poreza tam paltil i mogu ti naplatit razliku ako postoji....obveznici placanja poreza su i ne-rezidenti tj. strani drzavljani, ako se u hrvatskoj nalaze i zaradjuju 6 mjeseci + 1 dan....ako si rezident vani, nor. odselis se u australiju, onda vise nisi u prinicipu rezident u hrvatskoj....al ako radis ne nekakvoj rotaciji pa si malo vani, malo doma, onda si rezident. Izuzetak od toga su prema novom pomorskom zakonu, pomorci ako se nalaze na brodu vise od 6 mjeseci + jedan dan u kalendarskoj godini, ili tako nesto. mislim da to vrijedi od 1.1. 2008. i ak se usporedi s poreznim zakonom onda ispadne da su ta dva totalno kontradiktorna, a pomorski je uz to neustavan, jer ispada da svi pred zakonom i poreznom upravom nisu u jednakom polozaju...

naravno, da to sve vrijedi, ako se drzi zakona - to sto ljudi vani rade a zive doma i ne polacaju porez ni vani ni doma, je naravno nezakonito, ali za sad obzirom na stanje drzavne uprave nista zapravo cudno...

kako bi to moglo u praksi jednog dana izgledat moze se zakljucit na primjeru njemacke - jer je hrvatski porezni zakon, prakticki prepisani njemacki....a tam je boris becker zavrsio u zatvoru zbog neplacnja poreza...

nadam se da je pomoglo

Ljudi rade vani a žive doma??!! Molim da mi autor ovog posta pojasni ovaj nadnaravni fenomen:rolleyes:

celavi2
20.03.2010., 04:44
Pozdrav,

Zanima me par stvari vezano za zaposlenje hrvatskog drzavljana u ino tvrtci.

Dakle, hrvatski drzavljanin se zaposli u tvrtci cije je sjediste u Nizozemskoj, radi od doma - znaci iz Hrvatske i dostavlja svoj rad tvrtci u Nizozemskoj, placa se obracunava u Nizozemskoj.

Da li mora placati kakve poreze na placu koja mu se isplacuje na devizni racun? Ako da kakve?

Da li Ugovor o radu mora biti na Hrvatskom i na Nizozemskom jeziku?

Ako se sklopi Ugovor o djelu, kojim porezima podlijeze zaposlena osoba u istom slucaju?

Hvala

Osim ako ta firma inzistira na placanje poreza u HR, otvori bankovni racun vani i problem rijesen.

hrexpat
26.03.2010., 08:05
Ljudi rade vani a žive doma??!! Molim da mi autor ovog posta pojasni ovaj nadnaravni fenomen:rolleyes:

Pomorci, naftasi, gradjevinci, ratni placenici, kamiondzije po iraku...itd...
btw....ono o 183 dana vrijedi samo za pomorce...jer zakon o porezu na dobit i opci porezni zakon to tak ne tretira, vec samo pomorski zakon...

Guinness25
02.05.2010., 01:10
Pozdrav svima,

unaprijed se ispricavam ukoliko je ovo ili slicno pitanje vec bilo postavljano, i ako slucajno postavljam pitanje na krivom mjestu. Trebala bi mi pomoc/savjet oko jedne situacije.

Naime, posljednje dvije godine sam radio za jednu firmu u Irskoj, a sada s njima pregovaram oko nastavka suradnje, s time da bih nastavio raditi za njih iz Hrvatske. Nije tema, ali oni meni pokusavaju skinuti nesto sa place jer smatraju da idem u zemlju nizeg standarda (pa mi, jel, ne treba veca kolicina novaca), dok naravno, ja zelim zadrzavati sto vecu kolicinu svog zaradjenog novca.

Sad, malo sam gledao i proucavao, koje su mi sve mogucnosti i kako najbolje "prijavljivati" taj dohodak u Hrvatskoj i ono sto mi je palo na pamet kao "najbolja" opcija je iduce :

Firma mi vrsi uplatu na moj racun u HR sa naznakom "winnings" ili nesto slicno, sto bi u prijevodu znacilo da se te uplate na moj racun tretiraju kao dobici na kladionici (radi se o firmi koja jest kladionica). S ozbirom na to da pojedinacne uplate ne bi prelazile 40 tisuca kn, a zakon kaze da se porez naplacuje tek na pojedinacne dobitke na kladionici vece od tog iznosa, u mojoj "idealnoj" viziji ja bih zadrzavao cijeli taj iznos i ne bih uopce placao porez.

E sad, mene zanima koliko je to "cisto", tj u kolikoj sam opasnosti ako bih tako nesto radio. Teoretski, ne radim nista protuzakonito, jer to podrucje u HR nije zakonom do kraja definirano i radi se o dosta "sivom podrucju".

Naravno, itekako bih bio zahvalan na bilo kojoj drugoj ideji o eventualnom nacinu placanja sto manjeg poreza na ta primanja.

Konkretno, u usporedbi sa Hrvatskom, porezi u Irskoj su dosta mali, pa mi se trenutno na placi obracunava tek oko 10% poreza, dok bi se u Hrvatskoj, tj Zagrebu, na taj iznos placalo 40% poreza, sto mi je ipak dosta puno. Ako netko slucajno poznaje irski zakon, takodjer bi bilo ode velike pomoci, jer mozda postoji mogucnost da placu i dalje primam kao zaposlenik te firme na irski racun, pa si onda prebacujem tu lovu na svoj racun u HR po potrebi, ili dizem lovu sa bankomata, itd.

Uglavnom, svasta mi pada na pamet, al ni sam ne znam sto se od toga uopce moze, sto je "legalno" i koliko ce me zapravo sto kostati, pa bih zaista bio zahvalan na bilo kakvoj pomoci.

Hvala unaprijed

FileExplorer
02.05.2010., 11:39
zakon kaze da se porez naplacuje tek na pojedinacne dobitke na kladionici vece od tog iznosa, u mojoj "idealnoj" viziji ja bih zadrzavao cijeli taj iznos i ne bih uopce placao porez.

Kao prvo, nisam siguran da se ovo sa neoporezivanjem dobitaka do odredjenog iznosa odnosi i na prihode iz inozemstva.

Ako se radi o nekom ne bas sitnom iznosu, mislim da je najbolje otvorit dobitaski obrt ili doo. "Minimalac" + samo 20% poreza na dobit, jeftinije nego igdje u europi (manje vise).

E sad, mene zanima koliko je to "cisto", tj u kolikoj sam opasnosti ako bih tako nesto radio. Teoretski, ne radim nista protuzakonito, jer to podrucje u HR nije zakonom do kraja definirano i radi se o dosta "sivom podrucju".

Pa to bi bila utaja poreza, naravno da to nije cisto. Ako ostvaris prihod na temelju rada, a to ne prijavis, odnosno namjerno drugacije deklrariras, naravno da to nije nimalo cisto.

Konkretno, u usporedbi sa Hrvatskom, porezi u Irskoj su dosta mali, pa mi se trenutno na placi obracunava tek oko 10% poreza, dok bi se u Hrvatskoj, tj Zagrebu, na taj iznos placalo 40% poreza, sto mi je ipak dosta puno.

Kako samo 10%? Ovdje pise drugacije:

http://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_the_Republic_of_Ireland#Rates_of_incom e_tax

Uglavnom, svasta mi pada na pamet, al ni sam ne znam sto se od toga uopce moze, sto je "legalno" i koliko ce me zapravo sto kostati, pa bih zaista bio zahvalan na bilo kakvoj pomoci.

Pa jesi li vec razmisljao o otvaranju obrta ili doo-a? Mnogi dodju kod nas otvorit firmu i prijave lazno boravise upravo zato sto se placa samo 20% poreza + minimalac. Ti ako u RH i zivis onda to naravno mozes sasvim legalno postic. Ovo s obrtom se ne isplati ako imas bas neki sitni promet.

Guinness25
02.05.2010., 12:13
Kao prvo, nisam siguran da se ovo sa neoporezivanjem dobitaka do odredjenog iznosa odnosi i na prihode iz inozemstva.

Ako se radi o nekom ne bas sitnom iznosu, mislim da je najbolje otvorit dobitaski obrt ili doo. "Minimalac" + samo 20% poreza na dobit, jeftinije nego igdje u europi (manje vise).

Ovo prvo je dosta sivo podrucje. Evo sto ti zakon kaze o tome :

X. INOZEMNE IGRE NA SREĆU

Članak 68.

(1) Zabranjeno je:

1. sudjelovanje u inozemnim igrama na sreću ako se ulozi uplaćuju na području Republike Hrvatske,

Dakle, ulozi se ne uplacivali na podrucju Republike Hrvatske, vec u inozemstvu. Ljudi vec godinama na taj nacin povlace novce sa Moneybookersa i nitko nikada nije platio nikakvu kaznu. Uglavnom, imas tu zakon, pa procitaj ako ces imati vremena, jako nejasno i nedefinirano.

http://www.poslovniforum.hr/zakoni/zakon_igre.asp

Pa to bi bila utaja poreza, naravno da to nije cisto. Ako ostvaris prihod na temelju rada, a to ne prijavis, odnosno namjerno drugacije deklrariras, naravno da to nije nimalo cisto.

Otkad je to problem :ne zna: Salim se malo, jasno mi je da je to na odredjeni nacin utaja poreza, iako nitko ne moze dokazati na koji nacin je taj prihod ostvaren. A ja uvijek mogu ishodovati potvrdu da je prihod zaista ostvaren na taj nacin, a ne na temelju rada.

Kako samo 10%? Ovdje pise drugacije:

http://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_the_Republic_of_Ireland#Rates_of_incom e_tax

Takav mi je obracun place. Godisnje brutto 38k, a dobijam mjesecno oko 2800e. Imam neke porezne olaksice (ozenjen, stanarina, itd.) Nije bas 10, malo je vise, al je jos uvijek puno manje nego u Zagrebu.

Pa jesi li vec razmisljao o otvaranju obrta ili doo-a? Mnogi dodju kod nas otvorit firmu i prijave lazno boravise upravo zato sto se placa samo 20% poreza + minimalac. Ti ako u RH i zivis onda to naravno mozes sasvim legalno postic. Ovo s obrtom se ne isplati ako imas bas neki sitni promet.

Naravno da sam razmisljao, ali prije toga pokusavam iscrpiti sve ostale opcije. U svakom slucaju, hvala na odgovoru i pomoci.

FileExplorer
02.05.2010., 13:17
Otkad je to problem :ne zna: Salim se malo, jasno mi je da je to na odredjeni nacin utaja poreza, iako nitko ne moze dokazati na koji nacin je taj prihod ostvaren. A ja uvijek mogu ishodovati potvrdu da je prihod zaista ostvaren na taj nacin, a ne na temelju rada.

U irge na srecu se ne razumijem ni 1% tako da necu nista govorit, ali ne bi mi bilo nezamislivo da te porezna uprava trazi uplatnicu za igru na srecu. U zakonima na http://www.lutrija.hr/Zakoni nisam nasao to sa 40.000 Kuna (iako znam da su mediji o tome pisali), jel znas gdje to uopce tocno pise?

Naravno da sam razmisljao, ali prije toga pokusavam iscrpiti sve ostale opcije. U svakom slucaju, hvala na odgovoru i pomoci.

Jesi ti prije bas zivio u Irskoj? Ne kuzim tko ti je i gdje uplacivao mirovinsko i zdravstveno? Malo mi je cudno da se i to uz poreze placalo samo tih ~11%.

Mozda mozes nekim muljazama proc jos povoljnije, ali u drzavi u kojoj obicni radnici moraju placat oko 50% poreza i doprinosa, meni je bilo sasvim prihvatljivo placat samo tih ~25% (20% na dobit + porez i doprinosi na direktorski minimalac + troskovi firme) i to 100% legalno, i pri tome cak imat i zdravstveno osiguranje. Kod nas "sirotinja" placa 50% a ako zaradjujes vise onda lako nadjes nekulegalnu shemu.

Ne znam koji je to bio aranzman u Irskoj (mozda je poslodavac na taj bruto imao jos doprinosa), ali tesko da ces kod nas legalno doc do tako niskog postotka.

Guinness25
02.05.2010., 14:06
U irge na srecu se ne razumijem ni 1% tako da necu nista govorit, ali ne bi mi bilo nezamislivo da te porezna uprava trazi uplatnicu za igru na srecu. U zakonima na http://www.lutrija.hr/Zakoni nisam nasao to sa 40.000 Kuna (iako znam da su mediji o tome pisali), jel znas gdje to uopce tocno pise?

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_87_2128.html

Porez na dobitke od igara klađenja

Članak 52.

(1) Porez na dobitke od igara klađenja plaćaju fizičke osobe koje ostvaruju dobitke od igara klađenja.

(2) Porez na dobitke plaća se po stopi od 15% na dobitke iznad 30.000,00 kuna do 500.000,00 kuna, a po stopi od 20% na dobitke iznad 500.000,00 kuna.

(3) Porez na dobitke iz stavka 1. ovoga članka obračunava se i naplaćuje pri isplati dobitka, a obračun i uplatu obavlja priređivač igre klađenja. Osnovica za porez na dobitak je pojedinačni novčani iznos dobitka iznad 30.000,00 kuna.

Dakle nije 40, vec 30 tisuca, al meni ne igra ulogu.

Jesi ti prije bas zivio u Irskoj? Ne kuzim tko ti je i gdje uplacivao mirovinsko i zdravstveno? Malo mi je cudno da se i to uz poreze placalo samo tih ~11%.

Mozda mozes nekim muljazama proc jos povoljnije, ali u drzavi u kojoj obicni radnici moraju placat oko 50% poreza i doprinosa, meni je bilo sasvim prihvatljivo placat samo tih ~25% (20% na dobit + porez i doprinosi na direktorski minimalac + troskovi firme) i to 100% legalno, i pri tome cak imat i zdravstveno osiguranje. Kod nas "sirotinja" placa 50% a ako zaradjujes vise onda lako nadjes nekulegalnu shemu.

Ne znam koji je to bio aranzman u Irskoj (mozda je poslodavac na taj bruto imao jos doprinosa), ali tesko da ces kod nas legalno doc do tako niskog postotka.

Zivim jos uvijek u Irskoj :) Sve ovo pitam u vidu priprema za povratak, jer ovih dana pregovaram o placi, pa me zanima da li da forsam nesto veci iznos ili mogu na neki nacin rijesiti da placam manji porez, sto znaci da mogu pristati na nesto malo veci rez place. Ako ce se pregovori lomiti na tome, cisto da mogu odluciti do koje granice mogu ici.

Sto se tice doprinosa, nemam sad odrezak od place kod sebe, ali otprilike ide ovako : firma placa PRSI (to su nekakvi doprinosi), firma meni placa zdravstveno (oko 50eura mjesecno), a ako ja dobro kuzim, mirovinsko ne placamo niti ja niti oni, vec imam mogucnost da mi se skida 5% place za mirovinsko, a firma onda dodaje jos 5% na to. Nisam iskoristio tu opciju jer sam se svakako namjeravao vratiti u Hrvatsku. I naravno, placam "harac", ne znam tocno koliki je bio zadnji iznos, al mislim da je 1% place. Mislim da je to to.

Jasno mi je da bih trebao biti zadovoljan time da platim 20-25% poreza, nije mi to prelosa opcija, samo istrazujem eventualno bolje :) Recimo, pokusat cu vidjeti i da li postoji mogucnost da oni meni i dalje isplacuju placu na isti nacin, na racun u irskoj banci, vjerojatno bih izgubio nesto olaksica, al jos uvijek bi to bilo podnosljivo. A po ugovoru u dvostrukom oporezivanju, ako se ne varam, ne bih bio nista duzan platiti u HR.

celavi2
02.05.2010., 17:48
Najsigurnije ti je da ti nitko nista ne placa na racune u Hrvatsku, tako si siguran da nemas problema sa drzavom. Drzi pare u inozemstvu i dizi ili preko bankomata ili odi svakih par mjeseci tamo i prenesi cash preko granice.

Mishko Pishko
09.09.2010., 17:00
uletio je frendu jedan honorarni posao u inozemstvu.strana firma sve vani.

isplata u eurima.jel se isplati otvoriti racun u recimo njemackoj da bi oni to tamo isplatili a ne da ide kroz ove nase banke i porezni sistem

LudaPtica
10.09.2010., 12:20
Isplati se, ali je protuzakonito :)

Ne smiješ imati račun vani, za kojeg ne znaju naši.

Tako da, više od ovoga na forum.hr ti ne smijemo reći.

kopija
16.12.2010., 18:40
Ne smiješ imati račun vani, za kojeg ne znaju naši.

Od 1.1.2011 smiješ.

LudaPtica
17.12.2010., 11:03
Od 1.1.2011 smiješ.

Opa, novi zakon/pravilnik ?

Koji, gdje ? (hvala)

lili p.
17.12.2010., 11:22
Evo imamo već temu o tome, pa si tamo malo pročitaj :mig:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=603483

putnica kroz vrijeme
31.01.2011., 13:18
Podizem malo temu.

Molim nekog tko se razumije u porezne zavrzlame da mi objasni sto mi je ciniti.

Ovako, bila sam predavac i edukator na jednom strucno znanstvenom skupu koji je bio u organizaciji stranaca i za to sam dobila honorar koji je sjeo na moj devizni ziro racun (doznaka iz inozemstva). Oni nisu uplatili nikakav porez na to, ja sam dobila bruto iznos. Sada je vrijeme prijave poreza. Na koji nacin da poreznoj predocim uplatu (nemam nikakv papir kao sto mi salju domaci uplatitelji za honorare bilo autorske bilo o djelu)? Je li dovoljno da mi banka izlista da mi je ta i ta ustanova uplatila taj iznos i to prilozim poreznoj prijavi? Ili....?

Zahvaljuem na odgovoru

Pozdrav

kokoroko
31.01.2011., 15:11
Podizem malo temu.

Molim nekog tko se razumije u porezne zavrzlame da mi objasni sto mi je ciniti.

Zahvaljuem na odgovoru

Pozdrav

Trebaš obračunati i uplatiti tzv. drugi dohodak (http://www.ekopen.hr/index.php?option=com_wrapper&Itemid=139).

Ukratko, preračunaš iznos koji ti je sjeo na račun prema srednjem tečaju HNB-a na dan uplate u kune. Taj kunski iznos zatim staviš u ovaj kalkulator i izračunaš davanja. Zatim to uplatiš na sljedeće račune:

Opis plaćanja; Iznos; Model; Poziv na broj; Uplatni račun;
Bruto primitak:; 1.000,00;
Doprinos za MIO 1. stup:; 150,00; 68; 8290-tvoj OIB-broj RSM obrasca; 1001005-1863000160
Doprinos za MIO 2. stup:; 50,00; 68; 2194-tvoj OIB-broj RSM obrasca; 1001005-1700036001
Porez i prirez:; 236,00; 68; 1813-tvoj OIB; 1001005-1713312009
Doprinos za zdravstveno osiguranje:; 150,00; 68; 8664-tvoj OIB; 1001005-1863000160

I na kraju, moraš napraviti RSM obrazac do kraja mjeseca i predati ga u REGOS te Poreznoj upravi predati IDD obrazac.

Ali s obzirom da Porezna uprava nema uvida u promet po deviznom računu... :kava:

Putnik92
31.01.2011., 16:01
Sada je vrijeme prijave poreza.

Koliko je meni poznato, kod prihoda iz inozemstva rok prijave je 7 dana.

ul7
31.01.2011., 19:18
Ako se radi o kapitalnoj dobiti iz inozemstva onda se, pretpostavljam, nista ne treba prijavljivat i placat? (S obzirom da u Hrv. jos nema poreza na kapitalnu dobit)

putnica kroz vrijeme
01.02.2011., 08:50
Radi se o autorskom honoraru, nije drugi dohodak u smislu place.

E sad jos jedno pitanje, mogu li ja navesti u poreznoj prijavi da sam to zaradila kao honorar iz inozemstva a oni neka racunaju koliko nisam uplatila poreza i prireza pa neka otkinu nakon obracuna poreza koliko sam duzna?

Pozdrav i hvala svima na ocitovanju

Lio:Ri
01.02.2011., 17:18
Imam jedno pitanje..zivim i zaradujem u inozemstvu, a placu primam na racun koji je otvoren isto tako u inozemstvu (radi se o ujedinjenim arapskim emiratima)..pa kako je doslo vrijeme prijave poreza..interesira me ako sam obavezna prijaviti. Imam i dalje hrvatsku osobnu (dakle i prebivaliste), ali isto tako imam i rezidentnu vizu dole..Ima li neko informacije kakva je procedura?

NightFlight
02.02.2011., 20:47
Pitanje:

imam devizni (ne ziro) racun u jednoj banci u HR.
Primio sam 2 doznake na njega sredinom (4.3k $) i krajem godine (5.4k $) s oznakom "pomoc za ...".

a.) trebam li prijaviti sredstva poreznoj upravi?
b.) "vidi" li porezna uprava ikako te 2 doznake na moj racun?
c.) ako "vidi" - hoce li mi odrediti kaznu i placanje poreza (i na koji iznos)?
d.) moze li c.) uzrokovati sudski nalog za pregled mog racuna unatrag (i koliko godina).

obzirom na OIB i moguce razmjene informacija izmedu banaka i porezne, kakve su sanse da ovo prode nezapazeno?

Thx na odgovorima.

fordista
03.02.2011., 14:59
Pazite sad pitanje: Bratić iz švedske mi je poslao na devizni račun određenu svotu dolara, dali sam dužan prijaviti porez?, naveo je posudba kao razlog plaćanja...Zna li tko što o tome?

FileExplorer
03.02.2011., 16:19
Pazite sad pitanje: Bratić iz švedske mi je poslao na devizni račun određenu svotu dolara, dali sam dužan prijaviti porez?, naveo je posudba kao razlog plaćanja...Zna li tko što o tome?

Koliko ja znam - nisi duzan prijavit porez jer na posudbu nema poreza. Ali isto tako bi te za neko vrijeme porezna mogla trazit potvrdu da si posudbu vratio. Ne znam kako u praksi to funkcionira, jer ne vjerujem da mozes tek tako rec da ti je bratic posudio lovu na 100 godina.
Inace, porez na dar bi bio 5%.

oblacic
11.02.2011., 11:47
Može li mi netko objasniti jesam li obvezan platiti porez na uplatu iz inozemstva koja je došla na moj devizni (ne žiro!) račun, a za koju je uredno plaćen porez u državi u kojoj je novac uplaćen? Radi se o obavljenim uslugama za stranu kompaniju. Nekako mi dvostruko oporezivanje nema smisla, ali s ovim našim hijenama nikad ne znaš! Hvala! :)

FileExplorer
11.02.2011., 12:04
Može li mi netko objasniti jesam li obvezan platiti porez na uplatu iz inozemstva koja je došla na moj devizni (ne žiro!) račun, a za koju je uredno plaćen porez u državi u kojoj je novac uplaćen? Radi se o obavljenim uslugama za stranu kompaniju. Nekako mi dvostruko oporezivanje nema smisla, ali s ovim našim hijenama nikad ne znaš! Hvala! :)

Pa dvostrukog oporezivanja vjerojatno nema (ne znam doduse o kojoj drzavi govoris ali ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja postoje sa mnogim "relevatnim" drzavama). No ako si rezident te strane drzave i ako si tamo platio porez na dohodak na tu uslugu, onda ne moras i u RH placat porez na dohodak. No tema je jako kompilicrana, moras nam dat vise informacija. Najbitnije je da nam kazes koji je to "porez koji je u stranoj drzavi uredno placen", i tko ga je platio.
Ukratko: strani prihodi podizu poreznu osnovicu ali nisu predmetom oporezivanja ukoliko su vec oporezovani (adekvatnim porezom) u stranoj drzavi.

Bad Robot
15.02.2011., 22:06
Kroz 2010. godinu sam na devizni račun primila dvije uplate iz inozemstva. Lovu su meni kao fizičkoj osobi uplatile dvije fizičke osobe, brat i šogorica. Obzirom da je tad bila stani-pani situacija, uopće se nisam raspitala što to za mene znači u poreznom smislu :brukica:
Što su napisali za svrhu uplate, ne znam :ne zna:, na internet bankarstvu ne mogu vidjeti, vjerojatno bi mogla na šalteru u banci provjeriti.
Sad podnosim godišnju prijavu poreza na dohodak, trebam li što napraviti s ovim podatkom? Je li ta lova oporeziva? Konkretno, radilo se o pozajmici koja je djelomično vraćena, ali u cashu.......
Šalje li banka kakav podatak poreznoj?

zumbull
10.03.2011., 11:43
recimo da sam dobio velik novac iz jedne kladionice, uzmimo iznos od 100k eura. imam devizni u pbz, ak mi oni isplate na taj devizni u jednom iznosu tih 100 tisuća, koliko poreza moram platit? dal se može izbjeć plaćanje poreza? račun u zemlji sjedišta kladionice?

mr. torture
16.03.2011., 10:08
Pa dvostrukog oporezivanja vjerojatno nema (ne znam doduse o kojoj drzavi govoris ali ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja postoje sa mnogim "relevatnim" drzavama). No ako si rezident te strane drzave i ako si tamo platio porez na dohodak na tu uslugu, onda ne moras i u RH placat porez na dohodak. No tema je jako kompilicrana, moras nam dat vise informacija. Najbitnije je da nam kazes koji je to "porez koji je u stranoj drzavi uredno placen", i tko ga je platio.
Ukratko: strani prihodi podizu poreznu osnovicu ali nisu predmetom oporezivanja ukoliko su vec oporezovani (adekvatnim porezom) u stranoj drzavi.

evo potpitanje na ovaj post, iako nije moj :D baš me zanima..... npr. novac zaradiš u nekoj državi sa poreznom oazom (dakle, tamo ne trebaš platit porez na dohodak), ali oni ti te novce uplate na tvoj devizni račun. Trebaš li onda nešto uplatit ovdje? Pretpostavljam, ako živiš ovdje, da onda moraš samo platit one razno-razne doprinose?

FileExplorer
16.03.2011., 11:43
evo potpitanje na ovaj post, iako nije moj :D baš me zanima..... npr. novac zaradiš u nekoj državi sa poreznom oazom (dakle, tamo ne trebaš platit porez na dohodak), ali oni ti te novce uplate na tvoj devizni račun. Trebaš li onda nešto uplatit ovdje? Pretpostavljam, ako živiš ovdje, da onda moraš samo platit one razno-razne doprinose?

Kljucan je rezidentni status u RH. Ako je osoba ovdje rezident, onda treba placat porez, odnosno barem prijavit ga ako je recimo prihod realiziran vani i porez placen vani.
Ukoliko osoba nije rezident u RH (u smislu opceg poreznog zakona) i ima nerezidentni racun, onda je promet po deviznim racunima nebitan.
Ukoliko je osoba rezident u RH, na prihode realizirane vani, porez bi trebalo platit u drzavi u kojoj je posao realiziran.
Zvuci jednostavno, ali u praksi ima gomilu primjera (pogotovo specificnih) na koje ja ne znam sa 100%tnom sigurnoscu odgovorit, recimo taj primjer da si rezident u RH a imas jednokratni prihod u UAE, buduci tamo ionako nema poreza, znaci li to automatski da je porez "reguliran" van Hrvatske ili to znaci da buduci tamo neam poreza, moras ga platit u RH. Odgovor na to pitanje ne znam, al rekao bih da ce ti iz perspektive nase porezne urpave rec da ukoliko ovdje zivis i radis, da si ovdje porezni obveznik i da u takvim slucajevima moras ovdje i platit porez na te prihode iz porezne oaze.

erorodic
16.03.2011., 18:59
Pozdrav svima,
molim da mi odgovore oni koji stvarno kuže poreze.

postoji firma d.o.o. kojoj ja kao fizička osoba želim iznajmiti neku informatičku opremu na 1g.

Moram sklopiti ugovor o najmu informatičke opreme s firma d.o.o.
a) da li moram otvoriti žiro-račun za mjesečne uplate?
b) da li firma d.o.o. može meni uplaćivati na tekući račun?

Ne bih želio nikoga zeznuti (ni firmu niti državu za porez) nego da bude sve čisto, znači konkretno u ugovor upisujem svoj broj tekućeg ili žiro računa?

Ako firma meni uplati mjesečni iznos od 200kn (tekući ili žiro rn., svejedno), da li ja kao fizička osoba ili firma d.o.o. plaća nekakav porez na taj najam informatičke opreme i koliki je iznos?

Hvala svima

P.S. Jedino što zna je da ovaj najam nema veze s najmom stanova, građevinskog materijala itd., radi se o najmu informatičke opreme npr, pisač, PC itd.

scarletton
23.03.2011., 21:09
Trebam primiti novac od honorarca iz inozemstva.

Da li to ide na devizni ili devizni žiro račun?

Jel postoji svota do koje ne mora prijaviti porez ili ide porez na sve?

Hvala

Putnik92
29.03.2011., 18:54
Trebam primiti novac od honorarca iz inozemstva.

Da li to ide na devizni ili devizni žiro račun?

Jel postoji svota do koje ne mora prijaviti porez ili ide porez na sve?

Hvala

Mirovinsko, porez i prirez na cijeli iznos.

hro
02.04.2011., 00:37
Mirovinsko, porez i prirez na cijeli iznos.

A šta je za zdravstvenim osiguranjem? Koliko čitam po netu, na dohodak primljen izvana se plaća i zdravstveno. Ako nisam zdravstveno osigurana po niti jednoj drugoj osnovi, onda na račun honorara iz iznozemstva mogu dobiti zdravstvenu knjiižicu?

FileExplorer
02.04.2011., 10:40
A šta je za zdravstvenim osiguranjem? Koliko čitam po netu, na dohodak primljen izvana se plaća i zdravstveno. Ako nisam zdravstveno osigurana po niti jednoj drugoj osnovi, onda na račun honorara iz iznozemstva mogu dobiti zdravstvenu knjiižicu?

Kako mislis "nisam osigurana po niti jednoj drugoj osnovi"? Ako ima sprebivaliste u RH onda po zakonu (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_12_150_4098.html) clanak 3 moras bit i osigurana. Sto si mislila pod "po niti jednoj drugoj osnovi", jesil po jednoj osnovi vec osigurana, ili sta?

hro
03.04.2011., 00:59
Kako mislis "nisam osigurana po niti jednoj drugoj osnovi"? Ako ima sprebivaliste u RH onda po zakonu (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_12_150_4098.html) clanak 3 moras bit i osigurana. Sto si mislila pod "po niti jednoj drugoj osnovi", jesil po jednoj osnovi vec osigurana, ili sta?

Zdravstveno osiguranje netko mora platiti - zaposlenima plaća firma, za nezaposlene ovisi (postoji popis osnova po kojima se može biti osiguran). Ako se ne ispunjava niti jedan od tih uvjeta, zdravstveno osiguranje treba čovjek plaćati sam, cca. 400 kn mjesečno. Pitanje je da li tih 400 kn mjesečno fiksno moram i dalje plaćati, ako imam prihode iz inozemstva na koje moram platiti između ostalog i zdravstveno, ili je to onda pokriveno?

Konkretno u navedenom zakonu članak 11.

bruce80
30.09.2011., 08:15
Da li još uvijek postoji mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza za rad vani?
Ako radim vani cca.mjesec dana da li oni meni mogu poslati tu plaću na devizni račun..imam račun u Zagrebačkoj..

FileExplorer
30.09.2011., 08:48
Da li još uvijek postoji mogućnost izbjegavanja plaćanja poreza za rad vani?
Ako radim vani cca.mjesec dana da li oni meni mogu poslati tu plaću na devizni račun..imam račun u Zagrebačkoj..

Pa jesil platio porez u toj drugoj drzavi? Jel se radi o drzavi u kojoj nema poreza?

bruce80
30.09.2011., 14:04
Radi se o radu na crno vani, nisam platio porez vani niti hoću, zanima me da li mi mogu slobodno uplatiti lovu na moj devizni račun ili pak mogu očekivati probleme?
Ili pak moram otvoriti neki devizni u susjednoj državi?

Vule
26.10.2011., 17:28
Pozdrav,

Čitam ove postove prije i vidim da nema konkretnog odgovora na ova pitanja o oporezivanju dohotka ostvarenog u inozemstvu. U stvari, najizravniji odgovor je da ako si hrvatski rezident imas obvezu platiti porez na dohodak gdje god ga ostvario a ako si hrvatski nerezident ne moras.

Mene zanima da li postoji mogućnost da ne odjaviš prebivalište ali te se smatra nerezidentom?

Znači, rezident si ako imas prebivalište ili uobičajeno boravište u Hrvatskoj.

Da li postoji pravna mogućnost da imaš prebivalište u Hrvatskoj a uobičajeno boravište (preko 183 dana) van Hrvatske, te da li te to čini nerezidentom i da li tada nemaš obvezu plaćanja poreza na dohodak u Hrvatskoj? Ukoliko je moguće, kako dokažeš uobičajeno boravište van Hrvatske?

LudaPtica
31.10.2011., 22:04
Zakon je jasan, rezident si ako imaš ILI prebivalište ILI uobičajeno boravište u Hrvatskoj.

Čim imaš jedno od toga, ti si rezident.

FileExplorer
31.10.2011., 23:06
Čitam ove postove prije i vidim da nema konkretnog odgovora na ova pitanja o oporezivanju dohotka ostvarenog u inozemstvu. U stvari, najizravniji odgovor je da ako si hrvatski rezident imas obvezu platiti porez na dohodak gdje god ga ostvario a ako si hrvatski nerezident ne moras.

Ne nuzno. U mnogim slucajevima je to definirano i zakonima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja izmedju pojedinih drzava. To u praksi znaci da se porez na dohodak u tim slucajevima oporezuje u drzavi u kojoj je ostvaren dohodak. Dakle ako si recimo rezident u RH a ostvaris dohodak u Njemackoj, onda ce tvoj prihod bit oporezovan u Njemackoj ali ga moras prijavit i u RH no ne i oporezovat vec ce ti taj Njemacki dohodak podic poreznu osnovicu u Hrvatskoj.

Pojmovi su ovdje definirani:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313706.html

2. POREZNI OBVEZNIK

2.1. Pojam poreznog obveznika

Članak 2.

(1) Porezni obveznik je fizička osoba koja ostvaruje dohodak.

(2) Ako više fizičkih osoba zajednički ostvaruje dohodak, porezni obveznik je svaka fizička osoba zasebno i to za svoj udio u zajednički ostvarenom dohotku.

(3) Porezni obveznik je i nasljednik za sve porezne obveze koje proizlaze iz dohotka što ga je ostavitelj ostvario do svoje smrti. Nasljednik je istodobno i porezni obveznik za dohodak koji mu pritječe iz naslijeđenih izvora dohotka.

2.2. Rezident

Članak 3.

(1) Rezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj ima prebivalište ili uobičajeno boravište.

2.3. Nerezident

Članak 4.

Nerezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema ni prebivalište ni uobičajeno boravište, a u Republici Hrvatskoj ostvaruje dohodak koji se oporezuje prema odredbama ovoga Zakona.

Mene zanima da li postoji mogućnost da ne odjaviš prebivalište ali te se smatra nerezidentom?

AFAIK: mozes! Ako recimo preselis van, ne postoji zakonska obaveza da odjavis prebivaliste i boraviste. Kako je meni objasnjeno: prebivaliste koje prijavljujes je samo formalno prebivaliste. Ako se recimo zaposlis i preselis vani, ti ces mozda imat prijavljeno prebivaliste u RH ali tvoje pravo prebivaliste nece bit u RH niti kao niti uobicajeno boraviste.
No isto tako obrati paznju na ono sto pise u zakonu za nerezidenta: da bi bio nerezident moras ostvarivat dohodak u RH (ako govorimo o rezidentu u smilu poreza na dohodak). Koliko a shvacam, ukoliko u RH uocpe ne ostvarujes dohodak, onda nisi ni rezident ni nerezident vec jednostavno za zakon "nebitna" osoba.

Da, ili ako si u drzavnoj sluzbi van granica RH.

Da li postoji pravna mogućnost da imaš prebivalište u Hrvatskoj a uobičajeno boravište (preko 183 dana) van Hrvatske, te da li te to čini nerezidentom i da li tada nemaš obvezu plaćanja poreza na dohodak u Hrvatskoj? Ukoliko je moguće, kako dokažeš uobičajeno boravište van Hrvatske?

O kojoj drzavi govoris? Vidi ima li kakav relevantan ugovor izmedju RH i te drzave o kojoj govoris (ovdje (http://www.mvpei.hr/CustomPages/Static/HRV/templates/_frt_bilateralni_odnosi_po_drzavama.asp?id=72)).
Uobicajeno boraviste je cesto nesto sto se i diskrecijski procjenjuje ako se ne moze dokazat, no u obzir se mogu uzet stambilji na granici, pomorska knjizica, na temi o voznji stranih tablica se pojavilo i pitanje pristupa SISu (Schengen Information System) no mislim da nitko nije znao odgovor.

LudaPtica
02.11.2011., 01:50
AFAIK: mozes! Ako recimo preselis van, ne postoji zakonska obaveza da odjavis prebivaliste i boraviste. Kako je meni objasnjeno: prebivaliste koje prijavljujes je samo formalno prebivaliste. Ako se recimo zaposlis i preselis vani, ti ces mozda imat prijavljeno prebivaliste u RH ali tvoje pravo prebivaliste nece bit u RH niti kao niti uobicajeno boraviste.
No isto tako obrati paznju na ono sto pise u zakonu za nerezidenta: da bi bio nerezident moras ostvarivat dohodak u RH (ako govorimo o rezidentu u smilu poreza na dohodak). Koliko a shvacam, ukoliko u RH uocpe ne ostvarujes dohodak, onda nisi ni rezident ni nerezident vec jednostavno za zakon "nebitna" osoba.

Daj pogledaj post prije svoga - nisam pravnik, ali sam informatičar, ovo je jednostavan uvjet tipa IF ... THEN.

Što je to "prijavljeno", a što "pravo" prebivalište ?

Ovo zadnje što si napisao je isto labavo (da ne kažem glupost), nerezident u zakonu o dohotku se odnosi samo na osobe koje bi eventualno Hrvatska mogla oporezivati po toj osnovi (dohodak).
Ako je osoba I nerezident I nema prihode u Hrvatskoj - onda ga RH ne može oporezovati. Ne možemo mi oporezivati Njemca koji zarađuje plaću u Njemačkoj , naravno :D

Ako si zarađuješ vani, a imaš ovdje prijavljeno prebivalište, sorry, zakon je jasan - ti si rezident.

FileExplorer
02.11.2011., 10:34
Što je to "prijavljeno", a što "pravo" prebivalište ?

Zakon spominje samo "prebivaliste", to je dakle mjesto u kojem prebivas, ja to zovem "pravim" prebivalistem. Ja to barem tako shvacam, napisao sam "AFAIK". Imao sam ja takav slucaj, zivio/radio vani (daleko preko 183 dana u godini), na MUPu mi rekli da ne moram odjavljivat prebivaliste u RH ako cu uobicajeno boraviste imat vani. Ja sam to shvatio tako da ukliko imam i prebivaliste i uobicajeno boraviste u drugoj drzavi, da se onda ne tumaci da imam prebivaliste u RH iako sam prijavljen. No priznajem da nisam siguran kako bi PU to zaista tumacila, na MUPu su mi do sada cesto davali pogresne informacije, mozda ima netko konkretnije iskustvo. No za dobrobit diskusije ce se pomirit s time da i netko tko ima samo prijavljeno prebivaliste u RH biva smatram rezidentom iako tu mozda ne prebiva niti jedan dan u godini.

Ovo zadnje što si napisao je isto labavo (da ne kažem glupost), nerezident u zakonu o dohotku se odnosi samo na osobe koje bi eventualno Hrvatska mogla oporezivati po toj osnovi (dohodak).
Ako je osoba I nerezident I nema prihode u Hrvatskoj - onda ga RH ne može oporezovati.

A gdje sam ja tvrdio suprotno? S time da je ovo sto ti na kraju pises oksimoron jer ne moze netko nemat dohodak/prihode u RH i biti nerezident buduci je nerezident definiran kao sto je definiran u clanku 4.

Ne možemo mi oporezivati Njemca koji zarađuje plaću u Njemačkoj , naravno :D

Jel netko po drzavljanstvu Nijemac ili Hrvat je za porezni zakon nebitno.
To kako se jedan "Nijemac" oporezuje u RH je definirano zakonima, postoje scenariji u kojima se jednog takvog "Nijemca" moze oporezovat u RH (dakle ovisno o prebivalistu, boravistu i poslu). Ako nema nista od toga u RH, naravno da ga se ne moze porezovat u RH.

Ako si zarađuješ vani, a imaš ovdje prijavljeno prebivalište, sorry, zakon je jasan - ti si rezident.

To jel netko rezident il nije nije odredjeno time gdje netko novac zaradjuje vec iskljucivo onime sto pise u zakonu, a zakon govori o "prebivalistu ili uobicajenom boravistu". Ako netko ima prebivaliste u RH a zaradjuje vani, onda "da", ta je osoba rezident u RH (a mozda i vani) ali to ne znaci i da ce on morat i placat porez u RH onako kako zakon o porezu na dohodak kaze.

Sto se ovog drugog tice, mislim da se nismo razumjeli... ja sam svoju komentar o "za zakon nebitnim osobama" nadopunio na recenicu u kojoj govorim o ljudima koji nemaju ni prebivaliste ni uobicajeno boraviste u RH i rekao da takve osobe ukoliko u RH ne ostvaruju dohodak za nas porezni zakon nisu bitne.

bruce80
02.11.2011., 12:13
Ali odgovora na moje pitanje nema..

he79
02.11.2011., 13:28
Molim pomoć, baš se ne snalazim u ovim stvarčicama s ino firmama:/
Sorry ako sam i na krivoj temi...

Frendica(rezident) je dobila posao za stranu firmu(bit će njihov čovjek za ova naša područja u HR,te će joj ovi naravno isplaćivati mjesečnu plaću). Ona je već otvorila devizni račun na koji će sjedati plaća. E sad kolko sam skužila ona će morat plaćat porez i prirez i podnosit godišnju poreznu prijavu , a što je s doprinosima?kako to ide?zvala je ove naše tete u mirovnisko i zdravstveno al one kao neznaju pa čekaj,pa ovo-ono, pa na kraju su joj rekli da se doprinosi (MIO) plaćaju vani a zdravstveno da nisu sigurne...al ne kužim šta se ne bi zdravstveno trebao plaćat u HR u visini od 15%?
Eto,ako može pomoć...

LudaPtica
02.11.2011., 13:46
Zakon spominje samo "prebivaliste", to je dakle mjesto u kojem prebivas, ja to zovem "pravim" prebivalistem.

O prebivalištu i uobičajenom boravištu (http://www.poslovniforum.hr/porezna-prijava-poreza/prebivaliste.asp)
Kao što vidiš, prebivalište nema veze s mjestom boravka (kako si ti to nazvao "mjesto u kojem prebivaš") već sa vlasništvom/posjedom.
Obrati pažnju na: Boravak u stanu nije obvezan.

Ako odjaviš prebivalište, onda ni osobnu iskaznicu ne možeš imati (Članak 14. stavak 3.) (http://www.zakon.hr/z/447/Zakon-o-osobnoj-iskaznici), a to povlači svašta nešto za sobom...

AFAIK: mozes!
mda, radi se samo o ovome - ne možeš

FileExplorer
02.11.2011., 14:53
O prebivalištu i uobičajenom boravištu (http://www.poslovniforum.hr/porezna-prijava-poreza/prebivaliste.asp)
Kao što vidiš, prebivalište nema veze s mjestom boravka (kako si ti to nazvao "mjesto u kojem prebivaš") već sa vlasništvom/posjedom.
Obrati pažnju na: Boravak u stanu nije obvezan.

Pa ja sam govorio o prebivalistu a ne o boravku, naravno da prebivaliste ne mora imat veze s mjestom boravka (nije to jedno te isto). I kod mene su prebivaliste i boraviste dvije razlicite adrese.

Rasprava je malo besmislena ukoliko kolega forumas ne pojasni sto ga uopce zanima. Ja pretpostavljam da mu nije toliko bitnoj el rezident ili nije nego gdje po zakonu treba platit porez, a biti "rezident" je za to samo jedan od relevantnih faktora.

Zakon o prebivalistu kaze "Prebivalište je mjesto u kojem se građanin naselio s namjerom da u njemu stalno živi.". Pojam prebivalista je prilicno zbunjujuc jer ovisi po kojem zakonu ga utvrdjujes pa taj isti zakon govori i o "utvrdjenom" prebivalistu kojeg u RH ima svaki drzavljanin RH, dakle cak i oni koji u zivotu u RH nisu ni bili.

Ako odjaviš prebivalište, onda ni osobnu iskaznicu ne možeš imati

Da, naravno. Ali ces i dalje po zakonu o prebivalistu imat utvrdjeno prebivaliste (po cl. 3 tocka 6. zakona o prebivalistu) no u smislu poreznih zakona vjerujem da to utvrdjeno prebivaliste nije bitno.

mda, radi se samo o ovome - ne možeš

Nek kolega forumas objasni malo detaljnije sto ce mu uopce nerezidentni status, meni se cini da mu to ionako nije previse bitno. Barem da kaze jel se radi o nekoj "normalnoj" drzavi ili se radi o UAE, SADu ili tako nekom drzavom s kojom nemamo ugovor.
Ja nisam strucnjak za prebivalista i boravista, zato o pisem AFAIK. Meni su na MUPu rekli da iz same definicije prebivalista (dakle nastanjenej s namjerom da se tamo stalno zivi) iz prirode prebivliasta proizlazi jel to prebivaliste ili nije. Dakle mogu ja imat prijavljeno prebivaliste u RH, ali ipak je zakon "jaci" i prebivaliste se (valjda u slucaju procesa) utvrdjuje ne po onome sto sam ja negdje prijavio nego se utvrdjuje u mjestu koje sam naselio s namejrom da tamo stalno zivim. Dakle ja mogu imat i 10 prijavljenih prebivalista ali to ne znaci da cu i u ocima zakona zaista imat 10 prebivalista. Ja stalno nailazim na to da se u smislu opceg poreznog zakona za prebivaliste uzima ono a stanom (doduse kakva je to glupost, znaci ako imas kucu onda ne spadas pod to) tako da vjerujem da ima nesto u tome, iako bi me zanimalo kako bi to sve skupa izgledalo kad bi zista doslo do nekakvog procesa.

Vule
03.11.2011., 14:39
Rasprava je malo besmislena ukoliko kolega forumas ne pojasni sto ga uopce zanima. Ja pretpostavljam da mu nije toliko bitnoj el rezident ili nije nego gdje po zakonu treba platit porez, a biti "rezident" je za to samo jedan od relevantnih faktora.

Da budem malo konkretniji,

Rad bi bio u UAE-u (nema poreza), firma prijavljena u UAE-u, ja bi boravio u UAE-u vise od 183 dana u godini.

Da li imam ikakve obaveze (porez na dohodak) u Hrvatskoj ako mi placa sjeda na devizni racun u Hrvatskoj i ne odjavim prebivalište?

FileExplorer
03.11.2011., 18:51
Da budem malo konkretniji,

Rad bi bio u UAE-u (nema poreza), firma prijavljena u UAE-u, ja bi boravio u UAE-u vise od 183 dana u godini.

Da li imam ikakve obaveze (porez na dohodak) u Hrvatskoj ako mi placa sjeda na devizni racun u Hrvatskoj i ne odjavim prebivalište?

Ne bih sa sigurnoscu garantirao s ovim oko odjave prebivalista jer ja i dalje smatram da je prebivaliste ono sto pise u zakonu - mjesto koje si naselio s namjerom da u njemu stalno zivis, a ne mjesto koje si samo prijavio. No tebi je uobicajeno boraviste u UAE a vjerujem "jace" od prijavljenog prebivlista.
Po mojem tumacenju (molim te da provjeris jos negdje!) je tvoja prijava u RH dakle irelevantna,

Ono sto znam je da s UAE ne postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, dakle ne postoji regulativa nadredjena poreznim zakonima (opci porezni zakon, zakon o porezu na dohodak). Ako se ne mozes kompletno rijesit prebivalista (dakle rijesit se nkeretnine, prijave...) nadam se da ces nac neki konkretan i garantiran odgovor. Procitaj sto pise ovdje:

http://www.pametnakuna.hr/porez/prijava-poreza-za-rad-u-inozemstvu/pitanje

Sobzirom na navedeno, osoba koja nema prebivalište ili uobičajeno boravište više od 183 dana smatra se nerezidentom, te ako ostvaruje dohodak u inozemstvu koji plaća u zemlji nastanka dohotka nema obvezu plaćanja poreza u Republici Hrvatskoj, ali ako ima prebivalište u Republici Hrvatskoj i smatra se rezidentom onda plaća prema gore navedenim propisima.

Iako je po clanku 4. nerezident definiran kao: "Nerezident je fizička osoba koja u Republici Hrvatskoj nema ni prebivalište ni uobičajeno boravište, a u Republici Hrvatskoj ostvaruje dohodak koji se oporezuje prema odredbama ovoga Zakona. " pa nisam bas siguran jesil ti uopce nerezident il nisi (tebi nije ni bitno), ali rezident u svakom slucaju nisi ako nemas prebivaliste ni uobicajeno boraviste. No ako jesi rezident onda postaje bitno i to kakav porez na dohodak ima UAE jer u tom slucaju ce nasa porezna "prebijat" taj porez kojeg si tamo platio. Ako tog poreza tamo nema (a mislim da nema) onda mislim da ti oni imaju pravo (u slucaju da si rezident) to oporezovat po nasim stopama. Tako da gledaj da ne budes rezident u RH, mozda da pitas poreznu upravu da ti pojasne jel ti u smislu "njihovih" zakona ti imas prebivaliste u RH ili nemas, odnosno moras li ga odjavit ili ne moras. Lako moguce da sam ja sa svojom hipotezom u krivu i da ga zaista moras i odjavit.

EasyOn
05.11.2011., 00:20
Koliko love mjesečno/godišnje mogu primiti preko paypala da me država ne davi sa porezima?

odile
07.11.2011., 23:09
Plaća li se porez na inozemne stipendije?
Na stažiranju sam u Luksemburgu i primam stipendiju, a ne plaću. Nisam otvarala račun kod njih, već mi stipendija sjeda na račun u Zagrebačkoj banci. Jesam li ja dužna podnijeti poreznu prijavu po osnovi ovog primitka?

Lindelia
03.04.2012., 23:36
ponuđen mi je posao internet assessora za firmu lionbridge.
dakle, radi se o tome da sam ja, kao, "samozaposlena" i za njih obavljam određene poslove odnosno to je honorarni posao (ja sam inače još student i nezaposlena sam). oni plaćaju na bankovni račun (devizni žiro račun pretpostavljam) i ja sam obavezna državi platiti porez.
jel zna tko kako to ide s tim plaćanjima državi i koliko joj uopće plaćam. ako sam dobro shvatila najviše mogu mjesečno zaraditi 5000 kn. koliko od toga ide meni, a koliko državi?
jel moram plaćati porez odmah s prvom plaćom ili iznad određenog iznosa godišnje? kako uopće plaćam državi porez, mjesečno ili na kraju godine?
please heeeelp jer nemam pojma ni o čemu u vezi ovoga... :confused:

Lindelia
04.04.2012., 18:21
evo ovo kažu:
As an independent contractor you are responsible for paying your own taxes. In order for you to work with Lionbridge we require that your taxes are paid and up to date and all relevant documentation is maintained. During the year Lionbridge may contact you to for evidence of this documentation.

znači radila bih kao independent contractor i sama sam odgovorna za plaćanje poreza i bla bla bla...

pa sam razmišljala i bila bih jako zahvalna ako mi tko može pomoći... jel bih ja mogla možda ta plaćanja državi obaviti kao samozaposlena osoba - obrtnik ili slobodno zanimanje? jel bi to imalo smisla na taj način riješiti? pitam jer sam nezaposlena pa bi mi dobro došlo da si uplaćujem doprinose i da mi ide staž.

kako mogu saznati koliko dajem državi ako samo plaćam doprinose za mirovinu, porez, prirez na tu zaradu (ili što već moram platiti), a i dalje sam nezaposlena i to mi je honorar za taj posao koji obavim i koliko dajem državi ako se samozaposlim (ako je to moguće)?

goldietrickz
29.08.2012., 10:34
Ovako, poslali su mi iz Kanade 3200 eur, teta iz banke zove i kaze da moram otvorit devizni ziro-racun kako bi to oporezovali. Fora je u tome da sam ja lovu na taj nacin (istina ne toliku sumu) dobivao iz Kanade godinama, i nikakvih problema. Dali se nesto promjenilo u zadnjih par mjeseci glede zakona?

Lova je slana Western Union doznakom. Postoji li neki limit do kada se to ne gleda kao sumnjiva transakcija na koju se mora platiti porez?

Hvala.

goldietrickz
29.08.2012., 10:36
Koliko love mjesečno/godišnje mogu primiti preko paypala da me država ne davi sa porezima?

Da, i mene ovo zanima, koliki je limit?

Ima li netko nekakav link na propise glede ovoga? Ne konkretno sto se tice Paypala, vec sto se tice tog nekakvog limita preko kojeg su sve transakcije sumnjive?

sara4
29.08.2012., 15:19
Ovako, poslali su mi iz Kanade 3200 eur, teta iz banke zove i kaze da moram otvorit devizni ziro-racun kako bi to oporezovali. Fora je u tome da sam ja lovu na taj nacin (istina ne toliku sumu) dobivao iz Kanade godinama, i nikakvih problema. Dali se nesto promjenilo u zadnjih par mjeseci glede zakona?

Lova je slana Western Union doznakom. Postoji li neki limit do kada se to ne gleda kao sumnjiva transakcija na koju se mora platiti porez?

Hvala.

Nisam baš u toku sa zakonima, ali moguće je da se više uplate iz inozemstva ne mogu primati nikako osim na devizni žiro račun koje Porezna ima pod kontrolom.
Ne radi se o tome da će ti svaki priljev po žiro računu biti oporezovan, no moguće da, ako Poreznoj bude nešto upitno, priupitaju o kakvoj se uplati radi. Vjerujem da uplate od strane fizičkih osoba neće biti upitne, ali ako ti neka firma izvana nešto uplati, koje su šanse da to nije dohodak :) .

nevrmajnd
29.08.2012., 21:49
Da, i mene ovo zanima, koliki je limit?

Ima li netko nekakav link na propise glede ovoga? Ne konkretno sto se tice Paypala, vec sto se tice tog nekakvog limita preko kojeg su sve transakcije sumnjive?

konkretno je 105 thrk sumnjivo prema zakonu o SPNFT (sprečavanje pranja novaca i finanaciranja terorizma). 3000 eur ti neće nikako oporezovati. na kraju, što ima s time ova iz banke? ona se kao kuži u poreze pa glumi poreznu? otvoriš devizni, lova sjedne i digneš kad hoćeš.

goldietrickz
29.08.2012., 22:09
konkretno je 105 thrk sumnjivo prema zakonu o SPNFT (sprečavanje pranja novaca i finanaciranja terorizma). 3000 eur ti neće nikako oporezovati. na kraju, što ima s time ova iz banke? ona se kao kuži u poreze pa glumi poreznu? otvoriš devizni, lova sjedne i digneš kad hoćeš.

Teta kaze da ako ne otvorim ziro racun, lova ce se vratit posiljatelju. To mi rece telefonski, a u ponedjeljak idem u tu banku, kad mi to kaze u facu, dizem svu lovu koju tamo imam, otkazujem sve usluge koje mi daju, i idem u drugu banku pa nek me malo na drugom mjestu zajebaju. Ne vidim drugog rjesenja.

Doznaku je debil koji ju poslao oznacio kao nekakav turisticki obrt i teta iz banke pretpostavlja da meni netko placa za najam apartmana. Gluposti. Ustvari je ta lova reimbursment za placene troskove ovdje. Porez placen i u Kanadi i ovdje PDV, sad jos oce porez. Ne kuzim. Kontam da se teta igra James bonda zato sto je cifra preko 20000 kuna. Nista ,ustraje li na tome , zatvaram sve racune kod njih.

Garofeeder
29.08.2012., 22:18
Teta kaze da ako ne otvorim ziro racun, lova ce se vratit posiljatelju. To mi rece telefonski, a u ponedjeljak idem u tu banku, kad mi to kaze u facu, dizem svu lovu koju tamo imam, otkazujem sve usluge koje mi daju, i idem u drugu banku pa nek me malo na drugom mjestu zajebaju. Ne vidim drugog rjesenja.

Doznaku je debil koji ju poslao oznacio kao nekakav turisticki obrt i teta iz banke pretpostavlja da meni netko placa za najam apartmana. Gluposti. Ustvari je ta lova reimbursment za placene troskove ovdje. Porez placen i u Kanadi i ovdje PDV, sad jos oce porez. Ne kuzim. Kontam da se teta igra James bonda zato sto je cifra preko 20000 kuna. Nista ,ustraje li na tome , zatvaram sve racune kod njih.

Zaba? Iako ne kuzim... Lova poslana WU dize se u kesu, nikakvi racuni ti ne trebaju... Zasto jednostavno ne dignes lovu u posti :misli:?

AmarieZgb
29.08.2012., 22:28
Od kad se lova poslana Western Unionom mora doznaciti na ziro racun? To nema nigdje (barem koliko je meni poznato) pa mi je sumnjivo da je tako neki propis donesen kod nas.

Ako se radi o privatnoj doznaci, a iz nekog razloga ne mozes ovo (WU) redovno podici na posti neka banka vrati novac i neka ti posalju na tekuci racun - ne moras ni otvoriti devizni, samo daj iban i stvar rijesena.

goldietrickz
29.08.2012., 23:17
Zaba? Iako ne kuzim... Lova poslana WU dize se u kesu, nikakvi racuni ti ne trebaju... Zasto jednostavno ne dignes lovu u posti :misli:?

Upravo sam poslao mail ljudima koji su meni poslali lovu na moj devizni racun preko western uniona, da to sada naprave direktno na moje ime. Radi se o sumi od 2300 eura, rekao sam im da to podijele u 2 dijela i posalju na moje ime. Valjda to sljaka, nemam pojma nisam imao dugo posla s WE.

Dosad je uvijek sljakalo uplata novca na devizni racun, mora da je ovaj put zbog nesto vece sume teta izigravala james bonda ,i zeli mi uvaliti i ziro racun. No way.

PBZ je u pitanju. Gomila tupavih i isprepadanih teta ispranog mozga.

Garofeeder
30.08.2012., 06:27
Upravo sam poslao mail ljudima koji su meni poslali lovu na moj devizni racun preko western uniona, da to sada naprave direktno na moje ime. Radi se o sumi od 2300 eura, rekao sam im da to podijele u 2 dijela i posalju na moje ime. Valjda to sljaka, nemam pojma nisam imao dugo posla s WE.

Dosad je uvijek sljakalo uplata novca na devizni racun, mora da je ovaj put zbog nesto vece sume teta izigravala james bonda ,i zeli mi uvaliti i ziro racun. No way.

PBZ je u pitanju. Gomila tupavih i isprepadanih teta ispranog mozga.

Cudi me, uredno primam lovu u PBZ-u na tekuci devizni, bez ikakvih pitanja... Valjda se nasla jedna koza...

WU ima limit od valjda $5.000 zbog sprecavanja pranja novca, slobodno su ti mogli poslati cijelu sumu... Preko toga zahtjevaju dodatno pojasnjenje...

sara4
30.08.2012., 08:23

Nisi li sam napisao da je na doznaci upisan broj kao da se radi o uplati turističkog obrta? Možda prije nije bilo tako i kad se radilo o uplati fizičke osobe, nije bilo problema, a sad ispada da se radi o uplati pravne osobe. I u Hr. honorar ne možeš primiti na tekući, već samo na žiro pa je možda takvo pravilo i u deviznom prometu - da uplate od firmi ide na žiro. A možda je i teta James zabrijala :) .

sara4
30.08.2012., 08:28
Nije PBZ, već stranica Splitske banke, no to je to:

Devizni žiro-račun
Otvara se u svrhu isplate priliva sredstava iz inozemstva - koriste ga, primjerice, fizičke osobe koje pružaju turističke usluge nerezidentima na osnovi zakona. Svoj status dokazujete potvrdom ili odobrenjem od Turističke zajednice ili sličnim dokumentom. Uz devizni žiro-račun ostvarujete pravo na različite naknade ili provizije u inozemstvu

goldietrickz
30.08.2012., 12:06
Nisi li sam napisao da je na doznaci upisan broj kao da se radi o uplati turističkog obrta? Možda prije nije bilo tako i kad se radilo o uplati fizičke osobe, nije bilo problema, a sad ispada da se radi o uplati pravne osobe. I u Hr. honorar ne možeš primiti na tekući, već samo na žiro pa je možda takvo pravilo i u deviznom prometu - da uplate od firmi ide na žiro. A možda je i teta James zabrijala :) .

Ovo je druga uplata od istih ljudi ove godine. Jedna je bila u proljece, sve je bilo isto, osim sume.

Al ovo sto ti pricas je moguce. Fora je u tome sto to nije honorar, dajboze da je toliki. Radi se o reimbursmentu troskova koje su oni, tj njihovi gosti, napravili ovdje, a ja platio iz svog dzepa, ili sam na "dodjem ti" s vendorima, naivno misleci da to nece biti problem.

Ocito je da jest, i prekidam i s tom praksom. Najboilje je kad se radi sa stranim firmama, od njih dobiti korporativnu karticu kojom se moze i placati usluge, a i s nje se mogu dizati novci.

Teta je opasno zabrijala, jer je u zaglavalju doznake pisalo ..... Tours - Vancouver, a i zbog nesto vece sume.

Smijesno mi je da se s time bavi bankovni sluzbenik, i da jos preko telefona pogadja za sto su ti novci, pa meni kaze, to moze biti za placanje apartmana.

Zbog cega tocno ta teta to radi, koje su joj koristi, a ima li mogucih zakonskih problemcica ako se s time ne bi bavila? Nije moguce da to radi samo zato kako bi mi uvalila clanarinu za ziro-racun? To je koliko? 50 kuna?

Ta njena brijacina ce ih kostati mog zatvaranja svih racuna kod njih i prekida bilo kakvog poslovanja s njima.

Nisam dosada nikada o tome razmisljao, ali sada razmisljam o otvaranju cak i stednih racuna negdje vani. Ove "nase" banke ionako odavno nisu nase.

sara4
30.08.2012., 13:00
Teta kojoj je tvoj priljev došao u ruke vjerojatno samo radi svoj posao korektno i vidjevši da se možda radi o plaćanju apartmana, dobronamjerno te upozorila da bi takva uplata trebala ići na devizni žiro. Nemoj biti siguran da ti se isto neće dogoditi i u nekoj drugoj banci. Pametnije bi bilo da tvoja rodbina, tj. vršitelji uplate upišu malo manje detaljan opis plaćanja, predlažem - prijenos sredstava :D .

goldietrickz
30.08.2012., 13:45
Teta kojoj je tvoj priljev došao u ruke vjerojatno samo radi svoj posao korektno i vidjevši da se možda radi o plaćanju apartmana, dobronamjerno te upozorila da bi takva uplata trebala ići na devizni žiro. Nemoj biti siguran da ti se isto neće dogoditi i u nekoj drugoj banci. Pametnije bi bilo da tvoja rodbina, tj. vršitelji uplate upišu malo manje detaljan opis plaćanja, predlažem - prijenos sredstava :D .

Pa nije bas bila preljubazna preko telefona.

Dapace, prijetila je odmah da ce se ti novci vratiti nazad, ukoliko ne otvorim ziro racun. Nikakvog razgovora s njom o tome nije moglo biti, pokusao sam, koliko se moze preko telefona, bez da je stjeram u pm. Nisam sad u HR, ali u ponedjeljak odmah idem u banku, bude li slicnog tona i slicnih smijesnih prijetnji, bit ce ciao PBZ. Mozda njima ni nije bitan svaki klijent?! Njihova stvar.

A cuj, vjerojatno ce i u drugoj banci biti slicnih stvari, i na slican nacin. Ako bude, a idem u trecu banku i sve tako. :D

Ovo za "rodbinu" si u pravu, nisam na to ni obracao paznju, jer ne radi se o mom honoraru, iako kazem, sve je bilo isto prije koji mjesec, ocito je tad to doslo u ruke manje revne tete bonda.

ZenWebMaster
04.09.2012., 13:53
Imam par pitanja u vezi zaposlenja u inozemnoj firmi.

Radit cu kao programer za jednu firmu iz Engleske kao "independent contractor" (to bi ekvivalent bio vanjski suradnik kod nas, bar mislim), a radio bi puno radno vrijeme (40 sati tjedno) i placu bi dobivao mjesecno. To bi mi bio jedini posao (znaci nikakvih prihoda od drugog stalnog posla unutar Hrvatske ne bi imao). U Engleskoj firma ne bi placala nikakav porez, nego bi ja trebao placati u Hrvatskoj.

Pa me zanima sto konkretno ja moram placati i kako se to strucno naziva?. Zanima me koliko bi konkretno morao placati mirovinsko, porez, prirez (iznosi 10% u mom mjestu stanovanja) i zdravstveno npr. na bruto iznos od 20 000 kn mjesecno.

I sto bi bilo ako bi nasao neku firmu koja bi me prijavila na minimalac, kako bi porez placao u tom slucaju (znaci, samo od ove "dodatne" zarade :D )?

Hvala puno na odgovorima. :)

ZenWebMaster
04.09.2012., 14:23
I jos jedna stvar ... ja cu kupovati opremu tu u Hrvatskoj (mobiteli, tableti, racunala), a firma ce mi to refundirati. Kakva je situacija s tim? Da li se i na to placa kakav porez i da li je potrebno imati racune, potvrde, stavec??

Hvala.

goldietrickz
04.09.2012., 15:51
Eto slican slucaj mom. Bitno je samo da ne napisu da te placaju za obavljanje bilo kakve djelatnosti. Nek napisu da ti posudjuju ili vracaju posudjeni novac, npr.

rossonero_Zg
12.09.2012., 14:00
ovako imam isplatu dobiti iz Srbije fizickoj osobi u Hrvatsku.
jel se mora platiti porez i prirez u Hrvatskoj na tu dobit iz Srbije?
u Srbiji je placen porez na dobit 10%+10 %

SheDreamer
22.10.2012., 14:20
Eto slican slucaj mom. Bitno je samo da ne napisu da te placaju za obavljanje bilo kakve djelatnosti. Nek napisu da ti posudjuju ili vracaju posudjeni novac, npr.
Pa kako onda? Kod mjesecne uplate pisu da vracaju ili posudjuju novac? Kolko to dugo tako moze funkcionirat...
Al bas konkretan odgovor na gornje pitanje i nije dan. Kolko ostane neto kad se na 20.000 Kn poplaca sve?

Od-Bubija
25.10.2012., 09:55
Pozdrav svima.
Imam pitanje. Naime poceo sam raditi Offshore. Dali ja moram plaćati porez pošto je to strana kompanija i registrirana je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Bilo kakva informacija je dobrodosla.
Hvala

lady96
08.11.2012., 14:44
Tata mog dečka radi u Mađarskoj i ima boravište tamo kao i vizu, plaću prima u hrvatskoj banci na devizni račun, više od 6 mj. je vani i sad bi me zanimalo da li je obavezan plaćati porez na dohodak i ako je koliko iznosi stopa? Hvala

leonas
08.11.2012., 15:05
Tata mog dečka radi u Mađarskoj i ima boravište tamo kao i vizu, plaću prima u hrvatskoj banci na devizni račun, više od 6 mj. je vani i sad bi me zanimalo da li je obavezan plaćati porez na dohodak i ako je koliko iznosi stopa? Hvala
Koliko se sjećam, još tamo neke 199x godine su HR & H potpisale bilateralni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. To znači da nije obavezan plaćati porez u Hrvatskoj. Iako, nešto mi je tu čudno... Pomoću kojih trikova dobije plaću u stranoj valuti (u odnosu na HUF), ako i radi i živi u Madjarskoj? Madjari bi rekli : Az nem lehet. Ez nem így működik. To može jedino ako Forinte koje primi promijeni u € (ili što već) i sam sebi pošalje sa deviznog računa u H na devizni račun u Hr.

Wikiboo
19.11.2012., 11:49
Ovako, zaradjujem preko interneta novce kao Freelancer.
Bio sam u poreznoj u svom gradu i kazu da moram placati 25% poreza i 10% od tih 25% prireza.

Pare bi mi sjedale na paypal, i onda bi ja sa paypala prebacio na devizni u PBZ-u.

Da li ima netko iskustva s time i moze savjet dati?
Rekla je teta u poreznoj da oni ne gledaju devizni i da bi onda morao platiti onoliko koliko ja prijavim da sam zaradio...

seg20
06.02.2013., 00:25
zanima me treba li platiti porez ako imam prihode iz inozemstva
radi se o nekakvih 100k kuna godisnje koje bi primao na devizni racun?
ima li porezna uvid u transakcije na deviznom racunu? kolika je granica ulaska u sustav pdv-a?

knjiza
07.02.2013., 07:49
zanima me treba li platiti porez ako imam prihode iz inozemstva
treba definirati jesi li hr. rezident ( izgleda da jesi)
izvor dohotka/vrstu dohotka
postoji li ili ne ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s državom/državama izvorom dohotka . pa nastavno na to i ug. o socijalnom osiguranju
....

ima li porezna uvid u transakcije na deviznom racunu?

nisam sigurna, mislim da postoji i da porezna ima uvid u devizni žiro račun,
a da banke traže u slučaju takvih primanja da otvoriš baš devizni žiro

kolika je granica ulaska u sustav pdv-a?

230 000 kn

mariobo11
22.02.2013., 08:15
Pozdrav svima!

Čitam redom sve postove, ali ništa mi nije jasno. Najsrdačnije bi zamolio, ako postoji koja dobra duša, pa da mi malo pojasni te stvari s porezom.

Podaci
Prebivalište: RH
Mjesto rada: Saudijska Arabija
Porez u Saudijskoj: 0%
Sjedište sestrinske firme: Saudijska Arabija
Sjedište glavne firme: Italija

Pitanje, jednostavno :), Kako platiti što manji porez u RH ili ga izbjeći ako je moguće?

poz

knjiza
22.02.2013., 11:02
najprije moraš znati jesi li hr rezident ili nisi

ugrubo, jesi li 183 dana godišnje u hr ?

mariobo11
22.02.2013., 11:05
najprije moraš znati jesi li hr rezident ili nisi

ugrubo, jesi li 183 dana godišnje u hr ?

Kako da procijenim jesam HR rezident ili neP

Godišnje sam u RH više od 183 dana, ali sam prijavljen da radim i tih 183 dana kad sam na odmoru u RH.

knjiza
22.02.2013., 11:18
imaš tu objašnjenje tko je rezident (str.8) uputa (http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%C5%A1ure/DvostukoOporezivanje_2011.pdf)

ostalo se na tebe ne odnosi jer sa saud .arabijom nije sklopljen ug. o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

mariobo11
22.02.2013., 11:21
imaš tu objašnjenje tko je rezident (str.8) uputa (http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%C5%A1ure/DvostukoOporezivanje_2011.pdf)

ostalo se na tebe ne odnosi jer sa saud .arabijom nije sklopljen ug. o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Pa dobro, po tome sam rezident. Napisao sam da mi je prebivalište u RH.

Da li onda plačam taj porez i koliko?

Glava me boli od svega.....:(