PDA

View Full Version : koliko ste zaduženi

konspirator
27.06.2003., 08:35
Pa da čujemo. Koliko i za što? Ja još uvijek nisam prešao 1/4 obiteljskih prihoda, a to računam kao gornju granicu duga. Zadužio sam se puno ali isključivo za rješavanje stambenog pitanja. Uglavnom moja filozofija je da se ne želim zaduživati, a kredit za stan ne smatram pravim dugom jer uvijek mogu (nedaj Bože), ako dođe do frke, primjeniti plan B.

Barry Kent
27.06.2003., 10:31
Sretan si ako ti ne prelazi 1/4 prihoda...
Ja trenutno imam neki nenamjenski kredit u visini...ah, prihodi variraju jer žena malo radi malo ne...ali rata je manje od 1/10 prosječnog prihoda.
A kad kupim stan i udjem u kredit...ovaj nenamj. kredit ću stornirati i onda će mi biti zaduženje...ček malo da izračunam...da - negdje oko 1/3 ukupnog prihoda. Puno mi je to nekak, ali zaradim uvijek nekaj sa strane pa bu valjda tak se i nastavilo...
Ko što kažeš, ako zagusti stan uvijek može na bubanj...

Pajo Patak
27.06.2003., 16:38
manje od 10 posto.

Ame®icano
27.06.2003., 17:32
Ovisi sto racunate u zaduzenost. Kreditne kartice, kredit za automobil, jos nesto?

Da li racunati u tu sumu i recimo mortgage za kucu? Da li je u tom slucaju vise zaduzen onak koji placa rentu za stan ili neko ko placa mortgage payment? Pojasnite malo!

Crow Jane
29.06.2003., 23:58
Ja imam samo dozvoljen minus u banci 5.500 kn kojeg dosegnem na svakoj plaći. :rolleyes: Pa to je čist i sasvim OK, iako je takav "kredit" ujedno i najskuplji...:rolleyes:

deyooo
01.07.2003., 00:51
evo taman sam se danas zbrojio i oduzeo: - 5690kn, nije loše za jednog studoša :)

verica
01.07.2003., 11:45
Ja isto imam samo dozvoljeni minus u banci, ali sad sam odlučila i to pokriti. Uskoro planiram dići stambeni kredit - isto će mi rata biti oko 1/4 prihoda.

dj108
02.07.2003., 14:17
Ja nisam nikome ništa dužan, ali zato drugi jesu dužni meni. :mad:

I uvijek su tako dragi, fini i slatkorječivi kada im novci trebaju. I uvijek poslije zaborave što su pričali kada su novce tražili, pa im je teško dugove vraćati.

lebowski
02.07.2003., 14:32
Crow Jane kaže:
Ja imam samo dozvoljen minus u banci 5.500 kn kojeg dosegnem na svakoj plaći. :rolleyes: Pa to je čist i sasvim OK, iako je takav "kredit" ujedno i najskuplji...:rolleyes:
Ako se ne varam C.J. 16% ti je taj kredit. Zene i nofci. :p
moja zaduzenost je 0%, a planiram se zaduziti maksimalno na 1/3 prihoda. Nadam se da cu i uspjeti. :D

banderas
02.07.2003., 14:58
Prije par mjeseci svi zivi i mrtvi su bili duzni meni, danas su ti dugovi mizerni prema onome koliko sam trenutacno duzan. Par krivih poslovnih poteza (zadnji : sifra Mizar) i vrlo brzo se mijenja stanje. No, nijedan dug mi nije u obliku kredita jer sam na njih alergican, posto za kredit treba imati sigurne stalne prihode a takvi ne postoje, bez obzira sto se zavaravamo da kad smo zaposleni da je to 100% sigurno i stalno.
Racunam za godinu dana biti u fazi u kojoj sam bio prije par mjeseci, a to je da su opet svi duzni meni a da ja trazim stan :)

slafko
02.07.2003., 15:04
nisam zadužen :lux: :lux:

imam 1.20 kn na računu :D bavim se samo kešovinom. plaću dignem na bankomatu, ostane još parsto kuna za koje točim bengu na cirrus karticu. :) i jako pazim da ne odem u minus, a mastercard i ine kreditne ignoriram.

Dunj@
02.07.2003., 15:08
Nisam uopće zadužena.
Namjerno nemam račun u banci.
Imala sam samo dok sam morala kad mi je plaća išla preko banke.
Sva "sreća" da ne moram niti imati. :p

Crow Jane
02.07.2003., 15:14
banderas kaže:
No, nijedan dug mi nije u obliku kredita jer sam na njih alerfican, posto za kredit treba imati sigurne stalne prihode a takvi ne postoje, bez obzira sto se zavaravamo da kad smo zaposleni da je to 100% sigurno i stalno.

Ja sam isto protiv kredita, jer jednom kad se zakopaš...uf...:rolleyes: dost je i ovaj minus na tekućem ko rupa bez dna....:rolleyes: A kaj ti ni onaj drugi izvor prihoda ne ide bajno? ;)

banderas
02.07.2003., 15:37
Crow Jane kaže:
Ja sam isto protiv kredita, jer jednom kad se zakopaš...uf...:rolleyes: dost je i ovaj minus na tekućem ko rupa bez dna....:rolleyes: A kaj ti ni onaj drugi izvor prihoda ne ide bajno? ;)

Imao sam 3 izvora prihoda prije nekoliko mjeseci i svi su zaista bili veliki. Onda sam napravio par jako krivih poteza popracenih s bad luck i jos nekim problemima koji su mozda uzrok, a mozda samo meni utjeha za opravdavanje krivih poteza i otislo sve u kurac krasni. Sad mi je placa ostala ista a druga 2 prihoda se znatno smanjila (bila red velicine vise od place). Uz to sam jos bio blesav i nisam smanjivao troskove jer sam mislio da ce kriza trajati puno krace, ali...
No, kao sto rekoh, realno bi bilo da za godinu dana budem na starom stanju ako si ne napravim jos neku veliku glupost.

gogo
02.07.2003., 17:08
Zadužen sam do jaja.....

Gotovo 80% mjesečnog (mog) dohotka ide na vraćanje kredita.

Ali zato je tu i žena ;) i njena plaća tako da je ukupna zaduženost na podnošljivih 35% :D

Krediti su za stan i auto.

Pozdrav,
gogo

p.s. bolje uzeti nenamjenski kredit na 5 godina nego stalno visiti u minusu po tekućem - gotovo duplo jeftinije.

Marija_1963
02.07.2003., 17:11
dj108 kaže:
Ja nisam nikome ništa dužan, ali zato drugi jesu dužni meni. :mad:

I uvijek su tako dragi, fini i slatkorječivi kada im novci trebaju. I uvijek poslije zaborave što su pričali kada su novce tražili, pa im je teško dugove vraćati. Same here! Da dodam još koji zubati bijesni smajlić :mad: :mad:

Dunj@
02.07.2003., 18:05
gogo kaže:
Krediti su za stan i auto.

To za stan je investicija. :p

A za auto možda. :D

Luv2Bounce
02.07.2003., 20:56
duzna sam frendici 100 kn jos od veljace ove godine... uzas!

:eek:

:D

;)

Crow Jane
03.07.2003., 08:12
gogo kaže:

p.s. bolje uzeti nenamjenski kredit na 5 godina nego stalno visiti u minusu po tekućem - gotovo duplo jeftinije.

Ja to znam...:D Al kad ti jebena banka ažurira taj minus sa svakim povećanjem plaće... :angeleye: a uvijek se nađe nešt kaj moraš kupit...E..ovaj put sam blizu pokrića tog sranja...još samo 1.000 kn. A onda kupujem auto. :D

AxMi-24
03.07.2003., 09:43
Oko 200 000 SEK duga. A dok zavrsim sa faksom bit ce izmedju 250 000 i 300 000 :(

Toliko o bogatom zapadu di je sve super i besplatno :(

gogo
03.07.2003., 10:28
Simona kaže:
To za stan je investicija. :p

A za auto možda. :D

auto je za GUŠT :driver:

sailor
03.07.2003., 10:33
gogo kaže:
auto je za GUŠT :driver:

auro je za potrebu

BROD je za gušt :D

gogo
03.07.2003., 10:51
je. je u pravu si sailor. Sljedeće godine ćemo uzeti (čitaj: zadužiti se :D) za nekog Baylinerčića;)

sailor
03.07.2003., 11:32
gogo kaže:
za nekog Baylinerčića;)

NEMOOOOOOJ GLISER, NIJE TO GUŠT, malo, bučno, troši, smrdi, ma bez veze

krivo sam se ja izrazio
JEDRILICA je za gušt ;)

a ako si baš zapeo za motornjaka, sredim ti sas-vektor 950, povoljno :top:

Winona
05.07.2003., 10:57
zasto je mene strah kredita ?

A nekako moramo rjesiti stambeno pitanje. Sto ako krene nesto po zlu i ja nisam u stanju odplacivati kredit ?

Oke prdaju stan/kucu ali ja nisam banci duzna samo to nego + ohoho kamata. Dakle duzna sam skoro duplo od vrijednosti stana , kad se kamate zbroje.

Otkud meni onda sva ta silna lova za vratiti banci ?

Netko s iskustvom ?

Moja ideja je dici kredit ali imati vise od pola ustedjeno svoje love, pa rizik nije tako veliki ali s obzirom na cijenu nekretnina ovdje ) to bi moglo potrajati

Cijena manje kucice i vrata u gradu ( izvan grada je bed zbog posla, nisam tip za svaki dan 1 vremena u autu ) je minimlano 300 000 €

p.s. ne kuzim kad ljudi kazu, ako ne budem u stanju odplacivati kredit, lako ode stan na bubanj a otkud jos par desetina tisuca eurica za kamate ?

Winona
05.07.2003., 11:00
inace ne volim biti zaduzena. Nisam u zivotu bila u minusu. Kredita nemam.

Trosim koliko imam.

alergican, posto za kredit treba imati sigurne stalne prihode a takvi ne postoje, bez obzira sto se zavaravamo da kad smo zaposleni da je to 100% sigurno i stalno.

da, to i ja mislim.

Zapravo ovdje onima koji rad eza drzavu stoji u ugovoru da su neotpustivi, dakle teoretski nemam razloga za strah - ali nikad nista nije 100 %

newcomer
06.07.2003., 18:43
p.s. ne kuzim kad ljudi kazu, ako ne budem u stanju odplacivati kredit, lako ode stan na bubanj a otkud jos par desetina tisuca eurica za kamate ?

Ja ne kuzim o cemu ti pricas? Kakve kamate? Kakve desetine tisuca eura? Gdje to zivis i kakav je to bankarski sustav?

U Canadi imao sam kredit za stan u visini od $144 000. Kad sam stan prodao (naravno za malkice vise ;) ) vratio sam taj novac plus 'mortgage break fee' oko $2500 i to je to. Jako visok 'fee' je zbog toga sto sam mortgage imao tek oko godinu i pol.

Ame®icano
06.07.2003., 21:12
by Winona1

A nekako moramo rjesiti stambeno pitanje. Sto ako krene nesto po zlu i ja nisam u stanju odplacivati kredit ?

Oke prdaju stan/kucu ali ja nisam banci duzna samo to nego + ohoho kamata. Dakle duzna sam skoro duplo od vrijednosti stana , kad se kamate zbroje.

Kada bi svi tako razmisljali, rentanje apartmana bi bio najunosniji posao. Ko zna, mozda i jeste. Ali, svaki put kada platis apartman pomisli koliko si samo od tog novca za rentu bacila u vjetar.

Sama si rekla, moramo nekako rijesiti stambeno pitanje. Kakav ti je izbor? Placati nekome drugo ili kupiti svoje?

Ne zna kolike su cijene tamo gdje ti zivis, ali ti mogu napisati o cijenama koje su kod mene. Ako rentanje jednog prosjecnog apartmana kosta recimo $1000, onda dizanjem kredita za kupovinu tog istog apartmana ces placati ratu mozda 20% vecu od same rente.

Da li se to isplati? Naravno da se isplati, jer prije svega niz godina (recimo 30) placas nekretninu kojoj cijena raste a payment ostaje isti, dobijas djelimican povrat na placene kamate i zivis u svome. Umjesto da se pitas da li je placanje kamate bacanje novca, upitaj se koliko novca ces baciti placanjem rente.

Gazda
07.07.2003., 01:20
Americano, slazem se. I ne samo to, nego treba racunati i na inflaciju preko tih 30 godina. Ok, danas je inflacijska stopa mala u vecini zemalja - 2, 3% godisnje, ali zbroji to na 2-3 desetljeca..zadnje rate za otplatu stana/kuce ce ti bit ko da pojedes burek.
Osim toga, mozes i iznajmiti stan koji otplacujes nakon par godina, pustis one koji iznajmljuju a ti uzmes jos jednu nekretninu i onda imas 2 nakon otplate. Ok, vjerojatno ces morati nesto jos nadodavati za otplatu nekretnine koju iznajmljujes, ali svejedno se isplati.

Glede teme: 27000 eura studentski kredit (koji mi drzava za otplatu odbija od place automatski po rati od 10% iznad bruto iznosa koji zaradim preko 7500 eura godisnje (dakle, placa bruto 23500 eura godisnje - odbija se 10% od 16000, dakle godisnje 1600 eura), zatim jos 1300 eura za auto i 500 za kompjuter - auto planiram otplatiti u slijedecih mjesec-dva, komp je zajam bez kamata pa se ne zurim, a zatim mislim poceti ubrzano otplacivati stud. kredit...

Winona
07.07.2003., 17:05
newcomer kaže:
Ja ne kuzim o cemu ti pricas? Kakve kamate? Kakve desetine tisuca eura? Gdje to zivis i kakav je to bankarski sustav?

U Canadi imao sam kredit za stan u visini od $144 000. Kad sam stan prodao (naravno za malkice vise ;) ) vratio sam taj novac plus 'mortgage break fee' oko $2500 i to je to. Jako visok 'fee' je zbog toga sto sam mortgage imao tek oko godinu i pol.

Pogledaj na podforumu Stanovanje topic od dude. Koja mora banci vratiti duplu svotu - dakle ono sto je dobila od banke + kamate.

Ovo pitam zato jer me zanima savjet .

Recimo, dignem kredit i slozi se situacija da nakon 1 - 2 ne mogu vracati kredit.
Prodam stan/ kucu ( tko mi garantira da ce biti za vise nego sto je bilo kad sam ja kupovala ?:confused: ) i prodam za takvu svotu da banci vratim sav kredit ( dakle kredit uvecan za kamate ?

Winona
07.07.2003., 17:07
Umjesto da se pitas da li je placanje kamate bacanje novca, upitaj se koliko novca ces baciti placanjem rente.

ja nisam postavila ovo pitanje.

Ja sam postavila pitanje ( imam strah od kredita ) kako isplatiti banku u slucaju da stvar krene po zlu ?

Ame®icano
07.07.2003., 18:15
by Winona1
ja nisam postavila ovo pitanje.
Ipak jesi, jer tebe izgleda samo brinu te kamate, inace ne bi u predhodnom postu rekla sljedece:

by Winona1
Recimo, dignem kredit i slozi se situacija da nakon 1 - 2 ne mogu vracati kredit.
Prodam stan/ kucu ( tko mi garantira da ce biti za vise nego sto je bilo kad sam ja kupovala ? ) i prodam za takvu svotu da banci vratim sav kredit ( dakle kredit uvecan za kamate ?
Podebljao sam dio u kojem grijesis. Tvoj zakljucak (ako se "dakle" smatra zakljuckom) da je suma koju imas vratiti glavnica + kamate je pogresan. Ako nakon dizanja kredita odlucis da prodas nekretninu, ili da je na neki drugi nacin otplatis, ti tada vracas samo glavnicu plus tekuce kamate za taj mjesec, a ne kompletnu sumu koja je proracunata za cijeli zivot kredita.

Da pojasnim na drugi nacin, pojednostavljeno. Ako ti je kredit $100K, to je suma koju dugujes, a ne $100K + kamata. Kamatu placas na sumu koju dugujes i ona nije dio duga nego cijena usluge (pozajmljivanja novca). Ako imas $100K da otplatis kredit odma, kamate skoro da i neces imati (da, ali nesto sitno).

Winona
07.07.2003., 18:21
hvala :)

Ame®icano
07.07.2003., 19:26
YWW ;)

Winona
07.07.2003., 19:33
moj slabi engleski mi govori da je to u stilu you are welcome ?

slafko
07.07.2003., 20:28
mamicu ih njihovu bankarsku!! gamad jedna prokleta!! :mad: :mad: :azdaja:

gadovi nisu mogli podnjet činjenicu kaj sam u plusu i dovinuli su se podlog trika kako da me bace u minus. fuj... :flop:
ovako ide priča: slafko potroši onoliko koliku plaću dobije. obično podignem u par puta svu plaću s bankomata, a onih parsto kuna kaj ostane - s tim točim bengu. imam sve u glavi i znam koliko mi je na računu. uvijek je par kunica u plusu. anyways, sad sam bio na 2,93 kune. i dođe meni izvješće poštom i piše sve kaj sam podizal i trošil na cirrus karticu. i vidim da sam u minusu.. 10 kuna sam u minusu. a zakaj sam u minusu?! zato jer su mi zaračunali "kvartalni neki kurac na korištenje cirrus kartice" ... koji gadovi. dam se kladit da sam jedini u toj banci bio u plusu, pa su ove babe iz financija zvale dišu "eeeee, imamo jednog koji je u PLUSU!!"
"NEMOGUĆE!! takvo ponašanje ova banka ne podržava!"
"kaj da radimo?"
"ma dajte mu zračunajte nešto, samo da dođe u minus."

mislim, zbilja, koja im je to fora. tako postupat s mladim i perspektivnim hrvatima.. :confused:

Winona
07.07.2003., 21:31
moj slabi engleski mi govori da je to u stilu you are welcome ?

Pajo Patak
07.07.2003., 22:17
Winona1 kaže:

Cijena manje kucice i vrata u gradu ( izvan grada je bed zbog posla, nisam tip za svaki dan 1 vremena u autu ) je minimlano 300 000 €

Nisam bas super poznavatelj Njemacke i geografije, ali pretpostavljam da si ti ili iz Munchena ili Frankfurta...(sram me bilo ne znam koji je od njih na Majni, i to na pravoj strani) no svejedno, tvoje zelje su mozda malo pretjerane, jer ne vjerujem da bas nema nista pristojno za kupiti za 150,000 eura sto bi zadovoljilo neke tvoje osnovne uvijete. Dobro, vidim da ti zelis kucicu sa vrtom i to mozda blize centru ili recimo ne predalko izvan grada, pa mozda stvarno nema nista za ispod 300k, ali onda si mozda trebas kupiti stan na takvoj lokaciji umjesto kuce...za pocetak, bolje i to nego renta, ako planiras tamo zivjeti dugorocno (barem narednih 5-10 godina).

Winona
07.07.2003., 22:35
da ne zelim izva grada, sad imam 15 minuta do posla , ovdje je poznato da biti "malo izvan grada" znaci provesti u legendarnim njemackim zastojima ujutro i navecer po sat vremena.

Nisam taj tip.

Ovdje nema " ne predaleko od grada" ili si u gradu ili si u pripizdini. Frendica mi ovdje zivi u selu nedaleko Frankfurta ( 20 km ) i imaju bus 3 puta na dan, nedjeljom nikakav.:rolleyes:

I ja sam razmisljala prvo stan pa kad njega otplatim onda to prodati pa otplata kuce, mislim ovdje zivjeti dozivotno.

Winona
07.07.2003., 22:36
od ovih 300 000 € 2/3 odu na zemljiste.

Gazda
08.07.2003., 02:59
Slafko, ako te tjesi meni banka mjesecno naplacuje oko 25 kn plus 3 kn za svako dizanje para sa bankomata ili koristenje ekvivalenta cirrus kartice.

Stoga koristim kreditnu, koju drzim u plusu kao da je normalni racun i dobijam nekakve bodove za koje dobijem bonove u raznim ducanima..

Nz banke su jedne od najlopovskijih na svijetu. Ne znam jel ti igdje drugdje naplacuju da imas kod njih racun i da dizes SVOJ novac sa istog?!

slafko
08.07.2003., 07:52
Gazda kaže:
Nz banke su jedne od najlopovskijih na svijetu. Ne znam jel ti igdje drugdje naplacuju da imas kod njih racun i da dizes SVOJ novac sa istog?!
kod nas. samo se moja tog još nije sjetila jer ima pametnijeg posla... :top:

verica
08.07.2003., 08:18
Meni je najbolje kako PBZ naplaćuje ispis deset zadnjih transakcija - oko dvije kune, mislim. Ako imate tekući u PBZ a niste nikad tražili ispis deset zadnjih transakcija žrtvujte dvije kune da vidite kak im ta lista lepo zgleda.

Crow Jane
08.07.2003., 08:47
A meni su gadovi, taman kad sam se izvukla iz minusa, povećali dozvoljeni minus sa 5.500 na 8.300 kn! :eek: :eek:

E nebum ga koristila, da me ubiješ. :rolleyes:
Ionak dižem tu na bankomat lovu s računa u HR i to je živa pljačka. :eek:

presvetli
08.07.2003., 17:22
Gazda kaže:
Ne znam jel ti igdje drugdje naplacuju da imas kod njih racun i da dizes SVOJ novac sa istog?!

Sad ću ja ispasti devil s advocate, ali toliko mi je zgodno to kako ljudi banke dozivljavaju kao socijalne ustanove.

Po zakonu o platnom prometu koji je manje više u svim zemljama svijeta suštinski isti, zelite li primati placu ili koristiti neke financijske usluge, bilo banke same ili putem banke, duzni ste u poslovnoj jedinici bankarske ili štedioničarske ustanove otvoriti račun putem kojeg će se ti transferi vršiti.

E sad, znam i ja da u doba socijalizma i neko vrijeme poslije banke takvo što nisu naplaćivale, barem kod nas, međutim, nikad nisam čuo za banku u zapadnim europskim zemljama koja uslugu koristenja tekućeg računa ne bi naplaćivala. Banke koje posluju po islamskim propisima imaju istina specifične, malo drugačije propise. No, postoji li takva banka koja ne naplaćuje paušal, molim za informaciju, mogla bi mi biti korisna...:)

Naši ljudi nekako prihvaćaju princip da banka naplaćuje kamate, iako uvijek imaju nešto kontra kamatne stope, i hajde, recimo da je to legitimno, jer cijene uvijek mogu biti manje. No, iako vidim logiku kod primjedbe na visinu cijene korištenja palete usluga, ljudi činjenicu da banka korištenje svoje usluge zeli naplatiti uvijek dozivljavaju kao pljačku. Kao nešto što nije u redu?!?
Znam vrlo dobro kakve izvode PBZ naplaćuje 2 kune zbog više takvih elemenata sam i otišao od njih, na dušu odjelu koji osmišljava marketing i politiku cijena banke, tj. banka u svojoj poslovnoj politici uvijek treba imati razumnu mjeru što je previše i što moze klijenta natjerati na promjenu banke.
Nisam u ovom trenutku zadovoljan ni uslugama Zabe u koju sam prešao iz PBZ poradi metode obračuna dnevnog limita podizanja na bankomatu, odnosno alternative koju oni nude. No, ako oni smatraju da su dovoljno veliki da mogu izgubiti klijenta kao mene, kao što su izgubili i u PBZ, ništa zato. U HR postoji 46 poslovnih banaka, uvijek se moze pronaći takva koja je voljna pronaći model za svakog klijenta. To je trziste.
Ali istovremeno, nijednoj neću osporiti pravo da korištenje svojih usluga naplaćuje, niti bih baš zato banku mijenjao, dok god ona naplaćuje realnom cijenom svoju uslugu. Onaj ficlek papira u PBZ-u koji su naplaćivali 2 kune sigurno nije bio plod trzista, kao i još neke metode, kao pojedinačni računi po deviznim stavkama. Ako nisi sposoban isporučiti toplu vodu po cijeni koštanja,...Ciao!!!

Dobro, malo sam odlutao od suštine navodeći vlastite primjedbe...
Mislim da ako je normalno da platite auto mehaničaru uslugu servisa na autu ili maleru bojanje stana, isto tako normalno je i da banci platite uslugu što vam je otvorila tekući ili ziro račun i omogućila vam da na njemu drzite svoj novac koji vam je u radno vrijeme ili preko bankomata uvijek dostupan. Sustav koji taj vaš račun vodi ima svoju cijenu. Dakle, nije besplatan.

Ame®icano
08.07.2003., 17:39
by presvetli
E sad, znam i ja da u doba socijalizma i neko vrijeme poslije banke takvo što nisu naplaćivale, barem kod nas, međutim, nikad nisam čuo za banku u zapadnim europskim zemljama koja uslugu koristenja tekućeg računa ne bi naplaćivala.
Ako podrazumijevas samo zpadno-evropske zemlje, onda ne znam, ali ako si mislio na generalno "zapad", onda ih u Americi ima koliko hoces.

by presvetli
No, postoji li takva banka koja ne naplaćuje paušal, molim za informaciju, mogla bi mi biti korisna...

Fifth Third Bank, Standard Federal Bank, TCF Bank, Bank One... da ne nabrajam dalje. Ni jedna o ovih banaka ne naplacuje imanje racuna kod njih. Za Standard Federal, koja je prije dvije godine kupljena od strane holandske banke ABN-AMRO, znam da ne naplacuje podizanje novca sa masine, ni izvjestaje, niti naplacuje pisanje cekova. Mnoge banke u US promoviraju "totaly free checking" da bi vas privukla kod njih. Neke od njih zahtijevaju da imate neki minimum novca na racunu (par stotina dollara) da bi izbjegli placanje usluga.

Presvetli, kazes da u HR ima 46 poslovnih banaka. I sve naplacuju kojekakve "troskove", jer ih nije briga... Koliko tih banaka je samostalno ili neovisno od sredisnje banke? Sto bi bilo kada bi jedna, samo jedna odluci da te troskove vise ne naplacuje? Imala bi veliki broj novih clanova, kojima dvadeset ili pedeset kuna mnogo znaci... Ako banke svoje poslovanje baziraju samo na cuvanju novca svojih clanova i naplacivanju te usluge, a ne na zakonima trzista novca, onda su one na zalost nesposobne.

presvetli
08.07.2003., 17:52
Amerika mi je nazalost malo predaleko, ali kad sam spominjao zapadne banke, mislio sam na Sloveniju, Austriju, Italiju ili Švicarsku, tj. zemlje koje su nama bliske geografski. Moje iskustvo je da te banke naplaćuju korištenje tekućih računa, a bilo je slučajeva da čak naplaćuju i podzianje gotovine u poslovnici u visini 1 %, govorim o Austriji.
U USA doduše, a mozeš me ispraviti mislim da nema naplate dok god radiš nešto po računu, međutim, mislim da i kod vas postoji inactivity fee.

Što se tiče naših 46 banaka, pitanje je da li sve naplaćuju uslugu korištenja tekućeg, vjerojatno ne, međutim, ono što klijenta zadrzava u banci, nije obično naplata takve usluge, već paleta usluga. Naravno, da svih tih 46 banaka ne bi prošlo filter kad je riječ o tome. Mozda desetak banaka, ne više.

Pajo Patak
08.07.2003., 21:42
u sustini se slazem sa presvetlim,

trziste formira uslugu, i banke naplacuju svoje usluge, nista tu nije cudno.

sto se tice amerike, da zaista im je financijski sektor puno razvijeniji i bolji od hrvatskog, pa tako i banke pruzaju jeftiniju i bolju uslugu. Ali moras uzeti u obzir velicinu njihovog trzista. Ja recimo imam racun u lokalnoj credit union banci koja mi ne naplacuje nista (no to vrijedi samo za zaposlenike odredjenog broja kompanija). Ajde paket cekova dodje $10, ali njih mogu imati nekoliko godina, jer ih slabo koristim (za par racuna mjesecno). Sve ostalo je besplatno. Transfer brokeru besplatan, overdraft between savings and checking besplatan (drzim 0 in checking, sve u savings, radi kamate), sam account nema nikakvih fees, osim ako imas cancelled check, ili ako odes u minus, sto ne radim. Dobijam mjesecni statement na papiru, makar mi ne bi smetalo da mi uopce ne salju, jer ja ionako provjeravam online. ATM (samo od te banke) je besplatan, ali ako koristis neciji tudji ATM, onda ti naplate oko $2 po transakciji.

E sad ako odes u neke vece banke koje imaju nacionalnu mrezu poslovnica tipa Bank One ili National City, oni vec imaju fee ako ne odrzavas odredjen limit, chargaju za overdraft protection, itd.

Onda odes u jos veci extrem i otvoris bankovni racun u recimo Etradeu, i tamo su jos nefleksibilniji sto se tice limita, atm-a, itd.

U US imas paletu banaka koje imaju svoju funkciju, svoju ulogu, drugaciji target market, ali to je zato sto je trziste veliko i bogato. U HR banke pruzaju uslugu prema svojim mogucnostima trzistu koje je puno limitiranije. Zato, vjerovatno opravdano, je njihova usluga nesto skromnija i skuplja.

Gazda
09.07.2003., 02:34
Ja ne vidim zasto banke imaju pravo naplacivati da drze moj novac, buduci da one moj novac koriste za ulaganja i mlate finu lovu na istom, a ja od toga dobim mizernu kamatu, i to samo ako otvorim stedni racun sa kojeg smijem besplatno dici lovu jednom mjesecno, a sve iza toga mi naplate 20 kn po tranzakciji. Dakle, ako vec na meni zaradjuju, onda bi barem mogli mi ne naplacivati cinjenicu da na meni profitiraju.

Mr Spiker
11.07.2003., 03:45
Hajde Gazda, daj si malo truda pa proceprkaj po internetu, svaka ti banka ima tamo objasnjeno sve o transakcijama, vrstama racuna, i opcijama po racunima.

Mozes si pronaci onda nesto zgodno sto ti odgovara, i ako ti je u intersu da imas minimalne fees sigurno ima takvih opcija.
Onda sjecam se uvijek je bilo na ANZ-du da ako imas neku sicu u plusu od recimo preko $1200, gotovo da nemas nikakvih fees ili ih nemas uopce, a transakcije preko interneta su bile oko 25c, ne znam jesu li sad puno vise jer nisam neko vrijeme provjeravao, recimo direct debit ti je bio 25 c, i nije tako nesto strasno.

Anyway, preporucujem ti ANZ, uvijek su bili OK, cisto sumnjam da su bas nedavno otisli na kvasinu.

Mr Spiker
11.07.2003., 04:40
Hehehe, ja imam s mojom bankom deal, nesto kao neki professinal package, koji onda placam $300 godisnje. :)

Ali to za mene radi jako dobro.

Neki od benefita su da nemam nikakve fees po racunima, transakcijama, izvodima, na cemu najvise peljese obicne smrtnike.

Ustvari kod mene je interes da mi banka da nesto drugo, sto meni itekako odgovara, a ne da se s njima navlacim za nekih 25c po transakciji, ili 8 ili 10 slobodnih pa onda fees. A to i oni jako dobro znaju.

Tako recimo imam 0.75% off standard variable interest rate na mortgage-u, sto je OGROMAN popust, drugim rijecima kao da sam dozivotno na honey moonu. (Honey-moon je izraz za interest rate koji obicno smrtnici dobiju na mortgage prvih 1-3 godine dana, onako da ne skviknu od soka, a poslije ih prebacuju na standard variable rate :) kad se malo oporave )

Onda imam drugi najbolji feature a to je 100% offset po mortgage accountu. To vam znaci, da sva ostala lova, koju mozebitno imam na smrtnickom transakcijskom racunu u mom slucaju radi kontra dugovanja po mortgage racunu, ili "offsetuje" totalni iznos balansa. Znaci sva "ustedjevina" kuju imam kod te banke mi se automatski racuna kao da je u mortgageu.
Ovo mozete ekvivalento izjednaciti kao da vam ta lova donosi istu stopu kamate po kojoj vam se obracunava mortgage, i to NETAKSIRANO, a ako uzmete u obzir da normalno placate drzavi taxu na dobitak koji ste ostvarili na racunu, onda dalje ispada kao da imam stedni racum s oko recimo nekih ludjackih 10% kamate. :) A to normalno u ovoj situaciji low interest rates ne mozete dobiti nigdje, ili sam u snu. :)

Onda mortgage account je totalno flexibilan, (no fees at all). Mogu s njega raditi sve transakcije kao s obicnog transakcijskog racuna, ili bilo sto, a mogu ga linkovati i kao opciju na svejedno kreditnoj ili debitnoj kartici.

Dalje imam totalno flexibilan equity access, no fees at all, ako to hocu, i kad god hocu "zahvatiti" u equity koji se kroz svega par godina poprilicno zbildao na residential property. Ovo mi jako odgovara jer kad mi treba lova po nekoj investiciji, onda mi je odmah tu nadohvat ruke, jer i ovaj racun se "ponasa" kao bilo koji transakcijski racun.

Ima tu jos, pa ako vas zanimaju detalji onda pitajte.

Zakljucak je, moze se prilagoditi banking svojim potrebama tako da vam banka bude vise partner a ne nuzno zlo.

Sve ovisi kakve su vam potrebe. :)

damion
31.07.2003., 16:21
Svi vi koji sanjate o zivotu u Americi pogledajte ove brojeve I zamislite se…

Kuca
Primaran kredit $152.000 5%
Sekundaran kredit $30.000 8.3%
Porez na nekretnine $456 mjsecno
Obavezno osiguranje $160 mjesecno

Prijevoz
Daewoo Leganza ’99 $7800 4.9%
VW Jetta 02 $18000 6.6%
Auto osiguranje $130 mjesecno

Osoban Kredit $12000 8%

Commodus
03.08.2003., 03:43
Winona1 kaže:

Netko s iskustvom ?

Moja ideja je dici kredit ali imati vise od pola ustedjeno svoje love, pa rizik nije tako veliki ali s obzirom na cijenu nekretnina ovdje ) to bi moglo potrajati

vraćaš samo kredit a ne i kamatu, ne može banka uzeti kamatu koja nije došla na naplatu!

nikada se ne odvajati od casha! Dići kredit koliki god daju, a s cashom ulagati i zarađivati za lakše vraćanje kredita!!!

Commodus
03.08.2003., 03:44
Winona1 kaže:

Sto ako krene nesto po zlu i ja nisam u stanju odplacivati kredit ?

vraćaš samo kredit a ne i kamatu, ne može banka uzeti kamatu koja nije došla na naplatu!

nikada se ne odvajati od casha! Dići kredit koliki god daju, a s cashom ulagati i zarađivati za lakše vraćanje kredita!!!

stefano
19.08.2003., 17:49
Ja=do dozvoljenod minusa
Supruga=do dozvoljenod minusa
Krediti=50.000 na 6 godina
=35.000 Eura dužan obitelji
Kreditne kartice=Amex zelena i zlatna
Zaključak= U dugovima smo do grla ali živi se.:top:

banderas
20.08.2003., 16:26
Gazda kaže:
Americano, slazem se. I ne samo to, nego treba racunati i na inflaciju preko tih 30 godina. Ok, danas je inflacijska stopa mala u vecini zemalja - 2, 3% godisnje, ali zbroji to na 2-3 desetljeca..zadnje rate za otplatu stana/kuce ce ti bit ko da pojedes burek.

Hmmm, nije moje podrucje, ali mislim da se racuna aktualizacija, inace dugogodisnji krediti ne bi imali nekog velikog smisla. Jos manje smisla bi imali mirovinski fondovi.

korisnik
21.08.2003., 12:40
Kao prvo, inflacija nije vezana uz državu nego uz valutu, a kako su krediti uglavnom vezani valutnom klauzulom na EUR-o, onda se treba gledati kolika je inflacija EUR-a.

Secundo
21.08.2003., 15:17
Stambeni kredit, <10% mojeg i zeninog prihoda. Moram napomenuti da su kamatne stope u ovom trenutku vrlo povoljne, ispod 2%.