PDA

View Full Version : Djeca i religioznost

Septembar
27.06.2003., 10:48
potaknuta jednim postom pitam vas
koliko su vasa djeca religiozna, i koliko vi (ne)prenosite religioznost na njih?

ja nisam bila neki posebno prakticirajuci vjernik (mada se to pocelo mijenjati u zadnje vrijeme). otac joj je ateista i ima averziju prema crkvi i svemu religioznom.

a moja kci ima ugradjeni (ili preneseni od mene i bake) neki respekt prema Bogu

prvi put je pocela pricati o tome, sa 4-5 god, kad je umrla majka jedne curice u njenom vrticu. onda su tete pricale sa njima, objasnjavale kako je ona sad na nebu, kako je Bog cuva... i tako
tako da je i princeza prihvatila lik Boga kao nekog vrhovnog zastitinika

ima i ugradjeno da Bog gleda odozgo, da sve zna sta se dogadja, i da Bog zeli da se svi volimo i budemo dobri jedni prema drugima

uvijek me opominje kad opsujem nesto, jer kao to se ne smije, cuce me Bog.

a najbolja je bila kad je na nekoj tomboli za Bozic dobila nagradu djeciju bibliju. prvo me pitala sta je, ja joj rekla kako je to knjiga o Isusu i njegovom zivotu i ucenju. onda je bila presretna zbog "glavnog" zgoditka, jer joj je to bilo tako velika i vazna knjiga.

baka ju uci da molitva pomaze, opusta i spasava, naucila ju je 1-2 djecije molitve andjelu cuvaru, i to ponekad izmoli

nije raspolozena da ide na vjeronauk, a ne mislim je forsirati (ni mene moji nisu)

ona sama to u svojoj pametnoj glavici poslozi sebi slike, tacno kako treba, bas kao neko sesto culo :)
jako sam zadovoljna, nekako je iskonski dobra i postena. i ne mislim a je takva zato sto je blago religiozna, nego bas obrnuto- dobra je, te nalazi da se Bozije ucenje poklapa sa njenim uvjerenjima.

sad kad je papa bio u cro, baka nam je bila dole na jednom doceku, pa su se njih dvije poslije cule. tako je bila sva ushicena kad joj je baka pricala kako je imala nase slike, kako se molila za nas, kako je vidjela papu iz neposredne blizine. maloj je strasno zao bilo sto i ona nije bila dole da ga vidi, i da zeli neki put obavezno ici... a ja samo slusam i divim se (a i cudim) koliko je tog duhovnog u njoj, bez da sam ja uopce nesto previse prenosila...
ma nevjerojatno...
pa se pitam da li religioznost zaista moze biti toliko iskonska u tako ranom dobu, tj spontana, bez prevelikog nametanja?

eska
27.06.2003., 11:15
hmm, moja djeca su tek u vrticu dosla u kontakt sa religijom. ja vjerujem u boga ali sa crkvom nemam nekakve posebne veze i nisam sa djecom o tome pricala. u vrticu su odmah poceli uciti djecije molitve prije jela, povremeno ici u crkvu , teta im cita iz djecije biblije....oni su isto kao i tvoja princeza odusevljeni , postavljaju mali milion pitanja (na koje ja vecinom nemam odgovora :) ) poceli smo i kuci sa tim molitvama prije jela, prije spavanja....mislim da okolina puno utice na djecu i njihov odnos prema bogu i crkvi.

primjetila sam da se u skoli ta odusevljenost gubi, da djeca casove religije smatraju dosadnim , odlaske na mise -gubljenjem vremena .....
odlucila sam se ne mjesati previse u to, sve dok ih religija zanima pusticu ih ali ih nikada necu tjerati (kao mnogi roditelji u mom mjestu) da idu u crkvu jer time ne postizu nista dobro.

nologo385
27.06.2003., 11:46
Odgovorit ću ti iz dva aspekta.

Definitivno je lakše djeci neke stvari objasniti bogom (malo b). Lakše im objasniš svijet, nagrade i kazne. Kasnije ako oni sami shvate da stvari stoje drugačije, neće se previše opterećivati vjerom.
S druge pak strane, moje iskustvo govori, da ako Bog nekog (ovaj puta s velikim B) želi pozvati, onda će ga pozvati, bez obzira na godine. Vjerujem da i mala djeca, baš kao i mi - velika djeca - mogu biti i iskreni vjernici koliko i tradicionalno-običajni.

VelmaX
27.06.2003., 13:14
Moj stariji sin je vrlo sličan tvojoj kćerci po tome.:)

On ima nekakvu svoju predodžbu o Bogu, ja se u to ne miješam baš previše jer sam agnostički raspoložena po tom pitanju i najčešće mu kažem da ja osobno ne znam te odgovore ali da neki ljudi kažu... to i to.

Ne ide na vjeronauk, ali zna osnovne činjenice o kršćanstvu.
Nešto od prijatelja, nešto sa satova vjeronauka koje on ponekad neobavezno sluša;) , nešto iz crtića:rolleyes: , nešto od mene.

Možda je nesistematično, ali ja mislim da su to ionako pitanja o kojima svatko sam treba pronaći put za sebe.

Nešto sam mu natuknula i o budizmu, spominjali su to iz povijesti, i općenito o različitim pogledima. Nek bira.;)

GoldenSurferFromCRO
27.06.2003., 15:09
Vrlo zanimljivo, imam sve veci dojam da ce tvoja mala otici u casne sestre.
Bi li njoj to branila?
Mislim da bi, jerbo se sve vise cini da ona placa tvoje grijehove....:rolleyes:

Septembar
27.06.2003., 15:14
GoldenSurferFromCRO kaže:
Vrlo zanimljivo, imam sve veci dojam da ce tvoja mala otici u casne sestre.
Bi li njoj to branila?
Mislim da bi, jerbo se sve vise cini da ona placa tvoje grijehove....:rolleyes: :rolleyes:
bezgrjesni golden :angeleye:
cije ti grijehove placas kad te bog "nagradio" takvim umom :bang:

Basta
27.06.2003., 15:17
Ajde Golden, nemoj se razračunavat preko djece... :)

GoldenSurferFromCRO
27.06.2003., 15:17
OK, salim se, to je jedna od mojih konotacija.
Nista strasno. Nisam ja bezgrjesan, ali eto nekako to ide u skupu, no o tome ne vrijedi razglabati jer jos nije ni pocelo ono kada ce tvoja otici u samostan.
Mislim da nece otici, jer ti si jako dobra i sutjet ces o svemu tome, a ona ce znati da samostan nije za nju.

Sorry na mojoj ludosti.:D

parsifal
28.06.2003., 12:15
VelmaX kaže:

Nešto sam mu natuknula i o budizmu, spominjali su to iz povijesti, i općenito o različitim pogledima. Nek bira.;)

mozes li reci

a) koliko on ima godina
b) a sto si mu rekla o budizmu
c) i kako je on reagirao

parsifal
28.06.2003., 12:22
zanimljivo mi je da sam namjeravao otvoriti bas ovu temu!

stalno mi se motala po glavi prica od prije sa foruma kako je jedna zena putovala avionom i mali je odusevljeno rekao:

"sada cemo znaci vidjeti baku jer si rekla da je ona na nebu":eek: :( (a cijeli avion kako je receno je zasutio)

tj htio sam pitati KOJI JE ONAJ PRAVI NACIN TUMACENJA RELIGIJE DJECI?

takodjer me zanimalo

ako je netko od vas ovdje ateist

KAKO TUMACITE DJECI PITANJA SMRTI,POSTOJANJA, "BOGA" :amen:

jos bi me zanimalo

vecina od vas je ovdje pisala "romanticno" o religiji i djeci.
ok,to je jedan aspekt

ali

zanima me kako u praxi tumacite stanja i situacije

nepravde,
patnje
zla
bolesti
smrti

npr kako djetetu obasnjavate gubitak kucnog ljubimca,

bake,....oca:( :cry:

IlBo
29.06.2003., 00:15
Zanimljivo.
Ja nisam ateista,ali ni religiozna.Rekla bih agnostik,ali se ne volim svrstavati.Drugim rijecima,ne optuzujem nikoga da je u krivu,ali priznajem samo dokaze koji bi i onima rodenim na drugim mjestima i pod drugim utjecajima,drukcijih religioznih i ateistickih opredjeljenja,dokazali ispravnost svog stava.Mislim da imam jake moralne norme,i to je izazvalo da me cesto za drustvo birjau religiozne osobe,iako je moje misljenje da oni ponekad tesko prihvataju da crkva,tj. religijska institucija i svete knjge nisu jedini izvor morala.
Moj muz je religiozan.I razlicitog nacionalnog i religijskog porijekla od mog.Mnogo smo o tome razgovarali.Jer naravno,on bi htio odvesti sina u svoju crkvu i uvjeriti ga da je to apsolutno tako,a ja se ne slazem da ga treba odgajati samo u tom smijeru.Kompromis je pronaden ovako.
Iako to djeluje zbunjujuce,mi oboje dajemo svoje misljenje.Mnogima je djelovalo zbunjujuce i to sto se recimo u nasoj kuci govore tri,a bili smo izlozeni i cetvrtom jeziku.Pa ipak mali je vec s 2 godine govorio jezik koji je dominantan u tom momentu i okolini,i razumio oba,i dodatno dio druga dva(sto je vec i zaboravio).Dakle,oni su sposobni da prime vise informacija i podijele ih u prave dijelove mozga.
Ovako nekako.Muz ima pravo reci sta crkva kaze o Isusu,o spasenju,itd.Ja mu kazem da neki ljudi vjeruju da je Bog stvorio ljude,kao tata.Da neki ljudi vjeruju u druge ili trece bogove i pravila.Ali da ja ne znam ko je u pravu.Da je vazno biti dobar covjek.Da niko ne smije ciniti drugom sto ne zeli da se njemu ucini.Da ni pod kojim zakonom nemamo pravo uzeti tudi zivot,ali se imamo pravo braniti.
Imali smo nedavno dva smtna slucaja.Moj otac,i majka mog muza.Oboje su bili bolesni,pa sam mu rekla da njima ovdje nije bilo dobro,i morali su otici negdje gdje bi im bilo bolje.Ne znam hocemo li ih opet vidjeti.Ne znam zasto,ali se tijelo ponekad pokvari i boli.Bas kao sto ponekad njega boli stomak,a ne znamo zasto.Ili kako se igracka opokvari,pa je ne mozemo popraviti.Da moramo nauciti da budemo strpljivi.Da bih i ja voljela zauvijek se igrati i biti srecna,ali nije uvijek tako.Da nisu svi ljudi i sva djeca dobri,ali mi moramo biti.Da izbjegavamo svadu i da se zali meni na nepravdu,a niposto ne napada druge.
Mi se jako cesto selimo.Promijenili smo tri drzave,ako ne racunam ceste posjete mojoj kuci,u Bosni.Zato kod nas postoje pravila koja se ne smiju krsiti,i dobro su objasnjena(a ne natjerana fizicki) i ponavljana,i ja moram reci da,iako znam da on to sve ne razumije potpuno,on nalazi utociste u nama,i to je jedini apsolut.Ne pokazuje strah od promjena,jer zna da nije sam.Teze mu padaju promjene bez oca(sto se takode cesto dogada).Pokazuje mnogo ljubavi za ljude,i mnogo njeznosti prema drugoj djeci,osobito mladoj,iako je izuzetno aktivan i prohtijevan.(Prijevod:Ima veceri kad nakon dana provedenog s njim padnem u krevet,ili kad bih cupala vlastitu kosu ako mi samo jos jednom kaze :"A zasto?",a usta ne zatvara izuzev kad spava.)Poenta,do sad,a zauvijek cu uraditi sve da ga nastavim uciti tome,i prilagodavati se njegovom uzrastu,je pokazao izuzetno postovanje prema zivotu,i bolesnima,i saosjecanja.I to mu nije dato kao lekcija iz knjige,nego iz zivota,bez obzira na to sta je svijet,i otkud.Nepravda ga ljuti,ali za sad on jos misli da pravda pobjeduje.Ucim ga da iako nekad moramo mi popustiti i mi otplakati,u sustini nekad i negdje stvari se rijese i same.Pr.,djecak ga je udario na igralistu,cija je mama sjedila nedaleko,i razgovarala s drugom majkom,i ni malo interesovanja nije pokazala na plakanje mog sina:"Ovaj djecak me udario!"Ja sam mu glasno viknulo da svi cuju da side sa tobogana,jer se niko ne treba igrati s djecom koja tuku i guraju druge.Na to ta mama nista nije rekla,a njen sin je poceo plakati i molio mog sina da mu oprosti i da se ipak igraju zajedno,na sta je moj sin pristao.Ili u drugoj slicnoj situacji,nakon sto ga je dijete udarilo,na isti nacin,svim prisutnim sam rekla sinu da mi je zao,i da nisu svi ljudi dobri,i rekla tom malom poprilicno ostro da mi mozemo i naci njegovu mamu i otici po menadzera da vidimo smiju li se djeca tjerati sa McDonald's igralista.Mali je sisao,plakao,i za manje od 5 minuta su otisli odatle.Naravno da nece sve situacije imati takav rezultat,ali zato pokusavam da ga naucim strpljenju,jer ljutnja ne pomaze.Prije cemo rijesiti probleme ako ih pokusamo razumjeti.Trudim se dati mu dobar primjer,iako znam da i ja grijesim.
Sve su to zivotne skole.U religiji nema nista lose,ukoliko ne ugrozava druge.Religija nije jedini nacin suocavanja sa problemima i rjesavanja zivotnih nedaca.Najveci i najbolji vjernici koje sam ja upoznala nikad nisu zapjenili tjerajuci druge da priznaju kako je njihovo misljenje najbolje.Njihova religija je najbolja i jedina za njih,i sve dok im obogacuje dusu,a to se lako da prepoznati,za mene su svi jednako savrseni.Onog momenta kad osjetim da pripadam negdje,tog momenta cu postati pripadnik jedne religije.Za sad mi ovako ide sasvim dobro.I mislim da ni sina ne ostecujem.
Slazem se s Velmom.Neka bira kad je dovoljno odrastao i razumije bolje.Umeduvremenu mislim da to nece od njega napraviti ni bolju ni goru osobu ni pred ljudima ni pred bogom.
I moj sestric je pitao jednom prilikom mamu dok mu je ona objasnjavala pojmove baka i djed,mame i tate,i mamine mame,i kako je svakoga rodio neko:"A ko je rodio onog prvog?"Nije mu znala reci.Danas mu je 14,uzoran je ucenik,pobjeduje na takmicenjima iz jezika,matematike,sportova,i vrlo je privrzen porodici.Jos uvijek rado posjecuje i baku,moju mamu,i cak planira i sam provesti vise vremena s njom kad krene u srednju skolu,koja je blize njenoj kuci.Smrt djeda je prihvatio dobro.Pokazuje dostatno postovanje prema odraslima.A u njihovoj kuci niko nije religiozan.Po mom misljenju on je na odlicnom putu da se razvije u kvalitetnog i zdravog mladog covjeka.Pa vidjecemo.

VelmaX
29.06.2003., 11:07
parsifal kaže:
KAKO TUMACITE DJECI PITANJA SMRTI,POSTOJANJA, "BOGA" :amen:

zanima me kako u praxi tumacite stanja i situacije

nepravde,
patnje
zla
bolesti
smrti

Za objašnjenje moralnih načela Bog nije potreban.
Čak štoviše, pozivanjem na Boga moral nije uopće objašnjen, nego naređen.

Nepravda narušava osjećaj za simetriju i ravnotežu, klinci to jako lako uočavaju.

Općenito se moralna načela mogu objasniti putem formule "Kako bi tebi bilo kad bi ti netko to isto napravio?"
Na taj način se razvija svijest o ravnopravnosti svih ljudi (nema razlike između "ja" i "netko drugi") i na temelju toga je lako izgrađivati moralnost.

Za pitanja na koja čovječanstvo nije iznašlo odgovore, poput pitanja Boga, ne vidim zašto bi roditelji trebali znati odgovoriti. Nije uopće loše potaknuti dijete da samo traži ako ga nešto zanima.

Za smrt isto tako, ja sam rekla što ja mislim, ali da nisam još probala pa ne mogu biti sigurna da je to tako. (To jest, da si tamo gdje si bio i prije rođenja - možda nigdje, a možda se ne sjećamo.) Ako oni žele vjerovati u život nakon smrti, ne pokušavam im to razoriti.

Uglavnom, nema dogmi.

trn2
28.05.2008., 00:59
Dobro jutro!:)
evo da oživim nešto davno zaboravljeno a za mene poprilično aktualno.
Moje dijete ima pet godina i o smrti promišlja i pita već par godina.
Rano, znam, no pitanje je imam li ja tu opće nešto za reći.
Prva su pitanja bila tipa : Kamo idemo kada umremo? ( Kasnije shvaćeno da je pitanje postavljeno nakon gledanja crtića " Svi psi idu u raj")
Zatečena pitanjem i potpuno nespremna počela su objašnjenja tipa: pretvaramo se u zvijezde, idemo u nebo...itd.
Neki dan se rafal nastavio...onako , barem meni naizgled ničim izazvan...
on: Postoji li Bog?
ja: Ne znam, vjerujem da postoji.
on:Je li bog muško ili žensko?
ja: Ne znam ali mislim da nije ni jedno ni drugo...
on: Je li bog životinja?
ja. Mislim da nije. Vjerujem da je bog neko čudnovato biće..
on: AHA! Bog je sve i ja i ti i kauč i flomasteri i ...
ja: ostala paf!!!!!!!!!!! mislim da si u pravu...bog je sve

slična iskustva?

shtefy
28.05.2008., 06:59
Evo, i dragi i ja smo ateisti i tako namjeravamo odgajati i naše djete. To ne znači da ćemo joj ikada braniti zanimanje za vjeru, ali ćemo joj svakako pokušati usaditi zdravu radoznalost, razmišljanje isključivo svojom glavom, razumnu dozu skepticizma, znanstveni pogled na svijet i vjeru isključivo u sebe i ljude oko nje.

U našem vrtiću postoji religiozni odgoj (po želji), ali mi smo protiv, prvenstveno zato što tako mala djeca prihvaćaju ono što im se kaže bez da su u stanju sama o tome razmišljati i preispitivati rečeno.

Dalje, osobno mi se ne sviđa da se djeci sve objašnjava kao "božja volja" ili slično... Upravo sam nedavno zbog bolesti djeda (srećom bespotrebno) razmišljala kako bih klinki objasnila da je npr. djed umro. I zaključila sam da mi se nikako ne bi svidjela ta šema da je djed "otišao u nebo". Radije bih se potrudila i objasnila joj njoj primjerenim riječima da je životni ciklus takav da uključuje rađanje, život i smrt, da je smrt neminovna i da nama dragi ljudi ostaju živjeti u našim uspomenama. Također mi se ne sviđa da se u životu oslanja na molitve, vjeru u nešto neviđeno i sl. Želim da prvenstveno vjeruje u sebe, da shvati da je ona sama glavni faktor koji određuje svoj život, da se oslanja samo na sebe i bliske osobe...

Inače, ona je zaista dobra osoba. Obzirom da ima samo tri godine, ne znam koliko to znači, jer će se ona još puno mijenjati i razvijati kao osoba. Ali mi želimo da ona bude dobra, ne zato što joj je taj osjećaj, kako je netko rekao, naređen, nego zato što joj želimo objasniti da takav treba biti zato što je to ispravno, zato što to očekujemo od drugih ljudi prema nama...

MissLestrange
28.05.2008., 08:52
ateistica sam, tako da ni dijete neću odgajati u kršćanskom/muslimanskom/.... duhu. ako jednog dana pokaže interes za religijama, potrudit ću se da dođe do kvalitetnih informacija. na meni je da od nje napravim osobu koja čvrsto stoji s obje noge na zemlji, kojoj glava nije samo za ukras, koja će sve detaljno analizirati i uvijek težiti novim znanjima ne prihvaćajući ništa zdravo za gotovo. prvo neka "istrenira" mozak, a onda neka sama bira, ja joj nametati ništa neću.

ina25
28.05.2008., 09:21
mene zanima,odnosno više pretpostavljan da niste onda krstili svoju dicu??ako smijen pitati,i zanima me onda ,ako niste(pogotovo mame starije dice) kako se to odrazilo u školi,naime čini mi se da je vjeronauk obavezan,da li ima netko kakave informacije??

MissLestrange
28.05.2008., 09:40
vjeronauk, srećom, nije obavezan. moja ima tek dvije godine pa ti ne mogu puno reći o tome, ali nisam ju krstila i ne namjeravam. moji nećaci isto nisu kršteni, stariji ide u osnovnu školu i ne ide na vjeronauk. on je, naime, budist srce tetkino :D

shtefy
28.05.2008., 09:56
Nisam krstila malu, i do njene 18. godine, čak i ako ona pokaže želju, sumnjam da ću joj dopustiti. Poslije 18. - njeno pravo da radi šta hoće.

Srećom, vjeronauk nije obavezan, iako nema nikakvu prihvatljivu alternativu. Ali neću joj dopustiti ni da ide na vjeronauk. Smatram da nije u redu indoktrinirati djecu dok još nisu u stanju stvarati svoje stavove. Bilo bi mi puno draže da postoji neki predmet koji bi djecu sa neke neutralne pozicije, povijesne, učio povijest religija, usporedbe, povijesne činjenice i sl.

SaveAss
28.05.2008., 10:18
u vrticu su odmah poceli uciti djecije molitve prije jela, povremeno ici u crkvu , teta im cita iz djecije biblije.....

je li ovo uobičajena praksa u vrtiću ili ovisi o stupnju religioznosti pojedine tete?

ina25
28.05.2008., 10:53
znam da nije obavezan od 5-8,ali što je od 1-4,zar nije obavezan u zg??ako nije ,što klinac koji ne ide,da li ima etika,ka meni recimo u srednjoj nekad,naime isto ne planiram krstit dite,iako osićan pritisak od familije,kod mene je bila sloboda virovanja u bilo što,recimo ja san jedina išla na vjeronauk,iako moji s crkvom nisu ništa imali,prestala u 8 razredu,i opet nisu ništa imali s tim!!totalna sloboda

shtefy
28.05.2008., 11:24
Vjeronauk nije obavezan nikako i nigdje. Kada bi bio obavezan, ja bih sa obitelji emigrirala. A mislim da je nepostojanje alternative upravo smišljeno kako bi se na što više djece izvršio pritisak da ga pohađaju.

Druga stvar je pritisak okoline.

SaveAss
28.05.2008., 11:42
Jasno da nije obavezan, no mene konkretno zanima jel to neka uobičajena praksa da se u državnim vrtićima prakticira molitva prije jela, čitanje Biblije i sl?

Ako želim da mi se dijete moli poslat ću ga kod časnih sestara u vrtić. A ako ne, odakle ikome pravo da se miješa u pitanje religioznosti mog djeteta, pogotovo u provođenju rituala bez mog dopuštenja i znanja?

shtefy
28.05.2008., 12:48
Jasno da nije obavezan, no mene konkretno zanima jel to neka uobičajena praksa da se u državnim vrtićima prakticira molitva prije jela, čitanje Biblije i sl?

Ja sam zapravo odgovorila ini, u pitanju su bile škole. Ali koliko sam čula od onih čija djeca idu u državne vrtiće, nije to neka uobičajena praksa, čak štaviše... Šogoricina mala ide u državni vrtić, ali nema ni govora o nekakvim molitvama, religiji i sl. iako su oni vjernici i mislim da ne bi imali ništa protiv.

I kod nas u privatnom vrtiću postoji mogućnost religijskog odgoja, ali mislim da to ne rade tete, nego da netko dođe izvana. Zapravo me nije zanimalo, pa nisam ni pitala, a nisam ni od jedne druge mame čula da priča o tome...

ina25
28.05.2008., 13:20
Vjeronauk nije obavezan nikako i nigdje. Kada bi bio obavezan, ja bih sa obitelji emigrirala. A mislim da je nepostojanje alternative upravo smišljeno kako bi se na što više djece izvršio pritisak da ga pohađaju.

Druga stvar je pritisak okoline.

ok,to me zanimalo,znači doista nema alternative....sitila san se priče jedne,sad su mi se klikeri upalili,naime jedan dječak je išao na vjeronauk potajno-odnosno ide još uvik-da otac nezna,naime ne da mu se biti sam u učionici dok mu svi prijatelji idu na vjeronauk,majka zna ali nema ništa protiv,kriju od oca,bezveze mi je to,inače mi suprug radi u prosvjeti,ali on radi sportske grupe,sad če mi se malo raspitat,on nema pojma kaže:rolleyes:

ina25
28.05.2008., 13:22
vrtić-religija,,ajme,ne želim to,to triba biti izbor!!!

komar
28.05.2008., 18:31
potaknuta jednim postom pitam vas
koliko su vasa djeca religiozna, i koliko vi (ne)prenosite religioznost na njih?

ja nisam bila neki posebno prakticirajuci vjernik (mada se to pocelo mijenjati u zadnje vrijeme). otac joj je ateista i ima averziju prema crkvi i svemu religioznom.

a moja kci ima ugradjeni (ili preneseni od mene i bake) neki respekt prema Bogu ...

Kad su mi djeca bila bebe prije spavanja sam im čitala priče. Kao što se čitaju djeci bajke, basne, tako sam zbog ljubavi djeda i bake prema vjeri i djeci - uz snjeguljicu, šegrta hlapića, mačak u čizmama... čitala i biblijske priče. Nisam željela da dijete kad prohoda i druži se sa članovima obitelji sazna o vjeri zastrašujuće stvari nakon kojih će biti zamišljeni, zabrinuti... A stariji ljudi iz ljubavi i zabrinutosti za potomke pričaju stvari koje se meni nekad i ne sviđaju. Biblijske priče za dječji uzrast imao je djed - mogu se kupiti, u Zagrebu na Kaptolu u onim knjižarama.... htjela sam preduhitriti djeda i rekla mu - navečer prije spavanja ću vam unuku čitati biblijske priče ako mi ih posudite.

I tako su djed i baka bili veseli a dijete je doznalo za sve moćne priče starog i novog zavjeta, o Isusu, Bogu i čudima. Nikad nismo razgovarali o vjeri na način kako to vi iznosite. Jednostavno smo samo čitali priče ili odlazili na mise. Ovo vam sve pričam da bi vam objasnila ako ovdje ima objašnjenja - kako sam od djece naučila pametne stvari....

Prvi sin kad je imao 4 godine rekao mi je: "Mama ti si ti bila mala djevojčica a ja sam tada bio deda. I morao sam umrijeti. Kad sam umro molio sam Boga da mi dozvoli da me ti rodiš jer si mi se sviđala. I Bog mi je dozvolio, pa si me tako kasnije rodila." U čudu - razgovarajući sa psihologicom - znanicom ona je zaključila: "Tebe tvoje dijete voli i na taj način ti iskazuje tu ljubav!"

Kad je taj isti djecak samostalno jurio po dvorištu dok sam ja kuhala u kuhinji dojurio je i počeo me vuči da brzo dođem u dvotište. Dovukao me je iza kuće i uzbuđeno skakao vičući: "Mama, ovdje je bio Isusek u svemirskom odijelu!" Tako je jadno poskakivao na mjestu žalostan što i ja nisam vidjela Isuseka.

Drugi sin jednako tako dijete koje razmišlja jer su te sve silne priče koje djeca čuju oplemenile njihove duše mi jednom reče nakon što sam rekla rečenicu divljenja kad je bio dobar: "Tebe je Bog jako volio kad te je stvarao zato si mi tako dobar, pametan i lijep." On mi je odgovorio: "Mama on nije volio mene, on je volio tebe pa te je htio razveseliti samnom."

I još jedna misao iz usta drugog djeteta kad je imalo 7 godina. Imao je prijatelja u osnovnoj školi kojeg je jako volio. Stalno su se družili i baš su bili na istoj "valnoj dužini" (i tada i do kraja osnovne škole). Došao je iz škole i zamišljeno mi rekao misao o svom prijatelju: "Mama, svaki čovjek ima svoga duha. Kad moj duh pređe na mog prijatelja onda postajemo slično jednaki. Zato svako mora paziti kakav mu je duh jer kakav mu je duh takvi su mu i prijatelji."

Javila sam se na poticaj sudionice ovog foruma - i jedino što vam želim reči: bili vi ateisti ili vjernici - nemojte se bojati - nit su vam djeca zaštićena ako neznaju ništa o vjeri niti ako znaju "sve" o vjeri. Jednostavno dajte im materijala da si sami kreiraju svoju stvarnost. Moji sinovi danas imaju 23 i 25 godina i uvijek su bili dobri sinovi, a mogu reći i kvalitetni ljudi. Nije im to dala vjera - nego ljubav, pažnja i život bez straha uz roditelja!

http://i45.servimg.com/u/f45/11/85/48/08/11884211.jpg (http://www.servimg.com/image_preview.php?i=536&u=11854808)

komar
28.05.2008., 18:51
KOJI JE ONAJ PRAVI NACIN TUMACENJA RELIGIJE DJECI?

Pravi način je pričati djeci o svemu - što je istina ni mi neznamo pa tako nemožemo ništa sa sigurnošću tvrditi. Dati djeci uvid i informacije, a onda će djeca znati što s tim.

Kako objasniti gubitak: U crkvenim knjigama u prošlom stoljeću tj. na početku prošlog stoljeća upisivao se je podatak o krštenoj osobi i od čega je umrla. Uglavnom se u tu rubriku upisivalo - dodrl se je. I tako su ljudi tada znali da su se potrošili i da više ne mogu funkcionirati na dotadašnji način.

Našla sam na netu ovu rečenicu i jako mi se sviđa: Mi živimo u jednom svijetu koji je uronjen u lažima i koji se pokreće lažima. Što čovjek dublje vjeruje u te laži, utoliko mu je teže da podnese istinu.

Sretno! :kava:

Hermina
28.05.2008., 20:15
Evo, i dragi i ja smo ateisti i tako namjeravamo odgajati i naše djete. To ne znači da ćemo joj ikada braniti zanimanje za vjeru, ali ćemo joj svakako pokušati usaditi zdravu radoznalost, razmišljanje isključivo svojom glavom, razumnu dozu skepticizma, znanstveni pogled na svijet i vjeru isključivo u sebe i ljude oko nje.

U našem vrtiću postoji religiozni odgoj (po želji), ali mi smo protiv, prvenstveno zato što tako mala djeca prihvaćaju ono što im se kaže bez da su u stanju sama o tome razmišljati i preispitivati rečeno.

Dalje, osobno mi se ne sviđa da se djeci sve objašnjava kao "božja volja" ili slično... Upravo sam nedavno zbog bolesti djeda (srećom bespotrebno) razmišljala kako bih klinki objasnila da je npr. djed umro. I zaključila sam da mi se nikako ne bi svidjela ta šema da je djed "otišao u nebo". Radije bih se potrudila i objasnila joj njoj primjerenim riječima da je životni ciklus takav da uključuje rađanje, život i smrt, da je smrt neminovna i da nama dragi ljudi ostaju živjeti u našim uspomenama. Također mi se ne sviđa da se u životu oslanja na molitve, vjeru u nešto neviđeno i sl. Želim da prvenstveno vjeruje u sebe, da shvati da je ona sama glavni faktor koji određuje svoj život, da se oslanja samo na sebe i bliske osobe...

Inače, ona je zaista dobra osoba. Obzirom da ima samo tri godine, ne znam koliko to znači, jer će se ona još puno mijenjati i razvijati kao osoba. Ali mi želimo da ona bude dobra, ne zato što joj je taj osjećaj, kako je netko rekao, naređen, nego zato što joj želimo objasniti da takav treba biti zato što je to ispravno, zato što to očekujemo od drugih ljudi prema nama...

a na koji ćeš joj način objasniti što je s njom poslije smrti? tj. dali ćeš joj reći da ona nema besmrtnu dušu, dok će druga djeca oko nje vjerovati da će živjeti vječno.

i uostalom jel zbilja misliš da je život tvoje kćeri samo ovozemaljski i prolazan i da će živjet samo u uspomenama svoje djeca, unuka ......a onda nestat zauvijek?

Hermina
28.05.2008., 20:29
Nisam krstila malu, i do njene 18. godine, čak i ako ona pokaže želju, sumnjam da ću joj dopustiti. Poslije 18. - njeno pravo da radi šta hoće.

Srećom, vjeronauk nije obavezan, iako nema nikakvu prihvatljivu alternativu. Ali neću joj dopustiti ni da ide na vjeronauk. Smatram da nije u redu indoktrinirati djecu dok još nisu u stanju stvarati svoje stavove. Bilo bi mi puno draže da postoji neki predmet koji bi djecu sa neke neutralne pozicije, povijesne, učio povijest religija, usporedbe, povijesne činjenice i sl.

nećeš joj dopustiti?? vidim da što se tiče mog gore pitanja o duhovnosti djeteta , ti sumnjaš i u djetetov razum do 18 godine?

ma daj molim te. takve zabrane u slučaju da dijete traži "sebe" su apsolutno sebične.

i uostalom što bi loše dijete naučilo na vjeronauku :ne zna:

meni nikad nisu rekli ništa loše. NIŠTA negativno . i da btw. od 5. do 8. razreda smo vrlo detaljno učili o islamu, budizmu, hinduizmu tako da stvarno puno znam o svim vjerama iz čega sam zaključuila da su jako slične i da je sama ideja ista...a to je odraz duhovne prirode čovjeka koju iz neznamkojeg razloga ne treba zatirati.

oduvijek su ljudi bili religiozni, a ta osobina je i dovela do onog što smo sad - duhovna bića.

jer da se oduvijek vjerovalo u smrtnost. nikad se ne bi razvile civilizacije. u vrijeme kad se umiralo s 30 godine i raznoraznih bolesti.baš bi se dizali hramovi i učile vještine, ostavljao trag na stijenama i stavljao nakit u grobnice - da se nije vjerovalo u vječni život.

na tome smo se razvili- na toj vjeri. a sad popljuvati religioznost- po meni je to nepošteno.

a zabrana vjeronauka i inzistiranje na ateizmu - to kao nije doktrina. ajoj :rolleyes:

MissLestrange
28.05.2008., 23:25
meni se vjeronauk definitivno zgadio negdje u drugom osnovne kada smo učili o onih nesjećamsevišekoliko zala koja su snašla egipat i morali smo ih nacrtati, a to je uključivalo i masovno ubojstvo nevine dječice i bilo mi je odvratno uopće za slušat, a kamoli za crtat. čim se vjeronauk prebacio u suprotni turnus svojevoljno sam se ispisala.
tako da, na vjeronauku se itekako može čuti sve i svašta. mojoj generaciji su u osmom razredu tupili kako je kontracepcija zlo i prikazivali onaj film o pobačaju... sreća da sam se ispisala par godina prije, sumnjam da bih se suzdržala i ostala pristojna da sam to morala slušat.
nema teorije da dopustim da mi dijete sluša takve stvari.
ako je već učenje o religiji neophodno neka im uvedu predmet koji će ih podučavati detaljnije o tome ali bez navijanja za neku određenu religiju. dakle, činjenice, ne subjektivni dojmovi.
no vjeronauk vjerojatno ovisi i od predavača do predavača, iako sam za malo njih čula da su ugodni.

shtefy
29.05.2008., 07:05
a na koji ćeš joj način objasniti što je s njom poslije smrti? tj. dali ćeš joj reći da ona nema besmrtnu dušu, dok će druga djeca oko nje vjerovati da će živjeti vječno.

i uostalom jel zbilja misliš da je život tvoje kćeri samo ovozemaljski i prolazan i da će živjet samo u uspomenama svoje djeca, unuka ......a onda nestat zauvijek?

Kao prvo, ja sam ateista, to znači da ja (niti moj dragi, a ni naše obitelji) ne vjerujem u nikakav život poslije života, besmrtnu dušu i sl. Ali to ne znači da mi imamo nekih problema u nalaženju smisla u ovom životu, u nalaženju njegovog smisla i ljepote... Samo to gledamo na drugi način. Osim toga, a otkud tebi ideja da sva druga djeca vjeruju u besmrtnu dušu? Ja to nigdje nisam primjetila.

Uostalom, upravo si rekla dovoljno o kršćanskoj toleranciji prema neistomišljenicima...

nećeš joj dopustiti?? vidim da što se tiče mog gore pitanja o duhovnosti djeteta , ti sumnjaš i u djetetov razum do 18 godine?

ma daj molim te. takve zabrane u slučaju da dijete traži "sebe" su apsolutno sebične.

i uostalom što bi loše dijete naučilo na vjeronauku :ne zna:

meni nikad nisu rekli ništa loše. NIŠTA negativno . i da btw. od 5. do 8. razreda smo vrlo detaljno učili o islamu, budizmu, hinduizmu tako da stvarno puno znam o svim vjerama iz čega sam zaključuila da su jako slične i da je sama ideja ista...a to je odraz duhovne prirode čovjeka koju iz neznamkojeg razloga ne treba zatirati.

oduvijek su ljudi bili religiozni, a ta osobina je i dovela do onog što smo sad - duhovna bića.

jer da se oduvijek vjerovalo u smrtnost. nikad se ne bi razvile civilizacije. u vrijeme kad se umiralo s 30 godine i raznoraznih bolesti.baš bi se dizali hramovi i učile vještine, ostavljao trag na stijenama i stavljao nakit u grobnice - da se nije vjerovalo u vječni život.

na tome smo se razvili- na toj vjeri. a sad popljuvati religioznost- po meni je to nepošteno.

a zabrana vjeronauka i inzistiranje na ateizmu - to kao nije doktrina. ajoj :rolleyes:

Prvo, moja zabrana da se krsti prije punoljetnosti nije ništa više licemjerna od vašeg krštenja bebe koja je posve nesvjesna svijeta oko sebe i nema nikakvog izbora. Osim toga, užasavam se koncepta da su djeca već rođenjem griješna, to mi je jedna od najodbojnijih dogmi u vjeri. Moje djete je divno, dobro, i predstavlja svu nevinost i čistoću ovog svijeta (a mislim i sva druga djeca) i ne dozvoljavam da ju se "pere" od nekakvih nametnutih imaginarnih grijeha i da joj se od rođenja nameće osjećaj krivnje ni zbog čega.

Dalje, tvoja iskustva sa vjeronaukom možda nisu loša. Ali u našoj školi već i vjernici počinju bježati sa nastave vjeronauka jer je velečasni malo previše "revan". Osim toga što pljuje po svim neistomišljenicima, isto tako djeci prijeti vatrama paklenim, vrijeđa sve ostale vjere i dijeli jedinice "zato što nisu lijepo nacrtali anđela". No svejedno, ne dopuštam da ju se indoktrinira jednostranim mišljenjima. A konfesionalni vjeronauk je upravo to.

Na ostalo je odgovor to što se ljudsko društvo razvija i uči, ono što je prije bilo neobjašnjivo i pripisivano nevidljivim silama, danas je znanstveno objašnjeno. Prije su ljudi vjerovali u svašta, pa je sve to s vremenom napuštano. Ja protiv vjernika nemam ništa, sve dok meni ne nameću svoja uvjerenja. Jer ja njima također ne namećem svoja. Velik dio mojih prijateljica su vjernice, poštujemo jedne druge i uvažavamo tuđa mišljenja. Ali većina njih je također protiv vjeronauka i općenito religijskog odgoja po školama.

A ono loše što mislim da mi djete može naučiti na vjeronauku si upravo ti pokazala: nerazumijevanje i neprihvaćanje drugačijih mišljenja... :ne zna:

Hermina
29.05.2008., 13:57
u potpunosti netočna tvrdnja za mene, jer ja uvijek prihvaćam razlike i različita stajališta, a u svojem poslu zalažem se za prava manjina.

ali upravo zato me i jedno smeta - što si ti rekla da bi dala svojoj kćeri izbor ( slobodno odlučivanje ), ali bi joj zabranila da ide na vjeronauk, ako bi i htjela.

pa mislim - jel to nije neprihvaćanje tuđih mišljenja? ček ne tuđih -nego od vlastitog djeteta.

što se tiče krštenja, to nije nikakav "nemoral", jer dijete samo odlučuje poslije. a krštennje je sam običaj lijep, obiteljski, kao i svi ostali. ionako nitko ne misli da su djeca rođena s grijehom. to je simbolika. i nekim dijelom bogatstvo naše kulture.
po tvom ne bi bilo krštenja, pričesti, krizme, crkvenog vjenčanja, božića, uskrsa... ili možda slaviš Božić?? jel nije to licemjerno? :ne zna:

Hermina
29.05.2008., 14:19

..

i da ti o meni odmah zaključila da nemam razumijevanja za drugačija mišljenja, a ja to nisam baš nigdje pokazala niti uopće kažem da mislim povse drugačije.

a što je ovo ( boldano)- znanstveni pogled na svijet? koliko ja znam znanost i vjera se podudaraju ( osim naravno u simboličkim značenjima)

a ovo da joj nećete braniti vjeru si i sama pobila.
sve mi se čini da joj namećete svoja ateistička stajališta,a ne da joj dajete dozu skepticizma.
jer ljudi su religiozni oduvijek, a jesi li ti baš posve sigurna da ne postoji život poslije smrti?? a što ako si u krivu??

Zmijica
29.05.2008., 14:25
Hermina, naravoucenije da je Bog stvorio svijet ja nikako ne bih nazvala "znanost i vjera se podudaraju".
Ljudi su religijom objasnjavali ono sto nisu mogli objasniti, a i predmeti obozavanja su se vrlo mijenjali kroz povijest - od Majke prirode, do kompleta bogova (Zeus i kompanija), preko budizma (koji uopce nema boga) i judeo-krscansko-islamskog patrijarhalnog boga.

Ak je Shtefy u krivu, gorjet ce u paklu :zubo:
To bar svi znamo :raspa:
EDIT: Bit ce bas dobre ekipe tamo :)
EDIT EDITA: A ak su budisti u pravu, rodit ce se jos jednom da popravi sto je sfusala :mig:

ksenija_2
29.05.2008., 16:24
što se tiče krštenja, to nije nikakav "nemoral", jer dijete samo odlučuje poslije.

Ako dijete odlučuje samo kasnije, čemu onda uopće takvo odlučivanje za njega unaprijed?

a krštennje je sam običaj lijep, obiteljski, kao i svi ostali. ionako nitko ne misli da su djeca rođena s grijehom. to je simbolika. i nekim dijelom bogatstvo naše kulture.

Oprosti, ali ovo mi zvuci ko kad je moja sveki rekla da trebam krstiti sina zato što je to lijep običaj, jer to svi rade i jer se u suprotnom s mojim djetetom nitko nece igrati ako ne ide na vjeronauk. Ne znam kako onda ja imam prijatelja oduvijek...

po tvom ne bi bilo krštenja, pričesti, krizme, crkvenog vjenčanja, božića, uskrsa...
Zar su ta slavlja smisao mog života pa ih trebam slaviti?

CosmaShiva
29.05.2008., 16:58
mi nismo nešto posebno religiozni i ja i muž smo dosta različiti u tim stvarima.
ja sam dosta onako duhovna on je onako prema svemu tome hladan.
kad me je nedavno pitao sin kamo idemo kad umremo,bilo mi je teško objasniti mu.rekla sam mu što i sama vjerujem da odemo na drugi svijet,da nije na zemlji i da se onda ako hoćemo ponovno rodimo.kad je pitao što je Bog,rekla sam mu da ne znam sigurno, ali da mislim da je to svemir,priroda,svijet.
da u njemu i nama ima boga da je to sve veće od nas svih i da smo svi njegova djeca.
vjerujem u anđela čuvara i prekrasne su mi molitve anđelu čuvaru.

ne znam koliko je dobar vjeronauk u školi i ne uzimam si ga previše za ozbiljno.
na kraju čovjek odluči opet po svome tj. ima neka svoja uvjerenja.

Hermina
29.05.2008., 21:53
Ako dijete odlučuje samo kasnije, čemu onda uopće takvo odlučivanje za njega unaprijed?

Oprosti, ali ovo mi zvuci ko kad je moja sveki rekla da trebam krstiti sina zato što je to lijep običaj, jer to svi rade i jer se u suprotnom s mojim djetetom nitko nece igrati ako ne ide na vjeronauk. Ne znam kako onda ja imam prijatelja oduvijek...

Zar su ta slavlja smisao mog života pa ih trebam slaviti?

1.) stvar je u izboru.
2. i 3. baš da su smisao života - nisu. ali mnogo znače.
Uskrs, Božić..stari običaji, posjeti obitelji..pa i taj bor i jaja itd. itd. Možda ja previše volim simboliku,ali po meni je to prelijepo i dio je naše kulturne baštine i nas kao naroda. ja nisam neki patriot, ali sam bila u svijetu i vidim da se svi ponose svojim običajima i kulturnim znamenitostima .

zar moraš samo slaviti ono što je smisao tvog života?

Hermina
29.05.2008., 22:08
Hermina, naravoucenije da je Bog stvorio svijet ja nikako ne bih nazvala "znanost i vjera se podudaraju".
Ljudi su religijom objasnjavali ono sto nisu mogli objasniti, a i predmeti obozavanja su se vrlo mijenjali kroz povijest - od Majke prirode, do kompleta bogova (Zeus i kompanija), preko budizma (koji uopce nema boga) i judeo-krscansko-islamskog patrijarhalnog boga.

EDIT EDITA: A ak su budisti u pravu, rodit ce se jos jednom da popravi sto je sfusala :mig:

ovisi kako gledaš. nije znanstveno dokazano da Bog nije stvorio svijet i big bang. niti je dokazano što je bilo prije.

a nije ni dokazano da ne postoji život poslije smrti. na tom se posebno lome koplja, jer znanost ne može objasniti brojne fenomene i vantjelesna iskustva.....

to je 50:50. zato znanost ne negira takve mogućnosti. pravi znanstvenik ti nikad neće reći da isključuje mogućnost postojanja Boga.

zato sam i rekla da djeci treba ponuditi i tu mogućnost..a ne im sugerirati da Bog ne postoji..to i kažem . a ne da ateist treba biti kršćanin :lol: pa ne pada mi na pamet. dapače.

neprirodno bi bilo da svi isto razmišljamo...

...

jupi
29.05.2008., 22:16
rkt sam,ali ne ližem oltare
svoju djecu ne forsiram u crkvu,kao što su mene moji tjerali da idem

obavili su sve sakramente (do kojih su po godinama došli)
takvi smo mi,takva je okolina,u vrtiću nisu molili boga,ali su molitvice neke znali(bake)
bebanu sam naučila prekrstiti se i jednu molitvicu i obožava je ponavljati
nisam za vjeronauk u školi,ali kad je vjeroučitelj -ca dobri onda mi klinci jedva čekaju taj sat-i ne zamaram se ako dobiju lošu ocjenu iz vjeronauka
bitno mi je da mi dica imaju dušu i da su dobri

osim toga,svaka vjera nosi u sebi ljubav i mir

baja
29.05.2008., 23:31
i suprug i ja smo religiozni, u smislu da podrazumijevamo kako je čovjek višeaspektno biće koje nije ograničeno tijelom
da je materija samo ono što se može izmjeriti onda bi bila uskraćena za ljubav
pošto vjerujem da ljudski rod nije krajnja instanca u ovom presavršenom svemiru, naprotiv, držim da treba poštovati te više sile, energije, bogove
čak i u najdoslovnijem smislu; kako li nam priroda naplaćuje zlostavljanje!!
zato čitamo, i pričamo, šaroliku literaturu; i biblijske priče, grčke mitove, nibelunge... interesira je i razgovaramo o bogovima, o duši, o smrti...
nastojimo joj dati široki uvid, jer nismo praktični katolici, a poslije može stvoriti i vlastitu religiju... jedino mi je bitno da shvati da je ljubav pokretačka sila :)
a to je u temelju nauka svake religije
a to što su crkve same profanirale uzvišenu ideju nije moj problem, niti ga želim takvog servirati svom djetetu
zato mi je bitno da joj temelje duhovnog odgoja damo mi, a poslije može ići u crkvu uživati u pojedinim lijepim ritualima (kao i mi)

MissLestrange
30.05.2008., 08:55
jedno je sugerirati da bog ne postoji a drugo je ne sugerirati da bog postoji. :D
ja neću zasigurno sugerirati da bog postoji, ali neću sugerirati niti da bog ne postoji. kad me jednog dana pita za to, reći ću joj da ja osobno ne vjerujem, ali da ima ljudi koji vjeruju. i to nije sugeriranje da bog ne postoji.
a ako je ok da katolici krste svoje djecu i odgajaju ih u katoličkom duhu, zašto onda ateisti ne bi svoju djecu odgajali kao ateiste? potpuno je isto.... doduše, mene taj copy/paste odgoj nimalo ne privlači tako da ga ne namjeravam prakticirati.

i ne, neću joj dozvoliti da ide na vjeronauk isto kao što joj neću dozvoliti da se učlani u hare krishnu ili jehovine svjedoke u toj dobi, stvar je potpuno ista. ali ću joj odgovarati na postavljena pitanja i ako bude stvarno zainteresirana nabaviti joj kvalitetnu literaturu i što god joj bude trebalo da se dobro informira. a onda, kad odraste, neka na temelju prikupljenih informacija i zdravog razuma odabere put koji joj najviše odgovara.

baja
30.05.2008., 09:59
i ne, neću joj dozvoliti da ide na vjeronauk isto kao što joj neću dozvoliti da se učlani u hare krishnu ili jehovine svjedoke u toj dobi, stvar je potpuno ista.
ok, ti si ateista i ja to poštivam
doživljaj vjere je vrlo osobna / intimna stvar
sad, uzmimo hipotetski da će tvoje dijete imati drugačije duhovne potencijale od tebe i da će osijećati potrebu da istraživa, da vjeruje, da pripada određenoj religiji
ti joj nećeš dozvoliti da ide na vjeronauk jer...???
što se loše može dogoditi na vjeronauku? ja ću svom djetetu to 'dozvoliti' iako ne držim do crkve
na meni je jedino da pripazim da ispravno shvaća poruke koje dolaze iz biblijskih pričica (npr.)
isto kao i što treba paziti kako poima literaturu;
....i ako bude stvarno zainteresirana nabaviti joj kvalitetnu literaturu i što god joj bude trebalo da se dobro informira...

Zmijica
30.05.2008., 11:13
Vis baja, ja sam isto blize tome da svom ne bih dala da ide, nego da bih.
Strah me indoktrinacije.
Kamen se izdubi ako kapa voda svaki dan na njega, kamoli nece djecja glavica.

Da svaki tjedan ide na vjeronauk druge crkve - e to moze :)
Al to povlaci drugo pitanje... zasto u skolama nema drugog vjeronauka nego rkt...
Ali to je zapravo sve offtopik pa necu dalje u tom smjeru.

Ontopik - mislim da su djeca religiozna jer im nedostaje informacija, a imaju potrebu objasniti si svijet da bi se osjecali sigurnije (kao i odrasli, uostalom).
Kako vjeruju da mama i tata sve vide i sve znaju :D, nije im nikakav problem to misliti i za boga.
U praksi cu vidjet za koju godinu :mig:

shtefy
30.05.2008., 11:33
ili možda slaviš Božić?? jel nije to licemjerno?

Zapravo ne slavim Božić... Imam na stolu jedan neutralni aranžman od borovog granja (uglavnom zbog mirisa) i nekoliko pahuljica i Djed Mrazića razbacanih po stanu, nemam okićenu jelku, nema svijeća, anđela, svetaca... A doma sam jer je to državni praznik...

jer ljudi su religiozni oduvijek, a jesi li ti baš posve sigurna da ne postoji život poslije smrti?? a što ako si u krivu??

Isto kao što su oduvijek postojali skeptici koji nisu vjerovali i koji su tražili dokaze i logična objašnjenja... I da, ja sam sigurna da ne postoji život poslije smrti. Ako sam u krivu - roštilj uz pivicu i dobru ekipu! :D

:lol:

Kamen se izdubi ako kapa voda svaki dan na njega, kamoli nece djecja glavica.

Da svaki tjedan ide na vjeronauk druge crkve - e to moze :)
Al to povlaci drugo pitanje... zasto u skolama nema drugog vjeronauka nego rkt...

Izvanredno sročeno i objašnjeno, nema se šta dodati...

Ontopik - mislim da su djeca religiozna jer im nedostaje informacija, a imaju potrebu objasniti si svijet da bi se osjecali sigurnije (kao i odrasli, uostalom).
Kako vjeruju da mama i tata sve vide i sve znaju :D, nije im nikakav problem to misliti i za boga.
U praksi cu vidjet za koju godinu

:top:

baja
30.05.2008., 12:13
za mene, koja vjerujem da postoje i nematerijalni svijetovi, objašnjenje je posve drugačije; nemaju još razvijene racionalne mehanizme pa se više oslanjaju na svoju instinktivnu prirodu, elem duhovnu :):mig:
Al to povlaci drugo pitanje... zasto u skolama nema drugog vjeronauka nego rkt...zato što živimo u takvom kulturno (povijesnom) okruženju

ksenija_2
30.05.2008., 12:50
zato što živimo u takvom kulturno (povijesnom) okruženju

To onda može značiti da si primoran prikloniti se većini.

Meni osobno ne smeta što npr. katolik odgaja svoje dijete kao katolika, jer ga on odgaja onako kako on zna i onako kako misli da bi svoje dijete trebao odgajati. Smeta me jedino što sam doživjela glupe komentare od strane katolika kao npr. onaj kojeg sam već iznijela, ili onaj da su ateisti nemoralni ljudi. U kojem god duhu da odgajali dijete, smatram da je bitno da im usadimo norme zbog kojih će izrasti u dobre ljude, tolerantne prema drugima i koji će imati vjeru u sebe. Bilo da se radi o katoličanstvu, pravoslavlju, protestantizmu, muslimanstvu, agnosticizmu, ateizmu ili nečem drugom, mislim da se te generalne stvari svode na isto. Ili bi se bar trebale :)

Zmijica
30.05.2008., 13:00
za mene, koja vjerujem da postoje i nematerijalni svijetovi, objašnjenje je posve drugačije; nemaju još razvijene racionalne mehanizme pa se više oslanjaju na svoju instinktivnu prirodu, elem duhovnu :):mig:
Mos to i tako gledat :)

Nego, zaboravih se osvrnut na biblijske pricice.
Vecina je prestrasna.
Lotova zena = stup soli, Abraham zrtvuje Izaka, Noin potop = tisuce mrtvih.
Novi zavjet - dobri covjek kojeg su razapeli na kriz zato sto je bio dobar.
Ili jos gore - zato sto si ti grijesan pa je on morao otkupiti tvoj grijeh.
I da to netko ide tumacit djetetu na tko zna kakav nacin, redovno 2 puta tjedno - :nono:

Izmedju ostaloga, zato ne vjeronauk.
Ilustriranu Bibliju za klince ce dobit kao sto sam i ja dobila, sa cca 8 godina.
Kao sto ce dobit i Ilustrirane bajke za djecu.

Zmijica
30.05.2008., 13:01
U kojem god duhu da odgajali dijete, smatram da je bitno da im usadimo norme zbog kojih će izrasti u dobre ljude, tolerantne prema drugima i koji će imati vjeru u sebe.
Ni rijec dodat :top:

Ma ipak cu dodat :zubo:: preporucam Iluziju o bogu, ak jos nisi citala

MissLestrange
30.05.2008., 13:02
ok, ti si ateista i ja to poštivam
doživljaj vjere je vrlo osobna / intimna stvar
sad, uzmimo hipotetski da će tvoje dijete imati drugačije duhovne potencijale od tebe i da će osijećati potrebu da istraživa, da vjeruje, da pripada određenoj religiji
ti joj nećeš dozvoliti da ide na vjeronauk jer...???
što se loše može dogoditi na vjeronauku? ja ću svom djetetu to 'dozvoliti' iako ne držim do crkve
na meni je jedino da pripazim da ispravno shvaća poruke koje dolaze iz biblijskih pričica (npr.)
isto kao i što treba paziti kako poima literaturu;

pa neka istražuje, neka vjeruje, neka pripada nekoj određenoj religiji (nakon što dovoljno istraži u što se upušta, naravno). ne vidim kakve to veze ima s vjeronaukom? stvar je u tome da će ju na vjeronauku od samog starta učiti jednom, i samo to jedno će joj biti prikazano kao ispravno, a smatram da tako nešto nije zdravo za klince (samo moj osobni stav). neka upozna prvo i druge religije (naravno, ako uopće pokaže interes za tim), plan etike za srednje škole pokriva mnogo toga, i više nego vjeronauk. moja generacija je uglavnom išla na vjeronauk iz dva razloga - ili su ih silili starci ili zato jer im je podizao prosjek. bilo je jako malo onih koji su baš uživali u satu.
a poimanje literature... ja joj tu mogu pomoći, no na njoj je da stvori konačnu sliku.

Alexis
30.05.2008., 13:08
Demokracija jest vladavina većine. Idemo na izbore, glasujemo i tko skupi najviše glasova, pobjeđuje.

Manjinama (vjerskim, nacionalnim i inima) su omogućena ustavom zajamčena osnovna ljudska prava, na slobodu školovanja na vlastitom jeziku, na vjeroispovjest. Nije njihovo "pravo" da ostali, većina, moraju učiti i znati nešto o njihovoj vjeri ili mijenjati svoju tradiciju, ako se ona kosi s njihovom. Njihovo je pravo da uživaju, ne ugrožavajući većinu i većinski mentalitet, te civilizaciju, ta svoja osnovna prava.

Ako je sloboda pojedinca vrhunac i meritum stvari, a po svaku cijenu, rezultat je anarhija u kojoj svi gube.

Napredna društva su upravo ova naša tzv. "zapadna" jer su na zdravom temelju judeo-kršćanstva sagradila demokratska i slobodna uređenja. Ali polako pod izlikom "slobode" i "ljudskih prava" nastaju problemi (u UK imaju grdih problema sa npr. pakinstanskom manjinskom koja više i nije tako mala) jer se gube granice, gube se okviri, sve se relativizira i zapravo više nema slobode, već samo anarhija. U pokušaju da se bude bolji, otišlo se korak unatrag, bojim se. Kako ono kažu, put u pakao je popločan dobrim namjerama. Govorim o multikulturalizmu, te suživotu oprečnih civilizacija pod jednim krovom jer iskustvo pokazuje da se mora znati tko donosi pravila igre, odnosno, manjina se mora pokoriti većini. Drugo je kao što rekoh, anarhija.

Osim ovih naših "zapadnih" i civilizacije Dalekog istoka, kao npr. japanska, su na temeljima svoje vjere (grana budizma, šintoizam, ako se ne varam), sagradile napredna, tolerantna društva, a da nisu izgubila sebe i svoju tradiciju. Upravo ta njihova saživljenost sa tradicijom, koja nije anakronizam, već nešto što se živi (japanska kuhinja, dizajn, običaji...), su izvor njihovog razvoja. Mi tu debelo kaskamo, ne samo Hrvati, već i dobar dio zapada. :(

U nas je nasljeđe socijalističko totalitarizma, po kojem je sve što ima vjere s religijom "nazadno", uzrok velikim zabludama, neshvaćanjima, kao i netoleranciji prema samim zasadima vlastite tradicije. Zanimljivo je kako mnogi rođeni pod kraju socijalističkog režima, koji nisu osobno proživjeli tu atmosferu ili su bili jako mali, imaju tako rigidne stavove koje bi pozdravio i sam Jakov Blažević ili Bakarić. :D

Tradicija nije apriori nešto ogavno, što treba odbaciti, kao što ni sve novo nije apriori dobro. Tko gubi tradiciju, gubi i budućnost jer ne zna prepoznati opasnosti.

Nije uredu obrušiti drvlje i kamenje na roditelje koji su religiozni i žele u tom duhu odgajati svoju djecu. Kao ni raditi drame od tog terora vjernika jer sudeći po ovoj temi, a i forumu, vi koji ne vjerujete ste u debeloj većini :D

Mene, kao vjernika, koji tako želi odgajati svoju djecu, ne ugrožavaju tuđa uvjerenja, već tuđa netolerancija. :)

Za vas koji ne vjerujete, vjeronauci u školama, vrtićima su opcija ne obaveza. I to je ono što većina mora omogućiti manjini, kao i ono zbog čega smo mi napredno društvo. Da vi nemate izbora, te morate djecu krstiti, slati na vjeronauk, šutjeti da vas netko ne čuje, onda bi mogli govoriti o teroru. Teror dolazi od latinske riječi, koja označava strah. Mislim da vas ipak nije strah mene ili bilo kojeg vjernika. Kao što ni mene nije, ne preveč, strah od povratka na socijalistički režim. :D

Malo lakše s tim preteškim riječima, ako se doista želi komunicirati na pravoj razini. :)

ksenija_2
30.05.2008., 13:09
Ma ipak cu dodat :zubo:: preporucam Iluziju o bogu, ak jos nisi citala

Kad nađem vremena, pročitat ću je. Hvala na preporuci :)

rambi
30.05.2008., 13:21
Svatko odgaja dijete u svojoj ideologiji, zvala se ona religija xy, ili ateizam. Vjeronauk u državnim vrtićima postoji između ostalog i zato jer se preko 90% ljudi u Hrvatskoj definira rimokatolicima i stoga je to meni, kao pripadniku nacionalno-religijske manjine u Hrvatskoj sasvim prihvatljivo te ću svoje dijete dati u moj židovski vrtić.

Ateizam nije znanstveno-objetivni odnosno univerzalni pogled na svijet oko kojeg se onda postavljaju drugi ideološki/religijski sustavi, već je samo jedan od tih sustava i slijedom toga ne može se ni nametati drugima kao the sustav pa još za sebe tvrditi da je tolerantan :mig:.

Zmijica
30.05.2008., 13:30
Khm, cijela prica je pocela kad je stanovita Hermiona napala da je zadrto ne pustit svoju djecu na vjeronauk ako to zele...
Sto je meni van svake pameti.
To je kao da ja katoliku kazem da nije fer i da je netolerantan jer ne bi dao svom djetetu da ide na islamski/zidovski vjeronauk.
A koliko katolika bi pustilo svoje dijete da bude pravoslavac? :zubo:

A sto se tice vecine i manjine... forum je manjinska skupina pismenih (uglavnom) ljudi s mozgom (uglavnom) :mig: :), s natprosjecnim brojem tolerantnih.
Sto nikako nije slucaj u RL.
A ni na nekim drugim forumima - dovoljno je vidjet komentare u Vecernjem listu, npr.

ksenija_2
30.05.2008., 13:36
Ateizam nije znanstveno-objetivni odnosno univerzalni pogled na svijet oko kojeg se onda postavljaju drugi ideološki/religijski sustavi, već je samo jedan od tih sustava i slijedom toga ne može se ni nametati drugima kao the sustav pa još za sebe tvrditi da je tolerantan :mig:.

Ovdje nisam primijetila da je itko ikome išta nametao. Ateizam se ne može i ne smije nametati nikome, podjednako kao što to vrijedi i za bilo koji drugi svjetonazor / religiju.

Ja sam za onu "živi i pusti druge da žive". Svatko ima pravo na svoje mišljenje, slagala se ja s njim ili ne. Uostalom preidealan i predosadan bi bio svijet kad bi se baš svi u svemu slagali. :)

Alexis
30.05.2008., 13:38
Khm, cijela prica je pocela kad je stanovita Hermiona napala da je zadrto ne pustit svoju djecu na vjeronauk ako to zele...
Sto je meni van svake pameti...

Eto, upravo ovakav tvoj komentar, nije tolerantan.
Zato što ispada da je vjeronauk našto sasvim ogavno, pa je skroz izvan pameti dopustiti djetetu njegovu želju da ide na vjeronauk. Sljedom tih stavova, vjera je isto nešto u što "normalna i tolerantna" osoba ne ide ni u ludilu.

I tako mic po mic, sve si vjernike smjestila u nešto vrlo loše. Možda to nisi htjela, no kako si ti vrlo osjetljiva na nečiju interpretaciju tvojih ateističkih/agnostičkih stavova, tako su i vjernici.

Da li bi tvoja reakcija bila takva da se radi o npr. vaterpolu? Ili u skijaškoj ekipi? Ne bi, naprotiv, to bi bilo poželjno jer eto sport je super, a vjera nije. :)

A ovdje brkaš lončiće:

To je kao da ja katoliku kazem da nije fer i da je netolerantan jer ne bi dao svom djetetu da ide na islamski/zidovski vjeronauk.
A koliko katolika bi pustilo svoje dijete da bude pravoslavac?

Svaka vjera, po svojoj logici je po mjerilu današnjih "naprednih" netolerantna, jer govori o tome da je njeno viđenje Boga jedino ispravno i donosi spas. Tom logikom, najbolje je vjeru ondak zabraniti, kao što je i bilo u nas, a vjernike u nekakve rezervate, za ukras.

I pitanje o dopuštanju postanka pravoslavcem je malo izgubljena generalizacija. Ako je dijete doista odgojeno kao katolik, znači praktičan je vjernik, za očekivati je kako će biti zadovoljno s tom vjerom i neće tražiti odgovore negdje drugdje. No, ako i bude tražilo, pravi vjernik će ga pustiti. Teška srca, no to je izbor njegovog djeteta. :)

I još nekaj, razlike između katolika i pravoslavaca su doista male. Teološki govorim.

Ponavljam, meni ni u džep, ni iz džepa tvoja nevjera. Ne smatram to nečim zbog čega si ti manje vrijedna od mene. Ali isto očekujem i od tebe, barem onako formalno.

A da je forum prepun tolerantnih i pismenih, baš i nije. Na žalost i on je preslika našeg društva.

MissLestrange
30.05.2008., 13:44
pitanje vjernicima koji smatraju da bi ateisti trebali upisivat klince na vjeronauk :D

hipotetska situacija:
dijete vam godinama ide na vjeronauk. no, priđe vam i kaže da će se ispisati jer mu to nikak ne leži i odluči se ubaciti u church of satan. reakcija? :D

baja
30.05.2008., 13:52
U nas je nasljeđe socijalističko totalitarizma, po kojem je sve što ima vjere s religijom "nazadno", uzrok velikim zabludama, neshvaćanjima, kao i netoleranciji prema samim zasadima vlastite tradicije. Zanimljivo je kako mnogi rođeni pod kraju socijalističkog režima, koji nisu osobno proživjeli tu atmosferu ili su bili jako mali, imaju tako rigidne stavove koje bi pozdravio i sam Jakov Blažević ili Bakarić. :D

Tradicija nije apriori nešto ogavno, što treba odbaciti, kao što ni sve novo nije apriori dobro. Tko gubi tradiciju, gubi i budućnost jer ne zna prepoznati opasnosti.

:top: cijelom postu ali izdvajam, gore navedeno, jer je to ujedno i moj odgovor na pitanje; zašto slati dijete na vjeronauk
@ksenija, nije zato jer sam bezglavo sklona priklanjanju većini nego zato jer će dijete biti tim utjecajima ionako izloženo
praveći famu oko nečeg posve prirodnog (potreba za duhovnim životom) može, naravno, samo uroditi kontraefektom
moje dijete je koncept duše prvi put srelo u herkulesu - je li to prihvatljivije nego da joj je objašnjeno kroz neki vid religijske izobrazbe
tko got joj uvali ikakvu ideju u glavu... samo je na rodoteljima da vode brigu da ideja raste u pravom smjeru

što se tiče brutalnosti biblijskoh prispodoba nisu ništa strašnije od većine crtića, pogotovu modernih, a niti od većine bajki koje obiluju zapletima i dramama ravnima meksičkim sapunjarama

Alexis
30.05.2008., 14:01
Što se tog sadržaja vjeronauka tiče, bio on vrtićki (npr. kod časnih) ili osnovnoškolski, briga je svakog roditelja koji ga tamo uputi, da provjeri na koji način se ta materija prilagođava dječjem umu. Ne vjerujem da se čita Knjiga postanka klincima od 2,5 godine, koji jedva da govore, a kakanje u tutu je misaona imenica :D

Kao i u ostalom kod svih roditelja, u bilo kojoj aktivnosti. Vidjeti što vam se s djecom događa, tko se s njima bavi i reagirati na pravi način i na vrijeme.

Ne znam da li znate no u UK su u vrtićima odlučili djeci objasniti kako su homoseksualci ok i klinci su čitali priče o dvama pingvinima koji su iako muškog roda, živjeli u "braku" i odgajali malog pingvinića. Sve dok u jednom od njih se većina roditelja, a bili su vjernici i to islamski i kršćanski nije pobunila. Potpisali peticiju i izborili da se njihovoj djeci to ne predaje jer su premala. Uspjeli su. Mislim da i roditelji agnostici nisu svi bili za ovakvu edukaciju, te im nije teško pala peticija.

Sve ima svoje mjesto i vrijeme i osobno, nisam za neki teški vjeronauk u vrtiću.

ksenija_2
30.05.2008., 14:12
@ksenija, nije zato jer sam bezglavo sklona priklanjanju većini nego zato jer će dijete biti tim utjecajima ionako izloženo
praveći famu oko nečeg posve prirodnog (potreba za duhovnim životom) može, naravno, samo uroditi kontraefektom
...
tko got joj uvali ikakvu ideju u glavu... samo je na rodoteljima da vode brigu da ideja raste u pravom smjeru

Ne mislim da si bezglavno sklona priklanjanju većini. Poštujem tvoje mišljenje, a i slažem se sa podcrtanim.

što se tiče brutalnosti biblijskoh prispodoba nisu ništa strašnije od većine crtića, pogotovu modernih, a niti od većine bajki koje obiluju zapletima i dramama ravnima meksičkim sapunjarama.

Bogme se slažem i sa ovime.

Ako ponekad imam oštrije stavove to je iz razloga što sam u nekoliko navrata imala loših iskustva s nekoliko katolika koji su katolici po defaultu, tj zato što je većina oko njih te vjere, a smatram da to nije dobar/ispravan razlog za bivstvovanje katolikom, ili bilo čim drugim, zar ne?
Ne mislim da ono što ja smatram ispravnim mora vrijediti i za druge.

Ispričavam se ako se netko osjetio povrijeđenim, i tebi ako je tako ispalo, jer mi nije bila namjera. Kao što ne bih htjela da mene netko vrijeđa, ne bih htjela ni druge vrijeđati.

:)

Alexis
30.05.2008., 14:18
I inače "ići na vjeronauk" za praktičnog vjernika nije isto što i "ići na engleski/balet/muzičku/sport", već je to dio života. Vjera se živi, svaki dan, odnosno pokušava jer dosta su teške regule i poklekne se lako :zubo:

Ne znam zašto je to tako teško za pojmiti, da je nekom doista to njegovo vjersko okruženje više od simbola? Možda zato što je naše društvo duboko indoktrinirano bilo, a i ostalo jer mnogi socijalistički "intelektualci" sa svojim rigidnim i antivjerskim stavovima, nastavili su sa djelovanjem i odgajanjem novih i mladih generacija, kroz sveučilište, medije. A Crkva se s druge strane nije najbolje snašla u novoj demokratskoj sredini, koja je vjeru dopustila i dala joj veliko mjesto u društvu, pa je do neke mjere poklekla i ispada da joj je važnija brojnost članstva, nego njena kvaliteta.

Zmijica
30.05.2008., 14:24
Eto, upravo ovakav tvoj komentar, nije tolerantan.
Zato što ispada da je vjeronauk našto sasvim ogavno, pa je skroz izvan pameti dopustiti djetetu njegovu želju da ide na vjeronauk. Sljedom tih stavova, vjera je isto nešto u što "normalna i tolerantna" osoba ne ide ni u ludilu.
Krivi spoj :)
Ono "van pameti" se odnosilo na to da doticna nekom kaze da je zadrt zato sto svoje dijete odgaja u skladu s vlastitim ateistickim svjetonazorom.
Ne na vjeru opcenito.
Ovo nije podforum gdje cu izlagat svoje stavove o vjeri.

Da li bi tvoja reakcija bila takva da se radi o npr. vaterpolu? Ili u skijaškoj ekipi? Ne bi, naprotiv, to bi bilo poželjno jer eto sport je super, a vjera nije. :)
Ne bih dala djetetu ni da se upise u teretanu ili boksacki klub prije 18. godine.
Zato sto mislim da ce mu to vise skoditi nego koristiti. Blago receno.

I pitanje o dopuštanju postanka pravoslavcem je malo izgubljena generalizacija. Ako je dijete doista odgojeno kao katolik, znači praktičan je vjernik, za očekivati je kako će biti zadovoljno s tom vjerom i neće tražiti odgovore negdje drugdje. No, ako i bude tražilo, pravi vjernik će ga pustiti.
Isto takav odgovor mogu i ja dati "Ako je dijete doista odgojeno kao ateist, za ocekivati je kako ce biti zadovoljno s tim svjetonazorom..." etc.
I nis nisam rekla.
Te se ne bih slozila da ce ga roditelji vjernici pustiti.

Al imas pravo, promaseno je. Zato sto na katolicki vjeronauk nalijeces na svakom koraku, a na sve ostale samo vlastitim istrazivanjem ili roditeljskom pripadnoscu.

rambi
30.05.2008., 14:25
Ovdje nisam primijetila da je itko ikome išta nametao. Ateizam se ne može i ne smije nametati nikome, podjednako kao što to vrijedi i za bilo koji drugi svjetonazor / religiju.

Ja sam za onu "živi i pusti druge da žive". Svatko ima pravo na svoje mišljenje, slagala se ja s njim ili ne. Uostalom preidealan i predosadan bi bio svijet kad bi se baš svi u svemu slagali. :)Govorila sam općenito o stavu da je ateizam univerzalna ideologija i time prihvatljiva svakome pa je, slijedom toga, odgajanje djeteta u bilo kojoj drugoj ideologiji nametanje (takvi se stavovi prepoznaju u ovoj raspravi).

S drugim se dijelom tvog posta slažem i upravo je u tom smjeru i išao moj post.

Što se tiče zmijičinog posta iznad tvoga, bez obzira na to koliko mi, kao pripadnici xy ideološkog/religijskog sustava mislili da smo pismeniji ili napredniji od drugih te time činimo nekakvu intelektualnu elitu, demokracija je ipak vladavina većine (uz zaštitu prava manjine), a inkvizicija i prosvijećeni apsolutizam te komunizam su stvar prošlosti. Prava manjina zaštićena su kroz mogućnost odabiranja sustava (pred)školstva, koje će odgovarati našim specifičnim potrebama pa je, osim vrtića različitih nacionalnih/vjerskih manjina hrvatskim građanima na raspolaganju i čitava paleta privatnih vrtića i škola, koji djecu odgajaju u nekim drugim ideologijama.

Zmijica
30.05.2008., 14:33
I inače "ići na vjeronauk" za praktičnog vjernika nije isto što i "ići na engleski/balet/muzičku/sport", već je to dio života. Vjera se živi, svaki dan, odnosno pokušava jer dosta su teške regule i poklekne se lako :zubo:

Ne znam zašto je to tako teško za pojmiti, da je nekom doista to njegovo vjersko okruženje više od simbola?
Nije tesko shvatiti, ali je rijetko.
I sama velis da je crkvi vaznija brojnost clanstva nego kvaliteta.
Osobno, poznajem 4 vjernika i 40-ak pripadnika vjere.
Kakav zalostan nesrazmjer.

Alexis
30.05.2008., 14:36
Zmijice, ne kužim kako ne shvaćaš da na "katolički vjeronauk nailaziš na svakom koraku" upravo zato što je 90% stanovnika ove zemlje deklarirano kao katolici, njihovi parlamentarni zastupnici su izglasali zakone kojima je KC dobila pravo vjeronauka u školi.

To je demokracija, za sad najbolje društveno uređenje.

A tolerancija nije da se dobrohotno "trpi" i pušta tamo neke druge da iznesu svoje stavove, već da ih se ne smatra nevrijednim i da se poštuje njihova različitost. Što uključuje izbjegavanje generalizacija, iščuđavanje nad stvarnošću i izigravanje žrtvi. Meni takva vrst "tolerancije" viri iz tvojih postova i štoviše kao da se time ponosiš?

Kako ti zamjeraš nekom tko je tobož vjernik po difoltu, tako je zamjeram ovakvu lažnu toleranciju, koja nije imala volje "upoznati neprijatelja", već je po difoltu protiv vjere.

Svi vi koji tako ne volite vjeru, koliko ste uopće upoznati s njom?

Glupo je biti ukopan u rovove, te živjeti u strahu od nepoznatog, a vrlo je jednostavno doći do odgovora. Bez posrednika, bez interpretatora, već otići i razgovarati s nekim npr. teologom i dobiti točne odgovore. Ako te to zanima. Najlakše je na "iskustvenoj" metodi graditi stavove, u stilu, "znam ja tamo neke kvazikatolike i zato mislim da je katolička vjera bezveze" :D

Iako vjerujem u Boga, mogu razumjeti onog tko ne vjeruje. Mogu shvatiti nečiju razočaranost Crkvom kao institucijom, njene greške kroz stoljeća. Ne mogu nekom vjeru usaditi, vjera se ne dokazuje, ne donosi tezama, formulama, ona se ima ili nema. Za mene je ona kao neki dar, koji je svima na raspolaganju, svima na izbor. I zato rasprave kako sam ja u pravu ili u krivu su besmislene.

A da nije sve crno u Hrvata, pokazuju brojni katolički intelektualci, npr. prof Adalbert Rebić, don Ivan Grubišić. Isto tako, na jezuitskom fakultetu u Zgb je predavala (ne znam da li predaje i dalje), velika teologinja, agnostik, Ana Marija Gruenfelder.

Nije sve tako crno. Tu knjigu koju si spomenula je napisao genetičar Richard Dawkins, ako se ne varam. Ateist, podosta militantan, no zbog toga ga ja kao vjernik neću odbaciti kao znanstvenika i njegova priznata postignuća. No, da ću biti razočarana sa njegovom netolerancijom, hoću. On je između ostalog rekao da su vjernici gluplji od onih koji ne vjeruju. Čime je dosta zorno pokazao kako je u krivu, bojim se. :D

ksenija_2
30.05.2008., 14:37
Prava manjina zaštićena su kroz mogućnost odabiranja sustava (pred)školstva, koje će odgovarati našim specifičnim potrebama pa je, osim vrtića različitih nacionalnih/vjerskih manjina hrvatskim građanima na raspolaganju i čitava paleta privatnih vrtića i škola, koji djecu odgajaju u nekim drugim ideologijama.

Naravno da svi imaju pravo na to. Ali to su / bi trebali biti privatni vrtići i škole. Mislim da vjeronauk treba pohađati na takvim mjestima, u crkvi. U moje vrijeme je čitav razred (izuzev mene, 2 muslimana i 1 subotara) išao nakon nastave na vjeronauk u crkvu i nitko se nije bunio protiv toga. Nije mi u redu ni to što djeca koja ne idu na vjeronauk u školi nemaju organizirano vrijeme tog sata.

Alexis
30.05.2008., 14:55
...Nije mi u redu ni to što djeca koja ne idu na vjeronauk u školi nemaju organizirano vrijeme tog sata.

To je klasična hrvatska priča, da nismo u stanju ništa organizirati kako spada. Odnosno, da nam je općenito školstvo na tako niskim granama, pa osim tih dva sata ili koliko jest, klinci idu i dalje u više smjena u školu, u ogromne razrede, nemaju wc papire, nemaju pravilnu prehranu...

PaleBlueEyes
30.05.2008., 14:56

:lol::lol::lol:

MissLestrange
30.05.2008., 14:58
mene uopće ne smeta to što je netko vjernik i to što odgaja svoju djecu na taj način. niti najmanje. ja ću odgajati svoje dijete na način koji ja smatram ispravnim, oni na način koji oni smatraju ispravnim i sve pet.
ALI, hrvatska bi trebala biti SEKULARNA država, točnije, teoretski možda i je, ali onaj praktični dio opako šteka. crkva bi, dakle, trebala biti ODVOJENA od države, no... baš i nije. da je, vjeronauk kao takav se ne bi održavao u DRŽAVNIM školama već u privatnim katoličkim/muslimanskim/židovskim/... no meni se čini da nam malo fali da se transformiramo u teokraciju.
ne bi li bilo krasno kada bi vjera bila privatna stvar pojedinca koju dijeli samo sa svojim istomišljenicima, nitko nikome ništa ne nabija na nos, ne petlja se time u politiku... ma u biti, kad bolje razmislim, pocrkali bi od dosade da je tako :D

rambi
30.05.2008., 15:01
Naravno da svi imaju pravo na to. Ali to su / bi trebali biti privatni vrtići i škole. Mislim da vjeronauk treba pohađati na takvim mjestima, u crkvi. U moje vrijeme je čitav razred (izuzev mene, 2 muslimana i 1 subotara) išao nakon nastave na vjeronauk u crkvu i nitko se nije bunio protiv toga. Nije mi u redu ni to što djeca koja ne idu na vjeronauk u školi nemaju organizirano vrijeme tog sata.Više od 90% građana Hrvatske izjasnili su se kao katolici i zato ne vidim problem što se vjeronauk nalazi u vrtićima i školama. Roditelji rade sve više i sve duže i žele da se i taj dio odgoja (škole se definiraju kao odgojno-obrazovne ustanove) dobiju u školskom objektu.

No, da povučem paralelu s forsiranjem zaštite prava manjine nauštrb željama većine. Hipotetska situacija: ja želim svoje dijete poslati u državnu školu, a ne u židovsku (iako se nisam spremna prilagoditi željama većine), ali moje dijete jede košer, što je sastavni dio moje religije. Ja želim zaštititi pravo svog djeteta i zahtijevam da škola uredi košer kuhinju. Kako moje dijete ne može jesti šunku, a i ostali mesni proizvodi moraju biti pripremljeni na poseban način, a i meso i mlijeko ne mogu se miješati u istom obroku, mislim da druga djevžca nikako ne bi patila kad bi u našoj državnoj školi bila nabavljana samo košer pileća i pureća (može i goveđa :zubo: ) salama, a mislim da drugoj djeci ne bi bio problem odreći se salame i sira u istom sendviču... ionako su najnovija znanstvena istraživanja pokazala da je zdravije ne miješati mlijeko i meso... kužiš sad :mig:?

rambi
30.05.2008., 15:03
ALI, hrvatska bi trebala biti SEKULARNA država...... i zato vjeronauk nije obavezan.

Alexis
30.05.2008., 15:04
...ne bi li bilo krasno kada bi vjera bila privatna stvar pojedinca koju dijeli samo sa svojim istomišljenicima, nitko nikome ništa ne nabija na nos, ne petlja se time u politiku...

Ali takvu "vjeru" upravo imate kod tih prezrenih vjernika po difoltu? Oni su zapravo samo izvana, festivalski vjernici. Ničim ne smetaju tebi i drugima koji to nisu. Njima je "vjera" staviti vijenac za Božić na vanjska vrata.

Ako moja vjera traži od mene da ne ubijam, ne kradem, kako ja mogu živjeti svoju vjeru i gledati da se to oko mene čini? Valjda ću probati živjeti svoju vjeru u granicama demokracije, tako da ću glasovati za one političare koji zastupaju moje stavove, odnosno koji se ne kose s njima. I u toliko je vjera prisutna u društvu i oblikuje ga, ma koliko to tebi bilo loše. Ako se iz moje plaće plaćaju razne predstave, kazališta, sportske aktivnosti, želim da se to čini i za vjeru. Imam i ja valjda na to pravo. :)

Ovdje ima puno onih koji uopće ne shvaćaju što je vjera, što je sekularno društvo, a što teokracija.

Teokracija je ono što imaju ljudi u Iranu, gdje je islamska vjera početak i kraj. Ona je i zakon, sud, svi moraju biti muslimani. Kuran je zakon, ne nekakva pravila donešena od strane ljudi u 21. stoljeću. Homoseksualci idu u zatvor, a bivaju i pogubljeni. To je na žalost ljudska teokracija.

Sekularno NIJE ono što je bilo u SFRJ, a što je izgleda ideal svih vas koji brkate sekularno sa zabranama vjerskog.

EDIT: sjetila sam se jednog kutka di je vjera po mjeri nekih ovdje. U Kini :D
Tamo naime postoji "fake" Katolička Crkva, iskrojena po mjeri kineske KP i koja je baš takva; ne miješa se u politiku, društveni život, služi kao ukras :D

PaleBlueEyes
30.05.2008., 15:11
. On je između ostalog rekao da su vjernici gluplji od onih koji ne vjeruju. Čime je dosta zorno pokazao kako je u krivu, bojim se. :D

bila sam na jednom njegovom lecture :) i slazem se s covjekom :top:

baja
30.05.2008., 15:12
Ispričavam se ako se netko osjetio povrijeđenim, i tebi ako je tako ispalo, jer mi nije bila namjera. Kao što ne bih htjela da mene netko vrijeđa, ne bih htjela ni druge vrijeđati.
nije tako ispalo :mig:
vrijeđanja ionako obilazim... :)

MissLestrange
30.05.2008., 15:21
sfrj baš i ne bih nazvala sekularnim uzorom, i nije mi nešto pretjerano draga :D

ja sam ateist pa mi moja savjest nalaže da ne ubijam i ne kradem, svakom psihički zdravom čovjeku bi to trebala nalagati prvo njegova savjest a tek onda vjera ili što već.
katolička crkva također homoseksualnost smatra strašnim grijehom, kao i kontracepciju, pobačaj, predbračni seks te mnogo toga... i naveliko se upliću u državu time (homoseksualci ne mogu stupiti u brak i posvajati djecu, žena mlađa od 35 godina i sa neznamkolko djece ne može podvezati jajnike, novci SVIH poreznih obveznika odlaze crkvi... ) utjecaj je velik i tiče se svih, ne samo vjernika.

Zmijica
30.05.2008., 15:24
Alexis, ti ides u sirinu i uzimas stogod ti pase, i citas sto i ne pise.
Jel itko spomenuo SFRJ? :misli:
Daleko da je to bila sekularna drzava.
Kao sto je daleko i to da je Hrvatska sekularna.
Al radim na tome, svojim sitnim snagama.
I have a dream... :)

Alexis
30.05.2008., 15:27
sfrj baš i ne bih nazvala sekularnim uzorom, i nije mi nešto pretjerano draga :D

ja sam ateist pa mi moja savjest nalaže da ne ubijam i ne kradem, svakom psihički zdravom čovjeku bi to trebala nalagati prvo njegova savjest a tek onda vjera ili što već.
katolička crkva također homoseksualnost smatra strašnim grijehom, kao i kontracepciju, pobačaj, predbračni seks te mnogo toga... i naveliko se upliću u državu time (homoseksualci ne mogu stupiti u brak i posvajati djecu, žena mlađa od 35 godina i sa neznamkolko djece ne može podvezati jajnike, novci SVIH poreznih obveznika odlaze crkvi... ) utjecaj je velik i tiče se svih, ne samo vjernika.

A što ti misliš da je ta "savjest" o tome da je loše krasti i ubijati, nešto što je genetski uvjetovano, a nije rezultat i plod razvoja društva, upravo pod monoteističkim, judeo-kršćanskim nazorom? Spomenutih 10 Božjih zapovijedi nije nastalo jučer, već u vrijeme kad ubijanje i krađa i nisu bili tako nepoželjni. Pročitaj pokoje antropološko istraživanje, npr. Margareth Mead, o nekim primitivnim plemenima, koja žive izolirano od današnjih tokova i o tome kakva se sve "pravila" razvijaju u ljudskom društvu, u kojem nema te nemile Crkve :D

Katolička vjera se "upliće" u društvo, koliko se njeni vjernici uspjevaju izboriti, skupa sa svim drugima, za svoja prava. Ni manje, ni više :)

Ako većina ljudi nije za npr. homoseksualne brakove, bili oni vjernici ili ne, onda tih brakova neće biti, ma koliko se to tebi ili nekom drugom ne sviđalo. Isto tako kao što ja vjernik, moram slušati da sam zato gluplja od Richarda Dawkinsa i njemu sličnih. Ma koliko mi to bilo glupo/primitivno. No, od takvih stavova me, kao i tebe, štite sekularni zakoni, koji definiraju koliko će tko od nas imati upliva.

Alexis
30.05.2008., 15:32
Alexis, ti ides u sirinu i uzimas stogod ti pase, i citas sto i ne pise.
Jel itko spomenuo SFRJ? :misli:
Daleko da je to bila sekularna drzava.
Kao sto je daleko i to da je Hrvatska sekularna.
Al radim na tome, svojim sitnim snagama.
I have a dream... :)

Ja se barem trudim objasniti što ja podrazumijevam pod pojmom sekularnosti, za razliku od vas koji ste samo rekli da Hrvatska to nije. Sekularnost je po meni, upravo ovo što imamo. A to ima i Europa.

Elaborirajte što je za vas onda sekularnost i koje su je to države ostvarile?

Temeljem vaših upisa o sekularizaciji, sjetila sam se bivše Juge, koja je, kako se meni čini, upravo ono što smatrate sekularnim; vjera kao ukras, bez ikakvog upliva vjernika na odluke i društveni utjecaj.

Pomogni mi, pa ti malo elaboriraj, da vidim zašto ondak Juga ipak nije sekularna :)

shtefy
30.05.2008., 15:33
Da sada ne quotam 3/4 postova, pokušat ću biti kratka.

Ja sam ateista. Kao i moj dragi i naši roditelji. I normalno mi je i da će mi djete rasti u takvom okruženju. Zanima me koliko vjernika bi svoje djete odgajalo na način: čuj, ja duboko i bezuvjetno vjerujem u boga, ali njega ipak možda nema... Vjerovatno niti jedan, jer je to 100% u suprotnosti sa njihovim uvjerenjem. A kada ateist odgaja djete u skladu s njegovim uvjerenjima, onda je jednostran, licemjeran i nešto djetetu uskraćuje... Ma dajte ljudi, pa to je stvarno licemjerno...

Već sam rekla, veliki dio mojih prijateljica su vjernice, a drugi dio su ateisti. Ne namećemo jedne drugima stavove, razgovaramo sa razumijevanjem za tuđe mišljenje, razmjenjujemo argumente... Ali u jednom se slažemo, ovo je sekularna država i vjeronauk ne bi trebao biti u državnim školama. Koliko god da sam ateist, uvijek ću braniti pravo vjernika da idu na vjeronauk, ali u vjerske ustanove. Prvenstveno jer se u suprotnom stvara razlika između djece, a u nekim manjim, izrazito tradicionalnim sredinama to može dovesti do diskriminacije među djecom i bullyinga. Kod nas je zapravo suprotno, vlečasni koji je vjeroučitelj uspjeva od vjeronauka odbiti čak i vjernike jer je fakat pretjerao. Ali smatram da bi u školama program trebao biti jednak za sve učenike, a izborna nastava vezana uz određene talente, afinitete, pa čak i buduće interese (npr. kao dodatni bodovi za upis za određena zanimanja), ali nikako ne uz nečiju vjeroispovjest.

Netko je rekao da se 99% stanovnika ove države deklarira kao katolici. Meni se čini problem upravo u tome što se dobar dio njih upravo samo deklarira. I ništa drugo u stvarnom kršćanskom duhu. a već je tu začetak licemjerja...

Molim da mi netko od vjernika odgovori zašto bi bio takav problem da djeca idu na vjeronauk samo u vjerske ustanove. Nitko time ne bi bio oštećen...

MissLestrange
30.05.2008., 15:38
da, to nije genetski uvjetovano, ali društvo je, naime, evoluiralo, napredovalo na mnogim područjima na kojima ga je upravo crkva kočila dok je imala još veći utjecaj. a utjecaj crkve na krađu i ubijanje radije ne bih komentirala jer se kroz povijest nisu proslavili po tom pitanju i ne vidim zašto bi ikome trebali biti uzor. no o tome radije neću raspredati pošto bih izazvala totalni fajt na RiD-u, a to baš i ne želim :D ovo su ipak samo moji osobni stavovi, tak da se nadam da se nitko nije našao uvrijeđenim mojim postovima (moram ovo dodat da ispadnem korektna :p)

sad se isključujem, klinka mi je u vrtiću, čeka da ju pokupim! ugodan dan svima! :)

Alexis
30.05.2008., 15:39
Da olakšam, evo što je sekularna zemlja, sa zemljopisnom kartom (http://en.wikipedia.org/wiki/Secular_state)iz koje je vidljivo da je Hrvatska, po opće prihvaćenim mjerilima, sekularna, za razliku od Islanda, Norveške, Grčke, pa i UK, odnosno Engleske?

Znači, definicija sekularne države:

A secular state is a state or country that is officially neutral in matters of religion, neither supporting nor opposing any particular religious beliefs or practices. A secular state also treats all its citizens equally regardless of religion, and does not give preferential treatment for a citizen from a particular religion over other religions. Most often it has no state religion or equivalent. If there is a state religion, this should have only a symbolic meaning, not affecting the ordinary life of its citizens, and especially not making any distinction based on someone's religion.

A secular state is defined as protecting freedom of religion as pursued in state secularism. It is also described to be a state that prevents religion from interfering with state affairs, and prevents religion from controlling government or exercising political power. Laws protect each individual including religious minorities from discrimination on the basis of religion.

O UK koja po definiciji nije sekularna, jer katolik ne može postati monarh :mig:

Many states are often considered secular where the term is not, in fact, completely applicable. Secularism has various grades of intensity. Thus, in the UK, the head of state is required to take the Coronation Oath [3] swearing to uphold the Protestant faith. The UK also maintains positions in its upper house for 26 senior clergymen of the established Church of England known as the Spiritual Peers. [4] It can therefore not be fully considered a secular state.

A koliko je vas, kad je pomislilo na UK, smatralo to uzorom sekularnosti? :D
Dok eto tamo, ako niste pripadnik Anglikanske crkve, nemrete postati monarh. To je negdje još od Cromwella, no eto i u 21. stoljeću je na snazi.

Zmijica
30.05.2008., 15:43
Temeljem vaših upisa o sekularizaciji, sjetila sam se bivše Juge, koja je, kako se meni čini, upravo ono što smatrate sekularnim; vjera kao ukras, bez ikakvog upliva vjernika na odluke i društveni utjecaj.

Pomogni mi, pa ti malo elaboriraj, da vidim zašto ondak Juga ipak nije sekularna :)
Jer je marksizam, tj. jedna vrsta neznanstvenog ateizma, bio drzavna religija - predavao se u skolama i bio je obavezan.
To po meni nije sekularnost.

Cuj, HR je solidno sekularna na papiru.
U praksi ne steka... od financiranja crkve/crkava/religijskih udruzenja, pa do razdvajanja drzavnog obrazovanja od religije...
Al bit ce bolje :)

Cijela ova rasprava meni fakat nije za ovaj podforum.
Pa cu s ovim zavrsit svoje sudjelovanje :)

Alexis
30.05.2008., 15:44
MissLestrange, ja nisam uvrijeđena tvojim stavovima, no mislim da nisu potpuni, da nisu temeljeni na povijesnim činjenicama, već na interpretacijama, koje nisu uvijek realne, a ni nezlonamjerne. Razlog zašto sam se toliko raspisala jest u tome što želim tebe i sve vas koji mislite kako znate kaj je točno, uputiti da to možda i nije tako. Vjera/religija je ozbiljna stvar i jako je važno kad se nešto pročita, razmisliti o tome, potražiti kontraargument, prije nego se donese sud. Osobito je važno, proučiti materiju.

Hermina
30.05.2008., 16:15
Molim da mi netko od vjernika odgovori zašto bi bio takav problem da djeca idu na vjeronauk samo u vjerske ustanove. Nitko time ne bi bio oštećen...

osim što je put do škole označen pješačim prijelazima, postoje nogostupi, školski autobusi.. a crkva može biti ko zna gdje..nekoj djeci nije ni blizu. pa ako oni idu pješice nije baš sigurno za njih, a roditelji ih ne mogu baš uvijek voziti..
a u školi može biti vjeronauk kao izborni, kao što je i etika, dramska, odbojka..
zašto izbacivati vjeronauk iz škole kad je to najjednostavniji način za djecu koja ga pohađaju. naravno, kao izborni

Hermina
30.05.2008., 16:26
Sto je meni van svake pameti.
A koliko katolika bi pustilo svoje dijete da bude pravoslavac? :zubo:

A sto se tice vecine i manjine... forum je manjinska skupina pismenih (uglavnom) ljudi s mozgom (uglavnom) :mig: :), s natprosjecnim brojem tolerantnih.
Sto nikako nije slucaj u RL.
A ni na nekim drugim forumima - dovoljno je vidjet komentare u Vecernjem listu, npr.

pa ako dijete to poželjelo vidjeti, čuti - zbog čega ne? :ne zna:

koliko katolika bi pustilo svoje dijete da bude pravoslavac? ja bi. jer meni su roditelji dali slobodan izbor, mogla sam sama odlučiti o svemu pa i o vjeri. tako ću ja odgajati i svoje dijete.

znam da ima zadrtih vjernika koji bi poludjeli na takvo što, ali zar ateisti koji dijete ne puste na vjeronauk nisu isti??

meni roditelji nikad nisu sugerirali ni jednu vjeru, nikad me vodili u crkvu, učili molitve ni išta slično. nego su me učili koje vjere postoje itd. tako i ja namjeravam sa svojim djetetom..
i nisam ništa pogrešno rekla u vezi zabrana, i dalje stojim da je nepošteno djetetu zabraniti takvu želju koja je osobna.

Hermina
30.05.2008., 16:44
Krivi spoj :)
Ono "van pameti" se odnosilo na to da doticna nekom kaze da je zadrt zato sto svoje dijete odgaja u skladu s vlastitim ateistickim svjetonazorom.
Ne na vjeru opcenito.
Ovo nije podforum gdje cu izlagat svoje stavove o vjeri.

.

nikad to nisam rekla, nego isključivo na vjeronauk kao što je i Zmijica dobro shvatila.

da je netko zadrt zato što svoje dijete odgaja u skladu sa svojim ateističkim svjetonazorom? gdje sam to napisala?

i zašto me uopće napadaš i zoveš "dotična"? nikad nisam nikome nametala svoje mišljenje i poštujem ateiste i sve vjere. općenito sam za jednakost među svima, ali i slobodno odlučivanje.

i jedino sam to htjela reći da po meni nije u redu ne dopustiti djetetu da ide na vjeronauk ako to želi. a shefty je napisala čak i zabraniti.
eto, protiv toga sam jer smatram da je izbor vjere osobna stvar. i da dijete ima svoju osobnost.
i dalje stojim da je ta zabrana pogrešna. ali ovo za što me optužuješ nigdje nisam napisala. niti ja svoje roditelje smatram zadrtim jer me nisu tako odgajali. a upravo sam ja tako odgojena. ipak ne strogo ateistički, nego s upoznavanjem svih vjera.

ali kad ti dijete kaže- ja bi ipak htio ići na vjeronauk. ja nikad ne bih rekla -ne!

pa zašto, nek vidi, nek crta.. a da se i "preobrati", zar to nije djetetov izbor?
a možda zaključi da je to bezveze. i opet dobro. daješ mu izbor, bez ograničavanja, bez zidova.

samo sam protiv zabrana i na to sam reagirala. eto, oprosti ako si me krivo shvatila.

Marelina
30.05.2008., 17:28
Evo ja bih samo dala svoj primjer vezano za djecu, religioznost i odgoj u vjeri.

Mislim da je nekako i većina primjetila da su djeca religiozna čak i ako ih ne usmjeravaš u tom smjeru. Meni je to očiti dokaz da je religioznost i potraga za Bogom u čovjeku duboko ukorijenjena. Ono čemu služi poduka i odgoj u vjeri jest usmjeravanje. Baš zato da bi bilo manje folklornih vjernika.

Za mene je, kao što je Alexis rekla, vjera život. Ne opredjeljenje u životu nego život. Jer sve što radim, mislim zapravo je posljedica moje duboke vjere u Boga kao Dobrog Oca.

Svojoj djeci sve probleme stavljam u istu perspektivu i do sada nisam naišla na problem koji ne mogu objasniti u skladu sa svojom vjerom. Jer zapravo su sve monoteističke vjere, za mene kao vrhunac katolička, iznimno logične i sustavne. I sve se može objasniti, samo ako si dovoljno upoznat s vjerom.

Moja 5god curica ide u privatni vretić kojeg vode časne sestre franjevke. Ide u taj vrtić baš zato što želim da ima jedinstven odgoj, a ne da ja pričam jedno a teta u vrtiću drugo. Mislim da je to jako bitno za male glavice. Ima vremena i za upoznavanje sa ostalim religijama i toga neće pofaliti.

Svaku večer prije spavanja čitamo priču i molimo zajedno: mama, tata, malena i maleni. Priča je ponekad biblijska ponekad ne. Važno da ima pozitivnu poruku. Inače svaku situaciju prolazimo kroz molitvu.

E, samo jedna stvar o krštenju. RK vjera ne uči da se djeca rađaju grešna, već samo da već rođenjem imamo "sklonost" grijehu. Zna se čija je krivnja istočni grijeh i krštenjem se ne nameće djetetu nikakva krivnja. Dapače, iz učenja o tome što je grijeh jasno je da grijeh niti ne postoji ako osoba nije svjesna svojih postupaka.

ksenija_2
30.05.2008., 18:17
No, da povučem paralelu s forsiranjem zaštite prava manjine nauštrb željama većine. Hipotetska situacija: ja želim svoje dijete poslati u državnu školu, a ne u židovsku (iako se nisam spremna prilagoditi željama većine), ali moje dijete jede košer, što je sastavni dio moje religije. Ja želim zaštititi pravo svog djeteta i zahtijevam da škola uredi košer kuhinju. Kako moje dijete ne može jesti šunku, a i ostali mesni proizvodi moraju biti pripremljeni na poseban način, a i meso i mlijeko ne mogu se miješati u istom obroku, mislim da druga djevžca nikako ne bi patila kad bi u našoj državnoj školi bila nabavljana samo košer pileća i pureća (može i goveđa :zubo: ) salama, a mislim da drugoj djeci ne bi bio problem odreći se salame i sira u istom sendviču... ionako su najnovija znanstvena istraživanja pokazala da je zdravije ne miješati mlijeko i meso... kužiš sad :mig:?

Kužim ja što ti želiš reći, ali vjeronauk ne bi bio zabranjen, nego ne bi bio smješten u državne škole. U moje vrijeme je vjeroučitelj dolazio po djecu pred školu i pod njegovim vodstvom su išli u crkvu na vjeronauk.
I ne radi se o forsiranju prava manjine nauštrb željama većine, jer djeca koja ne idu na vjeronauk nemaju organiziran taj sat nego rade bilo što, sjede u knjižnici ili štoveć, a to nije u redu.
Ne znam kako funkcionira vjeronauk u vrtićima, ali što radi za to vrijeme dijete koje nije izabralo vjeronauk? Ako se igra u kutu samo, onda ni to nije u redu. Time se vrši separacija djece, a želimo ih naučiti da su svi jednaki.

PaleBlueEyes
30.05.2008., 23:50
Elaborirajte što je za vas onda sekularnost i koje su je to države ostvarile?

Francuska :kava:

PaleBlueEyes
31.05.2008., 00:00
O UK koja po definiciji nije sekularna, jer katolik ne može postati monarh :mig:

.

to je cista semantika.

i to sto je kraljica head of state je vise simbolicno jer ona nema nikave ovlasti. u svim drugim segmentima UK je vise sekularna od hrvatske.

car_je_gol
31.05.2008., 14:36
i jedino sam to htjela reći da po meni nije u redu ne dopustiti djetetu da ide na vjeronauk ako to želi. a shefty je napisala čak i zabraniti.
eto, protiv toga sam jer smatram da je izbor vjere osobna stvar. i da dijete ima svoju osobnost.

zanimljivo. a djeca koja moraju ići na vjeronauk i u crkvu, iako to ne žele, nemaju svoju osobnost? daleko je više takvih, roditeljskom voljom forsiranih u smjeru vjerskog svjetonazora, nego malih ateista, koji silom žele biti vjernici.

inače, netko je napisao da mala djeca pokazuju sklonost vjerovati u čuda, pa se to tumači kao religijska crta. ne, to je magijska crta, posljedica iracionalnog doživljavanja i nedovoljnog znanja, karakterističnog za djetinjstvo pojedinca i čovječanstva u cjelini.
u primitivnim plemenima koja animistički personificiraju prirodu, šaman pokušava preko magijskih rituala djelovati na vanjski svijet. i to je povijesni izvor religioznosti.
kasnije se kroz složeniju mitologiju odražava kompetentniji odnos spram okolne prirode i kompleksniji ustroj ljudske zajednice. konačno, u monarhijama i satrapijama bliskog istoka dolazi do monoteizma, gdje se bog nameće kao patrijarhalni otac. zašto ne boginja-majka? zato jer mitologija odražava političku raspodjelu moći.
koliko su politički relevantne religijske strukture bile tokom povijesti u sukobu sa znanošću i slobodnim mišljenjem ne treba navoditi, jer je svima poznato.

i da, moderno demokratsko društvo nije utemeljeno na judeo-kršćanstvu. na tom je svjetonazoru bio utemeljen feudalizam. a suvremeni pojam ljudskih prava i slobode pojedinca izvire iz učenja enciklopedista i prosvjetitelja, zahvaljujući kojem se mogla dogoditi francuska revolucija i odvajanje države od crkve.

današnja crkva, u čežnji za feudalnim vremenima kad je participirala u vlasti, dovija se na sve načine osigurati veći utjecaj u društvu, pa i preko školskog vjeronauka. ali to nije vjera, to je politika.
u kojoj će mjeri oni koji sebe doživljavaju vjernicima prihvatiti biblijsku mitologiju i crkvene dogme, stvar je svakog pojedinca. npr. iako imamo 90% deklariranih katolika, u anketama se redovito oko 60% ispitanika izjašnjava protiv zabrane pobačaja. a demoniziranje predbračnog seksa i kontracepcije postalo je predmet općeg ismijavanja. dakle, većina ima neku osobnu viziju vjere, različitu od crkvenog učenja.
tom trendu crkva pokušava stati na kraj pomoću školskog katekizma.
ne vidim zašto bi netko tko se ne slaže s takvom crkvenom politikom upisao svoje dijete na vjeronauk?:ne zna:

car_je_gol
31.05.2008., 14:58
A što ti misliš da je ta "savjest" o tome da je loše krasti i ubijati, nešto što je genetski uvjetovano, a nije rezultat i plod razvoja društva, upravo pod monoteističkim, judeo-kršćanskim nazorom? Spomenutih 10 Božjih zapovijedi nije nastalo jučer, već u vrijeme kad ubijanje i krađa i nisu bili tako nepoželjni. Pročitaj pokoje antropološko istraživanje, npr. Margareth Mead, o nekim primitivnim plemenima, koja žive izolirano od današnjih tokova i o tome kakva se sve "pravila" razvijaju u ljudskom društvu, u kojem nema te nemile Crkve :D

preporučam bolje se informirati. sumerani i babilonci nisu bili krršćani, a ipak su zabranjivali krađu i ubojstvo.
http://www.znanje.org/i/i22/02iv02/02iv0213/index.htm
hamurabijev zakonik predviđa prilično okrutne kazne, ali ni levitski nije puno bolji.:mig:

dekalog uređuje samo odnose između židova, ima unutarplemenski značaj. pripadnike drugih naroda i nedajbože, štovatelje drugih bogova, može se slobodno ubiti, silovati, opljačkati, okrasti, prevariti. štoviše, sam bog naređuje pokolje kanaanita. dakle, nema govora o univerzalnim moralnim pravilima.
tek kasnije, u novom zavjetu, isus zahtijeva izvjesno čovjekoljublje, koje uključuje i nežidove. samo, malo je paradoksalan, jer u istom dahu kaže da će biti spašen onaj tko zbog njega zamrzi oca, majku i braću.:D

Hermina
31.05.2008., 15:07
zanimljivo. a djeca koja moraju ići na vjeronauk i u crkvu, iako to ne žele, nemaju svoju osobnost? daleko je više takvih, roditeljskom voljom forsiranih u smjeru vjerskog svjetonazora, nego malih ateista, koji silom žele biti vjernici.

današnja crkva, u čežnji za feudalnim vremenima kad je participirala u vlasti, dovija se na sve načine osigurati veći utjecaj u društvu, pa i preko školskog vjeronauka. ali to nije vjera, to je politika.
u kojoj će mjeri oni koji sebe doživljavaju vjernicima prihvatiti biblijsku mitologiju i crkvene dogme, stvar je svakog pojedinca. npr. iako imamo 90% deklariranih katolika, u anketama se redovito oko 60% ispitanika izjašnjava protiv zabrane pobačaja. a demoniziranje predbračnog seksa i kontracepcije postalo je predmet općeg ismijavanja. dakle, većina ima neku osobnu viziju vjere, različitu od crkvenog učenja.tom trendu crkva pokušava stati na kraj pomoću školskog katekizma.
ne vidim zašto bi netko tko se ne slaže s takvom crkvenom politikom upisao svoje dijete na vjeronauk?

1.) ne znam tko je napisao da djeca koja silom idu na vjeronauk nemaju svoju osobnost?? :ne zna: pliz napiši sljedeći put na koga se odnosi.

ja to upravo i tvrdim da se mora poštivati osobna odluka djeteta. čak i ako u tim godinama to nije čvrsta odluka, moraju sebe pronaći sami i izgraditi svoja, a ne nametnuta uvjerenja. i vidjeti ono što žele, istražiti.

zabrana propitkivanja vjere je okrutna. a isto tako i forsiranje vjere. ne razumijem takve roditelje, jednostavno ne. :mad: :mad: ja nisam tako odgojena.

2.) potpuno je točno da svatko ima svoju viziju vjere i svoju sliku Boga. ali da tom trendu Crkva pokušava stati na kraj? evo, o tom još nisam čula, niti to uočila.
daj pliz primjer, jer kad smo mi svećenika pilili s pitanjima - jel bog muško ili žensko? koliko ima godina? itd. on nam je odgovorio - Bog je onakav kakvim ga zamišljate dok mu se obraćate u mislima.
nešto u smislu da svatko ima pravo na svoju sliku Boga. i nikad se nisam susrela s tim da mi netko iz Crkve nameće neku sliku Boga.

čak sam od svećenika doživjela da nam sugerira da sami pronađemo svoje molitve.
iako i ja imam svoj otpor prema Crkvi kao instituciji, ali iz posve drugih razloga ( zabrana kontracepcije i sl.)

ovo tvoje zadnje pitanje - ha, možda se neki roditelji ne slažu s crkvenom politikom primjerice onom da nema sexa prije braka ali, vjerujem da to baš i ne utječe na odluku o slanju djeteta na vjeronauk :D zar ne?

a, kao što i sam kažeš- ionako se ne poštuje upravo ta. pa se djeca neće "pokvarit" hehe

car_je_gol
31.05.2008., 15:39
1.) 2.) potpuno je točno da svatko ima svoju viziju vjere i svoju sliku Boga. ali da tom trendu Crkva pokušava stati na kraj? evo, o tom još nisam čula, niti to uočila.
daj pliz primjer, jer kad smo mi svećenika pilili s pitanjima - jel bog muško ili žensko? koliko ima godina? itd. on nam je odgovorio - Bog je onakav kakvim ga zamišljate dok mu se obraćate u mislima.
nešto u smislu da svatko ima pravo na svoju sliku Boga. i nikad se nisam susrela s tim da mi netko iz Crkve nameće neku sliku Boga.

bog otac, oče naš... je li to slika boga? je. bog je muško.:mig:

iako i ja imam svoj otpor prema Crkvi kao instituciji, ali iz posve drugih razloga ( zabrana kontracepcije i sl.)

e, baš to je trend kojem crkva pokušava stati na kraj. čak i lažima da kondomi ne predstavljaju zaštitu od AIDSa, jer je virus mali pa hipotetski može proći kroz membranu.
da se virus može kretati samo putem medija, jer nema noge da trči iz jedne sredine u drugu, to prešute.

ovo tvoje zadnje pitanje - ha, možda se neki roditelji ne slažu s crkvenom politikom primjerice onom da nema sexa prije braka ali, vjerujem da to baš i ne utječe na odluku o slanju djeteta na vjeronauk :D zar ne?

žalosno je da ne utječe. kakvog smisla ima slati dijete na satove gdje mu tupe da su predbračni seks i kontracepcija grijeh, a onda mu kod kuće objašnjavati da to nije istina?

Hermina
31.05.2008., 18:14
bog otac, oče naš... je li to slika boga? je. bog je muško.:mig:
e, baš to je trend kojem crkva pokušava stati na kraj. čak i lažima da kondomi ne predstavljaju zaštitu od AIDSa, jer je virus mali pa hipotetski može proći kroz membranu.
da se virus može kretati samo putem medija, jer nema noge da trči iz jedne sredine u drugu, to prešute.
?

ma da imaš pravo. joj kak ne volim te laži s onih letaka :mad::azdaja:

.evo, upravo to što kažeš mlade odvraća od Crkva. što meni nije jasno kak oni ne razumiju :ne zna:

neke stvari bi se stvarno trebale promijeniti, i to što brže.

ali vjerojatno je teško mijenjati davno "utvrđena" pravila. ovo za kontarcepciju mi je :flop: i digla već paniku oko toga, hehe.

ajde, bar se borim jer mi je stalo. samo što oni to nisu tak shvatili :D
priznajem malo je licemjerno biti praktični vjernik, a raditi sve protiv čega je Crkva.
ali, opet, raditi prosvjed ispred Crkve :lol:

ma čak je i u redu njihovo stajalište u vezi sexa prije braka. to je u redu po meni , jer promovira vjernost i čednost. ALI su malo nerealni. i ona glupost o nemogućnosti raskida braka. kad pitam o tome župnika, kaže - nije to do nas.

sva ta pravila iz Vatikana.
meni ipak, sve te nelogičnosti ne mogu umanjiti značaj moje vjere. ali da stvari treba mijenjati, to da da da.

gica
31.05.2008., 20:55
Da sada ne quotam 3/4 postova, pokušat ću biti kratka.

Ja sam ateista. Kao i moj dragi i naši roditelji. I normalno mi je i da će mi djete rasti u takvom okruženju. Zanima me koliko vjernika bi svoje djete odgajalo na način: čuj, ja duboko i bezuvjetno vjerujem u boga, ali njega ipak možda nema... Vjerovatno niti jedan, jer je to 100% u suprotnosti sa njihovim uvjerenjem. A kada ateist odgaja djete u skladu s njegovim uvjerenjima, onda je jednostran, licemjeran i nešto djetetu uskraćuje... Ma dajte ljudi, pa to je stvarno licemjerno...

Već sam rekla, veliki dio mojih prijateljica su vjernice, a drugi dio su ateisti. Ne namećemo jedne drugima stavove, razgovaramo sa razumijevanjem za tuđe mišljenje, razmjenjujemo argumente... Ali u jednom se slažemo, ovo je sekularna država i vjeronauk ne bi trebao biti u državnim školama. Koliko god da sam ateist, uvijek ću braniti pravo vjernika da idu na vjeronauk, ali u vjerske ustanove. Prvenstveno jer se u suprotnom stvara razlika između djece, a u nekim manjim, izrazito tradicionalnim sredinama to može dovesti do diskriminacije među djecom i bullyinga. Kod nas je zapravo suprotno, vlečasni koji je vjeroučitelj uspjeva od vjeronauka odbiti čak i vjernike jer je fakat pretjerao. Ali smatram da bi u školama program trebao biti jednak za sve učenike, a izborna nastava vezana uz određene talente, afinitete, pa čak i buduće interese (npr. kao dodatni bodovi za upis za određena zanimanja), ali nikako ne uz nečiju vjeroispovjest.

Netko je rekao da se 99% stanovnika ove države deklarira kao katolici. Meni se čini problem upravo u tome što se dobar dio njih upravo samo deklarira. I ništa drugo u stvarnom kršćanskom duhu. a već je tu začetak licemjerja...

...jako lijepo i jednostavno rečeno...

*kechkica*
01.06.2008., 00:59
Evo da i ja napišem nešto kao teeneger-ka.Imam13 godina.x).
Moja mama jako vjeruje u boga,a tata baš i ne.Ja jednostavno ne vjerujem.Držim se one:svatko je kovač svoje sreće.Neće ti pomoći bog u nićemu.Za sve što ti se dogodi sam si si kriv.Idem na vjeronauk,radi krizme.Tamo ionako apsolutno ništa ne radimo.Svakako preporučam da ne upišete svoje djete na vjeronauk.To nema veze s religioznosti niti s ateizmom.Moji roditelji mene nisu odgajali baš u vjerskom štihu,pa se i ne čudim da ne vjerujem u boga...Za mene je to sve mašta,ja sam ipak za znanost...Ipak se znanost temelji na činjenicama,a ne na nečijoj mašti ili vizijama.Toliko od mene. :)

shtefy
01.06.2008., 10:20

...ali kad ti dijete kaže- ja bi ipak htio ići na vjeronauk. ja nikad ne bih rekla -ne!

Vidiš, a ja bih.

Jer postoji jako malo razloga zašto bi djete odgojeno bez religioznog utjecaja poželjelo ići na vjeronauk.

Prvi je da na lak način popravi prosjek. To smatram jeftinim podilaženjem dječijoj lijenosti i nema šanse da to toleriram.

Drugi je interes za vjeru. Ali pošto je u pitanju katolički vjeronauk, na njemu se može naučiti o samo jednoj vjeri, a i to sa stajališta da je ona jedina prava. Ni to joj neću dopustiti. Prije nego što učini svoj izbor, ako ju religija i bude zanimala, prvo hoću da se jednako informira o svim vjerama. A tek onda neka odlučuje...

Treće... Sin moje poznanice se je krstio u srednjoj školi i počeo pohađati vjeronauk. Što ne bi bilo problem da mu otac nije komunist, majka muslimanka, a on je to učinio zato što više nije mogao trpiti da ga druga djeca zovu "četnik", "balija" i sl. Dakle, treće bi bilo pritisak okoline. E to sigurno neću dopustiti! Radije bih promijenila i školu i okolinu, djetetu objasnila neke stvari i odselili bi, ali bih se prije toga potrudila da me i ravnatelj i vjeroučitelj zapamte. Jer to bi bio ogavan primjer nasilja prema djetetu. A ja sam tu da je zaštitim. I hoću ako bude trebalo.

Eto, ja i dalje stojim kod zabrane, iako mislim da nikada neće biti potrebna...

1.) ne znam tko je napisao da djeca koja silom idu na vjeronauk nemaju svoju osobnost?? :ne zna: pliz napiši sljedeći put na koga se odnosi.

ja to upravo i tvrdim da se mora poštivati osobna odluka djeteta. čak i ako u tim godinama to nije čvrsta odluka, moraju sebe pronaći sami i izgraditi svoja, a ne nametnuta uvjerenja. i vidjeti ono što žele, istražiti.

Ako silom idu na vjeronauk, zar to nije ubijanje njihove osobnosti i nametanje roditeljske?

zabrana propitkivanja vjere je okrutna. a isto tako i forsiranje vjere. ne razumijem takve roditelje, jednostavno ne. :mad: :mad: ja nisam tako odgojena.

Ali čim netko kaže da neće djete odgajati u vjerskom duhu, odmah se postavljaš u obrambeni stav i uvaljuješ deplasirane priče o moralu kao isključivo kršćanskoj kategoriji, o poštivanju judeo-kršćanske tradicije (koju su ti ovdje neki jako lijepo demistificirali)... Ma daj...

Hermina
01.06.2008., 14:18
Vidiš, a ja bih.

Ako silom idu na vjeronauk, zar to nije ubijanje njihove osobnosti i nametanje roditeljske?

Ali čim netko kaže da neće djete odgajati u vjerskom duhu, odmah se postavljaš u obrambeni stav i uvaljuješ deplasirane priče o moralu kao isključivo kršćanskoj kategoriji, o poštivanju judeo-kršćanske tradicije (koju su ti ovdje neki jako lijepo demistificirali)... Ma daj...

ma bravo. upravo si na mene svalila sve što ja nisam rekla. naprotiv upravo sam i napisala da ako djeca silom idu na vjeronauk to ubija njihovu osobnost- da to sam napisala, a ne ovo za što me optužujueš!!

deplasirane priče o moralu kao isključivo kršćanskoj kategoriji??? :confused: :mad:

:ne zna: ma gdje molim te....grrr zamijenila si me s nekim jer nisi pažljivo čitala postove ni nickove. ne svaljuj na mene tuđe gluposti.

kad nekog ideš optuživati, prvo provjeri dali je to prava osoba, jer iako je na Forumu samo nick- iza njega se krije stvarna osoba i molim te to poštuj.

i da, po meni NITKO ne treba odgajati dijete u vjerskom duhu, a to upravo tvrdim jer ni ja nisam odgajana u vjerskom duhu. kao što sam i više puta napisala............

shtefy
01.06.2008., 17:39
ma bravo. upravo si na mene svalila sve što ja nisam rekla. naprotiv upravo sam i napisala da ako djeca silom idu na vjeronauk to ubija njihovu osobnost- da to sam napisala, a ne ovo za što me optužujueš!!

deplasirane priče o moralu kao isključivo kršćanskoj kategoriji??? :confused: :mad:

:ne zna: ma gdje molim te....grrr zamijenila si me s nekim jer nisi pažljivo čitala postove ni nickove. ne svaljuj na mene tuđe gluposti.

kad nekog ideš optuživati, prvo provjeri dali je to prava osoba, jer iako je na Forumu samo nick- iza njega se krije stvarna osoba i molim te to poštuj.

i da, po meni NITKO ne treba odgajati dijete u vjerskom duhu, a to upravo tvrdim jer ni ja nisam odgajana u vjerskom duhu. kao što sam i više puta napisala............

Uh, OK, stvarno sorry...

Ovih dana sam u nekoj gužvi, imam manjka sati u danu i jednostavno gubim koncentraciju... Površno sam čitala postove i fakat sam ti pripisala tuđe gluposti... :rolleyes:

Nije opravdanje, ali još jednom iskrene isprike...

Hermina
01.06.2008., 20:20
Uh, OK, stvarno sorry...

Ovih dana sam u nekoj gužvi, imam manjka sati u danu i jednostavno gubim koncentraciju... Površno sam čitala postove i fakat sam ti pripisala tuđe gluposti... :rolleyes:

Nije opravdanje, ali još jednom iskrene isprike...

ma sve ok.
malo mi je bio bed, jer mi se to već par puta dogodilo pa sam pomislila da nešto nije u redu s mojom interpretacijom :D
ali dosta ljudi površno čita..., dok ja, pošto sam tu nova, sve detaljno iščitam :p

Marelina
02.06.2008., 16:59
neke stvari bi se stvarno trebale promijeniti, i to što brže.

ali vjerojatno je teško mijenjati davno "utvrđena" pravila. ovo za kontarcepciju mi je :flop: i digla već paniku oko toga, hehe.

ajde, bar se borim jer mi je stalo. samo što oni to nisu tak shvatili :D
priznajem malo je licemjerno biti praktični vjernik, a raditi sve protiv čega je Crkva.
ali, opet, raditi prosvjed ispred Crkve :lol:

ma čak je i u redu njihovo stajalište u vezi sexa prije braka. to je u redu po meni , jer promovira vjernost i čednost. ALI su malo nerealni. i ona glupost o nemogućnosti raskida braka. kad pitam o tome župnika, kaže - nije to do nas.

sva ta pravila iz Vatikana.
meni ipak, sve te nelogičnosti ne mogu umanjiti značaj moje vjere. ali da stvari treba mijenjati, to da da da.

Htjela sam prešutiti ovo, ali naprosto ne mogu. Svrbi me tipkovnica.

Crkva nije politička organizacija u kojoj "netko s vrha" hijerarhije određuje pravila pa sad ako je "konzervativan" onda donosi konzervativna pravila, a ako je "liberalan" onda donosi liberalna pravila. Moral koji Crkva uči temeljen je na onome što nam je Krist govorio još prije 2000 g. Istina treba malo uključiti moždane vijuge da se neke stvari "od onda" primjene na nove situacije, ali ništa se tu novo nema za izmisliti.

Ako očekuješ da će Crkva promijeniti mišljenje za neke tako temeljne stvari kao što su kontracepcija i nerazrješivost ženidbe onda si negdje pobrkala lončiće. Radije pokušaj shvatiit zašto je to tako. Jer jako je logično.

Ne volim etiketirati ljude, ali kad si već spomenula: je, licemjerno je zvati se vjernikom i ne vjerovati. Jer ako si Katolik Crkva i vjera bi trebale biti u istoj rečenici,ne nešto nevezano.

Možda nemam baš najružičastiji stil ali ovo ti zapravo govorim iz najbolje namjere pa se nadam da ćeš tako i shvatiti.:top:

shtefy
02.06.2008., 17:33
Ako očekuješ da će Crkva promijeniti mišljenje za neke tako temeljne stvari kao što su kontracepcija i nerazrješivost ženidbe onda si negdje pobrkala lončiće. Radije pokušaj shvatiit zašto je to tako. Jer jako je logično.

Zapravo je crkva već puno puta mijenjala mišljenje, pa se to može očekivati i u budućnosti. Ali samo onako kako njima odgovara, a da im ne počne bježati stado... :kava:

Ne volim etiketirati ljude, ali kad si već spomenula: je, licemjerno je zvati se vjernikom i ne vjerovati.

E vidiš, to ti dođe mali problem...

Netko je ovdje napisao da se 99% stanovništva deklarira kao katolici (mislim da je stvarni postotak nešto manji, ali hajde...). A opet možemo reći da je daleko više od 1% stanovništva nemoralno, nepošteno, da prakticira seks prije braka, da se rastavlja, odlazi na abortuse, ima ljubavnike ili ljubavnice, ne plaćaju svoje radnike, prave spletke u obitelji i na poslu... Dakle, stvari su upravo takve da se oni zapravo samo deklariraju kao katolici. I onda takvi glasaju za vjeronauk u školama (da li im je zaista stalo do vjeronauka, a ne žive kršćanski način?) i pljuju po onima koji misle drugačije, djeca im vrše bullying nad onima koji na vjeronauk ne idu i sl. I to je licemjerno, zar ne?

A sve bi bilo na svom mjestu kada bi konfesionalni (kao da kod nas i postoji drugačiji) vjeronauk imao mjesto u vjerskim institucijama, a škole bile mjesto za učenje svih onih važnih životnih stvari koje nemaju veze sa religijom ili ateizmom...

Marelina
02.06.2008., 18:44
Zapravo je crkva već puno puta mijenjala mišljenje, pa se to može očekivati i u budućnosti. Ali samo onako kako njima odgovara, a da im ne počne bježati stado... :kava:

Mijenjala mišljenje u temeljnim moralnim stavovima? Možeš navesti bar neki primjer jer ja u svojoj memoriji takvo što ne nalazim...:ne zna:

A opet možemo reći da je daleko više od 1% stanovništva nemoralno, nepošteno, da prakticira seks prije braka, da se rastavlja, odlazi na abortuse, ima ljubavnike ili ljubavnice, ne plaćaju svoje radnike, prave spletke u obitelji i na poslu... Dakle, stvari su upravo takve da se oni zapravo samo deklariraju kao katolici. I onda takvi glasaju za vjeronauk u školama (da li im je zaista stalo do vjeronauka, a ne žive kršćanski način?) i pljuju po onima koji misle drugačije, djeca im vrše bullying nad onima koji na vjeronauk ne idu i sl. I to je licemjerno, zar ne?

A sve bi bilo na svom mjestu kada bi konfesionalni (kao da kod nas i postoji drugačiji) vjeronauk imao mjesto u vjerskim institucijama, a škole bile mjesto za učenje svih onih važnih životnih stvari koje nemaju veze sa religijom ili ateizmom...

Zapravo se s većinom ovoga slažem. Mislim da je vjeronauku prvenstveno mjesto u župi. Da bi vjeronauk trebao imati i duhovnu komponentu koja nekako izmiče kada je jedan od 15 predmeta koji se ocjenjuju...:mig:

Isto tako mislim da su svi netolarantni "vjernici" promašili veliku većinu biti Isusovog primjera koji uči o ljubavi moralu, ali ipak razgovara sa bludnicama, carinicima... jer osuđuje grijeh, a ne čovjeka. Ako Bog daje ljudima slobodnu volju (što bi svi vjernici trebali znati:D) po čemu su pojedinci veći od Boga i žele drugima nametnuti svoju volju?! Koliko ja znam sloboda je samo onda sloboda ako ne ugrožava slobodu drugoga...

A ono što si spomenula o 99% katolika... Nema ih valjda ni 9%, samo se njih 99% iz nekog razloga voli tako nazivati. Pa se onda čuju komentari katolici su ovakvi i onakvi, netolerantni i sl. Naravno kad ljudi ne znaju tko su. Ako se deklariraš kao katolik živi kao katolik. Ako nećeš živjet po katoličkim načelima, zašto nemaš hrabrosti reći: ne nisam katolik nego već štogod. Možda zato što ljudi misle, a kako će mi se dijete krizmat, pričestiti i iamt sve one krasne proslave... E pa to je preočito licemjerno...

mestar
02.06.2008., 19:56

Odmjeravanje snaga.

Ne treba na crkvu gledati pretjerano romanticno. Crkva je u prvom redu vrlo, vrlo mocna politicka institucija. Istina, u odnosu na proslost prilicno potkresanih krila, ali jos uvijek jaka i spretna u diplomaciji i politici uopce. Promovira odredeni sustav vrijednosti i ima u tome poprilicno veliku podrsku. Licemjerno? Ne znam, mozda. Kod tako velikih igraca tesko je pricati o licemjerju.

Iskreno, uopce ne vjerujem niti u demokraciju niti u sekularnost drzava. Price za malu djecu. Demokracija se pojavila tek kad se ona prava moc preselila u banke i kompanije. Pa su pustili djecu da se igraju politicke demokracije i zive u iluziji.

Mislim da je, sto se odgoja tice, korektno pustiti roditelje da djeci prenesu svoje temeljne zivotne stavove. Sve ostalo, ukljucujuci vjeronauk u skoli, spada u politicke bitke. Mozete se ukljuciti u njih, ali morate znati da smo kroz obrazovanje, novine i televiziju svi vise manje izmanipulirani i da cesto vodimo bitke o kojima zapravo nista ne znamo.

Ja spadam u katolike povrsno vezane za instituciju. Nemam iluzije o politickoj dimenziji crkve, ali mislim da je pri tom uloga crkve pozitivna - galopirajuca liberalizacija jednostavno mora imati protutezu inace cemo svi otici vrit. :D

Hermina
02.06.2008., 22:24
A ono što si spomenula o 99% katolika... Nema ih valjda ni 9%, samo se njih 99% iz nekog razloga voli tako nazivati. Pa se onda čuju komentari katolici su ovakvi i onakvi, netolerantni i sl. Naravno kad ljudi ne znaju tko su. Ako se deklariraš kao katolik živi kao katolik. Ako nećeš živjet po katoličkim načelima, zašto nemaš hrabrosti reći: ne nisam katolik nego već štogod. Možda zato što ljudi misle, a kako će mi se dijete krizmat, pričestiti i iamt sve one krasne proslave... E pa to je preočito licemjerno...

ako smijem nekoliko riječi nevezanih uz temu, a vezanih uz ovo što si ti napisala...

ajmo malo o meni :D :D
znači vjeru sam sama odabrala, nisu mi je nametnuli roditelji. i ona me ispunjava kao osobu ( da sad sve ne opisujem)

ALI, kad kažem da sam vjernica odmah se nađe netko da postavi pitanje- a zaštoo se ti onda seksaš prije braka?? itd. itd... i slična pitanja u smislu "joj kak je to licemjerno".

e sad. sve zapovijedi poštujem, (a to bi i da nisam "vjernica"), ne lažem, ne kradem, ne psujem, ne želim tuđeg ženidbenog druga :D i tak dalje..
ne živim raskalašeno, nego skromno.
jednom rječju- savršena sam ! ( šala naravno :mig: )

hoću reć, živim ono kao "po kršćanski" (i ne, ne smatram da su to samo kršćanske vrijednosti da napomenem za svaki slučaj)
ali, ipak neke stvari su NEREALNE za očekivat u današnjem svijetu. Crkva zaostaje po mnogim pitanjima kao što je kontracepcija i slično. baš se pitam dal imaju odgovor na neka pitanja koja bi ih ja pitala da im dođem tamo u Vatikan :mig:
a dođe mi da im napišem pismo sam tak..hehe. umjesto toga "davim" mjesne svećenike koji o tome ne odlučuju. A u Bibliji ne stoji neraskidivost braka ni antikontracepcija ni išta slično što je Crkva s vremenom izmislila.
Imam osjećaj da svatko tumači vjeru kako mu odgovara i kako mu je odgovaralo (kroz vremenska razdoblja, a tu mislim na inkviziciju i ostale bisere ). Isto tako se i Kuran da protumačiti na sto načina, a to je sve zato jer su te knjige pisane simbolički.

da skratim. ja ću odgovoriti na tvoje pitanje. evo nisam katolik koji živi po svim načelima. evo hrabro kažem - ja sam praktični vjernik!
jer je nerealno da živim prema svim "zahtjevima", nerealno je da ne koristim kontracepciju i sl. ako zbog toga što je Crkva to izmislila nisam pravi vjernik. dobro. onda sam krivi. ali vjerujem u Boga. i što sad. :ne zna:

a ne mislim da je to najveće licemjerje koje može biti. ne šteti nikome, dakle nije baš za kamenovat nas takve.
a i prema kome je to licemjerno? prema "pravim" vjernicima- pa oni će mi oprostiti. :p prema ateistima- a njima ni iz đžepa ni u đžep :ne zna:
prema Bogu-pa on ionako sve zna. dakle, ne osjećam se licemjerno. možda sam u krivu.

ali se osjećam licemjerno kad nekoga ogovaram, a nemam mu hrabrosti to reći u lice. tad se loše osjećam. a to je velika većina nas bar jednom u životu napravila.

zar nisu svi ponekad licemjerni??

Marelina
02.06.2008., 22:38
ALI, kad kažem da sam vjernica odmah se nađe netko da postavi pitanje- a zaštoo se ti onda seksaš prije braka?? itd. itd...

Mislim da je to pitanje posve logično...

ali, ipak neke stvari su NEREALNE za očekivat u današnjem svijetu. Crkva zaostaje po mnogim pitanjima kao što je kontracepcija i slično. baš se pitam dal imaju odgovor na neka pitanja koja bi ih ja pitala da im dođem tamo u Vatikan :mig:

Očito nisi pročitala moj prethodni post koji je zapravo bio najviše tebi upućen. Na ta pitanja bih ti i ja znala odgovoriti a kamoli ne "tamo u Vatikanu"

A u Bibliji ne stoji neraskidivost braka ni antikontracepcija ni išta slično što je Crkva s vremenom izmislila.

U Bibliji ne stoji neraskidivost braka?! A što je Mt 19, 4-6?

Imam osjećaj da svatko tumači vjeru kako mu odgovara

Očito...:rolleyes:

E mislim da smo sad već itekako offtopic... Ako želiš još nešto reći slobodno se javi na pp da ne zauzimamo forumski prostor...:D

Hermina
02.06.2008., 23:35
Mislim da je to pitanje posve logično...

Očito nisi pročitala moj prethodni post koji je zapravo bio najviše tebi upućen. Na ta pitanja bih ti i ja znala odgovoriti a kamoli ne "tamo u Vatikanu"

E mislim da smo sad već itekako offtopic... Ako želiš još nešto reći slobodno se javi na pp da ne zauzimamo forumski prostor...:D

aha sad sam pročitala - to je onaj post u kojem me napadaš i kažeš mi da sam polupala lončiće.? e hvala ti.

kao što sam ti napisala-ako je tako sama sebe proglašavam krivim, praktičnim, neispravnim vjernikom. dobar dan dobar dan, ja sam krivovjernik.

ok, ali ne osjećam se licemjerno ( što sam navela uz obrazloženje) i ne radim ništa loše drugima pa se i ne zamaram s tim.

sretno dalje. p.s. ne znam što je pp :ne zna:
ali ako samo offtopic sve vas pozdravljam. by

SaveAss
03.06.2008., 09:19
p.s. ne znam što je pp :ne zna:

propagandni program

:angeleye: (izblijedila je nešto aureola ovom anđelu...)

MissLestrange
03.06.2008., 13:11

istina. ALI, školski vjeronauk "drži" crkva. i na tom školskom vjeronauku bi mojoj kćeri, recimo da ju upišem, kad tad počeli punit glavu tim nazadnim glupostima o kontracepciji, pobačaju, bludnicama, groznim homoseksualcima, udarali joj žigove za odlaske na misu (iako se nadam da to više ne postoji?) i da ne nabrajam dalje. tuđi izbor poštujem, ali mi se crkva kao institucija zbog svog izrazito negativnog stava i utjecaja onako najiskrenije gadi i ne vidim na koji bi oni način moje dijete mogli naučiti moralu i produhoviti, eventualno hebeno dobra poduka iz licemjerja, netolerancije, mržnje i zatucanosti (čast iznimkama unutar crkve, tipa grubišić, ali takvi su na žalost totalna rijetkost... što je zaista žalosno. ali ajde, takvi im još uspijevaju osvjetlati zamazani obraz).
a ovaj veliki postotak katolika u lijepoj našoj... recimo da ih u svojoj generaciji znam možda desetero koji se izjašnjavaju kao katolici i praktični su vjernici. današnji studenti sve neki sotonisti i masoni kak bi čika tomsoooooon rekel :cerek:

Alexis
03.06.2008., 13:47
...tuđi izbor poštujem, ali mi se crkva kao institucija zbog svog izrazito negativnog stava i utjecaja onako najiskrenije gadi i ne vidim na koji bi oni način moje dijete mogli naučiti moralu i produhoviti, eventualno hebeno dobra poduka iz licemjerja, netolerancije, mržnje i zatucanosti (čast iznimkama unutar crkve, tipa grubišić, ali takvi su na žalost totalna rijetkost... što je zaista žalosno. ali ajde, takvi im još uspijevaju osvjetlati zamazani obraz).
a ovaj veliki postotak katolika u lijepoj našoj... recimo da ih u svojoj generaciji znam možda desetero koji se izjašnjavaju kao katolici i praktični su vjernici. današnji studenti sve neki sotonisti i masoni kak bi čika tomsoooooon rekel :cerek:

Koja vrlo opasna generalizacija. Ti si ovdje sama sebi skočila u usta ne jedanput, nego više puta. Ako je katolička crkva nešto intrinzično zlo i NIŠTA dobrog nije NIKAD napravila, te ti se ona GADI, kako onda možeš napisati da postoje neki u njoj koji to nisu; koji nisu ZLI i koji rade DOBRO? Logički ti to ne ide skupa.

Kaj je za tebe i sve vas koji tako olako, a sve u vjeri kako ste vi napredni i nemate predrasude, popljujete milijune ljudi, posve nepoznatih, ta RKC? Da li je pokojna Majka Tereza ta crkva? Kao i onaj svećenik koji je umro u koncentracijskom logoru umjesto sulogoraša? Da li je to ekipa iz zaklade biskupa Langa (http://www.zaklada-biskup-josip-lang.com.hr/)? Da li je to ex sestra Bernardica? Da li je to Papa Ivan XXIII koji je spašavao židovsku djecu po Istambulu tijekom 2. svjetskog rata? Da li su to brojni vjernici/svećenici, znani i neznani u nas i diljem svijeta koji su nosili glavu u torbi jer su se borili protiv tog nacističkog užasa, koji je zapravo počivao na generalizaciji - Židovi su krivi za sve? Oni su svi anomalija jer po difoltu, iz Crkve samo zlo? :D Tko je ta crkva koja se tebi GADI?

Činjenica jest da ti očito ne znaš previše o DOBRIM ljudima i stvarima za koja je zaslužna crkva, i da temeljem svog NEZNANJA misliš da si u pravu. Što je opasno jer si podložna manipulaciji.

Da li si ti svjesna koliko velike predrasude imaš upravo ti, prema jednoj povijesnoj, društvenoj instituciji, koja kao i sve na ovom svijetu ima pravo na greške, i koja nije JEDINI krivac za sva zla na ovom svijetu.

Ti si upravo rekla da ti se ja, kao jedan od tih vjernika i pripadnika te crkve gadim. Bravo. A sve zato što postoji DOBROVOLJNI vjeronauk u Hrvatskoj?

Da ja kao vjernik prepišem ovaj tvoj upis i napišem umjesto "crkva", ateisti ili agnostici, drvlje i kamenje bi na mene išlo jer eto ja sam primitivka. No, kad se lupa po crkvi i vjernicima, onda je to dokaz kako ovaj forum posjećuje ona pismena i kulturna manjina. U koju se ja, po tvom difoltnom pravilu, ne uklapam jer me ne poznaš, pa nisam izuzetak. :D

I hvala ti na tome da "imam pravo na izbor", to mi je supač :top:

Tako se lako lijepe etikete da je to prestrašno i koriste pregrube riječi.
Vidiš meni se niti jedan čovjek ne gadi, niti mi je apriori zbog toga što ne vjeruje manje ili više vrijedan. Gade mi se samo nečija djela. I to me uči moja "ogavna" crkva i vjera. :)

MissLestrange
03.06.2008., 13:59
ah, ispričavam se, kad kažem crkva mislim na glavešine, ne na laike.
crkva se kroz povijest koju spominješ dokazala kao izrazito "moralna i humana" institucija. nije krivac za sva zla - to nisam napisala, ali za mnogo njih je i to je činjenica. no u svakom kukolju ima žita. ne generaliziram, samo mi se nauk ne sviđa, kad gledam njihovu povijest muka mi dođe, današnje djelovanje je ajde, malo bolje (barem više ne pale vještice :D).
tak da ne, vjernici mi se ne gade. ali crkvena politika i glavešine u zlatom okupanom vatikanu - da.
btw, koliko se sjećam, prije par godina su nekaj počeli uvodit yogu u škole ili tako nešto, naravno, crkva histerične napadaje dobila... mislim da na kraju nije zaživilo.

car_je_gol
03.06.2008., 16:03
Da li je to Papa Ivan XXIII koji je spašavao židovsku djecu po Istambulu tijekom 2. svjetskog rata? Da li su to brojni vjernici/svećenici, znani i neznani u nas i diljem svijeta koji su nosili glavu u torbi jer su se borili protiv tog nacističkog užasa, koji je zapravo počivao na generalizaciji - Židovi su krivi za sve? Oni su svi anomalija jer po difoltu, iz Crkve samo zlo?

postoji i druga strana medalje:
http://sephirot.mojblog.hr/arhiva-7-2007.html
http://www.dayline.info/index.php?option=com_content&task=view&id=2576&Itemid=195

osim toga, antisemitizam je, povijesno gledano, kršćanski specijalitet. židove se nije osuđivalo jer nose zulufe i imaju čudne običaje, nego zato jer su razapeli isusa.
ali da, bilo je svećenika antifašista, kao i onih drugih.
no kakve to veze ima sa vjeronaukom u državnoj školi i činjenicom da vjeroučitelji djeci pričaju besmislice, posebno na temu spolnosti?

btw, koliko se sjećam, prije par godina su nekaj počeli uvodit yogu u škole ili tako nešto, naravno, crkva histerične napadaje dobila... mislim da na kraju nije zaživilo.

posljedica crnog neznanja i teških predrasuda. naime, obrazovanim osobama je jasno da yoga predstavlja samo tehniku koncentracije i relaksacije, te nema veze sa religijom kao takvom. moguće je biti kršćanin i vježbati yogu. ili hinduist, budist, panteist, ateist.

shtefy
03.06.2008., 16:52
Odmjeravanje snaga.

Ne treba na crkvu gledati pretjerano romanticno. Crkva je u prvom redu vrlo, vrlo mocna politicka institucija. Istina, u odnosu na proslost prilicno potkresanih krila, ali jos uvijek jaka i spretna u diplomaciji i politici uopce. Promovira odredeni sustav vrijednosti i ima u tome poprilicno veliku podrsku. Licemjerno? Ne znam, mozda. Kod tako velikih igraca tesko je pricati o licemjerju.

Iskreno, uopce ne vjerujem niti u demokraciju niti u sekularnost drzava. Price za malu djecu. Demokracija se pojavila tek kad se ona prava moc preselila u banke i kompanije. Pa su pustili djecu da se igraju politicke demokracije i zive u iluziji.

Mislim da je, sto se odgoja tice, korektno pustiti roditelje da djeci prenesu svoje temeljne zivotne stavove. Sve ostalo, ukljucujuci vjeronauk u skoli, spada u politicke bitke. Mozete se ukljuciti u njih, ali morate znati da smo kroz obrazovanje, novine i televiziju svi vise manje izmanipulirani i da cesto vodimo bitke o kojima zapravo nista ne znamo.

Ja spadam u katolike povrsno vezane za instituciju. Nemam iluzije o politickoj dimenziji crkve, ali mislim da je pri tom uloga crkve pozitivna - galopirajuca liberalizacija jednostavno mora imati protutezu inace cemo svi otici vrit. :D

Nemam ja nekih iluzija i uglavnom se slažem s tobom da su crkveni glavešine isti kao i političari, a sve je to borba za moć, novac i utjecaj. A misao vodilja je "pridobij ih dok su još mladi i nemaju pojma". Isto tako se slažem da se ljudima manipulira na načine koje većina ne može ni zamisliti, a manipulacije dolaze sa strana za koje neki nikada ne bi posumnjali... :mig:

Slažem se i da gotovo uvijek i svemu treba postojati neka protuteža, iako baš nisam sigurna da mi se crkva sviđa u toj ulozi, upravo zbog svog licemjerja, prikrivenih manipulacija i krutih stavova koji donose više štete nego koristi.

Ali riječ je o vjeronauku u školama, i tu se slažem da je to političko, a ne vjersko pitanje, tj. političari su jeftino prodali sekularnost škola u zamjenu za podršku crkve i utjecaj na glasače.

A crkva je u tome super prošla: dobila je besplatni prostor i od strane države (tj. od poreznih obveznika) plaćene konfesionalne vjeroučitelje, nepostojanje odgovarajuće alternativne nastave (jer etika funkcionira samo u malom broju škola), što automatski gura učenike i roditelje da djeca "ne gube vrijeme na ulici taj sat"... A crkvi je ionako važnija kvantiteta koju može gurati pod nos u obliku statističkih pokazatelja u njihovu korist, broja vjernika u RH i sl., a nikako kvaliteta.

Nemam ništa protiv vjere (za razliku od crkve - protiv nje imam jako puno toga), ali ponovo - nitko im nikada nije branio da održavaju vjeronauk u svojim vjerskim ustanovama. Ja sam djete komunizma, pa svejedno je većina mojih vršnjaka išla na vjeronauk. I šta im je falilo što su to radili u župi ili gdje već, a ne u školi? :ne zna:

Alexis
03.06.2008., 16:56
Svaka obrazovana osoba zna da joga nije dio aerobika i nešto za vježbati um i tijelo, već je to dio hinduističke religije, način postizanja transcedetalnog stanja svijesti.

Yoga has been defined as "technologies or disciplines of asceticism and meditation which are thought to lead to spiritual experiences and a profound understanding or insight into the nature of existence."[2] Outside India, yoga is mostly associated with the practice of asanas (postures) of Hatha Yoga or as a form of exercise.

To kaj je taj "napredni" zapad učinio od nečije složene vjerske meditacije, komercijaliziranu brzopoteznu inačicu jest upravo problem ovakvih "obrazovnih" stavova, kojima je sve relativno, isto, svi sve mogu, kršćani prakticirati kabalu, jogu...Bez ikakvog sadržajnog prosuđivanja, uzimaju se stvari iz drugih kultura i kelje u vlastitu, a da se ne razmišlja o obezvrijeđivanju te iste kulture, kao i svoje. Ok, za obezvrijediti, moraš imati neke vrijednosti, očito je u tome problem, neimanju pravih vrijednosti, sve je relativno, svatko sam odlučuje kaj je dobro, temeljem vlastitih promišljanja, koja su najpametnija :zvrko:

I još jedna ispravka "činjenica" temeljem kojih se eto "zna" kako je crkva "grozna"; nije crkva "histerizirala" zbog joge, već je Vatikan donio naputak za svoje vjernike kaj im je činiti glede new age novotarija, u koje spadaju i te kvazi joga vježbe. Oni će ergo, čitati sljedeće promišljanje (http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/interelg/documents/rc_pc_interelg_doc_20030203_new-age_en.html) zašto new age nije spojiv s katoličanstvom, a bogami niti s jednom monoteističkom vjerom. :)

car_je_gol
03.06.2008., 17:27
Svaka obrazovana osoba zna da joga nije dio aerobika i nešto za vježbati um i tijelo, već je to dio hinduističke religije, način postizanja transcedetalnog stanja svijesti.

To kaj je taj "napredni" zapad učinio od nečije složene vjerske meditacije, komercijaliziranu brzopoteznu inačicu jest upravo problem ovakvih "obrazovnih" stavova, kojima je sve relativno, isto, svi sve mogu, kršćani prakticirati kabalu, jogu...Bez ikakvog sadržajnog prosuđivanja, uzimaju se stvari iz drugih kultura i kelje u vlastitu, a da se ne razmišlja o obezvrijeđivanju te iste kulture, kao i svoje. Ok, za obezvrijediti, moraš imati neke vrijednosti, očito je u tome problem, neimanju pravih vrijednosti, sve je relativno, svatko sam odlučuje kaj je dobro, temeljem vlastitih promišljanja, koja su najpametnija :zvrko:

I još jedna ispravka "činjenica" temeljem kojih se eto "zna" kako je crkva "grozna"; nije crkva "histerizirala" zbog joge, već je Vatikan donio naputak za svoje vjernike kaj im je činiti glede new age novotarija, u koje spadaju i te kvazi joga vježbe. Oni će ergo, čitati sljedeće promišljanje (http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/interelg/documents/rc_pc_interelg_doc_20030203_new-age_en.html) zašto new age nije spojiv s katoličanstvom, a bogami niti s jednom monoteističkom vjerom. :)

evo opet svašta. da, yoga može pomoći ostvarivanje spiritualnog iskustva, ako je to cilj vježbača. ali to iskustvo može se uklopiti u bilo koji vjerski sustav.
uostalom, kojim se to bogovima 'mole' yogini, dok rade pranayame ili asane?
yoga je praksa koja vodi porijeklo od dravidskog prastanovništva, dakle prije brahmanizma i hinduizma. i radi se o univerzalnoj tehnici. poznajem više ljudi koji prakticitraju razne vrste yoge, prvenstveno zbog zdravstvenih razloga, a ne klanjaju se ni shivi, ni krishni, ni varuni.:rofl:
i yoga nije znak pripadnosti new ageu. uostalom, ima sljedbenika new agea koji se mole isusu na svoj način, znači li to da s isusom nešto nije u redu?

yoga je od svjetske zdravstvene organizacije preporučena kao odlično sredstvo u prevenciji bolesti. i tu se vidi kako naklapanja zadrtih i poluobrazovanih svećenika predstavljaju atak na zdravlje i nanose štetu mladim ljudima koji padnu pod njihov utjecaj.

i još nešto: svaki ozbiljniji sportski trening podrazumijeva završni streching, a te su vježbe istezanja preuzete iz yoge.
treba li zato odustati od sporta?:rofl:

Alexis
03.06.2008., 17:44
Vidim čitanje s razumijevanjem nije nešto što ide uz "obrazovanje".

Zato idemo polako...slovo, po slovo:

RKC, konkretno Vatikan je napravio naputak za KATOLIKE u kojem su jasno opisali zakaj new age papazjanija nije za vjernike koji do toga drže.

Znači, za RKC je neprihvatljiva praksa da se uzimaju dijelovi vjerskih obreda drugih religija (između ostalog; maksimalno pojednostavljujem na primjeru joge) kao dio života praktičnog katolika. Praktični katolik ima dovoljno načina za doći do dobre fizičke i psihičke kondicije. Da li će vježbe koje netko čini, biti problem, na svakom od nas vjernika je da provjerimo. Znaš ono cum grano salis princip. RKC polazi od toga da su joj "ovčice" načitane i da koriste svoju glavu, plus naputke, na pravi način, a da ne vjeruju svemu što na netu pročitaju, ma koliko to na prvi pogled zvučalo supač. :D

Razlog zašto je RKC protiv new age i tog "spiritualizma" jest u tome što sva ta vjerovanja govore o tome da je čovjek zapravo bog, što je u suprotnosti sa samom vjerom, pa je logično da je protiv toga :D

mestar
03.06.2008., 19:00
A misao vodilja je "pridobij ih dok su još mladi i nemaju pojma".

Ma nema sanse da je to misao vodilja. Koga mozes pridobiti skolskim vjeronaukom? To je cisto pokazivanje politickih misica, nista vise i nista manje. Ako se odnos snaga promjeni vjeronauk ce nestati iz skola, a crkva nece imati nista manje simpatizera, samo ce ubiljeziti jedan politicki neuspjeh.

Najveci i sjajan manevar (pragmaticno gledano) je sto se KC prometnula u univerzalnog zastupnika svjetonazora koji se opiru nekim prilicno destruktivnim stranama liberalizacije. Primjer su obitelj, natalitet, medicinska istrazivanja, sukob na relaciji individualno - kolektivno (bilo je sjajnih rasprava na tu temu na ovom forumu). Tako da i ljudi koji se tesko mogu pronaci u dogmama KC mogu ipak osjecati pripadnost takvom svjetonazoru (sto je slucaj u HR). Tesko je s ove kratke vremenske distance procjeniti koliki je taj utjecaj i koliko ima smisla.

car_je_gol
03.06.2008., 21:30
RKC, konkretno Vatikan je napravio naputak za KATOLIKE u kojem su jasno opisali zakaj new age papazjanija nije za vjernike koji do toga drže.

Znači, za RKC je neprihvatljiva praksa da se uzimaju dijelovi vjerskih obreda drugih religija (između ostalog; maksimalno pojednostavljujem na primjeru joge) kao dio života praktičnog katolika. Praktični katolik ima dovoljno načina za doći do dobre fizičke i psihičke kondicije.

yoga nije isto što i new age, premda može biti praksa nekih sljedbenika tog svjetonazora. yoga nije vjerski obred, iako može biti dio nečije religioznosti.kad bi yoga bila nužno dio nekog bogoslužja, onda se ateisti ne bi bavili njome, a mnogi se bave.

svi sportski treninzi danas uključuju vježbe istezanja, jer su blagotvorne za mišiće, zglobove i kičmu. te su vježbe u stvari određene asane, preuzete iz hatha yoge. ako je yoga sama po sebi religijska praksa, onda ispada da se katolici sportaši i ne znajući, mole krishni i vishnuu.:rofl:
da, i kako bi se praktični vjernici trebali istezati? možda na inkvizicijskom kotaču?:lol:

i da kažem nešto iz osobnog iskustva - mjesec dana vježbanja asana i nema više bolova u leđima i nogama. pravi preporod! preporučam svima:
http://www.teretana.ba/yoga.php

baja
03.06.2008., 22:40
Praktični katolik ima dovoljno načina za doći do dobre fizičke i psihičke kondicije.
kršćanska mistika nije nikad razradila tako profinjenu tehniku održavanja tijela
ja, deklarirani katolik, ne vidim ništa loše u simbiozama tehnika različitih religija
naprotiv, smatram da se čovjek širim uvidom može samo oplemeniti
ovdje isključujem površnosti i profanosti, danas vrlo popularne u potrazi za spasom
ritam i dekadencija današnjice potpiruje potrebu za duhovnim životom, a s druge strane tu potrebu limitira na instant rješenja; kao što su vikend akcije otvaranja trećeg oka
upravo stoga nastojim dati svom djetetu neke duhovne smjernice da joj ne bi prodali 'instant karmu'
pohađat će vjeronauk, ukoliko ne pokaže protivljenje, u okviru katoličke crkve jer pripadamo tom kulturnom miljeu, a suprug i ja ćemo se pobrinuti da ideju Boga razgrana ..... a pobrinut ćemo se i da prepozna koji su limiti crkve
crkva je servis koja ima svojih dobrih i loših servisera, i kao takva podložna kritici
uostalom, kao i svaki drugi institucionalni ustroj
pa, ako mi u jednoj instituciji ne mogu dati odgovor, otići ću pitati kod drugih

Alexis
04.06.2008., 11:52
baja, nisam tako dobro upoznata ni s kršćanskom mistikom, a kamoli sa nekim istočnjačkim religijskim običajima da bi mogla doći do tvog zaključka. Prepuštam to ljudima iz moje vjere kojima je to poziv.

Naputak iz Vatikana je jednostavna smjernica svim katolicima, zašto je new age nespojiv sa kršćanstvom i katoličkom vjerom. Izradila ga je ekipa teologa, svećenika, sociologa i inih ljudi, koji sigurno više znaju nego većina prosječnih vjernika. I to o materiji, ne samo o vlastitoj vjeri.

Ja ne smatram da se uvijek čovjek oplemenjuje primajući novine, odnosno da to ne ide po difoltu. Kako vrijeme prolazi, polako me odbijaju razne novotarije, kojima se tako olako gaze uobičajene stvari i odbacuju kao stara krpa, a zapravo bez pravog pokrića. Ta nekakva Oprahizacija svijeta mi je doista postala odbojna. Ono, svijet je igraona i sve je dozvoljeno, svi smo mi isti, sve paše svima. Ne vjerujem u to.

Eto, pročitah neki dan u engleskim novinama, kako je izvršeno istraživanje o tome koliko doista otvaranje i pokazivanje svoje tuge svijetu može pomoći, na primjerima ljudi koji su preživjeli ili im je netko blizak stradao u rušenju WTC tornjeva, 11.09.2001. I došli su do posve neočekivanog otkrića; ono kaj Oprah i dobar dio stručne javnosti progašava najboljim - otvaranje, ne skrivanje tuge, ne žalovanje u samoći, nije u ovom konkretnom slučaju bilo bolje od ljudi koji su upravo činili suprotno, koji su svoju tugu nosili sami, u sebi. A stara je navada, od pamtivijeka, da se žaluje u tišini i miru, u samoći, ne radeći cirkus i predstavu za javnost. I to je bilo olako odbačeno, temeljem toga što je nekom palo na pamet da je novotarija bolja, a da se nije išlo u sagledavanje koliko je to doista ok.

Eto, offtopic na offtopicu :zubo:

car_je_gol
04.06.2008., 12:30
Naputak iz Vatikana je jednostavna smjernica svim katolicima, zašto je new age nespojiv sa kršćanstvom i katoličkom vjerom. Izradila ga je ekipa teologa, svećenika, sociologa i inih ljudi, koji sigurno više znaju nego većina prosječnih vjernika. I to o materiji, ne samo o vlastitoj vjeri.

jedino što je sigurno - vole dijeliti savjete o područjima o kojima nemaju pojma. svi vidimo kako su fenomenalni njihovi naputci na temu spolnosti.:rofl: isto tako neznalački i neiskustveno drobe i o yogi.
čudno da se nisu osvrnuli na istočnjačke borilačke sportove, jer većim dijelom uključuju razne nekršćanske meditativne tehnike. bit će da im je ta stavka promakla, usprkos njihovoj sveznajućoj svemudrosti.:lol:
ali nikad nije kasno, možda će se papa ipak uskoro oglasiti o duhovnim pogubnostima karatea i kung-fua, u enciklici posvećenoj borbi protiv antikrista po imenu jackie chan.:lol:

Alexis
04.06.2008., 12:48
jedino što je sigurno - vole dijeliti savjete o područjima o kojima nemaju pojma. svi vidimo kako su fenomenalni njihovi naputci na temu spolnosti.:rofl: isto tako neznalački i neiskustveno drobe i o yogi.
čudno da se nisu osvrnuli na istočnjačke borilačke sportove, jer većim dijelom uključuju razne nekršćanske meditativne tehnike. bit će da im je ta stavka promakla, usprkos njihovoj sveznajućoj svemudrosti.:lol:
ali nikad nije kasno, možda će se papa ipak uskoro oglasiti o duhovnim pogubnostima karatea i kung-fua, u enciklici posvećenoj borbi protiv antikrista po imenu jackie chan.:lol:

Sad si nam ti pokazao kako intelektualac razgovara sa "umno slabijim" od sebe. Bravo! :top:

Kaj te toliko sekira kaj Crkva govori SVOJIM vjernicima? Kužiš li ti kaj ti ja govorim, ona ne govori TEBI, već govori MENI. Ili bi ti najrajše da NE GOVORI uopće, s čime se vraćamo na stari problem, da većina "kritičara" crkve, zapravo želi njenu zabranu jer su to naučili u "demokratskim" vremenima. A ona su prošla, na njihovu veliku žalost. :)

I s ovim se pozdravljam s tobom i tvojim uvredljivim načinom rasprave. Ja sam eto "glupi vjernik" koji se ne zna tako "učeno" raspravljat, pa te molim da nađeš nekog drugog sebi ravnog. :)

car_je_gol
04.06.2008., 12:56
Kaj te toliko sekira kaj Crkva govori SVOJIM vjernicima? Kužiš li ti kaj ti ja govorim, ona ne govori TEBI, već govori MENI.

s obzirom da se financira iz poreza svih građana i da se glasa preko javnih medija, imam pravo osvrnuti se na njeno učenje. to je moje demokratsko pravo. koliko znam, verbalni delikt je ukinut.

Ili bi ti najrajše da NE GOVORI uopće

ja bih najradije da ne govori gluposti.

MissLestrange
05.06.2008., 09:05
s obzirom da se financira iz poreza svih građana i da se glasa preko javnih medija, imam pravo osvrnuti se na njeno učenje. to je moje demokratsko pravo. koliko znam, verbalni delikt je ukinut.

upravo tako. da ne laju i onima koji ih ne pitaju i ne uzimaju novce onima koji im ne žele davati, ne bi bili ovoliko podložni kritici.
ali dok god da je tako.... kokoš sam, nemrem si pomoć :cerek:

car_je_gol
14.06.2008., 18:15
evo još jednog malog doprinosa temi:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=349258
djeca i ispovijed, te neukusna pitanja o spolnosti.:rolleyes:

VeronikaN
17.06.2008., 06:55
Nemam ja nekih iluzija i uglavnom se slažem s tobom da su crkveni glavešine isti kao i političari, a sve je to borba za moć, novac i utjecaj. A misao vodilja je "pridobij ih dok su još mladi i nemaju pojma". Isto tako se slažem da se ljudima manipulira na načine koje većina ne može ni zamisliti, a manipulacije dolaze sa strana za koje neki nikada ne bi posumnjali... :mig:

Slažem se i da gotovo uvijek i svemu treba postojati neka protuteža, iako baš nisam sigurna da mi se crkva sviđa u toj ulozi, upravo zbog svog licemjerja, prikrivenih manipulacija i krutih stavova koji donose više štete nego koristi.

Ali riječ je o vjeronauku u školama, i tu se slažem da je to političko, a ne vjersko pitanje, tj. političari su jeftino prodali sekularnost škola u zamjenu za podršku crkve i utjecaj na glasače.

A crkva je u tome super prošla: dobila je besplatni prostor i od strane države (tj. od poreznih obveznika) plaćene konfesionalne vjeroučitelje, nepostojanje odgovarajuće alternativne nastave (jer etika funkcionira samo u malom broju škola), što automatski gura učenike i roditelje da djeca "ne gube vrijeme na ulici taj sat"... A crkvi je ionako važnija kvantiteta koju može gurati pod nos u obliku statističkih pokazatelja u njihovu korist, broja vjernika u RH i sl., a nikako kvaliteta.

Nemam ništa protiv vjere (za razliku od crkve - protiv nje imam jako puno toga), ali ponovo - nitko im nikada nije branio da održavaju vjeronauk u svojim vjerskim ustanovama. Ja sam djete komunizma, pa svejedno je većina mojih vršnjaka išla na vjeronauk. I šta im je falilo što su to radili u župi ili gdje već, a ne u školi? :ne zna:

Sa svim ovim( a osobito boldano) što si ovdje napisala moram se složiti!
Bez obzira što si ti ateist ,a ja vjernik!
Manipulacije sa strane RKC vidjela sam iz prve ruke.Licemjerje te pohlepne,materijalističke i moći gladne organizacije evidentne su svakodnevno svakoj osobi zdrave pameti.Što opet ne isključuje da među klerom nema pravih vjernika i časnih ljudi.No,nastavljajući služiti interesima organizacije služe i licemjerju.
Naime radila sam nekoliko godina u jednoj njihovoj organizaciji.A već i prije toga sam shvatila što je u stvari RKC.

Što se moje djece tiče,od doba kada su počela postavljati pitanja,dobila su i opširna objašnjenja.I to po pitanju svih vjera.Religija upćenito.
I nikakvu prisilu.
Kada su postala pismena dobila su i literaturu.Razgovarali smo uvijek kada su to htjela.Objasnila sam im zašto sam ja postala vjernikom u odrasloj dobi.
Učila sam ih da promatraju i uče.Razmišljaju i sami u odrasloj dobi odluče hoće li ili neće biti vjernici.
Negativna stajališta koja sam im prenjela odnosila su se na sotonizam i idolopoklonstvo.
I strogo pravilo da nikada i u nijednoj situaciji ne vrijeđaju nijednog vjernika,odnosno ne spominju ime ničijeg boga.
Kada su htjela ići na vjeronauk,nisam se protivila.
No upravo im je vjeroučiteljica,podcjenjivanjem drugih vjera i direktnim napadom na sve one koji neidu u crkvu i na mise(a tu spadam i ja)vrlo brzo pokazala da su pogriješili.
Odustali su od takvog vjeronauka.
Kao jednu malu,žalosnu ilustraciju mogu opisati jedan događaj.

Moja daljna rođakinja čiji je sin vršnjak mojih sinova(trojci da ne bude zablude),a gorljivi RKC vjernik,jednom mi je predbacila(djeca su nam tada imala 12g)da ne odgajam djecu u rimokatoličkom duhu,te će mi djeca bez crkve vodilje sigurno poći krivim putem,a sebi sam natovarila strašan grijeh na dušu.(????)
Upitala sam je dali je sigurna da će njeno dijete ići pravim putem(ma što to bilo)samo zato što ide u crkvu,na mise i vjeronauk?
Bila je duboko uvjerena u to što je tvrdila.
Sada,5 g kasnije,njen sin ovisnik o drogama,ulovljen u kriminalnim radnjama,napustio školovanje,(ostalo ne mogu ovdje spominjati).
Moji sinovi(zahvaljujem Bogu)nisu do sada krenuli nijednom stranputicom!

shtefy
17.06.2008., 07:02
Moji sinovi(zahvaljujem Bogu)nisu do sada krenuli nijednom stranputicom!

Cilj svake od nas, vjernice ili ateistice, je da nam djeca izrastu u što bolje i sretnije ljude. Iskreno vjerujem da u tome što su tvoja djeca dobra i poštena nema božije ruke, nego da je presudna roditeljska! :mig:

Zenabr1
17.06.2008., 18:40
:mig::top:Cilj svake od nas, vjernice ili ateistice, je da nam djeca izrastu u što bolje i sretnije ljude. Iskreno vjerujem da u tome što su tvoja djeca dobra i poštena nema božije ruke, nego da je presudna roditeljska! :mig:ovo sam zeljela cuti,tako je i kod nas