PDA

View Full Version : Nakon 8 godina tugovanja... želimo ponovno psa !

duda
27.06.2003., 13:11
Prije 8 godina uginuo nam je Nero; crni patuljasti šnaucer star 8 godna... dobila sam ga na poklon od roditelja, kad sam se udala ponijela sam i njega i bili smo mala porodica, dočekao je i rođenje moje curice koju je čuvao spavajući ispod koljevke... odrasla je uz njega... nakon njegove smrti nismo mogli ni pomisliti da nabavimo dugog psa... evo tugovali smo za njim 8 godina i sada me klinci (rodila sam još jednog u međuvremenu) često znaju pitati da li bi mogli imati psa...
Kako se planiramo za 2 mjeseca preseliti u novi stan razmišljam o tome da imamo kućnog ljubimca (imamo ribice... ali to nije to)
To bi trebao biti manji pas jer bi morao s nama boraviti u stanu, dlakavost nije problem jer ionako svako malo usisavam za klincima... :) a kako nas je troje (klinci su u suprotnim smjenama) ima ga tko i šetati, maziti i paziti...
Željela bih kupiti Westy-a, koker španijela ili patuljastog šnaucera... ne treba imati rodovnik... u stvari razmišljala sam da odem u šitneraj i da tamo pokupimo najsimpatičnijeg ali tu nastaje problem... ako udomimo štene tko zna koliko će narasti... a ako se odlučimo za odraslog psa tko zna da li će se privići na život u stanu i na sve nas... tako da sam od toga odustala...
Da li netko zna kako se kreću cijene gore navedenih pasa i gdje se mogu nabaviti...

Roko
27.06.2003., 13:58
westi od 200 do 600 eura ovisi o kvaliteti .Slicno sa snaucerima. Kokeri su jeftiniji.Probaj welsh teriera ili Irskog nabavit. Dosta zahvalno za to sto ti treba.

duda
27.06.2003., 14:30
Mi ćemo tog psa obožavati bez obzira na "kvalitetu"... važno mi je samo da znam koliki i kakav će biti...
Zvala sam par oglasa ali svi se oni razmeću rodovnikom, otac ovaj, majka ona... kada im kažem da mi to nije važno i da bi uzela psa i bez rodovnika, komentar je obično pa to je kao da imam mješanca... đukca... kako ne razumiju da ja psa kupujem zbog psa samog a ne nekakvih izložbi ili šminkanja po parku... a o cijenama da ne govorim... Westy od 600 do 1000 EUR-a i to po predbilježbi. Našla sam štence crne patuljaste šnaucere bez rodovnika po 150 EUR-a ali to će biti zadnja opcija jer bi me previše podsjećali na Neru. Za kokere još nisam zvala... da li oni postoje u više veličina ?

Roko
27.06.2003., 14:42
Kokeri ne postoje u razlicitim velicinama. Samo razlicite boje. Tesko ces naci nasto bez pedigrea. Westi su ti precijenjeni. Pogledaj na webu Welsh Terrier ili Lakeland Terrier. Slicno Patuljastom snaucaru ali razlicito. Mozda ako si imala crnog snaucera sad uzmi papar sol patuljka pa te nece podsjecat toliko na neru(pretpostavljam da je bila crna)

Indi
27.06.2003., 14:50
Kokeri ostavljaju nezadovoljavajuc vonj u stanu, odnosno smrde. Moja teta ima vec drugog, cetka ga, drzi ga urednim, vodi ga kod frizera, itd. al meni ta vrsta psa bas smrdi. Uzmi nekaj drugo, pogotovo ak nemas kucu sa vrtom.

I nemoj ni pomislit uzet Jack Russel-a jer je zahtjevan do nemilosti (al je najforniji pas na svijetu).

duda
27.06.2003., 14:52
Zato i nisam još otišla pogledati te male crne vragolane, jer se nadam da ću ih naći u sivoj boji... jer znam da ako odem ja se ne vraćam doma praznih ruku... samo da mi ne uvale dvojcu ili čak svu trojcu... ;)
Nero je bio mužjak i to tako crn da niti na jednoj fotografiji ne možeš dokučiti gdje mu je glava a gdje guzica... samo crna masa... ima jedna slika gdje je isplazio jezik, pa tu znamo gdje je što... :)
westy se jako sviđa mojoj curici pa mislim da će mi to biti prvi izbor... a Welsh Terrier mi se ne sviđa zbog kratkih nogu... izgleda mi pomalo nerazmjeran... ali ukusi su različiti...
Definitivno najljepši pas mi je veliki crni šnaucer... :top:

Roko
27.06.2003., 15:14
Indi kaže:
Kokeri ostavljaju nezadovoljavajuc vonj u stanu, odnosno smrde. Moja teta ima vec drugog, cetka ga, drzi ga urednim, vodi ga kod frizera, itd. al meni ta vrsta psa bas smrdi. Uzmi nekaj drugo, pogotovo ak nemas kucu sa vrtom.

I nemoj ni pomislit uzet Jack Russel-a jer je zahtjevan do nemilosti (al je najforniji pas na svijetu).

Jesu fora su ali su malo zivahni zar ne??Indi sta te je ugrizao koji??

Roko
27.06.2003., 15:19
duda kaže:
Zato i nisam još otišla pogledati te male crne vragolane, jer se nadam da ću ih naći u sivoj boji... jer znam da ako odem ja se ne vraćam doma praznih ruku... samo da mi ne uvale dvojcu ili čak svu trojcu... ;)
Nero je bio mužjak i to tako crn da niti na jednoj fotografiji ne možeš dokučiti gdje mu je glava a gdje guzica... samo crna masa... ima jedna slika gdje je isplazio jezik, pa tu znamo gdje je što... :)
westy se jako sviđa mojoj curici pa mislim da će mi to biti prvi izbor... a Welsh Terrier mi se ne sviđa zbog kratkih nogu... izgleda mi pomalo nerazmjeran... ali ukusi su različiti...
Definitivno najljepši pas mi je veliki crni šnaucer... :top:

ti si pobrkala nesto Welch terier je dugonogi a westi je kratkonogi. Welsh je pravi kvadrat i takav mora biti.

eto pogledaj slike malo bolje.

Indi
27.06.2003., 15:27
Roko kaže:
Jesu fora su ali su malo zivahni zar ne??Indi sta te je ugrizao koji??

Ne, zelja mi je imat jednog Jacka ali kad mi je ovdasnji sampionski uzgajivac rekao da ako kupim tog psa, da se i pas i ja obavezno moramo upisat na tecaj "kako sretno zivjeti sa Jackom" i kad mi je rekao na brzinu sta i kako, pokolebalo me jer ipak nemam tolko previse vremena samo za Jacka jer konji su broj 1. u mom zivotu. Ti psi su opako ludi i opiceni :D :top:

duda
27.06.2003., 15:33
Roko kaže:
ti si pobrkala nesto Welch terier je dugonogi a westi je kratkonogi. Welsh je pravi kvadrat i takav mora biti.

eto pogledaj slike malo bolje.
...je Westy je kratkonogi, mali bijeli... pomiješala sam Velškog sa Škotskim terijerom... ako se ne varam oni su mali crni sa kratkim nogama... sorry ali nisam baš neki stručnjak za pasmine ;)
...ovaj Velški mi izgeda dosta velik... kolika mu je visina ? Koliko su visoki kokeri ?

Roko
27.06.2003., 16:03
welsh ti je isto velik kao i patuljasti snaucer. Mali mali patuljcic. Imas u Zg uzgajivace i to par njih. Dobri su ti za stan.

strijelčic@
27.06.2003., 21:12
A zašto ne uzmeš nekog psa iz šinteraja ako ti nije do pedigrea, a tim činom spašavaš jedan život peseka koji će ti cijeli život biti zahvalan. Tamo ima i mladih i lijepih nisu svi ofucani kako ljudi misle.

326
28.06.2003., 03:59
Roko kaže:
Probaj welsh teriera ili Irskog nabavit. Dosta zahvalno za to sto ti treba.

ja imam irca!! :lux:

samo što se kod nas u principu ni ne mogu nabaviti bez pedigrea; zasada ih još ima malo (znam samo jednu uzgajivačnicu preko koje se mogu nabaviti i znam da ih trenutno ima :D)

i ja mislim da bi trebala možda ipak prvo probati u šinteraju ;)

inače što se cijene tiče, vidjeh u plavom oglaniku westy bez papira 300 €, čini mi se..

Roko
28.06.2003., 09:53
326 jel suzana?

326
28.06.2003., 17:47
je je :D

polly
28.06.2003., 19:37
kad se već hvalimo...
Ja imam oštrodlaku foxu. Predivna je. Dobra i umiljata kao mačkica. Nikakvu štetu nije napravila u stanu, niti jednu stvar nije zagrizla. I ne laje, što je isto važno jer je u stanu a ostaje svaki dan po par sati sama, pa mi ne dolaze ljutiti susjedi na vrata.
To je srednje veliki pas (max 7 kg) i ako se redovno trima ne linja se.

stray_stray_cat
28.06.2003., 21:09
ja bih ti od manjih peseka predlozila pudlu, ali.... nije ti bas neka prevelika razlika "u velicini" i porazmisli o jos nekim pasminama.

pas iz sinteraja je jako plemenita ideja (ja imam kuju nadjenu na cesti)

ono sto te prilikom takvih akcija niko ne upozori je da su to psi sa traumom, prilicno cesto su labilni, uplaseni, znaju bit agresivni iz straha. ako se odlucujes za takvog psa, obavezno budi spremna na vise skolovanja, vise veterinara (imunitet im je obicno los). ako se definitivno odlucis za takvog psa, nemoj nikad odustati od njega, jer je taj peso vec dozivio previse uzasa.

sto god da se odlucujes MOLIM TE (zbog klinaca koje imas a i zbog tog psa) posavjetuj se sa nekim tko se kuzi u pse (KOSSP, NeSi = skolice za trening pasa i ljudi su ti u stanju pomoci oko odabira psa odgovarajuceg temperamenta)

uzgajivaci se uglavnom trude uvaliti psa, pa pricaju kojesta. isto tako smo mi skloni velicati pse koje imamo, sljepi smo na nedostatke nasih najdrazih peseka. niko ti se nece hvaliti negativnim pasminskim karakteristikama...

ne uzimaj psa od uzgajvaca koji pese drzi na dvoristu (ne bavi se sa psima, pojma nema o njima i psi nemaju ranu socijalizaciju). prica o cistokrvnom psu bez papira... moze ti se desiti da za sitnu lovu kupis bolesnog psa, psa iz nekontroliranog parenja (npr. brat i sestra)

moj bi ti savijet bio da porazmislis o goldenu, zenki i da odes do kosspa i do nesi pitati ljude da ti preporuce di mozes kupiti. moze ti se u pocetku stene ciniti skupo, ali ako je pas rano sicijaliziran, ako ima dobre roditelje ipak je to nesto sigurniji pocetak

psi inace pocinju sa treningom cim prime sve pikice (idealno je u dobi 8-12 tjedana). ako nemas vremena za trening, nemoj uzeti psa. ako nemas kud sa psom za vrijeme godisnjih,nemoj uzeti psa. ako nemas vremena za 4 setnje dnevno (i vise dok je peso mali) nemoj uzeti psa. ako nemas love za kvalitetnu hranu, veterinara, nemoj uzeti psa.

sretno

duda
04.07.2003., 15:47
Pa, večinu uvjeta zadovoljavamo kao potencijalni udomitelji... :)
Koliko trening traje ? (ako je par tjedana onda ću naći vremena...)
Mi svoga psa vodimo sa sobom na godišnji (kad se samo sjetim Nere koji je stajao na pramcu čamca i lajao na ribe, to mu je bila omiljena zabava) :(
Nas je troje pa ćemo ga šetati najmanje 3x dnevno, a vjerojatno i više... :)
Za hranu i veterinara ne moraš brinuti jer to se podrazumjeva...
Već smo imali psa i mislim da znamo kako se treba o njemu brinuti (nije bio treniran, pa je bio malo lajav, ali bio je jako dobar i pristojan pas :( )

Winona
04.07.2003., 16:07
super te citati stray_stray_cat, postovi su ti iscrpni ali ne i prepotentni ( cesto naisla na to dvoje kod ljudi koji su strucnjaci u nekom podrucju ) zato :top:

Kao da slusam svog oca - djelite iste nazore o psima.

TipTop
04.07.2003., 17:53
PRIJE DVIJE GODINE I MI SMO SE RASTALI NASEG KUCNOG LJUBIMCA-SENDI-IMALI SMO JOKSI TERIJETA.SVI TE PSE ZOVU :confused: :confused: ,ALI ZA NAS BIO NAJOMILJATIJI PAS NA SVIJETU.MNOGO MI FALI JER JE BIO MOJ KOMPANJON U KAMIJONU.POSTO RADIM U HEJNIKEN PIVARI IDEM KAMIJONOM PO CIJELOJ NIZOZEMSKOJ,ALI SENDICE NEMA VISE SAMENOM:( :(
I MI SE RAZMISLJAMO DA KUPIMO OPET JOKSIJA SAMO SE PITAMO HOCE LI BITI ISTOG KARAKTERRA KAO -SENDI-EVO TI SLIKA:( http://www.yorkshire-cottage.nl/Linsey2.jpg

stray_stray_cat
04.07.2003., 18:01
molim te javi mi se na privat stray-cat@xs4all.nl

skolovanje pasa nije obavezno, ali ce ti olaksati zivot. zavisi od tebe i obitelji mozete sa psom proci samo osnove ili se mozete odluciti da cete sa psom citav njegov zivot sudjelovati u nekoj psecoj aktivnosti (KOSSP ima jako dobre spasioce, stvarno obucene za pronalazenje prezivjelih, i imaju ludo dobru agility ekipu, u svjetskom su vrhu)

iz mojeg iskustva odlicno radi NeSi, nesto je skuplji od KOSSP-a ali radi ludo dobro.

ako si unaprijed spremna na moguce poteskoce oko udomljavanja napustenog psa (a nema neodgojivog psa) odi bilo gdje, u sinteraj, u neki azil ili jednostavno pokupi neko nesretno stvorenje sa ceste. vodi racuna da ne bude bas jako dominantan pas (npr. ako ga gledas u oci taj pas ne mice pogled) i da to ne bude pretjerano plah i submisivan pas (recimo toliko da se baca na ledja i mice pogled cim ga pogledas, cak znaju urinirati po sebi od straha dok leze na ledjima), ili pas koji panicno uzmice i pritom pokazuje zube (agresivan iz straha). pokusaj pronaci umjerenog psa, koji nije pretjerano entuzijastican i aktivan a opet nije mrtvo puhalo

ja sam svoju vjesticu nasla 4.7.97. taman pred godisnji i jos se sjecam trcanja kod veterinara jer je bila toliko iscrpljena od gladi i zedji, i sva u ranama, na godisnji smo putovale zoomobilom (zoo taxi) jer nisam imala auto a drugo nije dolazilo u obzir. sve se moze, zavisi o tebi

sretno

tip top, novi pesek ce biti nova osoba, i upravo zbog toga ces je voliti najvise na svijetu

TipTop
04.07.2003., 18:25
HVALA NA SAVIJETU:top: :top: SAMO IMA JOS JEDAN MALI PROBLEM KOJI NISAM HTIJEO DA TI KAZEM,ALI SADA HOCU.POSTO SE BAVIM PUNU PUNO GODINA SA SPORTOM (KARATE) JAKE SAM GRADE A DOSTA SAM VISOK.VEC ZNAS STO HOCU DA TI KAZEM.JA TAKO VELIKI I RAZBACANI U KAMITONU UD SESNAJESR METARA PUN BACAVA PIVA,A PASIC SE NI NE VIDI.JAO KOMENTARA :confused:

326
04.07.2003., 19:49
TipTop kaže:
JA TAKO VELIKI I RAZBACANI U KAMITONU UD SESNAJESR METARA PUN BACAVA PIVA,A PASIC SE NI NE VIDI.JAO KOMENTARA :confused:

:D
ko obelix i.. kako se pas zvao, garovix?

:klap:

TipTop
04.07.2003., 20:32
ZVAO SE KONJ-PO TEBI:top: :top: :B :B

TKO NE VOLI ZIVOTINJE TAJ NE VOLI LJUDE:mad: :mad:

Otton
04.07.2003., 21:50
Ne znam cija je bila izreka, ali ja za sebe i svoga ljubimca otprilike govorim isto tko ne voli moga psa, taj ne voli ni mene.

326
05.07.2003., 00:18
TipTop kaže:
ZVAO SE KONJ-PO TEBI:top: :top: :B :B

TKO NE VOLI ZIVOTINJE TAJ NE VOLI LJUDE:mad: :mad:

:rolleyes:

TipTop
05.07.2003., 09:57
STA NEZNAS NISTA DA ODGOVORIS--326--VEC SAMO PREPISUJES
ONO STA SAM JA VEC NAPISAO:B :B :flop: :flop:

Winona
05.07.2003., 10:21
mislim da 326 nije nista lose mislila, samo se nasalila, ti mozda nisi salu shvatio :confused:

TipTop
05.07.2003., 15:14
JA SAM UVIJEK ZA SALU I ZAJEBANCIJU,ALI MOJ PAS SE NIJE ZVAO
--GAROVIX--VEC SENDI,A TO SAM VEC I NAPOMENUO:flop:

TKO NE VOLI ZIVOTINJE TAJ NEVOLI LJUDE!!!!!!!!!!!!!

326
05.07.2003., 16:57
TipTop kaže:
JA SAM UVIJEK ZA SALU I ZAJEBANCIJU,ALI MOJ PAS SE NIJE ZVAO
--GAROVIX--VEC SENDI,A TO SAM VEC I NAPOMENUO:flop:

isuse dragi, pa pretpostavljam da se ni ti ne zoveš obelix..

ono je bila šala, ne moraš odmah tako reagirati :(

TipTop
05.07.2003., 17:09
MOJE IZVINJENJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A OVO JE ZA TEBE:top: :top: http://www.gm-info51.de/grusskarte/images/blumen.jpg

326
05.07.2003., 19:30
sve ok :kiss:

TipTop
05.07.2003., 20:21
SAV SAM PORUMENIJA!!!!!!!!EVO I TEBI JEDAN!!!!!!!!!!!!!http://home.wanadoo.nl/l.vanduijn/love/gpalacel14.gif

Roko
05.07.2003., 21:36
326 a cije stene imas?Iz kojeg legla. Jel od Daisy?

Jel ti dobar Irac? Cool su to peseki.

326
05.07.2003., 22:25
Roko kaže:
326 a cije stene imas?Iz kojeg legla. Jel od Daisy?

moj je praunuk od daisy :D

Roko kaže:

Jel ti dobar Irac? Cool su to peseki.

jesu, fora su :D
inače super prolazi po izložbama :o

btw, kojeg psa ti imaš?

TipTop
06.07.2003., 12:59
Moji susijedi imaju dva golden retrievera,ali ja mislim da je to apsurt pogotovo kad oni obadvoje rade,a jadni peseki cijeli su dan doma sami.Kada je kisa cijela je kuca mokra,a dlaka kao u prici.Miris njihove koze osijeti se dan i noc.Zato mi se mali psici svidaju pogotovo ono koji se ne linjaju u kada idem vani mogu ga stavit u dep :top: :top:

mirjtomi
11.04.2008., 17:39
Prije 8 godina uginuo nam je Nero; crni patuljasti šnaucer star 8 godna... dobila sam ga na poklon od roditelja, kad sam se udala ponijela sam i njega i bili smo mala porodica, dočekao je i rođenje moje curice koju je čuvao spavajući ispod koljevke... odrasla je uz njega... nakon njegove smrti nismo mogli ni pomisliti da nabavimo dugog psa... evo tugovali smo za njim 8 godina i sada me klinci (rodila sam još jednog u međuvremenu) često znaju pitati da li bi mogli imati psa...
Kako se planiramo za 2 mjeseca preseliti u novi stan razmišljam o tome da imamo kućnog ljubimca (imamo ribice... ali to nije to)
To bi trebao biti manji pas jer bi morao s nama boraviti u stanu, dlakavost nije problem jer ionako svako malo usisavam za klincima... :) a kako nas je troje (klinci su u suprotnim smjenama) ima ga tko i šetati, maziti i paziti...
Željela bih kupiti Westy-a, koker španijela ili patuljastog šnaucera... ne treba imati rodovnik... u stvari razmišljala sam da odem u šitneraj i da tamo pokupimo najsimpatičnijeg ali tu nastaje problem... ako udomimo štene tko zna koliko će narasti... a ako se odlučimo za odraslog psa tko zna da li će se privići na život u stanu i na sve nas... tako da sam od toga odustala...
Da li netko zna kako se kreću cijene gore navedenih pasa i gdje se mogu nabaviti...

Da li ste nabavili novog psa? Cijena patuljastog šnaucera s rodovnikom je od 500-800 eura. Ja imam leglo malih crnih.

i_got_2_dogs
11.04.2008., 21:04
[QUOTE=Indi;491518]Kokeri ostavljaju nezadovoljavajuc vonj u stanu, odnosno smrde. Moja teta ima vec drugog, cetka ga, drzi ga urednim, vodi ga kod frizera, itd. al meni ta vrsta psa bas smrdi. Uzmi nekaj drugo, pogotovo ak nemas kucu sa vrtom.

nije istina mozda ga tvoja teta ne kupa ja zivim sa kokerom i nema nikakvog mirisa cak :rofl:

i_got_2_dogs
11.04.2008., 21:09
asti tek sam sad vidila iz koje je godine post :eek: :rofl:

Pavor Nocturnus
12.04.2008., 08:13
Ajme kad pročitam kakvim opisujete napuštene pse dođe mi zlo. Ja imam s njima samo divna iskustva. Volonter sam udruge za zaštitu životinja koja nema azil, pa sve životinje držimo po kućama volontera. To znači - uzmem životinju s ceste, stavim ju u svoju kuću i odgajam kao svog psa dok joj se ne nađe idealni udomitelj. Dakle, kad uzmeš tog psa - on je već socijaliziran i savršeno priviknut na život s ljudima u kući. Također, ljudi koji se bave takvom vrstom zaštite životinja u većini slučajeva savršeno dobro mogu predvidjeti konačnu veličinu štenca i nije im u interesu lagati zato jer će ga teže udomiti ako im ga vratiš kad naraste. Poanta je svakom psu naći idealnog udomitelja i svakom udomitelju idealnog psa. Odrasli napušteni psi su moj izbor i uvijek bih uzeo takvog. U tom slučaju mu direktno spašavaš život i pas to zna. Čim stariji i čim straumatiziraniji, tim to pas zna više cijeniti. I svaki dan iznova pokazuje koliko to cijeni. Pas se toliko veže za svog spasitelja da vas ništa više nikada ne može rastaviti. Osvjedočio sam se da su te veze toliko jake, puno jače nego one koje se razvijaju s "normalnim" psima, kupljenima s rodovnicom. Zato je moj prvi prijedlog ljudima koji istinski vole životinje - uzmite napuštenu životinju! Pogledaj ovdje primjerice Maju (http://www.futura4u.hr/Tra%C5%BEimdom/Psi/tabid/64/Default.aspx). To je tako razigran, veseo i prilagodljiv pas da ne mogu zamisliti ikakve probleme koji bi s njom mogli iskrsnuti, a i veličina je već fixna, a kujica sterilizirana, naučena na stan i kućni bon-ton. Nema novaca koji to mogu kupiti!

Pavor Nocturnus
12.04.2008., 08:14
asti tek sam sad vidila iz koje je godine post :eek: :rofl:

Da, ni ja nisam skužio!:rofl: Nema veze, možda se opet povede kakva diskusija...