PDA

View Full Version : Bejzbol - opći topic

stranice : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10

malchik
20.11.2008., 20:57
Nemam pojma tko je ramon ramirez, ali hvala bogu da su se riješili crispa.
Tex zainteresiran za potpisivanje sa Natsima, a Mussina završio karijeru.

electro cute
06.12.2008., 01:53
greg maddux odlazi u penziju http://mlb.mlb.com/news/article.jsp?ymd=20081205&content_id=3703970&vkey=hotstove2008&fext=.jsp

electro cute
11.12.2008., 13:42
enivej, cc potpisao za yankse, nationalsi ponudili 160 milijuna texu za 8 godina, a metsi potpisali k-roda i doveli j.j putza, jeremya reeda i seana greena, marinersi dobili franklina gutierreza, aarona heilmana, endya chaveza i četiri minor leaguera, a indiansi su dobili joea smitha i luisa valbuena. svašta.

malchik
12.12.2008., 17:32
Metsi su pojačali bullpen bez sumnje, K-Rod će teško ponovti brojke od prošle godine, ali svejedno. Nakon što je C. C. potpisao za Yankse, Boston bi morao kao odgovor dovesti Texa, bez obzira što je puno love u pitanju i što imaju Youka na prvoj. Ostaje problem catchera, Teku ponuđen novi ugovor bajdvej, i još jednog SP.

electro cute
18.12.2008., 12:03
furcal se vratio u dodgerse, soxi, yanksi, oriolesi, angelsi i nationalsi u utrci za texa.

Swedish
20.12.2008., 23:11
Fransiza na prodaju (http://atbat.msnbc.msn.com/archive/2008/12/19/1721958.aspx)

electro cute
24.12.2008., 18:49
yanksi potpisali texa čime postaju prvi favoriti za osvajanje titule :mad:

Swedish
09.01.2009., 22:23
http://www.2dorks.com/junk/20080501-softball/index.shtml

electro cute
09.01.2009., 22:58
baldelli u red soxima, bradley u cubsima, hoffman u brewersima, yanksi razmišljaju o trejdu nadya (:ne zna: meni bolji od svih njihovih of-a) ili swishera.

electro cute
12.01.2009., 21:17
jim rice je, fala kurcu, ušao u HOF :lux:

Tywin
12.01.2009., 21:48
Iz 15. puta. U jednu ruku bi mi bilo malo žao čovjeka da je opet izvisio, u drugu ruku smatram da ako netko nije uspio upasti iz 14 pokušaja jednostavno ne zaslužuje Hall of Fame. Možda u NFL ili NBA da, ali baseballska kuća je poznata po daleko najstrožijim kriterijima. Mislim da je na kraju Ricea spasio pritisak koje su svake godine radili fanovi Red Soxa na glasače.

Drugi ovogodišnji laureat, Rickey Henderson je pak definitivno legenda oko koje nema spora, njegovi rekordi u broju ukradenih baza su vjerojatno za sva vremena.

RedskinFan
20.01.2009., 17:35
Ko mi može objasnit što točno znači ERA?

r.kO
20.01.2009., 17:51
Ko mi može objasnit što točno znači ERA?

ERA - Earned run Average.

To je prosječan broj pitcherovih runova u 9 innova.

Tywin
20.01.2009., 17:54
Earned run average - koliko prosječno "skrivljenih" runova bacač dozvoljava u devet inninga. Ako obrana napravi error, run se ne računa u ERA već se piše unearned run. Najbolji starteri u ligi imaju ERA ispod 3.00, znači manje od 3 earned runa kroz 9 inninga u prosjeku. ERA champion za proteklu sezonu Johan Santana iz NY Metsa je imao 2.53 ERA.

RedskinFan
20.01.2009., 21:10
Hm... ali dali se pod tu statistiku "skrivljenog" runa računa osvajanje prve baze od strane battera ili optrčavanje cijelog terena, tj. 1 boda za protivnike?

electro cute
20.01.2009., 23:14
run je kad igrač dođe do kućne baze, odnosno osvoji poen. kad dođe na bilo koju od tri druge baze onda se to računa kao hit i ne ulazi u era.

electro cute
07.02.2009., 14:57
vidim da nitko ništa ne piše... offseason je bio jako zanimljiv. yankeese su jedini bili spremni odriješiti kesu u doba krize, doveli su texa, aj-a, cc sabathiu i produžili s pettiteom i napravili daleko najbolji posao. joba bi doduše mogao bacati ko starter što će im oslabiti ionako loš bullpen, al i dalje mislim da su napravili najbolji offseason.

dobar posao napravili su i red soxi, iako nisu doveli još jednog igrača koji bi ponudio protection ortizu (čitaj texa). smoltz može bit sjajan ako bude zdrav, penny ne može bit promašaj, baldelli će odlično doć ko četvrti of, a saito je imao jako dobru godinu i bez sumnje će pomoć bullpenu. ono što je najbolje je što su uspjeli produžit ugovore s pedroiom i youkom i to za malo novaca, a konačno se vratio i varitek :s

a's su napravili odličan posao dovođenjem matta hollidaya i krpanjem rupa koje su nastale odlaskom hustona streeta, a i giantsi su imali solidan offseason.

electro cute
07.02.2009., 20:27
A-Rod pozitivan na steroide http://mlb.mlb.com/news/article.jsp?ymd=20090207&content_id=3806844&vkey=news_mlb&fext=.jsp&c_id=mlb

Swedish
07.02.2009., 20:46
A-Rod pozitivan na steroide http://mlb.mlb.com/news/article.jsp?ymd=20090207&content_id=3806844&vkey=news_mlb&fext=.jsp&c_id=mlb

Kaznu nece dobit nikakvu,jedino sto mu se moze dogodit je da ne ude u HoF,kolko citam..

electro cute
07.02.2009., 21:54
nije da je to mala kazna...

Swedish
07.02.2009., 22:57
Krivo sam se izrazio,mislio sam da nema nikakve novcane kazne ili suspenzije...al,kao sto kazes i ovo bi bila teska kazna

Nego,jos manje od mjesec dana do izlaska 2K9 MLB..ako naprave posao kao s kosarkom,mogla bi bit jako dobra igra

electro cute
07.02.2009., 23:24
vidićemo. žao mi je da show ne izlazi za pc, svi ljudi pljuju po 2k i hvale the show... al bolje išta nego ništa.

r.kO
08.02.2009., 09:51
Nego,jos manje od mjesec dana do izlaska 2K9 MLB..ako naprave posao kao s kosarkom,mogla bi bit jako dobra igra

Nadam se da će igra biti dobra.
Neću se skidat sa nje.:moli:

L.Nimoy
08.02.2009., 10:46
nije da je to mala kazna...

da, a treba istaknut da 2003. nije bilo kazne za pozitivan test, tek 2004.

Po meni to je greška MLB-a.

electro cute
08.02.2009., 18:09
o steroidima u baseballu bi se moglo dosta pisat. činjenica je da je komesionar lige zažmirio na jedno oko od 1994. naovamo, nakon štrajka igrača kad je gledanost bila na nuli. steroida je i prije bilo, još od 80-ih, al nakon 94te je to sve otišlo u kurac, ljudi su postajali smiješni - pogledajte kako je bonds izgledao na početku karijere http://sawkick.com/wp-content/media/2007/07/Barry%20Bonds.jpg a kako na kraju... al baseball je opet povratio gledatelje i ligu nije bilo briga sve dok se ti isti gledatelji nisu počeli bunit protiv dopinga i nazivat igrače prevarantima. mlb je zajebala svjetski, al ne 2003. godine nego davno, davno prije.

electro cute
09.02.2009., 22:17
a-rod priznao (http://mlb.mlb.com/news/article.jsp?ymd=20090209&content_id=3811116&vkey=news_mlb&fext=.jsp&c_id=mlb) da je uzimao steroide u rangersima. pametan potez s borasove strane, mislim da ćemu sve bit oprošteno... jebajiga.

electro cute
11.02.2009., 18:52
abreu godinu dana u angelsima, tejada optužen za laganje istražiteljima. nadam se da će se neke stvari u baseballu konačno raščistiti.

electro cute
11.02.2009., 23:41
tejada priznao da je lagao, nationalsi potpisali dunna na dvije godine.

Jackson566
23.02.2009., 22:33
o steroidima u baseballu bi se moglo dosta pisat. činjenica je da je komesionar lige zažmirio na jedno oko od 1994. naovamo, nakon štrajka igrača kad je gledanost bila na nuli. steroida je i prije bilo, još od 80-ih, al nakon 94te je to sve otišlo u kurac, ljudi su postajali smiješni - pogledajte kako je bonds izgledao na početku karijere http://sawkick.com/wp-content/media/2007/07/Barry%20Bonds.jpg a kako na kraju... al baseball je opet povratio gledatelje i ligu nije bilo briga sve dok se ti isti gledatelji nisu počeli bunit protiv dopinga i nazivat igrače prevarantima. mlb je zajebala svjetski, al ne 2003. godine nego davno, davno prije.Zasto su igraci strajkali 1994?

electro cute
24.02.2009., 02:13
zbog čega se i inače štrajka - zbog love. evo wikipedije (http://en.wikipedia.org/wiki/1994_Major_League_Baseball_strike).

the smoke
27.02.2009., 13:02
Igra li tko od vas Fantasy, odnosno kakva su vam tamo iskustva? Postoji li u Hrvatskoj neka liga ili igrate svaki za sebe? Koji format i oblik igrate?

Pozdrav

r.kO
27.02.2009., 18:16
Počeo Spring Training:cheer:

the smoke
02.03.2009., 15:03
Iz 15. puta. U jednu ruku bi mi bilo malo žao čovjeka da je opet izvisio, u drugu ruku smatram da ako netko nije uspio upasti iz 14 pokušaja jednostavno ne zaslužuje Hall of Fame. Možda u NFL ili NBA da, ali baseballska kuća je poznata po daleko najstrožijim kriterijima. Mislim da je na kraju Ricea spasio pritisak koje su svake godine radili fanovi Red Soxa na glasače.

Drugi ovogodišnji laureat, Rickey Henderson je pak definitivno legenda oko koje nema spora, njegovi rekordi u broju ukradenih baza su vjerojatno za sva vremena.

Jim Rice je bio borderline kandidat, koji je s jedne strane profitirao zbog cinjenice da je u posljednjoj mogucoj godini za izbor u Hall Of Fame. S druge strane pomoglo mu je da je cijelu karijeru igrao u medijski jako pracenoj ekipi, a i njegova uloga u povijesti baseballa sigurno je honorirana*. Od igraca na ovogodisnjem izboru imao je usporedivu karijeru s tri slicna outfieldera, Dawsonom, Parkerom i Murphyem. Rezultat glasanja? 76.4% za Ricea, 67% za Dawsona u osmoj godini na listi za izbor (400 HR i 300 SB izgledaju sexy i prikazuju ga kao boljeg igraca nego sto je bio) te samo 11.5 za Murphyja.

* Jim Rice je bio prvi crnac u redovima Red Soxa, ekipe koja se najdulje od svih negirala prekinuti segregaciju u baseballu. Njegova pojava u redovima Bostona je, iako neusporediva s dolaskom Jackiea Robinsona u Dodgerse, svakako povijesni trenutak za MLB.

Da je glasanje za najbolje cesto vise odraz osobnog misljenja novinara nego stvarnih cinjenica najbolje pokazuje to da je Bert Blyleven opet ostao vanka. Preveliko polaganje vrijednosti glasaca na marginalne statistike, poput Win, BAVG ili RBI i karijera provedena u slabim momcadima opet su kostali Berta, pitchera koji je imao bolju karijeru od barem 20-30% kolega vec nastanjenih u Hall Of Fameu.

Na kraju, izbor Rickeya Hendersona jos je jedan dokaz da je izbor za baseball Hall of Fame ponekad apsurdan. Naravno, ne zbog cinjenice da je Rickey izabran, vec zbog toga da 5.2% glasaca BBWAA nije glasalo za njega. To znaci da 29 novinara, placenih da poznaju i prate baseball, ili misli da Rickeyu nije mjestu u Hallu ili i dalje zastupaju tvrdoglavu tezu da ako do sada nitko nije jednoglasno izabran u Hall of Fame**, da ce oni osigurati da se to nikada i ne desi. Cinjenica da je Rickey u mnogim aspektima najbolji igrac u povijesti baseballa tu im je bila nebitna.

**Zapravo jedan presedan postoji, iako pod posebnim uvjetima. 1939 dva puta je birano. U normalnom izboru usli su George Sisler, Eddie Collins i Willie Keeler. U prosincu je birano jos jednom - na listi je stajao samo Lou Gehrig, umiruci igrac prve baze New Yorka. Detalji toga glasanja nisu nikada objavljeni, poznato je samo da su svi koji su glasali, glasali "za". Time je Gehrig, iako u posebnim okolnostima, postao prvi i posljednji igrac koji je jednoglasno izabran u HoF.

electro cute
02.03.2009., 16:31
šta je bavg? batting average? jer ako je onda se u potpunosti ne slažem s tobom. rbi je precijenjena statistika, ali ne i nevažna. u nevažne bi ubrojao winove, saveove, slugging percentage i slične.
ono što se meni ne sviđa kod hall of fame izbora je to što se previše gleda statistika, a premalo kako su igrači zapravo igrali. rice je bio iznimno važan igrač soxa i premda je imao borderline statistike mislim da je zaslužio ući u hall of fame i ranije. za jednog dešnjaka bio je kompletan hitter, fielding mu je bio okej, a baserunning nije bio očajan ko kod dobrog dijela power hittera.
svejedno, to je samo moje mišljenje. glasači ga vjerojatno nikad ne bi primili u hof da nije igrao za soxe i mislim da ga je na kraju baš lobiranje uvelu u kuću slavnih. ovo za hendersona je neopisivi debilizam, a bogme je i blyleven. kad igraš baseball 22 godine i imaš era od 3.31 i 3700 strikeoutova zaslužuješ bit u hof-u.

the smoke
02.03.2009., 17:07
šta je bavg? batting average? jer ako je onda se u potpunosti ne slažem s tobom. rbi je precijenjena statistika, ali ne i nevažna. u nevažne bi ubrojao winove, saveove, slugging percentage i slične.

Da, s bavg je jedna od kratica za batting average. I apsolutno je precijenjen i ne pokazuje pravu vrijednost igraca. Nasuprot tome upravo slugging percentage (SLG) i on base percentage (OBP), odnosno cesto upotrijebljavan zbroj te dvije, takozvani OPS (On base Plus Slugging) je najbolji jednostavni pokazatelj prave vrijednosti udaraca.

Jedan jedini pogled na OPS, nedvojbeno odaje da li se radi o dobrom udaracu ili ne, dok to s BAVG nije moguce. Dugo se gledalo na .300 prosjek udaranja kao na granicu koja odvaja dobre hittere od onih ne tako dobrih, medjutim to je jednostavno krivo. Pogledaj ova dva udaraca, na primjer:

Igrac A:
BAVG .301

Igrac B:
BAVG. .245

Da je Batting Average bitna mjera uspjeha udaraca, moglo bi se sa sigurnoscu reci da je Igrac A bolji od Igraca B. Medjutim on je nebitan, a upravo OBP i SLG nam daju pravu sliku kojeg se od ove dvojice protivnicki pitcheri boje:

Igrac A:
AVG: .301
OBP: .334
SLG: .415

Igrac B:
BAVG. .245
OBP: .380
SLG: .525

Sada nema nikakve sumnje, Igrac B je neusporedivo bolji udarac od Igraca A, koji udara "praznih" .300. To znaci da su mu skoro svi udarci za jednu bazu te da osim s udarcima, na bazu skoro nikada ne dodje preko BB (Base on Balls). Znaci cesce je out nego Igrac B, a i kada nije ne napravi puno. Igrac B, nasuprot, Ima manji broj udaraca, ali usprkos tome cesce dodje na bazu, i kada udari cesto udara double ili HR, cime puno vise doprinosi postizanju bodova svoje momcadi.

Save je takodjer apsolutno neispravan pokazatelj kvalitete jednog bacaca, kao sto je i FP (Fielding Percentage) nekorisna statistika za procijenjivanje kvalitete igre u polju.

P.S. Igrac A je Christian Guzman, Igrac B je Adam Dunn.

the smoke
02.03.2009., 17:19
ono što se meni ne sviđa kod hall of fame izbora je to što se previše gleda statistika, a premalo kako su igrači zapravo igrali.

Cesto je, posebno kod izbora u HoF, vrlo tesko usporediti igrace, posebno one koji su igrali na razlicitim pozicijama i prije svega u razlicitim razdobljima. Osim toga, cisto gledanje nekoga je samo po sebi subjektivno - ljudski je tendirati bolje pamtiti dobre poteze simpaticnih igraca, a zaboraviti one ne tako dobre.

Statistike, posebice novije pruzaju mogucnosti donekle usporediti da li je na primjer Warren Spahn u svojoj generaciji bio dominantniji pitcher nego li Randy Johnson u svojoj, ili da li vise vrijedi 40 HR u devedestima ili 20 u sedamdestima. Naravno da nijedna statistika nije savrsena, ali su barem objektivne i racionalne, i vjerojatno bolje od (donekle) navijackih stavova glasaca. Iako cesto na kraju nemaju nikakvog utjecaja na samo glasanje - tako je Corky Simpson ove godina glasao za Matt Williamsa, a nije za Rickeya. :rolleyes:

electro cute
02.03.2009., 18:06
slažem se da su obp, ops, a posebno ops+ važnije od avg-a, ali slg to sigurno nije. ono što nijedna od ovih statistika ne uzima u obzir su clutch udarci. govoriš o praznom averageu, a ne spominješ prazan slugging, igrače koji udaraju homere sa +5 runova u osmom ili devetom inningu kada ti udarci ništa ne znače. o tome sam govorio kad sam spominjao to što se oslanja previše na statistiku, a ne na to kakvi su igrači uistinu bili. ne mislim na atrakciju i lijepe poteze nego na korisnost i clutch performance (iliti razlog zašto je derek jeter hitter kojeg bi radije imao u lineupu od a-roda, kad bi išao do toga da imam u lineupu nekog od omrznutih mi yankeesa ;) ).

the smoke
02.03.2009., 20:12
slažem se da su obp, ops, a posebno ops+ važnije od avg-a, ali slg to sigurno nije. ono što nijedna od ovih statistika ne uzima u obzir su clutch udarci. govoriš o praznom averageu, a ne spominješ prazan slugging, igrače koji udaraju homere sa +5 runova u osmom ili devetom inningu kada ti udarci ništa ne znače. o tome sam govorio kad sam spominjao to što se oslanja previše na statistiku, a ne na to kakvi su igrači uistinu bili. ne mislim na atrakciju i lijepe poteze nego na korisnost i clutch performance (iliti razlog zašto je derek jeter hitter kojeg bi radije imao u lineupu od a-roda, kad bi išao do toga da imam u lineupu nekog od omrznutih mi yankeesa ;) ).

Oje, vec nakon tri maila pocinju ti nevjerojatni klisei, tipa "clutch udarci", zacinjeni omiljenom postavkom neinformiranih ili ignorantnih main stream medija, da je po nekom ne znam kakvom sistemu Jeter Mr. Clutch a A-Rod upravo suprotno.

Kao prvo, ne postoji prazan slugging. Prazan average znaci da osim slabasnih singlova nemas drugih talenata. Slugging oznacava da si u stanju ubiti Boga u loptici, i u prvom i u devetom inningu. Kao drugo, ne postoji "Clutch", osim u europskim autima, ali pretpostavljam da ne mislis na taj. Ne postoji niti jedna jedina ozbiljna studija, koja bi podrzala tu teoriju da neki igraci u vaznim situacijama igraju jos bolje nego u ostalima.

A paradni primjer gluposti i nepoznavanja cinjenica je upravo usporedba A-Rod vs. Jeter (ne zelim glupost pripisati tebi, nikako, vrlo je lako upasti u zamku povrsnih poznavaoca baseballa koji po svojim stupcima kao papagaju ponavljaju price koje svi zele cuti, iako su nevjerojatno smijesne).

Ali, pogledajmo zajedno neke situacije koje se mogu definirati kao clutch te kakvi su A-Rod i Jeter u njima bili (uvijek samo OPS, to je dovoljno):

http://vorai.de/AN/arodvsjeter.jpg
*RISP je Runners in scoring position, znaci igrac na drugoj ili trecoj bazi, s manje od dva outa.

U svakoj od ovih "clutch" kategorija je A-Rod ne bolji, nego za jednu debelu klasu bolji od Jetera. Bolji je udarac u devetom inningu, pri izjednacenom rezultatu, u osmom pri vodstvu od jednog runa, u sestom, kada gube dva, bolji je udarac u utorak, bolji je udarac u svibnju, bolji je udarac u saveznim drzavama cije ime zavrsava s 'a' - jednostavno je bolji udarac, i svaka usporedba koja je bazirana na dovoljno podataka (1000-1500 AB) ce to pokazati. Na cemu se temelji ovaj urban myth da je Jeter Clutch znat ce oni koji ga sire, no na nekoj vezi s realnoscu sigurno ne.

Prema tome, ne ponavljati sve sto neki zalutali kolumnist napise na Yahoou ili MSN-u. ;) Radje provjeriti podatke prije koristenja, inace ce kao sljedece jos neko reci da je Jeter dobar Shortstop :D

r.kO
02.03.2009., 20:14
@ the smoke;

gdje nalaziš te analize?

the smoke
02.03.2009., 20:52
slažem se da su obp, ops, a posebno ops+ važnije od avg-a, ali slg to sigurno nije.

i jos jedno. reci da je ops vazan a slugging nije je pomalo kotradiktorno, kad se zna da je slugging sastavni dio ops-a, zar ne ;-) ako je slugging nevazan, a ops se bazira na njemu, onda bi po toj teoriji trebao ops isto biti nevazan

the smoke
02.03.2009., 20:54
@ the smoke;

gdje nalaziš te analize?

analize uglavnom slazem sam, kada se, kao u ovom slucaju za to ponudi prilika.

vecinu podataka vec imam u vlastitoj bazi podataka, a do onih koji mi fale dolazim na raznim stranicama, od mlb.com, preko the baseball cube, milb.com, baseball reference, minorleaguesplits.com do specijaliziranih stranica tipa baseball prospectus, hardball times, tangotiger, itd.

electro cute
02.03.2009., 22:01
Oje, vec nakon tri maila pocinju ti nevjerojatni klisei, tipa "clutch udarci", zacinjeni omiljenom postavkom neinformiranih ili ignorantnih main stream medija, da je po nekom ne znam kakvom sistemu Jeter Mr. Clutch a A-Rod upravo suprotno.

prvo ne kaže se mail nego post ;)
ali pogledaj statistike u playoffu, a-rod je bio više no solidan dok nije došao u new york, kasnije je bio užasan, zbog toga i postoji taj "mit" da je a-rod nije clutch. čovjek se teško nosi s pritiskom, ako je vjerovati joeu torreu i nekim suigračima.
jeter je uglavnom konstanta kroz čitav postseason uz iznimku nekoliko serija.

Kao prvo, ne postoji prazan slugging. Prazan average znaci da osim slabasnih singlova nemas drugih talenata. Slugging oznacava da si u stanju ubiti Boga u loptici, i u prvom i u devetom inningu. Kao drugo, ne postoji "Clutch", osim u europskim autima, ali pretpostavljam da ne mislis na taj. Ne postoji niti jedna jedina ozbiljna studija, koja bi podrzala tu teoriju da neki igraci u vaznim situacijama igraju jos bolje nego u ostalima.

nije isto opizditi homer kad vodiš devet - nula ili gubiš devet-nula ili kad se utakmica lomi. hr ili double u tim situacijama ne znače apsolutno ništa i samo ti pumpaju statistiku. a govoriti da nema igrača koji su psihološki "tanji" od drugih i teže se nose s pritiskom velikih situacija je kronično nepoznavanje psihologije. nikakva statistika ne može to objasniti, ali uistinu postoje igrači koji se lakše nose s pritiskom i isto tako postoje igrači kojima pritisak ne leži, isto kao u bilo kojoj situaciji u stvarnom životu. da sam trener san antonio spursa i gubim 2 razlike u zadnje tri sekunde sedme utakmice nba finala ne crtam akciju ni za ginobillija, ni za parkera, ni za duncana. crtam je za masona. iako je lošiji igrač od trojice. ne zato jer imam neki hunch ili zato što vjerujem medijima, nego zato što momak odlično igra pod pritiskom i mislim da će on prije zabiti koš nego ova trojica.
isto je u baseballu. da igram game 7 ws-a, igrač na drugoj bazi, 2 outa, 1 run razlike, želio bi da u box uđe jeter, ne a-rod. zato jer mislim da jeter ima veće šanse da ubaci lopticu u igru od rodrigueza.

A paradni primjer gluposti i nepoznavanja cinjenica je upravo usporedba A-Rod vs. Jeter (ne zelim glupost pripisati tebi, nikako, vrlo je lako upasti u zamku povrsnih poznavaoca baseballa koji po svojim stupcima kao papagaju ponavljaju price koje svi zele cuti, iako su nevjerojatno smijesne).

Ali, pogledajmo zajedno neke situacije koje se mogu definirati kao clutch te kakvi su A-Rod i Jeter u njima bili (uvijek samo OPS, to je dovoljno):

http://vorai.de/AN/arodvsjeter.jpg
*RISP je Runners in scoring position, znaci igrac na drugoj ili trecoj bazi, s manje od dva outa.

U svakoj od ovih "clutch" kategorija je A-Rod ne bolji, nego za jednu debelu klasu bolji od Jetera. Bolji je udarac u devetom inningu, pri izjednacenom rezultatu, u osmom pri vodstvu od jednog runa, u sestom, kada gube dva, bolji je udarac u utorak, bolji je udarac u svibnju, bolji je udarac u saveznim drzavama cije ime zavrsava s 'a' - jednostavno je bolji udarac, i svaka usporedba koja je bazirana na dovoljno podataka (1000-1500 AB) ce to pokazati. Na cemu se temelji ovaj urban myth da je Jeter Clutch znat ce oni koji ga sire, no na nekoj vezi s realnoscu sigurno ne.

jako je nepristojno ljude koje ne pozaješ osobno nazivat glupima, al ajde de.
gle, nema sumnje da je rodriguez najbolji udarač koji se u posljednjih 10 godina pojavio u mlb-u, uz eventualno izuzeće pujolsa. isto tako nema sumnje da je stoput bolji baserunner i milijun puta bolji fielder od jetera koji je jedan od lošijih defensive shortstopova koje sam ja imao prilike gledati.
al u postseasonu ja uzimam jetera (kad bi ga baš morao uzet, oba mi idu na jetra). a ti govori da sam idiot i da sam glup i da vjerujem u urbane mitove.

Prema tome, ne ponavljati sve sto neki zalutali kolumnist napise na Yahoou ili MSN-u. ;) Radje provjeriti podatke prije koristenja, inace ce kao sljedece jos neko reci da je Jeter dobar Shortstop :D

ovo suptilno vrijeđanje mi je najdraže, mogao si i bez toga. mogao si fino napisati što misliš, staviti statistiku koja ti uvjerljivo ide u prilog jer a-rod je bez ikakve sumnje bolji igrač od jetera i fino se smijati dok ja sklapam svoj nemušti odgovor u kojem biram psihološku pribranost pojedinca iznad njegove sposobnosti da udari lopticu. ali ne, trebao je taj završni dodir da se diskreditira sugovornika i optuži ga se da sve što zna o baseballu dolazi iz drugorazrednih izvora. fino, nema šta :p

electro cute
02.03.2009., 22:11
i jos jedno. reci da je ops vazan a slugging nije je pomalo kotradiktorno, kad se zna da je slugging sastavni dio ops-a, zar ne ;-) ako je slugging nevazan, a ops se bazira na njemu, onda bi po toj teoriji trebao ops isto biti nevazan

a slugging u neku ruku objedinjuje i batting average pa je kontradiktorno reći da je avg nebitna kategorija :ne zna:

electro cute
02.03.2009., 22:19
btw pošto vidim da poznaješ materiju objasni mi zašto runovi nisu cijenjena kategorija u baseballu. to mi nikad nije bilo jasno iako su mi mnogi to pokušavali objasnit.

the smoke
02.03.2009., 22:23
a slugging u neku ruku objedinjuje i batting average pa je kontradiktorno reći da je avg nebitna kategorija :ne zna:

ops >> slg >> avg

avg sam po sebi daje najmanje podataka, slugging vise, a ops najvise. o tome zbilja ne bi trebalo biti dvojbe...

electro cute
02.03.2009., 22:31
ops >> slg >> avg

avg sam po sebi daje najmanje podataka, slugging vise, a ops najvise. o tome zbilja ne bi trebalo biti dvojbe...

istina, ali nismo pričali o tome šta daje više podataka nego koji su važniji pri procjenjivanju kvalitete igrača.

the smoke
02.03.2009., 22:53
A sada na vrucu temu :)

Prvo, vidim da nisam uspio u namjeri (iako sam to eksplicitno napisao) da jasno dam do znanja da nikoga na ovome forumu ne nazivam glupim. Ako si se osjetio osobno napadnutim, onda se ispricavam.

Ja ne tvrdim da ne postoji tkzv. Choke tip igraca, odnosno ljudi koji pod pritiskom pucaju. Medjutim vecina takvih igraca nikada nije dosla do MLB-a, jer su pukli u paklu MiLBa, gdje je pritisak u mnogim aspektima puno visi od onog u MLBu. Jer kad igras za ugovor kojim ces zbilja prehraniti obitelj, strah od moguceg neuspjeha paralizira vise od moguce lose utakmice na visem nivou. Postoje stvarni primjeri igraca koji pod pritiskom pucaju, ponajvise u ulozi closera. Taj psiholoski aspekt igre jedan je od razloga da mnogi klubovi svoje buduce closere vec od A ili AA nivoa pripremaju upravo za tu ulogu, nesto cega prije nije bilo (dobro, jako dugo uopce nije bilo closera). Cak su mnogi igraci vec od Collega specijalizirani upravo za closere.

Sto tvrdim je da ne postoji Clutch tip igraca, odnosno igrac koji je u posebno vaznim situacijama bitno bolji od svog normalnog nivoa. I tu tvrdnju podrzavaju sve studije, statistike i promatranja ikada obavljena na podrucju sporta te posebice baseballa koji je najmjerljiviji sport uopce.

Takodjer tvrdim da 99% igraca MLBa ne igra bolje ili losije u play-offu, u devetom inningu ili u extra inninzima nego sto igra u cetvrtom ili sestom inningu. Oni koji tvrde suprotno, ne baziraju svoje misljenje na cinjenicama, vec ili na sugestijama drugih ili na vlastitim obzervacijama. I tu upravo dolazi psiholgija u igru, ali ne ona igraca, vec ona promatraca, koji vrednuje vlastito promatranje jednog minimalnog dijela odigranih utakmica vise od objektivne statistike svih takvih ili slicnih situacija.

Ja te nemam ni najmanju namjeru vrijedjati - veselim se za svakog koji prati baseball, bez obzira koliko o tome zna. Moji sarkasticni komentari odnose se na one koji pisu upravo takve gluposti (i dozvoli mi koristiti tu rijec, ponovo ne u kontekstu s tobom), a placeni su da bi znali i pratili baseball. Mogu shvatiti da ti mozda ne znas splitove A-Roda i Jetera, ali njima se to ne moze oprostiti i vjerujem da vecina ljudi koja ponavlja teoriju da je Jeter pod pritiskom bolji od A-Roda to ne bi cinila da to nisu tako cesto procitali ili culi prateci utakmice na mlb.tv-u.

Naravno da su mi poznate statistike A-Roda i Jetera u Play-offu. Odgovor je jasan - SSS (Small Sample Size). Donositi bilo kakve zakljucke na bazi Rodriguezovih 140 AB u Postseasonu je smijesno. Po toj teoriji je A-Rod najveci Clutch igrac u povijesti ALCS-a jer tamo ima OPS od 1.016. Tvoje misljenje da bi radje imao Jetera nego A-Roda na udarcu u 9. inningu s igracem na drugoj bazi, dva outa i bodom razlike je upravo to - tvoje misljenje. U takvim situacijama je A-Rod bolji udarac od Jetera, ali ako je tebi Jeter drazi, neka :)

I na kraju, ne zelim nikoga diskreditirati. Cinjenica je da zastupas misljenje (A-Rod je dobar samo kad nije vazno, Jeter je clutch) koje nije bazirano na cinjenicama, i koje sigurno ne dolazi ni sa jednog ozbiljnog baseball sitea. Ako si, suocen sa cinjenicama barem donekle promijenio misljenje onda se ova duga tirada isplatila :)

the smoke
02.03.2009., 22:55
istina, ali nismo pričali o tome šta daje više podataka nego koji su važniji pri procjenjivanju kvalitete igrača.

onda mi dozvoli da preinacim svoj post (vidis, i ja mogu nesto nauciti ;) )

ops >> slg >> avg

avg je sam po sebi najmanje vazan pri procjenjivanju kvalitete igraca, slugging vise, obp jos vise, a ops najvise. ;-)

bolje? :d

the smoke
02.03.2009., 23:04
btw pošto vidim da poznaješ materiju objasni mi zašto runovi nisu cijenjena kategorija u baseballu. to mi nikad nije bilo jasno iako su mi mnogi to pokušavali objasnit.

kada smo kod udaraca, postoje u principu dvije skupine statistickih kategorija, one koje ovise samo o udaracu (naravno, sve uvijek ovise i o pitcheru) te one koje ovise i o njemu i o ekipi. odnosno, drugacije receno, one koje ga definiraju kao igraca i one koje su donekle splet okolnosti.

one na koje samo udarac ima utjecaj su k, bb, h (1b, 2b, 3b, hr) te od njih napravljeni prosjeci, avg, slg, obp, ops. te kategorije najbolje definiraju kvalitetu udaraca, upravo po navedenom redoslijedu, od manje vaznih k vaznijima.

slicna kategorija je i sb, koja ne ulazi u ops, ali se moze naci u vjerojatno najboljoj mjeri za vrijednost udaraca, koja se zove eqa.

Runs i RBI su mjere na koje imaju utjecaj i suigraci i sreca. Te vrijednosti fluktuiraju puno vise od godine do godine i prve ce se promijeniti, ako na primjer igrac promijeni klub, batting order. Zbog toga im se daje manje vaznosti, jer se po njima manje moze prognozirati uspjeh igraca u buducnosti. Medjutim kao pokazatelj jedne duge i uspjesne karijere u svakom slucaju imaju veliku vrijednost.

Nadam se da ovo pomaze.

electro cute
02.03.2009., 23:05
već sam rekao što mislim o statistici i zasnivanju procjena isključivo na statistici. postoje stvari koje statistika ne može pratiti i žao mi je kad neki ljudi uzimaju statistiku kao isključivo mjerilo u procijeni nečije kvalitete zato jer statistika vara. u baseballu vara daleko najmanje nego u bilo kojem sportu, ali svejedno vara. i zato vrednujem svoje promatranje više nego čistu statistiku iako nema sumnje kako je statistika neusporedivo objektivnija od mene :D
naravno, tvoje mišljenje cijenim i uvažavam i o njemu ću svakako razmišljati, al svejedno bi u onoj situaciji uzeo prije jetera nego a-roda, unatoč small sample sizeu. ne zastupam mišljenje da je a-rod bolji samo onda kad nije važno, nego mišljenje da je jeter bolji udarač u postseasonu od a-roda. btw igraš li ili jesi li igrao baseball?

electro cute
02.03.2009., 23:10
kada smo kod udaraca, postoje u principu dvije skupine statistickih kategorija, one koje ovise samo o udaracu (naravno, sve uvijek ovise i o pitcheru) te one koje ovise i o njemu i o ekipi. odnosno, drugacije receno, one koje ga definiraju kao igraca i one koje su donekle splet okolnosti.

one na koje samo udarac ima utjecaj su k, bb, h (1b, 2b, 3b, hr) te od njih napravljeni prosjeci, avg, slg, obp, ops. te kategorije najbolje definiraju kvalitetu udaraca, upravo po navedenom redoslijedu, od manje vaznih k vaznijima.

slicna kategorija je i sb, koja ne ulazi u ops, ali se moze naci u vjerojatno najboljoj mjeri za vrijednost udaraca, koja se zove eqa.

Runs i RBI su mjere na koje imaju utjecaj i suigraci i sreca. Te vrijednosti fluktuiraju puno vise od godine do godine i prve ce se promijeniti, ako na primjer igrac promijeni klub, batting order. Zbog toga im se daje manje vaznosti, jer se po njima manje moze prognozirati uspjeh igraca u buducnosti. Medjutim kao pokazatelj jedne duge i uspjesne karijere u svakom slucaju imaju veliku vrijednost.

Nadam se da ovo pomaze.

da, da, tako je to i meni objašnjavano. ali ako si postigao run znači da si i došao na bazu i dotakao sve četiri i postigao poen. naravno da su za to zaslužni i tvoji suigrači, ali i ti si nešto napravio. posebno kao što kažeš kad se vrednuje čitava karijera. samo čak se i onda runovi minimiziraju i ističu se neke druge brojke.

the smoke
02.03.2009., 23:21
već sam rekao što mislim o statistici i zasnivanju procjena isključivo na statistici. postoje stvari koje statistika ne može pratiti i žao mi je kad neki ljudi uzimaju statistiku kao isključivo mjerilo u procijeni nečije kvalitete zato jer statistika vara. u baseballu vara daleko najmanje nego u bilo kojem sportu, ali svejedno vara. i zato vrednujem svoje promatranje više nego čistu statistiku iako nema sumnje kako je statistika neusporedivo objektivnija od mene :D

statistika vara, ali tvoje oko sokolovo ne? ;) pisi joe morganu, mozda ce te posvojiti. najdrazi mi je bio kad se jednom bunio prateci utakmicu u kojoj je na semaforu pisalo da je pitch bio 100 mph. pa kaze on "ovo je bilo 98 ili 99 milja na sat, ali sigurno ne 100". a razlika izmedju 99mph pitcha i 100mph je 4 tisucinke :rofl: ali, jebi ga, joe morgan vjeruie svom oku vise nego stoperici ;) ja isto ne baziram svoje misljenje iskljucivo na statistikama, medjutim vrednujem ih vise od vlastitih promatranja, iako godisnje pogledam dvjestotinjak utakmica.

naravno, tvoje mišljenje cijenim i uvažavam i o njemu ću svakako razmišljati, al svejedno bi u onoj situaciji uzeo prije jetera nego a-roda, unatoč small sample sizeu. ne zastupam mišljenje da je a-rod bolji samo onda kad nije važno, nego mišljenje da je jeter bolji udarač u postseasonu od a-roda. btw igraš li ili jesi li igrao baseball?
igram, treniram druge i treniram trenere ;)

the smoke
02.03.2009., 23:25
da, da, tako je to i meni objašnjavano. ali ako si postigao run znači da si i došao na bazu i dotakao sve četiri i postigao poen. naravno da su za to zaslužni i tvoji suigrači, ali i ti si nešto napravio. posebno kao što kažeš kad se vrednuje čitava karijera. samo čak se i onda runovi minimiziraju i ističu se neke druge brojke.

naravno. doprinos igraca vlastitom runu je veci nego vlastitom rbi-u. vrijednost runova u procijeni buducnosti igraca nije tako bitna kao obp ili ops, ali kao vrednovanje dosad postignutog je bitna, u procijeni jedne kariejre tebalo bi se vrednovati vise od rbi, ali time se opet vracamo na temu da mnogi koji imaju pravo glasa u bbwaa, taj glas zapravo ne zasluzuju.

electro cute
02.03.2009., 23:43
statistika vara, ali tvoje oko sokolovo ne? ;) pisi joe morganu, mozda ce te posvojiti. najdrazi mi je bio kad se jednom bunio prateci utakmicu u kojoj je na semaforu pisalo da je pitch bio 100 mph. pa kaze on "ovo je bilo 98 ili 99 milja na sat, ali sigurno ne 100". a razlika izmedju 99mph pitcha i 100mph je 4 tisucinke :rofl: ali, jebi ga, joe morgan vjeruie svom oku vise nego stoperici ;) ja isto ne baziram svoje misljenje iskljucivo na statistikama, medjutim vrednujem ih vise od vlastitih promatranja, iako godisnje pogledam dvjestotinjak utakmica.
igram, treniram druge i treniram trenere ;)

naravno da vara, ali za razliku od statistike ja se ne zavaravam da sam objektivan ;) niti smatram da je objektivnost neka velika kvaliteta kod čovjeka (osim ako nije sudac ili eto, glasač bbwaa) :)

u kojem klubu treniraš?

the smoke
02.03.2009., 23:50
objektivnost je vazna ako zelis pravilno procijeniti igrace - zato preporucujem fantasy baseball svima koji zele jos bolje upoznati i razumjeti baseball. naravno, objektivnost ja cak i mana, kada je u pitanju navijanje... :)

igram vec dugo vani. u hrvatskoj sam bio u onoj generaciji zagreba koja je '93. i '96. bila prvak. ti?

the smoke
02.03.2009., 23:53
btw. O-Cab upravo potpisao za A's. Bye, bye, ROY Crosby...

electro cute
03.03.2009., 00:05
objektivnost je vazna ako zelis pravilno procijeniti igrace - zato preporucujem fantasy baseball svima koji zele jos bolje upoznati i razumjeti baseball. naravno, objektivnost ja cak i mana, kada je u pitanju navijanje... :)

igram vec dugo vani. u hrvatskoj sam bio u onoj generaciji zagreba koja je '93. i '96. bila prvak. ti?

prošle godine počeo i odigrao jednu tekmu baseballa i par tekmi softballa za medvednicu. ove godine ću malo više igrati jer ću imati više vremena. a u fantasyu sam lani bio drugi u ligi s dečkima iz kluba, pokupio lincecuma u četvrtoj rundi drafta :)

btw unatoč onom prvom postu (:zubo:) drago mi je da imamo još jednog člana tu na forumu, uglavnom ja sam pišem u zadnje vrijeme ;)

dinamo_zg
08.03.2009., 00:10
prošle godine počeo i odigrao jednu tekmu baseballa i par tekmi softballa za medvednicu. ove godine ću malo više igrati jer ću imati više vremena. a u fantasyu sam lani bio drugi u ligi s dečkima iz kluba, pokupio lincecuma u četvrtoj rundi drafta :)

btw unatoč onom prvom postu (:zubo:) drago mi je da imamo još jednog člana tu na forumu, uglavnom ja sam pišem u zadnje vrijeme ;)

Sry Cute kaj sam uglavnom prestao ovdje pisati od kad sam bio banan. Inace trenutno uzivam u tekmama World Baseball Classicsa. Japanci su danas igrali mrak, Nizozemci dobili Dominikansku Republiku!!!!! :s :s :s I sad su ameri dobili Kanadu 6:5. Koliko god sam htjeo da Kanada dobije Amere, ovo mi je jedna od rijetkih americkih nacionalnih momcadi koja mi je simpaticna. Toliko igraca koji su mi super: David Wright, Dustin Pedroia, Kevin Youkilis, Jummy Rollins itd. Mislim da bi cak za njih navijao protiv Dominikanske Republike! Tekme su mrak! Sjajno je imati WBC u sezoni prije nego pocne MLB!

http://img174.imageshack.us/img174/4508/dinamoch1.jpg
http://img65.imageshack.us/img65/6352/userbar273202wo5.gif
http://img207.imageshack.us/img207/7776/userbar292632eq3.gif

electro cute
08.03.2009., 02:16
ovo za nizozemce sam i ja ostao paf. zadnji out je bio :rofl: catcher se uopće nije podigao nego je iz čučnja bacio lopticu :D

the smoke
08.03.2009., 11:22
ovo za nizozemce sam i ja ostao paf. zadnji out je bio :rofl: catcher se uopće nije podigao nego je iz čučnja bacio lopticu :D

Zadnji out je bio strikeout :mig:

Istina je, bile su napete tekme, iako je WBC jedno od najsmijesnije koncipiranih natjecanja. I odlicno za Nizozemsku, koja je ionako perjanica europskog baseballa. Dobar dio igraca na rosteru WBC-a zaista igra i za reprezentaciju na sluzbenim natjecanjima i u jakoj nizozemskoj ligi. Tako su na primjer svi jucerasnji pitcheri rodjeni (ili bar zaceti ;), kao Boyd ) na sluzbenim Nizozemskim podrucjima, a Smit i Cordemans zbilja u kontinentalnoj Nizozemskoj.

Starter u ponedjeljak, Rick Vanden Hurk, je prvi "pravi" europljanin koji ima potencijal biti jedan od boljioh igraca u MLB. A baseball u Nizozemskoj je zakon, od stadiona do odlicne publike do strasne lige pa na kraju do super turnira - tko zeli vidjeti odlican baseball, a nema love zaletiti se do USA, toplo mu preporucam npr. Haarlemsee Honkballweek, ili Roterdam. To su turniri na ljeto, po tjedan dana, obicno sa po 8 ekipa. Moze se jeftino kampirati na jednoj od plaza u blizini, do Nizozemske doci nije skupo i onda tjedan dana uzivati u supr baseball atmosferi. Nekih godina se potrefi pa USA dodje s dobrom college ekipom, kada se spremaju za OI ili pravo svjetsko prvenstvo. Tako su 2000. na primjer dosli Huston Street, Mark Prior, Mark Teixeira i mnoge druge buduce zvijezde, cest gost je i reprezentacija Kube, itd.

electro cute
08.03.2009., 18:20
Zadnji out je bio strikeout :mig:

nisam gledao tekmu nego highlitse na mlb-u i činilo mi se da je zadnji out bio tag pri pokušaju krađe. nije prvi put da su me njihovi highlightsi zbunili :zubo:

dinamo_zg
09.03.2009., 02:33
Istina je, bile su napete tekme, iako je WBC jedno od najsmijesnije koncipiranih natjecanja. I odlicno za Nizozemsku, koja je ionako perjanica europskog baseballa. Dobar dio igraca na rosteru WBC-a zaista igra i za reprezentaciju na sluzbenim natjecanjima i u jakoj nizozemskoj ligi. Tako su na primjer svi jucerasnji pitcheri rodjeni (ili bar zaceti ;), kao Boyd ) na sluzbenim Nizozemskim podrucjima, a Smit i Cordemans zbilja u kontinentalnoj Nizozemskoj.

Meni je double elimination rounds super sustav. Zasto ti je on smijesan?! Cak smo ga i mi ovdje koristili prrije 2 godine na juniorskom baseball prvenstvu. Super mi je jer se ne moze stvoriti krug pa da ispadnes zbog runs against. Znas da ispadas ak izgubis elimination tekmu. Ak izgubis 2 tekme ispadas.

U softballu na svjetskim i europskim prvenstvima se koristi slican sustav nakon grupe kad se razigrava za medalje kada igraju:
1-2 (pobjednik u finalu)
3-4 (porazeni je 4.)
L12-W34 (porazeni je 3.)
Finale: W12-W3.

http://img174.imageshack.us/img174/4508/dinamoch1.jpg
http://img65.imageshack.us/img65/6352/userbar273202wo5.gif
http://img207.imageshack.us/img207/7776/userbar292632eq3.gif

the smoke
09.03.2009., 09:07
Meni je double elimination rounds super sustav. Zasto ti je on smijesan?!

Nije mi smijesan double elimination, za turnire je odlican, puno bolji od runs against, na kojeg sam jednom zbog jednog jedinog Runa popusio ulazak u polufinale A skupine Kupa prvaka.

Smijesno je koncipiran sam WBC, koji je jedan umjetan turnir za promociju MLB-a. Posebno po pitanju prava nastupa za reprezentacije, tipa Denofria ili Catalanotto za Italiju, terminom (za vrijeme Spring traininga, kada pola igraca jos nije spremno igrati kak spada) te iz toga rezultirajucim pitch countovima i slicnom.

Ali usprkos tome su, kad jednom pocne, utakmice naravno zanimljive za gledati, posebno Japanci i Kubanci.

Rei68fma
12.03.2009., 15:00
Phillies - Jamie Moyer, JA Happ, Clay Condrey

stats

Moyer - 6ip ~ 5 hits/3BB ~ 1ER ~ 7k's
Happ - 8ip ~ 6 hits/1BB/1HBP ~ 2ER ~ 8 k's
Condrey - 2ip ~ 0 hits/0BB ~ 0ER ~ 1k

ajd neko nek prevede stra znaci ova statistika,sta oznacavaju 6 ip,3BB,1 ER...

electro cute
12.03.2009., 16:02
ip znači koliko je izmjena ili inninga pitchao. hit je koliko su puta protivnički udarači došli na bazu tako da su udarili loptcu protiv njega uspješno u polje, a bb koliko je puta "prošetao" protivničke udarače (znači bacio im četiri balla dok su udarali čime su došli na prvu bazu). er znači earned run, to znači koliko su protivnici napravili poena dok je on bacao. k's znači koliko je bacio strikeoutova, odnosno koliko je protivnika eliminirao sa tri strikea odnosno bez da su lopticu ubacili u polje.

the smoke
12.03.2009., 18:19
A "Moyer" ti je engleska rijec za "Metuzalem" ;)

electro cute
23.03.2009., 23:35
curt schilling u penziji, odma rasprave oće li u hof ili ne. mislim da ipak neće.

Swedish
24.03.2009., 19:06
Japanci osvojili Classic,potpuno zasluzeno,barem koliko sam vidio iz utakmice sa SAD-om.

the smoke
24.03.2009., 19:51
curt schilling u penziji, odma rasprave oće li u hof ili ne. mislim da ipak neće.

Ne mogu vjerovati da ove rijeci dolaze s moje tipkovnice, ali Schillingu je mjesto u HOF-u i to bez ikakve dvojbe. Da je karakter zaista faktor za primanje, kao sto to pise u statutu, onda bi iz Halla trebalo izbaciti jednu finu kolicinu rasista, kockara, dopingiranih, kurvara i slicnih. Ali, kao sto je rekao Buck O'Neil, samo je jedno bitno - Could the man play?

U povijesti MLB samo je dvadeset i pet pitchera odbacalo preko 2000 Inninga i pri tome imalo ERA+ od 125.* Od njih je 17 zavrsilo karijeru i svih 17 je u HOF-u (ta lista se cita kao Who is Who povijesti bacanja - Lefty Grove, Grover Alexander, Cy Young, Walter Johnson, Christy Mathewson, Sandy Koufax, Mordecai Brown, Whitey Ford, Bob Gibson, Tom Seaver itd.). Od aktivnih su tu sigurni HOF-ovci Pedro Martinez (koji predvodi listu svih vremena), Randy Johnson, Greg Maddux, John Smoltz.

*ERA+ usporedjuje prosjek dozvoljenih runova bacaca sa svim ostalim bacacima te godine, odnosno pokazuje koliko je Pitcher bio bolji od svojih konkurenata. ERA+ od 125 pokazuje da je bacac bio cak 25% bolji od prosjeka i to tijekom kompletne karijere. Ta je mjera bitna jer je "cista" ERA poprilicno razlicita od razdoblja do razdoblja, zbog velicine stadiona, vrste loptice, tezine palica, visine mounda itd.

Ako se kriterije jos poostri i pogleda tko je ERA od 125+ uspio odrzati preko barem 3000 Inninga, lista se krati na 16 imena. A, ako joj se doda jos i uvjet da je Pitcher bacio barem 3000 Strikeoutova, ostaje ih samo osam:
Walter Johnson
Roger Clemens
Randy Johnson
Greg Maddux
Curt Schilling
Bob Gibson
Tom Seaver
John Smoltz.

U ovome drustvu ne smije niti jedan jedini faliti u HOF-u pa cak ni ako je arogantan, antipatican idiot.

wanikiya
24.03.2009., 20:25
Japanci osvojili Classic,potpuno zasluzeno,barem koliko sam vidio iz utakmice sa SAD-om.

nije loša utakmica bila... makar su korejanci izvukli 10 ining sa pomoći svevišnjeg :D ali bili su stvarno blizu, japan trunčicu bolji konstantno...

Swedish
24.03.2009., 21:34
Nego,jel igrao ko MLB 2K9? Da znam jel se isplati uzet...

electro cute
24.03.2009., 22:20
Ne mogu vjerovati da ove rijeci dolaze s moje tipkovnice, ali Schillingu je mjesto u HOF-u i to bez ikakve dvojbe. Da je karakter zaista faktor za primanje, kao sto to pise u statutu, onda bi iz Halla trebalo izbaciti jednu finu kolicinu rasista, kockara, dopingiranih, kurvara i slicnih. Ali, kao sto je rekao Buck O'Neil, samo je jedno bitno - Could the man play?

U povijesti MLB samo je dvadeset i pet pitchera odbacalo preko 2000 Inninga i pri tome imalo ERA+ od 125.* Od njih je 17 zavrsilo karijeru i svih 17 je u HOF-u (ta lista se cita kao Who is Who povijesti bacanja - Lefty Grove, Grover Alexander, Cy Young, Walter Johnson, Christy Mathewson, Sandy Koufax, Mordecai Brown, Whitey Ford, Bob Gibson, Tom Seaver itd.). Od aktivnih su tu sigurni HOF-ovci Pedro Martinez (koji predvodi listu svih vremena), Randy Johnson, Greg Maddux, John Smoltz.

*ERA+ usporedjuje prosjek dozvoljenih runova bacaca sa svim ostalim bacacima te godine, odnosno pokazuje koliko je Pitcher bio bolji od svojih konkurenata. ERA+ od 125 pokazuje da je bacac bio cak 25% bolji od prosjeka i to tijekom kompletne karijere. Ta je mjera bitna jer je "cista" ERA poprilicno razlicita od razdoblja do razdoblja, zbog velicine stadiona, vrste loptice, tezine palica, visine mounda itd.

Ako se kriterije jos poostri i pogleda tko je ERA od 125+ uspio odrzati preko barem 3000 Inninga, lista se krati na 16 imena. A, ako joj se doda jos i uvjet da je Pitcher bacio barem 3000 Strikeoutova, ostaje ih samo osam:
Walter Johnson
Roger Clemens
Randy Johnson
Greg Maddux
Curt Schilling
Bob Gibson
Tom Seaver
John Smoltz.

U ovome drustvu ne smije niti jedan jedini faliti u HOF-u pa cak ni ako je arogantan, antipatican idiot.

gle, ja isto mislim da shilling treba uć u hof, al nekako mislim da neće :ne zna: mislim, tip ima era+ 127, tri prstena, odličan postseason record. mali broj pobjeda rezultat je toga što je bio u slaboj phillies momčadi, al tip ima slične brojke ko smoltz, a bogme i bolje brojke od nekih hof pitchera (era+ mu je npr bolja i od ryana i od huntera i od suttona i to dosta)

svejedno, kad tad će se podić pitanje steroida, iako je tip više puta negirao da je uzimao sranja, a i imat će i poprilično jako konkurenciju u narednih par godina. plus glasanja za hof su jako, jako čudna u zadnje vrijeme tako da me ne bi čudilo da ostane bez cooperstowna.
btw tip je i meni išao na živce dok nije došao u soxe :o šta ćeš...

electro cute
24.03.2009., 22:21
Nego,jel igrao ko MLB 2K9? Da znam jel se isplati uzet...

ne valja. izaći će patch uskoro pa možda bude okej. franšiza je pokvarena i ima hrpa bugova, al potencijal je tu.

the smoke
25.03.2009., 20:23
za sedam sati krece put prema arizoni i spring trainingu...

zoom-zoom
01.04.2009., 10:55
Jel netko gleda tekme na mlb.tv?
kakva je kvaliteta slike? zadovoljni s tim?

hvala

electro cute
01.04.2009., 13:07
imaš demo. ljudi koji gledaju su zadovoljni, ja ipak nemrem dat 700 kuna od puta iako bi mi to riješilo sve probleme s gledanjem. ;)
btw garry sheffield dobio otkaz u detroitu.

zoom-zoom
01.04.2009., 13:23
imaš demo. ljudi koji gledaju su zadovoljni, ja ipak nemrem dat 700 kuna od puta iako bi mi to riješilo sve probleme s gledanjem. ;)
btw garry sheffield dobio otkaz u detroitu.

demo sam pogledao,izgleda jako dobro...
mislim da cu uzeti za mjesec dana premium da vidim kako ce biti

electro cute
02.04.2009., 23:07
@zoom-zoom - u petak ćeš moć gledat besplatno egzibicijske utakmice s otvaranja citi fielda i novog yankee stadiona pa možeš sam provjerit kakva je kvaliteta.

zoom-zoom
03.04.2009., 01:01
@zoom-zoom - u petak ćeš moć gledat besplatno egzibicijske utakmice s otvaranja citi fielda i novog yankee stadiona pa možeš sam provjerit kakva je kvaliteta.

hehe...red soxi i metsi,dvije najdraze ekipe,za koga navijati ? :ne zna:

electro cute
03.04.2009., 01:06
soxe, ofkors.

Swedish
07.04.2009., 01:02
Izgleda da se Sabathia jos nije naviknuo,jako lose baca,al dobro,tek je prva tekma..

electro cute
07.04.2009., 04:27
sabathia užasan. gledam cubse i astrose, spava mi se, al valjda ću zdurat još jedan inning. zambrano je nervozan ko goran ivanišević. sutra red soxi, valjda neće bit vjetra/kiše/snijega.

Swedish
07.04.2009., 13:56
Sabathia i bullpen NYY jucer...:rolleyes:

Al zato ce mi Raysi dobit danas :D

electro cute
07.04.2009., 14:46
predviđam da nakon ove sezone više neće bit tolko fanova raysa. bandwagon fanovi :p

future
07.04.2009., 16:11
Sabathia i bullpen NYY jucer...:rolleyes:

Al zato ce mi Raysi dobit danas :D

gdje se može vidit tko će biti bullpen? oni u pravilu ulaze u 5., 6. iningu, jel?
jel se zna dogodit da bullpen uđe recimo u 3. iningu, ili da ne uđe uopće?
sorry ako su vam glupa pitanja, al ja sam novi fan baseballa pa još puno toga ne znam.

Swedish
07.04.2009., 16:36
predviđam da nakon ove sezone više neće bit tolko fanova raysa. bandwagon fanovi :p

Mislis da nece ove sezone toiko dobro odigrat? A sto se bandwagon navijaca tice,koliko su philliesi dobili navijaca nakon osvajanja WS?

Ja sam tek prosle sezone poceo bas dosta pratit baseball,najvise sam rayse pratio pa su mi postali dragi...

electro cute
07.04.2009., 16:56
gdje se može vidit tko će biti bullpen? oni u pravilu ulaze u 5., 6. iningu, jel?
jel se zna dogodit da bullpen uđe recimo u 3. iningu, ili da ne uđe uopće?
sorry ako su vam glupa pitanja, al ja sam novi fan baseballa pa još puno toga ne znam.

kad odeš na sajt neke momčadi klikneš na roster i ekipa koja je navedena kao relief pitcher ili closer (rp, cl) se nalazi u bullpenu. momčadi obično imaju pet startera i 6 ili 7 relivera, odnosno bacača u bullpenu. tamo se obično nalaze bar dva bacača koja mogu bit starteri, odnosno mogu odbacat 5-6 inninga, ali nisu dovoljno dobri da budu u početnoj rotaciji. zatim se tu nalaze obični reliveri od kojih su neki specijalisti za desne ili lijeve udarače, setup koji baca u 7. ili 8. inningu te closer koji zatvara utakmice i koji uglavnom baca samo kad je rezultat unutar 3-4 runa.

ne samo da ljudi iz bullpena mogu ući u trećem inningu, oni mogu ući već u prvom ako je startni bacač katastrofalan, al to se skoro nikad ne događa. reliveri obično počnu ulazit kad startni bacač postane loš ili kad se vidi da je umoran.

electro cute
07.04.2009., 17:01
Mislis da nece ove sezone toiko dobro odigrat? A sto se bandwagon navijaca tice,koliko su philliesi dobili navijaca nakon osvajanja WS?

Ja sam tek prosle sezone poceo bas dosta pratit baseball,najvise sam rayse pratio pa su mi postali dragi...

sumnjam da će bit ko rockies lani, ali ne vjerujem da će se borit za playoff. jako su mladi, i tu su uvijek moguće oscilacije, i mislim da ih čeka lošija godina. ipak, to je momčad s najvećim potencijalom u mlb-u ali njihov je problem što nemaju novaca i što će im jako brzo igrači napustit klub. zato i jesu stavili pricea u minorse da bi ga zadržali još jednu godinu.

btw meni ne smetaju bandwagon navijači, posebno kad navijaju za mali tim, al mi je to nekak bezveze. zanima me koliko će tih ljudi nastaviti navijati za tampu kad i ako odu longoria, crawford, upton, kazmir, garza itd.

Swedish
07.04.2009., 17:47
Nazalost,mislim da ih ceka dosta odlazaka zbog nedostatka novaca,negdje sam procitao da su cak jedna od fransiza koju bi mogla cekat prodaja. Sve u svemu,vidjet cemo kako ce ova sezona zavrsit...

Sad ispada da sam ja bandwagon navijac :D Cuj,to moze tako i izgledat,Raysi su bili hit,al ja nisam mogao znat da ce oni do finala,postali su oni meni dragi i prije toga(i prije pobjede nad soxima).

electro cute
07.04.2009., 18:39
ma ne, nisam mislio konkretno na tebe, iako si mi ti dao povod za ovo, pogotovo ak si ih zavolio u prvoj sezoni praćenja baseballa, nego inače. pa ta momčad do lani nije mogla rasprodat onu ružnu dvoranu, a kamoli imat fanove diljem svijeta...

Swedish
07.04.2009., 18:51
Cuj,ja nisam ni znao puno toga o momcadima,igracima,njihovoj povijesti i jos puno toga ne znam,a o samim pravilima mi pomaze jedna knjiga kupljena prosle godine. Mislim,bandwagon navijaca ima suda,pogle premiership :D, al eto,cak i da imaju najgori skor ove godine,opet cu navijat za njih. A i nekako bi mi bilo logicno za covjeka koji tek pocinje pratit bejzbol od prosle sezone,navija za yankeese il red soxe...

future
07.04.2009., 18:56
koje su po vama statistke najvažnije kada je u pitanju klađenje?
koliko je ERA važan?
da li je pametnije kladit se na prvih 5 ininga jer ne ovisite o bullpenu?

pokušavam primjenit value betting kad se kladim, a za to mi je potrebno procjeniti kolike su šanse tima na koji bi se kladio za pobjedu. pa me zanima ako za jedan tim baca poprilično dobar pitcher(npr. matsuzaka) a za drugi neki loš pitcher(sa ERA 5 ili 7) kolike su tu šanse za pobjedu tima sa boljim pitcherom, 60%, 70%, 80%?

koliko je za pobjedu važan pitcher, tj. koliko su bitni ostali elementi(udarači, domaći ili gostujući teren, međusobni omjer itd.)?

zoom-zoom
07.04.2009., 20:10
Sabathia jucar blaga katastrofa,ali Santana :s je zato bio ok(iako jos ne koliko moze),dobro da kisa jucer padala,tako da cu danas u miru moci pogledati becketta
inace,zasad sam jaaako zadovoljan sa mlbtv ,svakom tko se dvoumi preporucam! :top:

electro cute
07.04.2009., 20:49
Sabathia jucar blaga katastrofa,ali Santana :s je zato bio ok(iako jos ne koliko moze),dobro da kisa jucer padala,tako da cu danas u miru moci pogledati becketta
inace,zasad sam jaaako zadovoljan sa mlbtv ,svakom tko se dvoumi preporucam! :top:

ja probao kupit i ne da mi.:ne zna:

electro cute
07.04.2009., 20:50
koliko je ERA važan?

pokušavam primjenit value betting kad se kladim, a za to mi je potrebno procjeniti kolike su šanse tima na koji bi se kladio za pobjedu. pa me zanima ako za jedan tim baca poprilično dobar pitcher(npr. matsuzaka) a za drugi neki loš pitcher(sa ERA 5 ili 7) kolike su tu šanse za pobjedu tima sa boljim pitcherom, 60%, 70%, 80%?

koliko je za pobjedu važan pitcher, tj. koliko su bitni ostali elementi(udarači, domaći ili gostujući teren, međusobni omjer itd.)?

imaš topic o klađenju, preporučam da tamo pitaš :)

zoom-zoom
07.04.2009., 21:32
ja probao kupit i ne da mi.:ne zna:

kak mislis da ti ne da?

electro cute
07.04.2009., 23:00
odbija mi i paypal i karticu...

zoom-zoom
07.04.2009., 23:54
odbija mi i paypal i karticu...

ne znam :ne zna: ja platio masterom za mjesec dana(111 kn) i sve uredno proslo

electro cute
08.04.2009., 01:58
ma nije bitno, nije da imam para na bacanje, tak da je možda ovako i bolje ;)

enivej, boston dobio tampu u home openeru, odlična predstava becketta koji je odbacao 10k korz 7 inninga i dopustio samo 1 run. jadni carlos pena pokupio 4 strikeouta, užasan način da počneš sezonu.
varitek i pedroia udarili homere, kod gostiju najbolji carl crawford. na kraju je čak bilo napeto iako su soxi bili bolji kroz čitavu tekmu. sutra nastavak :lux:

L.Nimoy
08.04.2009., 03:26
koliko je ERA važan?

moj prijedlog ti je sljedeći: prati sezonu do dvije pa se onda baci na klađenje. Znam da možda nisi htio čut ovaj odgovor ali jebiga, čim moraš pitat ovakve stvari znači da nisi shvatio poantu. :D Bejzbol je jako situacijski nastrojen sport, nema univerzalne formule po kojoj ćeš brat lovu. :D

Anyways jučer Wakamatsu prva trenerska pobjeda odmah u debiju, već su ga M'si zalili pivom :D

Dobro otvaranje u sezonu, i sad vode 1:0, bit će teško jer je Bedard stvarno čudan bacač, nadam se da ga neće probit na Metrodomeu kao obično. :D

Tywin
09.04.2009., 18:38
Ajme majko, koja tragedija :(

http://www.latimes.com/news/la-me-nick-adenhart-killed10-2009apr10,0,5362563.story

r.kO
09.04.2009., 18:40

http://www.latimes.com/news/la-me-nick-adenhart-killed10-2009apr10,0,5362563.story

Rest in Peace:cry:

electro cute
09.04.2009., 22:44
koje sranje, momak je sinoć pokazao da ima talenta, da bi mogao bit dobar i onda ga više nema. tragedija. baš me rastužilo ovo. počivao u miru.

zoom-zoom
09.04.2009., 23:48
Carpenter :s:s:s

electro cute
10.04.2009., 00:33
odlična utakmica tampe i bostona. tampa je vodila 4-2 do zadnjeg inninga, u gornjem dijelu su imali bases loaded ali se boston izvukao, a u donjem dijelu je varitek opalio home run. odlična obrana tampe ih je na kraju spasila od slabog pitchinga i uzeli su seriju 2-1.
bilo je jako zanimljivo i napeto osim u drugoj tekmi i baš me veseli što se stvara novo rivalstvo u al east. žao mi je što su soxi zgubili, al sezona je duga ;)

r.kO
10.04.2009., 10:38
Dodgersi:rolleyes:

the smoke
10.04.2009., 23:44

prije tjedan dana sam ga gledao uzivo protiv cubsa i bas komentirao s frendovima kako ce imati super buducnost...

the smoke
11.04.2009., 01:27
Nakon tri dana mi je dojadilo slepati SLR fotic, tako da na ovoj kartici nemam previse...

http://vorai.de/AN/alexei.jpg
Alexei Ramirez, CHW

http://vorai.de/AN/lee.jpg
Cliff Lee, CLE

http://vorai.de/AN/hudson.jpg
Orlando Hudson, LAD

http://vorai.de/AN/giambi.jpg
Jason Giambi, OAK

http://vorai.de/AN/torres.jpg
Andres Torres, SF

http://vorai.de/AN/peavy.jpg
Jake Peavy, SD

http://vorai.de/AN/torre.jpg
Joe Torre, LAD

http://vorai.de/AN/thome.jpg
Jim Thome, CWS

http://vorai.de/AN/manny.jpg
Manny Ramirez, LAD

http://vorai.de/AN/chavez.jpg
Eric Chavez, OAK

I to je to, jer je limit na deset slika po postu...

electro cute
11.04.2009., 10:57
super su ti slike smoke! :D
mannyu je tlaka i istegnut se, gle mu facu :rofl:

r.kO
11.04.2009., 11:07
Ramirezu zafalilo "bijelog",sudeći po slici:kava:

r.kO
12.04.2009., 13:25
Philliesi sinoć dobili Colorado:lux:

Brett Myers :lux:

electro cute
12.04.2009., 15:17
red soxi comeback protiv angelsa, papelbon imao grozan outing, prvo dopustio homerun na početku devetog pa su angelsi smanjili na 5-4, a onda napunio baze, no na kraju se izvukao.
pujols udario grand slam.

r.kO
14.04.2009., 11:13
Boston izgubio od Oaklanda.

Lester podbacio.

electro cute
14.04.2009., 11:19
užasan start bostona u sezonu, doduše ni lani nije bilo dobro. u gostima je to jako prosječna ekipa... tampa nalupala yankeese 15-5, gledao sam padrese i metse na otvaranju citya - zanimljiva utakmica, ogromno igralište i padresi sad imaju 6-2 skor.

electro cute
14.04.2009., 12:31
volim cubse, ali navijači su im fakat... http://www.chicagobreakingnews.com/2009/04/goats-head-found-outside-wrigley-field.html

the smoke
14.04.2009., 14:57
volim cubse, ali navijači su im fakat... http://www.chicagobreakingnews.com/2009/04/goats-head-found-outside-wrigley-field.html

haha, odlicno

the smoke
14.04.2009., 15:05
Boston izgubio od Oaklanda.

Lester podbacio.

Napokon igram NL-Only fantasy i mogu u miru navijati bez razmisljanja koji udarac ili bacac mi je u ekipi. I zato - jupihej!!! :D

A kad smo vec kod sadasnjih i bivsih A's, Swisher na moundu (http://mlb.mlb.com/news/article.jsp?ymd=20090413&content_id=4249810&vkey=news_mlb&fext=.jsp&c_id=mlb), zakon

electro cute
14.04.2009., 16:45
ja imam lestera u fantasyu tako da sam popizdio ne samo zbog poraza soxa nego i zbog fantasya :(
swisher je udario i hr, postat će babe ruth :rofl:

btw koje bi momčadi kroz par godina mogle biti jako dobre. meni se sviđaju oakland, sf i oriolesi, imaju dosta mladih igrača s perspektivom. oriolese bi mogla ugušit jaka konkurencija, ali sf i pogotovo athleticsi imaju dobre šanse.

btw smoke ideš li kad na major league tekme? na kojim si stadionima bio?

L.Nimoy
14.04.2009., 16:49
Gledao sam jučer Dodgerse, ili kako Manny kaže "Doyers" :D. Randy Johnson je izgleda stvar prošlosti. Tako su ga namlatili da to nije istina, a Giantsi su opet jedna od najslabijih momčadi lige. Još je Timmy ušao slabo u sezonu...neće ovo bit dobro.

Žao mi je ovog klinca Adenharta ko psu, baš tragedija žešća. :(

Danas mislim pogledat par tekmi pa javim dojmove.

L.Nimoy
14.04.2009., 16:51
Philliesi sinoć dobili Colorado:lux:

Brett Myers :lux:

Brett Myers je odvratni wife beater. :kava:

the smoke
14.04.2009., 17:05
ja imam lestera u fantasyu tako da sam popizdio ne samo zbog poraza soxa nego i zbog fantasya :(
swisher je udario i hr, postat će babe ruth :rofl:

btw koje bi momčadi kroz par godina mogle biti jako dobre. meni se sviđaju oakland, sf i oriolesi, imaju dosta mladih igrača s perspektivom. oriolese bi mogla ugušit jaka konkurencija, ali sf i pogotovo athleticsi imaju dobre šanse.

btw smoke ideš li kad na major league tekme? na kojim si stadionima bio?

U, moje fantasy saucesce :D

Oakland bi mogao biti jako dobar. Imaju najbolje mlade bacace (MAC - Mazzaro, Anderson, Cahill), puno potencijala u outfieldu i ako za Hollidaya dobe dobrog Shortstopa (ili kroz Trade ili kao Draft kompenzaciju) mogli bi 2010/2011 biti jako dobri.

U AL-u je Toronto ove godine najzanimljiviji, s brdom mladih perspektivaca.

Idem, kad sam u USA. S time da sam u zadnje vrijeme uglavnom samo na zapadnoj obali, jer me posao tamo vodi, tako da gledam najcesce SF i OAK, a bio sam do sada na desetak MLB , 5-6 MiLB, 5-6 ST i 5-6 College stadiona. Zadnja tekma koju sam vidio uzivo je bila Opening Day Colorado @ Arizona.

electro cute
14.04.2009., 17:27
U, moje fantasy saucesce :D

Oakland bi mogao biti jako dobar. Imaju najbolje mlade bacace (MAC - Mazzaro, Anderson, Cahill), puno potencijala u outfieldu i ako za Hollidaya dobe dobrog Shortstopa (ili kroz Trade ili kao Draft kompenzaciju) mogli bi 2010/2011 biti jako dobri.

U AL-u je Toronto ove godine najzanimljiviji, s brdom mladih perspektivaca.

Idem, kad sam u USA. S time da sam u zadnje vrijeme uglavnom samo na zapadnoj obali, jer me posao tamo vodi, tako da gledam najcesce SF i OAK, a bio sam do sada na desetak MLB , 5-6 MiLB, 5-6 ST i 5-6 College stadiona. Zadnja tekma koju sam vidio uzivo je bila Opening Day Colorado @ Arizona.

blago tebi :tuzni:

the smoke
14.04.2009., 17:35
blago tebi :tuzni:

A najbolje je bilo da je na toj zadnjoj tekmi bacao jedan protiv kojeg sam igrao :D

Vec sam negdje napisao - tko zeli gledati super baseball, a nema prilike otici do USA, isplati se otici do Nizozemske za neki od turnira. Ili ovo ljeto gledati SP, bit ce ga i u Nizozemskoj i u Njemackoj...

electro cute
14.04.2009., 17:41
ma prije ću u ameriku nego u holandiju... u chicagu bar imam rodbine.

the smoke
14.04.2009., 17:50
http://i.cdn.turner.com/sivault/si_online/covers/images/1977/0606_large.jpg

the smoke
14.04.2009., 17:53
ma prije ću u ameriku nego u holandiju... u chicagu bar imam rodbine.

Ako imas priliku, obavezno pogledaj koju College tekmu. Atmosfera je super i mozes izbliza vidjeti buduce zvijezde. Sad sam gledao ASU - Cal State Fullerton i siguran sam da ce npr. Jason Kipnis biti first round pick...

r.kO
14.04.2009., 18:08
I apologizes.

Brett Myers je jebeni wife beater.Mater mu.:kava:

L.Nimoy
14.04.2009., 18:32
Odigrao je sjajan playoff 08 i tu se nema što reć, ali mnogi fanovi Philliesa mu zamjeraju sramotne poteze.

r.kO
15.04.2009., 12:07
Josh Beckett has been suspended six games and fined

According to ESPN, Red Sox pitcher Josh Beckett has been suspended six games and fined for throwing at Angels' outfielder Bobby Abreu during an at-bat in Sunday's game.

the smoke
15.04.2009., 14:11
Josh Beckett has been suspended six games and fined

According to ESPN, Red Sox pitcher Josh Beckett has been suspended six games and fined for throwing at Angels' outfielder Bobby Abreu during an at-bat in Sunday's game.

tako mu i treba :D iako je to zapravo samo jedna tekma...

electro cute
15.04.2009., 16:03
tako mu i treba :D iako je to zapravo samo jedna tekma...

ma jok, gledao sam tu tekmu i tip je već bio u pokretu kad je sudac zvao time.
priznajem da sam pristran jer sam fan bostona, al fakat mi nije jasno zašto se digla prašina. nekidan je jedan pitcher isto bacio lopticu kad je sudac kasno zvao time i skoro pogodio suca u glavu pa nikom ništa...

boston inače startao užasno 2-6, pedroia, ellsbury i ortiz grozni, pitcheri neprepoznatljiv, sinoć matsuzaka otišao nakon jednog inninga...

r.kO
15.04.2009., 16:24
boston inače startao užasno 2-6, pedroia, ellsbury i ortiz grozni, pitcheri neprepoznatljiv, sinoć matsuzaka otišao nakon jednog inninga...

Ako se dobro sjećam,i prošle godine nisu imali baš dobar start.:misli:

electro cute
15.04.2009., 22:56
da, mislim da je ipak bio malo bolji nego sad. užasni su na gostovanjima, lani su skoro 60 pobjeda imali doma... green monster :zubo:

zoom-zoom
16.04.2009., 00:39
Imam pitanje za decke koji imaju insider informacije :ne zna: ,gledam ovog Wakefielda,i sve si mislim jel jako tesko pogoditi knuckleball? meni to sve ovak izgleda lagano,i ovi ispadaju smijesni kaj masu k'o bedaki... sad cu ja ispasti smijesan sa ovakvim pitanjem? :confused:

electro cute
16.04.2009., 00:51
ukratko, je. nisam nikad vidio pravi knuckle, ali loptica toliko pleše da ti mozak nemre procjeniti di će završiti i samim tim ju je jako teško pogoditi kad je dobro izbačena. u klubu imamo jednu lopticu kojoj je jedna strana napol oguljena pa izgleda kao da ima krilo i zovemo je knucklerica jer tako pleše po zraku :zubo: jako je spor pitch i da wakefield ima pravi fastball s kojim bi mogao malo mijenjati brzine bio bi jedan od najboljih. večeras je odbacao no hitter do osmog, taman je završio complete game 8-2.

the smoke
16.04.2009., 10:53
ma jok, gledao sam tu tekmu i tip je već bio u pokretu kad je sudac zvao time.
priznajem da sam pristran jer sam fan bostona, al fakat mi nije jasno zašto se digla prašina. nekidan je jedan pitcher isto bacio lopticu kad je sudac kasno zvao time i skoro pogodio suca u glavu pa nikom ništa...

gledah i ja. nije problem baciti lopticu ako si vec u pokretu, to je i dozvoljeno da bi s izbjegle ozljede. problem je sto je jasno namjerno bacio prema glavi abreua, a nakon toga je i krenuo prema njemu, kada je ovaj (s pravom) prigovarao.

nije neki big deal, i isto tako je i kazna mala, tipicna za starting pitchera kada namjerno baca prema igracevoj glavi.

the smoke
16.04.2009., 11:19
Imam pitanje za decke koji imaju insider informacije :ne zna: ,gledam ovog Wakefielda,i sve si mislim jel jako tesko pogoditi knuckleball? meni to sve ovak izgleda lagano,i ovi ispadaju smijesni kaj masu k'o bedaki... sad cu ja ispasti smijesan sa ovakvim pitanjem? :confused:

Zasto bi ti ispao smijesan? Na televiziji ne izgleda da se mice toliko pa se cini da bi ga se moralo moci lupiti, jel'da?

Cijeli princip bacanja loptice ili putanje bilo kakvog predmeta (koplje, disk, metak) je rotacija, koja daje stabilnost i drzi na putanji. Kod knuckleballa te rotacije gotovo nema, a kada je bacac u super formi, nema je uopce. Iako se zove knuckle, 95% pitchera ga baca tako zabiju nokte u savove i lopticu "pljunu" gurajuci te prste prema naprijed u trenutku kad izbacuju lopticu. Ja znam par bacaca koji slicni efekti postizu i pretjeranim splitfinger gripom, znaci kada lopticu drze izmedju kaziprsta i srednjaka, ali dublje smjestenu nego kod normalnog splitfingera.

Kao udarac imas problem da nemas pojma u kojem ce smjeru loptica skrenuti, a posljednja promjena smjera se cesto desava na samo par metara od tebe. Tada imas krace vrijeme reakcije nego kod 90+ mph fastballa kojeg prepoznas i lociras otprilike nakon trecine puta. Mene su uvijek ucili kod knucklea "If it's low, let it go, if it's high, let it fly", odnosno da samo udaras na relativno visoke, jer one manje "skacu" i jos su u nivou ociju pa mozes koliko toliko reagirati.

Na kraju ti se svede sve na kladjenje s losim postocima. Vidis lopticu, velis si, slomit ce se na lijevo, zamahnes tamo, i ako si imao srece, razvalit ces pitch. Ali cesce ce se desiti da loptica nece biti tamo.

S druge strane bacati knuckle je vrlo tesko. Ako loptice ne plese dovoljno, razbit ce te. Ako plese, imas problem bacati strikeove. A nitko od knuckelballera nema dobar fastball, tako da ako dodju na 3-0 count i bace svoj BP fast onda su u gabuli.

A najgori posao u baseballu je biti practice catcher za knuckleballere ;)

Silvercat
16.04.2009., 11:32
Moram priznati da ovo s knuckleballom i mene zanima pa ako može malo objašnjenje načina na koji se loptica drži i baca i kako zapravo postiže taj "ples" (samo laički molim jer baš nisam skužio ovo s noktima i šavovima...:brukica:)...to nikako ne mogu skužiti jer mi se loptica čini poprilično teška da bi tako sporo išla kroz zrak i još tako mijenjala smjer...:ne zna:

electro cute
16.04.2009., 13:08
http://graphics8.nytimes.com/images/2008/02/27/sports/27dickey.1.600.jpg

pri izbačaju je kao 'odgurneš' s prstima.

kad smo kod catchera kottaras je sinoć dobio jednu odbijenu ravno u jock strap. koji ga nije zaštitio. izlazi francona i liječnik na teren, a jerry remy kaže nešto tipa why are they coming out, they can't help him where it hit him :rofl:

electro cute
16.04.2009., 13:12
gledah i ja. nije problem baciti lopticu ako si vec u pokretu, to je i dozvoljeno da bi s izbjegle ozljede. problem je sto je jasno namjerno bacio prema glavi abreua, a nakon toga je i krenuo prema njemu, kada je ovaj (s pravom) prigovarao.

meni je izgledalo kao da je išao baciti inside fast i onda podignuo lopticu nakon što su zvali time, al ko što kažem - ja sam pristran. nije neki big deal, to je istina, i ne znam čemu tolko prašine. iako prezirem pitchere koji bacaju prema nečijoj glavi, mogu čovjeka uništiti za čitav život.

electro cute
16.04.2009., 13:51
tek sam sad vidio kinslera :eek: 6 od 6 i cycle. pogodite ko ga ima u fantasyu? :zubo:

the smoke
16.04.2009., 15:29
Moram priznati da ovo s knuckleballom i mene zanima pa ako može malo objašnjenje načina na koji se loptica drži i baca i kako zapravo postiže taj "ples" (samo laički molim jer baš nisam skužio ovo s noktima i šavovima...:brukica:)...to nikako ne mogu skužiti jer mi se loptica čini poprilično teška da bi tako sporo išla kroz zrak i još tako mijenjala smjer...:ne zna:

Ples postize time da se ne okrece. Znaci ako uspijes baciti lopticu bez rotacije, znaci tako da se savovi ne okrecu, loptica ce zaplesati ako ju bacis dovoljno brzo.

A "sporo" je relativan pojam. Taj knuckleball koji si mozda jucer vidio na telki leti brze nego sto 99% ljudi na ovom forumu moze baciti lopticu na bilo koji nacin...

Silvercat
16.04.2009., 15:39
Ma znam da ne leti sporo, ali ajmo reći u usporedbi s nekim fastballom od 85-90 mph koliko ovo brzo leti...:ne zna:

Znači, ako sam dobro shvatio šavovi zapravo daju rotaciju i "odgovorni" su za one breakove kod, recimo, curveballa, changea, slidera i ostalih bacanja...:ne zna:

electro cute
16.04.2009., 15:51
mislim da je wakefieldova knucklerica oko 70-73 mph. ima ih i sporijih, ali najbrže su tu oko 75 mph. evo ti tekst s wikipedije (http://en.wikipedia.org/wiki/Knuckleball) o knuckleballu i pitcherima, zanimljiv je, pogotovo citati.
evo nekih:

"I always thought the knuckleball was the easiest pitch to catch. Wait'll it stops rolling, then go to the backstop and pick it up." ― broadcaster and former catcher Bob Uecker.

"There are two theories on hitting a knuckleball. Unfortunately, neither of them works." ― famed hitting coach Charlie Lau.

"Like some cult religion that barely survives, there has always been at least one but rarely more than five or six devotees throwing the knuckleball in the big leagues... Not only can't pitchers control it, hitters can't hit it, catchers can't catch it, coaches can't coach it, and most pitchers can't learn it. The perfect pitch." ― Ron Luciano, former AL umpire.

Silvercat
16.04.2009., 15:59
Super...hvala tebi i smokeu...:)

the smoke
16.04.2009., 16:03
tek sam sad vidio kinslera :eek: 6 od 6 i cycle. pogodite ko ga ima u fantasyu? :zubo:
A pogodi tko ga je imao 2006/2007 kad jos nisu svi znali za njega i kad si ga mogao dobiti za $1 a ne za $20-$25? :mig:

the smoke
16.04.2009., 16:08
mislim da je wakefieldova knucklerica oko 70-73 mph. ima ih i sporijih, ali najbrže su tu oko 75 mph.

Nije toliko. Wakefield u zadnje vrijeme ima na knuckleu prosjek od oko 62, 63 mph, a s vremena na vrijeme potegne i do 68, 69. Prije je bio nesto brzi, ali i mladji...

P.S. Sto je jos uvijek brze nego sto vecina ljudi moze baciti fastball...

the smoke
16.04.2009., 16:18
Znači, ako sam dobro shvatio šavovi zapravo daju rotaciju i "odgovorni" su za one breakove kod, recimo, curveballa, changea, slidera i ostalih bacanja...:ne zna:

Pojednostavljeno receno - da. Ali ne samo to, nego su i "odgovorni" da fastball leti ravno...

the smoke
16.04.2009., 16:48
A kad smo vec kod knuckleballa, jedno od najzanimljivijih pitanja 2009. je da li cemo dobiti jos jednog bacaca. Lance Niekro, koji je zavrsio kratku profesionalnu baseball karijeru igraca prve i trece baze kada su ga Giantsi otpustili 2007. je jos 2008. malo igrao za Houstonovu AAA ekipu, a onda je poceo raditi u uredu i kompletno ostavio baseball.

Ove godine je potpisao za Atlantu i po zadnjim informacijama je jos uvijek u extended spring trainingu i ceka dodjelu jednoj od minor league ekipa. Ovaj puta kao pitcher, knuckleballer. Njegov preminuli otac i posebice stric su dva (po)najbolja bacaca knucklea u povijesti MLB-a pa sam izuzetno radoznao sta ce Lance imati za ponuditi.

electro cute
16.04.2009., 20:18
Nije toliko. Wakefield u zadnje vrijeme ima na knuckleu prosjek od oko 62, 63 mph, a s vremena na vrijeme potegne i do 68, 69. Prije je bio nesto brzi, ali i mladji...

P.S. Sto je jos uvijek brze nego sto vecina ljudi moze baciti fastball...

mislio sam u najboljim godinama kad je išao preko 70 ;) nisam jučer uopće pazio kolko mu ide...

electro cute
18.04.2009., 02:55
markakis udario grand slam kontra pennya, 7-0 za oriolese nakon gornjeg dijela drugog inninga :mad:

Rik Mayall
18.04.2009., 11:35
Pozdrav!

Jel može netko preporučiti neku dobru starnicu sa streamovima MLB-a?

Free of course. :zubo:

Hvala.

the smoke
18.04.2009., 12:56
Pozdrav!

Hvala.

ja koristim mlb.tv vec godinama, tako da bas nisam u toku da li ima negdje besplatno, sorry.

highlights mozes uvijek naci na mlb.com

electro cute
18.04.2009., 14:21
Pozdrav!

Hvala.

http://www.myp2pforum.eu/mlb-baseball/

svaki dan se otvara tema baseball today/datum/(streaming). uđi unutra i u prvom postu ćeš imat linkove na tekme. ali morat ćeš si instalirat tvants.

http://myp2p.eu/softwareitem.php?softwareid=4&part=software skrolaj do dna stranice, do downloadsa i klikni na prvi link.

electro cute
18.04.2009., 14:32
markakis udario grand slam kontra pennya, 7-0 za oriolese nakon gornjeg dijela drugog inninga :mad:

vjerojatno najluđa tekma koju sam ikad gledao, red soxi su imali sreće ko nitko... varitek - čisti out na drugoj, loptica udara u bazu i odbija se u centar, pedroia se baca na glavu na PRVOJ bazi i dotiče je rukom prije nego loptica dođe do rukavice, error huffa u kojem mu loptica ispada iz rukavice... ma, preluda tekma, pogotovo drugi inning. garry udario 500-ti home run u karijeri. kubel grand slamom završio cycle.

electro cute
19.04.2009., 02:13
cleveland - yankees 21-4 :eek: a još tekma nije gotova...

domypodli
19.04.2009., 02:28
U nočašnjoj utakmici igrali su Yankeesi i Clevladnd. Clevland je u jednom inningu postigao 14 poena. Da li netko zna kako je to moguće i koliko je uopće poena moguće dobiti u jednom inningu?

L.Nimoy
19.04.2009., 02:53
Kakvo mlaćenje jebote :rofl: Sva sreća pa sam gledao cijelu tekmu, u 8. inningu je stadion bio poluprazan :zubo:

Kako su se probudili Indiansi ovo nije istina. Highlightsi traju 15 minuta jebote. :rofl:

L.Nimoy
19.04.2009., 02:54
U nočašnjoj utakmici igrali su Yankeesi i Clevladnd. Clevland je u jednom inningu postigao 14 poena. Da li netko zna kako je to moguće i koliko je uopće poena moguće dobiti u jednom inningu?

nema limita. Rekord drže Red Soxi čini mi se 18 u jednom inningu prije 40tak godina ako sam dobro zapamtio iz prijenosa danas.

Nije vremenski ili ikako drukčije ograničeno, dio inninga za ekipu završava kad im izbace 3 runnera, to je to. Dok ne izbace 3, udri brajko. Samo što u velikoj većini slučajeva nije moguće premlatit ekipu ovako ko volove u kupusu iz XY razloga.

electro cute
19.04.2009., 05:14
plus beskonačno :lux: 22-4 :eek: koje ludilo. papelbon je odlučio ove godine navijačima povadit živce...

zoom-zoom
19.04.2009., 10:23
nyy :lol::lol::lol::rofl::rofl::rofl:
santana jucer bio strasan :s:s:s

r.kO
19.04.2009., 16:25
22-4:s

L.Nimoy
20.04.2009., 18:52
gledam Red Sox/Orioles, Masterson je pogodio runnera (Freela) na drugoj bazi i frajer ostao lezat 2 minute, ravno u potiljak ga je skefio, odnijeli ga s terena. Šteta za čovjeka, nadam se da će bit u redu. Btw, tko nema, preporučam NexDef MLB.tv, 20 dolara mjesecno, definitivno se isplati.

Sjajna slika, ali SJAJNA. Sve što ste vidjeli na ATDHE ili Justinu je goli kuratz.

Tywin
20.04.2009., 20:38
nema limita. Rekord drže Red Soxi čini mi se 18 u jednom inningu prije 40tak godina ako sam dobro zapamtio iz prijenosa danas.

Nije vremenski ili ikako drukčije ograničeno, dio inninga za ekipu završava kad im izbace 3 runnera, to je to. Dok ne izbace 3, udri brajko. Samo što u velikoj većini slučajeva nije moguće premlatit ekipu ovako ko volove u kupusu iz XY razloga.

Moj omiljeni citat o baseballu:

"Baseball is great partially because it's the only sport where, on the field, every single player can be completely greedy and do what maximizes their personal value every single play and it's to the team's best interest. Every other sport is a zero sum game, where every shot you take is one your teammate doesn't--in baseball, every hit you get provides another opportunity. There's no clock besides individual failure. If Ayn Rand and Adam Smith fucked, she'd give birth to a baseball"

electro cute
20.04.2009., 20:56
Moj omiljeni citat o baseballu:

"Baseball is great partially because it's the only sport where, on the field, every single player can be completely greedy and do what maximizes their personal value every single play and it's to the team's best interest. Every other sport is a zero sum game, where every shot you take is one your teammate doesn't--in baseball, every hit you get provides another opportunity. There's no clock besides individual failure. If Ayn Rand and Adam Smith fucked, she'd give birth to a baseball"

:rofl: cobb shrugged :lol: čiji je citat? predobar je. a šta bi onda bilo pinch hittanje ili sacrifice? državna intervencija? u nl-u su dakle keynesijanci?

btw i ja gledam soxe i oriolese, mene je bilo strah da se freel ne skljoka kad su ga podigli, stvarno ga je gadno pogodio u potiljak... mislim da je tekma riješena, soxi ih gaze u sedmom.

Black onyx
21.04.2009., 15:44
Btw, tko nema, preporučam NexDef MLB.tv, 20 dolara mjesecno, definitivno se isplati.

Sjajna slika, ali SJAJNA. Sve što ste vidjeli na ATDHE ili Justinu je goli kuratz.

Ja sam ga uzel od početka sezone, samo nažalost nikako da proradi kak spada. Previše trzanja i zamrzavanja, a siguran sam da greška nije s moje strane čemu svjedoče i bjesni komentari na MLB.TV forumu. :D

A i suludo mi je kaj kasni par minuta za normalnom MLB.TV.

Mada kad radi slika je naprosto briljantna...

L.Nimoy
22.04.2009., 03:22
Ja sam ga uzel od početka sezone, samo nažalost nikako da proradi kak spada. Previše trzanja i zamrzavanja, a siguran sam da greška nije s moje strane čemu svjedoče i bjesni komentari na MLB.TV forumu. :D

A i suludo mi je kaj kasni par minuta za normalnom MLB.TV.

Mada kad radi slika je naprosto briljantna...

a ne znam, ja sam gledao i nije trzalo osim ponekad i to malo, a sad, valjda ovisi.

the smoke
22.04.2009., 16:19
Upravo dva igraca Nationalsa koje imam u fantasy ekipi. Oprostite, htio sam reci dva igraca Natinalsa:

16.4.2009.

Ryan Zimmermann
http://farm4.static.flickr.com/3356/3451198205_e4b5be0d7a_o.jpg

Adam Dunn
http://farm4.static.flickr.com/3313/3452015862_55fdd610b2.jpg
http://farm4.static.flickr.com/3656/3451198287_0191292dc0_o.jpg

To se do proslog tjedna jos nikad nije desilo, da dva igraca jedne ekipe imaju krive dersovo. Iako je Washington dva dana prije toga poslao Ledezmu igrati s naopackim "N".

Ali bilo je i prije dobrih greski, ponajbolja ona s Joe Carterom:
http://farm1.static.flickr.com/6/74450080_b35f5feecb.jpg?v=0

Ni Adam Riggs, igrac Angeesa, nije los:
http://www.mlb.com/images/2003/08/23/GqOLz4wu.jpg

Cincinnati nije najlaksa rijec za slovkanje, ali verziju na dresu Aarona Haranga ne vidi se cesto:
http://www.stltoday.com/stltoday/sports/slideshow/cards2005.nsf/show/5157254EF592D4E986256FE2002012C3/$FILE/photo6.jpg

Ali da ne bi mislili da je samo baseball problematican, dokazuje i ponajbolji hokejas svih vremena, gospodin Wayne Gretkzy:
http://farm3.static.flickr.com/2061/1517504726_d1b5969e0b_o.jpg

A covjek si nekak misli da se rijec od cetiri slova nemre zajebat, posebno ako oznacava jedan od vojnih rodova. Ali moze, moze...
http://farm1.static.flickr.com/94/248013381_824669362b.jpg?v=0

L.Nimoy
25.04.2009., 05:18
Zach Greinke fenomenalan, još uvijek na 0.00 ERA :s :s

10 strikeouts danas protiv Tigersa sine moj. :s KC wins 6:1.

Kakav performance jebote. :s

mali je Cy Young kandidat definitivno.

Fanovi su stavljali K-eve kako ih je izbacivao tako bi dodali papir :D.
3 H, 1 R, 0 ER, 1 BB, 10 SO :s :s

Mali je 4-0, 0.00 ERA :s

http://img412.imageshack.us/img412/3333/greinkekk.png

r.kO
25.04.2009., 09:25
http://mlb.mlb.com/mlb/gameday/index.jsp?gid=2009_04_24_detmlb_kcamlb_1&mode=wrap

bravo:)

the smoke
25.04.2009., 10:38
steta jedino za onu gresku avilesa, da nije toga bilo sad bi bio na 44 inninga bez boda i time na samo na 15 od rekorda hershisera.

imao sam srecu gledati greinkea kad je imao bullpen session u arizoni nakon utakmice protiv seattlea. iako je vec godinama top prospect, ovo mi je bilo prvi puta da ga vidim uzivo i k tome jos s dva metra - impresivno!

a uz to, jos je genijalno da se ekipe poput royalsa ili piratesa dobro drze. nadam se da ce im biti napokon biti dobra godina...

electro cute
25.04.2009., 12:36
da piratesi imaju još baya i nadya...
youk udario walk off hr u 11om protiv yankeesa. bosox dobili osam tekmi zaredom.

electro cute
26.04.2009., 02:21
prebolesna tekma na fenwayu, 12 - 10 za soxe u donjem dijelu sedmog, masa homera, masa promijena vodstva. šteta šta je nfl draft u isto vrijeme pa se nemrem skoncentrirat samo na jednu stvar.

na kraju 16-11 za soxe, prebolesna tekma.

Medou
27.04.2009., 15:29
Pozdrav svim ljubiteljima bejzbola. Oprostite na offtopicu, ali zanima kupuje li tko od vas bejzbol karte( kao sličice). Vidim da ih ima i na interentu (prvenstveno od toppza na e-bayu i njihovoj stranici). Ima li tko iskustvo s tim? Hvala

the smoke
27.04.2009., 15:42
Pozdrav svim ljubiteljima bejzbola. Oprostite na offtopicu, ali zanima kupuje li tko od vas bejzbol karte( kao sličice). Vidim da ih ima i na interentu (prvenstveno od toppza na e-bayu i njihovoj stranici). Ima li tko iskustvo s tim? Hvala

Zasto bi to bilo off-topic? Pozdrav i tebi, prvo, a kao drugo - ja ne. Najblize sto sam tome dosao je knjiga koju imam (imao sam? Bacih upravo pogled na dijelove regala s baseball literaturom i ne vidjeh ju) - Great book of baseball cards. Sorry :)

electro cute
27.04.2009., 16:02
ja ne znam nikoga tko to skuplja...

electro cute
02.05.2009., 15:45
tampa ove godine nemre pobijedit nikoga osim red soxa :mad:

btw, fora reklama (http://www.youtube.com/watch?v=66mj-x59zQA&feature=player_embedded)

electro cute
04.05.2009., 03:45
carl craford ukrao 6 baza protiv bosoxa, tampa je do sad dobila 11 tekmi, od toga 5 protiv soxa. s druge strane boston ima 10 poraza, 5 od tampe.

Medou
05.05.2009., 08:19
I četvrta pobjeda Bostona nad Yankeesima ove sezone, ovaj put u Bronxu 6-4, zadnji inning Cano ima pune baze, 2 ispala, zadnji batter, 1-3 imao u zadnjem bacanju i to zadnji promašaj je bio swinging strike, Papelbon bacač ( svaka čast, ušao u zadnjem inningu). Bravo Red Soxi!

L.Nimoy
06.05.2009., 06:13
Jučer sam gledao Cardse i Philliese + još par tekmi :D, ali ono što me šokiralo je ozljeda Ricka Ankiela. Lovio je jedan deep fly ball i zaletio se head first u zid, pao kao pokošen i ostao ležat 10 minuta. Totalno scary. Na kraju nema lomova, ali izgleda da je u pitanju trzajna ozljeda vrata. Nadam se da će se oporavit što prije.

Danas gledao moje Marinerse i Texas. Bedard protiv Padille. Umjesto da Bedard (koji je do danas imao fenomenalan K:BB ratio i većinu drugih sabermetricsa) odbaca sjajno, izlupali su ga žešće, s tim da je tekma bila izjednačena 1:1 do ekstra inninga. Na kraju zaslužena pobjeda Rangersa, još su grand slam razvalili protiv pena :D.

Yankeese i Soxe nisam gledao danas jebiga. Sad gledam Jeffa Weavera i Dodgerse, pokušaj da odu na 12-0 doma.

Odo u krevet pa od tamo bacit oko :w

MLB.tv rules :s

electro cute
06.05.2009., 11:18
makljaža yankeesa se nastavlja :lux: nimoy, svaki put kad gledaš tekmu neko najebe... cccc... :lol:

Silvercat
06.05.2009., 11:36
Vrsni poznavatelji baseballa imam jedno pitanjce koje će vama možda biti glupo, ali me fakat zanima...:)

Primjetio sam da dosta pitchera oko vrata nosi kao neku pletenu ogrlicu (onak deblju) pa me zanima jel to ima neku svrhu što se tiče igre ili je to jednostavno neki modni detalj, praznovjerje ili nešto takvo...:ne zna:

Hvala na odgovoru...:)

L.Nimoy
06.05.2009., 19:36
@electro, podsjeti me, tko je još najebo osim Ankiela (http://sports.espn.go.com/mlb/news/story?id=4141685)? (btw, klikni na link) :D

@Silver, nemam pojma, imaš primjer? :D Znam da neki imaju ogrlice, lančiće, pa to leti na sve strane, ali ono, nemam pojma što bi moglo bit osim toga da im je to neki lucky charm ili nešto :D

L.Nimoy
06.05.2009., 19:38
Inače Ankiela treba posebno cijeniti jer je počeo kao SP a na kraju završio kao position player, što je fenomenalno. :s

Medou
06.05.2009., 19:52
Imam i ja jedno pitanje, ako sam dobro primjetio neki pucači imaju na nozi ponekad kao neki steznik i to najčešće na nozi koja im je potporna dok šutiraju (ovisno jesu li ljevaci ili dešnjaci). Što je to? Čemu služi? ili su to catcheri pa ne skinu svu opremu ili sam ja sve krivo vidio? Puno hvala

electro cute
06.05.2009., 20:22
gledam Red Sox/Orioles, Masterson je pogodio runnera (Freela) na drugoj bazi i frajer ostao lezat 2 minute, ravno u potiljak ga je skefio, odnijeli ga s terena.

samo par postova poviše :rofl: naravno da te zafrkavam budući da si na nba-u šutio skoro čitavu sezonu i javljao se samo kad su bile neke freak injuries :lol:

electro cute
06.05.2009., 20:24
Imam i ja jedno pitanje, ako sam dobro primjetio neki pucači imaju na nozi ponekad kao neki steznik i to najčešće na nozi koja im je potporna dok šutiraju (ovisno jesu li ljevaci ili dešnjaci). Što je to? Čemu služi? ili su to catcheri pa ne skinu svu opremu ili sam ja sve krivo vidio? Puno hvala

kakvi pucači i kakvo šutiranje? ak oćeš hrvatski onda je udarač i udaranje. misliš li na štitnik na donjem dijelu prednje noge? on im služi da ih zaštiti od foul lopti koje nekad znaju igrače udariti u nogu kad udare lopticu palicom.

electro cute
06.05.2009., 20:26
@nimoy - baš sam pogledao video, ovo je mogao vrlo lako izbjeć da na samom kraju nije izgubio korak. jako se slupao, žao mi je tipa... dobro da mu se ovo nije dogodilo na wrigleyu.

Silvercat
07.05.2009., 02:18
@Silver, nemam pojma, imaš primjer? :D Znam da neki imaju ogrlice, lančiće, pa to leti na sve strane, ali ono, nemam pojma što bi moglo bit osim toga da im je to neki lucky charm ili nešto :D

Nemam, baš sam danas tražio neku fotku gdje se to vidi, ali nigdje nisam uspio naći...poanta je da su te sve ogrlice ful slične, kao da su pletene od neke špage i fakat to leti na sve strane kad bacaju...mislio sam da to nečemu služi, ali moguće da je samo praznovjerje u igri...:ne zna:

electro cute
07.05.2009., 03:20
pitcheri nose one crne špagice, križeve, zlatne lance, svašta... puno ih nosi neš oko vrata, najčešće su to one tanke crne trake. dobar dio hispano bacača nosi križeve :) sumnjam da je praznovjerje, prije je moda :D

L.Nimoy
07.05.2009., 03:37
samo par postova poviše :rofl: naravno da te zafrkavam budući da si na nba-u šutio skoro čitavu sezonu i javljao se samo kad su bile neke freak injuries :lol:

ok imaš pravo za Freela, ali u NBA se nisam javljao za freak injuries :D ili jesam pa si opet u pravu? :D a fakat ne patim od toga, valjda tad komentiram, ali mrzim kad se to desi.

L.Nimoy
07.05.2009., 08:36
Evo da ne kaže Electro da se javljam samo kad su ozljede u pitanju. :rofl:

Dodgersi srušili rekord Tigersa (onih s Ty Cobbom) iz 1911.
Odlična tekma, iako mali Kershaw nije bio sharp danas (jebiga morala se desit mala regresija, dečko je strahovito dobro ušao u sezonu, imao nevjerojatne sabermetricse, fenomenalan K:BB ratio, sad je malo pao, očekivano), Natsi su stvarno toothless, izuzev Zimmermana koji je opak igrač. Dobar je i Dukes, ali općenito su slabi, bullpen im je i dalje koma. Kad je Cabrera počeo šetat onda su pukli. Presudio je naravno Manny.

http://i2.cdn.turner.com/si/2009/writers/jon_heyman/02/23/scoop.monday/Manny-Ramirez-SI-2.23.jpg

Evo i jednog screenshota za povijest.

http://img6.imageshack.us/img6/3808/13and0u.png

Btw, mislim da se pola GMova u majorsima grize jer nisu doveli Hudsona. Čovjek je zvijer na plateu i na fieldu. Jučer je imao dva monster diving catcha, danas opet sjajan, strašno igra dečko. Dodgersi su uz Cardse i Philliese najbolja momčad u NL-u, imaju sjajnog trenera, odličnog catchera, dobru mladu rotaciju SP-a (Billingsley, Kershaw, McDonald, Kuroda koji je na DL-u, mali Jesus Castillo, itd), odličan bullpen, i naravno - Mannyja. Čovjek se sprda s National ligom i ovim pitcherima, ovo je smiješno. Čini mi se da je neki dan bila statistika, otkad je došao u Dodgerse čovjek udara .360. Ove godine .348. A clutch aspekt mu je through the roof, da ne govorimo slugging percentage, BA with RISP, sve živo i neživo).

Inače, zanimljivost: Lou Gehrig ima 23 grand slama u karijeri i vodeći je svih vremena. Znate li tko je drugi? Manny sa 20. Strahota premila. 533 career homera. Čovjek je zvijer. Dodgersi po meni igraju World Series ove godine, oni ili Cardsi. Za Philliese mislim da neće, teško je ponovit, a sad počinje world series hangover s kojim se bore, mali Hamels se još traži, par igrača kao Rollins su u maloj krizi, imaju problema. Iako to kompenzira za sada fenomenalni Ibanez. Zar ga stvarno M'si nisu mogli zadržat? :(

Cardsi su po meni uz Dodgerse najjači, s tim da Cardsi znaju imat one blank trenutke u kojima nitko živ ne udara, osim Alberta. A i to što je Carpenter na DLu zadnje dvije godine, s manjim prekidima, ne pomaže.

Uglavnom da se sad ne raspisujem jer bi doslovce o svakoj momčadi mogao napisat post od 150 redaka s dojmovima iz nove, meni superzanimljive sezone, koju mi je pokvarila samo vijest o smrti Nicka Adenharta, sve drugo je bilo više manje sjajno (nisam bio zadovoljan ni s ozljedama Angelsa, ali ovo je naravno prevazišlo sve :()...

Uglavnom, moji Marinersi sa Silvom danas dobili po picici od hita AL-a za sada, Kansas City Royalsa. Ljudi imaju strašnu SP rotaciju, dobar pen, a i lineup im je počeo udarat u krucijalnim situacijama konačno, znaju dobit tekmu dečki, ne bih se čudio da uzmu divizijski naslov, iako će bit papreno do kraja.

Ajde neću dalje :D.

P.S. Saznao sam danas da je Mitchell Boggs, SP Cardsa rođen na isti dan kao i ja :D. Dan i godina. :D Zanimljivo :D.

electro cute
07.05.2009., 14:50
ok imaš pravo za Freela, ali u NBA se nisam javljao za freak injuries :D ili jesam pa si opet u pravu? :D a fakat ne patim od toga, valjda tad komentiram, ali mrzim kad se to desi.

nisi se javljao od početka sezone i onda si se javio kad je onaj kreten pokupio rudya i skoro ga ubio. ma ja te sam zajebavam, nemoj si to srcu uzimati :mig:

electro cute
07.05.2009., 14:55
neki analitičari su govorili da bi kc mogao do playoffa prije sezone, a ja sam umirao od smijeha :o treba vidit oće li puknit ili ne. dodgersi su fakat sjajni, za mannya se zna da je igračina kad želi igrat. bilo mi je drago kad je otišao iz soxa jer se ta trakavica fakat rastegla u pizdu materinu, al opet mi je bilo žao jer sam znao da gubimo odličnog igrača. bez mannya ortiz je ispodprosječan, a manny se preporodio u kaliforniji i igra sjajno. naravno, pitanje je kolko će to potrajat, al mislim da mu l.a. više paše i zbog klime i zbog svega ostalog nego boston. uglavnom kapa dolje :s (btw imam ga u fantasyu, pokupio ga u drugoj rundi :rofl: a u prvoj kinslera :) texas je isto dobro počeo).

L.Nimoy
07.05.2009., 16:17
nisi se javljao od početka sezone i onda si se javio kad je onaj kreten pokupio rudya i skoro ga ubio. ma ja te sam zajebavam, nemoj si to srcu uzimati :mig:

a jebiga imaš pravo, ali fakat slučajnost, ne znam kako drukčije to objasnit :D.

Silvercat
07.05.2009., 18:49
Breaking news...:eek:

Manny 50 utakmica suspenzije zbog pozitivnog doping testa...:eek:

http://www.latimes.com/sports/la-sp-manny-ramirez8-2009may08,0,6324894.story

electro cute
07.05.2009., 18:55
o u kurac, opet mi se gadi mlb :rigo:

Medou
07.05.2009., 19:11
Pao Ramirez, a bila je hajka na njega od strane Yankeesa, jer kako su mogli kazniti prije Rodrigueza a Ramireza ne...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Medou
07.05.2009., 19:13
kakvi pucači i kakvo šutiranje? ak oćeš hrvatski onda je udarač i udaranje. misliš li na štitnik na donjem dijelu prednje noge? on im služi da ih zaštiti od foul lopti koje nekad znaju igrače udariti u nogu kad udare lopticu palicom.

Oprosti, čemu tvoje čuđenje kad pišeš još teže gramatičke greške od mene? Ne vidim u čemu je problem u mojim riječima da mi ih ti trebaš spočitavati... Nisi ni ti lingvist očito. A ja ne znam baseball toliko, ispričavam se unaprijed. To sam naglasio u prvom postu. Engleski jezik izbjegavam ( bez brige, ne zbog neznanja) pa ne želim koristiti prečesto riječi batter, catcher... Ako mi prijevodi nisu u duhu hrvatskog prijevoda baseballa i termina , ispričavam se. Ali, molim te nemoj mi prigovarati kad kažeš ak oćeš.

Pardon na offtopicu, brišite ako sam poremetio topic

electro cute
07.05.2009., 20:11
Oprosti, čemu tvoje čuđenje kad pišeš još teže gramatičke greške od mene? Ne vidim u čemu je problem u mojim riječima da mi ih ti trebaš spočitavati... Nisi ni ti lingvist očito. A ja ne znam baseball toliko, ispričavam se unaprijed. To sam naglasio u prvom postu. Engleski jezik izbjegavam ( bez brige, ne zbog neznanja) pa ne želim koristiti prečesto riječi batter, catcher... Ako mi prijevodi nisu u duhu hrvatskog prijevoda baseballa i termina , ispričavam se. Ali, molim te nemoj mi prigovarati kad kažeš ak oćeš.

ajme prika, ovo je jedan poprilično neformalni forum, pričaj kako god oćeš. samo sam ti želio reći da su hrvatski termini udarač i udaranje, a ne pucač i šutiranje - ne zato šta mi smetaju te riječi, nego zato jer mi je u prvi mah bilo malo nejasno o čemu pričaš ;) ne moraš se odma pjenit nit se imaš zašto ispričavat, ja ti ništa nisam spočitavao :D
jebemu, došlo je stvarno vrijeme da iza svake rečenice moraš stavit smajlić da se neko ne bi naljutio :rofl:

electro cute
07.05.2009., 20:15
Pao Ramirez, a bila je hajka na njega od strane Yankeesa, jer kako su mogli kazniti prije Rodrigueza a Ramireza ne...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

a-rod još uvijek nije kažnjen, niti će bit kažnjen. a-rod je testiran pozitivno na steroide prije pet godina, baš ko i 102 druga igrača, ali su novinari s tog popisa iskopali samo njegovo ime. u vrijeme kad je a-rod testiran taj doping test nije nosio nikakve sankcije jer mlb kao liga nije imala utvrđena pravila.
za mannya se nije imalo dokaza do danas, njegov doping je iz ove godine kad pravila postoje i samim tim je zaradio 50 utakmica kazne. btw kakva hajka yankeesa na mannya, imaš kakav link?

Medou
07.05.2009., 20:17
a-rod još uvijek nije kažnjen, niti će bit kažnjen. a-rod je testiran pozitivno na steroide prije pet godina, baš ko i 102 druga igrača, ali su novinari s tog popisa iskopali samo njegovo ime. u vrijeme kad je a-rod testiran taj doping test nije nosio nikakve sankcije jer mlb kao liga nije imala utvrđena pravila.
za mannya se nije imalo dokaza do danas, njegov doping je iz ove godine kad pravila postoje i samim tim je zaradio 50 utakmica kazne. btw kakva hajka yankeesa na mannya, imaš kakav link?

Možda je prejaka riječ hajka, ali sam siguran, još prije je sezone rekao jedan od dužnosnika u emisiji baseball tonight na ESPN America da su oni sigurno i da je Manny koristio- a da Rodrigueza okrivljuju. Tko je to točno rekao, ne znam, probat ću nać. Ali garantiram za tu informaciju, baš sam zapamtio.

Medou
07.05.2009., 20:21
Evo od prije mjesec dana, nije to taj čovjek, ali očito je tada isto spomenuto. Mislim da su se na ovo pozvali...
http://grg51.typepad.com/steroid_nation/2009/04/jose-canseco-says-arod-a-canseco-copycat-manny-ramirez-most-likely-90-steroid-user.html

Je li Conseco bio u pravu?

L.Nimoy
07.05.2009., 20:22
Nikad nisam bio fan Manny Ramireza, ali sam veliki fan bejzbola, i ovo je definitivno novi veliki udarac. Baš jučer sam čitao masu o Mannyju, pogledao par intervjua, i baš jučer rekoh jebiga, bio mi je iritantan uvijek, ali je zvijer od igrača.

I danas ovo. :eek:

Nije mi drago, baš uopće. O jebemu sve. Manny kretenu kriplu. :(

electro cute
07.05.2009., 21:23
Evo od prije mjesec dana, nije to taj čovjek, ali očito je tada isto spomenuto. Mislim da su se na ovo pozvali...
http://grg51.typepad.com/steroid_nation/2009/04/jose-canseco-says-arod-a-canseco-copycat-manny-ramirez-most-likely-90-steroid-user.html

Je li Conseco bio u pravu?

jose canseco (http://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Canseco#Steroids) ti je inače jedan od poster-childova uzimanja steroida, čovjek koji ih je uzimao kroz čitavu karijeru, kojeg su na kraju ćopili i koji ti je napisao knjigu juiced u kojoj otvoreno govori o uzimanju steroida u baseballu i spominje mnoga, mnoga imena.

L.Nimoy
07.05.2009., 21:31
Manny kaže da nisu steroidi, izgleda da je lijek za plodnost (http://sports.espn.go.com/mlb/news/story?id=4148907).

Recently I saw a physician for a personal health issue. He gave me a medication, not a steroid, which he thought was OK to give me. Unfortunately, the medication was banned under our drug policy. Under the policy that mistake is now my responsibility. I have been advised not to say anything more for now. I do want to say one other thing; I've taken and passed about 15 drug tests over the past five seasons. I want to apologize to Mr. McCourt, Mrs. McCourt, Mr. Torre, my teammates, the Dodger organization, and to the Dodger fans. LA is a special place to me and I know everybody is disappointed. So am I. I'm sorry about this whole situation.

L.Nimoy
07.05.2009., 22:01
Post s američkog foruma s kojim se slažem:

See this is why the MLB steroid policy is so damn ridiculous

Manny gets suspended 50 games because of something that was in something that he was prescribed for a medical condition...

JC Romero gets suspended 50 games after taking an over the counter supplement from GNC that was approved by MLB and was tainted with a trace of something...

Alex Rodriguez uses steroids for the majority of his career, earns 500$ million doing it and is in position to set the all time HR record and he gets no punishment whatsoever

Its a fucking joke

A osim toga, ne vidim razloga zašto bi Manny uzimao steroide, da ih je uzeo ne znam koliko to mu neće pomoć da udari lopticu, sve je to hand/eye coordination i dobar timing. Steroidi nemaju veze s tim, pa nije ovo iron man competition niti je Manny Coco Crisp pa da živi od trčanja po bazama.

Nema logike i bok. Iako nije imalo ni s A-Rodom, ali on je PRIZNAO da je koristio steroide. A što se tiče steroida, neka više odjebu s ovim igrama, ili neka naprave nove testove i odjebu sve koji koriste sranja, ili neka prestanu sa suspenzijama, prijetnjama, selektivnim sranjima.

50 game suspension je bag of shit. Nadam se da će smanjit kaznu jer ovo nema veze s mozgom. Koliko je A Rod dobio? Ništa.

L.Nimoy
07.05.2009., 22:12

Ali nije ni Mannyju dokazano :ne zna:

Pao je na doping testu, ali mora se dokazat jesu li u pitanju steroidi ili ne. Novinari su iskopali. A gledaj, meni ovo što liga radi je gadljivo. Postoji popis, ili ga spalite (figurativno) ili ga dajte u javnost pa nek se dignu hajke.

electro cute
07.05.2009., 23:18
slažem se s tobom iz pozicije fana - raskrinkajte bagru, oduzmite im sve jebene rekorde, očistite sport od varalica i prođite katarzu da se već jednom steroid era stavi iza.
no kad gledam iz nekog nesubjektivnog kuta stvari su vrlo jasne: a-rod ne smije dobit kaznu jer nije radio ništa što je mlb liga striktno zabranjivala, otkad je uvedena antidoping politika tip je bio čist. s druge strane mannyu je pronađena zabranjena tvar bez obzira kako je uzeo. ideš li za slovom zakona manny je kriv, a-rod je nevin. a to šta je to slovo zakona kretensko je drugi par postola.

btw nije točno da steroidi ne povećavaju uspjeh kod igrača baseballa, i to pogotovo kod udarača. steroidi ti omogućuju da brže mašeš s palicom i da stvaraš jači torque zbog čega loptica leti puno dalje. ne trebamo ulaziti u medicinske detalje - dovoljno je bacit pogled na brojke iz steroid ere. koliko je udarača prije i poslije steroid ere udaralo preko 55 homera po sezoni i to uzastopno? brojke su bile totalno lude...

btw kad smo kod josea canseca pogledajte vjerojatno najluđi hr u povijesti baseballa (http://www.truveo.com/Jose-Canseco-Walloped-by-Baseball/id/3954177506). :rofl:

Silvercat
07.05.2009., 23:21
Da li se pokazalo da je i McGwire bio napunjen kad je srušio rekod u HR za sezonu...:ne zna:

L.Nimoy
08.05.2009., 00:20
slažem se s tobom iz pozicije fana - raskrinkajte bagru, oduzmite im sve jebene rekorde, očistite sport od varalica i prođite katarzu da se već jednom steroid era stavi iza.
no kad gledam iz nekog nesubjektivnog kuta stvari su vrlo jasne: a-rod ne smije dobit kaznu jer nije radio ništa što je mlb liga striktno zabranjivala, otkad je uvedena antidoping politika tip je bio čist. s druge strane mannyu je pronađena zabranjena tvar bez obzira kako je uzeo. ideš li za slovom zakona manny je kriv, a-rod je nevin. a to šta je to slovo zakona kretensko je drugi par postola.

btw nije točno da steroidi ne povećavaju uspjeh kod igrača baseballa, i to pogotovo kod udarača. steroidi ti omogućuju da brže mašeš s palicom i da stvaraš jači torque zbog čega loptica leti puno dalje. ne trebamo ulaziti u medicinske detalje - dovoljno je bacit pogled na brojke iz steroid ere. koliko je udarača prije i poslije steroid ere udaralo preko 55 homera po sezoni i to uzastopno? brojke su bile totalno lude...

btw kad smo kod josea canseca pogledajte vjerojatno najluđi hr u povijesti baseballa (http://www.truveo.com/Jose-Canseco-Walloped-by-Baseball/id/3954177506). :rofl:

ok, utječe na broj home runova, iako ja nisam sto posto siguran u to, ne zato što ti ne vjerujem, nego čitao sam neke stvari i udarit HR je tehnika koliko i snaga.

Ali kako utječe na BA recimo? Manny ima .360 BA otkad je otišao iz Bostona i došao u NL. Kako bi mu pomogli svi steroidi svijeta u tome? Stvar kod Mannyja (i ne samo njega, Pujolsa i svih jačih hittera, ne samo sluggera, i recimo Ichira) je u tome što imaju fenomenalan control, i zato im je placement hiteva puno precizniji.

Koliko sam ja čitao, a nisam liječnik niti superekspert, ali koliko sam ja čitao steroidi ti najviše pomažu kod regeneracije, znači ako si na disabled listi i ležao si ne znam, 3 tjedna ili mjesec dana zbog operacije gležnja, ili koljena ili kurca palca, onda ti se vrijeme regeneracije smanjuje ako si na steroidima i brže si natrag na terenu. Steroidi isto tako mogu pomoći kod snage, ali ovo nije iron man, nego bejzbol. Manny rijetko ima neke dubiozne situacije u kojima mu je baserunning presudan, ako rokne double praktički se došeće do druge (karikiram) i to je to. Nije to Crisp da krade baze i da je konstantna napast s buntovima i ostalim smicalicama.

Tako da esencijalno ne vidim razlog zašto bi Manny uzimao steroide. Ali tko zna, možda je bio mangup i idiot i je uzimao. Ono što ja mislim nije faktor.

Ali saznat ćemo vrlo brzo o čemu je točno riječ, i tad bit pametniji.

L.Nimoy
08.05.2009., 00:21
Manny reaction: Surprise, dismay (http://sports.espn.go.com/mlb/news/story?id=4149645)

zoom-zoom
08.05.2009., 00:25
ovaj HR sa Cansecom :s:s:s
kaj je bilo sa Bondsom? mislim kaj se tice steroida? ili je bio Sosa u pitanju? ne sjecam se vise... :ne zna:
inace Santana je jucer bio opet standardno fantastican protiv Philliesa,samo run support nikakav :flop: a i Park je jucer dobro bacao :top:

L.Nimoy
08.05.2009., 00:34
Bonds da, on je bio pozitivan na steroide i priznao koliko znam.

L.Nimoy
08.05.2009., 00:36
Plaschke Sounds Off On Manny Ramirez (http://espn.go.com/video/clip?id=4149518&categoryid=2521705)

Kolumnist LA Timesa, oštro prema Mannyju.

the smoke
08.05.2009., 00:43

Pao je na doping testu, ali mora se dokazat jesu li u pitanju steroidi ili ne. Novinari su iskopali. A gledaj, meni ovo što liga radi je gadljivo. Postoji popis, ili ga spalite (figurativno) ili ga dajte u javnost pa nek se dignu hajke.

drago mi je da ljudi u principu pisu o baseballu, ali u ovakvim situacijama - bolje odspavati malo pa razmisliti pa onda pisati.

prvo reci nesto tipa steroide trebaju mrsavi leadoffi koji kradu baze je smijesno. jednako smijesno kao reci da razni steroidi, hgh i slicno ne pomazu kod udaranja. bez uvrede, to moze reci samo netko tko o baseballu zna samo iz novina.

drugo, postoje pravila i misljenja. misljenja ima koliko i ljudi, a i vise. pravila su takva kakva jesu i ovaj citat u kojem usporedjuju kazne romeru y mannyju s a-rodom je za spolovilo. naravno da su svi nevini kad ih uhvate i da su svi dobili zabranjene supstance iz kapi za oci. ili kao dieter baumann iz paste za zube. ajde molim te...

tko je sta kada radio kada to uopce nije bilo zabranjeno je tipicna zanimacija onih koji dizu hajke. jebes te popise koje ti spominjes - sada su uspostavljene regule, testiraju se ljudi, a tko je preglup i da se uhvatiti, neka pati.

the smoke
08.05.2009., 01:03
Dodgersi su uz Cardse i Philliese najbolja momčad u NL-u, imaju sjajnog trenera, odličnog catchera, dobru mladu rotaciju SP-a (Billingsley, Kershaw, McDonald, Kuroda koji je na DL-u, mali Jesus Castillo, itd),

Jesus Castillo? Ako ikada i primirisi MLB-u, onda sigurno ne kao SP, a jos manje dobar. Ma, neka mu, nek baci koji inning u zivotu u Majorsima pa nek zapale svijece po Mexicu...

the smoke
08.05.2009., 01:19

Pao je na doping testu, ali mora se dokazat jesu li u pitanju steroidi ili ne.

Pao je na doping testu. Tocka. Sve sto se treba dokazivati je vec dokazano. Nema dobrih i losih padova doping testova. Postoje samo objasnjenja iz bajki za one koji zele vjerovati u cuda...

electro cute
08.05.2009., 01:21
Bonds da, on je bio pozitivan na steroide i priznao koliko znam.

nije priznao. al tolko je očito, treba samo pogledat kako je tip napredovao iz godine u godinu, unutar tri godine pretvorio se od chonea figginsa u davida ortiza.

the smoke
08.05.2009., 01:27
nije priznao. al tolko je očito, treba samo pogledat kako je tip napredovao iz godine u godinu, unutar tri godine pretvorio se od chonea figginsa u davida ortiza.

po cemu je to bonds ikad licio na figginsa? bonds je s 22 godine vec imao vise hr u mlb nego sto ce chone imati u cijelom zivotu...

electro cute
08.05.2009., 01:31
po fizičkom izgledu, na to sam mislio, bonds je bio nevjerojatan igrač i prije nego se napuhao.

electro cute
08.05.2009., 01:32
http://sawkick.com/wp-content/media/2007/07/Barry%20Bonds.jpg

da ilustriram ;)

btw time donosi jedan fin slideshow (http://www.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1640086_1640085_1640059,00.html) kako se tip pumpao kroz godine

electro cute
08.05.2009., 02:07
mannyu nisu pronađeni steroidi neko ženski hormoni koje korisnici steroida koriste po završetku ciklusa uzimanja kako bi potaknuli proizvodnju testosterona :ne zna:

L.Nimoy
08.05.2009., 05:58
drago mi je da ljudi u principu pisu o baseballu, ali u ovakvim situacijama - bolje odspavati malo pa razmisliti pa onda pisati.

prvo reci nesto tipa steroide trebaju mrsavi leadoffi koji kradu baze je smijesno. jednako smijesno kao reci da razni steroidi, hgh i slicno ne pomazu kod udaranja. bez uvrede, to moze reci samo netko tko o baseballu zna samo iz novina.

drugo, postoje pravila i misljenja. misljenja ima koliko i ljudi, a i vise. pravila su takva kakva jesu i ovaj citat u kojem usporedjuju kazne romeru y mannyju s a-rodom je za spolovilo. naravno da su svi nevini kad ih uhvate i da su svi dobili zabranjene supstance iz kapi za oci. ili kao dieter baumann iz paste za zube. ajde molim te...

tko je sta kada radio kada to uopce nije bilo zabranjeno je tipicna zanimacija onih koji dizu hajke. jebes te popise koje ti spominjes - sada su uspostavljene regule, testiraju se ljudi, a tko je preglup i da se uhvatiti, neka pati.

Gledaj, možda ne živim u SAD-u kao ti ali bejzbol pratim cca 5-6 godina i samo ove sezone sam pogledao 50tak utakmica, od početka do kraja. Obožavam bejzbol, čitam masu o tome, i ovo da ne pomaže kod udaranja nisam iz prsta isisao. Ne pomaže kod hand/eye coordinationa, eventualno pomaže kod slugging percentagea jer je hit jači.

Nisam stručnjak za steroide, ali pročitao sam neke stvari o tome. Ti me slobodno demantiraj bez patroniziranja i inih pizdarija, ja sam razuman čovjek i vrlo brzo prihvatim argument.

Samo malo manje žuči i sve 5.

L.Nimoy
08.05.2009., 06:02
Pao je na doping testu. Tocka. Sve sto se treba dokazivati je vec dokazano. Nema dobrih i losih padova doping testova. Postoje samo objasnjenja iz bajki za one koji zele vjerovati u cuda...

Sjećam se da je Patrick Roy bio testiran svojedobno od strane WADA-e uoči OI čini mi se i bio je pozitivan.

Nisam siguran ako je bio on, možda griješim, ali na kraju je ispalo da je frajeru zabranjena supstanca u krvotok ušla preko gela za kosu. WADA je, podsjetimo, testove izvršila totalno nenajavljeno i cilj im je bio 'raskrinkati dopingirane NHL igrače', završilo je tako da je jedan frajer pao zbog marihuane, a Roy (nisam 100% ako je on) zbog tog gela za kosu, ili spreja, whatever.

Sva sreća istraga će pokazati što je Manny točno i zašto uzimao. Za sada je u pitanju ovo što je EC rekao, fertility drug, koji se koristi i u te svrhe.

Ipak, liječnik je čini mi se rekao da sama činjenica da mu je to pronađeno nije dovoljan dokaz. Ali pustimo istragu da odluči.

L.Nimoy
08.05.2009., 06:04
Jesus Castillo? Ako ikada i primirisi MLB-u, onda sigurno ne kao SP, a jos manje dobar. Ma, neka mu, nek baci koji inning u zivotu u Majorsima pa nek zapale svijece po Mexicu...

Gledao si ga? Moram priznat da sam samo prenio što je rekao komentator Dodgersa jučer, spomenuvši ga kao mladu nadu. Inače Castillo je na 40-man rosteru kao SP.

L.Nimoy
08.05.2009., 06:08

Inače ja se načelno slažem s tobom, mislim da je Manny iznimno glup čovjek ukoliko je svo ovo vrijeme koristio steroide. Ipak, valja istražiti, ne misliš? Spominjalo se da je redovno prolazio sve testove proteklih sezona, ali to su za sada naklapanja.

Nisam ni Manny ni RS ni Dodger fan, kažem, ako je koristio, lako ćemo ga razapeti i kritizirati bez zadrške. Samo ja osobno preferiram pričekat detalje, jel to toliko loše?

A da bi volio da jedna od ikona ovog sporta kojeg toliko volim i koji mi je toliko prirastao srcu čist, volio bih. Ali to što bih ja volio nema veze s onim što je stvarno bilo.

L.Nimoy
08.05.2009., 06:14
Da skrenemo temu, danas se zanimljiva situacija i sudačka pogreška desila na utakmici Metsa i Philliesa. Victorino je uhvaćen u rundownu s prve na drugu bazu i kad se drugi put vraćao očito je tražio kontakt s Reyesom i zaletio se u njega, sudac je pokazao interference i safe at 2nd a Jerry Manuel je skoro udario suca od bijesa (čini mi se da je Bill Welke sudio). I snimka očito pokazuje namjeru Victorina da se sudari s Reyesom i iskamči ovakvu odluku.

Philliesi su uspjeli smanjiti na 5:7, no dalje od toga nisu mogli.

K-Rod četvrti save u četiri dana, a kad su Metsi u pitanju Santana je srušio osobni rekord po ERA nakon 6 startova u sezoni.

Dodgersi bez Mannyja počeli dobro, mali Jordan Zimmerman, iako je odbacao nekoliko solidnih utakmica, ipak nije mogao zaustaviti zahuktale Dodgerse u prvom inningu je već bilo 5:0, Casey Blake je udario Grand Slam, a kod onemoćalih Natsa izdvajamo Jordanovog brata, Ryana Zimmermana koji je upisao hit u 25 uzastopnih utakmica, uključujući noćašnju...

Kasnije potpuni zaokret. Dodgersa nigdje, a Natsi korak po korak smanjuju zaostatak, sada je 9:6 u 8. i vjerojatno je prekid niza Los Angelesa pred vratima. Idem leć, ne da mi se više gledat :D.

the smoke
08.05.2009., 10:13
Gledaj, možda ne živim u SAD-u kao ti ali bejzbol pratim cca 5-6 godina i samo ove sezone sam pogledao 50tak utakmica, od početka do kraja. Obožavam bejzbol, čitam masu o tome, i ovo da ne pomaže kod udaranja nisam iz prsta isisao. Ne pomaže kod hand/eye coordinationa, eventualno pomaže kod slugging percentagea jer je hit jači.

Nisam stručnjak za steroide, ali pročitao sam neke stvari o tome. Ti me slobodno demantiraj bez patroniziranja i inih pizdarija, ja sam razuman čovjek i vrlo brzo prihvatim argument.

Samo malo manje žuči i sve 5.

Sorry, ali zna vec i EC, reagiram ponekad neprijateljski, kada ljudi prenose stavove koji su po mom skromnom i uobrazenom misljenju smijesni.

Ja ne zivim vise u SAD, ali to je isto sporedno. Gledaj, za svaki sportski aktivitet postoji droga koja pomaze. Steroidi ne pomazu kod koordinacije pokreta - to je jasno (za takve stvari pomazu kofein, fosfor i slicni). Medjutim jaca muskulatura, svejedno kako postignuta (da li uz anabolike ili ne), ti omogucuje izmedju ostaloga dulje ostati iza loptice ondosno kasnije pokrenuti zamah. Takodjer ti omogucuje kasnije krenuti u check swing, jer jos imas podlaktice koje ce ti zaustaviti palicu prije nego bude strike. Da nista drugo ne pripomognu vec ce ti time dati priliku prepoznati vise pitcheva i time automatski utjecati na AVG i OBP. A slugging nije samo slugging, vec je i average (svi oni HR koji bi inace umrli na warning tracku) i OBP (svi oni BB koje dobijes jer si prepo bacaca, pa se ne usudi preko sredine).

Droge te nece nauciti udarati, ali ti daju prednost pred nekim tko isto tako zna udarati i ne koristi ih.
Inace , imas pravo trebao bih manje napadati ljude, ali u moju obranu izdrzao sam 5,6 postova s puno emocija i malo (meni shvatljive) logike prije odgovora ;)

the smoke
08.05.2009., 10:19
a kod onemoćalih Natsa izdvajamo Jordanovog brata, Ryana Zimmermana koji je upisao hit u 25 uzastopnih utakmica, uključujući noćašnju...

Jordan Zimmermann
Ryan Zimmerman

the smoke
08.05.2009., 10:32
Sva sreća istraga će pokazati što je Manny točno i zašto uzimao. Za sada je u pitanju ovo što je EC rekao, fertility drug, koji se koristi i u te svrhe. Ipak, liječnik je čini mi se rekao da sama činjenica da mu je to pronađeno nije dovoljan dokaz. Ali pustimo istragu da odluči.

Ma ljudi, nema tu istraga. Nitko nece reci "da, dopingiram se, jebite se svi". Barem ne dok je pred njim jos aktivna karijera i milijuni. Uvijek ce biti nekih isprika i kvaziobjasnjenja. Odnosno na engleskom - "Excuses are like assholes, everybody has one and they all stink".

Tko zeli vjerovati, neka vjeruje. "Say it ain't so, Joe".

Ali, ne mozes baratati time da ce istraga pokazati nesto, cime ce se onda znati da li je Manny kriv ili nije. Ne postoji klauzula "dopingiran iz nehata". Gotovo je - nema istrage, postoje norme, postoje mjerenja i ako padnes, padnes. A to da je prosao 10 testova do sada - i onaj koji je opljacakao banku je deset puta prosao pored nje, a nije ju opljacakao.

Da postoje snjeguljica i sumnja da je nevin, vec bi bili on i LA ulozili zalbu. Je li kriv? Je. Je li jedini? Sigurno ne, ali ako se da uhvatiti, sam si je kriv.

electro cute
08.05.2009., 10:32
Ipak, liječnik je čini mi se rekao da sama činjenica da mu je to pronađeno nije dovoljan dokaz. Ali pustimo istragu da odluči.

dokaz za šta? liječnik nije pravnik, s pravne strane je sve čisto - imaš banned supstance, imaš igrača kod kojeg je pronađen banned supstance. :ne zna: to što se ta tvar nalazi u šta ja znam čemu je mannyev problem. igrači mogu prije uzimanja bilo kojeg lijeka upitat mišljenje mlb-a da li taj lijek podliježe dopingu ili ne, a on to nije napravio... s pravne strane, sve je čisto.

opet, to što su pravila glupa...

the smoke
08.05.2009., 10:43
Sjećam se da je Patrick Roy bio testiran svojedobno od strane WADA-e uoči OI čini mi se i bio je pozitivan.

Nisam siguran ako je bio on, možda griješim, ali na kraju je ispalo da je frajeru zabranjena supstanca u krvotok ušla preko gela za kosu. WADA je, podsjetimo, testove izvršila totalno nenajavljeno i cilj im je bio 'raskrinkati dopingirane NHL igrače', završilo je tako da je jedan frajer pao zbog marihuane, a Roy (nisam 100% ako je on) zbog tog gela za kosu, ili spreja, whatever.

Prvo, testovi MLB-a su u odnosu na one WADA-e i NADA-e vatreno isparavanje zenskog spolovila. Ako uspijes pasti baseball testiranje onda si stvarno car.

Drugo, svatko je odgovoran znati sta je zabranjeno. Koliko puta je ekipa zamotala, a ja rekao ne. Da li bi mi bilo pomoglo na atletskom mitingu mjesec dana nakon toga? Naravno da ne. Ali ako znas da je to dio pravila, onda ili igras po njima ili ne, ali ako ne igras onda ni ne places kad te uhvate.

Ako te placaju nebulozne kolicine dolara i jedino sto moras raditi je trenirati, igrati i ne uzimati zabranjene supstance onda nema isprike. NADA ima 24hr hotline i u roku od par minuta ce ti reci za svaki produkt na trzistu "da" ili "ne". Pa sve te superzvijezde imaju personal trainers, nutritionists, itd. Tko jos pri zdravoj pameti moze vjerovati da ne znaju sta uzimaju? Meni je draze vjerovati da znaju, jer mi je nekako lakse podnijeti da pokusavaju malo varati, nego da su absolutni debili...

electro cute
08.05.2009., 10:46
ček, ti i nakon tolko godina praćenja mlb-a vjeruješ da manny nije apsolutni debil :rofl:

the smoke
08.05.2009., 10:54
ček, ti i nakon tolko godina praćenja mlb-a vjeruješ da manny nije apsolutni debil :rofl:

mental midget manny ;)

Tywin
08.05.2009., 11:23
Svatko tko ne počne normalnu sportsku regresiju nakon 33-34 godine je po meni kriv dok se ne dokaže nevinim za uzimanje steroida. Tako da me uopće ne čudi da je 37-godišnji Manny pozitivan. Nije normalno da ljudi u kasnim tridesetima i ranim četrdesetima rasturaju u ijednom sportu osim šaha, a u baseballu je to naveliko bio slučaj, i sad a prije nekoliko godina da ne pričamo. Jasno je da je to djelovanje steroida i zabranjenih supstanci.

Uzmite Clemensa kojeg su 1996. s 34 godine Red Sox otpisali kao igrača na zalasku karijere, da bi on idućih 10 godina žario i palio ligom, osvojio još 4 Cy Younga, imao ERA 1.87 kao 43-godišnjak u Houstonu itd. Čovjek mora biti jako naivan da bi mislio da nije uzimao steroide ili da mu isti nisu značajno pomogli.

Bonds je inače vjerojatno najtalentiraniji igrač ikada, on je počeo uzimati steroide kad su mu Sosa i McGwire ukrali slavu s home run chaseom 1998., inače njih dvojica nisu bili ni blizu Bondsove reputacije prije steroid ere. Bondsove nakljukane sezone početkom nultih su komične, čovjek je imao on-base od skoro 60% redovito.

Od superstarova, trenutnih i bivših za koje bi stavio ruku u vatru padaju mi napamet Ken Griffey Jr. i Ichiro. Junior je imao vrlo "normalnu" karijeru s očekivanom regresijom uslijed godina i ozljeda, a za Japanca mislim da bi prije napravio harakiri nego varao.

L.Nimoy
08.05.2009., 12:29
Jordan Zimmermann
Ryan Zimmerman

hmm, da sad vidim, zajebao sam valjda nešto u glavi jer sam slušao prije 10tak dana litanije o Ryanu i njegovom bratu također, životna štorija kako im je majka rano oboljela od multiple skleroze pa su se morali sami brinut za sebe, pa sam eto valjda u brzini 'spojio dva i dva' i rekao valjda mu je to brat. Inače sam jako pedantan kad su imena u pitanju, ovo mi je promaklo. :/

L.Nimoy
08.05.2009., 12:31
Inace , imas pravo trebao bih manje napadati ljude, ali u moju obranu izdrzao sam 5,6 postova s puno emocija i malo (meni shvatljive) logike prije odgovora ;)

čekaj, zar sam i prije Mannyja pisao pizdarije po tebi? :D

L.Nimoy
08.05.2009., 12:42
Ma ljudi, nema tu istraga. Nitko nece reci "da, dopingiram se, jebite se svi". Barem ne dok je pred njim jos aktivna karijera i milijuni. Uvijek ce biti nekih isprika i kvaziobjasnjenja. Odnosno na engleskom - "Excuses are like assholes, everybody has one and they all stink".

Tko zeli vjerovati, neka vjeruje. "Say it ain't so, Joe".

Ali, ne mozes baratati time da ce istraga pokazati nesto, cime ce se onda znati da li je Manny kriv ili nije. Ne postoji klauzula "dopingiran iz nehata". Gotovo je - nema istrage, postoje norme, postoje mjerenja i ako padnes, padnes. A to da je prosao 10 testova do sada - i onaj koji je opljacakao banku je deset puta prosao pored nje, a nije ju opljacakao.

Da postoje snjeguljica i sumnja da je nevin, vec bi bili on i LA ulozili zalbu. Je li kriv? Je. Je li jedini? Sigurno ne, ali ako se da uhvatiti, sam si je kriv.
Jasno da postoji hotline i popis supstanci i to je sve izvan dvojbi, ali Manny je egomanijak, to je sigurno. Tko bi inače bio toliko opsjednut sobom konstantno, nazvao sina Manny jr i općenito bio narcis kakvog nema :D.

sad, ili je u tom post-roid ciklusu, ili je fakat toliko bahat i glup da je uzeo nekakav fertility drug misleći 'ma koga boli kurac'. U svakom slučaju je idiot, i nema natrag i nema nisam htio.

Ali nova saznanja i informacije od samog Mannyja će sigurno procurit, nema šanse da ne. Pazi, ti kažeš "kako će se saznat".

Manny ako je uzimao taj lijek za plodnost može s lakoćom dokazati MLB-u da ima taj i taj condition, AKO GA IMA. Ako nema, ne može.

Opet, nemoj me sad napast :rofl: :rofl:, to sam čuo jučer u komentarima po ESPN-u od strane relevantnih ljudi. Zašto bi inače zdrav 36 godišnjak imao taj i taj condition. Ako ga ima, to je druga priča onda. Postoje objašnjenja, iako ne i opravdanja.

Ako je stvarno uzimao steroide, i ako i dalje postoje sumnje da itko uzima, ja vjerujem da bi retardirani magarac čestim testiranjima na sve moguće supstance otkrio tko je sve u pitanju i kaznio navedene igrače, a kamoli MLB.

Tako da ono što meni ide nakurac je nekonzistentnost i jalovost s njihove strane, a za Mannyja mi se apsolutno jebe. Ono što sam isto čuo jučer, ne znam ako je točno, je izjava da bi Manny jako teško prošao testove prije toga ako je stvarno na steroidima.

Jučer si me napao a ja sam otvoreno napisao da nemam pojma o tome, EC mi je neke stvari objasnio, nisam znao kako točno steroidi utječu, shvati me, nije mi to do sada bilo napeto, radije sam pratio bejzbol kao sport. Ali eto vjerujem ti na riječ kad kažeš kako točno mogu pomoći pri udaranju, ja sam valjda koristio miskoncepciju koju sam čuo od nekog iz MLB svijeta nekad, da te steroidi ne mogu naučit kako udarit lopticu, i eto na tome ostao.

Slobodno me educiraj po tom pitanju i prihvaćam argument vrlo brzo, samo bez gorčine i patroniziranja, itd. :D

Btw, reporti su dosta kontradiktorni za sada. Jučer je neki liječnik govorio o tome da je Manny mogao imati drugi razlog za uzimanje tog lijeka, danas Jayson Stark (http://sports.espn.go.com/mlb/columns/story?columnist=stark_jayson&id=4150444) piše da nije. Naravno da će onda nastat konfuzija, kako neće? :D

Makar Stark malo kenja, kao Pettitte je priznao i bio je oh tako uvjerljiv i imao je ljudski razlog, itd. Pa jebote kakve to veze ima?

Treba vidjet što će se desit dalje, ali ako si kriv, kriv si, a ovo kako ti neki spin doctor savjetuje da to što bolje riješiš nema veze s onim što oni stvarno misle. Da je Pettitte tako pun kajanja nikad ne bi uzeo ništa.

L.Nimoy
08.05.2009., 12:45
Našao za Zimmermana:

The Zimmerman boys followed in their parents’ athletic footsteps. Ryan and Shawn spent countless hours playing baseball and sockball ( agme with tube socks bound with duct tape) in their backyard. Ryan also starred on the basketball court, with his mother helping out as an assistant coach. Shawn went his own way and pursued golf.

By all accounts, Ryan’s early childhood was happily unexceptional. However, there was one source of worry for all the Zimmermans. A mystery ailment had been plaguing Cheryl for years. At one point, she began having difficulty running, something she had always loved to do, and her hands would become numb from time to time. After exhaustive tests to identify the mystery illness, Cheryl was diagnosed with multiple sclerosis in 1995. Ryan was 12 at the time.

Cheryl didn’t let her illness rule her life and continued her job as a special education teacher. Keith, meanwhile, worked as a supervisor at the Princess Anne Recreation Center. Then it all changed in 1998, when Cheryl was involved in an accident on a personal watercraft, which left her with 12 broken vertebrae. Trauma can accelerate the course of MS, and daily activities soon became harder and harder for Cheryl. Simply walking from the parking lot at her school to her classroom was a struggle. Finally, in 200, she decided to start using a wheelchair.

The rapid escalation of Cheryl's disease brought on serious life changes for the entire Zimmerman family. Ryan and Shawn took on more and more responsibilities, learning to do the laundry and make dinner. The boys were forced to grow up faster than most kids, but they also developed a thick skin and were better equipped to deal with whatever the world threw at them. The calm demeanor that Ryan displays today was in part a result of how he dealt with his mother's illness.

A jebiga, nisam snimio double 'n' na kraju kod Jordana i eto, krivo shvatio. Nisu spominjali Shawna nego 'his brother'.

L.Nimoy
08.05.2009., 12:54
Svatko tko ne počne normalnu sportsku regresiju nakon 33-34 godine je po meni kriv dok se ne dokaže nevinim za uzimanje steroida. Tako da me uopće ne čudi da je 37-godišnji Manny pozitivan. Nije normalno da ljudi u kasnim tridesetima i ranim četrdesetima rasturaju u ijednom sportu osim šaha, a u baseballu je to naveliko bio slučaj, i sad a prije nekoliko godina da ne pričamo. Jasno je da je to djelovanje steroida i zabranjenih supstanci.

Uzmite Clemensa kojeg su 1996. s 34 godine Red Sox otpisali kao igrača na zalasku karijere, da bi on idućih 10 godina žario i palio ligom, osvojio još 4 Cy Younga, imao ERA 1.87 kao 43-godišnjak u Houstonu itd. Čovjek mora biti jako naivan da bi mislio da nije uzimao steroide ili da mu isti nisu značajno pomogli.

Bonds je inače vjerojatno najtalentiraniji igrač ikada, on je počeo uzimati steroide kad su mu Sosa i McGwire ukrali slavu s home run chaseom 1998., inače njih dvojica nisu bili ni blizu Bondsove reputacije prije steroid ere. Bondsove nakljukane sezone početkom nultih su komične, čovjek je imao on-base od skoro 60% redovito.

Od superstarova, trenutnih i bivših za koje bi stavio ruku u vatru padaju mi napamet Ken Griffey Jr. i Ichiro. Junior je imao vrlo "normalnu" karijeru s očekivanom regresijom uslijed godina i ozljeda, a za Japanca mislim da bi prije napravio harakiri nego varao.

Ichiro mi je omiljeni igrač, uz Vladdyja. Vlad je isto posebna njuška, iako mislim da je imao dosta nestabilne brojke posljednjih godina svejedno je redovno prelazio .300 pa i .310 ako se ne varam.

Što misliš o Moyeru (http://scores.espn.go.com/mlb/players/stats?playerId=1799) recimo?

Njegove brojke su recimo all over the place. Prošle godine za Philly 16-7, 3.71 ERA, prvi put nakon Seattlea 2003. da ima ERA ispod 4. Danas recimo ima 7.26 ERA i 1.81 WHIP.

Čovjek ima 46 godina, po ovoj tvojoj teoriji teško da je mogao ovoliko dugo bez nekakve pomoći, iako je on finesse pitcher i baca 78-85 fastball, circle changeup, itd, i ima notes za većinu udarača, analizira sve živo. :D

Ali pitanje je je li njegovo tijelo moglo normalno izdržati do 46. ili ne? Clemens je stvarno golem, to je činjenica :D, ali ima tu još dvojbi ako ćemo se vodit po tvojoj logici da je regresija neizbježna, Schilling, Glavine, Wakefield, itd.

Što misliš o tome?

L.Nimoy
08.05.2009., 13:06
Jebote, sad baš gledam clip, zaboravio sam da je u playoffu 2008 udarao .520. :rofl: :rofl:

Forget Manny, don't forgive him (http://sports.espn.go.com/mlb/columns/story?columnist=stark_jayson&id=4150444)

Kažem, treba pričekat sa saznanjima, ako je stvarno koristio vjerujem da nema tog spin stručnjaka koji mu neće savjetovat da prizna sve u emotivnom intervjuu, i da 'zasluži oprost' kao Pettitte recimo. Ako je kriv. A ono, nije nam bed pričekat i saznat, bar meni nije.

Jebemti, EC, sad ispada da je i Bostonova titula 2004. u pitanju. Ne mislim formalno, nego ono. ŠBBKBB šeme. Šta misliš?

Tywin
08.05.2009., 13:19
Ichiro mi je omiljeni igrač, uz Vladdyja. Vlad je isto posebna njuška, iako mislim da je imao dosta nestabilne brojke posljednjih godina svejedno je redovno prelazio .300 pa i .310 ako se ne varam.

Što misliš o Moyeru (http://scores.espn.go.com/mlb/players/stats?playerId=1799) recimo?

Njegove brojke su recimo all over the place. Prošle godine za Philly 16-7, 3.71 ERA, prvi put nakon Seattlea 2003. da ima ERA ispod 4. Danas recimo ima 7.26 ERA i 1.81 WHIP.

Čovjek ima 46 godina, po ovoj tvojoj teoriji teško da je mogao ovoliko dugo bez nekakve pomoći, iako je on finesse pitcher i baca 78-85 fastball, circle changeup, itd, i ima notes za većinu udarača, analizira sve živo. :D

Ali pitanje je je li njegovo tijelo moglo normalno izdržati do 46. ili ne? Clemens je stvarno golem, to je činjenica :D, ali ima tu još dvojbi ako ćemo se vodit po tvojoj logici da je regresija neizbježna, Schilling, Glavine, Wakefield, itd.

Što misliš o tome?

Nisam rekao da je svaki igrač koji nije u penziji s 40 godina nužno uzima steroide, mislim samo da nije normalno u tim godinama biti među 3-4 najbolja igrača u ligi na svojoj poziciji... Moyer je zanimljiv slučaj, on nikad nije bio neka superzvijezda ali je eto već debele srednje godine dočekao u starting rotation MLB prvaka. Ne bi rekao da je on steroid user, tu se vjerojatno radi o spletu faktora poput genetske izdržljivosti, činjenice da ne baca jako pa ne umara ruku (zašto ovo krivo zvuči :zubo:), inteligencije, analitičnosti. Mislim da je i prije bilo dosta finesse pitchera koji su bacali respektabilno do poznih godina ali defintivno nije bilo sluggera koji bi s 37 godina udarili 73 HR-a kao Bonds ili power pitchera koji bi čudesno oživjeli karijeru poslije 35. godine kao Clemens.

Kad spominješ Glavinea, on je isto jedan od onih koji je po meni imao ful normalnu karijeru za jednog HOF igrača, tj. od 35. do 40. (period kad je bio u Metsima otprilike) nije bio ni blizu onih zlatnih dana u Atlanti, tu bi dodao i njegovog kolegu Madduxa koji je isto vrlo ovozemaljske statistike imao pred kraj karijere a početkom devedesetih je dominirao kao malo tko u povijesti. Wakefield je knuckleballer, on može do devedesete :D

L.Nimoy
08.05.2009., 13:28
Sounds reasonable. :D

Nego sad razmisljam, Chipper je vjerojatno clean, jer ima prežestoke izjave protiv tih sranja da ne bi bio, a Pujols? :/

Dobro je netko rekao jučer, ne sjećam se gdje sam pročitao više, bejzbol teško da može podnijeti još udaraca. Jebote prošle godine je situacija bila loša, a od tada su 'pali' Pettitte, A-Rod i kako stvari sada stoje, Manny.

Zadnja dvojica zajedno imaju 1100 homerunova i idoli su milijuna.

the smoke
08.05.2009., 13:43
Slobodno me educiraj po tom pitanju i prihvaćam argument vrlo brzo, samo bez gorčine i patroniziranja, itd. :D

Vazi, potrudit cu se ;)

Pocnimo na primjeru Jesusa Castilla. (nisam ga vidio na tekmi, gledao sam jedan bullpen session gdje je i on bacao, ali to je sporedno).

Pocnimo s klasicnim. 1.85m, 80kg, desnjak. Nista posebno.
25 godina, ponavlja AA. Znaci ispod neke prosjecne kurve*.

*Dobri, perspektivni bacaci obicno provedu 4-5 godina u minorsima ako udju u Draft iz srednje skole, odnosno 1-3 ako dodju iz Collegea. Vrlo talentirani, poput npr. Davida Pricea udju u MLB nekad i u prvoj godini. Stephen Strasburg ce vjerojatno uci direktno u Nationals rotation u lipnju, ili baciti samo par inninga u minorsima, ali to je posebna prica jer je rijec o mozda i najvecem talentu povijesti.

Obicno vrijede neke prosjecne starosti za perspektivne:
17-19 Rookie liga, A-, A
19-20 A, A+
20-22 AA
21-24 AAA
23-25 MLB

Dobri preskacu, losi ponavljaju, kao u skoli.

Znaci Jesus Castillo je s 25 u Double A vec ispod razine dobrog Prospecta.

Onda mu pogledas malo statistike:

http://vorai.de/jesuscastillo.jpg

Pa vidis, da ni na jednom nivou ne dominira (osim onih 20 Inninga u Rookie Ligi, ali 20 Inninga je zanemarivo). Ako zelis sam analizirati potencijal bacaca, pogledaj uvijek K/9, H/9 i WHIP. Ako ima vise od strikeouta po inningu (znaci K9 preko 9), manje od udarca po inningu i WHIP (walksand hits per innings pitched) do 1.20 - onda ima potencijal. Uz to je bitno s koliko godina je u na kojem nivou to postigao.

Evo ti za usporedbu Castillo vs. Kershaw, Billingsley & McDonald:

http://vorai.de/castillovsla.jpg

Vidis da im nije ni blizu, s tim da je on u istim nivoima (A, AA) bacao kao stariji i iskusniji od ostale trojice. Cinjenica da je SP je normalna, gotovo svi bacaci koji su u Majors su prosli Minorse kao SP ( u posljednje vrijeme postoji trend pripremanja bacaca specificno za closere). Oni dobri ostanu starteri i u MLB, a oni prosjecni se prebace u Bullpen. Castillu je plafon pomirisati MLB, i biti middle reliever i innings eater. Da je ljevak, mozda bi mogao probati negdje uletiti kao LOOGY, ali ovako sumnjam da ce ikada uopce i doci do Majorsa, a kamoli biti u slicnoj kategoriji s ostalom trojicom.

the smoke
08.05.2009., 13:55
He wishes ;)

L.Nimoy
08.05.2009., 13:59
Pa vidis, da ni na jednom nivou ne dominira (osim onih 20 Inninga u Rookie Ligi, ali 20 Inninga je zanemarivo). Ako zelis sam analizirati potencijal bacaca, pogledaj uvijek K/9, H/9 i WHIP. Ako ima vise od strikeouta po inningu (znaci K9 preko 9), manje od udarca po inningu i WHIP (walksand hits per innings pitched) do 1.20 - onda ima potencijal. Uz to je bitno s koliko godina je u na kojem nivou to postigao.

Ovo znam, počeo sam detaljnije analizirati sabermetricse i K/9 je općenito jedan od indikativnijih statsa koji se koristi u sabermetric mjerenjima, kao i WHIP naravno kao najpopularniji. Uostalom pisao sam o SO: BB ratio-u u onom postu o Dodgersima :D.

Pročitao sam značenja većine sabermetricsa i izgleda da je BABIP (http://en.wikipedia.org/wiki/Batting_average_on_balls_in_play) dosta indikativan.

A za Castilla, super što si podijelio informaciju, ali samo da se razumijemo, ja nisam tvrdio da je on supertalentiran, samo sam prenio razmišljanja komentatora Dodgersa, to je to. Nisam išao provjeravat kakav je Castillo, to sam više usput napisao.

Većinu drugih stvari koje pišem ipak provjerim. :D

L.Nimoy
08.05.2009., 14:03
Stephen Strasburg, to je onaj štićenik Scotta Borasa jelda?:D

Nije Borasu lako ovih dana. :zubo:

electro cute
08.05.2009., 14:07
Jebemti, EC, sad ispada da je i Bostonova titula 2004. u pitanju. Ne mislim formalno, nego ono. ŠBBKBB šeme. Šta misliš?

po meni su sve titule u periodu od 1994. do 2004. sumnjive :( što je užasno budući da je ta titula bosoxa i njihov povratak protiv yankeesa legendaran, a bilo je još legendarnih serija i sjajnih utakmica.

što se bacača tiče prema nekim studijima i prema onom što sam čitao na netu njima steroidi pomažu puno manje nego udaračima. sigurno da im steroidi mogu pomoći da se brže zalječe i generiraju, možda čak i da malo brže bacaju lopticu, ali im zasigurno ne mogu pomoći pri lociranju pitcheva odnosno pri preciznosti i tehnici. tywin tu doduše ima point - steroidi će ti zasigurno pomoći da ti tijelo bude izdržljivije odnosno "mlađe" (moja frendica molekularna biologinja kaže da bi svi ljudi iznad 70 trebali uzimati steroide i da bi im se kvaliteta života drastično poboljšala). uglavnom steroidi će pitcherima teško omogućiti da budu bolji, ali će im zasigurno omogućiti da igraju duže. samim tim sasvim je moguće da je moyer uzimao nešto, baš kao i schilling za kojeg već dugo kruže priče da je napumpan. wakefielda bi tu ipak izdvojio, tip baca isključivo knuckleball, brzina knucklerice mu je s godinama opala, al on bi komotno mogao bacat još pet godina i to preko 100 pitcheva dnevno.

btw u ovom slučaju ne smijemo zaboraviti dvije stvari: 1. postoji više vrsta steroida i oni imaju različite učinke + nisu samo steroidi tvari koje se traže pri doping kontroli
2. mannyu nisu pronađeni steroidi nego tvar koja se uzima po završetku ciklusa. manny je pao na doping testu, ali nema dokaza da je uzimao steroide.

the smoke
08.05.2009., 14:17
A za Castilla, super što si podijelio informaciju, ali samo da se razumijemo, ja nisam tvrdio da je on supertalentiran, samo sam prenio razmišljanja komentatora Dodgersa, to je to.

Znam, a ja sam izmedju ostaloga isao pokazati da razni komentatori i kolumnisti nemaju pojma o cemu govore, to je to ;)