View Full Version : Jeste li kada napisali preopak clanak...
illegale
05.08.2006., 14:33
..tako da ga nisu zeljeli objaviti?
O cemu ste pisali?
Zbog cega ga nisu zeljeli objaviti?
Biste li takav clanak prosljedili onima koji ce ga objaviti?
Naime, u novinarskim i politickim kruzocima tu i tamo naletim na ljude ogorcene cenzurom u novinama, korupcijom u politici i gospodarstvu, price frcaju na sve strane, ali istovremeno nisam primjetio spremnost tih pojedinaca da svoje ganutljive price posalju u javnost. Je li to pravilo ili iznima je ono sto me zanima.
Aha. U školskim novinama.
Ravnatelj zabranio čitav broj zbog toga.
Triput pogađaj o kome je bio članak. :kava:
mirrorball
06.08.2006., 15:53
Aha. U školskim novinama.
Ravnatelj zabranio čitav broj zbog toga.
Triput pogađaj o kome je bio članak. :kava:
...o Edvardu Kardelju i kritici socijalističkog samoupravljanja...:p
Astrice
06.08.2006., 19:44
Hehehehe
Vera Pavladoljska
24.08.2006., 23:09
ja sam objavila, kao nadobudan i mlad šef :zubo:, priopćenje sindikata jedne ugledne tvrtke s uglednim NO na čelu:rolleyes:, te sam lagano, ugodno smijenjena s mjesta mladog, nadobudnog šef(a)ice nakon toga...
goranbo
25.08.2006., 05:31
Ja bi tek onda zaratio s njima. (tko god bili :) ) Netko reče da sreća prati hrabre - provjerio bih jel to istina.
Dobro, nisu pisani mediji, ali najbolji mije bio Latin, kad su ga cenzurirali sad zadnji put, pa je odmah napravio u kratkom rok emisiju o cenzuri :)
kokakoka
25.08.2006., 09:25
Dobro, nisu pisani mediji, ali najbolji mije bio Latin, kad su ga cenzurirali sad zadnji put, pa je odmah napravio u kratkom rok emisiju o cenzuri :)da, latin je zaista super. kad već neće nitko drugi da mu sagradi spomenik, krenuo sam sebi.
Mr Smoogj
25.08.2006., 20:10
Meni je najbolja bila ona Latinica o žrtvama autoeroticizma.
kokakoka
25.08.2006., 21:04
Meni je najbolja bila ona Latinica o žrtvama autoeroticizma.
nije li to naziv njegove autobiografije?
znatiželja
26.08.2006., 02:08
da prvo riješimo jedan mit - latin ništa ne radi u toj emisiji osim što se pojavi na snimanju i čita s papira tuđa pitanja.
kokakoka
26.08.2006., 02:28
da prvo riješimo jedan mit - latin ništa ne radi u toj emisiji osim što se pojavi na snimanju i čita s papira tuđa pitanja.
odakle ti ideja da ja mislim drukčije? ili smoogj?
znatiželja
26.08.2006., 18:56
odakle ti ideja da ja mislim drukčije? ili smoogj?
a odakle tebi da sam misila na vas? ovdje se spomenulo da je latin 'super', to je sve.
c.ptar, duguješ nam nešto....
tatiana
27.08.2006., 21:09
pa to svi znaju.
a to je jako različito od svih ostalih velikih novinara i urednika, jel :rolleyes:
ti vjerojatno MIlića smatraš najboljim novinarom koji je ikad hodao ovim prostorima.
znatiželja
28.08.2006., 09:52
ti vjerojatno MIlića smatraš najboljim novinarom koji je ikad hodao ovim prostorima.
a ti sasvim sigurno sereš.
tatiana
28.08.2006., 21:47
a ti sasvim sigurno sereš.
oho bezobrazni smo? :)
kako to ja serem? :confused:
i zašto ti vrijeđaš?
..tako da ga nisu zeljeli objaviti?
O cemu ste pisali?
Zbog cega ga nisu zeljeli objaviti?
Biste li takav clanak prosljedili onima koji ce ga objaviti?
Naime, u novinarskim i politickim kruzocima tu i tamo naletim na ljude ogorcene cenzurom u novinama, korupcijom u politici i gospodarstvu, price frcaju na sve strane, ali istovremeno nisam primjetio spremnost tih pojedinaca da svoje ganutljive price posalju u javnost. Je li to pravilo ili iznima je ono sto me zanima.
Pa da, odbijaju ih objaviti zbog cenzure, ma naravno. Zbog provokativnosti! Nedajbože da ti netko odbije objaviti članak zato što je nezanimljiv, priglup, smušen ili tako nešto. :D
Nedajbože da ti netko odbije objaviti članak zato što je nezanimljiv, priglup, smušen ili tako nešto. :D
hihihi upravo takvi se danas i objavljuju:D
illegale
14.09.2006., 17:59
ja sam objavila, kao nadobudan i mlad šef :zubo:, priopćenje sindikata jedne ugledne tvrtke s uglednim NO na čelu:rolleyes:, te sam lagano, ugodno smijenjena s mjesta mladog, nadobudnog šef(a)ice nakon toga...
Hvala Nato. Mnogo mi pomazes :)
A da te pitam, cisto iz iskustva. Koliko ima pojedinaca u tvojoj struci koji iz nekog razloga nemaju straha od objavljivanja informacija za koje nema mjesta u novinama zbog njihove nepodobnosti?
Ako mozes, kreni od sebe. Pa na dalje. Naime, nekad davno jedna ekipa je htjela iskoristiti slobodan medij, Internet u svrhu djira "sto se stvarno dogadaj u zemlji", ali projekt je stao. Jel mozda zato sto nije bilo dovoljno informatora, istrazitelja i ostalih likova koji bi mogli ispuniti rubrike takvm sadzajom?
illegale
14.09.2006., 18:00
Pa da, odbijaju ih objaviti zbog cenzure, ma naravno. Zbog provokativnosti! Nedajbože da ti netko odbije objaviti članak zato što je nezanimljiv, priglup, smušen ili tako nešto. :D
Slusaj Wasso, znam di zivis i kako se cesljas. Kapis? :cerek:
c.ptar, duguješ nam nešto....Kaj, još neki nisu skužili da je članak bio o dotičnom ravnatelju?
Radilo se o rezultatima glasanja u zbornici kojim je izabran novi ravnatelj, moj dotadašnji razrednik.
I nekoliko kritika rada dotadašnjeg ravnatelja.
U novinarstvu radim već godinama /elektronički medij/ i imala sam sreće, do sada, da mi nikada urednik nije spriječio objavljivanje bilo koje moje teme, dapače, događalo se da me uredništvo već na konzultacijama uvelike podržava i daje mi apsolutno povjerenje.
Izuzetak je bilo ratno vrijeme (Oluja i sl.) kada sam nadobudno htjela objaviti neke manjkavosti HVa, pa su mi sugerirali da "ne bi bilo baš pametno u ovom trenutku izaći s tim van"... Tada sam bila možda nadobudna, sad kužim...
illegale
25.09.2006., 15:02
U novinarstvu radim već godinama /elektronički medij/ i imala sam sreće, do sada, da mi nikada urednik nije spriječio objavljivanje bilo koje moje teme, dapače, događalo se da me uredništvo već na konzultacijama uvelike podržava i daje mi apsolutno povjerenje.
Izuzetak je bilo ratno vrijeme (Oluja i sl.) kada sam nadobudno htjela objaviti neke manjkavosti HVa, pa su mi sugerirali da "ne bi bilo baš pametno u ovom trenutku izaći s tim van"... Tada sam bila možda nadobudna, sad kužim...
Hmh. Jesi li kada pisala o INA-i, DTu ili HEPu neki istrazitesljki clanak? Ili je mozda bolje pitanje, kojim se podrucjem novinarstva bavis?
Koliko sam skuzio, postoje teme gdje mozes srat do mile volje i one za cije samo spominjanje dobijes po prstima.
Inače, cenzura često ovisi o intelektu uredništva. Što je taj intelekt manji, cenzura je češća. Primjera radi, na cenzura na forumu.hr je mnogo veća nego u tisku, iako to na prvi pogled ne izgleda tako.
Hmh. Jesi li kada pisala o INA-i, DTu ili HEPu neki istrazitesljki clanak? Ili je mozda bolje pitanje, kojim se podrucjem novinarstva bavis?
Koliko sam skuzio, postoje teme gdje mozes srat do mile volje i one za cije samo spominjanje dobijes po prstima.
Pa, uglavnom pratim politiku i sudstvo. A nekad poserem i vlastitu kuću. Jedino se moram pazit kad radim nešto marketinški, jer tad ne smijem istupati kao novinar. Imala sam problem s Đurđom Adlešić. Kuća je stala iza mene.
illegale
27.09.2006., 16:04
Pises za Novi?
Pises za Novi?
Ne. Zašto to misliš?
illegale
28.09.2006., 00:37
Pokusavam skuziti kontekst iz kojeg iznosis svoja saznanja, jer stvar mi zvuci gotovo apsurno prema cenzuri i autocenzuri koju sam osobno imao priliku provjeriti.
Pokusavam skuziti kontekst iz kojeg iznosis svoja saznanja, jer stvar mi zvuci gotovo apsurno prema cenzuri i autocenzuri koju sam osobno imao priliku provjeriti.
Eeee, autocenzura je nešto sasvim drugo!!! I to je posebna tema za razgovor, a odlična je. Znaš, kad godinama radiš u novinarstvu, ona nekadašnja vremena te malo stešu vremenom, a i ne da ti se dirat u "govno" jer zna se ona stara "što više čačkaš, to više smrdi". Pa nek i zasmrdi, rekli bi neki...ja ih pitam: za čije zdravlje i nerve i za koju plaću?
To je jedna strana priče. A oko toga da ja sa cenzurom nemam problema, doista je tako. Možda smo prekorektni, nikad nam nitko nije ozbiljno prijetio tužbom, pa smo možda preslobodni. Za sad je tako. I dobro je da je tako.;)
Xena2000
28.09.2006., 11:15
Bježite od politike jer od nje ni kruha ni zadovoljstva....samo stres, strah i nemogućnost ikakve promjene.
Nije to kukavički nego nažalost hrvatska realnost...a znate onu, "ne valja se s rogatim bosti".
illegale
28.09.2006., 16:09
Eeee, autocenzura je nešto sasvim drugo!!! I to je posebna tema za razgovor, a odlična je. Znaš, kad godinama radiš u novinarstvu, ona nekadašnja vremena te malo stešu vremenom, a i ne da ti se dirat u "govno" jer zna se ona stara "što više čačkaš, to više smrdi". Pa nek i zasmrdi, rekli bi neki...ja ih pitam: za čije zdravlje i nerve i za koju plaću?
To je jedna strana priče. A oko toga da ja sa cenzurom nemam problema, doista je tako. Možda smo prekorektni, nikad nam nitko nije ozbiljno prijetio tužbom, pa smo možda preslobodni. Za sad je tako. I dobro je da je tako.;)
Kad covjek nauci ne cackat po govnima, onda ideja cenzure postaje nepotrebna. ;)
No, ovaj topic sam postavio radi razmatranja ideje slobodnog medija, odnosno preuzimanja izvedbe od prije navedene ekipe. Medija bez (auto)cenzure. Ali pitanje je postoje li uopce zainteresirani pojedinci? Cini mi se naime da drustveni status quo i zatomljenje osjecaja moci u borbi za cistu savjest, kod prosjecnog novinara cini ovu ideju neizvedivom, ako cemo njezino ostvarenje temeljiti iskljucivo na profesionalnim novinarima.
Al nije da nekog mogu kriviti zbog takve politicke stvarnosti. I nije najrazumnije gristi ruku koja te hrani. Samo, toliko je vec stvari pometeno ispod tepiha, da stjecem dojam kako bi se mogla dogoditi znatna promjena politicke stvarnosti zazivljavanjem ideje slobodnog novinara, kao nositelja drustvene promjene.
Cisto kad pricam sa bilo kime iz "krugova", toliko je prljavog rublja u opticaju,da se plasirani skandali u najmanju ruku mogu nazvati medijskom podvalom. A to nije mala stvar.
illegale
28.09.2006., 16:12
:cool: Bježite od politike jer od nje ni kruha ni zadovoljstva....samo stres, strah i nemogućnost ikakve promjene.
Nije to kukavički nego nažalost hrvatska realnost...a znate onu, "ne valja se s rogatim bosti".
Hehe. Ja sam ti osoba demokratskog opredjeljenja. Vjerujem u jednakost. Ne vjerujem u bijeg od ostvarenja osobnih potencijala, niti u prepustanje kormila onima koji nisu zasluzili moje povjerenje. To je vjerujem razumna postavka. Istina, mozda spadam u rijetke koji jos uvijek nisu ovisni o strukturi moci, pa si rado dajem za pravo boriti se za osobna uvjerenja. To je ako nista, onda bar lijep osjecaj
:cool:
Hehe. Ja sam ti osoba demokratskog opredjeljenja. Vjerujem u jednakost. Ne vjerujem u bijeg od ostvarenja osobnih potencijala, niti u prepustanje kormila onima koji nisu zasluzili moje povjerenje. To je vjerujem razumna postavka. Istina, mozda spadam u rijetke koji jos uvijek nisu ovisni o strukturi moci, pa si rado dajem za pravo boriti se za osobna uvjerenja. To je ako nista, onda bar lijep osjecaj
Ah, svi smo mi na početku karijere bili nadobudni i vjerovali smo u štošta. Nismo mi (ako spadam u te koji više nisu nadobudni) "ovisni o strukturi moći", već ponavljam: za čije zdravlje, nerve i za koju plaću??
Vidjet ćeš kad ti tvoji ideali, borba za jednakošću, pravdom, slobodom javnog govorenja i pisanja etc. budu išli na uštrb tvog zdravlja, borbe s vjetrenjačama, da na kraju shvatiš kako si samo ti u minusu (doslovno i figurativno), ostali su svi konformisti, a ništa se nije pomaklo na bolje.
Nije da te obeshrabrujem time, već ti govorim što te čeka. Daj Bože da je više ovakvih kao ti... ;)
Vera Pavladoljska
28.09.2006., 23:50
Ah, svi smo mi na početku karijere bili nadobudni i vjerovali smo u štošta. Nismo mi (ako spadam u te koji više nisu nadobudni) "ovisni o strukturi moći", već ponavljam: za čije zdravlje, nerve i za koju plaću??
Vidjet ćeš kad ti tvoji ideali, borba za jednakošću, pravdom, slobodom javnog govorenja i pisanja etc. budu išli na uštrb tvog zdravlja, borbe s vjetrenjačama, da na kraju shvatiš kako si samo ti u minusu (doslovno i figurativno), ostali su svi konformisti, a ništa se nije pomaklo na bolje.
Nije da te obeshrabrujem time, već ti govorim što te čeka. Daj Bože da je više ovakvih kao ti... ;)
Nemoj tako malodušno do đavola, pa nemaš 30 godina staža...ili imaš?:confused: :horor:
Na stranu šala, nije to baš tako, jer da jest Bebika, onda posao u medijima stvarno nema smisla, a kako onda prihvaćaš činjenicu da radiš nešto bez apsolutno ikakvoga smisla s takvim nihilizmom?
Možda je vrijeme za promjenu posla?;)
illegale
28.09.2006., 23:51
Ah, svi smo mi na početku karijere bili nadobudni i vjerovali smo u štošta.
Nismo mi (ako spadam u te koji više nisu nadobudni) "ovisni o strukturi moći", već ponavljam: za čije zdravlje, nerve i za koju plaću??
Znaci, frka je oko pritisaka koji slijede nakon objavljivanja nepodobnog clanka?Jer ne vidim bas da zdravlje ili nervi mogu biti ugrozeni prije samog cina. Nu, ako je tako, onda stvar lezi na prvoborcima.
Nekad sam bio puno bucniji. I ja sam se izmorio kroz vrijeme. Neko bi mogo rec da sam sazreo ili pak da sam posto papak. Ja samo mislim da sam naucio biti pazljiviji sa ulaganjem energije. A ideali ostaju tu negdje i u ovisnosti o osobi vise ili manje ceznu za vracanjem u zivot. Zajebani su ti ideali. Ne mozes s njima, ne mozes bez njih. Ideali su ko zene :cerek:
Nemoj tako malodušno do đavola, pa nemaš 30 godina staža...ili imaš?:confused: :horor:
Na stranu šala, nije to baš tako, jer da jest Bebika, onda posao u medijima stvarno nema smisla, a kako onda prihvaćaš činjenicu da radiš nešto bez apsolutno ikakvoga smisla s takvim nihilizmom?
Možda je vrijeme za promjenu posla?;)
Ma neee, ja samo malo provociram ALI - znaš da mi je malo dopizdilo. Nemam 30 godina staža:) , ali i ovo malo me dotuklo. Ma ne posao već okolnosti. Ne mogu sad duljit da ne udavim. Naravno da volim to što radim, ali kukam malo...moram, lakše mi je ;)
[QUOTE=illegale
Nekad sam bio puno bucniji. I ja sam se izmorio kroz vrijeme. Neko bi mogo rec da sam sazreo ili pak da sam posto papak. Ja samo mislim da sam naucio biti pazljiviji sa ulaganjem energije. [/QUOTE]
Now you talking:top:
Vera Pavladoljska
28.09.2006., 23:59
Ma neee, ja samo malo provociram ALI - znaš da mi je malo dopizdilo. Nemam 30 godina staža:) , ali i ovo malo me dotuklo. Ma ne posao već okolnosti. Ne mogu sad duljit da ne udavim. Naravno da volim to što radim, ali kukam malo...moram, lakše mi je ;)
Kužim sve.;)
Šalila sam se nisam ni mislila da imaš 30-ticu staža, hebemu...
Znaci, frka je oko pritisaka koji slijede nakon objavljivanja nepodobnog clanka?Jer ne vidim bas da zdravlje ili nervi mogu biti ugrozeni prije samog cina. Nu, ako je tako, onda stvar lezi na prvoborcima.
Ugroza nerva i zdravlja može biti i bez frke oko objavvljivanja i neobjavljivanja teksta. Nezainteresirane kolege, glupi i neinformirani vrli urednici koji ne kuže bit, crpljenje snage iz dana u dan dok ostali ispijaju kave...honorarčenje godinama, niski koeficijenti, mala plaća, djeca mala, starci zahtjevni, crko auto, ljubav pukla...trebam li dalje?
Vera Pavladoljska
29.09.2006., 00:15
Ugroza nerva i zdravlja može biti i bez frke oko objavvljivanja i neobjavljivanja teksta. Nezainteresirane kolege, glupi i neinformirani vrli urednici koji ne kuže bit, crpljenje snage iz dana u dan dok ostali ispijaju kave...
Ovaj dio sam prošla, odnosno prolazim unedogled...:zubo:
ALI.
ALI.
Onaj famozni osjećaj nakon dobro odrađene šihte vijesti, ekskluzive, kopanja po informacijama, ljudima, dobar teren, ugodan programski dan, votever...."Ko to more platit"?:D
Sjeti se toga.;)
Ovaj dio sam prošla, odnosno prolazim unedogled...:zubo:
ALI.
ALI.
Onaj famozni osjećaj nakon dobro odrađene šihte vijesti, ekskluzive, kopanja po informacijama, ljudima, dobar teren, ugodan programski dan, votever...."Ko to more platit"?:D
Sjeti se toga.;)
Ma znam. Zato i opstajem. Ali to je samo moje unutarnje zadovoljstvo. Ne padam više na tapšanje po ramenu. Boli me već.
"Ko to more platit?" More, more...glavni i odgovorni...
Ne da more. MORA.
Vera Pavladoljska
29.09.2006., 00:22
Ma znam. Zato i opstajem. Ali to je samo moje unutarnje zadovoljstvo. Ne padam više na tapšanje po ramenu. Boli me već.
Ne da more. MORA.
Znam...prije 10 godina radila bih i za klikere, a sada nema više klikeranja i promašaja roše...Ali to nije gubitak entuzijazma, to je, ipak bih rekla, sazrijevanje. Zvuči bolje od starenja. ;)
'Ajd noć vam.
Znam...prije 10 godina radila bih i za klikere, a sada nema više klikeranja i promašaja roše...Ali to nije gubitak entuzijazma, to je, ipak bih rekla, sazrijevanje. Zvuči bolje od starenja. ;)
'Ajd noć vam.
Noć. Dižem se u 6.:rolleyes:
Vera Pavladoljska
29.09.2006., 00:30
Noć. Dižem se u 6.:rolleyes:
Ja sam jutros u pet i 15.:zubo: jel ti sad lakše?;)
'ajd u krpe!
Do....čitanja.
Mr Smoogj
29.09.2006., 09:42
ponavljam: za čije zdravlje, nerve i za koju plaću??
Za svoju djecu. Da rastu i žive bar u mrvicu boljem svijetu jednog dana.
Xena2000
29.09.2006., 10:18
Nije to bas tako kako izgleda.
Nismo mi neki revolucionari, niti ce se zbog nas svijet promjeniti nabolje...
Sva sreća da ne pratim unutranju politiku jer bi svisnula....uzivam u neobaveznim temama kojima se bavim, u glazbenim emisijama koje uredjujem..bar znam da me nece sef nazvat i postavljat mi pitanja zasto ovo, zasto ono...
Ironicno, ali na mom poslu ja ispadam kontroverzna,,,svako malo sam kod glavnih sefova na razgovoru, uvjetuje( indirektno) mi se koga cu pozvati u emisiju, slusa se svaka moja rijec....a bezveze..
Kad sam digla glas, sef mi je pokazao vrata....i prosla bi ja kroz njih da mi ne treba lova, da nisam svoju dusu ostavila u toj redakciji proteklih osam godina i da mislim da ce mi negdje drugdje biti bolje. Svugdje je manje vise isto...cujem komentare svojih prijatelja koji rade po raznim redakcijama, televizijama, radijima...
Ali ne dam se do kraja....od deset gostiju mozes mi jednog ukinuti, ali neces sve...ili ja necu raditi emisiju. U medjuvremenu bavim se temama koje me opustaju i zabavljaju i koje bi bez obzira na posao pratila....pa nek mi netko kaze da posao ne moze biti uzivancija:D :D :D
Za svoju djecu. Da rastu i žive bar u mrvicu boljem svijetu jednog dana.
Ma mo'š mislit. Čime tebe hrane??;)
U medjuvremenu bavim se temama koje me opustaju i zabavljaju i koje bi bez obzira na posao pratila....pa nek mi netko kaze da posao ne moze biti uzivancija:D :D :D
;) i ja upravo to radim. Da nemam takvih emisija, popi..... bi! Znaš što mi se dogodilo nedavno? Razmatramo mi u redakciji kako ja imam puno posla, kako niš ne stignem, kako je to što ja radim stresno etc...iiiii, zaključak, tj. prijedlog mojih vrlih kolega bio je "Pa neka radi samo to, a ove druge emisije neka radi netko drugi. Pa moramo je rasteretiti."
Hej, can you believe it??!!!:rolleyes: :confused:
Mr Smoogj
29.09.2006., 12:10
Ma mo'š mislit. Čime tebe hrane??;)
Da.
Vera Pavladoljska
29.09.2006., 13:28
niti ce se zbog nas svijet promjeniti nabolje...
Je, Xena, istina, no i nije.
Ja mislim da se nitko od nas baš ne osjeća kao CHEGEVARA :D, no svoj doprinos raskrinkavanju donosimo itekako.
Ako ja konstantno danima uređujuć' emisiju ili vijesti ponovim da je u aferi Brodosplit maznuta lova od ne 6 VEĆ 10 milijuna dolara, onda to ode do nekih ušiju, te uši slušaju iz dana u dan, prate ovaj ili onaj medij, razmišljaju - i recimo zaključuju. Recimo. Nadam se. :D
I njihov glasački listić (ma barem njih 10 posto) drugi će put biti drugačije zaokružen. Ili će ako sam ja iskopala tu informciju, deset novih kolega iz drugih, tiskanih medija - zagrist u nju i razradit ju do kraja, razumiješ?
I obrnuto, ja ću zagristi u neku koju je plasirao neki drugi kolega.
No, ja (mi) ih "pumpamo" informacijama, to nam je posao - ulijevamo te informacije mi, a ne teta Stana iz zaseoka Dugići jebemu.:D
Dakle, taj posao nije posao neurokirurga, slažemo se;), no sve je samo ne banalan, a to shvatiš kada, nakon 12 godina staža, ipak vidiš da utječeš, a nisi ni svjestan na prvu da utječeš.
Vera Pavladoljska
29.09.2006., 14:04
Hvala Nato. Mnogo mi pomazes :)
A da te pitam, cisto iz iskustva. Koliko ima pojedinaca u tvojoj struci koji iz nekog razloga nemaju straha od objavljivanja informacija za koje nema mjesta u novinama zbog njihove nepodobnosti?
Ako mozes, kreni od sebe. Pa na dalje. Naime, nekad davno jedna ekipa je htjela iskoristiti slobodan medij, Internet u svrhu djira "sto se stvarno dogadaj u zemlji", ali projekt je stao. Jel mozda zato sto nije bilo dovoljno informatora, istrazitelja i ostalih likova koji bi mogli ispuniti rubrike takvm sadzajom?
Sorry ovo nisam ni vidjela, nisam pratila dugo, pa ispadam prasica koja ne dogovara.:zubo:
Koliko ih ima - iskreno - niti jedan. Mislim. No u "osjetljivim" slučajevima se nađe "kompromisno rješenje", a to je već stvar vještine i strasti samoga novinara.
Ja to zovem "švercanje" prave istine.
Eksplicitno ne diram u onoga u kojeg ne smijem dirati (kao:E ) - no inzistiram na objavi izjave druge strane - kojoj redovito dajem malo više prostora, a kada se (ta strana) zapriča i šef me napadne - ja se pozivam na to da ljudi nisu glupi i da mi ljudima moramo dati osjećaj da jednako zastupamo obje strane. Ono, kao, mislim na dobrobit kuće. Kredibilitet koji uživa i te spike.
I na kraju ja isfuram obje strane. I svi sretni. Ali, ponavljam to sve zavisi o tom, samom novinaru - hoće li, može li, a na kraju - koliko mu šef vjeruje.
Ovaj posljednji dio tvoga posta s ekipom, kažeš, koja bi govorila jednu jedinu i neoborivu istinu (ako takva postoji) - razlozi neokupljanja oko takvoga projekta - često su vrlo životni. A to je LOVA.
Ako nosim glavu na panju skroz, 24 h, onda ima da me PLATIŠ. I radit ću ti famozne stvari. PUNO DA ME PLATIŠ.:zubo:
Tako da taj posljednji dio mislim da ima veze s nečim, naizgled, vrlo prozaičnim - a to je egzistencija.;)
A svi bi velike istine i priče, ali ne bi baš puno platili. Ono, solidno, ali ne baš puno. To je (za sada) Hrvatska.
Xena2000
29.09.2006., 16:41
Nat, nisam mislila na uskracivanje informacija, to je normalno da ces objaviti u vijestima...nego na primjere kada pozoves nekog ministra u emisiju pa ti sad netko govori sto ces ga pitati i gdje ces ga bosti...
ili kad otvoris referendum u vezi gorucih pitanja u ovoj zemlji, pa ljudi krenu pljuvat, a ti ispadnes kriv jer si ih na to navukao(kao da si ti problem napravio)...ma mislim, sto da ti govorim, valjda i sama znas.
Meni je zlo od nepotizma, od nesposobnih ljudi, od ljudi koji su dobili neko mjesto po direktivi onog iznad, od svega toga...
do tada dajte ljudima kruha i igara:)
zasto bi zabava bila jeftina...svi ce sjetiti priloga gdje je racan dobro izmiksan i kad baba s placa prica sto bi promjenila u radu sabora...a kad cuju da je netko pokrao lovu, same old same...:rolleyes:
illegale
30.09.2006., 18:14
Ugroza nerva i zdravlja može biti i bez frke oko objavvljivanja i neobjavljivanja teksta. Nezainteresirane kolege, glupi i neinformirani vrli urednici koji ne kuže bit, crpljenje snage iz dana u dan dok ostali ispijaju kave...honorarčenje godinama, niski koeficijenti, mala plaća, djeca mala, starci zahtjevni, crko auto, ljubav pukla...trebam li dalje?
Ovo je vec pitanje imas li ili nemas istraziteljskog zara. A kad smo vec kod toga, postoji li uopce istraziteljsko novinarstvo u Hrvatskoj, ili je novinrastvo svedeno samo na javnu ispostavu politicko-gospodarskih krugova?
illegale
30.09.2006., 18:21
Ne da more. MORA.
Ako tako rezoniras, onda si placenik koji radi za placu, a ne za neke neopipljive pizdarije. I to je OK.
illegale
01.10.2006., 01:04
Je, Xena, istina, no i nije.
Ja mislim da se nitko od nas baš ne osjeća kao CHEGEVARA :D, no svoj doprinos raskrinkavanju donosimo itekako.
Ako ja konstantno danima uređujuć' emisiju ili vijesti ponovim da je u aferi Brodosplit maznuta lova od ne 6 VEĆ 10 milijuna dolara, onda to ode do nekih ušiju, te uši slušaju iz dana u dan, prate ovaj ili onaj medij, razmišljaju - i recimo zaključuju. Recimo. Nadam se. :D
Zajebana je ova stvar. Pretpostavljam da vas zapravo nitko ne uci kako prepoznati relevantnost informacije, niti kako je kvalitetno plasirati na politicki nivo. A stvar je cijela znanost.
Jer sve mi se cini kako vama umjesto razlucivanja znacajnosti informacije, cijela uredjivacka politika vise manje forsira surogate u obliku senzacionalizma i nevjerodstojne povrsnosti. Ili sam u krivu po tome pitanju?
I njihov glasački listić (ma barem njih 10 posto) drugi će put biti drugačije zaokružen. Ili će ako sam ja iskopala tu informciju, deset novih kolega iz drugih, tiskanih medija - zagrist u nju i razradit ju do kraja, razumiješ?
I obrnuto, ja ću zagristi u neku koju je plasirao neki drugi kolega.
No, ja (mi) ih "pumpamo" informacijama, to nam je posao - ulijevamo te informacije mi, a ne teta Stana iz zaseoka Dugići jebemu.:D
;)
Dakle, taj posao nije posao neurokirurga, slažemo se;), no sve je samo
ne banalan, a to shvatiš kada, nakon 12 godina staža, ipak vidiš da utječeš, a nisi ni svjestan na prvu da utječeš.
Novinar je definitivno nuzna karika demokracije. Ako je novinar pao, pada i cijeli sistem.
Ovo je vec pitanje imas li ili nemas istraziteljskog zara. A kad smo vec kod toga, postoji li uopce istraziteljsko novinarstvo u Hrvatskoj, ili je novinrastvo svedeno samo na javnu ispostavu politicko-gospodarskih krugova?
sta mislis?
illegale
01.10.2006., 01:08
Sorry ovo nisam ni vidjela, nisam pratila dugo, pa ispadam prasica koja ne dogovara.:zubo:
Koliko ih ima - iskreno - niti jedan. Mislim. No u "osjetljivim" slučajevima se nađe "kompromisno rješenje", a to je već stvar vještine i strasti samoga novinara.
Ja to zovem "švercanje" prave istine.
Eksplicitno ne diram u onoga u kojeg ne smijem dirati (kao:E ) - no inzistiram na objavi izjave druge strane - kojoj redovito dajem malo više prostora, a kada se (ta strana) zapriča i šef me napadne - ja se pozivam na to da ljudi nisu glupi i da mi ljudima moramo dati osjećaj da jednako zastupamo obje strane. Ono, kao, mislim na dobrobit kuće. Kredibilitet koji uživa i te spike.
I na kraju ja isfuram obje strane. I svi sretni. Ali, ponavljam to sve zavisi o tom, samom novinaru - hoće li, može li, a na kraju - koliko mu šef vjeruje.
Ovaj posljednji dio tvoga posta s ekipom, kažeš, koja bi govorila jednu jedinu i neoborivu istinu (ako takva postoji) - razlozi neokupljanja oko takvoga projekta - često su vrlo životni. A to je LOVA.
Ako nosim glavu na panju skroz, 24 h, onda ima da me PLATIŠ. I radit ću ti famozne stvari. PUNO DA ME PLATIŠ.:zubo:
Tako da taj posljednji dio mislim da ima veze s nečim, naizgled, vrlo prozaičnim - a to je egzistencija.;)
A svi bi velike istine i priče, ali ne bi baš puno platili. Ono, solidno, ali ne baš puno. To je (za sada) Hrvatska.
Ima smisla to sto govoris. Na zalost, presjek nasih prica u ovome trenutku je samo u cistoj savjesti. A to i nije pretjeran presjek s obzirom na okolnosti :D
illegale
01.10.2006., 01:11
sta mislis?
Vec sam naucio da nije dobro misliti unaprijed :D
bez brige, uvijek ce bit nekog da napise preopak clanak i nekoga da ga objavi :D :mig:
zapravo, takve clanke moze napisati bilo tko, i to i je garancija da ce biti napisani i objavljeni.
Ne treba generalizirati, ali smatram da je istraživačkog novinarstva sve manje. Mislim da to nema veze sa cenzurom, već sa činjenicom da su iskusni novinari već umorni i ne da im se (samo tu i tamo raspale nešto tek toliko da opravdaju plaću), a mladi i nadobudni novinarčići žele i hoće, ali ne znaju. (to ti je odgovor na pitanje ima li netko istražiteljski dar). Nisu djeca kriva za to što ne znaju, već stariji kolege kojima se više ne da raditi na mentorstvu. S druge strane, treba nekoliko godina za ufuravanje u temu i pronalasku informatora, a tu su mlađi u startu zakinuti.
S druge strane, puno je jednostavnije obilaziti pressice i izvještavati, nego danima čačkati po nekoj temi, pa i novinari sami idu linijom manjeg otpora (čast izuzecima, of kors);)
Ako tako rezoniras, onda si placenik koji radi za placu, a ne za neke neopipljive pizdarije. I to je OK.
Naravno da radim za plaću...pa ne radim za čavle valjda?! Neopipljivu pizdariju ne mogu staviti u frižider, a niti u padelu. Ne čudim ti se, jer sam i ja nekad bila nadobudna i radila za honorar s kojim sam mogla dupe obrisat. Zato sam i honorarčila 10 godina, jer nisam imala vremena razmišljati o svom prosperitetu unutar firme, nego samo o novinarstvu.
Sad su stvari malo drugačije...i dalje savjesno obavljam svoj posao, ALI...borim se za to da me se i plati. E, da dragi moj. Nitko se neće brinuti za tebe, već će te iskorištavati do granica izdržljivosti. To podnosiš jedno vrijeme, pa pukneš.
ne vidim zasto covjek ne bi istovremeno radio i za opcu drustvenu korist i za sebe.
i te kako je moguce pisati istinu i posteno zivjeti od toga.
bez brige, uvijek ce bit nekog da napise preopak clanak i nekoga da ga objavi :D :mig:
zapravo, takve clanke moze napisati bilo tko, i to i je garancija da ce biti napisani i objavljeni.
Preopake članke ne može i ne zna napisati bilo tko. Na žalost, mnogi misle da mogu, pa pišu gluposti, a još veće budale ih objavljuju.
Preopake članke ne može i ne zna napisati bilo tko. Na žalost, mnogi misle da mogu, pa pišu gluposti, a još veće budale ih objavljuju.
ne slazem se.
illegale govori o razotkrivanju afera, primjerice.
problem je s aferama sto ih cesto lansiraju odredjene politicke grupacije da sjebu drugu grupaciju.
novinar je tu cesto nazalost samo orudje u tudjim rukama.
postoje naravno i pravi istrazivacki novinari koji imaju znanje, iskustvo, mrezu izvora i sigurnost da ce im urednik objaviti ono sto otkriju.
ali mislim da danas svaki prosjecan hrvat ima dovoljno znanja, muda i mogucnosti napisati prejeben clanak o necemu sto ga muci u vlastitoj okolici.
da nije tako, ne bismo mogli reci da zivimo u demokratskoj i slobodnoj zemlji.
ali mislim da danas svaki prosjecan hrvat ima dovoljno znanja, muda i mogucnosti napisati prejeben clanak o necemu sto ga muci u vlastitoj okolici.
da nije tako, ne bismo mogli reci da zivimo u demokratskoj i slobodnoj zemlji.
Ma može prosječan Hrvat dupe obrisat s tim svojim člankom ako ga nema gdje objavit! Ako dođe do novinara i razloži mu svoju priču, onda je to drugi par rukava, no, iz osobnog iskustva znam da mi upravo takvi mudonje idu najviše na nerve jer misle da imaju priču, a imaju kitu. Treba NOVINARSKOG, a ne laičkog iskustva da se procijeni što je dobra priča, a što nije.
Bit demokracije i slobode medija NIJE u tome da se objavljuje sve i svašta...to valjda znaš;)
Vera Pavladoljska
01.10.2006., 20:59
Zato sam i honorarčila 10 godina
Đizzzz. Hebeno.
Ma može prosječan Hrvat dupe obrisat s tim svojim člankom ako ga nema gdje objavit! Ako dođe do novinara i razloži mu svoju priču, onda je to drugi par rukava, no, iz osobnog iskustva znam da mi upravo takvi mudonje idu najviše na nerve jer misle da imaju priču, a imaju kitu. Treba NOVINARSKOG, a ne laičkog iskustva da se procijeni što je dobra priča, a što nije.
Bit demokracije i slobode medija NIJE u tome da se objavljuje sve i svašta...to valjda znaš;)
isto tako znam da danas u novinarstvu postoji negativna selekcija i da zaista pise bas tko hoce.
a znam i puno sasvim obicnih ljudi koji znaju puno bolje artikulirati drustvene probleme od kvazinovinara.
ja samo kazem da je nemoguce da se o pravim problemima apsolutno suti, i u najcrnjoj noci. uvijek ce se iz mase izdici neki glas, koji ce svjedociti istinu.
Vera Pavladoljska
01.10.2006., 21:01
problem je s aferama sto ih cesto lansiraju odredjene politicke grupacije da sjebu drugu grupaciju.
novinar je tu cesto nazalost samo orudje u tudjim rukama.ali mislim da danas svaki prosjecan hrvat ima dovoljno znanja, muda i mogucnosti napisati prejeben clanak o necemu sto ga muci u vlastitoj okolici.
Bogme, ima neke perverzne istine u ovome...
ne vidim zasto covjek ne bi istovremeno radio i za opcu drustvenu korist i za sebe.
i te kako je moguce pisati istinu i posteno zivjeti od toga.
Pa to i radim??!!
isto tako znam da danas u novinarstvu postoji negativna selekcija i da zaista pise bas tko hoce.
a znam i puno sasvim obicnih ljudi koji znaju puno bolje artikulirati drustvene probleme od kvazinovinara.
ja samo kazem da je nemoguce da se o pravim problemima apsolutno suti, i u najcrnjoj noci. uvijek ce se iz mase izdici neki glas, koji ce svjedociti istinu.
VOX POPULI:top:
zato ga i imamo...
Xena2000
03.10.2006., 10:45
Sve sto pisete stoji.....ne znam koliko je tu novinara, ali teza "da se moze pisati istina i posteno zivjeti od nje",je genijalna, ali ne uvijek realna. To mogu znati samo oni koji se bave ovim poslom.
Lijepo je imati takvu ideologiju, ali u praksi to cesto izgleda potpuno drugacije.
Na srecu puno toga izadje na vidjelo, ali se nista time ne postigne...no postoje price koje su dan danas duboko zakopane ispod tepiha, pa ako ti se da stavljati glavu pod panj ili riskirati svoju karijeru i opstanak, slobodno objavi. Malo će se njih odluciti za to i ja im ne zamjeram, nismo mi neki kapitalci, a sredstva za zivot su nuzda, a ne luksuz.
Sto se dogodilo Ladisicu? Preselili ga u poljoprivredni program....
Mnoge price su objavljene u novinama, ali nista poslije toga nije rijeseno...koliko god novinari pisu nitko ne zavrsava u zatvoru, nitko ne odgovara pred javnosti za svoje postupke, policija koja je toliko puta prozivana i dalje cese jaja, obiteljska nasilja ne prestaju ma koliko novinari vrsili pritisak na sudstvo.....itd.
svi se sokiramo kad procitamo neki clanak o zlostavljanju, pljacki, financijskoj malverzaciji...i sutradan procitamo neki novi i zaboravimo na onaj od jucer. Cemu to onda? Naravno da se o tome MORA pisati, ali padne ti volja kad vidis da sve stoji na svom mjestu kao i prije deset godina.
Pojavila se nova figura na hravtskoj politickoj sceni pretprosle godine, Miksic, i sto se dogodilo? Novinari su ga pokopali...ni dan danas ne znamo zasto je covjek uopce kriv. Ma znamo, kandidirao se pored postojecih velikih faca i spusio...ne kazem ja da je on andjelak, ali je bar ponudio nesto novo ljudima koji predugo gledaju jedna te ista lica.
A naslovi " homoseksualci na hvaru" i slično, mislim da ne pripadaju naslovnim stranama nekad uglednih dnevnih novina...koga to zanima i zasto se to objavljuje javno??
Zar vijest da je severina imala premijeru svoje monoloske predstave treba biti u dnevniku???
Čini se kako novinarstvo ovih dana sve više i više ide u nekom čudnom smjeru, a to uopce nije njegova bit. Svaka cast izuzecima.
E, i onda kad ja postavim pitanje je li radio, primjerice, za zabavu ili informaciju, svi se raspisahu o tome kako je radio još uvijek relevantan medij za vijesti, aktualnosti...činjenica JE da svi mediji pribjegavaju žutilu, senzacionalizmu, šundu i zabavnjačkim temama, samo je pitanje je li to zahtjev tržišta, marketinga i sl. ili novinari sami idu linijom manjeg otpora (jer su shvatili da ionako nekih pretjeranih efekata od istraživačkog novinarstva i nema).
Cijeni li se novinarstvo danas uopće i je li uloga novinara u tome da preuzima posao i policije i sudstva i svih onih koji češu onu stvar?
Vera Pavladoljska
03.10.2006., 14:12
Želim ubiti šefa.....
Zaboravila sam - dobar Vam dan :visi:
Oh, kako ga silno želim ubiti...ili zatući bejzbol palicom tek nekoliko puta ovlaš....i jednu kolegicu s njim skupa....
jesam vam rekla dobar dan? jesam, dobro je...
Ma dobar dan Nato!! Vidim, dobro si mi...:rofl:
illegale
04.10.2006., 00:33
Ne treba generalizirati, ali smatram da je istraživačkog novinarstva sve manje. Mislim da to nema veze sa cenzurom, već sa činjenicom da su iskusni novinari već umorni i ne da im se (samo tu i tamo raspale nešto tek toliko da opravdaju plaću), a mladi i nadobudni novinarčići žele i hoće, ali ne znaju. (to ti je odgovor na pitanje ima li netko istražiteljski dar). Nisu djeca kriva za to što ne znaju, već stariji kolege kojima se više ne da raditi na mentorstvu. S druge strane, treba nekoliko godina za ufuravanje u temu i pronalasku informatora, a tu su mlađi u startu zakinuti.
S druge strane, puno je jednostavnije obilaziti pressice i izvještavati, nego danima čačkati po nekoj temi, pa i novinari sami idu linijom manjeg otpora (čast izuzecima, of kors);)
OK. Negativna selekcija je ocita. No, sto se moze uciniti da se ovo promijeni? Imam osjecaj kako je jedna kvalitetna indoktrinacija novinara ufurala kako nije moguce biti komercijalno isplativ, te istovremeno biti i novinar. Jeli tome uistinu tako? Cinjenica je naime da Hrvatskoj ne postoji kvalitetan i neovisan politicki tjednik. I da je toga sve vise ekipe svjesno, ekipe koja bi mogla prevaliti zlatnu granicu od 10 000. Evo cisto za primjer, internet populacija koju predstavlja i do 50% pucanstva lako moze primjetiti jaz izmedju sadrzaja na forumima i sadrzaja na TVu. Cini mi se da je danas moguce isfurati neovisan politicki tjednik i osigurati egzistencijalne zahtjeve svojih nositelja. Mislis li da bi ovaj cin mogao okrenuti ovaj dekadentni proces u jednom drugom smjeru?
Isto tako cu te rado pitati, s obzirom da spominjes kako istrazivacko novinarstvo bez obzira na svoju rijetkost jos uvijek postoji, koji su to konkretni novinari za koje se moze bez previse razmisljanja reci da spadaju u taj probrani krug? Uspjeli smo primjetiti naime da upucena ekipa jednoglasno Latina ne smatra nekom facom, nadam se da upucena ekipa moze uputiti i pozitivnu kritiku jednako tako slozno. Moze li, Bebika?
OK. Negativna selekcija je ocita. No, sto se moze uciniti da se ovo promijeni? Imam osjecaj kako je jedna kvalitetna indoktrinacija novinara ufurala kako nije moguce biti komercijalno isplativ, te istovremeno biti i novinar. Jeli tome uistinu tako? Cinjenica je naime da Hrvatskoj ne postoji kvalitetan i neovisan politicki tjednik. I da je toga sve vise ekipe svjesno, ekipe koja bi mogla prevaliti zlatnu granicu od 10 000. Evo cisto za primjer, internet populacija koju predstavlja i do 50% pucanstva lako moze primjetiti jaz izmedju sadrzaja na forumima i sadrzaja na TVu. Cini mi se da je danas moguce isfurati neovisan politicki tjednik i osigurati egzistencijalne zahtjeve svojih nositelja. Mislis li da bi ovaj cin mogao okrenuti ovaj dekadentni proces u jednom drugom smjeru?
Pitanje političkih tjednika je stvar vlasničke strukture koja je dobro poznata i nije skrivena. Prema tome, pitanje neovisnosti uopće nije potrebno postavljati. Novinari u tim tjednicima znaju za koga rade, ali se načelno i slažu s ideologijom vlasnika, pa utoliko nemoju problem s pisanjem. Glupo, ali istinito.Je li moguće pokrenuti neovisni politički tjednik? Je, ako vlasnik postane netko tko je godinama profesionalno radio u novinarstvu, a slučajno je dobio na lotu (znači, gotovo nemoguće).
Isto tako cu te rado pitati, s obzirom da spominjes kako istrazivacko novinarstvo bez obzira na svoju rijetkost jos uvijek postoji, koji su to konkretni novinari za koje se moze bez previse razmisljanja reci da spadaju u taj probrani krug? Uspjeli smo primjetiti naime da upucena ekipa jednoglasno Latina ne smatra nekom facom, nadam se da upucena ekipa moze uputiti i pozitivnu kritiku jednako tako slozno. Moze li, Bebika?
Ako gledaš samo HTV, onda Latin spada među odabrane, samo iskreno rečeno, meni osobno Latin nije baš omiljen (o tom po tom ako te bude više zanimalo). Smatram da novinara istraživača ima više u pisanim, dnevnim novinama koji uglavnom drmaju lokalno, a treba pohvaliti kolumniste koji drmaju globalno.
mirrorball
04.10.2006., 11:41
novinar je tu cesto nazalost samo orudje u tudjim rukama.
..po meni je BAŠ TO najveći problem + abnormalna doza žutila. Nazove, ne znam - bezveze govorim, Ivić Pašalić Peru Perića iz Nacionala i veli mu da ima nešto o Ivi Nekome (recimo čovjek kupio dionice koje onda koštale 100 kn komad, a danas te iste dionice vrijede 1000 kuna komad) i ovaj se odmah raspiše kako se današnji premijer poslužio inside informacijama kao premijer i zaradio 900 000 kuna. Normalno, nitko neobraća pozornost da je ovaj te dionice kupio pred deset godina i da tada nije bio premijer. Glavno da se napiše SKANDALOZNO!!!
Ja sad karikiram pomalo, ali takvih stvari susrećemo, pa skoro pa svakodnevno po novinama. Jebate, koliko sm članaka pročitao kao tešku ekskluzivu i skandal, a kad bolje iščitaš članak vidiš da u cijelim transakcijama i pizdaarijama koje su se kaktiga desile u navedenim opisanim radnjama nema ama baš ništa čudno ili kriminalno. Istina je da treba skinuti kapu novinaru koji je skužio da je tu sve regularno, ali je članak tako napisan da si prosječan čitatelj vulgaris predstavi kako je sve velika zavjera - a takve je stvari Hrvatima, kojima je sve zavjera (obratite samo pozornost na situacije kad na kladionicama klub na koji se xy kladio izgubi utakmicu i zajebe ga za 500 kuna - odamh je namješteno, a to kaj se ovaj okladio na pobjedu trećeligaša protiv Reala nema veze) - najlakše uvaliti...
Ako gledaš samo HTV, onda Latin spada među odabrane, samo iskreno rečeno, meni osobno Latin nije baš omiljen (o tom po tom ako te bude više zanimalo). Smatram da novinara istraživača ima više u pisanim, dnevnim novinama koji uglavnom drmaju lokalno, a treba pohvaliti kolumniste koji drmaju globalno.
Latin istraživački novinar? Halo!? Pobrkani lončići? A kažeš da desetak godina radiš u novinarstvu i onda to tako odvališ... Strava. Bez ljutnje, ali mislim da je Latin tipičan primjer površnosti elektronskih medija.
Plus, netko je tu spominjao LAdišića pitajući se zašto je on škartan. S razlogom. Ne možeš biti glasnogovornik jedne stranke i onda se vratiti na telku promovirajući nezavisno novinarstvo. Nije etično i profesionalno
Xena2000
04.10.2006., 16:15
Dok je Ladišić bio glasnogovornik nije radio kao novinar na HRT-u....ne vidim zašto on ne bi mogao promjeniti posao na par godina pa se vratiti novinarstvu.
I zašto bi on odmah morao biti "pristran" novinar zbog toga?!
A to što Latina smatrate škartom isto tako ne znači da on nije dobar novinar. Budite realni pa navedite onda te njegove propuste...subjektivni dojmovi se ne racunaju.
Vera Pavladoljska
04.10.2006., 21:48
Dok je Ladišić bio glasnogovornik nije radio kao novinar na HRT-u....ne vidim zašto on ne bi mogao promjeniti posao na par godina pa se vratiti novinarstvu.
I zašto bi on odmah morao biti "pristran" novinar zbog toga?!
A hebemu Xena, zato jer JEST pristran, da nije - ne bi imao nikakvu potrebu opredjeljivati se za bilo koju stranu, tj. tražiti posao baš megafona lijeve opcije
....mislim, jbg. - nismo mala djeca....
A hebemu Xena, zato jer JEST pristran, da nije - ne bi imao nikakvu potrebu opredjeljivati se za bilo koju stranu, tj. tražiti posao baš megafona lijeve opcije
....mislim, jbg. - nismo mala djeca....
He he
cico mico
znam te ja
a oprostila bi mu da je koketir'o s desnom, ha? ;) :zubo:
Xena2000
05.10.2006., 11:33
Ma to su gluposti.
osobno nikad u njegovom izvještavanju vidjela nikakvu prostranost...a glupo ga je ovako etiketirat samo zato kaj je nekad bio glasnogovornik neke stranke.
Pa to je samo posao kao i svaki drugi, govoris ono sto ti u firmi kazu i to je to....ocigledno mu nije previse odgovaralo pa se povukao iz toga. Uostalom ne moras biti pripadnikom neke stranke da bi bio njezin glasnogovornik(ne moras se ni slagati s programom nego raditi svoj posao).
a i u to vrijeme ta je stranka bila glavna opozicija pa je mozda zelio time nesto promjeniti...a Forum 21 i nezavisno novinarstvo? On je bio jedan od glavnih aktera.
Odmaknimo se malo od predrasuda i recimo konkretno njegove propuste...Ladišić je zaista uvijek bio korektan novinar.
Mislim da nisi u pravu... Jedno je forum 21, kvazi tvorevina koja se borila za slobodu izražavanja i blabla, al drugo je biti glasnogovornik neke stranke, bilo sad lijeve bilo desne, svejedno.
A propust Ladišićev: evo jedan, izvještavanje "s terena" o iračkom ratu s terase hotela namjenjenog samo zapadnoj klijenteli u Amanu. Dođavola, to je kao da je sad o neredima u MAđarskoj izvještavao s terase Regenta.
Latin istraživački novinar? Halo!? Pobrkani lončići? A kažeš da desetak godina radiš u novinarstvu i onda to tako odvališ... Strava. Bez ljutnje, ali mislim da je Latin tipičan primjer površnosti elektronskih medija.
Plus, netko je tu spominjao LAdišića pitajući se zašto je on škartan. S razlogom. Ne možeš biti glasnogovornik jedne stranke i onda se vratiti na telku promovirajući nezavisno novinarstvo. Nije etično i profesionalno
Mislim da si ti pobrkao lončiće...Znaš li čitat? Onda pročitaj DOBRO što sam napisala. Da se ne mučiš: Latin mi NIJE omiljen, ali o tom po tom, ako te budu zanimali detalji.
Btw, radim malo dulje u novinarstvu...
Xena2000
05.10.2006., 13:12
Mislim da nisi u pravu... Jedno je forum 21, kvazi tvorevina koja se borila za slobodu izražavanja i blabla, al drugo je biti glasnogovornik neke stranke, bilo sad lijeve bilo desne, svejedno.
A propust Ladišićev: evo jedan, izvještavanje "s terena" o iračkom ratu s terase hotela namjenjenog samo zapadnoj klijenteli u Amanu. Dođavola, to je kao da je sad o neredima u MAđarskoj izvještavao s terase Regenta.
Zamiel, kaj ti misliš da su svi bili na prvoj crti, a on jedini u hotelu? Pa javljao se od tamo gdje su mu rekli i gdje je bilo predviđeno.
Uostalom, snimke s terena se rade posebno jer ih odvezu na tjedan dana i onda zive prakticki s vojskom i snimaju sve sto se dogadja u stozeru i oko njega.
A ti ocigledno nisi gledao njegova javljanja s terena, pa ne znas. A to sto ga je Fox uzeo za sebe isto valjda nesto znaci.
A to što Latina smatrate škartom isto tako ne znači da on nije dobar novinar. Budite realni pa navedite onda te njegove propuste...subjektivni dojmovi se ne racunaju.
Eh, kad vam se mora crtat...(sorry Xena, ovo se ne odnosi na tebe).
Objektivno, mislim da je Latin precijenjen novinar-voditelj, ali na žalost, odskače o odnosu na ostale, SAMO PO TOME što zna ubosti temu (ako mu je ne ubodu neki drugi, ne ulazim u to).
Mislim da njegov odabir gostiju za emisiju ne valja. To može opravdati jedino ako mu neki gosti otkažu (je li tako ili nije ne znam, jer o tomu nikada ne govori).
Drugo-emisija SE SNIMA, pa je stupidno na kraju puštati u eter komentare gledatelja koje gosti, actually, ne čuju već poziraju bez veze.
Treće- njegova elokvencija ne ravna nuli, a glas mu trokira
Četvrto-nije sposoban voditi raspravu bez gledanja u sinopsis
i peto i zadnje - previše je na egotripu, hebemu!
Xena2000
05.10.2006., 13:23
Znate zapravo sto me smeta? Nije da sma ja fan Tihomira Ladisica, ali me smeta kad ljudi na subjektivnim dojmovima ili nakon odgledanog jednog priloga donose sudove o ljudima o kojima nemaju pojma. Ne samo o novinarima nego i o pjevacima, glumcima i ostalo...
Ne volim kad ljudi nemaju dovoljno zrelog uma procijeniti objektivno neke stvari i realno i razumno pristupiti nekoj temi.
I Mirjana Hrga je kvalitetna novinarka, samo sto to nitko ne vidi jer se svi sjecaju dana kad je radila na HRT-u za vrijeme Tuđmanove vladavine pa je bila u njegovoj milosti.
Ali danas je ona stasala u jednu kvalitetnu novinarku i ja da sam urednica, nju bih htjela imati u svom timu.
Pa i Denis Latin....kakve su to gluposti da on samo cita pitanja....Pa on tu emisiju radi vec dva desetljeca, hvala Bogu da ima suradnike koji mu pripremaju priloge( pa kaj ga treba na kriz zbog toga?). Svaki jaci urednik ima svoj tim i to je normalno, isto kao sto je normalno da sa 45 godina neces ici snimati ankete jer ce to napraviti netko tko je tek poceo raditi.
ne znam sto se to ocekuje od njega u emisiji .... naravno da svaka emisija nije jednako dobra i zanimljiva i da ponekad neki gosti ne zele ni sudjelovati u njoj jer imaju putra na glavi, ali to nije njegova greska.
On ih lijepo sve pozove pa se vi objasnite...
Nisam ni njegov fan, ali ne mogu reci da je Latin los novinar.
Xena2000
05.10.2006., 13:30
Eh, kad vam se mora crtat...(sorry Xena, ovo se ne odnosi na tebe).
Objektivno, mislim da je Latin precijenjen novinar-voditelj, ali na žalost, odskače o odnosu na ostale, SAMO PO TOME što zna ubosti temu (ako mu je ne ubodu neki drugi, ne ulazim u to).
Mislim da njegov odabir gostiju za emisiju ne valja. To može opravdati jedino ako mu neki gosti otkažu (je li tako ili nije ne znam, jer o tomu nikada ne govori).
Drugo-emisija SE SNIMA, pa je stupidno na kraju puštati u eter komentare gledatelja koje gosti, actually, ne čuju već poziraju bez veze.
Treće- njegova elokvencija ne ravna nuli, a glas mu trokira
Četvrto-nije sposoban voditi raspravu bez gledanja u sinopsis
i peto i zadnje - previše je na egotripu, hebemu!
bebi, tesko je voditi emisiju dva sata bez da pogledas u sinopsis i ne vidim zasto je to sporno, ako on zna o cemu govori. A ja ga nisam ulovila da se zbunio ne znajuci sto pitati...
I ja u svojoj emisiji imam sinopsis i ne sramim se toga, pa sama sam si ga i pripremila jer nisam kompjutor koji pamti sve podatke koji trebaju biti izneseni u dva sata programa.
To sto se emisija snima nema veze s njegovom kvalitetom ili nekvalitetom kao novinara....a to je televizija i tako se stvari rade. Zeljeli su komentare gledatelja tako da i oni dobiju pravo nesto reci, a emisija se snima(iz razno raznih prakticnih razloga koji su sasvim opravdani jer ne mogu sve emisije na telki ici uzivo), pa su napravili ovo. Jest glupkavo za goste koji sjede i sute, ali bar se glas naroda cuje.
A da je an egotripu, jest...al jedini je imao muda reci neke stvari javno sto se tice vodstva HRT-a. Budimo iskreni, nitko se ne bi uvlacio u takvo nesto, radiej bi sutio i radio...lakse je.
A ni Latinu nije puno pomoglo nego ga je jos vise diskreditiralo.
A da je an egotripu, jest...al jedini je imao muda reci neke stvari javno sto se tice vodstva HRT-a. Budimo iskreni, nitko se ne bi uvlacio u takvo nesto, radiej bi sutio i radio...lakse je.
A ni Latinu nije puno pomoglo nego ga je jos vise diskreditiralo.
Nije on imao muda javno progovoriti o svojoj firmi, već je toliki egocentrik da je znao kako će mu to u krajnjem slučaju ići u korist (što se na kraju i ispostavilo). Latin nije blesav, a nisu blesavi ni u ravnateljstvu HRTa. ;)
illegale
05.10.2006., 19:59
Pitanje političkih tjednika je stvar vlasničke strukture koja je dobro poznata i nije skrivena. Prema tome, pitanje neovisnosti uopće nije potrebno postavljati. Novinari u tim tjednicima znaju za koga rade, ali se načelno i slažu s ideologijom vlasnika, pa utoliko nemoju problem s pisanjem. Glupo, ali istinito.Je li moguće pokrenuti neovisni politički tjednik? Je, ako vlasnik postane netko tko je godinama profesionalno radio u novinarstvu, a slučajno je dobio na lotu (znači, gotovo nemoguće).
Ostavimo mi po strani sto je potrebno da se ostvari politicki tjednik (ovo je stvar sposobnosti pokretaca projekta u nesto vecoj mjeri od puke slucajnosti). No, jel bi to promijenilo cinjenicu da je nase novinarstvo izgubilo svoju bit i po vidjenim upisima postalo ipak samo javna ispostava nase oligarhije?
Ne gledam samo HTV. Gledam sveukupnu sliku. Spominjala si kako istraziteljsko novinarstvo postoji. Vjerujem da si u pravu. Zato bi mi bilo drago da izneses bar jedno ili dva imena koja u Hrvatskoj po tome pitanju nesto znace. Jeli previse to sto tazim?
Ne gledam samo HTV. Gledam sveukupnu sliku. Spominjala si kako istraziteljsko novinarstvo postoji. Vjerujem da si u pravu. Zato bi mi bilo drago da izneses bar jedno ili dva imena koja u Hrvatskoj po tome pitanju nesto znace. Jeli previse to sto tazim?
mogu ja?
feral i globus imaju nekoliko jakih imena.
moj su zabranili u studentskom listu (i to mom), ali su ga objavili u Zarezu, hehe..
Vera Pavladoljska
05.10.2006., 22:12
He he
cico mico
znam te ja
a oprostila bi mu da je koketir'o s desnom, ha? ;) :zubo:
ne bi, nema šanse -jedino ratnih godina - '91-e na poznatom nam području....;)
pa gdje si kolegice matora!!!!!!!!!!!!!!
:lux:
:kiss: :kiss: :kiss: :cerek:
illegale
06.10.2006., 02:07
mogu ja?
feral i globus imaju nekoliko jakih imena.
Pa ajde. Pucaj :)
goranbo
06.10.2006., 05:49
Pustite vi što je Latin na ego tripu - a štobi, da je svetac?
On je po meni pravi čovjek i njegove emisije učinile su masu za ovo društvo i šire - bezobzira što su ovakve ili onakve, što su snimljene pa se na kraju govori u živo, tosu manje više nevažne sitnice.
A što se njegovog vođenja emisija tiče, mislim daje on vrstan voditelj. U stanju se je odvojiti od svega, prekinuti kad treba itd. Znači, to je bitno, u stanju je, vrlo dobromu toide, da emocijnalno ne prijanja uz goste, što je vrlo važno za takve stvari i objektivno vođenje rasprave.
U stvari se javljams samo da Ilegaletu javim dam mu je mailbox pun, a htio sam mu poslati PM.
illegale
06.10.2006., 12:16
Evo ga. Cist ko suza. :)
Ostavimo mi po strani sto je potrebno da se ostvari politicki tjednik (ovo je stvar sposobnosti pokretaca projekta u nesto vecoj mjeri od puke slucajnosti). No, jel bi to promijenilo cinjenicu da je nase novinarstvo izgubilo svoju bit i po vidjenim upisima postalo ipak samo javna ispostava nase oligarhije? Ne gledam samo HTV. Gledam sveukupnu sliku. Spominjala si kako istraziteljsko novinarstvo postoji. Vjerujem da si u pravu. Zato bi mi bilo drago da izneses bar jedno ili dva imena koja u Hrvatskoj po tome pitanju nesto znace. Jeli previse to sto tazim?
Ma ne možemo generalizirati. Istina je da novinarstvo gubi svoju bit, ali samo ako na to gledaš načelno. Vidjet ćemo što će biti za desetak godina. Think pink.
Mislila sam ako uzmeš u obzir samo HTV. Ne tražiš previše, ali ne bi o imenima.
Pa ajde. Pucaj :)
slavica lukić (globus)
http://globus.novena.ims.hr/Autori.aspx?aID=42
gordan malić (globus)
http://www.globus.com.hr/Autori.aspx?aID=38
ivica đikić (feral)
drago hedl (feral)
http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/arhiva.tpl?IdLanguage=7&IdPublication=1&NrIssue=1098
boris pavelić (novi list)
znatiželja
06.10.2006., 21:24
evo i mog priloga (padobranski):
saša leković
renata ivanović
znatiželja
06.10.2006., 21:28
Denis Latin....kakve su to gluposti da on samo cita pitanja....Pa on tu emisiju radi vec dva desetljeca, hvala Bogu da ima suradnike koji mu pripremaju priloge( pa kaj ga treba na kriz zbog toga?). Svaki jaci urednik ima svoj tim i to je normalno, isto kao sto je normalno da sa 45 godina neces ici snimati ankete jer ce to napraviti netko tko je tek poceo raditi.
ne znam sto se to ocekuje od njega u emisiji .... naravno da svaka emisija nije jednako dobra i zanimljiva i da ponekad neki gosti ne zele ni sudjelovati u njoj jer imaju putra na glavi, ali to nije njegova greska.
On ih lijepo sve pozove pa se vi objasnite...
Nisam ni njegov fan, ali ne mogu reci da je Latin los novinar.
ovo+ ono da ga nisi 'ulovila da se zbunio postavljajući pitanja' može napisati samo netko tko vrlo površno gleda ono što mu se na televiziji servira. ali nije ni čudo kada ti je hrga dobra novinarka.
za početak, latin već dugo uopće nije novinar.
nesto sto me je jako nasmijalo:
http://www.jutarnji.hr/crna_kronika/clanak/art-2006,10,6,zapalio_zenu,45401.jl
molim vas pogledajte prvi (drugi odozdo) komentar ispod clanka (ovaj o istrazivackom novinarstvu) :rofl:
goranbo
07.10.2006., 00:40
saša leković
renata ivanović
Sorry, neznalica sam, iz kojih medija su? Može i neki link ko što je stavila Natch.
goranbo
07.10.2006., 00:45
nesto sto me je jako nasmijalo:
http://www.jutarnji.hr/crna_kronika/clanak/art-2006,10,6,zapalio_zenu,45401.jl
molim vas pogledajte prvi (drugi odozdo) komentar ispod clanka (ovaj o istrazivackom novinarstvu) :rofl:
Da, članak je više ko neka trač rubrika. (najboljimi je detalj kad kaže da ju je polio benzinomizapalio šibicama) Na to mi liči i Dnevnik nove TV, u nekim njegovim segmentima. Jel to dobro?
illegale
07.10.2006., 14:11
Ne tražiš previše, ali ne bi o imenima.
:confused: :confused: :confused:
illegale
07.10.2006., 14:13
Nato, Xena2000. Imate li i vi razloga da ne pohvalite one rijetke istraziteljske novinare koji zasluzuju javnu podrsku?
illegale
07.10.2006., 14:40
slavica lukić (globus)
http://globus.novena.ims.hr/Autori.aspx?aID=42
gordan malić (globus)
http://www.globus.com.hr/Autori.aspx?aID=38
ivica đikić (feral)
drago hedl (feral)
http://feral.mediaturtle.com/look/weekly1/arhiva.tpl?IdLanguage=7&IdPublication=1&NrIssue=1098
boris pavelić (novi list)
Hvala, hvala! Koliko mislis da se gore nabrojana ekipa autocenzurira po pitanju "nepodobnih" clanaka? Cisto za primjer, Ferl mi izgleda kao prilicno ideoloski orjentiran casopis, sto znaci da van ne idu teme koje bi ugrozile ljude iz njihove opcije.
illegale
07.10.2006., 15:04
saša leković
renata ivanović
Eh da. Bacio sam renatu na google i zanimljiv link je ispao:
http://www.vjesnik.hr/html/2003/10/22/Clanak.asp?r=crn&c=5
O cemu se tu radi? Volio bih cuti i misljenje drugih insidera, ukoliko to nije neka novinarska tajna gdje se samo smije govoriti o liku i djelu iskljucivo Denisa Latina :D
Hvala, hvala! Koliko mislis da se gore nabrojana ekipa autocenzurira po pitanju "nepodobnih" clanaka? Cisto za primjer, Ferl mi izgleda kao prilicno ideoloski orjentiran casopis, sto znaci da van ne idu teme koje bi ugrozile ljude iz njihove opcije.
iz koje njihove opcije?
vidi se cija su opcija i po tome koliko oglasa imaju, odnosno nemaju.
znatiželja
07.10.2006., 16:57
Eh da. Bacio sam renatu na google i zanimljiv link je ispao:
http://www.vjesnik.hr/html/2003/10/22/Clanak.asp?r=crn&c=5
:D
ovo što si našao je zeznuto, ne znam ništa više o tome, očito nije bila velika afera.
znatiželja
07.10.2006., 17:01
Sorry, neznalica sam, iz kojih medija su? Može i neki link ko što je stavila Natch.
saša leković već jedno tri godine ne radi ako novinar, već predavač. radio je za jutarnji i globus, među ostalima. pisao je o organiziranom kriminalu - lancima prostitucije, trgovini ljudima, zločinačkoj organizaciji (bagariću, npr.).
renata ivanović sada radi za business hr. inače ju ne poznajem, a dobro mi je bilo ono što je radila u vezi kurjaka. ona je u globusu prva pisala o tome da je kurjak prodavao jajne stanice i da je operirao ženama maternice bez potrebe.
malo guglaj, možda nađeš članke.
znatiželja
07.10.2006., 17:03
Cisto za primjer, Ferl mi izgleda kao prilicno ideoloski orjentiran casopis, sto znaci da van ne idu teme koje bi ugrozile ljude iz njihove opcije.
naravno. feral ima jaku cenzuru, toliko jaku da su iz njega bježali čak i ekstremni ljevičari.
:confused: :confused: :confused:
Ovdje se spominju neka imena koja mogu služiti za primjer dobrih novinara, ali mi ovdje govorimo o istraživačkom novinarstvu. Da ne bude zabune: takvi novinari rijetko ispale tekstove (zato što dugo kopaju po nekoj temi, naravno). Možda zato i nisu tako poznati, pa čak i u našoj branši, ali jedan svijetao primjer (pa da bude i javno pohvaljena) je Aneli Dragojević iz Novog lista (koja više tamo btw i ne radi), jer je prva ispalila tekst o propasti Riječke banke kada o tome nije bilo ni spomena! Kopala, iskopala, objavila ekskluzivu i, hajde, dobila nagradu od HNDa. (Moram biti malo lokal patriota;) )
Ne znam što bi htio Illegale, možda da spomenem tvoje ime, ha,ha:D
illegale
08.10.2006., 17:49
Ovdje se spominju neka imena koja mogu služiti za primjer dobrih novinara, ali mi ovdje govorimo o istraživačkom novinarstvu. Da ne bude zabune: takvi novinari rijetko ispale tekstove (zato što dugo kopaju po nekoj temi, naravno). Možda zato i nisu tako poznati, pa čak i u našoj branši, ali jedan svijetao primjer (pa da bude i javno pohvaljena) je Aneli Dragojević iz Novog lista (koja više tamo btw i ne radi), jer je prva ispalila tekst o propasti Riječke banke kada o tome nije bilo ni spomena! Kopala, iskopala, objavila ekskluzivu i, hajde, dobila nagradu od HNDa. (Moram biti malo lokal patriota;) )
E. To se trazi :top:
illegale
08.10.2006., 17:53
iz koje njihove opcije?
vidi se cija su opcija i po tome koliko oglasa imaju, odnosno nemaju.
Nekim ljudima nije sve u parama. Cini mi se da ekipa iz Ferala tako ne brije toliko na lovu. No, zato sto neko ne brije na lovu, ne znaci da automatski zasluzuje kredibilitet.
illegale
08.10.2006., 17:54
naravno. feral ima jaku cenzuru, toliko jaku da su iz njega bježali čak i ekstremni ljevičari.
Hmh. Sto bi to znacilo ekstremni ljevicari? Mozda mi je pitanje malo blesavo, al eto :zubo:
Nekim ljudima nije sve u parama. Cini mi se da ekipa iz Ferala tako ne brije toliko na lovu. No, zato sto neko ne brije na lovu, ne znaci da automatski zasluzuje kredibilitet.
kredibilitet zasluzuju i time sto su se jedini usudili pisati istinu u vrijeme mraka.
illegale
08.10.2006., 18:00
Whatever.
gle, ne znam da li citas novine, ali feral je jedini istinski predstavnik beskompromisnog istrazivackog novinarstva u hrvatskoj, koliko god mi sutjeli o tome.
illegale
08.10.2006., 18:13
Feral ne citam od 98e. Dobro, tu i tamo se nesto zalomi. No, u vrijeme dok sam intenzivno citao, primjetio sam klasicno zmirenje kada su u pitanju njima podobne osobe. Recimo, Mesic i korupcija. Te dvije rijeci koliko mi je poznato nikada nisu zavrsile u istom clanku.
Feral ne citam od 98e. Dobro, tu i tamo se nesto zalomi. No, u vrijeme dok sam intenzivno citao, primjetio sam klasicno zmirenje kada su u pitanju njima podobne osobe. Recimo, Mesic i korupcija. Te dvije rijeci koliko mi je poznato nikada nisu zavrsile u istom clanku.
meni recimo ide na zivce kad daju duplericu za intervju racanu, koji je fakat najmutavija i najnesposobnija osoba na planetu.
ok mi je da preferiraju lijevu opciju, al onda budi principijelan i odjebi kretene (govorim o racanu).
znatiželja
08.10.2006., 22:05
Hmh. Sto bi to znacilo ekstremni ljevicari? Mozda mi je pitanje malo blesavo, al eto :zubo:
recimo sljedbenici stipe šuvara.
recimo sljedbenici stipe šuvara.
ne bih rekla. ekstremna ljevica su anarhisti i teroristi.
a sljedbenici stipe suvara su prolupali starci.
:rofl:
znatiželja
09.10.2006., 01:54
u hrvatskoj je je krajnje lijevo bio stipe šuvar.
mi imamo lijeve teroriste?
u hrvatskoj je je krajnje lijevo bio stipe šuvar.
mi imamo lijeve teroriste?
lijeve nemamo.
lijeve nemamo.
A desne kao imamo?
A desne kao imamo?
misli malo, misli.
znatiželja
09.10.2006., 21:24
lijeve nemamo.
pa pošto nemamo, a pričamo o feralu - dakle hrvatskom kontekstu, onda ih je suvišno tu spominjati.
illegale
09.10.2006., 23:16
meni recimo ide na zivce kad daju duplericu za intervju racanu, koji je fakat najmutavija i najnesposobnija osoba na planetu.
ok mi je da preferiraju lijevu opciju, al onda budi principijelan i odjebi kretene (govorim o racanu).
Meni smeta kada se to preferiranje pocne svoditi na licemjerje, a obicno je tako. Tada Feralovci ne primjecuju da su argumenti koje koriste u napadima na njima nepodobne pojedince oni isti argumenti koje tako olako previdjaju kod svoje ekipe. U principu je to i razlog zasto sam prestao dozivljavati Feral kao progresivnu novinu.
Xena2000
11.10.2006., 09:43
ovo+ ono da ga nisi 'ulovila da se zbunio postavljajući pitanja' može napisati samo netko tko vrlo površno gleda ono što mu se na televiziji servira. ali nije ni čudo kada ti je hrga dobra novinarka.
za početak, latin već dugo uopće nije novinar.
To je tvoje misljenje.
Xena2000
11.10.2006., 09:45
Nato, Xena2000. Imate li i vi razloga da ne pohvalite one rijetke istraziteljske novinare koji zasluzuju javnu podrsku?
Nema razloga, dapace....ali zasto nas prozivas da moramo nabrajati imena?
Ima u Hrvatskoj sjajnih novinara, pogotovo kolumnista( Jurdana)....Dezulovic...a i Robert Valdec je dobar novinar...
Meni smeta kada se to preferiranje pocne svoditi na licemjerje, a obicno je tako. Tada Feralovci ne primjecuju da su argumenti koje koriste u napadima na njima nepodobne pojedince oni isti argumenti koje tako olako previdjaju kod svoje ekipe. U principu je to i razlog zasto sam prestao dozivljavati Feral kao progresivnu novinu.
ti ne razumijes. ja ti ponavljam, oni su oduvijek bili (satiricna) kritika SVAKE vlasti. e sad, ako si ti ne znam, lj.c. rojs, i oni pocnu pisati o tvojim poslovima, naravno da ces se naljutiti jer te oni smatraju nepodobnim pojedincem. i zaista, pitanje je, je li rojs objektivno nepodoban ili ga samo zlocesta ekipa iz ferala ima na piku.
illegale
11.10.2006., 17:03
ti ne razumijes. ja ti ponavljam, oni su oduvijek bili (satiricna) kritika SVAKE vlasti. e sad, ako si ti ne znam, lj.c. rojs, i oni pocnu pisati o tvojim poslovima, naravno da ces se naljutiti jer te oni smatraju nepodobnim pojedincem. i zaista, pitanje je, je li rojs objektivno nepodoban ili ga samo zlocesta ekipa iz ferala ima na piku.
Imas ono zutilo u Sloveniji koje je kritika SVAKE vlasti na isti nacin. Ali zacudo, uvijek su o premijeru (ili Kucanu, nije bitno) prepuni hvale uz takvu dozu priproste kritike koja je zapravo huskaksog karaktera.
Nu, da ne raspravljamo vise o Feralu, jer je totalni off topic. Ako si ti zadovoljna sa nepristranoscu Ferala, to je tvoje pravo. Moje je pravo isto tako primjetiti zasto ih velik dio ekipe ne smatra necim vrijednim svakoga respecta, a to nema veze ni sa "satiricnim" karakterom, niti sa sklonoscu, vec sa manjkom objektivosti.
Ako ti bas imas volje da prckas, onda baci oko na clanke o Mesicu, o Racanu, o Cacicu, o Sanaderu, o Tudjmanu, o Hebrangu, zatim o opskurnim likovima koji nikad nisu bili bitan dio politickog zivota poput Rojsa, zatim prevazi kojeg je karaktera clanak. Izrazito, umjereno, neutralnog karaktera na koju stranu, pa cemo utvrditi jeli moje subjektivno misljenje objektivnog karaktera.
Vjeurujem da ti se to neda, a neda se ni meni, tako da je ovo zadnja moja o Feralu.
illegale
11.10.2006., 17:10
Nema razloga, dapace....ali zasto nas prozivas da moramo nabrajati imena?
Ima u Hrvatskoj sjajnih novinara, pogotovo kolumnista( Jurdana)....Dezulovic...a i Robert Valdec je dobar novinar...
Ne moras ti nista. Ovim nacinom rasprava moze dobiti nesto jasniji smjer. Jeli, kad imas konkretna imena i misljenje drugih o tim imenima. Onda nema natezanja sa suvisnim apstrakcijama.
Nu, vjerujem da u prici oko cenzure nisu znacajni neodredjeni kolumnisti, vec upravo istraziteljski novinari koji na povrsni iznose stvari koje su negdje duboko zakopane. Zato me i zanimaju upravo imena istraziteljskog novinarstva.
Moze biti da moj pristup nije najbolji, tako da ako su ti tvoji argumenti losi, nastavi derat kako ti mislis da je najbolje.
Imas ono zutilo u Sloveniji koje je kritika SVAKE vlasti na isti nacin. Ali zacudo, uvijek su o premijeru (ili Kucanu, nije bitno) prepuni hvale uz takvu dozu priproste kritike koja je zapravo huskaksog karaktera.
Nu, da ne raspravljamo vise o Feralu, jer je totalni off topic.
nije uopce offtopic. feral su nazalost jedine prave istrazivacke novine u hrvatskoj, a to su potvrdile i medjunarodne institucije.
Ako ti bas imas volje da prckas, onda baci oko na clanke o Mesicu, o Racanu, o Cacicu, o Sanaderu, o Tudjmanu, o Hebrangu, zatim o opskurnim likovima koji nikad nisu bili bitan dio politickog zivota poput Rojsa, zatim prevazi kojeg je karaktera clanak. Izrazito, umjereno, neutralnog karaktera na koju stranu, pa cemo utvrditi jeli moje subjektivno misljenje objektivnog karaktera.
Vjeurujem da ti se to neda, a neda se ni meni, tako da je ovo zadnja moja o Feralu.
naravno da mi se ne da. ja sam zena i preferiram laganu literaturu, tipa cosmo i grazia, s puno slika.
Ne samo da mi se zabranilo da pišem, nego sam zbog nekih tema imala ozbiljnih problema s pojedinim političarima koji su trenutačno na vlasti. Zato sam i otišla iz dnevnih novina u kojima sam radila. Radilo se o istraživačkim temama, a uredništvo me nije zaštitilo. Čak, štoviše, nagazili su me prvom prilikom.
goranbo
12.10.2006., 06:06
Stvarno, kako na pojedinačnoj razini tako i na skupnoj, često se dogodi da se "entitet" (:) ) nakon nekog većeg uspjeha osvrne iza sebe, kaže si vidi što smo napravili/što sam napravio, i umisli se, često postane bahat i ima manjak samokritičnosti, te mu zamjetno padne kvaliteta.
Čini mi se da se to mogl dogoditi s Feraalom, a skoro sam 100%& siguran sda se dogodilo sa 101-icom, nakon onih demonstracija na Trgu. Naime, postalo mi je očito da je bostvo tog radija ostalo umišljeno do boli, i mislim da se program jako promijenio. Mislim da se sada popravljaju, ali da još uvijek nisu na straroj razini. (S druge strane, možda je to samo moja percepcija, jer sam se i sam mnogo promijenio u posljednjih deset godina.)
@Natch
kredibilitet zasluzuju i time sto su se jedini usudili pisati istinu u vrijeme mraka.
NItko ne zaslužuje vječni kredibilitet ni bilo što vječno,u tim okvirima, po mom mišljenju.
goranbo
12.10.2006., 06:10
jedine prave istrazivacke novine u hrvatskoj,
Zar to postoji, "istraživačke novine". Ja samo samo čitatelj, negdje od 6-7 godine (:D ) , al nikad nisam čuo za takav izraz ni za neke takve novine. Koje bi to novine bile u svijetu (eng. govorno područje pretty please)??
Zar to postoji, "istraživačke novine". Ja samo samo čitatelj, negdje od 6-7 godine (:D ) , al nikad nisam čuo za takav izraz ni za neke takve novine. Koje bi to novine bile u svijetu (eng. govorno područje pretty please)??
zasto ne bi postojalo?
ako ne postoji, mi cemo to uvesti kao pojam :D
moram pohvaliti jutarnji, koji je zadnjih tjedan dana imao par jacih 'istrazivackih' tema, od tajnih racuna u inozemstvu, do tajni produkcije big brothera i djecjeg bullynga :top:
znatiželja
12.10.2006., 22:41
To je tvoje misljenje.
To nije moje mišljenje. To se jasno kada gledaš Latinicu. Latin masu puta dobije intrigantan odgovor od sugovornika i bilo bi očekivano da nastavi o tome ispitivati, ali on krene na skroz drugo pitanje, drugom sugovorniku. Zbog toga šti slijedi ono što mu je napisano. Latin bi eventualno mogao biti urednik, nikako novinar, ali ni urednik više nije, jer uređivanje drugi odrađuju umjesto njega. Tako da o Latinu možemo razgovarati u kategoriji voditelja, ali bolje nemojmo, jer je to dosadno.
To nije moje mišljenje. To se jasno kada gledaš Latinicu. Latin masu puta dobije intrigantan odgovor od sugovornika i bilo bi očekivano da nastavi o tome ispitivati, ali on krene na skroz drugo pitanje, drugom sugovorniku. Zbog toga šti slijedi ono što mu je napisano. Latin bi eventualno mogao biti urednik, nikako novinar, ali ni urednik više nije, jer uređivanje drugi odrađuju umjesto njega. Tako da o Latinu možemo razgovarati u kategoriji voditelja, ali bolje nemojmo, jer je to dosadno.
:top:
moram pohvaliti jutarnji, koji je zadnjih tjedan dana imao par jacih 'istrazivackih' tema, od tajnih racuna u inozemstvu, do tajni produkcije big brothera i djecjeg bullynga :top:
Kakvo božje istraživačko novinarstvo s tajnim računima? PA radi se o priči koja je milijardu puta prežavakana i izobjavljivana kroz protekle godine. To što se mediji danas ponašaju kao ispostave obrane Hrvoja Petrača, druga je stvar...
illegale
14.10.2006., 18:52
Fakat Natcho, prvo spominjes ideolosko orjentirani Feral ko nekakve naprednu istrazivacku novinu koja zasluzuje respect zbog vremena koja su 10 godina iza nas. Sad dizes Jutarnji u nebesa sa temama koje su cisti obracun izmedju par oligarskih klanova. Hmh. Hmh. Hmh.
Fakat Natcho, prvo spominjes ideolosko orjentirani Feral ko nekakve naprednu istrazivacku novinu koja zasluzuje respect zbog vremena koja su 10 godina iza nas. Sad dizes Jutarnji u nebesa sa temama koje su cisti obracun izmedju par oligarskih klanova. Hmh. Hmh. Hmh.
da se malo bolje poznajemo znali biste prepoznati finu ironiju izmedju redova :D
a sto se tice ferala, on je prvi objavio pregrst tema koje su dnevne novine reciklirale nakon 5-10 godina.
Feral je ipak i dalje vodeći informativni medij u Hrvata. Ne po kvaliteti preloma, ili tiraži, ali bome po kvaliteti da. Gotovo svaki njihov članak je antologijski.
samo bih pohvalila vecerasnju latinicu o reketu, koja donosi upravo nevjerojatne informacije :top:
Xena2000
17.10.2006., 14:59
Ponavljam opet. Ne slazem se s tobom. No, nije ni vazno.
Vazno je da ipak postoje oni koji kopaju....Jasna Babić, npr.
znatiželja
18.10.2006., 16:41
Ponavljam opet. Ne slazem se s tobom. No, nije ni vazno.
Vazno je da ipak postoje oni koji kopaju....Jasna Babić, npr.
Nikako da se složimo - sad Jasna Babić. Ona je primjer onog što se dogodi tzv. istraživačkim novinarima kada ne zadrže distancu i pristaju da im svakakva ekipa iz tajnih službi servira ono što hoće.
Xena2000
18.10.2006., 17:51
A ti to znas za ziher ili samo nagadjas?
znatiželja
18.10.2006., 22:29
ono što znam, to je čitat novinske tekstove i iščitat kakva mi se priča servira. ako me pitaš imam li materijalnih dokaza za jasnu babić, nemam. to bi jedino bilo ziher.
Xena2000
19.10.2006., 10:07
Tko su onda po tebi ta vrijedna prava novinarska imena?
znatiželja
19.10.2006., 12:56
sad, ima ih u različitim novinarskim formama.
ako govorimo o istr. novinarstvu, onda sam vjerovala onome što saša leković piše (više ne piše).
Leković? Zanimljivo... Mislim da se, što se istraživačkog tiče, dok je radio u tiskanim medijima, Valdec bio sjajan. Te malo prosječenja i skitničarenja, te malo odlaska u ludaru... toliko se dobro uživio da ga nisu htjeli pustiti.
ne bi, nema šanse -jedino ratnih godina - '91-e na poznatom nam području....;)
pa gdje si kolegice matora!!!!!!!!!!!!!!
:lux:
:kiss: :kiss: :kiss: :cerek:
Znaš ti dobro gdje sam ;)
Na sigurnom :rofl: :zubo:
illegale
29.01.2007., 01:40
Dakle. Sto znate o ovome covjeku?
Željko Peratović
Pretpostavljam da na ovome forumu postoje pojedinci koji su nesto bolje upuceni nego sto mozemo biti mi sto temeljimo mnijenje na javno dostupnim informacijama, jeli.
illegale
29.01.2007., 01:42
I jos par imena:
Eduard Popović, Dragan Ogurlić, Zoran Daskalović, Robert Frank, Slavica Lukić.
Jeste li culi za ove ljude?
courage
29.01.2007., 11:03
Dragan Ogurlić... istraživačko novinarstvo:flop: zezaš se...:zubo:
Pa taj ne piše već godinama, bio je urednik Zvjezda (časopis o astrologiji), toliko o njemu kao ozbiljnom novinaru. Daj se saberi!:flop:
Ogurlić je gotovo čitavu karijeru urednik, kao i brat mu Goran. Frank je povremeno isforsiran, da ne kažem neprovjeren, a Peratović je trenutno samo u blogosferi od otkaza u Vjesniku. Prije je inače bio redoviti posjetitelj ovih foruma pod nadimkom c'hi.
courage
29.01.2007., 12:00
D. Ogurlić je nekada BIO urednik al to već godinama nije. Osim pokojeg feljtona u NL nije napisao ništa drugo. Brat mu je druga priča, odličan urednik i čovjek. Za Franka se potpuno slažem, nepouzdan i voli nabrijati. :zubo:
illegale
29.01.2007., 21:30
A, to je ch'i :eek:
BTW, tko si ti da to znas? Ovo te pitam s obzirom da doticni ukazuje na hajku orkestriranu sa strane SOAe poradi njegove diskreditacije. A tvoj upis tezi ka diskreditaciji doticnog.
SrceOdGraffita
29.01.2007., 21:39
Feral je ipak i dalje vodeći informativni medij u Hrvata. Ne po kvaliteti preloma, ili tiraži, ali bome po kvaliteti da. Gotovo svaki njihov članak je antologijski.
Pa, Feral se u svom istrazivackom novinarstvu uvijek trudi potkrijepiti teze cinjenicama, a ne prvo prikupiti cinjenice pa onda vidjeti kakva ce teza biti...
Mozda i zbog toga sada prelaze pod kapu EPH! :rofl:
Sorry, jednoumlje jednostavno nije moja furka, da se netko ne uvrijedi... Prava mjera Ferala je satiricni prilog u nedjeljnom izdanju. :top:
illegale
30.01.2007., 02:17
OK, Peratovic je potvrdio svoj identitet.
znatiželja
30.01.2007., 03:27
Eduard Popović
pisac, bio novinar dugo godina, radio i za Božićev ST
courage
30.01.2007., 09:20
Bez uvreda molim. To na što ti ukazuješ datira iz 2000. i nekako se poklapa sa mojom tezom da ga od tada nema u novinarstvu.:)
Ne radim na diskreditiranju Peratovića, dapače, poprilično ga cijenim. Čisto sam izvještajno kazao da radi trenutno samo u blogosferi i ima jedan od najčitanijih blogova. A nisam špija, majke mi...
ciganche
09.02.2007., 17:35
Napisala i objavila dosta njih! Bavim se novinarstvom
Kseniska
11.02.2007., 14:44
napisala sam nedavno preopak članak, toliko opak da su isti dan doslovno iskopirali i prenijeli vijest na novoj tv u dnevniku, pa na bussiness.hr, pa je tema izasla na naslovnici vjesnika, čak u onim lidlovim novinicama... zalosno zato što sam ja dva mjeseca skupljala podatke i istraživala temu koja nije neka bjelosvjetska istina, ali je bilo nesto čega se nitko drugi nikad nije sjetio...
ciganche
11.02.2007., 15:39
o čemu se radi
Weedeemer
11.02.2007., 16:39
citam malo vase komentare i iskustva pa se pitam, hoce li itko ikada objaviti neki bum članak o postojanju legalnih droga opasnijih od ilegalnih.
toliko je sajtova po internetu, google radi čuda.
kad je već senzacija za naslovnicu, da 4% hr teenagera objavi svoju golotinju na netu, zašto roditelje takodjer ne bi upozorili na postojanje tzv. legalnih opijata. najbanalniji primjer: muškatni orah. začin.
Gle, dok se rokam s dvije kutije cigareta i pet kava dnevno, muškatni orah opće ne doživljavam problemom u sferi legalnih droga.
Weedeemer
12.02.2007., 15:04
Gle, dok se rokam s dvije kutije cigareta i pet kava dnevno, muškatni orah opće ne doživljavam problemom u sferi legalnih droga.
al te brine to što ja stavljam fotke svoje gole cure po internetu? :cool:
Dapače, ako je zgodna samo daj... ;)
znatiželja
21.02.2007., 02:55
muškatni orah. začin.
zar klinci stvarno to uzimaju? zašto, k vragu, pored tako jeftine 'obične' droge?
giovanni_a
21.02.2007., 11:51
D. Ogurlić je nekada BIO urednik al to već godinama nije. Osim pokojeg feljtona u NL nije napisao ništa drugo. Brat mu je druga priča, odličan urednik i čovjek. Za Franka se potpuno slažem, nepouzdan i voli nabrijati. :zubo:
D.Ogurlic je BIO bolji urednik od vecine danasnjih urednika N.lista ako cemo pravo, a brat je jos za klasu dvije bolji.
Weedeemer
21.02.2007., 15:19
zar klinci stvarno to uzimaju? zašto, k vragu, pored tako jeftine 'obične' droge?
way jeftinije je i legalno.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.