PDA

View Full Version : Utelovljenja Univerzalnog Spasitelja


Aurora Aurea
30.06.2003., 15:59
Utelovljenja Univerzalnog Spasitelja


Gospod Ljubavi koji je najavio da ce se pred Njegov Slavni Dolazak pojaviti mnoge lazne mesije koje ce obmanjivati svet da su utelovljenje Istinitog, u izvornom Evandjelju, u Q-tekstu, u "Evandjelju po svetoj Dvanaestorici", otkriva nam da je pre Svoje zadnje i najvise inkarnacije u liku Isusa od Nazareta, mnogo puta ranije silazio na zemlju, radjao se u Dolini suza, donoseci covecanstvu Svetlo i Zapovesti Spasenja. Tako za Bogorodicu Mariju Hrist Boziji ukazuje: "ONA JE MOJA MAJKA I SVAGDA ME JE NOSILA I RADJALA KAO SVOGA SINA, U SVAKOM DOBU I PREDELU." (66:10) – A u izvornoj apostolskoj ispovesti vere kaze se i sledece za Duha Ljubavi: ... Dodje s Neba Duh, i utelovi se u vecno blagoslovenoj Devici, u Isusu i svakom /drugom/ Hristu Bozijem." (96:19) - Praevandjelje, sto potvrdjuju i mnoge legende i pripovesti sirom sveta o radjanju Spasitelja od Device (duse u Nebu predodredjene za sveto majcinstvo), jasno ukazuje da je Prvorodni Sin Boziji vise puta oblacio odecu od mesa i krvi, da je Presveti Otac Nebeski na zemlji imao vise svojih Svetih Pomazanika: uz Isusa Nazoreja, tu svakako mozemo svrstati i Budu, i Krisnu, i Indru, i Mitru, i Marduka, Horusa, i Zaratustru, i Dionisa, i Pitagoru, i Atisa, i Hermesa Trismegista... U svakoj svojoj inkorporaciji Suvladar Neba je otkrivao covecanstvu neku novu fasetu Istine, koliko su ovu vec ljudi mogli da shvate i prihvate.

U 7. stolecu. s. e. Sin Jehove/Jove Gospoda se cudesno radja u Indiji od blagoslovene Device Maje. Za Spasitelja BUDU kaze se da je pod Njegovim nogama i pusta zemlja radjala cvece; to se u Praevandjelju isto kaze i za Isusa (6:9). I Sidartu Budu, kao i Isusa pre krstenja vodom i pomazanja Duhom, pre apsolutnog sjedinjenja duse sa Svetim Ocem, iskusava Djavo, Mara. I Isus i Buda u srediste svoga ucenja stavljaju drzanje Bozijeg Zakona (skt.: Dharma): oba Pomazanika govore o pravednosti Zakona setve i zetve, o opasnosti nagomilavanja karme, dusevnih dugova. Oba uce o paklenom ognju unutar tesko opterecene duse. Govore o tocku ponovnih radanja kroz koja se dusa cisti i oduzuje svoju karmu. I Isus i Buda imaju svog omiljenog ucenika: kod Isusa je to Jovan a kod Bude Ananda. Oba Hristosa u mladosti vode asketski zivot, zivot prekaljivanja u pustinjackoj osami. Za Isusa se ka`e da je u Judejskoj pustinji postio, molio i meditirao tokom sedam godina, ostvarivsi moc da govori s Bogom licem u lice. U toj Pustinji, uz zapadne obronke Mrtvog mora, upravo je imala stanista najaca duhovna skola onog vremena, eseni (koje je Spasitelj osnovao u jednoj ranijoj inkarnaciji), sledba kojoj je pripadao i Jovan Krstitelj, i neki od Isusovih ucenika. Buda je rodjen u uglednom plemenu Sakko/Sakya: Isus se pojavljuje u uglednom Judinom plemenu i Davidovom rodu, i osniva svoj red nazarena (nazoreja). Buda za svoj red najavljuje da ce trajati nekih pet vekova, a to je upravo negde do pojave esena i do vremena Nazarecanina i nazarena. I Buda i Isus uce ne osvrcuci se na kastinske i staleske razlike. Buda osudjuje i razoblicava lazi u rituale zarobljenog vedantizma, Isus razoblicava zrtvene i ceremonijalne ispraznosti judaizma. Nazalost, i Budina nauka, kao i Isusova, posle Njegove smrti biva pokrivena i izvrnuta mnogobrojnim novoustanovljenim ritualima bez duhovne tezine i znacenja.

Sve sto je ucio Isus, - biti ucio je i Buda. No Budino ucenje, uz brojna izvrtanja, zapisano je tek nekoliko stoleca posle Njega, nesto tacnije u palijskom kanonu, ciji najlepsi reprezent je spis "Put ispravnosti" (Dhamma-padam). Pogresne interpretacije izvornog budizma iskonstruisale su da Buda navodno nije priznavao Boga i dusu, sto je potpuna besmislica: jer ne moze se govoriti o atmanu, bozanskom jezgru duse, te o reinkarnaciji, a da se ne priznaje dusa koja se reinkarnira i koju je sazdao Bog, Sveprisutni Duh, Brahman.

Treba zapaziti i ovo: Buda se radja na podneblju koje je se prostiralo nedaleko od Himalaja (gde se danas Indija granici sa Nepalom). Kako obrazlaze veliki posvecenik 19. stoleca – Gideon Osli, i Hristovi ucenici su u naznacenom podrucju, u jedan budisticki monastir, pohranili jedan primerak "Evandjelja po Dvanaestorici", sklonili ga pred soldatima imperatora Konstantina koji je hteo zatrti svaki trag o tom svetom apokrifnom dokumentu. Spis je tako zasticen od ratnih previranja i falsifikovanja. Interesantno je zapaziti da i apokrif "Tomina dela" govori o delovanju hriscana i apostola Jude Tome u Indiji. Na severu Indije postojala je cak i kolonija Jevreja, a postoje naznake da je cak i jedan deo tamosnjih budista prihvatio "Evandjelj po Dvanaestorici" kao sveti tekst, shvativsi na osnovu propovedi da je Isus Budina reinkarnacija, jedan od svetih avatara Gospoda Ljubavi i Mira.

Za Isusa se kaze da je pre svog mesijanskog nastupa u tridesetoj godini punoletstva (42 godini zivota), godinama putovao po Orijentu: "A posle nekog vremena otide on u Asiriju i Indiju i Persiju, i u zemlju Haldejaca." (6:16) - Posecivao je hramove, razmenjivao iskustva i razgovarao sa tamosnjim mudracima i svestenicima. Treba zapaziti ovo: Isus obilazi sva ona podrucja na kojima je se prostirala brojna jevrejska dijaspora, koja je govorila srodnim aramejskim dijalektima. U tim podrucjima Istoka, pored velikih reka, upravo su nekada cvetale drevne kulture, nastale delovanjem svetih avatara: Hrista i apostola. Sva istinska duhovna bratstva i svete redove (poput maga, esena, haldejaca,....) zapravo je utemeljio Hrist Bog. (Posebno je pitanje zasto su se ti redovi kasnije najvecim delom degradirali...) Kada je se Sveti Jedan rodio u Betlehemu, upravo su ga najpre posetili i poklonili Mu se persijski magi, ZARATUSTRINI svestenici, poklonici Vatre, koji su bili upuceni i u starozavetni prorocki kanon.

Isus od Nazareta nije bio samo odlican poznavalac esenskog kanonskog zbornika (koji je se dosta razlikovao od sluzbenog judejskog), vec i veliki poznavalac astrologije, kristaloterapije, bilja, geometrije, te vrhunski matematicar. Q-tekst sa Njega ka`e: "I upoznao je jezik ptica i zveri, i isceliteljske snage drveca, i bilja, i cveca, i skrivene tajne dragog kamenja; i upoznao je kretanje Sunca, i Meseca, i zvezda, i moci zapisa, misterije KVADRATA i kruga, te pretvaranje stvari, i oblika, i brojeva, i znakova." (6:15)

Kao misticni matematicar, Hristos se pojavljuje u 6. stolecu s. e. kao PITAGORA sa Samosa. Svoje religijsko bratstvo, sa etickim i naucnim ciljevima, osnovao je na jugu Italije, u Krotonu. Kao i Isus, proputovao je Egipat i posetio persijske mage. Jos Herodot svedoci da je medju Egipcanima oduvek bilo velikih mudraca. U Egiptu je npr. nastala i "Knjiga Mudrosti", a tu su delovali i zagonetni terapeuti, jedan sveti red, koji je opisan od Filona Aleksandrijskog. Ciceron iznosi da je pitagorejstvo dovelo Heladu do kulturno-duhovnog procveta. Najveci anticki filozofi, Seneka i Platon, obilato su crpeli iz pitagorejske misli. Kako izvestava Diogen Laertije ('Zivoti i misljenja istaknutih filozofa'), sam Pitagora je poucavao askezu, cutanje, vegetarijanstvo, metempsihozu, govorio je o tocku radjanja, te se secao svih svojih inkarnacija. Kao i Isus, te eseni i terapeuti, nosio je bele lanene haljine (koje simbolisu pravednost svetih Zivotom), a na oltaru je zrtvovao samo tamjan (simbol molitve svetih) i plodove zemlje.

Pitagora u novom telu, Isus od Nazareta, cesto koristi svoja matematicka znanja da bi ucenicima ilustrovao red u Bozijem Carstvu. Tako se u Protoevandjelju opisuje kako je Gospod jednom prilikom okupio svojih 120 ucenika, svakome dao po jedan broj, a onda ih rasporedio u cetvorougao, pri cemu je na svakoj strani stajalo 11 ucenika: "Prvoga u sedmome redu odozgo postavi po sredini, i poslednjega u sedmome redu odozdo /po sredini/; a onoga koji nije bio ni prvi ni poslednji postavio je u srediste svih, te ostale prema bozanskome redu dovede njihovome mestu, svakome nasavsi vlastito mesto. Tako oni koji stajahu gore, behu jednaki onima koji stajahu dole, i leva strana bi jednaka desnoj, a desna levoj, prema skupu njihovih brojeva." (68:19) - Tako je suma brojeva u svakom redu kvadrata bila medjusobno jednaka: 671. Znanje o pitagorejskim kvadratima kasnije je srednjovekovna magija obilato koristila i zloupotrebljavala, vezujuci ga za dijabolicke evokacije.

NASTAVICE SE >>

Aurora Aurea
30.06.2003., 16:00
>> NASTAVAK

U "Svetom Evandjelju po Dvanaestorici" Spasitelj vise puta ukazno ponavlja da je materija slika Neba: "Kao sto je – Gore /u Nebu/ - tako je i Dole." – Ako se pogleda "Smaragdna tabla" koja se pripisuje mudracu HERMESU TRISMEGISTU, vidi se da upravo takvom formulacijom pocinje dati lapisarni drevni spis svrstan u hermeticki korpus, koji predstavlja simbiozu judejskih, hriscanskih, pitagorejskih i astrolosko-magijskih pogleda. Egipatskog boga Tahutija (koptskog Tota, helenskog Hermesa, rimskog Merkura) predaja i esoterija predstavljaju kao gospodara magije i istine. Predstavljaju ga u liku coveka s glavom ptice ibis (koja simbolise mudrost, onako kao sto feniks simbolise vaskrsnuce). Gospod Mudrosti kao Hermes nazvan je Trismegistos/us : – "Triput Najveci". U Praevandjelju Duh Mudrosti, uz koga stoluju cetiri Ziva Bica, predstavlja se kao simbioza cetiri trojna jedinstva (66:2-3). Za svakog duhovno potpunog muskarca Gospod kaze da je sin, suprug i otac Svetlosti, a zena kci, supruga i majka (66:5-6). Svaka cista dusa je bogorodac i bogorodica Svetlosti Beskonacja, ona koja odasilje i zraci, radja Duha Istine, nakon sto Ga je u sjedinjenju s njim primila. Sin Najveceg otkriva da se i Pra-Ljubav (Pozitivno) pojavljuje kao Otac, Mladozenja i Sin, a Pra-Mudrost (Negativno) kao Majka, Nevesta i Kci: to su tri modusa jednog Bivstva, koje se pokazuje kao Jedinstvo, Dvojstvo i Trojstvo. I hermeticko-gnosticki spis "Alogen", pronadjen kod Nag Hamadija, za Najviseg nesto slicno iznosi: "Slusajte sada o Nevidljivom, duhovno Trostruko Mocnom! On postoji kao Nevidljivi koji je svima nedokuciv. On ih sve u sebi obuhvata, jer svi postoje radi Njega. On je savrsen, i vise nego savrsen, i blagoslovljen". (XI, 47


Egipatsko-mitske refleksije o feniksu koji se periodicno pojavljuje, te o uskrslom Ozirisu, svakako svoj koren imaju u kosmicko-povesnoj cinjenici da je Hrist Bog nekada pohodio egipatsku zemlju u vise mudrackih likova.

Pogleda li se zivot, bar ono sto nam stari zapisi i legende prenose, staropersijskog bozanstva Svetlosti, MITRE, vidi se da on cudnovato podseca na Nazarecaninov zivot. I Mitrin kult ima krstenje i sakramentalni prinos hleba i mesanog vina, ustanovljen kao secanje na poslednje dane Ucitelja koji se vazneo. I novorodjenog Mitru, kao i Isusa, najpre susrecu u pecini pastiri. Mitra se javlja kao sunce koje sija, zalazi i izlazi, vaskrsava. Gospod Pravednosti i Pobede vaskrsava na solarni sabat, u dan Gospodnji. Mitrini sledbenici su verovali u vaskrsenje duse, ucili su sedmerostruki misticni put, te trazili moralnu cistotu sledbenika. Kult je se kasnije degradirao, uvedene su zivotinjske zrtve, i uzelo je maha nastojanje da se mitraizam uvede i nametne kao slu`bena religija Rimskog Carstva.

Mitovi, legende i pripovesti mnogih naroda mocno svedoce i navode na zakljucak da je Prvorodni Sin Boziji, nama najpoznatiji kao Isus zvani Hristos, mnogo puta silazio u meso, preobrazavao se, vaskrsavao dusom i vaznosio se opet u Nebo svome Ocu, koji se nikada nije spustio u zemljano telo. Ali, kako je Sveti Sin silazio, tako je i Tama istovremeno slala svoje glasnike i svoje mesije, koji su ustanovljavali izopacene kultove, unosili u svet lazi i destruktivna znanja, te nastojali da oblate, pokriju i izvrnu zdravu i svetu Hristovu pouku. Danas se takodje najveci posvecenik Tame, londonski Majtreja, predstavlja kao Hrist, Buda, Krisna,... nastojeci da zavede sve narode koje cuvaju secanje na Mesiju i medju koje je delovao Mesija, kojima je najavio da ce opet doci (ali ne u mesu!). Lazni Mesija poziva na himericko, nakazno ujedinjenje svih religija, koje su se potpuno udaljile od svojih korena, koje su postale gnus i laz.

U svim svojim inkarnacijama Gospod, koji nam je svojom recju, zivotom i zrtvom omogucavao spasenje ( stvarao uslove da prekinemo krug radjanja i postanemo stubovi Bozijeg Hrama), stradalnicki je zavrsavao zivot, dozivljavao da bude, zauzevsi se za pravednike, brutalno i bedno pogubljen od sinova Tame, prikovan na drvo, krst. Time je on dao simbol zemaljskog puta svakog pravednika koji ne zivi za satanski svet, pokazao je da onaj koji hoce naslediti Novu zemlju i uci u Nebesko Carstvo, mora svetim zivljenjem uzeti duhovnog udela u Njegovome Rodjenju, Posvecenju, Krstenju, Iskusavanju, Preobrazenju, Razapinjanju, Vaskrsenju, Vaznesenju i Slavnome Dolasku.

Zajedno sa Hristom, u meso su silazili i njegovi najblizi Nebeski saradnici, andjeli predodredjeni da sluze u Delu spasenja. I oni su zajedno sa svojim Uciteljem prenosili rec Svetlosti, razotkrivajuci lazi i zla Tame, demona i majstora pseudomudrosti. I danas, na kraju staroga sveta, kada svice Zlatna Zora, kada vaskrsava Novo doba i Carstvo Mira, kada Presveti Zemlju opet uzima u svoje ruke, 12 Hristovih apostola, 12 proroka, 12 pastira, 12 evangelista i 7O ucenika, opet su u telu, pripremajuci put Svetome, pripremajuci Hristov Slavni Dolazak, koji mnogi neuki pogresno nazivaju "drugi". Gospod je mnogo puta dolazio i silazio na zemlju, kao i blagoslovena Marija, ali samo jednom ce u punini Svoje Slave doci, i Njegov dolazeci Talas, Njegov Oblak, preobrazice materiju i oduvace sve lazi i gnusobe, pored ostalog i lazni novi stari svetski poredak koji grade sinovi i kceri Tame, parodirajuci Hristovo Novo Doba na Novoj Zemlji. Slava Hristu Gospodu. Amen.

Ostali prezentovani radovi koji stoje pod 'Aurora Aurea' mogu se naci na stranicama: http://forum.histrion.net
http://forum.blic.net


888
Aurora Aurea
aurora_a@ptt.yu

mystic
30.06.2003., 17:18
brate Vaso, ti me podsjećaš na El-Kalema, da se to nije El-Kalem obratio na hrišćanstvo? :p

SLAP
05.08.2003., 14:54
Vasa,
Svakako je interesantno tko su Buda,Pitagora...odakle i sa kojim nalogom dolaze a interesnatno je to kako ljudska zemaljska riječ nastoji njihovu misiju lažno prikazati a time i minimizirati,zatamniti /borba svjetla i tame/ Tako su i hare-krišnijevci navukli nauku o Budi ateisti a sa druge strane ga spominju kao Boga-avataru u mesu sa specifičnom misijom. Vrhunac te misije je da su Budini učenici /skloni ateizmu/počeli poslije Budine smrti obožavati Boga /Budu/u kamenu /murtiju/ i to bi kao bilo jedno od «pravilnih» obožavanja Boga bez obzira što se u kali jugi ne preporuča obožavanje murtija i bez obzira što kameni Buda ne može da bude murti jer samo svete duše po vaišnavskom učenju mogu Boga pozvati u kamen da isti postane murti (Bog u kamenu). Međutim oni ne poznaju narav pravog Boga:onog koji nikada ne propovjeda nižu riječ,ili čak vrstu ateizama da bi se došlo do teizma! Božija riječ je uvijek čisti zakon i On nalazi načina da se približi i primitivnom umu a da ne odstupi od načela Istine.

SLAP
22.11.2003., 16:40
Aurora Aurea kaže:
>> NASTAVAK


Zajedno sa Hristom, u meso su silazili i njegovi najblizi Nebeski saradnici, andjeli predodredjeni da sluze u Delu spasenja. I oni su zajedno sa svojim Uciteljem prenosili rec Svetlosti, razotkrivajuci lazi i zla Tame, demona i majstora pseudomudrosti. I danas, na kraju staroga sveta, kada svice Zlatna Zora, kada vaskrsava Novo doba i Carstvo Mira, kada Presveti Zemlju opet uzima u svoje ruke, 12 Hristovih apostola, 12 proroka, 12 pastira, 12 evangelista i 7O ucenika, opet su u telu, pripremajuci put Svetome, pripremajuci Hristov Slavni Dolazak, koji mnogi neuki pogresno nazivaju "drugi". Gospod je mnogo puta dolazio i silazio na zemlju, kao i blagoslovena Marija, ali samo jednom ce u punini Svoje Slave doci, i Njegov dolazeci Talas, Njegov Oblak, preobrazice materiju i oduvace sve lazi i gnusobe, pored ostalog i lazni novi stari svetski poredak koji grade sinovi i kceri Tame, parodirajuci Hristovo Novo Doba na Novoj Zemlji. Slava Hristu Gospodu. Amen.

Ostali prezentovani radovi koji stoje pod 'Aurora Aurea' mogu se naci na stranicama: http://forum.histrion.net
http://forum.blic.net


888
Aurora Aurea
aurora_a@ptt.yu

U svjetlu te istine koju iznosiš moguće je potpuno razumjeti Kristovu kategoričnu izjavu «Samo preko mene možete do Oca» !? I prije velicanstvene Isus-Kristove žrtve Krist je bio glavni posrednik –nositelj svjetla u pad svjetove!?

Aurora Aurea
23.11.2003., 11:09
Kada se shvati koliko brzo je Mesijina reč i pouka od strane sinova Tame bila falsifikovana i izmenjena, onda se i bolje može shvatititi zašto je sveti Jedan tako često morao silaziti u Dolinu suza i gorčine.

Djainizam govori o mnogobrojnim Gospodnjim utelovljenjima. Šta mi znamo o Hristovim utelovljenjima iz davnih epoha? Ništa! Tek ponešto o onima iz prvog i drugog milenijuma stare ere.

Mnogobrojne drevne knjige koje su o Gospodu Inkarnantu pisali Njegovi nekadašnji učitelji i sledbenici nepovratno su izgubljene. Samo u Aleksandrijskoj biblioteci bilo je pod Hrist-Zaratustrinim (Zoroastrovim) imenom katalogizirano dva miliona verza. Rimljanin Plnije u 'Istoriji prirode' iznosi da je "Hermit marljivo pisao o celoj veštini /Zaratustrinih maga/ i tumačio 200.000 Zoroastrovih verza." (XXX, 2, 4) To su uistinu začudjujući podaci, podaci za razmišljanje i preispitivanje.


Kao simbol žrtvovanog Gospoda i isceljujuće Mudrosti od davnine pojavljuje se prikaz zmije koja se uspinje oko štapa. U ‘Evandjelju po Jovanu/Apolosu’, kaže se: “...Kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba da se podigne Sin Čovečiji, da svaki – ko veruje – ima u Njemu život večni.” (3:14-15) – Za proroka Mojsija, koji je pred faraonom Božijom silom izveo čudo pretvaranja štapa u zmiju, izveštava se u ‘Knjizi Brojeva’ kako je se izborio sa navalom pustinjskih zmija otrovnica: “Mojsije napravi zmiju od medi i postavi je na stub. Kad bi koga ujela ljutica, pogledao bi u medenu zmiju i ozdravio.” (21:9) – Kao Isus od Nazareta Gospod je svagda učio da izbavljenju i ozdravljenju duše vodi razapinjanje starog, grešnog čoveka, te živa vera, pokajnička i delotvorna vera. Na taj način duša stiče isceljujuću mudrost, stiče mudrost Božanske Zmije Svetlosti, mudrost Hrista Raspetoga.

Simbol zmije koja se obavija oko štapa Hrist Iscelitelj je ostavio i u svom životu u telu iscelitelja Eskulapa (Asklepios na grčkom), koji je verovatno živeo oko 1.200 godine s. e. Njegov kult, koji je iz Tesalije potekao, tek nekoliko vekova kasnije je postao popularan. Eskulapova svetilišta u Heladi i Maloj Aziji bila su mešavina hramova, lečilišta i vežbaonica.


U svim svojim inkarnacijama Gospod Ljubavi, koji nam je Svojom rečju, životom i žrtvom omogućavao spasenje i pokazao put Spasenja, koji je stvarao uslove da prekinemo krug radjanja (o kome i Jakov Pravednik govori u svojoj Poslanici) i postanemo stubovi Božijeg Hrama, stradalnički je završavao život, doživljavao da bude, zauzevši se za pravednike, brutalno i bedno pogubljen od sinova Tame, prikovan na drvo, krst. Time je on dao simbol zemaljskog puta svakog pravednika koji ne živi za satanski svet, pokazao je da onaj koji hoće naslediti Novu zemlju i ući u Nebesko Carstvo, mora svetim življenjem uzeti duhovnog udela u Njegovome Rodjenju, Posvećenju, Krštenju, Iskušavanju, Preobraženju, Razapinjanju, Vaskrsenju, Vaznesenju i Slavnome Dolasku.

Gospod je razapet, npr i dok je živeo u telu Dionisa (Bahusa). Tako Justin Filosof u svojoj ‘Prvoj Apologiji’, upućenoj rimskome narodu i Imperatoru Antoninu, poredi Hrista Njegove podvige sa ostvarenjima i životom nekih antiknih junaka: “Ako kažemo da se Reč, koja je prvorodjeni Sin Božiji, Isus Hristos, Učitelj naš, rodio bez mešanja, da je raspet i po vaskrsu se uzneo na Nebesa, mi ne uvodimo nikakvu novinu i ne govorimo ništa drugo do ono što vi govorite o tzv. Zevsovim sinovima. Vama je znano koliko je Zevs imao sinova, a o tome kazuju i medju vama uvaženi pisci: Hermes, tumač i učitelj; Eskulap, lekar, koji je bio pogodjen munjom i uznesen u Nebo; takodje Dionisije razapeti.” (Cap. 20)

Hrist-Dionisije je nakardno, bahantski obožavan u orfičkim obredima koji su harali svešću starih Helena u periodu VII.-VI. stoleća stare ere. Kult je početkom prvog milenijuma stare ere stigao iz Trakije preko Male Azije. Bio je posebno primamljiv za žene. Tako Plutarh ukazuje sa misterije na Samatraci: “Sve tamošnje žene od pantiveka se drže orfičkih obreda i praznika u čast boga Dionisa, i stoga se zovu Klodone i Mimalone.” (‘Aleksandar Makedonski’, 2) - Dionisov kult je izvorno poznavao euharistiju, prinos vina i hleba, dok je svetkovanje Uskrsa od praznika radosti pretvoreno u praznik ludovanja i mahnitanja. Sve božansko što nije moglo sakriti satansko je izvrtalo i nakazno parodiralo, nastojeći time da ismeje Gospoda Mudrosti.

Interesantno je zapaziti da ni crkveni oci nisu razumeli svrhu Isusovih silaženja, te su u ‘paganskim’ misterijama, koje su umnogome podsećale na hrišćanske, videli samo ‘satanino parodiranje’. Tako istaknuti crkveni otac Tertulijan (umro 220.g.) ogorčeno uzvikuje, misleći prevashodno na mitraizam: “Sam djavo nagovara jeretike da oponašaju naše svete obrede za vreme odavanja časti njihovim lažnim bogovima. On im naredjuje da čela Mitrinih vojnika obeležavaju krstom.”

Ako crkveni oci nisu videli i pretpostavljali ranija Hristova utelovljenja, onda nije ništa čudno što nisu videli ni ranija utelovljenja Apostola i ostalih svetih služitelja. Neki oci npr. ustaju protiv velikog hrišćanskog mistika, askete i nazoreja Apolonija iz Tijane ( druga polovina I veka nove ere) misleći da je on neki paganski volšebnički takmac Isusu i Apostolima. No kada se dublje prouči fantastičan i egzotičan Filostratov spis The Life of Apollonius of Tyana (uistinu velika je šteta što nije preveden na srpski/hrvatski jezik!), vidi se da je Apolonije iz Tijane tipičan nazorej, tipičan hrišćanski učitelj, mudrac i čudotvorac, kakav je bio i Jakov pravednik, Petar, Pavle Taršanin, ...


Tri najsvetija reda, terapeuti, nazoreji i eseni, postojali su i pre Isusa Hrista. Oni su ukazivali uvek na svoga velikog Osnivača i Učitelja. A ko je bio njihov Osnivač nego Hrist Gospod u svojim ranijim utelovljenjima?

Slutnju da je Gospod bio utelovljen u mnoge znamenite povesne likove, satansko je zloupotrebljavalo nudeći ljudima da obožavaju, pored Mesijinih inkarnacija, i ljude koji su bili veliki u očima sveta, koji nisu imali istinsku posvećeničku duhovnu veličinu. Tako crkveni otac Irinej lugdunski, u svome spisu 'Izlaganje i opovravanje lažnog gnosisa', kazuje za pristalice jeretika Karpokrata da su njegove pristalice često slikale Hrista, i te slike su stavljali medju slikama slavnih filosofa poput Pitagore, Platona, Aristotela i ostalih, odavajući im poštovanje isto onako kako su to neznabošci činili. (I, 25, par. 1-6)

Uistinu, kada se pogleda Hristova Žrtva i Njegove brojne inkarnacije, vidi se da je se On za čovečanstv najviše žrtvovao, najviše pretrpeo. Sve je uistinu postavljeno i izvedeno da On bude Središte i Ugaoni Kamen, baš kao što je i u Sedmerostrukom Duhu on Središnji Zrak, Centralna Snaga. Sve je od Njega i za Njega. Otac je stvorio svet za Njega i kroz Njega, i zato je i On bio odgovoran za svet, time i za materijalni svet, zato je i silazio neprestano u materiju, u Dolinu suza i gorčine donoseći Svetlo i Reč Spasenja.

I kada je Gospod na krstu rekao svoje poslednje reči "Svršeno je!", to je kazalo da je završen ciklus Njegovih inkarnacija. Kao Isus od Nazareta Gospod je u potpunosti u svojoj najvišoj inkarnaciji ispunio Očev Plan i Svoju Misiju. Svojom poslednjom inkarnacijom Sveti Jedan je stavio pečat Delu Spasenja i Svojim silaženjima.

Aurora Aurea
23.11.2003., 14:54
• Pitagora i Isus: par komparacija •

Gospod Isus Hristos je svoju vidovitost i duhovnu proicljivost mnogo puta pretskazao: npr. u kući fariseja Simona kad ga je Magdalena pomazala uljem, na Jakovljevom bunaru u Samariji, kad Simonu Kananeju proriče da će ga se triput odreći pre nego što petlovi zapevaju, ... Takvu vidovist i upućenost u Duhu imao je i pokazivao je Gospod Mudrosti i kad je bio utelovljen kao veliki mudrac Pitagora sa Samosa.

Jednoga dana, dok je se Gospod Pitagora odmarao sa svojim učenicima na morskoj obali, na horizontu je se pojavila nekakva ladja.

Jedan učenik Ga upita tada misleći da je to neka trgovačka ladja sa bogatim tovarom: "Smatraš li da bi bio bogat, kada bi posedovao teret ove ladje?"

Pitagora mu odgovori: "Smatram da bi bilo uzaludno."

Tada Ga učenik zapita: " Ali zašto? Ja bih sačuvao ono bogastvo za svoje naslednike."

Veliki Učitelj mu tada uzvrati: "Zaista? Kako vidim ti želiš ostaviti svojim naslednicima dve lešine."

Nešto kasnije dotična ladja je bila usidrena u luci. Nosila je leš, mrtvo čovekovo telo, ostatak čoveka koji je umro izvan izvan zavičaja, i koji je izrazio svoju poslednju volju da bude pokopan u svojoj zemlji.

***

Gospod Isus Nazorej pokazao je se, osvedočio je se kao onaj koji može i vetru da zapoveda, kao Gospodar Ljubavi koga su i divlje životinje slušale. Pogledajmo jednu sekvencu iz Njegovog života dok je putovao prema Indiji:

"A jednoga dana dok je prolazio planinskom kosinom blizu pustinje, naidje na lava, i mnogi ljudi ga behu gonili hoteći da ga ubiju kamenjem i kopljima. A Isus ih ukori, govoreći: 'Zašto lovite ova Božija stvorenja, koja su plemenitija od vas? Preko spirepostî mnogih pokolenja ona behu načinjena neprijateljima ljudi, koji trebaše biti njihovi prijatelji. Ako se pokazuje u njima Moć Božija, to se pokazuje i njihova dugotrpeljivost i saosećajnost. Prestanite da progonite ovo stvorenje koje vam ne želi nauditi! Zar ne vidite da beži od vas, te kako je prestravljeno od vašeg besa?!' - I lav pridje i leže uz Isusove noge, i pokaza ljubav prema Njemu. A onaj narod beše zapanjen, pa reče: 'Gle, Ovaj Čovek voli sva stvorenja, i ima moć da zapoveda čak ovim zverima iz pustinje, i one su Mu poslušne'." ('Evandjelje po svetoj Dvanaestorici', 6:21-24)


Jednom prilikom, dok su se odvijale Olimpijske igre, nebom, iznad Pitagore, proleteo je orao, kraljevska ptica. Opazivši ga, Pitagora ga je pozvao i zapovedio mu da sleti. Orao je počeo leteti oko Njegove glave, da bi se potom spustio na Njegovu ruku, kako mu je Ovaj već naložio. Onaj ko živi u Duhu njemu su podredjena i četiri Elementa, time i četiri elementalna Carstva: Carstvo minerala, Carstvo biljaka, Carstvo životinja i Carstvo vilenjaka i prirodnih duhova.

Aurora Aurea
23.11.2003., 14:55
Mnogi drevni autori su pisali puno o inspirativnom Hristu-Pitagori. Verovatno najpoznatiji zapisi su onaj koji je sačinio Diogen Laertije u svom delu 'Životi i mišljenja istaknutih filosofa', te hermeneutista Jamblihus u svom 'Životopisu Pitagore' - The Life of the Pythagoras (U Hrvatskoj je data knjiga objavljena pre tridesetak godina, od koga - nemam informacije ...) Taj Iamblichus napisao je još jedno vredno delo o teurgiji, odnosno o egipatskim misterijama. Izloženo je na izuzetnom sajtu prepunom hermetičko-alhemijskih-gnostičkih tekstova:

http://www.flamelcollege.org/library.htm

Velikom duhovniku i mističnome matematičaru Pitagori se pripisuje lapidarna zbirka 'Zlatne reči'. Ona je verovatno plod nekog njegovog sledbenika.

Pogledajmo nekoliko izreka koje se pripisuju Pitagori a potom i ceo engleski tekst datih sentenci: "U tebi samome je nešto slično Bogu; sagledaj samoga sebe kao hram Božiji i deluj u skladu s tim." - "Ono što ti najviše voliš vladaće tobom, ali ako se posve obratiš Bogu, postići ćeš vlast nad svime." - "Moli Boga da te osposobi da svojim neprijateljima činiš dobro." - "Ne traži da se svidiš mnošvu." - "Poštuj svoje roditelje ..." - "Postati duhovan znači biti nesebičan."

Aurora Aurea
23.11.2003., 14:57
'Zlatne reči', od Pitagore

Foremost Honor The Immortal Deities, As The Law Demands.
2 Then Honor Thy Vows, Then The Illustrious Messengers Of Deity, Then Venerate The Divinities Of The Nether World, Due Rites Performing.
3 Then Honor Thy Progenitors, And All Thy Kindred.
4 Among Others Make The Most Virtuous Thy Friends, Love To Make Use Of Their Kind Words, And Learn From Their Practices That Are Advantageous.
5 Alienate Not The Beloved Comrade For Trivial Offenses, But Bear All Ye Can, And What Ye Can, For Autonomy Is Qualified By Circumstances.
6 Take This Well To Heart: Ye Must Gain Control Of Thine Habits, First Over Appetite, Then Slumber, Then Luxury And Anger.
7 What Brings Ye Shame, Do Not Unto Others, Nor Unto Thyself, For The Highest Of Duties Is Self Integrity.
8 Let Balanced Order Be Practiced In Words As In Deeds; Then Make The Habit To Never Act Inconsiderately.
9 Remember That Death Is Appointed To All, And Possessions Here Gladly Gathered, Must Here Be Left Behind.
10 Whatever Sorrow The Fate Of The Heavens May Here Send Us, Bear; Whatever May Befall Us Let Us Bear With Patience Unmurmuring.
11 To Relieve It, So Far As We Can, Is Permitted, But Reflect That Not Much Misfortune Has Destiny Given To The Virtuous.
12 The Opinion Of The People Is Inconsistent, Now Good, And Now Evil; So Let Them Not Intimidate Thee, Nor Keep Thee From Thy Purpose.
13 If False Slander Come To Thy Ears, Bear It In Patience, Yet That Which I Am Now Declaring, Fulfill It Faithfully.
14 Let No One With Speech Or With Deeds Ever Deceive Thee, To Do Or To Say What Is Not The Most Noble.
15 Consider Before Acting, That Nothing Stupid Result; To Act Thoughtlessly Is The Role Of A Fool.
16 Whatever Will Not Later Incur Remorse, Follow Through With.
17 Do Nothing Outside Of Thy Comprehension, Yet Learn That Which May Be Useful; Thus Shall Thy Life Grow Joyful.
18 Do Not Neglect The Health Of The Body, Keep Measure In Eating And Drinking, And Every Exercise Of The Body, And By Measure Is Meant What Will Not Later Induce Pain.
19 Follow Clean Habits Of Life, But Not The Luxurious, And Avoid All Things Which Will Arouse Envy.
20 At The Wrong Time, Never Be Unrestrained, As If Ye Did Not Know What Was Proper; Nor Show Thyself Stingy, For An Appropriate Measure Is Ever The Best.
21 Do Only Those Things Which Will Not Harm Thee, And Deliberate Before Acting.
22 Never Let Slumber Approach Thy Wearied Eyelids, Ere Thrice Ye Review What Ye That Day Have Done: Wherein Have Ye Sinned? What Did Ye? What Duty Has Been Neglected; All, From First To Last, Review.
23 If Ye Have Erred, Grieve In Thy Spirit, Rejoicing For All That Was Virtuous.
24 With Zeal And With Diligence, This Then Repeat, And Learn To Repeat It With Satisfaction, For Thus Will Ye Walk On The Paths Of Heavenly Virtue; Surely, I Swear It By They Who Into Our Souls Have Infused The Sacred Quaternary, The Seed Of Divine Nature.
25 Never Start On Thy Task Until Ye Have Implored The Blessings Of The Deities.
26 If This Practice Is Faithfully Adhered To, Soon Ye Will Recognize, Of Deities And Mortal Men, The True Nature Of Existence, How Everything Passes And Returns.
27 Then Will Ye Perceive What Is Real, How The Divine Ordering Is Always Impartial, So That Ye Hope Not For What Has No Hope, Nor That Possibilities Should Elude Thee.
28 Humans Ye Shall Observe Whose Sorrows They Themselves Have Created, Wretches Who See Not The Good That Is So Near, And Will Heed Nothing.
29 Few Know How To Help Themselves In Misfortune, That Is The Fate Which Blinds Humanity In Circles.
30 Hither And Yon They Run In Endless Sorrows, For They Are Accompanied By A Grim Companion, Even Disunion Within Themselves.
31 Unnoticed, Never Rouse Them, And Flee From Before Them!
32 Aumen-Zeus, O Free Them All From Sufferings So Great, Or Reveal Unto Each Their Guide.
33 Yet Do Not Fear, The Mortals Are Divine By Race, And Holy Nature Will Reveal And Make Evident Everything.
34 Wherefore, If Ye Have Believed, Observe What I Teach Thee, Healing Thy Soul, And Ye Shall Remain Insured From Manifold Evil.
35 Avoid Forbidden Foods, Reflecting That This Contributes To The Purity And Redemption Of Thy Soul.
36 Ponder All Things Well, And Let Discernment, The Gift Divine, Be Thy Chief Guide.
37 Then If Ye Should Be Separated From The Body, And Soar Into The Ether, Ye Will Be Imperishable, A Divinity, A Mortal No More.

I.L
23.11.2003., 18:37
SLAP kaže:
Vasa,
Svakako je interesantno tko su Buda,Pitagora...odakle i sa kojim nalogom dolaze a interesnatno je to kako ljudska zemaljska riječ nastoji njihovu misiju lažno prikazati a time i minimizirati,zatamniti /borba svjetla i tame/ Tako su i hare-krišnijevci navukli nauku o Budi ateisti a sa druge strane ga spominju kao Boga-avataru u mesu sa specifičnom misijom. Vrhunac te misije je da su Budini učenici /skloni ateizmu/počeli poslije Budine smrti obožavati Boga /Budu/u kamenu /murtiju/ i to bi kao bilo jedno od «pravilnih» obožavanja Boga bez obzira što se u kali jugi ne preporuča obožavanje murtija i bez obzira što kameni Buda ne može da bude murti jer samo svete duše po vaišnavskom učenju mogu Boga pozvati u kamen da isti postane murti (Bog u kamenu). Međutim oni ne poznaju narav pravog Boga:onog koji nikada ne propovjeda nižu riječ,ili čak vrstu ateizama da bi se došlo do teizma! Božija riječ je uvijek čisti zakon i On nalazi načina da se približi i primitivnom umu a da ne odstupi od načela Istine.


Interesantno zapažanje!:top:

Ali, posvema je jasno, da demagozi nikad ne spavaju! Ne samo u politici, još više u religiji!

Načelo istine - to je ono... bit svega!

I.L
23.11.2003., 18:42
Aurora Aurea kaže:
Kada se shvati koliko brzo je Mesijina reč i pouka od strane sinova Tame bila falsifikovana i izmenjena, onda se i bolje može shvatititi zašto je sveti Jedan tako često morao silaziti u Dolinu suza i gorčine.

Djainizam govori o mnogobrojnim Gospodnjim utelovljenjima. Šta mi znamo o Hristovim utelovljenjima iz davnih epoha? Ništa! Tek ponešto o onima iz prvog i drugog milenijuma stare ere.Ne bih se složio!

Isus se samo JEDANPUT utjelovio. A svi prije njega... ma kako mudri bili, mogu se označiti samo kao - mudraci među svojim narodima. Istinska riječ i spasenje dolazi smao od ejdine ZAKONITE Objave - Mojsijevske. Tj. TORE ! Onoga što ej Jedini pravi Bog Objavio o sebi i o nama!

O sudbini i izboru...

Toga radi je sam Isus kazao: "A spasenje dolazi od Židova..."!

Ne od židovskih 'gatalica' niti rabina... nego od poziva Židovima starog vremene... od onoga JE ZAKONITO OBJAVLJENO ŽIDOVIMA PREKO MOJSIJA I PROROKA

Aurora Aurea
11.03.2004., 13:39
Pojavljujući se na zemlji kao Mitra, Dionis, Apolon, Adonis, Hermes, Isus,... Gospod je se svagda radjao u pećini, spilji-štali, medju životinje, pokazujući time svoju ljubav za životinje, i osvedočavajući se i kao njihov Spasitelj.

Iako su mitovi i legende najvećim delom pokrili prethodne Hristove inkarnacije, ipak se mogu nazreti konture nekih tokova.

I kao Božiji Glasnik - Tot/Tahuti/Hermes (Herma, Hermo, Jerma) Gospod Ljubavi je rodjen u kamenoj pećini: Tako se u 'Prvoj homerovskoj himni Hermu' peva o Njegovom rodjenju:

"Slavi, Muzo, Herma, što sin je Zeusa i Maje!
Vladar Kilene je on i Arkadije pune ovaca,
glasnik je besmrtnika blagodatni; rodi ga Maja,
nimfa pletenica lepih, sa Zeusom vodeći ljubav,
Časna. Kloneći se društva bogova blaženih, ta je
u senovitoj spilji prebivala."
(1-6)

Slično se iznosi i u 'Drugoj homerovskoj himni Hermu'.

Glasonoša, Logos, zlatoštapni Hermes, radja se u pećini , začet od Časne Gospe (= blagoslovene Device) Maje i Boga Zevsa (Jupitera, Jehovu, Jovu). To ime Maja, odnosno Marija, nalazimo i kod Budine majke i kod Isusove majke. Himna Hermesov život povezuje s Arkadijom, punom ovaca. I Isusov život i učenje su stalno obeležni pojmovima 'jagnje', 'ovce', 'stado',... Mit i legenda ga dalje prikazuje kao svirača na kitari od sedam žica. Duhovno muziciranje i pevanje himni u ranome hrišćanstvu je takodje bivalo naglašeno prisutno. I istinski posvećenici bili su Božija kitara od sedam struna, na koju je svirao sedmerostruki Duh Sile i Harmonije.

U 'Prvoj homerovskoj himni Dionisu', iznosi se za ovog dugokosog boga:

"Bršljanom ovenčana Dionisa počinjem pevati -
gromkog, Semele slavne i Zeusa svetlog sina,
koga su hranile nimfe lepokose što ga od kralja
primiše, njegova oca, u krilo uzgajajući njega
brižno u klancima Nísē. A on je po očevoj volji
rastô u mirisnoj spilji, medju besmrtnike se brojeći.
A kad othraniše njega, toliko slavljena, nimfe,
on je po doljačama šumovitim hodio svuda
bršljanom gusto pokriven i lovorom. Za njim su išle
nimfe, a on pred svima. I silna se orila šuma.
Stoga, pozdravljen budi, Diònise, bogati groždjem."
(1-11)

I Dionis zlatne kose se radja (negde u 7 stoleću stare ere) čisto začet od Časne Semele i Boga Zeusa. Radja se u spilji šumovite i visoke gore zvane Nisa. Ta Nisa je zapravo rajska Gora Karmel, koja je pripadala Galilejskom okrugu zvanom Nazaret, gde je i Isus odrastao medju svetim nazarenima, hiperborejcima, minejcima. Dionis se slika sa brojnom pratnjom nimfi. I Isusa su pratile mnoge žene služeći Mu svojim dobrima. Dionis je bog vina, svetog napitka. I Hrist je Bog Vina, svetog Nektara, Ambrosije, Some, Duha Svetog, Duha Života, Duha Radosti. Naravno, tokom vekova Hrist-Dionisov kult je degradiran, prešao je pod uticajem palih 'bogova' u svoju suprotnost, te je tako orgijastički i pomamno slavljen, pogotovo medju ženama.

Vidimo, Gospod je se svagda radjao u kamenoj pećini-štali. Ali On je i svagda sahranjivan u kamenu: kamenoj grobnici. Tako je u svojoj poslednjoj i najvišoj inkarnaciji, kao Isus od Nazareta, sahranjen u kamenoj grobnici vrta Josipa iz Arimateje. Kao sirijski Adonis (koji je verovatno osnivač esena, njihov Učitelj Pravednosti), Gospod je svoj kameni grob takodje imao u Jerusalimu. Na Hrist-Adonisovom grobu od davnine je se hodočastilo. Gde je raspeti Gospod položen kao Isus Nazaren, tu je položen i kao lepi Adonis. I smrt i život Hrista Boga svedoče za Njegovu beskrajnu ljubav: za svaki kamen, za svaku biljku, za svaku životinju, za svakog čoveka.

Aurora Aurea
13.03.2004., 23:05
Svi drevni narodi su čuli za euharistiju ('pričest')


Ako pogledamo predanja i kultove naroda sa različitih podneblja možemo videti da svi oni u nekom obliku poznaju euharistiju, žrtvu-pričesnicu od hleba i presečenog vina, te čistu žrtvu paljenicu, kadjenje tamjanom. To je još jedan pokazatelj da je Gospod u različitim Svojim inkarnacijama, različitim narodima, davao iste simbole. Svi su u nekim vidovima čuli za zajedničke svečane večere (agape) i za euharistija-prinos. Gospod je svagda pozivao da se jede i žrtvuje blagodarno od Njegovog Mesa i Njegove Krvi, koje najbolje oličavaju (beskvasni) hleb i presečeno vino. Medjutim ti sveti sakramenti koji predstavljaju i simbolišu jedinstvo sa Hristom, Duhom Života, satansko je izvrtalo, pokrivalo, pretvaralo ih u dijaboličke obrede. Želeći da ismeje Hrista Lucifer je pojedine ljudi navodio na krajnje izopačenje svetih simbola-jemstva spasenja. Umesto da im pomešano vino bude simbol Duha Života kojim dušu trebaju hraniti, a hleb simbol Duha Dobrote koga trebaju jesti pravedničkim životom, ljudi potonuli u greh su upadali čak i u kanibalizam.

Tako se u tibetanskoj 'Priči o Vrtu lotosa' iznosi: "Ljudi nalaze zadovoljstvo u pirovima na kojima se hrane krvlju i mesom." - Medju Tibetancima je sarko-kanibalizam, jedenje mesa umrlih, bio dosta prisutan. Tako se u biografiji čudotvorca Ralope iznosi i ova sekvenca: "Stigoše tako na groblje. Na groblju je bilo puno žena. Sedele su u krug, a majka /jednog deteta koje je to potajno pratilo/ sede u sredinu na sanduk koji joj je služio kao presto. Gostile su se lešom jednog mladog čoveka." - Privrženici tantra sekti, kao i ratoborni Skiti, koristili su ljudske lobanje kao pehar. A 'sveti napitak', 'Božiju krv' im je često predstavljao neko žestoko pića, ali za posebne prilike i mešavina različitih vrsta mesa (uključujući i ljudsko), mokraća, izmet, znoj i sperma. A taj miks izlučevina kojim su se pričešćivali je se zvao nagčeng (videti spis 'Delovi biografije Cong Kape')


Hristovu ehuharistiju, pod orijentalnim tantrističkim uplivom, silno su ismejavali i gnostici fiboniti i nikolajiti. Tako crkveni otac Epifanije (čija glavno delo 'Panarion' Crkva izbegava da predoči širem auditorijumu) izveštava za skupove, gozbe i orgijanja razuzdanih pseudognostika fibonita, čijim sastancima u Aleksandriji je prisustvovao. Epifanije izveštava kako na svojim 'agapama', 'večerama ljubavi' "služe začinjeno jelo, meso i vino, čak i ako su siromašni. Pošto su se zajedno najeli, i da tako kažem napunili trbuhe, zbog suvišne snage okreću se užicima. Muškarac kaže svojoj ženi prepuštajući je: 'Ustani i izvedi agape se sa bratom'. Tada se nesretnici spajaju, /.../ Pošto su opštili u strasti razvrata, proklinju nebesa. Žena i muškarac u ruke uzimaju izbačeno seme, stoje gledajući prema nebu ruku uprljanih nečistoćom i mole se kao ljudi zvani stratiotikoi i gnostikoi prinoseći Gospodu sve što imaju na rukama, te kažu: 'Prinosimo ti ovaj dar, telo Hristovo'. Tada to jedu, vlastitu sramotu i vele: 'To je telo Hristovo i pasha zbog kojeg naša tela trpe i zbog kojeg su prisiljena da priznaju Hristovu patnju'. Slično je i sa ženom: kada ima menstruacijum skupljaju tu nečistu krv, zajedno je jedu i kažu: 'Ovo je Hristova krv'." ('Panarion', XXVI, 17, 1)

Kako je satansko širom sveta na najbizarnije i najmorbidnije načine ismejavalo svetu euharistiju i svetu večeru, brojni primeri postoje. Možda ne tako morbidno, ali u celini gledano, i tradicionalističke crkve, zajedno sa brojnim sektama, takodje ismejavaju na različite načine Hrista kroz svoje 'euharistije' i pashe'.


Citirani deo iz Panariona u grčkom tekstu se može naći preko linka: http://www.christianhospitality.org/ip.asp?/epiphanius/epiph-pan-05-pg41-0573-0672.pdf

Aurora Aurea
22.04.2004., 21:16
Medju istoričarima religije, koji ne poznju i ne žele upoznati ezoterične tokove i odjeke u religijskim strujanjima, čest previd se pravi po pitanju determinističkog odnosa hrišćanstva i mitraizma. Kako hrišćanski i Mitrin kult imaju mnoge sličnosti, neupućeni analitičari izmišljaju priču kako je hrišćanstvo mnogo toga preuzelo od Mitrine religije.
No Mitrina religija i Isus Hristova religija, je u unutarnjem aspektu jedna religija, jer Hrist je bio i Mitra. 'Obe' religije su solarni kultovi koji u središte stavljaju Sunce Pravednosti i Dan sunca. Svi sveti kultovi, okupljeni oni bili oko Hrista, Mitre, Zaratustre, Pitagore, bili su solarni kultovi i imali su solarni kalendar. Jer Svetlost je bila središte njihovog poštovanja, a Sunce je u materiji bilo najveličanstvenija slika i simbol Beskonačne Svetlosti, Boga.

Tako i u znamenitoj knjizi 'Prevara u hrišćanstvu' (1930. god.) od Joseph-a Wheless-a se pokušava razmotriti odnos Mitrinog i Isusovog kulta, pri čemu se Mitrin kult neuvidjavno deterministički prepliće sa Zaratustrinim. Pri tome se pogrešno prikazuje da je Zaratustra živeo oko 600 god stare ere, dok je on mnogo, mnogo starija istorijska svetiteljska pojava.Pogledajmo jedan izvadak iz te knjige:


The religion of Mithra anciently dominated Persia and the vast
regions of the Orient; it entered Europe following the conquests of
Alexander the Great. When in 65-63 B.C. the conquering armies of
Pompey were largely converted by its high precepts, they brought it
with them into the Roman Empire. Mithraism spread with great
rapidity throughout the Empire, and was adopted patronized and
protected by a number of the Emperors up to the time of
Constantine; it was only overthrown by the prescriptive laws and
sword of Constantine and Theodosius, who "signed its death warrant"
at the behest of the triumphant and intolerant Christians, who
absorbed virtually the entire system of Mithraism. But let CE,
proceed with the story. The reader is asked to cheek mentally each
of the uninspired details of Pagan invention with the "divinely
revealed" identities of the Christian Faith.


"Mithraism is a pagan religion consisting mainly of the cult
of the ancient Indo-Iranian Sun-God Mithra. It entered Europe from
Asia Minor after Alexander's conquest, spread rapidly over the
whole Roman Empire at the beginning of our era, reached its zenith
during the third century, and vanished under the repressive
regulations of Theodosius at the end of the fourth, [Of late it has
been] brought into prominence mainly because of its supposed [?]
similarity to Christianity.

"The origin of the cult of Mithra dates from the time that
Hindus and Persians still formed one people, for the god Mithra
occurs in the religion and sacred books of both races, i.e. in the
Vedas and in the Avesta. ... After the conquest of Babylon (538
B.C.) this Persian cult came into contact with Chaldean astrology
and with the national worship of Marduk. For a time the two
priesthood of Mithra and Marduk coexisted in the capital and
Mithraism borrowed much from this intercourse. ... This religion,
in which the Iranian element remained predominant, came, after
Alexander's conquest, in touch with the Western world. When finally
the Romans took possession of the Kingdom of Pergamum (in 133
B.C.), occupied Asia Minor, and stationed two legions of soldiers
on the Euphrates, the success of Mithraism was secured. It spread
rapidly from the Bosphorus to the Atlantic, from Illyria to
Britain. Its foremost apostles were the legionaries; hence it
spread first to the frontier stations of the Roman army.

"Mithraism was emphatically a soldier religion; Mithra, its
hero, was especially a divinity of fidelity, manliness, and
bravery; the stress it laid on good-fellowship and brotherliness,
its exclusion of women, and the secret bond among its members have
suggested the idea that Mithraism was Masonry among the Roman
soldiery." Several of the Roman Emperors, down to Licinius,
colleague of Constantine, built temples to Mithra, and issued coins
with his symbols. "But with the triumph of Christianity [after
Constantine] Mithraism came to a sudden end. The laws of Theodosius
[proscribing it under penalty of death, to please the Christians]
signed its death warrant. Though he was still worshiped a thousand
years later by the Manichees (p. 402). ...

"Ahura Mazda and Ahriman. -- This incarnate evil (Ahriman)
rose; with the army of darkness to attack and depose Oromasdes
(Ahura Mazda) They were however thrown back into hell, whence they
escape, wander over the face of the earth and afflict man. ... As
evil spirits ever lie in wait for hapless man, he needs a friend
and savior, who is Mithra. ... Mithra is the Mediator between God
and Man. The Mithraists... battled on Mithra's side against all
impurity, against all evil within and without. They believed in the
immortality of the soul; sinners after death were dragged down to
hell; the just passed through the seven spheres of the planets,
leaving at each planet a part of their lower humanity until, as
pure spirits, they stood before God. At the end of the world Mithra
will desectid to earth, ... and will make all drink the beverage of
immortality. He will thus have proved himself Nabarses, 'the never
conquered.' ... of Mithra, and the sixteenth of each month was sacred to him as
Mediator. The 25 December was observed as his birthday, the Natalis
Invictis, the rebirth of the winter-sun, unconquered by the rigors
of the season." (pp. 403-104.) It may be noted that Sunday was made
a Pagan holiday by edict of Constantine, In the fifth Tablet of the
Babylonian (Chaldean) Epic of Creation, by the great God Marduk, we
read, lines 17 and 18: "On the seventh day he appointed a holy day,
And to cease from all work he commanded." (Records of the Past,
vol. ix; quoted, Clarke, Ten Great Religions, ii, p. 383.)

To resume with CE.: "No proof of immorality or obscene
practices has ever been established against Mithraism; and as far
as can be ascertained, or rixther conjectured, it had an elevating
and invigorating effect on its followers. [So different from
Christianity!] ...

"Relation to Christianity. -- A similarity between Mithra and
Christ struck even early observers, such as Justin, Tertullian, and
other Fathers, and in recent times has been urged to prove that
Christianity is but an adaptation of Mithraism, or at least the
outcome of the same religious ideas and aspirations. Some apparent
[they are very apparent] similarities exist; but in a number of
details -- [it is substance that is identical] -- it is quite as
probable that Mithraism was the borrower from Christianity. --
-- It is not unnatural to suppose that a religion which swept the
whole world, should have been copied at least in some details by
another religion which was quite popular daring the third century
-- [and for nine, Or twenty centuries before!] Similarity in words
and names means nothing; it is the sense that matters. [To be sure;
we proceed to see more of the sense, -- the essence -- to be
identical] ...

"Mithra is called a mediator; and so is Christ ... And so in
similar instances. Mithraism had a Eucharist, but the idea of the
sacred banquet is as old as the human race and existed at all ages
and amongst all peoples. -- [Not much "divine revelation" in this
greatest of Christian mysteries!]. [b]Mithra saved the world by
sacrificing a bull -- [just as the Jews saved themselves] Christ by
sacrificing himself. ... Mithraism was all comprehensive and
tolerant of every other cult; Christianity was essentially
exclusive, condemning every other religion in the world, alone and
unique in its majesty." (CE. x, 402-404.)

J-C
24.04.2004., 12:06
Aurora Aurea kaže:
Utelovljenja Univerzalnog Spasitelja

Pitagora u novom telu, Isus od Nazareta, cesto koristi svoja matematicka znanja da bi ucenicima ilustrovao red u Bozijem Carstvu.

E, brate Vaso ovo je stvarno iznenađenje za mene. :)

Aurora Aurea
24.04.2004., 15:49
"Ko ima /Hristov/ um neka izračuna broj Zveri ..." (Otkrivenje, 13:18, v. i 21:15)

J-C
24.04.2004., 17:11
666 adventisti i protestanti kažu da se to odnosi na rimskog papu.

Aurora Aurea
27.04.2004., 14:39
Hrist Stena i Mitra Stena

Pogledamo li drevne pripovesti o solarnome Mitri, Pobedničkom i Pravedničkom Suncu, vidimo da se o njemu govori kao o Božijem Pastiru rodjenom iz Stene. Ono što stoji iza tih pripovesti je činjenica da je sunčani Mitra kao i Sunce sveta, Hrist Gospod, rodjen u kamenoj spilji-štali, sa životinjama (pored ostalih i sa bikom, ovcom,...) o zimsku kratkodnevicu. Sveti Pastir Mitra, koga najpre pastiri posećuju, rodjen je od Device u dobu Bika (- Isus Jagnje se radja na početku ere Ovna), kada je znak Bik počinjao sa prolećnom ravnodnevicom (21 martom). U hrišćanstvu se Hrist počinje prikazivati, slikati i kao jagnje počev od VII stolećama, po predstavama preuzetim iz Mitrine religije, čiji simbol je bio solarni Bik.

I Hrist Sunce je Stena, i Mitra Sunce je Stena.

Stena, odnosno kamen u obliku kocke, jak je simbol elementa Zemlje i Novog, Nebeskog Jerusalima. Uglačan, sunčan Kamen Mudrosti je simbol Božijeg Carstva Svetlosti na Zemlji. Razvijena po stranama kocka daje krst, solarni simbol pod kojim stoje 4 karakteristične ekliptičke tačke.

Apostol Pavle, poreklom iz Tarsa kilikijskog, jakog centra Mitrine religije, o Hristu govori kao o steni Života: "... I svi su pili isto duhovno piće, jer su pili iz duhovne Stene koja ih je pratila, a ta stena beše Hristos." ('Korinćanima', 10:4) - O apostolu Petru i Jedanaestorici se govori kao o stenama isklesanim iz Velike Stene, iz Hrista Vernoga Pastira ('Matej', 16:18; 'Otkrivenje', 21:14).

zagor
27.04.2004., 16:23
Tolike price o miru i ljubavi dok brat vasa i slap istovremeno mrze islam.

Shady
27.04.2004., 17:29
Nisu oni jedini. :rolleyes:

Aurora Aurea
27.04.2004., 18:07
'zagor' kaže:

» Tolike price o miru i ljubavi dok brat vasa i slap istovremeno mrze islam. «

[color=darkblue]'zagor',

Nema potrebe da se grčevito pravdam, ali mogu sledeće ukazati i posvedočiti (a verujem da i 'SLAP' uveliko ima sličan stav...): ako se 'ne voleti' može uzeti kao 'mržnja', onda stvarno 'mrzim' islam; 'mrzim' i judaizam, i New Age pokret, i hinduizam, i tobožnje hrišćanstvo,... Dakle, ne podržavam ih, i osudjujem ih kao laž. Medjutim ne mrzim ni jednog čoveka: nijednog muslimana, ni jednog judejca, ni jednog institucionalnog hrišćanina, ... Zar je 'ljubav' ćutati o tudjim slabostima i negativnostima koje vode i mnoge povlače u propast?! Ljubav, Božija darujuća ljubav je najača snaga, i to sam u ovoj inkarnaciji uspeo naučiti, i priznati, i težim za tim da celu Božiju tvorevinu volim: od svake travke i najmanjeg insekta, do Univerzuma. Naravno, nisam Savršenstvo dostigao, trčim još uvek ka Cilju, pa i mene povremeno satanska vibracija obori, i izustim neku neprimerenu i grubu reč. Gospod u Praevandjelju kaže da je čak i kod proroka, i posle pomazanja Duhom, bilo nekih grešnih reči. No ljubav pokriva mnoge grehe. Ne neka naša ljubav, već Božija jubav, jer Bog je Ljubav. Za tu svetu Ljubav se treba otvoriti, nju primati i preuzimati, i Nju odašiljati i isporučivati. Onaj ko požrtvovano živi, za Božiju Slavu, on će i biti kanal te Ljubavi, i te Svete Snage, sedmeroskruke Divote.

Vidiš, mi hrišćani Duha moramo razotkriti i osuditi na propast i islam i judaizam, da bi u završnom Boju imali pred sobom čistiji teren, odnosno tobožnjeg, paganiziranog i mondijaliziranog 'hrišćanina' kao najopasnijeg protivnika koji sve laži privlači i gura. Islam i judaizam su sekundarni protivnici ljudima Duha, sinovima Saveza sa Svetlom: pravi protivnik je vučje, tobožnje hrišćanstvo... Satana u jagnjećem ruhu ...

***

Za one koji se interesuju za nazarensku i esensku misao i literaturu dva vredna linka:

http://essenes.net/bnei1.htm

http://essenes.net/subindex2.htm

Naravno, date stranice sa oprezom konsultovati, jer pored vrlo kvalitetnih tekstova ima i dosta sektansko-šamanskih mućkalica ...

J-C
28.04.2004., 09:51
Aurora Aurea kaže:
Hrist Stena i Mitra Stena

Sveti Pastir Mitra, koga najpre pastiri posećuju, rodjen je od Device u dobu Bika (- Isus Jagnje se radja na početku ere Ovna), kada je znak Bik počinjao sa prolećnom ravnodnevicom (21 martom). U hrišćanstvu se Hrist počinje prikazivati, slikati i kao jagnje počev od VII stolećama, po predstavama preuzetim iz Mitrine religije, čiji simbol je bio solarni Bik.Zašto bi bilo potrebno da se Mitra rađa od Djevice, zar nije to Sotonin pokušaj da falsificira Kristovu misiju i plan spasenja?
Lažno kršćanstvo je sve te stvari preuzelo od Mitre.

Aurora Aurea
28.04.2004., 14:22
J-C:

» Zašto bi bilo potrebno da se Mitra rađa od Djevice, zar nije to Sotonin pokušaj da falsificira Kristovu misiju i plan spasenja?
Lažno kršćanstvo je sve te stvari preuzelo od Mitre. «


Bizarno je Satani toliko laskati i pripisivat mu toliku moć i takvu 'vidovitost'. Onaj ko je grehom zatvorio svoje duhovne oči nikako ne može videti gde će se i od koga Mesija roditi.

Hristov Plan spasenja podrazumeva je pre poslednje inkarnacije u telu Isusa od Nazareta, da se Sveti Jedan, Sunce sveta, Pobednik sveta, još mnogo puta rodi, i to na istovetan način, i na istovetan način da bude zaklan, raspet, dajući nam simbol pobedničkog i požrtvovanog puta u svetu Božiju Svetlost.

Tačno je da je paganizirano hrišćanstvo nešto preuzelo od otudjenog Mitrinog kulta, ... Ali šta ćemo sa onim istinskim istovetnim svedočenjima za Mitru i Isusa?! Znači li to da su Apostoli pišući Evandjelje pokrali predaje o Mitri! Pa onda bi hrišćanstvo bilo u korenu 'prevara' a Apostoli 'obmanjivači' i 'falsifikatori'. To upravo hoće da dokažu neki površni istraživači religijske povesti koji ne priznaju reinkarnaciju i niz Gospodnjih inkarnacija. Tako nešto se izlaže i u knjizi 'Mitrina religija'. Nekoliko zanimljivih pasusa iz nje:


"Initiates of the Mysteries of Mithras had to be ritually pure and were purified by baptism. There were seven levels of initiation, one for each of the seven planets and each with its symbol, the highest level being that of the Father, Pater. From the lowest these grades were Corax (symbol—a raven, planet—Mercury), Nymphus (a male bride, Venus), Miles (a soldier, Mars), Leo (a lion, Jupiter), Perses (a Persian, Luna, the moon), Heliodromus (a courier of the sun, Sol, the sun), and finally Pater (a father, Saturn). Those who reached Pater could lead an assembly. Quite unlike Christianity, members of the cult of Mithras were not stopped from being members of other cults.
At the level of initiation called Miles or soldier, the mystae of Mithras were symbolically branded, the priest making the sign of the cross upon their foreheads to redeem their sins and to mark them as soldiers of Mithras ready to fight the Good Fight. Tertullian, a third century Christian from North Africa, complains that the Devil was imitating the Christians' divine mysteries because initiates of the Mithraic religion were baptised in this way.
Christians use the expressions soldiers of Christ and put on the armour of light, somewhat inappropriate metaphors for a religion of love, one might think, but entirely appropriate to their Mithraic origins. Above the rank of Leo votaries were called participants because they participated in a sacred meal. Below the rank of Leo they were called servants and served the higher levels—the similarity with Essenism is striking. The Mithraic sacred meal was essentially identical to the Christian Eucharist. Justin Martyr complained that Satan had copied the Christian Eucharist because the adherents of Mithras also partook of consecrated bread and water symbolic of the incarnate god's body. The bread consisted of small round cakes—each marked with a cross!
Mithraic language and symbolism are widespread in the New Testament. The Dayspring from on High, the Light, and the Sun of Righteousness are all Mithraic (or Essene) expressions used of Jesus. Mithras was born out of a rock—Theos ek Petros—and Christian imagery shows the stable, in which Jesus was born, as a cave. (The infant Mithras was adored by shepherds who brought him gifts.) It was not originally oppression that led the early Christians to use catacombs for worship but simply a desire to copy the practice of the worshippers of Mithras. They decorated their catacombs with paintings, one of the most popular ones being of Moses striking the rock. Mithras, struck a rock to produce water for his followers to drink! The most popular picture of all however was Christ as the Good Shepherd. Mithras too was the Good Shepherd.


"Both Mithraism and Christianity introduced symbolic sacrifice: Mithraists by depicting the sacrifice of the bull prominently in their churches and Christians by images of the crucifixion of Jesus and the symbolic drinking of his blood in the communion. The shedding of animal blood was originally a substitute for the shedding of human blood. The bull is interchangeable with a ram—the Ram in the Persian Zodiac is a lamb. So Mithras can also be sacrificed as a lamb just as Jesus is the Paschal Lamb. Remember Mithras is also the seven spirits of goodness just as the Book of Revelation has a slain lamb with seven horns and seven eyes representing the seven spirits of God. Easter when the Paschal Lamb was eaten was a Mithraic festival. In the seventh century the church tried to suppress pictures of Jesus as a lamb precisely because of its Pagan associations.
The Church took most of its features from Pagan mystery religions: vestments, pomp, ritual, mitre, wafer. When Western fundamentalist Christians try to argue that the Church took nothing from the mystery religions, they are not only arguing against sceptics and atheists, they are arguing also against the millions of protestant Christians whose protest was precisely that the Roman Church had adopted Pagan, largely Mithraic, practices.

"I pokloniše se njoj svi oni koji žive na zemlji, čije ime nije zapisano u Knjizi Života Jagnjeta zaklanoga od postanja sveta".('Otkrivenje', 13:8)

J-C
28.04.2004., 18:52
Aurora Aurea kaže:
J-C:
Hristov Plan spasenja podrazumeva je pre poslednje inkarnacije u telu Isusa od Nazareta, da se Sveti Jedan, Sunce sveta, Pobednik sveta, još mnogo puta rodi, i to na istovetan način, i na istovetan način da bude zaklan, raspet, dajući nam simbol pobedničkog i požrtvovanog puta u svetu Božiju Svetlost.

[/color]

Zašto bi trebalo da se više puta rađa? S ovim se nikako ne mogu složiti i ne vidim tu logike.

Aurora Aurea
28.04.2004., 22:44
J-C:

» Zašto bi trebalo da se više puta rađa? S ovim se nikako ne mogu složiti i ne vidim tu logike. «

A zašto se Sunce uvek iznova radja, ...? Zato da bi nas ogrejalo i omogućilo nam život.
Tako je se i Hrist Božiji, Sunce Pravednosti, Sunce Pobede, uvek iznova radjao u ovaj svet, silazio, i vaskrsavao, pobednički se vraćao svetu. I ne samo da je Hrist Božii, Jagnje Božije, Lav Božiji, Bik Božiji, Orao Božiji ...i Čovek Božiji, neprestano silazio u materiju, na Zemlju, glavno satanino uporište, već su to svagda činili i mnogi Njegovi andjeli, visoki nebesnici, pojavljujući se kao apostoli, proroci, videoci, ... Ko je doveo do cvetanja velikog broja drevnih kultura pored velikih reka (Nila, Tigra, Eufratisa, Inda, ...) ako ne Hrist i Apostoli?!

Zato što je Otac svet stvorio kroz Hrista, zato je i Hrist odgovoran za svet, zato je i Otac stalno Hrista slao u svet, da donosi svetu Svetlost i Reč, da mu ukazuje na Zakon, da mu daje živi uzor zakonitog i pobedničkog života.

Ja znam da je jako teško poverovati u permanentne Hristove inkarnacije, ... I meni je dugo trebalo to da shvatim i poverujem,... Tek posle višegodišnjeg proučavanja 'Evandjelja po svetoj Dvanaestorici. I teosofi, doduše zamršeno, uče da je Gospod imao više inkarnacija (videti npr. knjigu 'Avatari' od Annie Besant), čak provaljuju i gluposti da je se u životinje utelovljavao, no te pouke po nijednom aspektu ne nose snagu i ubedljivost, ne vode razumevanju i razumnoj veri. No kada se, makar i preko maglovitih legendarno-predajnih kaža pogleda život velikih svetitelja prošlosti poput Pitagore, Mitre, Zaratustre, Hermesa, Dionisa, Krišne, Adonisa,... vide se zaprepašćujuće sličnosti. I otkriva se da je uvek neki sveti red (nazareni, magi, eseni, terapeuti, druidi, ..) delovao uz te Svetitelje. I stalno susrećemo svetkovine koje podsećaju na Uskrs i Božić,... Stalno je tu rodjenje od Device, odnosno po nalogu Neba, ...Rodjenje u kamenoj spilji medju životinjama, ... Stalno pastiri prvi dolaze svetom Detetu, ... stalno Poslanik Neba biva razapet i vaskrsnut, vaznet kroz sedam Nebesa. Stalno Božiji Pastir i Posrednik ima 12 najbližih učenika, Stalno ustanovljuje euharistiju, stalno se govori o svetome napitku, simbolu Božanske Krvi: negde je to nektar, drugde ambrosije, dalje opet soma, ...

J-C
29.04.2004., 09:59
Aurora Aurea kaže:
J-C:
A zašto se Sunce uvek iznova radja, ...? Zato da bi nas ogrejalo i omogućilo nam život.
Tako je se i Hrist Božiji, Sunce Pravednosti, Sunce Pobede, uvek iznova radjao u ovaj svet, silazio, i vaskrsavao, pobednički se vraćao svetu. I ne samo da je Hrist Božii, Jagnje Božije, Lav Božiji, Bik Božiji, Orao Božiji ...i Čovek Božiji, neprestano silazio u materiju, na Zemlju, glavno satanino uporište, već su to svagda činili i mnogi Njegovi andjeli, visoki nebesnici, pojavljujući se kao apostoli, proroci, videoci, ... Ko je doveo do cvetanja velikog broja drevnih kultura pored velikih reka (Nila, Tigra, Eufratisa, Inda, ...) ako ne Hrist i Apostoli?!

Ja se slažem da je Sunce na neki način simbol Krista i da je sve dobro što se zbivalo na ovoj Zemlji od Krista i preko Krista.Ne sumnjam da su i mnogi drugi ljudi koji su djelovali na ovoj zemlji bili nadahnuti Kristovim duhom.Isto tako i Krist se može i sigurno jeste uzimao ljudsko obličje da bi kontaktirao sa ljudima, isto tako su činili i anđeli.

No kada se, makar i preko maglovitih legendarno-predajnih kaža pogleda život velikih svetitelja prošlosti poput Pitagore, Mitre, Zaratustre, Hermesa, Dionisa, Krišne, Adonisa,... vide se zaprepašćujuće sličnosti. I otkriva se da je uvek neki sveti red (nazareni, magi, eseni, terapeuti, druidi, ..) delovao uz te Svetitelje. I stalno susrećemo svetkovine koje podsećaju na Uskrs i Božić,... Stalno je tu rodjenje od Device, odnosno po nalogu Neba, ...Rodjenje u kamenoj spilji medju životinjama, ... Stalno pastiri prvi dolaze svetom Detetu, ... stalno Poslanik Neba biva razapet i vaskrsnut, vaznet kroz sedam Nebesa. Stalno Božiji Pastir i Posrednik ima 12 najbližih učenika, Stalno ustanovljuje euharistiju, stalno se govori o svetome napitku, simbolu Božanske Krvi: negde je to nektar, drugde ambrosije, dalje opet soma, ...

Sličnosti mogu biti 99% ali ono 1% može da bude opasno i sudbonosno.Nisam previše proučavao sve te ljude, mislim da je bilo dobrog i pozitivnog što su oni napravili u životu ali opet koliko znam ima stvari u kojima se ne slažem s njima. Kad budem imao vremena budem to malo proučio čisto zbog radoznalosti.

Nemruth Dagi
29.04.2004., 10:22
Aurora Aurea kaže:
J-C:


Ja znam da je jako teško poverovati u permanentne Hristove inkarnacije, ... I meni je dugo trebalo to da shvatim i poverujem,... Tek posle višegodišnjeg proučavanja 'Evandjelja po svetoj Dvanaestorici. I teosofi, doduše zamršeno, uče da je Gospod imao više inkarnacija (videti npr. knjigu 'Avatari' od Annie Besant), čak provaljuju i gluposti da je se u životinje utelovljavao, no te pouke po nijednom aspektu ne nose snagu i ubedljivost, ne vode razumevanju i razumnoj veri. No kada se, makar i preko maglovitih legendarno-predajnih kaža pogleda život velikih svetitelja prošlosti poput Pitagore, Mitre, Zaratustre, Hermesa, Dionisa, Krišne, Adonisa,... vide se zaprepašćujuće sličnosti. I otkriva se da je uvek neki sveti red (nazareni, magi, eseni, terapeuti, druidi, ..) delovao uz te Svetitelje. I stalno susrećemo svetkovine koje podsećaju na Uskrs i Božić,... Stalno je tu rodjenje od Device, odnosno po nalogu Neba, ...Rodjenje u kamenoj spilji medju životinjama, ... Stalno pastiri prvi dolaze svetom Detetu, ... stalno Poslanik Neba biva razapet i vaskrsnut, vaznet kroz sedam Nebesa. Stalno Božiji Pastir i Posrednik ima 12 najbližih učenika, Stalno ustanovljuje euharistiju, stalno se govori o svetome napitku, simbolu Božanske Krvi: negde je to nektar, drugde ambrosije, dalje opet soma, ...

Ajde da se jednom i složimo brate Vaso ti i ja...nego mi se čini da su zagrebao u veoma skliski teren s time.....nema jednostavnog rješenja tog pitanja....
ali mislim da uvijek dobivamo jednu te istu lekciju sa nebesa, ali padamo na ispitu i ponavljamo razred, IDEJA je univerzalna, samo su njeni nosioci različiti, tj, nastaju pod raznim okolnostima ali prenašaju istu ili sličnu misao.....

Nema univerzalnog ključa kojim bi skinuli sve matice ili ih zašarafili, postoji ključ koji skida jednu po jednu maticu različitih veličina. Ali uvijek imamo alat, osnovu ali i nas SAME, kao pojedince da to napravimo. Ako to radimo uz pomoć Krisne, Krista, Boga, Allaha.......Buddhe, onda se to zove religija.

Oni su ključ-nosioci te jedinstvane ideje, zamisli, a mi smo ti koji sami sebe uključujemo ili isključujemo na različite načine prema njenoj biti.

IDEJA-ALAT-MI-IDEJA-ALAT-MI
to bi bilo stanje svijesti sadašnjeg čovječanstva

IDEJA-MI-IDEJA-MI, MI-IDEJA stapanje i prožimanje duha i njenog stvoritelja, neka nova buduća svijest????????

J-C
29.04.2004., 10:55
Nemruth Dagi kaže:
Ako to radimo uz pomoć Krisne, Krista, Boga, Allaha.......Buddhe, onda se to zove religija.


Ako misliš na ovo pitanje onda se ne slažem s tobom. Sličnosti postoje ali kad se dublje zagrebe onda su razlike ogromne.

Nemruth Dagi
29.04.2004., 11:05
J-C kaže:
Ako misliš na ovo pitanje onda se ne slažem s tobom. Sličnosti postoje ali kad se dublje zagrebe onda su razlike ogromne.
Ako su dublje zagrebe onda se vidi jedna ideja raspršena po prostoru i vremenu, a ta ideja se opire prostoru i vremena jer je IZVAN toga.

A sa obzirom da mi živimo u prostoru i vremenu, nama je potrebno da se u nešto, netko utjelovljuje tu ideju, prenaša, obnavlja, pospješuje, nastavlja...sve dok lekcija ne bude odrađena kako valja.

Nećeš valjda reči da prije Krista ništa nije postojalo......:rolleyes:

J-C
29.04.2004., 11:14
Nemruth Dagi kaže:
Ako su dublje zagrebe onda se vidi jedna ideja raspršena po prostoru i vremenu, a ta ideja se opire prostoru i vremena jer je IZVAN toga.

A sa obzirom da mi živimo u prostoru i vremenu, nama je potrebno da se u nešto, netko utjelovljuje tu ideju, prenaša, obnavlja, pospješuje, nastavlja...sve dok lekcija ne bude odrađena kako valja.

Nećeš valjda reči da prije Krista ništa nije postojalo......:rolleyes:

POstojalo je.Ali razlika između onoga što su učili Krist, Budha i Muhamed je ogromna.Ova dvojica su bili grešni ljudi koji su nešto dobro u svom životu i napravili ali ipak su zavali mnoge druge ljude na krivi put da slijede njih a ne Oca nebeskog koga je Isus došao da otkrije svim ljudima.Samo je Isus došao od Oca i mogao je na pravi način svim ljudima i da otkrije Božji karakter.

Nemruth Dagi
29.04.2004., 11:26
J-C kaže:
POstojalo je.Ali razlika između onoga što su učili Krist, Budha i Muhamed je ogromna.Ova dvojica su bili grešni ljudi koji su nešto dobro u svom životu i napravili ali ipak su zavali mnoge druge ljude na krivi put da slijede njih a ne Oca nebeskog koga je Isus došao da otkrije svim ljudima.Samo je Isus došao od Oca i mogao je na pravi način svim ljudima i da otkrije Božji karakter.

:D


dobro, ak ti to tako misliš.........:W
svako daljni ragovor o tome je propucavanje.....stakla tuđe crkve, tj. prazne slame

:(

Aurora Aurea
29.04.2004., 20:07
Nemruth Dagi:


» IDEJA je univerzalna, samo su njeni nosioci različiti, tj, nastaju pod raznim okolnostima ali prenašaju istu ili sličnu misao.....«

Složio bih se sa tim da su na Zemlji mnogi govorili iz Istine, da Istina ima mnogo faseta koje je odražavaju, ...

I mnogi lažni harizmatici su se izdavali i izdaju se kao zvučnici Istine i Istinitoga, ...

Medjutim, nije istina sve što se izvikuje kao 'istina'. Imamo Istinu sa Neba, i imamo ljudsku 'istinu', ljudsko vidjenje istine. Tako su i jedni govorili iz Istine i bili nadahnuti Istinitim, a drugi su zamišljavali da Istiniti govori kroz njih, da su Njegov instrument, i oni su širili taj privid od 'istine' želeći da na istinu gledaju svi onako kako je i oni sami 'vide'. Dakle, imamo Istinu Koja-Jeste, i prividnu, izvikanu istinu.

Dalje, pogrešno je smatrati da sve ono što stoji zapisano pod imenom velikih Božijih svetitelja jeste istinito, da je iz Istine i da odgovara Istini. Mnogo toga je izvrnuto i pokriveno. Izvrnute su i prekrivene su ljudskim predanjima i tumačenjima i Isusove reči, a kamoli reči starijih Božijih Svetitelja, poput Pitagore, Mitre, Zaratustre, Dionisa, Krišne, Hermesa, Ozirisa, ...

Hrist Božiji je se po poslednji put utelovio kao Isus od Nazareta, i svi koji su posle toga došli i dolaze kao 'utelovljene Mesije' obmanjivači su i poslanici su Stare Zmije. No iz Neba su silazili i silaze mnogi andjeli da bi izgradili obećano Carstvo Mira i pripremili Put Svetome. - Muhamed je bio lažni prorok, i on nije govorio iz Istine.

Poslednji veliki lažni prorok i lažni mesija biće londonski Majtreja, vladar u senci babilonsko-svaštarskog New Age pokreta. I on zloupotrebljava kosmičku činjenicu da je Sveti Jedan mnogo puta silazio na Zemlji, utelovljavao se medju raznim narodima, da bi se predstavio kao 'univerzalni mesija', da bi zaveo sve narode i sve slepe vernike ropskih religija.
90. poglavlje
Evandjelja po svetoj Dvanaestorici

Etapno uvodjenje u Puninu Istine

1. Dvanaestorica opet behu okupljeni u krugu palminih stabala,* i jedan od njih, Toma, reče ostalima: "Šta je istina? jer: iste stvari različito izgledaju različitim dušama, pa čak istim dušama u različitim vremenima. Šta je, dakle istina? - 2. I dok su oni razgovarali, pojavi se /vaskrsli/ Isus usred njih, pa reče: "Istina, jedna i apsolutna, samo je u Bogu; jer niko, niti jedno ljudsko telo ne poznaje ono što je znano samo Bogu, Koji je Sve u Svemu. Ljudima se istina otkriva prema njihovoj sposobnosti da je razumeju i prihvate. 3. Ova Jedna Istina ima mnogo strana, i jedan vidi samo jednu stranu, drugi vidi drugu, a neki vide više od drugih, onako kako im je dano. 4. Pogledajte ovaj kristal: kako se jedna njegova svetlost pokazuje u dvanaest ploha, čak više u četiri puta dvanaest /ploha/, i svaka ploha odražava jedan zrak svetlosti, pa jedan opaža jednu plohu, a drugi drugu; medjutim, to je jedan kristal i jedna svetlost koja sija u svima. 5. Opet gledajte: kad se neko uspinje jednim brdom i osvaja neku uzvišicu, on kaže: 'Ono je vrh brda, hajdemo ga dosegnuti!' A kada su dosegli onu uzvišicu, gle, oni opažaju drugu višu, sve dok ne stignu do uzvišice sa koje neki drugi vrh ne može biti vidjen, ako ga tako budu mogli dostići. 6. Tako je i sa istinom. Ja sam Istina, i Put, i Život, i dadoh vam Istinu koju primih Odozgo. I ono što je vidjeno i primljeno kod jednog, nije vidjeno i primljeno kod drugog. Ono što nekome izgleda istinito, drugima ne izgleda istinito. Oni koji su u dolini, ne vide kao oni koji su na vrhu brda. 7. Za svakoga pak Istina je ono kako je tu um vidi i za to vreme sve dok jedna viša Istina ne bude objavljena ovome; i duši koja prihvata višnju Svetlost, biće dano više Svetlosti. Stoga ne osudjujte druge, da ne budete osudjeni. 8. Kako se pridržavate Svetog Zakona Ljubavi, koji vam Ja dadoh, tako će vam Istina biti sve više i više otkrivena, i Duh Istine koji dolazi Odozgo odvešće vas, premda kroz mnoga zastranjivanja, u svu Istinu, baš kao što je Ognjeni Oblik vodio decu Izraela kroz pustoš. 9. Budite verni Svetlosti koju imate, dok vam se ne podari viša Svetlost.Tražite više Svetlosti, i imažete Izobilje; ne smirite se dok je ne nadjete. 10. Bog vam daje svu Istinu, kao lestve s mnogo prečaga, radi spasenja i upotpunjavanja duše; i istinu koju vidite danas, vi ćete ostaviti radi sutrašnje više istine.Pribijajte se Savršenstvu. 11. Oni koji drže Sveti Zakon koji sam Ja dao, spasiće svoje duše, ma kako različito vide istinitosti koje sam dao."
12. "Mnogi će mi reći: 'Gospode, Gospode, goreli smo za Tvoju Istinu!' - Medjutim Ja ću im reći: 'Ne, da bi je drugi videli kao što je vi vidite, i nikakve druge istine pored /vaše istine/.' Vera bez milosrdja - mrtva je. Ljubav je ispunjavanje Zakona. 13. Kako će vera koju prihvataju koristiti ako sprovode nepravednosti? Oni koji ljubavi imaju - sve imaju, i bez ljubavi ništa nije vredno. Neka svako drži ono što vidi da je istina u ljubavi, znajući da gde ljubavi nema, istina je mrtvo slovo i ništa ne koristi. 14. Ostaju Dobrota, i Istina, i Lepota, ali najveća od njih je Dobrota. Ako neki mrze svoje bližnje, i srca su im otvrdnula za stvorenja iz Božijih ruku, kako mogu videti Istinu za spasenje, budući da su njihovi oči zaslepljene a njihova srca otvrdnula za Božija stvorenja? 15. Kako sam primio Istinu, tako sam vam je predao. Neka je svako primi prema svojoj prosvetljenosti i moći razumevanja, i ne progonite one koji je primaju prema drugačijem tumačenju. 16. Jer: Istina je Moć Božija, i ona će na kraju, preovladati nad svim zabludama. A Sveti Zakon koji sam Ja dao za sve je jasan, i pravedan, i dobar. Neka ga svi održavaju radi spasenja svojih duša."

* kod Tiberija

Shady
30.04.2004., 05:12
Djeluje li vama naslov ovog topica pomalo erotski?! :rolleyes:

Nemruth Dagi
30.04.2004., 09:05
Aurora Aurea kaže:
[color=darkblue] Nemruth Dagi:
Složio bih se sa tim da su na Zemlji mnogi govorili iz Istine, da Istina ima mnogo faseta koje je odražavaju, ...

I mnogi lažni harizmatici su se izdavali i izdaju se kao zvučnici Istine i Istinitoga, ...
Razdvoji lažno od istinitog????

Kako????? I sa čime????

Dok živimo nemamo instrument-um, srce, previše su varljivi- da to napravimo....

Pa mi ne možemo govoriti ni o stvarnosti kakva je, kad je viđenje stvarnosti u svakog osobno, "točka gledišta"...a kamoli da se spozna istina....kao da kamenom sjekirom radiš mikrokirurgiju oka.

Pa kako govoriti o Istini, kad je istina u svima nama neotkrivena...zamagljena našim ....ideologijom, fanatizmom, ljudskim željama, težnjama, bolestima, namjerama, pohlepama......mržnjom....

Kako nesavršeno biće može spoznati savršenstvo???:confused:

Aurora Aurea
30.04.2004., 15:37
Nemruth Dagi:

» Razdvoji lažno od istinitog????

Kako????? I sa čime????

Dok živimo nemamo instrument-um, srce, previše su varljivi- da to napravimo....«

Bog nam je dao instrument da razlikujemo Istinu od Laž. To je Srce. Čisto srce. Otvorena Nutrina u kojoj je Sveti zapisao svoj Zakon. Otvoreno i očišćeno duhovno telo je prava sonda, pravi detektor. Problem je u tome što je čovek tu 'sondu' prekrio grehom i ograničenim ljudskim predstavama i pohranama. Ko živi u Bogu on i gleda Bogom, a Bog sve zna i sve vidi. Rešenje je uvek u pounutrenju, nalaženju svog istinskog bića i svog istinskog Života, Boga, Duha Mira.

Ukoliko imamo ljubav za Istinu i ne mrzimo ni jedno Božije stvorenje, znaćemo, ili ćemo bar slutiti gde govori Istina a gde paradira i tutnji Laž.

I nije stvar toliko u tome da naslutimo i vidimo istinu, već da to vidjeno prihvatimo i priznamo. Mnogi od nas, i pored greha koji zaslepljuje, vide konture istine, no to neće i ne smeju sebi i drugima priznati. Jer to priznanje bi ih pozivalo na promenu, a to bi značilo i požrtvovan rad na sebi, za što oni nisu spremni.

Čovek svagda treba da moli za Istinu, i samo za Istinu ... Za Istinu, Lepotu i Dobrotu ...

* * *
Ova tema, 'Utelovljenja univerzalnog Spasitelja' na 'Histrion' forumu koji pokušavaju njuejdžeri da zajašu i zauzdaju:

http://forum.histrion.net/viewtopic.php?p=11506

Lov kao zločin protiv Božije tvorevine na 'Krstarici':

http://forum.krstarica.com/viewtopic.php?t=24571

Aurora Aurea
30.04.2004., 18:55
Odgovor boss-u Histrion foruma, koji piše na svom luciferijanskom forumu pod nikom 'tedi' - 'svetlost u tami':

(Nadam se da moderatori neće zameriti što koristim ovu priliku da odgovorim na par debatnih aktera sa drugog foruma, s obzirom da će ova izlaganja imati veze i sa uvodnom, matičnom temom, i s obzirom da mi je samovoljom gazde Histriona onemogućeno da odgovorim... ...)


Tedi:

» A brata Tedija ne može niko da maltretira i s obzirom da upravljam ovim forumom, itekako smijem reći i bratu Vasi i Satani i bilo kome drugom (na ovom forumu) da su prešli dozvoljene granice«

Tedi, kome si ti brat? Hristu dakako nisi... Satani možda ...
Ti mondijalistički i njuejdžerski inkvizitoru, ne upravljaš ti tim marginalnim forumom koji mesecima nekad zvrji sterilan i prazan (i koga će dakako svi čestiti i pametni učesnici napustiti...), već upravlja tvoj gospodar iz senke: Krvnik ljudski. On upravlja tvojim okamenjenim srcem, omekšalim mozgom, i prodanom dušom.

Da li ti, tebi i tvome gospodaru puno smeta razotkrivanje laži i gadosti New Age pokreta i njegovog prvosveštenika: londonskog Majtreje, apokaliptičkog Lažnog Proroka?!

(Dao si mi inspiraciju da što pre pokrenem na ovom, za sada slobodnom forumu, temu koja detaljno razotkriva Majtreju i njegove poklonike...)

Da li je tebi neko nametnuo svoje izopačeno mišljenje, pa ti u svima drugima vidiš 'nametljivce'...?!

I više nego jasno je da si tražio neki povod, - kao ja 'vredjam' učesnike forumskih debata, da bi mi onemogućio debatno-edukativna izlaganja... Istina je da nikoga nisam vredjao (- sad vi možete u mojim tekstovima svašta dopisati ...), već sam razotkrivao New Age idole kojima vaše sitne i nesrećne duše robuju i razbijao vašu luciferijansko-demagošku, prevarantsku propagandu. Jer vi ne želite argumentovanu debatu, već svi da duvaju u isti rog, da se uključe u paradu veličanja pseudoteosovskih hohštaplera i prevaranta tipa: spiritista Blavaska, mutivoda Bejlijeva, zanesenjak Besantova, pedofil Ledbiter (koji je vašeg ranijeg 'Mesiju' dok ga je 'čuvao i odgajao' na svoj gnusni način 'prosvetljavao',...), i naravno Majtreje, koji je najveći Luciferov pomazanik, najpodliji poslanik onostrane Hijerarhije učitelja lažne mudrosti, tobožnjeg 'Velikog Belog Bratstva'. - Reči koje nose Svetlo i Snagu najveća su opasnost za ljude-jazavce.

Žalosno je koliko ste naivni da svojim inkvizitorskim i primitivnim cenzorskim ispadima možete zaustaviti širenje Svetla. Ko se bori protiv Svetla, on je već propao. Pogledaj kako su prošli tokom vekova judejci koji su se zadrto i grozničavo borili protiv Božijih svetlonoša, koji su nad brojnim poslanicima Neba napravili holokaust, koju strašnu karmu su sebi iskovali, ...

Polako se pokazuje da su mondijalisti mnogo, mnogo opasnija pojava, mnogo netolerantniji nego nacionalisti, jer prvi uistinu nisu spremni da otrpe nikakvu kritiku na svoj način. Oni pošto poto grade svoje 'srećno doba', na neki svoj izopačeni i usiljeni način, donoseći nesreću mnogima ...

Obavešten si o ovoj reakciji imejlom, i pozvan da reaguješ, odgovoriš ovde. Da se vidi tvoja 'čast' i 'pamet'...

Teško si ga onima koji su jaki u grehu i silni u prosipanju ludosti!

Aurora Aurea
30.04.2004., 18:57
Da odgovorim još jednom Zmijinom simpatizeru, koji na Histrionu piše pod ime 'gorab', i koji pored svih histeričnih nebuloza kojima propagira prozirne i anemične Majtrejine trikove, iznosi i sledeće:

» Maitreja odnosno Krist je dosao za sve ljude, svih religija, i za one koji nisu vjernici. Dosao je za sve i voli sve, on je utjelovljenje mudrosti i ljubavi, pa tako nema, kao ti, mrznje, nema mrznju prema, a pogotovo prema religijama koje nisu krscanske, niti mrzi razlicite stilove glazbe
Njega brinu problemi koji su istinski, a ne dogmatski problemi koji postoje samo u necijim glavama. «

Vaš 'spasitelj', krvožedni vuk u jagnjećoj koži je došao da odvede u Propast sve one koji neće da upoznaju Svetlo, koji Svetlo nazivaju 'Tamom', koji ljubav imaju samo na jeziku a čije je srce otvrdnulo za Božija stvorenja koja pate pod čovekom.

Majtreja ima 'ljubav' samo za slepe podanike, za zalutale duše koji se groze Svetog Zakona.

Najveći Majtrejin problem je kako da naizgled duhovnim rečima zavede što veći broj ljudi, kako da satani prinese što veću žrtvu,...

Da, Majtreja ne mrzi nehrišćanske religije: on sve laži želi uključiti u svoju otrovnu, pomijarsku, babilonsko-svaštarsku religiju, karnevalsko-orgijastičku religiju u kojoj će imati mesta za sve gnusobe, osim za Hrista Istinitoga, istinskog Spasitelja.

Ne zanimaju te djela ljudi o kojima toliko ruzno govoris.
Oprosti, ali ti uopce nemas nikakve veze s Kristom i on je zalostan zbog tvoje slike o njemu i njegovim učenjima. (Sam je izjavio da je zalostan zbog toliko pogresne slike koja se o njemu stvorila tijekom proslih stotina godina, a ti si jedan od naprednijih u tom podrucju)
Ti imas veze samo s beskorisnim dogmama i fanatizmom dakako, koji su na svijetu prouzročili vec gomile zla.

Da ja nemam veze sa tobožnjim Kristom, tipa Majtreja i sai Baba,...
... I sad će njuejdžeri i razni zanesenjaci i dangube, koji ne poznaju ni ABC prahrišćanstva da nam daju 'pravu' sliku o Hristu ... O Hristu koga mogu videti samo čiste duše, o Hristu koji će doći u punini svoje slave kad se ovaj svet pročisti od Zmijinih i Majtrejinih poklonika.

» Bez dovoljno informacija govoris o Maitreji (da spomenem samo jednu veliku licnost koju si ispljuvao) da je 'Satana'. Ne znas tri ni sto je Maitreja ni sto je Satana odnosno sotona. (Sotona nije osoba).
Da si imalo pametan, sutio bi o tome, ne zbog nikoga drugog, nego zbog sebe. Jer, kako sam rekao, da si imalo razuman, mogao bi si ako nista zamisliti sto ako se stvarno pokaze da je taj kojeg nazivas Sotonom zapravo taj na kojeg se pri tome potivas, odnosno Krist. «


Ma jasno je da je njuejdžerima 'Bog' zapravo Krvnik ljudski, Ognjena Zmija, onaj koji je grešio od početka,...
'Satana nije osoba...' Verovatno je neka 'maglica', i ta 'maglica' podgreva sva zla ovog sveta, ... Kad još dublje zatvorite svoju svest bezakonjem, onda vam Satana neće 'ni postojati', ni kao osoba ni kao 'maglica' onda će vam Lucifer, lažni svetlonoša, biti sve i svja.

Nemruth Dagi
30.04.2004., 19:40
Aurora Aurea kaže:
Nemruth Dagi:[color=darkblue] Bog nam je dao instrument da razlikujemo Istinu od Laž. To je Srce. Čisto srce. Otvorena Nutrina u kojoj je Sveti zapisao svoj Zakon. Otvoreno i očišćeno duhovno telo je prava sonda, pravi detektor. Problem je u tome što je čovek tu 'sondu' prekrio grehom i ograničenim ljudskim predstavama i pohranama. Ko živi u Bogu on i gleda Bogom, a Bog sve zna i sve vidi. Rešenje je uvek u pounutrenju, nalaženju svog istinskog bića i svog istinskog Života, Boga, Duha Mira.

Ukoliko imamo ljubav za Istinu i ne mrzimo ni jedno Božije stvorenje, znaćemo, ili ćemo bar slutiti gde govori Istina a gde paradira i tutnji Laž.

I nije stvar toliko u tome da naslutimo i vidimo istinu, već da to vidjeno prihvatimo i priznamo. Mnogi od nas, i pored greha koji zaslepljuje, vide konture istine, no to neće i ne smeju sebi i drugima priznati. Jer to priznanje bi ih pozivalo na promenu, a to bi značilo i požrtvovan rad na sebi, za što oni nisu spremni.

Čovek svagda treba da moli za Istinu, i samo za Istinu ... Za Istinu, Lepotu i Dobrotu ...
color]

Ma, tvoj instrument kao i od svakog čovjeka je varljiv, varira jer si ti i svi mi nesavršeni, zatočeni u tijelu...instrument se procesom stvara, nastaje, PREOBLIČAVA u tebi s tvojoj voljom ali je i dalje NESAVRŠEN i kao takav ne može spoznati istinu u cijelosti.

Nesavršen je da bi naučili lekciju do kraja. Ništa se gotovo ne dobiva, za sve treba dobro pomučiti.

Aurora Aurea
30.04.2004., 21:09
Zašto 'Sin Čovečiji',...?!


Pogledamo li starozavetne izveštaje nalazimo da se Hrist Gospod često naziva i 'Sin Čovečiji':

"Onaj, sličan Sinu Čovečijem, dotače se mojih usana." (Daniel, 10:16)
"Gledah u noćnim vidjenjima i gle: na Oblacima Nebeskim dolazi kao Sin Čovečiji." (7:13)

Zašto se Hrist Svetitelj naziva emfatički Sin Čovečiji? Pored ostalog zato što je i ranije bio poznat kao čovek, kao utelovljena Slavna Božija slika.

"Za mnom dolazi Čovek koji je pre mene postao, jer beše pre mene'" (Jovan, 1:30)

Aurora Aurea
04.05.2004., 12:29
Na ovom Forumu je ranije u jednom topiku bilo nešto reči o interesantnoj knjizi Kersey Graves-a 'Šesnaest svetskih razapetih spasitelja' - [b]The World's Sixteen Crucified Saviors koja upućenima implicitno kazuje da je Hrist imao mnogo Spasiteljskih inkarnacija na Zemlji. Naravno Graves velike sličnosti raznih pripovesti i zabeleški o Spasiteljima ne tumači u svetlu tog znanja i te misterije, već samo grubo komparativno (tako da ispada da Isusov život i učenje nije donelo 'ništa novo'). Pri tom je naveo u 'Spasitelje', i one pojave koje su bile poslanici mračnih snaga. Knjiga je u celini za upućenog čitaoca ipak izuzetno vredna, a bila bi još bolja da je autor podrobno navodio drevne spise iz kojih je izvodio svoje zaključke i tvrdnje. Kao onlajn e-knjiga delo se može naći i konsultovati preko linka:

http://www.infidels.org/library/historical/kersey_graves/16/index.shtmlPogledajmo šta iznosi o čudesnim zapisima za svetitelje Ozirisa, Pitagoru, Kvirina, Prometeja,...:

THE MIRACLES RECORDED OF ALCIDES, OSIRIS, AND OTHER GODS OF EGYPT
1. We have the miraculous birth by a virgin in the case of Alcides.
2. Osiris, while a sucking infant in his cradle, killed two serpents which came to destroy him.
3. Alcides performed many miraculous cures.
4. According to Ovid he cured by a miracle the daughter of Archiades.
5. Also the wife of Theogenes, after the doctors had given her up.
6. And both these Gods converted water into wine.
7. Both of them frequently cast out devils.
8. Julius declares Alcides raised Tyndarus and Hippolitus from the dead.
9. When Zulis was crucified, the sun became dark and the moon refused to shine.
10. Both he and Osiris were resurrected by a miracle.
11. Both ascend to heaven in sight of many witnesses.
12. And finally we are told that from Alexandria the whole empire became filled with the fame of these miracle-workers, who restored the blind to sight, cured the paralytic, caused the dumb to speak, the lame to walk, &c. All these miracles were as credibly related of these Gods as similar miracles of Jesus Christ.
MIRACLES PERFORMED BY PYTHAGORAS AND OTHER GODS OF GREECE
1. Pythagoras was a spirit in heaven before he was born on earth.
2. His birth was miraculously foretold.
3. His mother conceived him by a specter (the Holy Ghost).
4. His mother (Pytheas) was a holy virgin of great moral purity.
5. Plato's mother, Paretonia (says Olympiodorus), conceived him by the God Apollo.
6. Pythagoras in his youth astonishes the doctors by his wisdom.
7. Was worshiped as the "Son of God," "Paraclete," "Child of Divinity," &c.
8. Could see events many ages in the future (says Richardson, his biographer).
9. Could bring down the eagle from his lofty height by command.
10. Could approach and subdue the wild, ferocious Daunian bear.
11. Could, like Christ, appear at two places at once.
12. Could walk on the water and travel on the air.
13. Could discern and read the thoughts of his disciples.
14. Could handle poisonous reptiles with impunity.
15. Cured all manner of diseases.
16. Restored sight to the blind.
17. He "cast out devils."
18. Jamblicus says he could allay storms on the sea.
19. Raised several persons from the dead.
20. And, finally, "a thousand other wonderful things are told of him," says Jamblicus.
With respect to his character, it is said that "for humility, and practical goodness, and the wisdom of his moral precepts, he stood without a rival." He discarded bloody sacrifices, discouraged wars, forbade the use of wine and other intoxicating drinks, enjoined the forgiveness of enemies and their kind treatment, and also respect to parents. He was a special friend to the poor, and taught that they were the favorites of God. "Blessed are ye poor." He practiced and recommended the silent worship of God. He retired from the world, and often fasted, and was a great enemy to riches (like Jesus Christ). He considered poverty a virtue, and, despised the pomp of the world. He recommended (like Christ) the abandonment of parents, relations, and friends, houses and lands, &c., for religion's sake. His disciples, like those of Christ, had a common treasury and a general community of goods, to which all had free access, so that there was no poverty or suffering amongst them while the supply lasted. All shared alike. In fact, with respect to the spirit of his precepts, his moral lessons, and nearly his whole practical life, he bore a striking resemblance to Jesus Christ, and presented the same kind of evidence, and equally convincing evidence, of being a God. And as he was born into the world five hundred and fifty-four years before Christ, the latter probably obtained the materials of his moral system from that Grecian teacher, or in the same school of the Essenian Buddhists, in which both Pythagoras and Christ appear to have taken lessons.
MIRACLES OF THE ROMAN GODS QUIRINUS AND PROMETHEUS
1. Prometheus was honored with a miraculous birth.
2. Quirinus was miraculously preserved in infancy, when threatened with destruction by the tyrant ruler Amulius.
3. He performed the miracles, according to Seneca and Hesiod, of curing the sick, restoring the blind, raising the dead, and casting out devils.
4. Both these Gods were crucified amid signs, and wonders, and miracles.
5. All nature was convulsed, and the saints arose when they were crucified.
6. The sun was also darkened, and refused to shine.
7. Both descended to hell, and rose from it by divine power.
8. And Prometheus was seen to ascend to heaven.

J-C
05.05.2004., 18:18
Aurora Aurea kaže:
Na ovom Forumu je ranije u jednom topiku bilo nešto reči o interesantnoj knjizi Kersey Graves-a 'Šesnaest svetskih razapetih spasitelja' - [b]The World's Sixteen Crucified Saviors koja upućenima implicitno kazuje da je Hrist imao mnogo Spasiteljskih inkarnacija na Zemlji. Naravno Graves velike sličnosti raznih pripovesti i zabeleški o Spasiteljima ne tumači u svetlu tog znanja i te misterije, već samo grubo komparativno (tako da ispada da Isusov život i učenje nije donelo 'ništa novo'). Pri tom je naveo u 'Spasitelje', i one pojave koje su bile poslanici mračnih snaga. Knjiga je u celini za upućenog čitaoca ipak izuzetno vredna, a bila bi još bolja da je autor podrobno navodio drevne spise iz kojih je izvodio svoje zaključke i tvrdnje. Kao onlajn e-knjiga delo se može naći i konsultovati preko linka:


Ipak nitko od ti tzv. Spasitelja nije razapet na križu kao Krist. I zašto bi uopće bilo potrebno da se Isus tobože reinkarnira. svatko tko je vjerovao u Njega mogao se spasiti u bilo kom periodu ljudske povjesti.

Opasno je kad čovjek prihvati sve i svašta kao Božju objevu, tko zna kud ga sve to može odvesti?

Aurora Aurea
05.05.2004., 22:43
'J-C' tvrdi:

» Ipak nitko od ti tzv. Spasitelja nije razapet na križu kao Krist. I zašto bi uopće bilo potrebno da se Isus tobože reinkarnira. svatko tko je vjerovao u Njega mogao se spasiti u bilo kom periodu ljudske povjesti.

Opasno je kad čovjek prihvati sve i svašta kao Božju objevu, tko zna kud ga sve to može odvesti?«


Svi bitni detalji Hristovog života u ranijim inkarnacijama se poklapaju, pa tako i stradanje, razapinjanje. Da bi se to nazrelo treba prostudirati mnoštvo antikne, helenske i latinske literature, mitove, pripovesti, epove, drame, romane i legende. U svakoj inkarnaciji Gospod je završavao život razapet na drvetu. Raspeće je užasno star egzekucioni metod. (Jednom ću, ako Bog da, pokrenuti jedan topik o tome ...)

Vera u Sina Čovečijeg i slednjenje Njegovog puta vodi spasenju. Taj Spasitelj, Sin Čovečiji bio je i Mitra, i Zaratustra, i Pitagora, i Oziris, i Krišna, Dionisije,...

Mnogi Zeusovi Sinovi, o kojima mitovi govore, bili su utelovljenje jednog Sina, Bogočoveka Hrista. Pogledajmo šta istaknuti hrišćanski filosof Justin Mučenik (II stoleće) piše caru Antoninu o tome u svojoj 'Prvoj apologiji':

"Ako kažemo da se Reč, koja je prvorodjeni Sin Božiji, Isus Hristos, Učitelj naš, rodio bez mešanja, da je raspet i po vaskrsu da se uzneo na Nebesima, mi ne uvodimo nikakvu novinu i ne govorimo ništa drugo do ono što vi govorite o tzv. Zeusovim sinovima. Vama je znano koliko je Zeus imao sinova, a o tome kazuju i medju vama uvaženi pisci: Hermes, tumač i učitelj; Eskulap, lekar, koji je bio pogodjen munjom i uznesen u Nebo; takodje Dionisije r a z a p e t i; Herkules koji se bacio u oganj; Dioskur, koji je rodjen od Lede, i Persej od Danaje, i od ljudi rodjeni Belerofont koji se uzneo na konju Pegazu. A šta reći za Ariadnu i druge koji su postavljeni medju zvezde." (20)

Grčki mit tek vrlo maglovito interpretira ono što je se dešavalo svetom spasitelju: da je svagda žrtveno stradao i svagda se vaznosio u Nebo pobednički.
Neupućeni hrišćanin govori samo da nas je Isus spasio Svojom smrću. Spasio nas je On i spašavao nas je i Svojim životom i Svojom smrću, i svojim brojnim utelovljenjima. Tek to daje veličinu Njegove Žrtve .

Aurora Aurea
16.05.2004., 17:43
Izgnavši menjače i trgovce životinjama iz J'ovinog Hrama, Gospod Ljubavi je ukazao da se Njegov Hram treba zvati molitveni dom za sve narode. Tobožnji jedinstveno 'izabrani narod', stari Izraelci, išli su u izolacionizmu i lažnoj svetosti toliko daleko da su u unutarnje dvorište Hrama, pod pretnjom smrtne kazne, svim ne-Jevrejima zabranjivali ulazak. Zašto je Gospodnji Hram u Jerusalimu trebao biti hram za sve narode? Zato što svi imaju jednog Istinskog Gospoda i zato što su svi drevni narodi poznavali Gospoda i Evandjelje Ljubavi koje je Sveti propovedao u različitim Svojim utelovljenjima. I ne samo da je Evandjelje objavljeno medju sve narode, nego i svima u Hadu.

Apostol Pavle iznosi vernima u Kolosi da su izmireni Hristovom Žrtvom, ukoliko ostanu u veri utemeljeni: "...Ne odvraćajući se od nade Evandjelja koje ste čuli, koje je propovedano svakom stvorenju pod nebom,..." (Kol. 1:23) Mnogi narodi su čuli reč iz Istine, ali i mnoge reči iz Istine je satansko pokrilo i izvrnulo. Zato je i Gospod uvek iznova pozivao da se prenosi Reč na sva četiri kraja zemlje.

* * *
Jedna interesantnija judejska studija o nazarenima:


http://66.102.9.104/search?q=cache:u9JjBIc7LvAJ:www.unjs.org/NazareneJudaismManifesto.pdf+Panarion+Greek+text+p df&hl=en&ie=UTF-8

www.unjs.org/NazareneJudaismManifesto.pdf

J-C
20.05.2004., 10:39
Aurora Aurea kaže:
'J-C' tvrdi:


Svi bitni detalji Hristovog života u ranijim inkarnacijama se poklapaju, pa tako i stradanje, razapinjanje. Da bi se to nazrelo treba prostudirati mnoštvo antikne, helenske i latinske literature, mitove, pripovesti, epove, drame, romane i legende.

Može biti jako slično ali to je tim opasnije jer Sotona zna jako dobro krivotvoriti stvari. Mislim de je sam Đavo izmislio sve te mitove i legende da bi na taj način zbunio iskrene tražitelje istine.


Vera u Sina Čovečijeg i slednjenje Njegovog puta vodi spasenju. Taj Spasitelj, Sin Čovečiji bio je i Mitra, i Zaratustra, i Pitagora, i Oziris, i Krišna, Dionisije,...

Ovo bi ljudima moglo poslužiti kao opravdanje za mnogoboštvo.

Mnogi Zeusovi Sinovi, o kojima mitovi govore, bili su utelovljenje jednog Sina, Bogočoveka Hrista. Pogledajmo šta istaknuti hrišćanski filosof Justin Mučenik (II stoleće) piše caru Antoninu o tome u svojoj 'Prvoj apologiji':


Ja mislim da si ti previše otišao u širinu sa svojim proučavanjem.Pitanje je koliko je taj Justin bio istinski Kristov sljedbenik.

Aurora Aurea
14.06.2004., 15:00
J-C kaže:

» Mislim de je sam Đavo izmislio sve te mitove i legende da bi na taj način zbunio iskrene tražitelje istine.

«

Nisam za to da se zadržavamo samo na legendama i mitovima, već da vidimo šta stoji iza njih... Kao što su judejski književnici, tobožnji pismoznalci, dvorski, hramski i narodni pisari bili ti koji su izvrtali objavu i reč Neba u Palestini, istinsku povest, tako su pesnici i esejisti i epski piasci kod Helena pokrili svojim izmišljotinama i mitskim pripovestima istinu o ranijim Hristovim utelovljenjima u helenskome svet (Dionis, Apolon, Asklepije, Pitagora,...). Biografije velikog Pitagore koje su napisali Laertije, Jamblih i Porfirije sastavljene su tek nekih 5-7 stoleća posle života Pitagore Hrista. Za to vreme, normalno, mit i ljudsko dometanje su puno učinili svoje. No i iza tog dometanja, izvrtanja, mitske koprene, pronicljivo oko može videti zrnca koja svedoče za reč i delo Spasitelja u njegovim ranijim utelovljenjima.Ovo bi ljudima moglo poslužiti kao opravdanje za mnogoboštvo.

Ako se poznaje duh Hristove Misije ne bi se zastranilo, no ukoliko bi se kao stvarno uzelo ono što danas stoji o ranijim Hristovim likovima, onda bi dakako upali u mnogoboštvo. Ja sam za to da Spasitelja pre svega tražimo u Njegovoj zadnjoj i najvišoj inkarnaciji, u liku Isusa od Nazareta, ali da ne previdjamo ni prethodne Njegove inkarnacije, jer sve one čine karike jednog lanca Veličanstvenog Dela Spasenja.


Pitanje je koliko je taj Justin bio istinski Kristov sljedbenik.


Smatram da je dosta duhovno bio jak, o čemu svedoče i njegova dela, a i živeo je u vreme kad hrišćanstvo još nije dublje degradirano. Bio je veliki borac protiv idolopoklonizma, ne ustručavajući se da ni carskim figurama kaže da su njihovi bogovi laž ('Apologija').

Aurora Aurea
16.06.2004., 14:39
I krst svedoči za brojna Hristova utelovljenja


Jedan od najstarijih žrtvenih simbola u ljudskoj istoriji je krst. Slabo upućeni ga povezuju samo sa hrišćanstvom, no dati simbol je mnogo stariji od palestinskog hrišćanstva, i mnogo ranije je obožavan u raznim kultovima i religijama i podnebljima koji nisu imali dodira sa hrišćanstvom.

Osvajajući Meksiko, u hramovima i domovima domorodaca Španci su nalazili slike krsta.
Engleski moreplovac i istraživač Džems Kuk (1728.-79) mogao je videti kako urodjenici sa Novog Zelanda na grobove svojih pokojnika stavljaju krst ukrašen perima.

Vestalke, monahinje i sveštenice u starom Rimu, oko vrata su nosile krst.

Iskopavanja u Egiptu, Babilonu, Grčkoj, Persiji, Indiji i drugde, pokazala su da se prikaz krsta može naći na brojnim vazama, nadgrobnim spomenicima, novčićima,...

Budisti vekovima kao simbol imaju kukasti krst, svastiku.

Egipatski Oziris i indijski Buda su pretstavljani sa krstom.

U jednom drevnom svetilištu na Kristu, iz II milenijuma stare ere), pronadjen je mermerni krst.

Prvi kršćani su poštovali krst kao simbol Gospodnje žrtve i Ljubavi, medjutim oni nisu poput nekih pagana idolopoklonički obožavali krstove i sunčane stubove. Autor dijaloga 'Octavius', Minukije Feliks (II ili III stoleće), koji je u starijim godinama prešao u hrišćanstvo, ukazuje paganima: "Mi ne obožavamo krstove i ne želimo ih. To vi, poštujući vaše drvene bogove, obožavate i drvene krstove kao nešto što ide uz njih."

Otkuda su paganski narodi znali za krst (koji se susreće u raznim varijacijama i ornamentnim modifikacijama), i od njegovog poštovanja prešli na kultno obožavanje? Zato što je se Gospod utelovljavao u mnogim narodima, i svagda svoj život završavao na krstu, dajući simbol čovečanstvu da ako hoće ući u Carstvo Svetlosti mora razapeti svog starog čoveka, svoj ego i pogubne ljudske žudnje. I onaj ko razapne svog niskog čoveka, on uzima pobedničkog udela u Hristovom Raspeću.

SLAP
16.06.2004., 21:31
Aurora Aurea kaže:
I krst svedoči za brojna Hristova utelovljenja


Jedan od najstarijih žrtvenih simbola u ljudskoj istoriji je krst. Slabo upućeni ga povezuju samo sa hrišćanstvom, no dati simbol je mnogo stariji od palestinskog hrišćanstva, i mnogo ranije je obožavan u raznim kultovima i religijama i podnebljima koji nisu imali dodira sa hrišćanstvom.

Osvajajući Meksiko, u hramovima i domovima domorodaca Španci su nalazili slike krsta.
Engleski moreplovac i istraživač Džems Kuk (1728.-79) mogao je videti kako urodjenici sa Novog Zelanda na grobove svojih pokojnika stavljaju krst ukrašen perima.

Vestalke, monahinje i sveštenice u starom Rimu, oko vrata su nosile krst.

Iskopavanja u Egiptu, Babilonu, Grčkoj, Persiji, Indiji i drugde, pokazala su da se prikaz krsta može naći na brojnim vazama, nadgrobnim spomenicima, novčićima,...

Budisti vekovima kao simbol imaju kukasti krst, svastiku.

Egipatski Oziris i indijski Buda su pretstavljani sa krstom.

U jednom drevnom svetilištu na Kristu, iz II milenijuma stare ere), pronadjen je mermerni krst.

Prvi kršćani su poštovali krst kao simbol Gospodnje žrtve i Ljubavi, medjutim oni nisu poput nekih pagana idolopoklonički obožavali krstove i sunčane stubove. Autor dijaloga 'Octavius', Minukije Feliks (II ili III stoleće), koji je u starijim godinama prešao u hrišćanstvo, ukazuje paganima: "Mi ne obožavamo krstove i ne želimo ih. To vi, poštujući vaše drvene bogove, obožavate i drvene krstove kao nešto što ide uz njih."

Otkuda su paganski narodi znali za krst (koji se susreće u raznim varijacijama i ornamentnim modifikacijama), i od njegovog poštovanja prešli na kultno obožavanje? Zato što je se Gospod utelovljavao u mnogim narodima, i svagda svoj život završavao na krstu, dajući simbol čovečanstvu da ako hoće ući u Carstvo Svetlosti mora razapeti svog starog čoveka, svoj ego i pogubne ljudske žudnje. I onaj ko razapne svog niskog čoveka, on uzima pobedničkog udela u Hristovom Raspeću.
Da se je KRIST utjelovljavao u mnogim inkarnacijama (neposredno ili preko proročke riječi) to ima smisla i po logici Božije ljubavi i ponude spasenja svim narodima u svim vremenima. Ne trebamo ništa proizvoljno prihvatiti ako imamo Istinu kao mjeru svih stvari;ako imamo prilike proučavati izvornije dokumente o životu i učenju tih avatara i isto uspoređivati sa izvornim Isus-Kristovim učenjem.
Bijedno bi bilo sa stane Neba ako bi samo nekoliko posto ljudske povjesti bilo pokriveno neokrnjenim proročkim objavama.

Aurora Aurea
17.06.2004., 16:57
Pogledajmo kako Godfri Higgins u svome delu 'Apokalipse' govori o sličnostima života Isusa Hrista i Pitagore Hrista:

"Первым странным обстоятельством в истории Пифагора при сравнении ее с жизнью Иисуса было то, что они были уроженцами почти одной и той же местности. Пифагор родился в Сидоне, а Иисус в Вифлееме, оба города в Сирии. Отец Пифагора, как и отец Иисуса, был пророчески извещен о том, что у него родится сын, который явится благодетелем человечества. Оба родились в то время, когда их родители были вне дома. Иосиф и его жена были на пути в Вифлеем для уплаты налогов, а отец и мать Пифагора путешествовали из Самоса, своей резиденции, в Сидон по делам. Пифазис, мать Пифагора, имела соитие с духом бога Аполлона, или Бога Солнца (конечно, это был, наверняка, святой дух, а в случае с Иисусом был Святой Дух), который впоследствии явился к ее мужу и сказал ему, что тот не должен возлегать с женой все время ее беременности - история та же самая, по сути, что случилась с Иосифом и Марией. Из-за этих обстоятельств Пифагор был известен под тем же именем, что и Иисус, а именно как сын Бога, и люди верили, что Он был Божественно вдохновлен".

Oba Hristosa su rodjena u Siriji: Pitagora u Sidonu a Isus u Betlehemu. I Pitagorin otac je preko proroka obavešten da će njegov sin biti veliki duh. Ova Svetitelja su rodjena van kuće. Isus na putu za Betlehem, a Pitagora na putu od Samosa u Sidon. Pitagorina majka je začela nadahnuta od solarnog boga Apolona, a blažena Marija od Duha Svetog. I Isus i Pitagora su nazivani Sinovi Božiji, gledano je i potvrdjivano u njima Božanstvo.


http://obretenie.narod.ru/txt/pifagor/pifagor1.jpg

http://obretenie.narod.ru/txt/pifagor/pifagor1.jpg

Aurora Aurea
17.06.2004., 22:09
Isus i Marduk: pobednici nad Ognjenim Zmajem


Sveti apostol Jovan u svojoj 'Prvoj poslanici' ukazuje za Hrista Svetlonošu: ".... Sin Božiji je se javio da razori dela Djavolova." (3, 8), da donese Božiji Oganj kojim će spaliti Ognjenu Aždaju, Oca Laži, Razgoritelja onog niskog i pogubnog u čoveku. - Sam Gospod svedoči da je pobedio svet, satanski svet, njegove izazove i laži. 'Apokalipsa po Jovanu' govori o završnoj Hristovoj pobedi nad Knezom ovoga sveta, koji se naziva Stara Zmija i slika kao Ognjena Aždaja.

Drevne pripovesti takodje govore o Božijim sinovima koji pobedjuju Aždaju i Haos.

Djainizam, u kome su delovali mnogi avatari, mnogi Božiji poslanici, potiče id epiteta njegovog začetnika - Jina, što znači 'pobednik', I za Budu se kaže da je pobedio ono ljudsko u sebi i svet. Svi istinski svetitelji su učili da je pobeda nad samim sobom najveća pobeda. Onaj ko pobedi ljudsko, on pobedjuje i satanski svet, satansko ruho kojim je obavijena Božija Zemlja.

Bog Svetlosti, Apolon, pobedjuje zmaja Pitona. U rimskom nacionalnom epu "Metamorfoze" Publije Ovidije Nason peva:

"Tada preko volje svoje i tebe porodi zemlja,
Pitone, golemi zmaju nečuveni, narodu novom
strašilo, jer si na gori toliko zauzimao mesta.
Bog strelonosni, koji dotada samo je brze
srne i divokoze streljao, ubi Pitona
hiljadu pustivši u njega strela i skoro ispraznivši
tulac; iz rana krv je aždaju oblila crna." (I,438-444)

U vedskoj misli bog Indra ubija Vrtu, zmijolikog besa koji je vode držao zarobljenima.

Marduk, bog drevnih Babilonaca, održavatelj majke zemlje, ubija aždaju Tiamet (sumerska Kuru, odnosno Asaga). Tako sumersko-akadski ep o stvaranju - 'Enuma Eliš' opisuje borbu svetlonosca Marduka i aždaje Tiamet:

"Potom se primaknu, Tiamet i Marduk, od bogova mudriji svih,
jedno na drugo oni se bace, za borbu zgrabe.
Gospod svoju razvije mrežu, umota nju.
Zloslutni vetar što hodiše za njima, on na nju pusti;
kad Tiamet svoja otvori usta, hoteći proždreti njega,
on u njih, Zloslutni utera vetar, da usta ne zatvori svoja.
Vetrovi strašni, utrobu naduše njoj.
Njeno nadme se telo; odveć se usta otvore njoj.
U usta odape strelu, utrobu razori njoj,
nutrinu zdrobi, rascepa srce.
Potom je svladavši, život joj uze.
Leš joj na zemlju baci, na njega stane." (IV, 93-104)

Božiju Božijih Hristosa i apostola sa silama Haosa i Tame mitovi i legende su kasnije interpretirale kao borbu bogova sa raznim nemanima i aždajama.


Za Marduka se kaže da je mudriji od svih bogova (II, 55). Apostol Pavle za Hrista kaže da je u Njemu svo blago Mudrosti i Znanja. - Marduk se naziva spasiteljem; to je dobro poznat naziv i za Hrista, koji je doneo i omogućio Spasenje svima. Marduk se prikazuje kao bog svetlosti (V, 101): "Sunčano dete, zbilja je on, medju bozima prozvan tako! Neka svagda hodi u sjaju svetla svog!" (V, 128-129) Isus takodje sebe osvedočuje kao Svetlost svetu, kao sunce Pravednosti i Ljubavi, kao Svetlost kojom i pod kojom treba ići ka pobedi. - Dalje, Stvoritelj Marduk se prikazuje kao gospodar Neba i Zemlje; Hrist kroz Koga je Sve stvoreno pokazuje se kao viši od svega, kao Gospodstveni Duh koji sve ispunjava: i Nebo i Zemlju. - Marduk je "gospodar bogova neba i zemlje" ( (VI, 140); Hrist je Kralj nad duhovnim kraljevima, Prvosveštenik nad svetim Božijim sveštenicima. - Za Marduka se iznosi: "Njegovo srce široko je, duh uzvišen. Grešnika i svetogrdja, gnuša se on." (VII, 155-156). Za Svetog Jednog, Hrista Isusa, kaže se da nema ništa zajedničko sa Tamom, i da samo sveti životom mogu prebivati sa Njim, u Njegovoj Svetlosti.

Aurora Aurea
18.06.2004., 15:46
I ustanova desetka svedoči ...


Razotkrivajući laži i hipokriziju judejskih pisara i sektanata, Isus iznosi: b]"Teško vama, književnici i fariseji, licemeri, što dajete desetak od nane, kopra i kima, a ostaviste što je pretežnije u Zakonu: pravdu, milosrdje i veru. Ovo je trebalo činiti, a ono ne ostavljati[/b]." (Matej, 23:23)

Ovim Isus jasno povrdjuje da davanje desetka stoji u Božijem Zakonu, i da to treba činiti, činiti iz ljubavi. Naravno, dvanje desetka za održavanje Zajednice i Hrama, sebično i nezasito judejsko sveštenstvo je izvrnulo i obesmislilo, isto onako kao što je institucionalizovana crkva vernicima nametnula poreske dažbine. Koliko je desetak, milodar koji se davao na oltaru za održavanje zajednice i njenih službi, u ranome hrišćanstvu značio govori i činjenica da je u mnogim gradovima Imperije na taj način pomagano ne samo siromašnim posvećenicima, već su izdržavane na hiljade udovica i nemoćnika.

Interesantno je zapaziti da ustanovu desetka poznaju i mnogi paganski narodi. Tako Pausanija u 'Opisu Helade' iznosi za gradjane helenske Korkire: "... Odmah posle žrtvovanja ulove ribe pa posvete u Olimpiji i Delfima svoj dar od d e s e t o g dela ulova." (X, 9) - A za žitelje Sifna ukazuje: "Na njihovu ostrvu bilo je rudnika zlata i bog im je zapovedio da d e s e t i n u svojih prihoda daju Delfima. Oni sagradiše riznicu i predavahu d e s e t i deo." (X, 11)

Istorik Herodot stavlja u usta lidskom kralju Kresu (555.-549.god. s. e.) reči upćene persijskom caru Kiru (558.-529.): "... Neka objasne pljačkašima da im oduzimaju novac zato što se d e s e t i deo toga novca mora posvetiti bogu Zeusu." /I, 89)


U Plutarhovom traktatu 'O Pitijinim proročanstvima' jedan od učesnika fingiranog dijaloga, Teon, uzvraća i prebacuje prethodnom govorniku zašto mu ne smeta "pogled na boga /statuu/ okruženog počasnim darovima i d e s e t i n a m a pribavljenim kroz ratove, pljačku i ubijanje, ..." (15)


Kao što je judejsko sveštenstvo izopačilo zapovest o desetku, tako je to i helensko učinilo. Desetak više nije bio milodar, dar od srca steknut svojim rukama, već pompezni danak koji je često pribavljan i kroz kradju, pljačku i rat, sve ne bi li se ugodilo tradiciji, kultu i lažnome bogu.

Pitagorejci su takodje naglašavali važnost desetka, što je kasnija predaja interpretirala i preradila kao da je veliki Pitagora Hristos u broju 10 video 'najveći broj'. Zna se da je broj 7 svim velikim posvećenicima najviše značio i govorio.

Aurora Aurea
19.06.2004., 16:51
Božiji Pastiri: Hermes i Isus

Hrist Gospod Sebe jasno predstavlja kao Dobrog Božijeg Pastira. apostol Petar za Njega vernima ukazuje: "... Bludeli ste kao ovce, ali sad ste se vratili Pastiru i Čuvaru svojih duša" (I, 2:25)


Jedan drugi Božiji Hristos i Svetitelj, Hermes, takodje se često naziva i prikazuje kao Pastir Božiji. Pausanija iznosi za helenski gaj Karnasij: "Tu ima statua bogova: Apolon Karnej, Hagna (Sveta) i Hermes koji nosi ovna" ('Vodič po Heladi', IV, 33) - A bronzanu Hermesovu statuu u Lehaju ovako opisuje: "Pored njega stoji ovan, jer Hermes se, prema verovanju, od svih bogova najviše stara o stadima uvećavajući njihov priplod, ..."(Ibid, II, 3)


Hermes Pomazanik često se prikazuje kroz četvrtaste likove: "Atinjani, naime, imaju četvrtasti oblik za herme, a od njih su to primili ostali." (Ibid, IV, 33) - Četvrtasti oblici, kocke, takodje se javljaju kao simbol Hrista Stene i Hristovog Grada, Nebeskog Jerusalima. Oni koji su isklesani iz Velike Stene, Hrista, i koji su izglačali sebe, prosvetlili se zakonitim životom, jesu Božije 'kocke', i oni čine Božiji Kamen, Kamen Mudrosti, Grad Novi Jerusalim.

J-C
19.06.2004., 17:47
Aurora Aurea kaže:
J-C kaže:
Nisam za to da se zadržavamo samo na legendama i mitovima, već da vidimo šta stoji iza njih... Kao što su judejski književnici, tobožnji pismoznalci, dvorski, hramski i narodni pisari bili ti koji su izvrtali objavu i reč Neba u Palestini, istinsku povest, tako su pesnici i esejisti i epski piasci kod Helena pokrili svojim izmišljotinama i mitskim pripovestima istinu o ranijim Hristovim utelovljenjima u helenskome svet (Dionis, Apolon, Asklepije, Pitagora,...). Biografije velikog Pitagore koje su napisali Laertije, Jamblih i Porfirije sastavljene su tek nekih 5-7 stoleća posle života Pitagore Hrista. Za to vreme, normalno, mit i ljudsko dometanje su puno učinili svoje. No i iza tog dometanja, izvrtanja, mitske koprene, pronicljivo oko može videti zrnca koja svedoče za reč i delo Spasitelja u njegovim ranijim utelovljenjima.


Zašto bih se Isus više puta utjelovljavao, to zaista ne razumijem. Slažem se da je On itekako bio prisutan u svemu što se zbivalo na ovoj zemlji, ne samo svojim duhom nego ponekad i osobno. Sigurno da su ti ljudi imali i svojih velikih sposobnosti, ali opet mislim da su imali i onoga što može zavesti na krivi put.

Aurora Aurea
20.06.2004., 15:38
J-C iznosi:


» Zašto bi se Isus više puta utjelovljavao, to zaista ne razumijem. «

Zemlja je već mnogo epoha bojno polje izmedju Dobra i Zla. Za vlast nad Zemljom vodi se jedan veliki rat Svetla i Tame. Svaki veliki rat ima mnoge bitke. Svaka velika bitka ima svog vojkovodju i predvodnika. I Boj sa Knezom Tame i sinovima Tame tražio je da Knez Mira, Hrist Isus, bude često na zemlji, u telu, kao predvodnica svojih svetih jedinica, ...

» Sigurno da su ti ljudi imali i svojih velikih sposobnosti, ali opet mislim da su imali i onoga što može zavesti na krivi put. «

Sve što su veliki Svetitelji rekli o Zakonu i Životu, uvek je bilo puna istina, ali njihova reč često nije verno sačuvana i verno zapisana.

Pogledajmo neke misli iz Aveste, koja reflektuje učenje Gospoda Hrista Zaratustra, čije mnoge zapise je uništio veliki zlikovac Aleksandar Makedonski, spalivši Carsku Biblioteku u Persepolisu. No ipak, preko kamenih zapisa i predanja, sačuvano je mnogo toga što je Spasitelj kao sveti Zaratustra govorio o Duhu Mudrosti, Svome Ocu, Ahura Mazdi, Velikom Podaritelju Života:"Ahura Mazda je Bog Života i Mudrosti, Svetlosti i Istine."

"Telo Ahura Mazde je Svetlost, i Njegov Duh je Istina."

"Moramo imati nepokolebljivu veru u Moć i Dobrotu ahura Mazde."

"Čoveku ne trebaju lestvice kojima će se opeti do najviših nebesa niti mu trebaju putevi kojima će obići svet sa ciljem da pronadje Ahura Mazdu. Samo čistotom uma i svetlošću srca on će Ga pronaći u sebi."

"Ahura Mazda se gnuša skupocenih žrtava i darova. On uvažava žrtvu u vidu skrušenog srca i darove u vidu ispravnog mišljenja, ispravnih reči i ispravnih postupaka."

"Ni planine ni okeani ne mogu odvojiti čoveka od Ahura Mazde. Samo zle misli mogu udaljiti čoveka od Njega."

"Veruj u Boga i čini dobra dela."

"AHURA MAZDA ŠALJE SVOG IZABRANOG IZASLANIKA U RAZLIČITIM PERIODIMA HAOSA I ZBRKE DA IZVEDE ČOVEČANSTVO NA PUT POBOŽNOSTI:"

"Sunce, koje je Vatrena Kugla, sija podjednako i dobrima i rdjavima, i lepima i ružnima, čistima i prljavima, čestitima i pokvarenima, a njegov svepročišćavajući sjaj čisti svaku pokvarenost i smrad, svaku oskrnavljenu i zagadjenu tvar."

"Naš sadašnji život je uvod u budući život. To je kratkotrajno hodočašće koje vodi ka višem životu."

"U svetu smrti, samo zasluge se broje, samo vrline pobedjuju. Skupoceni rituali i sjajni vatreni prinosi ne vode u Raj."

"Kao što se Vatra koja se potpali na dnu vatrišta uzdigne na vrh, tako i sve raznolikosti i raznovrsnosti na nižem planu postaju stopljene u Jedinstvo i sveopštost na višem planu, to jest u Božanstvu."

"Kakva je žrtvena ponuda Vatri, takav je i njen odgovor: Prinošenje sandalovog drveta i insensa rasprostire miris svuda unaokolo, dok prinošenje smrdljive lešine ili zaklane životinje ispunjava vazduh groznim smradom."

Aurora Aurea
20.06.2004., 15:39
"Računaj svaki dan kao korak prema smrti, i živi svaki dan kao da ti je poslednji, pripremajući se za umiranje. Tako ćeš dočekati kraj svog života na zemlji sa blagošću i spokojstvom na licu i osmehom na usnama."


"Duša koja se plaši da se odupre Zlu, nije uspela da ispuni svoju božansku misiju, već je protraćila život tokom svog gostovanja na ovom svetu."

"Ono što je neravnopravno u životu, biće ravnopravno u smrti."

"Čovekovoj duši samo dobra dela otvaraju Vrata Raja."

"Na Dan Uskrsnuća polagaćeš račune Ahura Mazdi za svoje misli, reči i postupke u ovome svetu."

"Na Dan Uskrsnuća polagaćeš račune Ahura Mazdi za svoje misli, reči i postupke u ovome svetu."

"Ahura Mazda prepoznaje samo dve klase ljudskih bića: ašavante - odnosno pravedne, i dregvante - odnosno nepravedne."

"Onaj ko drugome želi zlo stiče dobit na kratko. Ubrzo, na svako počinjeno zlo, stotinu zala će se obrušiti na njega."

"Nijedan čovek ne može sebe smatrati čistim dokle god se ne sukobi i ne nadvlada zla i iskušenja koja mu se isprečuju na putu, i dokle god ne ublaži i ne uskladi u plemenitiji ton strasti sa kojima je rodjen."

"Kao što zlato treba prethodno staviti u sud za topljenje kako bi ga oslobodili od prljavštine, tako isto je potrebno da i čovek bude stavljen u veću posudu za topljenje kako bi se očistio od grubosti i zavodljivih puteva ovoga sveta pre nego što sebe bude mogao smatrati slobodnim od zemaljske nečisti."

"Ako pokazuješ svoju naklonost prema nekome, čini to na najpažljiviji način, jer srce u našim grudima je osetljivije od stakla."

"Svet je tamniji od najtamnije noći. Stoga, čovek mora imati svest suptilniju nego što je najfinija vlas kose kako bi mogla voditi um i dušu da se uzdržavaju od zla i opominjati ih da se nepoštenje uopšte ne isplati."

"Probudi se u zoru. Okupaj se bistrom vodom i pročisti svoju dušu molitvom; budi spreman za dnevne poslove pre nego što te izlazeće sunce pozove da obaviš svoje dužnosti."

"Uistinu je velika delotvornost molitve. Ona otvara vrata unutarnjeg čovekovog hrama da Bog udje unutra."

"Vera je verovanje u nepoznato, dok je uverenje vera u poznato."

"I trava i drveće, i vetar i talasi, i ptice i životinje, svi pevaju, raduju se i smeju. Pridruži se tom horu i čini ono što čitava Priroda čini."

"Ko ne izvuče pouku od prošlosti biće kažnjen od budućnosti."

"Tkanina života sa svojom potkom i šarom izatkana je na razboju Pravednosti."

"Budi uvek zadovoljan onim što imaš, ali nikad onim što jesi."

Maitreya
23.06.2004., 18:30
Hello evo mene iz Londona.

Ma salim se , kakav London , kakva telepatija.
Telepatski utjecati na ljude znaci krsiti osnovne bozije zakone a to je slobodna volja koju je Bog svima dao.

U svezi teme nemam nista da kazem ali bih Aurori rekao da ljudima mozes pomoci jedino sa savjetima a ne govorima o paklu ili cesto upotrebljavano " zver ovo , zver ono ".

Naravno vrijeme ce pokazati tko je lazni a tko pravi prorok.

Drugarski pozdrav :)

J-C
24.06.2004., 11:26
Aurora Aurea kaže:
J-C iznosi:

Zemlja je već mnogo epoha bojno polje izmedju Dobra i Zla. Za vlast nad Zemljom vodi se jedan veliki rat Svetla i Tame. Svaki veliki rat ima mnoge bitke. Svaka velika bitka ima svog vojkovodju i predvodnika. I Boj sa Knezom Tame i sinovima Tame tražio je da Knez Mira, Hrist Isus, bude često na zemlji, u telu, kao predvodnica svojih svetih jedinica, ...

Sve što su veliki Svetitelji rekli o Zakonu i Životu, uvek je bilo puna istina, ali njihova reč često nije verno sačuvana i verno zapisana.To je točno a isti tako i da su svi ti ljudi koje spominješ vjerovali i rekli i mnogo dobrih stvari, ali opet, mislim da su imali i zabluda.

Aurora Aurea
24.06.2004., 15:26
Tako je govorio Hristos Hermes Trismegistos

U mitski obojenim izveštajima bog Hermes/Herma (Tot, Merkur) je Božiji glasnik, Božiji logos. Nazvan je i tri puta veliki ('trismegistos'). Za Božijeg Hristosa Hermesa ne znamo kada je ni približno živeo. Već u najstarijim ljudskim zapisima se spominje. Hermesu se pripisuje nekoliko dela: čuvena lapidarna 'Smaragdna tabla', 'Hermetički korpus' i 'Opomena duši'. Spisi su iz Egipta stigli, gde je u davnini postojao najači kult mudrosti. Dati zapisi reči i pouka Gospoda Hermesa Trismegistosa prošla su hrišćansku, gnostičku i arapsku redakciju, no i pored toga zadržala su mnogo od svoje izvorne snage. Očigledan je i uticaj kasnijeg dualističkog mazdaizma, jer se u materiji vidi samo zlo. Istinski hrišćanin zna da materija sama po sebi nije zlo i izvor zla, već je problem u satanskoj vibraciji koja je obuhvatila materiju, kontaminirala je i frekventno redukovala.

Pogledajmo neke ukaze iz Hermesove 'Opomene duši' čiji stil respektuje i Isusov i Budin pristup izlaganja Istine:

"Uveri se u to da dobro drvo daje samo dobre plodove, a loše drvo samo loše. Kada bi drvo davalo drugačije plodove nego što to odgovara njegovoj prirodi, onda bi onaj ko posadi lozu mogao na njoj da ubere žir, a ko posadi hrast, ubirao bi i groždje. Iz svega može da proistekne samo ono što je u skladu sa njegovom prirodom." (10 pogl.)

"Malo znanja koje sprovodiš u delo ima veću korist od mnogo znanja čije ostvarenje ne delujući propuštaš." (14)

"Trgovci izlažu svoju robu da bi je pokazali ljudima sa zdravim očima, a ne slepima. Pripovedači i govornici koji besede na raskršćima zbore da bi bili čuti. Ne govore gluvima, već onima koji imaju zdrave uši. Tako se i mudraci ne obraćaju dušama koje hode putem smrti da bi ih posvetili. Oni se obraćaju dušama koje idu putem života i žele da ih ispune mudrošću." (9)

"... Kada neko nešto izgubi i zatim pronadje nešto bolje, njegova nesreća se pretvara u sreću, a briga u radost i vedrinu. Tako i ti, o dušo, moraš da se spremiš pre nego što budeš mogla da napustiš ovaj svet nastajanje, cvetanja i nestajanja, da bi se sjedinila sa svetom Duha. a pre nego što napustiš svog izdajničkog i izopačenog saputnika, moraš već u sebi da stvoriš distancu u odnosu na njega i postepeno se od njega odvojiš, hitajući istovremeno svom budućem prijatelju u susret, navikavajući se na njega i sve se više spajajući sa njim" (8)

"Ti si, o dušo, rodjena iz jednog posebnog stabla. Ti si grana tog stabla. Koliko god da je grana udaljena od stabla, ipak ostaje veza i sklad izmedju stabla i grane. Svoju hranu dobijaš od stabla. Ako se, medjutim, nešto postavi izmedju stabla i grane, veza i hrana bivaju prekinute. Tada grana mora da se osuši i umre." (3)

"Znaj i ovo: postoje tri stvari koje su u svojim različitim oblicima oblicima kvareće: mnogoboštvo, nepravednost i žudnja za čulnim užitkom. One izviru iz jednog korena. naime ljubavi prema ovom svetu. Dakle, izbegavaj ih i beži od njih kao ptica od lovčeve mreže. Uspećeš da izbegneš mnogoboštvo ako budeš dopustila da te vodi Jedinstvo. Ako želiš da se sačuvaš od nepravde, onda pusti da te vodi uvid, čistota i pouzdanje. Ako ne odgovoriš na čulni užitak, oslobodićeš se gorčine, bojazni, straha, brige, neznanja i želje za posedovanjem" (2)

"Pazi se da ne budeš odvedena na stranputicu koja te zavodi, da ono što je u tebi tražiš izvan sebe. Mnogi zaboravljaju gde se mora pronaći uvid. Oni tragaju izvan sebe i tako i zalutaju. Kasnije će se, medjutim, setiti da je sve u njima, a ne izvan njih."


Tako je govorio Probuditelj Hermes Hristos...

Aurora Aurea
30.06.2004., 11:18
Tako je govorio Buda/Probuditelj:

Za Svetitelja Budu ne postoje sigurni podaci kada je živeo. Moguće da je živeo nešto pre Velikog Pitagore ili nešto posle njega. Buda je imao nekog kraljevskog pretka; predaja je napravila da se on radja u kraljevskoj kući, a onda je napušta, i počinje pustinjački da živi. Duša koja se radja u kraljevskom domu ne radja se da bi ga napustila nekad, već da bi se iživela kako to ona misli da je 'dobro'. Buda je bio veliki molitvenik i meditant (poput prvih hrišćana u Egiptu - terapeuti), no predaja je od njega načinila i velikog isposnika i pustinjaka. A da je živeo potpuno pustinjački njegovo učenje nikada ne bi uzelo ozbiljnijeg maha. Očigledno je da je predaja razne crte o životu svetitelja Bude preuzela od jednog drugog velikog djainskog asketu Mahavira. Buda, glasnik Velikog Brahmana, se pojavljuje kao obnovitelj istinskog izvornog brahmanizma kakvog su držali isposnici sanjasi. Blaženi Buda ništa nije zapisao. Ono što stoji pod njegovo ime nastalo je najmanje 2 stoleća posle njegove smrti. To znači da je mnogo toga ljudskog i proizvoljnog moglo da bude natrunjeno od strane onih koji su se predstavljali kao njegovi učenici. Verovatno najbolje njegovo učenje je sačuvano u palijskoj zbirci Dhamma-padam (Put ispravnosti). Pogledajmo neke ukaze i sentence iz nje:

"Ljudi koji u mladosti nisu živeli u skladu sa samim sobom, niti sakupili prava životna blaga, kasnije podsećaju na stare, dugonoge čaplje koje tužno stoje pored jezera bez ribe." (D. 155)

"Ako čovek učini sebe tako dobrim kao što govori drugima da bi trebalo da budu, onda on zaista može učiti druge." (159)

"Jalove su reči čoveka koji ih izgovara a ne čini ih, baš kao što je jalov i cvet koji izgleda lepo i ima boju, ali ne i miris." (D. 51)

"Smrt odnosi čoveka čiji um je samozadovoljan zbog mnoge dece i velikog stada, kao što bujica odnosi usnulo selo." (D. 287)

"Isprazni brod svog života, o čoveče; ako je, prazan on će ploviti brzo i lako. Kada se oslobodiš strasti i štetnih želja ti si na putu za zemlju nirvane." (D. 369)

"Ako neko ko je oslobodjen želja nadje radost u samoći, ali se zatim ponovo vrati životu starih želja, o njemu ljudi govore ovako: 'Bio je slobodan ali se zatim vratio u svoju tamnicu'." (344) -

"...Mržnja se ne pobedjuje mržnjom: mržnja se pobednjuje ljubavlju." (D. 5)

"Hodaj ispravnom stazom. Čovek koji sledi ispravnu stazu nalazi radost u ovom svetu i u svetu posle ovog sveta." (D. 168)

"Sve pogrešno i zlo što čovek čini, rodjeno je u njemu i uzrokovano njima; ovo slama budalastog čoveka kao što tvrd kamen mrvi mekši." (D. 161)

"Lako je videti nedostatke drugih, ali je teško videti svoje nedostatke. Čovek pokazuje nedostatke drugih kao plevu razvejanu na vetru, ali svoje nedostatke krije, ..." (D. 252)

"Iz čulnosti se raja patnja i iz čulnosti se radja strah. Ako je čovek oslobodjen čulnosti, on je oslobodjen straha i patnje." (D. 214)

J-C
13.07.2004., 12:49
Nema sumnje da tu ima dobrih misli. Ali što će ti sve to, imaš sve to u ovaj našoj Bibliji.

Aurora Aurea
28.09.2004., 22:56
Najveći prosvetitelj medju starim Tračanima bio je prosvetitelj Orfej. Mi ga možemo prepoznati kao Hrista. Osnivač je Dionisovih misterija koje su se s vremenom vrlo degradirale i dobile dijabolički karakter.

Diogenes Laertios ukazuje da je Grcima znanje o bogovima stiglo iz orfičke predaje preko Pitagore. Ono što je objavio kao Orfej Tračanima Hrist je i Grcima preneo kao Pitagora. Iskrivljeni orfički obredi su naročito harali medju Grcima u periodu VII-VI stoleća stare ere.

O učenju i životu Orfeja ostale su nam samo mitske, iskrivljene refleksije. Po Ovidijevim 'Metamorfozama' Orfeja su tobože ubile rasrdjene tračke žene dok su mahnito slavile Bakhovu svetkovinu (XI, 1-84). Orfej iz Pijerije, koji je za ženu imao Euridiku, je važio kao veliki svirač na liri i veliki sastavljač himni. Svojom pesmom i svirkom mogao je da pokreće stene i da pripitomljava divlje zveri. Pevanje himni i psalama u čast Bogu postojalo je u svim svetim kultovima, pa tako i u hrišćanstvu.

Jedan katakombički prikaz Hrista kao Orfeja:
http://www.ldysinger.com/MONS_423/04_psalmody/x-chr-orph.jpg

http://www.ldysinger.com/MONS_423/04_psalmody/x-chr-orph.jpg

Aurora Aurea
16.01.2005., 18:29
U prilog tezi da je Isus imao mnogo utelovljenja na Zemlji ide i stih 3:13 iz tzv. 'Evanjelja po Jovanu', u kome se Isusu pripisuju sledeće reči:

»I niko se nije popeo na Nebo – sem Onoga što je sišao sa Neba, Sin Čovečiji.«

Jasno je, niko nesavršen, i niko sam po sebi se nije popeo u Nebu, već uvek samo savršene duše i uvek po Hristu Lestvici.

Ako je se Hrist, Sin Čovečiji nekada popeo u Nebo, to znači da je On i ranije bio na Zemlji, da je se na Zemlji utelovljavao. Dakle, Gospod je svagda silazio iz Neba i svagda se pobednički vraćao u Nebo, dajući Put, ukazujući čežnnjivim dušama na Put vraćanja u Nebesku Otadžbinu. Samo po Hristu i Hristovom Putu, samo kroz posvećen i požrtvovan život duša može spustiti Nebo na Zemlju i sa Zemlje se uspeti u Nebo, Carstvo Duha.

J-C
19.01.2005., 18:31
Aurora Aurea kaže:
U prilog tezi da je Isus imao mnogo utelovljenja na Zemlji ide i stih 3:13 iz tzv. 'Evanjelja po Jovanu', u kome se Isusu pripisuju sledeće reči:

»I niko se nije popeo na Nebo – sem Onoga što je sišao sa Neba, Sin Čovečiji.«

Jasno je, niko nesavršen, i niko sam po sebi se nije popeo u Nebu, već uvek samo savršene duše i uvek po Hristu Lestvici.

Ako je se Hrist, Sin Čovečiji nekada popeo u Nebo, to znači da je On i ranije bio na Zemlji, da je se na Zemlji utelovljavao. Dakle, Gospod je svagda silazio iz Neba i svagda se pobednički vraćao u Nebo, dajući Put, ukazujući čežnnjivim dušama na Put vraćanja u Nebesku Otadžbinu. Samo po Hristu i Hristovom Putu, samo kroz posvećen i požrtvovan život duša može spustiti Nebo na Zemlju i sa Zemlje se uspeti u Nebo, Carstvo Duha.

Ako je to tako kao što ti tvrdiš, onda se kršćanstvo u svom naučavanju gotovo uopće i ne razlikuje od paganstva.

Aurora Aurea
20.01.2005., 11:50
J-C:

Ako je to tako kao što ti tvrdiš, onda se kršćanstvo u svom naučavanju gotovo uopće i ne razlikuje od paganstva.

Lažno hrišćanstvo i paganstvo će se ujediniti, i pokazati i time svoju 'sličnost'. Da su bolje sačuvani paganski spisi o ranijim Hristovim utelovljenjima, videli bi jasnije njihovitu strahovitu sličnost u učenju sa Evandjeljem i Isusom od Nazareta. – Gospod je se svagda utelovljavao i medju tzv. 'paganima', no satansko nije sedelo skrštenih ruku, već je nemilosrdno jurišalo da zatre i iskrivi svaki trag, svaku reč o Utelovljenome Gospodu. Pogledajmo samo sa koliko žestine i mržnje je npr. Rimska imperija gonila i zatirala esene i hrišćane. Oni koji su čisto živeli i prenosili svetlu reč, reč sa Snagom, bili su beskrajno velika opasnost za demonsko carstvo i njihove pomagače u mesu.

J-C
28.01.2005., 21:14
Aurora Aurea kaže:
'J-C' tvrdi:
Vera u Sina Čovečijeg i slednjenje Njegovog puta vodi spasenju. Taj Spasitelj, Sin Čovečiji bio je i Mitra, i Zaratustra, i Pitagora, i Oziris, i Krišna, Dionisije,...
[/color]

Zamolio bih te kad nađeš vremena da ukratko opišeš djelovanje svakog od njih. Bilo bi zanimljivo.

kaskader
28.01.2005., 22:05
J-C kaže:
Ako je to tako kao što ti tvrdiš, onda se kršćanstvo u svom naučavanju gotovo uopće i ne razlikuje od paganstva.

Dobro jutro....

Lijepo je probuditi se ujutro i vidjeti lijep suncan dan.

J-C
28.01.2005., 22:31
kaskader kaže:
Dobro jutro....

Lijepo je probuditi se ujutro i vidjeti lijep suncan dan.

Ovdje kod nas pada snijeg. :)

J-C
18.02.2005., 22:56
Aurora Aurea kaže:
Medju istoričarima religije, koji ne poznju i ne žele upoznati ezoterične tokove i odjeke u religijskim strujanjima, čest previd se pravi po pitanju determinističkog odnosa hrišćanstva i mitraizma. Kako hrišćanski i Mitrin kult imaju mnoge sličnosti, neupućeni analitičari izmišljaju priču kako je hrišćanstvo mnogo toga preuzelo od Mitrine religije.
No Mitrina religija i Isus Hristova religija, je u unutarnjem aspektu jedna religija, jer Hrist je bio i Mitra. 'Obe' religije su solarni kultovi koji u središte stavljaju Sunce Pravednosti i Dan sunca. Svi sveti kultovi, okupljeni oni bili oko Hrista, Mitre, Zaratustre, Pitagore, bili su solarni kultovi i imali su solarni kalendar. Jer Svetlost je bila središte njihovog poštovanja, a Sunce je u materiji bilo najveličanstvenija slika i simbol Beskonačne Svetlosti, Boga. [/color]

Zašto su onda starozav jetni Židovi tako žestoko proganjali sljedbenike solarnog kulta? Zašto su jedino oni od svih ostalih imali lunarni kalendar?

parsifal
18.02.2005., 23:31
kaskader kaže:
Dobro jutro....

Lijepo je probuditi se ujutro i vidjeti lijep suncan dan.

jedan od tvojih najkvalitetnijih komentara ,kaskader ;) koji kao sto vidim nije pravilno shvacen zbog svoje dubine ;)


****

nekima sunce poimanja a nekima snijeg i magla ...
eh znakovito

:jumping:

ovo grizli mora vidjeti .. pozovite ga

Skandalouz
19.02.2005., 00:17
Aurora Aurea kaže:
U prilog tezi da je Isus imao mnogo utelovljenja na Zemlji ide i stih 3:13 iz tzv. 'Evanjelja po Jovanu', u kome se Isusu pripisuju sledeće reči:
»I niko se nije popeo na Nebo – sem Onoga što je sišao sa Neba, Sin Čovečiji.«
Ako je se Hrist, Sin Čovečiji nekada popeo u Nebo, to znači da je On i ranije bio na Zemlji, da je se na Zemlji utelovljavao. Dakle, Gospod je svagda silazio iz Neba i svagda se pobednički vraćao u Nebo, dajući Put, ukazujući čežnnjivim dušama na Put vraćanja u Nebesku Otadžbinu. Samo po Hristu i Hristovom Putu, samo kroz posvećen i požrtvovan život duša može spustiti Nebo na Zemlju i sa Zemlje se uspeti u Nebo, Carstvo Duha.
A nisi pomislio da se možda to uspinajnje na nebo odnosi na samo uskrsnuće? Isus jest stalno među nama, ali utjelovio se je samo jednom koliko ja znam.

SLAP
19.02.2005., 08:11
SKANDALOZNI predpostavlja:

A nisi pomislio da se možda to uspinajnje na nebo odnosi na samo uskrsnuće? Isus jest stalno među nama, ali utjelovio se je samo jednom koliko ja znam.

Jesi li pazljivo čitao sve prethodne stranice ove teme? Vasa ti opisuje mnoga recimo tzv. Kristova utjelovljenja koja su bila prije Krista Isusa i čiji su opisi slični opisu Isusovog predrodjenja,rodjenja i života.
Dakle nista u Isusovom životu nije orginalno a da takvo nešto nismo mogli pročitati iz još starijih izvješća o prethodnim utjelovljenjima. To je jedna stvar koja „umanjuje“ vrijednost Isusove inkarnacije kao „niš novo“.
Nadalje,ne piše li u Bibliji da je Krist jedini posrednik između Boga i ljudi? Ne piše li da se samo preko Krista možemo spasiti? Ne piše li da je Krist bio posrednik u Stvaranju i da je sve kroz Njega i po Njemu bilo stvoreno. Ne upućuje li to na proces da se je samo Krist mogao predstavnički,posrednički inkarnirati na Zemlji?

Ne tjeraju li nas te činjenice na jedno zaključivanje koje Vasa iznosi? Naime ako se je Bog brinuo za sve narode kroz velika povjesna razdoblja da svi imaju Riječ, nije li normalno da se je Krist utjelovljavao u tim razdobljima i objavljivao Volju Neba? Zašto u tim objavama imamo proročanstva da će se Bog inkarnirati na zemlji i da se je inkarnirao na zemlji?

P.S. Koji je ono nabildani fajter ispod tvog nika? Izazivaš Mirka Filipovića?

Rapifen
19.02.2005., 12:11
Ne želim tvrditi da si ti Aurora Aurea u potpunosti u pravu, ali ni da si u potpunosti u krivu.

Smatram da iz svega što si navela, može se zaključiti da koliko god ljudi isticali svoju vjersku različitost (što je dobro u očuvanju i poštivanju tradicije), toliko se može vidjeti da zapravo svi vjeruju u isto, samo uz neke male razlike koje su nastale pod utjecajem onih koji su pisali Svete knjige i onih koji su kasnije prenosili Svetu riječ, tj. vjeroučitelja.

Također smatram da su vjerske razlike ono za što se grčevito drže samo svećenici, koji žele imati moć nad velikom većinom vjernika.:W

Aurora Aurea
19.02.2005., 13:50
J-C:

Zašto su onda starozav jetni Židovi tako žestoko proganjali sljedbenike solarnog kulta? Zašto su jedino oni od svih ostalih imali lunarni kalendar

Zato što se djavo prikazuje svetlonošom, zato što se i njegov kult prikazuje kao svetlosni. Bogu posvećeni judejci (nazareni, terapeuti, eseni) su bili solarni kultovi, čak su imali i solarni kalendar i svetkovali ravnodnevice. Npr. Enohova knjiga, korišćena medju esenima, to pokazuje odlično.

Skandalouz:

A nisi pomislio da se možda to uspinajnje na nebo odnosi na samo uskrsnuće?

Zar taj Isusov ukaz nije iznet u prošlom vremenu?!

Skandalouz
19.02.2005., 20:15
SLAP kaže:

Ne tjeraju li nas te činjenice na jedno zaključivanje koje Vasa iznosi? Naime ako se je Bog brinuo za sve narode kroz velika povjesna razdoblja da svi imaju Riječ, nije li normalno da se je Krist utjelovljavao u tim razdobljima i objavljivao Volju Neba? Zašto u tim objavama imamo proročanstva da će se Bog inkarnirati na zemlji i da se je inkarnirao na zemlji?
P.S. Koji je ono nabildani fajter ispod tvog nika? Izazivaš Mirka Filipovića?
Isus ne mora silaziti sa Neba da dođe na zemlju. Isus je u svakom trenutku na svakome mjestu, što ga i čini Bogom. Ako baš tako hoćeš, da je Isus više puta došao na zemlju, to još ne znači da se je on svaki put utjelovio. Isus je uglavnom djelovao na taj način da se je kroz misli objavio određenom čovjeku koji je tada djelovao u njegovo ime - na primjer Muhamedu (neću tvrditi da se je Muhamedu zaista objavio Bog, samo navpdim primjer kako je to moglo izgledati).
A onaj fajter ispod sam ja...zato se nemoj zafrkavati sa mnom:D

Aurora Aurea
19.02.2005., 21:38
J-C:

Zamolio bih te kad nađeš vremena da ukratko opišeš djelovanje svakog od njih. Bilo bi zanimljivo.

O Pitagori ću govoriti podrobno na jednom topiku posvećenom znamenitim Božijim posvećenicima (Noahu, Iliji, Danielu, Apolonu od Tijane, Jakovu Pravedniku, Persijancu Maniju...), a o ostalima nekada, ako Bog da, kad imam bolju vremensku komociju, mada sam i ranije ponešto o njima prezentovao.


SLAP:

ne piše li u Bibliji da je Krist jedini posrednik između Boga i ljudi? Ne piše li da se samo preko Krista možemo spasiti?

Kako su Enoh, Mojsije i Ilija otišli u Nebo, ako ne preko Hrista? Samo sledeći Hristov Put. a da bi Ga sledili oni su morali pred sobom imati Njega kao uzor i kao put. Stoga je se i Hrist svaga utelovljavao da bi čovečanstvu davao i pokazivao Put, Metod Spasenja.

Zašto u tim objavama imamo proročanstva da će se Bog inkarnirati na zemlji i da se je inkarnirao na zemlji?

Zašto su persijski magi pošli u Judeju da potraže Mesiju-Kralja? Zato što im je njihov osnivač Zaratustra najavio svoju veliku (i poslednju) inkarnaciju u Izrarelu. Njih nije vodila samo Božija Zvezda već i Proroštvo.

J-C
23.02.2005., 00:15
Po tome onda ispada da su i drugi narodi bili izabrani a ne samo stari Izrael?

Skandalouz
23.02.2005., 13:52
J-C kaže:
Po tome onda ispada da su i drugi narodi bili izabrani a ne samo stari Izrael?
Svi narodi su izabrani. Isus jest govorio učenicima da podučavaju samo Izraelce, to je istina, ali to nije iz onih razloga koji se na prvi pogled uzimaju.
Isus je time htio pokazati da neki ljudi imaju sposobnost spoznati Boga, ali ako tu sposobnost ne iskoriste i ne spoznaju, okrenut će se drugima, koji možda tu sposobnost i nemaju toliko izraženu i njih će uvesti u Kraljevstvo Božje.

J-C
26.02.2005., 00:06
Skandalouz kaže:
Svi narodi su izabrani. Isus jest govorio učenicima da podučavaju samo Izraelce, to je istina, ali to nije iz onih razloga koji se na prvi pogled uzimaju.
Isus je time htio pokazati da neki ljudi imaju sposobnost spoznati Boga, ali ako tu sposobnost ne iskoriste i ne spoznaju, okrenut će se drugima, koji možda tu sposobnost i nemaju toliko izraženu i njih će uvesti u Kraljevstvo Božje.

To se i dogodilo sa starim Izraelom.

Aurora Aurea
12.03.2005., 13:57
Hrist i Krišna

Izmedju života Isusa Hrista i Krišne (Kršne, Christna) Hrista postoje brojne sličnosti, što su npr. dobro uočili Maseu i Graves. U Bgagavad-Giti Krišna iznosi da se na zemlji uvek radja kada dodje do poplave zla, donoseći svetlu reč:

»Zabludeli preziru Me,
Ljudski lik kad uzmem na Se,
jer ne znaju bit Mi višu,
da sam vladar bića sviju.« (IX, 11)

- Gospod Krišna je rodjen od blažene device Devaki.
- Otac Mu je bio drvodelja.
- Pri rodjenu prisustvoivali su mu andjeli, nebesnici, i pohodili su Ga pastiri i mudraci, ponudivši mu zlato, tamjan i smirnu.
- Tiranin koji Ga je po rodjenju progonio naredio je pokolj mnoštva male dece.
- Bio je kraljevskog roda (- Isus je bio iz kraljevskog Davidovog roda), ali ipak živeo je kao siromah i propovedao je odricanje od zemaljskih blaga.
- Kršten je u reci Gang (kao što je Isus kršten na Jordanu).
- Činio je mnoga čudesa, isceljivao gluve, slepe i gubave, oživljavao mrtve.
- Često je kroz slikovita poredjenja narodu približavao istinu.
- Na očigled Svojih učenika je doživeo Preobraženje.
- Učio je verne da uzmu njegov jaram, njegovu jogu ('upregnuće).
- U Svojoj pratnji imao je mnogo žena.
- Bio je razapet na drvetu izmedju dva lopova.
- Pošto je ustao iz mrtvih vazneo je u Nebo.
- Najavio je svoj ponovni dolazak i pobedu nad Pustošiteljom i Carstvom Tame.
- Prikazan je kao Prvi i Poslednji, Alfa i Omega, kao Sveprisutni i svemogući Duh, kao Put do Oca. Poznat je i kao Bog Pastir, Otkupitelj, Savršena Reč, Gospodar gospodara,...

Im ja
14.03.2005., 23:02
BOG IMA, BOG JE JEDAN, BOG JE SAVRSEN, NISTA MATERIJALNO NIJE MU NEMOGUCE, SVE JE OD NJEGA POSTALO I NISTA BEZ NJEGA NE MOZE POSTATI, SVE ZNA, BOG JE DUH, NIKADA NIJE IMAO OVAKVO TJELO KAO MI LJUDI, SVE JE LICNO SAMO NJEGOVA KREACIJA,

STA MU JE GLUPO, PITATI SAM SEBE HLJEBA,
NE MOZE OVO, SAM PORED SEBE SJEDITI
AKO BI SE REINKRENIRAO I PROSAO KROZ RODICU I ZAVISIO OD ZENE I NJENOG MLIJEKA NIJE BOG. JER KO JE ONDA BOG U TOM MOMENTU KAD JE ON MALI I NEJAK? AKO JE NEKO DRUGI DA BI ZNAO SVE PA NIJE REINKRENIRAO

GDJE JE VASO? OVO JE LOGOS OD BOGA! CITAJ VASO I OBORI AKO IMAS CIME?

Aurora Aurea
15.03.2005., 15:34
Im ja:

AKO BI SE REINKRENIRAO I PROSAO KROZ RODICU I ZAVISIO OD ZENE I NJENOG MLIJEKA NIJE BOG. JER KO JE ONDA BOG U TOM MOMENTU KAD JE ON MALI I NEJAK? AKO JE NEKO DRUGI DA BI ZNAO SVE PA NIJE REINKRENIRAO

Da si hteo razumeti moja objašnjenja u vezi nevidljivog, impersonalnog i vidljivog, personalnog Boga, razumeo bi i kako se Bog može uteloviti. Nije se utelovio Bog kao sveprožimajući Princip, kao impersonalni Duh, već Bog kao personifikacija, Njegova manifestacija, na koju smo i mi uobličeni. I utelovio je se Bog Sin, koji se zove i Sin Čovečiji, jer je mnogo puta medju ljudima prebivao, a ne Bog Otac. I Hristov impersonalni duh je u Očevom impersonalnom Duhu. Dakle manifestacija Hrista Božijeg je sišla u krilo svete Bogorodice Marije.

Im ja
15.03.2005., 23:33
Aurora Aurea kaže:

Da si hteo razumeti moja objašnjenja u vezi nevidljivog, impersonalnog i vidljivog, personalnog Boga, razumeo bi i kako se Bog može uteloviti. Nije se utelovio Bog kao sveprožimajući Princip, kao impersonalni Duh, već Bog kao personifikacija, Njegova manifestacija, na koju smo i mi uobličeni. I utelovio je se Bog Sin, koji se zove i Sin Čovečiji, jer je mnogo puta medju ljudima prebivao, a ne Bog Otac. I Hristov impersonalni duh je u Očevom impersonalnom Duhu. Dakle manifestacija Hrista Božijeg je sišla u krilo svete Bogorodice Marije.

necu covjece da to razumijem, ne ide ode logos u pm...

ti:
1. Nije se utelovio *Bog*(1 put BOG) kao sveprožimajući Princip, kao impersonalni Duh

ti:
2. već *Bog* (2 put BOG) kao personifikacija, Njegova manifestacija, na koju smo i mi uobličeni

ja:
vaso ne mudruj: eto vidi sta ti sam pises, nije ovaj BOG, nego onaj BOG, to su tvoje rjeci, sad mi kazi samo ovo: koji je BOG onda glavni jer eto su vec dva........ i sta ti mislis zasto je tako kod tebe eto vidi sam.........

hajd sad lijepo, vrati se u svoju vjeru iz koje si posao, biti to sto jesi, jer ocito, eto vidi covjece sta pises.............a ja ti kazem ovo niko nikad ne moze sjediti sam pored sebe..........bez obzira koliko si veliki ili mali ili na sto licis, ako si tako velik kao amerika i u americi si, ne sjedis u evropi, a ako li si jos veci od tog dva, pa nisi na mjesecu, jos veci itd.......a najstrag zasto bi to BOG radio da se sexa sa njima jel to........stvorio sebi 15000hiljda djevica i toliko isto dvoraca, slobodno ti njemu kazi, da on taj tvoj bog dodje prvo meni na savjetovanje ja cu mu reci sta treba....a da ode kod Savrsenog BOGA kako li bi mu te tad bilo............no zbilja VASO da to zaista nije satan.........BOG odise Savrsenstvom i kad je na necijoj strani probaj ga pobjediti..............a ako je BOG zaista na tvojoj strani zar bi bilo toliko gluposti kojih ni sam ne razumijes..............

kazem ti pravis vise nevjere nego vjere

Aurora Aurea
16.03.2005., 22:03
Im ja:


necu covjece da to razumijem, ne ide ode logos u pm...

»I Logos se ovaploti i stanova medju nama,...« (Jovan, 1:14)

eto vidi sta ti sam pises, nije ovaj BOG, nego onaj BOG, to su tvoje rjeci, sad mi kazi samo ovo: koji je BOG onda glavni jer eto su vec dva........ i sta ti mislis zasto je tako kod tebe eto vidi sam.........

Boga treba obožavati u Duhu i Istini, i Duh i Istina je Bog. Ne postoje dva Boga. Bog je Jedan – Sveti Duh, impersonalni duh, sveprisutni Duh. Njegova manifestacija i personifikacija je Bog (Bog Otac) samo po impersonalnom Duhu koga personifikuje. Duh Sveti je Bog i bez svoje manifestacije, a manifestacija je Bog samo po Onome što manifestuje, po Svojoj suštini. Bog je Ono što je SVEPRISUTNO. Manifestacija impersonalnog Duha kao takva nije sveprisutna, već je sveprisutan samo impersonalni Duh, Sveta Sila. Ta Sveta Sila ishodi iz Središnjeg Sunca Univerzuma, iz Ognjišta Univerzuma kao sedmerostruki Duh. Otac i Sin tu Svetu Silu, Sebekao Svetlost, zastupaju gospodarski. Kada je se manifestacija zvana Sin utelovila u blaženu Mariju, Njegov Duh je nastavio da ishodi iz Ognjišta Univerzuma, jer taj Duh je u Očevom sveduhu.


Sve ti je lepo objašnjeno na stranici (i tu je najbolje mesto za debate ove vrste):

Izvorni credo:
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=15739

Im ja
16.03.2005., 23:16
ti:
1. Nije se utelovio *Bog*(1 put BOG) kao sveprožimajući Princip, kao impersonalni Duh

ti:
2. već *Bog* (2 put BOG) kao personifikacija, Njegova manifestacija, na koju smo i mi uobličeni

ti:
Bog je Jedan – Sveti Duh,

ja>>>>>>>necu covjece da to razumijem, ne ide ode logos u pm...

ono dalje ne citiramo jer cini mi se da bi i ti sam voljeo znati sta ti to pises............
1. jer kad je taj tvoj BOG bio mali i gazio blato, igrao se blatom (pre 2tisuce godina nije bilo drugo) je li i onda bio savrsen i znao sve ili je bio savrsen ali da se nama cini da nije savrsen, on tad ucini da nije, pa ako je tako on onda ne zna sve.............jer ako se igrao blatom i sisao sisu ko je bdio i nad njim, ako je duh zadrzao komandu u svojim rukama onda nije BOG reinkranirao ...... vidis boze Vasin da je i tebi dosadno i pravis se lud nemas pametnija posla...........

2. ako je BOG pa se odluci da se materijalizuje postane kao mi, i postane covjek, pa time shodno zadrzi sve mogucnosti (nemoguce ali eto) sta bi sa duhom, umre duh jer ode komanda duha od duha tako da je duh nista............slicno sa tobom kad ode duh od tebe neka ti tijelo drze na aparatima godinama nema od tebe nista...........

to je tako glupo da bi taj tvoj BOG morao pod hitno da se javi meni da mu ja kazem sta treba>>>>>>>>evo ovo ako si BOZE POSLAO MOJSIJA DA VODI NAROD, PA STO SE TI REINKRANIRA
STO NE POSLA JOS KOJEG.......... MORA DA SI OPET REINKRANIRAO PA PIO SA LJUDIMA RAKIJU...........BOZE CITAJ CITAJ BIBILIJU.............PA AKO TI JA KAZEM DA CITAS BIBLIJU O CEMU SE RADI TU.....NARAVNO ZABUNA JE KOD VASE. BOG JE BOG I BOG JE SAVRSEN.........SLAVA I HVALA BOGU, DA JE BOG BOG, DA NIJE TO STO VASO NUDI..........JEL TI SAD JASNO ZASTO CE DOCI SA SIONA ZAKON DA TAKVE GLUPOSTI OTJERA GDJE IM JE MIJESTO..........

NO NEMOJ SE LJUTITI, NEGO UCI DJETE DRAGO, PROLAZE TI GODINE A VIDI CIME SE BAVIS............

POZDRAV

Aurora Aurea
18.03.2005., 15:10
Im ja:

kad je taj tvoj BOG bio mali i gazio blato, igrao se blatom (pre 2tisuce godina nije bilo drugo) je li i onda bio savrsen i znao sve ili je bio savrsen ali da se nama cini da nije savrsen, on tad ucini da nije, pa ako je tako on onda ne zna sve.............

Telo je slabo, Duh je jak. U Hristu Isusu je bila utelovljena Božija Manifestacija a ne Bog Duh. Bog Duh večno struji, on se ne da 'uteloviti' i 'zatvoriti' u telo, kao što svetlost ne možeš zatvoriti u posudu ili flašu. Bog kao Duh je svagda bio i jeste savršen. Bog kao utelovljena Manifestacija dakako je morao u slabome telu proći jedno usavršavanje i obuku da bi postigao apsolutno jedinstvo sa Sve-Duhom. Hrist je to jedinstvo imao od malena, jer jer već sa 12 godina mogao da poučava i ispituje pismoznalce u Hramu.

ako je BOG pa se odluci da se materijalizuje postane kao mi, i postane covjek, pa time shodno zadrzi sve mogucnosti (nemoguce ali eto) sta bi sa duhom, umre duh jer ode komanda duha od duha tako da je duh nista............slicno sa tobom kad ode duh od tebe neka ti tijelo drze na aparatima godinama nema od tebe nista...........

Kad se manifestacija Božija utelovi, Duh ne umire, jer Duh je večan, od Večnosti. Duh večno struji iz Ognjišta Univerzuma i vraća se u Ognjište, Iskon-Sunce, Presto Univerzuma. I andjeli, koji se takodje utelovljuju, su takodje stvaralačke manifestacije iz Boga, impersonalnog Duha, Svetog Daha. Razlika izmedju andjeoske i božanske manifestacije i personifikacije je ta što andjeli preuzimaju u sebe i isporučuju Svetog Duha kao strujeći Život, a Otac i Sin Ga odašilju i zrače iz Sebe, kao Sebe, kao Svoje Sebstvo. Duh iz njih gospodarski proishodi a iz andjela i čistih duša i ljudi služiteljski ishodi, kao njihov istinski život.

Im ja
19.03.2005., 21:56
JA>>>>>>>>>
kad je taj tvoj BOG bio mali i gazio blato, igrao se blatom (pre 2tisuce godina nije bilo drugo) je li i onda bio savrsen i znao sve ili je bio savrsen ali da se nama cini da nije savrsen, on tad ucini da nije, pa ako je tako on onda ne zna sve.............

TI>>>>>>>>>>

Bog kao utelovljena Manifestacija dakako je morao u slabome telu proći jedno usavršavanje i obuku

DALJNJI SVAKI KOMENTAR JE SUVISAN

DALJNJI SVAKI KOMENTAR JE SUVISAN

POZDRAV

shinobi
20.03.2005., 14:01
Nije svagdje trebalo popraviti ljude na isti način,od tuda i više religija različitih ali sa istom poantom,Bog se je inkarnirao posvuda na svijetu da bi pokazao pravi put ljudima u tome dijelu svijeta,nije za svakoga kršćanstvo,moje je mišljenje da su indijci duhovno napredniji narod od Kršćana!!Duhovno su uzdignutiji to je moje mišljenje.
:afro:
Dok Biblija ući ljude zakonima i mudrostima,pokazuje nam put koji teško shvaćamo ali kada krenemo tim putem uvjerimo se da je tako,Bhagavad gita nam pokazuje funkcionitanje ćitavog svemira i duhovne te materijalne sile koje dijeluju na ljude svakodnevno,pokazuje nam uzroke i razloge te čovijek poćinje shvaćati velićinu Boga oko koje se nema smisla trudii shvatiti jer je užasno velika i tako jako mala,pokazuje koliko je čast zapravo Bogu važna i materijalni život zapravo nevažan za vjernika koji se druži sa Bogom svakodnevno.
:afro:

J-C
26.03.2005., 20:43
Jesi ti Harekrišnijevac?

Im ja
26.03.2005., 20:49
Bog se je inkarnirao posvuda na svijetu da bi pokazao pravi put ljudima u tome dijelu svijeta

glupost


daj mi samo jedan razlog zasto bi BOG to trebao raditi..........

shinobi
27.03.2005., 18:19
Im ja kaže:
glupost


daj mi samo jedan razlog zasto bi BOG to trebao raditi..........
Zato što je zabavno???
:afro:
Da podjeli po zaslugama talente!
Ljudi kao osobnosti koje funkcioniraju zasebno sami odlučuju dali će služiti Bogu ili ne!!!
Onaj koji mu služi više taj je bolje nagrađeniji.
A u Bhagavad giti piše da osim Boga koji je vrhovno Biće postoje hrpa Polubogova nezamislive velićine koja svoj trud u materijalnom svijetu uživaju kao takva bića nezamislive velićine i inteligencije šta ima svoje prednosti.
:afro:
Nakon jednog pređenog nivoa INTELIGENCIJE prestaje Želja postati kao Bog i dolazi do istinskog zadovoljstva.
Eto ovo je jedn dio objašnjenja u Giti al mojim riječima i onako kako sam ja shvatio.
.afro:

shinobi
27.03.2005., 18:20
J-C kaže:
Jesi ti Harekrišnijevac?
Deiniraj mi harekrišnjevca!
Možda jesam a onda opet nisam!
:afro:
Pročitao sam Gitu i prihvatio ju kao istinu.
Ima mi smisla.
Onaj koji je neogranićen njemu ništa nemože nauditi ,niti loše štivo niti dobro štivo,jer taj zna ili prihvatiti ili odbiti zlo i istinu a upoznati protivnika nije loše ,neki se ljudi boje pročitati giti da ih nebi opsjela i da nebi svaki dan pjevali mantre,a ja kažem budite svoji pročitajte i sami odlučite dali ćete ju prihvatit ili ne.
Bog je jedan,dali se zvao krshna ili Jahve ili Alah ili Budha isto je,razlićite su samo slike Boga koje ljudi o Njemu ispričavaju i pišu iz raznih zemalja zemaljske kugle,ali u svakoj religiji jedna Božija osobina je uvijek prisutba a to je Čast,Bog je častan i tako ga ja vidim kao časno biće.
:afro:

Im ja
27.03.2005., 22:13
shinobi kaže:
Zato što je zabavno???
:afro:
Da podjeli po zaslugama talente!
Ljudi kao osobnosti koje funkcioniraju zasebno sami odlučuju dali će služiti Bogu ili ne!!!
Onaj koji mu služi više taj je bolje nagrađeniji.
A u Bhagavad giti piše da osim Boga koji je vrhovno Biće postoje hrpa Polubogova nezamislive velićine koja svoj trud u materijalnom svijetu uživaju kao takva bića nezamislive velićine i inteligencije šta ima svoje prednosti.
:afro:
Nakon jednog pređenog nivoa INTELIGENCIJE prestaje Želja postati kao Bog i dolazi do istinskog zadovoljstva.
Eto ovo je jedn dio objašnjenja u Giti al mojim riječima i onako kako sam ja shvatio.
.afro:

Zato što je zabavno??? apsolutna glupost, BOG zna sve i onda mu odjednom zabavnije biti covjek sto ne zna nista. glupost da je nema vece.......

posto ti nije prihvatljiv odgovor, niti dovoljno vjerodostojan.......
znaci ni taj ko ti je to rekao nije bas nesto.......

idi na topic koji je BOG pravi BOG jer smo dokazano rekli da nema vise BOGOVA nego Jedan jer bi bio haos..........jer eto pazi ti si kralj nekog svog svijeta a i ja sam takodje kralj nekog svog........i evo na internetu smo dosli do sukoba misljenja........pa bil drugacije radilo kod puno BOGOVA.........svaki bi se borio za svoje.........

SLAP
28.03.2005., 12:23
shinobi kaže:
Deiniraj mi harekrišnjevca!
Možda jesam a onda opet nisam!
:afro:
Pročitao sam Gitu i prihvatio ju kao istinu.
Ima mi smisla.

:afro:

I što kažeš onda je li Krišna inkarnacija Krista?

Aurora Aurea
29.03.2005., 15:51
Isus i Horus

Pod imenom Horus u starom Egiptu bila su poznata i štovana su dva božanstva: Veliki Horus, Horus Behdetski, Haroeris, i Horus, sin Izide i Ozirisa, Horpakrat, Horus-Dete. Horus-Dete je predstavljan s uvojkom i kažiprstom na ustima. Horus Behdetski je bio solarno božanstvo, te je prikazivan u liku oštrookog sokola, ili u liku čoveka sa sokolovom glavom. Simbol mu je bilo solarno oko. Tako se u ‘Egipatskoj knjizi metvih’ - Papyrus Reinisch, iznosi zaziv: “O Horusovo oko, spasi me; ja tvoju lepotu na temenu Raovom potvrdjujem.” (Glava, 92) – Oko se javlja i kao Hristov simbol, simbol Sunca Sveta: “I videh sred Prestola i četiri Živa bića i sred Starešina Jagnje gde stoji kao zaklano, sa sedam rogova i sedam o č i j u, a to su sedam Božija Duha poslanih po svoj zemlji.” – Horus se simbolično javlja kao kamen temeljac i sljeme piramide. Kao što je Isus za protivnika imao Satana, Horus je imao Seta, boga pustinje i pustoši.(Otkrovenje, 5:6) – Horusovo prikazivanje u krilu majke Izide kasnije je preneseno u ikonografiju institucionalizovane crkve.

Graves daje sledeće karakteristike za Horusa o kojima govore stari mitovi i predanja:

- Horus je rodjen od Device Izis u pećini, u zimu. Rodjenje mu je najavila zvezda na istoku koju su pratila tri mudraca. Izbegao je iz Egipta da bi izmakao besu Tifona.
- Horus kao dete podučava u hramu, a biva kršten sa 30 godina od strane Anupa Krstitelja.
- Horus je imao 12 učenika.
- Pravio je brojna čuda, hodao je po vodi, podigao iz mrtvih jednog čoveka – El-Azar-Usa.
- Preobrazio je se na Gori.
- Bio je razapet, pogreben i uskrsnuo je. Zvali su ga ‘Krst’ ili ‘Ljubljeni’.
- Oslovljavali su ga kao Put, Istina i Život, Božiji pomazanik, dobri pastir, jagnje Božije, Reč i svetlo sveta, Ribar duša. Lični i epitet mu je bio "Iusa", "svagda-postojeći sin" od "Ptah"-a, "Oca".

Aurora Aurea
29.03.2005., 18:21
Horus Sunčano Oko

http://magedm.freeyellow.com/horus.jpg

Izida i Horus

http://www.pantheon.org/areas/gallery/mythology/africa/egyptian/isis-horus.jpg

http://magedm.freeyellow.com/ papyrus.htmlhttp://magedm.freeyellow.com/horus.jpg http://www.pantheon.org/areas/gallery/mythology/africa/egyptian/isis-horus.jpg

Aurora Aurea
29.03.2005., 18:23
SLAP:

I što kažeš onda je li Krišna inkarnacija Krista?

Da bi se bolje zaključivalo, možda nije loše pogledati i drevnu sliku raspetog Gospoda Krišne:

http://www.truthbeknown.com/images/krishnacrucified.jpg

http://www.truthbeknown.com/kcrucified.htm

Neki članci osobe koja piše pod imenom Acharya S:


Krišna rodjen od Device:
http://www.truthbeknown.com/virgin.htm

Budin život:
http://www.truthbeknown.com/lifeofbuddha.htm

Krišna, Buda i Isus kao sinovi Božiji:
http://www.truthbeknown.com/sunsofgod.htm

Ovaj autor, opsednut antihristovim duhom, hoće pokazati da je Isus 'mit' izvedan iz kaža i predanja o Krišni i Budi. Pokazujući sličnosti u životu ova tri Božija Hristosa, utelovljenja Logosa, Mudrosti Božije, on upućenom oku pokazuje pak da je se Hrist mnogo puta utelovljavao, imao uvek sličan život, pokazuje da je Hristov Put i Hristov Metod jedino Spasenje. Samo na taj način se može objasniti impozatna sličnost života izmedju Isusa, Bude, Krišne, Horusa, Mitre, Adonisa, Zaratustre,...

Inače, ovaj dosta jednostrano orijentisani i ostrašćeni spisatelj je svoje zaključke izvlačio iz sledećih spisa:


Ancient History of the God Jesus by Edouard Dujardin
Antiquity Unveiled http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1564597717/truthbeknownfounA/ by JM Roberts, Esq.
Apollonius the Nazarene http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0787312096/truthbeknownfounA/ by Raymond Bernard, PhD
A Short History of the Bible http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1564596966/truthbeknownfounA/ by Bronson C. Keeler
Christianity Before Christ http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0910309205/truthbeknownA/ by John G. Jackson
Christianity: The Last Great Creation of the Pagan World by Vernal Holley
Deceptions and Myths of the Bible http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0806511249/truthbeknownfounA/ by Lloyd Graham
Did Jesus Exist? http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0879753951/truthbeknownfounA/ by GA Wells
Forgery in Christianity http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1564592251/truthbeknownfounA/ by Joseph Wheless, Esq.
Gnostic and Historic Christianity http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0916411516/truthbeknownfounA/ by Gerald Massey
Isis Unveiled http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0911500030/truthbeknownfounA/ by Helena Blavatsky
Pagan and Christian Creeds http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1564592111/truthbeknownfounA/ by Edward Carpenter
Pagan Christs http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0821601369/truthbeknownfounA/ by JM Robertson
The Bible in India http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0895402114/truthbeknownfounA/ by Louis Jacolliot
The Book Your Church Doesn't Want You to Read http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0939040158/truthbeknownfounA/
The Dead Sea Scrolls and the Christian Myth http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0879757574/truthbeknownfounA/ by John Allegro
The Diegesis http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1564591638/truthbeknownfounA/ by Rev. Robert Taylor
The Egyptian Book of the Dead http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1564598918/truthbeknownfounA/ by Gerald Massey
"The Great Myth of the Sun-Gods" by Alvin Boyd Kuhn, PhD
The Gospels and the Gospel http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0922802785/truthbeknownfounA/ by G.R.S. Mead
The Historical Jesus and the Mythical Christ http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1564598004/truthbeknownfounA/ by Gerald Massey
The Historical Evidence for Jesus http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/087975429X/truthbeknownfounA/ by GA Wells
"The Naked Truth" naked.htm video series
The Origin and Evolution of Religion http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1564592030/truthbeknownfounA/ by Albert Churchward
"The Truth about Jesus," lecture by M. Mangasarian
The Woman's Dictionary of Symbols and Sacred Objects http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0062509233/truthbeknownfounA/ by Barbara Walker
The Woman's Encyclopedia of Myths and Secrets http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/006250925X/truthbeknownfounA/ by Barbara Walker
The World's Sixteen Crucified Saviors http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0948390158/truthbeknownfounA/ by Kersey Graves

http://www.truthbeknown.com/images/krishnacrucified.jpg

Im ja
29.03.2005., 21:11
Ne znam šta da ti kažem, žao mi je ali negdje već rekoh ovo: ne možemo mi brinuti za druge, jer ako na sve izloženo, na sve priloženo, čovjek ne okreće glavu nego i dalje ide gdje hoće TO ZNAČI DA JE ODUSTAO SAM OD SEBE
>Slično tome je, voziš auto velikom brzinom a ograničenja svaki čas pored puta pokazuju manje i manje..........pa kad tebi čovječe nije žao tebe, pored svih upozorenja ne mogu ti ja onda pomoći.........

Čudim se ovome istrauješ je li ovaj bio ovdje je li ovaj reinkranirao kao neko ili niko.........ode ti vrijeme u nepovrat smokva je cvala il ne cvala.........pored svega sto posto ti tvrdim ne razumiješ TOG KOGA BI ŽELJEO PREDSTAVLJATI....
VASO PRODJI SE POŠTARA GLEDAJ POŠTU I u ovom životu je važno što to donosi poštar a ne i on sam........Ne umanjujem ja ničiju vjernost ali ipak je važnije šta je rekao nego kuda je išao..........do duše poneki imaju i velika djela no kad bi to djelo bilo uradjeno bez predhodih riječi (to jest pošte)
ko bi znao čemu bi vrijedilo????????
a svi oni govore ovo i ništa više od toga:

ČUJ IZRALE ...ZA I O BOGU... najdi sebi sam

a pravila i ona su davno davno rečena:

Ne gaji srdžbe prema sinovima svoga naroda. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. Levitski zakonik 19:18.

što više razmišljaš sve si dalje od, što više voliš sve si bliže a kad si apsolutno pokoran onda ti je pomoć........sve je BOG stvorio, čim je stvorio, sve voli, možeš li ti onda BOGA voliti a nešto njegovo ne voliti........možeš ako si lud...........možel SAVRŠENA OSOBA NEŠTO STVORITI A DA GA MRZI.......


sva je vjera jedna stranica slušaj me za svoje dobro..........

shinobi
30.03.2005., 20:58
Im ja kaže:
apsolutna glupost, BOG zna sve i onda mu odjednom zabavnije biti covjek sto ne zna nista. glupost da je nema vece.......

posto ti nije prihvatljiv odgovor, niti dovoljno vjerodostojan.......
znaci ni taj ko ti je to rekao nije bas nesto.......

idi na topic koji je BOG pravi BOG jer smo dokazano rekli da nema vise BOGOVA nego Jedan jer bi bio haos..........jer eto pazi ti si kralj nekog svog svijeta a i ja sam takodje kralj nekog svog........i evo na internetu smo dosli do sukoba misljenja........pa bil drugacije radilo kod puno BOGOVA.........svaki bi se borio za svoje.........

A ti nemožeš zamisliti kako je to biti Bog i prema tome nemožeš znati što je njemu zanimljivo a što mu nije,on je istodobno Najveći i Najmanji pokušaj to zamislit pa ćeš shvatit da ništa neznaš.Nakraju ćeš doći do zaključka nema mi smisla i poslje toga ćeš doći do zaključka e neznam ni kako je život nastao zapravo jer neznaš odkuda je nastao Bog sami početak.
A ovo sve sam ti napisao da ti objasnim svoj odgovor zato što mu je zabavno,jer i to je isto samo nagađanje,a ćim je meni to palo na pamet to znaći da to negdje postoji ta teorija ako vjeruješ u Boga onda vjeruješ i u svemogučnost jer ipak On je usitinu svemoguć nemoj to pokušat nit zamislit jer je previše primamljujuće i odvalaći pozornost ka smrti i nesvjesnosti.
:afro:
A JA NISAM NAPISAO DA POSTOJI VIŠE BOGOVA ,NEGO VIŠE VRSTA BIĆA JEDNAKO KAKO POSTOJI MALI MIKROORGANIZAM PA MRAV PA MIŠ PA TIGAR I ČOVIJEK TAKO IDEMO I DALJE NA BIĆA IZUZETNO VISOKE INTELIGENCIJE KOJA VIDE PUNO DALJE OD NAS I TAKOVA BIĆA IZUZETNE INTELIGENCIJE SE NAZIVAJU POLUBOGOVI ONA NISU BOG NEGO POLUBOGOVI ,AKO TI SE NESVIĐA RIJEČ POLUBOGOVI ONDA UZMI RIJEČ INTELIGENTNIJA BIĆA OD LJUDI.A I INTELIGENCIJA JE LJUDSKA UMOTVOREVINA BAŠ KAO I VRIJEME AL MORAMO NEKAKO KOMUNICIRAT,TAKO DA SE LAKŠE RAZUMIJEMO IAKO MI SE NEKI PUTA ĆINI DA SE JE LAKŠE SPORAZUMIT POGLEDOM BAR NEMA NEKAKVIH VELIKIH NESPORAZUMA KOJA VODE KA ZLU.
Bog je jedan i gita tako govori da je Bog jedan ali jednako kako u bibliji postoje anđeli tako u giti postoje polubogovi časna bića!
VRIJEME JE VJEČNO.
:afro:

shinobi
30.03.2005., 21:05
SLAP kaže:
I što kažeš onda je li Krišna inkarnacija Krista?
Oboje su Božije inkarnacije da!!
Nemam razloga nevjerovat jer sam osjetio istu energiju i toplinu dobrotu čast iskrenost samilost inteligenciju i mudrost kakvu sam osjetio čitajuć bibliju!!!
čovijek to osjeti,bar sam ja osjetio pozitivu.
:afro:

Im ja
30.03.2005., 23:24
A ti nemožeš zamisliti kako je to biti Bog
ne bih znao što
jer neznaš odkuda je nastao Bog sami početak.
Bog je Jedan
BOG je DUH
Savršen u odnosu na sva znanja
Ljubav
Istina
OTAC
nije nastao niti će nastati, Tvorac je materije koja je od njega postala, stoga kad materija propadne vraća se ka Tvorcu..
u svakom slučaju da ja tebe pitam ovo
bil se voljeo ti reinkranirati u MAJMUNA jer eto oni su materijalno malkice manji od nas inteligencijom???????ko zna........
naravno da više biće ne bi htijelo niže
e tako i BOG Savršen
i da se odjednom ide igrati u blato i da ne zna ništa.......
znaš šta ću ti reći to je glupo i zamisliti a ko je omda BOG kad je BOG mali i sisa dojku nosi pelene...ukakala se beba.......e što ljudi znaju izmisliti glupsti da ih nema veće...........

Aurora Aurea
31.03.2005., 14:35
Im ja:

bil se voljeo ti reinkranirati u MAJMUNA jer eto oni su materijalno malkice manji od nas inteligencijom

Bog se može inkarnirati i u čoveka, jer su čovek i njegova duša stvoreni kao Božija slika i prilika. Ne naziva se uzalud Hrist Gospod i sin Čovečiji.

e što ljudi znaju izmisliti glupsti da ih nema veće...........

A šta ćeš ti sve izmisliti da ne bi sledio Živog Boga, delotvornog Boga, avatarski i prosvetiteljski vrlo zainteresovanog za ovaj svet patnje?

stoga kad materija propadne vraća se ka Tvorcu..

Kako to Bogu Duhu može ići materija kao takva? Valjda se ona najpre treba dematerijalizovati i uzdići u višu vibraciju, da bi mogla otići u Nebo i Najvišoj Vibraciji, Bogu Svedržitelju?

Im ja
31.03.2005., 16:43
A šta ćeš ti sve izmisliti da ne bi sledio Živog Boga, delotvornog Boga, avatarski i prosvetiteljski vrlo zainteresovanog za ovaj svet patnje?
ciglo, kaži ti meni šta to tebe muči više kad se bog ukaki, ko je tad BOG kaži više jednom što si tako bezobrazan.........ako je ukakio kakav je to BOG ako je DUH BOG u tom momentu i jest od uvijek i za uvijek............pa nije BOG onaj ko je reinkranirao....

glupost da je nema veće...........u šta ti trošiš vrijeme


praviš od BOGA budalu, čovjeka, ma ne jednog nego hiljdama...........

Bog se može inkarnirati i u čoveka, ostalo je ovo onda da ti se reinkraniraš u BOGA i time bi meni bilo sve jasno

A šta ćeš ti sve izmisliti da ne bi sledio Živog Boga, delotvornog Boga, avatarski i prosvetiteljski vrlo zainteresovanog za ovaj svet patnje?

moraš mi pokayati da i ja znam šta samo to ja izmislio


Kako to Bogu Duhu može ići materija kao takva? Valjda se ona najpre treba dematerijalizovati i uzdići u višu vibraciju, da bi mogla otići u Nebo i Najvišoj Vibraciji, Bogu Svedržitelju?

da li nešto kad stari i propada ne dematerijalizuje se samo a tu vibraciju ti ne vjerujem nego sudim po ovome iz BIBLIJE TORE

sve je od BOGA postalo i ništa bez BOGA ne može postati

samo nađi ti to sebi sam.........

a ovo je BOG i tako mu i ime.........

kopirano:

NEKO: Pošto ima Bogova koliko i ljudi, pošto ima Bogova koliko i Jeruzalem ulica. Koji je Bog, pravi Bog? BOG: To je pitanje, glupo pitanje, ko vjeruje u Savršenog Boga trebalo bi da to zna. Evo ovako: mnogi nastaju i svi nestaju, ali ostajem Ja. Pa kad Ja Bog, Savršeni BOG Sebi jednom izaberem Ime, ima da ostane vječno, ne radi se to o čovjeku nego BOGU. Ovako nešto: profit je ideja vodilja, razradi se dalje zamisao, napiše se nešto, izmisle se ime ili imena božija te se podjele uloge svećeničke i osnuje se religija, oni vas zovu a vi vjerujete u to. NEKO: No zašto da ja vjerujem Tebi. BOG: Od svih njih i nema njih, samo sam Ja. NEKO: Dobro ali zašto Tebi se mora vjerovati a ne i nekom budi. BOG: Ako vjeruješ budi možeš i drugim, pa i djeda mrazu, jer šta su im djela. No kad bilo koji od njih, otme sebi narod od drugog naroda i vodi narod četrdeset godina pustinjom, hrani ga, pazi ga, i štiti ga i taj Bog će biti ravan meni. Ali sad mi vjeruj, da se to nikada neće desiti bez Mene i vjeruj mi opet Ja Sam, Ja Jesam. I sad bi i budala morala znati koje mi je IME.

Aurora Aurea
01.04.2005., 13:05
Im ja:

kaži ti meni šta to tebe muči više kad se bog ukaki, ko je tad BOG kaži više jednom što si tako bezobrazan.........ako je ukakio kakav je to BOG ako je DUH BOG u tom momentu i jest od uvijek i za uvijek............pa nije BOG onaj ko je reinkranirao....

Za gledanje duhovnih stvari treba imati duhovne oči. Ali ti nećeš da progledaš i da razumeš, već se sve više zapetljavaš koprcavo u svoje ograničene ljudske refleksije. Teško ti je da shvatiš da je Bog Duh, i da se duh-telo, manifestacija Božija, Bog-manifestacija utelovljuje, uzima na sebe trošno zemaljsko telo. To trošno i slabo zemaljsko telo nije Bog. Već je Bog duhovno telo u njemu i Duh koji zrači iz i kroz to duhovno telo.

Tvoje odbacivanje Gospodnjih inkarnacija pokazuje tvoj strah od Boga i Svetlosti, strah da će nešto tvoje ljudsko, grešno, strasno biti razotkriveno i osudjeno. Pa zato i sebe lažeš i hoćeš drugima nametnuti tu iskvarenu predstavu da je Bog samo 'tamo negde daleko'. No Bog kao Duh je svugde prisutan, i sve održava, i Bog, tačnije jedinorodni Božiji Sin, je mnogo puta silazio u ovaj svet.

praviš od BOGA budalu, čovjeka, ma ne jednog nego hiljdama...........

.. Svi vidimo, koji vidimo, da ti i od sebe uporno praviš budalu. I umišljavaš da ćeš se trijumfalno dokazati tako što ćeš ne mene, već Boga i Božiju reč, 'nadvladati'. Nisi jednostavno svestan koliko si duhovno slab i neupućen,... Meni je najčešće mučno i besmisleno da reagujem na sve te besmislice koje plasiraš. I drugo, tvoja reč ne nosi snagu, pa i nikoga ne možeš povesti ka zabludi. Sam sebe obmanjuješ i sam sebe vodiš u Propast...


* * *
Forgery In Christianity New http://members.tripod.com/jbrooks2/Is_It_Gods_Word_Index.html
Forgery In Christianity
http://members.tripod.com/jbrooks2/Forgery_In_Christianity_Contents.html

Aurora Aurea
01.04.2005., 13:06
Im ja:

kaži ti meni šta to tebe muči više kad se bog ukaki, ko je tad BOG kaži više jednom što si tako bezobrazan.........ako je ukakio kakav je to BOG ako je DUH BOG u tom momentu i jest od uvijek i za uvijek............pa nije BOG onaj ko je reinkranirao....

Za gledanje duhovnih stvari treba imati duhovne oči. Ali ti nećeš da progledaš i da razumeš, već se sve više zapetljavaš koprcavo u svoje ograničene ljudske refleksije. Teško ti je da shvatiš da je Bog Duh, i da se duh-telo, manifestacija Božija, Bog-manifestacija utelovljuje, uzima na sebe trošno zemaljsko telo. To trošno i slabo zemaljsko telo nije Bog. Već je Bog duhovno telo u njemu i Duh koji zrači iz i kroz to duhovno telo.

Tvoje odbacivanje Gospodnjih inkarnacija pokazuje tvoj strah od Boga i Svetlosti, strah da će nešto tvoje ljudsko, grešno, strasno biti razotkriveno i osudjeno. Pa zato i sebe lažeš i hoćeš drugima nametnuti tu iskvarenu predstavu da je Bog samo 'tamo negde daleko'. No Bog kao Duh je svugde prisutan, i sve održava, i Bog, tačnije jedinorodni Božiji Sin, je mnogo puta silazio u ovaj svet.

praviš od BOGA budalu, čovjeka, ma ne jednog nego hiljdama...........

.. Svi vidimo, koji vidimo, da ti i od sebe uporno praviš budalu. I umišljavaš da ćeš se trijumfalno dokazati tako što ćeš ne mene, već Boga i Božiju reč, 'nadvladati'. Nisi jednostavno svestan koliko si duhovno slab i neupućen,... Meni je najčešće mučno i besmisleno da reagujem na sve te besmislice koje plasiraš. I drugo, tvoja reč ne nosi snagu, pa i nikoga ne možeš povesti ka zabludi. Sam sebe obmanjuješ i sam sebe vodiš u Propast...


* * *
Forgery In Christianity New http://members.tripod.com/jbrooks2/Is_It_Gods_Word_Index.html
Forgery In Christianity
http://members.tripod.com/jbrooks2/Forgery_In_Christianity_Contents.html

Aurora Aurea
01.04.2005., 13:06
Im ja:

kaži ti meni šta to tebe muči više kad se bog ukaki, ko je tad BOG kaži više jednom što si tako bezobrazan.........ako je ukakio kakav je to BOG ako je DUH BOG u tom momentu i jest od uvijek i za uvijek............pa nije BOG onaj ko je reinkranirao....

Za gledanje duhovnih stvari treba imati duhovne oči. Ali ti nećeš da progledaš i da razumeš, već se sve više zapetljavaš koprcavo u svoje ograničene ljudske refleksije. Teško ti je da shvatiš da je Bog Duh, i da se duh-telo, manifestacija Božija, Bog-manifestacija utelovljuje, uzima na sebe trošno zemaljsko telo. To trošno i slabo zemaljsko telo nije Bog. Već je Bog duhovno telo u njemu i Duh koji zrači iz i kroz to duhovno telo.

Tvoje odbacivanje Gospodnjih inkarnacija pokazuje tvoj strah od Boga i Svetlosti, strah da će nešto tvoje ljudsko, grešno, strasno biti razotkriveno i osudjeno. Pa zato i sebe lažeš i hoćeš drugima nametnuti tu iskvarenu predstavu da je Bog samo 'tamo negde daleko'. No Bog kao Duh je svugde prisutan, i sve održava, i Bog, tačnije jedinorodni Božiji Sin, je mnogo puta silazio u ovaj svet.

praviš od BOGA budalu, čovjeka, ma ne jednog nego hiljdama...........

.. Svi vidimo, koji vidimo, da ti i od sebe uporno praviš budalu. I umišljavaš da ćeš se trijumfalno dokazati tako što ćeš ne mene, već Boga i Božiju reč, 'nadvladati'. Nisi jednostavno svestan koliko si duhovno slab i neupućen,... Meni je najčešće mučno i besmisleno da reagujem na sve te besmislice koje plasiraš. I drugo, tvoja reč ne nosi snagu, pa i nikoga ne možeš povesti ka zabludi. Sam sebe obmanjuješ i sam sebe vodiš u Propast...


* * *
Forgery In Christianity New http://members.tripod.com/jbrooks2/Is_It_Gods_Word_Index.html
Forgery In Christianity
http://members.tripod.com/jbrooks2/Forgery_In_Christianity_Contents.html

Aurora Aurea
01.04.2005., 20:52
Ne treba biti ništa čudno što teologija i doktrina otudjene Crkve odbacuje i samu pomisao na brojna Hristova utelovljenja, jer ona ne priznaje ni reinkarnaciju ljudskih duša, čak više ne priznaje ni potojanje ljudskih duša pre začeća. No jasno je, ako duša postoji posle smrti tela, postoji i pre začeća. I ako se ona jednom može uteloviti, zašto ne bi i mnogo puta? Učenje nekih bogoslova, poput Origena, da duša dolazi iz Neba, odnosno da postoji i pre začeća tela, profanisana Crkva je strogo anatemisala.

Tako je Origenovo bogoslovlje osuđeno kao 'jeres' na Petom Vaseljenskom Saboru (553. godine), po inicijativi cara Justinijana, koji je ‘analizirao’ njegovo učenje i zatim uputio poslanicu Mini, patrijarhu Konstantinopolja. U toj poslanici izloženo je deset anatematizama. Zaključna tačka glasi: „Anatema i Origenu, prozvanome Adamant, koji je izložio to nečasno i prestupno učenje, kao i svakome ko prihvati te misli, ili ih štiti ili na neki način radi na tome da se one ponove..." - U prvom kanonu Šestog Vaseljenskog Sabora, ponavlja se odluka osude sa Petog Sabora: »Teodora Mopsuestijskog, Nestorijevog učitelja, i Origena, i Didima, i Evagrija, koji su obnovili grčke basne, i prelazak i ponovno rađanje tela i duše, učenje koje je protivno veri u vaskrsenje mrtvih... saborno smo predali prokletstvu i odbacili».

Im ja
02.04.2005., 17:28
Aurora Aurea kaže:
Im ja:
Za gledanje duhovnih stvari treba imati duhovne oči. Ali ti nećeš da progledaš i da razumeš, već se sve više zapetljavaš koprcavo u svoje ograničene ljudske refleksije. Teško ti je da shvatiš da je Bog Duh, i da se duh-telo, manifestacija Božija, Bog-manifestacija utelovljuje, uzima na sebe trošno zemaljsko telo. To trošno i slabo zemaljsko telo nije Bog. Već je Bog duhovno telo u njemu i Duh koji zrači iz i kroz to duhovno telo.

Za gledanje duhovnih stvari treba imati duhovne oči ŠTO..... BAŠ NE TREBA VIŠE LOGOS???????NE BOJIM SE NI MALO TVOGA BOGA NI SAD NI POSLIJE JER GA NEMA NE POSTOJI..............A ostalo je trla baba lan da joj prodje dan.........

Tvoje odbacivanje Gospodnjih inkarnacija pokazuje tvoj strah od Boga i Svetlosti, strah da će nešto tvoje ljudsko, grešno, strasno biti razotkriveno i osudjeno. Pa zato i sebe lažeš i hoćeš drugima nametnuti tu iskvarenu predstavu da je Bog samo 'tamo negde daleko'. No Bog kao Duh je svugde prisutan, i sve održava, i Bog, tačnije jedinorodni Božiji Sin, je mnogo puta silazio u ovaj svet. uh jest me strah spopao No Bog kao Duh je svugde prisutan ovo jest... tako to sam i sam više put rekao..........evo vidi 20/ak postova prije isti topic BOG IMA, BOG JE JEDAN, BOG JE SAVRSEN, NISTA MATERIJALNO NIJE MU NEMOGUCE, SVE JE OD NJEGA POSTALO I NISTA BEZ NJEGA NE MOZE POSTATI, SVE ZNA, BOG JE DUH, NIKADA NIJE IMAO OVAKVO TJELO KAO MI LJUDI, SVE JE LICNO SAMO NJEGOVA KREACIJA,

STA MU JE GLUPO, PITATI SAM SEBE HLJEBA,
NE MOZE OVO, SAM PORED SEBE SJEDITI
AKO BI SE REINKRENIRAO I PROSAO KROZ RODICU I ZAVISIO OD ZENE I NJENOG MLIJEKA NIJE BOG. JER KO JE ONDA BOG U TOM MOMENTU KAD JE ON MALI I NEJAK? AKO JE NEKO DRUGI DA BI ZNAO SVE PA NIJE REINKRENIRAO

GDJE JE VASO? OVO JE LOGOS OD BOGA! CITAJ VASO I OBORI AKO IMAS CIME?
Pa zato i sebe lažeš ti kažeš meni........samo što mi ne pokažeš gdje ja to lažem.............. Svi vidimo, koji vidimo, da ti i od sebe uporno praviš budalu. I umišljavaš da ćeš se trijumfalno dokazati tako što ćeš ne mene, već Boga i Božiju reč, 'nadvladati'. Nisi jednostavno svestan koliko si duhovno slab i neupućen,... Meni je najčešće mučno i besmisleno da reagujem na sve te besmislice koje plasiraš. I drugo, tvoja reč ne nosi snagu, pa i nikoga ne možeš povesti ka zabludi. Sam sebe obmanjuješ i sam sebe vodiš u Propast... . Svi vidimo, koji vidimo, da ti i od sebe uporno praviš budalu. pokaži što ne valja u skoro 250 postova...........I umišljavaš da ćeš se trijumfalno dokazati tako što ćeš ne mene, već Boga i Božiju reč, 'nadvladati' da je tako ne bi iz posta u post i ti i on bili budale.........jer božiju riječ ne možeš oboriti a tvoju satansku ah VASO daj molim te ne laži sam sebe Nisi jednostavno svestan koliko si duhovno slab i neupućen,... ti nisi dosljedan da to ocijeniš stoga govoriš bez veze Meni je najčešće mučno i besmisleno da reagujem na sve te besmislice koje plasiraš a vidiš meni nije što bi jer iza mene i pomaže mi onaj na koga se ti pozivaš no neće da te čuje jer GA praviš budalom.......... I drugo, tvoja reč ne nosi snagu, pa i nikoga ne možeš povesti ka zabludi. Sam sebe obmanjuješ i sam sebe vodiš u Propast.. nije važno šta ti kažeš, ali da je od BOGA bilo bi neoborivo, stoga ti samo mene kritikuješ, govoriš mi da lažem a nikad da pokažeš govoriš kod tebe je bog neki no nešto vam ne ide.....pa VASO i budala bi više vidjela i skontala da nešto kod tebe a ne kod mene nije u redu ZATO ĆE TO BITI OVAKO: KOD MENE I SAMNOM JE BOG A KO ZNA KO JE KOD TEBE I JOŠ JEDNOM ETO TI SI NA REDU pa daj čitaj neke vrhunske mudrosti daj malo se potrudi ja ako ti kažem da lažeš ja i pokažem hajmo malo kulture pa vjere.........što ćeš đaba vjerovati ako nemaš osnovne kulture nekom reći da laže a ničim to dokazati
daj ti si na redu počni jednom da se igramo velike velike logike
a pusti ti oni dječiju sitnu

shinobi
03.04.2005., 09:49
Im ja kaže:
ne bih znao što

Bog je Jedan
BOG je DUH
Savršen u odnosu na sva znanja
Ljubav
Istina
OTAC
nije nastao niti će nastati, Tvorac je materije koja je od njega postala, stoga kad materija propadne vraća se ka Tvorcu..
u svakom slučaju da ja tebe pitam ovo
bil se voljeo ti reinkranirati u MAJMUNA jer eto oni su materijalno malkice manji od nas inteligencijom???????ko zna........
naravno da više biće ne bi htijelo niže
e tako i BOG Savršen
i da se odjednom ide igrati u blato i da ne zna ništa.......
znaš šta ću ti reći to je glupo i zamisliti a ko je omda BOG kad je BOG mali i sisa dojku nosi pelene...ukakala se beba.......e što ljudi znaju izmisliti glupsti da ih nema veće...........

Pa i isus je sisao dojku.
Nije mi jasno šta ti zapravo želiš reć pokušaj malo preciznije objasnit i odbaci bijes iz posta bit će razumniji.
A ja mogu biti i majmun više inteligencije od čovijeka kao što sam napisao meni je sve moguće.Iako nisam Bog.
Ti mjeriš Boga matematikom i nekim logičkim konstatama što je loše.
:afro:
Materija je dio tvorca njegova niža energija i ona nepropada ona se samo prebacuje iz jednog oblika u drugi sve što je materijalno je niža energija ništa više od puno različitih oblika Božije energije koja je zaprapravi jedna te ista energija samo u više ajmo reć nešto kao agregatnih stanja.
:afro:
A nisam vidio ovaj tvoj zadnji post pa sad nadopunjujem,Bog je vrhovna duša vrhovna duša sa kojom su povezane sve druge duše ,moja tvoja majmunova itd itdmi bez povezanosti sa vrhovnom dušom nemožemo ali vrhovna duša bez nas može On je naduša
Gospodin je nepogriješiv i nikada ne zaboravljava sebe,čovijek se nemože sjetiti njegovih prošlih života ,zbog toga čovijek i Bog nemogu biti isti,čovijek se nemože sjetiti šta je radio prije 3 sata točno može površno ali nemože točno a kamoli šta je radio u prošlom životu.Bog je apsolutan 100% i ako uzmeš od 100 litara napitka savršenog znanja 2 litre te dvije litre će opet biti savršeno znanje,ali stvar sa te dvije litre je da se one nemogu potrošit baš ko ni onih 100.možeš imnat glavu ko slon a bit glup ko skakavac a možeš imati i glavu ko skakavac a biti pametniji od čovijeka.
:afro:
Ja ti savjetujem da pročitaš Bhagavad Gitu pa vidi jesi u pravu ili nisi,ako ništa drugo znat ćeš malo više a ako odbaciš ju upoznat ćeš ljude sa kojima se ne slažeš pa vidi u svakome slučaju dobivaš.
:afro:

Aurora Aurea
03.04.2005., 11:00
NE BOJIM SE NI MALO TVOGA BOGA

Da ti si 'jak' i 'junak' u grehu i ljudskoj tvrdokornosti,... No varaš se ako misliš da nećeš pasti u ruke Živoga Boga ...

AKO BI SE REINKRENIRAO I PROSAO KROZ RODICU I ZAVISIO OD ZENE I NJENOG MLIJEKA NIJE BOG. JER KO JE ONDA BOG U TOM MOMENTU KAD JE ON MALI I NEJAK?

Kad ćeš naučiti i shvatiti da utelovljen Bog ima i ljudsko trošno telo. To ljudsko trošno telo nije Bog, već samo omotač manifestovanog utelovljenog Boga. Živi Bog je Duh Sveti, Iskon-Sunce, impersonalni Duh, Centrala Života, Središnje Ognjište Univerzuma iz Koga ishodi, Zrači sedmerostruka svetlost Života, Sedam Logosova Oka, SEdam Groma, iz koga izbijaju Sedam Roga, Svetlost koja je se manifestovala u Ocu i Sinu, i koju Bog Otac i Hrist Božiji Zastupaju, zrače iz Sebe, a njihovo Sebstvo (i jezgro duše, dujhovnog tela, manifestacije) je to Iskon Sunce, Ja-Jesam Život, Božije Lice. I kad se manifestacija Hrista Boga utelovi, Bog-Sunce, Ognjište Univerzuma nastavlja da postoji i da iz Neba održava čitav Univerzum svojom Svetom Silom.

pokaži što ne valja u skoro 250 postova...........

Što valja ...?!

Im ja
03.04.2005., 17:49
shinobi kaže:
Pa i isus je sisao dojku.
Nije mi jasno šta ti zapravo želiš reć pokušaj malo preciznije objasnit i odbaci bijes iz posta bit će razumniji.
A ja mogu biti i majmun više inteligencije od čovijeka kao što sam napisao meni je sve moguće.Iako nisam Bog.
Ti mjeriš Boga matematikom i nekim logičkim konstatama što je loše.
:afro:
Materija je dio tvorca njegova niža energija i ona nepropada ona se samo prebacuje iz jednog oblika u drugi sve što je materijalno je niža energija ništa više od puno različitih oblika Božije energije koja je zaprapravi jedna te ista energija samo u više ajmo reć nešto kao agregatnih stanja.
:afro:
A nisam vidio ovaj tvoj zadnji post pa sad nadopunjujem,Bog je vrhovna duša vrhovna duša sa kojom su povezane sve druge duše ,moja tvoja majmunova itd itdmi bez povezanosti sa vrhovnom dušom nemožemo ali vrhovna duša bez nas može On je naduša
Gospodin je nepogriješiv i nikada ne zaboravljava sebe,čovijek se nemože sjetiti njegovih prošlih života ,zbog toga čovijek i Bog nemogu biti isti,čovijek se nemože sjetiti šta je radio prije 3 sata točno može površno ali nemože točno a kamoli šta je radio u prošlom životu.Bog je apsolutan 100% i ako uzmeš od 100 litara napitka savršenog znanja 2 litre te dvije litre će opet biti savršeno znanje,ali stvar sa te dvije litre je da se one nemogu potrošit baš ko ni onih 100.možeš imnat glavu ko slon a bit glup ko skakavac a možeš imati i glavu ko skakavac a biti pametniji od čovijeka.
:afro:
Ja ti savjetujem da pročitaš Bhagavad Gitu pa vidi jesi u pravu ili nisi,ako ništa drugo znat ćeš malo više a ako odbaciš ju upoznat ćeš ljude sa kojima se ne slažeš pa vidi u svakome slučaju dobivaš.
:afro:

citao sam ima dosta mudrosti ali i velike gluposti.......pet tisuca BOGOVA i svima je Jedan gazda iz kojeg je sve postalo a Siva je opet glavni ma da super ide to ide samo dokle............

ja imam svoju fabriku koju sam naslijedio od svoga tate moj tata nikada nece umrijeti on je napravio on je glavni a i ja sam njemu glavni .pa nece nesto ici ko vodu nosi ko travu kosi nemam pojma kao ni ti ................

shinobi
03.04.2005., 20:50
Im ja kaže:
citao sam ima dosta mudrosti ali i velike gluposti.......pet tisuca BOGOVA i svima je Jedan gazda iz kojeg je sve postalo a Siva je opet glavni ma da super ide to ide samo dokle............

ja imam svoju fabriku koju sam naslijedio od svoga tate moj tata nikada nece umrijeti on je napravio on je glavni a i ja sam njemu glavni .pa nece nesto ici ko vodu nosi ko travu kosi nemam pojma kao ni ti ................
Ne šiva je polubog siva to si napisao valjda si na to mislio kada si pisao drugacije mi nema smisla ovo što si napisao,Krishna je Bog jedan Krishna i Rama Krishna je muška polovica Baš kao muškarac a Rama je ženska i zajedno tvore svemogućega Boga koji je nama kršćanima poznat imenom Jahve.
Višeboštvo je zapravo komadanje jednoga Boga na manje dijelova kako bi ga ljudi lakše shvatili u cijelosti,Nemaš jedan predmet u školi nego 12, 13, 14, a svi ti predmeti čine školu zapravo znanje neko koje to uistinu i jest Bog.
a polubogovi iz gite nisu Božije osobine oni su samo Bića Božija.
ali bića kojima jedan dan u ljudskim oćima traje 8.6 milijarde godina,baš kao što čovijek obrađuje zemlju tako neka bića obrađuju čitav svemir nekom vrstom energije,sve pod Božijim vodstvom,Zato i u biblija govori kako čovijek treba služiti samo jednome gazdi a ne dvojci,a najpametnije je služiti onda Vrhovnome gazdi a ne polubogu.
:afro:

Im ja
03.04.2005., 21:09
shinobi kaže:
Ne šiva je polubog siva to si napisao valjda si na to mislio kada si pisao drugacije mi nema smisla ovo što si napisao,Krishna je Bog jedan Krishna i Rama Krishna je muška polovica Baš kao muškarac a Rama je ženska i zajedno tvore svemogućega Boga koji je nama kršćanima poznat imenom Jahve.
Višeboštvo je zapravo komadanje jednoga Boga na manje dijelova kako bi ga ljudi lakše shvatili u cijelosti,Nemaš jedan predmet u školi nego 12, 13, 14, a svi ti predmeti čine školu zapravo znanje neko koje to uistinu i jest Bog.
a polubogovi iz gite nisu Božije osobine oni su samo Bića Božija.
ali bića kojima jedan dan u ljudskim oćima traje 8.6 milijarde godina,baš kao što čovijek obrađuje zemlju tako neka bića obrađuju čitav svemir nekom vrstom energije,sve pod Božijim vodstvom,Zato i u biblija govori kako čovijek treba služiti samo jednome gazdi a ne dvojci,a najpametnije je služiti onda Vrhovnome gazdi a ne polubogu.
:afro:

pazi ali taj tvoj Krisna ima nad sobom onog zaboravio sam brahmana stoga je opet dva ............daj mi samo kazi kako to ide

Dostizanje Svevišnjeg

1. Arjuna upita: O Gospodine moj, o Vrhovna Osobo, što je Brahman? Što je jastvo? Što su plodonosne djelatnosti? Što je materijalno očitovanje i što su polubogovi? Molim Te, objasni mi.
2.Tko je gospodar žrtvovanja i kako živi u tijelu, o Madhusudana? Kako Te oni koji predano služe mogu spoznati u trenutku smrti?
3. Svevišnja Božanska Osoba reče: Neuništivo, transcendentalno živo biće naziva se Brahman, a njegova vječna priroda adhyatma, jastvo. Djelovanje koje uzrokuje razvoj materijalnih tijela živih bića naziva se karma ili plodonosne djelatnosti.
4. O najbolji od utjelovljenih bića, fizička priroda, koja se neprestano mijenja, naziva se adhibhuta (materijalno očitovanje). Gospodinov kozmički oblik, koji obuhvata sve polubogove, kao što su Sunce i Mjesec, naziva se adhidava, a Ja, Svevišjni Gospodin, kojeg predstavlja Nad-duša nazočna u srcu svakoga živoga bića, nazivam se adhiyajna (gospodar žrtvovanja).

(Po ovome se može vidjeti i znati da nije sve rečeno od Boga jer Bog sigurno zna da Sunce i Mjesec nisu nikakvi Bogovi nego kozmička tijela koja imaju svoju svrhu.)

-------Neuništivo, transcendentalno živo biće naziva se Brahman ....... ko je ovo............
------a Ja, Svevišjni Gospodin, ........ovo bi bilo sto treba....

------Nad-duša nazočna u srcu svakoga živoga bića, nazivam se adhiyajna (gospodar žrtvovanja).
a ko je ovo

a ako Krisna je bog je li onda tacno da je stvorio sebi 15000 tisuca djevojaka u toliko isto dvoraca da se sexa sa njima to je iz te religije gdje stoji ne pitaj ali moze se naci..........

vasi>>>>>>>>

Što valja ...?! ako najdes gjde kao kod tebe sve baci a ako ne nadjes sve primi... de probaj tako

Im ja
03.04.2005., 21:15
Aurora Aurea kaže:
[color=darkblue]
Da ti si 'jak' i 'junak' u grehu i ljudskoj tvrdokornosti,... No varaš se ako misliš da nećeš pasti u ruke Živoga Boga ...

eto necu moci spavati jer


Kad ćeš naučiti i shvatiti da utelovljen Bog ima i ljudsko trošno telo.

1.Bog ima ljudsko trošno telo.


2.To ljudsko trošno telo nije Bog,

a kad ces ti nauciti da to nije BOG nego te neko zafrkava eto vidi sam jer eto tebe citiram a nevolja je da ja opet pisem nesto da ne valja a ti sve da valja i sve razumijes
onda se ubacim ja i kazem ti u crtanim filmovima i ti se ljutisonda se ubacim ja i kazem ti:ali samo u crtanim filmovima i ti se ljutis, ali sto se ljutis na mene, sto ne bi malo na sebe, jer tvoje te rijeci cine takvim

J-C
22.07.2005., 23:25
Aurora Aurea kaže:
J-C:
Ja znam da je jako teško poverovati u permanentne Hristove inkarnacije, ... I meni je dugo trebalo to da shvatim i poverujem,... Tek posle višegodišnjeg proučavanja 'Evandjelja po svetoj Dvanaestorici. I teosofi, doduše zamršeno, uče da je Gospod imao više inkarnacija (videti npr. knjigu 'Avatari' od Annie Besant), čak provaljuju i gluposti da je se u životinje utelovljavao, no te pouke po nijednom aspektu ne nose snagu i ubedljivost, ne vode razumevanju i razumnoj veri. No kada se, makar i preko maglovitih legendarno-predajnih kaža pogleda život velikih svetitelja prošlosti poput Pitagore, Mitre, Zaratustre, Hermesa, Dionisa, Krišne, Adonisa,... vide se zaprepašćujuće sličnosti. I otkriva se da je uvek neki sveti red (nazareni, magi, eseni, terapeuti, druidi, ..) delovao uz te Svetitelje. I stalno susrećemo svetkovine koje podsećaju na Uskrs i Božić,... Stalno je tu rodjenje od Device, odnosno po nalogu Neba, ...Rodjenje u kamenoj spilji medju životinjama, ... Stalno pastiri prvi dolaze svetom Detetu, ... stalno Poslanik Neba biva razapet i vaskrsnut, vaznet kroz sedam Nebesa. Stalno Božiji Pastir i Posrednik ima 12 najbližih učenika, Stalno ustanovljuje euharistiju, stalno se govori o svetome napitku, simbolu Božanske Krvi: negde je to nektar, drugde ambrosije, dalje opet soma, ...

koliko ti je trebalo da to shvatiš?

Aurora Aurea
23.07.2005., 15:54
Otprilike posle 6 godina proučavanja Evanđelja XI i mnogo godina proučavanja komparativne religije ...

J-C
23.07.2005., 21:01
Imaš li Tomino Evanđelje, jednog mog prijatelja zanima?

Aurora Aurea
24.07.2005., 11:08
Ima ga na Vegeterijanstvo.net u PDF. Naravno za otvaranje treba malo sačekati ...

http://www.vegetarijanstvo.net/

Choronzon333
25.07.2005., 12:59
Ima tamo zanimljivih tekstova... šta jes jes..

berdi
15.12.2005., 19:46
Choronzon333 kaže:
Ima tamo zanimljivih tekstova... šta jes jes..

I ja sam zadovoljna!

dominikx10
15.12.2005., 19:52
uh..uh...opet New Age :bljak:

raste ko korov u ovim posljednjim vremenima :eek:

berdi
15.12.2005., 19:53
dominikx10 kaže:
uh..uh...opet New Age :bljak:

raste ko korov u ovim posljednjim vremenima :eek:

Nanišani prije pa onda pukni!

Aurora Aurea
12.03.2006., 14:09
Poznato je da j Rim bio stecište raznih kultova. Iako su stari Rimljani imali svoj oficijelni kult fokusiran oko Boga Jupitera (Jovisa – Jehovu), uvozili su i religijske pravce sa osvojenih teritorija. Tako je u Rimu dospeo i solarni kult Hrista Mitre.

Inače, pre Mitre, stariji i rimski autohtoniji svetitelj bio je Hrist Numa Pompilije (Numa Pompilius), po legendi drugi kralj drevnoga Rima, koji je vladao od 715. do 673./2. g. n.e. Julijan Imperator ukazuje i na svetitelja koji je Rimljanima doneo reč iz Istine: »... Pošto je /Rim/ utemeljen, pogodili su ga mnogi ratovi, i u svima je pobeđivao i nadvladao protivnike. Pošto se srazmerno samim opasnostima koji je bio okružen sve više uvećavao, trebala mu je veća zaštita; i tada mu je Zevs uputio velikog filosofa Numu. To je bio lepi i plemeniti Numa koji je boravio u pustim šumama i svagda bio zajedno sa bogovima u svojim čistim mislima. [Lak.] On je bio taj koji je ustanovio većinu zakona o bogosluženju.« (Protiv Galilejaca, 193 C-D) Numa je bio logos, poslanik Boga Oca, znanog pod imenom Jupiter (Jovis, Jova).

http://clendening.kumc.edu/dc/pc/numa.jpg

Svi Božiji Hristosi na zemlji su imali jedinstven znak krst, koji predstavlja širenje svetlosti na sve četiri strane sveta. Zato nije ništa čudno što su za krst znali i tzv. paganski narodi.
Prvi hrišćani su poštovali krst kao simbol Gospodnje žrtve i Ljubavi ('Evanđelje po Petru', prg. 40 i 42; 'Sibilini orakli', VI, 26-28), kao znak Njegovog Slavnog Dolaska sa Istoka ('Otkrivenje po Petru, 1; Kirilo Jerusalimski: 'Kateheze', 13, 41), međutim oni nisu poput nekih pagana idolopoklonički obožavali krstove i sunčane stubove. Autor dijaloga Octavius, Marko Minukije Feliks (II-III stoleće), koji je u starijim godinama prešao u hrišćanstvo, ukazuje paganima: »Mi ne obožavamo krstove i ne želimo ih /kao idole/. To vi, poštujući vaše drvene bogove, obožavate i drvene krstove kao nešto što ide uz njih. /.../ I čovek, kada uzdigne ruke, čistim umom uznosi molitvu Bogu, predstavlja prikaz krsta. I tako, predstave krsta se nalaze i u prirodi i u vašoj /rimskoj/ religiji.« (Pogl. 29) – U svojoj ‘Historiji Crkve’ Sokrat Sholastik izveštava za rušenje Serapisovog hrama (391. godine) u Aleksandriji, koji je stradao po nalogu imperatora Teodosija I da se sruše paganski hramovi u Aleksandriji, a na zahtev tamošnjeg gnevljivog episkopa Teofila: »Prilikom raznošenja komada razvaljenog hrama Serapisa, da bi se mesto očistilo, naišlo se na hijeroglife u kamenu ispisane, a među njima su neke oznake izgledale kao krst. Kako hrišćani tako i pagani dokazivahu da njihovoj religi pripadaju ti znaci. Hrišćani su tvrdili da su to znaci hrišćanske vere, po tome, što je krst znamenje spasonosnog stradanja Hristovog, a pagani dokazivahu da su do znaci koji priliče i Hristu i Serapisu, samo što drugo nešto znače za hrišćane a drugo za pagane« (V. 17) – U svojoj 'Apologiji' Tertulijan ukazuje da su i Rimljani jako dobro poznavali znak krsta, i da su ga nosili čak i kao vojno obeležje i trofej (XVI, 6-8).
Otkuda su paganski narodi znali za krst (koji se susreće u raznim varijacijama i ornamentnim modifikacijama), i od njegovog poštovanja prešli na kultno obožavanje? Zato što je se Gospod utelovljavao u mnogim narodima, i svagda svoj život završavao na krstu, dajući simbol čovečanstvu da ako hoće ući u Kraljevstvo Svetlosti mora razapeti svog starog čoveka, svoj ego i pogubne ljudske žudnje. I onaj ko razapne svog niskog čoveka, on uzima pobedničkog udela u Hristovom Raspeću.

Imamo primera da su hrišćani negde, kao u Egiptu, podjednako obožavali razne Hristove inkarnarije, npr i one u liku Isusa i one u liku Serapisa. Imperator Hadrijan iz Aleksandrije u svome pismu konsulu Servianu ukazuje i sledeće u zbirci carskih biografija: »Ovde su poklonici Serapisa hršćani, i oni koji se nazivaju Hristovim episkopima klanjaju se Serapisu.« ('Historija Avgustâ', XIX, 8, 3) – Helije Lamrid piše za cara Aleksandra severa da je u svojoj kućnoj kapeli držao, jedan uz drugi, kipove Hrista, Avrahama i Orfeja.


Staroegipatski, Serapisov krst:
http://www.touregypt.net/featurestories/ankh3.jpg

Krstovi iz Fenikije, iz doba pre Hrista, na tlu Britanije:

http://www.jrbooksonline.com/pob/pob_ch06.html

Bog Bel i njegov drevni krst:

http://www.jrbooksonline.com/pob/pob_ch01.html

blue bird
12.03.2006., 15:35
ma): Kada je se Sveti Jedan rodio u Betlehemu, upravo su ga najpre posetili i poklonili Mu se persijski magi, ZARATUSTRINI svestenici, poklonici Vatre, koji su bili upuceni i u starozavetni prorocki kanon.cesto se naime, desava da se mazadeizam - povezuje, a netocno, s treminom 'poklonika vatre'....radi se o tome da je Zaratustra tvrdio da Sunce nije Bog i da kao takvo ne moze biti obozavano kao bozanstvo - tako da je vatra upaljena u hvalu Ahura-Mazde koji je je svijetlo duse i princip svakog dobra..

i tocno je da tu nalazimo pocetke - uostalom to je i prva monoteisticka religija( za mene se radi samo o dva principa koja su u vjecnoj borbi- Ahura je kreirao Univerzum,,s tim Arhiman nema nikakve veze - borba u prirodi, koja potvrduje mudrost Ahure, koji je i zato Mazda-mudri - )...koja kaze da da ce Spasitelj biti roden iz potomstva Zoroastrinog (grcki oblik perz, Zaratustra), koji ce uskrsnuti mrtve, bit ce sin djevice, zivi ce postati besmrtni i tijela im nece imati sjenu, a mrtvi ce ozivjeti...

BoSte
12.03.2006., 16:54
Brate Vaso,sta je u zadnje vrijeme sa: www.vjera.org

???

Pozdrav

Aurora Aurea
12.03.2006., 19:48
Taj projekt je otišao na doboš. Pobedila je slaba volja,... No sve nosi neko dobro,...

Aurora Aurea
15.03.2006., 15:00
cesto se naime, desava da se mazadeizam - povezuje, a netocno, s treminom 'poklonika vatre'....radi se o tome da je Zaratustra tvrdio da Sunce nije Bog i da kao takvo ne moze biti obozavano kao bozanstvo - tako da je vatra upaljena u hvalu Ahura-Mazde koji je je svijetlo duse i princip svakog dobra..Svi istinski drevni kultovi bili su poklonici Vatre, Boga Vatre, Ognjenog duha, Sunčanog duha. Mazdaizam najeksponiranije. No toga nalazimo i među brahmanima i u judeohrišćanstvu. Bog se Mojsiju Javlja na Horebu kao Vatra koja zahvata grm a ne sagoreva ga. Bog kao Ognjeni Oblak vodi Izraelce. Sveti Duh na Apostole silazi u vidu Ognjenih Jezika. Dakle, gledano dublje, iza obožavanje Vatre u stvari stoji obožavanje Boga kao Sunca Života i Njegovog Solarnog Logosa, Njegove Ognjene Reči.

Espoterični mazdaizam je upravo tako Vatru prihvatao, dok je u egzoteričnom već vatra pretvorena u objekat idolopoklonstva. U avesti se da pročitati: »Iz Vatre proizlazi svetlost, a Svetlost je Ahura Mazda«. Te: »Vatra se diže uvis i uznosi misli Mazdajasnija daleko iznad nečistote i kala materijalne Zemlje.«

J-C
24.03.2006., 17:39
Taj projekt je otišao na doboš. Pobedila je slaba volja,... No sve nosi neko dobro,...


ima mjesta kod nas.

www.putokaz.biz

;)

Im ja
25.03.2006., 16:35
tesko je vaso to

satana je nezgodna ti spavas ona ne
neces je sinko pobjediti samo ti naprijed

ako budes slabo igrao sa njom
izmudrovaces sebi svoju ludost

Aurora Aurea
25.03.2006., 20:07
ima mjesta kod nas.

www.putokaz.biz

;)


Zahvaljujem na susretljivosti Jurislav! :) Po inicijativi SLAP-a, i uz tehničko-operativnu podršku jednog ljubaznog člasna sa ovog foruma (jednog Marija) ipak je nešto pokrenuto:

http://forum.duhovna-izgradnja.com/index.php

Im ja
26.03.2006., 16:12
Zahvaljujem na susretljivosti Jurislav! :) Po inicijativi SLAP-a, i uz tehničko-operativnu podršku jednog ljubaznog člasna sa ovog foruma (jednog Marija) ipak je nešto pokrenuto:

http://forum.duhovna-izgradnja.com/index.php

zakleces se sebi i svome bogu svojim i njegovim imenom
da nista nikad promjeniti neces da ces biti vjeran njemu

tazitit ces ti jos dugo i dugo, istrazivati utjelovljenja, 666, i sta sve ne,

sinko BOG je Jedan od uvijek i za uvijek
svu je materiju sa Sobom stvorio,
sve je od Njega postalo i nista bez Njega ne moze postati,
ne moze se nikad roditi od sta se degradirati i glup biti,
Jedan je
sa Jednim je sve pocelo od Jednog je sve pocelo
tko su drugi i zasto ce drugi,

BOG i DUH su jedno, nije covjek da kad umre rastavi se od svog duha

kad bi mogao atome dijeliti na puno malo dijelova dosao bi do
te Bozije energije, kako svijetlo nastaje trazi sam, kako materija nastaje,
na Boziju rijec, svijetlo se vraca u sebe i nastaje materija (slicno ovome)
i kad sve prestane da biva postaje to od cega je bilo
odatle BOZIJA VJECNOST

(13) TÓa tko je njemu povjerio zemlju i vasioni svijet tko je stvorio? (14) Kad bi on dah svoj u se povukao, kad bi čitav svoj duh k sebi vratio, (15) sva bića bi odjednom izdahnula i u prah bi se pretvorio čovjek. (16) Ako razuma imaš, slušaj ovo, prikloni uho glasu riječi mojih.

odredio je sebi da je LJUBAV
sve sto ljudi ikada su znali i sto ce znati je Njemu odavno poznatood postanka svijeta vodi se borba........

BOG ima svoje planove,
sotona radi po svom planu

a mi ljudi biramo

no da te ne zadrzavam dalje idi istrazuj je li ISUS bio u Indiji
je li papa nosio neku kapu
je li satanski broj 666, ili radi sa svih brojeva, tko stanuje na 666 los je a na 333 dobar je

samo naprijed i mudrost i ludost su dzabe

Im ja
26.03.2006., 16:27
A Abraham I Mojsije Su Mu Zakletve

zagor
27.03.2006., 05:36
od postanka svijeta vodi se borba........

BOG ima svoje planove,
sotona radi po svom planu

a mi ljudi biramo

Zajeban taj nevidljivi Sotona i njegovi planovi... a zajeban i Bog koji licno ne moze da se pojavi vec navodno salje svoje poslanike i proroke. :lol:

zagor
27.03.2006., 05:58
Brate Vaso,sta je u zadnje vrijeme sa: www.vjera.org

???

Pozdrav

Ja sam bio vlasnik tog sajta.
Jednostavno, stvar nije isla onako kako sam pretpostavljao i planirao, namnozilo se dogmatizma i prepucavanja na forumu, i sve je vise licilo na vjerski sajt prepun dogme i fanatizma. A ja sam naivan. Ono sto me je prvenstveno zanimalo je promocija vegetarijanstva i etike... Ali to nije uspjelo, ipak covjek uci dok je ziv.
Bio sam i ostao za etiku i moral, ako treba i vjerovati nema problema, ali dogme, prepucavanja i vjerski fanatizam me iskljucuju iz kolosijeka.
Zadnjih mjeseci sam sajt gledao i uopste ga nisam vise dozivljavao svojim, poprimao je sasvim drugaciji oblik nego sto sam u startu zamisljao.
Zato sam ga iskljucio i dao Vasi cd pa neka on nastavi ako hoce, neka iskoristi materijal a ja cu iskoristiti svoj materijal za svoj novi sajt koji polako i bez ikakve obaveze pravim.

Znaci nije pobijedila nikakva slaba volja vec mi je dosadilo ignorisati vjerski dogmatizam i nisam imao vise nikakve motivacije da radim na sajtu koji je poprimao oblik tako stran mojim ubjedjenjima.

Im ja
27.03.2006., 19:19
Zajeban taj nevidljivi Sotona i njegovi planovi... a zajeban i Bog koji licno ne moze da se pojavi vec navodno salje svoje poslanike i proroke. :lol:

u svakom slucaju moralo bi se malo vise razmisljati

ni ja tebe ne vidim