PDA

View Full Version : Kako povezati 2 laptopa sa WLAN-om?


zrnce soli
15.08.2006., 13:54
Molio bih ako mi može netko odgovoriti na pitanje iz naslova?

Kako povezati 2 laptopa sa WLAN-om ako oba imaju mogućnost povezivanja na WLAN mreže a/b/g?:confused:

Zahvaljujem na cijenjenim odgovorima.:s

explorer-1
15.08.2006., 17:31
Molio bih ako mi može netko odgovoriti na pitanje iz naslova?

Kako povezati 2 laptopa sa WLAN-om ako oba imaju mogućnost povezivanja na WLAN mreže a/b/g?:confused:

Zahvaljujem na cijenjenim odgovorima.:s

... došla je sofisticirana tehnologija u široke narodne mase, znal sam ja, znal je i IBM 70ih kaj govori... al svejedno.

Tvoje pitanje mi nije sasvim jasno. Mislim, stvar je analogna onome kada postavljaš običnu lan mrežu. Isto moraš podesiti IP i sve to, u čemu je konkretno problem ?

WiseGuy
15.08.2006., 18:05
Ako se ne varam ne možeš ih povezati međusobno WLAN-om već moraš imati nekakav ruter tj. Access point.

zrnce soli
15.08.2006., 18:10
Sjećam se da kada sam htio povezati laptop i desktop računalo kabelom sam morao u jednom i drugom računalu kliknuti negdje, a ne sjećam se gdje i upisati neku IP adresu koja nije ista za ta dva računala, ali se razlikuje u samo jednom broju. Možda je još nešto trebalo kliknuti i upisati ali se više ne sjećam što?

Dakle gdje se upiše ta IP adresa i koja se adresa upiše u jedno, a koja u drugo računalo i da li još što treba kliknuti i upisati?

WiseGuy
15.08.2006., 18:22
Da raščistimo ne spajaš računala WLAN-om već kablom. Kabel ubodeš u izlaz od mrežnog kabla sličan modemskom ali malo širi. Jedan jedini na laptopu.
Ako su oba računala s WIN XP uglavnom sve proradi automatski, ali moraš podesiti mrežnu grupu Workgroup (Control Panel - System - Computer Name - Network ID) da bude ista na oba računala.
One IP adrese podešavaš na Control Panel - Network Conection odabereš Local Area Network - Properties i onda opet odabereš TCP/IP- Properties i onda umjesto automatic upisuješ IP adrese 192.168.1.10 a na drugo 192.168.1.11 (recimo) i subnetmask 255.255.255.0
Nadam se da nije prekomplicirano. :-)
Zaboravih - da bi mogao pristupati podacima s jednog na drugo računalo moraš share-t diskove.
Tj. dat dozvolu pristupa diskovima i podacima.

zrnce soli
15.08.2006., 18:38
OK, da li taj postupak koji je gore naveden vrijedi i za WLAN ili je za WLAN potreban nekakav ruter ako se radi o samo 2 računala sa ugrađenim WLAN-om?

WiseGuy
15.08.2006., 19:21
aha. WLAN omogućava da se bežično povežeš sa ruterom, tj. dva ili više računala preko rutera se mogu bežično povezati.