PDA

View Full Version : Najbolja marmelada


Ris
21.08.2006., 09:18
Od čega vam je najbolja marmelada?
Mendi definitivno od smokava!
I to ona domaća, naravno!!! Mljac!

judita
21.08.2006., 09:44
od ribizli i od visanja

polly
21.08.2006., 10:06
ne volim marmelade
džem od borovnica :top:
pa zatim pečene šljive
pa pečene marelice
pa džem od višanja
pa džem od marelica

undercover
21.08.2006., 10:30
od drenjaka definitivno

Juraj2
21.08.2006., 10:34
Marmelade se proizvode od vocnog otpada tako da ni jednu ne volim. Džemovi i pekmezi su druga prica (sumsko voce, marelice ili sljive)

Ljelja
21.08.2006., 11:34
u DM-u su dobili fine organske džemove...mrzim kad ne kupujem hrvacko, ali kad se naši previše ne trude oko ovih proizvoda. ima u Mercatoru i Ipercoopu zgodnih bosanskih organskih džemova od Vegafruita. imaju skandinavski KRAV certifikat. :confused: kako, zašto i čemu, ne znam. možda BiH nema nadzornih stanica niti svoj certifikat.

frenchkiss
21.08.2006., 11:36
DEFINITIVNO BRUSNICE. I VOLIM JAKO MARELICU.

strangelove
21.08.2006., 11:58
ah, džem/marmelade.. od:
1. šljiva
2. višanja
3. ma ima još nekih

castanea
21.08.2006., 14:03
šipak

enigma
21.08.2006., 14:07
Ne volim marmelade ali dzem ili pekmez od sljiva.... :klopa:

x-type
21.08.2006., 17:45
ne jedem kupovne. domaći pekmez mi je najbolji od breskve, br. 2 je kupina, br. 3 ribizl

Karmela
21.08.2006., 20:09
Dzem/namazi/marmelade od jagode ili borovnice. :)

super surfer
21.08.2006., 20:31
džem od šljiva
pekmez od marelica
:cerek:

teichy
22.08.2006., 13:58
domaći džem od dunja i kupina

andreja999
22.08.2006., 16:27
može netko objasniti koja je razlika između džema, marmelade i pekmeza??

teichy
22.08.2006., 16:32
može netko objasniti koja je razlika između džema, marmelade i pekmeza??

pa džem je s komadima voća a marmelada ne ako se ne varam

andreja999
22.08.2006., 16:36
a ja jela marmeladu s komadima voća

teichy
22.08.2006., 16:41
a iskreno neznam ni sama više, živim u tom uvjerenju od kad znam za sebe (da su marmelada i pekmez isto a džem s komadima) :D
...masu ljudi se tu buni pa eto i ja malkice
polly? :zubo:

Juraj2
22.08.2006., 17:39
dzem se kuha/pece relativno kratko i to obicno tako da ostane tekuc i da se vide komadici voca(moze od jedne i vise vrsta voca)
pekmez se kuha/pece dulje, obicno se pasira tako da se uklone kozice i da se voce potpuno samelje, obicno je jedna vrsta voca i struktura je takva da ga mozes grabiti zlicom ali da ne tece
marmelada se kuha najdulje, obicno od svega sto ti dodje pod ruku, obavezno je dodavanje jabuka ili dunja zbog pektina (ili zelatina umjesto toga) i radi se dok ne postane tako cvrsta smjesa da se moze nozem rezati u kocke.
Nutritivno je dzem najbolji ali se najteze cuva bez konzervansa. Marmelada moze trajati godinama, ali je sastav los jer se uglavnom proizvodi od voca 3. klase.

polly
22.08.2006., 18:05
bravo jurica :lux:
čisti petak

Ljelja
22.08.2006., 21:59
da nadodam (čitaj: ispravim):

sva ova tri proizvoda razlikuje postotak konačne suhe tvari. marmelada se radi od tzv. voćne pulpe, uz dodatak pektina, zaslađivača i limunske kiseline (ovisno od vrste upotrebljenog pektina).

džem se pravi od cijelih plodova voća (za razliku od marmelade) i ostalih dodataka, ovisno o početnoj suhoj tvari sirovine, dok je pekmez u pravilu proizvod koji se kuha od voća s visokim sadržajem pektina, bez dodatka zaslađivača.

vrijeme kuhanja kod ovih proizvoda ovisi isključivo od konačne suhe tvari koja se mora postići (mjeri se obično refraktometrijski), a koja će ovisiti o suhoj tvari voća, količini upotrebljenog zaslađivača i vrsti pektina (visoko ili nisko esterificirani i sl.). količina suhe tvari (1) je industrijski parametar (iz pravilnika) koji, uz vrstu upotrebljene sirovine (2), definira naziv konačnog proizvoda.

mujsapujsa
23.08.2006., 01:09
Čitala sam ovih dana o džemu od smokava i breskve-zvuči zanimljivo,možda probam.
Inače volim marelice i višnje i od šipka ali samo domaći no to nisam jela jedno poduže stoljeće.

ica
23.08.2006., 08:39
Džem od dunja

kontra
23.08.2006., 19:15
eh sada... ne znam jeli dzem, marmelada ili pekmez, ali...
najvise volim bakino nesto od mandarinki :cerek: jer bude onako malo gorkasto-kiselo... i tetkino nesto od sljiva jer doda vrlo malo secera pa bude kiselo... :top:
inace, kod necega od smokava mi se svidaju one mrvice (spice, kao) sta pucketaju pod zubima, al mi je to nesto preslatko

Ava Adore
23.08.2006., 20:44
miješana, šljive, marelice

luigi19
24.08.2006., 09:32
od dunja i od smokava

Fixi
24.08.2006., 11:03
od kupovnih, samo i iskljucivo "domaci pekmez od sljiva" by podravka, to je onaj s kariranim crvenobijelim poklopcem.
od domacih iskljucivo pekmez od domacih marelica by moj majka i pekmez od sljiva s narandjama i cimetom by moja punica.

Dora K
24.08.2006., 11:18
Ja uopce ne volim ni marmelade ni dzemove. Ni domace.
Ona Podravkina od pecenih sljiva bez dodataka secera, imala je crveno-bijelo karirani poklopac.... ajde...
Za palacinke najdraza mi je ona Podravkina od sipka, ali palacinke volim koliko i marmeladu, jela sam ih zadnji put prije hmmmmm......17- 18 godina :D
Radila muzu prosli vikend :zubo: On najvoli Podravkinu mijesanu, zadnje smece... :rolleyes:

Ris
31.08.2006., 02:34
1. marmelada = pekmez
čak ne znam da li je pekmez književna riječ.
džem od komada voća, mada je to sve ....


2.mrzim marmeladu, džem, pekmez i bilo šta od šljiva. Tio je nešto odvradno.
Gnjusno.
Pogotovo ako je dobro zaslađeno.
Čak mi je i bolji pekmez od divljih šljiva - amula, cibora.


3. Kako to da niko nije spomenuo pemez od smokava?
Niste ga ni probali ili?

Ris
31.08.2006., 02:35
4. Jeste li kad napravili ili bar probali homemade pekmez?

kontra
31.08.2006., 14:19
ajme stava, ja sam glavni i ja sam najpametniji, ja sam ris, a vi svi drugi ste sirevi?! ili sam bar ja tako protumacila ono pronadeno medu redovima...

OT: ja pravila to nesto od smokava prije par dana jer je dida poceo pravit paniku da on bere smokve a nitko ih ne jede pa ce na kraju sve ili baciti u smece ili strunut po podu i ja se uhvatila posla... al mislim da sam pogrijesila jer sam im ogulila koru, a cini mi se da lani nisam, al nisam sigurna. uglavnom, nije ni vazno.

ove godine nesto nije u redu s amulom... ne bih znala sta, al bila je puna cvijeta, a ploda uopce nije bilo?! :confused:

teichy
31.08.2006., 17:22
4. Jeste li kad napravili ili bar probali homemade pekmez?


svake godine kad je sezona radim džem od kupina :klopa:

x-type
31.08.2006., 17:58
meni od smokava nije baš nešt.
a šljive - to je tvoj ukus da ne voliš. meni je džem od šljiva odličan, volim i pekmez (iako mi ima boljih), ali pekmez od šljiva je onako neka konstanta - od njega postoje i bolji, ali i lošiji

Ris
03.09.2006., 04:30
od kupovnih, samo i iskljucivo "domaci pekmez od sljiva" by podravka, to je onaj s kariranim crvenobijelim poklopcem.



:rigo:

Ljelja
03.09.2006., 16:46
evo upravo sam napravila jednu od boljih kombinacija. inače, džemove radim dosta stihijski od sezonskog voća koje ne stignem potrošiti. u malim količinama, pa s manje šećera tih par bočica čuvam u hladnjaku dok ne potrošim i napravim nešto drugo. evo današnjeg:

500 g malina
500 g jabuka
700 g šećera
mljeveni komorač
cimet

jabuke sam smiksala u kašu, dodala malinama koje se tako i tako raspadnu prilikom kuhanja, zatrpala smeđim šećerom i začinima i kuhala miješajući sat vremena. izlijem u zagrijane staklenke, odmah zatvorim, okrenem i poslije u friž.

inače, maline su dosta kisele, ovdje jabuka daje notu svježine i slada, zajedno s komoračem, a i džem bolje steže jer je jabuka bogata pektinom.

lavica_st13
04.09.2006., 18:42
Zna li ko recept za džem od DRENJINA?
daj pliz treba mi mami...

1rice
06.09.2006., 17:41
Zna li ko recept za džem od DRENJINA?
daj pliz treba mi mami...
Sastojci
drenjine
voda
šećer

Priprema
Zrele drenjine očistiti, oprati, naliti vrelom vodom i ostaviti 5 min. da stoje. Izvaditi ih iz vode, propasirati, staviti u šerpu i preko naneti šećer.

Na 1 kg pasiranih drenjina stavi se 1 kg šećera. Kuvati 3 sata na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje. Kuvati dok se mase ne zgusne.

Još vruć pekmez sipati u čiste i tople tegle, staviti u toplu rernu (100°C) oko 15 min. Tegle povezati celofanom ili hermetičkim zatvaračima i ostaviti na suvo mesto.
:zubo:

kontra
06.09.2006., 17:59
s manje šećera
700 g šećera

ovo mi se ne cini bas kao manje secera?! ja sam na dva kilograma sljiva stavila 25dag secera?! i to nesto mi je savrseno, ni prekiselo ni preslatko :cerek:

al o ukusima se ne raspravlja, jelte?! :D

frenchkiss
21.09.2006., 16:05
imam ja jedan recept za MARMELADU OD LUKA:

4 ljubičasta luka
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica smeđeg šećera
500 ml crnog vina
60 ml vinskog octa
2 žlice aceta balsamica
timjan

luk narezati na tanke ploške.
maslac i maslinovo ulje pomiješati i staviti na vatru.
dodati luk i propirjati.
dodati šećer i pustiti da se lagano karamelizira, dodati timjan, crno vino i ocat.
kuhati 1,5 sat dok tekućina ne ispari i nastane sirup.
-servirati s kozjim sirom.

Shoki
21.09.2006., 17:19
najbolja marmelada?
kupovna: DONA od borovnica, ali ona za strano tržište. Kod nas ih nema. Dobio ga iz Slovenije.

annerri
21.09.2006., 17:48
ne volim marmelade
džem od borovnica :top:
pa zatim pečene šljive
pa pečene marelice
pa džem od višanja
pa džem od marelica

Naslažeš u pleh, pospeš smeđim šećerom,pa dok ne prežive.(đem).A pekmez: šljive zrele,same pale, ukuhavati bez mrvice šećera dok se ne zgusne(dok se ne onesvijestiš).Začini:cimet,rum,korice limuna(ne sve odjednom). Nikad se pokvariti neće.(kad se stvrdne maksimalno,reži kockice i puni knedle,nije važno čije).Joj,volim i češke,marelice i svježi sir.Kakve veze ovo ima s pekmezima? Daj postavi češke knedle,zaboravila sam,:kiss: ).

Tinchi
24.09.2006., 14:21
Džem domaći od šljiva, onaj koji curi sa šnite kad ga namažeš :D

Mr Spiker
25.09.2006., 01:49
Pekmez je samo turska rijec za dzem. :)

Ali kada smo vec kod dzemova marmelada i pekmeza, onda Iranski od visanja, obicno dolazi u malim teglicama, ima nekoliko proizvodjaca, ali svaki je krcat do vrha skoro ne ostecenim visnjama.
Mislim da su oni najveci proizvodjac visanja na svijetu. :D

maglica0624
25.09.2006., 13:40
Džem domaći od šljiva, onaj koji curi sa šnite kad ga namažeš :D

Taj!!!:s :s :s

Ljelja
25.09.2006., 16:29
jel probao tko džem od ružinih latica? mmmmmmmmmmmmm...pravi se sa limunom, vodom i šećerom. plus hrpa mirisnih latica...

maglica0624
25.09.2006., 20:32
jel probao tko džem od ružinih latica? mmmmmmmmmmmmm...pravi se sa limunom, vodom i šećerom. plus hrpa mirisnih latica...


Pila sok. Zanimljiv i cijelo vrijeme mislila da pijem razrijeđen parfem

teichy
27.09.2006., 19:14
Džem domaći od šljiva, onaj koji curi sa šnite kad ga namažeš :D


danas sam ga dobila :klopa:

xavierkat
27.09.2006., 19:40
jel probao tko džem od ružinih latica? mmmmmmmmmmmmm...pravi se sa limunom, vodom i šećerom. plus hrpa mirisnih latica...
...ja nedavno donijela iz Italije - nisam mogla odoljeti...doduse, ovaj moj je neki bez secera, ali je PREfini :cerek: nazalost, trenutno je na pozamasnoj geografskoj udaljenosti od mene, ali ostat ce valjda nesto dok se ja vratim doma :D

Maisie
27.09.2006., 20:49
bilo koja :cerek:
a najdraže... višnje :cerek: :cerek: i miješana.

emergence
27.09.2006., 20:51
ne volim bas te namaziće...jedino pali na tostu puter i dzem od jagoda

Andjelcic
27.09.2006., 21:07
ne jedem pekmeze ni dzemove, osim dzema od kupina. prefino nesto :)

mujsapujsa
27.09.2006., 23:15
:jel probao tko džem od ružinih latica? mmmmmmmmmmmmm...pravi se sa limunom, vodom i šećerom. plus hrpa mirisnih latica...
Moja gospođa mama ga radila par puta ali s obzirom da nam je to djelovalo dosta perverzno odustala žena.
Meni je bio malo glupast okus.
Btw.ja radila od
-marelica
-marelica i breskvi
-breskvi
-smokve i breskve,
još ću od šljiva samo ne znam ko će to popapati.Opet ćemo nositi u goste.:D