PDA

View Full Version : Odjava vozila

MilkyWay
08.09.2006., 08:44
Pred jedno vrijeme sam bio prodavao ex. auto. Prodavao ga malo dalje od sebe. I nikak i nikak prodat to, kad jednog dana naleti jedan stariji čiča. Recimo da ja imam do auto-sajma negdje oko 15-tak kilometara, a čiča je jeoš dodatnih 25 kilometara udaljen. Tak da je između nas kakvih 30-tak kilometara.

I potpišemo mi tam kupoprodajni, ali sad je trebalo ić do moje PS za prijenos. Onda je tip počeo neš motat kak on sad više nema vremena vozikat se uokolo. Reko, daj da to sredimo čim prije. I na njegovo nagovaranje dam ja njemu dokumente, složim se da si može zadržat tablice.

I zovem ja njega za tjedan dana, kao jel on misli to prenjet na sebe ili ne? Pa mi je na to odbrusio nek se strpim. Tak sam ga zvao jedno desetak puta. Na kraju mi se tip više nije htio niti javiti. Jednom prilikom sam ga nazvao s mobitela i javi se on, a ja mu lijepo objašnjavam da je već prošlo jedno 6 mjeseci i da bi bilo lijepo od njega da prenese, jer ću ja auto odjavit bez njega.

Al vidi vraga, ja auto nisam mogao odjaviti bez tablica i dokumenata. Da stvar bude gora, pred par dana mi stiže dopis iz policije kojim me obavještavaju da mi je istekla registracija vozila i da moram odjaviti vozilo jer će me inače stić kazna po članku... blabla! Dolazim na policiju i tam mi ponovo objašnjavaju kak ja to nebrem odjaviti bez tablica i dokumenti.
Kaj sad? Pitam da li se to može proglasiti nevažećim putem NN, oni ko papige ponavljaju da trebam vratiti tablice i dokumente. Ja vičem da nemam tablice i dokumente i da neznam di su jer sam odavno izgubio kontakt s kupcem. Oni vele da nemaju s tim ništa, da sam ja vlasnik vozila i da to moram vratiti jer ja činim kazneno djelo.

No, reko krasno. I sad ja idem njuškat uokolo jel tko pozna tipa. I saznam da je tip već odavno auto prodao dalje. Mislim :rolleyes: :rolleyes:

I KAJ DA JA SAD NAPRAVIM? Preostaje mi jedino platiti kaznu.

I wonder
08.09.2006., 08:53
a kupoprodajni ugovor ništa ne znači?
pa imaš njegov potpis na ugovoru kojim je potvrđeno da je on novi vlasnik (kad plati porez i napravi prijenos).

ako ni to ne pomogne, zaprijeti se da ćeš pozvati policiju i objaviti da ti je auto ukraden zajedno sa dokumentima (koji su slučajno ostali u autu). to će od novog vlasnika napraviti lopova i požuriti ga da napravi sve da bi auto registriral na sebe. sve to vrijedi jer si za mup još uvijek ti pravi vlasnik auta.

i još, kod prijenosa im nemoj ostaviti tablice. ko ih jebe, nek imaju još i dodatne troškove.

WENZE
08.09.2006., 08:56
a kupoprodajni ugovor ništa ne znači?policiji ne znaci nista, tek uz ostale dokumente

a i nebi mu bas pametno bilo najprije pitat ako im vazi kupoprodajni, pa onda rec da je auto ukraden, jer bi u tom slucaju kupoprodajni od kupca vec bio dokaz :zubo:

I wonder
08.09.2006., 09:07
misliš da to tako radi?

ako treba milkyju, onda ugovor ne vrijedi a ako treba ilegalcu, onda vrijedi?
ja nisam ni rekao da treba to napraviti, nego da se treba zaprijetiti tipu da će pravi vlasnik (milky) prijaviti krađu auta, jer na to, kao vlasnik, ima pravo.
što se države tiče, ugovor jeništavan jer nije plaćen prijenos i auto nije registriran na novog vlasnika.
sve i da ga novi sada hoće prenijeti, oni moraju napraviti novi ugovor zbog datuma (15 dana za porez).

Ivan M.
08.09.2006., 09:13
lijepo napiši dopis da nisi više vlasnik vozila da si ga prodao tom i tom, bitno je da je ugovor ovjeren sa potpisima, priložiš kopiju i zaklamaš i predaš na policiju.. to je riješeno..
nema veze jel plaćen porez ako na ugovoru stoji da porez i ostale troškove snosi kupac..onda je on obveznik..
nemože naknadno podnijet izjavu da je auto ukraden ako deda ima ugovor, onda to ne može..

WENZE
08.09.2006., 09:14
misliš da to tako radi?

ako treba milkyju, onda ugovor ne vrijedi a ako treba ilegalcu, onda vrijedi?
ja nisam ni rekao da treba to napraviti, nego da se treba zaprijetiti tipu da će pravi vlasnik (milky) prijaviti krađu auta, jer na to, kao vlasnik, ima pravo.imao sam neku situaciju pa su me na MUP-u odjebali u smislu da je kupoprodajni nista

milky je u goroj poziciji od kupca, a i kupoprodajni opet kupcu nece uvazit na MUP-u nego tek moze bit dokaz na sudu, gdje bi sve vjerovatno zavrsilo da milky prijavi kradju

Spinnaker
08.09.2006., 09:24
Kaznu ces vjerovatno morat platit.
Nije na odmet zalit se,sucu pokazat kupoprodajni i ispricat mu sve.
Nema garancije da ce upalit,ali moze.

Tebi se svakako mora ovaj novi vlasnik javit ako ikako misli regat auto.Cudi me kako dosad nije.
Ili si mozda dao punomoc tom starom?

I ja bi svakako posjetija tog lika.30 km nije previse.

Ivan M.
08.09.2006., 10:31
neznam kak je drugdje ali u zagrebu i u bjelovaru bio sam 2 puta na sudu jer su ljudi radili gluposti sa autom koji sam im prodao, jedan je čak dao maloljetniku auto a ovaj se natjerivao s murijom, bježao im i zaletio se u najnovijeg mercedesa..
optuživali su me za svašta, da sam kriv da moram platit odštetu jer nije bio registriran auto..
pa drugi slučaj, auto je opet dospio osobi bez vozačke, protiv mene su bila pokrenuta dva istovjetna prekršajna postupka, tražili su od mene 2x po1500 kn... i tak dalje..
uglavnom, došao sam sa kopijom kupoprodajnog ugovora, napisao prigovor na njihovu čitabu, oni su to uzeli i za par mjeseci došla su mi rješenja tipa: obustavlja se postupak protiv mene, jer sam prodao automobil tom i tom i više nisam bio vlasnik, što je razvidno iz priloženog kupoprodajnog ugovora... itd..
u prvom slučaju ugovor čak nije bio ovjeren nego na papiru napisan bezveze ali potpisi su bili tu, pa je održano i saslušanje kupca, i on je priznao potpis, ali i da nije nebi samo tak prošo, jer se po zakonu potpis na pismenu smatra vjerodostojnim ako se ne dokaže suprotno, a dokazat se može jedino pregledom stručnjaka grafologa.. koji zahtjeva i plaća osoba koja osporava vjerodostojnost potpisa..
znam to jer sam se osobno sudski borio protiv tipa koji je krivotvorio moj potpis na nekoj izjavi o jamstvu..
tak da ako ti je dokument potpisan i ovjeren, ako ste na ugovoru naveli da mu poklanjaš pločice i ako ste naveli da porez snaša kupac, nemaš se čega bojat, samo se žali, nebuš niš morao platit jedino izgubljeno vrijeme i živce..

ROAD RUNNER
08.09.2006., 10:33
Ovak.. Ti više nisi vlasnik auta i nemre ti nitko ništa.

Imaš ovjereni kupoprodajni ugovor u kojem stoji tko je novi vlasnik i tko odgovara za sve od dana prodaje.

Kad ti dođe dopis, otpiši im i priloži kopiju ugovora i nemaš frke.

Ti kad prodaš auto nisi obavezan odjaviti ga 15 dana

I wonder
08.09.2006., 10:55
imao sam neku situaciju pa su me na MUP-u odjebali u smislu da je kupoprodajni nista

milky je u goroj poziciji od kupca, a i kupoprodajni opet kupcu nece uvazit na MUP-u nego tek moze bit dokaz na sudu, gdje bi sve vjerovatno zavrsilo da milky prijavi kradju
još jednom, ni ja ne bi prijavio krađu. samo bi se priprijetio, možda upali.

tvoje iskustvo je jako korisno, bar meni.
a cijela poanta ugovora je da kupac potpisom izjavljuje da je on odgovoran za auto od dana potpisa. tako su prije svi radili jer je porez na prijenos bio 20%.

WENZE
08.09.2006., 11:06
tvoje iskustvo je jako korisno, bar meni.ti to mene zajebavas ili? :zubo:

nego, auto je na MUP-u prijavljen na osobu na koju glasi auto i u knjižicama do onog trena dok se auto ne odjavi ili ga kupac ne prepise na sebe. u ovom slucaju se te stvari nisu napravile i za svaki prekrsaj napravljen s tim autom policija dolazi na vrata "bivseg" vlasnika

I wonder
08.09.2006., 11:13
po čemu si zaključil da te zajebavam????
sad znam da nema svrhe ići se pravdati na mup, nego tuđi prekršaj sa svojim autom možeš riješiti samo preko suda. meni je to korisno jer nije došlo iz vlastitog neugodnog iskustva.

WENZE
08.09.2006., 11:41
po čemu si zaključil da te zajebavam????
sad znam da nema svrhe ići se pravdati na mup, nego tuđi prekršaj sa svojim autom možeš riješiti samo preko suda. meni je to korisno jer nije došlo iz vlastitog neugodnog iskustva.ma po nicemu :o

stvar je u tome sta kad ti radis kupoprodajni ugovor kod javnog biljeznika on to upise u svoju knjigu i tablice na kompu, a ti ga spremis u ladicu, znaci nema apsolutno nikakav kontakt s MUP-om i taj je list prakticki nevazeci do onog trena kad s njim, knjizicama i taksenim markama ne obavis odjavu ili nesto drugo na MUP-u, tek se onda pisu promjene

I wonder
08.09.2006., 12:25
ma sve OK. otprilike i znam put ugovora ali ovo je više pravno pitanje.
jer po svemu ispada da je za mup ugovor nevažeći dok se ne obavi prijenos a za sud je, naravno, punovažan, sa svim posljedicama toga.

Spinnaker
08.09.2006., 13:08
Sud ce u vecini slucajeva kao sto je gorenavedni(bjezanje od policije i slicno) obustavit postupak protiv tebe na temelju kupoprodajnog ugovora.

Ali,ovo nije isto.Tvoja je obveza kao vlasnika vozila(a ti si jos uvijek vlasnik),odjavit auto u odredenom roku po isteku registracije.
To napravio nisi,pa ces platit kaznu.
Kao sto sma ti rekao,zali se,doc ces pred suca.Tamo ces izlozit svoj slucaj.
Ponesi ugovor,reci da covjeka nac ne mozes.
Ne mozes nista izgubit.

MilkyWay
08.09.2006., 15:00
Je, reko ja njima da više nisam vlasnik auta. Pa im pokazao kupoprodajni ugovor ovjeren kod bilježnika. Ma kakvi! Žena mi je objasnila da je kupoprodajni ugovor samo između mene i kupca, a da to njima ništa ne znači. Da sam prema policiji još uvijek JA vlasnik, a ne deda.

Dodatno, oni ne misle goniti dedu jer nemaju ništa s tim kaj sam ja prodao auto dedi, a nit imaju osnove gonit dedu za dokumente i tablice. JA sam dužan dofurat dokumente i tablice. A ako ne dofuram, zna se kaj me slijedi.
Pokušavam ja to otpetljati, ali mi baš nejde.

OKE, platit ću kaznu, a slijedeći put ću znat da se auto, ni tablice, ni dokumenti ne daju bez prijenosa. Prvo si prenesi auto na sebe, a onda možeš odfurat auto.

ROAD RUNNER
08.09.2006., 15:05
NEmoj biti lud i plaćati kaznu!!!!!

Nema suda koji će te optužiti jebemu mater!!!!

U ZG recimo takvi zahtjevi od murije ni ne dolaze jer bi ih pretrpali... Zato je grad pun olupina sa tablicama.
Jesi li dao i knjižicu vozila?
Ne brini, prije ili kasnije će netko tražiti prijenos pa od njega možeš naplatiti kaznu ako ju budeš lud platiti!
Ako si prodao neki krš za dijelove, jbg...ali opet ćeš na sudu sa ugovorom riješiti stvar. Kad ti murija dođe doma po tablice, pošalji ih kod čiče i jebe ti se...

Moj frend je prodao auto nekom tipu koji je napravio hrpu prekršaja isve kazne su dolazile frendu. Na sudu je predočio ugovor i riješio sve.

ROAD RUNNER
08.09.2006., 15:07
Eh, da... i misliš li ti da ćeš s plaćanjem kazne nešto riješiti???

Plaćanje kazne ne poništava zahtjev za odjavom!!!! I dalje će te teretiti..

Na sud i ništa ne plaćaj!!!

MilkyWay
08.09.2006., 15:09
Ne brini, prije ili kasnije će netko tražiti prijenos pa od njega možeš naplatiti kaznu ako ju budeš lud platiti!
Ako si prodao neki krš za dijelove, jbg...ali opet ćeš na sudu sa ugovorom riješiti stvar. Kad ti murija dođe doma po tablice, pošalji ih kod čiče i jebe ti se...

Moj frend je prodao auto nekom tipu koji je napravio hrpu prekršaja isve kazne su dolazile frendu. Na sudu je predočio ugovor i riješio sve.

Je RR. Ali to su dve različite stvari. Ak on napravi sranje, ti imaš temeljem kupoprodajnog ugovora dokaz da auto nisi vozio, već tko ga je mogao voziti.

A auto negdi već debelo trune. Dok sam ga ja tržil je bil raga. Dovoljna je informacija da sam ga prodao za 3000 Kn.
A sad ću platit debelo više neg kaj sam ga prodao.

MilkyWay
08.09.2006., 15:11
Eh, da... i misliš li ti da ćeš s plaćanjem kazne nešto riješiti???

Plaćanje kazne ne poništava zahtjev za odjavom!!!! I dalje će te teretiti..

Na sud i ništa ne plaćaj!!!

I kaj je to onda? Round robin? Pa ako je to tak, onda se to zove ucjena. Ucjena države prema građaninu. Tak se moremo vrtit sto godina u krug. Ja budem svako malo zaprimal kaznenu prijavu, završil na sudu i opet platil kaznetinu.

Nekaj tu ne štima.

getriba
08.09.2006., 23:01
nađi neku staru kantu sa smetlišta i zapali je da skroz izgori... pozovi onda murju i reci da ti je neko zapalio auto!
i kao da stvar bude gora da su u njemu slučajno ostali svi papiri od auta... ja bi tak neš napravio!

_ov3rflow_
08.09.2006., 23:34
Ne da mi se sve čitat, ali ako imaš kopiju kupoprodajnog ugovora koji je ovjeren kod javnog bilježnika ne moraš plaćati nikakve kazne, jer ti dobivaš svoj primjerak baš zato da potvrdiš u takvim slučajevima da vozilo više nije tvoje.
Druga kopija ostaje kod bilježnika, a treća ide kupcu koja je dokaz njegovog vlasništva da bez tvoje prisutnosti može vratiti staru knjižicu i dobiti novu.

I ja sam nedavno prodao automobil koji je bio registriran, ovjerio kod javnog bilježnika i to je to. Štogod novi vlasnik učinio, tereti se njega, bez obzira što je moje ime u važećoj knjižici.
A ukoliko nemaš ovjereni ugovor, tek onda diži paniku.

Eto, nek ti bude škola, nikad ne kupuj niti prodaji auto ako isti dan ne napraviš valjane ugovore.

Spinnaker
08.09.2006., 23:54
Neki ovdi ocito ne zele skuzit da ne pricate o istim stvarima.
naravno da necete placati tude kazne,i naravno da ce svaki sud na osnovu kupoprodajnog kazne ic naplatit momentalnom vozacu.
Jer,te kazne mogu biti samo parking kazne,snimke i slicno.Dakle,vozaca se nije legitimiralo,snimljen je auto u prekrsaju,vi dokazujete da niste vozili.

Ovo o cemu Milky prica je nesto sasvim drugo.
Drzavu u ovom slucaju ne zanima tko vozi auto,njima treba platit kaznu zbog neodjavljivanja tablica,a to radi vlasnik i nitko drugi.
Vlasnik je jos uvijek Milky,jer to pise u prometnoj dozvoli i knjizici vozila.

Imalo jasnije?

tom123
03.11.2009., 21:03
Ja imam isto jedan drugi problem prije godinu i pol dana sam prodao auto bez potpisivanog kupoprodajnog ugovora i auto je bio registriran samo sam ga opunomoćio tog čovijeka da može voziti sa mojim tab.. a prošle godine su mi istekle tablice 31.12.08 i sada su mi poslali dopis iz policije da odjavim tablice ali ja pošto nemam kupoprodajni ugovor ja ih ne mogu ni odjaviti a ne mogu ni doći do tog čovjeka da zatražim od njega tablice sad mi je nedavno došlo putem opće uplatnice da platim 700 kuna. Bio sam na toj adresi gdje je on u punomoći naveo da živi prije godinu i pol sad nakon toliko vremena sam došao žena njegova mi otvorila vrata od stana i rekla da on više ne živi na toj adresi da je negdje u Karlovac odselio a ona potpuno ne zna ništa o njemu ni na kojoj je adresi u Karlovcu ni broj mobitela. Ja sam zvao opće informacije 988 i naveli su mi samo dvije osobe pod tim prezimenom ali nije ni jedna od tih. Da li postoji nekakav drugi način dođem do adrese? Da li će mi to stizati stalno na naplatu taj iznos 700 kuna ako hoće koliko često? Kako izbjeći ako hoće stizati? Kako bih još mogao na koji način da dođem do tog čovjeka da uzmem svoje tablice. molim vas dajte mi pomozite

tom123
03.11.2009., 21:04
Ja imam isto jedan drugi problem prije godinu i pol dana sam prodao auto bez potpisivanog kupoprodajnog ugovora i auto je bio registriran samo sam ga opunomoćio tog čovijeka da može voziti sa mojim tab.. a prošle godine su mi istekle tablice 31.12.08 i sada su mi poslali dopis iz policije da odjavim tablice ali ja pošto nemam kupoprodajni ugovor ja ih ne mogu ni odjaviti a ne mogu ni doći do tog čovjeka da zatražim od njega tablice sad mi je nedavno došlo putem opće uplatnice da platim 700 kuna. Bio sam na toj adresi gdje je on u punomoći naveo da živi prije godinu i pol sad nakon toliko vremena sam došao žena njegova mi otvorila vrata od stana i rekla da on više ne živi na toj adresi da je negdje u Karlovac odselio a ona potpuno ne zna ništa o njemu ni na kojoj je adresi u Karlovcu ni broj mobitela. Ja sam zvao opće informacije 988 i naveli su mi samo dvije osobe pod tim prezimenom ali nije ni jedna od tih. Da li postoji nekakav drugi način dođem do adrese? Da li će mi to stizati stalno na naplatu taj iznos 700 kuna ako hoće koliko često? Kako izbjeći ako hoće stizati? Kako bih još mogao na koji način da dođem do tog čovjeka da uzmem svoje tablice. molim vas dajte mi pomozite !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skrewdriver
03.11.2009., 22:34
Ovak.. Ti više nisi vlasnik auta i nemre ti nitko ništa.

Imaš ovjereni kupoprodajni ugovor u kojem stoji tko je novi vlasnik i tko odgovara za sve od dana prodaje.

Kad ti dođe dopis, otpiši im i priloži kopiju ugovora i nemaš frke.

Ti kad prodaš auto nisi obavezan odjaviti ga 15 dana

Ovo je jedina tocna informacija u temi sve ostalo su dezinformacije!
Nemojte zaj* čovjeka, još će jadan i platiti kaznu!

Sve ovisi o kupoprodajnom ugovoru. S obzirom da su svi šablonski napravljeni za pretpostaviti je da nisi radio neki poseban ugovor.

Dakle,

Ukoliko porez nije placen nakon 15 dana - ne treba se potpisivati novi ugovor. Jedina razlika je u tome sto kupac osim poreza nakon 15 dana placa i kamate za neplaceni porez. Prodavatelju to ne igra ulogu.
Tablice odjavljuje kupac jer je u kupoprodajnom ugovoru navedeno da tablice ostaju njemu. Prodavatelj u tom slučaju nije dužan odjavljivati tablice.
Međutim policija još ne zna da je promjenjen vlasnik i kaznu za nevracenu tablicu šalje prodavaocu. Prodavaocu je dovoljno poslati kopiju kupoprodajnog ugovora, predati je ili dati na uvid. Dalje je sve stvar policije da riješi tablice s novim vlasnikom. Ukoliko te u policiji potežu za nos (vjerojatno radi njihova neznanja, nesposobnosti i drugih meni vrlo poznatih razloga), tada ih slobodno možeš ignorirati. Ukoliko idioti slučaj bez potrebe razvuku do suda, opet ćeš sudcu poslati samo kopiju ugovora i tada je stvar u konačnosti riješena.

Kako bi to potvrdio, dam ti jedan svoj primjer (a imao sam posla sa svakakvim krkanima). Prodao auto (staru ragu) 6 dana nakon isteka registracije zajedno s tablicama, nekom klincu od 20 godina. Nakon mjesec dana pocinju dolaziti parking kazne, za tim prometne kazne, također i zahtjev za vracanje tablica. Zazvao sam tvrtku zaduženu za naplatu parkinga objasnio situaciju i poslao faxom kopiju ugovora. Stvar u potpunosti riješena. Policiji sam donio na uvid kupoprodajni ugovor (i dao primjer) da bi teta u roku od 15 minuta sve riješila. Gotova moja priča s autom, tablicama, novim vlasnikom i svim problemima. Nakon godinu dana zove me neki čovjek koji kaže da je kupio to vozilo od čovjeka kojemu sam ga ja prodao i tražio od mene da prebacim auto na njega (valjda nije dobio nikakve papire a auto nije bilo registrirano otkako sam ga ja prodao). Objasnio sam mu da ja s time nemam nikakve veze i uputio ga kome da se obrati i što da napravi, što je na kraju i riješio. Ja kao prodavaoc sa svim time nemam nikakve veze nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

UKRATKO: NE PLACAJ NIKAKVE KAZNE VEZANE UZ TAJ AUTO

.......

Je li punomoć istekla?
Prijavi da ti je auto ukradeno ukoliko jest.

Inace sam si potpuno kriv što si dao auto bez kupoprodajnog ugovora i to ti je škola za drugi put. Ne mogu vjerovat kako ljudi mogu biti tako nepromišljeni i neodgovorni. Na forumu svaki mjesec se pojavi netko koga goni policija zbog auta koje je prodano bez ugovora.

tom123
04.11.2009., 21:41
Danas me je nazvao taj vlasnik kojem sam prodao auto bez kupoprodajnog ugovora kojem sam dao punomoć i rekao mi je kako je imao tad saobraćajku sa tom autom i da taj auto više nije kod njega i da se ne sjeća ničega puno samo da se sjeća da je prodao nekima ljudima u šlep službi za to vrijeme kad je imao taj udes al to je bilo prije godinu dana sada bih ja trebao pogoditi koja bi to bila šlep služba u Zgb. dubravi . Ali da bih trebao i izmisliti krađu ili potražiti tog trećeg vlasnika ako je ikako moguće ako bih rekao u policiji da mi je auto ukraden,ja mogu reći da mi je npr. auto nestao prije 2 mjeseca ali će me onda oni pitati kako da nam to niste onda rekli tada prije dva mjeseca? Ili možda je li bolje da kažem da mi je netko skinuo tablice dok sam bio na parkingu u Zgb i prije npr godinu, a npr da kažem isto tako njima u policiji knjižicu vozila da nisam ni imao dosta dugo, a prometnu sam izgubio? Što misliš?